View Full Version : TEOTWAWKI - Az eddig ismert világunk vége ?
Itt most teotwawki lesz? The End of the World as We Know It? A szakértõk szerint az várható, hogy itt a világ ezek után sosem lesz a régi, még akkor sem ha úgy-ahogy rendbe jönnek a dolgok. Itt nagyon hosszú idõszakról beszélnek, hónapokról, évekrõl, és arról hogy az egész világ át fog állni egy teljesen más fajta mentalitásra és berendezkedésre.
A 1918-ban a Spanyol náthában 500.000.000 ember fertõzõdött meg és 50 millió meg is halt. Nem tudom hogy ott mennyire karanténoztak, de akkoriban az utazás sokkal nehézkesebb volt, és mégis elterjedt a fertõzés. Az olaszokat nézve a 10% elérhetõ és úgy is néz ki hogy a viszonylag alacsony halálozási arány emelkedik egy idõ után minden országban.
Ha nem lesz komoly oltás ellene, akkor mi fog történni? Bent kuksol mindenki a lakásban évtizedekig? Az nem fog összejönni. 1-2 évig még talán el lehetne játszani, de utána vége.
Valahogy nem sok jóra számítok és ha a szakértõknek igazuk lesz, akkor itt végérvényes változások lesznek a berendezkedési rendszerben, a szociális rendszerben, a közösségi rendszerben, az oktatási rendszerben, stb.
Persze ne legyen igazam, de a mostani dolgot látva komoly esély van rá.
Szerintetek most jött el hogy már nem lesz visszaút, vagy valahogy ezúttal még rendbe jönnek a dolgok és kap még egy kis idõt az emberiség?
Pont olyan nem lesz a világ, mint elõtte. A 9.11 vagy 2008-as válság is megváltoztatott jó néhány dolgot, de mégsem úgy gondolunk ezekre, hogy világvége volt. Lesznek még áldozatai a járványnak, de meg sem közelíti a spanyolnátha pusztítását, szerintem. Lesznek áldozatai gazdasági visszaesésnek is, megbuknak kormányok, de (itt Európában) nem számítok háborúra, polgárháborúra. A hetekig, hónapokig tartó tortúra után már mindenki azt várja, hogy mikor indul újra a "normális" élet. A II. VH-ban szarrá lõtték a fõvárost, megszállták és kirabolták az országot, sokakat megöltek, elhurcoltak, megerõszakoltak, de az emberek alkalmazkodtak a körülményekhez és a túlélõk talpra álltak.
A embereknek elege lesz az otthonülésbõl, 1-2 hónap után próbálják újraindítani a dolgokat.
Remélem igazad van, bár a Harvard-i egyetem most olyan nyilatkozatot tett hogy 2 év is lehet mire véget ér a mostani helyzet.
911 az pár órán át tartott, de ha belegondolsz, 2 háborút indítottak miatta, sõt, több kisebbet is, ami igencsak megdobta az államadósságot, lett belõle iszlám állam, meg nemzetközi t-izmus, meg egy csomó minden borzalom. Szóval az sem múlt el nyomtalanul, sõt nem is múlt el a mai napig. A 2008-as válságból Magyarország a mai napig nem tudott kimászni. A második világháború a mai napig téma, kárpótlásokat ma is fizetnek miatta, a német nép meg néhány másik teljesen belenyomorodott és a mai napig hibáztatják õket érte, a mai fiatalokat is, holott közük sincs ahhoz hogy 80 éve mi történt.
Ezeknek a tükrében ami most jön, az sokkal rosszabb lesz (lehet).
Persze 100%-ig azt szeretném hogy igazad legyen, hogy néhány hónap múlva megoldódjon valahogy a helyzet és elfelejthessük az egészet.
911 az pár órán át tartott, de ha belegondolsz, 2 háborút indítottak miatta, sõt, több kisebbet is, ami igencsak megdobta az államadósságot, lett belõle iszlám állam, meg nemzetközi t-izmus, meg egy csomó minden borzalom. Szóval az sem múlt el nyomtalanul, sõt nem is múlt el a mai napig. A 2008-as válságból Magyarország a mai napig nem tudott kimászni. A második világháború a mai napig téma, kárpótlásokat ma is fizetnek miatta, a német nép meg néhány másik teljesen belenyomorodott és a mai napig hibáztatják õket érte, a mai fiatalokat is, holott közük sincs ahhoz hogy 80 éve mi történt.
Nyilvánvalóan nem múlik el nyomtalanul. Azzal kezdtem a hozzászólást, hogy nem lesz ugyanolyan mint régen. A járulékos károk még évekig sújtják az embereket. Arról nem is beszélve, hogy aki meghalt, azt már nem lehet visszahozni. Lesznek változások a szabályokban, törvényekben, de alapvetõen a tömegek gondolkodása egyelõre nem változik. Ahogy nem változott meg gyökeresen 9.11 után, vagy 2008 után sem. A kapitalizmus, a bankrendszer, a kereskedelem, a társadalom felépítése nagyjából megmarad. Lesznek intézkedések, de alapvetõen szép lassan próbáljuk visszaállítani a rendet, amiben szocializálódtunk. (persze csak akkor ha igaz az, hogy pár hónap után enyhül a járvány és jövõre lesz már védõoltás)
Remélem igazad van, bár a Harvard-i egyetem most olyan nyilatkozatot tett hogy 2 év is lehet mire véget ér a mostani helyzet.
Ezeknek a tükrében ami most jön, az sokkal rosszabb lesz (lehet).
Persze 100%-ig azt szeretném hogy igazad legyen, hogy néhány hónap múlva megoldódjon valahogy a helyzet és elfelejthessük az egészet.
Én sem látom a jövõt. A vírusról keveset tudunk még. Vannak olyan megnemerõsített hírek, hogy nincs immunitás, nincs felépülés: roncs marad az ember. Ha ez igaz, akkor gáz van. Az jegybankok által kinyomott ingyen pénzek csak tünetkezelés, a gazdasági problémát nem oldják meg, csak az az adósságok nõnek.
Nem zárható ki, hogy ha nagyon elszaródik a gazdaság, akkor a tömegek nyomására beindítják a gyárakat és "elengedik" az idõs korosztályt. Ha nincs bevétele az államnak adóból, járulékból akkor hiába menekülnek meg a vírustól az öregek, éhen halnak. Persze csak elméletileg, mert pár éve törvénybe van iktatva, hogy a mindenkinek kutya kötelessége gondoskodni a szüleirõl (kivéve ha hitelt érdemlõen bizonyítani tudja, hogy vele nem törõdtek a szülei). Szóval, ha éhen halnak az öregek, arról a gyerekük tehet, jogilag. Ez elég érzéketlen hozzászólásnak tûnhet, ezért leszögezem, hogy nekem élnek a szüleim, jó viszonyban vagyok velük, amit képes vagyok megtenni értük azt meg is fogom tenni.
BragBOL
03-27-2020, 11:48 AM
https://www.facebook.com/italianfashionvictim/videos/1928431140644947/?v=1928431140644947
Mit üzen a tarot koronavírus idején? (https://www.youtube.com/watch?v=fH2qbJBOdyI)
Sergeant
03-30-2020, 10:25 AM
Milyen változások lesznek? Esélyes egy újabb nagy gazdasági világválság, bedõlt vállalkozásokkal, állam-háztartásokkal, elszegényedõ munkanélküli emberekkel.
Idén, elõször jött a migránsozás, aztán a világvége-mûanyaghulladék-Gréta mizéria, most a koronavírus és még csak március vége van.
Csak így tovább és az emberek agymosása tökéletes lesz.:D
Mindig kell valami újabb dolog, amivel félelemben lehet tartani az embereket, így könnyebb õket irányítani. Akár önként is lemondanak a jogaikról.
Szerintem, jelenleg a követendõ példa a Szovjetunió bukását követõ kubai gazdaság túlélési modellje. Többek közt az, hogy mindenhova valamilyen haszonnövényt ültettek. Az ablakpárkányokra cserepekre, a városokban a parkokban, kihasználatlan területekre stb.
Ha étel és víz van, akkor minden van...
Szia,
" hogy mindenhova valamilyen haszonnövényt ültettek. Az ablakpárkányokra cserepekre, a városokban a parkokban, kihasználatlan területekre stb.
Ha étel és víz van, akkor minden van... "
Nagyon egyetertek!
Bel
Szerintem, jelenleg a követendõ példa a Szovjetunió bukását követõ kubai gazdaság túlélési modellje. Többek közt az, hogy mindenhova valamilyen haszonnövényt ültettek. Az ablakpárkányokra cserepekre, a városokban a parkokban, kihasználatlan területekre stb.
Ha étel és víz van, akkor minden van...
Biztos sokan boldogulnának így, de talán többen vannak, akik azt se tudják, hogy fogjanak hozzá: se tudás, se eszközök, se vetõmag. A jómódban élõk nagy része eddig csak az üzletek polcain látta a termést, magát a növényt fel sem ismerné a veteményesben. Amikor a Szovjetunió elbukott, akkor még sokan mûvelték a kerteket, mára ez a generáció jó része már kiöregedett, elment (vagy majd most viszi el a vírus).
Sergeant
03-30-2020, 01:29 PM
Biztos sokan boldogulnának így, de talán többen vannak, akik azt se tudják, hogy fogjanak hozzá: se tudás, se eszközök, se vetõmag. A jómódban élõk nagy része eddig csak az üzletek polcain látta a termést, magát a növényt fel sem ismerné a veteményesben. Amikor a Szovjetunió elbukott, akkor még sokan mûvelték a kerteket, mára ez a generáció jó része már kiöregedett, elment (vagy majd most viszi el a vírus).
Rátapintottál a lényegre. Ezt a tudást újból fel kell fedezni.
Az Index is felvetette a dolgot.
A járványnak egyszer vége lesz, de a világ már nem lesz ugyanolyan
https://index.hu/gazdasag/2020/03/31/hogyan_valtozik_meg_a_vilag_a_koronavirus_utan/
Alpha
03-31-2020, 05:09 PM
Én a napokban fogadtam meg a feleségemnek, hogy a vásárolt tanyán a funkcionalitást a kényelem elé fogjuk helyezni az építés-felújítás során. Gyakorlatban ez úgy fog kinézni, hogy egy kevés helyiségbõl álló kis épületet építünk, kis udvart és nagy kertet kerítünk be. Melléképületek közül elsõnek állattartásra alkalmasakat hozzuk létre, a garázs - kerti kiülõ elmaradhat.
Nekem ezt hozta a vírus!
Rozsomák
04-01-2020, 07:15 AM
A kerti kiûlõ nem maradhat el! Ha csak 2-3 óránként 5 percre is leülsz, akkor is kell.
P. Dude
04-06-2020, 01:43 PM
Szerintetek most jött el hogy már nem lesz visszaút, vagy valahogy ezúttal még rendbe jönnek a dolgok és kap még egy kis idõt az emberiség?
Szerintem a járványnak ebben a szakaszában még tippelni sem lehet. Túl keveset tudunk, és túl sok az egymásnak ellentmondó hír. A fenti kérdésre még egy józan, ésszel végigvezetett tippelést sem lehet összerakni, mert hiányzik hozzá az információs alap.
Amennyit én magam a környezetemben, a mindennapokban látok, az alapján a helyzet szerintem is elgondolkodtató. Ha például a "maradj otthon" jelszóból indulunk ki: jó, de _meddig_? Senki sem tudja. Ahogy írod, az emberek valószínûleg nem fognak sokáig megülni. És nem is tudnának. A háztartásoknak általában nincsenek fél éves tartalékaik élelmiszerbõl, szappanból, elembõl, villanykörtébõl, gyógyszerbõl, borotvából, benzinbõl, _mindenbõl_. Mert most konkrétan _mindenbõl_ tartalék kellene, és valami mindig elmarad, amit aztán be kell szerezni. Ha nincs idõd megvárni a megnövekedett kiszállítási idõt, vagy nem tudnak vinni a termékbõl, akkor elmész érte. És ha csak a harmadik gyógyszertárban/boltban találod meg, vagy tudod kiváltani a receptet, akkor három gyógyszertárat/boltot jársz meg. Ahogy olvasgatom a fórumon, a tapasztaltabb prepperek között is van, aki elmegy ide-oda, mert ezt vagy azt még venni akar.
A netes rendelést pont az idõsek, nyugdíjasok nem tudják, sokuknak nincs is internet. Ha lenne is, és értene is hozzá, akkor is honnan rendelne mondjuk ételt? Ami az átlag nyugdíjasnak ismert és elérhetõ, az a Tesco. Oda 3 hétre elõre nincs idõpont. És hiába írtak arról, hogy majd munkaerõt vesznek fel stb., ugyanúgy 3 hétre elõre nincs idõpont. És még akkor is csak mennyiségi korlátozásokkal lehet rendelni. Aztán az összeállított rendelésbõl menet közben kihúzza a rendszer a 6 csomag kétszersültbõl mind a hatot, a 6 kis doboz vagdalt konzervbõl mind a hatot, a kakaóporból mind a hatot. Saját példa, és nem mondjuk Békéscsabán lakom. Úgyhogy az idõsek ugyanúgy menni fognak. Élelmiszerboltba is, háziorvosról/gyógyszertárról nem is beszélve. Nyilván sokukra rá sem néz senki, nem fog helyettük bevásárolni senki.
Vagy például, most is rengeteg embernek kell bejárnia dolgozni. Máshogy nem megy, a teljes kijárási tilalom államcsõdhöz vezetne, ahogy Gulyás Gergely barátunk fogalmazott. Például nálam sem játszik a hóm ofisz, pedig nem orvos vagy élelmiszerbolti eladó vagyok, aztán mégis 10 órát kell a munkahelyemen lennem, emberek között. Védõfelszerelést a munkáltató nem ad, és biztos vagyok benne, hogy itt Közép-Európában sok más munkáltató sem. Pedig nem egy putri cégnél dolgozom, ahol ne lenne rá pénz. Egyszerûen Európának ezen a részén még nem nagyon alakult ki ez az egész munkajogi kultúra. (Más kérdés, hogy viszek otthonról cuccot, de azt sem egyszerû már beszerezni. FFP3-as maszkom például nem volt otthon. Idõben elkezdtem keresgêlni, de akkor már beszerezhetetlen volt. Továbbra is beszerezhetetlen, az is marad szerintem.) Most is rengeteg embernek kell busszal bejárnia a munkahelyére. Vagy lehet hülyén hangzik, de abban is biztosak lehetünk, hogy a nõk többsége nem fog kibírni mondjuk fél évet fodrász meg kozmetikus nélkül, és el fognak mászkálni.
