View Full Version : Milyen érdekes helyen jártál?
Eddig milyen különleges helyeken jártál?
Nekem a legemlékezetesebb az Arizona-i sivatag volt. Nem a legmelegebb nyári idõszakban mentem, úgyhogy nappal 35 foknál nem volt melegebb. :D Minden csupa kõ, kavics és por. (Nem homok.) Sok a kaktusz, vannak bokrok is, fából nincs sok. Fûbõl semennyi sincs. Viszont van rengeteg szemét, amit az évi 1,000,000 illegális határátlépõ hagy hátra maga után.
Gondoltam hogy éjszakára lesz nálam egy pulóver, mert hallottam hogy éjjel nincs meleg. Rossz döntés volt, mert nem pulóver kellett volna, hanem kabát, kesztyû, kötött sapka, két nadrág. Azt a kegyetlen hideget ami itt volt! Mikor lement a nap, néhány órával késõbb fagypont körüli lett a hõmérséklet. Nem vicc. Teljesen szétfagytam. De úgy tanul az ember, ha tapasztal. :haha:
Ti merre jártatok?
Soldat
04-22-2013, 07:50 PM
Ha leírom, nem fog senki szívózni, h nagyképû vagyok már mindjárt az elsõ hozzászólásommal?
Senki nem fog. Van aki Norvégiából ír, van aki Angliából én meg a jó öreg USÁból. :)
Soldat
04-22-2013, 08:34 PM
Akit pontosan érdekel, az menjen a saját oldalam topicba (http://magyarprepperforum.org/forumdisplay.php?40-Blogod-weboldalad-c%EDme). (itt reklám lenne).
Azon kívül: 2005-ben 2db túlélõtanfolyam Ged Lawless-el az azóta megszûnt UK Survival Schoolban, Wales.
Izland 2x, Dolomitok 2x, Rax, Schneberg (valami van még ott mellettük, amit megmásztam, de már elfelejtettem...), Alacsony- Magas- és Lengyel Tátra, Kilimandzsáró Uhuru-peak, Everest-alaptábor.
Soldat
04-22-2013, 08:41 PM
USa melyik része?
Északi része. De jártam már sok helyen. CA, AZ, MO, WI, TN, KY, NC és még más államokban is.
Zöld Október
04-22-2013, 08:58 PM
Ez a topic valahogy elkerülte a figyelmem. Én 2 éve jártam lengyel barátainknál egy várfesztiválon. Akkor még tagja voltam egy középkori katonai hagyományõrzõ egyesületnek, így mentünk ki. Elsõ úti célunk egy lengyelországi tatár falu volt, Kruszyniany. A tatárok roppant kedves emberek voltak, annyi enni és innivalót adtak, amennyi belénk fért és ingyen. Adták, mert vendégszeretõk, mert rokonok vagyunk, mert tetszett nekik a süvegünk. Nem akarom megbántani a lengyeleket, de ami a konyhát illeti, hááát, tanulhatnának a tatároktól! Volt valami nagyon jó kávéjuk, amit többek között fahéjjal is fûszereztek. Baromi finom volt, azóta se ittam olyan finom kávét, mint amit ebben a kis belarusz határ melletti faluban ittam!
Onnan az egyesület elnökének egyik ismerõséhez mentünk, de a hely nevét nem tudom, mert valami lengyel tanyavilág volt, valahol Bialystok közelében. Majd ezután jött a végállomás, ahol a várjátékok voltak: Ketrzyn. Egykori kelet-porosz terület, régi teuton várral, ami nagyon szép volt, bár a vármúzeumban lévõ kiállítási tárgyak alapján valami szabadkõmûves kötödése is lehet, mert rettentõen sok helyen megtalálható volt a szimbolikájuk. Amíg ott voltunk elmentünk a néhány km-re lévõ Wolfschanze-be, a Führer bunkerhez, ahol annak idején megpróbálták felrobbantani Hitlert. Mint a történelem szerelmesének, számomra ez roppant nagy élmény volt! :)
Néhány szó a lengyelekrõl: roppant kedves, barátságos emberek, fõleg ha megtudják, hogy magyar vagy! Egybõl fújják, hogy "Lengyel, magyar két jó barát, együtt harcol, s issza borát". :) Nagyon tiszta országnak tûnt Lengyelország, emellett borzasztóan vallásosak. Voltunk tanyán, falun, kis városban, nagy városban, de "fémgyûjtõket" nem láttunk, egy darabot se. Ez érdekes is volt számunkra. Baromi sok a gyerek! A lengyelek jóval hamarabb vállalnak gyereket, mint mi. Egyik szállásadónk lánya, Roxana 22 éves volt akkor, s volt egy 2 éves kisfia, Machei. Persze megvolt apuka is, nem csak egy átbulizott éjszaka "kellemetlen utóhatása" volt a gyerek. S ez nem egyedi példa volt, nagyon sok fiatal szülõt láttam gyerekekkel. Kár, hogy nálunk ez nem így megy.
A lengyel rendõrökkel is jók voltak a tapasztalatok. Egyik nap átfutottam a boltba, persze beöltözve, szablyával az oldalamon, mert csak "ide megyek a szomszédba". Aztán összetalálkoztam még két magyarral, akik velünk jöttek, de "civilbe", s elmentünk várost nézni. El is felejtettem, hogy hopp, egy kb méteres szablya van az oldalamon. A rendõrök jöttek szembe, ránk néztek, a szablyára és mentek tovább. Hirtelen fel sem ocsúdtam, hisz ilyen helyzetben már itthon igencsak meséltették volna velem még az életem történetét is.
