PDA

View Full Version : Prepperkedés - Off Topic

P. Dude
02-07-2021, 10:42 PM
Ez teljesen igaz, magamon is látom, hogy pl. késes csoportokban elég sok inger ér, ami miatt vásárolok feleslegesen újabbakat..
De már kiléptem sok helyrõl, így a külsõ ingerek is visszafogottabbak.

Kicsit OFF: olvastam ilyen véleményt, hogy a "mutogatás" (pl. mindenki mutogat a fészbukon) környezetellenes. Mert egy állandó túlzó, fölösleges keresletet generál, és az emberek gondolkodásában kifelé tolja a fókuszt. Vagyis a "kirakatba kipakolt" tárgyak és programok egyrészt gerjesztik is a magamutogató, másoknak megfelelni akaró, utánzó magatartást. Másrészt nem csak gerjesztik, hanem éppen annak a termékei is, és így elõáll a 22-es csapdája.

Nekem amúgy ez az egyik fenntartásom a prepperkedéssel kapcsolatban. Pont azért gyûjtögetünk stb., hogy ha gáz lenne, akkor felkészültek legyünk. De a felhalmozással esetleg pont azt hozzuk elõrébb, hogy gáz legyen a bolygóval. (Jó, nyilván az a néhány prepper ténylegesen nem hozza elõrébb, de elvi szinten azért furcsa a dolog.) Könnyû beleesni ebbe, amit írsz, hogy mondjuk fölöslegesen vásárolja az ember sorra a késeket. Vagy ahogy FerFAL írta (https://varositulelo.blog.hu/9999/12/31/tulelni_az_argentin_allamcsodot_iii_resz), soha nem lehet "túl sok" konzerved. Ahogy nála láttam, fegyverbõl és lõszerbõl sem lehet soha elég. Meg semmibõl nem elég soha. :)

Közben ugye jó esetben sosem kell SHTF-ben használnod ezeket. Legalábbis nekem kb. 40 év alatt nem kellett. Ez alatt volt egy rendszerváltás, volt itt a környéken árvíz, óriási havazás, volt egy World Trade Center merénylet Amerikában, gazdasági világválság volt, H1N1 volt, pár éve migrációs válság volt. Ezek jutnak eszembe így elsõ körben. Meg ugye egy és negyed éve covid járvány. Sosem kellett ellõnöm egy gáztöltényt, vagy megennem egy konzervet.

Emellett a legtöbb ember úgyis hamar meghalna egy SHTF-ben. Papica ír errõl, szerinte a lakosság nagy része rövid idõ alatt életét vesztené még egy természeti szempontból viszonylag élhetõ Magyarországon is. Vigyázat: értve ez alatt egy nem ellenséges helyzetet, amikor még nem kell tartanunk az embertársainktól. Papica szerint pár hét alatt éhen halnának a legtöbben, vagy ennék azt, amit könnyen össze tudnak szedni. Ami pedig se nem élvezhetõ, se nem elegendõ kalóriában, tápanyagban.

Ha pedig bevesszük a képbe az ellenséges embereket is, akkor egy átlagos tudású ember vagy belehal valami betegségbe, vagy megölik a többiek, mert éhségében lakott területen mászkál. Vagy éhen hal, illetve megfagy az erdõben. Nem tudja, mi ehetõ, mi nem fertõzõ. Hogyan fõzzön úgy, hogy az ellenség ne érezze a szagot. Közlekedés, széklet megoldása, amikor nem lehet lehúzni a vécét, stb.

Szóval én ezen is szoktam gondolkodni, hogy mennyi értelme van a folyamatos halmozásnak. Amikor még nem prepperkedtem, akkor kényelmesen elfértem, mostanra meg lényegében telepakoltam a lakást, és már nem is nagyon van helyem semminek. :) És az az igazság, hogy sajnos ki is dobálok lejárt dolgokat, ami marhára nem jó a bolygónak. Persze ez nekem még új, Ti biztos jobban beosztjátok stb. Van, amikor én is megeszem a lejártat is, de van, amikor olyan mennyiség marad, hogy azt már tényleg inkább kidobom. Még inkább ez van a gáztöltényekkel. Nagyon drágák, és miután lejártak, nem célszerû õket betárazni (http://www.kaliberinfo.hu/fegyvervideok/miert-ne-hasznaljunk-lejart-gazpatront-minivideo/). Meg azt se tudom, hova lehet kidobni lejárt gázpatront vagy gázspray-t. A gyógyszerekkel megint ez a helyzet. Általában lejárnak úgy, hogy meg se kell bontanom - szerencsére!

Szóval nem tudom, hogy mennyi a reális, és mennyi a fölösleges a gyûjtögetésben, meg a "mindig venni akarok" valamit gondolkodásban. Én azóta akarok mindig vásárolni valamit, amióta prepperkedem. :) Ez kicsit aggaszt, és nem tartom valami jó dolognak.

P. Dude
02-07-2021, 10:48 PM
TMIB, az elõzõt tedd át máshova, ha gondolod. Csak varég hozzászólásáról jutott eszembe, és ezért ide írtam folytatólagosan.

P. Dude
02-07-2021, 11:59 PM
Még inkább ez van a gáztöltényekkel. Nagyon drágák, és miután lejártak, nem célszerû õket betárazni (http://www.kaliberinfo.hu/fegyvervideok/miert-ne-hasznaljunk-lejart-gazpatront-minivideo/).

Most kíváncsiságból megnéztem. Van itthon 50 db gáztöltényem, ami 10 tár. Azzal 29 ezer Ft-ot dobok ki a kukába, amikor lejárnak. Közben viszont mégis jó érzés tudni, hogy van ennyi. Amikor jött a járvány, akkor dühös voltam magamra, hogy sem a gáztöltényekre nem figyeltem, és már nem volt itthon olyan, ami nem járt le. Meg, hogy a stukker tanúsítványát is halogattam. Most már szerencsére mindez rendben van. De az 50 db gáztöltény majdnem 30 ezer, és lejárat után nem jó ötlet használni õket.

Szóval nem egyszerû dolgok ezek.

Ged
02-08-2021, 08:41 AM
A legfontosabb, hogy hûvös, száraz, napfénytõl védett helyen helyen tárold a cuccaidat. A konzervnek nem lesz semmi baja. Ha 4 évig jó, akkor mi történhet a következõ 4 évben? Nem kerül bele semmi, ami elrontaná. A tartalom, ami már 4 éve benne van, az nem változik meg hirtelen. Én 2018-ban a lejárt konzerveket eszegetek néha. Hetente egyet.
Csak azért írják rá a 4 éves lejáratot, mert elõ van írva. Tabletta kiszerelésû gyógyszerekre nagyjából ugyanez igaz. A hatóanyag valószínûleg lassan bomlik (de nem mérgezõ összetevõkre), így csökken a hasznos tartalom, de nem olyan tempóban, hogy ki kelljen dobálni. Szvsz.
Gondolj rá úgy, mint egy biztosításra. Kifizetsz egy rakás pénzt akkor is, ha nincs káresemény, de legalább viszonylagos biztonságban érzed magad. Ha nem fizetnéd, akkor meg azon paráznál, hogy nehogy történjen valami.

Fekete-Báró
02-09-2021, 10:29 AM
Kicsit OFF: olvastam ilyen véleményt, hogy a "mutogatás" (pl. mindenki mutogat a fészbukon) környezetellenes. Mert egy állandó túlzó, fölösleges keresletet generál, és az emberek gondolkodásában kifelé tolja a fókuszt. Vagyis a "kirakatba kipakolt" tárgyak és programok egyrészt gerjesztik is a magamutogató, másoknak megfelelni akaró, utánzó magatartást. Másrészt nem csak gerjesztik, hanem éppen annak a termékei is, és így elõáll a 22-es csapdája.

Nekem amúgy ez az egyik fenntartásom a prepperkedéssel kapcsolatban. Pont azért gyûjtögetünk stb., hogy ha gáz lenne, akkor felkészültek legyünk. De a felhalmozással esetleg pont azt hozzuk elõrébb, hogy gáz legyen a bolygóval. (Jó, nyilván az a néhány prepper ténylegesen nem hozza elõrébb, de elvi szinten azért furcsa a dolog.) Könnyû beleesni ebbe, amit írsz, hogy mondjuk fölöslegesen vásárolja az ember sorra a késeket. Vagy ahogy FerFAL írta (https://varositulelo.blog.hu/9999/12/31/tulelni_az_argentin_allamcsodot_iii_resz), soha nem lehet "túl sok" konzerved. Ahogy nála láttam, fegyverbõl és lõszerbõl sem lehet soha elég. Meg semmibõl nem elég soha. :)

Közben ugye jó esetben sosem kell SHTF-ben használnod ezeket. Legalábbis nekem kb. 40 év alatt nem kellett. Ez alatt volt egy rendszerváltás, volt itt a környéken árvíz, óriási havazás, volt egy World Trade Center merénylet Amerikában, gazdasági világválság volt, H1N1 volt, pár éve migrációs válság volt. Ezek jutnak eszembe így elsõ körben. Meg ugye egy és negyed éve covid járvány. Sosem kellett ellõnöm egy gáztöltényt, vagy megennem egy konzervet.

Emellett a legtöbb ember úgyis hamar meghalna egy SHTF-ben. Papica ír errõl, szerinte a lakosság nagy része rövid idõ alatt életét vesztené még egy természeti szempontból viszonylag élhetõ Magyarországon is. Vigyázat: értve ez alatt egy nem ellenséges helyzetet, amikor még nem kell tartanunk az embertársainktól. Papica szerint pár hét alatt éhen halnának a legtöbben, vagy ennék azt, amit könnyen össze tudnak szedni. Ami pedig se nem élvezhetõ, se nem elegendõ kalóriában, tápanyagban.

Ha pedig bevesszük a képbe az ellenséges embereket is, akkor egy átlagos tudású ember vagy belehal valami betegségbe, vagy megölik a többiek, mert éhségében lakott területen mászkál. Vagy éhen hal, illetve megfagy az erdõben. Nem tudja, mi ehetõ, mi nem fertõzõ. Hogyan fõzzön úgy, hogy az ellenség ne érezze a szagot. Közlekedés, széklet megoldása, amikor nem lehet lehúzni a vécét, stb.

Szóval én ezen is szoktam gondolkodni, hogy mennyi értelme van a folyamatos halmozásnak. Amikor még nem prepperkedtem, akkor kényelmesen elfértem, mostanra meg lényegében telepakoltam a lakást, és már nem is nagyon van helyem semminek. :) És az az igazság, hogy sajnos ki is dobálok lejárt dolgokat, ami marhára nem jó a bolygónak. Persze ez nekem még új, Ti biztos jobban beosztjátok stb. Van, amikor én is megeszem a lejártat is, de van, amikor olyan mennyiség marad, hogy azt már tényleg inkább kidobom. Még inkább ez van a gáztöltényekkel. Nagyon drágák, és miután lejártak, nem célszerû õket betárazni (http://www.kaliberinfo.hu/fegyvervideok/miert-ne-hasznaljunk-lejart-gazpatront-minivideo/). Meg azt se tudom, hova lehet kidobni lejárt gázpatront vagy gázspray-t. A gyógyszerekkel megint ez a helyzet. Általában lejárnak úgy, hogy meg se kell bontanom - szerencsére!

Szóval nem tudom, hogy mennyi a reális, és mennyi a fölösleges a gyûjtögetésben, meg a "mindig venni akarok" valamit gondolkodásban. Én azóta akarok mindig vásárolni valamit, amióta prepperkedem. :) Ez kicsit aggaszt, és nem tartom valami jó dolognak.

