View Full Version : Áramszünet
Hónapokig tartó áramszünetet is okozhat egy ûrvihar
A heves ûrviharok tönkretehetik a kommunikációs- és GPS rendszereket, komoly sugárzásnak tehetik ki az ûrturistákat és ûrhajósokat. Legszélsõségesebb esetben olyan áramkimaradást okozhatnak a Földön, amely akár két évig is eltarthat, állítják a NASA kutatói.
http://index.hu/tudomany/2013/06/12/honapokig_tarto_aramszunetet_is_okozhat_egy_urviha r/ (http://index.hu/tudomany/2013/06/12/honapokig_tarto_aramszunetet_is_okozhat_egy_urviha r/)
Ezt se venném készpénznek. Mindig mondják hogy áramszünet lesz ûrviharok miatt, de valahogy hiába riogatnak ezzel minden évben, mert nem szokott megtörténni. Azt sem igazán tudom hogy a szét és gázerõmûveket hogyan befolyásolná. A szén és a gáz ég akkor is, ha napkitörés van. A Földön attól még van oxigén. Persze nem néztem utána túlzottan, de valószínûleg azért mert állandóan farkast kiáltanak aztán meg nem történik semmi. Úgyhogy ha már komolyan lenne valami és mondanák, akkor talán a többség már el se hinné.
Hogy így belegondolok, talán nem is ártana egy 2 hetes áramszünet. Nem lenne végzetes, de mégis egy erõs s*ggberúgás lenne a társadalomnak.
Nagy de nem világméretû már volt néhányszor. http://tuleloblog.blogspot.com/2010/09/nagy-2003-as-aramszunet.html
imi79
06-15-2013, 06:25 AM
Az a gond, hogy egy ilyen 2 hetes áramszünet magára a társadalomra semmilyen hatással nem lenne, mert az emberekben végig ott lenne, hogy csak egy relatív rövid, átmeneti állapot.
Ételt, vizet valószínüleg osztogatnának, a földeket, gyümölcsösöket, kisgazdaságok egy részét szerintem 1 hét után lelegelnék azok, akik eddig is folyamatosan tizedelték a terméseket.
Egyedül a bûnözés, vandalizmus nyerne teret erre az idõre. Boltokat fosztogatnának, autókat rongálnának meg, gyújtogatnának, betörések száma ugrana meg ebben az idõben.
Nekünk preppereknek meg szerintem egy jó kis tesztüzem lehetne:)
Nálam legalábbis jelenleg kb 2 hétre elég tartós kaja és kb 1 hónapnyi tiszta víz van "raktáron" (6 fõs családra számolva).
Napelemem van, igaz max laptopot lehet vele tölteni, év végén akarok venni egy nagyobb APC-t amivel kibírom pár napig.
Ti jelenleg mennyire vagytok felkészûlve egy ilyen esetleges 2 hetes áramszünetre?
No , ne ûrviharra számíts , hanem emp -re , elektromos mágneses lökéshullám ....
Mindent befojásol , amiben chip van , az erõs mágneses hatás tönkrevágja .....
A közmûvek központjaiban , alközpontjaiban számítógépek vannak , amiben meg chip-ek ...
Az áramellátás megszûnésével nem mûködnek az átemelõ szivattyúk , feltör a szar idõvel , fertõzések , stb ...
A 2 hét egy emp esetén semmilyen helyreállításra sem elég Magyarországon , a kormány töketlen ......
Lebénul a kommunikációs rendszer is ... És nagyon gyorsan beindulna a szabadrablás , hisz ha nem mûködik semmi , eluralkodik a káosz , nincs kommunikáció a szervek között ...
Itt egy cikk errõl :
http://www.idokep.hu/hirek/x190-napkitores
Ja , egyébként lehet , és érdemes cuccainkat emp ellen védeni .....
fisligery
06-15-2013, 09:35 AM
Ezt tetszik Faraday kalitka egy fiókból (http://www.instructables.com/id/Stylish-Two-Drawer-Faraday-Cage/)
imi79
06-15-2013, 10:11 AM
nekem 1-2 cuccom abban van. (ipod tele hasznos könyvekkel, elemlámpa, töltõ, aksi...)
Az a gond, hogy egy ilyen 2 hetes áramszünet magára a társadalomra semmilyen hatással nem lenne, mert az emberekben végig ott lenne, hogy csak egy relatív rövid, átmeneti állapot.
Ételt, vizet valószínûleg osztogatnának
Nem feltétlenül. Ha nincs áram, akkor a kormánynak sincs, ha nincs telefon akkor a kormánynak sincs. Ha nincs kommunikáció akkor a segítség megszervezése is nehézkes és lassú, hacsak nem lehetetlen. A múltkori hurrikán idején is mi történt, se benzin, se friss víz, se étel nem volt, pánikolni kezdtek az emberek. Pedig az csak egy kis helyi dolog volt, 1-2 államot érintett. Hogy New Orleans-t fel se hozzam példának, ahol a segítség hosszú napokon át nem érkezett meg, aztán sok embert bezsúfoltak egy stadionba, ahol a vécék eldugultak, várták a segítséget de az nem akart megérkezni. Mikor meg megérkezett akkor az volt a legfõbb gondjuk hogy lefegyverezzék a lakosokat, hogy ne tudják megvédeni magukat a fosztogatókkal szemben.
Magyarországon a kormány mit csinált elõször? SMS-t küldött. Viszont ha nem tudja senki feltölteni a mobilját, akkor az SMS se fog megérkezni. Fõleg ha a mobiltornyok is áram nélkül maradnak. Hogy szerveznék a mentés és a segítséget? Se telefon, se internet. Még ha a kocsik mûködnének is, mindig hosszú ideig tartana.
A fizetés készpénzzel történne, hiszen a bankkártyák nem mûködnének. De amilyen drágulás lenne 1-2 napon belül, úgyse tudná bárki megfizetni az ételt és üzemanyagot. Vidéken ahol kicsit takarékoskodnak és felhalmoznak dolgokat, megéreznék a dolgok hatását, de átvészelnék a 2 hetet, viszont a pesti 25 négyzetméteres kis lakásokban komolyabban élnék meg a problémát.
Tavaly készítettem én is egy rézdobozból (azért réz, mivel a faraday ketrec hatásfoka annál jobb, minél kisebb ellenállású anyagból készül) egy Faraday ketrecet, amiben egy iPad mini (rajta rengeteg hasznos könyvvel), egy Nitecore MT2C Elemlámpa (amit most kaptam kézhez akciós áron innen (http://www.elemrendeles.hu/elemlampak/nitecore-elemlampa/nitecore-mt2c-elemlampa-360-lm.html#.UbyIWVzwmIq) Magyarországról rendelve, mert itt nálunk sajnos drágább ), egy napelemes akkutöltõ, tartalék akkuk és egy dinamós rádió található.
hunprep
06-15-2013, 05:50 PM
2 hét szerintem elég lenne arra, hogy sokan elgondolkozzanak, mik is a fontos dolgok, meg h lehet fel kéne készülni ilyen helyzetekre.
Valószínûleg sajnos ennek mind emberi, mind anyagi áldozatai is lennének.
Mindez persze feltételezve, hogy 2 hét után "mágikusan" helyreáll a rend...
Tavaly készítettem én is egy rézdobozból (azért réz, mivel a faraday ketrec hatásfoka annál jobb, minél kisebb ellenállású anyagból készül) egy Faraday ketrecet, amiben egy iPad mini (rajta rengeteg hasznos könyvvel), egy Nitecore MT2C Elemlámpa (amit most kaptam kézhez akciós áron innen (http://www.elemrendeles.hu/elemlampak/nitecore-elemlampa/nitecore-mt2c-elemlampa-360-lm.html#.UbyIWVzwmIq) Magyarországról rendelve, mert itt nálunk sajnos drágább ), egy napelemes akkutöltõ, tartalék akkuk és egy dinamós rádió található.
Milyen napelemes aksitöltõd van ?
Túlélõhalott
06-16-2013, 04:59 PM
Ha már a faraday kalitka kell, akkor nagy a baj. Hiába védem meg a cuccaim, úgyse tudom használni, mert a hozzá való infrastruktúrát (nincs áram az ipadhoz, nincs átjátszótorony a telefonhoz, stb...) nem védte faraday kalitka.
Ha a napelemes akkutöltõ kint van a szabadban, akkor azt éri az EMP. Azután az még használható, vagy nem?
raktaros
06-16-2013, 08:06 PM
Ha már a faraday kalitka kell, akkor nagy a baj. Hiába védem meg a cuccaim, úgyse tudom használni, mert a hozzá való infrastruktúrát (nincs áram az ipadhoz, nincs átjátszótorony a telefonhoz, stb...) nem védte faraday kalitka.
Én valamikor nézegettem ebook-okat mivel nyomtatott könyveket nehezebb beszerezni mint az elektronikusat.
Meglepõdve láttam, hogy akár egy hónapot is elmennek egy töltéssel.
Mellé kell tenni a napelemes vagy tekerõs töltõt is. De én tennék pár adóvevõt is :).
Én nem gondolkodtam még az emp védelemrõl. Mindenki készül rá?
asszony
06-16-2013, 09:46 PM
Ha embereknek nincs hova elmenni áramszünet alatt, akkor össze kell fogniuk. Emeletes házakban szükséges lesz egy áramfejlesztõ, amit le lehet helyezni a tágabb alagsori részen. Ez mûködtethet helyi világítást, az elektromosan nyíló kapukat, lifteket, egyébként se le, se fel, se ki. Lehet a biciklitárolóban összefogva fõzni rezsókon, és némi fûtést is pld olajkályhán, vagy fatüzelésû kályhát beállítani, és rongyokkal rossz cipõkkel stb fûteni.
Le lehet hordani kempingágyakat, takarókat. Már az elején sok vizet kell felfogni. Össze kell tákolni a komposzt wc-ket rögtön az elején, és lerakni egy sarokba, elfüggönyözni. Mosakodás egy maréknyi vízzel. Ha nagy a nyüzsgés nem megy a betörõ se. Biciklivel lehet hírt vinni, hozni, segítséget kérni.
Hosszabb távon ez nem fog mûködni.
Túlélõhalott
06-17-2013, 05:52 AM
Én valamikor nézegettem ebook-okat mivel nyomtatott könyveket nehezebb beszerezni mint az elektronikusat.
Meglepõdve láttam, hogy akár egy hónapot is elmennek egy töltéssel.
Mellé kell tenni a napelemes vagy tekerõs töltõt is. De én tennék pár adóvevõt is :).
Én nem gondolkodtam még az emp védelemrõl. Mindenki készül rá?
ha nem használod õket, lehet h kibírják egy hónapig is, de ha használod (már pedig ha gebasz van, akkor használni fogod) akkor nem.
nekem minden ki van nyomtatva és a padláson van egy ládában. minél fejlettebb egy technikai berendezés, annál hamarabb megy tönkre. A ládát és az A4-es papírt nem lehet tönkretenni és még meleget is ad, ha szükséges.
Laci én egy A-Solar Solar Booster 4W-os napelemes töltõt használok és ez van a Faraday dobozomban.
Az e-bookoknak, tableteknek is megvan a hátrányuk, de azt gondolom megfelelõen lehet õket védeni. Ma már vannak speciális tokok, amikben sok mindent kibírnak, sõt van már egy eljárás amivel egy vékony filmréteget képeznek a készülékeken és ezáltal teljes mértékben bármilyen elektronikai kütyü vízhatlanná tehetõ. Az elõnyét egy e-booknak és tabletnek abban látom, hogy minden könyv ami e témakört érinti elfér rajta, könnyen és gyorsan kereshetõ benne bármilyen témakör, könnyû súly. Ezzel szemben a papír alapú kinyomtatott leírások nehezek, kevésbé ellenállóak (tûz, víz, pára, fizikai sérülésekkel szemben), a nyomtatás fakulhat, nehezen mobilizálható stb.
Traveller
06-17-2013, 07:41 AM
Ezzel szemben a papír alapú kinyomtatott leírások nehezek, kevésbé ellenállóak (tûz, víz, pára, fizikai sérülésekkel szemben), a nyomtatás fakulhat, nehezen mobilizálható stb.
Ennek ellenére a Gutenberg biblia máig olvasható, míg a 10 éve, aranyalapú, archív fokozatú DVDre mentett anyagok már ma sem.
Õrzök én is jelentõs digitális könyvtárat, másolgatom merevlemezrõl merevlemezre idõnként, de kétlem, hogy kiállja az idõ próbáját, mert mivel olvassam majd? A tabletok döglenek, mint légy õsszel.
Azt azért ne felejtsük el, hogy teljesen más nyomdaeljárással készültek régen és most a könyvek. Mind a tinta anyagösszetételében, mind eljárásban más a technológia, de még a felhasznált papír is más. Ma már nem nagyon törekednek minõségre, szemben az (Guttenberg biblia 1400-as években) akkori céhekre jellemzõ magas minõségével. Úgyhogy én nem nagyon bízok abban, hogy egy kinyomtatott papíron lévõ anyag, kitett körülmények között túlzottan sokáig épségben és legfõképp olvasható formában megmarad. Akkor már inkább mikrofilmben gondolkodnék, ha már mindenáron elektronikus eszközök mellõzése lenne a cél.
Valaki külföldi fórumokon utánanézhetne , hogy a napelemcellák , tölthetõ ceruzaakkuk hogy viselik az emp-t .
Egyébként 1-2 cucc elfér egy fémdobozban , lámpa , kisrádió . A Kossuth rádió a Mo.-i vészfrekvencia katasztrófahejzet esetén . Valahol olvastam , hogy emp védett a rádióállomás .. Az már más , hogy esetleg mit mondanak be benne ..
Túlélõhalott
06-17-2013, 04:06 PM
Valaki külföldi fórumokon utánanézhetne , hogy a napelemcellák , tölthetõ ceruzaakkuk hogy viselik az emp-t .
Egyébként 1-2 cucc elfér egy fémdobozban , lámpa , kisrádió . A Kossuth rádió a Mo.-i vészfrekvencia katasztrófahejzet esetén . Valahol olvastam , hogy emp védett a rádióállomás .. Az már más , hogy esetleg mit mondanak be benne ..
Mit mondnak be benne??
Az utóbbi idõk tendenciáját elnézve azt, hogy a libás bajnai okozta az EMP-t is! :)
Sok jóra ne számíts onnan!
Hetekig, sőt, akár hónapokig tartó áramkimaradást okozhatott Calgaryban az árvíz – közölte vasárnap a város vezetése.
Az árhullám vasárnapra átvonult már a több mint egymilliós albertai nagyvároson, és az evakuált 65 ezer lakos megkezdhette a hazaköltözést, de a károk helyreállítása várhatóan hosszú ideig eltart majd. A pusztítás szakértők szerint súlyosabbnak tűnik, mint amilyet a 2005-ös áradás okozott, és amelynek a helyrehozása 400 millió kanadai dollárba került.
http://index.hu/kulfold/2013/06/24/honapokig_nem_lesz_aram_calgaryban
mossberg-operator
06-24-2013, 12:06 PM
Nagy dilemma ez nekem is: egyfelõl ott van a nyomtatás óriási költsége (papír+toner/tinta) sok ezer oldalra vetítve, másfelõl az ebook olvasó magas költsége (drága, nem értem, miért kerül annyiba, mint egy mindent tudó színes kijelzõs tablet, ami meg pár óra használat alatt lemerül), +napelemes töltõ, +fémdoboz (faraday), +a mûszaki amortizáció (Villanykörte Összeesküvés!), azaz évente - vagy max. két évente - újat venni, mert tönkre megy.
En a konyvre szavazok. Van 300 eves konyvem is, teljesen olvashato. Nem tud elromlani. Nem ker enni (aram).
Amikor 50 millió ember maradt sötétben
2003. augusztus 14-én egyszerre nyolc amerikai államban állt le az áramszolgáltatás, és két napig nem is sikerült helyreállítani azt. A leállás nemcsak az Egyesült Államok keleti partvidékét, hanem Kanadát is érintette, csak Ontario államban tízmillióan maradtak áram nélkül.
http://index.hu/tech/2013/08/14/otvenmillioan_maradtak_aram_nelkul/
Amatorpe
09-06-2013, 10:16 PM
Pár gondolat könyv-ebook vonalon:
PAPÍR (nyomtatás/könyv):
- amit nyomdai úton állítanak elõ, az pár 10 évet kihúz ma is, ha nem ég el vagy ázik szét. Ha otthon nyomtatsz, akkor tintasugarassal, de az drága. A lézer olcsóbb, de szeret lekopni a papírról! Nem vicc, elhalványodik egy idõ után, keress vissza 5-10 éves iskolai fénymásolatot... Sajnos nem stabil...
- éppen ezért, amit csak lehet, inkább megveszem eredetiben. Kötve van, nem spirálozva, minõsége jobb, mint nyomtatva/fénymásolva. Pont itt a fórumon linkelt valaki egy készletkisöprõs oldalt, 495ft-ért lehet venni kovácsolós, házépítõs, felújítós, stb. könyveket. Mennyibe is van egy 200 oldalas könyv nyomtatása? Mondjuk 2oldalt raksz egyre (de persze itt már lemondasz a minõségrõl, meg nagyító is kell majd hozzá) 100*5-10ft önköltség (papír, tinta/toner/áram/idõ/stb...) 500-1000ft/db, és nyomtattad, tehát kérdés meddig látod rajta a szöveget. Könyvet kell venni! Szerintem. Akciósat, szólni róla többieknek (pl alexandra, itt szinte mindig van valamilyen akció: http://www.alexandra.hu/scripts/cgi/webshop.cgi/Akcio?TabSheet=book&SessionID=31034428EC2C3EA70A0DEE2CC763405F40D87EA1 128E398FC273D1FC7D814157A89B64015E71GLIBLLXIKNBMUW IVWDRUSDCJDJMTLCCCZJJE1747973F39752C013D6EC7401EF4 E11D8E46CB97559&CBStock=Checked&SrcOrder=o ) és nem kell ez miatt aggódni többé. Max hogy hova teszed, meg hogy mozgatod.
EBOOK:
- elem nélkül nem megy... Tölteni kell, ahoz plusz cucc kell, mindet védeni kell, mert már egy kis pára a belsejében is megöli egy idõ után (mikroáramkörök). Szóval kell a kalitka is.
- könnyebb keresni mint egy igazi könyvben, mert akár szavakat is listázhatunk.
- csak az e-inkes jó, mûxik a tft paneles is, de max 2 napig fog menni.
- max 3-5évre tervezik, olyan anyagból rakják össze, hogy a természetes használattól is tönkre megy. Mindenbõl keveset, vékonyat, minimális anyagbefektetés, maximális haszon. És mindenki óvakodjon a vackoktól! AVS, Myaudio, Concorde, stb... Drága papírnehezék lesz belõlük.
Hogy mi a jó megoldás? Legyen mindkettõ, sõt, cd-n, pendriveon, falra festve a bunker falain, ahogy csak lehet. Ha csak egy típus éli túl az aktuális katasztrófát (mert ugye nem tudjuk, hogy árvíz, meteor, EMP, vagy mi jön), akkor is nagyobb eséllyel lesz sok közül egy, ami megmaradhat. Ez amolyan biztosítás biztosítása.
Ordinis.Esse
09-07-2013, 10:02 AM
Mint már kiderült pár írásomból, "mániám" a napkitörés által teljesen galyramenõ elektromosság víziója. :hogymi:
Sokan nem értenek ezzel egyet, de azt mondom, inkább készüljünk fel egy ilyen világra, mert akkor egy kisebb rosszt is könnyen átvészelünk.
Nagyon jó cikket linkeltetek be . http://www.idokep.hu/hirek/x190-napkitores
A cikk összefoglalva jól leírja, hogy mi is várható. Cinikusan, de a valós emberi jellemet és reakcióit is szépen vázolja. A lényeg, hogy mi tanulhatunk ebbõl és lehetne akár a túlélési forgatókönyvünk alapja is.
Egészen egyet értettem kb eddig: T+85 óra leírásáig.
Érthetetlen számomra, hogy ha ilyen jól, szépen leírta a töltött részecskék okozta károkat minden chipben és ezáltal minden (elektromos kenyérpirítótól) komolyabb elektronikus eszközben, akkor hogy képes feltételezni, hogy ebbõl, idézem:
T+2 hét: Részben újraindul a légi közlekedés, az utakról elkezdik eltakarítani a roncsokat. Néhány helyen visszakapcsolják az áramot és a gázt.
T+1 hónap: Japán 30 nap alatt befejezi az elektromos-, távközlési és cseppfolyós energiahordozó csõvezeték-hálózat teljes újjáépítést - sõt, modernizálását.
