View Full Version : Egészséges ivóvíz
Zöld Október
04-24-2013, 12:43 AM
Nem találtam még ezzel kapcsolatban topicot, s gondoltam nem ártana ezt is kivesézni. Amin a fejem töröm egy ideje: bekövetkezik egy SHTF szituáció és szerencsénk van, mert mondjuk épp tanyán lakunk, van fúrott vagy ásott kutunk, ahonnan még pumpás kiemeléssel vagy vödörrel még fel is tudjuk hozni a vizet, de ezt a vizet kezelni is kellene, hogy iható legyen. Ott a forralás, a víztisztító tabletták, a klór különbözõ vegyületei (pl hypo), és különbözõ víztisztítók, de ezek csak a biológiai szennyezõket pusztítják el, amelyek ugyan nem veszélytelenek, de a kémiai szennyezõk sokkal nagyobb veszélyt jelentenek. Különbözõ olajok, fenolok, peszticidek (növényvédõk), mosogatószerek, arzén, nitrát stb. Ezek eltávolítása a fenti módszerekkel nem lehetséges. Nem tudom, lehet, hogy van olyan hiper-szuper kézi víztisztító, amely ezek egy részét kiszûri, de ezek csak pár ezer l vizet képesek megszûrni és tisztítani, tehát egy több tagú családnak hosszú távon ez sem jelent alternatívát, fõleg ha vannak háziállatok (kacsa, tyúk, disznó, tehén, juh stb.), akkor az õ vízigényükrõl is gondoskodni kell. Ezek az anyagok gusztustalan betegségeket okoznak: rákok, gerinczsugorodás és mindenféle borzalmat. Például a nitrát a szervezetben nitritté alakul át, amely akadályozza a vérben az oxigén szállítását és különösen csecsemõkre veszélyes.
Tehát hogyan lehetne megoldani - ha meg lehet oldani - hogy tényleg egészséges legyen az az ivóvíz, úgy, hogy azt évekig, sõt évtizedekig is fogyaszthatjuk, mert a víz akkor egészséges és iható, ha nem csak a fogyasztás pillanatában nem lesz tõle bajunk, de életünk késõbbi szakaszában sem.
Zöld Október
04-24-2013, 12:44 AM
Jah igen: elektromos árammal mûködõ víztisztítók természetesen nem játszanak, mert összeomlás után vagyunk, elektromosság nincs.
Esõvízgyûtés, télen friss hó. A fúrt kútban talán nincs olaj és túl sok vegyszer, szóval ha nem mérgezik a kutat, akkor a forralás talán elég neki. A folyók víztisztaságában kevésbé bíznék. De amíg halak vannak benne -és élnek is, nem úgy mint a ciánszennyezõdések után-, addig szerintem kezelve iható. Ha a hal nem döglik meg tõle, akkor az ember se. (Nem vagyok szakértõ, csak nekem így logikusnak tûnik.) :)
Zöld Október
04-24-2013, 08:46 AM
Esõvízgyûjtés: nem biztos, nem folyamatosan megoldható alternatíva. Kicsiny hazánk egyszer bõvelkedik az égi áldásban, máskor meg hónapokig egy csepp sem esik. Emellett számolni kell a légszennyezés okozta savas esõkkel, bár talán még mindig jobb, mint a teljesen elszennyezett talajvíz.
A helyben lévõ fúrt vagy ásott kutak védelme is macerás. SHTF esetén nem lesz vízöblítésû angol WC és csatorna sem, tehát kertes háznál, falun vagy tanyán marad a budi, melynek szintén meghatározott távolságra kell lennie a kutaktól. De mi a helyzet az úgynevezett szürke szennyvízzel vagyis a háztartási szennyvízzel? Hova tegyük a szappannal, samponnal, különbözõ tisztítószerekkel, mosogatószerekkel szennyezett vitet? Mosdani, mosogatni azután is kell majd, de nincs vízmû, aki elvigye és megtisztítsa a szennyezett vizet. Itt jön a kérdés: ki ismer olyan, a környezetet minél kisebb mértékben károsító tisztítószert, ami a gebasz után is elérhetõ? Nagyanyáinknak biztos volt erre valami szerük, de mi?
Ha a hal nem döglik meg tõle, akkor az ember se.
A Dunában is van hal, de azért nem kortyolgatnék belõle. :D De komolyra fordítva a szót: ha egyszer iszol a különbözõ kémiai elemekkel szennyezett víztõl, attól még lehet, hogy nem lesz semmi bajod, de ha évekig, évtizedekig azt iszod, azzal fõzöl, akkor csúnya meglepetésekkel járhat a dolog. Nincs még családom, de nem tudnám nyugodt szívvel a gyerekem az ilyen vízzel itatni.
Példának ott a cigi: ha egyet elszívsz, attól még nem leszel rákos, de ha 20 éven keresztül elszívsz napi egy doboz cigit, akkor már igencsak megnõ az esélyed rá.
Igen, azért is írtam oda, hogy a folyók vizében nem bíznék túlzottan. De egy hegyi patak forralt vizét szerintem meg lehetne inni. Illetve a kérdés az, hogy ha nincs más lehetõség, akkor innál-e a Dunából? Biztos hogy igen. :) 10 perces forralás után ha tisztának nem is lehet mondani, szomjhalálnál jobb a folyó vize.
A cigi könnyebb választás, mivel nem létfontosságú, így ha abbahagyod, nincs probléma. De inni, enni muszáj. Olyan ez, hogy gyíkot se szoktam enni, de néhány napos éhezés után biztos rántottgyík lenne a vacsorám. És még ízlene is! :D A kényszer nagy úr.
cereal killer
04-24-2013, 09:47 AM
A kémiai tisztítása a víznek valóban fontos és ugyanakkor nem is egyszerû feladat. Az egyik kínálkozó lehetõség az aktívszén (ami nem egyenlõ a faszénnel!), ez rendkívül sokmindent megköt a felületébõl kifolyólag.
Említetted az arzént, ami itthon sok helyen elõfordul a vízben. Szerintem akik ilyen vizet isznak születésüktõl megtanulták tolerálni legfeljebb arra jelent veszélyt aki egyik napról a másikra kezd el ilyen vizet fogyasztani. Egy kínálkozó megoldás a problémára a vas-kloridos kezelés, ugyanis az arzén és arzenát ionok a vasionokkal könnyen reagálnak.
Zöld Október
04-24-2013, 10:22 AM
Nem igazán vagyok otthon kémiában. A vas-kloridos kezelés hogyan kivitelezhetõ?
Daniui
04-24-2013, 02:15 PM
creal killer az aktív szén az faja kis dolog!:)
Az aktívszenes szûrés az egyik legbiztonságosabb szûrés, és egyszerû is mert csak bele kell tenni a megszûrendõ vízbe összerázni és várni, néha megrázogatni hogy ne üllepedjen le, azt nem tom mennyit kell várni de minnél több idõ annál jobb, sztem 2-3 óra elegendõ.
Az aktív szén a kémiai szennyezõdéseket is megköti az mindent megköt.
Orvosi tisztaságú aktív szenet patikákban lehet kapni, bár nem midnenhol.
Akkor terepen talált valószínûleg kémiai szenynezõdést nem tartalmazó vízet 10 perces forralás(forrásponttól 10perc) is 100%-osan megtisztítja, csak ez a kémiai szennyezõdést nem pusztítja el, viszont minden élõ szervezetet megöl a vízben. Teljesen biztonságos ez a módszer is, csak pl mezõgazdasági terület mellöl ne vegyünk vizet mert ott lehet benne kémiai szennyezõdés is.
Meg vannak különbözõ katonai szûrõk is, amiket hadseregeknek gyártanak, azok is jók szoktak lenni.
Don't Panic
05-05-2013, 01:53 PM
A blogomon ezt a kérdést éppen mostanra veséztem ki.
Áram nélküli víztisztító eszközökkel akkora mennyiséget ihatóvá tenni, hogy még a háziállataidnak is elég legyen tutira macerás dolog lesz. Az napi több tíz liter - háztáji méretétõl és fajtájától függõen. Ehhez még az aktív szén is necces. Illetve mázsaszámra kéne betárolnod. A kézi pumpákat meg elfelejtheted, mert azoknak a percenkénti kapacitása eltörpül ilyen mérvû igénybevétel mellett. Meg a te kezed is hamarabb lesz vízhólyagos. A vízforralás a tévhitek ellenére több, bonyolult kémiai anyagot képes lebomlasztani kevésbé ártalmas alkotóelemeire. Természetesen a nehézfémeket, egyszerûbb felépítésû mérgeket, olajokat, stb-t nem képes eltávolítani. Azt csak fizikai szûréssel vagy kicsapatással tudod megoldani. Fizikai szûrésnél egyedül a fordított ozmózisos pumpák annyira finomak, hogy hatásosak legyenek. De, ott megint a percenkénti kapacitás fog akadályt jelenteni. A kicsapatást pedig még nagy víztisztító telepeken is mindig a szennyezésnek megfelelõ pelyhesítõanyagokkal végzik, mert egy anyag nem képes mindenféle kemikáliát megkötni. Szóval kérdéses, hogy 100%-ban sikeres lehetsz-e egy ilyen harcban...
Én inkább levágnám a lábas jószágot és tartósítanám a húst, aztán megpróbálnék csak a családnak elõállítani napi 2-3 liternyi fejadagot. Az még talán beleférne.
Zöld Október
05-05-2013, 07:20 PM
Én inkább levágnám a lábas jószágot és tartósítanám a húst, aztán megpróbálnék csak a családnak elõállítani napi 2-3 liternyi fejadagot. Az még talán beleférne.
De hosszú távra ez nem jelent megoldást.
Egyébként ha azt nézzük, hogy mennyi egy háziállat élettartama, akkor vajon mennyire halmozódik fel a szervezetükben ezek a toxikus anyagok? Arra gondolok, hogy egy ember évtizedekig fogyasztaná a vizet, így mindenképpen tisztítani kell, de bizonyos állatok csak néhány hónapig, mert utána mennek a kondérba.
Daniui
05-05-2013, 07:29 PM
Az aktív szénnél én arra kíváncsi lennék hogy szûrés után lehet e még használni, mert ugye pl a szénszûrõs gázálarcokat sem egy alkalommal lehet használni, ugyanígy a csapra szerelhetõ szénszûrõket sem. Ezen logika mentén gondolkodva szerintem az elõszõleg használt szenet félretéve kiszárítva újra lehet használni bizonyos ideig mert kétlem hogy telítõdne a szén befogadóképessége egy szûrés után, persze itt a szûrendõ víz és a szén aránya is számít.
Lényeg ha valami kémikus ember ezt kivizsgálná az jó lenne, vagy ha tudtok errõl valamiféle információt az érdekelne engem.
A tehén/disznó/tyúk miért ne ihatna patakvizet? Talán a patakvíz nem elég tiszta egy ember szervezetének, de egy disznó nem betegedne meg tõle. A vaddisznó se beteg és az se kap forralt vagy szénnel kezelt vizet.
asszony
05-05-2013, 11:05 PM
Mindaddig amíg nem ismert a víz minõsége, addig minden oldalról el kell végezni a tisztítást. Kerestem olyan teszteket, amiket otthon el lehet végezni.
http://plaza.city.hu/labornite/webaruhaz.php?kid=24&s=nev&from=0
Az itt kapható vízminõségmérõ eszközök között vannak elérhetõ árúak is.
Vaddisznó tesztben nem bíznék, de a ló teszt elfogadható:)
A Kálium, Nátrium ionok eltávolítása nem ajánlott, mert azok a szervezet számára életfontosságúak.
Zöld Október
05-06-2013, 06:40 AM
Az aktív szénnél én arra kíváncsi lennék hogy szûrés után lehet e még használni
Vízmûvekben ez úgy mûködik, hogy idõnként visszaöblítik a vizet az aktív szénszûrõn, hogy az összetapadt szemcséket újra fellazítsák, hogy ismét nagyobb hatásfokkal történjen a tisztítás, tehát lehet használni többször is. Pont most megyek szakdolgozat ügyben konzultálni, s a belsõ konzulensem vízbiológiával és vízkémiával foglalkozik, majd meg is kérdem tõle most ezt a dolgot.
Daniui
05-06-2013, 10:03 AM
Mindaddig amíg nem ismert a víz minõsége, addig minden oldalról el kell végezni a tisztítást..
Azért ne ess át a ló másik oldalára, mert nem kell túlparázni a dolgot, sokszor ittam már patakból forrásokból, és itt vagyok még mindig pedig nem tisztítottam, csak jó helyrõl szedtem a vizet. Amúgy meg ha szennyezett a víz jól megfosat utána meg már tudni fogod hogy nem érdemes belõle inni.
Tudni kell honnan szedj vizet mert mondjuk egy mezõgazdasági terület mellõl tényleg nem érdemes, mert ott permetezik a növényeket, de kis mennyiségben még attól sem lesz komolyabb bajod.
Ismerõsöm poénból megivott 1 liter dunavizet mindenféle tisztítás nélkül, semmi baja nem lett tõle pedig nem a Fekete erdõnél szedte hanem itt Pesten.
Zöld Október:
Kösz az infot, a további infokat is megköszönném.
raktaros
05-06-2013, 10:56 AM
Egy 10"-os szén szûrõbetétre van ahol 6.000L-t írnak, máshol 12.000L-t.
De lehet kapni töltettartó patront, amiben ki lehet cserélni a szennyezõdött szenet.
asszony
05-07-2013, 09:25 PM
Azért ne ess át a ló másik oldalára, mert nem kell túlparázni a dolgot, sokszor ittam már patakból forrásokból, és itt vagyok még mindig pedig nem tisztítottam, csak jó helyrõl szedtem a vizet. Amúgy meg ha szennyezett a víz jól megfosat utána meg már tudni fogod hogy nem érdemes belõle inni.
Tudni kell honnan szedj vizet mert mondjuk egy mezõgazdasági terület mellõl tényleg nem érdemes, mert ott permetezik a növényeket, de kis mennyiségben még attól sem lesz komolyabb bajod.
Ismerõsöm poénból megivott 1 liter dunavizet mindenféle tisztítás nélkül, semmi baja nem lett tõle pedig nem a Fekete erdõnél szedte hanem itt Pesten.
Ez a módszer most még elmegy, mert komolyabb hasmenésnél bemész a kórházba, mikrobiológusok kitenyésztik mitõl van hasmenésed, és célzottan kapod a gyógyszert. Amit én írtam az azokra az idõkre vonatkozna, amikor nem jutsz kórházi ellátáshoz, ezért óvakodni kell mindenféle betegségtõl, amit a víz okozhat.
Daniui
05-08-2013, 12:06 PM
Ez a módszer most még elmegy, mert komolyabb hasmenésnél bemész a kórházba, mikrobiológusok kitenyésztik mitõl van hasmenésed, és célzottan kapod a gyógyszert. Amit én írtam az azokra az idõkre vonatkozna, amikor nem jutsz kórházi ellátáshoz, ezért óvakodni kell mindenféle betegségtõl, amit a víz okozhat.
Persze hogy óvakodni kell, de nem szabad parázni, ésszel kell mindent csinálni. Csak azt mondom hogy ha tudod honnan szedj vizet, adott esetben meg hogyan szûrd le akkor nem kell különösképpen aggódnod.
Én hasmenéssel amúgy nem szoktam kórházba menni.
Aktív szénhez visszakapcsolódva a rendes faszénrõl itt egy kis tanulságos olvasmány: http://zoldujsag.hu/aktiv-szen-az-elfeledett-csodaszer/
Batka
06-27-2013, 02:31 AM
Vannak ezek a Katadyn víztisztítók, de valahol olvastam, hogy van ebbõl a típusból elfogadható minõségû kínai másolat.
Tudtok errõl valami, hogy hol szerezhetõ be?
Én csak azt hallottam hogy a kínai katonai típusú az jó.
Google ezt dobja ki első helyen: http://www.aliexpress.com/store/section/Military-water-filter/115422_500441012.html
Nem tudom hogy ezekről írták-e a pozitív kritikákat.
Batka
06-27-2013, 09:09 AM
Igen, kösz! Volt valahol róla teszt.
Nem tudom, ez a beszerzési forrás milyen, majd Grafitos remélhetõen megírja, mert most rendelt kést...
Ha tényleg jó, akkor 6.400 forintos összegért ez ajándék! :) A normál méretű Katadyn 80-90 ezer forint körül van.
(Igazából már azért gyanús, mert annyira olcsó. Azt írják, hogy USÁ-n belül még ingyen házhoz szállítás is van.) :haha:
Batka
06-27-2013, 09:38 AM
Most képzeld el, hogy nem is rossz bolt, ha a világon mindenhonnan küldik a 10-20-30 dollárokat, õk meg nem küldenek semmit... :)
Grafitos az egész közösségnek tesz szolgálatot! :)
Egyébként teljesítményre vetítve az ár nem is olyan olcsó. Az eredeti Katadyn 50ezer liter vizet tud (itthon 106e Ft!), ez a kínai meg 2000-et... nagyjából ugyanott vagyunk.
A családom használ mondjuk heti 100 liter ivóvizet, egy ilyen kínai cucc fél évig sem bírná.
astonferi
06-28-2013, 05:28 AM
Most képzeld el, hogy nem is rossz bolt, ha a világon mindenhonnan küldik a 10-20-30 dollárokat, õk meg nem küldenek semmit... :)
Egyébként teljesítményre vetítve az ár nem is olyan olcsó. Az eredeti Katadyn 50ezer liter vizet tud (itthon 106e Ft!), ez a kínai meg 2000-et... nagyjából ugyanott vagyunk.
A családom használ mondjuk heti 100 liter ivóvizet, egy ilyen kínai cucc fél évig sem bírná.
amennyire nézem 1 köbméter víz 1000 liter. szerintem egy hónapra elég akkor a kinai cucc mert havi 2 köbméter víz elfogy. teszem hozzá ha SHTF van akkor nem huzogatod a budit örökké a gyerek nem pancsol nagy kád vízben, az asszony nem mosogat folyóvíznél hogy közben telefonál az anyjának :D de akkor is szerintem 3 hónapnál többen nem bir. jaaaa és szûrõ külön mennyibe is kerül ? van e ? szóval lehet hogy a svájci Katadyn Pocket jobb vétel még akkor is ha veszek hozzá egy + szûrõ betétet.
astonferi
06-28-2013, 05:33 AM
jaaa csak úgy.
egy wc húzás 10 liter. heti 10 kakilás és kivan a 100 litered. jó idõ van akassz fel egy 10 v 20 literes kannát zuhanyozz le belõle és kiderül mennyi víz kell ahhoz is. szerintem 10 liter alatt nem uszod meg. számold még a kajákhoz való fõzési vizet + mosogatást valamint napi 2 liter vizet megiszol szorozd be a létszámmal.
egyszerû ha van vízórátok nézd meg mennyi a heti fogyasztás és oszd el 3-al SHTF estén is kell annyi szerintem.
Zuhanyozás és WC lehúzás ivóvízzel?
Szerintem komoly esetben a "fürdés/zuhanyozás" az maximum nedves törököző, budilehúzás helyett pedig kintről koszos víz a pocsolyából és azzal önteni le a mocskot. Leviszi az is. :)
A víztisztítás az ivóvízhez kell. Napi átlag 2 liter elég lehet, attól függ hogy kinek mennyi a szükséglete. 1000-2000 liter víz az azért sok időre elég lehet. A normál méretű Katady-n 50.000 litere azért persze jobban hangzik.
Traveller
06-28-2013, 06:36 AM
Hallomásra nem sokat szoktam adni, de az ezek a tisztítók elég olcsók. Rendelek egyet, aztán meglátjuk a laborban, mire jó.
