PDA

View Full Version : Ételekrõl általánosságban

TMIB
04-14-2013, 06:54 PM
Pár napja volt, hogy elõször ettem füstölt/elõfõzött csirkét. Elég nagy meglepetés volt, mert a szokásos sótlan/édesített csirkehús ízre készültem, de ezzel szemben teljesen más volt az íze. Kicsit sonkás volt, gondolom hogy a füstölés miatt. A sózás mértéke is jó volt. Száraz hús helyett pácolt volt az egész, ami melegítésnél többnyire kifolyt a tálba, a csirke alá. Ez a páclé késõbb a hûtõben magyaros kocsonyává állt össze. Eszembe is juttatta az otthoni ízeket. :jolnezki:

A többi tûrhetõ bolti csirkéhez képest ez nagy adag volt, 3x-a fogyott el. Az ára is fele annyi volt, mint a bolti feldarabolt rántott csirkének. :thumbup

Targitosz
05-26-2013, 07:36 PM
Lehet nem ide tartozik, de Magyarországon élõ békafajok mint ehetõek?

TMIB
05-26-2013, 10:21 PM
A kecskebékára azt írják hogy ehetõ, ráadásul sok is van belõle.

Az angolban egyenesen az a neve, hogy "ehetõ béka".
http://en.wikipedia.org/wiki/Edible_Frog

fisligery
06-06-2013, 08:06 PM
Szerintem ide illik:
http://toochee.postr.hu/tesztagyar-valahol-indoneziaban

mossberg-operator
06-30-2013, 09:48 AM
Nem talaltam neki jobb helyet: szoval nevelem az utanpotlast: leanyom 4.5 eves, ul a furdokadban, horgasszuk a gumikacsakat pecabottal, fog egyet, eloveszi a kepzeletbeli kest, vagodeszkat, majd tolja be a sutobe. Kerdem tole, hogy nem sajnalod? Miert kene, finom, foleg ha Te sutod, apa!

Dream_walker
06-30-2013, 05:32 PM

A legtöbb varangyfaj bõrváladéka mérgezõ lehet az ember számára, de, hogy a hazai fajokkal mi a pontos helyzet, azt nem tudom. Persze nálunk nincsenek olyan extrém típusok, mint a nyílméreg-béka, de azért fogyasztásra nem különösebben ajánlanám egyiket sem :)

fisligery
09-20-2013, 05:30 PM
Nemcsak finom egészséges is:
http://magzsola.hu/media/aszalt_voros_afonya_2.JPG
A vörös áfonya törpecserjés növény, ami max. 30cm-re nõ meg. Fürtös termése éretten gyönyörû kárminvörös. A kevés bogyós gyümölcshús piros, és lédús.
Jellegzetes Kárpát-medencei faj. Magyarországon leginkább a Bükk és a Zemplén fenyveseiben, valamint a Mecsekben és a Kõszegi-hegységben, illetve az Õrségben fellelhetõ.
Kedveli a fényt, ezért leginkább erdõszéleken, irtásokon találkozhatunk vele.
Fanyar ízét a benne található nagy mennyiségû szerves savaknak és cserzõanyagok okozzák. Ezen kívül ásványi anyagokat, A, B, és C-vitaminokat, valamint pektint tartalmaz. Termõhelyétõl függõen, augusztustól október végéig érik.
Legfinomabb akkor, ha már a dér egy kicsit megcsípte, ekkor is szedik, majd aszalják. Az aszalt vörös áfonya különösen pikáns jelleget ad a szárnyasoknak, illetve a különféle vadhúsoknak, ezért a Chef-ek elõszeretettel használják az áfonyából készített lekvárt.
Az aszalt vörös áfonya tartós fogyasztása jótékonyan hat a látóidegekre, flaviod-tartalma pedig általános immunerõsítõ. Kisebb adagokban, fõleg aszalt formájában segítenek az enyhe hasmenéses megbetegedések esetén.

fater.lajos
09-21-2013, 11:31 AM
Én a hazaiakból csak a kecskebékát enném meg. ha lehetne. Bár sok van belõle, azért még védett, 10.000 Ft darabja.
A védettsége elõtt ettem, olyan a comb íze mint a galamb húsáé.

fater.lajos
09-21-2013, 12:03 PM
Nemcsak finom egészséges is:
http://magzsola.hu/media/aszalt_voros_afonya_2.JPG
A vörös áfonya törpecserjés növény, ami max. 30cm-re nõ meg. Fürtös termése éretten gyönyörû kárminvörös. A kevés bogyós gyümölcshús piros, és lédús.
Jellegzetes Kárpát-medencei faj. Magyarországon leginkább a Bükk és a Zemplén fenyveseiben, valamint a Mecsekben és a Kõszegi-hegységben, illetve az Õrségben fellelhetõ.
Kedveli a fényt, ezért leginkább erdõszéleken, irtásokon találkozhatunk vele.
Fanyar ízét a benne található nagy mennyiségû szerves savaknak és cserzõanyagok okozzák. Ezen kívül ásványi anyagokat, A, B, és C-vitaminokat, valamint pektint tartalmaz. Termõhelyétõl függõen, augusztustól október végéig érik.
Legfinomabb akkor, ha már a dér egy kicsit megcsípte, ekkor is szedik, majd aszalják. Az aszalt vörös áfonya különösen pikáns jelleget ad a szárnyasoknak, illetve a különféle vadhúsoknak, ezért a Chef-ek elõszeretettel használják az áfonyából készített lekvárt.
Az aszalt vörös áfonya tartós fogyasztása jótékonyan hat a látóidegekre, flaviod-tartalma pedig általános immunerõsítõ. Kisebb adagokban, fõleg aszalt formájában segítenek az enyhe hasmenéses megbetegedések esetén.

Most töltöttem le:

http://data.hu/get/6926162/Achin_Samwald_-_Aszalas_szaritas.pdf
Használható könyv az aszalás témában. Egy olvasást megér.

fisligery
09-21-2013, 12:09 PM
Köszi:thumbup

Zacskóbicska
09-23-2013, 06:11 AM

A kecskebéka és a tavi (kacagó) békák ehetõek. Ezek hasonló taxonba tartoznak, egymással szaporodhatnak, ill. keresztezõdhetnek. Vízben élõ faj még a sárgahasú és a vöröshasú unka, ezek mérgezõek. A vízbe leginkább a tojások lerakására mennek a varangyok (barna-, zöld-, nádi). Ezek sem ehetõek. A leveli béka szintén mérgezõ váladékot tartalmaz. Az erdei békáknak állítólag igen rossz ízük van.

astonferi
09-23-2013, 12:36 PM
Ehetõ békák:
kecskebéka (Rana esculenta)
tavi béka (Rana ridibunda)
gyepi béka (Rana temporaria)
(Meg van még valami erdei, de ha úgyis rossz ízû, akkor mindegy is.)
A békáknak csak a hátsó combját fogyasztjuk, de azt nem tudom, egészségügyi szempontokból, vagy csak íz miatt alakult ez így.
remélem nem fõzöl nekem amikor összefutunk ...nem csipem a békahúst :D

Ordinis.Esse
09-23-2013, 07:36 PM
...nem csipem a békahúst :D Pedig nagyon, nagyon, nagyon finom! Gyorsan elkészíthetõ sütve, panírozva.
De hamár itt tartunk a kutya hús sem rossz! Vész esetén senkise óckodjon tõle!

fisligery
09-26-2013, 05:55 PM
http://www.boredpanda.com/creative-cakes/

fater.lajos
09-26-2013, 06:36 PM
A békának azért a combját esszük, mert a többi részén nincsen hús.
A kutya tényleg finom. A zsírja meg sárgás színû.
A macskáról nagybátyám mesélt, hadifogolyként az volt a kaják csúcsa. Még nem ettem.
Az ürge se rossz. Omlós fehér húsa van. Ma már az is védett. Vagy tíz-tizenöt éve Tiszadobon a Zombiknál ettem.
A varjú húsról már másutt írtam.
Csigából most is van a fagyasztóban.
Ami még izgat, az a sok városi galamb. A télen befogok belõlük vagy egy tucatot és megfõzöm. Valószínûleg jó ízû, de rágós cucc lesz.
Na, ezek a hazai túlélõs húsforrások.

TMIB
09-26-2013, 06:39 PM
Jól főzd meg őket, mert úgy hallottam hogy a városi galambok eléggé tele vannak fertőzésekkel és betegségekkel. A hosszú forralás biztosan megöli az összes kórokozót.

fater.lajos
09-26-2013, 06:41 PM
A húslevest reggel kezdem el fõzni, hogy ebéd legyen belõle... Köszi! Odafigyelek majd. Megfogni meg horgászcuccal akarom õket.

Ordinis.Esse
09-26-2013, 07:02 PM
Az ürge, pocok, pézsmapocok kiválóak perkeltnek, vagy nyárson kisütni. A pézsmapocok bundája plusz kiváló ruha vagy lábbeli anyag lehet, ha kikészíted!
Ha a macska meg van nyúzva és a feje levágva csak az avatott szem tudja a nyúzott nyúltól megkülönböztetni! Az íze is hasonló, bár puhább és kissé édesebb.
A varjú fiókákból a legfinomabb leves készíthetõ, legalább olyan, mint a galambfióka leves!!
A városi galambok tényleg sok vírus hordoznak (hordozhatnak), így ha nincs rajta gyûrû, akkor tényleg jól meg kell fõzni! Javasolt belõle a ragu, mert akkor szinte szétfõzöd a csontjáról is.
Csiga finom, de ínyencség inkább! Elkészítés, vagy elrakás (fagyasztás) elõtt célszerû keresztbe vágni és kinyomni a belsejét. Ezzel kitisztítódik és az átvágással, nem fog a meleg hatására összepöndörödni. Aki szereti a pacal rágósságát, az imádni fogja.

Az idõsebbek emlékeznek még az Ez Amerika c. filmre, abban ettek még mást is, gilisztát, patkányt is.. szóval a repertoár végtelen!

Javaslom az étkezéshez elsajátítani az ázsiai gondolkodást!
"Minden ami mozog az az étel, ami nem mozog, az a köret!

További szép estét! :thumbup

Zacskóbicska
09-27-2013, 04:56 AM
Amsterdamban néhány éve a hajléktalanokkal fogatták a galambokat és a hajléktalan szállón abból fõzrték nekik az ebédet. A helyi egészségügyi hatóság elõzetesen bevizsgálta, ehetõnek találta. Jó módszer a városi galamb populáció túlburjánzása elleni védelemre. Azt nem tudom, ma mi a helyzet...

