PDA

View Full Version : Konzerv-, rizs-, tészta- stb. receptek SHTF esetére

cattaro
10-25-2019, 04:57 PM
Nyilván érintve volt már a téma egy csomó topikban, de kifejezetten csak a tartós élelmiszertartalék hasznosítására vonatkozó témát nem találtam (lehet, figyelmetlen voltam).

KÉPZELT ALAP KIINDULÁSI HELYZET: beütött az SHTF-helyzet, és néhány hónapig kizárólag a vésztartaléknak felhalmozott készleteidre támaszkodhatsz az erõddé vált lakásodban vagy a BOL-ban. Nincsenek szolgáltatások, biztonságos mozgás, üzletek, áru, csak ami otthon van, esetleg a kertben, vagy a BOL közvetlen környezetében (pl. szezonban csalán, turbolya, némi gomba, gyümölcs, bogyó stb., de ezekre nem lehet hosszabb távon számítani). Haszonállat, friss hús, tojás, tej szintén nincs, vadászni pedig esélytelen, mert elfogytak/elmenekültek a vadak a környékrõl, esetleg rovarok/csigák/férgek állnak még rendelkezésre, többnyire korlátozott mennyiségben.

AMI VAN: 2-3-6 hónapra elegendõ rizs, tészta, száraz hüvelyesek, étolaj, különbözõ fémdobozos konzervek (húskészítmények, halak, zöldségek, gyümölcsök), szószok, fûszerek, só, cukor, méz, ecet, szesz, csokoládé, kávé stb.
Lehetne még több nagyon sokáig ehetõ alapanyagot találni, most ennyi jutott eszembe. A liszt és a zsír pl. nem tartható
el nagyon sokáig, azért nem említem, esetleg a búza, ha megoldott a házi õrlése.
Van még: fatüzelésû tûzhely (sparhelt/hobókályha/grillsütõ/sütõgödör stb.), sok tûzifa, megfelelõ edények, és elegendõ VÍZ.

Szóval: pl. ma fõtt tészta volt a menü összekeverve egy melegített tonhalkonzervvel, megszórva turbolyával és csalánnal, mert épp tavasz van. Holnap mi legyen? Pl. paradicsomos babkonzerv összerottyantva vagdalthús-konzervvel? Vagy melegszendvicskrém-konzerves fõtt rizs? Paradicsomsûrítményes fõtt száraz lencse?

Ha van kedvetek hozzá, ilyen recepteket lehetne kitalálni és kipróbálni, megosztani.

st.jimmy
10-26-2019, 03:18 AM
fõtt tészta volt a menü összekeverve egy melegített tonhalkonzervvel, megszórva turbolyával és csalánnal, mert épp tavasz van. Holnap mi legyen? Pl. paradicsomos babkonzerv összerottyantva vagdalthús-konzervvel? Vagy melegszendvicskrém-konzerves fõtt rizs? Paradicsomsûrítményes fõtt száraz lencse?

Igazi ínyencségeket rittyentettél csípõbõl :haha:

TMIB
10-26-2019, 03:34 AM
ha van só, liszt és víz meg egy sparhelt, akkor van kenyér is... A liszt eláll sokáig, csak legyen száraz helyen. A tészta is bármeddig jó, rég lejárt zacskós leveses tészta itt van, másfél-2 éve járt le a szavatossága, de olyan mintha tegnap vettem volna. Rizsünk is van. Az is tényleg jó mindenfélével. Itt a tejpor ami szintén eláll akármeddig. Cukorral rögtön van tejberizs.

beütött az SHTF-helyzet, és néhány hónapig kizárólag a vésztartaléknak felhalmozott készleteidre támaszkodhatsz

Nálunk itt északon ezt úgy hívják hogy TÉL. :beer:

