View Full Version : Cukor, fruktóz szirup, aspartame, stb
Cukor, fruktóz szirup, aspartame
Melyiket tartjátok a legrosszabbnak?
A cukor hizlal és van néhány rossz mellékhatása, de a fruktóz szirup még rosszabb. Az aspartame édesítõszer meg tulajdonképpen méreg, 92 káros mellékhatása van. A fruktóz sziruptól szúrt a májam, áttértem az aspartame-re. (Nullkalória, de jó.) Igen, de attól meg gyötört a migrén szerû fejfájás. A cukor a legtûrhetõbb, de az is csak mértékkel.
Hiába írja a Wikipedia hogy az Európai és a Kanadai egészségügyi kutatóintézetek szerint biztonságos az aspartame, én magamon éreztem hogy nem az. Néhány napig vittem be a szervezetembe és alig láttam a kínzó fejfájástól.
Ami érdekes, hogy van olyan növény, ami nullkalóriás és teljesen -szó szerint- cukor ízû, de azt valamiért nem termelik. Nõtt a kertünk végében, megkóstoltam és olyan íze volt mintha egy kockacukrot rágtam volna el. Vajon mi lehet az a borzasztó nagy probléma amiért a gyárak nem az egészséges kalóriamentes természetes növényt használják édesítésre, hanem ahelyett a mérgeket rakják mindenbe? :confused:
M-torolt_forumozo
06-03-2013, 10:26 AM
Mi cukrot használunk. Az aszpartám méreg, én a kutyámnak se adnék olyat. Használtunk egy idõben Steviát (http://stevia.shop.hu/hu/steviarol/ ) , annak nem tudtuk megszokni az ízét, így maradt a sima cukor. Én még szõlõcukrot szoktam használni, nem nagyon édesíti meg a teát, de növeli a teljesítményt (legalábbis engem feldob).
Grafitos
06-03-2013, 11:26 AM
Xillit-nyírfacukor a nyerõ..cukorszerû íze van, ránézésre is a kristálycukorra hajaz. Nálunk teljesen átvette a hatalmaat...imádjuk. Ugyan kissé borsos ára van, fõleg az orig. nyírfacukornak, de jobb a felszívódása, így kevésbé hízlal. Állítólag még a fogszúvasodást is megelõzi..
Kínai barátaink már hamisítják mert sikerül nekik kukoricából elõállítani "ugyan azt". Gondolom viszonylag kevés nyírfával rendelkeznek:)
Még mindig jobban hangzik mint a téglaporból készült õrölt paprika.
Viszont itt a link az eredetihez:
http://www.nyirfacukor.hu/
Ára 1 kg 2000 Forint.
Kristálycukor 450.
A négyszeres ár tényleg elég meredek. :( De azért lehet adok neki egy esélyt.
Traveller
06-03-2013, 12:59 PM
Mindig vannak felkapott újdonságok az egészségpiacon.
Általában szeretek az adott helyen egyszerûen fellelhetõ és elkészíthetõ termékekkel foglalkozni, édesítés esetén: méz, aszalt gyümölcsök, cukorcirok leve.
Kristálycukor elõállítása bonyolult kémiai folyamat, s a nyírfacukrot se úgy képzeld, hogy majd a lappok csapolgatják neked a fa nedvét takaros kéregedénykékbe, hanem laborban, kukoricakeményítõbõl szintetizálják a xylitolt.
Viszont van egy remek tulajdonsága, egy deka nyírfacukorral le lehet mérgezni bármely kutyát...
http://www.hobbikert.hu/magazin/savanyu-a-mez-a-sztiviahoz-kepest.html
"Az USA - valószínû az édesipari érdekcsoportok nyomására - 1991-ben betiltotta a sztívia bevitelét és árusítását, mondván, hogy nem bizonyított ártalmatlansága. Három évvel késõbb engedett a szigorból, jóváhagyta a forgalmazását, mint étel-kiegészítõt."
:mad:
Don't Panic
06-03-2013, 03:33 PM
Ha már mindenképpen édesítõszer, akkor hagyományos úton készült vegyes erdei virágméz vagy muscovado. Ez utóbbi nem keverendõ össze a barnacukorral!
A barnacukor nem más, mint cukorrépából készült kristálycukor, amire nádmelaszt csurgattak. A muscovado pedig kristályosított nádmelasz. Ég és föld!
+1 a steviára
Mostmár lehet kapni elõnevelt növényt, csak el kell ültetni és szépen gondozni
Mai tesztelés: Acesulfame Potassium (kalória-mentes cukoralap)
Acesulfame potassium is a calorie-free sugar substitute, also known as Acesulfame K or Ace K
1 pohárnyi után
Kalória: nulla
Utóíz: nem jó, eléggé asparteme-es
Mellékhatás: Sajog tõle a fogam
:hogymi:
M-torolt_forumozo
06-04-2013, 12:21 PM
Miért nem próbálkozol bio cuccokkal? Ezek a kisdobozos fehér bogyókák, amiket édesítõszerként arulnak, tele vannak mindenféle káros anyagokkal. A kalóriamentes meg a cukoralap meg már régen rosszul hangzik :haha:
Barátnõm hozta. Mondtam neki hogy rendben, de csak egy kicsit hozz hogy kipróbáljam. Erre hozott egy csomót. :hogymi:
M-torolt_forumozo
06-04-2013, 12:36 PM
Szerintem a cukor és a só ( fehér mérgek) a legjobb eszközök a népesség csökkentésére/haszonszerzésre. Hiszen szinte mindenki használ sót és cukrot, napi rendszerességgel. Egy kicsit feldúsítják a cukrot, sót, mondván hogy így megmarad az állaga vagy valami hasonló "okosságot", aztán idõvel az arra érzékenyebb embereken megjelennek az ún. civilizációs betegségek. Persze erre van 25-féle gyógyszer, ami az egyik legnagyobb biznisz, mert a nyugdíj egy része csak erre megy el (és az öregek nagy része beveszi a gyógyszert). A Hunzáknál is megjelentek ezek a betegségek, mióta bevitték hozzájuk is a modern ételeket, konzerveket (azóta nem koplalnak, de milyen áron).
Don't Panic
06-04-2013, 01:07 PM
Én meg úgy kérdezem, hogy miért nem próbáljátok teljesen elfelejteni az édességet? Tényleg muszáj ezt a sok szénhidrátot tolni az arcunkba?
Régi korok embere is csak annyi cukrot vitt be a szervezetébe, amennyi volt az adott gyümölcsben. Vagy ha nagyon kellett valamihez, akkor méz. A méz azon felül, hogy remek édesítõszer több, mint 150 kedvezõ hatású anyagot tartalmaz!!! És még egy negatívot sem sikerült kimutatni. Asszem ezzel elmondtam mindent.
Ennyi.
Don't Panic
06-06-2013, 05:47 PM
A szirupokból a 100%-os juharszirupot próbáltátok már?
Mr Pickels
08-06-2013, 02:52 PM
Így készül a nyárfa cukor. Ennél a sima cukor is jobb szerintem.
"A xilitol természetesen elõfordul egyes gyümölcsökben és zöldségekben, azonban az ezekbõl történõ kivonása nem gazdaságos. Az ipari méretû gyártás xilózból történik.