Az Egyesült Államokban és Európában ráébrednek, hogy ideje lenne megtervezni az újjáépítési munkálatok elkezdését.
T+3 hónap: Az infrastruktúra 50%-a helyreáll a fejlett országokban, legalábbis a nagyvárosokban.
Ez több mint nevetséges (sajnos).
Ha figyelmesen elolvassuk mi is fog történni egy ilyen dózis eljövetelekor, akkor az a minimum, hogy az elektromos korszakot hosszú évtizedekig lenullázhatja az emberiség.
És ez nem túlzás, hanem egy logikusan levonható tény.
Csak vegyük alapul a kiütött chippeket. Ki, mivel, hogy fogja pótolni? A chipgyártó sorok is mikroelektronikával üzemelnek. Naa jó, tételezzük fel, hogy van egy tartalék rendszer. De hogy pótolják majd a nyersanyagot? Nincs közlekedés, számítógépek, repülés! Minden chippel vezérelt elektronikával mûködött. A mûholdakat leszántotta az égrõl a részecskevihar!
Az összer hajó mozgásképtelen, az összes repülõ, stb. Nincs kommunikáció, nincs pénz, nincs üzemanyag. A finomítók is tele voltak elektronikával. Nincs üzemanyag akkor nincs kisegítõ áramfejlesztés, ezért nem indul újra a termelés...
Tehát nonsens a viszonylag gyors, de még a lassabb helyreállás is.
Szerintem ilyen napkitöréskor 2 végeredmény valószínûsíthetõ. Ezek lefolyása és mértéke csupán attól függ, hogy mikor, melyik évszakban következik be az elektrotechnikai összeomlás.
1) Tavaszi-nyári idõpont. Ekkor az áramfüggõ emberiség részben felkészülhet az elkövetkezendõ télre. A 7 milliárd emberbõl legalább 4-5 milliárd függ kisebb-nagyobb mértékben az elektromosságtól és a fûtéstõl vagy a gazdagabb országok nyújtotta segítségektõl.
Ebbõl az 5 milliárdból, ha fel is készülnének úgy-ahogy sebtiben a télre, akkor is maximum 2 milliárd fog meghalni a következõkben: fagyhalál, szomjhalál, éhhalál, gyógyszerhiány-orvosi ellátás hiánya, fosztogatás.
2) Õszi-téli idõpont: A különbség annyii, hogy felkészülés nélkül éri az emberiséget a tél és az élelmiszer termelés megszervezése, így legalább 3, de inkább 4 milliárdan fognak az elsõ tél alatt odaveszni.
A maradék 3 milliárd ember az:
- felkészült prepper :thumbup és az ezekbõl összeálló közösségek.
- bizonyos kormányok, bizony rétegei, melyeket az addigi állami háttér segítségével bizonyos helyeken túlélik a dolgokat. Ezeknek meg lesz az eszközük és a feltételük (technikai és fegyveres), hogy bizonyos szintig újraindítsák az elektronikát, de csak lassan lépésrõl lépésre terjeszkedve próbálják a "modern kort" visszavarázsolni. Ezen csoportoknak adtam több évtizedet, hogy vissza hozzanak valamit a mai kor vívmányaiból.
- olyan törzsek, népcsoportok, elszórt családok, kik nem függenek jelentõs mértékben a "modern emberiség"-tõl, így önellátóként élnek tovább. Ilyenek a sztyeppei nomád törzsek, õserdei indiánok, szegény országok vadászó-halászó népei, szegény önellátó tengõdõk. Életképesek lesznek még pl. a régi-mai Amisok közösségi felépítkezések egy hathatós 24 órás védelemmel.
- olyan bandák, kik folyamatosan járva lassan de biztosan mindent felélnek, nem termelnek, de (ha tudják) a fenti túlélõ gazdálkodókat kirabolva éldegélnek.
Elég meredek, nem?:hogymi:
Ordinis.Esse
09-07-2013, 06:41 PM
Helyesbítek: az amisok, hutteriták, mennoniták közösségeire gondolsz, ezek utasítják el modern dolgokat (a mormonok - Salt Lake City alapítói - nem).
Köszi! Már javítottam is! :thumbup
Túlélõhalott
09-12-2013, 07:15 PM
Köszi! Már javítottam is! :thumbup
Az amishoknak van facebook oldaluk! :)
Ordinis.Esse
09-12-2013, 08:29 PM
Az amishoknak van facebook oldaluk! :)
Na tessék! Már senkiben sem lehet megbízni!:nemnem: most egy picit csalódtam bennük :)
Batka
09-12-2013, 08:32 PM
Szerintem, ha két hétre elmegy az áram országos méretekben (ami mondjuk Európában nagyjából kontinentális méretet jelent, mert össze vannak kapcsolva a hálózatok), akkor az örökre szól.
Ennyi idõt nem hiszem, hogy kibír a társadalmi struktúra. Gondoljunk csak például arra, hogy a fémtolvajok Mekkája lenne. Amit megjavítanak, pár napon belül elviszik. Persze rövidesen befuccsolnának az orgazdák is.
De még mindig sokkal valószínûbb, hogy az áramszünet EMP robbantás vagy valamilyen technikai meghibásodás-sorozat miatt álljon elõ, mint napkitörés következményeként.
Batka
09-13-2013, 04:34 PM
Azt õk tudnák megmondani...
Unicornis
09-16-2013, 09:01 AM
Szerintem globális áramszünet esetén nem kellene 2 hét a káoszhoz.
Ha nincs áram, nincs víz szolgáltatás sem, sem szennyvíz átemelés, sem gáz, semmi kommunikáció (TV, rádió, telefon, internet)
nincs közvilágítás, nem lehet vásárolni, stb.. A fosztogatások az áramszünet kezdete után perceken belül elindulnak egyes helyeken! Pl.: nyócker, Ózd, Miskolc egyes részei. A kormány nem tudná kezelni a helyzetet. Kommunikáció nélkül a parancsok sem jutnának el a megfelelõ helyre. Nem tudná a jobb kéz, hogy mit csinál a bal. A legtöbb fejes csak a titkárnõjét utasíthatná, mert az a szomszéd szobában van! Messzebbre nem terjedne a hatalma.
Arról nem is beszélve hogy az átlag embernek csak 1-2 palack ásványvize van otthon. A lajtos kocsi alig jutna el pár helyre.
Az emberek kényszerbõl meginnának minden gyanús eredetû vizet is..... A fertõzések és járványok több áldozatot szednének mint az erõszak!
Ilyen körülmények között 1 héten belül temetetlen halottak feküdnének az utcán, hét hét múlva pedig hullahegyek.....
Én egyet értek Batkával, két hét áramszünet, és a civilizációnak vége!
Daniui
09-16-2013, 10:41 AM
Egyet kifelejtesz hogy szükséghelyzetben az emberek elkezdenek összetartani, és a legtöbb emberben van annyi jó érzés hogy nem hagy még egy idegent sem szomjan halni, én azt mondom hogy így vagy úgy, de az emberek amennyire lehet kihúznák a határaikat és nem halnának meg az elsõ héten szomjúságban. Meg ilyen esetben a hadsereg kezébe venné az irányítást megszervezné a településekre a vízszállítást elõbb vagy utóbb. Az bizonyos hogy fosztogatások lennének, erõszakos cselekmények is, de ezeket is megpróbálná a rendõrség és a katonaság kezelni. Mert nem kell nagyon távolra menni az idõben ott a Vukovári csata Szerbiában a délszláv háború alatt, és itt se volt se áram se víz. Felvették a harcot a szerb szabadcsapatokkal és a szerb néphadsereggel, összefogtak és nem a szomjúság és éhezés volt a legnagyobb gondjuk, mert ezeket így vagy úgy de megoldották még ha nem is lakomáztak jókat.
Sokan szerintem abból indulnak ki hogy a civil hétköznapokban az emberek mennyire önzõek és csapatban legkevésbé se akarnak dolgozni, de egy esetleges SHTF esetén véleményem szerint az emberek egy része összefogna, ha máshogy nem a szomszédságok összeállnak. Pont közösségfejlesztésbõl tanultuk hogy mennyire széthúznak a szomszédságok is mennyire nincs közösség, én szerint egy SHTF gyorsan összehozná az embereket, mert rá kell jönniük hogy egyedül el fognak bukni. Csak a sok gyakorlattal és sok tudással rendelkezõ emberek tudnak megmaradni egymagukban, egy mai elpuhult, ellustult ember nem.
Traveller
09-16-2013, 11:49 AM
A tavaszi M1-es hóakadály eseményei reális szimulációnak tûnik, kik és hogyan viselkednek és kikre lehet számítani.
A hadsereget elfelejtheted, mint segítõ tényezõt, azok ott is levizsgáztak, odaküldtek néhány páncélost, ami semmire nem volt jó.
Akik tisztességes munkát végeztek, azok a civilek voltak, akik koordinálták a civilek tevékenységét, sem a katasztrófavédelem, sem a rendõrség nem volt képes értékelhetõ munkára.
Ha nem jönnek át az osztrák vöröskeresztesek és úttakarítók konvojai, olvadásig ott állhatott volna a dugó. Ott voltam, láttam, tapasztaltam és ez egy piszlicsáré esemény volt, nem összeomlás vagy háború.
Civil összefogás, szervezett közösségi csoportok, állam- és hálózatfüggetlen rádiókommunikáció, ezekkel lehetne bármilyen eredményt elérni nagyobb gondok esetén, lehetõleg kihagyva az államot és erõszakszervezeteit, mert az csak a gondnak van.
A balkáni népekekkel nem érdemes összehasonlítani a magyart, mert õk olyan nacionalisták, hogy már az elég az összetartáshoz, ha a horvát szerbet verhet, a magyar meg a saját hazájában birkaként megy a vágóhídra.
fater.lajos
09-16-2013, 01:22 PM
A tavaszi hó nekem mást mutatott meg. Sok helyen felénk 7-10 napig nem volt áram a mínusz sok fokban. Rengetegen sípoltak, anyáztak, stb. Mástól vártak segítséget.
Aztán vagy öt nap után a "Hivatásos segítõk" eljutottak egy hetvenen felüli házaspárhoz. Kérdezték miben segíthetnek, mire van szükségük. A két idõs ember közölte: semmire. Leköltöztek a lakásból a kicsi nyári konyhába, begyújtottak a tûzhelybe. A fagyasztóból a húst kiszedték nejlon zsákba és beásták a hóba. És ha már tûz volt, akkor fõztek is maguknak ennivalót. Igaz, a kenyér, ami otthon volt, az két nap után elfogyott. De naponta ettek, emberi módon elvoltak. Megkérdezték, hogy mivel világítottak. A papa elmondta, hogy a fáskamrából behozták a petróleum lámpát, esténként meg korán lefeküdtek a sezlonra a nyári konyhában. És ez mind lement a helyi TV-ben... A többinek ez nem volt hír. Én a házaspárnak túlélésbõl ötöst adtam magamban.
mrPickles
09-17-2013, 10:23 AM
Szerintem ( a londoni zavargásokra alapozva) már az elsõ éjjel fosztogatások lennének. Nem is feltétlenül mert kell mert nincsen élelem vagy víz, hanem mert lehet és mert nincsen elég rendõr. persze elõször a luxus cikkeket vinnék mint tv, xbox, márkás cipõk stb.
Ez is sok mindentõl függ. Tavasszal az árvízkor voltak lopások, viszont márciusban szinte egy se, pedig akkor napokra elzárt településeket a hó és áram se volt hosszú ideig. Túl hideg volt a fosztogatáshoz.
mrPickles
09-17-2013, 04:10 PM
Na még egyszer leírom: az elsõ éjjel nem a törvénytisztelõk fognak fosztogatni, hanem CSAK azok, akik elõtte is bûnözõk (ill. szubmorálisak) voltak.
Aha tényleg
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2025068/UK-riots-Middle-class-rioters-revealed-including-Laura-Johnson-Natasha-Reid-Stefan-Hoyle.html
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2024396/London-riots-2011-looters-court-Primary-school-worker-postman-dad-boy-11.html
mrPickles
09-17-2013, 04:26 PM
Látom csak neked lehet igazad (mint ahogy sokan mások is itt így hiszik) szóval ám legyen, meghajlok hatalmas tapasztalatod elõtt.
Na még egyszer leírom: az elsõ éjjel nem a törvénytisztelõk fognak fosztogatni, hanem CSAK azok, akik elõtte is bûnözõk (ill. szubmorálisak) voltak.
Nem feltétlenül. New Orleansban már az elején is fosztogattak a rendõrök a többiekkel együtt. Tolta a nõ a kis bevásárlókocsit és szedte a polcról bele a dolgokat. Aztán mikor odament hozzá a kamerás, akkor a rendõr hirtelen menekülni kezdett, sietve gyalogolt, eltakarta az arcát. Még csak nem is feltétlenül bûnözõk, csak opportunisták, akik ha adott a lehetõség, visznek mindent.
Ahogy van egy másik videó is, amin egy cipõboltot rámolnak ki, láthatóan 30-as jól szituált, ápolt nõ, és viszi a cipõt, menekül a riporter és a kamera elõl.
Nem tudom hogy ez Magyarországon hogy történne.
Amúgy ez is olyan dolog, amin felesleges vitatkozni. Ha adott a helyzet, akkor mindig lesznek akik lopnak.
raktaros
10-22-2013, 08:36 PM
Kár hogy angolul van :(.
American Blackout (http://www.survivetheblackout.com/6/)
(Egérrel görgess lefele...)
Fordítom:
Mi történne ha megszűnne az áramellátás?
1. nap: Kiderülne hogy az áramszünet nem csak egy kis területre, hanem az egész országra kiterjed. Az elektromos kommunikáció nagyon nehézkessé válna, mert a generátorok nem bírnák a terhelést, mert csak rövid áramkimaradásokra vannak tervezve.
Szakértő megjegyzése: Lenne egy működő mobiltelefonod addig, amíg le nem merülne az akkumlátora. De nem sokat érnél vele, mert a mobilszolgáltatók tornyai és az Internet szolgáltatók amúgy se működnének.
Közel 2.000 ember halna meg, 128 milliárd lenne a nemzetgazdasági veszteség.
2. nap: A közlekedés kezdene összeomlani. Benzinkutak, számítógépek, közlekedési lámpák, liftek és rengeteg más közlekedéshez szükséges eszköz leállna.
Szakértő megjegyzése: Persze, működne az autód, de minden lámpa és közlekedési lámpa elsötétülne. Az utak pedig tele lennének emberekkel, akik szeretnének hazajutni.
Kb. 11.000 halott, 256 milliárd dolláros kár
3. nap: A legtöbb amerikai csapvizet iszik, illetve bolti palackozott vizet. A víz nagyon gyorsan elfogyna.
Szakértő megjegyzése: A magas épületekben azonnal probléma lenne a vízellátás, mert a gravitáció csak a 6. emeletig nyomja fel a vizet.
Kb. 27.000 halott, 383 milliárd dolláros kár
4. nap: Vészhelyzeti túlterheltség. Mivel az ország minden lakóját érintené az áram eltűnése, így a katasztrófaelhárítóknak, egyéb segítségnyújtóknak és hatóságoknak annyi helyen kellene ott lenniük amit már nem bírnának sem emberi, sem anyagi erőforrásokkal.
Szakértő megjegyzése: Két hét áramkimaradás után telítve lennének a kórházak, mindemellett kevesebb lenne a dolgozójuk is, mert nem tudnának az orvosok és a nővérek bejutni a kórházba, a közlekedés ellehetetlenedése miatt.
Kb. 50.000 halott, 511 milliárd dolláros kár
5. nap: A kórházi ellátás elérné azt a szintet, ami már igen komoly problémákkal küszködne. A már meglévő ellátottak mellé folyamatosan érkeznének az új betegek és sérültek, nem beszélve arról hogy az egyre több szemét miatt fertőzésveszély jelenne meg.
Szakértő megjegyzése: 2 hét után egyre gyakoribb többnyire hasmenéssel járó fertőzések jelennének meg.
Kb. 80.000 halott, 639 milliárd dolláros kár
6. nap: Növekvő félelem és bizalomhiány. Mindenki ki lenne éhezve az információra, hogy mi történik és mi fog történni a továbbiakban. Reményt keltő pletykák és vészjósló rémhírek terjednének szájról-szájra.
Szakértő megjegyzése: A városokban jelen lenne a kormány és biztosítaná a rendet, de a városokon kívüli területek irányítás nélkül maradnának. Ez egy hét alatt bekövetkezne.
Kb. 117.000 halott, 768 milliárd dolláros kár
7. nap: Düh, idegesség, félelem és kapzsiság jelenne meg a lakosság körében, ami a bűnözés azonnali növekedésével járna. Életükben először törvényt szegnének az emberek, kizárólag a túlélésük érdekében.
Szakértő megjegyzése: A lakosság elkeseredésével egyre szaporodnának az erőszakos bűncselekmények, az emberek már akkor is megsérülnének -összeverekedés, lökdösődés, taposás miatt- hogy a többiekkel sorba állnak vízért és élelemért.
Kb. 162.000 halott, 894 milliárd dolláros kár
8. nap: A legrosszabbra felkészülve. A prepper szubkultúra, akik pénzt és időt nem kímélve készülnek fel különböző katasztrófahelyzetekre, ételt, vizet és más létfenntartáshoz szükséges dolgokat tárolnak az otthonaikban és egyéb ingatlanjaikban, remélik hogy ezzel kitarthatnak bármilyen komoly problémával szemben.
Szakértő megjegyzése: A jól felkészült városi ember jobb helyzetben lehet egy felkészületlen vidékivel szemben. Ha van elég vize, étele, meg tudja magát védeni és nem hívja fel magára a figyelmet.
Kb. 214.000 halott, 1,022 milliárd dolláros kár
9. nap: A nemzet védelme. Bár az áram nélküli vészhelyzetben a hadsereg hatékonysága lecsökkenne, de még így is meg tudnák védeni az országot. A speciális felszerelésük és felhalmozott szükségleteik kitartanának és a katonaság erős maradna.
Szakértő megjegyzése: A hadsereg fel van szerelve áramfejlesztőkkel, arra az esetre ha minden elsötétedne és áram nélkül maradna az egész ország.
Kb. 273.000 halott, 1,150 milliárd dolláros kár
10. nap: Mikor az elektromosság újraindulna, elkezdődne a feltakarítás, a rend helyreállítása, a károk felmérése és helyrehozatala. Az áramszünet előtti helyzet visszaállításához évek kellenének.
Szakértő megjegyzése: Ha egy országos áramszünet két héten át tartana, az évekkel vetné vissza a gazdaságot és minden mást.
Kb. 339.000 halott, 1.278 milliárd dolláros kár
raktaros
10-22-2013, 09:41 PM
Köszönöm szépen.
Kiteszem a blogomra is, onnan aki akarja, megoszthatja Facebookon. :)
Amatorpe
10-23-2013, 10:16 PM
Köszönjük a munkádat!
Unicornis
11-10-2013, 12:31 AM
Köszönöm a feliratozást! Realisztikus film.
De azért van egy két hozzáfûzni valóm.
A filmben bemutatott Preper elég balfék módon viselkedett.
1.: Gyereket nem engedünk õrségbe egyedül! (ez nem a cserkésztábor)
2.: Éjjel. 3.: Fegyvertelenül! Miközben õ húzza a lóbõrt odabenn.
Mert reálisan ez törtéhet, mint a filmen. De ha gyerek be is tudott volna szaladni a házba, mire a papa magához tér,
kitörli a csipát a szemébõl, és kézbe veszi a pisztolyt már a nyakán is lettek volna! Ez így dilettáns dolog volt.
Én a következõképp csináltam volna:
Gyerek csak nappal õrködhet. Mivel a szomszédok már tudtak a kajáról számítani lehetett a támadásra.
Kõrben a kerítés mentén, és beljebb is több helyre botló drótos, konzervdobozos jelzõ csapdákat helyeztem volna el.
De ha kellõ képen felkészült vagyok, akkor inkább álcázott, vezeték nélküli mozgás érzékelõket tettem volna ki.
Ami csendes riasztást csinál! Így a behatoló elveszíti a leghatékonyabb fegyverét: a meglepetés erejét! És így a tudtán kívül szerepcsere történt volna: Ragadozóból pillanatok alatt prédává vált volna! Mert akkor már ÉN vadászok rá!