Az egyik legnagyobb gyártó a Pureeasy (http://www.pureeasy.com/Products/Protable_Water_Filter/248.html), több laboreredmény is van fent a honlapjukon.
2000 liter szûrõteljesítmény pedig elég 100 napi ivóvízre legalább, a pótszûrõk is olcsók. A készülék egyébként sokkal kisebb, mint a Katadyn filterei, ami a hordozhatóság szempontjából nem rossz, a szûrõbetét 17x70 mm méretû, ez miniatûr.
Eddig minden szállítmányom megjött a dealextremerõl és aliexpressrõl, nem is értem, mi az üzlet nekik ebben.
Batka
06-28-2013, 08:20 AM
Majd szólj, ha megérkezik, akkor én is rendelek egyet... :)
Batka
06-28-2013, 08:26 AM
amennyire nézem 1 köbméter víz 1000 liter. szerintem egy hónapra elég akkor a kinai cucc mert havi 2 köbméter víz elfogy. teszem hozzá ha SHTF van akkor nem huzogatod a budit örökké a gyerek nem pancsol nagy kád vízben, az asszony nem mosogat folyóvíznél hogy közben telefonál az anyjának :D de akkor is szerintem 3 hónapnál többen nem bir. jaaaa és szûrõ külön mennyibe is kerül ? van e ? szóval lehet hogy a svájci Katadyn Pocket jobb vétel még akkor is ha veszek hozzá egy + szûrõ betétet.
Csak ivóvíz fogy heti ~100 liter, négytagú családnak. Megisszuk valamilyen formában vagy fõzünk vele.
Ez a készülék tehát 20 hétig jó, ami ugye kb. 5 hónap. Kell belõle 3 és akkor áthidalunk annyi idõt, ami alatt talán sikerül kiépíteni tartós megoldást.
Azonnali vészhelyzetre nem rossz ez a cucc.
Én a dx-rõl rendeltem ilyet (http://dx.com/p/compact-portable-hiking-camping-soldier-water-filter-purifier-55068), az majdnem két hónap alatt ért ide (viszont lehet paypal-al fizetni ).
Van hozzá tok is ( kb mint egy szemüvegtok, mind kialaktrásra, mind méretre). a használati utasítás szerint az elsõ 1-2decit nem szabad felhasználni (hosszabb tárolás után is). Elég nehéz pumpálni, és egy fél liter átszûréséhez kellet egy jó öt perc, de egész masszívnak tûnik.
Mindenestre az ali-ról fogok rendelni hozzzá plusz szûrõket (csak ott láttam).
Víz tárolása hogy oldható meg kannában , hogy ne poshadjon meg ?
fisligery
06-29-2013, 03:41 PM
Klór?-szerintem az segítene.
Batka
06-29-2013, 04:38 PM
Víz tárolása hogy oldható meg kannában , hogy ne poshadjon meg ?
Sötét, hûvös helyen. Mennyi idõre?
Sötét, hûvös helyen. Mennyi idõre?
Fél évre , de minimum 3 hónapra .
mossberg-operator
06-29-2013, 10:04 PM
Kerdes: Ha asvanyvizet tartok otthon, az eredeti palackban, a szavido lejarta utana meddig lesz meg jo, ihato, hasznalhato?
Jó kérdés, erre én is kíváncsi lennék. Azt tudom hogy ha beleiszol, akkor nyáron néhány nap múlva már szaga van. De hogy bontatlanul meddig áll el, azt nem tudom.
Tegnap megittam egy 10 hónapja lejárt 100%-os gyümölcslevet. A hűtő hátuljában volt, nem is tudtam hogy ott van. Ízre jó volt, nem lett tőle semmi bajom. :)
Batka
06-29-2013, 11:55 PM
A szavatossági idõ sok esetben pusztán jogi célokat szolgál. Hosszabb tárolásra nem kannában tárolnám, hanem bontatlan ásványvizes palackban. Az elvileg légmentes, mert a töltéskor, amikor tele van, még nitrogénnel fölfújják a palackot.
Sötét helyen a bontatlan ásványvizes palack szerintem a szavatossági határidõn túl is tárolható.
Kannában néhány hétnél tovább nem tárolnám. Nálunk olyan két héten belül forog a kanna, a tartalék pedig bontatlan ásványvíz.
mossberg-operator
06-30-2013, 06:06 AM
A szavatossági idõ sok esetben pusztán jogi célokat szolgál. Hosszabb tárolásra nem kannában tárolnám, hanem bontatlan ásványvizes palackban. Az elvileg légmentes, mert a töltéskor, amikor tele van, még nitrogénnel fölfújják a palackot.
Sötét helyen a bontatlan ásványvizes palack szerintem a szavatossági határidõn túl is tárolható.
Kannában néhány hétnél tovább nem tárolnám. Nálunk olyan két héten belül forog a kanna, a tartalék pedig bontatlan ásványvíz.
Igen, de meddig jo a szavido utan? Honapok, evek?
A petpalackos ásványvíz nagy hejet foglal , egy zsugor víz hejére ( 12l ) 3db 10 literes kanna simán elfér .
Én a héten bontottam meg 2006-2007-es készétel konzervet , a kinézete nem volt szép ( paradicsomszósz inkább csak pirosos volt , mint piros , a sárgaborsónál nem volt eltérés , a babos volt a legjobb ) , de az íze nem változott , nem volt eü. gondom belõle .
mossberg-operator
06-30-2013, 09:36 AM
A petpalackos ásványvíz nagy hejet foglal , egy zsugor víz hejére ( 12l ) 3db 10 literes kanna simán elfér .
Én a héten bontottam meg 2006-2007-es készétel konzervet , a kinézete nem volt szép ( paradicsomszósz inkább csak pirosos volt , mint piros , a sárgaborsónál nem volt eltérés , a babos volt a legjobb ) , de az íze nem változott , nem volt eü. gondom belõle .
Oke, de munkahelyemen nagyon olcson tudom venni a petpalackos vizet ( evian), szoval maradok ennel. A kerdes meg mindig all: szavido utan meddig?
Ahogy én olvasom, a víz nem lehet probléma, azt írják hogy elállna akármeddig, viszont a műanyagpalackkal gond lehet, hiszen műanyag, ami mérgező és ha meleg helyen tartod akkor előbb-utóbb a mérgek felszabadulnak belőle. Vannak erről kutatások és tesztek is. Ha egy hideg pincében tartod, vagy hűtőben tárolod, akkor gondolom hogy nagyon-nagyon sokáig eláll, akár évtizedekig is, de ha egy meleg alagsorban, vagy szobában van, akkor a műanyag miatt baja lehet.
A külföldi fórumon azt írják, hogy 2 év van ráírva, de 4 évig simán jó lehet. Ha hidegben van, akkor pedig sokkal tovább is eláll. Esetleg szerezz be egy jóféle vízszűrőt.
Batka
06-30-2013, 05:53 PM
Szerintem is a sötét hûvös hely a megoldás. Egyébként pedig fölbontás után érzékszervi vizsgálat. Régóta tárolt vizet esetleg ki lehet tenni a napra néhány órára.
A kioldódás probléma, ha folyamatosan ilyet fogyasztunk, de kioldódó mérgektõl prepper szituban kevéssé tartok - egyébként pedig forgatjuk a készletet, ugyebár.
Amikor TSHTF, úgyis a legmegbízhatóbb forrás lesz a bármilyen bontatlan csomagolás.
Batka
06-30-2013, 05:58 PM
Annyira, hogy én nem is nagyon foglalkozom bizonyos konzervek forgatásával. Az olajos hal például.
Általánosságban a zöldséget tartalmazó konzervekre kell jobban figyelni, mert a spontán bomlásuk során keletkezõ savak belülrõl átehetik a borítást és mikrolyukak keletkezhetnek. Bár szerintem ez is lehet olyan jó 10+ év, mire jelentkezik.
Rizst például ettünk 4 éve lejártat, kicsit állott volt, de nem volt vele gond.
mossberg-operator
07-01-2013, 09:50 PM
Oke, de munkahelyemen nagyon olcson tudom venni a petpalackos vizet ( evian), szoval maradok ennel. A kerdes meg mindig all: szavido utan meddig?
Ez a mai zsakmany, 28.5l viz, 1400Ft-nak megfelelo GBP-ert. Szoval ezert meno nalam a palackos viz. 236
Traveller
07-02-2013, 09:01 AM
Nem értem, mit csináltok ezekkel a kispalackokkal.
Tárolásra a legkisebb egység a 20 literes szögletes PET marmonkanna, vagy akinek van több helye az 1000 literes IBC tartály.
Slagból feltöltve van vagy 150 forint költsége a víznek.
Miért vesztek palackos vizet aranyáron?
Batka
07-02-2013, 09:46 AM
Én azért veszek, mert gyárilag ki van nyomva a palack nitrogénnel. Illetve reményem lehet rá, hogy a víz valamilyen mértékben ellenõrzött. A csapvíz is ellenõrzött, de tapasztalatból tudom, hogy a vízhálózat egyes részei gyakran fertõzöttek valamilyen mértékben. Ez a mindennapi életben általában nem okoz gondot, de a tárolt készlettel nem szeretnék kockáztatni.
A folyamatosan használt készlet nálunk is kannában van, mivel a csapvíz nagyon vasas, ami szintén a hálózat hibája, ezért inkább hozzuk az ivóvizünket - így azt is pontosan tudom, mennyi fogy idõegység alatt.
mossberg-operator
07-02-2013, 09:58 AM
Nem értem, mit csináltok ezekkel a kispalackokkal.
Tárolásra a legkisebb egység a 20 literes szögletes PET marmonkanna, vagy akinek van több helye az 1000 literes IBC tartály.
Slagból feltöltve van vagy 150 forint költsége a víznek.
Miért vesztek palackos vizet aranyáron?
Nalunk ez van. Varos. :( Majd utananezek annak a 20l-esnek.
Batka
07-02-2013, 12:44 PM
Úgy érti, hogy fog egy 20 literes mûanyagkannát és telenyomja a slaggal... :)
astonferi
07-02-2013, 03:29 PM
én 15 literest vettem 4-et, annak csap van az alján így kényelmes az adagolás.
mossberg-operator
07-02-2013, 08:14 PM
Úgy érti, hogy fog egy 20 literes mûanyagkannát és telenyomja a slaggal... :)
Vagom.
Batka
07-03-2013, 02:42 AM
Akkor jó, mert közben elgondolkodtam, hogy talán lehet értelme valami olyasminek, mint amit ezekbe a munkahelyi nagy ballonos ivóvízadagoló készülékekbe tesznek.
fater.lajos
07-31-2013, 11:00 AM
Az 1970-es években katonaként készletezett vizekkel is vacakoltunk. Húsz literes mûanyag kannákban voltak, vagy tíz éve. Megkóstoltuk az újratöltés elõtt. Undorító de iható. Újratöltésnél majdnem csurrig kellet tölteni, és ehhez adtunk kimért mennyiségû közönséges háztartási HYPO-t.
A baciktól én nem félnék víznél. A patikai Neomagnol tablettahasználati utasítása ezt írja: Ivóvíz fertõtlenítésére: 10 literenként 2 tablettát kell feloldani... Az íze undorító, a szaga tömény klór. De iható a megszûrt pocsolya is.
Régen az orosz (szovjet) katonáknak volt egy hét decis kulacsuk. Ahhoz volt rendszeresítve egy tabletta, ami ihatóvá tette a bele töltött folyadékot egy órácska alatt. A kopaszokat azzal szívatták, szoktatták, hogy belepisiltették egy pocsolyába, majd abból merték tele a kulacsát. Aztán ihatta az ebbõl készült "ivó"vizet.
Víznél engem különösen a vegyi és a nukleáris szennyezés izgatna. Na, abból semmi nem látszik...
Yrkon
08-26-2013, 02:34 PM
Újabb találmány víztisztításra:
http://www.ipon.hu/hir/viztisztito_szivacs_segitheti_a_katasztrofak_tulel oit/26603
"A szivacs ezen túl rendkívül jó nedvszívó tulajdonságokkal rendelkezik: egy 4 grammos, másfél centiméter átmérõjû, 9 centi hosszú hengeres darab fél liter víz felszívására és megtisztítására képes, és több mint hússzor felhasználható, mielõtt baktériumölõ képessége hanyatlani kezdene." Nem egyszer használatos, ez külön jó. S cserekereskedelmi értéke is nagy.
Zacskóbicska
08-26-2013, 06:40 PM
Tisztítás szempontjából 2 féle szennyezõ lehet.
1. Kolloid szennyezõk. Ide tartoznak a zavarosságot okozó anyagok, a vízben gyengén oldódó anyagok és a mikrobák. (Ne felejtsük el, a mikrobáknak toxinjaik is lehetnek, amik mérgezõek és sok esetben oldódnak a vízben.)
2. Ionos szennyezõk, pl. ásványi és egyéb sók. Nitrátok, arzén vegyületek, de a víz természetes keménységét adó sók is.
A tisztítás az elsõ esetben csakis mechanikai szûrés lehet, ill. a baktériumok (és toxinok) kémiai, vagy fzikai elpusztítása. (Pl. aktív klórtartalommal, peroxiddal, hõvel, pH változtatással, stb.)
A második esetben jöhet a desztilláció, az aktív szén és az ioncsere. Ez utóbbit ha jól használjuk, mechanikai szûrõként is funkcionálhat. Pl. a zeolittal, vagy alginittel, esetleg kovafölddel megtöltött hordók szûrõként való használata. Ugyanilyen jó lehet az állatkereskedésekben kapható macskaalom is. Hihetetlen mennyiségû szennyezõt képesek megkötni úgy, hogy a természetes keménységet adó sók koncentrációja gyakorlatilag változatlan marad a szûrletben. Igen hatékony a radioaktív anyagok nagy többségének esetében is, különös tekintettel pl. a cézium izotópjaira.
MaRee
08-27-2013, 12:05 PM
Valamennyire a témához kapcsolódik:
Betegség biznisz és néphülyítés felsõfokon, avagy napi egy liter víz elég (http://www.sg.hu/cikkek/99415/mitoszok_az_egeszsegrol_mennyi_vizet_igyunk_napont a) :confused:
Ez azért hülyeség, mert ember, helyszín, idõjárás függõ. Nem lehet megmondani hogy mennyi vizet kellene innod, mert biztos kevesebbet kell Alaszkában, mint a Szahara homokdûnéjén állva. Ahogy van aki megiszik 4 litert egy nap, a másik csak 1 litert. Vagy ha tél van, kevesebbet iszol, mintha nyár van és 35 fok.
Nem tudom milyen szakértõk írták ezt a cikket, de szépen kihagyták a lényeget.
Az meg milyen már, hogy lassan már azt írják, hogy ha vizet iszol, szomjas leszel, úgyhogy ne igyál vizet. Akkor mit kellene inni? :duhos:
A. L. Ias
08-27-2013, 12:37 PM
Az meg milyen már, hogy lassan már azt írják, hogy ha vizet iszol, szomjas leszel, úgyhogy ne igyál vizet. Akkor mit kellene inni? :duhos:
A fogyasztói társadalom igényeinek megfelelõen kitermelné a megfelelõ, szintetikus módon elõállított dihidrogén-monoxid frissítõt. Persze megfelelõ áron értékesítené is.
Ja már van is ilyen! Szénsavmentes ásványvíz néven. Forrásból véve, szûrve, tisztítva. Palackozva és raktározva, majd kiszállítva és raktározva, majd polcra téve és raktározva, végül megvásárolva és raktározva. Akár 6 hetes állott vizet is ihatunk mire kibontjuk. Minél drágább, annál állottabb, mert azok készlete forog leglassabban.
Ráadásul a palackozott vizek minõségét hetente kell ellenõrizni (2 éves információ, tévedés jogát fenntartom), a csapvízét pedig naponta többször.
fater.lajos
08-27-2013, 01:30 PM
Tudod ez olyan mint a régi vicc az instant vízrõl. Csak kibontod a zacskót, vizet öntesz hozzá, és már ihatod is...
Ezek a képek mit jelentenek pontosan?
A. L. Ias
08-27-2013, 02:23 PM
Ezek a képek mit jelentenek pontosan?
Azt, hogy az eredeti weboldalakon reklámozott víztisztító berendezések nélkül milyen sok oldott szennyezõdést tartalmazott a csapvíz és az ásott kút vize. Mindkét berendezés RO, "nullás" vizet készít, azaz nincs benne semmi oldott ásványi anyag vagy nyomelem.
A. L. Ias
08-27-2013, 02:52 PM
A barnára rá lehet fogni, hogy kicsapódott vas (bár az sem egészséges ekkora mennyiségben), de a fekete?
pl: Hidrogén-karbonát, Karbonát, Hidroxid, Fluorid, Klorid, Bromid, Nitrát, Ortofoszfát, Szulfát, Nitrit, Ammónium, Vas, Mangán, Kálium, Nátrium, Kalcium, Magnézium...
Elõbb innám a barnát, mint a zöldet. :hanyas:
A. L. Ias
08-27-2013, 03:05 PM
Elõbb innám a barnát, mint a zöldet. :hanyas:
Abban sem csak vas van.... :)
Zacskóbicska
08-27-2013, 04:33 PM
Nekem ez a kicsapás gyanús. Hogyan történik ez?
Zacskóbicska
08-27-2013, 04:37 PM
pl: Hidrogén-karbonát, Karbonát, Hidroxid, Fluorid, Klorid, Bromid, Nitrát, Ortofoszfát, Szulfát, Nitrit, Ammónium, Vas, Mangán, Kálium, Nátrium, Kalcium, Magnézium...
Ezekbõl csak a vas és a mangán jöhet számításba, mint színt adó vegyület. Én azonban nem hiszem el, mert az ilyen víznek kicsapatlanul is igen szar íze lenne. Ha mangános, akkor nagyon édes, ha vasas, akkor meg nagyon vasízû.
A. L. Ias
08-27-2013, 04:44 PM
A kicsapatás, hideg desztilláló folyamat. Elektrolízissel megszünteti a vízben oldottságot. Így nagyobb, látható darabokká összeállva lebegnek a vízben. Bõvebbet én sem tudok róla.
A vízben oldott anyagok listáját innen (http://www.egyutteuropaert.eu/wp-content/uploads/2012/08/2012k03571_146530_Budapest_ivovizvizsgalat.pdf) vettem és még nem is volt teljes.
Zacskóbicska
08-27-2013, 04:54 PM
OK. Csak az a gond, hogy ma sok szemfényvesztõ termék van forgalomban, ami így ígyekszik fekhívni a figyelmet a vizek nem megfelelõségére, vagy a lavórban kiáztatott amúgy egészséges lábból kioldódó, a mögötte lévõ szervezet méreganyag tartalmára utaló tényezõkre. Mind csalás, amit ezekbõl láttam. Az említett fémsók (Fe, Mn) színesek, oxidációs állapotuktól függõen zöldek, barnásak, pirosak, sõt a Mn még lilás színû is lehet. Ha oldatban vannak! Ha kicsapadot õket, akkor egy kolloid, többé-kevésbé áttetszõtlen rendszert kapsz, hiszen a csapadék igyekszik kiülepedni a vízbõl. (A csapadék vagy vöröses, vagy fekete.) Ezt azért írom, mert a mellékelt példán én többnyire tiszta folyadékot látok, amiben vagy színezék, vagy pedig ionos (oldat)és nem kicsapott állapotban lévõ színezõ van.
