View Full Version : Szürke egér
Alpha
12-23-2018, 11:56 PM
A mindennapokban igyekszek úgy élni, hogy ne legyek feltûnõ. Többször úgy fogalmaztam ezt meg, hogy szürke kisegér akarok lenni. Olyan, egy a sok közül. Igyekszek ennek tükrében vásárolni, öltözködni, beszélni, viselkedni és élni.
Át szoktam gondolni vásárlás elõtt, hogy mennyire figyelemfelkeltõ az amit veszek. Nem veszek olyan ruhadarabot, ami rikító színû, extrém szabású vagy emlékeztet bármi szervezetre vagy nációra. Kerülöm a feliratos ruhadarabokat. Mindig egyszínû farmerban járok, egyszerû pólókat viselek, felirat nélküli pulóvereket hordok és teljesen hétköznapi szabású mellényt vagy kabátot veszek fel. Civil túrabakancsot vagy sportcipõt használok és egy kopott fekete hátizsákom van. Kapucnit nem használok, csak felirat nélküli szürke sapkát. 11 éves suzuki terepjáróval járok. Boltban, postán keveset beszélek, de akkor igyekszek kedves lenni az emberekkel. Bemutatkozásnál többnyire csak a keresztnevem szoktam mondani. Ékszert sosem viselek, nincs látszó helyen tetoválásom és havonta vágatom a hajam, mindig ugyanolyanra. Van okos telefonom, de egy 2 éves samsung tömegtelefon. Figyelek rá, hogy drágább vagy speciálisan használt dolgot (elektonikai eszköz, gép, szakkönyvek, tartós élelmiszer, stb.) olyan helyen veszem ahol nem ismernek vagy neten rendelem.
Munkahelyen nem beszélek a felkészülésemrõl, politikai nézeteimrõl és arról sem, hogy merre vagyok szabadidõmben.
Senki sem tudja, hogy van-e fegyverem. Jó ideje egy korty alkoholt sem iszok, hogy véletlen se veszítsem el a kontrollt a fentiekben. Munkahelyemen felsõ vezetõként dolgozok, de ezt a családomon kívül szinte senki sem tudja. A fizetésem egy részét félre is teszem, ne legyen látszata. Van facebookom, de nem rakok fel nyaralós, túrázós, családi vacsorás fotókat. Szerencsére a munkahelyem 20 km-re van a lakásunktól. Sokat dolgozok, így a lakóhelyem szerinti városban szinte nem is vagyok. Számomra a "szürke egér" egy életforma. Fontos, hogy ne lógjak ki a sorból se pozitívan, se negatívan.
Kinek mi errõl a véleménye?
fater.lajos
12-24-2018, 01:16 PM
Szerintem normális, jóra való ember vagy! Kész. A többit szard le!
varég
12-24-2018, 02:19 PM
Gray man project.
Üdv a klubban, én is ezeket az elveket vallom, minél hétköznapibb kinézet, viselet stb...
Egyre több városi youtulélõ is ebbe az irányba kezd átállni, mivel a taktikai/military megjelenés igen feltûnõ...
cattaro
12-24-2018, 09:22 PM
Szerintem lehet ezt egy kicsit élhetõbben is csinálni, igaz, nem mindenki képes komplex kombinálásra. Attól, hogy nem mondasz le semmirõl, ami egyébként a normális, hétköznapi, adott esetben a hámból kirúgó/hedonista/közösségi/önkifejezõ stb. elemeket is tartalmaz, még titkolhatod jól a háttérbeli felkészülõ mivoltodat. Szerintem a mai világban senkinek sem szúr szemet, ha a saját adataiddal rögzített bankkártyáddal pl. néha veszel 2-3 karton konzervet egy diszkontban, mert épp akciós, vagy ha egy akármilyen telefonod van, vagy ha poénos stb. feliratú pólód van stb. Kapucnit nem használni? Mindenki azt használ. Egy kissé paranoid hozzáállás, érteni vélem a vélt megalapozottságát, de mégis túlzónak érzem a magad kárára, mert sok mindenrõl mondasz le, ami esetleg hozzá tartozna az egyéniségedhez. De, mondom, ettõl függetlenül a készülés jogos, és kivitelezhetõ feltûnésmentesen. De ez csak az én véleményem.
