PDA

View Full Version : Motorok, motorozás, motor szerelés, javítás

TMIB
10-05-2019, 11:22 PM
Megjött az új karburátor, meg néhány egyéb kis akármi is. (Pl. légszûrõ.)

Megnéztem vagy 100 Youtube videót róla, és nem tûnik bonyolultnak a csere. 2 csillagfejût kicsavarni, 2 nagy csövet kihúzni, meg 1-2 kisebbet is ami még rá van dugva. A gáz-horgot leszedni róla. Van egy fémmel tekert csõ-féle, azt kicsavarozni. Az elektromos kábelt kihúzni. Az egészet kiszedni úgy, hogy a benne lévõ üzemanyag ne menjen mindenfelé. Betenni a másikat, rádugni az összes csövet, becsavarozás, gázhorgot rá, elektromost dolgot összedugni, gyorskötözõvel összefogni.

Elvileg ennyi.

A fémes-csõ csavarjához nincs szerszámom, úgyhogy lehet áttolom holnap a szomszédhoz. Mondjuk veszek is majd valami olcsóbb szerszámkészletet.

st.jimmy
10-06-2019, 05:59 AM
Ilyenkor szerintem a jobb videókat be is linkelhetnéd, elvégre ez különbözõ típusoknál hasonló

Jelentkezzen akit MZ ETZ 250-el kapcsolatos dolgok érdekelnek, az is prepper jármû, mint TMIB gépe :haha:

TMIB
10-06-2019, 06:21 AM
Neeem, most az asszony mopedjét javítom. 50cc. :thumbup

Ha összejön akkor majd több lesz önbizalmam és nekiesek a sajátomnak is. Az bonyolultabb, mert nehezebb hozzáférni.

A kismotort tegnap beröffentettem párszor, de gázadásnál rögtön lefullad, ha meg nem húzom rá, akkor vagy 10 másodperc alatt hallgat el. De nem gond, szerintem menni fog a karburátor csere.

Ja, fény derült egy disznóságra is. A kínai kismotorgyártók előszeretettel adják el úgy ezeket a motorokat, hogy gyárilag lecsiszolják a csavarok fejét a karburátorokon. Ergo, nem lehet kiszedni és szétszedni hogy kitakarítsd, hanem muszáj újat venned. Jó nagy szemétség... Ahogy tapiztam néhány napja, úgy érzem hogy a miénkről is le van reszelve a csavarfej, azért vettem újat.

st.jimmy
10-06-2019, 06:31 AM
Azért egy lecsiszolt csavarfej nem állítana meg

olcsóbb csavart venni, mint karburátort

egy ilyen eszköz mondjuk jól jöhet:

https://www.youtube.com/watch?v=LA08oH6swG0

van hozzá miniflex, azzal tudsz csinálni vágatot a csavarfejbe a laposcsavarhúzónak

TMIB
10-06-2019, 07:31 AM
30 dollár volt az egész és hozzáadtak egy rakás kis izét is, szóval nem nagy ügy. Lehet a miniflex drágább lett volna.

Fickó videón mutatta hogy aki ügyes és van olyan fúrója ami viszi a rezet, az óvatosan kifúrhatja belőle a tönkretett csavart. Hát, biztos, de egyelőre nem kísérleteznék ilyesmivel. De majd megvizsgálom mikor kioperáltam a járműből. Majd lövök pár fényképet is róla. Meg akarok egy videót a motorról is. :)

st.jimmy
10-06-2019, 09:40 AM
Szerintem szerszámokba érdemes fektetni, sose tudod, hogy mikor jön jól

Fûtés szerelésnél is megmentette a seggünket egy roppantógyûrû levágásánál, (anyai) nagypám csak nézett, pedig õ mindenféle igényesebb szerelések istene kis túlzással (apám a kevésbé igényes szerelések nagymestere én meg a gányolásban kezdek elég komoly szintket elérni).

varég
10-06-2019, 04:32 PM
Egy egyszerû nyomaték kulcsot is szerezz be, mert pár helyen igen könnyû túlhúzni a csavarokat...
(használt is bõven kiszolgál, nem repülõgépet szerelsz majd vele :D )

Al Bundy
10-06-2019, 07:45 PM
Tulelo. Itt nezz szerszamokat, ezek eros kozepes minoseguek, otthonra tokeletesek. Jobb minoseg mint a Walmart.

https://www.harborfreight.com/

st.jimmy
10-06-2019, 11:58 PM
itthon tud valaki nyomatékkulcsot ajánlani?

bringához és motorhoz való is kéne, nem tudom mennyire lehet 1-el megoldani

TMIB
10-07-2019, 04:09 AM
https://www.harborfreight.com/

Ezektől állandóan kapok katalógusokat a postaládánkba. Nem tudom honnan szedték a címem, mert sose vettem tőlük semmit. :haha:

Walmartból veszek, de nem Walmart márkájút. Apollo szerszámlékszeltben gondolkodom, mert abban látszólag van minden ami kell, talán közük van a motoromhoz is, ami szintén Apollo.

https://www.walmart.com/ip/0XYUIJV8TQHP?listId=c1c824c6-c88d-42fe-ae4e-5da58d14f24f

5/5 csillag és a többi oldalon is hasonló az értékelése, ez meg nálam fontos. Mindig mindent jól megvizsgálok mielőtt megveszem, beleértve az értékeléseket is, több weboldalon, árakat összehasonlítva, Youtubeon megnézve hogy van-e róluk bemutató videó, stb.

varég
10-08-2019, 09:56 AM
itthon tud valaki nyomatékkulcsot ajánlani?

bringához és motorhoz való is kéne, nem tudom mennyire lehet 1-el megoldani

Általában 0-2/ 1-8/ 6-100 Nm közötti beosztással kaphatóak, bringához elég az 1-8--as..

Konkrét típust nem ajánlanék, nem üzemi felhasználásra a lidlis, praktikeres is bõven jó...
(nekem a Lidlbõl van, kb. 12 éve használom...)

Sergeant
10-08-2019, 11:50 AM
Nagyon sûrûn javítok kínai robogót. Egy szezonban 15ezer km-t is beleteszek a csettegõbe.
Jónéhányat szét is bontottam. Van hozzájuk robogó szerelési könyv,azt is megvettem,hasznos.
Ha kell valamiben segítség, szólj. Nem vagyok tanult szerelõ, autodidakta módon szereztem meg az ismereteket.

Sergeant
10-08-2019, 11:55 AM
Porlasztókkal sokat szórakoztam.
Elsõsorban a Mikuni típussal találkoztam a kínai csodáknál.
Nagyon nagy a hiba lehetõsége. Általában a dugulás a legkisebb probléma...

varég
10-08-2019, 05:06 PM
Nagyon sûrûn javítok kínai robogót. Egy szezonban 15ezer km-t is beleteszek a csettegõbe.
Jónéhányat szét is bontottam. Van hozzájuk robogó szerelési könyv,azt is megvettem,hasznos.
Ha kell valamiben segítség, szólj. Nem vagyok tanult szerelõ, autodidakta módon szereztem meg az ismereteket.

Nekem Keeway volt, de sajna eladtam, mert költözés miatt nem tudtam tárolni...
Annál is voltak csoda megoldások... Fõleg teljes motor felújítás alatt láttam ezt-azt.
Szintén autodidakta módon tanultam a szerelést :)

Sergeant
10-08-2019, 06:08 PM
Volt olyan Keeway Focus-om, hogy meghajlott a fõtengely... 12ezernél.
A mostani jól bírja, ez egy Generic. Fekvõ Minarelli blokk. 20ezernél cseréltem hengert, hengerfejet, dugattyút, gyûrûket, variátort, bordás szíjat, szabadonfutót stb.
Hátsó kuplung harang is rövidesen a listán. Most a kipufogó dobbal szenvedek. Kiszakadt belõle a katalizátor a jó pesti utakon 10ezernél, akkor visszahegesztettem. Most viszont kiszakadt véglegesen, benne csörög, hangos a dob.
Vettem rá egy sport kipufogót. Alig ment vele, gyenge volt. Kiszedtem az összes fojtást, levágtam a hangtompító részt. Ment, mint az állat. Utána elkokszosodott, kiégettem, megint jó volt. Mostmár hiába égetem, egyszerûen fojtja a mocit.
Gyári dob nincs, utángyártott nincs, kénytelen leszek szétvágni és megpróbálom visszarakni a helyére a katalizátort.
Amúgy 120kg körül mozgok és 65-70-es tempót fixen bírta velem napi szinten, 50-60 km-t.

TMIB
10-08-2019, 08:21 PM
Eszembe jutott egy motoros sztori.

Volt valaki az ismerősi körömben, aki 5 éves részletre vett egy másfél milliós gyorsasági motort. Kivitte a kereskedésből, néhány napig tépett vele mint az állat és még az első héten totálkárosra törte, de úgy hogy egy vasat se ért utána az egész. Viszont 5 évre bebiztosított magának egy komoly adósságot.

:tapsol:

st.jimmy
10-09-2019, 06:15 AM
Sok szerelés akkor nem volt a dologban :D

Anyaaa, az Admin szétoffolja a saját maga által indított topicot a második oldalon :haha:

Ged
10-09-2019, 07:39 AM
Eszembe jutott egy motoros sztori.

Volt valaki az ismerõsi körömben, aki 5 éves részletre vett egy másfél milliós gyorsasági motort. Kivitte a kereskedésbõl, néhány napig tépett vele mint az állat és még az elsõ héten totálkárosra törte, de úgy hogy egy vasat se ért utána az egész. Viszont 5 évre bebiztosított magának egy komoly adósságot.

:tapsol:

Ennél már csak az lenne rosszabb. ha meg is hal és a gyerekire marad a törlesztés.

Sergeant
10-09-2019, 12:46 PM
8553
Amikor új a henger. :)
Hát nem szép?

Sergeant
10-09-2019, 01:03 PM
85558554
Összerakva. Ha már ott voltam, akkor csináltam egy karbi felújítást is. :)

Sergeant
10-09-2019, 01:19 PM
8556
Hasznos könyv a szereléshez.

