PDA

View Full Version : Burgonya termesztése hordóban, dézsában, vödörben

Sergeant
04-15-2020, 07:18 PM
A kertem talaja agyagos és az utóbbi években egyre kevesebb csapadéknak köszönhetõen igen kemény.
Burgonya termesztésére alkalmatlan. Viszont én szeretem a krumplit, ezért alternatív megoldást kerestem.
Fontos táplálék növénynek tartom, amelyet nélkülözhetetlennek érzek a mindennapokban.

https://hobbikert.hu/magazin/dezsaban-termett-10-kilo-szines-krumpli.html

Most egy 200 literes dézsa és 4 vödör került beültetésre. Palántaföldet használtam és kútvízzel öntözöm.
Természetesen elõtte hetekig csíráztattam abkakpárkányon a vetõgumókat. A földet teljesen szétmorzsoltam.
Egyetlen kilónyi vetõgumót használtam fel.

A mai naptól kezdõdik a 10 hét...

Dream_walker
04-16-2020, 06:38 AM
Igaz, hogy angolul vannak, de ezer meg egy hasznos ötlet meg okosság, már csak a képeket végignézve:

https://hu.pinterest.com/search/pins/?q=potato%20tower&rs=typed

Amúgy az agyagos talaj nem probléma sehol, egyszerûen csak fel kell lazítanod. Keverj hozzá a burgonyának kijelölt darabon jó sok félérett komposztot vagy tõzeget. Talán a tõzeg jobb is a lazításra, és nem drága túlságosan (jelenleg mondjuk lehet, hogy elég drága, szalma is jó helyette, csak áztasd be alaposan a földbe keverés elõtt).

Sergeant
04-17-2020, 04:54 AM
Szalma törekkel, trágyával évek óta próbálkozom. Sõt még hungarocell golyócskákkal is.Ha az ember otthon lenne folyamatosan (volt egy ilyen idõszaka az életemnek), akkor irtózatosan nagy idõ és víz ráfordítással valóban meg lehet oldani a dolgot.
Jelenleg elsõsorban gyümölcs fákat telepítek a telkemre, közzé egy kis paprika, paradicsom, borsó, cukkini, csillagtök. Utóbbi kettõ imádja. Meg persze a régi vesszõparipám: a csicsóka.
Viszont ahhoz, hogy ne amorf krumplikat kapjak végeredménynek, értelmetlenül sok munkát kellene beletenni. Átlagban 320 órát dolgozom munkahelyeken, a kertet mellette mûvelem, számtalan más elfoglaltságom mellett.
Az ellenõrzött, szinte környezettõl elzárt körülmények közötti burgonyatermesztés tûnik a megoldásnak.

BragBOL
04-17-2020, 09:03 AM
Polisztirol golyócskákat használtál vagy valami lebomló anyagút?
Ha az elsõ, akkor rögtön szívrohamot kapok! nem vicc!
Ki nem állhatom a fényre széthulló mûanyagokat, és a polisztirolt!
Ha ilyet látok elmegy a kedvem az élettõl is!

Nem könnyû a talajlazítás, pláne ha a vakond tönkreteszi 3 év munkáját (mert felhozza az alsó rétegeket) pl. az én esetemben.
Én pl konyhai hulladékok elõkomposztálását próbálnám megoldani nagyon kis területen. Hogy aztán azzal próbáljak talajt lazítani.

Sergeant
04-17-2020, 09:25 AM
Összesen van 1000 négyszögölem két telken. Annyi konyhai hulladékot az életben nem komposztálsz, ami elég lenne hozzá. :D
Egyébként, sima hungarocell táblát morzsoltam szét valamikor és kipróbáltam egy ágyásnál , miután olvastam egy kertészeti könyvben a módszerrõl. nem vált be a dolog.

fater.lajos
04-18-2020, 02:19 PM
Krumpli szalma alatt.

https://www.youtube.com/watch?v=lvs_25WZ14s

Sergeant
04-19-2020, 02:13 PM
https://youtu.be/dMrkIecqQL8

Sergeant
04-30-2020, 05:37 AM
Már kezdtem aggódni, de tegnap végre elkezdett elõbújni a krumpli. :)
Kellett neki két hét. Nem gondolhatok másra, mint hogy a változékony idõjárásnak köszönhetõ a késedelem.
Egy a lényeg, végre beindultak. :D

Sergeant
05-07-2020, 08:03 AM
8701
Bármennyire is érdekes az idõjárásunk, de szépen cseperednek a kis krumplik. :)
A nagy dézsában még csak most bújnak elõ.

Al Bundy
05-07-2020, 12:31 PM
Nagyon otletes, tetszik. Kivancsi leszek a vegeredmenyre.

Sergeant
05-07-2020, 03:12 PM
Én is, de nagyon. :D

Sergeant
05-18-2020, 05:42 AM
Egyelõre minden rendben. Nagyon szépen növekednek, erõsek a növények.
A vödrös változatnál lassacskán eljutok a töltögetésig. A nagy dézsában lassabban indult meg a dolog, valószínûleg a föld lassabban melegedett fel, mint a kicsikben, de ott is rendben minden.
Jó rájuk nézni. :)

Sergeant
05-23-2020, 07:58 AM
8718
Az Apokalipszis Mgtsz. bemutatja növekvõ mezõgazdasági termékeit. :D

st.jimmy
05-24-2020, 09:53 AM
Mgtsz. = megtoszhatja?

