View Full Version : Haszonállat a városban?
Grafitos
04-03-2013, 09:05 AM
Igen, lehet elvileg..legalábbis az önkormányzat korlátozási hatásköre csökkent
http://mno.hu/belfold/megvaltoznak-a-haszonallattartas-szabalyai-1108687
Akkormeg miért ne? Gyorsabban és látványosabban megtérülõ haszonnal kecsegtet mint a növénytermesztés, nagy fehérjetattalmú ételek készíthetõk a hozamból és újratermelõdik, gyarapszik.
Olvastam, hogy a 2. VH alatt Budapesten teljesen normális volt, ha valaki fürjeket tartott az erkélyén, vagy a szobában..kis helyigény, rendszeres tojáshozam, alkalmanként hús.
De szárnyasokat SHTF idején el tudnék képzelni akár a körfolyosós betonudvarának egy sarkában is..mi kell neki? víz, kis szemes takarmány, meg zöld, amit akár a közeli parkból is be lehet gyûjtani.
Ha egy kisebb közösség összefog, mondjuk 4 család és beosztják a teendõket, szinte semmi meló nem jut 1 fõre és jön a tojás meg a hús. Lehet nyulat is tartani..akár a légó pincében ketrecekben is elvan és rengeteg a húsa. Hétvégén ettem 1 rántott nyúlcombot...finom volt és annyi, hogy alig bírtam benyomni..
szóbajöhet még valami?
Olvastam rémtörténeteket 8. emeleti disznóvágásokról, meg ott tartott lovakról. Ezt tekintve visszafelé is elsülhet a dolog, mert ki akarna egy rakás malacot a feje fölé? Biztosan lenne aki akár még azt is megcsinálná, mert néha olvasni hasonlókat a hírekben.
Grafitos
04-03-2013, 09:35 AM
Jaja..szerintem a féldisznófeldolgozás még ma is dívik:)
Dream_walker
04-03-2013, 01:01 PM
Az önkormányzat helyi rendeletben valóban nem tilthatja meg az állattartást, de ettõl függetlenül az állatvédelmi, állatjóléti szabályokat be kell tartani. Nagymértékû összeomlás esetén, mikor a törvények is úgymond megszûnnek, akkor persze ezt a részét a dolognak el lehet felejteni :)
Alapvetõen az állattartásnál három szempontot kell mindenképpen figyelembe venni, és ezek nem függnek a település típusától. Azaz legyen nekik megfelelõ hely, víz és élelem.
Hely:
A nyúl és a szárnyasok tarthatóak ketrecben, az említett fürjfélék (illetve mondanám még a törpetyúkokat) pedig valóban akár egy erkélyen is, ha a téli védelemrõl lehet gondoskodni. Más kérdés, hogy fürjtojásból három tesz ki egy tyúktojást, így új értelmet nyer az "öttojásos rántotta". Azaz a létszámmal lehetnek gondok. Valamint el kell felejteni a kapirgálós megoldást, mert ha még egy belsõ udvar a rendelkezésre is áll, a baromfiféléknek bizony jó nagy hely kell, ha az úgynevezett zöldet lelegeltetni akarjuk velük. A parkból begyûjtés is macerás lehet, mert valószínûleg szennyezett a növényzet, vagy egyszerûen csak nem biztonságos odamenni.
Nyulakat valóban lehet akár pincében is tartani, de akkor pl. hogyan lesz ott fény? Fõleg, ha mondjuk nincsen villamos áram...
Víz:
Amíg mûködnek a közszolgáltatások ezzel nincs gond, de mihelyt esetleg kilométereket kell gyalogolni az ivóvízért, máris meggondolja az ember azt a plusz néhány liter naponta. Az esõvízgyûjtés szóba jöhet, de azt megint csak macerás kiépíteni, valamint a szennyezettség veszélye ott is fennáll. Nem konkrétan csak az esõvíznél, hanem pl. a begyûjtésre használt tetõfelület is lehet koszos, vagy olyan anyagból készült, amibõl mérgek mosódhatnak ki.
