PDA

View Full Version : Tej

TMIB
09-12-2019, 07:25 AM
Gyerekként, tizenévesként, és huszonévesként is toltam a tejet, nem napi 1 pohárral, hanem másfél-2 literrel. Sose volt tőle bajom, állandóan estem a biciklivel, botlottam, elvágódtam, stb, de csontom sose tört. Sose voltam izmos, de akkoriban kövér sem. Rakás előnye volt a tejivásnak.

Aztán laktózérzékeny lettem (szerintem), és nem ittam több tejet. Évek óta nem iszom, a csontom furán recseg-ropog, sok negatív dolgot észrevettem.

Most úgy döntöttem hogy letesztelem hogy mi lesz ha megint rákezdek és iszok egy csomót minden nap. Talán segít azon a problémámon is, hogy nem szoktam szomjas lenni. A vízzel kevert tejjel megint meglenne a bevitt folyadékmennyiség.

Gondolom 1 hét - 10 nap után majd meg tudom mondani hogy mit tapasztalok.

Az egyetlen kérdés hogy a gyomrom bírja-e. Ha igen, akkor valószínűsítem hogy egészségileg lesz pozitív változás.

:)

Dream_walker
09-12-2019, 08:10 AM
A tejben lévõ kalcium nem szívódik fel túl jól, szóval ha a csontjaid szempontjából is akarsz egy kis egészségfejlesztést, akkor mákot egyél sokat, abban szerves kalcium van, az jól felszívódik és beépül. A mákolaj is jó, de az nem ugyanaz, mint a teljes mák.

Amúgy régen én is literszám ittam a tejet, csak már nem jutunk hozzá házihoz, a bolti meg a maximum 3,5-ös zsírtartalmával egy vicc, akkor inkább iszok vizet :D :D

fater.lajos
09-12-2019, 10:35 AM
A kalcium a tejjel komplexet képez és az jól felszívódik. Ezt a folyamatot meg a savas közeg ((pl aludttej valódi tejbõl, meg a gyomorsav) elõsegíti. A valódi tej nem elfelejtõs. Szerintem.
Egyébként meg a csoda tej szarokból nem csak a zsírt szedik ki. De azt fel kell tüntetni és látod is.

Dream_walker
09-12-2019, 11:12 AM
A kalcium a tejjel komplexet képez és az jól felszívódik. Ezt a folyamatot meg a savas közeg ((pl aludttej valódi tejbõl, meg a gyomorsav) elõsegíti. A valódi tej nem elfelejtõs. Szerintem.
Egyébként meg a csoda tej szarokból nem csak a zsírt szedik ki. De azt fel kell tüntetni és látod is.

Természetesen felszívódik, csak nem túl jól, ahogy írtam is. Szervetlen kötést képez. A mákban szerves zsírsav tartalmazza a kalciumot, jobban felszívódik. A tej sem felejtõs, csak kisebb az arány.

Amúgy pont azért nem iszok boltit, mert bizony látom, hogy mi nincs benne :D :D

TMIB
09-12-2019, 11:18 PM
Aki ebben az országban mákkal operál az gyanús. Mit is csinálnak abból? Ópiumot? Heroint? Volt két drogos régen a városban még Magyarországon, azok állandóan mákteát ittak, de kétlem hogy a kalcium miatt. :haha:

Dream_walker
09-13-2019, 06:34 AM
Gyanús ez a mák, hogy mik vannak :D
Mákból ugyanis kétféle van, a gyógyszerészeti mák, amibõl az alkaloidákat vonják ki. Meg az étkezési mák, amiben ugyan megfelelõ mérési tartományon belül kimutathatóak a hatóanyagok, de gyakorlati szempontból nullának tekinthetõk.

Nem tudom arrafelé hogyan van, de itt gyógyszerészeti mákot nem tudsz venni otthonra. A gazdaboltban is sima étkezésit árusítanak. Ahhoz, hogy alkaloidásat termessz, a feldolgozóval (jellemzõen gyógyszergyárral) kell szerzõdnöd, a vetõmagot is õ tudja biztosítani.

Innen-onnan, nagymama kertjébõl meg ilyen helyekrõl még lehet beszerezni régi fajtákat, amikor még nem volt külön nemesítve a két vonal, de azokra nem alapoznék. Mivel kevés helyen gondoskodnak a megfelelõ génfrissítésrõl, ezek a "fajták" az otthoni két kiló mák megtermelésére talán alkalmasak, de nagyban már felejtõs, annyira leromlott genetikával rendelkeznek.

Másrészrõl a kalciumot a magban lévõ olaj tartalmazza, az alkaloidákat meg fõleg a gubó.

st.jimmy
09-13-2019, 12:49 PM
Lehet, hogy USA-ban nem lehet kapni a boltban mákot, így mákostésztát sem tudsz enni

De amúgy ez tünete lenne annak, hogy mekkora baj van a fejekben országos szinten, tehát a közelében nincsenek annak az infónak amit írtál. Ha ez igaz, akkor nem mernék étkezési mákot termeszteni...

Basszameg a calcium ott ahol van, remélem van elég a húsban amit eszek :D

Al Bundy
09-13-2019, 02:37 PM
Mondjuk USA-ban nem tudom, hogy van, de Canadaban lehet etkezesi makot kapni, tudunk makostesztat enni. Meg vannak makos peksutik, a gyerek imadja ezeket. Calcium talan a calcium tablettakbol. Szerintem az meg sokaig is elall.

TMIB
09-13-2019, 06:33 PM
Nálunk a Kinder-tojás import tiltólistán volt évtizedeken át. Mert hát ételben ne legyen játék. Na de melyik gyerek az, amelyik egészben nyel le egy Kindertojást? :confused: :haha:

cattaro
09-13-2019, 06:54 PM
Beszerzést terveztem, pár kilót a prepper-raktárba, de most láttam, hogy a tejpor szavatossági ideje mindössze 1 év. A valóságban ez mennyi lehet, "ideális" tárolási körülmények között?

Al Bundy
09-13-2019, 07:38 PM
Cattaro ezt olvasd el, en nem tudtam meg vegig olvasni, de Hatha van benne hasznos dolog neked.

https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/tej-tejtermekek/ch04s04.html

Alpha
09-13-2019, 08:41 PM
Amúgy régen én is literszám ittam a tejet, csak már nem jutunk hozzá házihoz, a bolti meg a maximum 3,5-ös zsírtartalmával egy vicc, akkor inkább iszok vizet :D :D

A teljes tejben sem (sokkal) magasabb a zsír aránya. 3,5 % az jó. A bolti tej azért nem hozza a gyerekkor ízét, mert homogenizálva van és nem fölözõdik ki, illetve más a nagyüzemi takarmányozás, mint a falusi szabadtartásos legeltetés. Emiatt más az íze is. A hagyományos tartásnál érezhetõ, amikor zöld takarmányról szárazra váltanak vagy fordítva. Ez az ízváltozás nemkívánatos a nagyiparban. Vannak zsírhoz kötõdõ baktériumok szaporodását gátló kultúrák, amik szintén hozzájárulnak a tej egyenletes ízéhez. Ez is azt eredményezi, hogy más íze lesz a kezelt tejnek, mint a falusi forralt teljes tejnek.
Az eltarthatóság és egynemûsítés miatt véghezvitt szeparálás, homogenizálás, pasztõrözés mind ízmódosulást okoznak, de egy bolti zacskós 3,5 %-os tej beltartalmilag nem rosszabb, mint egy falzsi kézi fejésû forralt tej.
Tejüzemet vezetek. Szoktam látni, hogy mennyi dobiszap (túlfejés miatti vörös vérsejtek, tejben oldott szennyezõdés, stb.) jön ki fölözés után. Azt is tudom, hogy mennyi vizet adnak hozzá a kis tehenészetek, hogy belekeverik a beteg állat tejét a többibe, növényi és más állati eredetû zsírokkal "javítják" fel a tejüket, nem használnak tõgyfertõtlenítõ, a nem megfelelõ higiéniai körülmények és a nyitott fejõrendszer miatt milyen magas a csíraszám, stb.

