PDA

View Full Version : Alternatívák szemüveg helyett?

Zöld Október
04-24-2013, 12:54 AM
Nem tudom, hogy vannak-e köztetek szemüvegesek, de én biz' az vagyok, ráadásul nem is kicsit rosszak a szemeim, az egyik 3,75-ös, a másik 4,25-ös, magyarul szemüveg nélkül semmit se látok jószerivel, csak árnyakat.
A szemüvegre vigyázni elég macerás, de más lehetõség nem igen van. A kontaktlencsét nem igazán bírja a szemem, pontosabban nem bírja, meg egy SHTF szituációban kissé körülményesnek is tûnik: nagy a fertõzésveszély, ha valami belekerül a lencsébe, ha véletlen elejted, akkor meg kell mosni, stb. Tehát vigyél magaddal tisztító folyadékot, bár abból se tudsz litereket magaddal hurcolni, s max 1 hónap alatt elfogy a 60 ml-es folyadék, a nagyobbat, mely tovább tart meg nem lehet hurcolászni. Anno az optikus azt mondta, hogy a nagyobb mennyiség hûtõben tartandó, ami meg megint nem tartozéka senki BOB-jának se. :D Aztán a berakáshoz tiszta kéz kell, mely megint nem túl valószínû, hogy az lesz pl egy erdõben vagy a romok között, meg mit csinál az ember ha elejti a lencsét az avarban vagy a törmeléken? Én anno a szõnyegen ejtettem el, aztán egy órán át kerestem... Szóval a kontaktlencse szerintem egyáltalán nem reális ilyen helyzetben. Marad tehát a szemüveg, de arra úgy kell vigyázni, mint a szemünk fényére, mert az is! Érdemes tehát betárazni belõle. Nem feltétlenül kell rohanni optikushoz és csináltatni vagy hármat, hanem ha van régebbi szemüveg, akkor az is tökéletes. Nekem van vagy 2-3 régi szemüvegem, aminek a lecserélésének az oka az, hogy viszonylag kicsit romlott a szemem (a régi szemüvegben mind a két lencse 3,75-ös), illetve, hogy ráléptek, majd ebben a szemüvegben lett lencse tetetve, csak a keret kicsit el van ferdülve, így nem a legjobb, de szükség törvényt bont. Aztán beszereznék még egy szemüveg-madzagot. Jah, tudom csúnya, dedósok hordanak olyat, de a nyakadba akasztva nem esik le a földre, ha valamilyen okból kifolyólag a fejrõl le is esne.

Valami ötlet vagy alternatíva erre? A szemtornát, a lyukacsos szemüveg és a mûtét ne írjátok. Az elõbbiek esetemben hasztalanok, az utóbbi épp járható lenne, de egyrészt marha drága, másrészt tudtommal az se 100%-os, ráadásul még rosszabbodhat is tõle a szem.

TMIB
04-24-2013, 01:00 AM
Azt szokták írni erre, hogy mindig legyen egy-két tartalék. Szerintem a fémkeretes szemüvegek helyett jobb a nagyon erõs sztk-s típusú mûanyag keret, amibe teljesen "bele van gyógyulva" az üveg. A vékony fémkeretes törik, kihull belõle a csavar, kiesik belõle a lencse. Talán érdemes beszerezni 1-2 kemény mûanyag szemüvegtokot is. Nem drága és akár dobálhatod is, meg rá is ülhetsz, nem fog eltörni se a tok, se a benne lévõ szemüveg.

A kontaktlencse tényleg nem hangzik túl optimálisnak. Kicsi, elveszik, macerás a behelyezése, kivétele, karbantartása, tisztítása, tárolása is.

F.T.
04-24-2013, 04:50 AM
A mûtétrõl még egy pár szó: eleve csak közellátóknak ( - os dioptria) segíthet, de nekik sem mindenkinek (pl túl vékony a szaruhártyája, egyes fajta szemromlások -ez alapján ált az elsõ vizsgálat után megtudják mondani mûthetõ-e) illetve utána a természetes módon tovább romlik a szem (azaz 10-20 év múlva valószínüleg így is kelleni fog). A drága viszont relatív: két-három drágább szemüveg (pl. karcmentes / vékonyított / fényre sötétedõ lencsés), vagy egy-két évi kontaktlencse árából megvan. Alternatívának sajnos csak az sztk-s keret + tok marad.

Daniui
04-24-2013, 02:30 PM
Én személy szerint nem vagyok szemüveges, de ez a téma tényleg fontos.

