PDA

View Full Version : Élet a tanyán

Oldalak : [1] 2 3

degu
03-20-2013, 01:56 PM
Nem igazan talaltam a megfelelo topikot, hiszen van tuleles a varosban ugyhogy inkabb IDE (http://utajovobe.eu/hirek/elelmezes/2889-elet-a-tanyan-villany-nelkul) osztom a cikket melyet buscraftos kollegak talaltak.
(Ha nem passzol ide majd átpakoljátok.)

TMIB
03-20-2013, 07:38 PM
Áttettem ide.

Ki lakik tanyán, vagy ki tervezi hogy elvonulva a világtól vidékre költözik?

Én a múltkor lecsúsztam egy jó vételrõl, de nagyon szeretnék elköltözni egy csendes helyre. Itt még azért is komoly büntetést kaptunk a múltkor, mert madarakat etettünk. Kiderült hogy a város szabályzata szigorúan tiltja. Honnan tudhattuk volna? De van nagyon sok szabály, ami elég irritáló, úgyhogy egy saját, nyugodt kis tanya sokkal jobb lenne.

Nem beszélve hogy a prepperkedés könnyebb olyan helyen, van föld, van terület, bele lehet tanulni a gazdálkodásba.

zukajev
03-21-2013, 10:33 AM
Én falun lakom, de a méhészethez most keresek egy tanyát, ki is néztem egy jót csak azt a bizonyos " visszautasíthatatlan ajánlatot " kell megtennem :)
B helyszínnek kiváló lenne.
A méhek mellett elférne pár disznó, baromfi, meg persze pár kecske.
Amúgy baj esetén egy 2 kecske lehet az ember legjobb barátja, bõséges tej forrás, és hihetetlenül igénytelen.
azért 2 kecske mert tej csak akkor van ha van kiskecske is, tehát kell egy anya és egy bak. (csak azért írom le így mert volt olyan barátom, aki még ért is a jószághoz mégis
várta a tejet, mire rájött hogy az nem csak úgy van)
Tehát én mindenképp tanya/falu párti vagyok.

Don't Panic
03-21-2013, 01:06 PM
Még csak most jöttem vissza Mo-ra. Szóval egyelõre a város szélén lakom. De mindenképpen tanyapárti vagyok és az is a cél. Azonban el kell, hogy oszlassak egy-két romantikus álmot: a tanya nem csak abból áll, hogy ott csönd van, meg harmatfriss levegõre lehet kelni. Sokan szõnek ilyen balga álmokat! A tanya nagyon is sok munkát jelent. Fõleg akinek jószága is van. Már pedig akinek tanyája van az elõbb-utóbb szerez jószágot is. Azt pedig rendszeresen etetni kell, gondozni, takarítani! A veteményest kapálni, mert különben felveri a gaz. A szõlõt, gyümölcsöst metszeni, oltványozni, permetezni. A fûnyírás lesz a legkisebb gondod! Ettõl függetlenül három milliószor inkább a tanya, mint a panel!!!

Don't Panic
03-21-2013, 01:09 PM
Jaa, és ha félúton jut eszedbe, hogy elfelejtetted azt a hülye vaníliás cukrot az asszony sütijébe, akkor az "öt kilométer" megint a boltig. ;)

Locomotiv
03-24-2013, 07:34 PM
Ebben nagyon igazad van. Sokan nem is gondolnak bele, hogy ha állattartásra adja a fejét akár tanyán akár falun az mindennapos elfoglaltság. Nincs hétvége vagy ünnepnap, az állatokról mindennap gondoskodni kell. Ennek ellenére én is azt mondom mint Te: "Ettõl függetlenül három milliószor inkább a tanya, mint a panel!!! "

Hegyiember
03-26-2013, 05:40 PM
Érdekes, hogy van topic tanyára meg nagyvárosra is, de falura nincs. Pedig egy egész kellemes átmenet a kettõ között, van közel bolt, ha baj van akkor segítség is, és hogyha nem egy nagy, elidegenedett falu, akkor pont hogy csak elõnyei vannak preppekedés szempontjából, mert nem kell félni a szomszédoktól sem, és együtt erõsebbek is az emberek ha esetleg fosztogatók érkeznek a környékre. A tanya jó dolog, de ha jön pár suhanc akkor arra sem lesz idõtök hogy elbúcsúzzatok a kecskéktõl meg a többi állattól, már viszik is õket minden más készlettel együtt. Lehet hogy faluban nem lehet teljesen életvitelszerûen növényt termeszteni és állatot tartani, de õszintén, ki akar. Valami munkára szükség van, hogy legyen internet és feljöhessetek a magyarpreppperforum.org-ra, a kedvenc oldalatokra, meg azért az évi 365 munkanap se túl csábító. Egy faluból kényelmesen el lehet járni munkába, és mégis elfér otthon a kertben pár kecske, tyúk, kis paradicsom meg krumpli, a gyümölcsfákról nem is beszélve. És ennél nem is kell több egy igazi preppernek. A pincében lehet tárolni bõven konzerveket, kínai leveseket meg egyéb tartósított kis helyen elférõ kajákat, és ezeket tökéletesen kiegészíti a kertben található friss zöldség, gyümölcs, friss hús. A kecske pedig nekünk lett teremtve :D. Nem feltétlenül kell többet tartani, elég ha egyszer kétszer elviszed valamelyik falubelihez akinek van bakja, és befizeted egy élményestre, egy ellés után akár évekig tejel. De persze ha több van az sem árt, tényleg nagyon igénytelen. Fel tudnak mászni a fára, és lerágcsálják a leveleket. És ha kell, a húsa is nagyon finom. Én most Budapest mellett lakom, de ha kiköltöznék akkor is csak ide mennék pár tíz kilóméterrel arrébb valamelyik faluba, a pilisbe vagy északabbra a cserhát-börzsöny környékére, egy párszáz fõs faluba.

Chehomero
03-26-2013, 08:36 PM
Ha már falu akkor valami ilyesmire gondolok http://index.hu/video/2012/01/05/akvaponia/ elég életképesnek tünik.

Batka
03-30-2013, 11:04 PM
Az aquaponia városba való! De oda nagyon!
Falun erre nincs igazán szükség.

A. L. Ias
03-31-2013, 11:20 AM
Gyermekkoromban (6-14 év között) egy nagyközség szélén, a szõlõtermelõ részén éltem (és azóta is többször laktam vidéken). 1 hold föld volt a ház mögött, fele szõlõ, fele szántó. Nagy melléképület, gyümölcstároló, pince, ólak disznóknak és baromfiknak. Meg nem tanultam a földmûvelést és az állattartást, de csinálnom kellett. Azt megtanultam belõle, hogy amíg lehet elkerülöm. A földmûvelés kemény kenyér, mindig van dolog benne, az állatok mellett nincs se vasárnap, se ünnepnap. A sertés 15 perc késésért majd szétszedi az ólat. Nincs betegség, nincs pihenõnap, nincs nyaralás vagy több napos kirándulás. Nincs elvonulás a vadonba... Persze senkit sem beszélnék le róla, csak számoljunk le a parasztromantikával. Az ember küzd, dolgozik és egy vihar, egy jégesõ vagy egy az állatállományokon végigsöprõ betegség és oda minden amit abban az évben létrehoztál.
Persze én is úgy készülök, hogy ha kell visszaállok a kapanyél mellé és újra megfogom a moslékos kanál nyelét is, de tolom a határidõt.
A mai falusi porták már nem elegendõek az önfenntartáshoz. 600-1000 m*m-es telkek, amiknek a fele beépítve és leburkolva. A maradékon nem lehet megélni. Kísérletezni, gyakorolni, a boltban megvásárolt élelmiszert kiegészíteni lehet, De a teljes ellátást fedezni és az állatok takarmányát is megtermelni lehetetlen.

Batka
03-31-2013, 11:59 AM
Kísérletezni, gyakorolni, a boltban megvásárolt élelmiszert kiegészíteni lehet, De a teljes ellátást fedezni és az állatok takarmányát is megtermelni lehetetlen.

Szerintem ez az alapvetõ, hogy kísérletezni, jártasságot szerezni. Ez máris nagy elõny, ha nem a zûrzavar közepén kell elkezdni begyakorolni, meg hibákat elkövetni...
És igen: falu, nem tanya. Vagy legalább bokortanya, hasonló gondolkodású emberekkel körülvéve.
A magányos tanya védhetetlen, fõleg magyar viszonyok között.

Sgtmaj.Prepper
03-31-2013, 12:32 PM
Idézet egy korábbi írásomból, ami idevág:

,,Aki viszonylag sokáig talpon szeretne maradni a jelenlegi világ vége után, annak rendkívül sokoldalúnak kell lennie, mindamellett, hogy õ és családja alapvetõen egészséges, és a megfelelõ és szükséges felszerelések jó részével rendelkezik. Továbbá magányos létre senki rendezkedjen be, mert nem fog mûködni. Csak közepes méretû közösségek lesznek mûködõképesek. A tanya ehhez túl kicsi. Nem tudod megvédeni, nagy utakat kell megtenned a cserekereskedelemhez, távol leszel a segítségtõl. A városok túl nagyok és jobbára most is élhetetlenek, csak mesterségesen tartható fenn a ,,vérkeringésük”, vagyis aki ott marad az a biztos halál. A falu lesz a megfelelõ hely. Ott, azokban a kénytelen-kelletlen összetartó közösségekben lesz annyi és nem több vagy kevesebb ember, ami kell a megfelelõ védelmi erõhöz és fenntartható, önellátó gazdasági termeléshez. Egy ilyen közösségbe kerülj be és legyél ezermester, hasznos ember. Akkor lehet esélyed."

Trendo
04-02-2013, 06:28 AM
Ha már falu akkor valami ilyesmire gondolok http://index.hu/video/2012/01/05/akvaponia/ elég életképesnek tünik.
Nagyon szimpatikus nekem az egész, ha nem lennék túl öreg hozzá, kipróbálnám! Jól ötvözi a passzív házépítés, a környezetkímélõ megoldások számos elemét. Viszont prepper szemüvegen át nézve a dolgot, számos kifogást felhozhatunk ellene. Alapvetõen sérülékeny a megoldás! Ha bármi fennakadás van a víz- vagy az áramellátásban, gyorsan tönkremehet az éves munkád. Ráadásul röghöz köt, lefagyasztja a mobilitásodat. Ha nekem lenne egy ilyen kis ültetvényem, bármilyen rossz hír jönne, egyre csak halogatnám az elmenekülést. Minél több munkát, pénzt öltem bele, annál inkább. De lehet, hogy csak "savanyú a szõlõ" :)

Grafitos
04-02-2013, 09:32 AM
Errõl már hallottatok?
Szerintem 10000 szer alkalmazhatóbb itthon mint az akvaponia, és ez is a természet rendszerén alapszik...pont tanyára való!

Ez a permakultúra
http://www.permakultura.hu/

Dream_walker
04-02-2013, 01:44 PM
Jó dolog, ha az ember úgymond leszámol a parasztromantikával, de azért van néhány apróság, amit figyelembe kell venni. Mert alapvetõen az, amit ma parasztromantikának ismernek, az egyrészt valójában nem is az, másrészt egy sor hibás dologgal van terhelve.

1
Város, falu, tanya. A falvakban akkor van esély a komolyabb prepperkedésre, ha a telkek normális méretûek. Azaz hiába lakik valaki falun, ha egy 900-1000 m2-es telken van a kétszintes, 150 m2-es ház, meg a medence, meg a lebetonozott kocsibejáró, stb. Ha valaki falusi berendezkedésben gondolkodik, akkor olyan települést kell keresni, ahol minimum 2-3000 m2-esek a telkek, lehetõleg úgy, hogy a kerítésen túl a mezõ vagy az erdõ kezdõdik. Elég sok ilyen van amúgy, nem mûvészet megtalálni. Komolyabb volumenû (azaz nem csak hobbi) gazdálkodást 1000-1500 m2-en érdemes elkezdeni. De ott már az igények kb 90%-át tudjuk fedezni a növényi termékekbõl. Fõleg, ha valaki kicsit beleássa magát a kertmûvelés úgynevezett alternatív módjaiba, de errõl majd kicsit lejjebb. De ez a terület már olyan orbitális mennyiségû zöldséget és gyümölcsöt tud termelni, hogy gyõzze az ember eltárolni. A gyümölcsfák közé amúgy be lehet engedni a tyúkokat, rovargyûjtés plusz trágyázás kettõ az egyben :)

Ha valaki az élelmiszert (zöldség, gyümölcs, gabona egy része) magának akarja megtermelni, plusz a tüzelõanyagot is, meg még egy csomó dolgot, akkor egy család részére nagyjából egy egy hektáros terület elegendõ. Ez az egy hektár elegendõ kis számú állat tartására is (1-2 kecske, disznó, emellé szárnyasok, pár tucat), csak be kell osztani a területet.

2
A tanya régen nem kétemberes volt, hanem jellemzõen nagycsaládok lakták. Ez azt jelenti, hogy akár 6-8 munkáskéz is volt, így pl. nem volt probléma a munkamegosztással, esetleges betegséggel. Ettõl függetlenül a pénzrendszer miatt a munka valóban túl sok volt, és nehéz sors jutott a tanyasi embereknek. Ez nem a tanya hibája, ezzel a mai emberek is küzdenek, úgy hívják, hogy kizsákmányoló gazdasági rendszer.

3
Állattartással kapcsolatban sokan írják a takarmányt, hogy ahhoz nagy terület kell, stb. Ez hülyeség. Abraktakarmány (ami egyik gazdasági állatunknak sem a természetes tápláléka, talán csak a baromfiféléknek, de azok úgy általánosságban fogyasztanak magvakat, nem kifejezetten a gabonát igénylik) csak az intenzív gazdálkodás miatt kell, minden állatfaj szépen elvan nélküle. Persze egy tehén nem ad 20 liter tejet, de gondolom nem is az a cél. Egy öt tagú család sem fogyaszt el napi 6-7 liter tejet, márpedig egy magyartarka tehén abrak nélkül is lead ennyit, ha van rendesen legelõje, szálastakarmánya. Jól tejelõ kecskébõl is kettõ már több tejet ad, mint amennyit egy család el tud fogyasztani.
Régen a falvakban minden utcában volt egy gazda, aki bikát, kant, mént tartott. A többieknek nõivarú állata volt. Így a szaporítást simán meg lehetett oldani barterben, a hímeket pedig évente cserélték a vásárokon, így a genetikai sokszínûség is biztosítva volt.
Az állatnak elsõsorban olyan terület kell, amin tud legelni, illetve amirõl télire széna takarítható be. Egy szarvasmarhára átlagosan fél hektár legelõ és fél hektár kaszáló kell, ez fedezi az éves szénaszükségletet. Ehhez érdemes lucernát is adni, abból olyan 2-3000 m2 elegendõ. Viszont ha rossz év van, mint pl a tavalyi aszályos volt, akkor ennek a duplája kell! Tehát ha mindent figyelembe akar venni valaki, akkor csak legelõ/kaszálóterületbõl kell 2,5 hektár, ilyenkor a rossz években is van takarmány, jó évben meg el lehet adni, vagy eltenni késõbbre. Azt is figyelembe kell venni, hogy egy tehén nagyjából 5-6 kecskével "egyenértékû", tehát ugyanakkora területen annyit lehet tartani a kisebb állatból. Azon a területen, amit tehenek, kecskén használnak, baromfit is lehet tartani. Egyrészt a zöld növényekbõl jut nekik is bõven, másrészt szétkapirgálják a szart, így az nem égeti ki a füvet maga alatt. Emellett összeszednek egy csomó rovart. Ha a kecskéknél van bak, a teheneknél meg bika és/vagy borjú, akkor a róka sem megy az állatok közelébe, hiába kapná el amúgy a tyúkokat.
Az állattartás módja is számít. A kecske pl. bármilyen növényt megeszik, mifelénk bozótirtásra használják :) Elõbb áll neki a kökényesnek, mint a fûnek. Ezt ki lehet használni az etetésnél. A jelenlegi törvények ugyan tiltják, de simán legeltethetõ erdõben (a tehén is, és a sertéseket is ki lehet engedni), jobban fogja érezni magát, mint a karámban. Nem mellesleg az erdõnek is jót tesz, gondolom ezért is van tiltva.
Ha valahol nem a tej a lényeg, hanem pl. a hús, tojás, ilyesmi (tehát nem kell fejni reggel-este), akkor pedig nem kell napi elfoglaltságban gondolkodni. Ha biztosítani lehet a takarmányt (legelõn miért ne lehetne) és az ivóvizet (vaskádak, kidobott fürdõkádak simán elegendõek), akkor akár napokra is magára hagyható az állomány. Rendes gazda úgysem hagyja ott, de a lehetõség megvan.

4
Alternatív kertészkedés: írta valaki a permakultúrát, az sem rossz. De egy sima szalmás talajtakarással már meg lehet spórolni a kapálást, gyomlálást, meg az öntözõvíz háromnegyedét. Komposztálással, meg normális trágyakezeléssel a tápanyagokat lehet biztosítani, így nagyon permetezni sem kell. Vegyeskultúrában lehet a növényeket termeszteni. A fûszerek és a gyógynövények egy sor pozitív hatással vannak a többi növényre. A kordonos mûvelést egy csomó zöldségnél lehet használni, és így a munka könnyebb lesz, meg nagyjából a felére is csökken.
Tehenet, és baromfit be lehet engedni a gyümölcsösbe nyugodtan (a kecskét nem, mert az nekiáll lerágni az ágakat), karban tartják az aljnövényzetet.

Summázatként annyit mondanék, hogy ha valaki nem akar nagyban állatot tartani, akkor családonként (4-5 fõ) 1-1,5 hektár elegendõ. Ezen az összes zöldség, gyümölcs, és a gabona nagy része megtermelhetõ, plusz a szükségleteknek megfelelõ tojás, baromfihús, esetleg kecsketej, disznóhús. Ezzel van bõven munka, de ha az ember okosan csinálja, akkor közel sem annyi, mint amennyit paraszt õseinknek kellett elvégezniük. Egy családra lebontva ez egy napi pár órás elfoglaltságot jelent, a szezonos dolgokban kicsit többet, télen viszont igazi pihi van. Ha valaki ennél többet szeretne, akkor a területet növelni kell. Egy család számára a 3-4 hektár az, ami még kezelhetõ, emberi mennyiségû munkával (itt arra gondolok, hogy akár egy lóval/ökörrel meg lehet szántani a gabona helyét, nem kell milliós gép hozzá), és meg is ad minden szükségeset.

