View Full Version : Az álcázás szükségessége
Don't Panic
03-31-2013, 09:12 PM
Az álcázás elõnyeire már a korai ember is rájött vadászatai során. Ez a technika napjainkra sem veszett ki. Sõt! Az íjjal vadászók körébõl kezd átterjedni a tûzfegyverrel vadászók körébe is. A háborúskodással pedig megindult egy sokkal magasabb szintje az álcázásnak, amit a különbözõ elit alakulatok és mesterlövészek fejlesztettek tökélyre. Prepper szempontból két gondolat indokolja, hogy foglalkozzunk a témával. Természetesen mindkettõ súlyos társadalmi összeomlásokra vonatkozik, nem holmi pár napos bankcsõd közeli õrületre és tömeghisztériára! Az egyik, amikor majd újra el kell ejteni az asztalra kerülõ vacsorát. Ez gondolom mindenkinek egyértelmû. A másik ok pedig az ellenségesen viselkedõ embertársaink vagy az állam erõszakszervezetei. E második csoporttal szemben egy képzetlen preppernek vajmi kevés esélye van, ezért maradjunk hipotetikusan az elsõnél. Nos, a megtévesztés éppoly régi taktika a harcászatban, mint maga az álcázás. Vagyis, ha a az agresszorokkal, fosztogatókkal, kétségbe esett csoportokkal el tudjuk hitetni, hogy az általuk feltételezett pozícióban kuksolunk, miközben észrevétlen helyváltoztatásra vagyunk képesek, akkor helyzeti fölénybe kerülhetünk. Ehhez azonban szükségünk lesz az álcázás mûvészetére.
Álcázni formát és színt lehet. Ezekhez társul a mozgás eltusolása illetve a zajtalan helyváltoztatás képessége. Mielõtt bõvebben belemerülnék mondok egy egyszerû példát, hogy miért is lesz rá szükségünk. Olajkészleteink vészesen fogyóban vannak. Ennek ellenére vadul éljük fel a forrásokat. Nem tartom kizártnak, hogy a fosszilis tüzelõanyagok kifogyása lesz az egyik fõ problémánk az elkövetkezendõ 20-30 évben. Márpedig akkor sutba dobhatjuk még a legjobb Trabant 601-est is! Az pedig nyilvánvaló, hogy a világ kormányai és fegyveres erõi készülve erre a helyzetre jó elõre be fognak spájzolni a fekete aranyból, hogy irányítani tudják a szitut. Ez pedig az fogja eredményezni, hogy az egyszerû halandó lábbuszra lesz kényszerítve (vagy kerékpárra netán hátas jószágra). Gyalogszerrel való közlekedés, helyváltoztatás során azonban lassúak vagyunk (sík terepen egy átlagos ember haladási sebessége 5 km/h - nehéz hátizsák nélkül!). Ebbõl következõen védtelenek és sebezhetõek. Ilyen elkerülhetetlen helyzetekben prioritássá válik az álcázás képessége. Visszatérve a két problémára, amit az álcázással meg kell oldanunk!
1. Az emberi szem egy igen jól kitalált valami. Képes a színt, formát és mozgást is kiválóan érzékelni. A környezet, amiben mozognunk kell azonban sokszor elüthet rendelkezésre álló ruházatunktól, fedetlen testfelületeinktõl. A szín kérdésköréhez hozzátartozik a csillogó felületek maszkolása/takarása is (arcbõr, karóra, csatok, céltávcsõ és minden egyéb felszerelési tárgyunk)!
2. Forma szempontjából vizsgálva a kérdést az emberi sziluett akár több száz méterrõl is jól felismerhetõ nyílt terepen. De, még egy fedezék mögül kibukkanó vagy kontrasztos háttér elõtt kirajzolódó felsõtest is! Fõként a vállak és a fej együttes formája. Ezeket szintén el kell mosni és álcázni.
