View Full Version : Felkészülés - érvek és ellenérvek
Néhány hozzászólás pár blogról és cikk alól a felkészülést ellenzõktõl.
Paranoia blog. Mi a f@aszt akartok túlélni Magyarországon? Ráadásul egy városban? Kb. a bokád fordulhat ki, esetleg a mentõ, amivel bevisznek a hárshegyre, karambolozik, de ehhez nagy felszerelést ne tarts magadnál sztem.
Amúgy ha már mindenképp Rambo, akkor Magyarországon kb két fontos dolog van, ami kellhet: mobil és pénz. Ha ezzel nem tudsz túlélni, sztem nem is érdemes.
Biztosan sok hasznát vették a pénznek és a térerõ nélküli mobiltelefonnak az autópályán hóba ragadt autósok. Gondolom egy lapátnak sokkal több hasznát vették volna.
A városban a mobil és a pénz helyett pedig 100.000 ember örült ha volt generátora, vagy gyertyája, mert az ország egy része sötétségbe borult az áramszünet miatt.
Pénz és zsebkés.
Pénzért majdnem mindenhez hozzájutsz, amihez meg nem, arra ott a zsebkés.
Ennyire egyszerû.
Az idõt mutatja a zsebkés vagy a pénz? Világítani lehet velük? Azokra ránézve tudni lehet hogy merre van Észak? Tüzet gyújtani lehet ezzel a két dologgal?
Értelmetlen paranoia. Persze az tény, hogy aki ebben él, azt meg is találja a dolog.
Aki meg nem készül semmire, azt nem temeti be a hó? Vagy hogy megy ez?
Egy kórházban dolgozó nõvérke véleménye:
Csak azt tudnám, minek felhalmozni ennivalót és egyebeket, ha úgy is vége a világnak?
Rengeted pihent agyú ember él a világban, az is aki kitalál ilyeneket és az is aki elhiszi ezeket
Az elég durva szerintem, ha egy kórházi nõvér nem tudja hogy mire jó az, ha valaki tart otthon elsõsegély dobozt.
Nem szó szerint a világ végére készül sok ember, hanem egy gazdasági összeomlásra, esetleg hurrikánokra, földrengésekre, árvizekre. Ezeket mind túl lehet élni.
Készüljenek a Világ végére azok, akiknek nincs kedvük élni! Bár nagy háborúk még lehetnek!(
Ha nagy háború, akkor az nem egy kis gazdasági világ vége?
Zöld Október
04-16-2013, 05:08 PM
Jó néhány a városi túlélõrõl van. Volt ott egy arc, akinek a bejegyzésén röhögtem. A lényege az volt, hogy neki is csak pénz kell és telefon, semmi más, meg amúgy is, az autópályákat azonnal és kifogástalanul letakarítják. Ezt március 15.-én olvastam... Annyira megnéztem volna a koma arcát, amikor felolvassa ezt neki valaki 15.-én. :)
Igen, onnan szedtem, meg a Hír24 hírportálról, ahol írtak a blogomról. :haha:
A legtöbb ilyen hozzászólás arról szól, hogy õk egy mobiltelefonnal, meg egy hitelkártyával túlélnek mindent.
Még hozzászólások, máshonnan:
T.Praktikák mûsornál:
Amíg nem találkoztam ezzel a mûsorral, el sem tudtam volna képzelni hogy vannak emberek akik ennyire tudatosan, de pláne ennyi anyagi ráfordítás mellett készülnek egy általuk komoly fenyegetettségnek megítélt katasztrófára. Többük tudatában van annak is, hogy ezek a katasztrófák talán nem is az õ életükben fognak beköszönni, mégsem sajnálják rá a pénzt.
A pénz szerintem annyira nem nagy ügy. A dolgok amiket megvesznek (veszünk) használjuk. Ha valaki épít egy óvóhelyet, az meg használhatja pincének, tarthat ott bort, akármit. Olcsón ki lehet hozni. De még ha sokat is költ valaki ilyesmire, miért baj az? Tartsa a vagyonát elértéktelenedõ készpénzben? Tartsa bankban, ahol nem csak az infláció viszi, hanem a bank is csipeget belõle? Vesz valaki 1000 tekercs w.c. papírt egyszerre, ezzel spórol és úgyis fel fogja használni, nem? Emellett be is biztosította magát egy esetleges hiányra.
Ezek elmebetegek, és szerencsétlen gyerekeiket is erre nevelik. Azt sem értem, hogy ezt miért adják a tévében...
A gyerek látja hogy van értelme. Ha meg 18 éves lesz, akkor azt csinál amit majd akar. Tudok olyat akire a szülei rákényszerítették a gitározás tanulást, meg a néptáncolás tanulást, meg ki tudja még miket. Nem is Magyarországon lakik, hanem valahol Angliában vagy hol süti a krumplit. Nem sok hasznát veszi a néptáncnak meg annak hogy tud egy kicsit gitározni. Prepperkedésnek van értelme, mert a gyereket óvatosságra, takarékosságra neveli és arra hogy foglalkozzon a jövõvel, ne a mának éljen. Szerintem ezek hasznos dolgok.
A mai részben szó volt egy elhagyott rakétasilóban élõ párról és egy olyan családról is,akik a 6 éves kislányukkal mennem fegyverboltba és vele gyakorlatoznak,hogy megtanulja mit kell tennie világvége esetén.
A szörnyû az,hogy pont az ilyen családoknak nem kéne életben maradniuk, világvége ide vagy oda.
Erre a válasz:
Tehát azt mondod, hogy pusztuljon el az, aki tudja hogy veszélyes világban élünk és bármilyen természeti katasztrófa megtörténhet.
Medve
07-19-2013, 08:28 PM
Vannak Magyarországon olyan települések, kerületek, helyek ahova azért beküldenék valakit pénzel és mobillal vagy pénzel és késsel... Mit tenne mikor még egy órája sincs ott már pénze nincs mobiljának hûlt helye van és a kését meg már rég bele állították a hátába hogy az elõbbi kettõt elvehessék tõle.
Igaz.
A mobil nem sokat ér akkor, ha nincs térerõ. Ez nem csak helyfüggõ, hanem ha sok ember egyszerre akar mobilt használni, akkor elõfordul. 2006-ban az Augusztus 20.-i viharban is az történt, ha jól emlékszem. A pénz nem ért semmit abban a helyzetben, ahol általában nem is szokott. Akár vihar van, akár hófúvás, akár iszapkatasztrófa, szerintem azokban a helyzetekben senki nem vette hasznát készpénznek. A bicska meg lehet hasznos, de csak bizonyos helyzetekben. A hó alá temetõdött autót nem lehet bicskával kiásni. :)
Medve
07-19-2013, 08:50 PM
Ezért jó ha az embernek van CB rádiója a kocsiban. Lehet a köznépnek elavult de hogy szélsõségek közepette is mûködik az biztos.
Az nem engedélyköteles? A napokban néztem és az volt ráírva hogy mindenféle engedélyek kellene hozzá.
Medve
07-19-2013, 09:16 PM
Az nem engedélyköteles? A napokban néztem és az volt ráírva hogy mindenféle engedélyek kellene hozzá.
A kézi CB rádió (http://www.cbradio.hu/uv-5r.html) minden további nélkül vásárolható. Az "asztali" egyébként a kocsiba szerelhetõ darabok is engedély nélkül vásárolhatók. Használni õket meg tuti nem engedély köteles mert ezek a CB rádiók az ingyenes szabad hozzáférésû (nem tudom hogy nevezik pontosan) sávokban kommunikálnak.
Ha jól tudom akkor a CB rádió állomáshoz kell engedély ha saját frekvenciát veszel.
De javítsatok ki ha tévedek.
Autós/Kamionos CB rádiókat árukeresõn lehet nézegetni újonnan de inkább vaterán vagy használtan keresni régebbi modelleket azok sokkal megbízhatóbbak
A vészrádióra van írva az egyik boltban: "NOTE: FCC license required."
"The FCC is responsible for managing and licensing the electromagnetic spectrum for commercial users and for non-commercial users including: state, county and local governments. This includes public safety, commercial and non-commercial fixed and mobile wireless services, broadcast television and radio, satellite and other services. In licensing the spectrum, the Commission promotes efficient and reliable access to the spectrum for a variety of innovative uses as well as promotes public safety and emergency response."
De lehet hogy az ilyen engedély csak az Egyesült Államokban van.
Medve
07-19-2013, 09:30 PM
De lehet hogy az ilyen engedély csak az Egyesült Államokban van.
Igen írni is akartam hogy Amerikában szükséges az engedély de itt Magyarországon szabadon vásárolható használható.
raktaros
07-19-2013, 10:32 PM
A kézi CB rádió (http://www.cbradio.hu/uv-5r.html) minden további nélkül vásárolható. Az "asztali" egyébként a kocsiba szerelhetõ darabok is engedély nélkül vásárolhatók. Használni õket meg tuti nem engedély köteles mert ezek a CB rádiók az ingyenes szabad hozzáférésû (nem tudom hogy nevezik pontosan) sávokban kommunikálnak.
Ha jól tudom akkor a CB rádió állomáshoz kell engedély ha saját frekvenciát veszel.
De javítsatok ki ha tévedek.
Autós/Kamionos CB rádiókat árukeresõn lehet nézegetni újonnan de inkább vaterán vagy használtan keresni régebbi modelleket azok sokkal megbízhatóbbak
Egy kicsit bonyolultabb...
Amit linkeltél az pont engedélyköteles, amatõr rádió.
Persze sok dolog szabadon vásárolható, de nem használhatod.
Viszont sokan rádióznak ilyennel, ha a megfelelõ helyen (PMR frekvenciák) használod nem valószínû hogy gondod lesz belõle, csak ha hozzáértõ rendõr megtalálja nálad (utolsó infóm: lefoglalja és 30e bünti).
Ami legálisan használható:
-PMR rádió (beépített, nem levehetõ antenna, 500mW max. teljesítmény), ezeket szinte bárhol megveheted, de játékra jó csak.
-CB rádió de csak a CEPT normás (40 csatorna, 4W, FM) Ezt most bõvítették ki pozitív irányba: http://hungarokamion.hu/2013/04/06/hatalmas-valtozas-a-cb-radiok-engedelyezeseben-igen/
Ez már kicsit jobb, de inkább házba, kocsiba ahol rendes antenna köthetõ rá. Kézi CB nagy méretû és a kicsi antenna miatt nem sokat ér.
Szóval szerintem: amatõr rádió, geddon esetén ha esetleg zavarsz is vele valamit, nem fognak méregetni, lesz fontosabb dolguk is :).
Medve
07-20-2013, 07:54 AM
Kösz a felvilágosítást! :thumbup
Az engedélyrõl még annyit hogy szerintetek attól még egy BOB-ba nyugodtan belekerülhet nem?
Ugyan is ha a körülmények rosszra változnak az legyen a legkisebb gond hogy engedély nélkül használjuk.
raktaros
07-20-2013, 08:18 AM
Kösz a felvilágosítást! :thumbup
Az engedélyrõl még annyit hogy szerintetek attól még egy BOB-ba nyugodtan belekerülhet nem?
Ugyan is ha a körülmények rosszra változnak az legyen a legkisebb gond hogy engedély nélkül használjuk.
Így van :). Azért bizonyos szabályokat betartva most is használhatod, nem lesz gond.
Azt hiszem a témában már beraktam pár linket valahova:
pmrradio.hu (http://pmrradio.hu)
PMR-rádió (Kit, hol, mikor, stb.) (http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9068948)
Rádiózás másképpen, máshol, mással (http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9175054)
Puxing, Wouxun és távolkeleti társaik (http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9192648)
mrPickles
09-14-2013, 07:57 AM
(Ha nem jó helyen van akkor tegyétek át nyugodtan.)
Tegnap reggelre kis víz szivárgott a konyhába a mosógépbõl (kicsi a lakás és oda tervezték), no mondom semmi baj. Volt már ilyen elmegyek melózni (ez reggel 4 kor volt) utána hívok szerelõt. Addig meg oda tettem néhány turcsit az felszívja a vizet. Aham gondoltam én mint kiderült van egy nyomás kiegyenlítõ tartály (ne kérdezzétek minek) a pult alatt és van rajta egy tûfejnyi lyuk amibõl spriccel a víz rá a falra és folyik le az alsó szomszédhoz, neki meg a csillárjából csöpögött ki. Hogy a nagyobb kárt megelõzzük kénytelenek voltunk elzárni a vizet az egész lakásban mert természetesen csak úgy lehet. Elõtte még feltöltöttük egy 10 literese mûanyag ballont vízzel a többi edényt, fazekat meg ilyesmit meg egyéb használathoz szükséges vízzel töltöttünk tele.
Ami az egészbõl a fontos az nem is az, hogy volt itthon egy (több is van) nagy mûanyag ballon víznek, ami most ott csücsül az asztalon. Hanem az, hogy nem estünk kétségbe, hogy most mi lesz. valamint volt mihez nyúlni amikor kellet és nem kellet boltba rohangászni palackos vízért (ami szintén van itthon ha kellene).
whirlwind
09-15-2013, 09:54 PM
szerintem kell felkészülni csak ésszel kell csinálni végig kell gondolni milyen helyzetek lehetnek és azokra milyen lehetõségeid vannak .és szerintem nem kell átesni a ló másik oldalára élni kell az életet mellette felkészülni nem pedig csak a felkészülések élni . Akik szerint a pénz és a mobil minden vészhelyzetre jó na márciusban pont õk nyafogtak a drága pénzen vett okostelefonjaikon át a neten hogy mért nem mentette meg õket már valaki
Wayet
09-24-2013, 04:41 PM
Nem értem, hogy egyeseknek mi a gondjuk azzal, ha a többi ember felkészül a maga módján!
Engem megnyugtat a tudat, hogy ha gáz van, akkor van esélyem tenni valamit!
Én sem tudom, de a legtöbb esetben gúnyolódnak, viccesnek hiszik magukat ha kiröhöghetik azt aki gondol a saját és a családja jövőjére.
Régen a vidékieknek volt kertjük, tele volt a kamrájuk füstölt hússal, és volt fúrt kútjuk tiszta vízzel. Ez általános dolog volt. Ma aki füstölt húst tart otthon, az már valamiért nevetség tárgya, mert "ha kő, akkó' veszel a teszkóba' há nem?". Ez sokak hozzáállása az egészhez.
Rendszerint meteort, meg valós világvégét mondanak, hogy ha az történik akkor úgyis mindenki meghal és kész. De nem tudom miért emlegetnek meteorokat, meg felrobbanó Földet, mert arról a médián kívül senki nem beszélt.
A gúnyolódás, meg mások kiröhögése kevésbé megterhelő mint a gondolkodás, úgyhogy ez lehet az egyik oka a többség hozzáállásának.
Wayet
09-24-2013, 05:16 PM
Máshol is elkel a felkészültség, mert nagyrészt csak a kényelmetlenség van nélküle
(Ezt talán majd később összevonom a felkészülés - érvek / ellenérvek topiccal.)
Wayet
09-24-2013, 05:40 PM
Én nem vagyok nagy túlélõ felszerelés gyûjtögetõ (anyagilag nem engedhetem meg magamnak), De amit ésszerûnek és praktikusnak vélek, azt megpróbálom beszerezni. Az én környezetemben is vannak emberek akik ezen vihognak, de ha kell valami, akkor bezzeg hozzám fordulnak.
A világvége legvalószínûbb eshetõsége pedig (szerintem) az lesz, hogy elfogy az olaj és gazdasági válság következik be (utóbbinak a küszöbén állunk)
imi79
09-24-2013, 06:40 PM
Én nem verem nagy dobra, hogy bármire is készülõdnék.
A közeljövõben valószínû maximum nagyobb zavargás, gazdasági válság miatt kialakuló élelmiszer, üzemanyag hiány miatt lehet szükség a felkészülésre.
A családnak elég lesz akkor megtudni, ha ilyen esetben eléjük rakok bár kiló rízst, konzervet stb.
Lehet, hogy csak 1-2 hétre lesz rá szükség, de azalatt az 1-2 hét alatt sem kell különösebben nélkülözni.
Gyûjteni inkább olyanokat szoktam ami segíti az önellátást is és mindennapi használatban is jól jön.
Wayet
09-24-2013, 06:47 PM
Nálam is csak az EDC-rõl tud a publikum. A többit szerintem is felesleges kiteregetni
raktaros
09-24-2013, 10:07 PM
Szerintem annyi az egész, hogy sokan még a gondolatától is félnek, hogy megváltozik a megszokott életük.
Inkább nem gondolnak rá, mint a strucc...
Ha valaki felhozza a témát, akkor könnyebb hülyének nézni mint igazat adni neki, mert akkor tenni is kellene valamit.
Meg inkább õ nézzen hülyének mást, mint mások õt...
Tulajdonképpen ez is egy biztosítás, amit ha nem is történik baj, akkor is használhatsz/felhasználhatsz, a pénzalapú biztosítással ellentétben amit mégsem tartanak viccesnek...
