PDA

View Full Version : Tárolás

Don't Panic
03-20-2013, 12:52 PM
Nem eszköz, mégis mivel magam csináltam és majd az eszközök tárolására szolgál ide rakom.
Szóval március elsejével hazaköltöztem Mo-ra. Viszont a kiszemelt tanya megvétele ugrott. Ezért a lakásomban kellett valamiféle tárolóhelységet kialakítani a motyónak. Jobbról és szemben a lakás fõfalai vannak. Balra és elöl gipszfal. Tehát nem éghetõ osztályba sorolható. Egyedül az ajtót kéne impregnálni égéskésleltetõvel. A fényképezõgép mellett jobb oldalon van a bejárat. Vagyis ha tiplizni kell, akkor a BOB és minden, amit vinni szeretnék közel van. De, akár lakástûz esetén is ezeket a cuccokat gyorsan ki lehet menekíteni. Ide került be a polc, miután leraktam a nagy kopásállóságú laminált padlót és kifestettem. Elférnek a szerszámok, takarítóeszközök. Jöhet a BOB (a takarítógép mellé alulra) és a fogyóeszközök (víz, kaja, egyéb). Az egész helység 1,30x1,30m. Tehát bármelyik panelban meg lehet csinálni egy hasonlót valamely nagyobb szoba lecsippentésével. Szárazfalazással (gipszkarton vagy Ytong) pedig bárki elkészítheti otthon házilag.
38

degu
03-27-2013, 07:12 AM
Nem rossz :)
Ma reggel kaptam egy ceges emailt hogy a pinceben levo butorok mennek a kukaba ha valaki nem viszi el oket. Meg is neztem mi a palya es dorzsoltem is tenyerem a jo kis acel polcok lattan :) EHUNE (http://indafoto.hu/degu/image/18218769-389971c9/details/l/user)
Mindig is szerettem volna ilyet van egy igazi raktar filingje jelenleg egy osszetakolt szekrenyben tartom a cumokat.
Ez meg mar szetszerelve varja a hazautat ;)
Aztan meg kaptam ket nagyon jo allapotban levo polcos zarhato acel szekrenyt is igy mar viszont futot is kellett szerezni. Asszony meg fog olni.
Szal jol indul a nap!

TMIB
03-27-2013, 07:17 AM
Azt az acélpolcot én is elfogadnám. :cool: Valamit nekem is be kellene szereznem, mert az összegyûjtött dolgaim nagy része a padlón van.

degu
03-27-2013, 08:46 PM
gyere a papahoz ;)
http://indafoto.hu/degu/image/18222009-3208cc6a/details/xl/user

cereal killer
03-27-2013, 08:51 PM
Nálatok nincsenek chemtrailek? :D

degu
03-28-2013, 04:54 AM
sajat nincs ami meg berepul azt leszedjuk ;) de tobbet nem mondhatok :)

Salmo
03-31-2013, 09:50 PM
A társasházi tárolási ötletek után jöjjön most egy családi házas.

-Jaaaa úgy könnyû, hördülhet fel a míves fórum közösség, és valóban könnyebb mint egy 1-2 szobás emeletes házi lakásban,
de azért itt is sakkoznom kell a lehetõségekkel, mert csak 300-350 m2 kert van.

salmo ( a duct tape huszár)

Don't Panic
03-31-2013, 09:56 PM
Nagyon okos megoldás: jó helykihasználás, nincs szem elõtt. Állítom, hogy mégha a házat ki is fosztanák a vízóraaknába a legritkább esetben néznének bele! :thumbup A címkéket vagy valami emlékezetõt, rendszerezõt tényleg jó ötlet lenne csatolni.

raktaros
03-31-2013, 10:15 PM
Nekem is pár ilyesmi 60L-es hordó van és én sem jegyzeteltem :(.
Hamarosan átnézem és a lassan lejáró cuccot frissítem és listát írok.
Viszont egy kérdés. Valahol a hordót lezárás elõtt feltöltik széndioxiddal, hogy az oxigént eltávolítsák.
Most átrakáskor megcsinálnám ha tényleg van értelme.
Hasznos vagy felesleges?

cereal killer
03-31-2013, 10:16 PM
Attól függ, hogy hogyan van tárolva a hordóban a cucc. Ha van egy szekunder csomagolás rajta, ami légmentes, akkor semmi értelme. Ha ömlesztve van benne termény vagy akármi más akkor viszont mindenképp töltsd fel CO2-dal.

Salmo
03-31-2013, 10:49 PM
A CO2 módszerrõl csak pár hónapja olvastam, így én nem alkalmaztam, de ha fogom is inkább ömlesztett dolognál ( búza, zab, rizs, bab stb)

raktaros
04-01-2013, 09:04 AM
Leginkább száraztészta, bab, lencse, liszt, cukor, só van benne eredeti csomagolásban.
Akkor megpróbálom, ártani csak nem árt.

cereal killer
04-01-2013, 10:14 AM
Leginkább száraztészta, bab, lencse, liszt, cukor, só van benne eredeti csomagolásban.
Akkor megpróbálom, ártani csak nem árt.

Lehet nem fogalmaztam eléggé egyértelmûen. Ha a termékek be vannak csomagolva légmentesen, kvázi nejlon/celofánzacskóban akkor nem sok értelme van a szén-dioxidozásnak, mert az élelmiszereddel nem fog kapcsolatba kerülni, mivel az le van zacskózva.A zacskóban meg levegõ van gondolom és nem valamilyen gyári védõgáz (pl: nitrogén)

Grafitos
04-02-2013, 11:20 AM
A társasházi tárolási ötletek után jöjjön most egy családi házas.

-Jaaaa úgy könnyû, hördülhet fel a míves fórum közösség, és valóban könnyebb mint egy 1-2 szobás emeletes házi lakásban,
de azért itt is sakkoznom kell a lehetõségekkel, mert csak 300-350 m2 kert van.

Egy megoldás a vízóra-akna. Hûvös, de fagymentes, fénymentes, viszont a tároló edény zárását tökéletesen meg kell oldani

https://lh5.googleusercontent.com/-D0Frc7vBdz4/UVio5WVDLGI/AAAAAAAABEA/jA6jjV-jViM/s720/IMG_7642.JPG

Az akna másik felében is egy ugyanilyen 50 literes hordó van, és ezek tetején elfér még két darab.
Van még egy hordó a padláson, és egy elásva a kertben.
A hordókhoz egy ismerõsömtõl jutottam hozzá, és a meglévõ 4 darabban egyenlõre csak tartós élelmiszert tárolok.
A hordóba egy erõs mûanyag zsákot teszek, ebbe kerülnek az egyébként önállóan is becsomagolt élelmiszerek, majd a
zsák lezárása ( ragasztó szalag) után rákerül a hordó tetõ úgy, hogy a tetõ belsõ peremét sziloplaszttal kinyomom, majd
rá megy a záró fémpánt, és még némi duct tape ( mer' ugye az mindig van otthon egy valamire való preppernél.... :thumbup )

A tárolt ételek röviden( mert ez nem feltétlenül az a téma): rizs, szárazbab, lencse, tészta, só, cukor, tejpor, kakakaó, liszt
( elõször fagyasztva a zsizsik miatt) szárított élesztõ, konzervek ( hús, zöldség és hal, mert az valami durván sokáig eláll)
változó arányban, és kiegészülve néha egyéb tartós dologgal (pl.: aszalványok).

Amkor elkezdtem ezt a tárolás dolgot,még nem igazán volt megtervezve az egész, így utólag nagy hiba, hogy pl nem tudom
melyik hordó egészen pontosan mit is takar, de a készülõben lévõ hordóknál már kiküszöbölöm ezt a hibát....

Ebben a rendszerben tovább gondolva tervezem még egyéb már nem élelmiszer alapú hordók létrehozását ( e.ü cucc, wc papír stb)

salmo ( a duct tape huszár)

Csak jó lenne részleteiben ismerni a mibõl mennyiket, és a csomagoltak márkáit, hogy neked mi vált be.+
"hús, zöldség és hal, mert az valami durván sokáig eláll" ezekbõl is milyeneket javasolsz?
ha nem is itt, de valahol a kajásrészben kifejted légyszi.
a hordók barók, én is akarok.

nomad
04-02-2013, 01:16 PM
A google most nem a barátom, de létezik nagy szájú szögletes ~ 35 literes mûanyag ballon, ami vésztárolásra is alkalmas. A földbe van beásva, abban hûtöm a sört, a kapacitása egy karton :)
Jobban kezelhetõ a hordóknál, fél kézzel lehet nyitni-zárni. És pont olyan mély, hogy az utolsó sört is ki tudom venni.

degu
04-05-2013, 07:31 AM
Egyszeru esoviz tarolo:
http://www.youtube.com/watch?v=YzcCtBy7wLg&feature=player_embedded
Innen (http://www.commonsensehome.com/how-to-build-a-rain-barrel-plus-care-and-maintenance/) jott.