Alpha
12-25-2018, 06:58 AM
Szerintem lehet ezt egy kicsit élhetõbben is csinálni, igaz, nem mindenki képes komplex kombinálásra. Attól, hogy nem mondasz le semmirõl, ami egyébként a normális, hétköznapi, adott esetben a hámból kirúgó/hedonista/közösségi/önkifejezõ stb. elemeket is tartalmaz, még titkolhatod jól a háttérbeli felkészülõ mivoltodat. Szerintem a mai világban senkinek sem szúr szemet, ha a saját adataiddal rögzített bankkártyáddal pl. néha veszel 2-3 karton konzervet egy diszkontban, mert épp akciós, vagy ha egy akármilyen telefonod van, vagy ha poénos stb. feliratú pólód van stb. Kapucnit nem használni? Mindenki azt használ. Egy kissé paranoid hozzáállás, érteni vélem a vélt megalapozottságát, de mégis túlzónak érzem a magad kárára, mert sok mindenrõl mondasz le, ami esetleg hozzá tartozna az egyéniségedhez. De, mondom, ettõl függetlenül a készülés jogos, és kivitelezhetõ feltûnésmentesen. De ez csak az én véleményem.
Miért érzed ezt élhetetlennek? Mibõl gondolod, hogy bármirõl is le kell mondanom?
Szerintem nagyon nem véled érteni..... :)
A ruhás topicban volt errõl beszélgetés, hogy átlagos ruhában, vagy terepszínûben, hogy taktikai cuccal vagy mindennapival, hogy a tömegbe simulni vagy erõt és tudást mutatni mások felé, stb. Mondjuk attól is függ hogy valaki hol lakik. A mindennapi öltözék más egy faluban és más egy budai kerületben. Falun a kõmûves is terepszínû ruhában jár, meg a gazdálkodó úgy eteti a malacokat, de ha valaki terepszínû ruhában sétál Budán, akkor ott megnézik érte az embert.
Abban telejesen egyetértek, hogy aranyat nem érdemes magára aggatnia az embernek, meg a legújabb mobilt sem érdemes a metrón mutogatni.
cattaro
12-25-2018, 07:57 PM
Miért érzed ezt élhetetlennek? Mibõl gondolod, hogy bármirõl is le kell mondanom?
Szerintem nagyon nem véled érteni..... :)
Én speciel az általad leírt tényekbõl érzem kivélni. Hiszen sok mindent megtehetnél a hétköznapokban, fõleg _vezetõként_, amelyeket bármely hétköznapi ember is megtehet és megtesz feltûnésmentesen, hiszen ez az "élet". Én csak arra utaltam, hogy a "szürkeség"-et is lehet túlzásba vinni, amennyiben nem használ az ember SZÍNeket az életében, pedig a mindennapi élet elviseléséhez kellenek azok is. Pl. felveszem a kedvenc együttesem pólóját stb., mert az kell a mai hangulatomhoz. Nem fog azonnal minden titkos ügynök gyanakodva jegyzetelgetni rólam, hogy ez kicsoda-micsoda. És a többi...
WestBam
12-26-2018, 11:04 AM
Ez az egész grey man projekt egyébként az általam is járt út, szerintem is fontos, hogy az ember belesimuljon a környezetébe. Minden bizonnyal kicsit sarkítva írta le a dolgokat a topikindító, de pl. én is jelzés mentes vagy minimál jelölésû ruhákat vásárolok, ezeket melóban is elfogadják és a hétköznapokban is feltûnés mentesen lehet hordani. Vásárlással kapcsolatban nem vagyok ennyire paranoid, itt nagyvárosban a sorban utánam álló sem tudja mit vásároltam, mert lesz@rja, mint általában egyik ember a másikat. Fegyveremmel és hobbymmal én sem kérkedek, nem nagyon tudja senki, még közvetlen ismerõsi körbõl sem.
Szia,
"Vásárlással kapcsolatban nem vagyok ennyire paranoid, itt nagyvárosban a sorban utánam álló sem tudja mit vásároltam"
Szerintem kb ket evtizede elemzik a boltok, hogy ki mit vasarol.