A. L. Ias
08-27-2013, 08:32 PM
OK. Csak az a gond, hogy ma sok szemfényvesztõ termék van forgalomban, ami így ígyekszik fekhívni a figyelmet a vizek nem megfelelõségére, vagy a lavórban kiáztatott amúgy egészséges lábból kioldódó, a mögötte lévõ szervezet méreganyag tartalmára utaló tényezõkre. Mind csalás, amit ezekbõl láttam. Az említett fémsók (Fe, Mn) színesek, oxidációs állapotuktól függõen zöldek, barnásak, pirosak, sõt a Mn még lilás színû is lehet. Ha oldatban vannak! Ha kicsapadot õket, akkor egy kolloid, többé-kevésbé áttetszõtlen rendszert kapsz, hiszen a csapadék igyekszik kiülepedni a vízbõl. (A csapadék vagy vöröses, vagy fekete.) Ezt azért írom, mert a mellékelt példán én többnyire tiszta folyadékot látok, amiben vagy színezék, vagy pedig ionos (oldat)és nem kicsapott állapotban lévõ színezõ van.
Ismét hangsúlyozom, hogy nem értek a témához, csak véleményem van róla. A kicsapatás egy létezõ vízdesztillálási módszer. Gyorsan és olcsón lehet vele vizet nagy mennyiségban desztillálni, de nem emberi fogyasztásra. Egy akvarisztikai boltban el tudom képzelni, mert a halaknak szánt semleges víz így elõállítható és utána a megfelelõ minõségûre "beásványozni".
Itt inkább a víztisztító berendezés hatékonyságát szeretnék bizonyítani. Hiszen a a csapvíz undorítóan "szennyezett" az övék meg szép tiszta. De ennyi erõvel palackos desztillált vizet (vasalóvizet) is ihatnának. Ezek a berendezések nem a káros szennyezõdést távolítják el a vízbõl, hanem mindent. Az összes szükséges ásványi anyagot és nyomelemet is. Szerintem ez felesleges.
A folyadékok színe a többféle anyag miatt ennyire sötét, és azért olyan réteges, mert az anód és a katód körül koncentrálódik, ami nem ér le a pohár aljára. A normál csapvíz pedig azért színtelen, mert jelentéktelen (egészségügyi határérték alatti) a jelenlétük. A kicsapatáskor összeállnak látható méretûre ami egy "egyszerûbb" szûrõvel eltávolítható.
Az egész nem több, mint ügyes marketing.
Batka
08-27-2013, 09:03 PM
Ugyanezt gondolom. A víz a benne lévõ kalcium-karbonát miatt "jóízû", szerintem a kicsapatással fõleg ez válik láthatóvá és feketedik be, ahogy telik az idõ.
raktaros
08-27-2013, 09:54 PM
http://ozmozisszuro.uw.hu/kepek/elektrolizis.jpg
Gondolom vezetékes víz helyett márkás "ásványvízzel" nem merik megcsinálni, még beperelnék õket :D
raktaros
08-27-2013, 09:54 PM
Ezek a berendezések nem a káros szennyezõdést távolítják el a vízbõl, hanem mindent. Az összes szükséges ásványi anyagot és nyomelemet is. Szerintem ez felesleges.
Aztán a drágábbik ozmózisos szûrõláncba tesznek visszasózó patron hogy ne legyen olyan xar desztillált víz íze.
(Teszkóban éppen a napokban láttam a leárazott polcon ilyen utánsózó patront ha jól emlékszem 93%os leértékeléssel 90ft körül :) )
Nekem sima 4 lépcsõs van, de az ioncserélõs vízlágyító patron repült ki belõle, mert attól is olyan kesernyés lett mint a deszt. víz.
Érdekes, azért van akinek ásványi anyagok nélkül jobban ízlik...
Zacskóbicska
08-28-2013, 07:45 AM
A kicsapatás egy létezõ vízdesztillálási módszer. Gyorsan és olcsón lehet vele vizet nagy mennyiségban desztillálni, de nem emberi fogyasztásra. Egy akvarisztikai boltban el tudom képzelni, mert a halaknak szánt semleges víz így elõállítható és utána a megfelelõ minõségûre "beásványozni".
A kicsapás nem desztillálási módszer. A desztillálás az, amikor a vizet elforralod, majd a vízgõzt lecsapatod. Hasonlóan, mint a pálinkafõzésnél. A példán bemutatott víztisztító rendszerek az ipari gyakorlatban sehol sem terjedtek el. Pusztán elektromos áram felhasználásával a vízben lévõ szennyezõk nagy többségét nem lehet hatékonyan eltávolítani. A bemutatott rendszernél nyilvánvaló, hogy az elektródából valamilyen vegyszer adagolódik még a vízbe. Attól lesz színes a víz. A kicsapódott kálcium, magnézium, (nátrium és kálium, ammónium ami sosem csapódik ki) nem lehet színes egy vízbõl. Próbáld ki: forralj el két liter vizet egy edényben. Ami az edényben marad "vízkõként", abban benne van gyakorlatilag minden, ami korábban a vízben volt a vízben oldott gázok és a vízmolekulák kivételével. Ez a vízkõ is fehér, vagy sárgás. Ha sárgás, akkor az a vízben oldott vastól, mangántól lehet.
Zacskóbicska
08-28-2013, 08:08 AM
Na mondom elég sok a felsorolásban a méreg, megnézem a mennyiségeket a belinkelt hivatalos pdf-ben, de biztos csak mikrogrammnyi, ami még nem árt...
A következõ anyagok mérgezõek "nagy" (mg) mennyiségben: hidroxid (marónátron, szalmiákszesz összetevõje, a vízben elõforduló nátriummal, ammóniummal), fluorid, bromid, nitrát, ortofoszfát, szulfát, nitrit, ammónium, mangán, kálium. (A klorid sem túl egészséges pár mg-nál nagyobb mennyiségben). Ezekbõl a következõk, amik túl nagy dózisban vannak jelen a mintában: klorid, bromid, nitrát(!), ortofoszfát, szulfát(!), ammónium határértéken, kálium.
Magyarország legnagyobb részén a vizek közvetlenül, tisztítás nélkül fogyaszthatók, ami igen elõkelõ helyezést ad nekünk Európában. Fáj is a foga sok nagyorrúnak a magyar vízkészletre, nyilvánvaló. Ami a vizekkel a legnagyobb gondot szokta okozni, az a jelentõs nehézfém tartalom. Ott van ilyen, ahol sok a nehézfémet (higany, ólom, ón) tartalmazó ásvány, vagy érc, ill. ott, ahol a galvániszapot rendszerint kihordták a vízbázis forrására, mint pl. egykori, de újra törekvõ miniszterelnökünk tulajdonában is lévõ, a védett karsztba ásott bányába a veszélyes hulladékot. A bromidok Magyarországon nem jellemzõek. Sajnos a jodidok is túlzottan alacsony értéken vannak a legtöbb helyen, Magyarország alapvetõen jódszegény élõhely. Errõl most nem írok, ha kell, majd máskor egy másik topikban, mert ez nagy mise, de addig se szedjen jódot senki!
A nitrát eredetét tudjuk. Egy része a túlzott kemikalizálásból származik, másik része a villámlás során keletkezett salétromossavból kerül a földre, ill. egy további részüket a pillangósok termelik a talajba. Mint pl. az egyre jobban uralkodó akác is. De a nitrát nem olyan veszélyes, inkább csak a gyerekekre. A nitrit jelenléte a vízforrás közelében lévõ bomló szerves abnyagból származik, ugyanígy az ammónia jelenléte is erre hívja fel a figyelmet. Ott már baktériumokra, toxinokra is számítani kell.
Ami ma kardinális kérdés az elsõsorban az Alföldön lévõ kutak egy részénél tapasztalható természetes eredetû arzén szennyezõdés és annak eltávolítása. Kis koncentrációkról van szó, de az uniós normáknak meg kell felelni, amik szigorúbbak a korábbi hazai normáknál. E normák betartása jelentõs költségvonzattal bír a vízmûveknél manapság.
Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a vízbõl a teljes keménységet adó sótartalom eltávolításával (Ca, Mg karbonátok, hidrokarbonátok és szulfátok) gyakorlatilag "mérgezõvé" teszzük a vizet. Ez az ioncserélt víz. Azért kedvezõtlen az élettani hatása, mert a só nélküli víz is szeretne sót szerezni magának, amit a szervezetbõl von ki. Hol van a Ca és Mg a szervezetben? Hát pl. a csontokban. A következményt gondolom, nem kell ecsetelnem, de érdemes jól megjegyezni: A DESZTILLÁLT ÉS AZ IONCSERÉLT VÍZ LEGFELJEBB VÉGSZÜKSÉGBEN FOGYASZTHATÓ ÉS CSAK ADDIG, AMÍG A VÉGSZÜKSÉG TART!
fater.lajos
08-28-2013, 10:18 AM
Tudomásom szerint a Nestlé a Bonaqua vize világszerte egyforma minõségét úgy biztosítja, hogy a helyi vizet desztillálja (Ioncseréli) és ehhez adja hozzá a saját sóját. Na egy kis ilyen multi ion csomag nem lenne rossz amikor desztvizet kell fogyasztani.
raktaros
08-28-2013, 10:30 AM
hírtv 17.30 panaszkönyv-ben pont a csapvíz vs. vízszûrés téma.
Zacskóbicska
08-28-2013, 11:49 AM
"Na egy kis ilyen multi ion csomag nem lenne rossz amikor desztvizet kell fogyasztani. "
Jó ötlet, nagyjából kivitelezhetõ. 1 liter desztvízhez adj hozzá 1 db. magnesium+ és 1 db. kálcium + pezsgõtablettát. Igaz, hogy lesz a löttyben még némi citrát és nátrium is, de az nem lényeges.
A. L. Ias
08-28-2013, 12:11 PM
A kicsapás nem desztillálási módszer.
Elnézést a pongyola fogalmazásért, nem desztilláló, víztisztító. Azért használtam a desztillálás szót, mert ahhoz hasonló vizet kapunk. És abban is pontosításra szorul, hogy elektrolízises kicsapatás, ami különbözik a kémiai kicsapatástól, ahol vegyszert adnak a folyadékhoz, hogy megkösse a lebegõ szennyezõdéseket.
A szóban berendezés mûködési elve, hogy a két elektródát az elektrolitba (jelen esetben csapvízbe) merítjük és egyenáramot kapcsolunk rá. Az elektrolitban oldott ionok az elektródák felé vándorolnak az erõtér hatására. Az anionok az anód, a kationok a katód felé. A fémionok kiválnak a katódon és reakcióba lépnek az elektródtérben található anyagfajtákkal (forrás (http://hu.wikipedia.org/wiki/Elektrol%C3%ADzis)). Ezek színezik meg a vizet. És köszönöm, hogy a korábbi hozzászólásomban példaként felsorolt listát pontosítottad, mi csapódhat ki az oldatból, én csak felsoroltam a hivatalos vizsgálatban felsorolt anyagokat nem tud és nem vizsgálva azok tulajdonságait.
A berendezésen vas és aluminium elektródák vannak. Csak vas és alumínium elektródaanyagot old a vízbe. Fórum információ szerint szerint 1000x-es növekedés. (forrás (http://tudatosvasarlo.hu/cikk/haztartasi-ivovizszurok-pro-es-kontra))
És az berendezés nem víztisztításra szolgál, csak bemutatja, hogy mennyire koszos a csapvíz (illetve ásványvíz, gyógyvíz, termálvíz, stb...) és ehhez képes mennyire tiszta az általuk forgalmazott berendezés által fordított ozmózissal megszûrt víz.
És mindenféle tüske nélkül, csupán a pontosítás érdekében itt (http://hu.wikipedia.org/wiki/Desztill%C3%A1ci%C3%B3) a desztilláció szócikke a Wikipédiáról. Ez azért jóval szerteágazóbb módszert taglal, mint a víz elpárologtatása, majd visszahûtése.
Zacskóbicska
08-28-2013, 12:25 PM
Igen, a hivatkozott forrásod bõvebben taglalja a desztillációt, az általam használt nyelvezetnél tudományosabban. Nem volt célom a desztillációról értekezni, de az általad hivatkozott forrásból is idézhetõ a következõ:
"A desztilláció a folyadékelegy forrásban tartásán és a gõz cseppfolyósításán, lecsapatásán alapszik."
Tartalmát tekintve én sem írtam mást:)
Az elektródás módszer, amirõl írsz, minden esetben meg fogja színezni a vizet, ha az nem desztvíz, ugyanis ez utóbbi nem vezeti jól az elektromos áramot, nincs mit kiválasztani belõle sem az anódnak, sem a katódnak, hacsak nem a víz alkotó részeit, a hidrogént és az oxigént. De mint írtam, a desztvíz rendszeres fogyasztása nem is akármilyen egészégkárosodáshoz vezet.
Valamennyi káros anyag mindig lesz a "tiszta vízben". Ne felejtsük el, hogy ez ivóvíz, megiszod, se rövid, se hosszú távon nem lesz tõle bajod, de ha speciális akármikkel hozzányúlnak, akkor biztos elszínezõdik valamennyire.
Ha minden egyes kis biológiai izé megbetegítené az embert, akkor mást se innánk csak 70 fokos pálinkát. Abban gondolom nem telepszik meg az egysejtû. :D
Zacskóbicska
08-28-2013, 12:34 PM
Jó az 50 fokos pálesz is, de végszükségben megteszi a 40 fokos vodka is. Bár az egyszeri szibériai fickó is megmondta tavaly, amikor intrejúvolták õket, hogy mit kell vinni a világvégét túlélni, hogy vodkát azt felesleges, ugyanis abból soha nem lehet elég:)
A. L. Ias
08-28-2013, 12:43 PM
Igen, a hivatkozott forrásod bõvebben taglalja a desztillációt, az általam használt nyelvezetnél tudományosabban. Nem volt célom a desztillációról értekezni, de az általad hivatkozott forrásból is idézhetõ a következõ:
"A desztilláció a folyadékelegy forrásban tartásán és a gõz cseppfolyósításán, lecsapatásán alapszik."
Tartalmát tekintve én sem írtam mást:)
Én az eredeti hozzászólásban még alacsonyabban húztam meg a tudományos szintet. :)
Az elektródás módszer, amirõl írsz, minden esetben meg fogja színezni a vizet, ha az nem desztvíz, ugyanis ez utóbbi nem vezeti jól az elektromos áramot, nincs mit kiválasztani belõle sem az anódnak, sem a katódnak, hacsak nem a víz alkotó részeit, a hidrogént és az oxigént. De mint írtam, a desztvíz rendszeres fogyasztása nem is akármilyen egészégkárosodáshoz vezet.
Itt sincs köztünk nézetkülönbség. Találtak egy látványos bemutatót amivel a terméküket tudják elõnyösebb színben feltüntetni.
<OFF>
És innentõl kezdve csak színtiszta kötekedés, nem kell komolyan venni: Az elektrolízissel reklámozott víztisztitók fordított ozmózissal szûrnek desztillált víz minõségû vizet állít elõ, nem színezi el a vizet mégsem desztillálás. A sóbepárló kádak pedig nem forralják a vizet, mégis desztilláció. ;)
</OFF>
A csapvíz, kútvíz valamennyi szennyezõdést tartalmaz, ahogy a palackos vízbe is belemegy a mûanyag palack kémiai szennyezõdése. Beleiszok a palackos vízbe, ami ott van az ágyam mellett. Minden este iszok belõle egy kortyot, nem romlik meg. Általában egy palack, 2 hétig van ott mire elfogy belõle a víz. Az biztos hogy a 2. héten már van benne valami, de hogy soha nem lettem tõle beteg, az biztos. Szóval csak azt mondom, hogy ha határérték alatt vannak a szennyezõdések, akkor az ugyan nem egészséges, de az egészségre jelentéktelen mértékben ártalmas. Nagy mértékben természetesen nagyon ártalmas tud lenni akár rövid távon is.
Biztosan hogy lehetséges tökéletesen tiszta vizet elõállítani, de a vezetékekben, a kutakban és a palackokban nem olyan víz van. :)
Zacskóbicska
08-28-2013, 04:27 PM
"Nono! A nitrát lebontva (akár emberi szervezet, akár baktériumok által) nitritté válik, ráadásként a vízben egyébként is létezõ nitritre.
A nitrit blokkolja a hemoglobint, oxigénhiányos állapotot elõidézve, amibe a csecsemõk könnyen bele is halhatnak (methaemoglobinaemia), mivel õk nem tudják a nitritet tovább bontani (nincs még enzim), így nem tudnak "kijönni" ebbõl. A nagyobbakat is lassan mérgezik a nitrát más bomlástermékei: a karcinogén (rákkeltõ) nitrozaminok (N-nitrozo-vegyületek)."
Ezzel egyetértek, de azért tegyük hozzá, hogy nem mindegy a koncentráció. A sonkapác és sok konzerv eleve tartalmaz nitrátokat. Sõt olvastam évekkel ezelõtt egy angol publikációt, ahol azt feszegették, jobb, ha kis nitrát van az ivóvízben, mintha nincs. Nem tudom sajna a forrást felidézni. Tény azonban, hogy a nitrát-mint a füstös lõpor alapja- nem idegen a természettõl, az emberi táplálkozástól, vagyis nem ördögtõl való.
"Így van, de nem kell ezt sem túlkörülményeskedni: a vese "számára" fontosak a sók (és nem csak a tiszta NaCl), mert az a feladata, hogy megtartsa a szervezet számára fontos sókat. Annyi korrekció szükséges a hozzászólásodhoz, hogy a vesébõl mossa ki (nem közvetlenül a csontokból), így nem tud eljutni a szükséges rendszeres utánpótlás a helyére. "
Most vitába kell (sajnos) szállnom Veled. Elõször is bármelyik élõ szervezet egy pufferekkel védett egyensúlyi rendszer, de ezt-írásidból mérlegelve-Te is nagyon jól tudod. Ha egy egyensúlyi rendszerbe nem adod be azt, amit az az alapmûködésével "vár", kompenzálni fogja. Ha a vár szérumában csökkenni fog pl. a Ca ion koncentrációja, a szervezet a pufferhatás miatt valahonnan kompenzálni fogja. Onnan, ahonnan tudja. Terhes nõknél ismert, hogy ez elõször a fogakból jön. Az is csont. A vese már a hulladékok eltávolításával foglalkozó ioncserés szûrõ. Természetes, hogy nem a csontokból közvetlenül kimosódó hatásról van szó, rosszul, tán pongyolán fogalmaztam, hanem a szervezetet alkotó "zacskó minden részébõl". Hasonlóképpen, mint a fokozott c-vitamin bevitelénél. Kiürül, látszatra semmi gond. De visz magával rezet. Ez a réz a vörös csontvelõbõl származik, nem pedig abból a rézgálicból, amit -akár kompenzálásként-bevittél a szervezetbe. Mi lesz az eredmény? Vérszegénység, mert a vas nem fog kellõképpen felstzívódni, még a hozzáadott folsav ellenére sem. A réz ugyanis olyan esszenciális nyomelem, ami a kívánt minõségében nagyon nehezen épül be a szervezetbe, de elengedhetetlen a vörös csontvelõ és hemoglobin képzésénél, mert befolyássqal van a vasmegkötõ képességre. Hiába iszol rezes, vagy vasas anyagot, sejtméregként fog hatni, szétb@szhatja a szemedet, kinyírhatja a májadat, stb. De nem lesz jobb a vérképed.
Bonyolult rendszer ez, aminek megvanak a maga szabályai. Más kérdés, hogy mindet nem ismerjük. Ezen a téren viszont ne kísértsük a sorsot.
Zacskóbicska
08-28-2013, 05:04 PM
Orvosbiológiai tények ezek is:
1. Ami nem tudja átlépni a vér gátat, azt a vese választja ki. (Lásd felesleges sók, immunrendszerrel csapadékot képzett fehérjék pl.)
2. Ami a celluláris térbõl lép a vérve, azt is a vese választja ki.
Ha a vérben lecsökken pl. a Ca aktivitása (koncentrációja), a sejtekbõl Ca vándorlás indulhat meg a vér irányába, holott az optimális adott esetben éppen a fordítottja lenne.
