View Full Version : Hogyan spórolj a prepperkedésre
Don't Panic
04-19-2013, 05:04 PM
Sok helyen olvasni prepper oldalakon és könyvekben, hogy spórolj pénzt és mássz ki az adósságaidból, majd fektesd a fizetésedbõl így fennmaradó összeget prepperkedésbe. Természetesen ezek a nagyokosok nem mondják, hogy pontosan mit csinálj ahhoz, hogy ne fizetéstõl fizetésig kelljen élned. Aztán az átlagember ezt az infot befogadva azt mondja magában, hogy: “Ja, neki könnyû! Jól fizetett könyvíró, népszerû blogoló, aki már a weboldalán elhelyezett hirdetésekbõl megél!” Nos, jöjjön néhány olyan dolog, amit én saját bõrömön tapasztaltam ki és remélhetõleg másnak is segít! Ma a két legnagyobb költség az energia (rezsi) és az élelmiszer. Itt lehet a legnagyobbat fogni! Lássuk elõször a rezsit.
Mindenkinek ugye küldik a
- víz-,
- melegvíz-
- és csatornadíjat
- gázszámlát
- villanyszámlát
- tv díjcsomagot
- internet számlát
- fûtésszámlát
- mobilszámlát.
Kezdjük ott, hogy nekem nincs tévém és teljesen ki is köttettem. Hat éve nem tévézek és rohadtul nem hiányzik az a sok agymosó baromság. A kölök se bámulja egész nap azt a szart! Csináljunk közös programokat, társasozzunk, ha kell én leülök barbiezni is, csak ne üljünk az agymosóláda elõtt!
Szóval ez már kapásból mínusz. Egyébként nem is értem az embereket, hogy mi olyan érdekes van a tévében, amiért megéri fizetni azt a többezer forintot? Hírek? Ó, tényleg! Amit õk megengednek és abban a formában, ahogyan õk megengedik. Ki ölt meg kit? Ki rabolt milliárdokat megint, bla-bla-bla! Vagy az ünnepeken 200-adjára leadott filmeket? Külföldi csatornákat? Azoknak van internetes elérhetõségük is! TV sorozatok? Letölthetõek. Ingyen!
Internet: válasszuk a legkisebb díjcsomagot! Még 5Mb/s-kel is lejön egy 1CD-s film félóra alatt. Addig pont meg van a vacsora. Faszbukon nem kell órákat lógni! Amúgy is csak pörög a számítógép 400W-os tápja! Tehát a villanyszámlára sincs jó hatással!
Villanyszámla: természetesen a nagyfogyasztókat le kell cserélni A++-osra. Ezen sajnos nem lehet másként nagyot akasztani. Láttam már A+-os Electrolux hûtõt 70.000-ért. Nem kell a száz fölötti. Az sem bír több évet. Tv-m nincs: mínusz. Ne hagyjunk semmit stand byban. Az ugyanúgy pörgeti a villanyórát, fõleg több motyó esetében, csak lassabban! Mosógépbõl is érdemes AA+-osat venni. Várjuk össze mindig a mosást, amíg meg van az öt kiló ruha. Jobb 2-3 programot egy hétvégén egyszerre mosni, rögtön egymás után (elõször a fehérek, aztán a színes, majd legvégül a fekete, sötétbarna, sötétkék), mert így a fûtõszálat nem engedjük kihûlni és a következõ programnál kevesebb energiába telik a hidegvízcsonkról kapott vizet felmelegítenie a gépnek. Az igaz, hogy az öblítõprogramok már hidegvízzel dolgoznak, viszont addigra a gép felmelegszik és pár fokkal melegebb lesz a víz is. Sok kicsi sokra megy. Használjuk a lehetõ legrövidebb programokat. Ezt úgy érhetjük el, hogyha valami nagyon csúnya foltot kap azt beáztatjuk mosószappanos vízben a gépi mosás elõtt. Szagelszívó helyett ott az irányított huzat: Ajtó becsuk, konyhaablak kinyit. Egyébként meg nem kell mindent agyon égetni! Pazarolod vele az olajat/zsírt és a gázt is. Plusz az edényeid is hamarabb kipurcannak. Ha zsiradékban sütsz válaszd mindig a legkisebb keresztmetszetû edényt, amiben még pont elfér a kaja. Tesztelgesd a hõfokot! Amikor már kezd a krumpli sercegni mehet bele az egész! Nem kell, hogy füstöljön! Akkor amúgy is csak fröcsög mindenfelé és többet kell takarítanod. Felejtsük el az összes elektromos konyhai bizbaszt! Ne mondd nekem, hogy nem bírod az asszonynak felverni a tojáshabot kézzel! Akkor hogyan akarsz túlélni egy katasztrófát, ha fizikailag ennyire satnya vagy? Nincs több robotgép, elektromos kés és konzervnyitó, turmixgép, stb. Automata kávéfõzõ? Felejtõs! Kotyogós, 1 vagy 2 személyes – ahányan kávéztok a családban. Vendégnek így legalább mindig friss készül, amitõl nagyon happy lesz és a kávéval is spóroltok. A gáz meg amúgy is általánydíjas a legtöbb helyen. Tartsd mindig karban a gépeket! Az eltömõdött szagelszívó, a levízkövesedett boiler, kávéfõzõ, mosógép, a teli porzsákos porszívó, a poros kompresszoros és hûtõrácsos fridzsider sokkal több áramot zabál, mert erõlködik és még a hatásfoka sem lesz olyan. A világítás külön közröhej. Az energiatakarékos izzókat felejtsd el. Egyrészt azok csak akkor érik meg, hogyha hosszútávon égeted egyfolytában, mert a bemelegedéshez sokkal több áramot vesznek fel, mint a hagyományos izzó ugyanannyi idõ alatt. Tehát gyerekszobába nem való, amikor a kisördög ki-be rohangál. Plusz a gáztölteteik veszélyes hulladékká teszik! Sokkal jobbak a LED-es világítótestek. Ezenfelül érdemes kisebb wattszámú égõket használni. Egy spájzban pl. mi a fenének 60W-os izzó? Fürdõbe sem kell akkora. Inkább tegyél pár gyertyát a 25-ös izzó mellé. Aztán ha sátánkák oda vannak a nagyinál, akkor anyával mehet a közös, gyertyafényes fürdés. Persze olyan helyre tedd a gyertyát, hogy ne kapjon lángra a haja! A tükör fölé tegyél egy másik izzót, amit csak borotválkozáshoz használsz vagy anya a kozmetikai bravúrjaihoz, de akkor csak az égjen! Ne mind a kettõ! Nagyszobában fölöslegesek a százkarú csillárok. Egy központi lámpa max. 3 karral, ha mindenki bent van és közös hadgyakorlat van vagy ha vendégek vannak. Amúgy meg helyi kis energiafogyasztású világítótestek. Vagy itt is jöhetnek a vaskos gyertyák, amik sokáig égnek. A "yankee vagy jar candle" nagyon zsír. Nekem volt 120 órás erdei gyümölcs illattal. Imádtam...és a csajok is. ;) De, sokszor a tv vagy monitor fénye is elég – ha még nem mondtad le - nem kell még a villanyt is felkapcsolni! A másik már emberi tényezõ: ne legyen már mindenki szanaszét a házban. Megfigyeltem családokat, hogy férj-feleség-gyerek(ek) és mégis úgy menekül mindenki a saját dolgával foglalkozni, mintha legalábbis leprás volna a másik. Aztán persze ég a villany a kisszobában, a konyhában, a fürdõben és a nagyszobában. Pl. miért nem lehet apának anyának együtt elmosogatnia, amíg a gyerek fürdik? Aztán apa marad a gyerekkel, amíg anya fürdik. Végül cserélnek. Ha valaki egyedül él az vígan használhatja az utcai fényt is. Én pl. kimondottan utálok villanyt kapcsolni egy éjszakai klotyóért a nagyszobában és az elõszobában, mert megvakulok tõle. A városi fényszennyezés éppen elegendõ, hogy kimenjek a budiba. Ott meg megint csak elég egy 25-ös izzó. Ha annak a fényénél nem találod meg amit kell, akkor már nem a prepperek között a helyed, hanem az elfekvõben...
(Második rész nemsokára)
Trendo
04-20-2013, 11:03 AM
Ha nem is mindenben, de igen sok dologban egyetértek veled! :)
Don't Panic
04-20-2013, 03:52 PM
Nem gond...azért vagyunk itt, hogy megvitassunk dolgokat. Szívesen hallgatlak!
Don't Panic
04-21-2013, 02:09 PM
Na, még egy csokorra való a rezsivel kapcsolatban!
A fürdõre visszatérve: felejtõs a villanyborotva és az elektromos fogkefe is! A kezed ígyis-úgyis kell hozzá, akkor miért nem jó a borotvakés vagy a manuális biztonsági borotva meg a sima mûanyag fogkefe? Hajszárítóból is mi a francnak a 2000W-os? Jól meg kell szárítani a hajat törölközõvel aztán elég a jóval kisebb teljesítményû is. A törölközõ ráadásul amíg szárad párásítja a lakást. Tehát még jót is tesz abban a baromi száraz panelben, aki ott lakik. Plusz az nem kerül pénzbe. Hajsütõvas helyett ott vannak a hajcsavarók. Szintén ingyen. Ezek mind csak kényelmi dolgok, amikre fölöslegesen költünk lustaságunkban. Idõsebbek többnyire csak rádiót hallgatnak. Nekik elég egy kis teljesítményû táskarádió. Ne akarják a fiatalok a lecserélt music centert ráerõltetni a papára! A táskarádió vagy zsebrádió eszik pár tíz wattot max. A music center (zenetorony) vagy mini hifi min 150-et. Minek? A Kossuthoz? Fiataloknál is megfigyelhetõ a zenehallgatási szokások változásával terjedõ tény, miszerint megy a számítógép, az rá van kötve a hifire vagy hangfal rendszerre és így szól az MP3. Az két külön rendszer, két külön fogyasztó, dupla költség. Az írható cd-k korában miért nem készítesz válogatásalbumokat vagy ha már gépezel tedd fel a fülest! Egyébként a szülõk is hibásak abban, hogy hagyják a gyereket egész nap a gépen lógni! Számold ki azt a 8-10 órát, amíg zümmög a 400W-os táp (mégha nem is ül elõtte a sátánfióka állandóan), hogy az hány kilowatt egy nap? Miért nem csinálnak a családok közös programokat, elfoglaltságokat??? A lényeg, hogy szokjunk vissza a manuális dolgokra és csökkentsük minimálisra a fogyasztóink használatát vagy kisebb áramfelvételût üzemeljünk! Ezenkívül egy család viselkedjen már úgy, mint egy család! Ne pedig úgy, mint egy csapat összezárt farkas!
A gázt említettem a fõzésnél. A helyes edénymérettel máris sokat lehet spórolni hosszútávon. Az ételeket nem kell nagy hõfokon sütni, fõzni! Csak szétroncsolod a tápanyagtartalmukat (vitaminok és fehérjék magas hõmésékleten igen gyorsan tönkremennek, lebomlanak). Ha vizet kell forralni ahhoz jobb eleve langyos vizet feltenni, hogy ne a jéghideg vizet kelljen felhúzni 100 fokra. A keverõszelepes csaptelepekbõl elég spórolósan lehet melegvízhez jutni, így azért sem kell csilliárdokat fizetni késõbb. Mindig használjunk fedõt! A kukta még jobb! Mert visszatartja a közölt hõ nagy részét, így gazdaságosabb és gyorsabb a fõzés. Ne emelgessük lépten nyomon a fedõt, mert azzal csökkentjük a hatásfokát! Ha a gázt levesszük tartalékra, akkor kevergetni sem kell olyan sûrûn, hogy le ne égjen! Jó ötlet a hõálló üvegbõl készült fedõ, mert látható amikor az étel kezd besûrûsödni és megelõzhetõ a leégetése egy kis kavarással vagy vízpótlással. Érdemes tartani egy nagy kancsó vizet a gáztûzhely mellett, mert ebben kissé átlangyosodik a víz. Aztán ha pótlásra kerül a sor, akkor nem a jéghideg csapvizet kell megint felmelegítenünk a megfelelõ hõfokra. Ráadásul így az étel is jobb ízû lesz, mert a hirtelen adagolt hideg víz csak áztatja az ételt amíg megint eléri a kívánt hõfokot. Sokszor láttam kint Írországban, hogy televágták a vízforraló kancsót két csésze teához. Aztán hagy szóljon a 2.000 W! Sokkal gazdaságosabb csak annyi vizet feltenni, amit el is használsz. Mindegy, hogy gázon vagy villannyal melegíted! Plusz még gyorsabb is. A gázt például az étel elkészülte elõtt néhány perccel már el is lehet oltani, mert a fedõ alatt úgyis összepárolódik, amíg ehetõre hûl. Napi egy melegétellel számolva, mondjuk csak öt percet véve alapul, az egy év alatt 30 órányi gáz!!!
A víz azt hiszem az egyik olyan dolog, amivel Európában és Észak-Amerikában a legpazarlóbban bánunk. Miközben a világ más tájain naponta 5.000 gyermek hal szomjan, mert nem jut tiszta ivóvízhez!!! Talán a fürdés, tusolás, mosás és mosogatás amivel pancsoljuk a vizet világba. Bár, ne feledkezzünk meg a csöpögõ szelepekrõl sem. Egy csöpögõ csap képes megtölteni egy fürdõkádat egy nap (1csepp/sec-kel számolva)!!! A folyamatosan szivárgó klotyóról már ne is beszéljünk! Visszatérve a rendes használatra. Nagyszüleimnél anno volt egy fémpálcából hajlított állvány a lavórnak, mellette egy törölközõvel. Ez volt a kéz- és arcmosó napközben. De, ha nem lett nagyon koszos estig, akkor még lábmosóvíznek is megtette. A rómaiak is hasonló tálakat használtak citromkarikákkal és mentalevelekkel megszórva kézmosásra étkezések elõtt. Fürdéshez nem kell az egész kádat teletölteni! De, még félig sem! Max. 1/3-áig töltve bõven elég. Tusolásra azt mondják, hogy rengeteg vizet spórol. Igen, ha úgy csinálod, mint mi a seregben: bevizezed magad, elzárod, leszappanozod magad, megnyitod a vizet és leöblíted habtestedet. Nem úgy, hogy addig állsz a zuhany alatt, amíg moha nõ a hátadra! A mosogatás is sokkal gazdaságosabb, ha nem folyóvízben csinálod. Feltöltöd a két medencét. Az egyiket melegvízzel és mosogatószerrel. A másikat tiszta öblítõvízzel. Mindkettõt csak a feléig! Elkezded a kevésbé piszkos dolgokkal és haladsz a nagyon mocskos lábasok felé. Az öblítõvízbõl megy minden a csurgatóra. A mosás a leg vízigényesebb dolog napjainkban. Bár régebben meg a patakba mosták a mosószappant. Szóval az sem volt sokkal környezetbarátabb. Érdemes a zoknikat, gatyákat és bugyikat egy kis lavórban beáztatni. Mert igazából a pólókon, ingeken és nadrágokon nincsenek olyan nagy foltok, stb. hogy annyira erõs programra tedd õket. Hacsak nem úgy eszel, mint egy kismalac. A munkásruhából jobb kettõt tartani. Így kibír egy munkahetet és jobban kitölti a mosógépet is. Aztán az az egyedüli durvább programot igénylõ valami. Ágynemûknek szinte csak egy jó frissítõmosás kell, hiszen abba tisztán mész bele. Szóval azoknak elég egy fél- vagy rövidprogram. De, még ivási szokásainkon is volna mit változtatni! Sokszor látom, hogy megtöltik a teljes poharat, megisszák felét, 2/3-át aztán azzal a mozdulattal öntik is ki a maradékot. Miért? Fél, egy óra múlva annak már nem ugyanolyan íze van? Legfeljebb letakarod egy pohár alátéttel, ha óvni akarod rovaroktól, portól. Gondolj bele, hogy ha mindenki csak 1 deci vizet önt ki naponta Mo-on. az tíz és félmillió deciliter víz. Egy évben az közel 4 milliárd deciliter tiszta víz a semmiért!!! Csak ebben a kis országban! A melegvíz és csatornadíj kérdése szervesen csatlakozik a hidegvíz használati szokásainkhoz, hiszen a fürdõvizet hideg és melegvíz keverékébõl állítod be a megfelelõ hõfokra. Ha egy teljes kád vízben fürdesz, akkor egy teljes kád vízért kell a csatornadíjat is fizetni. Tehát ha sikerül az elsõt csökkenteni, az magával hozza az utóbbi kettõ redukálását is.
