PDA

View Full Version : Elsõsegély csomag / doboz

Oldalak : [1] 2

TMIB
04-02-2013, 04:57 PM
Itt az én elsõsegély csomagom.

http://www.youtube.com/watch?v=JiVnapVh_XE

Van benne többek között:

- Vérzésgátló
- Géz
- Steril törlõkendõ
- Égés elleni kenõcs
- Elsõsegély-leírás
- Olló
- Csipesz
- Biztosítótû
- Latex gumikesztyû
- Fájdalomcsillapító
- Ammónia
- Fertõtlenített törlõkendõk
- Ragasztószalag

...és még néhány dolog.

Mit kéne még beletennem? A tiédben mi van?

Laci
04-02-2013, 07:07 PM
My elsõsegély cucc ,ami pillanatok alatt nyitható , jól pakolható .
Tartalma:
1 pár gumikesztyû,
2cs. 6x6-os 100 lapos steril mull lap, 2cs. 10x10-es 100 lapos steril mull lap , 2 db 10cm*5m gyorskötözõ pólya , 2 db 8cm*5m gyorskötözõ pólya , 2 db 6cm*5m gyorskötözõ pólya , sebösszehúzó ragasztó varrás helyett 15 db .Clarasept kézfertõtlenítõ kendõ pár darab , 30ml betadine , sima csipesz , 5m leukoplaszt , steril injekcióstû , egyenes kicsi olló , egyenes nagy sebészolló , kullancscsipesz , neogranormon kenõcs , tubusos alkoholos kézfertõtlenítõ , pár biztosítótû .Elsõ kicsi zsebben :1 pár gumikesztyû , nem steril , sima ragtapasz , jó adag vágható ragtapasz .A gyógyszereket , egyéb tablettákat a hátizsák belsõ zsebében tartom .
www.kephost.com/view3.php?filename=a1_2013_2_16_tmsqnw5ujt.jpg
www.kephost.com/view3.php?filename=a1_2013_2_16_4708olkjwh.jpg
www.kephost.com/view3.php?filename=a1_2013_2_16_a10oxepb7x.jpg
www.kephost.com/view3.php?filename=a1_2013_2_16_jebqxzzmr1.jpg
www.kephost.com/view3.php?filename=a1_2013_2_16_r9af75kkdu.jpg
www.kephost.com/view3.php?filename=a1_2013_2_16_f9ew7veqn6.jpg

Salmo
04-02-2013, 09:10 PM
Az e.ü. BOB-om:

kívülrõl:

https://lh4.googleusercontent.com/-FK3lQPooxEU/UVtFiqlWwcI/AAAAAAAABEY/rxSWDurraJI/s720/IMG_7672.JPG

Belülrõl:

https://lh4.googleusercontent.com/-uJZnrQ-RcpE/UVtFjOnkpfI/AAAAAAAABEc/2a8qOdYeKm8/s720/IMG_7674.JPG

Az alapját az IKEA-s e.ü csomag képzi ami szerintem nagyon jó ár-érték arányban, annak a zöld dobozában pedig a
vízszûrõimet tartom...... :thumbup

Gondolkodom egy még nagyobb csomag összeállításán, vagy ennek egy nagyobb táskában való kibõvítésén

- gyógyszerek ( több féle hatóanyagú fájdalomcsillapító cataflan, voltaren dolo, algopryn)
- gumi kesztyû, vékony mûanyag kesztyû
-1 mull-lap égési sérüléshez
- 1 gyorskötözõ pólya
- 3 steril gyorskötözõ pólya
- 2 rugalmas pólya
- 1 ragasztószalag illetev egy tekerecs rugalamas hálós ragasztó tapasz
- 1 lélegeztetõ lap
- több féle ragtapasz ( benne speciális ujjhajlat ragasztók
- 1 olló
- 5 kéz törlõ
- neomagnol fertõtlenítõ tabletta
- betadine
- seb összehúzó varrás helyett

de azért Laci adtál ötletet köszi :admire:

Egy kérdés, tudjátok használni a csomagot? Én a jövõ hónap végi vöröskereszt által szervezett alapfokú elsõsegély tanfolyamra
tervezek menni- jó 20 éve csináltam a jogsit, és azóta sokat is változott -egyenlõre még van idõpont a XI kerbe....
aztán ha úgy alakul és lesz még idén akkor jó lenne egy középfokúra is eljutni

Sgtmaj.Prepper
04-03-2013, 05:24 AM
Nagyon szuper kis csomagokat állítottatok össze, gratulálok! Én is mindig hordok magamnál ezekbõl pár dolgot, de azért nem ennyit, illetve csak egy zacskóban van és nem ilyen fain csomagolásban.

Laci
04-03-2013, 03:23 PM
Nekem a melóhelyen lessz 16.-án eü oktatás , nem hívtak , de megyek . :D
Sgtmaj , ha egyedül jársz , sose elég , ha többen vagytok , elég sok kissebb csomag .... Láttál már ütõeres vérzést ?
18+
http://www.youtube.com/watch?v=8CDDWksqnNc

Sgtmaj.Prepper
04-07-2013, 03:50 PM
Jártam elsõsegély szakkörbe az általános iskolában. Még országos versenyen is voltunk, mert megnyertük a városit és a megyeit. :)

Grafitos
04-11-2013, 12:16 PM
A vízitúrára készülveén is összeraktam tegnap 1 eü csomit..Találtam neki egy jó kis tartót, ami még vízhatlan is.
A Nescafe utántöltõ tasakjáról van szó, ez a fajta:
Mi ilyet iszunk és mindig elrakom a zacsit. Ez olyan, hogy a belseje alufóliaszerû, és felül egy aromazáró visszazárható sín van.
Ebbe nekem minden belefért, kinyomtam a levegõt így még kisebb is lett.
Múltkor más felhasználási módra is teszteltem..félig megtöltöttem vízzel, és parázsra raktam..iszonyat gyorsan felforrt benne a folyadék, ráadásul úgy képezték ki, hogy az alja nyomás hatására szétnyílik, és megáll a földön. Tehát akár vészhelyzeti edényként is használható, legalább 1 alkalommal.
Aztán ezen felbuzdulva már otthon 1 másik teszt: vízforralóban zubogásig forraltam vizet, félig töltöttem a zacsit, és lezártam. Arra voltam kíváncsi, hogy meddig marad meleg benne a folyadék. 50 percet mértem. Szóval ha hûvös van este a sátorban beállíthatom, vagy a kezemet melengeti ha kell...
Hasznos szemét:)

Grafitos
04-11-2013, 12:22 PM
A vízitúrára készülveén is összeraktam tegnap 1 eü csomit..Találtam neki egy jó kis tartót, ami még vízhatlan is.
A Nescafe utántöltõ tasakjáról van szó, ez a fajta:
Mi ilyet iszunk és mindig elrakom a zacsit. Ez olyan, hogy a belseje alufóliaszerû, és felül egy aromazáró visszazárható sín van.
Ebbe nekem minden belefért, kinyomtam a levegõt így még kisebb is lett.
Múltkor más felhasználási módra is teszteltem..félig megtöltöttem vízzel, és parázsra raktam..iszonyat gyorsan felforrt benne a folyadék, ráadásul úgy képezték ki, hogy az alja nyomás hatására szétnyílik, és megáll a földön. Tehát akár vészhelyzeti edényként is használható, legalább 1 alkalommal.
Aztán ezen felbuzdulva már otthon 1 másik teszt: vízforralóban zubogásig forraltam vizet, félig töltöttem a zacsit, és lezártam. Arra voltam kíváncsi, hogy meddig marad meleg benne a folyadék. 50 percet mértem. Szóval ha hûvös van este a sátorban beállíthatom, vagy a kezemet melengeti ha kell...
Hasznos szemét:)

link lemaradt: http://royalmarket.hu/spd/1543/Nescafe_Classik_75_g_utantolto_instant_kave

Daniui
04-11-2013, 01:25 PM
Nekem az elsõsegély csomagom elég gyatra most tervezek összeállítani egy normálisat, szerintem az alap dolgokon felül amiket érdemes még beletenni azok különféle gyógyszerek, szénkapszula, lázcsillapító ilyesmiken kívül érdemes pl izotóniás italport bele tenni valami olyat ami lehetõleg sok vitamin fajtát tartalmaz, mert ez egy löketet tud adni a szar helyzetben, meg akár valami jó cukros csokit mert sok energiát tartalmaz és segít kikecmeregni a bajból, de ezt akár az étel vésztartalékban is lehet tárolni úgy mint a pezsgõ tabbletákat is, ezek is nagyon hasznosak, mert mindegyik másfajta vitamint és fontos anyagot tartalmaz pl darázscsípésnél lehet használni a Calcium tabblettát. Ez utóbbiakat azért ide írtam nem pedig kajás posztba mert szerintem érdemes ide is rakni belõlük inkább legyen két vésztartaléka az embernek.

Don't Panic
04-11-2013, 01:46 PM
Én az elsõsegély csomagot szétválasztanám két részre.
Az egyik a megelõzõ csomag. Ennek tartalma lenne izotóniás porok kis tasakokban, kullancs-csipesz (jó szálkákra, tüskékre, stb-re is), sebtapaszok (kisebb sebekre), még jobb a "butterfly" tapasz, párnázottabb vízhólyag tapasz, némi hintõpor, aktív szén tabletta, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentõ kenõcsök és hasonló kisebb dolgokra vagy nagyobb bajok megelõzésére használható ketyerék. De, minden egyéb "nem steril" cucc is mehetne ebbe.
A másik a trauma csomag lenne. Na, oda mehetne minden olyan, ami életveszélyes sérülések ellátására kellhet és közel sterilnek kell lennie.
Mivel szétválasztanád a kettõt, így a trauma csomagot nem nyitogatnád feleslegesen és szennyeznéd!
Ha valaki kíváncsi egy pontosabb listára, akkor szívesen felteszem, de azt akkor szövegszerkesztõbõl kell bemásolnom, mert folyton kidob a rendszer kommentírás közben és az nem egy kétperces lista.

cereal killer
04-11-2013, 02:10 PM
Ha valaki kíváncsi egy pontosabb listára, akkor szívesen felteszem, de azt akkor szövegszerkesztõbõl kell bemásolnom, mert folyton kidob a rendszer kommentírás közben és az nem egy kétperces lista.

Halljuk, halljuk!
Az én eü csomagomban mindig van egy gyors lázmérõ szalag is, szerintem eddig ezt senki sem írta. http://www.biobaby.hu/Termekek/Adatlap/homlok-lazmero-teszt-000040

mert olcsó, nincs súlya és helyet sem foglal.

Grafitos
04-11-2013, 03:56 PM
Halljuk, halljuk!
Az én eü csomagomban mindig van egy gyors lázmérõ szalag is, szerintem eddig ezt senki sem írta. http://www.biobaby.hu/Termekek/Adatlap/homlok-lazmero-teszt-000040

de rég láttam már ilyet:)

Don't Panic
04-11-2013, 07:00 PM
Ahogy ígértem! Itt az eü. csomag 1. rész:

Két részes elsõsegély csomag:

Megelõzõ és kisebb bajok kezelésére rendszeresített csomag tartalma:
- általános fájdalomcsillapító (fejfájás, fogfájás, stb. Kínzó lehet és rontja az összpontosítást)
- lázcsillapító (a hideg vizes lepedõ és ülõfürdõ nem biztos, hogy megvalósítható lesz)
- nyugtató (megemelkedett stressz ellen)
- antibiotikum (egy sima tüdõgyuszi is elvihet, ha nincs kéznél. Ezt inkább a BOB esetében értem)
- széntabletta (hasmenés csökkentésére kiváló, de mérgezés tüneteit és a méreg felszívódását is képes lassítani, akadályozni)
- szódabikarbóna por (gyomorpanaszokra, hintõpor gyanánt testhajlatokba, fogmosásra, stb.)
- antihisztamin (akinek allergiás panaszai vannak)
- vitaminok (a szervezet megemelkedett stressz során sokkal többet használ el)
- izotóniás porok (kiszáradás esetén a szimpla H2O itatása hipotoniás dehidratációhoz vezet. Errõl bõvebben a blogomon)
- tasakos energiaporok vagy minimum szõlõcukor (izomgörcsök, kimerülés ellen)
- hintõpor (fõleg nyáron az irritált bõr nyugtatására ajánlom a gyulladáscsökkentõkkel keverteket, mint amilyen nekem is a Gold Bond (http://www.goldbond.com/). Ezt csak azért linkeltem be, mert itthon nem igazán ismert. Pedig több, mint 100 éve nyomják az ipart. Ott vannak a topon.)
- gyulladáscsökkentõ kenõcs (ahova hintõpor nem megfelelõ, Bepanthen kiváló)
- lázmérõ (idejében észlelni a bajt. A laplázmérõk a legoptimálisabbak, mert a digitálishoz elem kell és arról elfeledkezhetünk, a higanyos meg sérülékeny. Érdemes kettõt raknia annak, akinek kisgyermeke van, mert a babáknál végbélben szokás lázat mérni és azt nem hiszem, hogy szeretnéd a hónod alá rakni vagy szájba venni. Ezért nekik muszáj lesz a másik két fajta valamelyikét is választani)
- sebtapasz (kisebb zúzódásokra, amikor a seb szélei roncsolódtak)
- víz- és vérhólyag tapasz (ezek általában nagyobb párnázást kapnak)
- ún. “butterfly” csíkok (nagyobb metszett sebek ellen, ahol a seb élek visszazárhatóak és ez segít egyben tartani, amíg begyógyul. Ezt volt szerencsém megtapasztalni, amikor egy törött kerámia sütõedény csontig bevágta az ujjam.)
- folyékony bõr vagy tapasz (ez egy spray, ami lélegzõ hártyát képez a sérült felületen. Nekem a 3M-es van. az nem csíp. Horzsolások kezelésére kiváló, mert azt a tapaszok irritálhatják és a levedzõ bõrfelület amúgy is elõbb-utóbb fellazítja a hagyományos tapaszokat.)
- kullancs csipesz (nevével ellentétben nagyon sok másra is jó: szálkát, tüskét, darázsfullánkot, stb-t eltávolítani. Ez csak a régi, hegyesvégû fémcsipeszre igaz. Nem a mai speciális és mûanyag vackokra)
- égés enyhítésre spray (nem csak napégésre gondolok, hanem bármilyen, kis felületû égési sérülésre)
- fagyasztóspray (ficamok, rándulások, stb. során fellépõ fájdalom gyors enyhítésére és a duzzanat csökkentésére. De, ha sikerül az ujjadra baszarintani kalapáccsal akkor is jól jön! ;))
- kis flakon rovarriasztó spray
- kis flakon antiszeptikus kézmosó és sebfertõtlenítõ (ebbõl már vannak pár ml-esek. Csak hogy ne kelljen egy kis bizbasz esetén a trauma csomagot nyitogatni)
- papírzsebkendõ (ez mindig jól jön)
- antiszeptikus törlõkendõ (csak egy pár darab ziploc tasakban.)
- szemcsepp (idegen test eltávolítása után a szem nagyon sokáig irritált marad. Ez enyhítheti a tüneteket.)
- vietnami balzsam (csodaszer! A fiataljabbjai nem ismerhetik. Külföldön Tiger Balmként juthattok hozzá.)
- ajakír (az eredeti Vaseline a legjobb, mert az petróleumgél alapú, ezért tûzgyújtásra is alkalmas! Nekem Aloe Verás van és mondhatom Írországban kellett is rendesen – napi szinten - abban a szar idõjárásban)

A trauma csomagot külön rakom fel, mert már így is elég hosszú. A lista soknak tûnik, de lehet kis kiszereléseket választani és a tabletták esetében elég egy levél is, nem kell a teljes dobozt betenni. Ráadásul a listát lehet variálni aszerint, hogy hova készülünk vagy hol mozgunk többet: városban vagy a vadonban. De, napi ingázás során is jól jöhet ennek a lebutított változata, mert egy bokaficam a metró aluljáróban is elõfordulhat, a fejfájás bárhol ránk törhet, de még a reggeli kávéval is leforrázhatjuk magunkat a munkahelyen. Nekem ez a lista néhány gyógyszer kivételével (azt csak “akció” esetén rakom bele a szavatosság miatt) benne van a túlélõ csomagomban. Kb. egy Maxpedition 7x5-ösben elfér. Tehát tényleg nem õrült nagy.

Don't Panic
04-11-2013, 07:04 PM
Halljuk, halljuk!

Nagy ötlet! Nekem a túrázásra rendszeresített Lifesystems Explorer (http://www.youtube.com/watch?v=-eF8lHqakqc) elsõsegély csomagomban gyárilag volt. ;)

Don't Panic
04-11-2013, 07:38 PM
Ha valaki csodálkozna a Maxpedition 7x5-ösön, akkor annak elmondom, hogy ez mivel nem trauma kit, itt a gyorsaság és átláthatóság nem olyan lényeges!
De, még így is a belsõ zsebekkel lehet rendszerezni. A sebtapsszok és hasonló dolgok, amik vízállóságot igényelnek azok pedig eredeti Witz tok (http://www.witzsportcases.com/see-it-safe.html)ban vannak.

cereal killer
04-11-2013, 09:07 PM
Köszönjük, jó kis összeállítás! Én égésre burnjel-t (http://www.borvedelem.hu/bolt/burn-jel/burn-jel-eu-flakonos-egesi-zsele/) használok, nagyon jó cucc, létezik kötszer is belõle, ez impregnálva van az anyaggal, de ez szerintem nálunk nem játszik, felesleges.