TMIB
10-10-2019, 02:17 AM
Megjött a szerszámkészletem, kiszedtem a karburátort, beletettem a másikat, nem volt gond. Nem merültek fel komplikációk, a műtét nélkül sikerült.

Épp csak a motor nem akar beindulni... :hogymi:

Mindent pont úgy kapcsoltam össze, ahogy volt a réginél. Úgyhogy most megint tanácstalan vagyok. Beledobom az akkut amit feltöltöttem, de előtte berúgókarral indítottam be.

A tippem az lenne hogy nem kap benzint, de amúgy gőzöm sincs hogy a gondja. Gondolom holnap újra szétszedem.

Sergeant
10-10-2019, 06:04 AM
Vákuumcsap? A porlasztóig eljut az üzemanyag? Látod a csõben a benzint? Tanksapka rendesen zár?

TMIB
10-10-2019, 06:24 AM
Tanksapka az oké, a gyertyával nem lehet gondja, mert a másik karburátorral még bepöccentette a motort. Benzin van, jön a csőből, de a kérdés hogy a csőből beér-e a karburátorba a benzin. Elvileg be kellene, mert semmi ok nincs arra hogy ne folyjon bele, ha egyszer az átlátszó kis izékben jól látható az üzemanyag. Holnap újra megnézem... Közben rádobtam a feltöltött aksit, erre nem csinál vele semmit a motor. Elméletben a feltöltöttel fel kéne kapcsolódjon a lámpa, meg az összes kijelző, de semmi. A volt-mérőt ráraktam, 3,2 -t mutat vele, ami túl alacsonynak tűnik.

Sergeant
10-10-2019, 06:50 AM
Gyertyát nézted? Szikra van?
Hidegebb idõben úgy szoktam indítani, hogy gyújtás nélkül háromszor - négyszer rárúgok és csak utána önindítózok.
Így plusz üzemanyag jut a hengerbe, olyan mintha dupla szivatóval indítanék.

TMIB
10-10-2019, 07:11 AM
A gyertya működött a másik karburátorral és nem nyúltam hozzá, úgyhogy nem lehet baja. 1 órával korábban rúgtam egyet és beindult a motor vele. Kicseréltem a karburátort, utána még csak nem is berreg 1 pillanatra sem, se "pörkölődött benzinszag" nincs, se semmi.

(Úgy voltam vele hogy a csere egyszerű, és utána nekikezdek a nagymotornak. De ha a moped nem hajlandó semmire, akkor a nagymotornál mi az esély hogy fog? Fáraszt hogy direkt új, drága motorokat vettem hogy ne legyen velük gondom és jó befektetés legyen a kettő, erre így jártam velük...)

Sergeant
10-10-2019, 08:39 AM
Húzd le a karbit a beömlõrõl. Közvetlenül a beömlõbe tegyél két kupaknyi benzint. Majd rakd össze és indíts rá.
Ha van gyújtásod, akkor beindúl rögtön.

TMIB
10-18-2019, 04:58 AM
Öööööö...

Kitoltam a motort, rárúgtam kettőt és beindult minden gond nélkül. :confused: :confused: :confused:

Ez ilyen Windows típusú dolog? Nem megy akkor hagyod a fenébe, kikapcsolod, úgy hagyod, aztán később újra bekapcsolod és esetleg akkor működik? Mert itt ez volt a helyzet.

Ezek szerint nem is én voltam a béna, mert a karburátor-cserét tökéletesen kiviteleztem. Egyszerűen csak állni kellett hagyni az egészet. Azt értem hogy ha babfőzeléket főzöl azt állni hagyod egy kicsit hogy hűljön, de egy hideg motornál karburátor csere után erre miért volt szükség? Miért nem indult pár napja és most hogy indult rögtön? Nem logikus egyáltalán.

De a lényeg a lényeg, pöccre indult, húztam neki egy kicsit, nagyon menni akart. Elvittem egy körre, megy mint az állat.

Az akkuja az bajos, nem tudom... arra majd kitalálok valamit, de a lényeg hogy kiderült hogy megy és mindent jól csináltam.

st.jimmy
10-18-2019, 07:32 AM
Gratulálok!

Akkor ezek szerint nem csak nekem van úgy, hogy néha nem éártem mitõl jó, vagy éppen mitõl volt rossz :haha:

Al Bundy
10-19-2019, 02:43 AM
Gratulalok en is. Ket dolog lehetett. Ha hagyomanyos uszos a karburator akkor kosz mehetett bele, vagy a tarolashoz kezelve volt valamivel, es ez a benzin hatasara kimosodott, leoldodott. Ha az uszohazba nem jutott benzin mert felakadt a szelep akkor csinalhat ilyet. Ha meg membranos, mint a motoros fureszek akkor ki lehetett szaradva a membran, es a benzin ezt is felpuhitotta. Ezekre tudok gondolni.

Sergeant
10-29-2019, 09:02 AM
Csak kiégettem a sport kipufogót. Benzin bele hagy égjen, kompresszorral jól megnyomatva. Oda-vissza kétszer.
Megvolt a lángszóró érzés a két méteres lángcsóvával. :D
Ehhez a kipufogóhoz viszont nem jó az extra nehéz görgõ szett. Lehet vele játszani. Van három különbözõ súlyú készletem...

TMIB
11-23-2019, 12:01 AM
Motortéma, vlog.

Videoblog #43 - Kismotor vizsga Amerikában

https://www.youtube.com/watch?v=J-wJeYJiskE

TMIB
11-23-2019, 07:33 PM
Megvolt az első utam a városba, tankolni. 2 dollárért (600 Ft) és majdnem tele is lett vele a tankja. És nem is a legolcsóbb lett beletöltve. Azt írják hogy 160-200 kilométert is elmegy tele tankkal.

A sárút után először gurultam vele kövesúton. Érezhető a különbség. Végsebesség tesztet próbáltam de 60 km/h-nál visszább vettem. Többet nem is foglalkozok vele a lényeg annyi hogy 60-at is megbír. Amúgy a 30 km/h az amivel a leglazábban suhan, akkor rázkódik a legkevésbé és akkor van a legsimább hangja is.

st.jimmy
11-26-2019, 06:54 PM
Nagy lépés az, ha jobban tudsz közlekedni, hány sztoridat hallottam komoly menetelésekrõl a legegyszerûbb dolgokért, a bringás cécókról nem is beszélve

TMIB
12-14-2019, 01:17 AM
Megint bementem a városba, ezúttal esés nélkül. Az egyik legnehezebb dolog az index, de ezúttal folyamatosan csak arra koncentráltam, úgyhogy nem felejtettem el. Ha kocsit látok ideg vagyok rögtön, mert sose lehet tudni mi van a fejükben. Előzni akar vagy inkább araszol a hátam mögött és szid hogy lassan megyek? Az ok, amikor tűrhető az út és nagy ívben kerülve előznek. A kereszteződéseknél mindenki úgy megy ahogy akar, nem látok benne semmilyen logikát. Annak van elsőbbsége aki megindul. Ok... Az egyik helyen bementem egy parkolóba megfordulni, erre egy busz megállt az úton és utad adott. Na ott 100% hogy nem nekem volt elsőbbségem. Akkor miért állt meg? Semmi értelme. Elvergődtem a boltig, mondjuk ilyen időben se az ujjaim, se a kezem nem nagyon működtek. Tiszta sötét rózsaszín volt mindkét kezem. Ok a 0 fok körüli idő, de ebből így nem lesz Januári-Februári-Márciusi városba motorozás. És nem csak azért mert én fagyok a motorra.

Pöccre indult mikor kitoltam a házból, de 15 percet bent voltam a boltban, mire kijöttem már nem indult. Ok mondom, mindegy, eltolom a Postáig, közel van, meg a bonyolult forgalmas helyekkel legalább nem kell foglalkoznom.

Postán intézkedtem (hogy mi volt ott, azt hagyjuk, hosszú). Aztán jött az imádkozás hogy induljon. Mondjuk sokkal könnyebb volt mint a múltkor. Gyújtás le, 5-10 pumpálás a berúgókarral, gyújtás vissza, fék befog, gázkart kicsit visszább húzom 1/3-adra, rúg. Kellett neki néhány próbálkozás, de jóval gyorsabban indult mint a múltkor. Ezúttal más útvonalat választottam visszafelé, mert a "nagy" kereszteződésben vannak kocsik, meg minden lámpa csak villog, az egyik oldalon a piros villog, a másikon a sárga, semmi értelme annak se. Inkább mentem egyenesen, hogy ne kelljen kanyarodni és a következő utcán fordultam le ahol nincs lámpa.

Visszafelé nem volt gond. A kezem nem fázott annyira, húztam neki egy kicsit, meg kétszer olyan gyorsan jöttem a föld- (illetve jég) úton is. Gondolom hogy a kezem nem volt úgy szétfagyva, így könnyebb volt navigálni és biztos volt a helyzet a nyeregben.

Leteszteltem a csomagtartót is. Kényelmesen belefér 2 kenyér. :haha:

st.jimmy
12-14-2019, 12:52 PM
Gratulálok, szerintem jó nyomon vagy!

bel
12-15-2019, 07:40 PM
Szia,

Kesztyu jo dolog, legyen meleg es mindenekelott szelallo kesztyud a teli motorozashoz. Az se art, ha fizikailag eros (pl. kevlar) es ved egy esesnel, de remelhetoleg keveset esel es sokat motorozol, szoval a meleg szerintem fontosabb.
Persze ez minden mas ruhara is igaz, de ugy olvasom, hogy a tobbi rendben van.

Azon ne csodalkozzal, hogy vannak udvarias emberek, akik elengednek akkor is, ha nem neked van elsobbseged. Ez Magyarorszagon is elofordul, de szerintem az USA-ban sokkal gyakrabban.

Bel

TMIB
12-15-2019, 07:48 PM
Az asszony a nyáron egy motoroskesztyűvel állított be, találta az úton. Valami jó minőségű cucc, pont L-es, tökéletes méret. Igen jól jön a hidegben.

