PDA

View Full Version : Mi számít FELESLEGNEK?!

Sztoikus
11-17-2025, 09:00 PM
Mi számít FELESLEGNEK?! Ez fontos kérdés, mert e fórumon egy másik topikban (ahol ez off-volt) is a vita azon bontakozott ki, hogy merészeltem beírni oda valami olyasmit, hogy:

—A felesleg birtoklása nem dicsőség, nem vagyon, és nem a sikerességünk bizonyítéka, hanem SZÉGYEN!

Szóval, mi akkor az ami FELESLEG?! Nyilván, ami létszükséglet, azaz ami nélkül nem élnénk túl, az NEM felesleg. De sok minden más se, ha szigorúan véve nem létszükséglet is. Na de szerintem Olvasóim hosszas elmélkedések helyett inkább valami konrét listát szeretnének látni, a gyors döntés meghozatalát elősegítendő, tehát íme egy (nem teljes...) lista, ami ráadásul még csak nem is a magamfajta „hardcore” EXTRÉM minimalisták számára van elkészítve (azok, mint én magam is, ezeknél messze szigorúbb szabályok szerint élnek...), hanem az úgymond „normális” minimalistáknak íródott! Rengeteg minden felesleges lehet az alább felsoroltakon kívül is, és temérdek olyasmi van, aminél attól függ hogy felesleges-e, hogy épp milyen életmódot élsz és szakmát űzöl. Nekem például felesleges volna egy zongora, de egy zongoraművésznek nyilvánvalóan nem. Az alábbiak azonban BIZTOSAN feleslegesek MINDENKINEK. Íme:

—Pénzből (beleértve a készpénzt és a bankbetéteket is) az felesleges, ami több, mint amennyit te józan számítások szerint képes vagy elkölteni ÉRTELMES dolgokra az életed hátralevő részében! Oké, senki nem tudja meddig fog élni, számoljunk 100 évet. Fontos az hogy ÉRTELMES dolgokra! Nyilván az isten pénze se elég ha minden hülyeségre elszórod mint például űrturistáskodás vagy arany WC-kagyló készítése. Akármennyi pénzt is el lehet verni. De én ÉRTELMES dolgokra gondoltam! Az se érv hogy de a többi pénzt odaadhatnád a gyermekeidnek örökségként. MINEK?! Hogy elrontsd, elkényeztesd őket?! Többet használsz a gyermekednek, ha nem pénzzel tömöd ki, hanem megtanítod őt TÚLÉLNI, lehetőleg extrém körülmények közt is, és ha megismerteted őt a sztoikus filozófiával...
—Kiterjesztett garancia, jótállás. Úgyse megy tönkre a garancia lejárta előtt, ha meg mégis, és veszel egy újabbat, akkor legalább modernebb és többet tudó cuccod lesz.
—Biztosítások, mint élet- és balesetbiztosítás, vagyonbiztosítás, stb. Ez azért felesleges, mert az esemény amire kötötted, valószínűleg úgysem következik be, ha meg mégis, a biztosító úgyis bebizonyítja majd, hogy valamiért mégse jár neked a pénz. Remek ügyvédeik vannak... Ha mégis fizet, csak egy szánalmas kis összeget kapsz amivel kitörölheted a valagadat, semmire se mész vele, s még ezt is csak hosszas pereskedés után kapod meg, ami rém stresszes dolog. Jobban jársz ha a biztosításra költendő pénzt mindig félreteszed egy külön számlára magadnak...
—A ház akkor felesleges, ha több szobából áll, mint a családban levő személyek száma. Oké, fogalmazzunk úgy, hogy a ház maga ekkor se felesleges okvetlenül (bár felesleges LEHET az egész ház is bizonyos életformák esetén, például „van-life”!), ellenben FELESLEGESEN NAGY.
—Kések és kanalak: Késből megengedett a család minden tagja számára pontosan 1 darab, ESETLEG kettő: egy nagy kés és egy kis kés, PLUSZ annyi további kés, amennyit a BOB-ba vagy az EDC bag-ba bepakoltunk. De az utóbbiak úgyse napi használatra vannak. Hasonló a helyzet a kanalakkal is.
—Poharak: Poharakból fejenkét kettő-három megengedett, plusz azok amik a BOB-ba és esetleg az EDC bag-ba vannak téve. Pohárból amiatt megengedett több darab, mert mi van ha a pohárban épp van valami, de közben mégis készíteni vagy melegíteni akarunk valami mást, na ahhoz kellhet egy újabb pohár. AZONBAN, fontos kiemelni, pohárból CSAKIS olyan megengedett, ami egyrészt fémből van (lehetőleg rozsdamentes acélból), ÉS UGYANAKKOR a füle az oldalához hajtható (vagy rá a tetejére). Ellenkező esetben ugyanis túl törékeny, továbbá ha vinni akarod valahová, túl sok helyet foglalna el.
—Villák: Fejenként 1 darab, plusz 1 darab minden BOB-ba vagy EDC készletbe. Már ez is luxus, egyetlen villa is felesleges, de ennyi még hagyján.
—Tányér: TELJESEN FELESLEGES EGYETLEN DARAB IS. Tisztességes minimalista eleve vagy a nyers carnivore diétát folytatja amihez nem kell tányér, vagy ha főz illetve süt is valamit, megeszi a kaját egyenesen a lábosból vagy a nyársról levágva a falatot. Amennyiben nem egyedül élsz, és az egész családra főzöl, AKKOR SE kell tányér, mert jobban jársz ha tányérok helyett kis fémlábosokba vagy tepsikbe pakolod ki nekik a részüket, persze olyan lábosba vagy tepsibe ami fémből van és a füle/fogantyúja szintén fel- vagy oldalra hajtható.
—Szőnyeg: Felesleges. Csak porfogó valamennyi, és lehetetlen kitisztítani tökéletesen akár porszívóval is, emiatt remek rejtekhelye a baktériumoknak sőt kis férgeknek is. Azaz a szőnyeg rohadtul egészségtelen!
—Képek a falon: Ez is mind felesleges. Csak elvonják a figyelmedet önmagadról, a gondolataidról.
—Ékszerek. Totál felesleges mind, csak drága porfogók, kizárólag hencegésre alkalmasak, s arra hogy valaki megöljön téged értük, vagy legalábbis leüssön és kiraboljon! Meg arra jók, hogy ott üljön bennük a pénzed ahelyett hogy azt befektetnéd, vagy a bankban kamatozna.
—Magassarkú vagy tűsarkú cipő. Kizárólag arra jók, hogy bokaficamot kapj tőlük, de meg is érdemled ha olyan hülye vagy hogy ilyesmit hordasz.
—Pulóverek. Ezek amiatt feleslegesek, mert a hoodie sokkal sokrétűbben használható mint egy pulóver, és nem is olyan kényes.
—Párnák. Egyetlenegy se kell! Használj helyettük egy megfelelően összehajtott hoodie-t, vagy összehajtott télikabátot, vagy egy cippzáros párnahuzatot amit kitömködsz olyan puha dolgokkal mint tartalék zoknik, alsónadrágok, kesztyűk, stb. Én is úgy csinálom.
—Több tartalék élelmiszer, mint amit 3 hónap alatt elfogyaszthat a családod. Ez amiatt felesleges, mert ha jön egy SHTF esemény, és tovább tart mint 3 hónap (sőt, ha akár csak 2 hónapig is eltart...) akkor már úgyis kampec az egész civilizációnak, legalábbis azon a környéken ahol vagy, és úgyis el kell költöznöd, mert hiába van kajád, rengeteg ok miatt úgyse fogsz tudni túlélni.
—Több személyautó, mint ahány tagú a család. Ha van esetleg teherautó is, az nem számít, mert az munkaeszköznek van tekintve!
—Ágy. Abszolút felesleges, sőt kifejezetten KÁROS, mert ELKÉNYELMESÍT, puhánnyá tesz téged! Használj helyette egy vastagabb matracot és kész. Megjegyzem, nekem még ilyenem sincs, szó szerint a kemény deszkán alszom, mindössze egy vékonyka pléd van rajta, az se vastagabb mint 3 mm. Talán két mm sincs...
—Szekrények. Idióta találmány, semmi szükség rá. Használj helyette polcokat, egy polc sokkal olcsóbb, könnyebb össze-vagy szétszerelni, nem kell helyet hagyni arra hogy kinyissuk, azonnal látod hogy mi van rajta.
