View Full Version : Időjárás (hosszú és rövidtávú)
https://hvg.hu/itthon/20190829_UrgeVorsatz_Diana_A_9_eves_lanyomnak_klim afelelme_van
"A vendégeim tizenöt éves lánya pedig elsírta magát, hogy neki már nem lesz gyereke, és elmesélte, hogy az osztálytársai már nem is klímadepresszióban, hanem klímagyászban élnek. Már most gyászolják a saját életüket, mert tudják, hogy ez a civilizáció menthetetlen."
A liberális rendszer elmondja hogy korlátozni kell a szólásszabadságot, mert hát az sértő, zavarkeltő, félelmetes. De közben társadalmi szinten nevelik bele a fiatalokba a rettegést és a halálfélelmet.
:hanyas:
cattaro
10-26-2019, 11:23 PM
A liberális rendszer elmondja hogy korlátozni kell a szólásszabadságot, mert hát az sértõ, zavarkeltõ, félelmetes. De közben társadalmi szinten nevelik bele a fiatalokba a rettegést és a halálfélelmet.
:hanyas:
Én a magam részérõl nagyon sajnálom, hogy egyre inkább belevonod a politikai nézeteidet a magyar nyelvû prepper fórumba. Ez azért is sajnálatos, mert nincs más ilyen fórum, és ezért kellemetlen lehet itt létezni olyanoknak, akik másképp látják a Föld bolygót érintõ történéseket, mint amit a különbözõ elmebeteg és bukásra ítélt propagandák hazudnak. Ezért lehet, hogy visszafogom az eddig is lájtos jelenlétemet ezen a fórumon, de azért nem akarok lemondani róla, mert komoly értékek halmozódtak itt fel sok év alatt.
Ráadásként még leírom: a KLÍMAKATASZTRÓFÁról nem tudomást venni = OSTOBASÁG. Vastagon. Ugyanígy: pazarlás, mûanyagszennyezés, elektronikai-hulladék szennyezés, ruhaipari (= félig mûanyag) szennyezés stb. Elemek, akkuk kezelése. Emberi szar kezelése 7-8(-9-10) millárd ember esetén.
Magyarország lakosságának 80-95%-os "illiberális" sajtóval való letámadása, fogva tartása stb.
Nem folytatom, mert a végén végén még megmondom a véleményemet is, amit leszûrtem a sok szarból.........
Ez nem politika, megvan hogy kik nyomják a félelemkeltést és azok nem a konzervatívok. Ha ők mondanák minden második évben hogy mindenki rögtön meghal, akkor őket nevezném meg.
Az hogy a Föld problémákkal küzd az igaz, de ez leginkább a szeméttermelés miatt van, amit össze kéne szedni, a folyót, tengert, óceánt kéne kitisztítani, kihalászni belőle a a műanyagot, lefölözni az olajat, stb. Az emberiségnek vissza kéne egy kicsit fognia a pocsékolást, de nem teszik. Helyette politikai ügyet csinálnak belőle és depresszióba taszítják a fiatalságot, ahelyett hogy tanítanák őket az erőforrások beosztására, a környezet tisztán tartására. Ha megnézed, ritkaság hogy egy-egy ember megindul és szemetet szed. Csoportok sem mennek, főleg azok nem akik a leginkább hangoztatják hogy környezetvédők. 12-14-16 éves kislányok őrjöngenek az ENSZ épületében, a tudósokat meg nem akarják meghallgatni és nincs vita, nincs nyilvános érvelés, kutatási eredmények ütköztetése, se semmi.
A sajtó, a média és a politikai elit mind kétszínű, ezzel kapcsolatban is, mint minden mással. Miért pont a környezetvédelem lenne az amiben őszinték lennének.
A gyerekekbe nem rettegést kell nevelni, hanem felelősséget, hogy ne vádaskodjanak hanem aktívan tegyenek valamit.
Hogy a liberális oldal a leginkább kétszínű ebben a kérdésben, az nem az én hibám. Ugyanezt fogod találni az összes külföldi prepper oldalon és fórumon is. Nem azt mondom hogy nem változik a klíma, hanem azt hogy mindig változott, hogy ez nem politikai ügy, mégis arra használják fel a pártok és a mozgalmak, hogy első sorban nem a levegőszennyezettséggel van a baj, hogy az emberekbe nem kell belenevelni a rettegést, hanem el kell mondani hogy mit tegyenek és kész. Most beszéltem anyámmal, arról beszél hogy öcsém is tisztára ki van akadva hogy a gyerekeivel mi lesz hogy rögtön vége a világnak. Aztán rátért arra is hogy jön a 5G Internet és rögtön rákot fog kapni mindenki, stb. Kérdem hol olvasta, nem tudja de az biztos úgy van. Holott nincs úgy, csak az is valami rémhírterjesztés.
Gondolj bele hogy mi volt a Párizsi klímaegyezményes dolognál? 100%-ig politikai támadás lett belőle legyártva. Aki meg aláírta azt mit csinált? Fogta magát (pl. India) és párt nappal utána nyilatkoztak a világsajtónak hogy 20 hatalmas új szénbányát fognak nyitni. Akkor mit ér az aláírás, meg az együtt fényképezgetés a többi elitista politikussal? Semmit.
És ki mond le a luxusról? Ki fog átállni biciklire vagy kismotorra autóról? Ki az aki csak azért nem vesz új mobilt hogy azzal védje a környezetét? Ki az aki kevesebbet fűt ezért télen, vagy ki az aki nem járatja nyáron a klímát?
Nem folytatom, mert a végén végén még megmondom a véleményemet is, amit leszûrtem a sok szarból.........
Mondd, mert én kíváncsi vagyok rá, azért vagyunk itt hogy beszélgessünk. :)
Én csak nem értem hogy mire jó az az embereknek (általánosságban beszélek), hogy tönkreteszik lelkileg és idegileg a fiatalokat. Az kinek jó és miért? Persze, lehet vele szavazatokat szerezni, de a társadalom belerokkan a stresszbe. Rossz látni hogy mi történik a mai fiatalsággal. Nem azért mert alapból rosszak lennének, hanem azért mert az idősebb generáció rontja el őket.
Az elmúlt héten is az volt az egyik fő botrány mindenütt, hogy egy 7 éves kisfiút az anyja hazugságokkal etetett és megpróbálta orvosilag kislánnyá változtatni a szerencsétlent, mindezt úgy, hogy az apát kizárta belőle. Miközben a gyerek nem is érzete magát lánynak. Jelenleg 2019 itt tart. Egy rakás ilyen probléma van, és az egész környezetvédelem-ügy is a feje tetején áll. Nincsenek tettek, csak szavak, nincsenek ötletek csak vádaskodások, nincs felelősségvállalás, csak politikai propaganda. Aki meg tesz valamit, azt meg nem reklámozzák. (Pl. a huszonéves, aki hajókaravánnal próbálja tisztítani az óceánból a szemetet. Senki nem emlegeti, senki nem segít neki, nem kap reklámot a médiában.) Nagyon nincs rendben semmi. :(
Nyugi, béke van! Legalább itt játsszunk békésen egymás mellett :rolleyes: Szép vasárnapot mindenkinek! :beer:
cattaro! Nem kell elfogadnod és magadévá tenni más politikai nézetét, csak az kell elfogadnod, hogy lehet más véleménye mint neked.
Én mindennel szembemegyek ami logikátlan, ez nem igazán politika. Most FB-on jobbosoknak szóltam be, mert egyértelműen álhírt terjesztenek. Nekem mindegy hogy melyik párt vagy nézet, ha ésszerűtlenséget látok, elmondom róla a véleményem. :thumbup
Sergeant
10-29-2019, 08:07 AM
"És ki mond le a luxusról? Ki fog átállni biciklire vagy kismotorra autóról? Ki az aki csak azért nem vesz új mobilt hogy azzal védje a környezetét? Ki az aki kevesebbet fût ezért télen, vagy ki az aki nem járatja nyáron a klímát?"
Hát én. :)
Robogóval vagy tömegközlekedéssel járok. A kocsim is 21 éves. Megtehetném anyagilag, hogy új kocsit vegyek 4-5 évente és mindenhova azzal járjak, de ezt felesleges pazarlásnak, egyfajta magamutogatásnak tartom.
A mobilommal múltkor megfenyegettem valakit, hogy agyonverem vele. :D Régi, nem okos változat. Szükséges rossz, hogy elérhetõnek kell lennem folyamatosan. Mellette egy hatéves táblagépem van, amin netezem. Amíg szét nem esik, addig megtartom.
Nem használunk klímát. Fával tüzelek kandallóban, maximum 20 fokra felfûtve a házat. A fát is magam vágom, hasogatom.
Nem cserélgetem a szerszámokat, egyéb technikai eszközeimet, túra-túlélõ felszereléseimt csak azért, mert megtetszik valami.
Amíg szét nem esik, el nem romlik vagy éppen speciális feladatra nem kell valami, addig nem cserélem le.
Amit lehet megtermelek a kertben. Egyetlen hobbim a harcmûvészetek gyakorlása és a japán kultúra szeretete.
Én nem környezetvédõnek vagy zöldnek tartom magam, hanem takarékosnak...
Igazából a minimal life híve vagyok. Csak az kell, amire szükségem van.
A klíma változásával kapcsolatban nem az a gond, hogy mindig is volt és lesz. Hanem az, hogy még az én életemben is jelentõsen és látványosan változott, változik. Kölyökkoromban voltak évszakok. Nyáron ha elérte a 28 fokot a hõmérséklet, akkor rohantunk a strandra, hogy micsoda kánikula. Télen volt fél méter hó és mínusz 15 fok. Volt tavasz és õsz.
Cirka az utóbbi harminc év alatt tele lett anomáliákkal az idõjárás. Ezt nem lehet a szõnyeg alá seperni.
Na ez az, hogy te, meg én, meg még páran, de Gréta és a társai nem mondanak le semmiről.
Én úgy látom hogy Európában forróbbak a nyarak, de nálunk egyáltalán nem. (Pedig nekünk tetszene a dolog.) Sőt, nálunk jó pár éven át brutálisan hideg nyarak is voltak. Ez az amit nem értek, hogy hogy lehet hogy nem globálisan változik minden, hanem az egyik földrészen így, a másikon meg úgy. És valahogy nincs tudós aki ezt magyarázná, csak azt hallani "globális felmelegedés". De akkor mi a helyzet azzal ami nálunk van? Ki tudja... :hogymi:
Sergeant
10-29-2019, 08:44 AM
A globális változásokhoz nem tudok magyarázatokat hozzáfûzni. Én is olvastam nagyon sok verziót, neves tudósok tollából.
Amit látok, az a lakhelyemen történõ furcsaságok. Például két napja vettem észre, hogy a házam elõtt a rózsaszín akác harmadszor is elkezdett virágozni. A lombhullató fák nagy része még mindig zöldben. Lassan viszont november...
Szeptember utolsó harmadában már be szoktunk gyújtani, most viszont eddig nem nagyon fogyott a fa.
Változtak a szélirányok, a kakas a kéményen láthatóan jelzi.
Az emberek sokkal több egészségügyi problémával küzdenek.
Nálunk múlt héten még virágzott a rózsa. Eddig még fûteni sem kellett, a napfény és sütés-fõzés biztosította a megfelelõ hõmérsékletet. Viszont már több, mint 2 hete nem esett mérhetõ mennyiségû esõ.
A klíma változott, változik és változni fog. Hogy mi igaz és mi nem, abba vallási okok miatt nem mennék bele, talán nem is lényeges. Amit látok:
* igazából SENKI nem akar változtatni, oldja meg VALAKI MÁS, így a problémát passzolgatják egymást között a társadalmi/gazdasági szereplõk, mint a forró krumplit
* ugyanazt a rendszert próbálják megoldani ugyanazzal a gondolkodásmóddal, ami a jelenhez vezetett
Így még a történelem során nem sikerült senkinek semmit megoldani, de majd most ;) Nem is érzem az izzadtságszagot, a verítéket, hogy TÉNYLEG meg akarnának bármit is oldani. Ebben a zavaros, instabil helyzetben a legjobb halászni :)
Arról nem is beszélve, hogy miként fogják a szegényebb / fejlõdõ országok torkán lenyomni, hogy nekik nem szabad ezt meg azt csinálni, amit mi, a fejlett 1-2. világbeli országok végigbuliztunk. Mindenki szeretne jól élni, lásd Kína és India fogyasztás- és népességrobbanását. Afrikából is jönnek hangok, hogy van olajuk, van szenük, miért nem engedik õket is fejlõdni?
Idõnként az az érzésem, hogy a hidegháború lezáródásával már nem volt mitõl rettegni, azért adtak egy okot az emberiségnek. Ha már kellõképpen felpörögtünk és rohangálunk, mint a fejetlen csirkék, akkor egyszercsak kipattan az isteni szikra: kéne egy erõs párt / kormány / vezetõ, aki majd megoldja ezt a problémát (is). Akkor kezdõdik majd az igazi tánc... :D
Dream_walker
10-30-2019, 08:54 AM
Én a magam részérõl nagyon sajnálom, hogy egyre inkább belevonod a politikai nézeteidet a magyar nyelvû prepper fórumba. Ez azért is sajnálatos, mert nincs más ilyen fórum, és ezért kellemetlen lehet itt létezni olyanoknak, akik másképp látják a Föld bolygót érintõ történéseket, mint amit a különbözõ elmebeteg és bukásra ítélt propagandák hazudnak. Ezért lehet, hogy visszafogom az eddig is lájtos jelenlétemet ezen a fórumon, de azért nem akarok lemondani róla, mert komoly értékek halmozódtak itt fel sok év alatt.
Ráadásként még leírom: a KLÍMAKATASZTRÓFÁról nem tudomást venni = OSTOBASÁG. Vastagon. Ugyanígy: pazarlás, mûanyagszennyezés, elektronikai-hulladék szennyezés, ruhaipari (= félig mûanyag) szennyezés stb. Elemek, akkuk kezelése. Emberi szar kezelése 7-8(-9-10) millárd ember esetén.
