View Full Version : Loose lips sink ships, avagy hallgatni arany
Téma: az információ megosztásról / titoktartás
Mennyit mondtok a környezeteteknek a felkészülésrõl - nyilvánvaló hogy közeli családtagok tudnak róla ?
Mennyire vonjátok be pl. a szomszédokat, léptek be egyesületbe (pl polgárõség/katasztrófavédelem) ?
Nyilvánvaló elõny lenne az összeszokottabb csapat, a megoszló nehézségek/erõforrások, tagok ismert tulajdonságai...
Hátrányok:
amit két ember tud, az nem titok, baj estén tudni fogják kinek van készlete.
Több rablásról szóló hírben szerepelt "úgy tudták pénzt tart otthon":
ez lehet elszólás- a késõbbi áldozat valakinek elmondta,
lehet, hogy csak valaki hallotta beszélgetni/telefonálni miközben errõl mesélt,
lehet hogy tudták hogy eladta a kocsiját,
pletykálhatott valamelyik szomszéd/ postás /szerelõ (pl. "és képzeld, csak úgy kivette a pénzt a szekrénybõl...")
Vagy kicsit prepperesebb példával "képzeld a hülye szomszéd 3 benzines hordót ásott el a múlthéten..."
Mennyire figyeltek az ilyesmire (nyilván lehetetlen kizárni, sõt vannak alaptalan híresztelések is)?
Elég sokan javasolják, hogy "túl sok embernek ne mondj semmit arról hogy mid van". A család tudja, hogy gyûjtögetek ezt-azt. Interneten megosztom, de senki nem tudja hogy hol lakom, tehát teljesen mindegy. Ha tudnák is, a helyzet az, hogy meg tudnám védeni magam a rablókkal szemben, fõként hogy leginkább a védelemre helyezem a hangsúlyt. (Nálam az az elsõ.)
Egyesületben nem vagyok. (Már ha az NRA-t nem hívjuk annak. Tulajdonképpen az. :D) Szomszédokat nem ismerem, csak az egyiket szoktam látni, amelyik figyeli a házunkat és állandóan bejelentget minket a városházán, ha valami nem tetszik neki. (Kicsit hosszú a fû, madarakat etetünk, stb.) De a többi szomszédot sose szoktam látni.
Mivel a barátaimat otthon hagytam Magyarországon, így a csapat számomra nem lehetséges. Marad a barátnõ, neki szoktam mondani okosságokat, talán egyszer majd hallgat rám.
"figyeli a házunkat és állandóan bejelentget minket a városházán" Kérdés, hogy vajon mit csinálna, ha pl betörõt látna :) ?
"Interneten megosztom," igen ez az egyik elõnye, hogy kell egy pár lépés hogy tényleg személyhez / címhez lehessen kötni.
Bár vannak felelõtlenek akik elõre kirakják pl. a facebookra, hogy mikor mennek nyaralni vagy részt fognak venni valami eseményen.
Kérdés, hogy vajon mit csinálna, ha pl betörõt látna :) ?
Semmit. Örülne ha kirabolna minket valaki. Kész boszorkány az a nõ.
hogy tényleg személyhez / címhez lehessen kötni.
A házat szinte sose hagyom el. Puska a hátam mögött, tár töltve, felõlem jöhet a rabló. Támadó szándékkal jön, zsákban megy. ;) Az önvédelem teljesen legális, megengedett, támogatott és elismert dolog.
Nem lakunk csodálatos környéken, nem nagy házban lakunk, egyáltalán nem vagyunk gazdagok, nincsenek ékszereink, készpénz sincs a házban. Most pl. összesen 600 forint lehet a tárcámban. Bankszámlámon van valamennyi, de ahhoz nem tud senki hozzáférni. A fegyvertartás nem ügy, mert lõfegyver itt minden második házban van. Semmi olyan dolgom nincs, ami túl nagy értéket jelentene egy akármilyen rablónak és amiért megérné kockáztatnia az életét. A bûnözõk mindig a leggyengébb, legvédtelenebbet támadják meg, én pedig szerencsére nem vagyok abban a kategóriában. :)
Grafitos
04-17-2013, 01:24 PM
Nagyvárosi környezetben jobb ha kussolsz, mert hülyének néznek..az emberi kapcsolatok felületesebbek mint egy vidéki közösségben. Mostanában asszony néha elejti társaságban a prepperkedés szót, hát mindig kap némi villámló tekintetet cserébe.