Mászkál a cigány is, hozzá pofátlan is, le se szarja az egészet. Még az index videóban is meg lehet nézni, pedig az indexes gyerekek aztán rajonganak értük. (A cigányság demográfiai és szocializációs krízisén is csak ült minden kormány, várva, hogy az egész a nyakunkba robbanjon.)
Tehát, ha a helyzetnek csak ezt a "hétköznapi élet" részét nézzük, amit mi magunk is látunk, az azért elég gáz. Nem kell évekrõl beszélni, világos, hogy fél évig sem fog otthon maradni senki. Itt a jó idõ, a parkolás ingyenes, sok ember pedig eleve nem is veszi komolyan a helyzetet. Ideiglenesen bezárt épületekbe (munkahelyekre) olyan ordenáré hülyeségekért mennek be emberek, hogy sírhatnékom van. És hisztizik, hogy küldjenek oda neki portást, biztonsági õrt, kinyitni a hivatalosan bezárt épületet, mert unatkozik otthon, és eszébe jutott valami ürügy.
Ha meg otthon vannak, akkor egymást ütik. Nemrég egy huszonéves zuglói csaj szurkálta össze a pasiját, miután "együtt italoztak", majd összevesztek a kutyasétáltatáson. Szóval én a gazdasági meg virológiai elemzésektõl függetlenül azt sem tudom elképzelni, hogy ez pár hónapig hogyan lesz mûködõképes, vagy mit akarnak ebbõl kihozni. Orbán mai beszédét hallgatva úgy tûnik számomra, hogy nekik sincs fingjuk sem az egészrõl, vagy esetleg falaznak és idõt húznak valakiknek.
P. Dude
04-06-2020, 06:20 PM
Ma délután is, amikor mentem haza a munkából, elég sok embert láttam mindenfelé csak úgy korzózni. És nincs ünnep, nincs hétvége, egy sima hétfõ délután volt. Nem nagyon lehet ezzel mit kezdeni, már csak érdekességként említem, igyekszem nem felhúzni magam rajta.
Ha TEOTWAWKI lesz, akkor az azért nagyon jó, hogy Amerikában lehet fegyvered, TMIB. Attól tartok, itt Magyarországon az etnikum gumilövedéket reggelizik... Legalábbis fegyverboltos említett ilyet. Meg lehet nézni azt a márciusi érdi videót is, amin a zsírcigány szamurájkarddal mondja a rendõrnek, hogy tegye a szájába a gázsprayt, mert õ a légióban nem ilyen sprékkel találkozott. Azt meg leszarja, hogy a rendõr fegyvert fog rá.
https://kuruc.info/r/35/209333/
Egyébként számomra valahogy ezért is "felemás" a hazai prepperkedés. Tisztelem a készülõket, de szerintem lõfegyver nélkül az egésznek a lényege hiányzik. Említettem már, én pont a közelmúltban, alig egy kis idõvel a koronavírus elõtt kezdtem (volna) el valamivel komolyabban foglalkozni a prepperkedéssel. Így is össze tudtam gyûjteni pár fontos dolgot, ami jó. Át tudtam gondolni dolgokat prepper szemszögbõl, ami szintén jó. De bánom, hogy nem jártam el egy lövészklubba, indulni versenyen, meglõni a minõsítést stb. Bármennyi idõ, pénz és papírmunka lett volna, megérte volna, ha lehetne itthon egy pisztolyom. Ki tudja, mikor lesz rá lehetõségem, ha lesz még egyáltalán valaha.
Mondjuk nekem más dolgok is homályosak a témában. Például, hogy TEOTWAWKI esetén hogyan boldogulna egy prepper, akinek kisgyereke van. Az átlag már ezt sem nagyon tudja megoldani, hogy bezárt a bölcsõde, óvoda, iskola. Hiába kérik kezdettõl az illetékesek, hogy ne a nagyszülõ vigyázzon a gyerekre, sok helyen az volt az elsõ, hogy lepasszolták a unokát a nagyinak. SHTF-ben nehezen tudom elképzelni, hogy milyen komplikált lenne az egyébként is szélsõséges helyzet egy vagy több gyermekkel.
Vagy, hogy mit lehetne kezdeni fogászati ellátás nélkül. Elõbb-utóbb tönkremegy az a fog, SHTF-ben elõbb, mint utóbb. Aztán nincs, aki mûfogsort csinál az idõseknek. Meg fogfájással hiába tettünk félre kaját. Például pár éve kivették a bölcsességfogamat. Nincs ember, aki azt megcsinálja "házilag".
Vagy azt sem értettem soha, hogy a prepperek hogyan tesznek félre antibiotikumot. Azt csak receptre írhat fel orvos. Ha meg felírja, akkor mindet be kell szedni, mert rossz lehet a szervezetnek, ha idõ elõtt félbeszakítjuk a kúrát. Legalábbis én nem kísérleteznék önhatalmúlag, hogy na akkor most ennyit beszedek, a többit meg elteszem. Mert kerültem már kórházba antibiotikum miatt, és az nem volt valami jó.
Bocs, ha hosszú voltam, csak jutottak eszembe a dolgok. És hangsúlyozom: le a kalappal a prepperek elõtt! Igazából csak a saját kételyeimet fogalmaztam meg a fentiekben. Nem nagyon látom, hogy ezek mondjuk hogyan lennének mûködõképesek, ha egy tényleges SHTF-rõl beszélnénk.
WestBam
04-06-2020, 10:56 PM
Ne gondold, hogy olyan egyszerû a hazai fegyvertartás.
Nekem volt sportom, már nincs. Éves szinten nekem ~150e Ft volt az, hogy ott állt a szekrényben, és ez volt a kisebb probléma. Mivel az állandó lakcímem és a tartózkodási helyem közt elég nagy a távolság nekem napok mentek el arra, hogy vigyek ilyen papírt, az nem jó neki, vigyek másikat helyette, nincs meg az idei plasztikkártya akkor sajnos azzal menjek vissza személyesen... addig felfüggesztik az ügyem, stb., szóval meg lehet ezt erõsen szívni ha nem optimális minden feltétel. Egy jó klub aranyat ér, ez tény. Egy jó lakhely normális igrendészettel még ennél is fontosabb talán. És a többire meg kell egy valag pénz.
Én most szokok át a legálisan tartható engedélymentes dolgokra, ezekkel legalább nincs annyi macera és járkálás. A semminél sokkal de sokkal többet ér ez is. És az is ha van egy jó stratégiád a lakhelyed védelmére.
Teljes összeomlásra szerintem nem lehet felkészülni, vagyis lehet, ha számolatlanul áll hegyekben a pénzed és csak rámutatni kell arra, amit szeretnél és nem megdolgozni érte. De én pl. nem vagyok Lölö, szal a földön járok és próbálom a legjobbat kihozni abból, ami adott és van. Majd sok év múlva gyere vissza ebbe a topikba, megírom sikerült-e vagy nem :)
Talán jobb is, hogy nem annyira egyszerû és könnyû, hogy bárki hozzájusson. Azért, hogy csak ott álljon a szekrényben a vas, nem érdemes annyi pénzt pazarolni. Annak a "sportlövõnek" akinek nincs ideje, plusz pénze arra, hogy rendszeresen gyakoroljon, a fegyvertartás több kárt okozhat, mint hasznot. Egyébként, lehet, hogy összeomlás elõtt még begyûjtik a legális fegyvereket, ellentételezés nélkül, szóval csak erre alapozni a biztonságot, nem érdemes.
raktaros
04-07-2020, 10:22 AM
Talán jobb is, hogy nem annyira egyszerû és könnyû, hogy bárki hozzájusson. Azért, hogy csak ott álljon a szekrényben a vas, nem érdemes annyi pénzt pazarolni. Annak a "sportlövõnek" akinek nincs ideje, plusz pénze arra, hogy rendszeresen gyakoroljon, a fegyvertartás több kárt okozhat, mint hasznot. Egyébként, lehet, hogy összeomlás elõtt még begyûjtik a legális fegyvereket, ellentételezés nélkül, szóval csak erre alapozni a biztonságot, nem érdemes.
Lõszert nem tudják mennyit lõttél el abból amit megvásároltál ;)
Önvédelemhez meg nem kell nagy pontosság, távolság...
haven
04-07-2020, 11:03 AM
ne parázzon senki, jön a kormány gazdasági intézkedéscsomagja, mindenkinek lesz munkája és pénze, nem lesz senki, aki rabolni-fosztogatni kényszerülne. Még honfitársaink azon része sem, akik eddig sem csináltak gondot a javak újraelosztásából...
Bárcsak így járnának el a személygépjármûvekkel is :rolleyes: Sokkal szebb lenne az élet :)
Bárcsak így járnának el a személygépjármûvekkel is :rolleyes: Sokkal szebb lenne az élet :)
Hát igen. Ha belegondolok egy jogosítvány megszerzése, mellé egy autó megvásárlása, fent tartása jóval költségesebb egy fegyver megszerzésénél, fenntartásánál, mégis majd' mindeninek van jogsija, autója, fegyver meg alig-alig...
WestBam
04-07-2020, 02:14 PM
Inkább itt válaszolok, hiszen a vírushoz nem sok köze van:
Épp errõl írtam a TEOTWAWKI témában. Ahogy olvasgatom itt a fórumot, a tapasztaltabb prepperek között is vannak, akik most elmennek ide-oda. Mindig elfogy valami, mindig be kell szerezni még valamit. Igazából most nincs olyan, amibõl ne kellene minimum fél éves készlet, az ételtõl a gyógyszeren keresztül a benzinen át az elemekig. Elõbb-utóbb ruhát is kell cserélni, azt meg nehéz lesz online. Hóm ofisz fogorvos sincs. Satöbbi. Egy hónap múlva ugyanúgy lesz valami, amiért menni kell. Két hónap múlva ugyanúgy.
Erre nem nagyon lehetett felkészülni, hogy egyik hétrõl a másikra áll az ország. A házhozszállítás már lutri, vagy lehet rendelni az adott terméket, vagy nem. Ha lehet, akkor gyakran mennyiségi korlátozással. És két-három hetes kiszállítási idõkkel. Van, hogy a rendszer készleten mutatja, aztán küldik a mailt, hogy mégse, nem tudunk belõle egy darabot sem szállítani. És nem kis cégnél, hanem megbízható profiknál. Fizetési oldal lefagy, stb.
Vagy ügyet kellene intézni, vagy receptet kell kiváltani, vagy szelektív szemetet elvinni. Vagy orvoshoz kell menni, vagy állatorvoshoz. Ismerõsömnek most halt meg a hozzátartozója, idõsotthonban volt, most utazik át a fél országon, intézi a temetést. A gyógyszertárak is össze-vissza, ha a harmadik patikában tudod kiváltani a receptet, akkor három patikánál fogsz sorbaállni. Sokan állandó gyógyszert szednek.
Dolgozni is be kell járni. Aki messzebb dolgozik és nincs kocsija, annak busszal. A legtöbb munkáltató leszarja a maszkokat, miegymást. Közép-Európa még messze van a fejlett munkajogi kultúrától, ez most látszik a legjobban.
Nem fog mûködni az otthon ülés, ez elég világosan látható, és nem is nagyon értem, hogy mit akarnak ezzel az egésszel. Szerintem fél évig sem lesz mûködõképes.
Az, hogy van otthon x idõre elegendõ készleted nem azt jelenti, hogy nem jársz boltba, nem jársz el ide-oda.
Nekem annyit jelent, hogy a készletekhez ahogy eddig sem, most sem nyúlok (míg van utánpótlás addig felesleges lenne azt felélni), de elkezdtem még tovább bõvíteni, hogy ha véletlenül tényleg leáll az ellátási lánc akkor legyen egy kis puffer ami segít átvészelni azt az idõszakot, amíg helyre nem áll a szolgáltatás. Nálam nem titok, a víz a legnagyobb probléma. Város közepén lehetetlen csak úgy egy kutat fúrni, hogy legyen víz. Már a villanybojlerrõl is áttértünk a gazdaságosság miatt a kombi kazánra jó pár éve, pedig az néhány liter vizet raktároz folyamatosan. Békeidõben az volt a tervem, hogy valami szakival a hideg vizet egy ilyen simán átfolyósra elkészített bojleren keresztül használom, de ez (is) kimaradt eddig. Most más a prioritás, hozom a karton vizeket haza, és megveszem amit még úgy gondolok, hogy hasznos lehet, vagy nagy szükség lehet rá a közeljövõben.
Egyébként, lehet, hogy összeomlás elõtt még begyûjtik a legális fegyvereket, ellentételezés nélkül
Én sem lepõdnék meg. Venezuelában is az volt. Érezte a kormány hogy gond lesz, úgyhogy gyorsan betiltott és összeszedett minden fegyvert a lakosság kezébõl. Az az után következõ gyilkolási, fosztogatási, egyéb bûnözési hullám meg közismert helyzet.
P. Dude
04-07-2020, 04:24 PM
Nekem volt sportom, már nincs. Éves szinten nekem ~150e Ft volt az, hogy ott állt a szekrényben, és ez volt a kisebb probléma. Mivel az állandó lakcímem és a tartózkodási helyem közt elég nagy a távolság nekem napok mentek el arra, hogy vigyek ilyen papírt, az nem jó neki, vigyek másikat helyette, nincs meg az idei plasztikkártya akkor sajnos azzal menjek vissza személyesen... addig felfüggesztik az ügyem, stb., szóval meg lehet ezt erõsen szívni ha nem optimális minden feltétel. Egy jó klub aranyat ér, ez tény. Egy jó lakhely normális igrendészettel még ennél is fontosabb talán. És a többire meg kell egy valag pénz.
Én most szokok át a legálisan tartható engedélymentes dolgokra, ezekkel legalább nincs annyi macera és járkálás. A semminél sokkal de sokkal többet ér ez is. És az is ha van egy jó stratégiád a lakhelyed védelmére.