Térdvédőt szoktam hordani, megvan a sárga sisakom is, meg mellényt is hordok. A könyökvédő talán zavaró lenne, meg hidegben lehet fel se menne a kabátomra, de tavasszal annak is adok majd egy esélyt. :)

Elsőbbséget és biztonságos vezetést tekintve annyit hozzátennék, hogy Magyarországhoz képest itt rengeteg a megkarcolt, behorpadt autó. :haha: Ezért is figyelek nagyon.

raktaros
01-20-2020, 10:40 AM
E10-rõl egy kis beszélgetés:

https://www.youtube.com/watch?v=gBXCAY_zBS4

Kipróbálom ezt az "üzemanyag tartósítót" az áramfejlesztõbe.

Sergeant
04-09-2020, 03:43 AM
Itt a tavasz, úgyhogy indulhat a motorozás. :)
Egész télen kinn állt a gép, letakarva. E10 ide vagy oda, a régi trükkel, a levegõszûrõ nyílásának elzárásával pillanatok alatt indult a moci.
Viszont a sportkipufogóval még mindig nem volt az igazi a teljesítmény, hiába cserélgettem a görgõket.
Úgyhogy fogtam a régi dobot, amivel megy, mint a golyó, csak szétszakadt benne és csörög a katalizátor, szétvágtam a végénél, kimûtöttem belõle a felesleges részeket és újból összevartam ívvel. Az anyag elég vékony, a legkisebb áramerõsségnél is égette, néhány órámba belekerült a mutatvány. Masszív lett a hegesztés, de adja a korai MadMax stílust. :D
Délután ki is próbáltam, megy mint a meszes, a 120 kilómmal. :D

st.jimmy
04-09-2020, 08:27 AM
Nekem nem tudom mi változott még a robogómban, de egyidõben az E10 elterjedésével, mintha elkezdett volna jobban menni a 95-ös benzinnel... Ami azért vicces, mert a 100-as maxmotionnal megy a legjobban.

Nálam nem volt téliszünet, abban van változás, hogy télen szivatóval indul egy rúgásra, mostmár viszont inkább egy kis gázt kell neki húzni... mire átálltam volt, hogy többet kellett rúgnom egy-egy indításhoz :D

Az a baj, hogy fogalmam nincs mikor cseréltem szíjat, kicsit abban vagyok, hogy akármikor megadhatja magát... meg karburálni kéne... de nem látom mikor foglalkoznék ilyenekkel, most kevesebbet megyek

Sergeant
04-09-2020, 11:46 AM
Ma mentem vele elég sokat. Kellett friss benzin a gépekbe, 2T olaj a kétütemûekhez, virágföld átültetni a muskátlikat.
Meg egy kisebb bevásárlás is belefért. A kocsit csak annyira indítottam be, hogy kiférjek a mocival. :)
Hasznos dolog tud lenni egy robogó.
Teszteltem a faluban a sebesség ellenõrzõ radaroknál, sík úton 60-at bír a 120 kilóm alatt.

st.jimmy
04-11-2020, 04:54 PM
Azok a radarok szerintem össze vissza mérnek, a gps a közös nevezõ a kisrobogósoknál.

Navi, vagy telefon, vagy sportóra egyenes sík úton, szerintem kb 1 percig tartott sebesség mellett ugyanazt fogja mérni mind. Persze saját célra jók ezek a radarok, ha feltételezi az ember, hogy önmagához konzisztens, de akkor a saját kilóméterórája is, ami ugye sokat szokott csalni.

De szerintem alapvetõen a pontos sebesség az mindegy, önmagával kell összehasonlítani a gépet, ha nem farokösszemérést csinál az ember...

TMIB
04-11-2020, 05:01 PM
A robogónk kicsit kerregett meg rázogatott menet közben, úgyhogy megnéztem az olajszintet. Egy picit rá kellett tölteni, mert nem volt benne elég. Kíváncsi leszek hogy lesz-e érezhetõ változás.

Legutóbb egy kicsit megfuttattam, 25 mérföld amivel menni lehet, de 30 mph van neki megadva. Viszont kb. 40-et mentem vele a tesztelésnél amikor jól meghúztam neki. Az közel 65 km/h. :) Ráadásul legutóbb melegebb is volt egy kicsit, 13 fok, úgyhogy egész jól indult, nem kellett 5-10 percen át tökölni a berúgókarral.

st.jimmy
04-11-2020, 06:41 PM
Hajtómûolaj? Vagy a 2T olaj tartálya?

Vagy a tiéd 4 ütemû lenne?

13 celziuszfok az kedvezõ a kis léghûtéses kétütemûeknek ha meg vannak hajtva, ott már nem hûlnek túl, de több zoxigént kapnak mint melegben... mondjuk ha nekem 10 percet kell szarakodnom egy indítással akkor a sírógörcs kerülget (korábbi traumák), pedig elég türelmes vagyok... mondjuk megfizettem az árát, hogy gyorsabban tudjak indítani :D

Sergeant
04-13-2020, 06:01 AM
Most nem megy a km órám. Dombon lefelé megküldtem, 90-nél elpattant. :D
Ezért a radaros ellenõrzés. Még játszani fogok a variátor görgõkkel, nem vagyok túlzottan elégedett, volt, hogy ment ez jobban is.

TMIB
04-27-2020, 06:55 AM
Vettem karburátort és 2 gyertyát a crossmotoromhoz. Ha a mopedet sikerült megjavítani, akkor remélhetõleg ennél is menni fog... Meglátjuk. Végül is filléres dolog, az idõ meg kezd melegedni, úgyhogy legalább majd kint töltök vele egy kis idõt a jó levegõn. :)

Sergeant
04-28-2020, 09:58 AM
Nekem gond volt a variátor hézagolással. Már másodszor ledarálta a csillagot, úgyhogy holnap irány a motoros bolt.
Kell egy hézagoló szett 16-os tengelyhez, csillag és záróanya. Egyelõre megmókoltam. :)
Amúgy végig próbálgattam a görgõket, még mindig a 6 grammos a nyerõ.

Sergeant
04-30-2020, 05:45 AM
Tegnap rendbe raktam a variátort. Hosszabb ideig tartott a sok álarcos pánikoló között bejutnom a motoros boltba, mint összerakni a mocit.
Végül csak egyetlen hézagoló alátét kellett hozzá, persze vettem egy tizes szettet. Nem baj, ha van otthon belõle, 195/db.
Csillag 240, záróanya 150. Sokat nem költöttem rá. :D
Tegnap megjárattam az udvaron, de elmosott a délutáni esõ, úgyhogy ma lesz a hosszabb tesztelés.

TMIB
04-30-2020, 06:00 AM
Én hiába rendeltem meg mindent még vasárnap. Még fel se adták egyiket sem. Elvileg a vírus miatt lassabb a megrendelt cuccok postázása az Amazonnál, úgyhogy el fog tartani egy darabig mire kiszállítják... addig azt hiszem hogy leeresztem majd belõle a régi benzint. A karburátort addig nem szedem ki belõle amíg nem jön meg a másik, csak hogy lássam hogy pontosan mi-hová való. A robogó karburátorcseréjét is úgy csináltam. :)

Sergeant
04-30-2020, 09:25 AM
Csak szétkaptam megint, kicseréltem a csapszeget és a csúszkákat is. Filléres tétel, volt itthon belõle.
Tettem még egy masszív alátétet a lezáró anya alá.
Most érzem tökéletesnek, indulhat a motorozás. :)

Sergeant
04-30-2020, 02:23 PM
Megvolt a 10 km-es teszt út, húz rendesen. :)
Ennek örömére az esti kapálás után megint lekapom a deklit és ellenõrzök mindent.
Ezeknél a gépeknél fontos a folyamatos kontroll.

TMIB
05-03-2020, 02:13 AM
Eltelt egy hét, még mindig nincs feladva a karburátor és a gyertya. :(

Pénteken bementem a városba, visszafelé jövet megállt a motor. A benzinmérõ E-n, tehát kifogyott. Toltam egy kicsit, mert nem indult el újra. De aztán addig lötyköltem mire megindult és hazahozott. Ma raktam bele 1 decit a 3 éves benzinbõl és azzal húztam be hogy tankoljak. Tökéletesen ment az öreg benzinnel, hibátlanul mûködött, beértem és telenyomtam a tankot Prémiummal. (Az a legdrágább, de így is csak kb. 2 dollár 20 centet fizettem összesen.) Szóval ahogy nézem, nagyjából 120 km minimum megvan. Ha teljesen csurig tölteném, akkor egy tankkal talán tényleg meglenne a 150-160 km is. Nem rossz. :)

Sergeant
05-08-2020, 07:12 AM
Tegnap megvártam, hogy elálljon a szél és elindultam a kútra egy kannával. Messzire nem jutottam a mocival.
Csattanás és leállt a kerék meghajtása. Motor pōrōg, mint a vadállat. Kulccsal lekapcsolom, pörög tovább. Lehúzom a gyertya pipát, semmi változás. Kínomban a vákuumcsapról letéptem a benzincsövet es befogtam a csapot, hogy ne nyomja ki a benzint, bár azért kaptam belõle. Így is jó néhány perc, amíg kezdett a karbiból fogyni a nafta, akkor adtam neki egy nagy gázt, hogy levegõt szívjon es végre megfulladt.
Gondoltam, szíj szakadás. Hazáig toltam, dombnak felfelé, beöltözve, a fõút szélén. Hála Istennek, az utcánk már lejt, ott ráültem és hazagurultam.
Dühömben megittam egy jó pohár bort, aztán szétkaptam.
Nem a szíj szakadt el, a variátor záró anyáját tekerte le es széthullott az egész.
A hiba oka, hogy kopott a fõtengely vége, ezért a berugó szerkezet racsnija, ami leszorítaná a variátor külsõ tárcsáját, el tud mozogni, igy tovább darálja a fõtengely végét és elkezdi kicsavarni az anyát. Ezután már a csillag sem fogja a tárcsát es rásegítve lecsavarja az anyát.
Úgyhogy hézagoló gyûrû ki, hogy helyet nyerjek a végén, aztán az egészet összeraktam és le ellenanyáztam a tengelyt.
Még mindig olcsóbb, mint széthúzni a blokkot és fõtengelyt cserélni.
Remélem, hogy most már bírni fogja.