Nekem van egy ismerõsöm idegenlégiós volt, õ pl kontaklencsében ugrott, ha meg hátracsúszott csak megigazította.
Részleteket nem tudok hogy oldotta meg, mert volt Afrikában és ott nem éppen jó körülmények közt élt, de ezek szerint valahogy meg lehet oldani.
Esetleg a kontaklencse fajtáknál kell körülnézni alaposan?!

Akkor volt boxoló társam kontaklencsében boxolt:D, néha neki is hátracsúszott, de végülis elvolt benne.

Úgyhogy sztem a kontaklencse is megoldható lehet, bár sokat be kéne tárazni belõle, ugyanígy a tisztító folyadékból, de lehet egy kis utánajárással kiderül hogy valami mással is lehet tisztítani nem csak azzal(ez csak találgatás, de a mai extra profit orientált cégek után már nem lepõdnék meg ha lenne olcsóbb megoldás is)

aksurv
04-24-2013, 07:45 PM
Én a titán keretet javaslom. Könnyû, erõs, nem allergén.
Amikor megtámadtak, a keretet ütés érte a dulakodásban, gyakorlatilag derékszögben elhajlott, ott helyben vissza hajlítottam, késõbb se nem volt semmi gond vele, ezt nem igen tudja a mûanyag.

Zöld Október
04-25-2013, 05:03 PM
Én a titán keretet javaslom. Könnyû, erõs, nem allergén.

És mennyit kell egy ilyenért fizetni?

Vasember
05-03-2013, 06:37 AM
Van egy olyan probléma is, hogy a szemüveges embert könnyebb prédának tekintik. Elég váratlanul leverni a szemüvegét, és már le is gyõzted.
Nekem szemüvegem is volt, lencsém is. Lencsével tökéletes volt a látásom, de miután megmûttettem olyan mintha HD TV-t vettem volna.
És nem utolsó sorban ha felébredek azonnal tudok reagálni, nem kell keresgélnem a szemüvegem, vagy betennem a lencsém.

Don't Panic
05-06-2013, 07:20 PM
Szemüveget nehéz kiváltani bármivel is. Fõleg SHTF esetén. Én azt javaslom, hogy nézz szét bevetési szemüvegek között (Wiley X, ESS).
Azok általában nagyon flexibilis mûanyagból vannak, polikarbonát lencsékkel, amik ballisztikus teszteken mennek át. Szóval nem egy könnyen tönkretehetõ fajták.
A lencsék cserélhetõek. Rendelhetõ hozzájuk napszemüveglencse, lövészlencse és dioptriás is. Van olyan, mint az alábbi linken (http://www.esseyepro.com/ess-updates.html?page=8) is (4. bejegyzés), amibe belülre teszel egy betétet, ebben csücsül az aktuális lencséd...szépen biztonságban a bevetési szemüvegen belül. Nem muszáj a linken látható víztiszta lencsével hordanod a keretet. Tehetsz bele sötétebb mûanyagot is és akkor szerintem elég pofásak. Ezek a fajta szemüvegek mind széles gumipánttal viselhetõek, akár békeidõben motorozáshoz, bringázáshoz is és a kutya nem fogja azt mondani, hogy béna vagy hogy óvodás. Ráadásul olcsóbbak, mint a titán keret. Én a Wiley X SG-1 (http://www.rx-safety.com/store/product_info.php?products_id=730)-emet anno 75$-ért vettem. Igaz, az nem dioptriás, meg akciós volt. Itt csak a keret 68$.

Zöld Október
05-06-2013, 08:25 PM
Nagyon köszönöm a válaszod, nagyon hasznosnak találtam. Egyébként meg egy esetleges SHTF esetén kit érdekel, hogy hogy néz ki a szemüveg, csak lásson az ember. :)

Don't Panic
05-07-2013, 01:12 PM
Nincs mit! Nem is annyira a SHTF béli szitura értettem, hogy hogy nézel ki, hanem addig is. Ami fontos még, hogy ezek a lapos gumipántok olyan jól funkcionálnak, hogy elég extrém helyzetekben is a fejeden fogják tartani a szemüveget. Ott van pl. Amare Stoudemire (http://www.justinmvoccola.com/2012/05/02/did-amare-stoudemire-play-his-last-game-in-a-knicks-uniform/) az NBA-bõl, aki dioptriás lencsét hord benne (ott pedig azért megy a könyökölés rendesen), vagy a francia kosárválogatott Tony Parker (http://sports.yahoo.com/blogs/olympics-fourth-place-medal/tony-parker-glasses-goggles-france-usa-basketball-121032207--oly.html)je (szerintem az õ Bolléje kimondottan király), de Edgar Davids (http://www.guardian.co.uk/football/football-league-blog/2010/aug/18/edgar-davids-crystal-palace), holland középpályást asszem nem kell bemutatnom senkinek.
Ezekre (https://www.facebook.com/wxtactical/timeline) meg egyikre sem mondanám, hogy hycomattoknak néznek ki benne fejpánttal. :D

Zerind
05-14-2013, 08:49 AM
Az a Bollé tényleg királyul néz ki...