Magyarország lakosságának 80-95%-os "illiberális" sajtóval való letámadása, fogva tartása stb.
Mondd el a véleményed, erre való a fórum. Szerencsére itt mi vagyunk többségben, az értelmesek, képesek vagyunk kulturáltan beszélgetni akkor is, ha nem értünk egyet valamiben. Sõt, nem is gondoljuk úgy - szerintem ezt mindenki nevében mondhatom -, hogy mindenben egyet kell értenünk.
Másrészrõl az, hogy a politika fel van emlegetve egy politikasemleges kérdésben, az bizony magának a politikai berendezkedésnek a hibája. Nem jobb, bal, közép hibája, hanem kompletten a teljes rendszeré.
Hidegben a fideszes meg a szoci is fût, az árvíz a mélymagyarok házát is el tudja mosni, a nyári kánikulában a felgörbülõ sín miatt álló villamoson együtt izzad a neoliberális a neonácival.
Ezek a dolgok nem függenek a politikától. Nem lehetne politikai kérdést csinálni belõle. Az, hogy egy párt vagy szervezet százmillió fa ültetését ígéri, a rivális meg rádupláz, az már politika. Az szervezés, költségvetés, dokumentáció, ilyenek.
De az, hogy krva gyorsan kellene krva sok fát ültetni, az NEM POLITIKAI KÉRDÉS, hanem a túlélés záloga. Ebben 100%-os egyetértés kell, vallások, világnézetek, meggyõzõdések teljes mellõzésével.
Vitatkozni lehet azon, hogy vörös vagy naracsszínû pántlikával legyenek feldíszítve a csemeték, de az, hogy kellenek a csemeték, nem kérdés. Aki kérdést csinál belõle, az pedig nem politizál, hanem parazitál. Gumicsontot dob be a köztudatba, mintha számítana, mint kérdés.
Ez nem vélemény kérdése, hanem kõkemény szükségszerûség.
fater.lajos
10-31-2019, 10:32 AM
Az aktuálpolitikát a tudománnyal vegyíteni zûrös dolog.
Egy ábra: A legutóbbi 12 000 év átlaghõmérséklete az északi félgömbön, különbözõ rekonstrukciók szerinthttps://hu.wikipedia.org/wiki/Glob%C3%A1lis_felmeleged%C3%A9s#/media/F%C3%A1jl:Holocene_Temperature_Variations.png
8576
Na ezt értse meg egy 8 osztályos politikus. Természettudományos akadémikusnak is nehéz értelmezni...
A fás bulival személy szerint egyetértek, (Ültessünk, meg a gumicsont is igaz) de azzal is van "problémám"!
Vajon van hatásuk a melegedésre? És mennyi?
Lõjük le az összes kérõdzõt! Nyomják ki a metánt! (tehén, õz szarvas, zsiráf, bocs ha kihagytam valakit...
Milyen fajtát ültessünk, hogy az húsz év múlva is itt élhessen? (pl.: A divatos tuják és fenyõfélék mint tájidegenek, vagy a tölgy ami már nem kap elég vizet, amióta a folyóinkat szabályozták.)
Milyen fát ültessek hogy az ne okozzon környezeti kárt? (pl.: bálványfa, és a bemigráló kártevõk)
A telepített erdõt ki kapja? A vadak? A vadászok? A feldolgozó ipar? Az emberek?
"De az, hogy krva gyorsan kellene krva sok fát ültetni, az NEM POLITIKAI KÉRDÉS!!!"
Bocs a cinizmusért, meg az indulatosságért!
Al Bundy
10-31-2019, 12:47 PM
En abban latom a problemat, hogy tulnepesedett a fold. Hiaba csinal az ember barmit, egyszeruen olyan sokan vagyunk a bolygon, hogy az nem kepes eltartani minket. A masik problema meg az, hogy mindenki mondja, hogy ezt meg azt kellene tenni, de a kenyelemrol nem mond le semmi, Aki meg igen az meg keves. Valahol olvastam, hogy a fold onfentartoan 1-1.5 milliard embert tud eltartani. Ugyhogy a kerdes nem az, hogy lesz-e katasztrofa hanem, hogy mikor?
A brazíliai õserdõk égésekor több cikk is foglalkozott azzal, hogy tévhit az, hogy az õserdõk termelik meg a Föld oxigénjét. A fatelepítés nem rossz dolog, de nem oldja meg a problémát. De gumicsontnak jó, az embereket lefoglalja és reményt ad nekik. Pedig - ahogy Al Bundy írta - a túlnépesedés és az azzal járó túlfogyasztás okozta ezt az egészet. Túl sok energiát emészt fel az ember, a túl sok energia meg lehetõvé teszi a további szaporodását (globálisan). Hiába ötletelgetnek elektromos autókról, megújuló erõforrásokról, fúziós erõmûvekrõl, stb. Ezek csak gyerekcipõben járnak, vagy még tervasztalon sincsenek. Sajnos én úgy látom, hogy csak egyetlen lehetséges megoldáshoz van eszköze az emberiség(vezetõinek): egy korlátozott nukleáris háborúhoz, ami eltörli a pazarló ipari civilizációt, radikálisan csökkenti a népességet, egy nukleáris õsz, ami átmenetileg csökkenti a Föld hõmérsékletét. A legtöbb robbanófej hatóereje nem haladja meg a 750 Kt-t. Megfelelõ magasságban robbantva elpusztít egy nagyvárost, úgy hogy a lökéshullám nem éri el a felszínt és a sztratoszféra sem sérül. Ehhez már meg vannak az eszközök. Minden más megoldási javaslat csak maszatolás, vagy nincs hozzá eszközünk.
Azé' egy cseppet vissza kéne fogni a lovakat és belegondolni egy apróságba: attól, hogy a JELENLEGI RENDSZER nem képes kiszolgálni a JELENLEGI MODELLT, az még nem jelenti azt, hogy másképp nem mûködhetnénk.
A tévhitekkel azért én óvatosan dobálóznék: példaképpen Európa lakosságának döntõ többsége szerint tévhit, hogy szükség lenne önvédelemre, önvédelmi eszközökre, hiszen itt nincs probléma és ha mégis, a rendõrség megoldja. Minden más esetre ott az A4-es lap. :thumbup
A korlátozott nukleáris háború meg (már bocsánat) nettó elmebaj, a biológiai megfelelõjével együtt. Ugyanúgy a jelenlegi rendszerben gondolkodik, elmaszatolja a problémát, mint a többi felvetés, csak még klassz, sok esetben elõre nem látható problémát okozhat. Már ha egyáltalán kivitelezhetõ (szerintem nem az). Végülis mi baj történhet? :confused:
Tényleg ennyire fantáziátlan / rugalmatlan lenne az emberiség? :rolleyes: Ha már nincs jöbb ötlet, akkor inkább nyomni kéne egy jó kis világháborút, csak hagyományos cuccokkal. Az is megoldja a túlnépesedést és relatíve egyben marad az élettér is. Szóval elõ a vasakkal és mehet a rakenroll :haha:
Itt az első hózápor... :( Mondjuk már számítani lehetett rá. Idén kicsit hamarabb jön a tél.
Túlnépesedés az van, de tegyük hozzá hogy az európai őslakosság fogy és a 3. világ szaporodik őrült módjára. A japán népesség is fogy és elöregszik. Általában azok szaporodnak akik saját magukat sem tudják ellátni, akik a holnap fogalmát sem értik, úgyhogy abba már tényleg nem tudnak belegondolni hogy mi az hogy "5 év múlva", vagy "25 év múlva". Na nekik magyarázza meg valaki hogy ne csináljanak 7 gyereket, csak 1-et. Meg az különben sem lenne politikailag korrekt, úgyhogy azt manapság meg se merné említeni semmilyen politikus vagy hollywoodi sztár. Gréta meg főleg nem. :hogymi:
Al Bundy
11-01-2019, 02:25 PM
Ja en is epp azt neztem, hogy 1 honapja voltam Denver en, akkor meg rovidnadrag, meg Klima ment a kocsiban, most meg -10 fok van es hovihar.
borg77
11-01-2019, 09:32 PM
https://index.hu/techtud/2019/10/31/klimavaltozas_forro_fold_metan_aszaly_felmelegedes _felelos_ertelmiseg/
Nem kell ide atombonba elintézi a klíma maga „ 2050-re”.
Nem az én fejembõl pattant ki a korlátozott atomháború. Az USA katonai vezetése használta elõször ezt a kifejezést, pár éve. Nekik biztos van erre is forgatókönyvük, és ha neki van, akkor az oroszoknak és a kínaiaknak is. Nyilvánvaló, hogy ha a tudósokat kérdeznék, vagy népszavazást tartanának róla, akkor nem lenne háború. De sajnos a világ vezetõ politikusai másként gondolkodnak. Nem látnak a jövõbe, általában nem okosabbak az átlagnál, de ha a kormány által fizetett "szakértõ" azt mondja, hogy nincs mód megállítani a klímaváltozást, és az akár a teljes kihalásig is fajulhat, akkor lehet, hogy inkább megnyomják a piros gombot. Ha úgy gondolják nincs más út (még ha a tévedés lehetõsége is benne van) simán feláldoznak 6,5 milliárd embert. Minél tovább megy a szarakodás, radikális változtatások helyett annál esélyesebbnek látom a "globális reset"-et. Ha az emberiség képes lenne önerõbõl más útra térni, akkor valószínûleg el sem jutottunk volna idáig: már fenntartható pályán mozognánk, jóval kisebb népesség mellett.
De nem legyen igazam.
Azért gondolkodjunk már, Bélaim! Mire van forgatókönyvük? Az atomfegyverek az ELRETTENTÉS eszközei. Nem arra készültek, hogy bevessék õket. Azzal gyakorlatilag hamuvá égetnék az egész bolygót és kihalna az emberiség. Az meg csak a mesében létezik, hogy Ivánék nem vennék észre, hogy miben mesterkednek és nem égetnék hamuvá Samu bácsi országát. Az USA katonai vezetése már bevette volna az atomfegyvereket, ha rajta múlott volna, szóval ilyen döntésben nem biztos, hogy rájuk hallgatnék.
Azért a politikusok sem ennyire hülyék. Egy ilyen doomsday party után már nem lenne holnap és nem lenne ország, nép, amit terelgethetnek. Gyakorlatilag ezzel elvesztenék a hatalmukat, mindenüket. Miért tennének ilyet? Ez legyen annak a problémája, akit megválasztanak a következõ ciklusra :)
Aztán még ott van a sugárzás is, ami nem tûnne el az emberekkel együtt. Tegyül fel, hogy beterelhetnénk a kívánt 10 vagy akárhány %-ot bunkerekbe. Hogy bírnád ki a föld alatt egy zárt dobozban éveken keresztül? Próbáltál már legalább valami hasonlót? Én csináltam egy 3 hónapos tesztet mesterséges izolációban (internet volt, de senki mással nem találkoztam, nem beszéltem a háztartásbelieken kívül, nem hagytam el a telket), relatíve rossz körülmények között és gyenge étrenden, ami után igencsak megváltozott az álláspontom sok mindennel kapcsolatban. Mondanom sem kell, nagyon megerõltetõ volt mind fizikailag, mind pszichikailag. Talán 1 évet kibírtam volna így, de egy bunkerban, a napfény hiánya miatt talán csak 2-3 hónapig húznám. Szóval egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy sokan jönnének ki a kék ég alá.
A "globális reset" is egy variáció az "oldja meg valaki" felkiáltásra. Elgondolkodhatnánk picikét, legalább idõnként és többet söprögethetnénk a saját portánkon, mielõtt megoldanánk mindenki más minden nyûgét-baját. Akkor talán nem kellene ilyen kifinomult megoldásokhoz nyúlnunk.
Nyilván mindenki tudja, hogy az USA nem azzal a céllal fejlesztette ki, hogy csak riogasson vele: be is vetették 1945-ben. Ha addigra Berlin nem esett volna el, akkor itt Európában vetették volna be elõször. Ha pontosan nem is tudták, nagyjából sejtették, hogy mekkora pusztítás fog végezni. Azt is tudták, hogy a háborút már mindenképpen megnyerik, a gyõzelem zsebben van atombomba nélkül is. Mégis bevetették. Nem az emberiség, nem a szövetségesek, nem is az "amerikai nép" döntött, hanem Truman "döntött", miután a tábornokok meggyõzték a bevetés szükségességérõl. Ma már tudjuk, hogy enélkül is gyõztek volna, azonban Trumannal elhitették, hogy 1 millió amerikai katona életét menti meg, akik elestek volna egy Japán elleni invázió során.
Miután a Szovjetunió is szert tett atomfegyverre, beindult fegyverkezés: egyre több és egyre nagyobb hatóerejû robbanófejet gyártottak és kialakul a MAD doktrína. Ez kölcsönösen elfogadták a felek idõvel. Ez maradt meg a fejekben: a kölcsönös megsemmisülés. Ez mûködött is egy darabig. Aztán Reagen elnöksége alatt kitalálták az SDI-t, ami pont a MAD doktrínát kezdte ki: ha az USA le tudná szedni a szovjet rakétákat, akkor nem kellene félnie az ellencsapástól. Ez még a NATO-n belül is kritikákat váltott ki, mert felborította volna a törékeny egyensúlyt. Szerencsére a SZU széthullt és úgy tûnt, hogy végleg elhárul a nukleáris háború réme.
De a nukleáris fegyverrendszereket nem számolták fel, csak csökkentették és átalakították. A hidegháborúra jellemzõ több megatonnás tölteteket kivonták a rendszerbõl. Mára már csak jóval kisebb taktikai fegyverek vannak rendszerben (az oroszoknál 800 kt-s a legnagyobb talán), viszont az elhárító rendszerek sokat fejlõdtek. Mi van, ha az orosz-, vagy az amerikai vezetést meggyõzik a tábornokaik, hogy az elhárító rendszereik 100%-osak? Az USA hadereje nyíltan deklarálta, hogy nem zárja ki a megelõzõ nukleáris csapást, és megnyerhetõnek tart egy nukleáris összecsapást. Nem arról van szó, hogy mi lesz, hanem arról, hogy mit hisznek a tábornokok. Ha elhiszik, hogy gyõzhetnek, elindíthatják a háborút. Hitler is meg volt gyõzve arról, hogy nyerni fognak. Ha kételyei lettek volna, akkor nem ugrik neki az oroszoknak, "megnemtámadási" szerzõdéssel a zsebében. Ma már tudjuk, hogy mekkorát tévedett. De a mai vezetõk között is akadhat aki azt hiszi, hogy gyõzhet.