A xilitol gyártása során hemicellulóztartalmú mezõgazdasági vagy erdészeti alapanyagokból indulnak ki. A hemicellulóz egy gyûjtõnév, mely kémiailag nem egységes heteropoliszaharidokat takar, amelyekben a monomerek különféle cukrok (a xilóz mellett mannóz, galaktóz, ramnóz, arabinóz stb.) lehetnek, melyek aránya fajonként és növényi részenként változik. Xilózban gazdag néhány keményfa (nyír, bükk), a búza, rizs, zab maghéja, egyes csonthéjasok héja, a kukorica csutkája és szára valamint a cukornádbagassz. A leggyakoribb kiindulási anyag ezek közül a nyírfa és a kukoricaszár, a világ legnagyobb xilitolgyártója, a dániai DuPont Danisco vállalat nyírfából kinyert xilózból állítja elõ a xilitolt. Aprítás után a nyersanyagot nagy nyomáson és magas hõmérsékleten sósavval hidrolizálják, az így keletkezõ monoszacharidokból elválasztják a xilózt.
A xilózt ezután vagy vegyi úton redukálják, vagy fermentációval alakítják xilitollá. A vegyi redukció Raney-féle nikkelkatalizátoron, nagy nyomáson és magas hõmérsékleten történõ hidrogénezéssel történik. Fermentációhoz különféle mikroorganizmusokat használnak, melyek a xilózt xilitollá alakítják.
A xilitolgyártás nagy tapasztalatot igényel, ugyanis a redukció során a xilóz mellett a többi feltárt monoszacharid (mannóz, galaktóz, arabinóz) is cukoralkohollá (mannitol, galaktitol, arabitol) alakul, melyek közül a galaktitol fogyasztása kataraktához vezethet, így a xilóz kvantitatív elválasztása kritikus. Másfelõl a nikkelkatalizátoros hidrogénezés veszélyes és környezetszennyezõ eljárás. A kiindulási anyagok alacsony xilóztartalma miatt a technológia drága és sok hulladékot is termel, aminek elhelyezése problémát jelent: például mandulahéjból kiindulva a nyersanyag tömegének kevesebb mint 10%-a alakítható xilózzá, a visszamaradó magas lignintartalmú, viszkózus massza csak tüzelésre használható."
Forrás:http://hu.wikipedia.org/wiki/Xilitol
Túlélõhalott
09-02-2013, 05:42 PM
Mindig vannak felkapott újdonságok az egészségpiacon.
Általában szeretek az adott helyen egyszerûen fellelhetõ és elkészíthetõ termékekkel foglalkozni, édesítés esetén: méz, aszalt gyümölcsök, cukorcirok leve.
Kristálycukor elõállítása bonyolult kémiai folyamat, s a nyírfacukrot se úgy képzeld, hogy majd a lappok csapolgatják neked a fa nedvét takaros kéregedénykékbe, hanem laborban, kukoricakeményítõbõl szintetizálják a xylitolt.
Viszont van egy remek tulajdonsága, egy deka nyírfacukorral le lehet mérgezni bármely kutyát...
A kutyák nem bírják a nyírfacukrot? Miért vajon?? Érdekes info, minden esetre.
Elvileg az a hír járja, hogy a kutyák elpusztulnak a cukortól. Ami elég érdekes, mert van aki folyamatosan csokival eteti a kutyáját, a kutyának még sincs semmi baja. Talán csak az állateledel gyárak találták ki hogy a cukor megöli a kutyákat. :hogymi:
Túlélõhalott
09-02-2013, 06:49 PM
Csokiról már hallottam, meg hogy a macskát megöli a fagyálló. Csakhogy szerintem a macska nem olyan hülye, hogy beleigyon a fagyállóba.
Zacskóbicska
09-03-2013, 05:36 AM
Nekem is az a gyanúm, hogy ez a xilit nem lehet valami nagyon egészséges dolog, ugyanis az emberi szervezet/DNS aligha találkozhatott vele az elmúlt néhány évtízezredben egyszerre milligrammnál, vagy mikrogrammnál nagyobb adagban.
fater.lajos
09-03-2013, 06:32 AM
Csokiról már hallottam, meg hogy a macskát megöli a fagyálló. Csakhogy szerintem a macska nem olyan hülye, hogy beleigyon a fagyállóba.
Régen fagyállónak glicerint használtak. Három értékû alkohol, még a pálinkában is benne van egy kicsi az aroma anyagokkal, édeskés jellegzetes íze van, természetes anyag amit mesterségesen is elõ lehet állítani. A mostani fagyállók etilénglikol alapúak. Mesterséges vegyipari termék. Édes ízû, egy kis csípõsséggel. Mint egy menzást tea vagy olcsóbb kannás forralt bor. Mérgezõ. Ezért szoktak a fagyálló ivásba belehalni a hajléktalanok. Így neked sem ajánlom a fagyállót ivásra...
fater.lajos
09-03-2013, 06:34 AM
Nekem is az a gyanúm, hogy ez a xilit nem lehet valami nagyon egészséges dolog, ugyanis az emberi szervezet/DNS aligha találkozhatott vele az elmúlt néhány évtízezredben egyszerre milligrammnál, vagy mikrogrammnál nagyobb adagban.
Ebbe minden benne van:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Xilit
Zacskóbicska
09-04-2013, 06:26 AM
Én még nem kísérleteztem vele. Persze lehet, hogy akaratomtól függetlenül ettem ilyet, aztán nem értettem, hogy mitõl vagyok oda:)
Úgy vagyok ezzel, hogy az embernek csak egy hasnyálmirigye van. Azt csak olyan dolgokkal strapáljuk, aminek ismerjük a következményeit és azok lefutásának dinamikáját. (Pl. csoki zabálás, lángos és sült hal evés égett olajból a Balatoni strandon, vagy a néha bekövetkezõ, eltúlzott mértékû alkoholfogyasztás.)
Sziasztok,
Egyertelmu, hogy a mez a legegeszsegesebb.
A cukor (indirekt) fogyasztasat nem tudom kikerulni, de az aszpartamot olyan szinten tartom egeszsegtelennek, hogy semmit nem (v)eszek, amiben aszpartam van.
Bel
raktaros
11-23-2013, 12:00 PM
Épp valahol olvastam, hogy 6 éven felülieknek már engedélyezettek az édesítõszeres (http://antalvali.com/hirek/az-aszpartam-leukemiat-es-limfomat-okoz-22-ev-adatat-felolelo-tanulmany.html) ételek...
Amatorpe
11-23-2013, 03:45 PM
A párom vett múltkor szörpöt, mert olcsó volt... A leírásában utolsó sor: 6 éven aluli gyerekeknek nem ajánlott!
Hááát... Közöltem vele, hogy ha akarja megihatja, de én ugyan egy kortyot sem... Nem tudom mi lehetett benne, de erõsen kétlem, hogy csak gyerekeknek árthat...
raktaros
11-23-2013, 04:03 PM
Régebben én is belefutottam szörpöknél hogy otthon vettem észre hogy cukorral és édesítõszerrel készült.
Csak cukrosakat szoktam venni. Az édesítõszertõl az íze is elég rossz.
Zacskóbicska
11-23-2013, 06:47 PM
Az oroszok figyelték meg az 1. vh.-ban, hogy mennyire fontos az emberi szervezet számára a cukor, vagy az azzá metabolizáló szénhidrát. Ha az ember huzamosabb ideig nem kapja meg a napi min. 6 gr.-ot, gyakorlatilag megsemmisül az agya.
Zacskóbicska
11-23-2013, 07:09 PM
Nem hülye találmány a csoki. Nyithatunk róla értekezést, rendkívül hasznos holmi az. Egyed bátran, én is azt teszem. Most is. Konyakkal, vagy whiskyvel még jobb.
