PDA

View Full Version : Arany, ezüst, egyéb fizetõeszköz és csereeszköz

TMIB
04-19-2013, 02:42 AM
Mit ésszerû tartani. Itt az jól járt aki 8 éve bevásárolt belõle, mert jó befektetés volt. 4x-es áron adhatták tovább. Most viszont nagyot esett a nemesfémek ára. Mit érdemes venni és tartani?

Volt 2008 és 2012 között egy nagy felvásárlási láz, de ez mostanra alább hagyott. Én nem vettem se aranyat, se ezüstöt. Nem csak azért mert nem volt rá pénzem, hanem azért, mert ha minden bukik de teljesen, akkor nem lesz túl nagy értéke.

A kérdés az, hogy te személyesen miért adnál a saját létfenntartásodhoz szükséges készletedbõl? Éhezés és vízhiányban adnál ételt és vizet aranyért cserébe? Én nem.

Mi a véleményetek?

iMac
04-19-2013, 05:10 AM
Napokban olvastam egy osztrák gazdasági napilapban, hogy a világ egyik ismert tõzsdeguruja, aki eddig az aranyat pártolta, édesvízbe és édesvíz elõállítására alkalmas technológiákba fog fektetni ezentúl. Azt gondolom ez egy olyan szemlélet váltás, ami rövid idõn belül egyre szélesebb köröket fog megmozgatni. Jól tükrözi azt is, hogy az emberi értékrendek a minket érõ természeti és egyéb emberi tevékenység következtében hogyan változik. Ausztriában itt ahol lakom, egyre inkább azt veszem észre, hogy mindenki az önfenntartás irányába mozdul el. Sokat beszélgetek a környékbeliekkel, mert nagyon jó a viszonyunk és bizony az a tendencia, hogy nagyon minimális megtakarításokat tartanak bankban. A pénzük java részét a saját kis gazdaságuk fejlesztésére fordítják inkább, mert jobb befektetésnek tartják, mint azt a pár százalékot, amit a bank adni tud. Pl. az egyik szomszéddal beszélgettem kb. 1 éve, amikor a facebookon rátaláltam arra a magyar srácra, aki az aquaponia rendszerével egyik napról a másikra ismert lett. Meséltem ennek a szomszédomnak errõl a rendszerrõl, mire õ felvette a kapcsolatot ezzel a magyar sráccal és belekezdett egy rendszer építésébe a saját tanyáján. Azt mondta, hogy inkább ebbe forgatja a megtakarítását, mint bármi másba. Hagyományos értelemben ezek az emberek nem prepperek, de mégis az önfenntartás felé való orientálódásuk az elsõ lépcsõfok megtételét jelenti ezen az úton, hiszen amikor rákérdezek miért teszik, a válasz az, hogy a világ most nagyon rossz irányban halad.
Véleményem szerint egy esetleges kaotikus helyzet kialakulása során az olyan csereeszközök lesznek a legértékesebbek, amikre valóban szüksége van mindenkinek. Ilyenek (helyzettõl függõen) pl. a gyógyszerek, megfelelõen tárolt vetõmagok (gabonafélék, konyhakerti növények), de pl. azt is el tudom képzelni, hogy aki mondjuk rendelkezik alkohollepárlóval, az alkohollal is jó csere alapot tud teremteni. Természetesen még ide tartoznak a haszonállatok, az akkor már törvényi szabályozástól mentes fegyverek, jármûvek, üzemanyag és nyilván a tiszta ivóvíz is. Egy tartós (itt a hangsúly a tartós szón van) kritikus szituációban az emberek hajlamosak visszafordulni a cserekereskedelem felé (lásd mindkét világháborút vagy akár a délszláv háborút). A pénz, nemesfémek ilyenkor háttérbe szorulnak és a mindennapi szükségleteket kielégítõ dolgok felértékelõdnek.

Sgtmaj.Prepper
04-19-2013, 05:14 AM
Arany, vagy bármi más valós használati értékkel nem bíró eszköz, mint csere alap, akkor ér valamit, ha azt egyezményesen elfogadja mindenki. Viszont ez szélsõséges esetekben nem mûködik, mert nem garantálható, hogy kapsz érte bármit is. Ha nincs elegendõ élelem, gyógyszer, lõszer, stb, akkor a konkrét használati tárgyak jelentenek jó csere alapot. Például lõszerért gyógyszert. Logikus, hogy az arany ilyen esetben értéktelen, hisz se nem gyógyít, se nem fegyverbe nem való. Persze, ha hosszú távban gondolkodsz és amúgy vannak jelentõs készleteid, akkor a szebb jövõben bízva elkezdhetsz aranyért tárgyakat adni. Ha helyre áll a rend valamilyen szinten és beindul a termelés, az arany újra elfogadott csere alap/érték lesz, a korábbi bizniszeidbõl (mondjuk konzervet adtál aranyért, persze sok aranyért kevés konzervet) úr lehetsz az új világban. A kérdés, hogy van-e ehhez gyomrod, más nyomorán élõsködni, kifosztani, és fõleg akkora készleted, hogy megengedhess magadnak ilyesmit.

F.T.
04-24-2013, 05:13 AM
Szvsz. Az összeomlás méretétõl és jellegétõl függ. PL katasztrófáknál, meneküléskor szoktak lenni akik erre utaznak (pl. embercsempészek ) . A múltkor valamelyik hajó süllyedése után volt botrány, hogy a személyzet elõbb engedte mentõcsónakba azokat akik pénzt/ékszert adtak. Meg persze a zálogházak/uzsorások "békeidõben" is. Ha marad más mûködõ ország, akkor biztos hogy el lehet majd költeni. Ha jól tudom az amerikai katonák(különlegesek) pl Afganisztánban használtak jelöltlen arany lapocskákat az informátorok lefizetésére (ugye a dollár egybõl le buktatta volna õket). Inkább mint könnyen hordozható érték érdekesek, de nem hiszem hogy érdemes lenne bárkinek az megtakarításnak a nagyobb részét ebben tartani - a múlt héten esett nagyon nagyot az árfolyam.

Unicornis
04-29-2013, 11:41 AM
Szerintem a nemesfémeknek nagy jelentõsége van a felkészülésben.
Persze egy teljes "TEOTWAWKI" szitációban nem ér semmit, de az sem egyik napról a másikra következik be.
Tehát egy olyan helyzetben amikor a készpénz nem sokat ér, akkor nemesfémért még mindig tudsz venni valamit! Pl.: Meg lehet vesztegetni vele a hatósági embereket, katonákat, stb.. az ellenõrzõ átersztõpontnál, vagy a határon, stb.. Kaphatsz érte olyan szolgáltatásokat amiket másért nem.: pl. orvosi ellátás. Pl.:" A párodat meglövik. A seb súlyos, de nem halálos, ha hamar szakszerû ellátást kap (megmûtik). Te tudsz egy sebészorvost nem messze. De nem tudsz mit adni a mûtétért cserébe, mert neki mindene megvan. Mivel sokakat látott már el, és mindenkivel bartelezett valamit. De az antibiotikum, a kötszer, fertõtlenítõszer, stb. hiánycikk, és nem nagyon akarja az egyre szûkebb készletét a párodra elhasználni. Nincs szüksége se konzervre, taktikai késre, bakancsra, lámpára, pisztolyra, lõszerre, mert már van neki rengeteg, viszont gyógyszere az kevés. Mit adsz érte akkor? :rolleyes:
És ez csak egy példa volt a sok lehetséges közül! Szóval a nemesfém az amolyan Jolly Joker :thumbup
tud lenni. Szerintem inkább vegyetek belõle. Ha nincs sok pénzed akkor ne aranyat, hanem ezüstöt, az is érték lesz.
Én javaslom az "Aranypiacot" nagyon korrekt cég! Azonnal kp. re is tudsz vásárolni "No name" módon az üzletben náluk.:thumbup http://www.aranypiac.hu/

Chehomero
04-30-2013, 03:37 PM
Lehet már linkelték, de Ferfal azt mondja csak a fegyver, tartós élelmiszer s a törtarany volt az átlagos fizetõ eszköz. http://mitkereselitt.blogspot.hu/2007/10/ismerd-meg-ferfal-t.html

F.T.
05-04-2013, 11:38 AM
Én inkább 14 karátosat vennék ( viszonylag olcsó/egyszerû láncot/gyûrût ) - nem veszítesz sokat ha csak tört aranyként veszik meg, egy láncnál alkudozhatsz hogy csak a darabját adod (csak annyit viszel magaddal ), és lehet kevésbé tûnsz értékes prédának ha "az utolsó családi ékszert" próbálod elcserélni/adni. Szerk. Ferfal is errõl ír, ahogy Chehomero linkelte.
Egy ilyen befektetési lapkát/érmét nem tudsz(inkább nem érdemes) darabolni - és nem tudom hogy tudod ellenõrizni a valódiságát (próbált már valaki ilyet eladni/visszaváltani ?) Szerintem ez inkább a nagyobb megtakarítás tárolására/szállítására való inkább rendezett körülmények között.

Traveller
05-23-2013, 04:01 PM
Törtarany a hasznos, mert ha befektetési arannyal próbálsz fizetni a zûrben, kiszedik belõled az összest garantáltan.
Csak a feleséged utolsó jegygyûrûje vagy nyaklánca lehet fizetési eszköz, ha nemesfémmel akarsz fizetni.
Befektetési arany a családi vagyon továbbvitelére hasznos, elõszedhetõ, ha már rendezõdtek a viszonyok.
Ezüstöt nem javaslom a nagy fajlagos tömeg miatt, nehéz cipelni és elrejteni, de néhány érme hasznos lehet víztisztításra, kolloid készítésre.

TMIB
06-04-2013, 12:39 AM
Akik idõben vettek aranyat, ezüstöt azok jól jártak. Akik elkéstek vele azok meg rosszul.

Traveller
06-04-2013, 09:16 AM
Akik idõben vettek aranyat, ezüstöt azok jól jártak. Akik elkéstek vele azok meg rosszul.

Még vígan itt az idõ venni, eléggé elszakadt egymástól a papír és a fizikai nemesfémek értéke.

TMIB
06-04-2013, 09:21 AM
Igen, most érdemes venni, ha most ment le az ára. De aki 2-3 hónapja vett, az most pénzt veszít.

Don't Panic
06-06-2013, 10:11 PM
Az emberiséget a pénz tette tönkre. Azzal, hogy a cserekereskedelmet - ami a valós piaci kereslet/kínálat egyensúlyán alapult - felváltottuk az aranypénzzel megástuk az emberiség sírját és teret adtunk a spekulációra. Végre egyszer felszabadulhatna az emberiség ez az átok alól egy világméretû társadalmi összeomlással és ti már most azon töritek a fejeteket hogyan mentsétek át ezt a beteg szemléletet az új rendszerbe?
A háborúk alatt kialakult cserekereskedelmek megmutatták, hogy a tartós élelmiszer, a tiszta ivóvíz, a meleg ruházat, felszerelés, gyógyszer és az élvezeti cikkek (csokoládé, kávé, tea, cigi, alkohol) a legjobb barteráruk!

Traveller
06-07-2013, 04:30 AM
Igen, most érdemes venni, ha most ment le az ára. De aki 2-3 hónapja vett, az most pénzt veszít.

Az a befektetés, amit nem tudsz megfogni s megvédeni egy AR15-el, az nem létezik.
Ezt egy milliárdos befektetõ mondta és osztom a véleményét.
Hosszútávú befektetésnél lényegtelen, hogy néz ki a spekulánsok diagramja. Most egy példa nélküli fizikai arany koncentráció zajlik, a spekulánsok lezúzzák az arany árát, hogy minél nagyobb mennyiségben tudjanak fizikai aranyat venni. A bankok nem adják ki még a nagy ügyfelek fizikai aranyát sem, a német állam még auditlehetõséget sem kapott az USA-ban tárolt aranytartalékjára, nagy esély van rá, hogy eltüntették.
Az aranysztenderdtõl egy emberöltõvel ezelõtt tért el a világ, addig az emberi kultúra kezdetétõl értékõrzõ és hatalmat biztosító szerepe volt ritkasága miatt, de már ennyi idõ alatt romjaiba hullott a Keysenianus közgazdaság a papírpénzzel.
A modern pénzügyi rendszer egy globális pilótajáték, soha vissza nem fizetett hitelekkel, megadomcédulákra alapul, mint Dumb és Dumber bõröndje, aki ettõl reméli vagyona tartós biztonságát, nagyot hibázik. Lásd a 2008-as krízist, aminek egyik nem sokat reklámozott folyománya volt, hogy az amerikai baby boom generáció elvesztette nyugdíjmegtakarításainak 90%-át. Gondolkoztam elõtte, hogy vajon mekkora csõdbe fog jutni az amerikai állam, ha ki kell fizetnie a nyugdíjakat. Okosan megoldották, így nem kell fizetniük. Az a pár millió ember pedig kit érdekel, aki elbukta az élete megtakarításait.
Gondolj erre, amikor papírban bízol.
Nem lesz nyugdíjad, a megtakarításaid semmit nem fognak érni sem államkötvényben, sem részvényben, csak arra számíthatsz, amit meg tudsz fogni és el tudsz adni.

Traveller
06-07-2013, 04:39 AM
A barterárúk fontosak, de tartósan vagyont továbbvinni csak örök értéktartó dologgal lehet, ami kis helyen is elfér. Én bízom az emberi gyarlóságban, aranyra mindig szükség volt és lesz.
Ha menekülni kellett, arannyal meg lehetett venni az életet is, így hagyták el az országot a gazdag zsidók is még idõben, kifizették az életük.

Traveller
06-07-2013, 09:30 AM
Ne keverjük a dolgokat, mert minden eszköznek megvan az adott szerepe, kólásüveggel is lehet szöget beverni, de másra jobban használható.
Pontosan arról írok, hogy két szerepe van a nemesfémnek, a vagyon továbbvitele, mint állandó értéket képviselõ és megfogható eszköz és nagy szívességek megvásárlása baj esetén.
Arannyal fizetni napi életben öngyilkosság egy instabil társadalomban.
Minden másra mást illik használni.
Barter esetén meg addig megy az ember értelemszerûen, amíg megfelelõ cserepartnert talál vagy ha ha már jó hálózata van, akkor többszörös barteráttéttel jut el a kívánt holmiig, mert ismer valaki olyat, akinek kellhet a számára szükségtelen cserealap.
És már megint eljutottunk az ismerõsökig és közösségig.

TMIB
06-07-2013, 09:56 AM
Kisebb SHTF-ben van értelme, nagyban viszont 1 kiló aranyért egy szelet zsíroskenyeret se adnék. :)

Don't Panic
06-07-2013, 12:49 PM
Azt aláírom, hogy az arany jó arra, hogy átmentsd a vagyonodat illetve hogy kivásárold magad a szarból.
De, nem minden esetben. Nekem jöhet valaki fél kiló arannyal is télvíz idején amikor a seggem majd befagy, de hogy az ilyen embert a gyapjútakaróáért lefejezem az is biztos! Mert fél kiló aranyat õ sem becsületes úton szerezte. A nyomor vámszedõiért meg nem kár.

Don't Panic
06-07-2013, 01:09 PM
Egyébként ha egy világégésben az emberek mentalitása helyreállna a társadalmi letisztulás után, akkor az emberek rájönnének, hogy az arannyal nem sok mindent tudnak kezdeni. Nagy mennyiségben pedig hatalom és erõ nélkül meg inkább csak bajt hoz rájuk. Mert vagy ki lesznek rabolva vagy akár meg is ölik õket érte. Logikusan gondold végig mi kell ahhoz, hogy egy olyan hatalmas káoszban túlélj:
föld, hely: ahol meghúzhatod magad.
élelem: eltartani magad és akik veled vannak.
ivóvíz: magatoknak, az állatoknak és a növényeknek.
nyersanyagok: amibõl a szükségleteiteket fedezni tudod.
szakemberek: akik a nyersanyagokból javakat állítanak elõ.
ERÕ ÉS HATALOM: hogy mindezt megvédd! Ez a fegyverekbõl és a jól képzett, mindenre elszánt katonákból áll össze és a szokásjogon alapuló törzsi törvénykezésen.

Márpedig ha ez utóbbi meg van, azzal bárkitõl elveszem az aranyát ha megpróbál baszakodni velem (meg egy fejjel rövidebb is lesz), aztán mehet panaszra a bánatos Istenhez is.

TMIB
06-07-2013, 01:14 PM
Nemesfémek helyett két fajta fémben gondolkodom. Rézben és ólomban. ;)

imi79
06-07-2013, 01:20 PM
Én még a dohányra szavaznék, mint kereskedelmi eszköz.
Azt még termeszteni is lehet.

Don't Panic
06-07-2013, 01:24 PM
Nemesfémek helyett két fajta fémben gondolkodom. Rézben és ólomban. ;)
De, ezeket sajtolt nitrocellulózzal úgy fel kell gyorsítanod, hogy gyorsabbak legyenek a buckalakóknál. És addig is jobb fegyver polimerben tárolni, mert az ellenáll a fizikai behatásoknak. Máskülönben elviszik. :haha:

TMIB
06-07-2013, 01:27 PM
Én még a dohányra szavaznék, mint kereskedelmi eszköz.
Azt még termeszteni is lehet.
Nem rossz ötlet. A SHTF helyzetben dohányos lesz, de dohány nem. Úgyhogy a dohány az biztos cserealap.

mrPickles
09-17-2013, 11:20 AM
Szvsz cserekereskedelemnek csak akkor van értelme ha olyan felesleget termeltél mit elakarsz és eltudsz cserélni (eredetileg is így alakult ki valahogy) az hogy a nehezen vagy egyáltalán nem pótolható készleteidet elcseréld értelmetlen. Egy totális összeomlás után az arany és ezüst értéktelen lesz (bár lesz aki ilyenkor is mint az örült gyûjteni fogja) mert nem eheted meg és nem melegít télen. Egyébként is csak azért értékesek mert az emberek annak tartják. Azon kívül hogy megkönnyítik a kereskedelmet meg okot szolgál egymás kiirtására több haszna nincsen.

A dohányhoz is pár gondolat. Dohányt ugyan termeszthetsz ezt nem tiltja semmi, csak ha feldolgozod (szárítod, pácolod, felvágod) akkor már adó köteles és lássuk be mindenkinek van legalább egy olyan szomszédja aki örömmel feldobja. Ha pedig nem termeszted akkor a magok egy idõ után elveszítik a csirázó képességüket. Valamint ha nincsen készleten szárított dohány akkor ahhoz hogy legyen jó pár hónap kell míg a növény kinõ és feltudod dolgozni (a Virginia dohányhoz szárító csûr kell vagy egy nagy meleg szellõs hely). A feldolgozás pedig ismét egy olyan dolog, hogy ha nem gyakorlod akkor nem tudod, hogyan kell. Ha viszont most gyakorlod akkor adó csalást követsz el.
Még egy dolog a dohánnyal való cserebeléléshez. Nem tudom hányan dohányoznak vagy dohányoztak közületek, én dohányoztam. Ezért saját tapasztalatból tudom elmondani, ha egy dohányos nem jutott egy ideje cigihez és ha még erõs dohányos is akkor mindent megfog tenni, hogy hozzá jusson. Az hogy te mit kérsz érte cserébe nem fogja érdekelni, fõleg ha nem kell attól tartania, hogy a rendõr vagy bárki más elfogja.

TMIB
09-17-2013, 11:29 AM
Én is pont ezért kérdeztem a múltkor, mert valahogy hihetetlennek tûnt hogy dohányt lehet termeszteni saját célra. Akkor csak jó volt a megérzésem és mégsem lehet.

mrPickles
09-17-2013, 11:50 AM
Amíg csak termeszted addig okés és mondjuk rovar ölõként használod (annak is remek) vagy más növény mellé ülteted, hogy elriassza a kártevõket. Viszont rögtön mennie kell a komposztra nem lehet elfüstölni.

imi79
09-17-2013, 12:07 PM
Onnantól adóköteles, ha levágod, szárítod a levelet.

A NAV (Nemzeti Adó-, és Vámhivatal) álláspontja szerint, ha a dohány "feldolgozási szintje a további ipari feldolgozás nélkül dohányzásra alkalmas szintet eléri, akkor a termelést, feldolgozást végzõ értelemszerûen jogsértést követ el"

Amúgy lehet ültetni, jó is ha van 1-2 növény a zöldségek között.

imi79
09-18-2013, 10:47 AM
Vákuum csomagolású szemes kávé?

