View Full Version : Krumpach Erzsébet: A bõség kertje Konyhakert-ásás, kapálás nélkül!
Sergeant
07-04-2020, 09:11 AM
Nem tudom eléggé hangsúlyozni az élelem megtermelésének a fontosságát. Természetesen egy preppernek sok minden más is fontos, de a legalapvetõbb szükségletek kielégítése kötelezõ. Magyarul: enni-inni kell.
Folyamatosan keresem azokat a módszereket, amelyek amellett, hogy természetesek, bõ termést hoznak, ugyanakkor minél kevesebb idõt és befektetett fizikai munkát igényelnek. Lényeg, hogy minél kevesebb idõ alatt a maximális mennyiségû élelmiszert legyen képes a módszer létrehozni. Így jutottam el ehhez a könyvhöz, amely egyesíti a régi és új módszereket, vegyszermentesen és jóval kevesebb víz, munka felhasználásával oldja meg a dolgokat.
Számtalan olyan módszert taglal, amely igen használható.
8776
Dream_walker
07-04-2020, 08:35 PM
Na ezt meglessük, köszi :)
Sergeant
07-07-2020, 05:32 AM
Felbuzdulva a könyvben leírtaktól, tegnap elõtt megcsináltam a talajfedést, mulcsozást a konyhakertben. Állítom, hogy tíz centit nõtt a cukkini reggelig.:)
Volt búza szalmám és lóhere bálásan, még a kecskézés idejébõl, itt-ott száraz trágyát is kevertem hozzá, majd jól belocsoltam.
Ma meg jött egy szép nagy esõ, már éjszakai kezdéssel. A könyv azt írja, hogy elég hetente egyszer locsolni, a mulcsozás tartja a nedvességet.
Na, erre kíváncsi vagyok. Tapasztalata van valakinek ezzel kapcsolatban?
Az én kertem nagyrészt pázsit, csak pár nm konyhakert van. Régebben a levágott füvet zöld hulladékként elvitettem az FKF-fel, de pár éve inkább az ágyásokra terítem. A pázsit miatt automata öntözõrendszer van kiépítve, a locsolás gyakoriságát nem befolyásolja, viszont a megfigyeltem, hogy sokkal több földigiliszta és nagyobb példányok vannak a kertben, mint korábban. Ennek megfelelõen a talaj is lazább lett.
Sergeant
07-07-2020, 08:35 AM
Giliszta csalogatónak a vörös hagyma héját írja a könyv. Állítólag nem tudnak ellenállni neki, úgy vonzza õket.
Dream_walker
07-07-2020, 06:34 PM
A mulcs tényleg jó a víz megtartásához, és a giliszták amúgy is jönni fognak a szerves anyag miatt, nem kell plusz hagymahéj :D Mi nagyban csináltuk, több száz m2 volt mulcs alatt.
Egyetlen dologra kell odafigyelni, induljon meg a komposztálódás (azaz a minimális hõtermelés), szóval keverj hozzá friss fûnyesedéket, vagy bármit, amitõl lecsökken a C:N arány 1:30 környékére (friss fû 1:10, szalma 1:100), különben a meztelencsigák nullára rágnak mindent. Ha van állatod, akkor a frissen kialmolt, vizeletet és ürüléket tartalmazó szalma is nagyjából 1:30 arányú.
Sergeant
05-28-2021, 02:47 PM
Valójában ez a könyv igen hasonló Dr.Gyulai Iván ember-és környezetkímélõ mûvelési módszeréhez.
Utóbbit késõbb ismertem meg a Magfalvás videókból a youtube-on. Most már a második év, hogy próbálom megvalósítani. Nem egyszerû, de nem is lehetetlen.
Jelenleg még keverem a hagyományost, a sima takarásos és itt-ott már a mélymulcsos módszerrel.
Egy biztos, jóval több állatot kell tartani hozzá, hogy legyen megfelelõ mennyiségû istállótrágya. Önmagában a bálás szalma, széna megfizethetetlen. Én faforgácsot és fadarálékot használok, mindkettõhöz ingyen jutok hozzá.
Ebbõl a könyvbõl tudtam meg,hogy a hagymaféléket õsszel érdemes dugványozni, tavasszal sokkal gyorsabban fejlõdnek és eléggé fagyállóak. Úgyhogy õsszel fokhagymát, vörös és lila dughagymát ültettem úgy 50m2-en.
Kora tavasz óta folyamatosan szedem az újhagymát csokor számra... :) Mindenfélét, a legjobban az új fokhagyma ízlik. Nagyon bejött a dolog. Szerintem folyamatosan eltart bennünket, mert bizony a szalonna-kolbász kombó csak hagymával élvezhetõ. :D
Sergeant
05-28-2021, 02:50 PM
https://youtu.be/uHcJO88tX5E