Zacskóbicska
08-28-2013, 05:52 PM
Kérlek:
1. esetben arról van szó, hogy a szervezetbe lenyeléssel, belégzéssel, vagy egyéb úton (pl. darázscsípéssel) bekerült valamilyen anyag. Én az elsõ kettõvel foglalkoznék most. Lényeg az, hogy a bejutott anyag egy része a tápcsatornából (légutakból kisebb rész) a vérbe jut. A vérbe már egy szûrõn keresztül kerülhetnek be anyagok (felszívódás). A vér áramlását körülhatároló rendszer (érfalak) egy további gátat jelentenek. Ahhoz, hogy valamilyen anyag eljusson a sajtekig, át kell, hogy lépjék az erek falát. Ez lehet ozmózis, de tegyük hozzá, hogy a vérben jelenik meg az immunrendszer elsõ lépcsõje, ami küzd a behatolókkal, nem kívánatos elemekkel. (Itt most elsõsorban a fehérjékre gondolok, mint pl. a mikróbák, de lehetnek egyéb fehérjék is, pl. albumin, stb.) A végeredmény csapadék képzõdése, amit a vese ki fog választani. Ha immunizálnak, annak is az a célja, hogy az adott fehérjét az immunrendszer felismerje és legyen antitestje a csapadék képzéséhez a vérben. Ha ez nem sikerülne, az adott anyag a vérbõl tovább áramolhat a sejtek irányába, hiszen a véren keresztül történik a sejteket ellátó transzport folyamatok egy része. Innen kapják az energetikailag fontos oxigént, vagy szõlõcukrot is. Itt már a vér gát átlépésérõl beszélünk, hiszen a virtuálisan követett anyagunk a sejtek felszínénél van. Most jön a sejtmembrán szerepe. Õ az, aki eldönti, hogy a felszínéhez jutó anyagok közül mi az, ami bejuthat a sejtbe és mi az, ami nem. (Pl. allergiásnál itt keletkezik a csapadék az adott fehérjébõl és nem a vérben, ezért ennek végsõ következménye lehet az anafilaxiás sokk is, amikor a csapadék a sejt felületét elzárja, ez arra fokozott adrenalin termeléssel válaszol, de a helyzet a sejt fulladását eredményezheti, hiszen nincs aktív felülete a létfontosságú anyagcseréhez.) Ha viszont a vérben hiányoznak a sejtek ellátásához szükséges anyagok, az eleinte valahonnan pótlódni igyekszik. Ilyen pl. a barna zsírszövet, ill. a zsírszövetek, de akár a csontrendszer is. Ahol több van az adott anyagból, hiány esetén onnan megy az utánpótlás a véren keresztül annak a sejtnek/szövetnek, ahol a hiány jelentkezik. De ez nagyrészt a véren keresztül történik és a vese mindig végzi a dolgát. Kiválaszt.
Zacskóbicska
08-29-2013, 05:15 AM
Az emberi izomszövet rendszerint 2 g/kg koncentrációban tartalmazza a káliumot. A K/Na arány fontos a szervezetben. Igen valószínûnek tartom, hogy a természetes K/Na arány alapján fejlõdött ki ez a rendszer minden élõlénynél az evolúció során, ezért én is mindig viszolyogtam a természetestõl eltérõ K/Na anyagok fogyasztásától. Nem is értem, miért készülnek ilyen konyhasók, ugyanis sokkal drágább az elõállításuk, mint a normál sóé.
Egyébként az a 2,5 g/ttk mint LD50 nem túl magas. A sima konyhasóból is emlékezetem szerint olyan 30 deka körül van a halálos adag egy 70 kilós emberre (egyszeri rövid idejû elfogyasztás esetén).
Zacskóbicska
08-29-2013, 04:42 PM
Nem annyira vészes ez. Ha 10 dekát megeszel a tiszta kálisóból, még megmaradsz. De minek ennéd? Persze ha a frissen szerzett vadhús sózásához nincs más, akkor jó az is. Csak ne sózd túl, süsd át rendesen. Ha viszont véresen szereted, akkor feltétlenül igyál hopzzá pálinkát! (Ez utóbbi fontosságáról majd a parazitákról szóló topikban írok.)
Magas arzéntartalom miatt több Hajdú-Bihar megyei településen is ihatatlan a csapvíz
"Több Hajdú-Bihar megyei településen is ihatatlan a csapvíz, a megyei tisztifõorvos megtiltotta, hogy a helyiek a vezetékes vizet ivásra vagy fõzésre használják."
Xandar
08-31-2013, 08:00 PM
Én az egyik ilyen településen lakok....Azt hiszem le kellene állni a csapvízrõl:)
raktaros
08-31-2013, 08:42 PM
Valahol volt szó róla, hogy nem olyan nagy gond, csak az eu húzta meg jó alacsonyra a határértéket, mert máshol könnyen teljesítik mivel eleve alacsony szinten van. Mi meg jó drágán arzénmentesítsünk...
Xandar
08-31-2013, 08:53 PM
Értem. Most azon agyaltam, hogy be kellene szerezni aktív szenet és azon átszûrni felhasználás elõtt a vizet hátha használ valamit :) Valahol olvastam, hogy egy fickó bevett egy kávéskanálnyi arzént majd rá aktív szenet és nem lett semmi baja. Nem tudom mekkora a sztori igazságtartalma de lehet megérné kúraszerûen szedni az aktív szenet?Nyilván mértékkel mert hasfogó:)
A. L. Ias
08-31-2013, 09:02 PM
Valahol volt szó róla, hogy nem olyan nagy gond, csak az eu húzta meg jó alacsonyra a határértéket, mert máshol könnyen teljesítik mivel eleve alacsony szinten van. Mi meg jó drágán arzénmentesítsünk...
Az EU azért húzta meg ilyen alacsonyan a lécet, mert az átlag EU polgár sokkal több tengeri halat eszik, amivel kimeríti a szervezet arzéntûrõ képességét és ennyi marad amit a a vízzel még be lehet vinni. A jó drágán arzénmentesítésrõl pedig annyit, hogy belépéskor tudtuk a követelményt és "vállaltuk" a feltételt. Majd amikor látszott, hogy önerõbõl nem megy, akkor pályázni lehetett rá 75% (EU), 20% (Magyar állam), 5% önkormányzat költségmegosztással. Ez sem jött össze, sem az önkormányzatok, sem az állam részérõl. Így szépen kifutottunk a határidõkbõl és maradtak a lajtos kocsik.
Persze (illetve sajnos) az érintett települések lakosságának nem kell félni a tengeri hal és a helyi víz fogyasztás miatti arzénmérgezéstõl szerintem.
Megint az átlagszámítás? :confused: Ha egy norvég hetente 1 kiló halat eszik, egy magyar meg semennyit, akkor az átlag heti fél kiló. Nem tudom hogy ebbõl milyen következtetéseket lehet levonni. :hogymi:
Az EU egy újabb csodája.
raktaros
08-31-2013, 09:15 PM
Nekem is most egy ilyen (http://www.vitalnet.hu/webaruhaz/asvanyi-anyagot-megtarto-viztisztitok/fp3-hj-k1-asvanyi-anyagot-megtarto-viztisztito-szalas-ultraszurovel/) van beszerelve. A vízlágyító repült belõle mert kesernyés íze lett a víznek tõle.
Aztán szûrõcserekor a 0,02 mikronos szûrõt hagytam, mert elvileg azt ritkábban kell cserélni és nem is láttam rajta semmi szennyezõdést.
De nyomást ráadva eltörött benne valami. Van másik, de majd akkor szerelem be ha nagyobb gond lesz a vízzel.
Mielõtt vettem, sokat kutattam a víztisztítós témában és arra jutottam hogy elég egy 5 vagy 1 mikronos elõszûrõ meg az aktívszén szûrõ,
így most ennél maradtam.
Itt (http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9101266) olvass vissza ha érdekel a téma
Xandar
08-31-2013, 09:20 PM
Köszi szépen:)
Tourey professzor közönsége elõtt halálos mennyiségû sztrichnint szedett be, majd aktív szénnel közömbösítette (1831-ben).
Bizonyíték? Videó készült róla? :D
bögre
09-11-2013, 07:13 PM
Hát én ma majdnem hülyét kaptam!!! Egész eddig gyütögettem a vizkészletem és közben mondták ithol hogy mekkora hülyeség vizet tárolni mikor jön a csapbol... Ma délelött elzárták a vizet a fél faluba erre mikor hazaérek látom hogy kb 60 liter vizemet pacsálták egy kb 8 ora alatt!!!!!!! És még 15 litert elosztogattak a szomszédoknak. És utánna jöttek azal hogy müanyag izü volt a vizem meg álitolag meg van poshadva.......
Komolyan nemértem hogy lehet igy hozzáálni a dolgokhoz... Nagyon komoly gondok vannak a társadalom szinte összes tagjával. De hogy még a családom is igy áll a dolgokhoz ez szörnyü...
Ha ezel a tempoval fogyasztanák a vizet egy SHTF szituba meddig tartana egy 4 fös családnak 200 liter? 2 napig esetleg 3? Én ugy terveztem 200 literen ugy 12-15 napig illene elenni. De nem minek is ugyis folyik a csapbol...
Daniui
09-11-2013, 09:08 PM
álitolag meg van poshadva.......
Ha hosszabb távra tárolsz tegyél bele egy darab szöget a vízbe, mert a vas nem engedi hogy megposhadjon a víz. Azt hogy miért most nem tudom, de nézz utána, mindenesetre bajod biztos nem lesz tõle. Elvileg õseink így tárolták a vizet.
60 litert? Mire használtak el annyit 8 óra alatt?
Én ugy terveztem 200 literen ugy 12-15 napig illene elenni.
Akkor nem, ha te itatod az egész falut. :D
15 napra bőven elégnek kellene legyen a 200 liter, ha nem túl nagy a család. Már ha azt veszem alapul, hogy én mennyi vizet iszom.
Daniui
09-12-2013, 06:10 AM
Színezüst darabka valamit tegyél bele. (A rozsda mérgezõ.)
A roszda ha vérbe jut akkor mérgezõ, ivóvízben nem, sokszor ittam már vascsõben álló vizet, vas íze van az igaz de ezen kívül semmi baja nincs.
Daniui
09-12-2013, 02:59 PM
Még a nagy mennyiségû vas is mérgezõ ivóvízben, ezért kell vastalanítani a túl magas vastartalmú vizet. Ha nem hallottál még valamirõl, nem jelenti azt, hogy nem létezik. Ugyanígy több olyan kémiai anyag, ami kis mennyiségben szükséges a szervezetnek, nagy mennyiségben mérgezõ, lásd kálium.
Ez így van nem hallottam róla tudományos kiértékelést, de gyakorlatban semmi bajom nem volt az ilyen víztõl, persze ha látom hogy rozsdabarna már a víz színe akkor egyértelmûen nem fogok belõle inni, de egy szög kétlem, hogy vas túladagolást okozna, lassan oldódik az fel a vízben.
Daniui
09-12-2013, 08:41 PM
Nem egy decitõl lesz mérgezésed, hanem amikor mindbe vasat teszel, így 200 liter vized mind jelentõsen megnövelt vas (vagy rozsda) tartalmú lesz, és ezt az 200 litert iszod folyamatosan.
Szerintem hagyjuk ezt a témát, mert csak összeveszünk rajta, még mindig úgy gondolom hogy nem lesz tõle semmi bajod mert ha mondjuk 200 literhez adsz egy darab szöget akkor már az elméleted nem él, ha meg sok kis palackba teszel valami fémet akkor is tudod szabályozni a mennyiségét, persze tele is öntheted fél kiló fémforgáccsal és akkor már biztosan mérgezõ lesz, ezzel csak azt akarom mondani, hogy a mérték betartásával ez a probléma megoldható.
És neked is igazad van amit írtál, hogy az ember elvesztheti az arany középutat és bajba sodorhatja magát, de ez sok minden mással is így van, pl edzeni jó és egészséges de ha túl sokat edzel már az izületeid kárára mehet, így mint mindenben itt is be kell tartani a mértékletességet.
A másik topicot olvasva eszembe jutott valami. Ha fém van a vízben akkor nem hiszem hogy túlzottan mérgezõ lenne, hiszen az evõeszközök is fémbõl vannak, azokkal eszünk, azzal kavarjuk a limonádét. :) Tehát ha vízben hagyjuk ázni a rozsdamentes acélt és megisszuk a vizet, akkor csak nem halunk meg tõle.
Sziasztok,
Visszaterve a korabbi kepekhez: az elektrolizis elsodlegesen azt mutatja meg, hogy egy viz egeszseges, emberi fogyasztasra alkalmas, asvanyi anyagokban gazdag viz; vagy emberi fogyasztasra alkalmatlan (tobb literes mennyisegben mergezo) asvanyiagagmentes (pl. desztilalt vagy ioncserelt) viz.
Az asvanyi anyagokban gazdag (egeszseges) viz eseteben az elektrodak beleolvadnak, ezert undorito folyadekot kapunk.
Asvanyianyag mentes (mergezo) viz nem vezeti az elektromos aramot, ezert az elektrodak nem olvadnak bele, ezert szep tiszta vizet kapunk eredmenyul.
Mas temak:
Az gondolom, hogy aki olyan szerencses, hogy van sajat kutja, annak erdemes "bekeidoben" megvizsgaltatni annak a vizet, igy problema eseten tudni fogja, hogy mire szamitson.
Minimalis szerencsevel teljesen jo vizet kap.
Egy fokkal rosszabb esetben biologiailag enyhen szennyezett vize van, ez forralassal vagy neomagnollal fertolenitheto, persze ekkor jo elore be kell tarazni az utobbibol, vagy sok-sok tuzelobol.
Csak a legrosszabb esetben fordul elo, hogy vegyileg komolyan szennyezett a vize, ekkor lehet erdemes vegyileg tisztitani, pl. aktiv szennel.
Valaki emlitette, hogy a gazalarc aktiv szenes szurobetetje sokszor hasznalhato. Ez tevedes, mindosszesen 30 percig hasznalhato egy gazalarc szurobetet, altalaban 20 perc munkat varnak el osszesen gazalarcos szemelytol (feltelezve, hogy az ovohelytol vagy a szennyezett terulet hataratol oda-vissza 10 percnyi tavolsagon belul van a munkavegzes helye).
Bel
Ordinis.Esse
10-08-2013, 08:31 AM
Tegnap betáraztam forrásvízbõl és esõvízbõl kb. 1000 litert, fagymentes helyre a téli felkészüléshez.
Eddig kint gyûjtögettem õket "locsolóvíznek" álcázva. Egy szivacsszûrõs szivattyún átnyomva mentek a védettebb helyre. A víz színe változó, de nem teljesen tiszta. Szaga nincs.
Kérdésem lenne, hogy mit ajánlanátok a tisztítására, vagy a tisztán tartására?
Esetleg hipós kezelésben maradna használható tavaszig? Ha igen, milyen arányban kellene bele öntenem?
Esetleg más kezeléssel, vagy hagyjam így?
raktaros
10-08-2013, 09:10 AM
Esõvíz gyûjtés/tárolás/kezelés témában egy nagyon jó oldal: http://www.eautarcie.com/hu/
Tehát a zöld és a fekete víz, mindkettõ csupa egészség, annak ellenére, hogy láthatóan különböznek, különbözõ anyagokat tartalmaznak?
Egyreszt igazad van: ezen a teszten az nem latszik, hogy melyik viz egeszseges, csak az, hogy melyik nem (az asvanyianyag mentes).
Masreszt sokfele asvanyviz van. Marmint nem csak a nevuk sokfele, hanem a bennuk levo oldott asvanyi anyag tartalom is valtozik.
Bel
http://szarvasember.iwdesign.org/2013/10/05/privat-ivovizkutak-betiltasa-majustol-hatalyba-lep/
na ez milyen?
http://szarvasember.iwdesign.org/2013/10/05/privat-ivovizkutak-betiltasa-majustol-hatalyba-lep/
na ez milyen?
Semmilyen. Vicces álhíroldal, mint a Hírcsárda és az Onion. :)
raktaros
10-24-2013, 10:25 AM
Semmilyen. Vicces álhíroldal, mint a Hírcsárda és az Onion. :)
Azért nem alaptalan a félelem, Nestlé-nek van elég pénze...
Csak idõ kérdése.
Nem hinném hogy meglépnék. Már abból is mekkora hajcihő lett hogy visszafogták a közkutakat. Svédországból jöttek a szakértők meg az újságírók hogy miféle világvége és népirtás van Magyarország. Magánkutaknál se tehetnék meg hogy betemettetnék. Illetve azoknál főleg nem. (Szerintem.)
Persze ha azt nézem hogy vannak Amerikában olyan helyek ahol tilos esővizet gyűjteni, akkor bármi elképzelhető.
Helyesbítenék. Nem vicces álhíroldal, hanem csak álhíroldal. Elolvastam azon az oldalon néhány írást, de a humor szikráját sem találtam meg bennük.
több dolog jutott eszembe.
-lehet, hogy ez egy együgyü barom légbõl kapott álhíre, semmi más.
-lehet álhír, ami teszteli a démosz reakcióját (bár erõs kétségeim vannak, hogy a démosz felkapja-e még valamire a fejét egyáltalán???)
-lehet kiszivárogtatott hír, ami óvatosan beeteti a plebsszel, hogy mi várható
-lehet egyszerû hír, ami egy egyszerû tényt közöl
Bárminek is szánták, félek, hogy a démosz minimum 95 %-a tehetetlen szemlélõje lesz az eseményeknek, bármerre is fordul a kocka. Aggódhatunk, rinyálhatunk, csikorgathatjuk a fogunkat, de tehetetlenek vagyunk. Véleményem szerint nyugodtan megléphetik, nem lesz semmi, legfeljebb egy kis felháborodáska.
Bolíviában rendkívül feszült lett a helyzet, mikor a vízellátást privatizálása elkezdődött.
Erőszakos, elnyúló tüntetések kezdődtek. Természetesen a Világbank és az IMF is érdekelt az egészben, a Wikipedián hosszan írnak róluk is.
http://en.wikipedia.org/wiki/2000_Cochabamba_protests
környész
12-26-2013, 11:34 PM
Használ valaki nagyobb mûanyag kannákat víztárolásra (20-60 liter)? 1-2 hónap múlva még nem poshad bele a víz, vagy hamarabb el kellene kezdeni forgatni a készletet? Kinek mi volt a max ameddig tárolta és még iható volt?
Vasember
12-27-2013, 07:25 AM
Nekem sötét helyen tartva (nem érte direkt napfény) több mint egy hónap mulva még hibátlan volt.
Jó kérdés, erre én is szeretném tudni a választ. Én 20 literes kannákat akarok venni. Azoknál mi a helyzet?
Vasember
12-27-2013, 07:32 AM
Nekem húsz literes kannában volt, tehát nem bontatlan ásványvíz hanem beletöltött csapvíz.
környész
12-27-2013, 09:59 AM
Én is 20 literes kannákban gondolkodom csapvízzel, egyelõre 2-3-at vennék. Néztem nagyobbat, 60 literest, de az szerintem túl nagy, meg tárolni is körülményesebb, akkor már a több kisebb szerintem jobb választás.
Amatorpe
12-27-2013, 01:38 PM
Használ valaki nagyobb mûanyag kannákat víztárolásra (20-60 liter)? 1-2 hónap múlva még nem poshad bele a víz, vagy hamarabb el kellene kezdeni forgatni a készletet? Kinek mi volt a max ameddig tárolta és még iható volt?