Persze ennek az elsodleges celja az volt, hogy altalanos (nem szemelyre szolo) szabalyokat talaljanak, amit ki lehet hasznalni. Pl. amit egyszerre szoktak megvenni az emberek, azt az aruhaz legtavolabbi pontjaira tenni, hogy maximalis utat kelljen bejarni, hatha kozben megvesz valami olyat, amit eredetileg nem akart. Vagy aki lojalis vasarlo, annak soha semmi kedvezmenyt sem adni.
De a fenti "data mining" addig volt meghatarozo, amig nem leteztek a bolti pontgyujtok es az emberek zome kp-val fizetett.
Amint ez megvaltozott, azota mar az egyedi szokasokat elemzik. Persze a cel tovabbra is az, hogy maximalis vasarlasra "kenyszeritsenek". De ha mar megvan az adat, akkor nagyon olcso kevesbe fontos dolgokra is felhasznalni.
Ez ugyben a kozeljovorol szol a Zero (https://www.libri.hu/konyv/marc_elsberg.zero-1.html) cimu regeny, a jelenrol pedig Barabási Albert-László: Villanások (https://moly.hu/konyvek/barabasi-albert-laszlo-villanasok) konyve:
"Mennyire kiszámítható az emberi viselkedés?
Megjósolható-e tudományos módszerekkel a jövõ?
Ezekre a kérdésekre is keresi a választ Barabási Albert-László, a hálózatok tudományának világhírû kutatója. Napjaink digitális eszközei a világot egy hatalmas kutatólaboratóriummá változtatták. A használatuk során hagyott elektronikus nyomok – a hangüzenetektõl a netes rákeresésekig – egy olyan gazdag adatbázis összeállítását tették lehetõvé, amilyet korábban elképzelni se tudtunk volna. Követhetõvé vált a mozgásunk, döntéseink, az egész életünk. Ezeknek a nyomoknak az elemzése fontos felfedezéshez vezetett: a véletlen korántsem uralja oly mértékben az életünket, mint ahogy eddig gondoltuk. A könyv ennek a meglepõ kutatásnak az eredményeivel ismerteti meg az olvasót."
A ket konyv nagyon kulonbozo, de mindkettot ajanlom elolvasasra.
Bel
Alpha
12-26-2018, 12:08 PM
Ez az egész grey man projekt egyébként az általam is járt út, szerintem is fontos, hogy az ember belesimuljon a környezetébe. Minden bizonnyal kicsit sarkítva írta le a dolgokat a topikindító, de pl. én is jelzés mentes vagy minimál jelölésû ruhákat vásárolok, ezeket melóban is elfogadják és a hétköznapokban is feltûnés mentesen lehet hordani. Vásárlással kapcsolatban nem vagyok ennyire paranoid, itt nagyvárosban a sorban utánam álló sem tudja mit vásároltam, mert lesz@rja, mint általában egyik ember a másikat. Fegyveremmel és hobbymmal én sem kérkedek, nem nagyon tudja senki, még közvetlen ismerõsi körbõl sem.
Elég röviden és tömören írtam le, ezért félreérthetõ!
10-12.000 fõs városban élek, 5.000 fõs településen dolgozok. Mindenki ismer mindenkit, az utóbbi településen meg fõleg.
Volt, hogy bicajjal mentem el dolgozni és utána többen megkérdezték, hogy miért mentem kerékpárral.....
Autószerelõnél meglátták, hogy van a kocsimban balta és viccesen meggyanúsítottak, hogy fatólvaj vagyok.
Ezek miatt nem veszek helyben szinte semmit.
Munkám miatt szinte minden héten utazok 2-300 km távolságba. Olyankor megállok valami boltnál és megveszem amire szükségem van. Ez nem paranoia szerintem, hanem megelõzés...
De akár az is lehet, kell valami hobbi....
varég
12-26-2018, 05:01 PM
...
Autószerelõnél meglátták, hogy van a kocsimban balta és viccesen meggyanúsítottak, hogy fatólvaj vagyok.
....
A helyzet azonos, plusz kis utászásó, zsák, ragszalag, kötél is van bent..
Amikor megkérdezték miért, csak annyit mondtam, nem szeretem a kíváncsi embereket....
Megértették. :D
cattaro
12-26-2018, 06:41 PM
A helyzet azonos, plusz kis utászásó, zsák, ragszalag, kötél is van bent..
Amikor megkérdezték miért, csak annyit mondtam, nem szeretem a kíváncsi embereket....