Grafitos
04-09-2013, 11:19 AM
Tudtok BP-n esõvíz tárolására alkalmas, akár használt hordót iszonyat olcsón?

T72
04-09-2013, 07:06 PM
Próbáld meg méh telepen, persze ott csak vashordó van... olyan 20-25 kg, ha 100,-Ft/kg adják is 2000-2500-be megúszod.

Grafitos
04-10-2013, 02:22 PM
nem rossz ötlet, de mûanyagra gondoltam..

cereal killer
04-10-2013, 02:30 PM
Próbáld meg méh telepen, persze ott csak vashordó van... olyan 20-25 kg, ha 100,-Ft/kg adják is 2000-2500-be megúszod.

A múltkor akartam venni vasszekrényt a méh-telepen, de elhajtottak a picsába, mert állítólag egy ideje már csak leadni lehet, vásárolni nem. Valami NAV féle szabályozást emlegettek.

Lehet, hogy nem ingben, mappával a kezemben kellett volna menni, hanem overallban és akkor kiszolgálnak ,de azért ez elkeserítõ...

Locomotiv
04-10-2013, 04:55 PM
Lehet nem fogalmaztam eléggé egyértelmûen. Ha a termékek be vannak csomagolva légmentesen, kvázi nejlon/celofánzacskóban akkor nem sok értelme van a szén-dioxidozásnak, mert az élelmiszereddel nem fog kapcsolatba kerülni, mivel az le van zacskózva.A zacskóban meg levegõ van gondolom és nem valamilyen gyári védõgáz (pl: nitrogén)

Még ebben az esetben is érdemes CO2-vel feltölteni a hordót, mert a legritkább esetben zárnak teljesen hermetikusan a zacskók. Nekem az a tapasztalatom, hogy a rizses és tésztás zsacsik gyakorlatilag mindig lyukasak, a liszt pedig eleve papírzacskóban van tehát ha másért nem amiatt mindenkép érdemes.

T72
04-10-2013, 10:12 PM
több helyen kell próbálkozni, van ahol adnak is el

Grafitos
04-11-2013, 12:29 PM
Thx:)

cereal killer
04-11-2013, 12:45 PM
Még ebben az esetben is érdemes CO2-vel feltölteni a hordót, mert a legritkább esetben zárnak teljesen hermetikusan a zacskók. Nekem az a tapasztalatom, hogy a rizses és tésztás zsacsik gyakorlatilag mindig lyukasak, a liszt pedig eleve papírzacskóban van tehát ha másért nem amiatt mindenkép érdemes.

Értem.
A liszt tárolásával milyen tapasztalatod van? Nem túl romlandó?

Laci
04-12-2013, 05:13 PM
Üdv . A mûanyag zacskók , vastagabb zacskók , zsákok mennyi idõ alatt kezdenek lebomlani , elgyengülni ?
Az a helyzet , hogy szereztem erõs mûanyag vödröket , de takarító vegyszer volt benne , és nem jön ki a szag belõle , bárhogy mosom ....Valami jó erõs zacskóba akarom tölteni ömlesztve a tárolabdó rizst , babot , stb , de ha a zacskó 10-20 év alatt elöregszik , az nem jó ..... Van ötletetek ?

cereal killer
04-12-2013, 05:28 PM
Üdv . A mûanyag zacskók , vastagabb zacskók , zsákok mennyi idõ alatt kezdenek lebomlani , elgyengülni ?
Az a helyzet , hogy szereztem erõs mûanyag vödröket , de takarító vegyszer volt benne , és nem jön ki a szag belõle , bárhogy mosom ....Valami jó erõs zacskóba akarom tölteni ömlesztve a tárolabdó rizst , babot , stb , de ha a zacskó 10-20 év alatt elöregszik , az nem jó ..... Van ötletetek ?

Sok mindentõl függ a bomlása. Milyen tényezõknek van kitéve, milyen anyagból készült, milyen vastag...stb. Ha kukoricakeményítõbõl készült fóliába teszed, akkor az direkt lebomlik:)

Lehet érdemes elgondolkodnod a mylar bag-en.
Nem a legegyszerûbb beszerezni, de garantáltan jó. Tartsd szemmel a blogomat, mert készül egy poszt ezzel kapcsolatban

Laci
04-13-2013, 06:44 AM
Olvastam , hogy üdítõs pet palackban tárolják a szemes terményt . A palackból nem oldódik ki mérgezõ anyag hosszútávon ?

cereal killer
04-13-2013, 08:41 AM
A PET-bõl elvileg nem (hangsúlyozom, elvileg!) ami biztosan nem egészséges, az a PVC.
Liszt helyett egyébként én is szemesterményt tárolnék, mert õrölve rendkívül romlandó. Ez persze igényel valamilyen örlõ-daráló cuccot is, de rövidtávú szituációra tervezve életképesebb, ha FIFO elv szerint lisztet raktározol. El kell dönteni, hogy mire van lehetõséged és mi ellen készülsz védekezni.

zukajev
04-13-2013, 07:01 PM
Hali!
2-3 ezerért nagyon jó hordókat lehet kifogni, kis "vasbolt"ban.
A vashordó szerintem nem jó föleg földalá rejtve 2-3 év és kirohad az tuti.

asszony
04-13-2013, 10:09 PM
5 literes tiszta új fehér marmonkannában tárolunk ömlesztetten tarhonyát kb. 6 éves. Nem változott semmit, nem nõtt meg a fõzési ideje sem.
Pet palackban is tároltunk rizst, tésztákat ömlesztve, azok is jók voltak pár évig, de már elfogytak. Tárolási hely szempontjából a marmonkannát tartom jónak, nálunk bevált, egymás mellé jól berakható, könnyen hordozható is akár.
A vegyszeres vödröket nem merném használni semmire. Mûanyag zacskóban nem tároltunk semmit, nem is tervezzük, mert a lezárása macerás, lehet szakadós, nem nyerte meg a tetszésünket.
Babot zsizsikesen adják el a boltban, nekem erre kellene ötlet, hogy hol kellene venni, hogy ne legyen ezzel gondom.

cereal killer
04-14-2013, 05:58 AM
Babot zsizsikesen adják el a boltban, nekem erre kellene ötlet, hogy hol kellene venni, hogy ne legyen ezzel gondom.

Több helyen olvastam már, hogy betárolás elõtt a fagyasztóba kell tenni így megdöglenek a zsizsiklárvák. Nagyanyámék õröltborsot tettek a bab közé zsizsik ellen, nem tudom hogy ez mennyire/mennyi ideig hatékony.

zukajev
04-14-2013, 12:39 PM

A hõkezelés sem rossz, ha a petpalacban van a bab, rárakod egy napra a radiátorra, (persze ha megy a fûtés :) )

Laci
05-05-2013, 02:25 PM
Üdv .

Mylar zacskóba gabonát raktam , feltöltöttem a zacskót co2-vel , lehegesztetttem , belekrült egy vastag falú mûanyag vödörbe , amit szintén feltöltöttem co2-vel , sziloplasztal körbenyomtam a vödörtetõ peremét az illesztéseknél bõségesen , majd lezártam .... Ma ránéztem , és a vödör be van horpadva , a tetõ befelé görbül ... Az ecetsav tartalmú sziloplaszt reakcióba lépett volna a co2-vel ? Szép vákum lett benne ..... Kémikusok , segítsetek ....

knife1
05-06-2013, 01:24 PM
Sziasztok!Valaki felpakolt egy linket korábban 120, vagy 200 literes fémhordókkal, igen alacsony áron!Tudtok segíteni? Most lenne rá szükségem!

asszony
05-07-2013, 09:10 PM
Sziasztok!Valaki felpakolt egy linket korábban 120, vagy 200 literes fémhordókkal, igen alacsony áron!Tudtok segíteni? Most lenne rá szükségem!

http://aprod.hu/hirdetes/200-literes-fem-hordo-lecsatolhato-tetovel-IDR3DR.html

knife1
05-08-2013, 11:31 AM
http://aprod.hu/hirdetes/200-literes-fem-hordo-lecsatolhato-tetovel-IDR3DR.html

Köszi, de ez nem az! Horganyzott hordók voltak, 2-3 000-ért!

