PDA

View Full Version : Fényképezés, videó készítés (tanácsok)

TMIB
04-08-2013, 01:51 AM
Saját tapasztalataim - tippjeim kezdõknek:

A hangot ha lehet, mindig állítsd erõsre. Hangfalakkal és érezhetõ, ha egy videó túl halk, de fejhallgatóval néha a videók annyira halkak, hogy hiába a ha felhangosító gomb és a szoftveres hangerõsítés, egyszerûen nem lehet hallani semmit. Erre nem árt ügyelni.

Mikor lehet, használj állványt. Mindig ügyelj arra, hogy ne remegjen a kezed. Ha remeg is a kezed, akkor is megoldható, hogy a kép ne remegjen, például ha a kamerát két különbözõ helyen fogod, két kézzel, két távolabbi ponton. Sose néz ki túl jól és a videó élvezhetetlen, ha az egész felvétel olyan mintha egy földrengés kellõs közepén használtad volna a kamerát.

Kerüljük a túl fényes hátteret. Ha a nap, egy lámpa, egy fényes ablak, egy nagyon fényes fehér függöny a háttér, akkor az tönkreteheti a felvételt, mert a képen minden más sötét lesz a napot vagy azt a más fényforrást illetve fényes tárgyat kivéve.

Ha sötétben veszel fel valamit, akkor a kamera fókusza szenvedni fog.

Ha a kamerával közelebb mehetsz valamihez, akkor tedd azt, a zoomot akkor használd, ha muszáj.

Ha lehetõség van rá, akkor filmezz nappal. A természetes fénynél nincs jobb. A lámpa fénye sok szempontból rontja a videó minõségét. Nem csak a fény miatt, hanem a már említett fókuszálás probléma miatt is és a felvétel nagyon "mû" lesz tõle.

Az sem jó, ha a fényforrás teljesen a kamera mögött van. Akkor az árnyék benne lesz a videóban, a kamera árnyéka, a kamerázó árnyéka, ami borzasztóan amatõr hiba. A legjobb ha a fény oldalról, vagy felülrõl éri a lefilmezni való dolgot.

Mielõtt filmezel, nem árt ha leírod egy papírra, hogy pontosan milyen felvételeket akarsz készíteni, milyen szögbõl. Ha beszélsz, akkor mindent írj le. Ha improvizálsz, akkor se árt, ha egy papírra leírod, hogy mirõl akarsz beszélni, esetleg pontokba is szedheted a gondolataidat és papírra vetheted. Így elkerülheted hogy elfelejtesz mindenfélét.

Nézd vissza a videót, figyelmesen, akár többször is. Vágd is meg, mert valószínûleg szükség lesz rá.

A felbontás legyen lehetõleg mindig a lehetõ legjobb. Ügyelj a videó szerkesztése után, hogy a megfelelõ formátumban mentsd el a merevlemezre.

A videót lehetõleg .wmv, vagy .mp4 formátumban mentsd el.

A zoomolástól óvva intek mindenkit. Ha lehet, ne használd a zoomot, hanem menj közelebb, ha lehet. A zoomolás minõségi romlással jár(hat).

Nyomd meg a felvétel gombot. (Ha ezt elfelejted, akkor nincs felvétel.)

Sgtmaj.Prepper
04-08-2013, 05:31 AM
Jók a tanácsok!
Házilag olyan videót készíteni, amirõl nem süt az amatõrség, rendkívül nehéz. Rengeteg dolgot kell figyelembe venni, amirõl az ember nem is gondolja, hogy létezik. Sokan úgy vannak vele, hogy vesznek egy kamerát és hajrá! Na, ezek lesznek a full gáz videók.
Míg egy tv vagy mozi film készítésénél rengeteg ember készíti elõ a felvételt, addig otthon jellemzõen egy ember old meg mindent. Ez viszont azt jelenti, hogy nagyon sok idõt vesz igénybe egy normális, pár perces anyag elkészítése a gondolattól, a youtube kész anyagig. A fények, a hang kritikus pont. De ahogy Tulelo is említette, a zoom használata nagyon gagyi dolog. Nyilván, ha csak egy kést mutat be az ember másfél percben, akkor nem érdekes a sok vágás. Ugyanakkor, ha több ember beszél, vagy több tárgy fog szerepelni a filmen, akkor célszerû minél több szöggel és ebbõl adódóan, minél több vágással dolgozni. Persze itt is érzékelni kell a helyes arányt. Ha csak pár perces az anyag és nem riport, akkor célszerû egy mini forgatókönyvet készíteni a tervezett snittekkel és a szöveggel. Ezzel csökkenthetõ az utómunka és javul a minõség. Manapság már elég profi, többcsatornás vágó/szerkesztõ programok vannak, érdemes ilyet használni. Nagyon szép vágásokat, finom, filmszerû képátmeneteket lehet ezekkel készíteni. Emlékszem, mikor még VHS-re dolgoztam. Hû, hát az volt a ám a kínszenvedés.

Grafitos
04-08-2013, 12:34 PM
Milyen videókat csináltatok már? feldobtok néhány Tube linket, hogy okulhassunk?

zukajev
04-08-2013, 12:39 PM
A tanácsok jók és megszívlelendõek!
Utómunkára az edius-t javaslom, elég felhasználóbarát, és profi cucc.
Aki photoshop-al jól bánik annak ott a premier.
Vágásnál a legegyszerübb eldönteni hogy két kép jó-e egymásra ha némában nézed, ha úgy nem zavaró akkor, biztos jó.
A vezér fonal hogy képek között 2 plán különbség kell, azonos irányú mozgást sem rakunk egymásra mert szédítõ lesz az eredmény.
Igen a vario gombot elkel felejteni, azért van lábunk hogy közelebb mennyünk.
A snittek legyenek rövidek és értelmesek, mozgás csak A-ból B-be. az nem szép ha jobra-balra-le-föl-elõre-hátra egy snittben.

TMIB
04-08-2013, 12:53 PM
Milyen videókat csináltatok már? feldobtok néhány Tube linket, hogy okulhassunk?

Persze, itt van: http://www.youtube.com/user/thatmaninblack (https://www.youtube.com/user/thatmaninblack)

Némelyikben van hiba, de mások szerint nem rosszak. :)

TMIB
04-08-2013, 01:04 PM
Jók a tanácsok!
Házilag olyan videót készíteni, amirõl nem süt az amatõrség, rendkívül nehéz. Rengeteg dolgot kell figyelembe venni, amirõl az ember nem is gondolja, hogy létezik. Sokan úgy vannak vele, hogy vesznek egy kamerát és hajrá! Na, ezek lesznek a full gáz videók.
Míg egy tv vagy mozi film készítésénél rengeteg ember készíti elõ a felvételt, addig otthon jellemzõen egy ember old meg mindent. Ez viszont azt jelenti, hogy nagyon sok idõt vesz igénybe egy normális, pár perces anyag elkészítése a gondolattól, a youtube kész anyagig. A fények, a hang kritikus pont. De ahogy Tulelo is említette, a zoom használata nagyon gagyi dolog. Nyilván, ha csak egy kést mutat be az ember másfél percben, akkor nem érdekes a sok vágás. Ugyanakkor, ha több ember beszél, vagy több tárgy fog szerepelni a filmen, akkor célszerû minél több szöggel és ebbõl adódóan, minél több vágással dolgozni. Persze itt is érzékelni kell a helyes arányt. Ha csak pár perces az anyag és nem riport, akkor célszerû egy mini forgatókönyvet készíteni a tervezett snittekkel és a szöveggel. Ezzel csökkenthetõ az utómunka és javul a minõség.