(folyt. köv.)
U.i.: Gyerekek, ti is szóljatok már hozzá! Kíváncsi vagyok a ti ötleteitekre is vagy hogy milyen kritikáitok vannak az eddig elhangzottakkal kapcsolatban. Bár, mondom: én ezt napi szinten csinálom és minimális számlákkal el vagyok.
A zuhanyzás itt mindenkinek sokáig tart és teljes erõre nyitják a vízsugarat. Nekem érdekes módon 5 perc és nem sok vizet használok el. Az ételrõl nem is beszélnék. Ha maradék van, akkor ahhoz senki nem hajlandó nyúlni. Ha valami néhány órás, az már úgy marad aztán megy a kukába. Annyira irritál ez a hozzáállás. :mad: Megtörlöm az orrom a tiszta papír zsebkendõbe, erre rám szólnak, hogy "dobd ki, ne tett zsebre. Ez itt nem Magyarország, nem kell többször használni a papír zsebkendõt." Mi van? A nem-pocsékolás nem magyar találmány, azt a józan ész diktálja! :rolleyes: De a házak kialakítása is. 6 égõ a fürdõszobatükrön, úgy elhelyezve, hogy ha nem pont a tükör elõtt vagy, akkor a 600 Watt nem ér semmit, mert akkor sincs fény a fürdõkádnál. Konyhában is 2 x 3 + 1 égõ van. Közben a nappaliban 1 égõ sincs. Értelmetlen dolog, mert a nappaliban szoktak olvasni, nem a gáztûzhely mellett.
Én az ételvásárlást emelném ki. Vadássz a leárazott dolgokra. Ha olyan leárazottat találsz, ami tartós, vegyél belõle vagy fél mázsát. Megromlani nem fog és rengeteg pénzt meg tudsz vele spórolni. :)
Ha többször fordulsz, mi történik? Talán furcsán néznek rád, de nem fognak szólni semmit.
Trendo
04-22-2013, 04:15 AM
"Tusolásra azt mondják, hogy rengeteg vizet spórol. Igen, ha úgy csinálod, mint mi a seregben: bevizezed magad, elzárod, leszappanozod magad, megnyitod a vizet és leöblíted habtestedet."
Sajnos, a média által sulykolt hazugságok, megfelelõ számú ismétlés után evidenciaként ülepednek le az emberek agyában. Holott, aki csak egyszer látott kamaszlányt (fiút) a zuhany alól vízköves háttal kijönni, annak tisztában kell lennie, hogy ez a fajta fürdés semmi szín alatt nem víztakarékos :)
Trendo
04-22-2013, 04:23 AM
"Mosógépbõl is érdemes AA+-osat venni. Várjuk össze mindig a mosást, amíg meg van az öt kiló ruha. Jobb 2-3 programot egy hétvégén egyszerre mosni, rögtön egymás után (elõször a fehérek, aztán a színes, majd legvégül a fekete, sötétbarna, sötétkék), mert így a fûtõszálat nem engedjük kihûlni és a következõ programnál kevesebb energiába telik a hidegvízcsonkról kapott vizet felmelegítenie a gépnek."
A tizenéves Siemens mosógépünk gyengélkedik. Azon filózok, hogy utódja egy Samsung "eco-bubble" technológiájú masina lesz, ami hidegvízzel mos, és a többi funkcióját is energiatakarékosan végzi. Csak szeretnék olyan valakivel szót váltani róla, akinek már vannak konkrét tapasztalatai vele kapcsolatban, nehogy átverésnek bizonyuljon.
Trendo
04-22-2013, 04:33 AM
Mossuk a ruhákat a lehetõ legalacsonyabb hõfokon. A ruhákat hideg vízben is ki lehet tisztítani. Az olyan funkciók, mint például a sok Samsung mosógépben megtalálható Eco-bubble, már a mosóprogram elindulása elõtt feloldják a mosóport. A ruhatisztító vegyszerek így jobban átjárják a szövetet, és a ruha kifõzése nélkül is képesek eltávolítani a foltokat. Ráadásul, ha nem melegítjük fel a vizet, csökken a villanyszámlánk is.Figyeljünk a megfelelõ textíliabeállításra. A kényesebb szövetek gyorsabban elkopnak, ha mondjuk rendszeresen a törülközõknek szánt beállítással mossuk õket.
A Samsung mosógépek a leggyakrabban elõforduló szövetekhez és a különleges bánásmódot igénylõ anyagokhoz is kínálnak beállítást. Az Outdoor Care például a vízlepergetõ anyagokról (pl. Gore-Tex) gondoskodik, a Wool Care program pedig megakadályozza, hogy a gyapjú összemenjen a mosásban, és megõrzi a szövet egyedi állagát és tapintását.
Használjunk a mosógépnek megfelelõ mosószert. Amennyiben magas hatásfokú mosógépünk van, keressünk hozzá magas hatásfokú mosószert. A magas hatásfokú mosószerek rendkívül koncentráltak, így már egy kevés is elég belõlük a mosáshoz. (Habár buta háziasszonyok pont a koncentrátumokkal pocsékolnak!)
Válasszunk színkímélõ, klórmentes fehérítõt tartalmazó mosószert, mert ezzel a foltokat is eltávolíthatjuk, és a színek is ragyogóak maradnak. A fehér ruhákhoz használhatunk klóros fehérítõt.Kimoshatjuk a sportcipõket, a párnákat és a plüss játékokat is.
Azonnal tegyük vállfára a kimosott ruhákat, így sokkal kevésbé gyûrõdnek, és nem kell annyit vasalni, ami egyébként is roncsolja a szöveteket, mert kilapítja a szálakat és túlzott hõnek teszi ki az anyagot. Több Samsung szárítógéptípusban is megtalálható a mintás felületû dob, amely szárítás közben egy légpárnával veszi körbe a ruhákat, hogy minél jobban óvja õket a gyûrõdéstõl.
...és ezt ne tegyük.
Ne próbáljuk meg a drága vagy számunkra különösen kedves ruháinkból otthon kimosni a foltot. Ilyenkor inkább vigyük el a ruhát egy tisztítóba. Érdemes minél gyorsabban cselekednünk, mert minél hamarabb adjuk be a ruhát a tisztítóba, annál nagyobb az esély a folt eltávolítására.
Ne használjunk a kelleténél több mosószert. A túl sok mosószertõl nem lesznek tisztábbak a ruhák, sõt, még esetleg árthatunk is vele. A mosópormaradék beleragadhat a szövetbe, amitõl kemény lesz az anyag és csökken a tartóssága is. A mosógépben hátramaradó mosópor összegyûlik és idõvel bepenészesedik. A túlzott mosóporhasználat egyszerûen pénzkidobás.
retratserif
04-22-2013, 07:20 AM
Szintén víztakarékosság:
http://viztakarekossag.hu/kezmosas/one-touch-perlatorok/one-touch-perlator-hihippo-spray
Van sima "rács" de az inkább oda jó ahol csak kézmosás van de ez a kétállású cucc már mehet bárhová.
A. L. Ias
04-22-2013, 04:58 PM
Apró kiegészítés a víztakarékossághoz: a napi fürdõvizembõl 3 vödörnyit félreteszek. Általában pont elég másnapra a wc leöblítésére. Ha felmosás is tervben van, akkor 4 vödörnyit. Mondhatnám spórolásnak, de inkább az zavar, hogy ivóvízzel öblítem le a wc-t.
Az árammal már nem vagyok ennyire takarékos, alapzajnak meg a tv (46"), de a világítás 80%-a már kompakt fénycsõ.
Don't Panic
04-22-2013, 05:21 PM
Az árammal már nem vagyok ennyire takarékos, alapzajnak meg a tv (46")
:nanem:
A többi amúgy jó ötlet. Gondolkodtam, hogy beírom a kompakt fénycsöveket is, mint alternatívát a LED mellett, csak elöregedésükkel vibrálásra hajlamosak, amit sokan nem bírnak.
Don't Panic
04-22-2013, 05:26 PM
Ja! Kösz retraserif a perlátort! Nagyon jó ötlet! Nálam is van. Én még szeretem is, hogy úgy pezseg a víz. Ráadásul oxigéndúsabb ivóvizet kapsz. Persze ez csak fizikális, gyenge elnyeletés - helyesebben keverés -, de több, mint a semmi. Plusz még spórol is nekünk. :)
A. L. Ias
04-22-2013, 07:07 PM
Én jelenleg nem tartom alternatívának a LED világítást a kompakt fénycsövek mellett. Még túl drága hozzá. Egy 11W-os átlagos kompakt fénycsõ 400-500 Ft, egy LED izzó 2000 Ft-tól felfelé. A kettõ közötti fogyasztás különbség 6-8W/h. Óránként 0,4 Ft.
A LED törpefeszültségû hálózatokhoz ideális, majd ha olyanom lesz, akkor azzal világítok. :)
Don't Panic
04-22-2013, 07:24 PM
Ez igaz. A LED-ek élettartamát figyelembe véve azonban hosszútávon az az 1.500 forintos különbség szerintem megtérül. Ezt persze mindenki pénztárcája szerint döntse el.
Mit gondoltok a mosópor - folyékony mosószer ellentétrõl?
Nekem a folyékony jobban bejön, a por nem oldódik elég gyorsan és mindig hagy(ott) maradékot, ami aztán eltömíti a gépet...
nomad
04-23-2013, 03:41 AM
Én jelenleg nem tartom alternatívának a LED világítást a kompakt fénycsövek mellett. Még túl drága hozzá. Egy 11W-os átlagos kompakt fénycsõ 400-500 Ft, egy LED izzó 2000 Ft-tól felfelé. A kettõ közötti fogyasztás különbség 6-8W/h. Óránként 0,4 Ft.
A LED törpefeszültségû hálózatokhoz ideális, majd ha olyanom lesz, akkor azzal világítok. :)
Napelemmel töltött akkumulátorok esetében viszont az egyetlen járható út. Lassan, de terjed a pincesorokon, hétvégi házakban, ahol nincs villamos hálózat.
Vándor
04-23-2013, 08:34 AM
Készletek feltöltése:
Ha úgy döntesz, tartalékolsz otthon vészhelyzeti vizet/élelmet, azt a nyugodt idõkben kell elkezdeni. Ha már buli van akkor zombiék is ott fognak tülekedni a boltokban. Ez több szempontból sem jó. Nem azt fogod kapni, amit csak akarsz, nem annyit, amennyit akarsz, talán nem is annyiért, amennyiért korábban. Ha pánikszerû a felvásárlás, erõszakba is torkollhat, tehát veszélyes helyzet, meg is sérülhetünk. Ezt jobb kihagyni.
Próbáljunk változatosan bevásárolni, de csak olyan dolgokat, amiket ismerünk, el tudjuk készíteni(már ha kell vele valamit csinálni.), megvan hozzá a jó recept. Ha valami szimpatikus, de nem ismerjük, akkor próbáljuk ki, csak azután tegyük a készletekbe.
Namost a bevásárlás... Ha felírsz mondjuk 3havi adagot a listádra az egész családnak(beleértve a háziállatokat is), az csúnyán meg fogja rántani a családi kasszát.
Ehelyett a duplázásos módszerrel kezdhetjük el feltölteni a kamrát. Ez azt jelenti, hogy ha a normál bevásárláskor vennél egy májkrémet, akkor ehelyett kettõt vegyél. Egyet megeszel a napi étkezésekkel, ahogy tervezted, egy mehet a kamrába. Máskor tésztára vagy rizsre van szükséged a fõzéshez, ugyanez a szisztéma... Szinte észrevétlenül meg fognak telni a polcok, és a pénztárcádat sem horpasztja be a benne keletkezett vákum...
Nem utolsó sorban a szomszédok sem figyelnek fel, hogy mázsaszámra talicskázod haza a konzervet, mert gebasz esetén valamelyiknek bevillanhat ez a kép, és esetleg eszébe jut betörni érte...
Készletek frissítése:
Ott tartunk, hogy megvan minden. Azonban a dolgoknak szavatossága van, el fognak romlani. Ahhoz, hogy a vészhelyzetben ne csupa romlott konzervvel álljunk a kakiban, frissíteni kell a készleteket. Ha ezt úgy teszed, hogy bezárod a spájzajtót, és nem nyúlsz a felhalmozott javakhoz, mert az "szükség esetére van", és mondjuk csak 5 évente kidobod a romlott dolgokat az nem túl költséghatékony.
Okosan, folyamatosan frissítve azonban valódi vészhelyzetben így a legtovább használható készletünk lehet..
Például: Már begint kifogyott a májkrém a napi használatú élelmiszerek közül. Ha ekkor beballagsz, és kiveszed a vészhelyzeti készletbõl, az nem szép dolog. Az emberi természet lusta, így még az sem teljesen megoldás, ha utólag felírod a bevásárlólistára, mert a boltban még dönthetsz úgy, hogy most nem veszel, mert van még 5 másik, különbenis spóroljunk egy kis pénzt ezuttal, stb...
Tehát ha májkrémet akarsz enni, akkor elõtte elmész a boltba, megveszed, aztán mehetsz a spájzba, és kicseréled a készletben levõ régebbivel. Ugyanez rizsre, tésztára, stb... Tehát az igény felmerülésekor tekintsük úgy a készleteket, hogy nincs, de a vásárlás után cseréljük frissebre az ugyanolyan terméket.
Ez némi gyakorlást, és fegyelmet igényel, de megéri.
Mégegyszer: a "rázárom az ajtót, mert ez tabu", és a "majd pótolom valamikor" módszerek egyike sem jó. Mindkettõ a készleteink "megsemmisüléséhez" vezetnek.