Grafitos
05-08-2013, 12:48 PM
Köszi, de ez nem az! Horganyzott hordók voltak, 2-3 000-ért!
Na az engem is érdekelne:D

Grafitos
05-30-2013, 01:47 PM
Egy rejtekhely az értékeidnek, amit egy alapos házkutatásnál sem biztos, hogy megtalálnak:)
https://www.facebook.com/home.php#!/photo.php?fbid=275865265883824&set=a.198062263664125.51265.197939013676450&type=1&theater

Daniui
05-30-2013, 01:59 PM
Csak fémdetektorral észlelhetõ fém ne legyen az értékeid között...

Traveller
05-30-2013, 06:02 PM
A hõkezelés sem rossz, ha a petpalacban van a bab, rárakod egy napra a radiátorra, (persze ha megy a fûtés :) )

Ezzel a csíraképességnek is odavertél...egyszerûbb Co2-vel vagy bármilyen inert gázzal feltölteni a pakkokat, ha oxigén abszorberetek nincs. Számomra fontos, hogy csak olyan magokat tároljak, ami szükség esetén vissza is vethetõ, nemcsak táplálkozásra alkalmas.

Laci
05-30-2013, 07:06 PM
Ezzel a csíraképességnek is odavertél...egyszerûbb Co2-vel vagy bármilyen inert gázzal feltölteni a pakkokat, ha oxigén abszorberetek nincs. Számomra fontos, hogy csak olyan magokat tároljak, ami szükség esetén vissza is vethetõ, nemcsak táplálkozásra alkalmas.

Hogy tárolod ?

Traveller
05-30-2013, 07:09 PM
Már írtam korábban. Fémhordókban, kis 30 literesekben a javát (http://www.dosenprofi.com/en/storage/metal-buckets/pail-certified/Conical-Pail-30-litre-R-A.html), mert azt egy ember is könnyen mozgatja. Hosszú távú tárolásra O2 abszorberrel lezárva, néhány évesre csak simán a hordóban.
Mióta abszorbert használok, nem kell inert gázt használnom.

body
06-04-2013, 11:10 AM
Szia .
érdeklõdök hol sikerült Mylar zacskót venned ? köszi üdv body

raktaros
06-05-2013, 09:41 PM
Konzervtároló :)
http://amy-toby.blogspot.hu/2012/03/canned-food-storage.html

Laci
06-08-2013, 09:13 AM
Szia .
Ebay ..

Laci
06-08-2013, 09:17 AM
A mylarban co2-al ( jól duzzadósra ) feltöltött zacskót a leforrassztom , de 1 hónap után a zacskó olyan , mintha vákumolva lett volna , ez mi a bûnbánattól van ?

Traveller
06-08-2013, 10:37 AM
Nem tudom, de a vákum a barátod. Mit csomagoltál bele? CO2 nem léphetett reakcióba valamivel?

Laci
06-08-2013, 10:56 AM
Rizs , sóval és delikáttal keverve .

Traveller
06-08-2013, 11:51 AM
Szia .
Ebay ..

Innen (http://www.cwaller.de/english.htm).

Salmo
06-11-2013, 01:44 PM

Kérdeznék, hogy egy kicsit pontosítsunk. Az oxigén abszorber nem csíramentesít? Én úgy tudtam, hogy utánna már hiába veted el azt a magot
amit így tároltál.

Traveller
06-11-2013, 04:02 PM
Nem, ez tévhit. (https://www.usaemergencysupply.com/information_center/packing_your_own_food_storage/seed_viability/seed_viability_myths.htm) A hõ és sugárkezelés, amivel szokták kezelni a magokat, tönkreteszi a csírát, azokat hiába veted el. Sõt, az oxigén hiánya segít megelõzni az avasodást és megnyúlik a csíraképesség is.
Egy jól leszárított magot nem érinti az oxigénmentes környezet, így maradtak csíraképesek több ezer éves lezárt kamrákban tárolt magok is.

borsodi
07-10-2013, 03:16 PM
Tudtok BP-n esõvíz tárolására alkalmas, akár használt hordót iszonyat olcsón?

Nem tudom mennyire aktuális még, de ezt most találtam http://aprod.hu/hirdetes/hordo-kanna-tartaly-ballon-tarolo-egy-helyen-megtekintheto-ID1dUph.html#0d517fbcb7 és itt van tõlem 5km-re. Mivel IBC tartály és hordó engem is érdekel ezért ha gondolod vásárolhatunk közösen hátha úgy olcsóbb lenne.

astonferi
07-10-2013, 04:28 PM
Nem tudom mennyire aktuális még, de ezt most találtam http://aprod.hu/hirdetes/hordo-kanna-tartaly-ballon-tarolo-egy-helyen-megtekintheto-ID1dUph.html#0d517fbcb7 és itt van tõlem 5km-re. Mivel IBC tartály és hordó engem is érdekel ezért ha gondolod vásárolhatunk közösen hátha úgy olcsóbb lenne.
kérdés hogy mi volt benne elõzõleg. esetleg vegyszer, üzemanyag, ? víz valszeg nem.

borsodi
07-10-2013, 06:52 PM
Tételezzük fel, hogy nem víz volt benne. Hosszú éveken keresztül foglalkoztuk kenõzsírral igaz fém hordóban, azt fûrészporral és némi újságpapírral teljesen ki lehetett takarítani (a keletkezõ hulladék pedig tökéletes volt a begyújtáshoz), majd pedig fertõtlenítés után akármire lehetet használni. Volt olyan eset amikor termény tárolásra vásárolták meg tõlünk potom áron ezeket a hordókat és nem panaszkodott senki.
Mivel az fém volt ez pedig mûanyag a kérdés az, hogy ezek takaríthatóak e? Ha igen hogy? Láttam hirdetve "tisztított" IBC tartályt régebben 18e FT-ért, ezt a tisztítást el lehet végezni otthon?

astonferi
07-10-2013, 07:20 PM
tisztítani fertõtleníteni mindent lehet csak a belerakott energia kérdéses hogy megéri e. klór tablettás vízzel, esetleg ha nem durva ecetes forróvíz segít. én a napokban találtam a pincében 4 - 10 L kannát. bor hoztam bennük régen valakinek csak át lett öntve, ecetes forróvízzel kimostam kiöblítettem többször és most víz pihen benne a pinyoban

borsodi
07-11-2013, 08:07 AM
Mennyire veszi át a PE a dolgok ízét / szagát? Hiába mosom ki ha utána bor / gázolaj / benzin / vegyszer zamata lesz :hogymi:

astonferi
07-11-2013, 10:03 AM
üzemanyagot nem tudod kimosni hogy utána ivó v. étkezési célra használd. vegyszernél az erõssége tárolás ideje döntõ de én azt sem kockáztatnám. amikor szükséged lesz rá akkor derül ki hogy vegyszeres a vized.
boros kannát kimostam teszteltem 6 hónap múlva és semmi baja ezért csináltam most is hogy a borost kimostam a vegyszerest ( fagyálló, ablakmosó ) maradt üzemanyagnak.

raktaros
07-11-2013, 04:00 PM
IBC tartályból is nehéz kifogni a "tisztát", azok sokszor drágábbak is.
Én is majdnem vettem egy kimosott tartályt, aztán kiderült mûgyanta volt benne.
Egy barátom is vett egy acetonnal kimosottat, de hiába használja egy ideje, még mindig szaga van vagy az acetonnak vagy az elõzõleg tárolt cuccnak.
Nekem sikerült vennem egy élelmiszereset, tejzsír volt benne de még azt sem érzem tisztának.
Rendesen hozzá sem lehet férni, talán forróvizes nagynyomású mosóval lehetne kitisztítani jól.

borsodi
07-11-2013, 05:02 PM
Rendesen hozzá sem lehet férni, talán forróvizes nagynyomású mosóval lehetne kitisztítani jól.

