PDA

View Full Version : Vírusos fertõzések, baktériumos fertõzések

Oldalak : 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11

WestBam
03-14-2020, 11:23 AM
Az egyik legjobb cikk amit eddig a járvány megfékezésérõl olvastam: KATT (https://medium.com/@szofimolnar/koronav%C3%ADrus-mi%C3%A9rt-kell-azonnal-tenn%C3%BCnk-valamit-8d74091a7b21)

cattaro
03-14-2020, 05:14 PM
HOGYAN KÉSZÍTSÜNK KÉZFERTÕTLENÍTÕT? - A WHO RECEPTJE
https://criticalbiomass.blog.hu/2020/03/13/hogyan_keszitsunk_kezfertotlenitot

TMIB
03-15-2020, 05:44 AM
A gyógyultak között vannak akiknél 20%-30%-al rosszabb tüdõmûködés a mellékhatás, és ha gyorsabban gyalogolnak már nem kapnak levegõt - állítják a Hong Kong-i orvosok.

"Some people who recover from the coronavirus might be left with '20 to 30%' less lung function, and gasping for breath when they walk quickly, Hong Kong doctors said"

https://www.businessinsider.com/coronavirus-recovery-damage-lung-function-gasping-air-hong-kong-doctors-2020-3

bel
03-15-2020, 08:40 AM
HOGYAN KÉSZÍTSÜNK KÉZFERTÕTLENÍTÕT? - A WHO RECEPTJE
https://criticalbiomass.blog.hu/2020/03/13/hogyan_keszitsunk_kezfertotlenitot

Szia,

Koszi, pont ezt kerestem par napja, es akkor nem talaltam.

Bel

TMIB
03-15-2020, 02:56 PM
Meghalt az elsõ magyar beteg

"Vasárnap sajnos életét vesztette egy 75 éves férfi, akit koronavírus-fertõzés gyanújával és tüdõgyulladással szállítottak a Dél-Pesti Centrumkórházba - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ az MTI-vel, hozzátéve: a beteg a szállítást követõen hunyt el - olvasható a koronavirus.gov.hu honlapon."

"Felszólították vasárnap az irániakat, maradjanak otthon az új koronavírus-járvány terjedése miatt, az adatok szerint ugyanis egyre nõ a fertõzöttek és a halálesetek száma. Az iráni hatóságok ritkán szokták elismerni, hogy a vírus nem csak a betegeket és idõseket veszélyezteti. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint a halottak 55 százaléka a hatvanas éveiben járt, 15 százalékuk 40 évnél fiatalabb volt."

cattaro
03-15-2020, 06:13 PM
Tegnap úgy döntöttem, ez az a helyzet, amit SHTF-nek neveznek, tehát azért "prepperkedem", hogy ilyen helyzetben legyen forgatókönyvem. Így tényleg fullosra pakoltam a kocsit, kifosztottam a lakást, ruhából mondjuk betuszkolhattam volna még néhány zacskóval, elzártam a közmûveket, és ma lehúztam a BOL-ba. Rekordgyorsan értem le, a városban is, az autópályán is megdöbbentõen minimális volt a forgalom. Amikor megérkeztem az erdõbe, hatalmas megkönnyebbülést éreztem, hogy még sikerült kijutnom a városból a karanténok, útlezárások stb. elõtt, és ráadásul megpakolt kocsival, nem pedig kalandosabb úton. Így most egyesítettem a városi tartalékokat a jóval komolyabb BOL tartalékokkal. Ez 2 fõnek 2-3 hónapra elégséges lehet, ha gond lenne a heti beszerzésekkel, + tavasz lévén fokozatosan beindulnak majd a gyümölcsök, vadnövények stb. Holnap még ezt-azt beszerzek a közeli településeken, ha még tudok, aztán próbálok minél kevesebb emberrel találkozni minél ritkábban.
Nem számolok azzal, hogy 1-3 hónapnál korábban visszamegyek a városba bármi miatt is, addig távmunkázom, már amíg biztosítottak a körülmények ehhez (is).

WestBam
03-15-2020, 09:34 PM
Ezzel mellé biztosan nem lõttél, max nyerhetsz vele. Szellemileg-lelkileg feltöltõdsz az erdõben, és még egészséges is maradsz (már ha nem vagy most is fertõzött).

szöged
03-16-2020, 05:33 PM
az asszony ma elküldött gyógyszertárba
úgy mentem haza, hogy nem voltam patikában, mert mindegyik elõtt hatalmas sor volt
persze az is közrejátszott, hogy nincs igazi kényszerhelyzet
csak kényelmesebb lett volna, ha van még itthon ez-az

aztán még beugrottam egy kisebb boltba, hogy vegyek tejet, meg tojást
a boltban volt egy kisebb balhé, mert egyik-másik vevõ sérelmezte, hogy elfogyott pl a kenyér

hazaértem, és kihirdettem én is a zombiapokalipszist

Ihasz Laci
03-16-2020, 05:35 PM
Tegnap úgy döntöttem, ez az a helyzet, amit SHTF-nek neveznek, tehát azért "prepperkedem", hogy ilyen helyzetben legyen forgatókönyvem. Így tényleg fullosra pakoltam a kocsit, kifosztottam a lakást, ruhából mondjuk betuszkolhattam volna még néhány zacskóval, elzártam a közmûveket, és ma lehúztam a BOL-ba. Rekordgyorsan értem le, a városban is, az autópályán is megdöbbentõen minimális volt a forgalom. Amikor megérkeztem az erdõbe, hatalmas megkönnyebbülést éreztem, hogy még sikerült kijutnom a városból a karanténok, útlezárások stb. elõtt, és ráadásul megpakolt kocsival, nem pedig kalandosabb úton. Így most egyesítettem a városi tartalékokat a jóval komolyabb BOL tartalékokkal. Ez 2 fõnek 2-3 hónapra elégséges lehet, ha gond lenne a heti beszerzésekkel, + tavasz lévén fokozatosan beindulnak majd a gyümölcsök, vadnövények stb. Holnap még ezt-azt beszerzek a közeli településeken, ha még tudok, aztán próbálok minél kevesebb emberrel találkozni minél ritkábban.
Nem számolok azzal, hogy 1-3 hónapnál korábban visszamegyek a városba bármi miatt is, addig távmunkázom, már amíg biztosítottak a körülmények ehhez (is).

nyithatnal egy uj topikot, elet a bol-ban cimmel, kivancsi vagyok, meg szerintem masokat is erdekelne, hogy hogyan es mivel tengeted napjaidat. amolyan beszamolo, naplo jellegel.
persze csak, ha nem szuper titkos.

raktaros
03-16-2020, 07:21 PM
az asszony ma elküldött gyógyszertárba
úgy mentem haza, hogy nem voltam patikában, mert mindegyik elõtt hatalmas sor volt
persze az is közrejátszott, hogy nincs igazi kényszerhelyzet
csak kényelmesebb lett volna, ha van még itthon ez-az

aztán még beugrottam egy kisebb boltba, hogy vegyek tejet, meg tojást
a boltban volt egy kisebb balhé, mert egyik-másik vevõ sérelmezte, hogy elfogyott pl a kenyér

hazaértem, és kihirdettem én is a zombiapokalipszist

- Ma melóból hazafele hallgattam taxisokat, egyik mondta hogy egy gyógyszerész mesélte neki hogy azért áll sok idõs a gyógyszertárnál mert sietnek 3havi gyógyszert kiváltani, meg vitaminokat vesznek.
- Környékünkön a gyárak (amelyik még nem zárt be) a mûszakos dolgozókat elkülönítik egymástól. Van ahol addig nem mehet be a következõ mûszak amíg az elõzõ nem ment ki. Van ahol elõbb mehetnek haza, van ahol késõbb kezdenek.
- Érik nálunk is a kényszerszabi, autóipari beszállítók vagyunk és az autógyárak sorra állnak le.
- Szombaton voltunk lidl, húsos hûtõ teljesen kifosztva, más viszont volt. Pénztárnál én nem láttam, de párom mondta hogy az elõttünk lévõ lefényképezte a kosarunkat. Pedig alig vettünk valamit (~6.000ft, 2 csomag üdítõ, tejföl, sajt, tészta, kis gyümölcs, gomba, pillanatragasztó), talán a 2 zacskó tészta keltette fel a figyelmét? :) Mások viszont nagy kosarakkal közlekedtek.

Ihasz Laci
03-16-2020, 07:36 PM
https://www.bbc.co.uk/news/uk-51917562

nalunk meg mindig nem akarjak lezarni az orszagot, pedig szerintem mar nagyon szukseges lenne egy olaszorszag szintu karanten elrendelese!

egyenlore csak felkerik a nepet, hogy ne kocsmazzon?!?! ezen mar reg tul vagyunk, 1500+ hivatalos fertozott, ami kb 10000 igazi fertozottet jelent! es meg mindig nem akarnak csinalni semmi szigoritast, eszem f@szom megall!

WestBam
03-16-2020, 07:59 PM
Ilyenkor van az, hogy akkor hopp, beteg lettél.
Nálunk a management szerencsére nagyon jól értékelte a szitut és már múlt héten még a nagy állami bejelentések elõtt megmondták a tutit (20 fõs cég vagyunk): csak home office van a mai naptól, ha kell, ha nem. Nyilván ma bent voltam estig, mivel a függõ ügyeket le kellett zárnom, de most már úgy intézek mindent, hogy heti 2-3 alkalommal kelljen csak bemennem és minél kevesebb kollégával találkozzak. Az emberek mindent is felvásárolnak. Szerencsére gondolkozni nem szoktak, szóval vettem egy nagy adag krumplipüré port még, hogy legyen köret a sült zombikhoz :cool:

Ihasz Laci
03-16-2020, 08:44 PM
Ilyenkor van az, hogy akkor hopp, beteg lettél.
Nálunk a management szerencsére nagyon jól értékelte a szitut és már múlt héten még a nagy állami bejelentések elõtt megmondták a tutit (20 fõs cég vagyunk): csak home office van a mai naptól, ha kell, ha nem. Nyilván ma bent voltam estig, mivel a függõ ügyeket le kellett zárnom, de most már úgy intézek mindent, hogy heti 2-3 alkalommal kelljen csak bemennem és minél kevesebb kollégával találkozzak. Az emberek mindent is felvásárolnak. Szerencsére gondolkozni nem szoktak, szóval vettem egy nagy adag krumplipüré port még, hogy legyen köret a sült zombikhoz :cool:

egyebkent azt en is eszre vettem, hogy a tobbsegnek lovese sincs arrol, hogy mit erdemes vasarolni.
peldaul a keszeteleket, fagyasztott dolgokat veszik mint allat.
de az etel alapanyagok ugyanugy allnak a boltokban, egyedul liszt meg a tesztak amik kicsit jobban le voltak fogyva.
de csomagolt szaraz huvelyesek, babfelek, lencse meg ilyenek mind ott alnak a polcokon, konzervekbol is meg nagy a kinalat azokat se veszik, lekvarok, majkremek ugyanugy a helyukon.
fagyasztott pizzat vagy barmi elore elkeszult fagyasztott etelt viszont egy darabot se lattam!
vizet se vesz senki! palackozott vizek ugyanugy a helyukon.

bezzeg a wc papir az kell mindenkinek, abbol most mar sehol nem lehet kapni egy guriganyit sem, lassan valutakent arany arban merik:)

FarosCsirke
03-16-2020, 08:55 PM
Sziasztok!
Bár regisztráció idején lelkes voltam, a jó idõ végett elég sok dolgom akadt, így nagyon nem volt idõm a fórumra. Ma viszont úgy érzem, eljött az ideje annak, hogy megírjam a tapasztalataimat!
Nem nagyon érdekel, hogy beazonosíthatóbb leszek kissé, tanulságos a történetem, ez alapján készüljetek!
Én elbagatellizáltam a helyzetet, magától a vírustól nem tartok, fõleg annak fényében, hogy a mi családunk nemrég átesett egy eddig számunkra ismeretlen betegségen, ami az influenzára hasonlított leginkbbé. Hozzá kell tennem, hogy orvos látott minket, de tesztet nem végeztek rajtunk, így akár lehetett a rettegett betegség is, benne van a pakliban.
Viszont!
A mellettünk lévõ faluból egy idióta pénteken bevonszolta magát a helyi varrodába lázasan, kiderült róla, hogy bizony koronás. Ma reggel a varroda nem nyitott ki, de lényegében ez mindegy már, ha a két hét lappangást számoljuk, akkor a száz kollégája bizony javában összeszedte és terjesztette a kórt! Namármost, ugye tanítási szünet van jelenleg, de a gyerekeim ebédjét be kellett fizetnem ma, viszont a busz, amivel mentem volna, elhaladt mellettem fékezés nélkül! Dühös lettem, gondoltam, mi húzódhat a háttérben, felhívtam a pályaudvart, elmondtam a véleményem higgadtan, majd hazamentem, és a következõ busszal bementem. Férjem Bécsben dolgozik, félõ, hogy kinn reked, errõl még késõbb írok, most az a lényeg, hogy eszembe ötlött, ha nem tud hazajönni, nincs bankszámlám, amire pénzt utalhat, így kitaláltam, hogy amíg tudok, nyitok gyors egy bankszámlát is a városban. Így is tettem, de szerencsémre kifogtam egy kezdõ ügyintézõt, neki, illetve a lassúságának köszönhetõen lekéstem az ebédbefizetést. Sebaj, gondoltam, majd visszajövõk holnap... Én higgadtan vártam, hogy a bürokráciába tekeredett ügyintézõm rajtam szerezzen rutint, de feltûnt, hogy körülöttem mindenki feszült. Az egyik banki alkalmazott körülbelül percenként nyomkodta a fertõtlenítõt a kezére egy literes flakonból, és nyugtatókat kínálgatott a kollégáknak! Zárás elõtt fél órával idegesen mutogatott egy fiolát, amiben már csak 4 darab gyógyszer van, de közölte, hogy abból neki kell még kettõ!!! Nagynehezen végeztem, de ugye lekéstem a buszomat is, illetve a gazdasági ellátót is. Eszembe jutott, hogy nincs itthon wc-papír(😁), bementem hát a Coop Abc-be. Az emberek kerültek, megnéztem és meg is szagoltam magam, nem értettem, mi bajuk. Aztán észrevettem, hogy mindenki kerül mindenkit! Kezdem elveszteni a türelmem, de gondoltam, ez nem az én bajom, õk szenvednek, rájuk hagyom... A kasszáknál két fiatal, gumikesztyûs pics@ szerencsétlenkedett, remegett a kezük, ami szintén nem az én bajom volt, ezen is túltettem volna magam, de... De! Egy rostos üdítõért, 7 szem péksüteményért, egy 8-as budipapírért és két csomag kekszért 6.900.-ot fizettem, félreálltam hát, hogy megnézzem, mi került ennyibe! A cuccaimat el sem raktam, nehogy azt gondolják, valamit eldugtam, ki is derült hamar, hogy kettõ darab kakaós csiga helyett kettõ kilót számolt a kisasszony, majd jelezni mertem, mire a kasszásom összezuhant és leblokkolt teljesen. Elmagyaráztam neki, hogy ne riadjon meg, nem haragszom, ez egy tévedés, amit orvosoljunk, hogy mindenki folytathassa a dolgát! Átszólt a csaj a másik kasszásnak, mire az félvárról odabökte, hogy azért drága a csigám, mert az nem darabos, hanem kilós... Nem tehetek róla, kicsit szégyellem is magam, de reflexbõl hátbadobtam a csajt a két csigával, majd odaböktem neki én is félvállról, ha ez négy-ezer forint, akkor bassza is meg! Nem kedves ábrázattal rám nézett, de nem hagytam szóhoz jutni, közöltem vele, hogy elhiszem, hogy nehéz napja van, de azzal, hogy flegmázik, elrontja az enyémet is, és ezt bizony minden alkalommal visszakapná tõlem, ha nem lennék olyan, hogy elemzem a helyzetet, és belegondolok az õ helyzetébe! Viszont ez ritka szerencse, hogy ilyen ember kéri a segítségét, becsülje meg az alkalmat, ne éljen vissza a jóindulatommal! Mindenki lefagyott! Mosolyogva megkértem mindenkit, eladókat, vevõket, hogy vegyenek mély levegõt, aztán engedjék ki! Elmondtam nekik, hogy már felesleges egymással úgy bánnunk, mint a leprásokkal, azzal nemhogy nem segítünk, csak tetézzük a feszültséget! Ez pedig nem jó! Azt, ami megvan írva, elkerülni nem tudjuk úgysem. Ha pedig majd lemegy a vírus, mi utána is egy városban fogunk élni, én pedig nem akarok haragoskodni senkivel ilyenekért! Na eztán lehiggadtak az emberek, elkezdtek egymással is szóba elegyedni, kezdtek mosolyogni, stb... A pályaudvar üres volt, két cigánygyerek kivételével sehol senki. Pisilnem kellett, de a normális kávézók zárva voltak, bementem hát a szomszédos lebujba! Jól tettem! Ott még volt élet, fizettem is egy kör fertõtlenítõt a helyi 'elit'-nek, ezzel örök hírnévre téve szert!😁 Visszasiettem a pályaudvarra, felszálltam a buszra, de ott elkövettem egy nagy hibát; meg kérdeztem, hogy járnak-e a buszok rendesen, mert lemennék a kölykõkkel a Balaton-partra kirándulni egyet valamelyik nap, ha már így alakult, hogy ilyen szép idõben itthon vannak... Hazáig hallgattam a felelõtlenségemrõl szóló kiselõadást, már-már az esetleges halálesetekért is szinte én voltam a felelõs! Azt hittem, sosem érek haza! Végül hazaértem, de hosszú út volt. Az én következtetések a következõ:
SHTF-HELYZET VAN! AHOL MÉG NEM JELENT MEG A VÍRUS, OTT NAPOK KÉRDÉSE, DE A PÁNIK ÉREZHETÕ, ENNÉL CSAK DURVÁBB LESZ!
Én most a védekezésre összpontosítok. Hamarosan lehetséges, hogy szükségem lesz rá!
Ausztria: Bécset le akarják zárni, mert az osztrákok kirándulgatnak, kikapcsolódnak. Ennek oka, hogy ahol leálltak a munkahelyek, ott a nyári szabikat most kiírták, a labancok viszont nem akarják 'elpazarolni' ezeket a napokat arra, hogy otthon gubbasszanak.
Egyéb adalék: Nem tudom, hogy itt beszédtéma volt-e, de én arról értesültem, hogy 35.000 amerikai NATO-katona, és megannyi harci felszerelés érkezett Európába, ami egy sosem látott katonai jelenlét, hadgyakorlatnak ezt nem lehet nevezni, még ha ennek is próbálják álcázni, akkor sem. Laikusok elhihetik, de itt azért kétlem, hogy laikusok lennének többségében. Ezt az információt erõsítik nekem olyanok, akikkel kapcsolatban állok az ország számos területén. Debrecenbõl Apache helikopterekrõl meséltek, az illetõ 5-öt látott leszállni, Gyõrnél végeláthatatlan hosszúságú vagonokról írtak, amik harckocsikkal és tankokkal voltak tele. Magam kedden egy hatalmas harci repülõt láttam alacsonyan felettünk elszállni, a kisfiam nagy örömére. Egy órája pedig egy 'égi konvoj' haladt el felettem, csak az alacsonyan szálló fényeket láttam meg, ahogy libasorban, hangtalan haladnak egy irányba. 11-et számoltam meg, de az elejét nem biztos, hogy sikerült elcsípnem.
Minden, amit írtam, az én tapasztalataim, nem akarok sem pánikot kelteni, sem fontoskodni. Mindezt azért írtam le, hogy lássátok, mi történik ott, ahol a vírus felütötte a fejét. Egy barátnõm mesélte, hogy 5-10 kiló kenyereket vesznek az emberek. Én nem is a vírustól félek. Az emberektõl tartok. Tõlûk viszont nagyon. Én riadót fújok, aki gondolja, megfogadja a tanácsom, és megy a BOL-ba, amíg tud! Gyõrben az a pletyka, hogy karantén alá rakják, akárcsak Bécset. Erre készültünk, ne habozzunk idõben cselekedni. Szerintem. Minden jót nektek, vigyázzatok magatokra!

FarosCsirke
03-16-2020, 08:58 PM
egyebkent azt en is eszre vettem, hogy a tobbsegnek lovese sincs arrol, hogy mit erdemes vasarolni.
de az etel alapanyagok ugyanugy allnak a boltokban, egyedul liszt meg a tesztak amik kicsit jobban le voltak fogyva.
de csomagolt szaraz huvelyesek, babfelek, lencse meg ilyenek mind ott alnak a polcokon, konzervekbol is meg nagy a kinalat azokat se veszik, lekvarok, majkremek ugyanugy a helyukon.
fagyasztott pizzat vagy barmi elore elkeszult fagyasztott etelt viszont egy darabot se lattam!
vizet se vesz senki! palackozott vizek ugyanugy a helyukon.

bezzeg a wc papir az kell mindenkinek, abbol most mar sehol nem lehet kapni egy guriganyit sem, lassan valutakent arany arban merik:)

Jelen esetben ennek örülj, neked/nekünk több jut! Komolyan ezt gondolom, mivel én is ezt vettem észre.

cattaro
03-16-2020, 08:59 PM
Ma még bementem a közeli kisvárosba az ottani Pennybe. Sokan voltak, de nem durván. A vásárlók egyharmada (vagy csak negyede) fullra pakolt kocsival küszködött, másik harmad átlagos, harmadik: 1 db energiaital, chips ilyesmik. A rizses polcok, húsos hûtõk, mirelithûtõk bizonyos része eléggé ki volt fosztva, némelyik teljesen. Mindenki összevissza fogdosott mindent, minden egyes krumplit kézbe vesz, finnyásan visszadob stb. A pénztárnál, mivel érintõs bankkártyával fizettem 5000 Ft felett, be kellett ütnöm a pinkódot a mindenki által megfogdosott terminálon. Ennyit a PayPass-rõl. Persze közben a mindenki által összefogdosott bevásárlókocsit toltam, miközben kézfertõtlenítõt nem lehet kapni. Aztán átmentem a közeli faluba trafikba, borászhoz, semmiféle veszélyérzetet, elõvigyázatosságot nem tapasztaltam sehol. Vidéken még nem kapcsoltak az emberek. Bár a falusi hentesnél azt mondták már két hete, hogy nagyon megnõtt a sertészsír-vásárlása. "Valaki 1 kilót is vesz." A borász felesége: "a gyerekek persze nagyon örülnek az iskolabezárásnak".
Ennyit a magyarok tájékozottságáról, felvilágosodottságáról ebben a rezsimben.

FarosCsirke
03-16-2020, 09:11 PM

Jól tetted! Én ma benn voltam a városban. Apokaliptikus állapotok kezdenek kialakulni! Hazaérve eldöntöttem, még holnap mindent elintézek, aztán elszigetelem magamat a fiaimmal itthon. Sajnos férjem nincs itthon, úgyhogy eljött az ideje egy olyan forgatókönyv kialakításának, amiben õ nem szerepel. Ezzel sajna nem számoltam! Vigyázz a disznókkal az erdõben, már malacoznak!

cattaro
03-16-2020, 09:26 PM
Jól tetted! Én ma benn voltam a városban. Apokaliptikus állapotok kezdenek kialakulni! Hazaérve eldöntöttem, még holnap mindent elintézek, aztán elszigetelem magamat a fiaimmal itthon. Sajnos férjem nincs itthon, úgyhogy eljött az ideje egy olyan forgatókönyv kialakításának, amiben õ nem szerepel. Ezzel sajna nem számoltam! Vigyázz a disznókkal az erdõben, már malacoznak!

Holnap mindenképpen tedd meg, mert napról napra, óráról órára közelebb a kijárási tilalom! Sajnos ez ilyen, a holnapi napod rá fog menni, és sokba fog kerülni...

TMIB
03-16-2020, 09:38 PM
Kérdés: a határlezárásnak mi értelme van akkor, ha már az összes ország fertõzött? A könnyebb ellenõrzés lehet az oka? Mi a helyzet az illegális bevándorlással? Déli országok is fertõzöttek, mégis tömegek mászkálnak át a határon dél felõl.

Talán egy kicsit segíthet a határzár, de túl sokat szerintem nem. Ugyanakkor az idõnyerés is fontos, hogy jön a nyár az talán javíthat a helyzeten, meg ugye remélhetõleg csak lesz oltás is ellene.

Olaszországban hagynák meghalni a 80 év feletti koronás betegeket

"Drámai a helyzet az új koronavírus miatt az észak-olaszországi Piemont régióban, ahol terv készül arra, hogy a 80 év feletti vagy más okok miatt súlyos betegséggel küzdõk esetében megtagadhatják az intenzív osztályon való kezelést, ha nem lesz elég kapacitás – többek között ez áll abban a dokumentumban, amelyet Torinó válságkezelõ csoportja állított össze, és a brit The Telegraph birtokába jutott. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy halálra ítélik ezeket a betegeket - írja a Magyar Hang."

TMIB
03-16-2020, 09:49 PM
Egyéb adalék: Nem tudom, hogy itt beszédtéma volt-e, de én arról értesültem, hogy 35.000 amerikai NATO-katona, és megannyi harci felszerelés érkezett Európába, ami egy sosem látott katonai jelenlét, hadgyakorlatnak ezt nem lehet nevezni, még ha ennek is próbálják álcázni, akkor sem.

Nem tudom, de a vírust lelõni nem lehet, meg már az Államok is tele van fertõzöttel, úgyhogy hiába gyakorlatozik a NATO. Ezzel csak még nagyobb fertõzésveszélybe sodorják saját magukat is. Bár lehet hogy ez már valami poszt-apokaliptikus gyakorlat, nem a szokásos háborús. (Katonai rendfenntartás? Fosztogatás megfékezése?)

cattaro
03-16-2020, 09:58 PM
nyithatnal egy uj topikot, elet a bol-ban cimmel, kivancsi vagyok, meg szerintem masokat is erdekelne, hogy hogyan es mivel tengeted napjaidat. amolyan beszamolo, naplo jellegel.
persze csak, ha nem szuper titkos.

Köszi, megfontolom, szerintem várok még pár napot ezzel, mert most már tényleg vigyázni akarok azzal, milyen infókat osztok meg magammal kapcsolatban, amik alapján esetleg beazonosítható volnék általam ismert személyek számára, bár próbáltam vigyázni, de nem vagyok teljesen biztos benne. Mert az "élet a BOL-ban tényleges SHTF esetében" projekt jelenleg még távmunkáról is szól (szerintem véges ideig), és ez is meghatározza az itteni életemet is, + stb. De amúgy tényleg jó ötletnek tartom, és volna is kedvem hozzá. Az is lehet, valami alternatív elérhetõségen kezdeném el, amit privát üzenetben megosztok az itt fórumozó érdeklõdõkkel.

WestBam
03-16-2020, 10:06 PM
Van a fórumnak "rejtett" része, "Csak regisztrált tagok fóruma" néven. Azt csak azok látják akik regisztrálva vannak, a gugli sem.

cattaro
03-16-2020, 10:32 PM
Van a fórumnak "rejtett" része, "Csak regisztrált tagok fóruma" néven. Azt csak azok látják akik regisztrálva vannak, a gugli sem.

