PDA

View Full Version : Kutyák

szöged
06-08-2013, 05:21 PM
Hiányoltam az oldalról egy kutyás részleget.
Mint tudjuk; sok olyan eset van (vagy lehet), amikor az életünk múlhat a kutyánkon.

Jöhetnek a sztorik, hogy kit milyen szituációban védett meg a kutyája.

De nem kizárólag a kutyák biztonsági szerepével kapcsolatos hozzászólások érdekelnek (mely egy prepper szempontjából nyilván elsõdleges prioritású), hanem bármi egyéb is ami kapcsolatos velük.

(Na jó...a kutyakozmetika mégsem érdekel)

Milyen fajta kutyád van?
Miért pont rá esett a választásod?

Tudnád-e hasznát venni egy túlélési szituációban (vadászat, szánhúzás, esetleg mentõkutya)?
Hogyan idomítottad be különbözõ dolgokra?
Milyen a személyisége?

Biztosan sokan ismerik, de kikívánkozik belõlem a híres gondolatkísérlet;
Ha bezárod a kocsid csomagtartójába a kutyádat és az asszonyodat, majd elmész kocsmázni néhány órára, akkor mikor visszaérsz és kinyitod a csomagtartót, akkor ki fog neked örülni?
...ugye, hogy a kutya az ember legjobb barátja!?

TMIB
06-08-2013, 05:28 PM
Van kutya-macsak topic. :) http://magyarprepperforum.org/showthread.php?294-Kutya-vagy-macska

Persze lehet külön kutya topic is.

nomad
07-20-2013, 08:24 AM
A kutya elsõ osztályú kaja és mivel ~ 2 millió van belõle Magyarországon egy gebasz esetén biztos fehérje forrás. Egy hátránya lesz, hogy egy idõ múlva, amikor visszavadulnak, már csak lõfegyverrel lesz vadászható. Ráadásul a falkákba verõdött csapataik megeszik az elsõ embert, utána a túlélés legnagyobb veszélyeztetõi lesznek. Erre ma senki sem gondol:)Üdv

Medve
07-20-2013, 09:37 AM
Nekem elõször a Hot Dog jutott eszembe.

A kutya rendkívül jó társ tud lenni. Mindig hûséges, mindig megvéd. Segít vadászni, élelmet szerezni. Jelez ha baj van és még sorolhatnám.

De egy biztos. Akinek van kutyája és itt gondolok azokra akik egyedül élnek és egyetlen társuk a kutya, azok soha nem lennének képesek a saját kutyájukat bántani. Még ha éhen is hal.

Nyilván a családos emberek akiknek gyereke van például inkább vetemedik arra hogy ha már végképp nincs mit enni és éhhalál küszöbén állnak, gondoljanak a kutyára élelemként.

fater.lajos
07-23-2013, 06:39 AM
Mellékelek egy könyvet. Lehet, hogy a modi kigyomlálja.
Babcsenko, Arkagyij - Jelenetek egy háborúból (rtf).zip.jpg
A végérõl vágd le a ".jpg"-t és már ki is bonthatod a zip-et.
Babcsenko megjárta Afganisztánt. És ír a kutyaevésrõl is.
Mivel túlméretes nem tudom feltenni. Sorry...

TMIB
08-09-2013, 06:09 AM
http://www.youtube.com/watch?v=E_D6JoFcAeE

:tapsol:

TMIB
09-01-2013, 12:42 AM
Az ember legjobb barátja. :D

http://imageshack.us/a/img841/6189/9hk9.jpg

szöged
09-01-2013, 05:20 AM
erõsen gyanítom, hogy a képen szereplõ eb egy másik "man" "best friend"-je, és nem azé, aki szintén megfigyelhetõ a képen
:-)

MaRee
09-01-2013, 08:31 AM
Az enyémek közül itt vannak a kicsik, akik azóta már nagyok (fél éves kép).

Engem õk mentettek meg egyszer vaddisznótól, elkergették, ha nincsenek ott még lehet most is egy fán csücsülnék. :)

kép (http://kepfeltoltes.hu/130901/20121213_133420_www.kepfeltoltes.hu_.jpg)

fisligery
01-28-2014, 11:42 AM
Aranyos "kis" kutya:
Kangal (http://hu.wikipedia.org/wiki/Kangal)
http://galeri8.uludagsozluk.com/434/kangal-k%C3%B6pe%C4%9Fi_528174.jpg

BZ69
02-22-2014, 10:20 AM
Prepper szempontból nekem a közép ázsiai juhász a legszimpatikusabb.
Nagytermetû, de kevesebbet eszik, mint egy németjuhász, vagy egy roti.
Igénytelen, bírja a hideget, meleget. Õrzi a területet és a családot, nekimegy bárminek ami azt veszélyezteti.

P
03-23-2014, 07:25 PM
A nagytestû pásztorkutyák általában sokkal kevesebbet esznek a testtömegükhöz képest, jól hasznosítják még a silány kaját is. Nekem pont a kangal egy nagy kedvencem, ennek praktikus oka van (az egyik jelenlegi kutyámról felnõvén derült ki, hogy hosszú szõrû - azaz nagy kínlódás neki is, nekem is ezzel az élet...). A hosszú szõr nem ad annyi védelmet, hogy megérje.

Egyébként személyi riasztóként már nagyon sokszor beváltak otthon és terepen, szeretek velük éjjelente is barangolni a határban. Emlékezetes túlélõs - õrzõ-védõs sztorim eddig hál' isten nincs. Talán annyi elõnyüket élveztem szegénykéknek eddig a "szemem-fülem-orrom" képességeiken kívül, hogy ha vérszomjas dögök támadtak ránk, elõször fajtársak lévén mindig rájuk mentek, így sokkal elõnyösebben tudtam õket is és magamat is védeni. Azért amikor három kau üldözött minket másfél km-en, sovány vigaszt nyújtott ez a gondolat. :D

TMIB
10-28-2014, 04:22 AM
Tekerjetek mert lemaradtok!

http://www.liveleak.com/view?i=5ae_1414409012

:D

Kisss
10-28-2014, 05:31 PM
Prepper szempontbol a kis es a nagy kutyanak is van elonye/hatranya! Szituban korlatozott/szukos az elelmiszer, igy a nagykutya hatrany a tobbletfogyasztas miatt! Viszont van amikor jol jon a meret! Vedelem, mentes, stb... A kicsinel, kozepes meretueknel ertelem szeruen nem tudnak ugy vedeni, viszont konnyebb az ellatasuk! Jelzonek, tarsnak ugyaugy, ha nem jobban mukodnek mint a nagyok!

TMIB
11-19-2014, 02:01 AM
Mindig macskákról teszek ki videókat, de ezúttal itt egy kutyás.

Sáros volt a rendszámtábla és emiatt olvashatatlanná vált. Megállította a kocsit a rendõr, mondta neki hogy mi a gond, meg hogy nem nagy ügy, csak le kéne takarítani. Az utas próbált a rendõr mögé lopakodni hogy leüsse, de ekkor a rendõrkutya akcióba lépett. A sofõr meg fegyvert akart rántani, de a rendõr õt lerendezte, így nem lett tragédia a közúti igazoltatásból.

(Az események 1:00 után pörögnek fel.)

https://www.youtube.com/watch?v=Rn_KqVlil4A

Vaú. :D

Scabiosa
11-19-2014, 03:55 PM
Minél nagyobb egy kutya, általában relatíve annál kevesebbet fogyaszt. Mármint egy 40 kilós nem igényel kétszer annyit, mint egy 20 kilós. Apropó, az én 20 kilós kutyám kb. annyit eszik, mint a 6 kilós macskám. A pásztorkutyák pedig az igénytelenek közé tartoznak, megélnek sovány koszton is, hiszen ehhez alkalmazkodtak. Mint lóban a kazahsztániak.

A kutya, és a ló felbecsülhetetlen prepper szempontból, akár védelemrõl és hûségrõl, akár tájékozódásról, akár szállításról / teherhordásról, akár riasztásról, jelzésrõl van szó. Mostanában viszont megtanultam, hogy a jól egerészõ macska is az. A rágcsálók akkor is hozzák a fertõzéseket, ha a közösség zárt, és a macska általában nem fenntartója, közvetítõje a ránk veszélyes nyavalyáknak. A rágcsálókat meg nagyon megutáltam, itt, a vályogházban. :mad:

törölt tag -gl
12-05-2014, 07:48 AM
Nemrég került hozzánk egy másfél hónapos német vizsla keverék. Mit javasoltok a neveléséhez?
Nem tudom lehetséges-e de szeretném megtanítani arra is, hogy kacsát, gerlét, esetleg fácánt, ha lát, megfogja nekem. :D

Mire érdemes még? És hogyan?

Továbbá!
Ha valakit érdekelnek a kölykök, 2 kan és egy szuka még van belõle a szomszédomnak, ingyen elvihetõek. Herceghalomra kell jönni értük. Vizsla alkatúak lesznek, értelmes kölykök.
44094410

Az elõzõ kutyát sajnos elgázolták, miután kiszökött, hogy elüldözzön pár kóbor ebet, az ebrendészet nem végzi a dolgát, de nem lehet mit tenni. Az a kutya ezeknek a kölyköknek az anyjától született még, okos, jó kutya volt.

Scabiosa
12-05-2014, 08:47 AM
Alap engedelemességenen túl én a nyomkövetést nagyon erõsen javaslom! A leghasznosabb kutyaszolgáltatás a riasztáson kívül. Az ösztöneit viszont kiskorától nagyon szigorú keretek közé kéne fogni, mert a visszájára sül el, ha nem tudod, mit csinálsz, és úgy neveled rá a prédázásra. Elõször is, a préda a tiéd, a kutyának meg sport, parancsra, nem pedig fordítva. Különben kapsz egy megbízhatatlan ebet, ami a saját szakállára, önmagát is veszélyes szituba sodorhatja.

