View Full Version : Időjárás (hosszú és rövidtávú)
Vasember
03-28-2015, 05:42 AM
Te milyen idõzónában vagy? Egy hónap késés? :)
Tavaly 6 hetet késett a tavasz. Most csak reménykedem benne hogy nagyjából idõben érkezik a jó idõ. Illetve idõben már nem, mert még mindig -8 fok van éjjel és nappal is alig több 0 foknál. Pedig itt van mindjárt április. :hogymi:
Vagy 15 centi hó esett az éjjel. :hogymi:
http://www.met.hu/idojaras/veszelyjelzes/figyelmezteto_elorejelzes_holnapra/
...ne mááá...
Figyelmeztetõ elõrejelzés Magyarország területére 2015.04.01. szerda éjfélig
KEDD: A délelõtt második felétõl a délnyugati szelet az északi megyékben helyenként viharos (60-70 km/h) széllökések kísérik.
A késõ esti órákban északnyugat felõl markáns hidegfront érkezik, hatására az északnyugatira forduló szél az ország északi és középsõ részén viharossá (65-85 km/h) fokozódik. A Kisalföld északnyugati tájain, a Dunántúli-középhegység és a fõváros térségében egy-egy 90-100 km/h körüli széllökés is elõfordulhat. A hidegfront mentén néhol zivatar is kialakulhat jégdara kíséretében.
SZERDA: Az ország túlnyomó részén erõs, viharos széllökések kísérik az északnyugati szelet (60-70 km/h). A délnyugati és északkeleti területeket leszámítva helyenként 90 km/órát megközelítõ széllökés is elõfordulhat. Ezeken a területeken az elszórtan elõforduló záporok, néhol zivatarok közelében 90 km/h feletti széllökés is elõfordulhat. Zivatart jégdara is kísérhet.
Kedden és szerdán is elõfordulhat hózápor, havazás az Északi-középhegység és a Bakony magasabb részein, de az alacsonyabban fekvõ területeken nem lesz megmaradó hó.
Készült: 2015.03.31. 12:30 Országos Meteorológiai Szolgálat
raktaros
03-31-2015, 05:35 PM
Elég félelmetesen néz ki...
https://www.facebook.com/video.php?v=967090186660143&set=vb.100000775138066
Nálam ezt írja ki:
"Ez a tartalom jelenleg nem érhetõ el
A keresett oldal nem jeleníthetõ meg. Az okok a következõk lehetnek: az oldal ideiglenesen nem érhetõ el, megtekintése nem engedélyezett, vagy a hivatkozás hibás/már nem létezik."
Törölt_fórumtag2
04-01-2015, 08:18 AM
Vagy 15 centi hó esett az éjjel. :hogymi:
Nálunk meg virágoznak a szilva és a barack fák.:gonoszrohog:
Szolidan megkapott a nap, nyaktól fölfelé pirosas barna lettem.:D
Bár csak mi is ott tartanánk már.
raktaros
04-01-2015, 02:06 PM
Nálam ezt írja ki:
"Ez a tartalom jelenleg nem érhetõ el
A keresett oldal nem jeleníthetõ meg. Az okok a következõk lehetnek: az oldal ideiglenesen nem érhetõ el, megtekintése nem engedélyezett, vagy a hivatkozás hibás/már nem létezik."
Már nekem sem jön be, pedig publikus volt, lehet törölték :(.
Egy érdekes felhõképzõdmény volt levideózva.
raktaros
04-01-2015, 05:47 PM
Már nekem sem jön be, pedig publikus volt, lehet törölték :(.
Egy érdekes felhõképzõdmény volt levideózva.
Párom gépén meg volt még nyitva egy lapon, így ment gyorstárból.
Két pillanatkép (tegnapelõtt töltötték fel a videót):
5277 5278
https://lh3.googleusercontent.com/-CujBmIzX3iU/VRwXUfAo3bI/AAAAAAAAcMM/SG8l4YFTMsg/w1024-h684-no/maysak2.jpg
kovu78
04-03-2015, 03:48 AM
Raktáros : hol készültek a képek ?
raktaros
04-03-2015, 02:12 PM
Raktáros : hol készültek a képek ?
Egy fb-on megosztott videóból pillanatképek. A feltöltõ ha jól emlékszem az USA-ban lakik.
kovu78
04-03-2015, 02:41 PM
köszönöm a válaszod Raktáros :thumbup
pappito
04-08-2015, 03:32 AM
http://apod.nasa.gov/apod/image/0908/morninggloryclouds_petroff_big.jpg
pappito
04-08-2015, 03:37 AM
http://wattsupwiththat.com/2015/04/06/el-nio-or-ot-the-pause-lengthens-again/
kovu78
04-23-2015, 09:00 AM
Pesten csoda szép tavaszi idõ van :) a városligetben virágzik minden : gyönyörû
Al Bundy
04-25-2015, 01:13 AM
Most egy kicsit irigykedem.TegnapTorontoban -3 fok volt,és havazott ott is.
Ma délre meg 16 fok. Jó kis hõingadozás.
Hõségriadó.
http://hvg.hu/idojaras/20150702_A_legmagasabb_foku_hosegriadot_rendeltek
Én meg nálunk 11 órakor pólóban fáztam a biciklin, olyan hideg északi szél fújt.
Pityubá
07-02-2015, 06:17 PM
Nálunk 33°C volt 14 órakor árnyékban. :eek:
Akkor ti nem fáztatok. :D
A klímaváltozás miatt szaporodtak meg az európai hõhullámok
http://index.hu/tudomany/2015/07/03/a_klimavaltozas_miatt_szaporodtak_meg_az_europai_h ohullamok/
Nálunk meg akkora "hõhullám" volt ma, hogy muszáj volt egy kicsit bekapcsolnom a hõsugárzõt. Július, délután 1 óra és ment a hõsugárzó a házban. :hogymi:
Hogy lehet a a hõhullámokról mindig beszélnek, de arra sose térnek ki a tudósok hogy miért van 3 éve hideg nyáron ott, ahol elõzõleg mindig 35 fok volt nyaranta?
WestBam
07-04-2015, 06:53 AM
Õsszel nem melegszik fel nálatok az idõ túlságosan is? Csak mert azt látom, hogy itthon el vannak tolódva az évszakok eléggé érezhetõen.
Õsszel itt még tiszta nyár van. Igazi telünk nem is tudom mikor volt utoljára rendes -20 fokkal legalább egy hétig vagy valami tartós -8 körüli értéket sem mértünk régen. Anno még teljesen normális volt télen a nagy hideg, mostanában elég enyhén jön a tél, havat a kisebbik gyerekem még szinte csak képrõl ismeri. Ezen kívül a kullancspopulációnak is nagyon kellene a tartós erõs fagy de mivel elmaradtak így a kis vérszívók csak szaporodnak. Leginkább ezért hiányolom és nem a fûtésszámla miatt a nagy hidegeket.
Amúgy meg a HAARP a bûnös :gonoszrohog:
Nem. Itt tavasszal tél van, nyáron késõ õsz, (most idén inkább tavasz közepe), õsszel tél, télen Antarktisz.
4 évvel ezelõttig rendesen volt minden évszak.
törölt tag -gl
07-07-2015, 08:05 AM
Nem igazán értem ezt a hõségriadót.
Én például szoktam szaunázni néha. Ilyenkor 70-90 fokra fûtött kabinban izzadod ki a méreganyagokat. Fél óra necces, de negyed órát ki lehet bent bírni. Utána persze lehûtöd magad.
Akkor miért is kockázatos ez a 35 fok? Max negyed óránként nyakon öntöd magad hideg vízzel...
törölt tag -gl
07-07-2015, 08:12 AM
Csak arra gondolok, hogy nem lehet, hogy ez a nagy meleg baromi egészséges, és próbálják az ellenkezõjével becsapni az embereket? Zárkózzanak be, maradjanak csak otthon, stb. Maximum akkor lenne veszélyes, ha egy sivatag közepén lennénk ahol nincs egy csepp folyadék sem 100 kilóméteres közelben.
mmilan21
07-07-2015, 08:53 AM
Csak arra gondolok, hogy nem lehet, hogy ez a nagy meleg baromi egészséges, és próbálják az ellenkezõjével becsapni az embereket?
És még hozzáteszem, hogy ilyenkor tudod a legtöbb friss zöldség és gyümölcsfélét fogyasztani. Duplán jó.
A nyár a megtisztulás és a feltöltõdés évszaka.
mmilan21
07-07-2015, 12:56 PM
https://www.idokep.hu/hirek/miert-lesz-ekkora-forrosag
"Az úgynevezett Omega-blokk okozza az európai hõhullámot. De mi is az az Omega-blokk?
Európában nagy területen hõség tombol, a nyugat-európai országokban többfelé 35 fok körül, illetve 35 fok felett alakulnak a csúcshõmérsékletek. Ez a hõhullám a hétvégén, a jövõ hét elején hazánkba is megérkezik, szerdán helyenként akár 39-40 fok is lehet, melyet az úgynevezett Omega-blokk okoz. A görög omega betûrõl kapta a nevét, mivel a különbözõ nyomású területeket egy omegához hasonló görbevonallal lehet elválasztani egymástól, és ezen a vonalon fut a jet stream is. A betû belsõ része húzódik Európa felé, melyben magas nyomás utalkodik, és ez olyan mértékben meghatározó, hogy a frontok nem tudnak betörni a térségbe, valamint dél felõl érkezõ meleg légtömegek töltik ki ezt a területet, ezért tud ilyen magasra emelkedni a hõmérséklet."
2003-as nagy szárazság idején is volt egy hasonló jelenség.
Törölt_fórumtag2
07-08-2015, 07:34 AM
Én például szoktam szaunázni néha. Ilyenkor 70-90 fokra fûtött kabinban izzadod ki a méreganyagokat. Fél óra necces, de negyed órát ki lehet bent bírni. Utána persze lehûtöd magad.
Akkor miért is kockázatos ez a 35 fok? Max negyed óránként nyakon öntöd magad hideg vízzel...
Menj ki szabadba és végezz fizikai munkát 8-10 órán keresztül. Rögtön megtudod, hogy miért kockázatos 35-40fokban lenni huzamosabb ideig. A megnövekedett UV sugárzástól nem véd meg a szalmakalap vagy vizes ruha a fejeden. Ha a bõröd genetikailag nem védett, például északi típus vagy, akkor olyan szinten szétégsz, amibõl komolyabb egészségügyi probléma is lehet.
Ahogy telik a szabadban töltött idõ, rohamosan fogy az energiád és a koncentráló képességed erõteljesen csökken. Megnövekedik a balesetveszély. Láttam már olyat, aki baltát vágott a saját lábába.
A szervezet óránként fél liter vizet tud felvenni. Ha ennél kevesebbet viszel be, akkor kiszáradsz. Ha többet és ritkábban, akkor kiizzadod és szintén kiszáradsz.
Vittem már ismerõst ügyeletre, 4 óra favágás a 35fokban és hõgutát kapott. Egy másikhoz mentõt kellett hívnom, egy dombon felfelé, összeesett mellettem. A szíve nem bírta a hõséget, teljes felszerelésben.
Nem játék a hõség. Nem lehet egy 20perces szaunázáshoz hasonlítani, egy napokig tartó hõhullámot, ahol éjszaka is 30fok körüli hõmérséklet uralkodik. Még az egészséges embereket is megviseli.
Lekvár
07-08-2015, 08:18 AM
Oakland Barátom igen okos dolgokat írt, csak kiegészíteni tudom:
A koncentrációképesség és a realitásérzék és a stabil mentális állapot hiánya jellemzi a tartós hõséget.
Az alap hogy éjjel nem tudsz pihenni, ingerülten ébredsz és a nap folyamán magasról tojsz a szervezet vészjelzéseire.
Pedig a szervezet figyelmeztet, kívánod a vizet a sót, az árnyékot, szabadulni a ruhától, de sajnos akkor a fent említett hiányosságok miatt ("Vagyok olyan fasza gyerek, hogy kibírom..." )
félvállról kezeljük az ÉLETVESZÉLYES helyzetet.
Hadd mutassak egy prepper túlélõ tartályt a hõség elviselésére. A színe fekete, hogy könnyebben melegedjen a víz, és ne algásodjon...
Erdõlelke-íjszelleme
07-08-2015, 08:47 AM
Ilyen idõben, azaz idõjárásban és intervallumban, nem csak a kiszáradással és elektrolit veszteséggel küzd az életedért a szervezeted, hanem sejtszinten is a túlélésért harcol (ezért is vonja el az energiákat is olyan "felesleges" dolgokról, mint koncentráció a munkára, mit érdekli a sejteket, hogy mi a munkád).
Ezen felül a meleg=rothadás. Költõi kérdés: mikor rohad a hús, hûtõben, vagy nagy melegben?
törölt tag -gl
07-08-2015, 09:34 AM
Persze, az tény, hogy veszélyes lehet, fõleg ha dolgozol, de azt ugye tudjátok, hogy a nyirokrendszer nincs bekötve a keringésbe, így hõ és mozgás hatására mozdul meg. Ott pedig rengeteg méreganyag halmozódik fel, amit ilyenkor könnyebben kiveti a szervezet.
Én sokkal rosszabbul szoktam lenni télen, pár nap mozgáshiány után, mint így nyáron a forróságban napi 1-2 óra munka közben.
Az meg tény, hogy fát például nem ilyenkor szokás vágni, hanem télen, amikor nincs lombja :) bár nem vagyok erdész.
fater.lajos
07-08-2015, 05:38 PM
Bocsi glassbox!
" de azt ugye tudjátok, hogy a nyirokrendszer nincs bekötve a keringésbe "
Be, be van kötve. A vena jugularis interna és a vena subclavia összeömlésénél van az angulus venosus. Na, itt kerül be a vénás keringésbe a nyirok a truncus lymphaticus dexterbõl. A nyirokrendszerben napi kb. három liter folyadék keletkezik és vezetõdik vissza a keringésbe. A visszapumpálásban mivel a nyirokrendszer egyirányú áramlású, az izmoknak nagy szerepe van, meg a beömlés helye is jól ki lett választva, mivel itt igen kicsi a véna túlnyomása.
https://www.youtube.com/watch?v=fJSL-RXPZ-0
törölt tag -gl
07-08-2015, 10:26 PM
Bocsi glassbox!
" de azt ugye tudjátok, hogy a nyirokrendszer nincs bekötve a keringésbe "
Be, be van kötve. A vena jugularis interna és a vena subclavia összeömlésénél van az angulus venosus. Na, itt kerül be a vénás keringésbe a nyirok a truncus lymphaticus dexterbõl. A nyirokrendszerben napi kb. három liter folyadék keletkezik és vezetõdik vissza a keringésbe. A visszapumpálásban mivel a nyirokrendszer egyirányú áramlású, az izmoknak nagy szerepe van, meg a beömlés helye is jól ki lett választva, mivel itt igen kicsi a véna túlnyomása.
Köszi a javítást! Ezt nem tudtam. Elég mély anatómiai ismereteid vannak! :) Mindenesetre abban egyetérthetünk, hogy valahol a nyirokkeringés táján lehet a kulcs sok rosszindulatú megbetegedés elkerüléséhez.
Törölt_fórumtag2
07-09-2015, 06:14 AM
Persze, az tény, hogy veszélyes lehet, fõleg ha dolgozol, de azt ugye tudjátok, hogy a nyirokrendszer nincs bekötve a keringésbe, így hõ és mozgás hatására mozdul meg. Ott pedig rengeteg méreganyag halmozódik fel, amit ilyenkor könnyebben kiveti a szervezet.
Én sokkal rosszabbul szoktam lenni télen, pár nap mozgáshiány után, mint így nyáron a forróságban napi 1-2 óra munka közben.
Az meg tény, hogy fát például nem ilyenkor szokás vágni, hanem télen, amikor nincs lombja :) bár nem vagyok erdész.
Látom, nem vagy fával tüzelõ. Segítek. :-)
A fát optimális esetben, akkor kell kidönteni, amikor legkevesebb a nedvesség tartalma. Ez február tájékára esik.
Egy családi ház kifûtésére átlagban, 80-100 mázsa is elmegy. Kinek több, kinek kevesebb.
Ahhoz, hogy a fa száradni tudjon, minél hamarabb, fel kell vágni fûrésszel, majd felhasogatni és úgy a tároló helyre berakni, ahol szellõsen és szárazon lehet tartani.
