View Full Version : Prepper lista
Don't Panic
06-03-2013, 06:15 PM
Ide várnék amolyan közös brainstorm keretében, több szem többet lát alapon minden olyan javaslatot, hogy mit érdemes beszerezni, mit érdemes otthon tárolni (akár panelben is) és mibõl érdemes bespájzolni. Indoklást is tessék írni! Nem csak úgy benyögni! Valamint mindenki tartsa szem elõtt, hogy lehetõleg manuális legyen, ha ilyen jellegû eszközrõl van szó és ezen felül legyen használható "szimpla" katasztrófák esetén is, ne csak világvége-közeli állapotokban! Tehát észszerû és törvényes megoldásokat várok! Valamiféle racionális darabszám is jól jöhet! Íme néhány példa, hogy mire gondolok!
- Kézi konzervnyitó (http://konyhafelszereles.bercsekft.hu/konyhai-kiegeszitok-1187/konzervnyitok-1284/konzervnyito-lemez-hagyomanyos-4489.html). A recézett kerekeseket felejtsük el, mert egy idõ után "szalajtanak"!
Egy kisebb változat (amerikai P-38-as) nekem még az EDC-mben is van. Személyenként egy, ha szeparálódni kell valamiért.
- Igazi faggyúgyertyák. Csak a csöpögõs változatok a jók, mert azt egy alátétedényben felfogva újra lehet olvasztani és új gyertyabéllel megint felhasználható. Amennyi a polcon elfér. 10-15db minimum.
- Katonai gyapjúpokrócok. Családtagonként legalább egy. Plusz egy-két extra nem csak takarózásra. Sajnos az MH volt olyan barom, hogy rengeteget elégettek. Pedig a magyar, ún. lópokrócok 100%-os gyapjúk voltak. Ellenben az amcsikkal, amiket még így is 30-40$-ért vesztegetnek eBayen. Ráadásul a tiszta gyapjú lángálló. Éjszakai elsötétítésre is jó az ablakokra.
- gázolaj, petróleum, benzin, fa, szén, PB gázpalack, stb. Tüzelésre, fõzésre, világításra. Mennyiségre minél több.
- Petromax lámpa vagy hasonló. Világításra, kiegészítõvel kisebb fõzésekre. Családban min. kettõ.
- fazéktalp vagy bográcsállvány. Ez arra jó, hogy ha pl. nincs közszolgáltatás, akkor erre rá lehet állítani egy lábast, fazekat, kisebb fémhordót és lehet benne fõzni, vizet melegíteni a konyha padlóján - ha kõbõl van. Akár fából rakott tûzön is. Csak megfelelõ szellõzésrõl gondoskodjunk.
- gumicsizma, horgászcsizma. Csõtörés, árvíz esetén baromi hasznos tud lenni. Érdemesebb erõsített változatokat beszerezni, hogy ha esetleg árvizes területen kell gázolni, akkor a törmelék ne tegyen kárt a lábunkban.
- Érdemes szagelszívónak vágatni lyukat még a panelben is, mert vészhelyzetben oda be tudod kötni a sátorkályhád (http://relaxshax.wordpress.com/2011/01/09/military-and-backpacker-tent-stoves-for-tiny-housescabins/) kéményét, aminek a tetején fõzhetsz, vizet melegíthetsz, ruhát száríthatsz és melegedhetsz is körülötte.
- újratölthetõ elemek minden mennyiségben.
- napelemes töltõ. Legalább egy kisebb teljesítményû elemeknek és egy 3W feletti laptopokhoz, tabletekhez. Ha nem is lesz interneted a gépeden tárolt rengeteg túlélõs videót és pdf könyvet referenciának meg tudod nézni.
- meleg gyapjúruházat. Katasztrófa esetén szolgáltatók nélkül nagyon kemény tud lenni. Pláne télen! Nehogy azt hidd, hogy ezekben a szar házakban fûtés nélkül sokáig bírod! Fõleg divatcuccokban és pamutban, aminek köztudottan rossz a hõszigetelése.
- tasakos levesek. Nagyon sokáig elállnak és még ha nem is mamafõztje, be tud ragyogni egy újabb túlélõnapot.
- konzervek. Nem kell kifejteni. A kiszuperált konzervdobozokat nehogy kidobd! Tárolásra, vízforralásra, csapdának kiválóak - mérettõl függõen.
- víz, szódabikarbóna, ecet, cukor, zsír, olaj, citromlé, só, gabonamagvak. Ezek alap dolgok evésre, fertõtlenítésre, gyógyításra, ételkészítésre. A gabonát csak fogyasztás elõtt daráljuk le, hogy tovább elálljon! Még egy egyszerû kovásztalan kenyeret (http://www.canadianliving.com/food/bannock.php) is össze lehet ezekbõl dobni!
- kézi daráló- és örlõalkalmatosságok. Mozsárban rengeteg mindent meg lehet csinálni. Akár mezõn szedett gyógynövényeket is elõ lehet készíteni. Lisztet is lehet õrölni. Kézi húsdaráló segítségével a nem konvencionális állatok húsát is fogyaszthatóbb formába lehet kényszeríteni. Idõsebbek és betegek is el tudják így rágni.
- barkácsszerszámok. Kizárólag kézierõvel mûködõek! Fejsze, keretes fûrész, kalapács, csavarhúzó, kézi furdancs, kombinált fogó, stb. Szánalmas, hogy némelyik háztartásban még egy rendes csavarhúzó sincs! Pedig a dolgaidat már most is karban kéne tartani valahogy, nem?
- erõs nylonzacskók különbözõ méretben. Szeméttárolásra, fekáliának, esetleges döglött jószágoknak, hulláknak. Ez bizarul hangozhat, de lehet olyan szitu, hogy nem lesz lehetõség egy darabig temetkezni. A fekete elsötétítésre szintén jó.
Na, ez csak egy kis ízelítõ volt! Nem egy teljes lista! Csak szemléltetni akartam, hogy hogyan is gondolom ezt a topikot. Biztos mindenki tud majd hozzátenni! Mindig lehet olyan dolog, amire egyedül nem gondolnánk. Segítsük egymást!
Dream_walker
06-03-2013, 06:38 PM
Városi kiegészítés röviden:
erõvágó - kicsi és nagy is, a kicsi elfár pulóver, kabát alatt, a nagy természetesen nehezebben kezelhetõ, de arra amúgy is csak késõbb lehet szükség, nem az elsõ napokban
plusz variációk: vasfûrész, kézi palackos lángvágó
feszítõvas - szintén kicsi, nagy is
plusz variációk: tekerõkaros feszítõ (olyan, mint az emelõ, csak nem a földön használod, hanem pl két ajtószárny között), kézi faltörõ
fejsze, esetleg kalapácsfejes/ütõfelületes - no comment :)
Don't Panic
06-03-2013, 08:03 PM
Ez úgy hangzik, mintha nem túlélni szeretnél egy-egy katasztrófát, hanem kihasználni. ?
- közönséges hypo: víztisztításra, fertõtlenítésre
- hintõpor: sosem elég. Amikor napokig nem lehet levenni a bakancsot, mert készenlétben kell lenni vagy éppen már menni/menekülni kell, akkor majd rájössz, hogy mirõl beszélek.
- aktív szénpor: fogmosás, víztisztítás, mérgezés ellen (leginkább ételmérgezés), dunsztkötésben csípések ellen, bõrproblémák kezelésére, elfertõzõdött felületek tisztítására.
Vándor
06-03-2013, 08:04 PM
- Fóliasátorhoz való fólia
- Sok-sok duct- tape
A kettõ együtt elsõsorban az ablakok ideiglenes javításához, ha valami nagy vihar, zavargások, stb által betörne. Ha elõrelátható az ilyesmi gebasz, akkor a ragasztószalaggal érdemes belülrõl egy "X"-et ragasztani, hogy ne legyen annyi szilánk a lakásban. Rövid ideig vegyi katasztrófa esetén is lehet némileg izolálni a lakást ezzel a módszerrel.