A patkányról jut eszembe, egy alkalommal kíváncsiságból szétkaptam egy vándorpatkányt, gondoltam, megnézem a belsejét, milyen állapotban van. Meglepõ, de semmi különösen büdös szaga nem volt, tök egésszégesnek látszó szervei voltak ennek az undorító rohadéknak. A húsa is szép, szagtalan.

becko8
09-27-2013, 08:36 AM
Üdv!
olvasgatom a fórumot, fõképp a táplálkozós részt, a receptes részben van sok finom vajon sült fûszerezett gombás, húsos, zabos, kis erdei fûszerezésû finomság... node ez nem az a kategória, hogy mi van ha elfogy a táplálék... hanem az, hogy kicsit bevonjuk a természet adta ételeket is...
Azonban, ha tényleg elfogy... és csak a természet, akkor jó szolgálatot tesznek az olyan leírások, amelyek a középkori ínségeledelekrõl szólnak...
Azért van ehetõ, szénhidrátban gazdag növényünk a természetben, és nem csak a bogyós gyümölcsökre gondolok...
Csak néhány idézet:
" ...különbözõ vízi, vízparti növények (nád, káka, gyékény) lisztes gyöktörzsét, gumóját fogyasztották nyersen, sütve vagy fõzve, ínséges idõkben fõleg áradásos, belvizes években a gyékény összetört, összedarált gumóit sós vízzel kovásszá keverve, meggyúrva bodakpogácsa, lepénykenyér sütéséhez is felhasználták. Valószínûleg honfoglalás elõtti táplálékaink közé tartozik.[4] Hasonlóan hasznosíthatók szárazabb területeken a mogyorós lednek (Lathyrus tuberosus) lisztes gumói."
"Ínséges idõkben, kenyérpótlék gyanánt a tölgy, a bükk, a fenyõ kérgét is lisztté õrölték.[5] 1500-as adat szerint a magyarok éhínség idején tölgymakkliszt kenyeret ettek.[6] 1718-19-ben Csíkszékben cseremakkot, galagonyát, megõrölt mogyorórügyet is ettek" Tölgymakk, bükkmakk...
Legegyszerûbb fehérjeforrás tavasztól õszig...éti csiga...
Bár ezt bizonyára tudja itt mindenki, de evett már valaki bikkmakkot...? vagy belõle sütött lepényt? Szóval ilyen receptek...? Vagy sült gyékény gyöktörzset...? stb..

fater.lajos
09-27-2013, 09:49 AM
Igen én ettem bükkmakkot meg tölgy makkot. Az utóbbi nem igazán jó ízû szerintem.
A makkot épen és egészségesen összeszeded, majd a padláson kiszárítod. A kiszáradt makkot megtisztítod, mint a mogyorót. Megtöröd mozsárban, hogy bele menjen a házi malomba, robotgépbe vagy darálóba. Megdarálod és kész a liszt. Az enyém olyan kukoricadara állagú lett. Elsõnek sütõporos lepényt süss, az a legegyszerûbb. Liszt, sütõpor, só, víz és gyúrás majd vaslapon sütés. Kész és eheted.
A gyékény egyszerûbb. Olyan mint a pálmaszív. Kiásod a vizes gyökér közeli részt, szétszeded a puha fehéres közepéig. Na, azt kóstold meg. Nem rossz. Akár meg is sütheted, szerintem nem lehet az sem rossz.

Ordinis.Esse
09-27-2013, 10:23 AM
A bükkmakk és tölgymakk összeszedése (ha jól tévedek) erdõgazdaságilag nem engedélyezett, mert a fák természetes populációjának esélyeit rontod ezzel. Remélem tévedek, de mintha ez lenne emlékeimben. Természetesen nem a krakk idején, hanem mostanság!

Egyébbként ha nagy balhé lesz, akkor egy idõ múlva (kb 2 év) nem lesz gond, hogy milyen húst egyél, mert a vadak jócskán el fognak szaporodni!
Manapság már gond a vadkár, amikor rendszeresen "írtják" a vadászok.
Mikor 1-2 család/csoport marad csak 100 négyzetkilométerenként a vadászat lesz a legjobb és legbiztosabb táplálékforrás. Mezõgazdasági termelést csak nagyon védett helyen tud az emberiség mûvelni, mert egy szarvas lazán átugrik 2 méter magas kerítést is a kajáért, a vaddisznó meg a beton kerítés alapot is szétszedi lazán!
Mindenki szerezzen be íjakat, nyilakat, gyakoroljon szorgalmasan a családdal egyetemben! Gyûjtsétek a tudást a füstöléshez, a dunsztoláshoz és a bõrök kikészítéséhez!
Csak azt az elsõ 2 évet kell átvészelni!!! :thumbup

TMIB
09-27-2013, 04:00 PM
Ha már bükkmakk és tölgymakk, akkor inkább már a minden fa alatt zsákszámra lévő gesztenye. Főtt gesztenye, sült gesztenye, gesztenyepüré! Nagyobb is mint a bükkmakk. :)

TMIB
09-27-2013, 04:38 PM
Én úgy tudom hogy nem maga a patkány hordozza a pestist, hanem a patkányok szőrzetében lévő élősködők.

"A fertőzés leggyakoribb terjesztője a patkánybolha (Xenopsylla cheopsis), de más fajok is megfertőződhetnek." - Wikipedia

Túlélõhalott
09-27-2013, 06:30 PM
Ha már bükkmakk és tölgymakk, akkor inkább már a minden fa alatt zsákszámra lévõ gesztenye. Fõtt gesztenye, sült gesztenye, gesztenyepüré! Nagyobb is mint a bükkmakk. :)

A vadgesztenye belseje szaponint vagy mit tartalmaz és régen mostak vele kezet is, megõrölve.
Pont emiatt nem lehet túl finom. :)

TMIB
09-27-2013, 07:38 PM
Nem tudom, sose ettem vadgesztenyét. Mondjuk a kézmosás nem sokat jelent, disznózsírból is készül szappan. :)

fater.lajos
09-28-2013, 07:06 PM
Én úgy tudom hogy nem maga a patkány hordozza a pestist, hanem a patkányok szõrzetében lévõ élõsködõk.

"A fertõzés leggyakoribb terjesztõje a patkánybolha (Xenopsylla cheopsis), de más fajok is megfertõzõdhetnek." - Wikipedia

Amikor az ürgét ettem, azt is elóször megperzselték, aztán leforrázták és csak ez után nyúzták meg a sütéshez. Valamit tudtak a Zombik.

fater.lajos
09-28-2013, 07:12 PM
Ordinis.Esse!

Írod hogy az erdõben nem lehet makkot szedni mert az újulatot gyérítené.
Tölgy és bükk makkért nekem kell még az erdõbe se menned. z ország összes panel lakótelepe tele van bükk és tölgy fákkal. Amikor a telepek létesültek (vagy 30-35 éve) akkor ültették õket. Ma már nagyok és teremnek. Ott a tulaj nem fog rád szólni a makkok szedéséért. Csak a kutyagumira vigyázz!

Ordinis.Esse
09-28-2013, 09:42 PM
Írod hogy az erdõben nem lehet makkot szedni mert az újulatot gyérítené.
Ez így nem egészen fedi a valóságot, mert én ezt írtam :"..erdõgazdaságilag nem engedélyezett.."
Vagyis, "lehetni" lehet, csak nem szabad!

...az ország összes panel lakótelepe tele van bükk és tölgy fákkal. Amikor a telepek létesültek (vagy 30-35 éve) akkor ültették õket.
Én ismerek pár lakótelepet, de tölgy és bükk egyikben sincs, mert árnyéktûrõ, vagyis a zárt-sötét erdõk fái és max kisebb sétányos kerteket-kiserdõket lehet belõlük létesíteni. Viszont van hárs, fûz (érdekes mód az bírja) nyírfa, vadgesztenye, platán, juhar, magas kõris, stb.

Ha mégis lenne olyan lakótelep amit említesz, a vész idején az éhes lakótelepi emberkék fognak hagyni a mókusoknak? Az ilyen lakótelepek és környékén lesz a legnagyobb az éhezés és az elhullás, pont mert nem tartalékolt be senki ivóvizet és ennivalót a panelokba.:hogymi:

fater.lajos
09-29-2013, 12:46 PM
Rá tapintottál a lényegre!
Most, amikor készülsz, akár a lakótelepen is összeszedheted a makkot, senki nem fog veled ezért harcolni. De javaslom a hazai magán erdõket. Ott csak a tulajdonos engedélye kell. Még a kitermelés is csak bejelentés köteles a szabad felhasználású erdõknél. Ha beüt a krach, akkor meg engem meg mást sem fog érdekelni az erdõgazdaság engedélye.

Bükk meg tölgyfák a lakótelepeken pedig vannak. Legalábbis Nyíregyházán, Debrecenben...

Zacskóbicska
09-29-2013, 01:09 PM
A kínaiak is eszik, csirke helyett is (sõt, volt már rá példa, hogy eladják a patkánycombot csirkecombnak). Itt is csak a fertõzésveszély áll fenn, leginkább a pestis vírus, amit jellemzõen hordozhatnak, tehát szõrén vegyszerezve és nyúzás után jól kisütve mintha csirkecombot ennél. :)

Én a leptospirózistól és a tularémiától jobban tartanék. Fene tudja. ízlés dolga. A szõrén vegyszerezés mindenesetre jó ötlet a nyúzás elõtt, ha van mivel. De talán még fontosabb a feldolgozás utáni alapos kézmosás és az, hogy a sütés elõtt a patkány mattériával érintkezett eszközöket alaposan dekontamináljuk, mielõtt újra a kajával kapocsolatba hozzuk õket.

Ordinis.Esse
09-29-2013, 01:29 PM
Most, amikor készülsz, akár a lakótelepen is összeszedheted a makkot, senki nem fog veled ezért harcolni. De javaslom a hazai magán erdõket. Ott csak a tulajdonos engedélye kell. Még a kitermelés is csak bejelentés köteles a szabad felhasználású erdõknél. Ha beüt a krach, akkor meg engem meg mást sem fog érdekelni az erdõgazdaság engedélye.
Nem azért írtam, hogy ne szedje senki :) hanem azért, hogy tudjátok, hogy "elvileg" mit szabad most és mit nem" ;)
Vagyis ha valaki céltudatosan is megy gyûjteni, akkor apránként szedje fel és egybõl rakja a hátizsákba. Kezébe zsacsiban pár maréknyi legyen csak. Ha találkozik csoportokkal akik akár természetvédelmi ellenõrök is lehetnek, pár marok makkért senki sem szól, de ha valaki kiskocsival megrakodottan trapol az erdõben, akkor feljelenthetik! Ennyi! :thumbup

Zacskóbicska
09-29-2013, 03:16 PM
A vadgesztenye belseje szaponint vagy mit tartalmaz és régen mostak vele kezet is, megõrölve.
Pont emiatt nem lehet túl finom. :)

Jól látod. Nem finom (keserû) és kiválóan be lehet tõle fossantani. (A szaponin ilyet csinál.) Namármost egy túlélõnek nem szerencsés az anyagcsere említett típusa, mert ez nagyon hamar kiveszi az erõt:)

Ordinis.Esse
10-02-2013, 03:23 PM
Ma láttam a TV-ben, hogy miként lehet egyszerûen elkészíteni/ehetõvé tenni a tölgymakkot.
Egy Amerikai nõ mutatta be és elmondta közben, hogy az indiánok miként csinálták. Volt olyan törzs, hogy a táplálkozásuk fõ részét a makk és abból készült egyéb ételek tette ki.
A lényeg, hogy pucolás után áztatni kell, hogy a csersavat kiszedjük belõle. Lehet meleg vízzel, de nekünk érdekesebb a hideg vizes módszer.
Az indiánok vászonzsákba tették, majd patakok sodrásába kikötötték. Pár nap alatt a víz kimosta a keserû ízt.
Ha nincs patakunk, akkor tehetjük nagyobb üvegbe vagy vödörbe. 1/4 rész makk, a többi víz. Fél-egy nap ázás után leöntjük a sötét levet és felöntjük megint tiszta vízzel. Ezt mind-addig csináljuk, míg a víz (szinte) tiszta nem marad, és nem keserû a makk.
Felsorolta a benne lévõ anyagokat, amikbõl van bõven, szóval nagyon értékes tápanyagforrás.
Lehet pépesen keverve valamikkel, vagy lepényként, vagy akármiként elkészíteni.
Az értékét a marhahússal megegyezõnek ecsetelte.

fisligery
10-02-2013, 03:48 PM
Ray Mears is azt írja a könyvében hogy így kell elkészíteni.

környész
10-02-2013, 10:44 PM
Mindjárt az elején itt is van a tölgymakk.

http://www.youtube.com/watch?v=2Sk-Lctr7PU

TMIB
10-18-2013, 02:50 PM
Nem tudom ki volt az a nagyon okos, aki kitalálta hogy édes szósszal készítsen valaki csirkét. Olyan mint a lekvár. Ki akar lekváros csirkét enni? :duhos: Ugyanúgy gusztustalannak tartom a mézes sonkát. A sonka lényege hogy beledobhassam bablevesbe, vagy rátehessem egy szelet kenyérre. Úgy illik össze a méz és a sonka, mint a mák és a gépzsír.

mossberg-operator
11-06-2013, 12:32 PM
Vadgalamb mell stroganoff: 756 757 finom volt.

dínó
11-06-2013, 06:10 PM
valahol azt hallottam, hogy a grill csirkéhez van egy varázslatosan finom szósz: baracklekvár és ecetes torma keveréke. kipróbáltam. nem varázslatos, hanem pocsék.