Érdekes kérdés ez. Van olyan vélemény, amely szerint a gyûjtögetésre való hajlam valamilyen formában öröklött, jellemzõ gondolkodásmód a mérsékelt égövön élõknél. A "Winter is coming" ugyanis nem csak a Stark-ház jelmondata, hanem egy komoly realitás is volt az elmúlt évszázadokban. Ha az ember akkoriban nem halmozott fel tüzelõt, élelmiszert, stb. akkor csekély volt az esélye, hogy túléli a telet.
Másrészt a prepperkedés egy tanulási folyamat is, amelynek megvannak a vakvágányai. Néha képen jónak tûnik egy holmi, aztán kézbe véve, kipróbálva kiderül, hogy nem az igazi. Ez persze bosszúság (a felesleges kiadás miatt is), aztán az ember keres tovább...

bel
02-09-2021, 03:56 PM
Szia,

A nyito hozzaszolasban azt a gondolatot nem sikerult kovetnem, hogy azert nem erdemes prepperkedni, mert aki nem teszi, az gyorsan meghal SHTF eseten. :-)

Hogy oszinte legyek, en soknak erzem az 50 gaztoltenyt, ha egyszerre vettel ennyit egyetlen gazpisztolyba (ha pl. van 3 kulonbozo kaliberjelu gazfegyvered, akkor mar nem erzem soknak, egy "csuszo" beszerzes eseten meg talan keves is :-)).

Hogy mit lehet kezdeni a lejart szavatossagu geztoltenyekkel?
Alapvetoen 2 dolgot: gyakorlaskent elloni vagy vesztartaleknak elrakni.

Ez utobbi mersekelten racionalis, de azert lehet mellette okokat felsorolni:
-ha olyan helyzet adodik, hogy nem lehet kapni, akkor a semminel jobb (felteve, hogy nem kepzeljuk azt, hogy ugyanannyit er, mint egy uj, mert ezzel hamis biztonsagerzetbe ringatnank magunkat).
-ha egyszerre soknak jar le a szavatossaga, akkor kenyelmetlen egyetlen alkalommal mindet gyakorlaskent elloni. Ebben az esetben kifejezetten logikus felretenni egy reszet a kovetkezo gyakorlasra.

A temahoz kapcsolodo apro tanacs: a szavatossag nem egy eles hatarvonal, de ez mindket iranyban igaz: ami gaztoltenyt mindannap hordasz magaddal egy eve, es mar zold az izzadsagtol, azt rakd el tartaleknak, es helyette inkabb hordjal magaddal makulatlan allapotut.

Ha jol ertem az esetedet, akkor nyugadtan akar fel evente is cserelheted a "viselt" toltenyeket, mivel van boven mibol valogatni.
Ha eddig meg nem tetted meg, akkor a hordott gaztolteny-szeriat probald ki, vagyis 5 "viseltes" toltenyt viszonylag hamar lojjel el.

Ha a 3 eves szavatossag alatt 6-szor lecsereled a toltenyeket, akkor 30 db "viseltes" toltenyed lesz, ezeket mar jobb szivvel el lehet loni gyakorlaskent, mint a "raktari uj" allapotuakat.

Amikor meg mar kozelit a szavatossag lejarata, akkor erdemes venni 20 toltenyt (idealis esetben 10 pepper, 10 CS). Ezek kozul legalabb 2-2 db-ot elloni _mielott_ elkezded hordani azert, hogy tesztelt toltenyeid legyenek csak viselve. A regi, lejart szavatossagu, viseltes toltenyeket is erdemes elloni gyakorlaskent. Ha ezen felul marad meg kb. 20 db lejart szavatossagu "raktari uj" allapotu toltenyed, azokat 1-2 evvel kesobb elloni gyakorlaskent, addig "vesztartalekkent" felretenni. Ekkor (tehat 2 evvel az elso 50 db szavatossaganak lejarta utan, amikor ezek megszunnek meg vesztartaleknak is lenni) erdemes lehet megvenni a kovetkezo 20 toltenyt, ekkor a kozepso szeriabol lesz 10 (evente 5) viseltes elrakva vesztartaleknak, 6 "raktari uj" elrakva tartaleknak, az ujak kozul meg 4 ellove gyakorlaskent, 5 betarazva, a tobbi 11 pedig varja a sorat.

Mas tema:
Szerintem alapvetoen 2 stilusban lehet prepperkedni:
-koltseg nelkuli: amikor a prepperkedes soran hamarabb jelentkeznek a koltsegek, de osszessegeben nem tobb, mint prepperkedes nelkul
-koltseges: amikor van tenyleges koltsege a prepperkedesnek.

Ha jol ertem, akkor a hozzaszolasodben elvi ellenvetesed van a koltseges verzioval szemben. Ezzel reszben egyetertek, es a masik reszet is teljesen el tudom fogadni.

Szoval szerintem is az a hasznos, ha a prepperkedes zome semmilyen koltseggel sem jar. Hiszen az, hogy valaki vesz szaraztesztat es konzervet, csak akkor okoz pluszkoltseget, ha utana kidobja ezeket, hiszen ha megveszi most a 3 eves szavatossagu cuccokat, aztan a kovetkezo evben megeszi a felet es potolja, akkor semmivel sem korul ez tobbe, mintha a pillanatnyi elvarasoknak megfeleloen vasarolna csak (sot, ha okos, akkor akar kevesebbe is kerulhet). Viszont ez egy kis odafigyelest igenyel, hogy az ember tisztaban legyen azzal, hogy mikor minek jar le a szavatossaga. Erdemes lehet egy papirlapra felirni, hogy mije van az embernek, es melyik tetelnek meddig tart a szavatossaga, esetleg szinnel jelolni a hamarosan lejaro szavatossagot. Es kb. negyed evente atnezni, tobbe-kevesbe proaktivan cserelni a dolgokat (pl. ha azt latja az ember, hogy tengersok szaraztesztaja van, akkor hiaba meg 2 ev a szavatossag, mar elkezdi lecserelni, hogy ne az utolso fel evben kelljen kapkodni).

Ez a hozzaallas nem csak a nagy SHTF-ek eseten hasznos, de az olyan kozepes esetekben is, amikor pl. munkanelkuli lesz valaki par honapra, vagy egyszeruen ha hirtelen ki kell adni rengeteg penzt, akkor se fog azon aggodni, hogy lesz-e mit enni. De akar meg az olyan kis esetekben is hasznos lehet, hogy ha beesik egy halom varatlan vendeg, akkor lesz mibol kajat kesziteni nekik ugy, hogy nem kell bevasarlassal huzni az idot.

En neha veszek olyan dolgot is, ami a mindennapokban haszontalan (pl. egy kis napelem, amivel lehet ceruza-aksit vagy telefont tolteni: nyilvanvalo, hogy a halozati aramrol ezt gazdasagosabb csinalni, ha van halozati aram), de ara'nyaiban ez eleg kicsi osszeg nalam is.

Bel

bel
02-09-2021, 04:06 PM
A legfontosabb, hogy hûvös, száraz, napfénytõl védett helyen helyen tárold a cuccaidat. A konzervnek nem lesz semmi baja. Ha 4 évig jó, akkor mi történhet a következõ 4 évben? Nem kerül bele semmi, ami elrontaná. A tartalom, ami már 4 éve benne van, az nem változik meg hirtelen. Én 2018-ban a lejárt konzerveket eszegetek néha. Hetente egyet.
Csak azért írják rá a 4 éves lejáratot, mert elõ van írva. Tabletta kiszerelésû gyógyszerekre nagyjából ugyanez igaz. A hatóanyag valószínûleg lassan bomlik (de nem mérgezõ összetevõkre), így csökken a hasznos tartalom, de nem olyan tempóban, hogy ki kelljen dobálni. Szvsz.

Szia,

Pontosan irtad, hogy gyogyszerek eseteben ez "nagyjabol" igaz:
a "kicsit" lejart gyogyszer "kicsit" kevesbe hatasos.

De a "nagyon" lejart gyogyszerek eseteben barmi elkepzelheto, az is, hogy konkretan mergezo!

Par eve olvastam az amerikai hadsereg tanulmanyat errol, szamomra az volt a legmegdobbentobb, hogy ugyanannak a gyogyszernek a kulonbozo sorozataiban teljesen mas mertekben csokkent a hatoanyagtartalom, ezert kulonbozo ideig lehetett eltarolni ezeket (tehat itt a vevo altal mert eltarthatosagrol volt szo, nem a gyarto altal garantalt idorol).

Bel

P. Dude
02-10-2021, 03:50 AM
Bel, köszi a tippeket! Az SHTF-helyzetet úgy értettem, hogy az én felkészültségem azért nem olyan, mint a Tiétek. Sokkal közelebb vagyok a "nem-prepper" szinthez. És mivel sok dolgot kell megoldanom most az életemben, meg pénzem se nagyon van, ezért mostanában nem is fogok tudni ennél lényegesen komolyabb felkészültséget kiépíteni. Úgyhogy bízom benne, hogy komolyabb helyzetre nem kerül sor, mert ahhoz nekem nincs, és mostanában nem is lesz "eszközparkom", akárhány babkonzervet gyûjtök is be.

A listaírást én is csinálom. Úgy valóban észre lehet venni, hogy mit mikor kell megenni, elhasználni. Van, amikor sikerül is tartanom. :)

varég
02-10-2021, 01:21 PM
Bel, köszi a tippeket! Az SHTF-helyzetet úgy értettem, hogy az én felkészültségem azért nem olyan, mint a Tiétek. Sokkal közelebb vagyok a "nem-prepper" szinthez. És mivel sok dolgot kell megoldanom most az életemben, meg pénzem se nagyon van, ezért mostanában nem is fogok tudni ennél lényegesen komolyabb felkészültséget kiépíteni. Úgyhogy bízom benne, hogy komolyabb helyzetre nem kerül sor, mert ahhoz nekem nincs, és mostanában nem is lesz "eszközparkom", akárhány babkonzervet gyûjtök is be.

A listaírást én is csinálom. Úgy valóban észre lehet venni, hogy mit mikor kell megenni, elhasználni. Van, amikor sikerül is tartanom. :)

SOHA ne azt vedd alapul, amit birtokolsz, mert az elveszhet, tönkremehet, stb.!

A legtöbb esetben többre juthatsz azzal, amit tudsz.

Ez az én véleményem... ;)

Alpha
02-11-2021, 08:09 AM
SOHA ne azt vedd alapul, amit birtokolsz, mert az elveszhet, tönkremehet, stb.!

A legtöbb esetben többre juthatsz azzal, amit tudsz.

Ez az én véleményem... ;)

Nem csak a Te véleményed, minden "túlélési kézikönyvben" ezt írják. A felszerelést csak 10 - 20%-ra értékelik.

bel
02-11-2021, 05:35 PM
Sziasztok,

Szerintem elso a hozzaallas, masodik a tudas, 3. az anyagi javak.

Bel

varég
02-11-2021, 05:46 PM
Sziasztok,

Szerintem elso a hozzaallas, masodik a tudas, 3. az anyagi javak.

Bel

Ezzel kapcsolatban egy kis írás:
https://vadonszava.blog.hu/2012/12/01/a_little_eva_katasztrofaja

Ged
03-07-2021, 01:18 PM
Tömeghisztéria: egy bolond százat csinál.
Még a normális ember is kellemetlenül kezdi érezni, ha a másik kosara tele van "pániktermékekkel", neki meg nincs semmi extra a kosarában.
Hétvégén tele volt az IKEA. Mi a faxot lehet venni az IKEA-ban, ami nélkülözhetetlen lesz az elkövetkezõ 3-4 hétben? Ennyi hülye ember van? Ha a kormány feloldaná a korlátozásokat május végén, tömegek indulnának a wellness hotelekbe, strandokra és amikor megint berobban a járvány, akkor mindenki a kormányt hibáztatná, nem a hülyéket, akik nem képesen önállóan gondolkodni, meg kell nekik mondani, hogy mit csinálhat, mint nem.

