PDA

View Full Version : Prepper szempontok

Don't Panic
03-30-2013, 05:17 PM
Amit egy preppernek le kell tudni fednie

Látom, hogy sokan elbizonytalanodnak, amikor a gebaszok óriási szórása miatt azon gondolkodnak, hogy hogyan lehet ennyi mindenre felkészülni. Nos ez baromi egyszerû. Írtam anno, az azóta már megszûnt prepper blogomon a Maslow-piramisról és ki is elemeztem azt prepper szempontból. Amennyiben azokkal a dolgokkal tisztában vagy nem érhet nagy meglepetés! Ezért mondtam, hogy a felhalmozás önmagában nem minden, mert ha nem tudod, hogy mire kéne bespájzolnod, akkor hogyan is akarod azt megvalósítani? A fórumon eddig elhangzott jó pár hozzászólás ismét meggyõzött arról, hogy errõl beszélnem kell, mert még magukat preppernek valló, jó szándékkal igyekvõ társaimnál is érzek némi bizonytalanságot. Íme a kategóriák, amiket ha lefedsz, akkor mindegy, hogy milyen a gebasz, jó eséllyel átvészeled!

Fiziológiai szükségletek:

légzés (a tiszta levegõhöz jutást biztosítani kell bármi áron. Egyébként cirka 3 perced van)
menedék (3 óránál többet nem bírsz ki extrém idõjárási viszonyoknak kitéve),
alvás (3 napnál többet nem bírsz egyfolytában ébren lenni),
ivóvíz (szintén kb. 3 napod van iható vízhez jutni),
élelem (kb. 3 hét után a szervezet üzemanyag hiányában beadja a kulcsot),
ruházat (az elsõ számú menedéked!!! Közvetlenül véd az idõjárástól és fizikai behatásoktól).

Személyes és anyagi biztonságérzet:

testünk biztonsága (testi épség),
tulajdonunk biztonsága (a menedéket kell megerõsítened!),
foglalkoztatottság biztonsága (lefoglalod magad és biztosítod az anyagiakat),
morális biztonság (az erkölcsösség biztosítaná, hogy a társadalom részeként nem válsz áldozattá, bármilyen kis szituációról is legyen szó. Sajnos ez ma már kevésbé jellemzõ),
források biztonsága (életfeltételeinkhez szükséges dolgokhoz való hozzáférés),
családi biztonság,
általános egészség,
és a mindezekhez hozzátartozó társadalmi biztonság.

Szeretni és szeretve lenni:

barátságok,
családi jó viszony,
társas kapcsolatok.

Ezek azért fontosak, mert az ember társas lény és hosszútávon demoralizáló a szeretet hiánya. Érdemes bûnözõkrõl készült pszichológiai tanulmányokat átolvasni és akkor rájövünk, hogy milyen fontos ez a kategória! Mert a kriminalisztikában nyilvántartott esetek mind pszichopaták vagy szociopaták, pont a szeretõ közeg hiánya miatt!

Elismerés:

önbecsülés,
magabiztosság,
teljesítmény,
mások iránti tisztelet,
tisztelet mások által.

Pozitív visszajelzések nélkül az ember teljesítõképessége és vágya a cselekvésre pillanatok alatt csökken. Késõbb pedig lelkiekben is megnyomorítja az állandó negatív hozzáállás, el nem ismerés. Aztán megint odajutunk, hogy idõvel szociopata vagy pszichopata lesz.

Önmegvalósítás:

erkölcs(i tartás)
alkotókészség,
spontaneitás (pozitív önkéntelen cselekvés),
probléma megoldás (készsége),
elõítéletek és elfogultság hiánya (nyitottság és tiszta értékítélet),
tények elfogadása.

Ez a csoport általában veleszületett tulajdonságokból építkezik, amiket gyermekkorban kellene JÓ irányba fejleszteni. Késõbb is formálható, fejleszthetõ, de már kevésbé rugalmas. Ennek ellenére pont ez a csoport az, ami tiszta értékítélettel, gondolkodással, rögtönzõ képességgel, probléma megoldó képességgel és az erkölcsi tartással átsegíthet a különbözõ gebaszokon a helyes és gyors döntések meghozatalával! Gyakorlatokkal fejleszthetõ, hiszen az ember élete végéig tanul!!!

Prepper szempontból még hozzátenném a mozgékonyságot, helyváltoztatás kérdését. Mivel lehetnek olyan helyzetek, amikor a begubózás nem megvalósítható vagy éppen el kell jutni a BOL-ig. Illetve a menedék témakörét szét kell bontani magára a menedékre, a tûzre (fûtés és fõzés képessége), valamint a menedéket és ott zajló életünket ellátó energiaforrásokra. A szükséges eszközök (legyenek azok manuálisak avagy gépesítettek) már több helyre beillenek a listában. Hiszen azok kellhetnek a fizikai szükségletek kielégítéséhez vagy éppen a kreativitáshoz, problémamegoldó képességhez, stb.

Amennyiben a fenti témaköröket le tudod fedni, akkor jó irányba haladsz és nagy eséllyel vészelsz át bármilyen jellegû krízist. Hosszútávon pedig a fenti fogalmak fogják biztosítani, hogy ne fordulj be addig sem, amíg a helyzet normalizálódik. Az erkölcsösség átmentése pedig segít majd felépíteni egy remélhetõleg jobb társadalmat, ahol az emberek tanulni fognak a múltban elkövetett hibáikból!

Don't Panic
03-30-2013, 05:38 PM
Kiegészítés:
A 'Szeretni és szeretve lenni' valamint az 'Elismerés' részbe beilleszthetõ a prepper közösség, mint fogalom. Legyen az egy kisebb falu avagy hasonló gondolkodású társaság. Mivel ott valószínûleg jó barátokra lelünk és a kölcsönös tiszteletet, megbecsülést illetve a pozitív visszajelzéseket is megtaláljuk remélhetõleg. ;)

Don't Panic
03-30-2013, 10:35 PM
Ha ehhez hozzáveszed a túléléshez szükséges 10 csoportot, amit minden túlélõcsomagnak tartalmaznia kellene egyébként, akkor végképp minimális az esélye, hogy valami lényeges kimaradjon:
A 10 csoport:
- menedék (shelter)
- tûz (fire)
- víz (water)
- élelem (food)
- tájékozódás (navigation)
- jelzés, jeladás (communication)
- eszközök (tools)
- javítás, rögzítés (fixing)
- tárolás (storage)
- személyes védelem (protection)

Illetve, ha rendelkezel a tudással és képességgel, hogy mindezeket megtaláld, alkalmazd, elõállítsd!

Vándor
05-23-2013, 06:31 AM
Inkább így lenne helyes:
Élet valakinek az árnyékában, akinek van pénze.

Grafitos
05-23-2013, 07:19 AM
Én is olvastam a cikket, nem voltam elájulva a teljesítménytõl..mondjuk legalább megcsinálta, amit eltervezett

astonferi
05-23-2013, 02:31 PM
ez szép gondolat ébresztõ és közel van az igazsághoz. számomra de szerintem itt a legtöbb számára az egyik legfontosabb az erkölcsi része miszerint nem válik állat belõlünk. ehhez valóban nagymértékben mentálisan kell rendben lenni.
utána jönnek az eltérõ körülmények és lehetõségek. vidék vs város az erdõt kihagyom mert szerintem az nem járható út fõleg nem az országban.
ki mire készül ez is fontos lehet és milyen háttérrel. gondolok arra be van avatva a családod vagy gebasz esetén tartasz gyorstalpalót nekik a szabályokról. gyerek. akinek van tudja ( az enyém óvodás ) sok minden járhatatlan. a párod ha van akkor az Ö erõnléte és mentális része is sokat javíthat illetve ronthat a helyzeten. mint írtam logisztikusként dolgozom ezért nekem napi szintû HA - TALÁN Mi lesz akkor helyzetek. a prepperkedés ha elegendõ pénzed van rá akkor is egy végtelen dolog hiszen sok az ismeretlen ( szinte minden az ). alapokra tudsz építeni és onnan rögtönöznöd kell. a rögtönzés nem tanulható ( zsigerbõl jön ) de gyakorolhatóak helyzetek és itt újra a mentális részhez értünk mert anélkül nem fog menni semmi bármilyen felszerelésed van.

Don't Panic
05-25-2013, 11:41 AM
Még mindig fényévekkel jobb teljesítmény, mint a hülyegyerekek "csak pénz és mobiltelefon kell" a túléléshez hozzáállása.

"Miután megölted az utolsó vadat, kivágtad az utolsó fát és beszennyezted az utolsó folyót is, rájössz, hogy a pénzt nem lehet megenni." Indián bölcsesség. :)

Asszem már idéztem azt valahol, hogy az eszkimót, amikor megkérdezték miért nem tér át motoros szánra, akkor mit válaszolt:
"Próbáltál te már karburátort enni?"

Don't Panic
05-25-2013, 12:07 PM
...a rögtönzés nem tanulható ( zsigerbõl jön ) de gyakorolhatóak helyzetek...

A rögtönzés nem más, mint villámgyorsan meghozott döntés. Jó esetben HELYES döntés. Ez is tanulható. A különbözõ helyzetek gyakorlása sokat segít ebben. Azonban az igazi megoldás vagy inkább útmutató az, hogy:
- gyorsan fel tudd mérni a helyzet minden tényezõjét,
- állapítsd meg a legmagasabb fenyegetési tényezõt
- légy tisztában a helyzetben felmerülõ szükségleteiddel és hogy,
- hogyan akarod azokat teljesíteni.
Ha ezek az irányelvek megvannak, akkor szinte biztosan mindig jó irányba fogsz cselekedni. Ezután már csak a reakcióidõdet kell lecsökkenteni olyannyira, hogy rögtönzésnek tûnjön.

Pl. túlélõhelyzetbõl kikeveredett emberkére mondhatják, hogy rögtönzött. Igen, mert tudta, hogy a szitu életveszélyes. Megállapította a legmagasabb rizikófaktort, tett ellene és megúszta. Nem varázslat. LOGIKA.

Traveller
05-25-2013, 03:49 PM
Az erkölcsi részt kihagyhatod - állat lesz az emberbõl, ha ûzik vagy szabadon mészárolhat. Tapasztalat a jugoszláv háborúból...ott nem maradt senki ember.

Traveller
05-25-2013, 03:52 PM
A felkészülésre itt ez a remek diagram, szépen ki lehet pipálni, ami megvan.
http://www.prepperlink.com/index.php/downloads/category/1-document-downloads?download=230:Prepping%20Matrix

Don't Panic
05-25-2013, 04:19 PM
Az erkölcsi részt kihagyhatod - állat lesz az emberbõl, ha ûzik vagy szabadon mészárolhat. Tapasztalat a jugoszláv háborúból...ott nem maradt senki ember.

Ez azért így elég szélsõséges kijelentés. Haverom szolgált a Horvát Nemzeti Gárdában. Nem azt mondom, voltak durva dolgok. Viszont amikor az üldözöttbõl válik üldözõ, akkor pont az erkölcs fogja meghatározni, hogyan veszel elégtételt. Lehet ugyanolyan állatnak lenni, mint a szerbek voltak a várandós anyákkal szemben és lehet úgyis, hogy szembesíted vagy azonosítod a gyökeret, aztán egy tiszta fejlövés vagy akasztás. Ezt én igazságszolgáltatásnak vagy nemzeti önvédelemnek hívom.

Traveller
05-25-2013, 04:26 PM
Biztos vannak kivételek, amik erõsítik a szabályt. Amikor másfél hónapig nem tudod még a bakancsod sem levenni, mert folyamatosan menekülsz, az erdõben a fenyõk alatt ásol vackot a hóba minden nap, s ráég az arcodra a gázmaszk, s mindenedrõl leég a bõr, ami kilóg a pufajka alól, amikor szétlövik alattad a tízemeletest a negyven milliméteressel, nincsenek már emberi gondolatok a fejedben, ezt garantálom.

Don't Panic
05-25-2013, 05:24 PM
Így már vágom, hogyan értetted. Az biztos, hogy a válaszreakciónál nagy szerepet játszik az erkölcs. Én meg inkább erre gondoltam.
A következõ eset nagyapámmal történt a II. Világháború alatt, amikor a németek már visszavonulóban voltak az orosz invázió nyomása alatt.
Egyik nap egy pedáns tiszt állított be és bár voltak nyelvi nehézségeik, az akkor tinédzser nagynénémmel együtt kihámozták, hogy mit szeretne.
Elmondása szerint a szakasza már napok óta nem evett és szeretett volna kérni pár darab csirkét. Mindezt mindenféle kíséret, fegyver és erõszak nélkül tette.
Nagyapám adott neki három tyúkot. A német megköszönte és soha nem látták többé.
Azután jöttek az oroszok és puskatussal a "fél faluból" a szart is kiverték...nem kaja miatt! Hanem a szomszéd udvaron letérdeltetett öregember példájából a Doxa órájáért! De, nagyapámtól is elvettek mindent. Így is lehet csinálni, meg úgyis ahogy a német tette. Pedig neki is mindegy lett volna, hogy "egy büdös magyar paraszttól" hogyan veszi el, ami neki kell. Plusz õ csak kaját kért és azt is emberi módra. Pedig a keleti fronton biztos látott már eleget és valószínûleg az õ f*** is tele volt már a háborúval. Ez az amit az erkölcs határoz meg.