Megértették. :D
Pedig, ugye, minden autós portálon/rovatban/fórumon kifejezetten ajánlják az ilyesmik (+1-2 dolog, pl. üvegtörõ, mentõfólia, kaja, víz, pokróc stb. stb.) állandó tartását, mert hiszen téli elakadás, gigadugó, világ végén árokba fordulás, vihar miatti leszakadt ágak egy huszadrangú mellékúton, miegymás. Szóval az esetleges kérdezõknek én erre hívnám fel a figyelmét. (Mondjuk nem tartom látható helyen ezeket a kocsiban.)
Bowman
12-27-2018, 05:33 PM
(Mondjuk nem tartom látható helyen ezeket a kocsiban.)
Most egy félig üvegezett Toyota Hiace-el járok. Nem sok dugihely van benne. A cuccaimat egy 2x2 méteres fekete terfillel, geotextillel takarom le. Ha valaki beviágít az üvegen keresztül, akkor sem lát belõle semmit.
Alpha
12-27-2018, 05:54 PM
Az autóban található cuccaimmal kapcsolatos történet csak egy példa volt arra, hogy kis településen élek. A szerelõ véleményére nem adok, többnyire rejtve van a felszerelésem az autóban.
Jimny kisteher az autóm. Agyalok rajta egy ideje, hogy az egész csomagteret átalakítom olyan módon, hogy a mostani raktér fölé 10-15 cm-el csinálok egy új rakteret. A kettõ közti részt meg meghagyom tárolónak. Az kb. 200 liter tér. Sokminden befér és fölötte még mindig marad annyi hely, hogy elvigyek ezt-azt.
GAZDA
12-27-2018, 06:52 PM
Alpha
Ezt az átalakítást hogy szeretnéd megoldani?
Bowman
12-27-2018, 07:06 PM
8396
Valahogy így, csak vékonyabb kivitelben?
Alpha
12-27-2018, 07:17 PM
8396
Valahogy így, csak vékonyabb kivitelben?
Igen, ilyesmi az elképzelésem. Mondjuk én nem fiókban, hanem felülrõl nyithatóban gondolkozok, de a lényeg ugyanaz. Szerintem vastagabb OSB lapból összeállítom, a tetejére meg padlószõnyeget vagy gumilapot ragasztok. Az így kapott tárolót kibélelem padlószõnyeggel és akkor nem zörög a cucc, amit belerakok.
Bowman
12-27-2018, 07:37 PM
Egyre gondoltunk, csak nem találtam rá képet. Az OSB lap nehéz, és idõvel megadja magát. Ahol minden kiló és miliméter számít, javasolnám a JAF HOLZ rétegert lemezeit. Õk forgalamaznak plató anyagot, különbözõ vastagságban. Mûgyantával átitatott betyár erõs, vízálló és könnyû anyag éredesített felülettel. Kimondottan jármû platókhoz. Profin néz ki. Látvány alapján senki nem gondol átalakításra.
Az OSB futár is ezt forgalmazhatja: https://www.osbfutar.hu/termekek/csuszasmentes-retegelt-lemezek-14232/14232/
Alpha
12-27-2018, 08:20 PM
Egyre gondoltunk, csak nem találtam rá képet. Az OSB lap nehéz, és idõvel megadja magát. Ahol minden kiló és miliméter számít, javasolnám a JAF HOLZ rétegert lemezeit. Õk forgalamaznak plató anyagot, különbözõ vastagságban. Mûgyantával átitatott betyár erõs, vízálló és könnyû anyag éredesített felülettel. Kimondottan jármû platókhoz. Profin néz ki. Látvány alapján senki nem gondol átalakításra.
Az OSB futár is ezt forgalmazhatja: https://www.osbfutar.hu/termekek/csuszasmentes-retegelt-lemezek-14232/14232/
Kiváló, köszönöm. Az éleket alumínium élvédõvel leszegem és még idõtállóbb lesz.
A hétvégén lemérem, megtervezem és rendelek is egyet. Majd dobok fel fotót.
Alpha
05-07-2019, 09:08 AM
(Van céges autóm, azt használom hétközben. Hétvégén megyek az erdõbe, ezt-azt futózok, stb. a sajátommal)
A hétvégi autómnál volt egy hiba, amit sokadik nekifutásra sem tudott maradéktalanul javítani a szerelõ, ezért eladtam azt. Napokig agyaltam, hogy mit kellene helyette venni és arra jutottam, hogy egy öreg, megkímélt suzukit veszek.
