View Full Version : Városi túlélés nélkülözhetetlen eszközei
Grafitos
04-08-2013, 07:58 AM
Laci dobta fel, hogy õ csinált magának, de az E-bay is kínál bõséggel.
https://www.google.hu/search?q=Countycomm+pocket+widgy+bar&hl=hu&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=ewRbUZvfGsuUswb6voH4CA&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1024&bih=627
Azt hiszem, hogy ez az alap, ha felfedezõútra indulsz (és a walking deadben is beválik)
Ennek az elkészítésével én is megpróbálkoznék, bár nem tudom, milyen anyagból kellene..
Aztán van az álkulcs, ami nyit vonatajtót, meg elektromosládát..stb
ilyet is lehet venni a neten, de a nevét nem tudom.
Egyéb?
Sgtmaj.Prepper
04-08-2013, 08:19 AM
Ezzel a mini pajszerral kapcsolatban fenntartásaim vannak a gyakorlati használhatóságot illetõen. Azt elhiszem, hogy erõs, de nagyon rövid. Míg egy normál feszítõnél lényeges tulajdonság a hossza, hisz az növeli az erõkart, addig ennél csak egy minimális erõkarról beszélhetünk, így nem vagyok benne biztos, hogy többet ér, mint egy multi szerszám valamely kütyüje, vagy egy vastagabb kés pengéje. Például a Pohl Force bizonyos késeit többek között olyan képpel reklámozzák, ahol ajtót feszít fel vele a ,,kommandós" mókus.
Mindezt a képek alapján mondom, mert gyakorlati tapasztalatom nincs vele. Pusztán elemi fizikából indultam ki, hogy a feszítéshez erõkar kell, amit a szerszám hossza biztosít.
Akinek van ilyen, az végzett már összehasonlítást, hogy mivel jobb ez, mint akármi más ilyen méretû és vastagságú egyéb szerszám?
Grafitos
04-08-2013, 09:45 AM
Ezzel a mini pajszerral kapcsolatban fenntartásaim vannak a gyakorlati használhatóságot illetõen. Azt elhiszem, hogy erõs, de nagyon rövid. Míg egy normál feszítõnél lényeges tulajdonság a hossza, hisz az növeli az erõkart, addig ennél csak egy minimális erõkarról beszélhetünk, így nem vagyok benne biztos, hogy többet ér, mint egy multi szerszám valamely kütyüje, vagy egy vastagabb kés pengéje. Például a Pohl Force bizonyos késeit többek között olyan képpel reklámozzák, ahol ajtót feszít fel vele a ,,kommandós" mókus.
Mindezt a képek alapján mondom, mert gyakorlati tapasztalatom nincs vele. Pusztán elemi fizikából indultam ki, hogy a feszítéshez erõkar kell, amit a szerszám hossza biztosít.
Akinek van ilyen, az végzett már összehasonlítást, hogy mivel jobb ez, mint akármi más ilyen méretû és vastagságú egyéb szerszám?
Naja..ebben igazad lehet..az erõkar baromira fontos a feszegetõiparban..esetleg ha benyomod valahova és multitool fogó részével növelsz az rõkaron, vagy van nálad egy nagykalapács ütlegelni:)
Továbbá szerintem egy 15-20 cmes mármár normálnak mondható feszvas nem hiszem, hogy olyan nehéz, h amíg még a városban vagy ne akasztanád a BOB oldalára..
Sgtmaj.Prepper
04-08-2013, 09:49 AM
Aztán van az álkulcs, ami nyit vonatajtót, meg elektromosládát..stb
ilyet is lehet venni a neten, de a nevét nem tudom.
Egyéb?
Még nem próbáltam, de szerintem egy multi szerszám fogója alkalmas lehet vonat ajtó nyitására. Végül is csak egy négyszög vasra kell ráfogni és elfordítani jobbra vagy barna. :)
cereal killer
04-08-2013, 02:04 PM
Erre gondolsz?
94
A feszítõvas szerintem is felesleges baromság, majd lehet csinálok megint a blogomon év végén egy haszontalan cuccok listát és beveszem ezt is. Ha van svájcibicska nálad, ne adja az ég multitool, mint ahogy mondtátok, semmi értelme ennek.
Grafitos
04-08-2013, 02:07 PM
Erre gondolsz?
94
A feszítõvas szerintem is felesleges baromság, majd lehet csinálok megint a blogomon év végén egy haszontalan cuccok listát és beveszem ezt is. Ha van svájcibicska nálad, ne adja az ég multitool, mint ahogy mondtátok, semmi értelme ennek.
Hahaaa..ezaz:) mi a neve?
És a blogodé? hátha olvasom..
cereal killer
04-08-2013, 02:16 PM
http://www.szerszamtar.hu/items/Szerelokulcsok_Szekrenykulcs-6635
http://shop.villamossagidiszkont.hu/egyeb-szerszamok/18914-szekrenykulcs-haupa-72x72.html
http://www.szerszamok-webaruhaz.hu/tartalom/kapcsolo_szekreny_kulcs_9416
http://www.haluxvill.hu/univerzalis-szekreny-kulcs.html
Hirtelenjében ennyit találtam csak :) Bár nem tudom, hogy kinek ér meg 5000 forintot egy ilyen célszerszám, mert kevéssé hiszem, hogy ez elengedhetetlen a városi túléléshez, de kitudja.
A blogom www.kemenyidok.blog.hu (ott van az aláírásomban is, de leírom minél többször, hogy terjedjen az ige :))
Grafitos
04-08-2013, 02:19 PM
majd beleolvasok, mert még nem volt szerencsém...linkeket köszi
Az én minipajszerem 3 mm vastag anyagból van , 13 mm széles , és 12 cm hosszú . Késpengével , multifogó pengéjével nem szivesen feszegetek semmit sem , ezt nem sajnálom , akár egy téglával is bekalapálom bárhová , ha a szügség úgy hozza .
cereal killer
04-08-2013, 05:42 PM
Késpengével , multifogó pengéjével nem szivesen feszegetek semmit sem , ezt nem sajnálom , akár egy téglával is bekalapálom bárhová , ha a szügség úgy hozza .
Én sem a pengét használnám ilyenre, hanem a sörnyitó, csavarhúzó, vésõ kitudja milyen bizbaszt a bicskáról/multiszerszámról.
Biztos jó, adnék is érte 1-2 dollárt. De 13 FONT-ért árulják! Ez egy kis vasdarab, 13 font az rengeteg pénz érte. :hogymi:
Sgtmaj.Prepper
04-08-2013, 07:27 PM
A feszítõvas jól jöhet, ha készletekért beugrassz a városba. De akkor valami profi, méretes szerszámot vinnék. Ezt a mini pajszert is elfogadnám, ha hozzám vágnák, mert jópofa, s talán van olyan szitu, hogy lehetne használni, de különösebben pénzt nem adnék érte. Persze egy BOB-ban elfér. Végül is soha nem lehet tudni mire lesz szükség, sok mindent össze lehet készíteni. Ugyanakkor a szereléseknek is mindig az a vége, hogy elõkerül a kalapács. :) Tehát olyan sok mindenre még sincs szükség. Errõl jut eszembe, hogy egy ács kalapács komoly szerszám és fegyver, ha úgy adódik. No és mivel nem tiltott, így bármikor nálad lehet.
Chehomero
04-08-2013, 09:35 PM
Nekem egy ilyen van a pénztárcámba mindennapi használatra.http://www.nomadsport.eu/termek-33504/baladeo-survival-card-tulelo-felszereles/
Grafitos
04-09-2013, 07:03 AM
Van otthon olyan acéldarab amibõl ki tudom flexelni a kisfeszvasat..aztán meg megpróbálom tönkre tenni...ha sikerül, kidobom, ha nem jön a zsákba:)
Daniui
04-09-2013, 08:50 PM
Én amit nagyon jónak tartok az ez:
http://www.google.hu/imgres?um=1&hl=hu&sa=N&biw=1920&bih=938&tbm=isch&tbnid=hg0pbu7mRScFoM:&imgrefurl=http://www.knifecenter.com/kc_new/store_detail.html%3Fs%3DVN53946&docid=MGIHkXe7jaXM7M&imgurl=http://images.knifecenter.com/thumb/1500x1500/knifecenter/sak/images/VN53946a.jpg&w=1396&h=1304&ei=8n1kUdH-MYbWtQagmYD4CQ&zoom=1&ved=1t:3588,r:6,s:0,i:99&iact=rc&dur=518&page=1&tbnh=188&tbnw=201&start=0&ndsp=35&tx=132&ty=82
nem csak városi túléléshez... igaz az ára elég magas 20-30 között mozog vannak gagyibb fajták azok közt is van egész türhetõ de a legjobb a victorinox
Grafitos
04-10-2013, 01:20 PM
Én amit nagyon jónak tartok az ez:
http://www.google.hu/imgres?um=1&hl=hu&sa=N&biw=1920&bih=938&tbm=isch&tbnid=hg0pbu7mRScFoM:&imgrefurl=http://www.knifecenter.com/kc_new/store_detail.html%3Fs%3DVN53946&docid=MGIHkXe7jaXM7M&imgurl=http://images.knifecenter.com/thumb/1500x1500/knifecenter/sak/images/VN53946a.jpg&w=1396&h=1304&ei=8n1kUdH-MYbWtQagmYD4CQ&zoom=1&ved=1t:3588,r:6,s:0,i:99&iact=rc&dur=518&page=1&tbnh=188&tbnw=201&start=0&ndsp=35&tx=132&ty=82
nem csak városi túléléshez... igaz az ára elég magas 20-30 között mozog vannak gagyibb fajták azok közt is van egész türhetõ de a legjobb a victorinox
Szerintem a Leatherman rendelkezik a legtöbb tapasztalattal az ilyenek gyártásában, persze az árát is megkéri..
De mondjuk ez a katonai verzió le sem szakadna az oldalamról:
http://www.thebushcraftstore.co.uk/leatherman-mut-multi-tool-4040-p.asp
Sgtmaj.Prepper
04-10-2013, 01:41 PM
Én egy gagyi kínait használok.
96
Szerintem a Leatherman rendelkezik a legtöbb tapasztalattal az ilyenek gyártásában, persze az árát is megkéri..
De drága bolt. Ugyanezt máshol fele áron adják. :eek:
cereal killer
04-10-2013, 01:51 PM
Nem vagyok meggyõzõdve, hogy a Leatherman jobb volna a Victorinoxtool :) Internetes review-k és egy ismerõs beszámolóira alapozva legalábbis ezt állítom. Továbbá a bõrember "csak" 25 év garit vállal rá, míg a svejciak élettartamot. Tény, nekem egyik sincsen, és ennek talán az oka, hogy a legtöbb szerszámot teljesen feleslegesnek érzem.
Esetleg te mint valódi felhasználó, tudnál mondani pár szót, hogy milyen helyzetekben tudod használni a zsigerelõ horgot (vagy mi a fene is az), a feltételezem M4-eshez való csapkiütöt, a bronz vésõt/kaparót meg a többi eléggé specifikus kütyüt? Mert közel 200 font borzasztó sok egy ilyenért, pláne ha nem is használható semmi épkézlábra.
Grafitos
04-10-2013, 02:03 PM
Nem vagyok felhasználó, de gondolom csapkiütni, zsigerelni, meg vésni, kaparni:)
Az oldalt a kép miatt halásztam le.
Szóval én is beszámolókra és tesztekre vagyok kénytelen hagyatkozni. Nálam mindig van 1 svájcibicsak aztán annyi..eddig még minden ment vele...néha mondjuk jól jönne 1 fogó is..
cereal killer
04-10-2013, 02:10 PM
Nem vagyok felhasználó, de gondolom csapkiütni, zsigerelni, meg vésni, kaparni:)
Az oldalt a kép miatt halásztam le.
Szóval én is beszámolókra és tesztekre vagyok kénytelen hagyatkozni. Nálam mindig van 1 svájcibicsak aztán annyi..eddig még minden ment vele...néha mondjuk jól jönne 1 fogó is..
Öööö, azthittem azt írtad, hogy van egy ilyened és le se szakadna rólad. Node akkor kérdezem, milyen gyakran zsigerelsz, vagy van nálad m4-es meg etc? Ennél nagyobb fasság szerintem már csak a Leatherman EOD, amin van egy tüske, amivel gyutacsfészket tudsz csinálni :duhos:
Grafitos
04-11-2013, 11:11 AM
Naja..sok a haszontalan rajta, de 1 feszítõvas is csak 1 nehéz és felesleges vasdarab nálad, amíg nem találsz 1 zárt ajtót..