Így van, én ha egy komolyabb videót készítek, az nekem több óra. Egy pár perces anyag vagy 30 perc, elõkészületekkel együtt akár egy óra is lehet. Mindig próbálok ügyelni a fenti listára, hogy mit hogy csináljak. Aztán jön a vágás, ami alatt képet és hangot is érteni kell. Van hogy le kell tisztítani a képet. A végeredmény általában 2-3 óra is lehet.

Én ha késrõl készítek videót, akkor többször is felveszek minden jelenetet, hogy a legjobbat használjam fel késõbb a vágásnál.

Ha csak pár perces az anyag és nem riport, akkor célszerû egy mini forgatókönyvet készíteni a tervezett snittekkel és a szöveggel.
Így van. Nézem ezeket a videóblogokat és szörnyû hallgatni, hogy "õõõõõõõ, mit is akartam mondani", "õõõ, elfelejtettem mit akartam még", és ott ül percekig a kamera elõtt és gondolkodik rajta. Elõtte leírná egy papírra, akkor ez nem történne meg.

raktaros
04-08-2013, 09:49 PM
A tanácsok jók és megszívlelendõek!
Utómunkára az edius-t javaslom, elég felhasználóbarát, és profi cucc.
Aki photoshop-al jól bánik annak ott a premier.
Vágásnál a legegyszerübb eldönteni hogy két kép jó-e egymásra ha némában nézed, ha úgy nem zavaró akkor, biztos jó.
A vezér fonal hogy képek között 2 plán különbség kell, azonos irányú mozgást sem rakunk egymásra mert szédítõ lesz az eredmény.
Igen a vario gombot elkel felejteni, azért van lábunk hogy közelebb mennyünk.
A snittek legyenek rövidek és értelmesek, mozgás csak A-ból B-be. az nem szép ha jobra-balra-le-föl-elõre-hátra egy snittben.

Tudsz ajánlani valami jó "hülyebiztos" konvertáló programot 1080i videó (.mts) konvertálására 720p wmv-be vagy mp4-be?
Sajnos amiket eddig próbáltam gyorsabb mozgáskor "szellemképet húz". Sok beállítási lehetõség van némelyikben, de nem találtam megfelelõ kombinációt.
Szerkeszteni is nehéz így, mert a gép akadozva játssza le az eredeti anyagot. A kamera: Panasonic HDC-SD60, felbontást nem lehet kisebbre venni :(.
Már bánom hogy HD-t vettem...
A Sony Vegasban próbálkoztam, ajánlod inkább az edius-t?

Sgtmaj.Prepper
04-09-2013, 07:22 AM
Igen, a HD nagyon szép képet tud, de a szerkesztõ oldalra is be kell szerezni a megfelelõ pc-t. Sajnos a nagy felbontás vágása, utómunkája, konvertálása ide-oda, elég idõ és hardver igényes eljárás. A lényeg, hogy aki HD kamerát vesz, az vegyen hozzá komolyabb teljesítményû számítógépet is, különben elmegy a kedve az egésztõl, ha a pc csak köhög a HD anyagtól. De megéri, mert nagyon szép, tû éles, részlet gazdag anyagok készíthetõk. Persze ez nem két filléres mutatvány.

TMIB
04-10-2013, 04:24 PM
Még néhány óra és hozza a postás a vadonat új speciális sport kamerámat. :cool:

TMIB
04-10-2013, 05:39 PM
A kamera megjött, épp csak memóriakártyát nem adtak hozzá. Pont ezt az 4 dolláros kelléket spórolták ki belõle. Bezzeg vízhatlan burokból másfél volt a dobozban. :confused: Mehetek boltba vásárolni.

raktaros
04-11-2013, 09:36 AM
Igen, a HD nagyon szép képet tud, de a szerkesztõ oldalra is be kell szerezni a megfelelõ pc-t. Sajnos a nagy felbontás vágása, utómunkája, konvertálása ide-oda, elég idõ és hardver igényes eljárás. A lényeg, hogy aki HD kamerát vesz, az vegyen hozzá komolyabb teljesítményû számítógépet is, különben elmegy a kedve az egésztõl, ha a pc csak köhög a HD anyagtól. De megéri, mert nagyon szép, tû éles, részlet gazdag anyagok készíthetõk. Persze ez nem két filléres mutatvány.

Új gépet nem akarok venni már...
Esetleg valami használt pc-t, milyen min. paraméterek lennek?
Most 1.8gigás proc., 3GB ram és akad, gondolom gyenge videokártya (notebook).
Ezért gondolkodtam egy kicsit kisebbre konvertálni, minõség még úgy is jó lenne és talán a gép elbírna vele.

Don't Panic
04-11-2013, 01:24 PM
Hey Boss, Jó ötlet volt ezt a topicot elindítani, mert sokszor látom utube-on is, hogy jó a téma, amit feszegetnek vagy tartalmas a mondanivaló csak éppen a "kameraman"-nek kéne nem kevés gyakorlat. És ezek több ezres látogatottságú amcsi felhasználók! Bár anno engem is megtréfált sokszor a technika. Érdemes olyan gépeket venni (mindegy, hogy fényképezõgép vagy videokamera), aminek kihajtható és forgatható az LCD kijelzõje!!! Ezáltal magad felé tudod fordítani és pontosan azt fogod látni, amit a majdani nézõ. A másik, hogy videófelvétel készítésénél érdemes a mikrofonra tenni egy kis szivacsot, hogy a szélzajt csökkentsd! Még jobb megoldás a vezeték nélküli, ruhára csíptethetõ mikrofon. Ott viszont figyelni kell a ruha surlódásából keletkezõ zajokra.

TMIB
04-11-2013, 01:27 PM
A 640x480, vagy a 720x400 körüli felbontást azért gyorsan átkonvertálná a gyengébb gép is. Régebben volt olyan munkám, hogy teljes DVD-kkel dolgoztam és 12 órán át tartott a konvertálás / DVD. :haha:

TMIB
04-11-2013, 10:02 PM
aminek kihajtható és forgatható az LCD kijelzõje!!! Ezáltal magad felé tudod fordítani és pontosan azt fogod látni, amit a majdani nézõ.
Így van, az egy elég hasznos funckió egy kameránál. Legalább nagyjából érdemes látni, hogy képben vagy-e, hogy látszódik-e az arcod (akár akarod hogy látszódjon, akár nem, mindenképpen jó tudni hogy mi lesz a képernyõn).

A másik, hogy videófelvétel készítésénél érdemes a mikrofonra tenni egy kis szivacsot, hogy a szélzajt csökkentsd!

A legjobb ha szélcsendes idõben készítesz videót, én mindig akkora idõzítem. Ha esik, ha fúj, akkor elhalasztom a dolgot. Ha nagyon borús az ég, akkor is inkább más idõpontra rakom a filmezést, fényképezést, mert a természetes fény az létszükséglet.

Ami még egy jó dolog, ha a kamerádnak veszel 1 darab nagy kapacitású akkumlátort. Nem kell aggódnod az akku miatt, ha 6 órát is kibír egy töltéssel. Én vettem a régi kézikamerámhoz is és a másodikhoz is. Nem bántam meg!

