View Full Version : Sztoikus blogja - Műveim a Scribd-en — Rengeteg olvasnivaló!
Sztoikus
11-11-2025, 04:54 PM
Hi, kedves mindenki, pár hónappal ezelőtt feltöltöttem az összes regényemet és novellámat (de a filozófiai műveimet is, sőt a VIM szövegszerkesztőről írt könyvemet is) a Scribd-re! Elméletileg mind ingyen elérhető, de nem tudom pontosan, a Scribd hogy működik, elképzelhető hogy regisztrálni kell az olvasásukhoz, és ki tudja, talán az pénzbe kerül. Mindenesetre ____ÉN____ biztos hogy nem kérek pénzt értük, kifejezetten azzal a kapcsolóval töltöttem fel mindet, hogy ingyenes!
Itt a link az ottani profilomra, ahol elvben látható minden művem, persze görgetni-scrollozni kell, mert annyi van belőlük, összesen százvalahány... Szóval itt a link:
https://www.scribd.com/user/874241988/Carnivore-Caveman
(Igen, ott CarnivoreCaveman a nevem, mert a Carnivore diétát követem, s mert az ősemberek a példaképeim).
Megtalálható ott az Összeomlásról írt könyvem is, a minimalizmusról írt is, egy olyan is amit a sztoicizmusról írtam (ennek címe: A Nyugalom és Boldogság könyve), sőt, néhány olyan könyvem is fellelhető ott, ami már angolra is le lett fordítva.
Az igazi nevem Viola Zoltán, de némely művem álnéven került fel, ezek az álnevek:
Fossil Codger
Carnivore Caveman
Harold King
Ez ne zavarjon senkit, mindet én írtam.
Kellemes olvasgatást!
Sztoikus
11-11-2025, 09:49 PM
Na sóval s tetvvel, azt találtam ki, nagy vonalakban, hogy létre kéne hozni egy kis, összetartó csoportot, akik jól értenek a túléléshez és segítik egymást. De ez nem olyan közösség lenne mint amiknek a létrejöttét a deepadaptation-on szorgalmazzák, nem az lenne a fő cél hogy megőrizzék egy faluközösségen belül a „normális” élet LÁTSZATÁT, hanem e közösségnek egy célja lenne: túlélni akármilyen áron is ADDIG, amíg a klímaváltozás miatti felmelegedés el nem olvasztja a déli-sarki jég jelentős részét! Akár mindet is.
ÉS AKKOR ODAKÖLTÖZNI...
Azaz a cél nem az volna hogy tűrhető életfeltételeket teremtsen az a közösség önmagának mondjuk az USA-ban, vagy Európában, stb, hanem, hogy felkészüljön majd az Antarktiszra való kivándorlásra! Ehhez mindenképp kéne legalább 1 hajó, esetleg talán pár helikopter.
Hogy ennek mi az értelme? Hát az, hogy az Antarktisz nyersanyagkészletei még érintetlenek! Ott létrejöhetne ismét egy technikai civilizáció, ami talán bölcsebben bánna a még megmaradt maradék nyersanyagokkal, nem pocsékolná el őket értelmetlenségekre...
Ennek fényében én kifejezetten annak drukkolok, hogy az Összeomlás MINÉL ELŐBB következzék be, tudniillik lehetőleg még azelőtt, hogy elkezdenék kibányászni az Antarktisz nyersanyagait...
Sztoikus
11-12-2025, 12:41 AM
Ez nyilvánvalóan offtopik, ez a kis szösszenetem, de remélem szórakoztató lesz. Íme:
A lovak vallása
A Világot a Nagy Háromszarvú teremtette. Ő teljesen pontosan úgy néz ki mint a lovak, épp csak van három szarva. Ezek mutatják hogy ő a Világteremtő. A lovak tehát a Háromszarvú kedvenc faja, mert őket a saját képére és hasonlatosságára teremtette, alig valamivel csekélyebbnek mint ő maga!
A Nagy Háromszarvú teljesen láthatatlan, nincs szaga, íze, és ha jön, nem lehet hallani. A teste színe olyan amilyennek ő akarja, általában azonban fehér. Bár láthatatlan, de ezt jól tudjuk róla, mert kinyilatkoztatta magáról, abban a korban amikor a lovak még nem tudtak nyeríteni sem, és aki ezt nem hiszi, arra a Nagy Háromszarvú haragszik és megbünteti. Ő a Legerősebb, Leggyorsabb, Legokosabb lény. Olyan erős, hogy akár az emberek legnagyobb ágyúit is képes könnyedén elhúzni. Minden foga ép és vakítóan fehér.