Teljes összeomlásra szerintem nem lehet felkészülni, vagyis lehet, ha számolatlanul áll hegyekben a pénzed és csak rámutatni kell arra, amit szeretnél és nem megdolgozni érte. De én pl. nem vagyok Lölö, szal a földön járok és próbálom a legjobbat kihozni abból, ami adott és van. Majd sok év múlva gyere vissza ebbe a topikba, megírom sikerült-e vagy nem :)
Persze, nem is gondoltam, hogy egyszerû lenne a sportlövészet. Elvileg nálam a környék meg az igazgatásrendészet rendben lenne. Az a 150 ezer meg éves szinten talán nem olyan vészes. Még ha minimálbérrel is számolunk, az most havi nettó 107 ezer forint. Az egy évre 1 millió 284 ezer. És akkor abból jönne le olyan 150 egy évre elosztva, az havi átlag 12-13 ezer forint. Inkább az lenne a kérdés nálam, hogy mennyire lenne idõm tényleg rendszeresen lõni, felkészülni, versenyekre menni.
Az biztos, hogy az engedélyhez nem kötött cuccok is sokat érnek! Vannak nekem is, szeretem is õket. :)
P. Dude
04-07-2020, 04:52 PM
Inkább itt válaszolok, hiszen a vírushoz nem sok köze van:
Az, hogy van otthon x idõre elegendõ készleted nem azt jelenti, hogy nem jársz boltba, nem jársz el ide-oda.
Nekem annyit jelent, hogy a készletekhez ahogy eddig sem, most sem nyúlok (míg van utánpótlás addig felesleges lenne azt felélni), de elkezdtem még tovább bõvíteni, hogy ha véletlenül tényleg leáll az ellátási lánc akkor legyen egy kis puffer ami segít átvészelni azt az idõszakot, amíg helyre nem áll a szolgáltatás. Nálam nem titok, a víz a legnagyobb probléma. Város közepén lehetetlen csak úgy egy kutat fúrni, hogy legyen víz. Már a villanybojlerrõl is áttértünk a gazdaságosság miatt a kombi kazánra jó pár éve, pedig az néhány liter vizet raktároz folyamatosan. Békeidõben az volt a tervem, hogy valami szakival a hideg vizet egy ilyen simán átfolyósra elkészített bojleren keresztül használom, de ez (is) kimaradt eddig. Most más a prioritás, hozom a karton vizeket haza, és megveszem amit még úgy gondolok, hogy hasznos lehet, vagy nagy szükség lehet rá a közeljövõben.
Igen, ez jó stratégia. Most gondolom át én is, hogy mit kellene még venni. És, hogy abból mire van pénzem. :) Pont a koronavírus elõtt "kezdtem el" rendszerezettebb formában ezt a fajta gondolkodást. Így azt mondhatom, hogy jó ütemben tudtam megvenni egész sok dolgot.
Most viszont nem is olyan egyszerû kitalálnom, hogy mit vegyek még, mi a legfontosabb, stb. Annyira nem látni semmit még a helyzetbõl. Április van, gondolom, hogy idén még nem lesz vakcina. Azt nem nagyon tudom elképzelni, hogy fél évnél tovább otthon tudják tartani a jónépet, meg áll az ország. De már a fél évnél is erõsen rezeg a léc. Vasárnap a Velencei-tónál a rendõrség sem tudott mit kezdeni a tömeggel. Alkoholistával is tele van az ország - ha nincsenek is egymillióan, akkor is rengetegen vannak. Ebbõl borzasztó nagy bajok lehetnek, ez az alkohol probléma eddig nem robbant, de most robbanhat. Kocsmák ugye háromkor zárnak. Grúziában tovább is mentek: nemrég tilalmat vezettek be minden alkohol forgalmazására. Itt ugye a villamoson is hajléktalan bûnözõk gyilkoltak, most valamelyik boltban is egy csöves verekedett és randalírozott, mert kicsit várnia kellett volna a napi sörre.
Nem tudom, hogy mire lehet számítani, még tippem sincs. Nyilván arra nincs pénzem, hogy decemberig betárazzak mindenbõl. Majd ezt most tervszerûen átgondolom. Az alapkészlet megvan, az már jó.
Még valaki azt mondja hogy a világ nem lesz már olyan mint a járvány elõtt volt.
"A világ talán soha nem térhet vissza ahhoz, amit normálisnak tartottunk a koronavírus-járvány kitörése elõtt - közölte Anthony Fauci, az amerikai Allergia és Fertõzõbetegségek Nemzeti Intézetének (NIAID) vezetõje, egyben a Donald Trump által felállított koronavírus elleni akciócsoport vezetõje.
"Amikor visszatérünk a normális élethez, amikor visszatérünk ahhoz a ponthoz, ahol újra társadalomként tudunk funkcionálni, ha azt akarják, hogy ez olyan legyen, mint a koronavírus elõtt, az nem fog megtörténni, mert a fenyegetés itt marad" - fogalmazott.
Azt is elmondta, hogy az embereknek fel kell készülniük arra, hogy a vírus jövõre visszatér. Ugyanakkor nagyon bízik abban, hogy idõvel lesz egy megfelelõ vakcinánk, és soha nem kerülünk abba a helyzetbe, amiben most vagyunk. Anthony Fauci korábban az amerikai helyzetrõl azt mondta, hogy több millió megbetegedésre és akár 100-200 ezer közé esõ halálozási számra számít. Az Egyesült Államokban jelenleg 390 ezer fertõzöttet tartanak nyilván, több mint 12 ezren haltak meg a járványban, és 21 ezren gyógyultak már fel." (Index)
P. Dude
04-11-2020, 01:35 PM
Itt a Concorde befektetési szolgáltató vezetõ stratégája elemzi, hogy milyen lehet a világ a koronavírus után:
https://index.hu/gazdasag/penzbeszel/2020/04/10/covid-19_utan_-_mit_hoz_a_masnap/
P. Dude
04-11-2020, 01:42 PM
Ez pedig egy Portfolio cikk.
"Legalább másfél évbe telhet, mire elkezdhetjük beoltani a lakosságot az új típusú koronavírus ellen. Addig pedig nagyon valószínû, hogy velünk marad és fokozatosan keresztülmegy rajtunk ez a járvány, sok emberéletet követelve. Ahhoz, hogy ez ne így legyen, és pár hónap múlva visszatérhessünk a rendes kerékvágásba, drasztikusan le kellene szorítani a vírus terjedési rátáját. De sajnos ez nem annyira egyszerû. Az Imperial College London neves járványügyi kutatói szerint emiatt lehet, hogy meg kell szoknunk ezt a helyzetet, és a fertõzési hullámokra mindaddig társadalmi bezárkózással válaszolnunk, amíg nincs másik eszköz."
Bõvebben: https://www.portfolio.hu/prof/20200411/bezarkozast-hozott-a-koronavirus-lehet-hogy-masfel-evig-otthon-leszunk-424076
A német belügytõl kiszivárgott elemzés viszont pont arra mutat rá, amirõl itt is beszéltünk. Nem tudni, hogy egy éves, másfél éves bezártságra hogyan reagálnának az emberek. "Legkésõbb húsvét után egyre többen belefáradnak a koronavírus-járvány miatti elszigeteltségbe, és az össztársadalmi léptékû kimerültség hatására meredeken csökkenhet a kormányzat válságkezelõ munkájának támogatottsága - figyelmeztet a német szövetségi belügyminisztérium egy szombaton kiszivárgott belsõ elemzésben."
Bõvebben: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200411/sulyos-kovetkezmenyei-lehetnek-a-bezartsagnak-egy-elemzes-szerint-eldurvulhat-a-nemet-tarsadalom-425542
haven
04-11-2020, 03:15 PM
Nem kell elemzõnek lenni ahhoz, hogy tudjuk, a széles néptömeget nem lehet sokáig otthon ültetni. Félelem csak egy darabig és korlátozottan mûködik. Nézzél meg egy cígis dobozt, a rajta lévõ borzalmas képet látva, hány ember tette le a cigit? Vajmi kevesen. Hány ismerõse van az embernek, aki, tekintve a mostani koronavírusos helyzetet, azt mondta, hogy le szokik a cigirõl, mondván, lehet a tüdeje maximális kapacitására szüksége lehet. Én egyet se tudok az ismeretségemben.
cattaro
04-11-2020, 09:58 PM
Az utóbbi napokban sokat gondolkodtam, elemeztem a híreket, mérlegeltem a lehetõségeket, kifejezetten pl. a topikindító felvetés által is érintett "jövõképre" kivetítve a várható fejleményeket. És sajnos elkezdett kikristályosodni a tudatomban, hogy benne vagyunk az egyik legdurvább szituáció _elejében_, a több más potenciálisan 'legdurvább' forgatókönyv közül, amikre a legfanatikusabb prepperek készülnek, így valahogy még komolyabban kellene stratégiákat alkotni a holnapra nézve. A munkanélküliség, jövedelemnélküliség tömeges berobbanása, durván szigorítva a mozgáskorlátozással, az erõszakos fellépések borítékolható egyre gyakoribb megjelenésével akár hatalmi, akár civil részrõl, talán még fenyegetõbbé válnak magánál a járványnál is, amirõl még mindig túl keveset tudunk, és egyre nyilvánvalóbb, hogy direkt titkolják a valódi információkat/lehetõségeket. Szóval nevetséges a 9/11-hez és a 2008-as gazdasági világválsághoz hasonlítani ezt a helyzetet, ezt sokkal jobban beszopta az egész világ. A "sokkal" talán enyhe kifejezés, ebben a folyamatban minden benne lehet, MINDEN. Pl. az is, hogy a bálnák újra megjelentek Franciaország partjainál, mert megszûnt a hajóforgalom. Még mielõtt kihaltak volna.
P. Dude
04-14-2020, 05:57 PM
Lóránt Károly közgazdász újabb cikke arról, hogy hogyan kell majd átalakítani a világgazdaságot a járvány után:
https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200414-elet-a-jarvany-utan
P. Dude
04-14-2020, 06:30 PM
Az "Ádám és Éva" allegória teljes félreértésétõl eltekintve, ez egy ritka jó, mély összefoglalás! Mindenkinek tudom ajánlani, a szerzõje Bogár László, szintén közgazdász:
https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200411-lenni-vagy-nem-lenni
Dream_walker
04-15-2020, 06:36 AM
Ez két érdekes VÉLEMÉNY. Személy szerint pontosabbnak érzem a demagóg/populista jelzõket, mint azt, hogy mély, de hát ez meg ízlés dolga.
Külön kiemelik mindkét cikk végén, hogy a szerzõ közgazdász, de ehhez képest meg elég sablonos dolgokat írnak, és sehol egy konkrét példa. Nem úgy konkrét, hogy most éppen hol milyen intézkedést csinálnak, hanem, hogy ez vagy az a dolog, ilyen meg ilyen helyzetben ehhez és ehhez a következményhez vezetett a történelem során. Abból ki lehetne indulni.
Egy fejfájdítóan fészbúk-bölcsesség szintû, "az emberi lét kirablásának cinikus, gátlástalan hatalomideológiája csupán" megjegyzéssel nagyjából minden, MINDEN közgazdasági hitelességét nullára redukálja az író.
Jó dolog elfilozofálgatni, néha én is szoktam, csak nem nevezem közgazdasági szakértésnek. Ha pedig közgazdaságba szeretnék belemerülni, akkor érdemes felsorakoztatni a számokat meg a tényeket. Abból meg egyelõre nem sokat látok.
Jelenlegi ismereteink alapján az emberi történelem még soha nem ért véget, a társadalmak még sosem zuhantak véglegesen teljes káoszba, és a jövõ még sosem veszett el. Persze ennek ellenkezõjérõl nagyon jó, megindító, drámai hangvételû írásokat lehet összehozni. Csak éppen az nem lesz egybõl igaz.
Ami félelmet generál, az mindig jobban csúszik a médiában. Az, hogy mint emberiség, mekkora haladást értünk el, valahogy kevésbé kerül szóba, pedig talán fontosabb lenne.
P. Dude
04-15-2020, 07:55 AM
Mindketten a Magyar Hírlapnál vannak, tehát az egyik szekértábor emberei. Ennek megfelelõen kell olvasni, és levonni belõle a kötelezõ politizálást. A másik tábor sem tud kibújni a szerepébõl: az index tegnap címlapon, videós anyagban hívta fel a figyelmet arra a súlyos problémára, hogy egy készülõ törvényjavaslat miatt esetleg nem lehet majd megváltoztatni az ember születési nemét. :haha:
Bogár László amúgy évek óta ugyanezt írja bármely téma kapcsán. :) De attól még szerintem jó ez a cikke. Lórántnak az elõzõ írása talán több konkrétumot tartalmazott: https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200329-hibernalt-gazdasag
P. Dude
04-15-2020, 08:34 AM
"És sajnos elkezdett kikristályosodni a tudatomban, hogy benne vagyunk az egyik legdurvább szituáció _elejében_, a több más potenciálisan 'legdurvább' forgatókönyv közül, amikre a legfanatikusabb prepperek készülnek, így valahogy még komolyabban kellene stratégiákat alkotni a holnapra nézve."
Bogár László cikke, amit belinkeltem, nagyjából arról szól, amit írsz. Kérdés, hogy mi lehetne a komolyabb stratégia, amit említesz. Épp azért, mert a helyzetben "minden" benne lehet, nem tudjuk, hogy mire kellene készülni.
És hogyan. Például itt a fórumon is írta valaki, hogy a párja szedi a fájdalomcsillapítót, nem tud kezelésre járni. Plusz neki (a fórumozónak) mûtéti idõpontja lenne. Nyilván lehet tárolni mindenfélét, gyógynövényt szedni, el lehet menni bunkerbe. De érdemben "készülni" szerintem már arra sem lehet, hogy fél évig nagyjából áll egy társadalom. Gondoljunk akár arra, hogy jelenleg konkrétan nincs fogászati ellátás. Vagy arra, hogy egy 6 éves gyerek mihez kezdene egy SHTF-ben. Vagy arra, hogy ha tényleg SHTF-re készülnénk, akkor a lõfegyver, muníció az elsõ. (Schopenhauer mondását átköltve: a fegyver nem minden, de fegyver nélkül minden semmi.) Az pedig itthon nem egyszerû.
Úgyhogy nem tudom, mi lehetne az általad említett "komolyabb stratégia" egy "komolyabb" helyzetre. Azon túl, hogy amíg lehet, gyûjtögetem a készleteket, sok ötletem nincs.