—Székek és asztalok. Ez is felesleges. Ülni lehet a földön is mint azt a „keleti emberek” teszik, és ez még egészségesebb is! Esetleg ha van műhelyed, abban lehet valami asztal, azért, hogy mellette állva azon szerelgess valamit. Azaz, ekkor az „asztal” tulajdonképpen munkapad. De LAKÁSBA, na abba felesleges.
—Kriptovaluták. Ez azért felesleges mert nem más mint egy komplikált és agyonbonyolított piramisjáték. Jellemző hogy épp vásárlásra a legnehezebben használható. Az Összeomlás esetén egyetlen pillanat alatt elveszti majd az értékét úgyis, mert megszűnnek azok az intézmények, sőt az egész Internet is, amiken keresztül ezen eszközeidet menedzselhetnéd. Ha nem bízol az „igazi” pénzekben, jobban jársz ha veszel néhány gramm vagy akár kiló igazi aranyat.
—NFT vagy más „virtuális tulajdon”. Ugyanaz érvényes rájuk, mint a kriptovalutákra.
—Tévé. Időfecsérlés a nézése, miközben nézed állandóan felesleges vásárlásokra buzdít a reklámokon keresztül, drága, s néhol még adót is kell fizetni utána. Sőt, a modern tévék még LE IS HALLGATNAK téged! Dobd ki azonnal a szemétbe, vagy még jobb ha odaajándékozod a legnagyobb ellenségednek, hadd pocsékolja annak az idejét ez a szerkentyű, amíg az ipse a tévé egyetlen, dülledt, hipnotizáló szemét nézi... Tájékozódni a hírek felől lehet egy számítógépen át is, én is a laptopomat használom erre.
—Amazon Prime Membership. Egy minimalista annyira ritkán vásárol valamit, hogy úgysem tudja kihasználni ennek előnyeit.
—Online előfizetések, például Netflix meg egyén streamingszolgáltatások. Minek?! Temérdek film és/vagy zene elérhető a YouTube-on (meg más kevésbé ismert oldalon is) INGYEN! Úgyse tudod végignézni mindet életed végéig sem!
—Mp3 lejátszó, walkman, CD lejátszó, magnó, rádió, egyéb elektronikus kütyük: mind felesleges, egy jó laptop mindet kiváltja.
—Öltöny, nyakkendő, szmoking, frakk, egyéb ruhák amik csak valami formális alkalomra valók: Persze hogy feleslegesek, hiszen mi a haszna mondjuk egy nyakkendőnek?! Ha meg olyan munkahelyen dolgozol ahol efféle vackok viselése kötelező valamiféle „dress-code” miatt, akkor azonnal mondj fel, s menj olyan helyre ahol nem korlátozzák ilyen undok módon a szabadságodat!
—Amerikai konyha, felszerelve minden bizbasszal. Aki a carnivore diétát követi, annak ez nyilvánvalóan felesleges, de másoknak is az, mert elegendő mindössze egy kis villanyrezsó, és kész! Sőt, ha olyan helyen laksz ahol nem tilos nyílt lángot használni, akkor nyugodtan főzhetsz vagy süthetsz igazi tűzön is, fával. Lehet hogy lassabb, de hangulatosabb, sőt még stresszoldó is.
—Víztisztító berendezések és tabletták. Ez egyszerűen parasztvakítás a szememben, mert rém hamar elromlanak, kimerülnek, sőt annak ami tablettás, az íze is olyan, mint a húgyé. Egyszerűen forrald fel a vizet, és/vagy önts bele pár csepp hipót (amerikaiaknál Chlorox), és várj vagy negyed órát. Ez nemcsak olcsóbb, de még hatrékonyabb is.
—Atombunker építése. Ez amiatt felesleges, mert ha jön egy atomháború, ha azt túl is éled a bunkerben, úgyse jöhetsz onnan ki, nemhogy te de még az unokád se, mert úgyis vége(d) lesz heteken belül a sugárzástól meg ezernyi más ok miatt. De különben is, egy effélének az építését nem lehet eltitkolni, s így azonnal a célpontja leszel a fosztogatóknak, s valahogy úgyis kicsinálnak téged, bunker ide vagy oda. Ha másképp nem, hát eltömik a szellőzőnyílásokat, hogy megfulladj.
—Drága déligyümölcsök (egyáltalán: a nem a környéken termő gyümölcsök és zöldségek) fogyasztása. Sőt, BÁRMILYEN gyümölcs fogyasztása télen, vagy amikor nincs szezonja. Az effélének a megtermelése és/vagy szállítása iszonyatos környezetterheléssel és -szennyezéssel jár! Ez a szememben nemcsak felesleges, de a leghatározottabban SZÉGYEN! Nem azt mondom hogy mondjuk havonta egyszer-kétszer meg ne engedhetnénk magunknak effélét, elvégre gyarló emberek vagyunk, oké. De ennél gyakrabban már NEM!
—Gyűjtemények birtoklása. Például bélyegek, régi pénzek, érmék, porcelánbabák, festmények, drága órák, első kiadású könyvek, autogramok, sportolók igazolókártyái, relikviák, stb. MINEK?! Ott áll a pénzed ezekben a vackokban, ahelyett hogy kamatozna a bankban, vagy befektetnéd, vagy JÓT CSELEKEDNÉL a pénzeddel! Közben meg izgulsz hogy tönkre ne menjen, el ne lopják tőled, stb.
—Diplomatatáskák, vagy bármilyen más táskák, ridikülök. Ez azért felesleges, mert jobban jársz egy megfelelő méretű hátizsákkal, az tartósabb, továbbá, adott esetben használható EDC kit-nek is, vagy kis BOB-nak, „get home bag”-nak, stb.
—Ölebek (például pincsikutyák) és egyéb „kisállatok” (például aranyhalak) tartása a lakásban. Ez amiatt felesleges mert semmi hasznuk, ők se érzik jól magukat ott, az Összeomlás után úgyse tudnád tovább tartani őket (például nem lesz hozzá áram), s ennek is nagy a környezetterhelése. Ha mindenáron kisállatot akarsz tartani, a macska még oké, az végső esetben megél egymaga is, nélküled, az Összeomlás után is. Persze nem a perzsamacska vagy bármi más túlspecializálódott, túltenyésztett szerencsétlenség, hanem az „igazi” macska.
—Bőrönd. Ez is azért felesleges, mert jobban jársz egy nagy hátizsákkal.
—Sífelszerelés. Ez akkor NEM felesleges, ha olyan helyen laksz ahol gyakori a nagy hó. Ha nem laksz ilyen helyen, akkor felesleges és szégyen megvenni arra a három-négy alkalomra amikor életedben összesen elutazol síelni valahová.
—Elektromos késélező eszközök. SHTF után úgyse lesz áram, nem fognak működni. Tanuld meg a késélezést fenőkővel, a saját kezecskéddel!