A mai nukleáris fegyverekrõl még annyit, hogy 2900 m magasan robbantva a fent említett 800 kt bomba hõsugárzása és lökéshulláma elpusztítja a célpontot (egy várost), de ez már elég magasan lenne, hogy ne kerüljön a légkörbe jelentõsebb mennyiségû radioaktív por. No fallout.
Nem mondom, hogy biztos ez lesz, de látva a fegyverfejlesztések irányát, illetve, hogy megint szembe mennek az oroszok (+kínaiak) és az amerikaiak egyre nagyobb a kockázata annak,hogy a tábornokok rátenyerelnek az indító gombokra.
Ahogy fent is írta Al Bundy, nem az a kérdés, hogy lesz-e katasztrófa, hanem az, hogy mikor. Valószínûleg nem atomkatasztrófára gondolt, de bármilyen világméretû katasztrófa (klíma, élelmezési, vízügyi, stb) elvezethet a nukleáris háborúig.
Az a gond a többi "kifinomult" megoldással, hogy nem nagyon hallani olyanról ami, tényleg oldaná a 7-8 milliárdos népesség egyre növekvõ fogyasztását. A mûanyag szívószálak betiltása, a napelemek vagy az elektromos autók elterjesztése nem megoldás. Az embereknek helyben kellene megoldani az élelemtermelést, radikálisan csökkenteni az energia felhasználást (TV, világítás, klíma, Internet, 26°C-ra fûtés, közlekedés, utazgatás, stb.) Valószínûleg már nincs idõ arra, hogy nemzedékrõl nemzedékre csökkentsék a népességet, és a fogyasztás. Ráadásul a svéd kislány sem azon siránkozik, hogy vége a civilizációnak, hanem azon hogy neki már nem lesz meg az a kényelmes élet, ami a szüleinek jutott. A fiatalok sem akarnak szarabbul élni mint a szülõk, sõt.
Igen, de akkor még két dolog játszott az amerikaiak kezére: a földrajzi elszigeteltség és a kizárólagosság. Így bûntetlenül lehetett huncutkodni, a megtorlás bárminemû veszélye nélkül. Ráadásul így megmutatták, hogy nekik van a legnagyobb fütyijük.
Ha jól emlékszem, Reagan idejében elég sok mindent kitaláltak az amerikaiak, többet között beindították az ûrfegyverkezési versenyt. Az meg, hogy lelövik a szovjet rakétákat, hát, mai szemmel is megmosolyogtató. Még a rendszeres idõközönként megrendezett rakétalelövõ gyakorlatokon sem mindig sikerül, holott az általuk van másodpercekre megkomponálva.
Az lehet, hogy megnyerhetõnek tartanak egy ilyen bulit, csak ki fog koccintani a végén? Meg úgy egyáltalán, mi mást mondanának? "Bocs, gyerekek, elfostunk egy csomó lóvét rakétákra, ennek ellenére valószínûleg egy csótány vagy egy patkány lesz az USA következõ elnöke?" Nyilván olyan kijelentéseket kell tenniük, ami erõsíti a pozíciójukat mind otthon, mind külföldön.
Adolf bácsit ne keverjük ide. Igaza volt, hogy támadott, mert ha õ nem, akkor Sztálin apu indult volna meg. Ideógiailag nem voltak kompatibilisek és mindkettõt ugyanaz hajtotta, csak más okból. Ráadásul némelyek szerint azért volt olyan sikeres a Wehrmacht '41-ben, mert a szovjetek nem védekezésre, hanem támadásra álltak fel.
Az a baj, hogy nem egy db 800kt bomba fog robbanni, hanem valószínûleg több száz és akkor még szerencsénk van. Erre is csináltak már valami modellt? Nem hinném, hogy ez olyan fincsi lenne, szóval kihagynám, köszönöm. A nukleáris háború egyértelmû zsákutca és ha elkezdik nyomkodni a gombokat, akkor azzal rácsukják az emberiségre a koporsót. Viszont tény, hogy megoldódik minden gondunk :D
Az utolsó bekezdéseddel abszolút egyetértek :thumbup Mindenki csak bulizni akar, de a takarítás már büdös. Össze fog dõlni az egész a kompromisszumra való képesség hiánya miatt :(
Nem hinném, hogy ez olyan fincsi lenne, szóval kihagynám, köszönöm. Nem írtam, hogy ez jó, vagy szükséges rossz. Csak arra próbálok rámutatni, hogy nagyobb a valószínûsége, mint amit a közvélekedés gondol róla. Ráadásul a valószínûsége egyre nõ. Mi, a köznép mindenképpen annak a bizonyos dolognak a rossz végén fogunk állni. Számunkra elérhetetlen olyan szintû felkészülés, ami egy nukleáris háborút túlélésére is elegendõ lenne. Ezért hiszik olyan sokan, hogy ez nem következhet be, mert azt a többség (beleértve saját magunkat) nem élné túl. Jobb híján elutasítjuk és valószerûtlennek tartjuk.
De a globális népesség 1%-ra, akik felülrõl nézik a társadalmunkat, valószínûleg másként látják a kérdést. Itt van 7 milliárd biorobot, akik egyre többen lesznek, egyre magasabb életszínvonalon akarnak élni. Iszonyatos mennyiségû erõforrást emészt fel ez biorobot tömeg a már így is vészesen fogyatkozó földi tartalékokból. Szerinted hagyják, hogy minden menjen a maga útján? Az emberiség élje fel az utolsó csepp fosszilis energiát, vizet, tiszta levegõt? Szerintem megpróbálják menteni a menthetõt (az õ szempontjukból). Minél tovább húzzák, annál szarabb helyzetben kell nehéz döntéseket hozni, és egyre nagyobb a kockázata, hogy rossz döntést hoznak. Ki vonná õket felelõsségre?
Ha jól emlékszem, Reagan idejében elég sok mindent kitaláltak az amerikaiak, többet között beindították az ûrfegyverkezési versenyt. Az meg, hogy lelövik a szovjet rakétákat, hát, mai szemmel is megmosolyogtató.
Én is úgy tudom, hogy csak blöff volt. Utólag mosolygunk, de akkor mindenki komolyan vette, még a szovjetek is.
Össze fog dõlni az egész a kompromisszumra való képesség hiánya miatt
Vajon össze tud úgy dõlni, hogy közben ne tenyereljen rá senki a piros gombra? Attól tartok nem :(
Igen, de akkor még két dolog játszott az amerikaiak kezére: a földrajzi elszigeteltség és a kizárólagosság. Így bûntetlenül lehetett huncutkodni, a megtorlás bárminemû veszélye nélkül. Ráadásul így megmutatták, hogy nekik van a legnagyobb fütyijük.
Pontosan errõl van szó! Vagyis fel sem merült bennük, hogy etikai, vagy emberiességi okok miatt ne vessék be. Ha most úgy gondolják, hogy nukleáris téllel jobbak az elit esélyei, akkor nem fog megremegni a kezük pár milliárd ember miatt sem.
Nem írtam, hogy ez jó, vagy szükséges rossz. Csak arra próbálok rámutatni, hogy nagyobb a valószínûsége, mint amit a közvélekedés gondol róla. Ráadásul a valószínûsége egyre nõ. Mi, a köznép mindenképpen annak a bizonyos dolognak a rossz végén fogunk állni. Számunkra elérhetetlen olyan szintû felkészülés, ami egy nukleáris háborút túlélésére is elegendõ lenne. Ezért hiszik olyan sokan, hogy ez nem következhet be, mert azt a többség (beleértve saját magunkat) nem élné túl. Jobb híján elutasítjuk és valószerûtlennek tartjuk.
De a globális népesség 1%-ra, akik felülrõl nézik a társadalmunkat, valószínûleg másként látják a kérdést. Itt van 7 milliárd biorobot, akik egyre többen lesznek, egyre magasabb életszínvonalon akarnak élni. Iszonyatos mennyiségû erõforrást emészt fel ez biorobot tömeg a már így is vészesen fogyatkozó földi tartalékokból. Szerinted hagyják, hogy minden menjen a maga útján? Az emberiség élje fel az utolsó csepp fosszilis energiát, vizet, tiszta levegõt? Szerintem megpróbálják menteni a menthetõt (az õ szempontjukból). Minél tovább húzzák, annál szarabb helyzetben kell nehéz döntéseket hozni, és egyre nagyobb a kockázata, hogy rossz döntést hoznak. Ki vonná õket felelõsségre?
Erre tökéletesen jó a hagyományos háború is, ráadásul sok elõnye is van a nukleárissal szemben: megmarad a fennálló politikai rend, a gazdaság, a lakosság (egy része) és a környezet is használható maradna. A háború mozgatja a gazdaságot, ösztönzi az innovációt. Ha sikerül gyõzni, az extra profit. Mi van a nukleáris esetében? Az elõbbiekbõl semmi nem marad. Az elit léte értelmét veszti, mert nincs semmi, amit irányíthatna, minden megszûnik. Pár ezren bezsúfolódhatnak bunkerekbe, aztán várhatják a napot, amikor kimászhatnak. Persze addig is ott a bizonytalanság, valamint megküzdeni a démonaikkal a föld alatt. Ki fogja felépíteni a világot, amit vezethetnek? Mi van, ha a természeti erõforrások is megsemmisülnek, használhatatlanná válnak? Túl nagy a kár, mellékhatás és kiszámíthatatlanság.
Amíg nincs atomháború, mindig van holnap, lehetõség a változtatásra, a gyõzelemre, akármire. Ellenkezõ esetben pont kerül a történet végére. Ezt senki nem akarhatja, mert mindenki veszít.
Én is úgy tudom, hogy csak blöff volt. Utólag mosolygunk, de akkor mindenki komolyan vette, még a szovjetek is.
Az mindegy most már. A mosolygást most is tartom, mert mûködtetnek most ilyen rakétaelhárító rendszereket és a szigorúan koreografált gyakorlatokon sem mindig sikeres az elhárítás. Példának ott a Vaskupola, ami elég hatékony, de nem 100%-os. Atomfejeknél azért már kicsit húzosabb a következmény, ha nem kapják el, minthogy összedõl egy háztömb.
Vajon össze tud úgy dõlni, hogy közben ne tenyereljen rá senki a piros gombra? Attól tartok nem :(
Persze, simán.
Pontosan errõl van szó! Vagyis fel sem merült bennük, hogy etikai, vagy emberiességi okok miatt ne vessék be. Ha most úgy gondolják, hogy nukleáris téllel jobbak az elit esélyei, akkor nem fog megremegni a kezük pár milliárd ember miatt sem.
Igen, de már nem a 40-es, 60-as éveket írjuk. A nukleáris tél számukra a halál, lásd feljebb. Ez kb. az a mentalitás, hogy rágcsálók vannak a kamrában és csapdákkal, valamint egyéb megoldásokkal való visszaszorítás helyett inkább telepakolom a placcot dinamittal és felrobbantom a picsába. A probléma letudva örökre, de beledöglök én is. Kiváló megoldás :haha:
Ne csináljatok nekem nukleáris telet, mert anélkül is eléggé fázunk.
Északon nincs meleg, csak délen.
https://66.media.tumblr.com/20c453ca82d8ca19201f82ebeba0b369/tumblr_mq5qbwXgFD1rjvb94o8_1280.jpg
Al Bundy
11-30-2019, 05:33 PM
Ket napja 70 km/h szel van, 100km/h-as szellokesekkel. 2 napja le van zarva az egyetlen hid ami kivezet a szigetrol, raadasul tegnep este elkezdett esni is a ho, es ma reggelre ez vart mikor kinyitottam az ajtot.
8600 8601
Szél itt is volt az éjjel és reggel is. A havat is hétfõre igérik.
Klassz gépek vannak a képeken :thumbup
Itt most hóvihart mond az előrejelzés. 40 mph szelet írnak, az közel 70 km/órás. Várjuk hogy mikor ér ide...
Al Bundy
11-30-2019, 08:03 PM
Ja lattam, most egesz USA-ra szar idot mondanak.
Azon gondolkodtam hogy mondták először hogy globális felmelegedés, majd jött az éghajlatváltozás/climate change. Ez utóbbi igaz hogy változik, mert mindig is változott.
Amiről viszont nem igazán esik szó, hogy a mágneses észak-dél kezd átbillenni, és nem lehet hogy az okoz bizonyos dolgokat? Az megmagyarázná hogy miért van nálunk rohadt hideg és miért van Európában túl meleg. Az üvegházhatás nem így működik, ahogy ha az ózonlyuk már nincs, az sem lehetne ilyen befolyással a bolygóra.
A mágneses mező felcserélődése nem okozhat olyat hogy az áramlatok sebessége megváltozzon? Vagy akár az iránya is? Mert az áramlatok elég nagy hatással vannak az éghajlatra. Illetve ha a mágneses mező átbillenti a hőmérsékletet, akkor természetes hogy a meleg áttolódik északabbra és Európára és amíg ott olvad minden és meleg van, addig például nálunk meg esik a méteres hó még tavasszal is.