A harmadik tulajdonság a mozgás. Többnyire még a legóvatosabb növényevõk sem veszik észre azt, ami nem mozog. Ezért van az, hogy a nagyragadozók próbálják kihasználni a tereptárgyakat osonás alatt és sokszor hosszú idõre is mozdulatlanná dermednek fedezék hiányában vadászataik során. Persze mindezt hangtalanul szükséges megtenniük, mivel az is elriaszthatja a prédát. Esetünkben pedig felfedheti pozíciónkat.
Mindezek melett meg kell említenem a napszakok kihasználását is, mint álcázást! Az emberi szem szürkületben és hajnalhasadáskor a legkönnyebben becsapható. Ezért érdemes ilyenkor mozogni! Az éjszakai helyváltoztatást - gyalogosan - csak a tapasztaltabb rókáknak ajánlom, mert a navigálást a magunk részérõl is megnehezíti.
Ha tehát biztonságosan és észrevétlenül akarunk helyet változtatni, hogy elkerüljük a bajt, akkor muszáj lesz megismerkednünk az álcázás mûvészetével! Erre remek oktatóanyag a következõ kilenc részes videó, amiben katonák (tehát valódi szakértõk) osztják meg velünk az alapismereteket és az álcaruha készítésének minden csínját-bínját. Sajnos a videó csak angolul fellelhetõ! Ezért mondom mindig, hogy nincs kecmec! Meg kell tanulni angolul! Akinek nem megy az ánglius az se csüggedjen: a videó igen szemléletes! De, ha van kérdésetek, arra is szívesen válaszolok!
http://www.youtube.com/watch?v=fchxuYczK_o
Ez szép és jó . Na de álcázás városi környezetben ? Sziklás hegyvidéken terepmintás ruha nélkül ?
raktaros
03-31-2013, 09:33 PM
Tetszenek az álcaruhák csak sokféle kellene belõle :(
http://troglopundit.files.wordpress.com/2013/01/invisible-bow-hunter.jpg?w=600
http://mobi-wall.brothersoft.com/files/320240/c/12822814569681.jpg
http://i176.photobucket.com/albums/w196/mtquivr/OptifadeCamouflage.jpg
cereal killer
03-31-2013, 09:44 PM
Ezekkel a képekkel az a baj, hogy a legtöbbjük színkezelt és/vagy kifejezetten reklám célra készült. Ilyen hatást csak a legritkább esetben fogsz tudni elérni a ruháddal.
Don't Panic
03-31-2013, 09:50 PM
Ez szép és jó . Na de álcázás városi környezetben ? Sziklás hegyvidéken terepmintás ruha nélkül ?
Ezért írtam le részletesen, hogy az álcázás nem csak a színekbõl áll, hanem a jellegzetes forma megtörésébõl és a mozgásból is, amikor is kihasználod a tereptárgyakat. Ugyanúgy, ahogyan a ragadozók.
raktaros
03-31-2013, 10:08 PM
Ezekkel a képekkel az a baj, hogy a legtöbbjük színkezelt és/vagy kifejezetten reklám célra készült. Ilyen hatást csak a legritkább esetben fogsz tudni elérni a ruháddal.
Ezért gondoltam hogy sokféle kell, többféle minta, árnyalat. Talán elõre nem is tudni melyik lenne optimális egy útra.
Ami kicsit univerzálisabb az meg gondolom úgy van mint más univerzális dolgokkal, sehol sem jó igazán.
Nem egyszerû. Még nincs semmilyen, de gondolkodom egy használhatón.
Konkrét cél nincs, csak jó ha van.
Bár párom még a vadászos zöld és keki színû ruhákról is mindig le akar beszélni :)
Don't Panic
03-31-2013, 10:15 PM
Ezért gondoltam hogy sokféle kell, többféle minta, árnyalat. Talán elõre nem is tudni melyik lenne optimális egy útra.
Ami kicsit univerzálisabb az meg gondolom úgy van mint más univerzális dolgokkal, sehol sem jó igazán.
Nem egyszerû. Még nincs semmilyen, de gondolkodom egy használhatón.
Konkrét cél nincs, csak jó ha van.
