PDA

View Full Version : Barlangok

törölt tag -gl
03-28-2019, 06:18 PM
Sziasztok!

Számos barlang létezik mindenütt. Illetve elképzelhetõ, hogy ódon erdõkben még léteznek elfeledett pincék, alagutak, föld alatti kamrák.
Barlang gyakorlatilag bárhol lehet a föld alatt, vagy föld alatti üreg.
Hogyan lehetne ezeket felfedezni? Megállapítani, hogy ott van? Mert egy ilyen barlang viszont tényleg tökéletes búvóhely lehetne.

varég
03-28-2019, 06:29 PM
Túrista térképeken, geochaching oldalakon vannak leírások...

Viszont arra figyelni kell, lehet hogy beázik, élõlények lakhelye, vagy omlásveszélyes...
A kifûtésük a nagy tömeg miatt szinte lehetetlen, a falak hidegek maradnak.

De emellett jó lehet ideiglenes menedéknek... ;)

törölt tag -gl
03-28-2019, 06:32 PM
Tudnál linkelni ilyen leírást vagy oldalt? Olyan barlangot vagy üreget, pincét szeretnék találni amit még nem fedeztek fel, tehát nem jár arra senki, ezáltal menedéknek tökéletes.

varég
03-28-2019, 06:39 PM
Tudnál linkelni ilyen leírást vagy oldalt? Olyan barlangot vagy üreget, pincét szeretnék találni amit még nem fedeztek fel, tehát nem jár arra senki, ezáltal menedéknek tökéletes.

Ha nem fedezték fel, akkor nincs róla még info... :D
Ami térképeken szerepel, azokhoz árki odamehet, ha nehezen megközelíthetõ, akkor kevesebben látogatják.

http://www.barlang.hu/pages/tvtanf/Mo_barlangjai.htm

De ha a területet, ahol keresed, beírod a gugliba, akkor sok mindent feldobhat.

törölt tag -gl
03-28-2019, 07:24 PM
Köszi.

Ihasz Laci
03-29-2019, 07:20 PM
Túrista térképeken, geochaching oldalakon vannak leírások...

Viszont arra figyelni kell, lehet hogy beázik, élõlények lakhelye, vagy omlásveszélyes...
A kifûtésük a nagy tömeg miatt szinte lehetetlen, a falak hidegek maradnak.

De emellett jó lehet ideiglenes menedéknek... ;)

lehet, hogy nem pontos az info de ha jol emlekszem azt olvastam valahol, hogy a foldszint alatti barlangoknak allando homersekletuk van, azt hiszem olyan 10 fok korul telen nyaron. az viszon nem is olyan rosz dolog. 10 fok az egesz elviselheto alvas szempontjabol. es meg etel tartositashoz is ugy ahogy eleg hideg.

törölt tag -gl
05-20-2019, 01:19 AM
Lényegtelen mi van bent mert ki lehet szigetelni. Nem mondom, hogy rögtön hívnám a gipszkartonost, de arra például gondoltam, hogy vásárolok tekercses mûanyag lemezeket és szilikonnal összefogatom õket akár egy fémkeretben. Az egész körül kaphatna egy zártcellás nikecell szigetelést az érzékenyebb helyekre meg PUR.
Ha ez megvan akkor utána akár még a gipszkartonos is jöhetne.
Viszont ugyanúgy kiszigetelhetõ tófóliával is, csak vigyázni kell mert az ilyen fóliák újrahasznosított anyagokból készülnek és amellett, hogy büdösek bármi lehet benne. Lényeg, hogy a vízszigetelése egy ilyen barlangnak könnyedén megoldható.
Aztán tényleg ki tudja mi rejtõzik a mélyben..... Lehet, hogy egy óriási üreget találsz ahova egy egész felszerelt bunker is elférne komoly felszereléssel, készlettel. Azért ez nem kis dolog!

törölt tag -gl
05-20-2019, 01:22 AM
A hõmérséklet is szinte teljesen lényegtelen mert adott esetben kifûthetõ, több módon is.
A legegyszerûbb, ha odakint meleg van, meleg levegõt szívsz be egy csöndes ventillátorral. Ha odakint hideg van akkor pedig határozottan jól jön a 10 fok amire rá lehet fûteni akár gázzal is.

törölt tag -gl
05-20-2019, 02:26 AM
Talajradar?

fater.lajos
05-21-2019, 04:54 PM
A rejtekhelyed légkifúvója könnyen felderíthetõ.