Yosihiro Sato
05-15-2013, 05:12 PM
Egy kérdés én sem vagyok szemüveges ezért nézzétek el a tudatlanságom.A régi szemüvegeket, kereteket nem lehet bevinni és helyette kevesebb összegért olyant csináltatni ami jó? Hogy 2-3 szemüveg álljon rendelkezésre gebasz esetén? Elõre is köszönöm a válaszokat.:thumbup

Vándor
05-16-2013, 11:46 AM
Természetesen be lehet vinni a régi szemüveget lencsét cseréltetni.
Én szemüveges vagyok, és két okból szoktam újat csináltatni:
1. Változik a dioptria
2. Valami végzetes baleset történik vele(letörik a szára, vagy ilyesmi)

Amiért nem szoktunk cserélni az elõzõ esetekre visszautalva:
1. általában borzasztóan unjuk már a régi keretet, amit mondjuk 5éve az arcunkon viselünk minden nap. És persze ki is megy a divatból az a fazon ennyi idõ alatt.
2. a keret javíthatatlan

Elsõ esetben tartaléknak természetesen tökéletes lenne. Én el is szoktam tenni, és ha mondjuk a gyerekekkel való birkózás közben elfintul, akkor rövid ideig tudom hordani, amíg egy-két napon belül meg tudom javíttatni a másikat.
Prepper szempontból ez nem jó megoldás, hiszen, ahogy elhangzott, ha nem lehet javíttatni, akkor a rossz dioptria huzamosabb viselése több gondot fog okozni, mint hasznot(fejfájás, további szemromlás, stb)

Tehát a jó szemüveges preppernek legyen valóban aktuális tartalékja.(Nekem sincs ilyen... :( )

A kontaktlencsékre visszatérve:
Az utóbbi 10-15évben hatalmas fejlõdésen mentek keresztül ám. Ma már 99,9%-ban puha lencsét hord mindenki, ami nem esik ki olyan könnyen, és elég jó porózus az anyag is, hogy szellõzzön alatta a szem.
Nagyon elterjedtek például az eldobható lencsék is. Akik ezt veszik megspórolják a tisztítófolyadék vásárlást, a kivétel utáni mosogatást, kisebb a fertõzésveszély, mert mindig steril van bent, stb
Vannak egy-két napig hordhatók, van ami egy hétig(én ilyet használtam egy darabig), de van, amit csak havonta kell cserélni.
A légiós történetet is valahogy így tudom elképzelni csak. Havi egyszeri tiszta kéz talán ott sem megoldhatatlan.

Az én elhatározásom, hogy a következõ szükséges szemüvegcserekor inkább megmûttetem a szemem. Engem rengeteg mindenben akadályoz, kezdve a gyerekeimmel való önfeledt játékkal. Télen a hideg miatt párásodik, nyáron a meleg miatt, ahogy izzadok, koszolódik, rácsöppen az izzadtság, stb...
nagyon nem praktikus viselet még az én nem túl extrém életvitelemhez sem. Egy közepes kategóriás szemüveg árához nem sokat kell hozzátenni, és meg lehet szabadulni az egész cécótól.(már akinek alkalmas a szeme rá persze)

Yosihiro Sato
05-16-2013, 03:59 PM
Köszönöm a választ Vándor.

Batka
05-16-2013, 11:39 PM
Én is elteszem a régi szemüvegeket. Még mindig többet ér, mint szemüveg nélkül lenni.
Bõrborítású fém tokba teszem, kínai változatot fillérekért lehet kapni és bírja a strapát.
A kontaktlencsét utálom. Prepper helyzetben egy idõ után szembetegséghez vezethetnek a lencsén megtelepedõ mindenféle élõlények.
A belinkelt operatív szemüvegek elég izgalmasak! Áruk sem túl magas. Érdemes rajta gondolkodni.
A mûtét kétesélyes és nem is mindenkinek megy. Akinek alkalmas rá a szeme és megengedheti magának persze megpróbálhatja, mert ha sikerül, nagyot nyer.

MaRee
08-07-2013, 09:53 AM
Sajnos nekem is szükségem van szemüvegre, bár én lencsét hordok, és nem is annyira rossz a látásom ( -0.5 és -1.25 ).