Bár párom még a vadászos zöld és keki színû ruhákról is mindig le akar beszélni :)
Tudom ajánlani a Hyde Definition PenCott rejtõszíneit. Az egyetlen minta, amiben nem nem csak micro és macropattern van, hanem midi is, így segítve a jobb beolvadást. Szerintem a Greenzone késõ tavasztól õszig hordható itthon. A Badlands (http://kitup.military.com/2011/11/pencott-%E2%80%9Cbadlands%E2%80%9D-2.html) pedig õsztõl kora tavaszig hómentes környezetben, valamint sziklás közegben.
Itt egy tipp: Ha feketét hordasz, akkor sötétedés után álcázva vagy. ;)
Chehomero
04-01-2013, 08:39 AM
itt meg egy újabb. Hóban fehéret kell hordani, kivéve ha sárga :D
raktaros
04-01-2013, 09:24 AM
Köszönöm, utánanézek.
raktaros
04-01-2013, 09:24 AM
Hólepel nem gond, fehér lepedõ :)
Don't Panic
04-07-2013, 09:12 AM
A tiszta fekete a fényszennyezés avagy a természetes éjszakai fények (csillagok és a Hold) miatt nem tökéletes. Ezért is alkották meg a night camo-t.
Hólepel nem gond, fehér lepedõ :)
A homogén fehér állapot elég ritka. A tereptárgyak miatt még akkor is vannak árnyak és törések a hótakaróban, amikor az egybefüggõ réteget alkot.
De, néha jó ötlet lehet a tiszta fehér. Ha másra nem, hát az ellenség összezavarására (http://imgur.com/9b0t5). :haha:
A kommenteken megy egyenesen szénné röhögtem magam...
Tudom, csak úgy mondtam. A fekete csak koromsötétben rejt el teljesen. De ha azt vesszük hogy egy komoly SHTF esetén nem lesz áram, közvilágítás és éjjel tényleg csak a Hold világít, akkor azért a fekete jobb választás mint a desert camo, vagy egy világosabb oliva zöld.
Nekem ez a hozzászólást tetszett a legjobban:
"Snow White the huntsman"
:haha:
Chupakabra
04-09-2013, 05:59 PM
...hát igen, az országúton az esti megvilágítatlanságban többször csak "fekete lyukként" lehet a háttérbõl észrevenni a bringásokat vagy gyalogosokat.
Az álcázás mûvészet.
A snipereket is addig nyaggatják amíg rendesen el nem tudnak rejtõzni, távcsõvel fürkészik a tájat egy katonát küldenek oda ahol sejtenek valakit. Elég egy világos vagy sötét folt ami nem odavaló.
Ugyanakkor az álcázás egyszerû is, mert egy-egy a terephez illeszkedõ mintájú és színû kendõ is remekül tud álcázni.
Egy kezeslábasból, hálóból és rossz jutazsákból, némi kenderkóc segítségével jó álcaruhát lehet készíteni.
Fejre különbözõ necchálót lehet kapni, ami jó sálnak is. http://www.reintex.hu/hu/kendok-salak/kendo-necc.html
Grafitos
04-10-2013, 01:54 PM
...hát igen, az országúton az esti megvilágítatlanságban többször csak "fekete lyukként" lehet a háttérbõl észrevenni a bringásokat vagy gyalogosokat.
Az álcázás mûvészet.
A snipereket is addig nyaggatják amíg rendesen el nem tudnak rejtõzni, távcsõvel fürkészik a tájat egy katonát küldenek oda ahol sejtenek valakit. Elég egy világos vagy sötét folt ami nem odavaló.
Ugyanakkor az álcázás egyszerû is, mert egy-egy a terephez illeszkedõ mintájú és színû kendõ is remekül tud álcázni.
Egy kezeslábasból, hálóból és rossz jutazsákból, némi kenderkóc segítségével jó álcaruhát lehet készíteni.
Fejre különbözõ necchálót lehet kapni, ami jó sálnak is. http://www.reintex.hu/hu/kendok-salak/kendo-necc.html
Nekem is van necckendõm, kb 130 X 50es. nyakba sálnak, nyáron leégés ellen hátra, vagy én csináltam a mértani közepére egy akkora lyukat, amin átfér a nagyfejem, és így terpponcho-nak is kiválóan alkalmas..
