PDA

View Full Version : Vitaminok

Locomotiv
03-24-2013, 09:51 PM
Ez komoly? Ha jól tudom az emlõsök közül az emberen kívül a tengerimalac az egyetlen ami nem termel C vitamint. Az emberi szervezet valaha elõállította a kellõ mennyiségõ C vitamint? Bár most is állít elõ a mellékvese pár milligrammot ami persze semmire nem elég. Szentgyörgyi szerint alap esetben napi 3-4000 mg-ra lenne szükség megfázás esetén pedig legalább 5-6000 mg-ra.

Don't Panic
03-25-2013, 08:29 AM
Több kutatás is bebizonyította már. Ajánlom elolvasni Dr. Szendi Gábor Paleolit táplálkozás címû munkáját. Sok mindenre rácsodálkozna a ma embere! Ráadásul könyvében végig ott vannak a 20-25 éve futó kutatások hivatkozásai szerte a világból. Tehát nem kamuzik. A napi 500mg-os ajánlás arra elég, hogy ne kapj skorbutot. Szentgyörgyi megállapítása teljesen egybeesik az említett 4g-mal...és ha õ azt mondta még ez a zombitársadalom elõtt, akkor neki jobban elhiszem, mint a mai média és egészségügy süketeléseit!

cereal killer
03-29-2013, 10:24 PM
3-4g aszkorbinsav naponta? Ha ez igaz, nagyon durva! Ez nagyon nagy mennyiség, nem is vagyok benne biztos, hogy be tudja építeni a szervezet és nem üríti ki.

Sgtmaj.Prepper
03-30-2013, 06:16 AM
Kiürül, ezért kell egy napon belül elosztva szedni, vagy esetleg retard tabletták formájában magadhoz venni. Ott a késleltetett felszívódás oldja meg a vízben oldódó vitaminok kiürülésének problémáját. De azért azt tudni kell, hogy egyénenként változik a szükséglet és hasznosulási képesség. Például magamon megfigyeltem, hogy egy-két 500mg-os C tabletta már fokozott vizelet kiválasztást eredményez, ami a túladagolás biztos jele. Tehát vitamindús táplálkozás esetén nem szükséges a mesterséges pótlás. Vízben oldódó vitaminoknál csak pénzkidobás, mert kipisiled, de zsírban oldódó vitaminok esetén kellemetlenségeket okozhat. Nálam ezek a nyelvemen okoznak fájdalmas kiütéseket és sötét elszínezõdést. Ebbõl tudom, hogy nincs szüksége rá a szervezetemnek. Tehát összegezve, betegség és hiányos táplálkozás esetén szükség lehet mesterséges bevitelre, de ,,békeidõben", korszerû vegyes étrend (hús, sok zöldség, gyümölcs, arányos színhidrát, értékes olajok, zsírok, megfelelõ víz fogyasztás) esetén nem kell ilyenekkel terhelni a szervezetet. Nyilván gebasz esetén, amikor konzerveken élsz, vagy sovány mókus húson, akkor jól jöhet némi mesterséges pótlás.

Don't Panic
03-30-2013, 05:20 PM
Szívesen válaszolnék a felmerült kérdésekre, de szerintem ezt a beszélgetést inkább az egészség rovatban kéne megejtenünk, mert már kezdünk elkanyarodni a topic eredeti céljától: boltok, ahol érdemes vásárolni. ;)

Grafitos
04-03-2013, 12:08 PM
Én télen nyomom a napi 1000mg-ot..abban hiszek, hogy ami nem kell a szervezetnek az úgyis kijön. Próbáltam már Lenkei közép csomagját is, abban 4500volt és nem éreztem külömbséget a napi 1000hez képest. Az biztos, hogy az áruházlánci gyümölcs és zöldségkínálat mellett nem árt 1 kis plussz vitaminbevitel.

Don't Panic
04-04-2013, 03:20 PM
Köszi Túlélõ, hogy áttetted a témát!
Nos, a vitaminok adagolásánál is az az ökörszabály, mint minden másban: fokozatosság.
Egy olyan szervezet, ami le van gyengülve és el van szokva a rendszeres, nagy mennyiségû vitaminoktól az hirtelen nem tud mit kezdeni 4.000mg-mal.
Ez olyan, mintha egy hetekig éhezõt a mentés után hirtelen marhapöcivel akarnál megtömni. Felejtõs!
Egyrészt a szervezetben nem állnak rendelkezésre azok a kemikáliák, amik ezeket az anyagokat nagy mennyiségben tudnák kezelni. Ezért ki fogod pisilni és csak pazarolod (a vízben oldódóakat). Tehát a szervezetet újból hozzá kell szoktatni, hogy mennyi is az annyi!
Én eleinte Írországban attól a szar klímától állandóan göthös voltam. Néha nagyon súlyos tüdõgyulladásokkal kísérve. Nem csodálom, hogy az asztmások száma ott a legmagasabb az Unióban! Ezután elkezdtem tolni C vitamin port szörpbe keverve. Hidegen! Nem teában!!! Mert a C vitamin 40 fok fölött rohamosan lebomlik.
1.000mg-mal kezdtem és pár hónapon belül feltornáztam 4g-ra. Az utolsó másfél évben nem voltam beteg. Még a legnagyobb influenza járványok idején sem!!! Ez mellett toltam 3x mennyiségû D vitamint a folyamatos napsütés hiánya miatt. Érdekes nem sikerült túladagolnom, ahogy azt az orvosok állítják! Plusz ez mellé B komplex és egyéb fontos ásványi anyagok, nyomelemek, Omega 3 és vastabletta. Étkezések után vettem be õket. A magnéziumot és vasat min. 4 óra eltéréssel, mert gátolják egymás felszívódását. Napi 4-5 részletben. Nem került többe félévre vetítve, mint egyszer elmenni a dokihoz.

Sgtmaj.Prepper
04-04-2013, 05:51 PM
Ez nem c vitamin, de bogyó. Ami nekem nagyon bejött és konkrétan érzem a jó hatását az a porcerõsítõ tabletták. Mivel csak színhúst eszek pörc, inak meg ilyesmi nélkül, így szervezetem nem jut hozzá minden szükséges tápanyaghoz. A térdeimen ezt érzem, de egy-két ilyen porcerõsítõ bogyó után megint bírom egy ideig. Szóval vagy tényleg van benne valami, ami pótolja e téren hiányos étrendemet, vagy hat, mint placebo, de az biztos, hogy jó. :)

TMIB
04-04-2013, 06:03 PM
porcerõsítõ tabletták

Kalcium? Azt én is szedek.

Sgtmaj.Prepper
04-04-2013, 06:11 PM
Nem, hanem ilyesmi. (http://proenzi.builder.hu/)

Trendo
04-14-2013, 10:02 AM
Egy dolgot nem értek. Rengetegen szidják az orvosokat, kérdõjelezik meg tudásukat, hozzáértésüket. Reklamálják rajtuk a "holisztikus gyógyítást" bla-bla... :) Ugyanakkor az emberek szíre-szóra marékszám hajlandók beszedni még be sem vizsgált tablettákat, pirulákat, porokat, "táplálékkiegészítõket". Lenkei doktor is derekasan ócsárolja a gyógyszergyári lobbyt, közben meg tonnaszámra árulja a kapaszuláit. Ez már rég nem tudomány, hanem vallásos hit, ahol a bizonyításnak semmi jelentõsége, a kételkedés egyenesen szentségtörés.

A másik téma a gyógynövény kérdés. Az emberek ájult tisztelettel viseltetnek a "bio" készítmények iránt. Gõzük sincs arról, hogy a herbák hatóanyag tartalma nem standard, a termõhelytõl, sõt az idõjárás szezonális hatásától függõen is erõsen ingadozik. Tehát az adagolás minimum kétséges. Nem beszélve arról, hogy pl. egy teát senki sem adagol ki milligrammra. Nem méri a víz hõmérsékletét sem, stb... De az ember már csak olyan, amilyen. Azok a hölgyek, akik kezükbe sem vették a Rápóthy-Romváry féle gyógynövényes könyvet, boldogan olvasták és adták tovább Maria Treben tündérmeséit a csodás gyógyulásokról.

TMIB
04-14-2013, 04:49 PM
Én amióta idejöttem, nem voltam orvosnál. Otthon sokszor mentem, de minek? Nem tudom.

Ha lebetegszem, méz, tea, forró húsleves, esetleg egy ujjnyi rum. Fájdalomcsillapítót csak akkor veszek be, amikor már a fejem kezd elviselhetetlenül hasogatni, amúgy nem.

Minden gyógyszernek rengeteg mellékhatása van, tehát hiába veszed be az egyik nyavajára, ha amellett egy másik problémát okoz.

Sgtmaj.Prepper
04-14-2013, 05:36 PM
Az ember akkor betegszik meg, ha olyasmit csinál, amit nem szívesen csinál. A betegség egy jelzés a tudat alattid részérõl, hogy mást kellene csinálni. Például, ha utálod a munkádat, de a pénz miatt mégis bejársz oda dolgozni, akkor meg fogsz betegedni. Az egyszerû megoldás tehát az, hogy csak olyan dologgal foglalkozz, amiben örömödet leled. A gond ott van, hogy ezt kevesen engedhetik meg maguknak, mert míg el nem jön a világ vége, addig fizetni kell a számlákat. Sajnálatos módon csak nagyon keveseknek adatik meg, hogy abból keressék a kenyerüket, amit élveznek is.
Egy biztos, ha harmóniában élsz a természettel, akkor soha nem leszel beteg és 103 éves korodban múlsz ki végelgyengülésben. Minden egyéb esetben számolnod kell vele, hogy idõnként a tested jelezni fog, hogy nem jól élsz, nem a valóban fontos dolgokkal foglalkozol.
A gyógyszer egy tûzoltás, de el kell gondolkoznod, hogy mi vezetett odáig, hogy beteg lettél.

Scout
07-10-2013, 12:58 PM
Sziasztok,
Gondolkoztam rajta hogy nyitok-e neki egy topicot vagy sem..az utobbi mellet dontottem.
Namármost én(mi) nem raktározunk el semmiféle c-vitamint hanem egy ugynevezett homoktövist használunk lefagyasztva itt a kép (251).
Ez egy baromi hasznos novény rengeteg vitamint,nyomelemet és sok minden mást tartalmaz.Mink ezt termesztjuk tavaly olyan 3 kg korul termettek idén nagyábbol az 3x ára lehet számíttani.Illetve ha valakinek felkeltette volna a érdeklodését annak baráti áron tudnánk adni toveket. Tavaly nagyábol 30 tovet voltunk kénytelenek kidobni mert nemtudtuk ''hova tenni''...Lényegében teljesen potolja a napi c-vitamin szukségletet napi 5 szem felnotnek, gyereknek 2-3,és rengeteg van belole.A citrom C-vitamin tartalmának a 10x ese találhato meg benne(!)

Most csináltam rola pár képet : 254
255
256
253

Rola: http://www.hazipatika.com/gyogynovenytar/homoktovis/59
http://hu.wikipedia.org/wiki/Homokt%C3%B6vis
http://www.tuja.hu/homoktovis.htm itt elég részletesen leírja

Scout
07-10-2013, 01:14 PM
Én nem annyira értek hozzá hanem fõleg az apum dolgozik velük.De a linkeken minden rajta van ami érdekelhet velük kapcsolatban

Dream_walker
07-16-2013, 06:36 PM
Az emberi szervezet c-vitamin szükséglete testsúlykilogrammonként 50 mg körül van.
Ennek a bizonyítása rendkívül egyszerû (relatív persze), ugyanis a humán genom is tartalmazza ugyanazt a gént, mint az összes állati dns, és ez a gén felel a szervezet saját c-vitamin szintéziséért. A genetikusok azt mondják, hogy ismeretlen okból nagyjából 12-13 ezer évvel ezelõtt a gén inaktiválódott az emberben, és a mai napig nem mûködik, így kívülrõl kell bejuttatni.

Por alakút én is szedek, a napi elosztást úgy oldom meg, hogy a teába citrom helyett azt teszem (megvárom, míg teljesen kihûl), így a napi 1 liter szép fokozatosan fogy el, nincs eseti túladagolás :) A karaktere miatt ráadásul majdnem citromos ízt is ad :)

A homoktövis nagyon jó, bár én utálom szedni a tüskék miatt :) Emellett érdemes kipróbálni a fekete berkenyét (arónia más néven), az is elég jó vitaminbomba, és szintén könnyen termeszthetõ.

Forrai
12-17-2014, 05:14 PM
Por alakút én is szedek, a napi elosztást úgy oldom meg, hogy a teába citrom helyett azt teszem (megvárom, míg teljesen kihûl), így a napi 1 liter szép fokozatosan fogy el, nincs eseti túladagolás :) A karaktere miatt ráadásul majdnem citromos ízt is ad :)

Ezt szó szerint én is így csinálom.:) Egyébként aszkorbinsavként kell kérni, úgy lényegesen olcsóbb mint a tabletták. Legutóbb 1800ft-ért vettem 1kg!-ot és még+10dgk-t kaptam ajándékba.:)

Pityubá
12-17-2014, 09:56 PM
Ezt szó szerint én is így csinálom.:) Egyébként aszkorbinsavként kell kérni, úgy lényegesen olcsóbb mint a tabletták. Legutóbb 1800ft-ért vettem 1kg!-ot és még+10dgk-t kaptam ajándékba.:)
Nos valóban kedvezõ áron kapható az aszkorbinsav. Viszont tudjátok-é ez szintetikus úton elõállított C vitamin ?
Amit a szervezet csak úgy tud jól hasznosítani, hogy becsapjuk azzal, hogy növényi C vitamint adagolunk mellé.
Már a C vitamin gyártók is pl. Csipkebogyót is tesznek a szintetikus C vitaminjuk mellé (http://www.provitamin.hu/swanson-1000mg-c-vitamint-es-csipkebogyot-tartalmazo-kapszula-c6-p35.html).

http://www.provitamin.hu/pictures/datasheetpics/swanson-c-vitamin-1000mg-90db-60mg-csipkebogyo-35.jpg

mmilan21
12-17-2014, 10:42 PM
Viszont tudjátok-é ez szintetikus úton elõállított C vitamin ?

Ezért eszek én naponta átlag 1 fej nyers vöröshagymát a kertbõl. Illetve ott van még a kedvenc házi csemegém, a mézes dió.

Fog a fene szedni hintõporral/talkummal kevert(nem vicc) mesterséges aszkorbinsav tablettát.

Zacskóbicska
12-18-2014, 07:03 AM
Az emberi szervezet c-vitamin szükséglete testsúlykilogrammonként 50 mg körül van.
Ennek a bizonyítása rendkívül egyszerû (relatív persze), ugyanis a humán genom is tartalmazza ugyanazt a gént, mint az összes állati dns, és ez a gén felel a szervezet saját c-vitamin szintéziséért. A genetikusok azt mondják, hogy ismeretlen okból nagyjából 12-13 ezer évvel ezelõtt a gén inaktiválódott az emberben, és a mai napig nem mûködik, így kívülrõl kell bejuttatni.

Ha ennyi C-vitamint minden nap megeszel, akkor nem sokáig maradszz egészséges, abban tutira biztos lehetsz. A környezetben található táplálékból gyakorlatilag lehetetlen még a tizedét is megenni.
Az emberi szervezet C vitamin szükséglete 70-150 mg/nap. Ez ugye nagyságrendekkel kisebb mennyiség. Klinikai vizsgálatokkal igazolták, hogy a napi 250 mg feletti C-vitamin bevitel esetén a felesleg kiürülésével az eszenciális réz mosódik ki a szervezetbõl. Ez a vörös csontvelõben tölt be szerepet, vagyis a vérbõl a vas felvételét segíti elõ. Vashiányos állapotot eredményez, hiába nyomatod utána a vasat, nem fogja felvenni a szervezet. Az eszenciális rezet pedig rendkívül nehéz pótolni. Hiába iszol rézgálicot, a szemedet, májadat tönkre fogja tenni, de a C-vitaminnal kimosott rezet nem fogja pótolni. Ez a folyamat napi 500 mg C-vitamin elfogyasztásával 2 hét múlva már kimutatható.

