View Full Version : Jericho (2006) sorozat
Most kezdtem el nézni, nem nagy költségvetésű tévéfilm 2006-ból, most tartok a 4. résznél.
Röviden összefoglalva arról szól hogy van egy amerikai, Jericho nevű falu Kansas-ben, közel Denverhez. Feszültség van a világban, de ők élik a mindennapi kis életüket. Aztán az egyik nap valami történik, gombafelhő, zavarodás, pánik, nem tudják hogy baleset történt-e vagy kitört az atomháború, rögtön egymásnak esnek a benzinért az élelemért, de aztán kezdenek összedolgozni. Napokkal később jön vihar is a robbanás felől, ami vagy radioaktív, vagy nem. Összefogva próbálja a néhány száz ember ellátni a sérüléseket, kideríteni hogy mi történik az országban, megoldani a mindennapi problémákat, szembesülni az újabb és újabb gondokkal, élelmiszerhiány, áramhiány, benzinhiány, leálló generátorok, stb.
A sztori érdekes felkészülő-szempontból is. A karaktereket lehet kedvelni, de az ellenszenves karaktereket is jól játsszák el a színészek. A sorozatban van néhány ismerős arc, az egyik főbb szereplő Lennie James, aki a Walking Dead-ben játssza Morgan-t, Loki a Supernatural sorozatból, stb.
Nem rettenetesen hosszú, csak két évadot élt meg (30 rész ahogy nézem), pedig láthatóan nagyon sokan szerették a sorozatot, és az IMDB-n 7,9/10-en áll, ami igencsak toronymagas értékelés.
https://www.imdb.com/title/tt0805663/
https://www.youtube.com/watch?v=LAZOyEp6lng
A Yandex-en rákerestek, fent van az egész sorozat, Google-ben nem biztos hogy meg lehet találni, nem tudom, nem próbáltam.
Az angol szöveg jól érthető, nincs benne fura akcentus, a szöveg sem túl bonyolult.
Al Bundy
07-12-2023, 03:35 PM
En vagy 4x neztem vegig, nekem nagyon tetszett, kar, hogy csak 2 evad volt belole
Nagyon olyan a sorozat mint a Másnap c. film. Az is nagy kedvencem.
A 6. résznél tartok.
Gondolkoztam rajta hogy a sorozatban mekkora ez a település, mert kicsit kusza ahogy mutatják. Most kimondta az egyik karakter hogy 5000 fő lakik ott, szóval valahol a falu és a kisváros között vannak. Ha a rendőrőrsöt és a tűzoltókat nézzük akkor logikus, az viszont nem, hogy csak 1 kisbolt van és 1 kocsma. 500 és 1000 fő között ez ésszerű lenne, de 5000 főnél ez túl kevés. Még ha el is fogadjuk hogy egyáltalán nem piálnak arrafelé, azért az hogy egyetlen kisbolt van 5000 emberre, az úgy elég hihetetlen.
Jó sok akciót belenyomtak a sorozatba, minden részben történik egy csomó minden, alig van üresjárat és ha leállnak egy kicsit beszélgetni akkor azt is félbeszakítja valami. Vagy tűzeset, vagy áramszünet, vagy valami más esemény. :eek:
A saját felelőtlenségük miatt nagy bajba került a kisváros, Walking Dead helyzet, egy militarista csoport ki akarja fosztani őket.
Gondoltam hogy vannak vagy 200-an? Vagy legalább 100-an. De nem, max. 20-25-en lehetnek. De a település lakói azonnal begazoltak tőlük, mert hogy golyóálló mellény, meg automata fegyverek, stb. Ok, de ahogy korábban kiderült, 5000! fős a város. Rendben, a harci értékkel bírók száma legyen 2500. Úgyis 100x-os túlerőben vannak.
Mégis teljesen tele a gatyája az összesnek és azt mondják hogy lehetetlen megállítani a bandát. Mondjuk azt sem értem hogy miért nem toboroztak ők sem. Talán 12 embert szedtek össze az 5000-ből. :confused: :hogymi:
Amúgy a 9. részt most nézem. Bejön a sorozat, csak itt-ott vannak benne ilyen logikátlanságok. :)
Egyre több a csavar a sorozatban. Háború, t-izmus, titkosügynökök, kormányhivatalok, PMC-k, Afganisztán téma, stb.
Elvileg 2 hónapja történt a támadás, de még mindenkinek van mit ennie, van benzin, a generátorok mennek, minden ház tele van gyertyákkal és egyszerre égetik őket. :eek:
SPOILER:
Tehát a t3rroristák azok 3 csoportból állnak? Hazafias milíciából, anarcho-kommunistákból és vallásos fanatikusokból? És a film szerint ők sokkal erősebbek és többen vannak mint amennyien az arab t-isták? Meg azt mondja, hogy mindhárom a kormányt akarja eltakarítani. Hát, a milícia biztos nem, az csak arra készül hogy mi lesz ha jön egy új 3. birodalom/Sztálinizmus az USA-ban. Persze ennek 2016 után sem volt értelme, pedig a valóságban is ezt állították, hogy a milícia a kormányt akarja megbuktatni. Tehát a sok Trump támogató meg akarta volna buktatni Trumpot? :haha:
Ok, az anarcho-kommunistákból, meg vallási fanatikus szélsőséges szektásokból (pl. Westboro Baptista Gyülekezet) meg kinézném hogy valami ilyesmit akarnának, Viszont mindkét banda elég komolytalan. Sőt, a milícia sem szervezett igazán, csak tucatnyi ember itt, tucatnyi ember ott és ők gyakorlatozgatnak. Őket akarja a sorozat veszedelmes t-istáknak beállítani. :confused:
Na mindegy, csak fura ez így a filmben.