A darabolás ez okból tavasztól õszig történik. Nem a hidegben mínusz 10 fokban dolgozunk vele, hanem inkább a melegben.
Régen a paraszt embernek 3-4 évre elõre megvolt a tüzelõje, de legalább kettõre. Ennyi idõ kellene a nedvességtartalom hathatós csökkenéséhez. Mára, ez már keveseknek adatik meg. Szerencsére van az akác, amiben eleve kevesebb a víz. Régen, ha akácot láttak, eltaposták a parasztok és még köptek is rá egyet. Nem becsülték.
A mai világban, amikor éppen lehetõség van a tüzelõ begyûjtésére, akkor kell menni. Nem egy nyarat dolgoztam végig láncossal a kezemben, mert nagyobb építkezési tervek miatt, tarvágást kellett akácosban végezni. Munkabér helyett, az elvihetõ fáért.:-)
Most vágok ki hat "égig érõ" fát, majd darabolok és hasogatok fel. Szükség lesz rájuk télen, a kandallóban.XD
Amikor megvettem a házat, ami késõ õsszel történt, az elsõ ott töltött télen nem volt már fára pénzem. Mivel megfagyni nem állt szándékomban, kijártam az erdõre , lábon száradt fa már nem igen volt, elõfordult, hogy hasogatás közben fröcsögött a pofámba a jeges víz. Azt a kellemes 12-15 fokos szobahõmérsékletet azóta nem próbáltam ki. :D
Kamionos
07-09-2015, 02:35 PM
Az elsõ telünk nekünk is hasonlóan zajlott itt, mint dokinak. Októberben költöztünk le és csak frissen vágott fát tudtunk szerezni. Nem volt egyszerû tüzet rakni és táplálni.
Most már elõre vagyunk. 90 mázsa akácfa pihen bestokizva. Abból 25 mázsa tavalyról maradt fa, a többi viszont jó kis 3 éves csontszáraz ínyencség. Még érkezik 40 mázsa és akkor vagy két hideg télre, vagy 3 enyhére be vagyunk tárazva. Minket már nem érint, ha az oroszok bevágják a durcát és elzárják a gázt.:)
Kép a tegnapi viharról.
http://enmg.hu/images/2015/07/mordor_omsz_fb.jpg
Erdõlelke-íjszelleme
07-10-2015, 10:27 PM
A nyirokrendszer miért ne lenne kapcsolatban a vérkeringéssel? Tudtommal elõször is a gázok és lipidek átdiffundálnak (hidrodinamika/ozmózis) az érfalakon a nyirokkapillárisba (nagy vonalakban), aztán ott a nyirokcsomók általi szûrések után a belsõ nyaki véna (vena jugularis interna) és a kulcscsont alatti véna (vena subclavia) alacsony nyomású keresztezõdésében visszakerül a véráramba (hidrodinamika/ozmózis) a szövetnedv.
Szerk: közben megláttam, faterlajos is hasonlót írt.
A nyirokcsomónak nem sok köze van az idõjáráshoz. Nyissatok neki egy Biológia topicot. ;)
D - törölt tag
07-18-2015, 08:34 AM
A kézfejemmel megtöröltem a homlokom és féloldalasan felnéztem az égre.Kérlelhetetlenül tûz a nap.
A betonon hullámzik a levegõ.Ez a pokol!A poklot szabadítottuk magunkra.
A vakító fényben sápadt,kiégett emberek próbálják élni a mindennapjaikat,mit sem tudva arról,hogy sátán kutyájának forró leheletében égnek.
Nem tanulunk,még most sem tanulunk belõle!?
Lassan izzó parázzsá válik a világunk.Levegõtlen sivataggá.Az iszonyat földjévé.
Meleg van!MELEG VAN!
Nincs menekvés,nincs hová bújni elõle.Izzik és lángba borult a világ,nincs menekvés!
Gratulálok emberiség!
mmilan21
07-18-2015, 01:10 PM
Tombol a hõség, de már közeledik egy zivatarcella.
Jó lenne már valami esõ, mert a kert csontszáraz - igaz gyomlálni sem kell annyit.
Locsolni csak a palántákat kell, a többi növény mélyre eresztette a gyökereit és még éldegélnek. :)
Bakker, milyen lenne már, ha a városok lakóinak nem mûködne a klímaberendezése egy áramszünet miatt pont egy ilyen hõségben??
Itthon még kibírom a nappal most már 28 fokos fokos szobában is (klímaberendezés nélkül), de a panelban felmegy ez az érték 30 fok fölé is.
Még aludni sem lehet normálisan ilyen melegben. Ráadásul a vízellátás megszûnésével (az áramhiány miatt) nem hûsölhetnének otthon és leginkább nem lenne mit inniuk.
WestBam
07-18-2015, 02:52 PM
Oh, Milan még nem jártál panelban? Nem 30 fok van ott ilyenkor hanem 40. És egész éjjel sugározza ki magából a meleget amit nap közben magába szívott. Szerencsére kevés ideig kellett panelban laknom de rettenetes ilyenkor. Éjjel tárva-nyitva minden mégis izzik a levegõ benn, a huzat megoldás de van aki nem bírja.
mmilan21
07-18-2015, 03:41 PM
Éjjel tárva-nyitva minden mégis izzik a levegõ benn, a huzat megoldás de van aki nem bírja.
Voltam már panelban többször nyáron is, csak nem akartam túldramatizálni a helyzetet. :D
Klíma helyett egy kb. 1 méter átmérõjû ventilátort kell beépíteni az egyik erkélyablakba, a mellette becsukni az ajtót és az ablakokat. A többi szobában levõ ablakokat meg ki kell nyitni teljesen. Ventilátor bekapcsol, fújja befelé a levegõt és a nyitott ablakokon keresztül távozik a meleg.
Lehetõség szerint az északi oldalon legyen a ventilátor.
A ventilátor lehetõleg ne abban a szobában legyen ahol alszik az ember. :D
Persze ez csak egy félkész koncepció.
Nálunk házon belül van most meleg. Odakint 30-on felül, de árnyékban az se gond. Én örülök hogy egy kicsit meleg van, úgyse volt ilyen már 3 éve. Jó lenne ha visszaállna a rendes idõjárás télen hideg, tavasszal, õsszel jó, nyáron meleg-re.
BragBOL
07-19-2015, 08:08 PM
Felhõt akarsz ember?
Akkor ültess fát!
Kiszárad, és eltöri a szél?
Igen, már kiirtottátok, és átrendeztétek az egész bolygót, és már nem lássátok, hogyan keletkezik az erdõ b+.... :duhos:
Ültetési sorrend:
1. évelõ lágyszárúak
2. kisebb bokrok
3. jöhetnek a fák
4. és utána közvetlen a nagyobb bokrok
Ha valami kiszáradt, vagy kidõlt, akkor megszólalhatsz!
:D
raktaros
07-25-2015, 07:56 PM
https://www.youtube.com/watch?v=48wH35fYqi8
Hát ez beb.szott oda. :haha:
Szakad a hó egész nap. Szerencsére nem kell mennem sehová se ma, se holnap. :)
mmilan21
11-21-2015, 07:37 PM
Szakad a hó egész nap. Szerencsére nem kell mennem sehová se ma, se holnap. :)
Én decemberre várom az elsõ tartósabb havazást.
A napokban már északon eshet hó az elõrejelzések alapján.
Már egy napja csak esik az esõ - csupa sár minden. Legalább a fokhagyma meg lesz öntözve rendesen. :)
Már csak egy kis esõ szünet kell hétfõre hogy ne bokáig érõ sárban ültessünk fát.
mmilan21
11-23-2015, 11:57 AM
Tudok három megtörtént idõjárási szélsõségrõl, ami itt történt a faluban.
1900-as évek eleje: (mostani szemmel meglepõ módon) virágzott a halászat és a horgászat a közeli Sós tó területén. Mindez addig amíg el nem kezdett vészesen kiszáradni a tó.
Egyik évben már odáig fajult a helyzet (szárazság), hogy iszonyú dögszag árasztotta el a települést. Szinte teljesen kiszáradt a nagy tó medre. Haltetemek voltak mindenhol. Nem lehetett egy kellemes élmény az biztos.
Napjainkban a terület nagy része legelõként funkcionál, amit az esõsebb idõkben víz lep el a laposokban.
1938: 5-10 perc alatt egy jégesõ szétverte a tetõket fedõ cserepek több mint felét. Még mostanság is emlegetem a buta embereket, hogy a kertekben terítették szét a cseréptörmeléket. A föld tele van cserépdarabokkal. Az évtizedek során sokat tisztult, de még mindig talicska számra lehet találni cserép darabokat.
Golflabda nagyságú jégre tippelek, ezek már szét tudják verni az erõsebb (akkor még szinte új) sárga cserepeket is(a mai napig ezek is szolgálnak a tetõkön).
1952: Tavasszal a második kapálás idején elfagyott szinte az összes kukorica. Ebben az évben óriási nélkülözés/éhezés volt az országban. Persze Rákosi így is jóllakott.
Ebben az évben különösen nagy kincs volt a kukorica tartalék. 10 mázsa kukorica áráért egy Csepel motort és egyebeket tudtak venni nagyapámék, mert volt kukorica tartalékjuk.
Holnapra 18 fokot mutat. Karácsonyra lassan pólós idõjárás lesz. Hólapátolás helyett majd kimegyek rövidnadrágban és kifekszek napozni. :haha:
WestBam
12-22-2015, 10:15 PM
Aztán húsvétkor majd megint nem tudsz kimenni a nagy hó miatt :haha:
https://www.youtube.com/watch?v=vvLJlgPd_m4
Utópia?
Ma pulcsiba kirándultunk és papucsba viszem le a kutyát.Ahová ilyenkor csukázni jártunk,ott sétálgatni lehet a kiszáradt mederben!
https://www.youtube.com/watch?v=uC3yILXjIPs
:cry:
A klíma mindig is változott. Néha melegebb volt, néha hidegebb. A föld egy nagy tûzgolyó volt régen, aztán volt néhány jégkorszak is. A politikusok meg a média kiabál hogy változik a hõmérséklet. Lehet, de mikor nem változott? Én örülök a jó idõnek, az elmúlt 3 év borzalmasan hidegben telt, úgyhogy ideje is végre hogy legyen egy enyhe tél, csak hogy kiegyenlítõdjön az elmúlt néhány év fagyos teleivel és hideg nyaraival. :)
Ha jön az esõs idõszak, meg az olvadás tavasszal, akkor majd lesz újra tó, duzzadt folyó. Még árvíz is.
Szárazság Kaliforniában (fotók)
http://www.cbsnews.com/pictures/californias-drought/1/
Ma valami borzalmas dolog történt. A tévében a mûsorvezetõk vagy 30 percen át siránkoztak rajta. Hó esett. Jön még több, meg lesz erõs szél is, meg hideg. Én meg csak hallgattam õket és arra gondoltam hogy "Heló, január van és nem Mexikóban vagyunk. Tényleg annyira meglepõ ha esetleg esik a hó?" :confused:
shadow177
01-22-2016, 08:46 AM
Bizony-bizony és ráadásul azért van hideg, mert globális felmelegedés van......
Mindenesetre jó tudni hogy a klímakonferencián kimondták hogy már pedig nem lesz melegebb. :haha:
Kár, hogy semmi olyat nem tudnak tenni amivel befolyásolják, mert ugye a széndioxid csak a teljes változás ~5%-ában felel a felmelegedésért.
Tehát ha mondjuk 2°C-al emelkedik a hõmérséklet, akkor 0,1°C a széndioxid felelõssége. Amúgy meg, volt már sokkal magasabb a széndioxid szint mint most....
Nem is az, hanem az elmúlt 3 tél is hideg volt, még a délebbi államokban is. Akkor nem gondolták hogy esetleg a mostani tél se lesz meleg? Mindig ezt csinálják, télen meglepõdnek ha esik a hó, õsszel és tavasszal meglepõdnek ha esik az esõ. :hogymi:
És akkor még az idei nem is veszélyes, mert nálunk is olyan -10 , -13 van éjjelenként, tavaly, tavalyelõtt meg azelõtt télen ilyenkor -28 fok is volt éjjelente. Hó sincs túl sok, tavaly ilyenkor 3 méterre volt feltúrva a kocsma elõtti parkolóban, most meg néhány centi van.
shadow177
01-22-2016, 09:04 AM
Igen, ez sok helyen így van. A városi/megyei/állami vezetést, na meg a vasutat mindig meglepetésként éri a téli hó vagy a nyári meleg.
Minden évben úgy viselkednek mintha ez egy példátlan idõjárási anomália lenne és állítják, hogy azért nem tudtak rá felkészülni mert nem lehet.
Sosem fordult még elõ téli hideg/hó vagy éppen nyári kánikula...... :hogymi:
BragBOL
01-22-2016, 10:38 AM
Globális f....
Akarom mondani klímaváltozás?
http://enmg.hu/images/2013/07/Gyarkemeny1.jpg
Igen, már tudjuk, ~5% De ez a jéghegy csúcsa, nézzük mi van a víz alatt!
http://s2.images.www.tvn.hu/2010/11/02/20/24/www.tvn.hu_a09a58eff735d67cafa7cf2cb9b1896f.jpg?ht r=1
A metánnak többszöröse az üvegházhatása! Jó étvágyat hozzá!
http://greenfo.hu/fotok/nagy/5294.jpg
Szerény véleményem szerint a legnagyobb problémát, ezek a zöld sivatagok jelentik, amik a szupermarketeknek nevezett szemeteskukákat etetik, és azt hazudják hogy nincs elég élelem a túlszaporodó emberiségnek!
Olaj nélkül ez nem fajult volna idáig....
shadow177
01-22-2016, 10:43 AM
Mindennél sokkal jobban befolyásolja az éghajlatot a három Milakovics ciklus, a vulkanikus tevékenység, meg a naptevékenység. Minden attól függ hogy ezek hogyan adódnak vagy nem adódnak össze.
BragBOL
01-22-2016, 10:56 AM
Mindennél sokkal jobban befolyásolja az éghajlatot a három Milakovics ciklus, a vulkanikus tevékenység, meg a naptevékenység. Minden attól függ hogy ezek hogyan adódnak vagy nem adódnak össze.
Hát persze! De a fáknak lengéscsillapító hatása van minden értelemben!
Mikroklímát hoz létre, megköti a széndioxidot, felfogja a szennyezést, csökkenti az üvegház hatást, minimálisan ugyan, de szabályozza az idõjárást!
Engem csak az zavar, hogy onnan is kivagdalják a fákat és erdõket, ahonnan amúgy nem kellene. A területet nem használják, új fákat nem ültetnek a kivágottak helyére.
kovu78
01-22-2016, 01:32 PM
Túlélõ: nem tudom, hogy tudod -e de itthon ráadásul törvény van rá hogy ültetni kell másikat..de nem sokan teszik meg sajnos :(
Kiakaszt ez az idõ, ma is hófúvás volt. Még az a szerencse, hogy holnaptól jobb idõt mond, következõ vasárnap 20 fok felett lesz a hõmérséklet. Remélem ez így is marad, mert már az kellene hogy rügyezzenek a fák így Április közepén, a hóemberépítés ideje a naptár szerint már lejárt. :hogymi:
Remélem van esõkabátotok.
Szinte az egész országban elsõfokú figyelmeztetés van érvényben a felhõszakadások miatt - északkeleten jég is várható
"A várható heves zivatarok, felhõszakadások miatt három nyugati megye kivételével az egész országban elsõfokú figyelmeztetés van érvényben. Az ország északi felén sokfelé kialakulhat zápor, zivatar, helyenként felhõszakadás, délen szórványosan várható csapadék. Erõs széllökések elsõsorban a Dunántúl északi részén lehetnek. A Dunántúlon 14, 19, keletebbre 19 és 24 fok között alakul a hõmérséklet. Késõ estére 11 és 16 fok közé hûl a levegõ. Délután, este nagyobb számban az ország északkeleti harmadában, északi megyéiben várhatóak zivatarok, amelyek környezetében viharos (60-80 km/h) szél, felhõszakadás (20-40 mm) is elõfordulhat. Ezeken a területeken néhol akár heves zivatar is kialakulhat (széllökés > 90 km/h, jégátmérõ > 2 cm, lokális csapadék > 35 mm)." (Híradó)
mmilan21
05-24-2016, 07:25 AM
Remélem van esõkabátotok.
