View Full Version : Méhpusztulás környezetszennyezés miatt
Elõfordulhat hogy nem a szokásos elõrejelzések és jóslatok okozzák majd a világméretû katasztrófát.
Ezt ma találtam a hírek között, nagyjából lefordítom magyarra:
A étkezési növények nagy részét a méhek porozzák be, úgyhogy nem csak a méz miatt fontosak. A zöldségek és gyümölcsök többségét ezek az állatok porozzák be. Eddig a méhek 5%-10%-a pusztult el, de ez mostanra a méhészek elmondása szerint már elérte az 50%-os arányt.
A hír szerint egy vegyszer okozza a pusztulást, aminek a neve Neonicotinoid. (Én régebben olvastam egy olyan dologról is, hogy egy légylárva öli a méheket, de persze az egyik nem zárja ki a másikat.)
A méhészek beperelték a vegyszerezõket, a cégek tudomásul vették a dolgot, tudják hogy mekkora kárt okoznak, de nem hagyták abba vegyszerek használatát.
A vegyszereket az "Environmental Protection Agency" használja, ami magyarul "Környezetvédelmi Ügynökség"-et jelent. Érdekes, hogy pont ezzel a névvel ártanak ennyit a környezetnek és õk mérgezik meg ezeket a szerencsétlen állatokat.
A méhek idegrendszere bénul le a méregtõl, nem tudnak mozdulni, remegnek és végül éhen halnak. Ezt nevezhetjük kínhalálnak is.
Ha nincs méh, nincs beporzás, ha nincs beporzás, nincs zöldség és gyümölcs, az árak az egekbe szöknek, az állatoknak sem lesz ennivalója, ha az állatnak nincs, akkor kevesebb az állat, tehát nem csak a növények, hanem az állatokból készült ételek ára is komolyan megemelkedhet.
Nem vagyok egy biológus, de ez elég logikusnak tûnik, szerintem nyugodtan feltehetjük a katasztrófa-lehetõségek listájára.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=5nO9Uaou2Nw
Sgtmaj.Prepper
04-10-2013, 08:24 AM
Igen, ez a téma már évek óta foglalkoztat és aggaszt. Csúnya világ lesz itt méhek nélkül!
"Az EU-s méhek döglenek, a magyarok nem"
"Ha a méhek kipusztulnak, az emberiségnek is csak négy éve marad, szól az Einsteinnek tulajdonított világvége-jóslat. A méhpusztulás létezõ jelenség, de nem igazán tudták, mi áll az elnéptelenedés szindrómának is nevezett események hátterében.
Az angolul beszédesebb elnevezésû, colony collapse disorder (CCD), vagyis családösszeomlás kórkép gyanúsítottjai között korábban is elõkelõ helyen szerepeltek a különbözõ növényvédõ szerek, most azonban az Európai Unió egyes élelmiszer-biztonsági és növényvédelmi szakemberei úgy gondolják, hogy valóban a mezõgazdasági kemikáliák ölhetik a méheket.
A CCD esetében a kirajzó méhek nem térnek vissza a kaptárba. A gyanú és egyes kísérletek szerint a neonikotinoiddal mérgezett méhek tanulási képességei visszaesnek, sõt a már korábban megtanult viselkedésmintákat sem képesek újra alkalmazni.
Egy brit kísérletben kiderült, hogy a növényvédõ szer (és a méhészetek legnagyobb ellensége, a varroa-atka ellen használt szer) erõsen hat a méhek agytevékenységére. Az így megmérgezett méhek képességeinek csökkenését figyelték meg, az állatok sok esetben a virágpor gyûjtéséhez szükséges alapfunkciókat is elvesztették."
http://index.hu/tudomany/egeszseg/2013/04/17/csak_az_eu-s_mehek_doglenek_a_magyarok_nem/
Sgtmaj.Prepper
04-17-2013, 05:52 AM
Nyilvánvaló, hogy nem egy természetes folyamatról van szó, hanem ismét az emberi ,,okosság" miatt pusztul a természet.
Én csak azt tudom, hogy jegesmedvék és pingvinek nélkül eléldegélünk, de ha a méhek nem porozzák a növényeket, akkor nyakig leszünk a matériában.
Sgtmaj.Prepper
04-17-2013, 06:15 AM
Az emberiség már olyan fejlett, hogy természetes ellensége nincs, csak saját magára jelent veszélyt, de azt súlyosat.
zukajev
04-17-2013, 02:19 PM
A Kianaiaknál egyes vidéken 40 éve kipusztították a méheket ma ovisok poroznak kis kefékkel.
Szóval van remény :)
Amúgy meg mi és az amerikai (az egész kontinens) méhészet szinte ég és föld. A technológiában õk sokkal jobban támaszkodnak, a vegyszerekre mint mi, és a sok génmodosított növény pollenje is biztos nagyon jót tesz az ottani méheknek. Nálunk a legnagyobb baj a méhcsalád sürûség, sok van és sok a mûkedvelõ, akinek 5-10 családja van, nem megfelelõen vagy sehogy nem gondoskodik róla. ezzel a gondos gazda állományát fertõzheti meg.
