PDA

View Full Version : Épített fagyasztó

törölt tag -gl
05-20-2019, 01:08 AM
Sziasztok!
Gondolkodtam azon, hogy mi történik, ha nem veszek egy fagyasztót hanem építem, házszigeteléshez használt szigetelõanyagokból. Nem érné meg?
Ha eleve egy pincébe építem be, hõtükröt is kap, stb lehet, hogy sokkal kevesebb energiával is mûködne és mondjuk egy kisebb napelemrõl is megtartaná a hõfokát.
Tapasztalat? Szakirodalom?

fater.lajos
05-21-2019, 04:49 PM
Keress rá a jégverem építésre. Gyerekkoromban a sört nyáron téli jéggel hûtötték...

Alpha
05-22-2019, 11:36 AM
Szerintem biztosan jobb hatásfokot is el lehet érni egy vastag szigeteléssel, mint a kompakt bolti hûtõk esetében. Én nagy hangsúlyt fektetnék a kondenzvíz elvezetésére, mert a legtöbb szigetelõanyag veszít a hatásfokából nedvesen. Jól záródó ajtót is kell biztosítani, hogy az illesztésnél se legyen hõveszteség. A hûtõ esetében a napelemet hogyan akarod installálni a rendszerbe? Peltier elemmel vagy akkumulátor-inverter párosítással egy normál gépészetet tervezel beépíteni?

törölt tag -gl
05-23-2019, 01:20 AM
a peltier drága és nem tudom mennyire fagyaszt.
Én inkább megvennék egy régi fagyasztót kísérleti céllal és szétszedném.
Megpróbálnám a kompresszoros, hõcserélõs részt távolabb tenni a hûtõbordáktól és adni neki egy átszellõzést akár 12 voltos kis pörgettyûvel.
A kompresszor meg persze inverterrel mûködne. + napelem. Gyakorlatilag ennyi. Ha teszem azt 10x akkora szigetelést kap mint egy normál hûtõ. Tehát mondjuk 100, 150 cm, szerintem tized annyi energia is elég az üzemeltetéshez. A napelem akkumulátort töltene és hõfok érzékelõ kapcsolna rá az akkuról inverterrel a fagyasztóra.
Nem egyszerû szerkezet de szerintem meg lehet csinálni. Ráadásul ha az egész lent van a föld alatt az + szigetel.
Ha ilyen szerkezetben vannak bent a konzervek, készletek szerintem megtízszerezhetõ az eltartási idõ, bár a fagyás nem tudom mennyire repeszti szét a konzervdobozt.
Tehát ha egy konzerv 2 évig eltartható mondjuk. Ezzel a fagyasztásos megoldással akár 20 éven át is.
Nem muszáj a dolognak napelemrõl mennie. Mehet hálózatról is és amikor esetleg összeomlás vagy gáz esetén elmegy a villany egyszerûen leolvad a gép, esetleg valami vészeseti automatika direkt kinyitja és elkezdi átszellõztetni. és lesz bent egy csomó kajakészlet és konzervdoboz.
így nem kell folyamatosan megenni a készleteket. Hanem baj esetén kezd el ketyegni a lejárati idõ.

törölt tag -gl
05-23-2019, 01:31 AM
8484

törölt tag -gl
05-23-2019, 01:36 AM
Persze ezt le lehet vinni 1 köbméterre is. 3x3x3 méteres térrel, ami nyilván hatalmas (9 négyzetméter), de lehet, hogy a kompresszor csak havonta 1 percet menne kb. Arra az 1 köbméternyi ellátmányra pedig az életünket bízzuk baj esetén. Szóval ezen nem érdemes spórolni.