View Full Version : CBRN csecsemő "burok"
Arroyo2077
12-18-2022, 11:05 PM
Ez egy erősen kezdeti fázisú elgondolás. Előrebocsájtom, hogy teljesen hülye vagyok az elektronikához, a fizikához meg még inkább!
Jó lenne megvitatni, hogy használható e egyáltalán bármire az ötlet.
Sokat kutakodtam a yandexen, mert gyermekeknek és főleg csecsemőknek való védőfelszerelés ebben a témakörben egyszerűen nem létezik! Ha igen, kapni nem lehet.
Szóval találtam is egy kamera zasitnaja gyetskaja röv. csak КЗД-6 nak nevezett eszközt.
Nem túl modern, de ötletet adott. Van egy fejlettebb, menekítő burok, a Шанс, kb. 18.000 rubelért! cöhh... Nem elég, hogy drága át se jön...
Tehát szegény ember vízzel főz. Az elv, hogy fogsz egy 80-90 literes, PVC zsáraz vagy tengerészzsákot (lehetőleg betekintős, pl Lalizas® márkájú, víztiszta fazont) Ebbe kerül a baba)
A merevítés lehet kerítésdrótból és vagy egy műanyag hordó oldalából kivágva. Továbbá hordszíj.
A szellőzés pozitív légnyomású, előszűrt levegő, ami egy membránon át távozik. A pozitív légnyomást sok youtubozás után előállíthatja akár egy 12v-os levegőpumpa, potméterrel, a megfelelő CBRN filterrel. A meghajtást telep biztosítja kb 20-30.000 mAh-s powerbank usb-dc átalakító val. A membrán készülhet kiszuperált respirátorból, vákuum ruha tárolóból, lufiból stb.
Tartizna hozzá egy belebújós gumikesztyű pl homokfúvó kamrához használatos (táplálás, igazítás, kontakt a babával)
Igazából nem újdonság, már a második világháborúban is volt gázszűrős szkafander babáknak.
https://www.ww2civildefence.co.uk/uploads/5/0/1/3/50136325/baby-gas-mask-ww2_orig.jpg
Mivel nehezen kaptak volna levegőt (vagy egyáltalán nem, mert ugye egy baba tüdeje még nem túl erős), így kézi pumpa volt az oldalán.
https://rarehistoricalphotos.com/gas-masks-babies-1940/
Gondolom azért került újra terítékre a dolog, mert állandóan atomtámadásokról megy a témázás meg hasonlókról.
Arroyo2077
12-19-2022, 06:56 AM
Igen, ezekről tudtam. A Sansz is kézi karos. Nekem már csak azért sem megfelelő, mert mi van ha senki sem tudja mozgatni. Ezért is akarnám PAPR v CPAP módon felfújni, mint egy lufit. Így elviekben amíg van nyomás, nem kerülnek be radioaktív részecskék porral. Vegyi támadást alig ha hiszem sajnos. Jó volna tudni meddig ellenáll a PVC savaknak vagy gázoknak. Minden ellen ez sem jó.
Alternatív megoldásként kisállatnak való védelem nem jöhet szóba?
https://www.mirasafety.com/products/animal-ark-dog-gas-mask
Arroyo2077
12-19-2022, 01:08 PM
Ahogy valamelyik Guy Richie filmben mondják: "Aranyba öntött Rolls Royce jár hozzá, ha kipengeted" :D A MIRA a legdrágább a piacon és nincs garantálva, hogy átjön a vámon. 150 EUR felett vám, kezelési költség és 27%áfa van. Számold ki! A fentebb említett KZD-6 mikor utóbb néztem 1000 USD volt a MIRA-nal, de sold out-t mutatott, vagyis elfogyott. Szovjet gyártmány, kérdezem én hogyan került Texas-ba? Honnan van utánpótlás? De mindennel ugyanez a helyzet. A cseh gyártmányú maszkokkal is a CM-6-7-8 as maszkokkal is. Először cseh cm-7t akartam szerezni a csehektől, szóba sem voltak hajlandók állni velem. Nem csak angolul, csehül sem. Akartam CBRN filtereket venni, mert náluk jobb áron volt cseh gyártmányú AVEC 4db filtert adtak 40.000-t ugyanezt a finnek 60.000 és ebben nincs benne a szállítás. Amiket a MIRA árul gyerek CM-3 néven 500 valamennyi dollár...a dekontacbrn.cz is tartja csilliárdokért. A fenti linken is 399 USD diszkont áron az izraeli gyártmányú befúvó nélkül.
Én csak bedobtam, mint ötletet, Te tudod mennyit tudsz rászánni. Nem biztos, hogy vegyvédelmi felszerelés kell a túléléshez.
A gyerekcuccokért bármelyik árukategóriában sokat kérnek, mert a szülők a legjobban akarják a gyereknek.
Miért gondolod, hogy nem jön át a határon? Lenyúlják a postások? Nem tiltott eszközről van szó, szerintem nincs miért aggódni (bár én még nem rendeltem az USA-ból).