TMIB
08-04-2020, 07:27 AM
Ez is megvolt. Az elsõ gyertyacsere.

Végül is nem volt bonyolult, csak ki kellett szedni az ülést és az alatta lévõ mûanyag tokot vagy mit. A GY6 motor jobb sarkában ott a gyertya, lehúzni a kupakot, kitekerni, másikat betekerni, vissza rá a kupakot, vissza a tokot az üléssel és kész. 30+ rúgás helyett most már 2-vel indul. :)

st.jimmy
08-08-2020, 02:35 PM
Elvileg évente kell cserélni gyertyát, vagy x kilóméterenként, meg nem mondom mennyi az x

nálam mindig van egy tartalék

st.jimmy
08-08-2020, 02:39 PM
Tegnap megvártam, hogy elálljon a szél és elindultam a kútra egy kannával. Messzire nem jutottam a mocival.
Csattanás és leállt a kerék meghajtása. Motor pōrōg, mint a vadállat. Kulccsal lekapcsolom, pörög tovább. Lehúzom a gyertya pipát, semmi változás. Kínomban a vákuumcsapról letéptem a benzincsövet es befogtam a csapot, hogy ne nyomja ki a benzint, bár azért kaptam belõle. Így is jó néhány perc, amíg kezdett a karbiból fogyni a nafta, akkor adtam neki egy nagy gázt, hogy levegõt szívjon es végre megfulladt.
Gondoltam, szíj szakadás. Hazáig toltam, dombnak felfelé, beöltözve, a fõút szélén. Hála Istennek, az utcánk már lejt, ott ráültem és hazagurultam.
Dühömben megittam egy jó pohár bort, aztán szétkaptam.
Nem a szíj szakadt el, a variátor záró anyáját tekerte le es széthullott az egész.
A hiba oka, hogy kopott a fõtengely vége, ezért a berugó szerkezet racsnija, ami leszorítaná a variátor külsõ tárcsáját, el tud mozogni, igy tovább darálja a fõtengely végét és elkezdi kicsavarni az anyát. Ezután már a csillag sem fogja a tárcsát es rásegítve lecsavarja az anyát.
Úgyhogy hézagoló gyûrû ki, hogy helyet nyerjek a végén, aztán az egészet összeraktam és le ellenanyáztam a tengelyt.
Még mindig olcsóbb, mint széthúzni a blokkot és fõtengelyt cserélni.
Remélem, hogy most már bírni fogja.

nem kellemes, nekem is volt most egy variátor külsõtárcsa problémám, szíjszakadással, fõtengelysérüléssel, kíváncsi vagyok mennyire lesz oké a végeredmény az új külsõ tárcsával, egy fõtengõ csere drága mulatság

Ugyanitt jó állapotú gyári minarelli variátor eladó, feleslegesen vettem egy új Malossit, de ha már kibontottam benne marad.

Sergeant nálad volt valami más is, ha elveszed a gyújtást és "üresben van", akkor le kellene álljon a járgány....

Sergeant
08-10-2020, 05:27 AM
Elérte a benzin öngyulladásának a hõmérsékletét a henger. Onnantól kezdve addig megy, amíg kapja a benzint.
Az ellenanyázás csak félig jött be, nagyon kellene a hézagoló gyûrû bele, nem tud a szíj teljesen lemenni a tárcsa aljáig.
Még játszani fogok vele. :)
Mostanában ritkábban ülök mocira, inkább kocsikázom, így ráér a dolog.

st.jimmy
08-11-2020, 03:14 PM
há' de hogy éri el? Szegény a keverék? Régi a dugó és bedagadt a hengerbe? nem értem

Sergeant
08-12-2020, 04:27 AM
Felizzik a henger és begyújtja a benzint. Ha sokáig járatsz egy helyben egy kétütemû léghûtésest, akkor túlhevül és gyertya, gyújtás nélkül is jár tovább.
Nem elõször járok így robogóval.

st.jimmy
08-12-2020, 04:44 AM
A fizikáját érteni vélem, csak azt gondolom, hogy egy robogónál nem okés.

Hagyományos léghûtésnél, ha nincs semmi légáramlás értem, de a robogók kényszerléghûtésénél ahol ott a ventillátor a fõtengelyen azért más a helyzet. Nem hiányzik a mûanyag burkolat a henger körül ami azt a hûtõlevegõt terelné?

Sergeant
08-12-2020, 09:07 AM
Ha rajta van, ha nem, sajnos akkor is hajlamosak rá a kínai csodák.
Lehet, hogy az egy milla körüli japán gép nem csinálja, de eddig minden kínaim produkálta. A jelenleginél szolidan leolvadt a burkolat a hengernél a budapesti csúcsforgalomban.
Egyszer kicseréltem, de az is olvadozott, azóta nincs rajta, levettem, hogy jobban hûtse a menetszél.

st.jimmy
08-13-2020, 03:03 PM
Ohh akkor értem...

Hajtsál alumíniumból légterelõt nem véletlen találták ki a kényszerléghûtést

Nekem ezredforduló körüli olasz levegõs volt, az meg volt csinálva rendesen gyárilag. Gilera Stalker az Piaggio, sokkal túlépítettebb, mint a Minarelli

Amit elrontottam, hogy amikor tönkrement a kipufogókönyög akkor olcsó utángyárit vettem és nem enyhe tuningosat. Aztán lett Malaguti F15 2004 elõtti ez minarelli blokkos vízhûtéses, gyári állapotában nem tudom milyen. Ha nem siet az ember sehova, akkor egy jó levegõs ezredeleji olasz, vagy hasonló yamaha

Én szeretem ha magas, mert jól ellátni az autók fölött. Hiába vagyok kicsi nem mennék le egy Jog-ra. Jobb volt a stalker ebben is, mint az f15. De ez is stílus kérdése.

Sergeant
08-18-2020, 01:47 PM
Nekem Generic Explorerem van. Nagyon sokat mentem vele, de állandó foglalkozást igényelt mindig is.
Viszont, használtan 48ezerért vettem. :) Magas, karcsú építésû, a fõvárosban ideális a kocsisorok között.
Most szerelgettem megint, lecseréltem a variátor külsõ tárcsát, végre normálisan kihézagoltam. Úgy egy éve leszedtem a berúgó szettet róla, szét volt kopva, esve a téli használat miatt.
Azóta csak önindító van, de így le kellett ellenanyáznom a variátort, mert nincs ellentartása és lecsavarja az anyáját.

TMIB
08-27-2020, 04:34 AM
Ma elsétáltam az új robogó mellett és égett a digitális kijelzõje. Kulccsal próbáltam hogy kikapcsolom, de ki volt kapcsolva a motor, a gyújtás nem volt rajta. Ráadtam, de nem kapcsolódott be a digitális kijelzõ. Bármit csináltam vele, nem változott. Csak égett és nem mutatott semmit. Ha ráadom a gyújtást és behúzom a féket, akkor zöld helyett pirosra vált. Ha behúzom, akkor amíg be van húzva a fék, elhalványul a piros fény.

A motort kitoltam és beindítottam berúgókarral, indult, és akkor a kijelzõ is mûködni kezdett. Gyújtást levettem róla, leállt a motor, de a kijelzõ lassan újra elkezdett zölden világítani. Gyújtás nélkül.

Ez mi?

És hogy lehet hogy eddig nem volt baja csak ma reggel? Eddig ki lehetett kapcsolni és ha bekapcsoltam akkor a kijelzõ is mutatta az adatokat. Ha csak simán lemerült az aksi (vajon az is mitõl így pár nap alatt, ha nem is használtam?), a fénynek akkor sem kéne világítania ha a gyújtás le van véve róla. Nem? Tartottam ettõl a digitáliskodástól, és sajnos igazam lett.

Most küldtem egy emailt az eladónak hogy ez mi akarnak lenni a szerelõjük szerint...

Mondjuk ha küldtek volna vele egy típus-használati utasítást, leírva a könyvben hogy ez meg ez ezt és ezt jelenti, ha hiba van akkor ez és ez lehet a baj, de semmi. Nem küldtek vele típus-könyvet, csak egy motorvezetõs füzetet.

Tényleg olyan nagy kérés egy vadonatúj motornál hogy mûködjön? 2 robogót vettem, mindkettõ problémás volt. Megvettem a 250-es motort. Az is csak pár kilométert bírt. Ok, az asszony gépe most megy, de ki kellett benne cserélni a karburátort, mert 4 kilométer után elromlott. Ezzel meg szintén csak 4 km-t mentem eddig, de az új is most furán viselkedik. Az ember elvárná hogy egy robogó menjen 1-2 ezer kilométert mielõtt még bármi baja lenne. Ez meg ráadásul kétszer annyiba került mint az asszonyé, tehát logikus hogy nem kéne hogy ilyen fura dolgok jöjjenek elõ még mielõtt az elsõ komolyabb tesztelést megcsinálnám vele.

:hogymi:

Sergeant
08-28-2020, 04:30 AM
A mocimban már több, mint 30ezer van. Igaz henger szettet már cseréltem, felújítottam a porlasztót is, a variátort is átalakítottam. Foglalkozós, de minden kínai az. Benne van a sisak dobozban a szerszámkészlet, ragszalag, gyors kötözõ, benzincsõ pluszba , bicska, gyufa, kötözõdrót. Ha kell az út szélén is megszerelem. Erre sajnos fel kell készülni.
Most tökéletesen mûködik, megy, mint a golyó.

Szerintem a tiéden valami zárlat lehet. Át kellene nézni a kábeleket.

st.jimmy
08-28-2020, 03:09 PM
Mer vieszitek a kínai motyót azt hiszitek olcsó amikor annyiba kerül mint a 10 éves "márkás"... pedig az még mindig jobb az esetek döntõ többségében. Tanuljon mindenki ebbõl, aki ezt a topicot olvassa.