P. Dude
03-07-2021, 03:39 PM
Bár ma pont azt írja az Index, hogy a szombati IKEA-tömegen kívül ezúttal nem nagyon volt népvándorlás:

Pánikvásárlás? Az utolsó nap ellenére sem indult rohamra a magyar (https://index.hu/gazdasag/2021/03/07/vasarlas-marcius-8-marcius-22/)

Alpha
03-07-2021, 07:42 PM
Tömeghisztéria: egy bolond százat csinál.
Még a normális ember is kellemetlenül kezdi érezni, ha a másik kosara tele van "pániktermékekkel", neki meg nincs semmi extra a kosarában.
Hétvégén tele volt az IKEA. Mi a faxot lehet venni az IKEA-ban, ami nélkülözhetetlen lesz az elkövetkezõ 3-4 hétben? Ennyi hülye ember van? Ha a kormány feloldaná a korlátozásokat május végén, tömegek indulnának a wellness hotelekbe, strandokra és amikor megint berobban a járvány, akkor mindenki a kormányt hibáztatná, nem a hülyéket, akik nem képesen önállóan gondolkodni, meg kell nekik mondani, hogy mit csinálhat, mint nem.

Azt mondod, hogy az emberek wellness hotelekbe mennének és berobbanna a járvány? És ezért hülyék az emberek?
Egy wellness szálloda zsúfoltság terén mennyire marad el a boltoktól, tömegközlekedési jármûvektõl, oltópontoktól, stb? Töredéke sincs az egy m2-re jutó ember egy wellness szállodában.
Ha a kormányunk valóban tenni akarna valamit az ijesztgetésen kívül, akkor kinyitnának mindent, növelnék a nyivatartási idõt és szabályoznák, hogy mekkora üzlet esetében hány ember tartózkodhat bent.
De ehelyett van ingyen parkolás, KATA-s adókedvezmény, meg propaganda orrvérzésig.
Komolyan mondom, hogy az ilyen kijelentéseket tartom baromságnak, amit Te is leírtál ide. Lehülyézed azokat akik normálisan akarnának élni és azt a jelzõt alkalmazod rájuk, hogy nem képesek önállóan gondolkodni. Ezzel szemben Te olyan ÖNÁLLÓAN GONDOLKODÓ VAGY, hogy vissza tudod mondani az operatív törzs marhaságát.
Tudom, hogy ez nem egy vitafórum, de sértõnek érzem hogy le vagyok hülyézve és gondolkodásra alkalmatlannak vagyok nyilvánítva, mert nem vagyok hajlandó benyalni egy pánikkeltõ vírus-hülyeséget....

P. Dude
03-07-2021, 08:11 PM
Amúgy az a gáz, hogy ahol már tömegeket oltottak be, és korlátozások is vannak, ott is ugyanúgy terjed a vírus a hírek szerint. Tehát ha el is fogadja valaki a hivatalos magyarázatokat - hogy a megoldás a maszk, a lezárás, a génmanipuláló oltás stb. -, még akkor is azt látni, hogy az oltások és a korlátozások eddig nem sok eredményre vezettek.

Miközben az influenza világszerte elmaradt. Erre pedig az a hivatalos magyarázat, hogy a maszk és a lezárások megakadályozták az influenza terjedését. Ez azért irreális, mert az influenza többszörösen fertõzõbb, mint a covid. Tehát, ha a covid így terjed a tömeges oltások és lezárások ellenére, akkor az influenzának már rég végig kellett volna söpörnie mindenhol.

Ged
03-08-2021, 03:55 PM
Túlélõ, szerintem ez már offtopik, tedd át az elõzménnyel együtt, ha Te is úgy gondolod.

Azt mondod, hogy az emberek wellness hotelekbe mennének és berobbanna a járvány? És ezért hülyék az emberek?

Nem, nem ezt mondom, legalábbis nem ezt akartam mondani, bár újra elolvasva a bejegyzést tényleg pontatlan volt. A kifogásolt mondat "Ha"-val kezdõdik, feltételes módban folytatódik és nem kijelentés, csak szubjektív vélemény. A hülye jelzõt pedig azokra értettem, akik a korlátozások után tömegesen tódulnak a vendéglátóhelyekre, semmibe véve a kockázatot ÉS a saját hibás döntésük következményeit a kormányon kérik számon. Ha a két aláhúzott feltétel együtt teljesül, akkor - szerintem - illik rájuk a hülye jelzõ.

Ha a kormányunk valóban tenni akarna valamit az ijesztgetésen kívül, akkor kinyitnának mindent, növelnék a nyivatartási idõt és szabályoznák, hogy mekkora üzlet esetében hány ember tartózkodhat bent.
De ehelyett van ingyen parkolás, KATA-s adókedvezmény, meg propaganda orrvérzésig.

A kormánynak - szerintem - gõze sincs mit kéne csinálni, hogy jó legyen. Lezárni nem lehet mindent, onnantól kezdve megy az alibizés, intézkedéseket hoznak, korlátoznak. Más országokban is ez van. Aki nagyon eltér a "szokásoktól", arra rászáll a saját ellenzéke. Úsznak az árral. Ha romlik a helyzet,akkor kell valamit csinálni. Most az iskola, óvodabezárás volt soron. Ha Húsvétra javul a helyzet, akkor majd bejelentik, hogy az iskolabezárás jó döntés volt. Pedig szerintem sem sok múlik rajta. Izraelben például iskolazár ellenére is felpörgött a fertõzések száma. A járvány hullámzik. Szerintem akkor is hullámzana, ha nem váltanák egymást a korlátozások és enyhítések. A felmenõ ág után esés jön, mert a hírek (pánikkeltés?) hatására többen óvatosabbak lesznek.
Milyen lenne a járványkezelés, ha most Gyurcsány-kormányunk lenne? Szerintem nagyjából ugyanezt a szerencsétlenkedést látnánk: Gyurcsány egy nyugati mintát másolna, Orbán meg köpködne.

Lehülyézed azokat akik normálisan akarnának élni és azt a jelzõt alkalmazod rájuk, hogy nem képesek önállóan gondolkodni. Ezzel szemben Te olyan ÖNÁLLÓAN GONDOLKODÓ VAGY, hogy vissza tudod mondani az operatív törzs marhaságát.

Remélem, hogy a fenti mondatom javítása után világossá vált számodra, hogy a normálisan élni akarókat nem tartom hülyének, az operatív törzs marhaságait pedig nem tudom visszamondani, mert nem nézem õket. Nem vagyok lezáráspárti, sem müllercecília-fan.

TMIB
04-06-2022, 09:15 PM
Prepper FB csoportban osztotta meg valaki.

https://www.youtube.com/watch?v=oqhxhxQ72pw

:thumbup

(Ti tartanátok ilyen készletet házon kívül? Én a tolvajok miatt, meg a beázás/pára miatt nem igazán. Meg a rágcsálók, rovarok, bogarak is könnyebben mennek kinti sufniba.)

Dream_walker
04-07-2022, 06:59 AM
Amúgy az a gáz, hogy ahol már tömegeket oltottak be, és korlátozások is vannak, ott is ugyanúgy terjed a vírus a hírek szerint.

Miközben az influenza világszerte elmaradt. Erre pedig az a hivatalos magyarázat, hogy a maszk és a lezárások megakadályozták az influenza terjedését. Ez azért irreális, mert az influenza többszörösen fertõzõbb, mint a covid. Tehát, ha a covid így terjed a tömeges oltások és lezárások ellenére, akkor az influenzának már rég végig kellett volna söpörnie mindenhol.

Ott jobban terjed a vírus, az oltás ugyanis legyengíti az immunrendszert, mert ez az oltások működési elve. Minél több az oltott valahol, és minél több oltást kaptak az emberek, az általános egészségi állapot, az immunrendszer állapota annál rosszabb, tehát annál több a beteg. Ezért van leírva, hogy csak saját felelősségre lehet igénybe venni, és ezért nem fizet a biztosító a halálesetekért, károsodásokért.

Az influenza végigsöpört, csak azt számolták covidnak két éven keresztül, influenzára ugyanis nem adnak pénzt, meg nem lehet földesúri jogokat igénybe venni rá. Az előző 10 év átlagos influenza-eseteinek a száma ugyanúgy megvolt, ki kell vonni a covidból, és akkor megvan mind a kettő létszám viszonylag korrekten.

2022 elejére a covid a különböző variánsokkal egy szezonális influenza halálozási rátája ALÁ került, ezt támasztják alá a hivatalos adatok.
9206

P. Dude
04-07-2022, 08:01 AM
Ott jobban terjed a vírus, az oltás ugyanis legyengíti az immunrendszert, mert ez az oltások működési elve. Minél több az oltott valahol, és minél több oltást kaptak az emberek, az általános egészségi állapot, az immunrendszer állapota annál rosszabb, tehát annál több a beteg. Ezért van leírva, hogy csak saját felelősségre lehet igénybe venni, és ezért nem fizet a biztosító a halálesetekért, károsodásokért.

Az influenza végigsöpört, csak azt számolták covidnak két éven keresztül, influenzára ugyanis nem adnak pénzt, meg nem lehet földesúri jogokat igénybe venni rá. Az előző 10 év átlagos influenza-eseteinek a száma ugyanúgy megvolt, ki kell vonni a covidból, és akkor megvan mind a kettő létszám viszonylag korrekten.

2022 elejére a covid a különböző variánsokkal egy szezonális influenza halálozási rátája ALÁ került, ezt támasztják alá a hivatalos adatok.
9206

Ehhez képest Kína most elölről kezdte az egész kabarét, csak durvábban. A mainstream média ugyan nem mondja ki, hogy kamu az egész, de már cikkeznek róla, hogy a covid ürügyén megint szétbarmolódik a gazdaság. De hát a great resetnek pont ez a deklarált célja, csak ezt az Index-cikk nem teszi hozzá.

Peking egy másik gazdasági válságot szabadít a világra a háború mellé (https://index.hu/gazdasag/2022/04/06/kina-gazdasagpolitika-gazdasagi-valsag-ipari-termeles-hszi-csin-ping/)

Dream_walker
04-07-2022, 12:39 PM
Kína le akarja térdeltetni az USA-t, semmi más indoka nincs a jelenlegi covid-politikájuknak. Az amcsiknál el fog fogyni minden a boltok polcairól, és teljes összeomlás lesz. Ezután a BRICS országok, karöltve a nem-ENSZ tagokkal, létrehozzák az "új" keleti blokkot, és a világ ismét legalább kétpólusúvá válik, a rövid három évtizedes modern nyugati fölény után.

Ez így leírva három összetett mondat, amelyek értelmezéséhez minimálisan tisztában kell lenni a modern történelemmel és a világgazdasággal. Éppen ezért NULLA az esélye, hogy tömegmédiában említésre kerülne, az ugyanis a kétbites közönségnek szól.

P. Dude
04-07-2022, 07:43 PM
Kína le akarja térdeltetni az USA-t, semmi más indoka nincs a jelenlegi covid-politikájuknak. Az amcsiknál el fog fogyni minden a boltok polcairól, és teljes összeomlás lesz. Ezután a BRICS országok, karöltve a nem-ENSZ tagokkal, létrehozzák az "új" keleti blokkot, és a világ ismét legalább kétpólusúvá válik, a rövid három évtizedes modern nyugati fölény után.

Ez így leírva három összetett mondat, amelyek értelmezéséhez minimálisan tisztában kell lenni a modern történelemmel és a világgazdasággal. Éppen ezért NULLA az esélye, hogy tömegmédiában említésre kerülne, az ugyanis a kétbites közönségnek szól.