Ben
12-18-2014, 07:48 AM
Ha ennyi C-vitamint minden nap megeszel, akkor nem sokáig maradszz egészséges, abban tutira biztos lehetsz. A környezetben található táplálékból gyakorlatilag lehetetlen még a tizedét is megenni.
Az emberi szervezet C vitamin szükséglete 70-150 mg/nap. Ez ugye nagyságrendekkel kisebb mennyiség. Klinikai vizsgálatokkal igazolták, hogy a napi 250 mg feletti C-vitamin bevitel esetén a felesleg kiürülésével az eszenciális réz mosódik ki a szervezetbõl. Ez a vörös csontvelõben tölt be szerepet, vagyis a vérbõl a vas felvételét segíti elõ. Vashiányos állapotot eredményez, hiába nyomatod utána a vasat, nem fogja felvenni a szervezet. Az eszenciális rezet pedig rendkívül nehéz pótolni. Hiába iszol rézgálicot, a szemedet, májadat tönkre fogja tenni, de a C-vitaminnal kimosott rezet nem fogja pótolni. Ez a folyamat napi 500 mg C-vitamin elfogyasztásával 2 hét múlva már kimutatható.

Na ez érdekes, köszönöm, ezt nem tudtam, valami cikket tudnál linkelni?

Dream_walker
12-18-2014, 10:00 AM

Hm. Egészséges vagyok :)
Szentgyörgyi Albert, aki azért némileg értett az emberi biológiához is, napi több grammot fogyasztott. Elhiszem, amit errõl mond.

Amúgy az ember c-vitamin szükséglete annyi, amennyit írtam. Nem én találtam ki, ezt mondja a genetikánk.

Forrai
12-18-2014, 10:10 AM
Nos valóban kedvezõ áron kapható az aszkorbinsav. Viszont tudjátok-é ez szintetikus úton elõállított C vitamin ?
Amit a szervezet csak úgy tud jól hasznosítani, hogy becsapjuk azzal, hogy növényi C vitamint adagolunk mellé.
Már a C vitamin gyártók is pl. Csipkebogyót is tesznek a szintetikus C vitaminjuk mellé (http://www.provitamin.hu/swanson-1000mg-c-vitamint-es-csipkebogyot-tartalmazo-kapszula-c6-p35.html).

Ennek ne dõlj be, nincs olyan, hogy mesterséges, meg természetes c-vitamin. Aszkorbinsav=C-vitamin!

Pityubá
12-18-2014, 06:50 PM
Ennek ne dõlj be, nincs olyan, hogy mesterséges, meg természetes c-vitamin. Aszkorbinsav=C-vitamin!
Ok értem én. De tán e sorok olvasása árnyaltabbá teszi a C vitamin felszívódását, idézet a fentebb belinkelt cikkbõl:
"A C-vitamin felszívódásában segíthetenek az ún. bioflavonoidok, ezért a leghatásosabbak a természetes alapanyagokból készült C-vitamin termékek.
A C-vitamin és a vas is segíthetik egymás felszívódását és hasznosulását a szervezetben."

Gyalogos
12-18-2014, 09:06 PM

Már nem adhatnak ki legálisan a patikák aszkorbinsavat (port).

Forrai
12-19-2014, 11:43 AM
Már nem adhatnak ki legálisan a patikák aszkorbinsavat (port).
http://www.solvent.hu/webset32.cgi?Solvent@@HU@@104@@291009746#8
Innen lehet venni, bár nyár óta õk is emelték az árát.:(

Grafitos
12-19-2014, 12:16 PM
Én bioboltban vettem legutóbb fél kilót..ha jól emlékszem 870 ft volt. Szóval azért lehet még kapni

Gyalogos
12-19-2014, 08:45 PM
Egyik se patika. :)

Zacskóbicska
12-21-2014, 10:35 PM
Na ez érdekes, köszönöm, ezt nem tudtam, valami cikket tudnál linkelni?

Január elején majd kutakodom, hátha találok. Vagy bemásolom a füzetemet:)

Zacskóbicska
12-21-2014, 10:48 PM
Hm. Egészséges vagyok :)
Szentgyörgyi Albert, aki azért némileg értett az emberi biológiához is, napi több grammot fogyasztott. Elhiszem, amit errõl mond.

Amúgy az ember c-vitamin szükséglete annyi, amennyit írtam. Nem én találtam ki, ezt mondja a genetikánk.

Elírtak legalább egy nagyságrendet. A mi genetikánk egyelõre nem mond semmit, legfeljebb találgatunk. Egyébként én meg dohányzom, idõnként iszom is valamit és én is egészséges vagyok, mindenem jól mûködik, legfeljebb kissé alacsony a vérnyomásom. Több, mint 30 éve nem voltam beteg. Akkor volt egy tüszõs mandula gyulladásom, ill. 8 éve egy balesetben 2 helyen eltört a vállam, de ez 2 hét múlva derült ki, mert diagnosztizáltam és kevésbé tartottam veszélyesnek annál, mint az esetleges orvosi beavatkozást. (Kötelezõ orvosi vizsgálatra kellett mennem, kiszúrták.) Magától gyógyult. Gyógyszert azóta sem szedek, legfeljebb évente, vagy 2 évente (évjárattól függõen) egyszer egy aszpirin-c-t másnaposság kezelésére. Olyankor fáj a fejem és tennem kell valamit. (Ezt nehezen viselem, ezért mindent megteszek a megelõzésére.)

Scabiosa
12-22-2014, 04:50 PM
Hát, ez az egyik legtöbb ködösítést elszenvedõ tudományág. Nem nekünk kéne lejátszani az eredmények ütköztetését, az a kutatók feladata lenne, de amint nézem, míg az 1900-as években általánosan panaszkodtak rá, hogy az orvosok, egészségügyi szakemberek dietetikai képzése nem kielégítõ, ahelyett, hogy fejlõdéssel reagáltak volna a vészharangok kongatására, most már normális (komoly és teljeskörû) szakirodalmat sem sikerül összevadászni a témából.
C-vitamin kúrát én szoktam tartani, emellett alkalmanként is beviszek nagyobb mennyiséget. Több elõnyérõl tudok, mint hátrányáról; bár ebben a témakörben sok az ellentmondás, meg a 180 fokos álláspont-váltás. Ha meg nincs elegendõ aszkorbinsav, szintén nem tud érvényesülni a réz hatása, hiába. :) Zacskóbicska: nem találtam még utalást a kimosó-hatásra, nekem a forrásmunkát is megírhatnád, hátha megszerezhetõ.
Arra nem emlékszel, miért nem tud visszapótlódni a kimosódott réz? Én eddig ennek csak ellenkezõjét olvastam, azaz hogy a csontok teljes mértékben képesek regenerálódni ásványi anyag-vesztések után...

Zacskóbicska
01-04-2015, 10:23 AM
Hát, ez az egyik legtöbb ködösítést elszenvedõ tudományág. Nem nekünk kéne lejátszani az eredmények ütköztetését, az a kutatók feladata lenne, de amint nézem, míg az 1900-as években általánosan panaszkodtak rá, hogy az orvosok, egészségügyi szakemberek dietetikai képzése nem kielégítõ, ahelyett, hogy fejlõdéssel reagáltak volna a vészharangok kongatására, most már normális (komoly és teljeskörû) szakirodalmat sem sikerül összevadászni a témából.
C-vitamin kúrát én szoktam tartani, emellett alkalmanként is beviszek nagyobb mennyiséget. Több elõnyérõl tudok, mint hátrányáról; bár ebben a témakörben sok az ellentmondás, meg a 180 fokos álláspont-váltás. Ha meg nincs elegendõ aszkorbinsav, szintén nem tud érvényesülni a réz hatása, hiába. :) Zacskóbicska: nem találtam még utalást a kimosó-hatásra, nekem a forrásmunkát is megírhatnád, hátha megszerezhetõ.
Arra nem emlékszel, miért nem tud visszapótlódni a kimosódott réz? Én eddig ennek csak ellenkezõjét olvastam, azaz hogy a csontok teljes mértékben képesek regenerálódni ásványi anyag-vesztések után...

Majd keresek neked forrást. Talán a WHO honlapjáról elérhetõ is van, ha jól emlékszem. Elvileg van valahol errõl egy "gyûjteményem", ami sajna nem digitális alapú.
A csontok ásványi anyaga nagyrészt pótolható, bár a csontritkulásos betegeknél nem igazán, ott legfeljebb stagnáltatható az állapot. Az eszenciális réz bevitele azért nehéz, mert nem fog eljutni a cél területre, a vörös csontvelõbe. Ha nagy dózisban (koncentrációban) viszed a szervezetbe, nagyon nagy károkat okoz. Vakság, májsejtek koagulációja lehet az eredmény. Ha alacsonyabb a koncentráció, akkor meg valószínûleg a vérbe felszívódott réz "út közben" elfogy, mielõtt a vörös csontvelõ megköthetné. Ezért problematikus ez. Ja, és ha rézgáliccal permetezett szõlõbõl iszod a vörös bort, attól legfeljebb rezes orrod lesz, de az alap problémát nem oldja meg. A C vitamin túladagolást persze valamelyest kompenzálhatja, ugyanis a Földön a szõlõ az egyetlen ismert gyümölcs, ami nyomokban sem tartalmaz c vitamint.:)

Dream_walker
01-04-2015, 03:28 PM
Elírtak legalább egy nagyságrendet. A mi genetikánk egyelõre nem mond semmit, legfeljebb találgatunk.

Nem találgatunk. Az emberi genom is tartalmazza ugyanazt a gént, amely az emlõsállatok mindegyikében megvan, és amely a szervezet saját c-vitamin szintézisét kódolja. Ez összesen kettõ fajban inaktív. Az egyik az ember, a másik a tengerimalac. Az emberben ráadásul csak 13ezer éve, elõtte mûködött, ugyanis a régebbi leletekbõl kinyert dns még tartalmazza a "starter-szakaszt" is, a kikapcsoló szakasz pedig akkor jelent meg. Hogy a tengerimalaccal mi történt, az egy misztikus rejtély :D
Az állatkísérletek során nem számottevõ eltérésekkel (tehát nem voltak többszörös szorzók az egyes fajok között) minden esetben a testtömeg-kilogramonkénti 50-60 mg vitaminszintézist állapították meg. Ez egy átlagembernél a 4-5 g napi aadagot jelenti.

Gyógyszert azóta sem szedek, legfeljebb évente, vagy 2 évente (évjárattól függõen) egyszer egy aszpirin-c-t másnaposság kezelésére. Olyankor fáj a fejem és tennem kell valamit. (Ezt nehezen viselem, ezért mindent megteszek a megelõzésére.)

Mit teszel meg? Nem rúgsz be? :D:D

Dream_walker
01-04-2015, 03:31 PM
A csontok ásványi anyaga nagyrészt pótolható, bár a csontritkulásos betegeknél nem igazán, ott legfeljebb stagnáltatható az állapot.

A hidegen sajtolt mákolaj a tökéletes gyógyszer csontritkulásra, ugyanis a szerves formában kötött ca majdnem maradéktalanul hasznosul belõle. Ezt mondjuk nem úgy olvastam, hanem öreganyámról állapította meg az orvos. Emellett még mellékhatásként (mivel telítetlen zsírsav) leszedi az erek faláról a lerakódásokat, és 80 éves embernek csinál olyan vérképet, amiért az 50esek is összetennék a két kezüket.

LSVF
01-06-2015, 09:36 AM
Én ilyet tolok 1 hónapja:

http://www.egeszsegplazabudapest.hu/sziv-ver-es-errendszer/b-omultivitamin-90db?gclid=CLrz-oCI_8ICFSQHwwodLwIAJA

Mintha kicseréltek volna.Nem vagyok fáradékony, jobban bírom a strapát.
Csak ajánlani tudom.
Plusz tolok mellé magnéziumoz 2-3 naponta 1 et.

MacIver
01-06-2015, 07:29 PM
Én ilyet tolok 1 hónapja:

http://www.egeszsegplazabudapest.hu/sziv-ver-es-errendszer/b-omultivitamin-90db?gclid=CLrz-oCI_8ICFSQHwwodLwIAJA

Mintha kicseréltek volna.Nem vagyok fáradékony, jobban bírom a strapát.
Csak ajánlani tudom.
Plusz tolok mellé magnéziumoz 2-3 naponta 1 et.
Miért csak marketing blablát találni a termékhez? Miért nincs semmiféle összetevõ feltüntetve? Más termékek büszkén hirdetik, ha valami hasznos növény/anyag van bennük. (Nem tõled kérdezem, csak költõi kérdés, ellenben a forgalmazónak/gyártónak illene tenni ez ügyben.)

"biológiailag aktív anyagokban gazdag gyógynövény- és gyümölcskivonatot tartalmazó"
Minden zöldség, gyümölcs és gyógynövény biológiailag aktív...

"bioinformációs táplálék kiegészítõ"
Még a sz*rban is annyi a bioinformáció, hogy könyvoldalakat lehet teleírni róla... Nagyon kell erõltetni a trendi kifejezéseket...

Errõl ez jut eszembe: a foktonos dünterben handolál a mekon, szatolakonfelózni kell a fantort. :)

LSVF
01-07-2015, 12:59 PM
Teljesen igazad van.
Valhol olvastam róla 1 régi kiadványban a termékrõl, de ez már az új verziójú vitaflorin.
Ha eksztazi van benne az se érdekelne, de tényleg jó termék.
A családban van egy ilyen cuccokra specializált "guru", nekem is õ intézte. Nem olcsó,
de jobb mint tvben reklámozott szarok.
Amúgy sosem szedtem semmit mert nem bíztam semmi hasonlóban.Van már 1 kivétel.

Zacskóbicska
01-08-2015, 06:49 AM
Nem találgatunk. Az emberi genom is tartalmazza ugyanazt a gént, amely az emlõsállatok mindegyikében megvan, és amely a szervezet saját c-vitamin szintézisét kódolja. Ez összesen kettõ fajban inaktív. Az egyik az ember, a másik a tengerimalac. Az emberben ráadásul csak 13ezer éve, elõtte mûködött, ugyanis a régebbi leletekbõl kinyert dns még tartalmazza a "starter-szakaszt" is, a kikapcsoló szakasz pedig akkor jelent meg. Hogy a tengerimalaccal mi történt, az egy misztikus rejtély :D
Az állatkísérletek során nem számottevõ eltérésekkel (tehát nem voltak többszörös szorzók az egyes fajok között) minden esetben a testtömeg-kilogramonkénti 50-60 mg vitaminszintézist állapították meg. Ez egy átlagembernél a 4-5 g napi aadagot jelenti.

Mit teszel meg? Nem rúgsz be? :D:D

Próbáld ki. Csináltass egy vérképet, benne Hgb és vasmegkötõ képesség. Egyél meg minden nap 4 g c-vitamint, aztán nézesd meg a vérképet 2 hét múlva ismét. Egyébként is ha ez így lenne, az emberi fajnak rég ki kellett volna skorbutban pusztulnia, ha nem szedne mesterséges c-vitamint, mert kizárt, hogy az európai hagyományos táplálkozással ez akár egyetlen nap is összejöjjön évente.

Nem iszom unikumot, csak végszükségben. És pezsgõt sem. Egyébként el lehet érni a másnaposságot berúgás nélkül is. 3 sör és 1 pohát pezsgõ. Semmi részegség, de már aznap megjelenik a másnap. Legalábbis nálam.

Dream_walker
01-08-2015, 08:54 AM
Próbáld ki. Csináltass egy vérképet, benne Hgb és vasmegkötõ képesség. Egyél meg minden nap 4 g c-vitamint, aztán nézesd meg a vérképet 2 hét múlva ismét. Egyébként is ha ez így lenne, az emberi fajnak rég ki kellett volna skorbutban pusztulnia, ha nem szedne mesterséges c-vitamint, mert kizárt, hogy az európai hagyományos táplálkozással ez akár egyetlen nap is összejöjjön évente.

Nem iszom unikumot, csak végszükségben. És pezsgõt sem. Egyébként el lehet érni a másnaposságot berúgás nélkül is. 3 sör és 1 pohát pezsgõ. Semmi részegség, de már aznap megjelenik a másnap. Legalábbis nálam.

Kipróbáltam ;) Mint már jeleztem, ez olyan téma, ahol nem a levegõbe beszélek. Igyekszem mindenhol erre törekedni, de van, ahol csak ismereteim vannak, tapasztalataim nem nagyon. Mondjuk azt szoktam jelezni is :)

Amúgy a c-vitamin meg a szervezet viszonya érdekes. Szükséges, de helyettesíthetõ valamilyen mértékben. Azok a folyamatok, ahol szerepet játszik, úgy-ahogy elzötyögnek nélküle is, a hiány nem okoz azonnali, érzékelhetõ hatást. Legjobb, vagy inkább legegyszerûbb példa a kollagénszintézis. Az érfalak rugalmasságában játszik szerepet. Ha nincs elég vitamin, a szintézis akkor is megy valamennyire, az erek nem gyengülnek olyan mértékben, a betegek nem halnak meg egyik pillanatról a másikra. De hosszú távon már érezhetõ a hatás. Ráadásul a pozitív és a negatív hatásokat is lehet tompítani/fokozni az egyéb tápanyagok meglétével, hiányával.