A vietnami balzsamot mire használod? Makkra kened? :haha: Tényleg érdekel a felhasználási lehetõségei, mert olcsó, kicsi és egyszerûen hozzáférhetõ.

Esetleg egy érszorító még elférne a listán, bár lehet egyszerûbb annál valami rögtönzött, mint cígölni.

Ami esetleg még érdekes lehet, hogy elérhetõ itthon is egy kötszermárka (http://celerus.hu/termekeink/aluderm.html), aminek a szavatossága 20év (!) A legtöbb kötszer 3-6 szavatossággal rendelkezik, szóval lehet megéri azt a kis extra költséget, hogy jóeséllyel ne kelljen többet költeni/foglalkozni a kötszerekkel, ha nem használod el idõközben.

Don't Panic
04-11-2013, 09:24 PM
Ki kellett javítanom a linket a Lifesystems cuccosomhoz, mert szerencsére jó ideje nem kellett és összekevertem.

A Burnjelbõl van nekem is spray-m meg kendõm. Tényleg király jószág.

Hahaa! Ott szerintem csípne, mint állat. Még szembe sem kerülhet, ezért mindig jó alaposan kezet kell mosni a használata után. Két dologra baromi. Illetve háromra, de a harmadik elég morbid és civilek ritkán használják majd így. Elõször is remek légút tisztító. Kétféleképpen lehet alkalmazni. Mellkasra kenve és orr alá. Ha már az orrod környéke ki van pirosodva a sok fújástól, akkor csípni fog, de hatásos. A második izomhúzódásokra. Egyszer megemeltem magam rendesen. Három napig, naponta 2x bekentem a meghúzódott részt és voilá! A harmadik az orr alá kenõs játékból fakad. Gondolom mindenkinek meg van a Bárányok hallgatnak címû film elsõ részének hullaházi jelenete. A kellemetlen szagokból kevesebbet fogsz érezni.

Érszorítónak ott a Spec Ops Better BDU belt (http://www.tacticalgearcommand-gov.com/GSA/100150401.html)-em. Fokozatmentesen állítható és mindig a gatyámban van.

Jó ötlet!

Don't Panic
04-11-2013, 09:40 PM
Ja, azt elfelejtettem, hogy a vietnami balzsamot inhalálásra is lehet használni. Két éve csúnyán göthös voltam és nem volt kedvem 50€-t fizetni a dokinak. Fogtam magam és egy késhegynyit elkevertem forró vízben, aztán irány a törülközõ alá. Mondanom sem kell, hogy taknyom-nyálam egyben volt és a szememet nem volt érdemes kinyitnom a frotír alatt, de 20 perc után végre kaptam az orromon levegõt! A b***tt Strepsils és társai meg sem mzdították azt a dzsuvát addig. 3x annyi csipszért. Meg van a Ford Fairlane kalandjai? Amikor Gennyzsák Sam a csomagtartóban kuksol? Na, én is azt mondanám ezeknek a tisztító cukorkák gyártóinak, mint Ford ott és akkor. :haha:

cereal killer
04-11-2013, 10:02 PM
Eszedbe ne jusson megfázáskor antihisztamint beszedni! Inkább a "halál", minthogy szövõdmények alakuljanak ki az elleplezett betegség miatt.

Nem tudom mi van a vietnami balzsamban az eukaliptuszon kívül (mert az tuti van benne az illata alapján) de most télen az asszonypajti többször be volt taknyosodva. Emlékeztem hogy régen szüleim diapulmon ampullát törtek az inhalációs vizembe, de ez mára eléggé drága lett, meg nem is mindenütt kapni. Így inkább megnézve az összetevõit kikevertem magam, ugyanis 100%-os illóolajokból áll illetve némi kámforból. Mit ne mondjak, használ....

fisligery
04-12-2013, 07:23 PM
Légyszíves írd le a receptet:)

cereal killer
04-13-2013, 08:56 AM
Légyszíves írd le a receptet:)

Felsõ légúti megbetegedések tüneteinek (köhögés, rekedtség, nátha, valamint légcsõhurut) kezelésére ajánlott. 15-20 cseppet forró, de nem forrásban lévõ vízre vagy kamilla-teába cseppenteni, majd a gõzöket 5-10 percig belélegezni.
1 ml készítmény hatóanyag tartalma: 20,0 mg timol, 30,0 mg kámfor, 50,0 mg mentol, 0,25 ml eukaliptusz olaj,

1ml 18-20 csepp körülbelül. Timol helyett kakukkfû olajat használtam, mert abban nagy mennyiségben van. Szintetikus kámfor helyett kámforolajat, mentol helyett borsmentát. Vivõanyagnak propilénglikol illetve etanol is meg van adva, de ez elhagyható.

Hasonló jó dolog, igaz az belsõleges használatra, ha erõspaprikát min 50%-os pálinkában kivonatolsz.

A füvesember mai hozzászólását láttátok :)

fisligery
04-13-2013, 11:13 AM
Köszönöm a választ!

mossberg-operator
04-13-2013, 08:37 PM
En is jelentkeztem elsosegely tanfolyamra a cegnel. Nalunk mindig kell kikepzett embernek lennie benn. Igaz, gyakran van "esemeny", volt mar, hogy szivinfarktusa volt a vevonek, meg szerencse, hogy volt benn masik vasarlo, aki a hegyimentok orvosa volt, s segitett az elsosegely nyujtonak.. A vegen megmaradt a beteg, ment am a CPR...Na, most azt nem tudom, hogy en hogy reagalnek...Igaz, mult heten az egyik srac 10cm-re szurta be a monkfish szalkat az ujjaba, koromtol lefele, a kezfej iranyaba. Kihuztuk. O meg birta. De, erre is ravettem magam, a prepperkedes miatt.

Don't Panic
04-14-2013, 07:47 AM
Némi fennakadás után itt a 2. rész!

Két részes elsõsegély csomag:

Trauma kit tartalma:
Elõször is pár szó magáról a trauma kitrõl és annak alkalmazása során felmerülõ elvárásokról! A trauma kit életveszélyes sérülések ellátására összeálított elsõsegély készlet. Ezért itt mindennek sterilnek vagy megközelítõen sterilnek kell lennie! Másodsorban mivel életveszélyes sérülések ellátásáról van szó a gyorsaság nagyon lényeges. Ebbõl fakadóan a csomagnak könnyen nyithatónak és a benne tárolt tárgyaknak akadálymentesen kivehetõnek kell lennie! A harmadik szempont a gyorsaságból fakad: kinyitás után a csomag tartalmának teljes mértékben átláthatónak és rendszerezettnek kell lennie! Ezek után tisztázzuk, hogy egy trauma kittel mit is kell tudnunk ellátni:
- gyûjtõeres vérzéseket,
- artériás vérzéseket,
- sokkos állapotban lévõ sérülteket,
- csonttöréseket,
- fej- és gerincsérüléseket,
- szemsérüléseket,
- nagy kiterjedésû és/vagy harmadfokú égési sérüléseket,
- légzési nehézségeket vagy ennek teljes hiányát,
- idegen test eltávolítását,
- szúrt vagy vágott mély sebeket,
- esetlegesen lõtt sebeket, csonkolásokat.

Ennek megfelelõen a trauma kit négy részre osztható:
1. védõeszközök,
2. szerszámok,
3. kötözõ- és egyéb segédanyagok,
4. gyógyszerek

A védõeszközök két szempontból fontosak. Egyrészt, hogy megóvjuk a sérültet további egészségügyi problémáktól. Másrészt, hogy az elsõsegélyt nyújtó személyt megvédjék!
Ide tartoznak:
- a steril, eldobható, latexmentes gumikesztyûk (min. 2 pár),
- az eldobható eü. arcmaszk (min. 2 db),
- egy egyszerû, nagy lencsés, oldalvédelemmel ellátott mûanyag védõszemüveg,
- és a befúvásos lélegeztetéshez használt perforált, mûanyag fóliából készülõ szájkendõ.
Ezek a tárgyak egyrészt további idegentestek és kórokozók bevitelét gátolják (pl. köröm alatti szennyezõdések nyílt sebbe jutását), valamint a cseppfertõzés veszélyét minimalizálják mindkét irányba a sérült és az ellátó személy között.

A szerszámok a sérült személy vizsgálatát teszik lehetõvé, valamint ezt követõen szakszerû ellátását.
Ilyenek:
- a sztetoszkóp (tüdõbe került víz vagy vér vizsgálatára, keringés ellenõrzésére és figyelésére, stb.)
- toll lámpa (retinareflex vizsgálatára, testüregekben vagy nyílt sérülésekben idegen test után való kutatásra, éjszakai elsõsegély során mesterséges fényforrás gyanánt). Tudom sokaknál van mindig zseblámpa. Ezt viszont jobb elfertõtleníteni és egy zárt tasakba ide tenni, mert a köznapi lámpák további fertõzési veszélyforrást jelentenek.
- fém csipesz (ugyanez vonatkozik a csipeszre is. Sõt! Ennek sterilnek kell lennie, mert ezzel a sérült testrészbe is fogunk nyúlkálni!)
- trauma ollók (Ebbõl érdemes kettõt rendszeresíteni. Egy tompa végût vastag ruházat gyors eltávolítására, egyet pedig tisztán tartani sebkötözõ anyagok vágására.)
- öngyújtó (szükségfertõtlenítésre, égetésre, stb.)
- gyors lázmérõ (a magas láz jó indikátor komoly bajokra, akár egy közeledõ keringési összeomlást is jelezhet, de csak mûszerrel ellenõrizhetõ pontosan)
- mosófecskendõ (szemet, nyílt sérüléseket kimosni)

A harmadik kategória a kötözõ- és segédanyagok. Ebbe beletartoznak:
- fertõtlenítõ, tisztító folyadék (mielõtt nekiugranál, mint bolond borjú az anyjának),
- sebtapaszok, -tekercsek (kisebb tapaszok, pillangótapaszok, Leukoplast tekercs, cink-oxid tekercs) A tapaszokból érdemes többféle méretbõl min. 5-öt betenni. A tekercsekbõl elég 1-1,
- elasztikus kötözõ anyagok (1db kisebb, vékonyabb tekercs és egy nagyobb lábra vagy felsõtestre),
- géztekercsek (min. 2, különbözõ méretben) érdemes egy harmadikat nyomókötések alá való alkalmazásra rendszeresíteni,
- kapcsok, biztosítótûk (kötözõanyagok zárására, rögzítésére, min 5-5db),
- mullapok (min. 2-3 csomag, különbözõ méretekben) Ez jó törlésre, tisztításra, vérzés felszívására, párnázásra,
- égési sérülésekre használatos kendõ,
- fertõtlenítõkendõk (sérült testrész körüli tisztításra, hogy ne pazarold a mullapot, hogy lásd mi a baj és hogy mit csinálsz)
- érszorító (erre a célra megfelel egy fokozatmentesen állítható derékszíj is, csak ne felejtsd el 15 percenként meglazítani egy kis idõre, hogy a sérült testrész azért ne haljon el teljesen!)
- instant jég (ez kis csomagokban kapható kémiai vegyület, amit összekeverve, mint a világítórudaknál szokás, égési felületek hûtésére és egyéb irritált felületre, ficamokra, szemre lehet tenni)
- Celox granulátum (erõs vérzések csillapítására, sebfelület ideiglenes zárására katonai egységeknél rendszeresített készítmény),
- ER fólia (nagyon fontos és rengetegen elfelejtik) a sérült hideg idõben való ellátásakor alapvetõ, de még kevésbé rossz idõben is amíg a beteg a hideg földön fekszik és várunk a mentõre megelõzhetõ vele a Hipothermia. Ezenkívül csapadékos idõjárásban a sérült és magunk fölé teríthetõ az ellátás ideje alatt. Továbbá lehet használni sokkos személy nyugtatására (a komfortérzet tudatalatti nyugtató hatása jót tesz a stressz csökkentésére).

A negyedik a gyógyszerek.
- erõs fájdalomcsillapítók,
- erõs nyugtatók,
- gyulladáscsökkentõk,
- asztmaspray,
- nitroglicerin spray (szív- és szívkoszorúér problémák esetén nyelv alá kell fújni),
- antihisztaminok (allergiás reakciók ellen).
Ezzel kapcsolatban azonban két dolgot meg kell jegyeznem. Egyrészt MINDIG kérdezzük meg a sérült személyt, hogy allergiás-e az alkalmazni kívánt gyógyszer hatóanyagára, fogyasztott-e alkoholt, drogot vagy bármilyen más gyógykészítményt!!! Amennyiben nem tudja vagy eszméletlen állapotban van SOHA ne merjünk gyógyszert beadni!!! Hagyjuk a kórházi személyzetre ezek késõbbi adagolását, miután õk kapcsolatba léptek a családtagokkal és/vagy leellenõrizték a kórelõzményeket!

Amit sok leírás nem említ meg, de én kiemelném, mert nem hivatásszerûen életeket mentõ személyeknél ez bizony elõfordul: tegyünk be egy pár lapos, laminált puskát a csomagba, amin a fõbb sérülések szerint szétbontva, tiszta, rövid instrukciókkal leírjuk a teendõket úgy, hogy még nagy idegi megterhelés mellett is képesek legyünk ellátni akár a saját gyermekünket, szüleinket is! Ugyanis mivel nem gyakoroljuk ezt a dolgot mindennap, plusz akkor és ott mi is beidegesedhetünk már most borítékolom, hogy le fogsz fagyni és érthetõ utasítások nélkül nem leszel képes még egy közúti baleset roncsolt áldozatát sem ellátni! Márpedig a gyorsaság és szakszerûség életmentõ lehet. Csak egy példa: amennyiben egy felnõtt embernek mindkét combi és nyaki ütõerét átvágná valami, akkor a sérült 4-5 percen belül teljesen kivérezne! A mentõ még csak félúton van...

Egy dolgot kihangsúlyoznék: trauma kitet csak azután rakjunk össze, miután részt vettünk egy igen komoly képzésen, mert szakszerûtlenül nagyobb kárt csinálhatunk, mit amennyit segítünk! Ott majd elmondják azt is, hogyan ellenõrizzünk le belsõ vérzéseket, törött végtagokat, fej- és gerincsérüléseket, mozgatható-e a sérült személy és miként! Mert sokszor nagyon komoly sérüléseknek nincsenek is látható tünetei, így a kapkodással mi is rábaszarinthatunk nagyon csúnyán! Tehát csak ésszel, ahogy azt mondani szoktam!

Don't Panic
04-14-2013, 12:39 PM
Mielõtt bárki fennakadna az érszorítóval kapcsolatos megjegyzésemen gondoltam megosztok néhány gondolatot veletek. Az érszorítóval kapcsolatban vegyesek az érzelmek. Angliában pl. teljesen be van tiltva a használata. Sok helyen azt olvasni a neten, hogy soha ne lazítsd meg. Ezt csak képzett eü. szakember tegye meg.
Van alapja abból a szempontból, hogy az artériás vérzés alatti részen (az érszorítót a seb szív felõli oldalán kell alkalmazni min. 5cm-re a sérüléstõl) a lezárt szövetekben anaerob folyamatok indulnak be az elégtelen vér- és az ebbõl fakadó oxigénhiány miatt. Ezek a folyamatok pedig olyan kémiai vegyületeket szabadítanak fel, amelyek toxinként viselkednek és a véráramba jutva súlyos károsodást okozhatnak, akár szívproblémákat is. Ezenfelül az alvadási folyamatok megindulásával és az érszorító ismételt fellazításával vérrögök juthatnak a véráramba, amik trombózishoz vezethetnek. Ezek a tények mind igazak.
Viszont ha valakin sikerül ütõeres vérzést elállítani, az még nem feltétlenül kell, hogy azt jelentse, hogy utána le kell vágni a lábát is, mert úgy elszorítottuk a torniquet-tel, hogy elhaltak a szövetek mire megérkezett a szaksegítség. Az elégséges nyomás elérésével és a sérült személy helyes pozícióba helyezésével lehet annyira csökkenteni a vérzést, hogy ne haljon meg az illetõ, de ne is veszítse el végtagját. Mert ugye érszorítót általában végtagon alkalmaznak. A probléma az elégséges nyomás eltalálásával van. Ezért nem javasolják a használatát. Érszorítót nem szabad úgy megszorítani, mint az állat - némely katonás filmben látni ilyet. Baromság! Érszorítót csak annyira kell feszesre állítani, mint amekkora nyomást alkalmaznál a gyereked karján, hogy kivonszold a játékboltból. Ebbõl fakadóan olyan tárgyak megfelelõbbek, amik nem vágnak a bõrbe és a nyomás jobban ellenõrizhetõ. Tehát bakancsfûzõt nem javasolt erre a célra használni! Bármilyen rambós is a dolog...