Vodkából, sörbõl jókat csinálnak és olcsót! A legolcsóbb sört ittuk kint nagyobb mennyiségben, az átszámítva valami 130 ft körül volt, de így is 5,5%-os és finom! Vodkák közül a Zubrowka-ot ittuk, meg valami másik félét, melynek a neve már nem jut eszembe, ami nevetséges 12 Zloty (kb 800 ft)/ üveg áron volt kapható, de nagyon jó volt! Bort viszont senki ne igyon kint! Pocsék. Egyikük megkínált a saját almaborával, hogy hûû ez milyen jó, finom, ilyen jó bora sose volt. Az íze az almaecetéhez közelebb állt, mint az almaborhoz.
Ami talán még érdekesség volt számomra, hogy nappal a városban is kötelezõ a lámpa használata a kocsikon, valamint, hogy nem láttam idegen szupermarketet (mint Lidl, Aldi, Penny), hanem lengyel supermarketek vannak (Biedronka - Katica bogár), s a benne lévõ áruk kb. 90%-a lengyel! 10 sörbõl 9 lengyel volt, a 10. talán a Gösser volt.
fater.lajos
07-22-2013, 06:55 AM
Tizenöt éve, kárpátalja. Két afgános magyarral két hét-tíz nap az erdõben, légvonalban vagy 60 km. Felszerelés egy kés, egy konzervdoboz, öngyújtó és egy literes pet palack.
A többit a természet adta. Idõnként nem kérdeztem meg mit ettünk. Büdösen, vagy két -három kilót fogyva, nagy élményekkel értünk be Husztra.
lionhunter
09-05-2013, 06:40 PM
Sok éve Afrika, Namíbia (még nem volt a drótkerítések országa), Tanzánia (még lehetett vadászni, most újra lehet, mennék is de lehet, hogy összetörné a szép emlékeimet), 3-3 hónap.
Alaszka, Kanada nekem is megvolt, laknék ott.
Szibéria régen, és tavaly télen is, Jakutföld, 5 hét, fogytam vagy 10 kilót, de klassz volt, rájöttem, a -50 sok már nekem, pedig pár éve nem volt ilyen hideg, vagy csak nem volt hõmérõm.
Ott jöttem rá az elektromos eszközök korlátaira.
Érdekes hely??? egyszer a munkám miatt be kellett mennem a bikák közé,elkerítették a részt ahol dolgozni kellett legelõnek,a pásztor meg sehol,az idõ meg szorít,kedves jó szándékú állatok,de testközelbõl...hát egyszóval kicsit nagyok:)
Grafitos
12-09-2013, 09:02 AM
Februárnba megyek Bankokba..igaz így offtopik vagyok, de annyiranagykirályság h meg kell osztanom:)
Ha túléltem beszámolok
Amatorpe
12-09-2013, 12:20 PM
Szibéria régen, és tavaly télen is, Jakutföld, 5 hét, fogytam vagy 10 kilót, de klassz volt, rájöttem, a -50 sok már nekem, pedig pár éve nem volt ilyen hideg, vagy csak nem volt hõmérõm.
Ott jöttem rá az elektromos eszközök korlátaira.
Errõl hallhatnánk kicsit bõvebben? Engem nagyon érdekelne! Mi a baj az elektronikával, mivel fûtenek, mivel szigetelik a házakat, lakásokat, mit esznek, milyen növények és állatok maradnak ott életben, meg ilyenek? Elõre is köszi!
Kepeket szeretnek latni ha lehet! *Szep helyekrol ahol akcioztatok.
Dream_walker
12-20-2013, 08:07 PM
Érdekes hely??? egyszer a munkám miatt be kellett mennem a bikák közé,elkerítették a részt ahol dolgozni kellett legelõnek,a pásztor meg sehol,az idõ meg szorít,kedves jó szándékú állatok,de testközelbõl...hát egyszóval kicsit nagyok:)
Hm, akkor szerencséd volt, a bikák hasonló nemûekkel összeeresztve, szabadtartásban eléggé territoriálisan tudnak viselkedni :D
Vasember
12-20-2013, 10:08 PM
Az lehet, hogy még durvább ha nem egynemûnek néz...
haat en nem jarok erdekes helyek de szepeken az tuti! :)
Legalabbis nekem marha nagy elmeny a 20 ev alfoldi let utan :))
http://magyarprepperforum.org/attachment.php?attachmentid=1070&d=1387909185
..kicsit (nagyon) irigyellek :) használd ki minden lehetõségét! :thumbup
Sorrendben: Mongólia 2X, Kína, Kenya, Maldív szgk, Seychelles szgk, Thaiföld.