"Egy brit kísérletben kiderült, hogy a növényvédõ szer (és a méhészetek legnagyobb ellensége, a varroa-atka ellen használt szer) erõsen hat a méhek agytevékenységére. Az így megmérgezett méhek képességeinek csökkenését figyelték meg, az állatok sok esetben a virágpor gyûjtéséhez szükséges alapfunkciókat is elvesztették."
nem irja véletlenül melyik varoa atka szerrõl beszél? valszeg a fumagilin vagy ma a fumidilB rõl lehet szó? amúgy már egyik sincs forgalomban.
Vérszívóirtás felfüggesztve
"A méhek védelmében vasárnap és hétfõn felfüggesztik a kémiai szúnyogirtást.
Az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság közleménye emlékeztet arra: a kánikulában a háziméhek jelentõs része este sem vonul kaptárba, így az esti és az éjszakai szúnyogirtások során használt vegyszer a pusztulásukat is okozhatja." (MTI)
borsodi
07-27-2013, 02:12 PM
Nálunk a legnagyobb baj a méhcsalád sürûség, sok van és sok a mûkedvelõ, akinek 5-10 családja van, nem megfelelõen vagy sehogy nem gondoskodik róla. ezzel a gondos gazda állományát fertõzheti meg.
Qvára nem értek a méhekhez azt viszont tudom, hogy jelenleg ahhoz, hogy méhézkedjen valaki semmi sem kell csak pénz amibõl már pár ezer FT-ért vesz egy kaptárat. Hol lehet errõl többet megtudni, hogy értelmesen csinálja az ember ha már elakarná kezdeni?
Most mondja barátnõm, hogy volt egy fickó itt a városban 70.000 méhhel. A szomszédai berágtak rá valamiért és lepermetezték a kaptárait. Az összes méh kipusztult. Újabb érv a vidéken élés mellett. Ahol sok a szomszéd ott még méhet se lehet tartani.
zukajev
07-29-2013, 08:51 PM
Qvára nem értek a méhekhez azt viszont tudom, hogy jelenleg ahhoz, hogy méhézkedjen valaki semmi sem kell csak pénz amibõl már pár ezer FT-ért vesz egy kaptárat. Hol lehet errõl többet megtudni, hogy értelmesen csinálja az ember ha már elakarná kezdeni?
Szia!
azért a pár ezerft-ért nem kapsz méhet. ma olyan 40-50 ezer egy család kaptárral, ahoz még kell sok kiegészítõ.
20 családos méhészet kb1-1,5 milla. ez ha ügyivagy 2-3 év alatt vissza hozza az árát.
ha olvsnál róluk ajánlom Õrösi Pál könyvét vagy a 12 hónap a méhészetben címû könyveket.
ja és gúgli a barátod :)
Oroszország közelgõ méhpusztulás apokalipszisre hívta fel az USA figyelmét.
http://worldtruth.tv/russia-warns-obama-global-war-over-bee-apocalypse-coming-very-soon/
Itt egy cikk:
http://action.sumofus.org/a/home-depot-lowes-bees-neonicotinoids/?sub=fb
Azt írják hogy egy Neonicotinoid nevû méreg miatt pusztulnak a méhek. A mérget árulják a nagy áruházak de nyomást gyakorolnak rájuk hogy szüntessék be az árusítását.
http://www.cnbc.com/id/101415329
Jó lenne ha a cégek erre figyelnének, mielõtt még mind megdöglünk a méhekkel együtt. :rolleyes:
Itt efelõl Magyarországon megnyugodhatunk, ui. 2014-tõl a neonikotinoid hatóanyag csoportba tartozó rovarölõ szerek felhasználása tilos. Nem tudom, hogy az USA-ban a mezõgazdaság melyik területein használják (1.állománykezelés, 2.csávázás, 3.talajfertõtlenítés), de nálunk csak a kettes , hármas pontokban említett célokra volt engedélyezve, jól mûködött, nagyobb mértékû, bizonyítható méhpusztulások nem voltak miatta. Európában a betiltása mögött egy vegyszeres multicég profi lobbiját gyanítom, mert ezáltal a talajfertõtlenítõk piacán így szinte egyeduralkodóvá váltak. Kisebb növényvédõ szer elõállítók behoztak a hiány pótlására egy másik szercsoportba (szerves foszforsav észterek) tartozó kemikáliákat, szerintem a humán és melegvérû szervezetekre ezeknek sokkal több káros hatása van.
Amatorpe
05-20-2015, 03:42 PM
http://www.alternativenergia.hu/megdobbento-a-mehkoloniak-421-szazaleka-kihalt/71904
Egy új felmérés szerint 2014-ben ötbõl két amerikai méhkolónia elpusztult. Még megdöbbentõbb, hogy a rovarok tömeges kihalásuk nyáron kezdõdött, nem télen. Tavaly április óta a méhkolóniák 42,1 százaléka kihalt, és ez az arány még sosem volt ilyen magas az elmúlt kilenc évben.
Azt nem értem, hogy a méz és minden más étel miért nem drágul? Vagy most a 60% végzi el a kihalt 40% méh munkáját?
mmilan21
05-20-2015, 06:30 PM
Azt nem értem, hogy a méz és minden más étel miért nem drágul? Vagy most a 60% végzi el a kihalt 40% méh munkáját?
Egyenlõre még el tudják osztani a megmaradt kaptárak kolóniáját, de egy 50-60%-os méhpusztulás már jelentõsen felnyomná(valószínûleg fogja) Amcsiban a méz árát.