Grafitos
04-24-2013, 01:52 PM
Ez igaz. A LED-ek élettartamát figyelembe véve azonban hosszútávon az az 1.500 forintos különbség szerintem megtérül. Ezt persze mindenki pénztárcája szerint döntse el.
Egyet értek és már a számlámon is érzem a megtérülés pozitív hatásait...mára elértem, hogy a lakásom összes világítóteste led fényforrást használ..igaz, hogy ez fél évembe tellt.
Okosan, havonta, 1-2 égõ cseréjével meg lehet oldani, hogy ne ürüljön ki a tárcád és tényleg látszik a számla végösszegén.
A. L. Ias
04-25-2013, 03:20 PM
Részben egyetértek veled. Ha egy izzó kiég és rá kell költenem LED esetén 2000, fénycsõ esetén 400 Ft-ot, akkor inkább rászánom a 2000-et. Veszek belõle 5 fénycsövet és kicserélek 5 hagyományos izzót. Többet spórolok meg vele, mintha csak egy LED-es izzót cseréltem volna.
A megtérülési idõ nagyban függ a használat mértékétõl. A WC világítása csak igen nagy méretû családnál termelné ki a LED fényforrás költségét. Nálam ott fejezik be a pályafutásokat a hagyományos izzók. Ott nem éri meg a világítás csere. Az üzemidõhöz viszonyítva sok kapcsolás van, az jobban igénybe veszi az izzószálat, abban megy tönkre.
Természetesen senkit se szeretnék lebeszélni a LED fényforrásról és nincs érdekeltségem a kompakt fénycsõ bizniszben. De spóroljunk okosan!
A. L. Ias
04-25-2013, 03:29 PM
Napelemmel töltött akkumulátorok esetében viszont az egyetlen járható út. Lassan, de terjed a pincesorokon, hétvégi házakban, ahol nincs villamos hálózat.
A napelemmel töltött hálózatoknál az izzók nem a legfontosabb elemek. Ott sokkal fontosabb a változó munkapontú töltésvezérlõ, hogy a napelembõl mindig az maximális töltést tudja kivenni. De ott sem ez egyetlen járható út a LED. Vannak 12V-os hagyományos izzók, halogén izzók, kompakt és "nemkompakt" fénycsövek. Adott költségkeretbõl inkább komolyabb töltésvezérlõt vennék, esetleg több/jobb akkumulátort és olcsóbb, de "pazarló" izzókat. Utólag egy izzót könnyebb és olcsóbb cserélni, mint a rendszer háttérelemeit.
Don't Panic
05-08-2013, 04:59 PM
Ebben egyetértünk A. L. Ias.
Más téma spórolásban:
Tegnap este meglátogattam a fenyõfás logójú áruházat. A húspolc környékén kutakodtam egy kicsit.
Vettem három féle felvágottat: Tiroli füstölt tarja, Csemege karaj és még azt a régi fajta párizsit.
A tiroli került volna egymaga 800 Forintba. Azért viszont, hogy a párizsi tegnap lejárt, a tiroli ma, a karaj meg holnap fog, így az egészet odaadták 750-ért! Tegnap vacsira benyomtam a párizsit, ma beburkoltam a tirolit, holnap meg eltüntetem a karajt.
Három vacsorába való kevesebb, mint egynek az árából! Woohoo!
Chupakabra
06-06-2013, 06:26 PM
Ha nincs tévéd, honnan tudod hogy mi történt a világban?
A mai embert az információáramlás különbözteti meg a középkoritól. Tévé nélkül még azt sem hallja az ember hogy mi történt a világban. Pl. hogy létezik doomsday-prepperkedés:)
Én úgy spórolok, hogy keresem a legolcsóbb helyet, ami általában a kedvenc boltjaim egyike. Ha valamibõl sok kell, akkor nem többször veszek keveset, hanem néha sokat. Illetve nem 1-2 dolgot vásárolok, hanem ritkábban költök többet, így a szállítási költség vagy jóval kevesebb lesz, vagy egyszerûen ingyen házhoz szállítást biztosít a bolt. :thumbup
Don't Panic
06-06-2013, 06:31 PM
Chupakabra: Van internetem. Ott viszont van lehetõségem több forrást is elolvasni és esetleg más hírekkel is összevetnem. Ráadásul én vagyok a fõszerkesztõ. Én döntöm el, hogy mit olvasok el nem pedig az arcomba nyomják azt amit õk akarnak és ahogyan. Nagy különbség. Ráadásul az internet csomagom mindenre elég, mégis fele egy átlagos TV középcsomagnak árban. Soha többet nem is vennék már életemben tévét! Ki is van köttetve a házból!
Kamionos
06-07-2013, 11:32 AM
A mai embert az információáramlás különbözteti meg a középkoritól. Tévé nélkül még azt sem hallja az ember hogy mi történt a világban. Pl. hogy létezik doomsday-prepperkedés:)
Bocs, ha lecsapom a magas lasztit, de...Ha van tévéd, akkor tudod, hogy mi történik a nagyvilágban?
Nézzünk meg egy híradót. Címszavakban: Meggyilkolták..., Megerõszakolta..., Balesetben meghalt..., és a végén egy édi-bédi kis mackó született a Fõvárosi Állatkertben. Ettõl én nem vagyok tájékozottabb.
De tovább megyek. Mi szükség van arra, hogy tudd, hogy például a két Korea között helyreállt a forródrót.
Ettõl nem lesz nekem étel az asztalon, nem fogom magam jobban vagy rosszabbul érezni. Persze arra jó, hogy elvonja a figyelmem a tényleg engem érintõ dolgokról. És még a cenzúrát meg sem említettem.
Viszont nem rég beszéltem egy Svédországból hazajött ismerõssel, aki mesélt az ottani életrõl, az ottani emberek mindennapjairól, eseményekrõl. Többet ért 1 havi tévézésnél...
Nagyszüleink egész életükben túlélésre készültek, pedig nem látták a tévében Doomsday Preppert:)
mossberg-operator
06-07-2013, 08:40 PM
Készletek feltöltése:
Ha úgy döntesz, tartalékolsz otthon vészhelyzeti vizet/élelmet, azt a nyugodt idõkben kell elkezdeni. Ha már buli van akkor zombiék is ott fognak tülekedni a boltokban. Ez több szempontból sem jó. Nem azt fogod kapni, amit csak akarsz, nem annyit, amennyit akarsz, talán nem is annyiért, amennyiért korábban. Ha pánikszerû a felvásárlás, erõszakba is torkollhat, tehát veszélyes helyzet, meg is sérülhetünk. Ezt jobb kihagyni.
Próbáljunk változatosan bevásárolni, de csak olyan dolgokat, amiket ismerünk, el tudjuk készíteni(már ha kell vele valamit csinálni.), megvan hozzá a jó recept. Ha valami szimpatikus, de nem ismerjük, akkor próbáljuk ki, csak azután tegyük a készletekbe.
Namost a bevásárlás... Ha felírsz mondjuk 3havi adagot a listádra az egész családnak(beleértve a háziállatokat is), az csúnyán meg fogja rántani a családi kasszát.
Ehelyett a duplázásos módszerrel kezdhetjük el feltölteni a kamrát. Ez azt jelenti, hogy ha a normál bevásárláskor vennél egy májkrémet, akkor ehelyett kettõt vegyél. Egyet megeszel a napi étkezésekkel, ahogy tervezted, egy mehet a kamrába. Máskor tésztára vagy rizsre van szükséged a fõzéshez, ugyanez a szisztéma... Szinte észrevétlenül meg fognak telni a polcok, és a pénztárcádat sem horpasztja be a benne keletkezett vákum...
Nem utolsó sorban a szomszédok sem figyelnek fel, hogy mázsaszámra talicskázod haza a konzervet, mert gebasz esetén valamelyiknek bevillanhat ez a kép, és esetleg eszébe jut betörni érte...
Készletek frissítése:
Ott tartunk, hogy megvan minden. Azonban a dolgoknak szavatossága van, el fognak romlani. Ahhoz, hogy a vészhelyzetben ne csupa romlott konzervvel álljunk a kakiban, frissíteni kell a készleteket. Ha ezt úgy teszed, hogy bezárod a spájzajtót, és nem nyúlsz a felhalmozott javakhoz, mert az "szükség esetére van", és mondjuk csak 5 évente kidobod a romlott dolgokat az nem túl költséghatékony.
Okosan, folyamatosan frissítve azonban valódi vészhelyzetben így a legtovább használható készletünk lehet..
Például: Már begint kifogyott a májkrém a napi használatú élelmiszerek közül. Ha ekkor beballagsz, és kiveszed a vészhelyzeti készletbõl, az nem szép dolog. Az emberi természet lusta, így még az sem teljesen megoldás, ha utólag felírod a bevásárlólistára, mert a boltban még dönthetsz úgy, hogy most nem veszel, mert van még 5 másik, különbenis spóroljunk egy kis pénzt ezuttal, stb...
Tehát ha májkrémet akarsz enni, akkor elõtte elmész a boltba, megveszed, aztán mehetsz a spájzba, és kicseréled a készletben levõ régebbivel. Ugyanez rizsre, tésztára, stb... Tehát az igény felmerülésekor tekintsük úgy a készleteket, hogy nincs, de a vásárlás után cseréljük frissebre az ugyanolyan terméket.
Ez némi gyakorlást, és fegyelmet igényel, de megéri.
Mégegyszer: a "rázárom az ajtót, mert ez tabu", és a "majd pótolom valamikor" módszerek egyike sem jó. Mindkettõ a készleteink "megsemmisüléséhez" vezetnek.
Abszolut egyetertek, s van vagy 20 ev raktarozasi, aruforgatasi tapasztalatom...En is igy csinalom (nemreg ota).
Chupakabra
06-08-2013, 09:34 PM
Nos nem a kereskedelmi tévékre gondolok amikor információszerzésrõl beszélek. Tévé nélkül soha nem tudhatna meg az ember olyan dolgokat mit itt nem akarok-mert lehetetlen felsorolni. Szerintem felvilágosultnak, naprakésznek csak tévével lehet lenni. A videómegosztón elég sok tévéadás van de sajna nem szinkronos. Az pedig nem ugyanaz. A sok tudományos-ismeretterjesztõ, vagy természet-állatvilággal, vagy sok minden más hasznos dologgal foglalkozó csatorna nélkül az ember kevesebb.
Régen míg egy csatorna volt, hétfõn még az sem, kártyáztunk, társasjátékoztunk, de a tévé jobb.
Fontos infókat is beszerezhetünk a médiából, ami a túléléshez is kell. mondjuk.
imi79
06-09-2013, 05:21 AM
Lassan 2 éve nem nézek tv-t, de a netnek köszönhetõen sokkal inkább tudom, hogy mi történik a világban mint a tv-t nézve.
A különbség annyi, hogy itt a baromságokra maximum annyi idõt kell elfecsérelnem, amíg átsiklik a szemem a szalagcímem, nem úgy mint a tv-ben, azonnal rá tudok keresni egy adott témára, ezzel megadva a lehetõséget, hogy több szempontból is legyen infóm róla.
Filmeket, sorozatokat (azokat, amiket szeretek és az igénytelen csatornák amúgy se nagyon vesznek meg) úgy nézhetem meg, hogy nem kell 15 percenként valami inteligens mosóporral gyilkolnom az agysejtjeimet, és a végét sem vágják le, mert kifutnak az idõbõl a reklámok miatt.
A napi híreim tényleg hírekbõl állnak, nem abból, hogy 20 percben megnézek 5 gyilkosságot, 10 balesetet, valami futószalagon gyártott celeb baromságát és hasonlók. Megjegyzem, hogy a hiradók is csak abból állnak, hogy random kiemelnek pár hírt a netrõl, sokszor hetekkel késõbb leadva.
És máris spóroltam a prepperkedésre a tv elõfizetés árával, valamint feleslegesen se megy a tv így háttérzajnak :)
Ez nálam is így van. Csak Internet. Ha megy egy reklám valahol akkor addig csinálok, nézek mást, emailt elolvasok, néhány hozzászólást megnézek a fórumon. Nincs elvesztegetett idõ mint a tévénél.
Traveller
06-09-2013, 11:18 AM
Legalább 17 éve nincs tévém és nem is hiányzik, azelõtt is inkább csak a nõim nézték a sorozatok miatt. A néhány érdekes filmet másként is meg tudom nézni, az agymosásra pedig nincs szükségem.
hunprep
06-09-2013, 04:18 PM
TV-t én sem sûrûn nézek, különösen híreket nem :)
Spórolás tekintetében szerintem a sokat segít, ha fix költségvetést csinál magának az ember: ennyi a rezsim, ennyit költök ételre, ennyit teszek félre minden hónapban, ennyit költök preppingre.
Ez segít rendbetenni az ember anyagi helyzetét és trvezhetõbbé teszi a beruházásokat is.
Bár sajnos elég kis költségvetéssel dolgozom, még így is sokat segít ez a trevezett hozzáállás.
Én azt is bele szoktam tervezni, hogy ha valami prepperkedés miatt veszek, akkor az visszahozhat-e valamennyit ha videót készítek róla, és ha igen, akkor mennyit. Persze ezt elõre megtervezni nem igazán lehet, csak logikusan kikövetkeztetni, de inkább csak a mázlin múlik. Viszont van ami behozza az árát és még jön is belõle valamennyi. Én így is spórolok. :)
Én azt is bele szoktam tervezni, hogy ha valami prepperkedés miatt veszek, akkor az visszahozhat-e valamennyit ha videót készítek róla, és ha igen, akkor mennyit. Persze ezt elõre megtervezni nem igazán lehet, csak logikusan kikövetkeztetni, de inkább csak a mázlin múlik. Viszont van ami behozza az árát és még jön is belõle valamennyi. Én így is spórolok. :)
Hol füzetnek ilyen videóért ? Hogy jön abból pénz ?
Youtube, Google-val összekötve, Bliptv-hez Google se kell . Vannak más helyek is.
Néhány takarékoskodással kapcsolatos tanács saját tapasztalatból:
Áram:
16 ezer forintos áram számlákat kaptunk, ami az akkori fizetésemnek több mint az 1/4-ede volt. Ezt megelégeltem és radikális eszközökhöz nyúltam.
1. Fogtam és kihúztam a hûtõt. Nincs szükség hûtõre, ha tartós ételt veszel. Konzervet, tartós tejet ami eláll, illetve ha veszel valamit ami nem tartós akkor edd meg mielõtt még megromlana. Ez utóbbi csak nyáron jelenti azt hogy sietned kell vele, õsz végétõl tavasz közepéig nem romlik meg olyan gyorsan a romlandó étel sem.
2. A házban volt vagy 7 százas égõ. 4-at kicsavartam, 3-at pedig lecseréltem. 2 x 40-esre és 1 x 60-asra. 2x 40-es a fürdõszobába / konyhába, 1 x 60-as a szobába. Ha olvasni akarsz, olvass nappal. Tévéhez, számítógéphez nem kell fény. Fürödni, fõzni lehet közepes fényben is, nem kell hozzá reflektor.