Don't Panic
04-11-2013, 01:34 PM
Az efféle marokszerszámoktól nem kell csodát várni! Ettõl függetlenül meg van a saját helyük barkácsolásban. Nekem pl. egy Leatherman Skeletool van. Rengeteg munkára használtam már. Nem kíméltem. Ebbõl a tapasztalatból kiindulva mondhatom, hogy a penge kárpitosszegek és kapcsok kifeszegetését is bírta. Bár, egy élezés elkelt utána. A fogó része nagyon jó, mert vékony profilú és sok helyre odafér. Viszont ebbõl adódóan a 100-as szögnél nagyobb dolgokat nem érdemes vele cincálni, mert a pofák hajlamosak rugalmasan elhajolni, kifordulni és rászorulni a munkadarabra. Amint kierõltetted közülük az adott tárgyat visszaugranak eredeti helyzetükbe. De, ebbõl már látszik, hogy nem franciakulcsra tervezett munkákhoz van. Ettõl függetlenül nem válnék meg tõle, mert finom munkákhoz baromi jó.
retratserif
04-22-2013, 08:10 AM
Részemrõl ez csak elméleti eszmefuttatás mert én ugyan városban élek de egy komolyabb gebaszt teljes egészében nem itt szeretnék átvészelni.
Ha erre rendezkednék be akkor egy feszítõvasat és egy csapszegvágót mindenképp beszereznék. Nem feltétlenül eszköz kategória de elõre leszabott OSB lapok ablakokra szintén meglehetnek. Ezek egyébként az ágy alatt illetve nagy ruhásszekrények mögött nem foglalnak sok helyet és nem is veszi õket észre senki még egy kis lakásban sem. Alpinista kötél, beülõ és talán egy mászógép. Aztán valami mellkasig érõ gumiruha amiben a csatornában lehet gázolni ha kell.
Függetlenül attól hogy az ember hol él és hogyan/mivel tudja megvédeni magát az észrevétlennek maradni sokszor célravezetõbb. Én ennek megfelelõen szereznék be eszközöket valamint választanék szabadidõs tevékenységet.
Grafitos
04-22-2013, 12:23 PM
Vajon a könyvtárakban, vagy városi levéltárakban megszerezhetõ a város csatornázási térképe? Vagy legalább a kerületé ahol élsz..Ha igen, talán érdemes lenne azt is magadnál tartani, ha esetleg a föld alatti menekülés lenne az egyetlen lehetõség..
Don't Panic
04-22-2013, 01:57 PM
Nem vagyok benne biztos, hogy még a pesti csatornázás is olyan magas, mint az amcsiknál, hogy mászkálhass benne. Ha mégis, akkor is inkább csak egynémely fõgyûjtõ része. A legtöbb helyen ezért cseszik szét a burkolatot, ha gebasz van. De, ezt remélhetõleg majd valami vízügyes guru megerõsíti avagy cáfolja!
Ha a könyvtárakban nem is, de a városrendezési osztályon és az adott közmûszolgáltatóknál meg vannak a lepedõk. Levéltárakban az 1950 elõtti lepedõket találod meg.
retratserif
04-23-2013, 12:37 PM
Ehhez már tényleg pontos térkép kellene. Budapesten egyébként tavaly adtak át egy elég hosszú fõvezetéket ami a belvároson megy keresztül és a csepeli szennyvíztisztítóba viszi a cuccot. Annak a belsõ átmérõje 2 méter körül van.
astonferi
04-27-2013, 02:40 PM
Ehhez már tényleg pontos térkép kellene. Budapesten egyébként tavaly adtak át egy elég hosszú fõvezetéket ami a belvároson megy keresztül és a csepeli szennyvíztisztítóba viszi a cuccot. Annak a belsõ átmérõje 2 méter körül van.
nincs két méter vagy ha igen akkor csaloka. nálunk tavaly épitették és a gyerek minden nap megnézte a munkagépek miatt. szerintem nem tudnál benne elmenni.
Grafitos
04-29-2013, 09:11 AM
nincs két méter vagy ha igen akkor csaloka. nálunk tavaly épitették és a gyerek minden nap megnézte a munkagépek miatt. szerintem nem tudnál benne elmenni.
Azért tuti rávennéd magam akár a négykézláb araszolásra is, ha megfelelõ motivációt éreznél a popsidban..:haha:
Máskülönben az észrevétlen helyváltoztatás kilõve és marad az urban ninja módszer..
astonferi
04-29-2013, 02:31 PM
Azért tuti rávennéd magam akár a négykézláb araszolásra is, ha megfelelõ motivációt éreznél a popsidban..:haha:
Máskülönben az észrevétlen helyváltoztatás kilõve és marad az urban ninja módszer..
igen csak nem tudom hogy tudsz oda lejutni mert a nyílások elég szûknek tûntek lefelé. biztos van helyenként megfelelõ méretû csak kérdés meddig ér benne a trutyi pl. négykézláb kilóg e fejed a szarból. :D
inkább maradok a sötét és helyismeret kihasználásánál.
Grafitos
04-30-2013, 07:53 AM
igen csak nem tudom hogy tudsz oda lejutni mert a nyílások elég szûknek tûntek lefelé. biztos van helyenként megfelelõ méretû csak kérdés meddig ér benne a trutyi pl. négykézláb kilóg e fejed a szarból. :D
inkább maradok a sötét és helyismeret kihasználásánál.
:) Igen..vagy a felfegyverzett csapat által nyújtott biztonságnál...
Arra ki gondolt már, hogy SHTF esetén õ a fosztogatók oldalán állna? Mármint csinálni 1 saját bandát és portyázni..Prepperként és civilizált törvénytisztelõ emberként kimondani, hogy elvenném mások javait a családom ellátása érdekében talán most békeidõben túl erõs. Azonban vészhelyzet esetén kétségtelen, hogy az jár a legjobban, akinek készletei vannak és azokat folyamatosan további egységekkel tudja növelni..ez pedig a legalitás mezein mozgó cserebere mellett akár eltulajdonítással is kivitelezhetõ..
:D
Mit gondoltok?
Én elvi okokból nem állnék arra az oldalra. :)
Grafitos
04-30-2013, 08:13 AM
Én elvi okokból nem állnék arra az oldalra. :)
elfogadom..most én is ezt mondom
azért amit el tudnék képzelni az egy robinhood stílusban összerakott támadóegység....aminek a létszámát az általam ellátott éhezõk csoportjával folyamatosan növelni lehetne.
Robin Hood az más. :haha: Õ nem csak úgy fosztogatott a történetben, hanem az alávaló emberektõl elvette a dolgaikat. Ez nem egyenlõ azzal, hogy egy csapat nekiindul és elveszi magányos, vagy gyenge csapatban lévõ emberek élelmét, vizét. Mert ha csak az utóbbiról van szó, akkor nõk, gyerekek, idõsek, betegek, gyengék, ártatlanok ételét és létszükséglethez kellõ dolgait veszik el, ami elfogadhatatlan lenne. Legalábbis az én etikai kódexem szerint biztosan. :)
asszony
04-30-2013, 08:37 AM
Arra ki gondolt már, hogy SHTF esetén õ a fosztogatók oldalán állna? Mármint csinálni 1 saját bandát és portyázni..Prepperként és civilizált törvénytisztelõ emberként kimondani, hogy elvenném mások javait a családom ellátása érdekében talán most békeidõben túl erõs. Azonban vészhelyzet esetén kétségtelen, hogy az jár a legjobban, akinek készletei vannak és azokat folyamatosan további egységekkel tudja növelni..ez pedig a legalitás mezein mozgó cserebere mellett akár eltulajdonítással is kivitelezhetõ..
:D
Mit gondoltok?
Azt gondolom, hogy mifelénk ne gyere! Ha jó szándékkal megesik a szívem gyerekeken, és éhezõkön, befogadom õket és alkotunk egy civil közösséget, akkor ne jöjjön oda szervezett "jószándékú" felfegyverzett csoport a javakért. Éppen elég lesz a rablók ellen védekezni . Ha van vizünk és kérsz adunk, de nem veheted el erõszakkal.
Grafitos
04-30-2013, 11:57 AM
Robin Hood az más. :haha: Õ nem csak úgy fosztogatott a történetben, hanem az alávaló emberektõl elvette a dolgaikat. Ez nem egyenlõ azzal, hogy egy csapat nekiindul és elveszi magányos, vagy gyenge csapatban lévõ emberek élelmét, vizét. Mert ha csak az utóbbiról van szó, akkor nõk, gyerekek, idõsek, betegek, gyengék, ártatlanok ételét és létszükséglethez kellõ dolgait veszik el, ami elfogadhatatlan lenne. Legalábbis az én etikai kódexem szerint biztosan. :)
Egy ilyen világban biztos lennének alávaló emberek akiktõl el lehetne venni valamit és a javakból teremteni valami értéket, egy erõs közösséget..a passzív befeléforduló életmód és a bezárkózás ilyenkor csak hátrány és csak arra ösztönöz mindenkit, hogy megtámadjon..
Továbbá asszonynak írom, hogy a pusztán civil közösség fenntartása nehézkes lenne, ha mindenki átmegy militánsba
astonferi
05-01-2013, 01:18 PM
nos és személy szerint a támadokat illetve a rossz szándékúakat csinálnám ki és azoktól venném el ami kell. üldözõbõl lesz üldözött :)
retratserif
05-01-2013, 07:10 PM
"De van, de van de van!!" :D De viccet félretéve itt egy leírás: http://www.eloduna.hu/hu/kiegeszito/hirek/hir/9_kmrel_bovul_es_biztonsagosabb_lesz_budapest_csat ornahalozata_uj_tehermentesito_gyujtocsatornak_epu lnek_a_fovarosban
És a lényeg a szövegbõl: "Az érintett hat budapesti kerületben mintegy 9 km hosszúságban épül új csatornaszakasz. A kivitelezés nagyságrendjére jellemzõ, hogy a megépülõ, a lakossági szennyvízcsatornáknál jóval nagyobb, akár 2 méter átmérõjû gyûjtõcsatornák egyes szelvényeiben akár egy felnõtt is kényelmesen végig tudna sétálni."
Emellett ottvannak még az esõvízgyûjtõk amik akár 3 méter átmérõvel is rendelkezhetnek. Azok a Duna felé tartanak.
astonferi
05-02-2013, 01:07 PM
"De van, de van de van!!" :D De viccet félretéve itt egy leírás: http://www.eloduna.hu/hu/kiegeszito/hirek/hir/9_kmrel_bovul_es_biztonsagosabb_lesz_budapest_csat ornahalozata_uj_tehermentesito_gyujtocsatornak_epu lnek_a_fovarosban
És a lényeg a szövegbõl: "Az érintett hat budapesti kerületben mintegy 9 km hosszúságban épül új csatornaszakasz. A kivitelezés nagyságrendjére jellemzõ, hogy a megépülõ, a lakossági szennyvízcsatornáknál jóval nagyobb, akár 2 méter átmérõjû gyûjtõcsatornák egyes szelvényeiben akár egy felnõtt is kényelmesen végig tudna sétálni."
Emellett ottvannak még az esõvízgyûjtõk amik akár 3 méter átmérõvel is rendelkezhetnek. Azok a Duna felé tartanak.
biztos így van csak a gyerek szaladgált a még le nem rakott csövekben és csalóka volt a magassága ezek szerint.
Grafitos
05-15-2013, 07:26 AM
Ha belegondolok a városi túlélés legfontosabb "eszköze" egy közös érdekek alapján verbuválódott, lehetõleg összeszokott, legalább 5 fõs felfegyverzett csoport. Ha ki kell menni valamiért tudnak figyelni elõre, hátra és felfelé a háztetõkre-.
Ha a csoport mindenhová együtt mozog és hatékony, szinte mindent megszerezhetnek a közös búvóhelyen rejtõzõ családjaiknak.
Az az út még nagy készletekkel felszerelve sem járható, hogy otthon bezárkózol a családdal mondjuk 1 évre, amíg a kajátok tart..mindenképp ki kell moccanni elõbb-utóbb. Akkor pedig már a fegyveres csoport a legbiztonságosabb...
fater.lajos
07-24-2013, 09:17 AM
"Ha belegondolok a városi túlélés legfontosabb "eszköze" egy közös érdekek alapján verbuválódott, lehetõleg összeszokott, legalább 5 fõs felfegyverzett csoport. Ha ki kell menni valamiért tudnak figyelni elõre, hátra és felfelé a háztetõkre-."
