View Full Version : Elvegyülni a Balatonnál
törölt tag -gl
03-10-2019, 06:38 PM
Sziasztok!
Nyárra egy olyan programot tervezek, hogy a tó körül szállnék meg BOL szinten, itt arra is gondoltam, hogy vásárolok 5-10 darab nagyon olcsó sátrat, ezeket pedig elõre felállítom a tó körül árnyékos, ligetes, bozótos területeken fõleg kerékpárutak mellett 22-40 kilóméterenként.
Mindegyik sátor mellé beraknék egy karton ásványvizet ami 1 heti folyadékszükséglet. Illetve valamennyi vízzel felkeverhetõ fehérjeitalt, hasonló gyorsan fogyasztható élelmiszert, pár száz forintos ledes elemlámpát. Ez a sátrak árától függõen maximum 50 ezer forintos befektetés, ami egy átlagos heti balatoni nyaralás ára. Viszont akár több szezonban és egész nyáron felhasználható. Ha egy sátor elveszik, még marad 4-8 másik. Függõen attól milyeneket és mennyit vásárolok.
A közlekedést kerékpárral képzelném el. Pont azért telepíteném a sátrakat körbe, hogy ne kelljen a kerékpáron hurcolni.
A cél az, hogy bár a pihenésnél, táborozásnál teljesen rejtve legyek a kíváncsiskodó szemek elöl, ha esetleg bulizni akarnék csajozni vagy sétálgatni, el tudjak vegyülni a helyi bulizók és turisták között. Nekem valahogy a Balatoni csajozás mindig kimaradt és valószínûleg azért, mert általában amikor már esteledett, mindig a szállás miatt aggódtam. Legutóbb Lelléig jutottam balatonkör során de nem volt nálam semmi. Még egy függõágy sem. Szenvedtem mert sehol sem tudtam aludni, már kartonpapírokra gondoltam, hogy magam alá teszem, de nem találtam megoldást. Végül amikor leültem egy padra megpihenni egy csillogó szemû nõ nézett rám, aki akkor úszta át a balatont és mondta, hogy szívesen elmenne szórakozni, de nincs kivel.
Életem egyik elvesztegetett lehetõsége volt az a nap. Többé nem szeretnék a szállás miatt aggódni, de az is béna, ha a biciklimen ott van az egész hóbelebancom, nem annyira menõ ha bulizni is szeretnék. Bicikli mellett kajakra is gondoltam, ugyanis félreesõ stégeken, ami tele van madárürülékkel (ebbõl is látszik, hogy nem használják) elzárt partokon, strandokon kempingeken a túrakajakosok is gyakran éjszakáznak sátorban. Ez az egész mind szép és jó. Csak valahogy kell az a szabadság amit az élvez, aki mondjuk a barátnõivel lejön a balatonra bulizni 1-2 éjszakát. Sok ilyen van. És nem találom a kapcsolódási pontot.
Tudom ez nem teljesen prepper téma, ezért is írtam offtopicba de szerintem a civilek közötti elvegyülés és a túlélés a természetben, maga az egész terv stratégiája igenis lehet jó bulival összekötött gyakorlás prepper területen is. :cool: Mit javasoltok?
Kinek milyen élménye van a Balatonnal, ottani kerékpározással, ottléttel, esetleg fiatalkori csajozással (én még 25 vagyok, szeretném kihasználni a maradék idõt) kapcsolatban? Jó ötlet lehet? Jó élményekkel gazdagodnék? Vagy csak kinéznének?
Javaslom rejtsd el a sátrakat és a készleteket. Bele egy nem túl mély lyukba és meghinted a tetejét földdel. Nem kell hogy mély legyen, úgysem találja meg senki, maximum a vadállatok. Ha nem rejted el, biztosra veszem hogy ellopják. Mondjuk nem is tudhatná senki hogy valaki tényleg hátrahagyta a sátrat, talált tárgynak tekintenék.