Elég hülyén néznének rám a benzinkúton... Bááár nem elvetendõ ötlet! :thumbup

fisligery
08-25-2013, 09:01 AM
http://www.instructables.com/files/deriv/FGS/2ZBM/H9G0ZJ3J/FGS2ZBMH9G0ZJ3J.LARGE.jpg
http://www.instructables.com/id/Tater-onion-dispenser-system/

fater.lajos
08-25-2013, 01:29 PM
borsodi!
A PE meg a legtöbb mûanyag porózus anyag. Hõre a pórusai kitágulnak és mindent magukba gyûjtenek.
Tegyél mûanyag ételhordóba meleg paprikás-paradicsomos ételt. Ha megetted, mosogatás után is megmarad a piros szín egy része. Hagyományos mosogatással meg nem jön ki. Ha beteszed a mosogatógépbe akkor már 60 fokon is kifehéredik. Hiába, az a fél órás melegen tartás kinyitja a pórusokat és a folyamatosan áramló víz meg lemossa a festékanyagokat, szagokat is.
A forróvizes nagynyomású mosó szerintem jó megoldás lehet.

Amatorpe
09-05-2013, 11:28 AM
Nem tudom hova passzolna jobban, ezért ide írom:
Vettünk hétvégén praktikerben akciós fémpolcokat. Már szemeztünk vele egy ideje, csak vagy drága, vagy gyenge volt... A legkisebb ebbõl a fajtából akciósan 3000ft, de polconként 40kg teherbírást ír, anyámnak olyan van, nem túl masszív, bár ha csak dísznek kell... Na szóval ez 65kg/polc, 190cm magas, 100cm széles, 40cm mély. teherbírás tesztelve, ráfeküdtem, kibírt.
5000ft/db volt, félárban adták, talán 8-ig van akcióban, ha érdekel valakit.
Hátrány: papír szerint 2 ember 20 perc alatt összerakja szerszám nélkül... Hát csavarhúzó meg kalapács nélkül biztos nem sikerült volna, ugyanis ilyen kis vájatok voltak belenyomva, amibe nem ment bele a polcok "füle". Már felkopogott az alattunk lakó, hogy hagyjuk abba...
Összeségében messze nem egy salgó, de nem is polconként 3000... Szóval ár/értékre szerintem megfelelõ. Fõleg, hogy nyertünk 12méter plusz rakodó felületet :D

Ordinis.Esse
10-06-2013, 02:14 PM
http://www.keptelenseg.hu/keptelenseg/trukkos-szekreny-66556

Lazán elfogadnám így ahogy van az egész polcot :D

fisligery
10-22-2013, 07:05 PM
Aszalt gyümölcsöt lehet dunsztosüvegben tárolni?

hwahun
11-22-2013, 01:05 PM
Üdv! Találtam nagyanyámék egy kannát/hordót. Jó lenne tárolásra, de sajnos valamikor olaj volt benne. Mivel vagy hogyan lehetne ezt kitisztítani "steril-re"??? 826

dínó
11-22-2013, 01:39 PM
sterimob?

Dream_walker
11-22-2013, 06:53 PM
Üdv! Találtam nagyanyámék egy kannát/hordót. Jó lenne tárolásra, de sajnos valamikor olaj volt benne. Mivel vagy hogyan lehetne ezt kitisztítani "steril-re"??? 826

Az olajat, mivel szerves anyag, szerves oldószerrel tudod a legegyszerûbben kipucolni. Alkohol, ecet a barátod. Tömény szesszel kisikálod (metilalkohol vagy denaturált szesz is jó, nem kell rendes pálinkának lennie :D ), utána egy erõsebb ecetes mosás kell. Aztán feltöltöd vízzel, és abba megint keversz ecetet (pár tized százalékos oldat elég), ezt benne hagyod egy-két napig, leszedi a kallódó foltokat is. Utána sima melegvizes mosás, és már tiszta is.
Persze ha gépolaj volt benne, nem étkezési, akkor hagyd a fenébe :)

Aszalt gyümölcsöt lehet dunsztosüvegben tárolni?

Lehet, csak ne tedd rá a kupakot, hogy tudjon szellõzni. Sûrû szövésû vászonból vágj egy tetõt rá, és befõttesgumival fogasd hozzá.

Nem minden féle gyümölcsöt lehet amúgy, mert ahogy elõttem is írták, a szellõzés fontos. Ha mazsolát csinálsz, vagy mondjuk paprikát, almát, ilyesmit aszalsz, azokat jó szárazra meg lehet csinálni, nem penészesedik. Ellenben a sárgabarack, szilva eléggé lédús marad aszalás után is, azt mindenképpen vászontasakba érdemes tenni.

Régen amúgy egyszerûen azért használtak szövetet dunsztosüveg helyett, mert az üveg túl drága volt, a vásznat olcsón be lehetett szerezni, és mindenki tudott magának zsákot varrni belõle az aszalványokhoz :)

mossberg-operator
12-17-2013, 12:33 PM
Ma atkoltoztettem viztartalekom egy reszet a konyhabol a kertbe, egy tarolo dobozba. A buborekosokat nem vittem ki, hogy ne fagyjanak szejjel. Igy kicsit tobb helyem van a konyhaban. Persze igy sincs eleg! 980

mossberg-operator
12-17-2013, 12:33 PM
Ma atkoltoztettem viztartalekom egy reszet a konyhabol a kertbe, egy tarolo dobozba. A buborekosokat nem vittem ki, hogy ne fagyjanak szejjel. Igy kicsit tobb helyem van a konyhaban. Persze igy sincs eleg! 980

981

Dream_walker
12-17-2013, 06:30 PM

Látom egy vérengzõ fenevaddal õrizteted, hogy ne legyen gond :D

fisligery
12-17-2013, 06:39 PM
A medve nem játék.:D

fisligery
02-08-2014, 12:26 PM
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=e-ic3oLS5SQ
http://www.instructables.com/id/Hidden-Drawer-Safe/

nikosz
02-27-2014, 06:58 PM
Ezek közül melyikeket fagyasztottad le??

Medve
02-27-2014, 07:00 PM
A medve nem játék.:D

Ugye, hogy Ugye? :thumbup

Vietnamiveteran
02-27-2014, 08:24 PM

Jól néz ki az a kerti tûzhely , hol vetted ? milyen hatásfoka van szabad téren ?

nikosz
02-28-2014, 02:14 PM
A múltkor kicsit Élneztem Azt akartam kérdezni hogy az elején írtak a rizs, bab, tarhonya tarolasat és hogy zsizsik ellen le kell fagyasztani! A kérdésem hogy tényleg jó módszer a fagyasztás? És ha igen akkor ezt a rizzsel és a babbal és a tarhonyaval is meg lehet e csinálni? És pl hogy rakjam be a fagyasztoba simán úgy zacskostul és kész? Még meg annyi hogy lisztet hogy érdemes tárolni és meddig áll el?

Dream_walker
02-28-2014, 02:29 PM
A múltkor kicsit Élneztem Azt akartam kérdezni hogy az elején írtak a rizs, bab, tarhonya tarolasat és hogy zsizsik ellen le kell fagyasztani! A kérdésem hogy tényleg jó módszer a fagyasztás? És ha igen akkor ezt a rizzsel és a babbal és a tarhonyaval is meg lehet e csinálni? És pl hogy rakjam be a fagyasztoba simán úgy zacskostul és kész? Még meg annyi hogy lisztet hogy érdemes tárolni és meddig áll el?

A fagyasztás nem csak jó módszer, hanem átlagember számára az egyetlen. Mélyhûtõbe kell rakni, -20 fokra, mert a hûtõk fagyasztórésze sokszor ezt nem tudja. Három hetet, egy hónapot bent hagyod, az elég neki. Ha olyan helyen tárolod, persze utána is belemehet a rovar, de azt észreveszed, mert már a spájzban repked, mire ivarérett lesz, és petézni tud :)
Simán a zacsi elég neki, de arra figyelni kell, hogy néhány mûanyagtípus nagyon rideggé válik a fagyasztástól, és mikor ki akarod venni, egyszerûen szétnyílik a kezedben. A celofán-szerû zacsik szinte mind ilyenek. Érdemes belerakni egy sima nejlonzacsiba még (akár több csomagot is egyszerre), és úgy betenni a fagyasztóba.
A tarhonyával nem szükséges, mert az tészta, és ha olyan a technológiája (szinte mindnek olyan), akkor úgyis forrólevegõs szárítása van, ami megintcsak megöli az amúgy nagyon-nagyon ritkán belekerülõ rovarpetéket.