Szinte az egész országban elsõfokú figyelmeztetés van érvényben a felhõszakadások miatt - északkeleten jég is várható
"A várható heves zivatarok, felhõszakadások miatt három nyugati megye kivételével az egész országban elsõfokú figyelmeztetés van érvényben. Az ország északi felén sokfelé kialakulhat zápor, zivatar, helyenként felhõszakadás, délen szórványosan várható csapadék. Erõs széllökések elsõsorban a Dunántúl északi részén lehetnek. A Dunántúlon 14, 19, keletebbre 19 és 24 fok között alakul a hõmérséklet. Késõ estére 11 és 16 fok közé hûl a levegõ. Délután, este nagyobb számban az ország északkeleti harmadában, északi megyéiben várhatóak zivatarok, amelyek környezetében viharos (60-80 km/h) szél, felhõszakadás (20-40 mm) is elõfordulhat. Ezeken a területeken néhol akár heves zivatar is kialakulhat (széllökés > 90 km/h, jégátmérõ > 2 cm, lokális csapadék > 35 mm)." (Híradó)
Nálunk már itt járt éjszaka és hajnalban is a vihar, habár én az elsõ hullám után már elaludtam éjfél elõtt.
Még mondták reggel itthon, hogy milyen nagy vihar volt éjjel és hogy én milyen jól aludtam eközben. :)
Azért a számítógépet áramtalanítottam (szünetmentest dugóját kihúztam a konnektorból) lefekvés elõtt. :)
mmilan21
06-05-2016, 12:27 PM
Kevesebb mint 1 óra alatt leesett 56mm esõ.
Egy elég masszív ciklon melegfrontja okozza/okozta az özönvízszerû esõzést.
Errefelé 1 hónapja nem volt normális esõ, így elnyelte a föld az összes vizet - szerencsére. Néhány árokban még áll a víz.
Legalább 1,5 hétig nem kell majd locsolni a palántákat, a többi növénynek 3 hétre is elég ez a vízmennyiség - az itteni agyagos csernozjom talajnak jó a vízgazdálkodása.
Szabályosan ömlött az esõ és nem széllökések, hanem inkább szabályos szélnyírás volt tapasztalható.
A fenyõfa ezért úgy kilengett mint egy cb antenna a kocsi tetején.
Kivagyok már ezzel a globális felmelegedéssel. Június van és szétfagyok a házban. 12 fok odakint, vagy még annyi se és nappal se sokkal több. És 30 fok sehol. Meg 25 se. :(
Treff király
06-06-2016, 07:43 AM
Nem egy nap számít. Nem egy hét, nem egy hónap, nem egy év, és fõleg nem egy helyszín. Itt ma Gyõrben nagyon meleg lesz, pedig csak június eleje lesz.
Ami 2050 után várható:
- Afrika lakhatatlan lesz, 50 C fok felett
- Olaszország felé húzódik föl a Szahara
- Magyarország kezdetben mediterrán, majd sztyeppe éghajlatú lesz
- Szibéria melegszik, az lesz a földi Paradicsom (eltekintve a felszabaduló metán gáztól)
- AFRIKÁBÓL 500 MILLIÓ EMBER INDUL EL ÚJ HAZÁT KERESNI. UGYE TUDJUK, HOVÁ (!).
2050-ben valószínûleg már nem fogok élni.
A NASA szerint az elmúlt 100 évben kevesebb mint 1 fokot emelkedett a Föld hõmérséklete.
Azt írják hogy "rapidly" (vagyis hogy gyorsan), de ha azt vesszük, akkor ez 4 generáció.
Azt se felejtsük el, hogy a Föld eddig csak hûlt. Az elején egy nagy darab tûzgolyó volt, aztán forrtak az óceánok, azután a sok esõ hûtötte le, de az egész trópus volt, hatalmas rovarokkal.
Amúgy se érdemes mindent elhinni. 2000-re is katasztrófát jósoltak. Meg volt a nagy ózonlyuk ügy, ami már rég lecsengett. Aztán 2010-re mondtak kiszáradást. Meg 2020-ra. Ami rögtön itt van, de kiszáradás még sehol. Most 2050 az évszám, gondolom kicsit távolabbi idõpontot akarnak mondani, hogy ne égjenek be olyan hamar mint a többi dátummal.
Az megvan hogy a pár éve megolvadt jégtakarók visszafagytak és újra megnõttek?
http://www.nasa.gov/content/goddard/antarctic-sea-ice-reaches-new-record-maximum
http://www.express.co.uk/news/nature/617144/Antarctica-not-shrinking-growing-ice-caps-melting
Nagy õrjöngés volt mikor volt néhány év amikor olvadt. Most hogy visszafagy, arról senki nem beszél, mert elég kínos hogy a múltkori médiás-sajtós vészmadarak beégtek.
Arra emlékszünk még mikor volt néhány elég esõtlen, meleg év és kijelentették hogy a Balaton az ki fog száradni és kész? Kiszáradt? Nem, jött néhány esõs év és minden rendbe jött. Visszaduzzadt a Balaton és semmi gond.
Úgyhogy semmit ne higgy el senkinek. :)
GaborV
06-15-2016, 11:36 PM
A klímaváltozás sokkal összetettebb. Miért? mert 4 ülönbözõ folyamat zalik egyszerre:
1- globális felmelegedés, ami nagyrészt TERMÉSZETES folyamat (csillagászati okai kapcsán olvasd el: milankovic-bacsák elmélet), részben mesterséges folyamat de attól még 100% szívás lesz.
A CO2 az üvegházhatású gázok közül a legkisebb hatású, de a legjobban mérhetõ ezért erre hivatkoznak. a METÁN, CFC-k és más gázok, ammónia-származékok, klórok okozzák a felmelegedést, nem a CO2, csak azokat nehezebb mérni. Ezért a CO2 van a publikációkban, mint indikátor. Ha érdekelnek a részletek: Rakonczai J. Globális Környezeti Kihívásaink c. magyar könyv.
2- Savasodás. Na most a mûtrágyázás, kén és klór eregetés miatt a talajok brutálisan savasodnak. A savas esõ is durva dolog de annak a hatása idõleges, viszont a talajelsavasodása végleges. Jelenleg 1 Magyarországnyi termõföld megy évente tönkre a világon a savasodás és túlnitrátosodás miatt!!!
3- A klímaváltozás kísérõje a jég olvadás. Ami természetes dolog (a földön normál állapotában nincs jégtakaró sehol) viszont mi a glecserekbõl jövõ vizet isszuk, locsoljuk el. Na most ez ordenálé szívás lesz az összes olyan országnak ami a locsolásra alapoz (kína, india pl). Valamint sarki olvadás miatt le fog állni a golf áramlat. Ami viszont az európai esõk 50%-át hozza. Na most képzeld mi lesz ha nálunk fele annyi esõ fog esni.
4- és ez a legdurvább: a változó klíma (nem melegedés! igazából nálunk még hidegebb is lesz! viszont száraz enyhe idõnk szar lesz a mezõgazdinak) miatt a világ kajatermelése jelentõsen csökkenni fog, ráadásul sok most ismert kultúrnövény nem fogja bírni. Szóval a rizs felejtõs, akárcsak a vízigényes kapás növények. De ami szarabb: a trópusi betegségeket terjesztõ rovarok szépen jönnek majd felénk. A malária meg fog jelenni itt is.
Ne felejtsd ám el, hogy az ember a jégkorszak "terméke" és a jégkorszak utáni világ kevésbé lesz jó nekünk.
Szóval a globális klímaváltozást tagadni vagy negilálni az pont olyan, mint amikor a szökõár elõtt visszahúzódó víz látványára az egyszeri halász elkergeti a katasztrófavédelmet , mert "nincs is hullám".
shadow177
06-16-2016, 07:10 AM
Klímaváltozás van. Ez tény. Viszont elõfordult már párszor ez is tény. Az is tény hogy a hõmérséklet emelkedése vagy csökkenése attól függ milyen értékhez viszonyítunk (és itt van a nasa elásva). Tehát a hõmérséklettel-minden pénzhajhász "tudományos" véleménnyel ellentétben- semmit nem tudunk tenni.
Amit viszont tenni kellene azt nem tesszük. Tovább mérgezzük a környezetet, ahelyett hogy megnéznénk hogyan lehetne másként elérni ugyanazt az eredményt.
GaborV
06-16-2016, 03:52 PM
pénzhajhász "tudományos" véleménnyel ellentétbe
Egy "tudós", mondjuk egyetemi adjunktus 130 000 Ft-t keres, a kretén seggfejek akik a konteókat írják (kemtrél, nincsklímaváltozás, gyíkemberek, õsiidegenek) meg havi szinten milliókat. Tudom a TV azt mondja hogy a tudósok csilliókat keresnek, de a TV mondott már más baromságot is.
Klímára visszatérve: a klímaváltozással tévedsz, a jelen klímaváltozás kb 50-60%-ban természetes, tehát 40%-át MI OKOZZUK. Magyarul igen is van mit tenni, Ráadásul a környezetszennyezés amit te is említettél és az üvegházhatású gázok kibocsájtása az KÉZ A KÉZBEN JÁR. Gyakorlatilag a kettõt ugyan azok az üzemek és gazdasági szereplõk produkálják.
FONTOS: nyilván a tudományos véleményeket NE keverd összes a sötétzöldek sületlenségeivel! a két kategória összekeverése elég gyakori hiba!
PL a CO2-t kibocsájtó hõerõmûvek fröcskölik ki a ként (savanyodás), dioxint (rákos megbetegedések) és a legtöbb sugárzást. Bezony, a kõszén tartalmaz tríciumot, de olykor uránt is és más radioaktív elemeket is. Egy jobb Ruhr-vidéki hõerõmû elszór annyi sugárzást mint Fukusima ÉVENTE. Konkrétan az USA-nak, de Indiának és Kínának is van olyan iparterülete ahol a sugárzás nem nagyobb mint Csernobilban most. Nálunk pl az Ajkai erõmû környezete a legradioaktívabb terület az országban.
Szóval össze tartozó dolgokat ne kezelj külön, a környezetrombolás és a klímára ható folyamatok többé-kevésbé egy irányba mutatnak (van pár kivétel persze, mert pl a napelem CO2 szempontjából jó, de veszélyes hulladék csak hogy ne legyen egyszerû a dolog).
http://static.polc.hu/products/00/10/59/105916.jpg
Ajánlom elolvasni, mert komplexen mutatja be a természeti és emberi hatásokat, külön kitérve a víz, a talaj, a katasztrófák (ha már prepper fórumon vagyunk), a légköri, a szemetelés és szennyezéssel kapcsolatos és társadalmi kockázatokra és katasztrófákra együtt, megmutatva hogy hat egymásra a látszólag egymástól tök független metán kibocsájtás és egy cunami.
Nem az a kérdés, hogy lesz-e környezeti összeomlás a klíma, a szennyezések, a talajromlás és a túlnépesedés miatt, hanem csak az a kérdés, hogy mikor...
shadow177
06-16-2016, 08:21 PM
Csendesen kérdem, hogy ha a CO2 olyan nagyon problémás akkor hogy lehet az hogy év százezredekkel az ember elõtt volt már magasabb a légköri CO2 szintje és mégsem hatott az éghajlatra?
Megmondjam? Azért mert az a 40% az 0,4%. A többi a Milankovics-Bacsák ciklusok, a naptevékenység ciklusa és a vulkanikus tevékenység hatása.
Ami tényleg veszélyes az a gátlástalan ipari szennyezés. Nem csak Csernobil, Karacsáj vagy Fukushima meg amirõl még nem tudunk, de a napi szintû dolgok is.
WestBam
06-16-2016, 08:35 PM
Ez a cikk (http://www.matud.iif.hu/2014/09/10.htm) sem egy blikkbõl van, érdemes rászánni egy pár percet :)
GaborV
06-17-2016, 04:16 PM
Shadow tévedésben élsz, hatott az éghajlatra, amikor a a legmagasabb volt a CO2 szint, a Triászban konkrétan az akkori szárazföldek nagyját sivatag borította, a mai magyarországnak megfelelõ fokon még szubtropusi klíma volt.
Amikor még magas volt az pl a mogyoró kor volt, akkor épp melegebb nem volt mint most sokkal, csak épp az akkori kárpátmedencében úgy nem nagyon volt olyan, hogy esõ. Ellenben a löszképzõdésnek jót tett ez. :D
Ha akarod linkelek este, ha a gépemnél leszek errõl egy faint grafikát amin egyértelmûen látszik a klíma és a co2 összefüggése.
A legdurvább a szitu amúgy a perm határán volt, ahol a co2 szint akkorát ugrott, hogy a tenger melegedés miatt felszabadult a metán. Na ez kérlek az akkori fajok 99%át írtotta ki mindössze.
Hozzáteszem tökmindegy hogy mi 4 vagy 40 százalékát okozzuk, attól még fel kell készülni a következményekre, mert az zord lesz. Az arab tavasz meg venezuela is megmutatta hova tud vezetni 5év aszály ha nem készülnej rá
A strucpolitika nem megoldás :)
shadow177
06-17-2016, 08:03 PM
1. Továbbra sem hiszem, hogy a globális felmelegedés ellen hatásosan lehetne tenni bármit is. Tehát az összes ilyen irányú adó, kutatás stb, =pénzcsalás.
Kíváncsi lennék pl. hogyan fizetik le a Szaturnuszt, vagy a Jupitert hogy ugyan ne módosítsák már a föld pályáját.....
2. A természet símán kiállná a próbát ha a szennyezéssel, meg a folyószabályozással nem szarnának bele.
3. Migrácsok haza!
GaborV
06-17-2016, 08:39 PM
1, Ellene tenni minimálisan lehet én a FELKÉSZÜLÉSRÕL BESZÉLTEM. Fel kell készülni a brutális aszályokra, a jó datoya termésünkre, meg a maláriára.
DE ez nem ilyen "jó kicsit többet locsolok" szitu lesz, hanem elég korrekt teotwawki állapot. És nem a már most is sivataghoz szokott afgán fog szívni hanem mi.
(mint mondtam bár laphangon 30% az emberi tevékenység, a nappálya nem indukál ekkora változást)
CO2 és klíma összefüggések, mint igértem.
http://www.geocraft.com/WVFossils/Carboniferous_climate.html
Mondogathatod még magadnak hogy nem lesz gebasz, de attól még lesz. :D
Hogy mi várható?
A környezetszennyezés miatt víz- és talajpusztulás fokozódni fog. Aki nem hal éhen az már szerencsés lesz.
A klíma változás miatt (és ismétlem tökmind1 h természetes vagy emberi az oka) magyarország területén az esõ a tizedére fog csökkenni a csúcsnak. Na most faint lesz amikor a Dunának akkora vízhozama lesz mint most a Rábának. Jelenleg is vízhiány van (évi 1-7cm talajvíz csökkenés van még a jó években is)
https://wahastrat.vizugy.hu/esemeny/20140530a/Rakonczai_0530.pdf
Ezt mindenképp olvasd el mert ez viszont bizonyítottan humán dolog.
Miután a golf áramlás le áll majd, elég jó teleink lesznek. Kb mint kanadában (na most nézd meg térképen, hogy az adott hosszúsági fokokon mi van az amerikai kontinensen, és mennyivel hidegebb van, ha nem stabilizál a Golf. Márpedig a golf már most is 10%-ot lassult.
Paradox módon nálunk nem melegebb, hanem hidegebb lesz a klímaváltozás miatt.
Szóval vicces dolgok lesznek itt, és akkor még a fokozódó naptevékenység bõrrákra gyakorlolt hatását nem is emlegettem. :)
Ja és egy teljesen friss: http://www.iflscience.com/environment/no-surprise-as-may-breaks-eighth-global-temperature-record-in-a-row/
Mondogathatod még magadnak hogy nem lesz gebasz, de attól még lesz.
Na hát pont ez az!
Még ITT a fórumon is sokan beleragadtak a felkészülési stratégiájukba és nem néznek körbe!
Nem hallgatják és nem értelmezik a többiek szavait,gondolatait..még az egyértelmû jeleket sem hajlandók tudomásul venni!
Beleragadnak abba a hibás tézisbe....hogy húzok drótkerítést,lelövök mindenkit és majd kapálgatok,szórok a csirkéknek,a kútban mindig lesz tiszta víz...oszt akkor jól túléljük.
nem mondom,hogy rossz...csak szánalmasan kevés lesz!