Ezt úgy hívják, hogy csapatfelderítõ járõr szakasz.
Unicornis
07-26-2013, 04:08 PM
Szerintem van még egy hasznos eszköz amirõl még nem volt szó.:
A hordozható kisméretû lángvágó! http://aprod.hu/hirdetes/hegeszto-aparat-hordozhato-ID105Pw.html
Ezek, egy kisebb hátizsák méretû cuccok, a palackok úgy tudom nem után tölthetõek és kb 2kg. oxigén és acetilén van bennük. Utat nyitnak mindenhová ahová a csapszegvágó nem! :thumbup
Unicornis
07-26-2013, 04:14 PM
461Valamiért a link nem mûködik... De itt a kép
Grafitos
07-29-2013, 10:44 AM
461Valamiért a link nem mûködik... De itt a kép
Hát ez nagyon ott van...ilyet még nem láttam, köszönöm a feltöltést:)
mrPickles
08-14-2013, 03:29 PM
Arra ki gondolt már, hogy SHTF esetén õ a fosztogatók oldalán állna? Mármint csinálni 1 saját bandát és portyázni ...
Minden gond nélkül, ha az a kérdés hogy az én családom él túl még egy napot vagy valaki más akkor ez nem kérés.
A másikféle fosztogatás pedig a boltokban található maradékok felcsipegetése.
Ezek természetesen akkor ha igen igen annyi imádott civilizációnknak, nem ha két napig áram szünet van. Vagy árvíz szóval kisebb trutyi ami után az élet helyre áll.
bögre
08-14-2013, 09:13 PM
Arra ki gondolt már, hogy SHTF esetén õ a fosztogatók oldalán állna? Mármint csinálni 1 saját bandát és portyázni ...
Én mindenképp el fogom venni azt ami kell. Én nem leszek áldozat akitöl elveszeszik a vizet élelmet és egyebet inkább én leszek az aki elveszi!
raktaros
08-14-2013, 09:38 PM
Én teljesen abban a hiszemben voltam, hogy azért vagyunk itt hogy minél jobban felkészüljünk.
A fosztogatást, barbárkodást hagyjuk meg azoknak akik nem készültek fel...
Egyetértek. Ha elég jól prepperkedsz akkor van tartalékod. Ha tanulsz is mellé néhány dolgot, akkor lesz vized és élelmed is. Csak meg tudd védeni. :beer:
Batka
08-15-2013, 02:21 AM
Pl.: sokan bele sem gondolnak, hogy népszerû turistacélpontnak számító arab országokban a lefejezés, megkövezés törvényes, nap mint nap végrehajtandó büntetési forma.
Például ne integess oda barátságosan - bal kézzel... :)
Elszakadtunk egymástól, de az elõzetes tájékozódásnak köszönhetõen tudtam, hogy a fõutak, utcák hogyan helyezkednek, nagyjából hová futnak, így hamar kikeveredtem a konfliktzónából. Társaim is rendelkeztek a kellõ ismeretekkel (együtt készültünk), aztán a baj esetére megbeszélt találkozóhelyre (Hole¹ovice pályaudvar) gond nélkül eljutott mindenki.
Alap, hogy bárhol vagyok, az elsõ egy térkép szerzése. Térképpel még nem tévedtem el soha, már többször kipróbáltam, vadidegen városokban. Persze nem a helyzet közepén kezdi el az ember nézegetni a térképét...
Egyetlen egyszer volt, hogy nem az elveim szerint mentünk (meg se kaptam a szükséges információkat, hiába kértem), rá is basztunk rendesen! (sok improvizációval a helyszínen, azért végül csak elboldogultunk... :))
És ha van papír térkép, mindig nyerõ! A GPS-be fícsörként be van építve a szívás...
Nálam már hobbivá vált a térképek gyûjtése... :) :thumbup
Yrkon
08-15-2013, 06:54 AM
Én is térképgyûjtó vagyok:) Meg tartom magam Napoleon szavaihoz: "Ha ismeretlen városban jársz, ne unatkozz, hanem ismerd meg a várost alaposan - hátha egyszer el kell foglalnod."
Ami meg a GPS-t illeti: semmi nem garantálja, hogy SHTF esetén az egész rendszer nem szûnik meg akár azonnal. A papírt ilyen veszély nem fenyegeti.
A. L. Ias
08-15-2013, 03:05 PM
Én nem írnám le a GPS-t teljesen. Ha helyzetmeghatározás nincs is, de elektronikus térképként még használható. A telefonomon van ingyenes GPS alkalmazás Budapest, Magyarország, Bécs térképpel. Útvonalat nem tervez, de utcanévre és POI-ra lehet vele keresni. Így nem kell térképet hordanom magammal a mindennapokban. Természetesen vannak papír alapú térképeim is, de amíg nem muszáj, nem cipelem.
Batka
08-15-2013, 06:31 PM
Svédországban voltunk, a GPS számtalan esetben dobta el a kapcsolatot a legrosszabb pillanatokban: például városon átvezetõ autópálya bonyolult keresztezõdésében, ahol nagyon kellett volna a pontos kihajtó (ráadásul ugye minden svédül kiírva...).
Bizonyos esetekben persze használható volt, de egy jó térképpel bármikor sokkal jobban jártunk volna.
Illetve volt olyan, hogy direkt tévútra vitt, ez nem egyszer elõfordult, de a második esetnél már nem dõltem be, simán felülbíráltam. Késõbb pedig már térképpel, táblák után is elboldogultam, csak meg kellett szokni a véd neveket... :)
raktaros
08-15-2013, 09:19 PM
Én itthon túrára az OMP (http://openmaps.eu/rastermap) és a turistautak.hu (http://turistautak.hu/maps.php?id=magyarorszag&image=raster) térképét szoktam használni navigáción, szerintem részletesebb és frissebb mint a papír.
Az igaz ha nagy gond lesz akkor korlátozhatják, ill. ronthatják a helymeghatározás pontosságát, de attól a térkép és az iránytû mûködõképes marad.
De ettõl függetlenül én is akarok majd valami jó térképet.
Chupakabra
08-21-2013, 09:45 PM
Hát, nekem van, de nagyon hamar kifogy. aztán lángvágásra nem annyira jó, ahhoz sok oxigén kell. Vékony lemezeknél még el tudom képzelni hogy a vágás mûködik, ha felizzítjuk az anyagot és utána csak oxigénnel kifúvatjuk az olvadékot.(ezt a mini forrasztó/hegesztõszethez)
Üdv .
Rácson és biztonsági fólián kívül milyen megoldások vannak az ablakok védelmére ?
Álámíííííínium redõnye van valakinek ? Mennyire erõs ?
Traveller
08-22-2013, 03:22 PM
Én ennél többet hasznos védelmet nem ismerek.
Nálam ablakok P4 üvegezéssel, biztonsági vasalattal vannak a nyithatók, a többi meg fix, kontrollált légcserém van, hõvisszanyerõ egységgel. Az ablakon belül van a rács, amire fel lehet rögzíteni fémlemezt, ha kellene.
Igazából nem ér semmit egyik sem, egy csákánnyal be lehet verni az üveget elõbb utóbb és felgyújtani az egész kócerájt, ha zûr van.
Aluminium redõnyt is pikpakk fel lehet törni egy erõs pajszerrel vagy flexxel kivágni.
Minden csak idõ és észlelhetõség kérdése, ha nyílás van a falon, azon elõbb utóbb bemegy valaki, ha elég nagy.
"kontrollált légcserém van, hõvisszanyerõ egységgel."
Írnál errõl némi infót , építkezésen gondolkodom , és beterveznék ilyesmiket .
Traveller
08-26-2013, 10:05 AM
Passzívházak fontos eleme, kevés elektromos energiával biztosítja a folyamatos friss levegõ ellátást, a legkisebb hõveszteséggel.
Hõvisszanyerõs szellõzés (http://szellozes.info/) alatt keresd a rendszereket, sokan gyártják már, de olcsó kínai szarokat még nem érdemes vásárolni belõlük.
Amatorpe
09-04-2013, 08:19 AM
Üdv! Ezt egy másik oldalon csináltam, hátha van még, akinek új. Nem hibamentes, de szívesen veszek minden építõ jellegû kritikát:
Szóval tegyük fel hogy nincs lehetõségünk elhagyni a városi (saját példából kiindulva panel) lakást. (Az most mindegy, mi miatt.) Milyen biztonsági óvintézkedéseket tehetünk saját és családtagjaink, valamint vagyontárgyaink védelmében?
- MINÕSÉGI FÉMAJTÓ (sokpontos biztonsági): sajnos vannak silány utánzatok, a neten keringenek videók, hogy kapja szét egy 8 éves kislány egyetlen szerszámmal az egészet kb 10 perc alatt… Szóval érdemes kerülni a legolcsóbbakat (60-70e) és inkább MABISZ által sokra értékeltet választani (kb. 120-150e). Ilyenkor elég idõt nyerhetünk odabent felkészülni, mielõtt ránk nyitná valaki az ajtót. Én annak a híve vagyok, hogy hiába hisznek mögé vagyont, értékeket, mindenképpen hanggal és komoly erõfeszítéssel jár átjutni rajta, tehát inkább legyen, mint ne.
Elõnyök/hátrányok:
+ nehéz átjutni rajta
+ az illetéktelen bejutás zajjal jár és idõigényes, esélyt kapunk fogadni a látogatókat
+ békeidõben is biztosít egyfajta pluszt, kb mint a kerékpároknál: ha van mellette gyengébb záras, valószínûleg inkább azt viszik.
- mivel nehéz átjutni rajta, a tûzoltók is nehezen hoznak ki, ha ránk ég a lakás
- nem tudom, hogy lehet pótolni a speciális kulcsokat, fõleg ha nem lesz áram (elõre beszerezni többet?)
- FÓLIA ABLAKON : autóknál, iskolai tornatermeknél szoktak használni egy mûanyag fóliát, ami bizonyos erõhatásig nem engedi széttörni az üveget, csak szilánkosodik, de egyben marad. És nem csak az üvegdaraboktól véd, hanem nehezebb is átütni. Léteznek belõlük hõ és fényvisszaverõ típusok is, emisszivitás címszó alatt lehet keresni.
Elõnyök/hátrányok:
+ nehezebb betörni
+ véd a szilánkoktól
+ nehezen észrevehetõ
- az árán kívül nem tudok
- REDÕNY AZ ABLAKON: már most is elég sok helyen látni, mert véd a melegtõl, jégesõtõl, gyakorlatilag az anyatermészet különbözõ hatásaitól. Áram nélkül, mechanikusan mozgatható, lehet résnyire nyitva hagyni, vagy teljes leengedni illetve felhúzni. Létezik rengeteg típus: mûanyag, alumínium, belsõ tokos, vakolható.
Elõnyök/hátrányok:
+ védi az üveget, vagy ha kitörik, bizonyos értelemben helyettesítheti is azt (csak nem fúj be úgy a szél vagy ver be az esõ…)
+ ha jó minõségû/anyagú, nem engedi ki a fényt (ha nincs áram, világíthatunk)
+ plusz védelmi szint, hallható ha felhúzzák
- a hagyományos kívülrõl bontható (esetleg eszkábálható rá lakatnak pánt)
- egy egész lakást körbefedni nem olcsó mulatság
- PÁNTOK AZ ÖSSZES NYÍLÁSZÁRÓN: puha falba nem látom túl sok értelmét (vályog, szilikát) de betonba, téglába jó szolgálatot tehet. Lényege, hogy lehetõség szerint az összes, de legalább a kritikus bejutási pontoknál (pl emeletes háznál a földszintre) az ajtók és ablakok belsõ oldalaira „L” vagy „U” alakú pántokat rögzítünk, amik elõre ki vannak fúrva, hogy szükség esetén az addig titokban, rejtve tartott rácsokat, lemezeket viszonylag gyorsan tudjuk rögzíteni hozzájuk. Persze azokat elõre legyártva otthon kell tartani, nem a három utcával odébb lévõ garázsban.
Kb úgy képzeld el, hogy van az ablakod, annak bent egy befogadó „kerete”. Alul-fölül, jobbról-balról 2-2 vagy 3-3 vasdarabot, hasonlót a mezei polctartóhoz belefúrsz a falba. Ha beüt a baj, és veszélyeztetve érzed magad, csak hozod a farost/fémlemez vagy rács elõre méretre odagyártott elemeket, és vagy lakattal, vagy csavarokkal+anyákkal rögzíted õket.