törölt tag -gl
03-10-2019, 08:34 PM
A legolcsóbb sátor 2200 ft, a legolcsóbb hálózsák 2900 (decathlon) és a legolcsóbb polifoam 1500 ft. Ez 6600 ft checkpointonként. Ha 7 darab ilyet összeállítok 30 kilóméterenként el tudok helyezni egy checkpointot ami azt jelenti, hogy bárhol vagyok az adott útvonalon körben, a legközelebbi menedéket 15 kilóméteren belül elérem. Nem olyan nagy érték, hogy különösképp félteni kellene, de azért a sátrakat jó mélyen bozótos ligetes területen helyezném el a bicikliút mentén. Szerintem senki sem találna rájuk. Ha elásom, akkor este mire odaérek ki kell kaparni a földbõl, összeállítani, ezt nem szeretném. Azt szeretném, hogy folyamatosan elérhetõek legyenek. Viszont szezon végén az összeset elásnám, vagy elrejteném valahova. (vagy összeszedném és hazahoznám)
varég
03-11-2019, 09:22 AM
Ha tudsz aludni függõágyban, akkor inkább egyet vegyél a dekában, meg valami ponyvát fölé...
Szerintem felesleges emiatt ennyi sátrat kockáztatni, vizet kb. bárhol vehetsz a közkutakon...
Így a menedéked elfér egy kisebb válltáskában is akár, illetve nem kell egy rakat idõd fordítani a sátor rejtegetésre, felszedésre, stb...
A költségbõl ami megmaradna így, abból meg mehetsz bulizni :)
törölt tag -gl
03-11-2019, 10:19 AM
A szúnyogokkal van egyedul gond a fuggoagyban. Illetve h nem lehet hasra fordulni.
cattaro
03-11-2019, 09:23 PM
Ha a biciklin van (legyen) csomagtartó, akkor arra rá lehet gumipókozni egy könnyû kis sátrat + polifoamot + hálózsákot, a többi cucc hátizsákban és/vagy biciklis táskákban. Megérkezel a célhoz, pár perc alatt felállítod a sátrat, lelakatolod a biciklit valami vashoz/fához, aztán szabad vagy, már amennyiben van erõd a kerékpározás okozta igénybevétel után. (Csajozás elõtt zuhanyzás/csobbanás ajánlatos.)
Minek ezért külön, nagy munkával, drágán, garantáltan kockázatosan checkpointokat létesíteni egy sûrû üdülõövezetben, ahol utaznak a vadkempingezõkre és rengeteg a tolvaj?
törölt tag -gl
03-11-2019, 10:21 PM
A zuhanyzás csajozás elõtt nem feltétlen ajánlatos, elõfordult már, hogy direkt egy picit kanszagúan mentem el egy randira + rátolva pár fújás parfümöt és garantáltan megvolt a lány. Állatok vagyunk, érezzük egymást illatát is. Valóban utaznak a vadkempingezõkre és sok a tolvaj, de mint leírtam nyilván nem a lakott terület puccra nyírt füvén szeretném a sátramat elhelyezni, hanem a bicikliút mentén települések között valahol jó mélyen a bozótban. Rengeteg ilyen bozótos van. A kutya nem megy be oda. Ezt garantálom. Fõleg nem egy tolvaj. Egy tolvaj nem fog a lakott területtõl 2 kilómétert biciklizni hanem a legközelebbi nagyváros vasútállomásától 5-10 percre fog emberkedni. Én ezt gondolom. A tolvajok a balatonnál a kempingekre utaznak meg a strandokon az értékekre. Neki többet ér egy iphone a strandról mint egy koszos sátor a bozótban néhány mosatlan alsógatyával meg egy pár ezer forintos hálózsákkal. (mire lehet számítani egy sátorban?) ráadásul ha még be is merészkedik a bozótba és látja ott a sátrat, feltételezheti, hogy a használó a közelben van. Szóval szerintem full biztos a dolog. Látom, hogy a lakóhelyed Budapest de nem jártál soha a balatonnál? Bug out location?
Tudod ez olyan mint a mágnes, a part tele van mágnesekkel ami odavonzza a problémás elemeket. Például siófok hírhedt a kötekedésekrõl szórakozóhelyen lopásokról. Az ilyen alakok nem a csöndes bicikliutakon fognak portyázni ahol csak a békák brekegését hallani.
Buli elõtt felállítani a sátort szerintem nagy macera és most itt pont arról beszélek, hogy ha lemegyek a haverjaimmal akár egy hétre.