Medve
02-27-2014, 10:21 AM
Gyerekkoromba Amerikába voltam, mikor az akkor még ott élõ nagyinkat látogattuk meg. Meg apuval mikor jártam kamionozni, Szlovákia, Csehország, Németország, Lengyelország és Franciaországba voltam. :)
Lengyelbe az érdekes hely nekem kimerült ott, hogy körrel és háromszöggel jelölték a Férfi és Nõi wc-t ... :confused:
astonferi
02-27-2014, 06:41 PM
18641865
astonferi
02-27-2014, 06:43 PM
1866
Grafitos
02-28-2014, 11:34 AM
wáá rafting..nagyon imádom..Szlovéniában?
astonferi
02-28-2014, 05:53 PM
wáá rafting..nagyon imádom..Szlovéniában?
igen Bovec-ben. egyszer elmegyek megint ha összejön valami jó csapat.
voltunk a lengyeleknél is meg ausztriában de ez volt a legjobb.
Szerintem is Bovec a nyerõ. És a városka is nagyon szimpatikus!
Törölt_fórumtag2
05-07-2014, 07:02 PM
Erdélyben száznál több alkalommal rokonoknál, alhattam a dédapám paraszt házában, gémeskúttal, kemencével, vezetékes szolgáltatások nélkül. Kárpátalján és a Felvidéken többször szintén látogatóban távoli rokonoknál. A Felvidéken, amikor jön lefelé az ember a hegyrõl és a felhõkön át pillantja meg a völgyben lévõ várat, az megismételhetetlen. Amúgy a szlovákok nagyon rendesek voltak velem.
Kétszer három hónap Lengyelországban, jó arcok a lengyelek, Balti-tengernél, a Hel-félszigeten. Olyan hajóval mentünk ki a nyílt tengerre, amivel még a Dunán se szívesen hajókáznék, egy élmény volt. MI-8-assal a tenger felett, buli.:D
Szovjetunió, Krím, Jalta. Ukrajna, Kijev.
Ausztria télen az Alpokon át, Csehország tündérkastélyokkal, Svájc a Bodeni tó (tenger a hegyekben:) ), Németország, Franciaország, Belgium, Luxemburg, Hollandia. A belgák rohadt jó fejek, segítõkészek, egy kis belga városkában karácsonyoztam. Megvolt Fr.-ban La Rochelle és a hegyes vidék. A franciákkal nem nagyon jöttem ki, addig voltam kedves nekik, amíg meg nem szólaltam angolul. Nincsenek oda a külföldiekért...
raktaros
05-17-2014, 11:03 AM
Jövõ hétvégén megyünk Dobogókõre, miket érdemes megnézni?
Törölt_fórumtag2
05-17-2014, 12:17 PM
Jövõ hétvégén megyünk Dobogókõre, miket érdemes megnézni?
http://www.dobogokosi.hu/Dobogoko
Törölt_fórumtag2
05-25-2014, 06:54 PM
29222923292429252926292729282928
Ezek a zömmel Wiking hadosztálybeli és a hozzájuk csapódó maradék Wehrmacht és nyugati fogságba esni kívánó magyar katonák voltak! Továbbá a Leibstandarte dél felõl, a Sió csatornától visszaszorított egységei.
Balatonkenese, Soós-hegy eldugott részén.
törölt tag -gl
04-29-2015, 12:53 AM
Bár még nem néztem meg, mûholdképen találtam.
Elhagyottnak tûnõ kb 1ha ültetvény, alma, vagy barack lehet.
2001-ben még gondozták, a legutóbbi kép szerint a betelepült fák alapján legalább 5 éve gondozatlan. Mit gondoltok?
54185419
Vajon mit rejthet az épület?
Azt hogy vedd meg. ;) Szép helynek tûnik!
törölt tag -gl
04-29-2015, 12:56 AM
Van egy olyan sejtésem, hogy drága mulatság lenne. Gyönyörû helyen van egyébként.
Zacskóbicska
04-29-2015, 05:35 AM
Egy terepszemlét megér. Beszélj a szántóföld tulajdonosával, vagy gondozójával is. Legelõször érdeklõdj a legközelebbi kocsma csaposánál. Ott megtudhatod a legfontosabbakat akár a vételi ár kalkulációja tekintetében is.
törölt tag -gl
04-30-2015, 02:11 AM
Nem tudnék vele mit kezdeni, aztán, ki tudja miért hagyták el... (volna egy sejtésem)
Zacskóbicska
04-30-2015, 05:28 AM
Meglátod a terepszemlén. Ha szét van rabolva, akkor valószínûleg a cickányok miatt hagyták el. A mûholdkép alapján ez nem nyilvánvaló, mert a fák nincsenek kiirtva. Persze ez lehet, hogy azért van, mert egyelõre van még közelebbrõl hazahordható fa. Másik ok lehet, hogy felhagytak a gazdálkodással az ott élõk, kiöregedtek, stb. Én is így jutottam anno az erdei tanyámhoz, amit akkorra már benõtt az erdõ. Úgy vettem, hogy elõtte 10 évig nem járt oda senki. A háztetõn keresztül nõtt egy eperfa, de az ajtó nem volt feltörve.
törölt tag -gl
04-30-2015, 06:59 AM
Hm, most van aki így satellite-rõl azt mondja nem mezõgazdasági, hanem erdészeti, (fásítás) lehet.. de ez is csak tipp... érdekes.
Ha átvágok azon a dzsungelen biztosan a nyakamon lesz 100 kullancs nap végére. Egyébként tényleg nem árt felmérni a terepet, ha elfogadható áron adják, lehet tényleg megveszem, de egy ilyen terület, fõleg ha tele van élõ gyümölcsfával, nem áll meg 2-300 ezer alatt, annyit meg nekem még nem érne meg, nem tudnám gondozni.
