PDA

View Full Version : Balta vagy Nata?

Sztoikus
11-25-2025, 07:07 PM
Na sziasztok megint, itt a legújabb, a mai napra rendelt agymenésem! Sóval s tetvvel, hehehe... ugye minden BOB-ba nagyon ajánlanak baltát. Nekem is volt, ráadásul fémnyelű, egy Estwing, nagyon elégedett voltam vele. De mert a BOB térfogata korlátozott, az meg hogy mekkora súlyt tudok elcipelni pláne, így végül megváltam tőle... mert rátaláltam a natára! Egészen pontosan, ez egy „Silky Nata Outdoor Edition Hatchet”, 240 mm élhosszú pengével... brutálisan erős jószág! Nem teszek be linket, biztos megtaláljátok az Amazonon. De az Ebay-en is valószínűleg. Jelenleg 132 dolcsi, persze lehet ám hogy Orbanisztánban drágább, plusz szállítási költség...
Szerintem messze jobban használható, mint egy balta. Könnyebb vele a vágás, stb. Lényegében machete helyett is beválik, nyilván persze nem a magas fű ellen, de sűrűbb aljnövényzetben, kisebb ágakat lecsapdosni, stb. Kipróbáltam, remekül lehet vele szikrákat is csiholni ferrorodon. De végeredményben késként is használható, némi megszokás után. Húsfeldolgozáshoz is, kisebb csontokat elcsapkodandó.
Nyilván, 1 hátránya van: nem igazán okéságos arra, hogy ezzel verjük be a sátor cövekeit a talajba... de ez nem zavar, mert arra a célra úgyis van egy GeoHammer-em, ami a kőműveskalapács ultramodern, ultra-de-luxe verziója, azoknak a sok pénzzel rendelkező újgazdag sznoboknak mint én is vagyok, akik nem tudják már mire elszórni a fölös bevételüket... persze e GeoHammer is fémnyelű, az olyanokban jobban bízom.
Szóval aki megengedheti magának, szerintem tegyen egy próbát a Natával, remek és nagyon kúl cucc, esélyes hogy igencsak meg fogja szeretni!