Magyarországon valamivel jobb a helyzet, mert sok az erdõ és talán kicsit szigorúbbak a növényvédõ szerekre vonatkozó szabályok.
Még valami - Magyarországon hivatalosan nincs megengedve a gén kezelt növények termesztése.
Ha jól tudom az afrikai (vad)méhek szinte teljesen kihalásra ítélték a nálatok õshonos méheket (hála egy balfék kísérletnek). Ennek is lehet köze hozzá?
Én olyat is olvastam hogy valamilyen méh-atka vagy micsoda öli a méheket. Légypete, vagy légylárva, egy élõsködõ ami belefészkeli magát a méhekbe.
Pityubá
05-20-2015, 07:33 PM
Kínában nem is oly régen megtizedelõdött a méh állomány, (betegség, permetszer) kézzel porozták a gyümölcsfákat. Mondjuk ott volt rá ember. Õk már tudják milyen hasznos rovar a méh.
törölt tag -gl
05-20-2015, 08:28 PM
Én úgy tudom amerikában nem voltak méhek, a házi méhet európából vitték be.
Nagyon komolyan kell venni ezt a témát, mert tényleg úgy járhat az emberiség, hogyha gyümölcsöt akar enni akkor kézzel kell poroznia majd saját fáit, növényeit!!!
Utópisztikus víziónak is tûnhet, de már most is vannak olyan kisgazdaságok ahová megrendelnek/bérelnek méheket a virágzás idejére. Nem kis pénz..
Apropó ez ötlet azoknak, kik szeretnének fölös szabadidejükkel valamit kezdeni...
Medve
05-22-2015, 07:21 AM
Jómagam ha beszáll egy darázs az ablakomon, azt azon nyomban megsemmisítem. Ellenben ha egy méh száll be az ablakon, azt ilyen hippis pacifista módon kitessékelem az ablakon had szálljon tovább.
Motiváció mindenkinek: Ha nincs méh, nincs gyümölcs. Ha nincs gyümölcs, nincs cefre se. És ha nincs cefre, nincs pálinka se. :cool:
Szóval nemzeti kincsünk megóvása a cél.
Lepermetezték a génmódosított növényeket, 37 millió méh elpusztult.
http://www.ewao.com/a/1-37-million-bees-dropped-dead-after-farms-in-ontario-canada-sprayed-neonictinoids-on-their-gmo-crops
Erdõlelke-íjszelleme
08-05-2015, 04:22 PM
Jómagam ha beszáll egy darázs az ablakomon, azt azon nyomban megsemmisítem. Ellenben ha egy méh száll be az ablakon, azt ilyen hippis pacifista módon kitessékelem az ablakon had szálljon tovább.
Motiváció mindenkinek: Ha nincs méh, nincs gyümölcs. Ha nincs gyümölcs, nincs cefre se. És ha nincs cefre, nincs pálinka se. :cool:
Szóval nemzeti kincsünk megóvása a cél.
A méhek (és a pálinka) védelmében is ki kell iktatni a darazsat. Ugyanis rabló életmódú, és öli a méheket, ha alkalma adódik (csak fosztogatással tud élelmet szerezni, ha nincs jó érett gyümölcs, akkor a méhektõl és az emberektõl rabol, a méhek meg nem szokták önként engedni).
törölt tag -gl
08-05-2015, 04:30 PM
Nem minden esetben igaz, hogy a méhek poroznak. Amerikában például az európai ember elõtt nem voltak méhek, a növények jó részét a szél porozta be. Ettõl függetlenül óvni kellene a méheket.
A méhpusztulás hátterében állhat még a túlszaporítás is. Ugyanis kicsit erõteljesen a kezébe vette az emberiség a méhek sorsát, egyre kevesebb a vad-méh. Azt gondolni, hogy a méztermelõ antibiotikumozott belterjes házi méhet kell védeni azért, hogy beporozza a gyönge, házi-gyümölcsfáinkat, ostobaság. Számtalan fontos rovar van még, és a darazsak is nagyon fontosak a táplálékláncban. Jó ideje ide járnak egyébként a kerti csaphoz inni, de egyetlen esetben csípett meg egy, amikor belebújt a csõbe én meg kinyitottam a vizet, jól megijedhetett :D
törölt tag -gl
08-05-2015, 04:31 PM
http://www.filmezz.eu/film.php?n=a-mehek-vilaga&q=cz1tJUMzJUE5aGVrJnc9MCZvPWFiYyZxPTAmbD0wJmU9MCZj PSZ0PTAmaD0w
http://www.filmezz.eu/nagykep/a-mehek-vilaga.jpg
mmilan21
08-05-2015, 05:47 PM
Ugyanis kicsit erõteljesen a kezébe vette az emberiség a méhek sorsát, egyre kevesebb a vad-méh.
Amerikába behurcolták az afrikai vad méhet, amelyek kiszorítják(megölik a méhkirálynõt) a házi méheket. Sokkal agresszívebbek az afrikai vadméhek a házi méheknél.
A méhpusztulás bizonyos permetezõszerek bizonyított mellékhatása.
Plusz a génmódosított(GM) növények pollenjei mérgezõbbek mint a hibrideké, mivel agyon lehet vegyszerezni õket a kipusztulásuk veszélye nélkül.