Ezt nem vizsgálják? Divatnak nem jó divat, mert a mágneses mezővel mit lehet csinálni? Semmit. Kutatni maximum, de azon változtatni nem lehet, mert nincs olyan technika a világon ami azon változtatna, az emberiség egy kis sz*r és egy bolygó ilyen részébe nem tud beleavatkozni. Persze pont ezért nincsenek tömegével szervezetek sem, amik pénzt gyűjtenének és nagy beszédeket mondanának. Meg nincs is kit hibáztatni, nem lehet ujjal mutogatni sem a szegényekre, se a gazdagokra, se a társadalomra, se a nagyvállalatokra. A mágneses mező felcserélődése és átbillenése csak egy folyamat a bolygó életében. Csak remélhetjük hogy eltart pár százezer évig és akkor mi már nem leszünk itt amikor bekövetkezik, mert biztos nem lesz kellemes az átfordulás/felcserélődés. :hogymi:
st.jimmy
12-29-2019, 07:29 AM
Magadat és a fórumtársakat érted azon, hogy "mi már nem leszünk itt", vagy az utódainkat is beleveszed a "mi"-be?
Magadat és a fórumtársakat érted azon, hogy "mi már nem leszünk itt", vagy az utódainkat is beleveszed a "mi"-be?
Az emberiségre értettem.
"pár százezer évig" - Hol lesznek akkor már utódok? Valószínűleg jön pár jégkorszak is, meg ki tudja még mi, mert több százezer évek alatt az úgy elő szokott fordulni néhányszor.
Fórumtársak gondolom nem is akarnának 200.000 évig élni. Még a 80 év is túl sok egy embernek. Nem lehet hogy nem vetted észre hogy több százezer évről írtam? :)
Az átfordulás az akkori állatvilágnak nem lesz kellemes, mert kétlem hogy az emberiség elélne addig. Elég csak arra gondolni hogy 25.000 éve még félig-meddig majom volt az emberi faj.
2004-ben a Pentagon figyelmeztette Bush-t, hogy kevesebb mint 20 év alatt szibériai hőmérsékletűre esik vissza Britannia éghajlata, atomháborúk lesznek és világ méretű zavargások.
https://scontent-lax3-2.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/80640187_586199028881584_8352937510627704832_n.jpg ?_nc_cat=107&_nc_ohc=p8SO5R6U4JwAQnM9Xu8CgQsXn3yMI5Iug9PYgjOH_9 IOuwMuf6WanMAHQ&_nc_ht=scontent-lax3-2.xx&oh=c63815e9918e4810452aef1b3de10807&oe=5E9D91BE
Ez nem jött be.
Dream_walker
12-30-2019, 02:39 PM
Elég csak arra gondolni hogy 25.000 éve még félig-meddig majom volt az emberi faj.
Az emberi faj még most is nagyjából majom, legalábbis a túlnyomó többsége. Csak a kõbunkóink lettek technológiailag fejlettebbek.
st.jimmy
12-30-2019, 07:52 PM
Az emberiségre értettem.
"pár százezer évig" - Hol lesznek akkor már utódok? Valószínûleg jön pár jégkorszak is, meg ki tudja még mi, mert több százezer évek alatt az úgy elõ szokott fordulni néhányszor.
Fórumtársak gondolom nem is akarnának 200.000 évig élni. Még a 80 év is túl sok egy embernek. Nem lehet hogy nem vetted észre hogy több százezer évrõl írtam? :)
Az átfordulás az akkori állatvilágnak nem lesz kellemes, mert kétlem hogy az emberiség elélne addig. Elég csak arra gondolni hogy 25.000 éve még félig-meddig majom volt az emberi faj.
Rengeteg dolog történhet párszázezer év alatt, de néhány jégkorszakot az emberiség egy jelentõs része bírna ki a jelenlegi technikai fejlettség mellett, annak megtartásával szerintem. Te nem így gondolod?
Lehetséges, bár több százezer év az olyan hosszú idő, hogy addig más dolog is történhet. Ott a "szupergomba" amiről már szó volt, bármilyen vírus amire nem immunis senki, vagy belefullad az emberiség a szemétbe, túl sok lesz a vízben a mérgező anyag, ki tudja. Ahogy mondani szokták, az emberiség csak egy átmeneti betegség a bolygó létezésében. Nem is az a kérdés hogy mikor lesz vége az emberi fajnak, hanem az hogy mikor. Néhány tízezer évig még elleszünk, ha minden jól megy. Bár a túlnépesedést tekintve kétségeim vannak. Úgy érzem hogy nem megemelkedett tengerszint lesz a veszte a világ lakosságának, vagy egy néhány fokos felmelegedés. Csak reménykedni lehet hogy még jó darabig nem tűnünk el és itt leszünk még néhány tízezer éven át.
st.jimmy
12-30-2019, 09:38 PM
Felfedezni vélem a vélekedésem a fentebbi hozzászólásodban...
Ami szerint az emberiség vesztét jó eséllyel maga az emberiség okozza.
A másik jó esély szerintem kozmikus, vagy a föld mint bolygó mûködésével összefüggõ, kéreglemezek mozgása, mágneses pólusváltás ilyesmi.
Említed a biológiai veszélyeket, szupergomba, szuperbaktérium, vírus... Ezek visszaesést okozhatnak szerintem, de teljes kihalást nem. Egy vírusnál a legegyszerûbb levezetni, hogy miért: a vírus csak gazdasejtek segítségével tud szaporodni, nem érdeke kiirtani a fajt, amin élõsködik. A biológiának pedig megvannak a szabályozómechanizmusai, amik érvényre juttatják az ilyen érdekeket. Persze ebben az érvelésben (vírusokkal kapcsolatos) lehet még rétegezni pár pró és kontra kört, ha valakinekilát rendesen kontrázni belemehetünk, de annyira nem létfontosságú kérdés prepper szempontból szerintem.
Felfedezni vélem a vélekedésem a fentebbi hozzászólásodban...
Ami szerint az emberiség vesztét jó eséllyel maga az emberiség okozza.
Mondjuk azt, hogy az nem segíti az emberiséget hogy beletolja a szemetet az óceánba, belenyomja a vegyszer a folyókba, tavakba, meg a föld alatt lévő vízereket is megmérgezi ami a kutak vizét ihatatlanná teszi. Nem mondom hogy ez lesz a veszte az emberiségnek, csak azt hogy ez is hozzájárulhat a végső dolgokhoz. Meg a túlszaporodás.
Mondjuk hogy összeadódnak a dolgok majd a legvégén. Nem biztos, csak lehetséges.
Az HIV 3 év alatt megöl egy olyan embert akit nem kezelnek vele, szóval ki tudja, bármi lehet. Jöhet egy olyan fajta ami nem 3 év alatt öl kezeletlenül, hanem 3 hét alatt. A szupergombás dolog meg a legijesztőbb hír amit az idén olvastam. (Idei hír volt ha jól emlékszem.)
Szerintem ha lesz is valami környezeti katasztrófa ami elsöpri a világon az emberiséget, az nem amiatt lesz mert benzines autók léteznek. Persze ez is csak személyes vélemény, vagy mondjuk megérzésnek.
Én örülök hogy idén valamiért még nem ért ide a -25 fok, és csak egyszer ment le -15-re a hőmérséklet. Élvezzük a 0 fokot október óta. A télből még 3 hónap és 3 hét van hátra. Bár örülnék neki ha a tavasz hamarabb érkezne.
st.jimmy
12-31-2019, 09:54 AM
Vannak HIV immunis emberek, ha nagyjából elfogynak a nem immunisak, jó eséllyel mutálódik a vírus, hogy nekilásson az addig immunisaknak, majd megint lesznek az új verzióra immunisak...
Hogy az ilyesmit lássuk, ahhoz kicsit ki kell lépnünk abból, hogy "mi van akkor, ha én halok meg?". A biológiát nem érdekli.
Persze halnak ki fajok, de vannak amik nagyon ellenállóak és nem valószínû, hogy kihalnak. Ez egy újabb érdekes téma lenne, hogy az ember ezek közé tartozik-e. Olyan is volt, hogy egy újfajta élõlény kiirtotta szinte az összes többit, ez a kékbaktériumok elterjedéséhez köthetõ: az elsõ fotoszintetizáló élõlények voltak, oxigént termeltek, ami mérgezõ volt szinte minden más addigi élõlény számára. Aztán tudjuk mi lett.
A túlszaporulat érdekes amit mondasz, merthogy, ha egységnyi embernek fele akkora a környezetterhelése, akkor 2 egységnyi ember élhet ugyanakkora környezetterheléssel. Szóval nem abszolút értékben számít, hogy mennyi ember él egyszerre.
Amúgy az én megérzésem, hogyha az emberiség összességében lenne képes a saját érdekében tenni, akkor a pólusváltásig, vagy valamilyen kozmikus katasztrófáig a számára élhetõ keretek között tudná tartani a föld felszínét. Akár százezer évekig. De ez egy elméleti feltételezés, ami nem veszi figyelembe az emberi természetet, mely szerintem a jelenlegi civilizáció pusztulásához fog vezetni relatív rövid úton, ha a pólusváltás, vagy egy aszteroida nem intéz el minket elõbb. Autó, repülõ, hajó, csomagolóanyagok, ruhaipar, fogyasztói társadalom egy bõséges csokor, még háborúzni se kell.
GaborV
01-02-2020, 08:46 AM
Ehhez geográfusként pár dolgot hozzá tennék:
1- A pólusváltás túl van tolva. Semmilyen kataklizmával nem fog járni, jár ár szívással, fõleg az amatõr-rádiósok számára, de semmi kezelhetetlen.
2- A túlnépesedés fõ oka nem az emberek darabszámának nõvekedése, hanem az, hogy több földet fogyasztunk mint ami fizikailag rendelkezére áll. Ebben Jimmy-nek igaza van részben, de a túlfogyasztás fõ oka nem a tényleges fogyasztás, hanem a rendelkezésre álló föld pusztítása.
Ugyanis bár mindenki a klímaváltozáson kattog, a legnagyobb környezeti veszély valójában a globális talajpusztulás. Csak a sivatagosodással nem lehet lájkot gyûjteni, mint a pandákkal ezért a tudomány és média nagyja le se fossa.
3- A konzumidiotizmus okozta környezetpusztítás egyébként valóban brutálisan tönkre fogja tenni a földet, de kiirtani nem fogja az emberi kultúrát. Az emberiség már párszor visszaesett a kõkorszak szintjére és mindig megújult. És el kell mondani, hogy a vietnámi srácnak aki most is megeszi a kukacokat kicsit nagyobb a túlélési esélye, mint a mi telefon-orientált kanapéhuszár társadalmunknak...
Ez külön érdekes: A négy nagy "bond-esemény" során (kr.e. 9100, 6200, 2200, 800) az emberek kb arról a szintrõl ahol Róma Cézár idején tartott vissza estek a kõbalta szintjére (illetve az utolsó során már nem a teljes emberiség, csak kb a 90%-a). Kr.e. 10000 táján már precíziós magasépítészeti technikával épültek tornyok, majd kb e. 8000 táján az emberiség többsége a vaddisznók maradékát ette és legjobb esetben is barlangokban vagy tákolt sátrakban fagyoskodott. Szinte ugyan ez ismétlõdött meg 6.2k eseménynél, csak ott épp a hirtelen melegedés és szárasodás csapta szét az akkor létezõ emberi kultúrákat, töredéke méretû, nomád törzsekig visszasorvasztva a világpopulációt. A 2.2k bond esemény árvizes lehûlése kiirtotta az emberiség nagy részét, azóta is meséljük egymásnak a sumér városok tragédiáinak történeteit átköltve (atlantisz, mû, noé). A bronzkori összeomlás is elég kemény volt. A Görög királyságok és a Hellenisztikus városállamok közötti sötét korban a görög városok többségében pár tucat analfabéta család lakott és azt hitték valami hegyi istenek teremtették a nagy épületeket amiknek a mellékhelyiségeiben laktak...
st.jimmy
01-02-2020, 01:23 PM
Nem fejtettem ki, de igen fontosnak tartom a hatékonyságot többek között a talajpusztulás szempontjából is, amivel egységnyi fogyasztást ki lehet szolgálni. Tehát egy dolog a populáció, egy másik, hogy 1 fõ átlagosan mibõl mennyit fogaszt, a harmadik, hogy az a fogyasztás mit és hogyan óvva, valamint milyen hatékonysággal kerül elõállításra (és kézbesítésre) (valamint az abból származó melléktermékek semlegesítésre), ezek adják ki, hogy mennyire terheljük a földet esetleg ezzel ellehetetlenítve jelenlegi létünket. Tehát a 3 tényezõ közül önmagában végülis egyik sem értelmezhetõ.
A pólusváltás nem tudom mennyire van túltolva, de igazából azzal együtt van egy rakás dolog, amire nem lehet ráhatásunk és potenciálisan olyan veszélyt jelent ami a jelenlegihez hasonló létünk azonnali, vagy rövidtávú végét jelenti. Ezzel a tudattal együtt kell élni és kész. Az aktuális technikai fejlettségi szintnek megfelelõen értékelni kell, hogy az ismert potenciális veszélyekkel kapcsolatban mit lehet tenni, de szerintem nem szabad túlzásba esni.
Bár Rómának volt olyan környezetszennyezése, ami tettenérhetõ a sarki jégmintákban manapság is, de az említett eseményekkel kapcsolatban fontos különbség, hogy nem az ember okozta õket, igazából részben sem. Azt hiszem ma már labdába tud rúgni ilyen szempontból az emberiség.
Szása felhívja Grísát Novoszibirszkiben:
- Grísa, hány fok van nálatok?
- Várjál, mindjárt megnézem a hőmérőt: mínusz harminc!
- Csak? Itt Moszkvában is minusz huszonhét van. A rádió azt hazudta, hogy nálatok mínusz hatvan fok van!
- Ja, odakint annyi van!
Kicsit örülök, mert tavaly extrém volt a hideg, 2018 karácsony után beállt a nagyon kemény fagy, a hóviharok, és nem akart abbamaradni a Jóistennek sem, csak teltek a hónapok a Delta intrós hóesésben.
Ezzel szemben most a tél később érkezett, eddig volt egy -14 -es éjszakánk, meg lesz még néhány -10 körüli, de a 2 hetes előrejelzés szerint -5 -10 között leszünk éjjel-nappal, egész januárban. Érdekes, mert ilyenre nem is emlékszem az elmúlt 14 évből mióta itt vagyunk az országban. De örülök neki hogy végre lesz egy kicsit enyhébb telünk is.
