View Full Version : Ami minden BOB-ból kimarad
Don't Panic
04-04-2013, 04:37 PM
Rendszeresen észreveszem azokat a hibákat, amit olyan prepperek követnek el, akik városokban élnek, megszokták az urbanizációt, ennek ellenére a Természetbe menekülnének balhé esetén. Ilyen pl. az, hogy a személyi higéniára vagy nem figyelnek egyáltalán vagy csupa olyan dolgot tesznek a BOB-ba, amik fogyasztói társadalmunk termékei. Magyarán nem húzzák sokáig a Természetben. Ami idáig több ezer BOB-ból kimaradt:
1. kézi hajnyíró,
2. borotvakés,
3. valódi bioszappan,
4. körömvágó olló és csipesz,
5. szódabikarbóna.
1. egyértelmû, hogy az akksis verziók nem fogják sokáig bírni.
2. már a hétköznapi életben is jobban megérné, hiszen egy életre elég és az eldobható borotvák árain számolva egy év alatt megtérül.
3. sokkal tovább tart, mint a 200ml-es tusfürdõk és jobban is tisztít.
4. ez sok másra is használható. Ráadásul, ha beszakad a körmünk, a seb gyorsan elfertõzõdhet odakint.
5. a por könnyebb, mint bármilyen fogkrém. Plusz milliomegy más célra is használható. Csak, hogy egyet mondjak: a megváltozott étrend kapcsán biztos fel fognak merülni gyomorpanaszok.
cereal killer
04-04-2013, 05:01 PM
Van borotvakésem, egy nagyonrégi Zwillingswerk. Nagyon sokáig próbáltam, gyakoroltam, szenvedtem vele, de még mindig csak a jobb pofámat tudom úgy ahogy megborotválni, a balt nem. Szóval ha komolyan gondoljátok, most kezdjetek el gyakorolni, mert borotvakéssel nem egyszerû az férfiember élete.
Viszont a pamacsos-borotvaszappanos megoldást mindenkinek javaslom, mert nagyságrendekkel olcsóbb, mint a flakonos mûanyaghabok, környezetbarát, rendszerint kis családi cégek gyártják, bõrkímélõbb és rendkívül gazdaságos, mert másfél évre elég egy tégely. Ezentúl rendkívül férfias :-)
http://i.imgur.com/2gOLGLM.jpg
Nem egy olyan eszköz ami nélkül nem tudnék élni. ;)
(Nem én vagyok a képen hanem Kurt Russel. lol)
Grafitos
04-05-2013, 09:50 AM
Rendszeresen észreveszem azokat a hibákat, amit olyan prepperek követnek el, akik városokban élnek, megszokták az urbanizációt, ennek ellenére a Természetbe menekülnének balhé esetén. Ilyen pl. az, hogy a személyi higéniára vagy nem figyelnek egyáltalán vagy csupa olyan dolgot tesznek a BOB-ba, amik fogyasztói társadalmunk termékei. Magyarán nem húzzák sokáig a Természetben. Ami idáig több ezer BOB-ból kimaradt:
1. kézi hajnyíró,
2. borotvakés,
3. valódi bioszappan,
4. körömvágó olló és csipesz,
5. szódabikarbóna.
1. egyértelmû, hogy az akksis verziók nem fogják sokáig bírni.
2. már a hétköznapi életben is jobban megérné, hiszen egy életre elég és az eldobható borotvák árain számolva egy év alatt megtérül.
3. sokkal tovább tart, mint a 200ml-es tusfürdõk és jobban is tisztít.
4. ez sok másra is használható. Ráadásul, ha beszakad a körmünk, a seb gyorsan elfertõzõdhet odakint.
5. a por könnyebb, mint bármilyen fogkrém. Plusz milliomegy más célra is használható. Csak, hogy egyet mondjak: a megváltozott étrend kapcsán biztos fel fognak merülni gyomorpanaszok.
A kézi hajnyírót én elõszeretettel hívom ollónak, nem fogok 1 odscool birkanyírót magammal hurcolászni, hogy tökéletes legyen az átmenet:)
A szódabikarbóna..na az 1 csodaszer...másnaposságra, és csak egy kiskanálnyit elszopogatok és a gyomorfájás része kipipálva..és sütésnél is jól jöhet.
mosószappan, amit még mindíg lehet kapni, ha meg sokat kellene az erdõben depóznom, akkor olyan folyadékot, ami a szúnyogokat, és kullancsokat is távoltartja.
Trendo
04-05-2013, 11:41 AM
Van borotvakésem, egy nagyonrégi Zwillingswerk. Nagyon sokáig próbáltam, gyakoroltam, szenvedtem vele, de még mindig csak a jobb pofámat tudom úgy ahogy megborotválni, a balt nem. Szóval ha komolyan gondoljátok, most kezdjetek el gyakorolni, mert borotvakéssel nem egyszerû az férfiember élete.
Viszont a pamacsos-borotvaszappanos megoldást mindenkinek javaslom, mert nagyságrendekkel olcsóbb, mint a flakonos mûanyaghabok, környezetbarát, rendszerint kis családi cégek gyártják, bõrkímélõbb és rendkívül gazdaságos, mert másfél évre elég egy tégely. Ezentúl rendkívül férfias :-)
Jut eszembe a felvetésedrõl ill. Don't Panic eredeti listájáról: ha már borotva, akkor TIMSÓ! Nem még van egy hatvan éves darab, lila színû, kisméretû szappan formába préselve. Nem tudom, lehet-e valahol még kapni. De egy biztos, a vékony vágásokat egy pillanat alatt összerántja, így a vérzés eláll.
Don't Panic
04-06-2013, 08:15 PM
cereal killer: valóban nem egyszerû borotválkozni vele, de nem lehetetlen. Csak elszoktunk tõle. Pedig 50-70 évvel ezelõtt minden férfi ilyet használt.
Túlélõ: Nincs bajom a SpecOps-os kinézettel. De, én jobban szeretem egy német tiszt pedánsságát és ápoltságát.
Grafitos: ollóval is meg lehet oldani a hajnyírást. Ezzel könnyebb és a frizura is praktikusabb lesz a környezeti viszonyokhoz. Ahogy a Szolg. Szab kimondja: rövid, sportos. ;) A mosó szappan jó ötlet. A rovarokat az erdõben található növények nedveivel megoldhatod. Csak meg kell morzsolni az adott levelet és bedörzsölni vele a szabadon maradt testrészt.
Trendo: a timsó kiváló ötlet!!! És még mi minden másra (http://kohazy.hu/index.php?id=termekek&product=timso-05-kg&art_id=15304&hj=2&nyelv=hun) is alkalmazható. Nem is tudtam, hogy még lehet kapni. Asszem be is szerzek néhány tasakkal. ;)
asszony
04-06-2013, 11:54 PM
Szódabikarbóna vízzel keverve pépszerûen alkalmas fogmosásra, íny gyulladásra. Hónalj szagtalanítása, lábak, cipõk gombásodása ellen.
Száraz port kell a cipõbe szórni. Edényeket szagtalanít ami jól jöhet tisztításkor. Ruhát fehérít.
A másik elfeledett szer a kálium-permanganát, ami fertõtlenítõ. Segíti a sebgyógyulást.
Gyógynövények közül háborúban is használták az orvosok a kakukkfüvet, nagy hatású fertõtlenítõ oldatot lehet belõle készíteni.
Petrezselyem ill. a zeller zõdje:) rovarcsípésekre kiváló. Össze kell jól nyomkodni, és a kieresztett levével együtt bedörzsölni a csípés helyét. Darázscsípés nagyon fájdalmas, de azonnal alkalmazva kb 5-6 perc után elmúlik a fájdalom, és nem dagad fel, elkerülhetõ a Ca adagolás.
Ezeket saját használatúlag kipróbáltuk, azért merem ajánlani.
Még csak annyit, hogy a gyógynövények nagy része vízhajtó hatású, ezért kiszáradt embereket, gyerekeket nem ajánlatos itatni.
Kiszáradásra 1 kávéskanál szódabikarbóna, fél kávéskanál só, és 3 kávéskanál cukor 1.5 liter vízben oldva. Ezt ha erõs az íze még lehet hígítani, és a nap folyamán meg kell inni. A kiszáradás piszok veszélyes, és igen gyorsan ..... Hiányoltam a csomagotokból a hashajtót, és hasfogót. De lehet, hogy benne van csak nem lett felsorolva.