Igen, erre is gondoltam, de ez is szelektív lehet, egy bizonyos balsejtelem miatt...
Meg aztán: mi lesz, ha az internetellátásért felelõs dolgozók tömegesen betegállományba vonulnak? Sokak gyereke nyilván haza lett küldve az iskolából/óvodából. Ugyanez: áram-víz-gáz-csatorna-ellátásban dolgozók, benzinkutak, bankok, boltok és így tovább, minden alapszolgáltatás érintett, azok is, amikre még nem is gondoltam.

FarosCsirke
03-16-2020, 11:47 PM
Nem tudom, de a vírust lelõni nem lehet, meg már az Államok is tele van fertõzöttel, úgyhogy hiába gyakorlatozik a NATO. Ezzel csak még nagyobb fertõzésveszélybe sodorják saját magukat is. Bár lehet hogy ez már valami poszt-apokaliptikus gyakorlat, nem a szokásos háborús. (Katonai rendfenntartás? Fosztogatás megfékezése?)

Elképzelhetõnek tartom. A fényeket kiderítettem, Elon Musk mûholdjai😁, de van itt számodra valamim, errõl mit tudsz?
5 órája edited
Uj, erdekes informaciok a virusrol az Amerikai Nemzeti Egeszsegugyi Intezet honlapjan. Ugy latszik a nem megfelelo tesztek miatt joval tobb fertozottet regisztraltak, mint amennyi valojaban volt . Alul a link, itt a google forditas: "
Mivel a COVID-19 megelõzése és ellenõrzése tovább halad, Kína számos részén elvégzik az aktív nukleinsav-teszt szûrést a betegek szoros kapcsolatában. A szûrés során a pozitív eredmények hamis pozitív arányáról azonban eddig nem számoltak be. A szûrõvizsgálat során a téves pozitív arány tisztázása azonban fontos a COVID-19 ellenõrzésében és megelõzésében. Módszerek: A pozitív eredmények hamis pozitív arányát befolyásoló mutatók pontértékeit és ésszerû tartományait a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján becsüljük meg. Az aktív szûrés során a pozitív eredmények hamis pozitív arányát kiszámítottuk, és egyváltozós és többváltozós-valószínûségi érzékenységi analízist végeztünk a megállapítások megbízhatóságának megértése érdekében. Eredmények: Ha a közeli kapcsolatok fertõzési arányát, valamint a bejelentett eredmények érzékenységét és specifitását vettük pontbecslésnek, az aktív szûrés pozitív prediktív értéke mindössze 19,67% volt, ezzel szemben a pozitív eredmények hamis pozitív aránya 80,33%. A többváltozós valószínûségû érzékenységi elemzés eredményei alátámasztották az alapesetek eredményeit, a pozitív eredmények hamis pozitív arányának 75% -os valószínûségével 47% felett. Következtetések: A COVID-19 betegek szoros kapcsolatában az aktív nukleinsav-teszt szûrés során bejelentett „tünetmentes fertõzött egyének” csaknem fele vagy még nagyobb része hamis pozitív lehet.
https://www.ncbi.nlm.nih.go...

FarosCsirke
03-17-2020, 12:12 AM
Kérdés: a határlezárásnak mi értelme van akkor, ha már az összes ország fertõzött? A könnyebb ellenõrzés lehet az oka? Mi a helyzet az illegális bevándorlással? Déli országok is fertõzöttek, mégis tömegek mászkálnak át a határon dél felõl.

Talán egy kicsit segíthet a határzár, de túl sokat szerintem nem. Ugyanakkor az idõnyerés is fontos, hogy jön a nyár az talán javíthat a helyzeten, meg ugye remélhetõleg csak lesz oltás is ellene.

"Drámai a helyzet az új koronavírus miatt az észak-olaszországi Piemont régióban, ahol terv készül arra, hogy a 80 év feletti vagy más okok miatt súlyos betegséggel küzdõk esetében megtagadhatják az intenzív osztályon való kezelést, ha nem lesz elég kapacitás – többek között ez áll abban a dokumentumban, amelyet Torinó válságkezelõ csoportja állított össze, és a brit The Telegraph birtokába jutott. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy halálra ítélik ezeket a betegeket - írja a Magyar Hang."

Németország a minap kottyintotta el magát arról, hogy az Olaszhonban szelektálnak, ki kapjon lélegeztetõt újraélesztés esetén, mert nincs elég. Ezért zárnak, ezt nem várják meg. Már több ember is belehalt az ellátás közben kialakult felszereléshiányba. Svédország vezetõi pedig feladták, nem küzdenek, lesz, ami lesz szerintük...
Nagyon zavaró ez a fejetlenség!

Ged
03-17-2020, 08:30 AM

Szerintem most inkább arról van szó, hogy mivel otthon kell maradni, nincs menza sem az iskolában, sem a munkahelyen. Naponta kell valami kaját csinálni, félkész cuccokból, mirelitbõl (állítólag a fagyasztók is elfogytak az üzletekbõl). Szerintem a többség még mindig nem hosszútávra tartalékol. Az fel sem merül bennük, hogy esetleg leáll az áram szolgáltatás (mondjuk erre én sem számítok).

Ged
03-17-2020, 09:11 AM

Bár teljesen racionálisan hangzik, viszont óriási felháborodáshoz vezetne. Ha végrehajtják komoly társadalmi törés lenne belõle. Szvsz.

Ged
03-17-2020, 09:16 AM
Nem tudom, hogy itt beszédtéma volt-e, de én arról értesültem, hogy 35.000 amerikai NATO-katona, és megannyi harci felszerelés érkezett Európába, ami egy sosem látott katonai jelenlét, hadgyakorlatnak ezt nem lehet nevezni, még ha ennek is próbálják álcázni, akkor sem. Laikusok elhihetik, de itt azért kétlem, hogy laikusok lennének többségében.

A Defender Europe 2020, egy elõre bejelentett NATO hadgyakorlat, válasz a közelmúltban végrehajtott orosz hadgyakorlattokra. Egyfajta erõdemonstráció.

https://honvedelem.hu/cikk/fokuszban-a-defender-europe-20-gyakorlat/

Bennfentes információk nélkül csak laikusok vagyunk, sajnos.

FarosCsirke
03-17-2020, 11:44 AM
A Defender Europe 2020, egy elõre bejelentett NATO hadgyakorlat, válasz a közelmúltban végrehajtott orosz hadgyakorlattokra. Egyfajta erõdemonstráció.

Milyen szerencse, hogy itt vannak...😄

FarosCsirke
03-17-2020, 12:01 PM
Holnap mindenképpen tedd meg, mert napról napra, óráról órára közelebb a kijárási tilalom! Sajnos ez ilyen, a holnapi napod rá fog menni, és sokba fog kerülni...

Egyetlen dolgot kell elintéznem, s már húzok is haza!
Adalék:
Ma olvastam, hogy a zalaszentgróti fertõzött gyermekét megfigyelésre kórházba szállították.
Egy hét lappangási idõvel számoljatok, felvázolom a helyzetet.
A fertõzött nem szentgróti, hanem türjei. A gyermek oda jár oviba, múlt hét pénteken lett lázas az édesanyja. A türjei oviba tekenyei gyermekek is járnak, az a körzetük. Ezeknek biztosan akad nagytesójuk, akik iskolások. Mivel elnéptelenedtek a környékbeli falvak, ezért ezek az iskolások a zalaszentgróti intézménybe járnak, ami egyszerre gimnázium is. A felsõ tagozatosok egy épületben vannak elhelyezve a gimnazistákkal. Mivel maga a gimnázium erõs létszámhiánnyal küzd, ezért nagyon alacsony átlag osztályzattal is felvesznek bárkit. Így elég széles körben fogad diákokat a megyébõl.
Ez csak a jéghegy csúcsa.
Az üzem, ahol kiszúrták a lázat, egy száz fõt foglalkoztató varroda, ahol terjedt a vírus észrevétlen.
Zala-megye gócpont lett, ez már vitathatatlan.
Aki környékbeli, az maradjon otthon!

haven
03-17-2020, 12:20 PM
majd elhozzák nekünk a békét, már persze csak akkor, ha egymásnak esnénk

TMIB
03-17-2020, 02:33 PM
Az üzem, ahol kiszúrták a lázat, egy száz fõt foglalkoztató varroda, ahol terjedt a vírus észrevétlen.
Zala-megye gócpont lett, ez már vitathatatlan.
Aki környékbeli, az maradjon otthon!

Meg se akarom tippelni hogy 1-2 hét múlva hány beteg lesz.

Olyanokat írnak a szakértõk hogy 60%-70%-os lakosság-fertõzõdés, meg 2 teljes évnyi vészhelyzet.

:huuu:

Most akartam venni még dolgokat, de online már nem igazán rendelhetõ semmi. Se étel, se tisztálkodási szerek, de még azt a macskaeledelt sem hozzák házhoz amit mindig hozatni szoktam.

st.jimmy
03-17-2020, 06:06 PM
Bár teljesen racionálisan hangzik, viszont óriási felháborodáshoz vezetne. Ha végrehajtják komoly társadalmi törés lenne belõle. Szvsz.

Ha végrehajtják?

Szerintem ez inkább, "amikor végrehajtanak ilyesmit" akkor mindenki sajnálja, sokan felháborodnak, igyekeznek nem nagy dobra verni... Az egyszerû matek szerint közel nincs elég lélegeztetõgép. Vagy azt gondoljuk, hogy a jelenlegi intézkedések mellett sikerül eléggé lelassítani a terjedést európa nagyobb részén?

bel
03-17-2020, 06:41 PM
Sziasztok,

A triage celja: "a legtobb jot tenni a legtobb emberrel".

Senki se szivesen csinalja, de gondolkodo ember nem tagadhatja meg az eletet TOBB embertol.

Marpedig ha 20 haldoklo lelegezteto gepen van, ezzel halalra itelnek 20 mentheto embert, akik meggyogyulhatnak, ha jutna nekik lelegezteto gep.

Persze a vilag nem ilyen fekete-feher, de ugyanez igaz akkor, ha az egyik csoportban a 20 emberbol 19 meghal (es nem tudjak elore, melyikuk eli tul) ellatva, a masik csoportban 19 tuleli (nem tudjak elore, melyikuk hal bele) az ellatast; akkor bizony az elso csoport halalra itelese megment netto 18 embert.

Nem az a legfontosabb cel, hogy megallitsak a jarvanyt, hanem hogy "lapos legyen a gorbe", az elozo peldanal maradva: hogy eloszor mindket csoport fele legyen beteg, utana (amikor mar nem beteg az elso csoport) mindket csoport masik fele: mert akkor nem kell triage-olni, jut mindenkinek lelegeztetogep.

Es ne legyenek illozioink, a fenti peldaban az egyszeruseg kedveert kellene ketszer annyi lelegeztetogep, mint amennyi van. A valosagban (jarvanyugyi korlatozasok nelkul!) nem dupla mennyiseg, hanem kb. 90-szeres mennyisegre lenne szukseg.

(Ha a 9 millio magyar 80%-a fertozodik, ezek 5%-a igenyel lelegeztetogepet, akkor 360 ezer embernek van ra szuksege, intezkedes nelkul kb. ezek felenek egyszerre, vagyis egyszerre 180 ezer lelegeztetogep kellene, mikozben a normalisan kihasznalatlan kb. 300 darab, nagyon kemeny intezkedesekkel es ne'mi beszerzessel ez talan felemelheto 2 ezer darabra.)

Bel

bel
03-17-2020, 06:49 PM
Svédország vezetõi pedig feladták, nem küzdenek, lesz, ami lesz szerintük...

Szia,

"Csak" azt adtak fel, hogy a betegek minden kapcsolatat felkutassak es korhazi karantenba tegyek oket.

Termeszetesen ettol meg a betegeket ellatjak, es az altalanos karantennal lassitjak a terjedest.

Bel

st.jimmy
03-18-2020, 06:04 AM
Sziasztok,

A triage celja: "a legtobb jot tenni a legtobb emberrel".

Senki se szivesen csinalja, de gondolkodo ember nem tagadhatja meg az eletet TOBB embertol.

Marpedig ha 20 haldoklo lelegezteto gepen van, ezzel halalra itelnek 20 mentheto embert, akik meggyogyulhatnak, ha jutna nekik lelegezteto gep.

Persze a vilag nem ilyen fekete-feher, de ugyanez igaz akkor, ha az egyik csoportban a 20 emberbol 19 meghal (es nem tudjak elore, melyikuk eli tul) ellatva, a masik csoportban 19 tuleli (nem tudjak elore, melyikuk hal bele) az ellatast; akkor bizony az elso csoport halalra itelese megment netto 18 embert.

Nem az a legfontosabb cel, hogy megallitsak a jarvanyt, hanem hogy "lapos legyen a gorbe", az elozo peldanal maradva: hogy eloszor mindket csoport fele legyen beteg, utana (amikor mar nem beteg az elso csoport) mindket csoport masik fele: mert akkor nem kell triage-olni, jut mindenkinek lelegeztetogep.

Es ne legyenek illozioink, a fenti peldaban az egyszeruseg kedveert kellene ketszer annyi lelegeztetogep, mint amennyi van. A valosagban (jarvanyugyi korlatozasok nelkul!) nem dupla mennyiseg, hanem kb. 90-szeres mennyisegre lenne szukseg.

(Ha a 9 millio magyar 80%-a fertozodik, ezek 5%-a igenyel lelegeztetogepet, akkor 360 ezer embernek van ra szuksege, intezkedes nelkul kb. ezek felenek egyszerre, vagyis egyszerre 180 ezer lelegeztetogep kellene, mikozben a normalisan kihasznalatlan kb. 300 darab, nagyon kemeny intezkedesekkel es ne'mi beszerzessel ez talan felemelheto 2 ezer darabra.)

Bel

köszönöm a számokat, kb ilyesmire gondoltam, csak számok nélkül, de sokkal artikuláltabban is sikerült, mint nekem

st.jimmy
03-18-2020, 06:06 AM
ez mondjuk kávé helyett jó lenne, de még tegnap este olvastam:

https://index.hu/gazdasag/2020/03/16/massziv_hiszteria_van_a_jarvany_korul/amp?fbclid=IwAR3_ls5eQnomwfN62XDqK9tHATqg39k7UML5j zPUPjU6kreJUPuJCW3dlIk&token=00c21a44c93a45597d3ed9363862c416

nem a bicska nyílik ki a zsebemben, hanem a nyílpuska rakja magát össze a szomszéd szobában, meg betekerik magukat a vadászhegyek

Ihasz Laci
03-18-2020, 07:57 AM
Helyzetjelentes.
Tegnap mondott beszedet a prime minister.
Nincs hivatalos karanten, de felkernek mindenkit, hogy maradjon otthon.
Bejelentettek milyen anyagi segitsegcsomagot hoztak letre elso korben. Foleg a munkahelyek nyitvatartasat tuztek ki celul. Aztan kesobb az egyenek lakashitel es lakber problemait is kivanjak segiteni. Amire nagy szukseg lesz!

Virusugyben, 2000 a hivatol betegek szama, 71 halott:(
Es kb 25000 a nem regisztralt betegek szama.

Mi. Felesegem munkahelye tegnap megszunt:( amit ugy ahogy vartunk de nem ilyen hamar.
Nekem 2 reszmunka idos munkam volt, az egyik ma reggel szunt meg, reggelenkent iskola jaratot vezetek, ezt ma reggel hatarozatlan idore felfuggesztettek:(
A masik munkam meg megvan (beteg gondozo) az nem is fog megszunni de ott ki tudja en meddig huzom majd.

Szoval egyenlore nem maga a virus ami gondot okoz hanem a gazdasagra gyakorolt hatasa.

TMIB
03-18-2020, 08:13 AM
Nálunk Trump most mondott valami olyat hogy ad az embereknek fejenként 1000 dollárt. Amit nem tudom, tán vissza kellene majd fizetni. Meg tán az adóbefizetéseket is csúsztatni fogják. De ez még friss hír és csak ígéret, de könnyen lehet hogy meg fog történni, mert sok ember elveszíti a munkáját, vagy épp csak ha nem megy be dolgozni mert otthon kell maradnia, meg tartaléka sincs, akkor muszáj valahonnan pénzt szereznie. Ha a kormány nem ad és dolgozni nem tud, akkor honnan...? Tehát esélyes hogy a kormány most valamit tervez ez ügyben.

Gabe
03-18-2020, 01:57 PM
Háromtól bejelent valamit a miniszterelnök. Szerintem jön a kijárási tilalom.

raktaros
03-18-2020, 02:23 PM
FB-on már most több olyan hozzászólást láttam, ahol azt írták, jó lenne ha az állam csinálna már valamit mert ha kifogy a kajából elindul fosztogatni...

st.jimmy
03-18-2020, 02:31 PM
nem vásárolni, hanem fosztogatni?

vagyis nemtom, nem voltam boltban, de azért a fórumon olvasottak alapján sem hiszem, hogy annyira nem lehet semmi élelmiszert kapni

mondjuk akinek nincs semmi pénze és nem tud dolgozni az más kategória, de gondolom õ meg nem a facbookon írkál

raktaros
03-18-2020, 02:56 PM
Úgy rémlik olyasmi cikkeknél olvastam amik arról szóltak hogy nem tisztázott még hogy miként lesz a fizetés a munkából kiesett idõre, mert a cégek állásidõt nem akarnak fizetni, szabiból meg nincs sok és ki tudja meddig húzódik a dolog. Sokan abban reménykednek hogy az állam majd támogatja a cégeket hogy az emberek megtarthassák a munkájukat illetve a nem dolgozott idõre is kapjanak fizetést.

Nálunk munkahelyen is soknak nagyon ki van számolva a fizetés, már azért sokszor morogtak ha kevesebb túlóra volt egy hónapban.

Ihasz Laci
03-18-2020, 06:39 PM
Nalunk ma jelentettek be, hogy pentektol bezarjak a sulikat.

A katonasag meg vonul be londonba, tobben posztoltsk kepeket meg videokat a bevonulo katonakrol. Szerintem keszulnek a lezarasra.

raktaros
03-18-2020, 06:58 PM
Egy FB-os hozzászólásból :D

8656

FarosCsirke
03-18-2020, 09:26 PM

https://m.kuruc.info/r/2/209698/

FarosCsirke
03-18-2020, 09:31 PM
Meg se akarom tippelni hogy 1-2 hét múlva hány beteg lesz.

Olyanokat írnak a szakértõk hogy 60%-70%-os lakosság-fertõzõdés, meg 2 teljes évnyi vészhelyzet.

Most akartam venni még dolgokat, de online már nem igazán rendelhetõ semmi. Se étel, se tisztálkodási szerek, de még azt a macskaeledelt sem hozzák házhoz amit mindig hozatni szoktam.

Hát nem érdekes, hogy a világ egyik legfejlettebb országa, ami gyártástechnológiában az élmezõnybe tartozik, az nem lélegeztetõgépeket gyárt, meg felszerelést, hanem bezárja a gyárakat, és 'széthúzza' a betegséget? 2 év? Ez nekem több, mint gyanús!

FarosCsirke
03-18-2020, 09:36 PM
Szia,

"Csak" azt adtak fel, hogy a betegek minden kapcsolatat felkutassak es korhazi karantenba tegyek oket.

Termeszetesen ettol meg a betegeket ellatjak, es az altalanos karantennal lassitjak a terjedest.

Bel

Úgy olvastam, sem iskolabezárás, sem egyéb hasonló tömegeket érintõ intézkedéseket nem vezetnek be. Ez az utolsó, amit róluk olvastam, azóta változhatott.

FarosCsirke
03-18-2020, 09:39 PM
Helyzetjelentes.
Tegnap mondott beszedet a prime minister.
Nincs hivatalos karanten, de felkernek mindenkit, hogy maradjon otthon.
Bejelentettek milyen anyagi segitsegcsomagot hoztak letre elso korben. Foleg a munkahelyek nyitvatartasat tuztek ki celul. Aztan kesobb az egyenek lakashitel es lakber problemait is kivanjak segiteni. Amire nagy szukseg lesz!

Virusugyben, 2000 a hivatol betegek szama, 71 halott:(
Es kb 25000 a nem regisztralt betegek szama.

Mi. Felesegem munkahelye tegnap megszunt:( amit ugy ahogy vartunk de nem ilyen hamar.
Nekem 2 reszmunka idos munkam volt, az egyik ma reggel szunt meg, reggelenkent iskola jaratot vezetek, ezt ma reggel hatarozatlan idore felfuggesztettek:(
A masik munkam meg megvan (beteg gondozo) az nem is fog megszunni de ott ki tudja en meddig huzom majd.

Szoval egyenlore nem maga a virus ami gondot okoz hanem a gazdasagra gyakorolt hatasa.

Nagyon nehéz helyzetbe kerültetek, kitartást nektek!

FarosCsirke
03-18-2020, 09:55 PM
Hmmm.., van bõr a képén!

TMIB
03-18-2020, 11:38 PM
Hát nem érdekes, hogy a világ egyik legfejlettebb országa, ami gyártástechnológiában az élmezõnybe tartozik, az nem lélegeztetõgépeket gyárt, meg felszerelést, hanem bezárja a gyárakat, és 'széthúzza' a betegséget? 2 év? Ez nekem több, mint gyanús!

A német szakértõk mondtak 2 évet. Az egyik német egészségügyi kormányszervezet adott ki egy közleményt, abban a cikkben írták a 2 évet.

FarosCsirke
03-19-2020, 12:30 AM
A német szakértõk mondtak 2 évet. Az egyik német egészségügyi kormányszervezet adott ki egy közleményt, abban a cikkben írták a 2 évet.

A helyzet egyre feszültebb. Európában mindenhol katonák vannak. Maga a vírus már a kisebbik gond. A forint sosem látott mértékben zuhan, az embereknek nincsenek tartalékaik. Én azért kezdtem prepperkedéssel foglalkozni, mert rábukkantam a neten arra a bizonyos cikkre a délszláv háború túlélõjérõl. Az õ tanácsa jár mindig a fejemben, miszerint ne higgyünk el a kormánynak semmit! Ellentmondások sora van a híradásokban, konkrétan össze-vissza beszélnek. A gazdasági összeomlás viszont a küszöbön áll, ha ez így folytatódik, a katonai jelenlét ezesetben indokolt is! Jelen helyzetben viszont nincs elég katonánk arra, hogy egy nélkülözõ embertömeget féken tartson, ha arra kerül a sor. Biztosan tudják, hogy elérkezett a baj, megelõzni/késleltetni próbálják csak. Sok idõnk itt nincs hátra, mivel Magyarország gazdasága a német autóipar összeszerelõ-ûzeme, ha az leáll, magával ránt itthon mindent. Game over.

TMIB
03-19-2020, 03:29 AM
Egész korrekt összefoglaló. 1 órás, de meghallgattam.

Koronavírus Prepper Szemmel - tényektõl a téveszmékig

https://www.youtube.com/watch?v=Il_-aLiL7Wg

LSVF
03-19-2020, 09:11 AM
Maszkról: ami nincs fent az nem véd!!
fent van tehát véd. személyes vélemény!!

Pánik rossz helyzet: de szar helyzet van! mindenki hazudik hogy honnan jött vissza
és mászkálnak bandáznak, vagy a hazajött ember otthon, a családja mászkál.
ugyan ott vagyunk, idõsek õrzik az unokákat......influenza miatt is micsoda õrület szokott lenni..amúgy..

Ja és miért nem mondják meg mely régiók a legfertõzöttebbek? Mert pánik lesz és tömeges "vándorlás" ,megelõzés és szabályok betartása helyett!!

Amíg nincs komoly szankció nem tart be sok ember semmit!!

Jó videó.

Ged
03-19-2020, 01:03 PM
Ja és miért nem mondják meg mely régiók a legfertõzöttebbek? Mert pánik lesz és tömeges "vándorlás" ,megelõzés és szabályok betartása helyett!!

Hát ez az! A sajtó csak nyafog, hogy miért nem tudhatnak mindent. Pont azért, mert a sajtónak csak a szenzáció lényeg, a következményeket (pánikot, menekülést, vírus széthordását) nagy ívben leszarják.

coco
03-19-2020, 02:34 PM
A sajtót pedig mi tüzeljük, hiszen jogunk van mindenrõl tudni, mert ... (ide tessenek egy megfelelõ okot beilleszteni). Az a baj, hogy sajtó nem azt közli le, amit megtud, hanem ami növeli az eladásokat. Minél zavarosabb, rosszabb a helyzet, annál jobban tudnak a "független" sajtó jeles képviselõi a zavarosban halászni. Nem véletlenül kuncsorog némi extra adományért a magyar internet "legjava". Több pénz, több moslék, amit durcásan röfögve habzsolhat a nép. Mi kértük, mi fizettünk érte, hát megkaptuk.

Õrizzük meg a józan eszünket magunkért, szeretteinkért, felebarátainkért. Holnap reggel is felkel a nap :)

raktaros
03-19-2020, 06:24 PM
Azt mondta: az irányítócsoportok - melyben rendõrök és a katasztrófavédelem munkatársai is lesznek - nyomon követik és koordinálják a vállalati munkát.
El tudom képzelni hogy nagy részük nem ért ahhoz amibe majd bele fog pofázni...

Ged
03-19-2020, 07:16 PM

Feltételezem, hogy ennek az lenne a lényege, hogy ne a magántõkét motiváló profit irányítson, hanem az ország érdekeit nézzék. Például nem engedik exportálni az élelmiszert, vagy más fontos dolgokat csak azért mert a gazdagabb országok meg tudják fizetni az magasabb árat. Vagy másik példa, hogy a gyógyszergyárban kézfertõtlenítõt gyártsanak olcsón és ne gomba elleni krémet. Nem azt fogják megmondani, hogy hogyan csinálják (mert nem értenek hozzá), hanem azt, hogy mi legyen az eredmény.

raktaros
03-19-2020, 08:30 PM
Feltételezem, hogy ennek az lenne a lényege, hogy ne a magántõkét motiváló profit irányítson, hanem az ország érdekeit nézzék. Például nem engedik exportálni az élelmiszert, vagy más fontos dolgokat csak azért mert a gazdagabb országok meg tudják fizetni az magasabb árat. Vagy másik példa, hogy a gyógyszergyárban kézfertõtlenítõt gyártsanak olcsón és ne gomba elleni krémet. Nem azt fogják megmondani, hogy hogyan csinálják (mert nem értenek hozzá), hanem azt, hogy mi legyen az eredmény.

Hát remélem pozitív dolog lesz belõle, nekem valamiért a régi rendszer jutott eszembe róla :)

TMIB
03-19-2020, 09:42 PM
Voltam a városban, kisebb volt a forgalom. a postán volt két felhívás, hogy mindenki tartson 2 méter távolságot a sorban. 1 nõn volt maszk aki valami levelet adott fel. Idegesség senkin sem látszott. Igaz, nálunk a megyében még nem jelentettek megbetegedést.