Zacskóbicska
04-30-2015, 07:57 PM
Ne törõdj a kullanccsal, idõnként nézz végig a nadrágodon, aztán porold le õket. Én úgy látom, épület is van ott. Ha lakhatóvá tehetõ, simán megérhet annyit, hogy felhagyj a kertészkedéssel is. Ha tetszik a vidék és a telek fekvése, ne habozz!
Ihasz Laci
06-12-2015, 04:31 PM
Nem tudom mennyire szamitanak erdekesnek de ezeken a helyeken jartam. Churchill 2. vh-s bunkerje Londonban. Brugge kozepkori varos Belgiumban. Tavasbarlang Tapolcan es a Kotenger a Kali medenceben. Angliaban sikerult meg eleg sok turista nevezetesseget megneznem, vidamparktol kstelyokig eleg sokmindent.
Ihasz Laci
08-22-2015, 08:07 AM
Tegnap egy uj helyre sikrult eljutnom. A Jurrasic partvideken voltunk turazni, del nyugat angliban. Erdekes hely aki teheti latogasson el ide.
Ezt a videot keszitettem: https://www.youtube.com/watch?v=l5fQh4w3yPY&index=1&list=PLRMS9rkv8u3uBBPNSMVYarBxdmaCKojAc
varég
08-22-2015, 08:45 AM
Voltam a héten a Vértesben.
A kék túra, és a fõbb útvonalak mentén rendszeresen(3-5km-enként) jól kiépített menedékek, beállók, sütögetõhelyek vannak, a jelzések egyértelmûek.
Kellemes kirándulás akár családdal is.
Közben teszteltük, 14 kilós zsákokkal-nekünk- kb. 2,5-3 Km/h sebesség a tartható.
Treff király
11-10-2015, 10:10 AM
Hubert lak
A Hubert lak az Északi Bakony nyugati részén található, volt Eszterházy vadászbirtok. Jelenleg turistaház, közösségi épülettel.
Áram csak aggregátról, ivóvíz nincs, a vezetékes víz nem ivóvíz. Fûtés cserépkályhával, a konyhában sparhelt és gázpalackos tûzhely, a fürdõszobákban fatüzeléses bojler. Emeletes ágyak. Mi kell még egy preppernek, hogy gyakorolhassa a félnomádba hajló körülményeket?
Összeszokott, bõ 20 fõs társasággal mentünk oda gépkocsikkal október végén, 3 napra, kibérelve az egész házat. Ivóvizet, élelmet vittünk, mindennap túra. Két alkalommal a közeli Gyilkos-tóhoz, mely az erdélyire hasonlít, de suvadás helyett mesterséges völgyelzárással hozták létre. A nagytúra pedig kb. 15 km-es volt.
Megállapítások:
1. egy õszi középhegység nem ad elég élelmet, kalóriát az önellátáshoz. Tölgy és bükk termés elvétve (állítólag nem minden évben hoznak termést és/vagy vajon már megették a vadak?), ehetõ gomba akadt (õzláb, pereszke, géva), a szederbokrok már leteremtek. Vadászat kizárható, csak puskával esetleg, vagy csapdával kisebb állatok, valamint hernyók, giliszta, rovarok. Ugyanis egy-két madáron kívül nem láttunk gerinces állatot. A Bükkbe vezetõ utak menti fák (dió pl.) termése gyûjthetõ. Ha valaki itt akar túlélni, 12 havi folyamatos gyûjtögetésre van utalva, és ki kell mozdulnia a hegységbõl is (szántók, gyümölcsösök, falvak).
2. Aggregát: akkor is mûködik, ha szumma 1 villanyégõ üzemel. 4 liter üzemanyag 4-5 órára elég. Ez hosszú távon kifizethetetlen. Így pár nap után kialakul a tyúkokkal fekvés, kelés menetrendje, az ember igazodik a nappalhoz.
3. gyertya, mécses jól vizsgázik.
4. Van egy gomba szabály: vagy 4-5 ehetõ gombafajtát kell legalább ismerni, és a többit nem fogyasztani, vagy a pár halálosan mérgezõt ismerni, és a többit fogyasztani. Túlélõ helyzetben - kell a minimális kalória is - inkább az utóbbi szabály a jó, akár elsõre kiadós hányások, szédülések árán is ...:confused:
5. A kés kevés, kell a balta.
6. javasolható itt egy hétvége, olyanoknak, akik ezekkel a körülményekkel meg akarnak ismerkedni, gyakorolni azokat (tûzgyújtási lehetõség is van).
7100710171027103
Régen jártam erre!Kb 5 éve kapcsoltuk le és bontottuk el végleg a villanyt.Pár oszlop még maradt!
Akkor ez terület egy négy utcányi szolgálati lakásokból álló lakótelep volt!Apró takaros házakkal,pici 2-300-as telkekkel,bolt,kocsma is volt!Nem tudom milyen okból,de a lakók elköltöztek és a házakat eldózerolták.Aztán minden el lett szállítva ami használható..vezetékek,cserép,tégla.
Azért maradtak nyomok,áthidalók és a vályog dombok.
Itt maradtak a lakók kertjei is,a gyümölcs fákkal,a virágokkal.