- Havonta néhány száz kilómétert használom csak.
- Annyira tömegautó, hogy senkinek sem tûnik fel.
- Keveset fogyaszt.
- Olcsó a fenntartása.
- Jó az alkatrészellátása.
Lassan egy hónapja megvan, de nem bántam meg a vásárlást. Kb. fele annyit eszik, mint a tetepjáró és ugyanúgy elvisz mindenhová. Sõt, aszfalton még gyorsabban is haladok vele.
Ez is része a szürke egér életnek!
Alpha
03-21-2020, 02:07 PM
Lassan egy éve megvan a suzukim, semmi gondom nincs vele. Mondjuk egy év alatt mentem vele 1.500 - 2.000 km-t. Olcsó az alkatrész, keveset fogyaszt és van egyfajta hangulata. Ez az autó szerintem marad addig amíg szét nem esik.
Sziasztok!
Tetszik a témafelvetés, mondjuk én nem mennék ennyire bele a "láthatatlanságba" mint a témaindító. Én nem akarok a vásárlásaimra figyelni, meg mindent rejtve csinálni, de:
Amit én szeretnék, az az átlagos kinézet megtartása, de lehetõleg minõségi és tartós cuccokkal. Szerintem ha nagy káosz lesz, akkor a szervezett bandák elõszeretettel "nézik ki"
a military cuccokban mászkálókat, mert azok "fel vannak készülve" nekik biztos van felhalmozva készletük.
Arra gondoltam, hogy hétköznapi vagy annak tûnõ, minõségi tárgyakat és ruhákat szereznék, amivel nem tûnök ki az átlagból. Erre keresek tippeket.
Érdekelnek az ötleteitek ruhákra de használati tárgyakra is amik megbízhatóak, strapabíróak de nem keltenek feltûnést.
Ti gondolkodtatok hasonlóban?
Alpha
04-06-2020, 09:05 AM
Én nem hajtottam a kimagasló minõségre, inkább sokat vettem az átlagos minõségû, sztenderd ruhákból. Van 10 farmerem, 20 pólóm, 10 pulcsim, 5 párcipõm. Ezeket váltogatom munkába. Otthonra, tanyán - erdõbe melózni van néhány strapabíró ruhám, de inkább a kiszuperált hétköznapi göncöket használom. A magas minõségû munkavédelmi ruhákban épp úgy kilógok a sorból, mint a military cuccokkal.
Ez csak az én véleményem.
A környezethez érdemes alkalmazkodni. Itt a végeken pl. az emberek szeme sem rebben, ha valaki bakancsban, terepszínû cuccban mozog. A városban nyilván elüt a többiektõl, mint egy rózsaszín elefánt. Nagy gebasz esetén kb. mindenkit kifognak az ilyen bandák, mert bárkinél lehet valami hasznos cucc. Táska, kabát, mind izgalmas cuccot rejthet.
A helyedben használtruha boltokban néznék körül, ott mazsoláznék jó minõségû, noname motyókat.
Egyébként mit keresnél nagy gebasz esetén egy városban? :)
varég
04-06-2020, 12:45 PM
Sziasztok!
Tetszik a témafelvetés, mondjuk én nem mennék ennyire bele a "láthatatlanságba" mint a témaindító. Én nem akarok a vásárlásaimra figyelni, meg mindent rejtve csinálni, de:
Amit én szeretnék, az az átlagos kinézet megtartása, de lehetõleg minõségi és tartós cuccokkal. Szerintem ha nagy káosz lesz, akkor a szervezett bandák elõszeretettel "nézik ki"
a military cuccokban mászkálókat, mert azok "fel vannak készülve" nekik biztos van felhalmozva készletük.
Arra gondoltam, hogy hétköznapi vagy annak tûnõ, minõségi tárgyakat és ruhákat szereznék, amivel nem tûnök ki az átlagból. Erre keresek tippeket.
Érdekelnek az ötleteitek ruhákra de használati tárgyakra is amik megbízhatóak, strapabíróak de nem keltenek feltûnést.
Ti gondolkodtatok hasonlóban?