önmagában megoldja az álcázás 90%át..
Daniui
04-10-2013, 06:35 PM
Én úgy vagyok vele igen az álcázás nagyon lényeges dolog az egyik talán leglényegesebb a mozgékonyság után.
Amikor kint vagyunk terepen mindig az adott környezethez megfelelõ álcaruhát használjunk ami magyar viszonyok között a rendszeresített magyar terepminta elég jó. De ez csak a minimum álcázás hogy a környezetbe minnél inkább beleillõ felszerelésünk és ruházatunk legyen, mert egy narancssárga Bear Grylls ruhában akár 1000 méterrõl egy megfigyelõ állásból kiszúrnak. Na álcázásba ennél jobban nem is akarok belemenni.
Amirõl most beszélni szeretnék az a jó útvonalmegválasztás, amivel csökkenthetjük a kockázatot és szerintem ez lényegesebb a személyi álcánknál is. Ellenséges területen mind a banditák mind a katonák a nagyobb utakat figyelik, ellenõrzõ pontokban, megfigyelõ pontokban, és rejtett megfigyelõ pontokban neadj isten kamerával, szenzorokkal, UAV-vel, mûholdal. Ez utóbbiknál az a necces hogy nem tudod hogy figyelnek, míg egy ellenõrzõ pontnál igen.
Mindig érdemes az útvonalat úgy megválasztani hogy nem azt nézed melyik a legrövidebb út hanem hogy melyik a legbiztonságosabb, ehhez térkép, tájoló és használatához megfelelõ tudás kell(gyakorlás!). Például én szoktam olyan túrákat szervezni ahol direkt az a cél, hogy észrevétlenül mozogjunk, utakat nem használunk, nyílt terepre semmi esetben sem megyünk, hegycsúcsokat, domdetõket kerüljük, mindezt abszolút csendben és lehetõség szerint maximális tempóban hogy minnél kevesebb idõt töltsünk nem biztonságos területen. És ezek szerint haladunk A-ból B-be. Az ilyen gyakorló túrák nagyon hasznosak tudnak lenni ösztönzök mindenkit rá, csak egy térkép kell akár tájoló vagy iránytû nélkül is mehetsz.
Még a mostani modern hadseregek álltal védett területekre is be lehet szivárogni, csak nem szabad hibázni:D Minden csak tervezés kérdése, szinte minden.
asszony
04-11-2013, 11:52 AM
Szeretném álcázni a lábaimat valami jó lábbelivel, ami télen nyáron egyaránt védene! Meg a fejemre is kéne valami amikor lopakodok, mert kis kalapban és tûsarkúban nem bírom el a 20 kg-os bagot cepelni, közben távcsövezni, majd hirtelen megvédeni magamat önvédelembõl puszta kézzel.:D
Trendo
04-12-2013, 11:33 AM
Sötétben minden tehén fekete! Kivéve a fehéret, ha rásüt a Hold! :)
asszony
04-12-2013, 05:48 PM
Sötétben minden tehén fekete! Kivéve a fehéret, ha rásüt a Hold! :)
Köszönöm ezt az igen informatív részletes tájékoztatást. Majd értesítem a teheneket is.:):admire:
Még mindig nem tudom a lábbeli beszerzési helyét, azt sem mit érdemes venni.
Gondolom hogy egy könnyebb, megbízhatóbb márkájú túrabakancs, vagy masszív túracipõ lehet a megfelelõ választás. :) Ennek érdemes lesz majd egy külön topicot is nyitni, mert fontos a megfelelõ lábbeli.
asszony
04-12-2013, 06:20 PM
Ennek érdemes lesz majd egy külön topicot is nyitni, mert fontos a megfelelõ lábbeli.
Köszönöm a választ. A topic nyitás jó ötlet, mert a tapasztalatok is érdekelnének, mielõtt döntenék.