Most jó sok hó esett mondjuk, a bejárati ajtóval megint volt egy kis harc hogy kinyissam. Remélem hogy a február és a március is eltelik így, aztán akkor az április már talán esélyes hogy eltelik -28 nélkül. Bár ez még korai reménykedés.
cattaro
01-19-2020, 06:59 PM
"Gyilkolja a klímaváltozás a világ legidõsebb, elpusztíthatatlannak gondolt élõlényeit"
"A klímaváltozás pusztító hatásai gyorsabban utolérik a kaliforniai óriás mamutfenyõket, mint a tudósok elõzõleg gondolták: az utóbbi idõben tucatjával múlnak ki több ezer éves fák, amelyek átlagos életidejük alapján még több száz évig élhetnének – írja a Guardian."
https://index.hu/techtud/2020/01/19/gyilkolja_a_klimavaltozas_a_vilag_legidosebb_elpus ztithatatlannak_gondolt_elolenyeit/
cattaro
02-13-2020, 08:43 PM
"Az idõjárási feljegyzések kezdete óta elõször mértek 20 Celsius-fok fölötti hõmérsékletet az Antarktiszon, a Seymour-szigeten jegyzett 20,75 Celsius-fokot a kutatók „hihetetlennek és abnormálisnak” nevezték."
Elõször mértek 20 fok fölötti hõmérsékletet az Antarktiszon
https://444.hu/2020/02/13/eloszor-mertek-20-fok-folotti-homersekletet-az-antarktiszon
Nekünk nem akar valaki meleget küldeni? Ebben a pillanatban így délután -14 fok van. Egész nap ennyi volt, holott szépen süt a nap.
:confused:
cattaro
02-14-2020, 08:15 PM
Ezek szerint rossz helyen laksz, el kellene költöznöd, ha ennyire zavar, hogy a te régiódban még normális tél van.
Én azt olvastam sok releváns helyen, hogy a klímakatasztrófa hatására egyes régiókban extrém meleggé, más régiókban extrém hideggé változnak a dolgok. Már ha extrémnek számít a -14 felétek. Itt most febr. 14-én este, 21.10-kor, az erdõben, csak a "szokásos": +4,5 fok. Bántóan 'meleg' volt eddig az egész tél, rengeteg növény beindult, virágzik. 2-4 héttel korábban a szokásosnál.
A -14 nem extrém, tavaly 3 hónapon át volt -15 nappal és -25 éjjel. Elég enyhe most a tél, de vannak fagyosabb napok. Hát, költözni nem tudok, de én alapból Kentucky-t céloztam meg, de az asszony oda nem akart menni valamiért. Pedig ott jobb az időjárás. :)
cattaro
02-15-2020, 06:18 PM
Észak-Amerikában egészen más 'áramlások', csatornák befolyásolják az idõjárást, ahogy olvastam, mint pl. Európában. Ezért fordul elõ újabban egyre többször, hogy Kanada északi részein vagy Alaszkában extrém meleg van télen, mert leszívódik a hideg az USA bizonyos északi, középsõ államaiba.
Al Bundy
02-15-2020, 08:27 PM
Ma reggel New Brunswickban -31 fokra ebredtem. Valahogy nem ereztem az extrem meleget.😂
Arra gondoltam hogy ha az éghajlat melegszik, akkor kevesebbet kell fűteni, kevesebb fűtéssel pedig kevesebb káros anyag kerül a levegőbe. Ebben van logika? :) Ha nem -25 fok van, hanem 0, akkor nem fogy annyi fa, szén és gáz.
Pár óra alatt leesett vagy 20 centi hó... a szél is fúj, mondhatjuk hogy kisebb hóvihar van. Az asszonynak meg elintéznivalója van az városban. Hát nem tudom hogy fog odajutni... :hogymi:
cattaro
03-06-2020, 09:28 PM
Újabb helyi anomália: A jéggé dermedt város
https://kivultagasabb.blog.hu/2020/03/05/a_jegge_dermedt_varos
Hófúvás van. Ma még egy hideg éjszaka aztán az elõrejelzés szerint jön a jobb idõ (6-7-8 fok nappal), remélhetõleg végleg. Én a propán gázunk is kitart majd májusig. :thumbup
Kell is a jó hír mostanában, mint egy falat kenyér.
De szép jeges hóvihart kaptunk a nyakunkba. Hozta az északi szél. :huuu:
Ma is hófúvás, sõt, olyan erõs szél hogy újra leszaggatta a házunk oldaláról a bádog részt. A múltkor is ez volt, aztán nagy nehezen kicsit rendbe tettem. Ma újra leszakadt az egész. Mehetek ki az erõs szélbe, -1 fokban, tiszta jeges az egész, aztán fúrjam fel meg csavarozzam megint, csak hogy újra leszakítsa az egészet.
:duhos:
Sergeant
04-28-2020, 10:19 AM
Ma is hófúvás, sõt, olyan erõs szél hogy újra leszaggatta a házunk oldaláról a bádog részt. A múltkor is ez volt, aztán nagy nehezen kicsit rendbe tettem. Ma újra leszakadt az egész. Mehetek ki az erõs szélbe, -1 fokban, tiszta jeges az egész, aztán fúrjam fel meg csavarozzam megint, csak hogy újra leszakítsa az egészet.
:duhos:
Szolidan kezdek lebarnulni. :D
Annyi idõt töltök kinn a szabadban. természetesen rövid nadrág, trikó...:gonoszrohog:
cattaro
05-04-2020, 08:00 PM
Szolidan kezdek lebarnulni. :D
Annyi idõt töltök kinn a szabadban. természetesen rövid nadrág, trikó...:gonoszrohog:
Ma belenéztem a tükörbe, és ledöbbentem, mert sokkal jobban lebarnultam, legalábbis a sokat szabadon lévõ területeken (fej, nyak, kar, lábszár) március közepe óta, mint a nyári 5-6 hetes szabimon szoktam, igazi redneck, magyarul "parasztbarna" lettem. :) Mondjuk többségében nagyon szép tavasz volt eddig, rengeteg napsütéssel, én pedig napközben folyamatosan szabadtéren vagyok a BOL-karanténban több mint 7 hete, rosszabb idõben is. :)
Sergeant
05-07-2020, 09:16 AM
Megihletett a mai idõjárás. :D
Tombol a szél,
A bolond pesti szomszéd
füvet nyír.
Felesége, aki mások elõtt
nyomorék,
rögtön kapálni kél.
Épeszû paraszt, a házból
ki se lép.
A mûparaszt pedig táncra kél.
Nyugdíjas mindkettõ,
Tengernyi idõvel, rettegve vírustól
Az udvarról hónapok óta
Ki sem lépve.
Ugy tunik, inkabb a szomszedok ihlettek meg :haha:
Sergeant
05-07-2020, 10:11 AM
Mindig megrökönyödök, amikor azt látom, hogy valaki képtelen alkalmazkodni.
Akár idõjárásról legyen szó, akár más helyzetekrõl. Az emberi butaságot nem tudom díjazni.
Láttam olyat, hogy valaki szakadó esõben tologatta az elektromos fûnyírót...
Olyat is, aki 45 fokos hõségben gyújtott máglyát a kertjében gallyakból..
Erre szoktam mondani, hogy mindig van lejjebb...
Tegnap volt szerencsém a pesti szeles idõjáráshoz. Munkám miatt a szabadban is kell lennem, nekem nincs választásom.
Azt viszont soha nem fogom megérteni, hogy akinek ilyenkor van lehetõsége védett helyen lenni, az miért szenved inkább ok nélkül.
Al Bundy
05-08-2020, 08:13 PM
Majus 8. Ontario, Canada hovihar.
Reggel mi is kaptunk egy kis havat... Igaz, szerencsére nem sokat. Viszont egész nap 3 fok volt, ami szintén nem éppen májusi idõ. Pár nap és jön a 15 fok, azt várom már. Remélem az a hõmérséklet már tartós lesz és gyorsan felugrik 30-ra. Motorozni akarok meg kint lenni az udvaron, az erdõben, nem a szobában kuksolni. :)
33 és fél fok a szobában. :hogymi:
P. Dude
06-30-2020, 07:36 AM
33 és fél fok a szobában. :hogymi:
Azta... És kinn mennyi?
Nem tudom, süt a nap folyamatosan, elég régen nem láttunk esõt. Lehet majd kiteszem az egyik hõmérõt a napra.
Ne a napra tedd, ha a kinti levegõ hõmérsékletét akarod mérni. Árnyékba tedd.
Al Bundy
06-30-2020, 11:48 AM
Koltozz a Mainebe. 😁 Itt most kellemes 17 fok van.
Megmértem árnyékban.
https://i.imgur.com/ElhgIbw.jpg
36...
Dream_walker
07-01-2020, 02:25 PM
Már nem azért, de ez a kis meleg hiányzott neked egész télen...
Hát semminek sem tudsz örülni? :D :D
P. Dude
08-04-2020, 08:07 PM
Mad Max tájak a 2050-es Szegeden:
http://www.octogon.hu/design/teged-nem-izgat-a-klimavaltozas-akkor-nezd-meg-milyen-lesz-szeged-2050-ben/
"Milyen lenne a klímakatasztrófa sújtotta Szeged 30 év múlva? És milyen lenne, ha a város és lakói okos, hatékony eszközöket vetnének be az éghajlatváltozás ellen? (...) A Tisza helyén csak egy kis patak, szárazság, porviharok, autóroncsok, pénzért árult ivóvíz. Mintha egy polgárháború sújtotta sivatagi országot néznénk, csakhogy a honlap a Szeged Vision, a felirat Tisza-part, a 360 fokban körbeforgatható panorámakép számos pontján pedig pluszinfók olvashatók. (...) Az említett klimatológus Dr. Gál Tamás, aki az oldal sajtóbemutatóján elmondta, hogy a legújabb adatok alapján a 2020-as évtized végére elérjük a másfél százalékos felmelegedést, ami már visszafordíthatatlan folyamatot jelöl, vagyis >>a honlapon látható kép egészen közel van a valósághoz<<."
P. Dude
08-04-2020, 08:10 PM
És a biztatás, hogy lehet jobb is:
https://szeged365.hu/2020/08/04/szeged-vision-megsem-lesz-vilagvege-2050-ben/
Ebbe a cikkbe beágyazták körbenézhetõen a Mad Max Szegedet, és a szép Szegedet is.
P. Dude
10-31-2020, 06:44 PM
Nem kezdett el befagyni az arktikus óceán (https://www.met.hu/ismeret-tar/meteorologiai_hirek/index.php?id=2921&hir=Nem_kezdett_el_befagyni_az_arktikus_ocean)
"A rendhagyó jelenségnek akár jelentõs következményei is lehetnek az elõttünk álló tél szempontjából. A folyamat nincs még kellõ részletességgel feltérképezve, ezért fontos figyelemmel kísérni, hogyan reagál a légkör a következõ hónapokban. (...) ha az átlagnál tartósan 15-20 fokkal magasabb marad a sarkkörön túli levegõ hõmérséklete, az gyengítheti a poláris futóáramlást, ez pedig többnyire extrémebb idõjárási kilengésekhez, erõteljesebb hidegbetörésekhez és meleg periódusokhoz vezethet"
Na! Nem is olyan régen olvastam arról, hogy a mai éghajlatnál kiszámíthatatlanok lehetnek a telek (https://24.hu/belfold/2019/07/25/magyarorszag-arvizveszely-nagy-balazs-klimavaltozas/), és az enyhe sorba bármikor bejöhet egy extrém hideg. De csak jövõ télen legyen ilyesmi, hogy a Fatbike-kal száguldozhassak a jégen és a havon! :D
8872
(forrás (https://www.davos.ch/en/winter/activities/fatbike/))
Tavaly egész tûrhetõ volt a telünk az elõzõekhez képest. Nem volt annyira extrém mint elõtte vagy 8-10 éven át.
P. Dude
11-01-2020, 04:26 PM
Borzalmas hidegre ébredtek a Nyírségben, megdõlt az idei õszi hidegrekord (https://index.hu/belfold/2020/11/01/borzalmas_hidegre_ebredtek_a_nyirsegben_megdolt_az _idei_oszi_fagyrekord/)
Itt most hidegszik. Kíváncsi vagyok, tényleg brutál tél lesz-e.
Most kezdett el nálunk havazni... :huuu:
Komoly hófúvások voltak egész nap. Szerdától meg jön a tavasz. 16-17 fok nap közben, egy héten át. Na, vehetem elõ a fecskenadrágot aztán majd kifekszek a teraszra napozni. :haha:
P. Dude
11-02-2020, 12:23 PM
Irány a strand! :)
P. Dude
12-03-2020, 06:51 PM
Eltemetett a hó egy orosz várost (https://index.hu/mindekozben/poszt/2020/12/03/eltemetett_a_ho_egy_orosz_varost/)
"Majdnem egy hete megállás nélkül esik a hó az észak-oroszországi Norilszkban. A városban 5 nap alatt az átlagos novemberi hómennyiség duplája esett le."
Mi csak októberben láttunk egy kis havat, de azóta sem. (Szerencsére.) Lehet hogy azok a hófelhõk amik általában itt vannak, azok most átköltöztek Norliszk fölé. :)
P. Dude
12-04-2020, 12:52 PM
Az Index anno közölt egy fotógalériát Norilszk városról. Most olvasom, hogy Szibériában van, és ez a világ legészakibb nagyvárosa. A képek alatt érdekes dolgokat írnak róla, tényleg mint egy másik világ...
Örök éjszakák, örök nappalok: ez a Föld legdurvább városa (https://index.hu/nagykep/2014/06/10/norilsk/)
Van nálunk nagy hó meg minden, ami viszont érdekes hogy kint a fagyban, a legyen sétálnak a hó tetején. Ilyet se láttam még... December közepe elmúlt és a legyek még mindig nem alszanak. :confused:
P. Dude
01-09-2021, 08:28 PM
Egész Madridot vesztegzárra ítélte a rengeteg hó (https://index.hu/kulfold/2021/01/09/madrid_spanyolorszag_havazas_forgalomkorlatozas_re puloter_buszkozlekedes_vonatok/)
"A spanyol fõvárosban a buszközlekedést is kénytelenek voltak leállítani, miután sok helyen elakadtak a jármûvek, és az utasoknak kellett kiszabadítani õket a hó fogságából. Lezárták a város alagútjait, és nem járnak az elõvárosi vonatok sem. Az éjjel a tartomány több autópályáján is autósok tömegei akadtak el a hóban, a katonaság és a tûzoltóság sietett a segítségükre."