Az amerikai élelmiszer azért említésre kerül a tömegmédiában és a nagypolitikában is. Te is épp linkelted nemrég Biden twitter posztját.

Lehet amúgy, hogy én is kétbites vagyok, de azért szerintem Magyarországról elhamarkodott lehet ilyen biztos kijelentéseket tenni. Úgy értem egyikünk sem azzal töltötte az idejét az elmúlt két évben, hogy sorra járta az amerikai farmokat. Innen nem látjuk, hogy pontosan mi ott a helyzet.

Amit viszont biztosan tudunk, hogy a sok féknyúzzal szemben az elmúlt két évben nem volt komolyabb élelmiszerhiány sem Európában, sem az USA-ban. Legalábbis én nem tudok ilyesmiről. Olyan volt, hogy a mainstream média ezerrel keltette a covid-pánikot 2020 tavaszán, és akkor néhány boltot megrohamoztak az emberek. Ha jól emlékszem akkoriban pont te is linkeltél be képet tömegvásárlásról, üres boltról. Ezek mesterséges pánik által szándékosan generált esetek voltak, és tudtommal sehol sem alakult ki belőlük ellátási probléma. Pedig itt a fórumon többen azt hittük akkor is, hogy az lesz belőle.

Vagy ott volt az állítólagos sofőrhiány. Nemrég olvastam beszámolót olyantól aki jelentkezett ilyen állásra, az ismerősei szintén, többször. Nem hívták be őket se interjúra, se telefonos szűrés (vagy mi) sem volt. Ahogy mondja, ha tényleg brutális sofőrhiány lett volna akkor villámtempóban hívták volna be a jelentkezőket interjúra. Vagy még interjú sem lett volna, csak a jogilag kötelező ellenőrzések, drog- és alkoholvizsgálat, biztonsági ellenőrzés, ilyesmi.

Sok a féknyúz és sok a mesterséges pánikkeltés. Meglátjuk mi lesz, "a modern történelem egyik legsúlyosabb éhínségében 2022-ben" azért nem lennék biztos.

Fekete-Báró
04-07-2022, 10:13 PM
Prepper FB csoportban osztotta meg valaki.

https://www.youtube.com/watch?v=oqhxhxQ72pw

:thumbup

(Ti tartanátok ilyen készletet házon kívül? Én a tolvajok miatt, meg a beázás/pára miatt nem igazán. Meg a rágcsálók, rovarok, bogarak is könnyebben mennek kinti sufniba.)

Én is inkább bent tartanám, pl. pincében. Benzint/gázolajat célszerű hosszabb távon műanyag kannában tárolni?

TMIB
04-08-2022, 12:20 AM
Nem tudom, néhány hónapot nálunk kibírt, de azért én sem szeretem benne tárolni. Főleg azért mert hosszabb távon felpuffad a műanyag. A miénk is szögletes volt, de mostanra gömb formája lett. :)

Dream_walker
04-08-2022, 10:00 AM
Az amerikai élelmiszer azért említésre kerül a tömegmédiában és a nagypolitikában is. Te is épp linkelted nemrég Biden twitter posztját.

Lehet amúgy, hogy én is kétbites vagyok, de azért szerintem Magyarországról elhamarkodott lehet ilyen biztos kijelentéseket tenni. Úgy értem egyikünk sem azzal töltötte az idejét az elmúlt két évben, hogy sorra járta az amerikai farmokat. Innen nem látjuk, hogy pontosan mi ott a helyzet.

Sok a féknyúz és sok a mesterséges pánikkeltés. Meglátjuk mi lesz, "a modern történelem egyik legsúlyosabb éhínségében 2022-ben" azért nem lennék biztos.

Az élelmiszer szóba kerül, ahogyan az üzemanyag, vagy éppen a műtrágya is. Ami nem kerül szóba, az a valódi "miért".

A munkámból kifolyólag viszonylag sokat beszélek amerikai farmerekkel, és szeretném azt mondani, hogy ezek a kijelentések biztosan elhamarkodottak innen mo-ról, de nem tehetem. Ha kivétel nélkül az összes azt mondja, hogy a világtörténelem legnagyobb ráb*szása közeleg az országhoz, akkor elhiszem nekik. Amúgy vélhetően nem a 2022 lesz a választóvonal, hiszen megvannak a tavalyi készletek, vetettek az ősszel, és mennek a tavaszi vetések. Az aratás viszont az ilyen-olyan hiányok miatt eléggé kérdésesnek látszik, mind minőség, mind mennyiség tekintetében, így 2023-ra fog jelentkezni a gondok nagyja.

P. Dude
04-08-2022, 10:45 AM
Az élelmiszer szóba kerül, ahogyan az üzemanyag, vagy éppen a műtrágya is. Ami nem kerül szóba, az a valódi "miért".

A munkámból kifolyólag viszonylag sokat beszélek amerikai farmerekkel, és szeretném azt mondani, hogy ezek a kijelentések biztosan elhamarkodottak innen mo-ról, de nem tehetem. Ha kivétel nélkül az összes azt mondja, hogy a világtörténelem legnagyobb ráb*szása közeleg az országhoz, akkor elhiszem nekik. Amúgy vélhetően nem a 2022 lesz a választóvonal, hiszen megvannak a tavalyi készletek, vetettek az ősszel, és mennek a tavaszi vetések. Az aratás viszont az ilyen-olyan hiányok miatt eléggé kérdésesnek látszik, mind minőség, mind mennyiség tekintetében, így 2023-ra fog jelentkezni a gondok nagyja.

Igen így azért más a leányzó fekvése, mert akkor neked van közvetlen tapasztalatod is (beszélsz ottani farmerekkel). Azért az emberi tényezőt ne hagyd ki: általában valahogy bennünk van, hogy az embernek mindig a saját kora a "különleges", meg a "történelmi idők". Az esetek nagy többségében ezek "a világtörténelem legnagyobb rábaszásai" el szoktak maradni. Sok ilyet tudnék felsorolni csak az elmúlt 40 évből a világ minden tájáról. Persze ez nem jelenti feltétlenül, hogy most is elmarad.

Dream_walker
04-08-2022, 09:07 PM
Sokadik generációs, 100-150 éve működő farmok húzzák le a rolót egyik évről a másikra, gigaprofitokkal működő feldolgozócégek állnak földbe egyetlen szezon áremelkedésének köszönhetően, és teljes tájegységek kénytelenek 50%-kal kevesebb műtrágyát kiszórni, mert nem jutnak hozzá többhöz, vagy olyan áron, amit nem tudnak megfizetni/nem tudnak beépíteni az árba. Ez akárhonnan nézzük is, kirívónak számít. Nem beszélek mindenkivel, nem beszélek emberekkel mindenhonnan, és nyilván van régió, ahol ezekből semmi sem jelentkezik, de egyszerűen túl sok helyről találkozik az ember ugyanezzel a dologgal.

Ha hallasz egyet x-től, aztán utána később még egyet y-tól, akkor az még csak szóbeszéd, de ha heti kétszer hallja az ember, rengeteg helyről, és nincs oka, amiért ezt be kellene hazudni, akkor ott valami történik. Nem bizonyosság, és nem lehet azt mondani, hogy a jövő héten beüt a krach, de ha a pontokat felrajzoljuk, az egy képzeletbeli vonalat húz egy meglehetősen kellemetlen forgatókönyv irányába.

Amúgy Peruban elkezdődött a lejtmenet, az utcára mentek a népek az infláció és a gazdasági nehézségek miatt (ugyanez Sri Lankán is megtörtént, arról nem tudok most videót), és Peru a déli kontinens egyik legfejlettebb állama:

https://twitter.com/WallStreetSilv/status/1512279315676733440

Szerk: ahogy írják is, ez "elszigetelt eset", de ugye mindenhol úgy kezdődik, kezdődött. Elszigetelt eset, csak éppen eddig nem történt ilyen, most meg már igen. A kiváltó ok pedig nem szűnt meg.

raktaros
04-09-2022, 09:09 AM
Nem tudom, néhány hónapot nálunk kibírt, de azért én sem szeretem benne tárolni. Főleg azért mert hosszabb távon felpuffad a műanyag. A miénk is szögletes volt, de mostanra gömb formája lett. :)

Az csak a hőmérséklettől van szerintem. Ha hidegben zárom le melegben felpuffad, ha melegbe zárom le akkor hidegbe behorpad :)

bel
04-09-2022, 06:45 PM
az oltás ugyanis legyengíti az immunrendszert, mert ez az oltások működési elve.

Szia,

Az oltas mukodesi elve, hogy celzottan erositi az immunrendszert az altal, hogy megismerteti vele a korokozot, igy a kovetkezo talalkozasnal gyorsabban tud reagalni.

Esetleg azzal keverhetted, hogy a tul tiszta kornyezet gyengiti az immunrendszert azaltal, hogy nem talalkozik megfelelo szamu korokozoval (de ez is csak hosszu tavon igaz! rovid tavon kevesebb korokozo: kevesebb betegseg).

Bel

Dream_walker
04-09-2022, 09:29 PM
A védőoltás működési elve, hogy legyengített kórokozót juttat a szervezetbe, amely nem tud nagy gondot okozni, de van benne elég kraft, hogy immunválaszt váltson ki, és "bekerüljön a falósejtek memóriájába", tehát létrejöjjön a védettség.

A covidos mRNA oltások viszont valamiért úgy működnek, hogy elnyomják az immunrendszert, és ezzel idézik elő a megbetegedést, majd az abból következő immunitást. Nem vagyok orvos, de ez nekem elb*szott kerülőútnak hangzik. Ezért tekintik ezt sokan kísérleti génterápiának, nem pedig oltásnak. Ráadásul nem is ad immunitást. Sőt, minden rendelkezésre álló adat alapján pont, hogy elősegíti a megbetegedést.

Elég ködös meg kusza ez az egész, bevallom őszintén. Vagy az nem adja ki a dolgokat, amit az előző évtizedekben mondtak, tanítottak az efféle dolgokról (mármint nem nekem, hanem úgy általánosságban, a lakosság számára), vagy a mostani helyzet van tele ordas nagy csúsztatásokkal. Mert, hogy semmi sem stimmel, az teljesen biztos, szabad szemmel látható bárki számára.

Dream_walker
04-09-2022, 09:52 PM
És néhány videó ide, amolyan offtopik jelleggel:

World Economic Forum

https://twitter.com/Resist_05/status/1512565523502223362

Sri Lanka 1

https://twitter.com/WallStreetSilv/status/1512455481587027968

Sri Lnka 2

https://twitter.com/WallStreetSilv/status/1512620184200171525

Shanghai

https://twitter.com/ianbremmer/status/1512898373703155721

Peru

https://twitter.com/steve_hanke/status/1512167614612742148

Peru 2

https://twitter.com/blossomhill71/status/1512711055222480896

bel
04-12-2022, 06:12 PM
A védőoltás működési elve, hogy legyengített kórokozót juttat a szervezetbe, amely nem tud nagy gondot okozni, de van benne elég kraft, hogy immunválaszt váltson ki, és "bekerüljön a falósejtek memóriájába", tehát létrejöjjön a védettség.

A covidos mRNA oltások viszont valamiért úgy működnek, hogy elnyomják az immunrendszert, és ezzel idézik elő a megbetegedést, majd az abból következő immunitást. Nem vagyok orvos, de ez nekem elb*szott kerülőútnak hangzik. Ezért tekintik ezt sokan kísérleti génterápiának, nem pedig oltásnak. Ráadásul nem is ad immunitást. Sőt, minden rendelkezésre álló adat alapján pont, hogy elősegíti a megbetegedést.

