View Full Version : Állatos hírek, képek, videók, érdekességek
Meghalt Grumpy cat. Csak 7 éves volt.
100 millió dollárt csinált a gazdájának, filmben kapott főszerepet, könyvek születtek róla, Instagramon 2,4 millióan követték, 900 árucikk volt a boltjában. Szerintem elmondhatjuk hogy a világ egyik (ha nem a) leghíresebb macskája volt. Milliárdnyi ember arcára csalt mosolyt.
https://www.nytimes.com/2019/05/17/business/media/grumpy-cat-dead.html
https://www.msn.com/en-us/lifestyle/pets-animals/grumpy-cat-is-dead-world-mourns-as-internets-most-famous-feline-passes-away-aged-seven-after-amassing-a-dollar100million-fortune-and-sparking-countless-memes/
Rozsomák
05-19-2019, 07:38 AM
Tartogatni kellett volna még a tetemét, eldugni mint a agymamát a nyugdíjért. :)
Biztosan nagyon szerette a gazdája. Az a pénz amit összehozott, nem mérhető ahhoz amennyi ember nevetett a mémen. Olyan ez hogy ha egy humorista meghal, vagy egy színész akit mindenki kedvel, ott is az egész világ elszomorodik ha meghal. De ez van, semmi és senki nem él örökké. :(
Rozsomák
05-22-2019, 04:37 PM
Csak vicc volt, ha rossz is.
darxide21
05-28-2019, 04:50 PM
8486
Ketten vitték Magyarország jó hírnevét. Vascsővel verték a kiskutya anyját és fagyállós kolbásszal mérgezték meg. 3 napig szenvedett, majd végül halálra késelték.
https://thecrueltylistuk.com/birkenhead-wirral-norbert-farkas-and-leila-horvath/
:(
fater.lajos
08-25-2019, 05:38 PM
Ketten vitték Magyarország jó hírnevét. Vascsõvel verték a kiskutya anyját és fagyállós kolbásszal mérgezték meg. 3 napig szenvedett, majd végül halálra késelték.
https://thecrueltylistuk.com/birkenhead-wirral-norbert-farkas-and-leila-horvath/
:(
"TheList Roma gypsies from Hungary Norbert Farkas, born 25/09/1989, and Leila Katalin Horvath,"
Láttam, csak nem akartam megemlíteni.
Más: Az autó után kötött kutya ügy folytatása
Börtönbüntetést kértek az állatkínzókra a halasi tüntetők
"Több mint 170 civil állatvédő szervezet fejezte ki tiltakozását országszerte 27 helyszínen vasárnap délután a balotaszállási állatkínzás kapcsán. Kiskunhalason is több százan gyűltek össze a járásbíróság Köztársaság utcai épülete előtt, azért demonstrálva, hogy a lehető legszigorúbb büntetést kapja a balotaszállási nő, aki autója után kötötte egy bálamadzaggal a kutyáját és a halálba vonszolta."
https://www.baon.hu/kozelet/helyi-kozelet/bortonbuntetest-kertek-az-allatkinzokra-a-halasi-tuntetok-2118283/
Börtönbüntetést kértek az állatkínzókra a halasi tüntetõk
Egyet értek a gondolattal, hogy az indokolatlan brutalitást meg kell büntetni. A törvény erre lehetõséget is ad - ezt a cikk is elismeri - de egyelõre kevés példa van rá.
AZONBAN
Ebben az esetben még nem született ítélet, legalábbis a cikk nem említi. Így ez a demonstráció inkább egy érzelmektõl túlfûtött, kissé lincshangulatú hõbörgés, amelynek a célja a bíróság befolyásolása. Meg kellene várni a bíróság döntését, és ha nem született megfelelõ ítélet, akkor demonstrálni.
Gondoljatok bele, mit szólna a baloldali sajtó és civil szervezetek, ha mondjuk pár "fiatal" agyonver egy vidéki nyugdíjast 1200 Ft-ért, amire válaszul az emberek demonstrálnának a lehetõ legsúlyosabb büntetésért, és a halálbüntetés visszaállításáért. Azok a demonstrálók egybõl megkapnák a náci bélyeget.
A követelés legális, a bírót meg legfeljebb nem érdekli. Ha az állatkínzó nem valakinek a valakije, akkor elméletben megkap egy letöltendő büntetést. Ha meg valami helyi nagyfejű politikus rokona, akkor meg tüntethet 500 vagy 5000 ember is, akkor sem ültetik le a kutyakínzó-kutyagyilkost.
Nem tudom eddig mennyi volt a legnagyobb büntetés ilyesmiért. Ha jól emlékszem egyszer valaki kapott 3 hónapot? Vagy 7 hónapot?
A követelés legális, a bírót meg legfeljebb nem érdekli.
Tudom, hogy ez csak játék a szavakkal, de szerintem csak az ügyben eljáró ügyésznek van joga büntetést kérni/követelni, nem a felhergelt állatvédõknek. Persze demonstrálni szabad, nem írtam, hogy törvénytelen, szabad országban élünk. Éppen csak arra próbáltam rámutatni, hogy nem jó irányba fejlõdhet az igazságszolgáltatás, ha a független bíróságot így próbálják befolyásolni. Mert ha a bírónak számíthat, hogy az elkövetõ "valakinek a valakije", akkor az is számíthat, hogy mit skandál a tömeg az utcán. Egyik sem jó. A XX. században volt pár olyan idõszak, ebbõl baj volt.
A fenti megjegyzésem inkább az igazságszolgáltatás függetlenségére vonatkozott, mint az állatvédelemre.
Élve eltemetett kismacskákat ástak ki a rendőrök
"A Budapesti Rendőr-főkapitányság XX. és XXIII. kerületi Rendőrkapitányságának járőrei 2019. szeptember 6-án 19 óra 40 perckor bejelentést kaptak, hogy a XXIII. kerületi Fűzfa közben egy nő megölt három kiscicát. A rendőrök beszéltek a bejelentővel, aki elmondta, hogy délután egy ott lakó idős nő élve elásott három kismacskát. A férfi azt is megmutatta a járőröknek, hogy a nő hova temette az állatokat. A járőrök értesítettek egy állatvédő alapítványt, és közösen elkezdték kiásni a kismacskákat. Az ásás közben a földből erősödő nyávogásra, majd mozgásra lettek figyelmesek. Az eltemetett kiscicák még éltek, kettőt a gödörben, a harmadikat a gödör közelében találták meg, neki sikerült kiásnia magát.
A rendőrök ezután elfogták, majd a XX. és XXIII. kerületi Rendőrkapitányságra előállították a 64 éves nőt, akit a nyomozók állatkínzás miatt gyanúsítottként hallgattak ki. A kiscicákról az éjszaka az állatvédő alapítvány gondoskodott." (Police)
http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/elve-elasta-a-kismacskakat
Hasonló büntetést kívánok az elkövetőnek...
Persze hogy nem csukták le...
Felfüggesztettet kapott a kismacskákat élve elásó asszony
https://24.hu/belfold/2019/09/20/felfuggesztettet-kapott-a-kismacskakat-elve-elaso-asszony/
Florida: - Egy kutyát bezártak egy kocsiba és a tulaj elment valahová. A kutya meg hátramenetbe váltott és 1 órán át körözött, amíg a rendőrséget ki nem hívták rá. A rendőrök kinyitották az ajtót, a kutya meg kiugrott a kocsiból. A kalandnak nem lett áldozata, kivéve egy postaládát, amit a kutya vezetés közben elgázolt és kidöntött.
https://abc7ny.com/pets-animals/dog-left-alone-in-car-drives-in-circles-for-an-hour/5713108/
És még felvétel is van róla. :haha:
Kitüntette Trump a hős kutyát, amelyik segített likvidálni az I. Állam vezérét
"Kitüntetést adományozott Donald Trump az amerikai hadsereg kutyájának, Conannek, amely részt vett a különleges erők szíriai rajtaütésében."
https://www.youtube.com/watch?v=fcN5XZm_aOI
https://hvg.hu/elet/20191125_conan_kutya_abu_bakr_al_bagdadi_donald_tr ump_mike_pence
Kína: Egy férfi mérgezett dárdákkal ölte a környék kutyáit. Az egyik kutya-áldozat tulajdonosa beült a furgonjába, gázt adott és a kutyagyilkost szétpasszírozta egy téglafalon a járművével.
A gyilkos legalább 6 kutyát ölt meg. Robogóval hajtott és a mérgezett dárdákat belelőtte a kutyákba. Az egyik kutya tulajdonosa ezt látta, a kutyája már haldoklott, ekkor elveszítette a tulaj a fejét, beugrott a furgonjába és gázt adott. Azt állítja hogy "összekeverte a pedálokat" és azért lapította ki a kutyagyilkost, de ki tudja... én nem csuknám le. Akinél a házi kedvenc családtagnak számít, azt pont úgy érinti egy ilyen, mintha mondjuk az unokatestvérét ölték volna meg. Nem csoda hogy bekattant a furgonos (akit letartóztatott a rendőrség emberölésért).
Nem mellesleg komoly bandák csinálják ezt, sorra ölik a kutyákat, aztán felkapják őket és eladják a húsukat. A méreg persze emberre is veszélyes. Az egyik rendőrségi akciónál az egyik bandánál 200.000 mérgezett dárdát találtak és 1 tonna kutyahúst amik a dárdaméreggel voltak szennyezve.
https://metro.co.uk/2018/01/19/dog-killer-dies-after-pet-owner-rams-him-into-a-brick-wall-with-his-car-7243259/
Több mint száz agyonvert kutyát találtak Hajdúsámson mellett
"A Speciáli Állatmentő Egység egyik alapítótagja elmondta, az elsődleges szakvélemény szerint a kutyák traumás eredetű sérülésekbe halhattak bele: fejbe verték őket.
Miután a portál munkatársai tudomást szereztek a Hajdúsámson melletti erdős részen található gödörről, szakemberekkel mentek a helyszínre, ahol szinte mindenhol koponyákat és más csontokat találtak elszórva.
Az ásás során az állatvédők találtak bálamadzagot és fojtóra hurkolt póráz jellegű anyagdarabot is, ami körül a kutya maradványai is ott voltak.
Az állatvédők több olyan tetemet is találtak, amelyek zsákban kerültek a gödörbe, közöttük voltak kölyökkutyák is. A kutyatetemeken kívül macskák is voltak a homokrétegek alatt."
https://24.hu/belfold/2020/02/17/hajdusamson-agyonvert-kutyak-godor/
Itt azért nem sajnálnám az elkövetőt ha őt is belelőnék abba a gödörbe. Nem hiszem hogy van létjogosultsága ilyen embernek. Azért mindennek van határa...
st.jimmy
02-19-2020, 01:49 PM
Annyira érdekelne, hogy mi van az ilyen történetek mögött?
Egy ember csinálta?
Vagy csak sokan tudták, hogy van ott egy ilyen gödör és mindenki oda vitte a nem akart állatát?
Akárhogy is, az állati élet értéke iránti közöny biztos van a dolog mögött, de még mi?
Tudatlanság? Rossz állami szabályozás? Pénzhiány?
COLORADO: Egy Parker nevű kutya lett egy egy város tiszteletbeli polgármestere. Kedden volt a beavatási ünnepsége.
https://denver.cbslocal.com/2020/02/19/parker-snow-dog-mayor-georgetown-2/
https://nypost.com/2020/02/19/big-dog-becomes-mayor-of-small-colorado-town/
https://pbs.twimg.com/media/ERemr2lXYAElVjk?format=png&name=small
Nem tudom hogy ez 18+ -e, de elég szívszorító jelenet egy cirkuszi előadásról.
Szerencsétlen hiúzt bezárva tartják, egy életen át kínozzák, fellépésekre kényszerítik kiabáló tömeg előtt, üvöltő zenében. Az idomár durván rángatja a láncot, de úgy hogy felborul az állvány és leesik a macska, teljesen megrémül és elveszti az állat a fejét, próbálna menekülni, de az idomár nem engedi, aztán az idomárra támad. Síró gyerekek, összezavarodott közönség. Mit gondoltak akik odamentek, hogy ezeknek az állatoknak milyen sorsuk van?
Vajon mi lesz ezzel az állattal? Agyonveri az idomár? Vagy mivel egyszer teljesen megrémült az állat és rátámadt, így elaltatják, hiszen "veszélyes"?
Videó:
https://nypost.com/video/lynx-attacks-circus-trainer-after-being-violently-yanked-off-chair/
Az állatkerteket utálom, de a cirkusz még annál is sokkal rosszabb.
A videó azt írja hogy "aktivisták betiltanák a cirkuszi állattartást". Nem aktivisták bazz, csak normális emberek akik tisztában vannak azzal hogy mi történik a színfalak mögött. Ki az aki nem veszi észre hogy az a hiúz nem odavaló hanem egy erdőbe.
Jól elrontotta a kedvem ez a felvétel. :(
P. Dude
05-06-2020, 01:04 AM
https://hvg.hu/elet/20200502_Korhazba_vitte_kicsinyet_egy_macskaanya
:) Több értelemrõl tett bizonyságot, mint sok ember...