Alpha
09-13-2019, 08:59 PM
Gyerekként, tizenévesként, és huszonévesként is toltam a tejet, nem napi 1 pohárral, hanem másfél-2 literrel. Sose volt tõle bajom, állandóan estem a biciklivel, botlottam, elvágódtam, stb, de csontom sose tört. Sose voltam izmos, de akkoriban kövér sem. Rakás elõnye volt a tejivásnak.

Aztán laktózérzékeny lettem (szerintem), és nem ittam több tejet. Évek óta nem iszom, a csontom furán recseg-ropog, sok negatív dolgot észrevettem.

Most úgy döntöttem hogy letesztelem hogy mi lesz ha megint rákezdek és iszok egy csomót minden nap. Talán segít azon a problémámon is, hogy nem szoktam szomjas lenni. A vízzel kevert tejjel megint meglenne a bevitt folyadékmennyiség.

Gondolom 1 hét - 10 nap után majd meg tudom mondani hogy mit tapasztalok.

Az egyetlen kérdés hogy a gyomrom bírja-e. Ha igen, akkor valószínûsítem hogy egészségileg lesz pozitív változás.

Kor elõrehaladtával a legtöbb ember szervezete egyre inkább intoleráns a tejcukorral szemben. A módosult állományokat, mint például a fermentált termékek (tejföl, kefír, joghurt, stb.) könnyebben emésztjük meg. Javaslom, hogy ne sima tejet igyál, hanem kefírt. Néhány nap után észre fogod venni, hogy jobb az emésztésed, ami miatt erõsödni fog az immunrendszered is. A legjobb ha tudsz beszerezni kefír gombát és magadnak csinálod a kefírt bolti 2,8 vagy 3,5 %-os tejbõl. Akit érdekel az ilyen, annak tudok ajánlani elkészítési technológiát és van valamennyi kefírgombám is itthon.

Dream_walker
09-16-2019, 09:34 AM
A teljes tejben sem (sokkal) magasabb a zsír aránya. 3,5 % az jó. A bolti tej azért nem hozza a gyerekkor ízét, mert homogenizálva van és nem fölözõdik ki, illetve más a nagyüzemi takarmányozás, mint a falusi szabadtartásos legeltetés. Emiatt más az íze is. A hagyományos tartásnál érezhetõ, amikor zöld takarmányról szárazra váltanak vagy fordítva. Ez az ízváltozás nemkívánatos a nagyiparban. Vannak zsírhoz kötõdõ baktériumok szaporodását gátló kultúrák, amik szintén hozzájárulnak a tej egyenletes ízéhez. Ez is azt eredményezi, hogy más íze lesz a kezelt tejnek, mint a falusi forralt teljes tejnek.
Az eltarthatóság és egynemûsítés miatt véghezvitt szeparálás, homogenizálás, pasztõrözés mind ízmódosulást okoznak, de egy bolti zacskós 3,5 %-os tej beltartalmilag nem rosszabb, mint egy falzsi kézi fejésû forralt tej.
Tejüzemet vezetek. Szoktam látni, hogy mennyi dobiszap (túlfejés miatti vörös vérsejtek, tejben oldott szennyezõdés, stb.) jön ki fölözés után. Azt is tudom, hogy mennyi vizet adnak hozzá a kis tehenészetek, hogy belekeverik a beteg állat tejét a többibe, növényi és más állati eredetû zsírokkal "javítják" fel a tejüket, nem használnak tõgyfertõtlenítõ, a nem megfelelõ higiéniai körülmények és a nyitott fejõrendszer miatt milyen magas a csíraszám, stb.

Ez világos, elég sokáig tartottam teheneket én is, és a saját elõállítású tejet fogyasztottam.

A zsírszázalék háztáji takarmányozásnál eleve magasabb, de itt nem is annyira a százalék a lényeg.
Az összes ízanyag, a tápanyagok nagy része ebben a zsírban van oldva, ezek szinte mindegyike zsírban oldódó. Fölözéskor így nem egyszerûen a zsírtartalom van elvéve, hanem a tápanyagok nagy része is. A százalék, az csak százalék, de mondjuk egy A vitamin esetében, amely zsírban oldódik, ha 4%-os eredeti tartalommal számolunk, abból 1% csökkenés 25% vitamintartalom-csökkenést jelent. Ez pedig igen jelentõs szám.

Úgyhogy nekem nem elsõsorban az a bajom, hogy más az íze. Azt meg lehet szokni, tudom. A baj az, hogy ez a más íz egy teljesen más összetételt jelent. Így nem egyszerûen kevésbé finom, hanem a tápértéke is lényegesen kisebb. Így inkább nem adok érte pénzt.

Alpha
09-17-2019, 09:21 AM
Ez világos, elég sokáig tartottam teheneket én is, és a saját elõállítású tejet fogyasztottam.

A zsírszázalék háztáji takarmányozásnál eleve magasabb, de itt nem is annyira a százalék a lényeg.
Az összes ízanyag, a tápanyagok nagy része ebben a zsírban van oldva, ezek szinte mindegyike zsírban oldódó. Fölözéskor így nem egyszerûen a zsírtartalom van elvéve, hanem a tápanyagok nagy része is. A százalék, az csak százalék, de mondjuk egy A vitamin esetében, amely zsírban oldódik, ha 4%-os eredeti tartalommal számolunk, abból 1% csökkenés 25% vitamintartalom-csökkenést jelent. Ez pedig igen jelentõs szám.

Úgyhogy nekem nem elsõsorban az a bajom, hogy más az íze. Azt meg lehet szokni, tudom. A baj az, hogy ez a más íz egy teljesen más összetételt jelent. Így nem egyszerûen kevésbé finom, hanem a tápértéke is lényegesen kisebb. Így inkább nem adok érte pénzt.

Nem azért fölözünk elsõsorban, hogy a zsírt kivegyük a tejbõl. Hanem azért, hogy a szennyezõdéseket szedjük ki. Fölözés után a kivett tejszínt visszaadjuk a tejhez.
Én gyakran látom a nyerstej, sovány tej és a kész tej michrobiológiai laboreredmenyeit. Ha egy mód van rá, akkor maradok a kezelt tejnél.
Hozzáteszem, hogy az iparban kötelezõ vizsgálni a vegyszermaradványt, antibiotikumot, tõggyulladást, stb. Ezt a kisipari tejben simán megisszuk.
Nem vagyok ellene, sõt szeretném ha biztos forrásból lenne házi tehéntejem, de gyakorlatból tudom, hogy a gazdák nagy része profitorientált és nem érdekli õket, hogy milyen a tej minõsége. Másik gond, hogy sajnos a gazdák nagy része nem is tudja milyen hibákat követ el, mert nem tanulja. (Föccstej fejés, túlfejés, tõgyfertõtlenítés hiánya, gyógyszeres kezelés, takarmányozási gondok, stb.)