Élelem:
Mikor az embernek is kevés jut, akkor bizony pontosan ki kell matekozni, hogy megéri-e azt a kis gabonát tojássá vagy hússá transzformáltatni a jószággal. Ha megoldható a zöld növényzet gyûjtése (bizonyos fák és bokrok levelét is simán megeszik a baromfik, nyulak), akkor ezzel lehet spórolni, de itt is körültekintõen kell azért eljárni.
Ehhez kapcsolódik a trágyakezelés, hiszen azt el kell helyezni valahol. Ha nincsen megfelelõen kezelve, akkor akár az emberre is veszélyes fertõzések forrása lehet, nem beszélve a különbözõ rovarokról, vagy a szagokról. Városi környezetben nem is olyan egyszerû ennek a megoldása.
Megoldható a dolog, van benne ráció, csak minden kérdést alaposan körül kell járni, oda-vissza, matekozni, agyalni rajta.
Itt megemlíteném még, hogy pl. méhészkedni simán lehet kisvárosi környezetben, ha egy viszonylag eldugott helyet tudunk keríteni a kaptáraknak, kasoknak. Jutubon láttam egy videót, ott egy angliai kisvárosban méhészkedett a srác egy tömbház tetején pár méhcsaláddal, nyilván nem csúcsminõséget állított elõ, de minden további nélkül mûködött a dolog.
Grafitos
04-04-2013, 01:32 PM
Na azt már most látom mi lenne ha felpakolnék néhány méhcsaládot a körfolyosós tetejére:) Jönne Marikanéni a teljes nyannyerkommandóval és reklamálna, hogy rájuk szabadítottam egy gyilkos méhrajt, ami beleszáll a teába stbstb.
De tényleg meg kell ezeket a szempontokat fontolni, amiket felvetsz! Mindenféle állattartás nagy felelõsség, tudom, mert kutyatartó vagyok és kifejezetten mérges tudok lenni, ha 1 állat nem megfelelõ körülmények között van tartva.
De akkor is azt mondom, hogy ezerszer hamarabb tartanék a városban csirkét, meg nyulat, mint pl a doomsday preppersben a fickók férget, szakállas agámát, meg gilisztát.
Talán mert magyar vagyok nem hülye
Grafitos
04-05-2013, 10:36 AM
vajon milyen állat maradna meg még a városban? és hol lehetne õket tartani? majd agyalok..
Chehomero
04-06-2013, 09:32 AM
Tengerimalac. Van belõle s igen gusztán néz ki, de hát a családi kedvencet nem esszük meg :D valahol a világban meg nemzeti étel úgyhogy biztos finom. Itt van még az afrikai csiga vagy achát nem tom pontosan a nevét. de elég gyakori háziállat mi felénk s nõ mint a gomba s szaporodik mint a nyúl. Ezt is eszik az õshazájába. Na meg rovarok kis hely nagy tápérték. http://www.davidgeorgegordon.com/ eme ember rengetek receptet lejegyzett ehhez.
hirtelen ennyi jutott eszembe, meg a patkányburger :)
Trendo
04-07-2013, 04:48 AM
Mi annak idején egy vidéki kisvárosban galambokat tartottunk, családi házban. Jól el lehetett adni a piacon (fõleg lábadozó betegeknek, gyermekágyas nõknek és ínyenceknek vitték). Ami nem ment el, azt meg felváltva ettük a tyúkokkal és a nyulakkal. :) Aztán hosszú ideig be volt tiltva az állattartás. Most megint engedélyezik sok helyütt, bár elég sok kötöttséggel.
Grafitos
04-08-2013, 06:56 AM
"Tengerimalac. Van belõle s igen gusztán néz ki, de hát a családi kedvencet nem esszük meg"
Találtam hétvégén egy mûsort a youtube-on..Bizarr foods a címe, és egy szakács fickó utazgat mindenfelé a világban és bemutatja a különbözõ kultúrák förtelem kajáit. Ott volt minden tengerimalac is, aminek a húsáról csak jót ondtak. Meg ami még magyon ízlett neki, az a grillpatkány volt..pfúj
Galamb az ok, ugye vannak kifejezetten húsgalambok is és repülniük sem fontos.