TMIB
08-28-2020, 06:18 PM
Panaszkodnak a drága nem kínai motorokra is eleget. :)

Én már megtanultam hogy mindegy. 85 dollárért vettem egeret, ami 3 hónap múlva elromlott. Aztán 20-ért vettem egy hasonlót csak márkátlan akármilyet. Az 5 éven át kiszolgált. :) Megvettem a 80 dolláros fejhallgatót is. Hát, 2 hét alatt darabokra tört. A fele annyiba kerülõ azért kibírt néhány évet.
Bolti készleteim frissítem, a kínai sokszor jobb mint a helyi. Amerikai gyártó simán hozzám vágott olyan felvarrókat amiken el volt gépelve a szövet. 2x is úgy jártam velük.

Amúgy az asszony robogója jól mûködik, lassan meglesz benne a 700 km. :thumbup

P. Dude
08-28-2020, 08:36 PM
Most én a Fatbike témában mélyedtem el. Ott mondjuk ugyanúgy csak a probléma van a nagyáruházi, meg ilyen-olyan névtelen kínai gyártmányokkal. (Persze gyárthat a kínai minõséget is! Csak az nem lesz olcsó, meg valószínûleg nem lesz ott a nagyáruházban.)

TMIB
08-29-2020, 11:05 PM
Szerintem a tiéden valami zárlat lehet. Át kellene nézni a kábeleket.

Feltöltöttem az aksiját és most jó. Lehetséges hogy egy ritka idióta ötlete volt a gyártónak, hogy ha lemerül az akkumulátor, akkor így jelezze azt a motor gazdájának. Elég nyakatekert dolog, de én másra nem tudok gondolni. :hogymi:

Azt sem értem hogy miért nem lehet egy drága motor mellé adni egy típus-könyvet. 10-15 oldalban leírni hogy az új tulaj mire számítson, mik vannak beleépítve, mi-mit jelent, ha gond van mi a megoldás, miféle problémák jelentkezhetnek és miért, stb. Ha már 1500 dollárt kiad egy motorért az ember adóval meg mindennel együtt, akkor egy 20 centes kis füzet nem vágná földhöz a forgalmazót. :hogymi:

Na mindegy. Ma mentem vele két kört. Egyet csak úgy, egyet meg a benzinkúthoz és feltankoltam rendesen.

A tükör idegesítõ, mert ha hozzáér az ember akkor rögtön kilazul. Azzal még majd csinálnom kell valamit. A bal elsõ index meg néha mûködik, néha nem. Mikor milyen kedve van. Elvileg majd küldenek helyette egy másikat.

Meg van ilyen kormányzár rajta. Gõzöm se volt róla, meg eddig nem is vettem észre, de most mûködésbe lépett a töltés után.

Sergeant
08-31-2020, 05:18 AM
Mer vieszitek a kínai motyót azt hiszitek olcsó amikor annyiba kerül mint a 10 éves "márkás"... pedig az még mindig jobb az esetek döntõ többségében. Tanuljon mindenki ebbõl, aki ezt a topicot olvassa.

Nem osztom a véleményed. Tömegével árulják a gyújtás hibás olasz és japán robogókat. Kicsit drága hozzájuk az alkatrész. Persze ezzel csak akkor szembesülnek a tulajok, amikor cserélni kell valamit.
Újonnan nagyon jók, de ha hozzá kell nyúlni, akkor zsebbenyúlós a dolog.
Amúgy egy Keeway robogó újonnan 4-500 ezer, ezek sem olcsóak már.
Viszont a kínai gépekhez fillérekért van az alkatrész.
Volt nekem mindenféle motorom kicsi, nagy, keleti, nyugati. Azt a hihetetlen minõségi különbséget nem igazán tapasztaltam meg, igaz nagy többségében használtan vettem õket. Ha használ valamit az ember, akkor az kopik is, elõbb-utóbb cserélgetni kell az alkatrészeket, ez sajnos elkerülhetetlen.
Ez olyan, hogy az egyik ismerõs okoskodott, hogy én mindig szerelem a mocit, az övét sohasem kell. Évente egyszer hozza ki egy körre, van benne 1200km. :) Hát ha a garázsban áll, akkor nem is fog elromlani...

P. Dude
09-01-2020, 08:58 PM
Feltöltöttem az aksiját és most jó. Lehetséges hogy egy ritka idióta ötlete volt a gyártónak, hogy ha lemerül az akkumulátor, akkor így jelezze azt a motor gazdájának. Elég nyakatekert dolog, de én másra nem tudok gondolni. :hogymi:

Na, azóta jól szuperál?

TMIB
09-01-2020, 09:27 PM
Igen, mûködik, voltam vele tesztelésen, meg tankolni is.

Sõt, rákérdeztem egy másik emberkénél akinek ugyanilyen a motorja csak 150cc-s. Azt modja hogy az övé is ilyen, ha lemerülni készül az aksi, akkor ég a világítás a kilométerórán akkor is ha nincs rajta a gyújtás. Tehát ez csak valami hülye megoldás amit a gyártó jó ötletnek gondolt.

st.jimmy
09-03-2020, 08:22 AM
Nem osztom a véleményed. Tömegével árulják a gyújtás hibás olasz és japán robogókat. Kicsit drága hozzájuk az alkatrész. Persze ezzel csak akkor szembesülnek a tulajok, amikor cserélni kell valamit.
Újonnan nagyon jók, de ha hozzá kell nyúlni, akkor zsebbenyúlós a dolog.
Amúgy egy Keeway robogó újonnan 4-500 ezer, ezek sem olcsóak már.
Viszont a kínai gépekhez fillérekért van az alkatrész.
Volt nekem mindenféle motorom kicsi, nagy, keleti, nyugati. Azt a hihetetlen minõségi különbséget nem igazán tapasztaltam meg, igaz nagy többségében használtan vettem õket. Ha használ valamit az ember, akkor az kopik is, elõbb-utóbb cserélgetni kell az alkatrészeket, ez sajnos elkerülhetetlen.
Ez olyan, hogy az egyik ismerõs okoskodott, hogy én mindig szerelem a mocit, az övét sohasem kell. Évente egyszer hozza ki egy körre, van benne 1200km. :) Hát ha a garázsban áll, akkor nem is fog elromlani...

A gyújtás alaplap drága. Gilera Stalker jeladó 3500 huf, "elektronika" 6700 huf az utángyártott, azt mondjuk feleslegesen vettem meg, mert benéztem és a kompresszió hiányzott. Fõtengely szerintem kínaiba ugyanannyiba kerül, kérdés, hogy amikor 20-30 ezer után tönkremegy a fõtengelycsapágy (10 e huf alkatrész) egy pigiblokkban, akkor még visszarakja-e a gyári fõtengyelyt (kb legdrágább alkatrész 30-e huf) az ember, valószínûleg nem követ el nagy hibát, 60 000-ret megy el kb a gyári tengõ állítólag, enyhe tuningot (70-es vashenger valami közepes hozzá való kipufogóval stb) jól elbírja (szemben a minarellivel).

Ha nem lett nagyon elkókányolva egy ilyen robogó, akkor lehet rá számítani, hogy milyen alkatrész meddig bírja. Ki vannak találva rendesen, nincsenek ilyen trükkök, mint amivel TMIB találkozott most. Nem olvadnak le a mûanyagok mûködik a kényszerléghûtés, vagy ha vizes, akkor az. Be kell tartani, hogy cseréld a vízpumpát (minarelli), meg az olajpumpa meghajtó szíjat (piaggio), aztán kész.

Az újabb márkás robogóknál megint más a tészta, ha bekrepál az injektor, adhatod el alkatrésznek a robogó többi részét. Meg olyan fojtást raknak bele, hogy a hengeren kell faragni a leömlõket... agyrém.

Igazából ha eszemnél vagyok, meg nem akarok dinamikusabbat akkor a Gilera Stalkerem rém unalmassá és simán jól használhatóvá vált volna. Kb. évente 50 000 HUF szervíz, ha nem én csinálom, és mindene IS tönkremegy, meg max 1 lerobbanás amikor valami olyan megy tönkre, aminek nincs elõjele. De hülye voltam és spóroltam 12 000-ret az új kipufogón (az olcsóbbat vettem 20 000-ért), amikor a gyári szétrohadt, így lomha lett. Ezáltal amikor megkínáltak a Malagutival ár alatt, akkor nem ugrottam félre. Ha jó kipufogót veszek a Gilerára, és ellen tudok állni a malagutinak, akkor most lenne az elsõ robogómban kb 60 000 km, szóval aktuális lenne a újra szétbontani a blokkot és kicserélni a fõtengelyt. Lehet, hogy a gyújtás alaplap is cserés lett volna már, sõt, lehet, hogy hengert is kellett volna fúratni, meg egy új dugó, de azt hiszem volt még egy túlméret lehetõség benne. Ez cirka 100-150 ezer, szerintem amíg beletettem azt a tényleges 20 000-ret költhettem szervízre 80-100 000 ezret egy hengerfúrás, fõtengelycsapágyazás, meg a kipufogó voltak a nagyobbak. 12 000 kilóméterrel vettem 70 ezerért annot. Tehát a fenntartási+bekerülési költség 50 ezer kilóméterre kilóméterenként 6,4 huf. Ha nem akarom, hogy visítson a végáttétel (visított végig amíg nálam volt), akkor igazán belefér annak a megperselyeztetése is legrosszabb esetben 40 ezerért. Nem marad más csak a normál karbantartás, meg a dögunalom, hogy alig kell valamivel foglalkozni. Persze nem éri meg elkölteni 100-ezret egy 50 ezret érõ robogóra, gondolja sok ember, csak mint látható olcsó, viszonylag probléma és rendszám mentes városi kilómétereket vásárolhat magának így az, aki szeret robogóval közlekedni.