Lefagyasztva a liszt is sokáig eláll, illetve, ha le tudod zárni viszonylag légmentesen, az is jó. A liszttel az a baj, hogy az alkotórészei (fõleg a teljes kiõrlésû a csírában lévõ olajjal) nem túl stabilak, szóval ami igazán értékes benne, az hamar lebomlik, és marad a sima keményítõ. Shtf helyzetben persze ez elég a túléléshez, de sima, hétköznapi életvitel mellett nem érdemes nagyon betárazni belõle.
Ha liszt kell, érdemes venni kézi vagy gépi kismalmot, és mellé a búzát. Az komolyabb óvintézkedések nélkül is évekig eláll, és mindig annyit tudsz õrölni, amennyire éppen szükséged van.
Ráadásul az esetleges rovarkár után a búzát át tudod rostálni, szelelni, és szétválasztani a jó meg a rossz szemeket, ezt a liszttel esélytelen megtenni.

nikosz
02-28-2014, 02:59 PM
Köszi sokat segitettel. De azon meglepodtem hogy ilyen sokáig kell fagyasztani! Én is gondolkodtam hogy saját kezûleg kellene örülni a lisztet csak nem tudtam hogy lehet õrölt venni. Esetleg tudod hogy hol? És mennyiért lehet beszerzni?

Amatorpe
02-28-2014, 03:41 PM
http://kezimalom.hu/products-page/
Nem olcsók, használtakat nem néztem.

Dream_walker
02-28-2014, 04:34 PM
Nem kell ilyen sokáig fagyasztani, de jobb a biztonság :)
Elméletileg egy éjszaka alatt meghal a cuccban a pete, de azért ha van helyed egy éjszakára a fagyasztóban, akkor egy hónapra is van :)

50k körül lehet venni elektromos kismalmot is, ami elsõre tényleg nem olcsó, de viszonylag hamar bejön az ára.
A sima liszt 250 körül van, a teljes kiõrlésûnek mondott, valójában sima korpával felütött fehérliszt olyan 300, az igazi teljes kiõrlésû pedig 350nél kezdõdik. Valamint nem tudod, hogy esetleg nem két hónapot állt-e a raktárban, mire kikerült a polcra.
Búzát tudsz venni termelõtõl 10-12 ezer forintért egy mázsát (ez a sima, a bio talán drágább).
Gyakorlatilag ha beleszámolod az utánajárást meg az egyéb apró költségeket (telefonálás, el kell menni a cuccért, ilyenek), akkor is legfeljebb a 200. kilónál már egálban vagy (50ezres géppel számolva). Ha pedig valaki otthon süt kenyeret, gyúr tésztát és csinálja a süteményeket, a 200 kiló liszt egy átlagos családnál bõ egy év alatt összejön. Az elektromos malmok élettartama kb. 5 év (utána is elsõként az õrlõkövet kell cserélni, nem az egész gépet), a kézi gépé meg ennek a többszöröse. Szóval ha valaki azt tervezi, hogy amúgy is tovább élne még egy évnél, akkor már megéri beruházni :)

nikosz
02-28-2014, 05:18 PM
Akkor inkább elektromosat vegyek mint kezit? Mert ha jól értelmezem akkor azt mondod hígy mind2 Ben kell követ cserélni de az elektromosban olcsóbb?

nikosz
02-28-2014, 06:04 PM
És szerinted a régi mák daráló nem jó erre a célra?

Laci
02-28-2014, 07:00 PM
És szerinted a régi mák daráló nem jó erre a célra?

De , nekem mûködik .

nikosz
02-28-2014, 07:57 PM
Csak hogy tisztázzuk arra gondolsz mint amiben úgymond az a forgó spirális daráló van és ha igen akkor az teljesenegorli nem maradnak nagyobb darabok??

Dream_walker
02-28-2014, 08:48 PM
Akkor inkább elektromosat vegyek mint kezit? Mert ha jól értelmezem akkor azt mondod hígy mind2 Ben kell követ cserélni de az elektromosban olcsóbb?

Mindegyiknek megvan az elõnye meg a hátránya. Neked kell eldönteni, hogy melyiket szeretnéd.
Az elektromos nagyjából akkora, mint egy turmixgép, van benne egy (kettõ) erõs túlzással tenyérnyinek nevezhetõ kõ. Persze mivel elektromotor hajtja, a sebessége kiegyenlíti a méretbeli hátrányt. Viszont áram kell hozzá, ami pénzbe kerül. Ja, és k.rva hangos amúgy :)
A kézi nagyobb, nehézkesebb a kezelése, lassabb is, viszont méreténél fogva tartósabb, és a mûködtetése csak annyi pénzbe kerül, amennyi kaját megeszel a szükséges plusz kalóriához :)
Nézd meg mindkettõt, aztán el tudod dönteni, hogy te melyiket szeretnéd. A kõcsere ne legyen elsõdleges szempont, mert mint mondtam, 5+ évben simán lehet gondolkodni ezekkel.

A mákdarálót még nem próbáltam ilyesmire, de egyrészt a nevében is benne van, hogy daráló, azaz valószínûleg nem képes túl finom lisztet adni, másrészt a mák viszonylag puha olajos mag, a darálását szerintem nem szabad egy lapon említeni a kemény gabonaszemek õrlésével. De mint mondtam, még nem próbáltam, szóval lehet, hogy mûködik.

nikosz
02-28-2014, 10:48 PM
Én is így gondolom ezért kérdeztem hogy szerinte nem daralja e durva szemcsékre. Kiprobalnam csak kéne így hirtelen egy marék búza :)

Laci
03-09-2014, 09:27 AM
Volt egy cikk valahol a fórumon , egy autó csomagtér átalakításról , sokrekeszes tárolóssá ? Törölve lett ?

TMIB
03-09-2014, 09:31 AM
Szerintem az nem cikk, hanem blog volt. Ez volt az? http://magyarprepperforum.org/blog.php?85-A-L-Ias

Laci
03-09-2014, 09:42 AM
Szerintem az nem cikk, hanem blog volt. Ez volt az? http://magyarprepperforum.org/blog.php?85-A-L-Ias

Igen . Köszönöm ! :D

Dream_walker
03-09-2014, 11:27 AM
Én is így gondolom ezért kérdeztem hogy szerinte nem daralja e durva szemcsékre. Kiprobalnam csak kéne így hirtelen egy marék búza :)

Ha falun laksz, akkor irány az a ház az utcában, ahol van baromfiudvar. Ha városban, és közel s távol nincs hobbiállat-tartó, akkor meg bemész egy kisállatkereskedésbe/gazdaboltba, és megkérdezed, hogy a kimérõs búzából kaphatsz-e egy maréknyit :)

A. L. Ias
03-09-2014, 08:33 PM
Volt egy cikk valahol a fórumon , egy autó csomagtér átalakításról , sokrekeszes tárolóssá ? Törölve lett ?

Idén lesz V2.0 is. Az eddigi tapasztalatokból okulva javítom a hibákat és hiányosságokat.

Laci
07-26-2014, 10:52 AM
Zabpehely , zabkorpa szerintetek tárolható hosszú távon a co2-s módszerrel ?

bögre
07-26-2014, 01:15 PM
Rizsára kell védögáz? Azon is van zsizsik?

BragBOL
07-26-2014, 01:47 PM
Már vettünk molyos rizsát, 2 kilót ki kellett önteni a csirkéknek.

fisligery
08-15-2014, 02:51 PM
Szárított gyógynövényeknél, használna a co2-s tárolás?

Dream_walker
08-16-2014, 06:04 AM
A széndioxidos tárolás minden féle anyagnál jó. Csak annyi a lényeg, hogy jól záródó legyen a csupor, ne tudjon elszivárogni a gáz.
Ártani semminek nem árt, viszont kiválóan megöli az esetleges rovarokat.
Ha valamiben nincs is moly vagy zsizsik, a tárolás során belemehet, mert az, ami az embernek jó, az a kártevõknek is csemege.

fisligery
08-16-2014, 02:06 PM
Köszönöm a választ, Co2 penész ellen is jó?

Salmo
08-16-2014, 06:42 PM
1

Dream_walker
08-19-2014, 06:35 PM
Azon gondolkodtam, hogy amcsi filmekben sokszor látni farmok mellett, vagy a városokban tömbházak tetején ilyen kör alapú, fából ácsolt "víztornyocskát", többnyire akkor, mikor bunyó közben valakire ráborul :)
Ilyent nem lehet olyan bonyolult építeni, viszont lényegesen nagyobb a kapacitása, mint egy mûanyag tartálynak, és a tárolás mellett egyéb haszna is van, pl nyomást biztosít akkor, mikor a hálózat megáll.
Mi a véleményetek errõl?