Elég ködös meg kusza ez az egész, bevallom őszintén. Vagy az nem adja ki a dolgokat, amit az előző évtizedekben mondtak, tanítottak az efféle dolgokról (mármint nem nekem, hanem úgy általánosságban, a lakosság számára), vagy a mostani helyzet van tele ordas nagy csúsztatásokkal. Mert, hogy semmi sem stimmel, az teljesen biztos, szabad szemmel látható bárki számára.

Szia,

Az elso mondattal egyetertek, a legregebbi oltasok igy mukodtek. Egy viccesen megfogalmazott, de szerintem megis talalo leiras:

Sinofarm: Beküldik a döglött oroszlánt. A szervezet felismeri, jól elveri, később már tudni fogja, hogy kell elverni az élőt.

AstraZeneca, Szputnyik: Kiherélt, izgága egérre sörényt tesznek. A szervezet elveri az egeret, mert azt hiszi, hogy ő az oroszlán. Később az oroszlánt is elveri, mert már tudja, hogy kell.

Moderna, Pfizer: A szervezetnek mutatnak egy szabásmintát, amiből varr magának egy lenyúzott oroszlánbőrt. Ezt megmutatja az immunrendszernek, hogy ez jön, akkor ezt kell elverni.”

Komolyabbra forditva a szot:
-Gyengitett oltas: pont ahogy irtad. Ez az egyetlen kockazatos oltas (ezert ma mar nem nagyon hasznaljak), mert ha egy kicsit kevesbe gyengitett korokozo egy nagyon gyenge immunrendszerrel talalkozik, akkor okozhat megbetegedest. A tobbi nem!

-Elolt oltas: elolt (szakszeruen: inaktivalt) virust tartalmaz. Tehat a virust elszaporitjak mesterseges taptalajon, amikor jo sok van belole, akkor kinyirjak. Tesznek melle olyan anyagot, amitol az ember rosszul erzi magat ("adjuvans"). Amikor beadjak, az immunrendszer ramozdul arra, hogy vajon mitol erzi magat rosszul az ember? Megtalalja az elolt virust, gyanus lesz neki, es jol megjegyzi, hogy legkozelebb ha ilyet lat, akkor egybol ki kell nyirni. Ilyen a Sinofarm. Azert viszonylag elavult technologia, mert draga, es nem biztos, hogy sikerul mindenkibe annyit tenni, amire ramozdul az immunrendszere (ezert kiugroan a legrosszabb a hatekonysaga a 80 eves kor felett - es ezert volt hihetetlen felelotlenseg ezt adni az idoseknek, mikozben a tajekoztatora is ra volt irva, hogy 60 eves kor felett nem ismert a hatasa). Abban az ertelemben nagyon biztonsagos, hogy csak extrem durva gyartasi hiba eseten okozhat betegseget.

-Virusreszlet-oltas: nem az egesz virus, hanem csak egy resze kerul be a szervezetbe. Meg biztonsagosabb, mint az elolt, mert itt egesz virusok nincsenek egyaltalan a szervezetben. Eleg elterjedt, de a mutaciok ellen elvileg kevesbe ved.

-Vektor oltas: egy masik (veszelytelen) virust ugy modositanak, hogy a "kinezeteben" hasonlitson a veszelyes virusra, utana elolik, es igy adjak be. Ebbol lehet sokat olcson termelni. Ha extrem durva gyartasi hibaval nem olik el, az is viszonylag kicsi problema, mert egy nagyjabol veszelytelen virus kerul a szervezetbe (az AZ abbol a szemponbol jol vizsgazott, a oroszok a brazilok szerint neha elfelejtettek elolni; de nalunk minden egyes szeriat ellenoriztek, mielott a gyogyszertarbe kerult volna, szoval _nalunk_ ezektol sem kell felni). Ez is elvileg kevesbe ved a mutacioktol. Hatranya, hogy a "vektor" virust felismerheti a szervezet, es ebben az esetben a vektorral egyutt az egeszet megsemmisiti meg mielott hasznos dolgot tehetne (ebbol az szempontbol az AZ a gyengebb: mindket oltasnak ugyanaz a vektora; es az orosz a jobb: a ket oltasnak mas a vektora); ezert emlekezteto oltasnak ez a legrosszabb technologia (marmint ha az eredeti es az emlekezteto is ilyen). Modern technologia, keves ilyen oltas van.

-mRNS: nehany sejtet rabeszel arra, hogy szaporodaskeptelen, de a "kinezeteben" a veszelyes virusra hasonlito dolgot csinaljon a szervezeten belul (az immunrendszert egyaltalan nem nyomja el!). Ezeket meglatva az immunrendszer felkeszul az ilyennek latszok elleni vedelemre. A mutaciokkal szemben elvileg kevesbe ved; de mivel ebben lesz a legtobb "provokator", ezert ez adja a legerosebb immunvalaszt, ezert egyaltalan nem egyertelmu, hogy a mutacioval szemben kevesbe ved (hogy erthetobb legyen, egy legbol kapott pelda: ha a kinai 10-szeresen ved az alaptol, es 8-szorosan a mutanstol, akkor alig valtozott, kozben ha az mRNS 100-szorosan ved az alaptol, es 30-szorosan a mutanstol, akkor nagyot csokkent a vedelme, de meg igy is jobban ved a mutanstol, mint a kinai). Legmodernebb technologia: az 1960-as evekben fedeztek fel az alapotletet, 1989-ben a zsircseppes megoldast, 1993ban keszult el az elso olyan mRNS vakcina, amit mar teszteltek egereken, es 2013-ban teszteltek eloszor emberen mRNS vakcinat.

Bel

P. Dude
04-12-2022, 07:47 PM
(...) Legmodernebb technologia: az 1960-as evekben fedeztek fel az alapotletet, 1989-ben a zsircseppes megoldast, 1993ban keszult el az elso olyan mRNS vakcina, amit mar teszteltek egereken, es 2013-ban teszteltek eloszor emberen mRNS vakcinat.

Bel

És már 2020-ban a fejlesztés idején nyilvánvaló volt, hogy óriási kockázatai és bizonytalanságai lesznek a tömeges emberi alkalmazásának, továbbá komoly esély van arra, hogy nem fog beválni:

Ferenci Tamás: Versenyfutás a koronavírus-vakcináért (https://mta.hu/tudomany_hirei/versenyfutas-a-vakcinaert-110691)

(2020. június 15.)

Dream_walker
04-12-2022, 09:25 PM
Szia,

Az elso mondattal egyetertek, a legregebbi oltasok igy mukodtek.

Köszi, ennyire részletesen nem voltam tisztában ezekkel :) Persze kérdés, hogy honnan tudja az mRNS, mikor éri el a "néhány" sejtet? Hány módosítás után változtat annyit az örökítőanyagon, hogy ne hagyja abba a "veszélytelen" dolgok gyártását, és mennyi veszélytelen dolog után merül fel a kérdés, hogy az adott élőlény a dns-e alapján embernek tekinthető-e még? Filozófikus kérdések ezek, na.

bel
04-13-2022, 11:31 AM
Persze kérdés, hogy honnan tudja az mRNS, mikor éri el a "néhány" sejtet?

Szerintem jol megbecsulheto, hogy adott darabszamu mRNS hany sejtbe tud bejutni (nyilvanvalo, hogy 1 db mRNS legfeljebb 1 sejtbe juthat be, ami nem nyilvanvalo, hogy hany db kell ahhoz, hogy tenylegesen bejusson kozuluk az egyik).

"Hány módosítás után változtat annyit az örökítőanyagon, hogy ne hagyja abba a "veszélytelen" dolgok gyártását"

Minden mRNS vakcinat tesztelnek (azert nem volt Alfa, Delta variansra kulon oltas, mert ezeket ugyan kifejlesztettek(!), de tul draga volt a teszt a nagyon kicsi hatakonysagjavulashoz kepest; teszt nelkul pedig termeszetesen nem lehetett piacra dobni - nagyon helyesen). Tehat ha modosul ilyen iranyban, az mar a legelejen kiderulne (amikor szoveten tesztelnek), es akkor kijavitjak a hibat, es kazdik elorol a szoveten tesztelessel.

Vagy ha nem erre gondoltal, akkor fontos info lehet, hogy a mRNS hatasara termelt (virusnak LATSZO) dolgok NEM SZAPORODNAK.

"és mennyi veszélytelen dolog után merül fel a kérdés, hogy az adott élőlény a dns-e alapján embernek tekinthető-e még? Filozófikus kérdések ezek, na."

Szerintem ez sokkal inkabb felvetodik a fertozotteknel, vagyis hogy ok emberek, vagy virusok? Hiszen az o sejtjukben levo DNS szaporodaskepes virusokat hoz letre.

Bel

P. Dude
04-13-2022, 05:03 PM
Arra kell figyelni ha valaki be akarja adatni az oltást, hogy ne adassa be. A biztonság kedvéért már eleve az oltópontra sem kell elmenni, továbbá regisztrálni sem kell. És akkor már sokkal kisebb az esélye annak, hogy valaki véletlenül beadatja. Külön előny, hogy ha már eleve egy sincs beadva, akkor nem tudják bedöfni a másodikat, harmadikat, negyediket és a többit.

Viccet félre. Apám ismerőse például meghalt ettől az oltástól, röviddel utána már rosszul volt, gyorsan romlott az állapota, és elhunyt. Nyilván ki lehet találni faszságokat, de attól még elég egyértelmű az összefüggés: beoltották, az oltás gyakorlatilag azonnal leverte, és belehalt.

Dream_walker
04-13-2022, 08:50 PM
A hivatalos mellékhatás-lista kilenc oldal, ennek jelentős része önmagában is halálos. Mintha orosz rulett lenne.

Vagy ha nem erre gondoltal, akkor fontos info lehet, hogy a mRNS hatasara termelt (virusnak LATSZO) dolgok NEM SZAPORODNAK.

Erre gondolta, köszi :)

"és mennyi veszélytelen dolog után merül fel a kérdés, hogy az adott élőlény a dns-e alapján embernek tekinthető-e még? Filozófikus kérdések ezek, na."

Szerintem ez sokkal inkabb felvetodik a fertozotteknel, vagyis hogy ok emberek, vagy virusok? Hiszen az o sejtjukben levo DNS szaporodaskepes virusokat hoz letre.

Bel

Minden ember fertőzött.
Arra gondoltam, hogy ha a kezelés maga módosítja az emberi dns-t (mert módosítja a hivatalos információk alapján), és ez öröklődhet is, akkor annak milyen komplikációi lehetnek hosszú távon.

DerWolf
08-01-2022, 10:41 AM
Na most nekem ez a "prepperkedés" szó már alapban olyan szinten ismeretlen, hogy rá kellett külön keresnem a neten az idegen szavak szótárában, hogy egyáltalán mit is jelent egyáltalán
Ez kábé ugyanaz mint a TV2 reggeli műsorában nagy röhögések között nyomják a műsorvezetők a szöveget, hogy "te ne szpojlerezzél már"
Egyáltalán mi az hogy szpojler? Ennek is utána kell nézni még Magyarországon is mert ezt nemhogy az én 85 éves nagyanyám se érti hanem még én se :haha:

Tehát az idegen szavak szótára szerint
a) katasztrófára alaposan és folyamatosan felkészülő személy
b) előkészítő, felkészülő, túlélő
A prepper olyan személy, aki hisz abban, hogy hamarosan háború, vészhelyzet vagy valamilyen katasztrófa következik be. Ennek megfelelően új készségeket tanul és sajátít el, miközben élelmiszert, felszerelést, lőszert és egyéb árucikkeket halmoz fel és raktároz el, hogy felkészüljön a közelgő katasztrófára.