3. A legdurvább persze a villanybojler. Egyszerû rá a válasz, kapcsold le és csak akkor kapcsold fel, ha fürdeni akarsz/akartok. Néhány órával elõtte.
A havi 16 ezer forintos számlából lett 2000-2500 Ft körüli. Ezek után szinte semmit nem fizettünk érte. Hûtõ, villanykörték, villanybojler.
Étel:
Ha van két bolt, írd össze hogy mi kell. Menj be az egyik boltba, nézd meg az árakat. Írd fel. Aztán menj át a másik boltba, vedd meg ott ami olcsóbb. Ami nem olcsóbb, azt ne vedd meg, hanem menj vissza az elõzõ boltba és vedd meg ott.
Vásárolj nagy tételben, ha látsz valami tartósat, ami le van árazva.
Ne költs luxuskajára. Vegyél olyasmit amivel jól laksz és olcsó is.
Havi 20-30 e. helyett lett havi 7-8 ezer Ft. (Két személyre!)
Víz / szennyvíz:
Erre a múltkor említett vödrös megoldást javasolnám.
Fürödj, tusolj kevés vízzel. Ne pocsékolj. Ne borotválkozz folyóvíznél.
Fûtés:
Mi úgy spóroltunk vele, hogy 5 hónapon át fûtés helyett nagyjából 1 hónapon át fûtöttünk, mikor a leghidegebb volt. Akkor is csak minimálisan ment a konvektor. És csak abban a helységben ahol mindig voltunk, a többi helységben nem. Ki lehet bírni, csak több rétegnyi ruha kell.
Csak téli idõszak, 4000-5000 Ft.
Saját tapasztalatból írom, hogy ezzel a fizetésem felét megspóroltam. Kényelmetlen? Igen. De néhány hónap alatt komoly megtakarítást eredményezhet, ha komolyan veszed. Meg ha már SHTF-re készül mindenki, akkor az ilyen fajta spórolás egy laza gyakorlásnak is megteszi.
(A forintos dolgokat úgy értsétek, hogy sok évvel ezelõtti rezsi díjakról van szó.)
Targitosz
06-14-2013, 05:57 PM
A számítógép csak egy fokkal jobb a tv-nél, a gép elõtt is ott kell ülni, és gyakran összejön napi 5-6 óra a gép elõtt, ami hosszútávon nem valami jó, és itt nemcsak az anyagiakra gondolok.
Zöld Október
07-20-2013, 12:25 AM
Kezdjük ott, hogy TV-vel mi jut el hozzád: a valóság show, a kamu hírek, a szappanoperák, a roppant értelmes beszélgetõs mûsorok és thalkshowk (tetü hetes). No, ami ezekbõl jönne, az inkább ne jöjjön. Honnan informálódik az ember?
Elõször is milyen infókra van szükséged?
- Kellenek a napi infók a városodról, környezetedrõl, pl milyen az idõ, hol van útlezárás útépítés miatt stb. Reggel amíg csinálod a rántottát és megeszed, addig bekapcsolod a rádiót egy helyi csatornára, ott ezeket megtudod, de ha nem, akkor neten megnézed az idõképet vagy a helyi internetes újságot pár perc alatt.
- Igényt tartasz pl sport infókra, hogy kedvenc focicsapatunk épp melyik harmadosztályú andorrai csapattól kapott ki a BL selejtezõben. Ehhez sem kell sport híreket nézni a tv-ben, néha-néha ránézel kedvenc klubod honlapjára a neten, de a rádióban ezt is bemondják a reggeli 5 perces hírekben. Vagy másik alternatíva: menj el meccsre, ha van hozzá gyomrod. :)
- Mi történik Magyarországon, a világban? Megnézed kedvenc netes portáljaidat, de ott is szelektálsz! Én pl nem olvasom el, hogy épp melyik borsodi faluban az orkok kit raboltak ki (mert tudjuk, hogy ez megy, mi ebben a újdonság?), nem olvasom el, hogy a zsi..ók épp milyen gusztustalan dolgot csináltak (mert ez is mindennapos), s a buzik buzulása sem érdekel. Pl mai hír a kurucon: "Élõ madarat sütött az izraeli katona". Most õszintén, ez érdekel egy normális embert? Elolvasom azt a pár dolgot ami ténylegesen is érdekel, s amirõl ténylegesen is tudni kell (pl Szíria, Snowden, földtörvény stb).
Szóval nem értem, hogy milyen hírekre vágysz a tv-bõl.
Ha filmeket vagy sorozatokat akarsz nézni, azt meg letöltöd. Egyébként is, sok jó dolog csak a neten van meg, a tv-ben nem is adják, pl a Walking Dead, tehát mivel még ezt sem adják, így egyértelmû, hogy a tv fos!
Medve
07-20-2013, 08:05 AM
Tv nélkül honnan tudtuk volna meg hogy szegény magdianyus a barátok köztbe nyomott egy barell roll-t? :D Csak viccelek tv maximum arra jó ha vannak olyan sorozatok pl én szeretem a csillagkaput megnézhesse az ember akinek vidéken 1 megás nettel nem tudja megvásárolni :rolleyes: de híradókat én se nézek tv-ben mert csak felidegesít. De ha már annyira szükség van valakinek a tv híradókra mint egy falat kenyérre akkor interneten is lehet nézni a közszolgálatikat M1 M2 Duna a városi tv pl miskolc tv tisza tv stb és lehet rtl és tv2 híreket is online megnézni azokat külön sugározzák neten. Úgyhogy aki nem filmbuzi annak nincs szüksége tv-re. Az internet kollektív tudása pontosabb bármilyen híradónál.
A digitális átállással nálam megszûnik a tv adás , nem füzetek a népbutításért évi 15-20 ezer ft-ot .....
Net marad , híreket ott is meg tudom nézni , azt az 1 sorozatot pedig megoldom ......
Nálunk sincs tévé. Mindent meg lehet nézni Interneten. Ami nincs fent Interneten az meg nem érdekes.
Medve
07-20-2013, 09:20 AM
Még a spóroláshoz annyit tennék hozzá hogy a számítógép. A számítógép nem fogyaszt 400W-t vagy amilyen táp van benne. Akkor fogyaszt maximum 400W-ot ha levan terhelve a számítógép. Spórolni egy jobb táppal lehet például egy cheiftech táp egység amilyen nekem van (http://www.chieftec.eu/en/psus/iarena-series/gpa-400s8.html). Nem megyek bele hosszan megmagyarázni a gép fogyasztását, ha kéritek leírom de röviden annyi az egész hogy átlagos használat mellett az átlagos számítógép 100 W áramot fogyaszt. Az olcsó tápnak 300W-ot kell felvennie hogy ezt leadja. míg ezt pl az én tápegységem megoldja 125-130 Wból. Terhelés alatt pl a gyerek játszik fogyaszt 140-150 Wot nekem a régi tápegységnek 400W kellet hogy ezt leadhassa. Mostaninak 200W se kell. Plusz mindenféle hárombetûs védelmet biztosít túláram stb ellen.
Mr Pickels
08-06-2013, 02:41 PM
Vagy használj laptopot mert az enyémnek pl 65Wos a tápja. Ha nincsen használva hamar elmegy aludni, így van beállítva.
bögre
08-08-2013, 06:00 PM
Elsösorban Tulélönek ajánlanám és mindenki másnak aki amerikában él.
Multkor néztem TLC-n egy igen dekorativ szöke hölgy az ujságokbol vágott ki kuponokat és azokall hihetetlenül olcson vásárolt. Nem emlékszem pontosan de valami hiper szuper márketböl 800 dollár értékü mükaját és egyéb dolgot vitt el 4 dollárért!!!! A másik meg 400 dollárnyit vitt el 25 dollárért. Az se rossz azért!!! :)
Amugy ez kinek éri meg? Mármint a vevön kivül? :)
Ilyenrõl még nem hallottam. 50%-os leértékelések szoktak lenni, de 800 dollárnyi ételt nem adnak 4-ért. Lehet hogy nyert a nõ valamit?
bögre
08-08-2013, 06:10 PM
Hát vagy 10 marék kuponal ment a boltba! :)
http://nyuszilak.blogspot.hu/2013/07/kuponzsonglorok.html
Itt , Mo-n ilyen kuponrendszer nem létezik , maximum feleslegs cuccokra ........
Az biztos hogy lehet velük spórolni. Általában vannak ilyen kuponok újságokban, hirdetésekbe teszik õket, külön kis kupontasakokat küldenek ki házakhoz. Van ahol ingyen kóstolót adnak, írsz hogy megkóstolnál valami csokit, gabonapelyhet, és kiküldik neked postán. Én az online kuponokat szoktam használni. Kis keresés után sok helyen 5-20%-ot is le lehet faragni a teljes árból.
raktaros
08-08-2013, 06:51 PM
Ilyenrõl még nem hallottam. 50%-os leértékelések szoktak lenni, de 800 dollárnyi ételt nem adnak 4-ért. Lehet hogy nyert a nõ valamit?
Én is láttam pár részt ilyesmibõl, azt hiszem "Kuponzsonglõrök" volt a címe.
Elég hihetetlen amit mûvelnek, a több száz vagy ezer értékû cuccot sokszor pár centre kihozzák a végén beszkennelt kuponokkal.
Van aki komplett szobát töltött meg a cuccal, a normálisabbja a felesleget jótékonysági szervezetnek adja.
De hát ez csak a nézõk szórakoztatásáról szól...
Itt , Mo-n ilyen kuponrendszer nem létezik , maximum feleslegs cuccokra ........
Otthon még az se divat, hogy a hibás terméket visszavegyék a vásárlótól. Itt meg az se ritka, hogy valaki meggondolja magát, visszamegy a boltba és visszaadja a terméket, a teljes vételárat pedig visszakapja.
hwahun
11-21-2013, 04:43 PM
Üdv! víz spórolás! "Ha vizet kell forralni ahhoz jobb eleve langyos vizet feltenni, hogy ne a jéghideg vizet kelljen felhúzni 100 fokra." Itt pl. ha kevés vizet akarsz forralni pl. egy Nescafé 3 in 1-hez (0,5 - 1 dl víz), akkor a jéghideg víz hamarabb felforr mint a langyos. De ez csak kis mennyiségnél igaz. Ezt teszteltem. Viszont nagyobb mennyiségnél lehet, hogy igaza van Don't Panic-nek! :thumbup
raktaros
11-21-2013, 10:25 PM
Üdv! víz spórolás! "Ha vizet kell forralni ahhoz jobb eleve langyos vizet feltenni, hogy ne a jéghideg vizet kelljen felhúzni 100 fokra." Itt pl. ha kevés vizet akarsz forralni pl. egy Nescafé 3 in 1-hez (0,5 - 1 dl víz), akkor a jéghideg víz hamarabb felforr mint a langyos. De ez csak kis mennyiségnél igaz. Ezt teszteltem. Viszont nagyobb mennyiségnél lehet, hogy igaza van Don't Panic-nek! :thumbup
Itt a Földön kicsit más a fizika ;).
bögre
11-22-2013, 10:27 AM
Amugy tudtátok hogy a langyos viz elöbb megfagy mint a hideg?? Még régen láttam a discoveryn!
raktaros
11-22-2013, 11:00 AM
Amugy tudtátok hogy a langyos viz elöbb megfagy mint a hideg?? Még régen láttam a discoveryn!
Ilyen tényleg létezik. Én sem hallottam róla:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Mpemba-paradoxon
hwahun
11-23-2013, 01:26 PM
NA SZÓVAL!!! Spórolás! Teljesen egyet értek Don't Panic-kel a cikkel kapcsolatban, viszont még van pár ötletem, amin lehetne spórolni. Én pl csak arra költök, amire muszály! Minek vegyek 15$-os táskát az EDC-nek, amikor ezt egy leselejtezett iskolatáskából is meg tudom csinálni? Mnek vegyek taktikai mellényt, amikor egy sz*r mellényre is tudok zsebeket varrni? Minek vegyek 11.000 Ft-os svájci bicskát, amikor van otthon csavarhúzó, konzervnyitó, olló meg kés is? Én ilyeneken fogom meg a pénzt. Ez a 3 dolog kb 17.000 Ft, amibõl inkább rengeteg konzervet és lõszert veszek. De hát mindenki maga dönti el, ez csak az én véleményem... :)
Amatorpe
11-23-2013, 03:10 PM
Ezzel csak részben értek egyet, mert:
-olcsó húsnak híg a leve, és ez sajnos itt is igaz
-persze ésszerû kereteken belül lehet spórolni meg nem kell mindent megvenni, de mondjuk egy fogó+egy egyenes csavarhúzó+egy csillagcsavarhúz +egy kispengés kés+egy fafûrész, még ha kicsi is de kipróbált és mûködik hiába olcsóbb külön, az bizony súlyban és helyben sokkal többet fog foglalni mint egy multiszerszám.
-sz*r mellényre is lehet zsebet varrni, de nem lesz olyan, hacsak nem szabó az illetõ, és a terhelést sem fogja úgy bírni
-olcsóbb a noname energiatakarékos égõ 800ft-ért, mint a ledsor x-ezerért, de többet fogyaszt, és hamarabb tönkremegy.
Szóval véleményem szerint az optimális megoldás az arany-középút: amit az ember nem tud elõállítani otthon, vagy csak nagyon nagy nyûg+macera által, és akkor is kérdéses a minõség, akkor inkább meg kell venni. Olcsóbb egyszer jót venni, mint sokszor rosszat, és szívni vészhelyzetben 10.000 lõszerrel, de olyan ruhában, amiben télen megfagyunk, mert a gyapjú drága, a kínai kici ócó meg cak ötszá'...
Van amire muszáj áldozni (pl víztisztító) és van amin lehet spórolni (pl citromsav, csapdák, gyümölcsfa a kertben, nyúlak a ketrecben, stb.). Szerintem.
hwahun
11-23-2013, 03:14 PM
Szóval véleményem szerint az optimális megoldás az arany-középút: amit az ember nem tud elõállítani otthon, vagy csak nagyon nagy nyûg+macera által, és akkor is kérdéses a minõség, akkor inkább meg kell venni.
Teljesen egyetértek, legjobb az arany középút! Ezt arra értettem, hogy nem rohanok egybõl be egy üzletbe, hogy megvegyek valamit, hanem szétnézek, tájékozódok a témában, és azt veszem meg, ami nekem ÁR/ÉRTÉK arányban legjobban megfelel. :)
imi79
11-23-2013, 03:23 PM
EDC-nek tökéletes a motoros EÜ táska is.
Nekem bevált.
raktaros
11-23-2013, 03:57 PM
Sajnos valóban az a trend hogy a márkás cuccok is egyre gagyibbak.
Nehéz dolga van az embernek ha minõséget akar venni.
Kerti szerszámot is pl. érdemesebb a gazda boltban noname de minõségit venni, mint barkácsáruházi drága márkás de silány minõségût.