Jól megpakoltuk a kamrát, még tervezek 1-2 bevásárlást, de 5-6 hónapig ki kell majd húzni. Rizs, tészta, leveskocka, gríz, tonhal, krumplikonzerv, egyéb halkonzervek, stb, stb. Le is fényképeztem, majd megosztom. Ennyivel már kihúzható a fél év. :)

cattaro
10-26-2019, 09:47 PM
ha van só, liszt és víz meg egy sparhelt, akkor van kenyér is... A liszt eláll sokáig, csak legyen száraz helyen. A tészta is bármeddig jó, rég lejárt zacskós leveses tészta itt van, másfél-2 éve járt le a szavatossága, de olyan mintha tegnap vettem volna. Rizsünk is van. Az is tényleg jó mindenfélével. Itt a tejpor ami szintén eláll akármeddig. Cukorral rögtön van tejberizs.

Nálunk itt északon ezt úgy hívják hogy TÉL. :beer:

Jól megpakoltuk a kamrát, még tervezek 1-2 bevásárlást, de 5-6 hónapig ki kell majd húzni. Rizs, tészta, leveskocka, gríz, tonhal, krumplikonzerv, egyéb halkonzervek, stb, stb. Le is fényképeztem, majd megosztom. Ennyivel már kihúzható a fél év. :)

Jogos. De: én alapesetben alig használok lisztet, így tárolás szempontjából nem tudnám a rövidebb felhasználhatósága miatt rotálni pazarlás nélkül. Azért tárolok pár kilót vész esetére. Ugyanígy: az instant levesekkel, leveskockákkal kapcsolatban is az a bajom, hogy rövid ideig használhatóak, a múltkor írtam is egy 1 éve lejárt paradicsomleves csomósodásáról (de azért ehetõ volt).
Ezért gondoltam csak a szuperbiztonságosan, nagyon sokáig ehetõ cuccokból készíthetõ ötletekre.

---
Apropó instant leves. Ma kipróbáltam a (sok forrás szerint) VILÁG LEGCSÍPÕSEBB INSTANT RAMENjét.
A Dél-Korea-i SAMYANG brand terméke, "2X SPICY HOT Chicken Flavour Ramen" néven fut a nemzetközi kereskedelemben, nagyon hírhedt, rengeteg kihívás-videó van a Youtube-on is az elfogyasztásáról. A hozzáadott chili csípõssége a zacskó szerint 8,808 SHU a Scoville-skálán, ami azért elég ütõs. Koreai nevének jelentése: nukleáris.
Én amúgy nagyon bírom a csípõset, de ettõl tartottam kissé. Nos, elkészítettem, már az elsõ pár falatnál heves könnyezés, orrváladék-képzõdés, arcverítékezés, ez egyre fokozódott. Kegyetlenül erõs, de megettem a teljes adagot, elhasználtam 5-6 pzs-t, + arctörlés, hideg vízben arcmosások stb. Aztán ahogy elfogyott, kb. 5 perc múlva már kezdett normalizálódni a helyzet, viszont még órákig újszerû forróságérzet a gyomor tájékán. Aztán lehet, hogy ahogy leér a cucc teljesen, rohangálok majd a klotyóra. És mindezek ellenére nem volt rossz íze, sõt, jóhoz közelített, meg kellett ennem az egészet. :)

Szóval ebbõl prepper célra biztosan nem érdemes betárazni, de egy próbát megért. (450 Ft volt egy kínai boltban.)

8572
https://en.wikipedia.org/wiki/Hot_Chicken_Flavor_Ramen

Laci
10-27-2019, 08:04 AM
Kíníi zacskós snackleves szerûség , ami 2 éve lejárt , már éreztem az ízén , hogy kezdett romlani .