Amúgy is fogyóeszköz, nem árt némi tartalék SHTF helyzetre.

fater.lajos
09-18-2013, 12:02 PM
imi79!

A NAV nem jogforrás. Õ jogalkalmazó. Ha nem ért az õ értelmezésével egyet az állampolgár, a döntést megtámadhatja a bíróságon. A NAV a perekben nem ritkán veszít.

A feldolgozás mikor lesz ipari? Szerintem, ha a kertedben nõ itt ott egykét tõ, azt magadnak megszárítod, felvágod, illatosítod ezzel azzal, akkor a kutya sem törõdik veled.
Nézd a szeszfõzést. A mennyiséget senki nem nézi, óra sincsen a maszek fõzõn. A baj akkor szokott kezdõdni, amikor eladják, vagy elajándékozzák, mert mindkettõ tilos.
Most tartsd be a törvényeket, katasztrófa helyzetben meg más lesz a világ. Adót szedni akkor már nem a NAV, hanem a Zombik jönnek majd.

Batka
09-18-2013, 08:49 PM
Valami okból történelmileg mégis a nemesfémek váltak a vagyonok õrzésének eszközévé.
Tehát a legrosszabb idõk múltával, amikor már valamilyen felesleg megjelenhet a ház körüli gazdálkodásban, apránként a nemesfémeknek megint lesz értéke.
Alapvetõen az a tulajdonságuk, hogy nem oxidálódnak már érték, hiszen a belõlük készült tárgyak nagyjából örökre ugyanolyanok maradnak. Az ipari alkalmazásokat most hagyjuk.
Illetve az arany és ezüstkolloid baktériumölõ hatású, ez is magyarázhatja, hogy miért készítettek a nemesfémekbõl asztali eszközöket.

dínó
09-19-2013, 09:23 AM
Valami okból történelmileg mégis a nemesfémek váltak a vagyonok õrzésének eszközévé.

Ez nem ám magától volt így, hanem ez egy roppant tudatos szándék és akarat nyomán van/volt így. Szvsz amíg ez az irányító akarat él és hat, addig ez így is marad. Tán nem is lehet akkora világégés, hogy ez meg tudjon változni annak dacára, hogy teljességgel ellentétes a józan ésszel. Legfeljebb egy szûk közösségen belül lehet ez másképpen. Ha ez a közösség kapcsolatba kerül másokkal, már törvényszerûen, hangsúlyozom, TÖRVÉNYszerûen a nemesfém, konkrétabban az arany lesz a z egyedüli értékmérõ eszköz.

hwahun
11-24-2013, 12:40 PM
Én arany helyett inkább alkoholt és cigarettát tennék félre, ezekért szerintem jobban lehet majd gyógyszert, élelmiszert kapni egy SHTF szituációban...

TMIB
11-24-2013, 12:46 PM
Én is cigin gondolkodom. Én nem dohányzok, viszont 65 dollár egy nagy pakk, amiben van 10 doboz, illetve 200 szál. Az egy kis cserealapnak már nem rossz.

Dream_walker
11-24-2013, 05:13 PM
Ez nem ám magától volt így, hanem ez egy roppant tudatos szándék és akarat nyomán van/volt így. Szvsz amíg ez az irányító akarat él és hat, addig ez így is marad. Tán nem is lehet akkora világégés, hogy ez meg tudjon változni annak dacára, hogy teljességgel ellentétes a józan ésszel. Legfeljebb egy szûk közösségen belül lehet ez másképpen. Ha ez a közösség kapcsolatba kerül másokkal, már törvényszerûen, hangsúlyozom, TÖRVÉNYszerûen a nemesfém, konkrétabban az arany lesz a z egyedüli értékmérõ eszköz.

Nem túl misztikus ennek az oka, egyszerûen arról van szó, hogy az arany (és kisebb mértékben, de az ezüst is), mint nemesfém, olyan fizikai és kémiai tulajdonságokkal rendelkezik, amely alkalmassá teszi a vagyonmegérzésre és csereeszköznek. Nem korrodálódik, viszonylag egyszerû eszközökkel megállapítható az összetétele, könnyen formázható. A történelem során ezek voltak azok a tulajdonságok, amelyet kerestek, és a két nemesfém biztosította ezeket.

degu
12-19-2013, 12:40 PM
+1 szavazat a dohanyra. van otthon ciigi bar en csak akkor szurom pias buliban veszek reszt aktivan.
fura hogy ti nem szamoltok az alkohollal, en ebbol tarolok a legtobbet. sok mindenre jo, raadasul az alkoholfuggoseg komolyabb mint a cigi.

Grafitos
12-20-2013, 08:58 AM
Én is tárolnék, de gyorsan elfogy:beer:

+1 szavazat a dohanyra. van otthon ciigi bar en csak akkor szurom pias buliban veszek reszt aktivan.
fura hogy ti nem szamoltok az alkohollal, en ebbol tarolok a legtobbet. sok mindenre jo, raadasul az alkoholfuggoseg komolyabb mint a cigi.

mossberg-operator
01-01-2014, 12:53 PM
Cigi (fagyasztoban jol megvan), alkohol, gyogyszer, so, viztisztito cuccok, loszer. Majd ha mar van annyim, hogy cserealapot is tudok kepezni....

Mizu
01-01-2014, 07:36 PM
Nem korrodálódik, viszonylag egyszerû eszközökkel megállapítható az összetétele, könnyen formázható. A történelem során ezek voltak azok a tulajdonságok, amelyet kerestek, és a két nemesfém biztosította ezeket.
Ez kis különbség van a régmúlt viszonyai és a mai viszonyok között.
Mikor az arany és ezüst, még alkalmas volt fizetõeszköznek, akkor az emberek többsége vidéken élt. Vidéken pedig a legtöbben mezõgazdasággal és állattartással foglalkoztak, vagy is élelmiszert termeltek. Még a külvárosi részeken is. Tehát régen, mikor nem volt olyan nagy értéke az élelmiszernek (mert sokan termelték) optimális értékeszköznek minõsültek a nemesfémek.

Manapság a többség városlakó aki vidéki az sem mind termel élelmiszert, sõt nagyon is kevesen.
Ha lenne egy világvége, olyan kevés élelmiszer lenne - olyan sok embernek -, hogy egy konzerv, vagy egy tyúk nagyobb érték lenne, mint a súlyuk aranyban.
Nevetséges? ... az éhség és a szomjúság nagy úr... sõt az egyik legnagyobb !

P
04-07-2014, 10:18 AM
Elsõsorban a tudást ajánlom cserealapnak! A tudásod nem tudják elvenni tõled, és ez az, amit az egész családnak egyformán át tudsz adni - azaz szaporítható, nem úgy, mint a nemesfémek vagy a fogyóeszközök. Szerintem a leghasznosabb, ha most alaposan utána jártok valamilyen területnek, vagy csak egy-két problémának, és azzal olyan szolgáltatást tudtok nyújtani, amire mindig szükség lesz, bajban viszont nem lesz rá infrastruktúra vagy szakember (orvosi / mûszaki / agrár tudományok).
Ezenkívül jó, ha természeti beszerzési forrásokat is feltérképeztek, vagy most gyûjtögettek.

Az aranyat én is jónak tartom, de csak egynek a sok közül. Egyrészt elõbb legyen annyi élelmiszerem (és biztosítsam az ivóvizemet), hogy bõven elég legyen nekem (a családomnak), és jusson cserealapnak. Aztán legyen életképes vetõmagom annyi, hogy pár évig a már megcsappant készletek miatt se legyen problémám.
(A tüzelõ is fontosabb, nem helyzetben kell vakarózni, hogy honnan szerezzünk, ez még az a kategória, amit elõre kell megoldani.)
"Pótolhatatlan" fogyóeszközökbõl is elõbb halmoznék fel, ilyenek a gyógyszeripari alapanyagok (törvény tiltja), elsõsegély felszerelés (mindenhol apadni fog a készlet), nyersanyag (üzemanyag típusú cuccokra jó ideig lesz még igény szerintem), eszközök (kerthez, barkácsoláshoz - sok minden fog házilag készülni, ha élelmes lesz a nép, és van életösztöne), tûzgyújtó eszközök, energianyerésre alkalmas cikkek, elemek, higiénés cuccok, stb.
Az élvezeti szerekre is lesz kereslet.
És ha mindenem megvan, mert elõrelátó voltam, akkor nekem bizony lehet arannyal fizetni. Nyilván ez nem áll arra, ha fél Európa vagy az egész világ romokban áll, közel s távol nincs talpon maradt gazdaság, ahol túlélt a piaca - de ha helyi háborúk vannak (és erre egyelõre nagyobb a realitás), akkor lesz szolgáltatás, áru, amit másért nem nagyon kapsz meg.
Apróbb vagy mindennapi dolgokért nehéz ezzel fizetni, de egy ezüstgyûrût már odaadnék egy kapáért vagy ásóért, ha ezen múlik az élelmiszer-termelésem, mert a tartalék is odalett.

P
04-07-2014, 12:53 PM
Leírom, én milyen cseredolgokban gondolkoztam eddig, és lehet még tovább gondolni: petróleum, alapvetõ varrókészlet, alkohol (törvényileg szabályozott, hogy mekkora mennyiséget tarthat egy ember, azt hiszem, ez jelenleg 20 liter, és ebbe MINDEN alkoholtartalom beleszámít), pipák (mert nem fogyóeszköz, mint a papír, mindent el lehet bennük szívni, a dohányosoknak ez az alternatíva, ha nem lesz cigaretta - tippre biztosan keresett megoldás lesz), permetszer (falun élek, itt lesz rá igény), sebkezelõ szerek, fertõtlenítõ szerek, házi antibiotikum készítmények, tûzgyújtó eszközök, vetõmagok, tárolók, és aktív szén. Ezeket trükkel, utánajárással (és alkohol esetén saját kerttel) olcsón be lehet szerezni nagyobb mennyiségben.

mossberg-operator
04-07-2014, 04:29 PM
Leírom, én milyen cseredolgokban gondolkoztam eddig, és lehet még tovább gondolni: petróleum, alapvetõ varrókészlet, alkohol (törvényileg szabályozott, hogy mekkora mennyiséget tarthat egy ember, azt hiszem, ez jelenleg 20 liter, és ebbe MINDEN alkoholtartalom beleszámít), pipák (mert nem fogyóeszköz, mint a papír, mindent el lehet bennük szívni, a dohányosoknak ez az alternatíva, ha nem lesz cigaretta - tippre biztosan keresett megoldás lesz), permetszer (falun élek, itt lesz rá igény), sebkezelõ szerek, fertõtlenítõ szerek, házi antibiotikum készítmények, tûzgyújtó eszközök, vetõmagok, tárolók, és aktív szén. Ezeket trükkel, utánajárással (és alkohol esetén saját kerttel) olcsón be lehet szerezni nagyobb mennyiségben.
Bocs, de ezt nem tudom. Mi ez a 20 liter korlat az alkoholon? 20l akoholtartalmu ital? Vagy maskepp van? S mi van, ha mondjuk en bort gyujtok, s 120 uveg borom van otthon? Bunozo lennek?

P
04-09-2014, 09:03 AM
Bocs, de ezt nem tudom. Mi ez a 20 liter korlat az alkoholon? 20l akoholtartalmu ital? Vagy maskepp van? S mi van, ha mondjuk en bort gyujtok, s 120 uveg borom van otthon? Bunozo lennek?

Megnéztem, és ezt találtam a mennyiségekre (amit írtam, az csak a köztesre vonatkozik tehát, elnézést!):

"(5) E törvény alkalmazásában kereskedelmi mennyiségûnek:
a) az ásványolajterméknek motorbenzinbõl a gépjármû üzemanyagtartályán kívül 40 litert, egyéb benzinbõl 20 litert, petróleumból 50 litert, gázolajból a gépjármû és erõgép üzemanyagtartályán kívül 100 litert, tüzelõolajból 3500 litert, fûtõolajból 3500 kilogrammot, biodízelbõl 100 litert,
b) a cigaretta 800 darabot,
c) a szivar 200 darabot, a szivarka 400 darabot,
d) a fogyasztási dohány 1000 grammot,
e) a sör 110 litert,
f) a köztes alkoholtermék 20 litert,
g) az alkoholtermék 10 litert,
h) a bor és pezsgõ együttesen 90 litert (ebbõl pezsgõ legfeljebb 60 liter)
meghaladó mennyisége minõsül."

Itt lehet átnyálazni:
2003. évi CXXVII. törvény a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól; Harmadik Rász, XVI. Fejezet, 110-es paragrafusa

TMIB
04-09-2014, 10:08 AM
Ez érdekes, mert ha bármelyik ismerõsöm pálinkát fõzet Magyarországon, saját magának, akkor az 70-120 liter alatt neki se fog. Ezek szerint minden pálinkafõzõ, illetve fõzetõ törvényt sért?

P
04-09-2014, 11:33 AM
Ez érdekes, mert ha bármelyik ismerõsöm pálinkát fõzet Magyarországon, saját magának, akkor az 70-120 liter alatt neki se fog. Ezek szerint minden pálinkafõzõ, illetve fõzetõ törvényt sért?

Csak akkor (otthon tartásra vonatkozik), ha nincs bejelentve (ha árusítja, az megint más, el kell olvasni az egészet hozzá :S). Én is majd csak a héten esek neki, épp úton vagyok. Csupán saját célra van itthon olykor pár üveg sör, úgyhogy ez a része nem érdekelt. Számomra a lényeg az, hogy az alkohollal kivont készítmények (melyek már köztesnek számítanak), akár csak egy szájvízrõl vagy propoliszról van szó, netán bedörzsölõ szerrõl reumára, nos abból nem tanácsos egyszerre 20 liternél többet raktározni, mert nincs kikötés rá, hogy orális fogyasztásra alkalmasnak és élvezeti cikknek kell minõsüljön az az alkoholos mennyiség. Ha akarnak, akár ebbe is beleköthetnek (és számomra kétség sem fér a "jóindulatukhoz").

Grafitos
04-09-2014, 11:41 AM
palinkafozes.com

Mennyi pálinka fõzhetõ otthon legálisan?

A házi pálinkafõzés szabályainak 2010. szeptember 27-én életbe lépõ változásai szerint legfeljebb 50 liter 86 fokos házipálinka fõzhetõ otthon. Ez azt jelenti, hogy bejelentés és jövedéki adó mentesen akár 100 liter 43 fokos pálinka otthoni elõállítása is legális.

TMIB
04-09-2014, 12:03 PM
Nem otthon fõzik, hanem fõzETIK. A tartásra lennék kíváncsi, hogy maximum mennyit lehet egy házban tartani. De mivan ha mondjuk egy házban lakik 4 felnõtt, és mind a négyen szeretik a pálinkát? Ha 1 ember van, akkor 50 liter a maximum, ha 4 ember van akkor szintén csak 50 liter? :confused: Vagy más a helyzet?

kovu78
04-09-2014, 12:28 PM
hm.. nem értek hozzá Uraim, de ki ellenõrzi hogy én mennyi fõzök otthon ?

P
04-09-2014, 03:08 PM
Én úgy tudom, hogy per (felnõtt) fõre vonatkozik, és nem per háztartásra, de nem vagyok most már 100%-ig biztos semmiben. :)

Kovu78-nak: tizennemtomhány-féle hatóságnak, szolgáltatónak, stb. van joga szétnézni nálad, úgyhogy elég sokan tudhatják.

TMIB
04-09-2014, 03:19 PM
Magyarországon azért nem mennek be a hatóságok kutakodni, minden ok nélkül.

Hozzánk a múltkor bejött egy gyanús, fekete ruhás alak. Kinéztem a konyhaablakon és ott sétálgatott a hátsó kertben én meg csak néztem hogy: "- Ez meg ki a f...om?!"
Aztán láttam hogy a ház elõtt valami városi rendészetes kocsi volt. Azért szólhatott volna hogy kicsoda és hogy bejön a kapun. Ha nem szól, akkor honnan tudjuk hogy nem valami bûnözõ aki lopni jön? :confused: :rolleyes:

Arról nem is beszélve hogy ha valaki bejön egy magánterületre, akkor arról valami engedélyt, vagy hivatalos papírt kellene mutatnia. Ez a törvény.

P
04-09-2014, 03:25 PM
Persze, úgy értem, hogy nem tagadhatod meg tõle ezt a jogot. Ha megpróbálod, akkor rendõrrel már be fog menni.

suuperbus
09-12-2015, 09:35 PM
Lényegében minden fontos elhangzott. Kávé, cigi, tisztítószerek, alkohol, gyufa, wc papír, papír zsebkendõ, borotva, mind jó cserealapnak. Méz, cukor nem romlik meg, lehet betárazni!

Nemesfémbõl én az ezüstre szavazok, mert viszonylag megfizethetõ. Törtarany szóba jöhetne, de az is sokba kerül az ezüsthöz képest.
A kora középkor tulajdonképpen egy nagy visszaesés volt a római kor után. El is tûntek a jelentõsebb aranyak a közforgalomból, apró ezüstöket vertek. Az aranynak nem volt megfelelõ ellenértéke a kereskedelemben. Megszûnt ugyanis a rómaiak bonyolult és földrészeket összekötõ hálózata, civilizációs vérkeringése, vagyis az erõs arany mögött nem volt csereérték.
Hasonló volt a helyzet az alaszkai/szibériai/ausztrál aranylázak idején is. Külvilágtól elzárva egy olyan terület, ahol sok az arany, de kevés az élelem, mindennapi cuccok. Azonban mindent arannyal fizettek, így abszolút eltorzultak az árak.
A lényeg mégis az, hogy ezekben a példákban is az járt jól, aki aranyat vett és késõbb eladta vagy csak egyszerûen felhalmozta. Régi történet.

Mizu
09-12-2015, 10:17 PM
Az interneten is lehet rendelni "lapka" ezüstöket.
Direkt befektetési és ilyen prepper célokra kiváló.
Olyan is van, hogy mint a tábla csokit, lehet belõle letörni unciás darabkákat..

Javasolt, mert ezüstárban van és nagyon praktikus.

Vagy ilyeneket http://www.aliexpress.com/item/WHOLESALE-50x-1-GRAM-999-FINE-SILVER-2ND-AMENDMENT-AR-15-TACTICAL-RIFLE-BAR-AK-47/1310193254.html?
http://www.aliexpress.com/item/500x-5-GRAIN-999-FINE-PURE-SILVER-BULLION-BARS-SAVE-WHOLESALE-INVEST/1281865400.html

Vagy ilyet ha aranyba szerelmes valaki : http://www.aliexpress.com/item/Wholesale-5-Grams-100-mills-999-Fine-Gold-Buffalo-Bar-in-Plastic-Cases/1281395480.html

suuperbus
09-12-2015, 10:24 PM
Szerintem ez csak másolat.

Mizu
09-12-2015, 10:38 PM
Van köztük másolat is, ha azt akarsz, de a többsége tiszta anyag.
Nem érdekük csalni, van annyi nekik hogy megvehetnék egész európát...

Morpheus
09-13-2015, 05:57 AM
Sziasztok. Azt ezüst ára mélyrepülésben van, én nem foglalkoznék vele. Aranyban törtarany és régi arany pénzérmék. A lapkák túl értékesek, nehezen válthatóak.

suuperbus
09-13-2015, 11:34 AM
Bocsánat, akkor rosszul értem? 21 dollárért 20 db 5 grammos aranylap? Még ha egy darab öt grammos aranylap árát nézem, akkor is csak másolat lehet. maximum nagyon vékony aranyfüsttel a felületén. Ezek másolatok (õk is jelzik, hogy copy illetve a layered bars kifejezés a lényeg) korrekt áron.. Ezek is hasznosak lehetnek, mert elsõre ki mondja meg, különben meg jól néz ki. Nincs ezzel semmi gond, de nem valódi befektetési arany és azért is írok, mert itthon is nagyon óvatosnak kell lenni, most volt valami botrány is, ahol egészen gazdag emberkéket vertek át (ez legalább engem nem fenyeget :)) ).
Véleményem szerint a Magyar Nemzeti Banktól vagy nevesebb forgalmazótól (pl. BÁV) érdemes vásárolni, visszavásárlási garanciával.