Dream_walker
04-15-2020, 12:25 PM
Mindketten a Magyar Hírlapnál vannak, tehát az egyik szekértábor emberei. Ennek megfelelõen kell olvasni, és levonni belõle a kötelezõ politizálást. A másik tábor sem tud kibújni a szerepébõl: az index tegnap címlapon, videós anyagban hívta fel a figyelmet arra a súlyos problémára, hogy egy készülõ törvényjavaslat miatt esetleg nem lehet majd megváltoztatni az ember születési nemét. :haha:
Bogár László amúgy évek óta ugyanezt írja bármely téma kapcsán. :) De attól még szerintem jó ez a cikke. Lórántnak az elõzõ írása talán több konkrétumot tartalmazott: https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200329-hibernalt-gazdasag
Lehet, hogy ez ciki, de nem követem annyira az itthoni politikát meg a sajtót, hogy tudjam, melyik újság melyik táborba tartozik. Ez gondolom jobbos :) Ami nyilván egy értéket jelent a rajongók szemében. Persze, ha van egy ember, akinek vagy csak a jobb, vagy csak a bal keze van meg, arra más szót használunk.
Bogárnak olvastam egy könyvét még régebben, ott mellékhatásként és tragikus következményként kezeli a globalizmus meg a fejlõdés néhány fõ elõnyét. Ahelyett, hogy az új lehetõségekkel ismertetné meg az olvasókat.
De hogy visszakanyarodjunk a témához, a világ nyilván meg fog változni, és a gazdaság is, és igen, ennek vesztesei és nyertesei is lesznek. De eddig nem történt olyasmi az emberi történelem során, amelyhez a világ ne alkalmazkodott volna, és amely véglegesen megtörte volna az elõrehaladásunkat.
Lehet, hogy ez az esemény, vagy a rá adott válaszok minden eddiginél nagyobb változásokat hoznak.
Csak éppen semmi nem utal arra, hogy ezekhez ne tudnánk majd alkalmazkodni. Eddig is ment mindenhez.
P. Dude
04-15-2020, 12:51 PM
De hogy visszakanyarodjunk a témához, a világ nyilván meg fog változni, és a gazdaság is, és igen, ennek vesztesei és nyertesei is lesznek. De eddig nem történt olyasmi az emberi történelem során, amelyhez a világ ne alkalmazkodott volna, és amely véglegesen megtörte volna az elõrehaladásunkat.
Lehet, hogy ez az esemény, vagy a rá adott válaszok minden eddiginél nagyobb változásokat hoznak.
Csak éppen semmi nem utal arra, hogy ezekhez ne tudnánk majd alkalmazkodni. Eddig is ment mindenhez.
Jó volt ezt olvasni. :thumbup
P. Dude
06-28-2020, 12:01 PM
Még márciusban Patrick Buchanan, Ronald Reagan egykori kommunikációs igazgatója latolgatta a koronavírus hatásait: https://neokohn.hu/2020/03/16/pat-buchanan-a-virus-csapast-mer-az-uj-vilagrendre/
Itt már nem is csak a vírus van hatással az egész világra, hanem ez a tüntetési hullám is. Betiltani mindent, ha bárki megsértõdik valamin, akkor az legyen tilos, az ne legyen a tévében, örökre eltörölni az Internetrõl is, eltüntetni embereket 10-15-20 évvel ezelõtt mondott viccekért, átformálni, vagy akár meg is szüntetni a rendõrséget, stb. Ebbõl is lehet egy (erõsen negatív) változás, ami örökre megmarad. Vagy lesz belõle egy polgárháború féle, de az meg szintén komoly és marandandó változásokat hozna.
P. Dude
02-11-2021, 03:16 AM
Szerintem TEOTWAWKI-t akarnak. Az eddigi cikkek, amiket összegyûjtöttem:
Yuval Noah Harari a megfigyelési rendszerrõl: Milyen lesz a világ a koronavírus után? - Harari töprengései (https://mandiner.hu/cikk/20200321_yuval_noah_harari_a_vilag_a_koronavirus_u tan)
Hazai minisztériumi fanyalgás, hogy kevesen töltik le a VírusRadar applikációt: Víruskövetõ alkalmazás letöltésére kér a minisztérium - Így azonosítja a fertõzötteket (https://femina.hu/terasz/virusradar/)
Sutyiban bevezetett aggályos arcfelismerõ rendszer a magyar rendõrségtõl (plusz gyakoribb UFO-észlelések): Elismert UFO észlelések és arcfelismerõ rendõri rendszer - Két dolog amirõl a koronavírus miatt kevesebbet beszélünk (https://74nullanulla.hu/cikkek/2020/04/30/elismert-ufo-eszlelesek-es-arcfelismero-rendori-rendszer-ket-dolog-amirol-a-koronavirus-miatt-kevesebbet-beszelunk.html)
Slavoj Zizek elképzelései az új berendezkedésrõl: Orbánnal vitatkozik és hadikommunizmust is sürget Slavoj Zizek (https://mandiner.hu/cikk/20200401_slavoj_zizek_koronavirus_kommunizmus)
Fed-hez köthetõ közgazdászok tanulmánya a "kívánt" monetáris kommunizmusról: Monetáris kommunizmus, avagy pénzt a rászorulóknak! (https://index.hu/gazdasag/penzbeszel/2020/06/06/monetaris_kommunizmus_avagy_penzt_a_raszoruloknak/)
Jeffrey Gundlach víziója az új kommunizmusról: Bemondta a kötvénykirály: külön országokra szakadhat az Egyesült Államok (https://www.portfolio.hu/global/20201103/bemondta-a-kotvenykiraly-kulon-orszagokra-szakadhat-az-egyesult-allamok-455612)
Robotvezérlésû kórház Kínában, maszkviselést ellenõrzõ robotok, új modellek tömeggyártása a járvány közepén: Elindítják a betegápoló, idõsgondozó humanoid robot tömeggyártását (https://index.hu/techtud/2021/01/25/robot-android-hongkong-sophia-tomeggyartas-hanson-robotics/). "A hongkongi Politechnikai Egyetem professzora, Johan Hoorn szerint a világjárvány hozzájárul, hogy hamarabb a piacra kerülhessenek a robotok, mert az emberek felismerik, hogy nincs más lehetõség."
Most már bármilyen távolságból irányíthatóak a járõrözõ/adatgyûjtõ robotkutyák: Álmodnak-e az androidok robotkutyákról? (https://index.hu/mindekozben/poszt/2021/02/03/almodnak-e-az-androidok-robotkutyakrol-/)
És persze említhetõ az Antifa amerikai tombolása is. Ahogy TMIB felhívta rá a figyelmet anno, sok felvételen látszott, hogy a zavargók többsége számos esetben nem is fekete volt, hanem szélsõbaloldali fehér fiatalok, kommunisták, anarchisták. Trump már terrorszervezetté akarta nyilvánítani az Antifát (https://magyarnemzet.hu/kulfold/trump-az-antifa-terrorszervezetkent-lesz-nyilvantartva-8184005/). (Nem tudom, hogy végül megtörtént-e.) Szóval az is valamiféle kommunista átalakításról szólt. Aztán jött ugye a botrányos amerikai elnökválasztás, és Biden intézkedései az illegális bevándorlókkal, illetve a fegyvertartási joggal kapcsolatban.
Be akarnak dönteni mindent, és olyan dolgokat csinálnak amibõl nagyon komoly erõszakhullám is lehet, amihez képest a tavalyi 47 halott semminek fog tûnni. A FB-on a legnagyobb fegyvertartó oldalakon egymást kérdezgetik az emberek arról hogy a Demokrata párt vajon polgárháborút akar-e kirobbantani és mind azt írják egymásnak hogy igen.
140.000.000 fegyvertartó... Mi van ha minden 10.000-ik ember mond nemet a lefegyverzésre? Mi van ha minden ezredik? De csak ha minden 10.000.-ik, az is 14.000 ember. A Demokrata párt mindet lemészárolná csak úgy? 5 emberrel azt meg lehet csinálni. 15-el is. Talán 100-al is (Pl. Waco-ban). De 14.000 embert nem lehet csak úgy kivégezni, fõleg nem annyiért hogy nem akarnák feladni az alkotmányos jogaikat.
Teljesen elment az eszük és ha bármi történik, akkor a konzervatívokat fogják okolni, meg mindenkit aki nem Demokrata, és ezen az alapon fognak bevezetni egy elég kemény diktatórikus rendszert. Nem jóslás, csak logikus következtetés abból ami jelenleg folyik.
Félelmetessé kezd válni a helyzet. Az Interneten már teljes a terror, senki nem mert mondani semmit, bárkit örökre eltüntethetnek. Ha valaki színész, híres ember, abból él hogy neve van, az tönkreteszik, de nem is kell híresnek lenni, hiszen listázták a Trump szavazókat és támogatókat, õket is mind kirúgathatják ha akarják. Az is ott van az asztalon, megtörténhet, ahogy sokakkal meg is történt már.
Így darabokra fog hullani az ország.
Szia,
Az elozo gondolatmenetedhez meg azt is hozza lehet tenni, hogy nagyon nagy esellyel orokre kicsinaltak a republikanus partot:
-Realis esely van arra, hogy lesz egy Trump-part 20% tamogatottsaggal, marad a republikanus part 30%-kal. Az USA valasztasi rend alapjan az 50%-os tamogattsagu demokratak 100% eredmenyt fognak ekkor elerni
-Ha marad Trump a republikanus elnokjelolt, ez onmagaban elvisz vagy 10% szavazatot. Marpedig egyenletesen elvesztett 10% eseten szinten 100% kozeli eredmenyt ernek el a demokratak
-Tehat csak akkor van eselye a republikanusoknak, ha szep csendben tavozik Trump. Az eddigiek alapjan ennek minimalis az eselye.
Szoval keszulj fel arra, hogy egypartrendszerben fogsz elni. :-(
Bel
Nem Trumptól függ. Most jelentette be Biden hogy 110.000-el több menekültet fognak befogadni. 11 millió illegálist legálissá tesznek, majd állampolgárrá, tehát szavazóvá. Demokrata szavazóvá. Teljesen mindegy hogy Trump van-e, vagy nincs, ezzel a két lépéssel el is intézték hogy egypártrendszer legyen és soha az életben ne lehessen õket leváltani.
Érdemes erre rápillantani. Biden semmit nem csinált eddig, de a közvélemény kutatások így változtak meg néhány nap alatt.
https://civiqs.com/results/coronavirus_response?uncertainty=true&annotations=true&zoomIn=true
https://civiqs.com/results/track_country?uncertainty=true&annotations=true&zoomIn=true
Trump nincs, semmi sem változott azon túl, de most már minden rendben... Már a közvélemény kutatások szerint. :huuu: Úgy néz ki az ábra meg a számok, mintha hirtelen mindenki meggyógyult volna a vírusból, nem halna meg már senki és a gazdaság és a munkanélküliség, meg a lezárás már nem lenne probléma. Pedig csak annyi változott hogy Trump hazament, Biden meg beült a székébe, de a 3 hete óta semmi olyat nem tett amitõl jobb lenne most az országnak. A tömeg gyûlöletbõl formálja a véleményét, nem a valóság alapján, és az sosem jó.
Egyre több helyen, most már mainstream médiában gyakran olvasni világvégérõl, preppekedésrõl, stb.
https://www.portfolio.hu/prof/20210211/reszveny-vagy-konzerv-igy-kell-befektetni-ha-jon-a-vilagvege-466938
Egyre többen lesznek, akik komolyan elgondolkodnak a leírtakon (bár még mindig töredéke népességnek) és kis lépésekben elkezdik megváltoztatni az életüket, fogyasztási szokásaikat. Egyre többen kezdnek tartalékot képezni, költekezés, hitelfelvétel helyett, és ez elõbb-utóbb hatással lesz a gazdaságra, társadalomra. Minél több prepper van annál inkább gyorsul az összeomlás. Nem a prepperek miatt lesz összeomlás, de katalizálják a folyamatot.
Azon gondolkodtam hogy mit tenne most egy JÓ kormány, amit érdekelne az emberek sorsa?
Elõször is megnyugtatna mindenkit, hogy senki ne aggódjon, nem lesz semmiféle jogfosztás, nem lesznek õrült új törvények, nem veszíti el senki az alkotmányos jogait, a fegyvereit, a szólásszabadságát, se semmit. Nem lesz változás ebbõl a szempontból.
A másik, hogy folyamatosan elmondanák hogy mi a terv a vírussal kapcsolatban, hogy mindent megtesznek, de csak ezzel törõdjön mindenki, mivel mással nem kell, hiszen más változás nincs és nem is lesz. Senki ne aggódjon.
Ehelyett van most hogy nem csak hogy itt a vírus, mindenki össze van zavarodva, nem tudja hogy mi történik, senki nem tudja hogy mi lesz, amellett a gazdaság is lemegy a vécén, a kisvállalkozók is szívnak, Bidenék kinyírták még 150ezer család megélhetését az olajfúrás/olajvezeték munkák azonnali beszüntetésével. Egy igen durva infláció is lóg a levegõben. Közben persze nyomják hogy vége lesz a szólásszabadságnak és tömegével nyújtják be az újabb fegyverbetiltós, fegyverkorlátozós, fegyveradóztatós és egyébe teljesen alkotmány-ellenes törvényeket. Baxtatják az amerikai katonákat is, mert hát miért ne. Fenyegetik a lakosság egyik felét, hogy utánuk mennek, hogy mindenki aki Trumpot támogatta rettegjen, mert elkapnak majd mindenkit, mindenkit kirúgatnak, utolérnek, ellehetetlenítenek, stb. Szándékosan annyira feszítik a húrt, hogy szerintem remélik hogy sikerül nekik majd polgárháborút kirobbantani, vagy valami hasonlót, és hogy az alapján vezessék majd be az "új rendszert". (New Order? Azt hangoztatták régen mindig. Meg Reset - nagy újraindítás vagy mi a túró, annak már utána se néztem.)
Nem kicsit úgy tûnik hogy ha a vírus nem is elég, de az összes többit is az emberek nyakába szórják, és nem kizárt hogy a társadalom egyszer csak összeomlik. Nem is lassan, hanem hirtelen.
A kormány fogja kiprovokálni, nem csak úgy magától történik meg. Az emberek csak azt szeretnék most hogy nyugalom legyen egy kicsit, de még Trumppal sem végeztek a Demokraták. A járvány meg a legnagyobb baj közepén még most is Trump impeachmelésével vannak elfoglalva, holott már 3 hete nem is elnök. Úgy vannak vele hogy ha megteszik, akkor Trump nem indulhat újra elnöknek. Holott ha annyira azt tervezik hogy jó világot csinálnak és mindenki szeretni fogja õket, akkor miért kéne tartaniuk attól hogy visszajön majd Trump? Nem igaz? Úgyhogy lehet hogy már arra készülnek hogy tudják hogy katasztrófába lökik az országot, és ez az impeachment is csak egy újabb biztosíték a közelgõ egypártrendszer kiépítésére.