Ezek a glifozát rezisztens GM növények. Glifozát az az folyékony kapa(ilyen gyomirtó pl a Mon. Glialka is), erõs méreg és felhalmozódik az emberi szervezetben is.
A méhekre különösen veszélyes a glifozát, fõleg ha a virágzásos idõszakban juttatják ki.
törölt tag -gl
08-05-2015, 06:23 PM
Igen, az tény, de a méheket ettõl függletenül betegségek, atkák is pusztítják már, vajon melyik fog gyõzni?
A háziméh-antibiotiukom-zombiszer, vagy a rovarirtó-gyomirtó szerek?
Én nem szeretném megtudni.
Gyermetegen néha tûnõdöm azon, hogy mennyi mindent lehetne elérni, ha a GMO-sok a növényekbe juttatott mérgek és ipari célok helyett mondjuk a kertekben nevelhetõ növényeket erõsítenék, mert eléggé legyengültek és betegségekre hajlamosak, mondjuk gyorsan terjedõ növényeket módosítanának úgy, (pl bodza, csalán) hogy azok ízletesebb gyümölcsöket teremjenek, vagy az egzotikus növényeket tennék a kontinentális éghajlaton ellenállóvá (télállóvá) olyasmire gondolok mint az aranyrizs, de mivel az egész téma tabu lett, az emberek már félnek.
Emlékszem láttam egy scifit (valami klónos) amiben fahéj ízû banánt evett reggelire a gyerek.
Na az a jövõ talán sosem fog eljönni. Helyette eljön a rákkeltõ és természetpusztító haszonnövények és szuper-atibiotikumozott haszonállatok kora.
Elnézést a zagyvaságért, de én ezt látom magam elõtt.
törölt tag -gl
08-05-2015, 06:29 PM
Ja és, hogy valami értelmeset is hozzászóljak, ha megnézed a filmet látni fogod, a vad méhek elég jól mézelnek! Itt maximum arra lenne jó a gmo, hogy kivegyék belõlük a rovarmérget, vagy másra cseréljék.
mmilan21
08-06-2015, 12:21 PM
A GM a nagyvállalatok (fõként Monsanto) haszonszerzésére termett.
Szabadalomsértés és jogi eljárás egy növény újravetése miatt?? Ezt alkalmazza már a Monsanto.
Az élet szabadalmaztatása a kapitalizmus és az önzés csúcsa - a sátán egyik parancsolata ha úgy tetszik. Isten ellenes röviden.
Minek belenyúlni a növények genetikai szerkezetébe, ha egyszer a természet képes alkalmazkodni (nemesítés segítségével) a megváltozott körülményekhez?
Igen ám, de ahhoz idõ kell és nem hozz dollár milliárdokat a nagyvállalatoknak.
A génmódosításokkal nem növelték tudtommal pl. a búza fehérjetartalmát vagy nem csökkentették a vegyszerigényét - mert ez lenne az igazi "innováció".
Ha egy GM növényt nem kellene vegyszerezni, akkor az valami csoda lenne.
A méhek jobban ellenállnának a bakteriális és atkás fertõzéseknek, ha nem érintkeznének annyi vegyszerrel.
Hallott már valaki egy nagy akácos közepén gyûjtögetõ-mézelõ méhcsaládok pusztulásáról? Én még nem.
Ennek köze lehet ahhoz, hogy ott nem vegyszereznek. A bioméhészkedés pedig egy külön téma.
"Több mint háromszáz magyar méhészet jelezte, hogy tömeges méhpusztulást tapasztaltak az elmúlt hetekben. A magyar méhészek mintegy 10-20 százalékát érinti a probléma, az okok azonban egyelőre ismeretlenek."
https://www.hirado.hu/tudomany-high-tech/zold/cikk/2018/07/13/tomeges-mehpusztulast-tapasztalnak-a-meheszek/
Éljen a modern mezõgazdaság! :cry:
BragBOL
07-14-2018, 07:02 AM
Vajon magányos méhekkel ki lehet egészíteni a kiesést?
Vennem kell egy kábeles fúrógépet, hogy be tudjam indítani a lyukkaptárak "tömegtermelését" mert az aksis erre alkalmatlan...
http://www.mme.hu/sites/default/files/styles/520xmagassag/public/field/image/5254676c5de0d_darazsgarazs_tuzifaban_orban_zoltan_ 0002.jpg?itok=m6YmUC-d (http://www.mme.hu/darazsgarazs-es-bogartanya)
A régi kaptáram majdnem teljesen elhasználódott, muszáj lesz pótolnom, na meg az ól gerendáját egész hosszában ki akarom rakni ilyen kaptárakkal.
Vajon magányos méhekkel ki lehet egészíteni a kiesést?
Vennem kell egy kábeles fúrógépet, hogy be tudjam indítani a lyukkaptárak "tömegtermelését" mert az aksis erre alkalmatlan...
http://www.mme.hu/sites/default/files/styles/520xmagassag/public/field/image/5254676c5de0d_darazsgarazs_tuzifaban_orban_zoltan_ 0002.jpg?itok=m6YmUC-d (http://www.mme.hu/darazsgarazs-es-bogartanya)
A régi kaptáram majdnem teljesen elhasználódott, muszáj lesz pótolnom, na meg az ól gerendáját egész hosszában ki akarom rakni ilyen kaptárakkal.