Az új (harmadik) kamerámat tesztelgettem tegnap, alig várom hogy a lõtérre vihessem. Összesen kettõ gomb van rajta, egyszerû mint egy faék, de HD felbontást tud, a színek is jók, még sötétben is tûrhetõ, 100 gramm az egész kamera, van néhány érdekes funkciója is. :cool:

fisligery
05-23-2013, 12:52 PM
Sziasztok tudnátok ajánlani egy jó videóvágó programot, csak filmeket kellene ketté darabolni.

fisligery
05-23-2013, 04:08 PM
Köszönöm a választ ki is fogom próbálni!

iMac
05-24-2013, 07:03 AM
Én inkább fotózás terén vagyok otthon, ami lassan már több mint 17 éves szerelem nálam :) Anno még egy nagyapámtól örökölt Zenit fényképezõvel kezdtem, majd szépen lassan haladtam a korral és áttértem a digitális tükörreflexes gépekre. Jelenleg egy Canon 5D Mark II-es gépet nyúzok (igaz már kapható a Mark III is, de az még egyenlõre nagyon drága a pénztárcámhoz képest). Az általam használt objektívek: Canon EF 70-200mm f/2.8 L USM (e-bay-en vettem kihagyhatatlan áron), Tamron AF 17-50mm f/2.8 XR SP Di-II LD Asp IF VC és a vázhoz adott gyári 24-105mm IS canon obi. Egy ideig pc-ét használtam, de 3 évvel ezelõtt áttértem az Apple féle Mac gépre a fotózás miatt és nem bántam meg. Jelenleg egy iMac gépen szerkesztgetem a fotóimat Aperture programmal és pár hozzá tartozó pluginnal (Nik software féle Silver Efex Pro 2 és Color Efex Pro 4). Videó készítésén is gondolkodom, ehhez már egy ismerõsöm révén beszereztem a Final Cut X-et.

Egyébkét videók készítésénél a kézremegést tripoddal, monopaddal vagy képstabilizátorral (pl. a glidecam cég féle stabilizátorok árban elfogadhatók: http://www.digitalmedia.hu/) könnyedén ki lehet kiküszöbölni (tripod és monopod állvány fényképezésnél is ajánlott sok esetben, ami persze függ a beállított ISO értéktõl, fényviszonyoktól, objektívtõl és persze tõlünk). A külsõ zajforrások miatt pedig érdemes külsõ mikrofont használni, abból is olyat, amelyhez kapható szélfogó pl. Rode Deadcat VMP szõrös szélfogó, ára kb. 7-8 ezer Ft. Így szinte minimalizálhatóak a zajok. Természetesen egy profi videószerkesztõvel is lehet a zajokból szûrni, de azért erõs zajoknál csodát ne várjunk.

TMIB
05-24-2013, 07:18 AM
Állványt tényleg érdemes használni, én is ha tehetem, viszek magammal. Érdemes eleve úgy nekikezdeni a videókészítésnek, hogy legyen közepes napsütés, vagy felhõs idõ, de világos. És persze ne legyen szél, mert az tönkreteszi a hangot.
Ha nem megfelelõ az idõ, akkor én neki se kezdek se fényképzésnek, se videózásnak. :)

iMac
05-24-2013, 10:22 AM
Erõs napsütésben jöhet jól a komolyabb obikhoz alapból is járó, de külön is megvehetõ napellenzõ, amit érdemes még kiegészíteni az objektív átmérõjének megfelelõ szûrõvel. Itt említeném meg, hogy sokféle szûrõ létezik. Van víztiszta és van színezett is, attól függ milyen fényviszonyokhoz és milyen célra szeretnénk használni (fekete-fehér fotózáshoz szûrõk, színes fotózáshoz szûrõk, fényszûrõk stb.). Azonban sokan hajlamosak elfelejteni, hogy a szûrõnek nem csak az elõbb felsoroltak a szerepe, hanem az objektív front lencséjének fizikai védelme is (ez fényképezõre és kamerára is igaz). Ha megveszünk egy objektívet, akkor a gyakorlott fotósoknál bevett dolog, hogy azonnal hozzá való szûrõt is vesznek, amit rögtön a kicsomagolásnál feltesznek pormentes környezetben. Ezzel drasztikusan megnövelhetõ az obi élettartama és persze a képek is szebbek, látványosabbak lesznek, még akár kevésbé megfelelõ fényviszonyok között is. Az objektívek frontlencséjén egy speciális bevonat van, aminek se a por, se az erõs uv fény nem tesz jót. Ezért szükséges a szûrõ.
Állványból pedig, ha nem szeretnénk nagyobb súlyt cipelni, akkor a legtöbb feladatra egy teleszkópos monopod bõven elég, amit összecsukva bárhova betehetünk a hátizsákunkba, de akár egy oldaltáskán is elfér könnyedén.

iMac
05-24-2013, 03:15 PM
Köszönöm a pontosításokat, valóban nem voltam egyértelmû a szûrõ témában, ez így van ahogy Wannabe leírta, bár ha igazán õszinték szeretnénk lenni teljes védelmet az UV szûrõk sem jelentenek, hiszen az UV sugarakat kiszûrik valóban, de a por teljes egészét nem képesek kizárni :) Ha mégis bejut a szûrõ mögé a por erre a célra vannak a légpumpás lencsetisztítók és ecsetek, lenspenek. Napellenzõ viszont nem minden esetben elég szerintem, szükséges szûrõ is, bár ez az én véleményem, hiszen az UV sugarak képéletlenítõ hatását ellensúlyozzák, ezáltal élettel telibbek a képek (errõl nagyon jó kis cikket lehet olvasni a fotosuli oldalán). A CCD/CMOS esetében a por inkább csak obi cserénél esélyes, de nyilván nem porviharban cserélgetjük az obikat, így ritkábban adódik ok azok tisztítására. Egyébként folyamatos harc folyik a gyártók között, hogy minimalizálják a por bejutását a masinába.

TMIB
05-24-2013, 05:55 PM
1. Nem csak erõs, hanem bármilyen napsütésben kell a napellenzõ. Persze, csak ha jó képet akarsz :)

Nem feltétlenül, néha még az erõs napfény is lehet elõnyös. Fekete kések fényképezésénél kifejezetten jó ha nagyon szikrázik a nap. Meg amikor ilyen fajta mûvészi képet akarok készíteni:

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=519673688066880&set=pb.192123530821899.-2207520000.1369418009.&type=3&theater

:thumbup

TMIB
05-25-2013, 12:05 AM
Akkor félreértettem. Igazából a tartozékokkal kapcsolatban nem vagyok túl nagy szakértõ. HD kamerákat használok, külön fényképezõgépem nincs is. Illetve van egy valahol, de sose használom, mert szükségtelen a kamerák mellett. :)

Medve
03-04-2014, 06:51 PM
Ilyen (http://www.arukereso.hu/digitalis-videokamera-c38/samsung/hmx-f90-p139991526/velemenyek.html)videókamerát szeretnék vásárolni. Laikusként is a leírtak róla megfogott. Szerintetek megéri?

Fallout11
03-04-2014, 07:53 PM
Nem vagyok nagy videós, de szerintem gyûjts egy picit jobbra.

TMIB
03-04-2014, 08:16 PM
Én is gyûjtenék még hozzá.

1280 x 720 30p HD recording (720p az kevés. A teljes HD az 1080p)
30 frames per second (A 30 az kevés. Az enyém se új kamera, de tud 60 képkocka/másodpercet)

Vegyél egy Sony HD-t, merevlemezest.

Nézd csak ezt, 1080p, 60 képkockás. Memóriás, amiért én nem venném meg ezt se, de még mindig sokkal jobb mint a Samsung. :)
http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home?O=&sku=909745&Q=&is=REG&A=details

raktaros
03-04-2014, 08:17 PM
Nem tudom milyen számítógéped van...
Én is sajnos olyant vettem (http://www.trustedreviews.com/Panasonic-HDC-SD60_Camcorder_review), ami csak HD-ban tud felvenni, nem lehet kisebb felbontásra állítani és a hd-t nem tudom szerkeszteni, nem bírja a gépem :(.
Átkonvertálva meg látszik a különbség az eredetihez képest (gyorsabb mozgásnál "szellemképes")
Hát sokat nem használtuk 2 év alatt :(.

Medve
03-04-2014, 08:32 PM
Tulelo: Tisztában vagyok, azzal hogy csak HD-ba 720p-be vesz fel. 640*480-ba vesz fel 60 fps-el. Az 1 Megás netemmel, belepusztulnék ha FullHD-t kéne feltöltenem. Persze tömörítéssel tudok játszani, de akkor olyan mértékben romlik a minõség, hogy értelmét veszti a FullHD.