Don't Panic
04-14-2013, 12:55 PM
Ja, ha valakinek még marad a csomagban egy minyurka hely, akkor az tehet be endotracheális tubust (ET tube). Átlagos esetekben, amennyiben a légzést sikerült helyreállítanuk vagy épp a sérült magától képes lélegezni, akkor erre nincs szükség. Allergiás tüneteknél (pl. darázscsípés nyakon) azonban lehet olyan, hogy a duzzadt szövetek összenyomják a légcsövet. Amennyiben még van idõnk behelyezni az ET tubust, akkor tegyük ezt! De óvatosan! Meg ne sértsük a légcsõ falát! Ha már nincs idõ becsúsztatni, akkor abból nagy valószínûséggel gégemetszés lesz és lélegeztetõgép vagy éppen exitálás...ha a mentõ nem ér ki idõben.

mossberg-operator
04-14-2013, 07:51 PM
Ja, ha valakinek még marad a csomagban egy minyurka hely, akkor az tehet be endotracheális tubust (ET tube). Átlagos esetekben, amennyiben a légzést sikerült helyreállítanuk vagy épp a sérült magától képes lélegezni, akkor erre nincs szükség. Allergiás tüneteknél (pl. darázscsípés nyakon) azonban lehet olyan, hogy a duzzadt szövetek összenyomják a légcsövet. Amennyiben még van idõnk behelyezni az ET tubust, akkor tegyük ezt! De óvatosan! Meg ne sértsük a légcsõ falát! Ha már nincs idõ becsúsztatni, akkor abból nagy valószínûséggel gégemetszés lesz és lélegeztetõgép vagy éppen exitálás...ha a mentõ nem ér ki idõben.
Te hol tanultad?

Don't Panic
04-14-2013, 10:07 PM
Szerencsés vagyok, mert az egyik legjobb barátom sebész, aki anno ambuláns orvosként is dolgozott pályája elején.
Ettõl függetlenül az endotracheális intubációt nem javaslom sok mindenkinek, mert nem olyan egyszerû, mint ahogyan hangzik.
Még a sürgõsségi ellátásban használt ILMA is igényel elõkészítést, aminek egyik alapja, hogy az éber betegen szedato-analgaesiát alkalmazunk (nyugtató és fájdalomcsillapító együttes adagolása). Ez Calypsollal könnyen elérhetõ egyben. Az viszont, mivel narkotikumnak minõsül csak eü. személyeknek adható ki. Bár állatgyógyászatban is használják pl. lovak altatására. Tehát lehet, hogy zukajev barátunk tud szerezni. ;)
Nagy rizikójú betegeknek 0,5mg/ttkg az ajánlott intravénás kezdõ dózis. Ehhez viszont már kell steril fecskendõt is tartanod magadnál és tudnod kell vénát szúrni is. Intramuscularisan néhány percig is várnod kell a megfelelõ sebészi anesthesiára, ami a fent vázolt esetben nem lesz.
Akkor már inkább a gégemetszés. Ahhoz csak egy bicsak kell, némi alkohol meg egy reklámtoll...meg biztos kéz. ;)

TMIB
04-14-2013, 10:19 PM
Meg tudni kell hogy hol csinálj lyukat valaki nyakán. :D

Pontosan hol kell a gégemetszést csinálni? Ádámcsutka feletti puha résznél?

Don't Panic
04-14-2013, 10:26 PM
Pontosan a pajzsporc (köznapi nevén ádámcsutka) és a gyûrûporc között. Ha az ádámcsutkától elindulsz lefelé az ujjaddal, akkor kitapinthatod a gyûrûporcot közvetlenül alatta. A kettõ közötti részen a bõr alatt csak egy vastagabb hártya van az ún. ligamentum conicum.

Don't Panic
04-14-2013, 10:30 PM
Ha valakit bõvebben érdekel az elsõsegély, akkor tudom ajánlani USNERDOC (http://www.youtube.com/user/USNERDOC/featured) youtube csatornáját. Õ az amerikai haditengerészetnél szolgál orvosként. Tehát nem amatõr.

TMIB
04-14-2013, 10:46 PM
Pontosan a pajzsporc (köznapi nevén ádámcsutka) és a gyûrûporc között.
Akkor jól sejtettem, hogy nem fültõl-fülig kell vágni a nyakat. :haha:

Gondoltam arra, hogy komolyabban beleásom magam a dologba, de akkor már úgy kellene hogy lássam hogy pontosan hogy néz ki egy-egy beavatkozás. Mármint élesben, nem hogy valaki elmeséli, hogy "és akkor kiszeded belõle a repeszt, kihúzod belõle a szálkát". Nem mintha vágynék véres jelenetekre, de úgy edzõdik a gyomor, ha látni lehet hogy mire kell egy sérülésnél számítani.
Néztem néhány oktató videót, elmondták, hogy így kösd be a sebet, úgy tegyél rá szorító kötést, de a valóságban egy vágott sérülésnél minden csupa vér, a sérült sokszor kiabál, fetreng, hörög, pánikol biztosan nem csak lefekszik és szó nélkül tûri a fájdalmat. Legalábbis a többség biztosan nem olyan.

T72
04-14-2013, 10:50 PM
edit: közben már páran írtatok...

tourniquet téma:
nem értem az angolokat...ha háborús helyzetben bevált akkor nekik miért nem jó...no de ez nem ide tartozik.

- addig kell húzni a tourniquiet-et amíg a vérzés el nem áll, ha nem áll el akkor egy másodikat vagy sõt! harmadikat is fel lehet tenni
- a felrakás idõpontját fel kell jegyezni, akár úgy is hogy ráírod a CAT-re vagy a páciensre, akár a homlokára! ehhez kell egy olyan filctoll ami bõrön is fog, vagy akár úgy is hogy megkérsz vkit jegyezze az idõpontot.
- a kínai másolatoktól óvva intek mindenkit! Eredeti CAT vagy egyéb tourniquet is elérhetõ áron (15$-tól) kapható az ebay-en.
- instruckciós videók és leírás is található a neten

többi:
celox helyett van quicklot, van civil változata is
ajánlom még kötszernek az israeli bandages-t, oales bandages-t különbözõ méretekben,
praktikus még a jó régi biztosító tû is, több méretben, elég sok mindenre használható vészhelyzetben
fertõtlenítõnek pedig a betadine kitûnõ
tampont is bepakolhatunk, kitûnõ "vérszívó"...
duct tape is elkel, mert néha kevés a leukloplast ragadó képessége
(a különbözó chest seal-ekrõl illetve a 14-16ga tûkrõl a tensio pneumothorax, chrichotomy esetén alkalmazandókról talán késõbb, ezek alkalmazásához már szaktudás kell)

aksurv
04-15-2013, 08:32 PM
Ma délután 18 óra.
Zugló 7. busz Stefánia utca.
Állok sofõr mellett a leszálláshoz készülve.
Egy utas jött álljon meg, valaki nagyon vérzik elvágta a lábát felszálláskor.
A francba nem érem el vonatot.
Leszállás. Megyek sofõr után. Egy hajléktalan volt, kicsit spiccesen á nincs semmi bajom kicsit vérzik megyek tovább.
Kicsit. Térd alatt egy merõ vér volt nadrágja. Felhúzta nadrágszárát dõlt vér egy lyukból. Valószínûleg busz megütött, v elvágott egy vénás tágulatot a lábában, ütemesen jött vér lábából, és pillanatok félméteres vértócsában álldogált.
mindenki totál bénult, anyuka félrehúzta ötéves kisfiát.

Ok akkor tegyünk valamit. Leültetés láb fel a padra, addigra sofõr elõkotorta mentõládát nyomókötést tettem a lábára. Idõnként frász tört rám, mert ahogy megmozdult egy-egy deci vér kifolyt cipõjébõl. Sofõr mentõt hívott, én meg még elértem a vonatot.
Ennyi.
Tornique
Volt nálam kötél, mindig van, de nem jutott az eszembe, az agyam a kész tornique-n járt,tehát nem jó sablonokban gondolkodni, és leragadni.
Elsõsegély csomag. Évekig volt egy jó felszerelt csomag táskámban volt, hogy kellett, de most kiraktam mert már kezdtem lesérülni a sok cipekedéstõl, szerencsére volt sofõrnek, de visszarakom táskámba.

Egyébként üdvözlök mindenkit, örülök hogy létre jött ez fórum, köszönöm a létrehozójának.

TMIB
04-15-2013, 09:02 PM
Idõnként frász tört rám, mert ahogy megmozdult egy-egy deci vér kifolyt cipõjébõl.
Igen, erre gondoltam a múltkori hozzászólásomban. A videókban bemutatják teljesen tiszta körülmények között, hogy ezt így kösd be, azt úgy szorítsd el, de mikor élesben megy a helyzet, akkor spriccel a vér, minden síkos, ragacsos, aztán ha hajléktalan, akkor ugye az lehet hepatitis-es, hiv fertõzött, vagy ki tudja milyen betegségei lehetnek még.

aksurv
04-15-2013, 09:10 PM
A gumikesztyû alap, szerintem volt a táskámban csak nem tudom, hogy hol (elérhetõ helyre kell tenni ez is nagy tanulság) volt nálam kézfertõtlenítõ az egészet elhasználtam meg sofõr vizével lemostam kezem. Amikor haza értem mindent (pl késemet mert kötszert vágtam vele) agyonmostam, fertõtlenítettem, de ez van, ha nem lépünk talán a sarokig jut el és elvérzik.

Don't Panic
04-16-2013, 04:57 PM
edit: közben már páran írtatok...

tourniquet téma:
nem értem az angolokat...ha háborús helyzetben bevált akkor nekik miért nem jó...no de ez nem ide tartozik.

- addig kell húzni a tourniquiet-et amíg a vérzés el nem áll, ha nem áll el akkor egy másodikat vagy sõt! harmadikat is fel lehet tenni
- a felrakás idõpontját fel kell jegyezni, akár úgy is hogy ráírod a CAT-re vagy a páciensre, akár a homlokára! ehhez kell egy olyan filctoll ami bõrön is fog, vagy akár úgy is hogy megkérsz vkit jegyezze az idõpontot.
- a kínai másolatoktól óvva intek mindenkit! Eredeti CAT vagy egyéb tourniquet is elérhetõ áron (15$-tól) kapható az ebay-en.
- instruckciós videók és leírás is található a neten

többi:
celox helyett van quicklot, van civil változata is
ajánlom még kötszernek az israeli bandages-t, oales bandages-t különbözõ méretekben,
praktikus még a jó régi biztosító tû is, több méretben, elég sok mindenre használható vészhelyzetben
fertõtlenítõnek pedig a betadine kitûnõ
tampont is bepakolhatunk, kitûnõ "vérszívó"...
duct tape is elkel, mert néha kevés a leukloplast ragadó képessége
(a különbözó chest seal-ekrõl illetve a 14-16ga tûkrõl a tensio pneumothorax, chrichotomy esetén alkalmazandókról talán késõbb, ezek alkalmazásához már szaktudás kell)
Szakellátásban használják az érszorítót, csak civil elsõsegélycsomagokban nem árulják illetve kényelmetlen helyzetbe kerülhetsz, ha használod valakin.

Így van! Ám, mivel az emberi szövet, legfõképpen az érfalak könnyedén összenyomhatóak, nem kell õrült nagy szorítást alkalmazni. Erre céloztam.

Természetesen más gyártmányok is kiválóan megfelelnek. Mindössze én a Celoxszal barátkoztam össze. Ugyanez igaz az elasztikus kötözõanyagokra. Azokból azért nem is említettem meg specifikusan egy-egy márkát, típust, mivel olyan nagy a kínálat. De, az izraeli valóban nagyon jó.
A biztosítótût írtam is, mert annyira alap. Mégis sokan kifelejtik.
A tampon nagyon jó ötlet. Érdemes maxi méretet választani. Kicsit széthúzgálva remek tûzindító is. Fõleg egy csipet Vaseline-nel megturbózva. ;)
Nekem az van a túlélõcsomagomban. Ide viszont a cink-oxid szalagot jobb megoldásnak tartom, mert amellett, hogy jobban tapad, mint a Leukoplast, még vízzáró is és fertõtlenítõ hatású. Tehát pl. vízhólyagokra vagy kevésbé mély sebekre ujjakon, stb. közvetlenül is alkalmazható, így kevesebb cuccos elég lesz ugyanannyi feladathoz.
(Igen ezekbe már kár belemenni, mert átlagember büdös életben nem fogja csinálni normál körülmények között. Az endotracheális intubáció is már ez a kategória. Azért is raktam opciósan. De, ha van valakinek ilyen ellátásra szoruló családtagja, azoknak vészesetre érdemes ezekbõl a témákból és eszközökbõl "kimûvelni" magukat.)

TMIB
04-16-2013, 05:09 PM
Több helyen is mondták a tapasztaltak, hogy túl profi csomagod ne legyen, ne vegyél szikét, meg hasonló sebész kellékeket. Ezt nem nagyon értem, ha hozzá tudsz jutni olcsón, akkor miért ne vennéd meg? Ártani nem árthat. Biztos nem lesz túl sok mindenkinek. Mi van ha van orvos, de pont az ilyen kellékek hiányoznának? Mindig az árát hozzák fel, amit nem nagyon értek, mert eBay-en 40-80 dollárért tele doboznyit kapsz.

Don't Panic
04-16-2013, 05:29 PM
Jó példa erre az említett gégemetszés. Bár még ezzel is vigyázni kell, hogy ne sértsd meg a hangszálakat és csakis vészhelyzetben használd a szakellátás megérkezéséig, mert hosszútávon nem lehet bent hagyni az így behelyezett eszközt (hegesedést okozhat a gége felületén). Ezen okokból kifolyólag ha valakit másként nem lehet lélegeztetni, akkor kórházakban nem gégemetszést alkalmaznak, hanem légcsõmetszést. Ehhez viszont hiába van szikéd. Ez egy cirka negyedórás mûtét. Ide már kell a szakismeret és a steril mûtõ. Ezek nélkül meg a szike mit sem ér.

TMIB
04-16-2013, 05:56 PM
Így igaz, de ezekre az eszközökre is érvényes a "nem árt ha van" elv. Egy SHTF helyzetben vajon mennyit érhet egy tökéletes állapotban lévõ mûtõskészlet? Valószínûleg egy kész vagyont. Ha te nem is tudod használni, talán lesz egy orvos a csapatodban, a kisvárosban, vagy akárhol, aki majd tudja használni. Vagy valami olyat adna érte amivel jól járnál. És hogy láthatóan olcsó, így nem nagyon értem, hogy a profi-prepperek miért beszélnék le ezeknek az eszközöknek a beszerzésérõl a többieket. 30-50 dollár nem pénz ilyesmire, fõleg ha valaki 4000-5000-10.000-20.000-et is elkölt egy évben a gyûjtögetésre. :)

mossberg-operator
05-03-2013, 11:59 PM
Így igaz, de ezekre az eszközökre is érvényes a "nem árt ha van" elv. Egy SHTF helyzetben vajon mennyit érhet egy tökéletes állapotban lévõ mûtõskészlet? Valószínûleg egy kész vagyont. Ha te nem is tudod használni, talán lesz egy orvos a csapatodban, a kisvárosban, vagy akárhol, aki majd tudja használni. Vagy valami olyat adna érte amivel jól járnál. És hogy láthatóan olcsó, így nem nagyon értem, hogy a profi-prepperek miért beszélnék le ezeknek az eszközöknek a beszerzésérõl a többieket. 30-50 dollár nem pénz ilyesmire, fõleg ha valaki 4000-5000-10.000-20.000-et is elkölt egy évben a gyûjtögetésre. :)
Abszolut egyetertek veled, lehet, hogy Mas tudja hasznalni, illetve remek cserekereskedelmi cucc...

mossberg-operator
05-04-2013, 12:05 AM
Tegnap volt egy kisebb balesete valakinek lovaglas kozben - mento nem kellett -, en meg gyakorolhattam egy kicsit, igaz nem tul komoly cucc volt nalam: http://www.amazon.co.uk/MOTORISTS-PIECE-FIRST-AID-CAR-WORK-TAXI/dp/B000XY51UC/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1367625686&sr=8-1&keywords=motorist+first+aid+kit , kicsit kiegeszitve. Tapasztalatok: Par dolog hamar elfogyott belole (azota rendeltem 3 uj, kulonbozo szett-et, 2 csomagot epiteni a 4-bol.) Illetve jobban meg kene neznem mi hol van a csomagban, hogy ne akkor kelljen turkalni, keresgelni...

F.T.
05-04-2013, 11:17 AM
Nekem eddig szerencsére csak néhány karcolást kellett ellátnom, érdekesek a reakciók:
Legutóbb az egyik gyerek vágta meg a tenyerét foci közben a rozsdás drót kerítéssel. 8-10 szülõ volt ott legalább 6 kocsival mégis csak bámultak, hogy miért van nálam elsõsegély csomag (a motoros csomag mindig a zsebemben van, mert úgyse tudnám hova tenni a motoron). Csak az egyik szülõnek jutott eszébe, hogy a teremben van mentõláda, de senki sem, hogy a kocsijában is van.