P. Dude
05-08-2020, 05:16 AM
Ez nem ember, hanem egy ruhába bújt, beszélõ béltraktus. :hanyas:
https://index.hu/belfold/2020/05/07/eltortek_mindket_szarnyat_es_fiokaival_egyutt_egy_ zsakban_kidobtak_a_fulesbaglyot/
Szegény... :( Na az biztos hogy nem nézem meg a videót.
Még azt sem értem ha valaki kártevõ állatot kínoz, pockot, egeret, stb. De hogy hasznot hajtó állatokat bántsanak, azt meg végképp nem bírom felfogni. Élvezetbõl teszik? Perverzió? Vagy mi az ok?
P. Dude
05-08-2020, 07:51 AM
Szegény... :( Na az biztos hogy nem nézem meg a videót.
Még azt sem értem ha valaki kártevõ állatot kínoz, pockot, egeret, stb. De hogy hasznot hajtó állatokat bántsanak, azt meg végképp nem bírom felfogni. Élvezetbõl teszik? Perverzió? Vagy mi az ok?
Nem néztem meg én sem. De az jó, hogy túlélték, és most már jó kezekben vannak.
Szerintem bizonyos esetekben egyszerûen nincs ok... Az az ok, hogy a világ nem létezõ urai által mûködtetett gépezet embernek látszó tárgyakat termel.
Rozsomák
05-08-2020, 12:51 PM
Ha egész éjjel a fejed felett visít, kapar, huhog besokalsz, és kibaszod õket a padlásról. Valami hasonló lehetett. Vidéken a parasztember másként látja a dolgokat, nem mintha egyetértenék vele, de azért nem kell annyira felfújni, lehet a kenyerét eszed amit termel. Más kaszt, nem lágy lelkû, teszi amit kell. Lehet lágyan ráfogott a madárra, és törtek a csontjai, fõleg ha csípte karmolta. Ha a kutyája megfojtja a csirkéket, azt bizony felakasztja, viszont biztos lehetsz benne, hogy nem a körmeit reszelgeti az irodában. Mindegy, barbárság, de te azt is annak tartanád, ha a munkáját neked kéne csinálni. Szóval lassan az anyázással. A madarat sajnálom.
Én ebben azért kételkednék. Mályi nem egy vályogházas parasztfalu, kb. 4 km-re van Miskolctól. A házak méretébõl ítélve valószínûleg ott élnek a bejárós dolgozók akik nem szeretik a városi életet. De ha még úgy is lenne, a paraszt tudja is hogy hogy kell a padlást megcsinálni, tudja hogy a bagoly védi a terményét, de ha még ki is akad rajta, akkor megöli a baglyot, nem csak eltöri a szárnyát. Fõleg nem dobja bele egy zsákba élve, a fiókáival együtt hogy kínhalállal éhen pusztuljanak. A parasztember az nem a kegyetlen barbár szinonimája. :)
P. Dude
05-08-2020, 07:32 PM
Ha egész éjjel a fejed felett visít, kapar, huhog besokalsz, és kibaszod õket a padlásról. Valami hasonló lehetett. Vidéken a parasztember másként látja a dolgokat, nem mintha egyetértenék vele, de azért nem kell annyira felfújni, lehet a kenyerét eszed amit termel. Más kaszt, nem lágy lelkû, teszi amit kell. Lehet lágyan ráfogott a madárra, és törtek a csontjai, fõleg ha csípte karmolta. Ha a kutyája megfojtja a csirkéket, azt bizony felakasztja, viszont biztos lehetsz benne, hogy nem a körmeit reszelgeti az irodában. Mindegy, barbárság, de te azt is annak tartanád, ha a munkáját neked kéne csinálni. Szóval lassan az anyázással. A madarat sajnálom.
Valóban általánosítottam, amikor azt feltételeztem, hogy az elkövetõ egy véglény. Viszont:
1. Azért feltételeztem, mert az Index nem nagyon szokott arról írni, hogy Matula bácsi kiteszi a bagolycsaládot a padlásról. Az Index állatkínzós hírei inkább véglényekrõl szoktak szólni.
2. Az általánosítás természetes, normális lélektani jelenség. Csak így tudjuk élni a mindennapi életet egy társadalomban. Ha az Index véglényekrõl szokott írni, akkor az a legjobb, ha feltételezzük, hogy ezúttal is egy véglényrõl írt. Ha pedig kiderül, hogy mégsem, akkor azt tudomásul vesszük. Így mûködik az emberi élet. Tehát röviden: az általánosítás jó, értéket hordoz.
3. Te is általánosítottál, amikor leírtad, hogy "vidéken a parasztember másként látja a dolgokat", mert õ egy "más kaszt" tagja. És a parasztember, mint olyan, így és így tenne egy konkrét helyzetben. Vagy amikor leírtad, hogy barbárságnak tartanám, ha a mezõgazdaságban kellene dolgoznom. Feltételezem, hogy teljesen ösmeretlenül erre maximum az írásom stílusából juthattál, vagy esetleg olvastad, hogy jogot tanultam. És akkor biztos büdös nekem a munka. :) Tehát 10 másodpercenként általánosítunk látod, és ez nem gond. Én is csak annyit mondtam, hogy az állatkínzó véglény - ha az követte el -, egy másik kaszt tagja, aki másként látja a dolgokat: élete értelmének tekinti, hogy fölül beteszi a kaját, alul meg kigyön.
4. Egyetértek TMIB-vel: Matula bácsi nem baszta volna ki a padlásról a bagolycsaládot, és ha ki is költöztette volna õket, akkor természetesen nem így.
5. Nem tudom, nem értek hozzá, de nem úgy van, hogy a bagoly nappal alszik, éjjel meg alig van otthol, mert vadászik? Akkor azért nem hinném, hogy "egész éjjel a fejem felett visít, kapar, huhog".
P. Dude
05-08-2020, 07:47 PM
Ja, és a bónusz: az eset szempontjából mindegy, hogy ki követte el. Állatkínzás bûntettét valósította meg, tehát büntetõjogi felelõsségre kell vonni. Ez van. Szerintem minõsített eset, úgyhogy 3 évig mehet. Középmérték, akkor másfél év börtön. A Btk. minden kasztra ugyanúgy vonatkozik. (Elméletben.)
Rozsomák
05-09-2020, 11:59 AM
Valóban általánosítottam, amikor azt feltételeztem, hogy az elkövetõ egy véglény. Viszont:
1. Azért feltételeztem, mert az Index nem nagyon szokott arról írni, hogy Matula bácsi kiteszi a bagolycsaládot a padlásról. Az Index állatkínzós hírei inkább véglényekrõl szoktak szólni.
2. Az általánosítás természetes, normális lélektani jelenség. Csak így tudjuk élni a mindennapi életet egy társadalomban. Ha az Index véglényekrõl szokott írni, akkor az a legjobb, ha feltételezzük, hogy ezúttal is egy véglényrõl írt. Ha pedig kiderül, hogy mégsem, akkor azt tudomásul vesszük. Így mûködik az emberi élet. Tehát röviden: az általánosítás jó, értéket hordoz.
3. Te is általánosítottál, amikor leírtad, hogy "vidéken a parasztember másként látja a dolgokat", mert õ egy "más kaszt" tagja. És a parasztember, mint olyan, így és így tenne egy konkrét helyzetben. Vagy amikor leírtad, hogy barbárságnak tartanám, ha a mezõgazdaságban kellene dolgoznom. Feltételezem, hogy teljesen ösmeretlenül erre maximum az írásom stílusából juthattál, vagy esetleg olvastad, hogy jogot tanultam. És akkor biztos büdös nekem a munka. :) Tehát 10 másodpercenként általánosítunk látod, és ez nem gond. Én is csak annyit mondtam, hogy az állatkínzó véglény - ha az követte el -, egy másik kaszt tagja, aki másként látja a dolgokat: élete értelmének tekinti, hogy fölül beteszi a kaját, alul meg kigyön.
4. Egyetértek TMIB-vel: Matula bácsi nem baszta volna ki a padlásról a bagolycsaládot, és ha ki is költöztette volna õket, akkor természetesen nem így.
5. Nem tudom, nem értek hozzá, de nem úgy van, hogy a bagoly nappal alszik, éjjel meg alig van otthol, mert vadászik? Akkor azért nem hinném, hogy "egész éjjel a fejem felett visít, kapar, huhog".
Huuu Izé nem rólad szólt személyesen a dolog, ne vedd magadra, csak kicsit rá akartam világítani a másik oldalára is. Nem kell megmagyarázni, igazad van mindenben, csak kicsit más nézõpontból mutattam be az esetet. Miért gondoltad, hogy neked címzem? :) Ésszerûtlen lett volna, hisz nem tudhattam, hogy nem vagy e parasztember.
Rozsomák
05-09-2020, 12:01 PM
Ja, és a bónusz: az eset szempontjából mindegy, hogy ki követte el. Állatkínzás bûntettét valósította meg, tehát büntetõjogi felelõsségre kell vonni. Ez van. Szerintem minõsített eset, úgyhogy 3 évig mehet. Középmérték, akkor másfél év börtön. A Btk. minden kasztra ugyanúgy vonatkozik. (Elméletben.)
Hmmm..na ez az amit nem helyeslek, max pénzbüntetés. Börtön nem.
P. Dude
05-09-2020, 07:06 PM
Huuu Izé nem rólad szólt személyesen a dolog, ne vedd magadra, csak kicsit rá akartam világítani a másik oldalára is. Nem kell megmagyarázni, igazad van mindenben, csak kicsit más nézõpontból mutattam be az esetet. Miért gondoltad, hogy neked címzem? :) Ésszerûtlen lett volna, hisz nem tudhattam, hogy nem vagy e parasztember.
Ja, akkor félreértettem. Ezt írtad: "Mindegy, barbárság, de te azt is annak tartanád, ha a munkáját neked kéne csinálni." Ebbõl gondoltam, hogy rólam szól, csodálkoztam is. :)
Amúgy jó, hogy másik lehetõséget is bemutattál. Nekem például eszembe sem jutott, hogy akár olyan helyzet is lehetett, amit írtál. Bár valószínûbbnek tartom az állatkínzót. Remélem, kiderül, hogy ki tette.
P. Dude
05-14-2020, 05:23 AM
Egy nappal a madarak és fák napja elõtt solymászokat kapcsoltak le a rendõrök, amint éppen védett héjafiókákat készültek ellopni a fészekbõl. Szerintem szervezetten csinálhatták már egy ideje, mert a rendõrségnek infója volt arról, hogy ezt tervezik. Plusz:
"A nyomozók az elkövetõk otthonaiban kutatásokat tartottak, amelyek alkalmával további két héjafiókát, egy kifejlett héját, és egy engedély nélkül tartott lõfegyvert is lefoglaltak. A KR NNI Környezeti Bûnözés Elleni Alosztály munkatársai természetkárosítás miatt gyanúsítottként hallgatták ki mind a négy solymászt, akik valamennyien beismerõ vallomást tettek."
Forrás (http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/madarak-es-fak-napja-kicsit-maskent#1)
"Agyonrugdosott egy fiatal egy macskát Ópályiban. A borzalmas állatkínzást felvette egy biztonsági kamera. A videón látszik, hogy a pár hetes kiscica odament három gyerekhez, az egyik fiú azonnal belerúgott, egy másik pedig kínozni kezdte, rugdosta, és földhöz vágta az állatot. Az állatkínzás bûncselekmény, de egy állatvédõ szerint a gyerekeket ezért nem tudják megbüntetni. Alább a Tények összeállítása."
http://tenyek.hu/musoraink/tenyek/336911_halalra-rugtak-a-kismacskat.html
Én nem néztem meg a Tények riportját, mert tudom hogy kiakadnék rajta.
P. Dude
07-06-2020, 02:38 PM
Ezeket én sose nézem meg. Sõt, még a cikket sem szoktam elolvasni. Gondolom, sok médium részérõl azért benne van a kattintásvadászat is.
A macskákról szeretnék ezzel kapcsolatban írni valamit, de azt megírom a macskás topikba.
P. Dude
07-07-2020, 05:52 AM
(Most látom, a belinkelt állatkínzó meg purdé. Jaj, de rohadt unalmas ez már. :hogymi: Nem tudom, hogy lesz-e valaha olyan párt Magyarországon, amelyik kezd valamit ezzel az integrálhatatlansággal. )
Sûrûn elõfordul. De gondolj arra hogy a kutyát a kocsi után kötõ nõ meg magyar volt. Persze úgy tudom hogy õ is simán megúszta egy felfüggesztettel.
P. Dude
07-08-2020, 10:10 AM
Bemutatták Mosonyi Szabolcs természetfilmjét: Vad erdõk, vad bércek - A fantom nyomában. Márciusban elmaradt a vírus miatt. (A "fantom" az eurázsiai hiúz, de sok minden másról is szól a film.)