Grafitos
12-05-2014, 09:09 AM
Nekem volt Drótszõrû német vizslám..tényleg nagyon okos volt és rendkívül aktív, ha feladatról volt szó. Figyelj oda, hogy soha ne unatkozzon, mert elfoglalja magát(nálunk pl a szomszéd csirkéit vadászta le, vagy másfél hónap alatt megtanulta nekifutásból átugrani a kerítést)
Ennél a fajtánál az ösztönöket kell, a megfelelõ irányba terelve képességgé fejleszteni és lemozgatni az állatot, mert egy vizsla még egy udvarban sem boldog igazán..erdõ kell neki, meg sok futás

venosz
01-04-2015, 08:42 AM
Szeretném tudni, hogy ha nem veszek kutyakaját, akkor mit esznek az ebek? Mondjuk tanya szitu, van 2 nagytestû (Õrzõ-védõ, terelõ) meg egy két kistestû (patkányozó, terelõ)
Azért 4 kutya kell nekik a kaja, nincs minden nap disznóvágás. Ételmaradék kevés lehet.

TMIB
01-04-2015, 08:46 AM
Mi maradékkal etettük a kutyáinkat. Kaptak levest, csontot, húst. Volt hogy néhány leveskockát beledobtunk egy jó nagy fazékba, vízzel, bele a száraz kenyeret, csontokat. A kutya örült neki és 2-3 napig azt ette. :) Ha nem válogatós, megeszi. Tej, fõtt kukorica, majdnem mindent megeszik. Gyümölcsöt nem, zöldségbõl néhány fajtát igen. Cukros dolgokkal ne nagyon etesd. Persze ha van egy kis tortamaradék, attól még nem lesz baja, de a rendszeres cukros dolgok ártanak a kutyának is, macskának is.

venosz
01-04-2015, 09:42 AM
Még-még-még!!!

TMIB
01-04-2015, 09:45 AM
Ha van olyan hely, ahol van maradék, étterem, ahol fõznek, sütnek, ott is érdemes megkérdezni hogy van-e náluk maradék, kutyának. Van ahol mindent kidobnak a szemétbe. Esetleg a boltban megkérdezni hogy a száraz kenyeret elviheted-e. Ha jól emlékszem mi is úgy csináltuk, a száraz kenyeret vittük a kutyának. Még ha azt is mondod hogy adsz érte pár forintot, még mindig jobban megéri mint megvenni a drága kutyakaját. :)

TMIB
01-04-2015, 09:48 AM
Megkérdeztem chat-en anyámat. Azt mondja, hogy a boltból volt a sok száraz kenyér, töredék áron.

A boltos nem tud mit csinálni a száraz kenyérrel, jobban megéri neki fillérekért továbbadni, mint a kukába dobni.

Vízzel felönteni, leveskockát bele, csontot, húsmaradékot, épp lejárt tejfölt, zsírt, egyéb maradékokat. Szeretik a kutyák! :)

fater.lajos
01-04-2015, 01:35 PM
Most itthon (Mo.) a konyháknak el kell számolniuk a moslékkal. Ha több mint egy napos, akkor veszélyes hulladék, amit pénzért tudnak elvitetni (Õk fizetnek!).
Ezért, hogy ne kelljen érte pénzt kiadni, sok helyen odaadják hivatalosan kutyák etetésére. Disznónak hivatalosan nem, mert az macerás az állattartónak. Veszélyes hulladékot nem etethet fel a sertéssel...

TMIB
01-21-2015, 01:06 AM
http://i.imgur.com/tsL7MWd.gif

törölt tag -gl
06-29-2015, 03:36 PM
Vettünk a kutyánknak 200ft/kg áron marhatüdõt és marhamájat, 20 kiló van a fagyasztóban, friss volt amúgy, nyersen kapja meg.
De valahogy nem eszi.
Fél kilót mértünk ki egy zacskóba vegyesen máj és tüdõ, csak ezt kapja. A kutya egyébként vizslakeverék. 25 kg.
Sok neki?
Van egy olyan érzésem, hogy a háziasított kutya rá lett nevelve a takarmányra, pl a vizslák eszik a lovak zabját.
Mi lehet a baj? Nem elég neki csak a hús? Dehát ragadozó.

törölt tag -gl
06-29-2015, 03:43 PM
Ja és érdekességképp hozzátenném, hogy galambot nyersen egyben simán megeszi (amit magának fog), de a májat így nem mindig. Másrészt kiszámoltam, hogy 200 forintos áron számolva 60 százalék víztartalommal ez így 500 forint kilónkénti árú 100%-os hústartalmú "száraz tápnak" felelne meg.
mi egyébként fressnapsos premiere tápot szoktunk a kutyának venni annak 40%-os hústartalma (tényleg) és 500 ft körül van, de néha még azt sem eszi meg a kutya.

D - törölt tag
06-29-2015, 03:44 PM
Vettünk a kutyánknak 200ft/kg áron marhatüdõt és marhamájat, 20 kiló van a fagyasztóban, friss volt amúgy, nyersen kapja meg.
De valahogy nem eszi.
Fél kilót mértünk ki egy zacskóba vegyesen máj és tüdõ, csak ezt kapja. A kutya egyébként vizslakeverék. 25 kg.
Sok neki?
Van egy olyan érzésem, hogy a háziasított kutya rá lett nevelve a takarmányra, pl a vizslák eszik a lovak zabját.
Mi lehet a baj? Nem elég neki csak a hús? Dehát ragadozó.
Mindenképpen fõzd meg,fõleg ha kéz alatt vetted.Minden állat mája tele van toxinokkal,petékkel és mindenféle szörnyûségekkel,ami embert kutyát lemészárol.Fõzd meg."20 dkg tüdõ,máj+marék tészta + rizs,vagy szója
Ha csak hússal eteted beteg lesz és gyenge.Amúgy nem ragadozó,mindenevõ mint mi.A macska félék a ragadozók,húsevõk.

Vasember
06-30-2015, 04:57 AM
Volt egy ismerõsöm akinek frankón vega volt a kutyája.
Ha elõvett egy brokkolit vagy paprikát a hûtõbõl, a kutya megõrült! A felvágottat, húst le se tojta.
Nálunk meg a büdös dög ha nem figyeltünk oda, lezabálta a szõlõt a lugasról.

Grafitos
06-30-2015, 06:43 AM
Én is azt javaslom, hogy fõzd meg a húsokat vízben, és dúsítsd rizzsel, vagy vannak nagyon olcsó tészták is erre a célra. Mehet bele a szárazkenyér is.
Mi farhátat szoktunk fõzni neki és nagyon imádja.
80 éves nagyanyámtól hallottam, hogy ha nem volt maradék és a kutya aznap nem tudott mit enni, akkor kentek neki egy zsíroskenyeret és azt vetették elé.
Ha nincs otthon semmi maradék, csinálhatsz levest neki. 1 liter víz, 1 húsleveskocka és egy kis doboz májkrém +kenyér. Ezt tutira befalja

TMIB
06-30-2015, 02:10 PM
Ha elõvett egy brokkolit vagy paprikát a hûtõbõl, a kutya megõrült! A felvágottat, húst le se tojta.

A brokkolit még a macska is eszi. A kutyák szeretik a kukoricát is. :thumbup

Pityubá
07-01-2015, 09:48 PM
HOPPSZ az én kutyám is megette a szõlõt. De a húsos kaját jobban szerette. ;)

törölt tag -gl
08-13-2015, 10:52 PM
Mostanában sok a gond a kutyánkkal, a kennelt bontja, szenved benne, a láncra kötést elviseli.
Elengedni nem lehet mert nincs lekerítve a telek és rögtön a 20. szomszédhoz fut át haverkodni....
Próbáltuk a kutya-villanypásztort, de játékszer. Hiába rázza meg a kutyát átfuthat rajta így nem tudom álomra hajtani a fejem.

A következõ megoldás körvonalazódott.

A telek hosszában kifeszítek, még nem tudom, hogy föld közelben, vagy 2 méter magasan, egy huzalt, két oldalt huzalfeszítõvel megfeszítve.
Ebbe akasztok egy karabínert aminek a csövére rá lesz húzva egy szilikon-szívócsõ, hogy ne zörögjön.
A karabinerre pedig valami lehetõleg hangtalan és könnyû-de erõs kutya futószárat, esetleg szilikonba húzott vékony láncot kötök, a legvégére meg megy majd a kutya. A karabíner és a lánc közé akár egy erõs gumi, vagy rugó is kerülhet, hogy visszafogja az erõhatásokat és kímélje a kutya izületeit is.

Így a kutya ha jól számoltam kb 6x20 méteren, (tetszõleges telepítéssel) tud majd szaladgálni, gazt írtani :D Biztosan meg lesz kötve, de lesz mozgástere és tudja majd õrizni a házat. Ez lesz a jó megoldás.
Árban sem sok, kb 3-4 ezer forintból ki fog jönni az egész szerintem.
Olyat is láttam ahol kieresztõs póráz volt fellógatva, ami magától visszahúzódik, nem tudom hosszútávon mennyire mûködne.

:D ha esetleg szerkesztek hozzá valami spéci kiegészítõt, a kutya mozgási energiájával áramot is lehetne termelni :)

TMIB
08-13-2015, 10:58 PM
Nálunk a macska van kikötve. Van ilyen kis szíja, ami nyakörv és derékszíj is, a kettõ összekötve. Arra rá a karabiner és jó hosszú kábel. Nem zavarja, örül hogy kint lehet. Szerintem nem nagy gond, ha jó hosszú a drót/lánc. De van valami EU-s törvény ami életbe lép majd hamarosan, úgy tudom hogy az tiltja majd a kutyák kikötését. Több helyen is olvastam.

törölt tag -gl
08-13-2015, 11:22 PM
Úgy tudom 6 méteres lánc a minimum amin tartani lehet.
De ha tényleg bejön ez a törvény,
a) mint általában semmivel, a kutya se fog vele foglalkozni
b) megpróbálom normálisan telepíteni az elektromos villanypásztort (ez amúgy egy olyan kütyü, ami egy hajszálvékony drótba nagyfrekis rádiójelet küld, a drótot pedig pár centire célszerû leásni a földbe. Szinte bármilyen hosszú lehet (azt hiszem 2000 m?)
A kutya nyakában pedig van egy elektróda (egy vevõ) ami veszi a rádiójelet, és amikor a kutya megközelíti a drótot, a gyenge rádiójel hatására elõször csippan egyet a nyakörv, majd ha közelebb megy intenzíven megrázza és csipog.
A kutya hamar megtanulja és a csipogásnál megáll.
Én megvettem, de bevallom õszíntén nem volt még energiám telepíteni és földrajzilag is gondban vagyunk, mert egyrészt tiszta dzsungel a kert, másrészt a hosszúkás házunknál nem tudom hogyan vezessem a drótot, hogy ne rázza a kutyát ha az ajtóhoz jön. (a szomszédnál kéne esetleg a padláson?) de annyira viszont nem hosszú a drót, 300 métert kaptam hozzá, ráadásul a drótot sorba kell kötni, tehát a végét vissza kell húzni a "villanypásztor" dobozához.
Amúgy jó kis szerkezet, kíváncsi lennék malaccal, kecskével mûködne-e :)