"Illetve jobban meg kene neznem mi hol van a csomagban, hogy ne akkor kelljen turkalni, keresgelni..."
Igen ez nálam is elõ jött, pár másodperc volt elõvenni a csomagot, de legalább egy percig keresgéltem benne, még jó hogy nem kellett sietni (nem találtam a jódot és csak késõbb jutott eszemben hogy jódos törlõkendõ van a csomagban)

mossberg-operator
05-31-2013, 07:14 AM
Kedvenc prepper konyvemben: http://www.amazon.co.uk/Beyond-Collapse-Joseph-Miller-Jr/dp/1480140805/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1369984243&sr=8-1&keywords=beyond+collapse ir arrol, hogy fish tank tablettakat is lehet hasznalni antiobiotikumkent egy TEOTWAWKI szituacioban, persze kurva veszelyes a dolog. Velemeny?

Traveller
05-31-2013, 07:31 AM
Ha tudod, hogy melyik antibiotikum mire jó vagy széles spektrumút használsz, akár még használhat is, de ha nem, akkor is legalább megpróbáltad. Gond nem lehet belõle, az eltarthatóságuk is évtizedek a amerikai hadsereg tesztjei alapján.

mossberg-operator
05-31-2013, 08:07 AM
https://www.youtube.com/watch?v=XhKNZInFvpQ

mossberg-operator
05-31-2013, 08:14 AM
https://www.youtube.com/watch?v=DOfthwm_v3E

mossberg-operator
06-07-2013, 05:39 PM
Vettem ket konyvet TEOTWAWKI konyvtarba illetve referencianak. Az egyik 3Ft volt, a masik meg 100,+ postakoltseg, hala a jo oreg amazonnak. A gyogyfuves meg erdekes is!199

mossberg-operator
06-20-2013, 09:49 AM
Ma voltam a B&Q- ban(barkacsaruhaz) heavy duty muanyag szerszamosdobozt venni, kb 30l terfogat, 18 rekesz, zarhato. Hogy mire hasznalom? Medic doboznak idealis, s sokkal olcsobb, mint amit annak talaltak ki. Lehet, hogy teszek fel majd kepet is.

TMIB
06-20-2013, 04:33 PM
Várjuk a képet. :thumbup

mossberg-operator
06-21-2013, 01:10 PM
Várjuk a képet. :thumbup

Ime, a doboz meg feltoltes alatt: 217218219

TMIB
06-21-2013, 04:37 PM
Jó nagy doboz. Férne bele sok minden más is. Csak kizárólag elsősegély dolgok lesznek benne?:)

mossberg-operator
06-21-2013, 08:42 PM
Jó nagy doboz. Férne bele sok minden más is. Csak kizárólag elsõsegély dolgok lesznek benne?:)

Ja. Van esetleg valami javaslatod?

mossberg-operator
06-21-2013, 10:21 PM
Ugyan nem tõlem kérdezted, de van ötletem :)
+ Tû, cérna, biztostû, mindenféle fertõtlenítõszerek.
Tu, cerna jo otlet, szerzek bele, tekercselt flossingot is, az is jo "varrni", biztostu van benne (az ollo alatt), fertotlenitoszerek is tervben vannak. Ez utobbit esetleg kifejtened jobban lebontva? Tobb info?

mossberg-operator
06-21-2013, 10:31 PM
Tu, cerna jo otlet, szerzek bele, tekercselt flossingot is, az is jo "varrni", biztostu van benne (az ollo alatt), fertotlenitoszerek is tervben vannak. Ez utobbit esetleg kifejtened jobban lebontva? Tobb info?
Meg ezen is agyalok, de kurva draga:
http://www.amazon.co.uk/Israeli-Battle-Dressing-Compression-Bandage/dp/B003DPVERM/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1371853664&sr=8-1&keywords=israeli+bandage+battle+dressing
Illetve kellene par eros verzesre valo noi betet is, azt is lehet hasonlo celokra hasznalni. Ja, s a prepper legjobb baratja, a duct tape...
Tovabba amcsi munkatarsam (a beszervezett) holnap megy haza Floridaba, s hoz nekem hal antibotikumot (penicillin, amoxicillin).

delta12
06-22-2013, 08:42 AM
hipermangánt

http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1lium-permangan%C3%A1t

Gyógyászatban, háztartásban: fertõtlenítõ szernek

Beszerezni oldat formájában lehet, régebben szilárdan is. Ma már nem, mert végfelhasználói engedély kell hozzá (drog prekurzornak számít).

fisligery
06-22-2013, 09:51 AM
Jó "kis" táska , én tennék bele még egy kis méretû bicskát ,noteszt tollal és egy mentõs ( vagy mi a neve) ollót (lent kép róla)
221

Yosihiro Sato
06-22-2013, 10:33 AM
Jó a felszerelés és bocsánat hogy bele beszélek lehet csak én vagyok a vaksi de van benne izolációs fólia? Én azt is hordok az eü csomagban :)

mossberg-operator
06-22-2013, 01:09 PM
Jó "kis" táska , én tennék bele még egy kis méretû bicskát ,noteszt tollal és egy mentõs ( vagy mi a neve) ollót (lent kép róla)
221

Oke, az ilyen ollot mar megrendeltem, a tobbit beszerzem. Koszi.

mossberg-operator
06-22-2013, 01:10 PM
Jó a felszerelés és bocsánat hogy bele beszélek lehet csak én vagyok a vaksi de van benne izolációs fólia? Én azt is hordok az eü csomagban :)
Semmi baj. Mi az az izolacios folia?

mossberg-operator
06-22-2013, 01:11 PM
hipermangánt

http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1lium-permangan%C3%A1t

Gyógyászatban, háztartásban: fertõtlenítõ szernek

Beszerezni oldat formájában lehet, régebben szilárdan is. Ma már nem, mert végfelhasználói engedély kell hozzá (drog prekurzornak számít).

Utananezek.

Yosihiro Sato
06-22-2013, 05:19 PM
Semmi baj. Mi az az izolacios folia?

http://www.celerus.hu/termekeink/izolacios.html Ez volt az elsõ amit a google kidobott! Már rengeteg helyen beszerezhetõ akár zsák formában is ami nekem a BOB-ban van.Van olyan is aminek a külsõ fele nem arany hanem sötét zöld álcázott.

mossberg-operator
06-22-2013, 07:44 PM
http://www.celerus.hu/termekeink/izolacios.html Ez volt az elsõ amit a google kidobott! Már rengeteg helyen beszerezhetõ akár zsák formában is ami nekem a BOB-ban van.Van olyan is aminek a külsõ fele nem arany hanem sötét zöld álcázott.
Ja, nalunk space blanket neven fut, van BOB-ban nekem is, sot van egy sokszor hasznalatos, nem szakado valtozatom is. Illetve az elsosegely csomagjaimban is van nehany:)

Yosihiro Sato
06-23-2013, 06:07 PM
Ja, nalunk space blanket neven fut, van BOB-ban nekem is, sot van egy sokszor hasznalatos, nem szakado valtozatom is. Illetve az elsosegely csomagjaimban is van nehany:)

Akkor egyrõl beszéltünk ;)

varég
07-23-2013, 04:43 AM
Jó reggelt.

Tegnap a patikában kerestem az ún. Calcimusc nevezetû allergiacsökkentõ oldatot.

Sajnos felhomályosítottak, miszerint csak receptre kapható. :(

fater.lajos
07-23-2013, 05:02 AM
A témát végig olvasva még az jutott az eszembe, hogy mindennek van szavatossága. Egy ilyen kritikus cuccnál nézd meg minden egyes tétel lejáratát. Ahhoz még nyugodtan adj hozzá két-három évet. Addig tuti jó. Aztán veszélyes hulladék. Bár, az állatorvos haverom még nyugodtan elhasználja, mert szerinte még ennél is túlbiztosítottabb a rendszer.
A másik dolog a tárolás.
Szerintem a mûanyag szerszámos doboz nem megfelelõ. Az autós, motoros segélycsomag is légzáróra van lezárva. Pára, por, szennyezõdés megelõzése céljából. Én a mûanyag ételes-dobozt favorizálom mindenféle tárolásra. Olcsó, ütésálló és hermetikus. Igaz a kinézete nem "profi".

TMIB
07-23-2013, 05:09 AM
A tárolás fontos. Találtam már "steril" géz gurigát, amin vastag por volt és a géz fehérbõl már átváltott sárgás-barna színbe. Nem hogy seb közelébe nem tenném, de még a megrándult vállam se kötném fel vele, valószínûleg annyira fertõzésveszélyes. :haha:

mossberg-operator
07-23-2013, 09:02 AM
A témát végig olvasva még az jutott az eszembe, hogy mindennek van szavatossága. Egy ilyen kritikus cuccnál nézd meg minden egyes tétel lejáratát. Ahhoz még nyugodtan adj hozzá két-három évet. Addig tuti jó. Aztán veszélyes hulladék. Bár, az állatorvos haverom még nyugodtan elhasználja, mert szerinte még ennél is túlbiztosítottabb a rendszer.
A másik dolog a tárolás.
Szerintem a mûanyag szerszámos doboz nem megfelelõ. Az autós, motoros segélycsomag is légzáróra van lezárva. Pára, por, szennyezõdés megelõzése céljából. Én a mûanyag ételes-dobozt favorizálom mindenféle tárolásra. Olcsó, ütésálló és hermetikus. Igaz a kinézete nem "profi".

Ertem amit irsz, de az autos csomagom eredeti csomagolasban sem volt hermetikusan zarva, csak egy muanyag zipzarozhato kistaskaban volt. A kajas doboz hermetikusabb mint a szerszamos?

varég
07-24-2013, 08:10 AM
Már a legtöbb helyen lehet kapni kálcium+D(vitamin) pezsgõtablettát, elég jó helyettesítõ allergiás reakciók elkerülésére.

Köszönöm, a második patikában tegnap pont ilyet vettem... :)

Traveller
07-24-2013, 11:00 AM
Antibiotikumok szavatossága korlátlannak vehetõ és innen be is vásárolhatók még, míg be nem zárják az oldalt.
http://www.internationaldrugmart.eu/pharmacy/us-drugs.html

Fontos kiegészítés: kivéve a tetracyklint, mert az romlandó.

T72
07-24-2013, 11:55 AM
"...receptre kapható"
feliratod a dokival, még olcsóbb is lesz :)

DM-es kalciumos pezsgõtabletta: Calcium 1000 + D3, narancs ízû, 10 db
1000mg !!! Ca
5 mikorgramm D3 vitamin, ez segít a kalcium felszívódásában

mossberg-operator
07-24-2013, 01:03 PM
Antibiotikumok szavatossága korlátlannak vehetõ és innen be is vásárolhatók még, míg be nem zárják az oldalt.

Megneztem, jonak tunik,csak a nemzetkozi postazas dijszabasat nem talalom.

TMIB
07-24-2013, 01:24 PM
Én nem bíznék feltétlenül ilyen boltokban.

Traveller
07-24-2013, 01:56 PM
Máshol nem nagyon tudok hozzájutni antibiotikumokhoz. Generic cuccokat árul Indiából, a Dadha Pharma online oldala, hatóanyag megvan bennük, s a bolt jó referenciákat kapott.
Ez nagyjából olyan, mint az USÁban megveszed a halaknak való antibiotikumokat olcsón és magad használod fel. Hatóanyag ott is megvan, mûködik sokak szerint.

fater.lajos
07-25-2013, 05:33 AM
Ertem amit irsz, de az autos csomagom eredeti csomagolasban sem volt hermetikusan zarva, csak egy muanyag zipzarozhato kistaskaban volt. A kajas doboz hermetikusabb mint a szerszamos?

Merd bele a levesed a szerszámos dobozba, zárd le, és fordítsd fel. Egybõl látni fogod a különbséget. Én kerékpárral járok dolgozni (Kell a kondi a túléléshez. Kétszer 45 perc torna naponta.). A kajámat hátzsákban és ételesdobozban viszem, Olyan 100 Ft boltos skutella edényben. Már az a gyenge minõség is sok mindentõl megvédte a kajámat és engem. Csak egy esés és a fejeden is csorog minden.
Evezésnél hatvan literes mûanyag hordót használunk rápattintós fedõvel. Kék hordó fehér fedõvel a mg boltból, pont olyat mint a moslékszállító. Maxi ételhordó hermetikus fedõvel. Olcsó (a többihez képest), bárki számára feltûnés nélkül beszerezhetõ és a feladatra alkalmas.

mossberg-operator
07-30-2013, 08:23 PM
Mai szerzemenyeim a dobozomba:464

Batka
07-31-2013, 01:42 PM

Fontos kiegészítés: kivéve a tetracyklint, mert az romlandó.

Csak óvatosan ezzel, mert nem tudni, hogy a bomlási folyamatok hosszabb idõ alatt mit hoznak össze. Nem csak a hatóanyagról van szó, de a tablettázóanyag kölcsönhatásai szintén ismeretlenek. Vészhelyzetben persze mások a szabályok, de "békében" nem próbálnám ki.

TMIB
07-31-2013, 02:39 PM
Így van. Én biztosan nem rendelnék onnan. Még a spamblokkoló is kimoderálja a linket, tehát valami gond biztos van azzal a bolttal. Vagy a termékeikkel, vagy valami mással.

Traveller
07-31-2013, 03:19 PM
Csak óvatosan ezzel, mert nem tudni, hogy a bomlási folyamatok hosszabb idõ alatt mit hoznak össze. Nem csak a hatóanyagról van szó, de a tablettázóanyag kölcsönhatásai szintén ismeretlenek. Vészhelyzetben persze mások a szabályok, de "békében" nem próbálnám ki.

Az amerikai hadsereg folyamatos gyógyszertesztjeinek pozitív eredményei 10-15 éves antibiotikumokról (http://www.terrierman.com/antibiotics-WSJ.htm)nekem elegek, hogy betároljak.
Van amit lehet tárolni, van amit nem.
A boltot pedig feldobja a spamszûrõ, mert recept nélkül árul számtalan olyan terméket, ami ismeretek nélkül egészségkárosodást okozhat. Ezzel próbálják elriasztani az embereket a helytõl, annak ellenére, hogy egy legitim gyógyszergyártó indiai cég boltja.

aksurv
07-31-2013, 04:02 PM
Az amerikai hadsereg folyamatos gyógyszertesztjeinek pozitív eredményei 10-15 éves antibiotikumokról (http://www.terrierman.com/antibiotics-WSJ.htm)nekem elegek, hogy betároljak.
Van amit lehet tárolni, van amit nem.
A boltot pedig feldobja a spamszûrõ, mert recept nélkül árul számtalan olyan terméket, ami ismeretek nélkül egészségkárosodást okozhat. Ezzel próbálják elriasztani az embereket a helytõl, annak ellenére, hogy egy legitim gyógyszergyártó indiai cég boltja.

Ne vegyél neten indiai gyógyszert.
Ezt területet úgy hívják gyógyszerészeti Bermuda háromszög.
Bármi nem vicc, BÁRMI lehet bennük...
Iszonyat mennyiségû gyógyszert gyártatnak Kínában és Indiában a nyugati gyógyszergyárak, de komoly meló, hogy az is legyen bennük, amirõl szerzõdés szól.
Az infó elsõ kézbõl származik, olyantól aki ez munkája napi nyolc órában.

borsodi
08-08-2013, 12:05 PM
Gratulálok!

-mûanyag borotva 2 db
Ezt pedig már többször akartam jelezni, hogy nem csak jó ha van hanem KELL is bele. A miértre a válasz pedig a következõ: eltudod távolítani a seb körül a szõrt ami kifejezetten jól jön a hegesedésnél is és a kötés csere alkalmával nem kell még a szõrét is kitépni a delikviensnek. Van neki éppen elég baja...

Viszont! Hiányzik a belõle a kálcium tabletta, ha ezt belerakod akkor ez részemrõl az ULTIMATE EÜ pack!

borsodi
08-08-2013, 12:33 PM
Varrás hiányában Steri Strip sebszél-összehúzó/rögzítõ alkalmazása lehet szükséges, a fényképen ez sem szerepel, de az is a készlet része.

Erre rákerestem és marhára tetszik! Hol lehet ezt beszerezni?

Itt a videó a használatáról:

http://www.youtube.com/watch?v=4OcrREr5Gbw

Kérdés: ki b@szna rá a sebet éppen ellátó kezére és miért?

T72
08-08-2013, 12:51 PM
nemhogy kesztyû nincs rajta, de hót szutyok az egész keze! :duhos:

Traveller
08-08-2013, 01:20 PM
Ne vegyél neten indiai gyógyszert.
Nemhogy veszek, de használom is...mindenkinek saját döntése. Másfél milliárdan laknak Indiában, s a helyi gyógyszergyárak látják el õket javarészt, s nem hangos a sajtó a mérgezésektõl.

Laci
08-08-2013, 01:35 PM
Minden második gyógyszertárban van , 3M-est is gyártanak . Varrás helyetti sebragasztó néven keres .

Batka
08-09-2013, 02:33 AM
A saját egészségügyi táskám:

Remek ez a táska! Ilyesmit készítenék össze én is, csak eddig még kevésbé profi szintre jutottam...
Amit lefényképeztél és hozzáírtál kiegészíteném még széntablettával és kullancskiszedõ csipesszel.