Don't Panic
04-12-2013, 06:50 PM
Szeretném álcázni a lábaimat valami jó lábbelivel, ami télen nyáron egyaránt védene! Meg a fejemre is kéne valami amikor lopakodok, mert kis kalapban és tûsarkúban nem bírom el a 20 kg-os bagot cepelni, közben távcsövezni, majd hirtelen megvédeni magamat önvédelembõl puszta kézzel.:D
Nekem ez a hozzászólás kissé röhejes és provokatív. Ez valami kifigurázása a preppereknek ember? Ráadásul nem tartom valószínûnek, hogy nõnemû vagy, mert nõk nem így fogalmaznak. De, hogy visszatérjek az általad mondottakra:
1. a lábaidon mit szeretnél álcázni egy lábbelivel?
2. olyan lábbeli nem létezik, ami télen-nyáron használható. Hacsak nem nyáron is bélelt bakancsot hordasz vagy télen papucsot. Kétlem!
3. Hova lopakodsz, hogy a fejedet kell álcázni? Bankba vagy a szomszéd kertjébe?
4. a többi része meg már tiszta röhej ember...
asszony
04-12-2013, 07:05 PM
Ne mérgelõdj! Nõ vagyok, és rászoktam a férfias beszédre, mert jobban szeretem mint a nõi csevelyt.
Ha gúnyolodnék a preppereken, akkor nem írnék ide. A humort vagy szarkazmust bírom, mert elviselhetõbb vele az élet:)
Chupakabra
04-15-2013, 08:42 PM
Attól függ!
Ha nyuszi alkat vagy akkor nyúlcipõt, ha maci, akkor medvebõrt ajánlok:)
asszony
04-16-2013, 08:52 PM
Attól függ!
Ha nyuszi alkat vagy akkor nyúlcipõt, ha maci, akkor medvebõrt ajánlok:)
Oroszlán!
Grafitos
04-17-2013, 08:43 AM
Egy használt, de jó állapotú bakancs -koszos nadrág -mocskos kabát -szakadt baseballsapi
Ennél jobb álca nem kell. senki nem akar majd megtámadni, max leköpni
Egy használt, de jó állapotú bakancs -koszos nadrág -mocskos kabát -szakadt baseballsapi
Ennél jobb álca nem kell. senki nem akar majd megtámadni, max leköpni
Errõl ez jutott eszembe.
http://www.youtube.com/watch?v=MI34yE6Czls
:haha:
Daniui
02-18-2014, 12:55 PM
Tényleg nem tudom ért valaki a hõkamera elleni védelemhez? Mivel lehet álcázni magunkat ellene?
És ha már itt vagyunk milyen modern ehhez hasonló technikák léteznek és hogy lehet ellenük védekezni?
Elõre is köszönöm a válaszokat!
Hyster
02-18-2014, 01:31 PM
szerintem, laikus szemmel:
biztos létezik, megbízható hõkamera elleni védelem, youtubon van is fent.
de ruhát nem igen találtam, ha van is horror áron lehet, mivel egyrész el kell érni hogy minden hõt visszaverje, mert egy komolyabb hõkamera 1-2 celsius eltérést kimutat, másrészrõl ha minden hõt visszaver, elég hamar vizipólozni kezdenek az ember golyói.
Szóval összegezve, a zavarás, elbújás elõle lehetséges, de folyamatos mozgást végezni nem
Daniui
02-18-2014, 01:40 PM
Köszi a választ!
Várom még a válaszokat, engem nagyon érdekel a téma.
Daniui
02-18-2014, 03:42 PM
Pl : erdõtûzzel .... :D
Amúgy katonai túlélõ tanfolyamon tanítják hogyan kell erdõtüzet gyújtani, több fajtája is van attól függõen milyen erõsségû a tûz, avartûz avagy futótûz, ez talán a leghumánusabb de nem a leghatékonyabb technikája az üldözõk lerázásának, mert ugye minél nagyobb tüzet gyújtasz annál kevésbé tudnak követni. Csak tudni kell kordában tartani mert ez elég komoly dolog, avartûznél nagyobb meg már a saját testi épségre is veszélyes lehet, mert erdõtõl függõen elég gyorsan tud terjedni a tûz, gyorsabban mint gondolnánk. De ez is olyan technika amit nem szabad békeidõben használni maximum ha az életünk a tét, akkor is komoly mérlegeléssel.