TMIB
10-27-2019, 08:14 AM
Én is a Ramen-t eszem. 10 darab $2.50. (Kb. 750 forint.) 400 kalória / zacskó, amit fel lehet turbózni mindenfélével. Néha dobok bele paprikát, paradicsomot, esetleg főtt tojást, Piros Aranyat, borsót, répát, ami van. :)

Ged
10-28-2019, 08:42 AM
Én is próbálkoztam liszt tárolásával, de nem igazán jött be, pedig elég száraz helyen tartottam. (az itthon elterjedt papírzacskós lisztrõl van szó). Volt kész lisztem is, amihez csak vizet kell keverni és kész a kenyértészta, de kezdett dohos szaga lenni, és a benne lévõ élesztõ már nem "mûködött" úgy, mint frissen: alig fújta fel a tésztát. A spájzban tárolt lisztben meg apró rovarokat (zsizsik?) találtam.

Csokoládéval kapcsolatos tapasztalataim: 2 éve lejárt sima tej- illetve darkcsoki rendben volt (beszerzési forrás: Lidl), de a mogyorós csokiban elõfordult több olyan mogyorószem, aminek avas íze volt. Az csoki ehetõ, nem lettem rosszul tõle, de az élvezhetõségen sokat rontott. Szóval nálam a mogyorós csoki prepper szempontból kilõve.

TMIB
10-28-2019, 09:35 AM
Mi a cukorral jártunk úgy. Bent volt a kamrában, nedvességet kapott, és a zsák cukor alja összeállt mint a kő. Végül is elfogyott de harcolni kellett hogy a nagy kőből "lereszeljük" a cukrot a teába. :haha:

A sima csoki ha száraz helyen van akkor elvileg kifehéredik és megkeményedik, de az íze nem lesz rossz. Én is ettem olyan csokikat gyerekkoromban. :D Persze gondolom ha töltött csoki extra hozzávalókkal, azok tényleg megromolhatnak benne.

fater.lajos
10-31-2019, 09:58 AM
A cukrot töltsd száraz PET palackba és jól csavard rá a kupakot. Mindennél jobb és olcsó!

coco
11-02-2019, 10:51 AM
Én is próbálkoztam liszt tárolásával, de nem igazán jött be, pedig elég száraz helyen tartottam. (az itthon elterjedt papírzacskós lisztrõl van szó). Volt kész lisztem is, amihez csak vizet kell keverni és kész a kenyértészta, de kezdett dohos szaga lenni, és a benne lévõ élesztõ már nem "mûködött" úgy, mint frissen: alig fújta fel a tésztát. A spájzban tárolt lisztben meg apró rovarokat (zsizsik?) találtam.

Csokoládéval kapcsolatos tapasztalataim: 2 éve lejárt sima tej- illetve darkcsoki rendben volt (beszerzési forrás: Lidl), de a mogyorós csokiban elõfordult több olyan mogyorószem, aminek avas íze volt. Az csoki ehetõ, nem lettem rosszul tõle, de az élvezhetõségen sokat rontott. Szóval nálam a mogyorós csoki prepper szempontból kilõve.

Mi azt szoktuk csinálni, hogy berakjuk 1 hétre a fagyasztóba a lisztet, darát egy tiszta, száraz polcra. Az likvidálja a benne lévõ "potyautasokat". Az így elõkészített lisztet aztán egy hetes adagokban tároljuk, vagy erõs fóliában vákuumcsomagolva, vagy légmentes dobozban, üvegben, stb. Azért nem érdemes nagy mennyiségben csomagolni, mert egy pillanat alatt megfertõzõdhet és nem igazán gusztusos az extra fehérje :D

coco
11-02-2019, 10:55 AM
Mi a cukorral jártunk úgy. Bent volt a kamrában, nedvességet kapott, és a zsák cukor alja összeállt mint a kõ. Végül is elfogyott de harcolni kellett hogy a nagy kõbõl "lereszeljük" a cukrot a teába. :haha:

Azt is csinálhattad volna, hogy levésel belõle egy darabot, belerakod egy tiszta konyharuhába, kendõbe, becsomagolod és kalapáccsal, klopfolóval szépen szétlapítod. Jó móka, feszültséglevezetésnek sem utolsó ;)

varég
11-02-2019, 05:45 PM
Mi a cukorral jártunk úgy. Bent volt a kamrában, nedvességet kapott, és a zsák cukor alja összeállt mint a kõ. Végül is elfogyott de harcolni kellett hogy a nagy kõbõl "lereszeljük" a cukrot a teába. :haha:

.