törölt tag -gl
05-21-2019, 05:05 PM
A rejtekhelyed légkifúvója könnyen felderíthetõ.
Maga a légkifúvó is rejthetõ pl egy lyukas sziklaalakzatként. Növényként, stb.

törölt tag -gl
05-21-2019, 05:59 PM
8480
Itt a terv, már csak az üreget kéne megtalálni.

törölt tag -gl
05-21-2019, 06:15 PM
a falakat akár policarbonat trapézlemezbõl is el lehet készíteni, vagy pet lemezbõl, mivel a falnak csak vízszigetelési célja lenne, terhelést nem kapna. max egy két rúddal meg lenne támasztva derékmagasságban. Tehát az egész kamra úgy nézne ki mint egy hatalmas mûanyag palack szilikonnal összeragasztva. 1000% vízszigetelõ és könnyen a helyszínre szállítható feltûnés nélkül, tekercses anyagokból összerakható.
Zártszelvényhez is lehet vásárolni összekötõ elemeket, ilyen elemekkel méretre vágott szelvényeket (kb 2 méter) gumikalapáccsal össze lehet kalapálni.
akár 4 darab 2x2 méteres kockából egy 4x4-es fal könnyedén összerakható amire 16 négyzetméternyi lemezt kell felragasztani.
A 2 méteres zártszelvények ára néhány száz forint, könnyedén a helyszínre szállíthatóak akár gyalog is.
1 hét alatt tisztán pöccre szerelhetõ az egész bunker. 100000% lég és vízszigetelt. Egyedül az alapot kell megerõsíteni sûrûbb kötéssel, lemezzel, vagy ráccsal amire valamiféle mûanyaglemez kerülhet lég/vízzáró járófelületként.

törölt tag -gl
05-21-2019, 06:37 PM
Esetleg létezõ pincék, aknák szigetelése is megoldható szerintem ilyen lemezes megoldással. egyszerû vékony kb 1mm-es mûanyag lemezt tekercsben megvenni, jobb is ha átlátszó mert nyomon követhetõ vele az üreg szerkezete, de aki jobban szereti a pöcc dolgokat az vehet fehéret is. majd egyszerûen az illesztéseknél sziloplaszttal végig kell húzni az egészet.
Persze nem árt ilyenkor ha az aljzat kavics, törmelékmentes, esetleg lehet, hogy valamit alá kell rakni.
így bármilyen akna, pinceüreg, stb kiszigetelhetõ. kb mintha gipszkartonoznál.

törölt tag -gl
05-27-2019, 10:23 PM
Teljesen meghalt a fórum, hogy egy ilyen alapvetõ dologhoz senki sem képes hozzászólni?
Az persze megy, hogy csirke, meg haszonnövény. Mint valami agrár fórum.
BOL-ról meg semmi.

TMIB
05-28-2019, 01:11 AM
De hát nem is kérdeztél semmit. :)

BOL-ról 27 oldalnyi beszélgetést találsz itt: http://magyarprepper.us/showthread.php?334-Bug-Out-Location

Nem tudom, szerintem nem túl alap dolog hogy egy barlangot valaki szigeteljen. Én ilyenről még nem is hallottam. Egy barlang az általában huzatos, hideg, tágas, huzatos. Ebből kifolyólag nem hiszem hogy BOL-ra túl alkalmas lenne. Kiszuperált lakókocsi, konténer, kis faház, stb. mind jobb alternatíva lehet és még csak nem is annyira költséges. (Persze ez csak az én véleményem.)

Illetve ha barlang, akkor az a te földeden lévő barlang? Más helyére nem lenne jó ötlet berendezkedned, ha meg közterület akkor szintén nem a tiéd és ha beviszel oda valamit, azt szét is hordhatja bárki.

Alpha
05-28-2019, 04:26 AM
Esetleg létezõ pincék, aknák szigetelése is megoldható szerintem ilyen lemezes megoldással. egyszerû vékony kb 1mm-es mûanyag lemezt tekercsben megvenni, jobb is ha átlátszó mert nyomon követhetõ vele az üreg szerkezete, de aki jobban szereti a pöcc dolgokat az vehet fehéret is. majd egyszerûen az illesztéseknél sziloplaszttal végig kell húzni az egészet.
Persze nem árt ilyenkor ha az aljzat kavics, törmelékmentes, esetleg lehet, hogy valamit alá kell rakni.
így bármilyen akna, pinceüreg, stb kiszigetelhetõ. kb mintha gipszkartonoznál.