Amerikába Merevlemezest és márkás kamerákat, Erzsébet utalványért osztogatják, de sajnos én még Magyarországon élek. Amerikából pedig drága lenne hozatni. A kamera vétele, leginkább ár érzékeny.
Memória kártyás ezt jól tudom, így még azt is vennem kéne hozzá, de pont azért csinálják így, hogy relatíve olcsó legyen.

raktaros: Van elég hardverem HD videó renderelésére és szerkesztésére. Mint fentebb írtam a probléma az internettel van.

TMIB
03-04-2014, 08:34 PM
Ezek a Sony-k bírják a kisebb felbontást is, nem csak a teljes HD-t.

High Definition
MPEG4-AVC/H.264
1920 x 1080p / 60 fps (28Mbps)
1920 x 1080i / 60 fps (24Mbps)
1920 x 1080i / 60 fps (17Mbps)
High Definition
MPEG4-AVC/H.264
1440 x 1080i / 60 fps (9Mbps)
1440 x 1080i / 60 fps (5Mbps)
Standard Definition
MPEG2
720 x 480i / 60 fps (9Mbps)
High Definition
MPEG4
1280 x 720p / 30 fps (6Mbps)

Medve
03-04-2014, 08:49 PM
Lehet csak én vagyok ennyire skót mentalitású hogy akadékoskodok, de az van a fejemben, hogy miért vegyem a drágábbat olyan dologra amire az olcsóbb is elég. Hogy FullHD kamerát veszek, hogy HD-ba vagy alatta vegyek fel. Mert oké biztos jobb a FullHD a sima HD-nál, de én 240p-be nõttem fel így ami mindenkinek fullHD az számomra a 360p. A 480p pedig a 4K :D Azzal nem számolok, hogy gyorsabb netem lesz, a politika mellõzése miatt maradjunk annyiban hogy nem lesz.

Mert biztos többet tudnak a drágább kamerák, ami jó lenne, de drágábbak. Majd még számolgatok azért, hogy hogyan jöhetnék ki a legjobban.

TMIB
03-04-2014, 08:56 PM
Ha csak egy kicsivel drágább akkor miért vennéd a rosszat, ha vehetsz sokkal jobbat is, amivel készíthetsz 480p -t is? :)

Fallout11
03-04-2014, 09:00 PM
Ma már a legtöbb digitális fényképezõ is tud videót felvenni 720p-ben csak fix fókusz van rajtuk. Lehet akkor már egy fényképezõvel jobban/olcsóbban járnál :-)

Medve
03-04-2014, 09:06 PM
Ahhoz az egyhez ragaszkodok, hogy kamera (camcorder) legyen.

Azért venném a rosszabb de olcsóbbat, mert nincs több pénzem rá :D Így ami kint 200$-ért megvenném, mert ennyi pénzem van rá, azért itthon 300$ -t kéne Minimum kifizetnem, úgyhogy ami itthon 200$-ból megvan azért tudok venni egy 100-150$ -os gépet :)

TMIB
04-03-2014, 02:19 AM
https://www.youtube.com/watch?v=WrK7v9CCqDk

Ezek lennének a "magyar Youtube-os sztárok? :eek: Neeee...

2 értelmes szót nem tudnak kimondani. Leül a kamera elé és azt mondja hogy õ már valaki? Attól még nem lesz senki komol Youtube-os. Nem tud improvizálni és nincs annyi esze hogy leírja egy papírra hogy mit akar mondani. Úgyhogy csak bámul bele az objektívbe és õõõõõõõõ-zik. És mi lenne ha megvágnák a videót? Jumpcut! Annyira egyszerû. De nem, látszólag ehhez se értenek. Köhög, köpköd, tüsszög, orrot fúj, õõõõ-zik, beszédhibás és a nézõit kérdezi hogy milyen videót csináljon.

Youtube "sztár" az talán Dancsó Péter és FreddyD. Õk komoly munkát fektetnek a videóikba, nem csak összehányják az egészet.

De még a zsákmányos lány is "sztár" lehet, nem azért mert annyian kedvelik, hanem azért mert annyian ismerik. És beszélni õ is tud, nem úgy mint a fenti videóban lévõk. Meg Herby, akirõl sose tudtam hogy miért volt népszerû, de az volt valamiért.

http://www.youtube.com/watch?v=N10jvA7DAiE

TMIB
04-04-2014, 10:39 AM
Én az Indexen olvastam, hogy most egy új törvény szerint már tömeget se lehet fényképezni és meg kell kérdezni mindenki engedélyét. De ha valaki egy 5000 fõs tömeget akar lefényképezni, akkor mind az 5000 embertõl kérjen egyenként engedélyt? Szerintem ez betarthatatlan törvény és épp ezért nem is fogják majd betartatni. Talán csak akkor ha abból valaki pénzt vagy politikai elõnyt remélhet, akkor talán. De azon kívül nem hiszem hogy bárki panasszal élne azért, mert õ besétált az objektív elé egy fénykép készítése közben, vagy hogy egy tömeg lefényképezésekor az õ 20 pixeles arca is látható. :)

Dream_walker
04-04-2014, 11:10 AM
Sima szabadságjog-csorbítás, persze úgy csomagolva, hogy emészthetõ legyen.
Elméletileg ha lefotózol valakit, akkor neki nem kell bizonyítania, hogy hátrány érte emiatt, a bíróságon elegendõ a per megnyeréséhez maga a tény, hogy jogtalanul készült róla felvétel.
Természetesen ha ilyen történik veled, és elvesztesz egy pert, semmi nem akadályoz meg benne, hogy utána megfordítva a dolgot, pert indíts az elõzõ felperes ellen, hogy tönkretette a képedet, és ezért téged ilyen meg olyan kár ért.
Meg innentõl elég érdekes lesz a közterületi megfigyelõrendszerek mûködése, gondolom a járdán való közlekedés nem jelenti automatikusan azt, hogy én hozzájárulok, hogy a térfigyelõ rendszer videót készítsen rólam.
Egyszerûen agyrém ez a szabályozás, mint oly sok más is. De ezen legalább lehet csámcsogni a médiában, és akkor kevesebbet foglalkoznak az igazi problémákkal.
Mindenesetre az úgynevezett leleplezõ, tényfeltáró újságírás, mûsorkészítés innentõl halott dolog, de legalábbis nagyon-nagyon takarékra lett állítva. Meg majd lehet b.szogatni a fotózó külföldi turistákat, hogy minél messzebbre vigyék az ország jó hírét...

TMIB
06-17-2014, 01:19 PM
Valami amit minden okostelefonosnak látnia kéne.

Ha videót veszel fel, akkor fordítsd oldalra a telefonod.

http://content.clearchannel.com/cc-common/mlib/2001/07/2001_1372858348.JPG

:)

Medve
06-17-2014, 02:04 PM
Valami amit minden okostelefonosnak látnia kéne.

Ha videót veszel fel, akkor fordítsd oldalra a telefonod.

http://content.clearchannel.com/cc-common/mlib/2001/07/2001_1372858348.JPG

:)

3130

TMIB
08-19-2014, 12:06 AM
Az hogy valaki nem copyright-os jogvédett zenét használ, az se biztosíték semmire. Az egyik videómra most kaptam copyright figyelmeztetést. A videót én készítettem, a képeket bele én készítettem, a kis képet thumbnailnek én készítettem, a zene pedig szabadon felhasználható, nem jogvédett, direkt azért használtam ezt, hogy ne legyen baj, legális a felhasználása, semmilyen nagy cég nem tiltathatja le. De mégis. Most jól bejelölték, hogy a zene, ami nem copyrightos, az az övék. Nagy cég, lophat bárkitõl, ahogy csak akar. Elég arra gondolni, hogy ha eljátsszák hogy csak véletlen a bejelölés, õk akkor is keresnek vele, mert amíg nem oldják fel egy videóról a copyright figyelmeztetést, addig hozzájuk megy a pénz. Mi van ha valaki 2 hétre elutazik és rengeteg nézõje van? Akkor hazaér és látja hogy egy akármilyen nagy cég, hamisan lenyúlta a pénzét amíg õ nem volt gépközelben. Egy nagyobb csatornánál komolyabb összegek is elõfordulhatnak.