Kiemelném ismét, a fenti lista egyrészt messze nem teljes, másrészt ez NEM a hozzám hasonló „hardcore” EXTRÉM minimalistákra vonatkozik, hanem a „közönséges” minimalistákra, azokra a szerencsétlen, tudatlan kezdőkre, Nemtudomkákra, zöldfülűekre, greenhorn-okra, akik még csak most ismerkednek a minimalizmussal! Én ennél messze-messze sokkal szigorúbban élek, amint minden más extrém minimalista is. Ez tehát egy nagyon „lightos” lista!

Remélem, e post ha hosszú is, de legalább megfelelően van formázva ahhoz, hogy könnyű legyen elolvasni...

Al Bundy
11-18-2025, 01:58 AM
Te hasonlitasz a középkori szerzeteseket, akik a kolostorok van éltek, és teljes onmegtartoztasi, és szegénységi fogadalmat tettek. Értem én, hogy te ezt az életet választottad, de pl. mit csinálsz mikor haza mész a munkából, mivel kapcsolodsz ki?

Sztoikus
11-18-2025, 04:52 AM
Te hasonlitasz a középkori szerzeteseket, akik a kolostorok van éltek, és teljes onmegtartoztasi, és szegénységi fogadalmat tettek. Értem én, hogy te ezt az életet választottad, de pl. mit csinálsz mikor haza mész a munkából, mivel kapcsolodsz ki?