Kinevetnek minket? Gúnyolódnak rajtunk? Ki is? Aki minden este végigizgulja elõször az anyátokköztöt, aztán sietve átkapcsol a másik csatornára a jóbanrosszban aktuális 1847.epizódját végigaggódni, majd desszert gyanánt végigélvezi az éjjelnappalbudapestet és ettõl lesz elégedett? Aki tényleg azt hiszi, hogy a pizzarendelés sms-ben az fõzés? Aki most is hitelfelvételben gondolkodik és abból akar Horvátországba menni nyaralni? Aki lapostévére gyúr? Ez gúnyolódik rajtam? Hát hadd gúnyolódjon, mi nem is egy bolygón élünk talán.
..."Szerintem annyi az egész, hogy sokan még a gondolatától is félnek, hogy megváltozik a megszokott életük. Inkább nem gondolnak rá, mint a strucc..." én is így gondolom. (off. Talán csak annyi az észrevételem, hogy ha a strucc tényleg ilyen hülye volna, már rég kihalt volna a faj.) Mi viszont tényleg a tévébe/fészbukba/akármibe dugjuk a fejünket és ettõl nem látjuk, hogy mi történik körülöttünk/velünk. Viszont az ilyen nekem ne ossza az eszet, hogy mibe fektessek, mit hogyan csináljak. És ne higgyétek, hogy a saját családomban nincs ilyen! Legközelebbi hozzátartozóim néznek rám hülyén, hogy mit is mondok mááá, ennyeennnye. Most már inkább nem is mondok semmit. Megpróbáltam egyszer-kétszer- százszor. Elég. Teszem, amit jónak látok, aztán majd elválik, hogy mi lesz. Ám ha -érdeklõdés hiányában-- mégis elmaradna a világvége, és én hiába jártam az erdõt tapasztalatot szerezni, felkészülni, hát majd elmondhatom, hogy nem hiába tettem, addig se feketpalkót és gy. õzikét néztem a tévében.
Wayet
09-25-2013, 01:19 PM
Ám ha -érdeklõdés hiányában-- mégis elmaradna a világvége
Az érdeklõdés megvan: A Föld (szerintem) túlnépesedett. Megérett az emberiség egy nagyobb katasztrófára.
Itt egy jó érv:
"Nem tart ki a hazai burgonyatermés február után, és addig is tartósan magas árakra kell számítani. Ha elfogy a magyar burgonya, tavasszal jön az import, és további 15-20 százalékos drágulás várható - írja a csütörtöki Világgazdaság."
Ha nem veszel krumplit, akkor fizethetsz érte többet. A krumpli mellesleg eláll sokáig, főleg a téli hidegben. :)
Dream_walker
10-10-2013, 05:47 PM
Az érdeklõdés megvan: A Föld (szerintem) túlnépesedett. Megérett az emberiség egy nagyobb katasztrófára.
A Föld r.hadtul nincs túlnépesedve, de ettõl függetlenül a helyzet bizony megérett.
Túlnépesedve a metro- és megapoliszok vannak, amik amúgy is természetellenes képzõdmények, és még világvége sem kell ahhoz, hogy nagy baj legyen, elég két hét hóval való elzárás, vagy egy rosszabb periódus mr. gazprom életében, amikor elzárja a gázt, és kiürülnek a tárolók...
Daniui
10-10-2013, 08:28 PM
Én úgy vélem hogy nincs túlnépesedve a világ, még, de a kapitalizmusban ahol az eszeveszett fogyasztás folyik, az emberek csak fogyasztanak és fogyasztanak, a maradékot kidobják, pazarolnak amikor máshol éheznek, ezért a megtermelt élelmiszer pocsékba megy igaz ettõl forog a piac, ettõl gazdagszik meg néhány boss, ettõl döglõdnek máshol népek az éhhalál szélén. Persze nem csak ettõl mert ugye az ember az már kurva okos és itt írtja ezt a fajt itt meg amazt a vallást terjeszti, fegyverrel.
Ilyen körülmények között lehet mondani hogy túlnépesedés van. Olvastam egy infot a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat honlapján, hogy magasabb a fogyasztás mint a termelés világszinten azaz valakinek nem jut kaja, így még jó hogy túlnépesedés van, mert ugye a kényelmes fogyasztónak muszáj ész nélkül költekeznie úgy hogy pazarol közben, és oké lehet oltani a fogyasztót is, de már erre van minden berendezkedve, mindent úgy gyártanak hogy tönkremenjen, az ételeknél is van kivetni való azon hogy mennyire egészségesek. És ezek mellett a média is a fogyasztásra nevel, és eredményesen, nagyon komoly eredményeket ér el ebben a nevelésben, még ha azt is gondolja valaki magáról hogy õ nem dõl be a reklámoknak a médiának, de sajnos ebben mind benne vagyunk és az életünk része lett, akár csak azzal hogy egyesek hogy vonzódnak pl az autókhoz és élet céljuk hogy minnél jobb autókat vegyenek. Miért? Mert fiatal koruktól kezdve így nevelõdtek pedig az autó közlekedésre való, de az igények sokszor ezen túl mutatnak, de ez csak egy példa lehetne sorolni ezret is.
Összegezve én szerintem a jõvõ kulcsa az önszervezõdésben és az önfentartásban van, persze kompromisszumos megoldásokat választva, mert egy ilyen közösséget késõbb ugyanúgy támadhatnak, rossz szemmel nézhetnek rájuk, ezért csakis a békés utat lehet járni. És egy ilyen közösség nem csak békeidõben, de SHTF alatt is mûködõképes.
Meg elsõsorban a politikai életben kéne komoly szemléletváltozásoknak végbemennie, észre kéne venni hogy a kapitalizmuson már túlnõtt a világ. A mai modern technológia megfelelõ kihasználásával csodákat lehetne elérni, mert! a technológiákat is sok esetben visszafogja a kapitalizmus. Itt értem a megújuló energiaforrásokat, a korlátlan vagy 100 évig mûködõ égõket, a nem elromló cuccokat, a minõségi ruhákat amik a mosástól nem mennek tönkre, a cipõt ami 1 év után is jó.
Dream_walker
10-11-2013, 06:45 AM
Anno általános iskolában nekünk volt polgári védelmi (létezik még ilyen, vagy ma már csak katasztrófavédelem van?) oktatás, sõt, versenyen is voltunk, nem iskolain, hanem megyein, volt az általános meg a középiskolák között is. Amit adtak kézikönyvet, hogy a teszhez abból jó felkészülni, kísértetiesen olyan volt, mint egy kiváló prepper kézikönyv, azzal a különbséggel, hogy az állam bácsi adta ki, és osztogatta, mint a cukrot. Akkor még fontos volt ez, úgy látszik, pedig nem telt el több 15-20 évnél. Azóta nyilván úgy gondolják, az áldozatokkal könnyebb "megbírkózni", mint a tömeggel, aki utólag számon akarja kérni a dilettantizmust.
SZERK.: Ezt nem ide akartam tenni, de benéztem. Pedig már régen volt reggel :)
Ahova szántam:
http://magyarprepperforum.org/showthread.php?24-Felk%E9sz%FCl%E9s-%E9rvek-%E9s-ellen%E9rvek/page3
Valahol azt olvastam, hogy ahhoz, hogy a világ minden lakosa Svájc szintjén éljen, ahhoz (erõforrások tekintetében) 6 Föld kellene. Tán itt lehet (az egyik) baj?
raktaros
10-11-2013, 09:13 AM
Valahol azt olvastam, hogy ahhoz, hogy a világ minden lakosa Svájc szintjén éljen, ahhoz (erõforrások tekintetében) 6 Föld kellene. Tán itt lehet (az egyik) baj?
Aztán ha lenne annyi erõforrás, akkor még több kellene...
Energetikai fórumokon is azon okoskodnak, hogy mivel lehetne még több villamosenergiát elõállítani.
Fel sem merül senkiben, hogy a fogyasztásból is vissza lehetne venni...
fater.lajos
10-11-2013, 10:49 AM
Itt egy jó érv:
"Nem tart ki a hazai burgonyatermés február után, és addig is tartósan magas árakra kell számítani. Ha elfogy a magyar burgonya, tavasszal jön az import, és további 15-20 százalékos drágulás várható - írja a csütörtöki Világgazdaság."
Ha nem veszel krumplit, akkor fizethetsz érte többet. A krumpli mellesleg eláll sokáig, fõleg a téli hidegben. :)
Megírja a média és az emberek elhiszik. Így aztán be is következik. A tudomány ezt önmegvalósító jóslatnak hívja...
Este a TV bemondja hogy a napon szárított bio kutyaszar ára hiány miatt emelkedni fog. Reggel a sarki kisboltban már drágább is lesz! Megkérdezed a tulajdonost. hogy miért, s a válasz: a TV is bemondta...
Dream_walker
10-11-2013, 12:02 PM
Megírja a média és az emberek elhiszik. Így aztán be is következik. A tudomány ezt önmegvalósító jóslatnak hívja...
Este a TV bemondja hogy a napon szárított bio kutyaszar ára hiány miatt emelkedni fog. Reggel a sarki kisboltban már drágább is lesz! Megkérdezed a tulajdonost. hogy miért, s a válasz: a TV is bemondta...
A szomszéd faluban van egy gazda, tojástermeléssel foglalkozik, egy jó nagy hodályban tartja a tyúkokat. Õ is fel szokott készülni, na nem azért, mert prepper, hanem mert ahogy mondani szokás, éhes típus, leginkább pénzéhes.
Na most annyiban van esze, hogy az éves takarmányt elõre beszerzi, egy részét meg is termeli. Így annyira nem érinti közvetlenül a hullámzó árak jelensége, így az önköltség viszonylag egyenletesen mozog. Mikor tavaly karácsony környékén a piacon a 30-35 forintos tojás ára felkúszott 50-55 fölé, kérdezzétek meg, õ vajon emelt-e árat, mert hát a takarmány, meg a nagybani helyzet... :D
Én is szoktam piacozni, mint árus. Mikor valaki sokkalja a termék árát (ami nem drága, viszont elismerem, hogy néha nehezen megfizethetõ), mindig elmondom, hogy törvény lehetõvé teszi a kertészkedést, állattartást, és sok szempontból jobban is járna vele, mint, hogy a bolti árukészletre legyen ráutalva. De valahogy ezt 100-ból csak 1 ember szokta megérteni...
Anno általános iskolában nekünk volt polgári védelmi (létezik még ilyen, vagy ma már csak katasztrófavédelem van?) oktatás, sõt, versenyen is voltunk, nem iskolain, hanem megyein, volt az általános meg a középiskolák között is. Amit adtak kézikönyvet, hogy a teszhez abból jó felkészülni, kísértetiesen olyan volt, mint egy kiváló prepper kézikönyv, azzal a különbséggel, hogy az állam bácsi adta ki, és osztogatta, mint a cukrot. Akkor még fontos volt ez, úgy látszik, pedig nem telt el több 15-20 évnél. Azóta nyilván úgy gondolják, az áldozatokkal könnyebb "megbírkózni", mint a tömeggel, aki utólag számon akarja kérni a dilettantizmust.
SZERK.: Ezt nem ide akartam tenni, de benéztem. Pedig már régen volt reggel :)
Ahova szántam:
http://magyarprepperforum.org/showthread.php?24-Felk%E9sz%FCl%E9s-%E9rvek-%E9s-ellen%E9rvek/page3
Nekünk nem volt , pedigg akkoriban jártam suliba . Nincs meg a könyv ?
Ebben is van igazság, de a lényeg hogy megtörténik, akár a média miatt, akár más miatt.
Még mikor a fórum indult, leírtam hogy mi volt a helyzet a nagy vécépapír hiánnyal, mikor egy műsorban viccelt egy műsorvezető azzal, hogy vécépapírhiány lesz, aztán komolyan vették, mindenki vécépapírt vett és tényleg hiánycikk lett belőle néhány hétig. Még akkor is, mikor a műsorban elnézést kértek és nyilatkozták hogy csak vicc volt. :)
Eszembe jut a vicc az indiánokról, akik a völgyben erõsen vágják a fát, mert a hegyen élõ öreg bölcs szerint nagy tél lesz. Már egy ideje vágják, aztán felmennek az öreghez megtudakolni ,hogy még mennyit vágjanak. Vágjatok még, mondja az öreg, mert nagy tél lesz. Így megy ez sokáig, már harmadszor mennek fel az öreghez és az egyik fiatal és fegyelmezetlen indián szemtelenül megkérdi, hogy honnan tudja a bölcs öreg, hogy mekkora tél lesz? Hát onnan, hogy a völgyben az indiánok erõsen vágják a fát....Asszem az indiánok nem voltak ennyire hülyék, mi viszont mára azzá lettünk. Legalább is társadalmi szinten.Az idomítás tökéletes.
Dream_walker
10-11-2013, 07:18 PM
Nekünk nem volt , pedigg akkoriban jártam suliba . Nincs meg a könyv ?
Elméletileg valahol megvan, mert elvbõl nem dobok ki könyvet (hátha valamikor vécépapírhiány lesz :D ), de akkora a kupac, és annyi helyre van szétrakva, hogy a gyors átnézés nem segített, valószínûleg egész napos program lesz az elõkerítése majd egy hosszú téli délutánon :) De a gyors átnézés közben találtam egy nagy doboznyit régi romana-füzetekbõl, el is gondolkodtam, hogy felül kéne vizsgálni az elveimet...
Ez volt elõtte: http://www.antikvarium.hu/konyv/nagy-endre-zentai-ferenc-honvedelmi-ismeretek-254571
Ezzel még nem találkoztam, de az a régi az kifejezetten polgári védelemrõl szólt a civileknek, a katonák hõsök voltak benne, a nyugati országok meg gonosz imperialisták :D
környész
10-11-2013, 10:06 PM
Ezt a Honvédelmi ismeretek könyvet pont a minap találtam meg itthon, van benne jó néhány hasznos dolog.
fater.lajos
10-12-2013, 08:55 AM
Elméletileg valahol megvan, mert elvbõl nem dobok ki könyvet (hátha valamikor vécépapírhiány lesz :D ), de akkora a kupac, és annyi helyre van szétrakva, hogy a gyors átnézés nem segített, valószínûleg egész napos program lesz az elõkerítése majd egy hosszú téli délutánon :) De a gyors átnézés közben találtam egy nagy doboznyit régi romana-füzetekbõl, el is gondolkodtam, hogy felül kéne vizsgálni az elveimet...
Ezzel még nem találkoztam, de az a régi az kifejezetten polgári védelemrõl szólt a civileknek, a katonák hõsök voltak benne, a nyugati országok meg gonosz imperialisták :D
Innen lejön pdf-ben. Legálisan.
http://www.ekonyvtar.zrinyimedia.hu/container/files/attachments/24338/katonai_alapismeretek.pdf
Innen lejön pdf-ben. Legálisan.
http://www.ekonyvtar.zrinyimedia.hu/container/files/attachments/24338/katonai_alapismeretek.pdf
Köszi.
Anno 10 évesen a kezembe került valamiféle levente képzõ könyv , nem ismeriek ? Akkor még nem tulajdonítottam neki jelentõséget ....
fater.lajos
10-14-2013, 07:18 AM
Azért mert tapasztalatot szerzel!
Tegnap elmentünk a haverokkal a hegyekbe. Én fel Kerekkõre, koma lent maradt az asszonnyal a völgyben. Vagy három kilométernyire. Elõtte, út közben beszélgettünk, és elmondta, egy moped tükrébõl kiváló jelzõtükröt csinált. Olyan kemény az üvege, hogy alig tudta elvágni, a szélével is megküzdött a Tiffanis csiszolóval. De ez nem fog eltörni soha!
Én fen a hegyen gondoltam egyet, és a saját kis tükördarabommal elkezdtem neki morzézni. Adást vette nagyon hamar, elkezdett vissza jelezni. De nekem csak össze vissza csillogott, nem volt normálisan olvasható.
Telefon elõ felhívom. No, kicserélték az asszony cuccában lévõ pipere tükörre, minden ment utána mint a karikacsapás.
Késõbb megnéztük a tükröt. A "hibálya" csak annyi, hogy enyhén domború. Mopedre visszapillantónak kiváló, jelzõtükörnek nem az igazi.
Na ez igazi tapasztalat a felkészüléshez!
Blikken hozzászólás:
"Előbb mennék a másvilágra és vinném a gyerekeimet is minthogy tudjam, hogy bunkerban, kannibalizmusban, büntetlen nemi erőszak között, gázmaszkban még pár hétig vagy hónapig, mint a patkányok a föld alatt, bunkerekben, túléljenek. Mi ebben a pláne? Hol az emberi méltóság?!!!!!"
Ezzel azt akarja mondani, hogy ha pár hétig kellene valahol élnie, akkor rögtön -szó szerint- fasírtot csinálna valakiből és megenné? Ha pár hétig egy bunkerban élne akkor megerőszakolna másokat? Vagy ha néhány patkány futkosna körülötte akkor inkább megölné magát meg a gyerekét is? És még ezek mondanak bármit a felkészülőkre? :huuu: Azt se tudom hogy mit bunkerezik, elvégre hányunknak van bunkere? Szerintem itt a fórumon senkinek. Talán borospince az van. Még az se biztos.