Ez nem életképes. A szigetelés egy pince esetében a betörõ víz ellen (is) véd. Ha a belsõ falra rakod fel, akkor szépen leválik.
Gondolom azért is szóltak kevesen a topichoz, mert nincs vele tapasztalata az embereknek. Pl.. nekem itt az alföldön nincs egyetlen barlangom se, a pincéket meg elõre szigeteljük nem utólag.

Ged
05-28-2019, 11:20 AM
Ha találnál is egy barlangot, minek bele építeni egy kockát acélból és mûanyagból? Hogy belülrõl úgy nézzen ki, mint egy szép tiszta lakás?
Az sem világos, hogy hol keresnél ilyen barlangot? Magánterületen, természetvédelmi területen, állami erdõkben? Ha találtál, akkor neki állsz építkezni illegálisan, vagy megpróbáld megvásárolni a területet? Annak az esélye, hogy megvásárolható területen találj egy alkalmas barlangot, szerintem elenyészõ. Akkor inkább vegyél egy üres telket és áss egy megfelelõ méretû gödröt, csinálj egy szigeteléstartó aljzatot és falat. Szigeteld le, és utána építsd meg a tartó falakat, rá a födémet, felülrõl is leszigetelni és földet rá. Nem vagyok építész, de szerintem a mélyépítésben nem használnak könnyûszerkezetes megoldásokat.
Egyet értek Alpha véleményével: nem tûnik életképes ötletnek.

WestBam
05-28-2019, 11:44 AM
És meg sem lett említve a talajvíz, az esetleges föld alatti vízvezetõ rétegek, hiszen ha ennyire le lenne szigetelve akkor ez is szempont. Emelkedõ talajvíz esetén akár fel is úszhat az egész, ha nincs ami lenyomja. Ha van akkor meg betörhet a víz (ilyet láttam, szabályos kis gejzír alakult ki egy mélygarázsban). Ez szerintem úgy hülyeség ahogy van. Barlangban mint barlanglakás (https://hu.wikipedia.org/wiki/Barlanglak%C3%A1s) lehet élni, ha saját területen van. Én láttam ilyet Eger mellett, de már abban sem élt senki. Egy telek egy kis faházzal olcsóbb és biztosabb/komfortosabb ennél.

törölt tag -gl
05-30-2019, 12:54 AM
Oké, de a barlang rejthetõ. Stratégiailag fontos helyeken lehetnek üregek, ahová be lehet fészkelni az ellátmányokat. Régóta gondolkodom, ha nem is feltétlen barlangon de földalatti mûanyag bunkeren, hogy ezt hogyan lehetne kivitelezni.

Ged
05-30-2019, 05:41 AM
A Varég által belinkelt lapon elég jól leírják, hogy jellemzõen hol alakulhattak ki barlangok. Szerintem sokkal egyszerûbb egy saját tulajdonú területen létrehozni egy mesterséges üreget (pince, verem, leásott hordó, stb) mint tût keresgélni a szénakazalban.
Ha találnék is egy barlangot, amiben nem áll a víz, akkor nem valószínû, hogy neki állnék mûanyaggal, szilikonnal szigetelni. A vízszigetelés nagyon kényes munka. Biztos vagyok benne, hogy nem sikerülne kiszigetelni tökéletesen. Ha pedig beszivárog a talajvíz akkor cseszheted. A pincék szigetelésénél külön szigeteléstartó falat emelnek (manapság). A szigetelés a legkritikusabb pontja a pincének, azon nem érdemes spórolni, mert utólag már lehetetlen küldetés szigetelést javítani.
Ha mégis van egy barlangod, akkor az úgy jó ahogy van (kivéve, ha omlásveszélyes). Ha ott akarsz tárolni valamit tedd jól záródó mûanyag ládába, hordóba, szerintem. Ha ellátmányt akarsz elrejteni, ahhoz elég leásni egy mûanyag hordót, kannát, attól függõen, hogy mennyi ellátmányt akarsz eldugni. De jól jegyezd meg, hogy hova ástad, hogy GPS nélkül is megtaláld.