Zacskóbicska
11-23-2013, 07:20 PM
Igen, a titok nyitja abban áll, fõként a kakaóvajban, ami az igazi csokiból nem maradhat ki. Az az a könnyen raktározható élelmiszer, aminek a legmagasabb a foszfor lipoid tartalma. Ennek az anyagnak az idegsejtek regenerálásánál van hatványozott szerepe. Hihetetlenül nagy élettani hatással van, legfeljebb fel sem tûnik. Ha kedved van kísérletezni magadon, privátban megírom, mit hogyan tegyél csokievés közben. Nagyon meg fogsz lepõdni:)
Amatorpe
11-23-2013, 07:31 PM
Én ilyet szoktam enni (tejföllel, isteni!):
http://royalmarket.hu/shop_ordered/8824/shop_pic/big/1343.jpg?time=1384575760
Lehet hogy nem egészséges, de finom nagyon! :D
Zacskóbicska
11-23-2013, 07:35 PM
Én ilyet szoktam enni (tejföllel, isteni!):
http://royalmarket.hu/shop_ordered/8824/shop_pic/big/1343.jpg?time=1384575760
Lehet hogy nem egészséges, de finom nagyon! :D
Mindenkinek meg vannak a maga perverziói:)
Én a tiédet durvának tartom, de elnézem:) Én pl. a tojásos lecsót és a gulyáslevest eszem tejföllel:) Az se semmi, ugye?
Amatorpe
11-23-2013, 08:52 PM
Miért nem készítesz házilag? Úgy mentes lenne a vegyipari adalékoktól.
Mert halvány lila gõzöm sincs, hogy lehetne... :(
Amatorpe
11-23-2013, 08:56 PM
Mindenkinek meg vannak a maga perverziói:)
Én a tiédet durvának tartom, de elnézem:) Én pl. a tojásos lecsót és a gulyáslevest eszem tejföllel:) Az se semmi, ugye?
Igen, a tejföl univerzális ételízesítõ a jelek szerint... A szárma kifejezetten nagyon jó vele!
Egyébként nem rossz kaja amit írtam, a tejfölt szeretem, a kakaóport szeretem, és hallottam egy többgyerekes anyukától, hogy összevegyítve szeretik a csimótái... Kipróbáltam, bejött!
Errõl jut eszembe:
-Hogy készül a mákos-tepertõs pörkölt?
-Véletlenül kettõt lapozol a szakácskönyvben!... :D
fater.lajos
03-30-2014, 04:27 PM
Nyírfacukor / gyógyszer technológia:
http://englishrussia.com/2011/04/21/a-medicine-for-all-diseases-the-birch-sap/
Szerintem helyzetfüggõ a választás. Megterhelõ életkörülmények, szûkös élelemforrások esetén erõt adó, életmentõ a méz, és haszontalan kalóriamentes édesítõ anyagokból felhalmozni. Normál helyzetben, amikor egy kistányér sütikét megkívánok mert olyanom van, és ott van az orrom elõtt, akkor pedig a Stevia mellé teszem le a voksom, bár tényleg nem egyszerû az íze. :) Viszont nem is olyan rossz, hogy ne tudjam megszokni. Akár ennek, akár a méznek vagy a fehér cukornak a mennyiségét egyébként jól lehet csökkenteni ételeknél, ha úgy használjuk pl. a vaníliát, vagy a kókuszt, ill. ahogy valaki elõttem írta, aszalt gyümölcsökkel is kiváltható az extra édesítés nagyja.
Egyébként saját tapasztalat, hogy sem a tartósításhoz, sem az ízhez nem szükséges a sok cukor - a lekvároknál például leginkább csak a sûrítés kedvéért teszünk egy picit (25 kg gyümölcshöz 0,5 kg-ot!), a legtöbbet meg a bodzalekvár kapja nálunk (alapjáraton 25 kg-hoz 1 kg cukor, ha nagyon savanyú az az évi gyûjtés, akkor pedig 2 kg - ellenben a bio boltival, amiben 40-50% a cukor - :eek::confused:).
Így tudjuk rendes tápláléknak használni a gyümölcstermésünket, és ha hiszitek, ha nem, nem hiányzik belõle a temérdek fehér méreg! ;) (Küldök szívesen ingyen kóstolót is, mert úgyis kell a hely az idei befõzésnek.)
Cukorból egyébként nem élelmezési céllal legalábbis érdemes bevásárolni, mély sebek kezelésére, stb. mégis gazdaságosabb és ugyanolyan jó, mint a méz.
Amatorpe
06-09-2014, 07:33 PM
Egyébként kell elhagyni? Én nagyon szeretem, és elvileg szénhidrát, mi bajt okozhat?
Amatorpe
06-10-2014, 12:48 AM
Francba... Azért köszi!
MaRee
06-10-2014, 03:26 AM
A fehércukor a lehetõ legrosszabb tápanyag amit magadhoz vehetsz, egyenesen méreg, kérdezz meg egy orvost.
Ugye károsítja a fogakat, túlsúlyt okoz, savasít, függõvé tesz, kisgyerekeknél olyan hatása van mint a koffeinnek, elvonja a szervezettõl a vitaminokat, károsítja a májat, hasnyálmirigyet, fekélyt , hormonzavart okozhat, stb... Nézz utána.
Moslék, én sem eszem finomított fehér cukrot már jó pár éve, egyedül a reggeli kávémba szoktam rakni egy kiskanállal, de már ahelyett is inkább mézet.
A kristálycukor fogyasztás elhagyása jár valamilyen káros következménnyel rövid és hosszútávon ?
Szia,
Amit sem 1000 eve, sem 10 000 eve NEM ettek az emberek, az nyugodtan elhagyhato.
Persze ha teljesen el akarod hagyni, az komoly kenyelmetlenseget okoz, hiszen akkor atlogos ettermi/bolti kajat nem ehetsz, es sok etelt teljesen mashogy kell elkeszitened, mint eddig.
Szerintem a kristalycukor enyhen egeszsegtelen.
Vagyis a mindennapokban ha lehet, kerulom, helyette inkabb mezet eszek.
De az nem zavar, hogy a regi mennyisegnek mondjuk a 1/4-t elfogyasztom, mert ez a negyed kikerulese nagyon nehez lenne (pl. vasarolt fagyi, sutemeny eseteben vagy cukor van benne, vagy valami sokkal egeszsegtelenebb vegyszer). Ellenben az "edesitoszereket" es a margarint (hidrogenezett noveny zsirt) az teljesen kerulom, egyszeruen nem veszem meg, amiben ilyen van.
Ha lenne BOL-om, akkor abban lenne sok kristalycukor, mert olcso, nagyon hosszan elall (ez azert is fontos, mert extrem lassan is lehet "forgatni" a keszletet), es koncentraltan tartalmazza az energiat. Marpedig legyengulni sokkal egeszsegtelenebb, mint krisztalycukrot enni.
ui. nincs barna krisztalycukor; vagyis van, de csak egyfele modon keszul: eloszor vegyszerekkel kifeheritik a barnacukrot, kikristalyositjak, utana befestik (gyakran ujabb vegyszerrel, jobb esetben karamellel, esetleg a korabban levalasztott anyagot visszateszik). Ami "igazi" (nem festett) barnacukor, az soha nem kristalyos, hanem kisebb-nagyobb tombokben (http://img.21food.com/20110609/product/1306723764542.jpg) van
Bel
Dream_walker
06-10-2014, 05:35 PM
Tegnap megettem egy zacskó szárított gyümölcskeveréket. Gyümölcs, tehát egészséges, kivéve hogy nagyon édes volt. Gondolom hogy jó sok cukor volt belenyomva? Mert alapból a szárított banán, mangó és hasonlók nem annyira ehetetlenül édesek.