Szia, nos, kezdjük azzal hogy nem tettem semmiféle fogadalmat, önmegtartóztatásit (ha ezalatt a szexre gondolsz) pláne nem! Már amiatt se tettem semmiféle fogadalmat, mert alapvetően ateista vagyok.
Ez a dolog nálam hogy (extrém) minimalista lettem, szinte magától alakult ki. Oké, biztos van rá jelentős veleszületett hajlamom is...
Lényegében úgy kezdődött hogy mint annyi mindenki más is, alapvetően én is 2 okból tántorogtam ki Amerikába: egyrészt nem értettem egyet az orbanisztáni rezsimmel; másrészt ugyebár gazdag szerettem volna lenni! Ugye milyen ismerős?! Mondhatnánk tipikus...
Na aztán persze gazdag, az biztos hogy nem lettem, de az is biztos hogy messze sokkal tehetősebben élhettem, mint Orbanisztánban bármikor. Olyan finomságokat kajálhattam amiket soha meg nem engedhettem addig magamnak, és majdnem minden „jó cuccot” meg „kütyüt” összevásárolhattam, amire csak vágytam valaha is! De azt is amire addig nem is vágytam...
Na és ez ment egy darabig, és nem tagadom hogy eleinte nagyon kellemes volt. Idővel azonban azt vettem észre, hogy JÉÉÉ... Cseppet se vagyok boldogabb, mint amikor még Orbanisztánban éltem nagy szegénységben!!!!!
Hm... Sőt, visszajött a mély depresszióm is, ami Orbanisztánban is kínzott... S ami elmúlt az USA-ba való érkeztemkor, de hát aztán visszatért...
ÉS EZ NEKEM NEM TETSZETT. Keresni kezdtem, mit tehetek az ügy érdekében. Végül rátaláltam a minimalizmusra... Hogy hogyan, az nagyon hosszú történet, nem titok, le is írtam egy könyvemben, de nem hiszem hogy beleférne ide, a megengedett hozzászólási hosszba.
Szóval nekikezdtem hogy minimalista legyek, nem tagadom hogy én is szkeptikus voltam ezzel eleinte, de már az első bátortalan lépéseknél is azt tapasztaltam, hogy hm, tényleg mintha jobb lenne a hangulatom... Erre jobban belemerültem. majd még jobban és mégjobban... És annyira, hogy rájöttem, a YouTube „minimalista influencereinek” többségét én már nem is tartom minimalistának, mert a videóikon látottak alapján teli van a kéglijük olyan cuccokkal, amiket eszem ágában se lenne megtartani!
Na de ugye a minimalizmusnak több „válfaja” van, s hát úgy tűnik nekem az „extrém” verzió „jött be”... Ami persze hogy nem csoda, a túlélési hobbimhoz meg a carnivore diétámhoz ez nagyon illeszkedik!

Na most hogy mit csinálok idehaza, mivel szórakozom, ilyesmi? Hát, többnyirre a következő dolgokkal:

1. Azon töröm a fejemet, miként lehetnék MÉG MINIMALISTÁBB. Mert bár már eljutottam oda hogy minden lényegesnek tartott cuccom belefér mindössze 2 hátizsákba, egy 100 literesbe és egy 22 literesbe, de ezt még mindig sokallom, a súlyukat pláne, mert az összesen 45 kg.
2. Írok. Regényeket, novellákat (többnyire sci-fiket és fantasy-kat), filozófiai könyveket, pár számítástechnikai könyvet is írtam már... Mert Orbanisztánban programozó voltam. Most itt az USA-ban persze nem. Eddig összesen 66 regényt írtam, és regénynek csak a 60 ezer szónál hosszabbakat tartom. De van 200 ezer szónál hosszabb is, több is. Az átlagos szószáma a műveimnek kb 75000, de csak amiatt ilyen alacsony, mert ebbe MINDEN bele van számolva, és a novellák lehúzzák az átlagot. Összesen a műveim kábé 9 azaz kilenc MILLIÓ szóból állnak! És ez a filozófiai és számítástechnikai könyveim NÉLKÜL értendő!
3. Programozok, csak úgy, hobbiból. Írtam saját programnyelvet is, egy szkriptnyelvet, most is abban írt szkriptek működtetik a laptopom számos funkcióját.
4. Edzem magamat, például kiülök a mínusz sokfokos hidegbe csak egy vékonyka melegítőnadrágban és egy szál ingben, és gyakorolom a Tummo meditációt. (Emiatt is röhögök az olyan beszólásokon, hogy ki ne bírnám a telet mondjuk Montanában egy sátorban. Remek 4 évszakos sátram van, de anélkül is simán menne. Aki ilyesmit ír nekem, annak fogalma sincs róla, hogy ilyesmit már hányszor végigcsináltam, pedig akkor még a Tummót se ismertem).
5. Gyakorolom a mongol/tibeti torokéneklést, már egészen jól megy. (Leginkább khargyraa stílus).
6. Általában véve, meditálok. Ehhez nem muszáj vallásosnak lenni...
7. Természetesen a túlélést is gyakorlom, például csapdák készítését, mindenféle csomók kötését, akármit.
8. Néha nézegetek minimalizmusról vagy sztoicizmusról vagy túlélésről szóló videókat az interneten, hátha rálelek még valami jó ötletre bennük, a tudásomat tökéletesítendő. E fórumra is ezért regisztráltam, mondjuk egyelőre még semmi újra nem bukkantam itt, de ki tudja, hátha valami gyöngyszemre lelek a jövőben, ez nem kizárható... elvégre az biztos hogy én se vagyok mindentudó, sőt! És persze nem rossz ha beszélgethetek hasonlóan gondolkodó illetőkkel az anyanyelvemen. Persze, nem mindenáron...
9. Mint említettem, nézegetek sztoicizmusról szóló videókat is, de e témában a fő tájékozódási módszerem inkább a könyvek olvasása. ANGOLUL IS, nemcsak magyarul. Az az igazság hogy a beszélt angolom eléggé Tarzan-like, azaz véletlenül se tökéletes (sőt...), de ami az írottat illeti, az már majdnem anyanyelvi szintű, legalábbis ami a megértést illeti. Simán elolvasok sci-fiket is angolul és tudom élvezni. Bár az utóbbi időkben már sajnálom ilyesmire az időt...
10. Egy időben játszottam a didgeridoo nevű hangszeren is, de már abbahagytam, meguntam.
11. Csinálok kis projekteket is a túléléshez, azaz fontam magamnak paracordból derékszíjat például, csináltam magamnak kést csontból, stb.
12. Terveztem emberi mesterséges nyelvet is. Csak úgy magamnak, illetve a műveim háttéranyagául. Jobban ki van dolgozva, mint Tolkien tündenyelvei.
13. Ezen említett nyelvnek megvan a saját írása is, sőt számítógépre telepíthető TTF fontkészlet is van már hozzá.
14. Nagyon szépen tudok dallamokat fütyülni kisgyerekkorom óta, az is nagyon szórakoztató.
15. Nyaranta gyakran ások ki földigilisztákat is, hogy azok evését is gyakoroljam. Már egyenesen étvágygerjesztőnek tartom őket, legalábbis a jó vastagokat, kövéreket. Nem tudom mi az oka, de a vékony giliszták valahogy nem vonzanak...
16. Rovarokra is vadászom, azokat is megeszem, csemegének. Idén nyáron errefelé nagy kabócarajzás volt, hú hogy akkor mennyi rengeteg kabócát elkaptam és megettem... nyersen, igen! NAGYON FINOMAK, igazi csemegének tartom őket, a rákhoz hasonló ízük van!