A városi galambokat viszont még gebasz esetén is csak félve kejálná, be:)
Én is úgy tudom, hogy a városi galambok tele vannak betegségekkel.
Grafitos
04-08-2013, 01:11 PM
Azok tényleg, de ezeket a húsgalambokat lehet tenyészteni, csak nem szabad hagyni, hogy érintkezzenek a repülõ patkányokkal:)
raktaros
04-08-2013, 08:53 PM
Öcsém is tart galambokat. Ha jól emlékszem azt mondta hogy leginkább csak télen kell etetnie, mert máskor össze tudják szedni a kaját.
Vetések, tyúkudvarok, útszéle, stb. Csak persze van benne egy kis rizikófaktor, a környékbeli légpuskások...
Grafitos
04-09-2013, 07:14 AM
Naja, még akkor is visszavághatod a szárnyukat, aztán coki repülés:)
Azt hiszem prepper szempontból a legszámottevõbb, hogy az adott állat arányaiban mennyi kajából mennyi húst termel, nem igaz? Persze az is ott van, hogy mennyire egyszerû hozzájutni ahhoz, amit megetetsz az állattal. Talán ebben verhetetlen a csirke..mert akár zöld növényen is elvan valameddig..folymatosan termeli a fehérjében és vitaminokban gazdag tojást és egyszer csak levágod, amikor is ellát 1-3 kiló hússal..
Az emlõsök biztos rosszabb hasznosíthatósági mutatóval rendelkeznek. Van ilyen táblázat? ma már mindenre van:)
mossberg-operator
04-09-2013, 09:52 AM
En a nyulra szavazok. Gyerekkoromban egyik nagyapam sokat tartott ketrecben, mert csorok voltunk, s olcso husforras volt, kis raforditassal. Meg most is imadom a nyulhust. Tojast nem ad, csak husvetkor :)
Grafitos
04-09-2013, 09:56 AM
Egy szárnyit nyitogató permakultúrás blogon találtam egy jókis cikket képekkel a nagy tyúk-projektrõl. A Nyugati mellõl költözött ki a család Eger mellé, és szereztek néhány csirkét..:)
http://rokavar-permakulturaskozosseg.blog.hu/2013/01/24/tyuk-project#c19433091
Grafitos
04-29-2013, 09:56 AM
Ezt nem hittem el...ne kérdezd hogy találtam..de ha mégis - elgondolkodtam, hogy milyen nyersanyagból nem fogunk kifogyni a válság idején sem:)
Varjú receptek
VARJÚLEVES
Hozzávalók 3-4 személyre: 1 varjú (csóka), 1 sárgarépa- és petrezselyemgyökér, 2-3 szelet karalábé, esetleg tészta, só
Elkészítése: A varjút, vagy, ahogy mondják, a csókát tollastul együtt megnyúzzuk. Csak a combjait, a hátát meg a mellét hagyjuk meg. Szép piros húsa van, akár a fácánnak. Semmivel sem alábbvaló annál. És ugyanúgy kell elkészíteni, mint azt vagy a tyúkot.
Hideg vízben feltesszük fõni, sárgarépát, petrezselymet, karalábét és sót teszünk hozzá. Tésztát mindegy, hogy milyet, de nem muszáj. Biztosan fõzni kell vagy három-négy óra hosszat. Azt mondják, van köztük nagyon öreg is, és elélhetnek akár kétszáz évig is.
VARJÚPÖRKÖLT BORBAN
Hozzávalók 6-8 személyre: 10-13 kisvarjú, 1,5 -2 dl olaj, 3 közepes fej hagyma, evõkanálnyi piros paprika, néhány szem bors, 1-2 csípõs paprika, 1 babérlevél, 1 liter bor, só.
Májusban - júniusban van az ideje, akkor lõjük, vagy himbáljuk ki a fészekbõl.
Elkészítése: A feje alatt egy rántással megszakítjuk a bõrt, és tollastul együtt lehúzzuk róluk. Olajjal kezdjük. Hétliteres bográcsba (lábasba) másfél dl-t öntünk, benne három közepes fej hagymát apróra vágva pirítunk meg szalmasárgára. Egy evõkanálnyi piros paprikával megszórjuk, elkeverjük, és feltöltjük 1,5-2 dl vízzel.
Amikor forr, belerakjuk a húsokat. Szemes borssal, csípõs paprikával, egy babérlevéllel és sóval ízesítjük. Ezután egyliternyi borral felöntjük, és lassú tûznél fõzzük. Közben, addig nyugodtan lehet iszogatni a szilvóriumot. Van idõ bõven, sokára készül el, mert jó, sûrû hús. Egyre gyakrabban kavargatjuk, kóstolgatjuk, a villával meg-megszúrogatjuk, hogy puhul-e már.
VARJÚPÖRKÖLT FÜSTÖLT SZALONNÁVAL
Hozzávalók: 8-10 személyre: 10-13 kisvarjú, 60-70 dkg krumpli, 15-20 dkg füstölt szalonna, 2 fej hagyma, 2-3 csipet piros paprika, 2-3 petrezselyem- vagy zellerlevél, 3 csipeti õrölt bors, csipetnyi köménymag, só
Elkészítése: Május második felében érdemes a kisvajúkat megfõzni, akkor a legjobb, mert akkor már kint ülnek a fészek szélén, könnyû leszedni õket. Tollastul együtt lerántjuk róluk a bõrt. jól megmossuk, feldaraboljuk. Csak a mellét, combjait és a hátát hagyjuk meg. A zúzája is finom, de sok a munka vele, mert ki kell vágni, hogy a belsejét megnyúzzuk. Csak akkor érdemes összegyûjteni, ha sok van belõle.
Egy hétliteres bográcsba elfér kb. 10-13 kisvarjú. Sõt a krumpli is.
Tizenöt-húsz dkg apróra vágott füstölt szalonnát süssünk ki. Másfél dl zsírnál többet nem kell benne hagyni. Apróra vágott két fej hagymát megpirítunk benne. Megszórjuk piros paprikával, és gyorsan felöntjük egy pohár vízzel. Belerakjuk a húsokat. Aztán még annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Petrezselyem- vagy zellerlevéllel, õrölt borssal, sóval és köménymaggal ízesítjük.
Fél fövésen túl hozzárakjuk a fél hasábokra vágott krumplit, kb. fele annyit, mint a húst. Lassú tûzön fõzzük, meg-megkavarjuk és kóstolgatjuk.
bon apetit
mossberg-operator
05-01-2013, 10:27 AM
http://divany.hu/eletmod/2013/05/01/tyuk/
raktaros
05-01-2013, 06:00 PM
Ezt nem hittem el...ne kérdezd hogy találtam..de ha mégis - elgondolkodtam, hogy milyen nyersanyagból nem fogunk kifogyni a válság idején sem:)
Varjú receptek
...
bon apetit
Háát fene tudja, már nincs annyi mint régen.
Régebben gyérítették õket (lõfegyverrel, mérgezett tojással), talán túl jól sikerült mert 2001-ben védetté is tették.
Öcsém evett párszor gyerekkorunkban, ízlett is neki de én nem éreztem késztetést megkóstolni :).
Viszont nem olyan egyszerû elejteni, nem hülye :)
Grafitos
05-06-2013, 09:42 AM
Háát fene tudja, már nincs annyi mint régen.
Régebben gyérítették õket (lõfegyverrel, mérgezett tojással), talán túl jól sikerült mert 2001-ben védetté is tették.