Szeretem a kínai dolgokat sokmindenben amúgy, gyakran bazijó minõséget adnak, fillérekért. De a nevenincs kínai robogóhoz mint olvashattuk nem kapsz használatit, a neten is alig találsz valamit, esetleges, hogy mi milyen anyagból készült... A keeway nem is számít nevenincsnek, de akkor ezek szerint az is gyermekbetegségekkel küzd(ött). Ha gariidõre veszed, és azzal számolsz, hogy utána kuka, akkor jó lehet, mert új cuccot hajtasz, gazdasági kockázatod nincs benne, ott a gari, ahogy az letelik minden nap ajándék, amikor problémád van eladod ahogy van, boldog vagy. Én az okostelefonjaimat használom így, mert elavulnak, bár a mostani éppen nem úgy néz ki hogy egyhamar el fog, örülök is. De ezek az ezredforduló körüli Yamahák, Piaggio-k, Gilerák, Malagutik akkor lesznek rossz vétel 50-es robogóban amikor elfogynak a használható, vagy 10-20 ezer forintból jóvá tehetõ darabok, mert összetört, vagy szétrohadt mind. Amúgy feltehetõleg problémamentesebbek, mint a 15 évvel fiatalabb nevenincs kínaik.

Amúgy hallottam konkrét ellenpéldáról, a Kymco Agility 4T az egy jó cucc állítólag (bár a Kymco talán messzebb van már a nevenincstõl), szerelhetõség, meg minden szempontból. Csak gyárilag harmatgyenge (mert négyütemû), de szereti az alap hetvenes hengert és azzal már úgy megy mint egy 50-es 2t olasz gyári (fojtás nélkül).

Vírus elõtti idõkben 10 000-ret mentem évente leginkább át a fõvároson ingázva, meg egy kis újságkihordás, egy kis futárkodás ilyesmi, szóval limitált a tapasztalat, nem vagyok rendes városban sokat menõ. Egy visszafogott országúti felhasználás az alföldön megint más, ott bizonyos alkatrészek szempontjából el lehet osztani a kilómétereket kettõvel is akár. Vagy városban is, ha nem veszi ki az ember a fojtást a gyáriból. Vagy ha valaki +10 fok alatt elrakja télire...

Én örülök, hogy nem vagyunk egy véleményen, így színesebb a világ :D :thumbup

P. Dude
09-08-2020, 09:31 PM
Azt a ku... Nem aprózta el a hölgyemény.

259-cel száguldozott Hajmáskér közelében egy motoros nõ (https://index.hu/belfold/2020/09/08/boven_ketszaz_felett_szaguldozott_egy_motoros_no/)

Ged
09-09-2020, 08:38 AM
Vajon mit vesztene és nyerne a társadalom, ha a motorok és autók elektronikusan beépített korlát miatt a maximális sebesség nem lenne több mint 150 km/h?
Tudom, 50-nel ütközve is lehet halálos balesetet szenvedni, de egészen mások a túlélési esélyek 250-nel történõ ütközésnél.

bel
09-09-2020, 04:11 PM
Vajon mit vesztene és nyerne a társadalom, ha a motorok és autók elektronikusan beépített korlát miatt a maximális sebesség nem lenne több mint 150 km/h?

Szia,

Felporgetne a gazdasagot a chiptuning uzletag. :-)

Amugy szerintem _nincs_ olyan sebesseg, aminel egy motor biztonsagos lenne, hiszen az allo motoros sem eli tul, ha belehajt egy auto.

Bel

TMIB
09-09-2020, 05:06 PM
Nem tudom, az enyémben szerintem van sebesség-akadályozó. Csak akkor megy többet 48 km/h-nál, ha lejtõn megyek és tovább húzom neki, akkor tudja tartani a nagyobb sebességet, de csak akkor. Ebbõl látni hogy bírná a 65-öt is, de valahogy elektronikusan van lekorlátozva hogy csak úgy elérje azt a sebességet a motor. :) Persze én meg vagyok a 48-cal is, meg az új motor futása is eléggé olyan hogy élvezhetõ vele a lassabb tempó. :) Az asszonyéval menni olyan mint egy nagy biciklivel, az újnak viszont nagyobb és szélsesebb kerekei vannak, meg a súlya is jóval nehezebb, úgyhogy bár valójában messze van tõle, mégis nagymotoros érzéssel lehet vele hajtani. :)

Ged
09-10-2020, 09:33 AM
Felporgetne a gazdasagot a chiptuning uzletag. :-)

Ez csak a fekete gazdaságot pörgetné, mivel illegális lenne

Amugy szerintem _nincs_ olyan sebesseg, aminel egy motor biztonsagos lenne, hiszen az allo motoros sem eli tul, ha belehajt egy auto.

100%-os biztonság nem létezik, ez nem is lehet vita tárgya. De nem is ez a cél. Ha mindenkit nem is lehet megmenteni, pár életet, azért biztos meglehetne egy ilyen korlátozással.
Az extrém gyorshajtás, amire egy ilyen intézkedés hatással lenne, nem is általános: én például ha autópályán (M3) megyek általában 135 km/h-lel nyomom. Érzésre több személykocsit elõzök le így, mint ahányan engem megelõznek. A többség tehát betartja a szabályt, viszonylag kevés autóst érintene a 150-es maximum, a forgalom se lassulna be. Éves szinten mérhetõen kevesebb halott, sérült, anyagi kár keletkezne.

st.jimmy
09-10-2020, 11:02 AM
Ha technikailag nézem egy halott nem kerül olyan sokba a társadalomnak, de egy megnyomorodott igen. Szóval kedvezõ, hogy a hülyék nincsenek lekorlátozva, mert 250-nél közúton ha félremegy valami akkor beöltözve sincs semmi esélye a motorosnak, hacsaknem véletlen olyanok a körülmények, mint pályán, de kisebb sebességnél túlélheti és jöhet 30-50 év kerekesszék. Szóval a társadalom a motorosok esetében valszeg jobban jár korlátozások nélkül, szigorúen technikailag nézve. Autóknál más a helyzet.

Amúgy csak Malévval mentem 200-nál gyorsabban, szóval saját élmény nincs, de azért a balesetekrõl szóló híreket szoktam nézni.

Ez amúgy itt OFF szerintem

Sergeant
09-23-2020, 01:50 PM
Én már mentem 260-nal is, adrenalin löketnek jó. :D Azóta már megöregedtem és a "lassan járj, tovább élsz" híve lettem.:)
Visszatérve a robogó témához: játszottam a görgõkkel. Négy szettet próbáltam végig: 5.0gr, 5.5gr, 6.3gr, 6,7gr. A 6.3-asnál megy a legjobban. A 6.7 sok, a 5.5 kevés.:(
Úgyhogy most beszerzek egy kerek 6.0 grammosat. Megnézem azt is. Bordásszíjat is cseréltem, lefutotta a kilométerét.:) Megnyúlt, repedezett, egy két borda lemállott. Pont idejében csíptem el, kábé egy szezont fut le nálam egy.

st.jimmy
09-23-2020, 02:28 PM
A hajtószíjat ami ékszíj nevezed bordás szíjnak, ami van minden robogóban?

Vagy az olajpumpát hajtja nálad bordásszíj? A Gilerában azt fogasszíj hajtotta, elvileg 3 vagy 6 ezrenként kellett volna cserélni, de a gyári nagyon jó minõségû volt ment vagy 15 ezret, minden más amit kaptam megfelelõ méretben az fos...

Vagy milyen szíj?

Sergeant
09-26-2020, 05:15 AM
Nekem csak egy szíj van. A hajtó szíj egy bordás szíj. Merthogy bordái vannak. :) Enyhén ék alakú is, tehát a viták elkerülése érdekében a továbbiakban hívhatjuk bordás ékszíjnak.:haha:
5000 km után cserélni szoktam, mivel olyan 115-120kg között mozog legtöbbször a testsúlyom és dombos, hegyes vidéken használom legtöbbször a robogót. Nem is dupla, hanem tripla megterhelést kap legtöbbször.
Fõleg, ha még feldobok rá két cementes zsákot is.:D
Nálam mindennek dolgoznia kell, a kismoci egy pénztárcakímélõ szaladgálós eszköz.

st.jimmy
09-28-2020, 03:36 PM
tõlem a fogaskereket is nevezheted kelempászmadárnak, de ha valaki ért hozzá akkor furán fog nézni, aki meg nem, az rosszat tanul meg így furán fognak nézni rá a többiek. Laposszíj, (hossz)bordásszíj, fogasszíj, ékszíj, ezek nem bonyolult, különbözõ elven mûködõ alkatrészek.

Mindenesetre az 5000 km ha bevált a hajtószíjadra az jó! Azért tolómérõvel rámérhetsz az új és a régi szíjra egymás mellett, amikor cseréled, valahol mintha 5-8%-os kopást olvastam volna elfogadhatónak, ami egy 17 mm széles szíjnál 1 mm körül van, nálam egyértelmûen másképp tette a dolgát már egy milis kopással. Lehet, hogyha szigorúan néznéd, akkor te már 5000 km-vel is túlhasználod, mondjuk az biztos, hogy nem cserélném gyakrabban, ha problémát nem okoz :D

Sergeant
09-29-2020, 05:33 AM
Az én robogómban bordás ékszíj van. Ez a hivatalos megnevezése.
8857
Amint látszik a képen is, ékszíj formájú és bordája is van. Pontosan ezért hívják így.
Nem lapos szíj, nem ékszíj, nem fogasszíj, nem bordás szíj. Csak, hogy egyértelmû legyen.

Az ékszíj így néz ki:8858
Elég nehéz összetéveszteni a kettõt.
Legalábbis én nem keverem. Csak azért, hogy nehogy rosszat tanuljon meg valaki...

st.jimmy
09-29-2020, 06:52 AM
Az a baj, hogy nem ez a szakmám, így nem tudom, hogy melyik gépész szakkönyv tekinthetõ magyar nyelvben az etalonnak, szóval ketten nem fogjuk tudni ezt a rendkívül életbevágó vitát jól eldönteni :D

Ugyanakkor keresve a google-ban, mindent is lehet találni, ha beírja az ember az ékszíj, bordásszíj, fogasszíj, fogazott ékszíj, stb. kifejezéseket akár a képkeresõbe...