A banán, mangó, papaja ehetetlenül édes, ha hagyják beérni. Márpedig ha nem friss fogyasztásra kerül (olyankor zölden szüretelik, és etilénnel van kezelve, hogy mire kipakolják a tankerbõl, kényszerérett legyen), hanem aszalásra, akkor valószínûleg hagyják, hogy teljesen beérjen. Én banánt ettem éretten szedve, olyan, mintha egy cukortömböt harapdálna az ember.
A zacskó "apróbetûje" mit ír? Egyébként nem biztos, hogy hozzáadott a cukor, mert a szárításkor a fruktóz is sûrûsödik. De az biztos, hogy fruktóz formában sokkal jobb az energia.
Szárításkor minden szárazanyag sûrüsödik :)
A fruktóz (gyümölcscukor) és a glükóz (szõlõcukor; a kristálycukorként ismert répacukor/szacharóz tulajdonképpen két glükózból álló diszacharid) között az az alapvetõ biológiai különbség, hogy a glükóz felszívódásához kell inzulin, a fruktózhoz meg nem. Ezért lassabban szívódik fel, és mivel édesebb is, kevesebb kell belõle. Azt mondják, hogy a fele mennyiség elegendõ ugyanolyan édesség-érzethez.
Önmagában fruktózként nem jobb az energia, pont azért, mert máshogy viselkedik a szervezetben, kell a glükóz is. Szerencsére a természetben nincs magában a fruktóz, minden gyümölcsben van mellette szõlõcukor is :)
Szerintem a kristalycukor enyhen egeszsegtelen.
Vagyis a mindennapokban ha lehet, kerulom, helyette inkabb mezet eszek.
De az nem zavar, hogy a regi mennyisegnek mondjuk a 1/4-t elfogyasztom, mert ez a negyed kikerulese nagyon nehez lenne (pl. vasarolt fagyi, sutemeny eseteben vagy cukor van benne, vagy valami sokkal egeszsegtelenebb vegyszer).
A kristálycukor önmagában nem azért egészségtelen, mert cukor, hanem azért, mert vegyileg kezelik, ahogy ezt már elõttem is írták. A glükóz (amivé a szervezetedben bomlik) alapvetõ tápanyag, a saját tested is elõállítja, a gyomorban az összes szénhidrát cukorrá bomlik, a bélrendszerben pedig, ahol már biológiai emésztés is van, a zsírsavak is bomolhatnak/szintetizálódhatnak cukorrá (és a cukrok zsírsavvá, fifikás kis élõlények ezek a baktériumok :) ).
A lényeg a mérték. Ha kerülöd az agyoncukrozott ételeket, és ahol tudod, mézzel helyettesíted a kajakészítésnél (a kávéhoz pl. a gesztenyeméz a legjobb szerintem), akkor nincs baj.
ui.: a nyírfalébõl szentségtörés a cukoroldat készítése, azt meg kell erjeszteni bornak :D
"(pl. vasarolt fagyi, sutemeny eseteben vagy cukor van benne, vagy valami sokkal egeszsegtelenebb vegyszer)."
A kristálycukor önmagában nem azért egészségtelen, mert cukor, hanem azért, mert vegyileg kezelik
Az idezett mondatban krisztalycukorra gondoltam, csak elfelejtettem odairni. :-(
Vagyis teljesen egyetertek.
Bel
Medve
06-11-2014, 08:43 AM
https://www.youtube.com/watch?v=dxuTuWeHDVw
Erdekes a tema, de hogyan is keszül a cukor?
Wicki szerint..
Részletes mûveleti sorrend
Kövessük nyomon a cukorgyártás technológiáját a répa mosásától kezdve. A szállítmányok a cukorgyárba kerülve lemérésre kerülnek, mintát is vesznek a répából, hogy a cukortartalmát ellenõrizzék. A cukorrépát ezután prizmába rakva tárolják a cukorgyár udvarán, s csak a gyártás megkezdésekor kerül az anyag-átalakító mûveleti pályára a répa.
Elsõ mûvelet a mosás
A beérkezõ répa nagy tömegben, ömlesztve mozog és a mosás már a vagonokból történõ kirakásnál megkezdõdik, nagynyomású vízsugárral. A vízáramba kerülõ répa mellett a föld, kõ, fa és egyéb szennyezéseket is föl kell fogni, ezért a mosás mûvelete, mint a többi mûvelet is, összetett. A mosóláncon a répa + víz elegyet elõbb a gravitációs lejtés, majd nagynyomású kompresszor által mozgatott víz viszi elõre. A mosás végén a répától elválasztják az áramló vizet. A répát szállítószalag viszi a szeletelõbe, a szennyvíz pedig tisztításon esik át, majd visszakerül a mosóvíz körforgásába.
Második mûvelet a répa fölszeletelése
Maga a szeletelés mûvelete (nevezik ezt gyalulásnak is) elvben ugyanaz, mintha tököt, uborkát, retket szeletelnénk a háztartásban, itt a cukorgyárban ez a mûvelet nagy mennyiségre és folytonos üzemre tervezett gépen történik. A hullámos élû szeletelõ kések egy henger alján elhelyezkedõ tárcsára vannak fölerõsítve. A tárcsa nagy sebességgel forog és az aláereszkedõ répát fölszeleteli. A hengerben fölülrõl beadagolt répa a súlyával nyomja a forgó késsorhoz az alul elhelyezkedõ répát. A fölszeletelt répa gumihevederes szállítószalagra hull, amely a répaszeleteket a következõ mûveleti helyre szállítja.
Harmadik mûveletben a cukor kioldása történik
Itt egy második vízkörbe lép be a répa. A mosás külsõ vízköre után ez a belsõ cukorgyári vízkör. A második vízkörben elõször melegvízben áztatják a répaszeleteket, hogy a cukor a sejtek falán át oldatba menjen (diffúzió). A mûvelet helye a diffúziós tartály. A mûveletbõl távozó répaszeletet elõbb kipréselik, mert a laza szerkezetû anyag még sok cukros oldatot tart magában. A préselt szelet is értékes takarmány, amelyet folyamatosan elszállítanak. A kipréselt répaszelet egy része szárítóba megy, ahol a hosszabb tárolásra kiszárított szeletet készítik belõle.
Negyedik mûvelet a derítés
E mûvelet során a cukros oldatban lévõ szennyezõdések kicsapatása, derítése (mésztejjel) és megkötése (széndioxiddal) történik. Ezeket a mûveleteket is nagyméretû tartályokban végzik. A derítés elsõ lépésében mésztejet adagolnak az oldathoz. A Ca(OH)2 reakcióba lép a szennyezõdésekkel.
Ötödik mûvelet a szennyezõdések kicsapatása
Ebben a mûveletben széndioxidot adagolnak az oldathoz. Az oldatba vezetett CO2 a Ca(OH)2-val reakcióba lépett szennyezéseket karbonáttá csapja ki. A keletkezett csapadék azután majd szûréssel leválasztható. A meszet és a széndioxidot is mészkõ pörkölésével (a hagyományos mészégetéssel) állítják elõ, külön üzemben, a cukorgyárhoz tartozó mészégetõben.
Hatodik mûvelet a mésziszap kiszûrése
E mûveletet során a derítésnél keletkezett mésziszapot kiszûrik az oldatból. Ezt a mûveletet szûrõprésen végzik. A szennyezõk kiszûrésével létrejön a híglének nevezett cukros vizes oldat.