Volt olyan aki teljes munkaidõben Youtubeos (Angry Joe), a YT pedig rendszert váltott, mire a videóinak a jelentõs részét letlitatta, hamisan, úgyhogy a felhasználó dollár ezreket bukott el. :rolleyes:

Nekem is volt vitám egy béna kis angliai videós céggel. Amerikai filmet, amerikai szerverre, amerikai cég weboldalára töltöttem fel, olyan filmet ami Amerikában nem jogvédett és szabadon másolható. Erre jött egy angol cég hogy náluk jogvédett, úgyhogy én ne töltsem fel.

Vagy 20 helyre fel van töltve a film, csak Youtubeon. Van olyan csatorna ahol már évek óta fenn van. Rengeteg weboldalon szintén ingyen elérhetõ. Akkor az az angol cég miért pont engem pécézett ki magának?

Úgyhogy hiába töltötök fel szabadon másolható zenét, filmet, videót, akkor is bele tudnak kötni. :rolleyes:

Ez nem tanács, csak meglátás itt a filmkészítõs, fényképezõs topicban.

Medve
11-09-2014, 04:37 PM
Nekem is volt már, hogy jelzett a youtube mert jogvédett hangot használtam, de nem törölték meg nem is némították. Jó mondjuk nem is vagyok partner és el is ismertem, hogy harmadik féltõl származó hanganyag.

Ez az: 1:27-tõl hallható zene miatt.

http://www.youtube.com/watch?v=Q9LLU2njJYg

TMIB
11-09-2014, 04:51 PM
Nem mindig némítják el, de ha beüt a 3rd Party Match, akkor azzal úgy nem lehet pénzt keresni.

Medve
11-28-2014, 05:01 PM
Ma akartam venni egy SJCAM SJ4000-et, mert reménykedtem benne hogy lemegy az ára így magyar black friday alkalmával, de nem ment le... Felvitték az árát 35rõl 45re majd azt akciózták 30ra...

TMIB
01-06-2015, 10:12 AM
Néhány okostelefonos fényképezõs trükk

https://www.youtube.com/watch?v=fTz4Nhgm_SQ

TMIB
02-16-2015, 07:53 PM
Újabb bonyodalom.

Embert fotóztál? Most meglakolsz!

http://444.hu/2015/02/16/embert-fotoztal-most-meglakolsz/

http://www.theguardian.com/world/2014/mar/14/hungary-law-photography-permission-take-pictures

Véleményem:

Miért nem azt mondja a törvény, hogy nem lehet valakit zaklató módon lefényképezni (hogy mondjuk 30 centirõl az arcába vágnak valakinek egy fényképezõgépet és nem hagyjákb békén), ha nem közszereplõ. És ha egy valaki benne van a képben és megkér hogy töröld le, akkor köteles lennél letörölni a róla készült képet. Sokkal betartattathatóbb (nehéz szó) és ésszerûbb is.
Az még a következõ dolog, hogy ez mindenkire vonatkozni fog? Tüntetésen tilos lesz a hatóságoknak a tüntetõket lefényképezniük és lekamerázniuk?
Mi van a biztonsági kamerákkal és a köztéri térfigyelõ kamerákkal?

TMIB
02-22-2015, 01:02 AM
Nézem ezeket a 4K kamerákat. Nem látom hogy megérnék az árukat. Rendes lassítást még mindig nem tudnak, a 4K felvétel még nem az igazi, ráadásul kinek vannak akkora TV-ik és monitoraik, amiken érdemes lenne 4K videókat nézni? Nem beszélve hogy az rengeteg helyet foglal, ráadásul némelyik Internetszolgáltató kezd megint rákapni a korlátozásra. (300 GB / hó) - Így a nagyon nagy felbontású videók nem jönnek divatba, ha a szolgáltatók korlátozni akarnak. Aztán a következõ hülyeségük, hogy SDD és egyéb meghajtók helyett, meg memória helyett most már itt a kizárólag kártyás felvétel. És persze a kártyákat vagy felismerik a kamerák, vagy nem. Vagy tetszik nekik, vagy kiírják rá hogy nem elég jók.

Gondolkozom rajta, de drágák és nem látom a hatalmas elõnyt amit nyújtanának a használójuknak.

A mostani kamerám nagyon jó és szeretem is, de megrepedt a burkolata.

Egy új fajta 4k most fog kijönni (Március 22-én), arra még kíváncsi leszek. Olcsóbb lesz mint a többi. Ha nagyon jó értékeléseket fog kapni, akkor talán majd meggondolom a vásárlást. (Már ha lesz rá pénzem.)

WestBam
02-22-2015, 01:41 PM
Nézem ezeket a 4K kamerákat. Nem látom hogy megérnék az árukat. Rendes lassítást még mindig nem tudnak, a 4K felvétel még nem az igazi, ráadásul kinek vannak akkora TV-ik és monitoraik, amiken érdemes lenne 4K videókat nézni? Nem beszélve hogy az rengeteg helyet foglal
Minõségével nincs is gond de értelmét én sem sokat látom. Már egy 1080p videó is több mint elegendõ, én 26" monitort használok melóhelyen és azon már nem kényelmes teljes képernyõn videót nézni (ilyen közelrõl legalábbis), netünk elég bika de azzal is idõ mire lejön egy-egy 4k videó youtubeon fõleg ha valami használtabb szerverrõl sikerül kiválasztani amit néznék. Véleményem szerint egy normális fullhd kamerával többre mész mint egy belépõ 4k-s kamerával vagy telefonnal.

TMIB
02-22-2015, 06:29 PM
Az új fajta kamerákba minden hülyeséget beleépítenek, de normális lassított felvétel csak nem sikerül nekik. :hogymi: Pedig az egy jó kameránál alap kéne hogy legyen. 1 perces mondjuk. Vagy legalább 30 másodperces. Az enyémen összesen 3 másodpercet lehet így felvenni, ami nem sokra elég.

WestBam
02-22-2015, 08:50 PM
Az új fajta kamerákba minden hülyeséget beleépítenek, de normális lassított felvétel csak nem sikerül nekik. :hogymi: Pedig az egy jó kameránál alap kéne hogy legyen. 1 perces mondjuk. Vagy legalább 30 másodperces. Az enyémen összesen 3 másodpercet lehet így felvenni, ami nem sokra elég.
Egy ideig pörögtem én is a témán de szerencsére letettem róla és még a fhd kézi kamerám is sikerült jó áron elpasszolni. Én a lassított felvételt alapvetõen a magas fps számban értelmezem, nem a szoftveres trükkökben, az nagyjából semmi használhatót nem ad. Mind a mai napig nem értem egy normális (és drága) kamerában miért olyan nagy extra egy sima 120fps-es felvétel amit ráadásul nem is tud csak jóval alacsonyabb pixelszám mellett. Volt anno egy telefonom, most nincs meg mi volt a típusa de 640x480-at tudott magas képkockaszámmal felvenni majd elmenteni amit aztán normál videóként lehetett visszanézni "lassítva". Megbízhatóan dolgozott és a képminõség sem volt rossz de nyilván többet szerettem volna. Aztán mikor láttam az árakat tudtam, hogy nem az én sportom lesz ez :(
Próbálkoztam a 60fps felvételt megtrükközni szoftveresen (lövedék becsapódását szerettem volna látványosan megcsinálni) de az eredmény lehangoló lett nagyon. Na akkor adtam el a kis panasonic kamerám. Sima fhd videót a telefonom is tökéletes minõségben vesz fel, akkor minek még egy eszköz ugyanerre?!

TMIB
02-22-2015, 09:05 PM
Én a lassított felvételt alapvetõen a magas fps számban értelmezem, nem a szoftveres trükkökben, az nagyjából semmi használhatót nem ad.

Igen, errõl beszélek. Az enyém bír 240 fps-t, de csak 3 másodpercig. (Nézd meg a béna késes videómat, amiken szétcsapok vizes pet palackokat. :D ) Ha nem 3 másodperc lenne, hanem 30 másodperc és egy fokkal jobb lenne a képminõség, akkor elégedett lennék vele.

TMIB
02-24-2015, 06:47 AM
Március végén lesz kapható.

600 dollárral olcsóbb mint a legolcsóbb mostani Sony 4K.
300-al olcsóbb mint a legdrágább félprofi 1080p-s.

http://store.sony.com/4k-camcorder-with-1-2.3-sensor-zid27-FDRAX33/B/cat-27-catid-All-Handycam-Camcorders

Ez így már nem lenne rossz. Megvárom majd az elsõ néhány bemutatót, tesztet, értékelést. Aztán majd ha lesz pénzem akkor. Tetszik hogy nem nagy lencsés. Lehet hogy annak jobb a képe, viszont sérülékenyebb. Ez a mostani kamerám is ilyen automata lencsevédõs.

És Amazonon elárasztanak mindenfélével mellé. Ingyen kameraállvány, ingyen memóriakártya, ingyen akkumulátorok, ingyen táska, ingyen lencsetörlõ, ingyen minden.

Erre nagyon kíváncsi leszek! A 4K-t nem kötelezõ használni, de az is ott lesz egy opciónak. Szerencsére nincs beleépített projector, mert az a fenének se kell. Kár hogy ebben van Wifi. Nem bízom a Wifi-ben, meg azt se nagyon tudom hogy mi az. Sose használtam, sose érdekelt. Ami nem kábeles, abban nem bízom. De nagyon jónak ígérkezik.

Azt írja hogy van benne "Smooth Slow Rec". Remélem hogy ez az amire gondolok... Az lenne a jó, ha lenne vagy 480 képkocka / másodperc ami 30 másodpercen át tudna felvenni. Akkor azzal már nagyon elégedett lennék.

TMIB
02-24-2015, 08:32 AM
Azt találtam, hogy 120 FPS Full HD-ben (1080p), és 240 FPS HD-ben (720p). Ha 3 másodpercnél tovább lehet felvételt készíteni és a kép jobb minõségû mint a régebbi kamerán, akkor jó lesz az.

TMIB
03-12-2015, 08:47 PM
Kicsit bonyolultabb a helyzet. 3 másodperces felvétel van "slow motion"-ban. Pont úgy, mint a réginél. Az 1080p-s felbontású (ami valójában inkább néz ki 640x480-nak) és elég kockás.

Viszont van egy olyan, hogy "high speed recording", ami 720p-s, viszont 30 helyett 120 képkocka / másodpercet tud. Lejátszva úgy tûnik, mintha normál sebességû felvétel lenne, viszont egy videószerkesztõbe betéve, lelassítva 20%-ra, szép képû, folyamatosnak tûnõ lassított felvétel látható. És nincs 3 másodperces limit! :tapsol:

Medve
07-22-2015, 07:34 PM
Az eddigi SJ4000-es tapasztalataim: Meglepõen egybe van a kamera. 60 FPS-t nem tud felvenni 720p-be az alatt meg nem tudom le tesztelni, de a 30FPS-t VGA-tól FullHD-ig stabilan tudja. 8 gigás kártyát folyamatos felvétel 1 óra + 4-5 perc FullHD felbontáson. Ennyi idõ alatt le is merül. Magyarul 8 gigát miután felvesz le merül. De ugyan ennyi idõ kb feltölteni teljesen. A komolyabb beállításokba nem mentem bele mint például expozíció és egyebek. Egyedüli negatívum ami nem az õ hibája, hogy halkabb mint az amirõl koppintották. Majd tesztelem beszéd felvételekor milyen, tokkal (a hangáteresztõs hátlappal) és anélkül is.

Egy szó mint száz, abszolút jó kamera. Megérte az árát.

TMIB
07-22-2015, 07:41 PM
Van LCD-je? Amit én vettem annak csak az elején van egy nagyon pici, ami nem a képet mutatja és egy fekete alapon kis fehér számokkal és betûkkel jelzi hogy épp felvesz, vagy nem, meg az alap beállításokat mutatja. A hangja meg nem túl jó, fõleg nem ha a vízhatlan tokba teszem. Akkor a felvételnél még a sörétes puskának is olyan hangja van mintha airsofttal lõnék. :D Az enyémnek 40 percet írtak az aksijára, ami szerintem szintén nem mondható túl jónak. Kaptál hozzá kártyát, vagy venned kellett? Az enyémhez nem volt úgyhogy lett egy utam a boltba, közvetlen vásárlás után.

Medve
07-22-2015, 07:59 PM
Van egy másfél colos lcd a hátán. Élõképet mutat, van rajta képernyõvédõ is, ami nem más mint hogy felvétel elindítása után 1-3-5 perccel lekapcsolja a kijelzõt így takarékoskodva az aksival. Ez is mint minden ilyen kamerának a microsd-t külön kellett venni hozzá. Mondjuk nekem volt már egy 8 gigás kártyám azt használom class 10-es. Attól függ milyen felbontásba 40 perc. Azt még nem teszteltem le hogy WVGA/VGA felbontásba végig tudja-e az 1 óra 24 percet ami ráfér a kártyára egy töltéssel. Mert 1080p 30fps 720p 30/60fps és az alattiakra meg a gyártó 60 fps-t ír. Ez a 60 fps 720p-nél 30*2 fps nem 60 különálló fps. Az hogy alatta natív 60fps-e kétlem. Ez a kamera, mint a gopro is vízhatlan tokkal jön, de adnak hozzá lyukas hátlapot a tokhoz, hogy jobb legyen a hang.

Medve
07-22-2015, 08:23 PM
Azt még elfelejtettem leírni a tapasztalataimhoz, hogy a kamera érezhetõen melegszik felvétel közben. Elõször meg is ijedtem, hogy rossz a kamera, de ez természetes jelenség. Mondjuk az a 80$ amibe kerül és amennyit tud ennyit még ellehet nézni neki. :)

Medve
07-25-2015, 10:38 AM
Újabb tapasztalat: Kiesett a led feletti átlátszó mûanyag. :D

5864

TMIB
07-25-2015, 11:28 AM
Ha tényleg csak 80-at adtál érte, akkor az ilyesmi elõfordul. :)

Medve
07-25-2015, 11:37 AM
Össz-vissz 10 ezrembe került. Újonnan. De mûködik, úgyhogy nem panaszkodom. :)

TMIB
09-14-2015, 11:44 PM
Fényképezés.

Turista
Mûvész
Ázsiai

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/8a/0c/34/8a0c34792b1946ebfdd31e1f85aa3e3a.jpg

:D

Medve
02-26-2016, 08:30 PM
Ahhoz az egyhez ragaszkodok, hogy kamera (camcorder) legyen.