Ez mondjuk tipikus amerikai paranoia már a kubai rakétaválság óta, hogy állandó vészhelyzetben érzik magukat az amerikaiak valami oknál fogva
Mondjuk akkor is azt taníttották az amerikai iskolákban ha esetleg atomtámadás érné esetleg az USA-át, akkor bújjanak az asztal alá lehetőleg háttal a gombafelhőnek :haha::thumbup
Na mindegy
Szóval a lényeg az, hogy én azt látom, hogy vannak amerikaiak akik betegesen készülnek a harmadik világháborúra, vasbetonbunkert építenek, amiben egymillió konzervet meg egymillió liter vizet tárolnak és 50,000 lőszert 3 gépkarabélyt egy 50-es puskát meg pár pisztolyt így kezdésként
Nekem nem úgy tűnik mintha fenyegetne bármilyen atomháború is egyenlőre mert ugye ha mondjuk az USA-ra kilőnének atombombát azt ők egyből viszonoznák is, úgyhogy nem nagyon akar senki sem atomfegyvert bevetni már csak ezért sem
Egyébként is ha atomfegyvert bevetnének tegyük fel bármelyik ország ellen is, ott 100 évig nem fog fű se nőni és ami 100 év után kinő az is rádióaktív lesz még mindig szóval ez egyik országnak se lenne jó és a túlélés esélye is igencsak a nullához közelítene még mindig

A másik az mégha ez be is következne, hogy Putyin vagy Hillary Clinton átmenne Duke Nukem-ba egyszer akkor is kizárt, hogy egy atomháborút ciivilek át tudjanak vészelni akármennyire is költenek rá mivel az nem két hónap karantén lesz, hanem minimum 100 év

Viszont én 1995-ben megvettem Len Cacutt - Túlélés című könyvét ami egész jól összefoglalja, hogy hogyan is kell túlélni
Jó könyv ajánlom mindenkinek aki a túlélési technikák iránt érdeklődik,ára jelenleg itthon 2760 Ft
https://bookline.hu/product/home.action?_v=Len_Cacutt_Tuleles&type=20&id=24810

Ahelyett, hogy Bear Gryllst nézném a tévében ahogy a fenekét törli bambusz levekkel amit később a koalák fognak megzabálni valószínűleg igen kétes étvággyal vagy esetleg épp hirtelen az északi sarkon találnám magam ismét Bear Grylls kíséretében két gleccser közé beszorulva, amire mondjuk igen kevés esélyt látok mert mit keresnék én az északi sarkon két gleccser közé beszorulva? :haha:
És mivel ha így haladunk környezetszennyezés szempontjából mert így is folyamatosan olvad már jó ideje az Északi sark vagy csak azért mert az amerikai felsőtízezer tagjai csak kifejezetten Északi sarki gleccserekből származó jeges vízből hajlandóak ásványvizet inni és ezért odamennek az amerikaiak nagy kaliberű távcsöves puskákkal és rommá lövik az összes gleccsert majd begyűjtik őket, akkor nemsokára Északi sark sem lesz, nemhogy gleccserek :thumbup

P. Dude
08-01-2022, 11:23 AM
Az megvan hogy ez egy prepper fórum?

TMIB
08-01-2022, 06:06 PM
Ez mondjuk tipikus amerikai paranoia már a kubai rakétaválság óta, hogy állandó vészhelyzetben érzik magukat az amerikaiak valami oknál fogva

Az üknagyszüleim pont ugyanúgy elraktak ételt mint ahogy én most. Vidéken alap volt a tele kamra, főleg a tél beállta előtt, elrakva elég élelem 9-10 hónapra, liszt, füstölt hús, kolbász és egyéb disznóvágás utáni húsok, kocsonya, stb. Évszázadok óta ez volt Magyarországon. Most már vidéken se nagyon megy ez, mert a Tesco a falvakból is eléggé elérhető, ha van valakinek kocsija, vagy bemegy busszal, stb.

Nekem nem úgy tűnik mintha fenyegetne bármilyen atomháború is egyenlőre

Arra szinte senki sem készül. Itt a saját közvéleménykutatás:

https://magyarprepperforum.us/showthread.php?923-Mi%C3%A9rt-prepperkedsz-els%C3%B5sorban-Mi-az-ami-szerinted-legink%C3%A1bb-megt%C3%B6rt%C3%A9nhet

De az amerikai fórumokon is hasonló eredmények vannak.

Atombombára nem készülnek, de háborúra lehet. Főleg hogy pl. Magyarországon átsétál az ember a határon és elmondhatja magáról hogy egy olyan országban van ahol háború zajlik éppen.

Bear Grylls nem prepper, hanem bushcraft-os. Nagyon különböző téma a kettő. Magyarítva az bozótmíves, aminek szintén nagy követőtábora van, Magyarországon is. Ezen a fórumon csak érintve beszélünk néha a bozótmíves témáról.

DerWolf
08-02-2022, 11:44 AM
Az üknagyszüleim pont ugyanúgy elraktak ételt mint ahogy én most. Vidéken alap volt a tele kamra, főleg a tél beállta előtt, elrakva elég élelem 9-10 hónapra, liszt, füstölt hús, kolbász és egyéb disznóvágás utáni húsok, kocsonya, stb. Évszázadok óta ez volt Magyarországon. Most már vidéken se nagyon megy ez, mert a Tesco a falvakból is eléggé elérhető, ha van valakinek kocsija, vagy bemegy busszal, stb.

Arra szinte senki sem készül. Itt a saját közvéleménykutatás:

https://magyarprepperforum.us/showthread.php?923-Mi%C3%A9rt-prepperkedsz-els%C3%B5sorban-Mi-az-ami-szerinted-legink%C3%A1bb-megt%C3%B6rt%C3%A9nhet

De az amerikai fórumokon is hasonló eredmények vannak.

Atombombára nem készülnek, de háborúra lehet. Főleg hogy pl. Magyarországon átsétál az ember a határon és elmondhatja magáról hogy egy olyan országban van ahol háború zajlik éppen.

Bear Grylls nem prepper, hanem bushcraft-os. Nagyon különböző téma a kettő. Magyarítva az bozótmíves, aminek szintén nagy követőtábora van, Magyarországon is. Ezen a fórumon csak érintve beszélünk néha a bozótmíves témáról.

Igen mi is három disznót vágtunk még 30 éve minden évben,és Pick szalámit ettem (nem a tasakosat hanem a rúd méretűt) ma meg már szalámira sem futja nemhogy egy 200-300 kilós disznóra
Most nem raksz el ételt 9-10 hónapra itthon ugyanis örülhetsz ha egy hónapban a magyar bérekből egyáltalán futja mindenre, itt akkora csóróság és olyan árak vannak: az EU utolsóelőtti legcsóróbb tagállama vagyunk és maradunk is úgy tűnik egyenlőre
Mert amikor bedobták azt a magyarok, hogy ha már 2004-től EU tagok vagyunk akkor nem e lehetne arról szó, hogy megkapja Magyarország is az EU-s minimálbért?
Azt mondták az EU-ban is, hogy ne is álmodjunk róla. Korrekt egy banda ül ott is
Itt csak az kap jó fizetést akinek diplomája van amiért 4 milliót ki kell fizetni legalább, hogy egyáltalán egyetemen tanulhass vagy akit beraknak a kereskedelmi tévébe
Aztán a légkondis stúdióban beszélget ingyen öltönyben 2 óra hosszát a hét 5 napján egy hónapban csak két héten keresztül az összes műsorvezető és mindenkin arany Rolex óra van ennek ellenére
Tehát ugye finoman se dolgozzák magukat halálra mégis milliókat raknak el, miközben a magyar média körülbelül mint a Titanic olyan szinten süllyed lefelé színvonal szinten
Mert ugye bekapcsolom a tévét: Gáspár Győző, átváltok másik csatornára Gáspár Bea, megint átváltok Gáspár Zsolti,megint átváltok Gáspár Laci
Szóval nemtudom mit akarnak Gáspárékkal meg azzal a színvonallal amit ők nyújtanak engem nem érdekel meg szerintem úgy gazdasági szempontból nézve sem feltétlen jó dolog az ötlet dehát ők tudják a tévénél mit csinálnak
De lehet másik csatornán nézni nulla teljesítmény nélküli felkokszolt homokosokat vagy éppen erősen agy nélküli youtube - tik tok mittudomén kiket akiknek a szürkeagysejt hiány igencsak feltűnően jelen mert a Dik-Dik More-Pacek szavakon kívűl nem sok szó jön ki a szájukon mégis benne vannak a tévében konkrétan semmilyen produkciót nem is tudnak bemutatni

De én amilyen dokumentum filmeket láttam amerikai oldalról, hogy tényleg mintha atomháborúra készülnének odakinn egyes amerikaiak
Mondjuk azt nem fogják fel, hogy mégha tényleg atomháború lenne akkor azt ők úgysem élnék túl 50.000 konzerv és 50.000 liter ivóvíz társaságában sem a betonbunkerjukban de jól van mindegy
Én nemtudom mi a "prepperkedés" azt se tudom mit jelent ez a szó az életben nem hallottam róla mostanáig, nekem csak az alapvető katonai jellegű túlésésről van fogalmam de kissé elavult már az is mert sokat fejlődött a technika túlélés terén is a rendszerváltás meg 95 óta
Nem nagyon tudok különbséget tenni ezen a téren a dolgok között mert Bear Grylls-nél is a túlélésről szólnak a dolgok általában mint ahogy ez a prepperkedés is arról szól így nagy vonalakban

Nekem csak a rapperkedés jut róla eszembe erről a szóról :haha: ami tinédzserkoromban nagy divat volt itthon de akkor még szerintem te is itthon voltál

De tudta nyomni a rapet Notorius BIG: szerintem az egyik legjobb volt az amerikai rapszakmában, kár, hogy kilyuggatták

https://www.youtube.com/watch?v=fxATyB6t-QY

TMIB
08-02-2022, 07:32 PM
TV nálunk nincs bevezetve, úgyhogy csak DVD, Blu Ray, USB-n film/sorozat megy.

De én amilyen dokumentum filmeket láttam amerikai oldalról, hogy tényleg mintha atomháborúra készülnének odakinn egyes amerikaiak

A "Doomsday Preppers" -t? Annak is van külön topicja. Az arra volt jó, hogy sok embert belevezessen a témába, volt néhány jó felvetés is. De nem 100%-osan valós a sorozat, mert sokszor kiszínezték a szerkesztők. Emiatt volt balhézás a szereplők és a sorozat között, tán pereskedés is, ha jól emlékszem. Volt amelyikről azt mondták a sorozatban hogy atomháborútól retteg, közben a valóságban csak a munkanélküliségtől félt, volt amelyikről azt mondták hogy az olaj elfogyásától fél, de közben valójában gazdasági válságra készült.

Ami a tévében van, az rendszerint nem teljesen igaz, ferdített, pár valótlansággal érdekesebbé van téve, stb.

Filléres dolgokból is lehet készülni, és nem kell 1 havi fizetést megmarkolni és azonnal elkölteni. Lehet szépen, lassan, itt egy ezres, ott kettő alapon bevásárolgatni, fejleszteni a készletet.

mégha tényleg atomháború lenne akkor azt ők úgysem élnék túl 50.000 konzerv és 50.000 liter ivóvíz társaságában sem

Gondolj arra hogy ezt a japánok közül erre sokan rácáfoltak.

mint ahogy ez a prepperkedés is arról szól így nagy vonalakban

Bear Grylls a saját pisáját issza meg hogy ne tikkadjon ki a hőségben, a prepper meg a felhalmozott ivóvizét kortyolgatja nyáron a hűvös szobában. (bunkere azért nem sok embernek van) Grylls hangás nyers gombát eszik hogy megmutassa hogy azzal lehet túlélni ha valaki eltéved az erdőben, a prepper (felkészülő) meg kinyit egy babkonzervet.