Igen, láthatod, hogy annyira biztos vagyok az egész történet sikerességében hogy még nyilvánosan le is merem írni a tervemet, ugyanis annyira biztos helyeket tudok, hogy sosem találnák meg a sátraimat. Ugyan ki az, aki 3 méter szúrós bozótba bemászik keresgélni? Igen van akinek wc-znie kell, arra is gondoltam, hogy a wc-re igyekvõk se találják meg a rejtekhelyet. Minél több rejtek van annál szabadabban mozgok és annál kevésbé van szükség annyi tekerésre. Aztán ha esetleg találok egy jó helyet ahol sok a csaj és jók a bulik akkor akár mind a 8 sátramat odavihetem. Az viszont valóban kérdéses, hogy hova viszem a lányt. De ne aggódj. Nyáron, balatonpart. Akár a strandon is.
Egyébként csókoltál már gyönyörû 18 éves Dán lányt? én igen. tavaly egy kempingben. Tinderen szedtem össze. Nagyon kedves volt. Tavaly az energiáim egyezredét sem tettem bele abba, hogy ismerkedjek és bulizzak mégis volt legalább egy ilyen élményem, bocsánat, kettõ. Egy magyar lány is volt. De lehetett volna jóval több is.
Idén már nem szeretnék több ilyet kihagyni!
Hát, te tudod, ha van rá pénzed és biztosra veszed hogy senki nem nyúlja le a cuccaid.
Csak ne felejts el majd írni egy rövid beszámolót hogy mi történt, mert úgy hangzik hogy érdekes a kísérlet amit tervezel. :thumbup
szöged
03-12-2019, 06:07 PM
annyira biztos vagyok az egész történet sikerességében hogy még nyilvánosan le is merem írni a tervemet
ha ezek után kifarolsz a dologból, akkor nem üvegdoboz vagy, hanem papírkutya
várjuk a beszámolót a fejleményekrõl, beszerzésekrõl
meg végül az élményekrõl
cattaro
03-12-2019, 06:14 PM
Csatlakozom Túlélõhöz, nagyon várjuk a beszámolót! Természetesen képekkel az egyes táborokról (persze úgy fényképezve, hogy ne lehessen beazonosítani a helyüket).
törölt tag -gl
03-12-2019, 11:05 PM
:) Okés, mindenképp. Azért is írtam ki, hogy ha esetleg valakinek lennének ezzel kapcsolatban tanácsai. Azt hallgatom.
Sátorból ezt a típust néztem ki. Sajnos elég rikító, feltûnõ, de az alapvetõ színei természetes színek. Az ára a mérvadó:
https://www.emag.hu/kring-p25-2-2-szemelyes-sator-6426228018216/pd/DVJXH2BBM/?utm_source=price_comparer&utm_medium=cpc_emag&utm_campaign=arukereso_new_2018&utm_content=arukereso_hu&cmpid=72648
Ha be is ázik, szerintem a nyári nappali melegben hamar kiszárad. A hálózsákot max behúzom egy nejlonba.
Hálózsákból nincs 3000 ftnál olcsóbb? Nem találtam sehol semmit. Polifoamnál is talán jobb ha egy felfújható gumimatracot használok. 1500 ft a polifoam, ennyiért talán találok matracot. Szeretném minél alacsonyabb költségvetésbõl.
Ha ráfestek a sátorra szórófejes akril festékkel rejtõszínû mintát szerintetek megváltoztatja a vízlepergetõ képességét, vagy büdös lesz tõle a sátor? Épp, h csak ráködölném. Lehet ilyet?
Dream_walker
03-13-2019, 07:46 AM
Ennyi pénzbõl bármely balcsiparti faluban találsz egy udvart, ahol megengedik, hogy felverd a sátrad, és ott hagyd a holmidat estére, míg mész csajozni. Ha meg nem, akkor kempingbe kell menni, a sátorhely azokban sem drága.