Nem szeretem ha mások tudnak arról, hogy készülök valamire, mert a következõ kérdés az hogy mire és hogyan. nincs kedvem magyarázni és bizonygatni az igazamat.
Vidéken a szülõfalumban hamarabb összeállnék olyan barátokkal, akiket mondjuk ovi óta ismerek..nem mondom hogy bíznék bennük de ismerem õket és a személyiségüket annyira, amennyire kell.
Készleteidrõl, vagy azoknak 1 részérõl sose beszélj, mert lehet még idõ amikor döntened kell és a serpenyõ másik oldalán a családod túlélése állhat valamivel szemben..
Fallout11
04-17-2013, 07:08 PM
Nagyvárosban alapból csapdában vagy ilyen helyzetben, szerintem.
palizerhuszár
11-29-2016, 05:33 PM
Igaz a mondás: hallgatni arany. Gondoljunk bele a következõ helyzetbe: A egyik barátod eldicsekszik, hogy van neki több évre elég élelmiszere, gyógyszere..., Mit tennél, ha éheznél, vagy épen gyógyszer kellene valamelyik szerettednek? Elõször felkeresnéd és a jó viszonyra tekintettel adna is. Mindenki boldog megoldódik a problémád, õ meg segített egy barátnak. Ez a legjobb eset. De ha sok a segítséget kérõ és nagy a nyomás tragédiába, fosztogatásba torkolhat. Fõleg olyan formán amit irtatok is, hogy elbeszélik, hogy itt meg itt van segítség és jön egy farkasfalka.
De ne legyünk derûlátók, tegyük fel, hogy ez a barátunk beáll mellék családostul és a szállásért élelemért segít védekezni, betakarítani. Ilyen formát szívesen vennék. Nekem kölcsönösen tetszik a gazda és béres helyzete. A gazdának megvan a földje, jószága, eszköze és tudása, míg a béres ellátásért dolgozik, ezzel a sajátját is gyarapítja, hisz a gazda mindig szaporítja bérese tulajdonát.
Rozsomák
11-29-2016, 07:48 PM
A gazda mindig szaporítja bérese tulajdonát?
WestBam
11-29-2016, 08:00 PM
Mondjuk ez a dolog az én szememben is megütközött.
Mintha úgy lenne, hogy a gazda éhbéren lógatja a semmiben a bérest, aki így függ a gazdától, így nem tud meglépni mert nincs mibõl és élete végéig béres is marad kihasználva, eltiporva.
Dream_walker
11-30-2016, 12:02 PM
Van olyan gazda is, nem is jutnak túl sokra évek, évtizedek alatt sem. Csak azért nem megy gyorsabban a lecsúszás, mert majdnem mindig van új béres, akit be lehet húzni a csõbe.
palizerhuszár
11-30-2016, 07:02 PM
A gazdás dolgot lehet tényleg ügyetlenül fogalmaztam meg. Én is eljárok dolgozni egy kis mellékesért, igaz csak hetente csak egy napot és nem is élek a gazdánál, de mikor megvolt elégedve a munkámmal felajánlott egy nagyobb sátort, saját használatra. Sok mindenbe segített, sajnos lebetegedett az állomány és keveset adott, de a szándék fontosabb volt. Senki nem használt ki senkit, sõt baráti viszony van.
Egy családi történet is alapot adott ennek az idillikus elméletemnek: ebben egy béres dolgozott a gazdánál, majd pár év múlva megerõsödve földet vett és amit a gazdától kapott házat épített és saját gazdaságot épített ki belõle.
sukran4fish
12-01-2016, 05:11 PM
Van a témáról egy jó pdfem, valami chanen találtam régebben. http://www.mediafire.com/file/na051jt6c755ced/rats.pdf