Azon a szakaszon ahol most kihúztam sikeres volt, mert arra az oldalra soha többé nem mert átmenni a kutya :)
Viszont rossz hír, hogy a fûben kifeszített drótot valami minden éjjel elszakítja (vagy macska, ember, kóborkutya, nyest, akármi lehet) szóval tényleg le kéne ásni... ahhoz meg fûkasza-fûnyíró-ásó..... de nincs hozzá kedvem most :(

törölt tag -gl
08-14-2015, 05:42 PM
6080608160826083

A kutyának tetszik.
Egyedül az a baj, hogy amikor beindul a kutya és nekiáll rohangálni, úgy siklik a lánc a bokád fele mint az ostor, de egyelõre nem akarom belassítani a csúszást (lehetne)
Akár 100 métert is vehetnék ebbõl a huzalból és a kutya egészen végig tudna futni a hosszúkás telkünkön. Most 20 métert tettem ki.

törölt tag -gl
08-21-2015, 05:04 PM
6145614661476148614961506151

https://www.youtube.com/watch?v=HINmDQ3sFeY

https://www.youtube.com/watch?v=RmEYndekQTE

https://www.youtube.com/watch?v=C1NpsuwGzKw

https://www.youtube.com/watch?v=FZvfehGL_rQ

Hmmmmmm

TMIB
08-21-2015, 05:18 PM
(Kijavítottam a linkeket.)

Biztos jó a kutyafogat, de én inkább sétálnék a kutyával. Már csak azért is, mert egy kis séta nem csak a kutyának kell, de az embernek is. :)

aksurv
08-21-2015, 07:50 PM
Én is azt javaslom, hogy fõzd meg a húsokat vízben, és dúsítsd rizzsel, vagy vannak nagyon olcsó tészták is erre a célra. Mehet bele a szárazkenyér is.
Mi farhátat szoktunk fõzni neki és nagyon imádja.
80 éves nagyanyámtól hallottam, hogy ha nem volt maradék és a kutya aznap nem tudott mit enni, akkor kentek neki egy zsíroskenyeret és azt vetették elé.
Ha nincs otthon semmi maradék, csinálhatsz levest neki. 1 liter víz, 1 húsleveskocka és egy kis doboz májkrém +kenyér. Ezt tutira befalja
Ne fõzd meg én nyers farháttal és csirkefejjel ettem õket, Fölösleges megfõzni, az csak arra jõ, hogy kipótlásra áztatni lehessen bele.
A nyers hús természetszerûbb ölyan rágóizmokat kaptak tõle, hogy ihaj ráadásul nálunk a farhát emberi ehetõség szintû friss és nagyon olcsó.
Az egy gond vele, hogy tápot már nem igen akarják megenni.

törölt tag -gl
08-21-2015, 07:58 PM
(Kijavítottam a linkeket.)

Biztos jó a kutyafogat, de én inkább sétálnék a kutyával. Már csak azért is, mert egy kis séta nem csak a kutyának kell, de az embernek is. :)
Valahol a középút a nyerõ. Most például beteg vagyok, nem tudnék sokat sétálgatni, de egy fogatba beülnék a kutyámmal.

mmilan21
08-21-2015, 08:00 PM

Azért megnézném a fickót amikor a kutya meglát egy macskát és utána ered. :haha:
Habár van tárcsafék, de csak az egyik változaton.

Én tennék rá két különálló fékkart a fékeknek és kormányfék kipipálva. :)

törölt tag -gl
08-21-2015, 08:01 PM
Ne fõzd meg én nyers farháttal és csirkefejjel ettem õket, Fölösleges megfõzni, az csak arra jõ, hogy kipótlásra áztatni lehessen bele.
A nyers hús természetszerûbb ölyan rágóizmokat kaptak tõle, hogy ihaj ráadásul nálunk a farhát emberi ehetõség szintû friss és nagyon olcsó.
Az egy gond vele, hogy tápot már nem igen akarják megenni.

Egy ideje fõleg marhatüdõt kap, és konyhai maradékot.
Elõbbit nyersen. 200 grammonként. Majd ha lesz a hentesnél szerzek marhacsontot is, de egy ideje nem volt, a tüdõnek viszont 200 ft kilója. Ha úgy vesszük, hogy a 60%-a víz, "kiszárítva" kb 500 ft/kg száraztápnak felel meg, viszont több benne a fehérje, a gabonát pedig rizzsel lehet pótolni aminek viszont olcsóbb kilója. Így egy teljes értékû tápot kap, bár egy ideje lusták vagyunk rizst fõzni neki. De amint a képeken látszik nincs vele nagyon baj.
61526153
Gondolkodtam rajta, hogy foghatnék neki halakat. Tenyérnyi bodorkák élnek a helyi patakban. De nem tudom mit szól a szálkákhoz a bélrendszere.

TMIB
09-17-2015, 04:38 PM
Cápatámadás.

http://i.imgur.com/yrxwcrk.gif

szöged
10-17-2015, 02:03 PM
a kutyatartásnak vannak árnyoldalai is

ma el kellett oltatnom a kutyámat, miután egy hónapja semmilyen kezelés nem segített rajta
(a csütörtöki mûtét óta is csak rosszabbodott az állapota, ahelyett, hogy javult volna)

felnõtt férfi vagyok
mérnök
vadász
mégis úgy bõgtem, mint egy ovis

6542
Béla
élt 7,5 évet

TMIB
10-17-2015, 04:17 PM
Egyszer én is jártam úgy. Cicával is. :(

TMIB
12-17-2015, 06:24 AM
https://www.youtube.com/watch?v=iqZUoZpRv3A

TMIB
01-08-2016, 11:02 PM

http://i.imgur.com/LtEfcFi.gif

TMIB
01-26-2016, 05:17 PM
No, eriggy Buksi!

https://www.youtube.com/watch?v=mVSOGOiyHkY

fater.lajos
01-31-2016, 03:58 PM
No, eriggy Buksi!

https://www.youtube.com/watch?v=mVSOGOiyHkY

Szerintem ez a kutya csak játszott...

TMIB
03-14-2016, 06:45 PM
Ez nem tudom hogy hol történt, és mi az elõzménye, de érdekes kis videó. A kutyusok nem szórakoznak.

https://www.youtube.com/watch?v=fybwB5pfAwA

aksurv
03-14-2016, 06:48 PM
Ez nem tudom hogy hol történt, és mi az elõzménye, de érdekes kis videó. A kutyusok nem szórakoznak.

https://www.youtube.com/watch?v=fybwB5pfAwA
És ezek még nem vadak, és képzettek.

st.jimmy
03-17-2016, 08:18 PM
mindkettõ az õ kutyája? nem is értem

Kisss
03-20-2016, 03:00 AM
Komondorról vélemény, esetleg tapasztalat? Nekem nagyon tetszik mind a külsõ, mind a belsõ tulajdonságai! És hát magyar . ... :)

TMIB
03-20-2016, 03:10 AM
Az egyik régi barátomnak volt, még gyerekkoromban. Állandóan vadul ugatott az a kutya és elég félelmetes volt. Szóval biztosan jó házõrzõ. :)

Kisss
03-20-2016, 03:35 AM
Régen nyáj és tanya örzésre használták! Nekem is majd a tanyára kellene!
Az egyik régi barátomnak volt, még gyerekkoromban. Állandóan vadul ugatott az a kutya és elég félelmetes volt. Szóval biztosan jó házõrzõ. :)

Ihasz Laci
03-20-2016, 07:28 AM
Komondorról vélemény, esetleg tapasztalat? Nekem nagyon tetszik mind a külsõ, mind a belsõ tulajdonságai! És hát magyar . ... :)

komondor, kuvasz mindketto munkakutya eros hatarozott gazdara van szukseguk aki sokat van veluk es mindig tudatja veluk, hogy ki a fonok.
ha sokat vannak egymagukba, foleg ha tobb kutya van egyedul a falka oszton hamar felulkerekedik rajtuk es engedetlenek lesznek.
nagyszuleimnel volt mindketto fajta amikor megy kicsi voltam, engem sose engedtek a kozelukbe, nemigazan hazi kedvencnek valoak.

Kisss
03-20-2016, 07:20 PM
1max 2 kutya lenne... Elsõsorban munkára, területörzésre kellene!
komondor, kuvasz mindketto munkakutya eros hatarozott gazdara van szukseguk aki sokat van veluk es mindig tudatja veluk, hogy ki a fonok.
ha sokat vannak egymagukba, foleg ha tobb kutya van egyedul a falka oszton hamar felulkerekedik rajtuk es engedetlenek lesznek.
nagyszuleimnel volt mindketto fajta amikor megy kicsi voltam, engem sose engedtek a kozelukbe, nemigazan hazi kedvencnek valoak.

Sergeant
03-20-2016, 07:23 PM

Csak tapasztalt kutyatartóknak javasolnám. Nem véletlen, hogy a munkakutya versenyeken nem találkozol ezzel a fajtával.

Ihasz Laci
03-20-2016, 07:41 PM
1max 2 kutya lenne... Elsõsorban munkára, területörzésre kellene!

arra amire hasznalni akarod alkalmasak, erre lettek kitenyesztve, hogy vedjek a nyajat levadasszak a farkast meg a barany tolvajt. de az akkori emberek nem is kedvnckent kezeltek oket hanem szigoruan munka kutyakent. oregfaterom is kemenyen bant a kutyaival, nem is volt lazadas:)
ha sokat vagy a kutyaval es tudsz vele szigoruan banni miert ne, tenni fogja a dolgat csak tenyleg fegyelmezni kell oket es nem lesz semmi problema veluk.
nem tudom milyen teruletet akarsz oriztetni veluk de ha te nem vagy ott veluk allandoan en nemigazan ajanlanam ezt a kutyat.

en szemely szerint egy nemet juhaszt vennek. konnyeb kezelni, szocialisabb fajta es olcsobb fenntartani (kevesebbet eszik) es ugyanugy alkalmas a munkara.
de ez csak szemelyes velemeny. hazi kedvencnek meg egyertelmuen egy vizslat vennek, legszebb kutya fajta.

amugy volt pulink is, annal eberebb hazorzot keresve se talalsz! mindent eszrevesz es jelez, olyan mint egy riaszto:) a komondor melle pont jo lesz.

