PDA

View Full Version : Övek, szíjak, paracord öv

Sztoikus
11-11-2025, 06:37 PM
Jó idővel ezelőtt kidobtam már az összes nadrágszíjamat. Fontam ellenben egypárat magamnak paracordból... Nem nehéz, vannak fent erről videók a YouTube-on. Kissé időigényes, pláne a legelső alkalommal amikor még nincs benne gyakorlatod, talán nem is sikerül nagyon szépre, ellenben rém tartós, és így mindig lesz nálad sok paracord szükség esetére...
Ezen „ötletemet” azonban tovább is fejlesztettem. A munkahelyemre jött egy rakás új forgószék, műbőr huzattal a fém karfájukon, ez a huzat cippzárral volt odaerősítve. A főnök mondta hogy ezek nem kellenek mert úgyis csak elszakadnak meg összegyűrődnek majd, csak a baj lenne velük, szedjem le ezeket. Leszedtem... De nem dobtam ki a szemétbe hanem hazavittem mindet! És néhány ilyennel beborítottam a paracord övem egy részét, s ezen huzat és a paracord közé elrejtettem jóegypár vékony drótcsapdát (snare wire trap). Így egyrészt még erősebb az övem, másrészt így mindig van nálam egypár drótcsapda végszükség esetére, ott van a derekamon, s nem foglal el helyet az EDC készletben vagy a BOB-ban, s milyen remek is ez végszükség esetére...

LSVF
11-18-2025, 10:42 AM
Nekem a parakord, legalább is amit itthon lehet kapni, nagy csalódás volt.
Egy normális gatyamadzagnak sem jó!! Basszus belefűztem a gyatyámba, hát nem eloldódik vagy fellazul a kurva anyját folyamat .....???!!!
Hát DE!!
Jó, fontam karkötőket belőlük 4 színben is, de a gatyámból kiindulva nem tudom mit várjak tőle....Régóta szopok vele ilyen formán, csak most eszembe jutott,
ha már így feljött a téma.

Sztoikus
11-18-2025, 12:20 PM
A paracord többsége sajnos Kínában készül, szóval ne várj mást tőle. Nekem is voltak efféle tapasztalataim. Ja, az a „túlélőkötél” vagy minek nevezzem, amiben van a belsejében még horgászdamil is, meg egy rakás minden másféle szál, na AZ IS Kínában készül, ugyanakkor brutálisan túlárazott!
De amúgy a véleményem az, hogy a paracord alaposan túl van hájpolva. Igen, jókora a szakítószilárdsága, hasznos lehet adott esetben. Ellenben ha átnedvesedik, nehéz lesz, nehezen szárad, síkos, megereszkedik, stb. Tényleg nem mondom hogy haszontalan lenne, nekem bevált derékszíjnak, oké. Mély meggyőződésem azonban, hogy biztos lehet találni egy rakás olyan másfajta kötélféleséget, ami ugyanolyan jó mint a paracord, talán jobb is, legalábbis ha nem több száz kilót kell megtartania. Én egy ideje már gyűjtögetem a használt cipőfűzőket, van már belőle minimum két kiló. Kimosom őket, és tök jók mindenfélére, megkötni valamit, vagy bevonni vele valami csövet, nyelet, akármit... És könnyebb bánni vele mint a paracorddal, hizen a cipőfűzők végén ott van az a kis műanyag valami, emiatt könnyebb átbújtatni őket egy lyukon, és nem rojtosodik! És INGYENBE' van, hiszen használt cipőfűzők!

WestBam
11-18-2025, 03:16 PM
Nekem a parakord, legalább is amit itthon lehet kapni, nagy csalódás volt.
Egy normális gatyamadzagnak sem jó!! Basszus belefűztem a gyatyámba, hát nem eloldódik vagy fellazul a kurva anyját folyamat .....???!!!
Hát DE!!

Valósznűleg a csomóval/kötél rögzítéssel van a probléma. A paracord mint sima felületű műszálas zsinór csúszós és csak akkor nem lehet kibontani, ha akarod, egyéb esetekben könnyen bomlik. Murphy :D
Egyébként inkább dizájnelem, mint valóban hasznos anyag. Én is rendeltem elég sokat és sokfélét, szárítónak ez volt a rögztő kötele, egy szezon alatt az uv és az időjárás tönkrevágta

De amúgy a véleményem az, hogy a paracord alaposan túl van hájpolva. Igen, jókora a szakítószilárdsága, hasznos lehet adott esetben. Ellenben ha átnedvesedik, nehéz lesz, nehezen szárad, síkos, megereszkedik, stb. Tényleg nem mondom hogy haszontalan lenne, nekem bevált derékszíjnak, oké. Mély meggyőződésem azonban, hogy biztos lehet találni egy rakás olyan másfajta kötélféleséget, ami ugyanolyan jó mint a paracord, talán jobb is, legalábbis ha nem több száz kilót kell megtartania.
Magas szakítószilárdság, minimális nyúlás, nem szívja a vizet: Dyneema kötelek (https://galco.hu/?search=dyneema). pl. a 4mm vastag 600kg-os szakítószilárdságú.

Sztoikus
11-18-2025, 07:05 PM
Hm, tenk jú veri macs(ka)! Nem is tudtam eddig a dyneema kötelekről... Na, mégis érdemes volt regisztrálnom ide, kaptam végre valami hasznos infót! Köszi!