cattaro
03-14-2019, 08:50 PM
Szerintem, ha hosszú hónapokig, esetleg évekig szeretnél egy sátorláncolatot fenntartani anélkül, hogy naponta ellenõriznéd állapotukat, akkor mindenképp érdemes különbözõ rovarcsapdákat/riasztókat is telepítened, vakondriasztókat, sünriasztókat, kígyóriasztókat, egér- és patkánycsapdákat, penészgátló szereket, vízelvezetõ rendszert, hó- és jégmentesítõ napelemes fûtõrendszert, esetleg az ázott/berohadt hálózsákokat kiszárító automata rendszereket. És fontos még a sátrak rögzítéséhez használt zsinórok feszességét utánaállító automata rendszerek telepítése is, nehogy összeroskadjanak a BOL-ok a hõingás, viharok, páratartalom-változások miatt. Érdemes az álcázás végett örökzöld kúszónövényekkel befuttatni a sátrakat (pl. borostyán), ezekhez megfelelõ teherbírású támrendszert kiépíteni.
Alpha
03-14-2019, 08:59 PM
Szerintem, ha hosszú hónapokig, esetleg évekig szeretnél egy sátorláncolatot fenntartani anélkül, hogy naponta ellenõriznéd állapotukat, akkor mindenképp érdemes különbözõ rovarcsapdákat/riasztókat is telepítened, vakondriasztókat, sünriasztókat, kígyóriasztókat, egér- és patkánycsapdákat, penészgátló szereket, vízelvezetõ rendszert, hó- és jégmentesítõ napelemes fûtõrendszert, esetleg az ázott/berohadt hálózsákokat kiszárító automata rendszereket. És fontos még a sátrak rögzítéséhez használt zsinórok feszességét utánaállító automata rendszerek telepítése is, nehogy összeroskadjanak a BOL-ok a hõingás, viharok, páratartalom-változások miatt. Érdemes az álcázás végett örökzöld kúszónövényekkel befuttatni a sátrakat (pl. borostyán), ezekhez megfelelõ teherbírású támrendszert kiépíteni.
Ezt most komolyan gondoltad vagy ekézed a topic indítót?
cattaro
03-14-2019, 09:15 PM
Nem, csak én is szeretek álmodozni néha, terveket kovácsolni, és beindult a fantáziám.
st.jimmy
03-16-2019, 09:45 AM
Olyan tökéletes szarkazmus, hogy könnybe lábad a szemem :D
st.jimmy
03-16-2019, 09:53 AM
Amúgy én a hozzászólásai alapján nagyon kedvelem glassbox fórumtársat, nem ritkán vannak meredek ötletei, mint ez is. Tisztelem, ha valaki mer és tud a dobozon kívül gondolkodni.
Irracionális egy ötlet? Van egy rossz hírem mindenkinek aki szerint az irracionális ötlet nem jó ötlet: Te is irracionális vagy drága barátom, komoly önismereti hiba, ha nem vagy képes észrevenni.
De cattaro is nagyot alkotott a "zsinórfeszesség utánállító automata"-s kommentjével, nekem eddigi egyik top komment a fórumon, amit azért jóval azelõtt kezdtem el olvasgatni, hogy beregisztráltam ;)
varég
03-16-2019, 10:46 AM
...
De cattaro is nagyot alkotott a "zsinórfeszesség utánállító automata"-s kommentjével, nekem eddigi egyik top komment a fórumon, amit azért jóval azelõtt kezdtem el olvasgatni, hogy beregisztráltam ;)
Ezt felénk gumipókkal, vagy gumi zsinórral szokás megoldani... :D
Alpha
03-16-2019, 04:39 PM
st. jimmy
Én nem minõsítettem senki ötletét, csupán érdeklõdtem, hogy cattaro komolyan gondolja-e azokat amiket írt...
Mire alapozod, hogy irracionális vagyok vagy itt bárki más rajtam kívül? Mi az irracionás abban amit itt megosztok magamról?
törölt tag -gl
03-17-2019, 10:04 AM
Biztosan csak viccelt, most ne vesszetek össze ilyen hülyeségeken! Én értékelem a tréfát. Szerintem egyébként ha a nyári hónapokban folyamatosan fel van állítva egy átlagos iglu sátor, benne egy bezacskózott hálózsákkal. (tehát nem szétterítve) be van cipzározva és megfelelõ bozótban van elhelyezve nincs mitõl félni, a bozótban a szél nem fogja elvinni, de tényleg benne van a pakliban hogy esetleg egy nagyobb vihar felkapja. A sünök, vakondok kígyók egy lezipzárazott sátorba szerintem nem mennének bele, sõt, a mûanyaglágyító szaga miatt alapból el is kerülnék. A sátor nagy esõ alatt beázhat, de hamar ki is szárad a fülledt melegben.
