PDA

View Full Version : Mit csináltál a héten? Mit prepperkedtél?

Oldalak : 1 2 3 [4] 5 6 7

Grafitos
07-04-2014, 06:59 AM
Az otthagyni kívánt felszerelést én óvatosan elásnám a környéken:thumbup
Ebbe a köves talajba nem megy egykönnyen az ásás, de azért 20-25cmt le lehet menni..kibélelni az üreget lapos kövekkel, aztán ágakból rácsot kötözni és arra még köveket pakolni..úgy nézne ki mint 1 kis kõrakás, amibõl elég sok van arrafelé

kovu78
07-04-2014, 08:47 AM
Jegkockakka fagyasztom a bodzaszorpot: 3256

küldhetél nekünk is :D:thumbup

Grafitos
07-07-2014, 08:18 AM
Pénteken kitakarítottam a pincét, ami a lakásomhoz jár. Az elõzõ tulaj cuccaival volt tele, ami már nem kellett neki. A vasat már eladtam belõle 10 ezerért, most a kipakoláson volt a sor..Világítás nem volt, fejlámpa és aksis lámpa mellett ment a munka. 3 órán keresztül hordtam ki a zsákokat..A vége felé már láttam, hogy nagyobb ez a pincerész, mint gondoltam kb 2.5 X 5 méteres.
http://i.imgur.com/RZ6dtUT.jpg http://i.imgur.com/jQvIXvF.jpg http://i.imgur.com/83L2tgC.jpg
Az ajtó vastagsága is meggyõzõ (10 cm)és még egy lakatolható rács is van elõtte..nem csoda, hogy az 56 fakk közül csak ide nem sikerült bejutni a tolvajbandának:thumbup
http://i.imgur.com/dJP4IHs.jpg
A padlóról 3 vödör sitt és por jött fel
http://i.imgur.com/VZQDB8a.jpg http://i.imgur.com/cAbSWW5.jpg
Ma megpróbálom megcsapolni a fõvezetéket és világítást varázsolni bele..aztán egy jól rendszerezett raktárt és "bunkert" akarok kialakítani.

TMIB
07-07-2014, 08:33 AM
Elég félelmetes helynek tûnik. :)

Grafitos
07-07-2014, 09:18 AM
Majd meglátod fényárban, felpolcozva..mindjárt bizalomgerjesztõbb lesz:thumbup
Amúgy a legviccesebb az egészben, hogy régen, mikor mindenkinek volt kulcsa a pincéhez és még nem volt kamerarendszer a házban, minden egyes fakkot módszeresen feltörtek és kifosztottak (kivéve az enyémet)
Azóta elszállt az emberek bizalma a pincével kapcsolatban...szarakodik a világítás is, szóval nem túl bizalomgarjesztõ hely...Most, hogy én vagyok az egyetlen akit érdekel a pince, egyedül nekem van kulcsom hozzá..kb 300m2 :D
De úgy döntöttem, hogy elõször a sajátomat csinálom meg királyul, aztán azok, akiket ismerek a házban és tudom, hogy megbízhatóak, majd kapnak 1-1 kulcsot az alsó részhez..így a közösségnek elõbb utóbb megjön a kedve lepakolni és a világitási rendszerre is szánni fogunk pénzt..most nem érdekel senkit rajtam kívül

bögre
07-07-2014, 11:10 AM
Ugyan nem a hétem volt de egy kis kiképzés sose árt! :)

https://www.youtube.com/watch?v=jxYDhsyMfVA

Grafitos
07-08-2014, 08:05 AM
Tegnap sikeresen bevezettem a pincébe az áramot és egy neoncsövet is felraktam a plafonra:thumbup Már látom..ki fogok meszelni

Enemy
07-08-2014, 09:40 PM
Grafitos. Raktar, bunker jol hangzik, hogy képzelted el?!.:D kedvet kaptam, holnap lenézek a pincébe en is...:rolleyes:

Grafitos
07-08-2014, 09:44 PM
Kezdetben csak a kitakarítása volt a cél..nem hittem, hogy valaha sikerül..aztán látszott, hogy van a helyben potenciál..majd meglátjuk meddig visz a lelkesedés :thumbup

astonferi
07-16-2014, 02:21 PM
elkezdtem levelezni egy BME mûszaki tanárral akinek a szakterülete a városi közmû rendszer.
elsõ körben ez jött.