TMIB
11-06-2013, 06:23 PM
Varázslat az, csak fekete mágia! :haha:

Én mondtam az asszonynak, hogy ne vegyen a boltban édesített rántott húst. Erre megint azzal van tele a hűtő. Rákérdeztem hogy miért vett ilyet, erre mondta hogy nem édes az, hanem terijaki-s. Visszakérdeztem hogy miért, az nem édes? (a terijaki az szójaszósz és cukor, összesütve, íze akár a cukrozott szuroknak)
:hanyas:

mossberg-operator
11-06-2013, 07:52 PM
Varázslat az, csak fekete mágia! :haha:

Én mondtam az asszonynak, hogy ne vegyen a boltban édesített rántott húst. Erre megint azzal van tele a hûtõ. Rákérdeztem hogy miért vett ilyet, erre mondta hogy nem édes az, hanem terijaki-s. Visszakérdeztem hogy miért, az nem édes? (a terijaki az szójaszósz és cukor, összesütve, íze akár a cukrozott szuroknak)
:hanyas:

En szeretem. Sok mindent lehet vele marinalni. Izlesek es pofonok!

mossberg-operator
11-06-2013, 07:53 PM
Ma láttam a TV-ben, hogy miként lehet egyszerûen elkészíteni/ehetõvé tenni a tölgymakkot.
Egy Amerikai nõ mutatta be és elmondta közben, hogy az indiánok miként csinálták. Volt olyan törzs, hogy a táplálkozásuk fõ részét a makk és abból készült egyéb ételek tette ki.
A lényeg, hogy pucolás után áztatni kell, hogy a csersavat kiszedjük belõle. Lehet meleg vízzel, de nekünk érdekesebb a hideg vizes módszer.
Az indiánok vászonzsákba tették, majd patakok sodrásába kikötötték. Pár nap alatt a víz kimosta a keserû ízt.
Ha nincs patakunk, akkor tehetjük nagyobb üvegbe vagy vödörbe. 1/4 rész makk, a többi víz. Fél-egy nap ázás után leöntjük a sötét levet és felöntjük megint tiszta vízzel. Ezt mind-addig csináljuk, míg a víz (szinte) tiszta nem marad, és nem keserû a makk.
Felsorolta a benne lévõ anyagokat, amikbõl van bõven, szóval nagyon értékes tápanyagforrás.
Lehet pépesen keverve valamikkel, vagy lepényként, vagy akármiként elkészíteni.
Az értékét a marhahússal megegyezõnek ecsetelte.

Hogyan csinalsz belole lepenyt?

TMIB
11-06-2013, 07:58 PM

Én is megeszem, meg van olyan fajtája amit szeretek is, csak ezt nem bírom egyáltalán.

A rántotthúst nagyon bírom savanyúuborkával, coslával (az ilyen aprított zöldség), borsóval, sajtos kenyérrel, kólával, de a cukorszirup egyik hozzávalóval sem kompatibilis. :)

Amatorpe
11-06-2013, 10:27 PM
Khm... Akkor most nem az van hogy a szója rossz? Vagy ez is olyan mint a parlagfû?

BragBOL
11-06-2013, 10:37 PM
A bükkmakk és tölgymakk összeszedése (ha jól tévedek) erdõgazdaságilag nem engedélyezett, mert a fák természetes populációjának esélyeit rontod ezzel. Remélem tévedek, de mintha ez lenne emlékeimben. Természetesen nem a krakk idején, hanem mostanság!

Egyébbként ha nagy balhé lesz, akkor egy idõ múlva (kb 2 év) nem lesz gond, hogy milyen húst egyél, mert a vadak jócskán el fognak szaporodni!
Manapság már gond a vadkár, amikor rendszeresen "írtják" a vadászok.
Mikor 1-2 család/csoport marad csak 100 négyzetkilométerenként a vadászat lesz a legjobb és legbiztosabb táplálékforrás. Mezõgazdasági termelést csak nagyon védett helyen tud az emberiség mûvelni, mert egy szarvas lazán átugrik 2 méter magas kerítést is a kajáért, a vaddisznó meg a beton kerítés alapot is szétszedi lazán!
Mindenki szerezzen be íjakat, nyilakat, gyakoroljon szorgalmasan a családdal egyetemben! Gyûjtsétek a tudást a füstöléshez, a dunsztoláshoz és a bõrök kikészítéséhez!
Csak azt az elsõ 2 évet kell átvészelni!!! :thumbup

Tipp vadkár ellen, a cikk alsó fele: http://lmv.hu/node/7752
Ezt ki lehet egészíteni valamivel ami a vaddisznót is jóllakatja :D

Amatorpe : én régebben valahol olvastam valamit hogy speciálisan kell elkészíteni (magát a szóját) hogy jó (ehetõ) legyen, különben inkább káros mint hasznos.

TMIB
11-07-2013, 01:09 AM
Khm... Akkor most nem az van hogy a szója rossz?

Én is úgy tudom hogy nem túl egészséges.

raktaros
12-31-2013, 08:31 PM
Én sem gondoltam volna, hogy van aki nyersen eszik húst.
A hozzászólásoknál már linkeltek is egy receptet :).
Kik esznek nyers nyulat Magyarországon? (http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/nyulhus_szupermarket_inyenc_felirat)

Bár ha belegondolok a sonka és a szalonna sincs fõzve...

dínó
12-31-2013, 10:39 PM
Kik esznek nyers nyulat Magyarországon?[/URL]..

ööööö.. a rókák.

raktaros
12-31-2013, 11:57 PM
ööööö.. a rókák.

Meg aki nem tanul meg tüzet gyújtani :D

raktaros
03-14-2014, 11:12 PM
Tud valaki jó pizzatészta receptet? Valami puha fajta kellene :)

mossberg-operator
03-15-2014, 03:53 PM
Tesztakeszites elsore: 20382039

pappito
03-26-2014, 05:24 AM
Tud valaki jó pizzatészta receptet? Valami puha fajta kellene :)

2 cup liszt, 1 cup víz, teáskanál instant élesztõ (abból a kockából nem tudom mennyi kell)

Élesztõt megfuttatod, ha szépen feljött összekevered a liszttel, és összegyúrod az egészet a vízzel. Ne zuttyantsd bele az egész vizet látod mennyi kell, hogy szép homogén tésztát kapj ami már nem ragad a kezedhez. Kilisztezett edényben, letakarva hagyod kelni langyos helyen, kb, fél órát, kinyújtod, ráteszed a sütõlapra, rá szószt meg amit akarsz és mesgütöd. Ha jó az élesztõd, akkor a tészta alja ropogós lesz, a közepe puha. Egyszerû, mint az egyszeregy.

Sok sikert.

pappito
03-26-2014, 05:28 AM
Kik esznek nyers nyulat Magyarországon? (http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/nyulhus_szupermarket_inyenc_felirat)

De az sózva/füstölve van, az sokat számít ám. Az abált szalonna meg fõzve is van.

pappito
03-26-2014, 05:31 AM
Hogyan csinalsz belole lepenyt?

megõrlik és a lisztbõl csinálnak lepényt v kenyeret. Háborús idõben nagy keletje volt, nem volt más.

pappito
03-26-2014, 05:32 AM

a teriyaki az nagyon jó kaja, én általában teriyakis jerkyt veszek kirándulásra, van benne energia rendesen.

pappito
03-26-2014, 05:50 AM
Khm... Akkor most nem az van hogy a szója rossz? Vagy ez is olyan mint a parlagfû?

a szója meg a rizs eteti egész ázsiát meg az amerikai kontinenst és nem tûnik úgy, hogy elnéptelenednének ezek a világrészek. Arra felé elsõdleges étkezési olaj-forrás a szója és jó magas fehérjetartalma is van, tofu, szójatej, stb. Viszont nem is úgy esznek, mint mi, általában egyszerre kevesebbet és sokkal több zöldséget, kevesebb húst. Ha mindent szójával kiváltasz (vannak ilyen húspótlók, a vegák teszik gabonakolbászba meg a fene tudja hova) az nem tesz jót, mert csak egyféle fehérjét viszel be, plusz a szóját túl lehet tolni és akkor a szervezetbe kerülnek olyan anyagok amik elvileg nem tesznek jót neki.

Miután nincs igazán saját íze, a szójababból mindenfélét csinálnak, pasztát, pelyhet, granulátumot, stb, ezt a fejlett országokban feletetik veled hús árban (vörösáruk töltõanyaga) és mivel a fejlett országok feldolgozóipara mérhetetlen mennyiséget igényel, általában a GM szójababból készült alkatrészekbõl dolgozik (olcsóbb) azt meg mindenki döntse el maga, hogy azt akarja-e enni.

Egyébként a legnagyobb termelõ az USA, ott takarmányoznak is vele, meg megy a mindenféle processzált bigyóba (virsli, ipari panírok, pékáruk, stb. sürítõ és töltõanyagok)

Alapvetõen nincs a szójával semmi baj, ha nem eszel belõle napi kilós tételeket, természetesen az ezo-bio-öko-fényevõ-paleo rettegtetés a szójával kapcsolatban is jön, de hát azzal nem kell foglalkozni. Vannak hiteles vizsgálatok, tanulmányok, amelyek az árnyoldalait is leírják. Ha választani lehet én inkább szóját kérek a kajámba, mint szentjánoskenyérmaglisztet.

Mondjuk szerény véleményem szerint a szójatej gusztustalan, a tofu viszont undorító. :) Persze a laktózérzékenyeknek a szójatej jó alternatíva, de nem literszám naponta. (és ott van a rizstej, mandulatej, stb.)

Szóval fehérjepótlásra jó, de nem kizárólag, szerintem.

shadow177
03-26-2014, 08:41 AM
Nem tudom ki volt az a nagyon okos, aki kitalálta hogy édes szósszal készítsen valaki csirkét. Olyan mint a lekvár. Ki akar lekváros csirkét enni? :duhos: Ugyanúgy gusztustalannak tartom a mézes sonkát. A sonka lényege hogy beledobhassam bablevesbe, vagy rátehessem egy szelet kenyérre. Úgy illik össze a méz és a sonka, mint a mák és a gépzsír.