Igazából, ezeknek a kritériumoknak a dekatlonos, és esetleg taktikai boltos jobb fajta cuccok bõven megfelelnek...
Nem feltétlen hátrány a katonai cucc, mert ha kellõképpen koszos, és nem egységes(különféle típusok keverve, pl. multicamo-dpm, vagy digi-woodland), akkor inkább csóró melósnak néznek, mint katonának...
(az összes katonai, taktikai cuccomról a jelzések, felségjelek, stb. le vannak szedve)
Meg kell nézni, adott helyzetben mi a leginkább jellemzõ, és az alapján kellene majd öltözni...
Alpha
04-13-2020, 09:28 AM
Az erdõben lévõ konténerünk fölé terveztem már régóta egy tetõt összerakni. Most hétvégén rászántam magam.
A következõ szabad hétvégémen majd belécezem, fedést rakok rá és bekarfázom. Majd dobok arról is képet.
varég
04-13-2020, 09:41 AM
Az erdõben lévõ konténerünk fölé terveztem már régóta egy tetõt összerakni. Most hétvégén rászántam magam.
A következõ szabad hétvégémen majd belécezem, fedést rakok rá és bekarfázom. Majd dobok arról is képet.
Épp gondolkoztam a napokban, hogy írok, merre tartasz a kisházzal... :)
A rikító színt nem tervezed átfesteni?
Alpha
04-13-2020, 10:12 AM
Épp gondolkoztam a napokban, hogy írok, merre tartasz a kisházzal... :)
A rikító színt nem tervezed átfesteni?
Ne is kérdezd, szívok rendesen.
Az egész úgy indult, hogy az erdõnkben akartam menedéket építeni, majd építkezni. Feleségem bedobta a nyekergést, hogy olyan messze van mindentõl és Õ ott félne. Egy világ tört össze bennem, de nem adtam fel. Kerestem egy tanyát, ahol van áram és sok mûvelhetõ föld. Ez már csak hétszáz méterre van az aszfaltos úttól, (civilizáció mércéje...) van szomszéd, kevésbé rémisztõ, mint az erdõ. Rohadt sokat jártam utána, nagy nehezen megvettem 8 hónap alatt. Meg sem száradt a tinta az adásvételin, amikor a feleségem rájött, hogy mégis az erdõ lenne biztonságosabb élettér. (Mondhatom, hogy szétb..zott az ideg egy pillanat alatt...)
Annyi pénzem nincs, hogy most két projektet futtassak egyszerre (a fõnököm is megvágja a fizetésünket, a vállalkozásom is lassult a járvánnyal.) Így csak az egyik fog megvalósulni, csak még nem tudom melyik.
Most összerakom a tetõt a konténer fölé, így nem fog beázni, nem tudják könnyedén elvinni egy darus autóval és lesz egy kis kiülõ-terasz mellette. Azután majd lesz valami, még nem tudom, hogy mi.
Kérdésedre a válasz. Tervezem átfesteni valami terpbe olvadó színre. Zöld, terep szín, valami....
Alpha
05-17-2020, 04:40 AM
Elkészültem a tetõvel! Erre az évre még tervbe van wc, kerítés, udvari konyha, zuhanyzó. Wc alap és kerítés kitûzése megvan. Majd dobok fel azokról is képet.
varég
05-17-2020, 04:23 PM
Elkészültem a tetõvel! Erre az évre még tervbe van wc, kerítés, udvari konyha, zuhanyzó. Wc alap és kerítés kitûzése megvan. Majd dobok fel azokról is képet.
A mellékhelyiséget milyen üzemre tervezed?
Pontosabban, a tartalomra szórsz vegyi anyagot, vagy ilyesmit?
Alpha
05-17-2020, 04:30 PM
A mellékhelyiséget milyen üzemre tervezed?
Pontosabban, a tartalomra szórsz vegyi anyagot, vagy ilyesmit?
Szerintem semmi szükség vegyi anyagokra, régen se dobtak bele.
Földes az alja, 3 sor zsalukövet öntöttem be betonnal, arra építem a wc-t. Fák veszik körbe, viszonylag keveset használjuk (velem együtt három fõs a családom és csak hétvégén vagyunk ott)
Maximum szalmát dobok bele, ha kell.
varég
05-17-2020, 05:10 PM
Szerintem semmi szükség vegyi anyagokra, régen se dobtak bele.