:huuu:
P. Dude
02-12-2021, 02:07 AM
(New Order? Azt hangoztatták régen mindig. Meg Reset - nagy újraindítás vagy mi a túró, annak már utána se néztem.)
Klaus Schwab a Világgazdasági Fórum alapítója és elnöke, aki "COVID-19: The Great Reset" (A Nagy Újraindítás) címmel már könyvet is írt a járvánnyal épülõ új, marxista berendezkedésrõl. Schwab 2004-ben Dan David-díjban részesült Izrael Államtól, ahol a Ben-Gurion Egyetem tiszteletbeli professzora (többek között a Kínai Külügyi Egyetem mellett). Tagja a Simon Peresz által alapított Peres Centre for Peace nevû szervezetnek. Alelnöke volt az ENSZ Fejlesztés Tervezési Bizottságának, továbbá az irányítóbizottság tagjaként vett részt a Bilderberg-csoport tevékenységében. A könyvében örömmel állapítja meg, hogy a világjárvány hatására felvett európai uniós hitelekbõl hatékonyan épülhet majd a "szép új világ". Amiben, ahogyan õ fogalmaz: "Nem lesz semmid – és örülni fogsz neki." Vagy, ahogy egy cikkükben (bit.ly/3pkFMBG) írják: "Üdvözöljük 2030-ban: Semmim sincs, nincs magánéletem, és az élet soha nem volt jobb".
A Világgazdasági Fórum egy reklámja (bit.ly/3iOzLus) szerint ez többek között a következõket jelenti majd:
Semmit sem birtokolsz, és boldog leszel.
Mindent bérelsz majd, és drónnal fogják neked kiszállítani.
Emberek milliárdjai vándorolnak el hazájukból a klímaváltozás miatt.
Befogadóbbaknak kell lennünk a menekültekkel szemben, és segíteni az integrációjukat.
A nyugati értékek tesztelése elmegy a határokig.
P. Dude
02-19-2021, 03:46 AM
Szerintem TEOTWAWKI-t akarnak. Az eddigi cikkek, amiket összegyûjtöttem:
Újabb cikk. Kábé hetente tolják ezeket a robotos, digitalizációs, mesterséges intelligenciás híreket.
Ha ezt meglépi Magyarország, évi 3000 milliárddal nõhet a GDP-je (https://index.hu/techtud/2021/02/17/mesterseges-intelligencia-digitalizacio-automatizalas-abbyy-mahr/)
"2025-re éves szinten közel 3000 milliárd forinttal növelheti a GDP-jét Magyarország, ha megfelelõ módon felgyorsítja a gazdaság digitalizációját."
Szokásos alcímekkel: "A mobilcsatornák léte ma már alap", "Az asztali automatizálás nem elég", "A mesterséges intelligencia új lehetõség".
"Ma már széles körben értik, hogy a digitalizálás csak a kezdet."
És ha az a kezdet, akkor mi a végcél?
"A mesterséges intelligencia új lehetõség" - A mesterséges intelligencia moderálja az Internetet, szépen tönkre is tette azt. :hogymi:
P. Dude
02-28-2021, 05:38 PM
Fél Izraelt már beoltották (https://index.hu/kulfold/2021/02/28/izrael-koronavirus-korlatozasok-fertozes-jarvany/)
Nemrég még ez volt alatta az alcím: "Ugyanakkor növekedést mutat a fertõzõképesség az országban."
Aztán ezt az alcímet valamiért törölte az Index.
Állítólag március 7-tõl indítanák Izraelben a nyitás harmadik fázisát. De most bizonytalanok, mert az 50 % feletti oltottság ellenére az elõzõ héthez képest nõtt a fertõzési ráta. (Az 50 % az elsõ oltásra vonatkozik. A második adagot kb. 36 % kapta meg.)
Nyilván abból kell kiindulni, hogy Izraelnek azt sem hiszem el, amit kérdez. Már önmagában az oltással kapcsolatos eddigi ellentmondásai, és hetente változtatott információi miatt sem. De most már az ilyen hírek miatt, hogy nagyobb tömegeket oltanak be és mégis terjed a vírus, én egyre inkább úgy látom, hogy a "fejesek" talán nem is készülnek már a járvány végére.
Mert nem számolnak vele, hanem ténylegesen bekövetkezett a teotwawki, illetve annak a terve. És jelen állás szerint itt marad(na) a világban ez a vírus, méghozzá megoldatlanul. Hogy ez így alakult, vagy tudatosan alakították így, az más kérdés. Szerintem tudatosan alakították így, de ez már az "alternatív politika" valamelyik topikjába mehetne. A terv mintha valamiféle új, digitális középkor lenne, új inkvizícióval, és egy új kommunista berendezkedés.
Én már az elsõ hónap után jeleztem hogy a Neokohn-on hogy valami csökkenésnek már látszódnia kellene, de néhányan csúnyán elküldtek érte a fenébe. Pedig ahogy kinéz van rá esély hogy tartós lesz a baj, vagy akár végleg itt marad a világ nyakán.
P. Dude
02-28-2021, 08:25 PM
Meglátjuk. A sokat emlegetett spanyolnáthának három hulláma volt, 1918-ban és 1919-ben. Az utolsó királyunk, IV. Károly spanyolnáthában halt meg 1922-ben, tehát az 1920-as években is jelentkezett még. De akkor már a Wikipédia (https://hu.wikipedia.org/wiki/Spanyoln%C3%A1tha#Ut%C3%B3lagos_j%C3%A1rv%C3%A1nyo k) szerint belesimult a szezonális influenzába, vagyis az nem tekinthetõ negyedik hullámnak.
Az elsõ hullám 1918 tavasza. A második hullám ugyanabban az évben õsszel volt. A harmadik hullám pedig 1919 tavaszán. Vagyis eddig nagyjából ugyanaz a képlet a covidnál is.
Lehet vitatkozni, hogy a spanyolnátha jelentkezései az 1920-as években tekinthetõek-e negyedik hullámnak. Maradjunk annyiban, hogy összesen három komoly hullám volt. Most az a nagy kérdés, hogy itt a harmadik hullámnál nagyjából befejezõdik-e a covid is. Tavaly novemberben arról is jelent meg cikk (https://hvg.hu/tudomany/20201103_koronavirus_covid_19_masodik_hullam_jarva ny_franciaorszag), hogy francia kutatók negyedik, vagy akár ötödik hullámra is számítanak. Gulyás Gergely épp a minap nyilatkozta (https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210225/gulyas-remeljuk-hogy-a-jarvany-negyedik-hullamat-sikerul-elkerulni-471480), hogy a kormány reményei szerint a negyedik hullám már elkerülhetõ lesz. Az általam többször hivatkozott Lóránt Károly (https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20201007-covid-19-mit-mond-a-statisztika) korábban nagyjából idén szeptember, október környékére saccolta, hogy kilábalhat az ország a járványból. De akkor még nem volt szó mindenféle mutációkról, és az oltásokkal való állandó keverésrõl.
Most vagy az van, hogy bejön nekik a védekezés, és ugyanúgy sikerül felszámolni a covidot, mint anno a spanyolnáthát. Vagy nem. A spanyolnátha idején kb. 1,5 milliárd ember élt a világon, most meg olyan 7 milliárd 600 millió. Másrészt ma már globalizált és multikulti a világ. Vagyis az a 7 milliárd 600 millió ember nem "csak úgy" van, hanem mindig, folyamatosan, mindenhova mászkál. Ha Dél-Afrikában megjelenik egy mutáció, az egy hét múlva itt van Magyarországon, pedig korlátozások vannak...
A másik probléma, hogy a 7 milliárd 600 millió ember átoltottsága szerintem nagyjából megoldhatatlan. Épp nemrég mondta Rusvai Miklós (https://index.hu/gazdasag/2021/01/26/rusvai_miklos_interju_nyajimmunitas/): "Reménykedni lehet, ugyanakkor a Pfizer esetében sem volt kétségem, hogy van akkora gyártókapacitása, amellyel el tudja készíteni a szerzõdésben szereplõ mennyiséget, mégsem tudja teljesíteni a vállalást. Lehet, hogy túlértékeltük a gyógyszergyártók valóságos teljesítményét."
Márpedig a WHO álláspontja is az, hogy az egész világon mindenhol meg kell lennie az átoltottságnak, különben nem gyõzhetõ le a koronavírus. Gondolom, hogy éppen a globalizmus és a multikulti miatt, amit írtam. Szlávik is azt nyilatkozta (https://infostart.hu/interju/2021/02/18/szlavik-janos-a-virus-mar-nem-tud-velunk-szemben-nyerni), hogy egyetért ebben a WHO-val, mert anno a fekete himlõt is csak úgy sikerült legyõzni, hogy az egész világot átoltották. De azt nem mondja, hogy az oltási akció elõtti évben, 1967-ben összesen kb. 10 millió ember (https://hu.wikipedia.org/wiki/Fekete_himl%C5%91#Glob%C3%A1lis_eradik%C3%A1ci%C3% B3ja) volt himlõs, a covid viszont 113 millió 700 ezer fertõzöttnél tart egy év alatt. Na és persze az 1960-as években sem élt közel 8 milliárd ember a bolygón.
Szóval nem tudom. Ha olyan lenne az idõvonala, mint a spanyolnáthának, akkor ez a mostani lenne az utolsó nagy hullám. És bejöhetne Lóránt Károly számítása, hogy idén õszre kilábalna az ország a járványból. De én tartok attól, hogy a 8 milliárd ember és a multikulti ezt nem teszi lehetõvé. Az pedig megint más kérdés, ha ez az egész covid-történet egy tudatos behatás eredménye. Akkor nyilván vannak érdekkörök, akik nem is akarják, hogy vége legyen.
P. Dude
03-02-2021, 03:28 PM
Ezeket már nem is a vírus topikba teszem, hanem ide:
Szerbia példája mutatja, hogy az oltás mellett is szükség van óvintézkedésekre (https://444.hu/2021/03/02/szerbia-peldaja-mutatja-hogy-az-oltas-mellett-is-szukseg-van-ovintezkedesekre)
Ugyanaz a kotta: "Szerbiában mostanra már mintegy egymillió embert oltottak be a koronavírus ellen, mégis újra tombol a járvány."
A megoldás is ugyanaz: "Kijárási tilalom bevezetését, az érintkezések teljes megtiltását, szükségállapot kihirdetését javasolják a szerb kormánynak a szakértõk a járványhelyzet kedvezõtlen alakulása miatt."
Konkrétan az ország legismertebb járványügyi szakértõje javasolta a fentieket a közszolgálati tévében. Szerinte a rövidített munkaidõ sem megoldás, az érintkezéseket teljesen ki kell zárni, különben "kártyavárként omlik össze az ország".
Az érintkezések teljes kizárása, robotizált, MI-s, virtuális valóságos, digitális középkor.
P. Dude
03-02-2021, 04:57 PM
Szerinte a rövidített munkaidõ sem megoldás, az érintkezéseket teljesen ki kell zárni, különben "kártyavárként omlik össze az ország".
Ehhez még annyit:
1. Lassan másfél éve jelent meg a vírus a világban.
2. A WHO egy éve hirdette ki a világjárványt.
3. A harmadik hullámnál tartunk.
Egyetlen ország sem "omlott össze kártyavárként". Még az olaszoknál is gyorsan kiderítették, hogy az elhunytak nagy részének valószínûleg nem sok köze volt a covidhoz. Szóval a médiának érdemes lenne megfontolnia azt, hogy lassan beszüntesse a pánikkeltést.
P. Dude
03-08-2021, 07:00 PM
A közösségi immunitás elérésérõl vitatkoztak Izraelben (https://neokohn.hu/2021/03/08/a-kozossegi-immunitas-elereserol-vitatkoztak-izraelben/)
Ahogy olvasom, ugyanazt csinálták, mint rokonom elmondása szerint itt a helyi kórházban: mindenki mondott valamit, és mindenki mást mondott. Egyébként a szokásos mûsor. Bár már a teljes lakosság 53 százaléka megkapta (?) az elsõ oltást, és közel 41 százalékuk a másodikat, a vezetõk nem nagyon akarnak nyitást. Sõt, további lehetséges hullámokat és lezárásokat emlegetnek:
"Nachman As professzor, a koronavírus járvány ügyeivel foglalkozó kormánybiztos azt mondta a Jediót Ahronót címû újság hírportáljának, a ynetnek, hogy csakis legalább még kétmillió ember beoltása után lehet elérni a közösségi immunitást Izraelben. (...) Továbbra is be kell tartani minden óvatossági rendszabályt, és szerinte a magas oltási szint ellenére kitörhet a járvány negyedik hulláma is, sõt a koronabíztos nem tartja kizártnak a negyedik országos zárlat lehetõségét sem Izraelben. (...) Az egészségügyi minisztérium továbbra is korlátozásokat javasol"
És többen sürgetik a gyerekek tömeges beoltását is. A tesztek sem érdekesek: "A Hadassza kórház igazgatója szerint a kormánynak már most el kellene kezdenie a 12 évnél idõsebb gyerekek oltását is, nem kellene ezzel megvárni a Pfizer gyógyszergyártó vállalat gyerekekre vonatkozó tesztjeit."
Sajnos egyre inkább úgy látszik, hogy vannak igencsak erõs érdekkörök, amelyek - ha rajtuk múlna - 100 %-os oltottságnál sem engednének semmiféle nyitást, hanem valóban új világrendet akarnak. A Mandinerben nemrég jelent meg egy cikk arról, hogy mára hogyan kezdi eluralni Amerika minden szegmensét az "újbalos woke (felébredt, megvilágosodott) ideológia", vagyis a neokommunizmus:
Kísértet járja be Amerikát (https://mandiner.hu/cikk/20210224_kisertet_jarja_be_amerikat)
P. Dude
03-09-2021, 08:44 AM
"Kurzweil meggyõzõdése szerint a XXI. század elsõ felét három, egymást átfedõ forradalom fogja jellemezni, a genetika, a nanotechnológia és a robotika forradalma. Ezek fogják elhozni a korábban említett ötödik korszakot, a szingularitás kezdetét. Ma a >>G<< forradalom (genetika) korai szakaszában vagyunk. (...) A >>G<< leszámol a betegségekkel és az öregedéssel, de egyben alapul szolgál új, biológiailag tervezett vírusfenyegetéseknek is. A teljes mértékben kifejlett >>N<< képes lesz megvédeni minket a biológiai veszélytõl, de megteremti a saját önszaporodó fenyegetését, ami sokkal nagyobb lesz, mint bármilyen biológiai veszély. A teljesen kifejlett >>R<< révén meg fogjuk tudni védeni magunkat ezektõl a fenyegetésektõl, de mi fog megvédeni minket a miénket meghaladó, beteges intelligenciától? (Kurzweil, 2013. 294-295.)"