A fóliát használhatod ideiglenes tetõjavításra, de árvíznél a falak, gátak védelmére.
mossberg-operator
06-03-2013, 08:40 PM
Szeg minden mennyisegben. Javitani, epiteni, s belelepos csapdanak is deszkaba utve...
- paracord, zsinór, kötél
gondolom nem kell részletezni
astonferi
06-04-2013, 11:01 AM
pisztoly,puska, pisztoly, puska, pisztoly, puska, + svájcibicska :haha:
viccvolt.
svájci bicska mint konzerv nyitó, fûrész és kés. nekem hasznos volt idáig . még a 4 éves fiamnak is van ( persze nem azzal mászkál de van a csomagjában ). gyorskötözö, ragasztószalag, szemeteszsák, ( szigetelni víz ellen + gyûjtögetni ), a többit leirták nagyjából. bár fontos hogy város vagy vidék.
WC papír, papír zsebkendõ. Már ha nem akarod a kabátujjadba fújni az orrod. :haha: :hanyas:
Don't Panic
06-04-2013, 01:21 PM
Ezt csak azárt mondod, mert nem ismered a ruszki zsebkendõt. ;)
Egyébként ez a két motyó nem csak szokványos módon használva jó. Nagyon durva gebasz esetén pedig használat után kiszárítva még gyújtósnak is jók.
Bár a wc papír helyet én olyankor már a rómaiak által használt fanyél+szivacs+sós víz triumvirátust használnám. Tovább tart és még akkor is cserélhetõ.
Don't Panic
06-05-2013, 04:03 PM
Csak így tovább! Én bespájzolnék min. 4-5 pár konyhai mosogatókesztyût is. Azt a vastagabbik, hosszúszárú verziót. Filléres dolog, de sok dologtól védhet meg.
fisligery
06-05-2013, 05:22 PM
Alufólia is jól jöhet, lehet benne sütni és tálat vagy edényfedõt is lehet belõle hajtogatni.
astonferi
06-05-2013, 05:30 PM
Alufólia is jól jöhet, lehet benne sütni és tálat vagy edényfedõt is lehet belõle hajtogatni.
és az kell a vizipipához a dohány tetejére hogy a parázs ne égesse meg.
Dream_walker
06-05-2013, 05:53 PM
Ez úgy hangzik, mintha nem túlélni szeretnél egy-egy katasztrófát, hanem kihasználni. ?
Hintõporral meg hipóval nem jutsz be üresen álló, de lezárt épületekbe, telkekre, ha elfogy a cucc, és el kell indulni keresni valahol...
on
távcsõ
Vadonban értelemszerû, de városban is jó szolgálatot tehet. Természetesen nem a vadászok, vadõrök által használt kéttéglányi alkalmatosságra gondolok, ki méretben is van már nagyon jól használható cucc.
Ja , btc 12*50 , a kedvencem .
Don't Panic
06-06-2013, 10:29 AM
Hintõporral meg hipóval nem jutsz be üresen álló, de lezárt épületekbe, telkekre, ha elfogy a cucc, és el kell indulni keresni valahol.
Okés, tehát akkor te ezeket inkább egy amolyan világvégi szitura tervezed beszerezni, amikor már minden borul(t)?!
Traveller
06-06-2013, 10:31 AM
Azt tudom idézni, amit a mitvettél topicban írtam régebben:
- 50 láb ejtõernyõs-zsinór (amerikai másolata, bár súlybírást nem teszteltem), ereszkedés biztosítására, menedéképítéshez, bakancsfûzõnek, stb.
- magnéziumrúd "tûzkõ"
- leheletvékony szigetelõ fólia (survival blanket)
- mini iránytû
- minitávcsõ monocular
- fejlámpa
- zseblámpa cree leddel
- síp
Meg amit más topicokban:
- duct tape
- kötél, zsineg
- erõs, nagy fólia
Kicsit össze vagyok zavarodva.
Tehát van a zsákodban nem tesztelt kínai ejtõernyõzsinór kópia, amit ereszkedés biztosítására is szeretnél használni. Az eredeti kibír 250 kilót, de mennyit bír a kópia? Rábíznád magad?
Leheletvékony túlélõ fólia, ami nagy eséllyel egyszer használatos - praktikus volna a többszöri használatos tartása (http://www.amazon.com/Adventure-Medical-Kits-Survival-3-2-Ounce/dp/B004M7U1H4), mert nem lesz lehetõséged cserélgetni, ha meg átfúj rajta a szél vagy bepókhálósodik, semmire sem lesz jó.
Zeblámpa cree leddel - ami hasznos, de mennyi az üzemideje? A legtöbb kínai lámpából a maximális fényerõ kipréselése a gyártók célja, de arra pont ritkán van szükség, max. fegyverlámpánál vagy elvakításra. A Zebralight h501 lámpám (http://www.fenixtorch.co.uk/led_torches/zebralight_h501.html) akár két hétig is biztosít olvasásra alkalmas fényt (2,5-3,5 lumen) normál használattal egyetlen 2000 mAh Sony Eneloop NiMh aksival, mellette 96 lumenes fényt nyom flood patternnel.
Mini iránytûvel próbáltál ismeretlen terepen navigálni? Tapasztalatom szerint a mûanyagok alkalmatlanok ilyen funkcióra a gyatra gyártási minõség miatt. Amire szükséghelyzetben rábízhatod magad azok a következõk:
TruNord (http://www.trunord.com/)
NATO Peyser (http://www.silvermans.co.uk/ProductDetails/tabid/89/Department/Military/Category/COMPASS+++NAVIGATION/Description/NATO+BUTTON+COMPASS/ItemId/1186/CurrentPage/0/Default.aspx)
Marbles (http://www.bestglide.com/marbles_brass_compass.html)
Best Glide Tracker (http://www.bestglide.com/tracker_button_compass.html)
Ne csapd be magad, hogy felkészültél.
Ha túlélésrõl van szó, akkor csak a legjobb minõségû, legtartósabb és csakis személyesen TESZTELT eszközök jöhetnek szóba, mert az életed múlhat rajta, amikor szükséged van rá.
Don't Panic
06-06-2013, 10:34 AM
Ha már hosszútávú, rend nélküli állapotok!
Én a karbantartásra használatos dolgokról sem feledkeznék meg:
- fenõkövek (baltához is) legalább típusonként egy-egy.
- ráspoly (fûrész élének a karbantartásához) egy-két darab.
- mûszerolajok, zsírok, fegyverolaj, stb. Típustól függ a tárolandó mennyiség. Ennek pontos felméréséhez érdemes figyelni, hogy most mennyit használsz pl. havonta és azt felszorozni min. másféllel!
Mert ezek nem biztos, hogy elérhetõek lesznek vagy könnyen elõállíthatóak. Mégis nélkülük a legjobb szerszámod is gyorsan el fog használódni!
Don't Panic
06-06-2013, 10:47 AM
Az utángyártott dolokról nincs mit mondanom! Kuka!
A gombiránytûk tényleg csak hozzávetõleges tájolásra alkalmasak. Visszaszögelést pl. nem is tudsz velük elvégezni. Pedig az is sokszor kell. Mégha csak úton létünk soán a duplacsekkolásra is akarjuk elvégezni, hogy tartjuk-e az irányt. Éjszaka a csillagok alapján pontosabban tájékozódhatsz, mint egy gombiránytûvel bohóckodva.
A CREE LED-rõl csak annyit, hogy egy társadalmi borulás esetén kétlem, hogy lesz az elsõ boltban! És ezt most mondom mindenkinek: keressetek közönségesebb megoldásokat! MINDENBEN! Elemekbõl csak a AAA-vel vagy AA-val mûködõ cuccok pl.! Nem a gombelemek, meg mindenféle fehér holló. Mert ha be is jutsz valahova ceruzaelemet sokkal hamarabb találsz bárhol! Zseblámpákba is a sima kis égõk hamarabb fognak passzolni! Azokat még más mûszerbõl, gépbõl is ki lehet szedni és használni a zseblámpádban, ha passzol a menet. Nem lesz hiper-szuper fénye, de jobb, mint a vaksötétben kódorogni. Persze egy jó CREE LED esetében sok az az 50.000 üzemóra. De! Minden magyarnak Olight és hasonló száz dollár feletti csodalámpája van, hogy az az üzemidõ biztosan annyi legyen? A kínai fosnál még egy Magliteot is többre tartok a régi izzójával!