Azok akik majd neki indulnak jobb életteret keresni(mint évezredek óta az állatok és emberek),sokkal jobb esélyekkel rendelkeznek.
A "földhöz ragadt prepper" meg mire észhez kap már minden jó hely foglalt lesz!:cry:
Persze jó termelgetni..hasznos...de ezzel párhuzamosan majd ennyi energiát (vagy többet) kell fektetni az utazásra,az úton való boldogulásra,túlélésre és nyitott szemmel kell járni,hogy a világ mej szeglete az éppen megfelelõ.Pár évig ott jó...aztán lehet onnan is tovább kell állni!
A jó prepper pár lépéssel a többiek elõtt jár...nem utánuk kullog!
GaborV
06-18-2016, 11:21 AM
Szerintem igencsak ide illik:
A klimaváltozás FÕ elemei a tengerekben zajlanak (90%, a légkörben 3% történik). És ez a bolygó szárazodásával jár, alig lesz esõ, viszont akkor meg eszetlen sok.
Erre aktuális példa: Venezuela, és Palesztina is.
http://www.origo.hu/nagyvilag/20160615-vizellatas-izrael-ciszjordania.html
Végre, itt a nyár. Végre meleg van. De boldog vagyok tõle, bárcsak mindig ilyen idõ lenne. 30 nappal, 20 éjjel. Ez lenne az ideális.
http://i.imgur.com/ullIu1S.png
GaborV
06-27-2016, 08:05 AM
Szeretném megosztani szombati tapasztalatomat.
Kint voltam a pusztában, Szegedtõl északra kicsit terepezni. Épp egy ribiszke bokor csodás terményét fogyasztottam, amikor a fejem fölött kialakult egy szabályos leáramlás. Rendkívüli élmény volt, sajnos nem sikerült értékelhetõ fotót csinálnom, ezért "lopottat" teszek be.
A leáramláskor mondhatni a hideg (ezért nehéz) levegõ átesik a felhõn és a földnek csapódva szétterül. Ezzel komoly repülõgépgyilkos, Szentgyörgyi Dezsõ a legendás magyar pilótát is ilyen ölte meg.
https://images.paramountbusinessjets.com/glossary/microburst1.jpg
Én csak ámultam a kilyukadó felhõ látványától., ahogy a párás szél jött le. A nyírfák a hirtelen erõs széltõl rendkívül hangosan kezdtek zúgni-susogni, mint egy Autópálya csúcsidõben. Ezt színezte a recsegõ ágak hangja, majd a széthasadó fa pengõ ritmust adott. Nem messze tõlem egy akác is megadta magát az erõs orkánnak és 4 méter magasan eltört. A combnyi vastag ág szinte filmekbe illõ lassúsággal, mint egy balerina meghajolt. Miközben vagy 10 fokot hûlt a levegõ megjött az esõ is. Nem sok, pár csepp esett rám. Kis szünet után újra jött a szél, még erõsebb, még hangosabb, de már nem törtek a fák. A gyengék már elhullottak.
http://www.weathersnapshot.com/wp-content/uploads/2014/05/408.jpg
(hasonlót láthattam)
Ellenben a hátam mögött a sárga pusztában hihetetlen homokvihar volt a leáramlás túlsó végén. A Kunság java része FAO félsivatag, ez itt most látszott is. Mint egy agresszív sárga köd ellepték a tájat a homok apró szúrákálló szemcséi. A sárgásbarna massza örvénylett és forgott, rázudult mindenre és eltakart egy erdõt. Egy kicsi záportározó fölé érve veszettül kavarogni kezdett az ottani párás, hidegebb levegõnek csapódva. A tánc hosszú percekig fokozódott, de a hideg levegõ elfogyott és a homok tovább zakatolt.
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/80/2f/28/802f28c4afdce1d6fe6a6ddea6ebc308.jpg
Mindez fél órán át tartott az elsõ kis széltõl a végkifejletig, majd elfogyott a lezúduló hideg levegõ, a szél lelassult, szinte elállt. A homok visszatért álmába a gabona szálak közé, míg a lázadó szemek az erdõ leveleit színezék sárgára. A törött ágak közül néhány kis robajjal még leszakadt, megadta magát a természet parancsának, és így lesz tápláléka az erdõ kis munkásainak.
Én még megettem pár szem érett bogyót, eleget hagyva a vadaknak. Közben távol, a záportározón túl néhány õz sétált rezignáltan, nyugodtan élvezve a hûsebb levegõt a víz felé. Bár látszott zavartságuk, teljes nyugalomban haladtak. És ekkor jött talán a legszebb pillanat. Egy kis sávban átszakadt a felhõ és egyetlen fénysugár áttört. Az ragyogó vonal megfestette aranyló fényesre a felhõket vékonyan, alatta pedig a földig érõ sugárral nyújtott színjátékot.
Otthagytam a kis bokrot és felfrissülve hazaindultam.
GaborV
06-29-2016, 08:09 PM
Egy részletes írás a legfontosabb tévhitekrõl és alig ismert tényekrõl Klímavátozás témakörben
http://tenydaralo.blogspot.hu/2016/06/1-klimavaltozas-tevelygesek-gazok-es.html
"Mint ki fog derülni: HAZUDIK MINDENKI. A Klímaszkeptikusok is csalnak, a tudósok is, a sötétzöldek pedig csak most kezdenek igazán belelendülni.
4 fejezet lesz:
1- Gáz van babám! CO2, üvegház, más elméletek és más cáfolatok
2- Hõmérõzzük meg! Tengerek, jég, savas esõ, csillagászati okok a melegedésben
3- Tévhitek és átverések! Tudatos átverések klíma téren
4- Összegzés helyett indulatos kiáltvány "
shadow177
06-30-2016, 08:16 AM
Na, ebben a cikkben már sok igazság van. Itt-ott kis csúsztatásokkal.
Amiben leginkább téved:
1. Szélenergia a jelenleg sztárolt vízszintes tengelyû szélkerekek helyett függõlegese tengelyûeket kell telepíteni, a gyártási és telepítési költségük 10%-a a vízszintesének, ráadásul alacsony és magas szélsebességnél is mûködik.
2. Alternatívák még a vákuumcsöves naphõ erõmûvek, a sterling motoros generátorok, a hullámenergia erõmûvek, és a folyami árhullám erõmûvek.
3. Szerintem sok az a 40%
Regenerálódni látszik az antarktiszi ózonlyuk
2016. július 1.
"Harminc évvel azután, hogy a világ szerzõdést kötött a védelmére, az antarktiszi ózonlyuk regenerálódni látszik. Hosszú idõbe telt, de lassan kezd magára találni a Föld ózonrétege. A tavaly szeptemberi mérések is igazolták, hogy 2000 óta folyamatosan csökken a déli sarkvidék feletti ózonlyuk mérete – számol be róla a Tech Times. Ózonlyuk 2013-ban (forrás: NASA) Az alacsony ózonkoncentrációjú terület kiterjedése folyamatosan változik, de a kutatók szerint a trend egyértelmû. Az ózonréteget 1913-ban fedezte fel egy francia fizikus, elvékonyodását a 70-es években regisztrálták elõször. Az ózont bontó halogénezett szénhidrogén-származékok (CFC) használatát az 1987-es Montréali jegyzõkönyvben korlátozták, melyet gyakorlatilag a világ összes országa aláírt. A fõként hûtõgépekben és aeroszol spray-kben használt vegyszerek (freonok) gyors betiltásával indulhatott el a regeneráció, ami meteorológiai léptékkel viszonylag hamar kifejtette jótékony hatását." (Híradó - Tech Times)
Ezt mondtam. "Begyógyul" és kész.
.....most már értem,hogy a Filmeket(Az Út,a Walking Dead,Éli Könyve....)miért olyan dark-os környezetben forgatják!
...mert a melegben nem lehet csinálni semmit.....
Ma akartam csinálni egy videót("átkelés vízen és radioaktív területen egyszerû eszközökkel")...de olyan szinten meleg van,hogy csak pilledünk és ülünk az árnyékban.:cry:
Nálunk 20 fok sincs. A macskánk fázik bent. :(
Al Bundy
08-27-2016, 08:07 PM
74247425
Jott egy kis vihar megint, a heten mar volt egy tornado is...
Kb 20 fok van odakint, így hajnalban. Nyár közepén se volt ilyen meleg reggelente. :hogymi:
Ádám Csaba
10-16-2016, 12:10 PM
Kb 20 fok van odakint, így hajnalban. Nyár közepén se volt ilyen meleg reggelente. :hogymi:
Akkor lehet sütögetni a kertben.... :)
Elõjött az egyik topicban a globális felmelegedés, meg hogy nem volt hó egy ideje, pedig régen mindig volt.
Szerintem ez csak idõleges dolog és inkább csak Európában. Nálunk az utóbbi 4-5 évben nagyon sok hó volt. Illetve nem csak a telek voltak rendkívül hidegek, de a nyarak is. Most talán idén tûrhetõbb volt a nyár egy kicsit, nem volt annyira fagyok, még itt nagyon északon sem. De ezt 4 kegyetlenül hideg tél elõzte meg.
Nem tudom hogy a hó hogy áll, de arra emlékszem hogy gyerekkoromban volt 1 olyan év, amikor egy szem se esett. Aztán meg igen.
Valószínû hogy ez csak egy területi dolog, illetve idõszakos. Az is lehet hogy idén meg sok hó lesz Európában is. Éveken át. Szerintem nagyon könnyen elõfordulhat, ha már nálunk is így történt. Nem lehetséges hogy valami hatása van még a - már majdnem teljesen "begyógyult" - megvékonyodott légkörnek? Azt érdekesnek tartom hogy miközben nyáron Európában rekordhõmérséklet van nyáron, addig nálunk meg 8 fokos déli idõjárás volt Júliusban. Nem idén, hanem 2 éve. :hogymi:
BragBOL
11-01-2016, 07:46 PM
Nem lehet hogy a Golf áramlat elzáródásával áll kapcsolatban?
Nem lehet hogy ez akadályozza a nedves légtömegek átjutását az Atlanti óceánon?
Mondjuk ez nem magyarázza meg a hideg telet Amerikában... :confused:
Nálatok esik a hó, nálunk 23 fok volt ma. Asszony bement a városba, mondta hogy volt egy fickó aki félmeztelenül biciklizett az úton. :haha:
mmilan21
11-11-2016, 02:00 PM
Nálatok esik a hó, nálunk 23 fok volt ma. Asszony bement a városba, mondta hogy volt egy fickó aki félmeztelenül biciklizett az úton. :haha:
Itt nem esik a hó és nem is hiányzik egyenlõre, mert van még munka földeken.
A radarkép alapján kimarad a környék a havazásból.
Leesett 10 centi hó, a postás alig bírt megállni, aztán hátratolatott, majd kapart mint az õrült. :haha:
Egy másik meg hajt, aztán lefékez a ház elõtt, csúszik elõre, aztán meg lépésben halad. wtf
És ez csak 10 centi, mi lesz ha fél méteres hó esik? Mert itt azért olyan is elõfordul. A szomszéd meg hókotrót rakott a kisteherautójára, meg láttam rakás másik kocsin is. Gondolom ha a város nem túrja itt a havat, akkor majd lesz más aki túrja helyettük. Bár a városnak kellene, ha már annyi adóval lehúznak.
-10 fok van így nappal, olyan hófúvás hogy vízszentesben esik a hó, meg köd is van. Szétfagytam mire kiértem a postaládáig.
Al Bundy
12-14-2016, 10:55 PM
Nalunk is ez volt, csak itt nem esett a ho, pentekre -20-t mondanak.
Olyan 20-25 centis hó van. Az utat ugyan letúrták, de így is maradt rajta annyi, hogy motoros szánnal száguldoznak rajta a szomszédok.
Ami érdekes volt, hogy tegnap jött egy piros kisteherautó, szerintem a város alkalmazottja. Meglátta hogy nincs eltúrva a bejárónkról a hó és eltúrta. Mondjuk 1400 dolláros éves ingatlanadónál szerintem túrják is. Ennyiért a havat még nyáron is túrják el!
GaborV
12-19-2016, 08:54 AM
Ennyiért a havat még nyáron is túrják el!
Magyarisztánon 80%-os adó mellett (ha jól tudom az USA-ban ez 17-20% között mozog, plusz 4-10,5% áfa átlagban. Az oroszoknál 16%) az elsõ hópihénél összeomlik a tömegközlekedés, a másodiknál leállnak a vasutak, és 3 cm hó megbénítja az országutak felét.
10 centi hó pedig elég hogy az ország legforgalmasabb útjára 2 napra ott rekedjenek emberek. És a végén van pofájuk közölni, hogy a "felelõtlen autósok havazást okoztak".
http://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/401/4010/40104/4010416_cf9b48018c8a88350076df59e32666c8_wm.jpg
(jelen állás szerint 51,75% az adó itthon alapesetben + 27% áfa = ~ 79% adó)
"Felkészültünk a télre, de hidegre és hóra nem számítottunk."
Treff király
12-20-2016, 08:04 AM
Mi van?? Számomra értelmezhetetlen a 80 %-os (ami a számolás szerint 78,75%, nem mindegy) adó. S mindenre 27% az áfa?
Továbbá nem a hó a gond, arra ott vannak a hóekék, hanem a balesetek miatti torlódások (nyári gumi).
fater.lajos
12-20-2016, 10:24 AM
Az adók, meg a számok csalóka dolgok... Sokféle képen lehet számolni és azzal érvelni. Az ÁFA meg az amerikai VAT nem összehasonlítható egyszerûen, mert más rendszer. A 27%-os áfa durva nálunk, de 25 %-os mindenre, még alapvetõ élelmiszerekre is nem ritka az Únióban. De a sajtóban jól fest. Szidhatjuk a regisztrációs díjat autónál. De miért van annyi öreg autó Dániában? Igaz jó állapotban... Szóval csak számokból könnyû hamis képet alkotni.
Földrajz tanár tagtársunkkal nem értek egyet. Mielõtt elindulsz, gondold végig, oda tudsz e érni. Ez a legfontosabb! Ha esik a hó, ne a hóekét, hanem a jó idõt várd. Az idõjárás az adónktól független. 1999 telén felénk óriási hó esett. Majdnem egy hétig nem jártak a buszok, a mentõk hóekével jártak párban, és nem volt gyakorlatilag személyautó közlekedés. Ekkor tudtam meg, hogy városomban vannak motoros és kutyaszánok is. Az elsõ nap mindenkinek pánik volt, és mit a mérgezett egerek keringtek az emberek. A harmadik napon az utcákon az emberek beszélgetve fél, egy órával korábban indulva mentek munkába. Csak azt vették már meg a boltban amire szükség volt. Három nap alatt beállt a rendszer. Aztán megnyitották a fõutakat, késõbb a kisebbeket. És az emberek tapasztalata, hogy van élet autózás nélkül, ment a kukába... És ez nem adó elköltési kérdés volt. Ennyi hóeke sehol sincsen.
raktaros
12-20-2016, 09:49 PM
Mi van?? Számomra értelmezhetetlen a 80 %-os (ami a számolás szerint 78,75%, nem mindegy) adó. S mindenre 27% az áfa?
Továbbá nem a hó a gond, arra ott vannak a hóekék, hanem a balesetek miatti torlódások (nyári gumi).
Kiegészíteném :)
Továbbá nem a hó a gond, arra ott vannak a hóekék, hanem a balesetek miatti torlódások (nyári és téli gumi).