TMIB
03-20-2020, 01:48 AM
A Walmart és a Meijer változtatnak a nyitvatartáson, és bizonyos napokon, korán külön csak az idõseknek tartanak vásárlási idõt. Korosztály szerinti szeparatizmus és szegregáció. Hogy mennyit ér azt nem tudom. Emberek összetapiznak mindent, aztán az idõsek másnak reggel szintén mindent megtapogatnak.

Közben nézem hogy a magyar hírek tele vannak azzal hogy az idõseknek hiába ugat mindenki, õk akkor is mászkálnak mindenfelé, boltba, zöldségeshez, vagy csak úgy császkálnak a városban, faluban, kijárnak dumálni, napon sütkérezni a parkokba. Leginkább rájuk veszélyes ez a szar és az egész világ a feje tetején áll hogy õket védje mindenki, erre pont õk tesznek az egészre? :huuu:

Gondolom ha elkezdenek az emberek tömegével hullani Magyarországon is, akkor majd komolyan veszik, de egyelõre úgy tûnik hogy nem törõdnek az egésszel.

coco
03-20-2020, 08:04 AM
Már megint a bûnbakkeresés... :huuu: Esetleg bele kéne gondolni az õ helyzetükbe is. Valószínûleg nem minden idõs, nyugger korzózik kinn a szabadban, hogy minden fiatalabb generáció idegszálait borzolja. Aki megteszi, az valószínûleg annyira fásult, hogy csak az ilyen apróságok csempésznek némi fényt az életükbe. Leszarja, hogy mi lesz vele, mert nincs semmi az életében. Felnõtt és dolgozott egy olyan rendszerben, ami már nem létezik. A mostani leginkább szavazatgyûjtésre használja. A nyugdíjából alig tengõdik, az egészsége pocsék, a gyógyszer kurvadrága. A családja meghalt, elköltözött a világ másik végére vagy csak szimplán szarik rá. Feladata nincs, a tudására, tapasztalatára nem kíváncsi senki. Az ilyen apró löketek teszik érdekesebbé az idõt, amíg a halált várja...

Vissza kéne venni az arcból és elgondolkodni egy kicsit. Vagy legalább úgy csinálni...

haven
03-20-2020, 08:19 AM
Van ebben is igazság....

Ihasz Laci
03-20-2020, 08:28 AM
Egyebkent ezt en is eszre vettem, talan most jobban szemet is szur de mindenhol oregeket latok:)
Amugy napi szinten mondjak mindenhol, tv, radio, internet, hogy maradj otthon de mindenki szarik ra. Ugyanugy maszkalnak mindenfele, nem csak az idosek.

Erdekesseg.
Ceges korlevel, embereket toboroznak, gyors atkepzessel korhazi beteg gondozonak (nem apolo) kiemelt fizetes, max 3 honap, ingyen szallas, helyszin: gibraltar!

Ezen most nagyon elgondolkodunk mert ez kihuzna minket a szarbol. Viszont 3 honapig el lennek. Nehez dontes.

LSVF
03-20-2020, 08:48 AM
Na ezt én se értem...!!
Vállalati munkát koordinálni???? Óriás VICC!

Mifaszom dolguk van ilyen helyeken, hisz nem tom mennyire vannak a vészhelyzetekre is felkészülve?? Gumibottal???

Ezzel kellene foglalkozni nem a vállaltokkal, tudják azok a dolgukat, max megvédeni kell õket nem kimutatásokat nézegetni.....

Bocsánat a szervektõl, de szerintem a saját dolgához se ért sok nem ám a vállalatokhoz.....!!

LSVF
03-20-2020, 08:50 AM
Sok öreg helyett nincs ki vásároljon! Ez viszont valós probléma!

TMIB
03-20-2020, 10:25 AM
Már megint a bûnbakkeresés... :huuu: Esetleg bele kéne gondolni az õ helyzetükbe is. Valószínûleg nem minden idõs, nyugger korzózik kinn a szabadban

Persze hogy nem mind, csak sok. Még ott is megy a kimászkálás ahol meg van szervezve az ételkihordás.

Tele van az Internet azzal hogy mutatják hogy kint ülnek a szabadban, beszélgetnek, mászkálnak, van otthon náluk étel, mégis bemennek a piacra, se maszk, se kesztyû.

És nem csak Magyarországon, hanem itt is, mert itt meg minden misézni akarnak. Aki hisz Istenben, az tudja hogy az otthoni imát is meghallgatja, tehát miért akarják egymást megfertõzni?

Itt a bûnbak ellenkezõje a helyzet, õk a veszélyeztetettek leginkább, tehát nekik kellene a legóvatosabbnak lenni. Féltem a nagymamám, a szüleim, nem akarom hogy akkor is rohangáljanak ha nem muszáj. Mondjuk anyámnak pont az a munkája hogy a nála is idõsebbeken és a betegeken segítsen, úgyhogy fõleg húzós a dolog, mert õ is veszélyeztetett korosztály.

Vissza kéne venni az arcból és elgondolkodni egy kicsit. Vagy legalább úgy csinálni...

Aggódom értük, ezért nem tetszik hogy sok a felelõtlen ember és még saját magukat is veszélybe sodorják. Az dobja rám az elsõ követ akit nem érdekel a saját apja-anyja, nagyszülei. :(

Egyebkent ezt en is eszre vettem, talan most jobban szemet is szur de mindenhol oregeket latok:)
Amugy napi szinten mondjak mindenhol, tv, radio, internet, hogy maradj otthon de mindenki szarik ra. Ugyanugy maszkalnak mindenfele, nem csak az idosek.

Így van. Én pár napja fiatalokkal vitatkozom errõl, mert õk se akarnak otthon maradni, mert neki "joga van szórakozni".

Sok öreg helyett nincs ki vásároljon! Ez viszont valós probléma!

Anyám kiviszi, meg van 3 másik ember, viszont több száz idõsre. Úgyhogy tényleg siralmasan kevesen vannak annyi nyugdíjasra. A falujuk polgármestere meg nem akar nekik segíteni semmilyen szinten.

TMIB
03-20-2020, 11:37 AM
"85-re nõtt a beazonosított koronavírus-fertõzöttek száma Magyarországon és meghalt két idõs koronavírussal fertõzött beteg - közölte a koronavirus.gov.hu péntek reggel. Azt írták, egy 79 éves és egy 68 éves magyar férfi hunyt el; ezzel háromra nõtt az elhunytak száma."

Úgy néz ki hogy a videómban mégsem mondtam akkora hülyeséget...

A gyerekek nem immunisak a koronavírusra, csak védettebbek

"6 százalékuknál, azaz 125 gyereknél súlyos tünetek jelentkeztek, és egy 14 éves fiú bele is halt a betegségbe. A 125-bõl 13-an voltak kritikus állapotban, azaz légzõszervi leállás fenyegetett, a maradék 112 súlyos esetnek számított a légzési nehézség miatt."

https://index.hu/techtud/2020/03/20/kinai_koronavirus_gyerekek_fertozes_tanulmany/

Több tízezren imádkoztak a koronavírus elsõ bangladesi áldozatának lelki üdvéért

"Miközben szinte az egész világon - de a koronavírussal fertõzött országokban mindenképpen - lemondtak minden tömegrendezvényt, kijárási tilalommal és a társas érintkezés minimalizálásával igyekeznek a vírus terjedését akadályozni, Bangladesben a becslések szerint 20 000 - 25 000 muszlim imádkozott egy helyen."

https://index.hu/kulfold/2020/03/19/tobb_tizezren_imadkoztak_a_koronavirus_elso_bangla desi_aldozatanak_lelki_udveert/

:hogymi:

Koronavírus: a 20 és 55 év közöttiek kerülnek a legnagyobb arányban kórházba az Egyesült Államokban

"A CDC a február 12. és március 16. közötti idõszakra vonatkozóan vizsgálta a Covid-19-es eseteket az országban. Március 16-ig 4226 esetet regisztráltak az országban, és március 14. óta a napi esetszám 500, vagy a fölé emelkedett. A kórházba került 508 páciens 38 százaléka 20-54 év közötti, 9 százalékuk 85 év feletti, 36 százalék a 65-84 éves korcsoportba tartozik és 17 százalékuk 55-64 éves."

Az irániak hetekkel ezelõtt mondták hogy ez nem csak az idõseket érinti. Ezek szerint beigazolódni látszik hogy a fiatalabb korosztály is nehezen viseli ha elkapja. :(

TMIB
03-20-2020, 02:22 PM
Anyámmal most beszélek, õ is azt mondja hogy sok idõs kikéri az ételkihordást, de attól függetlenül kint mászkálnak, kijárnak pletykázni, stb. A polgármesterük kezdi megemberelni magát, mert muszáj neki. Talán kapnak még 1 embert az ételkihordáshoz, sok új rendelet meg rendezkedés van, de sok a kapkodás és fejetlenség.

Gondolom majd megoldják valahogy a dolgokat, mert más választásuk nem igazán van.

Ged
03-20-2020, 05:00 PM
Hát remélem pozitív dolog lesz belõle, nekem valamiért a régi rendszer jutott eszembe róla :)

Én is remélem.
Már az ókori Rómában, a köztársaság idején is ez volt: vészhelyzetben a két konzul helyére egy diktátort választottak, félévre. Egy arra alkalmasnak tartott embert. Katonai vezetés, szinte korlátlan hatalommal, hogy gyors döntések szülessenek, a bürokrácia ne lassítsa a döntéshozatalt. Persze volt, aki vissza élt vele...

Ihasz Laci
03-20-2020, 05:58 PM
nalunk most jelentettek be a legujabb donteseket amiket a kormany hozott.
2 nagy csoportba tartozo dontesek, intezkedesek es segitseg

1., uj intezkedesek, ma este zaras utan holnaptol minden bolt (nem elelmiszer), vendeglato es szolgaltato egyseg hatarozatlan ideig be lesz zarva.

2., egyeni szinten, akiknek megszunt a munkajuk a fizetesuk 80%-at max 2500 font ertekig az allam fogja havonta fizetni. tovabbi penzugyi segitseg cegeknek, hogy mukodni tudjanak.

tovabbra is kerik a nepet, hogy maradjon otthon amennyire csak lehet, de nagyon sokan nem halgatnak a szep szora. a boltok bezarasa is ennek a kovetkezmenye, ha igy fojtatodik a polgari engedetlenseg it is kijarasi tilalom lesz. szerintem mar reg annak kellene lennie! ha tovvabra is igy lofral mindenki fel ala itt nalunk meg magasabb lesz a halalozasi arany mint olaszorszagban! hihetetlen, hogy mennyire szarik ra mindenki!

a boltok.
a boltok kezdenek magukhoz terni a 3 napos panik vasarlas utan. ma voltam vasarolni es a boltokban ujra tele vannak a polcok es az emberek se megpakolt bevasarlokocsikkal vasarolnak.
most kicsit megnyugszik mindenki. ha van eszuk akkor szepen tartalekolnak tovabba is, ha nincs akkor most felelik amit felvasaroltak mert mar van a boltba megint minde aztan mikor jon a karanten akkor majd megint panikolnak.

GaborV
03-20-2020, 08:30 PM
Szerepeltem a szegedi ETV Krízis riport c. mûsorában a koronavírus helyzet kapcsán. Ajánlom magam :D (csodás képet sikerült elkapni rólam...)

https://youtu.be/l21_uFkoI8U

bel
03-22-2020, 06:19 AM
Egész korrekt összefoglaló. 1 órás, de meghallgattam.

Koronavírus Prepper Szemmel - tényektõl a téveszmékig

Szia,

Tenyleg jo es alapos osszefoglalo, csak egy nagy hibaja van: amikor a szerzo azt mondja, hogy csak az FFP3 maszk a hatasos es a munkavedelemben hasznalatos pormaszkok teljesen hatastalanok, lathatoan a szerzo nem tudja, hogy minden FFP3 maszk az munkavedelemben hasznalatos pormaszk.

Bel

bel
03-22-2020, 06:27 AM
Feltételezem, hogy ennek az lenne a lényege, hogy ne a magántõkét motiváló profit irányítson, hanem az ország érdekeit nézzék.

Szia,

En meg azt feltetelezem, hogy semmi mas nem fogja oket motivalni, csak az, hogy a profit ellopasaval maganemberek toket halmozzanak fel. :-(

Pl. a vorosiszap katasztrofat is arra hasznaltak fel, hogy elraboljanak magantulajdont:

"Az iszapkárosult emberek eközben sérelmezik, hogy a kármentõ alap pénzét nem köztük osztják szét,
...
a katasztrófa óta az állam végig saját kezében tartotta szinte az összes alapvetõ kárigényt, nincs kizárva, hogy ezek érvényesítésével jelentõs részesedést szerezhet az európai alumíniumipari piac mintegy tizenkét százalékát ellenõrzõ magánvállalatban."

forras (https://magyarnarancs.hu/belpol/a_vorosiszap-katasztrofa_helyszine_egy_ev_multan_-_hazak_a_magasban-76952)

Bel

TMIB
03-22-2020, 10:44 AM
"103-ról 131-re emelkedett a magyar fertõzöttek száma. 2 másik ember is meghalt, így 6-ra emelkedett az áldozatok száma."

Ged
03-22-2020, 01:01 PM
Szia,

En meg azt feltetelezem, hogy semmi mas nem fogja oket motivalni, csak az, hogy a profit ellopasaval maganemberek toket halmozzanak fel. :-(

Pl. a vorosiszap katasztrofat is arra hasznaltak fel, hogy elraboljanak magantulajdont:

"Az iszapkárosult emberek eközben sérelmezik, hogy a kármentõ alap pénzét nem köztük osztják szét,
...
a katasztrófa óta az állam végig saját kezében tartotta szinte az összes alapvetõ kárigényt, nincs kizárva, hogy ezek érvényesítésével jelentõs részesedést szerezhet az európai alumíniumipari piac mintegy tizenkét százalékát ellenõrzõ magánvállalatban."

forras (https://magyarnarancs.hu/belpol/a_vorosiszap-katasztrofa_helyszine_egy_ev_multan_-_hazak_a_magasban-76952)

Bel

Ez már inkább a belpolitika topikhoz tartozik, nem a járványhoz.

A MAL esete pont azt támasztja alá, hogy mi történhet, ha a magánvállalatok vezetõinek fontosabb a profit mint az emberélet. Ha valakik a tulajdonukban lévõ eszközökkel, vállalattal felelõtlenül bánnak, a hülyeségükkel, mohóságukkal embereket ölnek, akkor börtönbe kell õket zárni és a szóban forgó vállalatot el kell venni tõlük (vagy legalábbis az irányítást). Akkor a többi kapitalista talán jobban meggondolja, hogy a biztonságon spóroljon.

GaborV
03-22-2020, 02:32 PM
bel: Mivel én csináltam a videót egy kis értelmezési segédlet: az ffp3 maszkok egy része munkavédelmi, de nme minden munkavédelmi ffp3 ` a mondat a NEM FFP3 szintû munkavédelmi maszkokra vonatkozik. de ha minden így kifejtettem volna akkor nem 1 hanem 3 órás lenne :D

bel
03-22-2020, 09:10 PM
Szia,

Koszi a valaszt!

Igy mar ez az egy resze is ertheto, a tobbi reszhez meg nagy gratula, jol sikerult!

Bel

cattaro
03-22-2020, 10:03 PM
Ez azért tényleg megdöbbentõ, az USA mi a faszt csinált eddig? Ja, tudjuk, Trump...

Egy nap alatt 8 ezerrel több koronavírusos Amerikában
"New York államban majdnem annyi fertõzött van, mint egész Franciaországban. Az állam kormányzója szerint egy fillért nem kaptak a szövetségi kormánytól. New York az elsõ számú gócpont az USA-ban, de a lakosság még mindig nem fogja fel, mekkora a baj."
https://dex.hu/x.php?id=inxcl&url=https%3A%2F%2Findex.hu%2Fkulfold%2F2020%2F03%2 F22%2Fnew_yorkban_mar_tobb_fertozott_van_mint_fran ciaorszagban%2F

cattaro
03-22-2020, 10:32 PM
Prepper-szempontból, jelenleg még csak elméleti értelemben, egy érdekes cikk: a leálló külföldi vadászturizmus miatt összeomlik ez a piac is. Tehát több vad fog szabadon kószálni végszükség esetére. Persze csak annak, aki tud mit kezdeni felkészültség tekintetében ezzel a "bónuszlehetõséggel"... (Én nem hiszem, hogy tudnék a jelenlegi tudásommal és felszerelésemmel.)

Összeomolhat a vadgazdálkodási ágazat
https://cserkeles.blog.hu/2020/03/22/osszeomlas_szelen_a_vadgazdalkodasi_agazat

TMIB
03-23-2020, 12:31 AM
Ez azért tényleg megdöbbentõ, az USA mi a faszt csinált eddig? Ja, tudjuk, Trump...

Egy nap alatt 8 ezerrel több koronavírusos Amerikában
"New York államban majdnem annyi fertõzött van, mint egész Franciaországban. Az állam kormányzója szerint egy fillért nem kaptak a szövetségi kormánytól. New York az elsõ számú gócpont az USA-ban, de a lakosság még mindig nem fogja fel, mekkora a baj."
https://dex.hu/x.php?id=inxcl&url=https%3A%2F%2Findex.hu%2Fkulfold%2F2020%2F03%2 F22%2Fnew_yorkban_mar_tobb_fertozott_van_mint_fran ciaorszagban%2F

Erre tudok válaszolni. Trumpék már januárban összeültek hogy beszéljenek a járványról, de még semmi sem volt biztos. Ugyanakkor hátráltatta az a tény hogy egész januárban, sõt február 6.-ig folyamatosan "impeachmentelték". A járvány már dúlt Kínában és kezdett megjelenni máshol is, amikor a Demokrata párt és a sajtójuk/médiájuk megállás nélkül oroszozott és le akarta váltani Trumpot, meghallgatásokat szerveztek, szavaztatták a képviselõket és a szenátorokat, stb. Ha valami nagyon hátráltatta az amerikai kormányt a vírus-ügyben, akkor az ez volt.

Hogy New York-ban mikor vezetnek be kijárási tilalmat, karantént, stb, az nem Trump felelõssége, hanem a New York-i kormányzóé, illetve New York polgármesteréé. Mindkettõ Demokrata.

Ahogy elnéztem, a magyar sajtóban hol ezért, hol azért szidják Trumpot. Néhány napja a 24-en olvastam hogy Trump ilyen meg olyan "hülye", mert valamit nem csinált vagy csinált a vírussal kapcsolatban. Trump pont azt csinálta amit a baloldal kért tõle. Az elején nyugtatta a lakosságot, majd komoly lépéseket tett, mert a Demokraták mondták neki hogy intézkedjen nagyon keményen. De amikor meg azt tette, akkor meg azért szidták mert hogy "nem zárhatja le az országot más országok és bevándorlók elõtt, mert az diktatúra". Szóval mindegy mit csinál és mikor, az úgyse lesz jó.

Látom már az én államom is túl van az 1000 betegen. :-/

TMIB
03-23-2020, 02:51 AM
Rand Paul az elsõ szenátor aki elkapta a Koronavírust

https://q13fox.com/2020/03/22/senator-rand-paul-tests-positive-for-coronavirus/

TMIB
03-23-2020, 07:23 AM
"103-ról 131-re emelkedett a magyar fertõzöttek száma. 2 másik ember is meghalt, így 6-ra emelkedett az áldozatok száma."

"Hétfõ reggelre hétre nõtt a koronavírus-fertõzésben elhunytak száma Magyarországon és 167-re a beazonosított fertõzötteké."

TMIB
03-23-2020, 12:34 PM
Vannak akik azzal szórakoznak hogy leköhögik a zöldségeket a boltban.

Cikk:
https://thehill.com/blogs/blog-briefing-room/news/488610-police-investigating-teenagers-coughing-on-produce-at-grocery

Míg mások videókat készítenek arról hogy végignyalják a dolgokat a boltokban.

Videó:
https://twitter.com/ezralevant/status/1241800198684168192

Ihasz Laci
03-23-2020, 02:11 PM
Nalunk most azzal vannak tele hirek, hogy milyen hulyek az emberek.
Vasarnap, az elmult hetek hideg esos idajarasahoz kepest nagyot valtozott az ido, majdnem 20 fok, verofenyes napsutes, millio ember a tengerparton!
Mintha semmi se lenne, egymas hegyen hatan tolakodnak a fagyi arus elott:(
Ma volt a hirekbe, hogy ha a nepek igy fojtatjak, szigorubb eljarasok lesznek bevezetve. Pontosan milyenek arrol nem volt szo.

Ugyanakkor ma reggeltol elkezdtem kohogni, csak ugy a semmibol. Lazam nincs, a mellkasom faj, van egy kis fej fajasom meg natham. Akar meg a virus is lehet. Ugyhogy matol 1 hetre itthon maradok, a csslad 2 hetre:(

darxide21
03-23-2020, 02:55 PM
Ugyan ez,de csak egy-két köhintés,az is inkább hurutos és a mellkasom is csak kicsit fáj és az is csak felül. Ellenberger a 3 éves fiam éjjel elég durván elkezdett köhögni.

Ged
03-23-2020, 03:16 PM
Állítólag a kínaiak kimutatták, hogy az "A" vércsoportba tartozók fogékonyabbak erre a vírusra és a betegség lefolyása is súlyosabb a nullás vércsoporthoz képest.
A járvány elején az volt a "mondás", hogy a vírus alsó légúti megbetegedés, így orrfolyással, hurutos köhögéssel járó betegség valószínûleg nem COVID-19 fertõzés. A fejfájás, illetve mellkasi fájdalom viszont már gyanús. Milyen vércsoportod van? Angliában hogy állnak a teszteléshez? Ha bejelentkezel a háziorvosodhoz, elküld tesztelésre?

Ihasz Laci
03-23-2020, 06:06 PM
Állítólag a kínaiak kimutatták, hogy az "A" vércsoportba tartozók fogékonyabbak erre a vírusra és a betegség lefolyása is súlyosabb a nullás vércsoporthoz képest.
A járvány elején az volt a "mondás", hogy a vírus alsó légúti megbetegedés, így orrfolyással, hurutos köhögéssel járó betegség valószínûleg nem COVID-19 fertõzés. A fejfájás, illetve mellkasi fájdalom viszont már gyanús. Milyen vércsoportod van? Angliában hogy állnak a teszteléshez? Ha bejelentkezel a háziorvosodhoz, elküld tesztelésre?

Megmondom oszinten nem tudom milyen a vercsoportom.
Haziorvoshoz nem lehet menni:) most online meg telefonos rendeles van. Vegigmentem az online kerdez felelek rendelesen, az lett a vege, hogy 1 hetig maradjak itthon, ha roszabbodik az allapotom csak akkor kerjek idopontot.
A tesztelessel amit a hirekbol tudok az az, hogy nem allunk valami fenyesen.

Ihasz Laci
03-23-2020, 08:38 PM
Most mondjak be a tevebe, bevezetik a karsntent nalunk is. 4 modja van, hogy elhagyd a lakasod. 1 valamilyen edzes, futas, bico stb, 2 bolt, 3 orvoshoz mesz, 4 munkaba. Minden bolt ami nem arul elelmiszert koteles bezarni.
Rendorsegnek joga van barkit megbuntetni akik ezt a kijarast megszegi.

TMIB
03-24-2020, 10:52 AM
"Hétfõ reggelre hétre nõtt a koronavírus-fertõzésben elhunytak száma Magyarországon és 167-re a beazonosított fertõzötteké."

Kedd: "Újabb 20 igazolt fertõzött beteget regisztráltak, ezzel Magyarországon 187-re emelkedett a beazonosított fertõzöttek száma, eddig összesen 9-en haltak meg a koronavírus miatt. A kilencedik elhunyt egy fiatalabb nõ, aki számos krónikus megbetegedéssel: szív- és keringési rendellenességgel küzdött, és anyagcsere-betegségben is szenvedett."

TMIB
03-24-2020, 02:20 PM
"A spanyol hadsereg vészhelyzetekre szakosodott egysége magányosan agonizáló idõseket és holttesteket talált az idõsek otthonában, ahová ellenõrzésre mentek ki a koronavírus-járvány közepén. Az elvileg az otthon lakóiról gondoskodó személyzet elmenekült a járvány elõl, magukra hagyva a magukról gondoskodni képtelen idõs embereket. A hadsereg néhány ellenõrzésen csak teljesen elhagyott idõseket láthatott az ágyakban, ha nem éppen halottakat – erõsítette meg Margarita Robles spanyol védelmi miniszter." (Index)

"A japán külügyminiszter kedden bejelentette, megtiltják a beutazást 18 európai országból és Iránból az új koronavírus-járvány miatt; Dél-Koreában javul a járványhelyzet, de súlyosbodik a délkelet-ázsiai országokban, a kór megjelent Laoszban is, egy ausztráliai államban pedig rabokat helyeznének feltételesen szabadlábra." (MTI)

"A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kedden hivatalosan bejelentette: Thomas Bach elnök és Abe Sindzó japán miniszterelnök megállapodott abban, hogy a tokiói olimpiát a jövõ évre halasztják, és legkésõbb 2021 nyarán kell megrendezni." (MTI)

cattaro
03-24-2020, 04:36 PM
Ma 8 nap után bementem a közeli kisvárosba, hogy 2-3 hétre bevásároljak. Nos, alaposan megváltozott a közhangulat 8 nap alatt. Az utcák kihaltak, a lézengõ járókelõk közül meglepõen sokan viselnek maszkot és kesztyût. 2 Pennyben is voltam, mert egy bevásárlókocsinyi cucc nem volt elég, és mindkettõ útba esett. Az elsõben alig voltak vásárlók, 25-25%-uk maszkot és kesztyût is viselt. A pénztáros (elég volt egy kasszát nyitva tartani) maszkban és kesztyûben. Nekem is van 10-15 maszkom, de még nem viseltem, csak kesztyût. A kassza elõtt vonalakkal jelölve a vásárlók közti biztonsági távolság. Ahogy láttam, a készételkonzervek szinte teljesen elfogytak, liszt nincs, élesztõ nincs, a friss húsos hûtök is eléggé lefosztva. A dolgozók folyamatosan töltötték fel áruval a polcokat. A másik üzletben többen voltak, ott átlagos forgalom. Szintén kb. 20% maszkos vásárló. 2 kassza üzemelt, az egyikben maszkos-kesztyûs pénztáros, a másik viszont kesztyû és maszk nélkül fogdosta az árukat, a pénzt. Mindenhol érezhetõ, komoly feszültség a levegõben, komor, feszült mozdulatok, a legtöbb vásárló igyekszik tartani a távolságot a többitõl. A falusi borászból is elpárolgott a kedélyesség, a pincébe már nem lehet lemenni, kesztyûben veszi át a palackos szatyrot, az udvaron kell megvárni. A trafikban egyszerre csak 1 vásárló tartózkodhat.
Remélem, a következõ 2-3 hétben nem kell venni semmit. A tartalékokhoz még nem nyúltunk.
Ja, amikor maszkról beszélek, sima eldobható sebészmaszkról van szó, talán 1-2 emberen láttam komolyabbat.