Traveller
06-06-2013, 11:05 AM
:-) Ebben a lámpa témában nem értek egyet a hagyományos izzókkal - az üzemidõ és az érzékenység miatt.
Ha már összeborul minden, sok ledes cuccot fogsz találni, szinte már minden gyerekjátékban az van.
A Maglightból is van a két góliátos (http://www.maglite.com/D_Cell_LED.asp)nagy ledesem, nem is tudom, mikor volt benne utoljára cserélve az elem, sokszorosáig bírja, mint a hagyományos izzóval és 300 méterre elvilágít, keresésnél hasznos.
Alacsony fogyasztás, hosszú élettartam, érzéketlenség a nedvességre, leejtésre. ez mind a led mellett szól. Ha kipróbálod, egy drótra kötött ledet víz alatt is tudsz használni minden védelem nélkül, tökéletes megoldás.
Néhány ezer forintért lehet rendelni a legnagyobb fényerejû drop in modulokat is rendelni a dealextremerõl ingyenes házhozszállítással (http://dx.com/p/cree-q5-led-drop-in-module-3-7v-18v-input-11621) Kínából. Érdemes venni egy marékkal, örök élet és egy napig elég lesz cserére.
Az AA aksival hajtott dolgokra szavazok én is, minden elemes dolgom azokkal megy (a nagy maglightot kivéve). Akkumulátorból pedig a SANYO Eneloop (http://www.eneloop.info/home.html) a standard, hosszú ideig megõrzi a töltöttségét és jobban bírja a töltési ciklusokat, mint a többi gyártó termékei, ne vegyél mást, ha nem akarsz pénzt kidobni. Jó töltõ kell hozzá, a Maha/Powerex 9000 (http://www.amazon.com/Powerex-MH-C9000-PowerEx-WizardOne-Charger-Analyzer/dp/B000NLUSLM) bevált darab, cellánként tudod szabályozni a töltõáramot.
Don't Panic
06-06-2013, 01:12 PM
Traveller: nem azt mondom, hogy a hagyományos izzó jobb, mint a CREE LED. Csak azt lehet, hogy könnyebben találsz. És nem feltétlenül másik zseblámpában. Lehet, hogy más árukból is jó lesz az izzó méretben arra, hogy beletedd a lámpádba. Nekem van 3 modern lámpám, de ez mellett van US Army pipalámpám is még a régi izzóval. Így bármit találok tudom hasznosítani. ;)
Wannabe: Persze nem mindenkinek van a drága cuccokra pénze. Az én életszínvonalam is akkorát zuhant, mint egy állat, amióta visszajöttem Írországból. Ez K***** ****** helyzet most. De, nem feltétlenül kell lemondani a minõségi cuccokról! Katonai boltokban sokszor hagynak bizományiban kincseket jó áron. Licitálni is lehet különbözõ internetes oldalakon jó dolgokért. Sokszor a hírdetõ nem is tudja mi féle aranyat érõ cucc van a kezében és "elherdálja". De turkálóban is láttam már svájci hegyivadász bakancsot 5.000-ért! Nem akartam hinni a szememnek. Persze, milyen az élet: pont nem volt jó méret! Tehát lehet venni jó motyót is olcsóbban, csak nyitott szemmel kell járni és akkor nem kell a kajapénzt elvenni rá.
Don't Panic
06-06-2013, 03:34 PM
Egy angol bálás ruha bolt volt, de már nincs meg. Lehet, hogy azért, mert ilyen nevetségesen olcsó volt. :)
Traveller
06-06-2013, 06:12 PM
Értelek. Én is néha már a kaján spórolok, hogy elérjem a célom, de ha valami kell, akkor kell, ha használtan jutok hozzá, akkor használtan. Ahogy DP írta, katonai boltokban sok mindent találni, de ebay is sokat segít. Sok holmit vettem ott töredék áron, svájci katonai Katadynt 50 euróért, 140 eurós Leathermant 35 dollárért és hasonlók.
Illetve elektronikus cuccokban, késekben a kínai direktboltok egész jók, egyre többet veszek onnan kisebb dolgokat.
Viszont néhány eszköz kikerülhetetlen, pl. a Zebralightnak sincs másolata, durván jó a vezérlése, szerszámban is a Knipex Cobra olyan tökéletes, hogy a 12 centis kis csõfogóval ki tudtam tekerni olyan colos csövet, aminél felsültem a hagyományos nagy csõfogókkal. Ugyanígy ruházatnál évtizedekig szívtam az aranyáron vett mûanyag sportruhákkal, míg felfedeztem a merinó gyapjút, azóta már a fél ruhatáram lecseréltem, nincs jobb hõ és nedvességszabályzó anyag.
fisligery
06-06-2013, 07:39 PM
Szerintem pár viaszfõzõ is jól jöhet meg alkoholos filc, golyóstoll, ceruzák,pár füzet feljegyzéseket készíteni vagy feliratozni dolgokat.
fisligery
06-11-2013, 05:53 PM
Vazelin (http://hu.wikipedia.org/wiki/Vazelin) is jól jöhet,akár tûzgyújtáshoz , BOB-ba is érdemes lehet egy kis kiszerelést belerakni.
imi79
06-12-2013, 08:57 AM
Konzervekben ki, milyent favorizál, tart a készletben?
Traveller
06-12-2013, 11:19 AM
Bármit, ami épp akciós volt :haha:
Borsót. A levesek, fõzelékek is jók. Csirkehúsleves, fõleg.
imi79
06-16-2013, 01:06 PM
http://www.ebay.com/itm/Sturdy-mylar-stand-up-food-storage-bag-pouch-long-term-collectibles-protection-/271180374240?pt=AU_Food_Storage&var=&hash=item3f239c20e0
varég
07-16-2013, 05:32 AM
Lehet nem láttam a felsoroltak között, de ott van:
Térkép.
Papír alapú, a környezõ területek turistatérképei, autós és városi térképek.
Átlátszó csomagoló ragasztóval, vagy nagyméretû öntapadós fóliával lehet részlegesen víz és koszállóvá tenni.
Egy tájolóval együtt, némi térképismerettel könnyen lehet találni kerülõ-rövidítõ utakat.(az egész ország összes térképe elfér egy bakancs dobozában)
Batka
07-16-2013, 06:28 PM
Nekem régrõl van egy háromrudas Magliteom. Feltétlenül ragaszkodom hozzá, mivel a rendõr se szól érte... ;)
Vettem bele LED-modult, ami nem volt százszázalékosan belevaló (de olcsóbb), így a fény kilépése alacsonyabban van, mint a fókusz, így nem lehet teljesen fókuszálni a fényt... Ettõl eltekintve bevált, mert az üzemidõ sokszorosára nõtt. Van hozzá akku és míg régebben az izzóval alig lehetett használni pár napig, most hetekig elmegy.
mossberg-operator
07-16-2013, 09:04 PM
Lehet nem láttam a felsoroltak között, de ott van:
Térkép.
Papír alapú, a környezõ területek turistatérképei, autós és városi térképek.
Átlátszó csomagoló ragasztóval, vagy nagyméretû öntapadós fóliával lehet részlegesen víz és koszállóvá tenni.
Egy tájolóval együtt, némi térképismerettel könnyen lehet találni kerülõ-rövidítõ utakat.(az egész ország összes térképe elfér egy bakancs dobozában)
Egyetertek, nekem is van, nagylepteku turistaterkep a kornyekrol.
fater.lajos
07-23-2013, 05:17 AM
Egy csomag tampon. Tiszta mûszál. A legjobb dolog tûzgyújtásnál a szikra felfogására.
Három-négy közönséges gáz öngyújtó.
Két gagyishopos ledes-dinamós zseblámpa. (Nem LIDL, mert az nehéz.) Ügyesen ragaszd be nejlonzacskóba, a végét meg forraszd le fóliahegesztõvel. Olcsó, örök életû vízálló és úszik.
Kovács
07-24-2013, 06:39 AM
Olvasottak közül nem igazán láttam de gyógynövények gondolok itt pl. Aloe Vera vagy fûszer növényekre amik használhatok szintén gyógynövényként. De az Aloe vera kifejezetten jó mert az akár rögtön leszedve is használható elég sok mindenre. A fûszer növény inkább csak teaként. Ha valamit rosszul tudok szóljatok :D.
varég
07-24-2013, 08:12 AM
Porálarc(szépséges nevén respirátor), védõszemüveg.(pár gramm, de jobb ma egy szemüveg, mint holnap egy üvegszem)
Kávéfilter: Gyújtósnak, vízszûrésre, esetleg porálarc helyett végszükség esetére jó...
Traveller
07-24-2013, 05:07 PM
Kávéfiltert önmagában nehogy használjatok vízszûrésre. Mikrobiológiailag semmit sem ér. Csak úgy, ha telenyomod szénporral, vagy legalább homokkal.
Úgy sem, csak legfeljebb aktív szénnel. (http://pecsairsoft.hu/bushcraft/water_purifier/water_purifier.html)
Amatorpe
09-04-2013, 03:37 PM
Zseblámpákkal kapcsolatban: nem kell sok tízezret költeni, ha jót akarsz:
http://www.youtube.com/watch?v=oxfEvf1GEdc
Nem mondom, hogy atomcsúcs, 50-60ezres katonai cuccok nem lesznek jobbak, de ennyiért vállalható.
Nekem ilyen van:
http://vartamintabolt.hu/indestuctible-1w-led-2aa
2db 2AA elem/akku kell bele, cree led, ütés és vízálló bizonyos szinten, és ahhoz képest árában verhetetlen (szerintem). Garival, itthonról.
Cangára használom, 2 állása van, spórolós arra kell, hogy lássanak, erõteljes meg hogy én lássak, ahol nincs közvilágítás.
Egyébként esett már 1,5 méterrõl betonra, és köszöni szépen jól van :D
Ordinis.Esse
09-04-2013, 05:42 PM
Köszi a linket tényleg jónak néz ki és lehet rendelek is! :)
Ajánlom figyelmetekbe a következõ oldalt és a benne lévõ videót!
http://fegyvervideo.hu/articles.php?article_id=941
Ordinis.Esse
09-06-2013, 09:16 AM
Lehet kapni ilyen aromazáró mûanyagzacskós dohányt.
Nagy ötlet! :thumbup
Ahogy írtátok az erõs dohányosok inkább nem esznek, de a "rákot etetik" amikor lehet.
Javasolt betárazni annyit amennyit elvisel a pénztárcánk. Csere alapnak az egyik kiváló megoldás.
Lehet kapni "konzerves" kiszerelést is, ami már eleve hermetikus. Az üres cigiket megint lehet venni kartonba, azt viszont hermetizálni, leforrasztani kell, de így örökélet+1 nap a tarthatósága. Kis töltõ meg fillérek (ha jól tudom). Ha beüt a gebasz és nincs cigi, akár te is töltheted és darabonként üzletelhetsz vele ;)
Összességében:
- könnyû az egész készlet (dohány, cigipapír -vagy cigipapír füstszûrõvel, cigitöltõ),
- kiváló cserealapot képez, az arra "rákattanóknál"
- drága most megvenni, de gondolj arra, hogy milyen értékes lesz egy gebasznál.
- eladhatod bármikor, ha késõbb mégsem tartod számodra jó ötletnek a dolgot. Csak felfele megy az ára, így befektetésnek sem rossz!
imi79
09-06-2013, 10:00 AM
Ilyeneket fillérekért lehet venni ebay-en, nekem is pihen pár napja pont cserealap miatt dohány mag, dohány papír, meg töltõ az ebay kosaramban.
Várom, hogy megint kicsit erõsebb legyen a Ft, mert vicc a mostani 230ft/usd.
Tasakot már vettem, a mutasd mit vettél topicban be is linkeltem.
Salmo
09-08-2013, 08:18 PM
Kerestem az oldalon, hátha linkelte már valaki. Ha igen elnézést. Elég komplex dolog, de ide tartozik.
Angolul van, de érdemes akár fordítgatni is.....
540
Ordinis.Esse
09-08-2013, 08:26 PM
Elég komplex dolog, de ide tartozik.Angolul van, de érdemes akár fordítgatni is...
Ma volt eszembe, hogy megkeresem, mert én is láttam valahol és szeretném a saját rendszeremben használni. Az a bajom most, hogy olyan kicsi a kép, hogy használhatatlan. Nincs valakinek egy nagyobb (nagy) képrõl linkje?
Én is arra gondoltam, hogy túl kicsi. Inkább a képhez vezetõ linket tedd ide, azon biztosan látszik a szöveg. :)
raktaros
09-08-2013, 08:45 PM
Én is arra gondoltam, hogy túl kicsi. Inkább a képhez vezetõ linket tedd ide, azon biztosan látszik a szöveg. :)
http://www.mynewoldschool.com/wp-content/uploads/2013/04/prepping-matrix-ver-1.jpg
Copyrightos. Persze meg lehetne õket kérdezni a lefordításról. :)
Ordinis.Esse
09-08-2013, 09:06 PM
Köszönjük! így már tényleg olvasható! :thumbup
A jobb felsõ sarokban nem az van írva, hogy szabadon letölthetõ és használható?
Nem, ott az van hogy ha beregisztrálsz az oldalukra, akkor a tudást/tapasztalataidat megoszthatod és letölthetsz dolgokat ingyen.
Batka
09-09-2013, 12:35 AM
Na, ez engem arra a hírhedt pps-re emlékeztet, amit amerikai katonáknak készítettek az Afganisztáni helyzet elmagyarázására...
Innen jön a vicc, hogy death by Power Point... :)
Szerk.
Meg is van, benne az elhíresült afganisztáni COIN stratégia...
http://katpol.blog.hu/2010/09/04/knn_death_by_powerpoint_az_ezredes_kiborul
„If we ever had a war, while you are working on your Power Point, we would be killing you.”
:haha:
Traveller
09-13-2013, 11:56 AM
Nincs idõm magyarra fordítani, de elég hasznos gyakorlati tanácsok vannak benne off grid élethez olyantól, aki buta városi létére kiment néhány hónapja az erdõbe:
102 Prepping choices I would change (http://www.goldismoney2.com/showthread.php?51882-102-Prepping-choices-I-would-change)
It's been 102 days since I let out on my own, went off-grid and ended up living my SHTF bug-out scenario. I think we all envision what life might be like off-grid and without common amenities. The reality I have found, is not as expected. There are at least 100 things I would change about my plan, all detailed here for easy access and consideration. As the list is long, details are limited. I'm happy to elaborate on any points if asked. So, that said, here's how I changed or would change my original plan:
1. Bring only dark and neutral color clothing. White and light are a pain to clean by hand.
2. Non-digital clocks lost time or stopped altogether when cold, even with new batteries. Digital worked well.
3. I was using a 120V inverter for small appliances. Having converted to 12V, I use about half the power each day. The inverter runs only large appliances now.
4. I brought an indoor thermometer alone. I now have a digital indoor/outdoor and can more accurately record weather.
5. Record daily high and low temperatures on a calendar for SHTF planting, harvesting, etc.
6. Portion food in single servings. Large #10 tins get boring and the contents go bad if it is humid.
7. Practice fire-starting skills in poor weather BEFORE heading out.
8. Bring the wide umbrellas instead of the usual ones. You will remain drier.
9. Pack more warm clothing. Societal normal includes temperature management, nature doesn't.
10. Leave food canned in tins behind. It creates a lot of garbage and cannot be frozen. Per calorie, it is very heavy.
11. Bring towels and cloths that are just big enough for the job.
12. A dozen "world's best scrubbers" from Poland would last a lifetime. Nylon and wool scrubbies didn't work as well or last as long.
13. One is zero and two is one. This is not a universal rule. Use it only on vital items. I used it on all items and have too much crap.
14. Get inverters that have fuses, or install your own fuses to protect your electronics. I blew equipment that would have survived if fused.
15. Bring spare fuses of all sizes used in your appliances and power bricks.
16. Cook EVERY one of your SHTF recipes in advance to ensure you like it, and only then pack the supplies for it away.
17. Make recipe labels/cards and insert them in your mylar bags or dry canning jars with the required ingredients.
18. Avoid foods with wheat in your preps, or at least document which contain wheat. I lost $ thousands when I learned I couldn't eat the food I'd stored. I had a cast-iron stomach until 2008; I could eat anything. Now I can't. If you think it can't happen to you, think again. I appeared as unsucceptable as you think you are.
19. Open your curtains and/or let the outdoors in. Enclosed spaces lead to depression. Get outside at least once a day if it's not Sariavo in your front yard.
20. Own a hygrometer and only open large tins of food when humidity is normal or below.
21. Use heated bricks to warm your fridge for hot storage in winter and containers of cold water to cool it in summer (great if you are short on energy).
22. Get exercise every day. It's easy to become lethargic if you are inactive for even a short spell.
23. Forget bringing tea and coffee, which just use up space. Pine needle tea is as good as gourmet, available in most any forest.
24. 2L pop bottles are better for water storage than the 4 gallon containers. They take less work to fill, move, and use.
25. Don't drink from the jugs. The water will get rank because you transfer bacteria.
26. Use a down pillow to keep your ears warm when sleeping through cold nights. Foam and Dacron pillows don't work for this.
27. Use dish soap for showering. It lasts about 6 times as long by volume.
28. Bring stainless steel drinking containers, utensils, and dishes. They clean up easier and are less likely to break.
29. Bring music. It's a great means of remaining positive or improving your mood. Same goes for musical instruments.
30. You'll have no time for unproductive hobbies like puzzles. Establish functional hobbies instead. The idea of wasting time on hobbies that don't help you... well it's out the window in survival situations.
31. The library of knowledge was VERY helpful, but I would index it better.
32. Printed instruction came in handy. Should have printed on laser instead of inkjet though; water wrecked a few pages.
33. Keep your SHTF place clean. Even if it isn't the best of accommodation, keeping it clean will keep your mind fresh and your spirits up.
34. Don't count on rechargeable L-ion, NiMh, or NiCad batteries to perform in cold. Own at least a few alkaline and an alkaline recharger such as the Pure Energy.
35. Don't count on appliances that use battery packs to operate in cold. My laptop, MP3 player, and more would not operate on their internal batteries at cold temperatures. They would run off the external battery bank.
36. Build a food reference book for your area. Each time you find a wild edible, glue a sample to a page and dry it. Put it in a plastic sleeve next to a picture of it growing in its natural environment. Document the uses for the plant. This will improve your foraging skill tremendously.
37. Never eat ALL of a wild edible you harvest. Should you feel ill, you will need at least a small sample to figure out where you went wrong and what to do about it.
38. Read up on the predators in the area so you know how to respond if you encounter one.
39. Cheap rain ponchos are useless. Get a good rain suit like the road flaggers use. Also get a spare. Rain suits wear out.
40. Journal daily temperatures, weather conditions, animal sightings (with location), etc. Write the date on each new entry.
41. Expect nature to provide less green food than you anticipate. What you pick takes time to regrow. What seems an abundance is not. In my case, I have been here three months and could still not sustain myself on natural foliage. Living off the land Without my preps, I would hunt or I would starve.
42. Stainless steel cookware is useless over a wood fire. Get cast iron in standardized sizes (two of each size, large and medium for a family, medium and small for couples).
43. Get the type of cast iron where the lid can be flipped and used as a frying pan. Mine are rounded, so I effectively have half the cookware.
44. Expect roof leaks. Having roofing tar or some sort of patch material. RV shops sell clear roof tar if color matters.
45. Two Sleeps, as Misty suggested, are great for OPSEC. People are most likely to spot you using power if it's 1-2 hours after sunset, but not at 3 am. I've switched to this schedule and find it comfortable.
46. Portable fridges are not energy efficient by default, nor are 12V coolers. Get a thermostatic or timer control so you can control when power kicks in and out. You'll cut power consumption for refrigeration in half.
47. Buy good padlocks. American Lock makes very sound locks good for decades. I got three years from mine, and they were no cheaper.
48. To hide an outside key, use a keybox like realtors install. You can put one in an inconspicuous place and you will never be locked out.
49. Make furniture multi-purpose. For example, my side bench is also a dehydrator. This enables me to fit more into the same space without clutter.
50. Get dental and medical work done NOW! I have two cavities in back teeth. If it were SHTF now, I'd dread the idea of pulling them personally if it could have been avoided through diligence instead.
Traveller
09-13-2013, 11:57 AM
51. Bring treatments for common pests and know how to use them. I recommend flea shampoo, vinegar, and witch hazel.
52. Label anything you or your spouse might not remember. In my case, I cooked an inverter because I did not label odd power cables.
53. Know what your battery bank is at each day. Don't let it fall low, as poor weather can always set in unexpectedly.
54. Don't under-size your solar panels. I figured I over-sized my battery bank, but what I really did was get the right size battery bank and too few solar panels. As a result, I can tap my batteries if I don't watch. It takes a month at current charge/consumption rates to fill my batteries with surplus power. I'd like it to take half that.
55. Remember to adjust for power loss in the conversion to and from your battery bank. In my case, 100 watt hours put into my batteries will give me 80 watt hours out. 20% is lost in conversion for storage.
56. A wash pot is better than a wash basin. I just put the stainless steel wash pot over the fire and when the water is hot, take it off to clean dishes / laundry. When the water cools, put the pot back on the fire for another go. Easy as pie!
57. I was low on space, so I purchased and installed closet organizer hangers. Now I fit five articles in the place of one.
58. Test every appliance with your inverters/backup power. In a few instances, I had appliances which needed a pure-sine inverter to work. Pure-sine inverters are much less efficient. I ended up getting appliances that work with regular inverters and replaced a couple wall-warts.
59. Bring lots of extra socks! Also bring a darning needle and egg. I'm getting 1/4 the usual lifespan because of the extra activity and this more gritty environment.
60. Have a GOOD bag even when you are bugged out. I did not and realized that if something went wrong, I couldn't leave.
61. Pack in plastic bins instead of cardboard. The bins are reusable, whereas cardboard quickly fails.
62. It is easy to get putt off your hygiene routine. In my case, I could be more diligent about brushing teeth.
63. Test all your food preservation techniques in the natural environment. Do it all without modern conveniences you won't have it SHTF. In my case, I found many of my planned food preservation techniques did not transfer well to the wild.
64. I learned I can cook a full week on a pound of propane (if I am careful). I need to stock up. Three 20 lb cylinders could do for a full year. Given how much more forgiving propane is than wood, it makes sense to have propane to ease transition.
65. One lb propane cylinders are refillable. I need to buy the attachment for a 20 lb tank. One lb bottles are easy to get free at your local campgrounds. Just ask. Check the web for filling techniques.
66. Confirm your local resources. What do you have around that would be of use? I took too long to scout around; next time I'll be diligent.
67. Grocery bags are excellent for garbage, but also for toilet liners. If you haul your own water like me, they can save a lot of work. Put them in a stainless steel pot with a lid, and use it in your toilet bowl or as a chamber pot.
68. Water shoes make great sandals and are very cheap this time of year. Again, sandals wear out quickly in this environment. Stock up.
69. Shoes, shoes, shoes. Take a lesson from the women and get a few extra pairs. You'll wear them out much faster in the wild. Also learn how to sole your own shoes and give it a try.
70. Tanning hides is a learned skill. I never learned and I have yet to succeed. I intend to fix this once I'm licensed to hunt.
71. Rodents are a pain. The rat traps don't work on squirrels in my experience. Stainless snares do. They also take less space.
72. Tattler lids are a good choice for sustainability, but own some one-time use lids too. Swap the one-time lids in place of Tattler when you first open a jar of spice, or something else that will be used over a long period. It will save you having to deal with the seal every time you use the contents.
73. Bears, wildcats, and wild dogs do not like human urine. Spread some around your site to mark territory as animals do. Either do it daily, or replace it after rain.
74. Confirm you have all the tools you think you have. In my case, I was missing my drill! It's an essential tool. I had to buy a replacement, but what if I couldn't?
75. Do not underestimate the importance of space. Cutting the crap from my supplies, I doubled my living area. Nothing I lost was important... it was all 'maybe' stuff that, when I think about it, I don't need.
76. Have a pot to piss in. When it's dark outside and you hear noises, you might just prefer it to the outhouse.
77. Do you have digestion issues with certain foods? Figure them out now while its convenient. There's nothing worse than problems on the trail. If you have the trots for a few days, you can get quite dehydrated. If you get them a lot and don't know why, you may be Celiac. Cases of the disorder exploded in 2008 when wheat farmers started desiccating their crops with Round-up. That's when it hit me. Also check for dairy and other possibilities. You need to know NOW so you can be certain your food is compatible with the SHTF you, and that your ability to travel distances isn't hampered.
78. I stored a lot of spices, but should have mixed them in advance. It's a lot easier to pull out one jar tht says fajita seasoning rather than the six ingredients.
79. I have only a few types of seed. In hindsight, I should have 5-6 times the variety I do, and more quantity as well. Sown in the wild, plants tend to yield only 20% of the typical crop... and while I intend on taking good care of my plants, there are circumstances I do not control... weather, pests, grazing wildlife (if I don't spot them in time to get meat), etc.
80. Ever try making lye soap? I can and I will in a pinch, but I'm buying laundry soap in volume now. A $10 dollar supply is equal to two weeks of soap making effort. Yes I'm being literal. A full day of work produced about 8 ounces of weak soap. I burnt my skin on the lye and had a jolly good time. No, if I can purchase soap instead of making it, I will.
81. Laundry soap makes great dish detergent. I brought bottled dish soap, but learned that 2 Tbsp of laundry soap in a 750ml bottle topped with water is just as effective. That saves a lot of space too.
82. I have found my skills more important than stuff in 90% of scenarios, yet when we think of preps, we think of stuff. I think we invest too little in learning and doing in advance; I know I did. I'm changing that.
83. Deodorant is consumable and takes up much more space than a deodorant stone. Buy the rock.
84. Pack things to be accessible. If you cannot, at least make a written index of where everything is. You'll forget otherwise, and have to dig through everything... pain in the butt and waste of time.
85. Keep your ammo handy! Yes, this is my greatest error. My crossbow is easy to reach, but the bolts are buried. Lots of good they do there! Even if you think it's a short term bug out (I was supposed to be reestablished in a week), you never know. If you have to dig for hours to get to your ammo like I did, what good is it?
86. Spare glasses. I have only one pair. You can get replacement sets for as little as $15 online. I can function without my glasses, but not as well. I want to own at least 5, instead of the current one. With shipping, it would be less than $100 invested.
87. Knives - I think I have a fetish. I have over 100 knives right now. They are good to have, but some of that money could have been diverted to other preps and I think it would have been more useful.
88. I have about two dozen blankets, mostly wool and purchased for about $4 each at a thrift. They were the deal of a lifetime, but wool is scratchy. I should have gotten some soft oversheets to go with the wool. Flannel sheets would have been ideal.
89. My iPhone isn't holding a charge as it used to. I can fix it if I have the cell, but consider this... if SHTF, I would not. If SHTF, I would disable the radio on my iPhone and I use it for apps and portable documents. I should have a spare battery, as the device is known to go about 3 years on a cell. It was a given that the battery would weaken, but I didn't prepare for that. Same goes for other devices with proprietary batteries.
90. If SHTF, I will lose weight and so will you. I have clothes for my smaller size, but not coats. A loose fitting coat is not a warm coat.
Traveller
09-13-2013, 12:06 PM
91. Beware the weak nylon zipper! I have lost three coats in as many months due to poor zipper technology. I've also had a tent zipper fail. Best check all zippers on your clothing and equipment. Maybe even buy a couple good long zippers you can use for replacements. Zippers can always be shortened, but there's no lengthening them.
92. I brought enough fishing gear for a lifetime and then some... line and all... only to have the river flood out and the fish killed. Fishing was a very big part of my food plan. I needed to prepare for alternate options better. The same can happen with diseased game and other food sources. I was short diversification and will extend options.
93. Five gallon buckets with lids are a godsend. I only have six; I should have 60 or more. They are the best food storage and stacking system I think I've seen...now that I've used them. There is wasted space between, but the lids seal well and they handle heavy stacking much better than all other storage containers I've purchased.
94. Some stand-alone software doesn't work if you are disconnected from Internet for too long. I have Office 2010 Starter and I've learned it does NOT continue to work if it can't report back to MS. I'm changing software suites.
95. Similar to the above issue, some software cannot be installed without Internet or phone verification. This is another vulnerability I need to get rid of.
96. Frozen pencils seem more reliable than frozen pens.
97. I store my critical files on USB and SDHC cards. A couple cheap cards have failed. I have other backups, but could potentially have lost everything. I now keep two copies of each card. One is for use, and one is in an anti-static bag tucked away. Because the cards and bags are small, they should not need a Faraday cage, but it wouldn't hurt to use one.
98. I brought WAY too little comfort food. In hindsight, I should have probably tripled the amount. The smartest thing would be to make my own in the wild (smoked fish and jerky, etc) and I will, but I'd still triple what I bring in.
99. Rope is one of the most useful tools I have. I wish I'd brought more.
100. A few things I purchased were simply not durable. I have a jar of bungees for example... 100 within but they all have plastic hooks. Mistakes like that are unforgivable, but I think we all make them. In my case, I figured the price was right, but if they fail... was it really?
101. Money was trim, but supplies solid when I left. Now that I've seen all the wasted money I used to procure things I didn't need, I feel a bit of regret. I wish I'd been more smart about purchases when I had the coin. Then I'd have what I needed AND some extra cash. Things would be easier.
102. People talk a lot about the importance of O2 packs, but not desiccants. In my experience, I think moisture is the biggest threat to preps we make in the wild. I would buy a pack of 500 desiccants and use one in every post-SHTF dry can. They can be re-used after drying over a fire. Costs are ridiculously low, in fact, you could probably just start saving the ones in your case goods and you'd have a good stack in just a few months.
Well, those are the 102 things I have changed or would change about my strategy. Perhaps you have more right than I did, perhaps not. Undoubtedly there are a few gems in there for everyone. Enjoy! Feel free to ask any questions you like.
Wayet
09-24-2013, 06:27 PM
WC papír, papír zsebkendõ. Már ha nem akarod a kabátujjadba fújni az orrod. :haha: :hanyas:
Az amolyan ovis feeling :D
http://www.mynewoldschool.com/wp-content/uploads/2013/04/prepping-matrix-ver-1.jpg
Ezt nem fordította le valaki ?
hwahun
11-22-2013, 07:20 AM
Májkrám, bab, gomba, vagdalthús, kukorica, OLAJOS HAL (rengeteg kalória!) :)
Amatorpe
11-23-2013, 02:23 PM
Ennek a magyarosított változatát én is megköszönném!
Talán januárban lesz időm lefordítani. Majd emlékeztessetek rá! :)
Amatorpe
11-24-2013, 07:20 AM
Rendben, elõre is köszi szépen!
Micuir
11-27-2013, 07:47 PM
Végigolvastam és két fontos dolog biztosan kimaradt. Az egyik a fertõtlenítõszer. Van a neten valahol egy beszámoló, amit egy, a délszláv háborút túlélt ember írt és ott ezt emelte ki nagyon, mert a higiénia elég nehéz akkor, ha nincs víz (pl. a szétlõtt városban) és akkor könnyen elfertõzõdik akár egy karcolás is és abba bele lehet halni. (Olvasta valaki ezt? Fogalmam sincs már, hol olvastam). Ezért fontos még a mûanyag tányér és evõeszköz, mert akkor mosogatás nélkül is megy a táplálkozás.
A másik pedig a zsíros krém. Fõleg télen, mert ha nem kened a bõröd, kiszárad, kirepedezik és azok a sebek is hajlamosak elfertõzõdni.
(S ami nem eszköz, de szerintem a legfontosabb: egy összetartó közösség, akik képesek megvédeniu egymást. Szerintem magányos prepper nem sokáig él, elõbb-utóbb elkapja valaki).
sanyi
11-27-2013, 09:01 PM
Végigolvastam és két fontos dolog biztosan kimaradt. Az egyik a fertõtlenítõszer. Van a neten valahol egy beszámoló, amit egy, a délszláv háborút túlélt ember írt és ott ezt emelte ki nagyon, mert a higiénia elég nehéz akkor, ha nincs víz (pl. a szétlõtt városban) és akkor könnyen elfertõzõdik akár egy karcolás is és abba bele lehet halni. (Olvasta valaki ezt? Fogalmam sincs már, hol olvastam). Ezért fontos még a mûanyag tányér és evõeszköz, mert akkor mosogatás nélkül is megy a táplálkozás.
A másik pedig a zsíros krém. Fõleg télen, mert ha nem kened a bõröd, kiszárad, kirepedezik és azok a sebek is hajlamosak elfertõzõdni.
(S ami nem eszköz, de szerintem a legfontosabb: egy összetartó közösség, akik képesek megvédeniu egymást. Szerintem magányos prepper nem sokáig él, elõbb-utóbb elkapja valaki).
http://varositulelo.blog.hu/2012/09/23/tulelni_a_delszlav_haborut
Ordinis.Esse
12-21-2013, 03:00 PM
Mivel az egyik legfontosabb dolog a túlélésben és az egészség megõrzésben, így célszerû lenne egy topikba összeszedni okosságainkat a vízrõl.
Kezdetnek csináltam egy egyszerû ábrát, melyben az ivóvíz megszerzésének alapformáit raktam be. Természetesen ez a felállás egy alap, melyet bõvíthetünk és egyénivé tehetünk.
Vízzel kapcsolatos még az esõvíz, öntözõvíz, mosóvíz, fürdésre használt víz, szennyvíz, stb.
1043
Mi a véleményetek?
GAZDA
12-21-2013, 03:29 PM
Esõvízzel esetleg lehetne bõvíteni. Az mindenütt van csak a tárolást kell megoldani.
Esõvízzel esetleg lehetne bõvíteni. Az mindenütt van csak a tárolást kell megoldani.
azt írja a szakirodalom, hogy az esõvíz simán iható. próbáltátok már?
GAZDA
12-21-2013, 07:56 PM
próbáltátok már?
Nem még. De a mai ipari szennyezett világban kétlem,hogy simán iható lenne.
A. L. Ias
12-21-2013, 08:04 PM
<OFF>
De csak ha két napot állt egy jetilábnyomban.... :)
</OFF>
Ordinis.Esse
12-21-2013, 10:02 PM
Simán iható a pisi is... csak hogy alkalmas-e az ivásra az itt inkább a fõ kérdés.
Volt egy nagyon jó cikk linkje itt valamelyik topikban. Nagyon részletesen leírta az ivóvíz optimális összetételét, meg egyéb dolgokat. Kicsit döbbenet, mennyire nem mind 1 a dolog. Megkeresem, ha nem linkeli be ide addig más.
fater.lajos
12-22-2013, 12:42 PM
Ha nincs más, nyugodtan idd meg. Levegõszennyezettség nélkül nagyon lágy víz. Szinte desztillált. Ha az esõt pocsolyából iszod, már az íze is jobb a talajból beleoldódó sóktól. Ha a pocsolyában élõ béka kuruttyol, akkor az már be van vizsgálva! OK.
Vegyi vagy nuki katasztrófa esetén meg nem ajánlom az esõt még a fejedre se...
A cuccok felhalmozásánál tessék figyelembe venni..."hogy csak az a tied,amit meg tudsz védeni ",tonnaszámra csak akkor érdemes,ha van egy katonai bázisod,két ezreddel.légierõvel,tankokkal,minél kisebb és gyengébb a csoport annál mobilabbnak kell maradni,,,,a gyenge fut és rejtõzködik...és a gyengeség nem szégyen ,csak állapot,,,,,
. Ha a pocsolyában élõ béka kuruttyol, akkor az már be van vizsgálva! OK....
naaaaaaaaaaaa! ezt leszel szíves kifejteni bõvebben......
Ez ha igaz lenne, akkor a tavak gombás, egysejtűs, baktériumos vizét is ihatnánk.
Szerintem a békakuruttyolás csak egy dologra lehet bizonyíték: hogy a víz nincs telenyomva olajjal és halálos vegyszerekkel. De nem csak a vegyi anyagoktól kell tiszta legyen a víz, hanem a biológiai veszélyektől is.
fater.lajos hozzászólására reagáltam. :)
A béka elél az egysejtűekkel és gombatelepekkel teli tóban és pocsojában. Ha ember iszik ugyanabból a vízből -forralás nélkül-, akkor annak később súlyos egészségügyi következményei lehetnek/lesznek.
mossberg-operator
12-23-2013, 01:05 AM
Ezt azért gondolom a kérdezõ (dínó) is tudja. Egyébként nem csak forralással, de szûréssel is érdemes tisztítani a pocsolyát.
Eloszor szurod -akar a zoknidon keresztul- majd forralod.
Ezt azért gondolom a kérdezõ (dínó) is tudja. Egyébként nem csak forralással, de szûréssel is érdemes tisztítani a pocsolyát.
fater.lajos-nak írtam, nem dinónak. Azt gondolom hogy mindenki tudja a forralás dolgot.
Csak azt mondom, hogy forralás, vagy speciális szűrés/tisztítás nélkül nem feltétlenül alkalmas a víz ivásra, akkor sem ha vannak állatok a vízben.
fater.lajos
12-23-2013, 03:29 PM
OK!
Zoknin átszûrt kuruttyolós vizet ez után csak forralva iszok! :thumbup:haha::)
kovu78
02-04-2014, 01:49 PM
halkonzervek:thumbup
A béka rendkívül szívós állat!!
Gyerekkoromban a Rákos patak (Bp. X. ker.) tele volt békákkal, pedig idõnként valami üzembõl annyi vegyianyagot engedtek a vízbe, hogy néha sötétkék, téglavörös, stb. színekben pompázott....
astonferi
02-04-2014, 06:38 PM
A béka rendkívül szívós állat!!
Gyerekkoromban a Rákos patak (Bp. X. ker.) tele volt békákkal, pedig idõnként valami üzembõl annyi vegyianyagot engedtek a vízbe, hogy néha sötétkék, téglavörös, stb. színekben pompázott....
nos ez szûkíti gyerekkorod helyét mert a rákos patak csak pár utcányi területen folyik a X kerületben :haha:
amugy a vegyiüzem az az Egis gyógyszergyár aminek szinte a területén folyik át a rákos patak.
mossberg-operator
02-04-2014, 06:52 PM
Ismeros ivott a Dunabol csak ugy, volt am fosas par napig, meg orvos utana. Kurvara nem volt jol a srac. En spec szurnem, forralnam, s viztisztito tabletta bele. Ez kell a mi kenyes gyomrunknak. Vettem egy pumpas szurot, ha megjon kiprobalom a tarozo vizebol, ahol horgaszni szoktunk, s lejelentem (ha tulelem).
Erdõjáró
02-04-2014, 10:50 PM
Ismerõs ivott a Dunaból csak úgy, volt am fosas par napig, meg orvos utana. Kurvara nem volt jol a srac. En spec szurnem, forralnam, s viztisztito tabletta bele. Ez kell a mi kenyes gyomrunknak. Vettem egy pumpas szurot, ha megjon kiprobalom a tarozo vizebol, ahol horgaszni szoktunk, s lejelentem (ha tulelem).
Ehhez képest Svédországban kollégám megmerítette a bögréjét a tóban amiben pecázott és nem lett semmi baja! Bevizsgált! Jobb, tisztább mint nálunk a csapvíz!
Másik barátom ugyanez Finnországban!
Nagyon nincs rendben nálunk valami!
Vasember
02-05-2014, 05:23 AM
Az sem mindegy melyik szakaszon és mikor ivott a Dunából. Nemrég még Dunakeszinél is tisztítatlanul engedték a fekáliát, mert nem bírta a tisztító. Ez pár éve megoldódott mert felújították. A budaiak kulája pedig az Ördögároknál csörgedezett a folyóba. Ezt most a csepeli mû szûri meg.
Azóta a Duna lényegesen tisztább és vérhast sem kapsz feltétlen tõle.
mossberg-operator
02-05-2014, 08:57 AM
Az sem mindegy melyik szakaszon és mikor ivott a Dunából. Nemrég még Dunakeszinél is tisztítatlanul engedték a fekáliát, mert nem bírta a tisztító. Ez pár éve megoldódott mert felújították. A budaiak kulája pedig az Ördögároknál csörgedezett a folyóba. Ezt most a csepeli mû szûri meg.
Azóta a Duna lényegesen tisztább és vérhast sem kapsz feltétlen tõle.
Mosoni-Duna, 1994 Augusztus.
nos ez szûkíti gyerekkorod helyét mert a rákos patak csak pár utcányi területen folyik a X kerületben :haha:
amugy a vegyiüzem az az Egis gyógyszergyár aminek szinte a területén folyik át a rákos patak.
Tudom, mert dolgoztam ott késõbb pár évig. Hááát, ott is voltak érdekes dolgok.... :)
A poén az, hogy kijjebb is kellett lennie valaminek, mert ahol mi játszottunk, onnan folyt az EGIS felé!
raktaros
02-21-2014, 08:56 PM
Szennyvizet szivattyúznak a Répcébe? (http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/szennyvizet_szivattyuznak_a_repcebe)
Már második éve, hogy Csepreg város önkormányzata azzal bízta meg cégüket, hogy a szennyvízcsatornába ilyenkor bekerülõ hatalmas mennyiségû csapadékot és talajvizet elvezessék, mivel ez olyannyira túlterheli a szennyvízhálózatot, hogy az már veszélyezteti a mélypontokon található ingatlanokat.
A Vasivíz Zrt. engedélyt kért és kapott a Környezetvédelmi Felügyelõségtõl hogy a csatornából a vizet többek között a Répcébe is szivattyúzzák. Ez természetesen csak azért lehetséges, mert a szennyvíz annyira felhígult a csapadéktól, hogy valójában hígabb annál a szennyvíznél, mint amit tisztítás után a Répcébe öntenek.
"valójában hígabb annál a szennyvíznél, mint amit tisztítás után a Répcébe öntenek"
Még a végén kiderül hogy jobb így beleszivattyúzni mint tisztítani :)
Lamros
10-15-2014, 04:29 AM
Még kezdõ vagyok a preelper témában bár egy ideje már próbálom magamba szívni az információt. Most leginkább azért írok ide, hogy újra elõtérbe kerüljön ez a topik. Persze minden topik fontos témákat tárgyal csak, szemet szúrt, hogy szerintem az egyik legfontosabb topik elhalt egy ideje. Persze azért megpróbálok én is hozzátenni a témához.
- minimum +1 pár cipõ, de inkább 2 a már bevált és bizonyított típusból (lehetõleg téli és nyári)
- borotva egy 30-as csomag pengével, lehet hogy nem szükségszerü, de otthon nem foglal sok helyet és jó érzés ha éppen innen-onnan lekerül a szõr, persze vannak alternatívák is mint, mindennél
- szabóolló: rendkívül sokáigg bírja az éle, vastagabb anyagoknál is bevethetõ gond nélkül ha a pontosság a cél
Bagaméri
10-25-2014, 04:03 PM
Néhány dolog ami nem szerepel sehol sem.
Szilikonzsír. A gumilövedékes pisztolyhoz, valamint a bakancs vízhatlanná tételéhez. Só tartóban. Azt hiszen nem kell indokolni. Ampulla reszelõ, fõleg ha injekciós gyógyszert tartunk. Gyors ragasztó.
Családi házban kerttel: Oltott mész. Cement. Homok. Vetõmagok. Mezõgazdasági fólia. Szegek.
A. L. Ias
10-26-2014, 09:45 AM
A cementtel csak óvatosan, mert hajlamos "bedögleni". Biztosítani kell a páramentességét és nem árt néha forgatni, átmozgatni.
mmilan21
10-26-2014, 09:54 AM
A cementtel csak óvatosan, mert hajlamos "bedögleni". Biztosítani kell a páramentességét és nem árt néha forgatni, átmozgatni.
Az ám be tud dögleni rendesen, olyan kemény lesz mint valami tégla, találkoztam ilyen esettel.
Az oltott mészre kb. 1 liter vizet kell önteni már az elsõ használatnál és akkor nem fog olyan könnyen kiszáradni, ezt még a szobafestõ mutatta és azóta is megvan az az oltott mész.
Ez utóbbi azért szükséges, ha defektes a zsák akkor nem fog kiszáradni olyan gyorsan és észre is veszed, csak legyen valami alatta, hogy abba folyjon bele, ha úgy van.
Nekem 2014.05.14-ei gyártási dátumos bedöglött , minimális párát kapott ....
Bowman
10-26-2014, 07:20 PM
Ha már egyszer kemény lett a cement, az már azt jelenti, hogy nedvességet kapott. hiába mozgatod át, az már nem teljes értékû kötõanyag.
A cement szavatossági ideje általában 3 hónap.
Ha valóban vízmentesen-légmentesen sikerül lefóliázni, akkor másfél-két évig is eltartható.
A. L. Ias
10-26-2014, 09:20 PM
Átmozgatni nem nedvesség miatt kell. Az alsó zsákok hajlamosak összezömülni, tapadni a rájuk nehezedõ súly miatt.
Bagaméri
10-29-2014, 07:04 PM
Fõleg ha a boltnál a szabadban tárolták. Most bontottam ki egy tavalyit. Még meleg volt amikor bepakoltam. Minden zsákot dupla fólia zsákba csomagoltam külön külön. Semmi baja. Kicsit meg kellett mozgatni. Én is kíváncsi vagyok az eltarthatóságra. Még van egy zsák, azt majd jövõre bontom ki. Nyilván veszít majd valamit az erejébõl, de arra jó lesz, hogy egy zsaluköves védõfalat készítsek, ha baj van.
Ádám Csaba
10-03-2016, 10:24 AM
Én helyben maradás híve vagyok, ezért olyan eszközöket is vásárolok, amiknél nem szempont a mobilitás és elektromos energia nélkül üzemeltethetõ. Van kézi mûködtetésû kukorica morzsolóm és most szerzek be egy szintén manuális darálót. Ezek fontosak csirke, disznó, kecske, stb. neveléséhez. Hús tartósítás miatt beszereztem mindent egy füstölõhöz, idén még össze is akarom rakni. Vásároltam 3 doboz társasjátékot, mert áram nélkül is le kell tudni kötni a gyereket. Az autóban van országos térkép és a szomszédos nagyvárosról is egy, amin minden fontos bolt, patika, stb. fel van tüntetve. Kutyát is fontosnak tartom a társaság és a házõrzés miatt. Nagy gond esetén még élelemnek is jó lehet. (Bár én nem hiszem, hogy megtudnánk enni a kutyánkat.) Drót fontos kerítés javításhoz, rögzítéshez, stb.
Ezeken felül igyekszek beszerezni minden eszközt tartósításhoz, befõzéshez, stb.