Elõnyök/hátrányok:
+ elõre gyártott, méretre szabott, viszonylag gyorsan, csendben felszerelhetõ
+ plusz védelmi szint, csak zajjal lehet átjutni rajta, ráadásul idõt nyerünk vele
+ ez a kedvencem: mivel az ajtó mögött nem látszik, érheti kellemetlen meglepetés a peches betörõt, ha be akarja rúgni az ajtót. Ráadásul ha le is bontja az ajtót, még mindig csak félúton jár…
- súlya van, 80 éves mamika nem valószínû, hogy mozgatni fogja
- minden nap fel-leszerelni idõigényes és fárasztó lehet (ha pl nem világvége van, csak lázongások, és csak éjszakára kell)
- rács esetén át lehet látni, nyúlni, lõni, dobni
- az elõkészület, gyártás viszonylag idõ és pénzigényes
-BIZTONSÁGI LÁNC: régen sajnos csak dísz értéke volt, de ma már kapni igen komoly darabokat. Lényeg, hogy minél kisebb rést adjon, masszív legyen, kívülrõl ne lehessen hozzáférni. Akár házilag is elkészíthetik vállalkozó szellemû barkácsolók, csak fúrni kell, meg pár szem lánc.
Elõnyök/hátrányok:
+ olcsó
+ kis helyet foglal, nem feltûnõ
- ha már nyitva az ajtó, és nem tudjuk becsukni, csak idõ kérdése, mikor jönnek be
-KUKUCSKÁLÓBA SZERELHETÕ HALSZEMOPTIKA: (Létezik olyan videórendszer is, amit a helyére építenek be, és a tv-n nézhetjük a képét, de ehhez ugye áram kell, szóval csak megemlítettem, hogy van olyan is.) Kb 170°-os látószöget adókról tudok, elég nehéz rejtve maradni elõtte, csak kiugrók mögé bújva van esélye a behatolóknak.
Elõnyök/hátrányok:
+ viszonylag olcsó
+ ajtónyitás nélkül láthatjuk szinte az egész folyosót
- lefújható/ragasztható, ezáltal hatástalanítható (persze ha ilyen történik, érdemes azonnal felkészülni valami rosszra)
- igen, ha amcsiban lennénk, félhetnénk, hogy lelõnek rajta keresztül. De erre általános másodikban készítenek 2 tükörbõl meg pár fadarabból periszkópot.
-KÖTÉL: min 2X olyan hosszú, mint amilyen magasan lakunk. Nem árt, ha tisztában vagyunk pár csomózási technikával, pici hegymászási ismerettel, és leküzdjük a tériszonyunkat.
Elõnyök/hátrányok:
+ nem sok helyet foglal, kicsi, könnyû (5. emelet kb 14 méter, 10. emelet kb 28 méter)
+ ha nem használhatjuk a lépcsõházat, legalább esélyünk van lejutni (békeidõben is jól jöhet egy tûz esetén, persze csak ha nem a mi oldalunkon csapnak fel a lángok)
- meg kell tudnunk tartani saját súlyunkat lefelé (plusz felszerelés, gyerek, miegymás)(Itt jön jól, ha a magasság kétszerese van, mert nem kell fixen kikötni, hanem miután mindenki lejutott, le tudjuk húzni és magunkkal vihetjük.)
- tanulni kell a használatát (viszont ha már tudjuk, bárhol, bármikor jól jöhet)
-CSAPDÁK: millió féle fajta van, én annyit szeretnék leszögezni, hogy csak akkor érdemes a telepítésükbe belevágni, ha
- mindenki, álmából felverve is tudja a pontos helyüket, hatásukat, és hatástalanításukat
- kisgyerek, idõs (fõleg szenilis) ember, alkoholista esetén csak korlátozottan és nagyon körültekintõen
-FEGYVEREK: amit a törvény és a pénztárcánk enged, mindent és mindenbõl pótlást, meg szerszámokat javításhoz, karbantartáshoz, tisztításhoz. Amire talán nem gondolna elsõre az ember, mert zárt tér: szálfegyver, pl. lándzsa. A rácsokon, vagy biztonsági láncra nyitott ajtón keresztül kinyúlva jó szolgálatot tehet.
És ami talán a legfontosabb: fizikailag és mentálisan is felkészülni elõre, ne akkor kapkodjunk, amikor már késõ…
Jó kis összefoglaló.
A mi ajtónkon volt egy ilyen: http://www.zaruzlet.hu/images/egyszarnyu_hevederzar.jpg
Ha van ilyenbõl 2 vagy 3, akkor ha az ajtó és a keret is erõs, biztosan nem tudnak bemenni rajta.
raktaros
09-04-2013, 05:18 PM
Nekem a szõlõhegyen rendesen megrugdosták az ajtót, szerencsére régi fajta és elég erõs volt.
A tok körül kihullott a vakolat, de az is kitartott.
Most átalakítás lesz, az ajtó is máshova kerül, épp olcsóbb (bontott) erõs ajtót keresek.
Hevederzárat mindenképpen tervezek rá, de nem a tokhoz, hanem a falhoz rögzítve.
(Ablakokhoz is belsõ, felrögzíthetõ rácsot akarok, amit felteszek ha nem vagyok ott.)
Amatorpe
09-05-2013, 07:54 AM
Hevederzárat szerintem a falba érdemes rögzíteni, nem az ajtóra, mert masszívabb lesz. (Vagy nagyon sokat kell vésni a falba...)
És az a baj a több zár, de gyenge ajtóval, hogy pl egy faajtót egy baltával leszednek róla, még ha 10 percig is tart, de aztán bemennek a köztük lévõ réseken. Fémajtón nehezebb, hangosabb, idõigényesebb átjutni, több munkáéval kisebb rés nyitható rajta. Feltéve hogy nincs náluk egy hordozható lángvágó, de abból is kifogy elõbb-utóbb a hajtóanyag. A mi lépcsõházunkban 15 lakásból 4 vagy 5 már fémajtó, pár lépcsõház után ugyanilyen aránnyal elég gyorsan elfogyhat.
raktaros
09-05-2013, 01:51 PM
Hevederzárat szerintem a falba érdemes rögzíteni, nem az ajtóra, mert masszívabb lesz. (Vagy nagyon sokat kell vésni a falba...)
És az a baj a több zár, de gyenge ajtóval, hogy pl egy faajtót egy baltával leszednek róla, még ha 10 percig is tart, de aztán bemennek a köztük lévõ réseken. Fémajtón nehezebb, hangosabb, idõigényesebb átjutni, több munkáéval kisebb rés nyitható rajta. Feltéve hogy nincs náluk egy hordozható lángvágó, de abból is kifogy elõbb-utóbb a hajtóanyag. A mi lépcsõházunkban 15 lakásból 4 vagy 5 már fémajtó, pár lépcsõház után ugyanilyen aránnyal elég gyorsan elfogyhat.
Én is valami fém ajtóra gondoltam, vagy fa ajtót belül megerõsíteni valami vasalattal.
Igaz eszközökrõl szól itt a téma, de egy kis pihi gyanánt, ha pont nincs náluk konzervnyitó :D
http://kptlnsg.info/2LMTZLsEh2eVsAqj4fDlX4
kovu78
01-07-2014, 10:07 AM
szerintem, sok fertötlenítõ szer is kell..persze ez csak szerintem :)
Grafitos
01-07-2014, 01:04 PM
Midig van otthon 2-3 palack hipó raktáron..én így oldom meg.
Nem tudom ismeritek-e az ultra savo nevû tisztítószert? Nekem nagyon bevállt, mert a penészfoltot 1 perc alatt eltûnteti. 1 hete kifogyott, töltöttem bele hipót..láss csodát, annak is ugyan olyan hatása a penészgombára..picit erõsebb a szaga, de tizedannyi áron kapod.
Háznál sokféle jól jöhet. Gondolom a tárgyfelületekre használhatóról beszélsz.
Én hordok is EDC-ben kézfertõtlenítõt, bár nem olyan rég (csak pár éve kb.).
kovu78
01-07-2014, 01:06 PM
Wannabe: igen + én is szeretnék venni kézfertötlenítõt is. hippo, floraszept domesztos. fertötlenitõ kendõk.
kovu78
01-07-2014, 01:08 PM
Grafitos: igen a hippo jó is és olcsó is :thumbup
Grafitos
01-07-2014, 02:00 PM
Hát kézre nem a legjobb...kivéve ha idõsödõ konyhásnéni vagy..
Még nem fújtam diszperzitre, de így majd nem is fogom:) a fürdõben minden esetre megállja a helyét
Padlóra, csempére, hasonlókra tökéletes. No de kézre?
Igen, volt.
Ha elolvasod az apróbetût, látod, annak is klór a hatóanyaga. Viszont a kifejezetten penész elleniek - azaz adalékoltak - nem hagynak nyomot a diszperziten.
Sziasztok,
Veletlenul megtalaltam egy majdnem egy eve a 9mm.hu (http://9mm.hu)-ra irt hozzaszolasomat, szerintem ide illik, ezert bemasolom:
Elgondolkodtam, hogy mi kellene ahoz, hogy egy hetig viszonylag jol ellegyen egy lakasban egy haromtagu csalad. Probalom altalanosan megfogalmazni, nem specifikusan sajat celra:
Mire van valodi szukseg?
-Hideg elleni vedelem
-ivoviz
-fertozesek megelozese
-biztonsag
-elelem
-egyeb
Hideg elleni vedelem
Az elkepzelt szituacioban ez egyszeru, hiszen abbol indulunk ki, hogy lakasban vagyunk, "csak" a kozmuvek hianyoznak, az ev nagy reszeben semmi problema, a leghidegebb idoszakban igenyel csak konkret lepeseket: az egesz csalad osszekoltozik egy szobaba, reteges oltozkodes, meleg agynemu. Aktiv futeskent eleg a szobaban kesziteni az etelt. Termeszetesen belterben fustulo nyilt lang szigoruan csak felugyelet alatt, hogy meg idoben kideruljon az oxigenszegeny kornyezet, es a lang joval fejmagassag allatt legyen.
Ivoviz
Kritikus tenyezo (ertsd: halalt okoz a hianya, boven egy heten belul), de egyszeru ra felkeszulni: legyen otthon asvanyviz. Kb telen minimum 1.5 l, jo esetben 3 l, nyaron minimum 3 l, jo esetben 6 l ivoviz kell naponta egy embernek. Tehat 4-14 db 6x1.5 literes ivoviz kell legyen otthon (volt, aki ezt tulzott mennyisegnek erezte).
Fertozesek megelozese
A kulturank kezmosasfuggo, ezert mindenkepp szukseg van legalabb egy fertotlenito tartalmu kezmoso lavorra (pl neomagnol 1 tabletta/liter), esetleg szukseg lehet az evoeszkozoket fertotleniteni egy poharban (1-2 ora aztatas, neomagnol 1 tabletta/deci). Termeszetesen mukodo csatornarendszer nelkul minimum egy jol zarodo szemeteszsakot lehet wc-kent hasznalni, idealis esetben klormesszel fertotlenitve a tartalmat.
Biztonsag
Az elso harom napban varhatoan (termeszetesen pl. ehseglazadasra ez nem vonatkozik) nem valtozik nagysagrendileg a kozbiztonsag (ersd: kevesebb mint 10-szeres a rablogyilkossag eselye), a negyedik naptol kezdve varhato egy gyors, az eredetihez kepest 1-3 nagysagrendu kozbiztonsagi valtozas (minimum 10-szeres, max 1000-szeres esely a rablogyilkossagra), de ilyenkor jellemzoen szervezetlen, amator, de gatlastalan tamadassal celszeru szamolni.
Ennek megfeleloen az elso harom napban nem kell szokatlan esetekre felkeszulni, az mar jo eredmenyt ad, ha van egy 4 lepcsos "vedelmi rendszer": az elso lepcso gumilovedekes fegyver, ezzel a tamadasok zome elharithato. E moge kell masodik lepcsokent valodi erot felmutato opcio, pl. egy gazspray+balta kombinacio, szinten a csaladfonel (a gazspray celja itt nem a szokasos menekulesre idonyeres, hanem a tamadok harcertekenek lecsokkentese a hatasos ellentamadashoz). A 3. lepcso ekkor meg inkabb csak elmeleti jelentosegu, pl. gazspray+konyhakes (a csalad "kozepes" harcerteku tagjanal). A negyedik lepcso foleg elmeleti, praktikusan ez is egy kes, a csalad leggyengebb tagjanal.