Morpheus
09-13-2015, 12:48 PM
A magyar érmekibocsátótól is lehet venni, negyeddolláros nagyságú érméket. 2500-/2db körül. Én vettem próbából azóta küldtek plusz kettõt ajándékba. :-)
Megtévesztésre kiváló!

TMIB
09-13-2015, 02:04 PM
Megtévesztésre semmit nem vennék. Ha már minden veszik, akkor az egyetlen dolog ami marad az az ember becsülete. Meg már most is sok a hamis nemesfém, akkor késõbb még több lesz. Én most se fogadnék el fizetõeszközként olyasmit, SHTF helyzetben még kevésbé. Aki velem akar üzletet kötni gebasz közepén az lõszert vagy gulyáskonzervet hozzon, különben nem lesz csere-bere. :nemnem:

Unicornis
09-14-2015, 07:21 AM
Aranyat-ezüstöt itt érdemes venni: http://www.aranypiac.hu/
Bemész, kifizeted, megkapod, elviszed, ennyi.
És valódi, normális napi áron. Én is itt vásároltam.
Pl.: érdemes egy unciás ezüst érméket is venni.
Egyébként most is és az elmúlt években is durván manipulálják a nemesfémek árát az amerikai nagybankok.
Most van belõle éppen vizsgálat. Gondolom azért hogy olcsóbban tudjanak felvásárolni, stb..

suuperbus
09-14-2015, 09:55 PM
vagy itt:

http://www.conclude.hu

illetve itt

www.penzvero.hu

haven
09-16-2015, 05:56 AM
Saját tapasztalat alapján mondom, hogy mindig legyen nálatok egy darab mágnes. Az Alin, és a többi helyen kapható lapkáról , amin csak a bevonat az ezüst, egy pillanat alatt megállapítható, hogy kamu. Sajnos tudom.

mmilan21
09-16-2015, 06:21 AM
Saját tapasztalat alapján mondom, hogy mindig legyen nálatok egy darab mágnes. Az Alin, és a többi helyen kapható lapkáról , amin csak a bevonat az ezüst, egy pillanat alatt megállapítható, hogy kamu. Sajnos tudom.

És mi van az aranyozott ólommal? Azt is vonzza a mágnes? Meg készülhetett sárgarézbõl is az egész. Vagy éppen piritbõl.

haven
09-16-2015, 05:32 PM
Igazad van, készülhetne bármibõl. Csak nem teszik. Vasat használnak erre a célra, ha eljössz, meg tudom mutatni. És nagyon egyszerû a magyarázat: ezt a legkönnyebb elõállítani ez a legolcsóbb.

mmilan21
09-16-2015, 07:46 PM
És nagyon egyszerû a magyarázat: ezt a legkönnyebb elõállítani ez a legolcsóbb.

Ez igaz. A kínaiaknál aranyszabály a költséghatékonyság, ha túl olcsón adnak valamit. :)

suuperbus
09-20-2015, 07:45 AM
Ajánlom figyelmetekbe a régi 200 forintos érmét. 12 grammos, 50% tiszta ezüst tartalommal. jelenleg 800 ft körül van az ára, lehet több kevesebb is, érme állapotától, ritkaságától függõen.

maghar
11-19-2015, 08:53 PM
Én a dohányra szavazok,kb. hetente veszek egy csomag 40grammos dohányt,már van egy pár darab pedig nem is dohányzom.800ft egy csomag 3 sörrel kevesebbet iszom hetente,de megéri az áldozatot szerintem keresettebb lesz az aranynál,ha már nem lesz a boltokban.A súlya sem túl nagy mint mondjuk a cukoré,és sokáig eláll.

Ihasz Laci
11-19-2015, 10:10 PM
Én a dohányra szavazok,kb. hetente veszek egy csomag 40grammos dohányt,már van egy pár darab pedig nem is dohányzom.800ft egy csomag 3 sörrel kevesebbet iszom hetente,de megéri az áldozatot szerintem keresettebb lesz az aranynál,ha már nem lesz a boltokban.A súlya sem túl nagy mint mondjuk a cukoré,és sokáig eláll.

az alkohol is tuti ertekes dolog lehet. a sok feszkot meg frusztraltsagot is le kell vezetni, ha meg nincs kivel legalabb legyen mivel:)

maghar
11-19-2015, 10:45 PM
http://szegedma.hu/hir/szeged/2012/08/palinkafozes-hazilag-2-resz-fotok-video.html

Egy ideje tanulmányozom a témakört,már csak egy szilvafa kellene :)

TMIB
01-20-2016, 06:07 AM
Úgy látom hogy az ezüstnek eléggé lement az ára, úgyhogy érdemes lenne majd venni néhány érmét. Találtam szép puskás nyomottat, de aztán vettem észre, hogy annyiba kerül mint a többi, viszont fele olyan súlyú. Úgyhogy szerintem máshonnan fogok vásárolni. 15 dollár / uncia (28 gramm), ami nem rossz, mert volt olyan idõszak hogy 43 dollárba került.

haven
01-20-2016, 07:13 AM
befektetési, egy unciás pénzeket kell venni, fajlagosan azok a legjobbak. keress rá pl a Maple leaf canadai pénzekre

TMIB
01-20-2016, 07:24 AM
Igen, az 1 OZ-osokat néztem. Olyan $15 körül vannak, attól függõen hogy mennyit vesz belõlük a vásárló. Kezdetnek talán 10 darabra lenne is pénzem. (Illetve ott a Liberty ezüst dollár, az talán még olcsóbb mint a kanadai.)

TMIB
01-20-2016, 08:54 AM
Ez nem lesz egyszerû. Ezeknek is csekket kell írnom, különben +2%. Mivel amúgy 6 dollárt spórolhatok, így gondolom hogy kifizetem csekken és nem hitelkártyázok. Fõleg mivel befektetésrõl van szó, nem ajándékról.

haven
01-20-2016, 10:28 AM
Mindegy, csak ismertebb és egy unciás legyen

TMIB
01-20-2016, 03:19 PM
Ok, megvolt. Az elején úgy tûnt hogy buktam 1 dollárt, de aztán 1 óra múlva újra próbáltam és akkor meg másféllel olcsóbb volt. (Percenként változik az árfolyam az oldalon.) Vettem egy adagot. :) Annyira nem sokat, mert most nincs rá túl sok, de azért remélem hogy jó befektetés lesz ez is. Ha a dollár árfolyama gyengül egyszer, akkor az ezüsté fel fog menni.

suuperbus
01-20-2016, 09:45 PM
Én a bécsi Filharmónikusok ezüstérméket - Vienna Philharmonic 1 Ounce Fine silver (999) - nézegetem. Úgy számolom, hogy Bécsben elég jó áron juthatok hozzá.
https://www.muenzeoesterreich.at
Úgy tudom 1 uncia az 31 gramm. A befektetési ezüst pedig szinte teljesen tiszta, 999-es. Ezért érdemes szép kis mûanyag tokban tartani, mert feketedik.

A kanadai és amerikai árak persze nagyon jók, de az tõlünk messze van. Ott még a junk silver is jó üzlet. Valaki vesz a banktól jó adag pénzérmét rolniban és bontogatja: ha ezüst dolláros (1967-nél öregebb) akkor ezzel nagyon jól jár. Ha pedig nem az, akkor is felteszi a youtube-ra a videót és mi jól mulatunk! :)

mmilan21
01-21-2016, 08:21 AM
Nekem a magyar Arany Korona a legszimpatikusabb. Van is itthon mint örökség.
Ezek még a monarchia idejébõl valóak. Szakrálisan még nagyobb értéke van.

Egyébként 1db 10 Arany Koronás érme az most 35.000 Ft körül van. Nincs gond a hitelességgel sem elvileg.

TMIB
01-21-2016, 08:42 AM
Az arany nekem is jobban tetszene, csak ugyanannyi súlyú 100x annyiba kerül mint az ezüst.

Ez meg kellemetlen lehet. 18.000 dolláros aranytömb, amirõl kiderül hogy csak a borítása arany, mert a belsejét feltöltötték egy közel azonos súlyú fajta olcsó fémmel.

https://www.youtube.com/watch?v=trMTQBKbZlk

haven
01-21-2016, 02:41 PM
szopó pálya

mmilan21
01-21-2016, 03:07 PM
Ez meg kellemetlen lehet. 18.000 dolláros aranytömb, amirõl kiderül hogy csak a borítása arany, mert a belsejét feltöltötték egy közel azonos súlyú fajta olcsó fémmel.

Pl. ólommal.

haven
01-21-2016, 03:57 PM
én nem átallanék egy ilyen aranytömbnél megmérni a térfogatát, vízbe rakós-vízet kiszorítós módon, aztán a saját konyhai grammpontos mérlegen lemérném. Hát és az ólom meg az arany fajsûrûsége között van némi különbség....Egybõl kiderülne

mzperiksz
01-21-2016, 06:28 PM
Volfrám a "töltet", azt meg méricskéléssel nem szúrod ki.

én nem átallanék egy ilyen aranytömbnél megmérni a térfogatát, vízbe rakós-vízet kiszorítós módon, aztán a saját konyhai grammpontos mérlegen lemérném. Hát és az ólom meg az arany fajsûrûsége között van némi különbség....Egybõl kiderülne

haven
01-21-2016, 06:31 PM
biztos a wolfram? az egy elég drága anyag, megmunkálni se könnyû, ja és beszerezni se

mzperiksz
01-21-2016, 06:41 PM
~100dollár kilója.

biztos a wolfram? az egy elég drága anyag, megmunkálni se könnyû, ja és beszerezni se

fater.lajos
01-21-2016, 08:45 PM
Arany Sûrûség 19,300 g/cm³ 1 kg 10 450 210 Ft
Volfram Sûrûség 19,25 g/cm³ 1kg 57 000 Ft
Tényleg jó a feladatra.

Doom
01-22-2016, 01:51 AM
Egy kis elgondolkodás a mindennapokról,egy esetleges társadalmi/gazdasági összeomlás esetére.
Csak mindig magatokból induljatok ki és kicsit nézzetek vissza mondjuk az elsõ világháborúig.
Gondolkodjatok el,hogy ha lenne,mondjuk pár konzervetek,mosóporotok,friss gyümölcsötök,más hasznos cuccotok otthon a fekete piacon,vásárba,kapualjba mire cserélnétek el(ha elinflálódik a pénz) ?A többi ember is ugyan így fog gondolkodni (persze mindig van pár balek,de nem statisztika).
Amikor kijárási tilalom van,cirkálnak a hatóságok,mindenki azt nézi mi van a másiknál és hogy lehet kirabolni és átcseszni!!!
Közvilágítás nélküli sötét kapualjban,gyorsan,míg az eladó idegesen nézelõdik,pár pillanat alatt lezajlik az üzlet.Ilyenkor biztos,hogy nem lesz fémvizsgálat.Jó eséllyel átcseszik az embert és az értékes kávét,szappant,almát elcseréli egy értéktelen még szögnek sem való vasdarabra,vagy trombita rézre.Ez igaz lesz a többi emberre is,senki nem fog cserélni aranyra,egy boltok nélküli,esetleg segély csomagokkal ellátott világban.
De egy szappanért,egy marék mosóporért,szemfestékért,fûszerekért,kávé rt azonnal lehet ,nektek tetszõ dolgot cserélni.
Figyelmetekbe ajánlom Eldorado 1988 - Beremenyi Geza filmjét,Eperjes Károly hatalmas alakításával.Sajnos nem találtam nézhetõ linket,de ha valaki talál tegye közzé(én is megnézném még egy szer)

1945, Teleki tér. Monori, a piac királya újrakezdi tevékenységét. Életelve: akinek aranya van, annak mindene van. Neki van. Lánya, Mariska hazatér Bécsbõl, és fiút szül. Monori két marék ékszer árán megszabadul a vejétõl, az unokát, Imrét õ neveli. 1950. A piac vegetál. Monori szotyolát árul és kivár. Egy rúd arannyal megmenti diftériás unokája életét. 1956. Monori szeretné külföldre juttatni lánya családját. Az aranyrudakat hátizsákba rakja. Az utcákon fegyveres harc, tankok. Monori rosszul lesz. Eljutnak a kórházba, ahol unokája kezébe nyom egy aranyrudat: szerezzen orvost, azonban a fiú nem tud bánni az arannyal, ezért nem jár sikerrel.

haven
01-22-2016, 08:12 PM
Nagy nagy kedvencem. Meg van nekem

Mizu
01-24-2016, 03:02 PM
Nem akarnék nagyot mondani, de szerintem az amerikai kormány csinálja az ilyen hamisítványokat..
Az aranykészlete kiürült, eladta, seggére vert már régen, nem látta senki évtizedek óta (nem volt hivatalos ellenõrzés)
a németek mikor visszakérték egy részét az aranykészletüknek, valami hallatlan sok idõbe telt, évekig húzták az idõt, mire egy részét elindították.. lehet azok is wolframmal vannak töltve?? :D

az az állam, aki naponta, fedezet nélkül nyomtat milliókat... nos az mindenre képes lehet...

TMIB
01-24-2016, 03:27 PM
Nem, ezeket Kínában gyártják, Aliexpresszen lehet hamisítványokat venni. Egyszerûen csak nem ezüst, hanem ezüstözött. Dísznek jó, vagy filmforgatáshoz "kincsnek", csak az a gond hogy nem arra vannak használva hanem arra hogy becsapjanak vele embereket.

TMIB
02-01-2016, 08:22 PM
Megjöttek az ezüst tallérjaim. :D

Ihasz Laci
02-06-2016, 07:38 AM
Megjöttek az ezüst tallérjaim. :D

csak nem kaloznak keszulsz? :)

egy fenykepet mutatnal roluk?

TMIB
02-06-2016, 04:27 PM
Majd videót készítek róla, de az még odébb lesz. Van egy rakás nyers videóm is, azokat is fel kellene majd töltögetnem, késekrõl többnyire.

st.jimmy
02-06-2016, 07:21 PM
Egy kis elgondolkodás a mindennapokról,egy esetleges társadalmi/gazdasági összeomlás esetére.
Csak mindig magatokból induljatok ki és kicsit nézzetek vissza mondjuk az elsõ világháborúig.
Gondolkodjatok el,hogy ha lenne,mondjuk pár konzervetek,mosóporotok,friss gyümölcsötök,más hasznos cuccotok otthon a fekete piacon,vásárba,kapualjba mire cserélnétek el(ha elinflálódik a pénz) ?A többi ember is ugyan így fog gondolkodni (persze mindig van pár balek,de nem statisztika).
Amikor kijárási tilalom van,cirkálnak a hatóságok,mindenki azt nézi mi van a másiknál és hogy lehet kirabolni és átcseszni!!!
Közvilágítás nélküli sötét kapualjban,gyorsan,míg az eladó idegesen nézelõdik,pár pillanat alatt lezajlik az üzlet.Ilyenkor biztos,hogy nem lesz fémvizsgálat.Jó eséllyel átcseszik az embert és az értékes kávét,szappant,almát elcseréli egy értéktelen még szögnek sem való vasdarabra,vagy trombita rézre.Ez igaz lesz a többi emberre is,senki nem fog cserélni aranyra,egy boltok nélküli,esetleg segély csomagokkal ellátott világban.
De egy szappanért,egy marék mosóporért,szemfestékért,fûszerekért,kávé rt azonnal lehet ,nektek tetszõ dolgot cserélni.
Figyelmetekbe ajánlom Eldorado 1988 - Beremenyi Geza filmjét,Eperjes Károly hatalmas alakításával.Sajnos nem találtam nézhetõ linket,de ha valaki talál tegye közzé(én is megnézném még egy szer)

Igazad van, de ami nem olyan dolog, hogy használni tudod és mégis értékes, abból az arany az aduász régóta, és az is marad még sokáig.

suuperbus
02-06-2016, 09:42 PM
Egyértelmû, hogy az arany és ezüst minden válságban értékálló, sõt felértékelõdik. Ferfal blogját, könyvét érdemes megnézni vagy 1945-ös hazai inflációs történeteket megkeresni. Ezen ne vitatkozzunk, sokezer éves történet.

[Eperjes Károly a filmben az aranytömbjeivel fut a kórházba és azt ajánlja fel az orvosnak szamárköhögés járvány idején. (Ha már szóba került. Családi történet szerint füvesasszony petróleumos torokmosást alkalmazott és így gyógyított ki egy ismerõst. Teljesen illegális és veszélyes beavatkozás volt, de azonnal hatott. Börtön járt volna érte a nõnek, nem is lehetett róla beszélni, ingyen segített és hálás volt neki a család. A petróleum gyógyászati alkalmazása régi hagyomány, nem légbõl kapott. Talán fertõtlenítõként hasonlóan mûködhet, mint a pálinka, azért nem javaslom senkinek.)}

Az ezüst az átlagember aranya. Egy ezüstnyakláncnak mindig van értéke, pedig csekély a súlya. A 90-es évek eleji ezüst 200 forint 800- de inkább 950-1000 Ft-os áron kapható. A fele tiszta ezüst, vagyis: 12g az érme, amiben 6 gramm tiszta ezüst található. Ennek biztosan mindig lesz csereértéke.
Ha pedig aranyban gondolkodik valaki, akkor törtaranyat érdemes beszerezni, 14k-os ékszer formájában. Ez a legolcsóbb és ez adható el a piacon. Ha úgy nézzük, ezek legtöbbször ékszerek, így akként is használhatók, ami növeli az eladhatóságukat, csereértéküket. ha tiszta aranyat akarsz elsózni, akkor a fél - egy grammos értéket érdemes megnézegetni, mert az jobb csereérték, mint egy unciás 31 grammos aranyérme.
Csak ékszerésztõl vagy megbízható forrásból van értelme megszerezni. Alaibaba.com stb. szóba sem jöhet.

Én abszolút nem bízom a kínaiakban!

TMIB
02-06-2016, 10:07 PM
Van egyszerûbb és közelebbi példa is. USA - 2007. Gazdasági válság. Az ezüst 4 és fél dolláros átlagban ment. Aztán 2006-ban drágulni kezdett. Beütött a válság, 16 dollár lett. Késõbb felment egészen 45 dollárig. Aki 2003-ban bevásárolt belõle, az 2011-ben megtízszerezte a pénzét. :) Aztán hogy a válság lassan megoldódott, vagy javult a helyzet, úgy csökkent az ezüst ára is.

haven
02-06-2016, 10:07 PM
jól teszed, hogy nem bízol a kínaiakban...

st.jimmy
02-07-2016, 09:19 AM
Egyértelmû, hogy az arany és ezüst minden válságban értékálló, sõt felértékelõdik. Ferfal blogját, könyvét érdemes megnézni vagy 1945-ös hazai inflációs történeteket megkeresni. Ezen ne vitatkozzunk, sokezer éves történet.

[Eperjes Károly a filmben az aranytömbjeivel fut a kórházba és azt ajánlja fel az orvosnak szamárköhögés járvány idején. (Ha már szóba került. Családi történet szerint füvesasszony petróleumos torokmosást alkalmazott és így gyógyított ki egy ismerõst. Teljesen illegális és veszélyes beavatkozás volt, de azonnal hatott. Börtön járt volna érte a nõnek, nem is lehetett róla beszélni, ingyen segített és hálás volt neki a család. A petróleum gyógyászati alkalmazása régi hagyomány, nem légbõl kapott. Talán fertõtlenítõként hasonlóan mûködhet, mint a pálinka, azért nem javaslom senkinek.)}

Az ezüst az átlagember aranya. Egy ezüstnyakláncnak mindig van értéke, pedig csekély a súlya. A 90-es évek eleji ezüst 200 forint 800- de inkább 950-1000 Ft-os áron kapható. A fele tiszta ezüst, vagyis: 12g az érme, amiben 6 gramm tiszta ezüst található. Ennek biztosan mindig lesz csereértéke.
Ha pedig aranyban gondolkodik valaki, akkor törtaranyat érdemes beszerezni, 14k-os ékszer formájában. Ez a legolcsóbb és ez adható el a piacon. Ha úgy nézzük, ezek legtöbbször ékszerek, így akként is használhatók, ami növeli az eladhatóságukat, csereértéküket. ha tiszta aranyat akarsz elsózni, akkor a fél - egy grammos értéket érdemes megnézegetni, mert az jobb csereérték, mint egy unciás 31 grammos aranyérme.
Csak ékszerésztõl vagy megbízható forrásból van értelme megszerezni. Alaibaba.com stb. szóba sem jöhet.