Az egyik megboldogult cukorgyár "repitermékét", süvegcukrot kóstoltam nem régen, ami a gyártási idõ szerint 1988-ban készült...
Semmi baja nem volt, csak összeállt alaposan az idõ folyamán...

st.jimmy
11-03-2019, 06:17 PM
Teába nem kell, hogy nagyon kicsi darabokban legyen, süteményben lenne problémásabb

SHTF esetén meg körülbelül mindegy, elnyalod, ha kell

LKovacs80
11-16-2019, 12:01 PM
Először is üdvözlet mindenkinek! Én is gondolkodtam már, hogy miféle kosztot lehet
kihozni kizárólag tartós élelmiszerekből, arra jutottam, hogy még csak a legfontosabb
alapkészletbÅ‘l is összehozható elég sok minden. Mindjárt Ã*rok is egy heti menüt:)

De elÅ‘tte még a saját Ã*zlésemre szabott alapkészlet jön ami nyilván bÅ‘vÃ*tést igényel.
Szempontok nálam: tápanyagtartalom, ár/érték arány, legalább 1 éves eltarthatóság,
és a körülményekhez képest egészséges legyen, azaz minél kevesebb adalékanyag.

Zsiradékok: füstölt szalonna, étolaj
Olajos magvak: pörkölt mogyoró, napraforgómag, dió, kakaópor
Gabonafélék: rizs, konzerv kukorica, zabfalatok keksz (olcsó energiabomba 38%
zabpehellyel), sör, pirÃ*tott kenyérkarika (vákum csomagolt zacskós cucc) A sör lesz
a folyékony kenyerünk, utóbbi a szilárd ;) Előbbi cserecuccnak is jó, utóbbi darálva
talán még panÃ*rozásra is jó lehet, bár ezt próba hÃ*ján Ã*gérni nem tudom.

Hüvelyesek: bab, lencse alap. Utóbbit én főzelék készételként a natúrt szerezném,
feltét meg gyártható rá. Konzervre szavazok ezekbÅ‘l, állÃ*tólag Ã*gy több bennük az
antioxidáns+ nem kell áztatgatni és sok vizet sem használni, nem zabálja egér vagy
rovar, és konyhakész, bármikor táskába rakható ha kimozdulunk.

Tejtermék: tejpor, sajtpor, sűrÃ*tett tej, carbonara alap
Tojás: Igazi szuper étel. Fehérje minÅ‘ségét az anyatejhez hasonlÃ*tják, a szénhidrát
és C-vitaminon kÃ*vül minden tápanyag benne van, ezért jó megoldani a fogyasztását.
Itt jön a képbe a száraztészta, én a 8 tojásosra szavazok a fentiek miatt.

Van még ilyen, hogy tojáspor, vadkempinges blogon azt olvastam, hogy ehető féle
tojásrántotta készÃ*thetÅ‘ belÅ‘le. Ha jól állunk anyagilag, akkor még opció lehet a
főtt füstölt olivaolajban üvegben eltett fürjtojás is, 1 évre adják tán a szavatossági
idejét ennek a cuccnak.

Zöldség-gyümölcs: csipkebogyó szörp, narancsszörp, gyümölcskonzerv( mandarin,
trópusi gyümölcs, erdei gyümölcs) , mustár. Konzervek: üveges mártások (szecsuáni,
bolognai, stb.) paradicsom, paprika, csalamádé, savanyú káposzta, sárgarépa,
gomba.
Azt beszélik, hogy a konzervkészÃ*tés folyamán a hÅ‘re érzékeny vitaminok 50-60 %
is elszállhat, de a feketeribizli, mandarin, papaja még Ã*gy is sokat megÅ‘riz.
A savanyÃ*tott káposzta erjesztett, ezért nem hogy kevesebb, de több tápanyag
lesz benne, a paradicsom viszonylag jól megőrzi a C-vitamin tartalmát, ráadásul jóval
több antioxidáns van a konzerv verzióban, mint egyébként, a sűrÃ*tettbÅ‘l bármikor
keverhetünk paradicsomlevet is.

Hús, húsfélék: konzerv vagdalt, üveges virsli (tán 1 évig oké), nemespenész
bevonatú szalámi, tonhal, zöldséges apró pecsenye konzerv, húskonzerv, májkrém

A máj is szuperkaja, tele vitaminnal, ásványi anyaggal, a májkrém 25%-a máj.
A húskonzervek széles spektrumon mozognak, van 90% minőségi hússal, de olyan is
ahol összesöprik a vágóhÃ*dat és azt töltik bele a rendszerbe :) De még ez utóbbi is
jó fehérje forrás egyébként.

Na nézzük, miféle heti menüt varázsolhatunk itt a cuccokból ! :)

Hétfő
-reggeli : csipkeszörp + füstölt szalonna pirÃ*tott kenyérkarikákkal
-ebéd: diós metélt
-vacsora: mexikói tonhalas tészta (üveges mártásból vagy vannak zöldségeink is)

Kedd
-r: tej/kakaó+ pörkölt földimogyoró
-e: lencsefőzelék+ vagdalt (előbbi készen , utóbbit süthetjük is)
-v: tejberizs ( tejpor van, szórhatunk rá kakaóport vagy konzervgyümölccsel is jó)

Szerda
-r: paradicsomlé, majd kávé. Ma B-vitamin kúra van, úgyhogy elkezdünk sörözni :)
Nem Ã*rok külön kaját, mert a negyedik sörnél már 1000 Kcal környékén leszünk,
de ha mégse bÃ*rjuk ebédik, akkor rágunk napraforgómagot, igazi sörkorcsolya.

-ebéd: zöldséges rizseshús. ElkészÃ*tése: Felbontjuk a zöldséges aprópecsenye
konzervünk és ráborÃ*tjuk a fÅ‘tt rizsre. Csalamádéval esszük, kell a C-vitamin is.

vacsora: virsli+ mustár (sör napon ez jó zárás)

Csütörtök
-r: mandarin konzerv+ dió
-ebéd és vacsora : Milánói makaróni (üveges mártás van, paradicsom és plusz
gomba van, virsli van, a végén megszórjuk még sajtporral )

Péntek
-r: tej/kakaó+ pirÃ*tott kenyérkarika szalámival
-e: májas rizses egytálétel ElkészÃ*tés: A fÅ‘tt rizst jól összekeverjük a májkrémekkel
aztán Ã*gy összesütjük. Egy ilyen hurkához hasonló történet lesz belÅ‘le,nem rég
ettem ilyet, csalamádéval és mustárral nagyon finom

vacsora: mexikói tonhal saláta. (vörös bab,kukorica konzerv,paprika és tonhal)

Szombat
-r: Jó hÃ*rem van, mert ma is sör nap van ! A helyes eljárás a szerdai
napon tekinthető meg :)

-ebéd és vacsora : CsÃ*pÅ‘s szecsuáni sertésragu zöldségekkel penne tésztával.
ElkészÃ*tés: A zöldséges apró pecsenye konzervet összeborÃ*tjuk az üveges szecsuáni
mártással, mikor megfőtt a tészta az egészet összekeverjük. Darált pörkölt
földimogyoróval megszórjuk a cuccot, jó pikáns Ã*zt ad a keleti kajáknak ez.
(már-már gasztronómiai forradalmat robbantunk itt ki :haha: )

Vasárnap
-r: narancsszörp+ zabfalatok keksz
-e: chilis bab (húskonzerv, sárgarépa,bab,kukorica,paradicsom mind van hozzá)
-v: lecsó rizs vagy tészta (akár hagymás üvegesből )

Közben eszembe jutott még néhány kaja, lehet hamarosan Ã*rom a "B" hetet...