Emellett energiatárolásra is alkalmas, mert napközben egy napelemmel fel van töltve az átemelõvel, és éjjel a víz szépen visszafolyik, egy minigenerátort hajtva mondjuk. Ami a házimozihoz kevés, de a hûtõ mondjuk elüzemel róla.

BragBOL
08-19-2014, 07:43 PM
A gravitációs energia tárolására szerintem alkalmasabb a kábelre függesztett betonnehezék :rolleyes:

http://img2.indafoto.hu/4/3/79823_1400e1c647f159b9cb431302a54ec1a7/11307691_41f9f43b22d6aeede95ce04d41509309_l.jpg

raktaros
08-19-2014, 10:02 PM
Azon gondolkodtam, hogy amcsi filmekben sokszor látni farmok mellett, vagy a városokban tömbházak tetején ilyen kör alapú, fából ácsolt "víztornyocskát", többnyire akkor, mikor bunyó közben valakire ráborul :)
Ilyent nem lehet olyan bonyolult építeni, viszont lényegesen nagyobb a kapacitása, mint egy mûanyag tartálynak, és a tárolás mellett egyéb haszna is van, pl nyomást biztosít akkor, mikor a hálózat megáll.
Mi a véleményetek errõl?
Gondolkodtam én is rajta, egy IBC-t feltenni egy állványra, kevesebb energia kellene mint egy házi vízmûhöz.
Nem tudom hogyan lehetne olcsón megvalósítani 4 évszakos használatra.
Télen a befagyás a gond, nyáron meg tartok attól hogy langyosra melegszik a víz és valami baci elszaporodik benne.

Emellett energiatárolásra is alkalmas, mert napközben egy napelemmel fel van töltve az átemelõvel, és éjjel a víz szépen visszafolyik, egy minigenerátort hajtva mondjuk. Ami a házimozihoz kevés, de a hûtõ mondjuk elüzemel róla.
Elég sok víz kellene hozzá sajnos, fõleg a hûtõhöz.
Viszont ledes világításhoz talán még el tudnám képzelni.

BragBOL
08-20-2014, 09:16 AM
Ha nem emeletesbe lakik az ember akkor elég lehet 2-3 méter magasra tenni, és körbeültetni kelettõl délen át nyugatig fával.

Dream_walker
08-20-2014, 12:37 PM
A gravitációs energia tárolására szerintem alkalmasabb a kábelre függesztett betonnehezék :rolleyes:

Valóban, viszont azt tulajdonképpen semmi másra nem tudod használni, legfeljebb, ha szétszeded, és az elemeit külön beépíted valahová.
A víz meg ugyebár iható, öntözhetõ, lehet benne fürdeni, mosni, stb. Ha meg elöregszik a faanyag, akkor felfûrészeled, és mehet a kályhába. Vegyes hasznosítású megoldás :)

Amúgy a függesztett súlyok használata nem rossz ötlet, fogaskerekes áttétekkel megoldható, hogy mondjuk 8-10 órán keresztül érje csak el a földet, és addig hajtson egy generátort. Az emeléséhez pedig nem csak nap, víz, vagy szélenergia használható, hanem végsõ soron össze lehet kötni egy szabadonfutós megoldással, és egyszerûen kézzel felhúzni minden este olyan x méter magasra.

Dream_walker
08-20-2014, 12:41 PM
Elég sok víz kellene hozzá sajnos, fõleg a hûtõhöz.
Viszont ledes világításhoz talán még el tudnám képzelni.

Elsõsorban nem 250 literes, fagyasztós hûtõre gondoltam, hanem egy 30-40 literesre, ami bõségesen elég ahhoz, hogy a két napra elkészített kaját benne tárold, és még a sörnek is jutna hely :) Egy ilyen kis hûtõnek az áramfelvétele nem olyan vészes, a jelenlegi hûtõm sem nagyobb. Ez a tény amúgy a bevásárlásnál is segít, nem veszek felesleges dolgokat, hogy aztán a hûtõben romoljanak meg :)

raktaros
08-20-2014, 01:14 PM
A tárolhatõ energiamennyiséghez:

"másodpercenként minden liter víz 1 méternyi esésébõl 9,8 watt teljesítmény nyerhetõ"
Tehát ha jól gondolom, 1 m3 víz egy méter magasról 16.6 perc alatt lemenne, közben majdnem 10W teljesítményt adna.

Egy ilyen kis hûtõnek az áramfelvétele nem olyan vészes, a jelenlegi hûtõm sem nagyobb.
Nézd meg a hátulján az adattáblát. Szerintem egy használható hûtõ 100W fölött van.
(Lehet tévedek, de a 40w-os hûtõtáskám semmit nem ér)

A. L. Ias
08-20-2014, 01:31 PM
A hûtõvel nem is annyira a teljesítménye a gond, bár az sem lebecsülendõ. A gond a szakaszos, impulzus-szerû áramfelvétele. Hiába megy a 0-24-ben, a hûtõközeget elõállító kompresszor csak idõszakosan üzemel, akkor vesz fel nagyobb áramot. A gravitációs "erõmû" pedig folyamatos és egyenletes teljesítményt ad le. Én inkább egy keringetõszivattyút hajtanék meg vele, annak a teljesítményfelvétele állandó.

A gravitációs energiatároló klasszikus felhasználása a kakukkos óra. De ott is két súlyt használnak. Egyet az óraszerkezet meghajtására és egyet a "kakukk-mechanika" mûködtetésére. Egy súly nem alkalmas kétféle teljesítmény leadására.

raktaros
08-20-2014, 02:08 PM
A gond a szakaszos, impulzus-szerû áramfelvétele. Hiába megy a 0-24-ben, a hûtõközeget elõállító kompresszor csak idõszakosan üzemel, akkor vesz fel nagyobb áramot.

Nem nagy gond az, ha csak a hûtõ megy róla akkor a termosztát majd nem a motort kapcsolja, hanem egy mágnesszelepet ami a generátorra engedi a vizet.
De ez a hûtõs téma amúgy is nehéz :(.
Van aki tervezi hogy elektromos rollermotorral hajt kompresszort, nem tudom mi lesz belõle.
Szerintem az abszorpciós lenne megoldás 12V-os fûtõpatronnal, de azok kimentek a divatból így drágák :(.
Jó állapotú használtat meg nehéz kifogni.

Pityubá
08-20-2014, 08:25 PM
Ha jól emlékszem voltak Magyar gyártmányú abszorpciós hûtõk. Szerintem is mûködésre lehetne bírni 12V-os 60w-os fûtõbetéttel.
Hoppá és mi van azokkal az autó akksiról üzemelõ termoelemes hûtõládákkal. Vész esetén használhatóak ha van 12volt, a teljesítményfelvételük is kisebb, tán 30watt.

A. L. Ias
08-20-2014, 08:39 PM
Ha jól emlékszem voltak Magyar gyártmányú abszorpciós hûtõk. Szerintem is mûködésre lehetne bírni 12V-os 60w-os fûtõbetéttel.
Hoppá és mi van azokkal az autó akksiról üzemelõ termoelemes hûtõládákkal. Vész esetén használhatóak ha van 12volt, a teljesítményfelvételük is kisebb, tán 30watt.

Szerintem egy olyan hûtõládára gondolt raktáros, ezzel a megjegyzésével:

...(Lehet tévedek, de a 40w-os hûtõtáskám semmit nem ér)

Nekem is van egy szivargyújtóra dugható régebbi hûtõládám aminek a tetejében van valami aktív hûtõelem, az sem ér semmit. Gondolkodtam valami újabb, 12V-os minihûtõn, azoknak meg a kapacitásával nem vagyok kisegítve. 10-15 liter térfogat nem használható méret. Viszont láttam egy campervan átalakító videóban ahol EPS lapokkal szigeteltek egy dobozt aminek az egyik oldalára szereltek egy aktív hûtõelemet és azzal hûtötték a 25-35 literes dobozt, bár nem tudom milyen sikerrel.

raktaros
08-21-2014, 01:41 PM
Igen, arra a hûtõdobozra gondoltam.
Vettem bele nagyobb teljesítményû lapot, de a mérete is nagyobb, így nem illeszkedik a hõvezetõ alumínium tömbre.
(30x30-as van benne a nagyobbak már 40x40-esek)
Én is gondolkodtam ilyen eps lapokkal szigetelt ládán, nagyobb és/vagy több peltier elemmel* és vízzel vinni el a meleget.
Így jóval hatékonyabb lenne mint a léghûtéses.
1 peltier lapkához: http://www.ebay.com/itm/121379032771
3 peltier lapkához: http://www.ebay.com/itm/121401662667
*Többféle teljesítménnyel vannak, még 277W-os is van belõle.
De szimpatikusabb az egyszerû abszorpciós hûtõ.

szfenikus
09-25-2014, 08:06 PM
Nem nagy gond az, ha csak a hûtõ megy róla akkor a termosztát majd nem a motort kapcsolja, hanem egy mágnesszelepet ami a generátorra engedi a vizet.
De ez a hûtõs téma amúgy is nehéz :(.
Van aki tervezi hogy elektromos rollermotorral hajt kompresszort, nem tudom mi lesz belõle.
Szerintem az abszorpciós lenne megoldás 12V-os fûtõpatronnal, de azok kimentek a divatból így drágák :(.
Jó állapotú használtat meg nehéz kifogni.