(Pokol Béla: A mesterséges intelligencia társadalma 18-19.)
Kurzweil könyve 2005-ben jelent meg. 2000-tõl 2014-ig, 14 év alatt õ a teljes 20. századi fejlõdés megismétlõdésével számolt, tehát 100 év fejlõdésével 14 év alatt. És aztán 2014-tõl az idei évig, vagyis 7 év alatt újra a teljes 20. századi fejlõdés ismétlõdik meg. Vagyis a technológiai fejlõdés exponenciális. Így amióta Kurzweil leírta, hogy a genetikai forradalom korai szakaszában járunk, azóta lezajlott nagyjából 200 évnyi fejlõdés.
Kurzweil arról ír, hogy a genetikai forradalom "új, biológiailag tervezett vírusfenyegetéseket" hozhat magával. Nem lennék meglepve, ha ennek az elsõ - vagy már többedik - állomása lenne a covid-járvány. Ennek fényében pedig az sem meglepõ, hogy Bill Gates a járvány utáni veszélyek között emlegeti (https://www.cnbc.com/2021/02/11/bill-gates-says-bioterrorism-climate-change-are-the-next-big-threats.html) a bioter.orizmust. A mostani járványt pedig évekkel annak bekövetkezése elõtt megjósolta.
P. Dude
03-09-2021, 11:17 AM
Hoppá, egy újabb adalék: "A tanulás elõször online környezetbe tevõdik át, de mihelyt agyunk is online lesz, új ismereteket és készségeket is le tudunk tölteni." (32. o.)
Nem tartom kizártnak, hogy az online oktatás világszerte történõ bevezetésével ezeket a folyamatokat akarják kikényszeríteni és felgyorsítani a járványra hivatkozva. Pont február elején írt (https://nypost.com/2021/02/03/elon-musk-neuralink-could-start-implanting-brain-chips-later-this-year/) arról a New York Post, hogy Elon Musk még az idén szeretné bevezetni az emberi agyba ültethetõ MI-chipeket, amikkel gondolati úton lehetne irányítani a technikát.
[B]Kurzweil könyve 2005-ben jelent meg. 2000-tõl 2014-ig, 14 év alatt õ a teljes 20. századi fejlõdés megismétlõdésével számolt, tehát 100 év fejlõdésével 14 év alatt. És aztán 2014-tõl az idei évig, vagyis 7 év alatt újra a teljes 20. századi fejlõdés ismétlõdik meg. Vagyis a technológiai fejlõdés exponenciális. Így amióta Kurzweil leírta, hogy a genetikai forradalom korai szakaszában járunk, azóta lezajlott nagyjából 200 évnyi fejlõdés.
Szia,
Tegnap este olvastam a "tudomany tudomanya" cimu konyvben, hogy 1900-tol 2000-ig csak a masodik vilaghaboru alatt volt elteres attol, hogy 12 ev alatt megduplazodott a tudomanyos teljesitmeny. Vagyis minden 12 ev alatt annyi tudomanyos eredmeny keletkezik, mint elotte a tortenelem soran osszesen.
Tehat igen, exponencialisan no, de 120 evvel ezelott is ez volt.
Es egy meglepo adat: az osszes tudos 90%-a el.
Bel
P. Dude
03-14-2021, 01:13 PM
Orbán a legújabb nyilatkozatában (https://index.hu/belfold/2021/03/14/orban-viktor-nem-tudni-mikor-lehet-nyitas/) azt mondta: a nyitás idõpontját nem lehet elõre tippelni, mert ha jön egy új mutáció, akkor a lezárások bármeddig eltarthatnak. Vegyük észre, hogy már nem arról beszél, hogy a nyitás az oltástól függ. Mintha finoman adagolnák az infókat, hogy készítsék a lakosságot a "végtelen történetre". Volt már több ilyen nyilatkozatuk, illetve elejtett megjegyzések, gyûjtögettem õket (pl. Szlávik (https://infostart.hu/interju/2021/02/18/szlavik-janos-a-virus-mar-nem-tud-velunk-szemben-nyerni), Müller Cecília (https://index.hu/belfold/2021/02/16/muller-cecilia-oltas-mutacio-jarvany/)). De most elõször a miniszterelnök beszélt errõl, és elég határozottan.
Ez is egy kulcsmondat: "a járványok korszakát éljük". Lehet, hogy Orbánnak is csepegtetik az információkat. Írtam már: Bill Gates februárban arról nyilatkozott, hogy a járvány után milyen egyéb krízisek várhatóak. Többek között a biote.rorizmusról beszélt. Most megtaláltam magyar nyelven is, az Indexen: "Bill Gates szerint a bioterrorizmus jöhet a koronavírus-járvány után (https://index.hu/kulfold/2021/02/16/bill-gates-bioterrorizmus/)". Vagy például Szlávik is arról beszélt a fent belinkelt interjúban, hogy csak a denevérben van kb. 90 fajta koronavírus, amik bármikor kiszabadulhatnak. Vagy beszélt a madárinfluenza esetleges mutálódásáról, aztán pár nappal az interjú után megjelent a hír, hogy elsõ ízben terjedt a madárinfluenza emberrõl emberre.
A másik hír az Indexen, hogy a mostanában futtatott Rusvai már a nigériai mutációra figyelmeztet (https://index.hu/kulfold/2021/03/14/tarol-a-nigeriai-mutans-olaszorszagban/), ami a brit mutációból kifejlõdött újabb variáns. És miközben Magyarország még az "eredeti" brit mutánssal küzd, több ország már a nigériai "verzióval" harcol.
Szóval úgy tûnik, hogy újabb és újabb járványokat/mutációkat, fenyegetést, bezárkózást terveznek. Egy évvel ezelõtt ezt nem hittem volna... :hogymi:
P. Dude
03-14-2021, 10:49 PM
Nekem az a furcsa, amikor már bizonyos reklámokban is maszkos járókelõk mászkálnak. Tehát amikor már egy reklám úgy mutatja be a mindennapi életet, hogy ez van, itt van a világban a járvány. Ha úgy vesszük, valahol érthetõ, ha ilyen megjelenítés mellett dönt egy cég, hiszen minimum egy éve világjárvány van, és még ki tudja meddig. Vajon a sorozatokban és filmekben is megjelennek majd a maszkos statiszták/szereplõk?
Nem tudom. Én a videóimat egyelõre még maszk nélkül veszem fel. Bár lehet nekem is viselnem kéne, nem szeretném a képernyõn keresztül megfertõzni a nézõket. :haha:
Fekete-Báró
03-15-2021, 11:14 PM
Nem tudom. Én a videóimat egyelõre még maszk nélkül veszem fel. Bár lehet nekem is viselnem kéne, nem szeretném a képernyõn keresztül megfertõzni a nézõket. :haha:
Ezért kell a gépre vírusirtó :)
haven
03-16-2021, 07:51 AM
:haha:
P. Dude
10-13-2021, 11:27 AM
A hosszért bocs, mostanában röviden írok, de ezt nem tudom pár mondattal elintézni.
CNN Uses Creepy, Dystopian "Before Times" Rhetoric to Justify Empty Shelves (https://summit.news/2021/10/12/cnn-uses-creepy-dystopian-before-times-rhetoric-to-justify-empty-shelves/)
Vagyis: A CNN hátborzongató, disztópikus "Idõk Elõtt" retorikát használ az üres polcok igazolására.
"Kérdések merültek fel a CNN-nel szemben, miután a csatorna az >>Idõk elõtt<< hátborzongatóan disztópikus kifejezést használta, hogy leírja a KOVID elõtti idõszakot, amikor az élelmiszerboltok polcai még nem voltak üresek.
A kifejezés egy olyan riportban jelent meg, amely arról szólt, hogy a munkaerõhiány és a szállítási korlátozások miatt >>az élelmiszerpolcok idén sem fognak visszaállni a normális állapotba<<.
>>Ha azt remélte, hogy az élelmiszerboltok idén õsszel és télen is úgy néznek majd ki, mint az 'Idõk Elõtt', amikor korlátlan választási lehetõségek tárultak elénk a rágcsálnivalók, italok, édességek és fagyasztott élelmiszerek soraiban, készüljön fel a csalódást keltõ hírekre<< - áll a cikkben.
Vegyük észre, hogy az >>Idõk Elõtt<< kifejezést - látszólag egyébként feleslegesen - nagybetûs írásmóddal hangsúlyozzák.
A disztópikus nyelvezet egy újabb módszernek tûnik arra, hogy az amerikai társadalmat manipulálják, hogy az emberek elfogadják >>az új normálist<<, amely visszatérõ lezárásokat, energiaválságokat és élelmiszerhiányt fog jelenteni."
Olvasgatva a híreket, felül kell bírálnom azt amit a belföldi topicban a napokban írtam. Úgy néz ki, hogy ez az évtized tényleg döntõ lesz, és akár Gednek is igaza lehet abban, hogy háborúkat fognak kiprovokálni stb. Több síkon zajlanak az események, és országonként eltérõ a helyzet. Covid, klímahiszti, most pedig láthatóan megpróbálnak mesterséges élelmiszerhiányt generálni, mint például anno a Római Birodalomban. Õsrégi módszer, és most több országban ez zajlik.
Ahogy írjátok, zûrzavaros a helyzet, és mindenféle dolog van. Röviden: a Klaus Schwab reklámarcával fémjelzett "Nagy Újraindítást" (http://magyarprepper.us/showthread.php?1405-TEOTWAWKI-Az-eddig-ismert-vil%E1gunk-v%E9ge&p=100647&highlight=Klaus#post100647) nem fogják elengedni. Mivel pedig az emberek egyre több helyen ellenállnak (https://www.youtube.com/watch?v=v_F7UvmZLxA), úgy néz ki, hogy a programból legalább néhány dolgot megpróbálnak majd erõszakkal lenyomni az emberiség torkán.
Van egy nagyon érdekes vonatkozása is az egésznek. 2019. március 6-tól 2026. április 26-ig az Uránusz a Bika jegyében tartózkodik. Ráadásul a tavalyelõtti váltás egybeesett a Halak Újholddal, és a retrográd Halak Merkúr kezdetével. Ez egy új korszakot jelent, itt (https://www.aranycsillag.net/uranusz-bika-jegyeben/) olvashattok bõvebben a változásokról. Az oldal üzemeltetõje eléggé érti a dolgát, régebb óta követem. Már tavalyelõtt márciusban, amikor még sehol sem volt a covid, és sehol sem volt a "nem lesz semmid és boldog leszel" program, ez a srác nagyon érdekes dolgokat írt le az Uránusz Bika jegyében való tartózkodásáról. Például ezt írta:
"A tulajdonhoz való viszonyunk is változáson mehet keresztül. 1850 és 1859 között, amikor szintén a Bika jegyében haladt, kezdtek jobban elterjedni a kommunista eszmék. Fõként a fiatalabb generációk között már most is tapasztalható a csökkent érdeklõdés a saját lakás, gépjármû birtoklás irányában és inkább a közös, közösségi erõforrások kapnak nagyobb figyelmet.
Az Uránusz egyoldalúságot, fanatizmust is okozhat, így bár a fentebbi változások, eszmék alapjában kedvezõknek bizonyulhatnak, de számíthatunk túlkapásokra is õket illetõen."
Persze õ még óvatosan fogalmazott, de nagyon eltalálta. Egyébként ha elolvassátok, azt is leírta 2019. március elején, hogy a 2021-es év mutatkozik zûrzavarosnak. A fentiekkel is összhangban, a cél most egyre inkább láthatóan a világkommunizmus, illetve egy kínai mintájú kiberdisztópia, egy digitális középkor. Ha belegondolunk, a "nem lesz semmid és boldog leszel" jelszó találóan utal is a középkorra, ahol szinte nem volt "középosztály", és az emberek legnagyobb részét haszonállatnak/tulajdonnak tekintették.
Az már világos, hogy a covid egy mesterségesen létrehozott laborvírus, ezt mára nagyjából tényként kezeli a mainstream közeg is (https://forbes.hu/uzlet/a-koronavirus-a-laborbol-jott-es-a-kinaiak-ezt-eltusoltak-republikanus-kulugyesek-allitjak-ezt-vaskos-jelentesukben/). (Ahogyan azt is, hogy Anthony Fauci keze is benne volt (http://medicalonline.hu/kitekinto/cikk/anthony_fauci_lemondasat_kovetelik).) Mivel elég enyhe, úgy látszik az volt vele a cél, hogy csapást mérjenek arra a kb. 10 %-ra, akiknek még volt valamennyi önálló pénzügyi erejük, függetlenségük. Kisvállalkozások, középosztály stb. Az õ ellehetetlenítésük állhat a kommunista eszmék állandó népszerûsítése mögött is, amit már régóta gyûjtögetek a mainstream médiából (http://magyarprepper.us/showthread.php?1405-TEOTWAWKI-Az-eddig-ismert-vil%E1gunk-v%E9ge&p=100621&highlight=Harari#post100621), és ami a coviddal párhuzamosan kezdõdött el.
Ha pedig visszagondoltok FerFalra, az argentin prepperre, õ már 2008-ban vagy mikor leírta (https://varositulelo.blog.hu/2012/09/09/tulelni_az_argentin_allamcsodot_ii_resz), amit az egyetemi oktatójától hallott "az ötödik piramisról". Vagyis a kommunista állam "utáni", még annál is rosszabb disztópiáról, ahol a kommunizmusban meglévõ kis középosztály is eltûnik. És mivel megszûnik a villámhárító szerepe, minden akadály elhárul a mesésen gazdag, szinte csak pár fõs elit totális uralma elõl.
Várhatóan 2024-25 környékére futnának ki ezek a dolgok (az Uránusz is 2026-ig van a Bikában). A Világgazdasági Fórum írása (https://www.forbes.com/sites/worldeconomicforum/2016/11/10/shopping-i-cant-really-remember-what-that-is-or-how-differently-well-live-in-2030/?sh=53a02c161735) 2030-ra jelezte a "teljes átalakulást", és már akkor errõl írogattak, amikor mi még a migránsokkal voltunk elfoglalva.
