PDA

View Full Version : Papírbrikett - Hogyan lehet újságpapírból tüzelésre alkalmas anyagot elõállítani?

TMIB
04-14-2013, 12:23 AM
Errõl hallottam már párszor, van aki csak úgy otthon készíti, szemétbõl (hulladékpapírból).

A finn példa alapján az SVT-Wamsler Rt. kidolgozta az újságpapírból tüzelõbrikett készítésének hobbi szintû módszerét. Itt az eredeti írás: http://www.foek.hu/korkep/hulladek/papirbrikett.html

Mi a papírbrikett?

Elõállításától függõen lehet kocka, gömb, vagy hasáb alakú. Energiatartalma kb. 13-15000 kcal/kg.
A fához hasonlóan ég el és igen kevés hamutartalma van, mely kb. 2-3 %. Elõállítható fekete-fehér újságpapírból, vagy hasonló papíranyagból, de hullámpapírból is készíthetõ.
A papírbrikettgyártás igen munkaigényes, ezért csak a hobbikedvelõknek ajánljuk. Ha a ráfordított idõ munkabérét nem tekintjük, akkor viszont igen olcsó, tiszta, környezetbarát tüzelõanyagot állíthatunk elõ.

I. Papír elõkészítése

A legalkalmasabbak erre a célra a papír újságok, melyek fekete-fehérben jelennek meg.
Az újságot Népszabadság félméretben összehajtva célszerû szétválogatni. Nem ajánljuk a fényes és színes papírokat. Alkalmas a hullámpapírból készült dobozok anyaga is. Ezeknél a mûanyag ragasztószalagokat és a fémkapcsokat ki kell szedni. A megtisztított hullámpapírt célszerû barkácsszikével kb. 20-30 cm darabokra vágni, mivel könnyebben kezelhetõ.

II. Áztatás

Az elõkészített papír alapanyagot vízbe be kell áztatni.
Gyakorlat szerint egy rész papírhoz legalább két rész víz szükséges. Pl. 5 kg papírhoz minimum 10 liter vizet kell adni, hogy jól átázzon.
Az áztatás történhet mûanyag vödörben, de a fém tárolók is megfelelnek.
Az áztatás ideje 2-3 óra, közben 2-3-szor meg kell forgatni a papírt a vízben.

III. Zúzás

Az áztatott papírt össze kell zúzni. A zúzás történhet abban az edényben is melyben az áztatás történt. A zúzást célszerû barkács elektromos fúróval végezni. A fúrótokmányba a fúró helyére kell befogni a speciális házilag is elkészíthetõ zúzó szerszámot.
A zúzás ideje pl. egy 5 kg-os 16 l-es mûanyag vödörben max. 10 perc.
A zúzás akkor jó, ha már csomóban dió nagyságnál nagyobb zúzatlan papír nem található az edényben. A jó zúzalék hasonlít a krumplipüré sûrûségéhez.

IV. Szárítás

Az összezúzott papírt szárítókeretbe rakjuk és tûzõ napon kiszárítjuk. A szárítás igen lassú, a legmelegebb nyári napokon is legalább egy hét szükséges. A szárítókeret egyszerûen elkészíthetõ. Javasolt egy kb. 60 cm széles és 90 cm hosszú, 8-10 cm magas fakeretet készíteni. A fakeretbe kb. 10-15 cm-enként bordákat kell berakni és az így kialakult rekeszekre közepes erõsségû könnyû, szövött anyagot. (pl. lepedõ, stb.) Hullámos kis vályúkat képezünk ki. A vályúkat színültig töltjük a papírpéppel. Az erõs napon történõ szárítás fontos, mert, ha nem kap elég meleget, mint szerves anyag bomlásnak indul.
A kemény kiszáradt papírbrikettet célszerû fóliazsákban tárolni a fûtésig.

http://www.youtube.com/watch?v=4DXIlfL1r3k

nomad
04-14-2013, 03:50 AM
Hullámpapír esetében erre nincs is szükség. Egyszerûen készítesz fahasáb hosszúságú ~ 6-7 cm átmérõjû tekercseket. Két helyen össze kell drótozni, hogy ne nyíljon szét égés közben. Cserépkályhában tesztelve igen jó fûtõanyag. Üdv

Trendo
04-14-2013, 01:42 PM
http://youtu.be/c9DXI0tbcis
Sok ezermester hajlamú szaki ugrott neki a brikettálásnak. A filmen látható megoldás tetszik nekem leginkább. (Vannak hidraulikával mûködõ, elektronikusan vezérlet csodamasinák is) A gondom csak az velük, hogy gépesíteni egy ilyesmi technológiát csak akkor éri meg, ha az ember korlátlanul jut alapanyaghoz. Mondjuk egy forgalmas szupermarket göngyölegeit meg tudja szerezni :) Vagy eleve egy szemétlerakó telep mellett lakik :)