WestBam
03-20-2016, 10:08 PM
Nálunk van a családban, második és harmadik kutyának tartva. Namármost az elsõ egy husky volt, mellé jött a komondor lány aztán megmaradt az eggyik kölök is. Halál jó fejek, soha nem bántottak senkit a családból, a gyerekeket imádják.
Ellenpélda gyerekkoromból a szomszéd kutyája. Kis korától simiztük, hogy jóban legyünk. Imádott minket. Annyira, hogy átjárt a szomszédból hozzánk a mi két kutyánk mellé. Azokat is imádta, a macskákat is, nem bántotta. Gyerekeket sem bár azért figyeltünk rá. Ellenben a mi területünket is erõszakosan védte, két embert harapott meg mire a szomszéd megoldotta, hogy a 2m-es kerítésen ne annyira tudjon kijárni. Nálunk csak kb. 1.6m a kerítés így álló helybõl felugrott a tetejére és onnan már beugrott. Nekem teljesen szimpatikus a fajta, legalábbis amikkel én találkoztam. A komondor "lusta" jószág mint a nagyobb kutyák általában. Kell mellé egy puli (vagy foxi a másik zsánerem) aki felkelti ha akció van. A puli ugatósabb, a komondor csak akkor hallatja a hangját ha kell, mély öblös vauzása tiszteletet parancsol. Tanyára szerintem csak akkor jó választás ha van/lesz idõ gondozni a szõrét, ha nincs tépve és fürdetve akkor nagyon csúnya tud lenni. Lenyírva meg haláli vicces :haha:
Kell vele foglalkozni, igényli de a gazdákkal bújós, igényli a törõdést lelkileg is, cserébe az árnyékoddá válik és bármi áron megvéd. A puli az nem, az elszalad. A tacskó is jó fülelni, ez most jutott eszembe. Csak az még bolond is, valószínûleg nem tudják mekkorára is nõttek mert simán nekimegy sokkal nagyobbaknak is, kinyíratja magát könnyen. Az is volt kettõ, befogadtuk õket, nagyon "hálásak" voltak életük végéig érte, gond nélkül beilleszkedtek a hierarchiába és alárendelték magukat a család többi tagjának.

st.jimmy
03-20-2016, 10:16 PM
Komondorról kuvaszról anekdotális infóm, ha öregszik akkor kell vele nagyon vigyázni, mert már nem lesznek olyanok az érzékszervei meg az idegei és az elsõ mozdulata több helyzetben lesz az, hogy izomból odakap... gyerekkel kombinálva ez egy korai altatáshoz vezethet

Ihasz Laci
03-20-2016, 11:04 PM
Komondorról kuvaszról anekdotális infóm, ha öregszik akkor kell vele nagyon vigyázni, mert már nem lesznek olyanok az érzékszervei meg az idegei és az elsõ mozdulata több helyzetben lesz az, hogy izomból odakap... gyerekkel kombinálva ez egy korai altatáshoz vezethet

ez foleg kuvaszra igaz, nalunk 2 lett emiatt az oregkori meghulyules miatt lelove:(

Kisss
03-21-2016, 08:04 PM
Köszi a véleményeket, tapasztalatokat! Németjuhász is számításba jött! Szálkás szõrû tacsin vagy vlmi foxi féle kotorékon hezitálok még... Milyen sûrûn kell a komondorok szõrével bíbelõdni? Idõm nem túl sok lesz rá... Kb évi 2 alkalmat szánok rá max!

TMIB
03-21-2016, 08:44 PM
A tacskófélék azok vadásszák az egereket és a patkányokat is. :)

WestBam
03-21-2016, 09:23 PM
Ha csak ennyi idõt tudsz a kutyára fordítani akkor ne is vegyél kutyát.
Kell vele foglalkozni azért havi szinten tépni kellene, napi szinten kiszedni az ágakat és a nagyobb bozótokat amik beletapadnak, legalábbis ha azt szeretnéd szép is legyen. Nem nagy ügy, egy cigi közben megvan az egész kutya. Ellenben célszerû fõleg a nyári tapadós-ragadós növényeket kivenni mielõbb mert teljesen magába tudja enni a szõre aztán akkor csak az olló segít.

A foxi is megfogja a patkányt meg minden harapható élõlényt, rájuk jobban kell figyelni, nagyon domináns bennük a terrier vér :D

Ádám Csaba
04-06-2016, 06:57 PM
A családi háznál ahol élünk van 3 db mopsz. Közülük egy már öreg és "dísznek" van, a másik kettõ tenyésztésben van. (a következõ egy hétben várható az egyik ellése) Ezen kívül van egy kölyök labrador kanom. Még csak pár hónapos, de nagyon intelligens kutya. Ért a nevére, nem ugrál, nem kapar. Vele érdemes foglalkozni. Még várok egy pár hónapot és utána vinni akarok kutyaiskolába. A célom az, hogy veszek mellé egy párt és mennek õrzõ-védõ kutyának a tanyámra. Feleségem nem nagyon örül a tervemnek, de majd megküzdünk valahogy. :)

WestBam
04-06-2016, 09:17 PM
Én nem értem.
A mopszot vagy a labradort akarod õrzõ-védõnek? Mert az elsõt a lopós röhögi ki míg a másikat még a végén elszeretik aztán elviszik haza :haha:
Én még labradort és retrivert sem láttam õrzõ-védõnek alkalmazva. Ezek inkább vizi mentõk meg vakvezetõk, családi kedvencek macska helyett. A mopszról nem írok véleményt, nem szeretnélek megsérteni. Biztos aranyosak de amikkel én találkoztam eddig életem alatt azok mind teljesen hülyék voltak.
Szerintem kicsit olvass utána a tanyasi kutyatartásnak. Oda valami nagy emberevõt keress inkább.
Esetleg cane corso beszerzésben tudok segíteni de elsõ kutyának nem annyira javasolnám ha nincs erõsebb jellemekkel tapasztalatod a többi kutyát kinyírja ha nincsenek összeszoktatva az elején.

Doom
04-07-2016, 02:32 AM
Tanyára,ahol nem élsz életszerûen kistestû falka a jó.
Négy-öt vagy akár több keverék.Nem kell venni,sok helyen hirdetik,hogy ingyen elvihetõ .(inkább mint a vödörbe végezzék :mad:)
Kicsit oda szoktatod õket,a rangsort elintézik egymás között.Kiképezni nem kell õket,mert tudnak mindent zsigerbõl.A keverék nem beteges és kevéssel beéri.Elég egy vödörbe csöpögõ csap+néha a vágásnál a hulladék,a húsos csont nyersen(elhurcolásszák pár hétig). Néha ,mikor kimész borítasz egy tál olcsó tápot,oszt annyi,a többit megszerzik maguknak.
Néha el-el tûnik valamelyik,aztán vissza jön és a széna alatt lesz még hat kiskutyád.
Falkában bátrak,ellenállhatatlanok.A rókát,nyestet,idegent elzavarják.
A tolvajt addig vegzálja a falka,míg keres másik helyet,sõt az út végéig hajtják.A kocsiból ki se mer majd szállni,mert azonnal körbe veszik.

Ádám Csaba
04-07-2016, 06:07 PM
Természetesen nem a mopszot akarom a tanyára õrzõ kutyának, hanem a labradort! A labrador valóban vizi appórtírozóként ismert, de nagyon képezhetõ kutya. Volt már 2-3 darab labradorom, amikor anyumnál éltem. A keverék kutyák falkában dolog elgondolkodtató...
Szerencsére bekerített a tanya és van egy lakóm, de több kutya nehezebben meggyõzhetõ. Ezen még agyalok...

Sergeant
04-07-2016, 07:13 PM
A labrador nem fog csibészelni. Örzõvédõ munkára alkalmatlan.
Ne keverd össze az agility-t és a szolgálati kutya képzést. Nagyon távol állnak egymástól.
Tanyára kuvasz, komondor, kaukázusi való vagy ezekkel rokon fajták.
A falkában tartott korcsok is felejtõsek. Nagyon sok helyen alapból korlátozva van a tartható kutyák száma. Nem is beszélve az évenkénti kötelezõ oltás+féreghajtás+chip+etetés stb.

Ádám Csaba
04-13-2016, 11:55 AM
Tapasztalt már közületek valaki olyat, hogy a kutya elkezdett elleni, de nem kezdett el tejet termelni? Reggel született az elsõ kiskutya, úgy tûnt nincsenek fájások. 1-kor kapott egy adag oxytocint, nemsokára megszületett a második kiskutya, azóta semmi. De a szukának nincs semmi teje, ez egy kicsit aggaszt!

TMIB
04-13-2016, 12:28 PM
Elég rosszul hangzik. Fogalmam sincs, akkor nektek kell etetni õket hónapokon át, cumisüvegbõl? Vagy pót-mama kutyát kell keresnetek aki felneveli õket? :(

Ádám Csaba
04-13-2016, 06:43 PM
Vége az ellésnek és három kiskutya maradt meg! Szerencsére a tej is elindult! Majd rakok fel képet róluk!

TMIB
04-13-2016, 07:04 PM
Várjuk. :) Itt a saját háziállatos topicba: http://magyarprepperforum.net/showthread.php?343-Saj%E1t-h%E1zi%E1llataid/page10&highlight=saj%E1t+h%E1zi%E1llataid

shadow177
06-06-2016, 08:00 AM
Kérdeznék én valamit! Van egy beagle kutyám (nem röhög!) Ha kiviszem a természetbe, ugye lehugyoz minden fát. Azután mikor rájön hogy több fa van mint húgy
sz@rni akar minden áron. Még ez sem lenne újdonság. De, aztán ha az is sikerült akkor tovább erölködik még csak össze nem fossa magát. Na ez már nem egészen kóser. Mért csinálhat vajon ilyet? Mi az ellenszere?

TMIB
06-18-2016, 10:23 PM
:)

https://www.youtube.com/watch?v=t8CcUYJ7NGU

Ádám Csaba
07-01-2016, 06:09 AM
Egyedüli kutyaként maradt a labradorom. Szerintetek normális az, hogy teljesen éjszakai életet él? Nappal nem is találkozok vele, mert alszik valahol. Reggelre meg átalakítja az udvart. Más tapasztalt már ilyet?