Szóval látható, van BŐVEN szórakozási lehetőségem!

Szegénységi fogadalmat se tettem. Ha tetszik valami, ha értelmét látom, simán megvásárolom. Nincs miatta lelkifurdalásom. De alig valami tetszik meg... Mert ugye minek is nekem ez meg az, amikor EDDIG IS remekül megvoltam az új cuccok nélkül?!

Nekem ez az élet nem megterhelő. Nem kell hozzá holmi „akaraterő”. Én ezt ÉLVEZEM! Örvendek hogy végre ráleltem ezen életmódra, bárcsak lett volna annyi eszem, hogy már fiatalon is belevágjak...

Ja, meg az is a szórakozásaim egyike, hogy akinek csak tudom, elmondom a minimalizmus, a sztoikus filozófia és a (nyers) carnivore diéta előnyeit, hátha valaki hasznára lehetek ezzel... Nos, bevallom teljes őszinteséggel, eddig nem értem el nagy sikereket mások meggyőzését illetően! Na de ez nem csüggeszt el, mert nekem mint sztoikusnak nem az a lényeg hogy holmi „sikert” érjek el, hanem csak az, hogy az általam jónak tartott ügyek érdekében a tőlem tellő legjobbat tegyem meg... Ha így teszek, nyugodt a lelkiismeretem!

LSVF
11-18-2025, 10:55 AM
"Nekem ez az élet nem megterhelő. Nem kell hozzá holmi „akaraterő”. Én ezt ÉLVEZEM! Örvendek hogy végre ráleltem ezen életmódra, bárcsak lett volna annyi eszem, hogy már fiatalon is belevágjak...

Ja, meg az is a szórakozásaim egyike, hogy akinek csak tudom, elmondom a minimalizmus, a sztoikus filozófia és a (nyers) carnivore diéta előnyeit, hátha valaki hasznára lehetek ezzel... Nos, bevallom teljes őszinteséggel, eddig nem értem el nagy sikereket mások meggyőzését illetően! Na de ez nem csüggeszt el, mert nekem mint sztoikusnak nem az a lényeg hogy holmi „sikert” érjek el, hanem csak az, hogy az általam jónak tartott ügyek érdekében a tőlem tellő legjobbat tegyem meg... Ha így teszek, nyugodt a lelkiismeretem!"

Nyilván nem értünk egyet dolgokban, DE.
Aki idáig eljut, hogy igazán azt csinálja és teljes mértékben úgy ahogy szeretné/akarja és nem mellesleg lehetőség is van rá, akkor hajrá.
Nyilván nekem is vannak/voltak elképzeléseim a jövőbeli életvitelemmel kapcsolatban, de sem bátorságom, de leginkább lehetőségem nincs rá.
Amióta lett egy kisfiam, át is íródott minden. Most ő a legeslegfontosabb a világon és az, hogy amit én tudok azt tudja ő is.
Tehát marad az, hogy abból hozom ki legjobbat és legtöbbet ami van. És már lett segítségem is hozzá, gyorsan tanul és tök ügyes. Kis szakembör.
Szóval űzzed csak, ebből is tanultam valamit legalább.

Sztoikus
11-18-2025, 12:37 PM
Nem tudom, benned férfit vagy nőt tisztelhetek-e. Ez amiatt jutott eszembe, mert a nők esetén nehezebb dolog felkészülni az Összeomlásra. Most nem részletezem ki (persze megtehetem ha lesz rá igény...) de így van, a nőknek nehezebb.
Ami a gyermekeket illeti, na tessék, a gyerekjátékokról is elfeledkeztem, nem írtam le hogy azok is feleslegesek! A helyes megoldás helyettük az, hogy legyenek minél többet a szüleik közelében, és tanulják meg apucitól és anyucitól a mindennapi élet furfangjait! A TÚLÉLÉSI TRÜKKÖKET PLÁNE!
Tanulják meg, hogy nem a tárgyakon, a vicikvacakokon kell legyen a hangsúly, hogy nem az az öröm és gazdagság, ha sok felesleges kacatot sikerül megszereznünk és birtokolnunk!

LSVF
11-20-2025, 01:55 PM
Feleségem kicsit más, ő apránként jön rá dolgokra, kisegítem tésztával pl.... :-)))), ja, de jó hogy van itthon...!! :-DD
De a gyermeknek nem mindig elég ám, ha csak mi vagyunk vele és mi szarjainkal is "játszik". Még jó hogy van 3 akksisfúróm, mert fel kell szerelnem egyet, persze csavarozósra, hogy ő is tudja űzni az ipart.
Felesleges? Lehet, de mégsem, mert az élet felülírja a felesleget ebben az estben (is).
más gyereknél meglát valamit, pl egy tűzoltó autót, ember, az ám sokk hogy neki nincs és szerezni kell egyet....
De ez ilyen, egy kisebb hátizsák játékkal indulunk vidékre vagy a mamáékhoz, mert kurvabiztos, hogy az kell ami nincs ott, nem beszélve a csendről és nyugalomról amit egy ilyen gyermektúlélő szett nyújt adott esetben!!
Az már nem is olyan felesleges nekem elhiheted.
Ja, nem beszélve a műhely felszerelésemről, mert nekem kellenek azok a cuccok, mert használom, és boldoggá tesz, hogy sok mindenem van és nem kell embert hívni vagy kölcsönkönyörögni. Már nem is felesleg....
De a TE életviteled nem az enyém, így nincs is miről beszélni tovább.
Szóval...maradok tisztelettel. :-)

Sztoikus
11-20-2025, 10:26 PM
Biztos hogy nem azonos az életvitelünk. A tied, az nagy valószínűséggel hellyel-közzel „normális” lehet, ahogy a normalitást manapság értik. Biztos te is kilógsz a sorból valamennyire, elvégre prepper vagy, azt mondod magadról, másképp nem lennél itt e fórumon. A többségre ez nem jellemző, szóval már te is „divergens” vagy az életmódodat tekintve, de, nagy vonalakban, azért ezt még talán mondhatjuk „normálisnak”.
Én 60 éves vagyok, s nagyjából öt-hat évvel ezelőtt kezdtem ezt az életmódot. Vagy talán 8 éve? Mindegy, szóval nagyjából ennyi ideje. Azt megelőzően minden erőmmel igyekeztem „normális” lenni, „normális” életet élni. Ami ugye nem más, mint a KISPOLGÁRI élet.
NEM SIKERÜLT.
Úgy értem, persze éltem, nem haltam meg, nem is bűnöztem, stb, eleget tettem amennyire tudtam – s nagyjából sikeresen – az olyan kívánalmaknak hogy legyek „jó munkásember”, „becsületes dolgozó”, „szorgalmas diák”, „tartsak lépést a fejlődéssel”, legyek „jó férj”, meg „jó apa”, meg ugye ügyeskedjek hogy legyen több pénzünk, de persze úgy ügyeskedjek hogy közben mégis maradjak becsületes... (na ez nettó lehetetlenség, de hosszú lenne kifejtenem, miért).
Szóval igyekeztem ahogy csak bírtam. Az USA-ba is ilyesmik miatt mentem ki (meg mert nem értettem egyet az orbanisztáni politikai helyzettel).
Aztán ELEGEM LETT AZ EGÉSZBŐL. Rádöbbentem, hogy egész addigi életemben nagyjából sosem voltam BOLDOG, néhány egészen rövidke időpillanatot kivéve!
És főleg az a fontos hogy rájöttem, még ha eleget teszek is netán minden követelménynek, akkor SEM leszek boldog, hiszen lám, itt az USA-ban sokkal több a pénzem mint Orbanisztánban volt, és MÉGSEM vagyok boldogabb!
Na, akkor érdemes talán agyonhajtanom magamat az ennél is több pénzért?! Mi a garancia rá hogy akkor már boldog leszek?! Mert szerintem semmi...
Szóval rájöttem, más megközelítést kell találnom. És megtaláltam. Ezt, ahogy most élek, az extrém minimalista életformát, plusz persze egy csomó minden mást is ami jól passzol ehhez: a carnivore diétát, sztoikus filozófiát, túlélési trükköket, meditációt, ilyesmiket.
Azóta jól érzem magamat. Bárcsak lett volna már ifjúkoromban is annyi eszem, hogy ezekre rájöjjek...

LSVF
11-21-2025, 07:04 AM
Nálam is van az a határ, hogy már nem hajszolom a több pénzt, valamit valamiért.
Szabad időt pénzért? Ó NEM!
Maszekolni nem tudok, mert nem vagyok egy ász szakember semmiben, a jelenlegi munkaidő és család mellett meg nem is akarnék ha tudnék se.
Még bőven nem volt gyerkőc, egy volt főnököm megkérdezte maradnék e kicsit tovább plusz pénzért?
Simán nemet mondtam, csak nézett.. mondjuk utáltam ott lenni ez hozzá tartozik.
A mostani meló helyem nem egy űberjófizető cég, de mással kárpótol: intézhetem a dolgaim munkaidőben és leléphetek korábban is következmény nélkül és ügyeskedni is tudok saját részre.
Ez is sokat számít. Nekem.

Sztoikus
11-21-2025, 12:16 PM
Egyáltalán, most gondolj bele, írtam hogy 60 éves vagyok. Mi a ráknak erőlködjek most már ebben a korban a sokkal több pénzért, vagy úgy általában azért, hogy elérjek BÁRMIT IS, ami alapvetően nem tőlem függ, vagy legalábbis nem függ CSAK tőlem, teljesen?!
Márpedig (a sztoikus filozófia is erre tanít...) a legtöbb dolog nem tőlünk függ, egyszerűen mert más emberek is beleszólhatnak (és bele IS szólnak!).
A helyzet az, tudod, hogy bár a carnivore diéta nagyon jót tett az egészségemnek, de azért a 60 év az akkor is hatvan év. Ki tudja, meddig élek még... az biztos hogy örökké, na addig tutira nem! Reálisan nézve esetleg megélem a 80 évet jó vagy legalábbis tűrhető egészségi állapotban. Ha pechem van akkor azonban a hetvenet sem. De még ha feltételezzük a 100 év megélését is, na akkor is az van hogy lényegesen kevesebb van már nekem hátra, mint amit eddig összesen éltem.
Ez amiatt fontos, mert nehezen tagadható, bármi amit még megszerezhetek az életem során, legyen az akár pénz, akár cuccok, akár hírnév, az annál KEVESEBBET ér nekem, minél kevesebb ideig élvezhetem, márpedig minél öregebb vagyok, annál kevesebb van hátra az életemből, tehát annál kevesebb ideig élvezhetek BÁRMIT IS, szóval ahogy öregszem, bármiről is legyen szó de annál kevesebbet ér nekem. Ha azonban annál kevesebbet ér, akkor annál kevesebb erőfeszítésre méltó, s így értelemszerűen annál kevesebb ingerenciát, vágyat érzek a megszerzésére!
A célom tehát nem az, hogy minél több izémizét megszerezzek, hanem hogy a már meglevő cuccaim által, no meg persze a saját képességeim által (legyenek azok akár fizikai, akár szellemi képességek) minél több örömhöz, boldogsághoz jussak!
Amit itt fentebb leírtam, na az különben nem más, mint lényegében a sztoicizmus 4 Nemes Alapelve közül a „Memento Mori” nevűnek a gyakorlati alkalmazása és elmagyarázása hétköznapi nyelven...