Másrészt õrségben NEM lámpázunk! Meg sétálgatunk látványosan. Mert fölhívjuk magunkra a figyelmet, és elveszítjük a kezdeményezést! Hanem megbújva, álcázva magunkat csöndben figyelünk. Ha van éjjellátó, vagy hõkamera akkor azzal pásztázzuk idõnként a terepet. A területre való behatoláskor vagy ideális esetben annak már az elõkészületekor csendben riasztom a bent lévõket. Ha pedig igazán felkészült profi lennék, akkor egy éjjellátós, hangtompítós, karabéllyal fogadnám a
gyanútlan fosztogatókat. Mert mire rájönnek hogy, nagy szarba tenyereltek bele, addigra már jó eséllyel mind halottak!
Ez az én területvédelmi koncepcióm.
Vezeték nélküli mozgásérzékelők elég drágák szerintem, már amik nagyobb hatótávolságban is működnek, és nagyobb területet lefednek. A hangtompítóra engedélyt beszerezni nagyon bonyolult és drága is az egész eljárás. A legtöbb államban legális, épp csak senkinek sincs, mert minek. Túl komplikált és drága a papírmunka.
Igazából ha úgy vesszük akkor a prepper apuka csak egyetlen hibát vétett. Azt, hogy a lánya fiúját magukkal vitte. A hippi gyerek kavart be, ha ő nincs, akkor a szomszédok semmit nem tudtak volna arról, hogy van étel és mindenféle más dolog is a házban és környékén. Nem támadták volna meg a házat, nem fogták volna el a gyereket és nem mentek volna be a házba. Az apuka első hibája rántotta magával az összes többi ballépést.
BragBOL
11-10-2013, 09:24 AM
Eleve úgy kellett volna kezdeni, mégha hozzák is a fiút, hogy a megérkezésük után leülni egy asztalhoz, és kõkeményen a fejükbe verni a szabályokat, és elmagyarázni hogy mit miért.
Fallout11
11-10-2013, 11:00 AM
"Kutyába nem kell akku, elég egy kis kaja is hozzá. "
De ha már nagyon éhesek lesznek az emberek akkor a kutya lesz a kaja... :-/
Vasember
11-10-2013, 01:12 PM
A kutyát is védeni kell. Sajnos elég egyszerû különben hatástalanítani. Pl kifújod purhabbal a száját.
Nem szaban a kerítés mellé engedni.
aksurv
11-10-2013, 05:34 PM
Apósékat háromszor látogatták tavaly karácsonykor.
Az OBI-ban vettem egy olyan cuccot, ami olyan mint mozgásérzékelõ meg egy vezeték nélküli kapucsengõ komboja. Csak elemmel megy karácsony óta ugyanazzal. Bárhova telepítheted, annyi, hogy jobb ha fedél alatt van beltéri . A második után raktam fel, a harmadik esetben mikor elkezdett visítani elszaladtak.
Két üzemmódja van kapudallam és alarm... Bevált..
http://www.toparuk.hu/HOME-HSB-100-Vezetek-nelkuli-belepesjelzo
mod.
Ezek szerint az érzékelõ bírja külteret.
.http://biztonsagtechnika.vatera.hu/belepesjelzo_csengo/hsb_100_as_home_vezetek_nelkuli_belepesjelzo_uj_18 04171226.html
Még egy BOB-nak is része lehetne.
raktaros
11-10-2013, 05:58 PM
Ilyenen én is gondolkodtam hogy kellene összerakni valami olcsó cuccokból.
Nekem is az 1000ft-os kapucsengõ jutott eszembe távjelzõnek, kicsi mozgásérzékelõt meg beépíteni napelemes kerti lámpába.
Oda szúrod le ahova akarod, közben meg talán tölt valamennyit az akkura is.
(Vannak ebay-en is komplett riasztórendszerek sok vezeték nélküli (beltéri) mozgásérzékelõkkel.)
aksurv
11-10-2013, 06:45 PM
Ilyenen én is gondolkodtam hogy kellene összerakni valami olcsó cuccokból.
Nekem is az 1000ft-os kapucsengõ jutott eszembe távjelzõnek, kicsi mozgásérzékelõt meg beépíteni napelemes kerti lámpába.
Oda szúrod le ahova akarod, közben meg talán tölt valamennyit az akkura is.
(Vannak ebay-en is komplett riasztórendszerek sok vezeték nélküli (beltéri) mozgásérzékelõkkel.)
Én is ezt terveztem, de ez jobb.
mossberg-operator
11-10-2013, 08:50 PM
Vezeték nélküli mozgásérzékelõk elég drágák szerintem, már amik nagyobb hatótávolságban is mûködnek, és nagyobb területet lefednek. A hangtompítóra engedélyt beszerezni nagyon bonyolult és drága is az egész eljárás. A legtöbb államban legális, épp csak senkinek sincs, mert minek. Túl komplikált és drága a papírmunka.
Igazából ha úgy vesszük akkor a prepper apuka csak egyetlen hibát vétett. Azt, hogy a lánya fiúját magukkal vitte. A hippi gyerek kavart be, ha õ nincs, akkor a szomszédok semmit nem tudtak volna arról, hogy van étel és mindenféle más dolog is a házban és környékén. Nem támadták volna meg a házat, nem fogták volna el a gyereket és nem mentek volna be a házba. Az apuka elsõ hibája rántotta magával az összes többi ballépést.
Irtam a masik topicban, nem jon a gyerek, period.
Unicornis
11-10-2013, 10:48 PM
Szerintem a mozgásérzékelõ hatékonyabb mint a kutya! Mert.: A kutya nem tud csendes riasztást csinálni. Így a behatoló tudja, hogy te tudod hogy õ ott van. Ekkor két dolog törtéhet: 1.: ha felkészületlen, akkor elhúzza a csíkot, és máskor felkészültebben visszajön. 2.: Ha felkészült és elszánt, akkor támadásba lendül! Egy tény, hogy a kezdeményezést elveszítetted, és csak kullogsz az események után. A kutya, legyen bármekkora bestia, könnyen semlegesíthetõ. Le lehet fújni, le lehet szúrni a kerítésen keresztül, meg lehet mérgezni, lõni, stb... Csak jelzésre jó. Illetve a "Low level" fosztogatók ellen hatékony. Én a mozgásérzékelõ akkuit napelemes töltõvel idõnként feltöltöm. Te a kutyát nem töltheted napelemrõl, és nem fényevõ. :)
És van még egy nem elhanyagolható dolog. Pl.: Egy durva SHTF kezdete után kb. két hónappal a kerítés mögött ugató láthatóan jól táplált kutya lebuktathat. Mert azt gondolhatják, hogy "ennek az embernek még a kutyája is életben van, és ráadásul jó erõnlétben. Akkor biztosan neki is van kajája, ha a kutyának jutott" :rolleyes:
A mozgás érzékelõbõl pedig nem kell sok darab, csak oda ahonnan a behatolás várható.
A fosztogatókat pedig a nekem megfelelõ helyre lehet terelgetni mint a zombikat! :haha:
Mégpedig úgy, hogy a biztonsági rendszeren direkt rést hagyok! Hogy arrafelé csalogassam õket.
Pl.: A kerítés fölött a szögesdrótot egy helyen átvágom, mintha ott már valaki egyszer bejött volna.
Majd hülye lesz tépetni magát máshol, ha egy ponton látszólag sima az útja. Az õrnek pedig sokkal könnyebb
dolga van, mert a támadás várható iránya borítékolható! :thumbup
Vagy egy résnyire nyitva "felejtett" ablak. Nem fogja a zárat buzizni, ha csak be kell lépnie az ablakon.....
Persze nem tudja, hogy a sorsa ezzel meg pecsételõdöt.
A kutyát semlegesíthetik mérgezett rántotthússal. A mozgásérzékelő azt nem eszi meg. :D
mossberg-operator
11-11-2013, 07:40 AM
Szerintem a mozgásérzékelõ hatékonyabb mint a kutya! Mert.: A kutya nem tud csendes riasztást csinálni. Így a behatoló tudja, hogy te tudod hogy õ ott van. Ekkor két dolog törtéhet: 1.: ha felkészületlen, akkor elhúzza a csíkot, és máskor felkészültebben visszajön. 2.: Ha felkészült és elszánt, akkor támadásba lendül! Egy tény, hogy a kezdeményezést elveszítetted, és csak kullogsz az események után. A kutya, legyen bármekkora bestia, könnyen semlegesíthetõ. Le lehet fújni, le lehet szúrni a kerítésen keresztül, meg lehet mérgezni, lõni, stb... Csak jelzésre jó. Illetve a "Low level" fosztogatók ellen hatékony. Én a mozgásérzékelõ akkuit napelemes töltõvel idõnként feltöltöm. Te a kutyát nem töltheted napelemrõl, és nem fényevõ. :)
És van még egy nem elhanyagolható dolog. Pl.: Egy durva SHTF kezdete után kb. két hónappal a kerítés mögött ugató láthatóan jól táplált kutya lebuktathat. Mert azt gondolhatják, hogy "ennek az embernek még a kutyája is életben van, és ráadásul jó erõnlétben. Akkor biztosan neki is van kajája, ha a kutyának jutott" :rolleyes:
A mozgás érzékelõbõl pedig nem kell sok darab, csak oda ahonnan a behatolás várható.
A fosztogatókat pedig a nekem megfelelõ helyre lehet terelgetni mint a zombikat! :haha:
Mégpedig úgy, hogy a biztonsági rendszeren direkt rést hagyok! Hogy arrafelé csalogassam õket.
Pl.: A kerítés fölött a szögesdrótot egy helyen átvágom, mintha ott már valaki egyszer bejött volna.
Majd hülye lesz tépetni magát máshol, ha egy ponton látszólag sima az útja. Az õrnek pedig sokkal könnyebb
dolga van, mert a támadás várható iránya borítékolható! :thumbup
Vagy egy résnyire nyitva "felejtett" ablak. Nem fogja a zárat buzizni, ha csak be kell lépnie az ablakon.....
Persze nem tudja, hogy a sorsa ezzel meg pecsételõdöt.
Az american blackout-os topicban kb ugyanezt irtam, olvasd el!
fater.lajos
11-11-2013, 07:47 AM
Harcásztban ezt csapdázásnak hívtuk...
mossberg-operator
11-11-2013, 09:58 AM
Harcásztban ezt csapdázásnak hívtuk...
En sose tanultam. Van esetleg barmi (konyv/web) amit ajanlanal?
raktaros
11-12-2013, 07:21 PM
Most volt a hírekben, valahol tervezett, elõre bejelentett karbantartás miatt 8-17ig áramszünet volt (azt nem tudom hány napig).
Katasztrófaként írták le, "káosz az orvosi rendelõben" címmel.
Nem tudtak fûteni, fõzni, ételek romlottak meg...
Amatorpe
11-12-2013, 09:59 PM
Most volt a hírekben, valahol tervezett, elõre bejelentett karbantartás miatt 8-17ig áramszünet volt (azt nem tudom hány napig).
Katasztrófaként írták le, "káosz az orvosi rendelõben" címmel.
Nem tudtak fûteni, fõzni, ételek romlottak meg...
Na most az ilyen emberek mégis mit csinálnának egy elõre be nem jelentett 1-2 hetes leállással?!? Magyarország blackout?
Ordinis.Esse
11-17-2013, 06:08 PM
180 ezer háztartás maradt áram nélkül
2013-11-17 18:01:00
Közel 180 ezer háztartás maradt áram nélkül vasárnap Norvégiában, Svédországban és Finnországban, miután a Hilde szélvihar szombat éjjel végigsöpört a Skandináv-félszigeten. Norvégiában mintegy 40 ezer háztartásban szakadt meg az áramszolgáltatás a heves esõzések kísérte szélvihar miatt, amely az ország északi és középsõ partvidékén csapott le. Az esti órákban 22 ezer háztartásban még mindig nem volt áram. A tenger hullámainak magassága elérte a 13-15 métert is, a szél sebessége pedig elérte az óránkénti 180 kilométert. Több kerületben árvízriadót adtak ki. A földcsuszamlások, árvizek és fakidõlések miatt 57 út vált járhatatlanná, közöttük több gyorsforgalmi út. Svédországban 35 ezer, Finnországban pedig közel 120 ezer otthon maradt átmenetileg áram nélkül.
MTI
Ilyen híreket kellene a kétkedõknek is megmutatni... no édesapám, mit csinálnál ilyen esetben, a pislogáson kívül?
raktaros
11-17-2013, 07:09 PM
Ilyen híreket kellene a kétkedõknek is megmutatni... no édesapám, mit csinálnál ilyen esetben, a pislogáson kívül?
Az ilyen esetekre szokták azt mondani, hogy itt ilyen sosem lesz...
-itt nem lesz hosszabb áramszünet
-itt nem lesz természeti katasztrófa
-itt nem lesz olyan hogy nem tudod felvenni a bankból a pénzed
-itt nem lesz a boltokban élelmiszerhiány
-itt nem lesz zavargás, fosztogatás
stb.
Ordinis.Esse
11-18-2013, 08:45 PM
A pontosabb megfogalmazása az "okosok" által: "Hülye vagy, velünk ilyen nem történhet meg, hol élsz te?!"
Ilyenkor húzom be a féket és fordulok is tõle 180°-t.
Utána mindig lelkiismeret furdalásom van pedig, mert neki is vannak szerettei, akik majd kétségbeesve fognak rá nézni...
Viszont ha olyanra pazarlod az infókat aki úgyis hajthatatlan, akkor inkább 2 érdeklõdõt találj meg ez idõ alatt...
Unicornis
11-19-2013, 12:21 AM
Az ilyen kétkedõket a leghamarabb ott kell hagyni! Egyrészt mert kár rájuk az idõ. Másrészt pedig a megfelelõen kétségbe esett pillanatukban, eszükbe fog jutni hogy te mondtál olyan felkészülõs dolgokat! És kopogtatni fognak az ajtódon, aztán dörömbölni, utána pedig.......
Nem jó támadási felületet adni a zombiknak.
Én úgy szoktam csinálni, ha nem vevõ rá az illetõ elsõ két mondat után, akkor nála befejeztem.
Alapvetõ szemlélet váltás szükséges..próbáljuk az elektromosság hiányát pótolni(napelem,zseblámpa.aggregátor,stb),érde kes lenne elgondolkodni,hogy nem kell! egyáltalán nem kell! csomó pénzt,kütyüt,súlyt spórol az ember ha nem foglalkozik az elektromosság semmilyen formájával...persze csak túlélõ üzemmódban
Daniui
12-03-2013, 07:37 PM
Amúgy igen én is ezen a vonalon mozgok meg lehet lenni nélküle túlélõ helyzetben. Mondjuk a zseblámpa/fejlámpa jól tud jönni, de ezeket is ésszel kell használni. Én személy szerint csak a legfontosabb helyzetekben használom, és a társaimra is rászólok hogy nem kéne annyit használni, mert egyszer elemet pocsékolnak, pl amikor este tûznél eszi a konzervét fejlámpát használ az evéshez amikor a tûz fényt ad, igaz mivel lentrõl jön a fény ezért magába a konzervbe nem világít, de ne mondja már nekem valaki hogy mellé tenné a kanalat, mert érdekes módon én tudok kevés fénynél akár sötétben is enni. Akkor ott az éjszakai menet nálunk konkrétan meg van tiltva a lámpa használat, egyszer ellenséges területen gyorsan kiszúrnának másszor megint csak elempazarlás, maximum néha a tájékozódás elõsegítése érdekében fel lehet kapcsolni. Egyszóval minimalizálni kell az energia felhasználást. A fejlámpám kibírt egy elemmel majdnem 3 évet, pedig voltam jó párszor terepen, csak alapból a vörös vagy zöld fényt használom ami kevesebbet fogyaszt.
mossberg-operator
12-23-2013, 09:17 PM
Gyorben egesz Marcalvaros 1-ben eppen nincs villany.
mossberg-operator
12-23-2013, 09:21 PM
Alapvetõ szemlélet váltás szükséges..próbáljuk az elektromosság hiányát pótolni(napelem,zseblámpa.aggregátor,stb),érde kes lenne elgondolkodni,hogy nem kell! egyáltalán nem kell! csomó pénzt,kütyüt,súlyt spórol az ember ha nem foglalkozik az elektromosság semmilyen formájával...persze csak túlélõ üzemmódban
Kb ugyanigy gondolkodom.
Ordinis.Esse
12-23-2013, 10:15 PM
...próbáljuk az elektromosság hiányát pótolni... érdekes lenne elgondolkodni,hogy nem kell! egyáltalán nem kell! ...persze csak túlélõ üzemmódban
A "civilizált" ember életét könnyebbé tette az elektromosság, de ez lett így a legsebezhetõbb pontja is, vagyis akár a veszte is.
Ha le tudunk szokni róla, vagy nem tesszük számunkra nélkülözhetetlenné, akkor nagy az esélyünk, hogy a "világvége" után életbe maradjunk és a gyerekeink is megéljék az öregkort.
raktaros
12-24-2013, 11:31 AM
Kb ugyanigy gondolkodom.
Szintén így gondolom, de ameddig még érdemesebb addig használom az elektromosságot.
Nem csak a jelen és túlélõ üzemmód létezik, hanem vannak köztes állapotok is, amikor még beszerezhetõ, javítható, fenntartható az elektromosság.
Pl. kevés napelem, akku és ledes világítás szinte ingyen üzemel; villanypásztor olcsóbb mint kerítéssel körbekeríteni nagy területet, ráadásul mobilis.
Vízszivattyú, rádió adó-vevõ, stb. nem létszükséglet, de sok energiát és idõt takaríthat meg, amit másra fordíthatsz.
De igaz, nem szabad nagy összegeket befektetni és arra építeni.
Én közben próbálom beszerezni a nem elektromos eszközöket, de amíg van kényelmesebb, gyorsabb, hatékonyabb megoldás, azt használom.
Felújítás alatt van egy kis ház, ott már nem lesz hálózati áram. Egy áramfejlesztõt vettem a felújításhoz, kb. annyiba van mintha beköttettem volna a vezetékeset, de így nincs függõség és hordozható is az áramforrás. Napelemes rendszer lesz a világításhoz, tölthetõ cuccokhoz.
De ha ezekkel probléma lenne, van alternatív megoldás a kiváltásukra.
Az elektromosságot inkább hasznos plusz dolognak kellene tekinteni, nem pedig mindent arra építeni.
Tegnap néztem a híradóban ,ahogy emberünk tolta ki a boltból az 1 millió forintos tévét(jó nagy feje lesz otthon a Gyõzikének :D)...atya világ....ez fedezné a család teljes felkészülését egy évre minimum...mit csinál vele,ha nem lesz áram....vagy jó lesz étkezõ asztalnak??,
raktaros
12-25-2013, 09:15 AM
Százezrek karácsonyoznak áram nélkül Nyugat-Európában (http://mno.hu/hirtvkulfold/szazezrek-karacsonyoznak-aram-nelkul-nyugat-europaban-1202261)
Százezrek maradtak áram nélkül Nyugat-Európában karácsonykor a térségben pusztító viharok miatt.
Az argentin rezsicsökkentés ára (http://www.greenfo.hu/hirek/2013/12/25/az-argentin-rezsicsokkentes-ara)
A lakosság egy része - megelégelve a többnapos áramszüneteket - utcai tüntetéseket tart, egy férfi pedig életét vesztette kedden (helyi idõ szerint), miután lövöldözésbe torkollott egy áramszünet miatti konfliktus.
mno ... aram-nelkul
Egymas utan a masodik ilyen cikk a mno-n. A kormany idoben elkezdte megdolgozni az embereket, hogy kulfoldon se jobb, mint nalunk lesz az ujabb allamositas utan. :-(
Bel
USA - Egyetlen állam: 218.000 ember áram nélkül, napokon át, karácsonykor
http://www.minbcnews.com/news/story.aspx?id=987192#.UrvK9PTuK4o
raktaros
12-28-2013, 02:28 PM
Tegnap egyik ismeretterjesztõ csatornán volt szó a '98-as montreáli jégviharról.
Ha jó emlékszem 6 napig tartott, de kifogyóban volt az élelem, üzemanyag.
Plusz rendkívüli állapotot hirdettek, katonaságot mozgósítottak...
Talán itt van róla egy kis infó:
http://www.youtube.com/watch?v=YfcNRWefEEU
A mi országunkban ilyen nem fordulhat elõ,a hatóságok jól felkészültek a szolgáltatók a helyzet magaslatán állnak,kifogástalan szakember gárdával és felszereléssel...mindazon által csodák nincsenek,a megrongált vezetékek ,tartószerkezetek helyre állításához idõ kell..perrel fenyegetõzés,üvöltözés helyett javaslom,hogyha mást nem is, a helyreállítókat meg lehet kínálni forró teával és szendviccsel
Unicornis
12-28-2013, 03:22 PM
A mi országunkban ilyen nem fordulhat elõ,a hatóságok jól felkészültek a szolgáltatók a helyzet magaslatán állnak,kifogástalan szakember gárdával és felszereléssel...