SHTF-re azért talán nincs sok esély, és országonként is nagyon eltérõ a helyzet. Jelenleg Magyarországon talán nincs nagy gáz. De készülni kell, készletezni stb. Azt mondhatjuk, hogy tavaly év végén volt egy történelmi váltás. Tulajdonképpen akkoriban kezdõdött el a Vízöntõ kora (https://www.aranycsillag.net/jupiter-szaturnusz-belepnek-vizonto-jegyebe/), ami felemelkedést fog hozni az emberiségnek. Ezért is mondogattam a belföldi topicban, hogy azért pánikolni sem érdemes. De a Halak korának a vége, és a Vízöntõ korának a kezdete egy átmeneti idõszak, ami sok nehézséget hozhat az emberiségnek. Ahogy egyébként a belinkelt cikk is írja (és külön figyeljétek a Plútóra vonatkozó részt):
"A váltás sosem egyszerû és eléggé megrázó is lehet egyesek számára. Ezt mutatja a december 17-én tetõzõ Mars-Plútó kvadrát. Bár lehetséges, hogy a lényeg a háttérben történik és egy része elhallgatásra kerül a hivatalos cenzúra által (a Plútó érintettsége miatt)."
P. Dude
10-25-2021, 11:47 AM
Csak egy kis tavaly februári adalék (https://kilonem100.blog.hu/2020/02/25/cenzurazott_china_uncensored). Mehetne akár a diktatúra, akár a vírus topicba is, szerintem itt van a legjobb helyen, egy mozaikdarabka:
"Térjünk vissza az elitre és Kínára és ennek az világnak a mûködésére és koronavírusozzunk egy kicsit innen a karanténból, ahol tkp. vagyok. A China Uncensored nem véletlenül van a kínai rezsim bögyében. Legutóbb arról számolt be, hogy az ENSZ WHO fõtitkára méltatta Kína mennyire példásan kezeli a járványt, amibõl utólag azért látjuk, hogy nem sok minden igaz. Cserébe a WHO nemcsak anyagilag függ Kínától, de más korrupciós és szexuális visszaélések botrányai is terhelik. És nem mellesleg ennek az ENSZ-szervezetnek a kezében van a járvány nemzetközi szintû kezelése ugyebár. A Kína által kilóra megvett etióp származású WHO-fõtitkárral az élén.
Sokan gondolhatnánk, hogy egy diktatúra minden embertelensége ellenére hatékonyságában a legjobb eszköz egy járvány kezelésére. Ezért kap a járványügy világszerte különleges jogosítványokat. Egy diktatórikus rezsim pedig egyenesen mindent megtehet, nem kell emberjogi aggályokkal bajlódjon. Nos, mi sem áll távolabb a valóságtól. Egy diktatúra számára korlátlan lehetõség nyílik bármi eltussolására, akár az utolsó pillanatig is, legyen az egy kontinenst fenyegetõ atomkatasztrófa, mint Csernobil (https://kilonem100.blog.hu/2019/06/08/csernobil_maga_volt_a_szovjet_rendszer).
Bármit megtehetnek a rezsim számára valamiért kényes járványról információkat kiszivárogtatók elhallgattatására és pontosan ez történt Kínában. Valóban bármit megtehetnek, akár a betegek érdekeinek tökéletes figyelmen kívül hagyásával vagy a polgárok tömegeinek veszélyeztetésével, elégtelen ellátást nyújtó távoli koncentrációs táborokba zárhatnak akár minden fertõzés gyanús esetet, ahol összezártan a vírussal való megfertõzõdésnek nagyobb a valószínûsége, mint annak, hogy élve kijuss onnan. Ettõl való félelmükben viszont a polgárok semmilyen tünettel nem fordulnak orvoshoz, elkerülik az egészségügyi intézményrendszert, a hatóságok látókörét, betegen akár továbbfertõzve és kitéve magukat és másokat is a legrosszabb forgatókönyvnek, amik a járvány veszélyességét mind továbbnövelik.
Ez egy diktatúra és bármely diktatúra valódi kockázata. Ezért fontos még idõben útját állni a kiépülésének, mielõtt nem késõ. Nemcsak az interneten."
P. Dude
10-27-2021, 09:55 AM
Áprilisi cikk a G7 oldalról:
Mi igaz a Nagy Visszaállításból? (https://g7.hu/vilag/20210411/mi-igaz-a-nagy-visszaallitasbol/)
"Talán az tette igazán népszerûvé a Nagy Visszaállítást, hogy az összes most népszerû konspirációs elmélet töredékét össze lehet rendezni vele egy nagy egységes világmagyarázatba."
Ez azért így nem igaz.
"Ami igazán érdekes, hogy a Nagy Visszaállítás, mint program tényleg létezik. (...) Klaus Schwab, a Világgazdasági Fórum alapító vezetõje teljesen nyíltan, lelkesen képviseli a Nagy Visszaállítást, tavaly könyvet (http://reparti.free.fr/schwab2020.pdf) is kiadott, és podcast-sorozatot (https://pod.link/1517364006) is indított ezzel a címmel, ami egyben a koronavírus idején tartott virtuális davosi találkozó címe is volt. (...)
Közben amennyire sekélyes a davosi elit nyelvezete és világértelmezése, annyira valósak azok a folyamatok, amelyek miatt az emberek felkapják a fejüket az összeesküvés-elméletre.
A cikk elején idézett baljós jövendölés, hogy az embereknek (pontosabban az átlagembereknek) nem lesz semmi tulajdona és ezzel boldogok lesznek, tulajdonképpen a megosztáson alapuló gazdaság szélsõséges esete. Amikor az ember már nem hogy lakást vagy autót, de mosógépet vagy kenyérsütõt sem vesz, nehogy néha kihasználatlanul pihenjen. Ez a szélsõséges optimalizálás nem teljesen ismeretlen az emberiség történetében, legalábbis a vadászó-gyûjtögetõ társadalmak idején biztosan jól jött a nagy alkalmazkodóképesség, de a modern korszak után valószínûleg kevesen vágynak egy ilyen kiszolgáltatott helyzetre. Arról nem is beszélve, hogy mennyire disztópikus belegondolni abba, hogy ha nem mi fogjuk birtokolni a javakat, akkor kik – a válasz természetesen az, hogy a davosi elit és az általuk menedzselt pénzügyi alapok.
Sokakban visszatetszést kelt az is, ahogyan a nemzetállamok visszaszorulnak a nagyvállalatok javára, ahogyan azt a Világgazdasági Fórum szorgalmazza. A nemzetállamokat sokat lehet kritizálni, de továbbra is ezek alapozzák meg a nemzetközi jogrend legitimációját, és nehéz elképzelni, hogyan mûködhetne a rendszer akár csak jelképesen is demokratikusan ezek részvétele nélkül."
Ír arról is, hogy bár Klaus Schwab meghívására valóban összegyûlnek a világ pénzügyi és politikai vezetõi, azért attól még Schwab és a Világgazdasági Fórum nem igazán komoly tényezõk. Ezt viszont én, mint az "összeesküvés-elmélet" híve nem is vitatom. Korábban is írtam már, hogy Schwab nyilván a reklámarca, kirakatembere a dolognak.
"Maga a Világgazdasági Fórum, mint nem túl méretes civil szervezet legfeljebb egyfajta soft powert képes kifejteni, bár ez is korlátozott, hiszen a szervezet a leginkább azt keresi, hogy hogyan tud olyan dolgokat állítani a világról, ami az összes érdekelt félnek megfelel, akiket asztalhoz próbálnak ültetni. Ezért nagyon meglepõ dolgokat semmiképpen nem állítanak, legfeljebb a globális elit véleménykonszenzusát követik le. Ezért aztán az egész WEF-ideológia a leginkább arról szól, hogy hogyan tud minél kevesebb nagyhatalmú résztvevõt megsérteni, miközben megteremtik az emberarcú nagyvállalatok kommunikációs eszközét."
Na de ha a Világgazdasági Fórum "a globális elit véleménykonszenzusát követi le", és "a nagyvállalatok kommunikációs eszközeként" szolgál, akkor ezzel pontosan azt írta le a cikk, hogy Schwab a reklámarc, a Great Reset pedig a globális elit és a multik terve, "véleménykonszenzusa".
"És még nagyon sokat újítani sem kell, hiszen a Nagy Visszaállítás szinte pont ugyanaz, mint amit a kilencvenes években az Új Világrend (https://en.wikipedia.org/wiki/New_World_Order_(conspiracy_theory)) (New World Order) címke alatt futó elmélet állított, csak az idõhorizontja került közelebb a jelenhez."
Akkor ezen nem árt elgondolkodni, nemde?
raktaros
10-29-2021, 05:28 PM
Egészen jól összefoglalja a helyzetet: Ébresztõ! - Dr. Tamasi József üzenete (https://odysee.com/@OrvosokaTisztanlatasert:a/ebreszto:9)
P. Dude
11-06-2021, 04:12 PM
Egészen jól összefoglalja a helyzetet: Ébresztõ! - Dr. Tamasi József üzenete (https://odysee.com/@OrvosokaTisztanlatasert:a/ebreszto:9)
Az tény, hogy jobb világ jön, mert közeledik a Szatja-juga, a Vízöntõ Kora. Ebben persze lehet hinni vagy nem hinni, de az a világot nem nagyon érdekli, hogy ki "hisz" vagy ki "nem hisz" benne. :) Szóval mi most valóban egy történelmi kor kellõs közepén vagyunk, a két világkorszak közötti átmenetben.
Azt meg már csak az nem látja aki nem akarja, hogy az elmúlt 2 évben a covid-õrülettel megpróbálják elnyomni az embereket, mindenkit folyamatos bizonytalanságban és félelemben tartani. Összeugrasztják a fehéreket a feketékkel (lásd BLM-cirkusz), az ótottakat az ótatlanokkal, a maszkfanokat a maszktagadókkal, stb. Hogy olyan dolgokról beszéljünk és vitatkozzunk, amik elterelik a figyelmet a lényegrõl, mondjuk úgy, a spirituális ébredésrõl. Minden egyes, oltással/coviddal kapcsolatos Qruc cikk alatt is több száz hozzászólás, és tombolva dühöngve anyázzák egymást mindkét oldalról, hogy ki miért olt, miért nem olt. Próbálom ott is mondogatni, hogy hagyják már ezt abba, mert nem ez a lényeg. Ez a figyelemelterelés, a tûzijáték.
Az, hogy jövõ nyárra talán befejezik a terrort, már a múlté. Ezt Orbán is világossá tette, amikor mindkét miniszterelnöki rendeletébe beleírta az 1 év fizetés nélküli szabadságot, majd hozzátette, hogy az 1 év elteltével - tehát 2023-tól - azonnali hatályú felmondás lehet annak, aki nem bökette magát. Vagyis a jövõ évet egy az egyben behúzta járványcirkusznak, de még utána 2023-ban is azzal számol. Ne legyen igazam, de ez a munkáltatói jogkörbe adott oltás, meg a lopott e-mail címekre kiküldött kormányzati zaklatás a harmadik oltás felvételére, ezek még csak az elsõ lépések.
Ez megint egybevág azzal, amit nemrég olvastam: a bolygóállások most kedveznek a jogtiprásnak, amit a "gréjtrizitesek" ki is használnak. Lásd: minden elõzmény nélkül váratlanul adták ki a két Orbán-rendeletet is, és azonnal, még azon a héten megkezdték a végrehajtásukat. Egy-két nappal elõtte még vígan békemeneteltek, szóval nagyon úgy néz ki, hogy itt a "nemzetközi erõk" kapcsoltak magasabb fokozatra, és jelezték a választások elõtt Orbánnak, hogy akkor még az idén produkálnia kell egy fokozottabb átoltottsági számot. Tudom alusisakos laposfõdes vagyok. Csak éppen egy éve azokat is kiröhögték, akik génmódosító vakcinárõl beszéltek, most meg nyár óta széles körben bökik az embereket jóváhagyott DNS-alapú oltással, vagyis közvetlenül a sejtmagba juttatott S-fehérjével.
Az elnyomás, korlátozások és jogsértések pedig nem fognak megszûnni 2023 elõtt. A fordulópont 2024 környékén mutatkozik, sajnos akkor jöhet majd igazán a neheze. De utána már a javulás következik, és azt nem tudják megakadályozni semmilyen covid/klíma/MI terrorral.
raktaros
11-07-2021, 12:03 PM
Talán ide...
https://www.youtube.com/watch?v=px9Z57jRLf4
https://www.youtube.com/watch?v=REJXIL3IS8k
Dream_walker
08-31-2022, 08:00 PM
Remélem rendes méretben rakja ide.
9280
Az eddig ismert világ túl nagy szabadságot ad túl soknak. Vélhetően ezért is néz ki úgy, hogy a problémákat nem a szeszélyes véletlen okozza, hanem meghatározott céllal csinálhatják.
Ezen a ponton el tudom képzelni hogy elértük és ez után (a következő pár évben) jön egy olyan mélyrepülés amiből már nem mászunk ki. Kezdődik minden akkor amikor elfogy a gáz. Február? Esetleg? :( Persze semmi sem biztos, csak gondolkodom rajta, mert a legrosszabb forgatókönyv is teljesen reálisnak tűnik.
Dream_walker
09-28-2022, 06:53 AM
Nincs olyan, hogy amiből nem mászunk ki. Mindenből kimászunk, csak nem kell abbahagyni a mászást.
varég
09-28-2022, 07:10 AM
Nincs olyan, hogy amiből nem mászunk ki. Mindenből kimászunk, csak nem kell abbahagyni a mászást.
Csak (etikai) kérdés, hogy a kimászás közben mások milyen sérüléseket szenvednek...
Bár néhány esetben ez sokad rangú dolog.
Ezen a ponton el tudom képzelni hogy elértük és ez után (a következő pár évben) jön egy olyan mélyrepülés amiből már nem mászunk ki. Kezdődik minden akkor amikor elfogy a gáz. Február? Esetleg? :( Persze semmi sem biztos, csak gondolkodom rajta, mert a legrosszabb forgatókönyv is teljesen reálisnak tűnik.
Ne felejtsük el, hogy a gáz nem fogyott el, sem a kőolaj, csak politikai döntés miatt a Nyugat nem vesz - közvetlenül - az oroszoktól. Ha elfogy az energiahordozó a tárolókból majd vesznek a kínaiaktól. Igaz ugyan, hogy Kína az oroszoktól veszi a "véres" gázt, olajat, és persze drágábban adja tovább a hülye EU-nak, de az EU büszke lehet magára, hogy az oroszokkal nem üzletel. Az EU politikusainak az a fontos, hogy ne legyen arcvesztés, de végén fővesztés lesz belőle. A svédek és az olaszok már jobbra szavaztak és kormányt cseréltek.