P. Dude
01-09-2021, 08:42 PM
Van nálunk nagy hó meg minden, ami viszont érdekes hogy kint a fagyban, a legyen sétálnak a hó tetején. Ilyet se láttam még... December közepe elmúlt és a legyek még mindig nem alszanak. :confused:
Régen Charlie Boodnak "A természet csodái" sorozatában volt az, hogy a karácsonyi légynek nyárra billiónyi ükunokája lehet. ☺️
Az nem túl jó hír. Érdekes hogy a házban is látok néhányat néha és hogy bírják a hideget.
Persze ez a tél eddig nem is annyira durva. Nap közben 0 fok körül van az idõ odakint, télen -5. Eddig enyhe a tél. A szokásos -20 -25 most elkerült minket. Persze jöhet még, de Január közepén már itt szokott lenni, most meg sehol semmi. Persze nem panaszkodom, mert a házban is tûrhetõ a hõmérséklet és nem fogy annyi propán gáz sem.
endedworld
01-12-2021, 01:46 PM
Rövidtávú idõjárás-elõrejelzésrõl tud valaki valamit?
Vennék egy barométert, illetve gondolkodom a légnyomásmérõs karórák hasznosságáról... de nem tudom, hogy mennyire elõre, és milyen valószínûséggel jósolható meg a csapadékos idõ kezdete / vége ezek használatával.
P. Dude
01-14-2021, 03:58 PM
Ilyen az élet a világ leghidegebb falujában (https://galeria.index.hu/kulfold/2013/01/26/ilyen_az_elet_a_vilag_leghidegebb_falujaban/)
Egy jó galéria Ojmjakról, Jakutföldrõl. Durva, hogy a tehenek így bírják a hideget, ezt nem tudtam.
P. Dude
01-14-2021, 04:05 PM
Ilyen az élet a világ leghidegebb falujában (https://galeria.index.hu/kulfold/2013/01/26/ilyen_az_elet_a_vilag_leghidegebb_falujaban/)
Egy jó galéria Ojmjakról, Jakutföldrõl. Durva, hogy a tehenek így bírják a hideget, ezt nem tudtam.
Kinti vécé mínusz 70 fokban. :haha: :thumbup
8893
P. Dude
01-14-2021, 04:10 PM
Preppereknek érdemes lehet odaköltözni. Egyetlen út vezet a faluba (úgyse akar odamenni senki :D), és két nap autózásra van a legközelebbi lakott településtõl. Ráadásul a koronavírus is megfagy ott, gondolom. :)
Rövidtávú idõjárás-elõrejelzésrõl tud valaki valamit?
Vennék egy barométert, illetve gondolkodom a légnyomásmérõs karórák hasznosságáról... de nem tudom, hogy mennyire elõre, és milyen valószínûséggel jósolható meg a csapadékos idõ kezdete / vége ezek használatával.
Valószínûleg nem túl elterjedt dolog. A nagyszüleimnek volt egy falon, de csak dísznek. A rádió is bemondja reggelente hogy milyen idõ lesz, aznap, úgyhogy gondolom azért sem divat a barométer.
P. Dude
01-22-2021, 09:49 PM
Reggel ott mászkált a konyhában egy büdösbogár, elõjött a telelésébõl a tavaszi melegre. Elég bosszantó, hogy még az idõjárást is szétcsesszük, de persze emiatt is a rajtunk kívüli élõvilág szív. Kivittem az udvarra egy épületbe, ahol el tud bújni, de könnyen ki is tud menni az udvarra, miután áttelelt. Remélem rájött, hogy még tél van, és bevackolt valahova.
P. Dude
01-25-2021, 02:32 PM
Na kérem, megjött az elsõ komolyabb havazás, és íme:
Fennakadások Borsodban, buszok az árokban (https://index.hu/belfold/2021/01/25/nehezkes-a-kozlekedes-a-ho-miatt-borsodban-egy-busz-arokba-csuszott/)
Hogy ez a havazás mindig ilyen, hogy nyáron nincs, aztán télen meg teljesen váratlanul, egyik napról a másikra lehull! Hogyan lehetne rá így felkészülni?? :D
Szlovákiában is helyzet van: Megroppant a kelet-szlovákiai közlekedés a hó miatt (https://index.hu/kulfold/2021/01/25/hoeses_szlovakia_kozlekedes/)
Úúú... holnap bemegyek a városba, posta, bolt, majd haza, mert pénteken érkezik a tél. -10, -15, -17... nappal is -10 körül. Pár hétig biztos nem mozdulok ki semerre. :hogymi:
Érdekes az idõjárás most is. Hó nem volt már nagyon régóta, de ami esett, az nem olvadt el igazán. Kivéve az utat, mert az úton nincs hó, az száraz és poros. Csapadék semmi, úgyhogy a por tiszta fehérnek tûnik. Fura annyira, hogy néhány órája kimentem és lõttem róla néhány fényképet. :)
P. Dude
02-04-2021, 02:15 AM
Akkor a legyek mínusz 17 fokban már csak elbújnak. :D Itt meg szerintem elõjönnek, mert tavaszi meleg van... Hajnalban az esõ esett, pont amikor mentem dolgozni.
Ne is mondd. 2 napja kint hagytam egy tejesbögrét. 2 óra múlva kimentem a konyhába és benne volt egy légy. Repülni nem tudnak, de másznak. De hogy honnan és hogy mászott bele, azt nem tudom.
Ilyet én eddig még nem láttam, hogy télen legyek mászkálnak. Sõt, egész télen. :hogymi:
Al Bundy
02-08-2021, 02:53 PM
890989108911
Ez vart reggel, 20-25 centi 10 ora alatt, es meg ennyit varnak holnap reggelig. Es a szel osszefujja 1-1,5 meter magasra.
P. Dude
02-25-2021, 04:05 PM
Nem kezdett el befagyni az arktikus óceán (https://www.met.hu/ismeret-tar/meteorologiai_hirek/index.php?id=2921&hir=Nem_kezdett_el_befagyni_az_arktikus_ocean)
"A rendhagyó jelenségnek akár jelentõs következményei is lehetnek az elõttünk álló tél szempontjából. A folyamat nincs még kellõ részletességgel feltérképezve, ezért fontos figyelemmel kísérni, hogyan reagál a légkör a következõ hónapokban. (...) ha az átlagnál tartósan 15-20 fokkal magasabb marad a sarkkörön túli levegõ hõmérséklete, az gyengítheti a poláris futóáramlást, ez pedig többnyire extrémebb idõjárási kilengésekhez, erõteljesebb hidegbetörésekhez és meleg periódusokhoz vezethet"
Na! Nem is olyan régen olvastam arról, hogy a mai éghajlatnál kiszámíthatatlanok lehetnek a telek (https://24.hu/belfold/2019/07/25/magyarorszag-arvizveszely-nagy-balazs-klimavaltozas/), és az enyhe sorba bármikor bejöhet egy extrém hideg. De csak jövõ télen legyen ilyesmi, hogy a Fatbike-kal száguldozhassak a jégen és a havon! :D
8872
(forrás (https://www.davos.ch/en/winter/activities/fatbike/))
Alaptalanul aggódtak, mert ezt a mostani telet - legalábbis itt Magyarországon - alig vettük észre. Most pedig már, ahogyan az OMSZ fogalmazott (https://nepszava.hu/3110971_nincs-mese-itt-a-tavasz-volt-ahol-20-foknal-is-tobbet-mertek): nincs mese, itt a tavasz.
Február vége... légy mászott az ablakon. Kívülrõl. :hogymi:
Értem én hogy nincs brutális fagy és hogy 4 fok volt kint és olvadt a hó. De most lett vége a -18 fokoknak. Hogy vannak itt a legyek? Abszolút nem értem.
Jól ideért a nyár. 33 fok bent. :)
P. Dude
06-09-2021, 11:01 AM
Uhh... Mit csináltok ilyenkor, nyomattok valami ventilátort? Én szoktam, ha nagyon meleg van.
Meg a ventilátor, alacsony fokozaton. A magasabbnál rögtön rám jön a fejfájás. De nem gond, én bírom a meleget, a hideget utálom. Ilyenkor örülök a pár hetes északi nyárnak. :)
https://lh3.googleusercontent.com/proxy/K7BS8oG2qxJAWD7wmMGhmkJJinXf_d4p0KQF84pZRmuSGvjQSh V1dZs1xWbIMc12QTivBGKm0aSoMg97YyNwt1W8MKnH4Jm4IYDt zQ
P. Dude
06-17-2021, 04:57 PM
"A vízhiány és az aszály lehet a következõ világjárvány, amely súlyosabb károkat okozhat, mint a koronavírus − írja a Guardian az Egyesült Nemzetek Szövetsége (ENSZ) közlése alapján.
A következõ járvány a vízhiány lesz, aminek a gyógyítására vagy megelõzésére nem létezik vakcina
− mondta Mami Mizutori, az ENSZ katasztrófamegelõzési csoportjának képviselõje, aki elmondta: a globális felmelegedés áldozatainak száma drasztikusan növekszik, kivéve ha a világ cselekszik végre."
(Index (https://index.hu/kulfold/2021/06/17/dramai-a-helyzet-napi-95-ezer-fertozott-3000-halott/az-ensz-uj-vilagjarvanyra-figyelmeztet/))
De mit cselekedjen a világ? Ezt sose mondják ki.
"hát, kevesebbet kéne fogyasztani" - Mondják ezt azok akiknek autójuk van, járatják a légkondit orrba-szájba, mindig megveszik a legújabb iPhone-t, stb. Beleértve a zöld politikusokat is.
"túl sok a szemét" - Írják a városiak akik havonta 8 nagy kukányi szemetet csinálnak és soha életükben nem hajoltak le még egy eldobott papírszalvétáért sem.
"túl sok ember születik" - Mondják ezt az Európai õslakosoknak, holott Kína, India, Afrika, a Közel-kelet és Dél-Amerika az ahol hatalmas népességrobbanás történik.
"sok a szemét az óceánokban is" - Mondják a dúsgazdagok és kormányok, amik nem adnak pénzt az óceán-tisztító programokra, holott csak egy fiatal férfi néhány hajóval próbálja tisztítani az egészet, pár millió dolláros flottával, amivel persze esélyes sincs komoly eredményeket elérni. (Gondolom az ENSZ neki se adott egy fillért sem.)
Sorolhatjuk tovább. :(
P. Dude
06-17-2021, 07:02 PM
Na ez az... Én attól tartok - tudom, "összeesküvés-elmélet" gyanús, de sajnos nagyon is logikus -, hogy már van erre valami terv valahol, amit értelemszerûen nem osztanak meg a "pórnéppel". Ami biztos, hogy a 8 milliárd felé közelít az emberiség létszáma, és az már nem sokáig lesz mûködõképes, gondolom. A másik dolog, szerintem az autózás "rendszere" most már elég hamar össze fog omlani. De ez már nem a vízhiány témájához tartozik.
Tény, hogy az emberek nem szeretnek lemondani a már meglévõ tulajdonukról. Mivel ez mindenkire igaz, borítékolható, hogy elmegyünk a falig. A fal viszont nem egy egzakt, mérhetõ határ, mint a +1,5°C.
Nem hiszek abban, hogy erre léteznének használható tervek. Globális problémáról van szó, tehát nem lehet kihagyni belõle az orosz, kínai elitet. Ha lenne terv valamiféle radikális népességcsökkentésre, akkor az arányos csökkentés lenne a leglogikusabb és "legigazságosabb". Ez elfogadható lenne Kína, India, Afrika számára, de az oroszok nem mennének bele, de szerintem az USA és az EU sem, nagyobb arányban akarnának túlélni. amit viszont nem fogadnának el a nagyobb népességû országok. Nem lenne megegyezés. Az USA nyilván rá tudná kényszeríteni az akaratát egy csomó országra, de az oroszokra, vagy a kínaiakra aligha. Még egy korlátozott nukleáris háború sem valószínû, mert nincs meg a "bizalom" a másik felé. A világ újrafelosztása se mûködne, aki jó helyzetben van és tele van atomrakétákkal (az oroszok) aligha enged a pozíciójából.
Mindig odajutok, hogy az atomháború elkerülhetetlen. Nem azért mert így tervezik, hanem mert semmi más nem fog sikerülni.
Nézem Crowder mûsorát. A klímaváltozásos és egyébe jóslatokról.
1943-ban! már mondták szakértõk hogy pár év és elfogy az olaj. Valóban volt egy olyan szakasz is, amikor jégkorszakot jósoltak a szakértõk. Külön kiemelve hogy aki nem hiszi el hogy néhány éven belül jégkorszak lesz, az "tudomány-tagadó". Nem csak a Balatonnál mondták a szakértõk hogy ki fog száradni. (Ami egy esõs év után újra magas vízállású lett és azóta nem szólnak semmit azok a szakértõk), de a Michigan tavakra is azt mondták 2013-ban, hogy elpárolognak és hamarosan kiszáradnak. Aztán valahogy jött egy pár esõs év, és most REKORD MAGAS a vízállás. Volt olyan ország amit 1980-ra már víz alá jósoltak. Ahhoz képest 40 évvel késõbb rekordokat döntött a turizmus-bevétele a jó klímája miatt. Angliát 2000-re jósolták hogy akkorra kerül teljesen víz alá. Ahhoz képest 21 évvel utána vagyunk és egyáltalán nincs víz alatt.