Dream_walker
09-17-2019, 09:29 AM
Nem vagyok ellene, sõt szeretném ha biztos forrásból lenne házi tehéntejem, de gyakorlatból tudom, hogy a gazdák nagy része profitorientált és nem érdekli õket, hogy milyen a tej minõsége. Másik gond, hogy sajnos a gazdák nagy része nem is tudja milyen hibákat követ el, mert nem tanulja. (Föccstej fejés, túlfejés, tõgyfertõtlenítés hiánya, gyógyszeres kezelés, takarmányozási gondok, stb.)

Ezzel sajna egyetértek. Nekem a vevõim 90%-a csak addig ivott házi tejet, amíg meg tudta venni nálam, máshoz nem mentek el, pedig többen is foglalkoztunk tejezéssel a faluban. Mondjuk énhozzám bármikor bejöhettek körülnézni, mert nem kellett takargatnom a susmust. Antibiotikumra nem költöttem, mert legeltetés volt meg változatos takarmány, a borjak tejen nõttek fel, nem tejpótlón, a tisztaságra meg ügyeltem, mert én is azt a tejet ittam.
Nyilván aki nem fogyasztja a saját termékét, és mondjuk csak a tejbõl él, annak nem számít a minõség, viszont számít a mennyiség.
Nekem ez sima keresetkiegészítés volt, meg kajakiegészítés. Ez meg is látszott a dolgok anyagi vonzatán, a nagy, "profi" tehenes gazdák valahogy mindig panaszkodtak, vagy a vevõkre, vagy az átvevõre, vagy az állatorvosra, vagy akármire.
Nálam még rágcsálók sem voltak, mert beáldoztam azt a napi 1-2 liter tejet, így 10 macskánál kevesebb sosem volt :) Plusz amelyik odajárt a környékrõl :D :D

TMIB
09-17-2019, 10:00 AM
Nálunk az ilyesmi bonyolult ügy. Egyszerűen nem teheti meg valaki hogy van tehene, majd csak úgy eladja a tejet/tejfölt/joghurtot/sajtot a szomszédoknak. Nem egy hír volt arról hogy az ilyen emberekhez géppisztolyos hatósági személyek mentek ajtót berúgni. Nem tudom írtam-e ezekről valamelyik topicban, talán évvekkel ezelőtt... de az is lehet hogy nem írtam róla. A lényeg hogy veszélyes itt a házi-tej kereskedés. Úgy sejtem komoly élelmiszer-lobbi lehet a háttérben.

Dream_walker
09-17-2019, 10:24 AM
Biztos van élelmiszerlobbi is, meg egyszerûen vannak szabályok. Itt is komoly feltételrendszere van az ilyen háztáji mûködésnek, ha valaki rendesen akarja csinálni. Ha nem is géppisztollyal, de rendesen felszerelkezve itt is kimegy mindenféle hatóság, ha valaki trükközik.
Be kell szerezni az engedélyeket meg a papírokat, betartani a szabályokat, aztán annyi.

Ha van felétek kézmûves sörfõzde, akkor az azt jelenti, hogy van lehetõség házi termékek készítésére. Tehát nyilván házi tejet és sajtot is lehet értékesíteni. Élelmiszerrõl beszélünk, ráadásul olyanról, amit az ember a gyerekeinek is ad. Be is b.szna, ha csak úgy bárki csinálhatná kedve szerint.

TMIB
09-22-2019, 06:58 AM
Ok, nagyjából 10 nap telt el. Naponta legalább másfél liter tejet/kakaót legurítottam.

Az első amire számítottam az a felgyorsult emésztés (meg "hasmars"), de marhára nagyot tévedtem. Az ELLENKEZŐJE történt. Csak a vesém dolgozik tőle keményen (magyarul pisálok tőle), de az emésztésem lelassította.

Gyomrom/hasam nem fáj, nem kavarog. Csak megvan az a "tejet ittam" érzés, de azon kívül semmi.

Energia szempontjából nincs jelentős eltérés, az első pár nap talán éreztem hogy több erőm van, de utána ez elmúlt.

Mivel a capuccino-t tejre cseréltem, így a koffein-bevitel elmarad, tehát az azzal járó mellékhatások is. A szívem nem ver gyorsan, szerintem normalizálódott, ami pozitív dolog. Jobb is ha elhagyom a koffeint. Nem kell az... Ráadásul a koffein dehidratál is, elvonja a vizet, ami kevés víz ivásánál igencsak ártalmas.

A tej/kakaó lecsúszik, és végül is tejpor+sok víz, így a hidratálás is megvan, elég folyadékot viszek be nap közben, ami kell is. A víz nem megy le, mert valamiért nem kell, de a tejből sokat megiszok, úgyhogy ez is jó dolog. Kevésbé vagyok szomjas, a több folyadék pedig kell a szervezetnek, szívnek és egyéb izmoknak, a vesének, stb.

Ami érdekes, hogy mikor havonta 1 kis pohárkával ittam tejet, minden bajom volt tőle. Így viszont semmi gond, hogy napi másfél litert lenyomok belőle. Lehet hogy egyszerűen csak elszokik tőle a szervezet, de könnyen visszaszoktatható rá. Legalábbis az én esetemben úgy tűnik hogy ez volt a helyzet.

A 10 nap az nem hosszú távú kísérlet, de azért érdekes látni hogy kevesebb mint 2 hét alatt is sok változást tapasztaltam.

törölt tag -gl
09-27-2019, 10:25 PM
Gyakran iszom nyáron tejet. A tejnek nem a zsír hanem a fehérjetartalma a lényeges. Ha hihetünk a csomagolásnak 100 ml-ben 3,5 g fehérje van.
Tehát 1 literben 35 gramm!
Tehát két liter tej már fedezi a napi 70g fehérjeszükségletet.
Én általában nem kockáztatok, laktózmenteset vásárolok. Bár mocsok drága. még egyszer/ majdnem, kétszer annyiba kerül mint a sima.
A laktózmentessel még nem volt problémám, ugyanúgy hidratál mint egy ice tea. A gyomor is bírja. Nyáron meg 2 liter simán lemegy.
Bár amikor akciós volt a tescoban azonnal elhoztam két karton laktózmenteset és ittam, és az elvileg kaja mellett 70g fehérje, de mégsem éreztem azt, hogy az izmomom ragadt volna.

Alpha
09-27-2019, 11:20 PM
70 g fehérje egy átlagos felnõtt férfi napi szükséglete. Egy aktív fizikai munkát végzõ ember vagy egy sportoló, akár 120 - 160 g fehérjét is beépít a szervezetébe naponta. A beépítésen van a hangsúly. Ha észnélkül nyomod a fehérjét és nem végzel átfogó fizikai terhelést akkor úgy fogsz kinézni, mint egy teleszart zokni. (Tipikus konditermi felfújt díszcigányok, akik 2 gépet ismernek csak és az edzõteremben töltött idõ 95 százalékában a telefont nyomkodják.) Ha csak iszod a tejet attól nem fejlõdik az izmod.
Ez a fehérje és protein dolog nálad visszatérõ probléma...

törölt tag -gl
09-28-2019, 04:59 PM
Gyakran mozgok.