Talán a képeken látszik is.
Elmerengtem,hogy milyen hamar vissza vette a természet a területet.
Valahogy így fognak kinézni a dolgokat, egy apokalipszis után öt évvel.
A házak romokban és kifosztva..a természet viszont utat tör magának!
Érdekes gondolat és van benne igazság. :) Az biztos hogy a gaz néhány év alatt eltakar. Néhány éve voltam egy helyen, ahol nem vágták a füvet. Nem viccelek, 2 méteres fû volt. Nem lehetett kilátni belõle. Szerintem arra használták a falusiak, hogy ne lássanak át egymáshoz a szomszédok. Olyan magas gazos fûben tényleg nehéz lett volna belátni bárkihez. :haha:
mossberg-operator
04-22-2016, 07:19 PM
Nem en, de jo hely lehet: http://www.origo.hu/utazas/amerika/20160418-beszamolo-a-falkland-szigetekrol-egy-kint-dolgozo-magyar-fiatal-szemevel.html
Ihasz Laci
04-22-2016, 08:50 PM
idojaras meg lakossag szempontjabol szerintem nagyon hasonlit nehany helyre skocia eszaki reszen, talan meg valami kis sziget is akad arra fele nehany pingvinnel:) talan a shetland szigetek
amugy a channel islands is eleg szimpatikus helyek csak jobb korulmenyekkel mint a falkland szigeteken.
Ihasz Laci
08-29-2016, 02:16 PM
elkeszult a video is a csobanci kempingezesrol
meg nem feliratoztam de nem is beszelek benne sokat, a kepek meg a latvany a lenyeg
https://www.youtube.com/watch?v=gBaKYEg8Px8
mossberg-operator
08-31-2016, 07:19 AM
743174327433
Törölt_reg
12-28-2016, 05:02 PM
7736Felfedeztem A Duna egyik csendes kis öblében egy hódbirodalmat.Melóznak serényen.
77207721772277237724772577267727772877297730773177 32773377347735
Ihasz Laci
01-04-2017, 09:51 AM
ez amolyan elmenybeszamolo lesz, meg leirom a tapasztalatokat.
uj evi hegy maszos tura
januar 3-an nehany barattal ugy dontottunk, hogy megmasszuk a pen-y-fan nevu hegyet wales-ben
https://en.wikipedia.org/wiki/Pen_y_Fan a hegy a brecon beacons nemzeti parkban ven. a hely erdekessege, hogy ide hozzak az angol katonakat de meg az sas kulonleges alakulat katonait is hegyi kikepzesre. hideg van meg nehez a terep, pont ami a katonak kepzesehez kell.
szoval az uj evi hegymaszas.
mi negyen indultunk neki.
7757
reggel indultunk neki a 886 meter magas csucsnak, hideg derus ido, -2C fok volt a hegy labanal.
tudtuk, hogy elozo nap esett a ho. meg lattuk is, hogy kb feluttol felfele havas a hegy.
valahogy igy nezett ki lentrol
7758
aztan ahogy egyre feljebb ertunk ugy lett egyre nehezebb a maszas is. az elozo napi havat a turaosvenyen szep simara tapostak az elozo napi maszok. este fagyott mi pedig egy korcsolya palyat kaptunk turaosveny helyett!
7759 7760
jol latszik, hogy mennyire sima az osveny, az ott jeg. senki nem is probalt meg rajta folfele maszni. mi is joval az osveny melett a hoban masztunk felfele. eltartott vagy 2,5 orat mire felertunk az elso csucshoz ami a corn-du nevet kapta ez 873 m magas. ennek nem masztunk fel a tetejere mert tul rizikosnak tartottuk. az utolso kb 40 meter a csucshoz egy szikla lepcson vezet fel de teljesen le volt fagyva. radasul iszonyat eros szel fujt a teton. igy inkabb a csucs alatti osvenyen kerultunk egy nagyot mint atmenni a csucson. de jo dontes volt mert a csucs alatt szelvedett volt az osveny es itt tudtunk pihenni kicsit.
7761 7762
innen mar nem sokat kelett menni a, hogy felerjunk a pen-y-fan csucsara, kb 300 m volt vissza de ez volt a leglasabb resz.miutan kiertunk az elozo csucs takarasabol a ket csucs kozotti reszen, mint egy nyereg formaju szakaszon a fagyott osveny meg az eros szel nagyon megnehezitette a dolgunkat. itt minden simara volt fagyva, iszonyat csuszos volt es a szel is lokodott minket. itt nem is nagyon volt kedvem fenykepezni mert tul hideg volt, hogy levegyem a kesztyum meg nem is nagyon volt kedvem egyensulyozni a keskeny szakaszon. csak ezt az egy kepet csinaltam. ez a ket csucs kozotti szakasz bal oldali lejtoje.
7763
ahol allok onnan meg kb 1,5 m es kezdodik a 800 meteres szakadek, a masik oldalon kb ugyanennyi hely volt.
ez volt a legrovidebb de ugyanakkor a legnehezebb es legveszelyesebb resze is a maszasnak. aztan nagynehezen felertunk a csucsra is.
