View Full Version : Analóg hõmérõ
cattaro
01-20-2019, 08:22 PM
Hagyományos, nem digitális, nem elemes hõmérõkkel kapcsolatos tippeket várok.
Számomra nagyon fontos, hogy tudjam, mennyi a pontos hõmérséklet, fõleg a BOL-ban, ami egy természetnek kitett tanya. Nem mindegy, hogy a valóságban +1, –1, vagy éppen 0 fok van valahol a területen, csak hogy egy példát hozzak. Nyári kánikulában is fontos lehet.
Az olcsó, filléres gagyi hõmérõk elképesztõen megbízhatatlanok.
Vettem pár éve 2 db német (brand és gyártás egyaránt) TFA márkájú hõmérõt az OBI-ban, 800 Ft/db-ért, pontosan ugyanazt mutatták egymás mellett. Most vettem még egyet, mert kellett, de az új majdnem 1 fok eltérést mutat (inkább 0,75). Miben lehet megbízni, és mennyiért? Mennyi és mi az a minimum, ami egy valóban pontos hõmérõt jelent?
(Van egyébként egy kulcstartóra függeszthetõ bushcraft/prepper, Coghlans márkájú hõmérõm és iránytûm (2 az egyben) is, a mindenkori hátizsákomon lóg, na, az is egy szar.)
Alpha
01-21-2019, 02:06 AM
Itt tudsz venni:
https://www.kvalifik.hu/hu/precizios-homerok
Miért számít, hogy egy foktól pontosabb legyen a hõmérõd? Gyakorlatban ennek mi a jelentõsége?
fater.lajos
01-21-2019, 01:49 PM
Nálunk tudom hol vehetnél... Gazdabolt. Minimum-maximum hõmérõ (borszeszes). Minden idõjárásmérõ kalickában van. Azok meg a táblák mellett kinn a földeken... Kapsz hozzá egy kis mágnest is, hogy le tudd húzni a két markert leolvasás után. Kb. 3000 ft.
cattaro
01-21-2019, 06:34 PM
Kösz, de ez a szint egy kissé drága volna. Szimplán idegesít, hogy 2 egymás mellé tett hõmérõ mást mutat, fõleg fagypont környékén van néha speciális jelentõsége, folyadékokkal, vízzel kapcsolatban.
cattaro
01-21-2019, 06:35 PM
Köszi, van a vidéki környékemen gazdabolt, körülnézek, ha szimpi/hozzáértõ az eladó, el is beszélgetek vele a tapasztalatokról.
Bowman
02-18-2019, 08:27 PM
Már nagyon sok hõmérõt vettem. Az építési naplóba jegyezni kell a nap hõmérsékletet. Egy építkezés, egy hõmérõ. Mert eltörik/ellopják/eltünik (nem kívánt rész törlendõ).
A vásárlás:
Bemegyek a boltba.
Kérek hõmérõt.
Egyformát, az összeset az adott tipusból.
Sorba rakom õket, tizet, tizenötöt, sokat.
A túl sokat, vagy keveset mutatókat kirakom a sorból.
Utána választok egy olyat, ami kb. közép értéket mutat.
Egyébként nagy jelentõséget nem tulajdonítanék a hõmérséklet számszerinti értékének. Elég, ha tájékoztató jellegû. Plusz-minosz 1 fok belefér.
cattaro
02-18-2019, 09:21 PM
Már nagyon sok hõmérõt vettem. Az építési naplóba jegyezni kell a nap hõmérsékletet. Egy építkezés, egy hõmérõ. Mert eltörik/ellopják/eltünik (nem kívánt rész törlendõ).
A vásárlás:
Bemegyek a boltba.
Kérek hõmérõt.
Egyformát, az összeset az adott tipusból.
Sorba rakom õket, tizet, tizenötöt, sokat.
A túl sokat, vagy keveset mutatókat kirakom a sorból.
Utána választok egy olyat, ami kb. közép értéket mutat.
Egyébként nagy jelentõséget nem tulajdonítanék a hõmérséklet számszerinti értékének. Elég, ha tájékoztató jellegû. Plusz-minosz 1 fok belefér.
Ok, belátom, hogy hétköznapi árszínvonalon lehetetlen olyan hõmérõt venni, ami a VALÓS értéket mutatja. A múltkor is néztem egy csomó egyforma, elvileg nem gagyi hõmérõt egymás mellett egy boltban, szinte nem volt 2 egyezõ hõmérséklet.