GaborV
01-07-2017, 11:57 AM
-53°C ... az nemsemmi. Aki jobban ért hozzá, mondja meg nekem, hogy mit csinának ott a jármûvekkel hogy ne menjenek tönkre. -53°C-on a diesel már kb zselés állagú :D
Mi lenne magyarországon szerintetek, ha ide tévedne egy -35 fokos légtömeg akár csak 1 hét erejéig.
https://www.facebook.com/severeweatherEU/photos/a.1423656947857402.1073741825.1377757209114043/1934164336806658/?type=3&theater
https://scontent.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/15822727_1934164336806658_6719805806264931017_n.jp g?oh=43ad0c3a8c0cf8e5e6e2fe1b0fd9f9c2&oe=58DFB964
WestBam
01-07-2017, 03:40 PM
Ha hidegre készülsz akkor ebben a videóban kapsz róla tapasztalati infókat:
http://www.youtube.com/watch?v=-tyavQD9NNU
Al Bundy
01-08-2017, 02:51 AM
[QUOTE=GaborV;77970]-53°C ... az nemsemmi. Aki jobban ért hozzá, mondja meg nekem, hogy mit csinának ott a jármûvekkel hogy ne menjenek tönkre. -53°C-on a diesel már kb zselés állagú :D
Nem allitjak le a motort ejszakara sem, indulas elott meg tuzet raknak a valto es a difi ala, vagy gaz porzsolovel melegitik amig valamennyire folyekony nem lesz az olaj, ezt az oroszok csinaljak inkabb. Itt Canadaban szinten egesz ejjel jaratjak a motorokat, de a valto olajat a hutoviz is melegiti pluszban, itt is a difit kell felmelegiteni mert azt nem futi semmi. Ilyen hidegben inkabb a szerkezeti elemek serulekenyek, mert az ontott vas, vagy alu alkatreszek ugy tornek mint az uveg.
GaborV
01-09-2017, 11:49 AM
https://scontent.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/15871476_1181579655210743_4751521104102606420_n.jp g?oh=c532c5ed5764149f3921f773ebd91ae7&oe=591B985C
Oroszéknál szép idõ van, mint látszik a Nizsgij Novgordi harckocsigyár munkásai ma kellemes -32 fokban indultak dolgozni.
Unicornis
02-01-2017, 01:08 AM
Tibor bá' legutóbbi blog bejegyzése:
http://www.antalffy-tibor.hu/?p=20824#comments
Depressziósoknak nem ajánlom.
Fura, tegnapelõtt havazott egy kicsit, majd sok esõ esett, majd borsószemnyi jég, de nagyon sok. Aztán egy nagyon pici hó a tetejére. Most meg jégpáncél van a földön, amit a borsónyi jégdarabkák betakarnak, meg a hó. Úgyhogy most úgy néz ki mintha csak hó lenne odakint, de ha rálépek, nem süppedek bele, mert nem hó az, hanem jég. Próbáltam rá is ugrani, de olyan kemény hogy simán megbír 90 kilót úgy is hogy ugrok. :eek:
Egész nap szakadt a hó. Most meg az éjszaka közepén 20 percig tartott mire utat ástam a postaládáig. :hogymi:
http://i.imgur.com/ZTCCZcj.jpg
WestBam
03-02-2017, 08:44 PM
Hogy is mondtad? Északabbra költöztél? Alaszka talán? :D
Emlékeim szerint nálad õsz óta szinte mindig van egy kis vagy sok hó.
Néhány napja 13 fok volt odakint. Visszajött a tél. Itt volt a FedEx, melléléptem a kisútnak és csípõig estem az árokba a hóba. A cipõm is alig találtam meg, telement hóval, ott álltam zokniban a hóban. :hogymi:
Al Bundy
03-03-2017, 12:13 AM
Viszont kocsival nem tudnak bejonni a bejarotokra, hogy csak ugy nezelodjenek :)
Al Bundy
03-05-2017, 12:18 AM
Most olvastam, hogy La Pazban milyen sulyos vizhiannyal kuzdenek az elolvadt gleccserek miatt. A katonasag oszt vizet, es csak haromnaponta nytjak ki a varosi vizhalozatot, azt is csak par orara. Hogy a vizhiany miatt haboruk es megnagyobb migracio is elindulhat a vilagban. Es mivel eleg nagy mennyiseg kell a minden napi elethez, eleg nehez tarolni mestersegesen.
Es mivel eleg nagy mennyiseg kell a minden napi elethez, eleg nehez tarolni mestersegesen.
Igen , de csökkenteni kell a vízfogyasztást , ahogy lehet . Sajnos ez nem egy emberen múlik , hanem a komplett lakosságon , iparon .
Nem kell 2 naponta fél kiló ruhával járatni a mosógépet , órákig zuhanyozni , stb . Rá kell álni a szürkevíz felhasználásra .
Ejha! :( Kipróbáltad legalább a hóból való ivóvíz elõállítását?
Itt éppen a szél tombol, ez sem jó :(
Hólevet nem ittunk, de tésztát fõztünk vele. Ehetõ volt, bár a fazék alján lévõ tészta volt egy kicsit sár ízû. :haha:
Átszûrted a vizet vizszûrõn vagy forralás után felhasználtátok?
Csak felforraltuk. "Finom" volt és tiszta. Föld azért volt az alján mert rosszul kapartam össze.
-
A mostani hó elolvadt mire felkeltem, úgy tûnik hogy semmi nem lesz/lett abból a 20 centis hóból amit beígértek a hírekben. :)
Al Bundy
06-17-2017, 02:24 PM
30 celsiust mondanak ide Del-Ontarioba 70%-os paratartalommal 40 celsiusos hoerzettel. Fasza lesz
Mázlista vagy szomszéd. :) Nálunk 20 fok sincs és esik az esõ.
Rozsomák
06-17-2017, 05:04 PM
Túlélõ! Elolvadt a hó ami a poszt elején esett? :D
Felénk, Koppány földjének egy részén, annyira nem esik hogy nagyon.....
Csapról öntözünk de, már csak 3 naponta vagy több.
Nincs így értelme a kertnek........ Anyáméknál tök pici a meggy, nálunk hangyafasznyi az eper is stb...
Zebrákat kellene nevelnem meg tevét, meg kaktuszt azok bírják.....
Egyszóval kurvára nem éri meg vele szórakozni!!! Az idén legalább is!! Szerintem jövõre is ez lesz!!
Szép kilátások.:mad:
Törölt_reg
06-19-2017, 03:03 PM
Egyszóval kurvára nem éri meg vele szórakozni!!
..csak rosszabb lesz!
Valamelyik nap linkeltem a Mennyi idõnk van?"topicba egy beszélgetést.
Ez van,lesz emberek!
Délrõl jönnek ide(illetve mennek északra)mert "a föld már nem táplál"....
Lassan ezt a kört is eléri a végzet(mi csináltuk)és drasztikus termés hozam és élelmiszer drágulás,hiány lesz!
Akinek van melója az meg tudja venni az import termékeket(ami ipari szinten,vegyszerekkel még rentábilis)és mint a történelemben oly sokszor az emberek a városokba vándorolnak valami megélhetést és ételt keresve.
A klíma menekültek és a helyiek folyamatos konfliktus helyzetbe kerülnek és ha ez még nem lenne elég a folyamatos hõség(ami számunkra szokatlan)mészárolja az embereket fizikailag és idegileg.
Lassan a szokásainkat is át kell alakítanunk(szieszta,szárazság tûrõ növények ,állatok,életmód),de ha sikerül is valamit kicsalni a földõl a vendég és helyi fosztogatók lelegelik.
Megvan ugye?!
Aki délrõl és keletrõl Európába vándorol az nem azért teszi mert õ egy földmûves aki már nem tud földet mûvelni, úgyhogy északra megy hogy földet mûvelhessen. Hanem azért mert ahol lakik ott neki nem jó, de tudja hogy Európában segély van, méghozzá sok, és ott se fog földet mûvelni, de lesz pénze. Nálunk naponta 3x esik az esõ, a teleink és a nyaraink is hidegek voltak. Tavaly volt az elsõ enyhébb nyár hideg helyett és a telünk is végre nem volt végig -20 -as átlag. Amelyik országban van egy kis olaj, meg nincs folyamatos háború, ott nem sivatag minden.
Ha meghallgatod a "menekültek" magyarázatát, sosem mondanak olyat hogy a meleg miatt menekülnének, de az étel és a víz se lehet nekik gond, mert az se mondják. Sõt a kaját és a vizet eldobálják, mert nekik az semmi.
Meg ha föld kellene nekik akkor jó lenne nekik a török, a görög, a bolgár, a szerb, a román, a magyar föld is, de nem kell nekik. Mind megy Berlinbe, Svédországba, Franciaországba, Angliába, Dániába meg a többi országba, ahol nem földet mûvelnek hanem segélyt kapnak.
Szóval az egész koncepció hibás szerintem.
Amúgy meg környékünkön a nagyobb termelõk egy része már elkezdett beruházni öntözõ rendszerekbe és egyre inkább odafigyelnek a talajok minõségének megóvására, javítására. Ez sajnos még nem általános, de évrõl-évre tapasztalható pozitív változás.
Nálunk meg megint esik, ma már vagy harmadszorra. Ráadásul 15 fok van. :huuu:
Törölt_reg
06-20-2017, 01:17 AM
Aki délrõl és keletrõl Európába vándorol az nem azért teszi mert õ egy földmûves aki már nem tud földet mûvelni, úgyhogy északra megy hogy földet mûvelhessen. Hanem azért mert ahol lakik ott neki nem jó, de tudja hogy Európában segély van, méghozzá sok, és ott se fog földet mûvelni, de lesz pénze. Nálunk naponta 3x esik az esõ, a teleink és a nyaraink is hidegek voltak. Tavaly volt az elsõ enyhébb nyár hideg helyett és a telünk is végre nem volt végig -20 -as átlag. Amelyik országban van egy kis olaj, meg nincs folyamatos háború, ott nem sivatag minden.
Ha meghallgatod a "menekültek" magyarázatát, sosem mondanak olyat hogy a meleg miatt menekülnének, de az étel és a víz se lehet nekik gond, mert az se mondják. Sõt a kaját és a vizet eldobálják, mert nekik az semmi.
Meg ha föld kellene nekik akkor jó lenne nekik a török, a görög, a bolgár, a szerb, a román, a magyar föld is, de nem kell nekik. Mind megy Berlinbe, Svédországba, Franciaországba, Angliába, Dániába meg a többi országba, ahol nem földet mûvelnek hanem segélyt kapnak.
Szóval az egész koncepció hibás szerintem.
Természetes emberi tulajdonság a tagadás!Az emberek önmaguk megnyugtatására és a szembenézés helyett elbagatelizálják a dolgokat és régi "jól bevált"dogmákat húznak mindenre .
Homokba a buksi!...bár nekem személy szerint mind1!
mindazon által tájékozódni kell a világ várható dolgairól,mert nem a kert végében ér véget a világ.
Egy jó elõadás a Védelmi Stratégiai Intézettõl.Figyelmes végignézése kötelezõ!
https://www.youtube.com/watch?v=222s6sQSlwA
GaborV
06-20-2017, 04:43 PM
http://tenydaralo.blogspot.hu/2016/06/1-klimavaltozas-tevelygesek-gazok-es.html?m=1
Részletes írás a klímával kapcsolatban szerény személyemtõl
BragBOL
06-20-2017, 08:34 PM
Ha nem a gázok csinálják a felmelegedést (mint emberi tényezõ) akkor is maradnak a mesterséges sivatagok (mezõgazdaságnak csúfolt, agyatlanság) hatásai!
mem a kert végében ér véget a világ.
Egész Észak-Amerika le van hûlve. Tavaly kezdett egy kicsit jobb lenni az idõ, meg a tél se volt kivételesen olyan borzalmasan hideg, de most ez a nyár megint fagyoskodás.
Megint esik, talán már ma hatodszorra. 1 órát esik, 1 órát fúj a szél. 1 órát esik, 1 órán át kicsit süt a nap. 1 órát esik, egy órát borús az ég.
A következõ 7 napra is ez az elõrejelzés. Holott Június-Július kellene lenni a forró hónapoknak.
Rokonom Cipruson van, nem vittek semmi meleg ruhát, mert hogy délre van és meleg lesz úgyis. Üzent hogy fáznak mert hideg szél fúj meg minden. :haha: Többi rokonom jobban jár, mert õk Hajdúszoboszlóra mennek.
Dream_walker
06-21-2017, 07:10 AM
A Mars bolygóval kapcsolatban mutatták ki, hogy a napciklus hatására valóban melegszik (a légkör nem számít nagy mértékben, ugyanis infravörös a melegítés, így a felszín melegszik, nem közvetlenül a légkör). Nagyjából ugyanannyit, mint a Naprendszer többi bolygója, és ez a földi felmelegedésnek a 60-70%-a. Tehát a nagyjából 40 %-os emberi hatás még reális is.
Ez az egyik.
A másik meg az, hogy majd alkalmazkodunk :)
Amúgy f.sza kis írás, bár kicsit színesszagos az én ízlésemnek.
GaborV
06-21-2017, 08:28 AM
Egész Észak-Amerika le van hûlve. Tavaly kezdett egy kicsit jobb lenni az idõ, meg a tél se volt kivételesen olyan borzalmasan hideg, de most ez a nyár megint fagyoskodás.
A klímaváltozás NEM = melegedés, annál sokkal komplexebb jelenség, Magyarország pl nem fog melegedni, csak szárazodni fog. Pont mint California, ahol évezredes rekordaszály van. Japán meg csapadékosabb és hidegebb lesz.
Ha nem a gázok csinálják a felmelegedést (mint emberi tényezõ) akkor is maradnak a mesterséges sivatagok (mezõgazdaságnak csúfolt, agyatlanság) hatásai!
A klímaváltozásnak, mint a blogomon is írom sok oka van, természetes és mesterséges is. Az emberi tényezõbõl az ipar mellett a legfontosabb tétel a mezõgazdi, pl a rizstermelés és a tehénlegeltetés gigantikus metánkibocsájtással jár, ami teljesen új jelenség a földön, tehát beláthatatlanok a következmények. Amikor hasonló legutóbb volt a bolygón, abból lett a Perm kor végi tömeges kihalás, ahol a fajoknak pusztán 98%-a fingott ki.
A klímaváltozás NEM = melegedés
Errõl van szó, én is ezt mondom. Mégis felmelegedésrõl nyomták a nagy tudósok a szöveget vagy 50 évig. Aztán lehet rájöttek hogy tévedtek és elkezdték a globális felmelegedés helyett a klímaváltozás kifejezést használni. Ugyanakkor persze nem vallották be hogy tévedtek és nem úgy van ahogy azt eddig mantrázták. Ami persze nem csoda, mert bármirõl van szó, sose kérnek bocsánatot és sose ismerik el ha tévednek. És SOKAT tévednek.
BragBOL
06-21-2017, 05:22 PM
Bocsánat, már annyit szajkózták a felmelegedést, hogy már el se tudom felejteni! :duhos:
Nem csak a metán, hanem a kopár földfelületek miatt is, mivel a hiányos borítottság miatt a talaj a levegõt fûti, ráadásul fák hiányában a szelek ellen sincs semmi ami megakadályozza a tombolásukat!
Ha teljes borítottság (élõmulcs, vagy legalább normál mulcs, valamint sok fa ) lenne, talán meg se éreznénk a változást.
Én mindenhova ritkára metszett fákat ültetnék, mert a fénykedvelõ növények is úgy megsülnek hogy fõzni se kell már, csak lelegelni! :haha::(
Én azt mondom hogy mindenki ültessen fát, de nem úgy tûnik hogy bárki is akarna. Az persze igaz hogy a kis fa amit mi most elültettünk az elpusztult, de a 16 vagy hány hektárnyi többi fa éli világát. :)
Unicornis
06-21-2017, 09:24 PM
Én ültetem a fákat lelkesen! :)
Van már a kertben 45 kis gyümölcsfa. Némelyik már elég jól terem. Õszibarack lesz már rendesen! :D
Nem beszélve a többi 10 öreg gyümölcsfáról persze. Évrõl évere egyre több a termés, és javulnak az esélyeink.
Az aszállyal sincsen gondom, mert a 4méter mély kutamban annyi a víz, hogy normál kerti szivattyúval képtelenség
szárazra szívni! A vízszint 1,5 méterre van a felszíntõl. (nyáron, aszályos évben)
Úgyhogy rajtam nem múlik a dolog! :haha:
BragBOL
06-21-2017, 09:31 PM
Aztán óvatosan a kútvízzel!
Nehogy az unokáknak csak szikföld jusson!
Szerintem a fa köré kisebb bokrokat és évelõket kéne ültetni (egymás tövét árnyékolva) hogy ne száradjon ki a földje (ha már kiöntöd a vizet, ne hagyd felszáradni! :D)!
Unicornis
06-21-2017, 10:16 PM
Sajnos muszáj locsolni a kisebb fákat ebben a szárazságban.
A nagyobbak már nem igénylik.
Nálunk az elmúlt 6 hétben összesen csak 25mm. esõ esett.
