PDA

View Full Version : Ahhoz, hogy életben maradj...

Don't Panic
03-31-2013, 07:42 PM
Elõzõ témaindításomban már kifejtettem, hogy nem tartom életszerû képnek vagy megoldásnak, hogy a mai városi ember majd kiszalad egy balhé esetén a Természetbe és ott „jól túlél”, amíg a dolgok újra rendezõdnek. Ez utópia és minden, csak nem logikus és felelõsségteljes gondolkodás. Kezdjük azzal, hogy a Természetben a városi ember számára megszokott komfort nincs meg! Ezenfelül mindenért meg kell dolgozni! Harmadsorban odakint egyetlen hiba is elég ahhoz, hogy a természetes szelekció újfent beinduljon! Ezt bánnám a legkevésbé! :) Sokszor tapasztalt, több évtizede a Természetben barangoló és kikapcsolódó emberek is kerülnek bajba. Ritkábban életükkel fizetnek hibájukért figyelmetlenségükért. Akkor mennyi esélye lenne egy ellustult konzumidiótának odakint? (kb. mint az egylábú sündisznónak az autópályán)Nem azt mondom: A Természet mindennel el tud látni bennünket – ahogyan azt már Dream Walker jól kifejtette. Ehhez azonban rengeteg tanulásra van szükség! Felsorolni is nehéz volna, hogy odakint mekkora tudáshalmazzal kell rendelkezni, ahhoz, hogy életben maradási esélyeidet növeld. Csak egy pár dolog, amit kíváncsi volnék, hogy azok a prepperek, akik a Természetbe készülnek tudnak-e: Magyarország fafajtái (éshonos és betelepített), rostszerkezetük, terhelhetõségük, megmunkálhatóságuk, fûtõértékük, fásszárúak, cserjék felhasználhatósága, vadon termõ ehetõ növényeink, ehetõ és mérgezõ gombák, gyógynövények és a belõlük készíthetõ fõzetek, növényeink egyéb hasznosítása (enyvkészítés, iható nedvek, stb.). állatok életmódja, szokásai, elejthetõsége, feldolgozása, ehetetlen részek hasznosítása, vadászat (nem lesrõl, távcsöves puskával), csapdázás, halászat, horgászat, idõjárási jelek megfigyelése, szagok jelentése, terjedése és az ebbõl következtethetõ infók. Órákig folytathatnám a sort. Ez mellett pedig az alázat, a megfigyelõképesség, felismerõérzék, az alkalmazkodás, improvizáció, logikus gondolkodás és következtetés, valamint a szervezõkészség szintén alapkövetelmény a vadonban. Pl. az a városi ember, aki a betondzsungelben is gõgös és önzõ az kint is azt fogja gondolni, hogy õ hugyozta a Golf-áramlatot és megpróbálja a Természetet is így kezelni...ideig-óráig. :))) Nem baj! A dögevõk jól laknak és eggyel kevesebb zombi.

A fenti követelményeken kívül vannak olyan szabályok, amiknek a betartása nélkül valaki hiába is rendelkezik a már említett tulajdonságokkal és a legjobb szándékkal közelít az anyatermészethez, szintén rábaszarintás lesz a vége. Sokszor jókat mosolygok magukat „szagembereknek” beállító jutyúb janicsárokon, hogy rögtön az élelemért aggódnak odakint. Nem véletlenül említettem felsorolásomban a fákat, fásszárúakat és cserjéket, valamint azok hasznosíthatóságát és fûtõértékét! Ugyanis az elsõ számú kérdés amiért aggódni kellene a vadonban az az, hogy befagy-e a segged? Vagyis a menedék és a tûzélesztés még az iható víznél is fontosabb. Nem is beszélve az élelemrõl!
Tehát, ha valaki továbbra is gondolkodik a vadonbéli alternatíván, akkor annak a hármas szabállyal kellene elõször tisztában lennie! Ez a következõ:
hozzávetõlegesen
3 perced van levegõ nélkül,
3 órád extrém idõjárásnak kitéve (mindegy, hogy hideg vagy perzselõ forróság)
3 napod ivóvíz nélkül és
3 heted élelem nélkül, hogy exitálj.

Ebbõl már látszik, hogy milyen sorrendben kellene gondolkodni és szervezni! Ezenfelül nem véletlenül említettem a gyógynövényeket és a belõlük készíthetõ fõzeteket. Ugyanis, ha kint elkap bennünket valami, ott nincs 24 órás patikai ügyelet. Legyen az csak egy egyszerû fogfájás! De, még az FM 21-76 is azt tanítja különleges alakulatok tagjainak, hogy bármilyen is legyen a szituáció, amennyiben sérült vagy azzal törõdj elõször!!! Meg tudná-e nekem mondani az a prepper, aki a Természetbe készül B terv gyanánt, hogy van-e Magyarországon vérzéscsillapításra használható növény és ha igen, melyik az?

cereal killer
03-31-2013, 08:43 PM
Bár nem tervezem a természetben való indiánozást, de jó a kérdés meg kell hagyni!Tán a diófa illetve vadmálna levele? Abból indulok ki, hogy sok benne a csersav, és az összehúzó hatású. A lándzsás útifüvet legendásan sebkezelésre használták, de hogy fertõtlenítõ vagy vérzéscsillapító tulajdonsága miatt, nem tudom.

Az a gond ezzel, hogy marha hasznos, de ezt nagyon nehéz gyakorolni, készségszintû elsajátítására nem nagyon van ötletem.

Don't Panic
03-31-2013, 09:32 PM
A lándzsás útifû valóban a listán van. :thumbup
Emellett régebben használták a közönséges pásztortáska fõzetét is. De, az anyarozs vagy másnéven varjúköröm alkaloidáinak felfedezése óta inkább azt alkalmazzák megbízhatóbb hatása miatt. Készségszintû gyakorlása valóban nehéz, de már a tudás és a növények felismerése is sokat segíthet. Ezért mondtam egy másik hozzászólásomban, hogy az ismeret, a készségek és a gyakorlat az, amire bármikor számíthatunk.

Don't Panic
03-31-2013, 09:47 PM
Na, csak közben másik topicot olvastam. Egyébként a diófa levele is jó, ahogyan mondtad. Apróbojtorjánnal keverve igazán kiváló erõs menstruációs vérzések esetén is és az Apróbojtorján vérképzõ hatásával segíteni lehet az elvesztett vér pótlásában. De, mondom a legprofánabbat: Kocsányos és Kocsánytalan tölgy! A legdurvább vérzések elállítására használatos. 2 dkg tölgyfakéreg õrleményt egy liter hideg vízbe kell beáztatni éjszakára. Másnap lassú tûzön fõzzük ezt a levet, 20 percig. Amikor lehûlt, leszûrjük, és lassan kortyoljuk. Napközben és éjszaka is lehet inni. Azonnal érezhetõ a hatása. Még van jó pár növény, de ez már lehet, hogy inkább az egészség topicba illik. ;)

cereal killer
03-31-2013, 10:14 PM
Van egy könyvem, nagyanyámtól kaptam nagyonrégen. Varró Béla: Gyógynövények gyógyhatásai. 30-as-40-es évekbeli könyv, a háború alatt minden pénzt megért...Nagyon vastag, nagyon igényes mû, azt hiszem van neki újabb kiadása is, ha valaki meg akarja venni.

A tölgyfakérges módszerrel egy baj van. Egy súlyos vérzésnél nem túl nagy segítség, ha egy egész éjszaka kell a gyógyír elkészítéséhez :-)

Don't Panic
03-31-2013, 10:23 PM
Ez igaz. Biztos van azonban más elkészítési és alkalmazási módszer is. Csak most a többezer receptbõl ez jutott eszembe. Nekem a Rápóti-Romváry szerzõpáros '77-es könyve van meg. Arany árában sem válnék meg tõle. A te általad említettre majd ránézek Antikváriumban.

Don't Panic
03-31-2013, 10:26 PM
A book.hu (http://book.hu/konyv/1074/Gyogynovenyek-gyogyhatasai.html)-n van is nekik 250 kemény magyar pénzért. Asszem ki kell nyitnom a pénztárcámat. :D

cereal killer
03-31-2013, 10:33 PM
Jól indikálja a magából kifordult, értékvesztett társadalmat, hogy egy ilyen könyv ennyi pénzbe kerül.

Trendo
04-01-2013, 07:40 AM
Nekem a Rápóti-Romváry szerzõpáros '77-es könyve van meg. Arany árában sem válnék meg tõle.
Én is abból sajátítottam el az alapokat. Hiába ajánlgattam ismereteimet, még a barátaim is legfeljebb afféle bogaras különcnek tartottak. Aztán mikor megjelent a kókler Maria Treben, lényegesen szûkebb szakmai ismeretekkel, de szenzációhajhász tálalásban, akkor bezzeg mindenki beindult :) Most teli van a net gyógynövényes "ismeretekkel". Vigyázzatok, a zöme az egyikrõl másikba másolt, tényleges tudás nélkül, kritikátlanul továbbadott "tudomány!"

Kamionos
04-01-2013, 12:08 PM
Jól indikálja a magából kifordult, értékvesztett társadalmat, hogy egy ilyen könyv ennyi pénzbe kerül.

Reális az értéke a mostani társadalmi struktúrában. Per pillanat szinte semmi szükség egy ilyen könyvre az átlagpolgár szemszögébõl.

Don't Panic
04-01-2013, 12:24 PM
Lehet, hogy valakinek eszébe jut - nekem most az Istennek sem: volt egy filmbeli jelenet, amiben egy fehér csóka bajba került, csúnyán megvágta magát. Valami vadonbéli fószer leveleket aprított össze apróra, majdhogy nem pépesre és azt kente a sebre aztán az egészet betekerte nagyobb levelekkel. Ezt cserélgette naponta. Gondolom valami ilyesmi "gyorsabb" megoldásra céloztál cereal killer?
Egyébként a közönséges cickafarkból (a fehér virágúból) készíthetõ hasonló kenõcs, amit aztán vihetünk magunkkal bárhova. Mindössze sótlan vaj kell hozzá.

A könyv áráról tett hozzászólásoddal meg csak egyetérteni tudok. Sajnos!

Ha valakinek beugrik a film toljon már ide egy kommentet. Aztán majd az alapján rákeresek a neten a valós eljárásra és részletekre.