Ha ez segít: 10 literes használtan vett, de tiszta (üdítõ volt benne, csak ki kellett mosni, meg a szagát csökkenteni citromsavval) mûanyag kannákban tárolok vizet. Kb 8 hónap után érzõdött a mûanyag íz (ezzel nem tudom, lehet-e kezdeni valamit) de száraz hûvös helyen tartva nem volt baja, tiszta és iható volt. Max teafû bele meg forralás, de igazából ez csak komfortérzet miatt. Fontos hogy jól le legyen zárva.
környész
12-27-2013, 11:59 PM
Ez a száraz hûvös hely a spájzot akarja jelenteni úgy általában, vagy egy jól szigetelt pincét?
Amatorpe
12-28-2013, 12:21 AM
Sima spájz, semmi extra. Nem kapott se napfényt, se fûtést. Télen sem. Én olyan 16-20 fokra saccolnám a hõmérsékletét, de nem mértem.
Eszembe jutott valami. Az alkohol nem romlik meg, nem megy bele se gomba, se egysejtû. Ha hipóval lehet vizet fertõtleníteni, akkor alkohollal is? Mennyi vodka/rum/pálinka/whisky fertõtlenítene 100 liter vizet? Vagy ez hülyeség és nem mûködne? Mi a véleményetek?
tulelokatona
01-12-2014, 09:04 AM
Én olyan helyen lakok ahol nincs vezetékes víz ezért egy közeli fórásbol iszunk ,100-szor egészségesebb mint a vezetékes víz és ráadásul ingyen van
fater.lajos
01-12-2014, 10:38 AM
Eszembe jutott valami. Az alkohol nem romlik meg, nem megy bele se gomba, se egysejtû. Ha hipóval lehet vizet fertõtleníteni, akkor alkohollal is? Mennyi vodka/rum/pálinka/whisky fertõtlenítene 100 liter vizet? Vagy ez hülyeség és nem mûködne? Mi a véleményetek?
Fele víz, fele alkohol. Szóval, töményen a pálinka. A fogorvos ennél töményebbet használ. Az 70%-os.
A sör csak 3-5%-os. Akkor annál már nem biztos a tisztaság?
Daniui
01-12-2014, 08:25 PM
A sör csak 3-5%-os. Akkor annál már nem biztos a tisztaság?
Azért vigyázzatok mert az alkohol vízelvonó, kiszárít rendesen, nem tom mennyi alkohol von el mennyi folyadékot, de tapasztalatból tudom hogy néha nem egyszerû a vízpótlás fõleg ha még idõben csinálom ezt azaz alkoholivás mellett.
Úgy gondoljuk, hogy az alkohol eltávolítja az élõ baktériumot, de a spórát nem,
http://www.stop.hu/tudomany/meglepo-a-viz-jobban-fertotlenit-mint-az-alkohol/201036/
Persze hogy nem. De van benne 3-5% alkohol, az alkohol meg fertõtlenít, azért kérdeztem. 3-5% alkoholtartalmat még kibírnak a vírusok és bacilusok?
Fallout11
01-12-2014, 10:56 PM
Az olyan elenyészõ alkohol tartalom, hogy nem fertõtlenít szerintem ahhoz legalább 30% kéne...
Ok, értem. Akkor ezek szerint nem olyan mint a hipó, hogy 100:1 arányban mûködne. 30% alkohollal viszont ihatatlan lenne, úgyhogy akkor ez a gondolatom nem volt nyerõ.
A. L. Ias
01-12-2014, 11:08 PM
30% alkohollal viszont ihatatlan lenne, úgyhogy akkor ez a gondolatom nem volt nyerõ.
Nana! Nem ihatatlan az! A házipálinka 50%-nál kezdõdik és nem ihatatlan! Mondjuk az nem fertõtlenítés, hanem lepárlás. :) ;)
Nana! Nem ihatatlan az! A házipálinka 50%-nál kezdõdik és nem ihatatlan! Mondjuk az nem fertõtlenítés, hanem lepárlás. :) ;)
Nem úgy ihatatlan, hanem úgy hogy nem nyomnál le házi pálinkából napi 2 litert. :haha:
Grafitos
01-13-2014, 12:59 PM
biztos ez??:D
Nem úgy ihatatlan, hanem úgy hogy nem nyomnál le házi pálinkából napi 2 litert. :haha:
Próbáld ki 2 hétig, aztán írd le a tapasztalatokat. :haha:
Ebben meg mi lehet?
http://www.youtube.com/watch?v=eNgLrzoIC-o
:confused:
raktaros
01-15-2014, 10:10 AM
Egy kis metán? :)
fater.lajos
01-15-2014, 07:37 PM
Figyeld a lángot!
Szerintem a kieresztett víz felfelé kiszorítja a csatornából a metánt. A láng a lefolyócsövön ég.
Stufi
01-19-2014, 10:32 PM
Nemrég vettem egy egyszerû, de nagyszerû vízszûrõt, furcsa, hogy még nem találkozott vele senki itt a fórumon :
http://sawyer.com/products/sawyer-personal-water-bottle-filter/
Gyakorlatilag korlátlan a élettartama ( 3 millió liter víz ), azaz nemigen kell vizet betárolni, ha van ilyen.
( eBay -on keresztül is kapható )
Zacskóbicska
01-20-2014, 07:15 AM
Nemrég vettem egy egyszerû, de nagyszerû vízszûrõt, furcsa, hogy még nem találkozott vele senki itt a fórumon :
http://sawyer.com/products/sawyer-personal-water-bottle-filter/
Gyakorlatilag korlátlan a élettartama ( 3 millió liter víz ), azaz nemigen kell vizet betárolni, ha van ilyen.
( eBay -on keresztül is kapható )
Ez jó holmi lehet, de nekem azért kissé aggályaim vannak. Ha nem használod folyamatosan, valószínûleg spéci kondícionálás kell a szûrõjének. Akkor legalábbis, ha már volt legalább egyszer használatban.
Stufi
01-20-2014, 07:30 PM
Ez jó holmi lehet, de nekem azért kissé aggályaim vannak. Ha nem használod folyamatosan, valószínûleg spéci kondícionálás kell a szûrõjének. Akkor legalábbis, ha már volt legalább egyszer használatban.
Igen, az van a leírásban, hogy idõnként visszafelé ki kell nyomatni belõle a koszt ( ha már nagyon lassan jön belõle a cucc )
Mivel mechanikai szûrõ, nagy kondicionálást nem igényel.
Amatorpe
01-20-2014, 11:44 PM
És mi a csapda? Mert ha tényleg ilyen jó, akkor hogy lehet olcsóbb a katadynnél? Alig több mint a kínai katonai zöld... :confused:
fixy007
01-21-2014, 03:40 AM
És mi a csapda? Mert ha tényleg ilyen jó, akkor hogy lehet olcsóbb a katadynnél? Alig több mint a kínai katonai zöld... :confused:
Nincs csapda, ismerõs használja egy jó ideje. Én az asszonytól kapom névnapomra!:D
Nekem az sp128-as lesz, kisebb de az is tud 100.000gallont.
Nincs mozgó alkatrész, ergo nincs meghibásodási törési lehetõség. Arra azért nem árt figyelni, mivel nincs elõszûrõ, rekes vizet szûrjünk át elõtte hogy kiméljük a szûrõt.:thumbup
Amatorpe
01-21-2014, 07:56 AM
Akkor viszont best buy, köszi!
Nekem van szipókásam (hordom mindenhová), de a "katonai zöldet" is meg kellet venni, mert majd a családot nem itathatom, úgy mint a galamb a fiókáit :)
Tehát ebbõl is csak 1 ember tud inni, közvetlenül nem tudsz vele tiszta vizet elõállítani késõbbre.
De akkor már 1 megjegyzés had tegyek meg!
A szipókás is 1.000 litert kapacitású! Ha naponta cirka 1,5 - 2 litert cumizok fel vele az kb. 1,5 év!!
Ha beüt a krakk, akkor fél év alatt sûrû hasmenés és hányásokat beiktatva olyan immunrendszerünk lesz amúgy is, hogy nem is lesz rá szükség!
A Gangesz melletti népek miért nem veszik az ilyet? Mintha a Déli Sarkra jeget akarnánk exportálni...
fater.lajos
01-21-2014, 07:23 PM
Szerintem alul kalkuláltad a dolgot. Napi 2,5-3 liter víz kell egy fõnek. Én eggyel maximum egy évre terveznék.
A valóságban (amikor kitelepülünk, egy hetes,tíz napos horgászatra nyáron),négy öt liter fogy el/fõ (fröccsnek szóda,sör,leves,gyerekeknek szörp,sima víz inni),még akkor a gyors mosogatás,pohár kiöblítése+egy liter,fogmosás cica mosakodás reggel+1 liter,esti fürdés(ha jó a víz meg mártózunk kicsit távolabb az etetéstõl) kb 2 liter(vagy kilyukasztott kupakú palackból,vagy a gyerekekre pohárral,kukás zacskón állva)...úgyhogy minden reggel menni kell a közeli vízvételi lehetõséghez a kannákkal (ami nem nagy baj mert már nyitva a büfé:beer:)....alsó hangon is tíz liter minimum....túlélõ helyzetben még inkább oda kell figyelni a tisztálkodásra kézmosásra ,a "konyhában" a tisztaságra(mert nem lesz orvos)....a kínai katonai szûrõ bevált erre a célra a sima horgásztó vizet átszûrtem zsebkendõn és áttoltam a tisztítóval és azt ittam(persze elõször csak egy pohárral)..most már bízom benne...a szipákolós víztisztító alternatívája Aquamira Frontier Pro ,lehet gravitációs szûrésre is használni és az egész család ihat a vízbõl....http://www.youtube.com/watch?v=W8AeGwoJVs0
Ui. az elsõ víztisztítóra húle fejjel rá ültem(mert ugye a kemping székre kell tenni csalizáskor :duhos:) és eltört,mindig legyen tartalék...és a tartalék tartaléka......
Szerintem alul kalkuláltad a dolgot. Napi 2,5-3 liter víz kell egy fõnek. Én eggyel maximum egy évre terveznék.
Mivel a szipókáról beszéltem, így azzal csak konkrét (pocsolyából, állóvízbõl való) ivásra lenyelt felhasználásról beszéltem! A napi gyümölcs (alma, körte, stb talált dolgok), plusz a levesként bevitt mennyiség, amit nem a szipkával felszívott és egy edénybe visszaköpött vízbõl fogod fõzni, hanem pl hólé, esõvíz, fertõtlenített víz, stb bõl kinyertbõl az még hozzá jön a napi összes vízszükséglethez.
Tehát szerintem korrekt az 1,5-2 liter szipókával felszívott víz, így a kb 1,5 év! :)
fixy007
01-26-2014, 06:55 PM
Nekem van szipókásam (hordom mindenhová), de a "katonai zöldet" is meg kellet venni, mert majd a családot nem itathatom, úgy mint a galamb a fiókáit :)
Tehát ebbõl is csak 1 ember tud inni, közvetlenül nem tudsz vele tiszta vizet elõállítani késõbbre.
De akkor már 1 megjegyzés had tegyek meg!
A szipókás is 1.000 litert kapacitású! Ha naponta cirka 1,5 - 2 litert cumizok fel vele az kb. 1,5 év!!
Ha beüt a krakk, akkor fél év alatt sûrû hasmenés és hányásokat beiktatva olyan immunrendszerünk lesz amúgy is, hogy nem is lesz rá szükség!
A Gangesz melletti népek miért nem veszik az ilyet? Mintha a Déli Sarkra jeget akarnánk exportálni...
Nem csak szipókázni lehet belõle a vizet, egyszerûen átnyomod(könnyebb mint a katonai zöld-el pumpálni és gyorsabb). Ráadásul PET palack kompatibilis:
http://www.youtube.com/watch?v=AW_gg3KLKH8
Nem csak szipókázni lehet belõle a vizet, egyszerûen átnyomod(könnyebb mint a katonai zöld-el pumpálni és gyorsabb). Ráadásul PET palack kompatibilis
Nem véletlenül írtam, hogy csak szipókázni lehet! :)
Ilyenem van és még sokunknak is (azt hiszem).
1584
Erre semmit nem lehet rárakni, rátekerni, nem kompatibilis semmivel, csak a pocsolyával...
Tehát marad a "szívás", ha a családdal vagyok akkor a katonai, de valszeg be kell szereznem egy ilyen videóban bemutatottat is :(
(Amit ma megveszel, a köv. hónapban már elavult lesz! )
Grafitos
01-26-2014, 07:39 PM
Ilyenre összeállhatnánk rendelésre shipping miatt..szerintem lennénk páran
Nem véletlenül írtam, hogy csak szipókázni lehet! :)
Ilyenem van és még sokunknak is (azt hiszem).
1584
Erre semmit nem lehet rárakni, rátekerni, nem kompatibilis semmivel, csak a pocsolyával...
Tehát marad a "szívás", ha a családdal vagyok akkor a katonai, de valszeg be kell szereznem egy ilyen videóban bemutatottat is :(
(Amit ma megveszel, a köv. hónapban már elavult lesz! )
Ilyenre összeállhatnánk rendelésre shipping miatt..szerintem lennénk páran
Földim! Én benne vagyok, szedjük össze az árusító linkeket! :thumbup
Grafitos
01-28-2014, 01:12 PM
ok...mondjuk lehet félreérthetõ voltam, mert rossz helyrõl idéztem.
Én erre gondoltam: http://sawyer.com/products/sawyer-pe...bottle-filter/
Te is?
Földim! Én benne vagyok, szedjük össze az árusító linkeket! :thumbup
imi79
01-31-2014, 10:38 AM
Lehet, hogy marhaságot kérdezek, majd kijavítotok...
Akvarisztikában használatos RO (fordított izmózis) készülék, vész esetén nem lenne alkalmas arra, hogy tengervízbõl iható vizet állítson elõ?
Ha jól tudom ezen az elven (is) állítanak elõ iható tengervizet.
Egyszerû kütyü, csak víznyomás kell hozzá.
..ezt nem tudom..de a pálinka fõzõ biztos jó a tengervizet lepárolni...csak nehéz oda cipelni...:)
Grafitos
01-31-2014, 12:12 PM
A tengert kell a fõzõhöz csatornázni:thumbup
..ezt nem tudom..de a pálinka fõzõ biztos jó a tengervizet lepárolni...csak nehéz oda cipelni...:)
raktaros
02-01-2014, 06:03 AM
Jó ötlet, csak nem értem minek, nincs tengerünk :).
Egyszerû kütyü, csak víznyomás kell hozzá.
Mobil kézipumpás cuccot még nem láttam belõle sajnos.
Ha jól tudom ezen az elven (is) állítanak elõ iható tengervizet.
Angol írás, google fordítóban:
Desalination by reverse osmosis (http://translate.google.com/translate?sl=en&tl=hu&js=n&prev=_t&hl=hu&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Fwww.oas.org%2Fusde%2Fpublications%2 FUnit%2Foea59e%2Fch20.htm&act=url)
Hyster
02-15-2014, 03:54 PM
Vízzel , pontosabban víz tárolásával kapcsolatos ötlet, nem tudom mûködne e, azért is bocsátanám közzé, háth kisül valami.
Adott a lakás vízrendszere ugyebár.
Mi van akkor, ha ebbe a rendszerbe egy tartályt beépítünk? 2-300 liteerest. akkor elméletileg van ennyi viztartalékunk, ami azért rendesen cserélõdik is, ergo azért mindíg friss.
vélemény?
Vízzel , pontosabban víz tárolásával kapcsolatos ötlet, nem tudom mûködne e, azért is bocsátanám közzé, háth kisül valami.
Adott a lakás vízrendszere ugyebár.
Mi van akkor, ha ebbe a rendszerbe egy tartályt beépítünk? 2-300 liteerest. akkor elméletileg van ennyi viztartalékunk, ami azért rendesen cserélõdik is, ergo azért mindíg friss.
vélemény?
...ez már létezõ és mûködõ dolog..úgy hívják villanybojler :thumbup
Hyster
02-15-2014, 04:31 PM
igen tudom, de nem mindenhol van villanybojler. Családi ház, nálunk sincs, átfolyós vízmelegítõ van, 30 literes :D
igen tudom, de nem mindenhol van villanybojler. Családi ház, nálunk sincs, átfolyós vízmelegítõ van, 30 literes :D
..nálam is az van...egyébként az ötleted mûködik...ugyan úgy kell csatlakoztatni mint a bojlert és mindig friss lesz a víz...
Hyster
02-15-2014, 04:37 PM
esetleg belegondolva érdemes elé egy szûrõt beépíteni?
esetleg belegondolva érdemes elé egy szûrõt beépíteni?
...hát nem tudom...az biztos,hogy amíg a vezetékes víz közmû mûködik addig nem engednek be a rendszerbe rossz vizet,ha katasztrófa lesz inkább elzárják ,de nem jön rossz víz..ha kútból,esõvízgyûjtõbõl jön a víz akkor a fogyasztó oldalra kell tenni a vízszûrõt...a tartályban levõ lehet tisztítatlan is...
Hyster
02-15-2014, 07:04 PM
a szûrõt amiatt, gondoltam, ha csõtörés van, akkor szennyezõdhet az ivõvíz, ezáltal a tartály is
Pár éve Borsodba , pontosabban Miskolcon volt egy súlyos fertõzés, amit a koli baktérium okozott.
A vízvezeték rendszerbe a vízgyûjtõbe belefolyt állattartó teleprõl a mocsoklé..
Több 1000 -n (!) fõleg öregek és gyerekek lettek betegek. Hányás, hasmenés napokon keresztül. A város vízellátását lezárták, majd fertõtlenítették a vezetékeket. a város lakóknak engedni kellett a vizet órákig (természetesen nem fizette ki ezt a vízmû), hogy kitisztuljon a rendszer. A sajtó elbagatellizálta a dolgot és szépen agyonhallgatta.
Ennyit arról, hogy nem kerülhet semmi rossz a rendszerbe...
Ámítás az egész civilizációs biztonság, viszont cserébe egyre labilisabb...
Az ötlet amilyen egyszerû, olyan nagyszerû! :thumbup
A bojlert sem erre találták ki, de vész esetén ott tényleg lenne 80-100 liter tartalék. Egy 500-1000 liter hideg vizes tároló, pedig megoldaná 2-3 hónapra az ivóvíz ellátást egy 3-4 fõs családnak!
Kivitelezése nem bonyolult, plusz tisztább vizet kapunk, mert a klórozott víz valamelyest letisztul egy ilyen nagy tartályban!
Hyster
02-15-2014, 07:52 PM
szerintem a mérete úgy lehetne megállíapítani, hogy mondjuk megnézni egy nap mennyi víz megy el, beszorozni mondjuk 1 hétel, és akkor hetente lecserélõdik a mennyiség.
Ha beüt a krach úgyis mindenki visszafogja a fogyasztást, és hosszabb idõre is elegendõ.
pl egy ilyen:
http://www.tartalywebaruhaz.hu/36699-muanyag-ivoviz-tarolo-tartalyok/-2-unitank-1w-1050-literes-muanyag-ivoviz-tartaly
Csõtöréskor a csõ falán lerakodott alkotórészek, rozsda, homok mosódhatnak le.Ezek a rendszerbe voltak, csak leülepedve.Mivel a vizet kiengedték csõtöréskor, így felkeveredtek.Elvileg más szennyezõdés nem juthat be, mert a munkagödörbõl nem mehetne szennyezett víz a hálózati csõbe.Normális helyeken nem is megy, de sajnos nyilvános felvételt láttam mar én is hogy simán visszafolyatták a csõbe a sáros vizet.Ez alap a szakmában.Bár javításkor fertõtlenítve van a cserés rész, és klórmésszel jól beszórják a csõ belsejét is.Illetve a kutakat is jobban fertõtlenítik, ha van tûzcsap, véglezárás, ki van engedve a lerakodással teli víz.Bár ettõl még levegõs, elszínezõdött a víz.Szûrõ használata indokolt lehet a tartály elõtt is.