Ha már "csináld magad" topikban vagyunk: valószínűleg egy ilyen védőburoknak a lényeges része a szűrőbetét. Ha össze tudsz rakni egy jólszigetelt "bölcsőt" olyan csatlakozóval ami kompatibilis a gázálarcoknál használatos szűrőbetéttel, talán az is elfogadható védelmet nyújt egy ideig. Szűrőbetétet - jó esetben - itthon is tudsz venni. Pár hónapja 4000 Ft-ért láttam MH-nál rendszeresített szűrőbetétet.
Arroyo2077
12-20-2022, 02:57 PM
Ne értsd félre nem lehúzni akartam az ötletedet, végtére is én kértem a témában a véleményeteket. Nekem ez a kisállatos kialakítás amúgy nem volna rossz, de így ránézésre addig jó, amíg a burok érintkezik talajjal, síkban van vele ,ezt egy hegyoldalban nem tudod felverni. Felállítva meg nem tűnik mobilnak. Elsősorban low-budget prepperekre gondoltam. Igaz tesztelni aligha tudom. Teljesen felkészülni semmire sem lehet. A hipochonder sírjára meg úgy is az van írva, hogy ő megmondta :D
A vámban azért nem bízom, mert ez mind kettős felhasználású termék, ami más besorolásba esik. Mondjuk úgy, hogy van egy fickó, aki csak ezeket keresi. Van ismerős akinek van katonai boltja, panaszkodik is hogy üresen jön meg a csomagja vagy vica versa amit ő küld ki pl az USA-ba.
MH-s gázszűrők alatt mit értesz? A polgári védelem zöld szűrőire? 40 évesek. A bennük található aktívszén valószínűleg teljesen inaktiválódott. Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy ki tudja mennyi időt bír ki az aktívszén?
4000 nekem nagyon olcsónak tűnik tekintettel arra, hogy egész Európa spájzol (és itt nem a civilekre gondolok) nem állítom, hogy valótlan, csak kérlek fejtsd ki milyenek ezek a szűrők!
Scott Promask2000-s szűrőbetéteket szereztem be, ezek alacsony légellenállásúak. A baj, hogy ezek nem alkalmasak bebúvásos megoldásokra. A gyors elhasználódás miatt. Ez még sajnos fejtörés témája.
A bölcsőre azért nem gondoltam, mert alapvetően akkor is nehéz cipelni, ha nem kell magaddal semmi mást vinni. Nem tudod a válladra venni, nem tudsz kontaktot teremteni a babával. Mások azt mondták, hogy tegyem rá az esővédőt a babakocsira és kész. Igen, ez sem volna rossz, de egy babakocsit nem tudsz akárhol eltolni. Még sajnos városban sem. Ez gyakorló apukáknak nem újdonság :D
Arra egyébként gondoltam, hogy a régi szűrőbetétekről valóban kilehet vágni a meneteket. Ugye ezek elég speciális menetek,( az ötlet felvázolásánál erre nem tértem ki) a NATO-ban és rajta kívül is egyébként az r:40-es, 1/7" zsinósmenetes szűrők vannak rendszeresítve. Katonai boltokból hozzáférhető. Alirexpress ről 2-3000 forint között jön általában párban apa-anya.
Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy ki tudja mennyi időt bír ki az aktívszén?
Szia,
Lehet, nem igy ertetted a kerdest, de ugy tudom, 30 percet.
Alapvetoen ugy szamoltak, hogy 5 perc a bunkerbol ki, 20 perc aktiv kint tartozkodas (pl. mentesites), majd 5 perc a bunkerbe vissza.
Nyilvan egy csecsemonek markansan kevesebb a levegoigenye, mint egy munkavegzo felnottnek, ezzel aranyosan hosszabb ideig hasznalhato egy darab szurobetet.
Ha a kerdes tarolasra vonatkozott, akkor szerintem ez megbecsulhetetlen, mert teljes mertekben a tarolasi feltetelektol fugg. Ha valoban legmentesen van tarolva, akkor akarmeddig, de nem hiszem, hogy igy taroltak volna regen - a kozelmultban meg biztosan nem.
Bel
MH-s gázszűrők alatt mit értesz? A polgári védelem zöld szűrőire?
4000 nekem nagyon olcsónak tűnik tekintettel arra, hogy egész Európa spájzol (és itt nem a civilekre gondolok) nem állítom, hogy valótlan, csak kérlek fejtsd ki milyenek ezek a szűrők!
https://haverokfegyverben.hu/r05-nbc-szurobetet-93m-gazalarchoz-6203
Ez az 93M gázálarchoz való, ami manapság is rendszerben van, tehát még gyártják ezeket. Amit meg lehet venni a military boltokban valószínűleg nem a frissen gyártott sarzsból vannak, hanem abból aminek lejárt az előírás szerinti tartási ideje és "selejt". Nem tudom mennyire lehet régi, de tuti, hogy nem 40 éves. Szerintem 2010 utániak. Ha le van zárva, akkor az aktív szén nem érintkezik semmivel, amitől "tönkremenne". Magától nem bomlik el, ha nincs semmi a környezetében, amivel reakcióba lépne.