Daniui
02-18-2014, 05:04 PM
A legolcsóbb módja: survival blanket. Feltéve, hogy tudod, merrõl számíts a kamerára, mert körbetekerve nem sok mindent tudsz csinálni.
Hát jah az elég vicces lehet ha valaki ilyenben rohangál, mondjuk biztos meg lehet oldani valahogy ruha alá is, de az garantált belesülsz.
BragBOL
02-19-2014, 08:29 AM
Ez nem hõkamera hanem éjjellátó amit fejlesztettek:
http://hvg.hu/tudomany/20140218_Meglatja_a_lathatatlant_dobbenetes_ejjell
fater.lajos
02-19-2014, 11:50 AM
survival blanket magyar verzió:
Betörõcske kapucniban téli ruházatban a környezet hõmérsékletét átvéve szép lassan bekúszik a mozgás és hõérzékelõs kisboltba. Esetenként mûködik.
Viccesen hangzik, de a balkánon mi tehenek alatt közlekedtünk. Szó szerint...
raktaros
02-19-2014, 02:49 PM
Ez nem hõkamera hanem éjjellátó amit fejlesztettek:
http://hvg.hu/tudomany/20140218_Meglatja_a_lathatatlant_dobbenetes_ejjell
Ezt többször elõkapják, de valahogy nem nagyon terjed el :)
pl: 2004-es cikk: Ruhán is átlát a mobilos kamera (http://www.origo.hu/techbazis/mobil/20041026ruhan.html)
Egy japán cég olyan speciális szûrõt fejlesztett ki digitális kamerával szerelt mobiltelefonokhoz, amely lehetõvé teszi azok sötétben való használatát, de akár egy vékonyabb ruhán is "átlátni" vele.
raktaros
02-19-2014, 02:51 PM
Valahol láttam olyan barkács megoldást, hogy egy ajtó kukucskálóba építhetõ kamera+kijelzõ-re szeretlek infraledekbõl reflektort :)
Enxtheone
03-06-2014, 03:06 PM
Hõkamera ellen jó a plexi lap is nem?
Talán mythbustersben láttam hogy kesztyûben maguk elé tartottak egy lapot, és a kamera nem látott semmit :S
Medve
03-06-2014, 04:53 PM
Talán mythbustersben láttam hogy kesztyûben maguk elé tartottak egy lapot, és a kamera nem látott semmit :S
Én nem hiszek semmit sem, amit a tv-ben látok. ( Például a házunk felett sem csatázott még egy földön kívüli hajó sem :D ) Amennyiben jó a plexi lap ( bár hõkamera látja hogy a szokott képben van egy tégla folt ami körül enyhén melegebb mezõ van mint a környezete ), sem látom értelmét ugyanis egy akkora plexi ami az egész tested lefedi meglehetõsen macerás hurcolni.
fater.lajos
03-06-2014, 08:29 PM
Pirosan izzó acéllemez...:haha:
De azért szeretlek! haverom vagy !
Wayet
03-16-2014, 08:30 PM
No hát igen, gondolom annyit érhet, mint egy hõtakaró (de jó lenne kipróbálni minden ötletet)
De ha már takaró: Gondolom, senki sem akar a BOB-bal menekülni, futni. Nektek van a tatyótokban valami lepel? Konkrétan arra gondolok, hogy ha leteszitek, elrejteni egy terepszínû kendõvel (vagy hasonló)
Daniui
03-17-2014, 11:20 AM
No hát igen, gondolom annyit érhet, mint egy hõtakaró (de jó lenne kipróbálni minden ötletet)
De ha már takaró: Gondolom, senki sem akar a BOB-bal menekülni, futni. Nektek van a tatyótokban valami lepel? Konkrétan arra gondolok, hogy ha leteszitek, elrejteni egy terepszínû kendõvel (vagy hasonló)
A menekülés alatt ne a futást értsd! Menekülni gyalog is lehet, futva is, kúszva is, motorral, autóval, stb. Lehetõségeknek és helyzetnek megfelelõen kell menekülni is.