Én abszolút nem bízom a kínaiakban!

És ugye, ha meg van szorulva az ember a tiszta arannyal könnyebb rápacsálni, hogy töredékéért tudod értékesíteni, mint a törttel. De törtaranyban a 14 vs 24 karát tutira eldöntött dolog?
A kínai is felmerül nálam, mint nem teljesen elvetendõ dolog. Ugyan simán nem etikus, de ha át akarsz rázni valakit, akár tolvajt/rablót akkor jól jöhet! Feltéve, hogy tényleg fillérekért jutsz hozzá...

haven
02-07-2016, 09:22 AM
Az érte jutalmúl kapott 9mm para sem kerül sokba...

st.jimmy
02-07-2016, 11:14 AM
Valamit valamiért :D

haven
02-07-2016, 03:07 PM
Én nem baszok át senkit. Kiélezett helyzetben, fegyveres embert meg végképp nem. Az én logikám, nekem ezt mondja.

TMIB
02-07-2016, 03:29 PM
Most látom hogy arról van szó, hogy hamis nemesfémmel verni át valakit. :nemnem: Megtennél ilyet? És mi lenne ha más tenné veled? Nem lennél dühös? Az ilyesmit teljesen elutasítom, bajban mid marad? A tisztessséged, a becsületed. Ha már az sincs, akkor mindegy hogy van-e néhány konzerved még, vagy pár deka hamis vagy igazi ezüstöd.

st.jimmy
02-08-2016, 08:24 PM
és mi van, ha az igazi készleteid mented vele, vagy éppen az életed, vagy egy szeretted életét? A megtévesztés a természet és az ember egy lehetséges eszköze a túlélésre, ne gondolkodjatok korlátoltan, késsel is lehet békésen szalonnázni, ártatlant leszúrni, meg megvédeni a saját életedet.

TMIB
02-08-2016, 08:26 PM
Jó, de azon az árun mentenéd a készleted, hogy esetleg a másik ember gyereke halna éhen miatta? Mert ha komoly SHTF helyzetrõl beszélünk, akkor ilyenre is kell gondolni. Úgyhogy én ellenzem.

Doom
02-09-2016, 02:52 AM
Valójában nehéz elképzelni a szituációt,hogy MI IS AZ APOKALIPSZIS!
Nehéz,mert az emberiség írott történelmében nem volt még ilyen!
A 2. vh sem volt az!Nagy területen,sok sajnálatos áldozattal járt,de nem globális összeomlás volt!Sokan hatalmasat kaszáltak rajta("..én gyártom a lõszert és én gyártom a kötszert is"),mivel kitûnõen mûködött a pénzrendszer.
Az arany,ezüst,drágakövek,mûködnek mint csere eszköz(most is az)egy mûködõ gazdaságban és pénzrendszerben,csak úgy mint a tulajdoni lap,a magántulajdon és a többi érték amit tulajdonnak nevezünk.
Ezt az értéket a mindenkori fennálló "rend ,törvények" biztosítják!
Praktikusan ezt úgy kell elképzelni,hogy akik gazdagok(részvények,befektetések,tulajdoni lapok,arany,ezüst,kitermelési jogok) befolyással rendelkeznek a dolgok menetére.Pénzügyi (politikai,gazdasági)hatalmuknál,lobbi potenciáljuknál fogva biztosítani tudják az értékeik biztonságát,érték állóságát.
Tehát amíg így mennek a dolgok,mint most,addig nincs gond lehet üzletelni az arannyal!
A dolog akkor válik pikánssá,amit nehéz elképzelni,mert nem volt még rá példa(ami nem jelenti azt,hogy nem is lesz),amikor ez a "rend" globálisan felbomlik. (Azért ehhez igen durva trauma kell!!!! valami brutál napkitörés,atomháború,gyilkos járvány vagy ilyesmi,ami az egész bolygóra hat)
Tehát egy 2. vh szintû traumát még simán túlél a pénz,gazdasági rendszer!
Játszunk el a gondolattal,hogy belefutunk egy ezt meghaladó tragédiába?!
Mit ér az arany,mit ér a fogalom ,hogy "tulajdon",ha nincs senki aki törvényekkel,hatóságokkal,szervekkel biztosítsa az értékét,a jog érvényesítését?!
Semmit!
Ha eltûnik a hit a pénzben,az aranyban,mint fizetõ eszközben,nem ér semmit(a gyakorlati felhasználásán kívül,ami szánalmasan semmi egyébként.Egy beton vas is jobb mindenre)
Ha nincs meg az emberekbe a hit,a bizalom,hogy -" igen elcserélem az almát aranyra,mert az aranyat el tudom cserélni kapára" ,akkor semmi értéke nem lesz!
Ezt a hitet a ma is mûködõ "rendszer" biztosítja!
Szóval nehéz elképzelni (mert nincsen rá írott példa),így valóban csak ötletelni lehet a dologról!

Doom
02-09-2016, 03:13 AM
De egyébként,ezért lenne jó,ha lennének komolyabb fórum találkozók,ahol többen összegyûlnének!
Mondjuk lehetne egy szituációs gyakorlat is!Akárhol meg lehet csinálni,ahol van egy kis hely hozzá és nem szabad elmenni onnan,sem boltba,sem a bankba,sem sehová.
Ki lenne jelölve ki,mit hozhat magával.
- páran hozhatnak,késeket,baltát,bográcsot,zseblámpát ,gyertyát,ipari termékeket
-páran hozhatnak élelmiszert konzervek,gyümölcs,kenyér,fûszerek
-páran hozhatnak wc papírt,tampont,szappant,...
-páran hozhatnak élvezeti cikkeket,ami nem szükséges ugyan a mindennapi élethez,de jó,(pl. kávé,pálesz,könyvek,gyerek játékok,cigaretta)
-valakik hozhatnak pokrócokat,hálózsákot,meleg kabátot,alsó nemût...
-valakik hozhatnak aranyat.....

....jó persze,most mondhatja valaki,hogy kibírom a gyakorlat végéig éhen,fázva aztán beváltom a bankba :),persze csak nem tudjuk mikor lesz vége....
Persze EZ csak elképzelés,erre úgysem lesz vállalkozó....

++++++ Te mit vinnél????...Akkor tudtok mindent.....!?

TMIB
02-09-2016, 04:39 AM
Ezt a hitet a ma is mûködõ "rendszer" biztosítja!

Utána pedig a bizalom marad. Ha az sincs, akkor nem biztosítja senki. De gondolj arra hogy a papírpénz és bankszámlák kora elõtt arannyal és ezüsttel fizettek az emberek. Vagy az aranyláz korában is. Szóval ha megtörténne az, hogy pár száz évet visszaugrik a technológia, akkor a nemesfémnek ugyanúgy lesz értéke, mint ahogy régen is volt. Mikor a világháború után 1milliárd milpengõ papírpénzeket az utcaseprõ dobálta a kukába, az ezüst és az arany akkor is érték volt.

:)

haven
02-09-2016, 08:52 AM
én is Doom mal értek egyet, addig jó a pénz és a különbözõ nemesfémek, amíg van remény arra, hogy egyszer, valamikor a társadalmi rend vissza tud így vagy úgy rendezõdni. Ha kitör egy olyan járvány, hogy három napi bolyongás után se találkozol senkivel, és semmilyen infrastruktúrának még nyoma sincsen, és tudod, hogy az össze kontinensen így van, akkor mit ér a pénz, arany? Akkor azt a helyzetet úgy kell értelmezni, hogy nyomokban van túlélõ és még az is neccesnek látszik, hogy túléli az emberiség ezt az egészet, nem hogy pénzpiaci társadalmi rend alakuljon ki egy belátható idõintervallumon belül.....
Szerintem

Dream_walker
02-09-2016, 11:21 AM
én is Doom mal értek egyet, addig jó a pénz és a különbözõ nemesfémek, amíg van remény arra, hogy egyszer, valamikor a társadalmi rend vissza tud így vagy úgy rendezõdni. Ha kitör egy olyan járvány, hogy három napi bolyongás után se találkozol senkivel, és semmilyen infrastruktúrának még nyoma sincsen, és tudod, hogy az össze kontinensen így van, akkor mit ér a pénz, arany? Akkor azt a helyzetet úgy kell értelmezni, hogy nyomokban van túlélõ és még az is neccesnek látszik, hogy túléli az emberiség ezt az egészet, nem hogy pénzpiaci társadalmi rend alakuljon ki egy belátható idõintervallumon belül.....
Szerintem

Ha ennyira durva a helyzet, ott már az a legkisebb baj, hogy nincs "pénzed".

A nemesfémek és a drágakövek értékét a társadalmakban a fizikai tulajdonságaik, és nem a mögöttük lévõ közmegegyezés (mint a mai papírpénz-rendszerekben) határozza meg. Ezek ugyanis felhalmozhatók, könnyen átválthatók, kis mennyiségben képviselnek nagy értéket, és nem veszítenek a fizikai értékükbõl, értsd, nem porlad szét, nem eszi meg a rozsda.

Amíg létezik civilizáció, addig ezek értéket õriznek. Mikor a civilizációnak vége, akkor meg már amúgy is teljesen mindegy.

haven
02-09-2016, 11:23 AM
Enni akkor is kell...

GAZDA
02-09-2016, 11:42 AM
Én vegyesen vinnék dolgokat mert úgy életszerû.

Doom
02-09-2016, 03:28 PM
Utána pedig a bizalom marad. Ha az sincs, akkor nem biztosítja senki. De gondolj arra hogy a papírpénz és bankszámlák kora elõtt arannyal és ezüsttel fizettek az emberek. Vagy az aranyláz korában is. Szóval ha megtörténne az, hogy pár száz évet visszaugrik a technológia, akkor a nemesfémnek ugyanúgy lesz értéke, mint ahogy régen is volt. Mikor a világháború után 1milliárd milpengõ papírpénzeket az utcaseprõ dobálta a kukába, az ezüst és az arany akkor is érték volt.

:)
Ez igaz!
megjegyzés! Minden korban az aktuális "hatalom" bocsájtotta ki a pénzt(arany ,ezüst,bronz,kõ,....papír:cry:)
Sosem a kisparaszt határozta meg az értékét,a pénzverés rendjét!
A király,császár,földesúr,törzsfõnök,államf õ a hadseregével,államával,kormányával biztosította a pénz értékét!
Annyi volt a csere értéke ,amit Õ mondott és punk-tum,a kisember meg elfogadta vagy cserélt!
Igen jól írod,hogy a hit és a bizalom az alapja a pénzügyi rendszernek.
Az teljesen igaz,hogy a pénz verésénél keresni kellett olyan fémet/anyagot,ami könnyen megmunkálható,és idõjárás álló volt.
Kerestek dolgokat,meg lehet figyelni a pénz anyagát a korok(ipar) elõre haladtával így lett pl az arany!De ez nem szentírás,lehet bármibõl ami közbizalmat élvez! pl akár fabadka is :) van is errõl közmondás...
Régen a pénz pl.egy aranydukát értéke,nem a színesfém ,mint anyag értékét képviselte,hiszen nem is ismerték ,nem volt periódudsos rendszer anyag vizsgálat.
A kibocsájtó császár(írnok) határozta meg,hogy pl egy tehén,a csere értéke!Akinek nem tettszett azt "elõállították".
A dolgok ott csúsztak meg amikor mesterségesen elkezdték misztifikálni ezt a fémet és a valóban értékes dolgok helyett(étel,termékek),egy semmire se való anyagot/anyagokat istenített az ember.
De hangsúlyozom,szerintem az arany és társainak az értéke,hatalmi szóval,mesterségesen van fenntartva,nem közmegegyezés!

Ja nem válaszolt senki ,mit választana,hogy mit visz a találkozóra?!:rolleyes:
Nem tudom,de én biztos,hogy nem aranyat!
Jó hülyén nézne ki valaki pucéran a fatörzsön ülve aranyrúddal a kezébe,a fejére zuhogna az esõ és éhes kétségbeesésében könyörögne,hogy -"adjon már valaki az aranyér egy esõkabátot"! :admire:
-"Oszt mit kezdjek az aranyaddal Tesó,még kalapácsnak se jó,inkább elcserélem az esõkabátot,jófajta kisüstire!" :haha::beer:

TMIB
02-09-2016, 03:33 PM
Igaz, de itt a fórumon is volt egy szavazás, nem sokan készülnek teljes "apokalipszisre". :)

Doom
02-09-2016, 03:47 PM
Igaz, de itt a fórumon is volt egy szavazás, nem sokan készülnek teljes "apokalipszisre". :)
Igazad van,én sem készülök arra,mert fizikailag lehetetlen.Nagy adag szerencse és kb.ennyi a felkészülés!
Mindazonáltal nem a fórumtagok,nem a felkészülõk és még nem is az emberiség dönti el,hogy lesz,avagy sem!
A vírus teszi a dolgát,a meteoritok oda mennek ahová õk akarnak és bár elképzelhetetlen,de sajnos így van...nem az emberiség irányítja a napot!

De még egy észrevétel az "értékekrõl"(arany,ezüst,pénz)
Tegyük fel összejövünk így páran.A sátra mindenkinek tele van,a jónak vélt cuccokkal.
Elhatározzuk,hogy csinálunk pénzt!Darab papír,ráírjuk 1 és leírjuk,hogy egy alma egy pénz,egy balta öt pénz és így tovább!
Az elején rendben mennek a dolgok,nem kell cipelni a dolgokat,csak a papírt.
Aztán kezdenek fogyni a dolgok talán még egy kis tábori tûzvész is pusztít,fogynak a készletek!
Többen átgondolják,hogy oda adja e az értékét a papírért,mert nem tudni,holnap,holnapután valaki elfogadja e!
A bizalom megszûnik és marad a fizikai csere!
Na ennyit ér az arany,ennyit ér a gyémánt és minden mesterséges értékû csere eszköz(pénz)

GAZDA
02-09-2016, 06:09 PM
Doom
Amit leírtál az is pénz: árupénz. Egyébként a nemesfémeket több ezer éve használják pénzként több kontinensen szóval jól beivódott az emberek tudatába hogy értékes, kevés van belõle, jól megmunkálható, könnyen osztható tehát vannak elõnyei.

suuperbus
02-09-2016, 06:15 PM
Sokféle túlélõ mûsor nézõje vagyok és a fórumokat is olvasom. Sohasem találkoztam olyan prepperrel, aki csak az ezüstjét gyarapította, de nem volt BOB-ja, get home bag-je, every day carry kulcstartója, menekülési útvonala, rejtett helye (BOL), élelemtartaléka stb.

Ezek egymással szorosan összefüggõ dolgok, mert más és más veszélyeket oldanak meg velük. Ha rád omlik a ház és túléled, jól jön a kis síp és a minilámpa a kulcstartódon, pedig mindenki kiröhögött érte. A sort lehetne folytatni. Aki féloldalasan készül fel, rossz taktikát választ. Adaptívnak vagyis a körülményekhez alkalmazkodónak kell lenni. Lehet, ha egy háborús szituációban menekülnöd kell, akkor a nyelvtudásod a fõ értéked, mert el kell hagynod az országot. nem beszélem az eszperantót például. Azt viszont tudtad, hogy az eszperantistáknak van egy listája, ahova ha te beszéled a nyelvet, minimális egyeztetés után szállást kapsz, a világon nagyon sok országban? lehet, hogy érdemes egy alapfokon megtanulni, de a nagy nyelvekre is igaz. Prepper dolog? Nem tudom, de mûködhet. A sort lehetne folytatni. Sokféle fizikai és gyakorlati tudás az, ami segíthet. Én a sokoldalúságban látom a megoldást.

A klasszikus prepper persze az erdõbe/BOL-ba vonul és egy darabig elvan ott. Ez is fontos tudás, hiszen az emberek többsége egy sátrat nem bír normálisan felverni.

Korábban kifejtettem és tartom azt a nézetem, hogy az emberben a közösség felé törekvés nagyon erõs, legyen az család, kisközösség, tartomány, állam és így tovább. Az ember társas lény. Ezért kizárt hosszú távon az a fajta apokalipszis, amirõl írsz. Ha annyi a jövedelmed, hogy mindent prepper cuccokra költesz ... Hát, te tudod. Tiszteletben tartom. Ha azonban kicsit megnézzük mi megy a világban pl. most éppen az olajország Venezuelában (hiperinfláció), akkor igenis felértékelõdik a fizikai arany és ezüst.

Végül az tévhit, hogy az ezüst és aranypénz értékét csak az azt létrehozó állam garantálja. Az ókorban vert ezüst- és aranypénzek megmaradt része ma is forgalomban van és eredeti értékük felett adják-veszik azokat. A Római Birodalom már jó ideje összeomlott. Nem így az általuk vert ezüstpénzek! Azoknak csak nõtt az értéke!

Doom
02-09-2016, 06:39 PM
A Római Birodalom már jó ideje összeomlott. Nem így az általuk vert ezüstpénzek! Azoknak csak nõtt az értéke!
Be keverd össze a fogalmakat!A mai kibocsátott pénz és a régiségek között!..vagy a festmények vagy egy egyedi autó között..
Az értéke nõtt,vásárló értéke nincsen...nem teheted a bankba(csak a széfbe,de kamat nincsen rá),nem fizethetsz a teszkóba vele...az értéke ugyan megér mondjuk egy házat,de ez nem vásárlás,hanem csere. Tehát ezek már nem pénzek!

Végül az tévhit, hogy az ezüst és aranypénz értékét csak az azt létrehozó állam garantálja. Az ókorban vert ezüst- és aranypénzek megmaradt része ma is forgalomban van és eredeti értékük felett adják-veszik azokat.Nincsen forgalomban,a kibocsájtó birodalom,állam bukásával,megszûnésével,elveszítette értékét,kikerült a forgalomból! pl egy régi Ady 500-as,ma két-három ezer forintért cserél gazdát,ennek ellenére a vásárló értéke nulla,nincsen forgalomban.
Értéküket pedig a kereslet határozza meg(ellenben a valódi forgalomban lévõ pénzekkel,amiknek a vásárló értékét az államok garantálják),addig értékes,amíg kell valakinek,aki bízik benne,hogy valamikor Õ is tovább tudja passzolni.

Ha annyi a jövedelmed, hogy mindent prepper cuccokra költesz ... Hát, te tudod. Tiszteletben tartom.
Ezt álmodtad,mert én nem írtam ilyet ,de EZ nem a fórum témája és egyébként...közöd?

Ezért kizárt hosszú távon az a fajta apokalipszis, amirõl írsz. kifejtenéd mire gondolsz!Mert nem írtam konkrétan semmiféle apokalipszisrõl,csak mint lehetõség! ja és olvass kicsit visszább is...úgy kerek és megérted!Kösssz!

suuperbus
02-09-2016, 06:59 PM
Be keverd össze a fogalmakat!A mai kibocsátott pénz és a régiségek között!..vagy a festmények vagy egy egyedi autó között..
Az értéke nõtt,vásárló értéke nincsen...nem teheted a bankba(csak a széfbe,de kamat nincsen rá),nem fizethetsz a teszkóba vele...az értéke ugyan megér mondjuk egy házat,de ez nem vásárlás,hanem csere. Tehát ezek már nem pénzek!

Két malomban õrlünk. Egy ezüstpénz mindig eladható. Értéke változó. Függ az ezüst árától, a gazdasági helyzettõl numizmatikai értékétõl és így tovább, ez valóban így van. Milyen jó dolog, mert van egy kis állandóság a világban. Szinte azonnal pénzzé tehetõ, de mint minden vagyontárgy eladásakor, érdemes kivárni a megfelelõ pillanatot. Csereértéke minden háborúban, válságban, inflációban bizonyított.