Az index ismertetõje: "Majdnem kiirtották, de visszatért a magyar erdõk gyönyörû fantomja (https://index.hu/kultur/cinematrix/2020/07/08/vad_erdok_vad_bercek_kritika_magyar_termeszetfilm_ hiuz_vad_magyarorszag/)"
P. Dude
07-26-2020, 08:20 PM
Ijesztõ ütemben pusztulnak a rovarok (https://www.hazipatika.com/eletmod/zold/cikkek/ijeszto_utemben_pusztulnak_a_rovarok/20200407131618)
"A harminc tudósból álló csoport néhány olyan tanáccsal is szolgál, amelyet mindenki megfogadhat a rovarvilág megóvása érdekében. A szakemberek az alábbiakat javasolják:
Nyírjuk egy kicsit ritkábban a füvet, hagyjuk, hogy a természet egy kicsit tovább nõhessen és táplálhassa a fûszálak között élõ rovarokat.
Ültessünk a környezetükbe illõ, õshonos növényeket a kertünkbe.
Ne használjunk növényvédõ szereket, törekedjünk a biogazdálkodásra.
Ne piszkáljuk a régi, korhadó farönköket, azok ugyanis számos rovarfaj otthonául szolgálnak.
Akár mi magunk is készíthetünk >>rovarszállodát<< úgy, hogy lyukakat fúrunk például egy fadarabba, és kitesszük azt a természetbe.
Csökkentsük a szénlábnyomunkat, vagyis minden olyan tevékenység mértékét, ami hozzájárul a klímaváltozáshoz.
Vállaljunk önkéntes munkát természetvédelmi szervezetekben, vagy támogassuk anyagilag ezeket.
Ne engedjünk szabadon nem õshonos állatokat (gyíkokat például), illetve ne ültessünk olyan invazív növényeket, amelyek kiszoríthatják a helyi példányokat."
P. Dude
07-26-2020, 08:23 PM
Egy májusi cikk ugyanebben a témában:
Eljött a rovar-apokalipszis: ha így megy tovább, folytatódik a brutális pusztulás (https://www.hellovidek.hu/kert/2020/05/03/eljott-a-rovar-apokalipszis-ha-igy-megy-tovabb-folytatodik-a-brutalis-pusztulas)
A darazsakat, pókokat és hangyákat tekintve mi el vagyunk látva rendesen. Kimentem kihúzni vagy 100 gazt, mindegyik alatt hangyák vannak. Hatalmas hangyavárak, van fekete óriáshangya, de van vöröses színû is, kis fekete hangyából is két fajta.
Igaz, a "normális" bogarakból észrevehetõen kevesebb van mint régen volt. Madárból sincs túl sok ahhoz képest hogy erdõben vagyunk. Fakopács van, héja, varjak, néha látunk kék madarat, de több millió fán jóval több madarat kellene látnunk.
P. Dude
07-27-2020, 09:02 PM
"Utánfutón, bekötözött zsákokban vitt kutyakölyköket és egy kecskét - a férfit elfogták a rendõrök (http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/utanfuton-bekotozott-zsakokban-vitt-kutyakolykoket#1)"
"Egy XV. kerületi bevásárlóközpont biztonsági õrei hívták a Budapesti Rendõr-fõkapitányság Tevékenység-irányítási Központját 2020. július 26-án 17 órakor, mert egy parkoló autó utánfutóján lévõ zsákokból nyüszítõ hangokat hallottak.
A kiérkezõ járõrök a zsákokban öt kutyát és egy kecskét találtak, az állatokat azonnal megitatták és hûteni kezdték. A rendõrök az autót vezetõ 54 éves N. Árpádot elfogták és elõállították a kerületi kapitányságra."
Hány ilyen kibaszott geciláda kell még, hogy kezdjen valamit az állatkínzással a büntetõjog?? Kik ezek, hogy ennyi ilyen hír van?! Mi játszódik le ezeknek az agyában??
P. Dude
07-27-2020, 09:33 PM
Tessék. A Magyar Szocialista Pártban egy valódi állatvédõ képviselõ, aki próbál tenni valamit.
Ez egy 2016-os poszt a no emisszió blogról (az oldalt nem ismerem, véletlenül találtam nemrég): Rendpárti lenne a Fidesz? (https://noemisszio.blog.hu/2016/01/05/rendparti_lenne_a_fidesz)
"Még 2015 késõ õszén Kiss László, az állatvédelm iránti elkötelezettségérõl már korábban is tanúbizonyságot tevõ országgyûlési képviselõ benyújtott egy szakmailag abszolúte korrekt, visszafogott javaslatot a Büntetõ Törvénykönyv állatkínzást szankcionáló paragrafusainak szigorítására.
Kiss László érvelése lényegében megegyezik számos hazai és külföldi állatvédõ szervezet véleményével és a kriminálpszichológia mára már szinte közhelyes alapvetésével, miszerint az állatkínzás nagyon gyakran elõszobája - vagy ha úgy tetszik: elõjátéka - a súlyosabb, ember- és életellenes bûncselekményeknek."
Ezt figyeljétek: az Országgyûlés Igazságügyi bizottsága azt is leszavazta, hogy egyáltalán megvitassák a javaslatot. Nyolc nem, kettõ igen szavazat, vitára sem engedték. Nem támogatta sem a Fidesz (meg ha jól veszem ki, a KDNP se), sem az akkori 2015-ös Jobbik.
A posztban szerepel a javaslat tartalma. És olvasható az ülés jegyzõkönyve. A poszt írója leszûkítette a lényeges részekre, nem hosszú. Tényleg érdemes elolvasni. Kiss László kábé az egyetlen, aki a vitában érvel. Normálisan, kulturáltan beszél. A bizottsági tagok meg flegmán válaszolgatnak neki. Kiss és a bizottság szoci tagja, Teleki László teljesen együttmûködõek voltak. Mindketten elmondták, hogy csak azt kérik, hogy tárgyalja meg az Országgyûlés, és akkor majd a Fidesz benyújthat módosító indítványt, amivel ha akarja, jobban a saját ízlésére tudja formálni. Tehát itt az MSZP kész volt a kompromisszumokra is. És elismerték a hatályos Btk. érdemeit is.
És nem... Az agyam elszáll. Megjegyzem: ahogy én sem, úgy a blog szerzõje sem kedveli az MSZP-t. De itt egészen nyilvánvaló volt a bizottság többségének a pofátlansága. És a sorozatos, brutális állatkínzási hírek mutatják, hogy egyértelmûen Kiss Lászlónak van igaza.
P. Dude
07-27-2020, 09:38 PM
Kiss utána sem adta fel: 2016. januárban közleményt (https://noemisszio.blog.hu/2016/01/28/allatgyilkosok_kozt_is_cinkos_aki_nema) adott ki az MSZP-vel.
"Az MSZP kitart amellett, hogy a Parlamentnek határozott választ kell adnia az egyre jobban terjedõ brutális állatgyilkosságokra! Ezért újra kezdeményezzük, hogy akár 5 év letöltendõ börtönt is kaphasson az, aki gerinces állatot indokolatlanul bántalmaz, vagy az állat maradandó egészségkárosodását, illetve pusztulását okozza.
Tavaly év végén az MSZP elsõként javasolta az állatkínzás elleni hatékonyabb fellépés fontos elemeként a BTK szigorítását. Javaslatunkat a fideszes politikusok azzal utasították el, hogy szerintük nem szükséges a szigorúbb büntetés. Pedig az állatok sérelmére elkövetett erõszakos cselekmények gyakran kapcsolódnak más bûncselekményekhez, vagy súlyosabb erõszakos tettek elõfutárai lehetnek.
Az MSZP szerint az állatkínzókat és állatgyilkosokat csak úgy lehet megállítani, ha súlyos, letöltendõ büntetést kapnak! Mi, baloldali pártként védjük, óvjuk az állatokat. Ha a Fidesz ebben nem partner, akkor a jóérzésû emberek millióival találják szemben magukat.
Kiss László,
országgyûlési képviselõ"
P. Dude
07-27-2020, 09:55 PM
Aztán volt egy nagy állatvédelmi tüntetés (https://noemisszio.blog.hu/2016/03/02/jacint_kutya_igazsaga) is 2016-ban. Ez is érdekes volt azért, mert Medgyessy Péter nevelt lánya, Tornóczky Anita csodásította magát rajta. A hölgyemény pár hónappal korábban bõszen hajtogatta, hogy rendben van a liberális szabályozás. Ami egyébként pontosan Medgyessy elnöksége alatt, és pontosan az akkoriban jogásznak tanuló Tornóczky közbenjárására született. Pofám leszakad...
Majd Völner Pál igazságügyi minisztériumi államtitkár konzultációra hívta az állatvédõket. Ezzel zárult a témában a blog. Ezek szerint annak a konzultációnak sem lett semmi eredménye, csak a kedélyek lecsillapítására szolgált.
A blog szerzõje egyébként megjegyzi, hogy Orbán Viktor viszont korrektül kiállt az állatvédelem mellett. (Akkoriban volt az az eset, amikor megverték Orbánék kutyáját.)
És még azt jegyzi meg, hogy szégyellje magát a hazai sajtó, amiért szabályszerûen elhallgatták Kiss László harcát, aki pár hónap alatt uszkve háromszor nyújtotta be az állatvédelmi javaslatát. Ugye az Orbán kutyás esettel meg aztán rögtön tele volt a média.
Hajh...
P. Dude
07-31-2020, 10:41 AM
Börtönbe került a férfi, aki megölte Rafikit, Uganda híres hegyi gorilláját (https://m.origo.hu/tudomany/20200730-bortonbe-kerult-a-ferfi-aki-megolte-rafikit-uganda-hires-hegyi-gorillajat.html)
Tizenegy évre. Nnnna. Így is lehet ezt. És jé, nem szûnt meg forogni a Föld!
P. Dude
08-01-2020, 10:23 PM
Ez jó: A csótányok nem élnék túl az atomháborút (https://index.hu/tudomany/til/2015/06/18/a_csotanyok_nem_elnek_tul_az_atomhaborut/).
A legkeményebbek a muslica, a lisztbogár, a Habrobracon darázs, és a Deinococcus radiodurans nevû baktérium.
P. Dude
08-05-2020, 10:45 AM
Két gorillakölyök is született a világhírû gorilláját gyászoló ugandai parkban (https://index.hu/mindekozben/poszt/2020/08/04/ket_gorillakolyok_is_szuletett_a_vilaghiru_gorilla jat_gyaszolo_ugandai_parkban/)
">>Számunkra ez most némi vigaszt jelent. Egyet elvesztettünk. Kettõt kaptunk. De persze egyetlen állat elvesztése is óriási fájdalom<< – mondta kedden Bashir Hangi, az Ugandai Vadvédelmi Hatóság szóvivõje Rafiki halálára utalva. (...) A hegyi gorillákból körülbelül 1000 példány élhet vadon a világon, védett területeken, felerészt Ugandában, a többi Ruandában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) 2018 novemberéig a súlyosan veszélyeztetett állatok közé sorolta õket. Kelet-Afrika hegyi gorilláinak populációja jelentõsen megfogyatkozott az elmúlt évszázadban az orvvadászat, a betegségek és az egyre fokozódó emberi jelenlét miatt. A természetvédelmi erõfeszítések eredményeként azonban az alfaj besorolása javult, és ma már a veszélyeztetettek közé tartozik."
P. Dude
08-06-2020, 02:15 PM
Jó szagú rezeda, szúnyogokból álló tornádók (https://index.hu/mindekozben/poszt/2020/08/04/szunyogtornado_volt_oroszorszagban/) Oroszországban! :eek:
Az elpusztíthatatlan orosz meg krákogva belemotorozik. :haha:
https://youtu.be/xtZNOhGgH9Q
Michigan, USA: - Egy sasnak nem tetszett hogy egy drón repült a területén, úgyhogy rászállt, megtámadta és kitépte az egyik propellerét, a drón pedig forogva belezuhant a tóba. Elsüllyedt és az illetékesek azóta sem találták meg a 950 dolláros szerkezetet.
https://www.mlive.com/news/2020/08/bald-eagle-attacks-states-950-drone-in-up-sends-it-to-bottom-of-lake-michigan.html
Dream_walker
08-14-2020, 06:43 PM
Ha lenne szárnyam, én is leszedném a drónokat a territóriumom felett :D :D
Egy másik sasnak is rossz kedve volt (vagy csak unatkozott), úgyhogy rátámadt egy nõre. Egy étteremnél történt, Minnesota-ban. A madár nem volt teljesen kifejlett példány, de még így is elég veszélyes helyzetet teremtett. Mindkét karmával a nõ lábába kapaszkodott és megpróbálta a csõrével is támadni. Az étterem szakácsa futott ki és rádobta a madárra a szakács köpenyét. Úgy sikerült a madarat leszedni a nõ lábáról. Szerencsére nem történt súlyos sérülés, és a madárnak sem lett baja.
https://www.fox21online.com/2020/08/13/bald-eagle-attacks-woman-along-north-shore-it-was-terrifying/
Itt is egy.
A tengerben feltûnt egy vaddisznó, aztán a kifelé kezdett el úszni és partraszállás után megtámadta Németországot. Igaz, az elsõ lapátcsapás után meggodnolta magát és visszavonulót fújva elmenekült.