Posztmodern élethelyzetben, mikor a társadalom egy elpusztult világ romjain tengõdik és annak a hulladékait igyekszik felhasználni, ott jók lehetnek ezek a megoldások. Egy erdõ közepén inkább már fahulladékot igyekeznék hasznosítani. Tehát egy pelletálót igyekeznék összefabrikálni. :)

Trendo
04-14-2013, 01:44 PM
Hullámpapír esetében erre nincs is szükség. Egyszerûen készítesz fahasáb hosszúságú ~ 6-7 cm átmérõjû tekercseket. Két helyen össze kell drótozni, hogy ne nyíljon szét égés közben. Cserépkályhában tesztelve igen jó fûtõanyag. Üdv
Igazad van! Viszont kazánban történõ égetéshez jobb a brikettált, papír-fûrészpor/forgács keverékbõl készülõ "tégla"

fisligery
04-14-2013, 01:57 PM
Nekem ez brikett készítõ tetszik a legjobban :

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=oScjGFQ9ZXk

astonferi
05-02-2013, 01:11 PM
a múltkor volt egy mûsorban hogy papír és faforgács keverékét áztatta majd préselte és szárította ki fickó. mondott fûtõértékeket is mert tesztelte de nem tudom fejbõl az adatokat. szerintem jó dolog lehet akár kukorica héjat vagy torzsát is beleaprítani.

bögre
05-08-2013, 10:42 AM
Üdv!

Mi is gyártunk ithol papir brikettet. Elég jol lehet vele füteni de nagyonsok hamuja van!! :) Egy köbméter brikettet kb 1 nap alatt meg lehet csinálni ha rendesen nekiál az ember. Persze száritás nélkül. Forgatni is kell száritás közben mert bepenészedik! :) Minden mehet bele hulladékfa karton ujság fürészpor. Ha kell kép a briketnyomorol majd teszek fel. Tervezük átalakitani mert elég lassu. 10T autoemelöt használunk. Egy kicsit tulzás de a célnak megfelel.

shadow177
03-28-2014, 11:21 AM
Sok videót végignéztem a házi papírbrikettgyártásról és a présekrõl is, eddig, ami a leginkább tetszett nekem az ötletessége az egyszerûbben kivitelezhetõsége és hatékonysága miatt, az a Józsi bácsié volt.
Hátha érdekel Titeket is:

Valamiért a youtube-ra feltöltött videónak nem látom az URL-jét ezért inkább belinkelem az oldalt:

http://jozsibacsiotletei.blogspot.hu/

Jó dolog a papírbrikett, de sokkal egyszerûbb ha egyszerûen összetekered a papírt ~8cm vtg. gurigákra, összedrótozod és úgy rakod a kályhába. Szinte ugyanúgy elég mint a brikett, de minimális munkát kell befektetni.

imi79
03-28-2014, 12:31 PM
Én is csináltam tavaly papírbrikettet, sok a hamu és elég hamar leég (2 óra kb.)

Idén már faforgácsot is keverek bele legalább 50%-ban.

Dream_walker
03-29-2014, 09:02 AM
mondok egy jó ötletet, ha már kevernél bele forgácsot (amit jó drágáért adnak már mindenhol)
keress egy mezõgazdasági üzemet a környéken, ahol csinálnak magtisztítást, vagy hántolást
a pelyva mindenhol hulladék, sok helyen nem tudnak vele mit csinálni (én dolgoztam hántolómalomban, volt egy cigány munkatársam, zsákszám hordta haza az árpa meg a kölespelyvát, azzal fûtöttek), viszont nagyjából 99% cellulóz, alapból apró szemcsés, és eszményi alapanyag a brikettkészítéshez
valószínûleg még örülni is fognak, hog elviszed
a hamuja annak is sok, sajna ez kapcsolt áru