Föltennél képet a táska belsejérõl is kérlek?

Batka
08-10-2013, 10:10 PM
Kösz, jó kis táska. 2500 Ft-ért láttam idehaza.
Én BW gázálarctokot használtam, de nem vagyok vele egészen elégedett.

borsodi
08-11-2013, 07:38 AM
Ha minden a terv szerint alakul akkor pár napon belül egy CONDOR RIP-AWAY EMT POUCH (http://www.military1st.co.uk/ma41-001-condor-rip-away-emt-pouch-olive-drab.html)-ba fogok berendezkedni. Igaz még nem vagyok biztos benne, hogy nem piros (http://www.military1st.co.uk/ma41-010-condor-rip-away-emt-pouch-red.html)at veszek.

raktaros
08-11-2013, 10:22 AM
Köszi!
Az észrevételed abszolút helyes, a bemutatásnál elfelejtettem leírni:
A kalcium csak aktuálisan hiányzik, a fotózásnál nem volt készleten (elfogyott), de számomra is alapgyógyszer. "Calcimusc 100 ml" ampulla szokott benne lenni, gyorsabban felszívódik mint a tabletta, heveny allergiás reakcióknál kötelezõ kemikália.
A borotva is elkél, nagyobb sebet érdemes körbeborotválni, jól írtad, miért. Varrás hiányában Steri Strip sebszél-összehúzó/rögzítõ alkalmazása lehet szükséges, a fényképen ez sem szerepel, de az is a készlet része.

Ilyen kalcium ampullát valahol be lehet szerezni? Sok helyen dicsérik és vannak a családban akik egy méhe csípéstõl rosszul vannak.
Múltkor valami elsõsegélyes mûsorban is az elõadó mérgelõdött, hogy csak receptre lehet kapni.

Batka
08-11-2013, 12:29 PM
Írasd föl a háziorvossal, valószínûleg fölírja.

raktaros
08-11-2013, 04:10 PM
Háziorvosunk egy khmmm... Csak végszükségben megyek hozzá. Azért kérdeztem alternatív forrást.

borsodi
08-12-2013, 06:20 AM
Jól néz ki! Látszik, hogy direkt egészségügyi csomagoknak tervezték. Szerintem pirosban is vagány, ha "békeidõben" használod (túrák, nyaralások). Menekülés idején viszont messzirõl világít. Ebbõl a webshopból rendeled?

Igen innen akarom rendelni nekem elég korrektnek tünnek az árak, a szállítási költség pedig mivel több dolgot rendelnék már nem is tûnik olyan soknak.

A pirosra annyi a megjegyzésem, hogy jelen pillanatban inkább világítson, hogy meglehessen találni ha kell. (bárkinek oda tudok szólni, hogy a piros táska kell és nem azt mondom, hogy a kocka alakú zöld a sok téglalap alakú között... ez így gyorsabb egyszerûbb és biztonságosabb érzés) Egyébként pedig van itthon ROVER zöld festék, úgyhogy kb. 3mp alatt zölddé tudom tenni ha úgy hozza a szükség. :)

borsodi
08-12-2013, 09:52 PM
Ez igaz, pirosan talán jobban kézre esik, hamarabb megtalálja a tekintet. A világítást inkább úgy értettem, hogy kint vagy terepszínben a terepen, a természetben, és épp menekülõre fogod. Úgy könnyebben kiszúrhatnak, de tény hogy a piros táskát nem feltétlenül a BOB oldalára, hanem bele kell helyezni. ( Bocs, a saját táskámból indultam ki, az "felpattintós" verzió:) )

Ez is MOLLE rendszerû tehát a felvetésed jogos... :)

TMIB
08-28-2013, 12:37 PM
Lehet hogy alkoholt se árt a csomagba tenni. Ha nem ivás vagy csere céljából, akkor fertõtlenítõszernek is jó.

mossberg-operator
09-02-2013, 09:14 AM
Kerdes, nem talaltam neki jobb helyet: a Ryan kozlegenyben, mikor rohamozzak a geppuskafeszket keresztul a mezon, s meglovik a medicet, mikor haldoklik, nyomkodnak bele valami fajdalomcsillapitot. Mit is? Leiras rola? Koszi. Valami morfium, de nem venaba?

Laci
09-02-2013, 03:29 PM
Ez se rossz , de vigyázat , égési sérülést okozhat .
https://www.google.hu/#q=quikclot&spell=1

Traveller
09-02-2013, 08:17 PM
Inkább a Celoxot (http://www.campingsurvival.com/cefiaidprstb.html)nézd, ha artériás vérzést akarsz csillapítani, az nem okoz ilyen gondot. Az sem tökéletes, de vannak, akiknél bevált, jó sok gézzel használva a granulátumot.

T72
09-02-2013, 08:27 PM
Csak a régi, elsõ generációs por alakú Quicklot-oknál volt gond a felforrósodás, az újabb verzióknál, köztük a géz-esnél ez már nincs.
Egyébként van már több civil változata is.

mossberg-operator
09-03-2013, 10:51 AM
Csak a régi, elsõ generációs por alakú Quicklot-oknál volt gond a felforrósodás, az újabb verzióknál, köztük a géz-esnél ez már nincs.
Egyébként van már több civil változata is.

Az izraeli battle dressing-et ismeri valaki? Tapasztalat esetleg?

mossberg-operator
09-03-2013, 10:52 AM
Hiánypótlás:

http://imageshack.us/a/img543/1416/hv5x.jpg

"Sikerult" elhasznalni oket?

fater.lajos
09-03-2013, 12:02 PM
Sebszél összehúzónak ragtapasz, meg olcsó pillanatragasztó. Kiváló szerek.

T72
09-04-2013, 02:54 PM
Ismerem, tapasztalat (hála jó istennek) nincs. De van belõle, sõt van más is...lásd lejebb.
Nagyon hasznos azaz inkább praktikusabb mint bármelyik gyorskötözõ géz.
Minden "terepen" lévõ bakánál kellene hogy legyen legalább egy ilyen...
Számos gyártó gyárt hasonlót csak persze más néven, ami még nagyon "jó" egy tovább fejlesztett változat, többféleképpen használható :Oales Modular bandages, keress rá! Több méretben is van!

Persze ezek mind nagyobb, komolyabb sérülésekre valók, de igazából a mai eü dobozokból pont az ilyen sérülésekre való kötözõk hiányoznak. Mindenkéép hasznos beszerezni belõlük.

fater.lajos
09-21-2013, 11:43 AM
Infúziós szerelékek. Szükség esetén maszek CamelBak is készíthetõ a felhasználásukkal.

http://imageshack.us/a/img713/9884/ho5x.jpg

A legjobb:
591

fater.lajos
10-07-2013, 03:45 PM
Szépek meg jók ezek a cuccok, amit összeraktok. Tudjátok használni a benne lévõ mindenféle cuccot?
Én civilben egy évet katonaként kettõt mentõztem. Nem sofõrként. Volt benne minden, vakbél, szülés, rakétatest robbanás, mentõvel való felborulás és a többi. Azóta eltelt vagy húsz egynéhány év. Ma már mást csinálok. Mára már kissé megkopott a tudásom, fel kellene frissíteni. Megint vonulni kellene vagy egy fél évet...

TMIB
10-07-2013, 03:54 PM
Szépek meg jók ezek a cuccok, amit összeraktok. Tudjátok használni a benne lévõ mindenféle cuccot?

Az enyém tele van ragtapasszal, pólyával és hasonló dolgokkal. Nem kell hozzájuk szívsebészi doktorátus. ;)

TMIB
10-08-2013, 04:56 AM
Rutint csak az szerezhet, aki olyan helyen dolgozik. Én nem sérülök le minden nap, hogy kötöznöm kelljen magam. De egy sebtapaszt, vagy egy pólyát tudok használni anélkül is. Régen is ment, most is menne. :)

mossberg-operator
10-17-2013, 08:51 PM
A nat geo-n van egy musor: inside combat rescue. Ismeri valaki?

T72
10-20-2013, 11:43 PM
igen, mi a kérdés?

mossberg-operator
10-21-2013, 04:56 AM
igen, mi a kérdés?

Kerdesem nincs, csak arra voltam kivancsi, hogy nezi-e mas is rajtam kivul.

T72
10-21-2013, 09:23 AM
Ez a sorozat a US Airforce pararescue "para jumper" (PJ) -jeirõl szól, gyakorlatilag fegyveres-, harci mentõk.
Nem tévesztendõk össze a Medevac-kal ami az US Army mentõ egysége, õk vöröskeresztes gépeken mennek, amin ezért nem lehet fegyver és kiváló célpontok az ellenségnek...

ez már ismétlés :)
jah, meg persze az eredetiket is láttam már...
van benne pár tanulságos "eset", 18 éven felülieknek!

fater.lajos
10-26-2013, 12:46 PM
Vöröskereszt tekintetében bizony igazad van, a tálibokat pl. nem érdekli semmiféle nemzetközi egyezmény. Az egység- (vagy éppen konvoj-, raj-) parancsok után a következõ célpont mindig az eü. személyzet, jármû.

Az elsõ Vh. során a vöröskereszt védelmet adott. A második Vh. során le se szarták. Manapság a vöröskereszt célpontot jelöl. Így lesz napról napra erkölcsösebb a világ...

Túlélõhalott
10-26-2013, 04:40 PM
A medevac alatt én az rövidítést (medical evacuation) értettem, nem pedig az egység saját megnevezését. A U.S. Army-n kívül más ország egységei is alkalmazzák (pl. németek) a sérültek harctérrõl való, helikopterrel történõ azonnali kivonását, máshol is medevacnak hívják (mármint magát a végrehajtást).
Sajnos (?!) van tapasztalat..

Vöröskereszt tekintetében bizony igazad van, a tálibokat pl. nem érdekli semmiféle nemzetközi egyezmény. Az egység- (vagy éppen konvoj-, raj-) parancsok után a következõ célpont mindig az eü. személyzet, jármû.

Elnézést, de nem bírom magamban tartani: a tálibokhoz demokráciát importálók is szarnak a nemzetközi egyezményekre. Csak a pontosság kedvéért!

Túlélõhalott
10-26-2013, 06:55 PM
Ezért is írtam "pl." kifejezést. Igazad van, nyilván mások is figyelmen kívül hagynak, vagy hajlítanak el maguknak tetszõ módon nemzetközi megállapodásokat. Errõl is lehet eszmét cserélni, de arra ott a "politika külföld" fórum és altopicjai.

Ebben a topicban viszont hamarosan IFAK bemutató :)

Persze!
Ezért is baromság háborús szabályokat hozni, azt olyankor mindenki lesz.rja!

TMIB
10-26-2013, 07:52 PM
ITT (http://www.thearmybox.com/dpm-medic-bergen-oldalzseb-hu.html) találtam egy korrekt Medic oldalzseb. Ahogy a galériában látom, jó nagy, kényelmesen pakolható. Rögzítése csattal vagy cipzárral történhet. Akinek Bergen, vagy hasonló kialakítású angol zsákja van, annak praktikus megoldás lehet.

Nagyon jónak, speciálisnak és nagynak kell hogy legyen ilyen sok pénzért. Én 18 dollárt fizettem (kb. 4000 Ft) most a multicam medical zsebért (és ugye mivel multicam, az még jóval drágább is a fekete, OD zöld és egyéb társainál.) Bár a magyar árkon már nem kellene meglepődnöm, minden ilyesmi kétszeresébe kerül otthon. :hogymi:

TMIB
10-26-2013, 09:47 PM
Majd videó lesz belőle, meg sok kép. De általában hetente/kéthetente készítek 1-1 videót. Van most vagy 50 dolog amiről tervezek fotókat meg videókat, úgyhogy van alapanyag bőven. :)

Grafitos
11-12-2013, 11:30 AM
Szerintem ez nagyon megéri ár érték arányban..még nem írtam róla, mert még csak 2 napja érkezett, de úgy néz ki minden van benne ami kell..:thumbup

http://www.aliexpress.com/snapshot/277527007.html

aksurv
11-12-2013, 07:25 PM
Elnézést, de nem bírom magamban tartani: a tálibokhoz demokráciát importálók is szarnak a nemzetközi egyezményekre. Csak a pontosság kedvéért!

Melyikre?
Mert az irreguláris erõk nem tartoznak a genfi és hágai egyezmények védelme alá. Azaz egy tálibot bárki kinyírhat, semmiféle védelem nem illeti meg, csak rosszul nézne ki a híradóban. Bokros doki fejte ki ezt a kéken õ pedig volt katonatisztként és fegyveres ügyekkel foglalkozó jogászként kicsit képben van. Érdekes volt , miért nem ment az angol flotta a szomáliai kalózok ellen. Állítólag a parancsnokoknak a mai napig él a joga, hogy az elfogott kalózokat felakasztatják. Tálibok dolgaiért, ha azt II. vh. amerikai erõk ellen követték volna el, szó nélkül falhoz állították volna õket lásd bastogne-nál elfogott amerikai egyenruhás németek. Elvileg a polgári lakosság védelme állna meg,,, de ez megint elmosódik..
Ha amerikaik akarnák mindenki ruháját lefújhatnák nitrát indikátorral, akin találnak lõpornyomot alapból kombatánsnak tekinthetik.

A jelen Egyezmény a következõ csoportokba tartozó sebesültekre és betegekre nyer
alkalmazást:
1. valamely összeütközõ Fél fegyveres erejének, valamint az ezen fegyveres erõk részét
alkotó néphadnak (milícia) és önkéntes csapattesteknek tagjaira;
2. az egyéb néphadnak (milícia) és önkéntes csapattesteknek tagjaira, ideértve a szervezett
ellenállási mozgalmak tagjait, ha azok valamely összeütközõ Félhez tartoznak és a saját
területükön belül vagy azon kívül tevékenykednek, még ha ez a terület megszállás alatt áll is,
feltéve, hogy a néphad és az önkéntes csapattestek, ideértve a szervezett ellenállási
mozgalmakat is, megfelelnek a következõ feltételeknek:
a) élükön oly személy áll aki alárendeltjeiért felelõs,
b) meghatározott és messzirõl felismerhetõ megkülönböztetõ jelvényt viselnek,
c) fegyvereiket nyíltan viselik,
d) hadmûveleteikben a háború törvényeihez és szokásaihoz alkalmazkodnak; 3. a rendes fegyveres erõk ama tagjaira, akik olyan kormány vagy hatóság szolgálatában
állnak, amelyet az õket fogva tartó Hatalom nem ismer el;
4. a fegyveres erõket követõ, de azoknak nem közvetlen részét alkotó személyekre mint a
katonai légi jármûvek polgári személyzetének tagjaira, a haditudósítókra, a szállítókra, a
katonák jólétérõl való gondoskodással megbízott munka- és szolgálati egységek tagjaira,
feltéve, hogy engedélyt kaptak azoktól a fegyveres erõktõl, amelyeknek kíséretéhez tartoznak;
5. az összeütközõ Felek kereskedelmi tengerészete legénységének tagjaira, ideértve a
parancsnokokat, a révkalauzokat és a növendékeket, és a polgári repülés személyzetének
tagjaira, ha azok a nemzetközi jog egyéb rendelkezései értelmében nem részesülnek
kedvezõbb elbánásban;
6. a meg nem szállott terület lakosságára, amely az ellenség közeledtére önként ragad
fegyvert, hogy szembeszálljon a benyomuló csapatokkal, és amelynek nem volt ideje rendes
fegyveres erõkké alakulnia, ha fegyvereit nyíltan viseli és a háború törvényeit és szokásait
tiszteletben tartja.

Mod.: Szerkesztve, mert nem írtam kinek szól válasz.

TMIB
11-12-2013, 07:39 PM
Biztos hogy ezt ebbe a topicba szántad? :) (Ha nem, akkor mondd hogy hová helyezzem át.)

Grafitos
11-13-2013, 08:16 AM
Elég tágas táskának tûnik, az amúgy korrekt felszereltségén túl biztos lehet még egy két okossággal bõvíteni. Ennyit szerintem megér.

Középen van még hely bõven, kell is mert pl betadine nincs benne:hogymi:

Sarge
12-04-2013, 10:53 PM
Nagyon jó az IFAK-os cikk de én kiegészíteném még a tartalmát Neogranormon kenõccsel. Hosszú menet alatt feltört bõrre életmentõ tud lenni..

TMIB
12-05-2013, 02:08 AM
Arról a multicam zsebrõl teszel fel ide képet? (kívülrõl, belülrõl) Érdekel a kialakítása, zsebek, elhelyezkedése, stb.