TMIB
05-25-2013, 08:27 PM
Az én családomnak is hasonló tapasztalata volt a II.VH alatt.

Traveller
05-25-2013, 10:09 PM
Nos igen, a német tiszt úriemberségére nem számítok én már sehol, a népesség gyarapodása fordított arányban áll a kultúra és emberi kapcsolatok, érzések fontosságával.

Viszont ez a történet is rávilágított egy nagyon fontos részletre. A II. vh is azért volt túlélhetõ sokaknak, mert a parasztnak volt 3 tyúkja még mindig feleslegben.
Akkor kb 80-90% földmûves volt, akinél jó prepper módjára voltak tartalékok, amiket meg vagy el lehetett venni neveléstõl függõenm és ha nem ment valakinek az élet a városban, még mindig vissza tudott menni vidékre és volt tudása a termeléshez.
Mostanra megfordultak az arányok és van 80% városi életmódú, akinek egy heti tartaléka is alig van, de a paraszt ha termel is, nagyban teszi és egyben adja el a java, otthon nem sokat tárol. Tudás pedig már elveszett, aki kimenne vidékre, hogy majd krumplit ültet, ott hal majd éhen a fitoftórás növény mellett.
Ez valami félelmetesen kiszolgáltatott helyzet, a legkisebb megbillenés az ellátórendszerekben végzetes lesz annak a 80%-nak.

aksurv
05-25-2013, 10:14 PM
Egy apróság ami esetleg elkerülte a figyelmeteket. A németek állítólag szövetségeseink voltak, az oroszok meg az ellenségeink. Érdemes lenne a lengyelek csehek esetleg franciák véleményét is meghallgatni az oroszokról nem is szólva Krautok úriemberiségérõl.

Don't Panic
05-26-2013, 08:22 AM
Nos igen, a német tiszt úriemberségére nem számítok én már sehol, a népesség gyarapodása fordított arányban áll a kultúra és emberi kapcsolatok, érzések fontosságával.

Viszont ez a történet is rávilágított egy nagyon fontos részletre. A II. vh is azért volt túlélhetõ sokaknak, mert a parasztnak volt 3 tyúkja még mindig feleslegben.
Akkor kb 80-90% földmûves volt, akinél jó prepper módjára voltak tartalékok, amiket meg vagy el lehetett venni neveléstõl függõenm és ha nem ment valakinek az élet a városban, még mindig vissza tudott menni vidékre és volt tudása a termeléshez.
Mostanra megfordultak az arányok és van 80% városi életmódú, akinek egy heti tartaléka is alig van, de a paraszt ha termel is, nagyban teszi és egyben adja el a java, otthon nem sokat tárol. Tudás pedig már elveszett, aki kimenne vidékre, hogy majd krumplit ültet, ott hal majd éhen a fitoftórás növény mellett.
Ez valami félelmetesen kiszolgáltatott helyzet, a legkisebb megbillenés az ellátórendszerekben végzetes lesz annak a 80%-nak.

Én is ettõl tartok, látva a mai embereket és a Délszláv háborút is alapul véve.

Anno a közgáz profom mondta, hogy ma már a szolgáltató iparban dolgozik a fejlett nyugati társadalom 92%-a! A mezõgazdasági termelésben görnyedõk mindössze 8%-ot tesznek ki. Ez mondjuk köszönhetõ a gépesítéseknek is, de a városiasodás is belejátszott jócskán. Plusz sok más, apróbb tényezõ is. Tehát a 80%-kal még keveset is mondtál. Ráadásul mivel ma már ott is nagyon sok munkafolyamat gépesített meg itt vannak ezek az átkozott hibrid fajták, meg GMO fosok még arról is vannak kétségeim, hogy az a 8% képes lenne-e fennmaradni ismeretei alapján egy rendszerbedõlés után.

Don't Panic
05-26-2013, 08:35 AM
Egy apróság ami esetleg elkerülte a figyelmeteket. A németek állítólag szövetségeseink voltak, az oroszok meg az ellenségeink. Érdemes lenne a lengyelek csehek esetleg franciák véleményét is meghallgatni az oroszokról nem is szólva Krautok úriemberiségérõl.

Ez nem számottevõ dolog. Két okból sem. Egyik, hogy '44 végét írunk, amikor Horthyt már leváltotta a német vezetés az angolokkal történt kiugrási egyeztetések miatt. Tehát már nem kezeltek minket olyan fene nagy szövetségesnek. Sõt! A másik dolog, hogy amikor valakinek tele van a hócipõje egyéni szinten az gondolod, hogy foglalkozik a nagyvilági politika pillanatnyi állásával? Lásd USA-Dél-Vietnam szövetsége Észak-Vietnam ellen. Mégis az amcsi katonák a háborúba belefáradva már lõttek mindenkit, aki "ferde szemmel" nézett rájuk. Ezért is az azóta elhíresült Special Force-os mondat: Kill 'em all, Let God sort 'em out. (Öld meg mindet, hagy válogasson az Isten!)

aksurv
05-26-2013, 09:43 AM
Basszus több politika van itt, mint Indexen.
Most hozzak példát arról akiket orosz katonai kórházban mentettek meg?
Az oroszok Dontól jöttek és ugyanannyira felelõsnek tartottak minket az országuk elpusztításáért, mint nácikat.
A többi pedig lejjebb említett emberi szempontok, kinek milyen az alaptermészete olyan lesz megszállónak is...

"Ezért is az azóta elhíresült Special Force-os mondat: Kill 'em all, Let God sort 'em out. (Öld meg mindet, hagy válogasson az Isten!)"

Ezt rosszul tudod, nem amerikaiak találták ki.
A keresztesek mondták Jeruzsálem elpusztításakor, az amcsik csak átvették.
Nem véletlenül hívószó keresztesek elleni háború a mai napig a dzsihádban.

Don't Panic
05-26-2013, 10:07 AM
Ember, ez nem politika! Ez történelem. Egyébként meg nem álltam egyik oldalra sem a hozzászólásomban. Mindössze leírtam két sztorit, mindenféle köpködés nélkül. Nem tûnt föl?
Másfelõl meg te pedzegetted, hogy a németek szövetségeseink voltak, igaz? Erre válaszoltam, hogy az alsó szinten, amikor az embernek a töke tele van a propagandával, politikával és úgy mindennel, akkor az nem biztos, hogy mérvadó. Igen mentettek meg oroszok is magyarokat. Magyarok is oroszokat. De, éppen oroszok is németeket és fordítva. Errõl szól az erkölcs!!! Nyugodtság van! Senki nem politizál.

Miért is tudom rosszul? Nem állítottam, hogy õk találták ki. Azt mondtam, hogy elhíresült.

Traveller
05-27-2013, 07:15 AM
Ezért próbálok én is közösséget keresni, mert ráuntam, hogy elmebetegnek néznek, mert ha pl. lisztet veszek, akkor egy évre megveszem, ha olcsó.
Idegen országban nem tudok csatlakozni, mert ott mindig is idegen maradok, de itthon jó volna hasonló életvitelû és világnézetû emberekkel szövetkezni, mert egyedülállóként bármennyire is fel van bárki is készülve, menni fog a levesbe.
Nem hiszem el, hogy egy tízmilliós országban ne volna egy olyan közösség, ahol még fontos az önellátás, önfenntartás és összetartás a végsõkig.
Márpedig eddig nem leltem ilyet, pedig ismerek sok embert és utazom eleget...

Don't Panic
05-30-2013, 10:32 PM
Ez az elõzetes tartalmaz mindent, amit itt a fórumon már próbáltam pedzegetni: öreg jármû tiplizni, van-e értelme menni, van-e hova menni, a természet nem mindenkinek való, energia kérdése, jármûvek megint (ló és quad), ellátmányok, eszközök, nem az a kérdés, hogy most mid van, hanem, hogy mit tudsz elõállítani, könyvek, tudás, gyakorlás, tapasztalat. Nagyon jó a csávó és abszolút nem hatásvadász.

Egyébként minél többet tanulok errõl a prepperkedésrõl rájöttem két nagyon nagy problémára.
Az egyik, hogy legfõbb gondunkat energiaéhségünk okozza. Amennyiben visszavennénk életmódunkon, akkor kevésbé függennénk az energiaszektor hiénáitól és a metódustól, amivel bent tartanak minket a mókuskerékben. A jelenlegi energiavámpírságunk már csak azért sem tartható fenn sokáig, mert gyorsabban emésztjük fel forrásainkat, mint ahogy azok megújulnak. Ehhez hozzájárulnak a borzalmasan energiapazarló épületszerkezeteink is, amiket hatóságilag erõltetnek ránk. Ajánlom megnézni a garbage warrior filmet! Nagyon tanulságos.
A másik dolog, hogyha visszatérnénk a természetközeli életmódhoz, nevezzük azt bárhogyan (off grid, sustainability, permaculture, stb.), akkor kevésbé kéne aggódnunk a forrásaink és energiaigényünk miatt. Ezáltal egy gondtalanabb életet tudhatnánk magunkénak. Kevésbé lennénk a NWO mestereinek kiszolgáltatva, hiszen nem tudnának a mókuskerékben tartani ilyen nevetségesen könnyedén. Mindemellett nem kéne a prepperkedést sem ilyen vérmesen venni, hiszen, ha egy, a természettel harmóniában élõ, majdnem teljesen (min. 90%) önellátó farmon élsz, akkor mit érdekeljen téged, hogy nõnek az energiaárak és döglenek a zombik a városokban?
Természetesen ennek a fajta életmódnak ára van: kemény munka. A ma embere viszont nagyon elkényelmesedett és csak azért, hogy ne kelljen megemelnie a seggét a fotelbõl, bármire hajlandó. Ezt tudják a hiénák is. Ezzel tartják az emberiséget sakkban. Aki már eljutott erre a szintre azt azért. Aki meg még nem, annak meg csak elhúzzák az orra elõtt a mézesmadzagot, hogy itt milyen király. Tehát a végkövetkeztetés:
El kell szakadni a társadalomtól, törekedni kell az önellátásra, le kell mondani a kényelemrõl (ez tesz önön rabszolgánkká) és el kell fogadni, hogy ez a folyamat kemény munkával jár. Máskülönben nem lehet életben maradni. Ezt már az õsember is tudta. Az élet örök harc a túlélésért! Ezt ne felejtsük el!

Don't Panic
05-30-2013, 11:04 PM
Nem feltétlenül kell vastagnak lenni, hogy az ember elkezdje valahol. Ez megint a kényelmesség és a könnyebb út keresése. A tudatalatti kényelmességében kifogásokat keres. El kell kezdeni kicsiben valahol! Ehhez bele kell törõdni, hogy alacsonyabb lesz a komfort és rengeteget kell dolgozni, amíg beáll a birtok. Ez az, amitõl az emberek ódzkodnak és ez az, amiért sokan halogatják. Nem mernek vagy nem akarnak belevágni. Mert: "Úristen hogy járunk be onnan? Még meleg víz sincs a csapban! Fát kell hasogatni? Nemán! Dézsában kell fürdeni? Micsoda? Nincs vizes klotyó csak ez a macskaalomszerû?"
Én megelégeltem ezt a fajta hozzáállást. A családom részérõl is. Rájöttem, ahogyan David Icke mondta, hogy sokszor azért nem merünk lépni, mert attól félünk, hogy a környezetünk mit fog szólni. Ha Kolumbusz is így gondolkodott volna, akkor sosem jut el Amerikába.
ROCK n ROLL!!!

TMIB
05-30-2013, 11:23 PM
sokszor azért nem merünk lépni, mert attól félünk, hogy a környezetünk mit fog szólni. Ha Kolumbusz is így gondolkodott volna, akkor sosem jut el Amerikába.
Akkor én se. :haha:

Az egyik, hogy legfõbb gondunkat energiaéhségünk okozza.