TMIB
10-12-2019, 06:17 AM
A teszt eredménye:

Letelt az 1 hónap napi másfél liter tejjel

Jobban érzem magam, kicsit jobb az erőnlétem is (nem sokkal, de érezhetően). Több folyadékot viszek, nem vagyok kiszáradva. Éjszaka nem ébredek arra hogy zsibbad a karom és az ujjaim. A lábfejem és a vádlim sem görcsöl, ami gondolom szintén a kiszáradás egyik jele volt. Mivel a koffeines capuccino-ról váltottam tejre, így a szívverésem is lelassult, mondjuk hogy normalizálódott. A gyomrom jól bírja, pont úgy mint régen. (Gyerekkoromtól vagy 30 éves koromig naponta ittam másfél-két litert.) Sőt, az emésztésemnek használt is, meg a vesém is dolgoztatja a sok tej.

De ha már komoly kísérletet folytattam, akkor leírom a bónuszt is. A napi másfél liter tej (bő folyadékbevitel, sok fehérje és vitamin, calcium, stb.) úgy tűnik hogy felturbózta a hálószobai életet is, ami az első 2 hét után már érezhető volt. Jó pár évet fiatalodtam, ez sem utolsó dolog.

Aki megteheti annak ajánlom hogy próbálja ki 1 hónapon át. Ha bírja a gyomor a sok tejet, akkor érdemes egy tesztet csinálni, mert ha nekem ennyire bejött, akkor valószínűleg másra is pozitívan hathat.

:thumbup :beer:

st.jimmy
10-12-2019, 06:59 AM
nehéz szétválasztani, hogy mi segített, igazából azonos mennyiségû más folyadék, pl víz elfogyasztásához kellene viszonyítani a dolgokat

Te is írtad, hogy egy csomó elõrelépés jó eséllyel a hidratáció számlájára írható. Arról nem is beszélve, hogyha a hidratációtól az alvásod is jobb, akkor az még egy nagyon komoly faktor mindenben

TMIB
10-12-2019, 07:32 AM
Más folyadékot ittam, capuccino-t, napi másfél liter lement, de az nem pótolja a vizet, főként hogy a capuccino-ban még koffein is van, ami kiszáradást okoz. Amellett ittam egy kis vizet is, de az sem segített. Míg a másik helyen laktunk, akkor meg leszoktam a tejről és átszoktam a Pespi-re. Ami finomnak finom, de az egészségre nincs pozitív hatással és a vizet nem pótolja. Igaz, hiába van benne koffein, mert úgy tűnik hogy egészségügyi szempontból még a Pepsi is jobb volt mint a capuccino.

A sok víz lemegy, ami jó is, ugyanakkor a tejben a víz mellett van sok más dolog is.

Potassium - Jó az izmoknak, hidratálja az izomcellákat, gyógyulást gyorsító, anyagcserét segítő, kitartásban is szerepe van
Protein - Lassan bomlik le és folyamatosan adagolja a testnek az energiát
B-Vitaminok (többféle) - Szabályozza a hormon szintet
L-arginine - Segíti a véráramlást és a protein beépülését
Kalcium: - Csont-erősítő
D-Vitamin: - Szintén jó a csontoknak, immunitást segíti, kedély-javító, testsúly-karbantartó, kitartás növelő

Sergeant
10-12-2019, 11:41 AM
Ebben azért erõsen kételkedem, hogy a tej fogyasztása egészséges lenne.
Azoknál akik rendszeresen, kis gyermekkortól kezdve, fogyasztottak tejet, nagyjából 35-40 éves korra elõre borítékolhatóan kialakul a tej intolerancia. Ez egy természetes folyamat, hiszen a szervezetünk nem arra van kitalálva, hogy egy állatnak az utódnevelésre termelt tejét fogyasszuk. Számunkra teljesen idegen anyag, tele hormonokkal, amik a gyors növekedést segítik elõ.
Egészen más a helyzet az erjesztett tej termékekkel, ezek fogyasztása jótékony hatással van.
Az sem igaz, hogy egyetlen kalcium beviteli forrás. Ezt az állítást a tejipar plántálta bele a közgondolkodásba a reklámok útján.
Cirka 30 évvel ezelõtt rádzsa jógáztam és az oktatónk már akkor kitért a tejfogyasztás tiltására. Nagyon egyszerûen szemléltette a dolgot, a tejbõl egy nagyon erõs ipari ragasztót készítenek. A fogyasztása közben ez az összetevõ is a szervezetbe jut...
Most alternatív gyógyításnak nevezett, valójában hagyományos orvoslást tanulok. Az elõadások során itt is kitértek a tej fogyasztásával kapcsolatos tiltásra.
Ha már nagyon tejet akarsz inni, akkor a kecsketejet javaslom. A bolti dobozos tejeket semmiképpen.
A szexuális teljesítményed nem a tejtõl változott, hanem a bevitt fehérje mennyisége dobta meg. Egyszerûbb ha a hús fogyasztásával viszel be proteint. Elsõsorban a halak és egyéb tengeri herkentyûk viselkednek afrodiziákumokként. Fõleg ha nem vagy hozzászokva a rendszeres, jóminõségû fehérjék fogyasztásához.
Negyven éves kor felett csökken a természetes tesztoszteron termelés a férfiaknál. Egyetlen üveg sör elfogyasztása aznapra már 10%-al visszaveti a tesztoszteron szintet. Hús fogyasztásával és kemény edzésekkel, fizikai munka végzésével lehet rákényszeríteni a szervezetet a nagyobb hormon termelésre. Van lehetõség táplálék kiegészítõk alkalmazására, ilyen a Brutal Anadrol vagy a TestoPunch.

Sergeant
10-12-2019, 12:07 PM
https://m.origo.hu/tafelspicc/20171030-hat-elelmiszer-ami-tobb-kalciumot-tartalmaz-mint-egy-pohar-tej.html

TMIB
10-12-2019, 06:41 PM
Azoknál akik rendszeresen, kis gyermekkortól kezdve, fogyasztottak tejet, nagyjából 35-40 éves korra elõre borítékolhatóan kialakul a tej intolerancia.

Én is azt hittem, de aztán kiderült hogy nem. Egyszerűen aki issza, aztán nem, az elszokik tőle. Legalábbis nálam így volt.

Az sem igaz, hogy egyetlen kalcium beviteli forrás.

Jó, de ezt nem is állítottam. Csak a tej a téma, és abban is sok calcium van.

hanem a bevitt fehérje mennyisége dobta meg

Így van, de a tej tele van fehérjével. Én húst ettem hússal, semmit nem segített, ezért próbálok mostanában kevesebb húst enni. Ráadásul a hús nem váltaná ki a folyadékbevitelt, ami az egyik nagy ok hogy áttértem a tejivásra. A vízzel ellentétben nagyon jól csúszik.

rádzsa jógáztam

Az nem indiai dolog? Meglep ha azt tanították, mert Indiában még a vallásosok is tejet isznak, mára már India az első számú tejfogyasztó a világon. És az biztos nem mondható el, hogy ők ne értenének a szexuális élethez, a Kama Sutrával és a lakosság ilyen méretű növekedésével.