A hozzászóló mentalitásával már ember nem élne a földön. Jönne egy kisebb háború és mindenki azonnal felakasztaná magát, csak mert nem szeretne éhes lenni, fázni, meg koszos lenni. :rolleyes:
A. L. Ias
10-19-2013, 04:02 PM
Szerintem a "még pár hétig vagy hónapig" a szövegben azt jelenti, hogy inkább az esemény bekövetkeztekor azonnal véget vetne a szenvedésnek és nem nyújtaná meg az életnek nem nevezhetõ túlélést "...bunkerban, kannibalizmusban, büntetlen nemi erõszak között, gázmaszkban... ... mint a patkányok a föld alatt, bunkerekben..." arra a korlátozott idõtartamra "még pár hétig vagy hónapig".
Ráadásul a cikk egy kihalással fenyegetõ kataklizmáról szól.
És abban a helyzetben ha mégis jobbra fordulnának a dolgok, ő már azt nem érhetné meg, meg a gyerekei sem. :hogymi: Nagyszüleim meséltek arról hogy mi volt közvetlenül a világháború után, hát nem volt egy lányregény. Mégis megvoltak valahogy aztán rendbe jöttek a dolgok.
A. L. Ias
10-19-2013, 04:16 PM
És abban a helyzetben ha mégis jobbra fordulnának a dolgok, õ már azt nem érhetné meg, meg a gyerekei sem. :hogymi: Nagyszüleim meséltek arról hogy mi volt közvetlenül a világháború után, hát nem volt egy lányregény. Mégis megvoltak valahogy aztán rendbe jöttek a dolgok.
De volt remény... Ha õ nem lát reményt a túlélésre, csak a szenvedést rövidíti meg (aktív eutanázia). Szíve joga, R.I.P..
Igen, bár mi van ha a gyerekei nem értenek vele egyet? Akkor is agyonveri őket? :confused:
Pár száz éve mit tett volna? Akkor több volt a patkány, a fertőzés, nem volt áram, TV, rádió, hűtőszekrény.
De ahogy mondod, ő tudja hogy érez. :)
raktaros
10-19-2013, 05:13 PM
Errõl most "A köd (http://www.port.hu/pls/fi/films.film_page?i_film_id=92397)" címû film vége jut eszembe...
Bár nekem is lenne egy határ amin túl nem látnám értelmét az életnek, de igyekeznék azt kitolni a lehetõ legjobban.
Nekem meg "Az út". Ott is a fogta magát a nő, feladta az egészet és hátrahagyta a családját. Pedig még csak nem is bunkerban, hanem faházban laktak, volt vizük, tüzük. A férfi nem adta fel, a gyerek meg a végén jó kezekbe került. Persze csak film, de azért elgondolkodtató.
Amatorpe
10-22-2013, 04:34 PM
Véletlenül úgy alakult, hogy egy kisebb családi összejövetelkor felmerült a szó a világról, az emberekrõl, aztán jött a WTC, és szó szó követett, lényeg hogy feltûnt a többieknek, mennyire "tájékozott" vagyok...
Tartottam egy kiselõadást arról, amiket itt és ehhez hasonló oldalakon lehet olvasni, meglepõen jól fogadták. Mutattam a napi cuccos egy részét, és csak néztek... Kicsit persze flúgosnak is (5-10%), de a maradék az inkább csodálkozás volt (90-95%), hogy mennyi mindenre fel vagyok készülve egyetlen csomaggal...
Hát mit ne mondjak, jól esett! Remélem lesz még folytatása, és elkezd kialakulni valami családi összefogás-féle.
Daniui
10-22-2013, 05:06 PM
Felkészülés avagy ez egy életmód?
Én azt mondanám bárminek is nevezzük(prepperkedés, túlélés) ez egy életmód és a cél az önellátás vagy a túlélés? Túlélni valamit? Nem hiszem.
Én személy szerint nem készülõdök, de más tekintetben meg készülõdök, de nálam ez azt jelenti, hogy megtanuljam azokat az ismereteket amik majd hozzásegítenek ahhoz hogy egyszer majd le tudjak szakadni a rendszerrõl és önellátóan tudjak élni.
Minden ember biztonságra vágyik, hogy jól meg tudjon élni a mindennapokban és ne legyen kiszolgáltatva munkahelyének ha meg nincs a munkanélküliségnek, és amúgy is a helyzet egyre rosszabb az országban pénzügyileg. Ezért elkezdünk gondolkodni milyen perspektíváink vannak, mi legyen a végzettségünk, milyen munkát vállaljunk, ha van egy jó munkája egész biztonságban érezheti magát az ember, bár az én köreimben senki sem mondja azt, hogy nélkülözhetetlen, mert senki sem az...
Ezért tovább gondolkodunk és szép lassan ott van az orrunk elõtt, hogy önellátás ami a prepperkedésnek szerintem a csúcsa, amikor másoktól függetlenül megtermeli az ember a napi betevõjét, fûti a házát, issza a kútjának vizét.
Én ezért nem használom a felkészülés szót mert amúgy is valami rosszat sugall, hogy valamit túl kell élni, ezért inkább maradok annál hogy cél az önellátás, és lényegében szinte ugyanazt mondtam, bár a felkészülés az önellátásnak csak egy töredéke.
Én is látom olvasom a híreket, a különbözõ elméleteket, az biztos hogy 10-20 éven belül kell, hogy történjen valami ha nem 5 év múlva. De azt nem lehet tudni milyen lefolyású lesz, bár nagyon nem mindegy mi fog történni így szerintem másik fontos dolog hogy a világpolitikába nem ártana az embereknek is beszállnia, mert a demokrácia ami van egyre kevésbé demokrácia...
Szó mi szó, önszervezõdésen van/lesz a hangsúly. Az én szempontomból.
Nem kell túlélést mondani, vagy prepperkedést, ha kérdezik, lehet azt is mondani, hogy "hasznos dolgokat gyűjtök és hasznos dolgokat tanulok". Mert ez igaz és ezt az állítást nehezebb kigúnyolni. :)
raktaros
10-22-2013, 09:15 PM
Felkészülés avagy ez egy életmód?
Én azt mondanám bárminek is nevezzük(prepperkedés, túlélés) ez egy életmód és a cél az önellátás vagy a túlélés? Túlélni valamit? Nem hiszem.
Én személy szerint nem készülõdök, de más tekintetben meg készülõdök, de nálam ez azt jelenti, hogy megtanuljam azokat az ismereteket amik majd hozzásegítenek ahhoz hogy egyszer majd le tudjak szakadni a rendszerrõl és önellátóan tudjak élni.
Minden ember biztonságra vágyik, hogy jól meg tudjon élni a mindennapokban és ne legyen kiszolgáltatva munkahelyének ha meg nincs a munkanélküliségnek, és amúgy is a helyzet egyre rosszabb az országban pénzügyileg. Ezért elkezdünk gondolkodni milyen perspektíváink vannak, mi legyen a végzettségünk, milyen munkát vállaljunk, ha van egy jó munkája egész biztonságban érezheti magát az ember, bár az én köreimben senki sem mondja azt, hogy nélkülözhetetlen, mert senki sem az...
Ezért tovább gondolkodunk és szép lassan ott van az orrunk elõtt, hogy önellátás ami a prepperkedésnek szerintem a csúcsa, amikor másoktól függetlenül megtermeli az ember a napi betevõjét, fûti a házát, issza a kútjának vizét.
Én ezért nem használom a felkészülés szót mert amúgy is valami rosszat sugall, hogy valamit túl kell élni, ezért inkább maradok annál hogy cél az önellátás, és lényegében szinte ugyanazt mondtam, bár a felkészülés az önellátásnak csak egy töredéke.
Én is látom olvasom a híreket, a különbözõ elméleteket, az biztos hogy 10-20 éven belül kell, hogy történjen valami ha nem 5 év múlva. De azt nem lehet tudni milyen lefolyású lesz, bár nagyon nem mindegy mi fog történni így szerintem másik fontos dolog hogy a világpolitikába nem ártana az embereknek is beszállnia, mert a demokrácia ami van egyre kevésbé demokrácia...
Szó mi szó, önszervezõdésen van/lesz a hangsúly. Az én szempontomból.
Én is így érzem, csak nem tudtam ilyen jól megfogalmazni :(.
Daniui
10-23-2013, 12:36 AM
Nem kell túlélést mondani, vagy prepperkedést, ha kérdezik, lehet azt is mondani, hogy "hasznos dolgokat gyûjtök és hasznos dolgokat tanulok". Mert ez igaz és ezt az állítást nehezebb kigúnyolni. :)
Alapvetõen túlélést szoktam mondani, igaz a legtöbb embernek fogalma sincs róla mi az, ezért csak annyit mondok hogy a Bear Grylls sorozathoz hasonló dolgok érdekelnek, persze e melett még sok minden csak ezt könnyen megemésztik az emberek.
Túlélõhalott
10-23-2013, 07:44 PM
Errõl most "A köd (http://www.port.hu/pls/fi/films.film_page?i_film_id=92397)" címû film vége jut eszembe...
Bár nekem is lenne egy határ amin túl nem látnám értelmét az életnek, de igyekeznék azt kitolni a lehetõ legjobban.
Pont a Köd c. film vége miatt gondolom azt, hogy Stepen King egy igazán beteg ember, s emiatt jó horrorszerzõ. :)
Amatorpe
10-23-2013, 10:07 PM
Sztem az hogy túlélés vagy felkészülés, attól függ, hogy mi a gebasz....
Pl: fel lehet készülni árvízre, áramkimaradásra, de háborúra, atomkatasztrófára nem igazán (hacsak nem kormánytisztviselõ valaki)... Azt túlélni lehet csak, ha sikerül.
raktaros
10-24-2013, 08:51 AM
Az elõbb volt a tévében a "Retrográd" c. mûsor.
A hidegháború volt a téma. Elmondták, hogy a polgári lakossággal csak papír szinten törõdtek, néhány látszat gyakorlat, néhány óvóhely építés.
Mivel a városok az elsõdleges célpontok között vannak, le is mondtak az ott élõ emberekrõl...
Dream_walker
10-24-2013, 06:04 PM
A városi életmód szerintem itt mindenkinek egyet jelent a "célpontot rajzoltam a homlokomra" életérzéssel, csak esetleg még távolinak érezzük az ellenséget. De aztán a kapuk elé fognak érni...
Daniui fogalmazta meg nagyon jól, manapság a legteljesebb biztonság kizárólag az önellátással valósítható meg. Sajnos a tömegeket abba az illúzióba ringatták, hogy a fogyasztói társadalom is biztonságot ad. Az a generáció meg már szép lassan kihal, akik tudták, tudják, hogy valójában nem. Õk még ismertek másik alternatívát, de a maiak mit ismernek?
Amatorpe
10-25-2013, 01:34 PM
Az a baj, hogy sok embernek nem nagyon van választása: mi van akkor, ha nincs saját lakása, egyik hónapról a másikra él fizetésbõl? Akkor nem tud venni tanyát, vagy ha nagy nehezen össze is szedné a rávalót, hogy fog bejárni a városba dolgozni? Mert mire önellátó lesz (+képes lesz annyit elõállítani, hogy amit nem tud készíteni, azt megvehesse) addigra 10x éhen hal... Szóval ha nincs olyan családi vagy egyéb segítsége, hogy ne okozzon neki jelentõs problémát az átállás (ami ugye min 2 év, mert az elsõben mindenki szívni fog, rájön hogy mennyi mindent nem tud, és ebbõl persze kára is lesz ((vetés, állatok, stb))), akkor kb ki is lõhetjük a tanyára vonulást. (Falu félmegoldás, fõleg ha ott is ugyanaz megy majd végbe mint a városokban, csak kicsit késõbb.)
Daniui
10-25-2013, 02:16 PM
Az a baj, hogy sok embernek nem nagyon van választása: mi van akkor, ha nincs saját lakása, egyik hónapról a másikra él fizetésbõl? Akkor nem tud venni tanyát, vagy ha nagy nehezen össze is szedné a rávalót, hogy fog bejárni a városba dolgozni? Mert mire önellátó lesz (+képes lesz annyit elõállítani, hogy amit nem tud készíteni, azt megvehesse) addigra 10x éhen hal... Szóval ha nincs olyan családi vagy egyéb segítsége, hogy ne okozzon neki jelentõs problémát az átállás (ami ugye min 2 év, mert az elsõben mindenki szívni fog, rájön hogy mennyi mindent nem tud, és ebbõl persze kára is lesz ((vetés, állatok, stb))), akkor kb ki is lõhetjük a tanyára vonulást. (Falu félmegoldás, fõleg ha ott is ugyanaz megy majd végbe mint a városokban, csak kicsit késõbb.)
Meg kell találni a lehetõségeket és amint szembe jön egy meg kell ragadni.
Egy ilyen most is élõ lehetõség, külföldön önkéntes munkát lehet vállalni önellátó farmokon, csak ez komoly elkötelezõdést jelent mert ugye a családodat barátaidat itt kell hagynod. De ott kapsz enni fedelet a fejed felé és még valami kis zsebpénzt is, csak ugye a nyelvet meg kell tanulnod.
Meg mondom itt is az összefogás számít, mert egyedül is el lehet érni dolgokat de jóval nehezebb mint ha többen egy közös célért dolgoznak.
Most a sárgán vitatkozom valakivel az Amerika topicban. http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9209564
Azt mondja hogy náluk aztán nem készül senki semmire, mert nem mondták neki a kollégái és a szomszédai. De persze nem is kérdezte őket. Az amerikai prepper közösségről azt álltja, hogy csak néhány ezren vannak, mert ez a téma senkit se érdekel. Hogy sok millió ember nézi a prepperműsorokat, a túlélőműsorokat, szerinte az nem számít. Hogy némelyik prepperfórumon 120ezer tag van, az se számít. :rolleyes: Nem tud az egészről semmit, de azért megmondja a tutit. :hogymi:
Ordinis.Esse
11-22-2013, 10:52 AM
Azt mondja hogy náluk aztán nem készül senki semmire...
Szerintem 2 típus az aki ennyire ellenérvel, és a legtöbb esetben sokat is tud a témáról:
- hisz a dologban, de olyan nehézségnek tartja ami szerinte meghaladja képességét, így inkább ellenkezik, mert ezzel nyugtatja magát és akkor talán "nem következik be".
- hisz a dologban, de úgy gondolja, hogy a túlélésre jobb ha kevesen maradnak és inkább másokat lebeszél errõl.
Ordinis.Esse
11-22-2013, 02:55 PM
Elég nyílt színvallás lenne olyanoktól, kik mindenáron nemlétezõnek akarják magukat látszatni.
Ha csak az "1 milliárd maradhat" verziót vesszük, akkor ez a pár (milliós) prepper közösség nem számít sokat. Ha esetleg el akarnák lehetetleníteni a dolgot, akkor más, hathatósabb eszközöket használtak volna ellenünk. De ez csak egy elmélkedés részemrõl...
Azt írja, hogy a felkészülés az "csinált gond".
Miért gond az, ha valaki vesz néhány hasznos dolgot és gondol a jövőjére? Főleg aki családos? És vajon a régi gazdálkodó emberek, akiknek volt fúrt kútjuk és fél évre elegendő füstölt húsuk a kamrában ők is gondnak érezték ezt? Nem az-e a gond, ha jön egy vészhelyzet és valakinek se ivóvize, se étele és tarhálnia kell a Vöröskereszttől? Szerintem az gond, nem az ha valakinek van 50-100 liter vize az otthonában.
De látszólag nem túl jó vitapartner, mert szándékosan kiforgatja a szavaimat és úgy idézi a hozzászólásaimat hogy ne legyen értelmük. Például gazdasági problémával kapcsolatban odaírta, hogy azon nem segít a pincében tárolt víz. Holott a vizet a katasztrófák esetére hoztam fel példának. :rolleyes:
Ordinis.Esse
11-23-2013, 10:15 AM
Az ilyen vitázó nagyon is tisztában van amit akarsz-szeretnél közölni. Egyszerûen kötekszik és a félre érthetõ dolgokba köt bele.
A legtöbb (civilizáltnak mondott) embernek igenis plusz idõ és anyagi ráfordítást jelent egy közepes, vagy egy komolyabb felkészülés. Értem ezt úgy, hogy bele sem vág ilyenbe senki, csak "na jó, úgy sincs más dolgom" alapon. Ilyen felkészüléshez igenis vállalnia kell a prepper elveket és hinnie kell, hogy kell ez az elõkészület. Ezek nélkül elképzelhetetlen egy hathatós felkészülés.
Az alap felkészüléssel alapból, tudati szinten tisztában van mindenki, hiszen a háziasszonyok/családok bevásárolnak 1 hétre, hétvégére és bizonyos dolgokból "betáraznak" készleteket. Ezek tehát tudatosak valamilyen szinten.
Egy meggyõzésnél ezt kell alapból felhasználni. Ezzel kell kezdeni! Kérdezni kell, hogy ugye ezt és ezt csinálod, pedig nem is vagy még felkészülõ...
A prepperkedés is ilyen alap gyûjtögetés, csak "szervezett és átgondolt formában" ! Ha ezt megérti/felfogja a vita-partner akkor azonnal el kezd több infókat begyûjteni (pl. itt).