Azért, egy fácánpástétommal töltött palacsinta narancslekvárral, vagy egy szarvassült áfonya öntettel nem megvetendõ!

shadow177
03-26-2014, 08:54 AM
A békának azért a combját esszük, mert a többi részén nincsen hús.
A kutya tényleg finom. A zsírja meg sárgás színû.
A macskáról nagybátyám mesélt, hadifogolyként az volt a kaják csúcsa. Még nem ettem.
Az ürge se rossz. Omlós fehér húsa van. Ma már az is védett. Vagy tíz-tizenöt éve Tiszadobon a Zombiknál ettem.
A varjú húsról már másutt írtam.
Csigából most is van a fagyasztóban.
Ami még izgat, az a sok városi galamb. A télen befogok belõlük vagy egy tucatot és megfõzöm. Valószínûleg jó ízû, de rágós cucc lesz.
Na, ezek a hazai túlélõs húsforrások.

Most készülök némi ínyencséggel meglepni magam. Két elkopott tárcsából, csinálok egy "ufo" edényt, teszek bele szirtigalamb mellet, lúdhúrt, fokhagymát, répát, vöröshagymát meg egy kis szalonnát. Azután megnézem milyen lesz. :)

TMIB
11-09-2014, 12:34 AM
Végre, nem csoki, nem chips, nem kóla, nem cukros szemét, hanem normális étel. Rakottkrumpli. Beledöglök ebbe a sok cukros kólás amerikai étkezésbe. Edd meg, neked vettem. Van maradék tegnapról, edd meg. Nem akarom megenni, nem akarok minden nap cukrot enni két pofára. Emberi fogyasztásra alkalmas ételeket akarok. :mad: (Mint ez a krumpli amit most összedobtam.)

De a tejföl az egészségtelen - mondja a párom.

Persze, de nem annyira mint egy tál cukor. Vagy mint egy liter kóla. Meg ebben van krumpli -ami még mindig egészségesebb mint a fehér kenyér, vagy a tészta-, van benne tojás -amire ugyan mondhatják hogy koleszterin vagy nem tudom mi, de van hogy azt mondják hogy egészséges, én meg érzem magamon hogy a tojástól egészségesebb vagyok. Igaz, van benne virsli -ha nem kolbásszal készítem el. De jobb ha így eszek meg 3-4 virslit, mintha megeszem 4 szelet fehér kenyérrel. 1 szelet kis fehér kenyér 150 kalória. (Bolti, elõrecsomagolt, gyanús alapanyagokból. Persze az otthon sült friss kenyér, vagy a bolt polcáról levett még meleg kenyér bizonyára egészségesebb. Az itteni elõre szeletelt fehér kenyérnek ilyen nedves érintése van, nem is szárad el, hanem megpenészedik. A múltkor ráadásul savanyú szaga volt. Elviselhetetlen ecetszagú romlott kenyér.)

:hogymi:

venosz
11-09-2014, 01:18 PM

Szegény kis sméagol gollam...gollam...

Mizu
11-10-2014, 09:18 AM

Hhüümm..
Nagyon rég óta majd minden 2. héten, hétvégén megeszek fél kiló nyers húst.
Igaz viszont, hogy darálva, vörös-lila és foghagymával, só-bors, mustár, egyéb fûszerekkel. Ehhez készítek pirítóst, majd vastagon rákenve majszolom.
Gondolom ismerõs a recept. Nyers tojást csak akkor keverek bele, ha tudom, hogy azonnal megeszem. (a tojás kicsit veszélyes :D )

Van egy kollégám és nagyon jó barátom, kivel együtt laktam. Ráálltunk erre a két hetenkénti nyers bifsztekre. Egy pénteken bevásároltam magunknak a 2xfél kilót és el is készítettem. Kiderült, hogy el fog utazni, így a kiló húst egy hétvége alatt benyomtam... fenséges volt és kutya bajom sem lett.

Anno mikor egyik utánfutóm is kért ilyenbõl, csináltam neki egy szeletkével. Mikor már a 3.-t kérte kicsit megsértõdött, mikor nem adtam neki, mondva: lassan szokjál hozzá, mert elõször baj lehet.
Most jut eszembe, hogy a családban a férfiak kóstolták mindig a bekevert fasírthúst... A drágám manapság is mindig ken egy szelet kenyeret nekem automatikusan..

Apám, disznóöléskor mindig kóstolta a nyers zsírt. Én is kóstoltam, de jobban tele tudtam magam enni a lehúzott bõrrel... igaz az már nem egészen volt nyers.

Szerintem szükséges a nyers hús a szervezetnek.
Aki csak fõtt-sült ételeken él manapság, annak a világvége utáni idõkben nehéz lesz hirtelen alkalmazkodni az esetleges, félig nyers-gyorsan elkészített ételekhez....

Zacskóbicska
11-11-2014, 06:09 AM
Egy alkalommal egy nagy vágóhídon láttam a böllérek reggelijét. Friss kifli egyénileg ízesített, szintén frissen csapolt habos vérrel-bögrébõl. Azt mondták, nincs ennél jobb. Én túl kényes vagyok, inkább a sült, hagymás vérre szavazok.

Mizu
11-11-2014, 06:59 AM
Ez is megszokás kérdése lehet.
Pont te írtad a környezet jellegû étrend fontosságát.

Mindig elõttem van az a képsorozat, mikor a tundrai család jóízûen falatozza a rénszarvast nyersen. Fülig véres és elégedett mindenki.

Zacskóbicska
11-11-2014, 10:28 AM
Ez is megszokás kérdése lehet.
Pont te írtad a környezet jellegû étrend fontosságát.

Mindig elõttem van az a képsorozat, mikor a tundrai család jóízûen falatozza a rénszarvast nyersen. Fülig véres és elégedett mindenki.

:thumbup:beer:

pappito
11-11-2014, 10:46 AM
Szerintem szükséges a nyers hús a szervezetnek.

szerintem meg nem szükséges, de egy egészséges emberi szervezetnek kárára sincs, minden odabenn megvan ami ahhoz kell, hogy a nyers húst feldolgozza.

http://mariuver.files.wordpress.com/2008/09/korennyje_narody1.jpg

Mizu
11-11-2014, 11:29 AM
szerintem meg nem szükséges, de egy egészséges emberi szervezetnek kárára sincs, minden odabenn megvan ami ahhoz kell, hogy a nyers húst feldolgozza.

Én fordítva látom a dolgot, ezért írtam, amit írtam.
Csupán pár 100 ezer éve sütögetünk-fõzõcskézünk. Fiziológiánk éppeghogycsak változott.
Kialakultak a bõrszínbeli változások az éghajlathoz alkalmazkodva és a szemeinket érõ napsütés védelmére a keskeny szem.
Azóta a fogaink szerkezete nem nagyon változott. Emésztésünkben a letelepedett csoportok miatt van eltérés.

Magában a régi nyers húsos-magvak-gumók hasznosítása nagyjából ugyan az lehet.
Honfoglaló õseink is rendszeres nyers húst evõk voltak. Tartósításként a szárítást alkalmazták fõleg. Manapság egy hegyi levegõn érlelt sonka az ritka csemege, pedig nem is olyan régen rendszeres volt az elkészítési mód.
A gond a csak tájjellegû és a társadalmi étrend megszokásából adódhat.

Egy városi gyerek városi kaján nõtt fel, ehhez alkalmazkodott valamelyest a szervezete és ha beteges lesz nem kell csodálkozni. Tudok olyan városi sihedert, aki meg nem enné a répát nyersen!
Köztudott, hogy a falusi étrend, változatosabb, egészségesebb, mert TERMÉSZETKÖZELIBB.

Az étrendben lévõ nyers hús, csak azokat borzasztja el, aki nem ezt szokta meg.
Tehát fiziológiánkba az evolúció belerakta a nyer dolgok evését!

Ha meg belerakta, akkor viszont SZÜKSÉGES ! Természetesen le lehet élni nélküle életünk, de akkor szerintem már nem úgy mükxik a szervezet, mint ahogy megszerkesztõdött.

Utóirat:
Ami a lényeges, hogy egy káosz után nem lesz az eddig megszokott életmód, így sokan pont ebbe fognak belepusztulni, mert szervezetük nem fogja bírni a hirtelen változást az étrendben.
Csak üljünk kicsit le és gondoljunk bele...

TMIB
11-11-2014, 11:50 AM
Nyers húsnál a fertõzésveszély lehet probléma. (Legalábbis én így tudom.)

Mizu
11-11-2014, 04:20 PM

Megint fel kell hozni példának õket, de mikor a település dögkútjából lopkodták az "ennivalót" senkisem pusztult bele. [censored]
Tehát minden megszokás kérdése.

(Sajnos az ilyen népségnek egy gabaj után nagyobb az esélye a túlélésre.)

Zacskóbicska
11-11-2014, 05:43 PM

Valóban így van. A disznóhús (elsõsorban a vaddisznó) veszélyes hordozója lehet a trichinellának, ami egy endoparazita féreg és éppen a nyers hús fogyasztásával terjed. Nagyon hatékony ellene a hús elfogyasztását követõ pálinka. (A magyar szokások szerint is benyomnak a disznóvágáskor idõnként egy-egy felest, meg forraltbortt a koreográfia szerint, ezek a gyakorlatban teljes védettséget adnak. Ha valakit érdekel, külön írok róla.) A szarvasoknál inkább a galandférgek dominálnak, ami a nyers hús fogyasztásával kisebb veszély. Egyébként a nyers zöldségek fogyasztásánál is vannak veszélyforrások ugyanúgy. Legnagyobb a salátaféléknél. Ez mindent visz. Összességében tehát nem jelenthetõ ki az, hogy a nyers hús fogyasztása a többi nyers kajával szemben számottevõ többlet kockázatot eredményezne.
Amit Mizu ír, annak megítélésem szerint van létjogosultsága. Adott esetben nagyon fontosak lehetnek fehérjék, vitaminok, amik hõkezeléssel veszítenek az értékükbõl. Ez utóbbira ugyan szocializálódtunk, de mindig minden körülmények között tudunk majd fõzni és sütni?
Nézzük meg a XXI. századi étkezési szokásokat. Magyarországon sok kolbászt eszünk, ami alapból nyers hús, Szlovákiában, Csehországban, Szlovéniában (ezeket imerem közelebbrõl) sok sonka fogy, az is nyers hús. A délieknél pácolt halak szintén nyersek. A franciák, belgák, hollandok és a németek egy része is rajong a véresre "sütött" húsért, sõt az angoloknál is elõfordul. (Amit én jól átsütve kértem, annak a felületén ugyan voltak szenesedett foltok, de többnyire vércsíkot húzott maga után a tányéron. Nem beszélve a többirõl). Sõt még az oroszok saslikja is a mi fogalmunk szerint a félig sütött húst takarja.

Mizu
11-11-2014, 06:43 PM
A magyar szokások szerint is benyomnak a disznóvágáskor idõnként egy-egy felest, meg forraltbortt a koreográfia szerint, ezek a gyakorlatban teljes védettséget adnak. Ha valakit érdekel, külön írok róla...

Ezzel helyére került egy fontos dolog! Én azt hittem, hogy alkesz mindenki a disznóöléskor, közben csak a védõitalt ittunk! :D

Ha írnál errõl és/vagy még ilyeneket én személy szerint megköszönném!
:thumbup :beer:

TMIB
11-12-2014, 02:47 AM
Megint fel kell hozni példának õket, de mikor a település dögkútjából lopkodták az "ennivalót" senkisem pusztult bele. [censored]
Tehát minden megszokás kérdése.

(Sajnos az ilyen népségnek egy gabaj után nagyobb az esélye a túlélésre.)