Ez ugye most vicc akart lenni! :haha:
raktaros
12-28-2013, 03:43 PM
Ez ugye most vicc akart lenni! :haha:
Én annak vettem :).
Bár õk meg vannak gyõzõdve róla, mondogatták is párszor a médiában.
Pintér személyesen ülteti át a kanadaiakat egy másik gépjárműbe.
mossberg-operator
12-28-2013, 03:51 PM
Pintér személyesen ülteti át a kanadaiakat egy másik gépjármûbe.
Nem, sms-ben utasitja oket!
raktaros
12-28-2013, 03:57 PM
Nincs villany: Dugja át készülékét másik konnektorba vagy vigye át a szomszédba :)
A mi országunkban ilyen nem fordulhat elõ,a hatóságok jól felkészültek a szolgáltatók a helyzet magaslatán állnak,kifogástalan szakember gárdával és felszereléssel..
Bocsi, de nem látom a szmájlit az írásod után, tehát feltételezem, hogy õszintén gondolod a leírottakat..
Viszont akkor megkérdezhetem, hogy hol van ez az irigylésre méltó ország ahol laksz? Talán eljut a híre ide csepp hazánkba is - és hogy miként kellene csinálni...
Bocsi, de nem látom a szmájlit az írásod után, tehát feltételezem, hogy õszintén gondolod a leírottakat..
Viszont akkor megkérdezhetem, hogy hol van ez az irigylésre méltó ország ahol laksz? Talán eljut a híre ide csepp hazánkba is - és hogy miként kellene csinálni...
mi az ami nem igaz benne? és miért?
A mi országunkban ilyen nem fordulhat elõ,a hatóságok jól felkészültek a szolgáltatók a helyzet magaslatán állnak,kifogástalan szakember gárdával és felszereléssel...
Ugye ezt azért te sem gondolod komolyan ... :haha:
Ugye ezt azért te sem gondolod komolyan ... :haha:
Te mit látsz problémának,mi a nem jó?
Hát , mifelénk a hatóságok , szervezetek csak a pénzbehajtással foglalkoznak .... Levélben és személyes megkeresésre sem hajlandóak közbiztonsági problémákkal foglalkozni , csak az egymásra mutogatás megy .... Közvilágítás javítását 4 hét volt elintézni , 4-szeri levélküldéssel , mind a 4 levelet 4 címzettnek küldve ....
Rángattál már le fémgyûjtõt a kerítésedrõl , mert befelé kukucskál ? ( Kihasználva ai idõszakot , hogy nem mûködik a közvilágítás ...)
A környék kóbor és póráz nélkül sétáltatott kutyáival senki nem foglalkozik , akinek a jogköre lenne ... Már volt szerencsém sajnos ilyen döghöz ...
X hejre telepített riasztó elindítása után , az 1 házzal ( kb 12 méter ) odébb álló rendõr inkább elhajtott szépen lassan , minthogy megnézné , hogy ugyan már mi történt ....
A melóhejen , ahol karbantartóként dolgozom , ( közepes város kereskedelmi egysége , termelõ résszel is ) 1 hónap alatt 2-szer csinált az Elmü bejelentés nélküli áramszünetet . Ilyenkor a tûzvédelmi vezérlések miatt sokminden más is tiltásra kerül , 2-2,5 óra újraindítani mindent , elszívókat , kemencéket , gázszelepeket , stb ..... Amikor felhívtam õket , hogy ugyan már mi történt , annyi volt a válasz , hogy félrekapcsoltak ....
Ha ez van most , nyugodt idõszakban , akkor mi lessz , ha beüt a szar ?
A márciusi havazás is megmutatta az illetékesek felkészültségét .
Sajnos az emberek is elbirkásodtak , azt hiszik , hogy mindíg minden rendben lessz , és ha mégse , akkor majd az állam megoldja hejettük a problémát ....
mi az ami nem igaz benne? és miért?
Ha szerinted minden jó, akkor én pl. nem is akarnálak meggyõzni az ellenkezõjérõl! :)
Az átlag polgár is úgy gondolja, hogy minden rendben! Felkészülni a "helyzetekre" nem is kell, mert a hatóságok jól felkészültek és különben is azért fizetjük az adót, hogy azok legyenek, és mindenki aludjon nyugodtam, mert a "civilizált" embert nem érheti semmi baj!
Szép álmokat! ;)
Én nem panaszkodhatom, ha itt jön egy áramszünet, akkor elég gyorsan ki szokták javítani. Általában nyáron szokott lenni, mert az emberek futtatják az összes légkondit és az eldurrantja a transzformátorokat.
Persze mikor nagyobb baj van, akkor a rendszer gyorsan bedõl, napokra. Szerencsére nálunk -50 kilométeres körzetben- nem volt ilyen az utóbbi 10 évben, lekopogom. :)
mossberg-operator
12-28-2013, 11:21 PM
Csak 2 dolog: Mintha valaki azt mondta volna, hogy 2 het alatt rendet tesznek. Illetve azt gondolom hogy az a bizonyos allam nem az allampolgarokert van, hanem forditva...
Ha szerinted minden jó, akkor én pl. nem is akarnálak meggyõzni az ellenkezõjérõl! :)
Az átlag polgár is úgy gondolja, hogy minden rendben! Felkészülni a "helyzetekre" nem is kell, mert a hatóságok jól felkészültek és különben is azért fizetjük az adót, hogy azok legyenek, és mindenki aludjon nyugodtam, mert a "civilizált" embert nem érheti semmi baj!
Szép álmokat! ;)
Gyõzz meg nyugodtan...az érvek nélküli vagdalkózásnak nem sok értelme van...,,,,?????!!!!Talán nincs villany,gáz,csatorna ivóvíz,internet kapcsolat?Nincs kenyér a boltban,vagy nincs benzin?Akadozik az ellátás?Nincs gyógyszer?Nem utalják a nyugdíjakat?Azt ugye senki nem várja el,hogy a nap 24 órájában személyi testõrt állítson neki a rendõrség?Kérdezem hány ember halt meg Magyarországon természeti katasztrófában?Ne csak a negatívumot tessenek nézni(van az is persze),de azt is tessék látni,hogy a fõvonalas média eltúlozza a hibákat,mert ezt kajálják be a birkák......hidd el,teszi mindenki a dolgát becsülettel a nehézségek ellenére is.......
A gúnyos megjegyzéseid pedig vérlázítóak...tisztességes a közjóért fáradozó emberek több évtizedes munkáját becsmérled alaptalanul,információk nélkül..kinn voltál homokzsákot tölteni? segítettél vezetéket húzni mínusz tíz fokban,a sárban?Vittél kenyeret a tanyákra?Osztasz ételt a rászorulóknak?Voltál a tornateremben tábori ágyakat felállítani?...beszélni könnyû,tenni nem ....
Gyõzz meg nyugodtan...az érvek nélküli vagdalkózásnak nem sok értelme van...,,,,?????!!!!Talán nincs villany,gáz,csatorna ivóvíz,internet kapcsolat?Nincs kenyér a boltban,vagy nincs benzin?Akadozik az ellátás?Nincs gyógyszer?Nem utalják a nyugdíjakat?Azt ugye senki nem várja el,hogy a nap 24 órájában személyi testõrt állítson neki a rendõrség?
Nem értem, mit keresel ezen az oldalon? Egy kormány ablakban, vagy szóvivõként jobb lennél!:thumbup
-Valóban azzal érvelsz pl., hogy most van kenyér és áram, meg net? Ennek mi köze a prepperkedéshez? A felkészülés, nem arról szól, hogy most a természetes nyugalom idején álljunk helyt, hanem mikor ez nem lesz! El vagy tévedve, de nem is kicsit!
Kérdezem hány ember halt meg Magyarországon természeti katasztrófában?Ne csak a negatívumot tessenek nézni(van az is persze),de azt is tessék látni,hogy a fõvonalas média eltúlozza a hibákat,mert ezt kajálják be a birkák...
-Szerencsére nem sok, de ez nem a kormány felkészülésének köszönhetõ, hanem a földrajzi adottságainknak, melyeket már (sajnos) sokan irigyelnek és ki is akarnak húzni alólunk.
A pozitívum az természetes, mert azért kapná a fizetését minden hivatalnok. A negatívum miatt pedig nem lehet szerinted reklamálni és elégedetlenkedni?
A birka nem te lennél véletlen?
...hidd el,teszi mindenki a dolgát becsülettel a nehézségek ellenére is......
Nem hiszem el, mert tudom, hogy nem így van! Pont.
A gúnyos megjegyzéseid pedig vérlázítóak...tisztességes a közjóért fáradozó emberek több évtizedes munkáját becsmérled alaptalanul,információk nélkül..
A vérlázító inkább az, hogy propagandát indítasz olyan elfogadása mellett, ami köztudottan hibás, hiányos és nem elegendõen felkészült igazi vészhelyzetekre.
Nem tudom mi ezzel a célod, de nem szimpatikus az ilyen "kormányfenéknyalás" prepper körökben.
Ne sértõdj meg, mert én sem teszem a te írásaid gyanánt!
..kinn voltál homokzsákot tölteni? segítettél vezetéket húzni mínusz tíz fokban,a sárban?Vittél kenyeret a tanyákra?Osztasz ételt a rászorulóknak?.beszélni könnyû,tenni nem ....
-A borsodi árvíz idején még az alap szervezés is hiányzott, egy pár talpra való emberkének volt köszönhetõ, hogy végre összeállt a dolog. Utána volt képük a "hivatalos szerveknek" feszíteni, a TV-ben, mell döngetve..
Arra nem voltak képesek, hogy vizet és kaját biztosítsanak a gátra! Még szerencse, hogy vittünk magunkkal. Szóval kérlek ne vádolj senki látatlanba "...beszélni könnyû,tenni nem ..." (hogy is írtad fentebb?) vagdalkozással!
Voltál a tornateremben tábori ágyakat felállítani?..
Nem, nem voltam, mert pakoltam, de jobb is hogy nem voltam bent, mert balhé lett volna ha látom mi történik bent! Amíg a "magyar" kint pakolt a a gáton, olyan területeket védve, amikre sosem tette és soha nem is fogja a lábát betenni, addig az ott lakó "kisebbség" a sportcsarnokba szarta tele a sarkokat, fetrengve és nyiltan b@szva a matracokon nem volt elég, hanem jobb ellátást követelve zajongtak! "Magyar" takarította utánuk a mocskot, amit nagyon elégedetten szemléltek. Ugyan az ilyen politikát és az ilyen "igazságot" ki hagyja, támogatja és szajkózza, hogy fogadjuk el és legyünk megértõek??? Minden kormány, minden hivatal!
-Én azért kezdtem el felkészülni, mert tudom, hogy egy kis-baj, vagy nagy-baj esetén az általad oly magasságokba emelt kormány hivatalai és szervezetei egy fabatkát sem érnének a "nagy tömeg" kiszolgálása terén.
Részemrõl nincs harag irányodban! :)
..harci szellembõl csillagos ötös:D
Unicornis
12-29-2013, 12:38 PM
http://www.index.hu/kulfold/2013/12/29/rekordhoseg_es_szuksegallapot_argentinaban/
Gondolm szerinted kedves Doom ilyen is csak a világ másik oldalán törtenhet, ugye?
raktaros
12-29-2013, 01:53 PM
Szerintem mint majdnem mindenhol, nem a terepen dolgozó emberekkel van a baj, hanem följebb.
Olyanok osztogatnak távolból parancsokat akik nem a tudásuk alapján kerültek oda ahova...
Gondolom a tûzoltók sem véletlen tiltakoztak annyira Bakondi ellen.
Az áramszolgáltató reakcióidejével is komoly bajok vannak sokszor, mi lenne egy nagyobb katasztrófakor?
USA - Egyetlen állam: 218.000 ember áram nélkül, napokon át, karácsonykor
http://www.minbcnews.com/news/story.aspx?id=987192#.UrvK9PTuK4o
1000 embernél még mindig nincs áram.
Kellemes lehetett nekik 7 napot áram nélkül tölteni a hidegben, fûtés nélkül, egész karácsonykor. Lehet hogy lesz aki még az újévet is így köszönti.
mossberg-operator
12-29-2013, 03:23 PM
Szerintem mint majdnem mindenhol, nem a terepen dolgozó emberekkel van a baj, hanem följebb.
Olyanok osztogatnak távolból parancsokat akik nem a tudásuk alapján kerültek oda ahova...
Gondolom a tûzoltók sem véletlen tiltakoztak annyira Bakondi ellen.
Az áramszolgáltató reakcióidejével is komoly bajok vannak sokszor, mi lenne egy nagyobb katasztrófakor?
A tuzoltok utaljak a katasztrofavedelmis, hozza nem erto, ejtoernyos, papirhuszarokat, mint a sz..t. Idezzek meg toluk?
Köszönöm mindenkinek,hogy tudtán kívül részt vett,egy kis tesztben(és elnézést,ha valaki ízetlennek találta)---amire nagyon kíváncsi voltam már rég óta,hogy hogyan jár jobban az ember,ha egyedül néz szembe a kihívásokkal vagy akár hozzácsapódik vagy önmagától alakul egy túlélõ csoport.....bedobtam egy olyan témát amire szinte mindenki harapni fog(praktikusan a csoporttól eltérõ véleményt formáltam)...eredmény a lazán kötõdõ csoportban,nincs lojalitás,probléma esetén azonnal darabjaira hullik,sõt ellenségek lesznek,magányosan (ha nincs család,komoly barátok) biztonságosabb: még egyszer bocs....
Köszönöm mindenkinek,hogy tudtán kívül részt vett,egy kis tesztben(és elnézést,ha valaki ízetlennek találta)---amire nagyon kíváncsi voltam már rég óta,hogy hogyan jár jobban az ember,ha egyedül néz szembe a kihívásokkal vagy akár hozzácsapódik vagy önmagától alakul egy túlélõ csoport.....bedobtam egy olyan témát amire szinte mindenki harapni fog(praktikusan a csoporttól eltérõ véleményt formáltam)...eredmény a lazán kötõdõ csoportban,nincs lojalitás,probléma esetén azonnal darabjaira hullik,sõt ellenségek lesznek,magányosan (ha nincs család,komoly barátok) biztonságosabb: még egyszer bocs....
Nos van ezzel egy kis probléma..:confused:
1) nagyon nem passzol a történtek a leírásoddal
2) ebbõl következendõen a levezetés is hibás
3) miért van olyan érzésem, hogy valaki szét akarja cseszni ezt a fórumot?
Válaszokat a "mert jobb magyarázkodás nem jutott eszembe" jeligével kérjük a portán leadni.
Én se értem hogy mirõl van szó. Itt az áramszünet topicban? Milyen teszt?
Nos van ezzel egy kis probléma..:confused:
1) nagyon nem passzol a történtek a leírásoddal
2) ebbõl következendõen a levezetés is hibás
Válaszokat a "mert jobb magyarázkodás nem jutott eszembe" jeligével kérjük a portán leadni.
Nem értem milyen magyarázatot vársz,miért és kitõl!?...Egyszerûen (amit leírtam és más okok miatt,mivel érint a téma ,idestova 35 éve dolgozok az iparágba és jóindulatú,érdeklõdõ fórumtársakkal megvitattam volna,hogyan látom belülrõl az "Áramszünet" topicot ...nem is hiszed mennyi áldozat, lemondás,pénzügyi befektetés,fejlesztés folyik,hogy be kapcsolhasd a számítógépedet) kíváncsi voltam a reakciókra! Mindezt udvariasan a fórum szabályzatát betartva.Elég paranoid elképzelés,hogy "3) miért van olyan érzésem, hogy valaki szét akarja cseszni ezt a fórumot? ",miért tenne bárki ilyet,a fórum jó,érdekes,színes......
A másik dolog...amire készülünk jellemzõen nem egy udvarias,kiszámítható világ..a hideg.meleg,hó esõ,sár jó barát,az árvízzel,földrengéssel,meg birkózunk,de az emberi butaság,rosszindulat túltesz mindezeken (próbálok erre is felkészülni) ,Egy kérés..szállj le rólam légy szíves,köszönöm!
Elnézést,hogy eltértem az eredeti témától.
A mi országunkban ilyen nem fordulhat elõ,a hatóságok jól felkészültek a szolgáltatók a helyzet magaslatán állnak,kifogástalan szakember gárdával és felszereléssel...mindazon által csodák nincsenek,a megrongált vezetékek ,tartószerkezetek helyre állításához idõ kell..perrel fenyegetõzés,üvöltözés helyett javaslom,hogyha mást nem is, a helyreállítókat meg lehet kínálni forró teával és szendviccsel
Ezzel a hozzászólással indult a "vita"...na nézzük van-e politikai utalás?... nincs! bárhogyan utal-e pártra,hatalomra,annak dicséretére...Nem!..nézzük a száraz tényeket..nem titkos,bárki elõtt nyilvános,utána nézhet......
Vegyünk egy teljesen "átlagos" áramszolgáltatónál dolgozó szakembert....a munkakör ellátásához minimális szakképzettség : villanyszerelõ,villamos hálózatkezelõ (elektrikus),jogosítvány,vizsga feszültség alatti munkavégzésre,darukötözõ,vizsga hidraulikus személy emelõre (kosaras gépjármûvek),kábelszerelõ,elsõsegélynyújt és magasból mentés tanfolyam,alpinista ismeretek,helyismereti és feljogosítás vizsga,..ami még pluszként jöhet köf-fam, köf-kábelszerelõ.vizsga alállomások kezelésére,5-6 év szakmai tapasztalt,folyamatos ismeret felújító és munkavédelmi tanfolyamok....a minimális felszerelés (hogy egyáltalán kigördülhessen a telephelyrõl) jó minõségû terepjáró,teljes felszerelés magasban végzett munkához (test hevederzet,zuhanásgátlók.speciális létra készlet,önmentõ felszerelés),biztonsági felszerelés(feszültség kémlelõk,földelõ-rövidrezárók kif és köf),fam-kézi szerszámok,fúrógép,flex,vágószerszámok,káb elprés,villamos bakancs,ív és lángállóöltözet téli-nyári,speckó sisak.villamos szigetelõ kesztyûk....
na erre mondja valaki hogy nem igaz,hogy....a szolgáltatók a helyzet magaslatán állnak,kifogástalan szakember gárdával és felszereléssel.....felteszem...sõt tudom,hogy a tûzoltóságnál,mentõknél,katasztrófa védelemnél ugyan így magasan képzett,jól felszerelt emberek vannak és végzik áldozatos ,igenis áldozatos és magas szakmai színvonalú munkájukat...ezek a dolgok óriási összegekbe kerülnek és nem mindennapi kihívásokkal szembesülünk nap ,mint nap,bár észrevétlenül a lakosság számára.....kérek mindenkit,amikor valamelyik szolgáltatás eltûnik,egy pillanatra gondoljon azokra az emberekre,akik ünnepek alatt is, családjuktól távol extém körülmények között helytállnak.......
Köszönöm,részemrõl ennyi,nincs min tovább "vitázni"..az értelmetlen fikázásra pedig nem vagyok kíváncsi!
mossberg-operator
12-30-2013, 06:58 AM
Ezzel a hozzászólással indult a "vita"...na nézzük van-e politikai utalás?... nincs! bárhogyan utal-e pártra,hatalomra,annak dicséretére...Nem!..nézzük a száraz tényeket..nem titkos,bárki elõtt nyilvános,utána nézhet......