Én csak azt mondom hogy a tesztelés milyen eredménnyel zárult nálam. Hogy másnál más lehet az eredmény, az is előfordulhat. Hogy a tudomány épp mit mond egy-egy ételről az mindegy, a tojásra hol azt mondják hogy méreg, hol azt hogy egészséges. A tejjel is ugyanazt csinálják már a gyerekkorom óta. Mikor betört a vegeteriánus/vegán dolog, akkor hirtelen az összes tudós és sajtó-média arról is elmondta hogy a hús rossz, az összes hús, nem csak a vöröshús hanem a fehér is, mind. Szalonnáról is ezt mondták és a zsírról, aztán kiderült hogy az sem méreg. Valahogy ez mindig az aktuális trendekkel változik. Nyugat-Európában kezdenek a disznóhús ellen menni, majd minden tudós elmondja hogy a disznóhús minden darabja méreg a szervezetnek, mert csak.

Én iszom a tejet és jól érzem magam, csak gondoltam hogy csinálok belőle egy ilyen 1 hónapos tesztelést. :) Esetleg majd ideírom azt is hogy 3-6-12 hónap után is minden oké-e. :thumbup

st.jimmy
10-12-2019, 08:19 PM
Azért az elég speckó, hogy amúgy nem tudsz megfelelõ folyadékot bevinni, bár lehet, hogy ez több emberre igaz, mint gondolnám.

Legyen egy b terved, ha jön az intolerancia, vagy késõbb derül ki valami negatív mellékhatás

Citromos víz pl, de én nem vagyok abban a helyzetben, hogy valóban segítsek, tiszta csapvízbõl is lecsúszik 4 liter, ha úgy van

st.jimmy
10-12-2019, 08:20 PM
Azt még elfelejtettem hozzátenni, hogy nagyon üdvözlök minden ilyenkísérletezést, én is szoktam :thumbup

TMIB
10-12-2019, 08:25 PM
Azért az elég speckó, hogy amúgy nem tudsz megfelelõ folyadékot bevinni, bár lehet, hogy ez több emberre igaz, mint gondolnám.

Tudok, csak a tej jobban lemegy. Igaz, a többségnél ez a sörre igaz. :haha:

Sergeant
10-14-2019, 07:37 AM
A Brahma Kumaris World Spiritual University keretein belül radzsa jógáztam. Indiai az alapító.
Ennek ellenére nem támogatták a tej fogyasztását. Sõt kifejezetten károsnak tartották.
Az az érdekes, hogy a jelenlegi hivatalos tudomány pont a tejivás mellett kardoskodik. Nagy a hatalma a tejipari cégeknek. Pontosabban, hatalmas a haszon ebben az ágazatban.
Ha számodra jó, amit csinálsz, akkor csináld.
Bár igen valószínû, hogy azért vagy képes több litert meginni a "tejbõl", mert valami mesterséges tákolmány, ami tehenet nem igazán látott. :)

Dream_walker
10-14-2019, 08:34 AM
Bár igen valószínû, hogy azért vagy képes több litert meginni a "tejbõl", mert valami mesterséges tákolmány, ami tehenet nem igazán látott. :)

Szerencsére ezt elég egyszerû kideríteni. Nekem a házi tej, amit felforraltam, csírátlanítottam, legfeljebb három napig volt jó hûtõben tárolva. Ha ennél jelentõsen tovább (4-5 nap belefér, gondolom) el lehet tárolni, akkor bizony abban kevés az élõ anyag. Egy hetes tejet már nem innék meg jó szívvel.

Alpha
10-14-2019, 07:53 PM
Szerencsére ezt elég egyszerû kideríteni. Nekem a házi tej, amit felforraltam, csírátlanítottam, legfeljebb három napig volt jó hûtõben tárolva. Ha ennél jelentõsen tovább (4-5 nap belefér, gondolom) el lehet tárolni, akkor bizony abban kevés az élõ anyag. Egy hetes tejet már nem innék meg jó szívvel.

Forralás után, tiszta zárt edénybe 8 fok alatt tárolva 8-10 napot kellene kibírni egy termelöi tejnek. Ha ettõl kevesebbet bír ki, akkor valahol be lett fertõzve. (Fejésnél vagy tárolásnál)

TMIB
10-15-2019, 01:11 AM

Most insant-tejcukros tejet iszom. Régen amerikai boltit ittam, ami JÓVAL sűrűbb a magyar bolti tejnél. Otthon boltit ittam, de voltak évek amikor az utca végéről hozták a tejet, a tehenész házaspár adta 100 Ft/literét. Ha jól tudom minden nap hoztak 2 litert, heti 5 napon át. Az is legurult rendesen, bár érződött rajta hogy másféle és jobban lehetett belőle kefírt is csinálni. De pont ugyanúgy legurul(t) az összes, akár vizezett boltiról volt szó, akár közvetlen a tehénfejés után hozták házhoz.

A tudomány 5 percenként váltogatja hogy mi a jó és mi a rossz. Ahogy említettem, eljátszották ezt néhányszor többek közt a hússal és a tojással is. A tudomány jelentős része most azt mondja hogy a tej rossz, egy része meg azt hogy a tej az rendben van. Én meg iszom, mert jól érzem magam tőle és pozitívan hat rám. Ahogy a tojás is. Kis húst is eszek, de már nem olyan sokat. Halból jóval többet eszek mint régen, de a halra is azt mondják hogy rettenetesen mérgező meg minden. Ha azt venném alapul az étkezésemben hogy mire mondták eddig azt a tudósok hogy ártalmas, akkor 2 héten belül éhen halnék. :)

Dream_walker
10-15-2019, 10:15 AM
Forralás után, tiszta zárt edénybe 8 fok alatt tárolva 8-10 napot kellene kibírni egy termelöi tejnek. Ha ettõl kevesebbet bír ki, akkor valahol be lett fertõzve. (Fejésnél vagy tárolásnál)

A tárolás lesz a ludas, nem szoktam zárni az edényt, csak egy fedõt kapott.

st.jimmy
10-16-2019, 02:05 PM
Most insant-tejcukros tejet iszom.

hogy micsodát? :eek:

TMIB
10-20-2019, 07:58 AM
Instant tejpor. Szerintem nagyjából az, amit a '80-as években is lehetett venni az ABC-ben kis tasakokban, csak ez nincs telenyomva cukorral mint ahogy az volt. Végül is szárított tej, nyakon kell önteni vízzel, összekeverni és annyi.

https://www.walmart.com/ip/Great-Value-Instant-Nonfat-Dry-Milk-64-oz/10415475

st.jimmy
10-21-2019, 04:07 PM
hibát dob

azt hittem flakonos vagy valami ilyet iszol

csapvízzel öntöd fel?

Jó?

TMIB
10-21-2019, 07:28 PM
(Ok, javítottam a linket.) A sima tej sokkal drágább és nem hozzák ki házhoz. Igen, csapvíz rá, összekeverem és kész. Nekem jobban ízlik mint a bolti, inkább hasonlít a magyar tejhez mint az ittenihez. :)

st.jimmy
10-23-2019, 07:29 AM
eszméletlen

a nonfat azt jelenti, hogy olyan lesz mint az itthoni 0 %-os?

CSak mert akkor ez a hozzáadott A és D vitamin elég érdekes... ezek zsírban oldódó vitaminok

TMIB
10-23-2019, 07:47 AM
Megnéztem a csomagolását. A és D vitamin van benne egyéb természetes dolgokkal, de 0% a zsírtartalma.

st.jimmy
10-23-2019, 03:03 PM
jó, hát ha nézel egy tablettás D vagy A vitamint, az sem zsír, bár D vitaminból láttam már olyat ami úgy néz ki, mint egy halolaj kapszula

Sergeant
11-22-2019, 08:21 PM
Csak érdekességként, egy genetikai kutatás a tejivással kapcsolatban.