Az előbb ment fel róla a videó. ;)

Condor EMT zseb (MOLLE, Multicam)

http://www.youtube.com/watch?v=Zs-EopaqH8k

TMIB
12-05-2013, 09:45 PM
Ezt nem feltétlenül elsősegélynek szánom, abból már van. Inkább mindenesnek, mert arra is elég nagy. Nem emlékszem hogy mennyit fizettem érte, de az amit kifejezetten mindenesnek árultak, az 40 dollár volt, ez meg talán csak a fele. Úgyhogy ezért vettem neki ezt, még ha alapvetően egészségügyi zseb is. :thumbup

Grafitos
12-05-2013, 10:12 PM
Ma én is fogdostam valami hasonlót a shopban, más márka volt az biztos..megnézném telepakolva is..csinálj videót pls :D

Ezt nem feltétlenül elsõsegélynek szánom, abból már van. Inkább mindenesnek, mert arra is elég nagy. Nem emlékszem hogy mennyit fizettem érte, de az amit kifejezetten mindenesnek árultak, az 40 dollár volt, ez meg talán csak a fele. Úgyhogy ezért vettem neki ezt, még ha alapvetõen egészségügyi zseb is. :thumbup

TMIB
12-05-2013, 10:56 PM
Gondolom hogy lesz még róla videó, meg fénykép, de egyelőre be vagyok táblázva. Rengeteg cucc van amikről mind kellene videókat készítenem. :)

Laci
12-07-2013, 09:08 PM
Milyen gyógyszereket , fájdalomcsillapítót , antibiotikumot , lázcsillapítót tartotok a készletben ?

Törölt_fórumtag1
12-07-2013, 09:16 PM
Láz és fájdalomcsillapítóból 3 fajta: Algopyrin, Algoflex, Doloramol; hányinger ellen: Deadalon, széntabletta hasmenés ellen, Kálcium ampullák, pár tasak Coldrex és ACC + 1-1 levél C vitamin, magnézium, D-vitamin

Zacskóbicska
12-08-2013, 09:23 AM
Semmilyent. Bátor vagyok. :D
Nem tartok, ha lenne is, érintetlen lenne úgy 15 éve.
Már látom is a kérdést: de hát akkor hogy...? ;)

Ezzel én is éppen így vagyok. Egy dolgot azért ajánlok. Nevezetesen a szegfûszeg olajat egy kis üveggel, mert az univerzális anyag.
1. Kiváló a túlélõkés rozsdásodás elleni kezeléséhez és fertõtlenítéséhez. A szamurájkardok pengéit is ezzel kezelték.
2. Fogfájás ellen kiváló. Mert ugye a fogfájás olyan, amibe nem lehet belehalni, hanem abba bele lehet dögleni.
3. Seb fertõtlenítésére is jó, érzéstelenít is.
4. Távol tartja a kullancsokat és rovarokat.
5. Ha nagyon nehezen megy a tûzrakás, letépsz a zoknidból egy darabot, cseppentesz rá az olajból és máris könnyebb lesz.
6. Ha a mosdatlanságtól már annyira büdös vagy, hogy a saját szagodat sem tudod elviselni, használhatod "tüneti kezelésre".

dínó
12-08-2013, 12:37 PM
láz esetén régi tutiság a fûzfakéreg tea.

A. L. Ias
12-11-2013, 09:21 PM
Nagyon jónak, speciálisnak és nagynak kell hogy legyen ilyen sok pénzért. Én 18 dollárt fizettem (kb. 4000 Ft) most a multicam medical zsebért (és ugye mivel multicam, az még jóval drágább is a fekete, OD zöld és egyéb társainál.) Bár a magyar árkon már nem kellene meglepõdnöm, minden ilyesmi kétszeresébe kerül otthon. :hogymi:

Itt (http://combatgear.blog.hu/2013/02/11/bergen_medic_pouch) egy hosszabb leírás magyarul, itt (http://www.military-medic-outdoor.de/community/index.php?page=Thread&threadID=20437) pedig németül. A nagyságáról: 40x22x16cm, szóval elég nagy. És már úton van egy a címemre. Remélem rövidesen megérkezik és kiderül mi fér bele. A speciálissága: A német tesztelõ szerint 1000 normál oldalzsebre jut egy medical.

TMIB
12-11-2013, 09:25 PM
Ránézésre akkora mint az 5.11 Rush 12 hátizsák. :D

A. L. Ias
12-11-2013, 10:14 PM
Ránézésre akkora mint az 5.11 Rush 12 hátizsák. :D

Majdnem. A weboldal (http://www.511tactical.com/rush-12-backpack.html) szerint az 5.11 46x28x16,5cm.

A. L. Ias
12-11-2013, 10:50 PM
Ezek szerint volt raktáron? Magam is érdeklõdtem, akkor hiánycikk volt. Jó lenne egyet beszerezni.

Nem volt, de a héten jön/jött a szállítmány. Gondolom ezért is volt 13-ig több akció, hogy dobjon a rendelési mennyiségen.

mossberg-operator
12-20-2013, 12:02 PM
Jelenleg igy nez ki a "nagy" elsosegely dobozom, meg vannak hianyossagok: 1030103110321033

Törölt_fórumtag1
12-20-2013, 12:34 PM
Nagyon jól néz ki! :) Én elõször arra gondoltam, hogy a nagyobb készlet elsõsegély felszerelést is hátizsákban készítem össze, de elnézve ezt a dobozt...:)

mossberg-operator
12-20-2013, 12:45 PM
Ez olyan "otthoni" doboz. Van kisebb az autoban, meg most csinalok egyet a BOB-ra SSG Cooper IFAK leirasa alapjan.

mossberg-operator
12-22-2013, 01:56 PM
Korrekt, látom van benne minden földi jó. Senki nem mutatott még be itt merev falú, "nemzsebes" eü. dobozt. Ügyesen építgeted, csak így tovább!

Az antibiotikumok beszerzesevel allok hadilabon. Szerinted a halaknak eloirt jo lehet?

TMIB
12-22-2013, 02:06 PM
Ezt a videót erre a kérdésre találták ki. PatriotNurse megmondja hogy mi a helyzet a hal antibiotikumokkal.

http://www.youtube.com/watch?v=ZaL4fLXXEJg

:)
(Akik nem tudnak angolul, azoknak itt egy másfél soros összefoglaló.)
Azt mondja hogy biztonságos, viszont több féle antibiotikum van és ha nem a megfelelőt veszed be, akkor ártasz vele és nem használsz. Tehát tudni kell hogy milyen esetben, milyen betegségnél melyiket lehet -vagy kell, ha muszáj- használni.

mossberg-operator
12-23-2013, 12:42 AM
Korrekt, látom van benne minden földi jó. Senki nem mutatott még be itt merev falú, "nemzsebes" eü. dobozt. Ügyesen építgeted, csak így tovább!

Te milyen hianyossagot latsz benne esetleg?

mossberg-operator
12-23-2013, 01:02 AM
Ezt a videót erre a kérdésre találták ki. PatriotNurse megmondja hogy mi a helyzet a hal antibiotikumokkal.

http://www.youtube.com/watch?v=ZaL4fLXXEJg

:)
(Akik nem tudnak angolul, azoknak itt egy másfél soros összefoglaló.)
Azt mondja hogy biztonságos, viszont több féle antibiotikum van és ha nem a megfelelõt veszed be, akkor ártasz vele és nem használsz. Tehát tudni kell hogy milyen esetben, milyen betegségnél melyiket lehet -vagy kell, ha muszáj- használni.

A Doom and Gloom Medicine Handbook-bol muvelodok a temaban.

Törölt_fórumtag1
01-04-2014, 04:32 PM
118611871188118911901191

Az én elsõsegély csomagom:
A bal oldali részben:
-Sterigrap
- 10x10 Mull-lap
- különbözõ méretû ragtapaszok
- háromszög kendõ
- steril gézlapok
- 2db 5ml-es fecskendõ
-lázmérõ
- steril fogászati tampon
-1 pár gumikesztyû

jobb oldali részben:
- tigris tapasz, balzsam, vietnámi balzsam
- betadin, fenistil, tetran kenõcs, herpesz elleni krém
- C vitamin, kálcium tabletta
- ollók, csipeszek
- vízhólyag elleni tapasz
- ACC, Coldrex
- kézfertõtlenítõ kendõ
- fájdalom csillapítók, hányinger elleni gyógyszer, szén tabletta
- gyógy cukorkák

Törölt_fórumtag1
01-04-2014, 05:08 PM
Köszönöm! :) Tényleg több minden fér bele, mint, ahogy azt elõször gondoltam! :)

Laci
01-04-2014, 08:16 PM
A vérzés elátási eszköz nagyon kevés szerintem .....

kovu78
01-05-2014, 08:08 AM
http://www.kamaszpanasz.hu/hirek/betegsegek/4227/elsosegely

ez esetleg még hasznos lehet aki a bõség zavarában nem tudna válogatni :D:thumbup

Grafitos
01-06-2014, 10:32 PM
Mindenkihez intéznék kérdést antibiotikum témakörben

Mely betegségekre ajánlott ilyen hatóanyagot bedobni?
Milyen gyógyszertárban kapható antibiotikumokat tudnátok megnevezni a különbözõ tünetekre?

kovu78
01-10-2014, 01:30 PM
Grafitos : nekem van egy pdf-em a természetes antibiotikumok ha esetleg érdekel?

Grafitos
01-10-2014, 02:06 PM
Igen érdekel, köszönöm..

Grafitos : nekem van egy pdf-em a természetes antibiotikumok ha esetleg érdekel?

kovu78
01-10-2014, 02:17 PM
Grafitos: ide feltettem szívesen !
http://data.hu/get/7295489/Petra_Neumayer_-_Termeszetes_antibiotikumok-up_kovu.pdf

Shadow
01-10-2014, 08:56 PM
http://data.hu/get/7295489/Petra_Neumayer_-_Termeszetes_antibiotikumok-up_kovu.pdf
Kedves Kovu78! Durva jó anyagot töltöttél fel! Köszi!!! :-)

kovu78
01-11-2014, 04:22 AM
szívesen:thumbup (mindenkinek)

A. L. Ias
01-11-2014, 11:57 AM
Fõzés közben volt egy kis idõm így megpróbáltam belakni a eü-s Bergen oldalzsebet. Elnyelt 2 "B" típusú elsõsegély doboznyi tartalmat, plusz kötszereket, fóliákat, tablettákat, kulacsot.

Íme pár kép:

1278

1279

1280

1281

A. L. Ias
01-11-2014, 12:03 PM
És itt a belseje is (ennyi kép nem fért volna el egy hozzászólásban):

1282

1283

1284

1285

1286

1287

1288

Laci
01-11-2014, 03:51 PM
Kell egy ilyen táska .

kubikus
01-11-2014, 07:39 PM
502 bad gateway. Mi lehet a gond? Miért nem tudja letölteni a telefon?

TMIB
01-11-2014, 07:56 PM
Fõzés közben volt egy kis idõm így megpróbáltam belakni a eü-s Bergen oldalzsebet. Elnyelt 2 "B" típusú elsõsegély doboznyi tartalmat, plusz kötszereket, fóliákat, tablettákat, kulacsot.

Íme pár kép:

Nagyobbnak tûnik mint az én zsebem.

Törölt_fórumtag1
01-11-2014, 08:51 PM
A. L. Ias! Nagyon klasz zseb és nagyon jól berendezted!:thumbup

A. L. Ias
01-11-2014, 09:11 PM
A. L. Ias! Nagyon klasz zseb és nagyon jól berendezted!:thumbup

Köszi, de még csak "bedobálva" van. Kíváncsi voltam mi fér el benne. És a gyógyszeres rész sincs igazán összerakva. De már ennyibõl is látszik, hogy fejfájásos vagyok :)

Törölt_fórumtag1
01-11-2014, 09:26 PM
Én is! :) Nekem is a fejfájásra való gyógyszer a legtöbb benne! :) Viszont tényleg elég sok minden fér el benne!

A. L. Ias
01-12-2014, 10:14 AM
Kell egy ilyen táska .

Beszerezhetõ pl. innen (http://www.thearmybox.com/dpm-medic-bergen-oldalzseb-hu.html). Nem olcsó és nem is mindig lehet kapni, de az ára mérsékelhetõ más termékekkel együttesi megrendeléskor. Én is kivártam egy akciót és összeválogattam az ingyenes postázási küszöb értékéig.

Laci
01-12-2014, 10:20 AM
Beszerezhetõ pl. innen (http://www.thearmybox.com/dpm-medic-bergen-oldalzseb-hu.html). Nem olcsó és nem is mindig lehet kapni, de az ára mérsékelhetõ más termékekkel együttesi megrendeléskor. Én is kivártam egy akciót és összeválogattam az ingyenes postázási küszöb értékéig.

Én két sima bergen oldalzsebet már vettem tõlük . Korrekt , megbízható boltnak tartom õket .

A. L. Ias
01-12-2014, 01:13 PM
Ára nem túl baráti, de igen korrekt tatyó. Blokkolnám.

Hihi! Ezt egyszer már körbejártuk... :)

Viszont most már saját tapasztalatom is van vele. Ez egy ekkora tatyó, ennyibe kerül, a fele ekkorák meg fele ennyibe. Most, hogy pakolgatok benne azt látom, hogy egy egyéni vagy páros felszerelésnek túl nagy. Felesleges ekkora. Ez már inkább négy fõs csoportnak való. Vagy egy olyan "felcsernek" aki meg tudja tölteni hasznos eszközökkel. Érfogók, csipeszek, szikék, vérnyomásmérõ, sztetoszkóp, sebvarrókészlet, stb... Olyannak akinek már kevés egy medic pocket. Én csak tartalék kötszert-gyógyszert tudok bele tenni. De jobb ha több van, mint ha kevés.

Az áráról pedig, a predátorral együtt 20 000 Ft volt a küszöbön átvéve.

kubikus
01-12-2014, 06:53 PM
Esetleg valaki rendelt már ilyet külföldrõl olcsóbban?:cool:

Mizu
01-13-2014, 08:56 PM
Nekem valamikor a hetekben kellene megérkeznie ennek:
http://www.aliexpress.com/item/Free-shipping-portable-military-first-aid-kit-military-survival-kit-24pcs-contents/697744966.html
Az árát elég alacsonynak tartom, amiket viszont írnak róla az jó.
Ahogy elnéztem az alapok benne vannak, és még van benne hely bõvíteni. Az tettszik még benne, hogy szíjra akasztható, vagy hátizsákra karabinerrel akár. Sok ilyen csomagnak nincs effajta tulajdonsága. Ha elfogadható minõség, akkor tervezem a családnak után rendelni még pár darabot.

Ha megjön, beszámolok róla.

Mizu
01-23-2014, 05:33 PM
Meg is érkezett az eü csomag!
A szokásos pozitív élmény, hogy ennyi pénzért mit kapsz! A tatyó jól varrott, erõs, a benne lévõ dolgok mellett van még hely bõven "tuningolni".
Sajnos rendelnem kell még mert nem kicsi a család. :)

Van olcsóbbért is : http://www.aliexpress.com/item/Practical-Emergency-First-Aid-Kit-Travel-Sport-Survival-Rescue-Treatment-Kit-with-Bag-Red/710638149.html , de annak nem akasztható/övre fûzhetõ a táskája.

Ben
01-23-2014, 06:33 PM
Water-Jel is nagyon jó égésre: http://www.borvedelem.hu/bolt/termek-kategoria/water-jel/

pet
02-23-2014, 11:08 AM
LIDL-ben van most 44 részes elsõsegélycsomag személygépkocsikba, 1.700 pénz. vettem egyet, mert a mostaninak már kb. 5 éve lejárt a szavatossága és ennyi pénzért nagyon frankónak tûnik, jó kiinduló alap egy személyre szabott csomaghoz!

azt hiszem visszamegyek venni egy másikat is, mert a házban ragtapaszon kívül semmi más nincs. :D

Sensiplast autós elsõsegélycsomag (http://www.lidl.hu/cps/rde/SID-34213CDC-D1F5FBAE/www_lidl_hu/hs.xsl/ajanlatok.htm?action=showDetail&id=3596)

1801

Amatorpe
02-23-2014, 11:12 AM
Ezeken már én is gondolkoztam, de nem érné meg jobban külön összeválogatni? Még nem voltam ilyen egészségügyis boltban, de pl darabra véve nem jön ki jobban mull lap és társai? Vagy ez ennyiért nagyon megéri?

kovu78
02-23-2014, 11:15 AM
Ezeken már én is gondolkoztam, de nem érné meg jobban külön összeválogatni? Még nem voltam ilyen egészségügyis boltban, de pl darabra véve nem jön ki jobban mull lap és társai? Vagy ez ennyiért nagyon megéri?

maga a hõtakaró 600 FT.... természetesen csak tájékoztató jellegû az információ .