EDIT:
aprítás megkönnyítésére lehet használni hagyományos kézi kukoricaszecskázót:
http://st1.exprsz.hu/images_final/HU//1778/1366810797.2568a1ae4df4c33a92fc3c6ec6fecf95ba56dc2 2_640x480.jpg
a kések számának növelésével lehet a szecskaméretet csökkenteni, ha a kukoricaszárat elviszi, alighanem a papírt is
ugyan nem konfetti lesz, hanem csíkokat készíthetünk vele, szerintem némileg meggyorsítja
falun ráadásul szerintem ingyen, vagy potom pénzért lehet ilyent szerezni

raktaros
03-29-2014, 09:19 AM
mondok egy jó ötletet, ha már kevernél bele forgácsot (amit jó drágáért adnak már mindenhol)
keress egy mezõgazdasági üzemet a környéken, ahol csinálnak magtisztítást, vagy hántolást
a pelyva mindenhol hulladék, sok helyen nem tudnak vele mit csinálni (én dolgoztam hántolómalomban, volt egy cigány munkatársam, zsákszám hordta haza az árpa meg a kölespelyvát, azzal fûtöttek), viszont nagyjából 99% cellulóz, alapból apró szemcsés, és eszményi alapanyag a brikettkészítéshez
valószínûleg még örülni is fognak, hog elviszed
a hamuja annak is sok, sajna ez kapcsolt áru

EDIT:
aprítás megkönnyítésére lehet használni hagyományos kézi kukoricaszecskázót:
http://st1.exprsz.hu/images_final/HU//1778/1366810797.2568a1ae4df4c33a92fc3c6ec6fecf95ba56dc2 2_640x480.jpg
a kések számának növelésével lehet a szecskaméretet csökkenteni, ha a kukoricaszárat elviszi, alighanem a papírt is
ugyan nem konfetti lesz, hanem csíkokat készíthetünk vele, szerintem némileg meggyorsítja
falun ráadásul szerintem ingyen, vagy potom pénzért lehet ilyent szerezni

Én egyszer készítettem, papírt beszórtam egy vödörbe, vizet öntöttem rá, vártam kicsit aztán fúrógépbe tett festékkeverõ szárral szép pépesre lehetett keverni, nem kellett aprítani.

apii
03-29-2014, 05:09 PM
Tavaly télen eltüzeltem K.B. 20 mázsa iratot, papírlapot, újságot cserépkályhában. Ha egész délután ott ültem a kályha mellett, és apránként ráraktam a lapokat, szinte egyesével összegyûrve akkor eléget.Nehezen ég, nem egyenértékû a fával, bár átmeneti idõszakba elégséges volt hõje. Fával keverve már jobban éget, de ha sok papírt raktam rá,(kötegben) lefojtotta a tüzet. Nagyon büdösen ég, minden ajtónyitásnál jön a szobába füst is.Ha ingyen van a papír akkor megéri, ha vásárolni kell akkor szerintem már nem gazdaságos. Tömbbe nehezen ég, szét kell szedni szinte darabokra.Idõigényes, és nehézkes vele tüzelni.Fával hetente egyszer hamuzok, papírral kétnaponta kellett.Nem áztattam, bár a hamu akkor sem lesz kevesebb.Szerintem!

mmilan21
07-10-2014, 07:34 PM
Én tavaly megpróbálkoztam papírbrikett gyártással, össze is jött meg minden, csak hát kicsit idõrabló is egyben, de jól melegített mint tüzelõ. Akinek van ideje rá csinálja.

nomad
01-02-2015, 05:08 AM
Jó dolog a papírbrikett, de sokkal egyszerûbb ha egyszerûen összetekered a papírt ~8cm vtg. gurigákra, összedrótozod és úgy rakod a kályhába. Szinte ugyanúgy elég mint a brikett, de minimális munkát kell befektetni.
A hullámpapír csupán tekerve is tökéletes fûtõanyag. Nem kell túl vastagra, csak amennyit kényelmesen átér a kezed. Max közé csavarod a többi papírt. A brikettnél a szárítás a legnagyobb probléma. http://sajatkezuleg.blog.hu/2013/06/24/hullampapir Üdv

Mizu
01-02-2015, 08:59 AM
Mi lenne arról a véleményetek, hogy egy ilyen tekercsbe, feltekerés elõtt kicsit csurgatni használt étolajat?
Ezzel növelhetõ lenne minden tekercs égési energiája.

Igaz a füst és korom is növekedhet így, de valamit-valamiért.

mmilan21
01-02-2015, 09:35 AM
Mi lenne arról a véleményetek, hogy egy ilyen tekercsbe, feltekerés elõtt kicsit csurgatni használt étolajat?
Ezzel növelhetõ lenne minden tekercs égési energiája.

Igaz a füst és korom is növekedhet így, de valamit-valamiért.

Növelni fogja az égési energiáját, már teszteltem. Száraz tûzifával keverve már nem kormolta a kéményt az addiginál jobban. Úgy nem teszteltem, hogy csak (karton)papírt tüzeltem (használt)étolajjal dúsítva.