A negyedik-hetedik napon a fenti mar epp csak elfogadhato szint, a 3-4. lepcsot sokkal komolyabban kell venni (pl. ide tartozik annak megtervezese is, hogy ha a 4. lepcso veri vissza a tamadast, akkor hogyan kell atszervezni mindent, hiszen kerdeses, hogy egyeduli tulelokent a kovetkezo tamadast, vagy egyszeruen a kovetkezo napokat hogy veszeli at).
Ekkor jo eredmenyt csak attol az 1. lepcsotol remelhetunk, ami kepes arra, hogy az elso ket tamadot biztonsagosan megallitsa es a tobbi tamadot elrettentse. Es persze ekkor is kell lennie tovabbi lepcsoknek.
Elelem
Nem veletlenul lett az utolso sorban emlitve, hiszen 1 het ehezes tulelheto. De felettebb kellemetlen egy hetig ehezni, es a teljesitmenyt drasztikusan rontja, ezert mindenkeppen el kell kerulni, foleg ugy, hogy ezert felettebb keveset kell tenni. A legalapvetobb dolog, hogy energiat nyerjunk az etkezessel, 1600-4000 kcal kozotti mennyisegre van szukseg naponta (az also hatar uldogelo 60 kg-os nonek, a felso kemenyen dolgozo mazsas ferfinak). Szamoljunk 2500-zal (tekintettel arra, hogy alapvetoen otthon ulesrol van szo). Nezzuk meg, hogy mibol mennyi (dekagram) ad ki ennyi kaloriat:
Bab: 73
Rizs: 70
Liszt: 66
Alma: 806
Szalami: 49
Kenyer: 100
Szarazteszta: 64
Krumpli: 265
Olaj: 26
Zsir: 26
Vaj:33
Mez: 83
Cukor: 64
Kicsit leegyszerusitve lehet azt mondani, hogy ha van otthon 5 kilo rizs, 5 kilo szarazteszta, 2 kilo olaj vagy zsir, akkor az eleg tapanyag 3 embernek egy hetre.
Persze csak akkor, ha meg lehet fozni, ehez kell egy kis kemping fozo hozza valo palackokkal. Telen celszeru napi tobb melegetkezest tervezni (ideertve akar a reggeli forro teat is), jo idoben napi egyet.
Jelentosen emeli a konfortot, ha valtozatos, izletes etelt tudunk csinalni, pl. ha van otthon tobbfele konzerv.
Egyeb
Persze van sok aprosag, amivel jelentosen lehet novelni a kenyelmet:
Peldaul kisradio potelemekkel, hogy ne legyunk elzarva a hirektol.
Penz, jobb esetben penz, aminek van erteke (eur/usd/chf, ekszer).
Zseblampa (de ne hasznaljuk provokativan!), potelemmel esetleg napelemes elemtoltovel.
Tartalek aprosagok, pl. WC papir.
Bel
Ezt a kis szösszenetet ide is berakhatnád, akár egy új topikba is, passzolna az alcsoport témájához.
http://magyarprepperforum.org/forumdisplay.php?53-Csal%E1di-%E9s-kisk%F6z%F6ss%E9gi-felk%E9sz%FCl%E9s
A hétvégén szeretnék én is pár dolgot írni ezekrõl..
fater.lajos
01-09-2014, 11:34 AM
A WC papírról jutott az eszembe.
Az afgános haverom mesélte, hogy ott õk rendszeresen disznózsírral kenték be a végbelüket. Két okból. Az egyik, hogy így általában nem kellett WC papír, mivel minden gond nélkül kicsúszott. A másik meg az hogy a muzulmánoknak a disznózsír olyan volt, mint a pokol tüze. Ha elfogták valamelyiküket, akkor nem erõszakolták meg õket. Legfeljebb máshogy nyírták ki...
Grafitos
01-09-2014, 11:44 AM
Ókori vazelin:haha:
A WC papírról jutott az eszembe.
Az afgános haverom mesélte, hogy ott õk rendszeresen disznózsírral kenték be a végbelüket. Két okból. Az egyik, hogy így általában nem kellett WC papír, mivel minden gond nélkül kicsúszott. A másik meg az hogy a muzulmánoknak a disznózsír olyan volt, mint a pokol tüze. Ha elfogták valamelyiküket, akkor nem erõszakolták meg õket. Legfeljebb máshogy nyírták ki...
Ókori vazelin:haha:
itt én a távoltartás eszközének értettem. a vazelin nem a közeledés seg(g)édeszköze volt? :D
õk rendszeresen disznózsírral kenték be a végbelüket. .
nem kellemetlen érzés? (esetleg cuppog, ilyesmi-----bocs)
Grafitos
01-09-2014, 02:13 PM
Gondolod kipróbálta????:confused:
Ha mégis bocs..
nem kellemetlen érzés? (esetleg cuppog, ilyesmi-----bocs)
Grafitos
01-16-2014, 12:27 PM
ez a link akár a hasznos linkek gyûjteményébe is mehetne, de körbenéz a városi túlélés színterén is, ezért ide passzol..
-városi menedék
-fekália kezelése
-hobókályha készítés
-vészhelyzeti víztisztítás
(angol, de sok szemléltetõ kép van)
http://www.practicalsurvivor.com/category/1/8
ez a link akár a hasznos linkek gyûjteményébe is mehetne, de körbenéz a városi túlélés színterén is, ezért ide passzol..
-városi menedék
-fekália kezelése
-hobókályha készítés
-vészhelyzeti víztisztítás
(angol, de sok szemléltetõ kép van)
http://www.practicalsurvivor.com/category/1/8 ...tuti módszer,már csak bélyeg kell és feladom magam egy meleg déli országba....
1354
Grafitos
01-17-2014, 08:15 AM
Vagy egy szál gyufa és lesz ott meleg 1-2re:D
Lehet, ezt a módszert a Bp hajlékonytársadalmával is ismertetni kellene...már látom is a Blaha aluljáróban sorakozó takaros kis háromszögeket :haha:
Amatorpe
01-26-2014, 03:20 PM
Ötlet:
Mi van ha fogok egy kb colos csövet, és mindkét végére vágok 2-3cm menetet? Kívül az egyiket, belül a másikat. (Esteleg ha nem gyengíti nagyon az anyagot, is-is..) Mellé meg berakok különbözõ "fejeket", hasonlóan a bit-készletekhez: lenne balta, feszítõ, kés, fûrész, ásó, stb... Lenne egy univerzális nyél meg cserélhetõ fejkészlet, mindig csak azt raknám fel, ami éppen kell. A fémcsõ igaz nehezebb a fánál, de ha rozsdamentes, sokat kibírhat, akkora lenne a hossza, hogy beférjen a hátizsákba, így nem is feltûnõ... Esetleg két nyél, egy toldóelemmel, így messzebb is érhetek vele, vagy egyszerre két eszközt tudnék használni. Ami persze jó fejkialakítással is megoldható, ha pl kívülre balta, másik oldalon belülre feszítõvas menne...
Vélemény?
Ötlet:
Mi van ha fogok egy kb colos csövet, és mindkét végére vágok 2-3cm menetet? ...A fémcsõ igaz nehezebb a fánál, de ha rozsdamentes, sokat kibírhat,..Vélemény?
Jó az ötlet, de szerintem ne acél csõbõl csináld, hanem mûanyagból!
Kapható mindenféle végzáró kupak mûanyag csõre és menetet sem kell vágnod! 40-s szürke szennyvízcsõ pl megfelelõ átmérõ lenne, hogy sok mindent tárolhasson! :thumbup
Amatorpe
01-26-2014, 10:50 PM
Utánanézek, köszi a tippet!
GAZDA
01-27-2014, 11:22 AM
Ötlet:
Mi van ha fogok egy kb colos csövet, és mindkét végére vágok 2-3cm menetet? Kívül az egyiket, belül a másikat. (Esteleg ha nem gyengíti nagyon az anyagot, is-is..) Mellé meg berakok különbözõ "fejeket", hasonlóan a bit-készletekhez: lenne balta, feszítõ, kés, fûrész, ásó, stb... Lenne egy univerzális nyél meg cserélhetõ fejkészlet, mindig csak azt raknám fel, ami éppen kell. A fémcsõ igaz nehezebb a fánál, de ha rozsdamentes, sokat kibírhat, akkora lenne a hossza, hogy beférjen a hátizsákba, így nem is feltûnõ... Esetleg két nyél, egy toldóelemmel, így messzebb is érhetek vele, vagy egyszerre két eszközt tudnék használni. Ami persze jó fejkialakítással is megoldható, ha pl kívülre balta, másik oldalon belülre feszítõvas menne...
Vélemény?
Ez nem lesz egy stabil megoldás, a hagyományos megoldások küön balta,kés,ásó tartósabbak és kényelmesebb is a munka ilyen eszközökkel.
Egyébként az oroszok készítettek ilyen eszközt amit leírtál kb.3-5 ezerért szoktál árulni a piacon. Használható megoldás de kicsit sem kényelmes.
janos
04-15-2014, 01:29 PM
Wannabe: igen + én is szeretnék venni kézfertötlenítõt is. hippo, floraszept domesztos. fertötlenitõ kendõk.
Sziasztok!
Hypopor:
http://www.hypopor.hu/
Vízzel kell felönteni, és hypo lesz belõle. Tized akkora helyen elfér a zacskó, mint a hipós flakon :-)
Vietnamiveteran
04-15-2014, 03:29 PM
Ötlet:
Vélemény?
A fejsze nyelét nem véletlenül készítik fából , egy fémcsõ szerintem rideg,hideg,csúszik stb.. , és amikor belevágod a fába semmit sem csillapít az ütés erejébõl , nem vagyok fizikus csak a józan paraszti eszemmel gondolom,hogy a fa sok energiát elnyel az ütésbõl , szóval csõnyelû fejszével komolyabb fa hasogatásba nem kezdenék , bár egy túlélési helyzetben lehet erre nem is lenne szükség :)
shadow177
04-16-2014, 12:27 PM
Sziasztok!
Hypopor:
http://www.hypopor.hu/
Vízzel kell felönteni, és hypo lesz belõle. Tized akkora helyen elfér a zacskó, mint a hipós flakon :-)
Egyébként, (emlékeim szerint) bár ez nem feltétlenül egészséges, szinte bármelyik folyóvíz ihatóvá tehetõ (mikrobiológiai szempontból) literenként 4-7 csepp hypóval. Tehát végszükség esetén 20m3 víz fertõzésmentessé tehetõ vele.
kovu78
04-16-2014, 12:59 PM
ne felejtsük el utána felforralni :thumbup
Törölt_fórumtag2
04-16-2014, 02:32 PM
ne felejtsük el utána felforralni :thumbup
Ha legalább 10 percig tudod forralni, akkor nem kell bele a hypo.:)
A forralás mindent elpusztít.
mossberg-operator
04-16-2014, 03:22 PM
Ha legalább 10 percig tudod forralni, akkor nem kell bele a hypo.:)
A forralás mindent elpusztít.
Leszurod, forralod, s hypo.
Törölt_fórumtag2
04-16-2014, 04:33 PM
Leszurod, forralod, s hypo.
A hipót hagyd ki, szûrés, forralás után felesleges. 10 perc forralás után minden elpusztul benne. A szûrés hasznos tud lenni a különbözõ szennyezõdések kiszûrésére. Szakember szerint a legjobb módszer az aktív szén por és állni hagyni. Egy idõ után megköt minden szennyezõdést, elveszi a rossz szagot és ízt, utána 10 perc bugyogás, a teljes biztonság kedvéért. Gyermekkoromban vidéken mindent felforraltak, még a tejet is.
Törölt_fórumtag2
04-16-2014, 04:45 PM
http://pecsairsoft.hu/bushcraft/water_purifier/water_purifier.html
Most találtam meg, olvassátok el!
raktaros
04-16-2014, 04:47 PM
Én a klóros cuccokat kerülném. Itthon is szûröm a vezetékesbõl.
Törölt_fórumtag2
04-16-2014, 08:05 PM
Én a klóros cuccokat kerülném. Itthon is szûröm a vezetékesbõl.