A Nagy Háromszarvú olyan lényeket is teremtett, akik kevesebbek mint ő, de többek mint a lovak. Ezek az Egyszarvúak. Ők nem rendelkeznek anyagi testtel, és egyetlen szarvuk van csak a homlokuk közepén, mindazonáltal máskülönben épp olyanok mint a lovak, de ők is láthatatlanok, érzékelhetetlenek, felfoghatatlanok. Ők főleg arra vannak, hogy a nagyot vétkező lovat vagy embert megbüntessék. Ezt többnyire úgy szokták elvégezni, hogy a vétkes mögé somfordálnak (láthatatlanul természetesen) és belerúgnak egy nagyot, s ettől az illető az úttestre gurul, s ott valami jármű széttapossa, vagy azt is szokták hogy szent szarvukkal beleszúrnak. E szúrás helye nem látszik a testén kívülről, de belül megsérti a szarv a szerveket, s ettől az illető beteg lesz.
Az Egyszarvúakról némely eretnek lovak azt terjesztik hogy tulajdonképpen két szarvuk van de ezek nagyon közel nőnek egymáshoz a homlok közepe táján, s úgy nőnek hogy közben egymás köré csavarodnak, ettől aztán messziről nézve úgy tűnik mintha csak egy szarvuk lenne; ez nagy eretnekség, nagy bűn ilyet mondani, különben is nyilvánvaló hogy e tannak nem lehet igaza, mert hiszen az Egyszarvúak láthatatlanok, tehát senki nem látott még Egyszarvút, vagyis ezek a Nagy Háromszarvútól elrugaszkodott istentelenek nem tudhatják hogy az Egyszarvúak ilyenek lennének! Aki ilyet állít, az nem jut el halála után az Örök Legelőkre, ahol mindig zöld a fű, sosem esik eső, és nincsenek sem emberek, sem ragadozók!
A világot a Nagy Háromszarvú eredetileg kifejezetten azért teremtette, hogy a lovaknak bőséges lakhelyül szolgáljon. Igen ám, de a Nagy Háromszarvú az embereket is megteremtette. Az emberek eredetileg maguk is az égben éltek, az Örök Legelőkön, és ők is testetlen lények voltak, s nagyobbak voltak az egyszarvúaknál, mert nekik két szarvuk volt. De aztán megtagadták hogy rendszeresen fényesre pucolják a Nagy Háromszarvú szarvait és patáit, emiatt a Nagy Háromszarvú büntetésből letörte az emberek szarvait, és lelökte őket ide az alsóbb világba, s arra ítélte őket hogy ha őt nem akarták szolgálni, szolgálják akkor a lovakat! Azóta is arra van ítélve az ember, hogy istállókat építsen, és takarmányt termeljen a lovaknak, egyáltalán, elvégezzen minden munkát, amit a lovak csak nehezen vagy egyáltalán nem tudnának. Hogy ez így van az nyilvánvaló minden kicsit is értelmes ló számára, hiszen az is erre utal, hogy az ember két kézzel rendelkezik, azért hogy e kezekkel dolgozhasson a lovakra, még azon az áron is, hogy eképp a szerencsétlen emberi lények meg vannak fosztva a négy lábon járás adományától, s nem tudnak sebesen futni és szökellni!
Az emberek közt akadnak gonosz lelkületűek, akik nem teljesítik a Nagy Háromszarvútól reájuk kirótt feladatokat és hitványul bánnak a lovakkal. Egy Háromszarvú-félő ló azonban nem szabad hogy erre rúgással és harapással reagáljon, mert biztos lehet úgyis benne, hogy az ilyen embert valamiképp megbüntetik majd a láthatatlan Egyszarvúak. Egyik fő törvénye a lovaknak az kell legyen, amit a Nagy Háromszarvú Szent Csikaja adott neki: „Ne állj ellent az Embernek”! Ez úgyis ajánlatos, mert a rúgdalódzós lovat az emberek hamar megölik...
Sztoikus
11-12-2025, 07:14 PM
A látszólagos kozmikus tágulás alternatív magyarázata: az energia-elszivárgás és a mikroszkopikus méretváltozás hipotézise
1. Bevezetés
A modern kozmológia egyik legmélyebb rejtélye, hogy a világegyetem miért tágul gyorsulva. A megfigyelések szerint a galaxisok egymástól való távolodása nem csupán folytatódik, hanem egyre gyorsabb ütemű. Ennek magyarázatára vezették be a „sötét energia” fogalmát — egy hipotetikus energiasűrűséget, amely az univerzum mintegy 68%-át teszi ki, és amely taszító gravitációs hatásával gyorsítja a tágulást.