Akik a dögkútból esznek õk pont az én gondolatomat támasztják alá. Én olvastam róla hogy hogy csinálják, 2x jó alaposan lefõzik a húst. Nem nyersen eszik! :)

Zacskóbicska
11-12-2014, 07:18 AM
Ezzel helyére került egy fontos dolog! Én azt hittem, hogy alkesz mindenki a disznóöléskor, közben csak a védõitalt ittunk! :D

Ha írnál errõl és/vagy még ilyeneket én személy szerint megköszönném!

A trichinella elsõsorban az izomszövetben élõsködõ apró féreg, a petéi is ott vannak. A levágott állatoknál az állatorvos a szövetekbõl vett minták alapján ellenõrzi a fertõzöttséget. Ez azonban nem teljesen egzakt eredményt produkál, nem 100%-os a kimutatás biztonsága. Az elfogyasztott nyers húsbúl a vékonybélben kelnek ki a lárvák. A vékonybélnek van egy kb. 40 cm hosszú szakasza, amit a kikelt lárvák "felismernek". Ez a traktus alkalmas arra, hogy a lárvák átrágják magukat a bélfalon, azt követõen a véráramba kerülve elvitetik magukat az izomszövet irányába. A megfelelõ helyen kirágják magukat a véredénybõl és megtelepszenek az izomban. Ezt a folyamatot zavarja meg az alkohol, ugyanis az hatással van a kikelt lárvákra (is). Koordinációs problémáik támadnak, így nem ismerik fel a számukra létfontosságú bélszakaszt. Mire magukhoz térnek, a lehetõségük már nincs meg a kakiból való kiszabadulásra.

Mizu
11-12-2014, 01:37 PM
:thumbup
Naaa, ha eddig nem szoktam rá a páleszra akkor majd most ezután .. :D

TMIB
12-11-2014, 11:59 AM
Mad Max hozzászólásokat átmozgattam a Mad Max topicba.

mossberg-operator
12-14-2014, 01:35 AM
A pemmikan az pontosan micsoda is? Van valakinek tapasztalata vele?

Vasember
12-14-2014, 06:32 AM
A Fecskék és Fruskákban mindig az ettek! :)

TMIB
12-14-2014, 08:25 AM
4 hirdetést a hirdetõ kérésére töröltem.

TMIB
03-21-2015, 11:26 PM
Szent Patrik napi ír gulyás (féleség). Eléggé gulyásos, van benne sós fõtt hús, fõtt krumpli, répa, a különbség az, hogy a hús nem volt felvágva mint a gulyásban és ehhez volt káposzta is. És ennek nem volt leve. :)

http://i.imgur.com/dLgQSU3.jpg

venosz
03-22-2015, 10:04 AM
Akik a dögkútból esznek õk pont az én gondolatomat támasztják alá. Én olvastam róla hogy hogy csinálják, 2x jó alaposan lefõzik a húst. Nem nyersen eszik! :)

Angyalozás. Régen a Magyar parasztok is használták a technológiát. A döghúst elásod pár napra, és ehetõ lesz a földben lévõ kis apró izék megölik a kis káros apró izéket, és nem leszel beteg tõle. A cigányok lehet csak megfõzik.

Lekvár
03-22-2015, 05:05 PM
:thumbup
Naaa, ha eddig nem szoktam rá a páleszra akkor majd most ezután .. :D

Nem is hiszitek mennyire GYÓCCER a jó kis házi pálinka. Gyakorlatilag mindenre jó (elméletileg kevésbé... :) ).
Ha magad fõzöd, akkor tudod mi van benne, magának senki se csinál szart...
Egyszer olvastam, hogy amit te fõzöl, még ha elsõre is, az biztos jobb a boltinál. Nem hittem el az elsõ fõzésig...pedig IGAZ! :thumbup

TMIB
06-11-2015, 04:09 AM
http://index.hu/kultur/eletmod/2015/06/10/itt_nincs_fel_adag_ne_szorakozzunk_mar/

:hipnozis: :jolnezki:

TMIB
01-09-2016, 05:08 AM
Tyú, apám! Vannak ám árak. :eek: De a választékra nem lehet panasz. Ha egyszer sok pénzem lesz, akkor rárabolok a menüre. :haha:

http://fabko.com/search?orderby=position&orderway=desc&search_query=hungarian

TMIB
02-01-2016, 11:14 PM
Mostanában sajttal töltött rántott erõs paprikát eszünk. Én nem is szeretem a csípõs ételeket, de ezt egész nap tudnám enni. :haha:

http://36.media.tumblr.com/tumblr_m7h12dEJwQ1qffzmso1_1280.png

st.jimmy
02-02-2016, 07:48 PM
Elolvastam háromszor, hogy sajtttal töltött erõspaprikát még ki is ránt valaki :D
Hogy marad meg a panír a fényes paprikafelületen? vagy rosszul képzelem el?

TMIB
02-02-2016, 08:01 PM
Nem tudom hogy mûködik. 2 szendvicses helyen is árulják. :)

fater.lajos
02-03-2016, 11:08 AM
Kihagyod a lisztbe forgatást, egybõl tojásba és prézlibe megy a cucc. Vagy kétszer.

mzperiksz
02-03-2016, 12:48 PM
Jalapeno poppers. Én is szeretem :)

Mostanában sajttal töltött rántott erõs paprikát eszünk. Én nem is szeretem a csípõs ételeket, de ezt egész nap tudnám enni. :haha:

http://36.media.tumblr.com/tumblr_m7h12dEJwQ1qffzmso1_1280.png

TMIB
03-21-2016, 09:57 PM
Hoznak nekem sajtburgert. Pedig tudják hogy nem szeretem és egészségtelen is. :mad: Meg találtam a hûtõben maradékot, valamilyen paradicsom-szószos tészta. EHETETLENÜL rossz. Azt hiszem mindjárt kimegyek és kenek egy vajas kenyeret vagy valami. Még az is csemege ezekhez a dolgokhoz képest. :rolleyes: Nem tudom minek hordják haza a szemetet, miért nem lehet fõzni valami finomat, ami egészséges is, vagy legalábbis nem idegméreg?

Ihasz Laci
03-22-2016, 07:07 AM
Hoznak nekem sajtburgert. Pedig tudják hogy nem szeretem és egészségtelen is.

nem lehet, hogy teged el akarnak tenni lab alol? :)))))))))

TMIB
03-22-2016, 07:19 AM
:haha: Még az is lehet.

Az biztos hogy a tésztát nem is ettem meg inkább, hanem beletettem egy papírzacskóba és belevágtam a kukába. Valami borzalmas volt az íze, pedig nem volt romlott. Szét volt fõve, a szósznak olyan íze volt mint egy nagyon folyós rossz minõségû kechupnak, darált hús meg egyáltalán nem volt rajta semennyi.

Még jó hogy kidobtam mert késõbb lett rántotthús, sültkrumplival és zöldséggel. Annak mindjárt jobb íze volt. :thumbup

LSVF
03-22-2016, 11:04 AM
Mostanság kicsit rákaptunk a csicsókára, ha már ültettem.
Mit ne mondjak a gázképzõdés felerõsödött bennünk tõle.
Csicsókatócsnit és a csicsóka pürét próbáltuk eddig, az utóbbi krumplival keverve jobbnak bizonyult mint csak magába.
Úgy kicsit túl krémesre/hígra sikeredett legalábbis nekünk.
Nyersen is elég jól fogyasztható, édeskés.

TMIB
07-27-2016, 09:04 PM
EXKLUZÍV- Oszi Bácsi elárulta a tökéletes sült keszeg titkát

https://www.youtube.com/watch?v=bGVR-LW58UE

TMIB
10-04-2016, 09:20 PM
Beszól ma a latino kiccsávó, hogy a gulyás az nem magyar étel, hanem mexikói, mert van benne paprika, meg hogy a magyarok még azt se tudták mi az a gulyás, amikor a mexikóiak már azt ették.

Ezzel van néhány gond.

Az egyik, hogy Mexikó 200 éves sincs, és Magyarországon már rég volt paprika akkor, amikor Mexikó még meg se alakult. Valószínû hogy a magyarok gulyást ettek akkor, amikor se Mexikó, se mexikóiak nem léteztek.

A másik, hogy a spanyolok hozták el a papírikát akkor amikor Mexikó még nem létezett. Maja és azték birodalom volt, Mexikó meg sehol nem volt még akkoriban. Se mexikóiak.

Amúgy akkor a mexikói rizses levesük az gondolom nem mexikói, hanem ázsiai, mert rizs van benne. Vagy ha rendelsz egy olasz pizzát és a tetejére teszel egy szelet paprikát, akkor az úgy mexikói pizza?

Írtam neki hogy nem a paprika mexikói, hanem mexikó paprikói. :D

"The Paprika is not Mexican, but Mexico is Paprikan."

Mi volt elõbb a tyúk vagy a tojás? A paprika vagy Mexikó? Ez utóbbinál egyértelmû.

;)

Ha azt mondja hogy a paprika és a kukorica a Maja és az Azték birodalomból származik akkor az úgy történelmileg teljesen megállja a helyét. De õ mexikóizott helyette. Úgy tûnik hogy a saját országának a történelmét se ismeri. Talán ha kicsit várok azt fogja mondani hogy Jézus mexikói volt. :D

Doom
10-04-2016, 09:45 PM
hogy a paprikás hús, a paprikás ételek nemigen voltak hagyományosnak nevezhetõek, hiszen a paprika használata nem tekintett vissza hosszú múltra. A céltudatos hagyományalkotás (a kitalált tradíció) gyors sikerét jelzi, hogy gróf Johann Centurius Hoffmannsegg szászországi utazó már 1794-ben úgy említi a paprikás ételt, mint magyar nemzeti eledelt: „ein ungarisches National-Gerichte von Fleisch mit türkischen Pfeffer” (egy húsból törökborssal (paprikával) készült magyar nemzeti étel).
https://hu.wikipedia.org/wiki/Guly%C3%A1s_(%C3%A9tel)
..az biztos,hogy nem Mexikói!:haha:

TMIB
10-04-2016, 10:00 PM
Átküldtem neki. 1810 az elsõ gulyásrecept, magyar szakácskönyvben. Mexikó akkor még nem is létezett.

Az angol Wiki oldal meg azt írja, hogy a gulyás elõdjét már a 9. században is ették a magyarok. Akkor még fel se fedezték Amerikát. Még nagyon nagyon nagyon sokáig nem. :D

shadow177
10-05-2016, 07:40 AM
Azt tudtad, hogy a "nyereg alatt puhított hús" igazából a világ elsõ instant levese volt? Õrölt szárított hús, húsdarabkák, szárított bogyók, gombák és egyéb növények keveréke amit bõrzacskóban vittek magukkal.

varég
10-05-2016, 09:42 AM
Azt tudtad, hogy a "nyereg alatt puhított hús" igazából a világ elsõ instant levese volt? Õrölt szárított hús, húsdarabkák, szárított bogyók, gombák és egyéb növények keveréke amit bõrzacskóban vittek magukkal.

A nyereg alatt nem étkezési céllal volt a hús, hanem bizonyos húsfajták segítették a lovak hátán a nyeregtõl keletkezõ feltört sebek gyógyítását...

Ezt az 1800-as évek elején írták le, a Volga menti lovasnomádoknál...

shadow177
10-06-2016, 07:16 AM
Ez így van. Ám, a Magyarok által nyereg alatt puhított hús legendája az instant levestõl ered. Bár a zacskó sem effektíve a nyereg alatt volt, csak a nyereg felsõ részén egy bõrleffentyû alatt.