Újabb palackos vizek minõsége kifogásolható
A Heves Megyei Kormányhivatal Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenõrzõ Hatósága eljárást indított a csányi székhelyû AQUE-PET Kft. ellen, mivel megállapították, hogy a cég által elõállított kizárólag a Lidl által forgalmazott kétliteres Saguaro Pannon-Aqua szénsavmentes ásványvíz, illetve a szintén kétliteres SPAR üzletekben árult S-Budget szénsavas ásványvíz egészségre káros baktériummal szennyezett. Az érintett palackos vizeket kivonják a forgalomból - tette közzé a Vidékfejlesztési Minisztérium. A csapokból folyó vizet az országban folyamatosan, akkreditált laboratóriumokban ellenõrzik. Az ivóvíz az elsõszámú élelmiszerünk. Minden zöldség-gyümölcs termesztéséhez, állati eredetû élelmiszer, fõtt és sütött ételek elõállításához döntõen a víziközmûvek által szolgáltatott vezetékes vizet használjuk. A csapvíz - néhány apró települést kivéve - tiszta, egészséges, üdít, frissít. A víziközmû szolgáltatók munkatársai - közel húszezer ember - a közüzemi vízellátás minden fázisában szigorú elõírásokat betartva ügyelnek arra, hogy a csapvizet hazánkban bárki biztonsággal fogyaszthassa.
http://www.vizinform.hu/oldal.php?page=10
Annyira nem áll távol az igazságtól. Én úgy tudom hogy a palackos víz is csapvíz, hiába írják rá hogy Alaszkai krisztályvíz.
Volt errõl egy rész a Penn and Teller mûsorban. Ha tudtok angolul, keressetek rá:
penn and teller bullshit tap water
:)
Hyster
02-16-2014, 07:01 PM
meg kell nézni, de pl a teccsos az ásványi anyaggal dúsított víz.
Azt hiszem a rendes ásványviuzen fel kell tüntetni melyik kútból nyerik
Nem átvernek mûsoruk van, amiben elmondják hogy mi hülyeség, mi az igazság.
Fordítottam egy részt vagy 2 éve. Azt hiszem nem töröltem le, csak elrejtettem, ha érdekel visszakapcsolhatom. :)
Én minden nap ásványvizet iszok. Nálunk majdnem annyi ásványi anyag van a csapvízbe, mint egy átlagos bolti ásványvízbe.Az olcsóbbak nagy része tisztított csapvíz a legtöbb esetbe! Szerintem!
Megtaláltam, szerintem valahogy innen vagy ilyesmirõl rémlett:
http://www.port.hu/penn_es_teller_-_verj_at,_ha_tudsz!_%28penn_es_teller:_vigyazat,_c salunk!%29_penn_&_teller_tell_a_lie/pls/w/films.film_page?i_film_id=124941
Oké, akkor így már értem. Az eredeti mûsorcímük "BULLSHIT"
:)
raktaros
02-16-2014, 09:37 PM
Ásványvíz csak azért él meg mert jól sikerült a marketingje.
Én haragszom rá a sok mûanyag szemét miatt.
Nálunk nagymamám mindent betüzelt. Ami papírból volt, ment a kályhába. A tejes zacskó is bekerült. Rossz cipõ, rongyok, kukoricacsutka, minden a lángok martaléka lett. :haha:
Hyster
02-16-2014, 09:56 PM
info, nagymamám a mai napig gyûjti a kis tejföls dobozokat, joghurtokat, és abba kelteti a palántákat. :D
kezelhetõbb, és könnyü kiültetni belõle.
A. L. Ias
02-16-2014, 10:12 PM
info, nagymamám a mai napig gyûjti a kis tejföls dobozokat, joghurtokat, és abba kelteti a palántákat. :D
kezelhetõbb, és könnyü kiültetni belõle.
Kicsit OFF itt, de erre válasz. Én ebbõl a célból üres budipapír gurigákat használok. Abból ki se kell ültetni, mehet azzal együtt a földbe, ott lebomlik.
raktaros
02-17-2014, 11:01 AM
Azért azt tegyük hozzá, hogy a csapvízben a rengeteg klór és gyógyszermaradvány nem a legegészségesebb napi kb. 2 liter mennyiségben...
Az viszont már engem is "kikészít", hogy - bármi másban is - mennyi szemét ered a csomagolóanyagokból. Régen a szódás az üveget cserélte, nulla szemét keletkezett... Emlékszem, akkor lett csak szemetünk, mikor a boltban elkezdtük venni a tejtermékeket (tejfölös doboz, tejes zacskó).
Ezért használok szûrõt. Bár sokan abba is belekötnek, hogy a szennyezett szûrõ is környezetszennyezõ...
BragBOL
02-17-2014, 11:32 AM
A desztillált vízrõl volt már szó? Tervezek egy kis tûzhelyre tehetõ pálinkafõzõt venni. Szerintem többet árt a sok káros anyag, mint az ásványi anyagok hiánya. Valamint szerintem jelentéktelenül hasznosul a kötetlen ásványi anyag, ami esetleg inkább csak lerakódik (pl a vesékben).
Hyster
02-17-2014, 11:38 AM
Tervezek egy kis tûzhelyre tehetõ pálinkafõzõt venni.
víz lepárlásra szánod, vagy pálinkát is fõznél vele?
raktaros
02-17-2014, 01:13 PM
A víz ásványi anyag tartalmának fontosságáról megoszlanak a vélemények. Sokak szerint azokat az ételekbõl is "beszerezhetjük".
Esõvíz esetén is elégnek mondják a beton tárolóból kioldódó 30-40PPM mennyiséget.
Viszont aki ragaszkodik a vízben lévõ anyagokhoz, az megoldhatja egy visszasózó patronnal amit RO cuccokba is szerelnek.
(Régebben láttam durván leárazva tesc0ban is 99 forintért.)
BragBOL
02-17-2014, 02:45 PM
Természetesen több zöldséget és gyümölcsöt kell enni, pláne az olyan családi étkezési hagyományoknál mint nálunk, ahol a köret kimerül nokedliben, tésztában, krumpliban meg rizsben.
fater.lajos
02-19-2014, 11:19 AM
Az ásványi anyagok növényekbõl, más tápanyagokból is beszerezhetõek, de azért desztvizet ne igyál. Sózd visssza. A visszasózó patron jó.
Az ok egyszerû. Ozmózis. A gyomorba bekerül a só mentes víz. És azonnal megkezdõdik a szervezetbõl a sók kioldása...
.....kicsit túl van lihegve ez a víz kérdés....venni kell egy mély levegõt és össze kell gyûjteni egy profi víztisztítóra(30-40 ezer),ez 4-5 m2 tiszta víz..évekre megvan az ivóvíz...és még ki lehet egészíteni esõvízzel,szûrt-forralt vízzel...mosakodni,mosni meg a leszûrt pocsolya vize is jó....Magyarországon fél óra séta után(a legrosszabb esetben is)valamilyen vizet lehet találni...sugár szennyezett,vagy ipari katasztrófa utáni víz pedig...ha atom háború van---olyan mindegy,nem a vízhiány gyilkol....lokális ipari katasztrófánál pedig lesz víz ahová evakuálják a lakosságot..
Mivel az egyik legfontosabb tema, igy minden beszed keves a kitargyalasahoz.
Bakony, hadgyakorlat. 5 napos kintlet alatt majdnem megdeglettünk szomjan.
Lopni kellet az ellatoktol ejjel. Menet közben az összenött fakba megalt 1 poharnyi esövizen osztozott 8 ember...
De az alföldön is vannak olyan helyek ahova nem mennek tartalek viz nelkül. De meg mashol is ovatosan..
Találtam egy új víztisztító terméket a neten. Miniwell a fantázia neve. Viszonylag alacsony áron (állítólag) jobb tulajdonságokkal szûri a vizet mint fajtársai.
2100
Az aliexpress-n a következõk találhatóak:
http://www.aliexpress.com/premium/miniwell.html?ltype=wholesale&d=y&origin=y&SearchText=miniwell&initiative_id=SB_20140322074349&isViewCP=y&catId=0&I18nSearchText=miniwell
Van ott egy eladó, mely erre állt rá csak. Ha jól tévedek neki vannak a legolcsóbb árai:
http://www.aliexpress.com/store/all-wholesale-products/336528.html Nem sok értékelése van még, de azok jók!
Szopokás /egyedi használatra/ a leírás szerint jobb és többet tud, mint elõdei.
20992101
Kapható pumpás, vagyis családi/csoportos kivitelben is. Szûrési tulajdonsága: 0,01 mikron.
2102
Kaphatóak hozzájuk filterek külön 2-3 darabos kivitelben is.
A szopoka (L600) ára: 22 EUR ~6600 Ft
A pumpás (L610) ára: 26 EUR ~7800 Ft
Ingyenes szállítás Mo.-ra. (aliexpress)
Miniwell L630 :
http://www.aliexpress.com/item/Emergency-Straw-Water-filter-Portable-Water-Purifier-for-camping-hiking-fishing/1670931657.html
Az ebay-n is fellelhetõk:
http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_trksid=p2053587.m570.l1313.TR1.TRC0.A0.H0. XMiniwell&_nkw=Miniwell&_sacat=0&_from=R40
Egy elég részletes leírás, sok fényképpel. Az látható, hogy a kínai papucs taposását bírja! :)
http://bhlybk.blog.sohu.com/261280683.html
Egy másik eladó: http://www.buydirect4u.co.uk/miniwell-l600-straw-water-filter.html
Brutálisan több áron, de nagyon részletes leírással és fényképekkel:
http://avan.de/product_info.php?info=p5_miniwell-l610-outdoorfilter-entfernt-viren-und-bakterien.html
A fejlõdés átka, hogy mire megveszünk valamit addigra megjelenik egy újabb, jobb kivitelben és olcsóbban.
1 éve sincs, hogy hasonlókat szereztem be 30-40%-l magasabb áron.
Akinek még nincs, vagy tervezi a régiek korszerüsítését, azoknak ajánlom szeretettel! :thumbup
Zacskóbicska
03-22-2014, 04:50 PM
Mivel az egyik legfontosabb tema, igy minden beszed keves a kitargyalasahoz.
Bakony, hadgyakorlat. 5 napos kintlet alatt majdnem megdeglettünk szomjan.
Lopni kellet az ellatoktol ejjel. Menet közben az összenött fakba megalt 1 poharnyi esövizen osztozott 8 ember...
De az alföldön is vannak olyan helyek ahova nem mennek tartalek viz nelkül. De meg mashol is ovatosan..
Van némi ismeretem mindkettõrõl. Nem jutott eszetekbe, hogy ott bort kell inni?
Hordóban vizet hogy lehet tárolni hosszútávon , hogy ne poshadjon meg ?
Tárolni pl. ezekkel:
Romin-fluessig-mit-Chlor-KF01 (http://www.asmc.de/de/Camping/Outdoorkueche/Trinken/Wasserentkeimung/Romin-fluessig-mit-Chlor-KF01-mc-p.html)
2111 50 ml, ami 500 liter víz tartós (akár 6 hónap) tárolását teszi lehetõvé. Klóros.
Romin-fluessig-ohne-Chlor-KF01 (http://www.asmc.de/de/Camping/Outdoorkueche/Trinken/Wasserentkeimung/Romin-fluessig-ohne-Chlor-KF01-p.html)
2113 50g, ami 500 liter víz tartós (akár 6 hónap) tárolását teszi lehetõvé. Klórmentes
4-14 óra után fogyasztható már.
Ütõsebb anyag:
Romin-Pulver-mit-Chlor-Keimfrei-KF-07 (http://www.asmc.de/de/Camping/Outdoorkueche/Trinken/Wasserentkeimung/Romin-Pulver-mit-Chlor-Keimfrei-KF-07-p.html)
2114100 g, ami 10.000 liter víz tartós (akár 6 hónap) tárolását teszi lehetõvé. Klóros.
Zacskóbicska
03-23-2014, 12:33 PM
Hordóban vizet hogy lehet tárolni hosszútávon , hogy ne poshadjon meg ?
Úgy, ahogyan a tengerészek csinálták a középkorban. A hordó térfogatától függõen beledobsz náhány ezüst pénzt, vagy nyakláncot.
.....http://www.gearmag.hu/steripen-adventurer-kutyu
shadow177
04-07-2014, 09:44 AM
http://www.ebay.com/itm/Pure-Ceramic-Water-Filter-Purifier-Cleaner-w-Carry-Bag-Outdoor-Survival-Tool-/221401873861?pt=AU_SmallKitchenAppliances&hash=item338c9
Errõl mi a véleményetek?
Ez nem ugyanaz mint a kínai?
shadow177
04-07-2014, 11:09 AM
Nem tudom.
Grafitos
04-07-2014, 01:40 PM
ezlesz..csak itt európi kéz fogja..
Nem tudom.
Nem tudom, hogy hol a helye, de itt kérdezném: Asszongyák, hogy a pet-palackokból is kioldódik idõvel ez-az. Pláne igaz lehet ez akkor, ha az ember pálinkát tart a palackban. Errõl tud valaki valamit? Vagy ez is csak olyan urban-legend, mint az aluedény vs. Alzheimer-kór? Merthogy a kék szeszt bizony gyárilag pet-palackban áruljál és az bizony 70 %-os alkohol. Elõre is köszi...
Én is hallottam róla. Úgy tudom hogy melegben ez inkább probléma, hidegben nem annyira.
Zacskóbicska
04-11-2014, 06:33 AM
Nem tudom, hogy hol a helye, de itt kérdezném: Asszongyák, hogy a pet-palackokból is kioldódik idõvel ez-az. Pláne igaz lehet ez akkor, ha az ember pálinkát tart a palackban. Errõl tud valaki valamit? Vagy ez is csak olyan urban-legend, mint az aluedény vs. Alzheimer-kór? Merthogy a kék szeszt bizony gyárilag pet-palackban áruljál és az bizony 70 %-os alkohol. Elõre is köszi...
A PET-bõl nem igazán oldódik ki semmi. Az inkább gáz halmazállapotú anyagokra bomlik idõvel. Ugyanez a helyzet a PP-vel is. Ezekben nyugodtan tarthatod a vizet és az alkoholt is. A PVC már rosszabb. Idõtállóbb, de annak már vannak mérgezõ metabolitjai, melyek között lehet dioxin is. Ez utóbbit ma már nem is gyakran hozzák forgalomba élelmiszer tárolására.
Köszönet. Ez azért jó hír, mert BOB barátunk egyik zsebébe nyugodtan deponálhatunk egy üveg jófélét könnyû és törhetetlen csomagolásban.
Rondacrampus
04-21-2014, 07:31 AM
Katadyn Combi víztisztítóm van. Ha valaki ért hozzá, szeretném megtudni, hogy az alábbi linken szereplõ aktív szén vajon megfelelhet-e hozzá?
http://www.dinax.hu/ipari_vizkezeles/toltetanyagok/aktivszen_k835_0_6_2_5_mm_1_kg_os.html
Ami a lényeg: ennek kb. 2000 ft kilója (ami kb. 300 évre elég), szemben a Katadyn által forgalmazott szén árával, amibõl egyszeri utántöltés (kb. két evõkanálnyi) kerül 5-6000-be, ezt 3-400 liter után célszerû kicserélni. A Katadyn-szén szemcsemérete jóval kisebb, mint a Dynaxé. Legfõképp az érdekel, hogy mennyire bírja kiszûrni a vegyi szennyezõdést ill. esetleg mennyivel sûrûbben kéne cserélnem?
raktaros
04-21-2014, 08:12 AM
1.300-1.500ft körül vannak a 10"-os aktívszén vízszûrõbetétek is (pl.: FCCTO-10), talán abból is tudsz átrakni.
Szemcseméretre nem emlékszem mekkora pedig szétszedtem, most kell újra cserélnem csak még rendelnem kell, majd lefényképezem.
Zacskóbicska
04-22-2014, 06:44 AM
Katadyn Combi víztisztítóm van. Ha valaki ért hozzá, szeretném megtudni, hogy az alábbi linken szereplõ aktív szén vajon megfelelhet-e hozzá?
http://www.dinax.hu/ipari_vizkezeles/toltetanyagok/aktivszen_k835_0_6_2_5_mm_1_kg_os.html
Ami a lényeg: ennek kb. 2000 ft kilója (ami kb. 300 évre elég), szemben a Katadyn által forgalmazott szén árával, amibõl egyszeri utántöltés (kb. két evõkanálnyi) kerül 5-6000-be, ezt 3-400 liter után célszerû kicserélni. A Katadyn-szén szemcsemérete jóval kisebb, mint a Dynaxé. Legfõképp az érdekel, hogy mennyire bírja kiszûrni a vegyi szennyezõdést ill. esetleg mennyivel sûrûbben kéne cserélnem?
Az aktív szén minõségét elsõsorban nem a szemcsemérete, hanem a szerkezeti struktúrája határozza meg. Pl. a legkiválóbb aktív szén kókuszdióból készül, de a vágóhídon leölt marhák vérébõl is készül aktív szén. Valójában vizsgálattal tudod eldönteni az alkalmasságát (elvileg). Gyakorlatilag biztosan jó. Más kérdés, hogy hazai terepen elsõsorban nem a vegyi szennyezés az izgalmas, hanem a bioklógiai. Ez utóbbi eltávolítására nagy valószínûséggel hatástalan.
Rondacrampus
04-22-2014, 11:24 AM
Ez mondjuk pont kókuszhéjból készült ( http://www.dinax.hu/ipari_vizkezeles...m_1_kg_os.html ). Leginkább a Dunából fogok iszogatni, ezért talán nem árt, ha a vegyi anyagokat is szûri valami, még ha nem is maradéktalanul, de legalább a java részét. Mindenesetre kipróbálom, csak nem fogok felfordulni, fõleg, hogy csak alkalomszerûen használom! :)
raktaros
04-25-2014, 09:40 AM
Nem tudom mennyire lehet hatékony:
http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/igy-lesz-esovizbol-ivoviz-magyar-fejlesztessel/
shadow177
04-25-2014, 10:43 AM
Biztos nem fogják gyártani, mert úniós elõírásba ütközik.... Meg azért mert csak, és különben is.
igy-lesz-esovizbol-ivoviz-magyar-fejlesztesse
A cikk cime szerintem hulyeseg. Az esovizbol nem a korokozokat kell kiszurni (az nincs benne), hanem az asvanyi anyagokat beletenni (az sincs benne, de kellene).
Persze ez az ujsagirot minositi, nem a termeket!
Bel
raktaros
04-25-2014, 10:24 PM
A cikk cime szerintem hulyeseg. Az esovizbol nem a korokozokat kell kiszurni (az nincs benne), hanem az asvanyi anyagokat beletenni (az sincs benne, de kellene).
Persze ez az ujsagirot minositi, nem a termeket!
Bel
Azért a levegõbõl és a tetõrõl szed össze dolgokat az esõvíz.
Beledobsz egy betondarabot, oldódik ki annyi ásványi anyag amennyi kell :).
raktaros
04-27-2014, 06:43 PM
A KLÓROS VÍZ SÚLYOS MELLÉKHATÁSAI (http://www.mindenegybenblog.hu/eletmod-egeszseg/a-kloros-viz-sulyos-mellekhatasai)
Ma cseréltem a fél éves szûrõket.
A képeken egy megbarnult 10mikronos elõszûrõ és a szénszûrõ szétvágva a szemcseméret miatt.
251025112512251325142515
raktaros
05-03-2014, 05:28 PM
From: Jo [mailto:joseph....@skynet.be]
Sent: Sunday, April 27, 2014 11:26 AM
To: -
Cc: -
Subject: A szennyvízrõl, az ivóvízrõl és a kálisóról
Tisztelt Uram!