Dream_walker
08-03-2022, 07:46 AM
Igen mi is három disznót vágtunk még 30 éve minden évben,és Pick szalámit ettem (nem a tasakosat hanem a rúd méretűt) ma meg már szalámira sem futja nemhogy egy 200-300 kilós disznóra

Mert ugye bekapcsolom a tévét:
De lehet másik csatornán nézni nulla teljesítmény nélküli felkokszolt homokosokat vagy éppen erősen agy nélküli youtube - tik tok mittudomén kiket

A disznó 30 éve is ugyanannyi takarmányon hízott meg, mint ma, és annyi takarmányhoz ugyanannyi földterület kellett, mint ma. A hús előállításának az ára nem változott az elmúlt 30 évben. A pénzben számolt költsége természetesen emelkedett. De nem tilos disznót tartani, csak meg kell hozni a döntéseket.

Nem kell bekapcsolni a tévét. Nem kell jutubot és tiktokot nézni. Főleg akkor nem, ha nem futja rendes kajára. Akkor dolgozni kell, hogy legyen pénz vagy kaja. Új szakmát kell tanulni, hogy ne a minimálbér essen csak le. Plusz szakmát kell tanulni, hogy plusz pénz jöjjön.

Nem beszólogatásból mondom, félre ne érts, de én ezzel a hozzáállással nem tudok mit kezdeni. Másik topikban írtad, hogy 15 éve lépett le a nőd, és hogy most nincs pénzed. Felmerül a kérdés, hogy akkor mi történt az előző 15 évben? Annyi idő alatt 5 különböző szakmunkát meg lehet tanulni piacképes szinten, fizetett gyakornokság mellett.

Nekem jó a képesítésem, még ha nem is keresek vele sokat (hazai viszonyok között is csórónak számítok, még ha nem is lepukkant csórónak :D ), de legalább olyan, amit szeretek csinálni. Ennek ellenére az elmúlt 5-10 évben megtanultam három új, teljesen önálló szakmát (munka és család mellett), ebből egyet ráadásul teljesen ingyen, az internetről, és napi szinten aktívan használom is. A szabadon hozzáférhető információ korában élünk.

Természetesen döntéseket kellett hozni, és választani. Nyilván sokkal egyszerűbb a politikusokat, akárkiket okolni, de ha valakinek van napi x órája tévére meg közösségi médiára, akkor nem kell sírni a pénz miatt. A tévénézés is egy döntés, meg a pénzkeresés is egy döntés. 30 éve még más volt a helyzet, de ma a zsebében hordja mindenki a világ összes tudását. Miért nem használod inkább ki a lehetőséget?

bel
08-03-2022, 05:42 PM
az elmúlt 5-10 évben megtanultam három új, teljesen önálló szakmát (munka és család mellett), ebből egyet ráadásul teljesen ingyen, az internetről, és napi szinten aktívan használom is. A szabadon hozzáférhető információ korában élünk.

Szia,

Amit nem ideztem be, azzal mind nagyon egyetertek.

De azt gondolom, hogy nagyon nehez uj komplex dolgot megtanulni az Internetrol. Orulok neki, hogy neked sikerult, de pl. nekem nem sikerult.

Mondom mindezt ugy, hogy tengersok targyi tudast szerzek az Internetrol, de csak olyan temakban, amihez eleve ertek: arra nagyon jo a modern web2-es vilag (= Interneten keletkezett tartalom, mint pl. ez a forum is), hogy ha egy temakornek a lenyegi reszet mar tudja az ember, akkor sok-sok targyi tudast meg hozza tanuljon, es ebbol valamennyi bonyolultabb osszefuggest is megtanuljon.

De kozben valami hihetetlen mennyisegu dezinformacio is megjelenik (valoszinuleg tobbsegeben egyszeruen a hangos hulyek miatt, es kisebb reszben szandekosan, de azert ez utobbira is van boven pelda). Es akinek nincsenek meg az alapok, az nem kepes kiszurni a kifejezetten karos dezinformaciokat, igy teljesen rossz iranyba el tudjak vinni.

Amit az elozo bekezdesben irtam, az elvileg egyaltalan nem vonatkozik az Interneten megjeleno hagyomanyos tartalomra, amibol szerencsere egyre tobb es tobb van (pl tankonyvtar.hu (https://dtk.tankonyvtar.hu/handle/123456789/100), de ennek ellenere nekem csak ugy sikerult igazan uj dolgokat megtanulni, hogy elmentem tanfolyamokra, ahol az elmeleti oktatas mellett volt tobb-kevesebb gyakorlat is.

Bel

Dream_walker
08-03-2022, 09:22 PM
Ez inkább egyéni dolog lehet ezek szerint. Amit én a netről tanultam, az pont digitális tevékenység, szóval azt viszonylag könnyű volt elsajátítani, és szerintem még elég sok hasonló dolog van. Másrészről pont a gyakorlat az, ahol verhetetlen a net, főleg az oktatóvideók miatt. Én személy szerint jutub alapján betonoztam alapot, építettem kerítést, járólapoztam, festettem, holott nulla közöm van az építőiparhoz. De meg tudtam nézni rengeteg valódi, ténylegesen gyakorlati videót, ebben dolgozó emberektől, és ami még fontosabb, meg tudtam nézni ötször egymás után, megállítani, ránagyítani, és új videót keresni arról az egy apróságról, ami nem volt világos valamelyikben.

Nem azt mondom, hogy agysebészetet, vagy nehézgépkezelést meg lehet tanulni a netről, de piacképes, másnap már fizető szakmunka elsajátítására tökéletesen alkalmas.

varég
08-04-2022, 01:15 PM
A disznó 30 éve is ugyanannyi takarmányon hízott meg, mint ma, és annyi takarmányhoz ugyanannyi földterület kellett, mint ma. A hús előállításának az ára nem változott az elmúlt 30 évben. A pénzben számolt költsége természetesen emelkedett. De nem tilos disznót tartani, csak meg kell hozni a döntéseket.

Nem kell bekapcsolni a tévét. Nem kell jutubot és tiktokot nézni. Főleg akkor nem, ha nem futja rendes kajára. Akkor dolgozni kell, hogy legyen pénz vagy kaja. Új szakmát kell tanulni, hogy ne a minimálbér essen csak le. Plusz szakmát kell tanulni, hogy plusz pénz jöjjön.

Nem beszólogatásból mondom, félre ne érts, de én ezzel a hozzáállással nem tudok mit kezdeni. Másik topikban írtad, hogy 15 éve lépett le a nőd, és hogy most nincs pénzed. Felmerül a kérdés, hogy akkor mi történt az előző 15 évben? Annyi idő alatt 5 különböző szakmunkát meg lehet tanulni piacképes szinten, fizetett gyakornokság mellett.

Nekem jó a képesítésem, még ha nem is keresek vele sokat (hazai viszonyok között is csórónak számítok, még ha nem is lepukkant csórónak :D ), de legalább olyan, amit szeretek csinálni. Ennek ellenére az elmúlt 5-10 évben megtanultam három új, teljesen önálló szakmát (munka és család mellett), ebből egyet ráadásul teljesen ingyen, az internetről, és napi szinten aktívan használom is. A szabadon hozzáférhető információ korában élünk.

Természetesen döntéseket kellett hozni, és választani. Nyilván sokkal egyszerűbb a politikusokat, akárkiket okolni, de ha valakinek van napi x órája tévére meg közösségi médiára, akkor nem kell sírni a pénz miatt. A tévénézés is egy döntés, meg a pénzkeresés is egy döntés. 30 éve még más volt a helyzet, de ma a zsebében hordja mindenki a világ összes tudását. Miért nem használod inkább ki a lehetőséget?

Ebben a hozzászólásban egy mondat tartalmába nem lehetne belekötni...
A tecsőn tanultam meg én is sok mindent, a wckagyló cserétől az autójavításon át a burkolásig.
Nem profi szinten de meg tudom csinálni, néha még kis maszek is beesik.

Idén kicsit filóztam, hogy a kertben megtermett, és elfogyasztott gyümölcsök ára két-két és fél havi fizetésem a mai napig....
(oké, ebből vegyünk le 20%-ot a segédanyagokra, locsolásra)

DerWolf
08-04-2022, 05:12 PM
Ebben a hozzászólásban egy mondat tartalmába nem lehetne belekötni...
A tecsőn tanultam meg én is sok mindent, a wckagyló cserétől az autójavításon át a burkolásig.
Nem profi szinten de meg tudom csinálni, néha még kis maszek is beesik.

Idén kicsit filóztam, hogy a kertben megtermett, és elfogyasztott gyümölcsök ára két-két és fél havi fizetésem a mai napig....
(oké, ebből vegyünk le 20%-ot a segédanyagokra, locsolásra)

Mivel ugye dream walker felhasználó egy fizetett provokátor nálam (így tiltólistán van csak ő ezt nem tudja jól láthatólag) így akkor reagálnék a bejegyzésre
Jól láthatólag tényleg dream walker nevű felhasználó neve valahol meg is egyezik a valósággal mert valahol álmában sétálgat a valóság helyett

30 éve én Pick szalámit ettem általában mindennap
Nem a mostani 70 grammos tasakosat ami egyébként papírvékonyra van szeletelve és aminek most talán olyan 800 Ft-ba kerül tálcája ami kábé két kajálásra elég
Szóval én a normál Pick szalámit ettem olyan vastagra szelve amilyenre akartam aminek most rúdja most olyan 8-9000 Ft

Abban az időben símán meg tudtuk venni a rúd Pick szalámit is, ma meg már a 70g tasakos verzió ami 2 étkezésre elég is problémába ütközik bevásárláskor
De mondok én valamit: ha valaki a most átlag 80.000 Ft-ból amit kapsz napi 8 óra munkáért tudsz venni 3 db 200-300 kg disznót minden évben (mint ahogy azt mi tettük 30 éve) akkor én leszek az első aki gratulálni fog
Mert nem hiszem, hogy valaki 80 rongyból akár 1 darab disznót is meg tudna venni és le tudna vágni ma már, amikor az embereknek a 70grammos Pick szalámit se tudják megvenni a boltokban, sőt még rendes ruhát se hanem használtruha üzletekben durkálnak mert új ruhára sincs pénz

Szóval nem tilos disznót tartani csak kíváncsi leszek én, hogy te azt hogyan fogod azt a hízót felhízlalni 200-300 kg-ra havi 80 ezerből tévé meg tik tok nélkül vagy akár azzal is

Az meg, hogy mi történt az elmúlt 15 évben elmondom:
Keresi az ember a munkát már ha lenne
De az emberek között vannak nem túl jó indulattal megáldottak is ezen a bolygón akik fentről szándékosan úgy intézik, hogy csak minimálbéres munkát kapj ahol a beled is kidolgozod és rámegy az egészséged is előbb - utóbb arra
Vagy mehetsz ki télen a -16 fokba napi 8 órában közmunkára - nyáron meg a 40 fokban szívhatod a szmogot
Vagy azt is elintézik, hogy egyszerűen egyáltalán nem kapsz munkát és kész

Amíg itt egyesek semmit nem csinálnak és milliókat keresnek mint "vállalkozók" akik tényleg semmit nem csinálnak napi 1 óra Mac Notebook nyomogatáson és mobiltelefonáláson kívűl vagy még ennyit sem, mert másokat dolgoztatnak éhbérért amíg ők 5 percet nem dolgoztak egész életükben de akkora BMW-jük van, hogy az nem fér el a normál magyar közúton sem

Mert ugye ma már a bűnözők és maffia tartja fenn ezt az országot és teszi ki az államkassszát is minden bizonnyal mintsem a 8,5 millió magyar aki bemegy a karvajtőkés külföldiek által felvásárolt valamikor magyar gyárakba vagy mostanában felépített gyárakba és az uniós 2500-3000Ft minimálbér helyett 700Ft/óráért megy kidolgozni a belét is hétfőtől péntekig

Szóval azt mondják, hogy ez így van jól ma itthon
Nem is tudom lehet gondolkodni a témán, hogy ez tényleg jól van e így ahogy van

dream walkernek meg szóljon valaki, hogy ne kommentelje tovább a bejegyzéseim ugyanis nálam rég tiltólistán van úgyhogy én azt nem látom miket írogat de nem is érdekel különösebben a véleménye, amikor vagy szándékosan provokál vagy pedig jelenleg ő úgy gondolja és olyan okosságokat írogat, hogy havi 80 ezerből te le tudsz 3db 200-300kg-os hízót vágni minden évben ma Magyarországon :haha:

TMIB
08-04-2022, 05:28 PM
Walker a fórum indulásának pillanatában lett tag és azóta velünk van, hasznos tagja a fórumnak és a közösségnek.