Ekkor van egy nagy válaszút, mikor rádöbben, hogy ez bizony nem egyszerû és szükség van hozzá nem kevés elhivatottságra és pici "agybajra" is. :D
Ezért nagy felelõssége egy ilyen oldalnak, fórumnak mint itt ez is !
Ezért lenne jó, ha mindenki úgy osztana meg itt infóit, hogy gondol arra, talán ezt egy kezdõ/kíváncsi emberke fogja olvasni és ezen dõlhet el, hogy fogja csinálni, vagy sem ! ;)
Legutóbb azt írta hogy vize nincs és nem is kell neki.
"Nekem aranyam van, azt vihetem magammal."
Magyarán azt mondja, hogy aki olcsón megvesz mindent és tartalékai vannak, az buta, rettegő, mániás bolond, mert szerinte az a jó, ha aranyat gyűjt, aztán ha kitör a pánik, akkor ő majd fogja az aranyát és sokszoros áron megvásárolja a vizet és élelmet, amit persze hazavinni se tud, mert útközben el is vehetik tőle. :rolleyes: Nekem nem tűnik túl okos dolognak az, ha valaki kizárólag csak nemesfémet gyűjtöget.
astonferi
11-24-2013, 11:14 AM
Legutóbb azt írta hogy vize nincs és nem is kell neki.
Magyarán azt mondja, hogy aki olcsón megvesz mindent és tartalékai vannak, az buta, rettegõ, mániás bolond, mert szerinte az a jó, ha aranyat gyûjt, aztán ha kitör a pánik, akkor õ majd fogja az aranyát és sokszoros áron megvásárolja a vizet és élelmet, amit persze hazavinni se tud, mert útközben el is vehetik tõle. :rolleyes: Nekem nem tûnik túl okos dolognak az, ha valaki kizárólag csak nemesfémet gyûjtöget.
és ha azt mondom neki a szomjhalála szélén hogy 1 liter víz 10 g vagy 50 g vagy netán 1 kilo (mert agybeteg vagyok) arany akkor mit csinál? kifizeti vagy alkudozik hogy az aranyat mennyiért vette. és én mit csinálok az aranyával utána ? remegek hogy kapjak érte valamit és ne vegyék el tõlem akár az életemmel együtt ? szerintem értelmetlen dolog.
A pozitív dolog, hogy 2 másik fórumozó, akikből ki se néztem volna ott, igazat adtak nekem. Az egyik mondta hogy túl van egy hurrikánon és azóta sok tartalék ivóvizet tart otthon. A másik meg mondta hogy örül hogy van otthon fúrt kútja. :)
Amatorpe
11-24-2013, 05:59 PM
Akkor velük kell foglalkozni, nem azzal az agyamenttel... (Persze lehet hogy neki van igaza, és nem is lesz semmi baj, meg víz nélkül símán túl lehet élni bármit, csak én még nem tanultam meg fotoszintetizálni meg fényt enni... :D )
Felkészülés?...én egész addig nem is tudtam,hogy felkészülõ vagyok amíg nem ment a Túlélési praktikák,van itthon mindig konzerv,mert néha lusta vagyok fõzni..mindig 1-2 hétre vásárolok,mert idegesít a vásárolás,van túra cucc,mert ez a hobbim,van kemping cucc..fõzõ,sátor,ágy minden,mert 24-48 órás ponty fogó versenyekre járok...akkor most kérdésem...mi különbözteti meg a preppert egy tudatosan és elõre látóan háztartást vezetõ embertõl????Aki nem a világvégére készül annak is van terepjárója,bicaja,hátizsákja,fõzõje,telke,t artós élelmiszere...ne essem félre értés én is hiszem .hogy eljön a vég......de aki nem hiszi és a fentiek szerint él ,az is sokáig húzza majd!
A tudatos vásárló nem vesz 1 évre előre konzervet és vizet. Nincs BOB-ja, nincs BOL-ja, de talán EDC-je sincs. A tudatos vásárló talán ételre vonatkozhat, de nem hiszem hogy multitool-okat vásárolnának. A tudatos vásárlónak nincs gáz maszkja és nem vesz hal antibiotikumot saját használatra. A tudatos vásárló nem gondolkozik azon hogy mi lesz a jövőben, csak megveszi a dolgokat, talán azért mert ha többet vesz, akkor olcsóbban jön ki belőle.
Sok egyéb dolog is van. :)
Amatorpe
12-11-2013, 10:55 PM
Szerintem a tudatos vásárlók is prepperek, csak még nem olvassák a fórumot... :D
De komolyan, aki tényleg TUDATOSAN csinálja (nem vesz felesleges dolgokat, vigyáz a pénzére, spórol, elõregondolkozik), az prepper light. Hozzáadott cukor nélkül.
Daniui
12-11-2013, 10:59 PM
Én szerintem nem a vásárlás a legfontosabb szempont ami meghatározza a preppert hanem az, hogy SHTF-re készül, a vásárlás ebben csak egy eszköz a módja meg a technika.
A tudatos vásárló nem vesz 1 évre elõre konzervet és vizet. Nincs BOB-ja, nincs BOL-ja, de talán EDC-je sincs. A tudatos vásárló talán ételre vonatkozhat, de nem hiszem hogy multitool-okat vásárolnának. A tudatos vásárlónak nincs gáz maszkja és nem vesz hal antibiotikumot saját használatra. A tudatos vásárló nem gondolkozik azon hogy mi lesz a jövõben, csak megveszi a dolgokat, talán azért mert ha többet vesz, akkor olcsóbban jön ki belõle.
Sok egyéb dolog is van. :)
Ami elgondolkodtatott....ez lehet megérne egy topikot is....mi azaz esszerû határ ameddig érdemes tárolni,felhalmozni..egy hónapra,egy évre,örökre(jó tudom kell termelni,kutat fúrni stb,de most nem ez a kérdés)---egy bab konzerv pl. öt évig szavatos és kb 400 Ft,ha letelik érdemes megenni,mert kidobni pocséklás....de egy idõ után öt-tíz éves kaják vannak az asztalon....vagy érdemesebb egy kis mobil, max. egy hónapos készlet?....azt védeni is könnyebb
Ami elgondolkodtatott....ez lehet megérne egy topikot is....mi azaz esszerû határ ameddig érdemes tárolni,felhalmozni..egy hónapra,egy évre,örökre(jó tudom kell termelni,kutat fúrni stb,de most nem ez a kérdés)---egy bab konzerv pl. öt évig szavatos és kb 400 Ft,ha letelik érdemes megenni,mert kidobni pocséklás....de egy idõ után öt-tíz éves kaják vannak az asztalon....vagy érdemesebb egy kis mobil, max. egy hónapos készlet?....azt védeni is könnyebb
http://magyarprepperforum.org/showthread.php?533-Er%F5d-vs-Mobilit%E1s
Körforgást kell alkalmazni az ételre és a vízre, úgy nem romlik meg semmi. De szerintem minden attól függ hogy kinek mennyi helye van. Én -másokhoz képest- eddig nem sok mindent vettem, de máris megtelt vele egy szoba. :hogymi:
Fifo rendszernek hívják talán , amit használnak ...
mossberg-operator
12-23-2013, 01:06 PM
Ha valaki kivancsi hogy milyen lenne egy panikroham a boltokban, akkor MA kell lemenni a Teccsoba/egyeb helyre! S ok mar 12 honapja tudjak, hogy jon ez a nap..
" Sok ember riadtan néz az élelmiszerhiányok és a más emberekkel való megküzdés gondolatára hogy megragadjon egy kenyeret, vagy hogy ölre menjen egy zacskó lisztért vagy rizsért. Ijedten tekintenek efféle gondolatok elé, és az elsõ gondolatuk az, hogy elraktárazzanak, hogy sokat vegyenek ezekbõl a cikkekbõl. Erre példaként volt egy ilyen eset néhány évvel ezelõtt a vécépapír kapcsán, amikor azt mondták, hogy hiány lesz vécépapírból. Hirtelen az összes vécépapírt felvásárolták a raktárakból. Ez az elsõ reakció a hiányokkal kapcsolatos aggodalmakra, ám sok probléma van ezzel a reagálással.
Mivel a felhalmozási és beraktározási vágyra számítanak a hatóságok, ez lesz az elsõ trend, amire figyelni fognak és ami ellen védekeznek. A felhalmozást nem lehet álcázni. Az árusító tudja, ki vett egy nagy készlet árut, a szomszédok pedig látják, ki hurcolt be sok árut egy házba. Azok a helyek, ahol nagy tömegekben adnak el élelmiszert, úgymint rizst, búzát vagy babot, megõrzik a vásárló személy nevét és címét. Az ember nem rejthet el egy raktárkészletet. A rendõr ajtóról ajtóra jöhet, kinyittathatja az ajtókat, és látja az ételkészletet, és ezt a készletet elkobozhatják. Ezek a készletek el lesznek kobozva, mivel élelmiszerhiány lesz, és a felhalmozást meg kell akadályozni, hogy verekedések, veszekedések és fosztogatások ne történjenek. A rendõrség ajtóról-ajtóra fog menni, és a készleteket összeharácsolt emberektõl el fogják venni azokat, és szétosztják mások között. Ennélfogva, ezek nemcsak hogy elveszítik azt, amit megpróbáltak összegyûjteni, hanem meg is bírságolják õket. Megbírságolják, megbüntetik, lehet, hogy börtönbe zárják õket, és bizonyosan megvetik õket a szomszédaik.
Természetesen, valamennyi készlettel fel kell készülni azokra az idõkre, amikor nem lesz mit enni, de egy nagyon kis mennyiséggel. Ne vásároljatok fel nagy mennyiségeket. Egy nagybani vásárlás egy jelzés, és számlák õrzik még ma is, hogy ki az, aki nagy adagokban vásárol. Ezeket az embereket megjelölik mint javaikat elkobzandó a jövõben. Nem mondják meg nekik ezt. Még akár biztathatják is õket arra, hogy elraktározzanak, mert késõbb valaki eljöhet és elveheti tõlük ezeket a készleteket. Ez egy könyörtelen játéka a hatalmon lévõknek, hogy bátorítsák a felhalmozást, mialatt mindvégig tudják, hogy ezeket a javakat el fogják venni késõbb. Ám a hatalomban maradni szándékozók, akik efféle hatalmi játékokat használnak, nem gondolnak a könyörtelenségükre, csak hogy képesek legyenek átvészelni nehéz idõket, és manipulálni fogják, bárki áll is az útjukba, a hatalmuk visszanyerése érdekében. Bár amit mi mondunk nektek, ismert, és logikailag gyanítani is lehet, mindazonáltal figyelmeztetések azok megbüntetésérõl, akik felhalmoznak, nem kerülnek kiadásra, és az embereket nem figyelmeztetik a felhalmozás vagy elraktározás veszélyeire egészen addig, amíg vissza nem fordították rájuk a fegyvert és a rizsbe és babba fektetett összes megtakarításuk oda nem lett. Senki nem fogja mondani nekik, hogy ez fog történni és senki nem fogja figyelmeztetni õket erre. "
http://www.zetatalk.com/hungary/zetahome.htm
...még emlékszem a vizes hordóban úszkáló piros-kék kõbányais címkékre,meg hogy minden hétvégén máshol ment a betonozás,falazás...a mai társadalom teljes morális válságban van,ha bekövetkezik az "esemény"már nem is az fog gondot okozni,hanem maguk az emberek..az egymáshoz tanúsított magatartás...itt van az,az idõ amikor egymástól kell félnünk,nem a katasztrófától.....
Yrkon
12-23-2013, 05:24 PM
Doom: Na ezért kell készpénzért vásárolni, és persze nem kereskedelmi mennyiséget. Vagy ha van vendéglátós haver, akkor rajta keresztül esetleg.
" Sok halál lesz. A legtöbb embernek a Földön tudomása sem lesz errõl. Talán tudatában lesznek a szárazságnak, egy vöröses izzó fénynek a nap hevében, és talán annak is, hogy egy vöröses por színezi be a vizeiket, keserû ízt adva ezzel az ivóvizeknek. A legtöbb embernek a Földön olyan sok mindennapi problémája akad, napról napra, hogy alig vesz észre valamit. Még azok is, akik esetleg észrevesznek valamit, alig tudnak ellene bármit is tenni. El tud menekülni az az ember, aki a családját alig tudja etetni? Mibõl élnének, még ha sikerülne is nekik biztonságos helyre jutniuk? És mi lenne egy ilyen biztonságos hely? Ez egy ismeretlen tapasztalat. Nincs rá precedens az emlékezetben. A tagadás hatalmas. A hatóságok nem fogják bátorítani az információk terjesztését, higgadtságot, és a status quónak, a világ hatalmi erõviszonyainak a fenntartását kívánva.
Még ott is, ahol tudatában lesznek a történéseknek, kevés lesz a cselekedet. Sokan szétnéznek maguk körül, és megvitatják az életmódjukat, hogy lépjenek-e valamit. Hagyják el az otthont, a megszokott helyek és a támasz-rendszert jelentõ emberek kényelmét? Hogyan élnének? Koldussorba kényszerüljenek, amikor a saját, megszokott környezetükben is maradhatnak? Aztán ott vannak azok, akik ragaszkodni fognak az anyagi javaikhoz. Még választási lehetõségek birtokában is, hogy egy helyet készítenének el a számukra egy biztonságosabb környezetben, õk arra fognak jutni, hogy az anyagi javaikhoz kötõdnek, és képtelenek megválni tõlük, bármi legyen is a tét. Õk meg fognak halni, együtt az anyagi cikkeikkel, szerelmesekként ragaszkodva ezekhez a dolgokhoz. A legtöbben, akik ezekkel az ijesztõ választásokkal szembesülnek, tagadással fogják kezelni a helyzetet."
A kataklizmákra való felkészülés hiánya a végzetesnél is rosszabb lehet, ott maradhattok te és a számodra kedvesek sérülten, éhesen, megrémülve, források és kilátások nélkül!
Ordinis.Esse
12-23-2013, 06:08 PM
" Mivel a felhalmozási és beraktározási vágyra számítanak a hatóságok, ez lesz az elsõ trend, amire figyelni fognak és ami ellen védekeznek. A felhalmozást nem lehet álcázni. Az árusító tudja, ki vett egy nagy készlet árut, a szomszédok pedig látják, ki hurcolt be sok árut egy házba. Azok a helyek, ahol nagy tömegekben adnak el élelmiszert, úgymint rizst, búzát vagy babot, megõrzik a vásárló személy nevét és címét. Az ember nem rejthet el egy raktárkészletet. A rendõr ajtóról ajtóra jöhet, kinyittathatja az ajtókat, és látja az ételkészletet, és ezt a készletet elkobozhatják.
Na ez egy kivitelezhetetlen dolog Mo-n pl.
A boltban senkisem ismer, készpénzzel fizetnek a legtöbben (helyesen), ha kérdezik az irányító számot, egy távolit adok meg :D stb.
Szóval a fenti dolog esetleg az USA-ban érvényes!
Egy felhalmozást igenis lehet álcázni, csak ésszel kell csinálni és tudatosan!
Azt viszont célszerû megfogadni, hogy a vízkészlet tárolást és a kaja tárolást titkoljuk, rejtjük a szomszédok elõtt, mert ha gubanc van, akkor bizony kopogtatni fog, mert látta, hogy cipelted be!
bögre
12-23-2013, 06:38 PM
Nemértem mért büntetnének meg valakit mert elörreláto volt?! :) Ez pl olyan hogy te körülnéztél mielött átsétáltál az uton ezért meg leszel jol büntetve.
Amugy készletek legjobb helye egy 200 literes müanyaghordo és be a föld alá! Télen fagymentes nyáron hüvös hely fénytöl védve valahol az erdö mélyén. Ha gebasz van akárhol vagy mehetsz érte ha semid nincs akkoris van valamid. Eltüntetni az ásás nyomait nehéz! Ezért jobb összel áskálni. Gerebjével elhuzni az avart elásni a hordot visszahuzni az avart. De sok kisseb darabos készletet jobb ötlet elásni mert nem kell neki akkora lyukat ásni meg ha netán valaki megtalálja van másik.
Ordinis.Esse
12-23-2013, 08:10 PM
Elvileg statáriumban és rendkívüli helyzetben nem érvényesek a rég szabályok...
Vagyis bárkivel megtehet bármit bármelyik állam.
raktaros
12-23-2013, 08:40 PM
Szerintem az esetek többségében nem feltûnõ hogy valaki készletez.
Én pl. vásárlásokkor néha-néha 2-3 konzervet, száraztésztát bedobok a kosárba.
Cukornál, lisztnél nem feltûnõ ha egy "kartonnal" veszel. Otthon minden kartonból kiveszel 1-2 kilót.
A pénz miatt is úgy gondolom hogy az átlagember inkább apránként gyûjtöget nem egyszerre nagy tételben veszi meg...
bögre
12-23-2013, 08:54 PM
Ha nem érvényesek a szabályok akkor töllem se várhato el hogy engedelmeskedjek! Akkor bizny töllem nem vesznek el semmit!
Vasember
12-23-2013, 09:02 PM
Én más metro kártyájával veszem kartonszám a cuccot.
mossberg-operator
12-23-2013, 09:38 PM
Szerintem a cucc elrejtese fontosabb, mint a vasarlas alcazasa. Ez utobbit konnyebb megvalositani. Az elrejtes - cache keszitese - ezert lehet hasznos.