TMIB
03-24-2020, 04:49 PM
A vírus egyik mellékhatása lehet a szaglás és ízlelés elvesztése. Szóval úgy tûnik hogy aki hirtelen nem érez szagokat/nem érez ízeket, az esélyes hogy fertõzött.

Nem tudom hogy a magyar sajtó ír-e már róla, de a nemzetközi tele van vele.

https://apnews.com/d76ada1591406fd26085201203ab253d

https://www.kron4.com/health/coronavirus/loss-of-smell-taste-might-signal-coronavirus-infection/

https://www.usatoday.com/story/news/health/2020/03/24/coronavirus-symptoms-loss-smell-taste/2897385001/

Ihasz Laci
03-24-2020, 09:10 PM
"A spanyol hadsereg vészhelyzetekre szakosodott egysége magányosan agonizáló idõseket és holttesteket talált az idõsek otthonában, ahová ellenõrzésre mentek ki a koronavírus-járvány közepén. Az elvileg az otthon lakóiról gondoskodó személyzet elmenekült a járvány elõl, magukra hagyva a magukról gondoskodni képtelen idõs embereket. A hadsereg néhány ellenõrzésen csak teljesen elhagyott idõseket láthatott az ágyakban, ha nem éppen halottakat – erõsítette meg Margarita Robles spanyol védelmi miniszter." (Index)

ehhez hasonlo esetek pedig egyre gyakrabban fognak elofordulni.
en is gondozokent dolgozok, tobb othhonbol is kaptunk felkerest, hogy amennyiben tudunk vallaljunk be extra muszakokat mert fogy a szemelyzet.
a kohogesem miatt most egy hetre kiesek a munkabol en is, es sokan masok is.
az utolso muszakomkor a 7 fos muszakbol 3 nem jott be aznap, helyettuk az esti muszakbol lett berendelve 3 fo, akiknek dupla muszakot kellet lehuzniuk. es ez meg csak a jarvany kezdete, ha ez igy megy 1 honap mulva a szemelyzet a fardtsagtol fog osszeesni.

angliaban rengeteg a gondozasra szorult. foleg idosek, az eletkor egyre kitolodik de sajnos az egeszsegi allapot nagyon le van romolva. otthon nem tudom mi a helyzet de itt a rengeteg beteg otthonba szerintem sajnos nagyon sok lesz az elhalalozas a szemelyzet hianya miatt.

TMIB
03-25-2020, 05:22 AM
Anyáméknál 4-5 ember hordja ki az ételt és a gyógyszert az idõseknek és mozgáskorlátozottaknak. Több száz embernek ami nem kis munka. A kérdés hogy ha az étel-kihordók lebetegednek, akkor utána ki hordja majd szét az ételt?

Itt meg egy rövid videó:

https://www.youtube.com/watch?v=4kT92dzySV0

Ma bemegyek a városba, szerintem készítek videót arról hogy mi a pálya. Kíváncsi vagyok hogy üres lesz-e a Walmart...

TMIB
03-25-2020, 06:49 AM
Úgy tûnik hogy most átment a 2 Trillió dolláros segély a lakosságnak. A kormány küldi az 1000 dolláros csekkeket mindenkinek, a vírus idejére. Friss hír, szóval nem tudom hogy pontosan mikor, de elvileg hamar... A pénzzel a lakosságot és a cégeket fogja a kormány támogatni.

Kedd: "Újabb 20 igazolt fertõzött beteget regisztráltak, ezzel Magyarországon 187-re emelkedett a beazonosított fertõzöttek száma, eddig összesen 9-en haltak meg a koronavírus miatt. A kilencedik elhunyt egy fiatalabb nõ, aki számos krónikus megbetegedéssel: szív- és keringési rendellenességgel küzdött, és anyagcsere-betegségben is szenvedett."

"Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertõzést, ezzel 226-ra nõtt a beazonosított fertõzöttek száma. Meghalt egy koronavírus-fertõzött brit beteg Magyarországon - írta a koronavirus.gov.hu szerda reggel. Ezzel tízre nõtt a koronavírusban meghaltak száma."

Al Bundy
03-25-2020, 12:35 PM
Anyáméknál 4-5 ember hordja ki az ételt és a gyógyszert az idõseknek és mozgáskorlátozottaknak. Több száz embernek ami nem kis munka. A kérdés hogy ha az étel-kihordók lebetegednek, akkor utána ki hordja majd szét az ételt?

Itt meg egy rövid videó:

https://www.youtube.com/watch?v=4kT92dzySV0

Ma bemegyek a városba, szerintem készítek videót arról hogy mi a pálya. Kíváncsi vagyok hogy üres lesz-e a Walmart...

Kivancsi leszek a Walmartos tapasztalatodra. Nekem vegyesek.

raktaros
03-25-2020, 04:11 PM

Mit keres a honvédség a magyar cégeknél? (https://millasreggeli.hu/kozelet/mit-keres-a-honvedseg-a-magyar-cegeknel/)

TMIB
03-25-2020, 05:42 PM
"Egy 21 éves lány is a koronavírus áldozatai között van az Egyesült Királyságban, ahol a járvány eddig több mint nyolcezer embert fertõzött meg, és 422 ember életét követelte.

Chloe Middleton halála azonban további vizsgálódásokra adhat okot, amennyiben a gyászoló családtagok értesülése pontos: szerintük ugyanis a lánynak semmilyen betegsége nem volt, a vírusfertõzés elõtt teljesen egészséges volt. „Üzenem azoknak, akik szerint ez csak egy vírus, ezt gondolják át még egyszer. Saját tapasztalatból mondom, ez az úgynevezett vírus ugyanis elvitte az én 21 éves lányomat” – írta Facebook-bejegyzésében Diane Middleton."

https://index.hu/kulfold/2020/03/25/21_eves_a_legfiatalabb_brit_aldozat_koronavirus_ne m_volt_kronikus_beteg/

Alpha
03-25-2020, 07:56 PM
Az elõzõ kommenthez csatlakozva.

http://pandemia.hu/koronavirus-fiatalok-a-halottak-kozott-es-az-intenziven-vedd-komolyan/

Sergeant
03-26-2020, 05:29 AM
Mit keres a honvédség a magyar cégeknél? (https://millasreggeli.hu/kozelet/mit-keres-a-honvedseg-a-magyar-cegeknel/)

A stratégiailag fontos cégeket vonja saját ellenõrzése alá. Minden logikusan gondolkodó kormánynak így kell tennie.
Nehogy fennakadás legyen a víz, gáz, áram szolgáltatásban, az élelmiszer ellátásban vagy éppen a kommunikációban.
Ne egy-egy cég egyéni érdeke döntse el, hogy miként fog viselkedni a vészhelyzetben illetve az azt követõ, már elõre beharangozott és valóban borítékolható gazdasági válságban.
Illetve ezeket a cégeket meg is kell védeni, hiszen létfontosságúak az állampolgárok szempontjából.

TMIB
03-26-2020, 10:00 AM
https://www.youtube.com/watch?v=e8DS6vX1bxI

Ihasz Laci
03-26-2020, 03:09 PM
nalunk bolt ugyben kezd visszaallni a rend.
ma leugrottam a postara feladni ezt azt, meg bolta menni. a polcok mar nincsenek annyira lefosztva, lattam wc papirt:) es leszedtek a mindenki csak 1db ezt vagy azt vehet cedulakat is, ami azt jelenti, hogy biztosan jon aru.
remelhetoleg akik most panik vasaroltak nem elik fel amit felhalmoztak hanem megtartjak tartaleknak a keszleteket.

Al Bundy
03-26-2020, 04:04 PM
En is hasonlot tapasztaltam amerikaban a boltokban, de a vasarlok szamabol itelve a legtobben nem gondolkodnak, es felelik a most felvasarolt keszleteket. Ugyhogy szerintem ha rosszabbodik a helyzet, jon egy ujabb roham. Aki tud most vasaroljon meg be amig van. En elelmiszert szallitok Canadabol USAba es bizony az eloszto kozpontok kiurultek. Sajat szememmel lattam.

Ged
03-26-2020, 04:34 PM
Igen, pár napja még nyugtatás volt, hogy lesz minden, nem kell aggódni. Ma már olyan cikket is olvastam, hogy nem lesz elég zöldség, gyümölcs, mert a szállítások akadályoztatva lesznek, az idénymunkások sem állnak majd úgy rendelkezésre, ahogy szoktak.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200326/arnyhadsereget-toboroznak-egyre-kevesebb-a-friss-gyumolcs-es-zoldseg-europaban-a-koronavirus-miatt-422192

Amint elterjed, hogy az elosztó raktárak kiürülnek, megindul az utolsó roham. Talán éhezés nem lesz a következõ aratásig, de vajon lesz-e aki elveti és learatja a megszokott mennyiséget. Kijózanító pofon lesz ez a sok konzumidiótának...

TMIB
03-26-2020, 04:34 PM
Az igazolt betegek száma túllépett a félmillión. 22ezer+ halott van.

Coronavirus Cases:
502,854

Deaths:
22,337

bel
03-26-2020, 05:13 PM
A stratégiailag fontos cégeket vonja saját ellenõrzése alá. Minden logikusan gondolkodó kormánynak így kell tennie.
Nehogy fennakadás legyen a víz, gáz, áram szolgáltatásban, az élelmiszer ellátásban vagy éppen a kommunikációban.
Ne egy-egy cég egyéni érdeke döntse el, hogy miként fog viselkedni a vészhelyzetben illetve az azt követõ, már elõre beharangozott és valóban borítékolható gazdasági válságban.
Illetve ezeket a cégeket meg is kell védeni, hiszen létfontosságúak az állampolgárok szempontjából.

Szia,

Te tenyleg azt gondolod, hogy egy katona jobban tudja azt, hogy az Auchan-ban hogy kell megszervezni az ellatast, mint az, aki evek ota ezt csinalja?

Kulon figyelemmel arra, hogy Magyarorszagon a katonak tobbsege iroasztal mogott tologat aktakat, tehat meg abban sincs rutinja, hogy egy szazad vedelmi harcat megszervezze, nem hogy kepes legyen megszervezni napi par szaz kamionnyi aru forgalmat.

Sokkal valoszinubb, hogy egyszeruen rabolni mennek. Hiszen semmi mas pelda nincs elottuk, csak az, hogy eddig a politikusok hogyan raboltak ki es zullesztettek le a honvedseget, tehat nekik ez a termeszetes menete a dolgoknak.

Bel

TMIB
03-26-2020, 05:17 PM
Az olaszoknál most már 10% feletti a halálozási arány.

8,165 halott

80,539 fertõzött

Ihasz Laci
03-26-2020, 08:11 PM
Az olaszoknál most már 10% feletti a halálozási arány.

8,165 halott

80,539 fertõzött

Nagy valoszinuseggel a lezaras hianya miatt, keson vezettek be a kijarasi tilalmat, egyszerre sokan betegedtek meg es akik tul is elhettek volna a betegseget meghsltak mert nem volt elegendo, szemelyzet, lelegezteto gep, korhazi agy. Sajnos mar az uk-ban is volt halaleset lelegezteto gep hianya miatt, pedig mi meg nagyon az elejen jarunk az olaszokhoz kepest.

TMIB
03-26-2020, 08:43 PM
Nem tudom, de most már Svájc is kezd bedõlni. Tele vannak a kórházaik és az új betegek csak egyre mennek a már telített kórházakba. Közel állnak az összeomláshoz és náluk is kezd emelkedni az arány.

P. Dude
03-27-2020, 12:26 AM
Itt Magyarországon eléggé össze-vissza beszélnek most... Ha csak a tegnapi sajtótájékoztatót veszem alapul: júniusra, júliusra várják a járvány tetõzését, ugyanakkor nem számítanak arra, hogy el kell halasztani az érettségit, ami pedig május eleje... Vagy mondjuk a konditermek bezárását sem tartják még szükségesnek. Nem most kellene a szigorúság, hogy az általuk számolt júniusra, júliusra minél enyhébb legyen a helyzet?

Vagy például, most márciusra 30-40 ezer új munkanélkülivel számolnak. Április-májusra pedig már tömeges munkanélküliséggel. De az álláskeresési járadék idejét nem tervezik meghosszabbítani. Sõt, egyáltalán nincs szó arról, hogy akkor mégis mit akarnak áprilisban, májusban a munkanélküli tömegekkel. Csak azt mondják, hogy 3 hónap alatt mindenkinek újra munkát fognak biztosítani. Miközben ugye júniusra, júliusra várják a járvány tetõzését!! Trump 1000 dolláros csekkje kicsit mintha konkrétabb lenne. Ha a gyári munkás nem fogja megkapni a fizetését, nem fog elmenni a munkaügyi hivatalba, mert tudja, hogy semmi értelme nem lenne a járvány közepén. És tömegeket nem is fogadna a munkaügyi hivatal. Hanem bemegy a boltba, aztán erõszakkal viszi, amit lát, mert enni kell adni a gyereknek. Tehát nem értem a Gulyást... Ha már a sajtótájon tömeges munkanélküliséggel kelti a pánikot, akkor miért nem mond mellé konkrétumokat is. Ez, hogy 3 hónap alatt mindenkinek újra munkája lesz, amikor pont akkorra számolják a járvány csúcspontját, ez egy bullshit. Olyan, mint a 2 hét alatt rendet teszünk...

Sergeant
03-27-2020, 05:40 AM
Szia,

Te tenyleg azt gondolod, hogy egy katona jobban tudja azt, hogy az Auchan-ban hogy kell megszervezni az ellatast, mint az, aki evek ota ezt csinalja?

Kulon figyelemmel arra, hogy Magyarorszagon a katonak tobbsege iroasztal mogott tologat aktakat, tehat meg abban sincs rutinja, hogy egy szazad vedelmi harcat megszervezze, nem hogy kepes legyen megszervezni napi par szaz kamionnyi aru forgalmat.

Sokkal valoszinubb, hogy egyszeruen rabolni mennek. Hiszen semmi mas pelda nincs elottuk, csak az, hogy eddig a politikusok hogyan raboltak ki es zullesztettek le a honvedseget, tehat nekik ez a termeszetes menete a dolgoknak.

Bel

Csak gondolj bele. Egy élelmiszer kereskedelemmel foglalkozó multinak elsõsorban az a fontos, hogy profitot termeljen.
Ennek volt köszönhetõ, hogy újgazdagék raklap számra vitték a lisztet, cukrot, konzerveket, fagyasztott húst és üresek lettek a polcok.
Pontosan ezt kell visszafogni, szükség esetén hatalmi szóval. Vészhelyzetben jusson mindenkinek annyi, ami a túléléséhez szükséges.

Amúgy meg ne nézzük már le a logisztikával foglalkozó vagy gazdasági területen jártasságot szerzett katonák szakértelmét.
Mindannyian jól képzettek és pontosan tudják, hogy mi a dolguk.

Ged
03-27-2020, 10:37 AM
Csak gondolj bele. Egy élelmiszer kereskedelemmel foglalkozó multinak elsõsorban az a fontos, hogy profitot termeljen.
Ennek volt köszönhetõ, hogy újgazdagék raklap számra vitték a lisztet, cukrot, konzerveket, fagyasztott húst és üresek lettek a polcok.
Pontosan ezt kell visszafogni, szükség esetén hatalmi szóval. Vészhelyzetben jusson mindenkinek annyi, ami a túléléséhez szükséges.

Amúgy meg ne nézzük már le a logisztikával foglalkozó vagy gazdasági területen jártasságot szerzett katonák szakértelmét.
Mindannyian jól képzettek és pontosan tudják, hogy mi a dolguk.

Sajnos eléggé elterjedt nálunk, hogy csak egy semmirevaló operett hadseregünk van, akik dagadt irodisták, vagy haldokló alkoholisták.

Ilyet persze nem írt bel, de szemmel láthatóan elég rossz véleménye van. Ennyi erõvel azt is írhatta volna, hogy a rendõrök, a tûzoltók és minden rendfenntartó szerv rabolni fog, mert ezt látták a politikusoktól. Attól, hogy valaki rendfenntartással foglalkozik még nem jelenti, hogy gazember. Sõt. Vészhelyzetben inkább rájuk számítok, mint az önszervezõdõ irreguláris csoportokra. Azok fognak fosztogatni.

Az összefogás, együttmûködés elõrevihet, a bizalmatlanság szítása, zavarkeltés káros is lehet.

Ged
03-27-2020, 10:56 AM
Itt Magyarországon eléggé össze-vissza beszélnek most... Ha csak a tegnapi sajtótájékoztatót veszem alapul: júniusra, júliusra várják a járvány tetõzését, ugyanakkor nem számítanak arra, hogy el kell halasztani az érettségit, ami pedig május eleje... Vagy mondjuk a konditermek bezárását sem tartják még szükségesnek. Nem most kellene a szigorúság, hogy az általuk számolt júniusra, júliusra minél enyhébb legyen a helyzet?

Vagy például, most márciusra 30-40 ezer új munkanélkülivel számolnak. Április-májusra pedig már tömeges munkanélküliséggel. De az álláskeresési járadék idejét nem tervezik meghosszabbítani. Sõt, egyáltalán nincs szó arról, hogy akkor mégis mit akarnak áprilisban, májusban a munkanélküli tömegekkel. Csak azt mondják, hogy 3 hónap alatt mindenkinek újra munkát fognak biztosítani. Miközben ugye júniusra, júliusra várják a járvány tetõzését!! Trump 1000 dolláros csekkje kicsit mintha konkrétabb lenne. Ha a gyári munkás nem fogja megkapni a fizetését, nem fog elmenni a munkaügyi hivatalba, mert tudja, hogy semmi értelme nem lenne a járvány közepén. És tömegeket nem is fogadna a munkaügyi hivatal. Hanem bemegy a boltba, aztán erõszakkal viszi, amit lát, mert enni kell adni a gyereknek. Tehát nem értem a Gulyást... Ha már a sajtótájon tömeges munkanélküliséggel kelti a pánikot, akkor miért nem mond mellé konkrétumokat is. Ez, hogy 3 hónap alatt mindenkinek újra munkája lesz, amikor pont akkorra számolják a járvány csúcspontját, ez egy bullshit. Olyan, mint a 2 hét alatt rendet teszünk...

Senki nem lát a jövõbe. Orbán sem. Akik a kormánytól, hatóságoktól tûpontos jóslást várnak, azok nagyon nincsenek képben a valóságról. Az ellenzéki "szabad" sajtó persze könnyen osztja az észt, rajtuk nem fognak számon kérni semmit. Egyébként ne legyen illúziója senkinek: szar világ jön és nem a vírus miatt, hanem a gazdasági visszaesés miatt. Ezzel egy kormány sem számolt tavaly decemberben. A gazdaságba nyomott milliárdok végsõ soron megint a gazdagoknál fognak lecsapódni. Kiosztani mindenkinek 300.000 Ft-ot, nem sok értelme van (persze az ingyen pénz jól jön, de ha nõ a kereslet és van pénz, akkor az árak mennek felfelé). Én inkább élelmiszer csomagok osztásával próbálkoznék a rászorulók részére. Így a pénz nem piára, cigire, vagy fûre lenne költve...

Ettõl függetlenül azt gondolom, hogy - bár sokaknak jár a szája, hogy ez- az állam dolga - a túlnyomó többség nem vár az államra, hogy intézzen neki állást, fizetést, stb.

TMIB
03-27-2020, 02:25 PM
Februárban amikor a vírusról már mindenki tudott, akkor a New York-i hivatalos személyek kiálltak és azt mondták hogy nincs semmiféle veszély, nem is lesz, New York biztonságban van és nem várható semmilyen fertõzés, úgyhogy mindenki menjen a helyi kínai fesztiválra, mindenki mehet tömegbe, nagy rendezvényekre, éttermekbe, mindenhová, minél több helyre.

Azt mondták nagyjából hogy ha nem mész a kínai fesztiválra, akkor rasszista vagy. A polgármester még március 11.-én és azt mondta, hogy "ha nem vagy beteg, akkor semmi okod arra hogy otthon maradj".

Aztán amikor néhány nappal késõbb elkezdett a város bedõlni, akkor nyilatkozott és ahelyett hogy felelõsséget vállalt volna, egyszerûen csak elkezdte a New York-i helyzetért Trumpot hibáztatni.

https://www.youtube.com/watch?v=tNflR2Ia7Hc

TMIB
03-27-2020, 04:15 PM
NEW YORK-i helyzet:

A kórházak befogadóképességét 50%-100%-al kell növelni.
140.000 kórházi ágyra van szükség. Jelenleg csak 53.000 van.
40.000 súlyos fekvõbeteg ágy kell, amibõl most csak 3000 van.
A kollégiumokat, hoteleket és öregek otthona épületeit át kell alakítani kórházakká.
138.376 emberen végezték el a tesztet.
Az iskolabezárások nem április 1.-ig tartanak, hanem újabb 2 hétre meghosszabbítják a szünetet, és újra megfogják ha szükséges.

TMIB
03-27-2020, 06:34 PM
Mire osztanak pénzt Trumpék:

https://pbs.twimg.com/media/ET9lu-CUYAE56V-?format=jpg&name=small

P. Dude
03-27-2020, 06:48 PM
Senki nem lát a jövõbe. Orbán sem. Akik a kormánytól, hatóságoktól tûpontos jóslást várnak, azok nagyon nincsenek képben a valóságról. Az ellenzéki "szabad" sajtó persze könnyen osztja az észt, rajtuk nem fognak számon kérni semmit. Egyébként ne legyen illúziója senkinek: szar világ jön és nem a vírus miatt, hanem a gazdasági visszaesés miatt. Ezzel egy kormány sem számolt tavaly decemberben. A gazdaságba nyomott milliárdok végsõ soron megint a gazdagoknál fognak lecsapódni. Kiosztani mindenkinek 300.000 Ft-ot, nem sok értelme van (persze az ingyen pénz jól jön, de ha nõ a kereslet és van pénz, akkor az árak mennek felfelé). Én inkább élelmiszer csomagok osztásával próbálkoznék a rászorulók részére. Így a pénz nem piára, cigire, vagy fûre lenne költve...

Ettõl függetlenül azt gondolom, hogy - bár sokaknak jár a szája, hogy ez- az állam dolga - a túlnyomó többség nem vár az államra, hogy intézzen neki állást, fizetést, stb.

Igazad van. Egyelõre teljesen fölösleges találgatni. Ahogy Bogár László írta:

"Ha most egy idõutazó >>visszajönne<< 2021 júniu*sából, és beszámolna nekünk arról, hogy mi is >>történt<< (akkor már múlt idõben) a következõ bõ egy év során, akkor ez a >>jelentés<< tartalmát tekintve igen tág határok között mozogna. Nagyjából egyforma a bizonyossága, illetve inkább bizonytalansága annak, hogy – A verzió –, azt mondja, hogy áááá, csak vaklárma volt az egész, április végére le is csengett, jó, volt közel tízezer halálos áldozat, de végül is megúsztuk, és szeptemberre a világgazdaság is >>bepótolta<< az elmaradást. Ám hasonló eséllyel azt is mondhatná – B verzió –, hogy hát igen, ma, 2021. június 30-án érte el a halálos áldozatok száma a hatvanmil*liót, de szeptemberre egyetlen hónap alatt százmillió áldozattal számolnak a szakértõk. A globális gazdaság gyakorlatilag összeomlott, a világ a káoszba süllyedt, éhínség, járvány, háború, maga az apokalipszis van elszabadulóban. (Csak zárójelben teszem hozzá, hogy az apokalipszis az ógörög nyelvben mindössze annyit jelentett, hogy >>lehull a lepel<<, és ez a lepel most már, akár megússzuk, akár nem, mindenképpen lehullóban van.)"

A 300 ezer Ft-os csekk tûzoltásnak lenne jó, nagyon sok embernek. A minimálbér havi nettó 107 ezer Ft. Akinek az hónap végére elfogy, és elveszíti az állását - Gulyásék ugye erre készülnek tömeges méretekben már most április/májusban -, az nem fog tudni mit csinálni. Munkát hol találna most? A bankok pedig egyre inkább leállítják a hitelfelvétel lehetõségét, már tájékoztatnak errõl a honlapjaikon. És igen, ahogy írod, az élelmiszercsomag is jó ötlet lenne!

P. Dude
03-27-2020, 06:53 PM
Februárban amikor a vírusról már mindenki tudott, akkor a New York-i hivatalos személyek kiálltak és azt mondták hogy nincs semmiféle veszély, nem is lesz, New York biztonságban van és nem várható semmilyen fertõzés, úgyhogy mindenki menjen a helyi kínai fesztiválra, mindenki mehet tömegbe, nagy rendezvényekre, éttermekbe, mindenhová, minél több helyre.

Azt mondták nagyjából hogy ha nem mész a kínai fesztiválra, akkor rasszista vagy. A polgármester még március 11.-én és azt mondta, hogy "ha nem vagy beteg, akkor semmi okod arra hogy otthon maradj".

Aztán amikor néhány nappal késõbb elkezdett a város bedõlni, akkor nyilatkozott és ahelyett hogy felelõsséget vállalt volna, egyszerûen csak elkezdte a New York-i helyzetért Trumpot hibáztatni.

https://www.youtube.com/watch?v=tNflR2Ia7Hc

Trumpot ugyebár mindig, mindenért szapulni kell, ezt már megszokhattuk. :) Amúgy kösz a meghívást, ajánlottad a blogodon a fórumot, regisztráltam.

TMIB
03-27-2020, 07:13 PM
https://www.youtube.com/watch?v=sgJ-Nt3Niis

TMIB
03-27-2020, 08:02 PM
USA-ban megvan a 100.000.-ik fertõzött.

Úgy tele vannak a New York-i halottasházak hogy már nem férnek be az áldozatok, úgyhogy nagy sátrakat húztak fel ahol az elhunytakat "tárolják".

https://www.cnn.com/2020/03/26/us/makeshift-morgues-coronavirus-new-york/index.html

TMIB
03-27-2020, 08:56 PM
Hazudhat az áldozatokról Kína, sok ezer urnát szállítottak a temetõkhöz

https://168ora.hu/kulfold/hazudhat-az-aldozatokrol-kina-sok-ezer-urnat-szallitottak-a-temetokhoz-183474

Túlzottan nem lepõdnék meg ha a többszöröse lenne az áldozatok száma. Ha csak 3 ezer ember halt volna meg országszerte, akkor szerintem Kína kormánya nem gazolt volna be teljesen. Súlyosabb lehetett a helyzet mint mutatták.

raktaros
03-27-2020, 09:11 PM
Jó elgondolásnak tûnik ez a 9-12ig csak idõsek, azon kívül meg a többiek, csak itt nem gondoltak azokra akik délután dolgoznak.
Párom pl. most folyamatos délutános (eredetileg 2 mûszakos, csak így oldották meg hogy ne keveredjenek az 1 mûszakosokkal)
Ráadásul délben majd jön a roham, többen fognak bezsúfolódni a boltokba.
A nyugdíjasnak nem kell sem gyerekhez, sem munkahelyhez igazodni, lehet elég lenne nekik 2 óra meg lehet lenne jobb idõpont mint a nap közepén.

bel
03-28-2020, 05:59 AM
Attól, hogy valaki rendfenntartással foglalkozik még nem jelenti, hogy gazember.