Földes az alja, 3 sor zsalukövet öntöttem be betonnal, arra építem a wc-t. Fák veszik körbe, viszonylag keveset használjuk (velem együtt három fõs a családom és csak hétvégén vagyunk ott)
Maximum szalmát dobok bele, ha kell.
Egyik tábori latrinában mészport, vagy faforgácsot szórtunk rá ,ettõl porózusabb lett a tartalom, így több melléktermék fért el kisebb helyen..
Ez is járható út lenne szerintem.
Ihasz Laci
05-18-2020, 09:31 AM
Egyik tábori latrinában mészport, vagy faforgácsot szórtunk rá ,ettõl porózusabb lett a tartalom, így több melléktermék fért el kisebb helyen..
Ez is járható út lenne szerintem.
fureszpor a tuti:)
de a faforgacs is megteszi. nalunk kezdenek elterjedni az un komposztalo wc-k, a lenyege, hogy csak ulve hasznalhato, fiuknak es lanyoknak es igy elvalasztja a folyekonyat a kevesbe folyekonytol. igy a vizelet nem kerul erintkezesbe a szeklettel amire aztan fureszport lehet szorni. egy ismerosomnek a farmjan van ilyen wc, ege es fold a kulonbseg, semmi szag nem terjeng.
Dream_walker
05-18-2020, 08:14 PM
Ez már kicsit offtopic a témához, de a komposztvécének pont, hogy jót tesz a vizelet, a nitrogéntartalma felgyorsítja az erjedési folyamatot, amely a fûrészpor cellulóz (szén) tartalma miatt viszonylag lassú. Én legalábbis még sosem láttam olyant, amelyik különválasztotta volna az összetevõket :D
fater.lajos
05-19-2020, 09:51 AM
Adalék...
A szocialista seregben a gyakorlatokra nem hordtak mobil WC-ket. Mi ástuk, az itt állomásozó barátainknak a táborokban meg állandóra pottyantós volt. Arra nyáron gázolajat öntött mindenki. hogy ne legyenek legyek. (Fogalma se volt senkinek a környezetvédelemrõl).
Az ellenünk is ezt csinálta, mert azt tanították, hogy a gázolaj folt méretébõl jól megbecsülhetõ a táborozók létszáma...
varég
05-19-2020, 02:12 PM
Adalék...
A szocialista seregben a gyakorlatokra nem hordtak mobil WC-ket. Mi ástuk, az itt állomásozó barátainknak a táborokban meg állandóra pottyantós volt. Arra nyáron gázolajat öntött mindenki. hogy ne legyenek legyek. (Fogalma se volt senkinek a környezetvédelemrõl).
Az ellenünk is ezt csinálta, mert azt tanították, hogy a gázolaj folt méretébõl jól megbecsülhetõ a táborozók létszáma...
A profik ezután felgyújtják...
Lásd Bõrnyakúak c. film... :D
Ihasz Laci
05-19-2020, 07:07 PM
Ez már kicsit offtopic a témához, de a komposztvécének pont, hogy jót tesz a vizelet, a nitrogéntartalma felgyorsítja az erjedési folyamatot, amely a fûrészpor cellulóz (szén) tartalma miatt viszonylag lassú. Én legalábbis még sosem láttam olyant, amelyik különválasztotta volna az összetevõket :D
Ezt nem tudtam, ami komposzt wc-t eddig hasznaltam, kempingekbe, farmokon meg itt ott azoknal mind ki volt irva, hogy fiuk uljenek le mert ugy mukodik az elvslaszto ami kulon helyre vezeti a vizeletet a szeklettol.
Dream_walker
05-19-2020, 08:46 PM
Durva, hogy már egy komposztvécénél is kettéágazhat a technológia :D :D
fater.lajos
05-27-2020, 11:25 AM
A profik ezután felgyújtják...
Lásd Bõrnyakúak c. film... :D
Az a film...
Amit meggyújtasz az ég. Hõt termel. Éjjellátóval már akkor is látszott.
Nekünk az M készlethez volt egy nyálon zacskó meg egy mûanyag flakon (Hipós, mert az jól zárt). Vittük magunkkal... Még a pk is!
Angolul van, de a témába vág.
https://www.youtube.com/watch?v=H3Wz7fC7tOY