Alpha
05-30-2019, 10:07 AM
Engem foglalkoztatott régebben és még nem is tettem le róla, hogy veszek egy kb. 10 m3-es tartályt és elásatom 3 méter mélyre. Lett is volna egy, belül cink bevonatú, kívül kátrányozott tartály 400 e Ft-ért. Akkor addig agyaltam, hogy végül másnak adták el. Már nagyon bánom...
A búvónyílására kellett volna hegeszteni egy mászható csövet, arra zárható fedlapot rakni és kész is a raktár. Szellõzõrendszerrel még óvóhelyként is mûködhetett volna. Szerintem életszerûbb, mint egy barlangot keresni és vízhatlanra kiszigetelni.

Ged
05-30-2019, 11:42 AM
Szerintem életszerûbb, mint egy barlangot keresni és vízhatlanra kiszigetelni.
Szerintem is. Bár a tartálynak hátránya, hogy egyszerre kell odavinni az egészet, holott titkos búvóhelyet szeretnénk. Egy ekkora tartályhoz biztos teherautó, daru kell és több ember segítség. Messzirõl látszik, hogy valami épül. Egyébként a tartály fölé biztos kell valami födém, ami megtartja a földet.
Téglából, zsalukõbõl történõ pinceépítés talán nem jár ekkora felhajtással.

törölt tag -gl
06-01-2019, 10:39 PM
Engem foglalkoztatott régebben és még nem is tettem le róla, hogy veszek egy kb. 10 m3-es tartályt és elásatom 3 méter mélyre. Lett is volna egy, belül cink bevonatú, kívül kátrányozott tartály 400 e Ft-ért. Akkor addig agyaltam, hogy végül másnak adták el. Már nagyon bánom...
A búvónyílására kellett volna hegeszteni egy mászható csövet, arra zárható fedlapot rakni és kész is a raktár. Szellõzõrendszerrel még óvóhelyként is mûködhetett volna. Szerintem életszerûbb, mint egy barlangot keresni és vízhatlanra kiszigetelni.

Ez is életképes, csak épp ahogy Ged írta nagy felhajtás elrejteni.
Nagy kõ esne le a szívemrõl, ha a civilizált világon kívül lenne legalább egy hely valahol a semmi közepén ahova ha odamegyek van egy pár váltásnyi ruha/felszerelés víz, élelmiszer, takaró, hálózsák, sátor, akku, lámpa, Egy két ilyen dolog.
A hordó is jó ötlet csak az a bajom, hogy nem lehet belebújni, mert ha tényleg elég nagy a baj, menekül az ember és megtépett, legyengült.

Csak képzeljetek el egy ilyen helyzetet. Hogy mondjuk valami történik és egyelõre mondjuk még nincs kijárási tilalom, de a polgároknak azt javasolják, hogy javasolt otthon maradni. Elmegy vagy akadozik az internet, elmegy a mobiltelefon. A közösségi hálózatok túlterheltek, leállnak az internetsebesség drámaian lecsökken vagy megszûnik. Bármi, vagy mondjuk egy jogi csapdába kerülsz és kilakoltatnak otthonról, nem szeretnéd az ismerõseid orrára kötni, hogy mi történt veled ezért próbálod egyedül megoldani a helyzeted. Valami adósság miatt minden ingatlant átnéznek ami a tulajdonodon van, odamennek, bekopogtatnak. Keresnek. Itt nem arra gondolok, hogy valami rosszat tettél, hanem egyszerûen szerencsétlen helyzetbe kerülsz. Vagy egy szerencsétlenség történik odakint. Akár egy hadi támadás, vagy bármi, tehát olyan szitu amire készülünk.
Mi van akkor ha úgy ítéled meg, hogy még a tanyavilág sem biztonságos és mielõtt elmész a tanyádra, pár napig vagy legalább egy hétig elrejtõzöl és megvárod mi történik?
Képzeld el azt, hogy mondjuk kórházba kerülsz egy természeti katasztrófa után, kimentenek, felkínálnak egy sátortábort hogy oda lehet behúzódni. Közben a hadsereg elkezd járõrözni a vidékeken lefoglalnak jármûveket, dolgokat. Nem tudom.