Szia,

Lattal mar kozbeszerzesi arakat, hogy a rendorseg, TEK, stb. mennyiert vasarolja meg a dolgokat?

Es tegyuk hozza: ezek a szolid vasarlasaik, nem veletlen, hogy sok esetben titkositjak a beszerzeseket, hogy nehogy kideruljon, hogy mi mennyibe kerult.

Miert valtoznanak meg?

Es ugye az ertheto, hogy meg veletlenul sem azokrol irtam, akik tuzet oltanak, focimeccsen fenntartjak a rendet, elfogjak a fegyveres bunozoket!
Hanem azokrol, akik szerint "olcsobb a temetes mint a golyoallo melleny".

En is elkepzelhetonek tartom, amit egy masik forumon elkepzelhetonek tartott egy hozzaszolo:

"Nos, adva van egy B. Kovacs nevu ornagy es kis csapata egy allami cegnel, valamint C. Kovacs nevu ornagy es csapata az Oshan nevu magancegnel.

Megtortenik harom darab fegyveres rablas, egy gyogyszereket szallito furgon, egy elelmiszert szallito kamion es egy fertotlenitoszert szallito tgk ellen. A rendorseg sajnos nem tudja azonositani Hurka Gyurka Fradi B-kozep elkovetot es csapatat, mert bebonbiztos alibi van, edesanyja szerint nala gombfociztak.

A honvedseg tobb hasonlo rablast vizional, ezert a polgarok vedelmeben kikuldi az ukazt abcd. Kovacs ornagyoknak, hogy a polgarok vedelmeben azonnali hatallyal vedelmi intezkedest kell foganatositani,...:

Azonnali hatallyal kutyakikepzo kurzusra kuldik az osszes orkutyat, sajna a szukos kinalat miatt azonnal csak a watson ceg tudja elvegezni, 2 millio ft/kutya/nap aron. Polgarok erdekeben parancs Oshan majd tehet panaszt, es perelhet nyolc evig, majd az akkori kormany meg majd fizet.

Azonnal hatallyal panikgombot kell szerelni minden aruszallito egysegbe, azokba is amik fuvarhiany miatt allnak, amit csak a 3ig ceg tud szallitani 4 millio ft darabaron, panaszkodni, perelni lehet majd kesobb, most a polgar a fontos."

Bel

TMIB
03-28-2020, 10:11 AM
"Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertõzést, ezzel 226-ra nõtt a beazonosított fertõzöttek száma. Meghalt egy koronavírus-fertõzött brit beteg Magyarországon - írta a koronavirus.gov.hu szerda reggel. Ezzel tízre nõtt a koronavírusban meghaltak száma."

"343-ra nõtt az azonosított koronavírus-fertõzöttek száma Magyarországon, és meghalt egy újabb idõs, krónikus alapbetegségekkel küzdõ beteg."

TMIB
03-28-2020, 10:43 AM
REDDIT-en volt kérdés hogy akik elkapták azoknál hogy jelentkezett. Az elmondások alapján akinél érezhetõen jelenik meg vagy közepesen, azoknál köhögés van, mellkasi nyomás és fájdalom, légszomj, láz, sok esetben elviselhetetlen fejfájás, szaglás-ízlelés elvesztése, izzadás, taknyosság, "hullafáradság", minden mozdulatnál azonnal elfáradnak, még a beszéd is fárasztóvá válik és pár szó után már levegõért kapkodnak, stb.

És ezek a fiatalok!

Persze vannak akiknél alig vannak jelek arra hogy egyáltalán betegek, ezt is megemlítik az videó végén, hogy egy egész nagy család elkapta, és nagyon különbözõ módon élik meg a családtagok. Van aki rettenetesen szenved, van akinél meg olyan mintha egy kicsit megfázott volna és annyi...

https://www.youtube.com/watch?v=Flz_BWoO0v8

TMIB
03-29-2020, 10:48 AM
"343-ra nõtt az azonosított koronavírus-fertõzöttek száma Magyarországon, és meghalt egy újabb idõs, krónikus alapbetegségekkel küzdõ beteg."

Újabb 65 beteg, összesen 408. Két új halott is van, 13-ra nõtt az eddigi áldozatok száma.

raktaros
03-29-2020, 03:49 PM
Azon gondolkodtam hogy egy szekrénybe szerelek UVB-C (germicid) fénycsövet, hogy abba bedobom a boltból hozott cuccokat fertõtleníteni.
Hatásos lehet vagy felesleges? Nem találok egyértelmû leírást hogy hatásos-e illetve mennyi idõre kell besugározni.
Ahogy keresgéltem, szinte már sehol sincs raktáron ilyen csõ (Van ahol írják is hogy a megnövekedett kereslet miatt), de a kompakt kivitelûekbõl is alig.

TMIB
03-29-2020, 04:55 PM
Én a szárítón gondolkodtam. Ott a ruhák forrók lesznek bent, az úgy megöli a vírust is? 60 fokon csak elpusztulnának...

Alap kérdés, de választ nem találtam rá a Google-n. Hány fokon pusztul ez a vírus?

Indexen utcai riport videó:

https://index.hu/video/2020/03/28/koronavirus_kijarasi_korlatozas_idosek_piac_korker des/

Alpha
03-29-2020, 05:19 PM
A germicid lámpa csak a sík felületeken pusztítja el 100 %-ban. (Ex megyei állatorvos mondta, ahogy üzembejárást csináltunk a munkahelyemen.)
Sars vírus gyakorlati tapasztalataira hivatkozva azt is mondta a doki, hogy 56 C°-on 30 perc elegendõ neki. Vagy 73 C°-on 180 mp.
A vegyszerbeszállítónktól azt hallottam, hogy a virológiai labor zsilipelt ajtajánál 2%-os perecetsav permetet használnak ruha fertõtlenítésre. Rendeltem is perecetsavat a melóhelyemre pár száz kilót.

raktaros
03-29-2020, 06:31 PM
Azért van remény :)

IUVA Releases Fact Sheet on UV Disinfection for COVID-19 (https://www.ledsmagazine.com/company-newsfeed/article/14172974/iuva-releases-a-fact-sheet-on-covid19-and-uvcband-disinfection)

As a result, a concentrated form of UVC is now on the front line in the fight against Covid-19. In China, whole buses are being lit up by the ghostly blue light each night, while squat, UVC-emitting robots have been cleaning floors in hospitals. Banks have even been using the light to disinfect their money.
Link (https://www.bbc.com/future/article/20200327-can-you-kill-coronavirus-with-uv-light)

TMIB: Lehet külön témába kellene dobni ezt a védekezés dolgot.

Ged
03-29-2020, 07:54 PM
A vonat elé vetette magát a hesseni tartományi miniszter

https://index.hu/kulfold/2020/03/29/a_vonat_ele_vetette_magat_a_hesseni_tartomanyi_min iszter/

Ha jobban belegondolok, ez a faszi egy jól informált, hozzáértõ, aki nem a leginkább veszélyeztetett korosztályhoz tartozott, sõt valószínûleg gazdag, befolyásos személy, akinek jó esélyei voltak a járvány és az után érkezõ gazdasági válság ellen. Mégis úgy gondolta, hogy inkább öngyilkos lesz. Ijesztõ. :(

Sergeant
03-30-2020, 09:27 AM
https://szeged365.hu/2020/03/26/a-koronavirus-felfedezojevel-dolgozik-a-szegedi-kutato-interju-dr-letoha-tamassal/?fbclid=IwAR3CzcWffIPBCdvXJomnaAcR-JfdqHaUBUEbQMeiIS1XZm-udHgregzFQRE

Ennyit errõl a nagy pánikról.

"vasárnap este a szezonális influenza vírus több mint 110.000, a koronavírus pedig 8.916 áldozatot szedett világszerte, az egészségügyi világszervezet adatai alapján. "

TMIB
03-30-2020, 10:06 AM
https://szeged365.hu/2020/03/26/a-koronavirus-felfedezojevel-dolgozik-a-szegedi-kutato-interju-dr-letoha-tamassal/?fbclid=IwAR3CzcWffIPBCdvXJomnaAcR-JfdqHaUBUEbQMeiIS1XZm-udHgregzFQRE

Ennyit errõl a nagy pánikról.

"vasárnap este a szezonális influenza vírus több mint 110.000, a koronavírus pedig 8.916 áldozatot szedett világszerte, az egészségügyi világszervezet adatai alapján. "

A szezonális influenza milliárdnyi embert megfertõzött és úgy halt meg benne 110ezer ember. Ha a korona fertõz meg 1 milliárd embret igazoltan, akkor abból 47.300.000 halott lesz, legalább. (Közel annyi mint amennyit a Spanyol nátha szedett.)

Influenza halálozási aránya: 0,05%-0,07% körül van
Világ szinten a koronáé 4,73%

És persze az arányok is romlanak folyamatosan. Emlékezzünk rá hogy 1,5%-ról beszéltek a legelején. Ahhoz képest most 3x úgy hullanak az emberek. És akkor a legkeményebb országokat ne is említsük. Az olaszok már napok óta túllépték a 10%-ot.

Csak ha olyan arányban halnak meg az emberek mint most, még úgy is 10-szer annyi ember fog meghalni a következõ 1 évben mint amennyi influenzában halt meg. De a számokat látva, a fertõzés terjedését nézve, meg azt a tényt hogy a %-os halálozási arány fokozatosan emelkedik, sokkal több halottra lehet majd számítani. (Hacsak nem történik valami csoda, nem találják meg az oltóanyagot, stb.) Szomorú, de ez a matematikai valóság. :(

Közben a napi hír:

"Meghalt újabb két 90 év feletti, alapbetegségekkel küzdõ beteg a koronavírus-járványban Magyarországon, az azonosított fertõzöttek száma 447-re nõtt."

Sergeant
03-30-2020, 10:13 AM
Ne haragudj, de honnan is lehet tudni, hogy jelenleg hány embert fertõzött meg a korona vírus? A világon pontosan mennyi embert teszteltek le?
Lehet, hogy a nagy többség már keresztül is esett ezen a betegségen, anélkül, hogy észrevette volna. Anélkül, hogy tesztelték volna.

TMIB
03-30-2020, 10:42 AM
Nem lehet tudni, csak az igazolt fertõzésekbõl lehet kikövetkeztetni. Az USA-ban évente 40.000.000 igazolt influenzafertõzés van és kb. 10-20ezer halott van belõle. Koronából eddig 140ezer igazolt fertõzésnél tartunk és 2500 halottnál. A tesztelés fel fog gyorsulni szerintem, mert 15 perces gyorstesztelõ gépekrõl láttam híreket, szóval azzal majd lehet szûrni egész tömegeket.

Lehet, hogy a nagy többség már keresztül is esett ezen a betegségen, anélkül, hogy észrevette volna.

Ez igaz az influenzára is, ezért számít kizárólag az igazolt fertõzés és csak azt használják fel a halálozási arányok megállapítására.

Más:

Dallas - Los Angeles repülõterei.

https://www.youtube.com/watch?v=F5jEdCH0pCk

Alig repül valaki, úgyhogy esélyes hogy lezárják az egészet és senki nem fog menni sehová.

bel
03-30-2020, 10:50 AM
Szia Sergant,

TMIB tokeletesen pontosan fogalmazott: "Ha a korona fertõz meg 1 milliárd embret igazoltan, akkor abból 47.300.000 halott lesz, legalább."

Bel

P. Dude
03-30-2020, 11:58 AM
Alig repül valaki, úgyhogy esélyes hogy lezárják az egészet és senki nem fog menni sehová.

Jobb is... Egy héttel ezelõtti hír volt, hogy vasárnapról hétfõre megduplázódott Kínában az új fertõzöttek száma. És a kínai közlés szerint a hétfõi 78 új fertõzöttbõl 74 külföldrõl röpködött oda fertõzötten.

Sergeant
03-30-2020, 01:26 PM
Hát, az az igazság, hogy ebben a sok tízmilliós számokban én nem hiszek. Attól, hogy a napi természetes halandósági számból átírnak jelentõs nagyságot a koronavírus számlájára, az attól még nem lesz valós.
A számokkal a média és a kormányok úgy játszanak, ahogy kedvük tartja. Addig jó, amíg találnak hívõket hozzá.:)
Azért ez nem egy pestis vagy ebola. Érdekes egy betegség, ami nem bántja a gyerekeket, a fiatalokat, az aktív középkorú dolgozókat, a 65 év alatti idõsödõket. Csak a 70-80-90 évesek, krónikus betegek vannak veszélyben. Ez csak nekem furcsa?
Nem baj, lényeg, hogy lehet valamitõl rettegni.

Sergeant
03-30-2020, 01:46 PM
https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_wnh001.html
https://www.demografia.hu/hu/tudastar/fogalomtar/61-halandosagi-tabla

Sergeant
03-30-2020, 02:14 PM
https://hvg.hu/itthon/20200330_A_Fideszketharmad_elfogadta_a_felhatalmaz asi_torvenyt

TMIB
03-30-2020, 02:40 PM
Játszották a harcost az ellenzékben, de a helyzet annyi, hogy úgyis csak csinál minden kormány amit akar, fõleg 2/3-addal a kezében. Pont ezt írtam a múltkori szavazás elõtt, meg után is. És a mai meg bebizonyította hogy igazam is volt. :hogymi:

Szerintem nem számít túl sokat az hogy papírjuk van arról hogy csinálhatnak dolgokat, vagy egyszerûen papír nélkül is megtennék amit akarnak.

TMIB
03-30-2020, 02:46 PM
Azért ez nem egy pestis vagy ebola. Érdekes egy betegség, ami nem bántja a gyerekeket, a fiatalokat, az aktív középkorú dolgozókat, a 65 év alatti idõsödõket. Csak a 70-80-90 évesek, krónikus betegek vannak veszélyben. Ez csak nekem furcsa?

De bántja azokat is, csak kisebb mértékben. Az idõsebben már gyengék, az immunrendszerüknek is annyi és inkább vannak olyan betegségeik ami miatta esélyesebb hogy "elvéreznek" a korona elleni harcban. Olyan ez, hogy az sem meglepõ ha a 100 méteres futóverseny számban egy egészséges erõs fizikumú futó nyer és nem egy 300 kilós fél lábú cukorbeteg.

Ugyanakkor azért mennek a fiatalok is kórházba, az olaszok azt írták hogy a kórházi súlyos betegek 30%-a fiatal. Volt itt egy lista is fiatal áldozatokról. Tegnap nálunk egy 42 éves nõ halt meg, nem volt semmilyen korábbi betegsége. De aki nem hal meg, az is kutya mód megszenvedhet vele.

TMIB
03-30-2020, 07:14 PM
Most írja nálunk az állatorvosi rendelõ, hogy még mûködnek, viszont aki odamegy az állatával, az nem mehet be a váróterembe, hanem a kocsijában kell várakoznia amíg az állatorvosok beviszik a kutyát/macskát/stb. és megvizsgálják.

st.jimmy
03-31-2020, 08:30 AM
Sziasztok!

Nyilván ilyet hiába keresek a surface weben:
Lehet tudni, hogy milyen a kijárási tilalom betartatása Budapesten szombat óta?

Annyit találtam, hogy 30-án délelõtt 739 rendõri intézkedésnél 15 helyszíni bírságnál és 79 szabálysértési feljelentésnél tartottak.

A sztori annyi, hogy a rendelet szerint a barátnõm férje láthatja a gyerekeket, de mivel elvinni nem tudja õket, mert a szüleivel lakik, így az õ otthonukban kellene ezt megejteni, de a barátnõm nem hagyhatná el azt jogszerûen, hogy mondjuk addig átjöjjön hozzám. Kicsit nonszensz szerintem, de ez van.

Feltételezem nem büntetnék meg, ha meghallgatják a sztorit, de azért ha a betû szerint nézem, akkor nekem úgy tûnik van rá esély.

WestBam
03-31-2020, 09:19 AM
Semmilyen.
Én is van, hogy bemegyek munkahelyre. Tény, hogy sokkal több rendõrt látni, de ember is rengeteg van mindenhol. A forgalom csökkent, de szabad szemmel is jól látható, a fotókon megjelenített "kihalt a város" sztori egyáltalán nem igaz.
Amit leírtál sztorit azt belátásotok szerint kell egyeztetve megoldani. A legjobb lenne, ha most kicsit mellõzné a gyerekek láthatását, ha normális a viszony ezt meg lehet beszélni szerintem. Ez mindenki érdeke, nem csak az övé vagy a tiétek. Létezik skype, whatsapp és még millió program telefonra amikkel lehet videótelefonálni. Szerintem 1-2 hónapot kibírhat így is. Az hülyeség, hogy a párod a saját lakhelyén hagyja az exével a gyerekeket, semmi esetre sem engedném, mi több, inkább én is oda mennék a helyedben hozzájuk, hogy ketten legyetek ott a gyerekeken kívül abban az idõben, mikor ott van a harmadik fél is. Sajnos sok rosszat olvasni elkeseredett szülõkrõl, jobb nem kísérteni a sorsot (nem ismerem a körülményeket és a viszonyokat, de jobb felkészülni mindenre is).

st.jimmy
03-31-2020, 11:06 AM
Köszi a választ jöhet még, ha valakinek van városban járós tapasztalata!

Köszi az egyéb tippeket is, nem teregetek magánéletet extenzív, csak azért írtam a szitut, hogy látható legyen, hogy nem rosszban sántikálok.

TMIB
03-31-2020, 12:40 PM
A kannabisszal nyerhetjük meg a szuperbaktériumok elleni harcot

https://24.hu/tudomany/2020/03/26/kannabisz-kannabidiol-cbd-antibiotikum-bakterium-szuperbakterium/

TMIB
03-31-2020, 01:06 PM
Magyarország: Újabb 45 fertõzött, 492 összesen. Újabb halálos áldozat, 16 összesen.

"A koronavírus-járvány miatt autó helyett a lélegeztetõventilátor lett a legfõbb terméke az amerikai Ford cég egyik michigani üzemének, amely a következõ 100 napban 50 ezret gyárt a készülékbõl. A vállalat azt ígéri, hogy szükség esetén ezt követõen is képes lesz havonta 30 ezer lélegeztetõventilátort készíteni." (MTI)

Alpha
03-31-2020, 05:00 PM
Én autopályán járok sokat. Azt tapasztaltam, hogy ami korábban 70-120 perces út volt az most fixen 60 perc alatt van. Budapestre nem járok be, de több nagyvárosban megfordulok. Jelentõsen kevesebb embert látok. A vidéki kisvárosokban a nyuggerek flangálnak ugyanúgy.
Egyik boltban (tisztítószerek, háztartási dolgok, fröccsöntött szarok, stb.) szólt az eladó, hogy várjanak kint egy kicsit, mert egyszerre csak 5 vásárló lehet a boltban. Erre az volt a válasz, hogy mi csak egy-két dolgot veszünk csak és bejött két nõ. Állok a sorban, tartok magam elõtt 1,5-2 métert, erre egy öreg faszi bevágódik elém. Mondom neki, hogy kocogjon a sor végére. Felháborodott rajta. Feleségem a patika elõtt járt ugyanígy a bátyám meg egy másik patika elõtt dettó...
Értetlenek az idõsek. Tisztelet a kivételnek!

st.jimmy
03-31-2020, 05:13 PM
Köszi az infókat!

Rendõrségi kontroll a szituáció felett? Megállított jármûvek?

Vasember
03-31-2020, 08:04 PM
Minden nap járok a városban. Kevesebben vannak de semmi különös. Senkit nem érdekel hova mész.
Nincs kijárási tilalom.
Kijárási korlátozás van.

TMIB
04-01-2020, 12:20 PM
"Meghalt újabb négy krónikus betegséggel küzdõ, idõs beteg a koronavírus-járványban Magyarországon; a fertõzöttek száma pedig 525-re nõtt. Az elhunytak száma ezzel 20-ra nõtt, de 40 fõre emelkedett a gyógyultak száma is. A honlapon közzétett információk szerint már minden megyében van koronavírusos beteg."

Állatok nem fertõznek ezzel embert, de már 2 macskát is megfertõzött a gazdája. Egyet Hong Kong-ban, egyet pedig Belgiumban.

https://hirado.hu/kulfold/cikk/2020/04/01/koronavirus-fertozott-lett-egy-macska-is-a-gazdaja-utan-hongkongban

TMIB
04-01-2020, 01:14 PM
Ezt elolvastam. Kemény helyzet.

„Olyan rosszul vagyok, hogy nem merem elmondani a szüleimnek”

https://tldr.444.hu/2020/03/31/ha-kimegyek-wc-re-utana-visszamegyek-a-szobaba-es-elalszom-a-faradtsagtol

Azt mondjuk nem nagyon értem hogy amikor már érezte hogy gáz van, akkor miért mászkált össze vissza? 5.-én beteg volt, de utána is bejárt boltba és dolgozni és 12.-én még pecázni mentek. :hogymi:

TMIB
04-01-2020, 07:56 PM
A New York-i rendõrségnél 1400-an vannak megfertõzõdve, és az egész állomány 17%-a van betegszabadságon.

https://www.dailymail.co.uk/news/article-8176073/At-1-200-NYPD-employees-test-positive-COVID-19-15-officers-sick.html

TMIB
04-02-2020, 01:54 AM
Szintén New York.

Egy nõ maszkot viselt egy "100-as boltban" (Dollar Store), mire egy 4 fõs csapat odament mellé. A fiatalok belekötöttek a maszkja miatt, azt mondták hogy biztosan azért hordja mert õ is fertõzött, majd a csoport több tagja is megütötte. Majd végezetül elvették a pénztárcáját és a kulcsait, majd elmenekültek vele. A rendõrség megtalálta õket és az egész bandát letartóztatta, de pár óra múlva szabadon engedte õket.

A rendõrség túlterhelt, fertõzött, lebetegedett, és ha el is kapják a bûnözõket, az állam rögtön szabadon engedi õket. Mindenközben persze New York-ról van szó, tehát az hogy átlagember önvédelemre fegyverviselésit kapjon, az mondhatni lehetetlen.

https://bearingarms.com/came/2020/04/01/woman-attacked-robbed-wearing-mask-store/

st.jimmy
04-02-2020, 10:02 AM
Közben megvolt az út Budapest peremkerületeiben, nulla rendõrt láttunk, egész nagy a forgalom.

Tulajdonképpen egy kérdés fogalmazódik meg bennem:

Mikor lesz szigorítás és milyen?

shadow177
04-02-2020, 12:48 PM
OFF

"Karantén a kutyánk szemszögébõl...

1.nap
Itthon maradt, úristen, itthon maradt!!! Ez életem legboldogabb napja!!! Egész nap azt fogom, nézni, hogy milyen szép! Követni fogom mindenhová a lakásban, és csak csodálom! Hihetetlen, csodálatos, imádom!!!
2. nap
Ma is itthon maradt, pedig nem beteg. Érdekes.... Felöltözött a dolgozós ruhájába (amire nem szabad felugrálni) de csak derékon felül, alul abban van, amire fel lehet ugrálni és ágy szaga van. Most vajon fel lehet ugrálni, vagy nem? Ül a világító doboza elõtt, mereven bámul és beszél. Furcsa. De imádom! Olyan szép! És olyan szépen beszél!
3. nap
Ugyanaz, mint tegnap. Ugyanaz a ruha, de többet szaladgál. A világító doboz, és egy fekete kis doboz között. Nem tudom ki az a Wifi, de ugyanannyit mondja ideges hangon, ahogy a nevemet szokta. Remélem nem fogadja örökbe azt a dögöt!
4. nap
Ugyanaz mint tegnap. Csak rövid idõre ment el itthonról, és nagyon sok szatyorral jött haza. A legtöbb teljesen érdektelen volt, tele fehér porral, sárga löttyel, meg nagyon büdös kockákkal, és fehér gurigákkal. Ugyanakkor RENGETEG tápot hozott. Ennyit én egyedül az életben nem eszek meg. Szóval most már biztos, hogy örökbe fogadjuk azt a Wifi nevü balfaszt, akit állandóan szólongatni kell mert sehol nincs, vagy lassan jön. Minek? Nem vagyunk meg jól így?
5. nap
Ugyanaz, mint tegnap, de egyre idegesebb. Egész nap a világító dobozt bámulja, vagy a fülére szorított kézzel beszél. Még mindig imádom, hogy nem vagyok egyedül, de kicsit félek is. Ma rám szólt, hogy ne rágjam a szõnyeget, és ne turkáljak a szemetesben. Ezek kicsit hiányoznak, mióta mindig itthon van.
6. nap
GYALÁZAT! MEGFÜRDETETT ÉS MEGFÉSÜLT! Órákig kínzott, és a helyemet is megbuherálta, iszonyat büdös, az összes cuccommal együtt! Egész délelõtt szekált, azt mondta végre ráér! De akkor f_szér nem labdázunk inkább, vagy bármi mást, eskü, még tanulok is valami hülye trükköt, de FÉSÜLKÖDNI? NORMÁLIS????
7. nap
Elmentünk hosszú sétára, de teljesen bekattant. Elkezdett félni a fajtársaitól, szabályosan menekülünk, és úgy be van öltözve, hogy csak a szeme látszik ki! Komolyan aggódom. A nap egyetlen pozitívuma, hogy délután életünkben elõször fõzni próbált, és úgy tûnik, hogy nekem, mert a nagy részét nekem adta. Kicsit égett volt, de így elsõre azért nagyon fasza. Szerintem boldog volt, hogy ilyen szépen eszem a Wellington bélszínt, mert kicsit pityergett is.
8. nap
Mindent kipakolt és visszapakolt, végigment mindenen háromszor az undorítóan zúgó mûkutyával, akit rühellek. Felforgatta a lakást, kidobta mind a 17 fogtisztító pálcikámat, amit szükösebb idõkre rejtettem a hálószobába az éjjeliszekrény alá, a nappaliban a kanapé mögé, és hasonló atombiztos helyekre ahová amúgy sosem néz be. Bekattant. Félek.
9. nap
Kezd elegem lenni. Követ mindenhová, és nem hagy pihenni a kanapén, egész nap fotózgat, basztat, és beszél hozzám. Az életemben nem voltam még ennyire tiszta, fújkál, meg fésülget feszt, délután a sétából hazafelé megsimogatott a szomszéd néni, és úgy üvöltött vele, ahogy velem szokott ha szart eszem a bokorba, hogy aszondja eressze el, meg undorító, meg ilyenek! Érti ezt valaki? És retteg továbbra is. Úgy tünik, az arcát meg a kezét szégyelli, folyton mossa és takargatja. Nemtom. Szerintem ugyanolyan, mint volt, nem lett rondább. Csak büdös. Ahogy az egész lakás. Már nem bírok megmaradni, de az erkélyen se jobb, ott vagy tapsolnak, vagy énekelnek, kész agyvérzés.
10.nap
Nem tudom ki az a Wifi, meg a Teszkófutár nevü kutya, de állandóan õket szólongatja, azt se bánom, ha ideköltöznek, csak nyugodjon már le. Az Operatívtörzs nevû dög viszont tuti nem jár kutyasuliba, mert egyik feladatot sem csinálja meg rendesen. Én viszont a világ legjobb, legtisztább kutyája vagyok, mégse megyünk társaságba.
11. nap
Felmondok, nem bírom. Több mint egy hete nem tudok egy jót fingani, vakarózni, vagy a reggelit kihányni és a nap folyamán kényelmesen visszaenni. Állandóan követ, néz, és felmos. Kicsinál. Megõrült, gondolom ezért is nem látogatja senki. Lehet nekem is meg kellene pattannom, de mit csináljak, szeretem. Francba.
12. nap
Egész éjjel bámulta a világító dobozban, hogy más fajtatársai ruha nélkül verekszenek. Végre boldognak tûnt, bár engem kizavart a szobából, és azt mondogatta, hogy végre ingyen van a prémium. Eddig én úgy tudtam, hogy az táp, és drága és csak nekem jár. Szóval akkor lehet hogy mégis jó lesz, ha lesz sok ingyen prémium. Persze nappal álmos volt, és megint nem mentünk sehová.
13. nap
Azt mondta ma sem mehet sehová, csak bankba, fodrászhoz, vásárolni, futni, és gyógyszertárba. Úgyhogy ma egész nap nem volt itthon, mert nem mehet sehová. Így végre sikerül bepótolni a szokásos kis dolgaimat. Lehet, hogy mégis kibírom, bár kezdenek hiányozni a haverok, meg a napközi és a suli.
14. nap
Sose lesz vége. Megint fürdetni akar…. VALAKI Szabadítson KI!!!!!"