Öcsém evett párszor gyerekkorunkban, ízlett is neki de én nem éreztem késztetést megkóstolni :).
Viszont nem olyan egyszerû elejteni, nem hülye :)
Nem hinném, hogy védett lenne...2003-ban mikor Szombathelyen katonáskodtam, külön "kispuskás akciócsoportot" járõröztettek a fejesek, mert annyira ellepték a laktanyát. Amúgy utánanéztem és ez a századelõn a cigány étkezési kultúra részét képezte...A receptek általában úgy kezdõdnek, hogy végy 12 kisvarjat. Állítólag a röpképtelen, de már növendék varjak kiülnek a fészek szélére és csak be kell gyûjteni õket..
Fura fura
fater.lajos
07-23-2013, 07:22 AM
Amikor sorkatona voltam, akkor mi is meg a hivatásosok is elõszeretettel gyûjtöttük a kis varjúkat. Ez a Magyar Néphadsereg elit alakulata volt, az ami nem is létezett...
Szóval, amikor a kis varjú kiül a fészekbõl az ágra, de még nem tud repülni, akkor jó. R. Jani kutyakiképzõ haverom volt a fõ szervezõ. Hosszú lécekkel, bottal levertük az erdõben õket az ágról. Be egy zsákba.
Tisztítás: Nyakat kicsavar, fejet levág. Hason a bõrt végigvágod és az egész kabátot egyben lehúzod. A húsból csak a mell és a két comb kell, ezért ezt egyben kivágtuk. A maradék az õrkutyáké.
A galamb méretû húsdarabot sütve, grillezve, nyárson, pörköltnek vagy levesnek is elkészítheted. Kiegészítettük magunknak abból amit loptunk, elsikkasztottunk az õrkutyák kaja kiegészítésébõl (Krumpli, olaj). Olyan mint a galambhús. Nagyon finom.
A varjú számomra már beszerezhetetlen. Az erdõbõl beköltöztek a lakótelepek fáira, és ha nekiállnák szedni, jönnének az állatvédõk, a rendõr, a szomszéd...
Túlélési szempontból tekints a macskára is haszonállatként. Lali nagybátyám hazajött egykoron az orosz hadifogságból. Õ sokat mesélt a macskahús evésrõl. Ha a Gulagos - Gettós - Táboros irodalmat áttekinted, legalábbis én úgy emlékszem, sehol nem tartanak kedvtelésbõl macskát. Lehet, ezért.
Állítólag, Olaszországban Mussolini tiltotta be a macska éttermi felszolgálását. Ártott az ország hírnevének. Erre hiteles forrást nem találtam, lehet, hogy legenda, háborús propaganda volt. Ha valaki errõl tud valamit, kérem írjon!
A varjú mára már úgy tudom hogy védett állat lett, pedig 15 éve még rettenetesen sok volt belõlük. Annyi, hogy komoly pénzt fizetnek a vadászoknak a varjútetemekért. Úgy tûnik hogy túl jó munkát végeztek. :hogymi:
Rozsass
08-24-2013, 05:45 PM
A galambok védelmében: az ún. városi galambok és Trendo családja által tartott galambok nem ugyanabból a fajtából valók. Az ún. városi galambok elvadultak, nincs gazdájuk, nem gondozzák õket, nem kapnak oltást, betegség esetén orvosságot, így valóban terjeszthetnek betegségeket. Trendo családja valószínûleg valamilyen húsgalambfélét vagy postagalambot tartott, a galambokat gondozták, adtak a galamboknak rendszeresen élelmet, így nem voltak elhanyagoltak, gazdátlanok. A háznál tartott, gondozott galambok nem terjesztenek betegségeket.
raktaros
08-24-2013, 07:04 PM
Farmot csinált a belvárosban, disznó visítására ébrednek a lakók (http://www.atv.hu/belfold/20130822-farmot-csinalt-a-belvarosban-diszno-visitasara-ebrednek-a-lakok)
Csak nem közülünk valaki? :D
raktaros
08-25-2013, 07:43 AM
Jót vigyorogtam a kommentárodon. Mondjuk elég nagy bunkó, aki nem ad az állatainak inni.