Egyébként ezért jók a könyvek: azt viheted magaddal bárhova, nem kell hozzá áram. Amíg meg megtalálod a receptet - mert hát az ember feje nem káptalan - addig ott a szorító- vagy nyomókötés! ;)

asszony
04-01-2013, 01:35 PM
Elõrevetítetted a leírásban, hogy éles a különbség van a "rapid kirohanás", és az "életvitelszerû kint élés" között. Rapid kirohanást nem ajánlható, ismeretek hiánya stb.
De aki az erdõben, hegyekben akar túlélni, annak keresnie kell olyan falut, ahol életvitelszerûen élnek az emberek, hozzájuk betagozódni, felvenni a ritmusukat, és tanulni tõlük, beilleszkedni stb. Feltéve hogy befogadnak-e. Szerencsés esetben az orvos is kéznél lesz, neki van nmini patikája.
A hegyekben kevés a forrás, és a vízlelõhely. A Bükk Fennsíkon pld. jó ha van pár darab, java a hegy lábán ered, de az sem sok. A víz pedig sarkalatos szükség.
Ha összeomlik a vízrendszer a városban ugyanúgy jársz mint a hegyekben. Megint marad a falusi közösség.
Akik gyerekekkel akarnak túlélni, nem szólóban nyomják azoknak ez a legjárhatóbb út.

cereal killer
04-03-2013, 06:19 PM
Reális az értéke a mostani társadalmi struktúrában. Per pillanat szinte semmi szükség egy ilyen könyvre az átlagpolgár szemszögébõl.

Igen, mert á.pplgár megveszi a nagyon trendi bioboltban, amit maga is begyûjthetne. Igen, mert valódi megoldás helyett gyógyszereket szed be minden kis nyavajára, ami nem megszünteti a baját, hanem kikapcsolja a receptorokat. Mintha tûz esetén nem a poroltóért rohannánk, hanem kivennénk az elemet a füstérzékelõbõl. Vicc, hogy hova jutottunk.

Károgást befejeztem. :)

Vándor
04-03-2013, 07:39 PM
...
A tölgyfakérges módszerrel egy baj van. Egy súlyos vérzésnél nem túl nagy segítség, ha egy egész éjszaka kell a gyógyír elkészítéséhez :-)

Egy túlélõiskola anyagában láttam, hogy a Don't Panic említette tölgyfa õrlemény(rendesen porrá zúzva) egyenesen a sebbe is szórható. Porusösszehúzó hatása miatt azonnal elzárja az ereket Gyakorlatilag a természetes megfelelõje a patikákban is kapható modern vérzéscsillapító poroknak.
Ha csillapodik a vérzés, utána kis fenyõgyantát kell melegíteni tûzön, hogy kicsit meglágyuljon, de meg ne égessen, és azzal össze lehet ragasztani a sebet. Megszilárdulva szépen együtt tartja a sérült részeket, ugyanakor antiszeptikus hatású is.
Súlyos esetben azért így igy az a biztonságosabb, ha legalább a tölgyfakérget elõre begyûjtöd, szárítod és porítod, hogy vész esetén már az elsõsegélycsomagodban legyen. Ha a vérzést ellenõrzés alá vontuk, utána ráér az ember a tûzzel szöszölni...

Nem jártam utána, hogy valóban ajánlatos-e ilyet csinálni, de jól hangzik.

Salmo
04-03-2013, 09:36 PM
Rémlik, valahol polemizáltak a cukor sebkezelésben való használatáról is..

rákerestem: http://www.hungarovet.com/?p=279

Igaz, itt állatorvosi felhasználásról írnak, de nem hiszem, hogy szövet szinten akkora lenne a különbség, illetve,
valahol emberi felhasználást is említettek, de nem találtam a forrást...

nomad
04-04-2013, 03:29 AM
És ne feledkezzük el a mézrõl sem - http://www.csernamez.com/kerdesek_es_valaszok_mezrol_mehekrol/letezik-mezes-sebgyogyitas/

Don't Panic
04-04-2013, 02:50 PM
Rémlik, valahol polemizáltak a cukor sebkezelésben való használatáról is..

rákerestem: http://www.hungarovet.com/?p=279

Igaz, itt állatorvosi felhasználásról írnak, de nem hiszem, hogy szövet szinten akkora lenne a különbség, illetve,
valahol emberi felhasználást is említettek, de nem találtam a forrást...

A cukrot már a napóleoni háborúk során is használták lõtt sebek kezelésére. Szerintem a mai kristálycukorból olyan szinten el van minden távolítva, hogy még jobban is kellene mûködnie, mint akkoriban.

Nem szövet szinten van az eltérés. Már úgy értem, hogy nem azért különböztetik meg az állatorvosi medicinákat. Azok elõállításánál nem olyan szintû a sterilitás, mint emberi felhasználásra szánt készítmények esetében, de vész esetben megteszi.

Trendo
04-14-2013, 11:31 AM
Évtizedek óta, jóformán generációkon át járta a szóbeszéd az USA leginkább észak-keletre fekvõ, tavakkal sûrûn pöttyözött államában egy remetérõl. A sûrû erdeirõl is ismert Main államban fekvõ North Pond és más kisebb tavak partjainak üdülõ- és kempingtulajdonosai között sokszor került szóba a rejtélyes ismeretlen, aki rendszeresen látogatta és fosztogatta a hétvégi házakat, gyerektáborokat. Több jel is arra utalt, hogy az elkövetõ ugyanaz a személy lehet. Jellemzõen kora tavasszal és késõ õsszel csapott le, amikor még és már nem volt senki a nyaralóházakban, de még voltak ott ellopható dolgok. Soha nem tört be ablakot (a zárakat feszítette fel), nem rongált, és csak alapvetõ dolgokat vitt magával: fagyasztott húst, akkumulátorokat, elemeket, égetett szeszt, sört, ruhanemûket.
A telektulajdonosok az évek során egyre komolyabb biztonsági berendezésekkel - mozgásérzékelõkkel, kamerákkal - látták el nyaralóikat. Volt, hogy rajtakapták, és megpróbálták feltartóztatni, de mindig meglépett. Tavaly több kép is készült a titokzatos behatolóról, de hiába plakátolták tele a környékbeli kisvárosokat, hiába mutogatták meg a képeit mindenkinek, senki nem ismerte fel a nagydarab, középkorú, szemüveges fickót.

Egyes történetek szerint kenuval járt kempingtõl kempingig, de a kölcsönvett csónakot a portyák után visszavitte oda, ahonnan elkötötte.
A ravaszul rejtõzködõ, a magára hagyott nyaralók készleteit dézsmáló férfit hiába keresték a térség rendõrei. Idén tavasszal aztán az amerikai határõrség együttmûködésével a helyi õrsre bekötött mozgásérzékelõ kamerát szereltek fel a betörõ által az évek során legalább ötven alkalommal meglátogatott és kirámolt Pine Tree Campben. A kamera a múlt héten az egyik nap jelzett, és lefülelték a betörõt.

Cristopher Knight szavaiból hihetetlen történet bontakozott ki. Kiderült, a nyaralókat fosztogató remete 1986-ban, egyik pillanatról a másikra fordított hátat társadalomnak. Bevetette magát a vadonba, és elfogásáig, vagy három évtizeden át csak egy alkalommal beszélt valakivel, akkor sem sokat.

A helyi lapok beszámolóiból az derül ki, hogy az embertársaival minden kapcsolatot megszakító Knight igazi túlélõ, de opportunista remete is volt egyben. Az erdõ közepén, fürkész szemek elõl ügyesen elrejtve kialakított táborában ugyan soha nem gyújtott tüzet - hogy le ne bukjon -, de (lopott) gázfõzõn mindig fõzött magának (lopott) ételt. Kint élt a vadonban, de soha nem halászott vagy vadászott, mert - mint kihallgatóinak elmondta - "túl nagy fáradság lett volna". Ehelyett rájárt a nyaralótulajdonosok készleteire.
Télen nem keresett magának meleg menedéket, hanem a vadonban húzta ki, fûtés nélkül. Az államra jellemzõ kemény, havas teleken a fák közé kifeszített ponyvák alatt, sok hálózsákba bugyolálva óvta õsszel felhizlalt testét, ellopott és kiolvasott könyvekbõl és National Geographic magazinokból készített derékaljon.

Mindent annak rendelt alá, hogy a lehetõ leginkább rejtve maradjon. A tábort november és március között nem hagyta el, nehogy a hóban hagyott lábnyomai elárulják, olvadás után is csak sötétben merészkedett ki, és igyekezett gyökerekre, sziklákra, tuskókra lépni, hogy ne hagyjon árulkodó nyomot. Az Északi-tó illetve a környezõ kisebb tavak térségét sem hagyta el soha, mikor ennek okairól kérdezték, azt mondta: tudta, meddig merészkedhet el, hogy még az éj leple alatt visszaérjen táborába. Olyan jól rejtõzködött, hogy 27 év alatt állítólag mindössze egy alkalommal futott össze valakivel egy ösvényen. Annak csak annyit mondott, hogy helló, és gyorsan továbbállt.

Rejtekhelye ugyanakkor csak 30 perces gyaloglásra volt a Pine Tree Camptõl. Amikor odakísérték, a vadõrök igencsak meglepõdtek. A helyet olyan ügyesen választotta meg a remete, hogy nagyon nehéz volt észrevenni. Chesley szerint elõzõ õsszel egy vadásszal egészen a közelébe kerültek, amikor egy elhagyott építményre tévesen azt hitték, hogy az a remete lakhelye. Attól alig futballpályányi távolságra volt a valós rejtekhely, de akkor elkerülte a figyelmüket.

"Amikor megérkeztünk a táborhelyére egy fás részen keresztül sétáltunk - mesélte Hughes. - Elõrepillantottam a válla fölött, alig várva, mit fogok látni vajon, egy lerobbant sátrat, vagy egy kalyibát? Kikerültünk egy sziklát és egy fát, és hirtelen ott álltunk a táborhely közepén, amelyre 30 méterrel odébb még semmi nem utalt. Egészen sokkoló volt" - idézte a Bangor Daily News a férfit lefülelõ õrmestert.

Maga a nyomozó is mítosznak gondolta a remetérõl szóló szóbeszédet, amíg meg nem látta a táborhelyet, ahol mindenütt szeméttel teli hordók álltak, és tele volt eldobált elemekkel, a fák között kötelek voltak kifeszítve, rajtuk ruhák és sátorlapok. A kötelek némelyike az évek során mélyen belevágódott már annak a fának a törzsébe, amelyre ráhurkolták. A tábor közepén egy felfordított mûanyag vödör állt. A tábort átkutató rendõrök ügyködése alatt végig ott ült, és az eget kémlelte. Amikor megkérdezték, mit csinál, azt mondta, a sasokat nézi, pontosan tudja, egy nap hány sas szél el fölötte. Arról is beszélt, mit csinált ezen kívül egész nap: olvasott és meditált.

A szemüvegén kívül minden rajta lévõ ruhadarab közeli táborokból nyaralókból ellopott dolog volt. Az egyik becses zsákmánya egy kis tranzisztoros rádió volt, amelyen gyakran hallgatott egy rockzenét sugárzó adót, vagy a konzervatív Rush Limbaugh mûsorát. Tudta, ki az elnök, tisztában volt a politikai helyzettel, de nem vágyott társaságra. Azt állította, soha nem betegedett vagy sérült meg, és nem tud arról, hogy bármilyen egészségi problémája lenne.
A társadalomtól való különvonulására nem tudott különösebb indokot szolgáltatni. A helyi lapok ugyan feltételezték, hogy egy közeli unokatestvére halála közrejátszhatott abban, hogy 1986-ban 19 évesen - a táborbeli szakkörökön mindig lelkes, de iskolatársai által is visszahúzódónak ismert - Knight egyszer csak otthagyott mindent, de errõl most nem akart beszélni.