7764
jo erzes volt nagyon! kilatas az nem volt semmi a csucsrol:) tiszta kod volt minden. de szuper erzes volt 3 ora maszas utan vegre felerni a csucsra!
vissza fele, ugyanazon az uton mentunk es ugyanolyan nehez volt lefele is mint felfele. talan az utolso harmad volt konnyu. de amig jegen mentunk addig meg lasabban mentunk lefele mint ahogy jottunk felfele.
7765
ezen a kepen latszik, hogy hol mentunk vissza az osvenyre. a kep jobb oldalan senki sincs az osvenyen a bal oldalan lejebb meg mar latszik egy csomo ember.
egyebkent rajtunk kivul meg jo sokan voltak a hegyen. mondjuk a fele vissza is fordult meg mielott felertek volna az elso csucsra, foleg a csaladosok, ez az ido meg a jeg nem volt gyerekeknek valo.
tapasztalatok.
nehezebb taskaval menni az biztos de biztonsagosabb. lattunk 2 balesetet az osvenyen. egy kisgyerek esett hasra es beverte az arcat, verzett rendesen. szerencsere a szulei toppon voltak mert el tudtak latni rendesen.
masodik egy no volt aki elestt es kificamitotta a bokajat. mi adtunk neki veszeseti foliat, hogy ne fagyjon meg amig arra vart, hogy a bokajara tujon allni.
ha nem is egy nagy tobb nabos oserdei turara megy az ember azert nem art vinni ezt azt.
amikor megalltunk pihenni es elkezdtunk teat fozni az elo csucs alatt, az a nehany ember aki arra jott mind megjegyezte, hogy milyen hulyek, hogy ok erre nem gondoltak!
extra ruha, zokni es esovedo mindig jol jon. mi is magunkra vettunk mindent amink csak volt a piheno utan. kellet is!
turabot nagyon hasznos dolog. en egy sima bottal mentem a tobbiek bolti turabottal. az en hosszab botom jobb volt az elejen mert jobban ra tudtam tamaszkodni amikor a hoban mentunk. a bolti viszont jobb volt a csucson ahol csak jeg volt mert tuske volt a vegukon amit a jegbe tudtak vagni. miutan hazaertem utottem is egy szoget a botom vegebe:)
csak es kizarolag turabakancs! lattunk egy ket fiatalt sportcipobe, semmi eselyuk nem volt:) normalis estben jo idoben siman fel lehet menni a csucsra sportcipoben is, van turaosveny. de ugye most nem voltak olyanok a korulmenyek.
nagyjabol ennyi, ha valami meg eszembe jut majd leirom. akit erdekel jovore megyunk ujra, szivesen latunk mindenkit!
Ihasz Laci
01-05-2017, 10:10 AM
Ami meg eszembe jutott es fontos lehet. Foleg szeles idoben. Kapucnis kabat! En nem nagyok hordok kapucnit de itt a hegyen nagyon jol jott! Olyan eros szel fujt, hogy a sapkamon siman atfujt:) egy jo szel allo kabat kapucnival, ami osszehuzhato aranyat er ilyen szeles idoben.
Kb. 200-300 m-re jartam innen (http://24.p3k.hu/app/uploads/2017/04/tuz-e1493114348618-1024x576.jpg).
Bovebb leiras (http://24.hu/belfold/2017/04/25/otezer-negyzetmeteres-epulet-langol-budaorson-video/).
Al Bundy
07-16-2017, 04:51 AM
Voltunk campingezni a csaladdal az Algonquin Provincial Parkban Ontarioban. Csodaszep hely, es hatalmas kiterjedesu, majdnem Bacs-Kiskun megye meretu. Tele vad allatokkal, javorszarvas, lattunk fekete medvet a kempingunktol kb 1 km-re, minden reggel farkas vonyitasra ebredtunk, de ennek ellenere teljesen biztonsagos volt. Az idojaras ejszaka mindig esett es olyan 8-10 fokra hult le a homerseklet, de nappal 20-25 volt, meg furdeni is lehetett a tavakban. Rengeteg kikapcsolodasi lehetoseg van, rengeteg turautvonal, kulonbozo nehezseguek, bicikli trailek, es 2500 km-nyi kenu ut a kulonbozo tavakon, es folyokon. Mi is csinaltunk egy 1 napos kenu turat, meg egy nyari zapor is elkapott a vizen. Tobb ezer vadkempingzo hely van kisebb szigetek is amit csak csonakkal lehet megkozeliteni, ugyhogy a teljes nyugalom garantalt. Terero a parkban mar nincs elerni senki nem er el, viszont mi sem tudunk segitseget hivni telefonon ha baj van, csak radion. Mindig be kell jelentkezni amikor elindulsz turazni es azt is meg kell mondni mikor es hol szandekozol elhagyni a parkot. ha nem vagy ott idoben es radion sem jelentkezel azonnal el kezdenek keresni. Mi nagyon elveztuk, habar nem vadkempingeztunk csak sima kempingbe voltunk kocsival.
8087 Az elso pihenohelyen meg uton.
808880898090
8091
8092Ilyen kilatas volt az egyik kemping helyrol
8093A gyerek is elvezte az evezest
8094Es meg arra is gondoltak a szigeteken, hogy ne szard ossze a kemping helyed korul az erdot ilyen budik voltak. Egyebkent errol a szigetrol az ut kb 1 ora evezes oda ahol mar volt egy kis civilizacio.