Be akarom vizsgáltatni a kútvizemet, hogy nem változott-e a helyzet a tíz évvel ezelõttihez képest. Akkor azt ittuk. Újra házi vízellátást akarok megoldani, saját vízbõl, központi szûrõvel. A vízmûvek a számláját, meg az önkormányzat az adóját dugja oda, ahova gondolom.:D
raktaros
04-16-2014, 08:48 PM
Be akarom vizsgáltatni a kútvizemet, hogy nem változott-e a helyzet a tíz évvel ezelõttihez képest. Akkor azt ittuk. Újra házi vízellátást akarok megoldani, saját vízbõl, központi szûrõvel. A vízmûvek a számláját, meg az önkormányzat az adóját dugja oda, ahova gondolom.:D
Ez a beszéd! :)
Én is át akarok majd állni, van ásott kút. Az ivóvizet azért még hagyom vezetékesen. Csak a családban nagy az ellenállás.
(napkollektoros hmv elõmelegítésem sem nyerte el tetszésüket, mert ejtõtartályos volt nyomásfokozóval és nem zuhogott annyira a mosogató ha csutkára volt nyitva...)
Eddig a wc volt kútvízrõl úgy, hogy idõnként feltöltöttem a kútról az 1m3-s IBC-t, arról nyomta a gagyi teszkós 20e ft-os vízmû.
2 év után kilyukadt a membrán a tartályában :(.
Most újra vezetékesen van, tartály is kellett máshova. új megoldást kell kitalálnom de már körvonalazódik a dolog.
A készülõ hegyi nyaralóba egyenlõre beköttettem a vizet (eredetileg eladás miatt, most a felújításnál jól is jön) de esõvizes rendszert tervezek.
Törölt_fórumtag2
04-19-2014, 07:58 PM
Ez a beszéd! :)
Én is át akarok majd állni, van ásott kút. Az ivóvizet azért még hagyom vezetékesen. Csak a családban nagy az ellenállás.
(napkollektoros hmv elõmelegítésem sem nyerte el tetszésüket, mert ejtõtartályos volt nyomásfokozóval és nem zuhogott annyira a mosogató ha csutkára volt nyitva...)
Eddig a wc volt kútvízrõl úgy, hogy idõnként feltöltöttem a kútról az 1m3-s IBC-t, arról nyomta a gagyi teszkós 20e ft-os vízmû.
2 év után kilyukadt a membrán a tartályában :(.
Most újra vezetékesen van, tartály is kellett máshova. új megoldást kell kitalálnom de már körvonalazódik a dolog.
A készülõ hegyi nyaralóba egyenlõre beköttettem a vizet (eredetileg eladás miatt, most a felújításnál jól is jön) de esõvizes rendszert tervezek.
Kövezzetek meg, de lett egy vad ötletem. Pincébe 120 literes régi Hajdú bojlerbõl lett tartályt a szivattyúval mindennap felnyomom a kútból, be lehet iktatni egy libegõ kapcsolót, úgy már folyamatos a vízszint, onnan sima búvár szivattyú nyomja 3/4-es csövön közvetlenül a WC-be a vizet. Csak egy (csengõ)gombnyomás és bugyog a víz és öblít. Mit szóltok hozzá?
raktaros
04-19-2014, 08:22 PM
Elég nagy lesz a wc-ben a "vízhozam" a nagy dolgokhoz? Mindenáron ki akarod spórolni a wc tartályt?
Van aki úgy oldotta meg, hogy a wc tartályba tett egy úszókapcsolót, azzal kapcsolta a kis búvárszivattyút ami esõvízzel töltötte fel.
Én is valami ilyesmit tervezek, mert a mostani megoldás nem az igazi.
A tartály mindkét oldalán van töltõszelep, egyik a házi vízmûrõl ment a másik az eredeti hálózati vízrõl.
Így könnyû volt a váltás bármelyikre. De a szelepnek kell a nyomás a határozott záráshoz és az új terv szerint kis 12V-os búvárról lesz a töltés.
Ilyen kapcsolót vettem hozzá: http://www.ebay.com/itm/181381714941
Törölt_fórumtag2
04-19-2014, 08:40 PM
A kapcsolód jónak tûnik.
Lehet, hogy kell a wc tartály, de elsõ körben kipróbálom nélküle.:)
Az a szörnyû helyzet, hogy annyi vizem van, hogy már nem tudok mit kezdeni vele.:D
Hosszútávon én is aksis rendszert akarok, 220-as átalakítóval.
Törölt_fórumtag2
05-05-2014, 05:20 PM
Nem tudom, hogy ismeritek-e. Én már többször elolvastam, szerintem hasznos.
http://mitkereselitt.blogspot.hu/2007/10/ismerd-meg-ferfal-t.html
fixy007
05-05-2014, 05:28 PM
Nagyon jó, telefonon, laptopon mindenhol megvan.
Másik hasonló jó Selco:
http://varositulelo.blog.hu/tags/selco
Törölt_fórumtag2
05-05-2014, 05:32 PM
Nagyon jó, telefonon, laptopon mindenhol megvan.
Másik hasonló jó Selco:
http://varositulelo.blog.hu/tags/selco
Nem ismertem. Köszönöm.
A gyufás poénért nem rágtál be, remélem.
fixy007
05-05-2014, 05:38 PM
Természetesen, nem!:thumbup
Fallout11
05-05-2014, 08:01 PM
"Óh, még valami: megváltoztatta a gondolkodásomat, az életrõl kialakított képemet. Ma már tudom, hogy rossz dolgok megtörténhetnek, de ami ennél is fontosabb: ma már nem hiszek semmilyen kormánynak, egyáltalán. Amikor a tõlük telhetõ legtöbbet megteszik annak érdekében, hogy elhitessék veled: minden rendben, akkor biztos lehetsz benne, hogy valami rossz történik. Ne csak higgy, járj utána!"
Jó kis olvasnivaló.
"Óh, még valami: megváltoztatta a gondolkodásomat, az életrõl kialakított képemet. Ma már tudom, hogy rossz dolgok megtörténhetnek, de ami ennél is fontosabb: ma már nem hiszek semmilyen kormánynak, egyáltalán. Amikor a tõlük telhetõ legtöbbet megteszik annak érdekében, hogy elhitessék veled: minden rendben, akkor biztos lehetsz benne, hogy valami rossz történik. Ne csak higgy, járj utána!"
Jó kis olvasnivaló.
Ámen
Törölt_fórumtag2
05-17-2014, 05:40 PM
Spektrum ma 20.00
2786
Elhagyott városok(12) (ism. sor., I./1. rész, 2011)
A sorozat rég elfeledett, kísérteties helyeket mutat be, ahol egykor nyüzsgõ élet zajlott, de mára teljesen kihaltak. Miért hagyták el az emberek otthonaikat? Mi történik a kihalt településekkel?
Jut eszembe, a városi túlélésrõl a hajléktalanokat kérdezte már valaki?
Ha nem is prepperek, de túlélõk a javából. Szerintem.
Grafitos
05-29-2014, 01:59 PM
A városi túlélõ blogot teljes egészében ajánlom olvasásra..én onnan találtam ide...
http://varositulelo.blog.hu/
apropó..tudja valaki hogy ki volt Martin Blake? asszem angliában élt..talán Londoner volt az:)
Amatorpe
05-30-2014, 12:44 PM
Én is onnan jutottam ide... És azt hittük, Túlélõ az, de kiderült, hogy nem (vagy csak jól terel... :D ).
Nem, semmi közöm hozzá. :) Nagyon jól ír, nem lenne okom tagadni. :haha: Meghívtam ide, de szerintem nem regelt be, láthatóan nem sok ideje van írni meg a blogjára utoljára februárban írt vagy mikor, úgyhogy gondolom hogy fórumozásra se lenne neki. Persze a meghívás fennáll, jó lenne ha egyszer mégis beregisztrálna. :)
Zöld Október
08-24-2014, 02:24 PM
Csak kevés olyan település van hazánkban, ahol találsz olyan csatornát, amiben tudsz is bujkálni, mászkálni. :) Az egy dolog, hogy a tisztító aknákba le tudsz menni, de két tisztító akna között a gerincvezetékek 3-400 mm-es csõnél nem nagyobb átmérõjûek. Talán Budapesten van egy-két hely, ahol olyan a csatorna, mint a jenki filmekben, hogy mászkálnak benne, de máshol nem hiszem. :)
A csatornázási térképeket pedig az üzemeltetõtõl lehet jó pénzért megvenni.
Zöld Október
08-24-2014, 02:31 PM
Nem vagyok benne biztos, hogy még a pesti csatornázás is olyan magas, mint az amcsiknál, hogy mászkálhass benne. Ha mégis, akkor is inkább csak egynémely fõgyûjtõ része. A legtöbb helyen ezért cseszik szét a burkolatot, ha gebasz van. De, ezt remélhetõleg majd valami vízügyes guru megerõsíti avagy cáfolja!
Ha a könyvtárakban nem is, de a városrendezési osztályon és az adott közmûszolgáltatóknál meg vannak a lepedõk. Levéltárakban az 1950 elõtti lepedõket találod meg.
Megerõsíteni tudlak. Viszont ha nyitott szemmel járunk a településeken, akkor észrevehetünk 60, 80 cm-es átereszeket is, amelyekben kényelmesen el lehet férni, ha nincs csapadékos idõszak. :D
mossberg-operator
08-24-2014, 07:20 PM
A városi túlélõ blogot teljes egészében ajánlom olvasásra..én onnan találtam ide...
http://varositulelo.blog.hu/
apropó..tudja valaki hogy ki volt Martin Blake? asszem angliában élt..talán Londoner volt az:)
Nem en voltam, ott is Londonercsecse neven írtam neha.
szfenikus
09-22-2014, 10:48 PM
Körömnyi oltott mész maroknyi vízzel eldörzsölve olcsó és jó fertõtlenítõ. Az oltott mész sok-sok évig, minõségromlás nélkül eltartható.
Pityubá
09-22-2014, 11:16 PM
Körömnyi oltott mész maroknyi vízzel eldörzsölve olcsó és jó fertõtlenítõ. Az oltott mész sok-sok évig, minõségromlás nélkül eltartható.
Még megemlíteném a Klórmeszet is, amivel tyúkházat szoktuk kimeszelni, régi jól bevált fertõtlenítõszer.
Grafitos
09-23-2014, 07:50 AM
Kéz fertõtlenítésre hosszútávon nem igazán praktikus az oltott mész, mert fertõtlenít ugyan, de a bõrt teljesen kikészíti, szárítja.
raktaros
09-23-2014, 08:31 AM
Kéz fertõtlenítésre hosszútávon nem igazán praktikus az oltott mész, mert fertõtlenít ugyan, de a bõrt teljesen kikészíti, szárítja.
Most egy felújításban vagyok, használunk mészhidrát port - nem tudom mennyi a különbség az oltott mészhez képest, de - megerõsíthetem, hamar és nagyon kiszárítja a bõrt.
Zacskóbicska
09-24-2014, 05:43 AM
Most egy felújításban vagyok, használunk mészhidrát port - nem tudom mennyi a különbség az oltott mészhez képest, de - megerõsíthetem, hamar és nagyon kiszárítja a bõrt.
Viszont ha kint hagyod az udvaron állni vagy 10 évig, utána kõvé dermed. Azért az evõkanállal lehet majd bele lyukat vájni. Az így kiszedett anyag kiválóan alkalmas a gyomorégés ellen. /Gyakorlati tapasztalat./
Az jutott eszembe, ha nagyon nagy a gáz leengedem a vizet a fûtés rendszerrõl. Kérszáz valahány littyó. De csak ha gáz van!! És nyár.
shadow177
10-06-2014, 08:14 AM
Nem hiszem hogy szívesen innál belõle....
Biztos hogy az a víz nem lenne rozsdás?
Ha nagyon nagy a gáz szûrném minden át ahogy tudnám és utána lehet.
Csak mint lehetõség latolgattam.
Inkább rezes, mert nagy része rézcsövön jár s kel a kéróban. Mondjuk a radiátorban volt némi olaj.
Használtan vettem korábbi melóhelyemen egy hotel szobáit díszítette. Kicsit átmostam amikor megvettem.
Mindegy.
Pityubá
10-06-2014, 05:32 PM
Végszükség esetén, ha már úgysem tudsz véle lakást fûteni (pl. nincs tüzelõanyagod) víztisztítón átszûrve iható a víz.