Hetedik mûvelet a vákuumos sûrítés
A híglét gõzzel fûtik föl (ezt a cukorgyárhoz kapcsolódó hõerõmûbõl vezetik oda). A forró oldat alacsony nyomású térbe kerülve hatékonyan párologtatja el víztartalma egy részét. A mûvelet végterméke a sûrûlé.
Nyolcadik mûvelet a sûrû lé befõzése
A sûrû lé befõzése hatalmas tartályokban történik. A fõzés további vízvesztéssel jár és a mûvelet végén a cukoroldat telítetté, kristályosításra alkalmassá válik.
Kilencedik mûvelet a kristályosítás és a centrifugálás
A sûrû, telített cukros oldatban lévõ kristályokat kicentrifugálják. A centrifuga itt lyukacsos felületû forgó acélhenger. A sûrû cukorpép a centrifugába kerülve részben lehûl, a folyadékrész eltávozik a lyukacsos felületen és további besûrítésre kerül. A felületen fönnakadó kristálycukor szemcsék aláhullanak, ahol hatalmas tepsikben fölfogják. A többször végzett besûrítés (háromszor) végén visszamaradó oldat a melasz, amit szintén hasznosítanak édesség-készítményekben (régen), vagy takarmányozásban.
Tizedik mûvelet az alakadás
A létrejött aprókristályos anyagot a termékekre jellemzõ alakra formálják. Régen készült süvegcukor is belõle. Ma leginkább kockacukorrá sajtolják össze, vagy porcukorrá finomítják. A termelés legnagyobb része azonban kristálycukor formájában marad.
Tizenegyedik mûvelet a végtermékek becsomagolása
A kristálycukor kilós és ötvenkilós csomagokba kerül. A kockacukor pedig félkilós vagy egykilós dobozokba (mokkacukor).
Mi igaz ebböl es akkor hol a sumaksag?
Tudtok egeszseges hazi cukorkeszitesi modszert?
Nagyon erdekes iras!!
1945. február 24.
Nincs gyufa, nincs cukor, nincsenek orvosszerek! Országszerte halljuk a panaszt, se szeri, se száma azoknak az elsõrendû fontosságú cikkeknek, amelyekben hiány mutatkozik. Ezért különös érdeklõdéssel olvastuk Szolnoki Imre kis füzetét, amelyben útmutatást találunk arra, hogy miképpen lehet egyes közszükségleti cikkeket házilag elõállítani. Reméljük, ezzel a pár sorral hozzásegítjük olvasóinkat, hogy a legégetõbb hiányokat háztartásuk keretén belül pótolják.
Nincs gyufa!
A gyufaínség valóban egyike a legrégibb keletû hiányoknak, és néhol teljesen megbénítja a háztartás vezetését. Otthon azonban a gyufa könnyen pótolható, ha felújítjuk az acél-kova-tapló hármasát modern kiadásban. Az acél megmarad, kovakõ helyett bármilyen más kemény ásvány vagy kõzet használható, sõt vas is megteszi. A tapló helyettesei: használt filmszalagcsíkok, fotófilm, celluloid, amit a fogkefe nyelérõl kapartunk le. Az ilyen gyúlékony anyagok könnyen lobbannak lángra, és nem kell hozzá különösebb ügyesség vagy gyakorlat, máris nincs a házban gyufahiány.
Nincs elem!
A zseblámpát kukoricacsutkával pótolhatjuk, ha izzásba hozzuk. Már az izzást fokozó anyagokkal való átitatás nélkül is elég erõs és tartós fényt ad a csutkaparázs ahhoz, hogy akadályokat átlépjünk, lépcsõt, fordulót észrevegyünk. Ha elaludni készül a parázs, mozgassuk a csutkát. Egyébként a járás is izzásban tartja a vörös fényt lövellõ kúpot. Ha a kukoricacsutkát pléhdoboz fedelébõl készült „fényszóróba ” helyezzük, jelentõsen fokozzuk a légáramlást és a fényerõsséget.
Az orvosszerek pótlása
Orvosi szenet (Eucarbon) a pirítás közben elszenesedett és porrá tört kenyérhéj pótolja. Elõállítható más égetett vagy pörkölt lisztes anyagokból is.
Szódabikarbónát helyettesíti a konyhasó ugyanannyi liszttel vagy keményítõvel összekeverve.
Dr. Katona József említi útleírásában, hogy a Dunántúl egy falujában a skorbut elkerülésére meszes italt fogyaszt a lakosság. Ez persze nem azt akarja mondani, hogy a paprikavitamin helyettesítésére „meszet együnk”, hanem eredetét onnan veszi, hogy a vitaminhiány és a mészhiány tünetei – az általános gyöngeség, vérzékenység – hasonlatosak. Ezek a tünetek gyakran teljesen elmaradnak a meszes ital hatása folytán.
Nincs cukor!
Háztartásunk központ[i] problémája a cukorhiány. Minden a cukor körül forog. A cukor valuta lett. Cukorért mindent lehet kapni, de cukrot – sehol...
A cukor pótlására házilag elõállítható az úgynevezett “szaladós ” – vagy ahogy Jókai nevezi „Aranyember ” címû regényében: „Felséges” mézédes csíramálé.
Elkészítésének módja: Egy kilónyi konkolytól megtisztított és egy éjszakán át áztatott gabonát (búzát) terítsünk szét tisztára súrolt deszkán két ujjnyi vastagságban. Terítsük le az egészet durva szövésû vászonkendõvel, és tartsuk nedvesen. Az idõjáráshoz mérten 4-8 nap múlva a levélcsírák mint a pázsit fûszálai jelentkeznek. Ha ezek a csírák az 1-2 centiméter hosszúságot elérték, akkor az egész csíratömeget fa- vagy porcelánmozsárban szétzúzzuk, és 2 liter vízben 10 percig áztatjuk. A vízben áztatott csíratömeg levét porcelántálba öntjük, és ebbe szûrjük át szitán a leöntésnél visszamaradt csíratömeg nedvét.
Az áztatás és szûrés után nyert körülbelül kétliternyi kivonatot 11/2–2 kiló búzaliszttel keverjük, és csomómentesen eldolgozzuk.
A kapott híg, önthetõ tésztát tûzálló agyagedényben vagy jól kizsírozott lábasban sütõbe tesszük. A híg tészta forr, mint a gyümölcsíz készítés közben. Körülbelül egyórai sütés után a csíramálé tetején barna-piros bõr képzõdik, amelyet lehûtve fogyaszthatunk.
Ez a Jókai által említett mézédes csíramálé. A földmûvelésügyi minisztérium elemeztetése szerint 20–22% cukrot, azonkívül B1-, B- és E-vitamint is tartalmaz. A magyar nép õsi édesítõszere volt évszázadokon keresztül ez az egészséges, természetes cukorpótló.
Ennyit mond Szolnoki Imre kis füzete. Tessék elõvenni az acélt, kovát, taplót, begyújtani a tûzhelyt, s a kukoricalámpa fényénél megindulhat a cukorgyártás. Bizonyosak vagyunk abban, hogy az illatos és édes csíramaláta fogyasztása után senkinek sem lesz szüksége pótszénre vagy pótszódabikarbónára.
(Közli: Népszava, 1945. február 24. 4. o.)
:(
Ha termelek cukorrepat hazilag, abbol akkor otthon keves eselyem van vegyszermentesen, vagyis egeszsegesen hazi cukrot kesziteni?... gondolva mar a vilagvege utani idökre...