Apokalipszis témában ne vedd magadra, lehet, hogy félreértettem. Nem akarlak meggyõzni, tisztelem a véleményed. Ha mégis meghallgatod a véleményem, akkor fokozatosan, szép lassan felépítesz egy kis ezüst tartalékot, mint a többi prepper. Mindenkinek megvan a maga saját útja. Kb. annyira érdemes önmagában errõl vitatkozni mint az igazán hatékony harcmûvészetrõl. Vajon a cselgáncs vagy thai box a jobb? Ugye... :)

Doom
02-09-2016, 11:55 PM
Két malomban õrlünk. Egy ezüstpénz mindig eladható. Értéke változó. Függ az ezüst árától, a gazdasági helyzettõl numizmatikai értékétõl és így tovább, ez valóban így van. Milyen jó dolog, mert van egy kis állandóság a világban. Szinte azonnal pénzzé tehetõ, de mint minden vagyontárgy eladásakor, érdemes kivárni a megfelelõ pillanatot. Csereértéke minden háborúban, válságban, inflációban bizonyított.
Igen,igazad van éa mindenkinek aki ilyesmibe fekteti a pénzét!
Mondjuk személy szerint,én a hitelesített,kis címletû arany és ezüst fóliát részesítem elõnyben,a nagy értékû és tudást,vizsgálatot igénylõ régi pénz vagy tört arany helyett.Kicsi pénzekért,apránként(akár a konzerveket) ,egész szép összeget félre lehet így tenni.kis súly,idõjárástól és mindentõl védett és laikusoknak is tovább lehet passzolni,gyorsan,könnyen,darabonként akár!
Mint minden értéktárgy,amit befektetésnek veszünk,eléri azt a pontot,amikor a tájékozott megválik tõle és a balek vásárol.
Voltaképpen kitûnõ dolog,hogy bele van verve az emberek fejébe,hogy az arany/ezüst/drágakövek jó befektetés,mert ha meg kell válni tõle,könnyebb lesz!
Igen foglalkoztat egy apokalipszis utáni körülmény,mert érdekes téma és érdekel mit tudnék csinálni,ha elsõ körben megúszom!
Ide tartozik többek között a csere is!Az is jó dolog ha többféle csere tárgyat halmoz fel az ember,amik elrejthetõek,de akár zsebre is vághatóak,ha menni kell.
Az arany ,ezüst az utóbbi kategória,egyfajta gyorssegély.Bár nagyon tudni kell vele bánni és nem szabad hisztizni vagy bepánikolni,szaladni beváltani ,mert a beszerzési érték alá ment az árfolyam.De ha egy valóban reménytelen helyzet adódik,amikor várhatóan semmi értéke nem lesz,a sok tájékozatlan embernek el lehet passzolni a csillogó semmit,mert mint írtam,jó hogy ez van a köztudatban.Az eladó örül,hogy kapott csilli-villi semmit és én is örülök,hogy egy nagy kosár kajával térek haza!:D

Doom
02-10-2016, 01:04 AM
Mindenkinek megvan a maga saját útja. Kb. annyira érdemes önmagában errõl vitatkozni mint az igazán hatékony harcmûvészetrõl. Vajon a cselgáncs vagy thai box a jobb? Ugye... :thumbup
Igen! A legnehezebb a felkészülésben,szerintem,a konvenciók és dogmák felülvizsgálata,értelmezése és saját személyünkre szabása!
Hát ehhez azért kell egy nagy adag önismeret!A személyes fizikai és szellemi,mentális képességeink felmérése és elfogadása!
Halott ember az (apokalipszis idején),aki abban ringatja magát,amit a Youtube videókban lát és az általános közfelfogás szerinti dolgokat teszi magáévá!Pár ilyen dolog,amit mindenki tegyen helyére önmagában!
- "az én házam,az én váram",+ "nem megyek sehová,mert a két kezemmel építettem" ,+"ha jön a zombi,majd elkalapálom,engem senki nem tud elûzni innen"
Hát szép nagy önámítás,szép nagy csapda és bukfenc! Felülvizsgálatra szorul!
-"Arany jó befektetés"
Ezt azt hiszem átbeszéltük.
-"Majd ha baj van kimegyek az erdõbe"
Valaki lakott már az utcán,erdõbe,fasorba?Azt hiszem itt alapos felülvizsgálatra szorul önmagunk igényei,immunrendszere,egészségi állapota,tûrõ képessége,fizikai erõnléte!Nem úgy van az! Ja és a családé is!Tudjátok "olyan erõs a lánc,mint...."
- "Az ember társas lény"+" a csoport mindenek felett"+ csapatban nagyobb az esély"
Tagadhatatlan elõnyök szólnak mellette!
De Te és akikkel mész/maradsz vajon csapatjátékosok?
Kibírod a többieket nap-mint nap esetleg összezárva?
Aláveted magad egy önjelölt/kijelölt/választott vezetõ,sokszor rád hátrányos döntéseinek,parancsainak?
Ha belefutsz egy jó lelõhelybe a portyázás során megosztod vagy inkább megtartod/eltitkolod,hogy legyen bõven a TE családodnak?
Ez egy olyan dogma,ami hihetetlen önismeretet igényel,hogy elkerüld az összkomfortos arany ketrec érzését!
-"bunker vagy cserkészés"
Tagadhatatlan egy bunker,jól kiépített ,védett hely elõnye!De ismered magad?Lehet az "utcán" csak hónapokat élsz túl,de azt legalább jó érzéssel,ha olyan típusú ember vagy!Még mindig több az esélyed,mint a csilláron lógva!De ha nem vagy kalandvágyó,ne vegyél hátizsákot,hanem aggregátort! Súlyos konvenció,ami mindenképpen személyre szabott kell legyen!
-"a városi éhen hal,a vidéki eszik,megtermeli magának"
Ebben is vannak igazságok,de Neked kedves olvasó milyen a személyiséged!Neked mi a jó?Cseszheted a tíz hód fõdet,ha nem szereted csinálni,belefáradsz,belefásulsz és ha nem szívvel csinálod,csak ártasz magatoknak.Lehet más jellegû dologgal megtalálod a helyed és jól megy!De ha valaki a jó levegõn kapálni szeret,az meg ne gondolkodjon kalandtúrába,miliciába ellátásért,mert nem fog menni!

Tehát ha Te 100000 emberbõl egy vagy ,aki nem úgy gondolja mint a többiek,nyugodtan tedd azt amit Te elképzelsz vagy ami Neked jó!Nem kell foglalkozni a többiekkel(bár meg kell hallgatni és értékelni),mert nagy valószínûséggel ,sokan csak a többi után megy kényelembõl,a konfliktus elkerülése miatt,no meg azért mert nem tudja kicsoda Õ és mire képes.
A konvenciókat,dogmákat el kell vetni és egy speciálisan önmagunkra szabott tervet,stratégiát kell kifundálni és követni!

suuperbus
02-11-2016, 06:03 PM
Érdekes amiket írsz, sok igazság van benne!

Most egy kicsit visszakanyarodnék a témához! Abból indulok ki, ami Európában történt az elmúlt évszázadokban. Ez alapján az ezüst és az arany egyaránt jó megoldás. Másrészt én az aranyat jelenleg nagyon drágának tartom. A történelmi korokban az ezüst aranyhoz viszonyított értéke sokkal jobb volt, kisebb volt a különbség. persze az arany mindig sokkal értékesebb volt. Nagyságrendileg jelenleg egy uncia ezüst 5 - 7 ezer forint körül mozog. Egy uncia arany pedig legalább 330.000 ft. Itt rögtön kétféle megközelítés is adódik. Az aranyból egy két ilyen érme már komoly összeg ami vihetõ, mozgatható. ha egygrammos vagy félgrammos érméid vannak, az is jó, de azok arányosan elég drágák. Ezzel szemben az ezüst unciás változatban sem elérhetetlen. Mégis, ha egy ismeretlen kezébe nyomsz egy unciás ezüstöt biztosan többre fogja saccolni az értékét. Hiszen nemesfém. valószínûleg jól is érzi. Most az ezüst viszonylag elérhetõ áron hozzáférhetõ. Az arany esetében ezt nem érzem.
Visszakanyarodva egy kicsit Doom gondolatmenetéhez, például ha olvastátok az Út címû könyvet ott amikor az Apa és a Fiú megtalálják a bunkert van minden, mi szem szájnak ingere. Esznek isznak, pihennek stb. találnak aranyat is, amire ott, abban a helyzetben egyáltalán nincs szükségük. Értéktelen.
teljesen rendben van, de én azon gondolkodom, hogy ha egyszer nyugger leszek akkor miben bízom jobban: bankszámla (lényegében egy bank által sms-ben küldött értesítés / megdönthetõ vélelem - papírpénz - fizikai nemesfém. ebben az értelmezésben érdemes átgondolni a nemesfémek fizikai birtoklását és nekem tetszik a gondolat, bár nem rendelkezem jelentõs tartalékkal sajnos. idõvel, lassan lehet venni apró lépésenként. Ez a terv.

haven
02-12-2016, 11:35 PM
fizikailag birtokolni nemesfémet, például nagyobb mennyiségben ezüstöt, aranyat, már megkíván egy széfet. Jó drága.....hozzá egy riasztó....talán egy jó kivonuló biztonsági szolgálat is még...a költségek megugranak.

st.jimmy
02-13-2016, 06:57 AM
akinek olyanok a lehetõségei, hogy nagyobb mennyiségben gondolkodhat, az nem nagyon olvassa szerintem ezt a topicot :D A legtöbbünk valószínûleg 1 maréknyi holmiban gondolkodik ezekbõl a dolgokból, amit el lehet úgy rejteni széf nélkül, hogyha felforgatják a helyet akkor se legyen gond

haven
02-13-2016, 08:05 AM
Befektetési ezüst érmébõl, egy unciásból minden hónapban könnyen lehet vásárolni 1-3 darabot. Ez egy év en, 12-36 darab. Ez 5 év alatt 60-180 darab. Ez hozzávetõlegesen 2 kilogramm, illetve 6 kilogramm. Fizikailag is több helyet foglal, mint amit jelentéktelennek lehet mondani. Ugye, két hozzászólással feljebb arról volt szó, hogy felhalmozni egy mennyiségét. Vagy mire gondoltál? Hosszú évek alatt megszerzel tíz darabot, mert kb ennyi egy maréknyi, és ez lesz a tartalékod? A befektetésed baj esetére? Mind a kb 60-70 ezer forint értékben??? Senkinek a lehetõségeit nem akarom ezzel lesemmitérõzni, de azért lássunk már reálisan...vagy akkor fogadjuk már el az okfejtésem, miszerint kell normálisnak gondolkodni a tárolásról.

WestBam
02-13-2016, 10:37 AM
Csak egy pár gondolatot írnék le, megoldást azt én sem találtam még erre az értéktárolási problémára:
- Bankban tartani jelenleg nem éri meg ha nem nagyon sok pénzed van, keveset kamatozik és jönnek rá mindenféle adók amik szintén levesznek belõle.
- Ha valami krach beütne akkor jönne a hiperinfláció is, ergo a félretett sok pénzed hirtelen elveszítené értékét, szélsõséges példa de simán elõfordulhat, hogy az évek alatt összespórolt százezrek egy ilyen esetben egy havi "fizetéssel" válnak egyenlõvé.
- Ha baj van akkor a bankok korlátozhatják a pénzhez jutásodat, volt rá példa mostanában is görögöknél, így ismét nem sokat érsz vele ha ott van.
- SHTF esetén mennyire nyugodtan mennél el bankba pénzt felvenni? A kijáratot figyelõ bandák hazafelé menet jó esetben csak kirabolnak.
- valuta pl. usd vagy euro jelenleg értékes és majdnem mindenhol tudsz vele fizetni, nyilván rossz váltás mellett de hosszú távon már nem érzem értékállónak õket. Az usd most még jó de a jelenlegi olajdollár elleni harcnak lehet a vége egy usd hiperinfláció. Az euro meg sokat ér de annyira nagy múltja nincs, sokan ki is szállnának belõle így ezt is jobb kerülni hosszú távon.
- ezüst- arany esetén hogyan osztod fel, hogy mi mennyit ér? Egy kiló kenyérért is adsz egy ezüstérmét és egy teli tank benzinért is ugyanennyit, mert vissza várhatóan nem kapsz sehol.
- ha nemesfémben tartod az értékeid akkor várhatóan tartani fogja az értékét a papírral szemben. De itt ismét itt lesz a probléma a váltásnál ahol szintén kifigyelhetnek mint a banknál.
- ha fizetésbõl élsz akkor megoldás lehet valamennyire jelenleg a nyereménybetét. Kevés pénzért is lehet venni. Ha nyersz akkor megsokszorozod. Ha kell a betett pénz semmi adó és kezelési költség nem rakódik rá, amit betettél kiveheted. Persze infláció és bankzár esetén ez sem megoldás de addig talán jó lehet.
- ha otthon terzorod van és bemennek elvenni amid van akkor ha nem szeretnéd megkínoztatni magad vagy családtagod akkor ki is nyitod nekik. Ez alapján ha nemesfémed van akkor jobb nem trezorban tartani hanem elrejtve a lakáson belül. Nem egy helyen hanem több helyre elszórva. Nem kell kivehetõ módon rejteni, be lehet építeni is a felesleget pl. kád elõlapja mögé falazni. Ha nem kell akkor ott elég jó helyen van ha meg szükség van akkor ki lehet bontani, megtalálni betörõ és rabló sem fogja. Ha felgyújtják a lakásod SHTF esetén akkor is vissza tudsz menni érte és elõszedni.
Hirtelen ennyi jutott eszembe de sokat töröm én is a fejem miben és hogyan lenne hosszú távon érdemes értéket tárolni.

mmilan21
02-13-2016, 11:44 AM
- ha otthon terzorod van és bemennek elvenni amid van akkor ha nem szeretnéd megkínoztatni magad vagy családtagod akkor ki is nyitod nekik. Ez alapján ha nemesfémed van akkor jobb nem trezorban tartani hanem elrejtve a lakáson belül. Nem egy helyen hanem több helyre elszórva. Nem kell kivehetõ módon rejteni, be lehet építeni is a felesleget pl. kád elõlapja mögé falazni. Ha nem kell akkor ott elég jó helyen van ha meg szükség van akkor ki lehet bontani, megtalálni betörõ és rabló sem fogja. Ha felgyújtják a lakásod SHTF esetén akkor is vissza tudsz menni érte és elõszedni.
Hirtelen ennyi jutott eszembe de sokat töröm én is a fejem miben és hogyan lenne hosszú távon érdemes értéket tárolni.

Ha van trezorod akkor elég belerakni egy kis csalit.
Aztán a ha rákérdez (a kis mennyiség miatt) hogy mi ez, akkor megmondhatod hogy a többi a számládon maradt, mert késõn kapcsoltál hogy itt az összeomlás.
A tolvaj pedig annak tudatában távozik majd hogy jól kirabolt téged.
Közben meg a kád mellé van befalazva a többi. :)

CsaládApa
02-13-2016, 06:59 PM
Ha az arany vagy ezüst között kellene választani és statikus (nem vándorlás) túlélést tervezünk, akkor egyértelmû, hogy ezüstöt kell gyûjteni:

- Az embereknek fogalmuk sincs mennyit ér az ezüst. Jobbára mindenki arany ékszert vesz a szeretteinek, így annak jobban ismeri a béke idõbeni értékét
- Az ezüsttel kisebb értéke révén, könnyebb kisebb értékû árut vásárolni (étel stb.)
- Megpróbálhatod átváltani aranyra a mostani kb. 1:50 átváltási érték alatt (ha közeledik a krízis vége), hiszen nem ismerik (következõ sor alapján)
- A középkorban 1:10 volt a váltása az arannyal szemben. Szerintem egy összeomlásnál simán meg tudná közelíteni ezt az értéket, de az biztos, hogy a mostani 1:50-rõl elmozdulna

maghar
02-13-2016, 08:13 PM
Én a svájci frankra szavazok,Svájc a világ pénzmosodája nem hagyják a frankot bedõlni.Ha mégis,akkor azt már tényleg hívhatjuk világvégének :)

maghar
02-13-2016, 08:21 PM
Voltam Genfben a városházán ki vannak állítva az utolsó háborújuk során használt fegyverek,kb 500 éve volt ha jól emlékszem.

CsaládApa
02-13-2016, 09:17 PM
Az a baj, hogy Magyarországon 27% ÁFÁ-t kell fizetni az ezüst után. Németben ÁFA nélkül meg lehet venni unciáját...

haven
02-13-2016, 09:30 PM
Vettem is németben egy-két darabot

suuperbus
02-14-2016, 09:29 PM
Befektetési ezüst érmébõl, egy unciásból minden hónapban könnyen lehet vásárolni 1-3 darabot. Ez egy év en, 12-36 darab. Ez 5 év alatt 60-180 darab. Ez hozzávetõlegesen 2 kilogramm, illetve 6 kilogramm. Fizikailag is több helyet foglal, mint amit jelentéktelennek lehet mondani. Ugye, két hozzászólással feljebb arról volt szó, hogy felhalmozni egy mennyiségét. Vagy mire gondoltál? Hosszú évek alatt megszerzel tíz darabot, mert kb ennyi egy maréknyi, és ez lesz a tartalékod? A befektetésed baj esetére? Mind a kb 60-70 ezer forint értékben??? Senkinek a lehetõségeit nem akarom ezzel lesemmitérõzni, de azért lássunk már reálisan...vagy akkor fogadjuk már el az okfejtésem, miszerint kell normálisnak gondolkodni a tárolásról.

Én is fontosnak tartom a tárolást. Ez egyszeri költség, de legalább tudja az ember, hogy rendben van. Csalinak meg lehet egy olcsó fémdoboz, benne vacak hamis érmék, legyen vele boldog a betörõ.

Ugyanez a taktika egyébként pénztárcánál is mûködik. Ha van egy régebbi vagy ócska pénztárcád, aprót beleraksz, néhány értéktelen cuccot, hogy valódinak tûnjön. Semmi személyeset. Ha ki akarnak rabolni, elé dobod és spuri. Nem fog követni, mert a tárcát fogja nézegetni, nem hagyja ott. Mire rájön már árkon bokron túl vagy. Például egy késes támadót inkább megvezetek egy ál-pénztárcával vagy ha betörnének akkor a betörõt a lakásban tárolt értéktelen érmékkel.

Ami az ezüst felhalmozást illeti, lehet kis értékben fokozatosan és lehet egyszerre 10-15-20-at venni. Korábban szó esett róla, hogy Ausztriában és Németországban olcsóbb a befektetési ezüst. Ha arra jár az ember érdemes venni legalább néhány érmét. Sok kicsi sokra megy, jobb befektetés mint cigizni. Ez elsõsorban egy hiperinflációra jelent menedéket. Ferfal szerint a törtarany is nagyon jó, fõleg a 14 karátos láncok, kisebb aranytárgyak. Ezek gyorsan beválthatók.

haven
02-15-2016, 09:45 AM
tavaly 17 és 22 euró között voltak németben ezek az unciás pénzek. Függött, hogy milyen( amerikai, kanadai, örmény, egyéb) és az állapotuktól. Persze, ezek inkább csak a gyûjtõknek jelentenek valamit, aki befektetni vágyik vele, netán vész esetére egy tartalékot, annak tökéletesen mindegy, hogy melyik évjárat és hogy most az osztrákon bécsi filharmonikusok vannak rajta, vagy az örményen a Noé bárkája....
ha már ezüst, ezen belül is az érmék... Felmerült, a cserekereskedelem kapcsán, hogy kisebb dolgokat, hogy lehetne cserélni, mivel az érme egy uncia. Nos, megoldást jelenthet a jó magyar 200 ft-os. / gramm színezüstöt tartalmaz, ha többet veszel belõle, akkor viszonylag olcsón meglehet venni. Én 800 ft nál többet nem adnék érte;) ha valaki eladni szeretne

suuperbus
05-29-2016, 09:51 PM
Olvastam Venezueláról egy cikket. Elképesztõ, hogy a világ egyik legnagyobb olajkitermelõjeként és olajvagyonának birtokosaként teljes a csõd, hiperinfláció, üres polcok, nincs cukor, fõzõolaj stb. Ezek a hírek mindig megerõsítenek abban, hogy érdemes tartós fogyasztási cikkeket (fogkefe, fogkrém, borotva stb. sokáig elálló ételek - de ez másik topic - minden ami sokáig jó) törtaranyat és ezüstöt gyûjteni, felhalmozni.

Befektetési rudakat honnét érdemes venni? USA-ból 20 dollár között + szállítás + áfa megéri? vagy a jó öreg filharmonikusok Bécsbõl?