Vegyünk egy teljesen "átlagos" áramszolgáltatónál dolgozó szakembert....a munkakör ellátásához minimális szakképzettség : villanyszerelõ,villamos hálózatkezelõ (elektrikus),jogosítvány,vizsga feszültség alatti munkavégzésre,darukötözõ,vizsga hidraulikus személy emelõre (kosaras gépjármûvek),kábelszerelõ,elsõsegélynyújt és magasból mentés tanfolyam,alpinista ismeretek,helyismereti és feljogosítás vizsga,..ami még pluszként jöhet köf-fam, köf-kábelszerelõ.vizsga alállomások kezelésére,5-6 év szakmai tapasztalt,folyamatos ismeret felújító és munkavédelmi tanfolyamok....a minimális felszerelés (hogy egyáltalán kigördülhessen a telephelyrõl) jó minõségû terepjáró,teljes felszerelés magasban végzett munkához (test hevederzet,zuhanásgátlók.speciális létra készlet,önmentõ felszerelés),biztonsági felszerelés(feszültség kémlelõk,földelõ-rövidrezárók kif és köf),fam-kézi szerszámok,fúrógép,flex,vágószerszámok,káb elprés,villamos bakancs,ív és lángállóöltözet téli-nyári,speckó sisak.villamos szigetelõ kesztyûk....
na erre mondja valaki hogy nem igaz,hogy....a szolgáltatók a helyzet magaslatán állnak,kifogástalan szakember gárdával és felszereléssel.....felteszem...sõt tudom,hogy a tûzoltóságnál,mentõknél,katasztrófa védelemnél ugyan így magasan képzett,jól felszerelt emberek vannak és végzik áldozatos ,igenis áldozatos és magas szakmai színvonalú munkájukat...ezek a dolgok óriási összegekbe kerülnek és nem mindennapi kihívásokkal szembesülünk nap ,mint nap,bár észrevétlenül a lakosság számára.....kérek mindenkit,amikor valamelyik szolgáltatás eltûnik,egy pillanatra gondoljon azokra az emberekre,akik ünnepek alatt is, családjuktól távol extém körülmények között helytállnak.......
Köszönöm,részemrõl ennyi,nincs min tovább "vitázni"..az értelmetlen fikázásra pedig nem vagyok kíváncsi!
Ezt en nem vitatom, de nem mindenki ilyen aldozatkesz. Nalunk karacsonykor bazi nagy vihar volt - van aki meg most is aram nelkul van-, s az unnepek alatt nemelyik szolgaltato 1500/font/nap penzt ajanlott a jol kepzett szakembereinek, hogy azonnal jojjenek be helyreallitani, s volt aki nemet mondott...
Ezt en nem vitatom, de nem mindenki ilyen aldozatkesz. Nalunk karacsonykor bazi nagy vihar volt - van aki meg most is aram nelkul van-, s az unnepek alatt nemelyik szolgaltato 1500/font/nap penzt ajanlott a jol kepzett szakembereinek, hogy azonnal jojjenek be helyreallitani, s volt aki nemet mondott...
...hát,már nem vagyok mai bútordarab,de ilyen jó" buliból" nem maradnék ki..jó pénz és tiszta adrenalin bomba az egész...+++++++ remek felkészülés az extrém helyzetek megoldására (öltözködés,idõjárás,tájékozódás,munka végzés sötétben...stb)
raktaros
12-30-2013, 10:17 AM
Akkor jól sejtettem hogy ilyesmit dolgozol :).
Mint elõbb is említettem, nem a dolgozó szakemberekkel van a gond, azok csak akkor, azt és úgy csinálhatják amit a vízfej mond.
Daniui
12-30-2013, 11:54 AM
Kívülállóként beleszólnék, mert Doomnak a fórumra regisztrálása óta követem a hozzászólásait, és eddig nem az jött le belõle hogy rombolni szeretné a fórumot, ellenkezõleg látszik a hozzászólásaiból, hogy komolyan veszi a felkészülést.
És ahogy megfigyeltem Mizu te se rombolni vagy itt úgy, hogy nem érdemes háborúznotok, mert mindketten ugyanazért vagytok itt, tanulni.
Nem értem milyen magyarázatot vársz,miért és kitõl!?...Egyszerûen (amit leírtam és más okok miatt,mivel érint a téma ,idestova 35 éve dolgozok az iparágba és jóindulatú,érdeklõdõ fórumtársakkal megvitattam volna,hogyan látom belülrõl az "Áramszünet" topicot ...nem is hiszed mennyi áldozat, lemondás,pénzügyi befektetés,fejlesztés folyik,hogy be kapcsolhasd a számítógépedet) kíváncsi voltam a reakciókra! Mindezt udvariasan a fórum szabályzatát betartva.Elég paranoid elképzelés,hogy "3) miért van olyan érzésem, hogy valaki szét akarja cseszni ezt a fórumot? ",miért tenne bárki ilyet,a fórum jó,érdekes,színes......
A másik dolog...amire készülünk jellemzõen nem egy udvarias,kiszámítható világ..a hideg.meleg,hó esõ,sár jó barát,az árvízzel,földrengéssel,meg birkózunk,de az emberi butaság,rosszindulat túltesz mindezeken (próbálok erre is felkészülni) ,Egy kérés..szállj le rólam légy szíves,köszönöm!
Elnézést,hogy eltértem az eredeti témától.
Oké, így már érthetõ. Elsõ megfogalmazásra bármi lehetett volna a háttérben. Még az is lehetett volna a magyarázat, hogy újságíró vagy aki provokált a "meddig mennél el" topicban, hogy szarkasztikus, humoros, kétértelmû válaszokat máshogy tálalva tegyen bele egy cikkbe. Ezért volt gyanús -és gondolom más is ezért írt így, mikor azt mondtad hogy "tesztelted" a fórumozókat. De így hogy leírtad hogy mirõl van szó, így akkor minden rendben. :beer:
Kívülállóként beleszólnék, mert Doomnak a fórumra regisztrálása óta követem a hozzászólásait, és eddig nem az jött le belõle hogy rombolni szeretné a fórumot, ellenkezõleg látszik a hozzászólásaiból, hogy komolyan veszi a felkészülést.
És ahogy megfigyeltem Mizu te se rombolni vagy itt úgy, hogy nem érdemes háborúznotok, mert mindketten ugyanazért vagytok itt, tanulni.
A szitut jól látod! :thumbup De a kis "teszt" utáni "viszkézpofont" is állni kellett volna akkor (visszatesztelés hogy õ meddig bírja) ...nem?
Az elhangzottak szerint nem! Részemrõl továbbra sincs harag, vagy unszinpi, csak (ahogy kérte) kerülni fogom.
Jó felkészülést mindenkinek!
Energiaválság Buenos Airesben: szükségállapotot hirdettek
"Buenos Airesben energiaválsághoz vezettek a hetek óta tartó áramkimaradások. Mintegy 800 ezer ember van víz és áram nélkül a 40 Celsius fokos kánikulában, a polgármester szükségállapotot hirdetett a 15 milliós metropoliszban. A város vezetõje az argentin kormányt és a szolgáltatókat okolta a kialakult helyzetért, szerinte egyikük sem tett semmit.
A hõhullám Argentína más nagyvárosaiban, így Córdobában és Rosarióban is áramkimaradásokat okozott. Többen az utcára vonultak tüntetni, egy demonstráció lövöldözésbe torkollott, egy férfi meghalt." (MTI)
Amatorpe
12-30-2013, 10:16 PM
"Buenos Airesben energiaválsághoz vezettek a hetek óta tartó áramkimaradások. Mintegy 800 ezer ember van víz és áram nélkül a 40 Celsius fokos kánikulában, a polgármester szükségállapotot hirdetett a 15 milliós metropoliszban. A város vezetõje az argentin kormányt és a szolgáltatókat okolta a kialakult helyzetért, szerinte egyikük sem tett semmit.
Tessék? Nem a város vezetõjének a feladata megoldani, hogy legyen víz? Ha mást nem kérni a katonaságtól tisztítós-kocsikat meg embereket? Ez nem csak olyan másikra mutogatás meg felelõsség áthárítása?
Kicsit nekem is úgy tûnt, mikor olvastam. De lehet hogy privatizálták a vízellátást, "haladni kell a korral" jelszó alatt, aztán ez lett a baj. Úgy emlékszem hogy otthon is ez volt, hogy Budapest vízellátása el lett adva valami külföldi cégeknek. Nem tudom jól emlékszem-e rá, elég régen olvastam róla.
Amatorpe
12-30-2013, 10:41 PM
Minden erõforrást (vizet, áramot, földgázt!) privatizáltak, eladtak.
Egyel több ok, hogy leváljunk a rendszerrõl és legyünk önellátóak. És mi van, ha már nem érdeke fenntartani a rendszert? Vagy a külföldi cég dõl be hamarabb, mint kis hazánk? Akkor kire mutogatunk majd? Eh, emberek... :duhos:
(Nem ellened van a válasz, csak így idézve talán érthetõbb.)
raktaros
01-25-2014, 04:24 PM
"Nyolc Somogy megyei településen nincs áram a téli idõjárás miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság (OKF) szóvivõje"
Ezt a kis "áramszünet katasztrófát" õk fogják megoldani??? :)
<OFF>Ha a gyermekvédelem a gyerekeket védi, akkor a katasztrófavédelem a katasztrófát védi? :) </OFF>
"Nyolc Somogy megyei településen nincs áram a téli idõjárás miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság (OKF) szóvivõje"
Ezt a kis "áramszünet katasztrófát" õk fogják megoldani??? :)
<OFF>Ha a gyermekvédelem a gyerekeket védi, akkor a katasztrófavédelem a katasztrófát védi? :) </OFF>
Itt van áram.....:huuu:
raktaros
01-25-2014, 05:27 PM
Itt van áram.....:huuu:
Addig amíg van olaj és réz az oszlopon. Álcahálót húzzatok rá! :)
Somogyon mikor átautóztam Pécs felé, rengeteg olyan fazont láttam, hogy aggódni kezdtem nehogy lerobbanjon az autó...
Itt most több mint 1 millió háztartás maradt áram nélkül.
http://www.cbsnews.com/news/after-latest-storm-power-outages-hit-pennsylvania-hard/
raktaros
02-06-2014, 06:37 PM
Szlovénia negyede áram nélkül:
http://index.hu/kulfold/2014/02/04/szlovenia_jegbe_fagyott/
A horvát villamosmûvek szerint az elektromos vezetékeket ért károk helyreállítása hónapokba telik majd, mivel nehezen megközelíthetõ hegyvidéki területekrõl van szó. Egyelõre nem tudni, hogy mikorra tudják biztosítani a zökkenõmentes energiaellátást. Azt tanácsolják, hogy aki teheti, maradjon otthon.
Gondolom ott is az új építésû házak nagy részében olyan fûtés van, amihez villany kell...
Törölt_fórumtag2
06-22-2014, 07:38 PM
Leállhat Paks 2-es blokkja
A Népszabadság cikke szerint idõzavarban van a kormány, leállhat a Paksi Atomerõmû 2-es blokkja. Ugyanis egyelõre nem úgy tûnik, hogy van remény arra, hogy õszig Ukrajnán át ki lehessen juttatni az országból a 2003-as paksi reaktorbalesetbe során megsérült fûtõelem-kazettákat, így viszont nem kaphatja meg a blokk az üzemidõ-hosszabbítást.
http://hvg.hu/gazdasag/20140620_Veszelyben_az_aramellatas_Leallhat_Paks_2 #rss
Kisss
12-03-2014, 01:44 AM
http://rt.com/usa/210839-detroit-power-grid-down/
Kisss
12-10-2014, 09:04 PM
Most megy a film mánián egy napkitöréses, emp-s film. :)
gyûjtögetõ
12-10-2014, 09:28 PM
Most megy a film mánián egy napkitöréses, emp-s film. :)
mi a címe?
Kisss
12-10-2014, 09:41 PM
mi a címe?supernova
https://www.youtube.com/watch?v=P3ww9_yGdXY
mmilan21
08-19-2016, 11:52 AM
https://www.youtube.com/watch?v=P3ww9_yGdXY
Volt munkátok rendesen ahogy látom.
Az az oszlop megállt abban a dagonyában vagy netán bele betonoztátok? :D
Volt munkátok rendesen ahogy látom.
Az az oszlop megállt abban a dagonyában vagy netán bele betonoztátok? :D
ááá...ilyenkor hajnalban még nincsen betongyár.
Érdekes azért a téma prepper,felkészülõ szempontból is!
Ez a hiba a kieséstõl,minden ügyfél ellátásáig 13 órát vett igénybe...(és még hátra van a betonozás,egy OK beépítése,szabványosítás,földelõhálózat kialakítása)
A teljes személyi állomány egyharmada dolgozott rajta+ a gépes vállalkozás minden embere+az építõ csoportból három fõ.
A visszakapcsolás után haza küldtek minket,egy jó napos regenerálódásra(mert durva 12 órás mûszak ez ilyenkor).
Tehát maradt aki maradt.
Képzeljetek el egy Katrina méretû katasztrófát.....
Ilyen esetben nem három,hanem 300 ilyen ilyen törés szakadás lenne (és a KÖF viszonylag egyszerû...a Naf és Kif jóval bonyolultabb és munka igényesebb).
Szóval anyag,személyi állomány
emberek ellátása,pihentetése,logisztika),gép+gépkezel õ,.....
Szóval nem lenne egyszerû..már csak azért sem,mert ezt nem tudja mindenki csinálni,óriási rutin kell hozzá...
Fogyna a gyertya rendesen..az biztos!
mmilan21
08-20-2016, 07:09 AM
ááá...ilyenkor hajnalban még nincsen betongyár.
Érdekes azért a téma prepper,felkészülõ szempontból is!
Ez a hiba a kieséstõl,minden ügyfél ellátásáig 13 órát vett igénybe...(és még hátra van a betonozás,egy OK beépítése,szabványosítás,földelõhálózat kialakítása)
A teljes személyi állomány egyharmada dolgozott rajta+ a gépes vállalkozás minden embere+az építõ csoportból három fõ.
A visszakapcsolás után haza küldtek minket,egy jó napos regenerálódásra(mert durva 12 órás mûszak ez ilyenkor).
Tehát maradt aki maradt.
Képzeljetek el egy Katrina méretû katasztrófát.....
Ilyen esetben nem három,hanem 300 ilyen ilyen törés szakadás lenne (és a KÖF viszonylag egyszerû...a Naf és Kif jóval bonyolultabb és munka igényesebb).
Szóval anyag,személyi állomány
emberek ellátása,pihentetése,logisztika),gép+gépkezel õ,.....
Szóval nem lenne egyszerû..már csak azért sem,mert ezt nem tudja mindenki csinálni,óriási rutin kell hozzá...
Fogyna a gyertya rendesen..az biztos!
Ezek szerint nincsenek felkészülve a villamosmûvek arra például, hogy kidõl pl. 30 oszlop 1 nap alatt. Eltarthatna akár 1 hétig is a javítás bizonyos helyeken, már ha van ennyi cserealkatrész raktáron.
Mentségükre szolgáljon hogy limitált a költségvetésük és hogy nem történt a közel múltban ilyen mértékû hálózati hiba(remélem nem is fog).
Nem tervezik bõvíteni a személyzetet és az eszközparkot?
Gondolom ott is úgy megy hogy be kell következzen egy ilyen esemény, ahhoz hogy rászánják magukat a bõvítésre.
mmilan21Ezek szerint nincsenek felkészülve a villamosmûvek arra például, hogy kidõl pl. 30 oszlop 1 nap alatt. Eltarthatna akár 1 hétig is a javítás bizonyos helyeken, már ha van ennyi cserealkatrész raktáron.
Mentségükre szolgáljon hogy limitált a költségvetésük és hogy nem történt a közel múltban ilyen mértékû hálózati hiba(remélem nem is fog). ha lokálisan,kis területen törik az a 30 oszlop,az elhárítható,mert van annyi tartalék a rendszerben...igaz csak átcsoportosításokkal,amikor messzebbrõl jönnek gépek,anyag,dolgozó.
Minden területre van egy állandó létszám,amivel "béke idõben "szépen ketyeg az egész.Kisebb 2-8 órás üzemzavarokat,elhárít a készenlét ill.akiket behívnak.
A gond akkor kezdõdik,amikor nagy kiterjedésû a katasztrófa és ismétlõdõ vagy sokáig tart.
...ezt úgy képzeljétek el , mint egy várostromot,egy jól felkészített vár ellen....kis ideig kitart a vár...aztán ahogy telik az idõ..fogy a pihent ember,a muníció,a kaja,minden...
..hálsten ritka az ilyen egész országra,kontinensre kiterjedõ üzemzavar..bár már volt hasonló..asszem 2008-ban...akkor tényleg volt olyan akinek nem volt egy hétig semmi...
Nem tervezik bõvíteni a személyzetet és az eszközparkot?
[I]Gondolom ott is úgy megy hogy be kell következzen egy ilyen esemény, ahhoz hogy rászánják magukat a bõvítésrevan felvétel folyamatosan,az északi régióban létszámhiány van,tehát aki akar jöhet.....
futástól függõen viszonylag hamar cserélik az autókat,csilliárdos daruk és gépek vannak,korszerû felszerelés,jó ruházat(már amit lehet kapni..+szerzõdések vállalkozókkal+a havária ügyrend(együttmûködés katasztrófa védelemmel,hadsereggel,stb)
Pl volt olyan eset,hogy egy harckocsi szállítón volt a kosaras kocsi.
..de van amikor túl erõs az anyatermészet!Tegyük össze a kezünket,hogy egy ilyen viszonylag békés klímájú helyen élünk.
fater.lajos
08-20-2016, 04:50 PM
Kiegészítés:
...
A gond akkor kezdõdik,amikor nagy kiterjedésû a katasztrófa és ismétlõdõ vagy sokáig tart.
...ezt úgy képzeljétek el , mint egy várostromot,egy jól felkészített vár ellen....kis ideig kitart a vár...aztán ahogy telik az idõ..fogy a pihent ember,a muníció,a kaja,minden...
..hálsten ritka az ilyen egész országra,kontinensre kiterjedõ üzemzavar..bár már volt hasonló..asszem 2008-ban...akkor tényleg volt olyan akinek nem volt egy hétig semmi... Kemecse környéke 1 hét
Pl volt olyan eset,hogy egy harckocsi szállítón volt a kosaras kocsi. Meg PTSZ-en. https://hu.wikipedia.org/wiki/PTSZ
..de van amikor túl erõs az anyatermészet!Tegyük össze a kezünket,hogy egy ilyen viszonylag békés klímájú helyen élünk.
mmilan21
08-20-2016, 05:48 PM
Tegyük össze a kezünket,hogy egy ilyen viszonylag békés klímájú helyen élünk.
Ez a mi szerencsénk.
Viszont az üzemzavar abban az esetben még kínosabb lehet - ti ekkor nem tehettek sokat - ha az erõmûvekben illetve elosztókban megtalálható irányító/monitorozó Scada típusú típusú rendszer(eke)t éri célzott támadás.
A Scada platformnak az a gyengéje, hogy egyes helyeken ugyanolyan a szoftvermodulokat használnak, illetve hogy Windowson futnak.
A stuxnet megmutatta, hogy mennyire kiszolgáltatott az ipar:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Stuxnet
http://virusirto.blog.hu/2015/10/07/vedtelen_nuklearis_eromuvek
A Blackout címû könyv reálishoz közeli történetében a monitorozó Scada modulokat is elegendõ volt megfertõzni a világ áramtalanításához.
Az ipar szakembereinek véleményei és ajánlásai alapján készült ez a könyv, szóval nem scifi.
A digitális világunkban már nem kell szökõár/földrengés/hurrikán ahhoz, hogy egy katasztrófa történjen.
Salmo
08-21-2016, 02:00 PM
+1 a Black out-ra. Javaslom elolvasni.
GaborV
08-21-2016, 04:47 PM
Teljesen egyetértek mmilan21-el!
1- Az emberek el se hinnék mennyire sérülékeny az energia-ellátó hálózat. Még külsõ támadás sem kell feltétlenül, kicsik a tartalékok és maga az elosztóhálózat is... mondjuk úgy, vannak hibalehetõségek.
2- Áram nélkül a NY-i áramszünetek és Venezuela példája is megmutatja: 30 perc alatt kifosztják a boltokat, az elsõ éjjel pedig megszûnik a közrend.
3- Nálunk erre nincs felkészülve sem az állam, sem a szakszervek.
Egy 1 hetes áramszünet már egész tisztességes SHTF lenne itthon.
Teljesen egyetértek mmilan21-el!
1- Az emberek el se hinnék mennyire sérülékeny az energia-ellátó hálózat. Még külsõ támadás sem kell feltétlenül, kicsik a tartalékok és maga az elosztóhálózat is... mondjuk úgy, vannak hibalehetõségek.
2- Áram nélkül a NY-i áramszünetek és Venezuela példája is megmutatja: 30 perc alatt kifosztják a boltokat, az elsõ éjjel pedig megszûnik a közrend.
3- Nálunk erre nincs felkészülve sem az állam, sem a szakszervek.
Egy 1 hetes áramszünet már egész tisztességes SHTF lenne itthon.
Elég lenne , ha mondjuk nyáron 06.01-tõl 5.000 Ft-ért adnának egy légkondit :-) Szerintem lehasalna a rendszer...
http://villany.uw.hu/
Aki némi megnyugvásra vágyik(,hogy bírja a rendszer...még többet is ennél ,mint ami most fogy) és érdekli a téma ,az olvassa el ezt a jó kis cikket..ill.nézzen utána.