Meg akar kivaltani/helyettesiteni mostansag a cukrot
tudom... mez,,stb.. de azert kell a konyhaba cukor is valamennyi... :)
Ha termelek cukorrepat hazilag, abbol akkor otthon keves eselyem van vegyszermentesen, vagyis egeszsegesen hazi cukrot kesziteni?... gondolva mar a vilagvege utani idökre...
Hogy hogyan tudsz otthon készíteni kristálycukrot azt nem tudom, de maga a répa simán fogyasztható.Esetleg a leve kinyomható.Mást nem tudok a répáról, viszont már pár tonnát kiszedtem :-)
Nádcukor egészségesebb. Nád nagyobb mennyiség teremhet a kerted adott részén.
Túléli a téli hidegeket? :eek:
Ez jó lenne ha mûködne! Már csak egy vegyszermentes feldolgozási módot kell felkutatni! Tuti hogy létezik, mert nem mai találmány a cukor...
Dream_walker
06-11-2014, 06:49 PM
Amint olvasható, arról írtam, hogy a gyümölcscukor sokkal jobb, egészségesebb energia, mint a kristálycukor.
Nem értem, hogyan cáfolják ezt az általam is ismert tények. Vagy miért nekem írtad?
Nem cáfolják, no offense :) Csak a sürítés miatt írtam, meg elsiklottam afölött, hogy kristálycukrot értettél, én meg a szõlõcukorra írtam, hogy az sem rosszabb, csak máshogy mûködik, de szükséges az is.
Zacskóbicska
06-12-2014, 06:05 AM
Túléli a téli hidegeket? :eek:
Ez jó lenne ha mûködne! Már csak egy vegyszermentes feldolgozási módot kell felkutatni! Tuti hogy létezik, mert nem mai találmány a cukor...
Jó meleg vízben kiáztatod az apróra vágott szeleteket, aztán bepárolod a vizet. Nem lesz túl szép, de kijön a cukor.
Nemaaa... Ennyi?? :eek:
Nem lesz szep? Kit erdekel? A szervezetböl kifelejövet sem szep! :D
Köszi! Amint kiprobalom irok!
Azon viszont elgondolkodtam most, hogy ha ez ilyen egyszerü es egeszsegesen megoldhato, akkor miertnem igy csinaljak??
Jobban eladhato szep feheren, kristalyban? Tul misztifikaljak, hogy ne kezd el otthon gyartani? :confused:
http://www.sugarcanecrops.com/climate/
Uui: úgy néz ki a számok alapján, hogy celsius. Akkor a nád kiesett nálunk, mert nem lehet fagynak kitenni.
Cukor fellendülés a legmagasabb, ha az idõjárás száraz, alacsony páratartalmú; ragyogó napsütéses órák, hûvösebb éjszaka széles napi variációk és nagyon kevés a csapadék az érés során idõszakban. Ezek a feltételek kedveznek a magas cukor-felhalmozódás.
Igen.. inkabb szubtropusit ir.. bar kiprobalnam egy vedettebb helyen..
Apamnak mar van egy kisebb bambusz erdeje. Vagy 15-20 eve kapta, nem is szamitott ra, hogy megmarad... Mostmar a fiam garazdalkodik benne es rendesen vietnami-haboruzik .. :D
A cukorrepabol is kioldhato melegvizzel a cukortartalom, ami aztan beparolhato?
Dream_walker
06-12-2014, 05:05 PM
Igen.. inkabb szubtropusit ir.. bar kiprobalnam egy vedettebb helyen..
Apamnak mar van egy kisebb bambusz erdeje. Vagy 15-20 eve kapta, nem is szamitott ra, hogy megmarad... Mostmar a fiam garazdalkodik benne es rendesen vietnami-haboruzik .. :D
Ha van olyan helyed, ahol mondjuk északról és nyugatról kõfal védi (házfal vagy kõkerítés), és bõven kap napfényt (tehát nincs elõtte egy 100 éves diófa), érdemes kipróbálni. Vagy esetleg meg lehet próbálni a süllyesztett kertet, de annak nagyon nagy az építési földmunkaigénye, szinte kizárólag géppel lehet megcsinálni, ha sziklás az altalaj, akkor pedig csak a gép játszik, ásó, csákány felejtõs. Bár ha van rá két-három éved, akkor oké :D
A bambusz nem trópusi növény, csak ott is elterjedt. Hegyvidéki klímát szereti, azaz a hûvös, nyirkos idõjárást. Bírja a fagyokat is rendesen, bár az a bambusz, ami itt nálunk megél (nekem is van), az nem az a faj, amit a filmekben is látni :)
Meg aztán a bambusz fogyasztásával vigyázni kell, azt eszik a pandák is, és éppen halnak kifele, mert nincs kedvük a dugáshoz :D
Köszi! Ez mar remenytkeltö dolog! :thumbup
Csak nem kell nelkülöznünk tulsagosan akkor a vilagvege utan cukorilag!
Zacskóbicska
06-13-2014, 05:24 AM
Nemaaa... Ennyi?? :eek:
Nem lesz szep? Kit erdekel? A szervezetböl kifelejövet sem szep! :D
Köszi! Amint kiprobalom irok!
Azon viszont elgondolkodtam most, hogy ha ez ilyen egyszerü es egeszsegesen megoldhato, akkor miertnem igy csinaljak??
Jobban eladhato szep feheren, kristalyban? Tul misztifikaljak, hogy ne kezd el otthon gyartani? :confused:
A cukorrépából és minden répából ki lehet oldani. Valójában a cukorgyártás is így történik. Utána van még egy mésztejes finomítás, "fehérítés". Ez utóbbinak a fehérjék eltávolítása a célja, mert azok egy része szintén kioldódik. Én azt gondolom, a kristálycukor vegyi kezelése során nem kerülnek a cukorba természetellenes, vagy attól távoli anyagok. A mesterséges édesítõ szerek nagy többsége sokkal veszedelmesebb.
Aki kerülni akarja a cukrokat, tartson a zsebében édesgyökeret. Több elõnyös tulajdonsága van.
1. Ha ezzel kevered a kávéd, édes lesz. Utána a gyökér még sokszor felhasználható. Nem egészségtelen, gyomorvédõ, sõt vírusölõ hatású.
2. Ha söröztél egy rendeset és utána nincs kedved bepisilni a buszon 2 órán belül, elõ a gyökeret a zsebbõl és ezt rágcsáld. Kiválóan bent tartja a vizet, csökkenti egy ideig a folyadék kiválasztást. Ezt használták ki Hannibálék az alpoki "túrájuk" során, hogy bele ne haljanak a katonák a szomjúságba.
3. Ha b@szakodik a gyomrod, hasmenésed van, vagy etgyéb vírus gyötör, ismét elõ a zsebbõl a gyökérdarabot, készíts belõle tollas ágat, vagy forgácsold le ceruzahegyezõvel (felületnövelés), majd fõzz egy evõkanálnyi forgácsból egy liter vízzel teát és azt idd. Hamar rendbehoz az esetek nagy többségében. Nem lehet igazán túladagolni, nincsenek káros mellékhatások.
A durva eletbe! Miket nem olvas itt az emberfia!! :D
Ezt igy ahogy van elmentem! Köszi a hasznos infokat!
Erre gondoltal? Edesgyöker (https://www.google.hu/?gws_rd=ssl#q=%C3%A9desgy%C3%B6k%C3%A9r)
Esetleg megtenned, hogy erröl irnal a gyogynövenyes topikban is?! (akar a fenti hsz-t bemasolva) Ertekes infok ezek egy felkeszülönek...