Ez mi célt szolgál ? Nem a kaptárban laknak a méhek ?
BragBOL
07-14-2018, 04:05 PM
Kattints a képre és olvasd el a cikket!
Vannak magányosan élõ méhfajták is, ezeknek kellenek ilyen költõhelyeket készíteni.
A darázs nem költözik bele?
BragBOL
07-15-2018, 05:48 AM
Magányosan költõ darazsak is beleköltözhetnek, sok közülük hasznos kártevõirtó ragadozó is.
Én is találtam néhány ártalmatlannak tûnõ, kisméretû elpusztult darázsanyát a "kaptár" alatt.
BragBOL
07-16-2018, 02:14 PM
Egy apró fürkészdarázs házaspár látogatóm volt.
Remélem nem zavarta õket túlságosan a munkálkodásom,
ugyanis felkerült az új és nagyobb bölcsõ.
Remélem megtalálják az új helyüket.
Majd ki akarok rakni több apró ilyen lyukkaptárat szerte a kertben,
mert láttam egy magányos méhet a szomszéd falán kutatni,
szóval nem elég egy helyre építeni egy nagy költõállomást.
Nálam most a kemyény földbe futkálnak darazsak ...
Elpusztult a magyar méhek fele
"Magyarországon csaknem 20 ezer méhész összesen mintegy 1,2 millió méhcsaládot tart. Bross Péter szerint tavasszal, a napraforgó virágzása idején a magyar méhcsaládok fele odaveszett."
https://24.hu/fn/gazdasag/2018/08/06/elpusztult-a-magyar-mehek-fele/
Rozsomák
08-07-2018, 08:46 AM
"másik igazság az, hogy a méh-családokat túl szaporították a méhészek.
a méheknek egyre nagyobb utat kell bejárniuk, hogy nektárt gyûjtsenek."
Nem én írtam, nem értek hozzá, de egy hozzászólás a sok közül.
Mielõtt ragoznánk a témát utána kéne nézni ,hogy 50 évvel ez elõtt mennyi méhcsalád élt Mo.-n és most mennyi él. Lehet törölni kéne a topicot mert rémhír az egész.
Én lusta vok rá :)
Rozsomák
08-07-2018, 08:55 AM
Mégis rákerestem.
http://mek.niif.hu/02100/02152/html/02/42.html
Év Méhcsaládok száma
mozgó szerkezetû kaptárban kasban
1887 60 186 295 373
1889 70 430 272 567
1895 148 779 432 646
1897 196 735 443 512
1900 206 914 448 668
1907 217 937 377 063
https://www.farmit.hu/kerteszet/2017/06/29/mehcsaladok-szama-magyarorszagon-2000-2016
Most: 804 000
Ez a topic törlendõ.
Ja és az elsõ linket ajánlom mindenki figyelmébe, a halászattól a rabsickodásig, a vadászattól a hûbérúr rendszerig, nagyon sok minden található rajta.
A magyar néprajzos link nagyon érdekes, köszi a megosztást :thumbup
Mindenesetre egy hozzászólás és 2 statisztika alapján pálcát törni a téma felett... nos, az nekem kicsit erõs. Az utóbbi években tele van a nyugati sajtó azzal, hogy pusztulnak a beporzó rovarok (ide tartoznak a méhek is), valamint a madarak és nem tudnak mit kezdeni vele. Ezért tiltotta be félig-meddig az EU a glikofoszátokat (hogy sz.rnának az illetékes elvtársak sünt). Gondolod, hogy mindenki kamuzik a témában? A mi területünkön is évrõl-évre csökken a házi méhek száma.
Az ipari méhészkedéssel nem értek egyet és annak praktikáival sem.
Zacskóbicska
08-08-2018, 06:36 AM
Szerintem ez egy bonyolultabb ügy annál, minthogy ráfogjuk a környezetszennyezésre. Röviden tekintsük át, miért is bonyolultabb:
Elõször is a háziméh, mint faj, függetlenül attól, hogy az ember kaptárban gondozza e, vagy sem, az ökológiai rendszer része, ezért meg van ott a helye és idõnként természetesen változó aránya. (Pl. ha nagyon elszaporodnak, akkor késéssel ugyan, de nagyon elszaporodnak az õket zabáló gyurgyalagok is. Aztán lecsökken a populáció, kevésbé szaporodnak a gyurgyalagok, végén megint sok lesz a méh, és így tovább.) Értelemszerû, hogy öko. változáshoz vezet, ha a méhek száma csökken, vagy megnõ. Ebbõl belátható, hogy nem emelhetõ a méhek száma a végtelenségig. De meddig emelhetõ? Tudja ezt valaki? Ha túlságosan megemeljük, biztos, hogy valamilyen folyamat csökkenteni fogja a populációt. Vagy valamilyen betegség, vagy valamilyen élösdinek, vagy ragadozónak a szaporodása. Amikor a populáció számottevõen lecsökken, meredek emelkedés várható a következõ idõszakban. Ez normál jelenség, de a mértékérõl, az idõ faktorokról szerintem még halavány fingja sincs senkinek. Legfeljebb néhány elszánt kutatónak lehetnek ebben a megismerési folyamatban sejtelmei. Itt tartunk most. Abban viszont biztos vagyok, hogy nem vezetne tragédiához a méh tömeges pusztulása, mert öko rendszerben nem lehet lyukat ütni. Átveszi a helyét valami más, mert sok élõlény szereti a virágport. Legfeljebb többen lesznek és abból nem lesz méz, de a beporzás nem fog elmaradni, csak akkor, ha mindent kiirtunk, ami a virágra száll.