Ehhez képest mégis megvettem az sj4000-t. :D ... leejtettem lett rajta egy apró karc a lencséjén.

st.jimmy
02-26-2016, 09:16 PM
UV szûrõ kicsomagolás elõtt megvásárolandó, az elsõ mozdulatokkal óvatosan betekerendõ
a fényképezõgépvásárlás amilyen béna vagyok nálam így mûködik :D

TMIB
02-27-2016, 03:50 AM
Én meg vettem 2 darab 6 és fél órás akkut a két kamerámnak, töltõvel. Annyira nem nagyon kellett, viszont Amazonon vásároltam és 50 dollártól ingyen van a házhozszállítás. Úgyhogy megspóroltam pénzeket. Meg költözés után sokat akarok majd fényképezni és videózni, nem árt ha lesz +2 tartalékban. Azt a néhány dollárt megérte. :)

st.jimmy
02-27-2016, 08:17 AM
Most, hogy így mondod, tkp nekem is indokolt lenne tarcsi akksi után nézni, mert ha elsül a kezem akkor kevesebb, mint egy nap alatt lemerítem a Nikon 1 s1-et. Igaz ez 1300 fotót jelentett a Plitvicei tavaknál... videót nem tudom mennyit tud

TMIB
05-23-2016, 05:53 AM
Ma rájöttem hogy a régi kamerám is tudja a 60 képkocka / másodpercet.

60i = 30 képkocka
60p = 60 képkocka

:hogymi:

Nem lenne egyszerûbb mindenknek ha 30-at és 60-at írnának oda? Mi az az i és p ?

Ha tudtam volna akkor mindig így használtam volna, a jobb lassítás miatt. De mindegy.

Ezek a Sony kamerák nagyon jók. Ha vesztek, csak ilyet vegyetek. :cool:

Ádám Csaba
05-23-2016, 06:14 AM
Milyen típus?

TMIB
05-23-2016, 07:10 AM
A rég az egy Sony HD, 160 GB-os merevlemezzel. A másik az új 4K -s modelljük. Mindkettõ nagyon jó, a régi fajta már olcsó is, nagyon megéri. :thumbup

bel
05-23-2016, 10:29 AM
60i = 30 képkocka
60p = 60 képkocka
Nem lenne egyszerûbb mindenknek ha 30-at és 60-at írnának oda? Mi az az i és p ?

Szia,

A TV ugy mukodik, hogy minden paros sort kikuld, aztan minden paratlan sort, es ezt (a sorok felenek kikuldeset) masodpercenkent 60-szer teszi meg. Ez megfelelo tavolsagbol nezve _sokkal_ jobb kepet ad, mintha masodpercenkent 30 kepet kuldene ki.

Pontosabban Europaban 25, USA-ban 30, de ezek kozott nincs kulonbseg erzetre.

Fizikailag ugy mukodik a katodsugercso (vagyis a "normalis" TV), hogy sok kicsi keppont van benne, egyszerre egy kepponttal tud foglalkozni, azt valamilyen erosseggel kigyujtja (feher kep eseten nagy erosseggel, fekete eseten 0 erosseggel, a tobbi esetben a ketto kozott). Amig nem foglalkozik az adott ponttal, az fokozatosan halvanyodik. Aztan amikor eltelt az 1/30 masodperc, akkor ujra foglalkozik ezzel a ponttal.

Sajnos azt nem lehet ezzel a technikaval meglehet csinalni, hogy a feher szint ugy lassuk, hogy adott erosseggel vilagit a pont, aztan 1/30 masodperc utan ugyanugy vilagit; a feher/fekete atmenetet meg ugy, hogy adott erosseggel vilagit a pont, aztan 1/30 masodperc utan mar egyaltalan nem. Csak azt lehet megcsinalni a feher szinnel, hogy felvillan, felig kialszik, aztan ujra felvillan, es ha ezt latja az ember masodpercenkent 30-szor, akkor az nagyon rossz a szemnek, masodpercenkent 60-szor (vagy 50-szer) viszont nem zavaro. Ha osszefolynak a sorok (vagyis normalis tavolsagbol nezi az ember a TVt), es a dupla sor egyutt masodpercenkent 60-szer villan fel, akkor az jo, nezheto.

Na, amit fent irtam, azt ugy hivjak, hogy "interlaced", ennek a roviditese az "i" betu.

A "p" a progressive roviditese, vagyis amikor a sorokat egymas utan mutatja/tarolja a video.

Ami fontos, hogy "i" eseten nincsenek "rendes" kepkockak, ezert a videobol nem is lehet ilyet kivagni: a kepkocka paros es paratlan sora maskor keszulnek, valodi mozgokep eseten egymashoz kepest el vannak csuszva.

Bel

TMIB
05-23-2016, 11:34 AM
Egy szóval bonyolult. :D

Doom
06-26-2016, 05:34 AM
Miert torolted le a videokat, meg meg sem neztuk oket?
Kicsit átszerkesztem,aztán visszateszem +90 fokkal elfordítva jelenik meg.
Segítsetek már,hogy miért van ez?

Addig is itt egy új..de ez is el van fordulva! :duhos:
https://www.youtube.com/watch?v=vgeuXRRq3Bs

TMIB
06-26-2016, 06:16 AM
Mobilos feltöltés? Milyen programmal változtattál rajta?

Doom
06-26-2016, 06:35 AM
Mobilos feltöltés? Milyen programmal változtattál rajta?
Ja--telefonról a gépre..onnan a jutyubra...nincsen szerkesztve......még....de szerintem nem is bajlódok vele...ez lesz a védjegy:cool:
Közben rájöttem,hogy van egy javítás funkció...

TMIB
06-26-2016, 08:19 AM
Ok, áttettem ide a technikai kérdéseket. :)

TMIB
11-17-2017, 04:12 PM
Észrevétel, javaslat, tanács, ötlet a videó-blogjaimmal kapcsolatban? Túl sokat nem hiszem hogy tudnék rajtuk fejleszteni. Beszédben sose voltam jó, meg hogy 12 vagy hány éve alig szólok egy-egy szót, így ez még romlott is. Õszintén szólva ez talán még jónak is számít, de az biztos hogy rám fér a gyakorlás. Nem találkoztam magyar emberrel a magyar reptér óta, azóta nem beszéltem szemtõl-szemben magyarul senkivel. Gondolom a világításon lehetne javítani egy kicsit, bár vlognál az nem számít túl sokat. Az mondjuk kár hogy olyan a hangom mint egy láncdohányos varjúnak. De azért remélem érthetõ amikor beszélek. :)

Alpha
12-27-2018, 06:38 PM
Nem találtam a megfelelõ topicot, így ide raktam.
Szetetnék vásárolni egy akciókamerát.
1. Többnyire szabadban használnám - vízállót keresek.
2. Terveim szerint közeli felvételek lennének barkácsolásról, nyúzásról, stb. - Nem kell nagy fókusz.
3. Éjszakai felvételt nem tervezek vagy majd használok világítást.
4. A hang minõsége nem fontos, nem tervezek beszélni, inkább feliratozom. Viszont szeretnék jó minõségû képet, hogy minden látszódjon, aminek kell.
Szívesen fogadnék tanácsot - véleményt, hogy milyen kamerát válasszak.
Elõre is köszönöm.

TMIB
12-27-2018, 07:27 PM
Akciókamerával vlogolás az magyar sajátosság. :) Az akciókamerák képe általában elég rossz, meg bele van építve egy ilyen wide-lencse is, ami nagyon eltorzítja a felvételt. A hang meg tényleg annyira borzalmas, sokszor mintha víz alatt történne minden. Én azért szoktam futtatni a másik kamerát is "1st person" felvételnél, hogy a másik vegye a hangot, mert a sportkameráé használhatatlan.

Tényleg, ha van okostelefon, miért nem veszel neki egy kis állványt fillérekért? Az mégis olcsóbb, mint egy jobb minõségû sportkamera, jobb a képe és a hangja is. :)

Alpha
12-27-2018, 08:15 PM
Akciókamerával vlogolás az magyar sajátosság. :) Az akciókamerák képe általában elég rossz, meg bele van építve egy ilyen wide-lencse is, ami nagyon eltorzítja a felvételt. A hang meg tényleg annyira borzalmas, sokszor mintha víz alatt történne minden. Én azért szoktam futtatni a másik kamerát is "1st person" felvételnél, hogy a másik vegye a hangot, mert a sportkameráé használhatatlan.