A hagyományos táplálkozással pedig lehetséges bevinni az optimális adagot, persze éves ciklusban kell ezt érteni. Nyáron több is lemegy, télen kevesebb. Nem kell hozzá kilószám enni a narancsot :) Ráadásul az emésztés során több, egyébként nem prekurzor vegyületbõl is képzõdhet c-vitamin, a vastagbélben lévõ biológiai emésztés során pedig gyakorlatilag ismeretlen mennyiségben szintetizálják maguknak a baktériumok, amelyek pusztulása után szintén felvehetõvé válik az ember számára.

A részegség/másnap egyénfüggõ. Egy sörtõl is képes vagyok kemény másnaposságra, ha lefekvés elõtt nem iszok elég vizet. Ezzel szemben a legkeményebb szesztivornyát is megúszom egy kis fáradtsággal, ha alvás elõtt majdnem-rosszullétig iszom magam (ez nagyjából egy-másfél litert jelent) sima vízzel.

MAFELSZ
03-01-2015, 08:14 PM
Nagytudású blogtársaim egy két dolgot nem vesznek csak figyelembe. Illetve ha jól olvastam, ezekrõl nem olvastam. Mindenki az aszkorbin-savról beszél. Még csak nem is említik az acerolát, amelynek a hatóanyag tartalma, illetve hatásfoka 25-szöröse az aszkorbin-savéhoz képest. Másrészt azt sem, hogy Szentgyörgyi kutatásai óta a normál táplálkozás közel nem visz be annyi vitamint és ásványi anyagot, mint amire szükség lenne. 5-30%-ban tartalmazzák a ma hozzáférhetõ kaják az 50 évvel ezelõttinek. Ergo, nagyon megnõtt a vitaminigény, miközben csökkent a bevitel. Ez magyarázza a soksok ezer milligrammot. Ami még fontos lehet, az a kiegyensúlyozott bevitel. Nagyon könnyû elérni a relatív vitaminhiány állapotát, ha bizonyos anyagokat túlzásba viszünk. Ezt a szervezet úgy kompenzálja, hogy a sokat veszi alapnak, és így a normálból kevés lesz. Ezt egyszerûbben nem tudom megfogalmazni. És amikor ez bekövetkezik, jönnek a relatív vitamin és ásványi anyag hiány okozta tünetek. Az utolsó gyors megjegyzésem pedig a táplálék kiegészítõk minõségére utalna. Egyszerû szabály. Ha valaki érzékeny arra, hogy mit tezs a saját, vagy a gyereke szájába, tegyen meg annyit, hogy elõtte kiguglizza legalább. Megnézi, hogy a márkáról mit ír a világ. A Forbes magazin, vagy hogy van-e organikus minõsítése. Ez roppant egyszerû. Beírod a gugliba, hogy ............. organic certification. ha van nekik, tuti felteszik a netre. És még valami. A növényi koncentrátumok, pláne ha organikusak, százszor jobbak, mint a kivont vitamin készítmények. A szintetikusokról nem is érdemes beszélni. A növényi koncentrátum tartalmazza a növény összes olyan alkatrészét, melyek összessége felismerhetõ a szervezet számára, így a hasznosítás majdnem 100%-os. Míg a kivonatok ennek csak a töredékét tudják, a sok ballaszt, vivõanyagról nem is beszélve. Kb. ennyi így elsõre.

WestBam
03-01-2015, 09:16 PM
"Megkérdezték tõlem, hogy mi a véleményem a "természetes" és a "szintetikus" vitaminokról.
Ez a véleményem:
Valakik kitalálták azt a mesét, hogy kétféle vitamin létezik:
1.) természetes vitamin és
2.) szintetikus vitamin.
Valójában ez csak egy kitaláció, de ezt az emberek túlnyomó többsége nem tudja.
Sokan hirdetik: „Az én vitaminom „természetes” vitamin, ezt vedd meg, ne a másikat, amelyik „szintetikus”. Az én „természetes” vitaminom hatékonyabb, mint a „szintetikus”.
A jóhiszemû, de a kémiában kevéssé jártas emberek nem veszik észre, hogy egy átverés áldozataivá válnak. Megtévesztik õket, ugyanis egyszerûen nem létezik olyan „természetes” vitamin, ahogyan azt hirdetik, és egyszerûen nem létezik olyan „szintetikus” (mûanyag) vitamin, ahogyan azt hirdetik.
A legfontosabb tudnivalók ezzel kapcsolatban a következõk:
1.) A szó szoros értelmében vett természetes vitamin
az, amelyikhez közvetlenül gyümölcsök, zöldségek, vagy egyéb élelmiszerek elfogyasztásával jutottunk hozzá.
2.) Az élelmiszereink viszont nem alkalmasak arra, hogy fedezzék a mindennapi vitamin igényünket.
• Ahhoz, hogy 1000 milligramm, azaz 1 gramm C-vitaminhoz jussunk, minden áldott nap meg kellene ennünk 1,5 kg paprikát, vagy 2,5 kg citromot, vagy 4,0 kg paradicsomot.
• Egy várandós asszonynak, ahhoz, hogy fedezze a Folsav szükségletét, naponta meg kellene ennie 15 tányérnyi spenótot.
Tehát függetlenül attól, hogy mennyi zöldséget, gyümölcsöt, vagy egyéb élelmiszert fogyaszt valaki, vitaminhiányos marad.
Ez az igazság!
3.) Az emberiség egyik legnagyobb vívmánya éppen az, hogy ma már képesek vagyunk arra, hogy nagy tömegben és elérhetõ áron állítsunk elõ vitaminokat.
4.) Sokféle módszerrel állítanak elõ vitaminokat.
De az így elõállított vitaminok egyike sem olyan „természetes” vitamin, ahogyan azt egyesek hirdetik.
a. Léteznek olyan mesterséges módszerek, amelyek segítségével ki lehet nyerni a vitaminokat egyes vitaminban gazdag természetes forrásokból.
b. Mivel nagyon kevés a vitaminban gazdag forrás, csak nagyon kevés fajta vitamint lehet ilyen módszerrel elõállítani.
Például az A-vitamint nagy tömegben és olcsón ki lehet nyerni tengeri halak májából.
A D-vitamint nagy tömegben és olcsón ki lehet nyerni tengeri halak májából, vagy gyapjúzsírból (lanolinból).
5.) Ahhoz, hogy a vitaminokat ki tudjuk nyerni a természetes forrásokból
a. mesterséges,
b. bonyolult és
c. vegyszereket is igénylõ módszereket kell alkalmaznunk.
Így aztán a „természetes vitamin”-ként árult termékek még a legjobb esetben is csak természetes forrásból származó, de mesterséges módszerekkel kivont vitaminok lehetnek.
Nincs ezzel semmi baj, hiszen a végtermék már vegyszermentes.
A gondot az jelenti, hogy mást akarnak elhitetni az emberekkel.
6.) Komoly esély van arra, hogy a „természetes vitamin”-ként árult termék valójában még csak nem is természetes forrásból kinyert vitamin.
Ennek nagyon egyszerû oka van: a legtöbb vitamint ugyanis rendkívül költséges lenne természetes forrásból kivonni.
7.) Mivel nagyon kevés a vitaminban gazdag forrás, a legtöbb vitamint gyakorlatilag lehetetlen természetes forrásokból kinyerni.
• Egyetlen gramm C-vitamin kinyeréséhez legkevesebb 1,5 kg paprikát, vagy 2,5 kg citromot, vagy 4,0 kg paradicsomot kellene felhasználni.
Nyilvánvaló, hogy egy ilyen „természetes C-vitamin”-ból egyetlen kapszula is több száz forintba kerülne, mire eljutna a fogyasztóhoz. Egy 100 darab „természetes C-vitamin” kapszulát tartalmazó doboz ára nem valószínû, hogy kevesebb lehetne kb. 30 ezer forintnál.
• A búzacsíra kiemelkedõen jó B1-vitamin forrásnak számít. Ahhoz, hogy 100 milligrammnyi B1-vitaminhoz jussunk, legkevesebb 7,5 kg búzacsírát kellene feldolgozni.
Jól látható, hogy a természetes forrásból történõ kivonás a legtöbb vitamin esetében megfizethetetlenül drága terméket eredményez.
8.) Így aztán a vitaminok túlnyomó többségét más módszerekkel állítják elõ.
Bárki bármit is mond.
9.) Ami igazán fontos:
Bármilyen módszerrel is állítják elõ a vitaminokat, pontosan ugyanolyan vitamin lesz a végeredmény.
Pontosan ugyanolyan a kémiai szerkezetük, és pontosan ugyanolyan hatást váltanak ki a szervezetben.
10.) Ez a lényeg: sokféle módszerrel tudunk
a. pontosan ugyanolyan,
b. pontosan ugyanannyira jó,
c. pontosan ugyanannyira hatékony vitaminokat elõállítani.
11.) Nincsenek természetidegen, „mûanyag” vitaminok.
Nincsenek jobb és kevésbé jó vitaminok.
Nincsenek hatékonyabb és kevésbé hatékony vitaminok.
12.) Teljesen értelmetlen, és félrevezetõ azon rágódni, hogy egy vitamint milyen eljárással állítottak elõ.
Eltereli a figyelmünket a legfontosabb kérdésekrõl.
13.) A legfontosabb kérdések pedig ezek:
a. Elegendõ fajta vitamint fogyasztunk-e?
b. Az egyes vitaminokból magunkhoz vesszük-e a valóban szükséges mennyiségeket?
Összegzés:
• Egyen tehát vitamint!
• Ne engedje elterelni a figyelmét a lényegrõl!
• A lényeg az, hogy
o egyen elegendõ fajta vitamint, és
o az egyes vitaminokat fogyassza megfelelõ mennyiségben!
• Teljesen lényegtelen, hogy azokat milyen módszerrel állították elõ.
• A legfontosabb az, hogy Ön is megtapasztalja a kiteljesedõ egészség élményét.
Sok sikert kívánok ehhez.
Barátsággal:
Dr. Lenkei Gábor"
Forrás: Dr Lenkei facebook oldala. Olvassátok el és aztán lehet gondolkozni.

Dream_walker
03-01-2015, 09:38 PM
Nagytudású blogtársaim egy két dolgot nem vesznek csak figyelembe. Illetve ha jól olvastam, ezekrõl nem olvastam. Mindenki az aszkorbin-savról beszél. Még csak nem is említik az acerolát, amelynek a hatóanyag tartalma, illetve hatásfoka 25-szöröse az aszkorbin-savéhoz képest.

A szervezet aszkorbinsavban gondolkodik, nem acerolában. Azt tudja felszívni, legalábbis az én sejtjeim elég kicsit, egy acerola nem fér át a membránnyílásokon... :D
A hatóanyag-tartalom, hatásfok az megint más tészta. A növénytõl is függ, meg a fogyasztó embertõl is. Legfeljebb a nagyságrendeket lõhetjük be, a pontos számok gyakorlatilag emberenként és termõ növényenként, évjáratonként változnak.

Amit nem tudsz meghatározni, az a minimumtörvény. Egy hordóval szokták illusztrálni. Van egy tó (a tested), abba egy hordóval (dózis) hordják a vizet (vitamin), sok különbözõ félét, meghatározott mennyyiségben. Ha a hordót a legkevesebb adag vízhez méretezed (pl. a zöldeskék szénsavasból csak 20 liter kell), akkor azok a vizek (mondjuk a fos-zöld poshadt), amelyekbõl több kell, azok is csak 20 literrel kerülnek be, mert ha többet töltesz a hordóba, egyszerûen kifolyik. A mesében kettõt fordulni nem lehet :)

MAFELSZ
03-02-2015, 10:32 AM
A szervezet aszkorbinsavban gondolkodik, nem acerolában. Azt tudja felszívni, legalábbis az én sejtjeim elég kicsit, egy acerola nem fér át a membránnyílásokon... :D
A hatóanyag-tartalom, hatásfok az megint más tészta. A növénytõl is függ, meg a fogyasztó embertõl is. Legfeljebb a nagyságrendeket lõhetjük be, a pontos számok gyakorlatilag emberenként és termõ növényenként, évjáratonként változnak.

Amit nem tudsz meghatározni, az a minimumtörvény. Egy hordóval szokták illusztrálni. Van egy tó (a tested), abba egy hordóval (dózis) hordják a vizet (vitamin), sok különbözõ félét, meghatározott mennyyiségben. Ha a hordót a legkevesebb adag vízhez méretezed (pl. a zöldeskék szénsavasból csak 20 liter kell), akkor azok a vizek (mondjuk a fos-zöld poshadt), amelyekbõl több kell, azok is csak 20 literrel kerülnek be, mert ha többet töltesz a hordóba, egyszerûen kifolyik. A mesében kettõt fordulni nem lehet :)
Nem muszáj mindenhez érteni, így szép a világ.
Informálódj, ha kérdésed van, kérdezz. De azt a hülyeséget kijelenteni, hogy az acerola nem fér át a sejtmembránodon..Ennek értelme sincs.Az acerola cseresznyére gondoltál? Miért? egy fej káposzta átfér rajta? Az acerola alapú c vitamin milligrammra számítva 25-ször nayobb hatást ér el a szervezetben, mint az aszkorbinsav. Ennyi. Az egy másik kérdés, hogy az aszkorbinsav könnyebben hozzáférhetõ. És semmi baj nincs is vele. Ugyanolyan jó. Csak 25-ször több kell ugyanazon hatás eléréséhez.

Zacskóbicska
03-02-2015, 10:35 AM
Ez a Lenkei doki nem szcientológus véletlenül?