WestBam
08-08-2018, 07:16 AM
Cikk a témában (https://greenr.blog.hu/2013/04/18/kik_poroznak_jobban_az_emberek_vagy_a_mehek)
Úgy gondolom, hogy a természet nem véletlenül találta úgy ki, hogy a méhek porozzák be a növényeket. Szükség van rájuk a körforgásban épp úgy, ahogy a többi élõlényre is.
Zacskóbicska
08-09-2018, 05:15 AM
Sokféle méh létezik. Ott vannak a cikkben is melített poszméhek. Aztán a szenderek, stb, amik szintén virágporral, vagy nektárral táplálkoznak annak ellenére, hogy õk nem méhek. A tavaszi idényben a tanyám környezetében nem láttam méheket, viszont hemzsegtek a rózsabogarak a virágzó galagonyán. Szépen sikerült is a beporzás, bõséges bogyómennyiség várható. A tavasz vége óta ott lakom, minden nap figyelem, mi történik. Több kilóméteres, vagy inkább több 10 Km-es környezetben nincs permetezés, mert nincs mit permetezni. Ennek ellenére a környéken az idén egyetlen háziméhet sem találtam, (darazsat viszont annál többet). Mégis lesz termés a szilvafáimon, nem is kevés, hacsak meg nem eszik a darazsak és a madarak. Amin nincs termés, azon azért nincs, mert elfagyott a virágzáskor, kifejezetten fagyzugos a területem. Figyelem az akácot, arrafelé ritkán hoz termést, idén viszont mégis bõségesen lesz azon is.
Ezt azért említettem, mert a rendszer nem annyira sérülékeny, mint ahogyan a zöldek látják.
BragBOL
08-09-2018, 06:33 AM
Halihó! Attól hogy a méheknél vesszük észre (elõször) a pusztulást, még nem jelenti azt hogy más beporzók nem veszélyeztetettek!
Rozsomák
08-09-2018, 12:55 PM
De hát nincs pusztulás! AZ UTÓBBI IDÕKBEN SOKKAL TÖBB A MÉH MINT 100 ÉVE ÉS KEVESEBB A VIRÁG! :o
Ha van 10 kaptárad, és jön 3 szomszéd még 10-10 el. Elpusztul 6 családod, átmész a szomszédhoz, ott is elpusztult hat család, akkor nem a méhek pusztulnak, hanem az emberek hülyék. Adott területen még mindig 12 család él. Tehát szaporodtak.
BragBOL
09-25-2018, 05:41 PM
Újratöltve:
A világ legnépszerûbb gyomirtója szerepet játszhat a méhek pusztulásában (https://index.hu/techtud/2018/09/25/a_vilag_legnepszerubb_gyomirtoja_art_a_meheknek/)
Dream_walker
09-26-2018, 06:30 AM
De hát nincs pusztulás! AZ UTÓBBI IDÕKBEN SOKKAL TÖBB A MÉH MINT 100 ÉVE ÉS KEVESEBB A VIRÁG! :o
Ha van 10 kaptárad, és jön 3 szomszéd még 10-10 el. Elpusztul 6 családod, átmész a szomszédhoz, ott is elpusztult hat család, akkor nem a méhek pusztulnak, hanem az emberek hülyék. Adott területen még mindig 12 család él. Tehát szaporodtak.
Ez ugyanaz, mint a "belvíz-probléma". Az utóbbi évtizedekben egyre jelentõsebb lett a belvizes területeken a víz okozta kár a mezõgazdaságban.
Holott 100 éves tankönyvben leírják már, hogy a felvizesedõ, vízállásos (ezeket nevezik ma belvíznek) területen NE szánts és termelj, hanem maradjon meg legelõnek, vagy tegyél oda tüzifának való mocsári fajt.
Tehát ahol ma belvíz van, ott tulajdonképpen nem vízkárról, hanem SZÁNTÓ-KÁRRÓL beszélünk, mert a sok h.lye szántóföldi termelésre használ egy arra alkalmatlan területet, mert anno a tsz-ben nagyot gondoltak aztán mûvelésbe vonták.
Alpha
01-16-2019, 08:04 AM
https://qubit.hu/2019/01/15/megvan-mitol-pusztultak-el-gorcsbe-randulva-gyujto-mehek-ezrei-tavaly-nyaron
BragBOL
06-13-2019, 01:50 PM
https://qubit.hu/2019/01/15/megvan-mitol-pusztultak-el-gorcsbe-randulva-gyujto-mehek-ezrei-tavaly-nyaron
Qubit újratöltve: A méhpusztulás tartóssá vált Európában, és errõl legkevésbé a természet tehet, leginkább az ember
(https://qubit.hu/2019/06/13/a-mehpusztulas-tartossa-valt-europaban-es-errol-legkevesbe-a-termeszet-tehet-leginkabb-az-ember)
fater.lajos
06-13-2019, 05:19 PM
A Qubit cikkeivel óvatosan, megfontoltan! A 444.hu csoport tagja. A tulaj is azonos!