12 V feszültségû hûtõgépnek meglehetõsen nagy az indítási áramerõssége...akkumulátor, keresztmetszet. Akkor inkább PB-gáz üzemû kemping-hûtõgépek után kutakodjál, ha módodban áll.

Laci
10-26-2014, 03:18 PM
Vákumfóliázóhoz tudtok ajánlani olcsón tasakot ? Hel lehetne beszerezni ?

pet
01-24-2015, 10:24 AM
elnézést, hogy ilyen régi témát hozok fel, de sem a keresõ nem segített, sem a kitartásom...

korábban valahol láttam víz tárolására alkalmas 20-25 literes kannákról, amik kis bütykök segítségével biztonságosan egymásra pakolhatók (ún. rakásolhatók), ezekbõl szeretnék beszerezni párat, de sajnos nem találom sem a posztot, sem információt ezekrõl.

tudnátok segíteni a honnan mennyiért kérdésben?

Dream_walker
01-24-2015, 12:44 PM
http://kanna.hupont.hu

:)

De amúgy elég sok helyen kapni, lehet, hogy a hozzátok legközelebb esõ gazdaboltban is. Vagy borászati boltban mindenképp.

Pityubá
03-01-2015, 08:20 PM
Szerettem volna INOX kulacsot venni, amit tábortûznél is lehet melegíteni, nincs ráégõs lakk bevonata, és savas italokat is lehet bent tárolni.
Magas 6000-10000Ft ára visszatartott a vásárlástól. Ismerõsök javasolták a fém termoszt. Megmérettetett 500 gramm nehéznek találtatott.
Eszembe jutott ha kiveszem az 1L-es termosz belsejét, meg van az INOX kulacsom. ;) Kirakódó vásáron 1500 Ft ért új fém termoszt vettem.
Szájánál a felsõ és alsó menet közt (1mm vastag, 40mm átmérõjû) minitool flex korongal körbevágtam, belsõrész máris kotyogott a külsõ héjban.
Külsõ rész alját kupak zárja le, ezt csavarhúzó és kalapács segítségével körkörös ütögetéssel levettem.
És mit látok, van még egy körbehegesztett fenék. Aminek élvarratát flexel lecsiszoltam, majd beütés után fogóval kivettem.
Máris a kezembe vehettem az 1 Literes INOX kulacsomat, megmértem súlyát 200 gramm.
Lecsiszoltam a vágási felületeket. Ott volt a nyitott fenekû külsõ héj, ebbõl is lehet kulacsot készíteni.
Külsõ héj alját kívülrõl megcsiszoltam, 300 fokig hõálló szilikon ragasztóval körbekentem, utána a fenék kupak belsõ peremét is.
Összenyomtam a két alkatrészt, kinyomódott ragasztót ruhával letöröltem, száján keletkezett vágási sorját lecsiszoltam, lett 2 db INOX kulacsom. :D

https://drive.google.com/file/d/0B3GWeyEZr1CXVmFvUFVLSzg0STA/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/0B3GWeyEZr1CXclRoRzMzTG9RRFk/view?usp=sharing

Kellemes barkácsolást kívánok néktek. :D

Laci
07-07-2015, 01:38 PM
Felforrósodó padlástérben lehet tárolni szerintetek behordózva rizst , búzát , stb.. ?
Nem fogja esetlegesen a hõtágulás szétnyomni a légmentesen lezárt hordót ?

Dream_walker
07-07-2015, 08:13 PM
Nincs akkora hõtágulása egy kezelhetõ méretû hordónak, hogy gond legyen.
Viszont ha meleg helyen akarsz tárolni terményt, akkor nagyon fontos a rovarkártevõk elleni védekezés, elõtte fagyasztással, vagy védõgáz használatával.

yeahno
11-12-2015, 10:49 PM
.... vagy vákuummal.

Pont ehhez kapcsolódna a kérdésem, valami ilyesmit szeretnék eszkábálni hazai befõttesüvegekhez:
http://www.amazon.com/FoodSaver-T03-0023-01-Wide-Mouth-Jar-Sealer/dp/B00005TN7H

Tulajdonképpen egy harang alakú adapter, az alsó vége rászorul a befõttesüveg nyakára, a felsõ végén ki lehet szívni a levegõt.

USÁban van száraz befõzéshez való fedõ amivel a fenti eszköz mûködik, az itthoni egyrészes lapkával viszont nem hiszem hogy mûködne mivel még vákuumozás közben kéne rászorítani valahogy a fedõt.
Az amerikai lapkával nincs ilyen gond mert két részes:
https://mnhbb.files.wordpress.com/2010/10/lids.jpg

A vákuumozás után a sík lapka az üveg szájára szorul, már csák re kell csavarni a menetes részt hogy úgy is maradjon.

Hazai üvegekhez látott már valaki ilyen két részes fedõt?

Másik megoldásként valamiféle gumiharangra gondoltam a kemény mûanyag adapter helyett, ezzel valószínûleg ki lehetne szívni a levegõt míg a fedõ csak lazán van rácsavarva az üvegre, majd a haranggal együtt rászorítani.
Más ötlet esetleg?

mmilan21
11-13-2015, 04:40 PM
.... vagy vákuummal.

Tulajdonképpen egy harang alakú adapter, az alsó vége rászorul a befõttesüveg nyakára, a felsõ végén ki lehet szívni a levegõt.

USÁban van száraz befõzéshez való fedõ amivel a fenti eszköz mûködik, az itthoni egyrészes lapkával viszont nem hiszem hogy mûködne mivel még vákuumozás közben kéne rászorítani valahogy a fedõt.
Az amerikai lapkával nincs ilyen gond mert két részes:

A vákuumozás után a sík lapka az üveg szájára szorul, már csák re kell csavarni a menetes részt hogy úgy is maradjon.

Hazai üvegekhez látott már valaki ilyen két részes fedõt?

Másik megoldásként valamiféle gumiharangra gondoltam a kemény mûanyag adapter helyett, ezzel valószínûleg ki lehetne szívni a levegõt míg a fedõ csak lazán van rácsavarva az üvegre, majd a haranggal együtt rászorítani.
Más ötlet esetleg?

Nekem eddig nem volt gondom a befõttes üvegek fedelével (a lapka elég csapni való hivatalos elnevezés szerintem :rolleyes:). Ha ép a fedõ, nem rozsdás, nincs megszakadva a menet, az üvegre való akkor akár 5 évig is eláll a beltartalma. Minél kevesebb a megtöltéskor a levegõ annál tovább eláll a benne tárolt élelem. Az maradék oxigén idõvel elhasználódik és kb. 99%-kal lelassulnak az oxidációs folyamatok.
Ha vákuumot akarsz beléjük akkor melegítsd fel és akkor még melegen zárd le az üvegeket a beltartalommal együtt. A vákuum rászorítja a tetõt és alig lehet kihûlés után lecsavarni az üveg tetejét.
Valszeg nem ez a tuti megoldás számodra, de én biztos nem cserélném le a jól bevált módszereket.
Illetve lecserélném, de nem olyasmire amit írtál, hanem olyan kupakokra amelyek nem kezdenek el rozsdásodni 3-4 év múltán. A jelenlegiekhez hasonlóan festett, de rozsdamentes acél verziót tudok elképzelni erre a célra. Illetve a kupakok vastagsága is elég nagy gond, ha hosszabb távon gondolkodok.