Jó 5letnek tartom akárcsak a bojlerbõl leengedett, szûrt vizet. :thumbup
mmilan21
10-06-2014, 08:39 PM
Végszükség esetén, ha már úgysem tudsz véle lakást fûteni (pl. nincs tüzelõanyagod) víztisztítón átszûrve iható a víz.
Jó 5letnek tartom akárcsak a bojlerbõl leengedett, szûrt vizet. :thumbup
Ha már a bojlert említetted. Mi a helyzet akkor, ha elmegy a víznyomás és kiürül a csõvezeték? Eddig úgy tapasztaltam, hogy a 25 éves bojlerünkbõl nem szokott visszafolyni a hálózatba a víz.
Jól gondolom, hogy van benne egy golyós szelep, ami a víz visszafolyását hivatott megakadályozni?? Erre nem tudom a biztos választ.
Nálunk nem rozsdásodik a fûtési rendszer belülrõl, pedig csak a csapok vannak rozsdamentes anyagból, ez egy vascsöves(vagy acél) zárt rendszer 1-2 bar nyomással, vízzel feltöltve.
A nyitott rendszerek jobban rozsdásodhatnak, mert hozzájut a vascsövek belseje az oxidációhoz szükséges O2-höz.
szfenikus
10-06-2014, 09:21 PM
A HMV bojlereket gyárilag visszacsapó szeleppel szerelik, ami megakadályozza a tartály "rádolgozását" a HHV rendszerre.
mmilan21
10-07-2014, 06:40 AM
A HMV bojlereket gyárilag visszacsapó szeleppel szerelik, ami megakadályozza a tartály "rádolgozását" a HHV rendszerre.
Akkor jól gondoltam.
http://www.mountex.hu/termek/20909-221-0/true_utility_flashstash
A pénz helyére tettem grill gyújtóst.
Sajnálatal tapasztaltam, hogy anyós nem tudta ma begyújtani a kazánt.
kb3-4 éve tüzelünk fával, minden éven leste hogy rakom be.
Hát most tele lett a tököm! Amikor már begyulladt kommentálta mit csinálok és kérdezett, de bunkó voltam és
nem válaszoltam vagy nem arra amit kérdezett.
Ott volt a szeme elõtt minden bazzeg és nem találta fel magát.
A jánynak is mondtam mi van és hogy leszarom minden éven ezt játszuk.....Most nem megyek haza enni, most is pöcsöl.......
Még jó hogy nincs -40!
Grafitos
10-08-2014, 08:35 AM
Bírom a True Utility termékeket. Nagyon minõségi miniatûrizált cuccok. Nekem a kulccsomómon van egy kulcs alakú kinyitható kis penge..jó erõs a rugója, így nem tud kinyílni a zsebben. Sok helyzetben vettem már hasznát. Önvédelemre, ami miatt vettem, még nem kellett:)
Ilyen: http://www.kvama.com/img/upload/true-utility-keyknife_1_full.jpg
http://www.mountex.hu/termek/20909-221-0/true_utility_flashstash
A pénz helyére tettem grill gyújtóst.
Zacskóbicska
10-09-2014, 05:37 AM
:D4021
Ez a városi túlélés nélkülözhetetlen eszköze
Grafitos
10-09-2014, 07:09 AM
vagy ez :)
http://www.jad.cz/temp/product_zoom_5252.jpg
Zacskóbicska
10-09-2014, 09:46 AM
Átlagos hétköznapokon ez is jó.
4026
Kálmánka
02-25-2015, 05:52 PM
Nem tudom van-e jobb topik, jobb híján ide írnám az ivóvízzel kapcsolatos legújabb ötletem. Az ásványvíz tartalékolás vagy a víztisztító tabletták csak korlátozott ideig nyújtanak megoldást, de nemrég jutott eszembe, hogy Magyarországon szerencsére nagyon sok helyen található forrás, mint például Fehérváron a Csitári kút. Ezek iható vizet adnak, és függetlenek a vezetékes hálózattól. Ugyanígy nem árt tudni, hogy a környéken hol vannak a vízkivételi helyek, vagy van-e a környéken olyan régebbi családi ház, ahol iható vizet kaphatsz az ásott kútból.
Ezen infó birtokában például egy elhúzódó háborús helyzetben szerintem könnyen lehet fedezni a család ivóvíz szükségletét jelentõs víztartalékok felhalmozása nélkül.
GAZDA
02-25-2015, 09:26 PM
Nem tudom volt e már de szerintem városban lehet az "alap" túlélõ eszköz:
http://www.kbx-webaruhaz.hu/termekek/reszletes/1/827023_Hultafors_mini_feszito.html
GAZDA
02-25-2015, 09:29 PM
Ha csapatban gondolkodok akkor ilyet is érdemes vinni:
http://www.jofogas.hu/pest/Regi_tuzolto_balta_21170750.htm
Salmo
02-25-2015, 09:56 PM
Akkor inkább már ez:
http://toolmonger.com/wp-content/uploads/2007/09/biel-tool_TM.jpg
Volt a kezemben nagyon brutál szerszám. A hazai tûzoltóknál rendszeresített a szerkocsin. Két napos tanfolyam mire az összes funkciót megtanítják.....:eek:
Zacskóbicska
02-26-2015, 08:50 AM
Akkor inkább már ez:
Volt a kezemben nagyon brutál szerszám. A hazai tûzoltóknál rendszeresített a szerkocsin. Két napos tanfolyam mire az összes funkciót megtanítják.....:eek:
Én is akarok ilyet!
Salmo
02-26-2015, 09:41 AM
Én is akarok ilyet!
Akkor egy kis ízelítõ:
https://www.youtube.com/watch?v=Y3WB01lNhms
GAZDA
02-26-2015, 11:20 AM
Akkor inkább már ez:
Elsõre kicsit öszvér megoldásnak tûnik. Azért elmennék egy ilyen tanfolyamra! :-D
Zacskóbicska
02-26-2015, 05:47 PM
Én elõre valami fogorvosi eszköznek néztem, ott nem ritkák a brutális szerszámok.
Borisz
06-05-2015, 01:42 PM
Errõl jut eszembe, hogy egy ács kalapács komoly szerszám és fegyver, ha úgy adódik. No és mivel nem tiltott, így bármikor nálad lehet.
Régi a post, de...
Ha csak úgy flangálsz a ruhád alatt egy ács kalapáccsal, sima kalapáccsal, vagy akár egy 10 kilós csavarkulcsal is az a jogszabályok szerint -a körülmények fényében- fegyvernek minõsül és bûntethetõ.
Szerintem fegyvernek biztosan nem, de valószínûleg a "közbiztonságra különösen veszélyes eszköz"-t ráhúznák arra aki ilyesmivel mászkálna az utcán.
Ihasz Laci
08-22-2015, 09:17 AM
nemreg botlottam bele ebbe a videoba: https://www.youtube.com/watch?v=TKeTB0-oIdY
eleg erdekes video. a keszito egy szarszamos, felgonygyolheto tulelo szerszamos csomagot mutat be.
ami nekem nagyon nem volt tiszta az az, hogy mire es hogyan akarja haszalni. mert mondta, hogy a kocsijaban tartja meg, hogy a bog out bag-hez adja hozza. de a video cime meg varosi tulelo szerszamkeszlet. szoval annyira nem volt tiszta az elkepzelese.
mindenkinek tetszett az otlet, kivetel nekem. mivel nem volt tiszta mire akarja hasznalni es hogy hogyan igy csak tippelek. ha a kocsijaban tartja mint autos szerszamkeszletet akkor meg ugy ahogy elmegy, auto szereleshez azert ez keves. ha a bob-hez akarja hozza adni mint extra szerszamos keszletet ahhoz tul neheznek tartom, hogy meg ezt is extraba cipeljed. ha meg csak ugy magaba akarja hasznalni mint menekulest segito varosi tulelo szerszamkeszletet akkor meg ugye mar edc katogoria de mi ertelme? csak ugy magaba hordana a tulelo csomagja nelkul? azt eleg hulyesegnek tartom. viszont azzal egyutt meg ugyan az ahelyzet mint a bob-el, tul nehez lesz. vagy csak arra kell, hogy az irodabol eljuss a parkoloig a kocsidhoz a bob-hez?
en nem igazan latom latom praktikus dolognak ezt a csomagot, nem is igazan tudom mire es hogyan hasznalnam.
nektek van valami otletetek, hogy mire lenne jo?
varég
08-22-2015, 09:56 AM
...
en nem igazan latom latom praktikus dolognak ezt a csomagot, nem is igazan tudom mire es hogyan hasznalnam.
A videót átnézve nekem egy valami jutott eszembe.
Mégpedig az, hogy egy ilyen kis készlet tökéletes lehet annak, aki rendszeresen költözik munkája, vagy más okból, és nem akar egy koffernyi szerszámot cipelni magával.
Pl. ismerek olyan emberkét, aki havonta más városba költözik, a munkája végett(speciális berendezéseket szerelnek), õ cipel ilyesmit magával, mert nem szereti, ha pl. idegen városban kell szakit hívni egy csöpögõ csaphoz, hanem megoldja maga...
Ihasz Laci
08-22-2015, 10:16 AM
A videót átnézve nekem egy valami jutott eszembe.
Mégpedig az, hogy egy ilyen kis készlet tökéletes lehet annak, aki rendszeresen költözik munkája, vagy más okból, és nem akar egy koffernyi szerszámot cipelni magával.
Pl. ismerek olyan emberkét, aki havonta más városba költözik, a munkája végett(speciális berendezéseket szerelnek), õ cipel ilyesmit magával, mert nem szereti, ha pl. idegen városban kell szakit hívni egy csöpögõ csaphoz, hanem megoldja maga...
hat egy otthoni szerszamoskeszletnek jo lehet, ugye eredetileg erre is lett kitalalva a szerszamtok, hogy szerszamokat tarolj benne, autoban, hazba, garazsban.
viszont abban a varosi tulelo szerszamoskeszlet szerepkorben nem igazan tudom elkepzelni, hogy hasznos lehet igy ebben a formaban.
varég
08-22-2015, 10:33 AM
hat egy otthoni szerszamoskeszletnek jo lehet, ugye eredetileg erre is lett kitalalva a szerszamtok, hogy szerszamokat tarolj benne, autoban, hazba, garazsban.
viszont abban a varosi tulelo szerszamoskeszlet szerepkorben nem igazan tudom elkepzelni, hogy hasznos lehet igy ebben a formaban.
Városi túlélés alatt szerintem az otthoni szerszámokat lehet használni.
Ha menni kell, akkor ez sok is lehet...
astonferi
08-22-2015, 01:40 PM
ami kell a városba....akkus flex. pajszer, erõvágó, bontó kalapács, kb. :haha:
Ihasz Laci
08-22-2015, 01:52 PM
ami kell a városba....akkus flex. pajszer, erõvágó, bontó kalapács, kb. :haha:
igazad van, ezert is nem tetszik ez a szerszamos keszlet. szerintem arra csak minimalisan alkamas, hogy segitsen valahonnan kijutni, megszokni.
a feszitovas meg erovago a leghasznosabbak es van beloluk hatitaskaba valo meretu is.
GAZDA
08-22-2015, 04:30 PM
Csákánybalta nem hasznosabb?
astonferi
08-22-2015, 06:05 PM
azt nem tudom milyen
Ihasz Laci
08-22-2015, 06:31 PM
az amit a tuzoltok is hasznalnak. egy balta aminek a masik fele nem lapos hanem egy tuske van rajta mint a csakanyon.
D - törölt tag
08-22-2015, 07:10 PM
Arra,hogy kapott 175 "tetsziket" :confused: ,egyébként semmire!
A kötelek jók,de ennyi minek?
Szike?Talán tapétázni elmegy!
Ragasztót láttam,szig.szalagot nem!:cry:
Ááá nem is folytatom! Amatõr!
astonferi
08-22-2015, 07:44 PM
az amit a tuzoltok is hasznalnak. egy balta aminek a masik fele nem lapos hanem egy tuske van rajta mint a csakanyon.
jaaa azt tûzoltó fejszének hívják
GAZDA
08-23-2015, 06:36 PM
jaaa azt tûzoltó fejszének hívják
Arra gondoltam.
suuperbus
09-02-2015, 04:44 PM
hasznos cucc
Treff király
09-29-2015, 09:04 AM
Ellenséges területen mozgó (felderítõ, szabotáns) SAS-egység jellemzõ létszáma 4 fõ.