Hiányoltam a csomagotokból a hashajtót, és hasfogót.
Bizony! Rossz körülmények között, idegességben, veszélyhelyzetben az ember emésztése könnyen a feje tetejére áll. Úgy tudom hogy a harcoló katonák egy részének is hasmenése van a stressz miatt, úgyhogy nagyon nem árt hasfogót tartani az egészségügyi csomagban.
Trendo
04-07-2013, 04:37 AM
cereal killer: valóban nem egyszerû borotválkozni vele, de nem lehetetlen. Csak elszoktunk tõle. Pedig 50-70 évvel ezelõtt minden férfi ilyet használt.
Túlélõ: Nincs bajom a SpecOps-os kinézettel. De, én jobban szeretem egy német tiszt pedánsságát és ápoltságát.
Grafitos: ollóval is meg lehet oldani a hajnyírást. Ezzel könnyebb és a frizura is praktikusabb lesz a környezeti viszonyokhoz. Ahogy a Szolg. Szab kimondja: rövid, sportos. ;) A mosó szappan jó ötlet. A rovarokat az erdõben található növények nedveivel megoldhatod. Csak meg kell morzsolni az adott levelet és bedörzsölni vele a szabadon maradt testrészt.
Trendo: a timsó kiváló ötlet!!! És még mi minden másra (http://kohazy.hu/index.php?id=termekek&product=timso-05-kg&art_id=15304&hj=2&nyelv=hun) is alkalmazható. Nem is tudtam, hogy még lehet kapni. Asszem be is szerzek néhány tasakkal. ;)
Amikor az AIDS rohamosan terjedni kezdett, akkor tiltották be a borbélyoknál a beretvakés használatát. Kár érte!
"A háborút abban a percben veszítettük el, mikor az orosz fronton az elsõ német tiszt kigombolta a gallérját" (Otto Skorzeny)
A mosószappant forgácsokká farigcsálva és forró vízben feloldva, sokkal hatásosabb mosóerejû löttyöt kapunk, mint bármelyik agyonreklámozott mosóport.
Az ipari célra forgalmazott timsó általában szennyezett. Használni sem praktikus poralakban. Ha csak ilyet kapsz, egyszerû rászánni egy kis idõt és átkristályosítani. A timsó oldhatósága 25 oC-os vízben 11g/100 ml oldószer, míg 80 oC-os vízben 195g/100 ml vízben. A forró vízben feloldott timsó a lassú lehûlés közben egy belógatott fonálra kiválik. Többször megismételve a folyamatot, lassan felhízlalhatod a kristályt megfelelõ méretûre. A leggyakoribb homokszennyezést szûréssel, a rézszulfátos szennyezést hideg vizes leöblítéssel távolíthatjuk el.
Trendo
04-07-2013, 04:44 AM
Bizony! Rossz körülmények között, idegességben, veszélyhelyzetben az ember emésztése könnyen a feje tetejére áll. Úgy tudom hogy a harcoló katonák egy részének is hasmenése van a stressz miatt, úgyhogy nagyon nem árt hasfogót tartani az egészségügyi csomagban.
Régimódi, de igen hatásos tisztítókúra az orvosi széntabletta alkalmazása is. A legjobb minõségû a hársfából készülõ fajta.
Fontos a sok folyadék fogyasztása és a kétféle (hasfogó és hajtó) széntabletta váltott szedése a párnapos kúra közben.
fisligery
04-07-2013, 07:54 AM
Itt lehet kapni timsó tömböt http://www.fodraszkellekekbolt.hu/termek/timso_kocka_100gr.html
cereal killer
04-07-2013, 08:02 AM
Amikor az AIDS rohamosan terjedni kezdett, akkor tiltották be a borbélyoknál a beretvakés használatát. Kár érte!
Ebben a formában ez egy kicsit torz információ. Soha semmi nem lett betiltva, legfeljebb az aids pánik miatt az emberek nem mentek borbélyhoz. Sõt, ha betiltották volna, akkor hogy mûködne ma a rengeteg pedikûrös, manikûrös szolgáltató? A hagyományos borotvakéseket mindig a vendég elõtt fertõtlenítették (még kb 15 éve vidéken a fodrász nálunk így csinálta amikor a hajamat húzta le a nyakamról). De ezen túlmenõen vannak cserélhetõ pengés borotvakések, amikbe egy félbetört zsilettet kell tenni, az abszolút higiénikus.
A timsó valóban jó dolog, viszont ha valahol akkor itt fennáll a fertõzésveszély, ha többen használják ugyanazt a rudacskát vérzéscsillapításra, mert az nem fertõtleníthetõ.
Dont Panic: tudom, hogy nem lehetetlen, csak a klaviatúrához szokott kezünknek kissé szokatlan. a témában tudom ajánlani mindenkinek a pamacsespenge.blog.hu -t
cereal killer
04-07-2013, 08:06 AM
Nem normális módon, természetben való ürítéskor ugyebár nem túl taktikai, ha a végtermék állaga...hmm...hogyan is foglamazzak...krémes, kenhetõ :) Ezért javasolt valamilyes sós vagy édes kekszet is enni, mert könnyen logisztikázhatóvá teszi a matériát.
Don't Panic
04-07-2013, 08:28 AM
Ebben a formában ez egy kicsit torz információ. Soha semmi nem lett betiltva, legfeljebb az aids pánik miatt az emberek nem mentek borbélyhoz. Sõt, ha betiltották volna, akkor hogy mûködne ma a rengeteg pedikûrös, manikûrös szolgáltató? A hagyományos borotvakéseket mindig a vendég elõtt fertõtlenítették (még kb 15 éve vidéken a fodrász nálunk így csinálta amikor a hajamat húzta le a nyakamról). De ezen túlmenõen vannak cserélhetõ pengés borotvakések, amikbe egy félbetört zsilettet kell tenni, az abszolút higiénikus.
A timsó valóban jó dolog, viszont ha valahol akkor itt fennáll a fertõzésveszély, ha többen használják ugyanazt a rudacskát vérzéscsillapításra, mert az nem fertõtleníthetõ.
Dont Panic: tudom, hogy nem lehetetlen, csak a klaviatúrához szokott kezünknek kissé szokatlan. a témában tudom ajánlani mindenkinek a pamacsespenge.blog.hu -t
Én is inkább arra hajlok, hogy az emberek elutasították a borotvakés közhasználatát. Bár, ez nem magyarázza, hogy otthoni használatból miért tûnt el. Erre már inkább igaz az emberi kényelmesség és lustaság.
A timsóval kapcsolatban egyetértünk. Talán a por állapot még több, más célra is alkalmasabb. Természetesen eü. tisztaságút keresnék. A linkem csak érdekesség volt, mert én magam is meglepõdtem, hogy még lehet kapni. A minap épp egy gyógyszerész kislánnyal beszélgettem és azt mondta, hogy patikában már csak vényre lehet kapni C vitamint (100g felett), aktív szénport és szódabikarbónát. (A timsót akkor nem kérdeztem.) WTF??? Ráadásul C vitaminból 100g-nál többet egyszerre nem adhatnak ki csak engedélyre. Heh?
Nem patkánymérget vásárolok, hanem vízben oldódó vitamint!!! Mi az öreg Isten folyik itt??????
Én is valahogy így értettem. ;) Nagyon jó az a blog. Rendszeresen nézem a következõ videó tulajdonosának csatornáját. Nagyon szemléletesen és közérthetõen mutatja be a srác ennek a letûnõben lévõ férfias világnak a trükkjeit - már persze, ha valaki ért angolul. A belinkelt videón pl. a borotvakéssel való helyes borotválkozást mutatja be:
http://www.youtube.com/watch?v=qDR_1hg-xNs
cereal killer
04-07-2013, 08:45 AM
A minap épp egy gyógyszerész kislánnyal beszélgettem és azt mondta, hogy patikában már csak vényre lehet kapni C vitamint (100g felett), aktív szénport és szódabikarbónát. (A timsót akkor nem kérdeztem.) WTF??? Ráadásul C vitaminból 100g-nál többet egyszerre nem adhatnak ki csak engedélyre. Heh?
Nem patkánymérget vásárolok, hanem vízben oldódó vitamint!!! Mi az öreg Isten folyik itt??????