Amúgy én nem tenném le a hátizsákomat elrejteni, de ha muszáj mondjuk erdõben elég jól el lehet rejteni, városban meg jobb valami zárt helyre tenni amihez csak neked van kulcsod. Ha meg akció van akkor úgyis az életed lesz a fontosabb mint a felszerelésed.
Kérdésedre válaszolva a táskámban van olivzöld poncsó, meg terepszínû zubony amikkel le tudnám takarni, a poncsó még vízálló is úgyhogy meg lehetne oldani akár hogy hosszabb ideig kint legyen, de nálam ez az opció nem valós.
Allando keszletkent mindig nalam van egy US Mentötakaro (http://magyarprepperforum.org/showthread.php?613-S%E1trak-ponyv%E1k-v%E9d%F5f%F3li%E1k&p=25211&viewfull=1#post25211)
es egy poncso, amit satorra is alakithatok. Meg meg egy darabig hordom az orkan kabatomat.
Ezek sötetek, de külon rejtözködö alcaszinü csak a nagy keszletben van nalam.
Wayet
03-17-2014, 05:41 PM
Én valami ilyesmire gondoltam:
http://img.dxcdn.com/productimages/sku_52301_1.jpg
Nagyon sok mindenre alkalmas.
Mellesleg, az én táskám fekete és így feltûnõ, bárhova is rakom (Fõleg, ha felkerülnek rá a zsebek)
Daniui
03-17-2014, 09:06 PM
Én valami ilyesmire gondoltam:
http://img.dxcdn.com/productimages/sku_52301_1.jpg
Nagyon sok mindenre alkalmas.
Mellesleg, az én táskám fekete és így feltûnõ, bárhova is rakom (Fõleg, ha felkerülnek rá a zsebek)
Ha valamit elrejtesz kint a terepen el kell ásni, vagy egy mélyedésbe tenni. Nem érdemes kockáztatni és a szerencsére bízni, ha elásod és eltünteted a nyomokat, szagokat akkor nagy eséllyel még ott lesz 10 év múlva is, persze ehhez ,megfelelõen kell csomagolni.
palizerhuszár
11-29-2016, 10:02 PM
Takarásban, árnyékban, lassan, fedezékrõl, fedezékre való haladás, forma törés és rejtõ alapszín. Külön tetszik, a szagok eltüntetésének gondolata.
Tegnap láttam a Facebookon egy megosztott hírt, hogy kínaiak átlátszó ruhát találtak fel. Még videó is volt a láthatatlannál tévő csodaruha-anyagról. Biztos nem álhír, mert én is kifejlesztettem itthon. :haha:
https://www.youtube.com/watch?v=2Tk5xuwmAEI
st.jimmy
05-24-2018, 07:47 AM
Azért még lehetne rajta tökéletesíteni :D
fater.lajos
05-24-2018, 10:36 AM
Ez szerintem egy blue-boxos filmtrükk...
st.jimmy
05-24-2018, 04:01 PM
Hogy mondhatsz ilyet? :D
Tisztán látszik, hogy valódi a cucc!
cattaro
07-15-2019, 04:52 PM
Mindkét képen egy szakállas bagoly (Strix nebulosa) látható, ez itt kanadai, de Észak-Európában, Szibériában is él. 8519
Arroyo2077
12-22-2022, 02:47 PM
Sziasztok tud valaki valamit mondani a kelet német "raindrop" vagy "strichtarn" terepszínről? Olvastam valahol ,hogy más mintájú éjjellátóban? Sokan dicsérik, mondják jó árérték arányú.
Arra érdemes ügyelni, hogy mivel mosod ezeket a cuccokat. A jó kis tisztítószerektől és öblítőktől úgy világítanak az éjjellátóban, mint egy reflektor. Van erről a tecsőn videó, de nem találom.
Nem igazán értem, hogy mitől lenne más a mintázata éjjellátóban. Ha találsz erről konkrétumot, azt szívesen fogadnám.
Arroyo2077
12-23-2022, 08:55 AM
93309331 e Ezeket találtam hirtelen.