Alpha
07-16-2017, 09:51 AM
Voltunk campingezni a csaladdal az Algonquin Provincial Parkban Ontarioban. Csodaszep hely, es hatalmas kiterjedesu, majdnem Bacs-Kiskun megye meretu. Tele vad allatokkal, javorszarvas, lattunk fekete medvet a kempingunktol kb 1 km-re, minden reggel farkas vonyitasra ebredtunk, de ennek ellenere teljesen biztonsagos volt. Az idojaras ejszaka mindig esett es olyan 8-10 fokra hult le a homerseklet, de nappal 20-25 volt, meg furdeni is lehetett a tavakban. Rengeteg kikapcsolodasi lehetoseg van, rengeteg turautvonal, kulonbozo nehezseguek, bicikli trailek, es 2500 km-nyi kenu ut a kulonbozo tavakon, es folyokon. Mi is csinaltunk egy 1 napos kenu turat, meg egy nyari zapor is elkapott a vizen. Tobb ezer vadkempingzo hely van kisebb szigetek is amit csak csonakkal lehet megkozeliteni, ugyhogy a teljes nyugalom garantalt. Terero a parkban mar nincs elerni senki nem er el, viszont mi sem tudunk segitseget hivni telefonon ha baj van, csak radion. Mindig be kell jelentkezni amikor elindulsz turazni es azt is meg kell mondni mikor es hol szandekozol elhagyni a parkot. ha nem vagy ott idoben es radion sem jelentkezel azonnal el kezdenek keresni. Mi nagyon elveztuk, habar nem vadkempingeztunk csak sima kempingbe voltunk kocsival.
8087 Az elso pihenohelyen meg uton.
808880898090
8091
8092Ilyen kilatas volt az egyik kemping helyrol
8093A gyerek is elvezte az evezest
8094Es meg arra is gondoltak a szigeteken, hogy ne szard ossze a kemping helyed korul az erdot ilyen budik voltak. Egyebkent errol a szigetrol az ut kb 1 ora evezes oda ahol mar volt egy kis civilizacio.
Nagyon szép helyen jártatok, irigyellek.
törölt tag -gl
11-09-2017, 11:23 PM
Április óta bérelek egy présházat a balaton felvidéken.
Sajnos a szõlészet miatt rengeteg permetezõszert juttatnak a levegõbe, de szezon elején és végén a terület általánosnak hat, szeptembertõl áprilisig pedig teljesen üres, mint a sír. Ennek ellenére jól beépített terület és nincs olyan szinten védve mint egy Budapesti vagy egyéb nagyvárosi komplexum, mivel nincsenek emberek a hajléktalanok és a vandálok is többnyire elkerülik. Azt hiszem október végén jártam lent és rendkívül nyugodt, csöndes, békés volt, a levegõ kristálytiszta, ennek ellenére a strandok és egyéb üdülõkomplexumok épített környezetei erõs biztonságérzetet nyújtanak.
Vajon baj esetén (ha a baj szeptember és április között történik) mennyire lenne ideális hely a túlélésre? Ugyanis minden adott lehet. Élelmiszerek gázpalackok, fõzõ alkalmatosságok, vizi eszközök, rengeteg zöld, mint búvóhely és rengeteg lakható épület, terület. Ráadásul ha komolyabb összeomlás történik gondolom utána az emberek nem jönnek le nyaralni nyáron, így a terület üressége megmarad. Vagy pont ellenkezõleg, a városokból mindenki a nyaralójába menekül?
Sergeant
11-11-2017, 07:21 PM
Április óta bérelek egy présházat a balaton felvidéken.
Sajnos a szõlészet miatt rengeteg permetezõszert juttatnak a levegõbe, de szezon elején és végén a terület általánosnak hat, szeptembertõl áprilisig pedig teljesen üres, mint a sír. Ennek ellenére jól beépített terület és nincs olyan szinten védve mint egy Budapesti vagy egyéb nagyvárosi komplexum, mivel nincsenek emberek a hajléktalanok és a vandálok is többnyire elkerülik. Azt hiszem október végén jártam lent és rendkívül nyugodt, csöndes, békés volt, a levegõ kristálytiszta, ennek ellenére a strandok és egyéb üdülõkomplexumok épített környezetei erõs biztonságérzetet nyújtanak.
Vajon baj esetén (ha a baj szeptember és április között történik) mennyire lenne ideális hely a túlélésre? Ugyanis minden adott lehet. Élelmiszerek gázpalackok, fõzõ alkalmatosságok, vizi eszközök, rengeteg zöld, mint búvóhely és rengeteg lakható épület, terület. Ráadásul ha komolyabb összeomlás történik gondolom utána az emberek nem jönnek le nyaralni nyáron, így a terület üressége megmarad. Vagy pont ellenkezõleg, a városokból mindenki a nyaralójába menekül?
Fûtés lehetõség?
törölt tag -gl
11-12-2017, 08:13 AM
Vettünk egy kályhát, de nem hiszem, hogy egy kis kályhával át lehet fûteni a telet. Fõleg, hogy most nincs fám. Inkább kijöttem külföldre.
Ihasz Laci
11-19-2017, 08:09 PM
itt mar voltam korabban, a pen y fan hegyen.