Ha megkésve is, de válaszolok minden hozzám intézett üzenetre. A világ minden részérõl százával kapom az üzeneteket, amelyek válaszra várnak. Elnézését kérem a késedelemért.
Remélem minél hamarabb abba a helyzetbe kerül, amiben a VÍZÖNELLÁTÓ rendszert saját kertes házában megvalósíthatja. Ezt szívbõl kívánom, és azt is, hogy használata sok örömet hozzon.
A VÍZÖNELLÁTÓ rendszer az élhetõ családi világ egyik eleme
A VÍZÖNELLÁTÓ rendszer elsõ kulcsa az alomszék elfogadása. Ebben az esetben a család fekáliás vizet többé nem termel, ami a szennyvíz kezeléséhez fûzõdõ költségeket a nullára csökkenti. Nem is szólva a vízszámla 25 - 30 százalékos csökkenésérõl, amit a vécéöblítõ megszüntetése hoz. A TELESÖ rendszer elhelyezésével a vízszámla ekkor a nullára csökkenhet. Ez a rendszer a család egészségének a megõrzését nagyon segíti. Több üzenetet kapok rendszeresen, amiben a TELESÖ rendszerre való áttérés után a családban az allergiás tünetek csökkentek, vagy egyszerûen eltûntek. A vírusos megbetegedésekre (náthaláz, köhögés, torokfájás, stb.) való hajlam is csökken.
Az alomszék használatával a háztartásban csak szürke- (szappanos) víz keletkezik, aminek a legcélszerûbb és legegyszerûbb felhasználása a kerti növények öntözése, és ezt, minden elõzetes kezelés nélkül. A szennyvizet egy tömlõ segítségével a kerti növények tövébe kell vezetni, ügyelve arra, hogy a tömlõt rendszeresen áthelyezzük mindig a kert egy másik részére. Az öntözött területeken érdemes a talajt növényi eredetû hulladékokkal (nyírt fû, kitépett gyomnövények, falevelek, aprított fanyesedék, fakéreg, aprított kartondobozok, szalma, stb.) takarni. Ez a víz elpárolgását, és ezzel az öntözési igényeket is lecsökkenti. A talajtakarót a giliszták a földbe "bedolgozzák" humusz formájában. Ez a módszer a talajt "feléleszti" és rendkívül termékennyé teszi. Olvasmány: http://www.eautarcie.org//hu/05f.html#e A szürke-vízzel való öntözés a földalatti vízkészleteket nem szennyezi és nem is szennyezheti.
Télen, amikor nincs öntözési igény, a szürke-vizet egy szórógödörbe eresztjük, vagy a nyári idõszakra egy nyitott, fóliával bélelt medencében tároljuk. Ott, a napfény és a levegõ hatására a szappanos víz magától letisztul és kristálytisztává válik. Olvasmány:
http://www.eautarcie.org//doc/article-valorisation-eaux-grises-hu.pdf
Nagyon ajánlom az éltetõ vízrõl írt fejezet elolvasását: http://www.eautarcie.org//hu/03d.html
Az tökéletesen igaz, hogy a desztillált víz nagyon hasonlít az esõvízre, ugyanis ez utóbbit a nap "desztillálja". A desztillált víz fogyasztása nem káros az egészségre, azon egyszerû oknál fogva, hogy amikor a szákban a nyállal, a gyomorban a gyomornedvekkel keveredve, elektrolitokat vesz fel, ami a lenyelt vizet, molekula szinten rendezi (strukturálja). Sajnos a víz desztillálása sok energiát fogyaszt, amíg a nap az esõvízzel ezt ingyen teszi.
Amikor a család csak kevés anyagi forrásokkal rendelkezik, egy esõvíztároló elhelyezése anyagi nehézségekbe ütközik. Ekkor önerõbõl építhetünk egy kisméretû (1 - 2 köbméteres) esõvíztárolót. Egy gödröt kiásunk, aminek az aljára egy vasbeton talapzatot öntünk ki. Erre lehet felhúzni, pl. bontott téglákból, a falakat. A falak külsõ oldalát vízhatlanító kencével (kátránnyal vagy más szintetikus anyaggal) vonjuk be. A belsõ oldalakra cementbõl és folyami homokból készített malter burkolatot teszünk. Meszet nem szabad hozzáadni. Fedémnek elõregyártott beton elemeket helyezünk (amilyeneket mennyezetek kiépítésére is használnak). Egy ilyen kis tárolót saját munkával, kis költségekkel meg lehet építeni. A begyûjtött vizet csak ivóvíz készítésére használjuk. Ez a víz csak ivásra és az ételek megfõzésére fog szolgálni (esetleg a kisbaba fürdetésére, szépségápolásra és hajmosásra). A begyûjtött esõvízbõl ivóvizet a legolcsóbb egy akváriumtöltõ fordított ozmózis készülékkel szûrni. Erre csak két példát jelzek:
A http://www.protfilt.hu/index.php?mod=kinalat&task=show&kategoria=forditott_ozmozis_rendszer#keszulekek-leiras-arak oldalon bemutatott ARO-AQ 3 lépcsõs akvárium töltõ szûrõ 22.000 Ft + Áfa + kiszállítási költségek +1 óra vízvezeték szerelõ munka.
A másik példa: http://bolthely.hu/j-studio/id/05720_ARO-AQ_3_lepcsos_akvarium_tolto_szuro
Valamivel drágább készülékek nagyobb kényelmet biztosítanak, de ezekbõl megrendeléskor az un. "utósózó-" vagy "ásványi só visszapótló" patront ki kell vetetni. Ezek a szûrt víz minõségét nagyon lerontják. Olvasmány: http://www.eautarcie.org//hu/03d1.html
Vásárlás elõtt nagyon tanácsos az "Eau potable dans la maison" c. szöveg ide csatolt magyar nyelvû változatát elolvasni.
Néhány szó a konyhasóba kevert kálisóról
Tejfalussy úr munkásságáról én is sokat hallottam, és üzeneteit rendszeresen kapom és olvasom. A sómentes, vagy nagyon csökkentett só-tartalmú ételek fogyasztásáról nekem is azonos a véleményem, a médiában híresztelt tanácsokkal ellentétben, az ilyen sótlan ételek fogyasztása az egészségre hosszútávon káros lehet.
A kereskedelemben kapható kálisó tartalmú konyhasó fogyasztása viszont csak akkor káros a szervezetre, amikor a vér rH² értéke egy bizonyos érték (28 - 29) fölé emelkedik. Teljesen egészséges ember vérének az rH² értéke (lásd a "BEV betegségek" ide csatolt Vincent-féle diagramot) 22 és 25 között van. Ilyen ember a konyhasóban lévõ felesleges kálisót, az evést követõ 20 percen belül a szervezetébõl a vizelettel eltávolítja. Megjegyzés: tudni kell azt is, hogy egy rákos betegség utolsó (halálos) fázisában szenvedõ ember vérének a bio-elektronikai koordinátái azonosak a klórral fertõtlenített vezetékes víz koordinátáival.
Tejfalussy úrnak viszont abban tökéletesen igaza van, hogy a kálisóval "megcélzott" lakosság vérének az rH² értéke [különösen a http://www.eautarcie.org//hu/03d3.html#d oldalon lásd a (14) sz. kiszámítási képletet] " - különbözõ életviteli okok miatt túl magas (oxidált). Tehát a lakosság túlnyomó többsége a kálisóra nagyon érzékeny. A gyermekek rá a legérzékenyebbek.
Viszont az érzékenységet nagyon egyszerû eszközökkel "el lehet tüntetni": vegyileg erõsen redukáló vegyhatású (un. "antioxidáns") ételek és italok rendszeres fogyasztásával. Az egyik leghatásosabb étel a nyers, erjesztéssel savanyított káposzta, és a leve. Van sok más ilyen étel is, mint pl. a két "hungaricum" a "vinum tokajense passum" vagy a szegedi "Pick (penészes) téliszalámi". Kár, hogy az egyikben sok az alkohol, a másikban pedig a zsír.
A másik, talán messze a leghatásosabb szer - többek között a kálisó kedvezõtlen hatása ellen - az un. "ionizált víz fogyasztása". Viszont ezt a vizet a készítés utáni néhány órában kell fogyasztani. Kb. 5 óra elteltével az ionizált víz hatástalanná válik. Ajánlott olvasmány: http://www.eautarcie.org//hu/03d2.html
Még egy szó a valóban fenntartható lakossági ivóvízellátásról
A február 13-án tartott szekszárdi elõadásom után Venter Marianna újságírónõ kérdéseire is válaszoltam, aminek a szövegét ide csatoltam (Ivóvíz gazdálkodás Magyarországon). Tanulságos olvasmány az olcsó és nagyon hatásos közegészség védelemrõl. Tudtommal válaszaimat nem hozták nyilvánosságra.
További olvasmányok:
A klór a vízben: http://tisztacsapviz.hu/index.php?route=information/information&information_id=12
A fertõtlenített víz egészségi behatásai: http://www.eautarcie.org//hu/03e.html
VÍZÖNELLÁTÓ magyar falvakban: http://www.eautarcie.org/hu/06d.html
Üdvözlettel,
Országh József
Csatolmányok:
- Ivovizgazdalkodas_Magyarorszagon.pdf (http://data.hu/get/7666804/Ivovizgazdalkodas_Magyarorszagon.pdf)
- A_haztartasi_szurkeviz_hasznositasa.pdf (http://data.hu/get/7666803/A_haztartasi_szurkeviz_hasznositasa.pdf)
- Eau_potable_dans_la_maison_HU.pdf (http://data.hu/get/7666802/Eau_potable_dans_la_maison_HU.pdf)
2585 2586
Dream_walker
05-03-2014, 05:55 PM
meg kell nézni, de pl a teccsos az ásványi anyaggal dúsított víz.
Azt hiszem a rendes ásványviuzen fel kell tüntetni melyik kútból nyerik
Jópár évvel ezelõtt volt nagy felhördülés britanniában az egyik ásványvíznél, név szerint a bonaqua volt az. Kokakóla termékkörbe tartozott, akkor hozták be, mikor felfutott az egész ásványvíz-történet. A legszebb az volt, hogy az egyedi víznyerõ hely azt jelentette, hogy volt egy saját vízkivételi helyük valamelyik folyóból, ott kapott egy szûrést, ment bele só meg bubi, és voilá, kész a minõségi ásványvíz, a piac meg is volt rá, hiszen a kólával együtt ment mindenhová.
Amatorpe
05-03-2014, 10:05 PM
Találtam én is vízszûrös képet, az új mellett a használt látható kb 6 hónap után... Na azt nem ittuk meg:
2587
Zacskóbicska
05-04-2014, 05:10 PM
Találtam én is vízszûrös képet, az új mellett a használt látható kb 6 hónap után... Na azt nem ittuk meg:
2587
Nem feltétlenül gondot jeleznek ezek a képek. Az elõzõn is és ezen is tipikusan a vasvegyület (oxid, hidroxid) színe figyelhetõ meg. A vas az ivóvízben viszonylag gyakori szennyezõ. Nem is feltétlenül sok, ami a látható színváltozást okozta.
raktaros
05-04-2014, 06:39 PM
Néha vízszünet után elég lenne 1-2 liter hogy ilyen legyen, mikor sötét téglaszínû víz jön :).
Engem nem is zavar, nem vagyok általában kényes fajta, ne kényelmesedjen el az immunrendszer.
Leginkább a klór és esetleg még belekerülõ vegyi anyagok miatt van szénszûrõ, azt védem ezzel a mechanikai szûrõvel.
Amatorpe
05-05-2014, 08:20 AM
Na jó, mondjuk azon én is elmélkedtem már, hogy hosszú távon mennyire jó, ha mindig szûrt vizet iszok...
Nem tudom mi a jobb: tiszta víz, ameddig lehet, hogy egészséges legyek (vagy legalábbis ne ez miatt betegedjek, vagy igyak békeidõben direkt gyenge minõségût, hogy erõsödjön a szervezet? Csak hát ugye ki tudja, mit nyal be az ember, nem jó pont hasmenéssel kezdeni egy esetleges gebaszt.
Zacskóbicska
05-05-2014, 09:02 AM
Na jó, mondjuk azon én is elmélkedtem már, hogy hosszú távon mennyire jó, ha mindig szûrt vizet iszok...
Nem tudom mi a jobb: tiszta víz, ameddig lehet, hogy egészséges legyek (vagy legalábbis ne ez miatt betegedjek, vagy igyak békeidõben direkt gyenge minõségût, hogy erõsödjön a szervezet? Csak hát ugye ki tudja, mit nyal be az ember, nem jó pont hasmenéssel kezdeni egy esetleges gebaszt.
Én is nagyon bíztam az immunrendszeremben anno egy építkezésnél. Olyan frankó vérhast kaptam, hogy ma is borzong a hátam tõle. Jobb elkerülni az ilyesmit. A hepatitist is.
http://pecsairsoft.hu/bushcraft/water_purifier/water_purifier.html
Ez egy nagyon jó tesztelése a víztisztító eljárásoknak.
:thumbup :thumbup :thumbup :thumbup
Nagyon jó cikk, mely sok kérdésre választ ad. Igaz, hogy 3,5 éve íródott, de aktualitásából semmit sem vesztett.
Hiteles, mert a végeredményt is (pl. tenyészet) szépen bemutatja.
Az összefoglalásban benne van minden. Megérdemelné, hogy ide is bemásoljam, de egyértelmûen szerzõi engedély kellene hozzá.
Mindenképpen alapdokumentum a víztisztítás terén.
raktaros
05-17-2014, 02:29 PM
Off
Már többször be volt linkelve és még mindig nem olvasta mindenki :(.
De nem az elsõ ilyen téma ahol egy jó és fontos információ "rejtve" marad az újak elõtt, mert lehetetlen annyit visszaolvasni.
Valahogy kellene csinálni egy frissíthetõ összefoglalót különbözõ témákban, amivel kezdhetné az új fórumozó.
Nem tudom hogyan lehetne egyszerûen :(.
http://ipon.hu/hir/olcso_viztisztitas_fabol_keszult_szurokkel/28907
Ez volt már?
raktaros
05-18-2014, 11:35 AM
http://ipon.hu/hir/olcso_viztisztitas_fabol_keszult_szurokkel/28907
Ez volt már?
Még nem ismertem, köszönöm. Érdekes.
Ebben mi lehet? Fém? Vagy valami más vegyi anyag? Úgy néz ki mint a kocsonya.
http://kuruc.info/r/6/129046/
:hanyas:
Ebben mi lehet? Fém? Vagy valami más vegyi anyag? Úgy néz ki mint a kocsonya.
http://kuruc.info/r/6/129046/
:hanyas:
Valószínûleg a tároló aljára leülepedett anyagok, homok, fémszemcsék, ásványi anyag mehettek a rendszerbe.Vagy a kút már xarakszik, és trutyit, sáros vizet hozott a nagy vízkivétel miatt. Ezek csak tippek.Ha nem zárt a rendszer, akkor még szúnyog lárva is belekerülhet a tárolóba.Évente illik mosatni a glóbusz tartály belsejét, és a csõrendszert sem árt néha átmosni.Gyakorlatba a glóbusz mosást minden magára adó cég megcsináltatja évente. Ezt az átveszem kényszerrel megoldást nem minõsítem.Ez az eredménye, ha baxnak a településre.Pénz bejön, a többi nem számít!
Zacskóbicska
06-12-2014, 06:09 AM
Valószínûleg a tároló aljára leülepedett anyagok, homok, fémszemcsék, ásványi anyag mehettek a rendszerbe.Vagy a kút már xarakszik, és trutyit, sáros vizet hozott a nagy vízkivétel miatt. Ezek csak tippek.Ha nem zárt a rendszer, akkor még szúnyog lárva is belekerülhet a tárolóba.Évente illik mosatni a glóbusz tartály belsejét, és a csõrendszert sem árt néha átmosni.Gyakorlatba a glóbusz mosást minden magára adó cég megcsináltatja évente. Ezt az átveszem kényszerrel megoldást nem minõsítem.Ez az eredménye, ha baxnak a településre.Pénz bejön, a többi nem számít!
Az állaga nagyon fehérjegyanúsnak tûnik. Bomló szerves anyagokból lehet ilyen képlet. A színe pedig vastartalomra is utalhat, rozsdára.
http://www.geocaching.hu/images.geo?id=56968&group=1784&table=cache_images
egy elég jó összefoglaló a tavakról,víz szempontjából a Hazánk a király,csak egy jó víztisztító kell+peca+gyufa,Magyarországon a legkönnyebb a túlélés egy felkészült preppernek...
raktaros
07-11-2014, 08:02 PM
Sajnos gond lett a vízszûrõmmel, ami a vezetékes vizet szûri a mosogató alatt.
Áprilisban cseréltem szûrõket, most meg egyszer csak csatornaszaga lett a víznek.
Elõtte a fél éves szûrõkkel nem volt semmi gond (csak gondoltam ideje a cserének).
Aquafilter FP3-HJ-K1
http://www.vitalnet.hu/wp-content/uploads/2012/11/FP3-HJ-K11-300x204.jpg
A történet:
-Sokat utánaolvastam a vízszûrõknek, majd megvettem egyet ami az elképzeléseimnek megfelelt.
-Felszereltem a szûrõt. 5mikron mechanikai szûrû - vízlágyító, vas eltávolító szûrõ - szénszûrõ - kapilláris membrán (kapilláris membrán: leírás szerint:kiszûri az egyes baktériumokat, vírusokat 0,02 mikron méret felett)
-A víz kicsit keserûnek/savanyúnak tûnt, így a vízlágyítót kivettem ami megoldotta az ízproblémát. (Mikor még szûrõválasztásnál tartottam arra jutottam, hogy vezetékes vízre úgyis elég egy mechanikai és egy szénszûrõ.)
-Elsõ szûrõcserekor a kapilláris membrán maradt, mert annak hosszabb a csereperiódusa, de mikor összeszerelés után a nyomást ráadtam, eltört benne valami így kikerült a rendszerbõl, maradt: 5 mikron - üres - szénszûrõ
-Következõ cserére találtam akciós csomagot FP3-hoz, így gondoltam nem probléma egy plusz mechanikai szûrõ. A csomag tartalma: 20mikron - szénszûrõ - 5mikron (olcsóbb volt mint egy szénszûrõ és egy 5 mikron).
Aztán most jött a kellemetlen meglepetés, a büdös víz :(.
A problémát valószínûleg az okozta, hogy a szénszûrõ után volt még egy mechanikai szûrõ amiben el tudtak szaporodni a baktériumok, mivel ott már elvileg nincs klór a vízben. Csak ez a szûrõház volt büdös és nyálkás szétszereléskor, másik kettõnek klóros szaga volt.
-Kukába a büdös szûrõ, kimostam az egész rendszert és az elõzõhöz hasonló összeállítást visszaállítottam (10u - üres - szén).
Remélem most jó lesz.
Valóban alapja annak a véleménynek, hogy van mikor a szûrõvel csak ártunk a víznek.
raktaros
07-12-2014, 08:57 AM
Jó ötlet, én sajnos nem találtam megoldást még ilyenre :(.
Valamikor kútvíz tesztelésére keresgettem indikátorokat a különbözõ anyagokra, de drágák.
Barkács megoldásra nem akadtam.
Még medence vizének karbantartása miatti kutatásomkor találtam valami olyasmi módszert hogy ph és orp alapján egy táblázatból meghatározható a klórtartalom.
http://bolthely.hu/tarhely/pokershop/Free_Cl2_ppm_in_water_ORP_pH.pdf
(Mûszerek ebay-rõl)
Bár felesleges hogy mennyi van benn, a lényeg gondolom csak a jelenlét jelzése.