..kedvcsinálónak..
A rendszeregyesítés (kooperáció) elonyei:
1. Csökkentheto az eromuvi teljesítménytartalék, mert az egyes eromuvek üzemzavar vagy karbantartás esetén a kooperációs összeköttetések által kisegítik egymást.
2. Az együttmuködo energiarendszerekben jelentkezo csúcsterhelések kiegyenlíthetok, ugyanis az egymástól távolabb eso területeken az idozónák, a munkaritmus és a helyi feltételek miatt nem egyszerre jelentkeznek a maximális teljesítményigények.
3. Az együttmuködo energiarendszerekben a kisegítés lehetoségébol adódóan no az egyes rendszerek megbízhatósága, ezáltal a villamosenergia-szolgáltatás minosége is.
4. Biztosabb feszültség- és frekvenciatartás érheto el
5. A fogyasztókat tervszeruen idegen körzetbol vásárolt energiával láthatjuk el, ha ez gazdaságosabb, mint helyben eloállítani a szükséges energiamennyiséget
6. A hálózati hurkolás miatt csökken a hálózati veszteség
ui.
..igaz,hogy pc vezérlésû a legtöbb alállomás és elosztó...de gondoskodva van a hagyományos mûködésrõl is...
pl.egy megszakítót lehet telemechanikával messzirõl ill,helybõl az alállomásról a Ham-ról kapcsolni,de ki is lehet sétálni és kézzel kapcsolni..sõt a rugót is fel lehet kézzel húzni..és ez minden feszültség szinten így van.
Kommunikáció.A mobil tornyok ill net. szolgáltatók leállása esetén,több rádió csatornán mehet ez utasítás adás-fogadás tovább.Mindenhová,minden állomásba,erõmûbe,kocsiba van rádió(hetente ellenõrizve is van)
Úgyhogy nincsen nagy gáz egy szoftveres támadás esetén sem...nem eccerû,mert szokatlan a hagyományos üzemirányírási rendszer...de mikor kezdtem a szakmát..még mobil telefon sem volt....mûködött?...mûködött!
Unicornis
08-21-2016, 10:24 PM
A BlackOut tényleg jó könyv. Elég reális, de szerintem túl optimista.....
Pl.:Észak Magyarországon már az elsõ éjszaka menne a fosztogatás.
Warior
09-02-2016, 11:23 AM
nem tudom, hogy volt-e már
https://www.youtube.com/watch?v=BvA4N8u1dLs
Az angol verziónak még én csináltam fordítást/feliratot. :) (Csak leszedte a Youtube. Aztán vagy 1 hónapra rá megjelent a magyar szinkronos, de gyanús hogy az én fordításomat használták a szinkronhoz.) :haha:
Törölt_reg
12-25-2016, 06:36 AM
http://karriere.eon.beesite.de/html/jobad27270.html
..most felvesznek három villanyszerelõt!Ha van kedve hozzá valakinek vagy ismerõsének jöjjön!
..nem mondom,hogy a világ legjobb melóhelye,de biztos megélhetést biztosít!
Érdekes változatos munka,kint a szabadba,a jó levegõn.Megismerheted a kistérséget,rengeteg ismerõst lehet szerezni,tesztelheted a ruházatodat,önmagadat.Sok extrém helyzetben kell helyt állni...amíg mások elbujdosnak,addig Te állod a sarat a "gáton".
Emberpróbáló,....próbáld ki magad!
Kitûnõ testi és mentális felkészülés akár a világvégi állapotokra is.
A jövedelembõl tisztességgel meg lehet élni! Van alapbér+készenlét+túlóra+cafétéria+prémium +behívási pénz+telefon+áramdíj kedvezmény+ingyen hazajárás céges autóval.
Képzések+melós ruha+szerszámok ,munkavédelmi eszközök.
Tériszony kizárva illetve fagyállóság alap elvárás.
raktaros
01-08-2017, 05:37 AM
Marc Elsberg: Blackout - Holnap már túl késõ (http://magyarprepperforum.net/showthread.php?410-One-Second-After&p=77981&viewfull=1#post77981)
raktaros
01-08-2017, 06:13 AM
Nem kell nagy fantázia hozzá hogy ha valakik akarnak, több napos országos áramszünetet elintézzenek.
Az a szerencsénk, hogy Magyarország elég jelentéktelen.
raktaros
01-08-2017, 09:03 AM
.
15 órája
A magyar elektromos halozat mai napja egyszeruen elkepeszto. Megint kiesett majdnem 400 MW egy pillanat alatt, amit egy pillanat alatt lereagalt az europai rendszer. Ausztria es Szlovakia iranyabol ugrott meg az import, ez mentett meg minket, ma mar masodszor.
Nem egy pillanat alatt, és nem 400MW, de tényleg vicces nap volt, két gép is kiesett, összesen 352MW, de nem egyszerre.
Az elsõ esemény a Visonta 3. blokk (Biomassza + Lignit 220MW) kiesése volt 04:39-kor hajnalban, alacsony dobvíz szint miatt.
A második esemény 17:53 kor volt, amikor Százhalombattán a 8. blokk (gázturbina) tûzvédelmi jelzés miatt esett ki. Ez 132 MW volt.
A magyar VER mind a kettõt kiszabályozta, majd a perces tartalékból kipótolta.
Amúgy a mai nap még viccesebb, éjfél után pár perccel Százhalombattán kiesett a 7. blokk is 275MW, aztán hajnalban, fél három után Visontán 15 perc különbséggel két 232MW blokk is leállt szénkimaradás miatt. Majd 5 óra után valamivel Ajkán is kiesett egy 58MW blokk de az csak egy negyedórára.
Ez már meghaladja a kapacitástervben szereplõ ünnepnapi 700MW kiesést, de még belül van a rendszerirányítás tartalékain.
raktaros
01-14-2017, 08:48 AM
Nyolc Baranya megyei település 2400 fogyasztási helyén szünetel jelenleg az áramszolgáltatás a péntek este kezdõdött havazás miatt (http://www.vg.hu/vallalatok/energia/nincs-aram-tobb-telepulesen-480788)
Az jár rosszul ezzel aki árammal fût. :hogymi:
Somogyban is sok helyen volt tegnap éjjel áramszünet, mi is gyertyafénynél tévéztünk. :)
Törölt_reg
01-14-2017, 11:08 AM
Somogyban is sok helyen volt tegnap éjjel áramszünet, mi is gyertyafénynél tévéztünk. :)
:thumbup......:haha:
raktaros
01-14-2017, 02:53 PM
http://www.hirado.hu/2017/01/13/nincs-aram-felszaz-zalai-es-vasi-telepulesen/?source=hirkereso#
Bowman
01-14-2017, 06:04 PM
Meg az akinek a hiperszuper kondenzációs gázkazánja nem indul áram nélkül. Szerencsére a cserépkályhához meg a sparhelthez nem kell áram.
Bowman
01-14-2017, 06:10 PM
Meg az akinek a hiperszuper kondenzációs gázkazánja nem indul áram nélkül. Szerencsére a cserépkályhához meg a sparhelthez nem kell áram.
Meg az akinek a hiperszuper kondenzációs gázkazánja nem indul áram nélkül.
A mi 26 eve vasarolt gazkazanunk se ment aram nelkul, es valoszinuleg egyetlen, termosztattal vezerelheto se megy.
Persze futesre van D terv is. :-)
Bel
Salmo
01-14-2017, 07:07 PM
Tele a pocim szalonnás, savanyú káposztás nudlival, így most elmerengek egy áramszüneten.....
Mellettem pattogó lánggal ég a tûz a cserépkályhába, ha nem lenne áram is menne. Elõvenném a két
db camping gas gázlápámat, meg két 18650-es aksival mûködõ lámpámat amik elketyegnek 30-40 órát
2-3 lumen fényerõvel. Behoznám a szerszámosból a gázpalackot, meg egy kis gázzsámolyt és az udvaron
lévõ hóból tudnék vizet melegíteni fürdéshez.
Bor, meg mindig van a forralt borhoz, így csak a könyvekkel feltöltött, beépített háttérvilágításos e-book
olvasómat meg az M500A-t venném magamhoz. ( mert mégis csak áramszünet van vagy mi? )
A gyerek kicsit neccesebb lenne, itt van a hang a fülemben :
- Úúúúúúristen Apa, nincs wifi, meg 4G sem!!!!
mzperiksz
01-14-2017, 08:04 PM
Van egy újszerû 6.5kVA-es dízel aggregátorom ha valaki nagyon parázna az áramszünettõl.
Önindítós, háromfázisú, még bejáratós, kicsiócsó :D
Dream_walker
01-16-2017, 01:10 PM
Meg az is, aki fával, csak nem nyitott a rendszere, és keringetõszivattyú van a kazánon.
Al Bundy
03-11-2017, 11:00 PM
Erdekes dolog tortent a heten. Nagy vihar volt erre, 90 km-es szellokesekkel, es delutan 2 ora fele elment az aram a telepen. A dispatchok nem tudtak dolgozni, nem volt internet, de ez meg nem is nagy gond, de se a WC-t nem tudtak lehuzni, se a futes nem ment. Fonok mondja, hogy nem tudja mi legyen, mert a munkanak mennie kellene. Mondtam neki, hogy oda allok az iroda melle, mert a Service Truckban van egy generator(2800W), de gyors szamolas utan mondtam neki, hogy csak 4 szamitogep a nyomtatok, meg a telefont es routereket tudjuk arammal ellatni. Meg is csinaltuk, de se futes, se wc se lampa nem volt. Aztan este 8 fele visszajott az aram es minden rendben ment utana, de masnap mondtam nekik, hogy mi lenne ha tobb napig nem lenne aram, otthon nala se. Kis gyerekek vannak ott is. Elegge elgondolkodott, es mondta, hogy valoszinu veszunk egy nagy generatort a telepre, es O is vesz otthonra ilyen esetre, tartalek uzemanyaggal. Az embereknek nem kell fullba nyomni hogy felkeszules, eleg egy esemeny, es aprankent ravzetni oket. Tanulsagos volt szamomra.
Index: Az éjszaka, amikor New York elvesztette az eszét (http://index.hu/tudomany/tortenelem/2017/07/12/new_york_aramszunet_1977_evfordulo/)
Sziasztok,
Egy angol nyelvu cikk, reszben a villamoshalozat serulekenysegerol: Ex-NSA Analyst Raises $10 Million To Stop Hackers Destroying Power Grids (https://www.forbes.com/sites/thomasbrewster/2017/08/14/dragos-funding-to-stop-hacker-blackouts/#508379984f6f)
Bel
raktaros
08-15-2017, 06:31 PM
Felénk egy hete nagy vihar (http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/halalos_volt_a_csutortok_esti_vihar_vas_megyeben) volt, helyenként 2-3 napig tartó az áramszünet (http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/tobb_szaz_haztartasban_meg_mindig_nincs_aram_a)tel .
FB-n egy nõnek a legnagyobb problémája az volt, hogy nem tudja felhúzni az elektromos redõnyt, fenyegetõzött hogy bepereli a szolgáltatót :D
De sokan panaszkodtak, hogy csak villannyal tudnak fõzni, melegíteni kaját. Sokan a fagyasztóládák miatt mérgelõdtek.
Persze õk a szolgáltatót okolják, különösen a megfeszített munkában, pihenõ nélkül terepen dolgozó szakembereket.
Ha ennyire áramra van utalva valaki, miért nem gondol a pótlásáról, alternatívájáról?
Mert ritkán van? Vagy majd úgyis gyorsan megcsinálják?
Sokan vesznek drágább telefont mint amennyibe egy áramfejlesztõ kerül, ráadásul az utóbbi nem is avul el...
fater.lajos
08-16-2017, 07:27 AM
Vagy három éve felénk is volt hasonló helyzet. Télen. Akkor nagyobbnak kellett volna lennie a pániknak...
Most, nyáron, ha a fagyasztót nem bolygatja, akkor két napot tuti kihúz áram nélkül. A redõny meg biztosan kézzel is felhúzható... Na de a légkondi! Az már állampolgári jog!
Vissza a téli falusi mienkre. Legjobb sztori szerintem: Polgármester meglátogatta az idõs házaspárt, hogy "segítsen". Veri az ajtót. Semmi. Egy kis idõ múlva férj elõ jön a nyári konyhából. Kérdezi a polgármester hogy nem fáznak e, mert a gázkazán áram nélkül nem megy. Papa mondja -Nem, mert lementünk a kis konyhába és begyújtottunk a sparheltba. Következõ kérdés : És a fagyaszóban lévõ étel nem ment tönkre? Mire a válasz: Nem, mert kitettük a hóra. Kint úgy is mínusz tíz fok van...
Szóval, nem kétségbe esni, hanem cselekedni kell. Józan ésszel!
Törölt_reg
08-19-2017, 02:13 AM
Persze õk a szolgáltatót okolják, különösen a megfeszített munkában, pihenõ nélkül terepen dolgozó szakembereket.
..két tûz között vagyunk...
Nem elég,hogy a lakosság nyomdafestéket nem tûrõ hangnemben "kommunikál" velünk..de most,hogy viszonylag rend van..."felülrõl " is jön az áldás...a VIZSGÁLAT....
Állítólag ..egy ügyfél által bejelentett ,megreccsent köf fa oszlop cseréje indokolatlan volt...persze a szerelõ sötétben,szélben,porban,egy zseblámpánál megnézte,meghallgatta az ügyfelet(aki bejelentette,hallotta,hogy megreccsent)és döntött a cserérõl,a nagyobb biztonság felé mozdulva..hogy ne legyen baleset,tûz,anyagi kár..ha kidõl az oszlop...
Aztán,most,hogy minden rendben van...megy a fényképezés(a beszállított oszlopról),nappal,kényelmesen,a meghallgatási jegyzõkönyv,a nyilvános megszégyenítés,pellengérre állítás...
st.jimmy
08-21-2017, 08:19 AM
..két tûz között vagyunk...
Nem elég,hogy a lakosság nyomdafestéket nem tûrõ hangnemben "kommunikál" velünk..de most,hogy viszonylag rend van..."felülrõl " is jön az áldás...a VIZSGÁLAT....
Állítólag ..egy ügyfél által bejelentett ,megreccsent köf fa oszlop cseréje indokolatlan volt...persze a szerelõ sötétben,szélben,porban,egy zseblámpánál megnézte,meghallgatta az ügyfelet(aki bejelentette,hallotta,hogy megreccsent)és döntött a cserérõl,a nagyobb biztonság felé mozdulva..hogy ne legyen baleset,tûz,anyagi kár..ha kidõl az oszlop...
Aztán,most,hogy minden rendben van...megy a fényképezés(a beszállított oszlopról),nappal,kényelmesen,a meghallgatási jegyzõkönyv,a nyilvános megszégyenítés,pellengérre állítás...
Kicsit hasonlít arra, mint mikor a fegyverhasználat jogosságát firtatják évek múlva karosszékbõl.
Venezuelában nem szép az élet. A sok baj mellé megkapták a tartós áramszünetet is. Úgy tűnik hogy az "Amerika elsötétül" filmhez képest jól tartják magukat. De gondolom ha nem javítják ki a problémát akkor egyre súlyosabb lesz a helyzet.
A gyógyszer tönkremegy, az étel megromlik, szennyezett vizet isznak
"A csütörtök délután óta tartó, lényegében az egész országot megbénító áramszünet miatt már a létfontosságú dolgok sem adottak a politikai és gazdasági válság sújtotta Venezuelában: a kórházi gépeket lassan nincs, mi működtesse, az amúgy is kevés élelmiszer és a hűtést igénylő gyógyszer megromlik. A kártyaleolvasó terminálok nélkül vásárolni sem nagyon lehet. Fosztogatások kezdődtek, szinte sehol nincs internet, nincs térerő, távol élő rokonok napok óta nem kapnak hírt a szeretteikről."
https://index.hu/kulfold/2019/03/13/venezuela_aramszunet_gyogyszer_etel_bankkartya_mad uro_guaido_hadsereg_korhaz_valsag
WestBam
03-13-2019, 10:07 PM
Ott most így elég kemény lehet, nem szeretnék addig eljutni, mint nekik kellett.
Minden esetre valahogy be kell szereznem mielõbb egy generátort. Ami még tervben van, igaz "csak" rövidebb áramszünetre az egy ILYEN (https://www.arukereso.hu/szunetmentes-tapegyseg-c3133/sps/soho-600-p265613773/) inverter, mivel bármilyen akkut képes kezelni. Ha csak autó akku lesz kéznél az is jó, ha van zseton rendes és nagy munkaakkura akkor azt is tölti, meríti. Napelemeket most pakolásztam, kicsik, de ha termelnek annyi áramot, hogy a powerbank feltöltõdjön akkor máris nyert ügyem van, lesz fény bõségesen.
Ott most így elég kemény lehet, nem szeretnék addig eljutni, mint nekik kellett.
Minden esetre valahogy be kell szereznem mielõbb egy generátort. Ami még tervben van, igaz "csak" rövidebb áramszünetre az egy ILYEN (https://www.arukereso.hu/szunetmentes-tapegyseg-c3133/sps/soho-600-p265613773/) inverter, mivel bármilyen akkut képes kezelni. Ha csak autó akku lesz kéznél az is jó, ha van zseton rendes és nagy munkaakkura akkor azt is tölti, meríti. Napelemeket most pakolásztam, kicsik, de ha termelnek annyi áramot, hogy a powerbank feltöltõdjön akkor máris nyert ügyem van, lesz fény bõségesen.
Én víztárolókat vettem. Egyelőre 2 darabot, de akarok még 4-et. 200 liter vízzel már ellennénk egy darabig... Most már hogy tapasztalatom van benne, napi 1 liter víz / fő-vel ki lehet húzni. Ha elmenne az áram, akkor a kút se működne. De 200 liter vízzel az úgy nem lenne akkora probléma.
Az a napi 1l/fõ cseppet kevés lesz, számolj inkább 5l-rel. Ivás (a dehidratáltság kerülendõ), fõzés, mosogatás, tisztálkodás.
Ketten vagyunk napi 2 literrel már Január eleje óta. Az ivóvíz a lényeg, minden más csak másodlagos. A budileöntést, tisztálkodást olvasztott hólével is el lehet intézni. Ivásra az nem jó, maximum ha NAGYON friss. Van néhány fura gyárkéményes cucc a környéken, hadd ne mondjam fura szagokat áraszt. A hóba is belemegy 24 óra alatt. Szóval valami kémiai anyag lehet, azt meg inkább jobb nem meginni... De kézmosásra, WC leöntésre, mosakodásra rendben van. Az a kínos ha nincs mit inni, azt mindenképpen jobb elkerülni.
cattaro
06-16-2019, 03:40 PM
Ez azért elég durva.
„Sötétbe borult fél Dél-Amerika”
https://hu.euronews.com/2019/06/16/sotetbe-borult-fel-del-amerika
cattaro
07-08-2019, 04:44 PM
Tegnap, vasárnap a BOL-ban voltam. A viharos szél miatt egyszer csak elment az áram, délutántól késõ éjszakáig, vagy 8 órán keresztül, egyszer rövid idõre visszajött. Esténként kint szoktam ücsörögni a kerti asztalnál, tegnap is így tettem.
Általában, amikor megérkezem, elsõ este azzal kezdem, hogy feltöltöm az összes akkus eszközt hálózatról, akár volt használva a közelmúltban, akár nem. Így tegnap zavartalanul használhattam a laptopomat órákig, ment az akkus mobilnet-modem, világított a 3000 Ft-os kínai asztali lámpás (hálózatról, napenergiával és tekerõs dinamóval is tölthetõ, powerbank funkcióval), besegített az akkus edc-lámpa és a helyben lévõ (dinamóval és usb-n keresztül is tölthetõ) rádiós, riasztós, powerbank funkciós zseblámpa. Megnyugtató volt a tény, hogy full fel van töltve a telefonom (lámpa, fm-rádió funkcióval is), a napelemmel és usb-n keresztül is tölthetõ powerbank, + rengeteg mécses, gyertya, gyufa, öngyújtó, tartalék elemek, egyéb világító eszköz is rendelkezésemre állt, pl. fejlámpa, 1-1 akkus és elemes biciklilámpaszett, 1 kulcstartólámpa, világító fényrudak, olajos fáklyák olajjal, petróleumlámpa, és persze rengeteg száraz tûzifa, +2 db PB-gázpalack, némi benzin és különféle olajok. És az autó is mûködött volna, ha kell.