MAFELSZ
03-02-2015, 10:43 AM
"Megkérdezték tõlem, hogy mi a véleményem a "természetes" és a "szintetikus" vitaminokról.
Ez a véleményem:
Valakik kitalálták azt a mesét, hogy kétféle vitamin létezik:
1.) természetes vitamin és
2.) szintetikus vitamin.
Valójában ez csak egy kitaláció, de ezt az emberek túlnyomó többsége nem tudja.
Sokan hirdetik: „Az én vitaminom „természetes” vitamin, ezt vedd meg, ne a másikat, amelyik „szintetikus”. Az én „természetes” vitaminom hatékonyabb, mint a „szintetikus”.
A jóhiszemû, de a kémiában kevéssé jártas emberek nem veszik észre, hogy egy átverés áldozataivá válnak. Megtévesztik õket, ugyanis egyszerûen nem létezik olyan „természetes” vitamin, ahogyan azt hirdetik, és egyszerûen nem létezik olyan „szintetikus” (mûanyag) vitamin, ahogyan azt hirdetik.
A legfontosabb tudnivalók ezzel kapcsolatban a következõk:
1.) A szó szoros értelmében vett természetes vitamin
az, amelyikhez közvetlenül gyümölcsök, zöldségek, vagy egyéb élelmiszerek elfogyasztásával jutottunk hozzá.
2.) Az élelmiszereink viszont nem alkalmasak arra, hogy fedezzék a mindennapi vitamin igényünket.
• Ahhoz, hogy 1000 milligramm, azaz 1 gramm C-vitaminhoz jussunk, minden áldott nap meg kellene ennünk 1,5 kg paprikát, vagy 2,5 kg citromot, vagy 4,0 kg paradicsomot.
• Egy várandós asszonynak, ahhoz, hogy fedezze a Folsav szükségletét, naponta meg kellene ennie 15 tányérnyi spenótot.
Tehát függetlenül attól, hogy mennyi zöldséget, gyümölcsöt, vagy egyéb élelmiszert fogyaszt valaki, vitaminhiányos marad.
Ez az igazság!
3.) Az emberiség egyik legnagyobb vívmánya éppen az, hogy ma már képesek vagyunk arra, hogy nagy tömegben és elérhetõ áron állítsunk elõ vitaminokat.
4.) Sokféle módszerrel állítanak elõ vitaminokat.
De az így elõállított vitaminok egyike sem olyan „természetes” vitamin, ahogyan azt egyesek hirdetik.
a. Léteznek olyan mesterséges módszerek, amelyek segítségével ki lehet nyerni a vitaminokat egyes vitaminban gazdag természetes forrásokból.
b. Mivel nagyon kevés a vitaminban gazdag forrás, csak nagyon kevés fajta vitamint lehet ilyen módszerrel elõállítani.
Például az A-vitamint nagy tömegben és olcsón ki lehet nyerni tengeri halak májából.
A D-vitamint nagy tömegben és olcsón ki lehet nyerni tengeri halak májából, vagy gyapjúzsírból (lanolinból).
5.) Ahhoz, hogy a vitaminokat ki tudjuk nyerni a természetes forrásokból
a. mesterséges,
b. bonyolult és
c. vegyszereket is igénylõ módszereket kell alkalmaznunk.
Így aztán a „természetes vitamin”-ként árult termékek még a legjobb esetben is csak természetes forrásból származó, de mesterséges módszerekkel kivont vitaminok lehetnek.
Nincs ezzel semmi baj, hiszen a végtermék már vegyszermentes.
A gondot az jelenti, hogy mást akarnak elhitetni az emberekkel.
6.) Komoly esély van arra, hogy a „természetes vitamin”-ként árult termék valójában még csak nem is természetes forrásból kinyert vitamin.
Ennek nagyon egyszerû oka van: a legtöbb vitamint ugyanis rendkívül költséges lenne természetes forrásból kivonni.
7.) Mivel nagyon kevés a vitaminban gazdag forrás, a legtöbb vitamint gyakorlatilag lehetetlen természetes forrásokból kinyerni.
• Egyetlen gramm C-vitamin kinyeréséhez legkevesebb 1,5 kg paprikát, vagy 2,5 kg citromot, vagy 4,0 kg paradicsomot kellene felhasználni.
Nyilvánvaló, hogy egy ilyen „természetes C-vitamin”-ból egyetlen kapszula is több száz forintba kerülne, mire eljutna a fogyasztóhoz. Egy 100 darab „természetes C-vitamin” kapszulát tartalmazó doboz ára nem valószínû, hogy kevesebb lehetne kb. 30 ezer forintnál.
• A búzacsíra kiemelkedõen jó B1-vitamin forrásnak számít. Ahhoz, hogy 100 milligrammnyi B1-vitaminhoz jussunk, legkevesebb 7,5 kg búzacsírát kellene feldolgozni.
Jól látható, hogy a természetes forrásból történõ kivonás a legtöbb vitamin esetében megfizethetetlenül drága terméket eredményez.
8.) Így aztán a vitaminok túlnyomó többségét más módszerekkel állítják elõ.
Bárki bármit is mond.
9.) Ami igazán fontos:
Bármilyen módszerrel is állítják elõ a vitaminokat, pontosan ugyanolyan vitamin lesz a végeredmény.
Pontosan ugyanolyan a kémiai szerkezetük, és pontosan ugyanolyan hatást váltanak ki a szervezetben.
10.) Ez a lényeg: sokféle módszerrel tudunk
a. pontosan ugyanolyan,
b. pontosan ugyanannyira jó,
c. pontosan ugyanannyira hatékony vitaminokat elõállítani.
11.) Nincsenek természetidegen, „mûanyag” vitaminok.
Nincsenek jobb és kevésbé jó vitaminok.
Nincsenek hatékonyabb és kevésbé hatékony vitaminok.
12.) Teljesen értelmetlen, és félrevezetõ azon rágódni, hogy egy vitamint milyen eljárással állítottak elõ.
Eltereli a figyelmünket a legfontosabb kérdésekrõl.
13.) A legfontosabb kérdések pedig ezek:
a. Elegendõ fajta vitamint fogyasztunk-e?
b. Az egyes vitaminokból magunkhoz vesszük-e a valóban szükséges mennyiségeket?
Összegzés:
• Egyen tehát vitamint!
• Ne engedje elterelni a figyelmét a lényegrõl!
• A lényeg az, hogy
o egyen elegendõ fajta vitamint, és
o az egyes vitaminokat fogyassza megfelelõ mennyiségben!
• Teljesen lényegtelen, hogy azokat milyen módszerrel állították elõ.
• A legfontosabb az, hogy Ön is megtapasztalja a kiteljesedõ egészség élményét.
Sok sikert kívánok ehhez.
Barátsággal:
Dr. Lenkei Gábor"
Forrás: Dr Lenkei facebook oldala. Olvassátok el és aztán lehet gondolkozni.

Én az elsõk közt voltam, aki megvette Lenkei doktor könyvét, a Cenzúrázott egészséget. Mivel ez a szakmámba illõ iromány, ezért figyelemmel olvasgattam, sõt, legalább 50-100 darab a számlámra írható, amit emberek az ajánlásomra megvettek.
Azt tudni kell azonban, hogy Lenkei doktor egy kötõszót nem írt le abban a könyvben, amit õ talált volna ki. A könyv végén található méretes irodalom gyûjtemény is utal erre. Ezzel együtt remek tanulmány. Csakhogy a mi doktorunk az évek során, mivel orvosként ellõtte a patronját, kellett, hogy új bevétel után nézzen. Keresett egy vitamingyárat, akik laborban ontják a különféle szintetikus vitaminokat, és saját neve alatt elkezdte futtatni azokat. Saját egészségboltokat nyitott, ment is a szekér. Egész addig, amíg jókora büntetéseket nem kapott a vásárlók megtévesztéséért, stb...Itt 100 milliós tételrõl beszélek. Azóta a szcientológia egyház felkent papja is lett, házassági tanácsadó, és minden mifene, amibõl a neve segítségével pénzt tud csinálni. És miután egyre egyértelmûbb az emberek számára, hogy a sok szintetikus szar, amit a gyógyszeripar és az élelmiszeripar a szánkba tol, mindenre jó csak arra nem, hogy egészségesek maradjunk, így megírta ezt a leleplezõ cikket. Az mekkora ferdítés már, hogy a növényekben elõállított vitamin is ugyanúgy szintetikus, hisz egyszerûbb molekulákból szintézis útján jön létre. Az embernek a haja kihullik ilyen népbutítás hallatán. Egyszerûen arról van szó, hogy a mi doktorunknak nem volt lehetõsége, és 10-20 éve, hogy elõálljon egy jó minõségû organikus termékcsaláddal, ezért megvett valamit, ami senkinek nem kellett, és a nevével eladta. Mivel ez szintetikus, gyorsan megírta ezt a cikket, nehogy emiatt csökkenjen a szarjai iráni bizalom. Ez ilyen egyszerû. Ismétlem SZCIENTOLÓGIA egyház...Remélem az tudod mi!

Lekvár
03-02-2015, 12:02 PM
Ez a Lenkei doki nem szcientológus véletlenül?

Valóban az, én is rühellem õket... de érdemes figyelni rá, mert mond rendkívül okos dolgokat is.

Lekvár
03-02-2015, 12:26 PM
Én az elsõk közt voltam, aki megvette Lenkei doktor könyvét, a Cenzúrázott egészséget. Mivel ez a szakmámba illõ iromány, ezért figyelemmel olvasgattam, sõt, legalább 50-100 darab a számlámra írható, amit emberek az ajánlásomra megvettek.
Azt tudni kell azonban, hogy Lenkei doktor egy kötõszót nem írt le abban a könyvben, amit õ talált volna ki. A könyv végén található méretes irodalom gyûjtemény is utal erre. Ezzel együtt remek tanulmány. Csakhogy a mi doktorunk az évek során, mivel orvosként ellõtte a patronját, kellett, hogy új bevétel után nézzen. Keresett egy vitamingyárat, akik laborban ontják a különféle szintetikus vitaminokat, és saját neve alatt elkezdte futtatni azokat. Saját egészségboltokat nyitott, ment is a szekér. Egész addig, amíg jókora büntetéseket nem kapott a vásárlók megtévesztéséért, stb...Itt 100 milliós tételrõl beszélek. Azóta a szcientológia egyház felkent papja is lett, házassági tanácsadó, és minden mifene, amibõl a neve segítségével pénzt tud csinálni. És miután egyre egyértelmûbb az emberek számára, hogy a sok szintetikus szar, amit a gyógyszeripar és az élelmiszeripar a szánkba tol, mindenre jó csak arra nem, hogy egészségesek maradjunk, így megírta ezt a leleplezõ cikket. Az mekkora ferdítés már, hogy a növényekben elõállított vitamin is ugyanúgy szintetikus, hisz egyszerûbb molekulákból szintézis útján jön létre. Az embernek a haja kihullik ilyen népbutítás hallatán. Egyszerûen arról van szó, hogy a mi doktorunknak nem volt lehetõsége, és 10-20 éve, hogy elõálljon egy jó minõségû organikus termékcsaláddal, ezért megvett valamit, ami senkinek nem kellett, és a nevével eladta. Mivel ez szintetikus, gyorsan megírta ezt a cikket, nehogy emiatt csökkenjen a szarjai iráni bizalom. Ez ilyen egyszerû. Ismétlem SZCIENTOLÓGIA egyház...Remélem az tudod mi!

Tudod MAFELSZ rátapintottál a lényegre...
Amikor valaki elkezd üzletet csinálni akár a vitaminokból, de akár a túlélésbõl is, na ott kezdõdnek a problémák.
Onnantól kutya kötelessége szerepelni, az arcát adni a "termékhez", legyen az C vitamin, vagy izraeli bunker... mert másképp nem megy.
Ez az út oda vezet hogy elõbb utóbb, kénytelen kompromisszumokat kötni, "prostituálódni" a pénzért.

Lenkeinek vannak nagyon jó meglátásai (lényegtelen hogy a sajátja-e), amiket tõle függetlenül már én is, és még sokan "feltaláltunk".
Tudod mit mondok, lehet filozofálni olyan dolgokról, amik mûködnek, de inkább használni kell õket.
Fontos dolog, hogy amiket a vitaminokról, a szervezet dehidratációjáról, az orvostudomány teljes elüzletesedésérõl mond, azok megállnak.
Ahogy megpróbálták kicsinálni, az meg igencsak elgondolkodtató. (Félreértés ne essék a Hubbard féle mozgalmat én is rühellem.)

MAFELSZ
03-02-2015, 03:20 PM
Valóban az, én is rühellem õket... de érdemes figyelni rá, mert mond rendkívül okos dolgokat is.

Hát....Bizonyára..De ez nem azok közé tartozott:)

Doom
03-02-2015, 04:02 PM
Tisztelt Professzor Urak!
Ajánlom figyelmetekbe az alábbi,táplálék kiegészítõk nélküli életmódot.
..felkelés..kávé,cigi...félóra séta...készülõdés közben egy liter tescós tej,a maradék kenyérrel csak úgy...
..nyolc óra mozgással,gyaloglással,kényelmetlen testhelyzetekben végzett munka...közben nasi(csoki,cukorka,ami van)---
hazaérés fél óra séta..,,négy körül ebéd..mindig fõzött(több napra)..gyorsan összedobott,pörkölt,sült hús,rizs tojással vagy dús leves(húsleves vagy gulyás),céklával,befõttel,savanyú káposztával vagy uborkával..
délután..folyamatos nasi..két gerezd fokhagyma magába...a savanyúság maradéka..csak úgy + alma,narancs,datolya,mandarin ill idény gyümölcsök + még két rövid séta...kenyér péksütemény talán egy kiló egy héten....szalonna nem,kolbász nem,hús csak sovány vagy szárnyas....margarin semmi,néha kacsazsíros kenyér lila hagymával....
Hétvége...a maradékok szombaton....vasárnap bevásárlás és ajándékok..pizza,hamburger a mekibe...vagy kínai kaja..kirándulásoknál,pecázásnál ,mre vagy konzerv..de akkor alig eszek valamit...
A vérnyomás rendben,a cukor rendben,a koleszterin rendben..félévente üzemorvosi....5X -nél ez nem rossz mi?...ja simán letolok egy mûszakot hátizsákkal,félidõben az ölembe cipelve a kutyát....

MAFELSZ
03-02-2015, 04:24 PM
..felkelés..kávé,cigi...félóra séta...készülõdés közben egy liter tescós tej,a maradék kenyérrel csak úgy...
..nyolc óra mozgással,gyaloglással,kényelmetlen testhelyzetekben végzett munka...közben nasi(csoki,cukorka,ami van)---
hazaérés fél óra séta..,,négy körül ebéd..mindig fõzött(több napra)..gyorsan összedobott,pörkölt,sült hús,rizs tojással vagy dús leves(húsleves vagy gulyás),céklával,befõttel,savanyú káposztával vagy uborkával..
délután..folyamatos nasi..két gerezd fokhagyma magába...a savanyúság maradéka..csak úgy + alma,narancs,datolya,mandarin ill idény gyümölcsök + még két rövid séta...kenyér péksütemény talán egy kiló egy héten....szalonna nem,kolbász nem,hús csak sovány vagy szárnyas....margarin semmi,néha kacsazsíros kenyér lila hagymával....
Hétvége...a maradékok szombaton....vasárnap bevásárlás és ajándékok..pizza,hamburger a mekibe...vagy kínai kaja..kirándulásoknál,pecázásnál ,mre vagy konzerv..de akkor alig eszek valamit...
A vérnyomás rendben,a cukor rendben,a koleszterin rendben..félévente üzemorvosi....5X -nél ez nem rossz mi?...ja simán letolok egy mûszakot hátizsákkal,félidõben az ölembe cipelve a kutyát....

A genetika sokat segít. Az életmóddal növelni, vagy csökkenteni lehet a kockázatokat. Hogy kinek mennyi van a tartalékjaiban, az csak a végelszámolásnál derül ki, de akkor már késõ. Ezért aki csak teheti, az igyekszik az egészséges életmódot választani. És még így is beüthet a szar, hisz a kockázatot nullára levinni a mai állás szerint nem lehet. Ezzel együtt az, hogy vannak, akik ezzel a tojunk az egészségre életmóddal is egészségesek( egyelõre) , ez teljesen örömteli. De nem bizonyít semmit, csak azt, hogy az õ genetikája még bírja a kiképzést.Aztán persze ott bent megy ám a harc, ami elõbb utóbb felszínre szokott kerülni. Sokan ilyenkor megállnak, és elgondolkodnak, már ha van második esélyük, hogy nem kéne-e valamit másképp csinálni. Én csak ennyit tudok ehhez hozzátenni:) Remélem ezzel nem rontom el nálad a jópontomat:)

Törölt_fórumtag2
03-02-2015, 04:30 PM

Számomra egy dolog derült ki ebbõl: piszok öreg vagy.:D:D :D

Doom
03-02-2015, 05:22 PM
A genetika sokat segít. Az életmóddal növelni, vagy csökkenteni lehet a kockázatokat. Hogy kinek mennyi van a tartalékjaiban, az csak a végelszámolásnál derül ki, de akkor már késõ. Ezért aki csak teheti, az igyekszik az egészséges életmódot választani. És még így is beüthet a szar, hisz a kockázatot nullára levinni a mai állás szerint nem lehet. Ezzel együtt az, hogy vannak, akik ezzel a tojunk az egészségre életmóddal is egészségesek( egyelõre) , ez teljesen örömteli. De nem bizonyít semmit, csak azt, hogy az õ genetikája még bírja a kiképzést.Aztán persze ott bent megy ám a harc, ami elõbb utóbb felszínre szokott kerülni. Sokan ilyenkor megállnak, és elgondolkodnak, már ha van második esélyük, hogy nem kéne-e valamit másképp csinálni. Én csak ennyit tudok ehhez hozzátenni:) Remélem ezzel nem rontom el nálad a jópontomat:)---ez így van..bár mint az épületeknél az alap a fontos...szegény család,vidéki gyerekkor..ettünk amit sikerült..koszos kézzel és télen is a kinõtt ruhákban ami lemaradt a tesókról...utána rövidtávfutás,triatlon,ejtõernyõzés,turista szakkör...aztán napi 16 óra meló..most már kicsit visszább..csak napi pár kilométer séta...aztán ha itt az idõ..hát itt lesz...vár a Valhalla.

Dream_walker
03-02-2015, 09:19 PM
Nem muszáj mindenhez érteni, így szép a világ.
Informálódj, ha kérdésed van, kérdezz. De azt a hülyeséget kijelenteni, hogy az acerola nem fér át a sejtmembránodon..Ennek értelme sincs.Az acerola cseresznyére gondoltál? Miért? egy fej káposzta átfér rajta? Az acerola alapú c vitamin milligrammra számítva 25-ször nayobb hatást ér el a szervezetben, mint az aszkorbinsav. Ennyi. Az egy másik kérdés, hogy az aszkorbinsav könnyebben hozzáférhetõ. És semmi baj nincs is vele. Ugyanolyan jó. Csak 25-ször több kell ugyanazon hatás eléréséhez.