Csakhogy a sötét energia létezése eddig semmilyen közvetlen empirikus bizonyítékot nem nyert. Ez sérti az Occam borotvája elvet: ha egy jelenség megmagyarázható anélkül, hogy új, ismeretlen entitást kellene bevezetni, akkor a kevesebb feltevésű modell az előnyösebb.
A jelen tanulmány egy alternatív hipotézist mutat be, amelyben a kozmikus tágulás csupán látszólagos jelenség: az univerzum nem nő, hanem az anyag méretskálája csökken. E méretcsökkenést egy fizikai energiaelszivárgási folyamat okozza, amely az univerzumot alkotó brán rugalmassági energiájának fokozatos „kisimulásával” áll összefüggésben.
2. A standard kozmológiai modell korlátai
Az ΛCDM-modell — amely az Einstein-féle általános relativitáselméletet kombinálja a kozmológiai állandóval (Λ) és a hideg sötét anyag (Cold Dark Matter) koncepciójával — jelenleg a legelfogadottabb keret a kozmológia számára. Ugyanakkor több elméleti nehézséggel küzd:
1. A kozmológiai állandó problémája: a vákuumenergia kvantummechanikai becslése 120 nagyságrenddel nagyobb, mint amit a megfigyelések mutatnak. Ez a fizika történetének legnagyobb eltérése elmélet és tapasztalat között.
2. A „fine-tuning” probléma: a világegyetem látható fizikai állandói (fénysebesség, Planck-állandó, elektron tömege, stb.) pontosan olyan értékűek, hogy lehetővé teszik az anyag stabilitását és az élet kialakulását. Ezen állandók látszólag véletlenszerű rögzítése nem kielégítő magyarázat.
3. A sötét energia természetének ismeretlensége: a modell pusztán matematikailag illeszti be a Λ-tagot, de nem ad fizikai értelmezést rá.
E problémák arra utalnak, hogy a jelenlegi kozmológiai keret lehet, hogy nem a valóság teljes leírása, hanem csupán közelítése egy mélyebb, brán-szintű fizikai folyamatnak.
3. A hipotézis felvetése
Tegyük fel, hogy az univerzum valójában nem tágul, hanem az elemi részecskék mérete csökken.
Ez a csökkenés minden anyagi objektumot érint — atomokat, molekulákat, sőt magukat a mérőeszközeinket is. Mivel mindent arányosan érint, a jelenséget közvetlenül nem érzékelhetjük. Ugyanakkor a távoli galaxisok fényének vöröseltolódását (redshift) úgy interpretáljuk, mintha a galaxisok távolodnának tőlünk — holott valójában az emisszió és az észlelés közti időben az anyagi világ méretskálája zsugorodott.
Más szóval: amit kozmikus tágulásként értelmezünk, az csupán a méretskála relatív változása, nem pedig a tér geometriai növekedése.
4. Energiaelszivárgás és a brán-fizikai interpretáció
A hipotézis szerint az energia nem marad teljesen zárt az univerzumon belül: folyamatosan, de rendkívül lassú ütemben elszivárog a hipertérbe — abba a magasabb dimenziós közegbe, amelyben a mi világegyetemünk (brán) beágyazódik.
A brán-világ modellek (pl. Randall–Sundrum, ekpirótikus univerzum) már felvetették, hogy a mi világegyetemünk egy többdimenziós „membrán”, amely egy nagyobb téridő-szöveten belül helyezkedik el. Ha e brán a keletkezés pillanatában (az Ősrobbanás során) összenyomódott, majd lassan kisimul, akkor ez a kisimulási folyamat természetes módon okozhatja az energia fokozatos „lecsorgását” a hipertér felé.
A hőmérséklet csökkenése tehát nem pusztán a tágulás, hanem a brán-feszültség relaxációja miatt következik be. A kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás (CMB) így nemcsak az ősi plazma maradványa, hanem a brán-energia-diszipáció egyik maradék jele lehet.
5. Következmények és megfigyelési jóslatok
Ha az univerzum valóban zsugorodik mikroszkopikus szinten, akkor több jelenség újraértelmezést igényelne:
1. A vöröseltolódás új értelmezése: nem a fény hullámhossza „nyúlik meg”, hanem az abszolút mérési egységeink változnak.
2. A fizikai állandók lassú driftje: ha az anyagi méretskála változik, akkor a „konstansok” valójában időfüggők lehetnek. Az atomóra-mérések és spektrum-analízisek extrém pontossága révén ezt a jövőben akár kimutathatóvá is tehetnénk.