Nem igazán tudok egy ilyen szituációt elképzelni, vagy leírni, nincs akkora fantáziám és realitásérzékem, de itt jön a lényeg.
Bármi, de bármi ilyesmi van te pontosan tudod, hogy ha megindulsz az XY hegyre az erdõben akkor a harmadik mezõ mellett a bozótban egy villámcsapás sújtotta öreg fánál egy erdõsávban a kukoricásban jó mélyen a bozótban ahol az õz szokott hajnalban elbújni amikor zajt hall. Neked van egyfajta "kapszulád" amibe bármilyen csapzottan koszosan érkezel 3 perc alatt helyre teszed magad, befekszel a jó meleg steril elõzõleg lezárt hálózsákba, kibontasz egy jó kis konzervet vagy üveges gyümölcslevet, stb, magadra zárod a helyet és pár napig ott alszol amíg ki nem találod hogyan tovább. Ha nem konkrét társadalmi összeomlásról van szó csak saját magad omlottál össze (de egyébként olyan is lehet, hogy mondjuk bedõlnek a bankok, bedõl a forint, hiperinfláció történik (pengõ megvan??) és semmit sem ér ami a bankban van vagy a pénztárcádban akkor esetleg lehet nálad egy kis aranytömb valahol ott a környéken elrejtve amit kiásol, szépen átöltözködsz. Teli gyomorral, tiszta vízhatlan ruhában, kis aranyplakettel a zsebedben (akár argor stb) megindulsz és újra tudod kezdeni. Esetleg körbe tudsz nézni, hogy mi a helyzet a tanyavilágon, stb. Tudom ez furcsa, de és nehéz megmagyarázni, de sokkal nagyobb biztonságban tudnám magam ha lenne egy ilyen offgrid recovery pack-em.

Tudom ez egy kicsit extrém dolog.

Alpha
06-02-2019, 12:52 PM
Szerintem is. Bár a tartálynak hátránya, hogy egyszerre kell odavinni az egészet, holott titkos búvóhelyet szeretnénk. Egy ekkora tartályhoz biztos teherautó, daru kell és több ember segítség. Messzirõl látszik, hogy valami épül. Egyébként a tartály fölé biztos kell valami födém, ami megtartja a földet.
Téglából, zsalukõbõl történõ pinceépítés talán nem jár ekkora felhajtással.

Én azt terveztem, hogy amikor (ha egyszer megvalósul) elásatom a tartályt, akkor majd azt mondom, hogy zárt szennyvíztároló lesz. Ha elrejtem a lejárót, akkor a gépkezelõ és fuvaros tud csak az elásott tartályról, de Õk meg azt hiszik, hogy szennyvíz lesz benne. Szerintem biztonságos...

Ged
06-03-2019, 06:43 AM
majd azt mondom, hogy zárt szennyvíztároló lesz.
Ez teljesen hihetõ sztori, csak ne legyen az utcában csatornázás :)

Alpha
06-03-2019, 12:11 PM
Ez teljesen hihetõ sztori, csak ne legyen az utcában csatornázás :)

Az én esetemben ez erdõben lenne, településektõl több kilóméterre.

törölt tag -gl
06-04-2019, 11:26 PM
Tényleg. Ez teljesen jó ötlet.
Esetleg esõvíz tároló. (ciszterna)
De ugye az én sztorim az pont az, hogy lakott területtõl minél távolabb helyezném el.
De egyébként olyan helyre is tökéletes. Veszek egy telket és azt mondom szennyvíztározó lesz a cucc.

törölt tag -gl
06-04-2019, 11:29 PM
Az én esetemben ez erdõben lenne, településektõl több kilóméterre.

Végre valaki aki ugyanígy gondolkodik.

Ged
06-05-2019, 09:51 AM
Nagy elõnye ennek a tartályos megoldásnak, hogy garantáltan vízhatlan marad a belseje (csak a kivezetõ nyílásnál kell ügyleni a megfelelõ szigetelésre). A cink bevonat (amit Alpha említett) talán még egy EMP ellen is ad árnyékolást, és remélhetõleg még nem akkora fémtömeg, hogy egy fémkeresõvel megtalálhassák illetéktelenek.
Hátránya, hogy drágább és feltûnõbb megoldás, mint építeni téglából, betonból. Továbbá, hogy ha 30 cm-nél vastagabb földet akar rátenni, akkor kell valami megerõsítõ szerkezet fölé. Valamint a tartály kialakítása lehet korlátozó tényezõ. Ez alatt azt értem, hogy a tartály dimenziói és formája adottak. Például egy 150 cm átmérõjû, 6 méter hosszú hengeres tartály kevésbé praktikus, mint egy 2 m x 2 m x 2 m-es kocka.