Zacskóbicska
06-13-2014, 06:13 AM
A durva eletbe! Miket nem olvas itt az emberfia!! :D
Ezt igy ahogy van elmentem! Köszi a hasznos infokat!
Erre gondoltal? Edesgyöker (https://www.google.hu/?gws_rd=ssl#q=%C3%A9desgy%C3%B6k%C3%A9r)
Esetleg megtenned, hogy erröl irnal a gyogynövenyes topikban is?! (akar a fenti hsz-t bemasolva) Ertekes infok ezek egy felkeszülönek...
Ez az. Nagyon hasonlít a gyalogakácra. Ha egyszer elülteted a kertedbe, azt onnan körülményes lesz kiirtani:)
Grafitos
06-13-2014, 10:50 AM
Ha kifõzöd a répát és tojsz a fehérítésre, meg tisztításra, akkor lassú elforralás után a sûrûlét kiterítve tovább szárítod, elõbb utóbb kristályos lesz. Gyerekkorunkban sokszor megálltunk, ha répaszüretkor leleesett 1-2 répa az utánfutókról(Szerencs mellett gyakori jelenség volt anno) aztán anyám hámozta, vékony szeletekre vágta és be a sütõbe, mint a sütõtököt..remek csemege, imádtuk. a szélén mindig megpirult a karamell..ez volt a legjobb
Dream_walker
06-30-2014, 09:42 AM
Ez az. Nagyon hasonlít a gyalogakácra. Ha egyszer elülteted a kertedbe, azt onnan körülményes lesz kiirtani:)
Ugyanúgy lehet kiirtani, mint a csicsókát. Körbekeríted a területet, és ráengedsz három disznót. Rövid idõn belül írmagja sem marad, mert az utolsó morzsát is kitúrják a földbõl :)
raktaros
07-05-2014, 09:55 PM
Málnaszörp teszt (http://www.origo.hu/tafelspicc/teszt/20140703-hiperaktivitast-okoz-a-malnaszorp.html)
„a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat”
alina698
07-08-2014, 12:40 PM
Egyik sem rosszabb a másiknál. Ha ezt elolvasod érteni fogod miért. Ez egy mikrobiológusok által hitelesített cikk.
http://mindenar.postr.hu/mi-a-baj-a-cukorhelyettesitokkel-mindenar-iranytu-a-vasarlash
Grafitos
07-08-2014, 12:57 PM
Egyik sem rosszabb a másiknál. Ha ezt elolvasod érteni fogod miért. Ez egy mikrobiológusok által hitelesített cikk.
http://mindenar.postr.hu/mi-a-baj-a-cukorhelyettesitokkel-mindenar-iranytu-a-vasarlash
Én inkább úgy fogalmaznék... egyik rosszabb, mint a másik :hanyas:
shadow177
07-08-2014, 01:04 PM
Aki ezeket a förmedvényeket kitalálja, az kínpadon üvöltve kellene hogy befejezze az életét, aki meg lehetõvé teszi hogy gyerekekkel itassák meg, vagy egyáltalán gyártsák, életfogytig talpig vasban kellene hogy robotoljon a kõbányában! Természetesen vasár és ünnepnapokon egy-egy kiadós verés is jár neki!
Nem tudom hogy rákot okoz-e, de azt tudom hogy mikor én rákaptam az aspartame-os üdítõre, akkor néhány nap után nálam gyötrõ fejfájás jelentkezett, szédültem és nem láttam rendesen.
Nem én vagyok ezzel az egyetlen.
"Aspartame's neurological side effects include blurred vision"
"More aspartame side effects revealed - headaches, blurred vision, neurological symptoms and more"
"A number of the 90 documented symptoms as reportedly caused by aspartame are headaches/migraines, dizziness, seizures, nausea, numbness, rashes, depression, irritability, insomnia, hearing loss, vision problems, loss of taste vertigo and memory loss."
Nem azt mondom hogy ha szereted akkor nem eheted/ihatod meg azt amiben benne van, csak azt mondom hogy nekem nagyon nem vált be, mert már pár nap után lebetegedtem tõle.
Megnéztem a linkeket, nem tûnnek hiteles forrásnak. Attól hogy egy weboldalnak weborvos pont hu a címe, vagy laboratorium pont hu, attól az még nem tudományos szervezet weboldala. Akár én is le tudnék foglalni egy ilyen domaint, mondjuk hogy tudomanyok pont com, vagy tudostarsasag pont hu.
Nincs ott hogy kicsodák, egy tudományos weboldalon általában névvel, iskolával, fényképpel vannak kint az orvosok és kutatók képei, akik nevet felvállalva írják a cikkeiket. :)
raktaros
07-08-2014, 05:56 PM
Függetlenül attól hogy ártalmasak-e az édesítõszerek, mi nagyon nem szeretjük.
Nagyon "kilóg" és zavaró az íze.
Régebben nem zavart ennyire, lehet tanul az ember szervezete és azért nem szereti mert káros?
Múltkor Már*a üdítõbõl futottunk ilyenbe, potyára vettünk pár üveggel, nem bírjuk meginni, marad vendégeknek :).
mzperiksz
07-08-2014, 06:11 PM
Nem értem miért rugóztok a témán, senki nem nyom fegyvert a fejetekhez hogy megegyétek/igyátok.
Akinek meg diabétesze van majd eldönti mit is akar....
Csak beszélgetünk róla. Ezért van a fórum. ;)
mzperiksz
07-08-2014, 06:48 PM
Azért pár fórumtárs kommentje kicsit több mint beszélgetés, de lehet csak én érzem így.
Dream_walker
07-11-2014, 08:21 AM
A múltkor a boltban megkérdeztem az eladót, hogy van-e olyan üdítõjük, amiben rendes cukor van, nem ezek az édesítõk, hát, frankón hülyének nézett, hogy olyan senkinek sem kell...
amiben rendes cukor van
Itt visszahozták a cukrosat. Elõször a mexikói Coca Cola lett népszerû (mert abban cukor van és nem édesítõszer vagy kukoricaszirup), aztán a Pepsi is elkezdett valódi cukorral készült Pepsit árulni.
Zacskóbicska
07-11-2014, 11:18 AM
Itt visszahozták a cukrosat. Elõször a mexikói Coca Cola lett népszerû (mert abban cukor van és nem édesítõszer vagy kukoricaszirup), aztán a Pepsi is elkezdett valódi cukorral készült Pepsit árulni.
Ez a tipikus és kiváló túlélõ ital. Van benne energia a cukor miatt, élénkít a koffeinje, nehezen romlik meg a foszfor sav miatt és kiválóan alkalmas a szénacél pengék tisztítására/rozsdamentesítésére.
Grafitos
07-11-2014, 11:33 AM
:thumbupTovábbá mind a palackjából, mind a dobozából több tucat túlélõcucot lehet összehozni semmi perc alatt..pl vízszûrõ, denszeszes fõzõ, mécses...stb..stb
Ez a tipikus és kiváló túlélõ ital. Van benne energia a cukor miatt, élénkít a koffeinje, nehezen romlik meg a foszfor sav miatt és kiválóan alkalmas a szénacél pengék tisztítására/rozsdamentesítésére.
Lehet, de én azért remélem hogy ha oda kerül a sor, akkor kóla helyett tiszta vizem lesz elég. :D
Zacskóbicska
07-13-2014, 05:25 AM
Gyerekkoromban néha akácvirágot ettünk édességnek. Lehet, hogy cukorbetegek nem fogyaszthatják, de az biztos, hogy milliószor egészségesebb, mint a bolti vackok.
Csak rövid ideig terem:) Ha szárítod, akkor az meg már nem lesz olyan.