Ne is mondd. 6 égõ a fürdõszobában, de úgy, hogy ha mindet felkapcsolod, még akkor se látod a fürdõszoba végét a kialakítás miatt. Pedig kicsi a fürdõszoba. Konyhában szintén 6 égõ. Mind a hat százast fel kell kapcsolnod, hogy lásd hogy mi van a nappaliban, ugyanis a nappaliban -ahol olvasol- nincs villany! Egyszerûen nem terveztek oda villanyt, üres a plafon. És minden házban ilyen lehet, mert a házakat itt gyárilag rakják össze, minden ház ugyanolyan, kívül-belül. Nem tudom ki lehetett az a zseni aki így tervezte meg õket. :rolleyes:

Otthon 3 villanykörténk volt és mindig csak 1, maximum 2 darab 60-as égett. 120W. Itt hogy láss valamit, felkapcsolod a konyhában és a fürdõszobában. 1200W. Ahhoz jön még 1-2 számítógép, hûtõ, nagy tévé, és máris kell egy külön atomerõmû minden egyes háznak. :(

Azt külön megemlíteném, hogy nincs az utcán világítás. Nagyon sok a házak utáni adó, de nincs közvilágítás az utcákban. Ha világítást akarsz, hagyd égve a házad elején a lámpát. :mad:

Ahol kéne világítani ott nem világítanak, ahol nem kéne a sok száz Watt, ott meg ég a villany. De még akkor ha nem muszáj, mert besüt a vakító nap.

Don't Panic
05-31-2013, 06:36 AM
De ha még a területet sem tudod megvenni, akkor azt részletekben nehéz lesz. És rám nem mondható, hogy a fentiek miatt kifogást keresek, mert mindig én erõltettem és csináltam is a kiskertet, ha volt hol és pont engem nem érdekel, hogy mit mondanak a zombik, de nem verhetem agyon a családot ellentétes véleményükért.
Természetesen a területet valahogy meg kell szerezni. De, sok ember még azt sem akarja. Lásd mutteromat a 70 hold földdel. Vagy a másik példa, amikor az emberek azt látják, hogy valakinek már van x hektárja, szépen beállt a dolog és akkor jön az, hogy: Hja, így könnyû! Az az ember is eljutott valahogy oda! Sok ember meg hozzájutna - pl. örökség során -, de inkább eladja vagy elherdálja. Aztán meg sír a panelben, hogy mennyi a rezsi. De, ha már rezsi és életvitel! Azzal hogyha az emberek felismernék végre saját kényelmességük árát és elkezdenék csökkenteni a kiadásaikat, akkor lehet, hogy össze tudnának spórolni egy kis területrevalót. És itt nem a napi betevõre gondolok, hanem megint csak az energiával összefüggõ dolgokra! Nem kell a rengeteg konyhai robotgép, nem kell a plazma tv, meg rengeteg elektronikus kütyü és nem kell az autó! :eek: Én világ életemben bringával jártam minden hova. Annak ellenére, hogy mindenki hülyének tartott. Aztán megkérdeztem õket, hogy mennyibe is került az autód? Mennyit is költesz benzinre? Mennyibe is van a biztosításod meg a súlyadód? Mennyibe van az éves szervízed? Mennyibe van, ha csináltatni kell rajta valamit vagy ha netán összetöröd? Na, nekem ez mind a zsebemben marad, mert nem vagyok lusta tekerni! És nem kell a családdal jönni! Mi gyerekkoromban sokat utaztunk a nagyszülõkhöz...vonattal...több átszállással...fagyoskodva télen a hodály várótermekben. Na és? Belehaltunk? NEM! Vagy pl. évekig jártam melózni egy 10 km-re lévõ kis helyre bringával. Télen -30 fokban is. Mindenki hülyének nézett. Én meg puhapöcsöknek õket. Na, de hogy rövidre zárjam!

Ki a hülye? Én, aki nem hajlandó a rendszerre költeni a gatyámat is és ráadásul fitt marad? Vagy az, ki kényelmességében tönkremegy...anyagilag és egészségileg is?

Don't Panic
05-31-2013, 07:01 AM
A másik dolog az energiával kapcsolatban. A fogyasztóink csak egy részét képezik a problémának. Mindegy, hogy tv, mosógép, hûtõ vagy épp a villanykörte.
Két nagy probléma van és ez fogja a halálunkat okozni. Az egyik a kényelmesség - ahogyan azt már írtam. Eszméletlen, hogy mi mennyiségû elektromos vagy benzines szart megveszünk csak hogy többet dögölhessünk a tévé elõtt vagy a faszbuk elõtt görnyedve. És pont ezek a gépek döntenek minket romba. Elöször fent kell tartani õket. Másodszor karban kell õket tartani. Harmadsorban sokszor ezért még az államnak is fizetni kell (lsd autó). Negyedsorban mire tönkremennek már annyira megszoktuk õket, hogy mindenféleképpen venni kell másikat. És ez idõ alatt leszívják a gatyánkat is.

A másik maguk a házak szerkezete. És ez a nagyobbik probléma. Eszméletlen hogy mennyire nem hatékonyak energiafelhasználás szempontjából a mai házak. Lásd Túlélõ hozzászólását a fûtésrõl és klímáról Amcsiban.
De, még itthon Mo-on is! Óriási tömegû falakat és felületet kell kifûtened, bevilágítanod, takarítanod, a wc pazarolja az ivóvíz minõségû vizet, veszélyes hulladékot termel ilyen formában, stb. A passzív napenergiát nem hasznosítjuk egyszerû tájolással. Stb., stb.
Ahelyett, hogy eleve kisebb házakat építenénk és teljesen más típusúakat. Nézd meg pl., hogy a régi magyarok veremházakat készítettek. Ez azt jelentette, hogy kb. egy métert beástak a földbe a többi fölé meg 50-60cm vastag nádtetõt raktak a hatékony szigetelés miatt, ami ráadásul túlnyúlt a fal síkján jóval vagy akár veranda is volt elõfallal. Ezenfelül a ház körbe volt ültetve növényekkel. Az apróbbak szélfogóként viselkedtek. A nagyobbak meg árnyékot adtak. Tipikus magyar tanya! Mert a paraszt nem volt hülye!
Ezzel szemben nézd meg a mai házakat! Óriási falfelületek, ócska hõszigetelõ képességû anyagokkal. Meredeznek ki földbõl, hogy aztán süsse a Nap, fújja a szél, verje az esõ, szívja a fagy. A tetõk vékonyak és szintén borzalmas szigetelõképességûek (náddal szemben a cserép, pala vagy bádog). Szinte sosem nyúlnak túl többel, mint 30-50 centi. Természetes védelem nuku. Aztán sipákolunk, hogy nyáron széttûzi a fejünket a Nap, télen meg belénk fagy a barna! Majd ezt követõen beszereltetjük a klímát csilliárdokért. Aztán fizetjük a csilliárdokat fenntartani. Aztán megint jön a nyavalygás, hogy milyen sokba van a rezsi! Hja! Hát, aki hülye haljon meg! Ideje lenne már a szemléletmódon változtatni! Mert a zombilétbõl másként nincs kiút.

Traveller
05-31-2013, 07:55 AM
Nagyon jól látod a helyzetet.
Szeretem az alacsony belmagasságú, jó belsõ elrendezésû épületeket pont az energiatömörség miatt. A jelenlegi lakhelyemben 220 cm körül van a belmagasság, kevesebb, mint 500 Wattal kifûthetõ egy 20 m2 szoba télen, a hõszigetelés viszont 30 cm, teljesen zárt termikus burok veszi körül a házat, ezért nyáron sincs szükség légkondira Légtechnika kontrollált, hõvisszanyerõ szellõzõvel, (http://ventilatoraruhaz.unas.hu/spd/756884/VentAxia_HRX4_Passziv_hovisszanyero_ventilator_nel ) ezért mindig friss a levegõ. A világítást most szerelem COB ledesre (http://www.anrodiszlec.hu/product_info.php/products_id/6655), ez 180 fokban sugároz, 10 Watt teljesítményû ad le kb. 70 Wattos égõnek megfelelõ fényt és az alacsony belmagasság miatt jobban hasznosul a fény.
A tetõ túlnyúlása rendkívül fontos a hõszabályzás miatt, a nyári felmelegedést drasztikusan képes csökkenteni az árnyékolt falakkal és nyílászárókkal. A régi magyar házak tornácának is volt ilyen szerepe, de a legtöbb helyen nagy okosan beüvegezték ezeket, ami átmeneti és téli idõszakban adhat nyereséget, de nyáron gyilkos.
A nyílászárók elosztása sem mindegy, északi falra a legkevesebb, a 60-70% üvegfelület viszont a déli oldalon legyen, így a legnagyobb a passzív energianyereség. Üveg pedig csak 3 rétegû, (http://korall-ablak.hu/Aluplast8000.html) fix ablakok, ez aránylag olcsó és a leghatékonyabb (levegõcsere légcsövekkel, nem ablakon keresztül).
A további fejlesztések a napenergia aktív hasznosítása felé mennek. Ismerõsöm idõs szülei Skócia alatt szereltek fel napelemeket (http://www.ebay.at/itm/130W-SOLARPANEL-SOLARMODUL-PHOTOVOLTAIK-SOLARZELLE-ZELLEN-SOLAR-MODUL-130-WATT-/390603833667?pt=Solaranlagen&hash=item5af1cd8143)a házukra, szinte állandóan pluszban termelnek a híresen napsütötte vidéken, ezért szolár rendszerek hasznosak nálunk is, a modernebbekhez elég már a szórt fény is. Meleg víz pedig szintén jöhet a napkollektorból, biomassza rásegítéssel. A területem nagyon szeles, ezért függõleges tengelyû erõmûvet (http://peswiki.com/index.php/Directory:TMA_Global_Wind_Energy_Systems) készítek, ez kis helyigényû, csendes. Ismerõsnek két éve üzemel, a legkisebb szélnél megforog, mindegy milyen irányból fúj a szél, a legnagyobb viharokban pedig önfékezõ, nulla odafigyelést igényel a beszabályzás után.
Szeretem az olyan egyszerû és hatékony megoldásokat, amiket egyszer kell megcsinálni és utána csak mûködik magától, nagyon minimális karbantartással.

A régi magyar építészetbõl lehet ötleteket nyerni, de egy régi veremház nedves, nyirkos hideg komfortja nekem nem megfelelõ - az ötlet maga viszont hasznos, a kivetelezésben pedig lehet használni a modern anyagokat, mint drénlemez, XPS, dréncsövek és a többi a száraz falakhoz és alacsony energiaigényhez.

Don't Panic
05-31-2013, 08:51 AM
Lehet, hogy egyesek majd erõsnek találják a fogalmazásomat. De, meg kell érteni végre valamit!
El kell kezdeni a dobozon kívül gondolkodni! El kell kezdeni elfelejteni az utóbbi 100 évben belénk súlykolt sémákat és szemléletmódot!
Az átlag ember elkezd a házban járkálni és azt nézi, hogy mit kapcsolhat le, mi mennyit fogyaszt, próbál energiatakarékosabb motyót vásárolni.
Ez is kell. De, nem ez a megoldás! Az ilyen ember nem látja a fától az erdõt!

A egyik kérdés az, hogy tényleg kell az az adott dolog a kecóba?
Tényleg szükség van az autóra?
Aztán egyáltalán maga a kecó (a legnagyobb fogyasztó), amiben körbesétál a problémát kutatva, miközben nem veszi észre, hogy pont maga az épület dönti nyomorba. Miért nem gondolkodik hatékonyabb konstrukcióban? Miért kell akkora böszme ház? Miért nem elég a kisebb?
Az is egy út, hogy megpróbálja valaki csökkenteni az energiaigényét. De, ez csak egy bizonyos határig mûködik a csupasz majom esetében.

A másik megközelítés egy szint után az, hogy miért nem állítja elõ magának a szükséges energiát???
És itt nem feltétlenül a fosszilis tüzelõanyagokra gondolok és hasonlókra. Hanem a folyamatosan körülöttünk létezõre. A napenergiát nem csak napelemekkel lehet munkára fogni, drága pénzért. Pusztán a fizikát kell ismerni: hõtömeg, hõtárolás, hõvezetés. Gondolj bele, hogyha egy olyan házban laknál, ahol nem kell fûtésszámlát fizetned, akkor valóban az a büdös 60W-os izzó lenne a legnagyobb gondod? Az már most is csak szöszmötölés.

Mit gondoltok miért nem szívesen engedéyezik az alternatív építési módokat? Miért nem támogatják a szigetszerû háztartásokat? Miért erõltetik annyira a tanyák közmûvesítését? Miért terjed olyan nyögvenyelõsen a megújuló energiaszektor, ha valóban csak 20-30 évünk van az olajtartalékok kimerüléséig?
MERT A RENDSZER FENNTARTÓI NEM AKARJÁK, HOGY KISZAKADJ A MÓKUSKERÉKBÕL!!!

Egyébként kezdem megérteni az NWO kiagyalóit és karmestereit: ha az emberiség ennyire könnyen megvezethetõ, annyira el van butulva, hogy a túlélés érdekében szükséges problémamegoldó-képesség sincs a birtokában, akkor meg is érdemli, hogy vezessék és depopulálják!

Don't Panic
05-31-2013, 08:53 AM
A régi magyar építészetbõl lehet ötleteket nyerni, de egy régi veremház nedves, nyirkos hideg komfortja nekem nem megfelelõ - az ötlet maga viszont hasznos, a kivetelezésben pedig lehet használni a modern anyagokat, mint drénlemez, XPS, dréncsövek és a többi a száraz falakhoz és alacsony energiaigényhez.

Egy régi építésû valóban nem a legideálisabb. De, a koncepciót felhasználva, vízzáró és vízelvezetõ rétegek beépítéével a ház körül olyan kecót lehet építeni, hogy beszarás.

Traveller
05-31-2013, 02:37 PM
Autó szállításra való, bringa mindennapi közlekedésre. Télen -20C, hóviharban is viszem a kislányom oviba, de nem kell többet tekernem napi 15-20 km-nél. Meg akkor is autóba ülök, ha rohadt lusta vagyok, de ilyen ritkán fordul elõ, nélküle azért én is nehezen szállítanám a gépeket :-)
Évente általában egyszer önhibámon kívül elütnek, mint stop táblánál nem adják meg az elsõbbséget, de még megúsztam eddig a súlyosabb sérüléseket.
Mindennek tudni kell a helyét és akkor nincsen gond.

Don't Panic
06-01-2013, 07:40 AM
Ahogy Traveller is mondta: csak tudni kell a helyét a dolgoknak. Viszont azt veszem észre, hogy az emberek nagyon jók abban, hogy meggyõzzék saját magukat arról, hogy az adott dolog miért kell nekik. Pár évente való költözésre fel lehet bérelni egy szállító céget. Egyszeri alkalomra egy kisteherautó sokkal kevesebbe van, mint addig is fenntartani egy autót. Ez hülyeség. A munkára használatos autókat ellenben megértem. Nem is ilyenekre értettem. Mondok egy példát és akkor gondolom érthetõ lesz mirõl beszélek: ismerek egy srácot. Van neki egy 650 ezres montija. Mindenhova azzal járt. Amióta azonban megkapta az elsõ autóját még suliba is azzal hordja a seggét, ami mindössze 4-5 km-re van a házuktól. Minek egy 18 éves kölöknek autó arra, hogy suliba járjon ilyen rövid távokon??? A csilliárdos bringa meg azóta ott rohad a garázsban.
Én hat évig bringával közlekedtem Dublinban. 1 milliós város. Sok hülye lengyellel, akik pont úgy vezetnek, mint mi magyarok. Mégsem ütöttek el soha. Plusz barkácsáruházakból szállítottam is mindenfélét a házig. Sosem volt ezzel bajom. Plusz még munkába járni is sokkal könnyebb volt vele, mert amíg a sok zombi rohadt a reggeli csúcsban, addig én elsuhantam mellettük és negyed óra alatt bent voltam a cégnél. Te hova akarsz 240 percig tekerni? Az négy óra hossza.
Az idõjárásról meg csak annyit, hogy az igaz, hogy szakadó õszi esõben nem a legfaszább tekerni, de erre találta ki az emberiség a különféle ruházatot. Télen pedig a csinál magad résznél belinkelt szegecses gumival minden gond nélkül elmentem akárhol úgy, mintha csak homokon tekernék.
Azzal pedig, hogy ennyire rászoktunk az autóra és már legszívesebben klotyóra is azzal menne egynémely birka, tönkretettük a tömegközlekedést. Ezért számoltak fel rengeteg vonalat és most már az sem tud eljutni A-ból B-be, akinek tényleg nem volt más választása.
De, mondok egy nagyon érthetõ példát, hogy mennyire is szeretik az emberek meggyõzni magukat, hogy kell nekik az autó és hogy szerintem nem minden helyzetben indokolt. A '60-as években mindössze 11.000 személyautó volt Mo-on. Mára több, mint 3 millió!!! Szerinted ez indokolt? És akkor csodálkozunk, hogy Pesten egyik helyrõl a másikra eljutni két óra hossza?

Traveller
06-01-2013, 09:05 AM
Ne strapáld magad, aki a kényelembe beleszokott, nem fog attól eltérni, ha nem történik valami drámai változás az életében.
Nézd a jó oldalát: a magunkfajta egészségesebb a folyamatos mozgástól és az idõjáráshoz alkalmazkodástól, problémamegoldás fejlõdik, mert nagy pakkokat megpókozni kell néha erõs kreativitás, nem izgatjuk magunkat a parkolóhelykereséssel és a díjakkal. Még egy szuper tömegközlekedéssel rendelkezõ városban is gyorsabb vagyok a metróval járóknál, miért is kellene tömegközlekednem? A kislányom három évesen már mellettem tekert az oviba, piciny kora óta megszokta a közlekedés eme formáját. És ez így is jó.
Aki nem tud változni, alkalmazkodni, energiafogyasztást csökkenteni, az úgyis megy a levesbe, mûködik a szelekció.

asszony
06-01-2013, 10:32 AM
Nagyon sokan vannak, akik anélkül készülnek, hogy pontosan tudnák miért teszik. Az eszméjük az, hogy kell egy saját kert, vagy valami hely, ahol kipihenhetik magukat. De nem pihennek, vagy másképp pihennek, és lassan kivirágzanak a kertek, nõnek a fák, stb. Ezek az emberek többnyire fiatalok kis gyerekekkel, akik segítenek a szülõknek, ellesik a teendõket. 12 évest tanít az apa pld. füvet nyírni, szõlõt kötni, tüzet rakni stb. Már van aki állatokat is tart. Ez nem közösség, semmilyen szempontból, de látom az egymásnak segítés nyomait feltünedezni. Vannak a területen csövesek, akik több éve laknak valahol a dzsumbiban. Meg lett beszélve velük a lakhatás, rendesek és nyitva van a szemük cserébe. Nincs lopás, betörés eddig.:cool:

Bicikli mindennapos jármû, és a kismotor is, pedig ez város. Ezekkel csak utalni szerettem volna arra, hogy bár nem beszédtéma, nem tudatos, de van készülõdés.

A legsúlyosabbnak azt találom, hogy az idõsebb generációból hiányzik a bölcsesség, hiányzik sokszor a tudás amit itt emlegettek, és ha van akkor az átadás nem megy. A fiataloknak nincs mit tanulni, nincs kitõl. Persze van kivétel itt is, de kevés.

Én is sok mindent a saját káromon tanultam meg. De ez az én hibám, nem a szüleimé. Megtanultam fõzni, kötni, varrni, kapálni, kaszálni (nagyon nehéz), fémmunkát, famunkát, ismerem a szerszámokat, kézre tudom adni, el tudom mondani hogyan kell kaszát, kapát kalapáccsal kiverni élesre, ha kell meg is csinálom. stb stb. , van egy határ a fizikai erõ, ami felett nem bírok teljesíteni. Ennek ellenére, lehet hogy még mindig "zombi" vagyok:eek:

Don't Panic
06-01-2013, 12:53 PM
Nem is strapálom magam én ezzel. Csak rá akartam világítani arra, hogy másképpen is lehet és nem fogunk belehalni.
Én kimondottan élvezem a bringám nyújtotta szabadságot és a néha szükséges kreativitást, mert addig is használom az agytekervényeimet. És itt nem egy vekni kenyér haza cipelésérõl beszélek, hanem 3m-es falécekrõl, deszkákról, gipszkartonlapokról, 25 kilás virágföld zsákokról, stb. Jó, ehhez hozzá kell tennem, hogy az én montim is egy brutál jószág.

A saját káron való tanulásról jut eszembe! Éppen ma voltunk telket nézni. Cirka fél hektár. Erre mûvater hozta a jó magyar pesszimista formát. Hogy én nekem ott majd mennyit kell dolgozni meg mennyibe fog kerülni mire abból néhány év alatt lesz valami.
Miért az õ generációja hogy kezdte?
Vagy ha így vélekednék mindenrõl, akkor inkább semmibe ne vágjak bele, "mer úgysem fog sikerülni vagy csak nagyon sok szenvedés árán"?
Inkább rohadjak el a seggemen?
Igen, biztosan fogok véteni hibákat, biztos megfizetem a tanulópénzt!
De, nem akarok anyámék árnyékában megöregedni és az utolsó filléremet is a hiénáknak fizetni!
Odaállok és csinálom. Ha elbukok, akkor újra felállok, mert az életben csak így lehet és ha a végén elbukok, akkor egyenes gerinccel tudom azt mondani, hogy legalább megpróbáltam!
Tanárom mondta azt mindig, hogy: "Az életben nincs lehetetlen, csak tehetetlen."

raktaros
06-01-2013, 02:56 PM
A ház témához kicsit visszatérve...
Van egy kis présházam egy szõlõhegyen, de nincs jó állapotban és kicsi is, gondolkodom rajta hogy inkább helyette kellene építeni másikat, mint helyrehozni.
(Teljes tetõcsere, plusz a pince és felette lévõ szoba között egy áthidaló probléma)
Gazdasági épületként 3% beépíthetõséggel max. 62m2 alapterületû lehet.
Alápincézettet szeretnék, egyrészt mivel gazdasági épület, kell hivatalosan "gazdasági" rész, másrészt a pincének jó a szigetelése :).
A kérdés:
-milyen anyagból?
-milyen tetõvel? (sima sátortetõ/padlásteres sátortetõ/lapos tetõ padlás nélkül)
-milyen belsõ elrendezéssel (ha van ennek jelentõsége)
Egy ideje töprengek, nézegetem a faházakat, földházakat, szalmaházakat, földhajókat...
Valami olcsóbban építhetõt, olcsón fenntarthatót és környezetbarátat.

Bringa téma:
Gondolkodom a bicajhoz egy utánfutón.
Elsõsorban kirándulásokon cuccot cipelni.
Egy vagy kétkerekût érdemes venni?
Páromnak egy kétkerekû kutyaszállító, nem valami masszív cucc, de a gyerekszállító biztos erõsebb.

Don't Panic
06-01-2013, 03:19 PM
A présház témát még meg kell rágnom magamban. Arra késõbb válaszolnék.
A bringautánfutóból viszont csak a kétkerekû mellett voksolnék.
Az egykerekû igaz, hogy keskenyebb, így szûkebb helyeken elférsz, de két negatívuma is van.
Az egyik, hogy a kerékpár hátsókereke és a kordé kereke között hosszú a tengelytáv és az utánfutó szállítófelülete itt helyezkedik el. Magyarán egyenetlen talajon könnyen felfeküdhet. A másik, hogy mivel a kordé kereke hátulra kerül ez leszûkíti a szállítási lehetõségeket.
Míg a kétkerekûnél tök mindegy, hogy hátrafelé mennyit lóg ki a szállítandó tárgy. Amíg fel nem billent a bringával együtt, addig nem lényeg. Az egykerekesnél nem biztos, hogy fel tudod a sárvédõre fektetni a szállítmányt és az tuti, hogy ha igen, az nem terhelhetõ túlzottan.

raktaros
06-01-2013, 03:41 PM
Újabb kérdés :)
A nyeregcsõhöz rögzíthetõ praktikusabb vagy a hátsó tengelyhez?
A nyeregcsöves szimpatikusabb, viszont mintha abból lenne kevesebb...

Vándor
06-03-2013, 09:53 AM
...
A saját káron való tanulásról jut eszembe! Éppen ma voltunk telket nézni. Cirka fél hektár. Erre mûvater hozta a jó magyar pesszimista formát. Hogy én nekem ott majd mennyit kell dolgozni meg mennyibe fog kerülni mire abból néhány év alatt lesz valami.
Miért az õ generációja hogy kezdte?
...

DP,
én általában csípem a dolgokhoz való hozzáállásodat, de azért halgass az Öregre, és ne virtusból fogj bele... Mikor az õ generációja "kezdte", akkor egészen másképpen éltek a gazdálkodó emberek.
Kezdjük mindjárt ott, hogy általában nem munka mellett csinálták, hanem konkrétan ez volt a munkájuk.
A másik, hogy ott a család nem volt szétszakadva, hanem együtt éltek a generációk.. minimum három. Gyerekek, szülõk, nagyszülõk.... Amíg a férfiak a földeken voltak, vagy az állatokat gondozták, addig a nõk vezették a háztartást, vigyáztak a gyerekekre. Õk is többen voltak, segítették egymást.
Csak így mûködött jól az a fajta életmód, amihez szeretnél visszanyúlni. Ha ketten az asszonnyal nekifogtok, aztán mindenki dolgozik valahol napközben, a gazdaság vagy hajnali vagy éjjeli elfoglaltság lesz, vagy hétvégi, de beleõszültök hamar. Ha lesz gyerek, akkor az triplán megbonyolítja az idõbeosztást.
Mi csak családi házban élünk, tûrhetõ méretû kerttel, de bizony jól jön néha a szüleim segítsége mind a ház körül, mind a gyerekvigyázásban...

Don't Panic
06-03-2013, 02:57 PM
Értem, hogy mit értesz alatta. Nem is virtusból akarom csinálni, de nem szeretnék a négy fal között elrohadni, mondván: nekem ez túl nagy falat.
Figyelj, ha már végképp nem bírom még mindig ki lehet adni vagy el. De, ha soha nem próbálom meg?
Másfelõl meg lehet az emberrel közölni olyan normálisan is, mint ahogyan te tetted, meg lehet olyan lehúzóan is, hogy az ember életkedve is elmenjen.
Na, az utóbbit rühellem, mert ezért tart itt az ország ahol.
Az írektõl egy dolgot megtanultam rendesen: egyszer úgyis meghal mindenki, de amikor eljön a napja, akkor legalább emelt fõvel tedd meg!

http://www.youtube.com/watch?v=wTj3iABGZlI

TMIB
06-03-2013, 03:04 PM
A föld nem olyan mint a számítógép vagy az autó. Ha földet veszel, az nem fog elértéktelenedni, hanem inkább pont ellenkezõleg, a föld ára mindig drága lesz és egyre drágább.

Don't Panic
06-03-2013, 03:28 PM
A föld nem olyan mint a számítógép vagy az autó. Ha földet veszel, az nem fog elértéktelenedni, hanem inkább pont ellenkezõleg, a föld ára mindig drága lesz és egyre drágább.
Egyrészt ez is nagyon igaz. Nem véletlenül vásárolják fel nálunk külföldiek.
A másik - hogy prepper szempontból is nézzük a dolgokat -, hogy túlélõhelyzetben, SHTF-ben, stb. a pesszimista fog elõször meghalni, mert ha agyban feladod, akkor fizikailag is halott vagy! Tehát pozitív hozzáállás!
195

Vándor
06-03-2013, 03:54 PM
Értem, hogy mit értesz alatta. Nem is virtusból akarom csinálni, de nem szeretnék a négy fal között elrohadni, mondván: nekem ez túl nagy falat.
Figyelj, ha már végképp nem bírom még mindig ki lehet adni vagy el. De, ha soha nem próbálom meg?

Hogy pozitív is legyek:
Másfelõl van, akinek valóban sikerült, és boldogok. De egyfelõl ide is kell a teljes családi támogatás, másfelõl ezek az emberek jelenleg gyakorlatilag törvényen és társadalmon kívüliek. Ha sokan lennének ilyenek, akkor az állam nem tehetné meg, hogy nem figyel rájuk.
http://www.youtube.com/watch?v=Nl8M7K8JehU

(Mondjuk nálunk mindegyik gyerek születése bonyodalmas volt... nagyon rápacsáltunk volna, ha kint álltunk volna neki szülni egy jurtában... )

Traveller
06-03-2013, 04:23 PM
Amíg az állam úgy nem dönt, hogy elveszi kompenzáció nélkül..mikor is volt ilyen esemény utoljára Maon?

Don't Panic
06-03-2013, 04:41 PM
Az ember társas lény. Nagyon sok hosszútávú túlélõ mutatott pszichés devianciát, megtalálásuk után. De, már a túlélés során is.
Plusz a munkamegosztás miatt világos, hogy nem jó egyedül belevágni. Ezt aláírom. De, az életmóddal jöhetnek a barátok, ismerõsök és a hasonlóan gondolkodó hölgyek. Mert ez úgysem egyik napról a másikra történik. Fõleg azok után ahogyan az embereket nevelték az utóbbi 50 évben. Tehát elkezded, egyre több idõt töltesz a birtokodon. Egyre kevesebb modern kütyüvel. Közben szépen megtanulod, hogyan lehet komfortosan élni a mai vackok nélkül és egyszercsak azt veszed észre, hogy már benne vagy. Én legalábbis így tudom elképzelni. Nem fejest ugorva bele. Viszont még egy ilyen fokozatos átmenethez is kell a telek, mint kiindulópont. Az én szemléletmódom változásában pl. nagyon sokat segített a történelem, prehisztorikus kultúrák, bozótmívesség és a túlélés tanulmányozása. Egyszerûen elragadott az az óriási mennyiségû kreativitás és egyszerû ötletesség, amivel az emberiség tele volt az ipari forradalom elõtt. Hogy egy magyar vonatkozású példát mondjak: Atilla nagyfejedelem volt az, aki még a rómaiaknál is tovább ment és belsõ-ázsiai szálláshelyén a világon elõször épített meleg vizû fürdõt. Nem gõzfürdõt! Mert az a rómaiaknál is volt. Hanem "központi fûtéses" melegvizes kádat. Ma jacuzzinak mondanánk. Ha akkor lehetett, akkor ma miért csak drága és gazdaságtalan megoldásokkal lehetne? Persze, ilyenkor a legtöbb ember visszahõköl és inkább választja a már megszokott és biztonságosabbnak hitt komfortmegoldásokat. Amikkel csak kiszolgáltatottságát és függõségét növeli. Erre én azt mondom, hogy no probs. De, ha én tiszteletben tartom az õ választását, akkor õ se becsméreljem engem vagy akarjon lehúzni az õ zombi és kishitû szintjére! Másfelõl ehhez hozzátenném, hogy prepper szempontból nagyon is kívánatos a prehisztorikus ismeretek és õsi készségek alapján folytatott mindennapi élet! Mert ez segíthet szinte meg sem érezni, hogyha a rendszer összeomlik. A modern társadalomban és közegben élõ emberre igaz lesz, hogy: "Magas lóról nagyobbat lehet esni".
Sokan attól ijednek meg, hogyha kimondod, hogy prehisztorikus életforma. Azt hiszik, hogy akkor vissza kell költözni a barlangokba, hogy azon a szinten legyél. Ez badarság! A világ hét csodáját ma sem tudnánk hibátlanul megépíteni. De, hogy egyszerûbbet mondjak! A régi visszacsapó íjak korabeli teljesítményét ma meg sem tudjuk közelíteni, mert elkorhadtak az eredetiek. István királyunk pedig kiírtotta az összes íjászt, hogy elejét vegye még egy Koppány-féle lázadásnak. Ezért ma még 200m-re is csak macerásan tudunk lõni íjakkal. Akkor ki a fejlettebb?
Az én nagy bajom, és ez a videót nézve is eszembe jutott, hogy: ebben a demokráciának csúfolt rendszerben mindenki a másság elfogadásáról prédikál a pofámba, de ha én máshogy akarok élni, mint ahogyan azt a társadalom megszokta és elfogadottnak tartja, akkor a bürökrácia inkvizíciót indít ellenem és elõbb-utóbb karóba húznak. Csak azért, mert nem alkalmazkodok az õ normájukhoz. Nem bántok vele senkit! Csak nem alkalmazkodok a konvencionálishoz.
Mondok én erre valamit: "Nem az egészség mércéje jól alkalmazkodni egy mélyen beteg társadalomhoz" – J. Khrisnamurti

TMIB
06-03-2013, 04:46 PM
Amíg az állam úgy nem dönt, hogy elveszi kompenzáció nélkül..mikor is volt ilyen esemény utoljára Maon?
Elvehetné az állam, de elõbb veszi el a házad.

A kocsid, készpénzed, nemesfémed (arany, ezüst, drága ékszer), meg el is lophatják. Ha a tolvaj kimegy a szántásra, a kukoricát ellophatja róla, de magát a földet nem fogja talicskával elhordani. ;)

Don't Panic
06-03-2013, 04:50 PM
Arról, hogy egyedül mennyire körülményes ezt csinálni eszembe jutott a minap nézett videó. Ha egy 70 éves mamzi tudja csinálni, a köztudottan mediterrán jellegû Szibériában, akkor mi életerõs férfiak miért fosunk a nomád/önfenntartó életformától ennyire itt Mo-on? Egyébként jól kapcsolódik ez a videó (4 rész) Vándor által belinkelt videóban elhangzó kérdéshez: mi lesz akkor, ha a gyerek 18 évesen eldönti, hogy õ nem akar itt élni tovább? NEM FOGJA. Mert azt fogja megszokni és rosszul lesz a városoktól. Kérdés, hogy így mennyire fog tudni boldogulni egy beteg társadalomban majd...legalább marad a családdal és újra kialakul a régi magyar nagycsaládi model.

http://www.youtube.com/watch?v=rj2snCZugGA&list=PLDbSvEZka6GEOBznz7YR3uh9utGnpawSA&index=1

Don't Panic
06-03-2013, 05:03 PM
Vágom, hogy mire célzol. Azért még mindennapjainkban mégiscsak a föld a legjobb befektetés...egyelõre...egy újabb kolhozosításig.

Don't Panic
06-03-2013, 05:17 PM
Újabb kérdés :)
A nyeregcsõhöz rögzíthetõ praktikusabb vagy a hátsó tengelyhez?
A nyeregcsöves szimpatikusabb, viszont mintha abból lenne kevesebb...

Na, ez már nem olyan egyszerû kérdés.
A nyeregcsövessel magasbbra teszed az utánfutó súlypontját, mint a hátsó tengelyessel. Tehát a hátsó kerékre rögzíthetõvel nagyobb, ormótlanabb dolgokat stabilabban tudsz vontatni. Viszont a nyeregcsöveseket legtöbbször kézi kocsiként is tudod használni. Jobban, mint az alacsonyszárú változatokat.
Másfelõl a nyeregcsöves változatok többnyire gömbcsuklósak. Ez segíti a kerékpárt és az utánfutót függetlenebbül mozogni egyenetlen terepen. Ergo kisebb a bukta veszélye.
Plusz a gömbcsuklóból következõen a nyíró-, csavaróhatásnak is jobban ellenáll a szerkezet nagy terhelés mellett.
Míg a kis fémfüllel a hátsó kerék tengelyéhez fogatott utánfutókról ezek kevésbé mondhatóak el. Bár most már léteznek azokból is kardáncsuklós megoldások. Azok azonban még mindig kárt tehetnek a hátsó kerékben az utánfutó felborulásakor az annak vágódó vonókaron keresztül. Míg a nyeregcsöves verziónál ilyenkor az ívesen meghajlított vonókar a kerék függõleges vonalától horizontális irányba mozdul ki. Magyarán távolodik a keréktõl.
A nyeregcsöves verzióknál viszont elveszted a lehetõséget, hogy a csomagtartó felsõ felületét kihasználd.
Remélem érthetõ volt és nyújt némi segítséget a választásban.

raktaros
06-03-2013, 09:35 PM
Köszönöm szépen a részletes választ, jól megrágom :).

Don't Panic
06-04-2013, 12:52 PM
Nincs mit! Ma reggel gondolkodtam egy kicsit a dolgon, mert pont láttam egy ilyen szerkezetet buckalakónál és meg kell mondjam okosan ötvözte szinte az összes jó megoldást. Tehát az érdem nem az enyém csak leközlöm.
Szóval, csináltatsz ismerõssel egy masszívabb csomagtartót zártszelvénybõl. A tartószárait ellaposítod, fület képzel rajtuk, hogy beférjen a hátsó kerék rögzítõanyái alá. Ezután a kardáncsuklót vagy gömbcsuklót a csomesz keretéhez rögzíted - az üléstõl nézve a legtávolabbi keresztbordához. Így megmarad a csomesz pakolni, nem ér bele a vonócsõ a csomeszbe vagy a hátsókerékbe, ha durva letöréseken is hajtasz át és az utánfutó tud szabadon mozogni minden irányba. Plusz a kardáncsukló mögé a vonócsõre felhegesztesz egy kis keresztvasat, teszel rá egy pár kormánymarkolatot és így, amikor leveszed az utánfutót a brinyóról, akkor kézikocsiként is tudod használni.
Rafkósak ezek a cigók! Figyeljünk oda rájuk! Vannak okosságaik.

raktaros
06-04-2013, 09:39 PM
Köszönöm a tippet.
Van kis kézikocsim, lehet azt kellene valahogy hozzákalapálni. Van egy kisebb gömbcsuklóm is, egy kiszerelt autó kormánytengelyen.
Olcsóbb megoldás lenne mint a 40.000ft-os kocsi.

Kamionos
06-06-2013, 11:54 AM
Hogy pozitív is legyek:
Másfelõl van, akinek valóban sikerült, és boldogok. De egyfelõl ide is kell a teljes családi támogatás, másfelõl ezek az emberek jelenleg gyakorlatilag törvényen és társadalmon kívüliek. Ha sokan lennének ilyenek, akkor az állam nem tehetné meg, hogy nem figyel rájuk.
http://www.youtube.com/watch?v=Nl8M7K8JehU

(Mondjuk nálunk mindegyik gyerek születése bonyodalmas volt... nagyon rápacsáltunk volna, ha kint álltunk volna neki szülni egy jurtában... )

Wow...ezt nevezem én életszínvonalnak!! Mint egy megvalósult álom. A gyerekek mennyire tiszták, boldogok, megtanulnak dolgozni és helyén az értékrendjük. Hihetetlen, hogy az elmúlt 100 évben mekkorát csökkent az életszínvonalunk.:(
Én rajta voltam egy ilyen megoldáson, de a párom eddig nem hajlandó elmenni. Neki hiányoznának a modern kor vívmányai. Bár azok közül sem kell feltétlenül lemondani. Magyar Rolandéknál is van laptop pl.
De egyenlõre beérem a félmegoldással is. Aztán majd késõbb alakul. Pestrõl sem akart elmenni elõször.

Don't Panic
06-06-2013, 03:00 PM
Kontrasztként két videó:

http://www.youtube.com/watch?v=H04li18pgGY

A második jelenlegi életünkrõl - és a sok hülye még röhög is azon, amit Michael Douglas mond!

http://www.youtube.com/watch?v=fuLQLQbA1dI

Egy valamire felhívnám a figyelmet. Ugye egyszer már itt is kijelentettem, hogy nem arra kell figyelni, hogy mit mondanak, hanem hogy mit nem.
Mit nem mond a végén Michael Douglas? A megoldást. Igazából ott van a válasz, csak nem mondja ki.
Mi a probléma? A hitelezõsdi. Mi a megoldás? Nem kell hitelt felvenni.
Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér. Ha az emberek - és az államok is - észszerûen határoznák meg, hogy mire van szükségük - amire már ezen a fórumon is céloztam - és nem akarnának erõn felül költeni a képmutatás vagy kapzsiság miatt (a 250.000$-os hitel a két házra, meg a terepjáróra, stb.), akkor nem kellene hitelt felvenni a bankoktól. Aztán idõvel a bankok lehúzhatnák a rolót. A bankárok meg végre végezhetnének valami építõ jellegû, kétkezi munkát....a sóbányákban életfogytig, amiért tönkretették ezt a világot.
Másként is fogalmazhatok, hogy ide passzoljon: a bankok és mai rendszerünk úgy am block a cukros bácsi, akinek a tenyerébõl eszünk. De, ha egyre többen választanák Paulicsék életmódját és hátat fordítanának a cukros bácsinak, akkor a rendszer egy bizonyos idõn belül összedõlne. Ezért nem szívlelik a megújuló energiaforrásokat, az önellátó életmódot, a preppereket, stb. Mert mit adhat neked a rendszer, amit a Természet nem tud? Adót, terheket, eladósodást, rabigát. Akkor mit veszíthetsz azzal, hogy hátat fordítasz neki és önellátó életmódra törekedsz? Egy nagy büdös semmit!

Túlélõhalott
06-11-2013, 07:23 PM
Így már vágom, hogyan értetted. Az biztos, hogy a válaszreakciónál nagy szerepet játszik az erkölcs. Én meg inkább erre gondoltam.
A következõ eset nagyapámmal történt a II. Világháború alatt, amikor a németek már visszavonulóban voltak az orosz invázió nyomása alatt.
Egyik nap egy pedáns tiszt állított be és bár voltak nyelvi nehézségeik, az akkor tinédzser nagynénémmel együtt kihámozták, hogy mit szeretne.
Elmondása szerint a szakasza már napok óta nem evett és szeretett volna kérni pár darab csirkét. Mindezt mindenféle kíséret, fegyver és erõszak nélkül tette.
Nagyapám adott neki három tyúkot. A német megköszönte és soha nem látták többé.
Azután jöttek az oroszok és puskatussal a "fél faluból" a szart is kiverték...nem kaja miatt! Hanem a szomszéd udvaron letérdeltetett öregember példájából a Doxa órájáért! De, nagyapámtól is elvettek mindent. Így is lehet csinálni, meg úgyis ahogy a német tette. Pedig neki is mindegy lett volna, hogy "egy büdös magyar paraszttól" hogyan veszi el, ami neki kell. Plusz õ csak kaját kért és azt is emberi módra. Pedig a keleti fronton biztos látott már eleget és valószínûleg az õ f*** is tele volt már a háborúval. Ez az amit az erkölcs határoz meg.

Öreganyám mindig azt mondta, hogy az orosz katonákhoz képest a németek úriemberek voltak.
A gyerekszoba megléte/meg nem léte itt a kulcs, szerintem.

Ádám Csaba
04-09-2016, 09:09 AM
Inkább így lenne helyes:
Élet valakinek az árnyékában, akinek van pénze.

Akkor Vajna Tímea egy túlélõ? :D

Parasztcipo
03-28-2018, 07:56 PM
Írtátok hogy 20-30 év múlva elfogy az olajkészlet. 8. osztályos lehettem kb. amikor ezt olvastam a földrajz könyvben. Megkérdeztem otthon, hogy ezután mi fog történni? Apám csak annyit mondott, nem tudom, de 30 évvel ezelõtt az én könyvembe is ezt írták és még nem történt semmi. Tehát kb. 50 éve írják ezt a földrajz könyvben, mindannyian szépen megtanuljuk, de nem alapoznék a "szakértõk" jóslataira ezügyben.

fater.lajos
03-29-2018, 08:57 AM
Csak apró betûvel jegyzem meg, hogy már a második világháború alatt is a német hadsereg részben mûbenzint használt. Kõszénbõl gyártották. Aztán bejött a bioetanol meg a biodízel is mint alternatíva. Tudjátok, mint a bohóc, a manézsban: "Van másiiik..." Legfeljebb drágább, bonyolultabb elõállítású.

Parasztcipo
03-29-2018, 09:24 AM
Ebben igazad van, elég nagy biznisz lett a bioetanol, itt Magyarországon is van gyár. Meg Budapesten egyre több zöld rendszámos, elektromos autó van (az más témakör, hogy ebbõl vajon mennyi kamu az ingyen parkolás miatt). Viszont kérdés hogy mi lesz a mûanyag iparral? Ott is nagyrészt kõoajszármazékokat használnak.

BragBOL
03-29-2018, 10:25 AM
És a mezõgazdasággal?

http://www.dailymotion.com/video/x26gfdb

http://www.dailymotion.com/video/x26gfdb

P. Dude
08-09-2022, 04:07 PM
A Selco nevű fickó történetét (https://varositulelo.blog.hu/2012/09/23/tulelni_a_delszlav_haborut) a boszniai háborúról már több fórumtag említette különböző topicokban. Ma újra átolvastam és ezek jutottak eszembe róla:

1. Annyiból érdekes is lehet (sajnos), hogy a szomszédunkban lassan fél éve háború dúl, és a támadó Oroszországról megvannak a magunk történelmi tapasztalatai.

2. Az illető 15 fős családban élt egy téglafallal bekerített nagy magánházban, 5-6 pisztollyal és 3 Kalasnyikovval voltak felfegyverkezve. Ezzel pedig ők a jobban felkészültek közé tartoztak a városban. Az utcájukban jól szervezett fegyveres védőszolgálatot működtettek a szomszédokkal. Egy évet kellett kihúzniuk a bekerített városban. Öten a házból mindig készen álltak a tűzharcra, és további egy fő az utcán elrejtőzve őrködött. Így sem élték túl mind a 15-en a családból. Például ketten egyszerűen a szennyezett víztől haltak meg. Azért emeltem ki az 1 évet, mert ugyan ez már valódi súlyos SHTF volt, de még mindig nem Mad Max vagy Walking Dead világ. Például az amerikai légierő 10 naponta dobott le segélycsomagot, valamennyi élelmiszert a városba. Néhányan előszeretettel készülnek Walking Dead világra (még anno a Városi túlélő blogon olvasgattam egy-két nagy mellényű kommentet), de a személyes véleményem az, hogy egy olyan helyzetben a legtöbb felkészült prepper is jó nagyot koppanna a valóság talaján. De már egy olyan helyzetben is amiről Selco ír.

3. Leírja, hogy aki egyedül élt azt általában kirabolták és megölték. Bármennyire felkészült volt, bármennyi fegyvere és lőszere volt otthon. A Fűtés topicban Dream_walker írta ma, hogy szerinte fontos a környezet. Biztosan az, de akik egyedül vannak vagy egy kis családban élnek, azokkal ez ugyanúgy megtörténhet az erdőben is. Csak attól függ hogy odatalál-e egy fegyveres banda. Akkor nem inkább a közösség számít, mint a környezet? Eszembe jutottak TMIB videói arról, hogy "békeidőben" is milyen alakok szoktak néha sündörögni a házuk körül. Plusz bármennyire félreeső helyen él valaki, a készlet ott is elfogy. Egy évnyi konzerv egy év alatt fogy el, két évnyi konzerv két év alatt. Dream_walker írta a fűtés kapcsán hogy ha nincs civilizáció, akkor nem számít a vészfűtés általi 2 hét haladék. De a 2 év haladék miért számít jobban? Ha nincs civilizáció, az 2 év alatt nem épül újra. Persze a boszniai háborúban számított az 1 év haladék, mert 1 év múlva megszabadult a város. De akkor meg az 1 hét haladék is ugyanúgy számít.

Az is elgondolkodtató, hogy Selco esetében a külváros és a tanyák rögtön elestek.

4. Itt a fórumon is elő szokott kerülni, hogy SHTF-ben "egyszerűen" elmegyünk fát vágni. Hát ők ott fát vágni nem nagyon tudtak eljárni, pedig tele volt erdővel a város környéke. De nem lehetett akkora távolságokat megtenni mert nagyon veszélyes lett volna. Elhagyott házak bútoraival/ajtóival/parkettájával, meg a saját bútoraikkal tüzeltek. Ami volt fa a városban azt nagyon gyorsan elégették, de aztán bútorokért meg más éghető dolgokért is mindig kutakodni kellett. Ezek begyűjtése sem lehetett egyszerű amikor 10-15, esetenként 50 fős felfegyverzett bandák járták az utcákat (plusz ott voltak a mesterlövészek). És csak éjszaka lehetett eljárni, akkor is csak több fővel és felfegyverkezve. Ráadásul nem tudhatták hogy melyik elhagyott házba költöztek be közben valakik. A bútorok stb. szállítása sem lehetett könnyű, mert nem voltak autók, ugyanis nem voltak utak és nem volt üzemanyag. Ez megint megfontolandó mert szerintem sokan nem számolnak azzal, hogy egy SHTF esetén az autós közlekedés nem biztos hogy megoldható lesz.

5. Azt írja, hogy az első dolog a minél több éles lőfegyver és lőszer legyen. A többi prepperkedés az jöhet utána. Ott a városban csak egy-két hónap telt el és máris megjelentek a szervezett rablóbandák. A rablóknak meg nem kell sem babkonzerv, sem kézfertőtlenítő, sem semmi. Nekik elég a fegyver és a lőszer, a többit meg beszerzik azokkal. Magyarországon ugye sportlövőként vagy vadászként tudsz éles lőfegyverhez/lőszerhez jutni. Akinek az nincs, annak szerintem érdemes átgondolnia az egész prepperkedését. Persze nem azt mondom hogy abbahagynia, de ténylegesen átgondolnia. Például lehet hogy olyan prepper-dolgokra költ pénzt, vagy olyan jellegű másodlagos felkészülésre fordít időt, hogy annak az összegnek és időnek a megspórolásával bele tudna kezdeni a sportlövészetbe.

6. További érdekességek amikre felfigyeltem:

Üzemanyag hiányában generátor sem jött szóba, pláne mert mindenkit odairányított volna.

A gáztűzhely és a gázpalack akkora kincs volt, hogy a fickó nem is használta őket főzésre vagy fűtésre, hanem mások öngyújtóit töltögette belőlük újra különféle árucikkekért cserébe.

A benzinkutak és üzletek már azelőtt kiürültek, hogy egyáltalán megindult volna a lövöldözés. Szóval nagyon nem úgy ment mint a zombis filmekben, hogy az elhagyott boltokban és kutakon mindenfélét lehet találni.

A bandák a legbiztonságosabb, feltűnően erősen védett házakat rabolták ki először.

Al Bundy
08-09-2022, 07:41 PM
De akkor mi a teendo te szerinted, ha az ember bele van kenyszeritve egy ilyen helyzetbe? Lojje fejbe sajat magat, mert ugysem eli tul? En szemely szerint a legvegsokig elmennek, Hogy a lanyomat megvedjem, barmilyen eszkozzel. Es en nem is tudok csapatba szervezodni, mert se csalad, se olyan baratok akik kicsit hinnenek a felkeszulesben. En vagyok a hulye, Hogy ilyenekkep foglalkozok, mert ugy is megoldodik, vagy megoldjak a kormanyok. Ezt szoltak mondani nekem mikor elokerul a tema. Szoval kivancsi lennek a velemenyedre, hogy te mit tanacsolnal nekem? Tok oszinten kerdezem. Mert a felkeszulesen es a remenykedesen kivul, Hogy elkerul a nagyobb szar, nincs mas.

P. Dude
08-09-2022, 10:19 PM
(...) Szoval kivancsi lennek a velemenyedre, hogy te mit tanacsolnal nekem? Tok oszinten kerdezem. Mert a felkeszulesen es a remenykedesen kivul, Hogy elkerul a nagyobb szar, nincs mas.

Semmiképp sem a beletörődésre céloztam. Nekem már úgy néz ki nem lesz gyerekem, de attól még értelek, és még szép hogy mindent megtennél a lányodért! :thumbup

Egyébként én sem tudok csapatba szerveződni, és jelenleg sem az anyagi helyzetem, sem az időbeosztásom nem teszi lehetővé a sportlövészetet.

Az én véleményem annyi, hogy nyilván folytasd a felkészülést. Én most ott tartok hogy hónap végére elfogy a pénzem, de mindig írok költségvetést, és belefér annyi hogy minden hónapban egy kis összeget fordítsak prepperkedésre. Múlt hónapban rendbe tetettem a macsek fogait és vettem néhány könyvet, ebben a hónapban vettem két vészhelyzeti rádiót, meg dupla adagot macskaeledelből. Apró léptekkel tudok csak haladni, de nyilván ettől még nem állok le a készüléssel. Ha te ennél jobb helyzetben vagy, akkor még többet tehetsz.

A reménykedés érdekes téma, erről nemrég beszélgettünk (https://magyarprepperforum.us/showthread.php?323-%C3%89lelmiszerv%C3%A1ls%C3%A1g&p=107611&highlight=full#post107611) Dream_walkerrel az Élelmiszerválság topicban. Például nekem van egy elképzelésem arról, hogy engem és a hozzám közel állókat miért fogja elkerülni a nagyobb szar. Ahogy arról is hogy a romokból jobb világ fog épülni, és ha máskor nem akkor majd a következő életemben megtapasztalhatom. De ez az én nézetem, és nem szeretném ráerőszakolni senkire.

És ez persze megint nem jelenti azt, hogy ne prepperkednék ahogy csak tudok. Vagy hogy ne gondolnám hogy lesz összeomlás. Sőt esélyesnek tartom hogy konkrétan Magyarország önálló államként, vagy egyáltalán lakott területként már csak kb. ebben az évszázadban fog létezni.

Viszont úgy gondolom hogy a puszta reménykedésnél, és a készülésnél többet teszek. De ez megint egyéni nézet, és a másik topicban meg is kaptam érte virágnyelven hogy hülye vagyok. :) Most például kifejezetten azon dolgozom az energiával, hogy a prepperkedésem a lehető legjobban alakuljon. Mivel a prepperkedésben végső soron csak találgatunk, mert minden helyzet más-más felkészülést és készleteket igényelne, úgy döntöttem hogy most ezen célszerű dolgoznom. Szintén napi munkát végzek azért, hogy megszabaduljunk attól amit 2019 végétől a világra szabadítottak, sőt verje telibe a feladókat.

A másik topicban Dream_walker egy kicsit kételkedett az épelméjűségemben, de a helyzet az hogy az energia nem úgy működik, hogy anyagot kell szintetizálnia a levegőből. :) Az energia a bolygó bármely pontjáról tud anyagot szolgáltatni, akár pénz, akár mondjuk túlélési lehetőségek formájában.

Teszem hozzá, hogy én ezekben a dolgokban nem hittem. Amit én magam nem tapasztalok meg abban kételkedni szoktam. És amíg a kísérletezéseimnél nem jött a tapasztalás addig kételkedtem is. Aztán megjöttek a tapasztalások, például fizikailag éreztem a harmadik szememet majd egy rövid időre láttam is vele, ami érzékelhetően nem sima hipnagóg kép volt, rendesen le is döbbentem tőle. Bizonyos jógagyakorlat után fizikailag éreztem az energiát az egész hátamban, amit korábban sosem éreztem. Vagy azt sem tudtam hogy mi az a csakra, most pedig időnként érzékelem hogy egy-egy csakrám spontán módon pörög, tehát úgy hogy én éppen nem tettem a pörgésért tudatosan semmit. A prepperkedéses energiamunka után az első napon bizsergett a testem, szintén fizikailag éreztem az enerdzsit. Dream_walkernek meséltem már hogy államvizsgán a 81 tételből hármat kellett húzni, és a háromból kettőnél ráéreztem hogy azokat fogom kihúzni, így a vizsga előtt külön át tudtam nézni őket, ami nagyon nagy segítség volt. Nyilván ha az ember tudja fejleszteni ezt, akkor a prepperkedés irányában is a segítségére lehet stb. Meg még vannak más érdekes tapasztalatok, amik személyesebbek így itt nem írnék róluk.

Szóval én ezen a vonalon is mozgok a fizikai felkészülés mellett. :) (És ne legyen félreértés: részemről ez nem new age, wicca vagy egyéb hippi szarság.)

Dream_walker
08-10-2022, 08:22 AM
Biztosan az, de akik egyedül vannak vagy egy kis családban élnek, azokkal ez ugyanúgy megtörténhet az erdőben is. Csak attól függ hogy odatalál-e egy fegyveres banda. Akkor nem inkább a közösség számít, mint a környezet?

A közösség is számít, értelemszerűen, de a környezet úgymond mindent visz. Ha a környezet túlságosan ellenséges, akkor nincs esély arra, hogy a közösség ellenálljon. Ezért nem mindegy, hogy az a 15 ember egymillióval van körülvéve, vagy 25 km-es körön belül összesen nincs 5-10 ezer.
Minél félreesőbb egy terület, annál rizikósabb (hiszen nem csak ragadozóból, de lehetséges prédából is kevesebb van), de a védekező fél is annál nagyobb esélyekkel indulhat. Ha megfelelően él a környezet nyújtotta lehetőségekkel, de prepper szempontból valószínű, hogy valaki eleve az ilyen lehetőségek miatt választja ki a lakóhelyét.

Másrészről a szervezett háború elég speciális shtf, hiszen az pontosan az ellenállási pontok felszámolásáról szól. Más hozzáállást igényel, ha valaki valamilyen random célpontot keres (vagy jelent), de nem baj, ha kimarad a szórásból, és megint más, ha minden célpontot mindenképpen ki kell iktatni.

P. Dude
08-10-2022, 09:23 AM
Másrészről a szervezett háború elég speciális shtf,

Hát az, de most például a szomszéd országban háború van. És a mi szempontunkból az sem túl jó ha Oroszország mondjuk később tovább akarna menni, meg az sem túl jó ha Ukrajna Európa legjobban felfegyverzett országa.

Persze bízzunk benne hogy itt nem lesz háború. De a prepperkedésben pont az a nehéz hogy nem látjuk előre a helyzetet, viszont minden helyzet más stratégiát/készleteket/hangsúlyokat igényelne (bizonyos közös általános szempontok mellett). Ha az ember tudná hogy esély nem lesz autóval közlekedni, akkor a súlyos milliókat amikért mondjuk megvesz egy 4x4-est, rengeteg sokkal hasznosabb prepper dologra költhetné. Ha tudná hogy hasonló helyzetre van esély mint amit Selco leírt, akkor nem építene tanyát hogy aztán azonnal elvegyék tőle és annyi legyen a kiépített önellátásnak. Ha valaki árvízveszélyes területen él és nincs lehetősége elköltözni, annak megint speciálisan kell készülnie. Stb.

Most meg ráadásul egyszerre beszélnek mindenről. Fűtés nélküli télről, nagy áramszünetekről, Európát elárasztó 20-50 milliónyi migránsról, brutális élelmiszerhiányról, háborús veszélyről (sanszos hogy Kína is még az idén elfoglalja Tajvant), járványhelyzetről stb. Le a kalappal előtted ha most megalapozottan tudnál lakókörnyezetet választani. :rolleyes: Most én ilyen cipőben lehetek, mert ha összejönne a lakásvásárlás akkor nem lennék biztos benne hogy milyen szempontok szerint válasszak. Van például lakópark a város perifériáján, arra is gondoltam. De az is sok tényezőtől függ amúgy, nem egyszerű a helyzet.

varég
08-10-2022, 04:34 PM
... Le a kalappal előtted ha most megalapozottan tudnál lakókörnyezetet választani. :rolleyes: Most én ilyen cipőben lehetek, mert ha összejönne a lakásvásárlás akkor nem lennék biztos benne hogy milyen szempontok szerint válasszak. Van például lakópark a város perifériáján, arra is gondoltam. De az is sok tényezőtől függ amúgy, nem egyszerű a helyzet.

Ezen én is rengeteget gondolkozom, hogy felkészülés szempontjából mi lenne az ideális...
Amire jutottam:
-kis, hegyvidéki zsákfalu
-kialakítani összetartó csapatot
-legyen vízvételi lehetőség a közelben(forrás, patak, tó)

Amiért a zsákfalu:
Egy ki-bevezető út, amit szükség esetén el lehet torlaszolni, vagy felbontani részlegesen, így megnehezítve a bejutást.
Tudom, másfelől is be lehet osonni, ha szükséges.

Ged
08-10-2022, 05:26 PM
Ezen én is rengeteget gondolkozom, hogy felkészülés szempontjából mi lenne az ideális...
Amire jutottam:
-kis, hegyvidéki zsákfalu
-kialakítani összetartó csapatot
-legyen vízvételi lehetőség a közelben(forrás, patak, tó)

Én is sokat agyaltam ezen, Nógrád megyében gondolkodtam, ahol viszonylag olcsó az ingatlan, de nem tudtam az asszonyt meggyőzni. Ha ragaszkodom az eredeti elképzeléshez, akkor nem jutottam volna előre. Jól meg kell gondolni hol akarsz letáborozni, de ha az ideálist keresed, lehet, hogy soha nem találod meg.

A csapat is nagy dilemma. Békeidőben sokkal nehezebb tartósan összekovácsolni egy csapatot. Az ismerősi körömből senki nem prepper (vagy jól titkolja). Viszont van egy mondás, hogy bajban ismerszik meg a barát. Lehet, hogy a SHFIT után nagyobb kockázattal, de összetartóbb társaságot lehet verbuválni. Nyilván nem a Havanna lakótelepen, hanem egy kis faluban, ahol majd' mindenki ismeri egymást.

a vízvételi lehetőséget kiegészíteném a fúrt kúttal. Ilyen aszályos időszakban kiszáradhatnak a tavak, vagy eltéríthetik a patak vizét (nem rég olvastam, hogy a Tarna vizét egy szőlőtermesztő cég lenyúlta)

varég
08-10-2022, 05:44 PM
...

A csapat is nagy dilemma. Békeidőben sokkal nehezebb tartósan összekovácsolni egy csapatot. Az ismerősi körömből senki nem prepper (vagy jól titkolja). Viszont van egy mondás, hogy bajban ismerszik meg a barát. Lehet, hogy a SHFIT után nagyobb kockázattal, de összetartóbb társaságot lehet verbuválni. Nyilván nem a Havanna lakótelepen, hanem egy kis faluban, ahol majd' mindenki ismeri egymást.

...

Nekünk volna egy ilyesmi társaság, de ahogy beszélgettünk, a tervek nagyobbak, mint a tettek..
Felvetettük, hogy páran vennénk egy erdő melletti terciát, de ez már egy éve csak terv állapotban van...

"fel kell készülni, mert ígyúgy, de ráérünk erre még"

Most lehet lesz lehetőségem venni magamnak egy telket a Bakonyban, vagy Vértesben.
Ezeket ismerem, mi merre található, és hogyan lehet eljutni ide-oda...

DerWolf
08-10-2022, 06:18 PM
Akkor Vajna Tímea egy túlélõ? :D

:haha::thumbup
Hát igen akinek bejött az élet annak bejött

coco
08-13-2022, 06:25 AM
Az is elgondolkodtató, hogy Selco esetében a külváros és a tanyák rögtön elestek.

Ostrom, háború esetén ez annyira nem meglepő. Zavargások esetén viszont sokkal kisebb az esélye.

Biztosan az, de akik egyedül vannak vagy egy kis családban élnek, azokkal ez ugyanúgy megtörténhet az erdőben is.

Igen, csak külterületen / erdőben lehetőséged van a saját életedhez szükséges saját infrastruktúra kialakítására, míg városban, pláne társasházban elenyésző erre az esély.

A bandák a legbiztonságosabb, feltűnően erősen védett házakat rabolták ki először.

A bandák mindig a feltűnő házakat fogják kirabolni, ezért érdemes beolvadni a környzetedbe, amennyire csak lehet.

P. Dude
08-13-2022, 09:10 AM
Igen, csak külterületen / erdőben lehetőséged van a saját életedhez szükséges saját infrastruktúra kialakítására, míg városban, pláne társasházban elenyésző erre az esély.

Épp tőled olvastam a napokban egy jó hozzászólást (https://magyarprepperforum.us/showthread.php?1011-Az-%C3%B6nell%C3%A1t%C3%A1s-ill%C3%BAzi%C3%B3&p=94347&highlight=b%C3%A1zis%C3%A1n#post94347), tavalyelőtt írtad. Most megkerestem:

Én önellátásnak azt tartom, ha valaki a saját kis bázisán tud:

- vizet és ételt elõállítani, feldolgozni, tárolni
- menedéket biztosítani
- tüzet és fényt elõállítani
- vannak szerszámai, amikkel meg tudja oldani a bázisán felmerülõ problémákat
- alapszintû elsõsegély / egészségügyi problémákat képes kezelni

Aki ezeknek megfelel, az én könyvemben önellátónak számít :thumbup

Utána Ged kérdezte, hogy vajon hány fórumozónak sikerült már eljutnia erre a szintre. TMIB ezt válaszolta:

Szerintem túl sokan nem is próbálkoztak vele, úgy emlékszem hogy alig néhány fórumozónak voltak önellátó tervei. Eleve az városban nem lehetséges, faluban sem túlzottan, mert ahhoz inkább egy nagyobb tanya kell.