DerWolf, nagyon remélem hogy nem akarsz személyeskedni sem vele, sem mással, mert akkor a második figyelmeztetést is meg kell adnom. :nanem:

2. és 3. szabály: https://magyarprepperforum.us/showthread.php?3-Szab%C3%A1lyok

DerWolf
08-04-2022, 06:08 PM
Walker a fórum indulásának pillanatában lett tag és azóta velünk van, hasznos tagja a fórumnak és a közösségnek.

DerWolf, nagyon remélem hogy nem akarsz személyeskedni sem vele, sem mással, mert akkor a második figyelmeztetést is meg kell adnom. :nanem:

2. és 3. szabály: https://magyarprepperforum.us/showthread.php?3-Szab%C3%A1lyok

Na már megint valaki lelki törést kapott magyar valóságtól :haha: :thumbup
Örülök neki, hogy hasznos tagja a fórumnak de nem én személyeskedtem, hanem éppen ő volt az aki beszólogatott, és én nem kezdtem el neked itt sipítozni emiatt hanem ezért is lett letiltva a részemről a további hozzászólásai amiket már egy ideje nem látok és amikkel nem rontja tovább az így is elég lehangoló magyarországi hangulatomat

Én megértem a szabályzatot is és nem is kötözködöm de most mindenféle személyeskedésen kívűl: te úgy gondolod, hogy például ma havi 80.000 Ft-ból ma lehet 3 sertést tartani felhízlalni őket 200-300kg-ra?
25 ezer a villanyszámla 40 ezer a gázszámla és akkor valamit még enni is kéne arra marad 10.000-20.000 Ft-od körülbelül ez a helyzet ma Magyarországon (amit te most jelenleg abszolút nem látsz mivel kinn vagy Amerikában már egy jó ideje)

Az EU utolsó előtti legcsóróbb országa vagyunk és egyenlőre maradunk is mert az EU-s képviselők nem hajlandók megadni az EU-s minimálbért hiába vagyunk 2004 óta EU-s tagállam.
Persze minek is adnák meg, ha inkább bábállamként használhatják Magyarországot ahol nem 2500-3000Ft a munkabér óránként mint az EU legtöbb országában, hanem 800Ft
Persze én elhiszem, hogy a magyar médiában dolgozók akik napi 30 percet meg maximum 2 órát dolgoznak naponta, azok arany Rolexban feszelegnek 200,000-es öltönyben amikor dolgoznak abból a hónapból is összesen két hetet napi 2 órában :thumbup
Nekik biztos nem probléma levágni 1 disznót sem sőt szerintem 10-et sem egy hónapban, nekem jelenleg még a 800 Ft-os Pick szalámi megvásárlása is problémába ütközik
A boltban a Pick szalámit se tudom megvenni pedig csak 70gramm nemhogy arról álmodjak, hogy én akár 1 disznót is fel tudnék hízlalni és levágni a mai napig

Mert bár bocsánat de dream walker ezt állíttja, hogy ez lehetséges, én meg ezt erősen kétlem mert én nemtudom hol él tisztelt dream walker, én biztos Magyarországon

P. Dude
08-04-2022, 07:04 PM
Egyébként a minimálbér 8 óra munkára nem 80 ezer, hanem nettó 133.

TMIB
08-04-2022, 07:04 PM
Nem tudom mennyibe kerül sertést nevelni, de azért van a fórum hogy ezt megvitassuk ha szóba kerül. Ha valaki téved, a másik kijavítja, lehetőleg forrással cáfolja, de ennyi.

Abszolút látok mindent, mert anyám naponta 1 órán át mondja Skypon hogy mi mennyibe kerül. Nem beszélve arról hogy több millió forintom van otthon aminek a 25%-át elbuktam a forintgyengülés miatt. Ha valaki tudja hogy mi a pálya a forint értékével, akkor az sajnos én vagyok.

Az EU minimálbért az MSZP ígérte, hamisan, becsapva mindenkit. (Európai Uniós topicban megtalálod, sok poszt van ott erről.)

TMIB
08-04-2022, 07:05 PM
Egyébként a minimálbér 8 óra munkára nem 80 ezer, hanem nettó 133.

Ez én is így tudom. Igaz, az sem sok pénz, de azért nem mindegy hogy 80 vagy 133. :)

P. Dude
08-04-2022, 07:10 PM
Ez én is így tudom. Igaz, az sem sok pénz, de azért nem mindegy hogy 80 vagy 133. :)

Én meg annyira tudom, hogy éppen holnap utalják. :D Amúgy az tény hogy most már elfogy. Eddig nem fogyott el, de amióta ekkora drágulás van azóta hónap végére nem sok marad. Prepperkedni nehezen lehet belőle. De azért nem is lehetetlen.

Dream_walker
08-05-2022, 08:19 AM
Hm, hát majd valahogy lesz egy válasz idézéssel :D

Mivel ugye dream walker felhasználó egy fizetett provokátor nálam (így tiltólistán van csak ő ezt nem tudja jól láthatólag) így akkor reagálnék a bejegyzésre
Jól láthatólag tényleg dream walker nevű felhasználó neve valahol meg is egyezik a valósággal mert valahol álmában sétálgat a valóság helyett

ha valaki a most átlag 80.000 Ft-ból amit kapsz napi 8 óra munkáért tudsz venni 3 db 200-300 kg disznót minden évben (mint ahogy azt mi tettük 30 éve)
Szóval nem tilos disznót tartani csak kíváncsi leszek én, hogy te azt hogyan fogod azt a hízót felhízlalni 200-300 kg-ra havi 80 ezerből tévé meg tik tok nélkül vagy akár azzal is

dream walkernek meg szóljon valaki, hogy ne kommentelje tovább a bejegyzéseim ugyanis nálam rég tiltólistán van úgyhogy én azt nem látom miket írogat de nem is érdekel különösebben a véleménye, amikor vagy szándékosan provokál vagy pedig jelenleg ő úgy gondolja és olyan okosságokat írogat, hogy havi 80 ezerből te le tudsz 3db 200-300kg-os hízót vágni minden évben ma Magyarországon :haha:

Bárcsak fizetett provokátor lehetnék, plusz bevétel lenne a kasszában :D :D Az, hogy valakinek nem tetszik a véleménye, még nem jelenti, hogy provokátor, bár emlékszem, régen mindenki provokátor volt, aki megemlítette, hogy a politikusoknak hülye ötletei vannak :D Amúgy nem baj, nálam is vannak felhasználók a tiltóslistán, erre lett kitalálva ez a fórum-eszköz.

Napi 8 órával 80 ezer az valahogy nem stimmel, a legalja mezőgazdasági munkára kifizetik a dupláját nettóban, de ha valaki elmegy krumplit sütni, vagy gyártószalag mellé, esetleg térkövezni, betonozni, akkor ott kezdődik, hogy 200-250 nettó. Mondjuk dolgozni kell hozzá.

Amúgy egy malac 40 ezer, 200 kilóra hízlaláshoz kell 500 kg gabona, ez 50 ezer, meg igyon egy csomót, legyen 10 ezer a vízfogyasztás. Egy 200 kilós disznóból bőven kijön 100 kg hús, a költsége 100k huf, azaz kilónként egy ezres. Emellett rengeteg dolgot meg lehet oldani sokkal olcsóbban, lehet termelni is a takarmányt (vagy a ganona egy részét helyettesíteni pl ingyen beszerezhető zöldtakarmánnyal), és akkor nem 50 ezer a költsége. De ha a 100k a kiindulópont, akkor is ott tartunk, hogy egy disznó havi 8400, három disznó havi 25 ezer.

Ha esetleg valaki kíváncsi lenne, álomföldén hogyan működik a mezőgazdaság ;) Persze nyilván sokkal hitelesebb az, amit a tévében mondanak, hogy ez valami varázslat.

[B]Mert bár bocsánat de dream walker ezt állíttja, hogy ez lehetséges, én meg ezt erősen kétlem mert én nemtudom hol él tisztelt dream walker, én biztos Magyarországon

Lehetséges, mert már elég sokszor sikerült. Esetleg érdemes lehet átolvasni az "Élet a tanyán" blogot itt a fórumon, hátha van benne életképes ötlet ;)

Dream_walker
08-05-2022, 08:42 AM
Most nézem, hogy nem is működik a blogok aloldala, én meg itt ajánlgatom...

TMIB
08-05-2022, 12:35 PM
Az jelenleg ki van kapcsolva, mert kódolási problémája van.

DerWolf
08-05-2022, 05:41 PM

Sajnos P Dude írásait sem látom már egy ideje :haha:
Az, hogy én itt papíron 150 ezret keresek és ezt lobogtatja Orbán a médiában attól én még ebből csak kábé 60 ezret teszek el valójában 8 óra munkáért, ugyanis a többit lehúzza az állam mindenre hivatkozva
Azt tudom, MANINBLACK hogy tudsz sokat, talán többet is mint kellene néha ;)
Dehát ma ez a demokrácia ahol mindenki magánélete a tabu sőt még tévét se lehet nézni mert már ez is baj és közszereplők internetes videóit is ma már megkérdezik, hogy egyébként probléma e, hogyha bárki is nézi az egyébként nyilvános videóikat csak én épp a saját magánéletem sem élhetem "mert ilyen elzárkózást nem lehet csinálni" még az igencsak demokratikus ellenes Putyin szerint sem
Hát érdekes egy felfogás annyi biztos

P. Dude
08-06-2022, 09:44 AM
Sajnos P Dude írásait sem látom már egy ideje :haha:

Végre letiltott. :) A gumilövedékes beszélgetés olyan szinten lezsibbasztotta az agyam, hogy a közelmúltból nem is tudnék hasonló példát mondani. Aztán meg elkezdett gúnyolódni a "prepperkedés" szón és magán a prepperkedésen. Akkor megkérdeztem tőle, hogy tudja-e hogy ez egy prepper fórum. Valószínűleg akkor tiltott le.

Amúgy a "MANINBLACK" alatt most kit ért, én már tényleg nem tudom követni...

Dream_walker
08-07-2022, 11:42 AM
Amúgy a "MANINBLACK" alatt most kit ért, én már tényleg nem tudom követni...

Mondd el, hogy sosem nézted meg TMIB blogját, de anélkül, hogy elmondanád, sosem nézted meg TMIB blogját :D

P. Dude
08-07-2022, 01:36 PM
Mondd el, hogy sosem nézted meg TMIB blogját, de anélkül, hogy elmondanád, sosem nézted meg TMIB blogját :D

De várgyá má. A magyar nyelvű blogján én sokat olvastam. Sőt, onnan jöttem ide. Az maninblack?

Update: áhhá! Én a tuleloblogról jöttem ide a fórumra. Most nézem a maninblack blogot, ami angol.