Doom
07-01-2016, 06:22 AM
Egyedüli kutyaként maradt a labradorom. Szerintetek normális az, hogy teljesen éjszakai életet él? Nappal nem is találkozok vele, mert alszik valahol. Reggelre meg átalakítja az udvart. Más tapasztalt már ilyet?Tök normális,az enyém is ezt csinálja...szerintem a meleg miatt van..télen pont fordított.Nyáron kora hajnalban+este már majdnem sötétben megyünk valahová!Télen este passzív,nappal meg rajta van a mehetnék!
"A napon sétálni,dolgozni?....Hát kutya vagyok...nem ember!" :haha:

Kérdeznék én valamit! Van egy beagle kutyám (nem röhög!) Ha kiviszem a természetbe, ugye lehugyoz minden fát. Azután mikor rájön hogy több fa van mint húgy
sz@rni akar minden áron. Még ez sem lenne újdonság. De, aztán ha az is sikerült akkor tovább erölködik még csak össze nem fossa magát. Na ez már nem egészen kóser. Mért csinálhat vajon ilyet? Mi az ellenszere?
Az enyém is ezt csinálja...pedig szuka(nem fát pisil).
Megérzi,hogy hosszabb kirándulás lesz és elsõ pár száz méter,a totális ürítés,de olyan szinten,hogy már a végén mindenhol folyadék jön. Aztán usgyi..míg el nem fárad!

fater.lajos
07-07-2016, 05:42 AM
II.vh hadi kutyák felmálházva: 7299

forrás sok más egyéb érdekes dologgal: http://www.zona-militar.com/foros/threads/el-iii-reich-im%C3%A1genes-del-imperio-de-la-muerte.18353/page-25

TMIB
08-03-2016, 07:33 PM
FCI Dog dance World Championship 2016 – Freestyle final - Lusy Imbergerova and Deril (Italy)

https://www.youtube.com/watch?v=GL3DXJE9UJk

Ádám Csaba
12-25-2016, 09:20 AM
Eladtam a tenyészkutyákat idõhiány miatt, így egyedül maradt a labrador kanunk. Nagyon vágyott a társaságra, így szereztem mellé egy lányt. Rudi 1 éves lesz január elején, a másik meg 8 hónapos. Egész nap képesek játszani. Jó látni, hogy ilyen boldogok. A jövõ évtõl gondolom tele leszûnk kiskutyákkal. Ha valakit érdekel majd fajtatiszta zsemleszínû labrador kis pénzért, akkor az nyugodtan keressen.

Ádám Csaba
12-31-2016, 09:43 AM
Napok óta próbálják a tüzijátékokat, de tegnap este volt egy 5 perces sorozat. A két kutyát néztem, hogy miként reagálnak rá és szerencsére teljesen figyelmen kívül hagyták. Úgy gondolom nem lesz gond ma éjszaka sem.
Sajnálom azt a sok kutyát aki ma este valamiért elkóborol otthonról.

TMIB
12-31-2016, 10:37 AM
Én ha lövök a hátsó kertben, a macskáinkat egyáltalán nem érdekli.

Törölt_reg
12-31-2016, 10:41 AM
Én ha lövök a hátsó kertben, a macskáinkat egyáltalán nem érdekli...amíg mögötted vannak...:gonoszrohog:

Ádám Csaba
12-31-2016, 10:59 AM
Én ha lövök a hátsó kertben, a macskáinkat egyáltalán nem érdekli.

A kutyákat viseli meg jobban ez a hangzavar. Vagy nem?

Törölt_reg
12-31-2016, 12:05 PM
http://kutya.hu/Cikk.aspx?id=5641
Korai tibeti feljegyzések említenek egy kistermetû házikutyát, mely éppolyan vastag bundájú, mint a tibeti masztiff, de sokkal jobb hallása révén az õ feladata volt veszély esetén riasztani termetesebb társait.
Szerintem nem egyformán hat a kutyákra sem a hangzavar.Függhet fajtától,kortól,hallásélességtõl,nevelést l,idegrendszertõl.
Nem árt ha a gazdi ismeri a kutyáját.
Azt már megfigyeltem a természetben kalandozások során,hogy iszonyat messzirõl meghall mindent a kiskutyám és jelez.De viszont óvni kell az ilyen sokkhatásoktól,mint a petárdázás,mert Õt jobban igénybe veszi,mint minket.Hangosabb,riasztóbb lehet nekik,mint nekünk.Ráadásul,nem is tudják,hogy most mi van,mi történt,miért van ez?!

Ádám Csaba
12-31-2016, 01:06 PM
http://kutya.hu/Cikk.aspx?id=5641
Korai tibeti feljegyzések említenek egy kistermetû házikutyát, mely éppolyan vastag bundájú, mint a tibeti masztiff, de sokkal jobb hallása révén az õ feladata volt veszély esetén riasztani termetesebb társait.
Szerintem nem egyformán hat a kutyákra sem a hangzavar.Függhet fajtától,kortól,hallásélességtõl,nevelést l,idegrendszertõl.
Nem árt ha a gazdi ismeri a kutyáját.
Azt már megfigyeltem a természetben kalandozások során,hogy iszonyat messzirõl meghall mindent a kiskutyám és jelez.De viszont óvni kell az ilyen sokkhatásoktól,mint a petárdázás,mert Õt jobban igénybe veszi,mint minket.Hangosabb,riasztóbb lehet nekik,mint nekünk.Ráadásul,nem is tudják,hogy most mi van,mi történt,miért van ez?!

Vannak tudományos megfigyelések/vizsgálatok fajtákra, de adott fajtán belül két egyed se egyforma. Nekünk nincs macskánk, de anyóséknál van 3 is. Azok például nem reagálnak a petárda zajra. Nem is igazán hallottam még olyan macskát akit zavarna. Viszont a kutyákat nagyon ingerli, sajnos...

raktaros
12-31-2016, 01:49 PM
Volt egy német vizslánk, õ ha durranást hallott már kapkodta is a fejét hol esik le valami :)

TMIB
12-31-2016, 04:59 PM
A kutyákat viseli meg jobban ez a hangzavar. Vagy nem?

Gondolj arra hogy sok kutyát vadászni visznek, vagy rendõröknek segítenek és kergetik a rablót lövöldözés közben, vagy akár háborús övezetbe is kiviszik õket.

Szerintem csak némelyik kutya allergiás a hangos zajra. Volt egy kutyánk, az tényleg félt a tûzijátéktól. De nem a hangjától, mert a belvárosban volt tûzijáték, a kutya meg a város szélén volt. Szóval nem a hangerõ volt a lényeg, hanem csak hogy valami halkan puffogott. Nem tudom mi volt vele a baja. (Azt még hozzátenném hogy rossz körülmények közül érkezett a házunkhoz, az elõzõ gazdája nagyon rosszul bánt vele. Lehetséges hogy ez egy ok arra, ha egy kutya nem szereti a tüzijáték hangját? Amúgy semmi mástól nem félt. De a tûzijátéktól se õrült meg, csak csendben bujkált, meg olyankor be akart jönni a házba.) Talán csak az volt a baja, hogy évente csak 2-szer történt és emiatt furának érezte és összezavarodott tõle. De nem volt gond, elbújt a házában, meg volt hogy beengedtük. Kibírta azt a 10 percet, utána meg nem volt problémája.

raktaros
12-31-2016, 06:14 PM
Mi azért kiskorában szoktattuk a durrogáshoz. Most a yorkik nagyon félnek, pedig ahogy mondod, csak halk puffanások hallatszanak be a lakásba.
Francia buldogunknak meg ez lesz az elsõ szilvesztere, majd kiderül.

fater.lajos
01-06-2017, 11:33 AM
Katonaként minden lövészetre, kézigránát dobálásra, robbantásra és harcászati gyakorlatra kihozták az õrkutyákat. A szikra mentes vontatókat (patkolatlan ló) a lõszerraktárból meg a laktanyában szoktatták a zajokhoz. A végén már le se sz.... az egészet.n Tanulság itt is: FELKÉSZÜLÉS!

Rozsomák
01-06-2017, 03:42 PM
A kutya elsõ osztályú kaja és mivel ~ 2 millió van belõle Magyarországon egy gebasz esetén biztos fehérje forrás. Egy hátránya lesz, hogy egy idõ múlva, amikor visszavadulnak, már csak lõfegyverrel lesz vadászható. Ráadásul a falkákba verõdött csapataik megeszik az elsõ embert, utána a túlélés legnagyobb veszélyeztetõi lesznek. Erre ma senki sem gondol:)Üdv

A kutyák falkában sem eszik meg az elsõ embert! :D Egy egészséges férfi több kutyát is legyûr, megfutamít.

TMIB
01-09-2017, 10:06 AM
http://i.imgur.com/7ncOmfh.jpg

Ihasz Laci
01-17-2017, 09:10 AM
A kutyák falkában sem eszik meg az elsõ embert! :D Egy egészséges férfi több kutyát is legyûr, megfutamít.

Amig a kutya haziallat szintjen van igen. De ha visszavadul es teljesen elveszti az embertol valo felelmet es mar nem tekint az emberre mint gazda, vagy falkavezer onnantol kezdve veszelyesek lesznek.
Bar egy falka tacskoval en is siman elbanok de egy gebasz utan az elvadult kutyak kozott lesznek meretes joszagok is.

fater.lajos
01-18-2017, 11:36 AM
Amig a kutya haziallat szintjen van igen. De ha visszavadul es teljesen elveszti az embertol valo felelmet es mar nem tekint az emberre mint gazda, vagy falkavezer onnantol kezdve veszelyesek lesznek.
Bar egy falka tacskoval en is siman elbanok de egy gebasz utan az elvadult kutyak kozott lesznek meretes joszagok is.

Bátor kijelentés!
Egyes szakértõk szerint a tacskó Egyiptomi eredetû és falkában varacskos-disznóra vadásztak vele...

Ihasz Laci
01-22-2017, 02:25 PM
Bátor kijelentés!
Egyes szakértõk szerint a tacskó Egyiptomi eredetû és falkában varacskos-disznóra vadásztak vele...