WestBam
11-16-2019, 09:57 PM
Csak nálam jelenik meg hibásan a fenti hozzászólás szövege?

TMIB
11-16-2019, 10:00 PM
Nem, a hozzászólás így jelent meg. Én arra tippelnék hogy a böngésző a posztolásnál bekavart valamit. Szerintem nem fórum hiba, mert akkor másnál is előfordult volna, de én ilyen posztot még fura karakteres posztot eddig még nem láttam.

Al Bundy
11-16-2019, 10:00 PM
Nalam is hibas

LKovacs80
11-17-2019, 10:50 AM
Lesz idõm, majd újra írom, addig maradjon így, kell a szövege.
Aztán ha oké lesz, legfeljebb a szerkesztõben kihúzom az elsõt.

Most kíváncsi leszek, hogy jelenek meg...

st.jimmy
11-17-2019, 10:58 AM

Szia, üdv közöttünk!

ez a hozzászólásod rendben megjelent, olvasható

cattaro
11-18-2019, 06:43 PM

Átkopiztam szövegszerkesztõbe az eredeti posztodat, és kicseréltettem a programmal a magyar ékezetes betûk helyett megjelenõ dupla karaktereket a helyes karakterre, ami azért könnyen kikövetkeztethetõ. Valami kódolási probléma.
Szóval, elolvasva a szöveget, szerintem elfogadható heti menüt állítottál össze, néhány eleme nálam túlzás kategóriába esne. De azért nem minden alapanyagod szuperhosszan eltartható. Persze, ha tudod megfelelõ gyakorisággal cserélni a lejártakat (vagy veszélyeztetett fogyaszthatóságúakat), akkor okénak tûnhet.

st.jimmy
11-19-2019, 09:49 PM
Átkopiztam szövegszerkesztõbe az eredeti posztodat, és kicseréltettem a programmal a magyar ékezetes betûk helyett megjelenõ dupla karaktereket a helyes karakterre, ami azért könnyen kikövetkeztethetõ.

Micsoda elhivatottság :D

coco
11-20-2019, 08:34 AM
Egyszerûbb, ha kiválasztod a megfelelõ karakterkódolást a böngészõdben.

FarosCsirke
01-11-2020, 11:02 PM
Ami azt illeti, talán ez idevág. Nos, régen a savanyúságokat miért is készítették? Nem az ízük miatt, hanem mert télen nem volt vitamin forrás, és ez lényeges szempont, ha a boltok polcai leüresednek, és egészségesek akarunk maradni! A legjobbak erre a hidegen eltett savanyúságok, és itt bizony félre kell tenni a tartósítószer-ellenességet, ha tutira akarunk menni! Sok recept kering a neten, amik szimplán borkénnel készülnek, én azért biztosra megyek, és szalicilbõl, illetve na-benzoátból is betáraztam vész esetére! Sóból nem lehet elég, cukrot, ecetet szintén fontosnak tartom, hogy a tartalékaink közt elõkelõ helyet foglaljanak, hiszen ha csak tavaszig kihúztuk, õszig még a gyûjtögetésbõl származó élelmiszerek feleslegeit is képesek vagyunk tartósítani!
Van egy receptkönyvem, amiben olyan savanyúság-receptek találhatók, amik a napfény segítségével, tartósítószer nélkül készülnek. Még nincs velem, a régi otthonomban várja, hogy érte menjek, de majd bemásolom a benne található recepteket, nagyon hasznos kis könyv, elfeledett tudást õriz eleink idejébõl, amikor ugye még minden más volt!