3. A sötét energia szükségtelenné válik: a gyorsuló tágulás illúzióját a méretskála-változás magyarázza.
4. A neutronanyag-hipotézis megerősödése: ha az energia-elszivárgás lassú, a neutronstabilitás feltételei is módosulhatnak, így mikroszkopikus neutron-csomók (kvázi-„neutroncsillag-morzsák”) hosszú ideig fennmaradhatnak, és ők alkothatják a sötét anyagot.
6. Filozófiai megfontolások
Ez a modell mély összhangban van Occam borotvájával: nem vezet be sem új anyagot (sötét anyag és energia nélkül is működik), sem új erőt, csupán új nézőpontot a méretskálák és energiaáramlás viszonyára.
Továbbá a fizikai állandók esetleges változása enyhíti a „fine-tuning” problémát: nem kell megmagyarázni, miért pont ilyenek az állandók — elég, ha megértjük, miért ezekre az értékekre sodródtak az univerzum fejlődése során.
Végül filozófiai szempontból a modell erősen rokonítható a sztoikus kozmológiával: a világegyetem egységes, önmagából kiáradó és önmagába visszatérő energiamező, ahol minden jelenség a logosz, azaz az anyag-energia-rend egyik megnyilvánulása. Az energia „elszivárgása” nem pusztulás, hanem a brán természetes visszatérése saját egyensúlyi állapotába.
7. Összegzés
A jelen hipotézis — miszerint a kozmikus tágulás illúzió, és az univerzum méretskálájának zsugorodásából ered — új perspektívát kínál a sötét energia rejtélyére. A modell szerint a brán-szintű energia-kisimulás, az energiaveszteség és a mikroszkopikus méretcsökkenés egyetlen folyamat különböző aspektusai.
A következő lépés az elmélet kvantitatív formalizálása lenne: matematikailag leírni, hogyan változna a Planck-hossz, az atom-méret és a fénysebesség az idő függvényében, valamint milyen mérhető következményei lennének e változásoknak a CMB spektrumára és a vöröseltolódás-térképekre.
Akár helyes, akár téves, ez az elképzelés legalább arra ösztönöz, hogy ne tekintsük véglegesnek a jelenlegi kozmológiai paradigmát — hiszen maga a tudomány is egy lassan kisimuló brán, amelyben minden új hullám egy új felismerés lehet.
Rozsomák
11-12-2025, 11:02 PM
Ma megfürödtem. Jólesett. Remélem nem hat ki nagy mértékben a galaxisunkra károsan. Lehet holnap is meg fogok. De nem biztos. Hideg a fürdőszoba.
Sztoikus
11-12-2025, 11:27 PM
Jó, hát kétségkívül örvendetes hír hogy megfürödtél és nem maradtál piszkos, és megtiszteltetésnek érzem hogy ezt érdemesnek vélted tudatni velem, eképp jelezve hogy civilizált ember vagy aki ad önmaga tisztaságára, ez bizonyára annak tudható be, hogy mély benyomást tettem rád az írásaim által, és imponálni akartál nekem. Nagyon szépen köszönöm!
Sztoikus
11-13-2025, 11:19 PM
Sziasztok, átköltöttem egy régi slágert „ellenzéki” szövegre átírva. Nem tudom feltölteni, mert bár csak kb 3.2 MB méretű, de a fórum azt mondja hogy invalid filetype. Kérhetném hogy Mr. Admin beállítsa úgy a fórumot, hogy elfogadjon mp3 és/vagy ogg kiterjesztésű fájlokat is? Mondjuk max. 5 MB méretben?
Feltöltöd Youtubera és ide belinkeled, úgy működik.
Az újonnan nyitott eddigi topicokat átteszem ide, itt saját blogként írhatsz, ahogy a többieknek is van saját topicjuk.
Sztoikus
11-13-2025, 11:56 PM
Évekkel ezelőtt már feltöltöttem, de hamar le is törölték. Mert ugye a kopirájt már annyira széleskörűen van értelmezve, hogy még átkölteni se szabad dolgokat.
Különben is, a Youtube-ra nem lehet zenéket feltölteni, csak filmeket, azaz kéne hozzá videoanyag is, de az marhanagy munka, és minek is, amikor a szöveg a lényeg.
A Youtubera lehet hanganyagokat feltölteni. Egy kép, alatta beszélsz, elmented wmv formátumba és úgy töltöd fel. Én is van hogy csak beszélek a Youtube csatornámon.
Sztoikus
11-14-2025, 12:24 AM
Hát most ezért az egyetlen számért tuti hogy nem fogok jutub csatornát nyitni. Különben is hiába lenne, mondtam már hogy fent volt már, de hamar leszedték.