Akkor rab@sztam :)

Bar ha mazlim van akkor talalok egy falka tacsit es beidomitom oket visszavadult sertesek levadaszasara ha ha

aksurv
01-22-2017, 08:26 PM
lol

aksurv
01-22-2017, 08:40 PM
Apóséknál szomszédba betörtek A kutyák átmentek. 1 kuvaszkeverék + 3 tacskó. Nagyot lefújta, erre 3 kicsi összeszabta, de csúnyán. A falon is felszaladtak hogy feljebb támadjanak. A tacskókról azt kell tudni, hogy háziasított pszichopaták. Épeszû kutya nem megy le az anyaróka üregében a vaksötétben és nem kezdeményez harcot a kölykeit védõ állattal.

fater.lajos
01-23-2017, 11:05 AM
"A tacskókról azt kell tudni, hogy háziasított pszichopaták."

Ez nagyon tetszik!

TMIB
04-14-2017, 07:07 PM
Egy Minnesota-i kisvárosban újraválasztották a polgármestert. (Aki egy kutya.)

http://myfox8.com/2016/08/24/minnesota-town-re-elects-dog-as-its-mayor/

http://www.huffingtonpost.com/entry/dog-mayor-duke_us_57bbebf5e4b00d9c3a19cb19

coco
04-14-2017, 07:21 PM
Az elsõ köztisztviselõ, aki nem ugat marhaságokat :haha:

TMIB
04-15-2017, 07:08 AM
Ne felejtsd el a macska polgármestert aki 15 évig volt polgármester egy alaszkai kisvárosban. ;) Bár lehet hogy õ már nyugdíjba vonult.

TMIB
05-12-2017, 04:29 AM
Mikor egy oposszum hívatlanul bemegy a házadba, de a kutyád a kidobó.

https://twitter.com/Drift0r/status/862668210356723712

:haha:

Alpha
09-02-2017, 11:20 AM
Sziesztáznak a "házörzõink"! Csak akkor jelentenek veszélyt, ha nem veszi õket észre az ember és átesik rajtuk...

TMIB
09-06-2017, 06:26 PM
Rendõrkutya utolsó útja az állatorvoshoz

http://i.imgur.com/YYJM14L.jpg

törölt tag -gl
11-03-2017, 11:46 AM
Nagyon érdekes kérdésem lenne. Kutyát macskát, vagy akár sólymot, vagy bármi ilyesmit be lehetne tanítani arra, hogy csuklóvastag éghetõ fadarabokat összegyûjtsön az erdõbõl?
Ha tavasztól õszig dolgozik télre meglenne a tüzelõ. Cserébe kapna kaját, finom kaját. Nem a száraz tápot.

aksurv
11-03-2017, 12:23 PM
Nagyon érdekes kérdésem lenne. Kutyát macskát, vagy akár sólymot, vagy bármi ilyesmit be lehetne tanítani arra, hogy csuklóvastag éghetõ fadarabokat összegyûjtsön az erdõbõl?
Ha tavasztól õszig dolgozik télre meglenne a tüzelõ. Cserébe kapna kaját, finom kaját. Nem a száraz tápot.

http://i0.kym-cdn.com/entries/icons/original/000/000/554/picard-facepalm.jpg

Laci
11-03-2017, 04:01 PM

Kutyát igen , csak elõtte el kell dobni neki az ágat . :-)

törölt tag -gl
11-03-2017, 05:42 PM
Ugyan miért lenne ez akkora hülyeség? Egy fiatalabb kutyában annyi energia van mint az atombomba. Össze vissza rohangál, rágcsál, ás, keres, kerget ezt-azt. Például amikor kerti tavat ástunk a kutya is beállt ásni és látszólag nagyon élvezte. Van annyira intelligens a kutya, hogy erre betanítsad, kérdés, hogy van-e az erdõben annyi lehullott vacak, ami pont jó a kutyának, stb.
Napi 4-5 kilót kéne összeszednie tavasztól õszig. Az nem lehet több 6-10 nagyobb darabnál ezeket simán megtalálja. Két kutya már még hatékonyabb lenne. Fenyvesben pl tobozokat összeszednék. Ha nem olyan a szomszédság, hogy híre megy és valaki poénból agyonüti / lövi a kutyát szerintem nem lenne ezzel gond. Akár még gombaszedésre is be lehetne tanítani szagról felismerné a jó gombákat.

mzperiksz
11-03-2017, 07:57 PM
https://thumbs.gfycat.com/ImpassionedWeepyGuernseycow-small.gif

WestBam
11-03-2017, 08:09 PM
http://i.imgur.com/w3I8u.jpg

törölt tag -gl
11-08-2017, 11:28 PM
Van ezeken kívül olyan állat, vagy madár ami önkéntelenül gyûjti a fát és betanítható? Például fészeképítõ madarak.

TMIB
11-09-2017, 12:39 AM
Hadseregnyi madár kellene ahhoz hogy fészek alapanyagból folyamatos meleg legyen. Macska biztos nem hurcolna fát, de szerintem kutya se. Inkább azt mondanám hogy esélyesebb a kutyát vadászatra tanítani, vagy ételt kerestetni vele. :)

törölt tag -gl
11-09-2017, 02:38 AM
Be lehet tanítani a kutyát úgy vadászni, hogy magától levadássza és elhozza a friss vadat, vagy mindenképpen menni kellene vele?

TMIB
11-09-2017, 03:04 AM
Nem tudom, a mi kutyáink csak bezárt háztáji szárnyasokat öltek meg. :-I

Ha a macska hoz a gazdájának egeret, madarat és patkányt, akkor talán egy kutya is meg tudná tenni. Bár nagyon nem vagyok benne biztos. :)

WestBam
11-09-2017, 09:28 AM
Nem lenne egyszerûbb egy kis kocsit szerezni aztán azon a két kis kezeddel összegyûjtött fát hazahúzni? Vadászat pedig ebben a formában illegális, illetve nem, a vadász kutya nem azért van, hogy elvégezze a melót helyetted. Õ segít, de neked kell lelõni a vadat.

Laci
11-09-2017, 10:26 AM
Hogy milyen durva tudatmódosító szerek vannak manapság..... :haha: :haha:

törölt tag -gl
11-09-2017, 09:45 PM
Akkor feltennék egy olyan kérdést is, hogy elõfordulhat-e, hogy beépített ügynökök gyengítik a prepper fórum hitelességét, hogy felforgatást okozzanak. Ezek olyan emberek akik érdemi hozzászólások helyett csak kötekednek és röhögnek a másikon. Nem egyszerû buta trollok, hanem az igazi ellenség.

Mégis miért lenne ostobaság egy kutyát bármire is betanítani?

törölt tag -gl
11-09-2017, 09:48 PM
"Vadászat pedig ebben a formában illegális, illetve nem, a vadász kutya nem azért van, hogy elvégezze a melót helyetted."
Bocsi, de úgy tudom ez egy prepper fórum, és már többen nekimentek annak a témának, hogy a túlélés szempontjából nem biztos, hogy számít mi legalális vagy illegális. Olyan helyzetben ahol gáz van (megsúgom már most gáz van) nem árthat ha van egy két betanított segítõd, ami nem csak simogatásra jó meg sétáltatásra, meg arra, hogy kõolaj alapú ipargazdaság által gyártott szeméttel etesd. Szóval egyszerûen nem értem az ilyen válaszokat.
Mirõl szeretnétek csevegni? Babajátékokról? Esetleg nyissunk egy erdei ügyvédi irodát?

Elméleti szinten érdekel a dolog és lehet, hogy egyesek jól szórakoznak, de mások meg esetleg hasznosnak vehetik az információkat.

TMIB
11-10-2017, 02:33 AM
Szerintem csak arról van szó hogy ha elképzeljük ahogy kutyák, macskák és madarak ágakat gyûjtenek tûzhöz, akkor mindenkinek mesébe illõ kép jut az eszébe.

Komoly SHTF-ben a madár az étel (valószínûleg mindegyik, legyen az galamb, sas, varjú vagy bármi más). Kutya védelemre használható, a macska meg persze irtja a rágcsálókat, esetleg fog is valamit. Nálunk a macskáink nem csak pici egeret fognak, volt olyan kis termetû macskánk ami nagyobb patkányt fogott mint õ maga volt. Azt meg már A pusztító címû Stallone film óta tudjuk, hogy a patkányburger az finom. ;)

Laci
11-10-2017, 03:12 AM
" Szerintem csak arról van szó hogy ha elképzeljük ahogy kutyák, macskák és madarak ágakat gyûjtenek tûzhöz, akkor mindenkinek mesébe illõ kép jut az eszébe. "
A lényeget Túlélõ leírta . Sokszor nonszensz , álomvilágbeli dolog , amit írsz ... A felforgításhoz meg annyit , hogy a beépített ügynökök még idõnként találkozni is szoktak más biztos beépített ügynökökkel a fórumról , és nem álomvilágban élnek , hogy majd áruház , iroda álmenyezete felett laknak , vagy csatornában , vagy más nyaralójában laknak , ha úgy adódik ....

törölt tag -gl
11-10-2017, 04:43 AM
Pedig más nyaralójában lakom :D vagyis laktam októberig, most víztelenítés lesz áprilisig. Csak fizetek is érte. szóval hellyel közzel bejött az irány. lassan meglesz a saját is illetve BOL ok a környéken.

TMIB
12-23-2017, 10:57 PM
:haha:

http://i.imgur.com/qPLbGdC.gif

TMIB
12-26-2017, 08:16 AM
Kutyájuk mentette meg a hódmezõvásárhelyi család életét
2017. 12. 26.

"Nyüszített és zavartan viselkedett egy hódmezõvásárhelyi család kutyája, így jelezte, hogy baj van: magas a levegõ szénmonoxid tartalma a lakásban. A baleset egy nappal az ünnepek elõtt történt – adta hírül az RTL Klub Híradója.

A kiskutya ébresztette a családot, ezért nem történt tragédia.

A családfõ az RTL-nek elmondta, október óta fûtenek, sokáig nem volt gond a kazánnal. Aznap este, amikor a kutya rosszul lett, azonnal sejtették, hogy mi lehet a baj. Az apa elzárta a kazánt és kinyitotta az ajtót, hívta a mentõket és a tûzoltókat.