Igaz az, hogy Magyarországon, a környezõ országokhoz képest nagyobb a laktózérzékeny populáció?

A laktózérzékenység genetikailag egy nagyon érdekes probléma, ugyanis az embereknek az a tulajdonsága, hogy felnõtt korukban is képesek a tejet emészteni, kulturális, genetikai szelekcióval alakult ki, évezredekkel ezelõtt. Ismeretes, hogy a tej emésztésében résztvevõ fehérje bizonyos embereknél felnõtt korban hiányzik; akiknél pedig megõrzi az aktivitását, panaszmentesen fogyaszthatnak tejet felnõtt korukban is. A tejemésztés felnõttkori képességét okozó, öröklõdõ mutáció, azoknál a populációknál alakult ki, amelyek háziasított, tejtermelõ állatok tenyésztésével foglalkoztak. A genetikusok megállapították, hogy a tejemésztés képessége legnagyobb gyakorisággal Európa északi területein marad meg az emberek felnõtt korában is. Ez a képesség délre haladva egyre ritkábban található meg. Ez a tulajdonság az ázsiai népeknél hiányzik, vagy ritkán fordul elõ. Ennek megfelelõen a magyarokkal rokon népeknek tartott uráli nyenyeceknél, udmurtoknál, manysiknál a lakosság mintegy 70 százaléka képtelen a tejet felnõtt korában emészteni. A tulajdonság genetikai eredetének feltárása és kimutatásának molekuláris genetikai megoldása viszonylag hosszú folyamat volt. Hatalmas elõrelépést jelentett, amikor az egyik gén egy speciális szakaszán, a laktáz gén (amely a tejcukor bontását végzõ enzimet kódolja) szabályozásában fontos szerepet játszó változatot fedeztek fel. Egy számítógépes szimuláción alapuló vizsgálat szerint az alapító mutáció itt a Kárpát medencében mintegy hatezer évvel ezelõtt alakult ki.

Milyen eredményekre jutottak a vizsgálatokkal?

Miután a molekuláris genetikai módszer adott volt, kíváncsiak voltunk, hogy a ma élõ magyarul beszélõ populációk hány százaléka képes a felnõttkori tejemésztésre és a honfoglalóknál milyen arányokat találunk. Elõször a ma élõ magyar populációból származó DNS-t fogtuk vallatóra. Bogácsi-Szabó Erika, Czibula Ágnes, Csányi Bernadett és Nagy Dóra végezte a vizsgálatokat a Szegedi Gyermekklinika Várkonyi professzor asszony által gyûjtött anyagán. Megállapítottuk, hogy a magyar népesség 63, a székelyek 71 százaléka képes felnõtt korában is emészteni a tejet. Ez alacsonyabb, mint a svéd és finn adat (81.5%), de magasabb, mint a francia (43.1%) és az észak-itáliai (35.7%), és hasonló a portugálhoz (62%). Érdekes az az összefüggés, amit a honfoglalás kori csontleleteknél kaptunk. Az általunk vizsgált 23 honfoglaló leletbõl azt láttuk, hogy a kép szinte fordítottja a ma élõ magyar populációkénak: a honfoglalók több mint 80%-a képtelen volt felnõttkorban a tejemésztésre. Ez az adat majdnem teljesen egyezik a magyar rokonsághoz tartozó ma élõ uráli népek adataival (manysi: 85%, moksa: 72%, mari: 89%, udmurt: 63%, nyenyec: 88%). Ez lehet a magyarázat arra, hogy a honfoglalók miért ittak erjesztett lótejet (kumiszt), amiben a tejcukrot alkohollá erjesztették.

Alpha
11-24-2019, 02:07 PM
Csak érdekességként, egy genetikai kutatás a tejivással kapcsolatban.

Igaz az, hogy Magyarországon, a környezõ országokhoz képest nagyobb a laktózérzékeny populáció?

A laktózérzékenység genetikailag egy nagyon érdekes probléma, ugyanis az embereknek az a tulajdonsága, hogy felnõtt korukban is képesek a tejet emészteni, kulturális, genetikai szelekcióval alakult ki, évezredekkel ezelõtt. Ismeretes, hogy a tej emésztésében résztvevõ fehérje bizonyos embereknél felnõtt korban hiányzik; akiknél pedig megõrzi az aktivitását, panaszmentesen fogyaszthatnak tejet felnõtt korukban is. A tejemésztés felnõttkori képességét okozó, öröklõdõ mutáció, azoknál a populációknál alakult ki, amelyek háziasított, tejtermelõ állatok tenyésztésével foglalkoztak. A genetikusok megállapították, hogy a tejemésztés képessége legnagyobb gyakorisággal Európa északi területein marad meg az emberek felnõtt korában is. Ez a képesség délre haladva egyre ritkábban található meg. Ez a tulajdonság az ázsiai népeknél hiányzik, vagy ritkán fordul elõ. Ennek megfelelõen a magyarokkal rokon népeknek tartott uráli nyenyeceknél, udmurtoknál, manysiknál a lakosság mintegy 70 százaléka képtelen a tejet felnõtt korában emészteni. A tulajdonság genetikai eredetének feltárása és kimutatásának molekuláris genetikai megoldása viszonylag hosszú folyamat volt. Hatalmas elõrelépést jelentett, amikor az egyik gén egy speciális szakaszán, a laktáz gén (amely a tejcukor bontását végzõ enzimet kódolja) szabályozásában fontos szerepet játszó változatot fedeztek fel. Egy számítógépes szimuláción alapuló vizsgálat szerint az alapító mutáció itt a Kárpát medencében mintegy hatezer évvel ezelõtt alakult ki.

Milyen eredményekre jutottak a vizsgálatokkal?

Miután a molekuláris genetikai módszer adott volt, kíváncsiak voltunk, hogy a ma élõ magyarul beszélõ populációk hány százaléka képes a felnõttkori tejemésztésre és a honfoglalóknál milyen arányokat találunk. Elõször a ma élõ magyar populációból származó DNS-t fogtuk vallatóra. Bogácsi-Szabó Erika, Czibula Ágnes, Csányi Bernadett és Nagy Dóra végezte a vizsgálatokat a Szegedi Gyermekklinika Várkonyi professzor asszony által gyûjtött anyagán. Megállapítottuk, hogy a magyar népesség 63, a székelyek 71 százaléka képes felnõtt korában is emészteni a tejet. Ez alacsonyabb, mint a svéd és finn adat (81.5%), de magasabb, mint a francia (43.1%) és az észak-itáliai (35.7%), és hasonló a portugálhoz (62%). Érdekes az az összefüggés, amit a honfoglalás kori csontleleteknél kaptunk. Az általunk vizsgált 23 honfoglaló leletbõl azt láttuk, hogy a kép szinte fordítottja a ma élõ magyar populációkénak: a honfoglalók több mint 80%-a képtelen volt felnõttkorban a tejemésztésre. Ez az adat majdnem teljesen egyezik a magyar rokonsághoz tartozó ma élõ uráli népek adataival (manysi: 85%, moksa: 72%, mari: 89%, udmurt: 63%, nyenyec: 88%). Ez lehet a magyarázat arra, hogy a honfoglalók miért ittak erjesztett lótejet (kumiszt), amiben a tejcukrot alkohollá erjesztették.

Vagy akár az is kiolvasható belõle, hogy a mi õseinknek semmi közük nincs az európai és uráli népek õseihez. Mondjuk lehet, hogy az õseink keleti nomád lovas nép volt, aki vadászott, horgászott és gyûjtögetett. Nem ittak tejet.
A magyar oktatáson kívül a világon már sehol se nyomatják ezt a rendelésre írt finnugor származást...
A cikk érdekesen hangzik, sokat lehetne rajta agyalni...

bel
11-24-2019, 03:27 PM
Sziasztok,

Hat igen, a mai magyarok leginkabb szlavok, valamennyire nemetek es torokok (150 ev alatt sok mindenre volt ido...), de valoszinuleg csak kis mertekben leszarmazottai a honfoglaloknak.

De ez mindegy, hiszen a kultura es a nyelv szamit, nem a genetika.

Bel

Rozsomák
11-25-2019, 07:08 AM
Khmmm... Az alkoholos italok fogyasztásának oka nem a tej és gyümölcs utálatával és emészthetetlenségével indokolható. :)

TMIB
02-21-2020, 08:13 AM
Több mint 5 hónap telt el és van itt egy újabb észrevételem:

Éveken át gondom volt azzal hogy a vádlim begörcsölt. Hetente ébredtem fel rá, nyáron is előfordult, de télen meg főleg. Nincs is annál kellemesebb, mikor valaki arra ébred fel hogy görcsöl az izom a lábában. Többször volt hogy már annyira begörcsölt hogy úgy is maradt, napokra elváltozott és bekeményedett ott az izom a lábamban és sántítottam.

Itt az érdekesség, hogy amióta döntöm magamba a tejet, azóta egyszer sem fordult elő. Nem tudom hogy simán csak a több folyadék, vagy a fehérje esetleg a vitaminok miatt, de az biztos hogy nincs izomgörcs a lábamban, előtte meg mindig volt.

WestBam
02-21-2020, 10:51 AM
Nem ittál eleget régebben, ennyire egyszerû lehet ennek az oka.

TMIB
02-21-2020, 06:39 PM
Rákerestem, a több folyadék biztosan jó, mert az kell a szívnek és az is izom. Emellett még ezt Googliztam ki a WEBbeteg oldalról az izomgörcs okairól.

"A szervezet kalciumhiánya is állhat görcsrohamok hátterében. Ez létrejöhet fehérjehiány talaján (nem kielégítő, egyoldalú táplálkozás, rosszul megválasztott diéta), a mellékpajzsmirigy alulműködése, a D-vitamin hiánya, a vese megbetegedései, illetve némely epilepszia elleni gyógyszer alkalmazása kapcsán."

Szóval ahogy nézem a fehérjetöbbletnek is van rá hatása. :thumbup

P. Dude
05-11-2020, 07:41 PM
Na, ez megint egy olyan kérdés, mint amirõl a C-vitamin topikban írtam a vesekõ kapcsán. Megy róla a vita a táborok között. Drugs Bunny például nem ajánlja annyira. Ebben a pár perces videóban elmondja az érveit, és a végén rituálisan tejesdobozokat éget. :)

https://youtu.be/-EFUxZe6CVQ

Jómagam ilyenbõl tankoltam fel, na majd ki is próbálom, mert én meg soha nem voltam különösebben tejivó:

8702

P. Dude
05-11-2020, 08:55 PM
Azt mondja, hogy a tej a csecsemõk számára optimális, akiknek még más az emésztõrendszerük, és nincsenek fogaik. Viszont õk is emberi tejjel, anyatejjel táplálkoznak. És nem tudunk olyan állatfajról, amelyik természetes körülmények között meginná egy másik állatfaj tejét.

Azt is mondja, hogy a tej vitamin- és ásványi anyag tartalma kb. huszada az 1960-as évek értékeinek (2006-os a videó). Plusz a bolti tejek általában tejporból visszahígítottak, nem sok közük van már az eredeti, valódi tejhez.

Illetve, hogy a túl sok tejcukor és zsír mellett fehérjébõl viszont túl kevés van benne ahhoz, hogy abból érdemi bevitelt tudnánk produkálni: 3 liter tejet kellene meginni bõven 100 gramm alatti fehérjéhez. Megnéztem a Bíró-Lindner tápanyagtáblázatban: kb. kijött, mert nagyjából 1 deci tej az 3,4 gramm fehérje. Tehát 3 liter tej picivel 100 gramm fehérje felett van. A tejporomból 1 deci vízhez 10 grammot kell keverni, és azt úgy 3,7 gramm fehérjének írja a tasak.

Igazából laikusként elég meggyõzõek nekem ezek az érvek. Mármint, ha tényleg stimmelnek (a vitamin és ásványi anyag; hogy nincs olyan állatfaj; és a csecsemõs érv). Ha pedig sem vitamin és ásványi anyag, sem fehérjebevitelre nem optimális, akkor prepper szempontból is kérdéses, hogy érdemes-e nagyobb mennyiséget raktározni belõle. Esetleg a zsír miatt? :)

TMIB
05-11-2020, 10:04 PM
Lehet, de nézd azt hogy laktató, hogy a sima víznél (fõleg ha a víznek fura mellékíze van) sokkal inkább csúszik, tehát ha elõtte nem ittál elég vizet, akkor a tejporral tejként viszont beviszed belõle a szükséges mennyiséget, nem fog bajod lenni a kiszáradás miatt. Igazából nem azért iszom mert jóllakok vele, hanem mert kevésbé vagyok éhes, ha elég folyadékot iszom.

Meg aztán ott a tejbegríz amibõl minden nap eszek, meg a zabpehely amibõl szintén tekintélyes mennyiség van raktáron, azokhoz is kell a tej. Vagy a tonhalas tésztához, a tejberizshez, a bundáskenyérhez, stb.

Tehát mondjuk úgy hogy a tej az nem táplálék, hanem táplálékkiegészítõ. Illetve (pl. nálam) segít abban hogy meglegyen a napi elegendõ folyadékbevitel.

Dream_walker
05-12-2020, 05:17 AM
És nem tudunk olyan állatfajról, amelyik természetes körülmények között meginná egy másik állatfaj tejét.

Azt is mondja, hogy a tej vitamin- és ásványi anyag tartalma kb. huszada az 1960-as évek értékeinek (2006-os a videó). Plusz a bolti tejek általában tejporból visszahígítottak, nem sok közük van már az eredeti, valódi tejhez.

Nem tudunk olyan állatról, amelyik természetes körülmények között odaengedné magához egy másik faj egyedét a szoptatási idõszakban. Valószínûleg sorakoznának a tejfogyasztó állatok a frissen ellettek körül, ha nem tudnának olyan b*szottul nagyot rúgni, mikor az ivadékukat védik. Szóval jól hangzik, hogy "természetes körülmények között", csak hát nem azért nem csinálják, mert természetellenes :D :D

A visszahigított tej egy mítosz, talán volt az iparág történelmében olyan alkalom, amikor csináltak ilyent nagyobb volumenben is, de a mai technológia mellett annyira olcsó a tej elõállítása, hogy a visszahigítás egyszerûen túl sok macera. Nem azt mondom, hogy elképzelhetetlen, és nem csinálják, de azt mondani, hogy "a bolti tejek általában" azért túlzás. Lehet, hogy találnál olyan boltot, ahol van annyira alacsony árfekvésû tejital az alsó polcon, amelyet porból higítanak, de szerintem keresgélni kellene egy darabig.