De valahogy az egész fura, mert ha a nagyvárosokat "kilőtték", akkor az még nem kellene hogy az egész országot káoszba lökje. Gondolok itt Hiroshimá-ra és Nagasaki-ra. Az ország megadta magát, újraszerveződött, megkezdődött a takarítás aztán annyi. A sorozatban viszont sehol semmi ilyen nem látható, csak hogy nincs szövetségi kormány, csak egy darabokra szakadt ország ahol semmi szervezettség nincs. :eek:
Meg azt sem értem hogy nincsenek állatok. Ha az ember nem hal meg akkor az őz miért tűnne el? Meg a nyúl és a többi állat. Ha viszont az állatok mind kipusztultak akkor a méhek is. akkor viszont a további gazdálkodás elég nehézkes lenne.
Ja, meg ha az őzek és nyulak mind elpusztultak, akkor a lovak hogy élnek és virulnak?
Ütős volt az első évad vége, meg a 2. évad elején is volt néhány komoly jelenet. Az akciójelenetek is jók, nem csak CGl-os műlövöldözés.
Spoiler:
Nagyon bejött ahogy kész kis háború lett, és gyorsan megalakult valami milícia féle a városiakból hogy megvédjék magukat és a területüket. Ezért máris érdemes volt megnézni az egészet, a kisebb hibák ellenére is.
Al Bundy
07-24-2023, 05:41 PM
Ütős volt az első évad vége, meg a 2. évad elején is volt néhány komoly jelenet. Az akciójelenetek is jók, nem csak CGl-os műlövöldözés.
Spoiler:
Nagyon bejött ahogy kész kis háború lett, és gyorsan megalakult valami milícia féle a városiakból hogy megvédjék magukat és a területüket. Ezért máris érdemes volt megnézni az egészet, a kisebb hibák ellenére is.
En csak azt sajnalom, hogy a masodik evadot csak osszecsaptak es nem lett tobb resz. Meg elbirt volna par evadot
Most értem a legvégére. Ez nagyon bejött. A vége is. A sorozat jól indult, aztán volt benne néhány hiba, de a legvége teljesen jó volt. Mondjuk azt sem tudom hogy hogy adták le ezt a tévében. Ráadásul a CBS-en.
Azt írják hogy azért szüntették meg mert nem nézte senki. Az első évad után vége lett. De a rajongótábor (ami volt, tehát csak sokan nézték), olyan kampányt indított hogy a TV csatorna rábólintott és meglett a 7 részes befejezés. Csak úgy nem szoktak TV csatornák néhány rajongó miatt újraindítani egy sorozatot, tehát úgy sejtem hogy komoly hullám lehetett ami nyomást gyakorolt a TV csatornára. 2009-ben filmet akartak belőle csinálni, de elmaradt. Viszont lett egy 6 részes képregény, majd egy újabb 5 részes, Polgárháború címmel.
Nagyon bejött ahogy fejlődtek a karakterek. Bírtam az ex-IRS ügynöknőt, teljesen megváltozott. A főhős is más lett ahogy teltek az epizódok. A kicsit túlsúlyos sheriff-helyettest sem állították be negatívan, ő is egy hasznos, pozitív karakter lett. A siketnéma lány akciója meglepő volt. A katonai parancsnok jelleme is más lett a végén, de még az amúgy irritáló polgármester is értelmes lett a sorozat legvégére. Nem beszélve a félénk 16 éves srácot és a barátnőjét, a végén nem csak kettejükért, de az egész városért kiálltak.
Voltak morális kérdések, volt milícia, még Don't Tread on Me zászló is...
Ha a FOX News csatorna adta volna le és nem a CBS, már az is meglepett volna, de így meg főleg. Nagyon komoly kormánykritika van benne, az állam nem mint "a jófiúk" vannak jelen a sorozatban. Sőt.
Az IMDB-n 7,9-en áll. Hát, én akár 9-et is adnék neki. A néhány apróbb dolgon kívül nem találtam benne hibát. Ha tudtok angolul, vagy találtok hozzá feliratot, akkor mindenképpen nézzétek meg.
https://www.imdb.com/title/tt0805663/
https://en.wikipedia.org/wiki/Jericho_(2006_TV_series)
:tapsol: :cool:
WestBam
07-27-2023, 06:12 PM
Anyi jót írtatok erről, hogy leszedtem. Ha nyugdíjas leszek és lesz időm megnézem :D
Tényleg nem rossz sorozat. Kíváncsi lettem volna, hogy milyen meccset játszik egymással a meggyengült, korrupt vezetés és az új, megavállalat által irányított USA, amit az előbbiek hoztak létre :)