Ez mondjuk nem is csoda, hisz mindenki azt akarja hogy megtalálja az is a terméket/képet/cikket, aki esetleg rossz keresõszót ír be.
Ez az oldal nekem hasznosnak és szakamiasnak tûnik, de lehet, hogy nem vagyok elég képzett, hogy jól megállapítsam:
https://www.mibim.hu/hajtastechnika/ekszijak_hosszbordasszijak
A "sima" ékszíjat megkülönbözteti azoktól amelyik szerinte fogazott, szerinted bordás. A funkció diktálja a formát, könnyen belátható, hogy amelyik ékszíj fogazott/bordás az kisebb átmérõn is tud fogni egy "ék" alakú vájatban, ugyanakkor mindkettõnek az a lényege, hogy a megfelelõ tárcsába befeszül az ék(szíj). Szemben egy fogasszíjjal (keresztbordás sokak szerint), ahol a fogak konkrétan egy fogaskerék szerû tárcsa bemélyedéseibe kapaszkodnak.

Szóval a bordás, vagy fogazott ékszíjad (az összes robogóban ilyen a hajtószíj szerintem valami kuriózum lehet, ha nem) elsõsorban ékszíj, azzal a fontos kitétellel, hogy bordás, vagy fogazott (ha nem lenne az, akkor nem mûködne, vagy rosszul ahol használod).

A legnagyobb tanulság szerintem, hogy érdemes lehet a funkció felõl közelíteni az alkatrészeket, és nem abban az értelemben, hogy ék vagy nem ék, hanem, hogy robogó meghajtószíj/hajtószíj, személyautó vezérmûszíj, kenyérsütõgép lapátját hajtó szíj...

Amúgy ez az meghajtószíjas megoldás a piaggio-tól az olajpumpára ez jó kis agyrém volt nekem, hogy nem lehetett kapni a gyárinak megfelelõ minõséget égen-földön, örülj, hogy nem vitték tovább a kínai megoldásba, én legalábbis örülök, hogy a malagutiban nem ilyen. Igaz, hogy egy szofisztikáltabb megoldás volt pigié, mert nem csak a fordulatszám, hanem a gázállás függvényében is adagolta az olajat (elágazó gázbovden, meg anyámkínja...), de nem tudom ezzel tartóssággban mit tudtak hozni?

TMIB
10-05-2020, 04:55 PM
A múltkor szórakozott az asszony motorja, nem akart beindulni, leállt, stb, úgyhogy gondoltam hogy a saját motorommal megyek be a postára.

Kitoltam, beindul, de leáll. Húznám a gázt, lefullad. Próbálgattam egy csomót, nem jó. Visszatoltam.

Kihoztam az asszonyét, be se indult. Rendben, akkor olajcsere. Életemben elõször csináltam, volt néhány fennakadás, de tisztán sikerült megoldani. Az olaj ami kijött belõle az fekete volt. Hát, nem tudom, ennyi kilométer után még nem kellett volna hogy ennyire mocskos legyen. Belenyomtam a friss olajat, pont annyit amennyi kell. Rúgom, nem megy. Rendben, akkor a gyertyát kiveszem. Kicsit kormos volt, elõ a rézkefét, jól átdörzsöltem vele. Teszem vissza, csavarnám, erre elakad. Nyúlok be, próbálom kiszedni, erre beleesik a motorba!

:huuu:

Nem volt mese, le a burkolatot. Szerencsére csak egy mûanyag izé, az egyik felét leszedtem, láttam gyertyát. Oldalra döntöttem a motort, kiesett a gyertya, vissza a borítást. Gyertya becsavar, minden oké. Épp csak nem indul. Jó, akkor következõ lépés, utánaöntök egy kis benzint. Az is megvolt. Nem indul. Próbálgattam újra és újra, és egyszer csak beröffent. Gyorsan állítottam a túl alacsony fordulatszámon a csavarhúzóval, és minden oké, indul.

A gondom vele hogy kicsit darabosan megy. Annak mi lehet az oka?

Az biztos hogy a postára bementem, meg visszajöttem, ezúttal nem is állt le, csak a az a furcsa be-be lassuló darabos menet az ami nem tetszik.

Meg ugye ott a másik. Annak mi a kínja? Ez a lefulladás, meg a húznám a gázt és megáll minden az úgy volt az asszony motorjánál is, és a szutyok kínai gyári karburátor hibája. Ennél az újnál is az lehet vajon a gond? Azt mondták hogy a fordulatszám gond ennél a fajta Amigo motornál, úgyhogy lehet hogy ráhúzok egy kicsit, hátha attól megjavul. Gyertyával még nem lehet gondja, friss, minõségi benzin van benne, friss olaj stb.

Az biztos hogy ma 3 órát eltököltem a szerelgetéssel.

Al Bundy
10-05-2020, 06:58 PM
Ahogy igy leirtad, karburator beallitasi Gond lehet. Lehet nem megfelelo a benzin levego keverek aranya. Vagy meg esetleg a gyujtason kellene allitani. Az is okozhat, nem indulast, illetve, erotlen, dadogos jarast.

st.jimmy
10-06-2020, 03:39 PM
Az szokott lenni a troubleshooting, hogy
Benzin van?
Szikra van?

Ha eleget rúgdosod (20 mondjuk), de semmit nem röffen, akkor a benzinszag már a kipufogón keresztül is érzõdik, ha van benzin

Ha kitekered a gyertyát, beteszed a gyertyapipába, hozzáérinted valami fémhez a robogón a menetét, vagy a külsõ részét, gyújtás rá és rúgod, akkor kell legyen szikra... mondjuk nappal nem látni

Attól még, hogy benzin van, szikra van, nem biztos, hogy az a szikra meg is gyújtja a benzint, a gyertya elkophat, elöregedhet stb, új gyertyával ki kell próbálni

Lehet szar a keverék, hogy túl sok a benzin, ezen indítás szempontjából úgy lehet segíteni, ha kinyitod a gázt és úgy rúgod. Olyankor szerintem kb lehetetlen, hogy túl kevés legyen a levegõ és túl sok a benzin.

TMIB
03-21-2021, 01:59 AM
Érdekes hogy a felfújt kerék mennyit számít. A múltkor rám szóltak a boltnál hogy le van eresztve, hazaérve fújtam bele (4 év elteltével nem ártott neki, elég lapos volt már).

És most 11 km/h-val nagyobb sebesség jött ki belõle. Eddig 56 km/h körül volt a vége, de tegnap sebességrekordot döngöttem vele, 67-el. :)

Amikor meg a földúton mentem arra a konzervatív helyre, amikor megálltam, akkor vettem észre hogy majdnem elhagytam a csomagtartót. Egy szál csavar tartotta és lógott lefelé. :haha:

Még néhány hét és nekiesek a másik robogónak. Gondolom szét kell majd szednem. Érdekesség hogy a bal oldali index sose ment rendesen, a forgalmazótól azóta is várom a csere-alkatrészt. Kifogás az persze van... meg hogy "majd küldjük ha lesz raktáron". Ja, már vagy fél éve küldik...

TMIB
03-27-2021, 06:18 PM
Tököltem odakint a zöld motorommal. Kicsit állítgattam rajta a fordulatszámot. ÉS EGYSZER CSAK BEINDULT ÉS NEM FULLADT LE. :rolleyes:

Kicsit körbejártam vele és megy...

Jó, nem tökéletes, de lehet hogy csak további babrálásra van szüksége.

st.jimmy
04-05-2021, 06:56 PM
Gratulálok, hajrá!

Sergeant
04-11-2021, 04:25 AM
Az enyém szerencsére könnyen indult tavasszal. Egy aksi töltés és az üzemanyag rendszer feltöltése után, pöccre. :)
Már keményen dolgoznia is kellett, két nagy zsák trágyát, úgy egy mázsányit hoztam haza vele egy alkalommal.
A teljes terhelés velem együtt 220 kg volt, fürgén szaladt vele dombnak felfelé is. Pedig csak ötvenes...

TMIB
04-11-2021, 05:03 AM
Én az aksi dolgot teljesen feladtam. 2-nél nem töltõdik fel rendesen, az új motorom meg leszívja 1 hét alatt ha teljesen feltöltöm. Indítom a berúgókarral és kész, nem idegesítem magam rajta... Mondjuk jól van az úgy, 2 rúgás elég nekik általában, úgyhogy nem zavar.

TMIB
05-20-2021, 01:05 AM
A csere indexemre azóta is várok. Már több mint 9 hónapja. Ma megint írtam a boltnak...

Az asszony családlátogatáson volt, és busszal jött haza. Persze a buszmegálló nagyon messze van, a városban, annak is a szélén. A zöld robogómmal mentem ki elé, visszafelé õ volt az utas. Persze 1 kocsinak muszáj volt fesztivált csinálnia, mert látja hogy óvatosan jövök, de õ mindenáron hajtani akar, 50 mérföld/h-val a 35 mph-s úton. Jött mögöttünk, duda, aztán elment mellettünk és bõgetve gyorsítva hajtott el. Kétlem hogy betartotta volna a sebességkorlátot. Az út további részében nem volt nagyobb gond. Kényelmetlen volt, de a végén csak hazaértünk. A motor utassal is hozta a közel 50 km/h tempót, igaz többnyire lassabban jöttem. Ez volt az elsõ alkalom hogy utassal jöttem, úgyhogy extra óvatosan húztam neki. Asszonynak vittem is a sisakot, meg a térd- és könyökvédõt. :)

TMIB
06-01-2021, 01:26 AM
Dodor videóit ismeritek? Érdemes nézni. :) Motorozásról beszél, elemez videókat, bukásokat, stb.

https://www.facebook.com/Dodorshow/videos/267446771832822/

TMIB
11-08-2021, 08:37 AM
Kb. 15 hónapig tartott, de végre ideért az index, ami a motoron nem mûködött amikor megvettem. Eddig kellett nekik könyörögni hogy végre elküldjék a cserealkatrészt... :hogymi:

De nem szólok semmit, mert csak megkaptam. Türelmes vagyok én mindenkivel.