Nem hülyeség az :) Átfér vagy nem fér át? Nem. Amúgy igen, az acerola cseresznyére gondoltam, ezért tettem egy vigyorgó szmájlit a mondat végére. De ha nem veszed észre, hogy viccelek, akkor informálódj, kérdezz :D

Amúgy pont a hozzászólásban is benne van, hogy mindegy, hogy egy vitamin milyen alapú. Legalábbis ebbõl a szempontból mindegy. A 25-ös szorzót vitatom, a szervezet mindenképpen "lecsupaszítja" a vegyületeket felszívódás elõtt, ha az egyik eredetû c-bõl 25ször több kell egységnyi hatás eléréséhez, mint a másikból, akkor ott két egyszerû eset állhat fent:
Az egyik a mérési hiba, a másik meg az, hogy a tiszta aszkorbinsav mégsem olyan tiszta.
A szervezetben nincs olyan, hogy pl. 1 piros c 25 kék c-t ér. Ott csak simán c van. Ha ez az arány fennáll, akkor vagy a piros, vagy a kék az nem c.

MAFELSZ
03-02-2015, 09:23 PM
Nem hülyeség az :) Átfér vagy nem fér át? Nem. Amúgy igen, az acerola cseresznyére gondoltam, ezért tettem egy vigyorgó szmájlit a mondat végére. De ha nem veszed észre, hogy viccelek, akkor informálódj, kérdezz :D

Amúgy pont a hozzászólásban is benne van, hogy mindegy, hogy egy vitamin milyen alapú. Legalábbis ebbõl a szempontból mindegy. A 25-ös szorzót vitatom, a szervezet mindenképpen "lecsupaszítja" a vegyületeket felszívódás elõtt, ha az egyik eredetû c-bõl 25ször több kell egységnyi hatás eléréséhez, mint a másikból, akkor ott két egyszerû eset állhat fent:
Az egyik a mérési hiba, a másik meg az, hogy a tiszta aszkorbinsav mégsem olyan tiszta.
A szervezetben nincs olyan, hogy pl. 1 piros c 25 kék c-t ér. Ott csak simán c van. Ha ez az arány fennáll, akkor vagy a piros, vagy a kék az nem c.

Meg vagyok gyõzve. Vitatod a 25-ös szorzót. Tulképpen milyen hülyék azok a sportlaborok, és egyéb intézmények, hogy milliókat költenek olyan klinikai kettõs vakpróbás, és placebós kísérletekbe, ahol ezeket az adatokat ki tudják számolni.Csak meg kellett volna Téged kérdezniük. Sztem nekik is elmondtad volna a véleményedet:) Ingyen...:) maradjunk annyiban, hogy én mégis inkább a saját szememnek hiszek.

Zacskóbicska
03-03-2015, 07:29 AM
Meg vagyok gyõzve. Vitatod a 25-ös szorzót. Tulképpen milyen hülyék azok a sportlaborok, és egyéb intézmények, hogy milliókat költenek olyan klinikai kettõs vakpróbás, és placebós kísérletekbe, ahol ezeket az adatokat ki tudják számolni.Csak meg kellett volna Téged kérdezniük. Sztem nekik is elmondtad volna a véleményedet:) Ingyen...:) maradjunk annyiban, hogy én mégis inkább a saját szememnek hiszek.

A sport és a hozzá tartozó sportlabor üzlet, maradjunk ennyiben. Nézd meg az élsportolókat, idõnként hullanak, mint a legyek. Fiatalon méghozzá, rendszteres orvosi vizsgálatok mellett.

Lekvár
03-03-2015, 08:34 AM
Meg vagyok gyõzve. Vitatod a 25-ös szorzót. Tulképpen milyen hülyék azok a sportlaborok, és egyéb intézmények, hogy milliókat költenek olyan klinikai kettõs vakpróbás, és placebós kísérletekbe, ahol ezeket az adatokat ki tudják számolni.Csak meg kellett volna Téged kérdezniük. Sztem nekik is elmondtad volna a véleményedet Ingyen... maradjunk annyiban, hogy én mégis inkább a saját szememnek hiszek.

Neked MONDTÁK ezeket a dolgokat, vagy tényleg a saját laborodban vizsgáltad, és a saját szemeddel láttad az eredményeket? Ha az ellenkezõjét "bizonyítja" be egy laboratórium, akkor az ellenkezõjét állítod? NEM szabad fenntartások nélkül kezelni az amerikai és brit :) tudósok állításait.
Amit Te kipróbálsz és mûködik, az rendben van. :thumbup
Ha Neked az acelora jött be, és mûködik, akkor használd egészséggel, a saját tapasztalatod alapján. ( De ne teremts rá ideológiát, külföldi laborkísérletekkel alátámasztva!)
Én a borászati C vitamint használom igen jó hatásfokkal, öt éve nem voltam beteg. (De ez egy komplexitás, aminek csupán kis része a C vitamin...)

Nagyon sok botrány világít rá a kutatólaborok méréseinek financiális hátterére, jól írja Zacskóbicska.
Abban a pillanatban, mihelyt valakinek "komoly" érdeke fûzõdik valamely végeredményhez, az a végeredmény igazolódik be. Ne reménykedjünk a pártatlanságban...

Laci
03-03-2015, 09:39 AM
Brit tudósok , Pfffffffff..........

astonferi
03-03-2015, 01:25 PM
citromfa 12.000 .- Ft kb 3 kiló citrom terem rajta szezononként.

Dream_walker
03-03-2015, 01:43 PM

Félre ne érts, nem akarlak meggyõzni. Ahogy az elõttem szólók is írták, ha neked bejön a dolog, nyugodtan, én örülök neki, hogy nálad 25-ször jobban hat. De komolyan, ironizálás nélkül, tényleg örülök neki.

Csupán azt az érdekességet jegyeztem meg, hogy ha két adott vegyület kémiailag megegyezik, akkor nincs skála, ahol a hatásukban 25-szörös különbséget találnál. Teljesen mindegy, hogy azt hol és milyen labor vizsgálja. Ha az alaptétel az azonosság, akkor az eredményeknek is közel azonosnak kell lenniük.
Ha az eredmények nem azonosak, akkor viszont hibás az alaptétel, tehát a két vegyület kémiailag nem egyforma, azaz egy tetszõleges gyógyászati c-vitamin semmiképpen nem lehet ugyanaz, amit az acerolából vonnak ki. Ezt a matek, meg a kutatásmódszertan mondja, nem én :)

Dream_walker
03-03-2015, 01:47 PM
Nagyon sok botrány világít rá a kutatólaborok méréseinek financiális hátterére, jól írja Zacskóbicska.
Abban a pillanatban, mihelyt valakinek "komoly" érdeke fûzõdik valamely végeredményhez, az a végeredmény igazolódik be. Ne reménykedjünk a pártatlanságban...

A botrányokat nem nagyon követem, de anno személyesen ott voltam egy megbeszélésen egy kutatást is végzõ intézményben, ahol egy vegyszergyártó cég megmondta, hogy õk nagyon szeretnék, ha az engedélyeztetési kísérletek ilyen és ilyen eredményt hoznának, nem lennének hálátlanok utána.

MAFELSZ
03-03-2015, 03:24 PM
A sport és a hozzá tartozó sportlabor üzlet, maradjunk ennyiben. Nézd meg az élsportolókat, idõnként hullanak, mint a legyek. Fiatalon méghozzá, rendszteres orvosi vizsgálatok mellett.

Mindketten tudjuk, hogy ennek más az oka, de itt jól hangzott:) Ezzel együtt mint mondtam, én a saját szememnek hiszek, és én konkrét dolgokról beszélek, amiken én is részt vettem. Neked van ezügyben saját tapasztalatod, ami cáfolja mondjuk az épp megvitatott kérdést? Konkrétan az acerola, és aszkorbin 25 -szörös szorzót? Mert szívesen elolvasom, meghallgatom. De amíg minden tudományos értekezés, amelyben errõl szó van ezt írja, és nem is igazán látom, mi lenne a pláne abban, hogy ezt írják, ha nem igaz, addig én inkább ennek hiszek.
Meg amit én láttam egy ilyen kísérletsorozat alkalmával.

MAFELSZ
03-03-2015, 03:42 PM
Félre ne érts, nem akarlak meggyõzni. Ahogy az elõttem szólók is írták, ha neked bejön a dolog, nyugodtan, én örülök neki, hogy nálad 25-ször jobban hat. De komolyan, ironizálás nélkül, tényleg örülök neki.

Csupán azt az érdekességet jegyeztem meg, hogy ha két adott vegyület kémiailag megegyezik, akkor nincs skála, ahol a hatásukban 25-szörös különbséget találnál. Teljesen mindegy, hogy azt hol és milyen labor vizsgálja. Ha az alaptétel az azonosság, akkor az eredményeknek is közel azonosnak kell lenniük.
Ha az eredmények nem azonosak, akkor viszont hibás az alaptétel, tehát a két vegyület kémiailag nem egyforma, azaz egy tetszõleges gyógyászati c-vitamin semmiképpen nem lehet ugyanaz, amit az acerolából vonnak ki. Ezt a matek, meg a kutatásmódszertan mondja, nem én :)

Melyik?
Egy utolsó hozzászólásra még van energiám ebben az ügyben. Kezdem hát. Az emberi szervezet olyant, hogy c-vitamin, vagy aszkorbinsav, nem igazán tud hasznosítani. Ezért is van az, hogy a gyógyszertári aszkorbinsavból teáskanál-számra kell bevenni naponta a kívánt hatás eléréséhez. Ez pedig nem másért van mint azért, mert az elmúlt évezredek alatt az emberek és és elõdeik, akik szintén nem termeltek c-vitamint maguknak, nem ehhez szoktak hozzá, hanem a GYÜMÖLCSHÖZ. Amelyekben a mai napig fel nem fedezett, csak számszerûen meghatározott alkotórészek összessége adja azt a formulát, amit mi emberek nagyjából 100%-osan tudunk hasznosítani. És mivel a növények alkotóiból még mindig nem sikerült szintetizálni kb a felét( úgy 20.000-et) ezért azt nem is tudják reprodukálni. És itt jön a képbe az aszkorbinsav és az acerola közti különbség. A kis pici acerola cseresznye sokkalta több ...és most nevezzük egyszerûen így...c vitamint tartalmaz, mint a nagy busa káposzta, vagy narancs. Egész más az összetétele néki, szaknyelven más a formulája. És a felfedezés nem más volt, minthogy az acerolában lévõ formulában eltárolt c-vitamint az emberi szervezet millirammra vetítve 25-ször nagyobb hatásfokkal tudja hasznosítani, mint a narancsban, vagy káposztában lévõ aszkorbinsavat. Ha ez sem volt elég, akkor sajnos nem tudok segíteni. Ennél jobban leegyszerûsíteni nem tudom.

Zacskóbicska
03-03-2015, 05:00 PM
Mindketten tudjuk, hogy ennek más az oka, de itt jól hangzott:) Ezzel együtt mint mondtam, én a saját szememnek hiszek, és én konkrét dolgokról beszélek, amiken én is részt vettem. Neked van ezügyben saját tapasztalatod, ami cáfolja mondjuk az épp megvitatott kérdést? Konkrétan az acerola, és aszkorbin 25 -szörös szorzót? Mert szívesen elolvasom, meghallgatom. De amíg minden tudományos értekezés, amelyben errõl szó van ezt írja, és nem is igazán látom, mi lenne a pláne abban, hogy ezt írják, ha nem igaz, addig én inkább ennek hiszek.
Meg amit én láttam egy ilyen kísérletsorozat alkalmával.

Én a természeti környezet, mint élettér és az ott található élõlények (együttesen ökoszisztéma) egyensúlyában hiszek. Itt zajlott és zajlik az evolúció. Az eszkimó megél C-vitaminban szegény környezetben, a brazíliai bennszülött valószínûleg nem. Az emberi rasszok között is számos ismert eltérés van a szervezet biokémiájában. Ennek is nyilván élõhely-eredete van. Összességében azt vallom, amit a táplálkozástudománnyal foglalkozók többsége, olyan élelmiszer és vitamin bevitel az egészséges, ami az adott élettérre jellemzõ az ott felnõtt, ahhoz alkalmazkodott populáció számára. Minden ettõl jelentõsen eltérõ vissza fog köszönni és nem feltétlenül az élettartam meghosszabbodása és az egészségi állapot javulása terén.

Dream_walker
03-03-2015, 05:39 PM
Melyik?
Egy utolsó hozzászólásra még van energiám ebben az ügyben. Kezdem hát. Az emberi szervezet olyant, hogy c-vitamin, vagy aszkorbinsav, nem igazán tud hasznosítani. Ezért is van az, hogy a gyógyszertári aszkorbinsavból teáskanál-számra kell bevenni naponta a kívánt hatás eléréséhez.

Az emberi szervezet az aszkorbinsavat hasznosítja.

Ez pedig nem másért van mint azért, mert az elmúlt évezredek alatt az emberek és és elõdeik, akik szintén nem termeltek c-vitamint maguknak, nem ehhez szoktak hozzá, hanem a GYÜMÖLCSHÖZ. Amelyekben a mai napig fel nem fedezett, csak számszerûen meghatározott alkotórészek összessége adja azt a formulát, amit mi emberek nagyjából 100%-osan tudunk hasznosítani.

Az emberi genom is tartalmazza a c-vitamin szintéziséért felelõs szakaszt, csak éppen az inaktív állapotban van. Ebbõl tudjuk azt, hogy egy 80 kilós felnõtt embernek napi 4000 mg a c-vitamin igénye. Testsúly kg-onként 50 mg. Ennek egy részét beviszi, egy részét - fõleg a bélflóra mikroorganizmusai segítségével - elõállítja magának, a különbözetet valahogy pótolni kell.
A növényekben lévõ sokféle anyag valóban csak együtt mûködik megfelelõen. Folytatás a következõ idézet alatt.

És mivel a növények alkotóiból még mindig nem sikerült szintetizálni kb a felét( úgy 20.000-et) ezért azt nem is tudják reprodukálni. És itt jön a képbe az aszkorbinsav és az acerola közti különbség. A kis pici acerola cseresznye sokkalta több ...és most nevezzük egyszerûen így...c vitamint tartalmaz, mint a nagy busa káposzta, vagy narancs. Egész más az összetétele néki, szaknyelven más a formulája.

A formulája ugyanaz, a c-vitamin. A többi anyag tekintetében vannak jókora fehér foltok. Amelyek esetleg a felszívódást segítik. Vagy prekurzorok. Vagy akármik. Itt lehet a különbség a két anyag között. Mert a vizsgálat tárgya, a c az mindenhol ugyanaz.

És a felfedezés nem más volt, minthogy az acerolában lévõ formulában eltárolt c-vitamint az emberi szervezet millirammra vetítve 25-ször nagyobb hatásfokkal tudja hasznosítani, mint a narancsban, vagy káposztában lévõ aszkorbinsavat. Ha ez sem volt elég, akkor sajnos nem tudok segíteni. Ennél jobban leegyszerûsíteni nem tudom.

Nem a c-vitamin a hunyó akkor. Hanem a többi anyag, amik esetleg szinergista hatást hoznak össze.
Ráadásul nekem ez elég. Értettem rögtön az elején is. Nem azért vitatom, mert nem fogom fel, hanem azért, mert nem volt tiszta, hogy akkor most a kivonatban lévõ összes anyag együttes hatásáról beszélünk, nem pedig a tiszta c-rõl. Mert ha a keverékrõl, akkor azt nem lehet összehasonlítani egy izolált anyaggal. Más a két skála. Ráadásul ha egy másik keveréket, mondjuk a káposztából kivontat nézünk, akkor meg elõször közös nevezõre kell hozni. Hogy a bevitel ugyanannyi c-vitamin egyenérték legyen.
Bizalmatlan vagyok a legtöbb táplálkozási kutatással kapcsolatban. Leginkább azért, mert én is csináltam, és tudom, hogy hogyan készül. Ha az orrom elõtt lenne, és minden lépését végigtanulmányozhatnám, akkor kétkedés nélkül elhinném a végeredményt. De ezzel nincs kedvem foglalkozni, megvan a magam baja :)
De ahogy írtam, ettõl függetlenül elismerem, hogy igazad lehet, egy természetes növényi kivonat, amelyet mondjuk a c-vitaminra hegyeznek ki, jobban mûködik, mint a patikai por. De nem azért, mert az alapvegyületben különbség lenne, hanem a körítés miatt. Egy trabantban, meg egy ferrariban is otto-motor van, ha ez jó hasonlat.
Én is jobban szeretem a csipkebogyós c-t, mint a simát. De mindkettõt fogyasztom. Nem jelentem ki, hogy csak ez, vagy csak az a jó.

MAFELSZ
03-03-2015, 09:28 PM
Az emberi szervezet az aszkorbinsavat hasznosítja.