Zacskóbicska
07-13-2014, 05:20 AM
Az sem baj, ha nagyságrendileg lenne pontos, mert akkor már a gyártó orra alá lehet dörgölni, ha valami nem úgy mûködik a szûrés folyamatában, ahogy állította.
A gond az, hogy eltérõ tulajdonságú szennyezõket akarsz vizsgálni és viszonylag pontos eredményt vársz. Ez olcsón nem fog menni. Egyébként meg azt mondom, teszteld a szûrõd vörösborral. Keverj egy liter vízbe 2 decit, utána szûrd át. Ha az alkohol átmegy, az nem baj, de minden más átjutása (szín, borkõsavsav) már felhívja a figyelmet arra, hogy a szûrõvel gond van. Legalábbis azzal, ami nem pl. csak arzénre, vagy csak klórra van kihegyezve, hanem széles spektrumú.
raktaros
08-04-2014, 01:57 PM
https://www.youtube.com/watch?v=07WIEnldssI
BragBOL
09-24-2014, 09:36 PM
A desztillált ivóvíz az élet vize (http://www.biokontroll.hu/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=702%3Aa-desztillalt-ivoviz-az-elet-vize&catid=279%3Aeletmod-egeszseg&Itemid=127&lang=hu)
"Sajnos az „ivóvíz” fogalmának mostanában annyira homályos a ténybeli tartalma, hogy sokan elhitték azt, hogy az igazán egészséges ivóvíz valamiféle speciális „leves”, mindenféle „ásványi anyaggal”, meg „vitaminokkal”, meg „élõ-anyagokkal”. Az ezt hívõ emberek rettegnek a teljesen tiszta víz, a tiszta H2O ivóvízként fogyasztásától. Elhitették velünk azt, hogy „halálosan mérgezõ hatású, holt víz” a méregmentes teljesen tiszta desztillált víz, s hogy pl. „halálos sóhiányt” is okozhat ivása a napi vízveszteség pótlására."
Pandion
10-30-2014, 10:37 AM
A desztillált ivóvíz az élet vize (http://www.biokontroll.hu/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=702%3Aa-desztillalt-ivoviz-az-elet-vize&catid=279%3Aeletmod-egeszseg&Itemid=127&lang=hu)
"Sajnos az „ivóvíz” fogalmának mostanában annyira homályos a ténybeli tartalma, hogy sokan elhitték azt, hogy az igazán egészséges ivóvíz valamiféle speciális „leves”, mindenféle „ásványi anyaggal”, meg „vitaminokkal”, meg „élõ-anyagokkal”. Az ezt hívõ emberek rettegnek a teljesen tiszta víz, a tiszta H2O ivóvízként fogyasztásától. Elhitették velünk azt, hogy „halálosan mérgezõ hatású, holt víz” a méregmentes teljesen tiszta desztillált víz, s hogy pl. „halálos sóhiányt” is okozhat ivása a napi vízveszteség pótlására."
Bocsánat, nem akarok senkit megsérteni, de erre muszáj reagálnom, mint egészségügyben érintett ember ezt nem hagyhatom ennyiben.
Ez megdöbbentõ! Elsõre az tûnt fel, hogy aki ezt a valamit összehordta az egy "dipl. mérnök, méréstani szakértõ Agroanalízis Tudományos Társaság"... Méréstani szakértõ??? Már bocsánat, de én sem írok cikkeket a legújabb méréstani zseniális teóriáimról. És ez így van jól! Ekkora butaságot rég olvastam. És ez veszélyes! Rögtön rákerestem a cikkben megemlített (hivatkozás nélküli) WHO ajánlásra: "WHO legújabb állásfoglalása is tökéletes, hiánytalan ivóvízként ajánlja a tiszta desztillált vizet". A WHO hivatalos oldalán egy cikket találtam a témában: http://www.who.int/water_sanitation_health/dwq/nutrientschap12.pdf
Ebben ezt írja konklúziónak: " Drinking water should contain minimum levels of certain essential minerals (and other components such as carbonates). Demineralised water that has not been remine ralized, or low-mineral content water – in the light of the absence or substantial lack of essential minerals in it – is not considered ideal drinking water, and therefore, its regular consumption ma y not be providing adequate levels of some beneficial nutrients." Vagyis pont az ellenkezõje amit a cikk állít! Ennyiben nem hagytam a dolgot és rákerestem direktbe a distilled drinking water-re. Nem kell mondanom, hogy minden találat arról ír, hogy nem tanácsos, sõt veszélyes lehet! (pl. : http://www.mercola.com/article/water/distilled_water.htm vagy : http://yourorganicgardeningblog.com/who-says-distilled-water-is-safe-to-drink/ vagy: http://www.waterbenefitshealth.com/drinking-distilled-water.html ) Ezek az oldalak persze nem reklámoznak semmilyen kúrát a kedves méréstani szakértõ úrral ellentétben. Szerencsére az oldala már nem él, ezt a cikkét is jó lenne eltüntetni örökre!
Megdöbbentõ... Kérek mindenkit, nézzen utána annak amit olvas, ne higgye el minden jöttment ember okoskodását!
Zacskóbicska
10-30-2014, 11:07 AM
Ehhez csatlakozom én is. Desztillált vizet nem hogy nem célszerû, hanem tilos inni. Ez ugyanis annyira "természetellenesen alacsony sótartalmú", hogy az egyensúlyi folyamatok halmazából álló és mûködõ élõ szervezetbõl a mûködést szabályozó genetikai programban nem létezõ feladvány elé állítja a sejteket, szöveteket és sejteket. Erre a szervezet nem tud egészséges válasz reakciót adni, vagyis stressz helyzetet eredményez. A túlzásba vitt gyakoriságú/idõtartamú stressz helyzetek mindenképpen biológiai hatást eredményeznek, vagyis a vége megbetegedés!
raktaros
10-30-2014, 04:54 PM
RO víztisztítók szinte desztillált vizet készítenek, minimális sótartalom marad. Az nem veszélyes?
Van amibe ezért utánsózót is tesznek leginkább az íz miatt, de nem kötelezõ.
Az erdõben a vadállomány is szerintem nagyrészt esõvizet iszik, azoknak nem árt? Nagyvadnak tesznek ki nyalósót, de a többiek?
Sót meg az ember is eszik.
Ki erre esküszik, ki arra, aztán kinek higgyen az ember...
Zacskóbicska
10-30-2014, 05:10 PM
RO víztisztítók szinte desztillált vizet készítenek, minimális sótartalom marad. Az nem veszélyes?
Van amibe ezért utánsózót is tesznek leginkább az íz miatt, de nem kötelezõ.
Az erdõben a vadállomány is szerintem nagyrészt esõvizet iszik, azoknak nem árt? Nagyvadnak tesznek ki nyalósót, de a többiek?
Sót meg az ember is eszik.
Ki erre esküszik, ki arra, aztán kinek higgyen az ember...
Az esõvíz azért messze van a desztillált víztõl. Alacsony a sótartalma addig, amíg le nem ér a földre. Utána úgy mûködik, mint egy sav. Akinek több sója van a kontakt felületeken, mint neki, attól igyekszik elvenni. Ásványi anyagokat old fel. Pl. ezért van az, hogy a beton legnagyobb ellenségei közé tartozik. Egyébként alapszabály, hogy lágy, vagyis alacsony sótartalmú vízben fõ a legjobb húsleves, kemény vízben a bableves! :)
Pandion
10-31-2014, 09:46 AM
Jól mondja Zacskóbicska, az esõvíz nem desztillált víz. Az RO víz már majdnem deszt víz minõségû, de azért nem teljesen az. Egyébként én úgy tudom, hogy Magyarországon kötelezõ az utánsózó, és nem az íz miatt. Most nem azt mondom, hogy megiszol egy korty deszt vizet és holtan terülsz el, de hosszú távon egészségügyi gondokat okoz, fõleg kúra szerûen használva.
Hogy ki kinek hisz, arról meg csak annyi a véleményem, orvosprofesszorok, kutatóorvosok (évtizedes) tapasztalati tudása vs méréstani szakértõk, vagy ki tudja mik, akik egyébként jó pénzért árulják is a csodaszer deszt vizet (gondolom 10-szeres áron)... Döntsd el!
Kamionos
10-31-2014, 03:10 PM
Én ezt már nem tudom követni. Az ételbe ne tegyünk sót, viszont a vizet meg nem lehet anélkül inni. Komolyan nem értem! Valaki felhomályosítana, hogy miért? Vagy nem ugyanarról a sóról van szó a két esetben?
Amúgy meg az orvostudomány sokszor önmagát cáfolja pár év múlva, aztán meg a cáfolatot cáfolja újabb néhány év múlva. Értem én, hogy ez a tudományos fejlõdés része, de ezért gondolom, hogy nem szentírás minden, amiket írnak, mondom ezt teljesen laikusként. Pl. amit a tejjel is mûvelnek, de ez már off.
Ami nekem mûködik, hogy megnézem, hogy a természetben hogyan mûködik, aztán kipróbálom magamon is és figyelem a reakciót. Ha valamitõl jól, jobban érzem magam, akkor marad, ha nem, akkor sztornó.
Az biztos, hogy a kutyánk szívesebben iszik pocsolyából, meg a tálkájába hullott esõvizet is szívesebben fogyasztja, mint amit elé rakok a csapból. De ez még persze nem jelent semmit.
::Az biztos, hogy a kutyánk szívesebben iszik pocsolyából, meg a tálkájába hullott esõvizet is szívesebben fogyasztja, mint amit elé rakok a csapból. De ez még persze nem jelent semmit.
De! Nagyon is sokat jelent!
raktaros
10-31-2014, 05:37 PM
Az esõvíz azért messze van a desztillált víztõl. Alacsony a sótartalma addig, amíg le nem ér a földre. Utána úgy mûködik, mint egy sav. Akinek több sója van a kontakt felületeken, mint neki, attól igyekszik elvenni. Ásványi anyagokat old fel. Pl. ezért van az, hogy a beton legnagyobb ellenségei közé tartozik. Egyébként alapszabály, hogy lágy, vagyis alacsony sótartalmú vízben fõ a legjobb húsleves, kemény vízben a bableves! :)
Régebben mintha lett volna téma az esõvíz ivása, úgy rémlik akkor nem ihatónak lett minõsítve, még beton tárolóból is, amibõl tud ásványi anyagokat kioldani.
TDS mérõvel majd ránézek a friss esõ és pocsolya sótartalmára.
Kamionos
10-31-2014, 05:46 PM
Régebben mintha lett volna téma az esõvíz ivása, úgy rémlik akkor nem ihatónak lett minõsítve, még beton tárolóból is, amibõl tud ásványi anyagokat kioldani.
TDS mérõvel majd ránézek a friss esõ és pocsolya sótartalmára.
Biztos, hogy ez a kulcs? Nem lehet, hogy a szervezetbe minden módon bevitt összes sót együtt kellene nézni? Ha étellel beviszel elég sót, akkor minek legyen a vízben is még? Nem tudom a válaszokat, csak valami nagyon sántít nekem ebben a történetben.
raktaros
10-31-2014, 06:32 PM
Biztos, hogy ez a kulcs? Nem lehet, hogy a szervezetbe minden módon bevitt összes sót együtt kellene nézni? Ha étellel beviszel elég sót, akkor minek legyen a vízben is még? Nem tudom a válaszokat, csak valami nagyon sántít nekem ebben a történetben.
Szerintem is. De sokan ragaszkodnak az ivóvízben oldott sókhoz.
Lehet ez olyan terület megint, ahol nincs egyértelmû bizonyíték egyik oldalra sem.
Mint a mobiltelefonsugárzás/aszpartám/fluor/koleszterin/margarin, stb.
Tulajdonképpen nekem mindegy, csak kíváncsi vagyok :).
Megoldas lenne egy utansozo akkor.
Kerdes, hogy mit tartalmazzon?
Mi a velemenyetek a boltokban kaphato vizben oldhato magnezium, kalcium es tarsai tablettakrol?
Esetleg ezeket megfelelö aranyban összekeverve, aprora törve es kiadagolva megfelelö eredmenyt tudna nyujatani a deszt viz es/vagy az essöviz ivovizze valo alakitasaban?
Ha igen (akkor bodottag!) hasznaljuk! Csak egy jo összetevö recept kellene a hozzaertöktöl!
Hajra!
Pityubá
11-01-2014, 12:16 PM
Vizelettel, izzadással ásványi sókat veszítünk amit nagyrészt a táplálékunk sótartalmával pótolunk, NaCl-ot elektrolitként használja a szervezet.
Desztillált víz fogyasztás abban az esetben lehet életveszélyes ha nincs rendes táplálék bevitel napokon keresztül.
Vagyis túlélõhelyzetben kell odafigyelni a + só bevitelre, kerámiaszûrõvel tisztított illetve forralt víz esetén.
A vízben oldott ásványi sók csupán töredékét teszik ki a táplálékban lévõknek tehát normális étkezés mellett nem kell tartani a tisztított víz használatától.
Megjegyezném ha teát fõzünk akkor is kicsapódik az vízben oldott ásványi sók jelentõs része az edény falán, tehát ez sem jut be a szervezetbe, ezt nevezzük vízkõnek.
Mindazonáltal mindenki maga döntse el néki szüksége van-é nem olcsó után sózó berendezésre.
(csipetnyi sót késheggyel is lehet rakni az ivóvízbe, teavízbe meg úgy is minek)
Nem lehet, hogy a szervezetbe minden módon bevitt összes sót együtt kellene nézni?
Igazad van, de akkor kulon kell arra figyelni, hogy mennyit, milyen korulmenyek kozott szabad inni.
Pl. egeszen mas, ha az ember egy soskifli majszolasa kozben iszik desztilalt vizet (termeszetesen ekkor veszelytelen), vagy ha nyaron a 40 fokban jol megizzadva (sot veszitve) iszik az ember egy nap alatt nehany liter vizet, mikozben nem eszik egy falatot se (ez utobbinal inkabb nem probalnam ki, hogy tulelem?).
Bel
Zacskóbicska
11-02-2014, 06:54 AM
Ne keverjük a sókat! A vízben lévõ sók elsõsorban kalciumot és magnéziumot tartalmaznak néhány 10, vagy 100 mg/l koncentrációban. A nátrium klorid inkább csak a tengervízben van, vagy a kajában. Az ivóvíz sóit is pótolhatja valamennyire a kaja, de nem biztos, hogy tökéletesen. A katonai víztisztítóknál direkt ezért van utósózó, vagyis a vízbõl kivont kalcium-és magnézium hidrogén karbonátokat pótolják. A kalcium hiánya a csontrndszer leépüléséhez, idegrendszeri zavarokhoz vezet, a magnézium hiánya pedig az immunrendszer gyengüléséhez. Ezek a túlélésnél nagyon elkerülendõ folyamatok. Ha csak desztvíz van, bele kell dobni dolomitot és idõnként belefújni egy csõvel, hogy a keletkezõ szénsav oldjon valamennyit az ásványból. Vagy valami növényi savat, bort, esetleg kis ecetet bele.
raktaros
11-02-2014, 08:01 AM
Ha csak desztvíz van, bele kell dobni dolomitot és idõnként belefújni egy csõvel, hogy a keletkezõ szénsav oldjon valamennyit az ásványból. Vagy valami növényi savat, bort, esetleg kis ecetet bele.
Dolomit helyett beton nem jó?
pappito
11-02-2014, 09:10 PM
pedig jó felé tapogatózol, a szervezetbe összesen bevitt ásványi anyag/nyomelem számít.
sõt, a desztillált víznek sincs semmi káros hatása, ha mellette az ember normálisan táplálkozik (az ionpumpa meg sejtfali ozmózis problémákhoz a sima desztviz iddogálása nem elég)
Az esõ is desztillált víz tulképpen, csak amíg hullik, a légköri szennyezõket összeszedheti, meg általában végigmossa a tetõt, mielõtt a ciszternába kerül, de még ez se lenne komoly baj (ha nem ólomlemezek fedik a tetõt) inkább a biológiai kockázatok lesznek nagyok (bacik, algák, stb-k nõddögélehtnek a betárolt vizünkben) így inkább öntözünk vele, mint megisszuk, ha egy mód van rá.
Zacskóbicska
11-03-2014, 07:19 AM
Dolomit helyett beton nem jó?
Elvileg az is jó, csak azzal óvatosan kell bánni. A beton legnagyobb ellenségeinek egyike a lágy, sóktól mentes víz. Ez kioldja a betonból a kötéseket képezõ sókat. Nem baj, ha nem a betont félted, csak ha túlzásba viszed, nagyon lúgos lesz a vized. Annyira lúgos lehet, hogy a bõrt, nyálkahártyákat is keményen megmarja.
MAFELSZ
03-02-2015, 03:47 PM
pedig jó felé tapogatózol, a szervezetbe összesen bevitt ásványi anyag/nyomelem számít.
sõt, a desztillált víznek sincs semmi káros hatása, ha mellette az ember normálisan táplálkozik (az ionpumpa meg sejtfali ozmózis problémákhoz a sima desztviz iddogálása nem elég)
Az esõ is desztillált víz tulképpen, csak amíg hullik, a légköri szennyezõket összeszedheti, meg általában végigmossa a tetõt, mielõtt a ciszternába kerül, de még ez se lenne komoly baj (ha nem ólomlemezek fedik a tetõt) inkább a biológiai kockázatok lesznek nagyok (bacik, algák, stb-k nõddögélehtnek a betárolt vizünkben) így inkább öntözünk vele, mint megisszuk, ha egy mód van rá.
Ezt egy ilyen helyen nyugodtan hangoztathatod, nyilván nem túl sok szakember( táplálkozási) van itt.De nyilvánosan, az arcodat vállalva azért ezzel óvatosan. Pláne olyanoknak ne, akiket szeretsz. Már ha nem akarsz nekik rosszat. Ha ezt neked egy RO víztisztító ügynök mondta, akkor azért szûrd meg erõsen:).Mármint ne a vizet, hanem amit mond...Keresd az anyagi érdeket, biztos megtalálod. De hogy táplálkozás-tudóstól ilyen baromságot nem hllasz, az is biztos:)
MAFELSZ
03-02-2015, 04:06 PM
Elvileg az is jó, csak azzal óvatosan kell bánni. A beton legnagyobb ellenségeinek egyike a lágy, sóktól mentes víz. Ez kioldja a betonból a kötéseket képezõ sókat. Nem baj, ha nem a betont félted, csak ha túlzásba viszed, nagyon lúgos lesz a vized. Annyira lúgos lehet, hogy a bõrt, nyálkahártyákat is keményen megmarja.
EEZ IGAZ...IS, MEG NEM IS.
bUDAPEST LEGNAGYOBB CISZTERNÁJA, A gELLÉRTBEN, BETOnBÓL VAN. mÁSRÉSZT A BETON...uppsz, caps...Szóval a beton tartósítja is a vizet. Egy 10 m3-e tároló, vagy 100-nak a fala igen kicsi ahhoz, hogy a nem túl savas víz annyi mindent kioldjon belóle, hogy az maró lúggá változzon. Kimondottan ajánlják is, hogy a víztározónak a falát ha nem muszáj, és lehetõség van erõs beton készítésére, ne fessék le belülrõl, mert az tartósítja is a vizet. Pár tucat ilyen ciszternaépítésen már túl vagyunk, és elég sok mérést is végeztünk. Túl azon, hogy ezt nem mi találtuk ki. Az összes helyre, ahol vízhatlan festékkel kezelték a tározó falát, belehajigálnak betontömböket a vízbe, hogy az ne buggyannjon meg. Ez van
...mit mondjak..jó,hogy ide talált MAFELSZ kolléga a Fórumra....a pár nap alatt már több valóságosan okos dolgot hallottam tõle,mint itt egy év alatt az önjelölt tudós palántáktól...tisztán,érthetõen,világosan ír..csak így tovább...:thumbup