Ordinis.Esse
12-23-2013, 10:02 PM
Szerintem a cucc elrejtese fontosabb, mint a vasarlas alcazasa. Ez utobbit konnyebb megvalositani.
Nagyon fontos a vásárlás álcázása! Ha nem tudják hogy van készleted, nem keresnek olyan intenzíven nálad!
Ha én látom, hogy valaki felhalmoz, akkor csak idõ kérdése és megtalálom nála, bármennyire is legyen eldugva.
A. L. Ias
12-23-2013, 10:13 PM
Mit nevezünk nagy tételnek? Egy kétcekkeres bevásárlás még nem feltûnõ, fõleg nagyobb ünnepek elõtt. Abba pedig sok minden belefér.
Ordinis.Esse
12-23-2013, 10:30 PM
A nagy tétel az, ami nem a mindennapi szükséges mennyiségnek felel meg, vagyis lesz tartalékod! :)
Ezért fontos, hogy mindig vegyél kisebb plusz mennyiséget mikor vásárolsz. Ha ilyenkor találkozol ismerõssel aki tuti végignézi a kosaradat, csak azt látja, hogy van benne 2 kg liszt és cukor, meg pár szárított kenyér és pár konzerv. Ebbõl vannak már otthon neked, de nem feltûnõen több, mint egy hétvégi mennyiség.
Ünnepeken és családi eseményeknél (szülinap, évfordulók) lehet venni a szükséges mennyiség dupláját és ha találkozunk ismerõssel, szomszéddal panaszkodjunk neki, hogy a családi ünnep tönkre tesz minket! :)
Hamar megtelik így feltûnésmentesen a raktárunk úgy hogy senkinek nem fog beugrani egy katyvasz esetén, hogy neked lehet tejed és liszted, mert a múltkor is 2-2 kartonnal vittél haza!
Ja és tényleg fontos a készpénzes fizetés! :thumbup
Unicornis
12-23-2013, 10:48 PM
Másrészt úgy kell csinálni, hogy valamennyit elõl kell hagyni! Hogy fogjon is, és hagyjon is valamit!
Ha talál valamit (nem 2db. konzervet) nem keres tovább.......
Kizárt hogy a szomszédaim bármit is tudjanak arról, hogy mim van itthon. A nevemet se tudják, azt se tudják hogy nem vagyok amerikai. Annyit tudnak hogy BDU nadrágot hordok és ha jó az idő akkor naponta sétálok egy kört. :haha:
mossberg-operator
12-24-2013, 02:18 AM
Kizárt hogy a szomszédaim bármit is tudjanak arról, hogy mim van itthon. A nevemet se tudják, azt se tudják hogy nem vagyok amerikai. Annyit tudnak hogy BDU nadrágot hordok és ha jó az idõ akkor naponta sétálok egy kört. :haha:
Akkor mar gyanus vagy! :)
mossberg-operator
12-24-2013, 02:23 AM
Nagyon fontos a vásárlás álcázása! Ha nem tudják hogy van készleted, nem keresnek olyan intenzíven nálad!
Ha én látom, hogy valaki felhalmoz, akkor csak idõ kérdése és megtalálom nála, bármennyire is legyen eldugva.
En arra gondoltam, hogy a vasarlast konnyebb alcazni az emlitett modszerekkel, opsec, keszpenz, fedosztori, aprankent, stb. A sok cuccot elrejteni, rotalni nehez. Szerintem. Ti mit hol,hogyan taroltok?
bögre
12-24-2013, 11:33 AM
Mindenki gyanus! Legjobban az a gyanus aki nem nagyanus de egyben az a kevésbé gyanus aki gyanusabban viselkedik az átlagnál mert egy gyaus ember nem kellt feltünést! De ezt az okosabb emberek is tudják ezért viselkednek gyanusan ne tünjenek gyanusnak! :D Nemtudsz mit csinálni! Igyis ugyis gyanus vagy! :D
OFF:
A Gyanu Árnyékában vagy! :D Családi titkok gyanujának árnyékában! :D
Daniui
12-24-2013, 12:50 PM
Kis bûnöknél szerintem az a gyanús aki gyanúsan viselkedik a nagy buliknál az a gyanús aki nem gyanús. Azért a boltban amikor megyek ki lehet szúrni ki van ott csórni:D, múltkor gyerek(magyar) olyan feltûnõen csórt hogy már röhögtem rajta, vagy 20 percen keresztül kereste hogy meglegyen a jó körülmény.:D
A jobb oldalon lévő szomszédban nem bízom, a többi mind rendes. 2-3 közülük konzervatív, de a többinek mind demokrata matrica van a kocsiján. Ők is rendesek, de nem hinném hogy bárhogy ártani tudnának nekem. Valószínűleg a legveszélyesebb eszköz a házukban a műanyag vajkés. (Mivel a demokratáknál nem divat a lőfegyvertartás.) Az már inkább probléma, hogy van a közelben egy jókora gettó, ami baj esetén megindulna erre felé.
2 utcával arrébb is van néhány sötétebb alak. Főleg fiatalok, akik beszóltak néhányszor. SHTF esetén belőlük kinézném hogy ártatlan emberekre támadnának. :hogymi: Talán nagyszájú vagányoknak lehetne őket jellemezni, azok akik egymás alá adják a lovat ha balhéról van szó. Baj esetén az ilyenekből lesznek a legrosszabbak.
GAZDA
12-24-2013, 01:34 PM
Az már inkább probléma, hogy van a közelben egy jókora gettó, ami baj esetén megindulna erre felé.
Meg tudlak érteni én egy menekült tábor mellett élek 2500 (legalábbis ennyit ismernek el) nem túl lovagias muszlim nem a legjobb szomszédság!:-(((((
Amatorpe
12-24-2013, 06:00 PM
Ha mindenki felkészülne, nem lenne pánik és harc.
És nem lenne ez a fórum sem, és nem lenne a világot irányítani akaró családok sem, mert nem lenne kit...
M-torolt_forumozo
12-25-2013, 10:44 AM
Az már inkább probléma, hogy van a közelben egy jókora gettó, ami baj esetén megindulna erre felé.
2 utcával arrébb is van néhány sötétebb alak. Fõleg fiatalok, akik beszóltak néhányszor. SHTF esetén belõlük kinézném hogy ártatlan emberekre támadnának. :hogymi:
Csinálj lángszórót (feltéve hogy legális nálatok).
Inkább kiváltom a viselésit. (Nem lángszóróra!) :haha:
Úgy tûnik hogy feltámadt a VárosiTúlélõ blog, szerintem az új írás ebbe a topicba illik.
Prepperek, ti õrültek!
http://varositulelo.blog.hu/2014/02/08/prepperek_ti_orultek
:thumbup
raktaros
02-09-2014, 11:07 AM
Úgy tûnik hogy feltámadt a VárosiTúlélõ blog, szerintem az új írás ebbe a topicba illik.
Prepperek, ti õrültek!
http://varositulelo.blog.hu/2014/02/08/prepperek_ti_orultek
:thumbup
A blogger még nem talált ide hozzánk vagy nem fedi fel magát vagy "readonly"?
Jó sok hozzászólás van a cikk alatt. http://varositulelo.blog.hu/2014/02/08/prepperek_ti_orultek#comment-form
:haha:
Igen . De kár belefogni a " hittérítésbe" , had higgyék , hogy igazuk van ...
kovu78
02-10-2014, 03:34 PM
érdekes..szerintem ha lett volna anno a kocsiban reketteknél egy takaró..lapát vagy neadjIsten egy filteres tea ..tábori fözövel..tobbre mentek volna vele , mint egy sms-el amit hön szeretett belugyminisztériumunk kuldött a rászoruloknak.
Hívtam már sokszor. :)
Köszönet neki az új cikkért . :)
Írd oda neki a cikke alá, vagy a Facebook oldalára.
fisligery
02-10-2014, 04:25 PM
Túlélõ hsz-e
Azt nem tudom hogy a magyar katasztrófavédelem mit mond, de azt tudom hogy az itteni katasztrófavédelmi kormány weboldalon (FEMA) ki van írva, hogy mindenkinek legyen elég tartós étele, hetekre elegendõ ivóvize, elemlámpája és egyéb olyan dolgai amik vészhelyzet esetén használhatóak.
És ezt találtam a katasztrófavédelem honlapján:
Veszélyhelyzeti csomagok:
A 3 napos önellátást biztosító családi csomag elõre elkészítve, biztonságos helyen tárolva (élelmiszer, 12 liter víz/fõ, váltóruha, fényképek a családtagokról, barátokról)
Kitelepítési csomag, amit induláskor állítunk össze (gyógyszerek, iratok, pénz, a gyerekek kedvenc játékai)
Az autóban túlélõcsomag az utazás biztosításához a család és a jármû részére (rendkívüli idõjárás -hideg, hõség, vihar-, illetve rossz útviszonyok esetére)
Munkahelyünkön is állítsunk össze túlélõcsomagot: vastag ruhanemû, takaró, elemlámpa, rádió, elemek, síp ,nem romlandó, magas energia tartalmú élelmiszerek (szárított gyümölcs, mogyoró, csokoládé), személyes irataink.
http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=lakossag_kattipus_foldrenges_fel keszules
Ez jó! :thumbup
Aki vitatkozni akar, annak az orra alá lehet ezt dörgölni. Írjon a katasztrófavédelmiseknek és magyarázza el nekik hogy õk nem értenek a saját munkájukhoz. :D
kovu78
02-10-2014, 04:52 PM
egyépként akinek vidéken éltek a nagyszülei vagy látott már kamrát hogy ott is volt szalona , kolbász . pálinka meg minden földi jó a szükösebb idõkre, az legalább átgondolja, hogy mirõl van szó:thumbup
Dream_walker
02-10-2014, 08:27 PM
Még én is megjelentem ott a fikanickemmel. Vagy az az eredeti, és ez a fikanickem. Már eldönteni sem tudom. Lehet, hogy szükségem lenne egy újra? :D
Daniui
02-10-2014, 11:45 PM
Majdnem teljesen egyet értek, egy kis módosítással: ha egy átfogó cikk nem térítette észhez a hülyét, akkor egyrészt semmi sem fogja, másrészt valaki(k)nek meg is kell halnia SHTF esetén, arra pont jó lesz az ilyen agyatlan!
Ez így van sajnos, nem sajnos...
Pont eszembe jut errõl egy olyan dolog, hogy voltam már pánik szituációkban, aki nem volt felkészülve vagy bepánikolt azoknak az esélyei nagyban csökkentek, akár ha csak egy tüntetésre gondolunk aki minél hamarabb reagál egy esetleges támadásra annak az esélyei nagyban nõnek és mivel sokan lesznek akik késõbb reagálnak, õk lesznek azok a akik a támadás célpontjai lesznek és ezáltal még növelik az esélyeinket, úgyhogy a lassú reakció képes emberek a prepperek esélyeit növelik, és ez nagyon sok szituációban megjelenhet. Amint beletanulnak õk is a helyzetbe ami elõállt onnantól kezdve ez egyre csökken, amíg õk is komolyabb készültségi szinten nem lesznek. De alapvetõen a felkészüléstõl függ a reakcióképesség, egyrészrõl másrészrõl hozzá jönnek a pszihológiai tényezõk amiket lehet egyrészt fejleszteni másrészt meg elég nehéz és ezekhez a dolgokhoz jön hozzá még a szerencse.
Én -mint látjátok- próbáltam néhány alapvetõ dolgot megértetni velük, de nem sok sikerrel. Ha nem érti, hogy miért jó akkor élelmiszert venni mikor olcsóbb, hanem õk meg akarják venni drágán, akkor azon nem lehet segíteni. :nemnem: És még oda is írja, hogy röhög rajtam. Buta és kiröhögi a másikat, mert nem érti az egyszerû logikát. :huuu:
Meg fennakadnak azon, hogy Magyarországon nincs hurrikán. Gondolom orkán, vihar és úgy általában szél sincs! :rolleyes:
kovu78
02-11-2014, 05:06 AM
1713
Túlélõ.. álltalában ilyenek az emberek kevesen értik:thumbup
VárosiTúlélõ azért igen jól fordít és jobb cikkeket ír mint én (meg a helyesírása is jobb), úgyhogy mindenképpen jó lesz ha folytatja a blogját. :tapsol:
Nagyon, nagyon hasonló a stílusotok...
Azt hittem elõször, hogy te írtad :)
Á, az én írásaimban sokszor már meglátszik hogy az angol nyelvtan. Meg az én kis cikkeimben íráshibák is vannak. Nem csoda hogy 4x annyi követõje van Facebookon. :) Csak az a kár, hogy nem jön fórumozni, ide is biztosan sok érdekes dolgot tudna írni.
Amatorpe
02-16-2014, 12:21 AM
Nagyon, nagyon hasonló a stílusotok...
Azt hittem elõször, hogy te írtad :)
Hehe, én is! :D
Nem értem hogy miért. Õ például kitette "Fuss, rejtõzz, harcolj!" videót, aminek a mondandójával én nem is értek egyet.
Szerintem a stílus sem ugyanaz, mert az én írásaim általában nincsenek túl jól megfogalmazva, nem ritkák az íráshibák, az elgépelések. Mivel nem írok túl jól, ezért is szoktam inkább kisfilmeket feliratkozni, mert az nyelvtanilag könnyebb. :)
Amatorpe
02-16-2014, 01:26 AM
Ok, de hasonló a név, a téma, és az emberek is változhatnak.
Például grafológiát tanuló cimbi mondta, hogy nem is lehet reális képet adni egy személyrõl egy íráskép alapján mert adott pillanatnyi állapotot tükröz. Pl. sietve kell írni már más lesz, idegileg felcseszve más lesz, stb... Szóval lehet hogy világképváltás, harag az emberi fajra, stb közbejött. Illetve nem, mert más vagy. Vagy most ezt hiteted el velünk. Vagy ez is csak egy összeesküvés-elmélet. :D
No de a lényeg, hogy tisztáztuk, és ettõl egyik oldal sem veszít értékébõl. Hogy a szerzõkrõl már ne is beszéljek, nálam mindenki többet tud.
Nem tudom hogy most csak vicceltek-e velem. :confused:
Csak itt a fórumon van vagy 4-5 ember akinek valamilyen túlélõ vagy survivor a neve. Persze hogy hasonlóan gondolkodunk, ha õ is prepper dolgokról ír.
Ott az mtp.info.hu ami a "Magyar Túlélõ Portál". Ahhoz sincs semmi közköm. Van a Túlélés a Természetben, ahhoz szintén semmi közöm, mert az "Don't Panic" blogja. Index fórumon a túlélõ topicot szintén nem én hoztam létre. Aki ott elindította, megosztott egy túlélõsuli linket, amihez szintén semmi közöm. Elég sok ilyen blog, portál és weboldal van ezzel a címmel. Arról már nem is beszélek, hogy minden második angolul írt blog, fórum, portál neve Survivor vagy Survival. Még a legnagyobb pepper forum is Survivalisboards. Ez természetes.
Nekem csak az van, amit régen indítottam, a tuleloblog (aminek eredetileg még csak köze se volt prepper dolgokhoz, csak kellett egy magyarosan hangzó név, mert a thatmaninblack-et nem akartam használni. Utólag talán rossz választás volt a Tulelo, de most már felesleges lenne megváltoztatni, blogspoton meg szerintem nem is lehetséges a címváltoztatás.) Van a régi blogom, a thatmaninblack blog. Egy amerikais blog ahová nem írtam már legalább fél éve, meg néhány másik blogspot ahová nem szoktam írni. blog.hu-n Meg van 3 bejegyzésem libertariánus témában. Ha lesz valami akkor szólok, mert mindig szoktam szólni, ha valamin dolgozom, ha fordítok, videót készítek, cikket írok. Mindent meg szoktam itt osztani a fórumon.
A legtöbben jobban írnak mint én, meg a témát is jobban vágják én csak mint hobbi-prepper írogatok, de leginkább az amerikai fegyvertartásról tudok, ezért se írtam még soha víztisztításról és hasonló dolgokról. Amikhez nem nagyon értek, azokat a témákat meghagyom azoknak akik profibbak és én meg csak olvasok az általam kevésbé ismert dolgokról. Tanulni sohasem szégyen. :)
Amatorpe
02-16-2014, 01:56 AM
Oké, inkább beszéljünk másról:
Már nem emlékszem, hogy Te vagy valaki más írta, de szó volt róla, hogy esetleg idén le lesz fordítva a prepper mátrix. Már ha az illetõnek belefér az idejébe. Na azt szerintem itt sokan megköszönnénk!
Nem tudom, én most fogtam bele valami más lefordításába, azzal biztosan elleszek egy darabig. Az is tetszeni fog mindenkinek, mert még hasonlót se fordított le eddig senki. De hadd legyen majd meglepetés. :)
Amatorpe
02-16-2014, 02:07 AM
:D Ha olyan lesz, mint az amerika elsötétül (mármint volumenben) akkor alig várom!
astonferi
02-16-2014, 05:39 AM
:D Ha olyan lesz, mint az amerika elsötétül (mármint volumenben) akkor alig várom!
nos a múltkori találkán megnéztük ezt a matrixot és abban maradtunk hogy honosítani kéne magyar viszonyokra. tehát nem forditani hanem inkább irni-rajzolni egy magyar-európai megfelelõt
Amatorpe
02-16-2014, 08:46 PM
Na jó, tegyük fel a fegyveres rész szinte ki is hagyható a jelenlegi jogi helyzet miatt, de azért engem érdekelne, mi van rajta.
Nem újkeletû dolog.
http://31.media.tumblr.com/tumblr_lhyqk1g3DN1qf71bqo1_500.jpg
Poszter, 1960-ból.
Vietnamiveteran
05-06-2014, 08:46 PM
Ha ezt még nem olvastátok akkor tegyétek meg szerintem elég jó és életszerû leírás ......
http://varositulelo.blog.hu/2012/09/23/tulelni_a_delszlav_haborut
Talaltam egy cikket, amit kicsit ironikusan/cinizmussal vegyitve irtak, de azert ez egy kicsit prepperes :)
Tanácsok világvége esetére… (http://jaszlajosmizse.hu/tanacsok-vilagvege-esetere/)
Dream_walker
06-28-2014, 03:00 PM
nos a múltkori találkán megnéztük ezt a matrixot és abban maradtunk hogy honosítani kéne magyar viszonyokra. tehát nem forditani hanem inkább irni-rajzolni egy magyar-európai megfelelõt
Mi az a prepper mátrix?
A. L. Ias
06-28-2014, 07:39 PM
Mi az a prepper mátrix?
Ez! (http://www.mynewoldschool.com/wp-content/uploads/2013/04/prepping-matrix-ver-1.jpg) :)
astonferi
06-28-2014, 08:00 PM
kinyomtatva A3 szinesben :D
leforditani nem érdemes mert a magyar viszonylatok mások de alapnak nem rossz
Dream_walker
07-06-2014, 07:32 PM
én csak a fegyveres részen látok némi különbséget, de mikor a fókusz stábja egy délutánnyi utánajárással tud éles csúzlit venni csomagtartóból a fõvárosban (volt ilyen riportjuk is), akkor már nem is annyira nagy a probléma
meg aztán a legtöbb shtf-nél (amihez kell egy ilyen mátrix) a szabályok úgysem fognak számítani
Pityubá
07-12-2014, 07:27 AM
Hát igen ezek lennének, amiket kiemeltél a Nagy könyvbõl. Én sem tudnám másként leírni.
Szégyenlem de még mindig nem olvastam el teljesen ezt a könyvet, nékem azt mondták a nálamnál okosabb olvasók, hogy a 2. résznél (Új testamentum) kezdjem.
Ne kövezzetek meg érette, hátulról kezdtem olvasni ahogy újságot szoktam. :D Nem is lettem nagy könyvmoly, idõs koromra sem. :(
Többen kérdezik tõlem, Pityubá mit is akarsz te öregen túlélni ?
Szoktam mondani nem nékem kell túlélni a katasztrófát, csupán oktatom a felkészülést, az ifiknek (cserkészeknek).
Az új generáció TI vagytok, akiknek túl kell élni a váratlanul bekövetkezõ természeti katasztrófákat.
Túlélõ bemutatókon elszomorodnak amikor azt mondom: Világvégét nem lehet túlélni. Azt gondolják az emberek, hogy én tudom de ez nem így van.
Hiszen a nevében is bent van, világvége. Könyv olvasás kinyitással kezdõdik és becsukással végzõdik, így fog történni E-világgal is.
Elõbb vagy utóbb bekövetkezik, aki azt állítja õ tudja mikor lesz vége, véleményem szerint nem mond igazat.
Akkor mit is lehet túlélni ? Oly váratlanul bekövetkezett eseményeket, amelyek után marad emberi lét számára élhetõ közeg, ha ez nincs emberi élet sincs.
kovu78
07-12-2014, 08:16 AM
no igen a saját halálát még senki sem élte túl :D
mzperiksz
07-12-2014, 02:14 PM
Jol mondod, nem tulelni kell, hanem megtanulni egyutt elni az adott korulmenyekkel.
Vita lett a hozzászólásoknál. http://trollforgatok.blog.hu/2014/11/04/dobbenet_de_a_pentagonnak_van_veszterve_zombiapoka lipszis_esetere
mossberg-operator
11-21-2014, 11:42 AM
Ezt nem tom hova irjam. Allok a patikaban, varok a gyerek gyogyszerere, s eddig 4 drogost szamoltam, akik jonnek a leszoktato belovesert (nem tom mi a pontos neve). Mi lenne ezekkel egy teljes osszeomlasna? S a mentalis betegekkel, akiket gyogyszerekkel tartanak kontroll alatt?
A gyengébbek széthullnának, az erõsebbek erõszakossá válnának. :(
mossberg-operator
11-28-2014, 07:14 PM
Ezt ma mar egyszer idelinkeltem, nem tom hova lett: szoval, ezek csak TV-kert nyomjak, mi lenne ha kajaert menne ELESBEN a dolog? www.dailymail.co.uk/news/article-2852585/Mayhem-Black-Friday-begins-Shoppers-clash-supermarkets-trying-grab-bargains-Boots-Game-Curry-s-PC-world-websites-crash-thousands-start-hunt-Christmas-deals.html
A zombis topicba tettem. Ott tárgyaltuk ki tavaly is. :)
mossberg-operator
11-28-2014, 08:22 PM
A zombis topicba tettem. Ott tárgyaltuk ki tavaly is. :)
Hihi! Megneztem a hozzaszolasathelyezeses topicban, ott semmi, gondoltam hulye vagyok. Csak azt hittem, hogy irtam ide...
Legközelebb oda is beírom. :)
mossberg-operator
12-22-2014, 09:48 AM
Szerencses hulye, most meddig tart berakni feltucat MRE-t, meg egy karton vizet? Foleg ahol o autozik...http://index.hu/kulfold/2014/12/22/tiz_nap_utan_talaltak_ra_egy_csaladra_a_vadonban/
Nekem mindegy ki mit csinál, aki önellátó, vagy arra törekszik az oké, aki felhalmoz, azt is helyeslem, de ha valaki a bushcraftos módszereket próbálja elsajátítani, azt is támogatom. :thumbup Nincs rossz döntés, mind a háromnak vannak elõnyei. Persze érdemes valamilyen szinten kombinálni õket.
venosz
12-23-2014, 07:09 PM
Kedves Doom!
Nem lesz összeomlás.
Ha lesz, akkor meghalok és Doom hoz virágot a síromra évek hosszú során mindszentekkor.
Talán nincs igazad, mert erdõben vidéken városban nem nagyobb az esélyed egy felkészületlennel szemben a túlélésre, csak talán pár százalékkal, de vitathatatlanul jobban, könnyebben fogsz élni ha élsz. A halálodra az esély szinte ugyan annyi mint egy nem preppernek. A Halál dob egy kockával, és Doom meghalt hiába felkészült, és ezt pont te sugallod a hozzászólásaiddal.
A viselkedésed öltözéked felszerelésed magabiztosságod vonzza a bajt, amíg egy szerencséntlennel talán nem foglalkoznak.
Oly annyira összetett ez a dolog, hogy amit írtam már vissza is vonom, mert nem állja meg a helyét, csak bizonyos szituációkban aminek a száma végtelen.
Birka vagyok! "Tetszik" a kecske. :D
Viszont a jókívánságot, és vigyázz ránk!
geddonvaro
12-23-2014, 07:51 PM
Azt hiszem ez a kis történet épp ide vág.
A kínai történet szerint egy idõs földmûvesnek volt egy öreg lova, amellyel a földön dolgozgatott. Egy nap a ló elszabadult, s eltûnt a dombok között. Amikor a szomszédok kifejezték sajnálatukat a szerencsétlenség miatt, az idõs ember csak ennyit mondott:
- Szerencse, vagy szerencsétlenség? Ki tudná azt megmondani?
Egy hét múlva a ló visszatért a dombok közül egy ménes vadlóval, és amikor a szomszédok a földmûves szerencséje miatt örvendeztek, õ ismét ezt mondta:
Amikor az idõs ember fia megpróbálta betörni az egyik musztángot, leesett a lóról, és eltörte a lábát. A szomszédok megint sajnálkoztak. Nem úgy az idõs ember, aki csak ennyi szólt:
Néhány hét múlva bevonult a hadsereg a faluba, és besoroztak minden hadrafogható fiatalembert. Amikor az idõs földmûves fiát a törött lábával meglátták, lehagyták a listáról. Szerencse volt ez vagy szerencsétlenség? Ki tudná azt megmondani?
Prepperkedsz? Szerencse vagy szerencsétlenség.....?:D
geddonvaro
12-23-2014, 08:13 PM
...ez a mondat azért....Hmmmmm..."érdekes" egy prepper fórumon...:haha:
Nem véletlenül van ott a vigyorgó smiley.:D
Morpheus
12-23-2014, 10:13 PM
Látom Doom megint rossz napod van.
Morpheus
12-24-2014, 05:03 AM
Látom korán keltél te is! :-) :-) :-)
Igazad van, a Te világodban.
Az enyémben minden nap az enyém.
Igyunk rá egyet! :-)
ZeroPont
12-24-2014, 04:56 PM
Bár Doom kolléga sokszor igen keményen és sarkosan fogalmaz alapvetõen, Vele értek egyet. A készletek felhalmozása szempontjából mindegy, hogy városban élsz vagy falun. A készletek elõállítása szempontjából, elõnyösebb a falusi környezet. Csakhogy azok megtermelése és megvédése még a jelenlegi körülmények között sem egyszerû. Mi lesz majd akkor, ha végképp felbomlik a törvényes rend? Ha igazán elszabadul a pokol, szerintem fontos szempont a mobilitás, hogy az ember felismerje amikor menni kell. És valljuk be sokkal könnyebb otthagyni egy 1,5 szobás panelt, mint egy két emeletes családi házat és a hozzá tartozó földeket amiken az ember egész életében dolgozott. Természetesen én is szeretném minél tovább megvédeni az otthonom (bármilyen is), de ha eljön a pillanat egy percig sem fogok habozni, hogy továbbálljak. És valószínûleg bármennyit is fogok addig felhalmozni két hátizsáknyi cuccnál többet úgysem fogok tudni belõle magammal vinni, egyik az én hátamon másik a páromén.
Ja, és Áldott, Boldog Karácsonyt mindenkinek!
Gyalogos
12-24-2014, 09:20 PM
Azt hiszem ez a kis történet épp ide vág.
A kínai történet szerint egy idõs földmûvesnek volt egy öreg lova, amellyel a földön dolgozgatott. Egy nap a ló elszabadult, s eltûnt a dombok között. Amikor a szomszédok kifejezték sajnálatukat a szerencsétlenség miatt, az idõs ember csak ennyit mondott:
Egy hét múlva a ló visszatért a dombok közül egy ménes vadlóval, és amikor a szomszédok a földmûves szerencséje miatt örvendeztek, õ ismét ezt mondta:
Amikor az idõs ember fia megpróbálta betörni az egyik musztángot, leesett a lóról, és eltörte a lábát. A szomszédok megint sajnálkoztak. Nem úgy az idõs ember, aki csak ennyi szólt:
Néhány hét múlva bevonult a hadsereg a faluba, és besoroztak minden hadrafogható fiatalembert. Amikor az idõs földmûves fiát a törött lábával meglátták, lehagyták a listáról. Szerencse volt ez vagy szerencsétlenség? Ki tudná azt megmondani?
Prepperkedsz? Szerencse vagy szerencsétlenség.....?:D
BragBOL írta ugyanezt. :)
http://magyarprepperforum.org/showthread.php?825-Ti-mit-csin%E1ln%E1tok-ha-kit%F6rne-a-vil%E1gh%E1bor%FA-vagy-haz%E1nk-h%E1bor%FAba-keveredne&p=43545&viewfull=1#post43545
Nealden
01-08-2015, 10:38 AM
http://www.hir24.hu/kulfold/2015/01/08/szomjan-halt-a-semmi-kozepen-egy-autos/
Ez elég jó érv, hogy bepakoljunk a kocsiba ezt azt extrába. Különösen, ha az ország nagy részét sivatag borítja...
gattila
01-09-2015, 09:22 PM
https://drive.google.com/folderview?id=0BzOaDl_WzUkfVUdiWldzNkNIOTg&usp=sharing&usp=sharing&urp=https://drive.google.com/folderview?id%3D0BzOaDl_WzU&tid=0BzOaDl_WzUkfMW1hb251REREQkk
Azt nem tudom, ki osztotta meg, és hol, még az is lehet, hogy itt valaki, valamelyik fórumban...mindenesetre most közkinccsé teszem. Azt sajnos nem tudom, hogy hogyan tudnám megszerkeszteni a linket úgy, hogy csak egy szó legyen helyette (mint mondjuk más szerkesztõkben). Ha valaki tudja, elmesélhetné...
Kisss
01-10-2015, 02:24 PM
https://drive.google.com/folderview?id=0BzOaDl_WzUkfVUdiWldzNkNIOTg&usp=sharing&usp=sharing&urp=https://drive.google.com/folderview?id%3D0BzOaDl_WzU&tid=0BzOaDl_WzUkfMW1hb251REREQkk
Azt nem tudom, ki osztotta meg, és hol, még az is lehet, hogy itt valaki, valamelyik fórumban...mindenesetre most közkinccsé teszem. Azt sajnos nem tudom, hogy hogyan tudnám megszerkeszteni a linket úgy, hogy csak egy szó legyen helyette (mint mondjuk más szerkesztõkben). Ha valaki tudja, elmesélhetné...
Szerintem ez a Fb tulelestar-rol van es mar volt itt is megosztva, de nem baj, hogy elokerul idorol-idore, mert sok hasznos dolog van benne!
MacIver
01-11-2015, 01:12 PM
Azt sajnos nem tudom, hogy hogyan tudnám megszerkeszteni a linket úgy, hogy csak egy szó legyen helyette (mint mondjuk más szerkesztõkben). Ha valaki tudja, elmesélhetné...
Kijelölöd és rákattintasz a Link ikonra.
Vagy itt rövidíted: http://tinyurl.com/
Yosihiro Sato
02-19-2015, 05:12 PM
Ismeri valaki? Nemrég kaptam egy barátomtól a címet: http://mafelsz.hu/tudasbazis/cikkek.html
MAFELSZ
03-04-2015, 05:23 PM
Ismeri valaki? Nemrég kaptam egy barátomtól a címet: http://mafelsz.hu/tudasbazis/cikkek.html
Én ismerem, én írtam:)
MAFELSZ
03-04-2015, 05:25 PM
Ezt olvastátok?
Az emberi lakosság “nagy selejtezése” csendben elkezdõdött. Rejtetten, alattomosan és könyörtelenül. Igen, egy globális emberírtási napirend életbe lépésérõl van szó. És ahogy ez a szemünk elõtt lejátszódik, az emberi faj túlnyomó többsége eltûnik majd a génállományból. Genetikailag megsemmisül. Vajon Ön és létezõ vagy leendõ utódai túlélik? Amit ez a cikk bemutat az az, hogy mi az igazi fenyegetés ebben a világban, és hogy lehet megõrizni utódaink genetikai integritását. Hogyan védekezhetünk? MIÉRT van napirenden a globális elnéptelenítés? Minél jobban megérti ezeket a válaszokat, annál nagyobb az esélye a túlélésre a nagy emberírtásban. Elõször is, hadd utasítsak el minden olyan elképzelést, hogy a nagy selejtezésre valami fantáziadús összeesküvés-elmélet lenne. Ebben a világban Bill Gates és Ted Turner nyíltan megvitathatják hogyan csökkenthetik a világ népességét 90%-al. Bill Gates, különösen boldogan finanszíroz meddõségi technológiákat, és GMO vakcinákat melyek mindegyikét szándékosan úgy tervezték, hogy meddõséget okozzanak, vagyis megakadályozzák az új babák születését. A Bill és Melinda Gates Alapítvány például jelentõs támogatást biztosított a University of North Carolina meddõséget okozó ultrahang technológia kifejlesztésére, amely az emberi spermiumokat életképtelenné tenné legalább hat hónapig. Már a BBC is bemutatta, ez a technológia hatékonynak bizonyult patkányok esetén, és ez csak egyike a 78 különbözõ kutatási projektnek, amelyet a Gates Alapítvány finanszíroz “Globális Egészségügyi Programok” égisze alatt. Ahogy Bill Gates 2010-ben kifejtette, a népirtást oltások használata révén idézné elõ. “A világon ma 6.8 milliárd ember él, ami nemsokára 9 milliárdra változik. Viszont ha igazán nagyszerû munkát végzünk új oltóanyagok, és deproduktív egészségügyi szolgáltatások által, ezt a számot 10 vagy talán 15 százalékkal is csökkenteni tudjuk.” “A gyengék eliminálása” A globális vezetõk ilyen vágyait nem is titkolják. Vagyis a vezetõk szerint “az állomány selejtezése” az emberiség szempontjából valójában csak egy jó tett. Lehetõvé teszi azt, hogy az emberiség erõsebb legyen, ugyanúgy, ahogy a gyengék természetes szelekciója zajlik egy csorda vadállat esetében, ami javítja a megcélzott faj összesített génállományát. A globalisták azzal érvelnek, hogy a mai emberi génállomány leállt. A gyenge és a buta emberek ugyanúgy képesek szaporodni, mint mindenki más – ha nem még inkább. Az emberi génállomány valójában hanyatló tendenciákat mutat- mondják, és az egyetlen módja annak, hogy azt visszahozzák arra a pontra, ahol egy faj fejlõdni képes az az, hogy eliminálják azokat, akik nem elég okosak ahhoz, hogy helyet érdemeljenek az emberi génállományban. Ez persze, eugenika: az emberi faj javítása népírtás útján. A modern eugenika A mai modern eugenikusok ettõl azért finomabb módon manipulálják a lakosságot. Rájöttek tapasztalat útján, hogy a nyílt hadviselés gyakran a visszájára fordul. Tehát müködnek a háttérben szépen kidolgozott módszerekkel és megvalósítják ádáz terveiket. Ezen módszerek közé tartozik az emberek meggyõzése, hogy genetikailag módosított élelmiszereket fogyasszanak -, amelyek terméketlenséghez vezetnek – fluoridos vizet igyanak, oltóanyagokat, szintetikus vegyszereket használjanak, amely növeli a vetélések számát és egyébként is drasztikusan csökkenti a szaporodási rátát. Tény, hogy a mai eugenika áldozatai saját akaratukból állnak sorba orvosuknál az influenza elleni oltóanyagért. A nagy intelligencia teszt Úgy tünik, hogy a népírtó vakcinák, a génmanipulált élelmiszerek, élelmiszer-adalékanyagok, gyógyszerek és egyéb szintetikus vegyszerek egyfajta intelligencia tesztként mûködnek a lakosság számára. Azok, akik rendszeresen oltatják magukat, nem vinnék el a pálmát ezen a teszten. Az ostoba emberek – a “haszontalanok” – eltávolítása a génállományból lenne a globális vezetõk egyik célja. Így a vakcinák tökéletes szûrõként müködnek és eltávolítják a “hülye gének”-et az emberi génállományból. Az oltóanyagok rejtett rákot okozó vírusokat tartalmaznak és több emberi generációban is jelen lesznek. Az SV40 vírus bevezetésre a polio oltással került sor az 1950-es években. A beoltottak unokáiban ma is fellelhetõ ez a virus. Ezt olyan vezetõ tudósok vallották be nyíltan, akik ezeket a vakcinákat létrehozták. Eközben az oltóanyagok hatékonyságáról szóló jelentések tökéletesen fabrikáltak, ahogy két tudós le is leplezte a tudományos csalásokat. Mellesleg sok gyógyszer közvetlenül okozhat meddõséget. A Propecia nevü kopaszodásra felirt gyógyszer terméketlenséggel és ejakulációs zavarokkal függ össze. A játék megy: ki éli túl? Ön csak egy versenyzõ egy “reality show” “Túlélõ” nevü játékában. Ha nyer, túlél, génjei tovább öröklõdnek és a jövõbeli emberi fajt fogják képviselni. Ha veszít, ennek ellenkezõje történik. A NaturaHirek intelligens olvasóinak szeretném megmutatni hogyan lehetséges kijátszani a globális elit terveit. Bill Gates-et akarom megverni saját játékában. És a túlélés, nyerés. A túlélést és termékenységet fenyegetõ 7 tényezõ A génmanipulált ételek fogyasztása – reproduktív zavarokat eredményez bármely emlõs fogyasztja azokat. Az oltóanyagok – Tele vannak rejtett rák virusokkal és vegyi segédanyagokkal. Az oltóanyagok a fõ okai a mai megnövekedett számú meddõségi eseteknek, születési rendellenességeknek, spontán vetéléseknek. Chemtrail-ek: a repülõgépek húzta fehér vegyi csíkok, amelyek még véletlenül sem kondenzcsíkok. A következõket tartalmazzák: alumínium, bárium és más nehézfémek… A chemtrail-ek mérgezõ fémekkel telítik meg atmoszféránkat, amelyek hátrányosan befolyásolják az agy mûködését és az idegrendszer funkciót. Légzõszervi megbetegedéseket és asztmát is okozhatnak. Hozzájárulhatnak születési rendellenességek és deformitások kialakulásához, de a részleteket tovább kellene vizsgálni. Vényköteles gyógyszerek – vényre kapható gyógyszerek és a kemoterápia DNS károsodást okozhatnak, elõsegítik az impotencia kialakulását és csökkentik a spermiumok és a petesejt minõségét. Élelmiszer-adalékanyagok – ezek a vegyi anyagok károsítják a DNS-t, a petesejt minõségére is hatással vannak és meddõséget okozhatnak. Az élelmiszerekben lévõ mérgek mint a nátrium-nitrit (szinte minden feldolgozott húsban van), ízfokozó anyagok, aszpartám és kémiai tartósítószerek a felelõsek ezért. A biológiai fegyverek – egy lehetséges “gyorsan ölõ módszer”. A világ kormányainak végül is kényelmes lenne ezt a népírtó formát választani, miközben majd találnak valami fiktív terrorista csoportot, akire rákenhetik az egészet. Az élelmiszer-fasizmus – vállalatok, mint a Monsanto teljes globális uralomra törekszenek az egész élelmiszer-ellátásban. Ez a koncepció az úgynevezett “élelmiszer-fasizmus”, és lehetõvé tenné azt, hogy a vállalatok és kormányok eldöntsék, ki eszik és ki éhezik. Ami ezután következik, az az, hogy hogyan lehet mindezzel felvenni a harcot. 10 stratégia túlélési esélyeink növeléséhez Kerüljön minden mérget – Ez azt jelenti, hogy ki kell küszöbölnie minden génmanipulált, fluoridot, aszpartámot tartalmazó terméket, mesterséges illatanyagokat, mesterséges gyógyszereket, kémiai élelmiszer-adalékanyagokat és egyéb szintetikus vegyszereket. A legtöbb családnak ez azt jelenti, hogy teljesen ki kell beleznie a kamrát, fürdõszobát és garázst a vegyi anyagok és vegyszerek eltávolítása érdekében. Ne feledje: a globalisták nem fogyasztanak génmanipulált termékeket és kizárólag organikus ételeken élnek. Azon csodálkozik miért? A megfelelõ táplálkozás védi a DNS-t- és létfontosságú. A helyes táplálkozással (szuperételek, magas ásványianyag, antioxidáns tartalom, növényi koncentrátumok, stb) lehet megakadályozni a DNS-károsodást. Fontos az alacsony szintû sugárzásra való odafigyelés, valamint a mérgezõ vegyszerek kerülése. Mindenekelõtt, a helyes táplálkozás növeli a reproduktív egészséget, a sperma minõségét, a petesejt minõségét és még az agy mûködését is. Kerülje az oltásokat. Gyermekeknél lenne ez a legfontosabb – ez egy kulcsfontosságú védekezés a nagy selejtezés ellen. Termeljen meg mindent saját magának. Az egyetlen étel, amiben bízhatunk az az, amit mi magunk termelünk. A “családi ereklye” magvak használatával táplálja testét és agyát. Tegye el a magokat és minden évben ültesse el õket. Tanuljon önvédelmet. Legyen felkészülve arra, hogy fizikailag is megvédje életét, otthonát és vagyonát fosztogatók, bûnözõk, betörõk elõl. Utasítsa el a többségi propagandát – ne figyeljen oda az agyzsibbasztó propaganda áradatra. TV és rádió helyett váltson megbízható, igazságkeresõ weboldalak tanulmányozására. Ne próbáljon “megmenteni” mindenkit. Felesleges idõvesztegetés lenne. Sokan teljesen reménytelenek ,mert abszolút elutasításban élnek. Inkább szövetkezzen más, tudatos és tájékozott túlélõvel. Készségek és ismeretek megosztásával növelheti erejét. Van erõ a számokban. Emlékezzen az alapvetõ szükségletekre. Élelmiszer, víz, hõ, menedék, sürgõsségi ellátás, önvédelem, kommunikáció lehetõsége. Gondoskodjon utánpótlásról. Képezze magát mentális alkalmazkodóképességre. A túlélés érdekében, nem engedheti meg magának, hogy valaha is “csõlátás”-ra korlátozódjon. A túléléshez tudni kell alkalmazkodni, megoldani a problémákat, és erõforrásokat innovatív módon használni. Szüksége lesz rá, hogy rugalmas legyen. Kerülje a sugárzásnak való kitettséget. Semmi sem okoz DNS károsodást gyorsabban, mint a sugárzás és a körülöttünk lévõ sugárforrások. Kerülje a mobiltelefonok, intelligens mérõórák és még a wi-fi használatát is ha lehetséges. A sugárzás károsodás összegzõdõ, vagyis felhalmozódik a szervezetben, így egyre rosszabb lesz az idõ múlásával, ahogy ismételt adag sugárzásnak van az ember kitéve. Ne legyen áldozat. Leg
Olvass többet itt: http://naturahirek.com/az-emberiseg-selejtezese-elkezdodott-on-tuleli/ | NaturaHirek.com
mmilan21
03-04-2015, 06:48 PM
Ezt olvastátok?
Az emberi lakosság “nagy selejtezése” csendben elkezdõdött.
...
Olvass többet itt: http://naturahirek.com/az-emberiseg-selejtezese-elkezdodott-on-tuleli/ | NaturaHirek.com
Láttam.
Részletes összefoglaló.
Dream_walker
03-04-2015, 07:57 PM
A fele igaz, a fele hisztéria, a harmadik fele meg akkora kamu, hogy visítanék a röhögéstõl, ha egyáltalán csinálnék ilyesmit. Mármint visítást, mert a röhögés azért rendszeresen megvan :) Kedvencem a rákvírus :D
MAFELSZ
03-04-2015, 09:58 PM
A fele igaz, a fele hisztéria, a harmadik fele meg akkora kamu, hogy visítanék a röhögéstõl, ha egyáltalán csinálnék ilyesmit. Mármint visítást, mert a röhögés azért rendszeresen megvan :) Kedvencem a rákvírus :D
Nekem amikor átküldték, az volt az elsõ gondolatom, hogy na...tessék..Aztán elolvastam. Ami a népesség szabályozást illeti, bár hazudik aki azt mondja tudja, de az az érzésem, véleményem, hogy azon azért törik a fejüket.
Én konkrétan láttam azt a videót, amin bill géc azt újságolja, hogy támogat egy olyan projektet, ami azt tûzte ki célul, hogy szúnyogokat vakcináznak. És ezek a szúnyogok viszik el az oltóanyagot. Azzal magyarázták, hogy ez mekkora dolog, hogy így mindenkihez eljutnak a fertõzõ betegségek vakcinái..De ez tudjuk, hogy baromság..Innentõl kezdve lehet agyalni...
MacIver
03-04-2015, 10:41 PM
Kedvencem a rákvírus :D
Hülyén hangzik így, de nem zörög a haraszt...
Az SV40-rõl, egy laborból kikerült vírusról van szó, amit rákkutatáshoz használtak (nem véletlenül pont ezen a területen).
"A vírus daganatkeltõ hatásáért a korai termékek közé tartozó ún. nagy T-antigén felelõs, amely serkenti a sejtosztódást és blokkolja az apoptózist beindító p53 tumorellenes sejtfehérjét."
Konklúzió: valószínûleg ez a tenyésztett vírus egy komponense lehetett a rák(osítási) kísérleteknek, ami közvetlenül nem valószínû, hogy tud rákot "növeszteni", de a megfelelõ módon támadva szervezetet (erre fejleszthették ki), stimulálja a rendellenes osztódást, és az immunrendszer T-sejtjeit is (vagy akár a p53 aminosavat) elvágva a beteg sejtektõl, növelheti a rák kialakulásának lehetõségét.
MAFELSZ
03-05-2015, 08:27 AM
A gyerekorvosok, és a nõgyógyászok egy idõben rettenetesen propagálták a HPV elleni oltást. Ma már valahogy elcsendesedett ez a dolog. Nekem két lányom van, és egy rossz érzésem a dologgal kapcsolatban.Elolvastam mindent, amit lehet, és arra a meggyõzõdésre jutottam, hogy az egész egy kamu. Nem részletezném, mert hosszú az indoklás. Viszont. Van egy honlap, ahol bevezetés elõtti gyógyszereket ismertetnek, amelyeknek még nevük sincs, csak sorszámuk. Ott volt egy szer, mely a végleges fogamzásgátlást volt hivatott megoldani. A dozírozás a következõ volt. Három hónapon keresztül havi egy injekció.
Pont úgy, mint a HPV vakcina. Ha csak minden ötödikbe tesznek ilyent....Na mindegy, errõl mi tudni sosem fogunk, csak gondolkozhatunk, és beszélhetünk róla.
Dream_walker
03-05-2015, 08:51 AM
Pont ezt a hülyén hangzik dolgot beszéltük egy másik topikban a koleszterin kapcsán.
Leírod, hogy rákvírus, és hiteltelen lesz az egész, még ha pongyolán fogalmazva arról is van szó.
A fent említett videókat én is láttam, engem is elgondolkodtat, meg vagyok elég értelmes ahhoz, hogy agyaljak rajta. De azért csont nélkül nem kell mindent besz.pni :) El kell gondolkodni a dolgokon, meg az ellenkezõjükön is.
A legnagyobb baj az az átlagemberekkel, hogy nem gondolkodnak. Elhitték, hogy nem kell, hogy bonyolult, és hogy a politikus, a rendõr, az orvos, meg a pap dolga a gondolkodás. Elhitték, hogy nincs döntési lehetõség, sõt, arra sincs, hogy megítéljenek dolgokat. Holott van. Csak az nem jó dolog az irányítóknak. Alapvetõen aki azt akarja, hogy ne gondolkodjon valaki, csak csinálja, amit mondanak, az nagyobb kárt okoz az embernek, mint bármilyen vírus, betegség, vagy akár egyéb csapás.
Meg aztán az átlagember felelõsséget vállalni sem szeret. Hiszen ha valaki gondolkodik, és dönt, akkor a következmények is rá tartoznak. Ez félelmetes érzés. Nagyon nem szeretnek rájönni az emberek, hogy elb.szták. Ezért inkább nem gondolkodnak, nem döntenek, nem kell felelõsséget vállalni, és lehet azt mondani, hogy isten útjai kifürkészhetetlenek, meg a kormány a hibás. Ez könnyû. Ezért csinálják rengetegen.
mmilan21
03-05-2015, 11:30 AM
Pont ezt a hülyén hangzik dolgot beszéltük egy másik topikban a koleszterin kapcsán.
Leírod, hogy rákvírus, és hiteltelen lesz az egész, még ha pongyolán fogalmazva arról is van szó.
A fent említett videókat én is láttam, engem is elgondolkodtat, meg vagyok elég értelmes ahhoz, hogy agyaljak rajta. De azért csont nélkül nem kell mindent besz.pni :) El kell gondolkodni a dolgokon, meg az ellenkezõjükön is.
Ez így van szerintem is.
Ezért is írtam hogy részletes cikk, mert van min gondolkodni.
A Naturahírek nevû oldallal az a baj, hogy: pl nem javasolják valaminek a használatát, de alternatívát nem sokszor írnak.
Azt hozzá kéne tegyék, hogy ha nagyon szükséges és más természetes megoldás nem segített, akkor mégis csak be kéne venni a szintetikumot.
Egyszer - egyszer bevesz az ember egy gyógyszert abba nem hal bele.
Nálam úgy van, hogy évente kevesebb mint 10 szem Kalmopyrin (láz miatt) és 1-2 évente pár szem antibiotikum. Oltás 0. Ez az elmúlt 5 éves átlagom.
Szóval, ha felkészül az ember ha nem, akkor is érdemes Kalmopyrint és esetleg valamilyen szintetikus antibiotikumot tárolni otthon.
hillicker
04-05-2015, 05:50 PM
Itt mindenki elmondhatja hogy õ szerinte mi értelme van felkészülni, õ maga miért készül fel stb.
Én már pár éve a (természet) beli túlélésre készültem fel. De most végleg abbahagytam, adogatom el a cuccokat. Az új hobbim az erõedzés. Mégpedig azért hagytam abba, mert rengeteg gond felmerülhet balhé esetén, amikre egyszerûen nem lehet felkészülni, vagy betegség esetén nincs gyógymód. Ami miatt abbahagytam a felkészülést az egy egézszégügyi dolog, konkrétan a fogfájás. Elkezdett fájni a fogam, és belegondoltam mi lenne akkor, ha balhé esetén fájdulna meg. Nem lenne se gyógyszer, se fogorvos. A gyógyszer szavatossága nem tart örökké, egy teljes mûtétre (betört fog stb) felszerelést nem vihet magával az ember stb. Inkább hagytam az egészet, és adogatom el a cuccokat. Meg persze gyúrok, a mai világba szükség van rá, ahol én lakok ott fõleg.
Az élet nem túl szép, nem is túl jó, viszont ha már élni kell, akkor jobb minél függetlenebb módon.
Nálam mi hozta elõ? Sok zaklatás az utcán meg mindenhol, abból következett az önvédelem, az önvédelembõl a fegyvertartás. És ha már fegyvertartás, akkor ahhoz kell mindenféle dolog. Onnan találtam meg a legnagyobb prepper fórumot. Amiatt meg rájöttem, hogy ha már lõfegyverek, lõszer és egyéb önvédelmi kellékek, akkor miért ne legyen ivóvíz is? És étel. Meg egészségügyi csomag / med kit? Miért ne vennék késeket? Miért ne szereznék be térképet? Meg iránytût? Hátizsákot? BDU-t azelõtt is vettem, most minõségibbeket veszek. Meg mindenfélét. Szerintem az egyikbõl adódik a másik. :)
Gondolom hogy csak utálom a bûnözést és szeretem úgy érezni hogy biztonságban vagyok. És persze maga a felkészülés teljesen logikus, meg befektetésnek se rossz, ott a kérdés nem is az hogy miért kell, hanem hogy miért ne tenném ha egyszer ésszerû dolog. Bármi történik, úgyis az elsõ ember akire számíthatsz, az saját magad vagy. Úgy meg könnyebb ha minden eszközöd meg van arra hogy saját magadon segíts ha gond van.
:beer:
varég
04-05-2015, 06:15 PM
Nekem jelenleg csak a "legegyszerûbb" dolgokra jut energiám felkészülni, mégpedig a lakókörnyezetemben elõforduló eseményekre:
-közeli, de nagyobb területre kiterjedõ balesetek(pl. vegyi üzem baleset folyamán kiszabaduló nem túl egészséges gõzök, gázok, porok stb.)
-lakótársak által elõidézett balesetek mellékhatásai(lakástûz, eláztatás, közmû üzemszünet, stb)
-esetleges zavargások mellékhatásai ellen odébb állni.
Mindenre nem lehet felkészülni 100%osan, de amit lehet, meg kell tenni.
A természetben a mai emberek 99%a nem lenne képes túlélni huzamosabb ideig, így ez csak átmeneti lehetõségnek felelhet meg.
Gyúrás jó, de sajna egy képzettebb ellenféllel(mma, karate, judo, vagy bármilyen küzdõsport tapasztalat) a puszta erõ nem sokat érne.
A testépítés mellett, ha tényleg a túlélésért sportolsz, kezdj el önvédelmi sportokat tanulni.
Nézzük a másik oldalról: Ha el akarom venni a táskád, de te erõsebb vagy, akkor nem adok esélyt az erõd használatára, hanem inkább "megelõzõ csapást alkalmazva" ártalmatlanná teszlek, és elviszem, ami kell...
De nem vagyok ilyen. :) Csak a másik oldal nézõpontját is figyelembe veszem.
hillicker
04-05-2015, 06:27 PM
Meg tudom védeni magam, 5 évem volt tanulni a 4 fal között. Ha az ember nem akart lady lenni, akkor ütnie kellett.
Az igazi kérdés: MIÉRT a D) a jó válasz?..mert mûködik...
Áthoznám IDE a beszélgetést,ha nem baj...mert igazából talán Ide tartozik...nem "Sziasztok topicba....
Két kérdést tett fel Lekvár kolléga amit próbálok ,nagy tisztelettel megválaszolni...
Tehát a találó-s kérdésem: Mit csinálsz a városban, ha elfogy a konzerv egy szép hideg téli napon?
Az igazi kérdés: MIÉRT a D) a jó válasz?
Elõbb az utóbbi...
Nagyjából,de bocsássátok meg,hogy egyéb okok miatt a teljesség igénye nélkül válaszoljak...
Hogyan kezdtem?....hadsereg,ejtõernyõzés,lövészet,t raszakkör,kézilabda és atlétika..késõbb karate..idõsebben versenyhorgászat...ez az elõélet jó alapot szolgáltat fizikailag és mentálisan a felkészülésre..
Mivel a munkaköröm összetett így sok szakmát kellett elsajátítanom..a favágástól,a gépkezelésen át az elsõsegély nyújtóig széles palettán..Tehát az alap megvolt..és mint Ti is ráéreztem ,hogy nem kerek a helyzet ,valamit tenni kell ,hogy a szálak az én kezemben maradjanak...
Városban élek,mert itt a melóm,itt az ismeretségi köröm...mert kényelmes,van minden és kulturáltak a körülmények..szeretek itt élni...és jól keresek a melóval...nem is adom fel az utolsó pillanatig...mivel alap infrastruktúra fenntartásában dolgozom(35 éve) láttam már és hárítottam el sok katasztrófát..tehát van fogalmam a dolgok mûködésérõl és a társ szervekérõl is....bízom benne,hogy a legtovább lesz munkám...mert villany mindenhez kellés mi leszünk az utolsók akiknek azt mondják ..nem kell többet bejönni...tehát az általunk ismert mai világban az anyagi biztonságom meg van...
..szeretek kertészkedni(megnyugtat)..volt két telkem..a lopások miatt eladtam..az elsõben volt szárnyas jószág és egy birka is(fûnyírónak,nem vágtam le)..nemrég vettem egy vízparti nyaralót(nem írom le hol)...de jó van gyûrûs kút,stég,villany ,kandalló,fürdõszoba nincs,emésztõ sem...majd lesz..ha lesz rá pénzem...jelenleg ennek a féltöltése,készletezése van folyamatban..ahogy az idõ és pénz engedi...lesz élelem http://www.survivalfood.hu/product.php?catid=1&prodid=5&mode=full
felhalmozva elrejtve (már most is van csak kevés még)...víz van,vetõmagok, szerszámok megvannak és õsszel ültetek gyümölcsfákat,halat nagyon sokat tudok fogni és egy szép erdõ mellett van...250 m2,nem nagy de meló mellett ez is épp elég,nem tudok lejárni annyit amennyit akarok...ez a B-terv...
Az A terv a lakásban maradás,itt nincs sok minden csak 30-40 napra való mobil készlet az egy hetes bob-on kívül...és jól be van vásárolva általános,szokványos dolgokkal..
A C terv....szerencsés vagyok,mert az egyik közeli rokonom hegyvidéki faluban él és igen jó módban...oda bármikor mehetek akár végleg is,van szobám és nekem is nevelnek mindig egy disznót....mivel a házukat ingyen szereltem ,az anyagot is megszereztem így nem érzem,hogy gond lenne..elfogadom,mert jó szívvel adják...így is mindig le vagyok cseszve,hogy nem megyek....van föld,szõlõ,erdõrész...bármikor bevethetek pár száz négyzetmétert,örülnének neki....
A D-terv..a gyerekeim külföldön élnek évek óta..errõl nem írok többet...ha nem haragszotok meg...
Attól,hogy imádok a városban élni..van alternatívám és tudom is csinálni....nagyjából ez a válasz a miért D....
Az elsõ kérdésre a válasz egy mondat....Bolond aki vár addig!
Ezektõl függetlenül elszántam magam és mentálisan is készítem magam arra,ha úgy hozza a sors egy hátizsákkal ...de akár az nélkül is túléljek!
Amatorpe
04-07-2015, 04:06 PM
Uh, durva elõtörténet... Akkor Téged nem nagyon kell félteni...
Lekvár
04-07-2015, 04:13 PM
Áthoznám IDE a beszélgetést,ha nem baj...mert igazából talán Ide tartozik...nem "Sziasztok topicba....
Két kérdést tett fel Lekvár kolléga amit próbálok ,nagy tisztelettel megválaszolni...
Elõbb az utóbbi...
Köszönöm a válaszod, valahogy így gondoltam.
Szerintem a félreértést el is felejthetjük.
Békesség.
Szerintem a félreértést el is felejthetjük.
:beer:
Morpheus
04-08-2015, 05:20 AM
Elõbb az utóbbi...
Nagyjából,de bocsássátok meg,hogy egyéb okok miatt a teljesség igénye nélkül válaszoljak...
Hogyan kezdtem?....hadsereg,ejtõernyõzés,lövészet,t raszakkör,kézilabda és atlétika..késõbb karate..idõsebben versenyhorgászat...ez az elõélet jó alapot szolgáltat fizikailag és mentálisan a felkészülésre..
Mivel a munkaköröm összetett így sok szakmát kellett elsajátítanom..a favágástól,a gépkezelésen át az elsõsegély nyújtóig széles palettán..Tehát az alap megvolt..és mint Ti is ráéreztem ,hogy nem kerek a helyzet ,valamit tenni kell ,hogy a szálak az én kezemben maradjanak...
Városban élek,mert itt a melóm,itt az ismeretségi köröm...mert kényelmes,van minden és kulturáltak a körülmények..szeretek itt élni...és jól keresek a melóval...nem is adom fel az utolsó pillanatig...mivel alap infrastruktúra fenntartásában dolgozom(35 éve) láttam már és hárítottam el sok katasztrófát..tehát van fogalmam a dolgok mûködésérõl és a társ szervekérõl is....bízom benne,hogy a legtovább lesz munkám...mert villany mindenhez kellés mi leszünk az utolsók akiknek azt mondják ..nem kell többet bejönni...tehát az általunk ismert mai világban az anyagi biztonságom meg van...
..szeretek kertészkedni(megnyugtat)..volt két telkem..a lopások miatt eladtam..az elsõben volt szárnyas jószág és egy birka is(fûnyírónak,nem vágtam le)..nemrég vettem egy vízparti nyaralót(nem írom le hol)...de jó van gyûrûs kút,stég,villany ,kandalló,fürdõszoba nincs,emésztõ sem...majd lesz..ha lesz rá pénzem...jelenleg ennek a féltöltése,készletezése van folyamatban..ahogy az idõ és pénz engedi...lesz élelem http://www.survivalfood.hu/product.php?catid=1&prodid=5&mode=full
felhalmozva elrejtve (már most is van csak kevés még)...víz van,vetõmagok, szerszámok megvannak és õsszel ültetek gyümölcsfákat,halat nagyon sokat tudok fogni és egy szép erdõ mellett van...250 m2,nem nagy de meló mellett ez is épp elég,nem tudok lejárni annyit amennyit akarok...ez a B-terv...
Az A terv a lakásban maradás,itt nincs sok minden csak 30-40 napra való mobil készlet az egy hetes bob-on kívül...és jól be van vásárolva általános,szokványos dolgokkal..
A C terv....szerencsés vagyok,mert az egyik közeli rokonom hegyvidéki faluban él és igen jó módban...oda bármikor mehetek akár végleg is,van szobám és nekem is nevelnek mindig egy disznót....mivel a házukat ingyen szereltem ,az anyagot is megszereztem így nem érzem,hogy gond lenne..elfogadom,mert jó szívvel adják...így is mindig le vagyok cseszve,hogy nem megyek....van föld,szõlõ,erdõrész...bármikor bevethetek pár száz négyzetmétert,örülnének neki....
A D-terv..a gyerekeim külföldön élnek évek óta..errõl nem írok többet...ha nem haragszotok meg...
Attól,hogy imádok a városban élni..van alternatívám és tudom is csinálni....nagyjából ez a válasz a miért D....
Az elsõ kérdésre a válasz egy mondat....Bolond aki vár addig!
Ezektõl függetlenül elszántam magam és mentálisan is készítem magam arra,ha úgy hozza a sors egy hátizsákkal ...de akár az nélkül is túléljek!
Az AAA terv: megyek Morpheushoz borozni! :-)
Lekvár
04-08-2015, 06:16 AM
Az AAA terv: megyek Morpheushoz borozni! :-)
AAAA terv: én pálinkát tudok ajánlani, idén piszkosul jó lett, bár kicsit opálos. :)
Lekvár
04-10-2015, 11:56 AM
Hadd mondjak valamit, vagy inkább meséljek, lehet nem ide tartozik, de én tanultam belõle:
Az éjjel a feleségem ébresztett, hogy valami baj van, a kecskék üvöltenek.
Gyorsan ruhát kaptam magamra, és kinyitottam az ólat. Az egyik kicsi kecskére tapostak rá véletlenül. Elhalóan, vékony hangon mekegett, az anyja pedig üvöltött.
Gyorsan megvizsgáltam, de láttam hogy semmit se tudok érte tenni. Két-három bordája is eltört és a törött végek átszúrták a tüdõt.
Csak fogtam, szépen lefektettem, és hagytam elpusztulni. Éreztem hogy azt hiszik, tudok segíteni...
Volt negyed órám gondolkodni. Ilyenkor az ember nagyon sok mindent meglát. Nem a halált, ahhoz hozzászokik, egy hete vágtam kecskét.
Ez a szerencsétlen a nyomorult életét leheli ki éppen, minden korty levegõ ajándék neki... mi meg faszságokon vitatkozunk.
Egy havi tartalék elég, vagy több kellene...? Nem tökmindegy? Ki nem szarja le?
Most reggel ástam el, éjszakára bent hagytam az anyjával és a testvérével, szokjanak hozzá, így könnyebb.
Szóval, mindenkitõl elnézést kérek, akit akaratlanul is megbántottam a hozzászólásaimmal, nézzétek el nekem.
Egyáltalán nem mindegy, ha az az 1 havi tartalék segít neked vagy a családodnak. Én voltam olyan helyzetben, hogy nem volt havi bevételem és akkor hidd el hogy nagyon jól jött nekünk a felhalmozott élelmiszer. :(
,,nem erre gondolt Lekvár szerintem..hanem,hogy fölöslegesen vitázunk...elhanyagolható dolgokról...
és akkor ez a hír??....
Túlélte a macska, hogy négy hétig volt befalazva
http://nol.hu/mozaik/tulelte-hogy-negy-hetig-volt-befalazva-1527063
...ez nem semmi...kíváncsi vagyok mi emberek meddig bírnánk...
mossberg-operator
06-19-2015, 10:14 AM
https://www.intellihub.com/preparedness-pop-quiz-if-you-score-less-than-20-points-on-this-youre-probably-already-dead/
Salmo
06-19-2015, 02:15 PM
42 pont... a legtöbbet, arányosan a fegyvereknél kaptam.....
venosz
06-19-2015, 03:45 PM
https://www.intellihub.com/preparedness-pop-quiz-if-you-score-less-than-20-points-on-this-youre-probably-already-dead/
Szerintem nem jó a teszt, csak bocsánat, hülyéknek. Ha van kis Magyar gógyid akkor a teszt szart sem ér.
Dream_walker
06-19-2015, 07:57 PM
én iitölöttem, részegen,maxumum potnos lett, de nem tehetekj ról, okos vagyok
AKKOR MOST AZ ufók ténylg basztjûákk?
én iitölöttem, részegen,maxumum potnos lett, de nem tehetekj ról, okos vagyok
AKKOR MOST AZ ufók ténylg basztjûákk?
Ezt nem értem.
mossberg-operator
06-20-2015, 05:53 AM
42 pont... a legtöbbet, arányosan a fegyvereknél kaptam.....
Nekem csak 26 pontom lett. A tesz egyebkent nem a magyar viszonyokra van kitalalva. Vannak hianyossagok. Csoportom kepessegeit nem lehet figyelembe venni? Pl eu kepzes. Nekem egy sima elsosegely tanfolyamom van. De van kozottunk olyan, aki 18 eve tapasztalata van ilyen teruleten, komoly kikepzessel. Nalam vannak a cuccok hozza, de o ert hozza. Sokkal jobban, mint en. Most akkor arra a kerdesre, hogyan valaszoljak? Nem lofegyver fegyverek? Bushcraft tapasztalat? Harcmuveszetek? Csapatmunka?
mmilan21
06-20-2015, 07:55 AM
Nekem 32 pontom lett, szerintem ez azért reális. Pár éve váltottam csak életmódot.
Bushcraft tapasztalat?
Szerintem ez a bushcraft, az utolsó menüpont:
"3 points if you are an expert in wilderness skills."
Tehát ez alapján már 29 pontod van. :)
mossberg-operator
06-20-2015, 08:13 AM
Hat akkor mondjuk 28. Nem neveznem magam expertnek. S tobb pontom is lenne, de errefele nagy a nepsuruseg, ugyhogy kaptam minuszokat. Azert arra jo, hogy ravilagitson, hogy hol vannak meg hianyossagok.
pappito
07-02-2015, 11:16 PM
Don’t Fall for the Prepper Fantasy (http://www.theprepperjournal.com/2015/07/02/dont-fall-for-the-prepper-fantasy/)
Dream_walker
07-07-2015, 08:08 PM
Ezt nem értem.
Az írásmód alapján meglepõen jó kedélyállapotban lehettem, és azt haluztam, hogy okosabb vagyok, mint amúgy :D:D Az ufósat fogalmam sincs mire írtam :D
Erdõlelke-íjszelleme
07-11-2015, 09:55 AM
Hetesi Zsolt: A Felélt Jövõ, a jövõ ami így nincs
http://delikronika.webnode.hu/news/a-felelt-jovo-a-jovo-ami-igy-nincs-hetesi-zsolt-2/
Erdõlelke-íjszelleme
07-11-2015, 09:55 AM
Hetesi Zsolt: A Felélt Jövõ, a jövõ ami így nincs
http://delikronika.webnode.hu/news/a-felelt-jovo-a-jovo-ami-igy-nincs-hetesi-zsolt-2/