Alpha
06-05-2019, 06:00 PM
Nagy elõnye ennek a tartályos megoldásnak, hogy garantáltan vízhatlan marad a belseje (csak a kivezetõ nyílásnál kell ügyleni a megfelelõ szigetelésre). A cink bevonat (amit Alpha említett) talán még egy EMP ellen is ad árnyékolást, és remélhetõleg még nem akkora fémtömeg, hogy egy fémkeresõvel megtalálhassák illetéktelenek.
Hátránya, hogy drágább és feltûnõbb megoldás, mint építeni téglából, betonból. Továbbá, hogy ha 30 cm-nél vastagabb földet akar rátenni, akkor kell valami megerõsítõ szerkezet fölé. Valamint a tartály kialakítása lehet korlátozó tényezõ. Ez alatt azt értem, hogy a tartály dimenziói és formája adottak. Például egy 150 cm átmérõjû, 6 méter hosszú hengeres tartály kevésbé praktikus, mint egy 2 m x 2 m x 2 m-es kocka.

Ezek a tartályok hengeres formák, ezért több méter mélyre leáshatja az ember erõsítés nélkül, nem fog összeroppanni. (Lásd: üzemanyag tartály benzinkúton, stb.) Szerintem jelentõsen olcsóbb, mint a falazott kivitel, mert ott sokkal több a földmunka, szakipari munkást igényel a vízszegetelés és sokkal hosszabb az elkészítése, mint a kész tartály telepítése.
A szellõzõ csövek vízmentes csatlakozására azt gondoltam ki, hogy pvc csõ (pl.: 110 mm-es) külsõ méretével azonos átmérõjû acél csövet hegesztek be a tartályba. Kilóg kb 50 cm-t. Arra meg már rá tudom húzni a szabványos PVC csõ tokos végét. A gumi szigetelés miatt nem jut be víz. A csövet úgy fektetem le, hogy a tartály felé legyen egy kis lejtése, ezáltal nem alakul ki pangó víz, ami legionellát okozhat. A minimális kondenzációs víz a tartály felé folyik, amit egy edényben össze lehet gyûjteni. Pinteresten sok olyan ötletet találtam, ami segít a belsõ kialakításban. Én 2-3 méter földtakarót képzeltem el a tartály fölött. Ezáltal a leghidegebb hónapokban sem menne 10 fok alá a hõmérséklet és nyáron sem emelkedne 18-20 fok fölé. A szellõzõcsövet valószínû, hogy elvezetném 100 méter hosszon, hogy a beszívott levegõ hõmérséklete is a tartályéval azonos legyen. Ez egy 90 cm széles 25 méter hosszú munkagödörben kivitelezhetõ. Szerintem egy nyári hónapban több liter kondenzvizet jelentene. Forralás után iható lenne. Egy függõleges acélcsõ behegesztésével akár kémény is kialakítható lenne. Szerintem a legoptimálisabb az lenne, hogy a tartály fölé egy kis épületet felhúzni, amiben rejtve lenne a lejárat és az ott épített kéménybe be lehetne kötni a tartály kéményét. Az épületre egy-két napelemet rakni, ami a lenti világítást biztosítaná. Fent lehetne tárolni a kevésbé értékes dolgokat, mint pl. a tüzifa, lent meg az élelmiszer készletet, ruhát, könyveket, stb.
Ha idõm engedné, akkor megvalósítanám. Most aláirtam egy szerzõdést, ami leköt 2-3 évre, ezidõ alatt kényelmesen összeszedem ennek a projektnek az árát. Látok rá reális esélyt, hogy megvalósítsam.

bel
06-06-2019, 09:06 AM
Szia,

Par apro megjegyzes:
-szerintem 2-3 m melyen mar alapvetoen egyenletes a homerseklet, vagyis a szellozestol eltekintve nyaron inkabb 10-12 fok korul lesz
-a hosszan vezetett szellozocso nagyon jo otlet!
-legyen sok so nalad, a kondenzviz onmagaban felboritja az ionhaztartast (persze pl. egy soskifli melle teljesen jo a forralt kondenzviz is, vagyis az ital es etel egyutt kell tartalmazza a megfelelo mennyisegu, minimum napi 1 gramm sot).
-az ajto egy lehetseges gyenge pont, ott erdemes legalabb 3 dologra figyelni: alcazas, kivulrol eroszakkal nem nyithato, belulrol minel inkabb nyithato legyen kulso eltorlaszolas eseten is. Ez utobbira talan jo elgondoloas, ha a 2-3 m melysegbe vezeto akna egyik oldala belulrol ashato (vagyis nincs befalazva es van bent csakany/aso/lapat).