A baba-box kialakítása nagyban függ attól, hogy hogyan használnád. Ha hátizsként (vagy kengurumellényként) viselnéd, akkor nyilván nem jó egy kemény, plexiből barkácsolt doboz. Huzamosabb ideig nem tudod benne tartani, mert etetni, pelenkázni kell. Max. 2-3 óráig, amíg eljutsz egy biztonságos helyre.
Arroyo2077
12-20-2022, 07:04 PM
Bel!
Volt szerencsém anno egy Villért Rt. raktárban tárolt polgári védelmes ládákat megtekinteni, amiket senki sem nyitott ki előttünk. Hagyományos faláda annyi, hogy zsírpapírba volt csomagolva a szűrő darabonként, ami egy gumis bugyiban volt egy páramentesítővel ami már ezer éve kemény volt mint a beton. A menetes végén egy fém kupakkal. Ezek 4 órára voltak tervezve anno azután cserélni kellett. Persze minden egyéni védőeszköz 480 percre van minősítve, pl kénsavra, és megvan adva mekkora nyomást bír pl fröccsenések stb. Ez persze egy idő miheztartás végett, olyan töménységű és mennyiségű anyagok esetén ez lehet 5-10 perc használat is utána kuka!
Ged!
A linkelt kép már valóban Gamma Zrt.-s termék. Amennyire én tudom, civil nem vásárolhatja Mo-n. A 93M maszkok véleményem szerint nem valami jó minőségek. Van belőle nekem is. Lengyel gyártmányok vagy legalábbis lengyel licenc amit ők a franciktól koppintottak :D Az biztos, hogy jó tárolási körülmények között is a plexi megromlik olyannyira, hogy nem látsz ki belőle. Visszatérve osztom véleményéd, az itthoni katonai shoppokban csak lejárt cucc van.
Igen, ezért is gondoltam a pvc zsákra ugye szükséges tudás ami valamelyest puhább és jobban igazodik a testhez, A fent belinkelt "Sansz" orosz menekítőzsák két részből áll, ami egy merevebb és belső részén párnázott "doboz" amibe beleteszed a babát. Aztán ezt a belsőt teszed be a zsákba. A zsák egyébkén füstből való meneküléshez lett tervezve mint a nénin látható menekülőkámzsa is. A fentebb említett kesztyű a kontakt megteremtése és hogy tudj mozogni a zsákban. Mint egy izolációs kamrában (filmekben sűrűn lehet látni amiben az okosok kísérleteznek), valóban fontos a levegőigény erre szolgálna a potméter, hogy ne 100% os teljesítménnyel küldje a levegőt. Pl. az izraeli Supergum/Impertech Onyx-45 45liter/perccel dolgozik. Ezt adják a "MAMTAK" ,MIRÁNÁL CM-3 gyerekkámzsához, ami 0-tól 8 éves korig használható. Itt pl a kámzsa anyaga 4 rétegű pvc, pe, pvc, pe.
Amit cuccot tudok, Európából rendelek a korábban említett vám miatt. Egyébként meglehetősen eltérő szabályok alá esik. Korábban említettem a cseheket, meglehetősen nagy és régi fegyveriparral, simán vehetsz egy olyan oldalról gyári, nullkilométeres, katonai minősítésű maszkokat. Olyanokat, amit a MIRA is árul, azaz a MIRA árulja az övékét CM-6,7,8. Szóval olyan oldalról, ahol autóalkatrészeket is árulnak, kb mint nálunk a Bárdi vagy az Unix :D Ez a f...kodás csak nálunk van. A finneknél egy outdoor sí és hegymászó oldalról rendeltem a maszkokhoz CBRN ívócsonkot. Itt jegyezném meg, ők is cseh maszkokat árulják cseh filterekkel. Csak drágábban.
Hát igen, a Mira minőség sok pénzbe kerül. Ha zsoldos lennék biztos meg is venném magamnak. Mivel azonban nem tudom biztosan, hogy szükségem lesz-e rá, nem volt szívem kiadni 140 ezret érte. Inkább veszek 4 db 93M-et, tartalék szűrőkkkel, legalább a családtagoknak is lesz, ha ne adj' isten szükség lesz rá. Bevetésre talán nem az ideális, de egy menekülésre megteszi.
Arroyo2077
12-20-2022, 08:39 PM
Ami a maszkokat illeti, beszereztem. Van 2 db M93 vegyvédelmi öltözék és 4 db csehszlovák is. kiegészítésképpen. Nekem egyébként anyagra,színre megjelenésre és minőségre Kappler Zitron Z300 vagy Dupont CFP3/Tychem 5000 (US Army) Ebay-en egléggé rapszodikus áron van ,de olcsóbb is néha a MIRA-nal. Ha engem kérdezel ráragasztanak egy logót, vagy ők gyártatják velük.