TMIB
10-23-2016, 04:28 AM
Krumplis hal

Szomszéd hozta a halat, de utólag jöttünk rá hogy már sós volt, pedig mi is megsóztuk, úgyhogy a végeredmény egy kicsit sós lett. De azt leszámítva finom volt. Csak rádobtuk a grillre, aztán hadd szóljon. A krumplit meg szokásosan, konzervbõl a serpenyõbe, kis vajat alá hogy ne ragadjon és pirítás. :)

http://i.imgur.com/tN6FkGn.jpg

http://i.imgur.com/vPeRso0.jpg

https://www.youtube.com/watch?v=y0VkmjYwUGA

Túrista 57
11-13-2016, 11:27 AM
Egészséges,tápláló vasárnapi ebéd 100 Forint alatti áron,két személyre.Húsz deka rizs,gyûjtött gomba(kései laska és csoportos pereszke),egy alma,só,bors,kanál vaj,kis kanál cukor.759976007601

Túrista 57
11-14-2016, 07:36 PM
7607
Déli tõkegombás szendó.
Két szelet kenyér,gyûjtött gomba,csipet só,két evõkanál cukor,egy evõkanál vaj (kb 40 ft).
A gombákat megtisztítjuk,a tönkjét nem használjuk fel,10 percig fõzzük sós vízben,majd leszûrjük,megszárítjuk.
forró serpenyõben a vajjal és a cukorral megsütjük,majd a kenyérre tesszük és lehûtjük.
Kitûnõ édesség,reggeli,vacsora.Nagyon finom!
7608

Salmo
11-17-2016, 08:32 PM
forró serpenyõben a vajjal és a cukorral megsütjük,majd a kenyérre tesszük és lehûtjük.
Kitûnõ édesség,reggeli,vacsora.Nagyon finom!

Mondjuk eddig gombát cukrozva ( broááááf) talán csak Doom evett eddig.......

WestBam
11-17-2016, 08:50 PM
Erõs a gyanúm (az elsõ hsz óta), hogy most is csak Doom eszi így ;)

TMIB
11-17-2016, 08:52 PM
Nagymamám pörköltnek csinálta mindig. Jó puha kenyérrel, tejföllel. Persze rántva is nagyon jó. Cukrosan nem hiszem hogy ettem volna valaha gombát. Persze ki hogy szereti. Egy idõben nálam a rántott hús kakaóval volt a kedvenc. Sokak szerint az se hiszem hogy passzolt volna. :D

Túrista 57
11-18-2016, 03:29 AM
Mondjuk eddig gombát cukrozva ( broááááf) talán csak Doom evett eddig.......nem kell tartani a "hagyományostól " eltérõ ízektõl és elkészítési módoktól.
nyugodtan kreatívkodjatok.
Millió lehetõség van,hogy feldobja az ember a mindennapok unalmas ételeit.
Van sok receptem alap ételekre is.Alma karikák rántva,húslevesbõl kiszedett zöldségek sörtésztában kisütve,gombás rétes(ez sós étel,de lehet édes is),csirke comb mézes bundában kirántva,pörköltes meleg szendvics,meggyes madártej sütött banánnal,párolt laska gomba borsos mézes mártással,de például egy egyszerû tábori sült szalonna is feldobható ha zárt edénybe van kisütve kicsi vízzel(megmarad az íze és a szalonnás lében meg lehet fõzni a rizst vagy a burgonyát). Vagy vadnövényes bõség tál(gombás töltelékes sonka tekerccsel,mácsonya levelek édes bundában,fokhagymás mártással).
Kitûnõ elfoglaltság egyben felkészülés az ínségre.A nehéz nap végén mosolyt varázsol az ember arcára egy különleges étel,abból amit adott az a nap.

Rozsomák
11-18-2016, 03:58 PM
A svéd gomba is édes-savanyú, én szoktam készíteni, hagymával dinsztelni, só, bors, paradicsomsûrítmény, pici ecet, cukor, kihûl... :D , hamarabb elfogy mint összeérne.

TMIB
11-25-2016, 12:23 AM
Ma van hálaadás napja. A szomszédtól kapott darált õzet ettük. Hamburgerbe való keveréket raktunk bele, ami nagy részt rizs meg fûszerek. Igazából pont olyan íze lett, mint a töltött káposztának (csak káposzta nélkül). Jó hideg tejföllel és kenyérrel küldtem le.

:jolnezki:

Mindenki pulykáról beszél hálaadás kapcsán, de mi nem vagyunk pulykások. :)

Laci
12-06-2016, 06:58 PM
Milyen szószokat szoktatok használni , ami kis mennyiségben is jó ízt ad ?

TMIB
12-06-2016, 07:07 PM
Tuong Ot Sriracha csípõs csili szószt.

https://www.walmart.com/ip/Sriracha-Hot-Chili-Sauce-28-Oz/10452869

Zacskós levessel nagyon jó.

mzperiksz
12-18-2016, 05:11 PM
Idehaza már régóta nem találok :(

Tuong Ot Sriracha csípõs csili szószt.

https://www.walmart.com/ip/Sriracha-Hot-Chili-Sauce-28-Oz/10452869

Zacskós levessel nagyon jó.

TMIB
12-21-2016, 10:15 PM
Asszony fõzött rizst, belekevert egy levestésztát és úgy fõzte össze, meg talán sajtot is rakott bele. Nagyon finom. :)

TMIB
02-02-2017, 04:21 PM
:jolnezki:

https://68.media.tumblr.com/61b6497ee5afff7e8c08f3def7b77e15/tumblr_obcoykm2sQ1ut248go1_540.jpg

TMIB
03-19-2017, 08:46 AM
De utáltam a Kajla csokit (A Maci csoki szerintem csak a csomagolásában különbözött, meg esetleg ez utóbbiban nem volt citrom.). A másik ami sose tetszett az a sárga papíros fekete pálmás mogyorós (Africana volt a neve?). Valahogy mindig éreztem rajta, hogy a csoki nem olyan ízû mint kellene, még ha a mogyoró tetszett is benne. Mesesajtot egyszer próbálta a család, utána soha. Volt néhány igen borzalmas édesség.

A nagyon jókhoz sorolnám a Sport szeletet, Bohóc csokit, Szamba csokit, a Lottó se volt rossz, a Piros Mogyorós egyértelmûen ott volt a szeren, Boci csoki. A Vadász csoki az nagy kedvencem volt. Konyakmeggy és a rumos kocka is. Bármelyik túró rudi, Macskanyelv. Balaton szeletet bírtam (elõdje volt a Kismackó), bár akkoriban volt csokiborítás nélküli ostyaszelet is, amit kilóra lehetett venni, a több meg jobb volt. :D A régi Pilóta keksz meg simán veri az amerikai Oreo töltött kekszet. Amit még vettünk az a sárga Szerencsi cicás tortabevonó étcsokoládé volt. Egy idõben meg rá voltam kattanva a banános nugáttal töltött étcsokira. Nagyon fiatalként meg 20 fillérért vettük a barna tasakos tejport, iskola után.

A Kapucíner kávés szelet az inkább felnõtt csoki volt. Gyerekként megettem, de nem voltam oda érte.

http://kvizmester.com/retro-edessegek-kvize-hanyat-ismersz-fel/

Nálatok mi volt a kedvenc és mit utáltatok? :)

TMIB
05-30-2017, 04:58 AM
http://i.imgur.com/IqUfCae.jpg

fater.lajos
05-30-2017, 10:13 AM
Csorog a nyálam...

Rozsomák
05-30-2017, 03:13 PM
http://donna.hu/cikk/Becsokizvacukortol-leigazva/8269
Pár kép:D Nosztalgia, én a gránit kockát szerettem, diós nugátos étcsokis.

Éli
05-30-2017, 03:26 PM
Jo sok idõs csávoka van itt ahogy látom ..a dolgokat :D de az tuti biztos,hogy ennyi egészségtelen.. mûkaja akkor még nem volt

coco
06-02-2017, 05:34 PM
Egy jó cikk a kajával kapcsolatos felkészülésrõl: http://www.theprepperjournal.com/2017/06/01/preppers-big-agriculture-dont-know-food-preparedness/

Kamionos
06-02-2017, 07:49 PM
Amiket leírtál az nagyjából nálam is így volt, úgyhogy kiegészíteném csak. Nekem utólag sokkoló, hogy a Kajla az citromos-rumos ízû volt. Nekem valami hamis mogyorós förmedvény jut eszembe. Mély nyomokat hagyott. Mai napig, ha valamire az van írva, hogy nugát, azt le se veszem a polcról:)
Nekem még eszembe jut a pille, aztán a váras, betüs szerencsi tejcsokik. Aztán a restiben lehetett kapni utasellátó csokit. Nagy kedvenc volt. Nekem úgy rémlik, hogy ostyaszerû vékony burkolat volt a tömény édes, kakaós töltelék körül és nem piskóta, ahogy most sokan állítják. Ti hogyan emlékeztek? Nálam ehhez szigorúan Sió zacskós-szívószálas ivólé járt, ami így mindig savanyúnak tûnt:)
Tejpor nagyon ment nálam is. Sõt a vaníliás cukor is szükséghelyzetben. Aztán a Dianás cukor meg van? Imádtam.
De ha lehet ilyet egyáltalán kijelenteni, akkor a párizsi kocka volt a csúcs. A kedvencek kedvence. Ma is tarolna a piacon azzal a recepttel. A mostani a kanyarba sincs hozzá. Hiányzik belõle az alkohol és a krém is sokkal trüffelesebb volt. Világklasszis.
Mókusos csokira emlékeztek? Nem ettem sokat, mert akkora volt, mint a kis sportszelet és akkor már inkább az fogyott:)
Én mindig szerettem a kesernyés ízeket, úgyhogy a sárga szerencsi keserûcsoki és a kapuciner szelet is ott volt.

Emlékszem mekkora sokk volt, amikor a sportszelet, autós, kapuciner stb. hirtelen átváltozott valami nyúlós, agyoncukrozott vacakká:(

Vasember
06-02-2017, 09:03 PM
Akkor biztos ittál Kristalykeserût!
Melba kocka? Gumikígyó, gumicumi?
Aromix por nektek is összeragadt a nyáltól? :)

TMIB
09-07-2017, 03:58 PM
Asszonykám készítette a vacsorát. Fûszeres sült hal, olajban fõtt krumplival és málnaborral.

https://i.imgur.com/4eONaQX.jpg

Rozsomák
09-08-2017, 10:12 AM
Hú azt a málnabort megkóstolnám! Izé olajban sült nem?

TMIB
09-08-2017, 10:20 AM
Gondolkoztam rajta hogy helyes-e nyelvtanilag, de úgy voltam vele hogy más úgyse veszi észre. :haha:

TMIB
10-17-2017, 01:58 AM
Nem nagy recept, de már nagyon hiányzott.

Vajas pirítós, Piros Arannyal és teával.

https://i.imgur.com/ABgs1Vu.jpg

shadow177
10-17-2017, 06:17 AM
Na, ez sem jutott még eszembe sosem.

TMIB
10-17-2017, 06:45 AM
Jó fõtt tojással, rántottába, bundás kenyéren, pirítóson, sima vajas kenyéren, rántott húson, levesekbe, meg sok máson is kiváló.