P. Dude
05-12-2020, 09:02 AM
Lehet, de nézd azt hogy laktató, hogy a sima víznél (fõleg ha a víznek fura mellékíze van) sokkal inkább csúszik, tehát ha elõtte nem ittál elég vizet, akkor a tejporral tejként viszont beviszed belõle a szükséges mennyiséget, nem fog bajod lenni a kiszáradás miatt. Igazából nem azért iszom mert jóllakok vele, hanem mert kevésbé vagyok éhes, ha elég folyadékot iszom.

Meg aztán ott a tejbegríz amibõl minden nap eszek, meg a zabpehely amibõl szintén tekintélyes mennyiség van raktáron, azokhoz is kell a tej. Vagy a tonhalas tésztához, a tejberizshez, a bundáskenyérhez, stb.

Tehát mondjuk úgy hogy a tej az nem táplálék, hanem táplálékkiegészítõ. Illetve (pl. nálam) segít abban hogy meglegyen a napi elegendõ folyadékbevitel.

Persze, ha valakinek jobban esik, mint a víz, akkor teljesen jó folyadékpótlásra. Meg alapanyagnak is, én is nagyrészt a kukorica- és zabdarához vettem. A zabpehelyhez nekem tejsavófehérje (https://m.builder.hu/a-zabpelyhes-feherjeturmix-titkai-a1401) van.

P. Dude
05-12-2020, 09:58 AM
Nem tudunk olyan állatról, amelyik természetes körülmények között odaengedné magához egy másik faj egyedét a szoptatási idõszakban. Valószínûleg sorakoznának a tejfogyasztó állatok a frissen ellettek körül, ha nem tudnának olyan b*szottul nagyot rúgni, mikor az ivadékukat védik. Szóval jól hangzik, hogy "természetes körülmények között", csak hát nem azért nem csinálják, mert természetellenes :D :D

A visszahigított tej egy mítosz, talán volt az iparág történelmében olyan alkalom, amikor csináltak ilyent nagyobb volumenben is, de a mai technológia mellett annyira olcsó a tej elõállítása, hogy a visszahigítás egyszerûen túl sok macera. Nem azt mondom, hogy elképzelhetetlen, és nem csinálják, de azt mondani, hogy "a bolti tejek általában" azért túlzás. Lehet, hogy találnál olyan boltot, ahol van annyira alacsony árfekvésû tejital az alsó polcon, amelyet porból higítanak, de szerintem keresgélni kellene egy darabig.

Azt én is gyanakvással szoktam kezelni, amikor "amatõrök" (úgy értem, hogy nem biológus, stb.) az állatvilágra hivatkoznak egy-egy téma kapcsán. (Meg amikor edzés és táplálkozás vonalon az õskort, az ókort és "a régi öregeket" emlegetik lépten-nyomon :) ). És van is abban logika, amit írsz.

A hígításhoz nem tudok hozzászólni. Nem tudjuk igazolni sem azt, hogy csinálják, sem az ellenkezõjét. Nekem meg mindegy, mert eleve tejporból tankoltam fel. :cool: A hangsúly itt inkább azon volt, hogy a mai bolti tejekben már csak a töredéke a mikrotápanyag az egykori mennyiségeknek. Amiatt is, amirõl a kajálós topikban beszélgettünk, az üzemanyag és vegyszer drasztikus növekedése, miegymás. Miközben ugyanezen tényezõk miatt valószínûleg a szervezetünk is jóval nagyobb mennyiségben igényli a vitamint és ásványi anyagot, mint anno. Tehát "duplán szívás", mert a szükségletünk nagyobb, a mennyiségek meg kevesebbek. Már ha valóban kevesebbek, ennek utána kellene járni.

Aztán laktózérzékenységrõl is annyit hallani. Nem tudom, az ilyen gyakori volt régen is, csak nem beszéltek róla ennyit? Vagy régen nem váltottak ki ilyesmit a tejtermékek, ma meg igen?

Amúgy nekem összességében nincs gondom a tejjel. Akinek nem bántja a gyomrát, az igya nyugodtan. Mondjuk szerintem azért ne literszámra. Folyadékpótlásra nekem a víz a tökéletes, de kinek mi fekszik.

TMIB
05-13-2020, 06:35 AM
Én eléggé szakértõ vagyok (már ha azt nézzük hogy életemben mennyi tejet megittam eddig :haha: ) .

Azt mondanám hogy a magyarországi bolti tej és az amerikai bolti tej között ég és föld a különbség. És mindkettõ távol áll a házi, tehénbõl fejt tejtõl. A magyar bolti olyan állagú mint a víz, de az a helyzet hogy nekem az jött be a leginkább. Az amerikai bolti már majdnem krém állagú, nagyon sûrû. Szerintem a magyart hígítják, az amerikait meg valamivel sûrítik. A házi, ami rögtön fejés után van, annak tiszta íze van, közepes állaggal (Igaz, arra alig emlékszem, egyszer ittam úgy a nagymamám testvérénél, nekik volt tehenük. Emlékszem hogy megfejték a tehenet, aztán rögtön belenyomtak egy csomó vaniliás cukrot a tejbe. Nagyon finom volt.)

A házi, amit mûanyag palackokba töltenek és egy kicsit késõbb viszik ki házhoz az zsíros, viszont van egy furcsa szaga. Viszont mivel nincs telenyomva mindenfélével és nincs hígítva sem, így cserépedénybe téve nagyon finom aludt tej lesz belõle.

A tejpor+víz áll a legközelebb a magyar bolti tejhez.

Sergeant
05-13-2020, 11:48 AM
Én meg nem iszom ezt a fehér löttyöt, de azért elismerem, hogy hasznos dolog. :)
https://www.agrarszektor.hu/kiskertblogger/csodaszer-a-kertekben-sosem-gondoltad-volna-mi-mindenre-jo-a-tej.8159.html

P. Dude
05-13-2020, 12:17 PM
Én meg nem iszom ezt a fehér löttyöt, de azért elismerem, hogy hasznos dolog. :)
https://www.agrarszektor.hu/kiskertblogger/csodaszer-a-kertekben-sosem-gondoltad-volna-mi-mindenre-jo-a-tej.8159.html

Hoppá-hoppá!

"A közvetlen napsugárzásnak kitett területeken a tej antiszeptikus, vagyis fertõtlenítõ szerként alkalmazható. Nagy hasznát vehetjük például a kerti metszõolló fertõtlenítésében is, elég csak belemártani a tejbe. Ennek a módszernek két elõnye is van: egyrészrõl így nem kell káros fehérítõt használnunk, illetve a tej kevésbé korrodálja a szerszámokat."

Mindjárt csinálok is a tejporból, és feltöltöm vele a munkahelyi kézfertõtlenítõ flakonomat. :D

De a bevezetõ nem stimmel, mert macskáknak pont nem szabad tejet adni.

yeahno
10-13-2021, 09:57 PM
Több mint 10 éve 2-3 juhval vándorol, egy mini szekérben él amit egy juh húz, napi betevõje fõleg juhtej, amit low tech módszerekkel tartósít is.
Szerinte hatékony, fenntartható létforma.

Igazi Last Men on Earth feeling, ha látta valaki a sorozatot.

https://www.youtube.com/watch?v=U54HRmglYEA