Mindenkit kórházba vittek, ahol megállapították, hogy az egyéves kislányuk szenvedett enyhe szénmonoxid-mérgezést. A szentesét azonban már otthon tölthették."

https://24.hu/belfold/2017/12/26/kutyajuk-mentette-meg-a-hodmezovasarhelyi-csalad-eletet/

Parasztcipo
03-20-2018, 09:19 PM
A kutyáknál hasznos funkció lehet még a szarvasgomba keresés. Elméletileg jobb, mint a malac, mert a malacot nehéz visszatartani attól, hogy megegye, kezd is kikopni a divatból, kitúrták a kutyák. Viszont szerintem prepper szituációban nem érdemes ezzel foglalkozni, mert nem jó a ráfordított energia-kajamennyiség aránya.
Kutyát beteg/sérült családtag/csapattag esetén is hasznos lehet kiképezni. Itt nem csak a vakvezetõre, hanem pl. mozgássérült segítõre is gondolok: feladja a leesett tárgyakat, stb.... Egy sima csonttörés esetén is hasznos lehet, h odaadja az elejtett mankód vagy odavisz valamit az asztalról, hogy ne kelljen felállnod.
Amúgy én is 3-4 tagú keverék falkára szavazok házõrzés esetén. Saját tapasztalat, hogy simán vadászgatnak maguknak eleget a mezõn, nyáron szinte sosem eszik meg a tápot. Munkát is megosztják, tisztában vannak vele kinek mik az erõsségei.

Al Bundy
03-20-2018, 10:33 PM
Szerintem ha nincs kikepezve semmire se akkor is haszna van, erzelmileg feltolt, ha magad alatt vagy es mar feladnad. Tenyleg huseges tars, es egy SHTF alatt ha mar csak azt kihasznalod, hogy jobbak az erzekszervei (hallas, latas, szaglas), es a megerzesei, elobb eszre vesz barmit mint te mar nyertel vele. Melletunk mindig volt, es lesz is kutya.

TMIB
07-13-2018, 09:26 AM
Videó Blog - #23 - Kutyavigyázós horror

https://www.youtube.com/watch?v=IDQ3Ow7Zx5k

Alpha
07-15-2018, 03:55 AM
Szerintem próbáld meg a dolgot. Ha sikerül lesz tüzifád, ha nem sikerül akkor is lesz egy kutyád.
Én nem tökölnék vele. Ami erdõkben járni szoktam ott túl nagy fák vannak ahhoz, hogy egy kutya elvigye. Az apróknak meg nincs fûtõértéke. A kutyának szállítható méretû ágakból kevés hever a földön.

Alpha
09-16-2018, 06:36 AM
2,5 hete született 9 labrador kiskutyánk. Sajnos már csak nyolcan vannak.
Nagyon szépen fejlõdnek, már kinyílt a szemük. Ma kapják az elsõ féreghajtót. Nem reklámozni akarom, de ha valakit érdekel nyugodtan írjatok, mert mind eladó sorba fog kerülni.

TMIB
12-09-2018, 07:44 PM
Õ itt George. Egy 9 éves Jack Russel terrer, aki egy Új Zéland-i kisvárosban élt, Manaia-ban.

2007 április 29-én pitbullok támadtak gyerekekre, de õ közelépett hogy megvédje õket. A szemtanúk
szerint a végsõkig harcolt, de nem volt esélye és szétmarcangolta a két nagy kutya. Viszont idõt
nyert arra, hogy a gyerekeket elvigyék onnan.

George-ot elvitték az állatkórházba, de már nem tudták az életét megmenteni.

https://img-9gag-fun.9cache.com/photo/aGZejE0_700bwp.webp

https://comment-cdn.9gag.com/image?ref=9gag.com#https://img-comment-fun.9cache.com/media/ajYV09p/aGK01Edx_700w_0.jpghttps://img-comment-fun.9cache.com/media/ajYV09p/aGK01Edx_700w_0.jpg

https://9gag.com/gag/aGZejE0

Alpha
01-01-2019, 06:40 AM
Este 22:00 és 22:30 között vette észre feleségem, hogy nincs meg az egyik kutyánk! Autóba ültem és elkezdtem keresni. Így ért az újév. Leszállt a köd és szinte semmit sem lehetett látni. Felfüggesztettem a keresést. Reggel 7-kor autóba ültem és ismét indultam. Kb 300 métert mentem el és ott ült az út szélén. Teljesen össze volt zavarodva, tõlem is félt. Hazahoztam, azóta folyamatosan játszanak. Ami aggaszt kicsit azaz, hogy éppen tüzel a szuka kutya. Remélem nem lesz egy szatyor keverék ebünk két hónap múlva.
A lényeg az, hogy hazakerült a kutya. :thumbup

TMIB
01-01-2019, 08:32 PM
Érdemes megmûttetni, mert annyi kutya van a menhelyeken hogy nem gyõznek nekik gazdát találni. Nálunk a macskánál van tervben, de rettenet drága neki a mûtét, még nem tudom hogy hogy lesz rá pénzünk.

cattaro
03-04-2019, 09:18 PM
Drótszõrû foxterriert meg lehet tanítani arra, hogy bizonyos állatokat ne támadjon és ne öljön meg? (Ugyebár ezek ilyen kis rettenthetetlen kotorékebek, mindenre rámennek ösztönbõl, ami él és mozog.) Hogyan? Hallottam olyan esetrõl egy ismerõstõl, hogy a kipusztulás közelében álló füsti fecskéket is elkapja az õ kutyájuk röptében, mert ugye alacsonyan fészkelnek, és költési idõben állandóan etetnek, ki-bejárnak a fészekbõl.

TMIB
02-11-2021, 02:09 AM
Gyorsan lement a burrito.

https://www.youtube.com/watch?v=Wb3UrJjAac4

P. Dude
02-26-2021, 10:14 PM
Íme a kutyus, aki beszél és azt mondja: szeretlek! (https://www.borsonline.hu/celeb/ime-a-kutyus-aki-beszel-es-azt-mondja-szeretlek-video/223760)

Hihetetlen... :cool: :thumbup

"A világon elsõként magyar kutatók bizonyították be, hogy a kutyák agyának nem csak az számít, amit mondunk, de az is, hogy hogyan. >>Az ilyen eredmények kapcsán már nem fognak kiröhögni, ha azt mondom, ötven év múlva a kutyák megszólalnak<< – magyarázta Csányi Vilmos, az ELTE etológia tanszékének alapítója."

Aki Bújt
09-20-2022, 12:16 PM
Üdvözletem!

A kislányom egy másik lánnyal, akinek az anyja az iskolaigazgató, tehát nem érdemes átverni:), leboltolta, hogy az oltási díj fejében elhozzuk az egyik kiskutyájukat.
A mama fajtatiszta labrador, a papa, ha minden igaz és tényleg a szomszéd kan szökött át, szintén.
Szerintetek prepper szempontból hasznos döntés ez? Tudunk használni egy (lány) labradort? Úgy tudom, kifejezetten "családi kutya", "társ kutya" ő, vagyis nem munkakutya...

P. Dude
09-22-2022, 05:46 AM
Üdvözletem!

A kislányom egy másik lánnyal, akinek az anyja az iskolaigazgató, tehát nem érdemes átverni:), leboltolta, hogy az oltási díj fejében elhozzuk az egyik kiskutyájukat.
A mama fajtatiszta labrador, a papa, ha minden igaz és tényleg a szomszéd kan szökött át, szintén.
Szerintetek prepper szempontból hasznos döntés ez? Tudunk használni egy (lány) labradort? Úgy tudom, kifejezetten "családi kutya", "társ kutya" ő, vagyis nem munkakutya...

Szerintem nem kell mindent prepper szempontból nézni. ;) Szerencsére még nem dőlt össze a világ, aránylag normális életünk van, meg kell próbálni tartalmasan élni. Te is úgy utalsz a kutyára hogy "ő", vagyis szerintem érzed hogy kutya vagy más kedvenc nem feltétlenül prepper szempontok miatt van a családban.

Ha mindent prepperként és racionálisan közelítenénk meg, akkor az emberek gyereket se vállalnának és rövid úton kihalna az emberiség - az emberiség kihalása pedig pont ellenkezik a prepper célokkal. :) Sőt: prepper szempontból asszony sem kellene a férfi mellé, hogy aggódni kelljen érte.

Aki ténylegesen prepper szempontból nézi a dolgokat, az például a Kamionos nevű (már nem aktív) fórumtag. Ebben a 2014-es hozzászólásában (https://magyarprepperforum.us/showthread.php?825-Ti-mit-csin%C3%A1ln%C3%A1tok-ha-kit%C3%B6rne-a-vil%C3%A1gh%C3%A1bor%C3%BA-vagy-haz%C3%A1nk-h%C3%A1bor%C3%BAba-keveredne&p=45811&highlight=Chile#post45811) korrekt módon elmagyarázza hogy ő kész tényként kezeli a harmadik világháborút, és ezért mindent kidolgozott - és egyeztetett a családdal/rokonsággal - a Chilébe költözéshez. Neki elsőrendű a prepperkedés, vállalta az itthoni életük teljes felszámolását és Dél-Amerikát. Valószínűleg jó döntés volt, mert a nukleáris háborút lemodellező videó (https://youtu.be/2jy3JU-ORpo) alapján Délkelet-Ázsia és Afrika mellett Dél-Amerika úszná meg az atomot.

Ahogy Kamionos is írta 2014-ben, az oroszok régen megmondták hogy legelső lépésként a balti államokra és Kelet-Európára mérnének atomcsapást a NATO létesítmények miatt. Most pedig 2022 van, és pont Oroszország háborúzik fél éve a velünk szomszédos államban. A háború befejezésére egyelőre nem látszanak jelek, sőt már benne van Észak-Amerika és a legtöbb uniós állam - atomcsapással kb. napi szinten fenyegetőznek. Közben pedig erősen érlelődik a világháborús helyzet Kínával is, simán lehet hogy még az idén megtámadják Tajvant.

Szóval Kamionos szerintem baromi jól tette, ha a családjával jó pár éve elment Chilébe. Még ha a háborúktól el is tekintünk, Magyarország várhatóan még ebben az évszázadban megszűnik (szó szerint teljesen kiürül), a ma születő gyerekek még megérhetik. De már sokkal korábban (mondjuk a 2030-as vagy 2040-es évekre) összeomlik és élhetetlen ország lesz, tehát kb. mint Argentína, szó szerint. Szóval aki itthon él - főleg ha van gyereke -, az szerintem nem gondolta át igazán a prepperkedést, vagy legalábbis hurráoptimista az ország közeli jövőjét illetően. Még konkrétabban: aki nem Afrikában, Délkelet-Ázsiában vagy Dél-Amerikában él, annak valószínűleg nem elsődleges a prepperkedés. Szóval ebből a szempontból sem hiszem, hogy éppen a kutya befogadását lenne érdemes prepper szempontból nézni.