Ne lepõdj meg, pár éve semmit nem adhatnak ki, ami alapanyag. Kezdõdött az egész azzal kb 8 éve, hogy a kálium-permanganátot drog prekuzornak minõsítették, aztán nemrégen semmit nem adnak ki, igazából ezek már nem is patikák, hanem tablettaboltok. Akartam venni pár hónapja lanolint, annyit kekeckedett az eladó, mintha hasadóanyagot kéne kiadnia. Vicc.
A videót köszi, ezt speciel nem ismertem, de megint az a bajom, hogy bal kézzel kéne lehúznom a bal arcomat, ami nem megy :S
Don't Panic
04-07-2013, 08:56 AM
Én nekem sok minden új, mert ugye hat évig nem voltam itthon. De, ez tényleg vicc, ahogy te is írod, hogy már-már Abu-Abdal-Juszuf-Al-Mohamednek néznek, mert merek kérni fél kiló aktív szénport pl.
Mi a rákos herém ez??? Hát itt már mindenki meghülyült?
Ja, még azt is mondta a kiscsaj, amikor felhoztam a szalicil esetét, hogy már a Na-benzoátot sem lehet venni földi halandónak. Tehát arra megy ki az egész játék, hogy még véletlen se tudd magadat ellátni!
Nincs mit! Ballal én sem vagyok egy agysebész pontosságú, de ha hagyod a penge súlyát dolgozni és kicsit lassabban csinálod, akkor elõbb-utóbb kialakul az izommemória - ahogyan azt õ is kifejti. Gondolom ezt már eddig is tudtad. Jobbat én sem tudok: gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás. :)
Salmo
04-07-2013, 08:27 PM
Most õszintén ! Tegye fel a kezét aki borotválkozott már borotvakéssel erdõben télen......
Több mint három éve rendszeresen borotválkozom tucatnyi, saját magam által felújított, megélezett borotvakésekkel
de így több száz borotválkozás után sem biztos, hogy bevállalnám........ a fenésük erdei körülmények között nagyon
nehézkes
Ami megbízhatóbb, de hasonlóan eredményes, a szükséges eszközök könnyebben beszerezhetõek, a pengék
fillérekbe kerülnek, a gillette pengés borotvák.
Borotvásom a BOB-ba ( a fogkefe csak a méret miatt, mert abból egy rövid nyelû van rendszeresítve..... )
https://lh4.googleusercontent.com/-sDk9XxCk0TE/T-4i0fTg0lI/AAAAAAAAAy0/p0hjnDYLORE/s720/IMG_6723.JPG
Belülrõl:
https://lh6.googleusercontent.com/-li6-7nSjlOg/T-4izkGNRjI/AAAAAAAAAyw/pAH2AwOhtPw/s720/IMG_6721.JPG
Használatra készen
https://lh3.googleusercontent.com/-LWTkP90YMKA/T-4ixItIglI/AAAAAAAAAyo/sK-orep20CI/s720/IMG_6720.JPG
- Szintetikus pamacs, mert sima borz kint ez erdõben, meg nem száradva durván büdös lesz...
- Gilette travel tech borotva
- Feather penge ( a legélesebb ami kapható itt 10 db ami nekem 100 borotválkozásra elég )
- a fehér dobozban reszelt kemény szappan, mert tovább tart mint a borotvakrém)
Don't Panic
04-07-2013, 10:11 PM
Most õszintén ! Tegye fel a kezét aki borotválkozott már borotvakéssel erdõben télen......
........ a fenésük erdei körülmények között nagyon
nehézkes
Mivel tartod nehezebbnek a borotválkozást egy kinti menedékben, mint a négy fal között?
Gondolom nem egy ponyva alatt akarod kihúzni a telet olyan állapotok között, amikor már az erdõbe kellene menekülnöd?
A fenõkõnek csak egy lapos felület kell meg három szög, hogy ne mozogjon és csúszkáljon, a bõrszíjat meg akárhova felakaszthatod...
Don't Panic
04-07-2013, 10:12 PM
Nagyapáink is sokszor kint borotválkoztak a ház elõtt egy lavór felett.
Egyébként nagyon zsír a kis csomagod! :thumbup
cereal killer
04-08-2013, 02:12 PM
Nem próbáltam még, de valóban nem lehet sokkal bonyolultabb. Vizet forralsz a csajkában, egy kendõ, vagy törülközõ csak van nálad, aztán kb ennyi.
95
Daniui
04-08-2013, 02:18 PM
Én azt nem nagyon tudom a prepperek mit tesznek a bobukba, mert én az erdei túlélés vonalon mozgok, nálunk nem is volt külön neve csak simán hátizsák és a tartalma:D Viszont a felszerelési tárgyakat fel tudom osztani 4 csoportra: 1. alap felszerelés-kés, gyalásó, zsebfûrész,poncsó, váltásruha, élelem, stb. amik egy alap többnapos túrához kellenek 2. Egészségügyi felszerelés-elsõsegélycsomag, meg különbözõ gyógyszerek, fájdalomcsillapítok stb. 3. Higiénés felszerelés-szappan, törlüközõ, borotva, csipesz, stb. 4. Túlélõ doboz-talán ez az a csomag amit egy prepper kevésbé ismerhet bár gondolom sok dolog megvan náluk is belõle, ilyen pl óvszer víz tárolására, tampon vésztûzgyújtáshoz, rézdrót csapdákhoz, izofólia, síp, stb.
Néhány tárgyat szeretnék említeni amik véleményem szerint kevésbé ismertek ilyen pl.
-a neugranormon kenõcs- ez meneteléseknél jól tud jönni mert a kidörzsölt felületeket ápolja és egy fertõzés megelõzéséhez szolgálhat, meg persze kényelmesebbé teszi az utunk a fájdalom csillapításával.
-akkor a másik amiten az én fogmosás helyett használok terepen az a szájvíz, fertõtleníti a szájat és egész sok ideig kitart persze nem évekig. És fogkrémes fogmosással ellentétben nem igényel vizet így nem kell pazarolni az ivóvizünket.
-erõs damil az elég fontos dolog, lehet vele horgászni és nagyon jó csapda készítõ eszköz kis állatokra, pl. madárcsapdát lehet belõle készíteni nagyon egyszerûen.
-óvszert még egyszer megemlíteném akkor érdemes használni ha akció van :) vagy ha kint vagyunk terepen és nincs víz tárolására alkalmas eszköz, ez kis helyen elfér és sok vizet lehet benne tárolni csak nem árt pl egy nagyobb zokniba beletenni hogy ki ne lyukadjon.
- faggyú gyertya, egyszere fényt ad, meleg ad és ehetõ, bár ez is csak vésztartalékba megy
- a cukor és a só nagyon fontos hogy mindig legyen vésztartalékban is, ezt csak mellékesen mondom
Azt megjegyezném hogy azon a vonalon ahol én mozgok mi mindig a legrosszabbra készülünk fel ezért van sok vészhelyzeti felszerelés is a csomagban amik normál körülmények között nem is kellenének.
Egyenlõre ennyi jutott eszembe ami kimaradhatott egy prepper zsákjából, ha tévedek annak csak örülni tudok :)
Sgtmaj.Prepper
04-08-2013, 07:35 PM
-óvszert még egyszer megemlíteném akkor érdemes használni ha akció van :) vagy ha kint vagyunk terepen és nincs víz tárolására alkalmas eszköz, ez kis helyen elfér és sok vizet lehet benne tárolni csak nem árt pl egy nagyobb zokniba beletenni hogy ki ne lyukadjon.
Az óvszer síkosítót és spermicid anyagot tartalmaz, én abból annyira nem innék, de mosakodásra jó lehet. Mondjuk, ha van nálam óvszer, akkor már víz tárolására alkalmas ivó zacskó, flakon, kanna, vagy akármi is. Igaz, nem készülök erdei túlélésre.
Chehomero
04-08-2013, 09:44 PM
Na és a játékokra senki nem gondol? Kártya, szájharmonika. Lehet nem ment életet, de a pszichés terhelést jelentõsen csökkentheti a kikapcsolódás. Fölég ha hosszabb távra tervezünk. Ezért kell a tábortûznél elmesélni Slender Man történetét :)
Sgtmaj.Prepper
04-09-2013, 07:27 AM
A gyereknek elég a kedvenc alvós játéka. Minden egyebet megtalál õ maga a természetbe. Falevél, ág, kavics, õk ilyesmikkel jól el lesznek. A felnõtteknek meg ott a farigcsálás, dísz vagy használati tárgyak készítése, stb.
astonferi
04-10-2013, 10:14 AM
szépen nézhetsz ki jobboldalt megborotválkozva baloldalt szõrösen :haha:
Daniui
04-11-2013, 07:25 AM
Nem akarok e miatt vitába bonyolódni de nem lesz tõle semmi bajod. Ha meg nagyon félsz akkor nem fontos használni, mindenkinek a saját döntése, de tudnod kell hogy szükséghelyzetben mindent fel kell használnod amid van, és az undort le kell gyõzni. Jah és ha óvszer van nálad szerintem az még nem jelenti hogy kulacs is.
A W.C. papírt mindig mindenhonnan elfelejtitek. :haha:
Sgtmaj.Prepper
04-12-2013, 06:30 AM
Hát éppenséggel kulacs vagy palack elõbb van nálam, mint óvszer. :) Daniui, ahogy írtad is, a te készülõdésed más jellegû. Én úgy közelíteném meg a kérdést, hogy ha nincs nálam az égvilágon semmi, és találok egy óvszert, akkor szóba jöhet az általad vázolt felhasználás. De, ha amúgy van egy készenléti csomagod, amiben van palack, ivózsák, stb, akkor felesleges az óvszer. Ez olyan, mintha sarlóval akarnál mindenáron füvet nyírni, pedig ott a fûnyíró is. Ha megnézzük a világ kevésbé szerencsés helyeit, láthatjuk, hogy inkább használnak diszperzites vödröt, pet palackot, törött cserepet, fapapucsot illetve bármi mást víz merítésre, tárolásra, mint óvszert. Ennek az egyszerû oka nem a gusztustalansága, hisz ezeken a helyeken ez nem számítana, hanem az, hogy nem praktikus. Nem tagadom, van egy romantikus rambo fílingje a dolognak, és speciális egységek tagjai hordanak maguknál óvszert, amit erre is lehet használni. De összességében én egyszerûbb és könnyebben kezelhetõ megoldások híve vagyok.
Összegezve, ha van BOB-od, akkor nem kell óvszer. Ha ott állsz az erdõ közepén, s csak egy óvszer van nálad, akkor valamit nem jól csináltál.
A prepperkedésbe én nem keverném bele az ellenséges területen való katonai túlélést, mert az is érdekes téma, de más jellegû dolog. A te területed/felkészülésed inkább militáns jellegû. Fiatalabb koromban engem is ez érdekelt. De mióta korosabb lettem, családom van és jövõbe tekintõ, építõ jellegû dolgokat szeretnék csinálni a diverzáns akciók helyett, inkább a prepperkedés felé fordultam.
Ez a fórum a tapasztalatok megosztásának, érvek és ellenérvek felvonultatásának helye. Nevezhetjük egyfajta vitának is ezt, de sokkal inkább tapasztalatcsere, ötletbörze. Nincs azzal semmi gond, hogy ha nem értünk egyet mindenben. Egy hibát követhetünk el, ha azt hisszük nálunk van a Szent Grál és a többiek szánalmas amatõrök. Van aki át tudja rágni magát két hét alatt az ellenséges vonalakon, miközben levadássza a fél ellent, ez egy fasza gyerek. Van, aki meg enni tud adni a családjának egy gazdasági összeomlás esetén. Az is egy fasza gyerek.
Wc papírt mindig hordok magamnál, akkor is, ha csak egy fagyira ugrok le a lakásból. Kb. 20 éve egy alkalommal nagyon kellett volna, de nem volt nálam. Azóta mindig van. :)
Daniui
04-12-2013, 12:02 PM
Az igen az ugy van ha túrázni megyek van nálam vízespalack, kulacs. De vannak helyzetek ahol ha minnél többet tartalékolsz annál nagyobb lesz az esélyed oké ha van 4 liternyi palackod de ha ehhez még hozzá teszel két liter folyadékot bármilyen szükségeszköz használatával növelted az esélyeid és ha megnézed már az eredeti vized 150%-a van nálad. Magyarországon erdõben túlélési helyzetbe esni igen nehéz mivel maximum 2 óra gyaloglással lakott területen vagy, de pl ha megsérültél vagy egyszerûen nem tudod tartani az irányt akkor könnyen kerülhetsz itt is bajba bár mondom ehhez azért tudás kell:D Volt egy megtörtént eset érdekességképp, röviden: Eltévedt az erdõben egy ember itt magyar földön és mivel kimerült nem volt nála elegendõ víz, élelem nem kellett sok hogy a figyelme csökkenjen és próbált egy irányt tartani de nem tudta, egy gyakorlott túrázó tudja hogy erre nagyon oda kell figyelni mert még az aki gyakorlott is erre oda kell figyelni, mivel sûrû erdõben nehéz tartani az irányt(erre vannak technikák), lényeg hogy 2 hét mulva legyengült a szervezete nem tudott tovább menni, amikor megtalálták egy túrista úttól feküdt 100 méterre, nem épp jó állapotban.
A mi köreinkben mindig azt mondjuk a fontos dolgokból mint a víz is inkább legyen több, jobb esetben maximum hazaviszed és kiöntöd a csapba.
Ha túlélõ helyzetrõl van szó én a legrosszabbra készülök mert ha máshogy is lesz csak jó meglepetések fognak érni. Átfordítva a mostani példára inkább készülök szárazságra mint ha nem készülnék fel rá és lehet hogy kicsi rá az esély adott körülményben de ha még is az lesz, na az egy rossz meglepetés.
Amúgy azt hozzátenném hogy a határokat be kell tartani egy 1 napos túrára nem szabad 15 liter vízzel elmenni mert az nagyon sokban hátráltat már. Mindig meg kell találni az arany középutat. Én pl egy 1 napos túrára 3-4 liter vízzel megyek attól függõen mennyire van meleg és álltalában 0.5-1 liter vizet otthon öntök ki a csapba.
Trendo
04-12-2013, 02:21 PM
Speciális egységek tagjai hordanak maguknál óvszert, amit erre is lehet használni.
Úgy emlékszem, az Öbölháborúban nagyon felugrott a condomfelhasználás, pedig kevés gusztusos nõszemély lófrált a sivatagban. Igaz, a tapasztalt lövészek sem a farkukra, hanem a fegyvercsõre húzták! Így rengeteg veszõdségtõl mentesültek, amit a lerakodó por, homok okozott volna! :)
fisligery
04-12-2013, 03:49 PM
Szerintetek van értelme belerakni a BOB-ba egy hordozható merevlemezt a számítógép tartalmával feltöltve?
Attól függ. Egy-két USB az összes jelszóval és fontos adattal nem árthat.
Attól függ. Egy-két USB az összes jelszóval és fontos adattal nem árthat.
Egy-két USB az összes jelszóval és fontos adattal + hivatalos okmányok és iratok scennelt képeivel , vagy fényképeivel .....
Don't Panic
04-21-2013, 02:29 PM
Szerintetek van értelme belerakni a BOB-ba egy hordozható merevlemezt a számítógép tartalmával feltöltve?
Én inkább azt javaslom, hogy tegyél be egy 7"-es tabletet (kb. 20.000 az olcsóbjai), egy napelemes töltõt, meg egy Corsair Survivor Stealth 64 gigás elpusztíthatatlan pendriveot. Arra mehetnek az adatok, a pdf könyvek, digitális térképek. A tableten megtudod nézni a térképet, el tudod olvasni a túlélõkönyveidet és még felférnek a hivatalos papírok másolatai is, lehet zenét hallgatni fülessel, ha magányos vagy (Book of Eli). A tablet meg mehet egy gumírozott ütésálló tokba.
fisligery
04-21-2013, 05:33 PM
A tablet nagyon jó ötlet!
Én inkább azt javaslom, hogy tegyél be egy 7"-es tabletet (kb. 20.000 az olcsóbjai), egy napelemes töltõt, meg egy Corsair Survivor Stealth 64 gigás elpusztíthatatlan pendriveot. Arra mehetnek az adatok, a pdf könyvek, digitális térképek. A tableten megtudod nézni a térképet, el tudod olvasni a túlélõkönyveidet és még felférnek a hivatalos papírok másolatai is, lehet zenét hallgatni fülessel, ha magányos vagy (Book of Eli). A tablet meg mehet egy gumírozott ütésálló tokba.
No , én meg vennék még a töltõhöz AAA és AA adaptert , akkor a fejlámpa , zseblámpa energiaellátása is megoldott .
Ma akartam venni a dechatlonban solaros-dinamós lámpát , csak az üres dobozt találtam ....
Don't Panic
04-22-2013, 01:44 PM
Ez is jó ötlet, bár gondolom AA meg AAA akksitöltõt értesz ez alatt, amit a napelemes töltõhöz tudsz csatlakoztatni különbözõ adapterekkel?
cereal killer
04-23-2013, 05:46 PM
A timsó KAl(SO4)2, az asztali sóhoz semmi köze, a nevét leszámítva, teljesen más ionok alkotják. A sónak a fertõtlenítõ hatása maximum annyi, hogy elvonja a vizet, illetve megváltoztatja a sejt ozmózisnyomását, ami megöli a baktériumokat. Gomba vagy vírus ellen semmit sem ér.
cereal killer
04-23-2013, 05:57 PM
Abban igazad van, hogy a timsó fertõtlenítõ hatású mert oldata savas pH-t ad, de ez elég kevés mondjuk egy AIDS vírusnak, ami azért elõfordulhat.
asszony
04-24-2013, 12:24 PM
A Klorsept tabletta baktericid (baktériumölõ), fungicid (gombaölõ), virucid (vírusölõ), protozoák ellen is hatásos antiszeptikum (fertõtlenítõszer), amely a HIV és Hepatitis B vírusokat is inaktiválja. Nem drága. Neten is vehetõ.
Hypo még ma is leghatékonyabb fertõtlenítõ.
Léptékkel drágábbak azok a szerek, amelyeket mûtõkben használnak felületre bõrre, stb. Nem tudom magánember veheti-e.
asszony
04-25-2013, 09:56 PM
Hyperol hatóanyaga karbamid peroxid, vízzel keverve felszabaduló oxigéngáz, a Klorsept esetében klór végzi a fertõtlenítést. A Hyperol sebkezelés terén jó, a Klorsept felületek fertõtlenítésére.
Zöld Október
04-26-2013, 03:20 PM
Amit még nem olvastam sehol, de lehet, hogy néhányan hülyeségnek is tartanának: fotók a szeretteinkrõl! Csak mindenkirõl egy kisebbet vagy esetleg egy családi képet. Hogy miért? Tegyük fel, hogy beüt a krach, s menni kell és mindened amid van, ami a múltadhoz, az életed addigi részéhez köt megsemmisül! Nincs több családi fotó a rég elhunyt nagyiról vagy anyuról, apádról, a testvéredrõl, akiket szerettél. Lehet, hogy többet egyiket sem látod már élve, lehet, hogy nem lesz egy darab személyes tárgyad se, ami hozzájuk kötne. Milyen jó is lenne a szerettünkrõl csak egyetlen egy fotó, amikor már kezdjük feladni a reményt, hogy van értelme tovább menni, tovább harcolni, tovább élni! Lelkileg és mentálisan szerintem nagyon-nagyon fontos táplálékot tud adni az embernek, s egy egyszerû kis zárható zacskóba belefér, a súlya pedig teljesen elenyészõ. Gondoljátok arra, hogy a katonák is visznek a kedvesükrõl, a gyermekükrõl, az anyjukról egy képet a frontra, mert lehet, hogy sose látják õket többet, mert a szenvedésbe talán így becsempészhetnek valamit az otthon melegébõl.
Nem kell egy egész albumot betenni, elég csak mindenkirõl, akit igazán szeretünk egy darab (nagyszülõk, szülõk, testvérek, gyerekek, menyasszony, feleség).
asszony
04-26-2013, 06:16 PM
Ezt tudtuk, inkább arra lennék kíváncsi, melyik írtja jobban a bacikat, stb. Ugyan a klorsept nem használható sebhez, de egyéb területeken hasonlítható. Hogy miért vagyok erre kíváncsi? Mert abban reménykedem, elég a Hyperol-t cipelni, ha az van és nem kell Klorsept is pluszsúlynak.
Azt kell látni, hogy a két szer alkalmazási területe más, nem helyettesíthetõ egyik a másikkal. Két kis dobozt ha vinni kell nem nagy súly.
cereal killer
04-26-2013, 08:04 PM
Hol lehet nejlonzacskót venni? :) Viccelsz ugye?
Egyébként jó az ötlet, kisebb simítózáras (ziplock) zacsik is sok mindenre jók! Akár élelmiszert gyûjteni bele, akár ürüléket tárolni.
asszony
04-27-2013, 06:01 PM
Nem viccelek, halálosan komoly. A steril "uzsonnás" zacskók max. 1 literesek, azt semmilyen lombos ágra nem tudod ráhúzni, ugyanis kb. egy komplett faág lombozata fog 1 liter harmatot termelni, pár levél, amit uzsonnás zacskóval "fogsz", az 1-2 csepp. A nagy 50-100 literes, jellemzõen színezett szemeteszsákok meg mérgezõek, még az émelyítõ szagukból is egyértelmû.
http://www.youtube.com/watch?v=tV5Z1kBbkn4
Ilyen egyszerû.
cereal killer
04-27-2013, 06:03 PM
Hmmm. Lehet rossz a gondolatmenetem, de egy fekete zsákban jobban felhevül a levegõ, ergo jobban fog párologtatni a növény, vagy nem? Azt nem tudtam, hogy mérgezõek a színezett zacskók, viszont nem hiszem, hogy vészhelyzetben a szomjhalálnál rosszabb volna az a mennyiségû káros anyag ami a zacskóval kerül a szervezetedbe. Hosszútávon amúgy sem pálya, hogy lepárlásból legyen vized.
Sima áttetszõ polietilénzsák amúgy 60-70 literes méretben minden nagyobb áruházban van, illetve mifelénk a piacon van egy árus aki ilyesmiket árul (õ maga gyártja).
asszony
04-27-2013, 06:19 PM
Nem rossz, ha más nincs, de a sterilitástól jóval messzebb van, mint az általam preferált módszer :)
Át lehet szûrni a vízszûrõvel. Az a fa amit benylonozol sem steril, csak a zacskó, az is csak addig amíg bele nem folyik a víz. Vagy hogy?:confused:
Grafitos
04-29-2013, 08:47 AM
Nem kell berettenni egy kis toxikus anyag elfogyasztásától:D pl volt hogy Grylls is fél lityós kólás pet palackot lógatott a tûz felé és abban forralta a vizet..kiemelve, hogy nem napi használatra, hanem vészhelyzeti melegvíz elõállítására mutatja be a módszert..
Nálam benne van a BOB-ban a mûanyag zsák..nem pont lepárlásra de akár arra is. Ez egy 100 literes sötétzöld zsák, ami baromi erõs, nehezen szakadó,lyukadó anyagból készült.
Van súlya, de baromi hasznos..pl természetben esõkor alád, föléd ponyvának..készült már belõle tábori szék, mini nyugágy, rögtönzött hordágy esõponcho..
de remek falevélgyûjtéshez, vagy 40 l víz tárolásához és mozgatásához...
Grafitos
04-29-2013, 11:46 AM
Ha már itt tartunk, a legtöbb nejlonzacskó/zsák lebomló, minél inkább kiteszed környezeti hatásoknak, be még lakásban is szétfoszlik egy idõ után, biztos találkoztatok már ilyennel, pl. a reklámszatyrok a leggyorsabban. Van olyan, ami nem bomlik le pár hónap alatt?
Amirõl én írtam, az még 100 év múlva is köztünk lesz..
Grafitos
04-30-2013, 07:41 AM
Magam sem hittem hogy megtalálom, mivel én csak szereztem..
Szerencsére 1 perc alatt felugrott..na ilyenem van:
Ez a 120 mikronos brutálisan erõs cucc
http://www.neosil.hu/katalogus/ipari-foliak-es-szalagok/szemeteszsakok-es-ipari-zsakok/ipari-sittes-zsak-120-m-mikron
Túlélõhalott
05-25-2013, 04:04 PM
A kálium permanganát kábszer prekurzor, és emiatt tabu.
Úgyhogy olyat venni már nemigen lehet legálisan.