TMIB
05-29-2016, 10:01 PM
A lényeg hogy megbízható helyrõl vedd. Aranyat, ezüstöt ne az Aliexpress-rõl. ;)

Unicornis
05-30-2016, 01:19 PM
A befektetési aranyat és ezüstöt én az Arany Piacról vettem.:
http://www.aranypiac.hu/
Lehet (és érdemes is) személyesen venni. Bemész, kifizeted, megkapod, kijössz.
Nem kell rá várni, meg elõre fizetni, stb... A pillanatnyi raktárkészlet mindig fenn van a weblapon, nem mész potyára.

suuperbus
05-30-2016, 06:28 PM
A befektetési aranyat és ezüstöt én az Arany Piacról vettem.:
http://www.aranypiac.hu/
Lehet (és érdemes is) személyesen venni. Bemész, kifizeted, megkapod, kijössz.
Nem kell rá várni, meg elõre fizetni, stb... A pillanatnyi raktárkészlet mindig fenn van a weblapon, nem mész potyára.

köszönöm, megnézem majd!

TMIB
12-22-2016, 04:41 AM
Mostani Walking Dead részben azt mondta Eugene, hogy a lõszer az új pénz.

Aztán eszembe jutott hogy a Wasteland 2-ben is volt egy olyan banda ami elfoglalt egy várost és a lom helyett a lõszert vezették be új fizetõeszköznek. Amire a településen élõk azt mondták hogy "semmi értelme", de igazából nagyon is volt értelme.

Ahogy már itt is a fórum kezdete óta írtam, hogy ha már akkora baj lenne, akkor a lõszer lenne az egyik, ha nem a legjobb fizetõeszköz.

http://magyarprepperforum.net/showthread.php?220-Arany-ez%FCst-egy%E9b-fizet%F5eszk%F6z-%E9s-csereeszk%F6z&p=4840&viewfull=1#post4840

;)

mmilan21
12-22-2016, 07:34 AM
Mostani Walking Dead részben azt mondta Eugene, hogy a lõszer az új pénz.

Aztán eszembe jutott hogy a Wasteland 2-ben is volt egy olyan banda ami elfoglalt egy várost és a lom helyett a lõszert vezették be új fizetõeszköznek. Amire a településen élõk azt mondták hogy "semmi értelme", de igazából nagyon is volt értelme.

Ahogy már itt is a fórum kezdete óta írtam, hogy ha már akkora baj lenne, akkor a lõszer lenne az egyik, ha nem a legjobb fizetõeszköz.

http://magyarprepperforum.net/showthread.php?220-Arany-ez%FCst-egy%E9b-fizet%F5eszk%F6z-%E9s-csereeszk%F6z&p=4840&viewfull=1#post4840

;)

A Metro 2033-34-35 könyvekben és a két játékban (2033 és a Last Light/2034/) is a lõszer a fizetõeszköz.
A katonai lõszerrel lehet fizetni, az utángyártottal nem. Emellett a katonai lõszert is ugyanúgy el lehet lõni mint az utángyártottat. Csak persze az sokba kerül. :haha:

Alpha
12-03-2017, 07:10 PM
Magyarországon viszonylag kevés fegyver van magánkézben, így elég vékony réteg számára lenne értékes a lõszer. A Jericho sorozatban a sót használták csereeszköznek. A valóságban is biztosan értékes lenne azoknak a számára, akik tudnak vele tartósítani. De szerintem a többség sófogyasztása maradna az évi pár kg.
Erre a kérdésre sok tényezõs a válasz, de biztos értéktartó lenne a víz, élelmiszer, alkohol, üzemanyag, gyógyszer és meleg ruha.
De ha valakinek van sok lõszere a hozzá használatos fegyverrel, akkor az értékesebb lehet mint a többi együtt.

Dream_walker
12-11-2017, 11:48 AM
Az évi pár kg sófogyasztás nem tûnik soknak, de gondoljuk végig.
Nincs a boltban só, mert nincs bolt. Hirtelen igen értékes lesz. Fõleg, hogy mondjuk nincs mélyhûtés, nincs tasakos nátrium-benzoát, meg nagyon cukor sem (mert nincs bolt), gyakorlatilag az egyetlen tartósítószer marad.
Ugyanez a helyzet a különbözõ fûszerekkel is.
A bors meg a pirospaprika elég alap, mondjuk képzeld el, hogy nincs bolt, ezek hirtelen mennyit érnének? Az Alföldön esetleg a pirospaprika nem lenne olyan drága, mert minden településen foglalkoznak vele, de mennyi fûzerpaprika terem mondjuk a Balatonnál?

A középkorban a kalmárok igen tehetõs rétegét alkották a sókereskedõk meg a fûszer-importõrök. Nem véletlen...

WestBam
12-11-2017, 09:51 PM
Olyan nincs, hogy valami nincs. Feketézõk-ügyeskedõk mindig lesznek.
A probléma gyökere inkább ott keresendõ, hogy tudnak-e tartósítani akár sóval akár nátrium-benzoáttal is valamit a mai nõk?

OFF:
Szerencsém van valamelyest, mert az asszony tud befõzni. Idén csináltattam vele lecsót, mert én szeretem, senki más nem. Már vagy 3 éve nem fõzött nekem, három éve is elõször életében. Idén bevásároltam és eltettünk befõttnek pár üveggel. Tegnap kibontottam az egyiket, hogy ehetõ-e még. Azt kell mondjam kiváló! Nincs benne semmi tartósító szer, megfõztük, beízesítettük, egy adagra amit megettem akkor és másnap sütöttem egy szál kolbászt (házit, nem azt a kis rövid boltit), ami kisült belõle olaj azt bele kevertem a maradék lecsóba és így lett eltéve. Csak a zsiradék és a benne lévõ só ami tartósítja, de eddig jól mûködik. Jövõre veszek egy nagyobb fazekat, vagy két turnusban lesz befõzve, mert ez így nekem nagyon tetszik :)

Alpha
12-12-2017, 07:17 AM
A probléma gyökere inkább ott keresendõ, hogy tudnak-e tartósítani akár sóval akár nátrium-benzoáttal is valamit a mai nõk?

OFF:
Szerencsém van valamelyest, mert az asszony tud befõzni. Idén csináltattam vele lecsót, mert én szeretem, senki más nem. Már vagy 3 éve nem fõzött nekem, három éve is elõször életében. Idén bevásároltam és eltettünk befõttnek pár üveggel. Tegnap kibontottam az egyiket, hogy ehetõ-e még. Azt kell mondjam kiváló! Nincs benne semmi tartósító szer, megfõztük, beízesítettük, egy adagra amit megettem akkor és másnap sütöttem egy szál kolbászt (házit, nem azt a kis rövid boltit), ami kisült belõle olaj azt bele kevertem a maradék lecsóba és így lett eltéve. Csak a zsiradék és a benne lévõ só ami tartósítja, de eddig jól mûködik. Jövõre veszek egy nagyobb fazekat, vagy két turnusban lesz befõzve, mert ez így nekem nagyon tetszik :)

Jobb késõn, mint soha!
Ez nem veleszületett tulajdonság, meg kell tanulni!
Szerintem itt is sokan vannak, akik "papíron" tudnak (például) tartósítani, de a gyakorlatba csak néznék a húst meg a sós zacskót, mert lövésük sincs az arányokról és technikáról.
Elismerésem a párodnak, Õ az a kevés Nõk egyike, aki még tanult az elõdöktõl és tudja alkalmazni.
Voltam õsszel egy baráti hosszúhétvégén. 9-en voltunk. 5 fõ 25-32 év közötti faszi és 4 fõ 20-25 éves csaj. Az utóbbiak csak dekornak, de komolyan, mert egy paprikás krumplit se tudtak összerakni. Azt mondta nekem egy csaj.
- Ha megfõzõl, akkor Mi elmosogatunk. Ok?
Ennyit a mai nõkrõl.... TISZTELET A KIVÉTELNEK, mint például WestBam párja. :)

TMIB
12-12-2017, 05:32 PM
Szerintem jó üzletet kötöttél. A mosogatás rosszabb munka mint a fõzés. :D

/ON

Ha ezüst helyett Bitcoin-t veszek annak idején $300-ért, akkor most 70.000.000 dollárom van. Ez a kemény.

mmilan21
12-12-2017, 06:23 PM
Szerintem jó üzletet kötöttél. A mosogatás rosszabb munka mint a fõzés. :D

/ON

Ha ezüst helyett Bitcoin-t veszek annak idején $300-ért, akkor most 70.000.000 dollárom van. Ez a kemény.

Viszont az ezüst árfolyama nem tud olyan gyorsan beszakadni potenciálisan mint a Bitcoin-é(BTC). Eljön az az idõ is hamarosan szerintem, mivel valódi érték egy árva vas nincsen mögötte, csak egy halom gépi kód az egész. Nemrég loptak el több mint 4000 BTC-t egy nem kellõen biztonságos pénztárca programból.
Mi lesz ha egyszer mondjuk pár millió BTC-t nyúlnak le? Beszakad az árfolyama, mert megrendül a bele vetett kollektív bizalom, a hit.

Mondjuk ha tudom, hogy az év eleji 1.000$-ról év végére 16.000$-ra emelkedik a BTC árfolyama, akkor lehet hogy beruháztam volna rá, habár nincsen bankkártyám hozzá... Szóval mégsem.

A BTC azért is lehet ilyen magas árfolyamú, mert egyre népszerûbb és egyre több helyen elfogadják mint fizetõeszközt. Meg gondolom a spekulációs körök is lecsaptak rá éppen emiatt.

TMIB
12-12-2017, 06:31 PM
Valamelyik fórumtag nagyon Bitcoin-ozott pár éve. Nem emlékszem ki, de lehet hogy most õ nyugdíjba ment a nyereségbõl. :D

Dream_walker
12-13-2017, 08:02 PM

OFF:

Nem a feketézés a probléma, hanem, hogy nincs, mert nem jut el földrajzilag a megfelelõ helyre. Lehet egy városban 50 feketézõ, ügyeskedõ, akitõl be lehet szerezni bármit, de ha az a bármi öt napi járóföldre van a pusztaság túloldalán, akkor az tulajdonképpen nincs. Mert 500 éve voltak fûszerkaravánok, most meg nincsenek. Ha pedig beüt a gebasz, hogyan jutsz el a legközelebbi sóbányáig (mert mondjuk az összes fellelhetõ bolti készletet már lerabolták, felgyújtották, szétszórták), és egyáltalán tudja-e valaki, hogy hol van a legközelebbi sóbánya?

A befõzés, tartósítás, mint tanulandó dolog meg olyan, hogy vagy van valakinek igénye rá, vagy nincs.
Asszony nagyon jól fõz, (be is), de idén nyáron a gyerek miatt már problémás volt, és így én csináltam, hát k.rvára nem nagy varázslat, csak bátran kell hozzáállni :D

Viszont az ezüst árfolyama nem tud olyan gyorsan beszakadni potenciálisan mint a Bitcoin-é(BTC). Eljön az az idõ is hamarosan szerintem, mivel valódi érték egy árva vas nincsen mögötte, csak egy halom gépi kód az egész. Nemrég loptak el több mint 4000 BTC-t egy nem kellõen biztonságos pénztárca programból.
Mi lesz ha egyszer mondjuk pár millió BTC-t nyúlnak le? Beszakad az árfolyama, mert megrendül a bele vetett kollektív bizalom, a hit.

Mondjuk ha tudom, hogy az év eleji 1.000$-ról év végére 16.000$-ra emelkedik a BTC árfolyama, akkor lehet hogy beruháztam volna rá, habár nincsen bankkártyám hozzá... Szóval mégsem.

A BTC azért is lehet ilyen magas árfolyamú, mert egyre népszerûbb és egyre több helyen elfogadják mint fizetõeszközt. Meg gondolom a spekulációs körök is lecsaptak rá éppen emiatt.

1: a bitcoin mögött nem csak a kollektív hit van fedezetként, hanem az anonimitás, a központi befolyásolhatatlanság, és a földrajzi delokáció. Ezek olyan dolgok, amiket egyetlen más fizetõeszköz sem biztosít.

2: a btc-t technikailag el lehet lopni, viszont értelmetlen, mert minden btc-lopást vissza lehet fordítani. Eddig is ezt tették, mert nem ez az elsõ, volt már milliós lopás is. Technikailag a btc szó szerint bit, tehát a hálózaton csilliárd csomópontban le van rögzítve minden tranzakció, és minden btc tulaja. Tulajdonképpen a btc az egy kódsor, amely egyfajta számlatörténetként értelmezhetõ. Ha te "lopsz" 100-at, akkor azon a számlatörténeten meg tudod változtatni az infót, de semmit nem tudsz csinálni a többi x millióval. A csomópontok alapján pedig vissza van írva az információ. Ami így tök egyszerûnek tûnik, de persze sokkal bonyolultabb, mint ahogy elmondtam :D

3: a spekulációs körök is lecsaptak rá, de minden befektethetõ pénzemet beletenném, ha lenne. Ugyanis a btc mennyisége véges (mégha ez a szám rohadt nagy is), a felhasználóké viszont végtelennek tekinthetõ. Tehát a torta lassabban nõ, mint ahogy szaporodik az asztalt körbeálló vendégsereg. Egyes becslések alapján a milliós árfolyam is elképzelhetõ.

mmilan21
12-14-2017, 03:35 PM
3: a spekulációs körök is lecsaptak rá, de minden befektethetõ pénzemet beletenném, ha lenne. Ugyanis a btc mennyisége véges (mégha ez a szám rohadt nagy is), a felhasználóké viszont végtelennek tekinthetõ. Tehát a torta lassabban nõ, mint ahogy szaporodik az asztalt körbeálló vendégsereg. Egyes becslések alapján a milliós árfolyam is elképzelhetõ.

Gondolom akkor azért is hoztak létre újabb (a Bitcoinhoz hasonló) kriptovaluta fajtákat, mint a Litecoin és a többi, mert véges a kódsor kombinációk száma ami a virtuális címleteket teszi ki.

Dream_walker
12-14-2017, 04:52 PM
Ez az egyik oka, a másik meg a másolás. Hiszen ha a technológia kiforrja magát, nem tudhatod, melyik lesz a nyerõ. Anno a gugli egy volt a keresõk között. Ma meg gyakorlatilag "A" keresõ. Volt akkor párhuzamosan szerintem vagy tucatnyi.
A bitcoin a maga nemében forradalmi technológiának számít, de mint minden úttörõnek, vannak hiányosságai. Ezek mondjuk nem tudom mik, mert ennyire nem értek hozzá, de biztos van :D

Amit én látok most jó befektetési lehetõséget, az az ethereum, meg az általad is említett litecoin vagy a dash. Ebbõl a litecoin egyfajta bitcoin-klón, ez akkor fog érni valamit, ha a technológiai versenyt megnyeri. Egyelõre csak amolyan kistesó.
Az ethereum viszont a bitcoin blokklánc technológiáját emeli új platformokra, és így valós alternatíva lehet. Nem mellesleg az árfolyama jelenleg nem éri el az ezer dolcsit sem, és bányászni is egyszerûbb.

TMIB
12-14-2017, 06:03 PM
Az egyik rivális árfolyama is 58x-osára ugrott az idén.

Parasztcipo
03-24-2018, 08:39 PM
Szerintetek használható tudás lenne SHTF szituáció esetén, ha végeztél valami olyasmi tanfolyamot, amivel meg tudod állapítani az érmék/nemesfém tárgyak stb... eredetiségét?

haven
03-24-2018, 10:40 PM
rákötöd egy cérnaszálra az aranygyûrût, az ujjaddal megpöckölöd, semmivel össze nem téveszthetõ csengése van, tessék az instant tudás, örülök, hogy gazdagíthattalak:D

TMIB
03-25-2018, 12:05 AM
De milyen az a csengés? :) Az eredetiség-vizsgálat elég kemény dió, a piac el van árasztva hamisítványokkal. Nem rézbõl öntöttel, hanem aranybevonatú speciális - arannyal megegyezõ súlyú - fémekkel. Tehát kívülrõl igazi, de belül hamis. Annyira minõségi hamisítványok, hogy néhány éve állati nagy baj volt, mert jó nevû cégektõl is elõkerültek, amik azt hitték hogy igazit árultak, holott õket is csak megtévesztették. És azok voltak a profik színesfém ügyben, mégis át tudták verni õket igazinak tûnõ hamisítványokkal.

haven
03-25-2018, 05:32 AM
Teljesen más egy csak futtatott tárgy csengése. Nem olyan szép magas és sokkal hamarabb le is cseng.
A cigányasszonyok évszázadok óta ezt a módszert használják, és elég jó a hatékonyságuk😁

BragBOL
03-25-2018, 08:32 AM
Teljesen más egy csak futtatott tárgy csengése. Nem olyan szép magas és sokkal hamarabb le is cseng.
A cigányasszonyok évszázadok óta ezt a módszert használják, és elég jó a hatékonyságuk��

Akkor miért nem frekimérõvel vizsgálják a profik? :D

haven
03-25-2018, 08:46 AM
Ismered az anekdotát, az amcsik az ûrutazás hajnalán kifejlesztettek milliókért tollat, ami tud írni súlytalanságban, stb. Az oroszok felvittek egy ceruzát.
Szóval, nekem csak lesz egy darab cérnám, zsinórom egy gebasz esetén, talán könnyebb lesz, mint királyvizet csinálni a kétféle savból, na meg hozzá egy jó kis lídiai követ találni, amire a vizsgált tárgyból húzok rá egy kis csíkot, persze miután bereszeltem egy darabon......
Szóval?
Nekem meg fog felelni a cérnás módszer, nem akarok profibb lenni, mint egy fogatlan, dörzsölt, 60 éves józsefvárosi cigányasszony😉

mzperiksz
03-25-2018, 07:29 PM
Ismered az anekdotát, az amcsik az ûrutazás hajnalán kifejlesztettek milliókért tollat, ami tud írni súlytalanságban, stb. Az oroszok felvittek egy ceruzát.
Felvittek egy ceruzát, aztán rájöttek hogy a fa gyúlékony a grafitpor meg zárlatot okoz...

Parasztcipo
03-25-2018, 07:47 PM
A királyvízzel az a gond, hogy nem lehet soká tárolni. De azért érdemes lehet megreszelni a tárgyat, meglesni mi van belül. A cérnás módszer ha valóban mûködik, ahhoz gondolom több év tapasztalat kell, ami itt sokunknak nincs. És mi van, ha olyan tárgyat adnának amit nem tudsz cérnára felfûzni? Visszautasítod az aranytömböt?:)

fater.lajos
03-26-2018, 10:36 AM
Felvittek egy ceruzát, aztán rájöttek hogy a fa gyúlékony a grafitpor meg zárlatot okoz...

És kifejlesztették a nem gyúlékony bevonatot (vízüveges impregnálás) a fa részreés a nem gyúlékony grafit szerû ceruzabelet... Kb fél óra alatt... De ez még a repülés elõtt történt...

bel
03-26-2018, 04:34 PM
Sziasztok,

Azt olvastam, hogy Tyereskova (a vilag elso urhajosnoje) kitorte mindket ceruzaja hegyet, ezert nem tudott elvegezni tobb kiserletet.

Szoval tenyleg ceruzat hasznaltak az oroszok, es volt annyi eszuk, hogy a grafitporral jaro hegyezest meg se probaltak.

Bel

haven
03-26-2018, 05:53 PM
a lényeg a lényeg, ha olyanok a körülmények, törekedni kell egyszerû, de hatékony módszereket használni, egy ilyet ismertettem veletek. Akinek ez nem elég, tegyen le egy ötvös szakmát, hozzá kiegészítésképpen egy becsüsit, majd szerezze be az eszközöket.

Parasztcipo bejegyzéséhez.....

Tanácsként mondom, ne foglalkozz aranytömbbel, se ne tartsál (ha meg is teheted se) se ne akarjál ilyet szerezni egy gebasz esetén.
Aki neked eladja/beszámítattja, az simán elmondja valakinek, hogy nálad van most már az õ kilós aranyrúdja, és már be is kopogtatnak a fegyver csövével hozzád.Ha te akarsz valamit vásárolni/cserélni, hogy oldod meg? Mondjuk a piacon szeretnél egy doboz tojást. Vagy egy doboz 9mm Lugert. lefaragsz egy darabkát a kíváncsi és sóvár szemek elõtt? Vagy otthon teszed ezt meg? Akkor nem fogják tudni, igaz, hogy te ezt egy NAGY tömbböl faragtad le.....