Al Bundy
04-02-2020, 01:51 PM
Ezen nagyon jot rohogtem, tetszett.

TMIB
04-02-2020, 04:58 PM
A Pentagon rendelt 100.000 hullazsákot a Korona áldozatoknak.

https://nypost.com/2020/04/02/pentagon-orders-100000-body-bags-for-coronavirus-victims/

https://thehill.com/policy/defense/490703-pentagon-looking-to-provide-up-to-100000-body-bags-for-potential-civilian-use

TMIB
04-02-2020, 07:33 PM
1 millió fertõzött.

Coronavirus Cases: 1,004,791

Vasember
04-02-2020, 07:41 PM
https://off-guardian.org/2020/03/30/covid19-yet-to-impact-europes-overall-mortality/

TMIB
04-02-2020, 10:55 PM
Trump Február 27.-én összeült a fekete ismerõseivel beszélni, és nagyjából felvázolta a helyzetet hogy mi történt, mi történik és mi fog történni a vírussal kapcsolatban.

Videó:
https://www.facebook.com/watch/?v=221136755614811

Elég jól eltalálta a jövõt, mert nagyjából az történt amit "megjósolt", lezárt repülõterek, lezárt határ, stb.

Amit még megemlített hogy amikor Kínából megtiltotta a beutazást az USA-ba, akkor nekiestek és lerasszistázták érte. Ez is igaz, nagyon csúnyán nekiestek miatta, holott rögtön utána követte a példáját egy rakás másik ország is, sõt a végén minden határt lezártak minden átutazó elõtt.

(Nálunk van olyan a családban aki átment Németországba Januárvégén hogy majd eltölt ott néhány hetet, de azóta is ott dekkol mert nem tud hazamenni Magyarországra.)

TMIB
04-03-2020, 12:52 PM
Magyarország: Újabb 38 beteg, összesen 623. Újabb 5 idõs ember halt meg, ezzel 26-ra emelkedett az áldozatok száma.

Sergeant
04-03-2020, 01:47 PM
"ÉRDEMESEBB AZT VIZSGÁLNI, HOGY A VÍRUS ÁLTAL SÚJTOTT TERÜLETEKEN MENNYI AZ ALAP HALÁLOZÁSI ARÁNY, ÉS EHHEZ KÉPEST MENNYIVEL EMELKEDIK MOST A HALÁLOZÁSOK SZÁMA."
https://index.hu/belfold/2020/03/05/influenza_halalozasi_arany_ksh_halaloki_statisztik a_koronavirus_jarvany_kronikus_beteg_idos/

Ged
04-03-2020, 06:14 PM
https://nlc.hu/ezvan/20200403/gattyan-gyorgy-koronavirus-adomanyok/

Úgy látszik gazdagék is hajlandók zsebbe nyúlni.

zombivadász
04-03-2020, 06:25 PM
Komolyan elhiszitek ezt a hisztériahumbugot? Az agymosást?
Nem kell hozzá semmiféle elmélet (pedig van bõven nyíltan vállalt tény, Gates alap. és id 2020 biometrikus azonosító oltással bejuttatva, mindenhol erõsödõ mobilos populáció-nyomkövetés az eddigi masszív adatbányászat és az önbesúgó fb/g/stb tetejébe, titkosításellenesség, stb.), józan ésszel logikai ellentmondás az egész.
Az influenzavírusok nagy része koronavírus.
Minden eddigi évben ugyanígy voltak koronavírus járványok.
Miért nem kellett az elmúlt évtizedekben félni ugyanettõl?
Minden eddigi koronavírus más volt, mint az elõzõ. (Egyes kápó orvosok a vírus másságára hivatkozva terjesztik a pánikot, tehát ez is ferdítés.)
Minden eddigi évben, a közismert szezonális influenza sokkal halálosabb volt. (Ráadásul így is eltúlzott az új vírus mortalitása, több orvos alátámasztja, akkor is meghaltak volna sokan a súlyos alapbetegségeikben, ha ezt nem kapják meg, de mivel bekerült a végén a szervezetükbe, a számlájára írják.)
Akkor miért kell csakis idén pánikolni?
Közismert tudományos tény, hogy a félelem kiiktatja az immunrendszert. Ezt tudniuk kell. Mégis arra buzdítanak, félj. Ez már önmagában elég ellentmondás kell legyen, hogy megkongassa a vészharangot a fejedben, hogy nagyon nem stimmel az egész.
Az is tény, hogy a félelem kiiktatja a kritikus gondolkodást, az állati menekülõösztön javára.
És a bepánikolt birkákkal azt csinálnak, amit akarnak, bármit teljesítenek, önként rohannak a vágóhídra akár, képtelenek gondolkodni, a látóterük is beszûkül a félelemtõl. Pl. önkéntes börtön és még erõforrásba sem kerül? Ez már kész!

A vírusnál is súlyosabban fertõz a hisztériajárvány és a médián keresztüli agymosás!
Az új világrend elsõ globális tesztjét látjuk. A birkák a vágóhídra indulnak.
Idõben szóltam.

TMIB
04-03-2020, 06:37 PM
Szólhatsz, de már napi 6000 a halálos áldozatok száma, ami 1 hónappal ezelõtt még napi 70 alatt volt. És ez folyamatosan emelkedik, méghozzá elég meredeken.

A szezonális influenza meg sem közelíti azt ami most van kialakulóban. Ha csak az USA-t nézem, évente 10.000 ember hal meg influenzában. Ebben a másikban meg 10 nap alatt hal meg annyi, nem 365 nap alatt. És ez az adat egyre emelkedik, nem csökken és nem stagnál.

Én nem pánikolok, csak figyelek.

Amúgy akik nem pánikolnak, azokkal pont úgy meglehet csinálni bármit. A világháború után elmúlt a félelem és a pánik, aztán milyen szépen kaptak kemény kommunizmust a nyakukba meg Szibériát, gulágot. A pániknak és félelemnek nincs köze ahhoz hogy kikkel mit lehet megcsinálni.

Persze, ijesztõ dolgokat csinálnak a kormányok, de ki tesz ellene? Aki pánikol, aki nem pánikol, vagy senki? Szerintem senki. Embereket látok panaszkodni a Facebookon hogy "jön a kijárási tilalom és a diktatúra". Oké, de aki panaszkodik az mit tesz ellene valójában? Kint is sétálhatna, fõleg ahol még nem is tilos, ahelyett bent ül az is a szobában és kommenteket ír lájkokért.

Ez már csak így megy.

Ged
04-03-2020, 08:04 PM
A legtöbb itt fórumozó tudja, hogy nem a vírus által okozott pusztítás, hanem az emberiség reakciója fog összeomláshoz vezetni. Hogy mekkora összeomlás lesz ebbõl, még nem látni. Az viszont biztos, hogy lesz, még akkor is, ha nem dõlünk be az agymosásnak és nem hisztériázunk. Beszélgetünk az okokról, lehetséges következményekrõl.
Ha meghal 70 millió ember, az lenne minden idõk legdurvább járványa, de ez csak az összlakosság 1%-a lenne. Évente 57 millió ember hal meg és 137 millió születik, tehát meg egy ilyen csapás mellett is nõne a népesség. A számok alapján nincs akkora tragédia, akkor mégis miért omladozik a társadalom? Senki nem akar abba a bizonyos 1%-ba tartozni, de senki nem tudja, hogy elkerüli-e a vírus, vagy ha nem , akkor kigyógyul-e belõle, vagy sem. Oda a megszokott biztonság, ez a bizonytalanság okoz pánikot szerintem. Ha például Kína meg India hagyományos fegyverzettel egymásnak esne és a katonai elemzõk 70 milliós emberveszteséget jósolnának, nem lenne pánik, mert az emberek azt gondolnák, hogy sem õ, sem a rokonai nem lesz az áldozatok között.
Véleményem szerint az "új világrend" is csak egy konteó, az agymosás része.

cattaro
04-03-2020, 09:13 PM
Nagyjából egyetértek. Ám: mi hathatna erõsebben az egyre inkább közösségimédia-vezérelt világra, mint pl. az, hogy Észak-Olaszországban, Lombardiában, ahol Európa egyik leggazdagabb gazdasága, infrastruktúrája, egészségügye összpontosul, az ápolók, orvosok arról osztanak meg beszámolókat/képeket/videókat, hogy tömegével haldokolnak a kórházi folyosókon emberek, mert nincs elég lélegeztetõgép? Meg arról, hogy végkimerültséggel küzdenek az egészségügyi dolgozók, és senki sincs, aki a helyükre léphetne, sõt, inkább menekülnek a még hadra fogható szakemberek. Miért bízna bárki is a hatékony válságkezelésben, miközben jól láthatóan nem hatékony. Magyarországon pl. az "operatív ...." azt mondja, hogy felesleges maszkot viselni, meg tesztelni, közel 3 hónappal az elsõ kínai hírek után. Közben meg gusztustalan, világbotrány politikai húzások történtek, amikrõl a lakosság nagy része még csak nem értesül... Stb.

P. Dude
04-04-2020, 12:23 PM
https://index.hu/kulfold/2020/04/04/a_francia_hadsereg_600_katonaja_koronavirusos_lett/

P. Dude
04-04-2020, 01:03 PM
Jó néhány cikk és fórumos hozzászólás elolvasása után még mindig ugyanaz a véleményem: senki nem tud semmit.

Egyrészt azért, mert ez egy új vírus. Másrészt azért, mert még a járvány elején járunk. E két okból kifolyólag természetes, hogy bizonytalanok, ellentmondásosak, és szó szerint napról-napra változóak az információk. Nem szabad elfelejteni, hogy a híreket általában olyanok írják, a fórumokon általában olyanok fogalmaznak meg véleményt, akiknek nincs ehhez a területhez kapcsolódó végzettségük, képzettségük. És jellemzõen nincs személyes tapasztalatuk a koronavírusról.

Tudomásul kell venni, hogy egyelõre mindenki tippelget, és a saját laikus véleményét fogalmazza meg. Tízbõl tíz ember mást mond, és tízbõl tíz orvos is mást mond. Még egyszer hangsúlyozom: egy új vírusról beszélünk, és nagyon a járvány elején vagyunk még. Lehet téma a munkanélküliség, a halálozási ráta, vagy az érettségik lebonyolítása, mindenki el fogja mondani a véleményét, és mindenkinek más lesz a véleménye.

És még ha a nyilvánvaló hülyeségeket ki is szûrjük, gyakran találhatunk rációt egymásnak ellentmondó véleményekben is. Mert az a helyzet, hogy mi magunk is bizonytalanok vagyunk. Mert most az egész világ az. Azért írják a publicisztikákat, azért dübörög a facebook, azért nyüzsögnek a fórumok, mert az emberek egy kicsit a véleményükbe kapaszkodnak. Én is. Mert úgy vagyunk "kódolva", hogy nehezen viseljük a bizonytalanságot.

Most viszont egyelõre ez lesz. Ebbõl próbálunk valamilyen állásfoglalást összerakni az eddigi élettapasztalatunk, az intelligenciánk, a hozzánk eljutó hírek, stb. alapján. Nincs ezzel semmi gond, csak arra figyelni kell, hogy ne most akarjunk megmondóemberek lenni. Mert jelenleg nincs senki, aki átlátná a helyzetet. Egy virológus sem. Pláne Józsi, a pék vagy szobafestõ.

P. Dude
04-04-2020, 01:54 PM
Az "átlagember", akinek nincs bunkere, otthonról végezhetõ munkája, és minimum fél éves készlete mindenbõl, az sokat nem tud tenni.

Oltás egyelõre nincs. A meleg majd vagy árt a vírusnak, vagy nem - ezt sem tudják még a virológusok se, nemhogy mi. Itt Magyarországon rég nem kapni FFP3-as maszkot, és úgy látom, ez határozatlan ideig így is marad. A multivitamin és ásványi anyag annyira fontos, mint eddig. Nincs valamiféle "speciális", kifejezetten koronavírus elleni szerepe. Eddig is szedni kellett nagy dózisban, most is szedni kell nagy dózisban. Eddig se csak télen kellett szedni, most sem csak télen kell szedni. Nekem a Scitec Multi Pro Plus vált be, abból most félretettem 4 havi adagot. Persze vitamin témában is két tábor van, akik soha nem fognak egyetérteni, úgyhogy ezt nem is ragozom tovább. Illetve még annyi, hogy a glutamint mindenkinek jó szívvel ajánlom, nagyon fontos az immunrendszernek (én a Scitec G-Bomb 2.0-át tartom a legjobbnak).

A higiéniai ajánlások jelentõs része az átlagember számára betarthatatlan. Rengeteg embernek kell napi szinten használnia a tömegközlekedést. Rengeteg embernek kell bejárnia a munkahelyére, emberek közé - például nekem is. Rengeteg ember nem kap a munkáltatójától semmilyen védõfelszerelést - például én sem. Örülök, hogy van munkám, márciusban már valami 30-40 ezer ember lett itthon munkanélküli. Rengeteg embernek nincs otthon fél éves készlete mindenbõl. Rengeteg nyugdíjasnak nem fog bevásárolni senki, és rá se fog nézni senki. És közel sincs annyi pénze, hogy nagyobb mennyiségben tudjon vásárolni.

Az ember nyilván betartja az alapvetõ higiéniai elõírásokat (már aki), de ahol már tartanak az okos nyilatkozgatók, az rég elrugaszkodott megint a mindennapi emberi élettõl. Olvastam, hogy az új gyõri polgármester, a szívsebész is elkapta. Õ ne tudná, hogy mi a higiénia? Ha mindent betartanánk, amit az okos nyilatkozatok ajánlanak, akkor az biztosan védene. Csak éppen reggeltõl estig nem csinálnánk mást, mint zuhanyoznánk, törölgetnénk meg fertõtlenítenénk. Nyilván a népet akarják ezzel nyugtatni, elmondanak elméletben jól hangzó ajánlásokat. De én úgy látom, hogy a mindennapi rögvalóságban sima lutri, hogy ki kapja el a koronavírust, és ki nem. Véletlenszerû.

Az is tiszta sor, hogy az emberek úgyis mászkálni fognak addig, amíg el nem kezdenek itthon is telni a kórházak. Sajnos a modern embernek mondhatnak bármit, akkor sem tud megülni a picsáján. Kínába is azonnal visszahurcolták a fertõzést külföldrõl. Ez van, ezt is kár ragozni. Majd elkezdenek telni a kórházak, aztán akkor jobban otthon maradnak az emberek.

TMIB
04-04-2020, 02:50 PM
Én azt sem értem hogy kormányok mit csinálnak.

Olyan "nefürgyéle" stílusban mondják a lakosságnak hogy "maraggyáotthon". De nem mutatják be hogy miért.

Megtehetnék hogy a kórházban a betegek jóváhagyásával dokumentumfilm/vlog stílusban mutatnák be a fertõzést. Jelenleg senki nem lát se beteget, se haldoklót, csak a kormány mondja hogy léteznek valahol. Kórházi ágyon, lélegeztetõgépen lévõ betegrõl is csak hallott a lakosság, de halottat se látott még senki akiket a vírus vitt volna el. Attól beszélnek a kormányok hogy "láthatatlan kór". Persze, láthatatlan ha a látható részét nem mutatják meg. Elvárják hogy mindenki otthon legyen és komolyan vegye a helyzetet, de nem mutatják meg hogy miért is kell komolyan venni. Nem csoda hogy annyi ember elméleteket gyárt a kormány-összeesküvésekrõl meg 1984-rõl, amikkel tele van a Facebook.

Én biztos hogy a kormányok helyében szólnék a médiának hogy kezdjék el bemutatni a valós helyzetet. Anélkül hogy is várhatják el a lakosságtól hogy komolyan vegye a dolgot? Az utasítást hallják, de ami meggyõzné õket azt meg elrejti az összes kormány.

Más:

Magyarország: Újabb 55 fertõzött, 678 összesen. Újabb 6 halott, 32 összesen.

P. Dude
04-04-2020, 11:05 PM
Na igen. Erre is utaltam: az emberek úgy kommunikálnak, úgy véleményeznek, hogy igazából kevés az, akinek személyes tapasztalata van a koronavírusról. Elolvassuk a híreket, a számokat, meghallgatjuk az operatív törzset. És nem lehet megtippelni sem, hogy ki mit hallgat el, miben hazudik. Van, aki szerint titkolják a járvány súlyosságát. A másik tábor pont az ellenkezõje mellett érvel: szerintük inkább mesterséges pánikkeltés zajlik.

És nem nagyon lehet eligazodni, mert valósággal ömlenek ránk az információk, hírek és álhírek, igazságok és féligazságok.

Ma voltam fegyverboltban. Ha már itthon mást nem lehet, feltankoltam még némi gázpatront és gázsprayt. Érdekes dolgot mondott a fegyverboltos. Azt mondta, hogy Olaszországban is elkapkodták volna a fegyvert/lõszert, csak ott még erre sincs jogi lehetõség, amire nálunk. Tehát, hogy az olasz fegyverjog még a magyarnál is jóval szigorúbb, pl. gumilövedékesre sincs lehetõség. Még nem néztem utána, úgyhogy ezt nem tudom megerõsíteni. De ha tényleg így van, akkor ez megint egy érdekes adalék lehet. Hogy pont azt az európai országot küldte padlóra a vírus, ahol a lakosságnak tényleg szinte semmi lehetõsége nincs az önvédelemre.

Az is érdekes volt amúgy, hogy ahogy elkezdtem a mondatot, a boltos kapásból azt hitte, hogy riasztópatront akarok venni, és már mondta is, hogy abból kifogytak. Aztán mondtam, hogy gázpatront, és abból meg simán volt nekik bõven. Az emberek riasztópatront vásárolnak fel, és azzal tömködik meg a gázpisztolyaikat?

P. Dude
04-04-2020, 11:09 PM
Ja, most ugrott be, lehet a gumilövedékesekhez vittek annyi riasztót.

Ged
04-05-2020, 06:41 AM
A kormányok célja - szerintem - most az, hogy lassítsák a terjedést annyira, hogy a betegeket még úgy-ahogy el tudják látni. De közben arra is figyelni kell, hogy túlságosan ne lassuljon a terjedés, mert amíg nincs oltás, addig a természetesen kialakuló védettség lehet a megoldást. Közben persze arra is figyelni kell, hogy a korlátozó intézkedések, amelyek visszavetik a gazdaságot nem legyenek szigorúbbak a kelleténél. Tehát nem akarják leállítani a terjedést.
Információ áramlás: a vírus lassítása miatt be kell szaratni az embereket, hogy maradjanak otthon, ehhez pedig homályos utalások kellenek, nem pontos információk. Pontos információ meg tényleg kevés van.

bel
04-05-2020, 09:04 AM
Tehát, hogy az olasz fegyverjog még a magyarnál is jóval szigorúbb

Szia,

Osszesegeben az olasz fegyverjog joval kevesbe szigoru, mint a magyar.

Van nehany hulye szabalyuk, pl. mivel a rendorok es a katonak elloptak es eladtak a szolgalati loszeruket, ezert a 9x19-es loszer nem lehet civilnel, de Olaszorszagon belul a 9x21-es loszer ugyanolyan jo (mas orszagokban ritkasag, ezert draga), pont ugyanolyan hatasos, es az van rengeteg embernel.

A "tomkodos" gumilovedekes fegyverek egy magyar joghezag, kulfoldon ilyet sehol sem hasznalnak. A legtobb EU orszagban a sokkal megbizhatobb egybeszerelt gumilovedekes fegyvereket hasznalnak, Francia orszagtol Romaniaig (Csehek kivetelek: ott senki se vesz ilyet, helyette eles onvedelmit vesznek inkabb).

Jol mutatja, hogy mennyivel jobb az olasz fegyverjog, hogy nalunk kb 0.5% (fel %) tart legalisan fegyvert, az olaszoknal 12%.

Nalunk meg a rendoroktol is visszavettek az onvedelmi fegyvereket, az olaszoknal egy egyszeru ekszerbolti eladonak is lehet.

Bel

P. Dude
04-05-2020, 12:03 PM
Szia,

Osszesegeben az olasz fegyverjog joval kevesbe szigoru, mint a magyar.

Szia, köszi az infókat! Magyar nyelven egyelõre csak egy tavalyelõtt novemberi cikket találtam, ami arról szól, hogy Salvini lazított a fegyvertartás szabályozásán.

Most arról olvastam, hogy az NRA pert indított New York állam kormányzója ellen. A fertõzésveszélyre hivatkozva Cuomo már korábban szabadon engedett 1100 rabot a börtönökbõl. Most nemrég újabb ötvenvalahány elítéltet engedett ki. Utóbbiak közül nyolcan szexuális bûnelkövetõk, hárman gyerekeket erõszakoltak meg. New York polgármestere szintén szabadon bocsátott 375 elítéltet.

Itt a link: https://magyarnemzet.hu/kulfold/new-york-allam-kormanyzoja-kemeny-bunozoket-is-elengedett-7944878/

És mindeközben Cuomo nem engedélyezi a fegyverboltok nyitvatartását, ezért perli most az NRA. Annak ellenére bezáratta a fegyverüzleteket, hogy az amerikai védelmi minisztérium ennek az ellenkezõjét kérte a kormányzóktól.

Az NRA-s cikket az indexen találtam, nem vagyok hajlandó belinkelni az álságos és gusztustalan fegyverellenessége miatt. (Mondjuk nem meglepõ, elég megnézni a szerzõ fizimiskáját.) Itt az eredeti link angolul: https://www.businessinsider.com/nra-suing-cuomo-and-new-york-after-gun-stores-closed-2020-4

TMIB
04-05-2020, 01:33 PM
Magyarország: 55 új fertõzött, 733 összesen. 2 új halott, 34 összesen.

TMIB
04-05-2020, 01:36 PM
Cuomo már korábban szabadon engedett 1100 rabot a börtönökbõl.

Mindenfelé ezresével engedik szabadon a foglyokat. Ha jól emlékszem csak New York-ban és egy másik államban 6000 fõt, sõt olyan is volt már hogy akit a vírus miatt kiengedtek, az pár nappal késõbb visszakerült mert meggyilkolt valakit.

bel
04-05-2020, 01:39 PM
Sziasztok,

https://mok.hu/koronavirus/tajekoztatok/a-kinai-tapasztalatok-alapjan-keszult-covid-19-kezikonyv

Bel

TMIB
04-05-2020, 08:01 PM
Egy kis érdekesség.

Tegnap meglendült a boltom és kevesebb mint 1 nap alatt megvettek tõlem vagy 50 maszkot. Nem, nem egészségügyi maszkot, hanem ilyen nagyon vékony, nyomtatott, halálfejes motoros maszkot. Arra jó, meg esetleg bankrabláshoz, de a vírus ellen nem. Még arra gondolok hogy esetleg azt tervezik hogy átalakítják, raknak bele más anyagot, papír zsebkendõt, stb. Annak úgy lenne értelme. Lehetséges hogy az a helyzet.

Gabe
04-06-2020, 12:58 PM
A mai napon mindenki úgy mászkált itt a környékbeli városban (illetve a hétévégn a természetben) mintha semmi sem történt volna. Gyorsan felejtenek az emberek.
Ha nem jelentenek be a hétvégére teljes kijárásit szerdán legkésõbb, akkor nagy baj lesz, megugrik a fertõzöttek száma. Mindenki kint lesz a hosszú hétvégén, az tuti.

TMIB
04-06-2020, 03:18 PM
Magyarország: 11 új fertõzött, 744 összesen. 4 új halott, 38 összesen.

haven
04-06-2020, 04:46 PM
A mai napon mindenki úgy mászkált itt a környékbeli városban (illetve a hétévégn a természetben) mintha semmi sem történt volna. Gyorsan felejtenek az emberek.
Ha nem jelentenek be a hétvégére teljes kijárásit szerdán legkésõbb, akkor nagy baj lesz, megugrik a fertõzöttek száma. Mindenki kint lesz a hosszú hétvégén, az tuti.

nem jöttél még rá? Ez a cél. Rafinált, õ megmondta, hogy csak korlátoz, nem tudtatok élni vele, ti miattatok lesz majd a tilalom....

TMIB
04-06-2020, 07:59 PM
"New York egyik állatkertjének több nagymacskája is megfertõzõdött a koronavírussal - jelentette be az amerikai szövetségi agrárminisztérium (USDA) közleményben vasárnap este. Ez az elsõ eset, hogy tigrisnél és oroszlánnál kimutatták a vírust." (MTI)

MAGYARORSZÁG: "A Velencei-tó elesett vasárnap délután, a rendõrség is tehetetlen - Délután 4-kor olyan tömve volt a korzó, mintha nyoma sem lenne a veszélyhelyzetnek. A rendõrség megjelent, de 20 perccel késõbb még többen lettek.

https://ripost.hu/politik/bozot/a-velencei-to-elesett-vasarnap-delutan-a-rendorseg-is-tehetetlen-2361598/"

cattaro
04-06-2020, 09:08 PM
Lehet, hogy tévedek, de szerdára várom én is a kijárási tilalom bejelentését. (Lehet, hogy csak bizonyos régiókra, fõleg a tavaly október óta ellenzéki nagyvárosokra, Pest megyére, bosszúból, politikai alapon stb. Nem akarok itt ezzel különösebben foglalkozni, sokféle nézetünk van. ...)
Mindenesetre ma bementem a közeli kisvárosba soron kívül, még tartalékokat beszerezni, hogy akár 1 hónapig se kelljen kimozdulni semmiért, ami nem alapvetõ, hanem napi kényelmi/élvezeti. Nos, tömegek mozogtak az utcán, nagy autós, biciklis, gyalogos forgalom, boltokban tömegek (fizetésutalás, segélyosztás után vagyunk pár nappal), népes családok együtt vásárolnak. Már közel 40% viselt viszont valamiféle maszkot. Kesztyût kevesebben.
Az egyik közeli faluban is jártam, postán, meg elvittem a szelektív szemetet, ott is tele voltak a központi helyek emberekkel. Maszkot, kesztyût is sokan viseltek, de kevesebben mint a városban.
Az a "baj", hogy beköszöntött az igazi, nagyon várt tavasz, és mindenkinek kitörõ, ösztönös motivációja, hogy mozogjon végre, hogy kimozduljon. Tegnap is, vasárnap, mentem vagy 25 km-t gyalog a természetben, direkt elhagyatott helyeken, új ösvényeket néztem ki a turistatérképemen, de találkoztam jó pár túrázóval is váratlan helyeken, igaz, kikerültük egymást, de ez nagyon be fog indulni vidéken, ha marad a jó idõ és a kényszerû otthonlét. Kint, a határban, a földutak, erdõk, mezõk, szántóföldek, nádasok rengetegében szinte biztos, hogy nem jön szembe rendõr vagy erdész, mezõõr stb.