TMIB
12-05-2021, 12:44 PM
Azt írják hogy azért megy 50 km/h alatt az 50cc-s motor, mert le van korlátozva (az én zöldemnél ez egyértelmű). De amelyik nincs lekorlátozva az simán el tudja érni a 65-öt, sőt van amelyik a 96 km/h-t is tudja.

What’s the top speed of a 50cc moped?

Most 50cc scooters come with a restricted engine, which limits the bike to a top speed of 30mph (48kph). However, a 50cc scooter can go at speeds of up to 60mph (96kph).

Aprilia SR50
From Aprilia – another brand owned by Piaggio – this super 50cc scooter made its market entrance in 1992. It has a two-stroke engine, and it can reach a velocity of 56-60mph (90-96kph).

https://www.bikesure.co.uk/bikesureblog/2020/04/how-fast-50cc-125cc-scooters.html

varég
12-05-2021, 03:46 PM
Azt írják hogy azért megy 50 km/h alatt az 50cc-s motor, mert le van korlátozva (az én zöldemnél ez egyértelmű). De amelyik nincs lekorlátozva az simán el tudja érni a 65-öt, sőt van amelyik a 96 km/h-t is tudja.

What’s the top speed of a 50cc moped?

Most 50cc scooters come with a restricted engine, which limits the bike to a top speed of 30mph (48kph). However, a 50cc scooter can go at speeds of up to 60mph (96kph).

Aprilia SR50
From Aprilia – another brand owned by Piaggio – this super 50cc scooter made its market entrance in 1992. It has a two-stroke engine, and it can reach a velocity of 56-60mph (90-96kph).

https://www.bikesure.co.uk/bikesureblog/2020/04/how-fast-50cc-125cc-scooters.html

Vannak nagyobb teljesítményű 50-esek, viszont azok élen vannak hajtva, így üzemórásak a motorok.
Azért nem mindegy, hogy egy 55 kilós kiskrapek, vagy 95 kilós emberke hajtja, tömött zsákkal...
A korlátozás esetek többségében fizikai, egy kis mókolással plusz energia nyerhető.
Keeway-om esetén alapból max 40-et ment, a módosítások után 65 körül volt a vége...

TMIB
12-05-2021, 05:03 PM
Nálam a zöld robogóm meg 45 km/h-t. Ami viszont érdekes hogy ha felül az asszony és van egy rakás cucc is a boltól a hátizsákjaikban, sok nehéz kóla, ilyenek, akkor még jön rá mondjuk 77 kiló. De a motor ugyanúgy 45-el megy. Kíváncsi lennék hogy mennyi lenne a végsebesség korlátozás nélkül.

60-65-öt a kisebb motor lazán megy. :) Gondolom hogy a zöld bírna többet is.

Al Bundy
12-05-2021, 09:35 PM
Nem tudom mennyire laktok a varostol, de egy 40-es tempo is eleg, raadasul azzal kevesebbet is fogyaszt es az elettartama is hosszabb lesz a motornak.

Al Bundy
12-05-2021, 09:40 PM
En egy hasonlon is elgondolkoznek ha a robogo lenne az egyetlen motoros jarmuvem. konnyebb lenne a bevasarlas

9107

TMIB
12-05-2021, 10:12 PM
Robogó után nálunk nem lehet utánfutót kötni, tiltja valami közlekedési törvény. Mondjuk annyira nem vészes a szállítás, mellkasra a 12 órás hátizsák, hátra a 72 órás, meg még ott az ülés alatti csomagtartó. Rengeteg cuccot haza lehet vele hozni. Ha az idő kellemes akkor jól is esik a motorozás. A gondok 10 fok alatt kezdődnek... :)

varég
12-06-2021, 04:14 PM
Robogó után nálunk nem lehet utánfutót kötni, tiltja valami közlekedési törvény. Mondjuk annyira nem vészes a szállítás, mellkasra a 12 órás hátizsák, hátra a 72 órás, meg még ott az ülés alatti csomagtartó. Rengeteg cuccot haza lehet vele hozni. Ha az idő kellemes akkor jól is esik a motorozás. A gondok 10 fok alatt kezdődnek... :)

A te robogányodra nem lehet feltenni kerékpáros csomagtartó táskát?
Nekem ami volt, a sima ketteset fel tudtam tenni, a felső részére meg kényelmes el lehetett ülni.

TMIB
12-06-2021, 05:47 PM
A hátuljára van csomagtartó, de ha azt felteszem akkor a 72-es hátizsákommal nem férek el. Abba meg több fér. A felrakható csomagtartóba esetleg belemegy 2 szeletelt kenyér, vagy 5 konzerv, de akkor meg nem tudnék kényelmesen ülni, főleg az asszony járgányán, mert az kisebb.

st.jimmy
12-15-2021, 12:30 PM
A robogónál a lábtér az igazán nagy királyság főleg rövid utakon. Elég nagy megrakott szatyrokkal szoktam közlekedni.

Szerintem amit varég mond az az a fajta táska ami középen csak egy vékony anyagdarab és két oldalra lóg le. Szóval ebból elképzelhető olyan amire csak ráülsz. A mostani kapacitásokat tovább növelve...

De amúgy valószínűleg nem kell tovább növelni

TMIB
12-16-2021, 03:17 AM
Elég szokott lenni ami van, végül is ha jó idő van akkor nem probléma többet fordulni.

Azért kezd fontos lenni, mert régen lehetett rendelni a boltokból, de mostanra változott a helyzet és vagy nem lehet, vagy csak nagyon drága kiszállítási díjjal. Akkor inkább felugrok a járgányra és én hozom el, fél dollárból megjárom a várost oda-vissza.

TMIB
12-24-2021, 02:42 AM
https://www.youtube.com/watch?v=GNquk_rljZ8

st.jimmy
12-26-2021, 08:00 PM
Érdekes lenne, hogy hogy néz ki ez a szerkezet valójában, mert hasznosnak tűnik. Ha ennyire csúszik az út, mint a videón én a lábam szoktam letenni, mert az is csúszik, sokat lehet menteni így, de azért nem az igazi

TMIB
12-26-2021, 08:53 PM
Én is úgy hajtok. Két oldalt lent a lábam a jégen és csúszok rajta.

TMIB
06-11-2023, 01:32 AM
Megint szórakozik a zöld robogóm. Beindul, leáll. Tekerek rajta egy csomót, ha tekerem balra végig, akkor beindul, de nagyon gyenge és alacsony fordulatszámon és leáll. Ha kicsit balra viszem akkor elindul, puttyog is, de folyton túráztatni kell hogy ne álljon le. Aztán semmi, tekerhetem balra. Ha végig balra viszem akkor meg beindul, felpörög 1 másodpercre és leáll. Hála az égnek természetesen simára van reszelve a benzinadagoló csavar, tehát nem lehet azon állítani. A légszűrőt levettem, kicsit olajos volt az alja. Azt felitattam papírral, áttapogattam, az egészet kiporoltam, visszatettem. Szerintem holnap átmosom a benzinszűrőt. Vagy lecserélem, nem tudom. Kaptam egyet a karburátorhoz amit régen vettem... Hát ha retkes a benzinszűrő valamiért.

Al Bundy
06-11-2023, 04:42 AM
Lehet, hogy csak megromlott a benzin. Le kellene engedni az egeszet es frissel feltolteni. De lehet gondoltal mar erre

TMIB
06-11-2023, 05:28 AM
Á, annyira nem régi, a másik robogóban 3 évig állt, aztán tökéletesen ment vele. Ebben a másikban csak néhány hónapig volt. A motorja meg kell hogy igya, mert ugyanaz a GY6-os kínai motor van benne. Talán a benzinszűrő takarítás majd életre kelti. (remélhetőleg)

TMIB
09-10-2023, 04:50 AM
Beküldtem a Visegrádi motoros ügyet BlackDragonnak, ő meg egy teljes órát szánt rá. Jól utánajárt, még fordított is magyarról angolra. Valódi oknyomozás. :thumbup

Thousands of Hungarian Bikers Unite Against Mayor of Visegrad

https://www.youtube.com/watch?v=sHRkGbidgAc

TMIB
05-22-2024, 05:58 PM
Az egyik robogó defektes, azt meg kell majd oldanom.

Az asszony ebicaja megdöglött, 250 km se volt benne. Most próbáljuk a gyártóval megbeszélni hogy mi legyen.

Gondoltam hogy mindegy, akkor előveszem a zöld robogót és hajrá... persze nem indult be. Kicseréltem a gyertyát. Elég fekete volt. De akkor se indult be. Nem úgy hogy köhög, vagy majdnem beröffen, hanem egyáltalán nem csinál semmit.

Persze a benzin-levegő mix izé alapból le van rajta reszelve, nehogy véletlenül állítani lehessen rajta. Úgyhogy most vettem egy másik karburátort. Remélem ha lecserélem akkor működik majd vele, ahogy a csere a másik robogót is új életre keltette.

Fárasztó hogy bármilyen járműről van szó, az nem működik és kész. Lerohad, elromlik, kínja van. Gőzöm sincs mit kezdenék azzal ha kocsit kéne így bütykölnöm. ::hogymi:

TMIB
05-30-2024, 12:56 AM
Beletettem az új (20 dollár+ingyen házhoz szállításos) karburátort, kicsit rugdosni kellett, de beröffent és nagyon szép hangja van.

TMIB
09-19-2024, 09:51 PM
Tengap szerelnem kellett. Gyanús volt hogy a benzin nem folyik. levettem a gumicsövet, egy csepp se jött belőle. Abba a kis kütyübe szurkáltam egy drótot, meg meglazítottam ott valami csavart a tank alatt, akkor kezdett jönni a benzin. Utána indult is. Ma is pöccre indult többször is. Megjártuk a postát, meg boltba is mentünk. Nem lehetett rá panaszom. :)

Az mondjuk furcsa hogy a tankból nem akart kifolyni a benzin. Vajon a múltkor is ez lehetett a gondja...?