Az is egy értelmes név egy ilyesmi kezdeményezésnek :D

Sergeant
05-24-2020, 12:01 PM
Igazából a mezõgazdasági termelõ szövetkezetre gondoltam. :)
De ez is egy hozzáillõ gondolat.
Meglátjuk, hogy mi lesz a végeredmény. Nagyon sokan próbálkoztak már hasonló módszerekkel, de a hozam sokszor elmaradt.
Holnap már elkezdem a vödröket feltöltögetni palántafölddel. A dézsa még ráér, ott van némi fáziskésés.

Sergeant
06-05-2020, 01:46 PM
8730
Nagyjából másfél hét telt el. Megvolt a második töltögetés.
Gyönyörûen fejlõdnek. :)

Sergeant
06-06-2020, 05:13 AM
Végre asztali gép mellett ülök, így kényelmesebb írni, mint tableten. :)
Néhány gondolatot megosztanék veletek.
Ennek a termelési módszernek határozott elõnye, hogy jóval kevesebb munkát igényel, mint a szabadföldi burgonya termesztés. Akár nagyvárosi környezetben, erkélyen, háztetõn is megoldható. Prepper szempontból igen elõnyös.
Eddig, az elõkészületekkel együtt, a tároló edények kilyukasztása, megfúrása, megtisztítása, a földdel való feltöltésük, ültetés, töltögetés, tejjel való permetezés, nagyjából összesen két órámat vette el. Ez igencsak kevés.
Nem kell kapálni, hajlongani, nincsenek kártevõk, stb.. Egyszóval: kényelmes.
Már csak a hozam lesz a vízválasztó, hogy mennyire éri meg. Láthatólag jól érzik magukat a növények. A végén az is ki fog derülni, hogy dézsában vagy vödörben lehet hatékonyan termelni. Bár mindkettõnek meg vannak az elõnyei. A vödör sokkal mobilabb, akár átköltöztetés, menekülés szempontjából is.
Akinek van tapasztalata a ládás termesztéssel, szívesen veszem ha megosztja. Nem mindenkinek jött be a dolog, kíváncsi vagyok, hogy mi lehetett a kudarcok oka.

Sergeant
06-06-2020, 05:25 AM
Szakmai oktató film zárt térben való burgonya termesztésrõl, extrém körülmények között. :D

https://www.youtube.com/watch?v=TJzOwy-HxYU

Sergeant
06-19-2020, 01:42 PM
8750
Megint eltelt egy kis idõ. Átéltünk viharokat, szelet és jeget.
Elkezdõdött a virágzás. Nem kicsit nõttek a növények. :)

Dream_walker
06-19-2020, 07:38 PM
Jól néznek ki. Már tényleg kíváncsi vagyok, hogy mit sikerült összehozni a felszín alatt. Nálunk az elsõ újkrumplikat pont a virágzáskor szokás felszedni, csak mondom ;)

Sergeant
06-20-2020, 09:31 AM
Megvárom a végét. Csinálok még egy töltögetést, bár lehet, hogy teljesen feleslegesen.
Kíváncsi vagyok, hogy mi lesz alatta, ha békén hagyom.
Kereken másfél méter magasak lettek, ekkora krumplim még soha nem volt. :D
Láthatóan jól érzik magukat a védett környezetben.

Sergeant
07-04-2020, 09:22 AM
Az összes krumpli virágzik, úgy mintha abba sem akarnák hagyni. :)
Semmi sárgulás, száradás. Még mindig nem nyúlok a felszín alá, várok...
Közben megint eltelt két hét.

Sergeant
08-03-2020, 03:16 PM
8807
Ma úgy döntöttem, hogy kiszedem a krumplit. Bár még csak itt-ott kezdett sárgulni a zöldje.
A nem egész egy kg vetõburgonyából 5,5 kg szép krumpli lett. Többre számítottam, de ez a föld ennyit bírt.
Nem használtam vegyszert, mûtrágyát. Csak elültettem és töltögettem.
Jövõre okosabb leszek, istállótrágyával jól bekeverem a földet és csövekkel megoldom, hogy a dézsa alja is nedvesebb legyen. Úgymond homogén módon nedvesítsem a talajt locsoláskor. Nem kellett kapálni, gyomlálni, hajlongani vele.
A termés ajándék, jövõre újra próbálkozom már ügyesebben.
Egy viszont biztos, a végtermék teljesen bio. :)

TMIB
08-03-2020, 03:40 PM
Nálunk minden paprika és paradicsom elpusztult, de a krumpliból legalább 3 kihajtott. Meglátjuk hogy mi lesz belõle. :)

Sergeant
08-03-2020, 06:06 PM
Nálam búrjánzik a paradicsom. Még azok a magok is kihajtottak a sok esõtõl , amik hosszú évek óta a talajban pihennek.
A paprikáat viszont rágják a fülbemászók.
Ami igazán sok az a cukkini. :)

P. Dude
08-03-2020, 06:09 PM
A paradicsom itt is szépen alakul. Volt a közelmúltban egy böszme jégesõ is, de szerencsére nem tett komolyabb kárt benne.

Sergeant
08-03-2020, 06:22 PM
Mostanában napi egy tányérral szedek, cirka egy kiló naponta.

bel
10-21-2020, 03:13 PM
Sziasztok,

Felig ontopic: kiprobaltam tavasszal, hogy 3 csunya, csiras krumplit megpucoltam, es ket kis kupacban elultettem a csirat es a krumplihejat.

Locsoltam, mast nem csinaltam vele, es a 2 bokorbol az egyik kinott, ez lett belole:
http://foto.belse.hu/200920/midi_p1150270.jpg

Bel