Grafitos
04-02-2013, 02:15 PM
Én írtam a permakultúrát, amivel még csak most ismerkedek, de úgy nézem, hogy érdemes..egyetértek, hogy manapság már sokkal kevesebb befektetett melóval is ki lehet hozni egy komolyabb háztájit, ami rendesen besegít a költségekbe. Az a baj, hogy manapság a magyar gazdának is igénye van a lapostvre, meg a nagyonokostelefonra..

nomad
04-03-2013, 09:11 PM
A több százezer magyar kiskertrõl, szõlõrõl se felejtkezzünk meg. Ugyan egyre több helyen mások szüretelik, de ma ingyen is lehet szerezni mûvelésre, mert az alapítók egyre öregebbek. Nem fog eltartani, ahhoz kicsi, de biztosít városmentes mindennapokat és talán ez a legfõbb lényege. Üdv

Grafitos
04-05-2013, 07:05 AM
Asszony nagyszülei néhány éve meghaltak és ráhagytak 1 házat és 3 hold telket..az öregek gyümölcsfákkal foglalkoztak, amibõl jónéhány már kihalt, de vagy 10 még mindíg van a telken. Nem gondozza és nem szedi senki már évek óta. Most nemrég tudtam meg, de már tervezem a teljes helyreállítást.
Ez mind álomszerû is lenne, ha nem 350 km-re lenne BP-tõl a telek..tehát lemenni benyával, matricával stb stb legalább 20 rugó..:(

Semmi sem lehet tökéletes

Sgtmaj.Prepper
04-05-2013, 07:18 AM
Ahol a mai világban nem lehet megélni, mert nincs munka azon a vidéken, az összeomlás után azok a legjobb prepper helyek. :)

Grafitos
04-05-2013, 10:35 AM
Nem igazan talaltam a megfelelo topikot, hiszen van tuleles a varosban ugyhogy inkabb IDE (http://utajovobe.eu/hirek/elelmezes/2889-elet-a-tanyan-villany-nelkul) osztom a cikket melyet buscraftos kollegak talaltak.
(Ha nem passzol ide majd átpakoljátok.)
ezt a lapot én is követem:)vannak jó dolgok..
lehet, kellene 1 ilyen topik, hogy mi lehet hasznos infóforrás itthon, meg külföldön..
vagy már van??:confused:

TMIB
04-05-2013, 10:41 AM
Ha nincs, nyiss neki egyet. :)

mossberg-operator
04-11-2013, 12:50 PM
Idézet egy korábbi írásomból, ami idevág:

,,Aki viszonylag sokáig talpon szeretne maradni a jelenlegi világ vége után, annak rendkívül sokoldalúnak kell lennie, mindamellett, hogy õ és családja alapvetõen egészséges, és a megfelelõ és szükséges felszerelések jó részével rendelkezik. Továbbá magányos létre senki rendezkedjen be, mert nem fog mûködni. Csak közepes méretû közösségek lesznek mûködõképesek. A tanya ehhez túl kicsi. Nem tudod megvédeni, nagy utakat kell megtenned a cserekereskedelemhez, távol leszel a segítségtõl. A városok túl nagyok és jobbára most is élhetetlenek, csak mesterségesen tartható fenn a ,,vérkeringésük”, vagyis aki ott marad az a biztos halál. A falu lesz a megfelelõ hely. Ott, azokban a kénytelen-kelletlen összetartó közösségekben lesz annyi és nem több vagy kevesebb ember, ami kell a megfelelõ védelmi erõhöz és fenntartható, önellátó gazdasági termeléshez. Egy ilyen közösségbe kerülj be és legyél ezermester, hasznos ember. Akkor lehet esélyed."
James Wesley, Rawles is hasonlokat ir a TEOTWAWKI konyveben. :)

Chehomero
05-01-2013, 05:49 PM
http://www.elelmiszer.hu/gazdasag/cikk/peldaerteku_a_magyar__onfenntarto_falu

mossberg-operator
05-09-2013, 05:35 PM
http://www.origo.hu/nagyvilag/20130503-telaithrion-project-free-and-real-onnfenntarto-kozosseg-gorogorszagban.html

iMac
05-10-2013, 05:06 AM
http://www.fokke.hu/fenntarthatosag/72-egy-magyar-oekofalu

Traveller
05-25-2013, 04:55 PM
A Krisnások önfenntartó és önellátó falumodellje tökéletes lenne, ha nem hagynák ki a modelljükbõl a szükség szerinti emberölést. Viszont a falu mögött álló agy, Sölétormos Jenõ egy civil közösséget szeretne létrehozni most, amiben minden megvan, ami hasznos a Krisnásoknál, de nem kell hajnalban kelni az imához.
Esetleg érdekes lehet, õ szervezte meg a teljes mûködését szociális, gazdasági szinten a falunak.
http://havastanya.hu/soletromos-jeno-a-kozosseg-alapitasrol/

Don't Panic
05-28-2013, 02:14 PM
No, miután esett szó a tanya taktikai szempontok alapján történõ mérlegelésérõl most már az utolsó kommentek alapján rá is térhetnénk akkor a praktikus részére a dolognak! Ezután szívesen látnék olyan hozzászólásokat, amik tapasztalatokból következnek arra vonatkozóan, hogy ki mekkora földterületen gazdálkodik, azon belül mik az arányok a különbözõ növénykultúrák között, mennyi állatot és milyet képes az a terület ellátni, ha behozatalra szorul, akkor az mi és mennyi, milyen további dolgokat tervez meglátásai alapján, hogy az önellátáshoz minél közelebb jusson, stb. Tehát legyen ez a topik egyfajta referencia pontos számokkal, mennyiségekkel, arányokkal ahhoz, hogy egy önellátó gazdálkodás gyakorlatban hogyan valósítható meg. Segítségképpen indítom én a dolgokat, mert van tapasztalat, ellenben a magyar irodalom sovány, akár a lágerben a vacsora.
Telek méret: 800 négyszögöl (kb. 2800m2)
Jószág: 3 disznó (egy magunknak, egy mamáéknak, egy feldolgozás utáni eladásra és a következõ 3 malac árára)
Ezenkívül 40 tojótyúk, 2 kakas (ebbõl néha-néha lehet levágni és annyi tojást ad, hogy már eladunk belõle, de még így is 400 tojás van a spájzban)
tanya: kb 100m2
melléképületek: garázs, kamra (szemestakarmánytárolónak használjuk), pince (bor és pálinka tölgyfahordókban), szerszámoskamra, 2 galambház (jelenleg üresek), disznóól, derítõ, árnyékszék, füstölõ, fáskamra, üstház (itt készül a lekvár a szezonban, amúgy meg a moslék, krumpli, stb. a disznóknak), krumpliverem, tyúkól kapirgálós udvarral, kutyaház (németjuhásszal felszerelve :D)
növények: gyümölcsfák, szõlõ, burgonya, akácfák (árnyéknak és némi tüzifának, ha kiöregszenek), repce, takarmánytök, kukorica, uborka, borsó, paprika, paradicsom, zeller, sárgarépa.
Mindehhez két kút. Az egyik 42m-es! :)
Tapasztalat: a burgonya és a veteményes elég egy négytagú családnak szezontól szezonig. Jobb években a burgonyából még eladni is tudunk. De, jól látszik, hogy nem mindenféle veteményünk van. Plusz nincs fóliasátor vagy üvegház. A takarmánytök, kukorica és repce nem elég a 3 disznónak és 40 tyúknak. Arra kéne még több föld. Egy disznó (két mázsa fölött vágjuk) majdnem elég húst ad a következõ Karácsonyig három fõnek. Persze nem minden nap esszük és más jószág húsa is befigyel. A három disznó nem ad annyi trágyát, ami a területre kell. Most 100 mázsát hozzattunk. Viszont ha növelnénk a földterületet, hogy a disznóknak legyen elég takarmány, akkor az még több trágyát kívánna meg. Ezt szétteríteni és beszántani brutális munka. Minimum kistraktor vagy megkérni valakit, akinek van traktorja! A krumpliszedés is egész családos meló és estére nem kell ringatni! A 40 tyúk viszont kevés bajjal van és eszméletlen mennyiségû tojást ad. Tüzifának való nem igazán van. Arra külön kéne egy kisebb erdõs részt venni. A Pedrollo szivattyú jól teszi a dolgát a kutakon. De, a városi villanyról szezonban ennyit locsolni nem semmi számlákat generál. Annak jobb ha kitaláltok valamit!
Konklúzió: 3000m2 alatt még nem leszel önellátó, de nagyon sok dologban besegíthet a háztartásban. Viszont munka annyi van, mint dög! Nagyobb területre mindenféleképpen kell a gépesítés, mert már itt is majd megszakadsz. Mindig van valamit csinálni hajnaltól napestig. Még egy barkácsmûhely, kovácsmûhely nem ártana. Ha fejleszteni akarnánk és több disznóban vagy más lábas jószág beszerzésén gondolkodnánk, akkor annak is nagyobbítani kéne az ólat vagy plusz istállót kéne felhúzni, ami további területet vesz el. Ez mellett a vegyszereket, háztartási szereket akkor is valahonnan venned kell. Még ha csak szódabikarbónáról beszélgetünk is! Szappanfõzést az üstházban meg lehetne oldani lekvárszezonon kívül, de ahhoz is kéne a rengeteg zsiradék meg marónátron.

Remélem ez már ad valamiféle fogalmat!

Traveller
05-28-2013, 04:03 PM
Nagyon jó volt az összefoglalód- látszik, hogy nem a fotelból túlélsz :-)

10 Ha, gazdasági (magtároló, mûhely, raktár) és lakóépület felhúzása folyamatban, parcellás mûvelés, szántóföldi kultúrákkal, a hétvégi parasztság miatt állattartásra, kertészetre nincs lehetõség - ebben összedolgozom egy másik biogazdával. Kút 100 m-rõl, de nem használom locsolásra, arra jövõre fúratok egy sekélyebbet, amikor könnyítik a szabályzást.
Hektáros parcellákon direktvetésû termelés gabonával forgásban, tápanyag utánpótlás zöldtrágya keverékekkel, biológiai oltóanyagokkal, nincs sem mû-, sem szerves trágyázás, nincs rá szükség.
Szélvédõ fasorok telepítése folyamatban, tó kialakítása szükséges (tüzivíz tároló)
Kizárólag közvetlen értékesítési modell folyamatban, ahogy a feldolgozáshoz, kiszereléshez szükséges eszközállomány felszerelése is.
Gépek: traktor, direktvetõgép kaszálógép, mulcsozó, szárzúzó, de még kellene néhány egyéb is a mulcskezeléshez, preparátumok permetezéséhez és sorközmûveléshez, de nincs hol tárolnom még õket.
A terület minden közmûtõl távol, szigetüzemû energiaellátás (vertikális szélerõmû és napelem)
Önellátás akkor, ha már állat és kertészet is van, de önfenntartásról szó sincs, mindenhez nem értek. Szomszédokkal a viszony aránylag jó, odafigyelnek egymás területére és vadásznak is :-)
Munka mennyisége erõs, bevétel nulla, kiadás sok.
Ebbõl legalább két paraméternek illene fordulnia 4-5 éven belül :-)

Don't Panic
05-28-2013, 04:28 PM
A gabonával forgásban-t hogyan érted? Valódi vetésforgó vagy egyszerûbb metódus? Mi sem használunk vegyszereket vagy mûtrágyát. Max a szõlõ van permetezve rézgáliccal. De, az olyan kicsi mennyiség, hogy háti, manuális permetezõbõl megoldható.
Összehasonlításképpen nagyapámnak 70 nagy magyar holdja volt (kataszteri)...amíg kuláklistára nem került. Addig nem is kellett semmiért boltba járni. Nagyanyám szerdánként tartott kenyérsütõ napot, amikor a kézi malommal csak annyi lisztet darált a gabonából, hogy egy heti kenyérhez elég legyen. 2 ló húzta az igát, a tehenek számára pontosan már nem emlékszem, disznó 150, szárnyas jószágból meg annyi volt, hogy nem is számolták.
Az õ nagyapjának pedig 500 és 1.000 kat.hold között volt földje. Még a családfakutatás során nem tisztázott pontosan.
Sajnos a telekmérettel egyenes arányban csökkent a tudás is. Rengeteg dolog elveszik ezzel a szájról-szájra vagy gyakorlati úton való átadással a generációs szakadékkal. Most próbálom újra összeollózni én is. Meg idõsebbektõl tanulni.
Az biztos, hogy ennek a dupláját is tele lehetne rakni, mert fóliát, több istállót, ólat még el tudnék képzelni. Meg egy normális méretû szekcionált mûhelyt (asztalos, kovács, fazekas) is jó volna berendezni, mert a szerszámos épp csak a tárolásra elég. Plusz hiányzó növénykultúrák, napelemtelep és egy kis erdõ mindenképp jól jönne még. Tehát meglátásom szerint 1 hektár kell (durván 2 kat.hold). Alsóhangon! A tó az nagyon király ötlet! Jót tesz a helyi klímának is, ha elég nagy felület.

Traveller
05-28-2013, 04:32 PM
Szóval önellátás méretei: erre van a Krisnásoknak egy szuper könyve, mindenkinek ajánlom, lesz még egy kötet hamarosan. Ebben szinte minden kérdésre válasz található. Beszélgetések az önellátásról (http://okovolgy.hu/megjelent-uj-konyvunk-beszelgetesek-az-onellatasrol/)

Kertészeti, szántóföldi kultúrából személyenként elég 300 m2 az éves ellátáshoz megfelelõ terményekkel. Viszont erre jön rá az állatállomány ellátásához szükséges legelõ (ló, tehén 1 Ha), kaszáló, tûzi és épületfanyerõ terület. Ez utóbbit lehet a kerítéssel szélvédõ sávokkal is kombinálni, gyors növekedésû, igénytelen fajokkal dolgozva, mint a turkesztáni szil, fekete akác, eperfa, stb.
Ha túl sok a tojás, ritkítsátok a tyúkokat, legyen kiegyensúlyozott a termelés vagy tárold el a tojásokat vízüvegben télire.
Én nem trágyázok, csak zöldtrágyázok és komposztálok, mulcsozok, mindig van valami takarás a földemen. A földben minden mikro és makroelem benne van, a nitrogént pedig fixálják a szabadon élõ vagy szimbióta baktériumok, amennyiben nincs szántva. Télre is nagyon fontos a lefagyó zöldtrágya fedettség, amibe megy tavasszal az új vetés, de pl. van olyan, hogy augusztusban belemegy a keverék a földbe (mustár, facélia, olajretek, hajdina) együtt az õszi búzával. A gyorsan növõ zöldtrágya elnyomja a búzát, télen kifagynak, de közben a szerves nitrogént megtartják a gyökértömegben (ennek a kontrollálása a legnehezebb), a különbözõ növények által feltárt szerves foszfor és kálium pedig tavasszal már rendelkezésére áll a búzának, ami nõ, mint az atom az idõközben üressé vált földön. Megnézheted a földemen, így van most is csodálatosan egészséges, kártevõmentes búzám, 10 szem magas kalászokkal, mindenféle permetezés vagy trágyázás nélkül.
A gyomokkal van még gondom, de mechanikai eszközökkel próbálom õket kordában tartani, illetve mivel nem forgatom a földet, szép lassan kimerülnek a gyommagbankok a talajban, a felszínt pedig lehet kontrollálni.

Traveller
05-28-2013, 04:42 PM
Mindent nem tudsz magad csinálni, inkább próbálj kovácsot, fazekast, stb. találni a környéken. Felesleges pénzkidobás, hidd el, ezért kell a közösség. 40-50 földmûves már eltarthat egy lakatost vagy kovácsot gond nélkül.
Ne akarj túl sokat, inkább koncentrálj az apró lépésekre, hogyan tudod például minimalizálni a földmûvelés mennyiségét, hogy minél hatékonyabb legyen és minél több tápanyag maradjon a földben, mert ezen múlik minden. Néhány évtized múlva a szántóföldek minõsége már olyan leromlott lesz, mint egy sivatag a jelenlegi mûvelési rendszerekkel, ezért fontos idõben átállni.

A forgás vetésforgó, minden parcellán más növény kerül vetésre évente, közöttük zöldtrágya. Ez rendkívül fontos az állandó fedettség miatt.

Kézi malomnak a Country Living malmát használom, nagyon jó teljesítményû - ha több embert érdekelne, érdemes lenne leöntetni az örlõtárcsáit, megvan a mintám és a kapcsolat is, aki megcsinálná. A friss lisztbõl készült kenyérnél nincs finomabb, már jó ideje magam sütöm a kenyerem, hosszú kelesztéssel.

Az elveszett tudásért kár, én is régi könyvekbõl próbálom rekonstruálni az régi praktikákat. Volt az én családi vonalomon is több száz hektáros gazda, de mindent elvitt az állam, semmit nem kaptunk érte.

Don't Panic
05-28-2013, 04:43 PM
Nagyon jó volt az összefoglalód- látszik, hogy nem a fotelból túlélsz :-)
Köszönöm, egyelõre mûvateré az érdem. Õ tõle tanulok sokmindent: növénytermesztés, állattenyésztés, böllérkedés, tartósítás, asztaloskodás, stb. Csak már õ is alig bírja. Halad kifelé a korból. :(
De, most nézegetek még egy telket. Ennek majd a duplája. Még meg sincs, de már annyi telefonálgatás meg rohangálás! Hahaa!
Ja, ezt most mondom itt mindenkinek, hogy ha ilyenre adja a fejét, akkor erre számítson!

Traveller
05-28-2013, 04:51 PM
Nos igen, földhöz jutni, mármint használható földhöz, nagyon nehéz.
Azt sem érdemes kifelejteni a számításból, hogy az új földtörvény alapján 2014-tõl már csak középfokú mezõgazdasági végzettséggel rendelkezõ embernek lehet 1 hektárt meghaladó földje.
Az állam szépen koncentrálni fogja a területeket, mert az öreg parasztoknak természetesen nincs ilyenje...államosítás...

Don't Panic
05-28-2013, 04:58 PM
Ne úgy képzeld el, hogy olyan szinten akarom csinálni, hogy abból akár meg is élhessek. Inkább csak mint a régi parasztok: legyen meg hozzá a szerszám - az nem kér enni - aztán ha le kell ütni egy kapuzsanért vagy össze kell ácsolni egy óltetõt, akkor tudjam hogyan kell és ne dõljön a jószágra az elsõ viharral.

Most pont azon vagyok, hogy ilyesfajta földmûvelést tanuljak. Illetve olyan rendszereket tanulmányozok, amik önsegítõk. Láttam pl. azt, hogy régen a kukorica közé ültették a babot és annak a szárát használták karónak. Bár vannak ellenvélemények is.

Nagyon jól kitaláltad ezt a dolgot illetve feltámasztottad a régi magyar földmûvelés kulcsát! Hiszen nálunk ez már akkor alap dolog volt, amikor Nyugat-Európában még azt sem tudták mi a rák az a vetésforgó.

Hm. Nem rossz ötlet. Rmélem a többieket is érdekli. Jó nagyanyám szerencsés volt, mert volt hozzá igazi búbos kemencéje is. Nálam ez hiánycikk...egyelõre.

Félelmetes, hogy mi mennyiségû tudás ment a lecsóba az utóbbi 50-100 évben. És egy családban elég csak egy generáció, akit ne érdekeljen! A következõ már nyüszítve fogja újratanulni...ha tudja. Én pl. ezért töltögetek le olyan angol nyelvû könyveket, amiket még a századelõ környékén írtak! Plusz permakultúrát bújok esténként. Nálunk visszaadták volna a 70 holdat, de anyámat nem érdekelte, nem akarta csinálni (az õ szüleié volt). Városi vigéc! Ehhhj!

Traveller
05-28-2013, 05:36 PM
:duhos: Alsó hangon is negyven milliós bukta volt anyád döntése közepes aranykoronával számolva, nem számítva az éves bérleti díjat, ha csak kiadja...ez komoly.

A norfolki négyes azért régi találmány, onnan terjedt el Maora is. Az én forgóm viszont minimum mûveléssel zajlik, trágyázás nélkül, szokatlan növényekkel és téli fedettséggel, speciális direktvetõgéppel vetve, így kíméli a talajéletet és spórol vagy 4 menetet vetésenként.
Majd kiderül, hosszú távon hogy mûködik, eddig tetszik az eredmény.

Kukorica közé a bab klasszikus, jól mûködik. Az ellenvéleményeket pedig érdemes meghallgatni, de ha csak a megszokásról szól, nincs neki gyakorlati oka, lehet helyette bátran mással kísérletezni. Az én környékemen is csak néznek a parasztok, mint a sültbolondra, mit csinálok, de kezd valami respektem lenni lassan, mert látják, hogy mûködik. Nem csinálok mást, csak összeszedtem a világ minden részérõl a legfrissebb, legfejlettebb eljárásokat és lehozom kisgazdasági szintre.

TMIB
05-28-2013, 05:39 PM
Nos igen, földhöz jutni, mármint használható földhöz, nagyon nehéz.
40 holdat tudtam volna venni átszámítva 6.000.000 forintért. Nem lett meg rá a pénz és megvette valaki más. :cry:

Don't Panic
05-28-2013, 05:50 PM
Én is ezt mondtam neki, hogy nem kell megmûvelnie csak kérje vissza, aztán adja ki. Utána meg ha én végeztem a tanulmányaimmal - mert ez nem most volt már -, akkor majd én csinálom. Most már bánja õ is, mert rájött - sugallatomra -, hogy ma a földön kívül nincs semminek értéke! Nem hiába vásárolgatják fel nem magyar állampolgárok orrba-szájba.

Errõl ajánlhatnál szakirodalmat, ami neked is hasznos volt elkezdeni. Csakhogy ne kelljen annyit gépelned. Vagy ha kiegészítenéd saját meglátásokkal, akkor egy privátüzenetet is szívesen vennék...amikor idõd engedi.
Gratula egyébként az eddigi eredményeidhez. Tudom mirõl beszélsz.

A paraszt nyakas egy jószág. :haha: De, ha szépen gyarapodik a gazdaság, akkor elismeri a dolgokat. Csak õ szereti a saját szemével látni elõször.
Én is így gondolkodok. Mondjuk én szerencsésnek mondhatom magamat, mert amit olvasok, azt legalább van hol kipróbálnom. Más még ennyire sincs jó helyzetben. Bár nekem is meg kell küzdenem a családdal, hogy: "De hidd el, jó lesz!" Azért mostmár kezdenek hajlani a dolgokra. Kellett hozzá egy-két kiabálós délután. :haha:
Plusz vér szerinti vaterom is kísérletezõ kedvû és most dolgozik õ is egy pár hektáros gazdaság beindításán. Újra. '90-es években volt 4 hektárja. Tehát a csüggedtebb pillanataimban van kihez fordulni.

Don't Panic
05-28-2013, 05:52 PM
40 holdat tudtam volna venni átszámítva 6.000.000 forintért. Nem lett meg rá a pénz és megvette valaki más. :cry:
Az nem semmi. Én Kanadában láttam (keleti part, USA-val határos csücsök) 50ha-t 23.000$-ért. Beszarás olcsó!

TMIB
05-28-2013, 06:04 PM
Különleges egyedi lehetõség volt, de elúszott. A fekvése volt a lényeg, mert Montana-ban és hasonló helyeken lehet venni ennyiért, de ez a 40 hold ez Kentucky-ban volt. Én meg olyan helyen akarnék földet venni ami se nem túl déli, se nem túl északi. Se hõgutát kapni, se jégcsappá fagyni nem akarok és a középen fekvõ területeket nem érintené végzetesen se egy néhán fokos felmelegedés, se egy néhány fokos lehûlés (világméretûre gondolok).

Annyira szép terület volt, dombok, fák, hely egy tanyának (volt már egy farm rajta, csak rom lett belõle), lett volna hely állatoknak, növényeknek -és nem utolsó sorban egy saját lõtérnek is. Mellette betonút, de még a behajtó és kövesút volt.

Nem hinném hogy valaha is találok még egy ilyet. :(

Traveller
05-28-2013, 06:07 PM
Sose feledd el ha olcsó földet látsz, hogy az okkal olcsó.
Az a föld ami biztonságos helyen fekszik, jó minõségû és vannak kereskedelmi kapcsolatai, az drága lesz, nagyon drága.
Maon is van föld a rejtett erõforrások környékén fél milláért, de ha felbukkan egy 30-40 AK-ás föld, 3-4 millióért megy hektárja és még azt sem fogod tudni megvenni, mert a környékbeli nagygazdák valamelyike el fogja vinni elõvásárlási joggal vagy simán trükkel, bevásárolja magát osztatlan közösbe, s onnan külsõsnek már nem terem babér.
A fél milláson viszont nem te fogsz aratni, vagy ha erdõt veszel ilyen helyen, könnyen mehetsz ki derékmagasságban elvágott csonkokra a hektárjaidon.
Persze megesik, hogy néha valami teljesen holdkóros örökös elkótyavetyéli az öreg tanyáját, de ez ritka, mint a fehér holló.

Don't Panic
05-28-2013, 06:08 PM
Mea culpa, nem hektár, hanem acre. Kimondva kurva hasonló csak éppen fele. 1acre=0,404ha.
Azért 20 hektár 3 millió 8-ért még így is baráti. Ugyanis most kerestem meg megint a hírdetés (http://www.landandfarm.com/property/Hunting_Land_In_Nb-74187/)t és már csak 17.500CAD. Vazze! De lennék kanadai a rohadt életbe! Nem tudják ezek, hogy milyen szerencsések!

Don't Panic
05-28-2013, 06:12 PM
Na, Túlélõ, akkor már csak meg kell szerezned az amcsi állampolgárságot és Kanadában ilyen helyeket vehetsz! Amcsik korlátlanul vásárolhatnak földet. Utána jártam. Persze én magyar vonatkozásban kerestem. Így nem nehéz ott kint preppernek lenni. Basszus!

TMIB
05-28-2013, 06:20 PM
Kanadában nem vennék. Kanadában nincs USA alkotmány, a fegyvereimet nem vihetném, ráadásul ott hideg is van, úgyhogy kihagyom. Én olyasmiben gondolkodom, mint Kentucky esetleg dél-Missouri vagy valami hasonló. Tennessee-ben is jártam egyszer, barátságosak ott az emberek, igaz van egy csomó olyan dolog ott ami kevésbé tetszik. Bár amíg pénzem nincs, addig felesleges is törnöm a fejem. 1-2 ezer dollárt össze tudok szedni, de abból virágföldnél többet nem vehetnék. Kis föld minek, nagyra nincs pénz, úgyhogy ha van egy kis $ azt általában másba fektetem be. (Prepperkedés, illetve olyan dolgokba mint ez a fórum.)
De talán majd egyszer lesz földem is, ki tudja.

Don't Panic
05-28-2013, 06:30 PM
A fegyverekre vonatkozó jogról nem tudok mit mondani.
Az éghajlat Kanada déli részén (USA határ vonala) szinte ugyanaz, mint Magyarországé. Mert mi a 47-ik szélességi körön vagyunk, New Brunswick meg a 45-ösön.
Nekem biztosan nem kéne kétszer mondani, ha megkaparinthatnám ezt a hírdetést.

Vándor
05-29-2013, 11:04 AM
Láttam pl. azt, hogy régen a kukorica közé ültették a babot és annak a szárát használták karónak. Bár vannak ellenvélemények is.

Na, ezt speciel pont tavaly kipróbáltam... nem volt túl sikeres projekt. Kukorica sem lett túl jó, és a bab sem.

Konklúzió1: dupla annyi kukoricát kell vetni, mint babot. Én egy-az-egyben vetettem, de a kukorica rosszab arányban kelt ki, mint a bab, ezért néhány kukoricaszárra több bab is jutott, amitõl az eltört.

Konklúzió2: nem mindegy milyen babot vetünk. Én a nagy fehérszemû "lóbabbal" próbáltam, de olyan vadállatul nõ, hogy megfojtja a kukoricát. Valami kisebbel kell megpróbálni.

Don't Panic
05-29-2013, 03:29 PM
Na igen. Ezért mondtam, hogy vannak ellenvélemények is. Bár szerintem inkább csak a társításon múlik a dolog sikeressége. Ahogyan azt te is mondtad.
Van egy nagyon régi füzetem, abban pl. a gyökérféléket hagymafélékkel javasolják vetni, hogy a kártevõket távoltartsa a sárgarépától, zöldségtõl, stb.
Mondjuk ilyen régi/vegyszermentes tapasztalatokat is megoszthatnánk itt. Elvégre az élet a tanyán rengeteg mindent magába foglal.

Traveller
05-29-2013, 04:50 PM
A kukorica-bab-tök rendszerrel semmi gond nincs, azon kívül, hogy ismerni kell, melyik fajtákat és hogyan ültesse az ember, nem mindegyik alkalmas ilyen megoldásra.
Three Sisters Garden (http://www.reneesgarden.com/articles/3sisters.html)

Azért nem írogatnék sokat ezekrõl, mert tucatjával vannak könyvek, ahol ültetési társítások, mulcsgazdálkodás, permakultúra szép bõven vannak leírva.

Don't Panic
05-29-2013, 06:08 PM
Pont ezért írtam azt, hogy tapasztalatot. Mert azzal, hogy egy könyvben vagy weboldalon valaki azt olvassa, hogy ez és ez a növény jó emezzel vetve még nem fogja tudni csinálni. Ahogyan azt Vándor is kifejtette. Angolul pedig, ahogyan észreveszem, sokan nem tudnak ebben az országban.
Itt van két magyar nyelvû honlap tippekrõl, praktikákról:
Jó tudni! (http://www.jotudni.hu/tippek/index.html)
Házi praktikák (http://www.otthonpraktik.hu/)
Még itt is észrevettem, hogy egynémely receptúra takarítószerekhez nem elégséges az elkészítéshez. Mert az, hogy ecetet keverjek össze blablabla anyaggal az még édes kevés, ha pont a töménység és a két anyag aránya hiányzik. TAPASZTALAT! Az kell! Az megy megy az idõsekkel a sírba! Utálom a XXI. századot! :duhos:

Vándor
05-30-2013, 07:30 AM
Én a kukorica-bab-tök társulást nem a magyar folklórból hallottam, hanem még attól is régebbi hagyományból ismerem: a növények õshazájából Amerikából.
2008-ban volt szerencsém némi idõt eltölteni a az USA-ban, Észak-Carolinában. Mivel a túlélés/bushcraft/természetjárás az elsõ számú hobbim, szinte kötelezõnek éreztem egy indián rezervátum felkeresését. Így kerültem ismeretségbe a Cherokee indiánokkal a Smokey Mountains-ben, akik mit ad Isten földmûvelõ nép volt.

Akit részletesebben érdekel itt elolvashatja.
http://mtp.info.hu/index.php?view=article&catid=40%3Abeszamolok&id=73%3Aindianok-foeldjen&option=com_content&Itemid=68
http://mtp.info.hu/index.php?view=article&catid=40%3Abeszamolok&id=75%3Aindianok-foeldjen-2&option=com_content&Itemid=68

cereal killer
05-30-2013, 02:10 PM
Tavaly mifelénk senkinek nem lett jó a kukorica termése (háztáji-kiskerti), de a tök sem.

Itt egy társítási táblázat (http://www.origo.hu/attached/20130219zoldseg-fuszer-tarsitas.pdf), kertbarátoknak jól jöhet. Én kinyomtattam, lelamináltam, biztos ami zicher alapon :)

Don't Panic
05-30-2013, 05:04 PM
Vándor: Ez biztos király lehetett. Ráadásul Észak- és Dél-Karolina a prepperek fellegvára. Több Youutube-os is ott lakik.

cereal killer: Köszi szépen a hasznos kis táblázatot! Jó ötlet a laminálás is. :thumbup

Ha már tegnap az ecetrõl linkeltem! Még egyelõre nincs lehetõségem ecetet készíteni. De, az almaecetrõl szerzett új infók felcsigáztak. Eddig én fehérbor ecetet használtam. Az sem rossz. De ez! Gyerekek! nem tudom, hogyan írjam le a különbséget annak, aki eddig csak sima háztartási ecetet használt vagy kóstolt. Hát mintha innál citromsavból készült limonádét meg frissen facsart citromból készültet! És mégha kicsit meg is szalad, akkor sem olyan bántó az íze. Csülkös bableves istenkirály volt vele vacsorára! Azért takarításra sajnálnám használni! :D

Don't Panic
05-30-2013, 05:13 PM
Vándor: Biztosan király lehetett! Egyébként Észak- és Dél-Karolina a prepperek fellegvára. Több utubeos is ott lakik.

cereal killer: Köszi a táblázatot, hasznos kis összefoglaló. A laminálás is jó ötlet! :thumbup

Ha már tegnap az ecetrõl linkeltem! Még nincs módom ecetet készíteni. Viszont az almaecetrõl szerzett új infók felcsigáztak. Ezért ma vettem egy palackkal. Eddig fehérbor ecetet használtam. Az sem rossz. De ez! Gyerekek! Nem tudom hogyan írjam le annak, aki csak háztartási ecetet használt eleddig. Mintha citromsavból készült limonádét vetnél össze a frissen facsart citromból készülttel. A csülkös bableves mennyei volt vele! Az a jó az almaecetben, hogy nem olyan bántóan nyers az íze, így ha kicsit meg is lendül vagy mellécsorog a kanálnak sem rontja el az ételt. Azért takarításra sajnálnám elhasználni! :D

cereal killer
05-30-2013, 05:34 PM
Remélem Chef gyártmányú almaecetet vettél!
Sok évvel ezelõtt dolgoztam a gyárban, csak ajánlani tudom mindenkinek a termékeiket. (nem reklám) A magyar piacon egyedül a Buszesz Zrt gyárt igazi ecetet, értem ezalatt, hogy biológiai erjesztésût.
A többi cég vegyileg elõállított ecetsavat hígít vissza 10-15-20%-osra.

Mindegyik ecetjüket merem ajánlani, a fokhagymásat, a balzsamot valamennyi borecetet!

ui: Erdélyben jártam, amikor nagyon rondán kificamítottam a bokámat, kék zöld sárga volt és marhára fájt. A vendéglátóm azonnal hozta rá az almaecetes borogatást, két vagy három éjszaka alatt szinte nyoma se volt a sérülésnek!

Don't Panic
05-30-2013, 10:50 PM
Nem magyar volt. Cseh. Biológiailag erjesztett almaecet.

Égési sérülésekre is jó, azonnal a baleset után. Meg még milliomegy másra. Tényleg egy csodaszer. Nekem anyám darázscsípésre alkalmazta kölökkoromban. Fél óra múlva kutya bajom sem volt. Másnap pedig már csak egy pici piros pötty jelezte a hülyegyereknek, hogy legközelebb nem kéne cseresznyemaggal pöckölgetni a darázsfészket. :haha:

cereal killer
05-31-2013, 06:34 AM
Beírtam egy feketepontot. :)

Amit még nagyon szeretek almaecettel, az a limonádé. Egy nagy pohárba teszek kb egy teáskanálnyi a.ecetet, ugyanannyi mézet és felöntöm szódával! Azontúl, hogy roppant finom, kitisztítja az elmeszesedett ereket is. (már akinek van ilyenje)

Don't Panic
05-31-2013, 07:10 AM
Beírtam egy feketepontot. :)
Mea culpa! Magyar nem volt. Csak osztrák meg cseh. Labancot meg nem veszek. :haha:

A limó jól hangzik. Majd kipróbálom.

Dream_walker
06-03-2013, 06:13 PM
Bár amíg pénzem nincs, addig felesleges is törnöm a fejem. 1-2 ezer dollárt össze tudok szedni, de abból virágföldnél többet nem vehetnék. Kis föld minek, nagyra nincs pénz, úgyhogy ha van egy kis $ azt általában másba fektetem be. (Prepperkedés, illetve olyan dolgokba mint ez a fórum.)
De talán majd egyszer lesz földem is, ki tudja.

Ezzel a gondolattal vitatkoznék, mivel, hogy én is valamilyen szinten földmûveléssel foglalkozom.
Elõször is el kell dönteni, hogy mit szeretnél a földdel. Ha farmer akarsz lenni, akkor igen, kezdd el a pénzt gyûjteni, és keresd a 100 hektárnál kezdõdõ területeket. Ha farmer akarsz lenni, valószínûleg gondjaid akadnak majd, mikor elfogy az üzemanyag, elfogy az elõre gyártott takarmánykeverék, a villanypásztorban nem fut többé áram, és az önitatók sem mûködnek, viszont sorban le kell puffantanod az egyre-másra érkezõ (és éhezõ) betolakodókat, és aztán elfogy a lõszer is...
Ha prepper akarsz lenni, akkor kezdésnek tökéletesen elegendõ fél-egy hektár föld. Próbáltál már egy fél hektáros kertet fenntartani, esetleg gépek nélkül, vagy állati erõvel megmûvelve? Majdnem esélytelen, ha valaki kezdõ. Én ugyan kisebbet próbáltam, ment is, megy is, de nem könnyû menet. Többet nem vállalnék. Egy hektár a teteje. Egy hektár úgy, hogy a fele az fásítva van, ligetes legelõ, van rajta egy kis (700-800 m2) tó.
Ezen az egy hektáron annyi élelem terem meg (ha farmer akarsz lenni, akkor úgyis profitot fogsz termelni, nem élelmet), ami akár 4-5 embert is kényelmesen ellát. Nincs minden nap rántott szelet, de minden nap van étel.

Nem tudom, milyenek az ingatlanárak arrafelé, de szerintem egy hektár föld nem lehet túl drága.
Ha hosszú távon gondolkodsz (a legtöbb ember úgy gondolja, hogy amúgy is sokáig fog élni), akkor ne nagyüzem mellett vedd meg, hanem olyan helyen, ahol a késõbbiekben módod lehet plusz terület vásárlására. Ha akarsz egy véderdõt közéd és az út közé, a legegyszerûbb, ha megveszed azt a földet is, és eltelepíted fákkal. Nem kötelezõ, de járható út.
Egy könnyûszerkezetes házat felhúzni nagyjából 2-3 MFt, de ha nem vagy kényes, fél milláért kacsalábon forgó jurtát vásárolhatsz, amibõl csak a folyó víz meg a vezetékes gáz hiányzik. Aztán ha késõbb megvan a ház, a jurtát szét lehet szedni, és betenni a garázsba (vagy felhúzni valamivel távolabb, "nyári laknak").

Szóval prepper szempontból szerintem a kis föld jobb. Egy többszáz hektáros gazdaságot a kiszolgálóépületekkel nem lehet elrejteni. Egy kisbirtokot viszont majdnem tökéletesen, és megvan mindened, amire szükség van.

TMIB
06-03-2013, 06:30 PM
Nem feltétlenül paraszt az akinek földje van. Mi van ha vadászterületnek használod? Ha földed van itt azt ki is adhatod vadászoknak és csak hozza a pénzt évente, nem kell vele csinálnod semmit. Fél-egy hektár föld nem elég, fõleg hogy a legtöbb államban a saját lõtérhez minimum 20 hold föld kell. Nálam az is munka a hobbi mellett, ezért én minimum 20 holdban gondolkodom.
Mi van ha nem veted be, hanem állatokat tartasz rajta, hogy legeljen rajta a birka, kecske, tyúk vagy más állat? Vagy erdõgazdálkodást szeretnél. A fát kivágják, elviszik, ültetsz a helyére másikat. Nem kell kapálni, kaszálni. Amíg nincs SHTF, addig rengeteg lehetõség van a hasznosításra.

Vagy nem csak az egyikben vagy másikban gondolkodni, hanem több doloban. Az egyik részen legelteted a birkát, a másikon veteményest gondozol, a harmadik részén van a lakhelyed ahol másra használod, a negyedik részén erdõgazdálkodsz, vadászol.

"Nem tudom, milyenek az ingatlanárak arrafelé, de szerintem egy hektár föld nem lehet túl drága."

Nincs olyan hogy drága vagy olcsó. Olyan van hogy ha ebben az államban/megyében veszed ennyi, ha abban akkor annyi. Ha városhoz közel ennyi, ha a semmi közepén akkor annyi. Nincs meghatározott árfolyam. :)

Dream_walker
06-04-2013, 03:49 PM
Nem feltétlenül paraszt az akinek földje van. Mi van ha vadászterületnek használod? Ha földed van itt azt ki is adhatod vadászoknak és csak hozza a pénzt évente, nem kell vele csinálnod semmit. Fél-egy hektár föld nem elég, fõleg hogy a legtöbb államban a saját lõtérhez minimum 20 hold föld kell. Nálam az is munka a hobbi mellett, ezért én minimum 20 holdban gondolkodom.

Világos, ebben igazad van, csakhogy mivel ez itt egy prepper fórum, abból indultam ki, hogy shtf utáni (illetve felkészülési) szituról beszélünk, amikor is a túlélõk kénytelenek átmenni parasztba :)

Mi van ha nem veted be, hanem állatokat tartasz rajta, hogy legeljen rajta a birka, kecske, tyúk vagy más állat?

Ha kevés állatot tartasz, akkor nem kell nagy föld. A családi szükségeltekre elég pár kisebb-közepes állat (sertés, juh, szárnyasok), ezekbõl 1 állategységnyi (500 kg élõsúly, azaz nagyjából egy kifejlett fejõstehén) éves igénye egy-másfél hektár mezõ (fele legelõ, fele kaszáló a téli takarmánynak), ha szárazabb a klíma, akkor kettõ. Ha kevés állatod van, azokat tarthatod egy helyen (nem eu-konform persze, de szerintem azt most lesz.rhatjuk :D ), a szarvasmarhát, juhot, baromfit simán be lehet engedni pl. a gyümölcsfák közé, csak a kecskét nem, valamint a sertést, ha fiatalok a fák. A baromfifélék pl. többet tojnak, ha fás területen vannak tartva, mert nem látják a teljes nyílt eget, így kevesebb a stressz a ragadozó madarak miatt.
Ha sok állatot tartasz, akkor ahhoz gépek kellenek, kiszolgáló berendezések (áram, üzemanyag, víz), és arról sokan fognak tudni, márpedig gondolom shtf esetén nem a legjobb, ha híre van a jól tartott állománynak a környéken...

Vagy erdõgazdálkodást szeretnél. A fát kivágják, elviszik, ültetsz a helyére másikat. Nem kell kapálni, kaszálni. Amíg nincs SHTF, addig rengeteg lehetõség van a hasznosításra.

Ha meg lehet oldani bérmunkásokkal (azaz nem a területet adod ki, "csak" a munkát), akkor haszon is jön belõle szépen. De jöhet egy hektárról is, csak értelemszerûen kevesebb, viszont meló sincs vele túl sok.

Vagy nem csak az egyikben vagy másikban gondolkodni, hanem több doloban. Az egyik részen legelteted a birkát, a másikon veteményest gondozol, a harmadik részén van a lakhelyed ahol másra használod, a negyedik részén erdõgazdálkodsz, vadászol.

Igen, ilyesmit gondolok én is. Csupán azt mondtam, hogy ha családi méretben számolunk 2-6 emberrel, akkor egy-két hektár elegendõ arra, hogy legyen legelõ, veteményes, gyümölcsös, kis erdõ, hely a háznak, tónak, stb. Nem kell mindjárt nagyban kezdeni, fõleg, mert ahogy te is mondtad, sok föld sok pénz.

környész
07-18-2013, 01:41 PM
Talán ide illik a leginkább.
Ezt most találtam, Magyarország Földtani Atlasza (http://loczy.mfgi.hu/flexviewer/atlasz200/). Ha esetleg valaki földet venne és érdekli, hogy mi is van alatta, vagy csak úgy érdekességképp böngészni. :) Bár mindenképp hasznos lehet annak, aki mezõgazdálkodásra, vagy borászkodásra szánja el magát.

raktaros
07-18-2013, 09:02 PM
Van valahol leírás hozzá hogy mit jelentenek a jelölések?

környész
07-19-2013, 06:34 AM
Ha rákattintasz az adott területre, akkor leírja a földtani képzõdményt.

raktaros
07-19-2013, 09:08 AM
Tényleg :). Kattogtattam, de ezek szerint türelmetlen voltam, nem vártam ki míg megjelenik a buborék.
Már csak rá kellene húzni egy részletesebb térképre, mert amire kíváncsi vagyok ott akár 3 féle füld is lehet.

környész
07-19-2013, 01:20 PM
Ja egy ilyen lehetõség jó volna, mint pl. itt a II. katonai felmérés (http://archivportal.arcanum.hu/maps/html/katfelm2b_google.html) térképén.

környész
07-25-2013, 12:20 PM
Önellátás, vidéki élet: miért? (http://www.sokszinuvidek.hu/Kiemelt-cikkeink/2595-%C3%96nell%C3%A1t%C3%A1s,-vid%C3%A9ki-%C3%A9let-mi%C3%A9rt)
Egy rövidke cikk, de a lényeg talán benne van.

borsodi
07-26-2013, 02:36 PM
Önellátás, vidéki élet: miért? (http://www.sokszinuvidek.hu/Kiemelt-cikkeink/2595-%C3%96nell%C3%A1t%C3%A1s,-vid%C3%A9ki-%C3%A9let-mi%C3%A9rt)

Ez egy kifejezetten jó cikk, most megint elkapott a költözzünk ki a világvégére hangulat találtam egy-két nagyon jó vételnek tûnû tanyácskát :)

Ben
07-26-2013, 09:16 PM

Nagyon jó, Köszönet érte!

TMIB
07-27-2013, 06:34 AM
Ezzel a szemlélettel csak az a gond, hogy kihagy a cikkbõl egy igen fontos tényezõt.

Sokan nem azért nem ültetnek semmit és nem azért nem tartanak jószágokat mert lusták, vagy mert elkényelmesedtek, hanem mert bármijük van, ellopják. Elültetik a zöldséget, gondozzák, locsolják, aztán egy nap valakik bemennek és mindent leszüretelnek egy éjszaka alatt. Vagy felneveli a falusi a csirkéket, aztán egy nap kimegy és észreveszi hogy a 10 csirkének nyoma sincs.

Az önellátás csak akkor mûködhet, ha az szüreteli le a munka gyümölcsét aki dolgozott vele.

Csak példának (nem a származás miatt, de csak ilyet találtam): http://www.gyakorikerdesek.hu/egyeb-kerdesek__egyeb-kerdesek__2916826-felszedik-a-romak-a-kertben-a-zoldseget-mit-lehet-tenni

Vannak olyan videók Youtubeon ahol elmesélik az öregek a kamerának hogy õk már nem is vetnek semmit, állatot se tartanak mert úgyis ellopnak mindent a tolvajok. Meg hogy régebben még mindenhol tele voltak a kertek zöldségekkel, gyümölcsökkel de mára már minden kert üres mert nem érdemes vele foglalkozni a lopások miatt. :hogymi:

Ez egy elég fontos része a dolognak, csak oda érdemes menni ahol az önellátás lehetséges, ahol meg sok a tolvaj ott megoldhatatlan a paprikatermesztés. Költözésnél azt is érdemes figyelembe venni, hogy a falunak milyenek a vezetõi, hogy a falu hogy áll hozzá a dolgokhoz, hogy viszonyulnak az idegenekhez.

borsodi
07-27-2013, 07:00 AM
Ezzel a szemlélettel csak az a gond, hogy kihagy a cikkbõl egy igen fontos tényezõt.

Sokan nem azért nem ültetnek semmit és nem azért nem tartanak jószágokat mert lusták, vagy mert elkényelmesedtek, hanem mert bármijük van, ellopják. Elültetik a zöldséget, gondozzák, locsolják, aztán egy nap valakik bemennek és mindent leszüretelnek egy éjszaka alatt. Vagy felneveli a falusi a csirkéket, aztán egy nap kimegy és észreveszi hogy a 10 csirkének nyoma sincs.

Az önellátás csak akkor mûködhet, ha az szüreteli le a munka gyümölcsét aki dolgozott vele.

Csak példának (nem a származás miatt, de csak ilyet találtam): http://www.gyakorikerdesek.hu/egyeb-kerdesek__egyeb-kerdesek__2916826-felszedik-a-romak-a-kertben-a-zoldseget-mit-lehet-tenni

Vannak olyan videók Youtubeon ahol elmesélik az öregek a kamerának hogy õk már nem is vetnek semmit, állatot se tartanak mert úgyis ellopnak mindent a tolvajok. Meg hogy régebben még mindenhol tele voltak a kertek zöldségekkel, gyümölcsökkel de mára már minden kert üres mert nem érdemes vele foglalkozni a lopások miatt. :hogymi:

Ez egy elég fontos része a dolognak, csak oda érdemes menni ahol az önellátás lehetséges, ahol meg sok a tolvaj ott megoldhatatlan a paprikatermesztés. Költözésnél azt is érdemes figyelembe venni, hogy a falunak milyenek a vezetõi, hogy a falu hogy áll hozzá a dolgokhoz, hogy viszonyulnak az idegenekhez.

Ez eléggé dúrva lesz de elõre szoltam!

4 évvel ezelõtt találtunk Tatárszentgyõrgy mellet egy eladó tanyát. 75ha volt az egész, több ház, már nem emlékszem rá, hogy hány ha-nyi fenyõerdõ ahol vaddisznó nevelde volt. Az egész eladó volt vaddisznóstól mindenestõl. Egy ismerõsömmel beszéltem errõl és a következõ képpen alakult a beszélgetés:

- És nem félnél az indiánoktól?
- 75ha-on annyi indiánt ások el amennyit akarok!

És most uram bocsá, de ha beüt a krak akkor pont nem fog érdekelni, hogy dézsmálja e valaki a veteményest vagy csak eltévedt. A fórumon pedig nem hiszem, hogy idõs nénik és bácsik vannak. Természetesen a tanya védtelen lesz ha te elmész onnan akárhová ezzel számolni kell, de aki ettõl akar rettegni az inkább ne is prepperkedjen hanem most üljön le a sarokba és vágja fel az ereit. Nem vagyok az erõszak híve, de az új BTK miatt végre a kerítés belsõ felén JOGSZERÛEN tartózkodóknak van esélye a túlélésre (jogi értelemben), nagy gebasz esetén pedig teljesen mindegy, hogy mit ír a BTK, a büdös életben nem fogsz miatta bíróság elé állni.

ps.: és ha jönnek az indián testvérek? úgy csináld, hogy ne jöjjenek, ne tudják meg, ennyi.

TMIB
07-27-2013, 07:10 AM
Nem az a kérdés hogy mi van az új BTK-ban, hanem hogy ha megengedett-e az önvédelem/otthonvédelem, akkor meg tudod-e védeni, ha már a törvény engedi? Nem arról van szó, hogy 1 darab 50 kilós szerencsétlen kikaparja a krumplit, hanem hogy a kigyúrtak 5-en, 8-an mennek beszerzõ körútra.

De errõl inkább az Otthonvédelmi topicban.

http://magyarprepperforum.org/showthread.php?367-Otthon-v%E9delem&highlight=otthon+v%E9delem

MaRee
08-17-2013, 07:00 AM
Örömmel jelentem, hogy született három új kecske gidánk :) Így a kezdjünk-új-életet állomány 12 kecskére négy bárányra és 10 disznóra nõtt.

Eredetileg a telkünk "karbantartására" vettünk párat egy ismerõs gazdától potom áron, tudniillik roppant igénytelen állatok, és mindent megesznek, így a telkünkön a gyomtalanítás és a fûnyírás meg van oldva :D Viszont a fontosabb dolgokat jó elzárni elõlük, mert többek közt elkezdték rágcsálni egy téglavágó gépet :haha:

borsodi
08-24-2013, 10:45 AM
Örömmel jelentem, hogy született három új kecske gidánk :) Így a kezdjünk-új-életet állomány 12 kecskére négy bárányra és 10 disznóra nõtt.

Eredetileg a telkünk "karbantartására" vettünk párat egy ismerõs gazdától potom áron, tudniillik roppant igénytelen állatok, és mindent megesznek, így a telkünkön a gyomtalanítás és a fûnyírás meg van oldva :D Viszont a fontosabb dolgokat jó elzárni elõlük, mert többek közt elkezdték rágcsálni egy téglavágó gépet :haha:

Eredetileg is kiköltözési szándékkal vettél tanyát, vagy esetleg örökölted? Milyen tapasztalataid vannak az állattartással kapcsolatban? Nincs kedved róla írni egy kicsit részletesebben? :)

Zacskóbicska
08-26-2013, 08:41 AM
A magányos tanya védhetetlen, fõleg magyar viszonyok között

Én spec. vagy 16 éve éppen ilyenre tettem szert. Sokáig kerestem. Eddig soha semmitõl nem kellett megvédeni. Kertészkedni persze nem érdemes, mert a vadak mindent lezabálnak, a szervasbikák apránként elhordták a kerítést, már régóta nem bajlódom azzal se, a maradékát én dobtam ki. Más kérdés az eldugottsága, a városokból buli után kiszabadult narkósok nem ilyen helyek felé veszik az irányt. Úgy gondolom a tanyámról, hogy az a nyugalom szigete. Rendszerint éjjelre még a bejárati ajtót sem zárom be. A legkellemetlenebb élményem eddig az egerekkel volt:) Egyébként hihetetlen összhangban tud élni ilyen helyen az ember a természeti lényekkel. A múltkor pl. munkába induláskor a szó szoros értelmében majdnem hasraestem a hajnali félhomályban az ajtó elõtt fekvõ õzsutában. Most a szarvaslányok gyülekeznek. De volt olyan év, amikor a sündisznó gondolta úgy, háziasítja magát. Az utóbbi néhány évben az aranysakál szaporodása vált egyre dinamikusabbá. Ezek azonban nagyon rejtõzködnek, ritkán látom a faj képviselõit.

MaRee
08-26-2013, 11:21 AM
Eredetileg is kiköltözési szándékkal vettél tanyát, vagy esetleg örökölted? Milyen tapasztalataid vannak az állattartással kapcsolatban? Nincs kedved róla írni egy kicsit részletesebben? :)

Földet vettünk anno, azon volt pár üres épület, tehát nem kimondottan tanya.

Mi érdekel? Ezen állatok tartásával nem sok tapasztalatom van, mint mondtam teljesen igénytelenek, és szabad tartáson vannak. Amikor nagy a szárazság (bár azon a területen sokat esik az esõ így nem jellemzõ), akkor kapnak inni és kb ennyi :) A gazt meg a füvet legelik, bõven el vannak belõle, néha a disznók kapnak moslékot meg kukoricát.

A kutyákat elfelejtettem említeni, belõlük is van jelenleg öt (bár kettõ már lehet nem , rég láttam õket, félek lelõtték a vadászok :( ), õk olcsó kutya tápot kapnak, illetve ha valamit lõnek a szomszédok, akkor belsõséget, csontokat, stb. Kis testû vadászkutya mind, neki mennek a vaddisznónak is, és egybõl ugatnak, ha valaki van a közelben.

Van egy nagy téglaépület amiben a szobákat egybe bontottuk, oda tudnak éjszakára vagy rossz idõ esetére behúzódni. Nagyon jól megvannak egymással, az összes állat együtt jár-kel a területen, aranyosak.

A tanya védelme érdekes kérdés, minél eldugottabb helyen van, annál jobb. Az enyém ilyen helyen van, plusz körbe van kerítve drótkerítéssel. Ismerõsöknek van a közelében víkendház, így ha a család nincs is ott, azért figyelnek rá. Eddig még soha nem loptak el semmit, a kutyák amúgy is elkergetnek mindenkit a közelbõl, akit nem ismernek.

MaRee
10-23-2013, 08:28 PM
Hellóka :)

720

szöged
11-23-2013, 02:43 PM
jobb helyet nem talátam, külön topicot meg nem mertem nyitni neki, így idebiggyesztem:

CSICSÓKA!

minden magára valamit is adó prepper ultimatív növénye.

keresztapám mesélte, hogy a háborúban (még kiskölök volt) azért nem haltak éhen, mert volt csicsóka.

szerintem méltánytalanul hanyagoljuk ezt a növényt kis hazánkban.

raktaros
11-23-2013, 03:40 PM
Maga a csicsóka is túlélõ :)

M-torolt_forumozo
11-24-2013, 02:44 PM
Van nekünk is sok csicsókánk, nagyon hasznos zöldség. Egyrészt az inulin tartalma miatt cukorbetegek is fogyaszthatják, másrészt pedig magas ásványianyag és vitamintartalma miatt rettentõ egészséges. Burgonya helyett is használható, sokkal igénytelenebb és hálásabb növény ráadásul ízre is finom. A földbõl nem szabad egyszerre kiszedni mint a krumplit, mert 1-2 nap alatt elfonnyad, nyugodtan benn lehet hagyni és kiszedni mikor kell. A szára meg takarmánynak is jó. Akiket eddig megkérdeztem azt mondták azért nem szeretik, mert sokat kell pucolni. Én csak kefével megdörzsölöm kicsit és ehetõ is. Tényleg igazi túlélõ növény. :)

Zacskóbicska
11-26-2013, 07:06 AM
Maga a csicsóka is túlélõ :)

Élettani szempontból hasznos, de túlélõ célra nem jó az alábbiak miatt:

1. A szénhidrátja inulin, ami túl nagy molekulájú ahhoz, hogy az ember szervezetében lévõ cukorbontó enzimek feldarabolják, ezért nem szívódik fel.
2. A fehérje tartalma L-módusulatú (optikai izomer), ami gerinces lények esetében nem hasznosítható.
Összességében zéró a kalória tartalma. Takarmánynak sem jó.
Más kérdés, hogy a bélflórára jótékony hatást gyakorol, aminek a következménye a vastagbél tisztulása, aktív felszívó felületének a növekedése. Ettõl a B-sejtes immunrendszer javul és a nyomelem, vitamin felszívódó képesség is, sõt a hasnyálmirigy is regenerálódik. Értékes anyag, de csak és kizárólag táplálék kiegészítõnek.

Vándor
11-27-2013, 09:39 AM
A csicsóka élettani hatásáról még annyit érdemes tudni, hogy tapasztalataim szerint puffaszt. Ezért inkább keverve más körettel ajánlottab fogyasztani, ha emberek közé kell menni.
Ha magában beburkolsz egy jó nagy tányérral, annak nem biztos, hogy az irodában nagyon örülni fognak? :)

fater.lajos
11-27-2013, 04:54 PM
Egy aprócska megjegyzés!
Minden növényi táplálék gázosít. Akinek volt lova, marhája az tudja hogy milyen nagyokat tudnak fingani. Hiszen õk "csak " növényeket esznek.

Dream_walker
11-27-2013, 07:18 PM
Egy aprócska megjegyzés!
Minden növényi táplálék gázosít. Akinek volt lova, marhája az tudja hogy milyen nagyokat tudnak fingani. Hiszen õk "csak " növényeket esznek.

Viszont szerencsére a mennyiség a minõség rovására megy ( :D ), és nem annyira gyomorforgató a gáztámadás :) Azaz csökken a hatóanyag koncentrációja :) Persze még így is büdös, de közel sem annyira, mint pl. egy kollégiumi szoba egy egész éjszakás babgulyásos szesztivornya után...

fisligery
11-28-2013, 05:16 PM
Valaki mintha írta volna hogy vannak nyulai lehet ez hasznos nekik:
http://www.instructables.com/id/Basic-Fodder-growing-system/

Amatorpe
12-28-2013, 01:15 AM
Nemtudom volt-e már, most néztem, nekem nagyon bejött, jól osztja az észt a bácsi:
http://www.youtube.com/watch?v=RPEQyzz_9Xs

Ben
01-01-2014, 09:46 PM
Nemtudom volt-e már, most néztem, nekem nagyon bejött, jól osztja az észt a bácsi:
http://www.youtube.com/watch?v=RPEQyzz_9Xs

Én is rátaláltam, ép most néztem, nagyon ajánlt.

degu
01-02-2014, 09:47 PM
Rászorulóknak adná állatait a kisnyugdíjas:

http://www.hir24.hu/belfold/2014/01/02/raszoruloknak-adna-allatait-a-kisnyugdijas/~~fokusz?mobile_full=1

Amatorpe
01-03-2014, 12:22 AM
Nagyon jó cikk, különösen ez tetszett:
"-egyébként is, tele vagyok tervekkel. Szeretnék egy kismotort, a házat is szeretném még komfortosabbá tenni. Borzasztóan szeretek élni! Minden apró dolognak tudok örülni!"

Vietnamiveteran
01-14-2014, 07:15 PM
Még tavaly vettem egy területet nagyon szép helyen 1 hektár , teljesen bekerítve , víz van rajt .egy 2000 nm külön karámmal belül is leválasztva . Szeretnék idén tavasszal pár állatot betelepíteni . Terveim : 2-3 birka kezdésnek . a nagy területre , 2 kecske a leválasztott területre . Talán még 20 db tyúk a tojásnak .Szeretnék még egy borjút is de ez majd az anyagiak függvénye . A telek alján ástam egy kb méter mély gödröt ott már jó ideje megáll a víz , úgy ,hogy esõ sem volt , ha szerencsém van egy 500 nm-es tavacska is létrejöhet . Faanyagom van bõven ezért a szükséges épületeket önerõbõl szeretném megoldani . Vezetékes víz is van , az állatok itatása tehát megoldott .Sok-sok gyümölcsfát képzelek még el ide . ez a terület kb 5 percnyire van onnan ahol lakom ami szintén benn van a zöldben. Tehát ha közeledik a vég akkor ebbõl az állatállományból kellene nem éhen halni :) Valamikor átmegyek csinálok pár értelmesebb képet , ez a két kép inkább csak a szép környezetet mutatja . Kérdés ami jelenleg foglalkoztat ,hogy a tyúkjaimat ámbár be lesznek kerítve ,de hogy védem meg a rókáktól .

Ez a mostani "tanyám "

1338

ez pedig a túlélõbirtok lesz majd egyszer :) A bekerített részt kell nézni :)
1339
1340

A. L. Ias
01-14-2014, 07:25 PM
<OFF>

... Ez a mostani "tanyám " ... ez pedig a túlélõbirtok lesz majd egyszer :) A bekerített részt kell nézni :)

Remélem most csuklasz! :)
</OFF>

M-torolt_forumozo
01-14-2014, 07:41 PM
Szép kis birtok. A tyúkokat kutyával lehet megvédeni a rókától (nameg estére bezárják, de ez gondolom egyértelmû).

Dream_walker
01-14-2014, 07:53 PM
Birkát ne erõltesd kicsiben, mert igényes állat, és sok vele a macera. Ha nem tervelez minimum 50es nyájat, akkor elég lesz szerintem a kecske :)
Ha borjúból hízót szeretnél, akkor minimum egy hónaposat vegyél, 80ezres induló áron. Ha olcsóbb, ott valami susmus lesz a dologban. Egyik ismerõsömnek pont a héten döglött meg egy "tuti jó vétel, csak 50 rongy" kisborjú :(
A tyúkoknak érdemes vagy tégla/kõépítményt csinálni, vagy legalább egy méterrel a föld alá süllyeszteni, és jól körbeszigetelni, mert különben hidegben nem fognak tojni. Nekem most egy faépületben vannak, és le is esett a tojáshozam drasztikusan, pedig még nem is volt itt igazi tél. Megvédeni csak vadhálóval tudod õket, vagy nagyon korrent dróthálóval, de akkor az alját rögzíteni kell a földben (pl betonnal, vagy egy pallót élére állítva tövig beásol mellé), a tetejére meg két sor szögesdrót, egymáshoz közel. Sajna még ez sem garancia amúgy, de sokat segíthet. Néha elég, ha van gyöngytyúk, az elég agresszív, és hangos, de ha a róka megtanulja, hogy végülis csak a hangja nagy, nem jön mellé a simabõrû ( :) ), akkor elõbb-utóbb így is bemegy.

A hely tényleg szép amúgy :)

Vietnamiveteran
01-14-2014, 09:26 PM
Köszönöm a válaszokat , ígérem ha tavasszal indul a project folyamatosan teszek fel képeket ,hogy nyomon tudjátok követni , és az én tapasztalataimból vagy hülyeségeimbõl más is tudjon tanulni . Pár kérdés : 1 Birka - mi gond van velük ? nekem valaki azt mondta csak legelgetnek , és egy évben egyszer meg kell nyírni õket és ennyi .Ha több infó van valakinek birka ügyben az jól jönne . 2- tyúk : elképzelésem szerint fából csinálom meg nekik a helyüket és a tojórészt , a kinti kapirgáló az pedig kerítéssel elválasztott a teteje pedig mezõgazdasági háló duplán a ragadozómadarak ellen . Kutyát oda nem szeretnék mert nekem a kutya családtag kategória ezért biztos nem hagynám kinn a hidegben egyedül ) Viszont a gyöngytyúk jó ötlet . Nekem is az a cél ,hogy a tyúkok bombabiztosan védve legyenek a ragadozóktól . Nyulakról valakinek tapasztalata ? Lehet õket szabadban tartani ? Persze ugyanúgy védve a ragadozóktól ,nekem az a hagyományos ketreces nyúltartás annyira nem szimpi , jobban tetszenének természetesebb körülmények közt .

M-torolt_forumozo
01-14-2014, 09:40 PM
Éppen ezért kell két kutya. :) De ha ilyen közel van az állandó házadhoz, miért nem költözöl a tanyára? Szerintem akkor sokkal több energiát tudnál fordítani a fejlesztésekbe, meg nagyon szép környezetben van.

Vietnamiveteran
01-14-2014, 09:46 PM
Éppen ezért kell két kutya. :) De ha ilyen közel van az állandó házadhoz, miért nem költözöl a tanyára? Szerintem akkor sokkal több energiát tudnál fordítani a fejlesztésekbe, meg nagyon szép környezetben van.

Odaköltözni semmikép nem akarok ,hiszen a mostani kis faházam sincs még teljesen kész , szóval én ezt a földet kimondottan így szeretném hasznosítani,viszont minden nap át fogok menni, és a barátnõm is nagyon lelkes , õ is támogatja az ötletet és segít mindenben .

Grafitos
01-14-2014, 09:51 PM
Szép a vidék nagyon...nem a Zemplénben van véletlenül?

Odaköltözni semmikép nem akarok ,hiszen a mostani kis faházam sincs még teljesen kész , szóval én ezt a földet kimondottan így szeretném hasznosítani,viszont minden nap át fogok menni, és a barátnõm is nagyon lelkes , õ is támogatja az ötletet és segít mindenben .

Vietnamiveteran
01-14-2014, 10:28 PM
Szép a vidék nagyon...nem a Zemplénben van véletlenül?

Vas megye , nyugati határszél.

raktaros
01-14-2014, 10:47 PM
Opsz, végre még egy vasi :D. Nagyon irigykedem a nyugis helyedre :)

raktaros
01-14-2014, 10:59 PM
Ha nem haragszol, rád kerestem. Szinte hetente megközelítelek 4km-re (földes úton kb. 2.5km-re) ;).

Vietnamiveteran
01-14-2014, 11:06 PM
Opsz, végre még egy vasi :D. Nagyon irigykedem a nyugis helyedre :)

Köszi, ha ennyire tetszik mindenkinek majd nyáron csinálunk egy bográcsozással egybekötött túlélõtábort .:)

Grafitos
01-15-2014, 07:46 AM
Köszi, ha ennyire tetszik mindenkinek majd nyáron csinálunk egy bográcsozással egybekötött túlélõtábort .:)

Már volt hasonlóról szó..ha valaki feltesz egy szép helyet, mindíg beindulunk...:Dremélem tényleg összejön majd valami:thumbup

Vietnamiveteran
01-15-2014, 08:21 AM
Ha nem haragszol, rád kerestem. Szinte hetente megközelítelek 4km-re (földes úton kb. 2.5km-re) ;).

Mit csinálsz erre felé földúton ? Vadászol ? Vagy erre felé dolgozol ? Tavasszal amúgy szívesen látlak ha benézel , majd megbeszéljük .

imi79
01-15-2014, 08:57 AM
Ez érdekelhet benneteket:

http://www.foldhivatal.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=204&Itemid=1

Vietnamiveteran
01-15-2014, 09:09 AM
Találtam még két képet telefonnal csináltam .

1347

1348

raktaros
01-15-2014, 09:24 AM
Mit csinálsz erre felé földúton ? Vadászol ? Vagy erre felé dolgozol ? Tavasszal amúgy szívesen látlak ha benézel , majd megbeszéljük .

-üzenet ment-

raktaros
01-15-2014, 09:29 AM
Ez érdekelhet benneteket:

http://www.foldhivatal.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=204&Itemid=1

Ezt a bejelentést már tavaly meg kellett tenni.

Vietnamiveteran
01-15-2014, 09:30 AM
Ezt a bejelentést már tavaly meg kellett tenni.

viszont én elmulasztottam , ha most megteszem akkor lesz büntetés ?

raktaros
01-15-2014, 10:17 AM
Nem tudom. Lehet csak a bejelentés fog már költségbe kerülni, de nem csodálkoznék valami pótdíjon sem :(.

Dream_walker
01-15-2014, 11:59 AM
1 Birka - mi gond van velük ? nekem valaki azt mondta csak legelgetnek , és egy évben egyszer meg kell nyírni õket és ennyi .Ha több infó van valakinek birka ügyben az jól jönne .

A birka igényes állat. Igényesebb a tartási helyre, a takarmányra, a gondozásra. Kezdõknek szerintem nem való. A birkanyírás sem túl egyszerû (bár bele lehet jönni, azért nem egy kvantumfizika :D ), ha mással csináltatod, az meg drága.
A kecske ezzel szemben (fõleg a sima parlagi) nagyon ellenálló, bármit megeszik, és az idõjárás viszontagságait is jobban tûri. Indulónak szerintem jobb választás :) Kecskét viszonylag sok helyen láthatsz magában, vagy kisebb csoportban, háztáji tartásban. Ellenben birkát azt szinte csak nagyobb nyájban.

2- tyúk : elképzelésem szerint fából csinálom meg nekik a helyüket és a tojórészt , a kinti kapirgáló az pedig kerítéssel elválasztott a teteje pedig mezõgazdasági háló duplán a ragadozómadarak ellen . Kutyát oda nem szeretnék mert nekem a kutya családtag kategória ezért biztos nem hagynám kinn a hidegben egyedül ) Viszont a gyöngytyúk jó ötlet . Nekem is az a cél ,hogy a tyúkok bombabiztosan védve legyenek a ragadozóktól.

Jó a faépület is, csak le kell szigetelni valahogy.
A mezõgazdasági háló jó ötlet (valamennyire takarja az égboltot, és így kevesebb a stressz az állatoknál, hiszen mint minden talajlakó madár, a tyúk is parázik az égen feltûnõ ragadozóktól), de drága. Én azt csináltam, hogy bálahálóval takartam be a kifutó tetejét. A bálázógépek (körbálázó) az utolsó pár métert már nem tudják letekerni a hálótekercsrõl, ezért azokat a gazdák sokszor kidobják. Ha van ilyen arrafelé, kérd el, tökéletesen megfelel a célnak.
Ha nagy a kifutó alapterülete, akkor a szélvihar meg tudja cincálni a hálót, ezért érdemes a kerítésoszlopokra keresztben deszkákat fektetni, és azzal "alátámasztani" a hálót. Ez havazásnál is jól jön, mert a hó nem esik át rajta, és 2-3 centi fölött már akkora súlya van, hogy leszakítja, és tavasszal rakhatod fel újra. Ha van bõven háló, akkor ez persze nem tétel, de szerintem a mezõgazdasági háló (a raschel-hálóra gondolsz?) az drága ehhez.

Vietnamiveteran
01-15-2014, 01:43 PM
Ezt a képet a neten találtam , valami ilyen megoldásra gondolok csak igényesebb kivitelben .

1351

Kerítéshálóm van még 25 m , fa oszlopaim is vannak , vezérdrótot meg majd veszek , a faépület már megvan csak le kell szigetelni . Gondolom a hungarocel belürõl nem jó mert kicsipkedik a tyúkok , a bazaltgyapotot szintén .Szóval ez még fogas kérdés . Jelenleg a deszka falak és hullámpala tetõ ami megvan . Tavasszal nekiállok és befejezem . terveim közt szerepel még ,hogy egy kb 1000 nm es területet beszántatok és beültetem lucernával , ezt majd aztán az állatok megehetik , ráadásul úgy olvastam,hogy a talajt rendkívül javítja .

fater.lajos
01-15-2014, 07:27 PM
A tyúkól fogas kérdés. A falat is kicsipegeti, a fába is belekezd. A kazánlemez talán tyúkálló. :D
Félre a tréfát. Nekünk a deszka, hullámpapír, mûanyagfólia deszka kombó láthatólag bejött. Aztán megtetvesedtek a tyukok. Felégettem az egészet. Most bontott téglából van, és rendszeresen meszelem bent. Igen, és kicsipkedik.

Dream_walker
01-15-2014, 09:14 PM
Ami a képen van, az teljesen jó kivitel, egyetlen baj, hogy bent az udvarban nem tudsz felegyenesedni, de az állatoknak maximálisan megfelel :) Ilyen van nekem is, csak nagyobb, meg a háló nem zöld :)
Itt nem kezdik el megcsipkedni a tyúkok a deszkafalat, mondjuk van alattuk bõven szalma, és kapirgálni is tudnak szóval szerintem találnak maguknak elfoglaltságot :)
A szigetelést felteheted kívülrõl is, ha van plusz egy vízálló réteged, amit rá tudsz tenni. Nálam ez a hullámos bitumenzsindely van kívül, amit amúgy tetõkhöz használnak, de bontottan elég sok helyen hozzá lehet jutni, vízálló, meg tudja védeni a hungarocellt.

Ha belülrõl szeretnél, akkor viszont javaslom, hogy a bazaltgyapotra, hungarocellre tegyél osb-lapot, az legyen a legbelsõ réteg. Egy kis ólnál az nem egy nagy összeg, de sokat számít.

Tavaly amúgy kisbálával szigeteltem, belülrõl. A fûtéshez lenszalmát is használunk, abból van egy csomó kisbála. Azt élére rakva földtõl plafonig megpakoltam körbe az ólat, rengeteget számít. Idén nem tudtam megcsinálni, mert majdnem kétszer annyi a tyúk, és kicsi lenne nekik a hely. Pedig azt nem kezdik meg, mert erõs a szára, bökõs, még az egér sem megy bele :) Ráadásul jobban ég, mint a búzaszalma, mert a len szára nem üreges, hanem ezekkel az erõs rostokkal van tele :) Ez a jobban ég dolog mondjuk csak a kazánban számít, a tyúkólban nem oszt, nem szoroz :D Tavasszal meg egyszerûen kivettem a bálákat, és meg is volt a nyáriasítás :)

Vietnamiveteran
01-15-2014, 09:35 PM
Hát ez a kisbálás szigetelés baromi jó ötlet , nekem eszembe se jutott volna , szombatra nagyon jó idõ ígérkezik ha tehetem átmegyek elégetni egy csomó gazkupacot , aztán csinálok pár képet is. Úgy tervezem ,hogy reggel átmegyek elkezdem égetni az összegyûjtött gazokat , és ha már van tûz úgyis akkor olyan túlélõsen egy nyúl paprikást bográcsban összedobok , a keresztfiam hihetetlenül élvezi az ilyen vadregényes programokat, 12 éves tud már magnézium tömbbel tüzet gyújtani , van saját túlélõ kése , egyedül megpucol egy halat , viszem lõtérre magammal úgyhogy ha baj lesz legalább ennyi elõnye lesz a korosztályával szemben .

Vietnamiveteran
01-18-2014, 04:49 PM
Megvolt a mai telek project , bozótírtás , gaz égetés . Sajnos a kinti fõzés elmaradt mert csak ebéd után tudtunk átmenni . Csináltam egy asztalt meg egy padot ,hogy amikor átmegyünk legyen hol kajálni , elég amatõr munka de tõlem ennyire tellett . Keresztfiammal csináltam barátnõm nevetett is ,hogy a kétbalkezesek mese jut eszébe rólunk :) Na de sebaj a bozótirtáshoz annál jobban értünk )

1424142514261427142814291430

fater.lajos
01-19-2014, 01:12 PM
Ha nem tetszik az asztal meg a pad, szólj nekem. Nálam lenne helye! :D

raktaros
01-19-2014, 01:19 PM
Mi az ott a níván, 70centis antenna? :)

Vietnamiveteran
01-19-2014, 02:59 PM
Mi az ott a níván, 70centis antenna? :)

Jaja a benn figyel egy motorola GM300 .

Mizu
01-19-2014, 05:00 PM
... állomány 12 kecskére négy bárányra és 10 disznóra nõtt.
Egy ismerõsöm mondta, hogy "...aki nem tud káromkodni, vegyen kecskét..."
A kis olka falából a vakolat alól kiszedték a nádat és elropogtatták mint a ropit. Tényleg marha egy jószág a kecske! :D

BragBOL
01-19-2014, 05:30 PM
jaja :D :D :D

http://vimeo.com/16990131

MaRee
01-20-2014, 07:12 AM
Néhány kép tõlem. A minõségért bocs, ennyire képes a telefonom :D Az erdõs rész lenne a mi földünk egy kicsi szeglete, élõben szép látvány volt, képen nem annyira:D
148614871488

Zacskóbicska
01-20-2014, 07:30 AM
Egy ismerõsöm mondta, hogy "...aki nem tud káromkodni, vegyen kecskét..."
A kis olka falából a vakolat alól kiszedték a nádat és elropogtatták mint a ropit. Tényleg marha egy jószág a kecske! :D

Én is láttam már, hogy egy öreg ház tetejérõl ette a nádat. Hihetetlen, hová fel nem tud mászni...

raktaros
01-20-2014, 02:09 PM
Egy kecsketartó szerint nem is a Föld-rõl származik :D

kovu78
01-20-2014, 02:12 PM
Raktáros:ott csak is kecskefészek lehet :D

környész
02-28-2014, 12:01 AM
Tanulságos kis videó.
Csanádi séta Felsõ Barnabással (http://www.youtube.com/watch?v=-3k8jW7DKjw)

MaRee
02-28-2014, 10:00 AM
Tanulságos kis videó.
Csanádi séta Felsõ Barnabással (http://www.youtube.com/watch?v=-3k8jW7DKjw)

ÉRdemes Felsõ Barnabás Szabad Tûzön c. sorozatát is megnézegetni, youtubeon fenn van az összes rész, nagyon finom dolgokat fõz-süt a szabadban, igazi jó magyar ételeket.

Erdõjáró
02-28-2014, 10:11 AM
Volt szerencsém eltölteni nála egy hosszú hétvégét a "szigeti" birtokán. 3 nap alatt folyamatosan fõzött valamit halból. Füstön sült keszeg, csukapörkölt.... . Hát srácok én sokféle halételt ettem már sok helyen, de azokkal az ételekkel még senkinek sem sikerült felvenni a versenyt! :thumbup

Salmo
02-28-2014, 05:32 PM
Ahhoz is lopta a halat?

Vietnamiveteran
03-10-2014, 12:48 PM
Régebben említettem ,hogy van egy szép bekerített füves-fás legelõm , most eljött az ideje ,hogy benépesítsem, tud valaki Vas megyében birka beszerzési lehetõséget ? Kezdetnek 1 kos és két anyára gondoltam .

Grafitos
03-10-2014, 01:59 PM
azt hittem oda preppereket terveztél telepíteni:beer:

Vietnamiveteran
03-10-2014, 04:39 PM
Most szombaton átmegyek a mini ranch-ra egész napos ténykedésre , tervezek egy jó bográcsgulyást marhalábszárból . Vacsira meg jó kis rablóhús nyárson , parázs fölött . A koleszterinnel sem lesz probléma mert annyi munka vár ott rám,hogy tuti minden zsírt elégetek :) Keresztfiam jobban várja mint a nyaralást , legalább talpraesett gyerek lesz ....

Medve
03-10-2014, 06:14 PM
Régebben említettem ,hogy van egy szép bekerített füves-fás legelõm , most eljött az ideje ,hogy benépesítsem, tud valaki Vas megyében birka beszerzési lehetõséget ? Kezdetnek 1 kos és két anyára gondoltam .

De jó dolga lesz annak a kosnak :thumbup

Ben
03-10-2014, 06:57 PM
ÉRdemes Felsõ Barnabás Szabad Tûzön c. sorozatát is megnézegetni, youtubeon fenn van az összes rész, nagyon finom dolgokat fõz-süt a szabadban, igazi jó magyar ételeket.

Köszi ez jó ötlet, pont errõl beszéltünk asszonnyal, hogy ilyet kellene többet készíteni :Ö)

Vietnamiveteran
03-13-2014, 07:21 PM
Szépen lassan készül az állatfarm , hamarosan benépesítem, most még minden kezdetleges állapotban van de remélhetõleg idõben elkészülök mindennel . Az istállók a telken voltak de nagyon elhanyagolt állapotban ezeket amennyire tudtam felújítottam, kitakarítottuk , a tyúkketrec ki sem látszott a gazból most már használható állapotba hoztuk . Van még munka bõven de a finom birkapörkölt és a friss bio tojás gondolata erõt ad a munkákhoz :)

2001
2002
2003
2004
2005
2006
2007

Dream_walker
03-13-2014, 08:12 PM
Szép munka! :)
De a tyúkketrecben meghagyhattad volna a gazt, adott volna egy két hetes elfoglaltságot a lábasjószágnak, utána meg úgy nézne ki, mint most :) Földig letarolják, én minden évben megcsináltatom velük :)

Vietnamiveteran
03-13-2014, 08:56 PM
Kicsit félek is ettõl az állattartástól de az egész család és a barátok annyira lelkesek ,hogy most már nincs visszaút végig kell csinálni..:)20 tyúkkal kezdünk és 3 birkával 1 kos két anya ,meg jó lenne 2 borjú is de az most nem fér bele a költségvetésbe .Szerintetek egy méhkaptár a telek egyik sarkában gondot jelentene a többi állatra nézve ?

Dream_walker
03-13-2014, 09:04 PM
A borjúval várjál, míg lesz gyakorlatod a napi haszonállat-tartással. Ha egy év múlva is azt mondod, hogy kell, akkor oké. De már a baromfi és a birka is olyan, hogy nagy lépés azoknak akiknek eddig hobbiból volt mondjuk kutyájuk. Ne beszólásból mondom, de más jellegû a két dolog, más a munkaigénye, és más az egész fíling. Ráadásul a borjú fél év alatt 250 kilósra nõ...

A méhkaptár semmi gondot nem fog okozni, ha a többi állat nem fér hozzá (tehát a birkák nem mennek oda a kijárat elé legelni), de egy kaptár nem kaptár. Telepíts ötöt, azzal még nincs annyival több meló, viszont már biztosan fedezi a mézszükségleteteket. Mondjuk olyan nincs, hogy biztosan, mert van év, hogy annyit sem hordanak, ami nekik elegendõ lenne.

Vietnamiveteran
03-13-2014, 09:32 PM
Köszi a tanácsokat megfogadom, a borjú az úgyis csak jövõre jöhet számításba ha addig kitart a lelkesedés az állatok iránt . A méheket is csak jövõre gondoltam mert elég szerintem is kezdésnek a tyúk és a birka + a munkám amibõl élünk mert azt sem hanyagolhatom el .

raktaros
03-13-2014, 09:47 PM
Méheken én is gondolkodom, nincs velük sok munka és a méz aranyat ér.

Vietnamiveteran
03-18-2014, 08:30 PM
Üdv mindenkinek , megvan a kis farm két új lakója , elég jópofák , remélem szorgalmas fûnyírók lesznek ..:)

2068

2069

és az õrség :

2070

TMIB
03-18-2014, 10:32 PM
Lett a családban két fekete bárány? :haha:

Azzal a kutyával nem szeretnék összeveszni. Harciasnak tûnik. :)

mossberg-operator
03-19-2014, 05:59 PM
Hiszi, nem hiszi? Szoval egyik ismerosom meselte, hogy a nagymamaja raszoktatta a disznokat arra, hogy az olajtoba pisaljanak, szarjanak, hogy ne kelljen az egesz olbol ganezni, megpedig ugy, hogy o is oda pisilt hetekig.... ???

MaRee
03-28-2014, 03:23 PM
Ma(igazából múlthéten) született bárányok :D

2172

P
03-28-2014, 07:41 PM
Nekem két - egymástól igen távoli - helyen van telkem, az egyik kb. 6000 nm, a másik pedig a harmada. Igazából el kéne adni mindegyiket, és egy sokkal ideálisabb helyen venni egy nagyot, de az még a jövõ zenéje.
A nagyobbik három részre van osztva: egy az embereknek és kutyáiknak (lakóház, garázs, mûhely, szerszámos, szenes-fás, nyári konyha, füstölõ, pincék, homokozó, óriás-hinta :D stb.), a középsõ rész a haszonállatoké (jelenleg csak tyúkok és kacsák, de voltak már nyulak, libák, pulykák, malacok és kecskék is itt). Kecskét én is szeretnék megint, a teje és igénytelensége miatt. Mivel nem eszem húst, nem tervezek malacokat, a nyulakon elgondolkoztam (és az éti csigákon) a kutyák miatt, bár lehet, hogy egy halastó is rásegíthetne erre. A baromfiudvar jókora és változatos, nem is tudnám elképzelni, hogy kis, sivár helyre zárjak bármilyen állatot. Helyet kapott benne egy kacsaúsztató is, és egy nagy abrakos, az ólak kisméretû téglából vannak, és vastagon szalmával (konkrétan bontatlan kockabálákkal) béleltek.
A harmadik részen egy akácos, egy kukoricás, a veteményes és a gyümölcsfák vannak. Ha megtartanám, akkor sûrû, tövises sövényt telepítenék oda olyan növényekbõl, amelyek egyéb hasznot is hoznak (galagonya /a fája kiváló tüzelõ, nézzetek utána; karbantartja a szívet, befõzni is lehet a bogyójából/, kökény, csipkebogyó, bodza /hogy legyen mit irtani :) - imádom a szörpöt a virágaiból és a lekvárt a bogyóiból/, gledícsia /elrettentõ, ínségeledel, takarmánynövény/, stb.). Majd a végleges helyen meg is valósítom, nem lesz egyszerû átjutni a telekhatáron, az biztos. :)
A veteményesben fõszerepet kapnak azok a növények, amelyeket jól lehet tartósítani - azaz kb. minden a salátaféléket leszámítva. Ahova tudok, oda fûszernövényeket nyomorítok (különösen évelõket - néhány már túlságosan is életrevalónak bizonyult, mint a menta és a kapor, de a citromfüvem például valamiért még soha nem jött össze). Egy kis sziklakertet is csináltam a gyógynövénykéimnek.
A kisebb telken pedig gyakorlatilag élek most, egy zsúfolt, tömör gyönyör - több, mint 100 tõke szõlõ, bár ebbõl lugasokat szeretnénk kialakítani; több, mint 40 szépen termõ gyümölcsfa (mindenféle barack, dió, naspolya, birs, többféle: alma, cseresznye, meggy, körte, szilva, ringló, eperfa), más finomságok (mogyoró, ribizli, málna, eper, kökény, csipkebogyó, és igen, bodza - de tervben van az egres, az áfonya /úgysem marad meg, de legalább megpróbáljuk/, és a berkenye. A sok növény sajnos itt bevonzza a gombás betegségeket, hiába metszegetünk, úgyhogy néha muszáj permetezni - viszont nem használunk olyat, ami nem engedélyezett biogazdálkodásban.
Tyúkokat tartunk, és gondolkozunk a nyulakon is. Növesztünk akácokat tüzelõnek és fészkelõhelynek, fenyõ is ezért magasodik a kertvégében, a télen pedig odókat gyártottunk, és most örömmel nézzük, ahogy sorra magukénak érzik a madarak. :)
Méhes úgymond volt, több, mint 100 méhcsaládról kellett gondoskodni. Most 10-et tervezek, de párom csak 2-3 családban akar gondolkozni. Igazából nem olyan kevés feladat van velük, mint a baromfival vagy a nyúllal, bár a fejést/tejtermékgyártást házilag nem übereli.
Van veteményes is (két fokhagymás, egy vegyes hagymás, egy napraforgós a madarak örömére, három petrezselymes, és egy rendes zöldséges, ami mindennel ellát). Próbáltuk úgy kitalálni, hogy minél több mindennek legyen helye, ne legyen hasznosítatlan terület, amivel nem volt kedvünk kínlódni, oda mustárt vetettünk.
Én permakultúrás, tágas, viszonylag természetes élettérre vágyom, erre törekszem, de még gyerekcipõben járok. Örülök, hogy ezen a fórumon is találok hasonszõrû embereket. :)

MaRee
03-31-2014, 02:21 PM
Heti cukiság, remélem nem untatlak nagyon benneteket velük :D
2200

MaRee
04-01-2014, 07:25 AM
Na, rágcsáló probléma ütötte fel a fejét. Rengeteg a patkány az istálló környékén, tudok valami jó módszert a kiírtásukra (mondjuk speciel én sajnálnám õket, de na). Patkányméreg nem jó, mert megeszi a többi állat. Macskát nem tudok oda tenni, mert azt meg a kutyák eszik meg :D Az egérfogó kicsi. Van valami ötletetek?

TMIB
04-01-2014, 07:28 AM
A kutyák nem kapják el a patkányokat? A tacskófélék könnyedén elbánnak velük.

Grafitos
04-01-2014, 07:31 AM
Nálunk is úgy hívják a kis tacskó, vagy foxi féléket, hogy patkányozó..
Ha az egérfogó kicsi, van tüskés fogakkal ellátott nagyobb patkányfogó..az beválik

MaRee
04-01-2014, 07:35 AM
Igazából csak kettõ van elengedve, de nagy ívben sz@rnak a patkányokra, pedig kistestû vadászkutya származék az összes.

shadow177
04-01-2014, 08:08 AM
Na, rágcsáló probléma ütötte fel a fejét. Rengeteg a patkány az istálló környékén, tudok valami jó módszert a kiírtásukra (mondjuk speciel én sajnálnám õket, de na). Patkányméreg nem jó, mert megeszi a többi állat. Macskát nem tudok oda tenni, mert azt meg a kutyák eszik meg :D Az egérfogó kicsi. Van valami ötletetek?

Két halálbiztos megoldással szolgálhatok.
1. Egy 200l-es hordóból és pár apróságból élethosszig tartó igény szerint élve vagy halva fogó csapda készíthetõ.
2, http://www.megfoglak.hu/web/Termekek/CRITOX_fustpatron.htm ezt is melegen ajánlom, gyakorlatilag minden ellen hatásos.

Egyébként rendkívül szórakoztató a légpuskával és UV lámpával való éjszakai patkányvadászat is...

Ben
04-01-2014, 09:08 AM
Nekem két - egymástól igen távoli - helyen van telkem, az egyik kb. 6000 nm, a másik pedig a harmada. Igazából el kéne adni mindegyiket, és egy sokkal ideálisabb helyen venni egy nagyot, de az még a jövõ zenéje.
A nagyobbik három részre van osztva: egy az embereknek és kutyáiknak (lakóház, garázs, mûhely, szerszámos, szenes-fás, nyári konyha, füstölõ, pincék, homokozó, óriás-hinta :D stb.), a középsõ rész a haszonállatoké (jelenleg csak tyúkok és kacsák, de voltak már nyulak, libák, pulykák, malacok és kecskék is itt). Kecskét én is szeretnék megint, a teje és igénytelensége miatt. Mivel nem eszem húst, nem tervezek malacokat, a nyulakon elgondolkoztam (és az éti csigákon) a kutyák miatt, bár lehet, hogy egy halastó is rásegíthetne erre. A baromfiudvar jókora és változatos, nem is tudnám elképzelni, hogy kis, sivár helyre zárjak bármilyen állatot. Helyet kapott benne egy kacsaúsztató is, és egy nagy abrakos, az ólak kisméretû téglából vannak, és vastagon szalmával (konkrétan bontatlan kockabálákkal) béleltek.
A harmadik részen egy akácos, egy kukoricás, a veteményes és a gyümölcsfák vannak. Ha megtartanám, akkor sûrû, tövises sövényt telepítenék oda olyan növényekbõl, amelyek egyéb hasznot is hoznak (galagonya /a fája kiváló tüzelõ, nézzetek utána; karbantartja a szívet, befõzni is lehet a bogyójából/, kökény, csipkebogyó, bodza /hogy legyen mit irtani :) - imádom a szörpöt a virágaiból és a lekvárt a bogyóiból/, gledícsia /elrettentõ, ínségeledel, takarmánynövény/, stb.). Majd a végleges helyen meg is valósítom, nem lesz egyszerû átjutni a telekhatáron, az biztos. :)
A veteményesben fõszerepet kapnak azok a növények, amelyeket jól lehet tartósítani - azaz kb. minden a salátaféléket leszámítva. Ahova tudok, oda fûszernövényeket nyomorítok (különösen évelõket - néhány már túlságosan is életrevalónak bizonyult, mint a menta és a kapor, de a citromfüvem például valamiért még soha nem jött össze). Egy kis sziklakertet is csináltam a gyógynövénykéimnek.
A kisebb telken pedig gyakorlatilag élek most, egy zsúfolt, tömör gyönyör - több, mint 100 tõke szõlõ, bár ebbõl lugasokat szeretnénk kialakítani; több, mint 40 szépen termõ gyümölcsfa (mindenféle barack, dió, naspolya, birs, többféle: alma, cseresznye, meggy, körte, szilva, ringló, eperfa), más finomságok (mogyoró, ribizli, málna, eper, kökény, csipkebogyó, és igen, bodza - de tervben van az egres, az áfonya /úgysem marad meg, de legalább megpróbáljuk/, és a berkenye. A sok növény sajnos itt bevonzza a gombás betegségeket, hiába metszegetünk, úgyhogy néha muszáj permetezni - viszont nem használunk olyat, ami nem engedélyezett biogazdálkodásban.
Tyúkokat tartunk, és gondolkozunk a nyulakon is. Növesztünk akácokat tüzelõnek és fészkelõhelynek, fenyõ is ezért magasodik a kertvégében, a télen pedig odókat gyártottunk, és most örömmel nézzük, ahogy sorra magukénak érzik a madarak. :)
Méhes úgymond volt, több, mint 100 méhcsaládról kellett gondoskodni. Most 10-et tervezek, de párom csak 2-3 családban akar gondolkozni. Igazából nem olyan kevés feladat van velük, mint a baromfival vagy a nyúllal, bár a fejést/tejtermékgyártást házilag nem übereli.
Van veteményes is (két fokhagymás, egy vegyes hagymás, egy napraforgós a madarak örömére, három petrezselymes, és egy rendes zöldséges, ami mindennel ellát). Próbáltuk úgy kitalálni, hogy minél több mindennek legyen helye, ne legyen hasznosítatlan terület, amivel nem volt kedvünk kínlódni, oda mustárt vetettünk.
Én permakultúrás, tágas, viszonylag természetes élettérre vágyom, erre törekszem, de még gyerekcipõben járok. Örülök, hogy ezen a fórumon is találok hasonszõrû embereket. :)

Nagyon benne vagy, és ez nagyon tetszik, én is próbálkozok, de amiket Te is leírtál azok nagyon inspiratívak. Köszönöm.

Ben
04-01-2014, 09:09 AM
Két halálbiztos megoldással szolgálhatok.
1. Egy 200l-es hordóból és pár apróságból élethosszig tartó igény szerint élve vagy halva fogó csapda készíthetõ.
2, http://www.megfoglak.hu/web/Termekek/CRITOX_fustpatron.htm ezt is melegen ajánlom, gyakorlatilag minden ellen hatásos.

Egyébként rendkívül szórakoztató a légpuskával és UV lámpával való éjszakai patkányvadászat is...

Az elsõt kifejtenéd?
Köszönettel.

shadow177
04-01-2014, 09:31 AM
Az elsõt kifejtenéd?
Köszönettel.

1. A hordót talpára állítod, tetõ nélkül.
2. Fogsz egy darab 8-10-es köracélt és akkora nútokat vágsz/reszelsz a hordóba felülrõl hogy keresztben bele tudd tenni a köracélt.
3. Fogsz egy 32-es PVC csövet és a hordó belõ átmérõjénél 1cm-el rövidebbre vágod, azután ráhúzod a köracélra mint egy tengelyre.
4. Cseréplécbõl, deszkából 60°-nál nem meredekebb "rámpákat" készítesz a földrõl a tengely végeihez.
5. A PVC csõ közepére rögzítesz különbözõ csalikat (diót, kolbászt, csokit) körkörösen.

Az elkészült csapda idõnkénti csalifrissítéssel és a "zsákmány" eltávolitásával évtizedekig mûködik.

Az elv a következõ: A patkány felmegy a lécen, rámegy a csõre a csalit "támadva", erre a csõ elfordul/elbillen alatta és beleesik a hordóba.
5/a A hordó belseje felsõ harmadának zsírozása, az esetleges szökés veszélyét minimalizálja.

A csapdába esett patkánnyal aztán csinálsz amit akarsz.

A csapda igény szerint egyben egér fogására is alkalmassá tehetõ.

st.jimmy
04-01-2014, 01:50 PM
shadow177
miért pont UV lámpa a jó a patkányok lámpás "vadászatához"?

shadow177
04-01-2014, 06:39 PM
shadow177
miért pont UV lámpa a jó a patkányok lámpás "vadászatához"?
Mert a patkány, nem látja az UV fényt. Azt hiszi hogy nem látszik és nem bújik el. :puska:

Dream_walker
04-01-2014, 07:13 PM
Igazából csak kettõ van elengedve, de nagy ívben sz@rnak a patkányokra, pedig kistestû vadászkutya származék az összes.

Nálunk egy idõben a macskák játszották ezt. Rájöttem, hogy húgaim igen bõkezûen ellátták õket kajával. Megbeszéltem velük, hogy most néhány nap spárta lesz etetés-ügyileg, hamarosan nagyon szépen dolgoztak a rágcsálóelhárításon, ahogy kell :)

Amúgy vegyél vadászgörényt. Azt nem kapja el a kutya, és egér, patkány ellen is jó, de a baromfifélét nem bántja. Ma már egy csomó helyen be lehet szerezni.

TMIB
04-01-2014, 10:24 PM
http://www.youtube.com/watch?v=dS_jxZTQ5Cg

MaRee
04-03-2014, 06:23 AM
Á lelõni nem akarom õket, sajnálom az állatokat. Fentebb említett módszerek egyikét viszont kipróbálom jövõhéten.

st.jimmy
04-04-2014, 12:54 AM
Mert a patkány, nem látja az UV fényt. Azt hiszi hogy nem látszik és nem bújik el. :puska:

Elméletileg az ember sem látja, tekintve, hogy a viola az utolsó amit lát, az ultra meg e fölött van. Ez gyakorlatilag is teljesül, ha van más fényforrás csak a fehéret látod élénkebben... Ha nincs más akkor nagyon gyengén lehet látni erõs UV lámpánál. Gagyi távcsõ esélytelen, nyílt irányzék a megoldás? Tapasztalatok? Elméletek?
Lehet esetleg növelni az esélyeket nem annyira ultra viola megvilágítással (sima lila fényre gondolok)? Más szín?

Zacskóbicska
04-04-2014, 05:44 AM
1. A hordót talpára állítod, tetõ nélkül.
2. Fogsz egy darab 8-10-es köracélt és akkora nútokat vágsz/reszelsz a hordóba felülrõl hogy keresztben bele tudd tenni a köracélt.
3. Fogsz egy 32-es PVC csövet és a hordó belõ átmérõjénél 1cm-el rövidebbre vágod, azután ráhúzod a köracélra mint egy tengelyre.
4. Cseréplécbõl, deszkából 60°-nál nem meredekebb "rámpákat" készítesz a földrõl a tengely végeihez.
5. A PVC csõ közepére rögzítesz különbözõ csalikat (diót, kolbászt, csokit) körkörösen.

Az elkészült csapda idõnkénti csalifrissítéssel és a "zsákmány" eltávolitásával évtizedekig mûködik.

Az elv a következõ: A patkány felmegy a lécen, rámegy a csõre a csalit "támadva", erre a csõ elfordul/elbillen alatta és beleesik a hordóba.
5/a A hordó belseje felsõ harmadának zsírozása, az esetleges szökés veszélyét minimalizálja.

A csapdába esett patkánnyal aztán csinálsz amit akarsz.

A csapda igény szerint egyben egér fogására is alkalmassá tehetõ.

Ez nagyon jó megoldás az egérre, de a patkányra kevésbé. A patkány beleesik, aztán visít. A többiek kerülni fogják a helyet.

Zacskóbicska
04-04-2014, 05:51 AM

Keress fel egy rágcsálóirtással foglalkozó vállalkozót és vegyél tõle olyan rágcsálóirtó dobozt töltettel együtt, amit pl. az áruházakhoz, ipari létesítményekhez szoktak kihelyezni. Ebben igen hatékony, idõálló méreg van, újra tölthetõ. A méreg úgy van elhelyezve, hogy a rágcsáló nem tudja kihordani belõle, háziállat pedig nem fér hozzá. Rakd ki a mozgási útvonalukba (fal mellé) a dobozt, aztán rendszeresen ellenõrizd, hogy nem fogyott-e ki. Ekkor mindig újra kell tölteni.
A boltban kapható patkányméreg (RATS) hatékony, a házi állatok többsége nem eszi meg, mert keserû. Az egerek és patkányok nem érzik a keserû ízt. Ezzel csak az a gond, hogy szeretik az állatok elhordani a saját vackaikba, ezért sokszor tízszeres mennyiség kell, mint amennyi az optimum lenne.

shadow177
04-04-2014, 06:37 AM
Elméletileg az ember sem látja, tekintve, hogy a viola az utolsó amit lát, az ultra meg e fölött van. Ez gyakorlatilag is teljesül, ha van más fényforrás csak a fehéret látod élénkebben... Ha nincs más akkor nagyon gyengén lehet látni erõs UV lámpánál. Gagyi távcsõ esélytelen, nyílt irányzék a megoldás? Tapasztalatok? Elméletek?
Lehet esetleg növelni az esélyeket nem annyira ultra viola megvilágítással (sima lila fényre gondolok)? Más szín?

Én egy síma, öngyújtóból kiszedett (3 db) és összeépített UV lámpával vadásztam patkányra éjszaka épületben, légpuskával, meg légpisztollyal is. Nekem bejött.

shadow177
04-04-2014, 06:47 AM
Ez nagyon jó megoldás az egérre, de a patkányra kevésbé. A patkány beleesik, aztán visít. A többiek kerülni fogják a helyet.

Persze, elõfordul hogy visít. Mikor üzemi területen használtuk bele volt vezetve, valami generátornak a (nem tudom jól mondom-e) karter gáza. Gyorsan feldobta a pacskert. Kedves öreg ismerõsöm vizet tart a hordó alján, ez is idõ kérdése. Zakkant elméjû Kornél barátom mondván, hogy a patkány ellenség, valami tûélesre köszörült szeg erdõt helyezett el a hordó alján. Ez idõvel életveszélyes, és rohadt büdös, de felettébb hatékony. Visítás nincs. De, továbbra is állítom hogy ezek nélkül is mûködik, max a hatásfoka kisebb.
További jó megoldás, ha a görényes embert hívod irtani. Mifelénk még létezõ szakma. Kimegy az ember, 4-5 vadászgörénnyel meg ugyanannyi kisebb nagyobb kutyával, elengedi õket, és indul a mészárlás. Adott esetben képesek pár óra alatt két talicska dögöt összehordani.......

st.jimmy
04-04-2014, 10:20 AM
További jó megoldás, ha a görényes embert hívod irtani. Mifelénk még létezõ szakma. Kimegy az ember, 4-5 vadászgörénnyel meg ugyanannyi kisebb nagyobb kutyával, elengedi õket, és indul a mészárlás. Adott esetben képesek pár óra alatt két talicska dögöt összehordani.......

"görényes ember" elég durván hangzik :D

st.jimmy
04-04-2014, 10:27 AM
Én egy síma, öngyújtóból kiszedett (3 db) és összeépített UV lámpával vadásztam patkányra éjszaka épületben, légpuskával, meg légpisztollyal is. Nekem bejött.

Hogyan? :D Szófukar vagy, tippeket szeretnék hallani! Fegyverlámpaként? Akkor hogy láttad az irányzékot? Egyszerûbb, ha leírod pontról pontra :)
Azért is érdekel ennyire, mert durva SHTF esetén a légpuska az egyik dolog ami könnyen megmarad, mint mûködõ eszköz és a patkány az egyik dolog ami elérhetõ lesz mint fehérjeforrás (nem mintha várnám, hogy ellenõrizetlen egészségû patkány húsát kelljen fogyasztanom, de az éhhalálnál nagyságrendekkel jobb perspektíva). No és kövezzenek meg a zöldek, de szerintem legitim módja a kártevõirtásnak.

Zacskóbicska
04-04-2014, 10:33 AM
Persze, elõfordul hogy visít. Mikor üzemi területen használtuk bele volt vezetve, valami generátornak a (nem tudom jól mondom-e) karter gáza. Gyorsan feldobta a pacskert. Kedves öreg ismerõsöm vizet tart a hordó alján, ez is idõ kérdése. Zakkant elméjû Kornél barátom mondván, hogy a patkány ellenség, valami tûélesre köszörült szeg erdõt helyezett el a hordó alján. Ez idõvel életveszélyes, és rohadt büdös, de felettébb hatékony. Visítás nincs. De, továbbra is állítom hogy ezek nélkül is mûködik, max a hatásfoka kisebb.

Hallottam én is csoda módszerekrõl. Pl. egyes vidékeken divat, hogy élve fognak egy patkányt, majd addig tuszakolják a fejét a pálinkába, amíg el nem alél a részegségtõl. Utána élve kibelezik, majd egy követ varrnak a hasába. Amikor magához tér, elkezd visítozni. Ettõl a többi annyira megrémül, hogy elmenekül a vidékrõl. Mások ugyanezt úgy érik el, hogy az élõ patkánynak kiszúrják a szemeit, majd elengedik. Én spec. egyik megoldást sem tudnám megcsinálni, de végignézni sem.

TMIB
04-04-2014, 10:42 AM
Ez egyértelmû állatkínzás. Remélem hogy csak szóbeszéd és nincs ilyen a valóságban. :(

shadow177
04-04-2014, 10:46 AM
Hallottam én is csoda módszerekrõl. Pl. egyes vidékeken divat, hogy élve fognak egy patkányt, majd addig tuszakolják a fejét a pálinkába, amíg el nem alél a részegségtõl. Utána élve kibelezik, majd egy követ varrnak a hasába. Amikor magához tér, elkezd visítozni. Ettõl a többi annyira megrémül, hogy elmenekül a vidékrõl. Mások ugyanezt úgy érik el, hogy az élõ patkánynak kiszúrják a szemeit, majd elengedik. Én spec. egyik megoldást sem tudnám megcsinálni, de végignézni sem.

Ezekrõl a módszerekrõl még nem hallottam, de nem is hiszek bennük. Egy patkányt nem lehet úgy kibelezni, hogy utána még visítson. De, ha lehetne is, akkor is pofán verném érte az illetõt!

shadow177
04-04-2014, 11:17 AM
Hogyan? :D Szófukar vagy, tippeket szeretnék hallani! Fegyverlámpaként? Akkor hogy láttad az irányzékot? Egyszerûbb, ha leírod pontról pontra :)
Azért is érdekel ennyire, mert durva SHTF esetén a légpuska az egyik dolog ami könnyen megmarad, mint mûködõ eszköz és a patkány az egyik dolog ami elérhetõ lesz mint fehérjeforrás (nem mintha várnám, hogy ellenõrizetlen egészségû patkány húsát kelljen fogyasztanom, de az éhhalálnál nagyságrendekkel jobb perspektíva). No és kövezzenek meg a zöldek, de szerintem legitim módja a kártevõirtásnak.

No, akkor hogy ne legyek szófukar, vágjunk bele!

Az irányzék kínai távcsõ illetve lézer volt, a "fegyverlámpa" 3db öngyújtóból való UV led egy piaci egyelemes háromledes elemlámpába beforrasztva. Csak úgy kézzel odafogva a fegyverhez. ~5-6m távolságig éppen elég volt ahhoz hogy a körvonalra lehessen célozni.
Puha sötétkék vászon ruhát húzol, mert az nem zizeg és a kósza holdfény lesiklik róla.
Bemész egy olyan helyiségbe ahol járnak, (szeretnek pl. a falon kívül szerelt vezetékeken mozogni) keresel egy helyet ahonnan jó a rálátásod. Azután nehezen, de elérhetõ helyekre odakensz egy-egy kis csokit és vársz.
Lassan lélegzel.... a szemed behunyod, a szád kinyitod, felerõsödnek a hangok......
Mikor meghallod õket vársz, zizegnek, motoznak, már a tarkódon érzed a bajuszuk érintését.... lámpa fel, n y u g o d t a n célzol és lõsz. Kényszeríted magad, hogy l a s s a n húzd meg a ravaszt, mert különben elcseszed.
Max. két lövés után újra vársz, akkor is ha estleg nem szaladtak szét.
Lassan lélegzel.... vársz, néha világítasz, hallgatod ahogy lassul a szíved 40-50 lélegzet után újra világítasz, célzol, és lõsz.
Természetesen ha nem volt halálos a találat, megölöd az állatot, mert nem okozunk felesleges szenvedést! Meg azért is, mert a vergõdése/visítása elriasztaná a többit is. Volt hogy 18-at lõttem 2 óra alatt. Ha esetleg fogyasztanál valamit közben, a sör és a bor nem zavarja õket, a pálinka és a kávé igen. A dohányzást is felejtsd el már onnantól hogy felvetted a "vadász" ruhát!

Egyébként légpuskával elérhetõ fehérje forrásnak a madarak és macskák is megfelelnek.

Vietnamiveteran
04-05-2014, 06:27 PM
Jelentés a farmról : szépen nõnek a rackák , még minden éjszakára be vannak zárva a róka veszély miatt ,már szépen eszik a zöldet , a szarvuk is növöget , két hét mulva jön még két másik így már négyen lesznek . Április 19-én hozom a tyúkokat de még a ketrecükkel sehol sem tartok szóval bele kell húznom rendesen...:)

2282 2283

Ismét kinyított a mekk-elek mûhely és készítettem megint egy asztalt ezt már masszívabb anyagokból mint a múltkorit mert az érzékeny volt a nagy szélre , ez olyan jól sikerült ,hogy ellopni se lehetne olyan nehéz , ma lekezeltem lenolajjal így szép sárgás színt kapott . Ha asztalos nem is leszek de ez már tetszik , legalább is a söröskorsó jól mutat rajta :)

2284 2285

shadow177
04-05-2014, 06:45 PM
Azon az asztalon, már csak rontani lehet!

TMIB
04-06-2014, 06:10 AM
Akkor kínhalált hal a négylábú. :( Annál sokkal jobb ha tényleg légpuskával végez vele a háztulaj. Az gyorsan megvan.

shadow177
04-06-2014, 11:42 AM
Ötletelek: mi van, ha rakunk valami durvább folyadékot a hordó aljába, pl. fáradt motorolajat?

Annál már a víz is jobb, ugyanúgy belefullad, de nem környezetszennyezõ. De nem muszáj semmit beletenni, mert ha nem bántja senki, akkor nem visít.

st.jimmy
04-06-2014, 02:48 PM
No, akkor hogy ne legyek szófukar, vágjunk bele!

Az irányzék kínai távcsõ illetve lézer volt, a "fegyverlámpa" 3db öngyújtóból való UV led egy piaci egyelemes háromledes elemlámpába beforrasztva. Csak úgy kézzel odafogva a fegyverhez. ~5-6m távolságig éppen elég volt ahhoz hogy a körvonalra lehessen célozni.
Puha sötétkék vászon ruhát húzol, mert az nem zizeg és a kósza holdfény lesiklik róla.
Bemész egy olyan helyiségbe ahol járnak, (szeretnek pl. a falon kívül szerelt vezetékeken mozogni) keresel egy helyet ahonnan jó a rálátásod. Azután nehezen, de elérhetõ helyekre odakensz egy-egy kis csokit és vársz.
Lassan lélegzel.... a szemed behunyod, a szád kinyitod, felerõsödnek a hangok......
Mikor meghallod õket vársz, zizegnek, motoznak, már a tarkódon érzed a bajuszuk érintését.... lámpa fel, n y u g o d t a n célzol és lõsz. Kényszeríted magad, hogy l a s s a n húzd meg a ravaszt, mert különben elcseszed.
Max. két lövés után újra vársz, akkor is ha estleg nem szaladtak szét.
Lassan lélegzel.... vársz, néha világítasz, hallgatod ahogy lassul a szíved 40-50 lélegzet után újra világítasz, célzol, és lõsz.
Természetesen ha nem volt halálos a találat, megölöd az állatot, mert nem okozunk felesleges szenvedést! Meg azért is, mert a vergõdése/visítása elriasztaná a többit is. Volt hogy 18-at lõttem 2 óra alatt. Ha esetleg fogyasztanál valamit közben, a sör és a bor nem zavarja õket, a pálinka és a kávé igen. A dohányzást is felejtsd el már onnantól hogy felvetted a "vadász" ruhát!

Egyébként légpuskával elérhetõ fehérje forrásnak a madarak és macskák is megfelelnek.

Köszönöm szépen, nagyon jó leírás!
Célzásnál akkor ezek szerint gagyi távcsõbe is bemehet elég fény ahhoz, hogy a sötéthez alkalmazkodott szemeddel a kis "UV" fényben láss körvonalakat, meg gondolom a szálkeresztet is. Lézer? Az nem riasztja meg õket? vagy leveszed a fényét, hogy alig látszódjon?
Macseknak nem mennék neki akármilyen légpuskával (pl. mint az enyém), csak nagyon masszívval, mert 9 életük van :)
(egyébként esetleg ezt a kommentvonulatot át lehetne tenni adekvátabb topikba, bár tény, hogy leginkább tanyán fordul elõ ilyesmi :D )

shadow177
04-06-2014, 07:38 PM
Köszönöm szépen, nagyon jó leírás!
Célzásnál akkor ezek szerint gagyi távcsõbe is bemehet elég fény ahhoz, hogy a sötéthez alkalmazkodott szemeddel a kis "UV" fényben láss körvonalakat, meg gondolom a szálkeresztet is. Lézer? Az nem riasztja meg õket? vagy leveszed a fényét, hogy alig látszódjon?
Macseknak nem mennék neki akármilyen légpuskával (pl. mint az enyém), csak nagyon masszívval, mert 9 életük van :)
(egyébként esetleg ezt a kommentvonulatot át lehetne tenni adekvátabb topikba, bár tény, hogy leginkább tanyán fordul elõ ilyesmi :D )

Persze, van még egy trükk. A csalizott helyekre 1-1 A3-as lap odarajzszegezve háttérnek. El sem hinnéd mennyit jelent.
Egyébként nem a leggagyibb távcsõ. 6-12x nagyítás, ~5cm lencse átmérõ.

Amatorpe
04-06-2014, 09:13 PM
Ez egyértelmû állatkínzás. Remélem hogy csak szóbeszéd és nincs ilyen a valóságban. :(

Sajnos egyes embernek nevezett egyének nemhogy állatokkal, de saját fajtáraikkal kapcsolatban is képesek ilyen, vagy ennél durvább kínzásokra, csak az már egy másik topik témája...

Zacskóbicska
04-07-2014, 07:11 AM
Sajnos egyes embernek nevezett egyének nemhogy állatokkal, de saját fajtáraikkal kapcsolatban is képesek ilyen, vagy ennél durvább kínzásokra, csak az már egy másik topik témája...

Igen. A patkány is hasonlóan kegyetlen. Nemegyszer elõfordult, hogy élõ hízónak, vagy birkának rágta be magát a bõre alá és beleköltözött.

raktaros
04-07-2014, 08:07 AM
Igen. A patkány is hasonlóan kegyetlen. Nemegyszer elõfordult, hogy élõ hízónak, vagy birkának rágta be magát a bõre alá és beleköltözött.

Egy barátom tyúkjainak is megrágta a lábait...

Grafitos
04-07-2014, 01:07 PM
Inkább nézegessük vietnámi király asztalát, meg a rackákat

2282 2283

2284 2285

TMIB
04-07-2014, 01:20 PM
Még a birkának is betonbunkere van? :haha:

Grafitos
04-07-2014, 01:27 PM
Már lelki szemeim elõtt megjelenik ahogy Április 19-én a kedves csirkék elfoglalhatják az idõzáras beléptetõrendszerrel ellátott atombiztos konténerketrecüket:)
ez aztán a parasztromantika..

Vietnamiveteran
04-07-2014, 03:42 PM
Hát Safety First :) Na de ma addig jutottam a csirkeketrec projectel,hogy az oszlopok lábait bonomittal lekezeltem , holnap leásom az oszlopokat aztán hétvégén bedeszkázom , még jó sok munka van vele . Az a jó ,hogy most elég sok szabadidõm van mert nincs helyszíni munkám egyenlõre csak itthon kell dolgoznom az meg napi 1-2 óra max, szóval ráérek farmerkedni :)

raktaros
04-07-2014, 09:13 PM
Hát Safety First :) Na de ma addig jutottam a csirkeketrec projectel,hogy az oszlopok lábait bonomittal lekezeltem , holnap leásom az oszlopokat aztán hétvégén bedeszkázom , még jó sok munka van vele . Az a jó ,hogy most elég sok szabadidõm van mert nincs helyszíni munkám egyenlõre csak itthon kell dolgoznom az meg napi 1-2 óra max, szóval ráérek farmerkedni :)

Még mindig irigyellek a farm és a szabadidõd miatt :)

Vietnamiveteran
04-08-2014, 05:50 PM
Ma haladtam a tyúkfarm projectel, 16 oszlop leásva , 5 lebetonozva holnap a többit is kiöntöm betonnal , 1 zsák cement fogyott összesen . A faanyag meg munkahelyen megmaradt ajándék ... úgyhogy eddig 1 zsák cement ára a beruházási költség + holnap vennem kell még egy zsákkal . Eddig jó az anyagi ráfordítás arány.

Itt tartok most :

2318
2319
2320
2321

Grafitos
04-09-2014, 08:15 AM
Wow..a háttér lenyûgõzõ..és a projekt is nagyon jól fest..gratulálok.
Ha tehetném azonnal itthagynám a gépemen futó Excel táblákat és beállnék betonozni. Imádom a fizikai munkát, kint a természetben meg pláne. Így meg hogy egy gyakorlati haszonnal bíró dolgot építessz, ami megvédi majd az állataidat csak még vonzóbb a meló számomra:thumbup

Vietnamiveteran
04-16-2014, 10:50 AM
Növöget a kis farm lakossága ,megjött az elsõ csibetranszport. 20 elõnevelt kendermagos és 5 vörös , egyenlõre amíg nem készülök el a nagy baromfiudvarral addig ennyi lesz , ha kész leszek kb 2 hét múlva akkor átköltöztetem õket , pont a legszarabb idõben hoztam el õket éjjel 1 fok volt , úgyhogy még nem engedem ki õket csak a kis bungiba vannak jó vastag szalmán . 11600 ft ot fizettem értük + az indítótáp 10 kg 2000 ft , szóval nem egy eget rengetõ befektetés . Viszont ha azt nézem ,hogy augusztustól napi 10-20 tojás tervezhetõ ,és már most az összes ismerõsöm jelentkezett a tojásért ... , meg hát egy-egy kakas majd megbánja az ismeretséget velem és belekerül a bográcsba .... :)

Grafitos
04-16-2014, 11:37 AM
Látom azért Te is feleteted a jókis csalánt:) szép csapat..keresztanyáméknak csak 10 csirkéjük van, mégis minden rokont folyamat ellátnak:)
Csak aztán várd meg míg felnõnek azok a kakasok:D

Dream_walker
04-16-2014, 06:47 PM
Abszolut nem akarlak lelombozni, de ha elõneveltet veszel, nagy az esély rá, hogy a 25 állatból 15 kakas lesz. Ez bogrács szempontjából jó, tojáséból kevésbé jó. Manapság, mivel a tojókat jobb áron megveszik a tojásfarmok, kistermelõi értékesítésre szinte csak a kakasok jutnak. Mi tavaly elõtt vettünk 40 csirkét, 28 kakas volt közötte. Finomak voltak amúgy :)

raktaros
04-16-2014, 07:25 PM
Anyámék is szoktak venni, összeírják a faluban kinek milyen fajta/nemû és mennyi kell, aztán pár hét múlva hozza a furgon és kiosztják.
Azt szoktak kapni amit kérnek.

Dream_walker
04-16-2014, 07:38 PM
Anyámék is szoktak venni, összeírják a faluban kinek milyen fajta/nemû és mennyi kell, aztán pár hét múlva hozza a furgon és kiosztják.
Azt szoktak kapni amit kérnek.

Akkor ott el vannak kényeztetve a vevõk :) Itt nincs olyan, hogy elõre le lehet fixálni, ki milyent szeretne, legjobb esetben is a szerencsén múlik az ivararány. Mondjuk itt nem is nagyon van olyan keltetõ vagy nevelõüzem. Aki volt, az trükközni próbált, és hát, ma már nem sokat ad el errefelé...

Vietnamiveteran
04-16-2014, 07:59 PM
Abszolut nem akarlak lelombozni, de ha elõneveltet veszel, nagy az esély rá, hogy a 25 állatból 15 kakas lesz. Ez bogrács szempontjából jó, tojáséból kevésbé jó. Manapság, mivel a tojókat jobb áron megveszik a tojásfarmok, kistermelõi értékesítésre szinte csak a kakasok jutnak. Mi tavaly elõtt vettünk 40 csirkét, 28 kakas volt közötte. Finomak voltak amúgy :)

Hát megvan rá az esély de akkor ez lesz nekem a tanulópénz , jövõre jobban utána nézek , azért bízom a jószerencsében . Ha meg sok kakas lesz akkor nyáron sok kakaspörit eszünk ...:)

Törölt_fórumtag2
04-16-2014, 08:00 PM
Én is így jártam legutóbb. Legalább összejött az alapanyag a kakastöke pörkölthöz.:D

raktaros
04-16-2014, 08:36 PM
Hát megvan rá az esély de akkor ez lesz nekem a tanulópénz , jövõre jobban utána nézek , azért bízom a jószerencsében . Ha meg sok kakas lesz akkor nyáron sok kakaspörit eszünk ...:)

Majd szólok ha lesz rendelési lehetõség.

Vietnamiveteran
04-16-2014, 08:37 PM
Majd szólok ha lesz rendelési lehetõség.

Köszi azt megköszönném .

Törölt_fórumtag2
04-18-2014, 07:02 AM
Nem találtam jobb helyet, hogy kérdezzek. Kinek milyen tapasztalata van fabrikettel vagy barnaszén brikettel? Száraz akáccal összehasonlítva? Mennyire akarnak lehúzni a tüzépesek a szén brikett locsolásával? Kandallóban, kályhában, kazánban?

Törölt_fórumtag2
04-18-2014, 06:05 PM
Jó emberek, senkinek nincs hozzáfûzni valója?

TMIB
04-18-2014, 06:40 PM
A többség biztosan gázzal fût. Papírbrikettes topic viszont van. :)

Törölt_fórumtag2
04-18-2014, 07:04 PM
A többség biztosan gázzal fût. Papírbrikettes topic viszont van. :)

Az jó, de nincs annyi papír itthon. Belekezdtem, de beláttam, hogy esélytelen...

Salmo
04-18-2014, 07:45 PM
5 éve rászántam magam, és egy precíz akasztós mérleggel, és egy infrás felület hõmérõvel elkezdtem méregetni a különbséget
a cserépkályhánkon heteken keresztül.

Lényeg egy nap elment 10-12 kg fabrikett, és 20-23 kg vegyes száraz keményfa.

A saját beszerzési forrás esetében ( a lényeg itt van!) nálam 50-60 Ft volt a napi különbség a fa és brikett között.
( a fa jött ki olcsóbbra) Viszont nem kell hasogatni, és lényegesen kevesebb a hamu.
Ráadásul a keményfa nedvesség tartalmát megmértem szárító szekrényben, és analitaikai mérlegen
a száraz keményfa 14 m% volt, a brikett 6 m%

A tapasztalat ennyi, mindenki mossa meg a lábát és menjen aludni.

Törölt_fórumtag2
04-18-2014, 07:52 PM
Köszönöm a választ. Kicsit telhetetlen vagyok, a barnaszén brikettrõl tud valaki hasonló alapossággal szólni?

Törölt_fórumtag2
04-20-2014, 06:33 AM
A hamut én is trágyának használom. Viszont az égés szempontjából a kevesebb hamu jelenti a jobb hatékonyságot.
Nem tudnék annyi papírbrikettet készíteni, hogy kifûtsem vele a telet. Kiegészítésnek lehet, hogy jó, de az elkészítésére szánt idõt inkább másodállásra fordítom. Az abból befolyó pénzen tüzelõt veszek, jobban járok.
A fabrikett elõnye, ahogy Salmo is írta, hogy nem kell hasogatni, könnyû tárolni és hozzáteszem, hogy adott a minõsége. Nem locsolta meg a tüzépes, hogy nehezebb legyen. Az ára 4500/q körüli, a tûzifa 2300/q, a szénbrikett 1100/q. Utóbbi viszont szénmonoxidot is termel az égése során, a hamujával nem lehet mit kezdeni, koszol stb.
Én kandallóba tüzelek elsõsorban. Tesztelni fogom a fa és szén briketteket égés szempontjából, bár állítólag fûtõértékük azonos.

M-torolt_forumozo
04-20-2014, 08:15 AM
a tûzifa 2300/q,

Tûzifát nem érdemes mázsára venni, a favágók sokszor kint hagyják esõs idõben hogy jól megszívja magát, vagy friss vágás esetén ~ 50% -os nedvességtartalommal adják el. A kevésbé tájékozott vevõ pedig fizet a vízért. Hallottam már olyanról is, aki direkt locsolta a fát. :haha:

raktaros
04-20-2014, 08:30 AM
Ilyennel a zsebben kell menni:

http://ebayimg.cndirect.com/newcdn/00/0/308-1-MSF.jpg

Ahány százalékot mutat, annyi százalék kedvezménnyel kell megvenni a fát :)

M-torolt_forumozo
04-20-2014, 09:15 AM
Van ilyenem, csak kicsit profibb cucc. :) Tûzifában a 20-25% már eléggé jó, 10% körüli fákból meg már esztergálni, bútort készíteni is lehet. Ha valaki sokat foglalkozott már ilyennel, mérõmûszer nélkül is meg tudja mondani hogy nagyjából milyen száraz a fa.

Törölt_fórumtag2
04-20-2014, 10:41 AM
A hamut én nem trágyának használom, hanem mosógélt készítek belõle :D
Egyébként pedig szerintem nem szabad vásárolni a papírbrikettet (sem) üzletben, mert úgy valószínûleg már nem is éri meg, s inkább a környezettudatos "luxus" cikkek közé tartozik, amit a kisemberek egy egész télre nem tudnak megfizetni, még ha szeretnék is, sajnos. Így marad az elõállítás, akinek van rá ideje.

Hát igen, mosólúgnak se utolsó.:D

raktaros
04-20-2014, 11:55 AM
A hamut én nem trágyának használom, hanem mosógélt készítek belõle :D
Egyébként pedig szerintem nem szabad vásárolni a papírbrikettet (sem) üzletben, mert úgy valószínûleg már nem is éri meg, s inkább a környezettudatos "luxus" cikkek közé tartozik, amit a kisemberek egy egész télre nem tudnak megfizetni, még ha szeretnék is, sajnos. Így marad az elõállítás, akinek van rá ideje.

Írnál errõl részletesen? Eddig még csak a hamulúg kifõzést ismertem, hogyan csinálsz mosógélt belõle?

raktaros
04-20-2014, 03:04 PM
Köszönöm.
Mi mosódót és mosószódát használunk, illatosítás nálunk is illóolaj.

Amióta ezt használom, a mosóporoknak a szaga szó szerint irritál, pedig elõtte nem is éreztem büdösnek.
Múltkor hoztak nekem vadriasztó folyadékot (Anti-Bissan azt hiszem), teljesen olyan szaga van mint az öblítõnek :).

Dream_walker
04-20-2014, 04:51 PM
A hamut én is trágyának használom.

Azzal óvatosan kell bánni. Rendkívül magas az ásványianyag-tartalma (gyakorlatilag csak az van benne), ezért ha rosszul csinálja az ember, elszikesíti a talaját, lerontja a saját földjét. 3-4-5 évig is lehet használni kertben, mire jelentkezinek a negatív hatások, utána viszont egyre rosszabb lesz.
A hamut szervessé kell tenni, azaz bekeverni a komposzt vagy a trágyakupacba, hogy a lében, a szerves savakban feloldódjon. Ha ezt meg lehet oldani, akkora 3-4 hónap érés után gyakorlatilag problémamentesen lehet a földre kijuttatni.
Magában kiszórva csak keveset szabad.

raktaros
04-20-2014, 04:56 PM
Igazán nincs mit!

A mosódiót nem próbáltam ki, egy kicsit mindig idegenkedtem tõle.
Sokáig csak mosószódával mostam, egy 25 kg zsák elég volt 1 évre, s kijött 6e-bõl, s az is jó volt.

Hát igen, ha az ember elszokik ezektõl a dolgoktól, egy idõ után lesz viszonyítási alapja :D
Az áruházak mosószerrészlegét messze elkerülöm.
Az öblítõnek próbáljátok ki a mosóparfümöt, hosszú távon olcsóbb, s a hatása is tovább tart, igaz, hogy 2e 1dl, de 2 évig is elég, itt pl. lehet kapni:
http://www.zoldbolt.hu/haztartasi-tisztitoszerek/mososzerek/ahimsa-mosoparfum.html

Vizililiomos az van nekünk is :thumbup

Törölt_fórumtag2
04-20-2014, 05:47 PM
Azzal óvatosan kell bánni. Rendkívül magas az ásványianyag-tartalma (gyakorlatilag csak az van benne), ezért ha rosszul csinálja az ember, elszikesíti a talaját, lerontja a saját földjét. 3-4-5 évig is lehet használni kertben, mire jelentkezinek a negatív hatások, utána viszont egyre rosszabb lesz.
A hamut szervessé kell tenni, azaz bekeverni a komposzt vagy a trágyakupacba, hogy a lében, a szerves savakban feloldódjon. Ha ezt meg lehet oldani, akkora 3-4 hónap érés után gyakorlatilag problémamentesen lehet a földre kijuttatni.
Magában kiszórva csak keveset szabad.
Ha magában szórom csak vékony réteget kap a föld. Felénk úgy mondják, hogy égeti a talajt nagy mennyiségben. Nagyon kemény agyagos a földem. Idén az egy évvel ezelõtti hamut szórtam ki, amit komposzttal együtt érleltem.:)

shadow177
04-20-2014, 06:14 PM
Elõször is a fahamut (keményfa a legjobb) átszitálom, majd egy malteros vödörbe teszek belöle kb. 1/3-ig.
Kb. 10 liter esõvizet felforralok, s ráöntöm forrón a fahamura, ezt állni hagyom kb. 4-5 napig, de mindennap 1x átkeverem.
Majd leszûröm a kész lúgot úgy, hogy tiszta, átlátszó legyen. Minél aranysárgább, annál erõsebb a lúg.

4 liter lúghoz teszek 10 liter esõvizet, s belereszelek kb. 40dkg házi mosószappant (vagy orosházi mosószappant).
Összefõzöm, hogy a szappanreszelék teljesen elolvadjon benne, s egynemû folyadékot kapjak.
Ezután nincs más tennivaló, mint hagyni kihûlni, s 12 órát állni hagyni.
Ha jól csináltuk, akkor a végeredmény egy tojásfehérje, vagy takonyszerû (családtagok meglátása) gél lesz, amivel mosógépben lehet mosni.

Fontos, hogy szabadban, vagy jól szellõzõ helyen fõzzük a lúgot, illetve ne használjunk zománcozott edényt, mert lemarhatja a zománcot.
A mosógépnek saját tapasztalat szerint nem árt a mosógél, (évek óta ezt használom), viszont mindenképpen ecetet használjunk öblítõ helyett és ha illatosítani akarunk, akkor inkább az ecethez tegyünk illóolajat, vagy ami még jobb és hosszabban tart használhatunk mosóparfümöt.
A házi mosógél környezetkímélõ, s nem utolsó sorban rendkívül olcsó.

A nagyon koszos, olajos ruhákat egy éjszakára be kell áztatni, vagy marhaepe szappanal, vagy folttisztító sóval a mosás elõtt bekenni, mert úgy lesz biztos a hatás, de az általánosan koszos ruhákkal simán elbír 40 fokon is.

Amióta ezt használom, a mosóporoknak a szaga szó szerint irritál, pedig elõtte nem is éreztem büdösnek.

Mennyit használsz belõle egy mosáshoz? A kéznek árt-e?

Törölt_fórumtag2
04-20-2014, 07:15 PM
Tûzifát nem érdemes mázsára venni, a favágók sokszor kint hagyják esõs idõben hogy jól megszívja magát, vagy friss vágás esetén ~ 50% -os nedvességtartalommal adják el. A kevésbé tájékozott vevõ pedig fizet a vízért. Hallottam már olyanról is, aki direkt locsolta a fát. :haha:

Sajnos a locsolás elég általános, nemcsak a fánál, hanem a szénnél is. Én erdei köbméterben vettem anno, otthon meg összeraktam, hogy megvan-e a vásárolt mennyiség.:D
Évek óta dolgozom a fáért sokadik állásban, nem kellett pénzt adnom érte. Viszont ennek örömére mindig frissen vágott, nedves fám van. Szeretnék egy olyan telet, amikor nem kell hasogatnom, nem kell kivágnom, szállítanom, mázsás rönköket pakolnom, jobb hõértékkel égne stb. Pihennék egy szezont....

F.T.
04-22-2014, 11:07 AM
Sajnos a locsolás elég általános, nemcsak a fánál, hanem a szénnél is.
Szénnél tudtommal kell is locsolni, az öngyulladás elkerülése miatt (nyáron, szabadban tárolt szénnél). De a tüzépesek biztos nem sajnálják a plusz súlyt.

Törölt_fórumtag2
04-22-2014, 11:49 AM
Hát nem. Halottam olyanról, hogy már a fûtési szezonban, késõ õsszel is locsolták. Persze az öngyulladás veszélyére hivatkozva.:)

fater.lajos
04-22-2014, 06:13 PM
"friss vágás esetén ~ 50% -os nedvességtartalommal adják el."
Ez a szám a relatív nedvességtartalom. Azaz a fa által maximálisan felvehetõ víz fele. Az asztalos 10-20%-os cuccból dolgozik. A száraz tûzifa is hasonló.

Vietnamiveteran
04-28-2014, 07:23 PM
Ma végre elkészült a csibefarm , nemrég végeztem vele , két teljes napomba került a kivitelezés de úgy érzem ,hogy jól sikerült és fõképp gazdaságos lett a kivitel . Holnap majd csinálok képeket ma már túl fáradt voltam .

A rackabárányok nagyon szépen nõnek , 2 hét múlva veszek még kettõt így négyen lesznek , jövõre meg remélem 3 kisbáránnyal növekszik a farm állománya . A téltõl félek kicsit , mert munka után kell majd átmennem a másik telekre , hó hideg sötét stb.. szóval a tél még rejt kihívásokat bár még odébb van de egyenlõre erre nem gondolok ...

Vietnamiveteran
04-30-2014, 06:56 PM
Így állunk most , van még munka , mert a bekerített rész ahol lesz a csirkekifutó annak a tetejét még le kell védenem hálóval a légitámadások ellen :)
Mivel mindent összeszedett és maradék anyagokból építettem ezért az anyagköltség még 8000 ft alatt van .Az épület belsõ részében kialakítottam egy elõteret ahol 3 takarmányos hordó és 3-4 kis bála szalma elfér .

2551
2552
2553
2554

Ben
04-30-2014, 07:56 PM
Ügyes, grat!

Dream_walker
04-30-2014, 08:09 PM
A téltõl félek kicsit , mert munka után kell majd átmennem a másik telekre , hó hideg sötét stb.. szóval a tél még rejt kihívásokat bár még odébb van de egyenlõre erre nem gondolok ...

Ha hó van, nem nagyon van sötét, a legfelhõsebb téli éjszakán is elegendõ fény van ahhoz, hogy a fehér hótakaró felerõsítse, és azért lehet látni.

A legkellemetlenebb téli "élményem" az volt, mikor az állatokhoz az istállóba nem lehetett kijutni jármûvel, mert egy méteres fújt hó volt mindenhol. Nem nagy táv, 6-700m, de traktorral is csak két napra rá tudtam kivinni a nagyobb adag takarmányt (miután homlokrakodóval megcsináltam az utat, a fújt hóban ugyanis elakad a hóeke, vagy legalábbis nekem nincs annyi lóerõ a trakiban, hogy elmenjen, talán egy nagy rábával sikerült volna), egy napig kisebb egészségügyi fél-böjt volt nekik. No nem azért, mert felelõtlenül nem tervezek hosszabb idõre elõre, csak ez az élmény tavaly március 15.-ére virradóra esett meg... Mondjuk én könnyen megúsztam. Az egyik gazdának jó messze kint a határban van az istállója, na neki jó séta volt azon a két napon.
Amúgy aznap a reggeli etetést több, mint egy órával késõbb tudtam megkezdeni, mert miután 30 perc alatt megtettem a 600m-es távot az egy méteres hóban, az elméletileg szélvédett oldalon lévõ ajtó elõl nálam magasabb hófalat kellett elbontanom, hogy be tudjak jutni (és állítólag rendetlenségre vall, hogy néha kint hagyom a szerszámokat a féltetõ alatt, hát, akkor nagyon örültem a lapátnak :D ). Persze nem nagyon hatotta meg az állatokat, azok elvoltak a kellemes 15 fokban...

Amúgy szép a tanya télen a hóban, a lovak kifejezetten szeretik a nagy hóban való ugrálást. Az elsõ 10 percben. Utána mennek vissza a tetõ alá, és meg vannak sértõdve, ha ki kell menni a bálához, mikor enni akarnak :D

Amatorpe
05-01-2014, 09:59 PM
Azta! Amikor a gerendás képek voltak, nem gondoltam volna, hogy 3 csillagos szállodában laknak majd... (az ötödik csillag a 120 tv-csatorna bevezetése és a nagyképernyõs led-tv után jár csak... :D )

raktaros
05-17-2014, 02:34 PM
Ökotanya (http://zoldtanya.kadar.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=34&Itemid=72)

Törölt_fórumtag2
05-22-2014, 05:07 PM
El tudnám képzelni az életemet így is:

http://www.youtube.com/watch?v=I9qHdWLp0Tg

Mizu
06-24-2014, 07:20 PM
Egy érdekes és elgondolkodtató dolgot találtam egy honlapon.

A lényeg, hogy volt/van egy honlap tele ötletekkel az állattartásról keltetésrõl, majd van egy oldal ez év március végi bejegyzéssel:

Bejegyzés: 2014.03.30.
Miután megnéztem az alábbi filmeket, azt a döntést hoztam, hogy átállok teljes mértékben a szabad tartásra és a természetes szaporításra. Azok a baromfik akik nem kotlanak és nem nevelik fel csibéiket, sütõbe kerülnek. Nem nevelek zombikat! Vissza térek a természethez és a hagyományokhoz. Ezért a következõ 2-3 évben nem adok el semmit. Ezt követõen eladok tenyéssz családokat és tenyésztojásokat.

Köszönöm megértésüket!
Read more: http://baromfi-diszbaromfi.hupont.hu/46/mindennapi-kenyerunk#ixzz35aOOsRMt

Dream_walker
07-11-2014, 09:04 AM
A kendermag-olaj a világon fellelhetõ osszes növényi olaj közül a legértékesebb, az ember számára a zsírsav összetétele megközelíti az elméleti optimumot. A fehérjetartalma is igen magas, ráadásul az egyetlen növényi termés, amely az ember számára szükséges esszenciális aminosavak mindegyikét tartalmazza, így a húsfélékkel egyenértékû a fehérjéje.

Zacskóbicska
07-11-2014, 11:19 AM
A kendermag-olaj a világon fellelhetõ osszes növényi olaj közül a legértékesebb, az ember számára a zsírsav összetétele megközelíti az elméleti optimumot. A fehérjetartalma is igen magas, ráadásul az egyetlen növényi termés, amely az ember számára szükséges esszenciális aminosavak mindegyikét tartalmazza, így a húsfélékkel egyenértékû a fehérjéje.

Nem az egyetlen. Ott van még a mogyoró. (Nem a földi)

Grafitos
07-15-2014, 02:12 PM
Ha tanyán élnék törekednék arra, hogy az állatállományom nagyrésze a hagyományos magyar fajták közül kerüljön ki. Nem csak azért, mert egy tanyasi udvar ezekkel az állatokkal autentikus és szép, hanem mert ezek a fajták több száz év alatt kitûnõen alkalmazkodtak a magyarországi szélsõséges idõjárási viszonyokhoz és általában ridegtartásban is nevelhetõk.
Azt gondolom haszonállataink a Magyarság történetének fontos részét képezik és mindannyian büszkék lehetünk õseinkre, hogy ránk hagyták ezt a csodálatos örökséget...:tapsol:

http://www.termeszetvedelem.hu/index.php?pg=menu_595

Dream_walker
07-15-2014, 05:14 PM
http://www.termeszetvedelem.hu/index.php?pg=menu_595

A szarvasmarhafélék közül hiányzik a kárpáti borzderes, az az ideális önellátó-túlélõ állat.
Mokány, mint a szürkemarha, viszont sokkal kisebb testû (a feketefehéreknél is jóval kisebb), tehát beéri kevesebb táplálékkal, és a teje is kevesebb, nem kell azon agyalni, hogy a család napi 2 literes fogyasztásán felül a többi tízzel mi legyen.

Lovaknál nincs a listában a muraközi hidegvérû ló. Hatalmas testû, a középkorban a lovagok számára tenyésztették, csak ez bírja el a teljes testpáncélos, felfegyverzett nehézlovast.

Dream_walker
07-15-2014, 05:15 PM
Nem az egyetlen. Ott van még a mogyoró. (Nem a földi)

Amennyire én tudom, a mogyoróban sincs meg az összes esszenciális aminosav, "csak" a zsírsavösszetétele a nagyon f.sza. Ettõl függtlenül finom, szeretem, és szerencsére allergiás sem vagyok rá :)

Grafitos
07-16-2014, 07:20 AM
Tényleg pedig a Muraközi számomra tényleg tipikus Magyar fajta..
Ezt írják róla
A II. világháború alatt az ország lóállománya megfogyatkozott és leromlott, ezért a világháborút követõen jelentkezõ óriási vonóerõ-igény kielégítése érdekében belga és ardenni méneket, valamint Franciaországból 17 különbözõ fajtájú hidegvérû mént importáltak. Ezekkel és ivadékaikkal több generáción át szervezett, célirányos fajtanemesítés folyt. Ennek hatására kialakult a magyar hidegvérû, melyet 1954-ben önálló fajtaként elismertek. Eközben õrködtek a nóri, pinzguai eredetû hidegvérû típus fennmaradásán is. Ez könnyebb, nagyobb ügetõkészségû, hosszabb hasznos élettartamú, a magyar hidegvérûtõl több tulajdonságban eltérõ lett. 1972-ben muraközi néven önálló fajtaként ismerték el.

A szarvasmarhafélék közül hiányzik a kárpáti borzderes, az az ideális önellátó-túlélõ állat.
Mokány, mint a szürkemarha, viszont sokkal kisebb testû (a feketefehéreknél is jóval kisebb), tehát beéri kevesebb táplálékkal, és a teje is kevesebb, nem kell azon agyalni, hogy a család napi 2 literes fogyasztásán felül a többi tízzel mi legyen.

Lovaknál nincs a listában a muraközi hidegvérû ló. Hatalmas testû, a középkorban a lovagok számára tenyésztették, csak ez bírja el a teljes testpáncélos, felfegyverzett nehézlovast.

fater.lajos
07-16-2014, 01:27 PM
Tudomásom szerint a Borzderes fajta nincs a listán, mert egyszerûen a készítéskor elfelejtették. A mostani határokon belül ugyanis nem volt belõle csorda, csak néhány bizonytalan eredetû egyed. Aztán amikor civilek újrahonosították és a Zemlénben megtelepítettek egy csordát, elindították a fajta õshonos jegyzékre való felvételét.
http://polyan.hu/mintagazdasag/karpati-borzderes-szarvasmarha

Grafitos
07-16-2014, 01:45 PM
Én 25 évet éltem a Zemplénben, de még ehez hasonló tehenet se láttam...nálunk is mindenhol már a nagydarab barna foltos tejtehén volt

Tudomásom szerint a Borzderes fajta nincs a listán, mert egyszerûen a készítéskor elfelejtették. A mostani határokon belül ugyanis nem volt belõle csorda, csak néhány bizonytalan eredetû egyed. Aztán amikor civilek újrahonosították és a Zemlénben megtelepítettek egy csordát, elindították a fajta õshonos jegyzékre való felvételét.
http://polyan.hu/mintagazdasag/karpati-borzderes-szarvasmarha

Dream_walker
07-16-2014, 05:31 PM
Tényleg pedig a Muraközi számomra tényleg tipikus Magyar fajta..
Ezt írják róla
A II. világháború alatt az ország lóállománya megfogyatkozott és leromlott, ezért a világháborút követõen jelentkezõ óriási vonóerõ-igény kielégítése érdekében belga és ardenni méneket, valamint Franciaországból 17 különbözõ fajtájú hidegvérû mént importáltak. Ezekkel és ivadékaikkal több generáción át szervezett, célirányos fajtanemesítés folyt. Ennek hatására kialakult a magyar hidegvérû, melyet 1954-ben önálló fajtaként elismertek. Eközben õrködtek a nóri, pinzguai eredetû hidegvérû típus fennmaradásán is. Ez könnyebb, nagyobb ügetõkészségû, hosszabb hasznos élettartamú, a magyar hidegvérûtõl több tulajdonságban eltérõ lett. 1972-ben muraközi néven önálló fajtaként ismerték el.

Hát, a muraközi az új neve, de maga a hidegvérû típus már elég régóta létezik.

fater.lajos
07-16-2014, 05:41 PM
Én 25 évet éltem a Zemplénben, de még ehez hasonló tehenet se láttam...nálunk is mindenhol már a nagydarab barna foltos tejtehén volt

A mostani határokat Trianonban húzták meg. Szerintem Te akkor még nem éltél...:D

Grafitos
07-17-2014, 08:06 AM
A mostani határokat Trianonban húzták meg. Szerintem Te akkor még nem éltél...:D

Hát nem..de utánaolvastam és egy kis törzsállomány él nem is olyan messze tõlünk Mikóházán:thumbup el lehetne menni megnézni

Törölt_fórumtag2
08-04-2014, 07:32 PM
A legkisebb a kutyámmal.
3538
Egész nap a kutyát gyûri, szinte elválaszthatatlanok. Ez a jó tanyasi környezetben, folyamatosan kinn lehetnek a gyerekek.:)

Vietnamiveteran
08-04-2014, 08:36 PM
Nálam szépen nõnek a rackák csak legelnek semmi mást nem kapnak , gyönyörûek , kicsattannak az egészségtõl , látszik ,hogy jól érzik magukat . A tyúkok lassan tojni kezdenek már nagyon várjuk aug. közepére várom az elsõ tojásokat . A tyúkok is kukorica-búza-zab és persze sok házi maradék ,minden nap dobok be nekik füvet csalánt vegyesen , azt hiszem jól tartom õket , amíg élnek legalább jól érzik magukat . A kakasok pedig hamarosan bográcsba kerülhetnek . Nekem ennyi farmozás fér bele jelenleg munka mellett . Ha prepper szemmel nézem a dolgot akkor 15 tyúk meg a kakasok és a rackák jó biztosításnak tûnnek baj esetére.

Vietnamiveteran
08-05-2014, 07:39 PM
Üdv , nagy nap a mai mert a tyúkjaim legyártották az elsõ tanyasi bio tojás-t ugyan ez még elég pici de az elsõ , ettõl ma igazán jó kedvem lett .....:) Van pár haverom akik szerint ha 40 ft a boltban a tojás akkor nem értik ,hogy mit görcsölök ennyit a tyúkjaimmal ....:) 3559

TMIB
08-05-2014, 07:52 PM
Ha esetleg lesz több tyúkod és lesz napi 10 felesleges tojásod amit eladsz 40 forint / darab áron, az évi 146.000 forint. ;)

Grafitos
08-06-2014, 08:35 AM
Szerintem tyúkot tartani mindenképp megéri.. ha friss tojás és hús kerül a családod asztalára, máris profitáltál:thumbup

Vietnamiveteran
08-18-2014, 06:14 PM
Szépen tojnak a tyúkok ,viszont eljött az idõ ,hogy a kakasokat levágjam , mert a tyúkokhoz képest sokan vannak . A gondom az ,hogy még sosem vágtam szárnyast , igazából a tisztítás darabolás az menne is , csak a leöléssel van gondom , aki szokott tyúkot vágni ,mit ajánl melyik a legjobb módszer ?

mzperiksz
08-18-2014, 06:26 PM
Megfogod, a fejet lefogod a nyakahoz es elvagod. Ha nem veszi be a gyomrod akkor siman lecsapod baltaval a fejet egy tuskon.

Pityubá
08-18-2014, 10:08 PM
Szépen tojnak a tyúkok ,viszont eljött az idõ ,hogy a kakasokat levágjam , mert a tyúkokhoz képest sokan vannak . A gondom az ,hogy még sosem vágtam szárnyast , igazából a tisztítás darabolás az menne is , csak a leöléssel van gondom , aki szokott tyúkot vágni ,mit ajánl melyik a legjobb módszer ?
Nem nehéz feladat tyúkot, kakast vágni, bízd nyugodtan az asszonyra, mi is így szoktuk. :D

Grafitos
08-19-2014, 07:11 AM
Nagyanyám leült a székre, a két térde közé fogta a tyúk testét, hogy mozgásképtelen legyen, maga elé meg vérnek való tálat tett. Bal kézzel hátra hajtotta a tik fejét egészen a hátáig, majd egy határozott nyisszantással átvágta a gigát és a nyaki ereket. Kicsit elõre dõlt, hogy felfogja a vért a tálba. Mikor kivérzett az állat elengedte..na általában ilyenkor még futott 2 kört az udvaron:) (nem a nagyanyám)

MaRee
08-19-2014, 07:27 AM
A lefejezés mindenképp könnyebb és kevésbé durva módszer, viszont utána egy kicsit hagyd lógva fejjel lefele, hogy tutira kifolyjon belõle az összes vér.

Törölt_fórumtag2
08-19-2014, 07:32 PM
Kakasról lévén szó, én így szoktam:
a farktollánál elkapom a jószágot, bal kézzel erõsen megfogom a nyakát, rálépek a lábaira, hátrahajtom a fejét. Ilyenkor az ösztönétõl vezérelve már lenyugszik, alap helyzetben döglöttnek tettetné magát.
Egy nyisszantással levágom a fejét, elölrõl hátrafelé, majd elengedem. Én a vért nem szoktam felfogni.

Vietnamiveteran
08-19-2014, 08:22 PM
Köszi mindenkinek a tanácsokat , asszem elsõként a fejlecsapást fogom alkalmazni . Majd elõtte tolok egy páleszt ....:)

raktaros
08-19-2014, 09:50 PM
Köszi mindenkinek a tanácsokat , asszem elsõként a fejlecsapást fogom alkalmazni . Majd elõtte tolok egy páleszt ....:)

Én csak párszor vágtam, de én is inkább a fejlevágást alkalmaztam, kevésbé tûnik durvának.
A pálesz az jó, egy barátom a kecskék levágásakor szokta alkalmazni :)

Pityubá
08-19-2014, 11:59 PM
Jó a pálesz + fejlecsapás, ne engedd el a kakast (véres lesz az udvar) hanem fogd fel a vért.
Mi is felfogjuk (mármint a nejem), vöröshagymás alapon kisütve az elsõ kaja a tikból/kakasból.
Kóstold meg tán néked is ízleni fog. :thumbup

MaRee
08-20-2014, 07:38 AM
Hagymás tyúkvér? Na ilyet még nem hallottam :D Felénk csak a disznóvért eszik meg.

Pityubá
08-20-2014, 10:02 AM
Hagymás tyúkvér? Na ilyet még nem hallottam :D Felénk csak a disznóvért eszik meg.
Kenyér kockákra folyatott vér vöröshagymásan kisütve, eredeti Göcseji dödöllével. Errefelé teljesen szokványos tikvágási gyors kaja. ;)

raktaros
08-20-2014, 10:11 AM
Nem vagyok messze, de én sem hallottam még róla.

A. L. Ias
08-20-2014, 11:52 AM
Felénk a tyúkvér a húslevesbe került bele. Már amikor még felhasználták a fõzéshez, azaz a nagymama húslevesébe még belekerült.