Tudom hogy nem túl jó megoldás a kútvíz, de esõvízzel ezt nem lehetne gyõzni.
Nem tudom hogy mennyire kemény a kútvíz mifelénk? Meg kéne mérni valahogy....
Mondjuk elég homokos a talaj nálunk. Minden vizet elnyel, úgyhogy lefolyik elég gyorsan talán nem lesz szikes...
Törölt_reg
06-22-2017, 07:32 PM
A klímaváltozás NEM = melegedés
Röviden
-A Földön az Élet keletkezéséhez,fennmaradásához a bolygó ÁTLAG hõmérsékletének 13 fok(pár tized eltérés) körül kell mozognia.Az ettõl eltérõ VÁLTOZÁS (elfogadottan két fok vagy több/kevesebb) katasztrofális következményekkel jár a flórára és a faunára.
-Bármely drasztikus (két fok felett) irányú elmozdulás beindít egy folyamatot,amely további,megállíthatatlan VÁLTOZÁST idéz igéz elõ,mely az ideális tartományból való elmozdulás következményeként ,lehetetlenné teszi az Életet ebben a formájában.
-Napunk öregedésével egyre több energiát sugároz,melyet a Föld visszaver a világûrbe.Régebben(pár százezer év) az ideális hõmérséklethez jóval több co2 volt a légkörben,mely az energia nagy részét nem engedte visszaverni.A Föld bolygó a Nap energiájának növekedésével csökkentette a co2 mennyiségét a légkörben,így szabályozva az ideális hõmérsékletet és az Élet fennmaradását.(per pillanat a bolygónk szempontjából co2 minimumon vagyunk)
-Mivel Napunk nem mutat eltérõ viselkedést(egyenletesen növeli a leadott energiáját) és maga a bolygónk is a co2 csökkentésére törekszik,így a co2 növekedése az ember technológiai forradalmának az eredménye.
-A co2 növekedése megállíthatatlan,mivel a gazdaságnak növekednie kell,ha nem gazdasági felfordulás lesz,ami további társadalmi,gazdasági,politikai anomáliákat okoz.
-A nap energiájának növekedése és a co2 kibocsájtással együtt növeli a Föld felszíni átlaghõmérsékletét.Egyre távolabb kerülve az ideális hõmérséklettõl.
-A hõmérséklet növekedés VÁLTOZÁST okoz,mely nem mindenhol hõmérséklet emelkedéssel jár,hanem mind extrémebb idõjárási anomáliákkal.(szárazság,viharok,túl sok csapadék,jégsapka olvadása,stb,stb)Ahogy távolodik az ÁTLAG hõmérséklet az ideálistól ,egyre extrémebbek lesznek a jelenségek.Egyre nehezebb lesz az Élet bolygónkon(nem csak az Embernek)
-Nyilvánvalón az egyre lehetetlenebb életfeltételek népvándorlásokat,forrongásokat,gazdasági problémákat,élelmiszer válságokat,háborúkat okoz.
-Az extrém idõjárás okozta károk és a lehetetlen helyzetbe került térségek segélyezése, mind több erõforrást emészt fel,kevesebb jut a normál életvitelre.
-Legvégül egy fontos kérdés ami megosztja a tudományos és közbeszédet. Visszafordítható e a folyamat és van e rá egyáltalán szándék.Illetve átlépte e a bolygó a küszöböt ahonnan nincsen visszaút.(ez esetben már mindegy mit csinálunk)
Ha valaki szeretne pár percig rettegni (hosszú cikk): The Uninhabitable Earth (http://nymag.com/daily/intelligencer/2017/07/climate-change-earth-too-hot-for-humans.html)
GaborV
07-10-2017, 10:00 PM
Kicsit sok a hoax / tévhit a beszélgetésben, akit érdekelnek a VALÓS tények: http://tenydaralo.blogspot.hu/2016/06/1-klimavaltozas-tevelygesek-gazok-es.html
Klímaváltozás - Tévelygések, Gázok és Kamuk
A globális klímaváltozással kapcsolatos tényeket, hazugságokat és félreértéseket veséztük ki a teljesség igénye nélkül... Mint ki fog derülni: HAZUDIK MINDENKI. A Klímaszkeptikusok is csalnak, a tudósok is, a sötétzöldek pedig csak most kezdenek igazán belelendülni.
Botrány: Az Ausztrál Idõjárásügyi Hivatal úgy gondolta hogy mivel õk nyomni akarják a globális felmelegedés szöveget, akkor mi lenne ha manipulálnák a hõmérsékletmérési adatokat. Így is tettek. Megváltoztatták, sõt törölték a mért hideg hõmérsékleti adatokat, hogy melegebbnek tûnjön az éves átlaghõmérséklet. Épp csak csúnyán lebuktak és most magyarázkodhatnak, mert a sajtó nem hallgatja el az ügyet.
http://www.theaustralian.com.au/national-affairs/climate/bureau-of-meteorology-opens-cold-case-on-temperature-data/news-story/c3bac520af2e81fe05d106290028b783
Kamionos
08-03-2017, 07:32 AM
Kicsit sok a hoax / tévhit a beszélgetésben, akit érdekelnek a VALÓS tények: http://tenydaralo.blogspot.hu/2016/06/1-klimavaltozas-tevelygesek-gazok-es.html
Ezt te posztoltad?
Egyébként egyetértek. Változás van. Az ember is jócskán hozzájárul, de van egy természetes változás is a rendszerben, ami folyamatos. Földtörténeti távlatokban kifejezetten hûvös van. Az emberek kihalását kicsit erõs erre alapozni. Életmódunk kicsit, vagy akár drasztikusan is megváltozhat, de megmaradunk. A Föld erõsebb, mint az emberiség, majd korrigálni fogja a kilengéseket, amikor már olyan szintet ér el, amihez viszont nekünk alkalmazkodni kell majd.
shadow177
08-03-2017, 07:51 AM
Amit a klímakonferenciákon elhallgatnak: a klímaváltozásnak (és nem globális felmelegedésnek) 99%-ban természetes okai vannak.
1.A három Milankovics-Bacsák ciklus:
3/1. Az elsõ Milankovics ciklus a Föld excentrikussága. Ez azt jelenti, hogy a Föld pályája a Nap körül nem középpontos, hanem elliptikus. Az elliptikusság 0-5 % között változik. Ennek az állandóan ingadozó többé-kevésbé elliptikus bolygó-pályának a periódus ideje 100 ezer év. Az elliptikusság folyamatos változásai az elsõdleges okozói a jegesedéseknek. Amint a Föld hol közelebb, hol távolabb kerül a Naptól, a Nap rövidhullámú sugárzásának hol kisebb, hol nagyobb utat kell megtennie a Földig, vagyis a sugárzás a különbözõ szakaszokban hol csökken, hol meg nõ.
Jelenleg az aphelion (vagyis a legtávolabbi pont) és a perihelion (a napközeli pont) közötti eltérés csak 3 százalék körüli. Ez a három százaléknyi különbség a távolságban azt jelenti, hogy a Földet 6 százalékkal több napsugárzás éri januárban, mint júliusban. De nem is ez a 6 százalék a legfontosabb. Amikor a Föld pályája a legelliptikusabb, akkor a perihelionban érkezõ napsugárzás 20-30 százalékkal is nagyobb lehet, mint az aphelionban. Nagyon valószínû, hogy a beérkezõ napsugárzás mennyiségének e folyamatos változása a felelõs a klímaváltozásokért: a jégkorszakokért, és a felmelegedésekért.
A Föld pályájának excentrikussága jelenleg a minimális közelében van.
3/2. A tengely dõlése
A forgástengely dõlése a második Milankovics ciklus. Ez azt a szöget jelöli, amit a Föld forgástengelye a Nap körüli pályájának síkjával bezár. Ez a hajlásszög 21,5 - 24,5 fok között ingadozik. Ennek az ingadozásnak a periódusideje 41 000 év.
Jelenleg a forgástengely dõlése 23,5 fok körüli, és ez komoly hatással van idõjárásunkra. A tengelydõlés periodikus ingadozás miatt periodikusan változik az évszakok jellegének intenzitása is. Kisebb dõlésnél a Napsugárzás egyenletesebben oszlik el a téli és a nyári idõszak között. A kisebb dõlésnél ugyanakkor nõ az egyenlítõ illetve a pólusok vidékét érõ sugárzás mennyisége közti különbség.
Egyes feltételezések szerint a sarki jégpáncél a kisebb dõlés esetén vastagodik, míg nagyobb dõlés esetén olvad. Ez a feltételezések miatt azért következhet be, mert ilyenkor a tél melegebb, így a pára jobban megmarad, és a több pára miatt intenzívebb a havazás. Ezzel egy idõben a nyarak hûvösebbek, így a télen felgyülemlett hó jobban megmarad, a sarkokon legalább is.
Jelenleg a tengelydõlés mértéke közepes.
3/3.
Végül a harmadik Milankovics ciklus a Föld precessziója. Ez tulajdonképpen a föld tengelykörüli forgása közbeni kóválygás. Ez az a kóválygás, amit például a búgócsigánál is megfigyelhetünk. Ez a Földnél úgy jelentkezik, hogy az Északi sark az egyik végletben a Sarkcsillagra, a másikban a Vénuszra mutat. Ennek az elõfordulásnak a periódusideje 23 ezer év. Vagyis az Északi sark 23 ezer évenként fordul a Vénusz alá.
Ennek a kóválygásnak köszönhetõen jelentõséghajlati változások következnek be. Amikor a forgástengely a Vénusz felé közeledik, az Északi félgömb tél és nyár pozíciójának változása megegyezik az aphelionban és perihelionban történõ változásokkal. Ezt azt jelenti, hogy az Északi féltekén akkor lesz tél, amikor a Föld távolab kerül a Naptól, és akkor lesz nyár, amikor közelebb. Ez pedig jelentõs éghajlati különbséget eredményez.
Jelenleg a Föld a perihelionban nagyon közel van a téli napfordulóhoz.
2. A naptevékenység ami ciklikusan változik
3. A vulkanikus tevékenység ami vulkáni porral árnyékolhat, vagy gázokat juttathat a légkörbe
4. A tektonikus tevékenység ami metánt, vagy szén-dioxidot szabadíthat fel a tengerfenéki üledékbõl, vagy akár a földköpenybõl.
Ezek a hatások azután vagy segítik vagy tompítják egymást. Semmit nem tehetünk ellenük.
Ellenben a környezetvédelem a föld élhetõségének megmaradása szempontjából kiemelten fontos!!!
Én még hozzátenném az erdõtüzeket is.
https://www.infoplease.com/world/fires-and-explosions/worst-us-forest-fires
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_wildfires
Ha több százezer (vagy akár több millió) hold erdõ ég és ontja magából a füstöt, annak azért van következménye.
"Worst U.S. Forest Fires. Below is a list of the wildfires that have caused the most damage and loss of life in U.S. history. Oct. 8-14, Peshtigo, Wis: over 1,500 lives lost and 3.8 million acres burned in nation's worst forest fire."
Törölt_reg
08-03-2017, 08:55 AM
...megy a fosszilis lobbi 1000-el....:( :haha:
Rozsomák
08-03-2017, 12:59 PM
Én még hozzátenném az erdõtüzeket is.
https://www.infoplease.com/world/fires-and-explosions/worst-us-forest-fires
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_wildfires
Ha több százezer (vagy akár több millió) hold erdõ ég és ontja magából a füstöt, annak azért van következménye.
"Worst U.S. Forest Fires. Below is a list of the wildfires that have caused the most damage and loss of life in U.S. history. Oct. 8-14, Peshtigo, Wis: over 1,500 lives lost and 3.8 million acres burned in nation's worst forest fire."
Ésamikorembersemvoltoszt leégett egy egész kontinensnyi erdõmeg égettezer évig többtízezer zsana?
Biztos volt olyan is. Meg volt 2 jégkorszak, holott akkoriban még nem volt Józsi bácsi benzinzabáló Moszkviccsal. Az éghajlat mégis változott. Akkor lenne érdekes ha visszajönne a 60 fokos hõség és a sûrû pára, óriás rovarokkal és bogarakkal. Nem tudom hogy az emberiségbõl mennyi maradna meg.
Törölt_reg
08-04-2017, 03:50 AM
Akkor lenne érdekes ha visszajönne a 60 fokos hõség..hát már ez a 35-40 is elég..ha tartósan megmaradna vége az emberiségnek.....
Nem is csodálom,hogy jönnek a honfoglalók Európába....ilyen hõség,ráadásul egy csepp esõ sem...
Elvándorolnék én is innen egy élhetõbb helyre(már ha marad)...
..ez kérem Krematória...ez élhetetlen..nem lehet csinálni semmit..csak szenvedni és menekülni valami kondis helyre....el kéne költözni a rákba...de lehet veszek egy borospincét....
Meg kell nekik tanítani hogy hogy építsenek borospincét. :) Emlékszem hogy a nagyszüleimnél mindig rohadás meleg volt nyáron, de csak kint, mert a házat úgy építették meg hogy bent nyáron hûvös volt. Elfeledett régi technológia lehet, sárral-szalmával tapasztott falak és hasonló high-tech dolgok. :thumbup
Dream_walker
08-04-2017, 07:16 AM
A régi parasztházak két egyszerû megoldással oldották meg a klímát :)
A vastag vályogfalak nagyon jó szigetelõk, a nyári meleget a hófehér festés is segített távoltartani.
A veranda/tornác teteje meg úgy volt megcsinálva, hogy délelõtt 9 után már takarta a napfény elõl az ablakokat, télen viszont az alacsonyabban álló nap fényét beengedte.
High-tech a javából :)
GaborV
08-04-2017, 09:57 AM
Lassult a 21. század eddig eltelt éveiben a hõmérséklet emelkedés üteme, ami alapján tudósok egy nemzetközi csoportja arra következtet, hogy a korábban véltekkel szemben mégsem várható az éghajlat szélsõséges felmelegedése 50-100 éven belül.
Több tényezõt figyelembe véve a hosszú távú hõmérsékletemelkedést 2-4,5 fokra becsülték az ENSZ szakértõi. Ez utóbbi becsléssel a most - brit, amerikai, kanadai, ausztrál, francia, német, svájci és norvég kutatók bevonásával - készült tanulmány résztvevõi is nagyjából egyetértenek.
http://hvg.hu/vilag/20130524_Lelassult_a_globalis_felmelegedes
A HVG Reto Knutti firkálmányát vette át. Õ az IPCC embere, ez a vállatat (amellett, hogy brutális statiszikai és kémiai hibáktól megzsegnek a cikkeik) felel azért, hogy az amerikai olajlobbi érdekében az európai (fõleg angol) klímakutatókat b@sztassa. Az EXxON 17 millió USD-t fizetett a klímakutatók lejáratására csak 2005-ben.
Csak, hogy értsétek: Philip Cooney a korábbi üdvöske, Bush haverjaként került a posztba, nincs semmilyen tudományos végzettsége. Hivatalosan tagadta a klmaváltozást, cserében késõbb a American Petroleum Institute-nál kapott állást...
Bõvebben: https://tenydaralo.blogspot.hu/2016/06/1-klimavaltozas-tevelygesek-gazok-es.html
http://d35brb9zkkbdsd.cloudfront.net/wp-content/uploads/2011/02/oilmoney.jpg (https://tenydaralo.blogspot.hu/2016/06/1-klimavaltozas-tevelygesek-gazok-es.html)
Ráadásul a cikk azért is hulladék a klímaváltozás kb 80%-ban a tengerben zajlík, nem a légkörben, a fõ gond a víz melegedése (korallok kifingása, mélytengeri halálzónák, metánkibocsájtás, stb...) ami pedig semmit sem lassult.
shadow177
08-04-2017, 10:01 AM
Mint már nagyon helyesen megállapítottad, mind két oldal hazudik, és ráadásul hülye is hozzá.
Rozsomák
08-04-2017, 01:36 PM
Mint már nagyon helyesen megállapítottad, mind két oldal hazudik, és ráadásul hülye is hozzá.
Milyen jó, hogy mi itt vagyunk akik szakértõként vizsgáljuk a sok hülyét!
Törölt_reg
08-04-2017, 03:03 PM
..egyébként meg tök mind1..van és kész...rohadt meleg van és lesz ..és egyre extrémebb jelenségek lesznek...a lényeg nem a Miért...hanem a Hogyan!!!!...
Hogyan kezelje a felkészülõ?..hogyan kezelje az átlag polgár..hogyan kezeljék a munkahelyek?https://mno.hu/belfold/betelt-a-pohar-feljelentette-a-bkv-t-a-szakszervezet-2411108 hogyan kezeljék a helyzetet az önkormányzatok..és maga az állam?
A gond,hogy megy az észosztás..és elvész a lényeg...az,hogy nagy a baj!!!..és mindenki csak rohan az események után....
Nem mondom,hogy nem mûködnek a dolgok(ahogy a másik topicban írtam)...sok országhoz képest jól állunk....de az már kristály tisztán látszik..hogy ez KEVÉS LESZ!
Tiéd a szó!
Köszönöm!..pár évtized tapasztalat után..amit a "dolgok sûrûjében töltöttem"..van jó pár ötletem,megoldási javaslatom,taktikám...amit egy tanulmányban szívesen ki is fejtenék...
Természetesen ez senkit nem érdekel,mert nem vagyok/vagyunk értelmiségi(nincsen maxifelsõfokú végzettségem)...csupán Értek hozzá!
GAZDA
08-04-2017, 03:35 PM
Doom
Kifejtenéd az ötleteidet?
Törölt_reg
08-04-2017, 06:43 PM
Doom
Kifejtenéd az ötleteidet?
...ingyen??? :haha:
Viccet félre téve..nem érdekel senkit..ez a világ nem a józan észrõl szól....majd az "aratás " után...amikor az okos,bölcs tapasztalt emberek segítségét kérik a megmaradottak....
GAZDA
08-05-2017, 06:15 AM
Doom
Mi van ha az "okos,bölcs tapasztalt emberek" tévednek bizonyos dolgokban és ez nem derül ki (mivel nem beszél senkivel) csak amikor túl késõ?
Egyébként szerintem sok embert érdekelnek az elképzeléseid.
Törölt_reg
08-06-2017, 02:26 AM
Doom
Mi van ha az "okos,bölcs tapasztalt emberek" tévednek bizonyos dolgokban és ez nem derül ki (mivel nem beszél senkivel) csak amikor túl késõ?
Egyébként szerintem sok embert érdekelnek az elképzeléseid.
Nagyon elkanyarodtunk a topic témájától...,hogy ne legyen OFF..meleg van! :eek:
Egyébként nincsen semmi világmegváltó ötlet,csupán kis ésszerûsítések :rolleyes:
A pakli kártya már most is rendelkezésre áll(pénz,technika,emberi erõforrás,...),csupán sorba kell rakni,hogy kijöjjön az ütõképes sorozat.;)
hogy ne legyen OFF..meleg van!
Nálatok. Nálunk 20 fok alatt volt tegnap a hõmérséklet, jéghideg esõ esett és a mellé erõs hideg északi szél is fújt. :(
Van vagy 30 fok odakint. Szombatra 34-et ír az elõrejelzés. Érdekes hogy most van nyár, majdnem októberben. :thumbup
WestBam
09-21-2017, 09:06 PM
Ne tudd meg milyen idõ van itt. 12 fok esõ+szél, néhol viharos erõsségû.
Október 3, rég lement a nap, sötét van odakint, de ugyanakkor rohadás meleg is. Déli szél van, hozza fel hozzánk a jóidõt. :thumbup
December elõtt 3 nappal, 14 fok, szabadidõruhás idõjárás odakint, nyugati széllel. :)
Dream_walker
11-30-2017, 08:17 AM
Itt reggelre lett 5-6 centi hó, még mindig esik, nulla fok körül van :)
Ihasz Laci
12-12-2017, 06:36 PM
Ma szembesultem eletemben eloszor az idojaras okozta elelmiszerhiannyal! A ho miatt nem jutott el a tesco tejes kocsi a boltba. Igy coop-os tejet voltam kenytelen venni.
Ma olvastam, hogy angliaban a hetvegi havazas miatt tobb szaz iskola volt zarva hetfon es kedden is. A reptereken a szokasos katasztrofa helyzet. Autopalyak bedugulva, vilag vege:)
Mindez 5-15 cm hotol. Ami 1 nap utan el is olvadt.
Ez van ha csak 4-5 evente esik a ho. Senki n keszul ra.
Bezzeg en, tejporral ittam a kavemat:)
Nálunk -14 fok van kint és a hó kezd tekintélyes mennyiségû lenni. Ki kéne mennem megnézni a postaládát, de nem sok kedvem van hozzá. :-I
Sergeant
12-25-2017, 08:33 AM
December 25. Feltûrt ingujjban, sapka nélkül mentem etetni a szikrázó napsütésben. Reggel már +8 fok.
Biztos, hogy minden rendben van a természettel...
Bárcsak nálunk is annyi lenne. Ehelyett keddtõl -17 fok lesz. :(
Sergeant
12-25-2017, 08:37 AM
Bárcsak nálunk is annyi lenne. Ehelyett keddtõl -17 fok lesz. :(
Ilyen az élet Szibériában. :D
Sergeant
12-25-2017, 01:20 PM
Délután fél kettõkor +15 fok árnyékban.
Kemény ez a tél. :D
Al Bundy
12-25-2017, 01:34 PM
Del Ontario -7 fok, es full feher karacsony, es delutenig esni fog a ho
WestBam
12-25-2017, 06:50 PM
Délután elmentünk a kicsivel sétálni egyet Dobogókõre. Kabátom nyitva, pulcsi-póló-atléta, sapka nuku és egyáltalán nem fáztam.
Sötétben jöttünk el, nem volt hideg egyáltalán, bár már kezdett hûlni mikor indultunk a kocsi már csak 3 fokot mutatott de brutál jó idõnk volt. Meg is látszott, motorosokkal találkoztunk, illetve rengeteg turistával. Hazafelé sajnos az egyik kétkerekût akit odafelé megelõztem Pomázon helyszínelés közben láttam viszont a körforgalomban. Nem tudom, hogy elütötték, vagy elcsúszott, mindkettõt simán el tudom képzelni.
https://www.youtube.com/watch?v=ZDXaJ56u9G4
Nálunk sincs strandolós idõjárás. Reggel -19 fok volt. Kimentem a postaládához, de 1 perc alatt éreztem hogy a hidegtõl fáj a tüdõm. :eek:
Al Bundy
12-27-2017, 03:49 AM
Erdekes volt ma. Egesz nap kint voltam, havat lapatoltam, garazsban dolgoztam es nem faztam. Pedig -13 fok fole nem ment a homerseklet. Lehet az alacsony paratartalom miatt, csak 10% volt. Kivancsi leszek reggelt mert -20-at mondanak de a kis szel miatt -29-nek fog erzodni.
Nálatok még hidegebb van.
Tegnap kimentem a postaládához, és ott volt egy boríték. A postás kezébõl kieshetett, de gondolom hogy nem akart kiszállni a kocsiból hogy felvegye. Még jó hogy nem esett a hó, különben meg se találtam volna. :hogymi:
Kimentem 5 percre, havat hányni, -20 fok van, teljesen szétfagytam pillanatok alatt. Kezdem unni a telet.
Az iskolákat is bezárták néhány napra.
mmilan21
01-06-2018, 12:58 PM
Kimentem 5 percre, havat hányni, -20 fok van, teljesen szétfagytam pillanatok alatt. Kezdem unni a telet.
Az iskolákat is bezárták néhány napra.
Itt Dél Bács-Kiskunban 12 fok van, csak nem mínuszban.
Tegnap még a kertben is tudtam takarítani a terepet.
Nem volt még eddig igazán tél.
Alpha
01-06-2018, 02:25 PM
Észa Bács-Kiskunban 15.5 C° volt 13:00 körül. Remélemmarad ez a kellemes idõ.
Hát, nem mondom. Irigykedem. :) Itt hétfõn lesz +1, de az asszony már nagyon tervezi hogy bemegy a városba és talán nem fog ráfagyni a biciklire.
Al Bundy
01-06-2018, 11:02 PM
De hetfore havat is mond. Amugy mar en is unom egy kicsit ezt a 3 hete tarto hideget, 3 hete nem ment -10 celsius fole a homerseklet. Pedig en szeretem a hideget. Ma reggel is -22 volt, holnap reggelre is -21-t mondanak.
Unicornis
01-06-2018, 11:37 PM
Itt Budapesten idén nem is volt eddig tél!
A hó is csak egyszer esett ezen a "télen"
A lányom is menne már szánkózni. Szinte naponta megkérdezi, hogy mikor lesz már hó?
Ma délben nálunk +16 fok volt! Jó lenne már egy durvább fagy itt is, mert át telelnek a kártevõk!
Minden évben egyre nagyobb kullancs invázió van! A macskám is tele van vele mindig, pedig kap több fajta kullancs riasztót is!
Alpha
01-07-2018, 12:11 AM
Itt Budapesten idén nem is volt eddig tél!
A hó is csak egyszer esett ezen a "télen"
A lányom is menne már szánkózni. Szinte naponta megkérdezi, hogy mikor lesz már hó?
Ma délben nálunk +16 fok volt! Jó lenne már egy durvább fagy itt is, mert át telelnek a kártevõk!
Minden évben egyre nagyobb kullancs invázió van! A macskám is tele van vele mindig, pedig kap több fajta kullancs riasztót is!
Tavaly 2 hétigvolt -20 fok körüli hideg, de ennyi bogár még egy évben sem volt, mint most. Szerintem ez a "elfagynak" a tartós hidegben dolog csak szóhagyomány. Ha mûködne, akkor északon nem lenne egy bogár sem, dél felé haladva meg egyre több lenne.
De mit össze huhog a média hogy hideg van. Tavaly is hideg volt, az az elõtti telek meg sokkal hidegebbek voltak. Ja, -17 és -22 is volt idén. Tavaly is. Azelõtti teleken még hidegebb, az egyik télen meg tényleg jó ideig -28 volt éjszakánként, ráadásul akkor jóval délebbre laktunk. Ahhoz képest most itt északon -22 a leghidegebb ami volt. Gondolom a média azért fújja fel, hogy Trupot ekézzék a globális felm... akarom mondani a globális hõmérsékletváltozásért. Holott az hogy északon hó és hideg van, az nem szenzáció, hanem csak átlagos tél. :hogymi:
Sergeant
01-07-2018, 12:36 PM
Eszembe jutottál tegnap este. Délután a gallyakat égettem. Január 6. Tíz fok plusz.
Elõször felakartam vágni, hogy a kandallóban végezze, de nem érte volna meg a beléfektetett idõt. A másik ötlet a kerítésfonás volt, de azt a kecskék szétrágják. Úgyhogy maradt az égetés.
Rám sötétedett, de már be akartam fejezni, hát odahuztam a kerti vasszéket, a kutyám odalüllt mellém és csendesen borozgattam, miközben a több tíz kilométeres éjszakai panorámában gyönyörködtem.
Idõnként a terasz ajtóhoz zarándokoltam és kértem a nejemet, hogy segítsen a fóbiám gyógyításában. A fóbiám, az üres pohártól való félelem. :D
A harmadik újratöltés után a feleségem valami olyasmit morgott, hogy a fóbiát nem kéne a függõséggel keverni. :haha:
Ilyen télre nem is emlékszem. Kipattogzott a japán birs piros virága...
Ihasz Laci
01-11-2018, 07:42 AM
Meg jo, hogy a nejed ilyen eberen figyel:) mi lenne velunk nelkuluk:)
Hollandiában elég durva a helyzet: https://nltimes.nl/2018/01/18/stopped-trains-schiphol-air-traffic-amsterdam-trams-halted-wind-storm
Gyakorlatilag leállt a vonatközlekedés, a városi közlekedés is akadozik, a Schiphol repülõtéren törlik a járatokat ... :(
De jó... kezdtem örülni hogy jobb lett az idõ és elolvadt az összes hó. Erre két nap alatt nem leesett annyi hogy most térdig ér és még mindig szakad. :duhos:
Csak a postaláda elõl hánytam el, de az is annyi volt hogy tisztára megszédültem a nagy munkában.
Megint kaptunk egy hóvihart, egész nap esett, meg most is esik a hó. :huuu:
Parasztcipo
04-04-2018, 11:08 AM
A mostani idõjárással kapcsolatban: ha kisüt egy kicsit a nap, egybõl ki kell rohanni kell és csinálni a kinti dolgaid, mert mostanában kb. fél nap napsütés és 3 nap esõ/szél a tendencia. Már nem tudom hányadik hétvége volt a mostani, amikor rossz idõ lett és nem lehetett csinálni semmit (kivéve vasárnap délután vége felé.)
Szép tavaszi idõ, 20 centi hóval.
https://i.imgur.com/5ar84Mq.jpg
Parasztcipo
04-04-2018, 12:35 PM
"Szép tavaszi idõ, 20 centi hóval."
Legalább nem kell aggódnod, tél tábornoknál nincs jobb védelmi eszköz:)
A hideg ellen nem véd a hó és a viharos északi szél. :(
De jó hogy megint 7 fok van. Nem akartok nekem átküldeni vagy 25 fokot? Vagy legalább 15-öt, csak hogy ne fagyjak szét a szobában. :hogymi:
Al Bundy
05-26-2018, 09:59 PM
Itt a nyar. hetfore 33 fokot josolnak, a paratartalom miatt meg 39-nek fog erzodni. Mar varom :(
mmilan21
05-27-2018, 04:21 AM
Itt a nyar. hetfore 33 fokot josolnak, a paratartalom miatt meg 39-nek fog erzodni. Mar varom :(
Nálunk is 31 fok lesz a maximum az elõrejelzés szerint. Magas páratartalom dettó, mert tegnap és tegnap elõtt is esett az esõ, kicsivel több mint 30 mm összesen.
Az egyetlen elõnye ennek az esetemben, hogy a szárítóm tovább fogja tartani a 45-50 fok közötti üzemi hõmérsékletet, így gyorsabban fognak száradni a bele rakott dolgok.
Mondjuk a magas páratartalom az inkább csak lassítja a szárítást.
Nálunk itt van most a jó idő, végre nyár. Örömködök a 30 foknak, úgyse fog tovább tartani 1-2 napnál. Délutánra más lógott az eső lába is. A hideget ki nem állhatom, ha 35+ fok van a házban, nekem az oké. :)
Rosszul jártak a békáink. Az árok tele volt vízzel, de nem esett az eső. Nem tudom mikor volt utoljára komoly, órákon át tartó eső, szóval egyre kevesebb lett a víz, pár napja már csak egy kis zöld trutyis pocsolyában volt az összes szerencsétlen. De ma végleg kiszáradt. Százával vannak ott az elpusztult ebihalak. Sajnálom őket, de ez van. Nincs eső, nincs víz, ennyi. :(
Alpha
06-29-2018, 09:26 PM
A mi házunk mögött egy nádas tó szerûség van. Esett némi esõ, de nincs béka hang. Szerintem kevés esõ volt vagy idõnként kiszáradhatott a nádas. Nincs béka, kicsit hiányzik is a brekegésük!
36 fok van bent a házban. Nem fázunk.
Al Bundy
06-30-2018, 09:33 PM
Ez mar embertelen ez a meleg. Nalunk most megy a klima, mert az asszony meg a gyerek nem birjak elviselni, hiaba mondom, hogy nem egeszseges. En most is izzadok, meg mikor a villany szamlat kell fizetni akkor is :)
Nálunk a ventilátor megy, de nem engedem az asszonynak hogy a klímát hűtésre állítsa. Elég télen fizetni a 200 dolláros villanyszámlát, nem vagyunk gazdagok hogy nyáron is annyit fizessünk. Még 1 hét és jön a lehűlés, annyit kibírunk. A macskák se mozdulnak, ki vannak terülve mindenfelé a szőnyegen, mint az oroszlánok a szavannán. :haha: Az öreg macskánk kapott egyet katonás frizurát is, nekiestünk a nullásgéppel.
"Harmincháromra emelkedett a Kanada középső és keleti részét a múlt hét óta sújtó hőhullám halálos áldozatainak száma - közölték csütörtökön helyi egészségügyi tisztségviselők.
Mylene Drouin, a montreali közegészségügyi hivatal vezetője elmondta, hogy a halálos áldozatok legtöbbje 50 és 80 éves közötti volt."
Most volt egy kis eső, lehet hogy Kanadában is esett. De nem tartott sokáig és máris dög meleg van. A következő 7 sem lesz jobb. Talán az azutáni se. (Azt nem tudom mert a 7 napos előrejelzést szoktam nézni.)
Al Bundy
07-05-2018, 11:26 PM
Itt del-ontarioban felvaltva esik, kicsit lehuti az idot, de meg mindig 30 fok feletti hoerzet van. Szombatra mar csak 20 fokot mondanak.
Az idei év rettenetesen sötét. Olyan virág, ami október-novemberben virágzik, már bontogatja a szirmait :confused:
Dream_walker
07-12-2018, 08:51 AM
Megkapta a hideghatást. A késõi virágoknak inkább a hõmérséklet számít, nem a fény.
Ugyanez a helyzet a különbözõ õszi-tavaszi gabonáknál. Pl. a kenyérbúza ha kihajtás után nem kapja meg a hideget (pl. tavasszal vetik el), akkor nem hoz termést.
https://www.youtube.com/watch?v=1d1gvw-GDTU
Sergeant
07-30-2018, 02:42 PM
8355
Meleg nyarat akartam, úgyhogy idén nem panaszkodhatok. :) Mondjuk nem ártana hetente 1 pár órás nyári zápor.
https://i.kym-cdn.com/photos/images/newsfeed/000/938/832/668.jpg
Al Bundy
10-08-2018, 07:01 PM
https://index.hu/techtud/2018/10/08/varhato_idojaras_12_ev_mulva_pokol_varhato/
Ehhez mit szoltok?
Nem tudom, a jóslatokban nem igazán hiszek. A 70-es évektől kezdve folyamatosan jósolják hogy rögtön elpusztul az egész világ, aztán valahogy nem történt meg azóta sem, pedig eltelt közel 50 év.
Sergeant
10-09-2018, 12:55 PM
Nem tudom, a jóslatokban nem igazán hiszek. A 70-es évektõl kezdve folyamatosan jósolják hogy rögtön elpusztul az egész világ, aztán valahogy nem történt meg azóta sem, pedig eltelt közel 50 év.
Igazad lehet.
Az elõbb árnyékot kellett keresnem, úgy égetett a nap. Egy pólóban és vékony nyári nadrágban szolidan izzadok.
A mai dátum október 9. :D
Ma nálunk is jó idő van. Ne aggódj, januárban egyikünk sem fog izzadni. :)
Sergeant
10-09-2018, 05:35 PM
Nono, majd közelebb húzódom a kandallóhoz...
Viccet félretéve, nagyon változik a klíma. Minden évben valami újdonságot hoz.
Ez az elsõ olyan év, hogy szeptember végén nem kellett begyújtani még éjszakára sem.
Olyan rovarok szálldosnak, amiket még nem is láttam.
Csak "vénasszonyok nyara", ami régi kifejezés arra hogy késő ősszel meleg az időjárás. (Ebből egyértelmű, hogy nem újdonság a késő őszi napos, meleg idő.) :)
Nálunk annyi volt a különbség tavalyhoz képest, hogy 1 darab kullancsot sem láttunk egész nyáron, mert a kevés eső miatt kidöglött az összes. Illetve idén elég sok siklót láttam. Ugye 1 sikló és 1 kígyó is bejött a házba. Jó idő volt, meleg volt, örültünk neki, de nagyjából ennyi. Gondolom a november úgy alakul mint tavaly, volt 2 hét meleg, aztán beütött a kemény fagy. Remélem rövid lesz a tél. :)
Tavaly télen annyi hó esett, hogy volt egy 4 napos kimaradás a postának is. Egyszerűen nem akartak kijönni, mert túl sok volt a hó és a jég.
Sergeant
10-10-2018, 12:35 PM
https://www.idokep.hu/30napos
Húsz éve ugyanazon a helyen élünk. Az elsõ õsszel, november elején több, mint fél méter hó esett.
Mostmár évek óta nincs se nagy tél, se nagy hó.
Ezt nem lehet egy egyszerû vénasszonyok nyarával lezárni. Nincs tavasz, nincs õsz. Eltûntek ezek az évszakok.
Látható és érezhetõ a változás.
Alpha
10-10-2018, 01:13 PM
3 hete szerdán lementem a nyaralóhoz. A tó partján napoztak és volt aki úszott. Egy héttel késõbb pedig 0 fokot írt az autóm, amikor mentem reggel dolgozni. Elég rövid õsz volt.
Tavasz is ilyesmi volt. Április utolsó napján már a tóban fürödtünk a gyerekekkel és emlékeim szerint senki nem fázott meg.
Régen is jegyeztek fel szélsõséges idõjárásokat, de ez mostanra sokkal gyakoribb lett. Nagyok a napi és heti hõingadozások illetve az extrém melegek.
Dream_walker
10-12-2018, 08:25 AM
Nincs itt semmi érdekesség, csak mikor legutóbb ilyen volt az éghajlat, még barlangban laktunk.
Egy érdekes honlap:
http://ossfoundation.us/projects/environment/global-warming/natural-cycle
A legjobb grafikon:
http://ossfoundation.us/projects/environment/global-warming/natural-cycle/images/450kyrs_GMT-Co2_524x291.jpg
Fél méteres jég Rómában
https://kiderul.startlap.hu/idojaras-hirek/fel-meternyi-jeg-zudult-romara/
Sergeant
11-20-2018, 02:01 PM
Ide nem kell félméteres jég. Tegnap óta intenzív lehûlés van (+4fok) és esik az esõ.
Teljesen érthetõ, hogy ezt a hihetetlen katasztrófa helyzetet (nem) kezelendõ, természetesen ezen az õszön is elkezdõdtek az áramszünetek. Lassan már elõre be fogom ikszelni a naptáramban az esedékes idõpontokat.
Mindig ugyanott és ugyanakkor. Egyszer kellene normális hálózatot kiépíteni, de hát elsõ a profit, nem szabad ám a haszon egy részét sem visszafordítani.
Üldögélek a fúrógéppel a kezemben, várva a normális visszakapcsolást.
Kétszer már próbálkoztak, de még a lámpa is alig világított, annyira gyenge az áramerõsség.
Dream_walker
11-22-2018, 12:08 PM
Na akkor le kell cserélni azt a fúrót a kezedben egy forralt borra :thumbsup:
Dream_walker
12-13-2018, 08:56 AM
https://steemitimages.com/p/2ufhwNgM3qHKGxq8wdcWAiFpcm29FF1vQ7VZHkTuxCauyTL1zR kL8is1cWbkbxWL3Zcdo1FZF?format=match&mode=fit
cattaro
12-15-2018, 07:52 PM
Ma meneteltem, csak úgy a mozgás kedvéért, egy kb. 10 kilós hátizsákkal, kb. 3 órát Bp. különbözõ tájain. A feltakarítatlan járdák miatt elég sokszor megcsúszott a lábam, hisz már rég nincs civilizáció az országban, tehát nagyon fontos a jól megválasztott lábbeli, ahogy az örök igazság is mondja. Azért sikerült esés nélkül megúszni.
Ideért az elsõ hideg éjszaka. Harcolnom kellett az ajtóval hogy ki tudjam nyitni, úgy befagyott. Hóból is jó sok esett, úgyhogy gyorsan elhánytam a postaláda elõl, hogy a postás ne panaszkodjon megint. A többi helyrõl nem szoktam elhányni. Kocsink nincs és senki nem jön hozzánk látogatóba, úgyhogy mindegy ha van hó a bejárón és a teraszon.
Az asszony bemegy a városba hétfõn, de aztán jön a -20 fok éjjel és -15 nappal, szóval egy darabig biztos nem megyünk ki a házból. Beraktározunk rántotthúsból és konzervbõl, és járatjuk a hõsugárzót. Még 14 hét a tavaszi idõjárásig. Számolom a napokat...
Most nézem az elõrejelzést... fel kell készülnöm lelkiekben a tartós -20 fokra. :hogymi:
cattaro
01-25-2019, 04:24 PM
Lehet, hogy sok helyen hideg van télen, ahol az amúgy is kalkulálható. De hogy nyáron egyre melegebb van, az biztos. Lásd ausztráliai extrém helyzet jelenleg. Ha ez így megy tovább, és így megy, lásd Trump, új brazil elnök stb., erre nehéz lesz _felkészülni_.
"Ha így folytatjuk, meg fogunk gyulladni"
"A tavalyi volt a negyedik legmelegebb év a Földön."
https://magyarnarancs.hu/tudomany/ha-igy-folytatjuk-meg-fogunk-gyulladni-116805
Szép idõnk van... :hogymi:
https://i.imgur.com/OIbM9E6.jpg
Idójárásjelentés :haha:
Nem csak hogy rohadt hideg van, havat is kaptunk a már meglévõre. A teraszon van 1 méteres, lent a bejárón meg kb. 80 centis. Keményen megdolgoztam vele míg kiástam egy kis utat a postaládáig. Kizárt hogy ma idejöjjön a postás, mert olyan 30 centis hó az úton is van és a hókotrós kisteherautók nem is foglalkoznak vele, valahol máshol dolgoznak, gondolom a forgalmasabb utakon. Mondjuk csak 1 hókotrót láttam eddig, vagy 2x elment a ház elõtt. Más nem is próbálkozik ezen az úton.
Szerintem összedobok egy videót a helyzetrõl.
WestBam
01-30-2019, 08:31 PM
Aszongya a HVG (https://hvg.hu/vilag/20190130_Lecsapott_az_USAra_a_kegyetlen_hideg?fbcl id=IwAR2eV-CYDONnykSwWO65DucZlBzd7lKqR4E-Jz_eypbtwqhkrLT3yl_1xJk), hogy igencsak hideg is van arrafelé.
Al Bundy
01-31-2019, 04:43 AM
Tegnap reggel Chicagoban voltam, -25 fok volt de a szel miatt -43-nak erzodott. En ilyen hideget meg nem ereztem. Ez most valami nagyon kegyetlen. Tulelo irtak hogy a US Post nem kezbesit, mert nem kuldik ki ilyen hidegben a postasokat. Del Ontario sem jobb. 15 percre alltunk meg tankolni es azt hittem letorik a kezem. Szabalyosan fajt a hideg a boromon.
Tegnap reggel Chicagoban voltam, -25 fok volt de a szel miatt -43-nak erzodott. En ilyen hideget meg nem ereztem. Ez most valami nagyon kegyetlen. Tulelo irtak hogy a US Post nem kezbesit, mert nem kuldik ki ilyen hidegben a postasokat. Del Ontario sem jobb. 15 percre alltunk meg tankolni es azt hittem letorik a kezem. Szabalyosan fajt a hideg a boromon.
Szélcsendben nem lenne ennyira durva, de ebben a kegyetlen hideg szélben sokkal rosszabb. Na igen, a postás tegnap nem jött, de ma se fog, bemondta a tévé hogy pihenõt tartanak... Elvileg holnap már járni fognak.
Kiakaszt ez az idõ. Délelõtt déli szél, tehát melegebb, olvadt a hó a tetõrõl. Aztán egyszer csak gondolt egyet és átfordult északira, rögtön lett egy 15 fokos csökkenés, 45 km/h -s hóviharral. Most is széllökések vannak, kimentem a postaládához, átfújt a ruhámon, szétfagyott a kezem pillanatok alatt.
Ti meg lazultok a +20 fokban. Azért én most irigykedem... :hipnozis:
Jó lenne lőni néhányat, de nálunk még mindig sok a hó odakint. :hogymi:
Persze már annak is örülni kell hogy nem esik több. Talán idén megússzuk. Tavaly még Április közepén is igen komoly hóvihar volt.
Hányszor jön még vissza a tél? :huuu:
http://imgur.com/fJ5X63a.jpg
Ha nem 10 fok lenne még mindig, azt tudnám értékelni. Minden hétvégére betervezem hogy összedobok egy új videót, de aztán tüsszögök, köhögök és hideg szobában ülök, úgyhogy elmarad a dolog. :-I
Pedig már nagyon tavaszos az idő rovarok és hasonlók szempontjából. Már ha azt veszem hogy a héten rám mászott egy bazi nagy kullancs és egy méretes pók is bejött a házba. :hogymi:
cattaro
05-12-2019, 09:31 PM
Ha nem 10 fok lenne még mindig, azt tudnám értékelni. Minden hétvégére betervezem hogy összedobok egy új videót, de aztán tüsszögök, köhögök és hideg szobában ülök, úgyhogy elmarad a dolog. :-I
Pedig már nagyon tavaszos az idõ rovarok és hasonlók szempontjából. Már ha azt veszem hogy a héten rám mászott egy bazi nagy kullancs és egy méretes pók is bejött a házba. :hogymi:
Itt is ritka szar a május eddig. A pókokat néha érdemes megtartani a lakásban, persze nem a zavaró helyeken, hanem a ritkán használt zugokban, mert szépen levadásszák a szúnyogokat, legyeket, egyéb kártevõ rovarokat.
A normál házi pókokat nem szoktam bántani, van egy a nappaliban és a fürdőszobában is. Elférnek. Amiket nem akarok a házban azok a "farkaspókok". Legalábbis úgy tűnik hogy azok, itt nem ritka faj. Van egy ismerős itt, akinek megcsípte egy kezét, aztán vagy másfél éven át járt vele kórházba mert a csípés berohasztotta a húst és a jóistennek se akart neki meggyógyulni. Én nagyon nem szeretnék úgy járni mint ő. :hogymi:
cattaro
05-21-2019, 07:50 PM
Akkor erre tessék felkészülni, bár minek.
"12 év múlva pokol várható"
https://index.hu/techtud/2018/10/08/varhato_idojaras_12_ev_mulva_pokol_varhato/?fbclid=IwAR3DRci5VlVIkqNRfjmOkk7wbgUZ-l6tX1XuQ-qpRTVHShzYlHDYVbIBUQc
(Ja, ez még tavalyi cikk, csak most láttam megosztva, lehet, hogy már volt...)
Én egyelőre még ott tartok hogy az ózonlyuk miatt 2000-re mind meghalunk. Bár lehet hogy egy kicsit le vagyok maradva...
2058 meg ilyenek. Nem hiszem hogy megérem. Bár ami igaz az igaz, nekünk jól jönne néhány fok melegedés ide. A gond hogy Európában vannak melegek, mi meg itt fagyunk szét Észak-Amerikában. :( Bőven benne vagyunk a májusban, elmúlt a közepe is, és csak most van a legelső olyan nap, hogy bent lehetek pólóban. De reggel vadul kellett járatni a hősugárzót, mert nagyon hideg volt.
A fenti cikkekkel nem nagyon tudok mit kezdeni. Az én ökológiai lábnyomom igencsak kisebb mint másoké. Hogy sokaknak minden 3 évben új autó kell és minden évben új mobil, meg új laptop, meg új akármi, meg pocsékolják a vizet, szennyeznek mindent, azzal az információval én nem tudok mit kezdeni. Ha mindenki úgy élne mint mi, akkor a gyáraknak nem kéne annyira termelniük, az biztos. De ez mindenki máson múlik. És persze a "zöldek" azok akik nyomják a klímaváltozást, de mindnek van autója, repülővel mennek mindenhová, pocsékolnak, miközben sopánkodás megy hogy "meghal a Föld". Annyit tudok csinálni hogy FB-on néha szembesítem őket a helyzettel. Ha a cikk igaz, akkor bukta van. Főleg azoknak akik melegebb helyeken élnek. Mi ellennénk +4 fok emelkedéssel is. Legfeljebb nem Júniusban kezdődne a jó idő, hanem májusban is lenne kirándulóidő.
A helyzet az, hogy ha komolyan gondolnák az aggodalmat a demokrata oldalon/baloldalon és visszavennének a fogyasztásból, akkor máris 50%-al csökkenne a probléma. Vagy 40%-al. Vagy 35%-al. Valamennyivel. De annyit nem ér nekik sem a téma, hogy a luxust visszanyessék maguknak egy kicsit, szóval tök mindegy.
:hogymi:
BragBOL
10-26-2019, 06:41 PM
https://hvg.hu/itthon/20190829_UrgeVorsatz_Diana_A_9_eves_lanyomnak_klim afelelme_van
A vendégeim tizenöt éves lánya pedig elsírta magát, hogy neki már nem lesz gyereke, és elmesélte, hogy az osztálytársai már nem is klímadepresszióban, hanem klímagyászban élnek. Már most gyászolják a saját életüket, mert tudják, hogy ez a civilizáció menthetetlen.