Rögtön ez a korábbi hozzászólásod jutott eszembe arról amit ma írtál. Mert persze, lehetőségünk van külterületen/erdőben saját infrastruktúrát kialakítani. De ez vajon hány embernek sikerült tartósan működőképesen, akár csak innen a fórumról? Kezdve rögtön a víz és étel előállításával, feldolgozásával és tárolásával. Utóbbihoz kapcsolódóan idézve még Dream_walker egyik hozzászólásának a részletét:

"Ugyanis ha MO-n van 10 millió ember, akik közül legfeljebb 100k van annyira produktív, hogy van fogalma az egy teljes évre elegendő saját élelmiszer előállításának a módjairól kőolaj, műtrágya, és bolti takarmány nélkül, akkor sokat mondtam. Ennek a 100k nagy részének viszont hiába van meg a tudása, nincs hozzá infrastruktúra, mert nem így működik a modern mezőgazdaság."

Dream_walker
08-13-2022, 07:23 PM
En szemely szerint a legvegsokig elmennek, Hogy a lanyomat megvedjem, barmilyen eszkozzel. Es en nem is tudok csapatba szervezodni, mert se csalad, se olyan baratok akik kicsit hinnenek a felkeszulesben.

Se család, se barát, tehát elméletileg bárhová mehetsz. Yukon, vagy az északnyugati terület például elég élhető népsűrűségűnek tűnik, és van ott bőven közösség, ahol hisznek a felkészülésben, hosszú télnek nevezik, és messzi hipermarketnek.
Én ezen a vonalon gondolkodnék, ha arról lenne szó, hogy elmenni a végsőkig.

Al Bundy
08-14-2022, 02:08 AM
En is azon gondolkozok, meg is van a terv, de nem kell elmenni olyan messzire, mert ott nagyon hosszu es hideg a tel. -50 fok is lehet, es meg majus vegen jegtablak usznak a folyokon, en Eszak Albertaban gondolkodok. Edmomnton az utolso nagyvaros, innen fel eszakra mar nagyon kicsi a nepsuruseg, es ott olcsok a telkek. Gazdag a vadallomany es ugyan uveghazban de mar kora tavasszal el lehet kezdeni palantat nevelni. Telen akarom megcsinalni a fegyvertartasi engedelyt, es akkor mar lehet vadaszni is.

P. Dude
08-14-2022, 09:44 AM
Néha még mindig elkövetem azt a hibát, hogy amikor valaki "őszintén" érdeklődik a véleményemről, akkor válaszolok neki mert azt gondolom hogy tényleg érdekli a véleményem. :) Pedig mennyi időt meg tudnék spórolni ha nem futnék bele ilyenekbe.

varég
08-14-2022, 10:34 AM
Néha még mindig elkövetem azt a hibát, hogy amikor valaki "őszintén" érdeklődik a véleményemről, akkor válaszolok neki mert azt gondolom hogy tényleg érdekli a véleményem. :) Pedig mennyi időt meg tudnék spórolni ha nem futnék bele ilyenekbe.
Ezzel az a helyzet, hogy lehet valakit nem érdekel amit írsz, de másnak sokat segítesz vele, és lehet a 2 ember nem fog válaszolni. Sok esetben én sem válaszolok, de az infókat elraktározom, hasznosítom.. Csak pozitívan.

Al Bundy
08-14-2022, 01:15 PM

Erdekelt a velemenyed, csak nem mindig tudok valaszolni. Eleg hosszan szoktal irni, ezert hosszan illik reagalni. Fogok is csak telefonrol nem konnyu. Sajnalom, ha idopazarlasnak erezted a valaszt nekem. A tetszikeles maradt le, mert akkor meg nem mukodott.
De koszonom a valaszodat, es tenyleg fogok valaszolni, csak turelmedet kerem. Dolgozok, kamiont vezetek, ugy nem tudok vissza irni. 14 ora munka egy nap.

Dream_walker
08-14-2022, 07:41 PM
En is azon gondolkozok, meg is van a terv, de nem kell elmenni olyan messzire, mert ott nagyon hosszu es hideg a tel. -50 fok is lehet, es meg majus vegen jegtablak usznak a folyokon, en Eszak Albertaban gondolkodok. Edmomnton az utolso nagyvaros, innen fel eszakra mar nagyon kicsi a nepsuruseg, es ott olcsok a telkek. Gazdag a vadallomany es ugyan uveghazban de mar kora tavasszal el lehet kezdeni palantat nevelni. Telen akarom megcsinalni a fegyvertartasi engedelyt, es akkor mar lehet vadaszni is.

Most ránéztem a térképen, van ott folyó is elég, ha olyan mellett meg lehet csípni területet, akkor még az áramtermelés is megoldható vízenergiából. Ha meg áram van, minden van, még fűtött üvegház is. Európában például Izlandon van a legészakibb nagyüzemi üvegház, és hát banánültetvényt csinálnak benne, mert mi a f*sz mást lehetne egy izlandi üvegházban, ugyebár, ilyen ötleteik is vannak a népeknek :D De a fával fűtés is megoldható, Kanadának rengeteg munkanélküli fája van, gondolom lehet belőle kivágni.

Én ilyesmiben gondolkodnék, ha arrafelé élnék. Persze ez csak az én ízlésem :)

P. Dude
08-15-2022, 05:05 AM
Ezzel az a helyzet, hogy lehet valakit nem érdekel amit írsz, de másnak sokat segítesz vele, és lehet a 2 ember nem fog válaszolni. Sok esetben én sem válaszolok, de az infókat elraktározom, hasznosítom.. Csak pozitívan.

Mondjuk ez igaz, az infók elraktározása mellett én sem válaszolok mindig (olyankor igyekszem figyelni rá hogy legalább tetszikeljek). Ez meg most csak egy félreértés volt, ahogy Al Bundy válaszából látszik.

P. Dude
08-15-2022, 05:24 AM
Erdekelt a velemenyed, csak nem mindig tudok valaszolni. Eleg hosszan szoktal irni, ezert hosszan illik reagalni. Fogok is csak telefonrol nem konnyu. Sajnalom, ha idopazarlasnak erezted a valaszt nekem. A tetszikeles maradt le, mert akkor meg nem mukodott.
De koszonom a valaszodat, es tenyleg fogok valaszolni, csak turelmedet kerem. Dolgozok, kamiont vezetek, ugy nem tudok vissza irni. 14 ora munka egy nap.

Köszi és sorry, ezt benéztem. :) Ennyi idő után már ritkán szokott válasz érkezni - ha közben az illető volt fenn a fórumon és más témához kommentelt, tehát nem arról van szó hogy nem nézett fel a fórumra és azért nem reagált. Azt hittem most sem lesz válasz.

(Ami persze nem jelenti hogy "elvárnám" a választ - ismeretlen emberektől egy netes fórumon ez nem is lenne indokolt -, csak az előzetes érdeklődés miatt volt fura az ignorálás.)

Al Bundy
08-20-2022, 05:19 AM
P. Dude, valamiert nem tudtam idezessel valaszolni, lehet igy kusza lesz.

Szerintem a gyerek egy nagy hajto ero, hogy soha semmilyen korulmenyek kozott ne adja fel az ember, barmilyen kilatastalan a helyzet, es igazabol mar mindent O erte tesz, megha nagykoru is lett.

En ahogy mar irtam telen elkezdem csinalni a PAL vizsgat (fegyver tartasi engedely), es kis lepesben felszerelm magam. Egyebkent itt 250 dollar es egy 2x8 oras tanfolyam

Nekem is mindig elmegy a penz, foleg a gyerek igenyeire, de emelett mindig veszek valami apro dolgot. Most hogy bereltem egy hazat megprobalok a kajara ramenni, kis keszletezessel, es tovabb bovitem a fozesi tudomanyomat. Jovore ha mar vadaszhatok, akkor a haverom megigerte, hogy eljon, es megtanit allatot nyuzni.

Ha nem is jobb vilag, de egy elhetobb vilag az biztos.

Sajnos Magyarorszag nagyon rossz helyzetben van, de en pl nem is gondolkodok haza menni. Tudom sokan nem tehetik meg, hogy mennek mashova, es kenytelenek ott boldogulni.

Ne torodj masok velemenyevel, csak azt csinald amit ugy gondolsz, hogy neked es a szeretteidnek jo lesz.

Mindenki mashogy latja a vilagot, masok neki a prioritasok.

Ehhez nem sokat tudok hozzaszolni, de minden tiszteletem a tied, hogy ennyi idosen is belevagtal, es megcsinaltad.

Al Bundy
08-20-2022, 05:23 AM
Most ránéztem a térképen, van ott folyó is elég, ha olyan mellett meg lehet csípni területet, akkor még az áramtermelés is megoldható vízenergiából. Ha meg áram van, minden van, még fűtött üvegház is. Európában például Izlandon van a legészakibb nagyüzemi üvegház, és hát banánültetvényt csinálnak benne, mert mi a f*sz mást lehetne egy izlandi üvegházban, ugyebár, ilyen ötleteik is vannak a népeknek :D De a fával fűtés is megoldható, Kanadának rengeteg munkanélküli fája van, gondolom lehet belőle kivágni.

Én ilyesmiben gondolkodnék, ha arrafelé élnék. Persze ez csak az én ízlésem :)

Vannak tervek, foleg egy Land izgat nagyon, 32 hektar, es annak a fele fenyo es nyirfa erdo. Ha van facebookod meg tudod nezni.

https://www.facebook.com/marketplace/item/1737713296609067/

Al Bundy
08-24-2022, 02:31 AM
Dream_walker itt a masik land ami nagyon tetszik, jo az ara, es biztos lehet alkudni, mert mar tobb mint egy eve fent van az ingatlanos oldalan. Es itt van viz is ahogy mondtad.

https://www.realtor.ca/real-estate/23287680/15231004-twp-rd-920-rural-northern-lights-county-of

Dream_walker
08-24-2022, 11:06 AM
Ez jól néz ki, bár szerintem a 79 ezer dollár az nagyon sok pénz egy 3,5 hektáros területért, főleg, hogy első ránézésre teljesen üres.

Al Bundy
08-24-2022, 11:36 AM
Ebbol a szempontbol igazad lehet, sok penzt a magyarorszagi viszonyokhoz kepest, de itt, nem sok, es ugy sem, Hogy mire akarnam hasznalni. Itt Torontoban, vagy Vancouverben 1 million dollar egy csaladi haz a varosban aminek van egy 100 nm-es kertje. Az itteni fizetes khez kepest ez a 79 ezer dollar nagyon Jo.

TMIB
08-24-2022, 06:18 PM
Én is arra gondoltam hogy a másik terület ugyan 200ezer feletti, viszont jóval nagyobb, és vannak rajta épületek is, úgyhogy az jobban megérné. Én biztosan azt választanám. Amúgy nálunk jól megugrottak a házárak a környéken. 2016-ban 50ezer alatt vettem meg a házunkat, jó 16 hektáros erdővel. Most a szomszéd háza ami olyan mint a miénk, $200.000 felett van a hirdetőoldalon. :hogymi:

Al Bundy
08-24-2022, 06:55 PM
Nekem is az tetszik, csak mutattam, Hogy van ilyen is, meg Dream _walker mondtam, Hogy ha lenne Viz a kozelben. Hat ez pont a folyo parton van. Egyebkent itt Albertaban engedelyezett az Off grid living, aki arra erezne kesztetest. Szoval en is inksbb az elsot probalnsm megszerezni.

TMIB
08-24-2022, 07:40 PM
Ha fúrt kút van, az a lényeg. Esetleg a ház oldalára esőcsatornát, 2 nagy hordóval, és akkor lenne víz kertöntözésre is. :thumbup

Al Bundy
08-24-2022, 08:44 PM
Szerintem az Energia miatt gondolt a vizre, de egyebkent igazad van

Fekete-Báró
12-13-2022, 10:01 AM
Tegnap olvastam ezt a listát egy amerikai prepper blogon - a következő dolgok fognak várhatóan először eltűnni SHTF esetén:
- nyugalom és észszerűség
- gyógyszerek
- WC papír és higiéniai termékek
- kenyér, tojás, tej (azután végül minden)
- állateledel
- üzemanyag
- készpénz az automatákból
- elemek
- alkohol
- cigaretta
- gyufa és öngyújtó
- kávé
- palackozott víz
https://modernsurvivalblog.com/preps/the-things-that-will-disappear-first-after-shtf-disaster/

Dream_walker
12-13-2022, 08:21 PM
Itt van hozzá az ütemterv, nagyjából hasonlókat írnak itt is.

9322