érdemes gondolkodni szerintem rajta

astonferi
02-23-2014, 01:12 PM
de ilyen gondom nincs :)

Amatorpe
02-24-2014, 01:51 PM
Nem bírtam ki, vettem egyet. Skacok, ez marha jól össze van rakva! Most gondolkozom egy másikon is, csak hó vége van...
2018.dec-ig szavatos, és igaz nem szuperkatonai cucc, de a táskán belül olyan mûanyag szütyõben van, amin kis ábrák mutatják, melyik zsebben mi van. (Gondolom stresszes helyzetben sokat asegít, ha nem kell mindent kiborítani és keresgetni, meg összevérezni mindent.) Sajnos a táskája akkora, hogy mást nem nagyon kell belerakni (törlõkendõk például), de legfeljebb ezt teszem egy nagyobb táskába.
Szerintem felhívom anyámat is, hogy gondolkozzon el rajta... Még egyszer köszi Pet!

pet
02-24-2014, 04:19 PM
oké, tényleg benéztem az árazást, de azóta már az én anyámék is vettek kettõt, én meg most indulok egy másodikért magamnak. :D

látszik, hogy a táskáján spóroltak sokat, azért is "csak" ennyi, de ha szerencsés esetben soha nem kell használni, akkor mindegy is miben jár le a cuccok szavatossága. :)

mossberg-operator
03-11-2014, 12:21 AM
Szoval, ezeket egy ismerostol kapnam, 15db game 12g, size 6 soretes loszert ker ertuk, ami kb 2000e Ft-nak felel meg. Kerdeseim: ez elfogadhato ar-e? Illetve KELLENEK-E nekem ezek? 1985

mossberg-operator
03-11-2014, 10:15 AM
Hozzáértõ kézben hasznos cuccok. A branülökön keresztül mehet gyógyszer, infúzió (keményebb "vidéken" a spec. katonák eleve branüllel a karjukban mennek "beavatkozni", így ha baj van, nem kell a vénabiztosítással már vacakolni - extrém eset, de van rá példa). A kesztyû mindig jól jön, a fecskendõkkel meg lehet folyadékot szívni, sebet ölíteni, stb. Forintosítva összvissz 2 ezret az egész nem ér, az ilyesmit érdemes egészségügyben dolgozó ismerõstõl beszerezni, ezek "filléres" termékek tulajdonképpen. Hogy kell-e? Személy szerint a vénabiztosítás eszközeit kezdõ eü. csomagba nem ajánlom.

Oke, koszi. Nem ugy gondoltam, hogy en allok neki hasznalni. Hanem hosszutavu raktarozasra, hatha jol jon majd...

mossberg-operator
03-11-2014, 11:02 AM
Oke, koszi. Nem ugy gondoltam, hogy en allok neki hasznalni. Hanem hosszutavu raktarozasra, hatha jol jon majd...

Megegyeztem vele 10 loszerben, ami kb 1300. S meg szerez majd ezt+azt.

T72
03-13-2014, 12:20 AM
...(keményebb "vidéken" a spec. katonák eleve branüllel a karjukban mennek "beavatkozni", így ha baj van, nem kell a vénabiztosítással már vacakolni - extrém eset, de van rá példa)...
errõl írnál konkrétumot, mert szerintem, már megbocsáss, de ez egy írtó nagy baromság....

Mizu
03-13-2014, 06:18 AM
Most hallom ezt elsönek, de szerintem elkepzelhetö a dolog!
Ertekes perceket is nyerhetnek ilyennel. Ha nem zavarja a katonakat a feladatban, akkor egy megnyugtatas is szamukra.
Elkepzelhetönek es kivitelezhetönek tartom a dolgot tehat.

kheopsz
03-15-2014, 06:29 PM

Bocsi, de leloptam én is a datáról! Köszi :)

kheopsz
03-15-2014, 06:36 PM
Be kell, hogy valljam, nekem is ilyenem van. Itt is valami hasonló árban volt, s mindig nálam van abszolút bontatlanul :)

kheopsz
03-15-2014, 06:43 PM
Lehet egy kérdésem?
Itt angliában találtál már valamit, amivel kiválthatod a betadinet?
Az amazonon csak thai betadint lehetne kapni, az pedig nem tûnik szimpatikusnak. Mivel fertõtlenítenél egy sérülést és környékét? Olvasgattam, de csak azt láttam, hogy sebtisztításra tisztított vizet használnának, és a gyógyszertárakban sem találtam ilyet.

Mizu
03-17-2014, 06:08 PM
Erröl tudnátok valamit mondani?
http://www.aliexpress.com/store/product/100pcs-lot-High-quality-povidone-iodine-prep-pad-wipes-iodine-pad-Free-shipping/520486_807812834.html

astonferi
03-17-2014, 07:31 PM
Lehet egy kérdésem?
Itt angliában találtál már valamit, amivel kiválthatod a betadinet?
Az amazonon csak thai betadint lehetne kapni, az pedig nem tûnik szimpatikusnak. Mivel fertõtlenítenél egy sérülést és környékét? Olvasgattam, de csak azt láttam, hogy sebtisztításra tisztított vizet használnának, és a gyógyszertárakban sem találtam ilyet.
csináljunk bizniszt küldünk betadint innen ami tuti azt kitaláljuk mi kell onnan ami itt nincs

kheopsz
03-19-2014, 07:05 PM
csináljunk bizniszt küldünk betadint innen ami tuti azt kitaláljuk mi kell onnan ami itt nincs

Nem hangzik rosszul, benne vagyok.

Nem nagyon bízok ebben a különbözõ thai-kínai, stb cuccokban, gyógyszerekben.

Stuka
04-03-2014, 05:45 PM
226322642265
http://www.shopthewalkingdead.com/walking-dead-survival-kit/details/29322111

Enemy
05-16-2014, 09:46 AM
Az autóban lejárt elsõsegély csomag újrahasznosítása..
mit gondoltok..
érdemes-e kivenni belõle ezt-azt és eltenni? ha igen miket?
mi meddig lehet még jó lejárat után?

Annyit még hozzátennék, hogy a NINCS-nél még az "X" éve lejárt dolgok is jobbak.
Persze kidobni úgyse fogom! Ami biztos, ha minden elfogy kerek-e világon akkor ölni fognak a 1995-ben lejárt "steril" kötszerért. :haha:

shadow177
05-16-2014, 10:10 AM
mit gondoltok..

Annyit még hozzátennék, hogy a NINCS-nél még az "X" éve lejárt dolgok is jobbak.
Persze kidobni úgyse fogom! Ami biztos, ha minden elfogy kerek-e világon akkor ölni fognak a 1995-ben lejárt "steril" kötszerért. :haha:

Látom nem csak nekem ez a véleményem. :)
Azt szoktam még hozzátenni ehhez, amikor valóságos sátánnak kiáltanak ki amiért a lejárt cuccokat használhatónak nevezem, hogy: Gondolj bele, van egy hipersteril kötszered, kibontod a marhára nem steril balesetnél-harctéren-terepen-poszt apokaliptikus akárhol a nem egészen steril kezeddel és felhasználod a nem egészen steril testû beteg nem egészen steril sebének ellátására. Ekkor mennyivel jobb a Te steril kötszered, mint az én kötszerem amit lejárt volta miatt démonizálnak?
Tehát egy autóban "lejárt" csomagban voltaképpen nem jár le semmi, max az újmódi fertõtlenítõ. (mert ugye a régimódi jódampulla biztos jó ameddig még folyik)

Dream_walker
05-16-2014, 04:52 PM
mit gondoltok..

Gyakorlatilag minden felhasználható belõle. Lejárat csak azért van rajta, mert a jogszabály miatt kötelezõ. Egy üveg vízre is rá kell írni, hogy meddig jó, pedig hát nagyjából 6 milliárd éve kering a bolygón az összes...

Amatorpe
05-17-2014, 08:47 AM
Nekem azt mondta egy doki, hogy azért nem lesz steril a kötszer, mert a csomagolása nem lesz az egy idõ után (papír/mûanyag porózusain át bemehet valami, vagy ilyesmi. És akkor közvetlen a vérbe jutva tud kellemetlen dolgokat mûvelni... Persze a semminél jobb, meg 200 évvel ezelõtt a ruhából letépett vászondarabbal kötötték el a lõtt sebet, de nyilván a fertõzés esélye is nagyobb volt. Ettõl függetlenül én úgy gondolom, hogy ha a frissen megvett kötszert mondjuk levákumfóliázza az ember valami vastag fóliával, és az nem sérül (mert pl fémdobozban van) akkor jó eséllyel nyer pár plusz 1,2,5,10 évet vele.

T72
05-17-2014, 08:55 AM
nyugodtan használhatod, ha netán fertõzés lesz belõle azt majd késõbb kikezelik, kórházban
vészhelyzetben az életmentés a lényeg, a fertõzéssel ráérsz késõbb foglalkozni...

Dream_walker
05-18-2014, 06:13 PM
nyugodtan használhatod, ha netán fertõzés lesz belõle azt majd késõbb kikezelik, kórházban
vészhelyzetben az életmentés a lényeg, a fertõzéssel ráérsz késõbb foglalkozni...

Pontosan. Helyszíni kezelésnél úgyis esélytelen, hogy akármivel is teljesen le lehet fertõtleníteni a sebesülést, valami mindig marad, így a kötszeren lévõ cucc már nem oszt, nem szoroz.

Amatorpe
05-22-2014, 06:57 AM
A.L.Ias! A #194-es hozzászólásban van egy bergen táskád, telepakolva minden földi jóval. Azt szeretném kérdezni, hogy a kötszerek, meg a mull lapok, stb. az egy autós-szettbõl lett átrakva, vagy külön vetted valahol darabra? Már csak hogy árban/idõben (bolti utánajárás) hogy éri meg jobban?

A. L. Ias
05-22-2014, 08:23 AM
Volt benne ez is, az is. 2 "B típusú" autós elsõsegély csomag tartalma és pár plusz mull lap, fásli, gyógyszer, tekercs kötszer amit külön vettem. Az autós készletek lejárt szavatossági idõs csomagokból származtak. Az én véleményem, hogy érdemesebb készletet venni. Darabonként lehet, hogy olcsóbb, de ha hozzászámolod a keresgéléssel és az utána járással töltött idõt, drágább lesz.

Amatorpe
05-22-2014, 01:14 PM
Oké, köszi! Pont ezért érdekelt.

M-torolt_forumozo
06-05-2014, 06:40 AM
A 2011-ben lejárt Betadine-t fel lehet még használni?

dínó
06-05-2014, 04:52 PM
Mennyi a betadine lejárati ideje?

M-torolt_forumozo
06-05-2014, 09:12 PM
3 évet írtak azt hiszem. Hûvös, sötét helyen tároltam.

TMIB
06-13-2014, 03:47 AM
EDC elsõsegély csomag

http://www.youtube.com/watch?v=IIyewu_3GNk

:cool:

LSVF
06-25-2014, 08:09 AM
Kicsit lesérült család 2 tagja, köztük én is és ilyen lapot tesz az asszony a sebre:
KLINION klinitulle 10x10-ez segíti a hegesedést, akkora darabot kell vágni amekkora kell. át van itatva gyógycuccal. egész jó.

A másik: Klinifix Cohesive 4mx10cm tapadós tekercs, olyan mint a géz, csak ragadós és nem kell külön leragasztani csak rátekerni és kész is.

Azt nem tudom, hogy lehet e gytárban kapni. Mi úgy kaptuk kórházi dolgozótól.
Ha sikerül beszerzek ezekbõl, mert praktikus és hasznos.

BragBOL
06-25-2014, 09:21 AM
Kicsit lesérült család 2 tagja, köztük én is és ilyen lapot tesz az asszony a sebre:
KLINION klinitulle 10x10-ez segíti a hegesedést, akkora darabot kell vágni amekkora kell. át van itatva gyógycuccal. egész jó.

A másik: Klinifix Cohesive 4mx10cm tapadós tekercs, olyan mint a géz, csak ragadós és nem kell külön leragasztani csak rátekerni és kész is.

Azt nem tudom, hogy lehet e gytárban kapni. Mi úgy kaptuk kórházi dolgozótól.
Ha sikerül beszerzek ezekbõl, mert praktikus és hasznos.

A nagyim lábát Mefix-el ragasztották le, alatta Betadine oldattal átitatott gézlap, közvetlenül a sebre meg Atrauman AG nevû ezüst tartalmú kenõcsös vékony gézdarabkát. mindegyik kapható gyógyszertárban.

Pityubá
07-10-2014, 09:06 PM
Halljuk, halljuk!

Nékem a sípomon (http://www.nomadsport.eu/termek-52201/baladeo-multifunkcionalis-sip/) van hõmérõ, amit lázmérésre is lehet használni.

Grafitos
07-11-2014, 07:07 AM
Ha lázas vagyok, mindig érzem magamon és terepen már dobom is be a csillapítót..hõemelkedéssel meg nem törõdök.

Yosihiro Sato
08-01-2014, 09:05 AM
Saját cucc:34863487
Tartalma: -széntabletta
-fájdalom és lázcsillapító(algopyrin,rubophen,advil)
-fenistil gél
-betadine kenõcs
-calcimusk
-olló
-gumi kesztyû
-vízfertõtlenítõ
-kézfertõtlenítõ
-csipesz
-kötszer
-ragtapasz
-Cvitamin
-magnézium
-mentõfólia
-elsõsegély kártya
-tartalom jegyzék
-emergency bandage

mzperiksz
08-01-2014, 09:08 AM
Erdemes beszerezni 3M Steri Strip-et, vagott sebnel nagyon jol jon.
(persze csak okosban, mert boltban qrva draga:( )

Yosihiro Sato
08-01-2014, 10:16 AM

http://rextra.hu/termekek/Egyszerhasznalatos_eszkozok/Kotszerek_ragtapaszok/Steri-Strip_sebzarocsikok

Erre gondoltál? Mert így nem is annyira horror az ára.

mzperiksz
08-01-2014, 10:31 AM
Igen erre, par eve mikor neztem meg sokkal dragabb volt ;)

Heisenberg
08-24-2014, 06:10 PM
Összeállítottam én is egy csomagot, ami nem volt olcsó...

Egy Szent Istvánt fizettem a belevalókért úgy, hogy a tartója már megvolt!

De ami kell, az kell.

Grafitos
09-06-2014, 03:18 PM
Mostanában látom, hogy néhány területen jön fel a kryo "sebészet"..pl szemölcsfagyasztásnál már láttam készüléket..
Rákerestem erre http://celerus.hu/termekeink/cyro.html
Szerintetek vérzés elállításra nem lehet jó ez a fagyasztással roncsolásos eljárás?
Ez a szerkezet elég kompakt lenne egy EÜ készletbe is akár..

astonferi
09-06-2014, 05:36 PM
Mostanában látom, hogy néhány területen jön fel a kryo "sebészet"..pl szemölcsfagyasztásnál már láttam készüléket..
Szerintetek vérzés elállításra nem lehet jó ez a fagyasztással roncsolásos eljárás?
szerintem roncsolná a környezõ részt nehezebben gyógyulna a seb.

astonferi
09-06-2014, 05:37 PM
http://rextra.hu/termekek/Egyszerhasznalatos_eszkozok/Kotszerek_ragtapaszok/Steri-Strip_sebzarocsikok

Erre gondoltál? Mert így nem is annyira horror az ára.

ebbõl nekem olyan van amiben fél lapocska van merevítésnek az drágább de ez is tuti

Grafitos
09-06-2014, 05:52 PM
szerintem roncsolná a környezõ részt nehezebben gyógyulna a seb.

Az meglehet, de mondjuk harctéri körülmények között, vérzéscsillapítására ? Katonáéknál nem számít a szép heg.

astonferi
09-07-2014, 06:44 AM
persze mindegy csak amikor én kerestem csak a fémbetétes volt drágán pedig vettem volna az olcsóbból mert az is jó

Pityke11
02-19-2015, 08:53 PM
segitsetek légyszives!Több helyen olvastam már hogy elsõsegély csomagba raknak kis elsõsegély könyvecskét.Hol lehet ilyet találni?Venni?Kerestem de még nem találtam ilyet.

pappito
02-19-2015, 10:14 PM

ez egy fizikai beavatkozás, a véralvadás (ami megszünteti a vérzést) pedig egy elég bonya kémiai folyamat. szerintem, ha a véralvadás elõtt (kis pl. vágott sebnél) (kör)befagyasztjuk a sebet, akkor ha elmúlik a fagyasztás, újra vérezni a fogunk, mert a kémiai folyamatok nem játszódtak le (nem alakul fibrinné a fibrinogén, nem esnek szét a vérlemezkék, stb.) ráadásul a fagyott rész - gondolom - elzárja a sebet az oxigéntõl idõlegesen, márpedig az oxigén katalizálja az alvadási folyamatot.

persze kérdés, hogy nagyobb seb esetén, amikor az alvadás nem elegendõ a seb elzárásához és a további vérveszteség megakadályozásához, ott pl. jól jönne-e. viszont a termék oldala azt mondja, hogy 'bõrelváltozások kezelésére' nyílt sebrõl nem beszél.

astonferi
02-20-2015, 07:31 AM
szerintem ilyen fagyasztásnál roncsolódik a seb körüli szövetrész. vegyél vérzés csillapító sprayt. 1190 ft ért vettem ráfújod a vérzõ részre és egy hab elállítja a vérzést elég gyorsan.