Amúgy ezek a szakértõk normálisak? Félelemben tartják az egész világot, de minden jóslatuk nem más mint rémhírterjesztés. :hogymi:
Itt van a mûsorban az egész, sok forrással, újságkivágásokkal, évszámokkal.
https://www.youtube.com/watch?v=keZnn4-Ec3Q
P. Dude
11-10-2021, 06:39 AM
Amúgy ezek a szakértõk normálisak? Félelemben tartják az egész világot, de minden jóslatuk nem más mint rémhírterjesztés. :hogymi:
Valószínûleg az õ nevükben kért bocsánatot (https://kilonem100.blog.hu/2020/09/03/az_ev_kornyezetvedoje_bocsanatot_kert_a_riogataser t_a_klimavaltozas_miatt) a neves környezetvédõ, Mike Shellenberger.
Al Bundy
11-16-2021, 02:53 PM
Ideert a tel. 15 centi ho reggelre, most meg -10 fok van
9097
British Columbiaban is szar a helyzet az eso miatt. Mar katonai helikopterekkel mentik az embereket az autopalyarol
https://www.cbc.ca/news/canada/british-columbia/bc-floods-tuesday-update-1.6250367
Al Bundy
12-19-2021, 05:52 AM
Erdekes volt megtapasztalni pentek reggel a -35 fokot, ami pici szellel -45-os hoerzetet adott. Most mar felmelegszik az ido napkozben -15-ig, az mar egesz elviselheto. A felesegem, most fent van eszakon Yukonban, ott -45 a tenyleges homerseklet.
Mi még tartjuk magunkat, -2 -5 fok éjjel, nappal 0 körül. Igaz a néhány nappal ezelőtti 100 km-es széllökések odavágta a tetőnek. 2-3 izé lerepült róla, de nem is látni hogy pontosan honnan. De hó van a tetőn, úgyhogy felmászni se tudok, mert így végképp nem látni hogy honnan fújta le őket.
Dream_walker
05-03-2022, 06:33 PM
#mindmeghalunk
9214
Jó, de ha bepirosítják a térképet és úgy néz ki mint egy sivatag, akkor az azt jelenti hogy forróság van. :haha:
Dream_walker
05-04-2022, 07:27 AM
Nem, az azt jelenti, hogy félelemmel kellene gondolnod a napsütésre, szaladni co2-adót fizetni, autómentes napot tartani, adományozni a politikusoknak, hogy megállítsák a tengerszint-növekedést (a kátyúnövekedést sem sikerül nekik a közutakon, de ezzel ne is foglalkozz), kevesebb húst enni, és több szójás húspótlót vásárolni a nagy cégektől, hogy jobb profitjuk legyen. Ehhez csak néhány iskolakerülő tini, pár megvásárolt újságíró, és egy pirosra színezett térkép kell, a számokat úgysem nézi senki, mert ahhoz viszony már agysejtek is kellenek.
Ráadásul, ami talán még fontosabb, emiatt nehogy foglalkozz a valódi problémákkal, nyugodtan fordítsd az összes fennmaradó energiádat a színházi drámára :)
A tegnapi nap egy kicsit durva volt nálunk.
Az egyik kép a teraszon készült, 42 fok, a másik bent a szobámban 33 fok.
https://i.imgur.com/NmzKwg3.jpg
DerWolf
07-25-2022, 06:15 AM
Ez konkrétan a tegnapi időjárás itthon
9247
DerWolf
07-25-2022, 06:18 AM
A tegnapi nap egy kicsit durva volt nálunk.
Az egyik kép a teraszon készült, 42 fok, a másik bent a szobámban 33 fok.
https://i.imgur.com/NmzKwg3.jpg
Az USA-ban laksz 20 éve és Celsiusban méred a hőfokot? :huuu: Az egy dolog, hogy te le tudod olvasni de az amerikai feleséged hogy boldogul ezzel a két hőmérővel?
Az egyik kínai mérő, vettem belőle kettőt, darabja 1 dollár volt. A másik meg Celsiusra állítható. Az meg a szobámban van ahol csak én vagyok. Az asszonynak van telefonja, azon egész nap nézheti Farenheitben is ha ahhoz van kedve. :haha: A Farenheit olyan dolog amit nem tudok megszokni. A mérföld oké, a láb is, a yard főleg. Azokat valahogy át lehet számolni fejben is. A Farenheit az összes közül a legértelmetlenebb dolog.
DerWolf
07-25-2022, 07:01 PM
Az asszonynak van telefonja, azon egész nap nézheti Farenheitben is ha ahhoz van kedve. :haha:
:haha:
Hát azért ha már ennyire átálltál az angolszász mértékegységekre több tekintetben is akkor menne ott szerintem a Fahrenheit leolvasása is mert végül is ugyanaz csak más mértékegységben jelölve
Nekem egyébként egyáltalán nem megy sem magasság, sem a súly, sem a hosszúság leolvasása angolszász mértékegységben
Dehát ugye közép kelet Európában itt más világ van teljesen Amerikához képest minden téren
Egyébként érdekes, hogy például a kokaint már az amerikaiak is európai grammban mérik vagy kilóban (vagy inkább tonnában ha reálisak akarunk lenni :haha:) nem pedig amerikai lbs alapon
Az is érdekes, hogy náluk miért csak 12AM/PM óraleolvasás van az USA-ban a normál 24 óra helyett
Al Bundy
07-25-2022, 07:26 PM
En Canadaban elek es elmeletileg itt meg metrikus rendszer van, de mindenki az amerikai angol szasz rendszert hasznalja. Es ha hozzaszoksz nem egy ordongosseg megszokni ezeket a mertekegysegeket. En hutokamion vezettem es ott allandoan Farenheitben adtak meg az ertekeket, meg itt Canadaban is.
:haha:
Hát azért ha már ennyire átálltál az angolszász mértékegységekre több tekintetben is akkor menne ott szerintem a Fahrenheit leolvasása is mert végül is ugyanaz csak más mértékegységben jelölve
Nekem egyébként egyáltalán nem megy sem magasság, sem a súly, sem a hosszúság leolvasása angolszász mértékegységben
Dehát ugye közép kelet Európában itt más világ van teljesen Amerikához képest minden téren
Egyébként érdekes, hogy például a kokaint már az amerikaiak is európai grammban mérik vagy kilóban (vagy inkább tonnában ha reálisak akarunk lenni :haha:) nem pedig amerikai lbs alapon
Az is érdekes, hogy náluk miért csak 12AM/PM óraleolvasás van az USA-ban a normál 24 óra helyett
Az lb azért nem annyira rossz, mert 2 lbs majdnem egy kiló.
Sok amerikai nem tudja leolvasni az analóg óránál a délutáni időt. A hadsereg használja a 24 órás leolvasást, de az átlagnak csak délelőtt 12 van meg délután 12. Nem tudom miért bonyolult nekik annyira. Pedig logikusabb mint a Farenheit. :D
Anyám említette hogy 1968-ban komoly aszály volt. Rákerestem, valóban, a '68-as Népszava is ír róla, igaz fizetős, tehát csak egy részletét látom Google-ban.
Illetve ezeket a dátumokat találtam:
"de jelentős aszályok ebben az időszakban is voltak (1961, 1962, 1968, 1976)"
Dream_walker
08-24-2022, 11:12 AM
9268
Még nem olvastam ennek annyira utána, de ebből a grafikonból valami olyasmi szűrhető le, hogy az atmoszféránkban elképesztő mértékben hiány van a szén-dioxidból.
Szerintem túl nagy időintervallumot fog át, ahhoz, hogy értékelni lehessen. Az utolsó 150 millió évben fokozatosan csökkent, de az ember 315 ezer évvel ezelőtt jelent meg. 500 millió (!!!) évvel ezelőtt teljesen más volt a flóra és a fauna. Szerintem az ember által okozott CO2 szint emelkedést 2-300 évnél nagyobb intervallumra nem érdemes vizsgálni, de ezen a skálán ilyen időtáv csak egy légypiszok.
Dream_walker
08-24-2022, 08:34 PM
A lényeg az, hogy az ember által okozott co2 emelkedés önmagában egy légypiszok a historikus adatok fényében. A másik lényeg meg az, hogy a co2 emelkedése kimutathatóan növekvő erdősüléshez vezet már évtizedek óta, a több erdő pedig kiegyenlítettebb, barátságosabb klímát, kevesebb aszályt, így jobb emberi életszínvonalat eredményez.
Ha pedig az emberi eredetű emelkedést 2-300 évre vizsgálja valaki, akkor az a tévképzet születhet meg, hogy a 200 ppm-ről 350-ig emelkedés egy masszív 75%-os felugrás, amely drámai. De ha csak a dinoszauruszokig megyünk vissza, amely földtörténetileg nem is túl nagy időtáv, és ahol egy kifejezetten kellemes trópusi klíma volt megfigyelhető az egész bolygón, virágzó növényzettel, akkor az átlag 2000 ppm-ről estünk idáig vissza. A bolygón pedig most hatalmas élettelen sivatagok húzódnak, meg jégben áll a sarkvidék, és az aszály minden kontinentális területen (ez a szárazföld nagyobb része) gondokat okoz.
Dream_walker
08-26-2022, 08:43 PM
Találtam rövidebb időtávról is számokat.
9273
Azt látjuk, hogy krvára hideg van.
P. Dude
12-30-2022, 11:25 AM
Amióta elkezdődött az ukrajnai háború, márciustól októberig szó szerint naponta olvastam az összes létező híroldalon, hogy az évszázad tele jön, rekordokat dönt majd a hideg, mindhalálrafagyunk. Holnapután vége az évnek, és most arról cikkeznek, hogy milyen hatásai vannak a szokatlanul enyhe télnek... Az eddigi leghidegebb nap is maximum egy keményebb őszi napnak felelt meg, karácsonykor meg inkább kora tavasz volt. Ezek a fizetett médiamunkások hogy tudnak tükörbe nézni? Hosszú hónapokon át leadták ugyanazt a műsort a brutális télről (meg az atomháborúról), mint amit előtte leadtak a "brutális pandémiáról".
Na ja, eddig nálunk sincs semmi. Vagy 1 hete kaptuk a vészjelzést a telefonra, mindjárt jön a hóvihar, hóhurrikán, fagy, jég minden. Hát, lehet hogy lecsapott az országra és New Yorkban 3-4 tucat ember is meghalt, de mi csak egy enyhe szellőt éreztünk belőle meg pár hópelyhet. Sőt, a meleg is visszajött, ma 8 fok volt. És jövő csütörtökig nem lesz hideg. Persze ezzel nincs gondom. Legyen 2 hét nagyon hideg, a többi meg enyhe. (A nagyon hideg is csak azért, hogy a hangyák nagy része elpusztuljon, mert ha túl enyhe a tél akkor 1 milliárd hangya helyett 10 milliárd lesz a ház körül. A kicsikkel meg elvagyunk, de a nagy hangyák szeretik rágni a fát, és faháznál az nem túl optimális helyzet.
Dream_walker
12-30-2022, 12:32 PM
1 milliárd hangya helyett 10 milliárd lesz a ház körül. A kicsikkel meg elvagyunk, de a nagy hangyák szeretik rágni a fát, és faháznál az nem túl optimális helyzet.
Van valami gombamicéliumos kezelőanyag, a hangyák azt hiszik, hogy kaja, beviszik a bojba a királynőhöz is, és elpusztul az egész kolónia, mert megfertőzi a testüket, azt használja táptalajnak. A fának meg az emlősöknek nem árt, és asszem pont amcsi szabadalma van a dolognak, szerintem ott lehet kapni. Ha gondolod, megkereshetem, hogy hol olvastam róla, és mi a neve a cuccnak, ha jól emlékszem a termeszeket meg a tűzhangyákat is elrendezi.
P. Dude
01-24-2023, 06:05 AM
Egy hét múlva február, a tél utolsó hónapja. Ha jól emlékszem, eddig kb. 1 nap esett hó.
Megint mindent telekürtöltek a hülyeséggel, mint a "pandémia" alatt. Többszörös árakon vásároltatták fel az emberekkel a tűzifát meg a kályhákat, mert mindmegfagyunk. Hiányt idéztek elő. Aki csak normálisan szerette volna megvenni az éves tűzifáját, vagy eredetileg is tervezte hogy beruház egy kályhára, az sem tudott venni vagy csak irreális áron.
Most meg ugyanazok a médiamunkások röhögve írogatnak arról, hogy extrém enyhe telünk van.
darxide21
01-24-2023, 07:15 AM
Van annak egy diszkrét bája, amikor a klímaválság ment meg az energiaválságtól.
Dream_walker
01-24-2023, 07:27 AM
Mi az a klímaválság? Úgy értem, miben nyilvánul meg egy klímaválság?
4000 éves időtávon van néhány furcsaság.
9336
De 12 ezer éves időtávon is van néhány furcsaság.
9337
600 millió éves időtávon még több furcsaság van.
9338
Persze sokkal-sokkal valószínűbb, hogy mindössze egy helyen van furcsaság, és az az, hogy a média hazudik, az emberek meg nem hisznek a szemüknek.
P. Dude
01-24-2023, 09:07 AM
"...az emberek meg nem hisznek a szemüknek.
Bár letiltott, azért én válaszolok neki. :) Az nem hisz a szemének, aki nem von le következtetést abból, hogy stabilan nincsenek telek. Pedig Dream_walker is az a korosztály, aki nyilván emlékszik a gyerekkora havazásaira.
A megoldás: klímaváltozás van, ezt mindenkinek látnia kell. Klímaválság valószínűleg nincs, ez ügyben egyébként meggyőzőek Dream_walker hozzászólásai, amiket korábban ebben a témában tett. Tehát: változás van, válság nincs.
Illetve van válság, de az nem a klíma válsága, hanem a genetikai diverzitás eróziója, a fajok pusztulása. Arról kellene többet beszélni.
Dream_walker
01-24-2023, 11:57 AM
Van annak egy diszkrét bája, amikor a klímaválság ment meg az energiaválságtól.
Ezt azóta találtam, időben és térben is közelebb van hozzánk:
https://notrickszone.com/2023/01/23/warmth-limits-for-tree-growth-affirm-austria-was-4-7c-warmer-than-today-2000-years-ago/
Dióhéjban: bölénymaradványok az osztrák alpokban, 2000 évvel ezelőttről, ez azt jelenti, hogy a hőmérséklet a hegyekben akár 4-7 fokkal is magasabb lehetett a jelenleginél.
Ez persze lehetetlen, hiszen ha a hőmérséklet három fokkal nő, akkor a világ elpusztul, ahogyan ez meg is történt kétezer éve.
BragBOL
01-24-2023, 05:14 PM
A klímához akkora köze lehet az embernek, mit egy bála szalmához a gombostű nagysága...
Ha már emberi behatás az akkor inkább a mezőgazdasággal kéne számolni.
Már beláthatatlan területű egybefüggő mezőgazdasági területek vannak mindenütt.
Semmi se állítja meg az egyre gyorsuló légtömeget,
semmi se állítja meg a kopasz talajról felszálló hőt,
semmit (szinte) se kompenzál a vetemény mire kinő...
És még ráadás az úthálózat..
Mi fékezi meg az időjárási szeszélyeket? Semmi!
BragBOL
01-25-2023, 09:17 PM
Egy érdekesség (https://qubit.hu/2023/01/25/visszafele-kezdett-forogni-a-fold-belso-magja)
A 70-es években riogattak lehűléssel?
Szerintük a Föld magja az 1990-es évektől kezdődően a felszínhez képest egyre gyorsuló ütemben forgott, majd 2019 környékén megállt, hogy aztán újrainduljon.
A Pekingi Egyetem kutatói úgy vélik, hogy egy forgási ciklus nagyjából 70 évig tart, vagyis a Föld magjának forgási sebessége 35 évente változik. Eszerint az előző leállás az 1970-es években történhetett, a következő pedig a 2040-es évek közepén várható.
Na igen, ezt én is olvastam. Tényleg azt akarják bemesélni a világnak hogy a mag forgásának megállása és megfordulása nincs hatással a Föld hőmérsékletére és időjárására? Gréta mit mond erről? Meg a "mágneses erő átbillenése" amiről még szintén szó volt 15-20 évvel ezelőtt. Valahogy ezekről nem nagyon szokott szó esni, holott ha belegondol az ember, akkor elég egyértelmű hogy ha valami, akkor ez a kettő komoly hatással van a bolygó klímájára... :-/
Dream_walker
01-26-2023, 07:22 AM
A 70-es években riogattak lehűléssel?
Akkoriban az volt az aktuális #mindmeghalunk.
https://www.google.com/search?q=70s+ice+age+articles
Ha a képek fülre mész át, ott vannak a címlapok meg a cikkekről a screenshotok.
Tényleg azt akarják bemesélni a világnak hogy a mag forgásának megállása és megfordulása nincs hatással a Föld hőmérsékletére és időjárására?
Ugyanarról a világról van szó, amelyiknek bemesélték, hogy egy ismeretlen mellékhatásokkal rendelkező, összegányolt kísérleti gyógyszert mindenkinek be kell adni, hogy elkerüljék a megfertőződést egy 99,997%-os túlélési aránnyal rendelkező betegséggel?
Ja, szerintem azt akarják.
Amúgy a mágneses mező megváltozásának sokkal, de sokkal nagyobb hatása tud lenni, mint az esetleges időjárásváltozás.
9339
9340
Elég sok csillagászati tudományos videót nézek. A mágneses mező felcseréléséről még nem láttam semmit, de a hiányáról igen. Dióhéjban annyi, hogy ha nincs mágneses mező, akkor nincs élet. Miért? Mert a mágneses mező védi a bolygót a sugárzástól, ha nincs mágneses mező akkor jön a sugárzás, az élet kipusztul tőle, jön a hőség, elpárolog a víz bele a világűrbe, stb. :hogymi:
Elvileg fél milliárd éve a Mars is nézhetett úgy ki mint a Föld most, mármint a vizet és éghajlatot tekintve, de a mágneses mezeje meggyengült és amiatt vált sivataggá.
Arroyo2077
02-03-2023, 11:22 PM
Már nem tudom hol hallottam, hogy a szovjetek a Cár bombát eredetileg 100 Megatonnára tervezték, de kiszámolták, hogy akkora légnyomása lett volna, hogy kiszívta volna a levegőt az atmoszférából az űrbe. Minden esetre így is szép krátert csinált. A Marson is van bőven.
Már nem tudom hol hallottam, hogy a szovjetek a Cár bombát eredetileg 100 Megatonnára tervezték, de kiszámolták, hogy akkora légnyomása lett volna, hogy kiszívta volna a levegőt az atmoszférából az űrbe. Minden esetre így is szép krátert csinált. A Marson is van bőven.
A Marson biztosan nem robbantottak az oroszok. (Bár inkább ott robbantsanak Czar bombát mint a Földön.) :)
-20 fok volt, még ezt az éjszakát kibírjuk, aztán jön a jobb idő. Jövő héten 6 fok is lesz. 45%-on a gáztartályunk is, ha nem jön valami hosszú távú extrém hideg hőmérséklet, akkor simán elég lesz a következő 70-80 napra, aztán meg jön a tavasz. :)
Arroyo2077
02-03-2023, 11:51 PM
A Marson biztosan nem robbantottak az oroszok. (Bár inkább ott robbantsanak Czar bombát mint a Földön.) :)
-20 fok volt, még ezt az éjszakát kibírjuk, aztán jön a jobb idő. Jövő héten 6 fok is lesz. 45%-on a gáztartályunk is, ha nem jön valami hosszú távú extrém hideg hőmérséklet, akkor simán elég lesz a következő 70-80 napra, aztán meg jön a tavasz. :)
Csak vicceltem. Minden esetre, ha az atombombáknál maradunk, az átlag hőmérséklet 20 fokkal csökkenne.
New Hampshire-ben a Washington hegyen egész komoly zimankó van.
-108 Farenheit és 130 mérföldes szél.
- 78 fokos hideg és 210 km/órás szél.
Ez az Államokban mért leghidegebb szélvihar, beleértve Alaszkát is. Nem maga az alaphőmérséklet volt hideg, hanem a szél.
https://www.fox19.com/2023/02/04/watch-mount-washington-sees-coldest-wind-chill-temp-ever-measured/
https://www.foxweather.com/extreme-weather/mt-washington-cold-surge-wind-temperature
https://www.nbcboston.com/news/local/watch-heres-what-it-looks-like-atop-mt-washington-amid-95-mph-winds-36-degree-temps/2963674/
varég
08-30-2023, 10:39 AM
Kis szerdai olvasmány.
Lehet benne igazság.
https://www.portfolio.hu/uzlet/20230830/dramai-joslat-magyarorszagnak-ideje-felkeszulni-a-modern-emberiseg-legnagyobb-katasztrofajara-636449
Lehet, bár ha arról van szó hogy megáll, vagy visszafordul a Föld magja, hogy a bolygó 2 mágneses pólusa átfordul, meg hogy az áramlatok nem úgy folynak mint korábban, akkor ezek közül az emberiség egyikre sincs hatással. Sőt, egyik sem olyannak tűnik amiért a benzines autókat lehetne okolni.
Azt tudni lehet hogy változik a klíma, a kérdés hogy mikor jön egy hajtűkanyar, bármilyen okból. Ha viszont ideér, akkor az biztos hogy nem 1-2 évig fog tartani. Ha azt vesszük néhány millió év a bolygó életében az semmi.
"The Ice Ages began 2.4 million years ago and lasted until 11,500 years ago."
https://www.cdm.org/mammothdiscovery/wheniceages.html
Kis szerdai olvasmány.
Lehet benne igazság.
https://www.portfolio.hu/uzlet/20230830/dramai-joslat-magyarorszagnak-ideje-felkeszulni-a-modern-emberiseg-legnagyobb-katasztrofajara-636449
"A METEOROLÓGUS HATÁROZOTTAN ÁLLÍTJA: AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL 2050-RE KITŰZÖTT MÁSFÉL FOKOS KLÍMACÉLT EL LEHET FELEJTENI."
"már nem a megelőzésre kell fordítani az energiáinkat, mert az kárba vész"
"Bekövetkezik majd a civilizációnk összeomlása – iszonyú emberáldozat árán, sok faj eltűnésével. ... De azért nincs vége a világnak: az emberiség, pontosabban az emberiség maradéka később még talán újrakezdheti, tanulva az elődök hibáiból. "
Összefoglalva: Ez a hajó elment, már nem tudjuk megelőzni a bajt, csak felkészülni, hátha túléljük. Azonban 100 milliók, talán miliárdok fognak idő előtt elpusztulni. Ez új elem a mainstream médiában. Amit még hozzá lehet tenni, hogy egy ilyen gyors összeomlást aligha úszunk meg világháború nélkül. A szűkülő erőforrásokért kemény harc lesz.
P. Dude
12-04-2023, 12:24 AM
Ismertétek ezt a fontos összefüggést?
9457
Ezt követi Micimackó pálesz és forraltbor fogyasztása is :D
Al Bundy
01-13-2024, 12:53 AM
Edmonton, Alberta, Canada -40 fok ma ejjel, a hoerzet -49. Jo kis ejszaka lesz. Tegnap ejjel -41- ben aludtam a kamionban. Mondjuk az sokkal eszakabbra volt
Edmonton, Alberta, Canada -40 fok ma ejjel, a hoerzet -49. Jo kis ejszaka lesz. Tegnap ejjel -41- ben aludtam a kamionban. Mondjuk az sokkal eszakabbra volt
Hozzánk holnap érkezik. Ma már hóvihar volt, holnap jön hozzá a kemény hideg is. -15 körül leszünk éjjelente.
Asszony a hét elején elment boltba, de nem vett meg mindent amit felírtam neki. Mondta hogy majd visszamegy ha kell. Hát, nem fog, hacsak nem akar ráfagyni a kerékpárra.
Remélem nem fog továbbtartani a hideg 2-3 hétnél. :hogymi:
Ráadásul most jött meg a villanyszámla is, 144 dollár. Pedig eddig még alig járattuk a hősugárzót...
P. Dude
01-13-2024, 11:21 AM
"A METEOROLÓGUS HATÁROZOTTAN ÁLLÍTJA: AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL 2050-RE KITŰZÖTT MÁSFÉL FOKOS KLÍMACÉLT EL LEHET FELEJTENI."
"már nem a megelőzésre kell fordítani az energiáinkat, mert az kárba vész"
"Bekövetkezik majd a civilizációnk összeomlása – iszonyú emberáldozat árán, sok faj eltűnésével. ... De azért nincs vége a világnak: az emberiség, pontosabban az emberiség maradéka később még talán újrakezdheti, tanulva az elődök hibáiból. "
Összefoglalva: Ez a hajó elment, már nem tudjuk megelőzni a bajt, csak felkészülni, hátha túléljük. Azonban 100 milliók, talán miliárdok fognak idő előtt elpusztulni. Ez új elem a mainstream médiában. Amit még hozzá lehet tenni, hogy egy ilyen gyors összeomlást aligha úszunk meg világháború nélkül. A szűkülő erőforrásokért kemény harc lesz.
Nem, ez egyáltalán nem új elem a mainstream médiában. A mainstream média azért van, hogy félelmet/pánikot keltsen. És ha nem fogyasztod, kikerülsz a hatása alól. Egyszerűnek tűnik, mert az. :)
Ez amit idéztél, szintén nem újdonság, kb. 20 éve emlékeim szerint az Indexen olvastam ugyanezt, hogy a tudósok megállapították hogy vége, most már bármit teszünk, eljön a klímaapokalipszis.
Hogy éppen mitől kell rettegni és mi hozza el a civilizáció összeomlását, az pár évente menetrendszerűen változik a mainstream médiában. De szó szerint. A klímával kapcsolatban Dream_walker csatolt erről egyszer egy képet, ami bemutatta, hogy a média mikor mit tartott éppen terítéken. Illetve volt egy másik mém is ami azt mutatta be, hogy nemrég még ugyanezt hirdették a globális lehűléssel és közeledő jégkorszakkal kapcsolatban.
És ne feledjük a másik forgatókönyvet. Reméljük, hogy nem pusztítjuk el magunkat atombombával, hanem megtesszük a végső evolúciós ugrásunkat, és elhagyjuk az általunk "kinőtt" bolygót.
P. Dude
01-13-2024, 12:43 PM
Hogy éppen mitől kell rettegni és mi hozza el a civilizáció összeomlását, az pár évente menetrendszerűen változik a mainstream médiában. De szó szerint. A klímával kapcsolatban Dream_walker csatolt erről egyszer egy képet, ami bemutatta, hogy a média mikor mit tartott éppen terítéken.
Megtaláltam a képet, amit anno Dream_walker csatolt:
9462
2004-ben jelezték, hogy Nagy-Britannia idén (2024) Szibériává alakul át.
2005-ben azt mondták, hogy Manhattan 2015-re víz alá kerül.
2008-ban közölték, hogy az Északi-sarkvidéken 2018-ra nem lesz jég. Ugyanabban az esztendőben Al Gore ugyanezt 2013-ra jósolta. A következő évben 2014-re módosította. Aztán 2013-ban a jégmentességet áttették 2015-re.
2009-ben Károly király (még hercegként) azt mondta, hogy 8 évünk maradt a világ megmentésére. Ugyanabban az évben Gordon Brown akkori brit miniszterelnök közölte, hogy 50 napunk maradt megmenteni a világot a klímakatasztrófától.
2014-ben már csak 500 napunk volt a klímakáoszig.
És így tovább, és így tovább. Tanulságos lista. És láthatjátok belőle, hogy amire Ged reagált, az minden, csak nem új típusú kijelentés a médiában/politikában.
Egy saját videó
A globális felmelegedés margójára VLOG - 2024 január
https://www.youtube.com/watch?v=J4ZytlQnuPc
P. Dude
01-13-2024, 08:51 PM
Egy saját videó
Az igen... Mit kívánjak? Jó munkát vele? :rolleyes:
(Látom a barátunk újra nagy bölcsességeket oszt meg a hozzászólásoknál...)
P. Dude
01-13-2024, 09:20 PM
Egy saját videó
9463