Az emberi genom is tartalmazza a c-vitamin szintéziséért felelõs szakaszt, csak éppen az inaktív állapotban van. Ebbõl tudjuk azt, hogy egy 80 kilós felnõtt embernek napi 4000 mg a c-vitamin igénye. Testsúly kg-onként 50 mg. Ennek egy részét beviszi, egy részét - fõleg a bélflóra mikroorganizmusai segítségével - elõállítja magának, a különbözetet valahogy pótolni kell.
A növényekben lévõ sokféle anyag valóban csak együtt mûködik megfelelõen. Folytatás a következõ idézet alatt.

A formulája ugyanaz, a c-vitamin. A többi anyag tekintetében vannak jókora fehér foltok. Amelyek esetleg a felszívódást segítik. Vagy prekurzorok. Vagy akármik. Itt lehet a különbség a két anyag között. Mert a vizsgálat tárgya, a c az mindenhol ugyanaz.

Nem a c-vitamin a hunyó akkor. Hanem a többi anyag, amik esetleg szinergista hatást hoznak össze.
Ráadásul nekem ez elég. Értettem rögtön az elején is. Nem azért vitatom, mert nem fogom fel, hanem azért, mert nem volt tiszta, hogy akkor most a kivonatban lévõ összes anyag együttes hatásáról beszélünk, nem pedig a tiszta c-rõl. Mert ha a keverékrõl, akkor azt nem lehet összehasonlítani egy izolált anyaggal. Más a két skála. Ráadásul ha egy másik keveréket, mondjuk a káposztából kivontat nézünk, akkor meg elõször közös nevezõre kell hozni. Hogy a bevitel ugyanannyi c-vitamin egyenérték legyen.
Bizalmatlan vagyok a legtöbb táplálkozási kutatással kapcsolatban. Leginkább azért, mert én is csináltam, és tudom, hogy hogyan készül. Ha az orrom elõtt lenne, és minden lépését végigtanulmányozhatnám, akkor kétkedés nélkül elhinném a végeredményt. De ezzel nincs kedvem foglalkozni, megvan a magam baja :)
De ahogy írtam, ettõl függetlenül elismerem, hogy igazad lehet, egy természetes növényi kivonat, amelyet mondjuk a c-vitaminra hegyeznek ki, jobban mûködik, mint a patikai por. De nem azért, mert az alapvegyületben különbség lenne, hanem a körítés miatt. Egy trabantban, meg egy ferrariban is otto-motor van, ha ez jó hasonlat.
Én is jobban szeretem a csipkebogyós c-t, mint a simát. De mindkettõt fogyasztom. Nem jelentem ki, hogy csak ez, vagy csak az a jó.

Látjátok feleim. Az ilyen beszélgetéseknek van értelme...Érvek, ellenérvek. Nem lehülyézés. Aztán lehet, egyikünknek sincs igazunk. De az is lehet, hogy mindkettõnknek igazunk van. Mindenesetre tanulunk belõle, remélhetõleg mindenki:)

MAFELSZ
03-05-2015, 04:05 PM
Azért csak fenntartom azt az állításomat, mely állítást jelen körülmények közt nem tudok igazolni, hogy a molekuláris "c-vitamin"-t a szervezet sokkal kisebb %-ban hasznosítja, mint az eredeti, évezredek alatt megszokott formulában bevittet. Azaz a növényi alkotók ezreivel kiegészített formuláét. És még az aceroláról annyit, hogy rájöttem, mi köztünk a félreértés. Az, hogy a gyógyszeripar amikor dozíroz, vagy meghatározza az RDA-t, akkor azt nyilván milligrammban, vagy valamely más mértékegységben határozza meg, valamely standard-hoz mérten. És ez a standard a c-vitamin esetében az aszkorbinsav. És igazából tök mindegy, hogy az ember melyiket szedi, mindkettõ tartalmazza azt, amit mi C-vitaminnak nevezünk, és amitõl nem lesz skorbutunk...Többek közt. Mivel jelenleg a világ c-vitamin termelésének- mind a természetes, mind a szintetikus fajtának- a jelentõs része aszkorbinsav alapú, ezért ehhez mérnek mindent. DE! És itt a félreértés, amelynek semmilyen gyakorlati jelentõségét nem látom, de azért jól elbeszélgettünk róla...Agy milligrammnyi acerola kivonat annyi "c-vitamint " tartalmaz, mint kb. 25 milligrammnyi narancs-kivonat. És most ebbe ne köss bele légyszi, direkt fogalmaztam így. És itt a 25-ösz szorzó. Mivel nem 1 kg-ról, és 25 kg-ról van szó, ezért emberi léptékkel tök mindegy, melyiket eszi valaki, csak egye.. De ettõl még ez a különbség fennáll....És ez nem azt jelenti, hogy az acerola 25-ször jobb a narancsnál csak azt, hogy ha egy acerola kivonatra ráírják, hogy 250 mg, az tudható, hogy 6-7000 mg narancskivonatú c-vitaminnal egyenértékû...És ennyi..A lényeg, hogy valamit toljon mindenki az arcába, ha egészségesen szeretne meghalni:)

Zacskóbicska
03-05-2015, 04:50 PM
Így gondolják New Yorkban is. Ha netán oda mennél túlélni, tutira veheted, hogy a szennyvízcsatornából elfogyasztott 2 liter vízben megvan a napi c-vitamin szükséglet, nõknek a fogamzásgátló, azonkívül az antibiotikum kúra minden változatra. érdekes módon nem kimagaslóan magas a várható élettartamuk. A Medoc vidéken élõké viszont az. Erõs a gyanúm, hogy életükben egy centet sem költ a lakosság zöme vitaminra, az egy fõre esõ borfogyasztás pedig 550 l évente. A szõlõ az egyetlen ismert gyümölcs a Földön, amiben nyomokban sem fordul elõ c vitamin.

Dream_walker
03-05-2015, 06:28 PM
DE! És itt a félreértés, amelynek semmilyen gyakorlati jelentõségét nem látom, de azért jól elbeszélgettünk róla...Agy milligrammnyi acerola kivonat annyi "c-vitamint " tartalmaz, mint kb. 25 milligrammnyi narancs-kivonat. És most ebbe ne köss bele légyszi, direkt fogalmaztam így. És itt a 25-ösz szorzó. Mivel nem 1 kg-ról, és 25 kg-ról van szó, ezért emberi léptékkel tök mindegy, melyiket eszi valaki, csak egye.. De ettõl még ez a különbség fennáll....És ez nem azt jelenti, hogy az acerola 25-ször jobb a narancsnál csak azt, hogy ha egy acerola kivonatra ráírják, hogy 250 mg, az tudható, hogy 6-7000 mg narancskivonatú c-vitaminnal egyenértékû.)

Oké, már értem a csíziót, ez a dózis kérdés valóban letisztázza a dolgokat ;)

Amúgy ha jól látom, eltûnt egy hozzászólásom. Most vagy az van, hogy minõsíthetetlen ámokfutás volt, és a fórumgazda kénköves haragja már úton van felém a tengerentúlról ( :D ), vagy a másik gépen van még, praktikusan txt-ben, és egyszerûen elfelejtettem idekopipasztázni a fórumra :D

A szõlõ az egyetlen ismert gyümölcs a Földön, amiben nyomokban sem fordul elõ c vitamin.

Szerencsére a borban van bõven, hála a borászati aszkorbinsavnak :D:D

MAFELSZ
03-09-2015, 06:33 AM
Így gondolják New Yorkban is. Ha netán oda mennél túlélni, tutira veheted, hogy a szennyvízcsatornából elfogyasztott 2 liter vízben megvan a napi c-vitamin szükséglet, nõknek a fogamzásgátló, azonkívül az antibiotikum kúra minden változatra. érdekes módon nem kimagaslóan magas a várható élettartamuk. A Medoc vidéken élõké viszont az. Erõs a gyanúm, hogy életükben egy centet sem költ a lakosság zöme vitaminra, az egy fõre esõ borfogyasztás pedig 550 l évente. A szõlõ az egyetlen ismert gyümölcs a Földön, amiben nyomokban sem fordul elõ c vitamin.

A sza.r az egészben az, hogy már svájci halbiológusok is kimutatták, hogy az ottani élõvizekben lubickoló fiúhalaknak mérhetõen csökkent a "kukimérete, és teljesítménye" a vizekben található nõi hormonok miatt.Szóval ehhez nem kell nyújorkba menni. Nahát...Ezért használok én olyan víztisztítót, ami ezt a sok sz.rt kiszedi a vízbõl, viszont az ásványokat benne hagyja...Szeretném megtartani a kukiméretemet, és teljesítményét...És az unokákra is gondolok:)

pappito
03-12-2015, 04:34 AM

Ha te mondod, akkor is igaz :)

Az aszkorbinsavról utólag nem tudod megállapítani, hogy citromból lett kivonva vagy laborban lett szintetizálva. A szervezetnek is tökmindegy, csak C6H8O6 legyen, lehetõleg minél tisztább állapotban.

Olyan nincs, hogy ha a C6H8O6 fehér üvegben van, akkor huszonötször jobban fogja feldolgozni a szervezet, mintha piros üvegbõl kanalazod. Akármit is állít egy szektás vitaminnepper vagy a nõk lapja café, a kémia nem szekta, hanem tudomány. Speciel az aszkorbinsav elõállítására majd' száz éve kidolgoztak gazdaságos módszereket, nincs semmi újdonság a gyártásában.

pappito
03-12-2015, 04:53 AM
Az emberi szervezet olyant, hogy c-vitamin, vagy aszkorbinsav, nem igazán tud hasznosítani. Ezért is van az, hogy a gyógyszertári aszkorbinsavból teáskanál-számra kell bevenni naponta a kívánt hatás eléréséhez.

ez két hamis állítás.
1. az c-vitamin AZ aszkorbinsav ami C6H8O6
2. a gyógyszerátri aszkorbinsav IS ugyanolyan aszkorbinsav (C6H8O6)

Az acerola az egyik legmagasabb C.vitamin tartalmú ehetõ növény, a természet egyik csodája.

Ettõl függetlenül a napi szükséglet (DV) belõle átlagos felnõttnek 60mg - ezt kiegyensúlyozott táplálkozással simán tartani lehet.

Dohányzóknak javallott akár ennek a dupláját is bevinni, betegség esetén is - nagyjából teljesen mindegy, hogy ezt tablettában vagy paprikában vagy cseresznyében viszed be.

Túlzott bevitele növeli a vesekõképzõdés esélyét és rákos daganatok esetén sem javallott nagy mennyiségû fogyasztása. Egyébként elég bizontságos, a szervezet számára feleslegben maradó cévitamin a vizelettel ürül, nem rakódik le a zsírszövetben, halálos beviteli dózisa (szájon át) 12kg.

Vannak bizonyos extrém terhelésre felkészítõ kúrák amelyeknek része a komoly mennyiségû (az átlagos napi szükségletet többszörösen meghaladó) cévitamin bevitel, de ez azért a mindennapokban nem fordul elõ velünk, és azok a kúrák is iszonyat komplexek, a vitamin csak egy kis részük és leginkább a doppingvizsgálatokon meg nem bukásról szólnak.

yeahno
03-12-2015, 11:39 AM
A wikipédiás cikkben fel van sorolva országonként, hogy mennyi C-vitamin bevitel ajánlott per nap:
UK : 40mg
Japán 100mg
USA: 90mg a kifejlett hímeknek, Dohányzóknak +35mg. Max 2g még tolerálható a szervezet számára.

Nekem viszonylag nagyobb mennyiségek (3-5g egy liter vízben, egész napra beosztva) már megviselték a gyomromat, haver gyomra az 5-8 grammot is bírta hosszú távon is.

Lekvár
03-12-2015, 06:38 PM
"A C-vitamin felfedezéséért Nobel-díjjal kitüntetett Szent-Györgyi Albert élete során napi 1000 milligrammot szedett a vitaminból, idõsebb korában (93 évesen hunyt el) és betegség idején az adagot 8-9000 milligrammra növelte. A molekuláris biológiával foglalkozó, szintén Nobel-díjas Linus Pauling kémikusról pedig ismert, hogy napi 10 000 -18 000 milligrammot szedett élete során a vitaminból. A tudós 91 évesen hunyt el."

Valamit azért tudhatott az öreg! :)
Ja hogy el ne felejtsem: azok a fránya brit tudósok...
"Korábban elterjedt nézet volt, hogy a túlzott C-vitamin bevitel elõsegíti a vesekõképzõdést, a legújabb kutatások azonban ezt nem támasztják alá."

Megint csak legjobb lesz a saját tapasztalásainkból táplálkozni.
Én évek óta csapott teáskanálnyi C vitamint szedek be naponta (1000-1500mg), semmiféle káros mellékhatását nem tapasztalom, és évek óta nem voltam beteg. (de mint írtam már valahol, ez egy komplex dolog, aminek egy része csak a C vitamin)

pappito
03-12-2015, 10:14 PM
"A C-vitamin felfedezéséért Nobel-díjjal kitüntetett Szent-Györgyi Albert élete során napi 1000 milligrammot szedett a vitaminból, idõsebb korában (93 évesen hunyt el) és betegség idején az adagot 8-9000 milligrammra növelte. A molekuláris biológiával foglalkozó, szintén Nobel-díjas Linus Pauling kémikusról pedig ismert, hogy napi 10 000 -18 000 milligrammot szedett élete során a vitaminból. A tudós 91 évesen hunyt el."

Nagyanyám is, pedig nem szedett c vitamint. És nObel díjat sem kapott.

"Korábban elterjedt nézet volt, hogy a túlzott C-vitamin bevitel elõsegíti a vesekõképzõdést, a legújabb kutatások azonban ezt nem támasztják alá."

és hol vannak azok a kutatások amelyek cáfolják az oxalátképzõdést? Az oxálsav kalcium sója pedig a vesekõ fõ alkotója, növeli a vesekõképzõdés esélyét.

"Én évek óta csapott teáskanálnyi C vitamint szedek be naponta (1000-1500mg), semmiféle káros mellékhatását nem tapasztalom"

mert nincs is neki, az általad beszedett cévitamin tetemes része az elsõ v. második vizelettel távozik is, ennyi erõvel ehetnél egy kiskanál szabókrétát is (Talkum, magnézium-szilikát-hidrát, Mg3Si4O10(OH)2) a vitamin mellé, az pl. teljesen indifferens a szervezetnek, nem csinál vele semmit, úgy ürül, ahogy bekerült, kb, mint az üveggolyó, csak arról hallod, hogy kinn van :) Ártani természetesen nem ártasz magadnak vele, szóval nem lebeszélni akarlak, csak ha már ezt a módját választod a vitaminbevitelnek, akkor érdemesebb lenne napi 4 vagy 5 alkalommal, 2-4óránként 1/4 vagy 1/5 kiskanállal tolni ugyanazt a mennyiséget, hogy a szervezet hozzáférjen, mielõtt kivizeled.

Én anno próbálkoztam azokkal a lassan felszívódó tablettákkal, de semmi különbséget nem éreztem, viszont iszonyat pénzért kapod ugyanazt az aszkorbinsavat, szóval a kanalas módszert jobbnak tartom, ráadásul nem kell mindenféle kötõanyagot meg csomósodásgátló szert megenni a tablettákkal.

Lekvár
03-13-2015, 09:05 AM
Teljesen igazad van Pappito, az elosztott paraméterek alkalmazásával kapcsolatban... én is úgy gondolom hogy jobb lenne több adagban bevenni a C vitamint, de részint lustaságból, részint feledékenységbõl a reggeli mellé veszem be. (Naponta kétszer étkezem, és a reggeli a fõ étkezés...) Valamikor csináltam egy-két liter "ovis" teát C vitaminnal, és az egész napi folyadékbevitelt ezzel oldottam meg... de a fenti okokból elhagytam. :(
Igazad van abban is hogy régen tovább éltek az emberek, Nobel díj nélkül is! :) Mert más anyagból voltak, más ételt ettek más vizet ittak, más volt az életük. Nekünk már csak a mûanyag maradt. :(

Nem osztom a véleményed abban, hogy a rákbetegek ne kapjanak emelt dózisú C vitamint... miért ne? Anyósomat végsõ stádiumú rákbeteggé nyilvánították, nem engedtük a kemoterápiát, saját felelõsségre hazavittük és nagy dózisú C vitamin, nyomelem és étrendkiegészítõ kúrának vetettük alá. Az orvos üvöltött a feleségemmel, hogy "értse meg az anyja meg fog halni!" Ez három éve volt, és most nem találunk orvost, aki a kivarrt végbelet visszavarrná, mert nem hiszik el hogy meggyógyult. Meghízott, erõs fekete haja és remek kedélyállapota van...
De ez a történet nem csak a C vitaminról szól... ahogy mindig írom, ez csak egy része a történéseknek. Ez a történet szól a lélekrõl is, sõt inkább arról.
Mert el kell mondanom, hogy mielõtt rákos lett, egy évvel elõtte halt meg a fia. Az hogy ezekben az idõkben mellette voltunk, legalább annyit nyomott a latba, mint maga a vitaminkúra.

Hadd mondjak el valamit:
Én nem vagyok biokémikus, különbözõ vegyületek képleteivel nem tudok mit kezdeni. Még rémlenek a szénláncok, kötések, vegyértékek... de semmi egyéb.
Elektronikai szakember vagyok, hadd világítsam meg a kérdést egy kicsit máshogy.
Amikor áramköröket terveztünk, "papíron" remekül mûködtek. Ezt mindig "papír izoláció"-nak hívtuk. Amikor az áramkör elkészült, és valós környezetben használtuk, kiderült hogy nem számítottunk egyes kölcsönhatásokra. Ezek zavarok, áthallások, gerjedések, hõmérsékleti, páratartalmi etc. problémák formájában nyilvánult meg.
A tervezõasztalon csodálatosan megtervezett áramkörbe hiába építettünk bele trimmer (szabályzó) elemeket, mégis utólag szükséges volt hidegíteni (zavarszûrés), árnyékolni (elektromágneses izoláció), és kis vendégpanelen módosításokat beépíteni.

Hogy miért írom mindezeket? Mert a fizika, az elektronika, a kémia..., zárt rendszerekben mûködik csak kifogástalanul. Mihelyt a rendszert nyitottá tesszük, bevisszük egy lényegesen bonyolultabb közegbe, onnantól szinte megjósolhatatlan a mûködési mechanizmus végkifejlete. A biokémiával ugyanez a helyzet, nagyságrendekkel bonyolultabb közegbe helyezve egy vegyületet, csak saccolni lehet a végeredményt. (Ezt a kiskaput használják ki a brit tudósok, amikor különbözõ vizsgálati módszerek szerint egymásnak ellentmondó eredményeket publikálnak. :) )
És ez csak a materiális alap!

Hova tudnánk tenni a lelket? Holott szerintem legalább annyira meghatározó tényezõ, mint a korpusz, amiben található!
Miért hatnak egyesekre a placebók? Mert hisznek bennük? Miért nem kísérleteznek már gyógyszergyárak a kontroll csoportokkal? Mert a placebót kapott betegek között is jelentõs mértékû volt a gyógyulás, ha hitték hogy "gyógyszert" kapnak? Mert a gyógyszerrel együtt szeretetet és törõdést is kaptak, és volt akinek ez hiányzott? Súlyos kérdések ezek...
Már mindenki csak pirulákban és porokban látja a gyógyulást, holott a lelket kellene meggyógyítani!

Régen hogyan hívták? Ispotály... ahol a testet és a lelket is istápolták, ma ez a kórház...
Ahogy az Írás mondja, semmi vagyok, ha szeretet nincs énbennem...

Mindezeket nem vitatkozásként, hanem okulásként írom, minden fórumtársnak, aki megtisztel az elolvasásával. Elnézést ha sok lett! :)
Békesség.

pappito
03-16-2015, 09:41 PM
Nem osztom a véleményed abban, hogy a rákbetegek ne kapjanak emelt dózisú C vitamint... miért ne? Anyósomat végsõ stádiumú rákbeteggé nyilvánították, nem engedtük a kemoterápiát, saját felelõsségre hazavittük és nagy dózisú C vitamin, nyomelem és étrendkiegészítõ kúrának vetettük alá. Az orvos üvöltött a feleségemmel, hogy "értse meg az anyja meg fog halni!" Ez három éve volt, és most nem találunk orvost, aki a kivarrt végbelet visszavarrná, mert nem hiszik el hogy meggyógyult. Meghízott, erõs fekete haja és remek kedélyállapota van...

Isten tartsa meg sokáig!
Én sajnos elvesztettem az édesanyámat, és a nagymamámat is a rák ölte meg, szóval tudom mirõl beszélsz, mi is rengeteg hullámvölgyön keresztül éltük meg a dolgot. Volt néhány hullámhegy is. Nem vagyok orvos, nem vagyok kutató biokémikus, csak tanulmányokat olvastam amelyek azt mondják, hogy a daganatokat táplálja a nagy mennyiségû c-vitamin. De persze szkeptikus is vagyok, mert minden ember más, még ha nagy vonalakban ugyanúgy mûködünk is. De jól írtad, véleményem van a dologban és nem 100%-os tudásom. Mi is nagyon sokmindent megpróbáltunk, hogy meggyógyuljanak, volt ami mûködni látszott és volt ami nem. Nincsenek bizonyítékaim meg mérési eredményeim. Mi nyertünk 13 évet (az orvosok eredeti állításai ellenére) de nem tudom, hogy mi lett volna, ha nem teszünk semmit. Lehet, hogy akkor is megkaptuk volna azt a 13 évet a sorstól, nem tudhatjuk.

Amikor áramköröket terveztünk, "papíron" remekül mûködtek. Ezt mindig "papír izoláció"-nak hívtuk. Amikor az áramkör elkészült, és valós környezetben használtuk, kiderült hogy nem számítottunk egyes kölcsönhatásokra. Ezek zavarok, áthallások, gerjedések, hõmérsékleti, páratartalmi etc. problémák formájában nyilvánult meg.
A tervezõasztalon csodálatosan megtervezett áramkörbe hiába építettünk bele trimmer (szabályzó) elemeket, mégis utólag szükséges volt hidegíteni (zavarszûrés), árnyékolni (elektromágneses izoláció), és kis vendégpanelen módosításokat beépíteni.

tökéletesen egyetértünk, papíron minden szép (tervezek processzeket is) sõt csodálatos. Aztán a gyakorlatban millió finomhangolásra van szükség a kívánt eredményig és még akkor sem biztos, hogy valami megvalósítható. A szervezet pedig ezerszer komplexebb dolog, mint egy ármkör és amikor tápláljuk vagy gyógyítani próbáljuk, akkor egyáltalán nem olyan tiszták az eseménysorok, hogy beviszünk n mg ezt vagy azt és az majd amazt csinálja, nincsenek izolált folyamatok, vannak kölcsönhatások. Ezért hiszek (fogadok el) csak azoknak a kísérleti eredményeknek amelyek megismételhetõek, ellenõrizhetõek és nem fényevõ-szintû hagymázas marhaságok állnak mögöttük.

a lelki témába inkább nem mennék bele, ha nem bánod

Ádám Csaba
04-24-2016, 01:00 PM
Én sportolóknak kifejlesztett vitamin csomagot használok heti 2-3 alkalommal. (Halolajat kiveszem belõle, mert zavar az utóíze.) Emellé 1,5-2 liter vízben feloldok 3-4 g aszkorbinsavat és azt iszogatom. Nem járok sportolni, de rendszeresen végzek fizikai munkát is.
Nem szedek semmilyen gyógyszert és nem vagyok beteg!

Ihasz Laci
04-24-2016, 02:57 PM
Én sportolóknak kifejlesztett vitamin csomagot használok heti 2-3 alkalommal. (Halolajat kiveszem belõle, mert zavar az utóíze.) Emellé 1,5-2 liter vízben feloldok 3-4 g aszkorbinsavat és azt iszogatom. Nem járok sportolni, de rendszeresen végzek fizikai munkát is.
Nem szedek semmilyen gyógyszert és nem vagyok beteg!

nekem az immunrendszerem akkor erosodik fel amikor elkezdek bicozni. az elso egy ket alkalommal mindig jol megfazok (izzadas+szel) azutan meg hozza edzodok es jobban birom es kevesbe leszek beteg az egesz szezonban.

telen szoktam vitaminokat szedni. a dr lenkei multi vitamint szedem c meg b-komplex vitaminnal kiegeszitve.

a betegseg engem is messzirol elkerul:)

P. Dude
04-24-2020, 08:47 AM
Bár Szendi Gábornak nincs táplálkozással, egészséggel kapcsolatos végzettsége, ez egy jó lefordított cikk a honlapján a C-vitamin vírusellenes hatásairól, még 2009-bõl.

"Nagy dózisokban a C-vitamin hatásos a vírusos fertõzés megelõzésében és a gyógyulás elõsegítésében. Számos mechanizmust ismerünk, melyek között megtalálhatóak a vírusok szaporodását gátló folyamatok, valamint a szervezet sejtjeinek immunrendszerére jellemzõ funkciók serkentése. Ha megfelelõ adagban és idõben vesszük be, az aszkorbinsav a legjobb eszköz az akut vírusos megbetegedések gyógyítására."

https://www.tenyek-tevhitek.hu/c-vitamin-virus-ellenes-szer.htm

P. Dude
04-24-2020, 09:27 AM
Én Scitec Multi Pro Plust (https://m.builder.hu/vitamincsomagok-sportolok-reszere/scitec-nutrition-multi-pro-plus-30-pak-p6891) szedek már egy ideje, komplex multivitamin és ásványi anyag kiegészítõ. Abban 1500 mg C-vitamin van, és úgy emlékszem, hogy nem nyújtott felszívódású.

De amúgy is ajánlanak mellé még pluszban C-vitamint, úgyhogy most vettem egy kilót porban, aztán azt úgy adagolom, ahogy szeretném. Szerintem abból napi 1000 mg lesz, 4-5 részre elosztva. Akkor az összesen 2500 mg egy nap, valószínûleg annyi nem túlzás.

Tudom, ezen régóta megy a vita. Például a "fegyencedzéses Jay" (neki amúgy van táplálkozással kapcsolatos végzettsége (https://youtu.be/V6X7nyCps5I)) most a koronavírus idején simán ajánl reggel-este akár 2-2 gramm C-vitamint (https://youtu.be/9043wD2sEmQ). (Napi minimum 2-3 liter vízzel.) Nem foglalnék állást, mert nem értek hozzá, és túl sok az egymással ellentétes információ. Nem csak a C-rõl, hanem úgy általában a vitaminokról.

WestBam
04-24-2020, 09:39 AM
Én a mega daily one-t szedem, ez elég gazdaságos és ha alapvetõen nem szedsz vitamint semmit akkor ez is nagy segítség a szervezetnek. C vitaminból észre lehet venni mi az a mennyiség ami jó, ha sokat szedsz akkor hasmenésed lesz tõle, akkor kell 500mg-al csökkenteni a bevitelt és várni. Ha javul akkor megvan a megfelelõ mennyiség, ha marad akkor újabb -500mg.

bel
04-24-2020, 09:57 AM
Szia,

Ami biztos: egeszseges ember 60, beteg 600 mg C vitamint felhasznal, ha ennyi nincs bevive es a szervezet C vitamin raktara is kiurult, akkor skorbutos lesz.

Szoval senkit se beszelek le arrol, hogy ennel tobbet vigyen be, de arra mindenkit rabeszelek, hogy legalabb ennyit bevigyen (es amennyire tudja, a vitamin termeszetes kornyezetevel egyutt, vagyis hagyma, paprika, narancs, citrom, csipkebogyo, ... formajaban).

Viszonylag olcso es igen egyszeruen hasznalhato tesztekkel meg lehet nezni, hogy ezt a minimum szintet tullepte-e az ember kicsivel a teszt elott (ertelem szeruen, aki tabletta formajaban veszi be, azok szamszeruen tudjak, hogy mennyit vettek be, de aki zoldseget-gyulomcsot fogyaszt, annak erdekes lehet az objektiv kontroll).
Ez (https://rextra.hu/professzionalis-orvosi-eszkozok/03-laboratoriumi-keszulekek-eszkozok/03-1-tesztcsikok/03-1-4398-00-tesztcsik-cybow-11-uro-glu-bil-ket-sg-bld-ph-pro-nit-leu-asa100d) sajnos 100 db-os kiszerelesben kaphato csak. Ha a vizeletben van C vitamin, akkor az azt megelozo par oraban a minimalisan szuksegesnel tobbet fogyasztott az ember, es a felesleg ez uton tavozott. A teszt azt mutatja ki, hogy nincs/van/sok van.

Bel

P. Dude
04-24-2020, 10:58 AM
WestBam, bel, köszi a tippeket/infókat! A C-vitamin porom még érkezés utáni minikaranténban van a pincében. :) De hamarosan belekóstolok.

fater.lajos
04-25-2020, 04:32 PM
Eggyet azért senki se felejtsen el. A megadózis tartósan a vesekõ kockázatát jelentõsen növeli. Akinek volt köve, az tudja hogy milyen rossz...

P. Dude
04-26-2020, 09:12 PM
Eggyet azért senki se felejtsen el. A megadózis tartósan a vesekõ kockázatát jelentõsen növeli. Akinek volt köve, az tudja hogy milyen rossz...

Megint azt mondom, hogy nem tudom. Ezt most olvastam végig: https://www.tenyek-tevhitek.hu/c-vitamin-es-veseko.htm

Számomra meggyõzõen fejtegeti, hogy a C-vitamin nem okoz vesekövet. Persze tõlem okozhat is, laikusként nem tudok hozzászólni. Egyébként elég idegesítõnek tartom, hogy nem lehet világos képet alkotni egy ilyen alapvetõ dologban, mint a vitaminok...

Itt is van egy összefoglaló: https://shop.builder.hu/miert-szedj-c-vitamint-a3760
Ebben azt írják, hogy a C-vitamin akkor okoz vesekövet, ha napi fél liternél kevesebb vizet iszunk. A vesekõ megelõzésére minden gramm C-vitaminhoz minimum fél liter vizet ajánlanak.

Itt is kitérnek a vesekõre: https://shop.builder.hu/c-vitamin-a2788
Haemochromatosis, egy ritka veleszületett vesebetegség esetén biztosan nem ajánlott a sok C-vitamin. Aki pedig hajlamos az oxalátos vesekõre, az fontolja meg, járjon utána a témának. Lényegében semmi biztosat nem tudni... Ha eleve nem mûködik rendesen a vese, akkor valószínûleg van kockázat.

P. Dude
04-26-2020, 09:23 PM
Itt van még néhány tipp, információ:

"A C-vitamin 2-3 óra alatt kiürül a szervezetbõl. Célszerû a folyamatos felszívódású (késleltetett hatású - time release) változatokat (https://shop.builder.hu/c-vitamin/vitaking-vitamin-c-1000-time-60-tab-p5955) választani. Bé verzió, ha nagyobb mennyiséget szedsz, hogy elosztva szeded be a nap folyamán.

A szén-monoxid tönkreteszi a C-vitamint, így a nagyvárosokban élõk növeljék C-vitamin felvételüket.

Több C-vitaminra van szüksége annak, aki fogamzásgátló tablettát szed

A maximális hatás elérése érdekében a C-vitamint egészítsük ki bioflavonoidokkal,kálciummal és magnéziummal.

Az aszpirin szedése háromszorosára gyorsítja a C-vitamin kiürülését, így ebben az esetben tanácsos megnövelni a bevitelt

A ginseng-et (https://shop.builder.hu/ginseng-keszitmenyek/olimp-sport-nutrition-ginseng-vita-complex-30-kap-p11879) célszerû 3 órával a C-vitamin bevétele vagy a C-vitaminban gazdag élelmiszerek elfogyasztása elõtt vagy után beszedni, ez növeli a hatását

Lázas betegségek esetén nõ a szervezet szükséglete C-vitaminból. Fontos megjegyezni azt, hogy amíg a C-vitamin erõsíti az immunrendszerünket, addig az egyszerû szénhidrátok a fehér vérsejtek mûködését akár 6 órán át is 50%-al lecsökkenthetik. Ezért ajánlott a cukros tea, a méz, a cukros citrom, stb. kerülése a meghûléses betegségek elsõ 2-3 napjában. Ilyenkor a legjobb egy szénhidrátböjtöt tartani, esetleg egy kis extra tejsavófehérjét, valamint glutamint bevinni, mert ezzel segítjük a legjobban az immunrendszerünket

Nagyobb dózisú C-vitamin csak tökéletlen vesemûködés esetén okoz vesekövet, ezért az oxalátkõre hajlamosak kérjék ki kezelõorvosuk tanácsát!"

Forrás (https://shop.builder.hu/c-vitamin/vitaking-vitamin-c-1000-time-60-tab-p5955)

P. Dude
04-26-2020, 09:28 PM
Ez pedig a Szendi Gábor honlapjáról fent belinkelt hosszabb cikkbõl (https://www.tenyek-tevhitek.hu/c-vitamin-es-veseko.htm) egy rész:

"12 módszer a vesekõ kockázatának csökkentésére

1. Maximalizálja a folyadékbevitelt. Leginkább gyümölcs- és zöldségleveket fogyasszon. A narancs-, szõlõ- és sárgarépalé nagy mennyiségben tartalmaz citrátokat, melyek meggátolják az urinsav felgyülemlését és a kalciumsók kialakulását is megakadályozzák.

2. Ellenõrizze a vizelet pH-ját. Az enyhén savas vizelet segít megelõzni a húgyúti fertõzéseket, feloldja a foszfát- és struvitköveket is, és nem okoz kalcium-oxalát köveket. Természetesen a vizelet enyhén savassá tételének egyik módja a C-vitamin szedés.

3. Kerülje a nagymennyiségû oxalátbevitelt, ne fogyasszon túl sok rebarbarát, spenótot, csokoládét, vagy fekete teát vagy kávét.

4. Fogyjon le. A túlsúly összefüggésben áll az emelkedett vesekõ kockázattal.

5. Valószínûleg nem a kalcium a valódi bûnös. Az alacsony kalciumszint maga is okozhat kalciumköveket.

6. A legtöbb vesekõ kalciumvegyületekbõl áll, miközben sok amerikai kalciumhiányos. A kalciumbevitel csökkentése helyett csökkentse a túlzott étrendi foszfátbevitelt, kerülje a szénsavas üdítõitalokat, különösen a kólaféléket. A kólafélék nagymennyiségû foszfort tartalmaznak foszforsav formájában. Ez ugyanaz a sav, amit a fogorvosok alkalmaznak a fogzománc feloldására, mielõtt a kötõanyagot használnák.

7. Legalább az amerikai ajánlott beviteli mennyiség szerinti napi 300-400 mg magnéziumot fogyasszon. Akár több is kívánatos lehet az ideális 1:1 arányú magnézium - kalcium egyensúlyhoz. Sok ember, aki "modern" készételeken él, nem fogyaszt optimális mennyiségû magnéziumot.

8. Vegyen be napi két alkalommal jó minõségû B-komplex vitamin készítményt, olyat, ami piridoxint (B6-vitamint) is tartalmaz. A B6-vitamin hiány vesekõképzõdést okoz kísérleti állatok esetében. A B6-vitamin hiánya nagyon gyakori az embereknél. A B1-vitamin hiányát is kapcsolatba hozzák a kõképzõdéssel.

9. Húgysavkõ (köszvény) esetén hagyjon fel a fruktóz fogyasztással és túlzott szénhidrát fogyasztással. Több C-vitamin (és a kávé is! - Sz.G. megj.) fogyasztása segíti a vese húgysav kiválasztását. Ilyen kövek esetén pufferelt (semleges pH-jú) C-vitamint fogyasszon.

10. A cisztinköveseknek (csak 1%-a az összes vesekõnek) alacsony metionin tartalmú étrendet kell tartaniuk és pufferelt C-vitamint szedni.

11. A vesekövességet a magas cukorfogyasztással is kapcsolatba hozzák, ezért fogyasszon kevesebb (vagy semennyi) hozzáadott cukrot.

12. A fertõzések hozzájárulhatnak olyan körülmények kialakulásához, melyek kedvezõek a kõképzõdéshez, pl. túlzottan koncentrált vizelet (lázas izzadás, hányás vagy hasmenés miatt). Gyakoroljon helyes egészségmegõrzési módszereket, kamatostul megtérülnek."

TMIB
02-23-2021, 06:43 AM
Rendeltem egy rakás vitamint.

Multivitamint amiben vegyesen van mindenféle
D-vitamint (a Covid miatt)
Cink tablettát (Immundrendszert erõsíti, elõsegíti a test kémiai egyensúlyát)
Folic Sav tablettát (energia, emésztés, szív, idegrendszer)
L-Arginine kapszulát (segíti a szívet)

Még sose vettem magamnak vitamint, de talán most nem fog megártani.

Esetleg majd beszámolok a tapasztalatokról, ha valakit érdekel.

P. Dude
02-23-2021, 02:35 PM
:thumbup Engem érdekel.

A D-vitaminról egy tipp, egy doki írta (https://www.facebook.com/levente.molnar.562/posts/3868534046498757):

"Szedjetek D-vitamint.

Sokat.

Magyarországon õsztõl-tavaszig majdnem mindenki D-vitamin hiányos.

Sajnos ez egy nagyon elhanyagolt téma, pedig nagyon fontos.

A D-vitamin nagyon fontos az immunrendszer megfelelõ mûködéséhez, de ezen túl még rengeteg pozitív tulajdonsága van (hozzászólásban mellékelek cikkeket)

Úgy vagyunk ezzel, mint pár éve a C-vitaminnal. A hivatalos napi dózis 60 mg volt, most meg ezresével szedjük.

A D-vitamin hivatalos dózisa régen 200 egység volt, az elmúlt évek kutatásai alapján több kell. Én (átlagos testsúlyú felnõttnél) napi 3000 egység szedését javaslom.

De aki eddig nem szedte, az nyugodtan szedhet 10 napig napi 9.000-10.000 egységet is, hogy a raktárak töltõdjenek fel .

Átlagos testsúlyú felnõttnél napi 10.000 egység több hétig tartó szedésének sincs káros mellékhatása.

Napi 4000 egységet meg bármeddig lehet szedni."

Az elején én is úgy csináltam, hogy feltöltésként a 2500 NE-s kapszulából napi kettõt vettem be, mellette ugye a Multi Pro Plus, amiben van 500 NE. Így napi 5000 egység volt a bevitelem. De majd lehet csinálok egy még nagyobb feltöltést, mert az orvos szerint mehet 9-10 ezer NE is 10 napig. Most napi 3000 egységet szedek.

TMIB
11-06-2022, 02:09 AM
Nem feltétlenül vitamin, hanem növényi kivonat, de álljon itt figyelmeztetésnek:

- Aki allergiás a borsra, vagy gyenge a gyomra, az NE vegyen Fekete Mag kivonatot (Black Seed).

Kapszula és olaj formájában is árulják.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kerti_katicavir%C3%A1g

Tegnap bevettem egyetlen egy kis pirulát az asszonyéból. Borsos íze és szaga van. Bevettem, 1 órára rá jött a gyomorfájás. De nem az a kicsit sajgós fajta, hanem az amelyik 30 másodpercenként jön és olyan mintha egy hegyes karóval szúrnák gyomron az embert. És nem is akart elmúlni. Elkezdtem inni a vizet, de nem segített. A hűtőnkben van gyomor-gyógyszer, azt ittam, de az se csinált semmi. Vagy 3 órán át át szenvedtem, aztán úgy döntöttem hogy elmegyek aludni. De felébredtem a fájdalomra. Kb. 6 óra telt el most a szúró fájdalmat felváltotta egy enyhébb fajta maró fájás gyomor-morgással. Ezt valahogy majd elviselem.

Csak mondom hogy óvatosan ezzel a Black Seed növénymag kivonattal mert rám pl. ilyen hatással volt.

varég
11-06-2022, 09:22 AM
Nem feltétlenül vitamin, hanem növényi kivonat, de álljon itt figyelmeztetésnek:

- Aki allergiás a borsra, vagy gyenge a gyomra, az NE vegyen Fekete Mag kivonatot (Black Seed).

Kapszula és olaj formájában is árulják.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kerti_katicavir%C3%A1g

Tegnap bevettem egyetlen egy kis pirulát az asszonyéból. Borsos íze és szaga van. Bevettem, 1 órára rá jött a gyomorfájás. De nem az a kicsit sajgós fajta, hanem az amelyik 30 másodpercenként jön és olyan mintha egy hegyes karóval szúrnák gyomron az embert. És nem is akart elmúlni. Elkezdtem inni a vizet, de nem segített. A hűtőnkben van gyomor-gyógyszer, azt ittam, de az se csinált semmi. Vagy 3 órán át át szenvedtem, aztán úgy döntöttem hogy elmegyek aludni. De felébredtem a fájdalomra. Kb. 6 óra telt el most a szúró fájdalmat felváltotta egy enyhébb fajta maró fájás gyomor-morgással. Ezt valahogy majd elviselem.

Csak mondom hogy óvatosan ezzel a Black Seed növénymag kivonattal mert rám pl. ilyen hatással volt.

Ez a blackseed az nem a fekete kömény?

Mert attól nekem khm. olyan gázképződésem volt, hogy a fél megyét elláttam volna gázzal... :D
A csikarás volt előtte, de a felpuffadás, és fingária, na az kegyetlen volt...

TMIB
11-06-2022, 09:58 AM
De, az a növény. Nem tudom, de én nagyon beteg voltam, még most is morog a gyomrom és a belem. Szerencsére a szúró fájdalom elmúlt, ami hasonló volt a gyomorfekélyes fájdalomhoz, csak ez sokkal rosszabb volt annál.

varég
11-06-2022, 10:40 AM
De, az a növény. Nem tudom, de én nagyon beteg voltam, még most is morog a gyomrom és a belem. Szerencsére a szúró fájdalom elmúlt, ami hasonló volt a gyomorfekélyes fájdalomhoz, csak ez sokkal rosszabb volt annál.

Kicsit átgondolva, kivonatot fogyasztottál, nem a növény magot, így lehetséges, hogy sokkal erősebb a hatása, mint a magnak...

TMIB
11-06-2022, 11:52 AM
Igen, gél kapszulás kivonat.

Ilyen: https://www.walmart.com/ip/Best-Naturals-Black-Cumin-Seed-Oil-500-mg-90-Softgels-Minimum-0-95-Thymoquinone-per-Black-Cumin-Seed-Oil-softgel/157771141

Azt írják rajta hogy "diétához kiegészítő". Hát, működött. Amíg fetrengtem a fájdalomtól, addig valóban nem voltam éhes... :hogymi:

P. Dude
12-29-2022, 07:21 PM
Bizonyíték (számomra), hogy a jól megválasztott vitaminok működnek.

Amíg szedtem a vitaminokat, soha nem voltam beteg. Legutóbb talán 2017-ben vagy 2018-ban, egy alkalommal fordult elő hogy bekaptam valamit.

Na most egy viszonylag rövid ideje nem szedtem vitamint. Erre rögtön elkaptam valamit, torokfájás volt meg láz.

Elkezdtem ipari mennyiségben tolni a vitamint meg a glutamint, és kb. 1 nap alatt elindult a gyógyulás, ma már sokkal jobban vagyok. Semmilyen gyógyszert nem használtam, ill. lázcsillapítót vettem be egy alkalommal éjszakára.

Szóval nálam nagyon látványos a vitamin/glutamin hatása.

TMIB
12-30-2022, 08:46 AM
Én is szedegetem. Nem szoktam elkapni semmit. A múltkor majdnem kipurcantam valami ételkiegészítőtől "black seed". Én nem bírom a fekete borsot, ez az izé meg olyan mint a fekete bors, csak sokkal brutálisabb. Úgy éreztem mintha kést mártogattak volna a gyomromban meg a beleimben, azt hittem belepusztulok. Ittam a gyomorsegítő gyógyszert, a hideg vizet, tejet, hogy kibírjam, de 1 teljes napig csak fetrengtem az ágyban a fájdalomtól... Úgyhogy maradok a normál vitaminoknál, A, B, C, D, stb. a speciális dolgokat meg inkább hanyagolom. :)

P. Dude
06-10-2023, 03:23 PM
(...)

Nekem most ez a napi alap táplálék-kiegészítő szett. Adott esetben kiegészítve mással. :) Mind bio ill. természetes készítmény. Csak pár megbízható cégtől vásárolok, pl. GAL vagy WTN, Life Extension bizonyos termékei.

9351

Nem tartozik szorosan ehhez a topichoz, de elkezdtem az ún. "harcosok étrendjét". Mérlegeltem a pro és kontra érveket, előtte több helyen olvastam róla, pl. Dr. Tihanyi Lászlótól (https://drtihanyi.com/egeszseges-eletmod/dieta/harcosok-dietaja). Eddig jónak érzem, éjszakás műszakok mellett is megy. A táplálék-kiegészítők is ehhez vannak.

És találtam egy jó helyet, ahol előre bejelentkezős alapon vannak 6-8-10 fős edzések, egy nagyon jó oktatóval/edzővel. Ott a bérlettel egyszerre tudok kettlebellezni, jógázni stb., így minden szempontból tökéletes nekem.

P. Dude
06-14-2023, 11:59 PM
Na a "harcosok étrendje" részemről felejtős. Oké hogy működött a méregtelenítés, de már-már túlságosan is (hasmenés). Ettől függetlenül másnak beválhat. Lehet később nálam se lett volna gond (valószínű elkövettem hibákat az esti túlevő szakaszban), de igazából egyáltalán nincs rajtam annyi fölösleg, hogy bármilyen speciális diétát kellene tartanom. Visszatértem a paleóhoz, ami nekem eddig a legjobban bevált, jót tesz a bőrömnek stb.

TMIB
06-15-2023, 02:48 AM
Ne dőlj be a méregtelenítő akármiknek. Bármelyik orvos videóját megnézed ezekről, el fogja mondani mindegyik hogy a hashajtós tea, a kávés beöntés, az ilyen olyan növény, pirula meg a többi - nem fog méregteleníteni.

Ami méregtelenít az a máj és a vesék. Ezek munkáját lehet megfejelni azzal ha kevesebb "mérget" eszel. :beer:

P. Dude
06-15-2023, 02:57 AM
Ja nem, ez egy étrend volt, nem valamiféle méregtelenítő termékek. A napközbeni irányított böjt után valószínűleg túl gyorsan, túl sokat, ill. nem megfelelő ételt ettem az esti túlevési szakaszban, és ez válthatott ki hasmenést.

Aztán rájöttem hogy nem is kell nekem semmilyen speckó diéta. Teljesen jó a paleo, vagyis eszem amikor éhes vagyok, annyi hogy a paleo szerinti ételeket. Plusz edzés, meg néhány jó táplálék-kiegészítő.

TMIB
06-18-2023, 04:07 AM
Akkor én is ideírom ami nekem van.

Egy átlagos multivitamin, Cink tabletták, Folate, Folic Acid, D vitamin kapszulák, L-Arginine és L-Lysine. Immunerősítők, szívnek jók, emésztésnek, immunrendszernek, izomnak, vérnyomásnak...

Nem tömöm őket magamba, de 1-2 naponta beszedegetem. :)

TMIB
06-18-2023, 05:48 PM
Majd el felejtettem, de ilyet is szedek naponta.

https://www.walmart.com/ip/Maca-Powder/873076706

Olyan íze van mint egy kanál virágföldnek, de egy idő után meg lehet szokni, főleg ha tejjel öblíti le az ember. :)

bel
06-22-2023, 04:45 PM
Ne dőlj be a méregtelenítő akármiknek. Bármelyik orvos videóját megnézed ezekről, el fogja mondani mindegyik hogy a hashajtós tea, a kávés beöntés, az ilyen olyan növény, pirula meg a többi - nem fog méregteleníteni.

Ami méregtelenít az a máj és a vesék. Ezek munkáját lehet megfejelni azzal ha kevesebb "mérget" eszel. :beer:

Szia,

Igen, teljesen igazad van, a hetkoznapi ertelemben vett meregtelenitest (tehat amikor a hosszu idon at evett ocska kajakat akarja valaki kompenzalni), csak a vese es a maj tudja megtenni.

A vese fizikailag eltavolitja a verbol a nem oda valo anyagokat, a maj pedig kemiailag atalakitja (rosszabb esetben pedig hozzakoti valamihez, hogy legalabb ne szabadon keringjen a szervezetben).

Akkor, ha hirtelen "igazi" mereg kerul a szervezetbe, akkor se segitenek a csodateak es a csodatablettak. De a hanyas es a hasmenes ilyen esetben segithet azzal, hogy megelozi a mereg felszivodasat.

Bel

P. Dude
06-23-2023, 05:22 PM
Ismét hangsúlyozom: nálam nem volt és nincsen szó "méregtelenítő" kapszulákról, teákról vagy más termékekről.

Lookefiery
07-21-2023, 03:38 PM
Nem rég belefutottam az enzymus nevü "enzim termékekbe",http://enzymus.hu/termekek.html
Itthon nem találtam forgalmazot, most annyira kamu vagy esetleg müködik és pont azért ?
Két honapja szedem elöször Natovéna, aztán megprobáltam a Neprinolt is, pár hét mulva hozza a postás a Serrétia-t is.
Nem olcso 30-40 ropi körül jön ki egy honapra. :(
Itt-ott külföldi formokban lehet rola olvasni de hazai véleményeket nem igen találtam még.
Persze mindenhol csodaszerként van feltüntetve mindenre is jo, én azért szkeptikus vagyok ilyemikkel, de tény hogy ugy vettem észre müködik, a vérkeringésem érezhetöen javult, az izületi gyulladásaim boka térd fájásom is alakulgat
Valaki ismeri esetleg vagy van vele tapasztalata?