Salmo
09-29-2015, 10:48 AM
nyilván, tûzpárban dolgoznak, két tûzpár az négy fõ......
bár nem értem ez hol korrelál a városi túléléssel.:eek:
Treff király
10-02-2015, 09:34 AM
Sry, a 40-41-es beírásokra akartam reagálni, a létszám tekintetében. A gyakorlatlanságom miatt itt jelent meg. :))
Salmo
10-02-2015, 10:09 PM
Azt hittem Carlos Marighella klasszikusa jutott eszedbe. ( minimanual of the urban guerrilla c. könyvére gondolok)
Bár Õ a városi gerilla harcban két tûzszakaszt ( squad-ot, ami ugye 8 ember) tart a leghatékonyabbnak.
Hamár város........
GAZDA
10-03-2015, 01:37 PM
Azt hittem Carlos Marighella klasszikusa jutott eszedbe. ( minimanual of the urban guerrilla c. könyvére gondolok)
Bár Õ a városi gerilla harcban két tûzszakaszt ( squad-ot, ami ugye 8 ember) tart a leghatékonyabbnak.
Hamár város........
Mostanában 3 egységet szoktak bevetni 1 épületnél 1, tûzzel fogja az épületet 2, behatol 3, pótlás a 2. egységnek mert az nagyon kell! :-D
legoslaci1974
02-12-2016, 10:35 PM
Üdv mindenkinek!Réges régen egy messzi-messzi helyen szereltem be biztonsági ajtókat,úgyhogy ehhez szólnék 2-t.Az ajtókat ún.tokrögzítö csavarral szeteltük be 3-4 párral plusz felül 2.Utánna purhab és takatóléc müanyagból.20 perc nem megfeszített munkával simán beborítható a 600000 forintos szinte golyóálló 240 kilós biztonsági ajtó.Megodás:a hézagtól függöen 15 mm-es takarással beszerelés elött 3 mm-es szögvas ajtótokra szerelése.Természetesen az ajtó színére lefestve.A 2.Ha magamnak szerelném be az ajtót,a mostani eszemmel tuti,hogy 2-3 helyen a purhab alatt belülröl kivezetnék müanyag csövet ami pont passzol a gázspray szórófejére...Pimasz meglepetés érné az ajtót kívülröl rugdosót...
mossberg-operator
02-12-2016, 11:37 PM
Üdv mindenkinek!Réges régen egy messzi-messzi helyen szereltem be biztonsági ajtókat,úgyhogy ehhez szólnék 2-t.Az ajtókat ún.tokrögzítö csavarral szeteltük be 3-4 párral plusz felül 2.Utánna purhab és takatóléc müanyagból.20 perc nem megfeszített munkával simán beborítható a 600000 forintos szinte golyóálló 240 kilós biztonsági ajtó.Megodás:a hézagtól függöen 15 mm-es takarással beszerelés elött 3 mm-es szögvas ajtótokra szerelése.Természetesen az ajtó színére lefestve.A 2.Ha magamnak szerelném be az ajtót,a mostani eszemmel tuti,hogy 2-3 helyen a purhab alatt belülröl kivezetnék müanyag csövet ami pont passzol a gázspray szórófejére...Pimasz meglepetés érné az ajtót kívülröl rugdosót...
Ezt en nem ertem. Bocs. Rajz, kep?
st.jimmy
02-13-2016, 06:54 AM
Ha jól értem az ajtó a csavarokon a levegõben "lóg", majd körülveszi a purhab, amit mûanyag takaróléc takar. TKP 10 db nem túl gyenge, de mégiscsak kezelhetõ csavart kell megtalálni a purhabban és elvágni, utána az ajtó tokostul, mindenestül mehet a lecsóba.
mmilan21
02-13-2016, 07:03 AM
Ha jól értem az ajtó a csavarokon a levegõben "lóg", majd körülveszi a purhab, amit mûanyag takaróléc takar. TKP 10 db nem túl gyenge, de mégiscsak kezelhetõ csavart kell megtalálni a purhabban és elvágni, utána az ajtó tokostul, mindenestül mehet a lecsóba.
Elég ostoba egy tervezés. Én inkább kitölteném valami jó cementes anyaggal azokat a hézagokat, az legalább meg is tartja.
Aztán kereshetné a behatoló a purhabban a csavarokat. :D
Nem mellesleg ki is egészíti a csavar és a beton keménységû anyag egymást.
WestBam
02-13-2016, 10:06 AM
Rugdosásnak ellenáll az így is, nem fog beszakadni. :D
A gond akkor kezdõdik ha valaki nagyon be akar menni és van nála egy fûrész, mert akkor igaz nem kevés idõ de körbefûrészeli az ajtót meg a csavarokat és "tokostól" megy be. Kb. ez lenne a leírás lényege.
Forest, itt vannak képek kb. hogy teszik be az ajtókat manapság:
http://www.muanyagablak-nyilaszarok.hu/images/ablak-beepites-4.jpg http://photos1.blogger.com/x/blogger/3545/2232/1024/273517/PA280037.jpg 6949
WestBam
05-06-2016, 09:31 PM
Nem találtam ennél megfelelõbb topikot.
Országos közkút térkép (http://www.kozkutak.hu/#8/47.357/19.489/11000)
Ihasz Laci
05-10-2016, 01:10 PM
https://www.youtube.com/watch?v=YA8FzVZj4T4&list=WL&index=29
szerintem ebbe a topikba valo, ha nem majd tulelo atrakja valahova:)
egy teljesen elszigetelt kis kozosseg alaszkaban.
egy anno katonai celra epitett kis telepulesrol van szo. a 2vh alatt epitettek a bazist, olyan szempontok alapjan, hogy vedve legyen sokmindentol. aztan szepen lassan atalakult civil varossa. 1 epuletben lakik az osszes helyi. ebben az epuletben van minden, orvos, rendorseg, iskola, bolt minden ami kell.
a hely egy toparton van hegyekkel kurulveve. csak egy ut vezet a varosba egy alaguton keresztul ami egysavos es idokozenkent engedik a forgalmat ki es be, es le is lehet zarni az alagutat! a hegyeken meg nem olyan egyszeru atkelni, foleg telen! de meg a kozelben sincs sok masik telepules.
https://www.google.co.uk/maps/place/Whittier,+AK+99693,+USA/@60.7752404,-148.6926969,9z/data=!4m5!3m4!1s0x56b81ad99e929553:0xf6d71b0f8e5d2 ee2!8m2!3d60.7730556!4d-148.6838889
eleg elszigetelt hely. ugyanakkor van salyat repuloteruk kikotolyuk es van turistaforgalom is. a video szerint a helyiek nagyban onellatoak ami jo nekik ha valami tortenik. eleg vedve vannak es elzartan elnek a vilagtol. viszont a segitseg is nehez jut el hozzajuk ha se a legi se a vizi kozlekedes nem lehetseges.
WestBam
05-10-2016, 06:08 PM
Ja, baromi jó, így elég egy gépet indítani, hogy az egész települést lenullázzák kb. 2 perc alatt. Lehet a 2. vh alatt lett volna esélyük de a mai drónok világában már a pár ezer kilóméterre lévõ bázisról ember nélkül pillanatok alatt födig rombolhatják.
Ihasz Laci
05-10-2016, 07:07 PM
Ja, baromi jó, így elég egy gépet indítani, hogy az egész települést lenullázzák kb. 2 perc alatt. Lehet a 2. vh alatt lett volna esélyük de a mai drónok világában már a pár ezer kilóméterre lévõ bázisról ember nélkül pillanatok alatt födig rombolhatják.
barmit le lehet bombazni tok mindegy, hogy hol van.
de ennek a varosnak most mar nincs semmi katonai jelentosege amiert ledronoznak, egy mini jelentektelen kis telepules a semmi legvegen, miert akarna barki is lebombazi?
pont ez a lenyege ennek a mini varosnak. annyira jelentektelen es annyira a vilag vegen van, hogy senkit nem erdekel, hogy letezik, meg a zombik is meggondolnak, hogy utra keljenek-e az emberhusiert oda:)
Ádám Csaba
05-10-2016, 11:05 PM
Szerintem tök jó hely lehet! Ha nem lenne családom, már csomagolnék is. Ez a hely egy új, független élet lehetõsége...
st.jimmy
05-11-2016, 06:14 AM
attól függ a függetlenség alatt mit értesz. Mert tuti, hogy rászorulnak importra!
más kérdés, hogy nem feltétlen túl gyakran, meg, hogy alapvetõen ez mindenhol igaz...
De innen nem könnyû lelécelni, és hideg is van a falakon kívül.
Ihasz Laci
05-11-2016, 09:20 AM
vannak elonyei es hatranyai is.
felkeszultsegen mulik minden. ha abbol indulnak ki, hogy mi van ha jon a jegkorszak vagy hovihar stb es nem tudnak kijutni vagy a segitseg nem tud bejutni hozzajuk x ideig es erre a sztorira fel vannak keszulve akkor jo.
akkor maradhatnak helyben sokaig.
es mivel tok messze vannak mindentol es mindenkitol elegge azt csinalnak szerintem amit akarnak.
en itt angliba hivatalosan nem mehetnek be az erdobe csak keresztul a turaosvenyen, nem gyujthatok tuzet sehol es nem is kempingezhetek az erdobe.
szerintem nekik ilyen broblemaik nincsenek:)
szöged
06-04-2023, 10:43 AM
ez a valóság:
https://g7.hu/vilag/20230603/15-szoros-aron-adtak-a-benzint-de-meg-kellett-vennem-mert-az-eletemrol-van-szo-menekules-a-szudani-polgarhaborubol/
ez a valóság:
https://g7.hu/vilag/20230603/15-szoros-aron-adtak-a-benzint-de-meg-kellett-vennem-mert-az-eletemrol-van-szo-menekules-a-szudani-polgarhaborubol/
Szia,
Nekem az utotte meg a szememet, hogy Szudan kifejezetten szegeny orszag, mennyire elenyeszo kisebbseget kepviselhetnek azok, akiknek van fel-egy evre elegendo penzuk, hogy fizessek a lakbert, es az igen nagy csaladjuknak az etelet? "Maria például azzal tervez, hogy a következő fél-egy évben Kairóban maradnak."
Meg akkor is, ha Kairo fele-negyedebe kerul, mint pl. Budapest.
Bel
Gondolom menekült státusszal jár a lakhatás és étel, aztán ott van a vörös kereszt, az ENSZ segélyek, magánszervezetek adakozói és alapítványi pénzei. Ezek híján szerintem sem lenne pénzük arra hogy lazán eltöltsenek 6-12 hónapot egy hotelszobában.
szöged
06-06-2023, 06:48 PM
Szia,
Nekem az utotte meg a szememet, hogy Szudan kifejezetten szegeny orszag, mennyire elenyeszo kisebbseget kepviselhetnek azok, akiknek van fel-egy evre elegendo penzuk, hogy fizessek a lakbert, es az igen nagy csaladjuknak az etelet? "Maria például azzal tervez, hogy a következő fél-egy évben Kairóban maradnak."
Meg akkor is, ha Kairo fele-negyedebe kerul, mint pl. Budapest.
Bel
hánemtom
szerintem lehet, h Maria úgy tervezi, hogy van szaktudása és elhelyezkedik vhol
ha van ismerőse/rokona az adott városban, ott néhány napig lehet csövezni, míg nem talál munkát meg albérletet
a kontaktszemély meg lehet, h már be is indult ezek keresésében
a kapcsolati tőke nem elhanyagolható tényező
P. Dude
12-02-2023, 12:34 AM
Hogy minden körülmények között ápolhassam a tudatomat, biztosítva ezzel az immunrendszerem ideális működését. :thumbup
3 db pipa (23 cm hosszú üvegpipa hűtőfolyadékkal, nagy dél-amerikai bong fából, fém kártyapipa)
1 db vaporizátor
bongtisztító por + eszközök a tisztításhoz
3 db újratölthető pipagyújtó
1 db újratölthető öngyújtó (na és persze biztonsági tartaléknak gázgyújtók)
töltőgáz
parafa dugós pipahamutartó
három az egyben fém pipaszerszám
négyrészes, tekerőkaros fém grinder
elektromos kávédaráló + 2/4 személyes kávéfilterek
csatos üveg, simítózáras tasakok két méretben, vákuumos tárolódoboz, fém tároló, páramentesítő tasakok
tematikus könyvek/filmek
egyéb, biztos kihagytam pár dolgot :)