Bowman
02-24-2019, 08:52 AM
Van-e jelentõsége a hõmérséklet hajszálpontos mérésének. Ugyan abban a pillanatban más a hõmérséklet egy épület napos vagy árnyékos oldalán. Más a hõérzet és a hõmérséklet szeles, vagy szélcsendes idõben. Más nyílt terepen vagy erdõben, fensíkon, vagy mélyebb területen, learatott búzamezõn vagy a bozótosban. Egy adott helyen levõ mûszer értéke csak a körülötte levõ szûkebb területre érvényes. Tõle távolabb csak tájékoztató jellegû.
cattaro
02-24-2019, 09:58 PM
Van-e jelentõsége a hõmérséklet hajszálpontos mérésének. Ugyan abban a pillanatban más a hõmérséklet egy épület napos vagy árnyékos oldalán. Más a hõérzet és a hõmérséklet szeles, vagy szélcsendes idõben. Más nyílt terepen vagy erdõben, fensíkon, vagy mélyebb területen, learatott búzamezõn vagy a bozótosban. Egy adott helyen levõ mûszer értéke csak a körülötte levõ szûkebb területre érvényes. Tõle távolabb csak tájékoztató jellegû.
Ööö. Van-e jelentõsége a pontos idõnek? Van-e jelentõsége a pontos távolságoknak? Sebességnek? Van-e jelentõsége a pontos tömegeknek?
1-2 perc, pár méter, pár gramm ide vagy oda nem számít, ugye? Te szereted, ha pontos az órád, a mérleged, a kocsid kilométerszámlálója/sebességmérõje?
Én szeretném, ha pontos lenne a hõmérõm is. Ennyi. Adott helyen, adott idõben.
fater.lajos
02-25-2019, 10:08 AM
Kalibráld magad a hõmérõt!
A borszesz és a higany hõtágulása lineális (valójában itt hõzsugorodása...). A jeges víz 0 fok, ami meg forr az 100 fok. Csak egy új skálát kell szerkesztened!
Sokszor az is elég, ha a régi skálát egy pontos hõmérséklethez igazítod. Jeges vízbe be a hõmérõt, aztán oda a 0 fokot! Kész!
varég
02-25-2019, 05:54 PM
Kalibráld magad a hõmérõt!
A borszesz és a higany hõtágulása lineális (valójában itt hõzsugorodása...). A jeges víz 0 fok, ami meg forr az 100 fok. Csak egy új skálát kell szerkesztened!
Sokszor az is elég, ha a régi skálát egy pontos hõmérséklethez igazítod. Jeges vízbe be a hõmérõt, aztán oda a 0 fokot! Kész!
Kérdés:
Ez a hõmérsékleti értékpár milyen vegyi összetételû vízre, illetve tengerszint feletti hõmérsékletre vonatkozik?
A csapvíz területenként kissé eltérõ összetételû, a természetes vizek között sokkal nagyobb az eltérés...
Nem kötekedés, csak fizika ;)
Alpha
02-25-2019, 07:09 PM
"Tengerszint feletti hõmérséklet" :tapsol: :huuu:
Wiki: a víz forráspontja csak a tengerszint magasságában, 1 atmoszféra nyomáson 100 °C, nagyobb nyomáson (pl. a kuktafazékban) magasabb, kisebb nyomáson (pl a magasabb hegyeken) alacsonyabb hõmérsékleten forr. A világûrben pl. bármilyen alacsony hõmérsékleten felforr a víz. A forráspont jellemzõ az adott anyagra, ha a víz 1 atmoszféra nyomáson nem 100 °C-on forr, akkor nem tiszta.
fater.lajos
02-26-2019, 08:55 AM
A víz az víz. Nem ásványvíz. Legegyszerûbb elérhetõsége a desztillált víz. Nem kötekedés, csak kémia. :rolleyes:
Újabb tények a víz fizikai állandóiról adott nyomásokon:
Olvadáspont 0 °C 101,325 kPa
Forráspont 100 °C 101,325 kPa
Így aztán nyomásmérõvel a kézben ki kell várni a megfelelõ légköri nyomásokat és akkor bejelölni az értékeket! :duhos:
És én itt fejeztem be az õrült ötletek ingyenes osztogatását! :haha:
cattaro
02-26-2019, 09:34 PM
Olvastam az Aranyláz Alaszkában könyvben, hogy Dawson Cityben kiraktak egy kocsma elõtt üvegpalackokat folyadékokkal, különbözõ alkoholtípusokkal (whiskey stb.), és orvosságos szirupokkal. Amikor a legdurvább szirup is megfagyott, akkor volt kegyetlen hideg, -40-50 stb. (Most nem tudom idézni a pontos forrást, de hiteles beszámoló.) Szóval a kurva hideg kategóriát így is lehet mérni.