PDA

View Full Version : Élet a tanyán

Oldalak : 1 [2] 3

Dream_walker
08-20-2014, 05:52 PM
Hagymás tyúkvér? Na ilyet még nem hallottam :D Felénk csak a disznóvért eszik meg.

Kakasvér hagymásan? Fincsi, mi?

http://www.youtube.com/watch?v=s5kyMURvn1o

Pityubá
08-20-2014, 07:29 PM
Nemcsak a sült kakasvér, de a dödölle is pirított hagymás zsírban sült.
Igazi finom tanyasi gyors étel. Aki reákap az ízére megkedveli.http://s6.tinypic.com/23m3pc0_th.jpg
Ideális sózás mellett jófajta italokat kíván. http://oi48.tinypic.com/nz12dl.jpg

doki
08-21-2014, 05:26 AM
Jó a pálesz + fejlecsapás, ne engedd el a kakast (véres lesz az udvar) hanem fogd fel a vért.
Mi is felfogjuk (mármint a nejem), vöröshagymás alapon kisütve az elsõ kaja a tikból/kakasból.
Kóstold meg tán néked is ízleni fog. :thumbup

Plusz összeaprítva beledobom a májat, ha meg tyúk az áldozat, akkor a kialakulóban lévõ apró tojásokat is... Nyammm!

Mizu
08-21-2014, 10:11 AM
Szarnyasvagas

Lehet az ut karbantartoktol "kölcsön" venni egy olyan narancssarga-fehet csikos közuti bojat. Tudjatok, olyan kuposat.
A tetejet le kell vagni.
Felforditva rögziteni kell. A szarnyast fejjel lefele bele kell logatni. Sajat maga szepen beszorul, csak a feje log ki a lyukon.

En eles metszöollot hasznalok egeszen a kacsakig. Gyors, kegyes es tevedhetetlen.

Grafitos
08-21-2014, 10:54 AM
Uhh...ezt most elképzeltem:hogymi:..tényleg gyors és hatékony lehet..nade metszõollóval???

Szarnyasvagas

Lehet az ut karbantartoktol "kölcsön" venni egy olyan narancssarga-fehet csikos közuti bojat. Tudjatok, olyan kuposat.
A tetejet le kell vagni.
Felforditva rögziteni kell. A szarnyast fejjel lefele bele kell logatni. Sajat maga szepen beszorul, csak a feje log ki a lyukon.

En eles metszöollot hasznalok egeszen a kacsakig. Gyors, kegyes es tevedhetetlen.

raktaros
08-21-2014, 01:53 PM
Szarnyasvagas

A tetejet le kell vagni.

Ez eszembe sem jutott, pedig én is láttam már ilyen "szárnyas vágó" tölcsért bádogból.

Mizu
08-21-2014, 03:12 PM
..nade metszõollóval???

Igen, igen! Gondolj a giotinra... visz mindent egy szemvillanas alatt... nem kell nyiszálni!

Vietnamiveteran
08-21-2014, 04:23 PM
Holnap reggel fél 8 kor indul az offenzíva a kakasok ellen :) Ma még jól megetettem õket ,hogy legalább az utolsó vacsijuk kiadós legyen aztán holnap átküldöm õket a Valhallába :) 8-10 kakast számoltam , mennek a fagyóba egy pedig egybõl a bográcsba . Azért jó ám ez a vidéki élet egyre jobban tetszik , pedig jó pár éve még az élet sûrûjében voltam de ezt nem cserélném el semmire :)

A. L. Ias
08-21-2014, 04:39 PM
<OFF>

Kacsa felett pedig sövényvágó ollót? ;)

Én az elektromos kenyérvágó késsel kísérleteztem, de a pálinka miatt állandóan felbuktam a hosszabbítóban miközben kergettem a kakast az udvaron. :D
</OFF>

Pityubá
08-21-2014, 07:47 PM
Holnap reggel fél 8 kor indul az offenzíva a kakasok ellen :) Ma még jól megetettem õket ,hogy legalább az utolsó vacsijuk kiadós legyen aztán holnap átküldöm õket a Valhallába :) 8-10 kakast számoltam , mennek a fagyóba egy pedig egybõl a bográcsba . Azért jó ám ez a vidéki élet egyre jobban tetszik , pedig jó pár éve még az élet sûrûjében voltam de ezt nem cserélném el semmire :)
Kicsit tovább bográcsozd a kakast, mint a tikot nehogy rágós maradjon. Jó étvágyat kívánok a kakaskajához.
Ne feledd a kakas here is finom akár pörköltnek is, nehogy eldobd.

Kamionos
08-22-2014, 10:09 AM
Mifelénk a hagymás vérre még ráütnek tojást. Disznóvágáskor is mindig az a reggeli, bár én sajnáltam, hogy annyival kevesebb véres hurka lesz:)

Vietnamiveteran
08-22-2014, 05:39 PM
Megtörtént , életem elsõ baromfi feldolgozása. 9 db kakas volt a célpont :) 8 kor kezdtük , este hatig tartott a mûvelet , van még mit csiszolni a technikán . Barátnõm és a keresztfiam aktív közremûködésével a 9 kakas konyhakészen 24 kiló lett . Utána természetesen egy jó kis kakaspöri is elkészült bográcsban .

3682 Mûveleti terület / Operation Cock /
3683 Sas 1
3684 Sas 2
3685 Akcióban elhunytak
3686 Hadtáp
3687

mossberg-operator
08-22-2014, 09:53 PM
Megtörtént , életem elsõ baromfi feldolgozása. 9 db kakas volt a célpont :) 8 kor kezdtük , este hatig tartott a mûvelet , van még mit csiszolni a technikán . Barátnõm és a keresztfiam aktív közremûködésével a 9 kakas konyhakészen 24 kiló lett . Utána természetesen egy jó kis kakaspöri is elkészült bográcsban .

3682 Mûveleti terület / Operation Cock /
3683 Sas 1
3684 Sas 2
3685 Akcióban elhunytak
3686 Hadtáp
3687
En is a kozlekedesi bojas modszert partolom.

Vietnamiveteran
09-04-2014, 06:38 PM
A tyúktartás kézzelfogható elõnyei ... természetesen a hagyma is nálunk termett és a szalonna is a tavalyi vágásból van , így igazi vidéki rántottát vacsoráztam ...

3777

Következõ terv , tavasszal 3 vemhes alpesi kecske beszerzése , itt a környéken komoly igény van a kecsketejre , sok gyereknek az orvos javasolja asztma ellen a kecsketejet . Úgyhogy azt hiszem tavasszal belevágok , a birkák mellett elférnek a kecskék , a legelõ meg tele van gyógynövényekkel , úgyhogy a tejük kimondottan értékes lesz . remélem....

Vietnamiveteran
09-04-2014, 06:48 PM
Alpesi kecske :
http://www.alpesikecske.eoldal.hu/img/original/20/a-nyaj.jpg

Ezt a kecskefajták választottam , szépek is és jól tejelõk .Szeretnék egy ilyen állományt .

A. L. Ias
09-04-2014, 07:01 PM
<OFF>
És fõzni tudnak-e? :D

(Igen, tudom mit és hova nekem!)
</OFF>

Grafitos
09-09-2014, 02:26 PM
http://antik.vatera.hu/egyeb_kezmuves_termekek/femmuves_termekek/antik_nepi_hasznalati_targyak_szerszam_gyujtemeny_ 1962788570.html

A képen látható eszközök közzül a két középsõt mire használhatták? bálnavadászatra?

BragBOL
09-09-2014, 03:39 PM
Ezek mind nem farönk úsztató szerszámok?

De lehet a halászok azzal emelték ki a harcsákat :D

TMIB
09-09-2014, 04:11 PM
Én is arra gondoltam hogy az valami bálnavadász szigony lehet. :haha:

mzperiksz
09-09-2014, 04:13 PM
Szénahúzó, beledöfték a kazalba.
Vonyogó néven is használták.

http://antik.vatera.hu/egyeb_kezmuves_termekek/femmuves_termekek/antik_nepi_hasznalati_targyak_szerszam_gyujtemeny_ 1962788570.html

A képen látható eszközök közzül a két középsõt mire használhatták? bálnavadászatra?

Grafitos
09-09-2014, 05:51 PM
hasonlít a rönk úsztatók csáklyájára az biztos http://www.stanhopemuseum.on.ca/images/kiosk/tools_pic4.jpg
De Magyar eszköz, szóval MZ/X is mondhat valamit

Pityubá
09-09-2014, 06:47 PM
Szénahúzó, beledöfték a kazalba.
Vonyogó néven is használták.
Én is használtam, vonyigálónak mondták arrafelé, szalmát húztam véle kazalból, amit aztán tehenek alá raktam.
Széna az istállópadláson és a pajtában volt nálunk, nem kellett ezzel húzgálni, persze azt is lehet véle. ;)

Vietnamiveteran
09-09-2014, 08:06 PM
Köszi , elolvastam amit írtál , terveim szerint kis létszámmal indítanék mondjuk 2-3 vemhes anya + 1 bak . Nem akarom nagyban csinálni csak amit hobbi szinten munka mellett el tudok végezni . A birkák külön lennének , a kecskék kb 2500 nm es bekerített fás legelõn . Szarvatlan állományt szeretnék ,mert most a racka kossal naponta gladiátor harcot vívok :) Ma délelõtt tiszta erõbõl nekem szaladt fejjel elõre , szerencséjére átmenetileg lesántultam és nem értem utol mert már bográcsban rotyogna ...:)Szarvakat már csak a puskatávcsövön keresztül akarok látni .....) A kecskesajt és a kecsketej lenne a végcél . Egyenlõre persze ez a tél menjen le rendben a rackákkal és a tyúkokkal , és ha megmarad a kitartásom tavaszig akkor belevágok a kecskefarm létrehozásába .

Ben
09-09-2014, 08:25 PM
Az a mondás, ha eddig nem volt bajod a kecskével majd lesz. :Ö)

Salmo
09-09-2014, 09:00 PM
1

Salmo
09-09-2014, 09:44 PM
1

astonferi
09-10-2014, 07:48 AM
Az utolsóra inkább csak annyit mondok, családtagot nem ölök.
egy állat sosem lesz családtag, mert csak állat marad mindig, fõleg haszonállat esetében.

Grafitos
09-10-2014, 08:00 AM
nálunk a kutya az!

Vietnamiveteran
09-10-2014, 08:39 AM
nálunk a kutya az!

+1

Pityubá
09-10-2014, 02:34 PM
Nálunk a Rocky kutyánk (kuvasz/labrador 16 évet élt) családtag volt.
Telkünkön nagytestû kutyához méltó területen élt.

astonferi
09-10-2014, 03:16 PM
Egyébként sem szívesen társalgok veled.

de miért nem ? :haha:

amikor majd az utolsó falatokat kell elosztani az állatod meg a családod közt megnézem mennyire családtag vagy amikor éhségében ellened fordul, vagy amikor elárulja a rejtekhelyedet az ugatásával vagy egyéb dolgával. akkor is pisilni-kakilni kell hordani és stb. a filmekben jól mutat hogy a hûséges társ az állat .

TMIB
09-10-2014, 04:20 PM
Ez nem tanya topic és lehet át kéne helyeznem más helyre.

Némelyik (ember)családtag úgy el tudja árulni a többit hogy még a garázsban szövõ pók is jobb családtag mint õ/õk. Én úgy látom hogy két családtag -akár vér szerinti, akár házastárs- ugyanúgy egymás torkának eshetnek, talán még jobban is mint az idegenek. Okokból is több lehet, pénz, egyéb vagyon, alkohol, gyerekelhelyezés és még nagyon sok minden. Mikor meg baj van, akkor a családtagokra sokszor pont úgy nem lehet számítani mint egy ismeretlenre. Persze nem mindenkinél van ez így, de sok helyen. Mondjon valaki egy válást, ami a két fél közötti nagy barátsággal és szeretettel ért véget.

Kutya, macska nem pályázik se a gazdája pénzére, se az otthonára, ha a gazdája szereti, akkor õ is szeretni fogja és nem csak az ételért, hanem önmagáért. :)

Vietnamiveteran
09-10-2014, 04:31 PM
Nálam a kutyák szintén családtagok . Amit a rövid kis életükben csak lehet azt megkapják tõlem , cserébe igazi jó barátaim , mindig jókedvûek , és ha a szemükbe nézek mindig hálás szeretetet látok , és azért egy SHTF esetén nem hiszem ,hogy hátrány lenne két ilyen hûséges katona :)

3809

pappito
09-10-2014, 09:40 PM
a kutya nem haszonállat, hanem társ

Mizu
09-14-2014, 09:00 AM
ketté kell(ene) választani agyilag a dolgokat.
a haszonállat nevéhez méltóan az ember hasznára van. igen, mi teremtettük azzá, no meg a jóSten aki a bibliában leírtaknak megfelelõen nekünk teremtette õket.

szóval a haszonállatot, vagy a "termékeiért", vagy saját maga fizikai valójáért (húsáért) tartunk. PONT !

lehetnek "érzékenyebb" lelkületû gazdák-gazdasszonyok, kik kinevezik családtagnak a haszonállatot, ezzel vonva felé védõhálót és ezzel palástolva saját gyengeségüket. nincs ezzel semmi gond.
a gond ott van ha nem tudjuk hogy kinek és minek hol a szerepe a táplálékláncban.

kutya-macska
nos valóban elõkelõbb helyet foglal el európai civilizációban, mint egyszerû haszonállat.
család, barát és néhol gyerekpótló szerepe révén közelebb került szívünkhöz.

róluk csak annyit, hogy pl. nekünk is van, melyet az asszony úgy szeret mintha gyerekünk lenne és úgy is bánik vele...de
ha úgy adódna, hogy (rendes) gyerekeim, vagy saját magunk élete függne egy belõle való étkezésen, akkor nem lenne kétséges a sorsa.
lehet ezért megkövezni, de ha ilyenre nem képes az ember akkor el kell gondolkodni, hogy mi a túrót keres egy prepper honlapon?
természetesen ez csak saját (végtelenül nyers) véleményem.

cookac
09-14-2014, 09:30 AM
Ha annyira családtag az a kutya, h megennéd, akkor ha elfogyott ki lenne a következõ? Feleség? Nagypapa? Õk is családtagok... Egy biztos, ha az éhenhalás v a kutyám közt kellene választani én bizony éhenhalnék, de nem ölném meg. Ahogy õ sem engem ha éhes lenne.

astonferi
09-14-2014, 11:22 AM
Ha annyira családtag az a kutya, h megennéd, akkor ha elfogyott ki lenne a következõ? Feleség? Nagypapa? Õk is családtagok... Egy biztos, ha az éhenhalás v a kutyám közt kellene választani én bizony éhenhalnék, de nem ölném meg. Ahogy õ sem engem ha éhes lenne.
abba ne legyél biztos mit tesz a kutya ha éhes vagy megzakkan....
végre Mizu leírta az igazat amivel sokan nem tudnak vagy nem akarnak szembe nézni.

raktaros
09-14-2014, 07:52 PM
Nehéz lehet elképzelni, de van, aki csak bizonyos szintig akar túlélni, mert vannak helyzetek, amik árán már nem szabad.
Persze ezt inkább csak azok érzik és értik, akik egyrészrõl hisznek Istenben, másrészrõl kellõ érzelemmel és empátiával megáldottak, s kell erkölcsi rendszerük van, nemtõl függetlenül.

Ez teljesen így van. De mindenkinél más ez a szint. Nekem például elég alacsony, én nem biztos hogy útra kelnék szükség esetén, az a "cigányélet" nekem nem való, más meg talán még élvezné is.
Mivel a kutyusok nálunk is családtagok, én sem tudnám elképzelni hogy ártsak nekik.
Ennek ellenére megértem azt aki pl. ha gyereke az éhhalál szélén van akkor feláldozza a kutyát a gyerek életéért.
Ha valakinek a gyerekéhez való kötõdése gyengébb mint egy állathoz, na azt nem tudom megérteni.
Azt nem tudom mibõl gondolod, hogy a kutya után embert enne bárki is.
De ez megint a másik témába tartozik, hogy ki meddig menne el...
Itt még jómódban elbeszélgethetünk morális dolgokról, de mikor a bõrünkre mennek a döntéseink, akkor lehet másképp alakulna.

U.i.:
Egy jehova munkatársam jutott eszembe.
Mivel nem adhatnak és kaphatnak vért megkérdeztem tõle:
Mi lenne ha a gyereked élete múlna azon hogy vért kap, akkor is ragaszkodnál hozzá hogy nem kaphat?
Azt válaszolta hogy igen...

Vietnamiveteran
09-14-2014, 08:10 PM
Vannak akik hisznek Istenben vannak akik nem , vannak akiknek a kutya családtag vannak akiknek nem , valaki a gyereke a mindene , valaki ugyanígy érez a kutyája - macskája stb.. iránt , tiszteletben kell tartani,hogy nem vagyunk egyformák . Ha valaki morálisan feljogosítja magát ,hogy megegye a saját leghûségesebb társát azt mi gátolja meg ,hogy megegye a szomszéd gyerekét akihez mondjuk semmilyen érzelmi szál nem köti ...brrr na ebbe már ne is menjünk bele mert ez már nekem is morbid ...) Szerintem sehová sem vezet ez a gondolatmenet , beszélgessünk inkább a tyúkokról meg a kecskékrõl .......)

MaRee
09-15-2014, 08:10 AM
Akik szerint egyenlo megenni egy kutyat/macskat egy emberrel, annal sulyosabb gondok vannak szvsz, mint akik felaldoznak a hazikedvencuket pl a gyerkei eleteert cserebe. Ne keverjuk mar ossze a kannibalizmust a farkat csovalo cuki kutya elfogyasztasaval. Mert az huseges es nem hazudik. Hat persze hogy nem, mivel nem tud.
En sem mondom, hogy normalis dolog, de csak azert, mert igy lettunk nevelve. Azsiaban es afrikaban sok helyen jobbhijan megeszik, es nem csinalnak ekkora ugyet belole.
Van, akinel a lo is kiveri a biztositekot, egy ismerosom hanyogorcsot kapott mikor megtudta hogy lokolbaszt eszik, en kifejezetten szeretem.
De ha a szomszed lenne bele daralva annak mar nem orulnek annyira.

Salmo
09-15-2014, 01:00 PM
1

fater.lajos
09-15-2014, 01:40 PM
Az, hogy én mit tennék végszükség esetén, az majd akkor kiderül.
De!
Több irodalmi forrás is leírja kiképzési célból a társállat leölését és elfogyasztását.
A nagybátyám hazagyalogolt egykoron orosz hadifogságból, Finnország területérõl. Saját elmondása szerint ettek kutyát és macskát.
A macskát az éttermek étlapjáról tudomásom szerint Olaszországban Mussolini vetette le.
A ló most is részben vágó állat itthon. A katonák meg ha kellett, megették.(A macska és a ló is társállat!)
Az Andokban egykoron 1972. október 13-án az egyik legellentmodásosabb túlélési történet vette kezdetét. Igaz nem élõ emberbõl de emberhúst ettek és nem kannibálok...

Szóval szép az elv, azt közizlésnek való megfelelés is befolyásolja. De ezt az élet képes felülírni.

Salmo
09-15-2014, 06:02 PM
1

A. L. Ias
09-15-2014, 06:11 PM
Vagy lásd Amundsen és Scott esetét a Déli-sark meghódításakor.

Pityubá
09-15-2014, 06:49 PM
Vannak akik hisznek Istenben vannak akik nem , vannak akiknek a kutya családtag vannak akiknek nem , valaki a gyereke a mindene , valaki ugyanígy érez a kutyája - macskája stb.. iránt , tiszteletben kell tartani,hogy nem vagyunk egyformák . Ha valaki morálisan feljogosítja magát ,hogy megegye a saját leghûségesebb társát azt mi gátolja meg ,hogy megegye a szomszéd gyerekét akihez mondjuk semmilyen érzelmi szál nem köti ...brrr na ebbe már ne is menjünk bele mert ez már nekem is morbid ...) Szerintem sehová sem vezet ez a gondolatmenet , beszélgessünk inkább a tyúkokról meg a kecskékrõl .......)
Legyen néked akaratod szerint. 3860

Salmo
09-15-2014, 06:51 PM
1

Doom
09-15-2014, 06:58 PM
...mi is az a morál?...egyesek szerin az amire a társadalom,a környezet megtanított és el vár tõlünk...tehát valahol egy kényszer...macskát nem eszünk mert....,de nyulat lehet mert.....mi a különbség? aranyos kis állatka mind a kettõ....az ,hogy az adott közösség valahol,valamikor eldöntötte,hogy ez jó-az meg rossz..ha valaki másként cselekszik,hát az nem normális...de a helyzet változásával ezek a dogmák is változnak és olyan dolgok lesznek elfogadottak amik ma elképzelhetetlenek....és itt van még egy tényezõ,a szeretet...amit szeretsz nem bántod...de egy ugyan olyat,ami nem nõtt a szívedhez ..az simán,szívfájdalom nélkül....

cookac
09-15-2014, 07:03 PM
Nem arról van szó, h öregapád megette e a lovát. Meg nem is arról, h Jézus adott halat v sem. Hanem arról, h vagyunk mi, kutyások, és nem ennénk meg a társunkat. Nem kellene összemosni a dolgokat a vallással se neked se másnak. Lenne aki megenné a kutyáját, meg vagyunk mi, akik nem. Ennyi.

Mizu
09-15-2014, 07:21 PM
Sejtettem, hogy felkavarom a vizet, mint ahogy Doom szokta tesztjeivel. :thumbup

Viszont az elszomorít, hogy szövegértésbõl jó sokan megbuktak. Vagyis nem buktak meg, hanem elvakította jónéhányatokat a "szeretet".

Pár sorral beírásom után, már azt olvastam, hogy "ki lesz a következõ? a gyerekem? " :D

Õrület ez a csoportos pszihózis!

Szememre lett vetve, hogy hogy ilyet bizony nem tesznek az állatok.

Kiábrándítás képpen: Az ÁLLATOK TESZNEK ILYET AZ ÁLLATVILÁGBAN !

Még mindig az állat világ az amiben látható a túlélésért folyó harc minden kegyetlensége és realitása. Pont.

Aki nem hiszi nézzen több természetfilmet! :)

Egy példa:
A kenguru mama mikor üldözik a vadkutyák , szorult helyzetben az erszényébõl kilöki kicsinyét prédának, ezzel megmenekítve magát.
Mi ennek az értelme az evolúció szerint? Az, hogyha nem tenné, akkor mindketten megdöglenének a vadkutyák által, így a fajfenntartás szenvedne csorbát, hiszen az anya, még tud és fog is szülni újabb kölyköt.
Kegyetlenség? Nem, csak a hideg és valóságos természet.

Kéretik ezek után nem levonni ezekbõl messzemenõ téziseket, mint pl. én a gyerekemet is kidobnám a kocsibol..stb...stb..

..gyenge.. nagyon gyenge az ember... megérett a pusztulásra...

Doom
09-15-2014, 07:38 PM
..gyenge.. nagyon gyenge az ember... megérett a pusztulásra... ...minden rendben van...de ez a mondat nincs...megérett a fajunk,de nem a pusztulásra...hanem a szembenézésre..önmagával...és ez nagyon nehéz,egyedi és csoportos szinten egyaránt...sokan nem lesznek képesek rá,õk meghalnak és velük vesznek akiket eddig védelmeztek...de lesznek sokan akik belátják,hogy tévedtek és tudnak új úton járni...a valódi úton,szimbiózisban a környezetükkel..de mint írtad ez a környezet,hideg számító és a túlélésrõl szól...a gyenge elbukik és táplálék lesz....

cookac
09-15-2014, 07:39 PM
Egy példa:
A kenguru mama mikor üldözik a vadkutyák , szorult helyzetben az erszényébõl kilöki kicsinyét prédának, ezzel megmenekítve magát.
Mi ennek az értelme az evolúció szerint? Az, hogyha nem tenné, akkor mindketten megdöglenének a vadkutyák által, így a fajfenntartás szenvedne csorbát, hiszen az anya, még tud és fog is szülni újabb kölyköt.
Kegyetlenség? Nem, csak a hideg és valóságos természet.

Kéretik ezek után nem levonni ezekbõl messzemenõ téziseket, mint pl. én a gyerekemet is kidobnám a kocsibol..stb...stb..

..gyenge.. nagyon gyenge az ember... megérett a pusztulásra...

Egyik szavad mond ellent a másiknak. A fajfenntartásról beszélsz, utánna meg arról, h az ember megérett a pusztulásra. Ez kicsit zavaros.

A másik..., egy állat ösztönösen cselekszik, az ember gondolkodik. Nagy különbség.

Mizu
09-16-2014, 05:07 AM
Egyik szavad mond ellent a másiknak. A fajfenntartásról beszélsz, utánna meg arról, h az ember megérett a pusztulásra. Ez kicsit zavaros.
A másik..., egy állat ösztönösen cselekszik, az ember gondolkodik. Nagy különbség.

Akkor elmagyarazom.

A fajfenntartast nem lehet eredmenyes gondolati uton.
Az ember elvakultsagaban es nagykepüsegeben azt hiszi, hogy okosabb es ügyesebb a termeszetnel es az evolucional.

Az ember ezert erett meg a pusztulasra! Termeszettel szembe megy, magaval az ELETTEL!
Mar reg megerettünk hogy eltünjünk erröl a csodas bolygorol, mely összes elölenyenek csak artunk es eszetlenül pusztitjuk.
Az allat nem tesz ilyeneket!

Az allat öl, mert ehes.
Öl kis öziket is, barmennyire aranyos.

Mi nagy mellennyel eldöntjük, hogy ki a kedvencünk, kit lehet leölni, kit kell simogatni.
Az a kiskacsa, kiscsirke, nem kedvenc? Nem nez ügy rank, mint az anyjara'?
Nem var tölünk eleseget, vedelmet?

Homokba dugjatok a fejeteket ha eseitek a csirkecombot es a csontot a "kedvencnek" dobjatok !

Szinjatek az egesz, mint az amerikaiak, kik megmondjak melyik nep a barat, melyik a terrorista...

... ezert es meg millionyi ok miatt kell az emberi fajnak pusztulnia...
(szerintem)

TMIB
09-16-2014, 05:17 AM
Szinjatek az egesz, mint az amerikaiak, kik megmondjak melyik nep a barat, melyik a terrorista...

Azt nem az amerikaiak mondják meg, hanem a politikusok, minden országban.

(Igazából nem tudom hová tegyem ezeket a beszélgetéseket, mert a tanya-beszélgetésbe nem passzol se az étel, se a politika.) :(

Grafitos
09-16-2014, 07:09 AM
Nyiss neki egy megennéd-e a gyerekedet, vagy a kutyádat vészhelyzetben? topikot

astonferi
09-16-2014, 07:29 AM
Nyiss neki egy megennéd-e a gyerekedet, vagy a kutyádat vészhelyzetben? topikot

szerintem szó sem volt gyerek evésrõl de még csak kutya evésrõl sem, pontosabban a kutya barátok próbálták belebeszélni hogy aki nem kutya párti az megenné a kutyát.
elmondom még egyszer....én nem szeretem a kutyát mert éhesen ( napok óta éhezve ) nem leszel a barátja átmegy ösztön állatba, nem tudom családtagnak tekinteni mert csak egy ÁLLAT és aki keveri a állat és ember fogalmát az súlyos gondokkal küzd. az állat állat marad ha éhes lesz nekimegy bárkinek - bárminek, szemben az emberrel aki tud mérlegelni és dönteni hogy kinek és minek támad neki.
továbbá bármilyen SHTF után és az eddigi háborúk és egyéb helyzetek is azt mutatták hogy nem tudnak és akarnak a végtelenségig gondoskodni egy állatról ( legyen az bármi ), nem fogod etetni a gyereked, párod, saját, de még más ember javára sem.....aki azt hiszi nem így lesz kezdje el átgondolni mert gyorsan éhen hal majd a szentimentális gondolataitól.
másik fontos szempont a rejtõzködés és menekülés adott esetben...kutya ösztönösen ugatni kezd veszély vagy ingerültség miatt ezzel felfedve kilétedet.
szerintem sokan a filmekben látott beidomított kutyákat tartják példának ami szót fogad és hûségesen ballag gazdája mellet...hát ezek filmes illuziok lássuk be.

cookac
09-16-2014, 08:13 AM
szerintem szó sem volt gyerek evésrõl de még csak... bla bla bla...

Te egy roppant felkészült, nagy tudású, elõítéletektõl mentes csupaszív ember lehetsz...:(

TMIB
09-16-2014, 08:32 AM
Nyugalom, békeidõben senki nem eszi meg senki kutyáját. Gondoljatok arra, hogy volt 2 világháború, mégse fogytak el a házi kedvencek. Úgyhogy én nem aggódnék emiatt. :)

astonferi
09-16-2014, 08:52 AM
Te egy roppant felkészült, nagy tudású, elõítéletektõl mentes csupaszív ember lehetsz...:(
nos jártam olyan helyeken és láttam olyanokat amiket nem mindenki és ahova nem szívesen mennék újra. és nem elõítéleteim vannak hanem fentartásaim a sokak által elég rózsaszínnek látott világról.
nem vagyok roppant felkészült mert nem tudsz mindenre felkészülni, de amit legjobban megtanultam hogy érzelem mentessen kell sokszor gondolkodni, mert amikor az érzelmeimre hallgattam a kórházban élesztettek újra....akkor sok mindent átgondolsz és átértékelsz....nem is akarok senkit meggyõzni csak leírom a véleményes és a gondolatom. van amikor a másik meghallgatásából és gondolatainak megismerésébõl is tanulsz csak nem kell bezárkózni és makacsul ragaszkodni dolgokhoz.

Grafitos
09-16-2014, 09:18 AM
Hidd el Feri, ha valaki családtagnak érzi a kutyáját igenis a végletekig megpróbál gondoskodni róla! A felklészült prepper amúgy erre is gondol és kedvencének is tartalékol ételt (lásd Doom). Az SHTF-ek nagyrésze meg nem arról fog szólni, hogy ülsz egy sötét bunkerben és várod, hogy kijöhess, hanem az élet zajlani fog tovább, csak más formában és szarabb minõségben. Tehát nem leszek rákényszerítve, hogy ha elfogy az utsó konzerv, levágjam a kutyámat, vagy döntsek, hogy a gyerek, vagy a kutya kapja az utsó falatot. Ha mégis így lenne, természetesen a gyerek kapná és ezt a kutya sem bánná, mert a falka törvényei szerint õ a legalacsonyabb a rangsorban, tehát õ eszik utoljára. Szerintem ha a kutya kint van a természetben napi 15-20 órát, megtalálja magának az ehetõ dolgokat, kiegészíti a saját kajáját és nagyon szélsõséges ételhiányokat is kibír. Egyáltalán nem gondolom, hogy szentimentális gondolataink miatt fogunk éhenhalni. Az emberség és az állat szeretete sokkal többet ad, mint amennyit kajában elvesz. Ha elindulok kaját szerezni és kockáztatom az életemet a családomért, akkor bizony a kutyának is szerzek kaját - így érte is kockáztatom az életem. Ez szeretet, hozzáállás és emberség kérdése. Neked nincs kutyabarátod, nem ismered a kötõdést kutya és gazdája, vagy családja között. Ez egy nagyon erõs kötelék! Mi nem úgy tartunk állatot, hogy délután, mikor megérkezünk munkából megsimogatjuk egyszer a fejét, amíg beérünk a házig. Az Õ problémája a mi problémánk is. Felelõsek vagyunk azért akit megszelidítettünk! Annyira közel van hozzánk és annyi szeretetet ad egy nap alatt, amennyit egy távolabbi rokon egész életében nem sugároz felénk. Ragozhatnám még, de remélem ennyi alég ahhoz, hogy beismerd, igenis van olyan, hogy valaki a végletekig elmenjen egy állatért és a legszarabb körülmények között is ellássa azt.
A rejtõzködésnél szintén nem mérlegelnék és vinném az állatot...hangos, hát hangos. Ha van egy 3 hónapos csecsemõnk, aki éhes és vinnünk kell, õt sem hagynánk ott, mert felfedi a kilétünk! Tehát családtagnál szintén nem kérdés, hogy velünk tart-e.
A rejtõzködés másik vetülete, mikor letáboroztál és õrködni kellene és mindenki hulla fáradt. Itt lehet nagy elõny a kutya aki neked jelez, ha hall, vagy szagol valamit.

szerintem szó sem volt gyerek evésrõl de még csak kutya evésrõl sem, pontosabban a kutya barátok próbálták belebeszélni hogy aki nem kutya párti az megenné a kutyát.
elmondom még egyszer....én nem szeretem a kutyát mert éhesen ( napok óta éhezve ) nem leszel a barátja átmegy ösztön állatba, nem tudom családtagnak tekinteni mert csak egy ÁLLAT és aki keveri a állat és ember fogalmát az súlyos gondokkal küzd. az állat állat marad ha éhes lesz nekimegy bárkinek - bárminek, szemben az emberrel aki tud mérlegelni és dönteni hogy kinek és minek támad neki.
továbbá bármilyen SHTF után és az eddigi háborúk és egyéb helyzetek is azt mutatták hogy nem tudnak és akarnak a végtelenségig gondoskodni egy állatról ( legyen az bármi ), nem fogod etetni a gyereked, párod, saját, de még más ember javára sem.....aki azt hiszi nem így lesz kezdje el átgondolni mert gyorsan éhen hal majd a szentimentális gondolataitól.
másik fontos szempont a rejtõzködés és menekülés adott esetben...kutya ösztönösen ugatni kezd veszély vagy ingerültség miatt ezzel felfedve kilétedet.
szerintem sokan a filmekben látott beidomított kutyákat tartják példának ami szót fogad és hûségesen ballag gazdája mellet...hát ezek filmes illuziok lássuk be.

Mizu
09-16-2014, 09:47 AM
Nagyon, nagyon keveritek a dolgokat es nagyon befolyasolnak bennetek a felallitott "erkölcsi" korlatok !

Apropo! Tulelö! Szerintem a Meddig mennel el topikba rakd be ezeket...

Szoval ahogy Doom is pedzegette a moralt... az egy olyan tag fogalom melyet, minden orszag, minden varos, minden utca, minden csalad es minden egyen maganak allit fel.

Kijelenteni azt, hogy en egy borzadaly vagyok (vagy aki igy gondolkozik), mert szükseg eseten leölnem a kutyankat (akit most szeretünk) es a gyerekem / magunknak adnam elesegnek... haaaaat ... nos erre irtam, hogy nagyon befolyasolhatoak egyes emberek erzelmileg.

Csaladtag?
Van erre egy eszkimo mondas:
Amelyik kutya evett a kezedböl elöbb-utobb a labadbol is fog.

Tehát nem leszek rákényszerítve, hogy ha elfogy az utsó konzerv, levágjam a kutyámat, vagy döntsek, hogy a gyerek, vagy a kutya kapja az utsó falatot.
Ez eleg könnyelmü kijelentes egy prepper forumon... nem is kommentalnam..

TMIB
09-16-2014, 10:02 AM

Jó ötlet, késõbb majd átrakom oda. :thumbup

cookac
09-16-2014, 10:17 AM
Nekem az a véleményem - tisztelettel - h aki képes megenni a kutyáját, az soha nem szerette igazán. Vagy ha azt állítja, h szerette és mégis megeszi, abban egy pillanatig sem bíznék meg. Mert mi lenne rá a garancia, ha a kutya elfogyott engem nem darabolna fel egy reggelen mert a családja éhes?

A másik, h mindig mindenki az áldozat szerepébõl nézi a dolgot. Miért kellene nekem is áldozatnak lennem? Nem lehetnék én mondjuk az, akitõl félni kell? Aki kirabolja, netán meg is eszi a nála gyengébbeket az életben maradásért? És itt szándékosan egyes szám elsõ személyben beszéltem, nehogy vki magára vegye. Mert nem igaz, h kivétel nélkül mindenki a fórumozók közt ártatlan bárány lenne ha a kölköket kellene etetni.

Mizu, közmondásokból meg a Bölcs Vezérünk dakota mondásai is elegek. Minek tetézni? :haha:

Vietnamiveteran
09-16-2014, 10:22 AM
Én csavarnék egyet a gondolatmeneten , szerintem az a balfasz prepper aki rákényszerül ,hogy ilyen döntést hozzon , ha tényleg felkészült vagy és elõrelátó akkor nem kerülhetsz olyan helyzetbe ,hogy a kutyádat kelljen megenni , egyébként én akár eskü alatt is merném vallani ,hogy inkább az éhhalál mint, hogy kezet emeljek a kutyámra és ha nem élem túl akkor mi van , nem is akarnék egy olyan világban élni ahol a kutyámat kell felzabálni .Én nem féltem a tyúkszaros életemet és inkább halok meg bátran mint gyáván egy pince mélyén a kutyám csontjait szopogatva . Azért szeretlek bennetek , de ez a téma nagyon heves érzelmeket vált ki belõlem :)

fater.lajos
09-16-2014, 10:32 AM
Mindíg el szoktam mondani kedvenc bölcseletemet: A terv arra való, hogy elvessük. Most valamit így gondolok, aztán az élet és a helyzet felülírja. Lett már áldott jó tanítónénibõl KZ kápó tömeggyilkos stb. Az ehetõ dolgok listáját is újra kellene gondolni vészhelyzetben.
Egyébként abban egyetértek veled, hogy a szomszéd kutyáját könnyebb megenni, mint a sajátot.

cookac
09-16-2014, 10:43 AM
Én csavarnék egyet a gondolatmeneten , szerintem az a balfasz prepper aki rákényszerül ,hogy ilyen döntést hozzon , ha tényleg felkészült vagy és elõrelátó akkor nem kerülhetsz olyan helyzetbe ,hogy a kutyádat kelljen megenni ,

Nem feltétlen. Mert lehetsz te bármilyen elõrelátó, áshatsz el készletet a hétvégi házad kertjében, spájzolhatsz otthon, ha jön egy természeti katasztrófa és azonnal el kell hagynod a lakhelyed. Az elrejtett készlet meg víz alatt áll. Vagy a földönkívülieknek pont a te konzerved ízlik és lenyúlják mind. Nem vagy balfasz, csak nálad nagyobb erõk nem teszik lehetõvé, h hozzájuss.

Grafitos
09-16-2014, 11:00 AM
Úgy gondolom az a vita, ahol érzelmeket ütköztetünk józen ésszel elég parttalan. Itt jegyzem meg, hogy azt nem mondtam, hogy kemény éhezés idején nem ennék meg pl egy kóborkutyát. De állítom, hogy az enyémet soha!

Mizu ne is kommentálj inkább semmit, ha részeket kiragadva és bemásolgatva próbálsz más színezetet adni a mondanivalómnak!
A szövegkörnyezet, ami értelmet ad a kiragadott részletnek:
"Az SHTF-ek nagyrésze meg nem arról fog szólni, hogy ülsz egy sötét bunkerben és várod, hogy kijöhess, hanem az élet zajlani fog tovább, csak más formában és szarabb minõségben. Tehát nem leszek rákényszerítve, hogy ha elfogy az utsó konzerv, levágjam a kutyámat, vagy döntsek, hogy a gyerek, vagy a kutya kapja az utsó falatot. Ha mégis így lenne, természetesen a gyerek kapná és ezt a kutya sem bánná, mert a falka törvényei szerint õ a legalacsonyabb a rangsorban, tehát õ eszik utoljára"

Nagyon, nagyon keveritek a dolgokat es nagyon befolyasolnak bennetek a felallitott "erkölcsi" korlatok !

Szoval ahogy Doom is pedzegette a moralt... az egy olyan tag fogalom melyet, minden orszag, minden varos, minden utca, minden csalad es minden egyen maganak allit fel.

Kijelenteni azt, hogy en egy borzadaly vagyok (vagy aki igy gondolkozik), mert szükseg eseten leölnem a kutyankat (akit most szeretünk) es a gyerekem / magunknak adnam elesegnek... haaaaat ... nos erre irtam, hogy nagyon befolyasolhatoak egyes emberek erzelmileg.

Csaladtag?
Van erre egy eszkimo mondas:
Amelyik kutya evett a kezedböl elöbb-utobb a labadbol is fog.

Ez eleg könnyelmü kijelentes egy prepper forumon... nem is kommentalnam..

doki
09-16-2014, 12:02 PM
Napok óta olvasom már ezt a topikot, többször nekiálltam már hozzászólást írni, de töröltem. Saját részrõl annyit fûznék hozzá, hogy tegnap nem biztos, hogy ugyanaz az ember voltam, mint ma és nem biztos, hogy holnapra nem válok teljesen mássá. Igazából NEM TUDOM, hogy egy kiélezett szituációban mit tennék (gondolok itt a kutyám elfogyasztására), nem jelenteném ki biztosan azt, hogy meg fogom enni, se azt, hogy nem. Halvány fingom sincs. Egy durva veszélyhelyzetben a végletekig, fizikailag és idegileg túlterhelt ember bármikor összeomolhat, megõrülhet, így bármi elõfordulhat.

Majdnem mindenki hozzászólásában van a többiek számára teljesen, vagy nehezen elfogadható dolog, épp ezért azon nem filóznék, hogy ki a "jó", vagy a "rossz" prepper, vagy ember, semmi értelme. Mindannyiunknak megvan a saját kis elképzelése, bogara, apokalipszis elmélete, értelmi, érzelmi és morális nívója, de legyünk már egy kicsit legalább egymással toleránsak, nézzük el jobban egymás hülyeségeit.

Nyilvánvalóan ragaszkodom a családomhoz, a kutyámhoz, de egy társként kezelt állat elvesztése is inkább közvetve visel meg, mert a feleségem nagyon nehezen dolgozza fel pl. egy kutya halálát. (A fiam még túl kicsi, nem fogja fel.) A dolgok mai állása szerint nem kutya lesz vacsira. :D Holnapután meg ki tudja?

Mizu
09-16-2014, 12:02 PM
Mizu ne is kommentálj inkább semmit, ha részeket kiragadva és bemásolgatva próbálsz más színezetet adni a mondanivalómnak!
A szövegkörnyezet, ami értelmet ad a kiragadott részletnek:
"Az SHTF-ek nagyrésze meg nem arról fog szólni, hogy ülsz egy sötét bunkerben és várod, hogy kijöhess, hanem az élet zajlani fog tovább, csak más formában és szarabb minõségben. Tehát nem leszek rákényszerítve, hogy ha elfogy az utsó konzerv, levágjam a kutyámat, vagy döntsek, hogy a gyerek, vagy a kutya kapja az utsó falatot. Ha mégis így lenne, természetesen a gyerek kapná és ezt a kutya sem bánná, mert a falka törvényei szerint õ a legalacsonyabb a rangsorban, tehát õ eszik utoljára"

Megint nem ertetted amit irtam, de valszeg velem van a hiba.

Most is kiemeltem, amit kifogasolok a leirt mondatokban.
- meg nem arról fog szólni
- nem leszek rákényszerítve..

Komolyan kijelentö modba irod ezeket, vagy csak engem akarsz cukkolni?

Ha tenyleg komolyan gondolod akkor gratula, mert te egy hiperszuper-elörelato es minden helyzetet kezeben tarto...stb..stb.. akarki vagy!

Nem tünt pl. fel, hogy a legtöbbünk fikcional, talalgat, velemenyezik, vagy mint pl. en aki szinte mindig odairom, hogy "szerintem".

..de lehet nincs igazam...

Mizu
09-16-2014, 12:35 PM
Nekem az a véleményem - tisztelettel - h aki képes megenni a kutyáját, az soha nem szerette igazán. Vagy ha azt állítja, h szerette és mégis megeszi, abban egy pillanatig sem bíznék meg. Mert mi lenne rá a garancia, ha a kutya elfogyott engem nem darabolna fel egy reggelen mert a családja éhes?
Sosem lehet tudni ! :D

de pl. az az anya sem gondolta volna elötte aki megölte gyereket, mert az menthetetlen beteg volt es szenvedett folyamatosan.
Vagy ha a kutyad szenved, pl. egy baleset miatt es tisztan latszik, hogy nincs mit tenni... nem könnyitenel rajta? Hagynad szenvedni?

A másik, h mindig mindenki az áldozat szerepébõl nézi a dolgot. Miért kellene nekem is áldozatnak lennem? Nem lehetnék én mondjuk az, akitõl félni kell? Aki kirabolja, netán meg is eszi a nála gyengébbeket az életben maradásért? És itt szándékosan egyes szám elsõ személyben beszéltem, nehogy vki magára vegye. Mert nem igaz, h kivétel nélkül mindenki a fórumozók közt ártatlan bárány lenne ha a kölköket kellene etetni.

Csak azok lehetnek nagy esellyel gyöztesek, kik erösek lelkileg..
kik kepesek megtenni olyat, amit nem is gondoltak volna...
akik hideg fejjel probalnak tulelni es dönteni, mert nem befolyasolhatoak gyengeik kapcsan...
kik elszantak..
akik alkalmaszkodnak a valtozasokhoz..

..akik nem hiszik azt, hogy mindig igazuk van..

(szerintem)

Grafitos
09-16-2014, 12:59 PM
Mizu kedvéért
Szerintem Az SHTF-ek nagyrésze meg nem arról fog szólni, hogy ülsz egy sötét bunkerben és várod, hogy kijöhess, hanem az élet zajlani fog tovább, csak más formában és szarabb minõségben. Tehát úgy gondolom nem leszek rákényszerítve, hogy ha elfogy az utsó konzerv, levágjam a kutyámat, vagy döntsek, hogy a gyerek, vagy a kutya kapja az utsó falatot. Ha mégis így lenne, természetesen a gyerek kapná és ezt a kutya sem bánná, mert a falka törvényei szerint õ a legalacsonyabb a rangsorban, tehát õ eszik utoljára"

Abban igazad van, ha odaírom ezeket a szavakat, nem hangzik úgy a mondat mintha garantáltan így történne (attól függetlenül, hogy erre van a legnagyobb esély és Én is így alakítanám a szitut).
A végén sajnos pont a számodra elképzelhetetlen lényeg sikkadt el, mégpedig az, hogy én veled ellentétben nem enném meg a saját kutyatársamat, inkább éhendöglenék!

Ez volt az eredeti hsz mondanivalója

Nealden
09-16-2014, 01:22 PM
A kínaiak most jót röhögnek rajtunk...:)

Grafitos
09-16-2014, 01:46 PM
A kínaiak vágási célra külön tartanak állatokat. Azzal sem értek egyet, de ismerem annyira a kínait, hogy tudom rizzsel szójaszószban még a vasszöget is benyomnák:) tiszteletben tartom a hagyományaikat. Szerintem ha házikedvenceik elfogyasztásáról kérdeznéd õket, egyetértenének velünk.
De beszéljünk már inkább a tanyasi életrõl..

Doom
09-16-2014, 03:02 PM
.kutya ösztönösen ugatni kezd veszély vagy ingerültség miatt ezzel felfedve kilétedet.
szerintem sokan a filmekben látott beidomított kutyákat tartják példának ami szót fogad és hûségesen ballag gazdája mellet...hát ezek filmes illuziok lássuk be. ...azért vannak jó példák...3863

Mizu
09-16-2014, 03:39 PM
A kínaiak vágási célra külön tartanak állatokat...
Egy kinai mondas szerint:

Ami mozog az a fö etel, ami nem, az a köret..

Mizu
09-17-2014, 11:10 AM
szerintem az a balfasz prepper aki rákényszerül ,hogy ilyen döntést hozzon , ha tényleg felkészült vagy és elõrelátó akkor nem kerülhetsz olyan helyzetbe ,hogy a kutyádat kelljen megenni ...

Tudsz 1 (azaz egy) olyan embert is a földön mutatni, aki "tenyleg felkeszült"??

De vegyük csak ezt a forumot, itt nem irta le meg senki, vagy nem vallotta magarol, hogy "Felkeszültem, de tenyleg !!"

Addig viszont akkor mindannyian "balfasz"-k vagyunk! :cool:

Tehat jogosultak vagyunk megenni kutyainkat.

Grafitos
09-17-2014, 12:01 PM
:duhos:

venosz
09-17-2014, 05:31 PM
Kérdezem a kedvesem.

- Mielõtt éhenhalnál megennéd a Golyót (Bullmastiffe)?
- Nem, inkább éhen halnék.
- De akkor Õ is éhen halna valószinüleg. mondtam.
- Akkor õ megenne utána engem. Az állatok megeszik az embert ha nagyon éhesek.

venosz
09-17-2014, 05:50 PM
Idézem, de nem szó szerint.

Fekete István: Tüskevár. (túlélõkönyv Magyar, kötelezõ a peppereknek! meg a A rab ember fiai)

Nádas, csónak, fiatal srác Bütyök, öreg paraszt tanító, nevelõ Matula bá'

Nádasból ki szárcsák (valami madárféle)

Bütyök: Matulabácsi! Ennivalóak!

Matulabá': Van aki megeszi õket.

Bütyök: Nem úgy értetettem Matulabácsi.

Matulabá: Fene aki tudja, ámbátor tepsiben másképp mutat.

A paraszti logika ész, túlélõösztön ami a józan középutat diktálja. Szerintem az a normális. Sajnálja, megüti a guta, ha pocsékba megy az élet, de gondolkodás lelkiismeret furdalás nélkül öl, és eszik. Kutyát nem, mert nem szokás, de nála a kutya nem családtag.
Az hogy a kutya családtag (mint nálunk :D ) nem normális.

A könyveket tessék elolvasni!!!

Vietnamiveteran
10-02-2014, 06:45 PM
Na akkor a sok kutya recept után térjünk vissza a vidéki élet örömeihez :)

Beindult a gesztenye szezon ,nem gyõzöm szedni , már 100 kiló fölött járok . Sokat kell menni érte az erdõben de megéri az osztrákok EU-val fizetnek érte :) Meg hát mi is szeretjük a sült gesztenyét forralt borral ...A jó levegõn napi 2 óra erdei séta meg még egészséges is .

3980

Vietnamiveteran
10-02-2014, 07:00 PM
Pár új lakó , a birtokon , lassan River Cottage-ben érzem magam :) Van már tó pisztrángokkal , friss tojás minden nap , birkák ,kecskék ... valami hasonló farmot képzeltem el pár éve és ha minden jól meg sikerül megvalósítanom amit elterveztem . Ha prepper szemmel nézem akkor SHTF esetén ezzel a kis farmmal egy jó darabig fenn tudom magunkat majd tartani , és még csere alap lehet az élelmiszer is .

3981

Grafitos
10-03-2014, 04:24 PM
Szép már az állomány:) És hogy mindezt hobbiként tudod fenntartani..hát le a kalappal:tapsol:

ui: a tavadat fotóztad már? nem dereng..de kíváncsi lennék rá..

raktaros
10-03-2014, 04:33 PM
Na akkor a sok kutya recept után térjünk vissza a vidéki élet örömeihez :)

Beindult a gesztenye szezon ,nem gyõzöm szedni , már 100 kiló fölött járok . Sokat kell menni érte az erdõben de megéri az osztrákok EU-val fizetnek érte :) Meg hát mi is szeretjük a sült gesztenyét forralt borral ...A jó levegõn napi 2 óra erdei séta meg még egészséges is .

3980

Öcsém ma járta az erdõt gesztenyéért tõled délre. Ilyenkor nagy a forgalom az erdõben :).

Vietnamiveteran
10-03-2014, 04:49 PM
Szép már az állomány:) És hogy mindezt hobbiként tudod fenntartani..hát le a kalappal:tapsol:

ui: a tavadat fotóztad már? nem dereng..de kíváncsi lennék rá..

Köszi , íme a tó : 3990 , pisztráng , csuka , ponty , keszegfélék ,kárász az állomány . Havonta kell halászlevet fõznöm annyi hal van benn , de ezt az ismerõseim közül persze senki sem bánja :)

3994
A kutyák is nagyon élvezik

3991
3992
3993

raktaros
10-03-2014, 04:57 PM
Pár új lakó , a birtokon , lassan River Cottage-ben érzem magam :) Van már tó pisztrángokkal , friss tojás minden nap , birkák ,kecskék ... valami hasonló farmot képzeltem el pár éve és ha minden jól meg sikerül megvalósítanom amit elterveztem . Ha prepper szemmel nézem akkor SHTF esetén ezzel a kis farmmal egy jó darabig fenn tudom magunkat majd tartani , és még csere alap lehet az élelmiszer is .

3981

Hogy bírsz ennyi kecskével?? :)
Hány van?
Nekünk is fáj szívünk kecskére, de mindkettõnknek be kell járni a munkahelyre, így nehéz.
Párom a szappanjaiba használ kecsketejet, mindig egy barátomtól kell kéregetnem :(.

Vietnamiveteran
10-03-2014, 05:57 PM
"Hogy bírsz ennyi kecskével?? "

Hehe , úgy ,hogy kötöttem egy számomra is elõnyös üzletet , a kecskék nem az enyémek , egy ismerõsöm panaszkodott ,hogy a kecskéi kinõtték a birtokát ezért "éheznek" szegénykék meg szökdösnek én meg mindjárt felajánlottam a területemet mert nekem már a fûnyírás volt kissé terhes , én kapok kecsketejet , sajtot , kisgidát a kecskésember meg örül mert a kecskéi jó helyen vannak innen nem szöknek meg stb... Jövõ tavasszal viszont saját állományt szeretnék , alpesi kecskékbõl . Több osztrák ismerõsöm is jelezte ,hogy kecsketejre minden mennyiségben vevõk lennének a gyerekeik részére , ez most itt felénk nagyon kezd divatba jönni .

raktaros
10-03-2014, 06:14 PM
Miért pont alpesi kecske? Van valami elõnye?
Nekem a szarvatlan fajta tetszik, kevésbé veszélyes :).

Vietnamiveteran
10-03-2014, 07:18 PM
Miért pont alpesi kecske? Van valami elõnye?
Nekem a szarvatlan fajta tetszik, kevésbé veszélyes :).

A szarvalt kecskék sem veszélyesek , csak határozottan kell viselkedni velük , azért szeretnék alpesit mert az 5l / nap tejet ad , és külsõ megjelenésében is beleillik az elképzeléseimbe .

Kamionos
10-15-2014, 06:08 PM
A héten megöltem életem elsõ haszonállatát. Két hónapja már vágásérettek a nyulaim, de nem tudtam magam rászánni. A bontással már nincs gondom. Az valahogy adja magát, hogy mit, hol, hogyan. Egészen sokkoló 'élmény' volt egy érzõ élõlény nyakát elvágni és elvenni az életét.:( Szerencsétlen nyuszi vagy két percig vérzett ki és közben folyamatosan remegett. A végén még felnézett rám és valami olyasmi volt a szemében, hogy "Ezt Te tetted, aki naponta simogatott engem és étellel látott el??" A szívem szakadt meg érte, na. De ahogy apám kérdezte ilyenkor mindig "Vegetáriánus akarsz lenni, vagy finomakat enni?". Ez adott erõt. A végén ittunk a párommal egy pálinkát a lelki üdvéért.

UI: Ki lehet nevetni, de túlléptem önmagam határain és megtettem, ami meg kellett. Azért manapság nem sokan mondhatják azt el magukról, hogy állatot öltek, hogy étel kerüljön az asztalra. Az ebédnél már éreztem, hogy büszkeségtõl dagad a mellkasom:)

raktaros
10-15-2014, 06:27 PM
Szerintem nem nevet ki senki.
Régen papámmal a nyulakat felemeltük két hátsó lábuknál fogva és tarkón csaptuk egy vastagabb bottal.
Talán kevésbé viseli meg így az ember lelkét, mert gyorsabb. Az elsõ pár "eset" után már egyre könnyebb.
Ennek már vagy 15 éve, szerintem nekem is nehezen menne most újra megtenni.

Doom
10-15-2014, 06:29 PM
..ha lenne " nem teszik gomb"..megnyomnám....

Pityubá
10-15-2014, 06:46 PM
A héten megöltem életem elsõ haszonállatát. Két hónapja már vágásérettek a nyulaim, de nem tudtam magam rászánni. A bontással már nincs gondom. Az valahogy adja magát, hogy mit, hol, hogyan. Egészen sokkoló 'élmény' volt egy érzõ élõlény nyakát elvágni és elvenni az életét.:( Szerencsétlen nyuszi vagy két percig vérzett ki és közben folyamatosan remegett. A végén még felnézett rám és valami olyasmi volt a szemében, hogy "Ezt Te tetted, aki naponta simogatott engem és étellel látott el??" A szívem szakadt meg érte, na. De ahogy apám kérdezte ilyenkor mindig "Vegetáriánus akarsz lenni, vagy finomakat enni?". Ez adott erõt. A végén ittunk a párommal egy pálinkát a lelki üdvéért.

UI: Ki lehet nevetni, de túlléptem önmagam határain és megtettem, ami meg kellett. Azért manapság nem sokan mondhatják azt el magukról, hogy állatot öltek, hogy étel kerüljön az asztalra. Az ebédnél már éreztem, hogy büszkeségtõl dagad a mellkasom:)Szerintem nem nevet senki rajtad. Ezen többnyire túlestünk életünk folyamán. Én a páleszt elõtte kortyintom. ;)
Ifiknek tanítom, nyúl nem az ember legjobb barátja, hanem tápláléka.
Oszt én tenyéréllel lecsapom a hátsó lábainál felemelt nyulat (azonnal kimúl), õk meg felbontják és elkészítik a kaját belõle. 4057

mmilan21
10-15-2014, 07:29 PM

Ahogy raktaros is írta le kell ütni elõször is a nyulat a tarkójánál, ettõl elkábul (ha jó helyen találod el) és nem fog moccanni sem. Kicsit még mozogni fognak az izmai olyan remegésszerûen.
Nálunk egy 1/2 vagy 3/4-es kör zártszelvény(vascsõ) szolgál kábítóeszköznek. Jobb a húzása, nagyobb a súlya is, így kisebb eséllyel kell megismételni az ütést.
Amúgy anyám szokott nyulat vágni, én csak láttam a technikát. A lényeg, hogy a nyakát nem kell elvágni , mert eltörik/elmozdul a nyakcsigolyája az ütéstõl. A nyak a bunda lehúzásának végén kerül átvágásra
(mi nem használjuk fel a nyúlfejet ennivaló gyanánt, de már hallottam rokonoméknál még azt is belerakták a paprikásba).
Egy tipp: én a nyúlbundát, fejet, lábakat mindig elásom a földbe, így temetem el õket. Mondjuk a nyúlbunda is értékes lehet mint ruházat alapanyag, egyenlõre mi nem hasznosítjuk.

raktaros
10-15-2014, 07:33 PM
..ha lenne " nem teszik gomb"..megnyomnám....

Szerintem senki sem azért csinálja mert tetszik neki, a haszonállatnak ez a sorsa :(.

LSVF
10-16-2014, 07:25 AM
Kamionos:
Még réges régen mamám tyúkot vágott 2db-ot. Az egyiknek én vágtam el a nyakát, voltam kb 10 éves, hogy szokjam, talán egyszer jól jön, utána figyeltem, hogy bontja szét(és nem azért mert egy szadista állatkinzó vagyok).
Azóta volt még pár db.
De kérdem én, ha a boltban veszed úgy nem sajnálod, mert hát az is aranyos volt egyszer.
Ha a természetben csapdával fogysz nyulat, fácánt? Az õz is aranyos mégis lelövik.
A disznóölés is kemény játék ennyibõl, de ezért tartja az ember, hogy megegye.
Meg lehet szokni. Vidéki élethez ez pl. hozzátartozik.
Átestél a tûzkeresztségen. Üdv a klubban.

Grafitos
10-16-2014, 10:46 AM
A kétszemélyes falu..jókis képek vannak..
kedvencem, mikor a bácsi baltával vág ivóléket a lovának
http://www.keptelenseg.hu/keptelenseg/elfeledett-falu-93319

LSVF
10-16-2014, 11:57 AM
Tv az volt. Lehet csak dísznek.

Bowman
10-16-2014, 01:41 PM
UI: Ki lehet nevetni, de. . . . . . .
Nem nevetünk. Nem virágos jókedvünkben csináljuk mi sem.
Egy szomszédom eljár rokonokhoz ismerõsökhöz disznót vágni, de a sajátját böllérrel szúratja le.
A sajátját, amit annyi ideig etetett, gondozott, nem tudja levágni.

Kamionos
10-16-2014, 05:05 PM
Doom 'nem tetszik'-je szerintem a picsogásomnak szólt:) Tudom, manapság nem divat gyengének látszani. Soha. Én inkább kimondom, hogy gyenge vagyok idõnként és megpróbálok túllépni rajta, mint hogy folyton erõsnek látszódjak és a kritikus pillanatokban esetleg feladjam, összeomoljak.

Meg aztán szerettem volna azoknak üzenni a hsz-emmel, akik kitalálják Pesten, hogy majd vidékre költöznek és állatot tartanak, aztán halleluja, minden jó onnantól, hogy az állat nem mászik magától a fazékba!! Bár ezt én is sejtettem, de gondoltam majd szõnyeg alá söpröm a problémát, mint az szokás mostanában úgy általában.:) De itt vidéken minden kézzel fogható valóság és nem lehet megkerülni.

LSVF: ez a magyarázat arra is, hogy miért nem sajnálja az ember a boltban vett csirkét. Az nem élõ és az ember nem is gondol rá, hogy az volt valamikor. Az egy "termék", mint egy cipõ. Nincs közvetlen élõ kapcsolat vele.

Köszönöm a jó tanácsokat is mindenkinek. Még emlékeztem rá, hogy apám mindig kéztõvel vágta tarkón. Én biztosra akartam menni, úgyhogy furkós botot használtam. Elõször azt hittem, hogy megdöglött, akkorát vágtam szegény tarkójára "biztos, ami biztos" alapon.

Doom
10-16-2014, 05:23 PM
Doom 'nem tetszik'-je szerintem a picsogásomnak szólt

a kivégzés módja nem tettszett...vidéken nõttem fel ,volt minden állatunk...nekem azt tanították ,akkor jó ha elkezd vérezni az orra...és igaz volt...nem rángatózott,szinte azonnal lehetett feldolgozni....egyszer régen láttam egy liba vágást...úgy csinálták mint a csirkét szokták...hát jó nagy szaladgálás lett a vége..a fal,a garázsajtó,az emberek minden tiszta vér lett,vagy tíz percig menekült a liba....enni kell...ölni is kell...de szépen....

mmilan21
10-16-2014, 09:05 PM
a kivégzés módja nem tettszett...vidéken nõttem fel ,volt minden állatunk...nekem azt tanították ,akkor jó ha elkezd vérezni az orra...és igaz volt...nem rángatózott,szinte azonnal lehetett feldolgozni....egyszer régen láttam egy liba vágást...úgy csinálták mint a csirkét szokták...hát jó nagy szaladgálás lett a vége..a fal,a garázsajtó,az emberek minden tiszta vér lett,vagy tíz percig menekült a liba....enni kell...ölni is kell...de szépen....

Még annyit hozzátudok tenni, hogy a pulykát is elõször fejbe kell ütni jó erõsen (egyébként jó erõben vannak, csapkodnak szárnyaikkal rendesen és kapálódzanak), utána jöhet a nyak bevágása és a vérkifolyatás.
Volt nálunk is leginkább kacsa amelyik még levágott fejjel is sétálgatott néhány métert.

shadow177
10-17-2014, 12:07 PM
A szívem szakadt meg érte, na. De ahogy apám kérdezte ilyenkor mindig "Vegetáriánus akarsz lenni, vagy finomakat enni?". Ez adott erõt. A végén ittunk a párommal egy pálinkát a lelki üdvéért.

UI: Ki lehet nevetni, de túlléptem önmagam határain és megtettem, ami meg kellett. Azért manapság nem sokan mondhatják azt el magukról, hogy állatot öltek, hogy étel kerüljön az asztalra. Az ebédnél már éreztem, hogy büszkeségtõl dagad a mellkasom:)

Szerintem itt senki nem fog nevetni rajtad. Aki maga is szokott állatot vágni, mind ismeri az érzést.
Én szerencsére sokat voltam vágóhídon gyerekkoromban és sokszor láttam boldogult nagyanyámat is csirkét vágni.
Tehát láttam annyi vért, és halált hogy felfogjam, ez a dolgok rendje és manapság már nem is nagyobb gond elvágnom valaminek a nyakát mint egy karika kolbászt szelni.. Hidd el az ételnek is más íze és nagyobb becsülete van számodra ha magadnak kell ölni érte. Csak így tovább. Meg fogod szokni az ölést.
Egyébként vágás elõtt (a pálinka után) csapd tarkón a nyulat, vagy tekerd ki a nyakát! Jobb úgy lesz meglásd.

shadow177
10-17-2014, 12:08 PM
Igen elmés egér (patkány) irtó módszert fedeztem fel egy autószerelõ ismerõsömnél. Fagyállós kenyérrel mérgezi õket.

doki
10-17-2014, 07:53 PM
A nyulat még a mai nap is sajnálom, de természetesen levágom. Az elsõ saját kezûleg vágott nyulamat meg is sirattam, igaz ez még általános iskolában volt. Simán belejössz, a tenyéréllel tarkón csapod módszert tanuld meg, nem szenved az állat. A tizedik után már simán megy. Amúgy meg szerintem teljesen normális, ha a saját magad által felnevelt állatokat sajnálod levágni, csak a sokadik után már nem hagy mély nyomot... Ha baromfit is tartasz, ott is javaslom a tarkóncsapós módszert, mondjuk egy vaskosabb bottal, utána azonnal nyakelvágás. Shadow-al teljesen egyetértek abban, hogy a saját nevelésû haszonállat, vagy levadászott/kifogott, feldolgozott vad, hal sokkal értékesebb, mint a bolti vackok.

Doom, ölni szépen nem lehet, csak gyorsan...

Zacskóbicska
10-18-2014, 04:14 PM
Igen, ez így megy. Az öreg parasztembereket, mint nagypapám is volt, mikor megkérdeztem, hogy nem sajnálják-e az állatot levágáskor, mindig azt mondták: "fiam, a sajnálatból nem élünk meg". Ez idézõdött fel és idézõdik ma is, ha le kell vágnom egy állatot. Nem hétköznapi dolog az életemben ez, de néha elõfordul. Addig visel meg, amíg ki nem nyiffan, így értelemszerûen igyekszem gyorsan tenni a dolgomat, ha éppen nincs ott olyan, aki profi ebben. Mert ha van, inkább állom a sört... Jut eszembe, holnap megyek egy vásárba és veszek egy nagy kakast. Nem azért, hogy gyilkolhassak, hanem azért, hogy fõzhessünk végre egy igazi kakaspörköltet egy ünnepelendõ családi eseményhez. És sajna azt is tudom, hogy hazafelé útközben kell majd levágnom az út szélén az árokparton. (Már most nyugtalansággal tölt el, de meg fogom oldani.)

pappito
10-19-2014, 09:27 PM
Kamionos:
A disznóölés is kemény játék ennyibõl, de ezért tartja az ember, hogy megegye.
Meg lehet szokni. Vidéki élethez ez pl. hozzátartozik.

Nem csak a vidékihez, csak elkényelmesedtünk és hajlamosak vagyunk a dolog könnyebb végét megfogni, nem szorulunk rá, aztán ebbõl következik, hogy a városi kékharisnyák egy kalap alá veszik a haszonállatot meg az embert és azt mondják "meghal". Az állat elpusztul, az ember meghal és nem véletlenül van a nyelvünkben külön szó az állatok meghalására.
Egyébként a haszonállatok leölése pontosan ugyanúgy a természet rendje, ahogy az oroszlán megöli a gazellát, csak köszönhetõen a kiemelkedõ agyi tevékenységünknek, mi emberek ezt szervezetten és hatékonyan csináljuk. Sõt, mi elõre gondolkodunk és nem akkor vadászunk, amikor éhesek leszünk, hanem elõre felneveljük az állatot otthon meg elvetjük neki elõre a takarmányt.

Ez nem erkölcsi kérdés, a paraszt sem azért öl, mert szeret szenvedést okozni, hanem az állat pusztulása nélkül nincs hús.

Grafitos
10-21-2014, 08:16 AM
Régi trükk, új formában:)
http://www.keptelenseg.hu/allati/egy-loeros-munkagep-93496

mmilan21
10-21-2014, 09:10 AM
Régi trükk, új formában:)
http://www.keptelenseg.hu/allati/egy-loeros-munkagep-93496

Ezt neked dízelmotoros fahasító. Ha ilyened van akkor egy emp sem lenne (nagy)gond.
Gondolom rá lehetne kötni más eszközt is pl: szivattyú és még kondiban is marad a jószág.

Mizu
10-23-2014, 03:25 PM
Gyerek koromban olyat lattam, hogy mikor elmentünk venni nyulat egy bacsikahoz, kivalasztottuk a ketrecen keresztül.
A bacsika kerdezte, hogy elve, vagy holtan szeretnenk elvinni öket. Apam mondta, hogy holtan, mert rögtön fel fogjuk dolgozni.
Azt gondoltam, hogy majd lesz nagy csetepate.
Annyi törtent, hogy a bacsika sorba szedte ki a ketrecböl a nyuszikat es nekem mar ugy adta a kezembe, hogy döglött volt.
Annyira pislogtam, hogy a 3. -nal neztem meg hogy mi is törtenik.

Egyik kezzek a tarkoja mögött fogta meg a nyuszit, a masikkal, meg a hatso comb felett a "csipönel".
Mikor kiemelte akkor kicsit huzott szetfele a nyulon. Annyira egybevolt a mozgas, hogy varazslatnak tünt akkor.
Apam nevetett, mert ö mar ismerte ezt es engem allitott oda, hogy adogassam tovabb neki a kiadott nyulakat.
En meg be voltam sz@rva, hogy rugnak majd rajtam jo nagyot, meg elejtem öket...

Szoval a lenyeg az egy hatarozott huzas amitöl a nyaki gerinc elpattan.
Nulla szenvedes a nyulnak, nulla szenvedes a gazdanak...

Kamionos
10-23-2014, 07:48 PM
Ejj...de jó lenne ezt a gerinces módszert élõben látni. Mert azért kísérletezgetni nem szeretnék. Amúgy nem gond, hogy nincs kivéreztetve?

Amúgy volt egy gondom, amiben biztosan tudtok segíteni. Miután leütöm a nyulat, akkor egy kézzel fogom és a másikkal nem tudom elvágni a nyakát, mert ahhoz túlságosan himbálódzik. Ha meg berakom kábultan a hurkokba, addigra magához tér. Kétszer meg nem szeretném leütni. Meg egyébként is a zsinór le is szakadhat. Szóval ezt nem sikerült összeraknom fejben még, hogy mi a helyes eljárás. Persze, ha van, aki megfogja, akkor oké, de én ezt egyedül csinálom.
Ha valaki tud ebben tanácsot adni, akkor megköszönöm!

Pityubá
10-23-2014, 09:45 PM
Akkorát kell ütni illetve húzni a nyúl nyakán, hogy a gerincvelõ elszakadjon azonnal kimúl.
Ha nem így lenne akkor ott valami hiba történt a kivitelezésben.
Nem kell külön a nyakát elvágni, hanem a 2 hátsó lábánál fogva 2 szegre zsineggel felkötni és az ismert zsigerelési/nyúzási sorrendben haladni, majd a bundával együtt levágni a fejet a nyakról.
Ennyi volna.

doki
10-24-2014, 04:23 AM
Miután kivetted a ketrecbõl, bal kezeddel megfogod a két hátsó lábát, fejjel lefelé lógatod és jobb tenyéréllel egy erõteljes ütést mérsz a tarkójára. A többit Pityubá leírta.

Doom
10-24-2014, 05:41 AM
...én a nyuszik pártján állok...:cool:

4075407640774078

JÓZSEF
11-02-2014, 11:47 AM
A kecske nagyon jó dolog, viszont ha vándorolni kell be kell tanítani, mert elég önnálló vérmérsékletû és sok esetben rejtve kell maradnod.
Ötleteket várok.4206

JÓZSEF
11-02-2014, 11:52 AM
A nyuszi is jó, sok a tapasztalatom, kis katracban magaddal viheted, gyorsan szaporodik...mobil, összecsukhatós, stb. katracokra kellene ötlet.

JÓZSEF
11-02-2014, 12:04 PM
Egyetértek a hozzászolóval a gazdálkodó élet nehézségeit illetõen, de más lehetõség hosszú távon nincs. Idõvel a teljes
ellátás megoldható kb. 2 hektáron min. 2 szereplõvel, meg ötletes megoldások felhasználásával a régi paraszti mellett,
különben errõl beszélgetünk. ötletgazdák ide!

JÓZSEF
11-02-2014, 12:11 PM
Ok.! Hogyan kellene kialakítani egy bokortanyát, szervezés szempontjából...

venosz
11-02-2014, 02:20 PM
2 szerplõ? És ha egy hétig "betegállományban" van a 2 ember? Lázasan etetsz trágyázol?

Ez az a f.szság amit ki kellene verni ez emberek fejébõl. Mindenki úgy gondolkodik mint egy idióta. Család! 3 generáció. Jaa..!? csak ahhoz kellene egy férfi? Egy férfi akit fél és tisztel a család? Egy férfi aki odabasz ha a nõk lázadnak, mert jobbra van a só és nem kerek cipó? Egy férfi akire hallgat a 20 éves fiú és nem akar elköltözni mert az apa, após megmondja hova mikor mit? Halott nép vagyunk ezekkel a törvényekkel, emancipációval.
Anyósomnak van egy 3 szobás háza, alig tudja kifûteni, nem is tudja, fáznak. Mi albérletben lakunk. A kedvesem fia lent lakik a kisházban, külön fût. Ha összeköltöznénk nem lenne gond. Nincs egy férfi aki összefogja és rendet tesz. Megy a fejetlenség, a nyomorúság, mert nem lehet a 3 nõt pofáncsapni mert nem illik. Inkább fázik nyomorog 7 ember 3 idióta nõ miatt, és ez országos szintû. Ja és ha elmesélem akárkinek hogy élünk nem csodálkozik senki. Természetes, hogy külön. Senki nem kérdezi meg miért nem költöztök össze. Mi az, hogy ÉN a sógornõmmel egy percig sem? Dédnagyapám a szeme vágásával rendet tett volna. Én a puhapöcs azt sem tudom hol kezdjem, már az összeköltözést is félve említettem meg.

Szóval nagycsalád vagy 2 család tudna érvényesülni szerintem.

raktaros
11-02-2014, 03:15 PM
... Egy férfi aki odabasz ha a nõk lázadnak.., ...Megy a fejetlenség, a nyomorúság, mert nem lehet a 3 nõt pofáncsapni mert nem illik...

Húúúha, mindjárt kapsz a fejedre a nõktõl ;)

venosz
11-02-2014, 03:49 PM
Húúúha, mindjárt kapsz a fejedre a nõktõl ;)

Errõl beszélek :D

Pityubá
11-02-2014, 03:58 PM
4206

A kecske nagyon jó..... vérmérsékletû és sok esetben rejtve kell maradnod......
4214

venosz
11-02-2014, 04:11 PM
Ok.! Hogyan kellene kialakítani egy bokortanyát, szervezés szempontjából...

http://www.kia.hu/konyvtar/dkiadv/okapcs/okapcs17.htm

Hát emígyen. :D
Szerintem ezt ángélus paraszttudós ókumlálta ki, és istenuccse igaza lehet. Próbáltam belekötni gondolatban, de nem nagyon tudtam, bár én csak egy buta villanyszerelõ vagyok. Talán az itten lévõ parasztudorok megköpködik, várom a fejleményeket. Nagyon szeretnék én is paraszt lenni :( Lemondanék érte a cigirõl a kávéról a cukorról, a tv rõl internettrõl, csokoládéról, melegvízrõl, a heti 7 alaklommal fogyasztott húsról, az éjjeli világításról, autóról, motorról, folytassátok....
Kapnék helyette: vajat, tejet, jó minõségü húst, állatokat, munkát(nem ezt a szart amit csinálok), Mitismég?.....

Egészítsétek ki még légyszi.

szfenikus
11-02-2014, 09:01 PM
Hát akkor pár millió forintot kell elõször szerezni, aztán megy minden, mint a karikacsapás. Bokortanyát, minek kialakítani ? Eladó tanyák százai vannak mindenfelé az országban...mert az öregek mennének az öregotthonokba az árából... a fiatalokat meg a trágyaszag és a mindennapos küszködés nem érdekli.

szfenikus
11-02-2014, 09:17 PM
http://www.kia.hu/konyvtar/dkiadv/okapcs/okapcs17.htm

Hát emígyen. :D
Szerintem ezt ángélus paraszttudós ókumlálta ki, és istenuccse igaza lehet. Próbáltam belekötni gondolatban, de nem nagyon tudtam, bár én csak egy buta villanyszerelõ vagyok. Talán az itten lévõ parasztudorok megköpködik, várom a fejleményeket. Nagyon szeretnék én is paraszt lenni :( Lemondanék érte a cigirõl a kávéról a cukorról, a tv rõl internettrõl, csokoládéról, melegvízrõl, a heti 7 alaklommal fogyasztott húsról, az éjjeli világításról, autóról, motorról, folytassátok....
Kapnék helyette: vajat, tejet, jó minõségü húst, állatokat, munkát(nem ezt a szart amit csinálok), Mitismég?.....

Egészítsétek ki még légyszi.

Szabadságot és olyan életszínvonalat, mint ami a 2 vh. közt volt. Biztos, hogy ezt akarod ?

Bagaméri
11-04-2014, 06:28 PM
A mai világban? Hogyan?
Már nem te tartod el.
Az igaz, hogy nagyon kis pénzért lehet már kapni egy tanyát. Sõt találkoztam olyannal is, hogy az önkormányzat támogatásával lehetett letelepedni. Bösztörpusztán is nagyon népszerûsítették az önellátást. Aztán amikor megkérdeztem a doktor urat, hogy amikor szigorlatozott, ki itatta a birkákat, csak hümmögött.
Ez egy nagyon nehéz és elkötelezett életforma. Szabadidõ nincs, csak ha valaki helyettesít. Odáig nehéz eljutni, hogy legyen alkalmazottad. Ha nincs, marad a család. Ott is legalább két generáció kell.
A természetrõl és a tudásról még nem is beszéltem.

Dream_walker
11-04-2014, 09:09 PM
2 szerplõ? És ha egy hétig "betegállományban" van a 2 ember? Lázasan etetsz trágyázol?

Ez az a f.szság amit ki kellene verni ez emberek fejébõl. Mindenki úgy gondolkodik mint egy idióta. Család! 3 generáció. Jaa..!? csak ahhoz kellene egy férfi? Egy férfi akit fél és tisztel a család? Egy férfi aki odabasz ha a nõk lázadnak, mert jobbra van a só és nem kerek cipó? Egy férfi akire hallgat a 20 éves fiú és nem akar elköltözni mert az apa, após megmondja hova mikor mit? Halott nép vagyunk ezekkel a törvényekkel, emancipációval.
Anyósomnak van egy 3 szobás háza, alig tudja kifûteni, nem is tudja, fáznak. Mi albérletben lakunk. A kedvesem fia lent lakik a kisházban, külön fût. Ha összeköltöznénk nem lenne gond. Nincs egy férfi aki összefogja és rendet tesz. Megy a fejetlenség, a nyomorúság, mert nem lehet a 3 nõt pofáncsapni mert nem illik. Inkább fázik nyomorog 7 ember 3 idióta nõ miatt, és ez országos szintû. Ja és ha elmesélem akárkinek hogy élünk nem csodálkozik senki. Természetes, hogy külön. Senki nem kérdezi meg miért nem költöztök össze. Mi az, hogy ÉN a sógornõmmel egy percig sem? Dédnagyapám a szeme vágásával rendet tett volna. Én a puhapöcs azt sem tudom hol kezdjem, már az összeköltözést is félve említettem meg.

Szóval nagycsalád vagy 2 család tudna érvényesülni szerintem.

Túl van reagálva ez a dolog. Ide nem férfi kell, bár a régivágású gondolkodásmódban tény, a férfi tudott rendet tartani. Az emancipáció nem arról szólt, hogy akkor most legyen káosz.
Mert most nem is attól van káosz, hogy nem lehet odab.szni.
A káosz abból van, hogy most már mindenki úgy gondolkodik, hogy én, meg nekem, meg ilyenek. Férfi is, nõ is. Elsõsorban az önimádat a ludas, a rossz példa (ezt most társadalmi szinten mondom, ha pl. mindenki úgy akarna élni, ahogy a barátok köztben csinálják, minden este térden állva imádkoznék a világvégéért), meg az, hogy bár hihetetlenül felvilágosultaknak gondoljuk magunkat, k.rva nehéz ám belegondolni más helyzetébe. Ha pedig az nem megy, akkor hogyan lehetne megérteni a mozgatórugókat? Hogyan lehetne megérteni a másik álláspontját? Mert ha megérteni sem lehet, na akkor k.rvára nem lesz közelítés sem.
Egyszerûen arról van szó, hogy mindenki tudja, hogy mi a jó neki, de, hogy mi a jó mindenkinek, abba belegondolni sem nagyon akar senki.
Mert a gondolkodás az k.rva nehéz ám, ezért csinálják olyan kevesen...

Szabadságot és olyan életszínvonalat, mint ami a 2 vh. közt volt. Biztos, hogy ezt akarod ?

Ne keverjük össze a technikai színvonalat az életszínvonallal. Ha elvonatkoztatunk a kényelmi, technológiai szintek különbségétõl, akkor pl. a két vh. között egy nagyon emberi, élhetõ életszínvonal volt a fejlett országok osztályrésze.

pappito
11-04-2014, 10:02 PM
Ne keverjük össze a technikai színvonalat az életszínvonallal. Ha elvonatkoztatunk a kényelmi, technológiai szintek különbségétõl, akkor pl. a két vh. között egy nagyon emberi, élhetõ életszínvonal volt a fejlett országok osztályrésze.

csak nem a tanyavilágban

Dream_walker
11-05-2014, 08:15 PM
csak nem a tanyavilágban

Nem volt az olyan rossz ott sem. Ha érdekel a téma kicsit mélyebben, akkor érdemes elolvasni Szenti Tibor - A tanya címû mûvét (ha valaki nem akar keresgélni a digitális hálón, pm nekem a saját példányért), fõleg néprajzi gyûjtésû dokumentumkönyv az alföldi tanyavilágról. Volt élet ott is, igaz, máshogy, mint a városiasabb környékeken. De ez a különbség ma is megvan, igaz, most talán fordított az elõjel.

pappito
11-06-2014, 12:40 AM
Nem volt az olyan rossz ott sem. Ha érdekel a téma kicsit mélyebben, akkor érdemes elolvasni Szenti Tibor - A tanya címû mûvét (ha valaki nem akar keresgélni a digitális hálón, pm nekem a saját példányért), fõleg néprajzi gyûjtésû dokumentumkönyv az alföldi tanyavilágról. Volt élet ott is, igaz, máshogy, mint a városiasabb környékeken. De ez a különbség ma is megvan, igaz, most talán fordított az elõjel.

köszönöm a tippet, már olvasom is.
Ha még nem volt szerencséd Szabó Zoltán Tardi helyzetéhez és a Cifra Nyomorúság c. munkájához, akkor erõsen ajánlom, mindkettõ igen beszédes szociográfia, bár kissé korábbiak, a Tardi Helyzet talán 1936-os, de nem emlékszem pontosan. Ha jól tudom mindkettõ elérhetõ az elektronikus könyvtárban.

pappito
11-06-2014, 09:36 PM
Még mindig a Szenti-féle munkát olvasom, nagyon érdekes.

Ugyanakkor az elég jól látszik, hogy a tanyavilág élete az 7/24 szopás volt, 8-10 gyerekbõl 2-3, rossz esetben a fele nem élt meg, és az igaz, hogy nem kellett sokat papírozni, hogy házat építhess magadnak, de ki voltál szolgáltatva az idõjárásnak, árvíznek, kurucnak-labancnak. Ha nem tudtad gyarapítani a földed, amihez elég volt egy aszályos év vagy egy jégesõ által elvert termés, akkor a sajátod mellé még mehettél napszámba is más földjére, tanulás, szórakozás zéró, napkeltétõl napnyugtáig keccsölés, ha a gyereked odahozta a friss házasságát, akkor több kenyérpusztító, kevesebb hely, ha elköltözött, akkor kevesebb munkáskéz...

Szóval a paraszti sor mindig is kurva nehéz volt és nem sok romantika szorult belé, de a tanyasi paraszt élete még tán ennél is nehezebb volt.

Dream_walker
11-08-2014, 07:14 PM
köszönöm a tippet, már olvasom is.
Ha még nem volt szerencséd Szabó Zoltán Tardi helyzetéhez és a Cifra Nyomorúság c. munkájához, akkor erõsen ajánlom, mindkettõ igen beszédes szociográfia, bár kissé korábbiak, a Tardi Helyzet talán 1936-os, de nem emlékszem pontosan. Ha jól tudom mindkettõ elérhetõ az elektronikus könyvtárban.

Örülök, hogy tetszik, és én is köszönöm a tippet :D

Mindennek ára van, de ha valaki hajlandó fizetni az árat, akkor eredmény is van. Ha nincs, akkor ott meg rendszer-szintû a probléma.

Szerintem (kiemelem, hogy lásd, csak a saját véleményem ez :P ) a mai gyártósori munkás élete semmivel sem jobb, mint 100 éve egy paraszté. Egy fél-értelmiségié is csak kicsivel jobb. Kényelmesebb, ez igaz. De hogy jobb lenne, abban nem vagyok biztos.
Persze ez is több tényezõs. Van olyan szempont, amiben jobb. Másban meg sokkal rosszabb. Szóval a negatívumok meg a pozitívumok nagyjából kiegyenlítik egymást, még ha a súlyok el is tolódtak.

Kamionos
11-09-2014, 06:24 PM
Ugyanakkor az elég jól látszik, hogy a tanyavilág élete az 7/24 szopás volt, 8-10 gyerekbõl 2-3, rossz esetben a fele nem élt meg, és az igaz, hogy nem kellett sokat papírozni, hogy házat építhess magadnak, de ki voltál szolgáltatva az idõjárásnak, árvíznek, kurucnak-labancnak. Ha nem tudtad gyarapítani a földed, amihez elég volt egy aszályos év vagy egy jégesõ által elvert termés, akkor a sajátod mellé még mehettél napszámba is más földjére, tanulás, szórakozás zéró, napkeltétõl napnyugtáig keccsölés, ha a gyereked odahozta a friss házasságát, akkor több kenyérpusztító, kevesebb hely, ha elköltözött, akkor kevesebb munkáskéz...

Azt gondolom, hogy ugyanezek a nehézségek most is meg vannak csak más formában. Ma is, ha valaki vállalna 8-10 gyereket, azt hiszem, hogy 2-3 nem élne meg, de lehet tévedek. A kiszolgáltatottság is meg van a házépítésnél a bankok személyében. A munkahelyen szintén. Ha elbocsájtanak, akkor jöhet a hitel, hogy túléld a nehéz idõszakot, aztán meg másodállás, hogy tudd fizetni. Máris elköszönhetsz a szórakozástól. Az alsó-közép rétegig mindig is nehéz marad az élet minden korban, minden helyen.

pappito
11-09-2014, 10:29 PM
Szerintem (kiemelem, hogy lásd, csak a saját véleményem ez :P ) a mai gyártósori munkás élete semmivel sem jobb, mint 100 éve egy paraszté. Egy fél-értelmiségié is csak kicsivel jobb. Kényelmesebb, ez igaz. De hogy jobb lenne, abban nem vagyok biztos.
Persze ez is több tényezõs. Van olyan szempont, amiben jobb. Másban meg sokkal rosszabb. Szóval a negatívumok meg a pozitívumok nagyjából kiegyenlítik egymást, még ha a súlyok el is tolódtak.

Elõrebocsájtom, hogy a szociológiai ismereteim felülrõl erõsen korlátosak :) de azt, hogy valamely társadalmi csoportnak az élete "jobb" vagy sem, azt nagyon nehéz egzakt mérõszámmal összevetni egy másik csoport életével. Még az életminõség megállapítása is nagyon komplikált lehet, belejátszhatnak mindenféle tényezõk az éghajlattól a tájegységig, a politikai berendezkedéstõl a szociális háló létéig vagy annak hiányáig. Szóval el kell döntenünk, hogy milyen szempontok alapján határozzuk meg a jólét-et és akkor esetleg (kerekítésekkel) összehasonlíthatunk egy gyári munkás életét egy tanyagazdáéval. Egy gyári munkás élete valószínûleg nem tér el szignifikánsan, bár ha a mai állapotokat nézzük azért a gyári munkásnak rendelkezésére állnak olyan dolgok amirõl anno a tanyasi paraszt álmodni sem tudott - elérhetõ egészségügy, szabadnapok, fizetett szabadság, ovi a gyereknek, ingyenes oktatás a gyerekeknek, és ha kimozdulni nem is telik, a tévéje, netje megfizethetõ, ott a mobil a zsebében. Persze szembesül más problémákkal is, de ha pl. elveszti az állását, akkor ugyanott van, mint egy paraszt két aszályos év után...

a száz évvel ezelõtti helyzethez képest szerintem a mai ember jóval elõrébb tart, ha nem feltétlenül anyagilag, de szociális biztonságát és a lehetõségei számát tekintve mindenképpen. Száz éve egy paraszt gyereke szinte kizárólag paraszti jövõt tudhatott magáénak, iskolába akkor jutott el, ha a föld engedte, ma(de vehetjük az elmúlt 30-40 évet) egy gyári munkás gyerekébõl bármi lehet, hála a közoktatásnak.

pappito
11-09-2014, 11:01 PM
Azt gondolom, hogy ugyanezek a nehézségek most is meg vannak csak más formában. Ma is, ha valaki vállalna 8-10 gyereket, azt hiszem, hogy 2-3 nem élne meg, de lehet tévedek.

Nem néztem utána a számoknak, de szerintem a csecsemõ/gyerekhalandóság nagyságrendekkel csökkent az antibiotikumok széleskörû elterjedése és az általános egészségügyi ellátás bevezetése óta. Ha ma vállalna valaki 8-10 gyereket, akkor jó eséllyel fel kellene nevelnie 8-10 gyereket, miközben száz éve az egyetlen ok amiatt 8-10 gyereket kellett vállalni az az volt, hogy ebbõl 3-5 nem élte meg a gyerekkort se. Akkor muszáj volt munkáskezeket csinálni, ma meg nem, nem véletlen, hogy a gyerekszám a fejlett országokban erõsen lecsökkent, ha jól tudom Mo-n már a populáció szintentartásához szükséges 2.1 reprodukciós ráta sincs meg és ez a nyugati országokban is hasonlóan alakul.

A kiszolgáltatottság is meg van a házépítésnél a bankok személyében. A munkahelyen szintén. Ha elbocsájtanak, akkor jöhet a hitel, hogy túléld a nehéz idõszakot, aztán meg másodállás, hogy tudd fizetni. Máris elköszönhetsz a szórakozástól.

Ez valóban létezõ jelenség, a kiszolgáltatottság az alsóbb osztályok jellemzõje, és igazából tökmindegy, hogy az idõjárásnak, a földesúrnak vagy a gyárnak vagy kiszolgáltatva. A különbség a lehetõsgek meglétében van, a középiskola elvégzése még a szegények gyerekeinek sem távoli álom, (bár az is igaz, hogy a középiskola elvégzése már rég nem akkora érték, mint anno volt) pl. jóatyám is kiküzdötte magát a fegyverneki földpadlósból és egészen messzire jutott (diplomák, doktorátus) amit nem tehetett volna meg mondjuk a századfordulón. (azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy éppezért én sokkal szerencsésebb helyzetbõl indultam mûvelt, értelmiségi szülõkkel)

Az alsó-közép rétegig mindig is nehéz marad az élet minden korban, minden helyen.

Ez nagy igazság.

Dream_walker
11-16-2014, 10:31 AM
Elõrebocsájtom, hogy a szociológiai ismereteim felülrõl erõsen korlátosak :) de azt, hogy valamely társadalmi csoportnak az élete "jobb" vagy sem, azt nagyon nehéz egzakt mérõszámmal összevetni egy másik csoport életével. Még az életminõség megállapítása is nagyon komplikált lehet, belejátszhatnak mindenféle tényezõk az éghajlattól a tájegységig, a politikai berendezkedéstõl a szociális háló létéig vagy annak hiányáig. Szóval el kell döntenünk, hogy milyen szempontok alapján határozzuk meg a jólét-et és akkor esetleg (kerekítésekkel) összehasonlíthatunk egy gyári munkás életét egy tanyagazdáéval. Egy gyári munkás élete valószínûleg nem tér el szignifikánsan, bár ha a mai állapotokat nézzük azért a gyári munkásnak rendelkezésére állnak olyan dolgok amirõl anno a tanyasi paraszt álmodni sem tudott - elérhetõ egészségügy, szabadnapok, fizetett szabadság, ovi a gyereknek, ingyenes oktatás a gyerekeknek, és ha kimozdulni nem is telik, a tévéje, netje megfizethetõ, ott a mobil a zsebében. Persze szembesül más problémákkal is, de ha pl. elveszti az állását, akkor ugyanott van, mint egy paraszt két aszályos év után...

a száz évvel ezelõtti helyzethez képest szerintem a mai ember jóval elõrébb tart, ha nem feltétlenül anyagilag, de szociális biztonságát és a lehetõségei számát tekintve mindenképpen. Száz éve egy paraszt gyereke szinte kizárólag paraszti jövõt tudhatott magáénak, iskolába akkor jutott el, ha a föld engedte, ma(de vehetjük az elmúlt 30-40 évet) egy gyári munkás gyerekébõl bármi lehet, hála a közoktatásnak.

Én sem gondolom, hogy olyan egyszerûen számszerûsíthetõ a dolog, és abban is egyetértünk, hogy az ember általánosságban jóval elõrébb van, mint száz éve. Ez azonban kivétel nélkül mindenkire igaz, nem csak az alsó rétegek helyzete javult, hanem általánosságban mindenkié, sokkal kényelmesebb lett.

Azonban rengeteg lemondással járt, fõleg olyannal, amivel sokan nem is foglalkoznak, mert vagy hülyeségnek tartják, vagy szentimentalizmusnak, vagy egyszerûen fel sem fogják, hogy ez a dolog rendkívül problémás, mert úgy nõttek fel, hogy ez volt a természetes.

Nem is kell prepper szempontokba belemennünk, elég, ha a sima életvitelben gondolkodsz. Ha ma szeretnél egy darab földet vagy erdõt, akkor nem lehet neked. Illetve lehet, de olyan bürokratikus útvesztõn kell átjutnod, hogy sokan rajthoz sem állnak. Pedig nem olyan ördögtõl való dolog, hogy egy magyar embernek Magyarországon lehessen egy-két hektár földje vagy erdõje.
Ha mégis van, akkor sem csinálhatsz rajta akármit, mert a b.zi fõvárosi politikus jogász megmondja neked, hogy te a zalai erdõben nem fúrsz kutat, mert nem szabályos, a dunai ártéren nem legelteted az egy darab tehénkédet, mert nem szabályos, a zemplénben meg pláne nem építesz egy hétvégi faházikót, mert nem tájba illõ.
Vagy ha el akarják venni tõled a tehénkét meg a házikót, akkor tessék szépen hagyni, mert a hatékony védekezés nem szabályos.

Ma nem sétálhatsz csak úgy a mezõn vagy az erdõben, nem gyûjthetsz dolgokat, még akkor sem, ha az õseid esetleg bizonyíthatóan évszázadokig véreztek azért, hogy te pont azon a mezõn sétálj, és pont abban az erdõben szedhess gombát. Mert jön állambácsi, és azt mondja, hogy nem.

Igazából ezek mind olyan dolgok, amelyek apró árnyoldalnak tûnnek a nagy jólétért cserébe. De a történelem nagy geb.szai sokszor ilyen apró árnyoldalakból ugrottak elõ.
Kicsit off, de mire mozdult meg a magyar? A netadóra. A legkisebb, hangyaf.sznyi lopásra. Na ezért súlyos dolgok ezek az apróságok.

Zacskóbicska
11-16-2014, 02:21 PM
Én sem gondolom, hogy...

Írásoddal sokban egyetértek. éppen ma beszélgettem a barátaimmal a "havi klubbomban" arról, hogy mitõl és mi is jobb. Végülis nem tudtunk zöldágra vergõdni az alábbi következtetések "törvényszerûvé" való elfogadása miatt:
1. Az emberek legnagyobb többsége a történelem írása óta a létét fedezõ bérért, jövedelemért dolgozott, ami azt jelentette, hogy kaja annyi, amibõl lehet család, hajlék és fûtés. Ez ma is így van.
2. A múlt századokban valószínûleg valami hatékonyabban mûködött, mint manapság. A korszerûtlen, nagy emberi munkaerõ igénnyel járó technológiákon alapuló beruházások sokkal könnyebben voltak kivitelezhetõek, mint manapság. Pl. várak épültek, templomok, kastélyok erdeje. Képzeljük el pl. az egri várat. Az építkezés akkori technológiájával. Valószínû, hogy nem volt a kor akkori fejlettségében nagyobb erõfeszítés, mint most pl. egy atomerõmû megépítése. Mennyi vár épült? Volt hozzá külföldi kölcsön? A történelem nem szól arról, hogy azokat rabszolgák építették volna. (Ez utóbbiaknak is van rezsijük.)
Ha összevetjük a technikai fejlettségi színvonalunk változását a megélhetési színvonal (biológiailag jól jellemzi a szaporodási ráta) és a képességek színvonalával, biztos az, hogy valamivel is elõrrébb vagyunk?

Doom
11-16-2014, 03:07 PM
...régen volt a "falu bolondja"....és a vándorcirkusz....a többiek dolgoztak...a technika fejlõdésével egyre kevesebb dolgozó kell,de a modern egészségügy miatt hosszabb az élettartam...tehát a mai korban a kevés dolgozó eszetlen adókulccsal tartja fenn a rendszert és a többieket...mint köztudott a gépek nem adóznak ....ezért nincs pénz semmire..régen volt a tized+ az egyháznak a másik tized...a többi maradt...de a tizedbe benne volt a védelem...ma tb,nyugdíj járulék,jövedelem adó,Áfa,ingatlan adó és ki tudja még mi...az,hogy valóban jobb ma az élet...hát nem tudom,csak ma élek....felelõtlenség kijelenteni,hogy jobb,ha nincs összehasonlítási alap...amit írnak róla vagy igaz-vagy nem...
azt a csodás perverziót teremtettük,hogy a gépek végzik a szakmunkát(festenek,hegesztenek,gyümölcsöt dolgoznak fel,st),légkondis,zárt garázsokban,hangárokban pihennek,míg mi emberek levelet söprögetünk,vagy becsavarunk egy csavart és az erdõben kell aludni....az autó a garázsba-az ember a híd alatt...hát nem perverz ??....továbbmegyek..a gépekre van alapozva az energia,az élelmiszer,a szállítás,a nyilvántartás...és a gép tartja karban a gépet(lsd. gyújtás beállítás),a gépek jó szakemberek,mi emberek már csak halovány árnyékai vagyunk õseinknek...és ez mennyire sebezhetõ?..ezt tudjuk...míg az öregeket mi fektette két vállra?...egy net-vírus,napkitörés biztos hogy nem...

Scabiosa
11-19-2014, 05:43 PM
Valaki tudna nekem tapasztalatot írni, hogy mennyire alkalmas az Õrség / Alpokalja nedvesebb, hûvüsebb klímája és szikesebb talaja növénytermesztésre? A melegigényes növények mennyire biztosan hoznak termést, érnek be? Például a dinnyérõl lemondanék, ha kell, de a paradicsomról már nem! :)
Másik kérdés, hogy mennyire elterjedt arrafelé az állattartás (falvakban fõleg, de azért a "nagyüzemire" is kíváncsi vagyok), mennyire könnyû mondjuk a faluszélrõl trágyához jutni?

Dream_walker
11-19-2014, 06:20 PM
Valaki tudna nekem tapasztalatot írni, hogy mennyire alkalmas az Õrség / Alpokalja nedvesebb, hûvüsebb klímája és szikesebb talaja növénytermesztésre? A melegigényes növények mennyire biztosan hoznak termést, érnek be? Például a dinnyérõl lemondanék, ha kell, de a paradicsomról már nem! :)
Másik kérdés, hogy mennyire elterjedt arrafelé az állattartás (falvakban fõleg, de azért a "nagyüzemire" is kíváncsi vagyok), mennyire könnyû mondjuk a faluszélrõl trágyához jutni?

Ha figyelembe vesszük azt a földrajzi jellegzetességet, hogy Németország közepén húzódik a választóvonal a finomgyümi+napsütés/krupli+rozs+takony+sötéthideg zónák között, akkor az Õrség teljesen alkalmas a növénytermesztésre :) Nyugodtan próbálkozhatsz dinnyével is, csak rövid tenyészidejû fajtát válassz.
A faluszéli trágyát meg kirándulás közben elég könnyû észrevenni, csak egy tipp :)

pappito
11-19-2014, 09:01 PM
Én sem gondolom, hogy olyan egyszerûen számszerûsíthetõ a dolog, és abban is egyetértünk, hogy az ember általánosságban jóval elõrébb van, mint száz éve. Ez azonban kivétel nélkül mindenkire igaz, nem csak az alsó rétegek helyzete javult, hanem általánosságban mindenkié, sokkal kényelmesebb lett.

Igy van.

Azonban rengeteg lemondással járt, fõleg olyannal, amivel sokan nem is foglalkoznak, mert vagy hülyeségnek tartják, vagy szentimentalizmusnak, vagy egyszerûen fel sem fogják, hogy ez a dolog rendkívül problémás, mert úgy nõttek fel, hogy ez volt a természetes. Nem is kell prepper szempontokba belemennünk, elég, ha a sima életvitelben gondolkodsz. Ha ma szeretnél egy darab földet vagy erdõt, akkor nem lehet neked. Illetve lehet, de olyan bürokratikus útvesztõn kell átjutnod, hogy sokan rajthoz sem állnak. Pedig nem olyan ördögtõl való dolog, hogy egy magyar embernek Magyarországon lehessen egy-két hektár földje vagy erdõje.

Tudtommal lehet neked, nekem is volt szántó meg legelõ, ki volt adva bérbe. Jó, nem a fél dunántúl méretû izé volt, és mondjuk húsz éve, de akkor viszonylag egyszerû procedúra volt szert tenni rá. Hogy most mi hogy van, arról fogalmam sincs, tudtommal magyar magánszemély szabadon vásárolhat és birtokolhat földet, de majd pontosít aki ismeri a jelen jogszabályokat.

Ha mégis van, akkor sem csinálhatsz rajta akármit, mert a b.zi fõvárosi politikus jogász megmondja neked, hogy te a zalai erdõben nem fúrsz kutat, mert nem szabályos, a dunai ártéren nem legelteted az egy darab tehénkédet, mert nem szabályos, a zemplénben meg pláne nem építesz egy hétvégi faházikót, mert nem tájba illõ.

Hát szerintem a zalai kútfúrást a zalai vizesek nem hagyják és nyilván nem termelhetsz akármit akárhol, akárhogy. Amellett, hogy a szabályozáskényszerben szenvedõ magyar politika mindent regulázni akar, az nem új dolog, és az is biztos, hogy a jelenlegi szabályok kb. fele teljesen értelmetlen, ellentmond más szabályoknak vagy betarthatatlan. De ettõl függetlenül az nem hülyeség, hogy nem mindenki összeviszsa vet-arat erdészkedik, hanem van valamiféle rendszer az egészben és rengeteg mezõgazdasági tevékenységnek közegészségügyi következményei vannak, amivel foglalkozni kell. Vagy vannak olyan növénytársulások, élõhelyek amelyek védettek, közös kultúrkincsünk, nem baj, ha nem lehet õket eldózerolni egy gokartpályáért. Mondjuk az ártéri legeltetés tilalmát nem értem, apám háza olyan telken áll, aminek a vége már a gát és a gátat is meg az árteret is birkák nyírják, mindig is õk legelésztek ott, szóval nem tudom.

Abban egyébként nagy általánosságban teljesen igazad van, hogy a központi rendelkezésû rendszerek egy idõ után képtelenek hatékonyan kezelni a távoli problémákat, és kifejezetten károsnak tartom az elvet, hogy majd a parlamentben eldöntik, hogy Bázakerettyén legyen-e járda, amikor ezt a helyiek sokkal jobban tudják, csak a központi irányítás retteg attól, hogy valamiféle önállóságot adjon ki a kezébõl a helyieknek. Ez úgy kb. 1949 óta van.

Ma nem sétálhatsz csak úgy a mezõn vagy az erdõben, nem gyûjthetsz dolgokat, még akkor sem, ha az õseid esetleg bizonyíthatóan évszázadokig véreztek azért, hogy te pont azon a mezõn sétálj, és pont abban az erdõben szedhess gombát. Mert jön állambácsi, és azt mondja, hogy nem.

Nem ismerem a szabályokat, ha úgy van, ahogy írod az a minõsített elmebetegség egyik tünete és nagyon szomorú.

Igazából ezek mind olyan dolgok, amelyek apró árnyoldalnak tûnnek a nagy jólétért cserébe. De a történelem nagy geb.szai sokszor ilyen apró árnyoldalakból ugrottak elõ.

Szerintem ezek az árnyoldalak nem a jólétért cserébe szünnek meg, ezeket nem az emberek adják fel maguktól a magasabb életszínvonalért. Számos helyen van jólét és lehet gombászni és mûködnek a dolgok. Ezeket amiket felsoroltál nem az általános életszínvonalom-emelkedés vette/veszi el az emberektõl, hanem kicsinyes, mohó, emberi ostobaság, hatalommánia.

A gombaszedés tilalma (illetve engedélykötelessé tétele) egyébként tankönyvi példa. A hobbigombászok - szerintem, nem ismerem a számokat, szóval szubjektív véleményem - által szedett gombák pl. nem hiányoznak a gazdaságból, mert a hobbigombász nem vásárol gombát. Szed magának, tehát a gombafogyasztása nem jelentkezik a gazdaságban egyáltalán. Az általa szedett gomba nem kerülne a piacra, hanem megennék az állatok (csak tippelek) vagy elpusztulna vagy mittomén, nem szedi le más, így kárt sem okoz senkinek, ahogy hasznot sem. Tudtommal a hobbigombászok nem ötven kilókat szednek össze naponta. (én csak egy ilyen családot ismertem, õk rengeteget gombásztak, de még így se volt rendszeres, hogy szárítani és savanyítani is volt mit, általában egy-két kajálásra való gomba jött össze és csomószor semmi, csak sétáltak egy jót) Mindezek ellenére valamiért az állam úgy érezte, hogy ezt a teljesen ártalmatlan tevékenységet muszáj korlátozni, nehezíteni, bonyolítani és költségessé tenni. A korlátozás által elérhetõ haszon? Zéró. A jogszabály legyártása, adminisztráció, közlöny-megjelenés költsége sem fog visszajönni száz év alatt, mert az egész gomba-gyógynövény dolog nem a pénzrõl szól. De akkor minek az egész? Ezektõl a dolgoktól hal meg a gombászkodás, növénygyûjtés, amitõl majd szépen elsorvad a füvesemberek tudása, mert nem lesz kinek átadni és végül egy teljesen értelmetlen és haszontalan rendelkezés összes hatása, hogy még egy fokkal szarabb országban kell élni.

pappito
11-19-2014, 09:13 PM
A korszerûtlen, nagy emberi munkaerõ igénnyel járó technológiákon alapuló beruházások sokkal könnyebben voltak kivitelezhetõek, mint manapság. Pl. várak épültek, templomok, kastélyok erdeje. Képzeljük el pl. az egri várat. Az építkezés akkori technológiájával. Valószínû, hogy nem volt a kor akkori fejlettségében nagyobb erõfeszítés, mint most pl. egy atomerõmû megépítése. Mennyi vár épült? Volt hozzá külföldi kölcsön?

Egyrészt bizony volt hozzá külföldi kölcsön (veszegettek fel ám kölcsönöket a kedves uralkodók is vidáman, általában abból finanszírozták a háborúkat is), másrészt volt hozzá országrésznyi birtok bevétele (szociális és infrastrukturális kiadások és adók nélkül) rengeteg ingyen munkáskéz (jobbágy faluszámra). A templomot finanszírozta részben az egyház, részben sanyargatta még egy kicsit a híveket és összeadták.

Szóval igen, szerintem sokkal elõrébb vagyunk, már csak azzal is, hogy nincs feudalizmus.

Zacskóbicska
11-20-2014, 07:21 AM

Az a rész Magyarország legcsapadékosabb területei közé tartozik. Manapság nem a meleg hiánya, hanem a víz hiánya korlátozza leginkább a növénytermesztést. Tekintettel arra, hogy az említett vidéken a talaj vízellátása jó, a növényzet jobban burjánzik, mint ahol ez nem így van. Ennek következtében a talaj humusz tartalma is magasabb. Az ottani talajok vízgazdálkodása rendszerint kiváló, így szerves trágyára kevésbé van szükség.

raktaros
11-20-2014, 07:58 AM
Úgy tudom itt zalában még kiviültetvény is van :).

Scabiosa
11-20-2014, 11:38 AM
Mindenhol tápanyagban szegény talajt emlegetnek, ha az Õrségrõl van szó, ezért gondoltam, jobb körüljárni a dolgot.
A növénytermesztésben pedig az idei év bizonytalanított el, a sok csapadék miatt az augusztusban, szeptemberben érõk többsége egyszerûen elrohadt még a beérés elõtt (zöldség, gyümölcs egyaránt), pedig ez az ország egyik legaszályosabb területeként van számontartva. :)
Mivel pillanatnyilag még messze vagyok onnan, nem tudok trágyakupacok után kutatni. :) Earth-ön nézegettem a környéket, és elvétve láttam csak állattartásra utaló építményeket, vagy legelészõ állatokat, ez elgondolkodtatott.
Köszönöm mindenkinek a választ. :)

Scabiosa
11-20-2014, 11:46 AM
;)

raktaros
11-20-2014, 11:52 AM
Én itt élek az alpokalján, még nem hallottam panaszkodni senkit, hogy nem jó a föld.
Szerintem trágyát is találsz, nyáron még lótrágyát is láttam ingyen elvihetõt.

Dream_walker
11-20-2014, 02:14 PM
Tudtommal lehet neked, nekem is volt szántó meg legelõ, ki volt adva bérbe. Jó, nem a fél dunántúl méretû izé volt, és mondjuk húsz éve, de akkor viszonylag egyszerû procedúra volt szert tenni rá. Hogy most mi hogy van, arról fogalmam sincs, tudtommal magyar magánszemély szabadon vásárolhat és birtokolhat földet, de majd pontosít aki ismeri a jelen jogszabályokat.

Lehet, ezt nem is tagadtam, de nevetséges procedúra. Földmûvesként kell regisztrálnod magad, kamarai tagság, földhivatali bejegyzés, fiszemf.szom papírok, emellett a termõföldi besorolást is be kell tartani (pl. ezért nem legeltethetsz ártéren), de ez csak akkor mûködik, ha egyáltalán a vételi jogsorrendben te kerülsz elõre, ami megint tíz pontos lista.

Hát szerintem a zalai kútfúrást a zalai vizesek nem hagyják és nyilván nem termelhetsz akármit akárhol, akárhogy. Amellett, hogy a szabályozáskényszerben szenvedõ magyar politika mindent regulázni akar, az nem új dolog, és az is biztos, hogy a jelenlegi szabályok kb. fele teljesen értelmetlen, ellentmond más szabályoknak vagy betarthatatlan. De ettõl függetlenül az nem hülyeség, hogy nem mindenki összeviszsa vet-arat erdészkedik, hanem van valamiféle rendszer az egészben és rengeteg mezõgazdasági tevékenységnek közegészségügyi következményei vannak, amivel foglalkozni kell. Vagy vannak olyan növénytársulások, élõhelyek amelyek védettek, közös kultúrkincsünk, nem baj, ha nem lehet õket eldózerolni egy gokartpályáért. Mondjuk az ártéri legeltetés tilalmát nem értem, apám háza olyan telken áll, aminek a vége már a gát és a gátat is meg az árteret is birkák nyírják, mindig is õk legelésztek ott, szóval nem tudom.

A zalai vizesek azt csinálják, amit a pesti törvénykezés megszavaz.
Alapvetõen pedig nem vetne-aratna mindenki összevissza, mert a megélhetési támogatásfelvevõ nagyparasztok kivételével mindenki figyel arra, hogy ne legyen szétb.szva az a föld, amibõl jövõre is meg kell élnie a családnak.
De most az a helyzet, hogy a szabályok sokszor annyi korlátot adnak, hogy már azért neccesebb a megélhetés. 50-100 hektárnál ez számít. Aki ezer hektárról felmarkolja a tízmilliókat, annak persze ez nem tétel.

Nem ismerem a szabályokat, ha úgy van, ahogy írod az a minõsített elmebetegség egyik tünete és nagyon szomorú.

Szomorkodhatsz, ezek a fõ szabályok. Persze mûködhet a dolog, ha megfelelsz a tucatnyi követelménynek.

Pityubá
11-20-2014, 06:52 PM
Úgy tudom itt zalában még kiviültetvény is van :).
A telekszomszédomnak is van Kivi lugasa teremõre is fordult néhány éve.
Másiknak nagy dézsákban Banán van, télre beviszi. Nékem füge bokrom van.

raktaros
11-20-2014, 10:12 PM
Én 2 éve ültettem, még csak nõdögélnek :)

pappito
11-21-2014, 07:15 AM
Lehet, ezt nem is tagadtam, de nevetséges procedúra. Földmûvesként kell regisztrálnod magad, kamarai tagság, földhivatali bejegyzés, fiszemf.szom papírok, emellett a termõföldi besorolást is be kell tartani (pl. ezért nem legeltethetsz ártéren), de ez csak akkor mûködik, ha egyáltalán a vételi jogsorrendben te kerülsz elõre, ami megint tíz pontos lista.

már megint valami atomra túl van szabályozva - teljesen feleslegesen
aztán csak nézünk, amikor az õstermelõ néni árulja a narancsot, pedig se földje, se semmi, csak papíron õstermel

A zalai vizesek azt csinálják, amit a pesti törvénykezés megszavaz.

mondjuk a vizeseket nem bántanám, elég erõs csapat az, nem sokszor hagyják, hogy a vizet csak pohárban látott irodisták mondják meg mi legyen - persze, ha valahova kell egy stadion, akkor nincs mit tenni, de rengetegszer szembementek a gyakorlati vízügyi munkát végzõk a törvényalkotókkal. persze lehet, hogy amióta nem követem az eseményeket, már nekik is levágták a fejüket és igazodás van, pedig a magyar vízügyben igen sok nagyon okos ember dolgozott

pappito
11-21-2014, 07:21 AM
A telekszomszédomnak is van Kivi lugasa teremõre is fordult néhány éve.
Másiknak nagy dézsákban Banán van, télre beviszi. Nékem füge bokrom van.

kivilugast horvátországban láttam elõször, de olaszországban hatalmas ültetvények vannak több kiwit termelnek, mint itt NZ-n. (és komoly mennyiség terem a görögöknél és a franciáknál is)

raktaros
11-21-2014, 10:32 AM
Itt Szombathelyen is éppen megy a huzavona kiskert ügyben.
A városszélen van sok apró kis kertecske a városi hobbikertészeknek. Virágok, paprika, paradicsom, 1-2 gyümölcsfa.
Ezek a város tulajdona, a használók bérlik valami jelképes összegért.
Na most az új szabályozás szerint, ahhoz hogy földet bérelj mezõgazdasági végzettség kell.
Nem számít hogy 100nm3 vagy 100 hektár...

Tényleg megszûnnek a szombathelyi kiskertek? (http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/kiskertek_szombathelyi_berleti_jog_felmondas)

Egy barátomnak is van ott kertje, a szomszéd nyugdíjas bácsika is nagyon el van keseredve, ez a kis "sziget" az élete, most lehet elveszik tõle.

Nealden
11-21-2014, 11:54 AM
Utolsó információim szerint a kiskertek megmaradnak. Még a földhivatal vezetõjét is lefokozták, mert súlyosan hibáztak a felszólító levelek kiküldésével. Még nem volt lejátszva a dolog, de õk már sündörögtek. Bebukták. Tudtommal. Tényleg durván érintené a lakosságot...hallottam olyat is aki felkötné magát azt mondta. Panelból nem tud máshova "menekülni".

Dream_walker
11-21-2014, 06:50 PM
már megint valami atomra túl van szabályozva - teljesen feleslegesen
aztán csak nézünk, amikor az õstermelõ néni árulja a narancsot, pedig se földje, se semmi, csak papíron õstermel

Nem látják a fától az erdõt. Az új földtörvény két sarkalatos célkitûzést próbál megvalósítani, az egyik az, hogy a határ túloldalán élõ gazdák ne jussanak zsebszerzõdéssel, fillérekért magyar földhöz (már megszerezték, ami kellett nekik), mikor a magyar gazdáknak sem jut elég, a másik az, hogy mindenféle milliárdosok ne használják befektetésnek a földterületet, mert õk nem a földbõl élnek, ellenben a gazdákkal, akiknek viszont így nem jut elég.
Igazából a földtörvény annyira korszerû, hogy csak két dolgot b.szarintottak el benne, ez a kettõ pedig csodák csodájára a zsebszerzõdéses külföldi tulajdonszerzés, meg a befektetési célú földvásárlás, ez a kettõ ugyanis továbbra is megy, csak most már kell egy kis felárat fizetni az ügyvédeknek meg a strómanoknak.

Ha a jelenlegi szabályok szerint mégis földhöz jutsz, és nem akarsz bohóckodni a hivatalokkal, akkor viszont egyszerûen kivonatod a mûvelésbõl, és lesz egy x hektár nagyságú "mûvelésbõl kivont területed", amit elnevezel mondjuk külsõ udvarnak (ha éppen lakóingatlanoddal szomszédos), vagy hobbirepülõtérnek, ûrkikötõ-projekt területnek, és a földhivatalban egy fehér folt lesz a térképen. Utána meg azt csinálsz rajta, amit akarsz, gazdálkodhatsz akár normálisan is, csak néhány dologra nem lesz teljes lehetõséged, mint pl. hivatalos értékesítés vagy állami támogatás igénybevétele.

mondjuk a vizeseket nem bántanám, elég erõs csapat az, nem sokszor hagyják, hogy a vizet csak pohárban látott irodisták mondják meg mi legyen - persze, ha valahova kell egy stadion, akkor nincs mit tenni, de rengetegszer szembementek a gyakorlati vízügyi munkát végzõk a törvényalkotókkal. persze lehet, hogy amióta nem követem az eseményeket, már nekik is levágták a fejüket és igazodás van, pedig a magyar vízügyben igen sok nagyon okos ember dolgozott

A vizeseket te hoztad fel példának, én csak rávilágítottam, hogy igazából bármely végrehajtó hatóság vagy testület csak azt tudja csinálni, amit a jogalkotó utasításba ad. Ezért van az, hogy milliomos státusztól fölfelé a navot úgy meg szokás cincálni itt, mikor emberkedik, mert amúgy csak egy végrehajtó láncos kutya. Aki nem tud ügyvédet fizetni, mert nincs pénze, azt meg szivatja.

hollófészek
11-25-2014, 08:28 AM
Na megjött a hideg annak rendje módja szerint. A fû már nem nõ, a legeltetés már inkább csak egy jó séta az állatoknak is.
Ilyenkor még a kórót, sarjút kapják az állatok. Az idén lett bõsséggel mindenbõl, sõt még takarmányrépa is. Szert tettem egy õsrégi reszelõre, melyet felújítottam, így már reggel este répát is kapnak az állatok egy kis darával.

Grafitos
11-26-2014, 10:30 AM
fotózz...imádunk romantikázni:thumbup

Mizu
11-26-2014, 03:26 PM
Ha a jelenlegi szabályok szerint mégis földhöz jutsz, és nem akarsz bohóckodni a hivatalokkal, akkor viszont egyszerûen kivonatod a mûvelésbõl, és lesz egy x hektár nagyságú "mûvelésbõl kivont területed", amit elnevezel mondjuk külsõ udvarnak (ha éppen lakóingatlanoddal szomszédos), vagy hobbirepülõtérnek, ûrkikötõ-projekt területnek, és a földhivatalban egy fehér folt lesz a térképen. Utána meg azt csinálsz rajta, amit akarsz, gazdálkodhatsz akár normálisan is, csak néhány dologra nem lesz teljes lehetõséged, mint pl. hivatalos értékesítés vagy állami támogatás igénybevétele.
Itt ha lehet kicsit leragadnék.
Szerinted ha általános mûvelést folytatsz és nem tudsz, vagy nem akarsz igényelni támogatást, akkor ez megvalósítható valóban?
Gondolok itt arra, hogy nem lesz belõle gond, ha erdõt, energia ültetvényt, kaszálót, vagy gyümölcsöst telepítesz? Hiszen ezzel nyíltan kiiktatod a hivatalokat, amiket lehet nem vesznek jó néven (biztosan)

Dream_walker
11-27-2014, 07:25 PM
Itt ha lehet kicsit leragadnék.
Szerinted ha általános mûvelést folytatsz és nem tudsz, vagy nem akarsz igényelni támogatást, akkor ez megvalósítható valóban?
Gondolok itt arra, hogy nem lesz belõle gond, ha erdõt, energia ültetvényt, kaszálót, vagy gyümölcsöst telepítesz? Hiszen ezzel nyíltan kiiktatod a hivatalokat, amiket lehet nem vesznek jó néven (biztosan)

Ha te kivonatsz a mûvelés alól egy területet, akkor te ott nem erdõt, energiaültetvényt, kaszálót, vagy gyümölcsöst telepítesz utána. Gyakorlatilag tényleg az lesz, de jogilag nem. Jogilag ott egy mûvelésbõl kivont területed lesz, amin nõnek erdei fafajok, energianövények, amit állampolgári kötelességednek engedelmeskedve lekaszálsz (parlagfûmentesítesz), meg lehetnek rajta gyümölcsfák. Ez a mi szemszögünkbõl nyílt kiiktatása a hivataloknak, a hivatal szemszögébõl egy kis papírmunka, ami után nem foglalkoznak vele többet. Akkor sem, ha egy jóakaród feljelent, hogy feketén vágod a fát az erdõben, mert ilyenkor azzal kezdik, hogy felcsapják a telekkönyvet, és hopp, ott nincs is erdõ, viszlát.
Nem lehet belõle gond, mert az egyik jogi kategóriára (mûvelésbõl kivont terület) nem vonatkozik egy másik jogi kategória (termõföld) szempontrendszere. Értelemszerûen nem veszik el a jogosítványod, ha ittasan hazasétálsz a kocsmából. A gyalogos és a gépjármûves közlekedés jogilag két különbözõ kategória. Ez a fenti kettõ is két különbözõ.
Ettõl függetlenül biztos van valami módja, hogy az emberek ne vonhassák ki csak úgy a területeket a mûvelésõl, de mint mindent, ezt is meg lehet oldani.

Scabiosa
11-27-2014, 09:32 PM
Úgy tudom, még régebben az izbégi iskola táborát is erdõvé nyilvánították hivatalból, mert elérte a fák száma rajta az "xy" százalékot. Utánaolvasva a neten, máshol is ilyenekrõl olvastam. Ezek szerint mégiscsak beleszólhatnak egy mûvelésbõl kivont területen a dolgunkba? A jogszabályokat átfutottam, de ilyenre nem találtam jogalapot (talán holnap éberebben nekiesek még egyszer). Mi a gyakorlat?

Nealden
11-28-2014, 10:41 AM
Itt errõl lehet olvasni. (http://www.ingatlanszotar.hu/szotar/Muveles_alol_kivett_teruletek.html)

A földhivatal elméletileg megbüntethet, ha nem a bejegyzett mûvelési ágnak megfelelõen mûveled a területed. Ezt meg is szokták tenni, ugyanis légi fotóról sok minden kiszúrható.

Dream_walker
11-29-2014, 10:04 AM
Itt errõl lehet olvasni. (http://www.ingatlanszotar.hu/szotar/Muveles_alol_kivett_teruletek.html)

A földhivatal elméletileg megbüntethet, ha nem a bejegyzett mûvelési ágnak megfelelõen mûveled a területed. Ezt meg is szokták tenni, ugyanis légi fotóról sok minden kiszúrható.

Nemcsak megbüntethet, hanem meg is teszi, szorgalmasan szedik befele a pénzt.
Ettõl függetlenül a jogszabályok nagyon tágan értelmezhetõek, ha erdõ helyett mondjuk búzaföldet találnak, az értelemszerûen bukó dolog, de ha a százalékos határok között marad valaki, akkor lehet okosan csinálni.

Emellett pedig (a linkelt leírások alapján is) ezer meg egy indokkal lehet kivonatni területet (senki nem írhatja elõ, hogy egy gazdasági épülethez tartozó udvar mekkora legyen, így ha te 5 hektárosat akarsz, akkor annyit vonatsz ki), és ha ez megtörtént, a földhivatalnak nincs további beleszólása semmibe, hiszen a továbbiakban nem fog az õ hatályuk alá tartozni.
Amiért megbüntethetnek, az a parlagfû, azt ugyanis kivétel nélkül minden területen ellenõrizhetik és büntethetik. Más egyebet nem tudnak tenni. Illetve ha mégis tesznek, jó zsíros kártérítési pert lehet a nyakukba akasztani, amit meg is nyer az ember.

Mizu
12-02-2014, 06:35 AM
Dream_walker !
Köszönöm válaszaidat, sok hasznos infót tartalmazott számomra.

Egy szitut azért végigvehetnénk még, mivel itt a sok olyan fórumozó van/lehet (jó magam is) kiknek nincs még megfelelõ nagyságú földje az önellátásra, de szeretnének.
Már az is nagy szó lesz az ilyen többségnek, ha 1-2 hektárt tud magáénak tudni, megfelelõ rálátással, védelemmel, idõvel a mûveléshez, betakarításhoz.

Nem véletlen kérdezgettem hogy kb. mennyi, mit hogyan.

Ha tehát valaki szerez egy egy 1-2 ha földet, akkor mit célszerû vele tenni jogilag?
Kivonassuk mûvelés alól? Átírassuk másmienbe?
Elõnyök-hátrányok? Tényleg csak 1, max 2 hektár...

pappito
12-02-2014, 10:40 AM
nézzétek meg, tanulságos: http://vs.hu/mega/eltuno-falvak-isten-hata-mogott_1125/

Gyalogos
12-03-2014, 11:41 PM
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/87/SolarGIS-Solar-map-Hungary-en.png

Dream_walker
12-04-2014, 03:34 PM
Dream_walker !
Köszönöm válaszaidat, sok hasznos infót tartalmazott számomra.

Egy szitut azért végigvehetnénk még, mivel itt a sok olyan fórumozó van/lehet (jó magam is) kiknek nincs még megfelelõ nagyságú földje az önellátásra, de szeretnének.
Már az is nagy szó lesz az ilyen többségnek, ha 1-2 hektárt tud magáénak tudni, megfelelõ rálátással, védelemmel, idõvel a mûveléshez, betakarításhoz.

Nem véletlen kérdezgettem hogy kb. mennyi, mit hogyan.

Ha tehát valaki szerez egy egy 1-2 ha földet, akkor mit célszerû vele tenni jogilag?
Kivonassuk mûvelés alól? Átírassuk másmienbe?
Elõnyök-hátrányok? Tényleg csak 1, max 2 hektár...

Több tényezõs a dolog.
Elõször is hol szerzed meg? Külterület vagy belterület. Milyen az aktuális jogi státusa (pl. natura2000 programban benne van-e, nemzeti park, természetvédelmi terület, ilyenek), és mi az aktuális mûvelési ága. Erdõre szinte biztos, hogy nem kapsz tarvágási engedélyt (erdõt nem nagyon tudsz kivonatni), gyümölcsösre, szántóra esetleg (megfelelõ indoklással), rét, legelõ, kaszáló a legesélyesebb. Van-e mellette már ingatlanod, esetleg lakóingatlanod.
Azaz lényegesen egyszerûbb kivonatni egy földterületet, ha az a kerted végében kezdõdik, és mezõ. Mert akkor lehet az indok, hogy vállalkozást indítasz, és annak a telephelye lesz.

A kivonásnál mindenképpen elõny, hogy kikerülsz a rendszer mezõgazdasági felügyelete alól.
Hátrány, hogy elõbb meg kell küzdeni a felügyelettel.

Morpheus
12-11-2014, 02:11 PM
Sokáig gondolkodtam hol osszam meg ezt a gondolatot, végül ide írom.

Nem akarok gyõzködni senkit, hogy mi a helyes út, mert "nincs rossz út, csak az úttalanság rossz."
Jómagam azért választottam a TANYÁT, ÖNFENNTARTÁST, KÖZÖSSÉGET, mert...
És ezt szeretném leírni, aztán meg mindenki járja az útját, akinek esetleg kérdései merülnek fel, arra szívesen válaszolok.

Szóval volt nekem egy nagy családom, nagymamám az ezerkilencszázas évek elején született. Megélt két háborút, válságokat, ötvenhatot. Legnagyobb fiát ekkor lelõtték, egy kisebbiket bebörtönöztek. Sokat mesélt, ebben nõttem fel.
Amikor a városi már éhezett és kihordta az aranyát falura, hogy tojásra cserélje, akkor õk még nem nélkülöztek.
Ebbõl adódóan úgy gondolom, hogy nincs a világon tökéletes biztonságú hely. De ha válság, katasztrófa, háború súlyt minket, akkor a város a célpont. Aztán a város függ az ellátástól: energia, víz, élelmiszer.
Így a tanyát, az önfenntartás és a közösséget választottam.

Tudom, hogy az emberek többsége nem tud ekkorát váltani, nincs rá lehetõsége. Persze vannak alternatívák. Ismerek városi csoportot, akiknek biztonságos menedékük és kimenekítési tervük van vidéken. Ott csak egy õrzõ van. :-)

Lehet, hogy innen is menni kell.
De az emberek nagy része már rég éhezik, fáradt és menekül, amikor mi még jól élünk. Ki tudjuk magunkat pihenni, van vizünk (borunk, pálinkánk) van élelmünk.

Biztonság:
A fekete-lábúakkal nem lesz gondunk. Az éhezõkkel sem. A bandákba verõdött éhezõkkel, martalócokkal sem. Gondunk a milíciákkal lesz. Egy átlagembernek az összes többivel is.

Ezért döntöttem így.
Borozgatás mellett szívesen beszélgetek ezekrõl.

Scabiosa
12-22-2014, 08:22 PM
Kezdetben én is a legjobb helyként értékeltem a falut, vagy kis közösséget, de aztán a közelmúltban is azt láttam, hogy fontos célpontok - ha nem engedik mûvelni a földet, betakarítani a termést, akkor az önellátás meghiúsul. Talán én vagyok túl pesszimista és nem hozzáértõ, de nem sok esélyt látok megszálló milíciák ellen hathatósan védekezni. (Feltételezem, a honfitársi változatánál mondjuk nem cél a kiéheztetés, a termelés ellehetetlenítése, csak a betakarítások idejére jelennek meg, és a készleteket fosztogatják. Következmény ugyanaz.)
Ami élelmiszertartalékot eddig olvastam a fórumon, az maximálisan fél év, de inkább pár hónap, rejtekhelyrõl nem tudok nyilatkozni. :)
Jó kérdés, hogy nem az marad-e inkább életben, aki mozgékony tud maradni, akit nem kötnek helyhez a készletek? Egyszerre viszonylag kevés helyen vannak harcok, mindig vannak a csatának csak hírét halló falvak, városok. Ha menni kell, hogyan? Ki-ki a maga útjára, kiszolgáltatottan hátrál a fronttól? Közösségi szellem jegyében csoportosan? De akkor meg hova? :)

Számomra a tanya azért megoldás, mert a most problémáira ad enyhet. A város nekem egyszerûen emberiségellenes, mérgezõ a testnek és a pszichének, a falu pedig egyre inkább ennek a karikatúrája. Tanyán a magad törvényei szerint élsz, tudatosabb leszel, összefüggésekben gondolkozol, fõleg, mert a döntéseidnek Te, vagy hozzád közeliek szenvedik el a következményeit. A város viszont sok mindent elfed. Elidegenít. Arctalanná teszi a következményeket. És ez csak egy aspektus.
Ha valamiért, elsõsorban a mai világ kórságai miatt választom. Meghalni is szebb ott!

Doom
12-23-2014, 03:22 PM
..egyszer és mindenkorra tegyünk rendbe egy dolgot....Magyarországon nincsenek városok,a szó klasszikus értelmében....az egész országban nem lakunk annyian..mint a világ több nagyvárosában...Budapesten kívül (bár az is inkább az agglomerációval nagy)..a többi inkább mezõváros és a háromnegyedük így is falusias jellegû
...tehát hazánkban felesleges ez a város-vidék összevetés.
...továbbá a távolságok kérdése...sokan külföldön olyan messze járnak naponta dolgozni,mint nálunk az ország keresztbe...
tovább..minden "város" mellett fellelhetõ a kiskertes övezet---pl. én "városban" élek, átsétálok egy patak hídján és kb. 60 méter erdõsávon és már a kerteknél vagyok...valamint 10 perc séta a "belváros"
...nézzük a tanyákat...amit ismerek a Kiskunság....nincsen nagyon isten háta mögötti tanya,nem is láttam olyat ami pár száz méternél messzebb lenne a kövesúttól..és posta és buszmegálló is van....értelmetlen arról beszélni,hogy elrejtõzik bárki hazánkba a fosztogatók elõl...egyszerûen nincs hely rá...nincsenek távolságok...
..de ezek miatt nekünk jóval könnyebb lesz túlélni bármit,mint egy Tokiói polgárnak...nálunk egy városi,pár perc sétával,tóba,patakba botlik,gyümölcsöt szedhet,kimehet a határba....úgyhogy hagyjuk már ezt a város-vidék dolgot...vidék az egész ország,úgy ahogy van...

gyûjtögetõ
12-23-2014, 03:29 PM
:confused: :haha: :thumbup kb ez volt a reakcióm amikor olvastam az írásod Doom. Nagyon nem értek egyet veled de annyira hogy kb felesleges is lenne errõl a témáról eszmecserét folytatni, egyszerûen csak tiszteletben tartom a véleményed.

Doom
12-23-2014, 03:39 PM
:confused: :haha: :thumbup kb ez volt a reakcióm amikor olvastam az írásod Doom. Nagyon nem értek egyet veled de annyira hogy kb felesleges is lenne errõl a témáról eszmecserét folytatni, egyszerûen csak tiszteletben tartom a véleményed.....a vélemény szabad...:thumbup....
Sorszám Város Ország Elõvárosokkal
1 Tokió Japán 34 500 000
2 New York Egyesült Államok 27 500 000
3 Kanton Kína 25 900 000
4 Sanghaj Kína 25 500 000
5 Jakarta Indonézia 25 400 000
6 Szöul Dél-Korea 25 400 000
7 Mexikóváros (Ciudad de México) Mexikó 23 300 000
8 Delhi India 23 200 000
9 Karacsi Pakisztán 21 700 000
10 Manila Fülöp-szigetek 21 500 000
11 S&#227;o Paulo Brazília 21 200 000
12 Mumbai (Bombay) India 20 900 000
13 Los Angeles Egyesült Államok 17 000 000
14 Oszaka Japán 16 800 000
15 Peking Kína 16 500 000
16 Moszkva Oroszország 16 200 000
17 Kairó Egyiptom 15 800 000
18 Kalkutta (Kolkata) India 15 700 000
19 Buenos Aires Argentína 14 300 000
20 Dakka Banglades 14 100 000
21 Bangkok Thaiföld 14 000 000
22 Teherán Irán 13 600 000
23 Isztambul Törökország 13 500 000
24 Lagos Nigéria 12 800 000
25 Rio de Janeiro Brazília 12 700 000
26 London Egyesült Királyság 12 600 000
27 Párizs Franciaország 10 600 000
28 Sencsen Kína 9 900 000
28 Tiencsin Kína 9 900 000
30 Chicago Egyesült Államok 9 750 000

....ja ne is vitázzunk.....:haha:

Doom
12-23-2014, 03:46 PM
Budapesti
1 744 665

525,09

3 322
Debrecen megyeszékhely Hajdú-Bihar Debreceni
203 914

461,66

441
Szeged megyeszékhely Csongrád Szegedi
161 921

281,00

576
Miskolc megyeszékhely Borsod-Abaúj-Zemplén Miskolci
161 265

236,66

681
Pécs megyeszékhely Baranya Pécsi
146 581

162,77

900
Gyõr megyeszékhely Gyõr-Moson-Sopron Gyõri
128 902

174,62

738
Nyíregyháza megyeszékhely Szabolcs-Szatmár-Bereg Nyíregyházi
118 164

274,54

430
Kecskemét megyeszékhely Bács-Kiskun Kecskeméti
112 071

322,57

347
Székesfehérvár megyeszékhely Fejér Székesfehérvári
99 060

170,89

579
Szombathely megyeszékhely Vas Szombathelyi
77 566

97,50

795
Szolnok megyeszékhely Jász-Nagykun-Szolnok Szolnoki
73 106

187,24

390
Tatabánya megyeszékhely Komárom-Esztergom Tatabányai
67 043

91,42

733
Kaposvár megyeszékhely Somogy Kaposvári
64 872

113,59

571
Érd megyei jogú város Pest Érdi
63 294

60,54

1 045
Sopron megyei jogú város Gyõr-Moson-Sopron Sopron-Fertõdi
61 249

169,01

362
Veszprém megyeszékhely Veszprém Veszprémi
60 788

126,90

479
Békéscsaba megyeszékhely Békés Békéscsabai
60 571

193,93

312
Zalaegerszeg megyeszékhely Zala Zalaegerszegi
59 275

102,41

578
Eger megyeszékhely Heves Egri
54 527

92,21

591
Nagykanizsa megyei jogú város Zala Nagykanizsai
48 664

148,40

327
Dunaújváros megyei jogú város Fejér Dunaújvárosi
46 320

52,67

879
Hódmezõvásárhely megyei jogú város Csongrád Hódmezõvásárhelyi
45 207

487,98

92
Dunakeszi város Pest Dunakeszi
41 183

31,06

1 325
Salgótarján megyeszékhely Nógrád Salgótarjáni
36 497

100,83

361
Cegléd város Pest Ceglédi
36 129

244,87

147
Baja város Bács-Kiskun Bajai
35 990

177,61

202
Szigetszentmiklós város Pest Ráckevei
35 090

45,65

768
Ózd város Borsod-Abaúj-Zemplén Ózdi
33 944

91,65

370
Szekszárd megyeszékhely Tolna Szekszárdi
33 373

96,28

346
Vác város Pest Váci
33 475

61,60

543
Gödöllõ város Pest Gödöllõi
32 792

61,92

529
Mosonmagyaróvár város Gyõr-Moson-Sopron Mosonmagyaróvári
32 092

84,11

381
Hajdúböszörmény város Hajdú-Bihar Hajdúböszörményi
31 547

370,78

85
Pápa város Veszprém Pápai
31 528

91,62

344
Gyula város Békés Gyulai
31 199

255,80

122
Gyöngyös város Heves Gyöngyösi
31 018

55,31

560
Kiskunfélegyháza város Bács-Kiskun Kiskunfélegyházai
29 567

256,30

115
Ajka város Veszprém Ajkai
29 048

95,05

305
Orosháza város Békés Orosházai
28 888

202,22

143
Esztergom város Komárom-Esztergom Esztergomi
28 550

99,95

285
Szentes város Csongrád Szentesi
28 456

353,25

80
Kazincbarcika város Borsod-Abaúj-Zemplén Kazincbarcikai
28 249

36,67

770
Kiskunhalas város Bács-Kiskun Kiskunhalasi
28 101

227,58

123
Budaörs város Pest Budaörsi
27 306

23,59

1 157
Jászberény város Jász-Nagykun-Szolnok Jászberényi
26 809

221,35

121
Siófok város Somogy Siófoki
25 441

124,66

204
Szentendre város Pest Szentendrei
25 274

43,82

576
Komló város Baranya Komlói
24 066

46,55

517
Nagykõrös város Pest Ceglédi
24 016

227,94

105
Hajdúszoboszló város Hajdú-Bihar Hajdúszoboszlói
23 988

238,70

100
Tata város Komárom-Esztergom Tatai
23 726

78,16

303
Makó város Csongrád Makói
23 378

229,23

102
Gyál város Pest Gyáli
22 709

24,93

911
Törökszentmiklós város Jász-Nagykun-Szolnok Törökszentmiklósi
21 098

185,16

114
Hatvan város Heves Hatvani
20 525

66,31

309
Karcag város Jász-Nagykun-Szolnok Karcagi
20 523

368,63

55
Dunaharaszti város Pest Ráckevei
20 396

29,17

699
Keszthely város Zala Keszthelyi
20 382

75,98

268
Várpalota város Veszprém Várpalotai
20 307

77,26

263
Vecsés város Pest Monori
20 164

36,17

557
Békés város Békés Békési
19 924

127,23

156
Paks város Tolna Paksi
19 481

154,08

126
Komárom város Komárom-Esztergom Komáromi
19 200

70,16

273
Dombóvár város Tolna Dombóvári
19 067

78,48

243
Fót város Pest Dunakeszi
18 927

37,40

506
Százhalombatta város Pest Érdi
18 577

28,06

662
Oroszlány város Komárom-Esztergom Oroszlányi
18 326

75,86

241
Göd város Pest Dunakeszi
17 843

22,23

802
Mohács város Baranya Mohácsi
17 738

112,23

158
Monor város Pest Monori
17 677

46,79

377
Balmazújváros város Hajdú-Bihar Balmazújvárosi
17 622

205,45

85
Hajdúnánás város Hajdú-Bihar Hajdúböszörményi
17 168

259,62

66
Mátészalka város Szabolcs-Szatmár-Bereg Mátészalkai
17 144

41,40

414
Mezõtúr város Jász-Nagykun-Szolnok Mezõtúri
17 111

289,72

59
Szigethalom város Pest Ráckevei
17 035

9,12

1 868
Csongrád város Csongrád Csongrádi
16 961

173,89

97
Kisvárda város Szabolcs-Szatmár-Bereg Kisvárdai
16 888

35,91

470
Szarvas város Békés Szarvasi
16 795

161,57

104
Tiszaújváros város Borsod-Abaúj-Zemplén Tiszaújvárosi
16 654

46,04

361
Mezõkövesd város Borsod-Abaúj-Zemplén Mezõkövesdi
16 644

100,49

165
Kalocsa város Bács-Kiskun Kalocsai
16 552

53,18

311
Dabas város Pest Dabasi
16 506

165,99

99
Gyömrõ város Pest Monori
16 466

26,51

621
Pomáz város Pest Szentendrei
16 445

49,03

335
Veresegyház város Pest Veresegyházi
16 333

28,56

571
Balassagyarmat város Nógrád Balassagyarmati
16 055

23,74

676
Tapolca város Veszprém Tapolcai
15 966

63,46

251
Berettyóújfalu város Hajdú-Bihar Berettyóújfalui
15 411

170,98

90
Sátoraljaújhely város Borsod-Abaúj-Zemplén Sátoraljaújhelyi
15 301

73,46

208
Pécel város Pest Gödöllõi
15 123

43,63

346
Püspökladány város Hajdú-Bihar Püspökladányi
15 008

186,95

80
Sárvár város Vas Sárvári
14 812

64,65

229
Abony város Pest Ceglédi
14 769

127,97

115
Mór város Fejér Móri
14 357

108,61

132
Kiskõrös város Bács-Kiskun Kiskõrösi
14 303

102,23

140
Pilisvörösvár város Pest Pilisvörösvári
13 838

24,30

569
Bonyhád város Tolna Bonyhádi
13 758

72,13

190
Budakeszi város Pest Budaörsi
13 707

37,10

369
Gyomaendrõd város Békés Szarvasi
13 688

303,94

45
Balatonfüred város Veszprém Balatonfüredi
13 313

46,45

286
Törökbálint város Pest Budaörsi
13 015

29,40

442
Újfehértó város Szabolcs-Szatmár-Bereg Nagykállói
12 979

140,88

92
Tiszavasvári város Szabolcs-Szatmár-Bereg Tiszavasvári
12 964

128,53

101
Hajdúsámson város Hajdú-Bihar Hajdúhadházi
12 884

69,47

185
Sárospatak város Borsod-Abaúj-Zemplén Sárospataki
12 827

139,11

92
Bátonyterenye város Nógrád Bátonyterenyei
12 764

78,92

161
Hajdúhadház város Hajdú-Bihar Hajdúhadházi
12 762

87,80

145
Biatorbágy város Pest Budaörsi
12 638

44,12

286
Nagykáta város Pest Nagykátai
12 576

81,61

154
Sárbogárd város Fejér Sárbogárdi
12 508

189,33

66
Nyírbátor város Szabolcs-Szatmár-Bereg Nyírbátori
12 399

66,73

185
Albertirsa város Pest Ceglédi
12 181

72,96

166
Kistarcsa város Pest Gödöllõi
12 046

11,02

1 093
Sajószentpéter város Borsod-Abaúj-Zemplén Miskolci
12 034

34,85

345
Dorog város Komárom-Esztergom Dorogi
11 905

11,54

1 031
Bicske város Fejér Bicskei
11 813

77,08

153
Maglód város Pest Monori
11 753

22,37

525
Marcali város Somogy Marcali
11 733

104,40

112
Körmend város Vas Körmendi
11 694

52,79

221
Kõszeg város Vas Kõszegi
11 628

54,66

212
Tiszafüred város Jász-Nagykun-Szolnok Tiszafüredi
11 616

162,18

71
Üllõ város Pest Monori
11 585

48,10

240
Tiszakécske város Bács-Kiskun Kecskeméti
11 553

133,27

86
Kiskunmajsa város Bács-Kiskun Kiskunmajsai
11 498

221,99

51
Pilis város Pest Monori
11 498

47,35

242
Kisújszállás város Jász-Nagykun-Szolnok Karcagi
11 469

205,27

55
Tiszaföldvár város Jász-Nagykun-Szolnok Kunszentmártoni
11 227

80,34

139
Isaszeg város Pest Gödöllõi
11 210

54,84

204
Lajosmizse város Bács-Kiskun Kecskeméti
11 188

164,66

68
Barcs város Somogy Barcsi
11 173

122,90

91
Tolna város Tolna Szekszárdi
11 172

71,07

157
Celldömölk város Vas Celldömölki
11 156

52,39

213
Nagyatád város Somogy Nagyatádi
10 921

70,60

154
Heves város Heves Hevesi
10 864

99,31

109
Szigetvár város Baranya Szigetvári
10 755

39,51

272
Mezõberény város Békés Békési
10 586

118,53

89
Kapuvár város Gyõr-Moson-Sopron Kapuvár-Beledi
10 498

96,05

109
Csorna város Gyõr-Moson-Sopron Csornai
10 489

91,73

114
Budakalász város Pest Szentendrei
10 450

15,17

688
Sarkad város Békés Sarkadi
10 108

125,57

80
Tököl város Pest Ráckevei
10 106

38,49

262
Edelény város Borsod-Abaúj-Zemplén Edelényi
10 030

56,84

176

Doom
12-23-2014, 03:48 PM
Edelényt 10030 fõvel ,egy kalap alá venni, mondjuk a kisebbek közül...Londonnal a maga 12 600 000 lakosával ????? ....na jó...szóval tényleg nem vita alap....:haha:

Doom
12-23-2014, 04:07 PM
..és akkor még nem vettük elõ a tanya védelmét...egy egyszerû pár ezer forintos nyílpuska (Teljes Lõtáv: 400 méter
Célzott Lövés: 60 méter)...egy vadászpuskát le sem merem írni...szépen kiszedegetik az erdõsávból az állatait etetõ tanyasit..."biztonság"?,önellátás?,védelem a "zombi horda ellen?...ez egy rossz vicc!....senki,sehol nem lesz biztonságban...sem a "városi"...sem a "tanyasi"...:cry:

Vietnamiveteran
12-23-2014, 04:49 PM
..és akkor még nem vettük elõ a tanya védelmét...egy egyszerû pár ezer forintos nyílpuska (Teljes Lõtáv: 400 méter
Célzott Lövés: 60 méter)...egy vadászpuskát le sem merem írni...szépen kiszedegetik az erdõsávból az állatait etetõ tanyasit..."biztonság"?,önellátás?,védelem a "zombi horda ellen?...ez egy rossz vicc!....senki,sehol nem lesz biztonságban...sem a "városi"...sem a "tanyasi"...:cry:
Az a felfogásbeli különbség, hogy te valami mad max-es shtf-ben gondolkodsz , az itteniek többsége pedig inkább egy tartós áramszünet , pénzügyivállság stb... , azért ha reálisan gondolkodsz te is beláthatod ,hogy ennek nagyobb az esélye mint egy zombiapokalipszisnek . Magam is azt vallom ,hogy aki próbál kifelé orientálódni a nagyvárosokból egy kicsit elõre lát spájzol állatokat tart azt kevésbé fogja sújtani egy kisebb katasztrófa .Ettõl a te túlélési technikád még kiváló az én szememben csak kevesebb esélyét látom a te verziódnak . Én is nagyvárosban dolgozom de tudatosan telepítem be a kis birtokot állatokkal ,hogy ha jön valami gond akkor egy kis idõt nyerjek ,és aki idõt nyer az életet nyer.....

Vietnamiveteran
12-23-2014, 04:53 PM
Pár életkép az aktuális helyzetrõl .A két ünnep közt tervezek egy jó kecskepörköltet még nem csináltam sohasem kíváncsi leszek az ízére .

4581
4582
4583
4584
4585
4586

Doom
12-23-2014, 05:03 PM
Az a felfogásbeli különbség, hogy te valami mad max-es shtf-ben gondolkodsz , az itteniek többsége pedig inkább egy tartós áramszünet , pénzügyivállság stb... , azért ha reálisan gondolkodsz te is beláthatod ,hogy ennek nagyobb az esélye mint egy zombiapokalipszisnek . Magam is azt vallom ,hogy aki próbál kifelé orientálódni a nagyvárosokból egy kicsit elõre lát spájzol állatokat tart azt kevésbé fogja sújtani egy kisebb katasztrófa .Ettõl a te túlélési technikád még kiváló az én szememben csak kevesebb esélyét látom a te verziódnak . Én is nagyvárosban dolgozom de tudatosan telepítem be a kis birtokot állatokkal ,hogy ha jön valami gond akkor egy kis idõt nyerjek ,és aki idõt nyer az életet nyer.........sajnos ha az említett válságaid elhúzódnak(amire az önellátó készül)....azt nevezik Mad Maxos rémálomnak.....ha meg csak pár napos az egész,max egy hét...akkor meg minek?...írtam a másik topicban...használjátok kicsit a fantáziátokat....a valóság szörnyûbb lesz...félre ne ért,aki szereti csinálja ,...csak ne ringassa magát a hamis biztonság illúziójában...mert szívás lesz a vége....kellemes ünnepeket tesó ha + nem kívántam!

Vietnamiveteran
12-23-2014, 05:09 PM
Viszont kívánok neked is Békés Boldog Karácsonyt . Reméljük egyikünknek sem lesz igaza és békességben megõszülünk a puskák meg maradnak a szekrényekben :)

gyûjtögetõ
12-23-2014, 08:50 PM
Doom! Nem vitatom hogy vannak olyan városok aminek a népessége több 10x-esen meghaladja egész MOé-t de itt lakunk nem pl kínában ezért az itteni adatokban kell gondolkozni. Én úgy gondolom hogy egy tanyasi ember tovább fogja húzni mint egy fõvárosi lakos mert:. Vidéken laksz vagy jobb esetben tanyán, részben vagy teljesen önellátó vagy ergó van kajád amíg egy BP lakos mondjuk jó esetben van egy kertes háza tud valamit termelni a kertjében de az mire elég? kb semmire rossz esetben meg van egy panellakásod ott aztán totál megvagy lõve mert annyi a kajád amennyit felhalmoztál termelésed 0. Na már most egy BPi zombi hol fog elõbb kaját keresni ha neki elfogy otthon? Elmegy kifosztani a boltokat aztán ha azok kiürültek jönnek a magán ingatlanok mert biztos vagyok benne hogy elõbb fog elmenni lopni a szomszéd utcába vagy kerületbe minthogy lemenne pl Némedibe vagy Dunaharasztiba és akkor most a legközelebbi példákat mondtam csak. Míg te mondjuk tanyán vagy vidéken laksz kevésbé kell félned a szomszédaidtól mint BP-en mert õk is tartanak állatot mûvelik a földet nem egybõl a fosztogatáson fog járni az eszük. Tehát VALÓSZÍNÛLEG késõbb kell számolnod az emberi tényezõvel mint egy városinak. Ha meg mondjuk olyan a helyzet mint a 2. VH idején hogy kaja nincs de a közbiztonság még relatíve megvan akkor megy a városi vidéki ember között a cserekereskedelem mint anno amibõl a vidéki tanyasi ember profitál igazán. Nyilvánvalóan nagyon elvetemült ember és csak sajnálni tudom (valószínûleg már mentálisan is beteg) aki CSAK prepper szempont miatt költözik vidékre vagy tanyára mert annak az élete csak a rettegésrõl szól. Normális ember akkor vonul el ha szereti csinálni a gazdálkodást, nyugalomra vágyik, vagy anyagi körülményei mást nem tesznek lehetõvé. Tehát nem elítélendõ a tanyasi élet sem a városi mert mindenki ott él ahol tud,akar,szeret. De nekem azt senki ne akarja bemagyarázni hogy egy városi ember tovább fogja húzni mint egy önellátó egy elhúzódó komoly válság esetén mert ez egyszerûen logikátlan számomra.

Morpheus
12-23-2014, 10:21 PM
Sajnos nem vettem észre, hogy van itt ez a téma, elindítottam a "Bárka-építõk" rovatot.
Mondjuk azt nem a vita kedvéért, hanem, hogy egybegyûjtsem az építõket és érdeklõdõket. Attól itt még mehet a vita...

Kecske?
Csak ne bakot és ne túl vénet. De ha lefagyasztod húsz fok alá, aztán kiengeded, majd egy napot fokhagymás tejbe teszed, akkor tökmindegy! :-)

Ami a vitát illeti: Nem tudjuk mi lesz. Tanyám biztonságot, kényelmet ad, de bármikor meglephetnek és hirtelen itt kell hagynom. Ezért van az erdõben is cuccom. :-) Aztán pihenten, jólakottan, felszerelkezve vissza is tudok jönni, hiszen jobb a helyismeretem.
Képes vagyok a menekülésre, a bujkálásra. Csak pár hét elõnnyel indulok. :-)

A kutyák, lovak, libák pedig a domb mögötti szándékot is megérzik.

Morpheus
12-23-2014, 11:02 PM
És még valami....:D

Ez a lelövöm, lelõnnek...
Számszeríjjal, meg puskával. Stb.
Azért nem olyan könnyû embert ölni! Még messzirõl sem.
Még egy állat életét sem könnyû elvenni.
Megy itt a vakera, de mikor azt írtam, hogy a macskapörkölt finom, akkor ez mindenkinél kicsapta a biztosítékot.
De embert azt ölünk...:duhos:

Ben
12-23-2014, 11:27 PM
Pár életkép az aktuális helyzetrõl .A két ünnep közt tervezek egy jó kecskepörköltet még nem csináltam sohasem kíváncsi leszek az ízére .

4581
4582
4583
4584
4585
4586

Szia, az útólsó elõtti képen az komposztáló láda?

Vietnamiveteran
12-24-2014, 07:34 AM
"Szia, az útólsó elõtti képen az komposztáló láda? "

Üdv , akár az is lehetne , igazából olyan mindenes láda, van pár ilyen kisebb raklap méretben is még régebben munkahelyrõl hoztam .

Vietnamiveteran
12-28-2014, 03:52 PM
Megérkezett a hó hozzánk is , kissé nehézkes most a közlekedés , de hát ez is a vidéki élet szépségéhez tartozik , és azért a jó öreg orosz technika soha sem hagy cserben , pont ilyen körülményekre tervezték :)
Kissé gondban vagyok az állatok ivóvíz ellátásával mert baromi hamar megfagy a vizük , van erre valami bevált technika ?

4665
4666
4667

venosz
12-28-2014, 05:43 PM
Ecsém csak a vodka segíthet!

Amúgy napi kétszer melegvíz nekik nálam is. A tyúkok törögetik a jég tetejét, de ha tövig befagy... meg csipkedik a harmatot havat.

Dream_walker
12-28-2014, 08:02 PM
Részben egyet értek veled, mert tisztességes munkával meg lehet élni a mezõgazdaságból és az állattartásból is. De szerintem az itt leírtak mégsem válaszok a feltett kérdésre. Mert a ki nem fizetett pénz és a megtermelt javak még nem "pozitív pénz". Egyikkel sem lehet közüzemi számlát vagy cserekereskedelemben be nem szerezhetõ terméket kifizetni. Ehhez a megtermelt javakat értékesíteni kell. Ez újabb idõ és újabb költség még nemhivatalos úton is. És mindenképpen szükséges hozzá a fizetõképes kereslet. Azok fogják megvenni a termékeidet, akik nem tudják vagy nem akarják megtermeli és meg tudják fizetni. Õket nevezhetjük úgy, hogy városiak? De ha mindenki (na jó, a nagy többség) ráébred az önfenntartás helyes útjára és megtermeli a magának valót, akkor kinek fogod eladni? Ez együtt járna a munkád elértéktelenedésével, mert a keresleti piacot a kínálati váltja fel, ami az árak eséséhez vezetne.
A kérdés továbbra is nyitott, hogyan lesz a megtermelt javakból készpénz? Kivel, hol és mikor lehet az árút pénzre váltani? És akkor hol lehetne ha mindenki megtermelné a magának valót?

Alapvetõen ha te tejet fogyasztasz, akkor annak a költsége jelentkezik a kiadásaid között. Kalkulálsz vele, mondjuk heti 1000 forinttal. Valahonnan eddig is volt pénzed tejre, tehát abból induljunk ki, hogy amúgy van pénz.
Ha tejre nem kell költened, mert elõállítod magadnak, akkor az a heti 1k mehet a közüzemi kiadásokra. Nagyjából ennyi a sztori.
Ha valamire mindenképpen pénzt kell kiadnod, akkor érdemes olyanért nem adni, amit meg tudsz teremteni magadnak. Amúgy meg keresel valakit, aki pénzt ad a tejért, és máris lesz pénzed is. A pénz is cserekereskedelem. Csak közvetítõt használsz hozzá, egy harmadik embert.
Amúgy nem lehet mindenki mindenben önellátó. Nem véletlen alakultak ki a mesterségek. Mindig lesz, akivel pénzzel üzletelhetsz.

Dream_walker
12-28-2014, 08:07 PM
Kissé gondban vagyok az állatok ivóvíz ellátásával mert baromi hamar megfagy a vizük , van erre valami bevált technika ?

Ilyenkor két dolgot tudsz tenni, az egyik a fagymentes itató. Ez drága, és van vele földmunka rendesen, meg hát vezetékes vízre kell kötni.
A másik, hogy fagymentes helyre teszed a vizet. Ezt én úgy csináltam, hogy az ólban, istállóban volt a víz. Ki kell alakítani a helyet, hogy az állatok gond nélkül hozzáférjenek, de téged ne akadályozzon a munkavégzésben, és persze ne fagyjon be.

Vezetékes vagy tartályos a vízellátásod?

A. L. Ias
12-28-2014, 08:33 PM
...Valahonnan eddig is volt pénzed tejre, tehát abból induljunk ki, hogy amúgy van pénz...

Ez azért igen jelentõs kitétel. Eddig volt pénz tejre, mert városban laktam és toltam a multinál a szekeret, aki ezért fizetett. Ha kiköltözök tanyára, akkor ugrik a fizetõs állás, helyette lesz a gazdálkodás. Szerintem (tényleg csak szerintem, az eredeti hozzászólásban sem volt ez így leírva) erre célzott mzperiksz is.

...Ha valamire mindenképpen pénzt kell kiadnod, akkor érdemes olyanért nem adni, amit meg tudsz teremteni magadnak. Amúgy meg keresel valakit, aki pénzt ad a tejért, és máris lesz pénzed is. A pénz is cserekereskedelem. Csak közvetítõt használsz hozzá, egy harmadik embert....
Ez így igaz, amíg találsz olyat aki nem állít elõ tejet, vajat, sajtot, búzát, stb... Egyenlõre még sikerül, de minél nagyobb az önellátás foka, annál kisebb a piac.

mzperiksz
12-28-2014, 08:45 PM
Igen, pontosan erre céloztam.
Hazudnék ha azt mondanám hogy nem foglalkoztat a vidéki élet, de ahhoz hogy a jelenlegi életszínvonalamat biztosítani tudjam nem egy-két hektár föld, és nem egy két állat kell.
Így nem csak a területet, állatokat, vetõmagot kellene elsõ körben megvennem, hanem a termeléshez szükséges gépeket is, viszont a lotto ötöst még nem nyertem meg :D

Ez azért igen jelentõs kitétel. Eddig volt pénz tejre, mert városban laktam és toltam a multinál a szekeret, aki ezért fizetett. Ha kiköltözök tanyára, akkor ugrik a fizetõs állás, helyette lesz a gazdálkodás. Szerintem (tényleg csak szerintem, az eredeti hozzászólásban sem volt ez így leírva) erre célzott mzperiksz is.

Ez így igaz, amíg találsz olyat aki nem állít elõ tejet, vajat, sajtot, búzát, stb... Egyenlõre még sikerül, de minél nagyobb az önellátás foka, annál kisebb a piac.

Dream_walker
12-28-2014, 08:59 PM

Oké, ez nem szerepelt a kérdésben. Ezért is írtam mindenhol fizetéskiegészítést, meg pedig fõ jövedelmet.
Ha a gazdálkodást akarod fõtevékenységnek, azt elõbb meg kell tanulni. Mondjuk meg lehet úgy is, hogy mellette megmarad az állásod a multinál, mert tapasztalat nélkül nem érdemes egybõl azzal kezdeni, hogy komplett tanyát berendezel. Mire beletanulsz, addigra meglesz a bejáratott csatorna, ahonnan a pénz jön ;) Amíg értéket tudsz teremteni mások számára, addig lesz jövedelem.

Az életszínvonal meg teljesen relatív. Sok dolog pedig, mivel ismeretlen, egyszerûen nem kezelhetõ egy átlagos elme számára, amíg nem tapasztalja meg.
Mondok egy nagyon egyszerû példát, ha hízót nevelsz, és kolbászt állítasz elõ, akkor olyan terméket tudsz enni akár az év 365 napján, amiért a piacokon sorban állnak az emberek, és általában hetente egyszer jut az asztalra, mert nem olcsó dolog. Ez a materialista része. A szentimentálisabb része meg az, hogy istentelenül kib.szott büszkén szeled fel az elsõ kolbászt, amit a malactól a kamráig a te kezed munkája juttatott el.
Aki sosem bontott még egy sört, miután ásóval bedolgozta a több mázsa trágyát a kertbe õsszel, az sosem fogja igazán érezni, hogy ez mennyivel több, mint mikor odajön a fõnök az íróasztalhoz, és azt mondja, hogy szép munka. Lehet tudni, mert itt elolvashatod, mikor leírom neked, de teljesen más dolog érezni.
Életem elsõ bora éppen csak a közepesen sz.r kategóriát érte el. Elsõ bor volt, na. De én olyan jóízûen rúgtam be belõle, hogy tán azóta sem sikerült úgy :D

Törölt_fórumtag2
01-01-2015, 04:01 PM
Karácsony elõtt felhoztam a pincébõl a 2012-es savanyúságos hordót. 30l savanyított zöld paradicsom. Biztos emlékeztek rá, akkor volt egy korai, nagy fagy. Elõtte leszedtem a zöldet, nehogy kárba vesszen, 76kg gyûlt össze.
4694
Karácsony elõtt, feleségem hozott, két majd 3kg-os feji traumával sérült tükörpontyot. Az egyik a kómából újra éledt, így eutanáziát kellett gyakorolnom a nyúl altató furkóssal. Szép, nagy halak voltak, így a kés mellé elõkerült a húsvágó bárd is.
46954696
Igaz a legenda, a házi kenyérbõl jóval kevesebbel is jól lehet lakni, 10nap alatt két kenyeret sütöttem. Az elsõt karácsonyra, a másodikat újévre.
46974698
Persze, nem maradhatott el, a hagyományosan, felénk csak férfi által készíthetõ, töltött káposzta, füstölt csülökkel és kolbásszal gazdagítva.
4699
A -10 fokban odabújva a tomboló kandallóhoz.
4700
:D

Törölt_fórumtag2
01-01-2015, 05:19 PM
Én úgy szoktam csinálni, hogy legalább a harmada csont legyen, úgy, mint a birka pörköltnél. Sok vörösbor felhasználásával, persze a séf poharába is jusson.:D Én szeretem, de a család szerint érezni a faggyú ízét. Levest is lehet belõle csinálni, feleségem nagymamája többször meglepett bennünket vele.
Tavasszal újra "kecskésítek", én is.

4581
4582
4583
4584
4585
4586

Törölt_fórumtag2
01-01-2015, 05:21 PM
Ja, és amikor már majdnem kész, akkor belefõzök egy már elõfõzött krumplit a pörköltbe, hogy a keményítõ besûrítse a szaftot.

Pityubá
01-01-2015, 09:52 PM
Oakland, én is felpucoltam, daraboltam 3,5 Kg-os pontyot Karácsonyra. Halászlébe kerültek halszeletek és kirántva lett a többi.
Sajna fényképekkel nem szolgálhatok, csak a hasamra gondoltam. :D
Csak néked halkan súgom, a zöld paradicsom hasonló a burgonya zöld terméséhez, rokonyok-ám.
Féltelek benneteket, ha azt a sok finomságot amit én is imádok, mind egyszerre elfogyasztanátok. ;)

Törölt_fórumtag2
01-01-2015, 09:56 PM
Mire gondolsz a zöld paradicsommal kapcsolatosan? Azt tudom, hogy a burgonya termése erõs méreg, de a paradicsommal kapcsolatban ezt még nem hallottam.

Törölt_fórumtag2
01-01-2015, 10:01 PM
A zöld paradicsom a nyers burgonyához hasonlóan tartalmaz szolanint -az érés során ez lebomlik- ezért fogyasztása nem teljesen veszélytelen, de ehhez a veszélyhez kilószám kellene fogyasztani az egyik legfinomabb savanyúságból, amit citrusos, friss íze kifejezetten egzotikussá tesz a hazai zöldség és gyümölcs kínálatban.

Erre gondolsz? Annyit, azért nem eszek egyszerre.:)

Pityubá
01-01-2015, 10:05 PM
Mire gondolsz a zöld paradicsommal kapcsolatosan? Azt tudom, hogy a burgonya termése erõs méreg, de a paradicsommal kapcsolatban ezt még nem hallottam.
Igen ha valaki rendszeresen sokat eszik belõle baja lehet. Többit priviben.
Azt tudtad, hogy a piros paradicsom zöld csutkáját ki kell vágni ?

Törölt_fórumtag2
01-01-2015, 10:07 PM
Feleségem kivágja, én mindig benne hagyom.:)

Pityubá
01-01-2015, 10:22 PM
Feleségem kivágja, én mindig benne hagyom.:)
OK barátom hagyd benne, az a legkellemesebb. :D

Persze én a 30 liter finomság egyszerre történõ elfogyasztásától szeretnélek megóvni benneteket.
1-2 savanyított zöld paradicsom nem életveszélyes.

MacIver
01-01-2015, 10:28 PM
A legújabb kutatások nem találtak szolanint a zöld paradicsomban. Ellenben antibiotikus alkaloidákat igen. Ezzel együtt nézve nem érdemes nagy mennyiségben fogyasztani.

Törölt_fórumtag2
01-01-2015, 10:28 PM
Köszönöm a törõdést.:thumbup

Törölt_fórumtag2
01-02-2015, 10:31 AM
Ha már tanya, akkor kapagép is. Pityubától kérdezném, mint kisgép hozzáértõtõl. Hozzájutottam a saját MicRobi-37T mellett, amivel nagyon meg vagyok elégedve, egy Szentkirályi-hoz. 4lovas mocival. Milyen tapasztalatok vannak ezzel a típussal? A használati útmutatóját már letöltöttem. Azon gondolkodom, hogy kis traktort csinálok belõle utánfutóval. Láttam, hogy kapagép-versenyeken használják.
A másik a Szicília típus, néhány alkatrészt kaptam, egy kereket és egy motor burkolatot. Létezik még ez a típus? Ha ér valamit, szívesen eladom.:)

Pityubá
01-02-2015, 05:37 PM
Nos a két gép szerintem nem 1 fajsúlyban van.
Kapálógépnek a Szentkirályi gépgyár által készítettet használnám, strapabíróbb erõsebb (fõleg a 5Le felettiek, viszik oldalanként a 4 kapatagot).
A kis Mikrobit tenném az utánfutó elé súlyozott kerekekkel, természetesen a hozzávaló utánfutóra gondolok, és nem erõn felüli terhelésre.
Sajnos a gazdák nemtörõdömsége végett, már csak akkor viszik õket szervizbe amikor megadják magukat. És pl a kuplung teljesen szétesik, és viszi magával a kinyomócsapágyat és a hüvelyt is. Ne haragudj barátom itt a fórumban nem akarok ebbe a témába jobban belemerülni, kérlek érts meg. ;)

Törölt_fórumtag2
01-02-2015, 07:02 PM
Megértem. :)
A MikRobi 37T-hez gyárilag a Robix semmilyen kiegészítõt, tartozékot, adaptert nem gyárt. Szigorúan, csak kapagépnek tervezték. A gyártó majdnem lehülyézett, amikor felvettem velük a kapcsolatot. 3,75 lovas Tecumseh ecotech moci van rajta, minimális a fogyasztása. Kuplungja, hagyományos értelemben nincs, egy ékszíj meghajtást feszít vagy enged. Könnyebb és kisebb méretû, mint a Szentkirályi, így könnyebben befér a sorok közé. Házilag lett hozzá körmös, változtatható szögû eke, orrsúly legyártva, de így sem az igazi. Dombos a telkem, indulásnál elkotor, például ha fát húzok felfelé vele. Amire tervezték, kapagépnek viszont kiváló, ékszíjjal egy generátor hajtására is alkalmas. Elmegy etanollal is.
A Szentkirályihoz viszont van felezõ, szabadonfutó, kerekek és gyári utánfutó gyárilag. Ezek határozott elõnyei. Ezért akarok traktort belõle.
A harmadik kapagépem elektromos, gyakorlatilag csak gyomlálásra használtam, de azt se bírta, elfüstölt. Szedhetem szét.
Lehet, csinálok egy kapagép topic-ot, hogy meg tudjuk osztani a tapasztalatainkat egymással. Gondolom, vannak mások is, akik lelkesednek értük.:D

mzperiksz
01-02-2015, 07:49 PM
Na akkor megint bele kell hogy pofázzak, mert Pityubának igaza van.
Az éretlen paradicsom szolanint valóban nem tartalmaz de tomatidint igen(a növény szára és levele is), ami a központi idegrendszert károsíthatja.

Igen ha valaki rendszeresen sokat eszik belõle baja lehet. Többit priviben.
Azt tudtad, hogy a piros paradicsom zöld csutkáját ki kell vágni ?

Törölt_fórumtag2
01-02-2015, 08:08 PM
Na akkor megint bele kell hogy pofázzak, mert Pityubának igaza van.
Az éretlen paradicsom szolanint valóban nem tartalmaz de tomatidint igen(a növény szára és levele is), ami a központi idegrendszert károsíthatja.

http://www.mok.hu/hirek.aspx?&nid=36400&cid=208

mzperiksz
01-02-2015, 08:14 PM
A napo is segít a tömegnövelésben, de annak is van pár kellemetlen mellékhatása :D

http://www.mok.hu/hirek.aspx?&nid=36400&cid=208

Törölt_fórumtag2
01-02-2015, 08:33 PM
A napo inkább a szálkásításban...
Viccet félretéve, nem hiszem, hogy az ebéd mellé elfogyasztott 2-3 zöld paradicsom bármilyen károsodást okozna. Sehol senki nem állít ilyet a neten, semmilyen szakember.
Az alkohol is erõs idegméreg, ésszel mégis fogyasztjuk. Nagy mennyiségben megöl, de ugyanezt nagyon sok mindenrõl elmondhatjuk.

mzperiksz
01-02-2015, 08:49 PM
Én sem hiszem, de ettõl még tény és mértékkel fogyasztandó(én is szeretem jó savanyúra csinálva):)

A napo inkább a szálkásításban...
Viccet félretéve, nem hiszem, hogy az ebéd mellé elfogyasztott 2-3 zöld paradicsom bármilyen károsodást okozna. Sehol senki nem állít ilyet a neten, semmilyen szakember.
Az alkohol is erõs idegméreg, ésszel mégis fogyasztjuk. Nagy mennyiségben megöl, de ugyanezt nagyon sok mindenrõl elmondhatjuk.
Off,
Úgy tudom a napo erõ és tõmegnövelõ, viszont abbahagyása után gyors visszaesés tapasztalható.(nem, nem szedtem, csak a kreatinra tudtak rábeszélni, remélem nem attól hülyültem meg)

Törölt_fórumtag2
01-02-2015, 08:58 PM
Én sem hiszem, de ettõl még tény és mértékkel fogyasztandó(én is szeretem jó savanyúra csinálva)undefined
Ahhoz, hogy mérgezési tüneteket okozzon, elviekben a testsúlyomhoz viszonyítva, úgy 3-4 kg-ot kellene egy alkalommal elfogyasztanom. Savanyúságról lévén szó, ez szinte lehetetlen...:) Ha még, marhahús lenne, nem mondom...

A másik témába ne menjünk bele. Jó ideje büntetendõ kategória, mind a terjesztés és a fogyasztás is.
Évekig volt konditermem, ahol edzõként is dolgoztam. Én még láttam a régi nagyokat is.:)

Pityubá
01-02-2015, 09:35 PM
Megértem. :)
A MikRobi 37T-hez gyárilag a Robix semmilyen kiegészítõt, tartozékot, adaptert nem gyárt. Szigorúan, csak kapagépnek tervezték. A gyártó majdnem lehülyézett, amikor felvettem velük a kapcsolatot. 3,75 lovas Tecumseh ecotech moci van rajta, minimális a fogyasztása. Kuplungja, hagyományos értelemben nincs, egy ékszíj meghajtást feszít .... Dombos a telkem,...:D
Bocs nem tudtam, hogy dombos a telked, oda tényleg kevés az eredeti MikRobi. Ismerem a típust az ékszíj hajtást átlehet alakítani dupla tárcsásra, készítettek is maszekban anno ilyeneket, és akkor megvolt a terepváltó. Na mindegy ne offoljuk tele a topikot. Elnézést kérek ezért a fórumtársaktól. :rolleyes:

Törölt_fórumtag2
01-18-2015, 08:53 PM
Reggel csodálatos napra ébredtünk. A madárcsicsergésen kívül más nem is hallatszott az udvaron. A hegyek felõl köd hullámzott a dombság felé. Csönd és béke mindenhol. Emberi tevékenységre utaló zajnak semmi nyoma. Még a kutyák sem ugattak. Szinte, tökéletesnek mondanám.

Majdnem, lelkiismeret furdalásom volt, amikor beindítottam a láncfûrészt.:D

Pityubá
01-18-2015, 09:10 PM
Reggel csodálatos napra ébredtünk. A madárcsicsergésen kívül más nem is hallatszott az udvaron. A hegyek felõl köd hullámzott a dombság felé. Csönd és béke mindenhol. Emberi tevékenységre utaló zajnak semmi nyoma. Még a kutyák sem ugattak. Szinte, tökéletesnek mondanám.

Majdnem, lelkiismeret furdalásom volt, amikor beindítottam a láncfûrészt.:D
Nékem is be kell üzemelnem, vén cseresznyefa fiatalítás lesz. Kinéztem mely ágakat fogom tõbõl levágni.
Persze mellettük hagyok fiatalt, az idén csak a felét vágom ki, hogy azért gyümölcs is legyen. :)

hollófészek
01-20-2015, 05:05 PM
Adjon Isten!

Talán másokat is ösztönözhet a mai reggelink, melyrõl az alábbi hivatkozáson olvashatsz.
Az étel tényleg élelem legyen!

http://nabukodonozor.webnode.hu/news/reggeli-a-vadas-tanyan/

akimoT
01-30-2015, 11:51 AM
Sziasztok!

Mit gondoltok melyik megoldás lenn a jobb:
Venni olcsón egy lepusztul bontásra ítélt tanyát és annak a helyére felhúzni egy vályogházat. Vagy vanni egy felújítandót és azt helyrepofozni?

Zacskóbicska
01-30-2015, 12:09 PM
Sziasztok!

Venni olcsón egy lepusztul bontásra ítélt tanyát és annak a helyére felhúzni egy vályogházat. Vagy vanni egy felújítandót és azt helyrepofozni?

Ez utóbbi.

mmilan21
01-30-2015, 12:10 PM
Sziasztok!

Ha van rá lehetõséged és pénzed hogy vályogházat építs, szerintem tedd meg! (a jogi része macerás lehet)

Terület is kell hozzá legalább 1,5-2 ha/fõ, ha állatokat akarsz tartani és konyhakertet is mûvelni.

Könnyebb/gyorsabb megoldás a régit felújítani.

Én már elképzeltem egyet vasbeton alappal és faszerkezettel(vagy inkább rozsdamentes acéllal) átszõtt falakkal, így a ház egy bizonyos fokig ellenáll a víznek, földrengésnek, melegnek és hidegnek egyaránt. Persze ez csak koncepció.

akimoT
01-30-2015, 12:47 PM
Azért gondoltam új építésére, mert a földhivatalnál egy régen épült vályogházról nem sok adat van, csak a térképen vanak bejelölve az épületek. Ha elbontom a régit és a helyére felhúzok egy újat, el lehet kerülni az engedéjeket. Kell egy beton alap, a vályog adott, a faszerkezetett pedig bontottan olcsón be lehet szerezni, haverokkal pikk-pakk összedobnánk. :)
Felújítás is elég macerás lehet, alábetonozni, falakat, tetõt helyreállítani, stb...
Minél olcsóbb megoldásra gondolok!
Valakinek vanak vályoggal tapasztalatai?

Laci
01-30-2015, 01:00 PM
Azért gondoltam új építésére, mert a földhivatalnál egy régen épült vályogházról nem sok adat van, csak a térképen vanak bejelölve az épületek. Ha elbontom a régit és a helyére felhúzok egy újat, el lehet kerülni az engedéjeket. Kell egy beton alap, a vályog adott, a faszerkezetett pedig bontottan olcsón be lehet szerezni, haverokkal pikk-pakk összedobnánk. :)
Felújítás is elég macerás lehet, alábetonozni, falakat, tetõt helyreállítani, stb...
Minél olcsóbb megoldásra gondolok!
Valakinek vanak vályoggal tapasztalatai?

Tudtommal ha statikai tartószerkezetbe nyúlszbele ( tartófal , gerenda , tetõszerkezet ) akkor engedély kell hozzá .

MacIver
01-30-2015, 04:23 PM
Olyan részeges meséket sodort a szél a fülembe régebben vidéken, hogy sokan megcsinálták azt, hogy a régi összeomlott tanyaépület helyére szép kis modern házat rittyentettek. Ház? Ház. ;)

akimoT
01-30-2015, 05:07 PM
Olyan részeges meséket sodort a szél a fülembe régebben vidéken, hogy sokan megcsinálták azt, hogy a régi összeomlott tanyaépület helyére szép kis modern házat rittyentettek. Ház? Ház. ;)

Ez érdekel! :) Kifejtenéd bõvebben?

Dream_walker
01-30-2015, 05:35 PM
Ez azt jelenti, hogy ha nem jelent fel senki, igen kicsi az esélye annak, hogy a hivatal részérõl bárkinek is feltûnne, hogy te az alapig eldózeroltatod a romos házat, és egy újat teszel a helyére. Legfeljebb azt mondod, hogy felújíttattad, ha az alaprajz nem változik, még csak bejelenteni sem kötelezõ, és hát ahogy már szóba került, a régi épületekrõl nem nagyon van alaprajz...
Sûrûn lakott környéken ezt nehezebb kivitelezni, kevés ember között könnyebb.

Laci
01-30-2015, 06:55 PM
Ez azt jelenti, hogy ha nem jelent fel senki, igen kicsi az esélye annak, hogy a hivatal részérõl bárkinek is feltûnne, hogy te az alapig eldózeroltatod a romos házat, és egy újat teszel a helyére. Legfeljebb azt mondod, hogy felújíttattad, ha az alaprajz nem változik, még csak bejelenteni sem kötelezõ, és hát ahogy már szóba került, a régi épületekrõl nem nagyon van alaprajz...
Sûrûn lakott környéken ezt nehezebb kivitelezni, kevés ember között könnyebb.
Hidd el , a googlemaphoz külön szoftvert nem nehéz összedobni , ami figyeli a változásokat .... Szerinted ezt nem nézi a felügyelet ?

Zacskóbicska
01-30-2015, 07:07 PM
Ha egy épületbõl a sarokkõ, vagy bármely darab felmutatható és te felépíted, az felújítás. Nem engedély köteles, legalábbis bármikor kidumálható. Természetesen tájékozódni kell a helyi település rendezési terv alapján, hogy ne építs 20 emeletest oda, ahol a megengedett magasság 7 m.

Dream_walker
01-30-2015, 07:13 PM
Hidd el , a googlemaphoz külön szoftvert nem nehéz összedobni , ami figyeli a változásokat .... Szerinted ezt nem nézi a felügyelet ?

Szerintem nem nézi. Még az alkalmazottak fizetésére is alig van pénzük, nem, hogy efféle szoftvert kódoltassanak. A guglimaps jó ha évente frissül, de az earth sem viszi túlzásba a dolgot. Ezt lekövetni úgy, hogy nincs elég emberük a rendes munkákhoz sem, hát, esélytelen.
Amúgy meg igen, elméletileg el lehet sütni sima felújításnak is.

Laci
01-30-2015, 08:17 PM
[QUOTE=Zacskóbicska;52831]Ha egy épületbõl a sarokkõ, vagy bármely darab felmutatható és te felépíted, az felújítás. /QUOTE]

Ez egy kicsit erõs kijelentés .
b) az a) pont szerint építési engedélyhez kötött építmény olyan felújítása, helyreállítása, átalakítása vagy korszerûsítése, amely a teherhordó szerkezetét érinti, a homlokzat jellegét (megjelenését) - annak szerkezetével együtt - megváltoztatja, illetõleg az építményben lévõ önálló rendeltetési egységek számának, rendeltetésének megváltoztatásával jár;
http://www.edeleny.hu/eugyintezes/engedelyhez_kotott_ep_tev.htm
A telkemrõl jelenleg a 2014 augusztusi állapot látható , frissül az .

MacIver
01-30-2015, 08:41 PM
Ez érdekel! :) Kifejtenéd bõvebben?
Nem fejtegetném részleteiben, amit csak a szél sodort, de Dreamwalker és Zacskóbicska leírta a lényeget. Legyél jóban mindenkivel a környéken és kész.

WestBam
01-30-2015, 08:56 PM
Én nem értem mit problémáztok. Nem kell a régi ház helyére kacsalábon forgó 10 hálós 10 fürdõs luxusvillát építeni. Amekkora volt a lakóház lebontod, ugyan akkorára vagy nagyon hasonló méretûre megcsinálod az alapot, felhúzod az új házat, leszigeteled kívülrõl is meg teszel rá tetõt és ha kérdezik mizu megmondod, hogy vazz, belül gipszkarton a fal (azért derékszög mindenhol), kívül le lett vakolva meg szigetelve, újak az ablakok és sajnos új tetõ kellett mert a régi korhadt volt. És még itt kurvaanyázol egy sort, hogy ha tudod elõre, hogy ilyen drága a felújítás meg milyen sok a meló vele baszol kijönni az Isten háta mögé inkább vettél volna falun házat de ezt nem tudtad elõre.
Ennyi.
Ja, van egy új házad ;)
Mondjuk ha tanyán nem vagy jóban a szomszédokkal az gáz. Azért ott biztosan más egy szomszéd mint itt a társasban. Nekem nyûg, mert csak a baj van velük. Nekik szükséges mert néha kell a segítség vice versa. Szóval ha én mennék tanyára valami oknál fogva megnézném, hogy kik a "szomszédok". Aztán a tanyát is ha az elsõ körben nem bukott a dolog.

akimoT
01-31-2015, 12:49 PM
Köszönöm a felvilágosítás! Arra gondoltam én is hogy "okosban" felhúzok egy újat, csak azt nem tudtam ez mennyire életképes a gyakorlatban. Pár éve eléggé megszigorították az építkezéseket online munkanapló, stb... Egy ismerõsöm pont most szeretné bõvíteni a házát, õ kertvárosi részen lakik, ott elég nehéz titokban megvalósítani a dolgot, így belevágott törvényesen, hát nem egyszerû. Már kifizetett cirka fél millát a tervekre engedélyekre. Hallottam olyat is, hogy az ellenõrök elég sûrûn kijárnak terepre, elvileg figyelik a googlemap-ot is. Tanyán persze más a helyzet.
Ha építkezek akkor nem lesz kacsalábon forgó palota, maradok a régi magyar építészeti szokásoknál, és minél több dolgot a saját kezemmel szeretnék véghezvinni, szóval attól nem kell félni, hogy egyenes lesz a fal! :D
Nem semmi az öreg: https://www.youtube.com/watch?v=GG5sT6tQiyU
Az önkormányzat õt sem hagyta békén... :(
Valakinek van tapasztalata vályogház építésében?

Lekvár
01-31-2015, 02:27 PM
Ingatlan építéssel kapcsolatban: ha újat építesz, akkor mindenképp le kell papírozni(tanyán még elmegy papír nélkül, de falun már nem)
Ha régi meglévõ házat akarsz átépíteni, a helyére újat húzni... akkor csak arra figyelj amit a"szél sodor". :)
Mérd fel a haragosok számát, elég pár embernek elmondani, mibe került az engedélyeztetés, a bontási terv, a szakhatóságok rablók...siránkozz nyugodtan. Innentõl tény, hogy engedéllyel építesz.
Ne akard egyszerre az egész ingatlant eldózeroltatni, részenként dolgoztass. Minél kevesebb feltûnéssel, minél kevesebb írigyet begyûjtve.

Bocs, most látom hogy WestBam már vázolt hasonló tervet. :)

Morpheus
01-31-2015, 08:44 PM
Szerintem nem nézi. Még az alkalmazottak fizetésére is alig van pénzük, nem, hogy efféle szoftvert kódoltassanak. A guglimaps jó ha évente frissül, de az earth sem viszi túlzásba a dolgot. Ezt lekövetni úgy, hogy nincs elég emberük a rendes munkákhoz sem, hát, esélytelen.
Amúgy meg igen, elméletileg el lehet sütni sima felújításnak is.

Tévedés!
Eddig így volt igaz, de most nagyot változott. Az elmúlt fél évben kb négyszer frissítették. A mostani kb egy hónapos. Látom az építõanyagot, amit akkor hoztam. :-)
Felállt egy rendszer ami figyel és pirossal kijelöli az új épületeket. Most megy a teszt üzem, év végére élesítik. De leszarom, mert ebben az évben ettõl komolyabb dolgok jönnek.

bandras
01-31-2015, 08:58 PM
"Felállt egy rendszer ami figyel és pirossal kijelöli az új épületeket. Most megy a teszt "
Ez mennyire biztos? Tudnál róla bõvebb infókat mondani? Ha engedély nélkül építek valamit azt kinek a hatásköre büntetni? Önkormányzat, Földhivatal?

Morpheus
01-31-2015, 09:29 PM
Önkormányzat építési osztály...
Hogy pontosan ki üzemelteti és kihez tartozik, nem tudom.

Közösségünk egyik tagja a Földmûvelési minisztériumban dolgozott elég magas beosztásban. Még mindig sok kapcsolata van. Õ idõnként hoz híreket. Például, hogy a fidesz újjá építi a kisgazda pártot, hogy legközelebb is hatalmon maradjon. De ez se nagyon érdekel... :-)

MacIver
02-01-2015, 02:16 PM
Akkor egy érdekes kérdés ehhez kapcsolódóan: felhúzol egy házat, észreveszik, ejnyebejnye, büntetés! Nem fizeted be, mert nincs mibõl, azt mondják, oké, adóhivatal letiltja az amúgy is nevetséges fizetésedbõl. Otthagyod a rabszolgatartó helyedet, akkor nem tudják mibõl letiltani. Behajtás? Mit visznek el, ha tévéd sincs? A behajtási törvény szerint ruhákat és utolsó darab háztartási gépet (pl. mosógép) tilos elvinni. Ráterhelnék az ingatlanra (és elárvereznék), ha a neveden lenne? (Mi van akkor, ha a házastárs nevére kerül addigra?)

Ui.: konkrétabban, hogyan oldják meg az ilyeneket a milliomos/milliárdos sikkasztók, mint pl. a politikusok? Mármint akkor, mikor jön a másik, nem haveri garnitúra a hatalmon.

fater.lajos
02-01-2015, 05:53 PM
Rossz a megoldásod...
Hatósági bontás. :duhos:

MacIver
02-01-2015, 06:07 PM
Ha nekem szólt, akkor téves, mert nem megoldást, hanem kérdéseket írtam.

raktaros
02-01-2015, 06:33 PM
Akkor egy érdekes kérdés ehhez kapcsolódóan: felhúzol egy házat, észreveszik, ejnyebejnye, büntetés! Nem fizeted be, mert nincs mibõl, azt mondják, oké, adóhivatal letiltja az amúgy is nevetséges fizetésedbõl. Otthagyod a rabszolgatartó helyedet, akkor nem tudják mibõl letiltani. Behajtás? Mit visznek el, ha tévéd sincs? A behajtási törvény szerint ruhákat és utolsó darab háztartási gépet (pl. mosógép) tilos elvinni. Ráterhelnék az ingatlanra (és elárvereznék), ha a neveden lenne? (Mi van akkor, ha a házastárs nevére kerül addigra?)

Ui.: konkrétabban, hogyan oldják meg az ilyeneket a milliomos/milliárdos sikkasztók, mint pl. a politikusok? Mármint akkor, mikor jön a másik, nem haveri garnitúra a hatalmon.

Morpheus 200e-bõl épít házat.
P0rvident lehet ad ennél többet is, amibõl talán a kõmûves bére is kijön, így még a saját munkád sem bukik ha bontják.
Aggódjon a bank :)
Vagy vegyél jurtát, Dobogókõn láttam téliesített jurtákat is: http://www.dobogokojurta.hu/jurtaszallas

Lekvár
02-01-2015, 06:41 PM
Kis vidámság, móka, kacagás...
Megszületett az idei elsõ kis kecskénk, jó egészsége lesz, mert az áldomást rendesen megittuk rá. :D
Az apa és az anya is tájidegen, de azt tudtam venni potom pénzért anno... (alpesi anya és núbiai apa)
Azér a gyerek már magyar! :haha:

MacIver
02-01-2015, 07:07 PM
Morpheus 200e-bõl épít házat.
P0rvident lehet ad ennél többet is, amibõl talán a kõmûves bére is kijön, így még a saját munkád sem bukik ha bontják.
Aggódjon a bank :)
A pr0vident semmit se ad minimálbérre és zéró ingatlanfedezetre. És a több uzsorás (bank) sem.

Vagy vegyél jurtát, Dobogókõn láttam téliesített jurtákat is: http://www.dobogokojurta.hu/jurtaszallas
Ez nem is rossz ötlet, már csak terület kell alá. :)

Kamionos
02-03-2015, 08:57 PM

És nem. Nem ismered a hivatali dolgozókat. Ott nem produktív emberek ülnek, hanem a "húzzuk ki a mai napot is 4-ig úgy, mintha csináltunk volna valamit" típusú emberek. Legalábbis 4-5 éve még így volt.

Saját konkrét tapasztalat a dologban. Vettem egy házat 2009. Szerettem volna beépíteni a tetõteret, úgyhogy elindultam a legális úton. Statikus, mérnök, tervrajz, engedélyek. Kudarc. Berágtam és kihajítottam a tervrajzot mérnököstõl. Teljesen lebontottam és egy ugyanolyan új házat építettem rá anélkül, hogy bárkit megkérdeztem volna. Annyi volt még a különbség a régihez képest, hogy a tetõteret is beépítettem, ahogy szerettem volna. A tetõtéri ablak fentrõl is látszik a fényképeken illetve az utcáról is, tehát nem "adható el" felújításnak a történet. Mindez nem egy eldugott részen volt, hanem egy kisváros kellõs közepén a hivataltól kb. 50 méterre. Azóta már túladtam a lakáson, de még az új tulajnak sem volt semmi gondja belõle.
Még egy kis adalék: kiderült, hogy a helyi építési hivatal elmutyizta a házam elõtti csatornát. Hivatalosan meg volt építve, de nem volt sehol:) Elképesztõ, de meg akarták magyarázni, hogy az az én dolgom 1 milláért a fõutcáról behozni!! Mikor látták, hogy hülyék a túloldalon vannak, akkor megegyeztünk. Én nem feszegetem a témát tovább és megoldom a hátsó portán keresztül, cserébe õk békén hagynak. Mondom oké, de mi lesz a Földhivatallal, meg a légi felvételekkel? Azok is ellenõrizhetnek. Megsúgta, hogy csak vitás esetben, vagy feljelentés esetén nézik. Amíg nem jelent fel senki, addig a kutya nem foglalkozik vele. Mint mondtam ez nem tegnapi tapasztalat. A Fidesz azóta eléggé ráállt mindennemû pénzbehajtásra és ellenõrzésre, úgyhogy nem tudom, hogy ez még mindig így van-e.

Laci
02-04-2015, 06:26 AM
Nos , én 2013 augusztusában kezdtem el tervezni , 2014 elején indult az építkezés , elektronikus építési naplót kell vezetni naprakészen , az összes dokumentációt oda kell feltölteni az anyagok megfelelõségi tanusítványaiét is , még az utolsó szögét is . Amikor jötek ellenõrizni , igencsak fel voltak készülve .... És még hol a vége ....

MAFELSZ
02-28-2015, 07:51 PM

A ház ingatlan.Ha engedély nélkül épült, nem "téged" cseszegetnek, hanem azt, akinek a nevén van. Ha a feleség nevén, akkor tõle árverezik. ha a szomszédén, akkor tõle. Ez nem túl jó stratégia.

MAFELSZ
02-28-2015, 07:56 PM
Sziasztok!

Mi kb. 25 tanyát néztünk meg, mielõtt megvettük azt, amiben jelenleg élünk. A felújításra várók játszottak csak, hisz a felújításra nem kell semmilyen engedély. ha van 2-3 dózerolni való épület a tanyán, azok helyére felhúzol ugyanoda, nagyjából ugyanakkora épületeket, akkor mindenféle adminisztráció nélkül megteheted. Ráadásul az ilyen tanyák igen olcsók. Mi láttunk 10 HA földdel 4 épülettel 10 milláért. Aszfaltos útra vezetõ bekötõvel. Most, hogy az embereknek kezd visszatérni az építkezési kedve, tettek róla, hogy ezt ne egyszerûsítsék le. Új építéshez e-napló, meg mindenhez külön terv....Agyrém

Dream_walker
03-05-2015, 02:01 PM
Lapszemle:
http://friss.blog.hu/2015/03/05/a_bio_es_a_hagyomanyos_husok_kozotti_kulonbsegek?t oken=a4f096095ee9aa2ebec1db83d018fde3

Maga a cikk elég semmitmondó, viszont érdemes szörnyûlködni a hozzászólásokon, mintha csak foci lenne, mindenki ért hozzá. Kedvencem a mávos, aki leszûri, hogy a magasabb tápérték miatt jobban hízlal a biohús :D A másik meg kijelenti, hogy nincsenek irányelvek, hogy mire lehet ráírni, hogy bio :)

Kamionos
03-05-2015, 03:58 PM

Off-shore cég. Aztán létrehozol egy hazai kft-t, aminek a fõtulajdonosa az elõbb említett. Ez a kft azt vásárol, amit akar. Ingatlan, autó stb. De akár tõzsdei ügyleteket is futtathatsz off-shore cég neve alatt...azt hiszem;)
Mivel bármely politikai hatalom is kerül a székbe, mindenki így csinálja, így nem történik semmi ezek ellen. Ráadásul teljesen legális, így miért is történne? Csak komoly bûncselekmény esetén járnak utána, hogy ki a valódi tulaj.
Nagyjából 2500 euróból létrehozod helytõl függõen és évente kicsengetsz 1000-1500 euró adót, megint csak helytõl függõen. Ez az összeg fix. Tehát, ha az országodban be kellene csengetned mondjuk 10 millát adóban, akkor is ennyi az adód.

Doom
03-05-2015, 05:39 PM
Minden hosszú távú felkészülés alapvetõ eleme lehet ez a nagyszerû, válogatott vetõmagokat tartalmazó csomag.

A csomag a következõ tematikus részekbõl áll:

- Fûszernövény kert (Ízesítéshez, teákhoz)
Bazsalikom - kb. 3527 mag
Citromfû - kb. 3527 mag
Metélõhagyma - kb. 4409 mag
Fokhagyma - kb. 1058 mag
Koriander, Slow Bolting - kb. 529 mag
Dill, Bouquet - lb. 3527 mag
Oregánó, olasz - kb. 31.747 mag
Petrezselyem, sötétzöld olasz - kb. 3175 mag
Sage, Broad Leaved - kb. 564 mag
Kakukkfû - kb. 22046 mag

- Gyümölcsös kert (alapvetõ energiaforrás)
Sárgadinnye, Canary - kb. 353 mag
Dinnye, Casaba Golden Beauty - kb. 353 mag
Dinnye, Crenshaw - kb. 265 mag
Dinnye Mézharmat, zöld Flesh - kb. 353 mag
Tök, Sugar Pie - kb. 71 mag
Tök, Jack O 'Lantern - kb. 71 mag
Eper, Temptation - kb. 50 mag
Görögdinnye, Crimson Édes - kb. 263 mag
Görögdinnye, Sugar Baby - kb. 217 mag

- Salsa kert (csípõs fûszerkert és energia)

YOLO Csoda Paprika – kb. 705 mag
Sárga Viaszos Paprika – kb. 705 mag
Korai Jalapeno Paprika – kb. 705 mag
Kaliforniai Csoda Paprika – kb. 705 mag
Utahi Sárga Édes Spanyol Hagyma – kb. 1411 mag
Tokioi Hosszú Fehér Téli Sarjadékhagyma – kb. 1411 mag
Lassan Virágzó Koriander – kb. 529 mag
Bélszín Paradicsom –kb. 1764 mag
Rutgers VF Paradicsom – kb. 1764 mag
Grande Rio Verde Tomatillo – kb. 1764 mag

- Gyógynövény kert (tea, fertõtlenítés, természetes gyógyítás)
Borágó, Borago Officinalis - kb. 229 mag
Calendula, Calendula officinalis - kb. 617 mag
Cayenne bors, Capsicum annuum - kb. 705 mag
Gyermekláncfû, Dandilion - kb. 7937 mag
Kasvirág, Echinacea purpurea - kb. 1940 mag
Görögszéna, Trigonella foenum graecum - kb. 317 mag
Izsóp, Hyssop Officinalis - kb. 3351 mag
Citromfû, Melissa officinale - kb. 7231 mag
Lestyán, Levisticum officinale - kb. 1764 mag
Cickafark, közönséges cickafark Millefolium - kb. 3527 mag

- és a nagyméretû „Örökké tartó kert" csomag (energiaforrás)

Kék tavi bokros bab - kb. 435 mag
Detroiti sötétvörös cékla - kb. 419 mag
Arany hektár káposzta - kb. 2469 mag
Scarlet Nantes sárgarépa - kb. 6702 mag
Arany Bantam kukorica - kb. 750 mag
Marketmore 76 uborka - kb. 353 mag
Római Parris Island Cos saláta - kb. 2822 mag
Utahi sárga édes spanyol hagyma - kb. 2822 mag
Lincoln borsó - kb. 445 mag
Yolo csoda L bors - kb. 705 mag
Champion retek - kb. 882 mag
Bloomsdalei tartós spenót - kb. 882 mag
Nyári fekete szépség cukkini - kb. 81 mag
Téli Waltham vajdió - kb. 109 mag
Lucullus mángold - kb. 328 mag
Ruttgers VF paradicsom - kb. 1764 mag

Nem HIBRID, GMO-mentes és kémiailag nem kezelt vetõmagok, így a tenyészidõszak végén megérett magokat a jövõ évi vetéshez is használhatjuk. Az eredeti növényhez hasonlóan termõ egyedet kapunk.

Fontos!
*Mivel folyamatos hiány van nem hibrid magokból, ezért a csomag tartalma eltérhet a fenti példától!

Légmentes, újrazárható csomagolása a hosszútávú eltarthatóságot biztosítja, így a magok megõrzik termõképességüket.

mmilan21
03-06-2015, 07:03 AM
Minden hosszú távú felkészülés alapvetõ eleme lehet ez a nagyszerû, válogatott vetõmagokat tartalmazó csomag.

Akinek nincsen kertje annak valószínûleg.
Nekem van kertem és vetõmag termelés is beindult.
Egyébként csupa tájidegen vetõmag van benne. Maradok a jól bejáratott magyar fajtáknál és nincs felesleges 80.000 forintom sem.
Ennyi pénzbõl már hasonló mennyiséget lehet venni egy-egy magyar biogazdától is - a vákuumozás meg házilag is megoldható.
Burgonya, esetleg csicsóka hol marad belõle(lehet ezeket is magról vetni) ? Burgonya nélkül egy hús/zöldség leves sem az igazi számomra.

Szóval... szépnek szép kis csomag - az ár/érték aránya is rendben van, de egyszerre ennyit, ilyen áron megvenni csak nagyon kevesek tudnak.
Inkább lenne kisebb csomag is választható - akkor páran elgondolkodnának a vásárláson, mert a tartalma azért egész jó(leszámítva a tájidegenséget).

mzperiksz
03-06-2015, 08:05 AM
Mindezt potom 80e-ért. LOL

Dream_walker
03-06-2015, 10:28 AM
80k egy korrekt ár egy ilyen csomagért.
Viszont aki ennyire komolyan csinálja (ennyi maghoz komoly méretû kert kell), annak a fele, kétharmada már megvan, saját termésbõl. Szóval tényleg lenne értelme egy karcsúbb csomagösszeállításnak.

Pityubá
03-06-2015, 12:58 PM
Háát nékem lecsengetni egy összegben 80K Magyar forintot, szóval nem telik reá.
Gondolom a tájidegen fajták közt van használható, de jobban megtudok bízni a honos fajtákban, amik nálam már bizonyítottak.

Viszont nem tudtam környékünkön 8 soros kukorica vetõmagot beszerezni. :(
T fórumtársaim kell 1 marék 8 soros kukorica vetõmag Pityubának, imába foglalom annak nevét aki küldene belõle. :D

Álldás

Forrai
03-06-2015, 01:18 PM
[QUOTE=Pityubá;54881]Háát nékem lecsengetni egy összegben 80K Magyar forintot, szóval nem telik reá.
Gondolom a tájidegen fajták közt van használható, de jobban megtudok bízni a honos fajtákban, amik nálam már bizonyítottak.

T fórumtársaim kell 1 marék 8 soros kukorica vetõmag Pityubának, imába foglalom annak nevét aki küldene belõle. :D

eztb találtam neked:)
http://olx.hu/hirdetes/8-soros-kukorica-elado-ID31CPZ.html#a17fc0c576

Pityubá
03-06-2015, 01:44 PM
[QUOTE=Pityubá;54881]Háát nékem lecsengetni egy összegben 80K Magyar forintot, szóval nem telik reá.

eztb találtam neked:)
http://olx.hu/hirdetes/8-soros-kukorica-elado-ID31CPZ.html#a17fc0c576
Köszönet, írtam néki mailt, kértem a csõrõl saját fényképet.
Persze fórumtársban szívesebben megbíznék. :D