A rendõrök szerint a jelenleg a nyomozás lezárását - körülbelül ezer betöréssel gyanúsítják - õrizetben váró férfi jól alkalmazkodik a civilizációhoz, szóba áll másokkal, de nem érdekli különösebben, mi lehet a családjával vagy egykori barátaival. Azt sem tudja megmondani, mit fog kezdeni magával, majd ha lejár börtönbüntetése. "Fogalma sincs róla. Az egész ügy szürreális. Õ maga szürreális. A táborhelye szürreális. De mégis valós - idézte a Bangor Daily News az õt elfogó egyik rendõrt.

Grafitos
04-29-2013, 09:45 AM
Az ehetõ survival guide mindig segít ha baj van:) Nagyon naaagy:

http://www.ibelieveinadv.com/wp-content/uploads/2012/05/Land-Rover-Edible-Book.jpg

Daniui
04-29-2013, 10:51 AM
Komoly sztori, eddig még nem is hallottam. Azért ettõl a remetétõl sokat lehetne tanulni álcázásból és rejtett mozgásból.

M-torolt_forumozo
06-06-2013, 08:23 AM
Egy hasznos cikk a vízimentésrõl, vízbefulladás megelõzésérõl angolul.
http://www.slate.com/articles/health_and_science/family/2013/06/rescuing_drowning_children_how_to_know_when_someon e_is_in_trouble_in_the.html?fb_ref=sm_fb_share_chu nky

A lényege, hogy a fuldoklás nem fuldoklásnak néz ki. Sokan (itt most gyerekekrõl van szó) észre sem veszik, hogy mellettük fuldokolnak :( Sokan így halnak meg akár egy zsúfolt medencében is.
Itt van egy videó róla : http://www.youtube.com/watch?v=X1mVcSUttX4 .

Itt vannak a jelek, magyarul :
- Fej alacsonyan, száj a víz szintjénél
- A fejét hátrabillenti nyitott szájjal
- Üveges, üres tekintet, nem képes koncentrálni
- Csukott szemek
- Haj a homlokon vagy szemeken
- Nem használja a lábait
- Kapkodja a levegõt és zihál
- Próbál úszni de nem jut elõre
- Próbál a hátára fordulni
- Úgy tûnik mintha egy láthatatlan létrára mászna

Szóval még ha teljesen normálisnak is látszik, ha bármi gyanú felmerül, meg kell kérdezni a gyereket, hogy rendben van-e (ha nem tud beszélni ki kell menteni), illetve a csendesség is egy jel lehet.
Lassan jön a strandszezon, csak óvatosan a vízben!

Ordinis.Esse
09-23-2013, 06:13 PM
Ahhoz, hogy életben maradjunk...
Legalább ide kellett volna születnünk:
sziberiaban-nyers-huson-es-veren-elo-csaladok (http://www.keptelenseg.hu/keptelenseg/sziberiaban-nyers-huson-es-veren-elo-csaladok-77370)

MaRee
09-25-2013, 06:20 AM
A vért még értem, de miért nem sütik meg?

Traveller
09-25-2013, 08:30 AM
A vért még értem, de miért nem sütik meg?
...láttad a képeket, hogy hol lehet tüzelõanyag a környéken?

degu
01-15-2014, 08:22 AM
van tuzelojuk de szeretik frissen, meg mondtak is egy nyelvrokonsagunkrol hires videoban hogy milyen jo azonnal frissen!!

:D

gondolom ha valaki kepes arra hogy leszedjen egy allatot akkor a feldolgozas sem jelenthet problemat de azert itt egy etvagygerjeszto video :)

http://www.youtube.com/watch?v=07iiV3CMo5I

Doom
01-15-2014, 04:08 PM
27 év a vadonban (Inkább kivétel, mint követhetõ példa)

...tanulságos...aki nem akar része lenni a mátrixnak(de ne is járjon vissza dézsmálgatni),börtönbe vele...nem adózik .nem vásárol börtönbe vele....miért nem adnak neki egy lakatlan szigetecskét ozt jó napot,biztos van pár milliárdos akinek van 200-300 szigete...egy nem nagy tétel...nem értik meg a hatóságok,hogy nem érdekli a társadalom Õt......attól függetlenül a nyaraló dézsmálás nem szép dolog....

Borz
01-26-2014, 10:59 AM
Halihó! :D
Én is forgatom a fejemben, ha beüt a társadalmi káosz, vagy tán még azt megelõzõen erdõbe menekülnék. Valami tartósabb erdei életre gondoltam, olyan méretben, hogy rákényszerüljek a vadászatra, csapdaállításra, gyûjtögetésre...A történetben említett remete lopómintáját nem nagyon ültetném gyakorlatba, túl nagy az adrenalin benne :D Hanem arra gondoltam, hogy érdemes vadászat céljából megtanulni használni az íjat-nyílvesszõt. A puska hangos jószág, és ráadásul nem könnyen beszerezhetõ... Mi a véleményetek? Szerintem (és ezt tapasztalatból mondom, hogy) nem szükséges olyan hûdeprofis kócerájod legyen ahoz, hogy elboldogulj vele, csupán ismerned kell az íjadat, nyílvesszõidet, tudjad melyik tér, melyik lejt, stb....Már jó ideje foglalkozom íjászattal, és habár próbálgattam gyári cuccokat is, ha élesben túlélésre kéne használni, a sajátomat vinném...Íjam egyszerû, de rohadtul, nyílvesszõim görbék, de ismerem õket, és tudok velük pontosan lõni :D Ha vadászatra kéne vetemedni, ti mit tennétek?
Üdv.

Amatorpe
01-26-2014, 12:01 PM
Van itt íjász topik, meg vadász topik, ott ki vannak ezek a dolgok vesézve valamilyen szinten.
(Mekkorát sebez, házi készítés, stb..)

Borz
01-26-2014, 03:55 PM
Felteszem akkor másképp a kérdést, hogy megértessem magam...ha kitörne a káosz, és az erdõbe kéne menekülnöd, hogyan vadásznál? Én íjjal és nyílvesszõkkel, olyan alapon, hogy nem kéne zajt csapni...

Amatorpe
01-26-2014, 03:56 PM
Csapdákkal. Ott lehet hagyni és késõbb visszamenni értük.

Borz
01-26-2014, 05:05 PM
Találsz benne egy emberkét :-D a csapdákra én is gondoltam, de valahogy kévesnek tûnik... ?

M-torolt_forumozo
01-26-2014, 05:26 PM
Csapdázás, horgászat esetleg próbálkoznék csúzlival, légpuskával vagy íjjal vadászni (legvégsõ esetben). Valószínûleg íjjal a legnehezebb vadászni, oda azért tényleg kell a tudás. Ha van víz a közelben, mindenképpen érdemes horgászni, esetleg csapdába ejteni a halakat és úgy kifogni (pl. szigonnyal). Talán kisvadra a légpuska a legkönnyebben megtanulható, legegyszerûbb mód, nyulat vagy fácánt leviszi. Persze normál körülmények között ezt nem lehet gyakorolni csak ha vadász vagy.

Mizu
01-26-2014, 06:00 PM
:nanem: Tiltott/ nem engedélyezett vadászati mód a csapdázás, a csúzli a légfegyver..stb..
Tehát legálisan sem tudja ezeket / ezekkel gyakorolni, ha vadász lenne akkor sem!

Borz
01-26-2014, 07:33 PM
Tudjuk, hogy illegális, de ha egyszer a vadonba kell menekülnöd a társadalom elõl, ez lesz a legkisebb gondod...légpuskához kell engedély?

M-torolt_forumozo
01-26-2014, 07:52 PM
Tisztában vagyok vele, hogy a csapdázás és a túl hatékony módszerek tiltottak, de vészhelyzetekrõl, túlélõ szituációkról beszélünk most. :) A legfegyvert nem tudtam hogy tiltott, minden nap tanul az ember. Egyébként legálisan vásárolható. Van légfegyveres topik is, javaslom hogy olvasd át. :thumbup

Borz
01-26-2014, 08:30 PM
Kössz, belenézek :D azon gondolkodom még nagyon, hogy vegyek egy jó erõs íjat...amit én készítek, az gyenguska, 18 fontosnak felelne meg-bár nem mértem le. Kéne egy jó erõs, legalább 40 fontos cuccli, különben meglehet, hogy csak megsebzem a vadat, és az egyikünknek sem lesz jó - én nem lakok jól, õ meg megsebesül...kössz az infót :D

M-torolt_forumozo
01-26-2014, 08:35 PM
50 fonttól lehet vadászni íjjal, longbow-okkal, vadászreflexekkel és csigás íjakkal. Vadászathoz más vesszõ kell mint gyakorláshoz, a vadászhegy pedig csúnya munkát végez. Ilyen célre talán a nyílpuska a legtutibb, íjakkal többet kell gyakorolni.
Ezek pl. egész jók: http://www.nyilpuska.hu/ .

dínó
01-27-2014, 10:11 AM
50 fonttól lehet vadászni íjjal, longbow-okkal, vadászreflexekkel és csigás íjakkal.
50 fonttól szabad vadászni....a törvény szerint. lehetni lehet gyengébbel is. halra pl. bõven elég a 40 font is.

Borz
01-27-2014, 11:24 AM
Köszönöm, maradok a kézi íjaknál... mennyire lehet saját készítésû cuccal? Illetve arra is kíváncsi vagyok, hogy muszáj terep-heggyel menni? Kicsit idegenkedem a gyári cuccoktól, sokkal inkább szeretem a saját kezem munkáját :D a légpuskában nagyon gondolkodom...Halakhoz szerintem szükséges a 40 font, mivel a víz lelassítja a vesszõt, és kell az az erõ...

raktaros
01-27-2014, 11:32 AM
(Terephegy céltáblára való)

dínó
01-27-2014, 12:00 PM
mivel a víz lelassítja a vesszõt, és kell az az erõ...

a hallövés nem így mûködik. lassan a téma itt off, nem?

Borz
01-27-2014, 12:36 PM
Nem tudom pontosan, hogyan mükszik a hallövés, valami amazóniai fickókat úgy láttam halat lõni, hogy elõször egy növény levét kiszorították a tóba, a halak elkábultak, és utána lelõtték, még a vízben...mindegy, off :D kössz az infókat...az iránytût mennyire tartjátok fontosnak?

Borz
01-27-2014, 12:38 PM
Szerintem ha nem úgy indulsz túrázni, hogy "namost aztán tûz, vadászat, hajléképítés...", akkor fontos dolog lehet, sokat segít a tájékozódásban...

Daniui
01-27-2014, 01:48 PM
Szerintem ha nem úgy indulsz túrázni, hogy "namost aztán tûz, vadászat, hajléképítés...", akkor fontos dolog lehet, sokat segít a tájékozódásban...

Iránytû, tájoló alap cucc kell legyen egy prepper vagy túlélõ számára. Egyszerûbb vele meghatározni az égtájakat mint a különbözõ módszerekkel mint pl az órás módszer vagy a sarkcsillagos, bár ha csak erre használjuk még nem is lenne olyan fontos tárgy, de ha pontosan akarsz tájékozódni és van térképed, ami ugye nem árt ha van, akkor tájolóval/iránytûvel fõleg tájolóval precíz mozgást tudsz tenni a terepen és el tudsz jutni A-ból B-be ha kell egy bizonyos útvonal alapján utak használata nélkül ha a körülmények azt kívánják. Úgyhogy szerintem a fontos felszerelési tárgy.

fater.lajos
01-30-2014, 03:41 PM
Én az õsszel kirándultam egy rendszeresen túrázó csapattal a Zemplénben. Voltunk vagy negyvevenen, Volt vagy húsz GPS, ebbõl 10 túráre való. Megkérdeztem, ki tud tájolóval és térképpel a szabadban tájékozódni. Öten jelentkeztek. :eek: Három férfi és egy nõ. A nõ jelenleg is aktív tájfutó, a három fickó meg mind ötven felett... :duhos:
No comment...

Amatorpe
02-01-2014, 08:42 AM
Ami azt illeti, én se tudnék, mondjuk én kb akkor vagyok természetben, amíg áthaladok rajta...
Van esetleg valakinek használható, panellakó számára is érthetõ nyelven megfogalmazott leírása arra vonatkozóan, hogy kell õket használni?

F.T.
02-01-2014, 11:13 AM
Ami azt illeti, én se tudnék, mondjuk én kb akkor vagyok természetben, amíg áthaladok rajta...
Van esetleg valakinek használható, panellakó számára is érthetõ nyelven megfogalmazott leírása arra vonatkozóan, hogy kell õket használni?

http://www.fsz.bme.hu/mtsz/szakmai/zk28.htm

Amatorpe
02-01-2014, 03:49 PM
Király! Köszi szépen!

M-torolt_forumozo
02-03-2014, 02:30 PM
Több mint 1 évig hánykolódott a tengeren és túlélte...
http://velvet.hu/sztori/2014/02/03/a_nagy_csendes-oceani_tulelo/

Vietnamiveteran
02-18-2014, 09:49 PM
Nemrég szó volt a tájolók használatáról , itt van egy remek használati útmutató pár hasznos tájékozódási segédeszközhöz .

http://www.katonasuli.hu/cikk/69

Doom
03-15-2014, 08:46 AM
...na most képzeljünk el egy világot ahol nincs a ma ismert törvény ,nyilvántartás,rend,és normák...érdekes kérdés,hogy valóban nehezebb dolga lenne e a túlélõknek...a mai létezõ rendszerben igen nehéz a dolga aki minõségi,neki tetszõ felszerelést szeretne,olyan helyen akar élni ami neki tetszik,azt eszi amit akar,még vadászni sem szabad,nem vethetsz a parkban és nem építhetsz egy kajibát a hegytetõn...miért?...mert nincs pénz,nincs rá pénz...ha a pénz már nem jelent értéket...olyan dolgokhoz is hozzá lehet jutni ami most csak álom.....és nem vagyok biztos benne,hogy szörnyû káoszba fordulna a világ...talán az átmenet kemény lenne...amíg sokan nem tudnák elfogadni,hogy nekik több jár mint a többieknek...de ha ez lecseng,nem biztos,hogy rosszabb lenne...

Mizu
03-15-2014, 09:12 AM
Ami hirtelen rémületet keltene, az az egészségügyi háttér elvesztése lenne. De pl. visszatérve a régi gyógymódokra, ez egy idõ után normális lenne. A gyerekek újra megerõsödnének a napi immunrendszer erõsítõk (kosz) fokozott bevételével.

A Nagy testvér pontosan az ilyen világot nem akarná! Nem lenne hatalma a "szabad" emberek felett!

Egy-egy területen összeverõdött értelmes és normális emberek, családok, könnyûszerrel tudnának maguknak érvényt szerezni, a gonosz portyázó elemek, csoportok kiiktatásával, vagy elüldözésével.
(Mert ugye most ezt sem szabad tennünk... tilos az önvédekezõ csoportok létrehozása és a személyes önbíráskodás (még)!)
Se adó, se pénz, csak cserekereskedelem... kinek lenne ez jó??

Dream_walker
03-15-2014, 04:16 PM
Gyakorlatilag mindenkinek jó lenne, kivéve azt az elenyészõ populációt, amely másokon élõsködik a pénz- az adó- és a kereskedelmi rendszer fenntartásával. Mert ugye az könnyû megélhetés, mert mások ideje, mások pénze, és mások élete kell hozzá, hogy le lehessen csippenteni belõle a sápot.

kheopsz
03-15-2014, 09:48 PM
Ezért van, az hogy nem igazán vannak oda az önsegítõ, önszervezõ csoportoktól a politikusok.
Mikor hallottál utoljára a helyi pénzekrõl, stbrõl?

Doom
03-16-2014, 05:09 AM

....biztos sokan olvastok a témában cikkeket stb....szinte mindegyikben elõre vetítik mint eljövendõ rémálmot,hogy fellendül a seftes feketepiac...hogy dolgokhoz (cigi,kávé,mosópor......)csak a kapualjban babkonzervért lehet hozzájutni jó drágán....félre vezetés az egész...manipuláció...mitõl lenne iszonyat drága minden??..az eladónak kell az ami nálad van.neked az õ dolga megegyeztek és mindenki boldog...amíg a pénzt mint csere eszközt elfogadják addig hihetetlen infláció lesz SHTF esetén,de el jön a pont mikor már senki nem tekinti értéknek(lsd. dollár nem sokára)...a másik ,hogy nyáladzó zombi lenne mindenki..nem ,nem lesz az...azok a renitens,a normál értékeket befogadni nem tudó egyedek most is a társadalmon kívül élnek----csak be jönnek lopni---aztán mikor tenni kéne az asztalra eltûnnek újra.....a morál,a becsület belülrõl jön,nem lehet törvényekkel szabályozni..aki jó ember az a csere kereskedelemben is jó ember...tehát ez a rettegj a káosztól mert a fekete piacon minden horror áron lesz csak süket duma(mert nem lesz + áfa,adó.helypénz..és még ki tudja mit kell fizetni.hogy eladj egy kiló répát,amit te a két kezeddel vetettél,kapáltál,locsoltál és el is cipelted a vásárba).....apropó vásár..ma vasárnap azaz vásárnap van.....a héten megtermelt,faragott,elõállított dolgokat ma lehet cserélni.......majd egyszer.....

kheopsz
03-16-2014, 12:41 PM
Ehhez valami nagy radikális változásnak kellene történnie, vagy akár egy világvége eseménynek.
Mert ennek normális úton való kialakulását a vezetõség, a gazdasági elit nem engedheti meg.

Doom
03-16-2014, 01:19 PM
....akár már most is el tudnék képzelni csere piacokat,ahová a fölös dolgokat ki lehetne vinni..mondjuk adok egy bográcsot egy zseblámpáért vagy ilyesmi...nincs pénz mozgás,nincs mit megadóztatni,,mindenki jól jár..pár hét múlva színes forgatag lenne,szívesen járnának ki az emberek,a nagyobb dolgokat akár fénykép alapján is lehetne alkudozni....

kheopsz
03-16-2014, 02:07 PM
Itt van valami hasonlóféle, bolhapiac szerû, carboot-nak hívják.
Hetente, kéthetente kinyitnak egy nagy terepet (parkoló, stb), ha van valami használt eladnivalód, akkor azt hiszem 1 fontért tudsz venni helyet, ahova beállhatsz, mint valami "árus".
Nem kell, hogy eladó legyél, meg számlatömb, meg mittudoménmi, csak kimész, kifizeted a helypénzt, és eladhatsz bármit, külön adózás nélkül.
Azt hiszem így mindenféle dolgot tudsz venni, mondták már, hogy vettek így láncfûrészt, meg gyerekülést, biciklit, stb.

Mizu
03-16-2014, 02:13 PM
Ilyen csere piacok most is vannak. Bolhapiacok , a bartel seftek virágoznak, cserebere virágzik.. legalábbis nálunk. Mondjuk a legtöbb esetben húst nem tojásért, hanem pénzért veszik az emberek kéz alól, de utána az eladó a kapott pénzért vesz rajta amit akar.

Pár 100 évvel ezelõtt a cserekereskedelemben is adóztak már a terület vagy a vár tulajának. Az cserébe védelmet adott/igért a polgároknak.

Ha most nem lenne adó, vagy nincs befizetés, akkor nincs állam, nincs államiság, nincsenek törvények, nincsenek út karbantartások, szemét elszállítás, közmû, világítás, internet... csak mindenki ahogy tud, úgy boldogul világ van, ahol 1 törvény van: maradj életben bárhogyanis!
Egy ilyen világot már sokszor elõre vetítettünk és a világon még sok-sok igy gondolkodó.

De valóban mindenki ezt akarná? Vagy úgy mint a Mátrixban, hogy jobb a tudatlanság és inkább hajtják az igát, fizetik az adót, de ha hazamennek van fûtés, van áram, van internet, van pénz az automatában, van a boltok polcain élelem, a gyerek valamennyire biztonságban tanul az iskolában, stb....

A törvények és a kötöttségek nagy csapdája, hogy "viszonylagos" biztonságérzetet teremt a tömegeknek.
Mennyien adnák ezt fel most? Mennyien mennének ki a városokból a földet túrni, állatokat etetni, leölni és feldolgozni? Mind azért, hogy feladják a mostani életüket?

Piros, vagy kék pirula?

kheopsz
03-16-2014, 02:25 PM
Ha most nem lenne adó, vagy nincs befizetés, akkor nincs állam, nincs államiság, nincsenek törvények, nincsenek út karbantartások, szemét elszállítás, közmû, világítás, internet...

Az állammal és az adózással semmi bajom (ahogy szerintem sokunkat), de ez a megvalósítás rossz.
Jobb elosztás kellene, szigorúbb törvények (amik mindenkire lecsapnak). Amennyiben a törvények nagyon szigorúak és tényleg mindent azonnal megtorolnak, legalább 30 évi kényszermunkával vagy halállal, valószínû a bûnözés eltûnhetne 200 éven belül.
Jelenleg nagy adókat fizetünk, hogy egy csomó értelmetlen dolgot fenntartunk.

Egyébként, ha valaki azt mondaná, hogy lenne egy tûrhetõ melóm,átlag magyar fizetéssel vidéken, és adna mellé ingyen házat és földet, és biztosítaná, hogy a földemen ÉN takarítom be a termést, akkor már holnap ott kopogtatnék nála (hátamon a bõrönddel), hogy jöttem a kulcsért :)

Mizu
03-16-2014, 02:34 PM
Volt erre egy jó válasz itt a fórumon (bocs ha nem idézem pontosan):

Négy évente a kezébe van mindenkinek a lehetõség, hogy megteremtse a jobb és biztonságosabb életkörülményeit.

kheopsz
03-16-2014, 02:40 PM
Négy évente a kezébe van mindenkinek a lehetõség, hogy megteremtse a jobb és biztonságosabb életkörülményeit.

Tehát induljak a választásokon?

TMIB
03-16-2014, 02:55 PM
Ha most nem lenne adó, vagy nincs befizetés, akkor nincs állam, nincs államiság, nincsenek törvények, nincsenek út karbantartások, szemét elszállítás, közmû, világítás, internet...

Törvények akkor is voltak, amikor még nem volt adó. Esetleg a társadalomnak kellene betartattatnia. Az útkarbantartásokért rengeteget fizet mindenki, de valahogy mégis tele van minden kátyúval. A szemétszállításért a legtöbb helyen külön kell fizetni, a közmûért is, az áramért is és az Internetért is. Az Internetet a kábeltévések szolgáltatják, nem az állam, ugyanez vonatkozik a többi hasonló dologra is.

Az országos adónál meg azonnal szembetûnik a pocsékolás, hogy nem arra költik amire kéne és a korrupció. Vajon mennyit kellene fizetni, ha ezek nem lennének?

aksurv
03-16-2014, 03:37 PM
Ami hirtelen rémületet keltene, az az egészségügyi háttér elvesztése lenne. De pl. visszatérve a régi gyógymódokra, ez egy idõ után normális lenne. A gyerekek újra megerõsödnének a napi immunrendszer erõsítõk (kosz) fokozott bevételével.

A Nagy testvér pontosan az ilyen világot nem akarná! Nem lenne hatalma a "szabad" emberek felett!

Egy-egy területen összeverõdött értelmes és normális emberek, családok, könnyûszerrel tudnának maguknak érvényt szerezni, a gonosz portyázó elemek, csoportok kiiktatásával, vagy elüldözésével.
(Mert ugye most ezt sem szabad tennünk... tilos az önvédekezõ csoportok létrehozása és a személyes önbíráskodás (még)!)

Ez úgy nagyjából olyan mint egy sötétzöld utópia.
A gyerekek lennének az elsõ számú vesztesei egy összeomlásnak.
Elég, ha körül nézel világban.
Nincs egészségügyi ellátás.
Vakbél gyulladás.Halálos.
Tüdõgyulladás. Halálos.
Nincs oltás.
Gyermekbénulás. Halálos.
Diftéria. Halálos.
Vérmérgezés. Halálos.
Meghalnak a szülõk. Gyermekprostitúció.
Tegnap elõtt hallgattam egy szír anyát. Azért menekül, mert összeomlott az eü. ellátás. Kaját lehet szerezni, harcok sincsenek mindenhol, de ellátás híján fenti jelenleg banális problémák megölik gyerekeket, tehát nála menekülés elsõ számú célja az volt, hol van valamilyen alapvetõ egészségügyi ellátás gyerekeinek.

raktaros
03-16-2014, 04:12 PM
Ha most nem lenne adó, vagy nincs befizetés, akkor nincs állam, nincs államiság, nincsenek törvények, nincsenek út karbantartások, szemét elszállítás, közmû, világítás, internet... csak mindenki ahogy tud, úgy boldogul világ van, ahol 1 törvény van: maradj életben bárhogyanis!
Egy ilyen világot már sokszor elõre vetítettünk és a világon még sok-sok igy gondolkodó.

Valamennyit betesz az ember a közösbe amibõl valahogy visszakap (pl. rendet fenntartják, oktatás, egészségügy) még nincs baj, normális dolog.
De ami itt van, hogy rengeteg helyen, rengeteg indokkal még az adót is megadóztatva lehúznak, megy a feneketlen zsákba és hülyeségekre, erre nagyon nincs szükség. Nézd meg pl. a bérpapírt mennyi indok van a kisebb-nagyobb levonásokra.
Ingatlan, autó adás-vétel illeték/adó, ilyen-olyan jövedéki, csipsz, kommunális, biztosítási, teljesítmény, ...
A közmû szolgáltatásokat az adón felül fizeted még pluszban.

Doom
03-16-2014, 04:23 PM
..a gond az,hogy nem betesz valaki a rendszerbe,hanem elveszik tõle...és azután már ellenõrizhetetlen....a jó rendszer az lenne ha valóban betennénk és utána mindenkinek lenne egy számlája..mondjuk egy kártyával...ha be akarsz lépni a kórházba le kell húzni,ha úton mész autóval,akkor útdíj,ha oktatás hát húzd le a karit....ha nem kapna senki semmit aki nem tesz be..mindenki igyekezne be tenni a közösbe...

raktaros
03-16-2014, 04:49 PM
Volt erre egy jó válasz itt a fórumon (bocs ha nem idézem pontosan):

Nekem nincs a kezemben, hiába szavazok nem azt kapom amit kérek.
Inkább a média kezében van a lehetõség hogy a tömeg mire szavazzon...

Mizu
03-16-2014, 06:02 PM
Ez úgy nagyjából olyan mint egy sötétzöld utópia.
A gyerekek lennének az elsõ számú vesztesei egy összeomlásnak.
Elég, ha körül nézel világban. Vakbél gyulladás.. Tüdõgyulladás.. Gyermekbénulás... Diftéria... Vérmérgezés. Halálos.
Meghalnak a szülõk. Gyermekprostitúció.
Ezek mind, mind megvoltak az emberiség létrejötte óta! Nem olyan rég, még boncolás után, mentek az orvosok szülésre kézmosás nélkül..
Régen, aki beteg volt, gyenge az (sajnos) meghalt.
Magát a természetnek mondtunk ellent (mutattunk be) a természetes kiválasztódás ilyen mértékû keresztbetevésével.
Természetes ami most megy?

Ne ítéljen el senki ezekért a szavakért, csak szépen lassan gondolja végig!

Olyan szintû orvostudományt - életviteli szokásokat, élelmiszereket hoztunk létre, ami saját vesztünket is fogja okozni!
Lézerrel - robotok mûtenek! CT, röntgen, ultrahang, gyógyszerek millióit elõállító robotsorok.

Kérdem halkan, hogy mi lesz, ha ezekhez nem tudunk már hozzáférni, pl. egy gazdasági összeomlás után. Hogy mûtenek az orvosok, hogy adnak ki gyógyszert, hogy állítanak elõ gyógyszereket, honnan tudja az orvos a kórismét, mikor minden a halott számítógépekbe lesz? Mi lesz a gépekre kötött betegekkel? Mi lesz az inzulinosokkal, az allergiásokkal?
Fog tudni egy orvos, egy patikus minden elektromosság és a modern cuccai nélkül dolgozni, gyógyítani?

Csak el kell kicsit gondolkozni a szituáción magán és már nem is annyira irreális az a "sötétzöld utópia"...

Semmi más nem fog történni, mint, hogy a gyengék, betegek, elesettek, védtelenek sajnos el fognak hunyni. A megmaradt egészségesek, meg szaporodni fognak és nevelni valószínûsíthetõleg egészséges gyerekeiket... aki beteg lesz, vagy súlyosan megsérül, az úgy mint régen, vagy meggyógyul magától és attól a pár gyógynövénytõl, amit már régóta használ az emberiség, vagy a természetes kiválasztódás áldozatainak milliárdjaihoz beáll.

Tudom kemény szavak ezek, de ha eljön az a világ az még keményebb lesz sajnos!

raktaros
03-16-2014, 07:39 PM
Fog tudni egy orvos, egy patikus minden elektromosság és a modern cuccai nélkül dolgozni, gyógyítani?

Fõleg hogy még ezekkel sem tud mindig.
Páromnak is vannak idõszakos fájdalmai, amire rengeteg vizsgálat után csak annyit tudnak mondani, hogy ezzel együtt kell élni. Mert nem tudják az okát.
Van ettõl független másik probléma is, 7-8 maszek orvost is megjártunk, találgatnak, próbálkoznak, sokszor egymásnak ellentmondó dolgokat mondanak, de arra sincs megoldás...
Sok esetben a "gyógyítás" kimerül a tünetek kezelésében.

aksurv
03-16-2014, 08:59 PM
Ezek mind, mind megvoltak az emberiség létrejötte óta! Nem olyan rég, még boncolás után, mentek az orvosok szülésre kézmosás nélkül..
Régen, aki beteg volt, gyenge az (sajnos) meghalt.
Magát a természetnek mondtunk ellent (mutattunk be) a természetes kiválasztódás ilyen mértékû keresztbetevésével.
Természetes ami most megy?

Ne ítéljen el senki ezekért a szavakért, csak szépen lassan gondolja végig!

Olyan szintû orvostudományt - életviteli szokásokat, élelmiszereket hoztunk létre, ami saját vesztünket is fogja okozni!
Lézerrel - robotok mûtenek! CT, röntgen, ultrahang, gyógyszerek millióit elõállító robotsorok.

Kérdem halkan, hogy mi lesz, ha ezekhez nem tudunk már hozzáférni, pl. egy gazdasági összeomlás után. Hogy mûtenek az orvosok, hogy adnak ki gyógyszert, hogy állítanak elõ gyógyszereket, honnan tudja az orvos a kórismét, mikor minden a halott számítógépekbe lesz? Mi lesz a gépekre kötött betegekkel? Mi lesz az inzulinosokkal, az allergiásokkal?

Csak el kell kicsit gondolkozni a szituáción magán és már nem is annyira irreális az a "sötétzöld utópia"...

Semmi más nem fog történni, mint, hogy a gyengék, betegek, elesettek, védtelenek sajnos el fognak hunyni. A megmaradt egészségesek, meg szaporodni fognak és nevelni valószínûsíthetõleg egészséges gyerekeiket... aki beteg lesz, vagy súlyosan megsérül, az úgy mint régen, vagy meggyógyul magától és attól a pár gyógynövénytõl, amit már régóta használ az emberiség, vagy a természetes kiválasztódás áldozatainak milliárdjaihoz beáll.

Tudom kemény szavak ezek, de ha eljön az a világ az még keményebb lesz sajnos!
Te akarod, hogy gyereked legyen a gyenge láncszem? Mondjuk végig nézni, hogy kínok között meghal valami banális kórban?
Ez emberi kiválasztódás egy nettó baromság. Ha így mûködne az emberi evolúció pár hím nemzené az összes embert.
Az a társadalom erõs amelyik törõdik az elesettekkel, ugyanis a több mindig erõsebb mint az egy. Spártát is lenyomták Taigetosz ide Taigetosz oda.
Nekem az egyik gyerekemet az ilyen csúnya gépek és kiváló orvosok mentették meg, most színkitûnõ és az egyik legnagyobb, legerõsebb osztályában és olyan ember aki nélkül rosszabb lenne a világ. A segítés arról szól, hogy ma nekem, ma neked. Az amerikaiak nem véletlenül nem hagynak senkit hátra elv alapján harcolnak, erõt ad harcosnak, ha tudja számíthat másokra.

Mizu
03-17-2014, 08:11 PM
(A mai nap 3x írtam meg a választ, de mindig kitöröltem, mert visszaolvasáskor nem voltak elég leányneveldés a stílusuk... talán ez...)

Te akarod, hogy gyereked legyen a gyenge láncszem? Mondjuk végig nézni, hogy kínok között meghal valami banális kórban?
:eek: Ha ennyi jött le neked a mondandómból, akkor mihamarabb keresd fel a pszichológusodat! Komolyan azt gondolod, hogy értelmeset kérdeztél?
(most itt abba is hagyom ezt a fejezetet, mert az elõzõk nagyon hosszúra sikeredtek, de inkább csak ennyi lenne a válaszom erre..)

Ez emberi kiválasztódás egy nettó baromság.
Szerinted! Meg azok szerint, akik istennek tartják magukat, kik dobálózhatnak emberéletekkel (igen!, pl. a te által annyira istenített amerikaiakról van szó pl..), kik megszabják másoknak mit lehet tenni, mit lehet enni, inni, mi jó neki, mit dolgozhat, hogy élhet és hogy menjen tönkre, ha nem lát már hasznot belõle!
.. még pár momentum a témával a lap alján...

Ha így mûködne az emberi evolúció pár hím nemzené az összes embert.
De mivel nem így mûködik már (kimutatták, hogy ázsia fele Dzsingisz kán vér szerinti leszármazottja), így pár millió degenerált uralja a világot!

Az a társadalom erõs amelyik törõdik az elesettekkel, ugyanis a több mindig erõsebb mint az egy.
Ez a cukorporos kijelentés annyira nevetséges, hogy komolyan szétnéztem az oldalon, hogy egy prepper forumon vagyok-e vagy valamelyik homó fórumba tévedtem-e?!

Nekem az egyik gyerekemet az ilyen csúnya gépek és kiváló orvosok mentették meg, most színkitûnõ és az egyik legnagyobb, legerõsebb osztályában és olyan ember aki nélkül rosszabb lenne a világ.
Mindenki szereti gyerekét és ezért elfogult vele szemben...

A segítés arról szól, hogy ma nekem, ma neked. Az amerikaiak nem véletlenül nem hagynak senkit hátra elv alapján harcolnak, erõt ad harcosnak, ha tudja számíthat másokra.
... ez borzalmas, ha ezeket komolyan írtad le...

Naaaa ez rövidre, de legalább kulturáltabbra sikerült, mint a többi elõtte!

Kérdeznék valamiket tömören, röviden, melyre lehet igennel vagy nemmel felelni.

- Három dolgot biztosan létrehozott a modern emberiség : Mûanyag szemét, klímaváltozás, pusztulás-fájdalom-könyörtelenség (növényi és állati fajok kihalása, háborúk, melyben megöltek, megkínoztak embereket, értelmetlen vadászatok, embertársak tudatos mérgezése- populációs csökkentési céllal, állatfajok könyörtelen módon való tartása, majd leölése, hogy a fogyasztói társadalom ki legyen szolgálva, mert az orvostudomány beavatkozásával az életkorok nõttek, a gyengék nem haltak meg ezzel tovább adva génjeiket...)
Hozott e valami hasznot az emberiség ezen három dolgon kívül a földnek és a rajta lévõ élõlényeknek.
igen [ ] nem [ ]

- Volt-e, vagy van-e a földön olyan életforma, mely ennyire pusztítja környezetét és saját magát?
igen [ ] nem [ ]

- Vajon az evolúció szerint mi egy tökéletes lények vagyunk, melynek mindent szabad tennie büntetlenül?
igen [ ] nem [ ]

- Tudunk-e olyan élõlényt, aki a fajtársai megkárosítása, veszélyeztetése után, nem üldöznek el (így magára hagyva a pusztulás után a génjei nem reprodukálódnak), vagy nem ölik meg (pl a farkasok, több majomfajta, stb.), hanem etetik, itatják, fedelet és védelmet adnak nekik cserébe (börtönök)
igen [ ] nem [ ]

stb
stb
stb.

Mielõtt vérbeforgó szemekkel egy fenti mondatért fasisztának kiáltanátok ki, nem vagyok az!!
Csak utálom az emberiséget!
Utálom, hogy ezt a csodálatos bolygót, megannyi szépséggel és ámulattal ide juttattuk..
.. hogy kiirtottuk milliónyi állat és növényfajt (naponta 15-20 állat-rovar stb. és növényfaj pusztul ki az emberi szennyezõdésektõl)
.. hogy istent játszanak a vezetõk,
.. hogy hogy minden kimondott szóért megbélyegezhetnek mindenkit...
.. hogy nem lesz nyugalom, amíg ez a "modern társadalom" létezik

Utálom, hogy nem lettem hal, egy mély tenger sötétjében, egy sas egy elérhetetlen kõszikla tetején, egy bogár egy messzi dzsungel mélyén...

Szégyellem, hogy embernek neveznek, mert ezzel részese vagyok annak a sok pusztulásnak, szenvedésnek amit okoztunk az univerzum eme gyöngyszemén és a rajta lévõ egyéb -valóban csodálatos- élõlényeknek, életformáknak...

Nem szükséges válaszolni, mert nem fogok rá reagálni.

Részemrõl ezzel befejeztem az ilyen hozzászólásaimat ezen a fórumon...
A kezdõ topikomba írok még pár szót....

bel
03-18-2014, 12:11 PM
- Volt-e, vagy van-e a földön olyan életforma, mely ennyire pusztítja környezetét és saját magát?

Igen, pl. a nyuszik (http://www.origo.hu/tudomany/20090126-macquariesziget-okologia-nyulak-csupaszitottak-le-egy-szigetet.html).

Bel

Daniui
03-18-2014, 12:36 PM
Igen, pl. a nyuszik (http://www.origo.hu/tudomany/20090126-macquariesziget-okologia-nyulak-csupaszitottak-le-egy-szigetet.html).

Bel

Nem olvastam végig csak az elejét, de a macskát az emberek tüntették el a szigetrõl így eltûnt a nyulak ellensége így szaporodni tudtak. És leírja azt is, hogy a nyulakat is az emberek vitték be, úgyhogy itt is az emberek a sárosak.

Ja és bocs Bel hogy nem vettem a viccet :D ... túl komoly vagyok.

TMIB
03-18-2014, 01:43 PM
Nem olvastam végig csak az elejét, de a macskát az emberek tüntették el a szigetrõl így eltûnt a nyulak ellensége így szaporodni tudtak.
+1 érv a macskák mellett.

http://static.tvtropes.org/pmwiki/pub/images/Cat_Rabbit_Badass_Adorable_6844.jpg

:D

Medve
03-19-2014, 05:14 PM
A kutya meg elfogja a macskát a nyúllal a szájában. Csak hogy kötekedjek :D

astonferi
03-19-2014, 05:47 PM
én megnézném mit csináltunk jól...régen hány ember - gyerek halt meg születés közben vagy késõbb betegségben. nem érdekel milyen robot menti meg a gyerekemet ha megmenti. mi lesz késõbb most nem érdekel.
igen keresni kell az alternatívákat a gyógymódokra és mindenre és igen pusztítjuk a környezetünket de ennek te is részese vagy amíg mindig újabb felszerelést veszel és rendelsz valahonnan. te is a fogyasztói társadalom része vagy csak egyszerûbb a a többire mutogatni és másba keresni a hibát.
kérdezd meg magadtól te mit tettél az általad felsorolt dolgok ellen. szerintem nem sokat.
minden ilyen dolog megközelítés kérdése mi a jó és hasznos és mi nem vagy mi minek a következménye.
és a végén aki nem elfogult a gyerekével az ne neveljen gyereket mert szerintem ez a szeretet egyik jele.

Mizu
06-07-2014, 08:01 PM
Érdemes a nõ videóit megnézni.. Amit láttam azok jók voltak.. pl. ez:

https://www.youtube.com/watch?v=iq_r_YvOsUw

Daniui
06-07-2014, 08:28 PM
Amit a videó legelején kitesz cuccokat nekem ugyan ezek a legalapvetõpp felszerelésem: kés, BW poncsó, kevés madzag, tûzgyújtó, és csajka(szerintem jobb mint a kulacs, több mindenre használható).

Törölt_fórumtag2
07-03-2014, 08:39 AM
http://www.tuleles.hu/index2.php

Daniui
07-03-2014, 12:25 PM
http://www.tuleles.hu/index2.php

Ez az a kis összefoglaló amit a Tóth Lóránd alezredes írt.

Grafitos
07-03-2014, 12:36 PM
Nem volt rossz, az olvasgatása pont kitöltötte az utóbbi fél órámat:thumbup

Mizu
09-20-2014, 08:10 AM
Ha valaki tud oroszul, kérném, hogy fordítsa már le mi az amit beleszúrt a földbe, aminek hatására özönlöttek kifelé a giliszták?

Talán egy izzó valami. Elõször elektromosságra gondoltam, de nincs rákötve delej..

Jó lenne ezt a módszert ismernünk !

https://www.youtube.com/watch?v=HBOvc_kihIQ

cookac
09-20-2014, 08:29 AM
0:00-nál és 0:34-nél is ad neki áramot

Mizu
09-20-2014, 09:21 AM
0:00-nál és 0:34-nél is ad neki áramot

Ahaaa.. akkor nem folyamatos az "inger", hanem periódusos. :thumbup

Mizu
09-20-2014, 10:03 AM
Megint orosz..
Érthetõ világos, egyszerû, nagyszerû.

https://www.youtube.com/watch?v=jbjXAyMvaOw

cookac
09-20-2014, 03:07 PM
Ez kamu. Vagy döglött a hal, vagy mûanyag. Még csak nem iz rángatózik.

Mizu
09-20-2014, 06:12 PM
Ez kamu. Vagy döglött a hal, vagy mûanyag. Még csak nem iz rángatózik.
Ha megnézed a srác videóit és utána nézel látni fogod, hogy egy elég elismert és tekintélyes túlélõ. Gondolod, hogy döglött hallal blamázsolná magát?
-A videó végén amit kifogott kicsúszott a kezébõl és elúszott.
-A döglött hal a víz tetején lebeg..

Ha jól tudom a srácot otthagyta szakasza egy ellenséges területen. 3 hét alatt ért be a támaszpontra.
Jó lenne ha csak a tizedét tudnánk amit õ...

Mizu
09-20-2014, 06:25 PM
Pl. egy másik videó tõle

https://www.youtube.com/watch?v=lR9yRPxA99Y#t=2417

A film végéig vártam a "csattanót" miért is csinálja, mire leesett, hogy egy kis ölnyi gallyal csinált 3 rönknek tüzet.. :D

Doom
09-20-2014, 06:51 PM
http://horgasztura.hu/Vide%C3%B3k/Orosz-m%C3%B3dszer-csuk%C3%A1z%C3%A1sra.html
https://www.youtube.com/watch?v=pfAEY6fjIkE
..na jó gyerekek,de azt tudni kell,hogy Oroszországban rálépni a halra annyi van...régen,gyerekkoromba deszkával fogtuk a keszeget...

MAFELSZ
02-23-2015, 09:29 AM
Elõzõ témaindításomban már kifejtettem, hogy nem tartom életszerû képnek vagy megoldásnak, hogy a mai városi ember majd kiszalad egy balhé esetén a Természetbe és ott „jól túlél”, amíg a dolgok újra rendezõdnek. Ez utópia és minden, csak nem logikus és felelõsségteljes gondolkodás. Kezdjük azzal, hogy a Természetben a városi ember számára megszokott komfort nincs meg! Ezenfelül mindenért meg kell dolgozni! Harmadsorban odakint egyetlen hiba is elég ahhoz, hogy a természetes szelekció újfent beinduljon! Ezt bánnám a legkevésbé! :) Sokszor tapasztalt, több évtizede a Természetben barangoló és kikapcsolódó emberek is kerülnek bajba. Ritkábban életükkel fizetnek hibájukért figyelmetlenségükért. Akkor mennyi esélye lenne egy ellustult konzumidiótának odakint? (kb. mint az egylábú sündisznónak az autópályán)Nem azt mondom: A Természet mindennel el tud látni bennünket – ahogyan azt már Dream Walker jól kifejtette. Ehhez azonban rengeteg tanulásra van szükség! Felsorolni is nehéz volna, hogy odakint mekkora tudáshalmazzal kell rendelkezni, ahhoz, hogy életben maradási esélyeidet növeld. Csak egy pár dolog, amit kíváncsi volnék, hogy azok a prepperek, akik a Természetbe készülnek tudnak-e: Magyarország fafajtái (éshonos és betelepített), rostszerkezetük, terhelhetõségük, megmunkálhatóságuk, fûtõértékük, fásszárúak, cserjék felhasználhatósága, vadon termõ ehetõ növényeink, ehetõ és mérgezõ gombák, gyógynövények és a belõlük készíthetõ fõzetek, növényeink egyéb hasznosítása (enyvkészítés, iható nedvek, stb.). állatok életmódja, szokásai, elejthetõsége, feldolgozása, ehetetlen részek hasznosítása, vadászat (nem lesrõl, távcsöves puskával), csapdázás, halászat, horgászat, idõjárási jelek megfigyelése, szagok jelentése, terjedése és az ebbõl következtethetõ infók. Órákig folytathatnám a sort. Ez mellett pedig az alázat, a megfigyelõképesség, felismerõérzék, az alkalmazkodás, improvizáció, logikus gondolkodás és következtetés, valamint a szervezõkészség szintén alapkövetelmény a vadonban. Pl. az a városi ember, aki a betondzsungelben is gõgös és önzõ az kint is azt fogja gondolni, hogy õ hugyozta a Golf-áramlatot és megpróbálja a Természetet is így kezelni...ideig-óráig. :))) Nem baj! A dögevõk jól laknak és eggyel kevesebb zombi.

A fenti követelményeken kívül vannak olyan szabályok, amiknek a betartása nélkül valaki hiába is rendelkezik a már említett tulajdonságokkal és a legjobb szándékkal közelít az anyatermészethez, szintén rábaszarintás lesz a vége. Sokszor jókat mosolygok magukat „szagembereknek” beállító jutyúb janicsárokon, hogy rögtön az élelemért aggódnak odakint. Nem véletlenül említettem felsorolásomban a fákat, fásszárúakat és cserjéket, valamint azok hasznosíthatóságát és fûtõértékét! Ugyanis az elsõ számú kérdés amiért aggódni kellene a vadonban az az, hogy befagy-e a segged? Vagyis a menedék és a tûzélesztés még az iható víznél is fontosabb. Nem is beszélve az élelemrõl!
Tehát, ha valaki továbbra is gondolkodik a vadonbéli alternatíván, akkor annak a hármas szabállyal kellene elõször tisztában lennie! Ez a következõ:
hozzávetõlegesen
3 perced van levegõ nélkül,
3 órád extrém idõjárásnak kitéve (mindegy, hogy hideg vagy perzselõ forróság)
3 napod ivóvíz nélkül és
3 heted élelem nélkül, hogy exitálj.

Ebbõl már látszik, hogy milyen sorrendben kellene gondolkodni és szervezni! Ezenfelül nem véletlenül említettem a gyógynövényeket és a belõlük készíthetõ fõzeteket. Ugyanis, ha kint elkap bennünket valami, ott nincs 24 órás patikai ügyelet. Legyen az csak egy egyszerû fogfájás! De, még az FM 21-76 is azt tanítja különleges alakulatok tagjainak, hogy bármilyen is legyen a szituáció, amennyiben sérült vagy azzal törõdj elõször!!! Meg tudná-e nekem mondani az a prepper, aki a Természetbe készül B terv gyanánt, hogy van-e Magyarországon vérzéscsillapításra használható növény és ha igen, melyik az?

Szia

Nagyon tetszik a megfogalmazásod a konzumidiótákról. Annyival egészíteném csak ki amit írtál, hogy ez a blog itt nyilván azoknak, és azokról szól, akik felkészülnek. És a felkészülés jelenthet fizikális, mentális, és szakmai felkészülést is. Így azok a városlakók, akik a természetben akarják meghúzni magukat amíg a balhé le nem ül, nagy eséllyel futnak neki a dolognak, ha elõtte éveket szántak a felkészülésre. A többire meg föld és hamu..De nem is velük kell foglalkozni:)
www.mafelsz.hu
www.quixafe.com
facebook/mafelsz
facebook/quixafe

mmilan21
02-23-2015, 09:46 AM
www.mafelsz.hu
www.quixafe.com
facebook/mafelsz
facebook/quixafe

Ezeket egyébként berakhatod az aláírás részbe, akkor már nem fog "kéretlen" reklámnak tûnni és így többször nem kell beírjad õket - idõt spórolsz és számunkra sem lesz zavaró. :thumbup
Végig nézheted a hozzászólásokat, az aktív tagok egy része használja is az aláírás funkciót, hogy weboldalcímeket linkeljen, vagy idézetet tegyen be(ahogy én). :)
Plusz választhatsz minden egyes hozzászólás írása közben, hogy meg-e jelenítse a fórum az aláírásodat a hozzászólásod láblécében.

MAFELSZ
02-28-2015, 07:41 PM
Ezeket egyébként berakhatod az aláírás részbe, akkor már nem fog "kéretlen" reklámnak tûnni és így többször nem kell beírjad õket - idõt spórolsz és számunkra sem lesz zavaró. :thumbup
Végig nézheted a hozzászólásokat, az aktív tagok egy része használja is az aláírás funkciót, hogy weboldalcímeket linkeljen, vagy idézetet tegyen be(ahogy én). :)
Plusz választhatsz minden egyes hozzászólás írása közben, hogy meg-e jelenítse a fórum az aláírásodat a hozzászólásod láblécében.

Megtörtént:)

Pityubá
03-13-2015, 11:33 PM
Ahhoz, hogy túlélõ helyzetben életben maradjunk, fontos a víz.

Ha nem találnánk vízforrást. Tavasszal segíthet rajtunk a fák megcsapolása. (Nyír, Cser, Juhar, stb.)
Túlélõs Nyírfacukor (Xilit) tartalmú folyadék vételezést hajtottunk végre magánterületen, a tulaj engedélyével (kíváncsiságával) 3 óra alatt 2 liter jött le 1 fáról, erre nem számítottam. Kevés volt a 2 literes PET palack. le fogom cserélni 5 literessel. Természetesen a fának akár 100 liter nedve is van ebbõl 5 litert veszek el, utána fából készült hosszabb dugóval beütõm a lyukat. Fûrésszel a fa törzse mellett elvágom, és a fa benövi akár az ághelyet. Többen megkóstolták a folyadékot. Ízlett nékik a kissé édeskés furcsaság.

5186 5187 5188 5189

Fúráshoz, kivehetõ hajtófával ellátott cigányfúrót használtam. (nem röhögni, ez a neve) Ferdén felfelé fúrtam a lyukat, ameddig a fúrószár engedte.
Kifolyócsövet Bodzafából készítettem, faragással illesztettem a lyukba, baltával beütöttem.
2literes PET palack felsõ részébe csillag * alakú vágásokat készítettem késemmel, és passzosan reáhúztam a kifolyócsõre, így rovarmentes lett a folyadék, kötéllel rögzítettem a fa törzséhez.
További képeket Pityu Bá Facebook oldalán találhattok.

Dream_walker
03-15-2015, 08:58 AM
Jól sikerültek a képek is, a leírásból pedig akit érdekel, simán le tudja szûrni a tennivalókat :)
Egy kicsit még tegyünk hozzá: a kapott nedv elég jó energiaforrás is, a xilit miatt az ízén nem érzõdik, de cukor hozzáadása nélkül készül belõle a sokszor 10-12 %-os nyírfabor, tehát energiatartalom szempontjából megegyezik a musttal.

bel
03-15-2015, 09:16 AM
Szia Pityu ba,

Nagyon tetszett a leirasod, igazan kituno, tulelest segito modszert mutattal be a nyirfaszirup kinyeresere.

Egyetlen apro pontositas: a leirasodban xilitnek nevezed, amit kinyertel a nyirfabol, holott a valosagban egy sokkal termeszetesebb, sokkal ertekesebb anyag (nyirfaszirup) eloallitasat mutattad be.
Itt (http://alimento.blog.hu/2014/09/15/xilit_903) egy leiras, amiben a ketto kozotti kulonbsegek megjelennek.

Pityubá
03-15-2015, 07:58 PM
Szia Pityu ba,

Nagyon tetszett a leirasod, igazan kituno, tulelest segito modszert mutattal be a nyirfaszirup kinyeresere.

Egyetlen apro pontositas: a leirasodban xilitnek nevezed, amit kinyertel a nyirfabol, holott a valosagban egy sokkal termeszetesebb, sokkal ertekesebb anyag (nyirfaszirup)
eloallitasat mutattad be.

Itt (http://alimento.blog.hu/2014/09/15/xilit_903) egy leiras, amiben a ketto kozotti kulonbsegek megjelennek.
Rendben elolvastam a cikket amirõl csupán sejtésem volt eddig. Azt tudtam nagyüzemileg mibõl készítik a Xilitet (Xilitiolt) amit ezek után sem kívánok fogyasztani.
Persze azt gondoltam, hogy a Nyírfából kinyert Nyírfaszirup (nevezzük így) sokkal komplexebb anyag.

ZeroPont
03-16-2015, 11:31 AM
Fúráshoz, kivehetõ hajtófával ellátott cigányfúrót használtam. (nem röhögni, ez a neve) Ferdén felfelé fúrtam a lyukat, ameddig a fúrószár engedte.
Kifolyócsövet Bodzafából készítettem, faragással illesztettem a lyukba, baltával beütöttem.
2literes PET palack felsõ részébe csillag * alakú vágásokat készítettem késemmel, és passzosan reáhúztam a kifolyócsõre, így rovarmentes lett a folyadék, kötéllel rögzítettem a fa törzséhez.
További képeket Pityu Bá Facebook oldalán találhattok.[/QUOTE]

Pityubá, van valami tipped, hogy ágmetszéses viricselésnél, ha végeztem mivel lehetne lekezelni a vágott részt, hogy mielõbb elálljon a fa "vérzése" ?

Dream_walker
03-16-2015, 07:55 PM
Fasebkezelõvel. Gazdaboltokban árulnak ilyesmit, metszéshez használatos, mikor komolyabb átmérõjû részek vannak levágva.

Pityubá
03-16-2015, 08:01 PM
További képeket Pityu Bá Facebook oldalán találhattok.

Pityubá, van valami tipped, hogy ágmetszéses viricselésnél, ha végeztem mivel lehetne lekezelni a vágott részt, hogy mielõbb elálljon a fa "vérzése" ?
Csak tipp: el kell égetni a végét. Amúgy maga a fa is elzárja idõvel.
Mi csak fúrni szoktunk, mivel annak nagyobb a hozama. Még valami a hangyák is reákaptak a viricsre.
Persze nem jutnak be a PET palackba/kannába, csak a melléfolyt levet iszogatják. Az általunk alkalmazott passzos * csillag vágás nem engedi õket bejutni.

Doom
03-16-2015, 11:39 PM
Csak tipp: el kell égetni a végét. Amúgy maga a fa is elzárja idõvel.
Mi csak fúrni szoktunk, mivel annak nagyobb a hozama. Még valami a hangyák is reákaptak a viricsre.
Persze nem jutnak be a PET palackba/kannába, csak a melléfolyt levet iszogatják. Az általunk alkalmazott passzos * csillag vágás nem engedi õket bejutni.Most rohadt jó ötletet adtál a hangya és bogár gyûjtésre....:thumbup....Édes,finom, fehérjedús leveske....és szinte semmit nem kell dolgozni érte

TMIB
03-17-2015, 12:12 AM
Azért biztosan eltartana egy ideig, mire annyi hangyát összegyûjt valaki hogy jóllakjon belõle. :D

Zacskóbicska
03-17-2015, 06:23 AM
Most rohadt jó ötletet adtál a hangya és bogár gyûjtésre....:thumbup....Édes,finom, fehérjedús leveske....és szinte semmit nem kell dolgozni érte

Én alkalmazom ezt a módszert. Így lehet a leghatékonyabban távol tartani a darazsakat és a hangyákat.

Pityubá
03-17-2015, 10:39 AM
Én alkalmazom ezt a módszert. Így lehet a leghatékonyabban távol tartani a darazsakat és a hangyákat.
Aha értem, bemásznak a viricsbe és megmurdelnek. És még levesnek is fogyaszthatók. :D

Zacskóbicska
03-17-2015, 11:25 AM
Aha értem, bemásznak a viricsbe és megmurdelnek. És még levesnek is fogyaszthatók. :D

Nem kell virics, jó oda a málnaszörp, de a sima cukros víz is. Nehezen fogyasztható, mert hihetetlenül szúrós szaga lesz a szmötyinek, ami összegyûlik. Nyilván a hangyasavtól. Nem is hiszem, hogy egészséges étel. Humusznak viszont elsõrendû anyag. A lakás hangyamentesítésének legjobb módja. A hangyák addig mennek a kajáért, amíg van belõlük. Hazafelé nem visznek semmit, így értelemszerûen a bolyban maradók éhen döglenek. Arra kell csak ügyelni, hogy a hangyatetemektõl eliszaposodott üvegben a levet idõnként cseréljük ki, aztán ugyanoda tegyük vissza, ahol volt. Ide ugyanis egyértelmû szagnyom vezeti a következõ turnusokat. További elõny, hogy a hangyák addig se fognak szétszéledni a lakásban, mindegyik ide jön egy idõ után.
A gyümölcsfákra, szõlõtõkékre fellógatott, az oldalán bevágott ásványvizes flakon pedig remek darázs csapda enyhén ecetes málnaszörppel. Nem zabálják a gyümölcsöket, ha megfelelõ sûrûséggel vannak elhelyezve a csapdák. Az ecet az ízeltlábúak többségére halálos méreg, hamar megrészegednek tõle és hamar belefulladnak.

ZeroPont
03-22-2015, 11:58 AM
Sziasztok!

Ismét megpróbáltam viricslébõl, Nyírfacukrot készíteni. Hát, felemás eredményt értem el. :hogymi: Most nem 1-2 decivel próbálkoztam, hanem több mint fél literrel. A forralás rendben ment, szépen habosodott és ahogy elpárolgott a víz nagy része kezdett szép borostyánsárgás színt felvenni a folyadék. Aztán megkezdõdött a karamellizálódás és a Nyírvíz szépen bebarnult és kellemes pörköltcukor illata lett. Még egy kicsit melegítettem aztán kiöntöttem hûlni. Nem lett sok, de az íze kiváló és a színe is szép. Az egyetlen problémám, hogy kihûlés után sem keményedett meg mint a hagyományos pörköltcukor, hanem folyós-ragadós maradt. :confused: Vajon a Nyírfacukornak ilyenek kell lennie, vagy valamit nem jól csináltam? Aki már készített ilyet és van tapasztalata, örülnék ha megosztaná velem! :admire: Azon morfondíroztam, hogy talán még tovább kellett volna hevíteni, csak attól tartottam, hogy elszenesítem az egészet. :huuu:

52255226522752285229

bögre
03-22-2015, 04:36 PM
Kémiai utrol megközeltive szerintem a probléma a következö. A xilitol hasonloag a szorbitolhoz felolvasztás itán lassan nyeri vissza a kristályszerkezetét. És bár olvadáspont alatt van a kristályszerkezete még amorf de rendezödik. Tehát idövel kialakul a végleges kristályszerkezet és kemény lessz.
Mindez csupán egy elmélet lehet hogy elrontottál valamit. :)

A. L. Ias
03-22-2015, 06:50 PM
Most hétvégén futottam bele egy házilag kristálycukor készítéses mûsorba. Az egyik résztvevõnek nádból, a másiknak cukorrépából kellett kristálycukrot elõállítania, de talán az elv igaz a nyírfavízre is. Ott azt említették, hogy a cukor csak akkor kristályosodik, ha minden szennyezõanyagot eltávolítottak belõle. Ehhez szûrték és mészkõvel "kivették" (már nem emlékszem a pontos szakkifejezésre) belõle a lehetõ legtöbb szennyezõanyagot. Majd sûrítették párologtatással, próbálkoztak centrifugálással és "sütötték" is. A nádcukor így is massza maradt, a répacukor barnás színû kristályos anyaggá száradt. A képeket elnézve jó alapanyag, de még szárítani kellene kicsit tovább, hogy kipárologjon belõle a maradék nedvesség.

Doom
03-23-2015, 04:11 PM
...hááát nem is tudom..ellõni egy fél gázpalackot egy körömnyi rigófosért?...nem tûnik hatékony módszernek....ha letolja az ember,a szervezet kiválogatja ami kell neki...

Dream_walker
03-23-2015, 06:46 PM
A marhahús fûbõl készül. Ezek szerint ha az ember letolja a kellõ mennyiségû füvet, a szervezet kiválogatja belõle azt, ami a marhahúsba menne amúgy? :D

ZeroPont
03-23-2015, 09:12 PM
...hááát nem is tudom..ellõni egy fél gázpalackot egy körömnyi rigófosért?...nem tûnik hatékony módszernek....ha letolja az ember,a szervezet kiválogatja ami kell neki...

Az a baj, hogy a Nyírvizet csak hûtve lehet hoszabb ideig tárolni, mivel igen hamar erjedésnek indul. És mivel csak 2-3 hétig elérhetõ, kell számomra valami alternatíva a tartósítására (a hûtésen kívül). A régi természeti népek is szirupot vagy cukrot fõztek az édes fanedvekbõl, hogy egész évben felhasználhasák. Ezt a technikát próbálom meg leutánnozni a magam szerény módszereivel és személyes tapasztalatokat szerezni errõl a régiek közt közismert tudásról. Természetesen magát a Nyírvizet is fogyasztom, de jó lenne ha tudnék némi cukrot vagy szirupot eltenni késõbbre. És ki tudja, lehet, hogy egyszer még hasznát veszem a mosani kisérletezéssel megszerzett tudásnak. Ha pedig nem lesz rá szükségem, akkor is gazdagabb lettem egy hasznos tapasztalattal. :)

yeahno
03-24-2015, 09:13 AM
Napon, freshnel lencsével vagy solar cookerrel is lehet mûködne a sûrítés.
Szerintem egyébként forralással, majd légmentes lezárással (üvegekben) is meg lehetne oldani a tartósítást. Kérdés hogy van-e értelme enyhén cukros vizet tárolni, forralni stb.

Esetleg nyáron, õsszel fel lehet bontani és lekvárt hígítani vele hogy szörp legyen, és mehet vissza ugyanabba az üvegbe.

Pityubá
03-24-2015, 10:09 AM
Nos akkor csapjunk a lovak közé, és akinek van Nyírfa nedve kísérletezzen kedvére tartósításával, majd ossza meg társaival tapasztalatait.
Csapolási gyakorlat eredményes volt, befejeztem, fákat ledugóztam. 5 litert megivott a család, ez már nem ment veszendõbe.
2 PET palackot lefagyasztottam, télen kiolvasztom, akkor mondok véleményt róla, (persze ez drága tartósítás).
10 liter lé most rotyog, 1/5-ére sûrítem, van borélesztõm, utána azzal erjesztem. Kíváncsi vagyok a belõle készült alkoholos italra.
Sajna még nem készültem el a parabola antennám tükörfóliázásával, így nem tudom kipróbálni a szabadtéri bepárlást.
A füstölt íz miatt szabad tûzön nem lenne tanácsos boralapanyagot készíteni mivel ebben az esetben fedõt nem lehet használni. :D
Nem készítek cukrot/sûrítményt belõle. Részemrõl ennyi a Nyírfalével történõ kísérletezés.