A fentebb említett Wiley X és hasonló bevetési szemüvegek nagyon babák, valami hasonlón gondolkodtam én is. Viszont ha jól látom ezeket simán napszemüvegként árulják, szerintetek lehetséges, hogy megveszem simán a keretet aztán beviszem az otpikába, hogy nyomjanak bele pl fényre sötétedõ dioptriás lencséket?

Batka
08-07-2013, 10:47 AM
Válassz inkább olyat, amibe betehetõ a sötét lencse mögé dioptriás betét. Jóval olcsóbb megoldás.
nyilván, ha van rá pénzed, a másik eset is játszik, de 2x-3x többe kerül.

MaRee
08-07-2013, 12:53 PM
:thumbup Ez is nagyon jó ötlet, sõt, jobb. Keresek is valami ilyesmi típust.

Batka
08-07-2013, 12:56 PM
Revision, ESS, vagy mondjuk ez a Bollé
http://vedofelszerelesek.hu/vedoszemuvegek/6734-bolle-tracker-ii-viztiszta-dioptrias-szemuveg-szett.html

MaRee
08-07-2013, 01:42 PM
Ez a Bollé jól néz ki. De nem teljesen értem ezt most, akkor megveszem mondjuk ezt (http://vedofelszerelesek.hu/vedoszemuvegek/6733-bolle-tracker-ii-fustszin-dioptiras-szemuveg-szett.html), és kapok hozzá külön lencsét amit bele lehet illeszteni mint az oldal alján a videóban?Vagy külön kell hozzá megvenni? Gondolom azt nekem kell dioptrizáltatni valami optikában majd.

Batka
08-07-2013, 03:07 PM
Igen, 7300-ért kapsz egy szemüveget és egy dioptriás betétet, amibe az optikus (saját árjegyzéke alapján) készít lencsét.
Hogyha más színû lencsét akarsz, akkor 4000-ért veszel egy másik szemüveget és cseréled köztük a dioptriás betétet.

Al Bundy
02-17-2014, 02:31 AM
Én kontakt lencsét használok már 20 éve, és tényleg ahogy többen mondták nagyon fejlettek ezek is már. Van olyan lencse amihez hozzá sem kell nyúlni 3 hónapig addig is bent lehet. Ebbõl is be lhet tárazni, mert száraz hüvös helyen elvan évekig a gyári csomagolásában. A folyadékjáról annyit, hogy az egyszerû nátrium klorid oldat más néven só oldat amit még kiszáradás ellen meg is ihatsz. csak a gyári oldatokban vannak fehérje oldók meg mindenféle vitamin és fertötlenítõ. Nekem 1 évre elegendõ lencsém van mindig és azt forgatom, de azért van vész esetére szemüveg is, de azt nem szeretem.

P
03-23-2014, 10:04 AM
Én kontakt lencsét használok már 20 éve, és tényleg ahogy többen mondták nagyon fejlettek ezek is már. Van olyan lencse amihez hozzá sem kell nyúlni 3 hónapig addig is bent lehet. Ebbõl is be lhet tárazni, mert száraz hüvös helyen elvan évekig a gyári csomagolásában. A folyadékjáról annyit, hogy az egyszerû nátrium klorid oldat más néven só oldat amit még kiszáradás ellen meg is ihatsz. csak a gyári oldatokban vannak fehérje oldók meg mindenféle vitamin és fertötlenítõ. Nekem 1 évre elegendõ lencsém van mindig és azt forgatom, de azért van vész esetére szemüveg is, de azt nem szeretem.

Pár csepp ezüst-kolloid tökéletesen megoldja a fertõtlenítését a lencséknek. Érdemes egyébként antibiotikumként, általános fertõtlenítõként is betárazni belõle. Az újszülöttek szemét is ezzel kezelik, nem ártalmas. Illetve a lencsék belsõ csomagolásán is van vékony rétegben, ezzel biztosítva a tisztaságukat. Bár én nem alapoznék kontaktlencsékre - volt már tõlük békeidõben is fekélyem, pedig csak egy-két éjjel felejtettem benn a havit; ill. nekem eddig mindegyik fajtát kiszedte a szemembõl egy szimpla lovardai porfelhõcske, aminek a széle elért - helyzetben nem kellemes! Úgyhogy én arra szavazok legyen pár tartalék szemüveg is. Ha valaki figyelte a szeme romlását, és még nem stagnál, akkor jó ötlet szerintem egy tippre a jövõben jól jövõ, a szükségesnél erõsebb dioptriájú szemüveg beszerzése is.