Ha már brikett akkor:
Az én brikettjeim kis lánggal égtek, és többet parázslottak. Annyi meleget nem adott mint az akác, de keverve nem sok különbség volt tapasztalható.
Olajjal dúsítva a brikett tovább és nagyobb lánggal égett.

Már nem gyártok brikettet, helyette inkább a száraz növényi aprólékot/maradványt, növényi szárakat, metszési nyesedéket és a csonthéjasok héját gyûjtöm, aztán pedig tüzelem el.

kori101
01-02-2015, 01:25 PM
Szerintem is inkább az ágaprítás, ágdarálás éri meg jobban ill. a növényi hulladékok, szalma, széna tüzelés. Cserépkályhában használtam keményfa fûrészpor brikettet, a téglákat szorosan egymás mellé rakva, hogy minél hoszabb legyen az égésidõ, elég jól felfûti a kályhát, a samot átvette a hõt, sokáig meleg volt. Öntvény kandalóbetétben már nem volt gazdaságos, mert hamar elégett és nincs parazsa, nem tartotta a meleget, csak amíg ég addig melegített, de az égés közben sem volt nagy lángja. Kazánban ugyan ez a helyzet, kicsi a láng, alig melegíti a vizet. Emellett rengeteg hamuja van.

Laci
10-22-2015, 04:19 PM
Készített és használ valaki brikettálót ?
Hogy vált be ? Érdemes foglalkozni vele ?

mmilan21
10-23-2015, 07:25 AM
Készített és használ valaki brikettálót ?
Hogy vált be ? Érdemes foglalkozni vele ?

Nem építettem, nem használtam, de már körbejártam a mûködését mert akartam építeni egyet.
Építve akár nyolcad annyi pénzbõl is kijöhet - ha valaki bejáratos a méh telepre akkor különösen.

Ha van alapanyagod, pénzed, tudásod és szabadidõd, akkor már érdemes belevágni egy ilyen készítésébe.
A géphez úgy általában kell:
1 db 3 fázisú legalább 4-5 KW teljesítményû villanymotor (minél alacsonyabb fordulata van alapértelmezés szerint, annál jobb) vagy diesel motor, amit ennél drágább üzemeltetni.
1 db hajtómû fordulatszám lassító áttétellel; ékszíjakkal meghajtva a dugulások miatti túlterhelés elkerülésére érdekében.
1 db forgattyús tengely két ponton csapágyazva és fixen rögzítve.
1 db dugattyú+hajtókar
1 db henger etetõnyílással ellátva, esetleg az utolsó harmad bevágva, hogy lehessen állítani szorítóerõt
1 db etetõ tölcsér az etetõ nyílásra
Esetleg egy csõfûtés, akár rakéta kályhával, akár villany paplannal + körbeszigetelni a hõveszteség csökkentése érdekében.

A külön etetnéd a gépet egy csigával az etetõnyílás felé, akkor:
+ 1 db henger
+ 1 db etetõcsiga csapágyazva a két végén
+ 1 db egyfázisú villanymotor
+ az etetõ tölcsér felszerelve ennek a végére

Ha az alapanyag nincs ledarálva, akkor egy kalapácsos daráló vagy egy alapból apró szemcseméretet produkáló ágdaráló.

Az alapanyag:
fûrészpor, forgács, csicsókaszár, kukoricaszár, kalászosok pelyvája, szalma, energiafûz, fahulladék(szögek nélkül :)), kerti ágnyesedék, szõlõ nyesedék.
A lényeg hogy ezeknek az alapanyaga minél szárazabb legyen, úgy 16% alatti nedvességtartalommal.

Ha vizes alapanyagot raksz bele, akkor bizony lövöldözés lesz, mert a sok víz felforr és mint a régi gõzgépeknél, hatalmas erõvel lövi ki a brikett darabot nem kímélve embert, állatot, növényt, építményt.
Ezt részben el lehet kerülni a fõhenger kétoldali bevágásával, ahogy említettem. Viszont érdemes törekedni a száraz alapanyag használatára.

1 kg brikett elõállítása jó esetben 10 Ft alatt van. Ingyen/olcsó alapanyag(száraz fûrészpor) esetén.

TMIB
11-10-2015, 05:16 PM
FA HELYETT PAPIRBRIKETTEL IS LEHET FÛTENI, RÁADÁSUL INGYEN VAN

http://utajovobe.eu/hirek/hulladek/4201-fa-helyett-papirbrikettel-is-lehet-futeni-raadasul-ingyen-van

Érdekes cikk. Nem hiszem hogy a papír/fûrészpor ingyen lenne.

BragBOL
11-10-2015, 07:11 PM
Egyszerû mint a faék:

https://www.youtube.com/watch?v=rZzbY1_FbYc