Pityubá
07-13-2014, 11:49 AM
Gyerekkoromban néha akácvirágot ettünk édességnek. Lehet, hogy cukorbetegek nem fogyaszthatják, de az biztos, hogy milliószor egészségesebb, mint a bolti vackok.
Rég megszépült emlékek. Ettem akácvirágot, de elõtte alaposan kiráztam a belebújt rovarokat. :)
Grafitos
07-14-2014, 11:38 AM
Mi nem rágtuk meg, hanem csak a kis virágocskákat egyenként kiszedegettük és a hegyesebb végük felõl kiszívtuk a nektárt:)...úgy emlékszem maga a virág nem ízlett
A. L. Ias
07-14-2014, 08:40 PM
És aki szereti a csípõset, kereshetett méheset vagy darazsasat... :)
Pityubá
07-14-2014, 08:56 PM
És aki szereti a csípõset, kereshetett méheset vagy darazsasat... :)
Címeres poloska ízesítéshez mit szóltok :)
Telkemen mosatlanul ettem málnát (nagyon helytelenül) volt benne poloskaízesítésû is. :eek:
Málnának elég magas a gyümölcscukor (fruktóz) tartalma ezért is szeretik a gyerekek.
A. L. Ias
07-14-2014, 09:52 PM
Az én számban is megkeseredett a nyál attól a jellegzetes szagtól.
törölt tag -gl
07-25-2014, 10:09 PM
Az én számban is megkeseredett a nyál attól a jellegzetes szagtól.
Érdekes én sosem éreztem a poloskák szagát :D
Viszont ha már cukorról van szó, a méhek remekül legyártják. Nem is bonyolult a tartásuk (néhol alig lehet õket kitenni padlásokból, stb) utána kell nézni és persze nem a profi méhészetek hozamára csorgatni a nyálat, csak 1-2 család jólétét és szolíd mézvételezést kipróbálni.
Állítólag egy család 50 kg mézet lehoz úgy, hogy a másik 50-et nem számoltam amit õk elfogyasztanak. tehát kb 100 körüli lehet az éves mézhozam.
Ehhez hetente kétszer rá kell nézni a családra és kell nekik egy jó hely. De mivel mûködik ez az "urban beekeeping" dolog (városi méhészet) egy kertvárosban nem jelenthet problémát. Be kell jelenteni a méhtartást, de külön engedély nem kell hozzá.
Áruk 30-40 körül van családonként, ez elsõ évben már megtérülhet.
Amatõrként szerintem évi 10-20 kg tehát havi 1-2 kiló méz lefejhetõ a családról, de ha ügyesek vagyunk 4-5 is. Heti 1 kiló meg csak elég.
Szerintem egy közepes családnak két méhcsalád mindenképp kellene, de ne felejtsétek el, hogy a sok cukor is méreg, ugyanúgy ahogy az édesítõszerek. Felborítja a szervezet energiaháztartását. (diabetes)
Én 10 méhcsaláddal számoltam magamnak, mert bármi bejöhet (mérgezés, egymás rablása, rossz év, stb.) És mivel a méz eláll, ha elveszteném a családokat (tolvajok, méhpusztulás), akkor is lenne tartalék.
Én azért nem számolnék 50 kg-mal családonként, ahhoz nagyon erõs családok, jó év és hozzáértés kell. 40 kilót viszont átlag meghozhatnak. Az nem igaz, hogy annyit elvehetsz, és még marad is nekik, sajnos. Nálunk 10 éves tapasztalat és gondos szelekció után sem hoztak 40 kilót egy átlagos évben, és bizony még vissza is kellett adni nekik. Ami a fedelezéskor visszamaradt, az etetõméz lett, és a kereteket sem pergethettem én, nehogy túl sokat szedjek ki, azaz jusson a családoknak is. És még így is cukrozni kellett az etetõmézet, mert nem lett volna elég. Úgyhogy amit Te írsz, az a lehetõ legideálisabb eset, de szinte lehetetlen elérni.
mzperiksz
07-26-2014, 11:45 AM
Akkor abból a családbol gyorsan vegyél párat, mert egy nagyon jó évben egy nagyon erõs család is jó ha hoz 30kg-ot.
Állítólag egy család 50 kg mézet lehoz úgy, hogy a másik 50-et nem számoltam amit õk elfogyasztanak. tehát kb 100 körüli lehet az éves mézhozam.
Õsszel, télen nehezen :)
Amatõrként szerintem évi 10-20 kg tehát havi 1-2 kiló méz lefejhetõ a családról, de ha ügyesek vagyunk 4-5 is. Heti 1 kiló meg csak elég.(diabetes)
törölt tag -gl
07-27-2014, 02:20 PM
Jogos, köszi az infokat!
WestBam
02-11-2015, 10:03 PM
Truvia édesítõszer mint rovalölõ jól szerepel. (http://ujvilagtudat.blogspot.hu/2015/02/a-truvia-edesitoszer-egy-eroteljes.html#.VNuXUlOG93Y)
Törölt_fórumtag2
03-31-2015, 07:27 AM
Beszereztem néhány tõ steviát. Tovább akarom szaporítani.
Nem csak az édesítõ hatása miatt esett rá a választásom, hanem mert gyógynövénynek sem utolsó.
Ha rákerestek, nagyon sok információ fenn van róla.
Az Auchan hálózatokban árulják, 4 tõ egy cserépben-600 Ft.
Ez meg?
What is Aspartame Made of?
The simple answer is artificial sweetener, but a patent has confirmed what the commonly used sugar substitute aspartame is really made of: the feces of genetically modified E. coli bacteria.
Mibõl készül az aspartame édesítõszer?
Mesterséges édesítõszer, de a cukrot helyettesítõ fajta a getetikailag módosított E. coli baktérium székletébõl készül.
Magyarul akkor az aspartame az tulajdonképpen "baktérium-sz.r"?
http://www.metro.us/news/aspartame-is-made-from-bacteria-feces-patent-confirms/tmWmhA---1bRGJsAbdX4fk/
:hanyas:
Még ha csak bio baktériumszar lenne. Súlyosabb, hogy genetikailag módosított.
Mi a helyzet az aspartame üggyel? Ha jól hallom elvileg rákkeltőnek minősítették. Erre valami magyar üdítőgyár refeküdt a témára és egy egész reklámkampányt fektetett arra hogy az ő kólájuk aszpartame mentes...
Mondjuk számítani lehetett hogy baj van vele. Ahogy az első hozzászólásomban írtam ebben a topicban, migrénes fejfájás, lüktető fej, látászavar, szédülés, stb. Ezek szerint most már hivatalosan sem annyira egészséges 2013-hoz képest...
Ja, valami 1 évvel ezelőtt vitáztam valakivel, aki foggal-körömmel védte az aszparte-ot. Hogy én biztos hazudok hogy fejfájást okozott nekem és csak kitaláltam az egészet. Erre megnéztem a profilját, hol dolgozott? Valami olyasmi helyen hogy Aszpartame Magyarország Kft. Nem lepett meg. :haha:
sukran4fish
09-04-2023, 01:32 PM
Mi a helyzet az aspartame üggyel? Ha jól hallom elvileg rákkeltőnek minősítették.
Persze de milyen késéssel... Már évek óta a szukralóz megy igazán helyette (tudtommal). Amit továbbra sem értek, hogy egyáltalán mi a fenének van szó szerint MINDEN édesítve. Bármi feldolgozott ételt vagy italt vásárolsz, szinte biztos lehetsz hogy van valamiféle hozzáadott édesítőszer benne.