WestBam
04-06-2020, 10:44 PM
Nem azzal van a gond, hogy kimész a természetbe, ha egyébként is szoktál. Azzal van a gond, hogy most az is oda megy, aki egyébként a plázát lakja, csak most nem tudja. Persze felkészülten valami divatos cipõben, víz és esõkabát nélkül, neveletlen gyerekekkel akik a többi ember és az erdõ/mezõ bioritmusát is erõsen megzavarja.
Járunk mi is ki rendszeresen a lányommal, alsó tagozatos. Legutóbb csak annyit mondott: mentünk, megnéztük a barlangot és összesen 8 bolonddal találkoztunk közben. Kettõ hangoskodott, kettõ porolt, kettõ... és szépen felsorolta, hogy kik nem illettek az erdõbe az ösvényre. Érdekes mód a 2 mellettünk elsuhanó tájfutót, a többször szembe jövõ (egymást tisztelettel kikerülõ és köszönõ) túrázókat nem említette. Megismeri ki hová való, pedig még gyerek, unikornisokban hisz meg hasonlóak. Menni fogunk a héten is. Szerencsére megtehetjük, de most távolabb megyünk a várostól, olyan helyekre ahol sokkal kevesebb a koca turista. Ahol eddig elvétve találkoztunk emberrel most ott is parkoló autók vannak mindenhol. Volt ahonnan továbbálltunk, mert gócpontnak is tökéletesen megfelelt volna a parkoló autók száma alapján.

Engem nem zavar, hogy tele van a bolt. Majd megyek hó végén mikor már a kutya sem megy be. Elõzõ hónapban bejött, most is így fogok eljárni. Újabb készleteket fogok venni konzervekbõl, úgy látom szükség lesz rá pár hónapon belül. Persze ne legyen igazam, de van ahol olyanokat olvasni, hogy nálunk jobb helyen is akadozik az ellátás, csak nem kürtölik szét. A Forint értéke sehol nincs, érdemesebb venni rajta valamit, persze nyilván egy bizonyos tartalék legyen fixen félre rakva, de jelenleg talán az élelem a legjobb befektetés. Maszkok nekem megjöttek, a tartalék tartaléka kínai rendelés is úton van, majd jön, nem aggódok. Gumikesztyût sajna nem tudtam venni, de kézfertõtlenítõm az szerencsére van itthon és folyamatban van további beszerzése is. Nekem is és páromnak is menni kell dolgozni, ez már inkább aggaszt, bár nálunk nagyon figyelnek a biztonságra, el is látnak mindennel. Szemben az asszony melóhelyével, ami sokkal rosszabb ebbõl a szempontból, de nincs mit tenni, heti 2 nap be kell mennie dolgozni.

TMIB
04-06-2020, 10:51 PM
New York-ban most jelentették be, hogy nagyon sokan halnak meg otthon, de azoknál már nem is csinálják meg a tesztet. Ebbõl kifolyólag sokkal több lehet a vírus halálos áldozata, de hivatalosan sokkal kevesebb lesz, mert nem lesznek benne az otthon meghaltak akiknél nem lett teszt csinálva. Az elején még õket is tesztelték, de már annyi a beteg és a halott, hogy már nem csinálják.

Forrás:
https://twitter.com/MarkLevineNYC/status/1247155576221716480

P. Dude
04-07-2020, 06:19 AM
Épp errõl írtam a TEOTWAWKI témában. Ahogy olvasgatom itt a fórumot, a tapasztaltabb prepperek között is vannak, akik most elmennek ide-oda. Mindig elfogy valami, mindig be kell szerezni még valamit. Igazából most nincs olyan, amibõl ne kellene minimum fél éves készlet, az ételtõl a gyógyszeren keresztül a benzinen át az elemekig. Elõbb-utóbb ruhát is kell cserélni, azt meg nehéz lesz online. Hóm ofisz fogorvos sincs. Satöbbi. Egy hónap múlva ugyanúgy lesz valami, amiért menni kell. Két hónap múlva ugyanúgy.

Erre nem nagyon lehetett felkészülni, hogy egyik hétrõl a másikra áll az ország. A házhozszállítás már lutri, vagy lehet rendelni az adott terméket, vagy nem. Ha lehet, akkor gyakran mennyiségi korlátozással. És két-három hetes kiszállítási idõkkel. Van, hogy a rendszer készleten mutatja, aztán küldik a mailt, hogy mégse, nem tudunk belõle egy darabot sem szállítani. És nem kis cégnél, hanem megbízható profiknál. Fizetési oldal lefagy, stb.

Vagy ügyet kellene intézni, vagy receptet kell kiváltani, vagy szelektív szemetet elvinni. Vagy orvoshoz kell menni, vagy állatorvoshoz. Ismerõsömnek most halt meg a hozzátartozója, idõsotthonban volt, most utazik át a fél országon, intézi a temetést. A gyógyszertárak is össze-vissza, ha a harmadik patikában tudod kiváltani a receptet, akkor három patikánál fogsz sorbaállni. Sokan állandó gyógyszert szednek.

Dolgozni is be kell járni. Aki messzebb dolgozik és nincs kocsija, annak busszal. A legtöbb munkáltató leszarja a maszkokat, miegymást. Közép-Európa még messze van a fejlett munkajogi kultúrától, ez most látszik a legjobban.

Nem fog mûködni az otthon ülés, ez elég világosan látható, és nem is nagyon értem, hogy mit akarnak ezzel az egésszel. Szerintem fél évig sem lesz mûködõképes.

P. Dude
04-07-2020, 06:36 AM
Sziasztok,

https://mok.hu/koronavirus/tajekoztatok/a-kinai-tapasztalatok-alapjan-keszult-covid-19-kezikonyv

Bel

Köszi a linket! Ez pedig egy régebbi, megbízható tájékoztató a maszkokról:

http://stresszdoktor.hu/uploads/kozkincs/maszkkimittudmedicusuniversalis2009oktber.pdf

FFP2 és FFP3 véd hatékonyan. Igazából nem értem, hogy miért mászkálnak az emberek mindenféle maszkkal az arcukon. Nekem FFP1-esek vannak otthon, még anno vettem õket. Egyszer sem vettem föl koronavírus ellen. Minek?

P. Dude
04-07-2020, 06:54 AM
Még a maszkokhoz, interjú Dézsi Csaba szívsebésszel, a gyõri polgármesterrel, aki szintén elkapta a koronavírust:

https://ugytudjuk.hu/cikk/dezsi-a-maszkosztogatas-latszatintezkedes

bel
04-07-2020, 06:56 AM
Nekem FFP1-esek vannak otthon, még anno vettem õket. Egyszer sem vettem föl koronavírus ellen. Minek?

Szia,

Elsodlegesen azert erdemes FFP1-es maszkot felvenni ha nincs mas, mert ha 2-szer annyi virussal talalkozol, mint ami megbetegit, akkor megved. Persze ha 10-szer annyival talalkozol, akkor nem ved meg (mikozben az FFP2 megvedene).

Masodlagosan azert, mert a leggagyibb sal is megakadalyozza, hogy az ember onkentelenul az ujjait nyalogassa, amit egyebkent allitolag nagyon gyakran teszunk; es gyakrabban okoz betegseget, mint az aeroszolok.

Bel

Ged
04-07-2020, 07:01 AM
Jelenleg még nincs igazi SHIFT: a rendszerek még mûködnek. Totális kijárási tilalomra nincs esély, nem is tudnák betartatni. Szerintem most még nem érdemes elkezdeni felélni a vészhelyzeti élelmiszereket, a boltok nyitva vannak, áru van a polcokon. A vírus egy-egy személyre veszélyes lehet, de a társadalomra inkább a pánikreakció veszélyes. A kormányok próbálják lassítani, de csak úgy mint a biciklit: nehogy felboruljon közben a gazdaság. Pár százalék GDP visszaesés, deficit növekedés még belefér, de ha úgy látják, hogy tovább lassítani veszélyes, akkor beáldoznak néhány száz (ezer?) idõs, beteg embert. Ez persze az érintettek családjának nem fog tetszeni, de azok akik túlélik (a többség túl fogja élni) egyet fognak érteni. Nem ezért nem gonoszak, hanem mert az életnek menni kell tovább. A vírus potenciális áldozatainak jelentõs része egyébként is meghalna az elkövetkezendõ 1-2-3 évben. Az õ elvesztésük nem okoz törést a gazdaságban, de ha nincs termelés, adózás, járulékfizetés, akkor sokkal több ember élete kerül veszélybe.

P. Dude
04-07-2020, 08:33 AM
Szia,

Elsodlegesen azert erdemes FFP1-es maszkot felvenni ha nincs mas, mert ha 2-szer annyi virussal talalkozol, mint ami megbetegit, akkor megved. Persze ha 10-szer annyival talalkozol, akkor nem ved meg (mikozben az FFP2 megvedene).

Masodlagosan azert, mert a leggagyibb sal is megakadalyozza, hogy az ember onkentelenul az ujjait nyalogassa, amit egyebkent allitolag nagyon gyakran teszunk; es gyakrabban okoz betegseget, mint az aeroszolok.

Bel

Köszi az infót, ezt jó tudni!

P. Dude
04-07-2020, 09:21 AM
Csak most vettem észre, van új Nyúlüreg videó:

https://youtu.be/hr_MKFb_tqY

TMIB
04-07-2020, 03:21 PM
Magyarország: 73 új fertõzött, 817 összesen. 9 új halott, 47 összesen.

raktaros
04-07-2020, 09:36 PM
Sajnos a statisztikák azt nem mutatják hogy közvetve mennyi halálozást okoz. Biztos vagyok benne hogy többen halnak vagy fognak meghalni azért mert nagyrészt nem rendelnek az orvosok.
A szükséges idõszaki kezeléseket, vizsgálatokat nem végzik el ráadásul aki nincs jól addig nem tud elmenni orvoshoz amíg nem kerül sürgõsségi állapotba...

TMIB
04-08-2020, 03:58 AM
Az USA túllépte a 400.000 fertõzöttet.

Közben Rand Paul szenátor is meggyógyult, és önként jelentkezett kórházba segítõnek: https://www.facebook.com/161355253917286/posts/3133225596730222/

Más:

"A koronavírus-fertõzött betegek öt százalékánál alakul ki különbözõ súlyosságú tüdõgyulladás - közölte Madurka Ildikó aneszteziológus, intenzív terápiás orvos, tüdõgyógyász az M1 aktuális csatorna hétfõ esti mûsorában.

A tüdõgyógyász úgy fogalmazott, ha a tüdõ meggyógyul, és le tudják venni a beteget a lélegeztetõgéprõl, "csak egy csatát nyernek meg, a háborút nem". Azt követõen ugyanis a betegnek az intenzív osztályon korai rehabilitációra van szüksége, majd más osztályon, késõbb pedig az otthonában is rehabilitációra szorul.

Hogy mindez mennyi idõt vesz igénybe, az függ attól is, hogy a beteg eredetileg milyen állapotban volt - közölte, hozzátéve: a teljes regenerálódás egy sportos fiatal esetében is hetekbe telik, míg egy idõsebb, eleve beteg szervezet esetében hónapig elhúzódhat." (MTI)

Magyarország: 78 új fertõzött, 895 összesen. 11 új halott, 58 összesen.

P. Dude
04-08-2020, 09:29 AM
Ahogyan arra számítani lehetett, folytatódik a tömeges kirándulgatás. Vasárnap a Velencei-tavat, tegnap Tihanyt rohamozták meg a zombik. Illetve pontosabb, ha a Walking Dead nyomdokain úgy fogalmazok: kóborlók.

https://index.hu/belfold/2020/04/07/tihany_turistak_tomeg_kirandulok_elleptek_polgarme ster_lezart_parkolok_koronavirus/

haven
04-08-2020, 09:55 AM
Ahogyan arra számítani lehetett, folytatódik a tömeges kirándulgatás. Vasárnap a Velencei-tavat, tegnap Tihanyt rohamozták meg a zombik. Illetve pontosabb, ha a Walking Dead nyomdokain úgy fogalmazok: kóborlók.
[/url]
:haha:
érik a lezárás

st.jimmy
04-08-2020, 10:20 AM
Sziasztok!

Van valami jó tipp a további szogorításra és annak betarttatására? Nagypénteken jelentik be?

Mit nem lehet amit eddig? SZigorítanak az ellenõrzésen? Budapesten belül mire lehet számítani?

Szerintem a város jó úton jár, hogy lezárják...

P. Dude
04-08-2020, 11:23 AM
Alkoholistával is tele van az ország - ha nincsenek is egymillióan, akkor is rengetegen vannak. Ebbõl borzasztó nagy bajok lehetnek, ez az alkohol probléma eddig nem robbant, de most robbanhat.

A mai sajtótájékoztatón elõ is került:

"Italozó embereket lát az utcán? Hívja a 112-t!

Békeidõszakban az önkormányzatok határozzák meg, hogy közterületen milyen mértékben lehet alkoholt fogyasztani. Ez akkor is szabálysértésnek minõsül, hangsúlyozta Kiss Róbert rendõr alezredes.

Hozzátette: jelen helyzetben a kijárási korlátozások vannak érvényben. Amennyiben italozó embereket látnak a közterületeken, hívják a 112-t, a rendõrök >>felderítik ezeket a helyeket<<, és intézkednek."

https://index.hu/belfold/2020/04/08/az_operativ_torzs_szerdai_tajekoztatoja/italozo_embereket_lat_az_utcan_hivja_a_112-t/

P. Dude
04-08-2020, 11:45 AM
Mászkál a cigány is, hozzá pofátlan is, le se szarja az egészet. Még az index videóban is meg lehet nézni, pedig az indexes gyerekek aztán rajonganak értük. (A cigányság demográfiai és szocializációs krízisén is csak ült minden kormány, várva, hogy az egész a nyakunkba robbanjon.)

Ezt már uniós szinten is érzékelik. És természetesen megint a tagállamokat támadják, akik most (késõn és kapkodva) megpróbálnak az integrálatlan cigányság problémája ellen valahogyan védekezni a járványhelyzetben:

https://kuruc.info/r/64/210664/

P. Dude
04-08-2020, 12:36 PM
Sziasztok!

Van valami jó tipp a további szogorításra és annak betarttatására? Nagypénteken jelentik be?

Mit nem lehet amit eddig? SZigorítanak az ellenõrzésen? Budapesten belül mire lehet számítani?

Szerintem a város jó úton jár, hogy lezárják...

Szlovákiában utazási korlátozást és részleges kijárási tilalmat vezettek be húsvétra.

https://m.origo.hu/nagyvilag/20200406-szlovakia-kormany-jarvany-egeszsegugy-husvet.html

TMIB
04-09-2020, 04:36 AM
2 hír:

CHICAGO: Egy házaspár nagyon aggódott a vírus miatt, azt hitték hogy õk is elkapták a kórt. A férfi fegyvert fogott, megölte a feleségét, majd saját magával is végzett.

https://apnews.com/f02861b60a1a72fe419e19c396a61ea0

IOWA: A boltban valaki "túl sok" árut vásárolt, és egy férfi emiatt ideges lett. Vita alakult ki kettejük között. A hír itt egy kicsit kusza, de ha jól olvasom mindkét személy használt fegyvert, elõször az egyik aki ellen szabálysértési eljárást indítottak a hatóságok rendbontás miatt, a másik pedig önvédelembõl vette elõ aki ellen nem indítottak eljárást és azt mondták hogy jogosan használta a fegyvert.

A lényeg hogy senki nem sérült meg.

http://www.swiowanewssource.com/atlantic/news/crime/article_f75b8611-0a15-5636-a7ec-90521f979d59.html

TMIB
04-09-2020, 05:33 AM
Magyarország: 85 új fertõzött, 980 összesen. 8 új halott, 66 összesen.

Dream_walker
04-09-2020, 05:40 AM
off

Lehetne, hogy ezeket a szarságokat ne linkeld ide? Tedd a belföldi politikába vagy az összeesküvéselméletesbe, aztán akkor csak az olvassa, akinek ingere van ilyenre.

A kurucok szövegének a 95%-a agyhalott hülyeség, kizárólag a szélsõségesek (értsd, súlyosan ostoba és nárcisztikus gyökerek) szavazatainak és támogatásának megszerzésére szolgál. A maradék, értelmes 5% meg elsikkad a sok faszság között, tehát még a saját "céljaikat" is megakadályozzák vele. Gratulálok, szép munka.
Ez a fórum ennél magasabb szellemi színvonalat állított be mércének, legalábbis én eddig ezt tapasztaltam. Próbáljuk meg tartani magunkat hozzá.

on

TMIB
04-09-2020, 06:11 AM
Ilyeneket tényleg ne nagyon linkelj ide, mert a fórumot rossz színben tüntethetik fel. (etnikai, nemzetiség, stb. negatív emlegetése). A k-infóról pont azért nem sûrûn van itt linkelés (néha elõfordul, ha pl. van egy korrekt cikk ami máshol nem található meg), de amit idetettél az különösen árthat a fórum arculatának.

raktaros
04-09-2020, 08:43 AM
Mai naptól nálunk (autóipari beszállító gyár) kötelezõvé tették a maszk viselését, adtak 2db moshatót. A gyár 90%-a még szabadságon és otthon irodán.
Eddig csak a cég területére lépõ idegeneknek kellett (külsõs munkások, kamionosok, látogatók).

P. Dude
04-09-2020, 02:51 PM
Ilyeneket tényleg ne nagyon linkelj ide, mert a fórumot rossz színben tüntethetik fel. (etnikai, nemzetiség, stb. negatív emlegetése). A k-infóról pont azért nem sûrûn van itt linkelés (néha elõfordul, ha pl. van egy korrekt cikk ami máshol nem található meg), de amit idetettél az különösen árthat a fórum arculatának.

Rendben, tartani fogom magam ehhez. Válaszolni viszont szeretnék. Ezt a lentiekben megteszem, aztán nem firtatom tovább a kérdést. Ha gondoljátok, tegyétek át más topicba.

Az index tett közzé egy videót két hete szombaton: https://index.hu/video/2020/03/28/koronavirus_kijarasi_korlatozas_idosek_piac_korker des/

Az volt az elsõ nap, hogy bevezették az idõseknek a 9-tõl 12-ig terjedõ bevásárlási idõsávot. Az index liberális, baloldali beállítottságú portál, nem vádolható rasszizmussal. A videón 1 perc 30 másodperc körül kezdõdik az a rész, ami engem felháborított. És eszembe jutott róla, hogy most a járványhelyzetben visszaüthet az, hogy minden kormány (jobb- és baloldali egyaránt) ölbe tett kézzel ült a problémán. Azon a problémán, hogy a hazai cigányság egy jelentõs része integrálatlan, és borzasztó higiéniai körülmények között él. Utóbbiról pont most közölt összefoglaló anyagot a Reuters: https://www.klubradio.hu/adasok/pusztito-lehet-a-virus-a-roma-kozossegekben-111952 Arról írnak, hogy Északkelet-Magyarországon, ahol cigányok százezrei koncentrálódnak, pusztító hatású lehet a járvány. "Váradi Gábor miskolci roma vezetõ kiemelte, hogy több roma közösségben a legelemibb higiéniai feltételek sem adottak, és ha a család otthon éhezik, akkor a romák a kijárási tilalomnak sem fognak tudni eleget tenni. A Reuters idézi az Európai Biztonsági és Együttmûködési Szervezet emberi jogokkal foglalkozó hivatalának az egyik jelentését, miszerint a romák több helyen zsúfoltságban élnek, ami ellehetetleníti a járvány elleni küzdelem egyik kulcselemének, a távolságtartásnak az érvényesítését.". Ugyanezt mondta a szimpatikus pár is az index videójában. Tudniillik, hogy nekik márpedig pont 9 és 12 között kell ott kóvályogni, mert ugye "nincs otthon kaja". És ha ezt sok cigány tenné, ahogyan arra Váradi Gábor miskolci vezetõ utalt, és az õ higiéniai közegükbõl nem tartanák be mondjuk Északkelet-Magyarországon a kijárási korlátozásokat, az durva állapotokat idézhetne elõ.

Ez nem politizálás, mert nem konkrét politikai oldalt bírálok. És nem is összeesküvés-elmélet. A helyzet idõzített bomba voltát Pokol Béla alkotmánybíró, az MTA köztestületi tagja kitûnõ elemzésben vette górcsõ alá még 2010-ben (akkor még nem alkotmánybíróként). Cikke a Magyar Nemzetben jelent meg. Egyébként õ a szerzõje az "Európa végnapjai. A demográfiai összeroppanás következményei" címû, eredetileg szintén 2010-ben kiadott könyvnek. A Nemzetben közzétett cikkéért egyesek bírálták (https://hvg.hu/velemeny/20100913_pokol_bela_demografia), egyébként a publicisztika visszhang nélkül maradt. És eltelt majdnem 10 év. Most pedig itt ülünk egy világjárvány közepén. Szerintem az a cikk megérdemelte volna, hogy foglalkozzanak vele.

A mostani, általatok kifogásolt esetben a kuruc egy MTI hírt közölt újra a saját, elismerem, alacsony színvonalú "tálalásában". Ugyanezt az MTI hírt lehozta például a 444 is, ami szélsõ liberális oldal: https://444.hu/2020/04/07/uj-romastrategiat-terjeszt-elo-az-europai-bizottsag Éppen a kurucon találtam meg, ezért onnan linkeltem be. Belinkelhettem volna a 444-rõl vagy a Híradó oldaláról is: https://hirado.hu/kulfold/cikk/2020/04/07/unios-biztosok-az-europai-bizottsag-uj-romastrategiat-terjeszt-elo

Bárhonnan linkelem be, ugyanaz a lényeg: visszatetszõ az a magatartás, amit az Európai Bizottság ebben a helyzetben tanúsít. Európa képviselõjeként, világjárvány idején "cigányellenességgel, diszkriminációval és gazdasági-társadalmi kirekesztéssel" vádol, bírál európai államokat. Amely európai államok pusztán azt a helyzetet próbálják most tûzoltással kezelni, amit Pokol Béla már 10 évvel ezelõtt precízen, számokkal, adatokkal felvázolt.

És egyébként már akkor arról írt, hogy pont az Európai Unió, valamint a nagyobb nyugat-európai országok támogatását szeretnénk kérni a cigányság integrációjának felgyorsításához. Méghozzá elsõsorban a nevelés és oktatás terén, mert "a jövõ a fiatal cigányokon múlik" (idézet Pokol Bélától). Most már hiába nyilatkozza Forgács István (a Kormánnyal dolgozó "romaügyi szakértõ", maga is cigány származású): "Óvatos becslések szerint is úgy vélem, hogy 30-50 ezer gyermek is lehet akár az, akiknek a gyakorlatban komoly kihívás lesz teljesíteni ezt a félévet, és azzal magát a 2019-2020-as tanévet is. Sajnos még annál is jelentõsebb mértékben jelentkezik a lemorzsolódás és a korai iskolaelhagyás veszélye, mint ahogyan az eddig jellemzõ volt, ez pedig azt jelenti, hogy nagyon sok cigány és hátrányos helyzetû gyereknek lesz komoly nehézség a felsõbb osztályba lépés. És azok a leginkább veszélyeztetettek, akiknek a következõ hónapokban be kellene fejezniük az általános iskolát, vagy éppen a szakközépiskolát." (Forrás: https://mandiner.hu/cikk/20200531_forgacs_istvan_leokezasra_var) Ezek minimum 10 éve már világosan látható folyamatok voltak. És az Európai Bizottságnak sem pufognia kellene, hanem nyújthatott volna akár érdemi segítséget is, uniós szinten. Lett volna rá idõ.

A cigányság "gazdasági-társadalmi kirekesztésérõl" beszélni akkor, amikor csak Magyarországon, csak márciusban 30 ezer új munkanélkülit regisztráltak, a hivatalos közlés szerint napi 4 ezer ember veszíti el a munkáját, és már most április-májusra tömeges munkanélküliséggel számol a Kormány, egy rossz vicc... Mindenkinek nehéz, most nem annak van itt az ideje, amivel az EB nyûglõdik. És amivel egyébként pontosan az EB szíthat társadalmi ellentéteket, feszültségeket. Még talán nagyobbakat, mint a kuruc.

Végezetül ismét Forgács Istvánt idézem:

"Pontos szám nincsen, de egyre nõ azoknak a településeknek a száma, ahol a helyi cigány közösség arra panaszkodik, hogy a helyi településvezetés nem segít rajtuk, nem ad támogatást, vagy hogy nincsenek megfelelõen tájékoztatva. Ezek között a települések között több olyan is van már, ahol erõszakosabban is felléptek egy-egy esetben olyanok, akiknek a gondjára, nehézségére nem tudott megfelelõ vagy elégséges megoldást kínálni a helyi településvezetés. Ezeken a helyeken megmarad, illetve nõni is fog valószínûleg a társadalmi feszültség. Ezek a települések elsõsorban nyilván a cigányok által nagyobb számban lakott megyékben, térségekben találhatók, ahol véleményem szerint néhány héten belül érdemi elõkészületek kellenének majd arra, hogy az egyes társadalmi feszültségeket, konfliktusokat kezelni lehessen. (...) Konkrétan tartok attól, hogy lehetnek majd olyan térségek, ahol a településeken megbomolhat a közrend, és egészen fatális véletlenek is okozhatnak egészen komoly problémákat majd – erre fel kell készülni. Fel kell készíteni a rendõröket, a védõnõket, a települések vezetését, az egészségügyi dolgozókat, miközben a helyi roma és hátrányos helyzetû közösségeket nyugalomra és együttmûködésre kell sarkallni.

Elképzelhetõ, hogy súlyos mértékben eszkalálódik a probléma?

Sajnos igen, a legrosszabb forgatókönyvekre is fel kell készülni, és a lehetõ leggyorsabban."

Pokol Béla említett 2010-es cikke már nem található meg a neten, ide pedig nem engedi csatolni a fájlméret miatt.