Videó:
https://www.independent.co.uk/news/world/europe/wild-boar-swim-beach-video-germany-baltic-sea-a9668761.html
:haha:
"A háziméh mérge "rendkívüli hatékonysággal" képes elpusztítani a melldaganatok egyik legagresszívebb formájának, a háromszorosan negatív mellráknak a sejtjeit - állapították meg ausztrál kutatók. A Harry Perkins Orvostudományi Kutatóintézet szakemberei 312 mézelõ méhtõl és poszméhtõl származó méreg rákellenes tulajdonságait vizsgálták.
A kutatók megállapították, hogy a méreg és az egyik legfõbb összetevõje, a melittin gyorsan elõidézi a háromszorosan negatív mellrák és a HER2-pozitív mellrák sejtjeinek pusztulását, miközben a normális sejteket nem károsítja. A háromszorosan negatív mellráknak, amely a melldaganatok 10-15 százalékát teszi ki, jelenleg nem létezik klinikailag hatékony, célzott kezelése. "Megállapítottuk, hogy a melittin teljesen elpusztítja a rákos sejtek membránját 60 percen belül" - mondta Ciara Duffy, a tanulmány vezetõje."
https://www.origo.hu/tudomany/20200902-a-hazimeh-merge-elpusztitja-az-egyik-legagresszivebb-melldaganat-sejtjeit.html
Amit idén észrevettem, hogy sokkal több méhet láttam mint az elmúlt években. Persze lehet hogy ennek az az oka hogy sokkal több virág is nõtt az udvarunkon. Most nyáron nem csak a szokásos néhány kékvirágos gaz nõtt ki a homokból, hanem rengeteg sárga virágos is. A méhek meg nagyon örülnek neki. :)
P. Dude
09-13-2020, 11:15 AM
Svájc és Lengyelország az élen, Magyarország sereghajtó az állatkínzás elleni harcban (https://index.hu/belfold/2020/09/11/magyar_kutato_dolgozta_ki_a_vilag_elso_allatkinzas-ellenes_buntetojogi_indexet/)
"Nemrégiben dr. Vetter Szilvia jogász, közgazdász, az Állatorvostudományi Egyetem Törvényszéki Állatorvostani és Gazdaságtudományi Tanszékének munkatársa is foglalkozott az állatvédelem komplex kérdésével doktori disszertációjában. A kutató megállapítása szerint bár természetesen hazánkban is van hová fejlõdnie az állatkínzás elleni szabályozásnak, már az is rendkívül sokat lendítene a helyzeten, ha a meglévõ, állatkínzást érintõ jogszabályainkat az eddigieknél következetesebben betartatnánk. Ezzel jelentõsebb változásokat érhetnénk el, mint pusztán a szabályozás további szigorításával.
A kutató szerint az állatvédelem több tudományágat átfogó területét csak a maga teljességében érdemes szemlélni. Doktori értekezésében ezért tizenöt ország állatkínzást szankcionáló büntetõjogi szabályait hasonlította össze, és egyúttal kidolgozta a világ elsõ állatkínzás-ellenes büntetõjogi indexét. Dolgozatát a közelmúltban védte meg a Szent István Egyetemen.
Vetter Szilvia doktorijában abból indult ki, hogy az ember-állat kapcsolódás milyen súlyos károkat szenvedett az utóbbi évszázadokban azért, mert az ember végletekig kiaknázható erõforrásként tekintett (és tekint idõnként ma is) az állatokra. Erre példa többek között a globális hús-, tej- és tojástermelés, az új, intenzív állattartási módszerek, amelyek állatok millióinak életét és halálát határozzák meg."
Ez a cikk elsõsorban a büntetésrõl, annak a súlyosbításról szól, de valamiért a megelõzés nem nagyon kerül szóba. Amellett, hogy az állatkínzókat ténylegesen bezárják, szerintem fontos lenne, hogy legyen megfelelõ oktatás, és megelõzés, azaz aki nem tud az állatokkal bánni, az ne tarthasson állaltot. Lássuk be, egy csomó embernek van kutyája, macskája úgy, hogy az állatokat ugyan nem verik agyon, de egyébként nem jó körülmények között vannak. Én például nem engednék lakótelepen tartani, csak olyan fajtát, aminek káros a korlátozott mozgástér (munkakutyát, vadászkutyát, juhászkutyát tartani ilyen helyen, szerintem felér egy állatkínzással).
Kicsit más:
A kutyák, macskák az embernek köszönhetõen nagyon elszaporodtak más természetes fajok ellenében. A világ sok millió macskája évente sok millió madarat, köztük ritka védett állatot pusztítanak el a vadászösztönük miatt (sokszor meg sem eszik a zsákmányt, mert a Whiskas jobban ízlik). Az embernek a saját háziállataitól is meg kéne védenie a természetet.
P. Dude
09-14-2020, 11:21 AM
Egyetértünk!
Egyedül az ember tehet arról, hogy ennyire elképesztõen sok a kóbor macska. Magyarországon tippelni sem lehet a számukat, minimum 1,5 millióról szólnak a becslések, de egyesek 3 millióra vagy fölé saccolják. Mondanom sem kell: õk nem látnak Whiskast.
Arról pedig szintén az ember tehet, hogy a saját macskáját kijárós macskaként (https://szeretemacicamat.blog.hu/2020/05/17/a_kijaros_macskak_elete_es_halala) tartja. Ha az emberek a döntéseik elõtt hiteles helyekrõl informálódnának az adott témában (akár macskatartás, akár bármi), akkor sokkal jobb hely lenne a világ.
P. Dude
09-24-2020, 08:15 PM
Ez a cikk elsõsorban a büntetésrõl, annak a súlyosbításról szól, de valamiért a megelõzés nem nagyon kerül szóba.
Százötven kutyát tartott a karcagi férfi, a hangszálukat is kivágta (https://index.hu/belfold/2020/09/24/szazotven_kutyat_tartott_a_karcagi_ferfi_a_hangsza lukat_is_kivagta/)
Igen, a megelõzés is fontos. De ahogy a fenti cikkbõl is kitûnik, itt két lábon járó béltraktusokról beszélünk, akiket nem lehet megelõzésre oktatni, csak megba**ni lehet. Mi több: büntetõjogi kötelezettség lenne megba**ni. De nem ám csak úgy érzéssel. Hanem durván. Hogy onnantól kezdve ha meglát egy kutyát, akkor egy középsúlyos inkontinencia kíséretében elvonszolja magát a másik irányba.
Most a tûzoltásnak van az ideje. A régi, jól bevált, hagyományos elrettentésnek. Esetleg megfontolásra érdemes, hogy az illetõnek is levágják valamilyét. Ez kiválóan mûködött a történelem folyamán, és a preventív hatása is rendkívüli.
P. Dude
09-24-2020, 08:17 PM
Helyesen: valamijét. Ritkán tévesztem a jö betûket.
https://www.youtube.com/watch?v=nhcrVOcd0cY
P. Dude
09-28-2020, 09:31 AM
:) Miért nem labdáztak vele egy kicsit? :)
P. Dude
10-06-2020, 01:11 AM
A fõpolgármesteri állatvédelmi megbízott mellett most kineveztek egy állatvédelmi miniszteri biztost is:
Egy keményvonalas fideszes lett a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelõs miniszteri biztos (https://alfahir.hu/2020/10/01/veszprem_megye_allatkinzas_ovadi_peter_fidesz_nagy _istvan_miniszteri_biztos)
Hm... ha az állatokat valóban szereti, akkor ebben az egyben aztán tényleg lényegtelen az hogy melyik párthoz tartozik az illetõ. Az Alfahír feleslegesen viszi ezt bele.
Pl. én a tipikusan szélsõséges-liberális "macskás nõket" borzalmasnak tartom, VISZONT sosem vitatnám el hogy a cicáikat szeretik és sokat tesznek mondjuk az állatmenhelyekért.
A fenti meg lehet keményvonalas fideszes, a lényeg hogy valóban szeresse az állatokat és akarjon és tudjon értük tenni. :)
Cica...
https://www.youtube.com/watch?v=9Pg2CDCm34w
UTAH: - Egy fickó sétálgatott az erdõben, mire találkozott egy párduccal. Elbeszélgettek 6 percen át, közben persze tele lett a gatyája...
https://abc7.com/pets-animals/viral-video-shows-cougar-stalking-utah-hiker/6975946/
P. Dude
11-06-2020, 03:15 PM
Ez akár a vírus topikba is mehetne: "Fajirtást követnek el Dániában (https://index.hu/kulfold/2020/11/06/fajirtast_kovetnek_el_daniaban/)".
Nyércek kapják el a koronavírust az emberektõl. És aztán emberek is elkapják a nyércektõl. Eddig egyetlen régióban, 12 ember fertõzõdött meg igazoltan ettõl a mutációtól. Ezért most úgy döntött Dánia, hogy kiirtják mind a 17 millió nyércet az országban.
Úúú... ez nagyon közel volt. Látszik hogy füstöl a farka. Épp csak hogy kijutott a lakásból.
https://www.facebook.com/ABC7NY/posts/10158244765839091
P. Dude
12-12-2020, 03:38 PM
Úúú... ez nagyon közel volt. Látszik hogy füstöl a farka. Épp csak hogy kijutott a lakásból.
https://www.facebook.com/ABC7NY/posts/10158244765839091
Errõl jutott eszembe a Pest Megyei Kutató-Mentõ Szolgálat állatmentõ matricája (https://kutato-mento.hu/donation/matrica/). Tavalyelõtt decemberben, az Indexen olvastam róla egy hasznos és informatív cikket (https://index.hu/mindekozben/poszt/2019/12/18/ki_menti_meg_hazi_kedvenceinket_ha_beut_a_baj_es_n incs_otthon_a_gazdi/), vásároltam is a matricából valakinek ajándékba. Most megnéztem, idén is rendelhetõ, úgyhogy rendeltem is belõle kettõt. Az árával egyébként a Szolgálatot lehet támogatni. Itt bõvebben írnak róla (https://www.facebook.com/kutatomentok/posts/10157609574550941) az FB oldalukon.
P. Dude
12-12-2020, 03:40 PM
Ja látom, frissen is feltették (https://www.facebook.com/kutatomentok/posts/10158595267710941) október végén.
P. Dude
12-14-2020, 03:03 PM
Svéd kultúra: Boriszt, a pávát megették a közmunkások (https://www.facebook.com/lehelhoffer/posts/3690600544317054)
:( És ezekkel maradunk itt Magyarországon.
Svéd kultúra: Boriszt, a pávát megették a közmunkások (https://www.facebook.com/lehelhoffer/posts/3690600544317054)
:( És ezekkel maradunk itt Magyarországon.
Biztos vannak akik, akik védik õket (nem itt a fórumon), hogy szegények éheztek, mert Orbán stadiont épít, nem a közmunkásoknak adja a pénz. Bezzeg, ha a közmunkások sok pénz kapnának, akkor azonnal rohannának az iskolába továbbképezni magukat (és gyerekeiket) programozónak. :)
Mivel az illetõ család még el is dicsekedett, hogy õk csirke helyett pávát esznek, tudható, hogy nem éhségbõl loptak el egy csirkeméretû díszállatot, hanem hogy megmutassák a magyaroknak: rájuk nem vonatkoznak a szabályok, õk különlegesek.
Ezzel együtt egy páva miatt nem zárnám börtönbe, a 100.000 Ft eszmei értéket sem hiszem, hogy be lehet bevasalni rajtuk, de ledolgoztatnám velük az árát.
P. Dude
12-18-2020, 12:29 PM
Biztos vannak akik, akik védik õket (nem itt a fórumon), hogy szegények éheztek, mert Orbán stadiont épít, nem a közmunkásoknak adja a pénz. Bezzeg, ha a közmunkások sok pénz kapnának, akkor azonnal rohannának az iskolába továbbképezni magukat (és gyerekeiket) programozónak. :)
Pláne, hogy igazából a közmunka sem más, mint állami segély, csak legalább a mentalitásnak talán jobbat tesz, ha így kapják meg a pénzt. Bár ahogy az esetbõl látszik, van az a mentalitás, amin semmi sem segít.
P. Dude
12-18-2020, 12:41 PM
Ez jó hír:
Megmenekülhet a kihalástól a tasmán ördög (https://qubit.hu/2020/12/11/megmenekulhet-a-kihalastol-a-tasman-ordog)
P. Dude
12-19-2020, 06:03 PM
Ezzel együtt egy páva miatt nem zárnám börtönbe, a 100.000 Ft eszmei értéket sem hiszem, hogy be lehet bevasalni rajtuk, de ledolgoztatnám velük az árát.
Qrucon már fenn van, hogy ki volt az. Állítólag félnek tõle, mert fenyegetõzik stb. Szóval lehet nem ártana neki a kóter. Volt szó már errõl is: azért van a Btk., hogy alkalmazzák. Az állatkínzás két évig terjedõvel büntetendõ, ez van. A minõsített esete 3 évig terjed, ha például a pávának különös szenvedést okozott. A bíróság a középmértékbõl indul ki (egy, illetve másfél év), és onnan mérlegeli az enyhítõ, súlyosító körülményeket. Persze van rá lehetõség, hogy ne kelljen bemennie (próbára bocsátás, stb.). De ha még neki áll feljebb, és megfélemlít meg fenyeget másokat, akkor akár a letöltendõ is szóba jöhet.