Targitosz
11-23-2013, 04:32 PM
Jómagam is inkább a minimalizmus híve vagyok e téren, az hogy "de hát csak egyszer kell megvenni, egyszeri beruházás" csak egy marketingszöveg, mert az én szememben minden fogyó eszköz. Semmi sem elpusztíthatatlan, elhagyhatod, ellophatják, tönkremehet, megéghet, elszakadhat, szennyezõdhet, stb. De a business is business, szóval vedd meg ezt, meg azt, meg amazt, majd 2-3 év múlva újra. Tény hogy a tervezett elavulás összeesküvés már a túlélõ/katonai holmik piacát is elérte, a home-made-nek meg már leáldozott...
Amatorpe
11-23-2013, 07:19 PM
Ezzel meg én nem értek egyet. Drága húsnak is híg a leve!
Pont ugyanannyi százalékban mentek tönkre az utóbbi években a drága dolgaim, mint az olcsóbbak.
Az sznobizmus, hogy az ár dönti el a minõséget.
Pl. adnak lemezásót 3x annyiért, mint kovácsoltat, mégsem ér sz*rt se utóbbihoz képest.
Sznobizmus nálam egyenlõ az olcsó hússal (meg egy jó nagy adag butasággal), egyébként egyetértek.
hwahun: Ezt arra értettem, hogy nem rohanok egybõl be egy üzletbe, hogy megvegyek valamit, hanem szétnézek, tájékozódok a témában, és azt veszem meg, ami nekem ÁR/ÉRTÉK arányban legjobban megfelel.
Abszolút egyetértek. Pont ezért jók az ilyen fórumok. (Bocsi, de nem volt egyértelmû az elsõ írásod.)
Amatorpe
11-23-2013, 07:25 PM
a home-made-nek meg már leáldozott...
Erre vannak a vásárok, kézmûves dolgok, hagyományõrzõk, régi szakik, mesteremberek. Oké, keresni kell õket, meg drágábbak a tucat kacatoknál, de azért még vannak.
Amatorpe
11-23-2013, 08:49 PM
Csak annyi a baj, ha kigondolsz valamit, hogy x dolog kellene, az kézmûves termékbõl már csak az ország másik felén elérhetõ, illetve nem tudsz bármelyik nap a közelben venni.
Pl. nem tudok egy kést csináltatni földrajzilag közel (vagy nincs idejük, vagy túl nehezet kérek).
Nem ígérem, hogy mindig és mindenhol mûködik, de:
elmész a hozzád legközelebb esõ faluba. Irány az elsõ vagy a legnagyobb kocsma, fizetsz egy sört vagy fröccsöt a pultonálló törzsvendégeknek, vagy gyorsan jóba leszel a csapossal, és megkérdezed, nincs-e arra valami szorgos, ügyes kezû ember, aki tudna segíteni rajtad. A kommunikáció csodákra képes, és mivel nem a lakhelyed, nem kell félni a viszhangtól sem, másnapra csak egy városi különc leszel az ottaniak szemében. Esetleg egy próbát megérhet.
Itt a "handmade" (kézzel készített) egy külön kategória és mivel nem gyártósoron készült valami, így általában jóval drágább.
Én is spóroltam, nem Maxpedition-t vettem, hanem mindenki által maximumra értékelt erős airsoftos zsebet. Az lesz az EDC-m. Ránézésre jobban bejön mint a drága és tényleg van benne anyag rendesen. Harmadába került. :)
fisligery
02-10-2014, 07:01 PM
http://sporolok.blog.hu/2014/02/09/apropenztrukk
Én sajna nem tudok :(
Mindent csak úgy tudok nézni, hogy kell ez e a felkészülésre.
Amit lehet azt erre költöm.
Van fejlõdés a családban is, mert az asszony már kevesebb alkalommal szeretne a gyógykezelésrõl beszélni...
És vett 1 csomag rizs helyett három csomaggal..
Aztán azt is mondta: megfertõztem!
Mielõtt elhebeghettem volna, hogy: De drágám én rajtad kívül, belül, senkiben nem voltam... közölte, hogy vett egy karton lisztet is... elfér alapon..
Szóval én nem spórolok a prepperkedéssel !!...
..vagy mi is a topik címe??
MaRee
05-26-2014, 09:11 AM
Jé, ilyen totyik is van!
Spórolásban én is jó vagyok, fõleg mióta külön költöztem. Ugye míg a családdal él az ember és fiatal, addig hajlamos megfeledkezni az ilyen dolgokról, aztán amikor magára van utalva, jön a pofára esés. Nálam is így volt, elsõ külön töltött hónapom után jöttem rá, hogy az eddigi életszínvonalamat vagy feladom, vagy nem lesz áram/internet/kaja itthon.
Elõször is készítettem egy részletes listát, hogy mik azok a dolgok, amikre tuti költeni kell egy hónapban, aztán mellé írtam, hogy mennyit szánok erre. Pl a "kötelezõ" dolgok nálam havonta a kontakt lencse, egy negyed évre ~15k forint, ugye ha erre havonta félre rakok ötöt, nem egyszerre fizetem ki, akkor már több marad a zsebemben. Kocsi kötelezõ biztosításnál ugyan ez.
Ha mondjuk van üzemanyagra egy hónapban pl 20ezer forintom, akkor ha betankoltam és elfogy, utána megyek gyalog, és minden másnál így cselekszem. Próbálom semmiféleképpen nem átlépni az összeghatárt, persze ha vészhelyzet van nem sajnálom azt a 2-3ezer forintot gázolajra.
A lista után megnéztem, hogy mikre költök rohadt sokat, és igyekeztem azokat meg nyirbálni.
1.
Nálam dobogós helyen van / volt az üzemanyag, ugyanis nekem munkába járásra egy hónapban minimum el megy egy huszas, hiába csak 6-7litert eszik az autóm. És akkor még ez csak a munka, a saját dolgaim után nem szaladgáltam a városban, stb.
Ezt úgy oldottam meg, hogy tavasztól õszig ha nem esik az esõ, mindenhova biciklivel megyek. Egyrészt egészséges, jól karban tart, és bizonyos helyzetekben gyorsabb is, mint a dugóban araszolni délután 4kor. Ha szar idõ van nem megyek sehova úgysem, ha pedig barátnõvel megyek valahova kettesben vagy más a helyzet, csak akkor ülök kocsiba. Így már sikerült megspórolni havi kb 15ezret.
Ne legyetek lusták, bicajozni (vagy sétálni) jó!
2.
Áram fogyasztás, ugye ez is egy necces téma. TV nekem sincs, mert feleslegesnek tartom, anno nálam is 0/24-ben ment háttérzaj gyanánt, ide már be sincs kötve, a neten úgyis mindent megtudok nézni. Apropó internet, ahogy írták, nem fontos a leggyorsabb és legdrágább, nekem 60 megabites netem van és havonta nem kerül 4000 forintba összesen, bármit letöltök így is percek alatt.
A vámpír fogyasztást is említette valaki, ez is egy létezõ dolog. Én amit nem használok azt kihúzom a konnektorból, és kész.
Ha a szobában vagyok, akkor nem hagyom égve a villanyt a konyhában, este pedig ha olvasok vagy ilyesmi akkor elég egy kis asztali lámpa fénye is, ha meg nem akkor a monitor épp eleget világít. Anno próbálkoztam gyertyákkal is, hangulatos, de túl sok kellett belõle, és azért ez már mégis csak a 21. század )
A legtöbb áramot nálam is a számítógép fogyasztja, ha itthon vagyok akkor általában vagy olvasok, vagy a gép elõtt ülök.
3.
A vízfogyasztás nálam nem túl nagy probléma, ugyanis én nem fürdök minden nap. Lehet páran elszörnyednek, ez van. A hajamat nem kell megmosni minden nap, ugyanis kb 0.3 cm. Fogat mosok, odalent is megmosakszom, a testem többi részét pedig áttörlöm és forróvizes törölközõvel, és ennyi. Mennyi vizet fogyasztottam? Kb 5 litert sem. Tiszta vagyok? Igen. Nem nagyon szoktam ezt társaságban említeni, mert mindenki hidegrázást kap, érdekes módon mégsem vagyok soha büdös, még a legnagyobb nyári hõségben sem, sok emberrel ellentétben.
Nyilván ha koszos vagyok, vagy izzadt stb azért le szoktam zuhanyozni (persze nem 10percig a zuhany alatt állva), de nem tartom szükségesnek minden nap. A "fejlett nyugaton" érdekes egyébként, hogy már rég kiment a divatból a mindennapi fürdés.
4.
Fûtés. Sajnos ezen nem tudok spórolni, mivel távhõs lakásban lakom itt ha nincs bekapcsolva akkor is télen nyáron több mint tízezer, ez van.
5.
A legnehezebb következik, a kaja. Szerintem erre lehet a legtöbbet elb*ni, vagy a legtöbbet megspórolni rajta.
Régen mindig ment a pizza, gyros, meki kombó, most már nem. Egyrészt mert egy big mek menü után egy hét kórházban fekvés elég volt, másrészt mert drága. Havonta pár alkalommal megeszek étteremben egy pizzát, esetleg egy gyros tálat, ezek 1000forintos kiadások, bele fér.
Reggelire általában vagy tojást eszek, vagy zabkását. Mindkettõt el lehet készíteni többféle módon, és finomak, olcsók. A tojást ismerõstõl veszem, közepes méretût 35 forintért, így egy reggeli megvan kb 150 forintból. Ebédre általában össze-vissza eszek, ha van kedvem akkor fõzök valami egyszerût (pl hagymás bab, ebbõl is megvan egy ebédre való pár száz forintból), vagy eszek étteremben egy menüt.
Chips, kóla stb-t nem eszek, mert ez is moslék, és nem is kívánom. Édességet szintúgy. Cigizni nem cigizek, piálni kb havonta egyszer szoktam, pár sör vagy egy üveg házi bor elég nekem.
Nagyjából hirtelen ennyi jutott eszembe, sokan gondolhatják hogy ez hülyeség, így minek élni, ismerõsök gyakran "le zsidóznak", de én így boldog vagyok. Egy kis gondolkodás kellett hozzá hogy rájöjjek, a fizetésem több mint felét költöttem el teljesen felesleges dolgokra. Most ezt a pénzt inkább félre rakom, el tudok menni belõle nyaralni, bevásárolni prepper cuccokat, akármi. :thumbup
imi79
05-26-2014, 10:38 AM
Nem iszom, nem dohányzom, nem bulizom, nem drogozom.
Azt hiszem ezt hívják passzív spórolásnak :)
Jár a cégnél ásványvíz: mindig hazaviszem
utántöltõs kéztörlõ papír: 1 csomag haza ha hozzáférek
kesztyû: 2 féle-mindegyikbõl van raktáron....otthon
szigetelõszalag: az is
jár m.védelmi cipõ: nem adtam el ...raktáron
kajajegy: veszek kaját
törölt tag -gl
08-20-2014, 08:44 PM
Víz:
Nekem a következõ a hosszútávú vízrezsi tervem.
Esõvíz ciszternába kerül:
- idõnként uszodai klórtablettát kap esetleg
- onnan többlépcsõs szûrés (természetesen pl direkt wc öblítésnél a szûrõk nem kerülnek bekötésre)
- x mikronos szûrõ után jön az aktív szén.
Utána elvileg akár még iható is.
Felhasználás:
- pl van egy 200 literes kádunk.
- lefürdök a párommal.
- a fürdõvízet átszivattyúzzuk a mosógépbe, lemosunk vele (japán módszer) akár több adagot. (mivel a mosógépbe meleg fürdõvíz kerül, kevesebb áramot használ melegítésre) (a rendszereket napelemekkel mûködtetném)
- a lemosott víz klórtablettával esetleg bekerülhet egy újabb tartályba, amivel wc-t öblítenénk.
Az igazi az volna, ha teljesen eco tisztálkodószereket tudnánk használni (növényi, stb) így az így keletkezõ tápanyagdús szürkevizünkkel öntözhetnénk.
Amennyiben wc helyett alomtálat használunk, nincs szükség öblítésre.
A vízelet vízzel higítva kiváló tápoldat a konyhakerti növényeknek. (több hónapja, mióta tart az építkezés, a vízeletemet a kertbe öntöm ki, nagyon sok vízet spórolhattunk már vele)
mmilan21
08-21-2014, 10:55 AM
Spórolás - nemrég láttam, hogy ilyen téma is van.
Írok én is:
Fûtés:
- Vegyes tüzelésû kazán és kályhához tippek (itthon az utóbbi van):
Itt falun megvalósítható az hogy nem kell alágyújtóst hasogatni mert van a legtöbb helyen szõlõ, gyümölcsfa, fenyõ, bokrok, ecetfa, bodza metszése amibõl vannak kisebb.nagyobb ágdarabok/rõzsehalom.
Van még lehetõség idõnként tüzelni a következõkkel: kukoricaszár és csutka, napraforgószár, csicsókaszár; romlott takarmányok megszárítva(kukorica megpenészedve, napraforgó megavasodva stb.) ez utóbbi nyilván ritkán fordul elõ, de ha mégis akkor...; dióhéj, mogyoróhéj, babhüvely, esetleg, ha valaki hozzájut ocsúhoz (kevés benne a magféle, de sok szármaradvány van benne, terményszárítók/tisztítók mellékterméke) persze elõtte a tyúkok kiválogathatják belõle a magvakat és utána kerül a tûztérbe fával vegyítve, hogy tartsa a parazsat.
Ezen kívül más forrás is létezik: papírfélék(újság, karton, szórólap); barkácsolás utáni fadarabok, forgács, fûrészpor; hulladékfák bontásból, raklap(ha másra már nem alkalmas) esetleg használt sütõolajjal átitatni fûrészport/papírt, csak ha nem kell máshová (pl: olajlámpa), nem tudunk mit kezdeni vele.
Személy szerint a legkisebb mûanyagot sem dobom bele a kályhába, mert kátrányosítja a kéményt/kályhát, szennyezi a levegõt és a kiszórt hamuval a földet is. SHTF esetén szükségszerûen megengedhetõ, de a hamut nem juttatnám ki a földre annyi biztos. Tiltólistán van még a bútorlap, kõolajszármazékok. A ruhák, cipõk nem csak a környezet miatt hanem mert többségük még használható, a cipõk lábbelinek a ruhák öltözködésre vagy géprongynak is.
A felsoroltak közül néhány ismerõs lehet, csak gondoltam hogy leírom a helyi tapasztalataimat/tippjeimet. A tüzeléstechnika meg egy külön fejezet, majd legközelebb.
Frissítés: Kiválóan alkalmasak tüzelésre a csonthéjasok (barack és szilva magja, dió, mogyoró, pisztácia) csontburka és ha pl penészes vagy fekete a beltartalma akkor remek tüzelõ lesz abból is, hacsak nem komposztba tesszük.
mmilan21
08-22-2014, 12:40 PM
Tüzeléstechnika amivel sokat(20-40%) lehet spórolni.
Légszáraz fával való tüzelés (max. 16% nedvesség)
Tüzelõberendezés/kémény karbantartása (hõátadó felületek, füstcsövezet koromtalanítása, fals levegõszívás megszüntetése, kéménytakarítás/ellenõrzés).