(Persze van kivétel. Én azon sírtam be mikor Youtube-on kajatesztet csinált egy amerikai nõ és rányomta egy sós kekszre, aztán fintorgott hogy nem ízlik neki.) :huuu:

8 tubussal küldött anyám, remélem kitart majd egy ideig. :)

TMIB
12-03-2018, 03:24 PM
Ilyen van a magyar boltokban? Aki szereti a Nutellát annak ajánlom kipróbálásra. Talán még finomabb is mint a Nutella. Capuccino-ba téve is jó, kenyéren, keksszel. Szó szerint is nagyon kóser. :haha:

https://i.ebayimg.com/images/g/KO4AAOSw~e5ZStwN/s-l640.jpg

https://www.walmart.com/ip/Elite-Chocolate-Flavored-Spread-Kosher-For-Passover-17-6-Oz-Pack-Of-3/820715254

TMIB
02-24-2019, 05:20 AM
Hogy ne csinálj kenyeret:

https://scontent-lax3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/53233372_2321486231244386_4958552486399967232_o.jp g?_nc_cat=104&_nc_eui2=AeGWr6jbqWeukLqE2G0rQ5_2Vpji118StnVh4KT68 KH7HlAvxqryZwDn-6MztfQKE7N5MnBFscapBqMD0SupPhWu9_NJBbSV1RXPRsZLLPe Kkw&_nc_ht=scontent-lax3-1.xx&oh=56949774a188954c6dd8fdf8037d7f5e&oe=5CE9025A

Liszt, víz, só, sütõpor, sajtdarabok, pici cukor. Összekeverve, 5 perc mikróban.

Száraz lett és kõkemény, de legalább el is sóztam. :haha:

Önmagában ehetetlen lett, de vajjal és kakaóval sikerült elfogyasztanom.

Érdekes hogy ezt mennyire elrontottam, de a lisztes torták amiket csinálni szoktam, azok jól szoktak sikerülni. A múltkor is egy 7/10-es csokitortát csinlátam, liszt, fõzõ kakaópor, csokidara, cukor, víz, sütõpor kombóval. Igen ízletes lett. :)

TMIB
05-05-2019, 08:37 AM
Most nézem hogy a Tesco-ban egy zsemle csak 19 forint. Ilyenkor azért kicsit hiányzik Magyarország. :eek: Bele 2 karika teszkós párizsit, mellé kakaót. Iskolában is az volt a menő. :cool:

https://bevasarlas.tesco.hu/groceries/hu-HU/products/2004120831942

WestBam
05-05-2019, 09:30 AM
A tesco-s az mondjuk pont rossz példa, mert elég vacak-száraz már frissen is. Viszont a lidl-ben is 19Ft a zsemle és a kifli is, és elég ízletesek. Tescos párizsira szerintem már nem emlékszel rendesen, mert az ehetetlen kategória, azért abból is van egy szint ami alá nem érdemes menni. Az meg nem filléres tétel. De van pl. a lidl-ben egészen ehetõ szalámi 3000Ft/kg áron, ami elég jó. Nyilván párizsi van 1000Ft/kg alatt is, csak az olyan is. A normálisabb abból is drágább, pl. ez (https://bevasarlas.tesco.hu/groceries/hu-HU/products/2004120386455) már ehetõ, 1800Ft/kg ha rúdban veszed. De nem veszed, mert rád romlik és kidobott pénz lesz, szóval megveszed ezt is kis kiszerelésben (https://bevasarlas.tesco.hu/groceries/hu-HU/products/2004120557092) 2990Ft/kg áron. Ki van ez találva :hogymi:

TMIB
05-05-2019, 10:27 PM
Úgy tudom a Tesco-ban csak akkor érdemes ezeket venni amikor frissen kiöntik és még meleg a pékárú. Mi kisboltban vettük az iskola mellett, a zsömlét is, meg a vizenyős párizsit is. :D

Én odavoltam érte. :)

Azért jutott eszembe, mert tegnap megláttam ezt a képet.
http://2.bp.blogspot.com/_eRSBibx_fos/TLW5gty9C6I/AAAAAAAAANg/N5_BSdAWH9I/s1600/par+001.jpg

cattaro
05-06-2019, 07:21 PM
E mögött a 19 Ft mögött azért van egy KIS infláció 1 év alatt. Általában a zsömle minden rivális multi áruházláncnál egy árban van (pl. Tesco, Auchan, Penny, Aldi, Lidl). Tavaly ilyenkor még 14 Ft volt szerintem majdnem mindenhol, aztán 16 lett, most meg 19. A minõsége természetesen hulladék minden esetben, de frissen tényleg ehetõnek tûnik, bár, mintha nem is lenne beltartalma, csak a levegõ. Valószínûleg lehet igazi zsemlét is kapni sok helyen, de az nem 19 Ft... A jobb minõségû párizsi tényleg jóval drágább, bár a parizer és a minõség egymást kizáró fogalmak.
Amúgy természetesen kiváló túlélõ eledel mindegyik, én tejföllel turbózom mindennapi vészhelyzetekben.:)

TMIB
06-09-2020, 01:05 PM
A löncshús az ugye nagyjából olyan ízû mint a virsli, csak sûrûbb.

Viszont azt tudtátok hogy ha lapkára vágjátok és tepsiben olajban megsütitek a két oldalát, akkor olyan ízû lesz mint az amerikai sült szalonna?

Én erre csak most jöttem rá. Nagyon finom, laktatóbb és kevesebb benne a zsír. De ízre teljesen olyan. Próbáljátok ki! :thumbup

Al Bundy
06-09-2020, 01:09 PM
Hat nem tudom, te eleg jo loncshust vehettel akkor. Mi a honvedsegnel egyszer megsutottuk, es hat eleg undorito ize lett. Mondjuk lehet, hogy csak nekem, es az magyar loncshus volt.

TMIB
06-09-2020, 01:55 PM
A legolcsóbb 2 dolláros löncshús, az egyiket a százasboltban vettem, a másik fajtát meg az olcsó ABC-ben. Az otthoni löncshúsra már nem nagyon emlékszem hogy milyen, de most hogy ezeket megsütöttem, nagyon meglepõdtem hogy mennyire finom tud lenni. Elõtte mindig csak dobozból ettem csak úgy, hideg mustárral és kenyérrel. :)

st.jimmy
06-09-2020, 04:03 PM
Lidl-ben a szögletes dobozút azt szoktam felkockázva serpenyõben sütni, magában is jó, de tojást ütve rá rántottának is megteszi. Szalonnához még nem hasonlítottam

WestBam
06-10-2020, 06:10 AM
Az talán a hazaiak közül a legfinomabb, ami mondjuk az árcédulán is meglátszik. Én gyerekkoromban a klasszik löncshúst is szerettem megsütve ropogósra, simán kenyérrel bármennyit meg tudtam volna enni :) Múltkor a tescoban vettem kis hengerest, azért az annyira nem volt nagy ízélmény, ilyen fûszerezetteket vettem, mert rám tört a retro, arra vágytam. Nem kellett volna.

P. Dude
08-18-2020, 11:49 AM
Hátha valaki szintén szereti a chilit, egy érdekesnek tûnõ könyv magyar szerzõtõl:

A titokzatos Szellem chili (https://www.chilihungaria.hu/konyv/)

Érdemes szétnézni a honlapjukon, sok izgalmas termékük van!

P. Dude
08-18-2020, 01:08 PM
Ahol a kígyók is chilin élnek (https://gyulaicsili.blog.hu/2019/02/06/ahol_a_kigyok_is_chilin_elnek) :)

Beszélgetés egy újkígyósi termelõvel, Bánfi Krisztiánnal. Itt pedig a Kígyóschili (https://m.facebook.com/kigyoscsili/) facebook oldala.

Egy képet muszáj betennem az interjúból, valósággal meghatódtam tõle :D

8818

P. Dude
08-18-2020, 01:10 PM
Helyesen: Kígyóscsili.

TMIB
08-18-2020, 04:00 PM
Ahol a kígyók is chilin élnek (https://gyulaicsili.blog.hu/2019/02/06/ahol_a_kigyok_is_chilin_elnek) :)

Beszélgetés egy újkígyósi termelõvel, Bánfi Krisztiánnal. Itt pedig a Kígyóschili (https://m.facebook.com/kigyoscsili/) facebook oldala.

Egy képet muszáj betennem az interjúból, valósággal meghatódtam tõle :D

8818

A csili kígyó meg a csípõs kolbász? :haha:

P. Dude
08-18-2020, 06:35 PM
Ugye, hogy szemet gyönyörködtetõ látvány? Azután vélhetõen könnyfakasztó és leizzasztó is. :D

TMIB
09-21-2020, 08:28 PM
Ma én készítettem palacsintát. Vagy 3x olyan vastag, mint az asszony palacsintája. Erre kérdi hogy
- Amerikai palacsintát csináltál?
- Nem, ez magyar recept.
- Akkor miért ilyen vastag?

Miért? Hát azért mert nem fogok a serpenyõ mellett tökölni 2 órán keresztül. :haha: A palacsinta vastagsága nem változtat az ízén, de ha vastagabb, gyorsabban megvan. :)

- Mit tettél bele?
- Ami a listán volt.
- Mennyit?
- Nem tudom, csak úgy beledobáltam mindent.
- Ahhoz képest jó lett.

Persze hogy jó lett. :D Én úgy készítem az ételt mint ahogy a kõmûves dolgozik. Szemmértékkel. :haha:

Al Bundy
09-21-2020, 09:08 PM
En meg szoktam almat is reszelni a tesztajaba, es ugy meg sutni. Akkor is vastag lesz, viszont nagyon finom. Meg a nagymamam mutatta ezt.

Dream_walker
09-22-2020, 10:56 AM
Ha pedig zabpelyhet is tesztek bele, akkor meg elképesztõen laktató.

TMIB
02-04-2021, 09:16 PM
54 dollárért ezt vettem:

15 nagy hamburger cipó
12 liter kóla ami nagyon hasonlít a Pepsihez (tehát nem a cukrosvíz amit a Tesco árul)
24 tojás
2 kg minõségi darált marhahús
1 nagy fej saláta
1 kg tejföl
1 kg mozzarella sajt
1 kg gomba
1 nagy fej lilahagyma
fél kg szalámi
fél kg fokhagymás só
1 kg paradicsom
másfél kiló savanyú uborka

Napokon át esszük majd a hamburgert. Aztán pizzatésztát csinálok ami remélem sikerül (még nem próbltam). :)

P. Dude
02-04-2021, 11:14 PM
Gratulálok, elérted, hogy így éjjel negyed egy óra magasságában különbözõ zsíros, fûszeres, kalóriadús ételekrõl kezdjek el fantáziálni. Gyorsan el is vonulok aludni. :D

TMIB
02-04-2021, 11:34 PM
Én meg alig kapok levegõt, mert megettem három sajtos hamburgert, egy tál hozzávalóval együtt. Jól esett, bár a másodiknál már éreztem hogy sok lesz... :)

P. Dude
02-05-2021, 04:19 AM
Ráadásul sajtos! :thumbup Ha Mekiztem, akkor mindig dupla sajtburgert ettem, nem jöttek be a más mindenféle szendvicsek, csak a jó öreg sajtburesz. Mellé krumpli, ketchup. Kész. Már jó régen ettem, talán 2019-ben, vagy tavaly év elején. A pénzt is sajnálom rá, mert amekkorák azok a burgerek, mondjuk öttel lakom jól. De a biztonság kedvéért nem árt, ha van ott egy hatodik is. :)

TMIB
02-05-2021, 11:01 AM
Készíts otthon, mint mi. :)

A házi készítésû hozza azt amit a Meki ad, tán még többet is. A magyar Meki meg drága is, nincs 3 dollárért kész menü. Egyszer ettem magyar McDonald's-ban, csak azért mert a haver fizette, kb. 20 éve. És már akkor 1600 Ft-ot fizetett két pici menüért. Ahogy nézem most már 1 kerül átlag 1600-ba. https://fastfoodmenupreise.de/mcdonalds-arak/

Vegyél darált húst, néhány zsemlét, hagymát, paradicsomot, sajtot, uborkát, kólát, és jóllaksz otthon hamburgerbõl, többször is.