"A páva eszmei értéke 100 ezer forint volt" - HVG
Mennyitõl nagy értékû a lopás?
P. Dude
12-19-2020, 09:06 PM
"A páva eszmei értéke 100 ezer forint volt" - HVG
Mennyitõl nagy értékû a lopás?
Ja tényleg, hiszen lopott is! Ez eszembe se jutott. Amúgy ötszázezer-egy forinttól ötmillióig minõsül nagyobb értéknek. Ötvenezer-egytõl kisebb érték, de már az is bûncselekmény.
P. Dude
12-19-2020, 09:20 PM
Akkor az már lopás és állatkínzás halmazatban.
P. Dude
12-22-2020, 11:41 PM
Felfüggesztettet kapott az a mocskos szemétláda. Leírják, hogy mit mûvelt a pávával, de nem is olvasom végig. Amennyit olvastam, abból is egyértelmû állatkínzás, méghozzá minõsített eset.
Ausztráliában egy férfinek nem adta ki a macskáját egy állatmenhely, de a végén nem jártak vele jól. A férfi egy veterán, aki felvette a taktikai ruháját és felszerelését, majd fegyverrel ment be az állatmenhelyre hogy "kiszabadítsa" a cicát. A 44 éves férfi fegyvert fogott a 23 éves alkalmazottra, majd arra utasította hogy vezesse a cicák ketreceihez. Ott a macskáját megtalálta és magához vette.
A férfit ellen most emberrablásért és fegyveres rablásért emeltek vádat az ügy miatt.
https://nypost.com/2021/01/13/armed-ex-soldier-storms-animal-shelter-to-get-cat-back-report/
https://www.abc.net.au/news/2021-01-13/animal-shelter-australian-soldier-accused-of-pointing-gun/13055284
P. Dude
01-16-2021, 02:47 PM
Hatásvadász cím az Indexen: "Trump halálra ítéli a veszélyeztetett baglyokat? (https://index.hu/techtud/2021/01/16/halalra_iteli_a_veszelyeztetett_baglyokat_a_tavozo _trump_kormany/)"
De elég szörnyû dolgokat írnak benne, ha ezek így igazak.
"A védelem alól kivont területek mérete végül a 2020 augusztusában tervezett 205 ezer hektár mintegy tizenhatszorosa lett. A döntés a veszélyeztetett bagolyfaj élõhelyeinek 42 százalékát érinti."
"Az elmúlt hét folyamán az amerikai belügyminisztérium felmentette az olajipari cégeket az alól a törvény alól, amely tiltja számukra a költözõ madarak pusztítását – immár nincs törvényi felelõsség (https://index.hu/gazdasag/2016/12/21/obama_betiltotta_a_sarkkori_olajfurast/)ük, amennyiben a madarak véletlenül pusztulnak el."
"A veszélyeztetett állatok élõhelyeinek védelmét a Nixon elnök kormányzása alatt, 1973-ban elfogadott törvény írja elõ. Trump kormánya szûkíteni szerette volna a törvény által definiált területeket, így például októberben szürke farkasok élõhelyeként védett területek védelmét szüntette meg.>>Itt Dél-Oregonban ez gyakorlatilag halálos ítélet a baglyokra nézve. A döntés lényege, hogy felgyorsítja az erdõirtást a megmaradt õshonos erdõkben<< – vélekedett George Sexton, a Klamath-Siskiyou vadvédelmi központ igazgatója."
Az a baj, hogy az üzletembereket stb. ez nem érdekli. Csak még egy intézkedés, csak még egy, csak még egy, az állat- és növényvilág mindegyiknél csak "járulékos veszteség". Itt Magyarországon a Fidesz-KDNP értelmiségi holdudvara és sajtója 2021-ben is ott tart, hogy a természetvédelem az valami "libernyákos" buzis dolog. Aztán közben itt vagyunk a történelem hatodik nagy fajkihalásának a közepén. Amióta az elsõ gerinces állat megjelent, körülbelül 500 millió évvel ezelõtt, a félmilliárd év alatt összesen 5 alkalommal fordult elõ ilyesmi. Most itt vagyunk a hatodikban, és ezt az ember okozza. Sebeõk János írta még 1991-ben:
"Összegezve tehát, egészen 12 éves koromig azt hittem, hogy egy olyan nemzedék tagja vagyok, amelynek megadatik, hogy ne szembesüljön a Természet abszolút érvényû végzetének realitásával. Úgy hittem, hogy van idõ fölnõni, van idõ belenõni ebbe a világba. A Transamazonas-terv viszont, amely egyetlen tollvonással >>kiikszelte<< a világból Amazóniát, megvilágította elõttem, hogy a kárhozott generáció tagja vagyok, nincs idõ: egy globális ítélet pillanatába születtem bele. Megfosztottak az evolúció távlatától. Ha hosszú életû leszek ezen a Földön, akkor menthetetlenül a Kozmosz legnagyobb tömeggyilkosságának szemtanújává válok – fajok millióit kell a végsõ pusztulásba kísérnem."
Ezek 1991-es szavak, de harminc év után sem fogják fel az emberek.
Az a baj, hogy az üzletembereket stb. ez nem érdekli. Csak még egy intézkedés, csak még egy, csak még egy, az állat- és növényvilág mindegyiknél csak "járulékos veszteség".
Tényleg szörnyû. Leginkább az, hogy évtizedek óta is csak tüneti kezelés zajlik. Nem csak az üzletemberekkel van baj, igény van rá és kiszolgálják az igényeket, ha egy üzletember erre nem hajlandó, másik üzletember lép a helyére. Ha egy kormány akarja lenyomni a választók torkán, hogy érjék be sokkal kevesebb energiával, akkor elveszítheti a választást. Az embereknek rengeteg energiára van "szüksége". Az emberek száma pedig rohamosan nõ, az évmilliárdok alatt felhalmozott fosszilis energiahordozók meg fogynak. A Föld kiszipolyozása, a környezetrombolás a végsõkig folyik. A társadalom nem képes önmagát visszarepíteni a 200 évvel ezelõtti (többé-kevésbé) környezett tudatos életmódjába. Ahhoz túl sokan vagyunk, túl nagyok az igények. Az utolsó pillanatig próbáljuk fenntartani ezt a rendszert. Mint egy fuldokló, aki akár a megmentésére igyekvõt is maga alá gyûri a vízben, hogy egy percig még a víz felett tudjon maradni, úgy az emberiség is az utolsó pillanatig pusztítja a környezetét a fennmaradása érdekében.
P. Dude
01-22-2021, 07:07 AM
Különös tyúknak vélték a csapot (https://index.hu/mindekozben/poszt/2021/01/21/kulonos_tyuknak_veltek_a_csapot/)
"Döbbenetes etológiai jelenséget ábrázoló dokumentumfelvétel bukkant fel az interneten: különös fémes tárggyá alakult tyúknak véli a piros kerti csapot a többi tyúk." :haha:
P. Dude
01-22-2021, 11:45 PM
Az embereknek rengeteg energiára van "szüksége".
Nagyon jókat írtál. Azon gondolkodom, hogy a magam életében mit tehetek ebben az ügyben.
Idegen szemetet, kutyagumit nem szoktam szedni, pedig lehetne, ha éppen megyek valahova. Mondjuk munkahelyen kívül máshova nem járok, oda meg bringával és fölpakolva megyek, szóval a szemétszedés olyankor nem jön szóba.
Aminek örülök, hogy szinte egyáltalán nem használok autót, csak biciklit. De nem akarok képmutató lenni: ha éppen úgy adódik, egyszer-egyszer veszek igénybe autós segítséget. De ez ritka.
A szelektív szemétgyûjtést alapszinten betartom, de lehetne ezt sokkal komolyabban.
Háztartási gépet nem sokat használok. A fürdõben van gázbojler. Meg egy hõsugárzó, azt még télen is talán hetente egyszer kapcsolom be, akkor is csak alapfokozatra. Hajszárító, hetente egyszer használom, szintén alapfokozaton. Elektromos borotva, elemes borotva, de csak néhány naponta használom. Porszívó, amit szintén nem viszek túlzásba. :) A hûtõm elég kicsi, és energiatakarékos. Mikró van, azt használom. Mosógép. Gáztûzhely, azt alig használom. Kávéfõzés oldszkúl kotyogósban. Digitális konyhamérleg, általában naponta egyszer mérek rajta. Konyhát, fürdõt nem fûtöm külön. Asztali számítógép (de azt lehet megszüntetem elõbb-utóbb), tévé, tablet, mobiltelefon. Utóbbit ébresztõórának használom, és ritkán sms-re meg telefonálásra. Ennyi. Van egy laptop, azt akkor használom, ha összedugom a tévével filmnézéshez. Zseblámpa az éjjeliszekrényen. :) Kábé ezek vannak. Meg a biciklilámpák.
Minimális tisztítószer és higiéniai termék. Csak amire szükségem van.
Gyógyszerek a prepperkedés miatt vannak itthon, de nem használok gyógyszert. Ami meg lejár, azt leadom a gyógyszertárban.
Semmi fölösleges ruha, ami van, azt addig hordom, amíg lehet. :D
Ha sportolok/jógázom, akkor azt itthon, saját testsúlyos edzés, semmi légkondis terem meg eszközpark.
Kajarendelés az sajnos van, ezt vállalom. Rendelem az ebédet, és azt ugye autós futár hozza ki. Meg amióta járvány van, eleve több dolgot rendeltem futárral.
Kábé ennyi. Orvoshoz nem szoktam járni. A sportra és a kajára jobban oda kell figyelnem, hogy önhibámból ne terheljem az egészségügyet és a gyógyszeripart - amik ugye nagyon környezetszennyezõek, rengeteg energiát és pénzt használnak el.
Ja, meg a bogarakat nem nagyon szoktam lecsapni, inkább ha lehet, kiteszem/kiengedem õket az udvarra. :)
Nincsenek illúzióim, hogy mindez globálisan különösebben számítana. De ennyit igyekszem megtenni. Adó 1+1 %-ot olyanoknak ajánlom fel, akik segítenek az állatoknak. Közösségi oldal csak facebook, ott is csak az egyik helyi macskamenhelyet szoktam megosztani, nem tolok mindenfélét, amivel fogyasztásra meg mászkálásra ösztönöznék másokat.
Még azon gondolkodom, hogy 2022-ben majd hova szavazzak. Hogy van-e egyáltalán olyan párt itthon, ami tényleg zöld, és nem kommunista reklámzöld.
P. Dude
01-23-2021, 08:43 PM
Ja, és egy házi elektromos irataprító, de azt is ritkán használom. Más:
Új kifejezés született: rovarapokalipszis (https://index.hu/techtud/2021/01/23/uj_kifejezes_szuletik_rovarapokalipszis/)
"...több kutatás is igazolni látszik, hogy 1970 óta a rovarok száma a felére csökkent a Földön. Körülbelül egymillió rovarfajról tudunk jelenleg, ezek 41 százaléka kihalhat évtizedeken belül. (...) Mindeközben a rovarirtó szerek piaca a duplájára nõtt az elmúlt huszonöt évben. (...) Minden évben a rovarok nagyjából 1-2 százaléka tûnhet el az éghajlatváltozás, a növényvédõ szerek, az invazív (betolakodó) fajok, a fényszennyezés és a megváltozott földhasználat miatt, hívják fel a figyelmet a kutatók. (...) Ha összeomlanak a beporzórovar-populációk, akkor válságba kerülhet a növénytermesztés és az élelmiszer-ellátás. Végsõ soron pedig az emberi civilizáció, mondják."
Felsorolják a leginkább veszélyeztetett három csoportot is:
"a molylepkék és pillangók;
a haszonnövények háromnegyedének beporzásáért felelõs méhek;
ürüléket és törmeléket lebontó rovarok, például a ganajtúró bogarak."
P. Dude
01-23-2021, 09:10 PM
Kajarendelés az sajnos van, ezt vállalom. Rendelem az ebédet, és azt ugye autós futár hozza ki. Meg amióta járvány van, eleve több dolgot rendeltem futárral.
Közben épp most jelent meg az Indexen:
Van egy hatalmas elõnye az online vásárlásnak (https://index.hu/gazdasag/2021/01/23/e-kereskedelem_szen-dioxid-kibocsatas_zajkibocsatas/)
"Az online vásárlás a hagyományos kereskedelemhez képest átlagosan 36 százalékkal alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátással jár (...) vizsgált esetek több mint 75 százalékában az e-kereskedelem bizonyult a fenntarthatóbb megoldásnak (...) A hagyományos kereskedelemhez kapcsolódó kibocsátás legnagyobb részben az áruszállítás során keletkezik. A kutatás szerint az áruk házhoz szállítása esetén egyetlen telepakolt furgon több mint 100 autóutat képes kiváltani. (...) Ha az árukat a fogyasztókhoz közeli, városon belüli elosztóközpontokból juttatják el, az üvegházhatású gázok szállítással járó kibocsátása akár 50 százalékkal is mérsékelhetõ, ami a teljes szén-dioxid-lábnyomot küldeményenként (https://index.hu/gazdasag/2020/06/02/van_egy_tuti_webshop-otlete_valoszinuleg_hulyeseg/) átlagosan 10 százalékkal zsugorítja. Az elektromos szállítójármûvek használata 27 százalékkal csökkentheti a szállításhoz kapcsolódó átlagos kibocsátást, miközben kisebb zajkibocsátással is jár."
De ezek nem Állatos hírek, hanem Általános hírek. :)
P. Dude
01-24-2021, 01:44 PM
De ezek nem Állatos hírek, hanem Általános hírek. :)
Na igen, talán a környezetvédelmi topikba jobban illett volna. A kiindulás állatos volt, mert a Trumppal kapcsolatos, baglyokról szóló hírre válaszolt Ged, és én utána elgondolkodtam, hogy egyénileg mit lehet tenni a bolygóért. (Meg közben betettem a rovarapokalipszisrõl szóló hírt, ami közvetlenül is állatos.) Amit a bolygóért teszünk, azzal az állatoknak is segítünk, vagyis közvetve kapcsolódhat ehhez a topikhoz.
P. Dude
02-03-2021, 07:35 AM
Így még senki nem örült a hónak (https://index.hu/mindekozben/poszt/2021/02/02/panda-ho/)
:haha:
P. Dude
02-08-2021, 09:44 PM
Indul az állatvédelmi konzultáció (https://index.hu/gazdasag/2021/02/07/budapest-allatvedelem-gazdasag/)
!!!!
Nem is tudtam errõl! Az elsõ nemzeti konzultáció lesz, amit kitöltök!
Létrejöhet az állatrendõrség? (https://index.hu/belfold/2021/02/08/letrejohet-az-allatrendorseg-/)
Na mi van itt?? Tíz év kormányzás után lesz valami??
P. Dude
02-09-2021, 03:06 AM
Ez jó. :)
Így látja a kutyája, macskája, kígyója, amit ön lát (https://velvet.hu/elet/2021/01/20/igy_latja_a_kutyaja_macskaja_kigyoja_amit_on_lat_g aleria/)
P. Dude
02-09-2021, 02:56 PM
Ezt:
8913
Így látja a kígyó:
8914
P. Dude
02-12-2021, 03:20 AM
Ez a kígyótartás azért nagyon megfontolandó. Van például egy oldal, a boaconstrictor.hu (http://www.boaconstrictor.hu/start.php?). Kb. 25 évig foglalkoztak tenyésztéssel, sajnos tavalyelõtt befejezték. Õk például praktizáló állatorvosok, tehát eleve szívesebben vettem volna tõlük állatot. Bár 2013-tól már nem kell a boákhoz veszélyes állat tartási engedély, nekik az is volt, ami magángyûjteménynél nem volt gyakori.
Saját maguk tenyésztették az állatokat, minden példányhoz egyedi tenyésztõi bizonylat járt, ismerték az elõéletüket, napi jegyzetet vezettek róluk. Ha máshonnan került hozzájuk kígyó, mindig hosszú és szigorú karanténozást tartottak, mielõtt bekerült az állományba.
Viszonteladással nem foglalkoztak. Garantálták, hogy minden kígyójuk ott született, tehát nem voltak náluk vadbefogott, importált példányok, amiket jellemzõen problémás tartani.
Figyeltek arra, hogy ne etessék túl az állatokat. Azt írják, hogy a legtöbb tartónál erre nem figyelnek, mert az a céljuk, hogy minél hamarabb elérje a kígyó a tenyésztéshez szükséges méretet. Õk igyekeztek egy ahhoz hasonló táplálást biztosítani, ahogy a kígyók a természetben is esznek.
Mint kiderült, az sem mindegy, hogy például a boa terráriumi, vagy tiszta alfaj. A terráriumi boák is közkedveltek, de egyébként több mint 10 generáció óta elszakadtak a tiszta alfajú rokonaiktól, és nem is születik tõlük tiszta alfajú példány. Õk legnagyobbrészt a természetben létezõ, tiszta alfajokat tenyésztettek. Voltak terráriumi példányaik is, de azokat sosem keresztezték tiszta alfajú állattal. Emellett lokalitásokat sem kereszteztek, például perui Boa c. constrictort suriname-i Boa c. constrictorral. Nagyon tiszteletben tartották a különbözõ alfajokat.
Szóval nem éppen mindegy, hogy hol vesszük meg az állatot. Sajnos õk már befejezték a tenyésztést. Konkrétan egyetlen olyan magyar oldalt sem találtam, ahol ilyen korrekt és színvonalas, hiteles tájékoztatás lenne, mint az õ honlapjukon.
Ja, és még egy érdekesség: nagyon meg kell gondolni az etetést is. Azt írják, hogy jobb frissen leölt állattal etetni a kígyót, mert a fagyasztott eleségbõl sok vitamin és nyomelem hiányzik. Bevallom, szerintem nekem nem lenne szívem leölni a táplálékállatokat, még ha tudnám is, hogy erre tenyésztették õket, és máshol is az lenne a sorsuk.
P. Dude
02-12-2021, 03:44 AM
Most mentegetem el a cikkeiket, mert látom, hogy a honlapjuk is megszûnhet. Hatalmas tudásanyagot halmoztak fel.
Védd meg az élõhelyeket! (http://www.boaconstrictor.hu/start.php?oldal=inc/egyhir.php&hir_id=106)
"Egy 2008-ban közzétett tanulmány az argentin boa (Boa c. occidentalis) reprodukciója és az élõhelyek pusztulásának összefüggését vizsgálta. Az eredmények igen lesújtóak...
Az argentin Gran Chaco területe már régóta a dél-amerikai erdõirtás egyik fõ szenvedõje. A cikk szerint évente 2,2%-a tûnik el végleg az erdõségeknek a fakitermelések miatt, az elmúlt 30 évben a szubtrópusi szárazerdõnek összesen mintegy 85%-a tûnt el. Bár ezeken a kiirtott területeken másodlagos vegetáció létrejöhet, a megváltozott földrajzi körülmények döntõen befolyásolják a fajok viselkedését, köztük a Boa constrictor occidentalis szaporodási viselkedését is."
"Összességében tehát elmondható, hogy a pusztuló elsõdleges vegetáción túlélõ boák között csökken a nõstények és hímek nemi aktivitása, átlagosan kisebb nõstények vemhesülnek és kevesebb utódot hoznak világra. A hímek csökkent nemi aktivitásuknál fogva kevesebb nõstényt és valószínûleg rosszabb arányban tudnak termékenyíteni. Ezek a folyamatok következetesen a populáció gyors zsugorodásához vezetnek és a kihalás felé terelik az argentin boa (Boa c. occidentalis) sorsát. A szerzõk javasolják az élõhelyek mielõbbi megóvását. Én szintúgy."
P. Dude
02-12-2021, 07:42 PM
Botond Ádám írta 2010-ben, akkor még állatorvostan-hallgatóként: Magamról... (http://boaconstrictor.hu/start.php?oldal=inc/egyhir.php&hir_id=84)
Néhány idézetet kimásoltam, nagyon jó írás!
"Ezt pedig sajnos legfõképp a pénz irányítja, az állatok hosszú távú érdekei másodlagosak. Ami a hüllõpiacnak jó, nem biztos, hogy jó az állatoknak is! Fõleg az utóbbi években a hüllõtartás olyan irányba ment el a színváltozatok tenyésztésével, az alfaj- és nem ritkán faj hibridizációval, amely nagyon borús jövõképet fest az állattartásról. Mára olyan groteszk helyzet alakult ki, hogy az átlag kígyótartó betéve tudja a különbözõ színváltozatok öröklésmenetét, de nem tudja hogy a terrárium megvilágítását le kell szigetelni, mert a forró égõtestre rácsavarodó kedvence akár halálra is éghet. Fölösleges tudni szorozni és osztani, ha az ember nem tud összeadni és kivonni, ha érted mit akarok mondani... A mai modern terrarista társadalom igyekszik elhitetni saját magával, hogy mindenki szabad, mindenki úgy tartja, úgy szaporítja állatait, ahogy csak akarja. Elveket, szabályokat, etikákat felállítani kár is lenne, mert úgy nem lehet akkora piacban gondolkodni. A piacnak egész egyszerûen nem érdeke a tudással, önálló szemlélettel, elvekkel rendelkezõ, gondolkodó fogyasztó."
"A ma fogságban tartott legtöbb hüllõ élõhelyén veszélyeztetett helyzetben van. Furcsa mód ennek oka nem a mára már szabályozott állatkereskedelemben, sokkal inkább az élõhelyek pusztulásában és zsugorodásában keresendõ. Ezen fajok természetes formában történõ megõrzése fogságban kulcskérdés lehet a faj további túlélésében és életben tartja a visszatelepítések lehetõségét a késõbbiekben. Bár a színváltozat tenyésztõk ezzel még vitatkoznak, mondván >>a fogságban lévõ kígyók úgysem jutnak vissza a természetbe, ezért a származásra való tekintet nélkül szaporíthatók<<, ez ma már egy bizonytalan demagóg önigazolássá vált részükrõl. És ez nem csak az én személyes véleményem, ezt ma már a Tudomány támasztja alá. Ma már, amikor fogságban szaporított, családfakutatással igazolt származású és igazolt genetikai tisztaságú tigriseket telepítenek vissza a vadonba. Ugyanez a Boa constrictorral és a többi fajjal is megtörténhet. Ehhez azonban szükség lesz tiszta genetikai hátterû állományra. Ezért, Kedves Tartó a Te felelõsséged korántsem elhanyagolható az általad tartott faj jövõjében, bármelyiket is választod."
"Hiszek abban, hogy jópár állatszeretõ, lelkes hobbista sokkal jobb körülményeket biztosít állatainak, mint a >>nagyipari kígyószaporítók<<. Láttál Te már exotikus állat nagykereskedést? Nem, nem azt kérdeztem, hogy bementél-e egy hazai díszállat boltba, hogy megcsodáld a bõséges kínálat 20 hüllõbõl, 10 kétéltûbõl, 15 exotikus halból, 5 papagájból álló mini faunáját, hanem hogy el tudod-e képzelni, milyen az amikor király pitonok (Python regius) százai mennek futószalagon keresztül dobozokban, hogy aztán szétválogassák, szortírozzák õket színváltozat, méret, stb, szerint vagy amikor sötét dobozok százaiban boák tucatjai nyomorognak, mert >>épp most érkezett új import és az elõzõeket még nem adták el<<. Vagy, hogy a >>nagynevû<< külföldi tenyésztõk állataikat gyakran akkora helyen tartják, hogy azok csak összecsavarodva férnek el, mert már annyira nem szempont az állat jólléte, csakis a tenyésztés és az ebbõl származó profit maximalizálása. Ezek a dolgok miatt már rég elhatárolódtam annak a gondolatától is, hogy >>kígyószaporító nagyüzem<< legyek."
P. Dude
02-12-2021, 10:45 PM
Remélem, senkit nem untatok ezzel. :) A Természet mindig tartogat kellemes meglepetéseket: még 2016-ban is fedeztek fel (http://boaconstrictor.hu/start.php?oldal=inc/egyhir.php&hir_id=173) addig ismeretlen boát.
"Az ezüst boát (Chilabothrus argentum) amerikai kutatók fedezték fel a Conception-sziget partjainál. A fémes fényben pompázó boának feltételezhetõen ez a sziget az egyetlen élõhelye, ahol becslések szerint kevesebb, mint 1000 példány élhet. (...) A frissen felfedezett faj kritikusan veszélyeztetett státuszban van. Bár a sziget nemzeti park, amely csak korlátozott számban látogatható, a természeti katasztrófák, a vadmacskák, illetve a szigetre behurcolt kutyák jelenléte fokozott veszély jelentenek az óriáskígyók számára."
8917
8916
2015-ben pedig felfedezték, hogy a kígyók az addig feltételezettnél laza 70 millió évvel korábban (http://boaconstrictor.hu/start.php?oldal=inc/egyhir.php&hir_id=159) már jelen voltak a Földön. :) Addig 100 millió évet gondoltak, erre találtak leleteket négy ismeretlen kígyófajról, amik között volt 170 millió év körüli is. Akkoriban még voltak szabad szemmel is jól látható, több centiméteres lábikóik. Így máris más megvilágításba kerül a biciklizõ kígyóról szóló vicc! :cool:
Én most már nem félek a kígyóktól, megbarátkoztam velük. A kis pókok is rendben vannak, de a nagy pókokat nem akarom a házban látni, fõleg hogy némelyik igen csúnya dolgokat tud mûvelni az emberrel. Egy ismerõsöm megcsípte egy házi pók (Wolf Spider, ami itt nem ritka), fél éven át járt kezelésre, mert a pók mérge rohasztotta a kezét. Végül rendbe jött, de megszenvedett vele rendesen. :hogymi: Úgyhogy én ha nagy pókot látok, akkor azonnal megnyitom a frontvonalat.
P. Dude
02-13-2021, 11:20 PM
Január elején volt hír, hogy három rendõrkutyát mérgeztek meg a járõrkocsiban. Most a rendõrség várt egy hónapot, hogy diszkréten bejelentse (https://index.hu/belfold/2021/02/13/rendorseg_kutyak_nyomozas/): a kuyákat nem mérgezték meg, hanem a járõrkocsiban hagyták, ahol hõgutát kaptak és megfulladtak... Erika, a gazdájuk elpusztulva találta õket az autóban. Mindhárom kutya különleges K-9-es kiképzést kapott, ez a legmagasabb szint, kölyökkoruktól tanítják õket.
De nekem ez rohadtul nem áll össze. Január 9-ei volt a hír. Januárban hogyan pusztult el mindhárom kutya hõgutában egy autóban? Járt a motor és maxon ment a fûtés, vagy mi? De attól elpusztulhattak egyáltalán? És ha igen, akkor mennyi idõ alatt? Ha ott állt járó motorral a rendõrautó, akkor ki felügyelte? Hol volt addig Erika?
Én is azon gondolkodtam. Hogy kaphat hõgutát egy autóban, januárban? Ha menne a fûtés csutkán órákon át, vagy akármeddig, akkor sem lenne 45 fok a kocsiban. Bûzlik a sztori.
P. Dude
02-14-2021, 11:29 PM
A mindig visszatérõ vita: élõ vagy leölt táplálék? (http://boaconstrictor.hu/start.php?oldal=inc/egyhir.php&hir_id=152)
Világos, józan érvelés. Ahogy olvasom, mint az élet minden területén, úgy a kígyótartásban is megvannak az ügyeletes hülyék... Akik mindent jobban tudnak, és az állatukat veszélyeztetve, a másiknak pedig szenvedést okozva, élõ állattal etetik a kígyót. Persze hangosan osztva az észt másoknak, hogy "ezt így kell". Amikor már évtizedekkel ezelõtt is teljes szakmai egyetértés volt az ellenkezõjérõl. Úgy rémlik, hogy amikor az osztállyal egyszer valamilyen állatkertben voltunk, mintha ott is élõ állatot adott volna a gondozó a kígyónak. Pedig õ állatkerti gondozó volt, és mégis felelõtlenül és szakszerûtlenül járt el.
Másik gondolat. Igazából az volt bennem a kígyótartással kapcsolatban, hogy "mégis miért"? Tehát oké, hogy engem vonz és érdekel, de jó ez a kígyóknak? És most erre Botond Ádám világos választ adott. Részben már idéztem múltkor, de a második bekezdést nem:
"A ma fogságban tartott legtöbb hüllõ élõhelyén veszélyeztetett helyzetben van. Furcsa mód ennek oka nem a mára már szabályozott állatkereskedelemben, sokkal inkább az élõhelyek pusztulásában és zsugorodásában keresendõ. Ezen fajok természetes formában történõ megõrzése fogságban kulcskérdés lehet a faj további túlélésében és életben tartja a visszatelepítések lehetõségét a késõbbiekben. Bár a színváltozat tenyésztõk ezzel még vitatkoznak, mondván >>a fogságban lévõ kígyók úgysem jutnak vissza a természetbe, ezért a származásra való tekintet nélkül szaporíthatók<<, ez ma már egy bizonytalan demagóg önigazolássá vált részükrõl. És ez nem csak az én személyes véleményem, ezt ma már a Tudomány támasztja alá. Ma már, amikor fogságban szaporított, családfakutatással igazolt származású és igazolt genetikai tisztaságú tigriseket telepítenek vissza a vadonba. Ugyanez a Boa constrictorral és a többi fajjal is megtörténhet. Ehhez azonban szükség lesz tiszta genetikai hátterû állományra. Ezért, Kedves Tartó a Te felelõsséged korántsem elhanyagolható az általad tartott faj jövõjében, bármelyiket is választod.
A fentiek figyelembevételével úgy hiszem, sokkal értékesebb, talán a késõbbiekben a faj számára is hasznos munkát folytatok így, hogy tiszta alfajokkal és lokalitásokkal dolgozok, mintsem, ha ugyanezt mesterséges színváltozatokkal tenném, önös céllal, önös érdekbõl. Nemcsak azért gondolom ezt, mert régebben magam is tartottam pár színváltozatot-, tehát nem olyanról beszélek, amit nem ismerek -, de azért is, mert jobban hiszek a Tudományban és a józan észben, mint a marketing hatalmában. Félreértés ne essék! Senkinek nem fogom azt mondani, hogy >>Tarts alfajtiszta állatokat, mert...<< vagy hogy >>Ne vegyél színváltozatokat, mert...<<. Ha megkérdezel a véleményemrõl, szívesen elmondom Neked, megosztom Veled tapasztalataimat, élményeimet, de a választás és a felelõsség csakis a Tiéd!"
:thumbup
P. Dude
02-14-2021, 11:38 PM
Még az elõzõ hozzászólásomhoz: Hol van a határ? (http://boaconstrictor.hu/start.php?oldal=inc/egyhir.php&hir_id=62)
Durva dolgok mennek ott is...
"Ha egy veszélyeztetett alfaj példányát elfogják és fogságba kerül, az már önmagában is szomorú. Ha viszont azt különbözõ színmutációk tenyésztésére használják fogságban, akkor ezen példány befogása - véleményem szerint - nem csak tragikus, de értelmetlen is volt. Én személy szerint úgy érzem, hogy egy tiszta alfaj példánya egyszerûen többet érdemel annál, mintsem hogy egy formaidegen példánnyal tenyésztve, olcsó tucatárukat hozzunk létre.
Kiemelném a >>The Complete Boa Constrictor<< címû könyvbõl Vincent P. Russo szavait, aki nem csak tiszta alfajok, de kevert színváltozatok tenyésztésében is jelentõs eredményeket ért el:
>>Nem tudom eléggé hangsúlyozni a vérvonalak tisztántartásának a fontosságát. A herpetológia jövõje múlik rajta! ...tiszta genetikai háttér lesz szükséges az esetleges visszatelepítésekhez a vadonba.<<
Mint Russo kitér rá, az állatkertek óriási hibát követtek el akkor, amikor különbözõ állatfajokat véletlenszerûen, származásra való tekintet nélkül kezdtek el fogságban szaporítani (pl.: nagymacskák). Jelenleg komplett családfakutatással szaporítanak tigriseket, hogy a születendõ utódokat visszajuttassák a vadonba. Ugyanez a Boa constrictorral is megtörténhet, sõt szükségessé is fog válni, ha az élõhelyek a jelenlegi tempóban pusztulnak!"
És a cenzúra mennyire megvan ott is! (2009. januári az írás.)
"Eredetileg ugyanezzel a témával és ugyanezzel a címmel kezdeményeztünk egy beszélgetést egy amerikai hüllõs fórumon is, mert kíváncsiak voltunk mit gondolnak az ottani hüllõbarátok errõl a témáról. Két nap alatt számos hozzászólás érkezett. Nem meglepõ módon, a hozzászólások többsége amellett volt, hogy >>nincsenek határok<< és >>miután ezek az állatok már fogságban vannak, azzal kell õket szaporítani, amivel csak hajlandóak párosodni<<. Nem sokkal azután, hogy felsorakoztattunk ez ellen pár érvet, az egész topic, a hozzászólásokkal együtt törölve lett. Minthogy, semmilyen dolog nem hangzott el, ami a fórum szabályai ellen lett volna, csak arra tudunk gondolni, hogy ez a téma túl sokak (anyagi?) érdekeit sértette, ezért került végül törlésre..."
:hogymi:
P. Dude
03-01-2021, 12:18 AM
Mint a mesében: mosolygó békát utaztatott egy teknõs (https://index.hu/mindekozben/poszt/2021/02/28/mint-a-meseben-mosolygo-bekat-utaztatott-egy-teknos/)
:cool:
8926
8927
P. Dude
03-25-2021, 05:07 PM
Állati Japán (https://www.japanspecialista.hu/2016/05/26/allati-japan/)
:)
Egy régi klasszikus.
https://www.youtube.com/watch?v=C4VlN6eXrKY
https://www.youtube.com/watch?v=uETb0VdZFP4
(A fickó a végén pisztolyt vett elõ?)
P. Dude
05-16-2021, 08:17 PM
"Hamarosan online konzultáció indul az állatrendõrségrõl, és a teljes magyar társadalom kifejtheti a véleményét a szervezet mûködésének szükségességérõl."
(Index (https://index.hu/belfold/2021/05/14/allatvedelem-allatrendorseg-kutatas-felmeres/))
P. Dude
05-26-2021, 01:01 PM
Háromezer év után újra tasmán ördögök születtek Ausztráliában (https://index.hu/techtud/2021/05/26/tasman-ordog-erszenyes-ausztralia-kolykok-tasmania/)
"Kihalásuk után háromezer évvel újra erszényes, más néven tasmán ördögök születtek a vadonban az ausztrál kontinensen, ahol egy természetvédõ civil szervezet telepített be 26 fiatal és egészséges példányt egy védett területre az elszaporodás reményében."
:huuu:
Elpusztult a család Dobermann kutyája, úgyhogy szereztek egy újat. Egy felnõtt kutyát, gyerek mellé. Alig 45 perc telt el hogy megérkezett az új kutya, a család 4 kislánya adott volna neki enni, erre a kutya kiharapta a torkát és meghalt a kislány.
Az miféle ötleth hogy ismeretlen felnõtt kutyát hoztak a házba egy kisgyerek mellé? Még ha kiskutya lett volna, vagy közepes, meg ki tudja miféle helyen volt elõzõleg az a kutya. Lehet hogy sokat hergelték, vagy õrszolgálatban volt és tolvajokat kergetett.
https://www.youtube.com/watch?v=sMYSFrLYhJ0
P. Dude
07-29-2021, 10:34 AM
Kár, hogy olyanok is szülõk lesznek, akik teljesen alkalmatlanok rá. Mindig azt mondom, hogy gyereket csak az vállaljon, aki egyrészt nem síkhülye, másrészt pénze is van rá. (Valójában nem szoktam mondogatni, mert errõl sem illik beszélni, vagy mi.) És volt ott amúgy valaki, vagy ráadásul még kettesben is hagyták a kislányt a kutyával?
Ha egy hirtelen mozdulat volt az egész, akkor valószínû hogy akkor is megtörténik ha ott a szülõ tõlük pár méterre. :(
ANGLIA: - Eltûnt egy 83 éves nõ és egy macska vezette nyomra az embereket. A macska egy kukoricaföld mellett nyávogott, amíg meg nem nézték hogy mi a gondja. A macska egy 22 méter mély gödörhöz vezette õket. Kiderült hogy a 83 éves nõ beleesett és nem tudott kimászni belõle. Sokkal durvábban is végzõdhetett volna a történet, ha Piran nevû cica - aki a bajba jutott nõ macskája - nem hozott volna segítséget. De így a végén nem lett semmi baj, miután Piran megmutatta hogy hol a nõ, a rendõrség és a tûzoltók meg tudták menteni.
https://www.theanimalclub.net/cats/cats-meowing-leads-police-to-missing-83-year-old-woman-who-fell-into-ravine/
:thumbup
Egy repülõ macska leütött egy férfit, majd verekedett egy cipõt viselõ kutyával.
https://www.youtube.com/watch?v=Z8NWP93MtsQ
P. Dude
08-20-2021, 11:14 AM
Egy repülõ macska leütött egy férfit, majd verekedett egy cipõt viselõ kutyával.
https://www.youtube.com/watch?v=Z8NWP93MtsQ
Szegény férfi, de attól függetlenül, és TMIB kommentje miatt is: :haha:
Tengerparti kaland: Iguána kóstolta meg a homokban jógázó nõt
A videót eddig 3,2 millióan nézték meg:
https://twitter.com/bahamahoopyogi/status/1428846885029257216
raktaros
08-22-2021, 09:14 PM
Tengerparti kaland: Iguána kóstolta meg a homokban jógázó nõt
A videót eddig 3,2 millióan nézték meg:
https://twitter.com/bahamahoopyogi/status/1428846885029257216
Nem tekintheted meg ezt a Tweetet, mert a felhasználói fiók tulajdonosa korlátozza, hogy ki láthatja a Tweetjeit.
Zárt a profilja...
Talán ez volt?
https://www.youtube.com/watch?v=K7srSJg_Tow
Nálam nem mutatja hogy zárt lenne.
Igen, az a videó van fent ott amirõl a fickó beszél. :)
raktaros
08-23-2021, 01:39 PM
Már itt is jó. Tegnap lakat volt, meg hogy védett.
Egész Arizona aggódott a Gypsy nevû macska miatt. A cica felmászott egy póznára, aztán nem tudott lejönni. Próbálták lecsalogatni, vödröt emeltek neki a magasba hogy beleugorjon, de semmi. Napok teltek el, az egész Internet megmozdult érte, aztán valaki egy nagyon hosszú létrával szedte le. Több tévécsatorna is beszámolt róla.
Képek, videók:
https://www.pupperish.com/cat-stuck-pole
P. Dude
11-17-2021, 11:44 AM
Január elején volt hír, hogy három rendõrkutyát mérgeztek meg a járõrkocsiban. Most a rendõrség várt egy hónapot, hogy diszkréten bejelentse (https://index.hu/belfold/2021/02/13/rendorseg_kutyak_nyomozas/): a kuyákat nem mérgezték meg, hanem a járõrkocsiban hagyták, ahol hõgutát kaptak és megfulladtak... Erika, a gazdájuk elpusztulva találta õket az autóban. Mindhárom kutya különleges K-9-es kiképzést kapott, ez a legmagasabb szint, kölyökkoruktól tanítják õket.
De nekem ez rohadtul nem áll össze. Január 9-ei volt a hír. Januárban hogyan pusztult el mindhárom kutya hõgutában egy autóban? Járt a motor és maxon ment a fûtés, vagy mi? De attól elpusztulhattak egyáltalán? És ha igen, akkor mennyi idõ alatt? Ha ott állt járó motorral a rendõrautó, akkor ki felügyelte? Hol volt addig Erika?
Megoldódott a rejtély, gyanúsított lett az elpusztult magyar rendõrkutyák gazdája: nem mérgezés történt (https://www.blikk.hu/aktualis/krimi/elpusztult-rendorkutyak-pecs-gazda-gyanusitott/pk03rbw)
A rendõrnõt idõközben elbocsátották, most pedig gyanúsított lett állatkínzás minõsített esete miatt.
Kutya vitt segítséget gazdájának egy súlyos baleset helyszínére Amerikában
"Egy németjuhász vitt segítséget hétfőn éjjel súlyos közlekedési balesetet szenvedett gazdájának az amerikai New Hampshire-ben. A Tinsley nevű kutyáról először azt gondolták a rendőrök, hogy elcsavargott, de aztán megértették, hogy akar valamit tőlük. Az állat elvezette őket egy baleset helyszínére, ahol egy felborult kisteherautóban két súlyosan sérült embert találtak.
A New Hampshire-i rendőrség szóvivője kedden elmondta: a kutya viselkedése arra utalt, azt akarja, kövessék őt a rendőrök. A németjuhász egy sérült szalagkorláthoz vezette őket, ahol lefelé nézett. A rendőrök csak ekkor fedezték fel, hogy a mélyben egy felborult jármű van. A hatóságok szerint a kutya vitathatatlanul megmentette a két ember életét, mert a hideg éjszakát nem élték volna túl a roncsok közé szorulva." (MTI)
Egy 53 éves fekete hajléktalan férfi a kutyáját menhelyen tartotta éjszakára. Ment volna érte, de akkor látta hogy lángolt az állatmenhely. A tűzoltók se akartak bemenni, de a hajléktalan férfi berohant és megmentette az összes állatot. 6 kutyát és 10 cicát vitt ki a lángoló épületből.
Azt nyilatkozta hogy nagyon félt, de úgy érezte hogy Isten akarta hogy segítsen. A kutyáját nagyon szereti, így a többi kutyát és macskát is mind kihozta.
https://www.cnn.com/2020/12/27/us/homeless-man-animal-shelter-fire-trnd/index.html
P. Dude
01-25-2022, 10:57 AM
Egy 53 éves fekete hajléktalan férfi a kutyáját menhelyen tartotta éjszakára. Ment volna érte, de akkor látta hogy lángolt az állatmenhely. A tűzoltók se akartak bemenni, de a hajléktalan férfi berohant és megmentette az összes állatot. 6 kutyát és 10 cicát vitt ki a lángoló épületből.
Azt nyilatkozta hogy nagyon félt, de úgy érezte hogy Isten akarta hogy segítsen. A kutyáját nagyon szereti, így a többi kutyát és macskát is mind kihozta.
https://www.cnn.com/2020/12/27/us/homeless-man-animal-shelter-fire-trnd/index.html
:tapsol::tapsol::tapsol: Egy kicsit el is érzékenyültem.
Az angoloknál van most egy botrány, egy focista (Kurt Zouma) feltöltött egy videót, amiben a macskáját rugdosta a szobában, miközben a testvére röhögött és filmezte a dolgot. Úgy kiakadt rajta az Internet. A macska jól van, elvette tőle valami hivatal (ha jól tudom). A focista elveszített mindenféle szponzorokat, és 350.000 dolláros büntetést is kapott. A férfi csapata is szponzorokat veszített. A testvérét ki is rúgták az ő csapatából. Mindez 48 óra alatt történt. A focista bocsánatot kért, de kitől? Nem a macskától. A bocsánatkérése nem ér semmit, csak azt sajnálja hogy lebukott és elveszített egy rakás pénzt.
https://www.cnn.com/2022/02/09/football/kurt-zouma-fined-intl-scli-spt/index.html
https://www.france24.com/en/sport/20220209-footballer-zouma-fined-by-west-ham-dropped-by-adidas-for-mistreating-cat
https://www.theguardian.com/football/2022/feb/09/kurt-zouma-cat-backlash-calls-for-prosecution-west-ham
Philadelphia, PENNSYLVANIA: - 2 alak, harci kutyákkal (pitbullokkal) elsétált egy ház előtt. Aztán ráuszította a kutyákat egy macskára, ami most az életéért küzd. Amikor ráuszították a kutyákat a macskára, azok megtépték, a két rohadék meg röhögött rajta. Szórakozásból csinálták, most keresi őket a rendőrség, meg az egész Internet próbálja őket megtalálni.
https://www.youtube.com/watch?v=Gb0S-QQ5aHk
P. Dude
03-25-2022, 08:57 PM
Philadelphia, PENNSYLVANIA: - 2 alak, harci kutyákkal (pitbullokkal) elsétált egy ház előtt. Aztán ráuszította a kutyákat egy macskára, ami most az életéért küzd. Amikor ráuszították a kutyákat a macskára, azok megtépték, a két rohadék meg röhögött rajta. Szórakozásból csinálták, most keresi őket a rendőrség, meg az egész Internet próbálja őket megtalálni.
https://www.youtube.com/watch?v=Gb0S-QQ5aHk
Golyót nekik. Mármint a két csávónak. Túl sokáig igazodtunk idiótákhoz és aljas gecikhez. Az egész berendezkedés úgy rossz ahogy van. Diktatúra kell, minél több halálbüntetéssel. Ez van, most már muszáj lenne elkezdeni kiszanálni a férgesét.
Egyet kell értenem, én sok dolgot eltűrök, de ha valaki szórakozásból ártatlan állatot bánt, megkínoz, legyilkol, attól ki tudok akadni annyira hogy elverném az elkövetőt mint a rongyot.
Persze, ha ártatlan embert bántanak az se jobb.
Nagyon remélem hogy a fenti kettő nem ússza meg. Megtalálják őket és komoly büntetést kapnak majd, nem csak valami kis felfüggesztettet...
Jó hírek. Mivel már az egész Internet kereste őket, a két elkövető feladta magát. Az egyikük 17 éves, a másikuk 12. Mondjuk emiatt szerintem túl nagy büntetést nem fognak kapni, főleg nem a 12 éves...
Mindenesetre előzetesbe tették őket, a két kutyát pedig szintén bezárták a nyomozás idejére.
A Buddy (Cimbora) nevű cica egyelőre életben van és gyógyul. Remélhetőleg felépül.
https://www.youtube.com/watch?v=sGbUGJ_0b64
P. Dude
09-03-2022, 11:48 AM
Masszírozzák, zöld teában fürdetik és születésnapi bulit szerveznek Janusnak, a kétfejű teknősnek (https://index.hu/techtud/2022/09/03/ketfeju-teknosbeka-szuletesnap/)
Huszonötödik születésnapjára készül Janus, a kétfejű teknősbéka. A szakértők szerint az állat egy igazi csoda: nemcsak két feje, hanem két szíve, két tüdeje és két különálló személyisége is van. Ám a nem mindennapi tulajdonságai miatt nehéz lett volna túlélnie a vadonban, ugyanis nem tudja visszahúzni fejeit a biztonságot adó páncéljába.
Azonban Janus szerencséjére nem a számára zordnak mondható természetben, hanem a Genfi Természettudományi Múzeumban kelt ki a tojásból 1997-ben. Az állatot azóta a múzeum gondozói tartják szemmel és figyelnek arra, hogy ne essen baja.
9282
Szélenergia. :(
Videó:
https://www.facebook.com/watch?v=933270251399152
P. Dude
11-17-2022, 11:09 AM
Az eddig olvasottak alapján nem hatásvadász könyv, a tényeket mutatja be, de a harmadik fejezetnél már a sírás kerülgetett. Nem tudom mikor éreztem ilyet utoljára könyvnél.
Elizabeth Kolbert: A hatodik kihalás (https://moly.hu/konyvek/elizabeth-kolbert-a-hatodik-kihalas)
Most nézem, hogy az Alaszkai falu aminek macska polgármestere volt közel két évtizedig, annak annyira bejött a dolog hogy megint van egy macska polgármesterük. Az új polgármester neve Denali. Egy kutya indult ellene, de elpusztult a választások előtt, úgyhogy a cica győzött.
Érdekesség, hogy amióta macska a polgármester, azóta több mint megnégyszereződött a település lakossága. 250 főről 1050 fölé.
https://en.wikipedia.org/wiki/Talkeetna,_Alaska
https://www.roadsideamerica.com/tip/34780
Ember-polgármester azóta sincs és nem is hiányzik a városnak.
OKLAHOMA: - Éjszaka kiment a kiskutya a dolgát végezni az udvarra, de azonnal rátámadt két megtermett kojot. Elkapták a kiskutyát és tépni kezdte az egyik, de ekkor megjelent a kutya barátja, egy fekete macska aki független a családtól, de a család szokta etetni. Ahogy megjelent a cica rögtön feléjük futott, mire a két kojot megijedt és elszaladt. Ezzel a cica megmentette a kutyát. A kutyának voltak súlyosabb sérülései, de végül felépült. Ha nincs ott a macska, akkor biztosan nem éli túl a kalandot.
VIDEÓ a támadásról:
https://www.wilx.com/2024/01/03/cat-protects-family-dog-coyote-attack/?fbclid=IwAR0BmY9V1B9gkulIOzERIQhQBM-_73pbmEb7KmeZPBAO5rLJ9kb-lDlT2g0
BragBOL
02-09-2025, 01:45 PM
"Terrortámadás" Srí lankán, a teljes ország villany nélkül maradt (https://www.portfolio.hu/global/20250209/egy-teljes-orszag-villany-nelkul-maradt-egy-majomcsapat-miatt-740161)
P. Dude
02-10-2025, 07:05 AM
"Milliókat takarított meg a cseheknek nyolc hód (https://telex.hu/techtud/2025/02/09/hod-gat-csehorszag-brdy-beruhazas-lap)
Egy lassan haladó gátprojekt helyett megépítették saját gátjukat, elérve a vízvisszatartást."
MEDFORD, Long Island (WABC) -- Egy macskamenhely tulajdonosa és ismeretlen számú macska vesztette életét egy hétfő reggeli tűzben.
A tűz reggel 7:15 körül ütött ki a Happy Cat Sanctuary nevű menhelyen, a Dourland Roadon. Az otthon több száz macska biztonságos menedékéül szolgált.
A hatóságok szerint a 65 éves tulajdonost, Chris Arsenault-t otthona hátsó részében, a földszinten találták meg. Eddig körülbelül 100 macskát találtak – élve és holtan egyaránt.
A barátai szerint Arsenault visszament az épületbe, hogy megmentse az állatokat, miután a tűz kitört.
"Ez az ember egy 8x10 láb méretű szobában élt, egy mini hűtővel és egy mikróval. Minden fillérjét, minden bevételét az állatokra fordította. Önzetlen volt, semmit nem vett magának. Ez egyszerűen annyira igazságtalan" – mondta Lisa Jaeger, egyik barátja.
Arsenault 2006-ban kezdett macskákat menteni, miután 24 éves fia meghalt egy motorbalesetben.
"Ha visszanézel néhány videót, a macskák rajta mászkálnak, boldogok voltak. Egy nagyszerű és biztonságos hely volt számukra – amíg ez meg nem történt" – mondta Ellen Pavlakis.
Az állatmentő közösség tagjai mélyen megrendültek, amikor értesültek a tűzről és Arsenault haláláról.
"Chris-t évek óta ismertük, hiszen az összes szervezet együtt dolgozik a közösségben. Ha segítségre volt szüksége, hívta az ügynökségünket, ha nekünk volt szükségünk segítségre, mi hívtuk az övét – így működik Long Island állatmentő hálózata, mindannyian együtt dolgozunk" – mondta John Spat, az Animal Protection Service igazgatója. "Soha többé nem lesz még egy Chris, aki ezt csinálja. Amit tehetünk, hogy próbáljuk folytatni azt, amit elkezdett, és segíteni az ő szervezetét, hogy tovább működhessen."
A Suffolk megyei SPCA és több helyi mentőcsoport is segít a többi macska kimentésében.
A tűz okának vizsgálata továbbra is folyamatban van.
https://abc7ny.com/post/happy-cat-sanctuary-owner-least-100-cats-killed-fire-medford-long-island/16111474/
Próbálta őket megmenteni és ő is bennégett. :cry:
Az előző hírhez.
Még halálában is a cicákat segíti. 200 macska megmenekült, GoFundMe gyűjtés indult az ellátásukra. Most vagy 1 nap alatt 370.000+ dollár adomány érkezett.
https://www.gofundme.com/f/support-happy-cat-sanctuary-after-tragic-fire