Pedig amúgy hasznos holmi.
Traveller
05-25-2013, 04:10 PM
A kálium permanganát kábszer prekurzor, és emiatt tabu.
Úgyhogy olyat venni már nemigen lehet legálisan.
Pedig amúgy hasznos holmi.
József körút Azúr vegyszerbolt. Bemész és annyit veszel, amennyit akarsz. Ott még nagyon sok egyéb hasznos dolgot is kapni.
Traveller
05-25-2013, 04:19 PM
Cukor mindig legyen a bobban. Megédesíti a napokat, de kiváló sebfertõtlenítõ, égési és mély, roncsolt sebeket is gyorsan és tisztán gyógyít, tapasztalat.
Ha minden áron borotválkozni akarsz, bejött nekem a hárompengés Tesco cserélhetõ fej a legolcsóbb Figaro borotvakrémmel. Hónapokig használok egy fejet ezzel a kombival másnapos borotválkozásokkal.
Viszont azt ne feledd, hogy sima arccal ki fogsz tûnni az elhanyagoltak közül - célpont.
Don't Panic
05-25-2013, 04:23 PM
Viszont azt ne feledd, hogy sima arccal ki fogsz tûnni az elhanyagoltak közül - célpont.
Elgondolkodtató megállapítás! :thumbup
Grafitos
05-27-2013, 01:52 PM
Akkor megborotválkozom és álcafestékkel, vagy lehelletnyi kosszal visszabutítom a látványt:)
Daniui
05-27-2013, 02:40 PM
Köszi. Kár, hogy innen nem lehet venni. "Minimum 250 darabot kell rendelni."
Praktiker, baumax az ehhez hasonló boltokban lehet kapni több féle sitteszsákot...
Batka
06-27-2013, 08:46 PM
A tablet nagyon jó ötlet!
Én most szeretnék egy ebook olvasót venni, amibe belemegy egy 32 gigás memóriakártya. Keresek hozzá napelemes töltõt, de az e-inkes olvasók elve nagyon takarékosak, nagyságrenddel jobbak, mint a tablet.
Ezen tárolnám a doksikat. Bár térképre nem ideális.
Milyen napelemes töltõt ajánlanátok USB-n keresztül az ebook olvasó töltésére?
AA méretû elem töltéséhez milyen töltõ jön szóba. Kerestem már ilyet, de nem találtam, csak AAA-hoz.
A fotókat is fölvetette valaki: bizony a legfontosabb fényképeket idejekorán papírra kell menteni! Három-négy emberöltõt kiszolgál. Nincs az az elektronika, ami ezt tudja...
Batka
06-27-2013, 08:51 PM
Egyébként AAA akku töltésére jó lehet az egyszerû kerti napelemes LED lámpa.
A legtöbb típusban egy kis AAA akkut tölt a napelem. Szezon után a visszamaradó, esetleg kishibás készletet párszáz forintért szokták kiárusítani.
drocompany
07-10-2013, 05:46 PM
Borotválkozási tapasztalat:
Egy olvasmányélmény alapján próbáltam ki.
Egyszerûen nem cserélem a borotvapengét, és egy idõ után már nem kopik tovább. Az eredmény ugyan nem tökéletes, mert marad egy minimumos smirgli érzés, de egy pengét kb. fél évig szoktam használni.
Azt is csak azért cserélem mert már "ronda" lett.
Medve
07-19-2013, 09:10 PM
Én azt mondom inkább E-Book olvasó. Ugyanis ha BOB-et kell használni adott körülmények között hamar tönkre mennek a tablet-ek (sõt vannak amiknek még normál használat is elég) még az 50 ezres modellek. Akku téren sem virítanak. Ellenben az E-ink ebook olvasók használattól függetlenül többet bírnak ha meg nem nagyon forgatjuk a kezünkbe hónapokat is kibír töltés nélkül, és lehet zenét is hallgatni rajtuk.
Medve
07-20-2013, 07:44 AM
Egy jó ebook 3x annyi mint egy olcsó tablet a jó tabletek 50 felett vannak a jobb ebookok meg 30tól.
16 színt fekete fehér árnyalatokat jelenít meg a jobb ebook.
Szerintem akkor nincs szükség túlélõvideó nézésére ha még a problémák elõtt gyakoroljuk azokat a dolgokat amit ilyen videóba láthatunk így mikor rá kerül a sor fejbõl fog menni nem kell videót megnézni hozzá.
elanslx
07-20-2013, 08:15 PM
"jó ebook olvasó 60ezer És véletlenül jobban értek az ilyen technológiákhoz az átlagnál."
http://kindlevasarlas.hu/
raktaros
07-20-2013, 08:31 PM
Épp egy másik témában kérdeztem rá az e-bookra, nem vettem észre hogy itt éppen az a téma.
Ezek nincsenek korlátozva valahogyan? Bármi feltölthetõ rá ami abban a formátumban van amit eszik?
Külsõ memóriával bõvíthetõ? Miket tud egy ilyen olvasó?
Medve
07-20-2013, 08:35 PM
Épp egy másik témában kérdeztem rá az e-bookra, nem vettem észre hogy itt éppen az a téma.
Ezek nincsenek korlátozva valahogyan? Bármi feltölthetõ rá ami abban a formátumban van amit eszik?
Külsõ memóriával bõvíthetõ? Miket tud egy ilyen olvasó?
Mi tudatlanok nem értünk hozzá. Kérdezd a véletlen szakértõt. :thumbup
Medve
07-20-2013, 08:56 PM
Nem elavult, kis teljesítményûrõl beszéltem, amit a fenti honlap árul, hanem jóról:
http://www.argep.hu/trend/KOOB/Koobe-Onyx-Book-I62.html
A célnak megfelel olvasni lehet rajta. Kis teljesítményû de kevés az a megveszekedett vadbarom akinek egy könyv olvasásához teljesítmény kell mert olyan gyorsan olvas. No offense... Ugyan annyi zsákba macska jellege van mint egy kínai tábla pcnek.
ÉS ha már kisteljesítményrõl meg elavultságról beszélsz... a 20-30as tabletek úgy hardverszinten mint szoftver szinten elavultak ... a teljesítmény orientált táblák pedig nagyon alja is karcolja az 50et alulról átlag meg 70 felett van a "wannabe féle jobb" pedig 150 amibõl kijön egy laptop egy jó tokkal meg még arra is marad pénzed hogy a fórum tagjait meghívd egy sörre.
astonferi
07-20-2013, 09:21 PM
Tehát az általam belinkelt termékekbõl is jól látszik, nem a levegõbe beszéltem, egy jó teljesítményû tablet közel 20ezer, egy jó teljesítményû (és megvilágított, mert az olcsókban ilyen sincs!!!) ebook olvasó közel 60ezer.
már az árakat tudom csak arra kéne rájönnöm mi a különbség köztük meg mire is valók. én még lemaradtam a papír, toll, ceruza, fejben számolok, megjegyzem és néha gondolkodom verziónál :D
Medve
07-20-2013, 09:33 PM
egyrészrõl a vérmérsékletedbõl ítélve te nyugodtan, türelmesen és boldogan küldenéd vissza külföldre a táblát ha probléma lenne vele.
2500as akku egy 2 magos táblába harmatos.
Az 5 óra mûködési idõ pedig minimum fényerõnél olvasásnál talán.
Nincs magyar terméktámogatottság így lófszt nem ér vele az ember.
astonferi
07-20-2013, 09:35 PM
aha...dereng de elöbbre nem lettem
Medve
07-20-2013, 09:45 PM
Azt írtad inkább vegyen 20ért ilyen kínai csodát. Vissza lehet de akkor ugyan úgy nincs tableted..
ÉS ha az okos számítógépszerelõk hozzányúlnak ugrik a garancia ... az meg hogy magyar a rendszer ... azt nem a gyártónak kell köszönni... az android az ami magyar ... és attól hogy megvan a hardver mint egy imac-be és fel is rakom a gépemre az OS X-et a fõzött jellege miatt soha a büdös életbe nem lessz ez apple... mint ahogy ezek a noname tabletek jó tabletek..
Medve
07-20-2013, 09:49 PM
Nem kell visszaküldeni, ha kínairól beszélsz. Vissza lehet venni a pénzt 45 napon belül, ha sz*r.
Milyen világban élsz te? Ahol a több diplomás rendõr felsegíti a munkába sietõ kisebbségit?
raktaros
07-20-2013, 10:12 PM
Mint már írtam, a kínai tabletek sokszor jobbak, mint a régebb óta közismert márkák. De már a laikus is ismeri a ZTE, Huawei nevet, ezek nem csak kínai gyártmányok, hanem 100% kínai tervezésûek és lenyomják a "hagyományos" márkákat. Minõségben is.
http://www.pandawill.com/icoo-icou-d70proii-tablet-pc-7-inch-android-41-dual-core-8gb-p68526.html###
$84.49 tehát alig 20.000Ft.
Márkás, komolyabb teljesítményû Dual-Core (2 x Cortex A9 @1.6GHz), mint egy belépõ Quad-Core (4 x Cortex A5 @1.2GHz) (az ugye látszik, hogy processzor architektúrában 4 generációval újabb magot használnak az aktuális Dual-Core-osok), 1GB RAM, kell ennél több? A magyar boltokban persze még mindig az 512MB RAM-os single-core procis szarokat reklámozzák.
Elég barátságos árban van.
Salmo
07-20-2013, 10:30 PM
És mondjuk egy ilyennel:
http://www.ebay.com/itm/4000mAh-Backpack-Solar-Battery-Emergency-Cellphone-Charger-Micro-mini-USB-iPhone-/251307522150?pt=Other_Tablet_eReader_Accessories&hash=item3a83187866
Illetve egy ezzel kiegészítve, hogy ezt töltse napközben a solar töltõ, aztán este meg errõl lehetne üzemeltetni a tabletet:
http://www.ebay.com/itm/Portable-DC-12V-3800mAH-USB-5V-5600mAH-Li-ion-Rechargeable-Battery-Power-Pack-/251296668429?pt=US_Rechargeable_Batteries&hash=item3a8272db0d
Batka
07-21-2013, 03:09 AM
Most a Barnes&Noble Nook Simple Touch - 30 angol fontért megy a szigetországban és ~45-ért ebay-en keresztül is megkapható!
Ez nagyon jó ár/érték arány, talán a legjobb.
A Kindle-nél annyival jobb, hogy beletehetõ memória bõvítõkártya. Ha BOB-ba keresünk készüléket, akkor a világító képernyõ nem olyan fontos, sem a csúcs processzor, hiszen jórészt csak szövegeket kell megjeleníteni. Minél csúcsabb a gépház, annál többet eszik, a teljesítmény és fogyasztás optimumát kell választani. A legideálisabb AA akkus gép lenne, de ilyet nem láttam még boltban. Így az aksi gyenge pont marad.
Viszont azt írják, tokot érdemes venni hozzá, mert védeni kell az ütõdésektõl.
Tehát ~20 ezer Ft-ért már lehet egy tényleg jó ebook olvasó, bõvítõ microSD kártyával, tokkal-vonóval.
borsodi
07-21-2013, 08:03 AM
Gyereknek pelenka!
Ha kicsi akkor azért mert még kell neki.
Ha nagyobb akkor a nagy stressz miatti rémálmok miatt.
fixy007
07-21-2013, 10:13 AM
Üdvözlet mindenkinek a fórumon!
Ebook olvasó Vs. Tablet!?
Gebasz esetén ezek a kütyük helyettesíthetõk egy 4-5 inches kijelzõs androidos telefonnal.
Sok ember most is ilyet használ (nem kell plusz pénzt költeni, nincs plusz súly). Saját telómon(4.2-es kijelzõ) már jó pár könyvet elolvastam és használható!
Nem hiszem, hogy összeomlás után fog eszünkbe jutni, hogy a 14000 könyvbõl álló megagiga könyvpakkot el kellene olvasni, szükségmegoldásnak viszont a telefon megfelel (válogatott túlélõ könyvek fellapozása stb.).
Viszont ha ragaszkodunk a 6-7 inches kijelzõ kényelméhez, talán a tablet egy kicsivel jobb választás a mindennapi életben jobban ki tudjuk használni (dokumentumok, fényképek, térképek tárolása, filmnézés, zenehallgatás, internetezés, stb. mert még van áram internet).
Érdemes beszerezni a technikához valami töltõt, hogy ne legyen energia probléma.
Pl. ilyet:
http://www.ebay.com/itm/New-5W-YG-050-Portable-Travel-Solar-Battery-Power-USB-Charger-for-GPS-Cell-Phon-/230933101534?pt=US_Cell_Phone_PDA_Chargers&hash=item35c4af7bde
Ha van solar töltõnk, akkor már sok mindenünk van!
Vehetünk ilyet:
http://www.ebay.com/itm/Mini-Portable-USB-Rechargeable-LED-Flashlight-Torch-Light-Lamp-Keychain-Camping-/271242447691?pt=US_Flashlights&hash=item3f274f4b4b
Vagy ilyet:
http://viewitem.eim.ebay.hu/6-XAAA1800mah12V-NiMH-rechargeable-battery-Green-USB-Charger-MP3-/190861637124/item?transId=840488555009
Esetleg ilyet, de ez már egy következõ történet:
http://viewitem.eim.ebay.hu/TYT-THUV3R-Dual-Band-VHF--UHF-136174400470Mhz-2way-Small-Black-Radio-/200910483552/item
Üdv:Fixy
Az én BOB-omból kimarad az összes ilyen kütyü az biztos. :)
fixy007
07-21-2013, 12:22 PM
Igaz, de itt sokan ragaszkodnak a butatelefonhoz, nem véletlenül.
Ez csak egy lehetõség!
fixy007
07-21-2013, 12:24 PM
Nekem is csak a rádió a fontos!
raktaros
07-21-2013, 12:35 PM
Nekem sem BOB-ba, hanem a BOL-ra kellene.
De csak érdeklõdtem, mert egy úgyis egy kis (FS Esprimo Mobile, 12,1"-os) gépet használok, majdnem táblagép :).
Ebook olvasó azért jutott eszembe, mert a kijelzõje más technológiát használ, hátha nem olyan fárasztó az olvasás rajta mint lcd képernyõn.
Mindenképpen a könyveket részesítem elõnyben, csak nehéz a jók beszerzése, de azt hiszem ez lesz a jó irány...
(Meg egy olyan hely ahol olcsón ki tudnám nyomtattatni a djvu/pdf-eket.)
fixy007:
Páromnak van egy sony ericsson xperia neo, na ha azon kellene olvasnom idegbajt kapnék :).
(Õ is bánja hogy nem egy táblagépet vett inkább ágyból FB-ozni :D )
Persze abban igazad van, egy hátizsákba inkább a telefon való.
U.i.: Sajnálom hogy olyan vita támadt ebbõl ami miatt egy társunk a távozás mellett döntött :(.
raktaros
07-21-2013, 12:37 PM
Nekem is csak a rádió a fontos!
Abból nekem is van vagy 10... :D
fixy007
07-21-2013, 12:48 PM
fixy007:
Páromnak van egy sony ericsson xperia neo, na ha azon kellene olvasnom idegbajt kapnék :).
(Õ is bánja hogy nem egy táblagépet vett inkább ágyból FB-ozni :D )
Persze abban igazad van, egy hátizsákba inkább a telefon való.
U.i.: Sajnálom hogy olyan vita támadt ebbõl ami miatt egy társunk a távozás mellett döntött :(.
A telefon csak alternatíva!
A számomra lényeges könyveket többször is olvastam, max. csak bele kell lapoznom 1-2 pontosabb részletért!
Ebook olvasó, tablet sok könyv elolvasásához természetesen jobb!:thumbup
Salmo
07-21-2013, 01:27 PM
Ez összesen 302 gramm ( most mértem meg)
https://lh6.googleusercontent.com/-CcE_34_Gf4s/Uevf5_TYkFI/AAAAAAAABTU/JvqrKCClgpw/w640-h480-no/solar%252Bradio.JPG
Egy BOL-ba való eljutásnál, vagy egyszerûen csak egy SHTF alatti kommunkációra.
Még mielõtt valaki megkérdezné, hogy " de milyen messze lehet ezzel beszélni" ( erre általában nyakon harapom magam)
1m - 150 km ig ( nem tévedés! ) Erõsen függ a rálátástól, egy budapesti panel tetejéról simán megy fél pest megye
Az átjátszókat nem említem mert elvétve van solár üzemû ( sajnos)
fixy007
07-21-2013, 01:36 PM
2 napos mutatvány a mátrában!
319
Erre reagálnom kellett!:haha:
raktaros
07-21-2013, 02:03 PM
Én is keresgettem ilyesmi napelemes töltõt, de egy xart már vettem, próba nélkül nem mertem venni másikat.
Tapasztalatban bevált töltõt valaki tud ajánlani?
fixy007
07-21-2013, 03:05 PM
Nekem ilyen van kb. egy éve és mûxik(természetesen lehet hogy a testvére meg nem)
Tud 5V1A 5V2A és 9V1A 3500mAh beépített akkuval:
http://viewitem.eim.ebay.hu/3500mAh-Solar-Energy-Battery-Charger-for-iPhone-Moblie-Camera-HTC-with-6-Adapter/280903284948/item
raktaros
07-21-2013, 04:49 PM
Jobban jársz akkor a jelenlegivel, ahhoz szerezz napelemet.
600Wp napelem csak arra vár hogy felszereljem, az elég lesz a gépnek (is).
Egy kicsit is akarok venni, hogy "úton" is tudjak rádiót, navigációt, lámpát tölteni.
(Valami bicajra való dinamós megoldás is jó lenne, hosszabb bicajtúrára jól jönne)
Könyv nem fog elromlani 1-2 év múlva, ha el nem áztatod, de azt a kütyük se szeretik :)
Igen, én is így gondolom. Fõleg a mai mûszaki eszközökkel inkább elõbb mint utóbb lesz gond.
Lecsuknak, ha több ezer oldalt nyomtatsz valahol, mert kifizetni nem fogod tudni. :) Ennél még a könyv is olcsóbb. :)
Ebben is egyet értünk, csak nem biztos hogy mindent be lehet szerezni :(.
A többi csak szükségmegoldás lenne.
Komolyan a vita miatt törölte magát?
Nem tudom, csak akkor sértõdött meg, utána meg valamikor törölte magát.
borsodi
07-21-2013, 08:11 PM
Miért nem Panasonic Toughbook CF- széria? Ha már a hordozható gépeknél tartunk? Igaz súlyban nem kevés de önvédelmi fegyvernek tökéletes! :D
PS: Igazából ez is inkább a BOL-nál jó és nem a BOB-ban van a helye.
Komolyan a vita miatt törölte magát?
Nem. Nem mondta meg hogy miért döntött így, de ha gondolja majd visszajön. Visszavárjuk, igaz? :)
raktaros
07-22-2013, 09:13 AM
Nekem ilyen van kb. egy éve és mûxik(természetesen lehet hogy a testvére meg nem)
Tud 5V1A 5V2A és 9V1A 3500mAh beépített akkuval:
http://viewitem.eim.ebay.hu/3500mAh-Solar-Energy-Battery-Charger-for-iPhone-Moblie-Camera-HTC-with-6-Adapter/280903284948/item
Köszönöm. Azt elfelejtettem hogy nekem 12V is kellene, de az egy dc-dc konverterrel megoldható.
2 napos mutatvány a mátrában!
319
Erre reagálnom kellett!:haha:
Üdv .
Wouxun kguvd-1p-hez nincs véletlenül ilyen cucc ?
borsodi
07-22-2013, 12:39 PM
Én is keresgettem ilyesmi napelemes töltõt, de egy xart már vettem, próba nélkül nem mertem venni másikat.
Tapasztalatban bevált töltõt valaki tud ajánlani?
Na igen tegnap én is megláttam az ósünben egy napelemes töltõt 700FT-ért, bevallom férfiasan, hogy nem mertem megvenni...
Amatorpe
09-07-2013, 11:14 AM
Bocsi, le vagyok maradva olvasással, én az óvszer-témakörhöz szeretnék hozzászólni:
kicsi, könnyû, és a "normál" mód meg a vízszállításon kívül azért még lehet használni, pl:
- ha nincs kesztyûnk, bizonyos szintû védelmet adhat sebellátásnál
- ha nem világvége van, csak eltévedtünk túrázásnál, felfújva jeladásra is használható.
Batka
09-08-2013, 04:04 PM
...illetve a másik klasszikus, fegyvercsõre húzva véd a víztõl, szennyezõdéstõl.
Mycoo
09-09-2013, 07:40 PM
"álltalában 0.5-1 liter vizet otthon öntök ki a csapba. "
Szegény virágok meg szomjaznak? :-/
Hasonló esetben meglocsolom belõle valamelyik virágot.
Atyavilág,,,vannak ám a bob-okba kütyük..ahhoz képest,hogy 3..max. 5 napra szól a bob.......három napra majdhogy nem elég két üveg ásványvíz meg két csoki....a világvégén,mikor felfordult a világ..és az életemért futok...borotválkozzak?.fõzõcskézzek?mossam a ruhámat? hajat nyírjak,meg körmöt?..... ez most:confused: vicc?
Hát éppenséggel kulacs vagy palack elõbb van nálam, mint óvszer. :) Daniui, ahogy írtad is, a te készülõdésed más jellegû. Én úgy közelíteném meg a kérdést, hogy ha nincs nálam az égvilágon semmi, és találok egy óvszert, akkor szóba jöhet az általad vázolt felhasználás. De, ha amúgy van egy készenléti csomagod, amiben van palack, ivózsák, stb, akkor felesleges az óvszer. Ez olyan, mintha sarlóval akarnál mindenáron füvet nyírni, pedig ott a fûnyíró is. Ha megnézzük a világ kevésbé szerencsés helyeit, láthatjuk, hogy inkább használnak diszperzites vödröt, pet palackot, törött cserepet, fapapucsot illetve bármi mást víz merítésre, tárolásra, mint óvszert. Ennek az egyszerû oka nem a gusztustalansága, hisz ezeken a helyeken ez nem számítana, hanem az, hogy nem praktikus. Nem tagadom, van egy romantikus rambo fílingje a dolognak, és speciális egységek tagjai hordanak maguknál óvszert, amit erre is lehet használni. De összességében én egyszerûbb és könnyebben kezelhetõ megoldások híve vagyok.
Összegezve, ha van BOB-od, akkor nem kell óvszer. Ha ott állsz az erdõ közepén, s csak egy óvszer van nálad, akkor valamit nem jól csináltál.
A prepperkedésbe én nem keverném bele az ellenséges területen való katonai túlélést, mert az is érdekes téma, de más jellegû dolog. A te területed/felkészülésed inkább militáns jellegû. Fiatalabb koromban engem is ez érdekelt. De mióta korosabb lettem, családom van és jövõbe tekintõ, építõ jellegû dolgokat szeretnék csinálni a diverzáns akciók helyett, inkább a prepperkedés felé fordultam.
Ez a fórum a tapasztalatok megosztásának, érvek és ellenérvek felvonultatásának helye. Nevezhetjük egyfajta vitának is ezt, de sokkal inkább tapasztalatcsere, ötletbörze. Nincs azzal semmi gond, hogy ha nem értünk egyet mindenben. Egy hibát követhetünk el, ha azt hisszük nálunk van a Szent Grál és a többiek szánalmas amatõrök. Van aki át tudja rágni magát két hét alatt az ellenséges vonalakon, miközben levadássza a fél ellent, ez egy fasza gyerek. Van, aki meg enni tud adni a családjának egy gazdasági összeomlás esetén. Az is egy fasza gyerek.
Wc papírt mindig hordok magamnál, akkor is, ha csak egy fagyira ugrok le a lakásból. Kb. 20 éve egy alkalommal nagyon kellett volna, de nem volt nálam. Azóta mindig van. :)
....inkább azt mondhatod el ,hogy jól átvert a csaj......;)
palizerhuszár
11-29-2016, 09:31 PM
Az biztos, hogy gebasz esetén nem fogok borotvaszettel rohangálni:). Ha teljes összeomlás lesz akkor tekerõs voki toki, zseblámpa, papíron való üzenés, jelrendszer, elõre megbeszélés lesz. Nem kell mindenféle feles cucc. Víz, kaja, kés, tûzgyújtó szerszám. Bár gondoljunk bele, mi egy kis országban lakunk, nagy népsûrûséggel, sok kis településsel. Nem kell dzsungelre készülni. Kilométerenként vannak házak és lehetõségek. Jó eséllyel befogadnak egy éjszakára bárkit.