Aki Bújt
09-22-2022, 05:33 PM
Szerintem nem kell mindent prepper szempontból nézni. ;) Szerencsére még nem dőlt össze a világ, aránylag normális életünk van, meg kell próbálni tartalmasan élni. Te is úgy utalsz a kutyára hogy "ő", vagyis szerintem érzed hogy kutya vagy más kedvenc nem feltétlenül prepper szempontok miatt van a családban.

Ha mindent prepperként és racionálisan közelítenénk meg, akkor az emberek gyereket se vállalnának és rövid úton kihalna az emberiség - az emberiség kihalása pedig pont ellenkezik a prepper célokkal. :) Sőt: prepper szempontból asszony sem kellene a férfi mellé, hogy aggódni kelljen érte.

Aki ténylegesen prepper szempontból nézi a dolgokat, az például a Kamionos nevű (már nem aktív) fórumtag. Ebben a 2014-es hozzászólásában (https://magyarprepperforum.us/showthread.php?825-Ti-mit-csin%C3%A1ln%C3%A1tok-ha-kit%C3%B6rne-a-vil%C3%A1gh%C3%A1bor%C3%BA-vagy-haz%C3%A1nk-h%C3%A1bor%C3%BAba-keveredne&p=45811&highlight=Chile#post45811) korrekt módon elmagyarázza hogy ő kész tényként kezeli a harmadik világháborút, és ezért mindent kidolgozott - és egyeztetett a családdal/rokonsággal - a Chilébe költözéshez. Neki elsőrendű a prepperkedés, vállalta az itthoni életük teljes felszámolását és Dél-Amerikát. Valószínűleg jó döntés volt, mert a nukleáris háborút lemodellező videó (https://youtu.be/2jy3JU-ORpo) alapján Délkelet-Ázsia és Afrika mellett Dél-Amerika úszná meg az atomot.

Ahogy Kamionos is írta 2014-ben, az oroszok régen megmondták hogy legelső lépésként a balti államokra és Kelet-Európára mérnének atomcsapást a NATO létesítmények miatt. Most pedig 2022 van, és pont Oroszország háborúzik fél éve a velünk szomszédos államban. A háború befejezésére egyelőre nem látszanak jelek, sőt már benne van Észak-Amerika és a legtöbb uniós állam - atomcsapással kb. napi szinten fenyegetőznek. Közben pedig erősen érlelődik a világháborús helyzet Kínával is, simán lehet hogy még az idén megtámadják Tajvant.

Szóval Kamionos szerintem baromi jól tette, ha a családjával jó pár éve elment Chilébe. Még ha a háborúktól el is tekintünk, Magyarország várhatóan még ebben az évszázadban megszűnik (szó szerint teljesen kiürül), a ma születő gyerekek még megérhetik. De már sokkal korábban (mondjuk a 2030-as vagy 2040-es évekre) összeomlik és élhetetlen ország lesz, tehát kb. mint Argentína, szó szerint. Szóval aki itthon él - főleg ha van gyereke -, az szerintem nem gondolta át igazán a prepperkedést, vagy legalábbis hurráoptimista az ország közeli jövőjét illetően. Még konkrétabban: aki nem Afrikában, Délkelet-Ázsiában vagy Dél-Amerikában él, annak valószínűleg nem elsődleges a prepperkedés. Szóval ebből a szempontból sem hiszem, hogy éppen a kutya befogadását lenne érdemes prepper szempontból nézni.

Ha a család már adott, ha az asszony, gyerekek megvannak, amikor az ember a prepper szemlélettel, életmóddal találkozik, akkor az ember velük tervez. Nem az a kérdés, hogyan készüljek fel, hanem, hogyan készüljünk fel egy általam feltételezett helyzet túlélésére. Az ő személyiségüket, szükségleteiket és igényeiket is figyelembe kell venni, nem csak az én "mániámat", a szerintem valós, ilyen-olyan fenyegetést...
Ezek, és még számos tényező befolyásolja, ki mennyire megy el (a felkészülésben) a falig, ki mire hajlandó (ki mit áldoz fel) MOST, hogy jobb legyen AKKOR.

Nemrég beszélgettünk egy ismerős családdal. A szülők évtizedek óta Magyarországon élő kárpátaljai magyarok, a gyerekeik már itt születtek. Kérdeztük, mi van a családdal, a férfi azt mondta, az ő (már nem emlékszem, talán 80 körüli) édesanyját nem érdekli a háború, ő már ott akarja befejezni az életét, ahol leélte, nem lesz öreg fejjel földönfutó menekült, stb. A férfi bátyja tehát vele maradt...
Ha jól értem, azt mondod, hogy az az igazi prepper, aki (egy ilyen helyzetben) fogja magát, és lelép? Hiszen azt írod, aki még ott van, ahol baj van/baj lehet (most konkrétan egy atomcsapás), annak nem elsődleges a prepperkedés... Ha így nézzük, igazad van, annak a fickónak ott pl. az idős hozzátartozója az első, de ettől szerintem semmivel nem kevesebb, sőt!
Szóval attól, hogy valaki Magyarországon él, még lehet prepper, hiszen felkészülni különféle szinten, sok mindenre lehet, legfeljebb végül így is, úgy is megszívja az ember, mert nem az a gebasz jön be, amire számított...

De az eredeti kérdésem a prepperkedés/labrador kölyök témakörre vonatkozott, pontosabban arra, hogy mire lehet használni? Úgy értem, ha pl. a dobermann otthonvédelemre való, akkor a labi mire lehet még betanítható?

Al Bundy
09-22-2022, 09:06 PM
A labradort ha jol tudom, vadaszok hasznaltak, a vizbe esett szarnyasok osszeszedesere. De szerintem barmire betanithato, Hogy oda vigye neked. Nagyon szereti a vizet. Viz alol is fel hoz dolgokat ha be van tanitva. Puhaszaju kutya, that pl a tojast ugy oda tudja vinni neked, Hogy nem tori El. Es nagyon csaladbarat. A mentalis egeszseget fogja fent tsrtani a csaladnak SHTF eseten. Egyebkent mint Minden mas kutya. Nekem keverek Labrador volt. Hihetetlenul szeretni tudo kutya. En igy latom

Aki Bújt
09-23-2022, 05:18 AM
A labradort ha jol tudom, vadaszok hasznaltak, a vizbe esett szarnyasok osszeszedesere. De szerintem barmire betanithato, Hogy oda vigye neked. Nagyon szereti a vizet. Viz alol is fel hoz dolgokat ha be van tanitva. Puhaszaju kutya, that pl a tojast ugy oda tudja vinni neked, Hogy nem tori El. Es nagyon csaladbarat. A mentalis egeszseget fogja fent tsrtani a csaladnak SHTF eseten. Egyebkent mint Minden mas kutya. Nekem keverek Labrador volt. Hihetetlenul szeretni tudo kutya. En igy latom

Ez lett volna a kérdés.
Köszönöm!

Aki Bújt
09-23-2022, 05:36 AM

Félreértés ne essék, szeretem a kutyákat! Valamikor, még a szüleimnél élve be is fogadtam egyet. Úgy tippelem, jól sikerült tacskó keverék volt. Egy főút mellől, koszosan, éhesen, férgesen szedtem fel, hosszú évekig velünk élt. Öregen, gyengén, rossz látással és hallással, daganatos betegen altatta el végül az állatorvos.
Viszont, bár nem vagyok afféle végsőkig elszánt prepper, igenis úgy gondolom, sok más luxus mellett egy kizárólag hobbiállat sem fér bele. Nem hiszem, hogy a közeljövőben kaméleont, papagájt vagy máltai selyempincsit tartanék.
Ha háziállat, legyen többhasznú. A mentális egészség fenntartása pl. egyféle haszon, a vadászkutya tudás egy másik, így már rendben van.

P. Dude
09-23-2022, 05:38 AM
De az eredeti kérdésem a prepperkedés/labrador kölyök témakörre vonatkozott, pontosabban arra, hogy mire lehet használni? Úgy értem, ha pl. a dobermann otthonvédelemre való, akkor a labi mire lehet még betanítható?

Bocs, akkor félreértettem a kérdést.

Ha elolvastad Kamionos hozzászólását, ők kifejezetten beszéltek mind az ő mind a felesége családjával, és megpróbálták rávenni őket a chilei tervre. Ahogy írja, durva és kevésbé durva elutasításokban részesültek. "A feleségem ekkor azt mondta, hogy innentõl csak az számít, hogy mi és a gyerekeink biztonságban legyenek, úgyhogy megyünk nélkülük."

Nehéz lehet ilyenkor döntést hozni, és nem is mernék állást foglalni abban, hogy mi a helyes döntés. Helyzettől függ. Például az általad említett 80 éves néninek akkor sem lenne könnyebb ha a nagyobbik fiát besoroznák, mert akkor nem lenne ott vele - főleg ha meghalna a fronton. Utóbbi esetben legalább lenne még egy fia aki él, és nem a fronton van. Talán még többet is tudna segíteni az édesanyjának, mint a fronton lévő fia (még ha utóbbi életben is lenne még). Szóval ezek nehéz döntések.

Aki Bújt
09-23-2022, 07:03 AM
Bocs, akkor félreértettem a kérdést.

Ha elolvastad Kamionos hozzászólását, ők kifejezetten beszéltek mind az ő mind a felesége családjával, és megpróbálták rávenni őket a chilei tervre. Ahogy írja, durva és kevésbé durva elutasításokban részesültek. "A feleségem ekkor azt mondta, hogy innentõl csak az számít, hogy mi és a gyerekeink biztonságban legyenek, úgyhogy megyünk nélkülük."

Nehéz lehet ilyenkor döntést hozni, és nem is mernék állást foglalni abban, hogy mi a helyes döntés. Helyzettől függ. Például az általad említett 80 éves néninek akkor sem lenne könnyebb ha a nagyobbik fiát besoroznák, mert akkor nem lenne ott vele - főleg ha meghalna a fronton. Utóbbi esetben legalább lenne még egy fia aki él, és nem a fronton van. Talán még többet is tudna segíteni az édesanyjának, mint a fronton lévő fia (még ha utóbbi életben is lenne még). Szóval ezek nehéz döntések.

:beer: