View Full Version : No Waste (pocsékolás, pazarlás, újrafelhasználás)
Grafitos
04-15-2013, 11:51 AM
99
Azt gondolom a hatékony városi túlélés alapköve lehet a mások által feleslegesnek, vagy egyenesen szemétnek kategorizált civilizációs melléktermékek hasznosítása.
Vannak olyan közösségek például Indiában, melyek életbenmaradása közvetlenül a hulladék újrahasznosítás folyamatára épül.
100
Képesek lennénk, ha kell akár a szemétbõl eltartani magunkat, mint ezek az emberek? Az élni akarás és alkalmazkodókészség ilyen szintjéig elmenni talán nem, de apró dolgokat azért tehetünk és kilogikázhatjuk egyes elemek más területû felhasználásának lehetõségét.
Pl. korábban írtam, h eü csomagnak használom az aromazáróval ellátott kávészacskót, valamint vészhelyzeti edényként vízmelegítésre is használhatónak gondolom. Továbbá már jó ideje szûröm, és jól záródó marmonkannában tárolom a használt étolajat, hogy SHTF esetén világításra netán fûtésre használhassam.
A hasonló megoldások tehetnek hosszútávon hatékonnyá és igazi túlélõvé..
Itt az élelmesebbek körbefurikáznak kisteherautókkal és összeszedik a lomtalanításkor kitett dolgokat. Tökéletes bútorokat szoktak kidobálni, hogy gusztustalan, jellegtelen IKEA bútorokat tegyenek be a házukba.
retratserif
04-21-2013, 07:39 PM
A témaválasztás elég jó. De én egy picit továbbmennék: Ha komoly a baj akkor egyszerûen nem lesz más alapanyag! Vagy mert nincs gyártás/szállítás de akkor is ez az eredmény ha elértéktelenedik a fizetõeszköz. Én úgy tekintek a szemétre mint egy óriási prepper tartalékra. Rengeteg hasznos dolgot dobnak ki az emberek. Mivel a városban sok a szemét sok az alapanyag is. Viszont erre is ugyan az vonatkozik mint a felkészülés többi területére: Gyakorlás nélkül mit sem ér az egész. (Ráadásul a barkácsolás kézügyességet és szerszámot kíván) El lehet kezdeni ezt egészen kicsiben is: egy madáretetõhöz elég egy flakon meg egy kés. Nekem elsõre ezek ugrottak be:
A csináld magad rovatban már felmerült a papírbrikett.
A papír egyébként remek hõszigetelõ is.
Autók gumiabroncsából lábbeliket lehet készíteni vagy talpat meglévõ lábbelihez.
Biciklibelsõbõl csúzli (bár ennek a hatékonysága megkérdõjelezhetõ)
Konzervdobozokból hobo kályha vagy edény.
A mûanyag palackoknak rengeteg felhasználási lehetõsége van.
A nejlon szatyrokból szövéssel lehet nagyobb erõsebb táskákat készíteni.
Sörösdobozból napkollektor.
És még sokáig lehetne sorolni.
Ezt a topikot találtam megfelelõnek felrakni a következõ 3 képet.
1849__1851__1850
A képekbõl kinek mi jön le? (azon kívül, hogy szerintem mindenki felismeri, hogy mi is ez)
Vietnamiveteran
02-26-2014, 08:51 PM
Ez nagyon kemény :) van gondjuk az érintésvédelemmel ? :)
Medve
02-26-2014, 08:53 PM
Itt az élelmesebbek körbefurikáznak kisteherautókkal és összeszedik a lomtalanításkor kitett dolgokat. Tökéletes bútorokat szoktak kidobálni, hogy gusztustalan, jellegtelen IKEA bútorokat tegyenek be a házukba.
Itthon is vannak ilyenek, bár nem ilyen jellegû... Egyszer hazafele sétáltam lomtalanításkor, láttam kirakva a dobozába egy dvd lejátszót. Mondom ha másnak nem is, de alkatrésznek jó lesz az.. Hazahoztam, és olyan jellegû problémája volt, hogy nem ment az lcd kijelzõ háttér világítása... de egyébként tökéletes állapotban volt. Eladtam havernak 3000Ft-ért és aznap este ittunk annak az "okos" ember egészségére aki kidobta.
Medve
02-26-2014, 08:53 PM
van gondjuk az érintésvédelemmel ? :)
Van.. "Ha hozzá érsz letöröm a kezed" :haha:
Vagy.. "Ha hozzáérsz, agyonütlek! " :)
Grafitos
02-27-2014, 10:39 AM
Ezt a topikot találtam megfelelõnek felrakni a következõ 3 képet.
1849__1851__1850
A képekbõl kinek mi jön le? (azon kívül, hogy szerintem mindenki felismeri, hogy mi is ez)
1857 nem semmi..10 méteres körzetébe sem mennék.
Itt a magyar példa a Nõtincsi tópartról egy horgászverda:)
1858
Itt a magyar példa a Nõtincsi tópartról egy horgászverda:) 1858
Ez egy tökeletes szallito eszköz a vilagvege utani idöre!!! Komolyan! :thumbup
Be kell egy-ket-harom...kosarat szereznem. Mondjuk 100 Ft-t aruljak minden nagy bevasarlo központ elött. :D
A lenyeg, hogy nagyon jo ötlet!
Grafitos
02-27-2014, 11:57 AM
Naja magyar horgásznak van esze...legalább nem kell úgy szerencsétlenkedni vele min az "Út"-ban volt:)
Amatorpe
02-28-2014, 08:06 AM
Az elsõ defektig... De amúgy tényleg jó ötlet, bár ha nem is minimálból, de legál anyagaból meg lehetne építeni úgy, hogy hétköznapi használatra is alkalmas legyen.
Grafitos
02-28-2014, 08:37 AM
Egyszer kipróbálnám defektmentessé tenni a kerekeimet..telenyomnám valamivel a belsõt...a purhab összetörne száradás után..
Hmm...talán a szilo lenne a legjobb, ha sikerülne magas nyomáson befecskendezni..
Amatorpe
02-28-2014, 09:15 AM
Egyik cimbi mesélte, hogy látott olyan állítólag defektmentes gumit, amivel végig mentek rajzszögeken, és nem lett baja... Aztán megmutatták miért: maga a gumi olyan 3-5 mm vastag volt+ahol a recék voltak annyival vastagabb. Végül mégse vett, mert darabjáért kértek 15ezret...
elanslx
05-18-2014, 09:34 AM
http://ebike.hu/termekek/kerek/defektvedelem/3763_panaracer-flat-away-defektgatlo-szalag/
törölt tag -gl
08-20-2014, 08:39 PM
Állítólag a legjobb szalag (bicikliszervízes haver mondta) a padlószegõ linóleum szalag :) (pvc)
Alpha
10-29-2017, 01:08 AM
Ha munkanélküli lennék, akkor a következõkön spórolnék.
- Éttermekben free wifi-t használnék. (Meki, félegyházi pékség, stb)
- Közkútról szerezném be a vizet
- Bevásárló központból, étteremek mosdójából szerezném be a tisztasági papírokat, folyékony szappant, stb.
- Kartonpapírt begyûjteném a boltoktól és azzal fûtenék
- Bicajt használnék
- Megpróbálnám elkérni az éttermi maradékokat, ipari konyhák maradékát, stb.
- Lomtalanításon gyûjtögetnék
- Vöröskereszttõl szereznék ruhát, cipõt
- Piacokon is sok jó holmit lehet venni kis pénzért
Régebben volt egy rövid idõszak, amikor egy nagy gyárban dolgoztam. Minden munkanap ott zuhanyoztam, így spórolram otthon a melegvízzel. Ennek a gyárnak volt saját konyhája is. Ott megismerkedtem a konyhásokkal és mindig étkeztetés végére mentem. Amibõl a legtöbb maradt ki, abból fél meg negyed áron kaptam nagy adagokat. Onnan volt a kézmosó szappanom meg más tisztítószereim.