Gondolkoztál már ezen komolyabban?

Vékony aranylánc, kézzel letéphetõ kisebb/nagyobb darabok és nem feltétlen fogják ebbõl mások azt gondolni, hogy nálad ebbõl még hegyekben áll otthon.
Kisebb ezüstérmék. Például amiket többen is ismernek, hogy honi példánál maradjak, a régebbi ezüst 200 forintos. Értékesebb és nagyobb darabok a befektetési ezüstérmék. Kisebb aranygyûrûk.
Ja, és ezek könnyen beszerezhetõek.

Parasztcipo
03-26-2018, 06:37 PM
Sajnos nem fenyeget a közeljövõben az a veszély, hogy aranytömböket kelljen itthon rejtegetnem, valószínûleg sosem fogom ezt a problémakört megismerni:(
De ha olyan szituáció lesz, hogy az arany kezd a fizetõeszközzé válni, én elfogadok kisebb befektetési darabokat is, nem egybõl a több kilós tömbre kell gondolni, vannak pl. 10-20-30ezer Ft értékû darabok is. Amúgy aki neked fizet, azt az infót is simán továbbadhatja, hogy adott érte 2 vastag aranyláncot/3 szuper puskát/vagy 5 liter pálinkát. Ha valaki ki akar rabolni, annak mindegy hogy aranyláncot vagy tömböt, pálinkát, cigit vesz el tõled, neki az a lényeg, hogy van olyanod, ami neki kell. Szerintem olyan nagy tömb, mint a filmekben, nem jellemzõ itt Magyarországon, most rákerestem és nem árulnak olyan 20 kg-os, két kézzel cipelendõ darabokat, mint pl. a Nemzet aranya címû filmben (csak hogy pontosítsuk, 1 kg-osat találtam külföldi oldalon, az kb egy tenyérbe való közepes csoki nagyságú). Aki akkora tömböket tud vásárolni, az nem itt fórumozik, hanem már megvette a kész atombiztos bunkerét és további dolga nincs.

haven
03-26-2018, 06:49 PM
Aki akkora tömböket tud vásárolni, az nem itt fórumozik, hanem már megvette a kész atombiztos bunkerét és további dolga nincs.

fórumozni mindig kell:)

Unicornis
03-26-2018, 07:44 PM
Haven, az 1 kilós aranytömb mai ára több mint 11 milló Ft!! Ma sem rohangál senki egy kilós tömbökkel.
Ha befektetésiaranyat veszel, akkor sok kis "tömböt" kell venni 5-10-20 grammosat.
Mert darabolni nem érdemes. Mert minden egyes darabnak egyedi azonosítója van, és mûanyag tartóban van.
Nem érdemes kivenni sem belõle, mert a színarany puha mint az ólom, és gyorsan kopik!
A kis "tömböket" nem valószínû hogy hamisítanák, mert az értékéhez képest sok vele a macera szerintem.
Vagy arany érmét, mert azt is nehezebben hamisítják.
Amit én semmiképpen sem vennék az az ékszer, a "fux". Mert abból minden darab egyedi, így könnyebb hamisítani.
Itt érdemes körülnézni: http://www.aranypiac.hu/
Vagy ha kevesebb a pénzed, akkor lehet venni ezüst érméket is.
Ha összeomlik a pénzrendszer, akkor minden fajta nemesfém sokkal többet fog érni!
http://www.aranypiac.hu/egyeb-nemesfem-arak
Pl.: Az egy unciás ezüst érme 5200.- az azért nem akkora összeg!

haven
03-26-2018, 08:11 PM
+27%

haven
03-27-2018, 05:47 AM
Na, megtaláltam a tutit, azon az oldalon, amit Unicornis linkelt be. Az oldalról idézek:

" speciális kialakítású, és nemzetközi elismertséggel rendelkezõ 50 grammos befektetési arany tábla. Az arany táblát gyártása során perforációs eljárással eleve 50 x 1 gramm arany rúd együtteseként alakítják ki. Minden egyes 1 grammos arany rúd önállóan fémjelzett, adatokkal ellátott, és rendelkezik a nemzetközi minõsítéssel. Ebbõl következõen kézzel könnyedén darabolható, és darabjaiban is minden további nélkül forgalomképes, eladható. "
http://www.aranypiac.hu/aranytabla

Unicornis
03-27-2018, 07:35 AM
Igen, azt én is néztem már! :thumbup
Az igazi geddon, prepper cucc.

haven
03-27-2018, 07:58 AM
szerintem tuti arra gondoltak, mikor kitalálták, valamit sejtenek

st.jimmy
03-28-2018, 12:02 PM
szerintem tuti arra gondoltak, mikor kitalálták, valamit sejtenek

Minimum azt, hogy valaki ilyen céllal akarja venni az aranyat, az már elég, geddonnak a szele sem kell a dologhoz :D

Parasztcipo
07-06-2018, 09:30 PM
Nézzétek az árfolyamokat is, pl. most nem annyira éri meg venni.

haven
07-06-2018, 09:49 PM
jót nem jelent

st.jimmy
07-07-2018, 05:29 AM
arany? nem szoktam nézni, de nekem úgy tûnik egész lent van..
http://www.arany-arfolyam.hu/grafikonok.html

suuperbus
09-03-2018, 06:48 PM
arany? nem szoktam nézni, de nekem úgy tûnik egész lent van..
http://www.arany-arfolyam.hu/grafikonok.html

Minden relatív. Voltak történelmi korok, amikor az ezüst aranyhoz viszonyított értéke sokkal magasabb volt. Jelenleg egy uncia ezüst 5-6 ezer ft, egy uncia arany pedig 348 ezer ft. Az ezüst kisebb értékû és jobban osztható, eladható. Az egy vagy félgrammos arany is jó csereeszköz, de én kizárólag olyan érmeformában látom értelmét, amely egyenként is mûanyag kapszulában van. Nem kell azt tördelni meg hasonlók, grammonkénti kiszerelésben is lehet venni, mûanyag kapszulában. Most az ezüst ára valóban erõsen csökkent, érdemes megfontolni.

Dream_walker
09-05-2018, 10:06 AM
Arany, kriptopénz, bor- vagy pálinka-ritkaság és egyéb shtf-álló likvid valuta beszerzésénél is érdemes a vételi átlagolást alkalmazni.

Ez azt jelenti, hogy nem egyszerre veszel nagy mennyiséget, hanem rendszeresen vagy többször kicsit.

Mivel ezek nem rövid távú spekulatív befektetések, ezért nem érdemes az árfolyamokkal bíbelõdni, legfeljebb annyit, hogy a nagy hájpot azért lehetõleg kerüljük el, mint amilyen az arany árában a 2008-as ingatlanválság után 2011 körül tetõzött.

Tehát döntsd el, hogy ebbe pénzt akarsz tenni.
Döntsd el, hogy nem nyúlsz hozzá, míg nem jön az shtf, vagy nem kell mondjuk házat venni a gyerek diplomaosztójára ajándékként tizenhuszon év múlva.
Határozd meg, hogy mi az az összeg, amit évente vagy havonta erre tudsz fordítani, és azt kezdd el elkülöníteni.
Ez lehet havi 5ezer meg havi 50ezer is, mindenkinek lehetõségei szerint.

Mikor megvan az adott összeg, nézd meg, hogy mit TUDSZ venni belõle, és ezek közül mit AKARSZ.

Havi 5ezerbõl vegyél ezüstérmét és zaciban törtanyar áron ékszert, esetleg sima pálinkát 0,5 literes kiszerelésben.

Ha nagyobb az összeg, vagy összevársz több hónapot, vegyél aranyérmét, abból is van grammos, nem kell mindjárt unciásat venni százezrekért. Nézz körül egyéb likvid dolgok táján. Platina, mint extra nemesfém, vákuumfóliázott kávé és fekete csokoládé, cigaretta, mint csereképes luxuscikk. Emellett bizonyos cikkeknél ha gondolod, elmozdulhatsz az "alkonyati zóna" irányába, gondolok itt pl. receptköteles, durva gyógyszerekre, illetve egyéb élvezeti cikkekre, amelyek szintén évtizedekig eltárolhatóak.

Legyél következetes, és MINDEN hónapban tedd ezt meg. Lépésrõl lépésre, mindig csak egy kicsit.

Ne nézd az árfolyamot, nem spekulálni akarsz, hanem évtizedes tartalékot felhalmozni.
Ha valamibõl már elegendõvel rendelkezel, akkor bõvítsd a palettát.
Valamint mindig több féle "áruval" rendelkezz.

haven
09-05-2018, 10:35 AM
bölcs gondolatok.

Laci
09-05-2018, 03:14 PM
Milyen ezüstérmét , aranyérmét , milyen van abból grammos ?

bel
09-05-2018, 07:33 PM
Szia Dreamwalker,

A sok okos gondolat kozott volt egy, amit talan csak felreertettem, de a gyogyszerek tobbsege nem all el evtizedekig.

Bel

bel
09-05-2018, 07:39 PM
Szia Laci,

Pl. itt (https://correctgold.hu/befektetesi-arany/) van egy.

Bel

fater.lajos
09-06-2018, 10:17 AM
Szia Dreamwalker,

A sok okos gondolat kozott volt egy, amit talan csak felreertettem, de a gyogyszerek tobbsege nem all el evtizedekig.

Bel

Sötét, hûvös és száraz helyen tárold!
A daruköteleket hétszeres túlbiztosítással méretezik. Akkor a gyógyszerben is van annyi biztonsági tartalék. A hatóanyagok nagy része kémiailag stabil, nem bomlik le. Én az elsõ VH. idején gyártott szaliciles (Acetilszalicilsav, most aszpirinnek meg miknek hívják) lázcsillapítót simán bevenném. Pláne az alkonyzónában...

Dream_walker
09-06-2018, 12:27 PM
Ja, az igazán "értékes" "gyógyszerek" sokáig elállnak, fõleg, amelyek faék egyszerûségû vegyületekbõl állnak.

Dream_walker
09-06-2018, 12:29 PM
Milyen ezüstérmét , aranyérmét , milyen van abból grammos ?

https://www.conclude.hu/aranyrendeles

Itt mondjuk 1/10, 1/20 unciások vannak, de azt hiszem az aranypiac.hu viszont ténylegesen grammos érméket is árul.
Én nem tartok ilyesmit, úgyhogy konkrétan nem tudom.

st.jimmy
10-31-2018, 03:04 PM
Van gyógyszerészünk, vegyészünk, vagy vegyészmérnökünk, aki a különbözõ gyógyszerek eltarthatóságával kapcsolatban kompetens?

Ha esetleg nincs, akkor lehet, hogy az ásványvíz szavideje támpontot adhat...
Ugyanis az nyilván a csomagolás szavideje valójában, ha egy gyógyszeré hasonló, vagy hosszabb, akkor ott szintén a csomagolás miatt lehet annyi amennyi.

bel
10-31-2018, 07:03 PM
Szia,

Sajnos nem vagyok authentikus forras ezen a teren. :-(

A gyogyszerek tobbsegenek 5 ev a szavatossaga, ennel hosszabbat nem adnak meg.

Tehat ha 5 evet irnak, akkor nem lehet tudni, hogy merve ennyi, vagy tobb lenne.
Ha kevesebbet irnak, akkor az valoszinuleg mert ertek.

Azt merik, hogy a hatas X %-nal (a konkret szam nem jut az eszembe :-( ), nem lehet gyengebb a szavatossagi ido vegen.

Tehat kis idovel a szavatossag utan meg azonos jellegu, de gyengebb hatasu a gyogyszer.

Sok idovel a szavatossag utan megvaltozhat a hatas jellege, pl. nehany antibiotikum kifejezetten mergezove valik!

Termeszetesen a "kis" es "sok" idore nincs altalanos valasz.
Az biztos, hogy ami lathatoan megvaltozott (pl. megsargult), azt nem erdemes bevenni.

Illetve egy dologra tudok biztosat mondani: az "egyszeru" jod ampullak (tehat nem a braunul/betadin!) azert nem tartalmaztak lejarati idot, mert nem jarnak le.

Bel

Alpha
11-04-2018, 08:02 PM
Gondoltam, hogy valamekkora ólom mennyiséget felhalmozok idehaza. Aki lõszert akar készíteni, annak sokat megérhet.
Honnan tudok normális áron ólomot vásárolni? Árverési oldalakon nem találok, akkumulátort nem akarok szétverni, nem bontok házat, ahol ólom csõ van, a gumisnál ötvözet van már évek óta. (Kérdeztem. Ötvözetbõl adna 3 vödörrel is.)
Van ötletetek, hogy merre keressem?

TMIB
11-04-2018, 09:11 PM
Gondolom a színesfémkereskedésben van minden. Ott le lehet adni az ólmot is, szóval biztos adnak el neked is ha bemész érdeklõdni. :)

st.jimmy
11-05-2018, 09:27 AM
Gondoltam, hogy valamekkora ólom mennyiséget felhalmozok idehaza. Aki lõszert akar készíteni, annak sokat megérhet.
Honnan tudok normális áron ólomot vásárolni? Árverési oldalakon nem találok, akkumulátort nem akarok szétverni, nem bontok házat, ahol ólom csõ van, a gumisnál ötvözet van már évek óta. (Kérdeztem. Ötvözetbõl adna 3 vödörrel is.)

Használhatatlan az az ötvözet?

Próbálhatnál valami próbaöntést.

Nyilván nem olyan jó, mint a tiszta ólom, de ha 80%-ban jó (sûrûség és önthetõség számít nem?) és 10%-ba kerül, akkor megéri.

shadow177
11-06-2018, 11:01 AM
https://www.metalproduct.hu/olom-lemez-olom-termekeink
https://www.sin-us.hu/egyeb-felkesztermekek/olom-termekek/olom-tomb-granulatum.html

fater.lajos
11-07-2018, 05:17 PM
https://www.metalproduct.hu/olom-lemez-olom-termekeink
https://www.sin-us.hu/egyeb-felkesztermekek/olom-termekek/olom-tomb-granulatum.html

Szerintem az ára is jó!

P. Dude
05-22-2020, 06:17 PM
"7 éve nem látott magasságokba emelkedett az arany ára, miután Jerome Powell Fed elnök lehûtötte kissé az optimista befektetõi kedélyeket a gazdaság gyors talpra állása kapcsán. Soha nem látott mennyiségû pénzt nyomtatnak a jegybankok, és óriási gazdasági mentõcsomagokkal sietnek a kormányok a gazdaság megsegítésére. Az egyetlen kérdés, hogy vajon a hatalmas stimulusokat most is büntetlenül megúszhatja a világgazdaság jelentõs inflációs következmények nélkül, csakúgy mint 2008-ban?"

https://www.portfolio.hu/uzlet/20200519/sokan-temettek-mar-de-most-ujra-a-regi-fenyeben-csillog-7-eves-csucson-az-arany-ara-432524

Ihasz Laci
05-23-2020, 07:54 AM
Folyekony arany:)
Benzin, csak kivancsisagbol kerdezem, otthon is lement a benzin ara? Nalunk virus elott volt atlag 1.25 gbp 1 liter benzin, a dizel kicsit dragabb. Most 1font/liter az atlag ar.

TMIB
05-23-2020, 09:36 AM
Nálunk lassan lejár a korlátozás, és így a benzin ára is lassan emelkedni kezdett. $1.31-rõl $1.81 lett. Talán már van $2 is.

st.jimmy
05-24-2020, 09:52 AM
Folyekony arany:)
Benzin, csak kivancsisagbol kerdezem, otthon is lement a benzin ara? Nalunk virus elott volt atlag 1.25 gbp 1 liter benzin, a dizel kicsit dragabb. Most 1font/liter az atlag ar.

valahol volt téma, nem túl jó az eltarthatósága, különösen az olcsóbb E10-nek, annyira meg nem lett olcsóbb, hogy megérje vele foglalkozni.

ráadásul még veszélyes anyag is

varég
05-24-2020, 02:04 PM

Csupán egy kérdés:
Az ólom, ötvözés nélkül alkalmas lövedék készítésre?
Maximum az elõltöltõs fegyverekbe tudom elképzelni...

Amúgy jelenleg ólmot nemigen fogsz kapni, mert egészségre ártalmas anyagnak minõsül.
(Pl. az AlZnMgCu ötvözetet is betiltották, kb. 0,75% ólom volt benne.)

Esetleg, ha valahol találsz radiológiai védõköpenyt, abban keresd...

haven
05-24-2020, 02:07 PM
nem kell variálni, pár db kiszuperált autó aksit félre kell tenni, oszt jó van

Ged
05-25-2020, 08:30 AM

Hááát, szerintem pont a lövedék gyártása, illetve anyaga az, ami szélesebb körben elérhetõ lesz SHIFT után is. De ha a nincs lõpor, vagy gyutacs (gyúelegy), akkor az ólomlövedéknek se veszi sok hasznát az ember. Én csak akkor halmoznék fel ilyesmit, ha a teljes lõszer gyártására meglenne a tudás és az eszközök. Jelenleg a lõszertöltés lehetséges, de engedélyhez kötött tevékenység. A tudást, meg az eszközöket meg lehet szerezni legálisan. Lövedéket szerintem lehet önteni, lõport gyártani viszont - ha jól tudom - tilos még a lõszertöltõknek is. Gondolom ez érvényes a gyúelegyre is.

Muzeális fegyvereknél viszont már életképesebb lehet a dolog.

bel
05-25-2020, 02:50 PM
Sziasztok,

A dolog annyiban meg rosszabb, hogy a csappantyu gyartas nem csak tilos, de nagyon nehez dolog is.
Pontosabban nagyon nehez, ha valaki ragaszkodik hozza, hogy tulelje. :-)

Nem veletlen, hogy egesz Magyarorszagon evtizedek ota nincs csappantyugyartas.

Bel

Rozsomák
05-25-2020, 03:22 PM
Sziasztok,

A dolog annyiban meg rosszabb, hogy a csappantyu gyartas nem csak tilos, de nagyon nehez dolog is.
Pontosabban nagyon nehez, ha valaki ragaszkodik hozza, hogy tulelje. :-)

Nem veletlen, hogy egesz Magyarorszagon evtizedek ota nincs csappantyugyartas.

Bel

Izé... a csappantyú nem az a kis bigyó a hüvely aljában, amire ráüt az ütõszeg? Az robban a lõpor nélkül is? Mért veszélyes legyártani?

bel
05-25-2020, 06:44 PM
Szia,

Igen, az robban lopor nelkul is. Muszaly neki, mert ennek a robbanasa inditja be a loport.

Egy darab viszonylag kicsit robban, de gyartani sosem egyet gyartanak, hanem egy talcaval egyszerre, es persze ha egy felrobban, akkor az egesz talca is, es az mar boven akkora robbanas, amit "hazilag" nem biztos, hogy tulel az ember (a cegeknel sok munkalepest teljesen robotizaltak, lenyegeben robbanasbiztos fal tuloldalan vannak az emberek, de termeszetesen egy ilyen rendszer hatalmas beruhazas, azt csak kifejezetten tokeeros nagyvallalatok engedhetik meg maguknak).

A kesz csappantyu is viszonylag erzekeny, hiszen egy femlemezke tuloladalarol jovo picike utes hatasara kell felrobbania, de a felkesz, epp szarado csappantyuk ennel sokkal veszelyesebbek.

Bel

P. Dude
07-25-2020, 09:10 AM
Tízéves csúcson az arany ára (https://index.hu/gazdasag/2020/07/24/tiz_eves_csucson_az_arany_ara/)

"A Reuters által idézett egyik elemzõ szerint, ha nem következik be >>minõségi javulás<< a globális gazdaságban, akkor elsõ lépésként 1922 dollárig drágulhat az arany, majd onnan tovább 2000 dollár felé. Egy másik szakértõ rámutatott arra, hogy a bizonytalan gazdasági és politikai környezet miatti kiugróan nagy kereslet drágítja az aranyat, de gyors csökkenésbe válthat a nemesfém ára, ha ezek a körülmények megváltoznak."

P. Dude
07-25-2020, 09:45 AM
A Goldtresor blogja máshonnan közelít: Miért olcsó az arany? (https://goldtresor.com/blog/miert-olcso-az-arany)

"Csend van a nemesfémpiacokon, pedig kiabálni kellene, hogy mindenki vegyen aranyat és ezüstöt, amíg nem túl késõ! (...) Ezért annak, aki korábban még nem tette meg, célszerû lehet a hosszútávú portfóliójába 20-25% fizikai aranyat és 5-8% fizikai ezüstöt illeszteni. Ne várjuk meg az újabb pánikot, mert pánikban vásárolni nagyon drága. (...) Az arany - és vele párhuzamosan az ezüst – árfolyama profitálni fog a fent leírt folyamatokból, hiszen a menedéket keresõ pénzek nemesfémekbe fognak vándorolni. Azonban ne várjunk addig, amíg kitör az aranyvásárlási pánik, mert 2020. márciusának tanulsága belénk kellett vésõdjön: >>kevesebb arany van, mint pénz<< (https://www.portfolio.hu/befektetes/20200422/ilyet-meg-az-oreg-aranykereskedok-sem-lattak-427410)."

st.jimmy
07-25-2020, 02:47 PM
https://goldprice.org/gold-price-chart.html

ez jó forrás lehet?

Nézegetem az 5-10 éves grafikonokat és nem látom rajta, hogy most kellene aranyat venni, persze lehet, hogy lehet rajta fogni most 1-2 év alatt 100%-ot, de lehet rajta bukni 20-30-40%-ot is. Persze utólag könnyû okosnak lenni, de 2019 novemberben... na az más tészta... viszont az elmúlt

haven
07-26-2020, 08:42 AM
olyan csárt nincs is, ami azt mutatja, hogy mikor kell venni vagy eladni:D

Dream_walker
07-27-2020, 08:48 AM
https://goldprice.org/gold-price-chart.html

ez jó forrás lehet?

Nézegetem az 5-10 éves grafikonokat és nem látom rajta, hogy most kellene aranyat venni, persze lehet, hogy lehet rajta fogni most 1-2 év alatt 100%-ot, de lehet rajta bukni 20-30-40%-ot is. Persze utólag könnyû okosnak lenni, de 2019 novemberben... na az más tészta... viszont az elmúlt

Állítsd át a felsõ ikonoknál, hogy az "All" legyen látható.

Három dolgot láthatsz:
Aranystandard megszüntetése a 70-es évek közepén: emelkedés kezdõdött, az 50-150 usd/unciás szintrõl, és visszatérésként (mikor a kezdeti vásárlási hullám lecseng, és az árak visszatérnek a nagyjából "valóságoshoz") ennek a duplája maradt.
2007-08 során elkezdett "mennyiségi lazítás", azaz pénznyomtatás, fedezet nélkül: emelkedés kezdõdött a 4-500 dolláros szintrõl, a visszatérésnél pedig szintén, ennek a duplája maradt, jó ideje 1000 dollár fölött van.
2019, és utána, újabb mennyiségi lazítás kezdõdött, sok Billiónyi dollár nyomtatása, szintén fedezetlenül, az emelkedés pedig megkezdõdött, és a járvány miatt ez gyorsul.

Ha közép-hosszú távon a gazdaság nem bukik be durván, ez a 2000 dollár körüli szint akkor is tartósnak tûnik. Ha bebukik, akkor meg, hát, nem lesz jó, és az arany árfolyama lesz a kisebb baj.

Minden esetben, amikor az arany emelkedett, a pénz értéktelenedett. Szóval az aranyon nem nyersz, hanem csak nem vesztesz a pénzedbõl.

Ha hosszú távú megtakarításban gondolkodsz, akkor diverzifikáláshoz kell az arany, és teljesen mindegy, mennyibe kerül.
Ha meg spekulálsz, akkor meg teljesen más a dolog.

haven
07-27-2020, 09:39 AM
ezüstöt is vegyetek

P. Dude
07-27-2020, 11:58 AM
FerFAL ezt írta (https://varositulelo.blog.hu/2012/09/09/tulelni_az_argentin_allamcsodot_ii_resz) anno:

"Arany!

Verjen fejbe valaki, mert majdnem megfeledkeztem az aranyról!!!

Mindenki keresi! >>Aranyat veszek, KP-vel fizetek<< hirdetések mindenütt, ideértve a TV-t is. Nem hiszem el, hogy ilyen bolond vagyok. Azért is nem kapcsoltam korábban,mert az aranykereskedelem igazából a törtarany meg a lopott ékszerek - megszorult emberek kisebb értékei - adásvételével van kapcsolatban, nem azokkal az aranyérmékkel, amirõl ti beszéltek általában. Persze senki sem adja meg az arany hivatalos árát, szóval VIGYÁZAT mindazoknak, akik minõségi aranyérmékbe fektetnek. Mivel nehéz megállapítani az arany összetételét, a kisebb kereskedések törtaranyként fizetnek érte. Ha helyetekben lennék, érmék mellett és HELYETT vennék egy halom kisebb értékû gyûrût és ékszert, s mivel ezek amúgy is olcsóbbak, mint a különbözõ címletû érmék, és ha a SHTF elég mély, nem fogtok veszíteni azáltal, hogy prémium minõségû és minõsítésû aranyérméiteket törtarany értékben lesztek kénytelenek elkótyavetyélni. Ha visszamehetnék az idõben vennék egy kis zsák aranygyûrût. Zsebmetszõk és kisstílû tolvajok egyenesen a nyakadról szedik le az aranyláncokat és adják tova azokat a kereskedõknek. Ez igen elterjedt vasútállomásokon, a metróban és hasonlóan zsúfolt helyeken.

Egyszóval amondó vagyok, ha egy sekélyebb gazdasági válságot láttok a jövõtökben, az érmékbe való befektetésnek van létjogosultsága. Mivel el fogjátok tudni adni azokat az aranyárusoknak és tán hasonló túlélõ-mentalitással rendelkezõeknek, akik ismerik az árú valós értékét, nem fogtok veszíteni az akción. Az én helyzetemben is kitûnõ befektetést jelentettek volna, megakadályozták volna, hogy az infláció felõrölje a megtakarított pénzem vásárlóértékét. Még a mai elfuserált helyzetünkben is be tudnék menni a belvárosi bankok akármelyikébe és túl tudnék adni rajtuk valós, piaci árakon. Ugyanez vonatkozik az ezüstre is. De lakóhelyemen, a kisstílû boltocskák csakis törtarany áron adják és veszik a cuccot, függetlenül attól, hogy miféle aranyad van. Tehát azt kell, hogy mondjam, hogy az apró csecsebecsék itt és most ebben a mély és hosszú terjedelmû SHTF szituációban hasznosabbak lennének az érméknél. Bocsássatok meg, hogy eddig errõl nem beszéltem, de teljesen elfelejtkeztem róla, míg ma a piacon szemembe ötlöttek az >>aranyat vásárlok<< hirdetések."

Dream_walker
07-27-2020, 12:27 PM
ezüstöt is vegyetek

Az ezüsttel kapcsolatban érdemes fontolóra venni, hogy bár nemesfém, van egy nagyon lényeges tulajdonsága, amely miatt hosszú távú értékõrzõként nem mûködik: túl könnyû bányászni.

Az arany esetében a bányászat kifejezetten nehéz dolog, így elég jól lehet kalkulálni, hogy mennyi van a piacon, és mennyi várható, hogy a piacra kerül adott idõn belül. Ez az úgynevezett "keménységi fok", angolul "stock to flow" néven találjátok meg, ha utána akartok olvasni. A keménység itt a kemény valuta kifejezésbõl jön, azaz mennyire képes tartani az értékét, mennyire tud felhígulni a készlet. Az aranyé nehezen hígul, mert nehéz bányászni, az ezüstté viszont sokkal jobban. Így alapvetõen az ezüst rövidebb távú spekulációra illetve hétköznapi használatra jobb, hosszú távú megtakarításra nem, ugyanis mikor megugrik az árfolyam, a bányák felpörgetik a kitermelést, és elárasztják a piacot a friss készlettel.

https://silverprice.org/spot-silver.html

Itt látható az elõzõ idõtávon az ezüst teljesítménye, látható hogy az emelkedés utáni korrekció sokkal gyorsabb és sokkal mélyebbre vissza is megy. Nincs az a folyamatos emelkedõ trend, amely az aranynál megvan. Ehhez pedig azt is hozzá kell venni, hogy míg az arany "csak" az ékszeriparban szerepelhet, mint alapanyag, az ezüstöt ipari célra is nagyban (tudom, az aranyat is, de az ezüstöt nagyságrendekkel nagyobb arányban) használják, tehát az igény sokkal nagyobb rá. Ennek ellenére SEM emelkedik annyira az árfolyama, mégpedig azért, mert a kínálatot sokkal könnyebb a kereslethez igazítani.

P. Dude
07-27-2020, 01:15 PM
Meg is van az új csúcs (https://index.hu/gazdasag/2020/07/27/rekordot_dontott_az_arany_ara/):

"Rekordszintre, 1930 dollár fölé drágult az arany ára a hétfõ reggeli ázsiai kereskedésben - írta az MTI."

TMIB
07-28-2020, 12:14 AM
Csak ezüstöm van, abból se túl sok. Aranyat szerintem inkább csak azok halmoznak fel akiknek komoly tõkéjük van rá.

Dream_walker
07-28-2020, 07:04 AM
Mondjuk x összegért akarsz venni bármilyen efféle tartós árut, mert ennyit szánsz a felkészülés gazdasági vonalára. Az x az mindig x lesz, mindegy, hogy ezüstre, aranyra, vagy babkonzervre költöd.

haven
07-28-2020, 08:33 AM
ma érkezik 3db ezüstérme, befektetési

TMIB
07-28-2020, 09:03 AM
Mondjuk x összegért akarsz venni bármilyen efféle tartós árut, mert ennyit szánsz a felkészülés gazdasági vonalára. Az x az mindig x lesz, mindegy, hogy ezüstre, aranyra, vagy babkonzervre költöd.

Ha van 300 dollár, akkor lehet belõle venni konzervet, ami elfogy, vagy ezüstöt, vagy lõszert, amit egyesével lehet másra cserélni. 300 dollárból egy nagyon-nagyon apró kis aranydarabkát lehet venni. Tegyük fel nagy a baj, de valaki eladna 10 konzervet 1 ezüst tallérért. Nálad csak aranya van, ici pici, 300 dollárt érõ. Nem tudod felváltani, nem tudod darabokra törni, tehát nem tudod használni, ráadásul amilyen pici az, még el is veszhet.

Azért mondom hogy gazdagoknak való az arany mert az a legjobb a gazdasági válságos helyzetekre, jól felvásárolni az aranyat amikor erõs a papírpénz, majd ha jön a gazdaság bedõlése, akkor mindet eladni jó áron.

haven
07-28-2020, 11:38 AM
vékony aranylánc - könnyen téphetõ - akár pici darabkát is, probléma abszolválva

Dream_walker
07-28-2020, 12:28 PM
valaki eladna 10 konzervet 1 ezüst tallérért. Nálad csak aranya van, ici pici, 300 dollárt érõ. Nem tudod felváltani, nem tudod darabokra törni, tehát nem tudod használni, ráadásul amilyen pici az, még el is veszhet.
.

De ez nem életszerû helyzet. Nem arannyal mész babkonzervet venni, ahogy ma sem 100 dollárossal fizetsz egy kajáldában.
Az arany használható pénzként, de nem aprópénzként. Arra a célra nem jó, ezért is írtam, hogy:

Így alapvetõen az ezüst rövidebb távú ... hétköznapi használatra jobb

Dream_walker
08-15-2020, 08:13 PM
https://www.forbes.com/sites/johnnavin/2020/08/14/warren-buffett-buys-nyse-gold-stock-why-its-a-fit-for-the-legendary-value-investor/#27bd567de6e5

Dióhéjban: Warren Buffett a világ egyik leggazdagabb embere, mivel az egyik legjobb befektetõ is, aki nagyjából 50-60 éve van a szakmában. Hatalmas adag bankrészvényt adott el, egy arany-alap papírjaiból pedig bezsákolt. Emellett részesedést vásárolt egy aranybányákat üzemeltetõ cégben.

Talán, talán jobban érdemes az õ lépéseit figyelni, mint azt, amit a médiamunkások írnak a gazdaságról.

st.jimmy
02-24-2021, 09:43 AM
Sziasztok!

Inkább békés átalakulásokra készülve, feltételezve a törvényes rend és a nagyobb cégek megmaradását:

Van valakinek információja/gyakorlata arról, hogy Budapesten fizikai hazavivõs befektetési aranyat vásárolni hol-hogyan érdemes?

Ha "virtuálisan" szeretne az ember "aranyat" vásárolni, akkor hol érdemes és mit Magyarországról?

Googlizásba belekezdtem, de azért jól jön a segítség

Köszi!

haven
02-24-2021, 10:55 AM
virtuális vásárlásra vagy kereskedésre nagyon jó ez a szolgáltatás https://goldtresor.com/?gclid=Cj0KCQiAj9iBBhCJARIsAE9qRtAOXzrxY-3T--IKwhsiFee1edw2EzVzSvHKazo8NRvdpDbh9av8Bh4aAtZqEALw _wcB

bel
02-24-2021, 04:01 PM
Szia,

Fizikai vasarlashoz: correctgold.hu (https://correctgold.hu/befektetesi-arany/)

Nem ugy ertdemes venni, hogy masnap eladod, de azt jo tudni, hogy ha valami miatt el kellene adni, akkor azt egyreszt lehet (ugyanitt visszaveszik), es egybol azt is tudod, hogy mennyiert veszik vissza.

Eleg nagy a valasztek, hogy konkretan melyiket erdemes venni?
Termeszetesen a legfontosabb szempont, hogy mire van penz (hiszen 17 millio Ft feletti darabar is van a listan). Szerintem egy logikus masik szempont, hogy mekkora arressel lehetne visszavaltani (pl. a 2 grammos eseteben 17% az arkulonbseg az eladasi es a vetelar kozott, mikozben a "1 uncia (31,1 g) Argor Heraeus aranylemez" eseteben 5% az arkulonbseg - ez alapjan sokkal jobban megeri ez utobbit venni). Harmadlagos szempont, hogy tobb kicsi eseteben el tudod adni csak egy reszet, egy nagyobb eseteben meg nem.

Persze a 2. es a 3. jellemzoen ellentmond egymasnak, szoval azt neked kell eldonteni, hogy a ketto kozott melyiket milyen sullyal veszed figyelembe, amikor valasztasz.

ui. fontos, hogy az ezust eseteben a kiirt arra rajon meg az AFA, szoval -szerintem- azt nagyon nem erdemes venni maganszemelykent.

Bel

Ged
02-25-2021, 08:48 AM
az ezust eseteben a kiirt arra rajon meg az AFA, szoval -szerintem- azt nagyon nem erdemes venni maganszemelykent.

2019-ben, Fekete Pénteken volt olyan akció a https://www.aranypiac.hu/ -on, hogy elengedték az AFÁ-t. Akkor sajnos nem vettem, másra kellett a lóvé, tavaly nem láttam ilyen akciót.

Más kérdés, hogy most eléggel felszaladt az ezüst ára, elsõ sorban spekulációs okok miatt. Valahol olvastam azt is , hogy elindulni látszik egy olyan gazdasági ciklus, ahol várható nyersanyagok (olaj, fémek, stb) drágulása.

st.jimmy
02-25-2021, 11:53 AM
Köszi a segítséget!

st.jimmy
04-05-2021, 06:21 PM
Valahol olvastam azt is , hogy elindulni látszik egy olyan gazdasági ciklus, ahol várható nyersanyagok (olaj, fémek, stb) drágulása.

Ezeknek a drágulására milyen befektetésekkel lehet gyúrni az elektromos robogó vásárlásán kívül?

Nem akarok vasat gyûjteni a kertben.

Én amúgy itt olvastam errõl:
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210219/alig-tert-magahoz-a-vilag-a-koronavirus-valsagbol-maris-johet-az-ujabb-pofon-470354?fbclid=IwAR2Kq2vVETOkK9RpDAyyXCRgJUziJJ4Bsk 1rHRTz3soJWf0cfVMJRKvBrsE

Amúgy olvasnék róla még, meg megnéznék más diagrammokat is

Ged
04-06-2021, 06:36 AM
Ezeknek a drágulására milyen befektetésekkel lehet gyúrni az elektromos robogó vásárlásán kívül?

Nem akarok vasat gyûjteni a kertben.

Én amúgy itt olvastam errõl:
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210219/alig-tert-magahoz-a-vilag-a-koronavirus-valsagbol-maris-johet-az-ujabb-pofon-470354?fbclid=IwAR2Kq2vVETOkK9RpDAyyXCRgJUziJJ4Bsk 1rHRTz3soJWf0cfVMJRKvBrsE

Amúgy olvasnék róla még, meg megnéznék más diagrammokat is

Sajnos, én nem értek hozzá, hülyeséget nem akarok mondani. Én is csak olvastam, talán pont az általad belinkelt cikkben. Elvileg az árutõzsdén lehet nyersanyagokat illetve opciót vásárolni.
A jelenlegi helyzetben ember legyen a talpán aki meg tudja mondani, hogy mit hoz a jövõ. A covid után valószínûsíthetõ a gazdasági visszaesés, ami a nyersanyagok felhasználását visszaveti. Emiatt átmenetileg bezuhan(hat)nak az árak. Erre válaszul a termelõk csökkentik a kapacitást, elvetik a hosszútávú feltáró kutatásokat, beruházásokat, ami késõbb dráguláshoz vezet. Az inga egyre jobban kileng.

Ged
04-07-2021, 09:00 AM
Bréking: háromszorosára emelkedett Magyarország aranytartaléka!

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210407/breking-haromszorosara-emelkedett-magyarorszag-aranytartaleka-477374

"Az elmúlt években az arany nemzetközi tartalékon belüli szerepe számos jegybank esetében erõsödött. A jegybankok arany iránti kereslete rekordmagasságú volt 2018-ban (656 tonna), majd 2019-ben is (669 tonna)."

Az aranytartalék növelés nem csak Matolcsy mániája, nemzetközi trendnek tûnik. Vajon miért? Az arany nem fial aranyat, nem jár utána kamat. Jegybank szempontból a kézzel foghatóság, biztonság amit én hangsúlyosnak gondolok. Mire számítanak a jegybankok, szerte a világban? Háború, dollár összeomlása, államcsõdök, új nemzetközi pénzügyi rendszer?

Szerintetek?

bel
04-07-2021, 10:26 AM
Szia,

Sok cikket irnak arrol, hogy varhato az inflacio novekedese.
Pontosabban a kozgazdasagi alapszabalyok alapjan jelenleg mar nagy inflacionak kellene lennie az EU-ban, es hatalmasnak az USA-ban.
Ezt valameddig lehet kesleltetni, de szerintem sokaig lehetettlen, szoval ezzel szerintem mindenkeppen erdemes szamolni.

Vagyis most erdemes lehet ertekallo befekteteseket csinalni (tehat nem az a fo szempont, hogy sokat fialjon, hanem hogy keveset veszitsen, mikozben szinte minden veszit az ertekebol).
Marpedig az ertekallo dolgok kozul az arany a leginkabb mobilizalhato (tehat pl. varhatoan a rez is ertekallo, de 10 t rezet sokkal nehezebb odebbtenni, mint 6 kg aranyat).

Egy kis magyarazat:

Arszinvonal: az osszes forgalomban levo penz osztva az osszes forgalomban levo aruval es szolgaltatassal.

Inflacio: az arszinvonal romlasa.

Persze ez azert elmeleti dolog, mert pl. az ottel tobb szamitogep de eggyel kevesebb tehen az tobb vagy kevesebb?
De most eleg nyilvanvalo, hogy a Covid miatti lezarasok kovetkezteben _sokkal_ kevesebb aru van legyartva, meg ennel is kevesebb szolgaltatas van nyujtva, szoval az egyenletnek ez a fele sokat romlott. A valsagkezeles miatt normalis orszagokban rengeteg penzt nyomnak es adjak az ideiglenesen munkanelkulive valtaknak (nalunk meg annal is tobb penzt nyomnak, es adjak a stromanoknak), tehat az egyenlet masik oldala is romlik. A ketto hatasa egyutt nagyon nagy inflaciot gerjeszt.

Bel