Mindegy kinek a cikkea , a méhpusztulás valós probléma , nálam a fák virágzásakor máskor rengeteg volt , az idén alig láttam .....
fater.lajos
06-14-2019, 06:16 PM
1. Amióta média létezik, a manipuláció fõ eszköze, hogy tények közé hamis vagy nem ellenõrzött infókat tesznek be. A gyengébb hírhamisítók meg egyszerûen hazudnak.
2. Akinek az újságja folyamatosan csúsztat, annak a többi szavában is kétkedek.
3. Az interneten sok minden megjelenik. Sokat elolvasok, keveset elhiszek, mert gondolkodom.
4. Ismered a mondást? " Egyél szart! Milliárdnyi légy nem tévedhet!" A jelentése, üzenete egyszerû: nem feltétlenül igaz, helyes vagy jó az, amirõl sokan azt mondják.
5. Igen, sok mindent nem tudok. De tele a tököm az ostoba megmondóemberekkel, akik azt hiszik, hogy ostoba, nem gondolkodó ember vagyok!
Javaslom mindenkinek, olvasson Saul D Alinskyt! (A radikálisok 12 szabálya, A civil szervezkedés ABCje ) Ezekben minden módszer le van írva amivel a népeket hülyíteni lehet. Szerintem jobb mint Goebbels... És azt is tudjuk Machiavelli (1469. - 1527.)óta, hogy a újraéledt machiavellizmus a politika, illetve a kormányzás lényegét a hatalom megszerzésében, illetve megtartásában látja. A hatalom megszerzése és megtartása (bebetonozása) érdekében pedig szinte minden eszköz igénybe vehetõ (így a tömegkommunikációs manipuláció is).
Tudom, eléggé elfásult vagyok...
Egy kis jó hír 2020-ban. A méhpopuláció növekedett. Ezek szerint nem véletlen hogy idén sok méhet láttam a ház körül.
"A méh populáció sok államban növekedett, Main-ben 70%-os a növekedés történt az utóbbi két évben"
"Bee Populations Are Increasing in Many States–With Maine Seeing 70% Rise in 2 Years"
https://www.goodnewsnetwork.org/bee-populations-growing-in-us-states-like-michigan-texas-and-maine/
Fogselyemmel rögzített rádióadóval kutatták fel a gyilkos lódarazsakat
"Az 5-6 centiméteresre is megnövõ lódarazsak után heteken át kutattak a helyi mezõgazdasági minisztérium szakemberei. Az Ázsiából behurcolt darazsak elsõsorban a méhekre veszélyesek, mert néhány darázs pár óra alatt képes elpusztítani egy teljes méhkolóniát."
https://haon.hu/egyperces/fogselyemmel-rogzitett-radioadoval-kutattak-fel-a-gyilkos-lodarazsakat-4453414/
https://www.agrarszektor.hu/allat/harc-a-mehekert-csatat-nyertek-az-amerikaiak-a-betolakodo-oriasdarazsakkal-szemben.25586.html
Ahol végleg eltûntek a méhek: kézi beporzás Kínában
https://hvg.hu/zhvg/20210501_kezi_beporzas_fercsik_mariann_kepriport
BragBOL
05-02-2021, 09:14 AM
Nem mai hír, nem említettem? Már rég láttam, valószínûleg a tv-ben.
...Pityubá említette.
Lehet hogy már írtátok valahol, csak a HVG most újra szóba hozta.
P. Dude
05-13-2021, 11:16 AM
Nyolcmillió méh pusztult el az ukrán posta hibájából (https://index.hu/kulfold/2021/05/13/ukrposta-nyolcmillio-meh-pusztult-el-karpatalja-meheszek/)
"Drámai veszteség érte az ilosvai és a nagyszõlõsi méhészeket, ugyanis az ukrán posta hibája következtében mintegy nyolcmillió méh pusztult el – közölte az ua-reporter.com nyomán a Kárpáthír.
A több millió méhbõl álló családokat tegnapelõtt indították útnak a hágókon túli megrendelõknek. Szállításukra csak jól szellõzõ rakterû jármûvek lettek volna alkalmasak, a szállítással megbízott Ukrposta alkalmazottai azonban a szokványos szállításra használt zárt terû kocsikba pakolták a méheket, amelyek néhány óra alatt gyakorlatilag megfulladtak."
A posta egyelõre mindent tagad. Azt állítja, hogy azért pusztulhatott el 8 millió méh szállítás közben, mert meleg volt aznap a megyében... :hogymi:
"Az Ukrposta továbbá azt közölte, hogy a méhekkel kapcsolatos szállítási szabályok szigorodnak, ennek értelmében pedig +20 Celsius-fok fölött nem szállítanak méheket. Azt is bejelentették, hogy a jövõ évtõl nem vállalják méhek szállítását."
BragBOL
05-19-2021, 09:43 AM
A fészen találtam eme megosztást:
Boros Tibor ( Méhrajbefogó)
Ne adjunk sem szirupot sem mézet a méheknek!!!!!!