P. Dude
02-05-2021, 06:37 PM
És ezért most személyesen TMIB-t teszem felelõssé:

8908

:cool:

Ged
02-07-2021, 11:03 AM
És ezért most személyesen TMIB-t teszem felelõssé:

8908

:cool:

Na, akkor most oda a februári minimálbér emelés. Messze még a hónap vége...

TMIB
02-07-2021, 01:41 PM
Én meg csak nézem a tészta-recepteket. Úgy tervezem hogy az egyik oldalát megsütöm, átfordítom, és gyorsan rákenem a paradicsomszószt, rárakom a szalámit, meg a sajtot, és az nagyjából elég idõ lesz hogy a másik oldala is megsüljön. (Sütõnk nincs, úgyhogy elektromos tepsiben készítem majd el. :)

TMIB
03-14-2021, 03:16 AM
Ha valaki kakaópor-túladagolásban akar meghalni, akkor valószínûleg ez rá a megfelelõ recept.

https://www.youtube.com/watch?v=DEhUQHXbmI8

:haha:

TMIB
12-07-2021, 02:06 AM
Asszem nem veszek karácsonyra sertésszeletet. 11 dollárt fizettem érte a múltkor, erre kiderült hogy csont is volt benne. 6 darab hús, de kis, lapos akármik. 3 dollárt megért volna, de 11-et? Kontrasztnak, vettem sonkát, szintén 11 dollár volt, de akkora mint egy fél kenyér. Nagyon emberes adag, telenyomtam vele a bablevest amit főztem, de még úgyis alig fogyott belőle. Maradok akkor a sonkánál és a csirkénél. A másik fajta húst meg hanyagolom, mert néhány falatért nem fogok kiadni egy zsák pénzt... :hogymi:

P. Dude
09-25-2022, 09:28 PM
Formás, szemrevaló mexikói jalapeno paprika. Nagyon finom volt az ebédhez. :thumbup

9303

sukran4fish
11-13-2022, 03:50 PM
Közeleg az állandó 10 fok alatti nappal és 0 fokos éjszaka igy behoztam a paprikáimat, fel is készitem őket az áttelelésre azt hiszem. Körkérdés: mihez kezdjek egy jó adag chocolate habaneroval? Ötletek? Több lett mint vártam volna, száritáson-daráláson gondolkodom.

varég
11-13-2022, 05:21 PM
Közeleg az állandó 10 fok alatti nappal és 0 fokos éjszaka igy behoztam a paprikáimat, fel is készitem őket az áttelelésre azt hiszem. Körkérdés: mihez kezdjek egy jó adag chocolate habaneroval? Ötletek? Több lett mint vártam volna, száritáson-daráláson gondolkodom.

Szósz, krém, vagy étcsokival töltés?

sukran4fish
11-13-2022, 05:56 PM
Szósz, krém, vagy étcsokival töltés?

Nem értek hozzá, ez a baj. Amig csak néhány volt simán elhasználtam. Lehet megpróbálom a szószt ha birja a kávédaráló, ahogy olvastam csak ecet, só meg esetleg fokhagyma ilyesmi kell bele, csak attól tartok kávédaráló nagyon nem friss/nedves dolgokra van tervezve másom meg nincs, ha meg száritom darálom utána már nehezebben lesz belőle szósz állag. Szétfőzni nem hiszem hogy lehet annyira amennyire ehhez kellene. A napokban eldöntöm, simán ecetben/olajban eltevésre vagy erjesztésre is gondoltam, de úgy láttam a neten nem ez a szokás ezekkel.

varég
11-13-2022, 07:32 PM
Botmixert használj inkább.
Anno készítettem paprikakrémet, nem vészes a dolog.
De ha bírod, akkor melegszendvicskrém is lehet belőle, némi paradicsommal, paprikával hígítva...

TMIB
06-25-2024, 06:06 PM
Csak egy tipp. Legyen a hűtőben víz, ha tojást főztök.

Ha megfőztétek, akkor öntsétek le róla a forrót. Rá a nagyon hideget, aztán leöntöd azt is, majd egy újabb adat hideg vizet rá, hagyjátok egy kicsit, öntsétek le róla és be a hűtőbe.

Így könnyű lesz hámozni. (Kivéve ha eltörik a tojás főzés közben, mert akkor úgy is rátapad.)

TMIB
07-09-2024, 03:39 PM
Kérdeztem az előbb anyámat, hogy hogy lehet hogy mindig krumpit pucoltunk, holott nem kell pucolni és én is mindig héjjával együtt sütöm és főzöm a krumpit. Gondoltam mond valami nagyon logikus magyarázatot hogy miért kell krumplit pucolni. De csak azt mondta hogy:

- Mert úgy szokás.

Hát, oké... :)

Közben megnéztem azt is, hogy a krumpi héjában van az egészséges dolgok 30%-40%-a. Kálium, B és C vitamin.

coco
07-12-2024, 06:05 AM
Abszolút így van. Ráadásul a héjában főtt / sült újkrumplinál nincs jobb a világon :)

varég
07-14-2024, 10:26 AM
Kérdeztem az előbb anyámat, hogy hogy lehet hogy mindig krumpit pucoltunk, holott nem kell pucolni és én is mindig héjjával együtt sütöm és főzöm a krumpit. Gondoltam mond valami nagyon logikus magyarázatot hogy miért kell krumplit pucolni. De csak azt mondta hogy:

- Mert úgy szokás.

Hát, oké... :)

Közben megnéztem azt is, hogy a krumpi héjában van az egészséges dolgok 30%-40%-a. Kálium, B és C vitamin.

Kis infó a miért-ről:
A deponált(későbbi értékesítésre szánt) krumplonyát bevonhatják valamilyen fedőanyaggal, ami meggátolja a rothadást, ilyesmit.
Bolti -nem új- krumplit ezért érdemes alaposan mosni, vagy pucolni. ;)

TMIB
07-14-2024, 05:14 PM
A mosás stimmel, azt én is mindig csinálom.

Régen a krumplit a saját nagyszüleim saját zöldségeséből hoztuk, ott nem volt agyonpermetezve semmi. A nagyszüleim rendkívül ügyeltek arra hogy egészséges lehet amit eladtak. Tőlük vásárolt az egész falu. :)

A hámozásnak akkor van értelme ha kezd gyanús lenni a krumpli. Ha sokat áll, akkor elkezd megzöldülni és ha megzöldül a héjja, akkor az megbetegeést okozhat. De a friss krumpli az más. :thumbup

Aki Bújt
07-21-2024, 11:41 AM
Évekkel ezelőtt, talán 2017 környékén voltam Gömörszőlősön Dr. Gyulai Iván (https://hu.wikipedia.org/wiki/Gyulai_Iv%C3%A1n) mélymulcsos kertművelés (https://www.youtube.com/watch?v=uHcJO88tX5E&list=PLIwgePZI6FvbZcegbcw7DiWMrO66kG2cV) képzésén.
Valami olyasmire emlékszem, hogy a burgonyafélék szolanin (https://hu.wikipedia.org/wiki/Szolanin) tartalma az, ami aggasztó, szerinte a krumpli fogyasztását teljesen el kellene hagyni, mert általa az emberek folyamatos, enyhe mérgezésben élnek, a szervezetünk állandó, alacsony stressznek van kitéve. Ő helyette a batáta (édesburgonya) és a csicsóka konyhai felhasználását javasolja, saját szuhafői kertjében mintha nem is termesztené...

Azt tudom, hogy már gyerekkorunkban az apró krumplit, amit nem ettünk meg, vagy tettünk félre ültetésre, a sertéseknek főzve adtuk, talán csak "mert így szokás", vagy mert így csökken a méregtartalma; és hogy a nyulaknak általában nem adják a héját (sokan meg de).
Nem lehet, hogy a héjban koncentrálódik a szolanin is?

TMIB
07-21-2024, 06:00 PM
Ha a krumpli héja zöldül, akkor válik mérgezővé. Arra valóban ügyelni kell.

Viszont a krumpli az ami könnyen termeszthető, rossz körülmények között is.

https://www.youtube.com/watch?v=o1L6P_kMNzY

Nem véletlen hogy nálunk a krumpli az ami kinő. Semmi más, csak beledobáljuk a gödörbe a megromlott kajákat. A krumpl az minden évben kinő ott. :haha:

coco
07-26-2024, 07:12 AM
Évekkel ezelőtt, talán 2017 környékén voltam Gömörszőlősön Dr. Gyulai Iván (https://hu.wikipedia.org/wiki/Gyulai_Iv%C3%A1n) mélymulcsos kertművelés (https://www.youtube.com/watch?v=uHcJO88tX5E&list=PLIwgePZI6FvbZcegbcw7DiWMrO66kG2cV) képzésén.
Valami olyasmire emlékszem, hogy a burgonyafélék szolanin (https://hu.wikipedia.org/wiki/Szolanin) tartalma az, ami aggasztó, szerinte a krumpli fogyasztását teljesen el kellene hagyni, mert általa az emberek folyamatos, enyhe mérgezésben élnek, a szervezetünk állandó, alacsony stressznek van kitéve. Ő helyette a batáta (édesburgonya) és a csicsóka konyhai felhasználását javasolja, saját szuhafői kertjében mintha nem is termesztené...

Azt tudom, hogy már gyerekkorunkban az apró krumplit, amit nem ettünk meg, vagy tettünk félre ültetésre, a sertéseknek főzve adtuk, talán csak "mert így szokás", vagy mert így csökken a méregtartalma; és hogy a nyulaknak általában nem adják a héját (sokan meg de).
Nem lehet, hogy a héjban koncentrálódik a szolanin is?

A krumpli szolanin tartalmával nincs gond, normál körülmények között ártalmatlan. Gondolom, Gyulai úr paradicsomot sem fogyaszt, mert abban is van szolanin... Főzéstől a szolanintartalma nem igazán változik. Nem a héjában koncentrálódik, hanem az egész gumóban megtalálható. A zöld színt a klorofill adja (ami ártalmatlan), ami jó indikátora a megnövekedett szolaninszintnek.

Aki Bújt
08-06-2024, 08:07 PM
Gondolom, Gyulai úr paradicsomot sem fogyaszt, mert abban is van szolanin...

Úgy emlékszem, paradicsom volt a kertjében, gondolom, fogyasztja is, bár amikor a krumpliról és a szolaninról beszélt, megemlítette, hogy a paradicsomban is van.
A krumplit talán azért nem ülteti, mert ahelyett van más, a konyhában ugyanúgy használható, és a csicsóka esetében élettanilag jobb hatású alternatíva is, a paradicsom helyett nem igazán...
http://https://hu.wikipedia.org/wiki/Csics%C3%B3ka_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

coco
08-08-2024, 03:22 PM
Az, hogy nem mindenki számára fogyasztható (pl. a párom sem tudja megenni, legfeljebb fermentálva), ill. nem igazán tárolható, ami pl. tavasszal nagyon jól jönne, nálam legfeljebb kiegészítő szerepbe sorolja a csicsókát.