Igen, akkor tényleg lépni kell valamit, de szerintem bármit mondhatnak ott csakhogy megszabaduljanak tõle.
borsodi
08-25-2013, 08:59 AM
Az ún. városi galambok elvadultak, nincs gazdájuk, nem gondozzák õket, nem kapnak oltást, betegség esetén orvosságot, így valóban terjeszthetnek betegségeket.
Na igen... Baromfipestis: zombi galambok lepték el Moszkvát (http://www.origo.hu/tudomany/20130823-baromfipestis-zombi-galambok-leptek-el-moszkvat.html)
A postagalambászat nem tudom mennyire költséges hobbi, de az utcánkban 3-an is foglalkoznak fele. Ha a hátsó kerben szétnézek akkor még kb. ugyan ennyi galambdúcot látok és elszórva többet is tudok a városban. Egy üzleti partnerem is foglalkozik vele, de húsgalambossal eddig még nem találkoztam pedig érdekes lehet.
borsodi
08-25-2013, 09:05 AM
A varjú mára már úgy tudom hogy védett állat lett, pedig 15 éve még rettenetesen sok volt belõlük. Annyi, hogy komoly pénzt fizetnek a vadászoknak a varjútetemekért. Úgy tûnik hogy túl jó munkát végeztek. :hogymi:
"Apróvadas vadászterületeken a dolmányos varjú, a szarka és szajkó az apróvad szaporodási idõszakában a vadászati hatóság külön engedélyével gyéríthetõ." Vadásznaptár (http://www.naptarak.com/naptarak_vadasz.html)
Varjúfélék csapdázása I. (http://www.vadasztarsadalom.hu/varjufelek_csapdazasa_i)
fater.lajos
08-25-2013, 01:21 PM
Rozsass!
Írod hogy: "Az ún. városi galambok elvadultak, nincs gazdájuk, nem gondozzák õket, nem kapnak oltást, betegség esetén orvosságot, így valóban terjeszthetnek betegségeket."
Én meg folytatom. Így a beteg állatok elpusztulnak és mûködik a természetes kiválasztódás. A gyógyszeres kezelésen átesett állatok meg nem használhatóak fel étkezési célra. Ezért van nagy seftje a Tetran-nak, mert a tanyasi csirkének kis korában sutyiban adják, hogy kevés legyez az elhullás. Az állattartó telepek meg a beteg állatot még lábon és élve eladják occsón, hogy az állatorvos meg ne lássa. Minden telepnek megvan a maga spannja (kontak személy a közeli teleprõl), aki szalad a húsért és sürgõsen levágják és eltüntetik. A döghús ehetõvé tételének módszerérél is írhatnák, de az nem ennek a topiknak a része lenne...
Az állatorvosi kezelés drága, a gyógyszeres kezelésen átesett állat meg tenyészetbe, haszonállatnak vagy kedvtelésbõl tartottnak jó.
Együnk tücsköt, bogarat!
Ez az étel csak a disznóknak való. Természetellenes és veszélyes, állítólag betegségeket is okozhat. Nem a bogarakról van szó, nem is a genetikailag módosított terményekrõl beszélünk, a fenti mondat a 18. század elejének egy általános nézetét tükrözi, méghozzá a burgonyával kapcsolatban.....
http://sg.hu/cikkek/105627/egyunk-tucskot-bogarat
Alpha
10-29-2017, 08:26 AM
Vidéki városban élek. Itt még simán tartanak csirkét, disznót, kecskét, birkát, nyulat, galambot az emberek. Van egy ismerõs, neki még két lova is van a városban. Ezzel nincs semmi gond szerintem. Társas házban már más a helyzet. Az állatoknak van egy szaga. Higiénia miatt nem elõnyös ha egy légtérben van az emberrel. Állattartáshoz szerintem kell a kertes ház.