(elozo oldalon van a teli hegymaszos elmeny beszamolo)
most csak a lanyommal ketten mentunk.
jo idot fogtunk ki es igazan elvezet volt felmaszni a hegy tetejere. az elozo beszamolobol kimaradtak a tajkepek mert kod volt.
most bepotoltam a fenykepezest:) ami janurbol kimaradt most potlom:
8244 a 2 csucs, az elso a corn du a masodik a magasabb a pen y fan
8245 a pen y fan csucsa
8246 8247
8248 8249
8247 8250
hat a taj magaert beszel, szep nagyon, aki egyszer angliaba jon ezt a helyet mindenkeppen keresse fel.
Sergeant
07-17-2018, 05:59 PM
83408343
83418342
Moldova fõvárosa Kisjenõ. Igen, ezt is a mi õseink alapították.
Négy csillagos hotel a Köztársasági Palota mellett. A kilátás egy apokalipszis utáni világra tekint.
Volt egy melóm a városban. Érdekes világ.
Nem vinném oda a családom nyaralni. Bár a kaszinó mellett az úri negyedben van egy Budapest étterem is.
Al Bundy
11-30-2019, 05:27 PM
Felrakok nektek egy par kepet ide. En minden heten erre jarok, ugyhogy nem ujdonsag nekem, de neketek hatha tetszik.
Az elso ket kep New Brunswickban keszult, a kamionbol, illetve mindegyik onnan keszult.
8589 8590
A tobbi kep pedig Adirondack Mountains, New York state
859185928593859485958596859785988599
Al Bundy
12-15-2019, 02:38 PM
Csak egy par kep erdekessegkent, Brooklyn New York
8608 8609 8610
Al Bundy
09-06-2020, 11:55 PM
Nem prepper tema ugyan de erdekes. Biztos sokan emlekeztek ezekre a filmekre, sorozatokra a 80-as, 90-es evekbol. Varatlan utazas, Anna a zold orombol.
8832 8833 8834 8835 88358836 8837 8838 8839 8840
Avonlea
8841 8842 8843 8844
Al Bundy
09-07-2020, 12:07 AM
Bocs, feltoltes utan lattam, hogy el van forditva. De azert remelem egykicsit elvezheto
Saját videó:
Motoros túra, út a semmibe
https://www.youtube.com/watch?v=cihCOFD0vh8
De jó, most olvassuk hogy 6 dollár a belépõ a tóparti helyre ahol voltam. Akkor kapják be az ebédet, én nem megyek oda többet. Nehogy már lehúzzanak 6 dollárral azért, mert körbenézek egy tóparton... A másik helyre meg nem mehetünk, mert az is autópályás, robogóval ott nem hajthatunk. :hogymi:
Ihasz Laci
08-10-2021, 05:25 PM
https://en.wikipedia.org/wiki/Royal_National_Lifeboat_Institution
A fenti link az angol nyelvu RNLI wiki oldal.
Amirol most irok az a helyi eletmento szolgalat.
Egy tengerperti kisvarosban lakunk a bristoli csatorna partjan. Nalunk is van egy R.N.L.I allomas. Az rnli a Rolyal National Lifeboat Institution ami egy orszagos vizi eletmento szervezet anglia es eszak irorszag partjainal mentik a raszorulokat.
A mi kikotonkben 6 aktiv es egy kikepzo vizi jarmuvel vannak jelen.
9033
9032
Ez lenne a kikotonk, es a kikoto bejarata, mi egy apaly/dagaly fuggo kikoto vagyunk ami azt jelenti, hogy csak dagaly idelyen lehet kihajozni. Apaly idelyen nincs vizi forgalom az egesz csatorna teruleten.
9034
9035
9036
Ezek a kozepes mentohajok, ebbol van 4 nalunk.
9037
9038
Ez a legnagyobb, ebbol csak ez az 1 db van.
9039
9040
Ez pedig a legkisebb, de a leggyakrabban hasznalt eszkoz egy Zodiac tipusu motorcsonak
Ezt a csonakot a kepen lathato keteltu traktorral engedik le egy vizbe vezeto rampan ahonnan aztan elstartolnak.
Az egesz szervezet charity alapu, a kiralyno a fo tamogato, az adomanyok maradeka pedig a neptol jon.
A teljes allomany onkentesekbol all, ha jol tudom kapnak fuzetest is de, hogy milyen alapon azt nem tudom. Teljes munkaidobe vagy csak hivas eseten dolgoznak azt se tudom pontosan.
Mindenesetre nagy nepszerusegnek orvendenek es mindenki szereti okeg.
Rozsomák
08-12-2021, 03:00 PM
https://motorcentergyulai.hu/
https://motorcentergyulai.hu/asset/termek/superlight-125-limited-01.jpg
2-3 hét és gurulhatok vele. :) Kipróbáltam megvettem, illetve veszem hétfõn.
Al Bundy
08-12-2021, 03:27 PM
Gratulalok, jol nez ki. Elvezd a motorozast. En valoszinu, jovore veszek egy hasznalt motort.
P. Dude
08-12-2021, 04:25 PM
https://motorcentergyulai.hu/
https://motorcentergyulai.hu/asset/termek/superlight-125-limited-01.jpg
2-3 hét és gurulhatok vele. :) Kipróbáltam megvettem, illetve veszem hétfõn.
Ajj, de szép! :cool: És ezt akkor is mondhatom, ha nem értek a motorokhoz. Esztétikai érzékem attól még lehet. :)