Persze ez nem volt egy komoly helyzet, csak egyszerûen jó érzés volt, hogy valamilyen szinten már fel voltam készülve, mehetett tovább az élet ugyanúgy, tudtam netezni, rádiózni stb., és tudtam, hogy mik a legésszerûbb teendõk.
Hallottam, hogy egy közeli tanyán benzinmotoros (vagy dízeles) aggregátort használtak, ott sok haszonállat van. Elgondolkodtam rajta, hogy hosszú távra be kellene szerezni egyet, de problémásnak érzem, hogy a benzin romlékony, nem lehet sokáig tárolni. A dízelolaj meddig áll el? Van PB-palackkal üzemeltethetõ is, de elképesztõen drága.
Egyszer megkérdeztem egy nagy aggregátorok karbantartásával foglakozó cég mûszaki vezetõjét, hogy nincs-e minõségromlás az áramszünetekre tartalékolt üzemanyagoknál, ami ott állt az aggregátorok melletti tartályokban huzamosabb ideig. Azt a választ kaptam, csak az OMV-tõl vásárolt prémium üzemanyagot használják, az jól bírja.
Én több mint egy évig tárolt OMV-s benzint is gond nélkül fel tudtam használni a kocsimban (acél marmonkannában, 12-20°C között tárolva)
Hosszabb távon azonban olyan erõforrás kell, amihez házilag elõ lehet állítani az üzemanyagot (növényolaj, alkohol, fagáz). Valamelyik topikban volt már ezekrõl szó.
cattaro
07-09-2019, 05:49 PM
Hosszabb távon azonban olyan erõforrás kell, amihez házilag elõ lehet állítani az üzemanyagot (növényolaj, alkohol, fagáz). Valamelyik topikban volt már ezekrõl szó.
Hát ez igaz. Én szolárpanelekre gondolok elsõsorban (a tetõre) + megfelelõ akkukra (pl. Tesla PowerWall, már ha lesz végre itt is), bár már ezzel kapcsolatban is egyre szkeptikusabb vagyok. Egyszer minden megdöglik. Ráadásul iszonyat drága.
Egyszer minden megdöglik. Ráadásul iszonyat drága.
Ez tuti. Az akkumulátorokkal az a baj, hogy onnantól kezdve, hogy a gyárban összerakták, már elkezdi az öregedést, és nem lehet leállítani, kikapcsolni, féltre tenni a rossz idõkre. Azon gondolkodtam, hogy vajon lehet-e félkész akkumulátort vásárolni, mondjuk olyat, amibe még nincs beleöntve az elektrolit és félre lehet tenni egy üveg kénsavval együtt.
Ez tuti. Az akkumulátorokkal az a baj, hogy onnantól kezdve, hogy a gyárban összerakták, már elkezdi az öregedést, és nem lehet leállítani, kikapcsolni, féltre tenni a rossz idõkre. Azon gondolkodtam, hogy vajon lehet-e félkész akkumulátort vásárolni, mondjuk olyat, amibe még nincs beleöntve az elektrolit és félre lehet tenni egy üveg kénsavval együtt.
A motorom akkuja úgy jött. Nekünk kellett beletölteni a savat.
WestBam
07-11-2019, 07:02 AM
Pontosan. Szinte minden motor akkumulátor ilyen. Viszont az indító akkuk nem olyan jó képességûek, mint a munka akkuk. Ezek inkább a hirtelen nagyobb áramot tudják leadni, szemben a munkaakku alacsonyabb, de folyamatosabb áramleadásával és magas ciklusállóságával. ITT (https://lestiakku.hu/milyen-meghajto-akkumulatort-munka-akkumulatort-vegyek/) egy egészen jó cikk errõl.
Al Bundy
07-11-2019, 05:52 PM
Nem tudom, hogy manapsag lehet-e kapni, de regen tuti letezett ilyen. Mi a seregben az ugynevezett szarazon toltott akkukat kaptuk a kocsikba es nekunk kellett felsavazni azokat mikor cserelni kellett. Ha jol emlekszem csak a sav deszt. viz aranyat kellett beallitani. De mar nem emlekszem mennyi volt. Egy normalis akkus szakuzlet biztos meg tudja mondani
A gond, hogy 12-13 éve tele voltak a hírek azzal, hogy jönnek az új generációs akkuk, azonnali feltöltés, nagyobb tárolási képesség, stb. Aztán hirtelen sehol semmi hír és azóta is nagy a csend. Pedig ez jól fel tudná lendíteni a napenergiát és az elektromos autó piacot is. De egyenlőre nem úgy néz ki hogy a közeljövőben lenne belőle valami...
A gond, hogy 12-13 éve tele voltak a hírek azzal, hogy jönnek az új generációs akkuk, azonnali feltöltés, nagyobb tárolási képesség, stb. Aztán hirtelen sehol semmi hír és azóta is nagy a csend. Pedig ez jól fel tudná lendíteni a napenergiát és az elektromos autó piacot is. De egyenlõre nem úgy néz ki hogy a közeljövõben lenne belõle valami...
Gödön most építi a samsung az elektromos autó akkugyárat , tesztgyártás már megy .
Na igen, de ugyanaz a fajta lithium-ion akku, csak itt-ott fejlesztgetik, de ebből így sosem nem lesz 10x-es hatékonyság. Amiről szó volt az valami speciális grafit alapú, érintéssel azonnal teljesen tölthető akku volt. (Valami bemutató videót láttam róla, sok-sok évvel ezelőtt.)
Itt egy rakás példa, de ha ilyen sok van, akkor hogy lehet hogy mégis a lítium van mindenhol és ezekről nem is hallani? Kicsit olyan ez, mintha mind csak mese lenne, szóbeszéd, mert ha komoly fejlesztések volnának, akkor évek alatt egyik-másik csak eljutott volna oda hogy boltban lehessen őket vásárolni.
https://www.pocket-lint.com/gadgets/news/130380-future-batteries-coming-soon-charge-in-seconds-last-months-and-power-over-the-air
Az akkumulátorokhoz képest sokkal hatékonyabb lehetnek a szuperkondenzátorok. Az akkumulátorokban az elektromos energia átalakul kémiai "formába" és vissza. A kondenzátor viszont az elektromos töltéseket tárolja, nincs átalakítás, így hatékonyabb. A feltöltés és a kisütés gyakorlatilag azonnali. Élettartama nagyságrendekkel nagyobb egy akkumulátorénál. Azonban a kapacitásuk egyelõre még közelében nincs az elvártak. Talán kis elektromos repülõmodellekben használhatók egyelõre, mert az akkunál sokkal könnyebbek. Nem tudom, hogy van-e valami elméreti határa a maximális kapacitásnak, jelenleg mi az elsõdleges probléma, ami miatt nem terjed rohamosan, illetve milyen alapanyagok kellenek.
A mai modernek mondott akkumulátorokhoz mindenféle ritkaföldfém kell, amibõl nincs annyi a Földön ami kielégítené az igényeket. Szóval az akkumulátorok sem mentik meg az emberiséget.
A beígért új generációs akkumulátorokról a fúziós erõmû jut eszembe: több mint 60 éve dolgoznak rajta, 1956-ban kezdték tanulmányozni a tóruszos megoldást, ami a tervezett kísérleti reaktor alapját képezi, 1985-ben indult egy nemzetközi összefogás, hogy építsenek egy reaktort (ITER), 2008-ban elkezdték építeni. Akkor 2016-ra várták az elsõ plazmamûveletet, most 2025-re várják. 60 éve mondogatják, hogy 20 év múlva üzembe áll az elsõ energiatermelõ fúziós erõmû. Könnyen lehet, hogy 20 év múlva is 20 évet mondanak.
Az utóbbi 30 évben nem új erõforrások keresését kellett volna erõltetni, hanem a fogyasztás csökkentését (vagy legalább szinten tartását), emellett persze kutatni kell az új lehetõségeket, de közben elszállt az emberiség fogyasztása.
Sziasztok,
En abban latnek nagyon nagy lehetoseget, ha valoban hosszu elettartamu (pl. 50 ev garancia) aksit kinalnanak (persze ehhez az is kell, hogy NE egy startup arulja, aki varhatoan fel even belul csodbemegy).
Mindegy mekkora meretben, mert ilyet be lehetne epiteni a hazak alapjaba/pincejebe.
Es ez utobbi miatt nem kell hozza csucstechnologia, meg ritka foldfem.
Viszont ha az uj epitesu hazak tobbsegeben lenne ilyen, akkor ez tenyleg forradalmi ujdonsag lenne, EZ UTAN valoban mukodnenek a "zold" technologiak, amik akkor adnak aramot, amikor epp kedvuk van.
Prepper szempontbol ez megszuntetne az egyik legnagyobb problemat, hiszek ezek egyetlen kar elforditasa utan kepesek lennenek sziget uzemben mukodni. Ha nem is tokeletes kenyelemben, de emberhez melto modon, ami ma nem mondhato el (gyk. ha ma elmegy az aram akkor nincs bolt, huto, viz, szenyvizelvezetes, ... ez nem emberhez melto elet egy nagyvarosban).
Bel
Dream_walker
07-13-2019, 07:07 AM
Sziasztok,
En abban latnek nagyon nagy lehetoseget, ha valoban hosszu elettartamu (pl. 50 ev garancia) aksit kinalnanak (persze ehhez az is kell, hogy NE egy startup arulja, aki varhatoan fel even belul csodbemegy).
Mindegy mekkora meretben, mert ilyet be lehetne epiteni a hazak alapjaba/pincejebe.
Es ez utobbi miatt nem kell hozza csucstechnologia, meg ritka foldfem.
Ez ellenkezne a fogyasztói társadalom által felépített világgazdaság legalapvetõbb szabályaival. Magyarul nem fog megtörténni.
Ettõl függetlenül mechanikusan kivitelezhetõ, kinetikus energiatárolást kell kiépíteni, ezt minimális elektromosság segítségével meg lehet oldani, olcsó, és amíg a gravitáció mûködik, addig az is mûködik.
ez nem emberhez melto elet egy nagyvarosban).
Bel
A "nagyváros" és az "emberhez méltó" kifejezések szép paradoxont adnak ki :)
cattaro
07-13-2019, 04:26 PM
Most találkoztam elõször a Stirling-motorral (a neten), amellyel elvileg létre lehet hozni egy házi "hõerõmûvet", bármely energiaforrással használható, így napenergiával is. Nyilván volt már szó róla a múltban ezen a fórumon is. Persze a házi hõerõmû enyhén szólva sem egy könnyen megvalósítható prepper-megoldás jelenleg.
"A NASA kiemelt kutatási terveiben szerepel a napenergiával hajtott elektromos energiát termelõ Stirling-motorok létrehozása.
A folyamat "fordítottja" hûtésre is alkalmas." http://www.vilaglex.hu/Lexikon/Html/StirligM.htm
másik kapcsolódó link: "Háztáji" energiatermelés - (alternatív) villamos energia bárhol, bármibõl http://www.vilaglex.hu/Erdekes/Html/HaziEner_.htm
Most találkoztam elõször a Stirling-motorral (a neten), amellyel elvileg létre lehet hozni egy házi "hõerõmûvet", bármely energiaforrással használható, így napenergiával is. Nyilván volt már szó róla a múltban ezen a fórumon is. Persze a házi hõerõmû enyhén szólva sem egy könnyen megvalósítható prepper-megoldás jelenleg.
"A NASA kiemelt kutatási terveiben szerepel a napenergiával hajtott elektromos energiát termelõ Stirling-motorok létrehozása.
A folyamat "fordítottja" hûtésre is alkalmas." http://www.vilaglex.hu/Lexikon/Html/StirligM.htm
másik kapcsolódó link: "Háztáji" energiatermelés - (alternatív) villamos energia bárhol, bármibõl http://www.vilaglex.hu/Erdekes/Html/HaziEner_.htm
Van egy mûködõ stirling ami eladó .
raktaros
07-16-2019, 05:21 PM
Stirling motor nem tudom miért nem futott be.
Pedig néhány nagyobb gyártó készített is vele kombinált kazánt, pl:
http://napenergiafutes.hu/storling-motoros-kondenzacioskazan/
Magukra maradtak az áramszüneteikkel
https://444.hu/2019/09/05/magukra-maradtak-az-aramszuneteikkel
Néhol azt írják hogy komoly áramtolvajlás folyik, illegálisan bekötött drótokkal és amiatt van a helyzet, csak senki nem akar róla beszélni. Ami elég logikus, ha a szolgáltató arról szövegel hogy "faág esik a kábelre". Elég egyértelmű hogy nincs olyan hogy naponta több tucat fa esik a kábelre olyan módon hogy abból áramszünet legyen. Nem faág az, hanem kampós végű drót, amit behúznak a számozott utcai házba. Gondolom nem egybe, hanem több tucatba. Emiatt meg a rendszer instabil.
Vagy én gondolom rosszul?
Dream_walker
09-20-2019, 02:19 PM
Most olvasom Ondrej Neff - Sötétség címû regényét, ott is masszív áramkimaradás van. Kicsit hasonló az Egy másodperccel késõbb trilógiához.
Viszont csehországban játszódik, valahogy közelebbinek érzem a hangulatot benne, mint az amerikás verzióban.
Ha esetleg valaki olvasnivalót keres, gondoltam szólok :)
P. Dude
06-30-2020, 07:57 AM
http://www.dehir.hu/debrecen/tombolt-a-vihar-hetfo-este-a-keleti-megyekben/2020/06/30/
Tegnap este tíztõl Debrecen egyharmadán nem volt áram, összesen 65 ezer háztartásban. Fa dõlt egy vezetékre. A város déli, délkeleti részén, 25 ezer helyen ma reggelre sem sikerült helyreállítani.
WestBam
06-30-2020, 08:45 PM
Helyzetjelentés személyesen egy ismerõstõl: Áram még most sincs náluk (egyszer visszajött kb. 2-3 percre de az semmire nem volt elegendõ), több, mint 24 órája elment. Szereztek benzines aggregátort, azzal tartják életben a fagyasztóládát és töltve a telefonokat, tabletet. Ilyenkor milyen jó is egy normális tablet. Órákat elmegy akkuról, hamar fel lehet tölteni, akár powerbankról is, cserébe 100x jobb élményt nyújt, mint egy telefon kis kijelzõje. Érdemes valami alap aggregátort is beszerezni, nekik szerencséjük volt, mert tudtak szerezni egyet szinte azonnal, viszont a környéken nincs nyitva egy benzinkút sem, távolra kell járni benzinért. Az sem egyszerû, mert mindenki menni akar és se lámpa, se forgalomirányítás, ergo káosz van az utakon is. Bele sem merek gondolni mekkora giga dugó lenne itt Pesten ha lenne egy ilyen gebasz. Bizony, ha nincs áram nem nyit ki a bolt és a benzinkút sem! Ami náluk van az egy csendesebb darab, lehet mellette élni, aludni is. Érdemes ezt is figyelembe venni, valamint azt is, hogy ezeknek van füstje (szaga és égésterméke), nem mindegy hol van elhelyezve és járatva huzamosabb ideig.
Szóval a 21. században ennyi, egy közepes vihar elég ahhoz, hogy így megroppantsa az ország 2. legnagyobb városában az infrastruktúrát. Bele sem merek gondolni, hogy ha valakik szándékosan szeretnék bedönteni akkor mennyi idõre halna le a rendszer, és mit tennének az emberek.
fater.lajos
07-01-2020, 09:28 AM
A fagyasztóláda, ha nem nyitogatják, két nap alatt sem olvad ki...
KALIFORNIA: - 250ezer ház/épület maradt áram nélkül, ami 2.000.000 ember érint. 44 fok is lehet nap közben, így ha a légkondik nem mennek, ez a hõség akár emberek halálát is okozhatja. A hõség miatt túl sok áram fogy, emiatt az áramszolgáltatók nem gyõzik energiával és szükség szerûen le-le kapcsolnak területeket. (Ha jól vettem ki a hírbõl.)
https://www.dailymail.co.uk/news/article-8629879/California-orders-rolling-blackouts-250-000-homes-businesses.html
st.jimmy
08-18-2020, 10:28 AM
Mondjuk ha 1 órára kapcsolják le és rotálják az oké lehet, mert annyi idõ alatt nem lesz vészesen meleg egy amúgy légkondicionált helyen
amúgy meg kell emelni az áram árát, rögtön nekilátnak az emberek szigetelni, árnyékolni stb, így kevesebbet fognak fogyasztani a légkondik
Nézték az emberek a Trump-Biden vitát, egyszer csak egész Bostonban elment az áram. Egy idõre sötétségbe borult a 700.000 fõs város, és senki nem tudja hogy miért történt.
https://americanmilitarynews.com/2020/10/videos-pics-boston-has-massive-blackout-during-trump-biden-debate-and-nobody-knows-why/
Angolul van de egyszerû angol, meg jól illusztrálva van képekkel is.
Mi történne ha 7 napra elmenne az áram?
https://www.youtube.com/watch?v=2FyjYsgvFM4
Sziasztok,
2021. január 8-án egy hajszál választott el bennünket egy egész Európára kiterjedõ masszív áramszünettõl. (https://atombiztos.blogstar.hu/2021/02/04/nagy-europai-aramzur/105752/)
Sziasztok,
2021. január 8-án egy hajszál választott el bennünket egy egész Európára kiterjedõ masszív áramszünettõl. (https://atombiztos.blogstar.hu/2021/02/04/nagy-europai-aramzur/105752/)
Úgy tudom hogy Németország pl. sorra kapcsolja le az atomerõmûveit. Pedig minden tekintetben az a leghatékonyabb, és tisztább mint a szénerõmû.
Ha nem is katasztrófáról van szó, de minél több embernek egyre több energia kell, akkor nem több levegõgyilkos szénerõmû kellene, hanem több atomerõmû. Különben nem lesz jó vége...
BragBOL
02-08-2021, 03:26 PM
Nem vagyok oda az atomért... (fallout veszély és bolygószennyezés)
Miért nem rakják inkább tele a sivatagokat tükrös naperõmûvekkel?
Valószínûleg nem olyan egyszerû, mint ahogy hangzik. Az európai országok által felhasznált energiának még most is csak töredéke áll elõ naperõmûvekbõl. Ha az egész Szaharát befednék, se biztos, hogy elég lenne (ennek nem számoltam utána, csak tipp). Ezzel persze zsaroló pozícióba hoznánk az észak-afrikai országokat, plusz még át kéne hozni az energiát a kontinensre. Minden útba esõ ország hasznot akarna húzni, hogy elosztó- vagy tranzitországként profitáljon belõle. Ráadásul 20-30 év után lehetne újrakezdeni, mert a napelemek élettartama kábé ennyi. Rengeteg energiát emésztene fel ennyi napelem elõállítása és rengeteg hulladék keletkezik 30 év alatt, amit újra kell hasznosítani, szintén temérdek energia felhasználása árán.
A melegítésen alapuló naperõmûvel talán hatékonyabbak és tartósabbak. Viszont a legnagyobb probléma továbbra is, hogy éjszaka nem mûködnek. Egyelõre nincs olyan technológia, ami megoldaná ekkora energia mennyiség gazdaságos tárolását. Ötletekrõl, kísérletekrõl hallani, de igaz áttörés még nincs.
Mert nagyon drága, sokáig tart mire behozza az árát + az energiát tárolni is kéne, de csak akkumulátorokban lehet, ami szintén környezetszennyezõ. És az tényleg csak a nagyon napos területeken jó. Németországban kevesebb a napsütés mint a Szaharában, esõben és hóban pedig nem túl hatékony a rendszer.
Egy videót néztem a múltkor, a szénerõmûvek miatt évente 4 millióan halnak meg a káros anyag kibocsátás miatt. Tüdõproblémák, szívbetegséget, agyvérzés, stb. Csúnya dolgokat okoz. Atomkatasztrófából 2 nagyon súlyos volt, a kettõben összesen vagy 700 ember halt meg (az ukrajnai és a japán - Fukusima). Persze voltak még kisebbek, de nagyon elmarad a többitõl. Amit még lehetne csinálni, hogy kidobálni az ûrbe a leselejtezett atomhulladékot. Nem lenne olcsó, de amennyi energiát termel, megérné kifizetni a rakétautat és kihajítani a világûrbe.
raktaros
02-08-2021, 05:27 PM
Viszont a legnagyobb probléma továbbra is, hogy éjszaka nem mûködnek.
Úgy tudom ezek a tükrös, gõzturbinás erõmûvek éjjel is dolgoznak az olvadt sóban eltárolt hõenergiával.
Rémlik valamikor régen emlegettek hvdc távvezetéket afrikából, de igen csend lett az ügyben.