Medve
02-20-2015, 11:45 AM
astonferi: Egész véletlenül nem purhabot vettél? :D Scifi-ben láttam ilyen habos csudadolgot de ezek szerint tényleg létezik. Mindig tanul az ember valamit. :thumbup

Pityke11: Még hála az égnek nem kellett elsõsegélydobozhoz nyúlnom, de ismerõsömékét már átnéztem és nem volt benne, csak ilyen nem leltár hanem valami lista hogy mi található benne. Ha mégis van én kérek elnézést, de ha már elsõsegélyben gondolkodsz valószínû semmivel sincs több benne mint amit egy elsõsegély oktatáson tanulsz/látsz, így azt kell mondjam több értelme van ha elmész egy oktatásra. Mondom ezt úgy, hogy én vagyok a környéken az egyetlen aki megbukott elsõsegély oktatáson. :D

Zacskóbicska
02-21-2015, 09:19 AM
ez egy fizikai beavatkozás, a véralvadás (ami megszünteti a vérzést) pedig egy elég bonya kémiai folyamat. szerintem, ha a véralvadás elõtt (kis pl. vágott sebnél) (kör)befagyasztjuk a sebet, akkor ha elmúlik a fagyasztás, újra vérezni a fogunk, mert a kémiai folyamatok nem játszódtak le (nem alakul fibrinné a fibrinogén, nem esnek szét a vérlemezkék, stb.) ráadásul a fagyott rész - gondolom - elzárja a sebet az oxigéntõl idõlegesen, márpedig az oxigén katalizálja az alvadási folyamatot.

persze kérdés, hogy nagyobb seb esetén, amikor az alvadás nem elegendõ a seb elzárásához és a további vérveszteség megakadályozásához, ott pl. jól jönne-e. viszont a termék oldala azt mondja, hogy 'bõrelváltozások kezelésére' nyílt sebrõl nem beszél.

Égetéssel hamar elállítható a vérzés. Csak aztán lehet, hogy az égési sebbõl még nagyobb gond lesz.

Pityubá
02-21-2015, 10:40 PM
segitsetek légyszives!Több helyen olvastam már hogy elsõsegély csomagba raknak kis elsõsegély könyvecskét.Hol lehet ilyet találni?Venni?Kerestem de még nem találtam ilyet.
ELSÕSEGÉLY (http://www.fsz.bme.hu/mtsz/szakmai/tvok12.htm)
Nézd végig, ilyesmire gondoltál ?

Pityke11
02-22-2015, 07:52 AM
Igen Pityubá!Pontosan ilyen képekre gondoltam.Köszönöm!
Egyébként arra gondoltam ezekkel a kis képekkel kapcsolatban hogy néhány kötözési módszert talán igy könnyebben,érdekesebben lehet a gyerekeknek megmutatni.Persze nem artériás vérzésre gondoltam.

Pityke11
03-07-2015, 10:47 AM
51605161

Ilyen képeket találtam.Nyomtatva,laminálva betehetõ elsõsegély csomagba.

yeahno
03-07-2015, 04:43 PM
A Calcimusc vajon hatásos szájon át fogyasztva is?

Pityubá
03-07-2015, 07:51 PM
A Calcimusc vajon hatásos szájon át fogyasztva is?
Természetesen hatásos, kicsit lassabban hat mint injekcióban.

Erdõlelke-íjszelleme
06-16-2015, 01:47 PM
Jó célra is lehet(ne) használni a drónokat, pl. egészségügyi vészhelyzetben:

http://www.youtube.com/watch?v=y-rEI4bezWc

Ihasz Laci
06-16-2015, 05:35 PM
Ez az en dupla eu csomagom.
Akettot alltalaban egyutt hasznalom. A nagy mindig a hatizsakomban van a kicsi pedig zsebben.
Ezt elsosorban turazashoz hordom magammal es az en szuksegleteimre alakitottam ki a ket csomagot.

https://www.youtube.com/watch?v=AGRdChb9RMY&list=PLRMS9rkv8u3sePy7W4kO32BZXfRKid3D9&index=12

Pityubá
07-24-2015, 03:39 PM
Mai nap beletettem a pillanatragasztót az EÜ. csomagomba. Hallottam már róla, hogy jó sebet ragasztani de nem foglalkoztam véle.
A fokoskésem fogantyújára tekertem a markolatzsinórt, közben (gyakorláshoz mindig ragasszátok le a pengét) a borotva éles penge úgy 3 mm mélyen a kisujjamba hatolt, ömlött a vér akkor jutott eszembe a pillanatragasztó. :eek:
Képen a ragasztás utáni állapot látható. 100 Ft-os boltban vásárolt ragasztót használtam, utána semmi vérzés.
A bõr kicsit merevebb lett a ragasztás helyén, de nincs vérzés, ja és nem ázik el a kötés.
Tanuljatok a hibámból, tényleg nem vicc bizonyos sebek összeragasztása vészhelyzetben.

http://kepfeltoltes.hu/150724/IMG_0168_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

UI: A képet nyissátok meg új lapon kinagyítva jobban látszik a beragasztott seb.

dínó
07-24-2015, 05:13 PM
Amikor ragadt, nem égetett?

Ja, bocs a tudatlanságomért, de mi az a fokoskés?

Vasember
07-24-2015, 08:40 PM
A cianoakrilát nem gáz a nyílt sebben?

TMIB
07-24-2015, 09:47 PM
Nem tudom, de én se tennék ragasztót nyílt sebbe. A ragasztó tele van mindenféle vegyszerekkel. :hogymi:

astonferi
07-25-2015, 02:30 PM
A cianoakrilát nem gáz a nyílt sebben?
ez akartam kérdezni hogy cianoid van benne nem lesz bajunk ? vagy olyan kis mennyiség hogy nem számít ?

Erdõlelke-íjszelleme
07-25-2015, 02:45 PM
Cianoakrilát mérgezés:
Szív és légzési panaszok: fulladás.
Idegrendszer és izomrendszer zavarai: bizsergés a nyelv végén.
Bõr: allergiás kontaktdermatitis.
A gyors polimerizáció miatt nem valószínû, hogy fatális ciánmennyiséget kapjon a szervezet (fõleg, hogy nedvességre köt elvileg), de én nem nyomkodnék semmilyen vegyipari ragasztót a vérembe.

Pityubá
07-25-2015, 09:36 PM
Még élek.
A sebragasztást nem és találtam ki, az internet tele van vele. (Printeresten linkelte egyik ismerõsöm)
Csakis végszükségben alkalmazható. És tilos nyílt sebbe juttatni, ezt én sem tettem !
Tehát mit is csináltam, letöröltem a vért, és a sebet összezárva a bõrfelületet ragasztottam össze.
Nem csípett, nem éreztem mellékhatást. Csakis tökéletesen záródó vágott seben próbáltam. Más roncsolt felületû sebbel nincs tapasztalatom.

Pityubá
07-25-2015, 09:44 PM
Amikor ragadt, nem égetett?

Ja, bocs a tudatlanságomért, de mi az a fokoskés?
Még nagyon képlékeny új fejlesztésem. Hawkknife Magyarított változata.
Majd a saját késeid topikban írok róla.

aksurv
07-26-2015, 07:23 AM
http://www.realfirstaid.co.uk/superglue/

varég
07-26-2015, 03:50 PM
Még élek.
A sebragasztást nem és találtam ki, az internet tele van vele. (Printeresten linkelte egyik ismerõsöm)
Csakis végszükségben alkalmazható. És tilos nyílt sebbe juttatni, ezt én sem tettem !
Tehát mit is csináltam, letöröltem a vért, és a sebet összezárva a bõrfelületet ragasztottam össze.
Nem csípett, nem éreztem mellékhatást. Csakis tökéletesen záródó vágott seben próbáltam. Más roncsolt felületû sebbel nincs tapasztalatom.

Végre valaki publikálta is, hogy mûködik. :)

Pityke11
07-26-2015, 07:33 PM
Egy volt kollégám folyamatosan pillanat ragasztóval kezelte a kisebb vágott sebeit...

Erdõlelke-íjszelleme
07-26-2015, 11:04 PM
Még élek.
Így korrekt.

fater.lajos
07-28-2015, 03:04 PM
A pillanatragasztónak kis hibái vannak. Megszáradva kemény, elég hamar törik. Ha nedvességet kap a bõrödön, akkor meg leválik. Szükség esetén nagyon jó úgy ahogy Pityubá írta.

törölt tag -gl
08-05-2015, 05:13 PM
Sziasztok!
Antibiotikumról (penicilin) volt szó? Meddig áll el? Érdemes lehet nagyobb mennyiséget felhalmozni. Szerintem megoldható, ha mondjuk több körzetben feliratom orvosokkal ugyanarra a betegségre. (szóval elmegyek az ügyeletre több helyen és feliratok penicilint)

törölt tag -gl
08-05-2015, 05:19 PM
Okosban hogyan lehet ilyen cuccot beszerezni?

mzperiksz
08-05-2015, 05:53 PM
Íbéjrõl rendelni. Egyébként már idehaza se vészes az ára.

Okosban hogyan lehet ilyen cuccot beszerezni?

varég
08-05-2015, 05:58 PM
Íbéjrõl rendelni. Egyébként már idehaza se vészes az ára.

Itt is van pl. :
http://rextra.hu/Steri-Strip_sebzarocsikok

varég
08-05-2015, 06:48 PM
Egy kis csináld magad tipp, az elsõsegélycsomagba:
Ha sikerül, érdemes beszerezni 15-20ml.-es fecskendõket is.

Ezeket, ha a szükség kívánja, az elejétõl megfosztva(ahova a tû megy), ún. méreg kiszívóként is lehet alkalmazni, pl. kígyómarás, rovarcsípés, vagy ilyesmi esetére...
Egyszerûen le kell vágni az elejét.
(kb. 50Ft maximum, míg a gyári, kb. azonos hatásfokú készülék több ezresbe kerül...)

törölt tag -gl
08-05-2015, 06:54 PM
Egyébként nagyon durva mandulagyulladást szedtem össze. Nem mondom, hogy a menekültektõl, de esélyes, mert gyakran utazom azon a vonaton amin õk is szoktak és gondolom náluk azért valamivel keményebb fertõzések vannak.
Amikor nem beteg az ember nem gondol rá, de nekem most lázam van, izomfájdalom és még a hajszálaim is (!!) fájnak. Bele se merek gondolni, hogy baj esetén mi lenne velem így, mondjuk hidegben, lemaradnék a csapattól, vagy több embert megfertõznék.

Ellentétben ezzel antibiotikummal már az elsõ tabletta bevétele után érezhetõ a javulás. Érdekes most pont nincs pénzem (napokon belül jön) ezért nem tudok antibiotikumot venni. (elég durva azért, hogy fizetni kell érte, bár valahol érthetõ) ezért most nagyjából át tudom érezni, hogy egy SHFT esetén mit kéne végigélnem. És ez csak egy mandulagyulladás nem tifusz, húsevõ baktérium, legionella, vérhas....
A második nap után most kezdtem el köhögni, szóval úgy néz ki a fertõzés kezd átmenni a tüdõre, a láz nem csillapodott.

Hidegben, nem steril környezetben, tiszta víz és élelem nélkül valószínûleg ott maradnék.
Egyébként mit tanácsoltok, honnan tudnék így pénz nélkül gyógyszert szerezni? :/ Menjek be egy kórházba?

SHTF esetén halálfélelmem lenne egyébként. Még akkor is ha alapvetõen a mandulagyulladás nem egy halálos fertõzés.

Sipi1989
08-05-2015, 07:14 PM
Egyébként nagyon durva mandulagyulladást szedtem össze. Nem mondom, hogy a menekültektõl, de esélyes, mert gyakran utazom azon a vonaton amin õk is szoktak és gondolom náluk azért valamivel keményebb fertõzések vannak.
Amikor nem beteg az ember nem gondol rá, de nekem most lázam van, izomfájdalom és még a hajszálaim is (!!) fájnak. Bele se merek gondolni, hogy baj esetén mi lenne velem így, mondjuk hidegben, lemaradnék a csapattól, vagy több embert megfertõznék.

Ellentétben ezzel antibiotikummal már az elsõ tabletta bevétele után érezhetõ a javulás. Érdekes most pont nincs pénzem (napokon belül jön) ezért nem tudok antibiotikumot venni. (elég durva azért, hogy fizetni kell érte, bár valahol érthetõ) ezért most nagyjából át tudom érezni, hogy egy SHFT esetén mit kéne végigélnem. És ez csak egy mandulagyulladás nem tifusz, húsevõ baktérium, legionella, vérhas....
A második nap után most kezdtem el köhögni, szóval úgy néz ki a fertõzés kezd átmenni a tüdõre, a láz nem csillapodott.

Hidegben, nem steril környezetben, tiszta víz és élelem nélkül valószínûleg ott maradnék.
Egyébként mit tanácsoltok, honnan tudnék így pénz nélkül gyógyszert szerezni? :/ Menjek be egy kórházba?

SHTF esetén halálfélelmem lenne egyébként. Még akkor is ha alapvetõen a mandulagyulladás nem egy halálos fertõzés.

Szerintem kérj segélyt az önkormányzattól. Nem szégyen az, volt amikor nekem is kellet, mert hó vége volt, és a foggyulladásom már a látásban is korlátozott.

Ben
08-05-2015, 08:06 PM

Mennyi lenne ez a gyógyszer?

törölt tag -gl
08-05-2015, 08:10 PM
Mennyi lenne ez a gyógyszer?

Általában olyan 2 ezer körül vannak az antibiotikumok. Nos az a helyzet, hogy mi ma vettünk 1500 ért egy torokfertõtlenítõ cukorkát de semmit sem ér. (régen volt, hogy segített)
Ha holnapra sem lesz jobb, eladok két léptetõmotort amit már régóta tervezek. Bár áron alul, a 8 ezerért vett motorokért 6 ezret fognak adni :D
Csak gondolj bele. Hány idõs ember, vagy rászoruló család lehet hasonló helyzetbe akiknek még annyi élelmiszer, vagy más tartalékjuk sincs mint a preppereknek. Jelenleg nekem sincs élelmiszer tartalékom például.

Pityubá
08-05-2015, 08:26 PM

Igen menj be kórházba és mond el nékik a történetedet.
Azt is, hogy illegális betolakodók közt utazol.
Többieknek ne tessék röhögni, lehet ez most nagyon nem vicces dolog. :eek:
Ha ugyanis nem hat az antibiotikum akkor lehet bármilyen vírusos fertõzés, nem megijeszteni akarlak, de tényleg nem tudhatjuk mit hurcoltak már be ide az országunkba.

törölt tag -gl
08-06-2015, 07:36 AM
Igen menj be kórházba és mond el nékik a történetedet.
Azt is, hogy illegális betolakodók közt utazol.
Többieknek ne tessék röhögni, lehet ez most nagyon nem vicces dolog. :eek:
Ha ugyanis nem hat az antibiotikum akkor lehet bármilyen vírusos fertõzés, nem megijeszteni akarlak, de tényleg nem tudhatjuk mit hurcoltak már be ide az országunkba.

Hát igen, ma beszélek egy orvossal.
Egyébként bakteriális eredetû, (ha nem felülfertõzés) mert napok óta gyártom a sûrû, sárga köpetet. Alapvetõen egyébként egy nagyon ellenálló ember vagyok, évek óta nem jártam orvosnál, a legtöbb fertõzés egyetlen nap alatt elhagyja a szervezetem. Az a kérdés, hogy a baktérium rezisztens-e az antibiotikumokra, illetve áll-e mögötte vírusfertõzés. Remélem nem.

Erdõlelke-íjszelleme
08-06-2015, 10:29 AM
És ez csak egy mandulagyulladás nem tifusz, húsevõ baktérium, legionella, vérhas....
Honnan tudod? Orvos látott?

Még akkor is ha alapvetõen a mandulagyulladás nem egy halálos fertõzés.
Dehogynem lehet halálos, ha félrekezelik vagy nagyon gyenge az immunrendszer. Ödémává alakul, ha nem az éhezésbe, szomjazásba hal bele a delikvens (mert nyelni nem fog tudni), akkor az ödéma tovább fejlõdésével megfullad.

törölt tag -gl
08-06-2015, 11:04 AM
Honnan tudod? Orvos látott?

Dehogynem lehet halálos, ha félrekezelik vagy nagyon gyenge az immunrendszer. Ödémává alakul, ha nem az éhezésbe, szomjazásba hal bele a delikvens (mert nyelni nem fog tudni), akkor az ödéma tovább fejlõdésével megfullad.

Teljesen jogos, hozzátenném, hogy az itthon talált antibiotikum (bevételével kapcsolatban egyeztettem telefonon az orvosommal aki még azt is mondta, hogy a másik lejárt dobozt is bevehetem ha az csak 1-2 hónapja járt le, fél év után nem javasolja) hatására már pár órán belül enyhültek a tüneteim. Szóval ne felejtsétek ki a gyógyszeres dobozból az antibiotikumot! És legalább két fajtát, hogy a penicilin rezisztens bacikat mással is meg lehessen támadni.

fater.lajos
08-06-2015, 11:21 AM
A gyógyszerek lejáratáról csak annyit, hogy a darukötelet hétszeres túlbiztosítással tervezik. Akkor a gyógyszer lejáratát mennyivel?

törölt tag -gl
08-06-2015, 11:32 AM
A gyógyszerek lejáratáról csak annyit, hogy a darukötelet hétszeres túlbiztosítással tervezik. Akkor a gyógyszer lejáratát mennyivel?

Kicsit pár órája utánaolvasgattam, és egy cikk azt írja, hogy ha a hatóanyag-tartalma 5%-ot csökken, ott húzzák meg a határt. Hogy ebbõl mi igaz? Illetve milyen mérgezõ anyagokra bomlanak a hatóanyagok.. De egyébként szerintem is a 10 év a reális.

Laci
08-06-2015, 12:08 PM
Az antibiotikum vényköteles?