Egyre több helyen látom megosztásokban, hogy ha valaki talál a kertjében elfáradt (nak tûnõ ) méhecskét, azt azonnal etesse meg cukros vízzel. Hisz a méhészek is szirupoztatják õket. Kanálba kell tenni a kutyulékot, és ezzel megetetni a fullánkost. Aki ettõl erõre kap, és minden hepy lesz. 😞
A helyzet viszont sajnos nem ilyen egyszerû. Elõzör is ami fontos, az az, hogy a kristálycukor nem virágcukor! A méhész kizárólag õsszel, és kora tavasszal szirupoztat, steril körülmények között, megfelelõ hõmérsékletû vízzel vegyített cukorral., külön zárva a méh családokat, hogy véletlenül sem érintkezhessen egyik család méhecskéje a másikkal.
Mivel minden családnak más az illata, így az egyik illatú leöli a másikat, mivel idegen betolakodónak tekinti.
Ezek után nézzük meg, mi fog történni a mi kihelyezett edénykénkben amibe szirupot teszünk ki az udvarunkra.
- Az édes vizû tálat megrohamozza mindenféle, fajta, illatú méh akik egytõl egyig sajátjuknak tekintik a talált kaját.
- Mivel sajátjuknak tekintik, elindul a harc, rengeteg méh elhullik.
- Mivel ennél a tálnál nem csak egy méhészet méhei röffennek össze, hanem 6-km en belül megtalálható méhészek méhei is, mivel 6-km en belül gyûjtögetnek méhéjék, így benne van az, hogy súlyos betegségeket adnak át egymásnak a nagy tolongás közepette, amit a megkapott méh haza hurcol a kb 60-70 ezer társának amitõl õk is megbetegedhetnek.
- Ha enyhe betegséget hord haza, akkor a méhész a megfelelõ gyógyszer segítségével meg tud gyógyítani.
- Ha mondjuk a méhek között egyre inkább elhatalmasodó költésrothadást viszi haza, akkor hivatalos körülmények között, ( állatorvos, helyi jegyzõ ) a komplett családot le kell kénezni, és elégetni szõröstõl bõröstõl, mivel fertõzõ.
Családonként kb 50.000ft kár, illetve az eszmei érték ami felbecsülhetetlen.
-A méhésztõl a kipergetett mézet az átvevõ bevizsgálja a helyszínen, megfelelõ e méz víztartalma, kimutatható e a mézben idegen anyag, pl kristály cukor.
Ha igen, a méhésznek ugrott az egész évi munkája, mivel a mézet nem veszi át tõle senki.
Nagyon szépen megkérek minden kedves és nem kedves jó akarót, ne csináljatok még nagyobb bajt, mind ami jelenleg a földünkön élõ méheket sújtja.
Bele értve minket méhészeket is, akik szintén vért izzadunk a vegyszerek miatt, a szemét okozta betegségek miatt, stb stb
Ami viszont szuper lenne, és segíteni tudnátok vele, az a minél több virág ültetése, amiben megtalálják az õ kincsüket a nektárt. Amitõl a család szaporodhat, hisz minél több nektárt hordanak be a dolgozók, a királynõ annál többet petézik. Ha nincs nektár hordás, a petézés megáll, nem fejlõdik a család.
Rengeteget segíthettek a tiszta edényben kihelyezett tiszta vízzel. A vízen nincs tolongás, harc, mivel nem édes. Ilyenkor rengeteg vízre van szükségük a méheknek. Edényben kavicsokat tesztek, amire rá tud szállni a méh, felöntitek vízzel, úgy hogy ne fulladjon bele.
Röviden ennyi a kérésem, de reggelig lehetne errõl beszélni. 🙂
Ha megérdemel az irományom annyit hogy megoszd, minél kevesebb ember szirupoztasson, kérlek egy kattintással segítsd a méheket, és a méhészeket!
Szép napot nektek!
P. Dude
05-19-2021, 09:58 AM
Ez jó, hasznos írás! Az udvaron van ilyen tál, benne víz, és kis kövek. Méheket nem láttam még ott, de a darazsak imádják, és egész nap oda járnak inni. :)
P. Dude
05-22-2021, 12:46 PM
Cikk a Magyar Természetvédõk Szövetségének oldalán: Virágbombával a méhekért! (https://mtvsz.blog.hu/2021/05/21/viragbombaval_a_mehekert)
És egy aláírható európai polgári kezdeményezés: Mentsük meg a méheket és a gazdákat! (https://mtvsz.hu/peticiok/mentsuk-meg-a-meheket-es-a-gazdakat)
"A mostani rendszer zsákutca
Az európai mezõgazdaság zsákutcába jutott. Az uniós mezõgazdasági politikák, amelyeket egyoldalúan a terméshozamok növeléséhez kötnek, a mérgezõ mezõgazdasági vegyszerek felhasználásának növelése miatt az ökoszisztémát az összeomlás szélére sodorták. A biológiai sokféleség, amely alapja az élelmiszer-rendszerünknek, napról napra egyre csökken – ami komoly veszélybe sodorhatja élelmiszer-ellátásunk jövõjét, megélhetésünket, egészségünket és környezetünket. Mindennek katasztrofális hatása van a természetre: méhek, lepkék és más rovarok tûnnek el tájainkról, és a korábban széles körben elterjedt madarak már nem dalolnak a mezõkön. Patakjaink és folyóink elszennyezõdnek és élelmünkön keresztül naponta ki vagyunk téve a növényvédõszerek káros hatásainak."