Most egy tejüzembe dolgozok. Az ott keletkezett próbagyártásokat, selejteker, romlott árut megkapom. Ez heti több száz liter tejtermék. Egy sertéstartónak viszem, aki disznóval fizet érte. Tavasztól akarok saját malackát és csirkéket és azokkal etetem majd.
Nálunk a közkutakra tûzoltós csapfejeket tettek , a 30-ezres városban talán maradt kettõ ....
A boltok a kartonpapírt mostanában eladják pénzért .
Egyébként jó ötletek .
Én most dobtam ki vagy fél mázsa kartonpapírt. Nem veszi át senki, mégse lett vegyes tüzelésû kazánunk se, úgyhogy nem tudtam mit csinálni vele. Csak remélem hogy szétválogatják a szemét-összeszedõ cégnél.
Alpha
10-29-2017, 05:31 AM
Nálunk a közkutakra tûzoltós csapfejeket tettek , a 30-ezres városban talán maradt kettõ ....
A boltok a kartonpapírt mostanában eladják pénzért .
Egyébként jó ötletek .
Ez a közkutas dolog, amit írtál, elég érdekes. A közkút és a tûzcsap teljesen más kialakítású. (A közkút vízhozama szerintem kevés tûzoltáshoz.) Csak raktak rá storz kapcsot és továbbra is lehet rajta vizet engedni vagy csak a tûzoltók használják? Már rég dolgoztam városi vízmûnél, de akkor volt valami törvény, hogy x lakosonként kell hogy legyen közkút. Vagy y távolságra? Az is lehet... Van ennek már 8-10 éve.
Laci! Kérlek fotózd le, nagyon érdekel.
A nagy boltok felénk is eladják a papírt, de a kis boltok a szelektívbe pakolják ki. Szerda reggel mázsa számra lehetne begyûjteni.
Bowman
11-02-2017, 07:01 AM
Ez a közkutas dolog, amit írtál, elég érdekes. A közkút és a tûzcsap teljesen más kialakítású. (A közkút vízhozama szerintem kevés tûzoltáshoz.) Csak raktak rá storz kapcsot és továbbra is lehet rajta vizet engedni vagy csak a tûzoltók használják? Már rég dolgoztam városi vízmûnél, de akkor volt valami törvény, hogy x lakosonként kell hogy legyen közkút. Vagy y távolságra? Az is lehet... Van ennek már 8-10 éve.
Laci! Kérlek fotózd le, nagyon érdekel.
A nagy boltok felénk is eladják a papírt, de a kis boltok a szelektívbe pakolják ki. Szerda reggel mázsa számra lehetne begyûjteni.
Az építõipar nevû vándorcirkusz keretében most éppen Szentesen dolgozok. A kocsibam mindig van pár pet palack, csapvízzel töltve. Ha kiürül, közkútnál megállok. töltök. Itt ez nem jön be. Még láttam a városban egyetlen közkutat sem. Akkor már nincs érvényben ez az elõírás ????
Ihasz Laci
03-11-2018, 09:32 PM
https://edition.cnn.com/2018/03/09/africa/cape-town-day-zero-crisis-intl/index.html
cape town-ban a del afrikai koztarsasagban a szarazsag miatt a varos ivoviz tartaleka erosen megfogyatkozott. aprilis 12-re josoltak a viz tartalekok teljes kimeruleset. szigoritasokat vezettek be. napi 50l / fo volt felhasznalhato viz.
ket nappal ezelotti hirek szerint a szigoritasnak koszonhetoen a jelenlegi minimum vizfelhasznalassal marad eleg ivoviz egy darabig.
Parasztcipo
03-18-2018, 09:28 PM
Papírbrikettálóval van valakinek tapasztalata?
Az érdekelne, hogyha pl. belerakod ezeket a színes reklámújságokat, amit dobálnak a postaládába, akkor milyen lesz a végeredmény? Nem lesz olyan mintha mûanyagot égetnél? Van értelme?
Ha igen, mivel dúsítjátok a brikettet? Szalmát írnak sok helyen, esetleg lehet pl. fûnyírás után kiszárítani a füvet vagy csak a kaszálós megoldás jó?
Fûtõértéke milyen?
WestBam
03-18-2018, 10:37 PM
Én adaléknak a faforgácsot olvastam valahol régebben, de ahhoz kell valami forrás is, ahonnan ingyen elviheted, csak akkor éri meg.
Alpha
03-08-2019, 07:16 PM
Van egy csomó selejtezett tûzoltó készülékem és folyamatosan kapok is. Milyen alternatív felhasználási módot tudnátok elképzelni rá. A hamutál, kuka, kompresszor tartály már megvolt. Sajnálom vasba leadni...
Újratöltetni nem lehet?
Errõl jut eszembe az Egészséges Erotika címû film, ahol a tûzoltó készülékekben lopták ki a gyárból a benzint. Aztán jött a tûz.
https://www.youtube.com/watch?v=rJacxcPYiTI
:haha:
Alpha
03-09-2019, 04:48 AM
Újratöltetni nem lehet?
Errõl jut eszembe az Egészséges Erotika címû film, ahol a tûzoltó készülékekben lopták ki a gyárból a benzint. Aztán jött a tûz.
https://www.youtube.com/watch?v=rJacxcPYiTI
:haha:
20 év után selejtezni kell, törvény írja elõ. Van sok közöttük, amelyik még használható, de le kell cserélni.
Ezek kerülnek hozzám.
BragBOL
03-09-2019, 06:20 AM
Függõlámpa,
https://s3files.core77.com/blog/images/2013/06/ValentinoLlegada.jpg
állólámpa,
https://hu.pinterest.com/pin/519039925801077221/
levelesláda :D
Van aki ütõhangszert csinál nagyobb tartályokból.
törölt tag -gl
03-20-2019, 12:45 PM
Kerékpár szilikonos villogókhoz hasznos:
goo.gl/S6eKsA
(goo.gl/S6eKsA)https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/71yeZae3OHL._SX466_.jpg
Ezzel az eszközzel újratöltheted a hozzá tartozó kis elemeket!
https://picscdn.redblue.de/doi/pixelboxx-mss-71091254/fee_325_225_png/DELIGHT-57069-LED-es-ker%C3%A9kp%C3%A1r-l%C3%A1mpa-szett-szilikon-bor%C3%ADt%C3%A1ssal
WestBam
03-20-2019, 03:45 PM
Amennyiben LIR jelû elem van benne és nem CR jelzésû ;)
Szótár hozzá (http://www.cr2032.co/chemistry-article.html)
törölt tag -gl
03-20-2019, 04:42 PM
Nem, oda van írva, hogy CR2032 típust is tölt.
törölt tag -gl
03-20-2019, 04:46 PM
Legalábbis így árulják. Vagy most becsaptak?....
WestBam
03-20-2019, 06:45 PM
"For LIR2032,LIR2025,ML2032,ML2025"
A fotón is rajta van, hogy mit tölt ami a hátuljáról készült.
törölt tag -gl
03-20-2019, 10:50 PM
Ugyan már:
2019 Newest 3.6V CR2032 LIR2032 LIR2025 Coin Button Cell rechargeable lithium battery Travel Charger Free Shipping
Ez a termék neve.
Ha rá van írva biztosan feltölti azt is.
Ha már pocsékolás téma. Tudjátok mit utálok? Mikor megveszem a folyékony szappant, a krémet, meg ilyen tubusos pumpás izéket, és aztán micsoda meglepetés, a pumpán az a kis cső nem ér le az aljáig, tehát nem lehet kipumpálni belőle az tartalmát. Tehát megveszel egy 1 literes valamit és 1 deci az alján marad. A többség mit fog tenni? Fogja és bevágja a kukába. Eleve lehet hogy rajta van hogy újrahasznosítható műanyag, de ha benne van még egy csomó szappan/krém, akkor hogy adod le? Vagy akkor fogod a kést és szétvagdalod a tubusokat és átöntögeted a maradékot 1-be. De akkor a szétvagdalt tubusokat amiknek az alján még mindig van szmötyi, azt leadhatod szelektív szemétgyűjtőbe?
A múltkor ilyen krémes izéket vagdaltam szanaszét, vagy 3-at és vagy negyed órán át tököltem mire kiszedtem belőlük nagyjából a krémet és átraktam egy másik tubusba.
Ha öblös lenne az alja és az aljáig érne a cső is, akkor nem lenne gond és viszonylag tiszta, sértetlen tubusok lennének.
De a folyékony-szappanos pumpás tubus alapból marha jó, mert nincs meggörbítve a vége. Tehát ha lenyomom, akkor nem jön a kezemre belőle, viszont visszacsapja a tubus szélére a szappant. Pocsékba megy.
Szerintetek idióták ezek a gyártók, vagy szándékosan csinálják hogy többet adjanak el? Esetleg mindkettő?
:duhos:
törölt tag -gl
03-21-2019, 01:57 AM
Lehet hogy ha a csõ teljesen leér az aljáig akkor már nem jön ki belõle a szappan ezért 5-10% ráhagyást terveztek a mérnökök, ennek ellenére akkor is genyóság. Vizezd fel a szappant, az az érdekes egyébként, hogy kézmosásra a 70-80%-ban felvizezett szappan is bõven elég.
Továbbá én szeretek illatmentes termékeket használni, magyarországon a DM (német drogéria lánc) gyárt ilyeneket de biztos fellelhetõ nálatok is.
Tisztít, de száradás után semmilyen fölösleges illata nincs. Mosogatószerbõl, mosószerbõl, tusfürdõbõl, samponból, sõt, öblítõbõl is van ilyen. Én nagyon szeretem.
Ha 45 fokban elvágnák a csövet oldalra, akkor belemenne a szappan és a levegő is. A szappanosból vízzel tényleg ki lehet szedni, de a krémes flakonnál az nem működik. Tehát keresztben kell elvágni a tubust, hogy hozzá lehessen férfi a maradékhoz.
Elsőre nem hangzik nagy ügynek, de ha belegondolunk hogy több százmillió ember vesz ilyet minden évben és a legtöbb ilyen pumpás flakonnal ez a gond, akkor az úgy már elég durva mennyiség.
Alpha
03-21-2019, 04:53 AM
Nekünk egy pumpás üveg van és ahhoz veszünk utántöltõt. A pumpa szívócsöve is ferdén van elvágva, hogy ne vakuumozódjon rá a doboz aljára. Itt vannak normális gyártók, csak keresni kell.
A cr nem tölthetõ ...
Ugyan már:
2019 Newest 3.6V CR2032 LIR2032 LIR2025 Coin Button Cell rechargeable lithium battery Travel Charger Free Shipping
Ez a termék neve.
Ha rá van írva biztosan feltölti azt is.
WestBam
03-21-2019, 03:10 PM
A cr nem tölthetõ ...
Majd rájön, látod, hogy nem hiszi el.
Mikor lesz a pukkanás, na akkor majd elhiszi. Talán. :haha:
Majd rájön, látod, hogy nem hiszi el.
Mikor lesz a pukkanás, na akkor majd elhiszi. Talán. :haha:
Ilyenkor szoktam mondani , hogy a fizikát nem lehet megb@szni ....... :)
törölt tag -gl
03-21-2019, 05:05 PM
8458
Alpha
05-07-2019, 05:53 PM
Vannak kiürített 6 és 12 kg-os poroltóim. Szívesen megválnék tõlük jelképes áron. Akit érdekel az írjon rám.
Azért raktam ebbe a topicba, mert újrafelhasználásra szánom õket. (Kompresszor tartály, kis kályha, esernyõtartó, hamutál, nyúletetõ, ûrhajó, krumplihámozó, stb.)
Továbbá megjegyzem, hogy jutányos áron értékesítek új készülékeket és végzek kötelezõ karbantartást.
Köszi