Egy befõttes üveg kiszolgál 100 évig is, de egy mostani átlagos menetes fedél már csak kb. 5 szezonon(5 éven) át, ha nem túl párás a tárolóhelyiség.

Laci
05-07-2016, 04:57 PM
Vetõmagokat hogy lehetne tároli hosszútávon , hogy csíraképes maradjon ?

mmilan21
05-07-2016, 06:45 PM
Vetõmagokat hogy lehetne tároli hosszútávon , hogy csíraképes maradjon ?

Befõttes üvegben tömören, egy-egy oxigén és páraelszívó anyaggal együtt.
Vagy csak simán teli rakod az üveget maggal színültig és lezárod.
Az alapvetõ elvárás, hogy megfelelõen száraz magok álljanak rendelkezésedre és azt rakjad üvegbe.
Az üveg nagy elõnye, hogy nem ázik be, az egérkék sem rágják ki és légmentesen zár egy új kupakkal lezárva.

Mindezt a saját tapasztalataim alapján írom. Minden évben tárolok be vetõmagot.
Nálam a költséghatékonyság a szempont, ezért használok befõttes üvegeket.

WestBam
05-07-2016, 09:50 PM
"Befõzöd" õket vagy csak simán beleteszed a magokat és az abszorbert és lezárod?

Ádám Csaba
05-08-2016, 12:02 PM
Remélem nem volt komoly a kérdés... :)
Ne fõzd, mert akkor a magok csírátlanok lesznek.
Én felengedném az üveget valami nehéz gázzal zsizsikek miatt. Bár lehet, hogy ez felesleges...
Milyen magokat akarsz elrakni és mennyi idõre?

mmilan21
05-08-2016, 12:55 PM
Én felengedném az üveget valami nehéz gázzal zsizsikek miatt. Bár lehet, hogy ez felesleges...

Ha csak egyszerûen üvegbe kerülnek (a megfelelõen szárított magok) és megtöltik azt, akkor az üveg lezárása után idõvel elfogy az oxigén, mert a magok felélik.
Nyugalmi állapotban is lélegeznek a magok. Aztán az oxigén hiányos állapotban "lefagynak" élettani szempontok alapján a magok.

Persze idõvel így is romlik a csírázási képesség, de 10 év tárolás után szerintem még mindig 70-80 % közül lesz a kikelési arány.

Legalább ezt az 5 körülményt kell biztosítani a hosszútávú tároláshoz:
-Egerek és egyéb rágcsálók ne férjenek hozzá,
-Ne érje napfény közvetlenül és közvetetten sem,
-Légmentesen le kell zárni a táróedényzetet, az oxigén bejutását elkerülendõ, esetleg még CO2-vel is megtölteni,
-Nedvességet ne kapjon, lezáráskor kellõen száraz legyen a mag, páraelszívó anyagot is lehet rakni a tárolóedényzetbe,
-Hõmérséklet legyen egyenletes és alacsony, 0 és 15 Celsius fok között megfelelõ.

mmilan21
05-08-2016, 01:02 PM
"Befõzöd" õket vagy csak simán beleteszed a magokat és az abszorbert és lezárod?

A lekvárt befõzöm, de a vetésre szánt magoknál ezt inkább kihagyom. :)

Laci
05-08-2016, 05:25 PM
Ha feltöltöd gázzal , szerintem vége a csíraképességnek . Vagy nem ?
Retek , saláta , uborka ,paradicsom , paprika .

WestBam
05-08-2016, 08:40 PM
A befõzést úgy értettem, hogy felmelegíted mondjuk 50-60 fokra, majd úgy zárod le az veget, hogy mire kihûl a dunsztban addigra szépen vákuum is legyen az üvegekben. Már ez a hõfok is károsítja õket? Nem tudom, a kérdés teljesen komoly volt. Városi vagyok, sajnos nincs lehetõségem ilyenekkel foglalkozni de távolabbi tervben van a kiköltözés környezõ faluba ahol még ez a tudás jól jöhet.

Ádám Csaba
05-08-2016, 08:40 PM
Nagyiparban is gázt adnak hozzá, amikor bogarak vannak a gabonában. A nemesített vetõmagok is védõgázos csomagolást kapnak.
Nem biztos, hogy minden gáz jó hozzá, részemrõl csak egy ötlet volt. Lehet tök hülyeséget írtam....

Ádám Csaba
05-08-2016, 08:45 PM
Szerintem egy kis levegõ nem árt neki...
Találtak magokat több ezer éves sírokban, amik kikeltek nedvesség hatására.
Szerintem rakj el egy-két évente új magokat és nem ér nagy meglepetés.

mmilan21
05-09-2016, 05:20 AM
Nagyiparban kipermetezés után gázosodó vegyszert használnak. Párszor már mi is használtunk ilyet a zsizsikinváziók idején.
Csak úgy sercegett a kukorica az ezernyi zsizsik miatt.

A melegítést már én is használtam. 40-45 fokra kell felmelegíteni az egészet.
50 foktól kezdve pl. a C vitamin már kezd lebomlani, ami antioxidáns így megõrizendõ.
CO2 a legjobb gáz amit lehet bele tölteni. Enélkül is megfelelõ, csak tömören kell rakni a magokat az üvegben ha a hosszútávú tárolás a cél.
Lehet az üvegbe rakni kis mûanyag tasakokban is a magokat, ha nincsen annyi mag hogy megtöltse az üveget és több fajta magunk is van.

Babérlevél is kerülhet az üvegbe, habár azt nem tudom hogy mire jó pontosan, de javítja az eltarthatóságot.(Egy biovetõmagos gazda ajánlása.)

Az elõzõleg felhevített só igen jó vízfelszívó képességgel rendelkezik. Ezt szoktam használni.

Azok a több ezer éves magok azért élték túl, mert nem kaptak fényt, nem kaptak oxigént hanem csak CO2 volt(idõvel elhasználták a magok és a környezetük /hulla/ az oxigént), száraz helyen voltak és a hõmérséklet egyenletesen 15 fok környékén volt.
Ezt a módszert kell nekünk átültetni a háztartási környezetbe.

Dream_walker
05-10-2016, 07:14 AM
40 fok a csírahatár, fölötte elhal, vetõmagszárításnál 35-ön korlátozzuk le a gépet.

GaborV
06-16-2016, 08:02 AM
Olyan módszert valaki próbált már hogy magokat (akár vetni, akár enni) palackba (ideális esetben m.a. hordó, vagy literes befõttes üveg) zárva és CO2 (szódásszifon segítségével) gázzal feltöltve az eltarthatóság éveket nõ?

Illetve egy visszatérõ kérdésre tudnék választ: a Mostani szar befõttesüveg tetõk élettartalma nagymértékben meghosszabbítható (a konzervekkel egyetemben), ha a külsejüket valamilyen olajjal megkenjük, mert akkor nem tudnak rozsdásodni. Erre jó a motorolaj, de még az étolaj is megteszi, a lényeg, hogy nem tudjon oxidálódni, de amógy akár kicsi festéket is rá lehet hordani használat elõtt a külsõ felére. Bellülre mindig teszünk celofánt ezért azzal nincs gond.
Nyilván felbontás elõtt egy darab szalvétával letörlöm, hogy az ételbe véletlenül se kerüljön bele. A nedves pincénkben átlag 3 év után haltak be a kupakok, ezzel 5-6 év is simán pipa.

LSVF
06-17-2016, 10:21 AM
Errõl jut eszembe, a pincében tárolt ananászkonzerv kilyukadt a párás légkör miatt.
A többi megúszta.
Azóta csak a vizeim vannak lent.

Laci
10-29-2018, 07:07 AM
A rizs , tészta fagyasztásos kártevõmentesítésénél elõször lefagyasztjátok pár napra , majd utána kapja meg a végleges csomagolást , vagy mehet a végleges csomagolás , és utána úgy fagyasztjátok ?

Dream_walker
10-29-2018, 03:31 PM
Attól függ, hogy a végleges csomagolás bírja-e a fagyasztást :) Nálunk pl. a mûanyaghordó nem fér be a fagyasztóba :D

BragBOL
10-15-2022, 07:25 PM

http://img2.indafoto.hu/4/3/79823_1400e1c647f159b9cb431302a54ec1a7/11307691_41f9f43b22d6aeede95ce04d41509309_l.jpg

Mi fán terem a gravitációs akkumulátor? (https://greendex.hu/mi-fan-terem-a-gravitacios-akkumulator/)

https://www.youtube.com/watch?v=meFkbADJq28&t=36s