Persze már a helyzet, ha az elit úgy döntött, hogy nem tovább a szekér, inkább a szakadékba vezetik a civilizációnkat. Reális lehet, hogy nem akarják, hogy a 8-9 milliárd ember a Föld utolsó tartalékait is feleméssze, akkor pedig az lesz, amit P.Dude is írt: reset. Az pedig villámcsapásszerű lesz, mert a tömegeket addig lehet irányítani, amíg nem éheznek, nem fáznak és van áram.
P. Dude
09-28-2022, 08:20 AM
A Vízöntő kora - Szatja júga stb., nem véletlenül beszéltek róla (eltérő neveken) különböző régi civilizációk - mindenképpen közeledik. Ez pedig egy természeti esemény, a bolygók mozgásán alapul. Ebből eredően nem lehet "megakadályozni" sem járvány előidézésével, sem háború kirobbantásával, sem gazdasági-, migrációs-, energia- vagy élelmiszerválsággal, sem hiperinflációval. (Még atomháborúval sem, mert a reinkarnáció elvileg akkor is folytatódna.)
Az más kérdés, hogy a várhatóan előttünk álló időszakot valószínűleg elképzelni sem tudjuk, mert egyikünk életében sem volt még ekkora krízis. Az események spirituális hátterének ismerete nélkül (vagy akár annak ismeretében is) sokan feladhatják és "abbahagyhatják a mászást", ahogy Dream_walker fogalmaz. Bízom benne hogy mindannyian túléljük, és azok is akik fontosak a számunkra.
P. Dude
09-28-2022, 08:28 AM
Csak (etikai) kérdés, hogy a kimászás közben mások milyen sérüléseket szenvednek...
Bár néhány esetben ez sokad rangú dolog.
Az utóbbi években amúgy gyanúsan ráálltak - pl. Hollywood - a kannibalizmus témára. Nemrég pedig a New York Times újságírónője váltott ki botrányt az emberevést népszerűsítő cikkével.
varég
09-28-2022, 08:50 AM
Az utóbbi években amúgy gyanúsan ráálltak - pl. Hollywood - a kannibalizmus témára. Nemrég pedig a New York Times újságírónője váltott ki botrányt az emberevést népszerűsítő cikkével.
Erre azt mondom, amivel sokkoltam az ismerőseimet:
Beszélgetéskor felmerült, hogy megölnék-e valakit.
Simán rávágtam, hogy igen.
Kiegészítve azzal, ha a bűn elkövetésével a saját, vagy a szeretteim biztonsága a cél.
De azért, hogy elvegyem a telefonját, vagy ilyen lényegtelen dolgok miatt eszembe nem jutna.
Ha azon múlna, lehet embert is ennék. De ehhez igen durva helyzetnek kéne lennie, és valószínű, hogy addigra már nem lennék életben, mire oda kerül a sor.
Amúgy Jack London megírta:
Ölj, vagy megölnek.
Falj, vagy felfalnak.
Így szól a törvény...
Ne felejtsük el, hogy a gáz nem fogyott el, sem a kőolaj, csak politikai döntés miatt a Nyugat nem vesz - közvetlenül - az oroszoktól.
A vezetéket felrobbantották. Így ha akarnának se venni se tudnának a vezetéken keresztül. (jelen pillanatban)
P. Dude
09-28-2022, 11:24 AM
Ha elfogy az energiahordozó a tárolókból majd vesznek a kínaiaktól.
Kivéve ha addigra Tajvan ürügyén megnyílna a világháború ottani frontvonala is, és Kína sem adna gázt.
A vezetéket felrobbantották. Így ha akarnának se venni se tudnának a vezetéken keresztül. (jelen pillanatban)
Egy meglévő vezeték megrongálódott szakaszát, valószínűleg sokkal hamarabb ki tudják javítani (ha van rá akarat), mint új vezetéket letenni (Pl. Katarból indítva). Az viszont jó kérdés, hogy ki lenne hajlandó invesztálni egy új, európai gázvezetékbe, amikor az EU-t dróton rángatja az USA? Persze az EU is megépítheti magának, de mire döntést hoznak, szét hullik az egész kóceráj.
Egy meglévő vezeték megrongálódott szakaszát, valószínűleg sokkal hamarabb ki tudják javítani (ha van rá akarat), mint új vezetéket letenni (Pl. Katarból indítva). Az viszont jó kérdés, hogy ki lenne hajlandó invesztálni egy új, európai gázvezetékbe, amikor az EU-t dróton rángatja az USA? Persze az EU is megépítheti magának, de mire döntést hoznak, szét hullik az egész kóceráj.
A gond hogy a kijavítás idejét még megtippelni sem tudják egyelőre. Úgyhogy nem hogy az hogy elkezdődött a javítás és meglesz pár nap múlva vagy pár hét múlva, hanem még azt se tudják hogy ha elkezdik akkor mikor lesz kész. Hónapok? Fél év? Megtippelni sem tudják a szakértők sem. :(
"MOSCOW, September 27. /TASS/. The damage that occurred at three lines of offshore pipelines Nord Stream 1 and Nord Stream 2 is unprecedented, with the time of recovery impossible to estimate so far, Nord Stream AG, the operator of Nord Stream 1, told reporters on Tuesday."
P. Dude
09-28-2022, 12:03 PM
Erre azt mondom, amivel sokkoltam az ismerőseimet:
Beszélgetéskor felmerült, hogy megölnék-e valakit.
Simán rávágtam, hogy igen.
Kiegészítve azzal, ha a bűn elkövetésével a saját, vagy a szeretteim biztonsága a cél.
De azért, hogy elvegyem a telefonját, vagy ilyen lényegtelen dolgok miatt eszembe nem jutna.
Ha azon múlna, lehet embert is ennék. De ehhez igen durva helyzetnek kéne lennie, és valószínű, hogy addigra már nem lennék életben, mire oda kerül a sor.
Amúgy Jack London megírta:
Ölj, vagy megölnek.
Falj, vagy felfalnak.
Így szól a törvény...
Embert elvileg így is eszünk sajnos. Egy kutatás a lakosság jelentős százalékánál mutatott ki valami olyan értéket, ami egyébként csak kannibál törzseknél volt megfigyelhető. Szóval valószínű hogy a maffiák a gyorséttermekben is tüntetik el az áldozataik testét, vagy valami ilyesmi. Szóval célszerű kerülni a junk foodot...
Amiről írsz, azt a jog végszükségnek vagy jogos védelemnek nevezi, és apokalipszis nélkül is mindkettő klasszikus büntethetőséget kizáró ok. A háttér amúgy nagyon érdekes: az Alkotmánybíróság első elnöke, Sólyom László - és vele együtt a korábbi AB gyakorlat - rettentő módon erőltette az élethez való jog abszolút természetét. A jogos védelem vagy a végszükség esetén sem ismerte el az élethez való jog relativitását. Ehelyett olyan nyakatekert hadoválással próbált "érvelni", hogy ezek "jogon kívüli helyzetek". A diplomamunkámban pont azt vezettem le, hogy a jogos védelem teljes mértékben, ízig-vérig "jogi helyzet".
Még érdekesebb, hogy amit Sólyoméknak büdös volt felvállalni - ti. hogy az élethez való jog bizony relatív természetű, aminek a kimondása mellett nem lehetett volna még látszólagos "érveléssel" sem "megindokolni" a halálbüntetés abolíciójának Magyarországgal szemben támasztott "nemzetközi elvárását" -, azt a sokat támadott (és egyébként tényleg banánköztársaságokra emlékeztető) Alaptörvény, és annak nyomán az új Btk. szép csöndben felvállalta, és hallgatólagosan elismerte az élethez való jog relatív természetét. Nem mondta ki, de egy ügyes húzással olyan jogi keretet teremtett a jogos védelem szabályozásának, ami szerintem máshogy nem értelmezhető (ahogyan azt szintén bemutatom a dolgozatomban).
P. Dude
09-28-2022, 12:07 PM
Ha kijavítják, akkor Hugyos Joe miért ne tehetné tönkre újra, 10 méterrel arrébb?
Ne felejtsük el, hogy a gáz nem fogyott el, sem a kőolaj, csak politikai döntés miatt a Nyugat nem vesz - közvetlenül - az oroszoktól.
Szia,
Ez nem igaz: a gazra nem vonatkoznak a szankciok.
Az oroszok dontottek (https://24.hu/fn/gazdasag/2022/09/05/gaz-foldgaz-vlagyimir-putyin-eszaki-aramlat-gavezetek-gazszallitas-gaztranzit-kreml-rezsi-futes/) ugy, hogy nem hajlandoak betartani a megkotott szerzodeseket.
Bel
P. Dude
09-28-2022, 12:58 PM
A svédek és az olaszok már jobbra szavaztak és kormányt cseréltek.
Ehhez most olvasom a twitteres bájolgást:
"Zelenszkij azt írta, burkoltan máris tovább követelőzve: 'Gratulálok Giorgia Meloninak és pártjának a választási győzelemhez. Elismerjük Olaszország Ukrajnának nyújtott folyamatos támogatását az orosz agresszió elleni harcban. Számítunk az további gyümölcsöző együttműködésre az új olasz kormánnyal.'
Meloni a Twitteren válaszolt: Kedves Zelenszkij elnök úr, számíthatsz a hűséges támogatásunkra az ukrán emberek szabadságának ügyében. Legyél erős és tarts ki hitedben!"
P. Dude
09-28-2022, 03:03 PM
Szia,
Az oroszok dontottek (https://24.hu/fn/gazdasag/2022/09/05/gaz-foldgaz-vlagyimir-putyin-eszaki-aramlat-gavezetek-gazszallitas-gaztranzit-kreml-rezsi-futes/) ugy, hogy nem hajlandoak betartani a megkotott szerzodeseket.
Bel
Teljesen lényegtelen, hiszen színjáték az egész. A valóságban megint mindenhol az emberek szenvednek valóságosan az elitek látszólagos ellenségeskedése miatt.
Szia,
Bel
Én nem a szankciókra céloztam, hanem arra döntésre, hogy az EU leépíti az oroszoktól érkező gázszállítmányokat, nyilván nem egyik pillanatról a másikra és a tagországok sem egyforma ütemben. Azt, hogy ezt a döntést papírra vetették-e, vagy csak hangoztatták, részletkérdés. A németek döntöttek úgy, hogy a már elkészült NS2-t nem helyezik üzembe, nem az oroszokon múlt. Ezt még a nyugati sajtó sem tagadta eddig. Az, hogy a kisebb-nagyobb leállások, üzemzavarok, karbantartások körül mi az igazság, nem tudjuk. (és a 24.hu - tól sem fogjuk megtudni az igazságot).
Mostanában trendi mindent az oroszok nyakába varrni, de ez nem segíti a tisztánlátást.
Átfutottam a belinkelt cikket, de be nem tartott szerződésekről nem volt szó benne. A háború előtt a nyugati vállalatok jellemzően rövidtávú szerződéseket kötöttek. Ekézte is a baloldal Orbánt, hogy a hülye hosszútávú szerződést kötött a ruszkikkal.
P. Dude
09-29-2022, 07:59 AM
Ha kijavítják, akkor Hugyos Joe miért ne tehetné tönkre újra, 10 méterrel arrébb?
Tessék:
"Újabb szivárgást észleltek, ömlik a gáz az Északi Áramlat vezetéken (https://index.hu/kulfold/2022/09/29/eszaki-aramlat-gazvezetek-szivargas-svedorszag-dania-oroszorszag-hadihajok-haboru-orosz-ukran-konfliktus/)
Ezzel összesen négy helyen szivároghatnak a vezetékek."
"A svéd parti őrség újabb gázszivárgást észlelt az Északi Áramlat 2 gázvezetéken, az Északi Áramlat-1-en talált jelentős nagyságú lyuk közvetlen közelében – számolt be csütörtök reggel a Svenska Dagbladet."
Átfutottam a belinkelt cikket, de be nem tartott szerződésekről nem volt szó benne.
Szia,
Ez abbol (https://24.hu/fn/gazdasag/2022/09/05/gaz-foldgaz-vlagyimir-putyin-eszaki-aramlat-gavezetek-gazszallitas-gaztranzit-kreml-rezsi-futes/) idezet: "Oroszországnak múlt szombaton (https://24.hu/fn/gazdasag/2022/09/02/foldgaz-gaz-gazprom-gazszallitas-eszaki-aramlat-1-eu/) kellett volna újraindítani a gázszállításokat az Északi Áramlat gázvezetéken keresztül", es ahova mutat a link, ezt irtak (tehat ez eggyel korabbi hir: "Alekszander Novak orosz miniszterelnök-helyettes csütörtökön bejelentette, hogy tartják magukat a korábbi ütemtervhez, így megkezdőhet a szerződések szerinti gázmennyiségek leszállítása az Északi Áramlat 1 vezetéken".
Tehat igazad van, az eredetileg belinkelt cikkben nem volt benne, csak eggyel tovabb kattintva.
Bel
P. Dude
10-20-2022, 02:08 PM
Ne felejtsük el, hogy a gáz nem fogyott el, sem a kőolaj, csak politikai döntés miatt a Nyugat nem vesz - közvetlenül - az oroszoktól. Ha elfogy az energiahordozó a tárolókból majd vesznek a kínaiaktól. Igaz ugyan, hogy Kína az oroszoktól veszi a "véres" gázt, olajat, és persze drágábban adja tovább a hülye EU-nak, de az EU büszke lehet magára, hogy az oroszokkal nem üzletel.
Vagy most a legújabb felvonásban a törökök fejhetik Európát (https://index.hu/kulfold/2022/10/19/oroszorszag-torokorszag-gazszallitasok-megallapodas-gazcsomopont-torokorszagban-erdogan-putyin/).
P. Dude
12-30-2023, 01:42 AM
9458
9459
9460
"A sokakat felkavaró korunk káoszában semmi szokatlan nincsen. Teljesen normális helyzet, amikor egy faj a bolygó elhagyására készül. Ez a történelem végét kísérő káosz.
Ez kétségtelen. A jelek körülvesznek bennünket. A szemmel nem látható, de a pszichedelikumokkal foglalkozók előtt nyilvánvaló jelek párhuzamosak a technológiai kultúránk átalakulásaival. A kettő valójában egymás kifejezése. Ilyenek az új emberiség szülési fájdalmai."
(Terence McKenna: Ősi Újjáéledés)