Használjuk az alternatív tüzelõanyagokat vegyítve a fával (dióhéj, kukoricaszár, csutka, szalma, napraforgószár, ágdarálék).
Ne égessünk el kõolajszármazékokat (ezáltal kevesebb a koromlerakódás, környezetszennyezés), csak ha nincs más lehetõség.
Adjunk 10-20 % szekunder levegõt az égésnek, a többit 80-90% a primer bevezetésen keresztül kapja.
Amikor csak már parázslik a fa akkor a szekunder levegõt el kell zárni, mert a fagázok nagy része már elégett.
Egy kis pluszt(5-15%) hatékonyságban jelenthet egy hõdob beiktatása a füstcsõbe (csak kályhafélékhez használható).
Esetleg érdemes mérni a füstgázok hõmérsékletét és beállítani úgy, hogy a kémény tetejénél legyen kondenzációs hõmérséklet + 40-50 Celsius fok, mindezt kémény méterenkénti 17 fokos füstgázhõmérséklet csökkenésével belekalkulálva (legtöbbször kazánoknál alkalmazzák ezt a módszert).
Elülsõ begyújtás:
3681
(Egyébként saját vázlat, szabadon megosztható)
Plusz tipp:
A tüzifából érdemes a kályha környékére (kb. 50 cm-re a kályhától) vagy legalábbis melegebb helyre behordani amennyit lehet, mert így jobban szárad és elõmelegszik, ezzel is hatékonyabb/tisztább lesz az égés. Nem mellesleg, ha hóakadály stb... nehezíti a kijutást a tüzelõért akkor van benn tartalék és meleg egy ideig.
mmilan21
08-22-2014, 12:51 PM
Azért írtam a tüzeléstechnikáról mert többsége extra pénz nélkül is alkalmazható megoldás a már meglevõ eszközök segítségével.
Van benne olyan tipp is amit nem minden esetben lehet alkalmazni, utána kell járni a részleteknek és megtalálni a legmegfelelõbbet.
Remélem tudtam segíteni, ezek csak a személyes tapasztalataim + amit az internet segítségével megtudtam.
törölt tag -gl
08-22-2014, 09:08 PM
Azért írtam a tüzeléstechnikáról mert többsége extra pénz nélkül is alkalmazható megoldás a már meglevõ eszközök segítségével.
Van benne olyan tipp is amit nem minden esetben lehet alkalmazni, utána kell járni a részleteknek és megtalálni a legmegfelelõbbet.
Remélem tudtam segíteni, ezek csak a személyes tapasztalataim + amit az internet segítségével megtudtam.
Köszi, számomra ezek nagyon hasznos információk voltak. Az én kályhámon 2 szekunder is van, az egyik az üveg fölött, a másik alatta. Elvileg azt a célt szolgálja, hogy tisztán tartsa, de általában el szoktam õket zárni (résnyire hagyom nyitva) Az alsó is elhúzható nálam. Azt is általában résnyire hagyom nyitva.
Nálam problémát okoz még a fa felvágása, ugyanis a kertben gomba módra nõ a gaz (fõleg a szomszéd gondozatlan telkén) nõ minden. Nyárfa, bodza, pionírfák, ecetfa. Ezeket általában baltával úgy-ahogy ki tudom vágni, de az aprítása már komolyabb mûvelet. Most nem tudom eldönteni, hogy beruházzak-e egy élesebb baltára, vegyek-e esetleg fúrógépes élezõt, vagy valami láncfûrészt? (szerintem karnyi fákhoz túl komoly gépezet) vagy vegyek keretes fûrészt? Vettem egyet, de az elhagyatott BOL-omnál hagytam tavaly. Ha még ott lesz. Biztonságos a hely és nekiállhatok átalakítani.
Nem vagyok egy mérnök, de láttam egy videot a tömegkályhákról, ott arról van szó, hogy két tûztér is van. Egy alul, egy másik meg fönt. Vajon kályhánál mûködne? A füstcsõnél hõdob helyett egy második égésteret tennék be. (mint egy második kályharész) ez lenne az utánégetõ, fölé füstdob. Ha valóban mûködik, drámaian javítana hatásfokon.
Fontos még a szigetelés. Én most vályogban lakom, lekopogom, szigeteléssel nem nagyon kell foglalkoznom, csak a födém irányában.
Illetve: kerti gazok, hulladékok:
Gondolkoztam egy ágdarálón. A darálékot pedig (tulajdonképpen pellett) ilyen papír kifliszacskókba lehetne tölteni. Vajon megérné a befektetést?
http://tomegkalyha.lakinta.hu/wp-content/uploads/2011/11/SANY0086.jpg
Tömegkályha utánégetõvel. (meztelenül is mûködne vajon?) kacskaringós épített füstjáratok helyett egy füstdobbal a tetején?
törölt tag -gl
08-22-2014, 09:40 PM
Másik kérdés ami például nagyon érdekelne, hogy ha lefolytom a tüzet, kisebbek a lángnyelvek, de értelemszerûen tovább marad a forróság az égéstérben.
Ha megnyitom a levegõt, akkor nagyobb intenzítással, forróbban ég a fa, viszont hamarabb elillan.
Hallottam arról, hogy ha kevés levegõt adok neki (lefojtom) akkor sok füstgáz égés nélkül távozik a kéményen ami nekem nem jó.
Viszont ha nagyon megnyitom szinte elillan a fa.
Nem lehet, hogy a középút az igazság? Komótosabban ég a fa, ha kevésbé nyitom meg, és tovább adja le a meleget? Vagy mindenképp olyan fokozatot kell választanom ahol a legnagyobbak a lángok?
mmilan21
08-23-2014, 06:34 AM
Másik kérdés ami például nagyon érdekelne, hogy...
Úgy van ahogy írtad, a túlzott lefojtással sok elégetlen füstgáz távozik, romlik a hatékonyság.
Az égés intenzitását elsõsorban a tûzre rakott fa mennyiségével lehet szabályozni, a levegõmennyiséget úgy kell beállítani, hogy eléred azt a mennyiséget amikor már nem füstöl (a kéménybõl kilépõ gõz nem számít) és azután még adsz egy kevés kb. 10% plusz levegõt. Ez a plusz levegõ légfelesleg lesz ugyan, de biztosítja a legtisztább égést ami adott esetben elérhetõ.
A legjobb megoldás szerintem az égés lassítására az, hogy nagyobb fahasábot/kuglit teszel a tûzre, mert egy nagy fadarabnak kevesebb a felülete mint 3 db kisebbnek (ezért is fût olyan gyorsan a kukoricaszár). Lassabban fog elégni ezt tapasztalatból tudom.
mmilan21
08-23-2014, 07:06 AM
Köszi, számomra ezek nagyon hasznos információk voltak. Az én kályhámon 2 szekunder is van, az egyik az üveg fölött, a másik alatta. Elvileg azt a célt szolgálja, hogy tisztán tartsa, de általában el szoktam õket zárni (résnyire hagyom nyitva) Az alsó is elhúzható nálam. Azt is általában résnyire hagyom nyitva.
Nálam problémát okoz még a fa felvágása, ugyanis a kertben gomba módra nõ a gaz (fõleg a szomszéd gondozatlan telkén) nõ minden. Nyárfa, bodza, pionírfák, ecetfa. Ezeket általában baltával úgy-ahogy ki tudom vágni, de az aprítása már komolyabb mûvelet. Most nem tudom eldönteni, hogy beruházzak-e egy élesebb baltára, vegyek-e esetleg fúrógépes élezõt, vagy valami láncfûrészt? (szerintem karnyi fákhoz túl komoly gépezet) vagy vegyek keretes fûrészt? Vettem egyet, de az elhagyatott BOL-omnál hagytam tavaly. Ha még ott lesz. Biztonságos a hely és nekiállhatok átalakítani.
Nem vagyok egy mérnök, de láttam egy videot a tömegkályhákról, ott arról van szó, hogy két tûztér is van. Egy alul, egy másik meg fönt. Vajon kályhánál mûködne? A füstcsõnél hõdob helyett egy második égésteret tennék be. (mint egy második kályharész) ez lenne az utánégetõ, fölé füstdob. Ha valóban mûködik, drámaian javítana hatásfokon.
Fontos még a szigetelés. Én most vályogban lakom, lekopogom, szigeteléssel nem nagyon kell foglalkoznom, csak a födém irányában.
Illetve: kerti gazok, hulladékok:
Gondolkoztam egy ágdarálón. A darálékot pedig (tulajdonképpen pellett) ilyen papír kifliszacskókba lehetne tölteni. Vajon megérné a befektetést?
Tömegkályha utánégetõvel. (meztelenül is mûködne vajon?) kacskaringós épített füstjáratok helyett egy füstdobbal a tetején?
A három levegõbevezetés hasznos, beállítani így kel kb: primer/elsõdleges: 65-70% levegõmennyiség; szekunder/másodlagos: 20-25% levegõmennyiség;
thirder/harmadlagos(legfelsõ) vagy második szekunder:10% levegõmennyiség. Amikor éjszakára lezárod a levegõbevezetéseket akkor én így tenném: elõször a harmadlagos levegõbevezetést kell lezárni amikor a lángok nem érik el a bevezetõnyílást, alatta vannak. Ezután amikor már viszonylag kis lángon(15 cm kb., de ez eszközönként változó) ég vagy nem éri el a szekunder bevezetés szintjét akkor lezárni a szekundert. Amikor már csak halvány átlátszóbb törpelángok és parázslás van akkor lecsökkenteni kb. harmadára a levegõmennyiséget. Amikor késõbb ránézel és már hamu borítja a parazsat, akkor kell szinte teljesen lezárni. Nálam egyszerûen csak le kell zárni mert úgy is kap levegõt minimálisat.
Az ecetfát/bodzafát könnyebben kivághatod baltával is akár, úgy hogy körbeásod/meglazítod a földet és az ecetfát ki lehet húzni, Az ecetfa egyébként nagyon szépen ég, adja a meleget. Ilyesfajta favágáshoz/ágaprításhoz egy normál fejszenyelû, nem hasító, hanem pl. gallyazó (ahogy én tudom) fejsze szükséges a kivágás után még egy tuskó is. A keretes fûrész jó ötlet.
A hõdob ugyanazt a célt szolgálja kályhánál mint a tömegkályha füstjáratai, csak nem tárolja a meleget olyan sokáig mint a tégla, de viszont gyorsabban melegíti a ház levegõjét. Érdemes a vastagabb falú hõdobot választani, ha van ilyen, mert évtizedekig is kiszolgálhat.
Az utánégetõs megoldás beválhat, de egyenlõre nincs érdemi tapasztalatom róla.
mmilan21
08-23-2014, 07:09 AM
Tervezek egy számítógépekrõl szóló "cikket" is mert több mint fél évtizede foglalkozok mélyebben evvel a témakörrel. Ott is lehet spórolni és nem csak a villanyszámlán.
törölt tag -gl
08-23-2014, 11:23 AM
Köszönöm.
Gyakran ha már kiszáradt a fa, lehetetlen baltával elvágni. Ha még nedves, pl ecetfa, bodza, simán ketté lehet csapni.
Az ágdarálós részre nem reagáltál, lehet, hogy jó befektetés lenne. Mert a kis ágakat viszont tördelnem kell majd.
mmilan21
08-23-2014, 01:27 PM
Köszönöm.
Gyakran ha már kiszáradt a fa, lehetetlen baltával elvágni. Ha még nedves, pl ecetfa, bodza, simán ketté lehet csapni.
Az ágdarálós részre nem reagáltál, lehet, hogy jó befektetés lenne. Mert a kis ágakat viszont tördelnem kell majd.
Ha van rá pénzügyi kereted, akkor érdemes beruházni rá. Az ágapríték tökéletes begyújtásra, gyorsabban szárad ki, jól ég.
Én a megszáradt ágakat a bal kezembe fogom, rárakom a tuskóra az ágat és a jobb kezemben fejszével aprítom az ágakat. Mindezt tavasztól õszig ahogy jut rá idõ, mindig egy-egy talicskányit aprítok össze. Megvan itt az edzés is, ingyen van a vagdosás és van is olykor alkalmam/kedve hozzá.
Nekem elõnyösebb így és egy plusz géppel kevesebb ami elromolhat - nálam ez is szempont. Inkább jelenleg az önvédelmi /támadó eszközöket szerzem be, mert meg is kell védeni ezt a "várat".
Up: Abban az esetben tényleg elõnyös az ágdaráló, ha nagy mennyiséget kell rövid idõ alatt ledarálni és még a környékrõl is hozzájutsz alapanyaghoz. A másik pedig ha nincs sok idõd, mert sok a munkád és hasonlók, akkor sokat segíthet.
törölt tag -gl
08-23-2014, 04:06 PM
A felsõ szekunder nyitott állapotban szemmel láthatóan utánégeti a fagázokat azonos lángmozgássebesség mellett.
Az alsó szekunder használata szerintem értelmetlen. A primer pedig "viszi" a meleget, ezért lefojtom. Szerintem ha a felsõ szekunderrel "tüzelek" akkor a leghatékonyabb az égés. Az alsó tûztérben izzik a fa, kiválnak a fagázok, bent marad a meleg. A felsõ szekunder pedig "belobbantja"
Második kép:
felsõ szekunder 0% primer 10% alsó szekunder 10%
Elsõ kép:
felsõ szekunder 100% primer 10% alsó szekunder 10%
37003701
A tûzláng erõsebb, de gyors zársebességgel vettem fel, ezért kb 50%-os a fényerõ.
A fa amivel jelenleg tüzelek: kerti bodza, és gallyai. Ecetfa. 1 napi esti meleghez bõven elég 1-2 kiló belõle. 5 perc volt felaprítani.
mmilan21
08-23-2014, 04:52 PM
A felsõ szekunder nyitott állapotban szemmel láthatóan utánégeti a fagázokat azonos lángmozgássebesség mellett.
Az alsó szekunder használata szerintem értelmetlen. A primer pedig "viszi" a meleget, ezért lefojtom. Szerintem ha a felsõ szekunderrel "tüzelek" akkor a leghatékonyabb az égés. Az alsó tûztérben izzik a fa, kiválnak a fagázok, bent marad a meleg. A felsõ szekunder pedig "belobbantja"
Második kép:
felsõ szekunder 0% primer 10% alsó szekunder 10%
Elsõ kép:
felsõ szekunder 100% primer 10% alsó szekunder 10%
A tûzláng erõsebb, de gyors zársebességgel vettem fel, ezért kb 50%-os a fényerõ.
A fa amivel jelenleg tüzelek: kerti bodza, és gallyai. Ecetfa. 1 napi esti meleghez bõven elég 1-2 kiló belõle. 5 perc volt felaprítani.
Ahogy gondoltam, ahány kályha annyi levegõszabályozási módszer. A lényeg, hogy állítsd úgy be ahogy leghatékonyabbnak látod az égést.
Az itthoni NDK-s kályhán primer és secunder levegõbevezetés van, viszonylag könnyen beállítható, számomra.
Mi majd október végén, november eleje fele fogunk begyújtani elõször, hacsak nem holnapután jön a Holnapután.:):)
lewy77
09-17-2016, 07:47 PM
Don't Panic vitaindító írására 04-19-2013 : Alapjában véve sok hasznos dolgot mondtál ( amit magam is így csinálok ), egy megjegyzés : a háztartási mosógépek "halála" ha egymásután többször mos, mivel minden alkatrész alulméretezett : a szivattyú hamarabb tönkremegy, a szénkefe hamarabb kopik, a szimering hamarabb kikeményszik és jöhet a csapágyazás, a fûtõbetét hamarabb kiég...mondom ezt 30 évi mosógépjavítás után...
lewy77
09-17-2016, 08:05 PM
Trendo 04-22-2013 hozzászólásához : hideg vízzel nem tud tisztán mosni a gép, max egy frissítõ mosást, a hideg vizes gépek nem rendelkeznek fûtõbetéttel, hanem két vízbemenettel : egy hideg és egy melegvizes csatlakozással ( vagyis külsõ melegvizes forrással ), tehát itt nem spóroltunk
Nálunk nincs meleg víz (még), úgyhogy hideg vízzel mos a gép. Igazából akkor van jelentõsége, ha nagyon koszos ruhákról van szó. (Olajfolt, sárral átitatott nadrág, stb)
Ádám Csaba
09-18-2016, 08:51 AM
Számomra nehéz a spórolás, mert a feleségem óriási energiapazarló. Annyit sikerült elérnem, hogy hó elején bedobunk egy köcsögbe 100-100 ezer forintot és abból kell kihozni a konyhát, rezsit és gyerek költségét. Nem rakunk hozzá. Szerencsére kezdi megszokni. Helyben egyre többet járok bicajjal, de munka miatt 2-3 tanknyi üzemanyag elmegy sajnos. Tanyán rengeteg zöldséget megtermelünk. Csirkét magunknak neveljük. Jövõre disznó is lesz. A tanyát fel akarom újítani a következõ években. Oda biztosan led-világítást építünk be. Kerti wc-hez nem kell víz és tisztítószer. Tanyára azt építek. Fûtést vegyes tüzelésû kazánról üzemeltetjük mert szerencsére van erdõnk, láncfûrészünk és szalagfûrészünk. Ritkán járunk étterembe, inkább fõzünk valamit. Ha távolabbra utazok, akkor mindig megnézem jófogáson, hogy van-e arra ingyen elvihetõ dolog. Gyakran fasza dolgokat szerzek így be. A felesleges cuccokat eladom. Van egy melós/szaladgálós autóm és egy nivám terepre. Mostanában azon agyaltam, hogy veszek egy újabb kis benzin-gázos terepjárót a két autó helyett. Azzal dolgozni is mehetek és terepre is. Gyorsétterembe és kocsmába nem járok
Van min javítanom, de szerintem spórolósabb vagyok a környezetemnél.
GAZDA
09-18-2016, 10:28 AM
Nivát mivel akarod kiváltani, ami bírja is a terepet?
Ádám Csaba
09-18-2016, 11:01 AM
Nincs nagy terepezés, mert alföldön vagyunk. Arra kell terepes gép, hogy fát hazafutózzam az erdõbõl. A másik autóm lökhárítóját leszakítottam 2 éve az erdõben. Az oda kevés. A családi autót meg sajnálnám az erdõben. Mondjuk az se magas felépítésû.
Hát jimnyt néztem. Van itt felénk egy faszinak fekete színben tetõcsomagtartóval. Nagyon vagány és terepre is alkalmas.
Sziasztok .
Melyik gazdaságosabb , melyikkel olcsóbb a vásárlás ? Pay-pal számlára utalni , és arról füzetni , vagy a forint bankszámláról a bankon keresztül füzetni ?
A PayPal olcsóbb volt, úgyhogy én régebben azt használtam, de a hangsúly a "volt"-on van. Aztán gondolt egyet a PayPal és az 1-1,5%-ról (nem tudom pontosan mennyirõl) 5%-ra emelte az átutalási díjat. Úgy már nálam a hitelkártya nyerõbb, mert azzal csak 2%.
WestBam
01-01-2017, 07:55 PM
Ha csak vásárolsz akkor egyértelmûen a bankkal kell váltatni, de a fizetés mehet paypalon keresztül.
Itt találod (https://prohardver.hu/tema/paypal_informaciok_v_tol/hsz_12-12.html#msg12) a beállítást, jelenleg valami "hiba" miatt folyton visszaáll a paypal váltásra, így pl. ebay-en is minden fizetésnél át kell állítani, hogy a bankod váltson, különben a PP lehúz kb 5-10Ft/$-al.
fater.lajos
01-06-2017, 11:46 AM
Nálunk nincs meleg víz (még), úgyhogy hideg vízzel mos a gép. Igazából akkor van jelentõsége, ha nagyon koszos ruhákról van szó. (Olajfolt, sárral átitatott nadrág, stb)
Japánban a mosógépek nagy része nem használ meleg vizet, azt nem melegíti fel. Olyan mosószert használnak, ami hideg vízben is mûködik. Miért? Megkérdeztem! Azért mert az energia nagyon drága! Nem a mosási technológiád, hanem a mosóporod rossz!
Nem rossz, mûködik. Olajos ruháink nincsenek, a többit szépen kimossa.
Bár jó lenne legközelebb valami olyat venni, ami természetes anyagokból van és környezetkímélõbb, amellett hogy olcsó és mûködik is. (Remélem létezik olyan, még nem jártam utána.)
De ezen is megy a spórolás, mint minden máson. :)
Atyesz
01-26-2017, 08:20 PM
Húzós volt a december. Gondolom, mint mindenkinek. Ráadásul megbüntettek gyorshajtásra 45000-re. Az asszony itthon van a fiammal, és van néhány biztosítás, meg jármû, aminek januárban van éves költsége.
Úgy alakult, hogy 7000! Ft-al kell kihúzni a januárt. 10.-tõl február elejéig. !
Ma 01.26.-án még van 6000 Ft-om a kártyán, és egy ezres a zsebemben. Igaz, közben kaptam vissza egy tizest, mert eladtam a motort, és volt többlet a biztosításon.
Nem tudom, hogy örüljek-e, mert egy hónapot tudunk élni a megszokott színvonalon, vagy bosszankodjak, hogy feléltük a készleteink néhány elemébõl szinte mindent.
De egy biztos. Néhány dolgot tanultam.
Most már tudom mi fogy gyorsabban, mi kell jobban, és mi kevésbé.
Pl bosszantó, hogy nincs itthon szörp, tej, vagy megkezdtük az utsó csomag Wc papírt. Kenyérre mindíg lesz, de ha minden kötél szakad, akkor kiolvasztok, vagy sütök.
NEm halnánk éhen még vagy 3 hónapig, de a prepperkedés nálam arról szól, hogy amíg mások éheznek, én almás pitét sütök.
És Én is a Vándor szerint leírtak alapján spórolok.
45 ezres büntetés az kemény. :-(
Én tegnap csináltam nagy bevásárlást. Természetesen úgy, hogy ingyen legyen a házhoz szállítás. Többnyire ételt vettem, viszont az egyik boltban volt olcsóbb WC papír, úgyhogy rendeltem 100 darab nagy kiszerelésû gurigát. Ingyen házhoz szállítás arra is. Mivel egyszerre mindig több dolgot veszek, így majdnem mindig ingyen van a kiszállítás.
Karácsonyra kaptam 2 ajándékutalványt. Az egyiket elköltöttem, de úgy hogy a felébõl pénzt csinálok, szóval nem hogy ingyen volt a kártya, lett 2 új Blu Ray filmem is, de a végén még pénzem is lesz belõle.
Nálunk most az áramszámla lett sok, 230 dollár Decemberre. Igaz, ebben benne van a hõsugárzós fûtésünk is.
Befizettem 2 adót is. Meg írtam egy leveled a városnak és megkérdeztem õket, hogy mit lehet azért tenni hogy ne kelljen ennyit fizetnünk. 1300 dollár évente, amiért ad a város 130 dollárnyi szolgáltatást. A többit meg ki kapja meg? Illetve aki megkapja, az miért pont tõlünk? De ez már más téma.
A lényeg hogy mi is nagyon spórolunk.
Dream_walker
03-30-2017, 10:42 AM
A prepperkedési célkitûzések között itt a fórumon azt hiszem szóba került az is, hogy hosszabb-rövidebb távú ellátási zavar (azaz nem a zombik jönnek, hanem pl. két hétre elzárja a hó a falut, vagy a gyorshajtás lenullázza a bankszámlát).
Mióta foglalkoztat ez a téma, talán ez a legjobban alkalmazott prepperkedés nálunk is. Nem is a világvége miatt van "készletfelhalmozás", hanem az ilyen esetekre.
Minden bevásárlásnál (kivétel nélkül mindegyiknél) megnézzük, hogy mi van az akciós polcon (és, hogy mennyire is akciós, mert ott is szokott lenni susmus), és pár dolgot beteszük a kosárba. Egy-két konzerv, zacskó tészta, rizs, vagy olyasféle luxuscikkek (aki került már pénz-zavarba, az tudja, hogy ilyenkor akár ezek is annak számítanak), mint étolaj, ketchup, tábla csoki, kávé összességében csak 1000-1500 ft-tal dobják meg a bevásárlás összegét. Viszont ez, a sok kicsi sokra megy alapján ilyen helyzetben rengeteget számít.
Mondjuk mi alapból 2-3-4 hetente vásárolunk be nagyobb adagot, és 20-25ezernél a plusz 1500 tényleg nem egetverõ összeg.
Meg emellett persze ott a kert, rengeteget terem az is.
Szunyog
07-31-2017, 08:26 PM
Én villanyszerelõ létemre folyton azon agyalok, hogy miként tudom a villanyszámlát csökkenteni.
Az elsõ amitõl megszabadultam az a kerámialapos tûzhely. Lecseréltem gázosra. Egy palack elég három hónapra (öt személyre).
A gázt nem köttetem be (az is egy plusz számla).
Ami a legfontosabb szerintem (saját tapasztalatból tudom), hogy a villanyboylert kapcsolóórán keresztül üzemeltessük.
Fõleg a mai boylerek ki-be kapcsolgatnak ha kell ha nem.
Minek kapcsoljon be a boyler ha csak kezet mostam?
Kapcsoló óra igény szerint beállítható!
A világításon lehet még sokat spórolni, tudom drága a ledes égõ, viszont az élettartama sokszoros.
A halogén fényforrás egy pénztácagyilkos!!!!
A sürû kapcsolgatást sem bírja!!
Nálunk amióta kijöttek a szivattyúszerelõk és megjavították a kutat, azóta vagy havi 40-45 dollárral kevesebb a villanyszámlánk, ami elég szép összeg.
Alpha
08-01-2017, 04:12 AM
Nincs kedvem vitázni a feleségemmel, de Õ meg a lányom brutális energia pazarlók. (A lányom mentségére legyen mondva, 3 éves kort tölti õsszel)
A lakásban az összes izzónak világítani kell! Van hogy az emeleten vannak és lent meg világít 5 lámpa. (Kb. 8 izzó)
A másik kedvencem amikor bekapcsolva a tv, xbox (azon van youtube mese a gyereknek). Õk meg kint homokoznak vagy locsolnak.
Munkahelyemen is tipikus dolog, amikor az irodában 20 C°-ra állítják a klímát és kinyitják bukóra az ablakot. Vagy amikor télen feltekerik a termosztátot maximumra és kinyitják mellette az ablakot. A csóri kazán meg nyomja egész éjszaka.
Na ez eddig inkább a pazarlás topicba való lett volna.
Én spórolás gyanánt azon agyalok, hogy a munkahelyemen található (élelmiszeripari üzem) selejt termékeket hazahordom és megetetem egy disznóval. Már csak egy ól és egy disznó kell. Tavaszra össze akarom hozni. A melóhelyrõl elhozhatnám nyugodtan a hulladékot, nem szólna senki. Ez napi 20-30 liter tej/joghurt/lekvár/stb. Ha elbasznak valamit, akkor meg több száz liter tejtermék.
Összekeverném darával és nyomatná a malacka befelé.
WestBam
08-01-2017, 06:40 AM
Ez akkor általános jelenség.
Én pár év után meguntam, hogy kapcsolgatom a lámpát mindenki után, kicseréltem az összes izzót a lakásban LED-re, ahol lehetett kisebb teljesítményût tettem bele, mert ha már a senkinek világít legalább keveset fogyasszon. Ennyi, elmondtam már az asszonynak is, hogy én már belesz@rok, nem hiszem el, hogy olyan nehéz lekapcsolni magunk után.
A vezérelt áramos villanybojler ki lett iktatva, most a kombicirkóból jön a meleg víz, gondoltam mekkora spórolás lesz. Szerinted mi lett a következménye? Korlátlan meleg víz, korlátlan zuhanyzás :duhos: Eddig a gyereket leb@sztuk ha elment zuhanyozni és nekünk nem maradt a tartályban vizünk, úgy ahogy megszokta. Most néha már szólok az asszonynak, hogy kopogjon már be, hogy egyáltalán él-e még, mert csak a víz csobog Isten tudja mióta. Még az is lehet, hogy így drágább lett, nem tudom.
Persze este bezárja az ablakokat, leengedi a redõnyt, nehogy bemenjen valami hûvösebb levegõ. Nappal meg fogja és kinyit mindent, hogy 'szellõztessen" és beengedje a meleget, míg mi melózunk. Hétvégén egyedül voltam otthon, minden zárva és besötétítve, egy megváltás volt a lakásba bemenni. Tegnap este hazamentünk a jól szellõztetett lakásban mindenhol kibameleg volt. Egyszerûen nem fogom fel miért kell ezt csinálni. Néha már azt gondolom, hogy ez a gyerek direkt idióta :hogymi:
Hozzáteszem a kicsi lányom úgy ahogy még normális, bár sokat van velem, szóval kapja is az ívet. Ha kilökjük vidékre akkor nem ám kockul egész nap mint otthon, reggeltõl estig lent nyúlik a kertben és az állatok körül. Belõle még lehet rendes ember, szóval nincs minden veszve :thumbup
Most az Aldiban voltak akciós LED izzók 3 év garanciával. Szerintem nem rossz.
Westbam! Led izzókat is a gearbest-rõl szerzed be?
WestBam
08-01-2017, 10:55 PM
Nem, itthon vettem a lumeneten (https://lumenet.hu/). Akcióban volt philips kettesével csomagolt pár éve, illetve az ikeában is vettem már párat. Nem vibrálnak (PWM mentesek) és tartósak, mindemellett kellemes a színhõmérsékletük is.
Kínait kizárólag spotban használunk, ott viszont igen jól teljesítenek és olcsók, abból tudok linkelni kínait itthoni ár kb. fele-harmada. Egy sem gyulladt ki, nem rázott meg (nem is fogdosom mondjuk) és a kb. 10db használatban lévõbõl talán kettõ égett összesen ki, pár éve már mennek ezek is. Félelmetes a fényerejük, pedig 50W feletti spotokat váltottam le velük, ha jól emlékszem 8W lett véve helyette, a megvilágítás mértéke a csökkent teljesítmény ellenére is többszörösére nõtt.
Üzemanyag kiadásom csökkentésével kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.
A családunkat két autó szolgálja ki, jobbanmondva a családunkat és a családi méhészetünket. Mind a kettõ dízel. A méhészetben egy összkerkhajtású kisbusz van használatban, egyébként ideális autó szélsõséges körülmények között is. A másik egy családi kombi. Nem igazán tudom csökkenteni az autókkal megtett utak hosszát, ezt eddig is mindig mérlegeltem, hogy feleslegesen ne menjek.
Inkább a költségek csökkentése a cél valahogy, ha lehet ilyet. Ezt részben meg is válaszolom, mert nálunk például van Mobil Petrol kút, ahol éjszaka -10 Ft az üzemanyag kedvezmény. Tudtok még hasonló kedvezményrõl?
Törölt_reg
08-04-2017, 12:40 PM
..a rokonom szintúgy méhész..és szó szerint ugyan ezt kérdezte...megoldás egy utánfutó lett és egy autó(gázos) elég volt onnantól..
Rozsomák
08-04-2017, 01:29 PM
Nem, itthon vettem a lumeneten (https://lumenet.hu/). Akcióban volt philips kettesével csomagolt pár éve, illetve az ikeában is vettem már párat. Nem vibrálnak (PWM mentesek) és tartósak, mindemellett kellemes a színhõmérsékletük is.
Kínait kizárólag spotban használunk, ott viszont igen jól teljesítenek és olcsók, abból tudok linkelni kínait itthoni ár kb. fele-harmada. Egy sem gyulladt ki, nem rázott meg (nem is fogdosom mondjuk) és a kb. 10db használatban lévõbõl talán kettõ égett összesen ki, pár éve már mennek ezek is. Félelmetes a fényerejük, pedig 50W feletti spotokat váltottam le velük, ha jól emlékszem 8W lett véve helyette, a megvilágítás mértéke a csökkent teljesítmény ellenére is többszörösére nõtt.
Hehe...Egyszer lemérem azt a 8w-ot 8w-e? :D ja jövõ héten a melóhelyen.
Kamionos
08-05-2017, 10:47 AM
Most megy a TV-ben az extrém fukarság címû mûsor a TLC-n. Remek ötleteket lehet meríteni belõle. Most nézem elõször. Szerintem a mostani mûsorban szereplõ srác, aki többek között becsomagolta a házat, hogy megõrizze az értékét, túl pazarlóan él. Ezek azt sugallják, hogy valami gáz van velem, pedig nincs.:D
..a rokonom szintúgy méhész..és szó szerint ugyan ezt kérdezte...megoldás egy utánfutó lett és egy autó(gázos) elég volt onnantól..
Gondolkodtam már a dolgon, de elvetettem. Nem tudom, hogy a rokonodnak mennyi méhe van, de nálam az állomány kiszolgálása és szállítása(!) nem megoldható személyautóval. Például a kisbusszal húzom a 4,2 méter rakfelületû futómat amit még egy családi egyterû után sem szívesen kötném.
Közben ha már így túl vagyunk a napéj egyenlõségen, úgy döntöttem, hogy lecserélem az összes fényforrást a lakásban LED-re, úton is vannak. Ma érkezik az új mosógép is A++, a régi már gyengélkedik.
Egy dolog nincs megoldva az a konyha hagyományos két nagy csöves almatúrája. E helyett van valakinek tapasztalata LED "fénycsõvekrõl"?
st.jimmy
08-08-2017, 10:13 AM
Közben ha már így túl vagyunk a napéj egyenlõségen, úgy döntöttem, hogy lecserélem az összes fényforrást a lakásban LED-re, úton is vannak. Ma érkezik az új mosógép is A++, a régi már gyengélkedik.
Egy dolog nincs megoldva az a konyha hagyományos két nagy csöves almatúrája. E helyett van valakinek tapasztalata LED "fénycsõvekrõl"?
Mindig azt hittem armatúra :D
Apumnak a mûhelyében van olyan, miben látszanak sorban a ledek, belenézni szar, meg hideg fényût rakott, amit én nem szeretek. Az viszont biztos, hogy nagyon olcsó volt, és szinte semmit nem fogyaszt. Biztos van jó megoldás megfizethetõ áron, túl egyszerû megoldani technikailag ahhoz, hogy ne legyen, de arra is érdemes figyelni, hogy a régi trafót használod-e, vagy a tápot is cseréled, a hagyományos megoldásnál állítólag a táp relatív sokat fogyaszt.
WestBam
08-08-2017, 07:45 PM
Nálunk ugyan nem fénycsõ volt, hanem spot-háló rengeteg rálógatott spot izzóval. Én ezt lecseréltem két 12W-os philips LED "körtére" amiket kb. 1-1,5m-re lógattam le egymástól a plafonról. Elsõre hátast dobtam akkora lett a szórt fény mennyisége, szerintem neked is megfelelõ lehet ez.
A konyhapult kapott pluszban LED-es szalagokat amik alu profilban vannak gyárilag, így jobb a hûtése is és védett fröccsenõ víz ellen. Melegebb színhõmérsékletet vettem, ha jól emlékszem 9-10W/0,5m darabja. Brutál fénye van, én a felsõ szekrény aljára csavaroztam fel, így nem vakít, csak a mukafelületet világítja meg de azt nagyon erõsen. Külön vettem hozzá tápot, azt egy fali kapcsolóra kötöttem, így a táp nincs folyamatosan áram alatt. Legalább két éve mûködik hibátlanul. Most, hogy gondolkozom az "izzók" vannak felszerelve két éve, a pultot már legalább 3 éve csináltam meg.
Mindig azt hittem armatúra :D...
Jól hitted :thumbup
...Külön vettem hozzá tápot, azt egy fali kapcsolóra kötöttem, így a táp nincs folyamatosan áram alatt...
Ez nagyon jó ötlet! Egyébként valami ilyesmire gondoltam, hogy kellene valami gyengébb fényforrás plusz a LED szalag a konyhaszekrény aljára. Profi!
Alpha
11-25-2017, 12:03 PM
A spórolás egy formája az is ha olcsó élelmiszereket szerez be az ember. Pennyben vásároltunk a napokban és vettem fagyasztott pizzát. Egész elfogadható volt az íze és csak 180 Ft volt az ára. Gondoltam megosztom veletek.
WestBam
11-25-2017, 07:03 PM
Érdekes a bevásárlás téma is.
Régen auchanba vagy nagy tescoba mentünk, olyan 60-70e Ft-ot otthagytunk. Amivel nincs is gond, de mellette ugyan úgy átjártunk a közeli boltba, kenyér, ilyesmi nem volt ebben benne. Aztán egy huszárvágással megszüntettem a havi "nagy bevásárlást" és lám, ugyan úgy átmentünk és ugyan úgy költöttünk, de a 70E megmaradt, vagy ha valami nagyon kellett akkor abból vettem. Amúgy a tesco mostanában nagyon drága, csak az akciós cuccaik érik meg ahogy nézem. Auchan egy fokkal jobb. A Lidl ami nekünk legjobban bevált és szerencsére közel is van. Most próbálgatom a penny-t, és az sem olyan rossz.
Alpha
11-25-2017, 07:14 PM
Fotó lemaradt...
Alpha
11-25-2017, 07:57 PM
Érdekes a bevásárlás téma is.
Régen auchanba vagy nagy tescoba mentünk, olyan 60-70e Ft-ot otthagytunk. Amivel nincs is gond, de mellette ugyan úgy átjártunk a közeli boltba, kenyér, ilyesmi nem volt ebben benne. Aztán egy huszárvágással megszüntettem a havi "nagy bevásárlást" és lám, ugyan úgy átmentünk és ugyan úgy költöttünk, de a 70E megmaradt, vagy ha valami nagyon kellett akkor abból vettem. Amúgy a tesco mostanában nagyon drága, csak az akciós cuccaik érik meg ahogy nézem. Auchan egy fokkal jobb. A Lidl ami nekünk legjobban bevált és szerencsére közel is van. Most próbálgatom a penny-t, és az sem olyan rossz.
Olyan, mintha a tesco a végéhez közeledne. Megyeszékhelyen járok tescoba és azt látom, hogy a szélsõ polcok haladnak befelé. Mindkét oldalon van vagy 20 méter lekerített üres tér. A lidl tényleg jó, csak nem esik útba. Nekem ezért opció a penny vagy ritkán auchean. Ma voltam tescoba, de januárig szerintem nem megyek. Az ajtóba lerohannak a szórólapos diákok meg a parfümárus csajok. Bent sok az ember, mindenhol karácsonyi "akciók" és közben végtelenítve nyomják jingle bells-t. Nem az én világom ez! Januárig marad a coop.
Alpha
10-15-2020, 07:22 PM
Új munkahelyemig útba esik két penny és egy tesco. Kis kitérõvel két spár, egy újabb penny és egy lidl.
Letõltöttem a penny és a lidl app-ját. Nézem az akciókat és hetente egy-két alkalommal megyek/megyünk boltba. Otthonról hordom a reggelim és ebédem kb. 70-80 %-át. (Feleségem fõz szinte minden nap)
Az új munkahelyem miatt kicsivel több az idõm és csere helyett javítom a régi gépeket. (Porszívó, oszlopos fúró, flex) Újragondoltam a tüzifa vágást és hazaszállítást. Eddig az volt a gyakorlat, hogy kimentem futóval, vágtam fát, 8-10 q-t hazahoztam, összevágtam. Most kidaraboltam kb. 100 mázsa fát, kint összevágja egy faszi és traktorral hazahozatom. A felszabadult idõmben maszekolok, így megkeresem a fûrészes és traktoros árát, nem szaggatom szét az autót a futóval és nem emelek nagy súlyokat.
Új munkahelyemen van autó javító mûhely. Munkaidõmön kívül ingyen használhatom. A jövõben nem fizetek olajcseréjért. A munkahelyem átvállalja a teljes telefonszámlámat így azt a havi pár ezer forintot se kell fizetnem.
Nem nagy összegek, de együtt érnek valamit.
st.jimmy
10-15-2020, 07:35 PM
"Otthonról hordom a reggelim és ebédem kb. 70-80 %-át. (Feleségem fõz szinte minden nap)"
Ez baromi sokat számít!
Még ha drágább, jobb alapanyagokból de otthon fõtt ételt eszik az ember, az is sokkal olcsóbb, mint egy közepes budapesti menza, különösen ha tápértékre vetítjük.
A fontos dolog az idõ benne, ha nem leled nagy örömödet a pepecselésben, akkor olyan megoldást kell találni, ahol sok kaja lesz kevés ráfordíttott idõvel. Fagyasztó használatával lehet a monotóniát csökkenteni ez esetben, ha valakinek rossz a monotóniatûrése kajában. Viszont a páromhoz beállok néha a fõzésbe (magam nem csináltam ilyen macerás kajákat, amikor csak azt ettem amit fõztem, és nem is csinálnék ma sem), és ott egy közös program ami közben tudunk beszélgetni. Jó kis manuális tevékenység, biztos, hogy jót tesz az agymûködésnek, és az egészségnek az már szinte csak a hab a tortán, hogy hozzájárul a spóroláshoz.
Sparba ha lehet nem megyek, mert ami tényleg prémium az drága (mint mindenhol), ami nem olyan drága, azt máshol (Lidlben) olcsóbban jobbat kapok. Van egy pár dolog ami csak sparban van, de legalábbis ott elérhetõ legközelebb, meg van amikor gyalog akarok menni és nincs más nyitva, szóval néha szoktam menni
st.jimmy
10-15-2020, 07:37 PM
Penny-vel szemezek olyakor gondolatban, hogy érdemes lenne felfedezni a kínálatát látom benne a potenciált, hogy lennének dolgok amik számomra ár érték arányban odaverik a Lidl-t is...
WestBam
10-15-2020, 09:55 PM
Ezt majd megoszthatnád velünk is, mert ami olcsó az tapasztalatom szerint vállalhatatlan minõségû náluk. Olyan igazán nagyon jó cuccot nem is tudom, szerintem nem láttam ott olcsón.
Penny-vel szemezek olyakor gondolatban, hogy érdemes lenne felfedezni a kínálatát látom benne a potenciált, hogy lennének dolgok amik számomra ár érték arányban odaverik a Lidl-t is...
Ez szerintem nem igaz.
Lidl egész jó. Szerintem.
st.jimmy
10-16-2020, 05:29 PM
Lidl vezet most nálam a félreértések elkerülése végett, mert nem kell sokat válogatni, ár érték arányban jó termékek vannak
Viszont anno 1-2 alaklommal jártam pennyben és nagyon finom édességet vettem szerintem olcsón (mostmár nem eszem édességet), illetve olyan kávé volt fillérekért, ami nekem nagyon ízlett, már nem emlékszem, hogy szemes, vagy õrölt. Összességében az a benyomásom, hogy egy alacsonyabb színvonalú hely, mint a Lidl, de feltételezem, hogy lehet miért odamenni, le szerintem nem váltanám a beváltat. Azt mondjátok nem érdemes törõdjek vele?
P. Dude
11-05-2020, 06:57 PM
https://www.youtube.com/watch?v=KfQK-ansjp0
Sziasztok,
Gratula a szerzonek, jo lett.
Bel
sukran4fish
01-11-2021, 06:07 AM
Ezt komolyan kiprobalom mosasnal, azonban mosogatasnal azt olvastam elzsirosodhatnak a csovek a hideg viztol es mindenfele lerakodast elosegit ha nincs forro vízzel hasznalva. Nyilvan ruhakbol kimosott "kosz" meg az etelmaradek nem ugyanaz, de pl az itt is emlitett olajos esetekben pl mar hasonlonak tunik szamomra a helyzet.
Egyebkent sajnos nem tartottam meg kepeket a projektrol de keszitettem kb. ket eve egy kopulos mosohordot. Adott egy hordo, a fedelen kivagunk vagy furunk adott nyel keresztmetszetenel kicsivel nagyobb lyukat. Vecepumpa fejet felerositjuk pl. gereblye nyelere vagy legalabbis 100cm+ nyelre amit at tudunk vezetni a fedelen. Igazabol en reszeltem bele mososzappant, raengedtem a vizet lezartam es ugye szivattyuzo hatast elerve forgathatjuk a mososzappanos keverekben a ruhat. Sok helyen irtak hogy erdemes megfurkalni a pumpa fejet is.
En nem voltam elajulva tole, kimosni kimosott de nem sokkal jobb mint kezzel mosni. Mondjuk kb ha hatasfokra be kene lonom ido/hatasra azt mondanam nyerunk valami 10%ot. Nem tudok pontos statisztikat mondani hirtelen de az a lenyeg hogy ugyanugy ott kell szivattyuzni felette eleg sok idot, ami testmozgasnak mondjuk nem utolso, de nem tudom vegervenyben megeri-e. A vegen kiontott vizen azert latszik, hogy mukodik, de ugye van mas alternativa is (tuzo nap is pl). Minden esetre en lehet beprobalom majd ujra a konstrukciot de inkabb csak kalandvagybol.