De tényleg a legnagyobb gond hogy ki lennénk szolgáltatva nekik meg a tranzit országoknak.
https://alternativenergia.hu/szaharai-giga-naperomu-epulne/80977
Nem találtam róla frissebb cikket. Lehet, hogy halott a projekt (vagy teszthalott). Ez csak egyetlen erõmûrõl szól, több ezer családot ellátna, de kevés az egész kontinens ellátásához. Nyilván sok ellenzõje van (olajexportõr országok). Pedig ha egy szélességi kör mentén több száz, ezer erõmûvet hálózatba kapcsolnának, az már elég komoly teljesítményt jelentene, ráadásul a bolygó egyik felén mindig sütne a nap. Hatalmas beruházás, nem kis kockázattal, nem csoda ha nem tolongnak a nagyvállalatok.
Befagytak a Texas-i szélturbinák, több államban összesen 5 millió ember áram nélkül... Észak-Mexikóban másik 5 milliónyi ember áramszünettel.
Texas áramellátását 20%-ban a szélturbinák adják, amik most befagytak, holott Texas-ban az emberek többsége árammal fût. Emiatt beomlott az egész rendszer a fogyasztás és a befagyott szélturbina-lapátok miatt.
https://time.com/5939633/texas-power-outage-blackouts/#:~:text=The%20energy%20crisis%20that,total%20coll apse%20of%20their%20grids.
https://apnews.com/article/mexico-latin-america-weather-texas-united-states-8e833cf1df3d2c2dd849133d21329e3a
https://www.youtube.com/watch?v=eidYpNZLco0
Gréta még nem nyilatkozott az ügyben...
raktaros
02-17-2021, 09:10 PM
Befagytak?? Erre nincsenek felkészítve pl. fûtéssel?
Dánia-Norvégia-Svédország is rengeteg szélturbina van, még nem emlékszem hogy lett volna ilyen hír, pedig valószínû ott gyakrabban van hideg idõjárás.
Elvileg a Texas-i szélturbinák nincsenek télre-tervezve, ugyanis ott mindig meleg van. Legalábbis eddig az volt. Ez az idõjárás ami most van, nem megszokott, Texas-ban hó sincs, ilyen jég és fagy meg fõleg nem. Kb 1 tucat ember már meghalt az államban a szokatlan hideg miatt.
Fekete-Báró
02-18-2021, 10:18 AM
Valószínûleg nem olyan egyszerû, mint ahogy hangzik. Az európai országok által felhasznált energiának még most is csak töredéke áll elõ naperõmûvekbõl. Ha az egész Szaharát befednék, se biztos, hogy elég lenne (ennek nem számoltam utána, csak tipp). Ezzel persze zsaroló pozícióba hoznánk az észak-afrikai országokat, plusz még át kéne hozni az energiát a kontinensre. Minden útba esõ ország hasznot akarna húzni, hogy elosztó- vagy tranzitországként profitáljon belõle. Ráadásul 20-30 év után lehetne újrakezdeni, mert a napelemek élettartama kábé ennyi. Rengeteg energiát emésztene fel ennyi napelem elõállítása és rengeteg hulladék keletkezik 30 év alatt, amit újra kell hasznosítani, szintén temérdek energia felhasználása árán.
A melegítésen alapuló naperõmûvel talán hatékonyabbak és tartósabbak. Viszont a legnagyobb probléma továbbra is, hogy éjszaka nem mûködnek. Egyelõre nincs olyan technológia, ami megoldaná ekkora energia mennyiség gazdaságos tárolását. Ötletekrõl, kísérletekrõl hallani, de igaz áttörés még nincs.
De ha a nappal megtermelt energiát esetleg vízbontásra használnák, a keletkezõ hidrogén lehetne üzemanyag. (Nyilván ez sem egyszerû, ha tengervizet használnak, azt elõbb sótalanítani kell.)
De ha a nappal megtermelt energiát esetleg vízbontásra használnák, a keletkezõ hidrogén lehetne üzemanyag. (Nyilván ez sem egyszerû, ha tengervizet használnak, azt elõbb sótalanítani kell.)
Elvben jó megoldás, a laborban biztos mûködik :) Tengervízre - szerintem - nincs is szükség, hiszen éjszaka, amikor nincs elektrolízis, égetjük a hidrogént, az égéstermék pedig víz lesz. A következõ nappali periódusban ugyanezt a vizet bontjuk. Ez egy zárt rendszer lehet. Nem vagyok szakértõje a témának, de itt is a részletekkel van baj, ami miatt az ipari szintû termelés nem gazdaságos. A hidrogén nagy részét ma is szénhidrogénekbõl nyerik, nem vízbõl. A hidrogén tárolása nem olyan egyszerû, mint a földgázé, mert a molekula sokkal kisebb, képes átszivárogni a fémeken, közben rideggé, törékennyé válik a fém, ezért fokozottan balesetveszélyes. Az elektrolízisnél az elektródák anyaga is bomlik, gondolom speciális és drága anyagokkal lehet növelni az élettartamát, de ez sokba kerül.
Elvben jó megoldás, a laborban biztos mûködik :)
Es szerintem ami egy nagyon-nagy kerdes, az a hatasfok:
Itt (https://regi.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/0021_Energetika/ch08.html) azt irjak, hogy 23-25%-os hatasfokkal mukodnek a kondenzacios hoermomuvek.
Szoval egyreszt ilyenkor (ha a vizbontas hatasfokat 100%-nak vesszuk, tehat ott nincs veszteseg), akkor is az energia 75%-a elmegy a semmibe.
Raadasul ennek a 75%-nak meg helyet is kell csinalni, pl. hutotoronnyal, vagy egy folyoval, amit melegitunk.
Bel
raktaros
02-19-2021, 04:48 PM
Hmmmm, nem rossz :)
https://hvg.hu/cegauto/20210219_A_texasi_aramszunet_miatt_most_futesre_ha sznaljak_a_hibrid_autokat
Fekete-Báró
02-20-2021, 04:41 PM
Elvben jó megoldás, a laborban biztos mûködik :) Tengervízre - szerintem - nincs is szükség, hiszen éjszaka, amikor nincs elektrolízis, égetjük a hidrogént, az égéstermék pedig víz lesz. A következõ nappali periódusban ugyanezt a vizet bontjuk. Ez egy zárt rendszer lehet. Nem vagyok szakértõje a témának, de itt is a részletekkel van baj, ami miatt az ipari szintû termelés nem gazdaságos. A hidrogén nagy részét ma is szénhidrogénekbõl nyerik, nem vízbõl. A hidrogén tárolása nem olyan egyszerû, mint a földgázé, mert a molekula sokkal kisebb, képes átszivárogni a fémeken, közben rideggé, törékennyé válik a fém, ezért fokozottan balesetveszélyes. Az elektrolízisnél az elektródák anyaga is bomlik, gondolom speciális és drága anyagokkal lehet növelni az élettartamát, de ez sokba kerül.
Itt egy érdekes cikk errõl (egy cikksorozat része): https://www.ferfihang.hu/2020/03/17/volt-ra-energiank-lesz-ra-energiank-harmadik-resz/
A szerzõ az autózás jövõjében három lehetséges utat lát: elektromos autó, bioetanol, hidrogénhajtás. Bár a hidrogén felhasználásának is megvannak a nehézségei, reális technika lehet, ha nem sikerül a jelenleginél nagyobb kapacitású akkumulátorokat fejleszteni. A hidrogén ammóniává is alakítható, annak a tárolása egyszerûbb.
raktaros
02-20-2021, 05:53 PM
https://www.dehir.hu/debrecen/csaknem-250-en-maradtak-aram-nelkul-a-csutortoki-karolyi-mihaly-utcai-lakastuz-miatt/2021/02/19/
"A Debrecen Televízió információi szerint az áramszolgáltatás várhatóan csak egy hét múlva áll majd helyre."
Pont délután akartam megejteni az áramfejlesztõ havi 10 perces megjáratását, kezemben maradt a berántó, elszakadt a zsinór :(
Most abból is veszek tartalékot.
https://www.youtube.com/watch?v=-6XwcelZEXA
Sziasztok,
Hat, szerintem az elso 9 percben nem mondott semmit.
Na jo, annyit mondott, hogy a Mol-nal van uzemanyag (azt nem mondta, hogy ez hogy kerul bele az autokba, kulonos tekintettel arra, hogy ugye a jelenlegi torvenyek tiltjak az aramszunetben kereskedest: on-line szamla nelkul nem adhato el semmi se!).
A kovetkezo 4 percben mond kozepesen erdekes dolgokat, azt erdemes meghallgatni, az elejet nem.
Bel
Fekete-Báró
10-05-2022, 07:40 PM
Tegnapi hír a K-infón: "Előfordulhat áramkimaradás az Európai Unióban télen az energiaválság és Oroszország Ukrajna elleni háborújának következtében - mondta az Európai Bizottság humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős tagja egy keddi német lapinterjúban"
Vagyis szinte biztos, hogy áramkimaradás lesz.
Vegyél áramos autót, és gáz helyett fűts árammal. Hopp, nincs áram... :hogymi:
Szép télnek néz elébe Európa.
Vegyél áramos autót, és gáz helyett fűts árammal. Hopp, nincs áram... :hogymi:
Szép télnek néz elébe Európa.
és vegyél napelemet a házadra, de ha nincs áram a hálózatban, a saját napelemed által megtermelt energiát sem tudod felhasználni (ha jól tudom)
Dream_walker
10-05-2022, 08:22 PM
és vegyél napelemet a házadra, de ha nincs áram a hálózatban, a saját napelemed által megtermelt energiát sem tudod felhasználni (ha jól tudom)
Ha sziget üzeműnek csináltatod meg, és egyben betáplálósra is, akkor működik. Ha direktben van a hálózatra kötve, akkor ugyanúgy lekapcsol, ha áramszünet van. A csavar a történetben annyi, hogy a megfelelő inverter és az aksi-készlet még egyszer annyiba kerül, mint maga a napelem. Nem véletlen, hogy keveseknek van így megoldva.
Ha sziget üzeműnek csináltatod meg, és egyben betáplálósra is, akkor működik. Ha direktben van a hálózatra kötve, akkor ugyanúgy lekapcsol, ha áramszünet van. A csavar a történetben annyi, hogy a megfelelő inverter és az aksi-készlet még egyszer annyiba kerül, mint maga a napelem. Nem véletlen, hogy keveseknek van így megoldva.
Nekem nincs napelemem, de az egyik munkatársam - akinek van - mondta, hogy a hazai áramszolgáltatók tiltják a szigetüzem és a betáplálós együttes alkalmazását. Vagy szigetüzem, vagy betáplálós. Illegálisan lehet megcsinálni, ha szerzel megfelelő invertert, de megsúrolnak, ha lebux.
Dream_walker
10-07-2022, 08:13 AM
Ez nem igaz. Régen lehet, hogy így volt, de ma már teljesen legálisan lehet ilyent csinálni. Ahogyan írod is, speciális inverter kell, amelyik épületen belül megtartja a feszültséget áramkimaradás esetén is, viszont lezárja a hálózatra kimenő utat. Maga az inverter nem drágább, mint a sima, csak máshogyan van kötve. Onnan tudom, hogy nekünk van napelemünk. Sajna nem kombinált üzemű, hanem sima betáplálós, de már felmértem a lehetőségeket az átalakításra.
raktaros
10-09-2022, 09:12 AM
Szerencsére megjelentek pár éve azok az inverterek is, amik működnek rásegítő módban is.
Hálózat és a napelem is rá van kötve, a fogyasztás a napelemet terheli, de ha nem jön annyi termelés mint fogyasztás akkor kiegészíti a hálózatból.
A hálózat felé nem termel. Így napsütésre időzítve a nagyobb fogyasztást spórolható a villanyszámlán.
Plusz akku is köthető rá, így hálózat nélkül is használható.
P. Dude
10-11-2022, 02:58 PM
Valamelyik faluban volt nemrég, hogy sokan raktak fel napelemet drága pénzért, azóta meg nem tudják használni mert nem bírja el az E.ON hálózata.
P. Dude
10-14-2022, 10:25 AM
Egy tollvonással kinyírja a kormány a mostantól telepített napelemeket (https://qubit.hu/2022/10/13/egy-tollvonassal-kinyirja-a-kormany-a-mostantol-telepitett-napelemeket)
Nincs elég energia, úgyhogy vágjuk el az egyik energiaforrást... Logikus. Amúgy pont tél előtt jelentik be, amikor fele, meg negyed annyi energia jön be belőle? :confused:
varég
10-15-2022, 07:47 AM
Nincs elég energia, úgyhogy vágjuk el az egyik energiaforrást... Logikus. Amúgy pont tél előtt jelentik be, amikor fele, meg negyed annyi energia jön be belőle? :confused:
Kapkodnak összevissza, mint mindig.
Szerintem ezt sem gondolták végig rendesen....
Ismét egy iparágat véreztethetnek ki, úgy érzem... :/
A P.Dude által belinkelt cikk szerint: "újonnan telepítendő napelemek esetében" történtek változások. Szerintem még az is befejezheti a beruházást, aki még nem készült el, de már leszerződött és elindult az engedélyeztetési folyamata. Az eddig megtermelt napenergia nem fog lefeleződni, vagy negyedelődni - megmarad. A rezsicsökkentés részleges csökkentésének bejelentése után megsokszorozódott az államilag támogatott igények száma. Valószínűleg erre a rohamra nem számítottak. Egyébként csak a hülye nem látta előre, hogy előbb-utóbb le fogják állítani. Van egy kritikus szint, ami felé nem lehet tolni a napelemes-energia részarányát. Hálózatfejlesztéssel még ki lehet tolni ezt a pontot, de ha nem tudják a megtermelt energiát nappal elhasználni, akkor ott a vége, mert tárolni - egyelőre - nem tudják.
A napelemes cégek persze hápognak, hiszen nekik pörög az üzlet.
Ismét egy iparágat véreztethetnek ki, úgy érzem... :/
Ha ez az iparág csak úgy tud fent maradni, hogy az állam fizeti a beruházások felét (az adófizetők pénzéből), akkor pusztuljon. Egyébként nem fog, max kicsit visszaesik a pörgés. Valószínűleg akkumulátoros rendszereket fog az állam preferálni.
Más, de ehhez a témához tartozik:
A hálózatfejlesztéshez időre és kurva sok pénzre van szükség. A rendszerváltás után privatizált energiaszolgáltatók német, francia, olasz gazdái elsősorban a profitot húzták ki a cégekből és csak annyit öltek a hálózatba, amennyi feltétlenül szükséges volt.
Szaldó elszámolást megszünteti a kormány!
Na ezért (is) akarom szigetüzeműre átállítani a rendszerem. (Magyarországon minden is fordítva működik, mint a hanyatló, kapitalista nyugaton...)
https://www.google.com/amp/s/www.penzcentrum.hu/otthon/20230209/napelemes-rendszerem-van-mit-csinaljak-ha-megszunik-az-eves-szaldoelszamolas-1133924/amp
A jelenlegi kormány nagyon utálja a napelemeseket. Nem tudom miért... Ez nem az első változtatás amivel csúnyán elbánnak velük. :-/
Arroyo2077
05-28-2023, 11:31 AM
Nahát pedig az is kínából jön... kéne már egy napelem gyár is...
WestBam
08-09-2023, 11:56 AM
Felkészülés egy áramszünetre (https://www.mylitee.com/blog/felkeszules-egy-aramszunetre)
Manapság egyre aktuálisabb "probléma" az áramszünet. A nyáron nálunk (Bp. agglomeráció) már volt vagy 5 alkalommal áramszünet, a leghosszabb kb. 5-6 órás volt. Ez persze gond nélkül átvészelhető felkészülés nélkül is, de Nagykovácsiban pár éve az ónos eső által letépett vezetékek miatt napokig nem volt áram, szintén agglomeráció, tehát volt ember és eszköz is az elhárításra, mégsem sikerült a tél közepén megoldani 2 nap alatt sem. Vidéki tanyán élő ismerős a legutóbbi viharban majd 3 napig volt áram nélkül.
A probléma fokozódni látszik, érdemes vele foglalkozni aktívabban is. Lásd az ukrán szitut, ott is hamar rámentek a villamos hálózat megnyirbálására, ezzel akadályozva a mindennapi életet és a kommunikációt. Sokat lehetne még boncolgatni ezt a témát, de talán ismét érdemes foglalkozni vele, hogy ilyen szélsőséges az időjárás.
DerWolf
08-16-2023, 09:19 PM
Felkészülés egy áramszünetre (https://www.mylitee.com/blog/felkeszules-egy-aramszunetre)
Manapság egyre aktuálisabb "probléma" az áramszünet. A nyáron nálunk (Bp. agglomeráció) már volt vagy 5 alkalommal áramszünet, a leghosszabb kb. 5-6 órás volt. Ez persze gond nélkül átvészelhető felkészülés nélkül is, de Nagykovácsiban pár éve az ónos eső által letépett vezetékek miatt napokig nem volt áram, szintén agglomeráció, tehát volt ember és eszköz is az elhárításra, mégsem sikerült a tél közepén megoldani 2 nap alatt sem. Vidéki tanyán élő ismerős a legutóbbi viharban majd 3 napig volt áram nélkül.
A probléma fokozódni látszik, érdemes vele foglalkozni aktívabban is. Lásd az ukrán szitut, ott is hamar rámentek a villamos hálózat megnyirbálására, ezzel akadályozva a mindennapi életet és a kommunikációt. Sokat lehetne még boncolgatni ezt a témát, de talán ismét érdemes foglalkozni vele, hogy ilyen szélsőséges az időjárás.
Nálunk kitörte a vihar az egyik betonvillany karót le is szakadt minden, kicsavarta a fákat is
Az a betonkaró már Isten tudja mióta ott állt
Na mindegy két napig nem volt net se tévé de megcsinálták
Erre pár héttel később jött még egy vihar és a mellette lévő betonkarót törte ki és ismét fákat tört ki szóval nem volt se net se tévé már megint
Jó kérdés, hogy most a betonvillany karókkal van a gond, hogy el vannak öregedve vagy tényleg ennyire szélsőséges az időjárás
WestBam
08-17-2023, 05:49 AM
Nem hiszem, hogy a beton oszlop lenne a hibás. Az ha sérül (nekimegy pl. egy autó) akkor a helyi elmű cseréli azon nyomban. A panel házak is állnak mióta, nem dőlnek csak úgy ki, azok is ilyen vasbeton szerkezetek. Egy ilyen klasszikus régi beton villanyoszlop kifejezetten jól meg van tervezve statikailag, illetve van benne vasalat is bőven, hogy ha törne akkor se úgy, mint a ropi.
A hirtelen sok víz lehet probléma, ami átáztatja a talajt és a nagy széllel párosítva ki tudja dönteni az oszlopot. De szimplán tuti nem fog egy oszlop eltörni, ahhoz már tornádó kellene véleményem szerint.
Nálnuk most nem ment el csak kb. 1 órára a tegnapi viharban az áram. Épp szobát újítunk fel, betettem egy lámpást és felvettem a fejlámpám. Úgy szereltem fel a karnist, mintha semmi nem történt volna.
Persze sokat számított, hogy az akkus fúróm mindkét akkuja fel volt töltve, szóval nem volt akadálya a munka folytatásának semmi téren :D
Szerintem az időjárás túl gyakorta szélsőséges mostanában.
Dream_walker
08-17-2023, 09:44 AM
A Napciklus miatti légköri változások az időjárást is befolyásolják, az alól nincs kibúvó.
Egész Kubában elment az áram.
"Az egész országban nincs áram Kubában, miután a fő energiaerőmű meghibásodott. A kubai Energiaügyi Minisztérium tájékoztatása szerint pénteken 11-kor (magyar idő szerint 16 órakor) omlott össze az elektromos hálózat, mert a matanzasi Antonio Guiteras erőmű leállt. Az illetékesek egyelőre nem tudták megmondani, mennyi ideig tart az áramellátás helyreállítása."
https://24.hu/kulfold/2024/10/19/kuba-aramszunet-egesz-orszagban/
https://hu.euronews.com/2024/10/19/kuba-teljes-osszeomlas-aramszunet-hoeromu-aramellatas-helyreallitas
Puerto Rico sötétben várja a szilvesztert.
Reggel elment az áram az ország egész áramszolgáltatása összeomlott. Alsó becslés szerint 24 órán át fog tartani, de a hírek szerint az országban akár 48 órán át is tarthat az áramszünet.
https://www.theguardian.com/us-news/2024/dec/31/puerto-rico-blackout-power-grid
https://abc7news.com/post/puerto-rico-is-without-power-new-years-eve-/15733340/