TMIB
04-09-2020, 04:06 PM
Túl sokat nem szólnék hozzá, de annyi biztos hogy a higiénia teljes hiánya negatívan érintheti õket, ahogy a kijárási korlátozás be nem tiltása és a maszk-kesztyû használatának hiánya is. Annyival elõrébb vannak, hogy falun könnyebb lenne távolságot tartani, ugyanakkor kétlem hogy meg is tartanák azt a távolságot. Illetve náluk sok helyen 6-an, 8-an vagy akár 12-en is élnek egy kis házban, vagy akár még többen is a legelmaradottabb helyeken, tehát ha 1 családtag lebetegszik, akkor az rögtön egy focicsapatnyi fertõzöttet is eredményezhet.

Persze nagyon sok múlik az érintetteken, hogy õk személy szerint mennyire veszik majd komolyan és mennyire változtatnak az életvitelükön ha sokkal rosszabbra fordul a helyzet.

Ehhez persze hozzájön a gyerekkortól folyamatosan dohányzás problémája is, ami tüdõvel kapcsolatos lebetegedés esetén súlyosabb helyzetbe hozhatja a fertõzötteket.

TMIB
04-10-2020, 06:01 AM
Kezdenek emelkedni a számok...

Magyarország: 210 új fertõzött, 1190 összesen. 11 új halott, 77 összesen.

bel
04-10-2020, 04:55 PM
Persze nagyon sok múlik az érintetteken, hogy õk személy szerint mennyire veszik majd komolyan és mennyire változtatnak az életvitelükön ha sokkal rosszabbra fordul a helyzet.

Szia,

Szerintem nem realis elvaras az se, hogy egy LEHETSEGES veszely miatt barmit tegyen az, aki konkretan ehezik, es az se, hogy aki funkcionalis analfabeta, az megertsen egy kozegeszsegugyi problemat.

Szoval szerintem ez regen lett elrontva, gyors es hatekony megoldas NEM letezik.

A lassu megoldas: a jovoben nem ellopni a munkanelkuliek atkepzesere adott EU penzeket, altalanos iskolaban oktatni a nagyon szegenyeket is (sot, kifejezetten az o szamukra ugy oktatni, hogy kicsit lassabban haladva, de az alapokat biztosan atadva tanuljanak, meg akkor is, ha pl. hazi feladatban eselytelen hogy a szulok segitsenek nekik). Ezzel egyreszt egy altalanos tudast adni nekik, amivel eligazodnak az eletben (pl. ki tudjanak tolteni egy nyomtatvanyt), masreszt megadni a lehetoseget a nagy reszuk szamara, hogy akar szakmunkaskepzobe is mehessenek. Es ami a mostani gazdasagi valsag utan ismet nehez lesz: adni nekik munkat, hogy ha akarnak, akkor tisztesseggel megelhessenek.

Persze ez nem csak lassu, hanem nehez is: hiszen a kormany kiverezteti az oktatast, egyre gyorsulo tempoval eri azt el, hogy nehany "szent orulten" kivul csak az menjen tanarnak, aki pl. Lidl eladonak alkalmatlan. Konkretan: 4 ev gyakorlattal altalanos iskolai tanar fizetese brutto 195 000 Ft, Lidl legkezdobb bolti elado fizetese brutto 325 000 Ft. Marpedig egy "halmozottan hatranyos helyzetu" diakkal nehez jol foglalkozni, azok, akik masra alkalmatlanok, erre duplan azok lesznek.
Forras: https://index.hu/gazdasag/2020/02/04/kiskereskedelem_aruhaz_lidl_bolti_elado/ https://officina.hu/belfoeld/239-pedagogus-bertabla

Bel

TMIB
04-10-2020, 06:00 PM
Sokmindenben igaz amit leírtál.

Ugyanakkor a saját érdekük, szóval akár tud olvasni valaki, akár nem, akár szeret mocsokban élni, akár nem, akár van elég kenyér otthon, akár nincs, jobb ha sokan ráállnak a mindennapi óvatosságra. Ha valaki egy 6 éves gyerek értelmi szintjén van, a maszk dolog, a kézmosás és a kicsit feltakarítás azért még úgy is érthetõ, legalábbis nálunk 6 éves korban már alapnak számított, holott olvasni annyi idõs korban még nem tudtunk.

Más:

"Pozitív lett 91 olyan ember koronavírus-tesztje Dél-Koreában, akit korábban gyógyultnak nyilvánítottak, és kiengedtek a karanténból - közölte pénteken az ország betegségmegelõzési központja (KCDC)."

https://hvg.hu/tudomany/20200410_del_korea_koronavirus_teszt_pozitiv_ujraa ktivalodas

Errõl beszéltem egy ideje. Bár azt állítják hogy évekre immunitást szerez az aki kigyógyul, de egyáltalán nem úgy néz ki a dolog. Most akkor ezzel a hírrel elismerik, vagy még mindig nem?

TMIB
04-10-2020, 09:15 PM
A fertõzésben elhunytak száma túllépte a 100.000-t.

Az USA pedig elérte az 500.000 igazolt fertõzöttet.

TMIB
04-11-2020, 06:19 AM
Magyarország: 120 új fertõzött, 1310 összesen. 8 új halott, 85 összesen.

TMIB
04-11-2020, 03:35 PM
MTI friss híre:

"A budapesti Rózsa utcai otthon 94 lakójából 60 idõs embernek lett pozitív a koronavírus-tesztje a fõváros saját forrásból végzett szûrésén - közölte szombaton a Fõpolgármesteri Hivatal az MTI-vel. Azt írták: négy embernek vannak tünetei, õket kórházba szállították, a többiek jól vannak."

Jól vannak? Egyelõre? :hogymi:

TMIB
04-12-2020, 06:26 AM
Magyarország: 100 új fertõzött, 1410 összesen. 14 új halott, 99 összesen.

TMIB
04-12-2020, 06:53 PM
Ezt érdemes megnézni, már csak a spanyol fertõzött tapasztalatai miatt és a magyar "valószínûleg fertõzött" néhány tapasztalata miatt is. (Politikáról egy szó sem esik benne.)

https://www.youtube.com/watch?v=FW-HFes-rAA

TMIB
04-13-2020, 06:04 AM
Magyarország: 48 új fertõzött, 1458 összesen. 10 új halott, 109 összesen.

"Az ecuadori rendõrség több mint 700 olyan holttestet gyûjtött össze lakásokból az ország legnagyobb városában, Guayaquilben, ahol a koronavírus-járvány miatt a kórházak és a temetkezési szolgáltatók is túlterheltek - közölte vasárnapi sajtóértekezletén a feladatra kijelölt különleges alakulat parancsnoka. A latin-amerikai országban Guayaquilben a legrosszabb a járványhelyzet. A kórházak tele vannak betegekkel, a temetkezési vállalatok pedig nem gyõzik eltemetni a halottakat. Már április elején jelentette a média, hogy a tengerparti városban a hatóságok kénytelenek tengeren odaszállított hûtõkonténerekben elhelyezni a holttesteket. A közösségi médiában pedig az utcán hagyott holttestekrõl jelentek meg lakossági felvételek, a kormány ennek hatására döntött a csoport felállításáról." (MTI)

haven
04-13-2020, 08:38 AM
durva.....
eszembe jut mindig Bill jóslata, a szimulációjára alapozva, 65M halott....

P. Dude
04-13-2020, 03:31 PM
Svédországban eddig kb. 500 fertõzöttet kezeltek sürgõsségi osztályon, és most arra számítanak, hogy a következõ pár hétben Stockholmban megtelhetnek a sürgõsségik. Emiatt lázongásokra is készülnek.

https://888.hu/amerika-london-parizs/zavargasokra-keszulnek-a-stockholmi-rendorok-a-korhazaknal-4242154/

TMIB
04-14-2020, 06:45 AM
Magyarország: 54 új fertõzött, 1512 összesen. 13 új halott, 122 összesen.

Ged
04-14-2020, 08:49 AM
Egy hete még kétszer annyi volt a gyógyultak száma, mint a halottaké. Vagyis egy halottra két gyógyult jutott, ami 33%-os halálozási arány. Most viszont már egyenlõ (50%-os halálozási arány). Remélem, hogy ez csak azért van, mert a gyógyulás tovább tart, mint a meghalás.

P. Dude
04-14-2020, 12:07 PM
Csak ha olyan arányban halnak meg az emberek mint most, még úgy is 10-szer annyi ember fog meghalni a következõ 1 évben mint amennyi influenzában halt meg.

Amióta január 22-én elindult a Johns Hopkins oldala, attól a naptól számítva napi átlag 1434 ember halt meg koronavírusban (a mai 120 450-es számot osztottam 84-gyel). Ha ebben az ütemben menne tovább, akkor egy év alatt, 2021. 01. 22-ig összesen 526 300 körüli halott lenne.

Az influenza éves halálozási számát viszont 290 ezer és 650 ezer közé becsli a WHO: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/influenza-(seasonal)
Annak az átlaga 470 000, ami nincs olyan sokkal az 526 ezer alatt.

Vagy hogyan értetted ezt a 10-szer annyi halottat?

bel
04-14-2020, 01:35 PM
Ha ebben az ütemben menne tovább, akkor egy év alatt, 2021. 01. 22-ig összesen 526 300 körüli halott lenne.

Szia,

Ezt nagyon elszamoltad, kozelitoleg:
januar 22 ota eltelt kb. 80 nap, tehat kb 4.7 naponta duplazodassal jon ki a kb mostani esetszam.
Tehat ha ettem az utemben megy tovabb, akkor 47 nap mulva lesz 120 millio halott (10-szer duplazodas az ezerszerest jelent, lekerekitve).
Szerencsere par helyen (Kina, Olasz es Spanyol orszag) latszik, hogy nem fog ebben az utemben tovabb menni.

92 napig biztosan nem fog ebben az utemben tovabb menni, mert addigra boven elfogynanak az emberek (120 milliard).

Bel

TMIB
04-14-2020, 02:58 PM
Amióta január 22-én elindult a Johns Hopkins oldala, attól a naptól számítva napi átlag 1434 ember halt meg koronavírusban (a mai 120 450-es számot osztottam 84-gyel). Ha ebben az ütemben menne tovább, akkor egy év alatt, 2021. 01. 22-ig összesen 526 300 körüli halott lenne.

Az influenza éves halálozási számát viszont 290 ezer és 650 ezer közé becsli a WHO: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/influenza-(seasonal)
Annak az átlaga 470 000, ami nincs olyan sokkal az 526 ezer alatt.

Vagy hogyan értetted ezt a 10-szer annyi halottat?

Január 22.-én még sehol sem volt ez. Most viszont napi átlag 6000 halott van. Influenzában meghaltakról láttam 110ezres becslést is. Ha az USA-t nézem itt 10-20 ezer közötti (vegyük 20ezernek) az influenzában meghaltak száma. Azt már bõven elérte az ország a koronával, kevesebb mint 1 hónap alatt.

Ha nem tudják lejjebb nyomni a napi 1500 halottat, akkor az az év végére 375.000 lesz, ami nem 10x annyi lesz mint az influenzában elhunytak száma, hanem kb. 19x annyi.

TMIB
04-14-2020, 04:33 PM
„Hallgatásommal bûnt követnék el” – egy magyar koronavírusos naplója

https://www.valaszonline.hu/2020/04/14/legeza-ors-koronavirus/

P. Dude
04-14-2020, 06:13 PM
Bel, TMIB, köszi a válaszokat! Magyarországról nem sok influenza-adatot találtam. Egy 2009-es index cikk szerint évente olyan 300-500 ezer ember szokta elkapni itthon az influenzát. És maximum pár száz a halálos áldozatok száma, a cikk bõven 0,1 % alatti mortalitással számol: https://index.hu/kulfold/2009/05/07/6_milliard_ember_meg_nem_influenzas/

Március 15-én volt az elsõ hazai igazolt koronavírusos haláleset. Vagyis 1 hónap alatt tartunk 120 áldozatnál, ami már vetekedhet az influenza éves áldozatainak a számával. Visszanéztem a napi adatokat (milyen jó, hogy TMIB mindig beírta ide), és itthon is az látszik, hogy általában minden 5. napon duplázódott az elhunytak száma. Ma szerencsére már nem, de közel volt. Eddig átlagosan napi 4 halottal számolhatunk, ami ha így maradna, akkor is az 1200-at közelítené az áldozatok száma az év végére. Ügyködjenek azon az oltáson.

WestBam
04-14-2020, 09:50 PM
Itt egy cikk (https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/otezer_magyart_vitt_el_az_influenza_januarban_megs em_nepszeru_az_oltas.632435.html), nem gyõzöm linkelgetni (vagy ezt (https://444.hu/2017/05/16/ez-volt-az-elmult-18-ev-leghalalosabb-tele-magyarorszagon), vagy ezt (https://g7.hu/adat/20190326/megint-rengeteg-embert-olt-meg-az-influenza/), vagy ezt (https://weborvos.hu/hirek/ksh-mar-latszik-az-influenza-halalozas-237798) ...).
Érdemes lehet ezt (https://divany.hu/eletem/2017/01/20/influenza_kisokos/) a régebbi cikket átolvasni az influenzáról.

Aztán itt van egy folyamatosan törölgetett videó (https://www.bitchute.com/video/7YuAIrnhsNXG/) is, immár magyar nyelven feliratozva. Nevet nem írok, nehogy a gugli lepontozza az oldalt, de D.I. videója van a link mögött.
De egész tanulságos Gõdény videója (https://youtu.be/VzUyMsK02Pc) is ebben a témában (2. rész).

raktaros
04-14-2020, 09:53 PM
Múltkor errõl beszéltem :(
https://www.msn.com/hu-hu/hirek/koronavirus/a-j%c3%a1rv%c3%a1ny-okozta-ell%c3%a1t%c3%a1si-zavaroknak-t%c3%b6bb-hal%c3%a1los-%c3%a1ldozata-lehet-mint-a-koronav%c3%adrusnak/ar-BB12C66U?li=BBPtEXs

A táblázatukba oda kellene tenni hogy naponta hányan halnak meg olyan betegségben amiben nem kellett volna.
És még az elején vagyunk. Biztos hogy többen megfognak meghalni vagy rövidebb életet élni mert nem kapnak idõben kezelést pár megmentett koronavírusos élet miatt.
Különösen dühítõ nekem mivel párom sincs jól, szedi a fájdalomcsillapítókat nem tud menni belgyógyászatra. Majd a sürgõsségire ha rosszul lesz, csak az meg nehogy késõ legyen.
Nekem is idõpontom van sebészetre egy hónap múlva de abból sem lesz semmi, szerencsére ez nem sürgõs.

TMIB
04-15-2020, 05:30 AM
Magyarország: 67 új fertõzött, 1579 összesen. 12 új halott, 134 összesen.

P. Dude
04-15-2020, 08:14 AM
Túl sokat nem szólnék hozzá, de annyi biztos hogy a higiénia teljes hiánya negatívan érintheti õket, ahogy a kijárási korlátozás be nem tiltása és a maszk-kesztyû használatának hiánya is. Annyival elõrébb vannak, hogy falun könnyebb lenne távolságot tartani, ugyanakkor kétlem hogy meg is tartanák azt a távolságot. Illetve náluk sok helyen 6-an, 8-an vagy akár 12-en is élnek egy kis házban, vagy akár még többen is a legelmaradottabb helyeken, tehát ha 1 családtag lebetegszik, akkor az rögtön egy focicsapatnyi fertõzöttet is eredményezhet.

Ehhez persze hozzájön a gyerekkortól folyamatosan dohányzás problémája is, ami tüdõvel kapcsolatos lebetegedés esetén súlyosabb helyzetbe hozhatja a fertõzötteket.

"Öt szepességi romatelep mintegy 6000 lakóját helyezték karantén alá. A telepeket a rendõrség õrzi."

https://ujszo.com/regio/ot-szepessegi-romatelep-mintegy-6000-lakoja-van-karantenban

Ged
04-16-2020, 08:25 AM
„Hallgatásommal bûnt követnék el” – egy magyar koronavírusos naplója

https://www.valaszonline.hu/2020/04/14/legeza-ors-koronavirus/

Szóval a történet szerint március elsõ hetében egy szakmai (valószínûleg nemzetközi) konferenciára ment Ausztriába, ahol már hivatalosan jelen volt a vírus, a szomszédos Olaszországban már tombolt a járvány. Amikor már tele volt a média, hogy csak az menjen külföldre, akinek halaszthatatlan dolga van. Biztos azt gondolta, hogy mit nekem vírus! "Negyvennyolc éves fizikus kutató vagyok. Nem szenvedek semmilyen krónikus betegségben. Heti háromszor leúszom 2000 métert gyorsban, heti kétszer judo és jiu-jitsu sportágakban edzek" Ha el is kapom csak átfut rajtam...

Persze amikor megtörténik a baj, akkor mindenki hibás, csak a szegény négy gyermekes, agyoniskolázott (de mégsem bölcs) fizikus nem. A saját egyéni felelõsségét még véletlenül sem említi meg. Azt írja, hogy "Én már januárban bespájzoltam az élelmiszerkészleteket, vettem maszkokat, még külföldrõl is hozattam, és minden ismerõsömnek mondtam, hogy márciusra itt lesz a vírus, készüljenek, mert olyan lesz, mint Kínában." Mind egy igazi prepper, de márciusban mégis elutazott egy külföldi konferenciára. Kicsit sem ellentmondásos. Januárban, amikor õ már tudta, hogy olyan lesz, mint Kínában miért nem írt cikket, amit az egész ország olvashatott volna? Azzal többet segített volna, mint most utólagosan a rendszert szidni. Az egész cikk arról szól, hogy mindenki ügyes, becsületes, erõn felül teljesít (orvos, ápoló, barátok, feleség, stb.) csak a rendszer szar. Ha ilyen kurva okos, akkor tudhatná, hogy nincs egy ország sem a világon, amit orvosok, virológusok vagy bármilyen tudósok irányítanának. Mindenhol közgazdászok, jogászok ülnek a döntéshozó pozíciókban, mert az egész világon a gazdasági növekedés van a középpontba állítva (nem az egészség, vagy a környezetvédelem)

Félreértések elkerülése végett: nem akarom a kormány hülyeségeit védeni. De értsük meg: a rendszer, a kormány politikája nem a járványok kezelésére volt kihegyezve, hanem a gazdasági növekedésre. Egy teljesen új fenyegetéssel kerültünk szembe, aminek kezelésére alig vannak gyakorlati tapasztalatok (mikor volt utoljára világ járvány?) Borítékolható volt, hogy lesznek hibás, vagy késõn meghozott döntések. Mindenkinek elõször a saját portája elõtt kéne söprögetni és ha ott tisztaság van, akkor lehet kritizálni a a szomszédot. Egyébként minden hivatalos szerv szarul kezelte a járványt, késõn hozott intézkedést, késõn vezetett korlátozást: WHO, Európa Parlament, EU Bizottság, stb. Hiába ezeket sem járványügyesek vezetik, hanem közgazdások, jogászok.

TMIB
04-16-2020, 08:58 AM
Magyarország: 73 új fertõzött, 1652 összesen. 8 új halott, 142 összesen.

P. Dude
04-16-2020, 11:50 AM
Dél-Koreában megint 141 olyan embernél mutatták ki a vírust, akiket nem sokkal korábban gyógyultnak nyilvánítottak.

https://index.hu/techtud/2020/04/16/del-korea_ujrafertozodes/

P. Dude
04-16-2020, 12:30 PM
Itt pedig arról írnak, hogy a vírussal összefüggésben megnövekedett az orvvadászat. Mi másra persze, mint veszélyeztetett fajokra. :mad: Ez pedig nem sok jót jelent a hatodik fajkihalási hullámnak (mert azért ne felejtsük el, hogy a járvány mellett javában zajlik az is, és elsõdleges okozója az ember). Nem tudtam hova linkeljem, így ide tettem, az index is "koronás" hírként közölte.

https://index.hu/techtud/2020/04/16/orvvadaszat_novekedese_koronavirus_idejen/

P. Dude
04-17-2020, 05:26 AM
Na, viszont egy kormányjavaslat már egész Kínában levenné a haszonállatok listájáról a kutyát, a tobzoskát, a denevért és a cibetmacskát. Tehát ezeket az állatokat már nem lehetne például a húsukért tartani.

A vírus esetleges vuhani piaci eredetével is összefügg a mostani intézkedés, ahol például denevéreket és kígyókat is árultak. Kb. két hete a 12,5 milliós lakosságú Sencsen városban tiltották be a kutya- és macskahús fogyasztását, miután a kínai kormány a vadhúsok fogyasztására és kereskedelmére is tilalmat vezetett be.

https://kutyabarathelyek.hu/hu/hirek/reszletek/vegre-kinaban-is-lekerulhetnek-a-kutyak-a-haszonallatok-listajarol/

TMIB
04-17-2020, 06:26 AM
Magyarország: 111 új fertõzött, 1763 összesen. 14 új halott, 156 összesen.

P. Dude
04-17-2020, 11:15 AM
Nigériában eddig 12 a hivatalosan regisztrált fertõzöttek száma, de 18 embert megöltek a rendõrök a kijárási korlátozások megszegésére hivatkozva.

Itt pont az ellenkezõje van: ahol én lakom, már egyáltalán nem látok se rendõrt, se katonát. Viszont szerdán volt az elsõ nap, amikor már szinte hétköznapi módon nyüzsögtek az emberek, és nem veszem észre, hogy kijárási korlátozás lenne. Tegnap fel is húztam magam, amikor mentem haza munkából, de aztán edzettem egyet, és lenyugodtam. :) Csak nem értem a motivációt, nem találok rá magyarázatot. A legfrissebb adat a 14 új halott, ilyen március 15. óta talán csak egy nap fordult elõ. És ugye általában 5 napon belül duplázódott eddig a halottak száma. Ezek az emberek úgy vannak vele, hogy ha meghalnak, meghalnak? Meg a családtagjaik is? Vagy egyáltalán, azt sem tudják, hogy mi van? Még a napi számokat sem nézik. Állnak a fagyizó elõtt...

De a Kormányt se értem. Mert akkor vagy ne kelljen egész nap azt hallgatnom, hogy maradj otthon, vagy ha tényleg azt szeretnék, hogy maradjanak otthon az emberek, akkor tartassák be. De az 0 rendõrrel nem fog menni, amikor sor van a fagyizó elõtt. Ettõl nem fognak otthon maradni, csak én kapok agyfrászt, hogy minden youtube videó elõtt a Gyõrfi Pált kell kattintgatnom, hogy fogja már be. :)

Nagyon úgy tûnik, mintha csak azért lenne ez a nagy maradj otthon kampány, hogy aztán ne kelljen politikai felelõsséget vállalni, hiszen "mi megmondtuk, ti nem tartottátok be".

https://index.hu/kulfold/2020/04/16/nigeria_koronavirus_rendori_tulkapas_eroszak_halal/

TMIB
04-18-2020, 01:41 AM
Eszembe jutott hogy ez ilyen vírus, ami erõs és ellenálló immunrendszert követel ahhoz hogy aki elkapja, ne haljon bele. De mi van az amerikai indiánokkal? Õket vitte a tífusz, a kolera, a spanyol nátha, a himlõ meg minden. Esélyes hogy ezzel a fertõzéssel szemben sincs természetes védelmük. Ha elkezd komolyan megindulni közöttük a fertõzés, akkor súlyos veszteségekkel számolhatnak.

Aztán rákerestem és cikket is találtam amiben megemlítik ezt a problémát, szóval úgy sejtem hogy elég ésszerû az aggodalmuk.

https://www.latimes.com/world-nation/story/2020-03-29/no-running-water-no-electricity-in-navajo-nation-coronavirus-creates-worry-and-confusion-as-cases-surge

TMIB
04-18-2020, 09:55 PM
Magyarország: 71 új fertõzött, 1834 összesen. 16 új halott, 172 összesen.

P. Dude
04-18-2020, 11:59 PM
Magyarország: 71 új fertõzött, 1834 összesen. 16 új halott, 172 összesen.

A 16 halott új negatív "csúcs". :(

P. Dude
04-19-2020, 01:02 AM
Újabb állatos hír a vírussal kapcsolatban: https://index.hu/kulfold/2020/04/18/thaifold_elefantok_ehezes_turizmus_koronavirus_jar vany/

Bár lehet, hogy nyitnom kellene egy topikot a hatodik fajkihalási hullámról.

TMIB
04-19-2020, 06:17 PM
A 16 halott új negatív "csúcs". :(

Most már 17.

Magyarország: 82 új fertõzött, 1816 összesen. 17 új halott, 189 összesen.

raktaros
04-19-2020, 06:58 PM
Én már nem nézem ezeket a számokat, mert csak idegesít. Kicsit túl van lihegve, mindenki ezen rugózik, az összes többi halálozásról meg kussolnak.
A meghalt 17 ember mellett hány hal meg az ellátások felfüggesztése miatt?? Az õ életük kevesebbet ér?
Miért kell kidobálni a magatehetetlen embereket? Hogy hetekig üresen álljanak az ágyak, hogy mondogathassák mennyire felkészültek, mennyi üres hely van?
Sorra hallani, de ismeretségi körben is van, munkatárs kis lakótelepi lakásban laknak 4en, most hazavitték az apját aki nem tudja ellátni magát, pelenkázni kell, egyedül emelgetni sem tudja, ráadásul egyik karja is hiányzik...
Szerintem az orvosi ellátás van olyan fontos mint az élelmiszer ellátás.

Más: Nálunk nagyjából 3 hét leállás volt, (néhányunknak csak a fele) a hónap utolsó hetén indul az 1 mûszak, májustól meg mind a 3 menni fog.

TMIB
04-19-2020, 08:47 PM
A 189 egyelõre még nem sok, ha úgy vesszük. Ugyanakkor a szakértõk szerint még el sem indult a komoly fertõzés-hullám, ami lehetséges.

A gazdasági leállás tényleg komoly problémákat okozhat, a stressz, az öngyilkosságok száma is megugorhat, ahogy a családon belüli erõszak száma is jóval magasabb az átlagosnál.

Az ország(ok) nem mûködhetnek ilyen szinten túl sokáig, az emberek is kifutnak a pénzbõl, az országok tartalékai is elfogynak, nem beszélve az élelemrõl. Persze, a boltok polcain még van minden, de meddig, ha megszûnik a zöldség és a gyümölcs termesztése, és bezárnak a vágóhidak is? Hamarosan el kell majd dönteni hogy vagy újraindulás lesz, vagy a világ nagy része bedõl és annyi.

P. Dude
04-20-2020, 06:21 AM
Hamarosan el kell majd dönteni hogy vagy újraindulás lesz, vagy a világ nagy része bedõl és annyi.

Mostanában inkább úgy tûnik a hírekbõl, hogy lesz, ami lesz alapon indítgatják újra a dolgokat. Nyitnak ki a helyek, az emberek mennek a dolgukra. És ha belegondolunk, igazából lehet mást tenni...? Két rossz közül kell választani: nagyobb fertõzési kockázat, vagy gazdasági összeomlás.