Tényleg, ha van okostelefon, miért nem veszel neki egy kis állványt fillérekért? Az mégis olcsóbb, mint egy jobb minõségû sportkamera, jobb a képe és a hangja is. :)

Már is hasznos infót kaptam, köszi.
Akkor elsõ körön telefon állványt veszek és kipróbálom azzal.

WestBam
12-27-2018, 11:32 PM
Arra is érdemes figyelni, hogy a tipikus akciókamera fix fókuszú, legalábbis az enyém szerintem az, mert közelre nem igazán sikerült neki éles képet csinálnia.
Magasabb kategóriás kínait vettem, ilyet: SJCAM SJ7 Star (https://www.banggood.com/SJCAM-SJ7-STAR-4K-WIFI-Action-Camera-SONY-IMX117-CMOS-2_0-Inch-LCD-Sport-DV-Ambarella-A12S75-p-1087999.html?p=1C0203397491201401N4&utm_campaign=westbam&utm_content=chendongling)
Amit érdemes még átgondolni az a videó szerkesztés. Errõl pl. Túlélõ biztosan tudna mesélni... elég nagy szívás tud lenni.

mmilan21
12-29-2018, 09:58 PM
Amit érdemes még átgondolni az a videó szerkesztés. Errõl pl. Túlélõ biztosan tudna mesélni... elég nagy szívás tud lenni.

Annyira azért nem nagy szívás. Magix(régebben Sony) Vegas-ban viszonylag egyszerûen lehet videót szerkeszteni. Az Adobe Preimere meg inkább professzionális felhasználásra való. A Vegas-t is ki lehet bõvíteni különféle plugin-okkal.

Ha valamit nem tud az ember, elég csak rákeresni a youtube-on magyarul is akár. Mert Vegast használ a youtuberek jelentõs része, mert kezdõ barátabb a kezelõfelülete.

Azt a szintet amit TMIB csinál videoszerkesztés terén, azt nem olyan nehéz elérni.

Inkább csak a kezdetek kezdete az ami nehéz. Én a Vegas elõtt még csak Windows Movie Maker-t sem használtam, ezért a 0-ról indultam. A kitartás viszont meghozta az eredményt.

Egy videós versenyre is neveztem nemrég - na nem saját kamerás videóval. Viszont a szerkesztésével sok munkám volt.

Én személy szerint zenés videók készítésével gyorsítottam fel a fejlõdésemet. Azokban rengeteg vágás van. Meg aztán színkorrekció, közelítés, maszkolás, feliratozás, kép/hang szinkron, egyedi átmenetek, hang vágás, hangeffektezés, videó lassítás-gyorsítás, sok-sok tervezgetés, történet készítés, rengeteg munka, kihívás, stb.

Akkor szívás a videoszerkesztés, amikor lefagy a program és nem mentetted el elõtte a módosításokat vagy fél órán át - na az kiábrándító tud lenni pár pillanat erejéig.
Rendszeresen használom a ctrl+S billentyûkombinációt, ami a mentésre szolgál.

TMIB
12-29-2018, 11:52 PM
Igaz, nem nagy ügy annyira, fõleg ha belejön az ember. A probléma akkor van ha codec probléma merül fel. Persze sok mindentõl függ a videószerkesztés is, pl. hosszúság, feliratkozás, mi a legmegfelelõbb, program kiválasztása, beletanulás. Én dolgoztam sok DVD-n is egy cégnek, az is bonyolult tud lenni, pl. NTSC-PAL, a programok össze-vissza csinálnak mindent, kijelölöd az NTSC-t, de a végén kiderül hogy PAL-ban készítette el a DVD-t és kezdhetsz mindent elõlrõl. A régi gépemen 4 órán át is eltartott a konvertálás DVD formátumba, aztán volt hogy hoppá, rosszul mentette el, kezdhettem elõlrõl. Meg vannak a beállítások a szerkesztõknél, ha bekapcsolsz rajta valamit amit nem kéne, akkor lefagy, kilép, összeomlik az egész, vagy épp állatira lassú lesz a program. Vagy a minõség lesz nézhetetlen, mert rossz lesz a kép. Vannak buktatók. :)

Alpha
08-13-2020, 07:38 PM
Van egy akciókamerám. 4 K felvételt tudok csinálni, de rohadt nagy a film mérete. Mivel és mekkora felbontásra érdemes visszakonvertálni, ha vágni akarom és youtube-ra tölteni?
Köszi

TMIB
08-13-2020, 10:35 PM
Van egy akciókamerám. 4 K felvételt tudok csinálni, de rohadt nagy a film mérete. Mivel és mekkora felbontásra érdemes visszakonvertálni, ha vágni akarom és youtube-ra tölteni?
Köszi

Az enyém is tud 4K-t, de én soha nem használtam rajta. Ha nagyon fontos a képminõség akkor az 1080p is elég, mondjuk 6 MB -os tömörítésben, H265 vagy H264-es .mp4 formátumban, esetleg WMV-ben, fõleg ha képgaléria is tartozik hozzá, mert annak a WMV a legjobb. Ha a képminõség nem olyan fontos, akkor Youtube-ra 720p-ben feldobni 3MB-os tömörítéssel és az úgy elég is. Ügyelj a képkockák számára is, ha a kamerád 30 képkocka / másodperccel vesz fel, akkor a konvertálóban is azt add meg.

4K-ból váltsd át 1080-ra a felvételt a kamerádon, nálam is úgy van. :)

Alpha
08-14-2020, 02:52 AM
Oké, köszi a segítséget. Biztosan fogok még kérdezni...

st.jimmy
08-14-2020, 07:28 AM
Azt néztem, hogy a videó jellegétõl függ, nagyon hasznos lehet a fullHD-nál nagyobb felbontás, mert akkor ki tudsz belõle ragadni az eredeti kép egy részét fullhd-ban. Amikor valaki a kamerába beszél és egy szerkesztett jobb tempójú videóról van szó, nem egy vágatlanról, akkor szokták azt, hogy sok helyen vágják és úgy illesztik össze, hogy hoil belezoomolnak, hol hátra, ehhez nagyon hasznos a 4k, vagy 4k-nál kisebb, de fullHD-nál nagyobb felbontás.

A másik megoldás hasonló problémára a jumpcut, amikor csak simán vágsz és illesztesz és ugrik a kép, az kevésbé elegáns, de amúgy youtube-on tökre elfogadható.

bel
08-14-2020, 10:04 AM
Szia,

A legegyszerubb az lenne, ha a kameran beallitanad a felbontast, akkor nem kellene konvertalnod.

Bel

Alpha
12-26-2020, 10:07 AM
Ti milyen video vágó programot használtok?

TMIB
12-26-2020, 03:13 PM
Cyberlink Power Director 15-öt. :)

st.jimmy
02-03-2021, 08:10 PM
Szaisztok!

Egy videónál fontos a hang, amit el tud rontani, ha rossz az eszköz mikrofonja, amivel készül a videó.

Nyilván kismillió féle mikrofon közül lehet választani különbözõ árkategóriákban, de ami szerintem fontos, hogy kipróbálja az ember azt ami van.

Magát a hangot "kicsierélni" a videó alatt, ha mondjuk a videót a webkameráddal készíted, de mikrofonnak a telefonodat használnád nem egy nagy kunszt a legtöbb szerkesztõszoftverben.

Ebben a videóban szerintem meglepõen jól teljesít a mobil:
https://youtu.be/IeRJJMDLWQw