Bel

fater.lajos
06-06-2019, 09:12 AM
Ami föld alatti rejtett építményt láttam, azok fölött mindig volt valami. Romos, elhagyatott ház, más célú épület, vagy roncstelep.
Ez azért is jó, mert ha szellõztetsz, füstölsz (fûtesz) ezekkel a hõ és füstkibocsátást lehet álcázni.
Hiába, a hadmérnöki tudomány nagy tudomány!

fater.lajos
06-12-2019, 06:24 PM
Ha a gazda ki nem dob, itt van egy alapirodalom Kalasnyikovtól: http://kalasnyikov.hu/dokumentumok/bunkerepites.pdf

Mindenkinek ajánlom, aki vészhelyzeti menedéket épít. A tapasztalatok és a számok ma is igazak. A használt anyagokat meg modernre, vagy hozzáférhetõre kell cserélni! És mindegy hogy óvóhely vagy barlang. A falvizesedés ugyanazoktól lehet. A légszükséglet csak létszám függõ, a természetes vagy mesterséges szellõztetés elve ugyanaz. Sõt a fény igény is...

fater.lajos
07-31-2019, 12:03 PM
Ez egy kiváló mesterséges barlang. Használója magára optimalizálta. Télen meleg, nyáron hûvös... És számára kényelmes!
https://englishrussia.com/2019/05/11/lets-get-inside-a-bears-lair/

P. Dude
03-15-2021, 03:30 PM
Tudományos célból 15 önkéntes elvonul egy barlangba (https://ng.24.hu/tudomany/2021/03/15/tudomanyos-celbol-15-onkentes-elvonul-egy-barlangba/)

"Christian Clot francia-svájci kutató irányításával 14 önkéntes 2021. március 14-én negyven napra elvonult a franciaországi Lombrives-barlangba - olvasható az MTI hírei között. (...) >>Az idõ- és a térérzékét elvesztett ember adaptációs képességeit fogjuk tanulmányozni, amely alapvetõ kérdéssé vált az egészségügyi válságban<< – mondta a kísérlet elõtt a misszióvezetõ.
>>Szélsõséges helyzetben, egy új környezetben, láthatóan nem igazán tudjuk, hogy csoportosan hogyan válaszoljunk az ilyen változások hatásaira<< – vélte 2020 szeptemberében a Human Adaptation Institute alapítója és a Deep Time elnevezésû projekt létrehozója. A kutató és az általa kiválasztott hét férfi és hét nõ óra, telefon és természetes fény nélkül a 12 fokos hidegben és 95 százalékos páratartalmú földalatti barlangban pedálos áramfejlesztõ generátorral fogja a szükséges áramot elõállítani."

varég
03-15-2021, 05:26 PM
Tudományos célból 15 önkéntes elvonul egy barlangba (https://ng.24.hu/tudomany/2021/03/15/tudomanyos-celbol-15-onkentes-elvonul-egy-barlangba/)

"Christian Clot francia-svájci kutató irányításával 14 önkéntes 2021. március 14-én negyven napra elvonult a franciaországi Lombrives-barlangba - olvasható az MTI hírei között. (...) >>Az idõ- és a térérzékét elvesztett ember adaptációs képességeit fogjuk tanulmányozni, amely alapvetõ kérdéssé vált az egészségügyi válságban<< – mondta a kísérlet elõtt a misszióvezetõ.
>>Szélsõséges helyzetben, egy új környezetben, láthatóan nem igazán tudjuk, hogy csoportosan hogyan válaszoljunk az ilyen változások hatásaira<< – vélte 2020 szeptemberében a Human Adaptation Institute alapítója és a Deep Time elnevezésû projekt létrehozója. A kutató és az általa kiválasztott hét férfi és hét nõ óra, telefon és természetes fény nélkül a 12 fokos hidegben és 95 százalékos páratartalmú földalatti barlangban pedálos áramfejlesztõ generátorral fogja a szükséges áramot elõállítani."

Volt hasonló eset már...
https://index.hu/tudomany/til/2017/08/28/a_kutato_aki_lement_felevre_egy_barlangba_es_majdn em_beleorult/

Ged
06-12-2021, 11:15 AM
készített egy kis barlanglakást

https://napivideo.reblog.hu/epitett-egy-barlanglakast

nem kevés munka van benne