Ez a project szerintem kiváló gyakorlás.
Sokan úgy képzelik el a prepperkedést, hogy majd rejtszínû felszerelésben flangálnak össze vissza. Ez mûködhet is, de szerintem az eseménynek lehet, sõt talán már most elkezdõdött az esemény! lesz olyan része ahol el kell vegyülni és olyannak KELL tûnni mint aki semmirõl sem tud. Csak úgy egy átlagos bulizós srác.
Másrészt ez megint csak jó project arra, hogy leteszteld, el tudsz-e rejteni felszerelést úgy EASY módban, hogy egyáltalán ne lopják el. Itt egyelõre még nem a túlélésre megy a játék, de vannak olyanok akik egy sátrat is szívesen elvinnének. Néha eljátszadoztam azzal a gondolattal is, hogy valamiféle földbe süllyesztett menedéket készítek bizonyos helyekre, és elvetem olyan növények magját amik megakadályozzák az átlátást vagy az áthaladást, például vadrózsa. Itt a fórumon már egész tekintélyes anyag gyûlt össze az ilyesmirõl. Még az is szóba jött, hogy mûtrágyával körbeszórom, körbeöntöm az adott területet így olyan természetes dzsungel veszi idõvel körül ami már tényleg komolyan rejt. Nagy meló? Nem
Kiválasztok 10-20 helyet és egy év alatt a szezonok között megcsinálom, ültetek, elvetem a magokat, leszórom a mûtrágyát, telepítem a BOL-t. Kombinált alatt még az jutott eszembe, hogy esetleg a földbe lehetne ásni egy nagyobb mûanyag hordót amibe kényelmesen elfér a felszerelés, sátor, kaja, ruha, hálózsák, amíg nem vagyok ott. A hordóba silica gel-t raknék ami elnyeli a nedvességet. Egy ismerõsöm gyárból hozott nekem akkora tasakokat mint egy zacskó mogyoró! Szóval ez sem hülyeség! Tisztában vagyok vele, hogy akik ezt olvassák, azok közül lesz pár olyan aki azon lesz, hogy a felszerelésemet felkutassa, de hajrá. Nem fogja megtalálni.
Inkább komoly ötleteléseket várnék! Olyat, mint amilyenek régen voltak ezen a fórumon! Most valahogy eléggé besült. Nem pörög annyira.
Egyébként egy tekintélyesebb méretû mûanyag hordóba annyi felszerelés is elfér, hogy egy kisebb tábori kórházat is fel lehetne húzni a fölötte elterülõ területen.
varég
03-17-2019, 03:49 PM
...
Ez a project szerintem kiváló gyakorlás.
...
Szerintem egyetlen egy sátrat tegyél ki, "csalinak", benne pár olyan cuccal, amit nem sajnálsz, kinõttél, stb, aztán ezt nézd meg fél év múlva...
Ha mûködik, akkor esélyes lehet többnél is.
törölt tag -gl
03-17-2019, 04:55 PM
Jó ötlet, lehet kint marad egy csali is. De télen össze kellene rakni és akkor a terv szerint földbe süllyesztett PVC csõbe raknám bele télire. Meglátjuk, de az egész project lényege az, hogy annyira olcsó egy-egy checkpoint hogy ha kirabolják akkor sem számít.
Természetesen valamit kitalálok majd ami jelzi, hogy a sátrat felnyitották. Még nem tudom mi lehet az, olyasmi kellene amit én észreveszek, de az aki felnyitotta, az nem.
BragBOL
03-17-2019, 05:48 PM
Természetesen valamit kitalálok majd ami jelzi, hogy a sátrat felnyitották. Még nem tudom mi lehet az, olyasmi kellene amit én észreveszek, de az aki felnyitotta, az nem.
Leheletvékony majdnem azonos színû festékréteg a cipzáron?
szöged
06-16-2019, 04:27 AM
na?
sikerült már elvegyülni?
szöged
08-05-2019, 01:48 PM
várjuk az élménybeszámolót