Kedves Feri !

A gond az, hogy többnapos villamos energia kimaradás minden közmû esetében már rendkívül súlyos problémát okozna.

Az elsõ és talán legnagyobb gond, hogy leáll a telekommunikáció, már ahol annak nincs pótlólagos energiaforrása (pl. aggregátor). Ez egyébként pillanatok alatt közel száz évvel dobja vissza a technológiákat.

Az ivóvízellátás esetében a nagyobb termelõ telepeken, ideiglenes áramfejlesztéssel tudnak kompenzálni egy ideig, de az legfeljebb ha egy nap. A szolgáltatás korlátozása elkerülhetetlen. Erre a vízmûveknek havária terveik vannak !

A szennyvíz elvezetésben a tisztán gravitációs hálózatok tudnak mûködni, azonban a közbensõ átemelõkben mûködõ szivattyúk energia ellátása gondot okoz. A lakott területen elhelyezkedõ átemelõknél kiömlõ szennyvíz közvetlen közegészségügyi veszélyeztetettséget jelenthet. Tudomásom szerint a víz- és csatornamû öüzemeltetõknek erre a helyzetre is van elõre elkészített beavatkozási tervük.
Megjegyzem, hogy ha leállt az ivóvíz szolgáltatás, akkor szennyvíz sem keletkezik, tehát egy idõ után ez nem probléma.

A szennyvíztiszító telepeken már érdekesebb a helyzet, mert a tisztítástevhnológia mûködtetéséhez áram kell. Ezt azonban a korszerû telepeken biogázból is elõ tudják állítani. Elképzelhetõ olyan szennyvíz tisztító telep, ami saját energia szükségletét biztosítani tudja. Persze ha elfogy a szennyvíz, akkor ez is irreleváns.

Összességében az az érzésem, hogy több napos villamos energia kimaradás rendkívül komoly károkat tudna okozni.
Ez ellen egyébként a villamosenergia ellátással foglalkozó szakemberek is megtesznek mindent. A két legfontosabb lehetõség:

1.Kontinentális kiterjedésû, összefüggõ távvezeték hálózat.
2. Az energiatermelés diverzifikálása (atomenergia, fosszilis energia termelés, megújulók,...)

És még sok minden más is, pl. energia felhasználás csökkentés, racionalizálás , .....

Üdvözlettel

Darabos Péter
BME Vízi Közmû és Környezetmérnöki Tanszék

fisligery
07-16-2014, 03:07 PM
Szedtem kamillát és kamilla magot is mellé.

kovu78
07-16-2014, 03:55 PM
hol gyüjtötted öket ? :confused:

fisligery
07-16-2014, 04:12 PM
Tettem egy kisebb sétát a környéken és egy búzatábla mellett nõtt.

kovu78
07-16-2014, 04:19 PM
fisligery: köszönöm
nálunk is volt anno a kertben... :)

fisligery
07-16-2014, 04:45 PM
Most majd nálunk is lesz..:D

Grafitos
07-17-2014, 08:13 AM
Nagy erõkkel készülök a pénteki kintalvásra..tegnap vettem folifoamot, visszakértem tesómtól az edénykészletemet, és tegnap elkezdtem pakolni a hátizsákot..ma még egy fejszeélezést is meg kell oldanom..

Laci
07-17-2014, 04:09 PM
Letört kisbaltám fejét befaragom egy nyélbe ....

Pityubá
07-17-2014, 05:33 PM
Nagy erõkkel készülök a pénteki kintalvásra..tegnap vettem folifoamot, visszakértem tesómtól az edénykészletemet, és tegnap elkezdtem pakolni a hátizsákot..ma még egy fejszeélezést is meg kell oldanom..
Ponyvás kint alvás lesz nálunk is péntek-szombat.
Tesztelni fogom a nagy kukazsákot mint fürdõvíz melegítõt, hõtükrös doboz fõzõt, ezekhez erõs napsütés kell.

Doom
07-17-2014, 05:56 PM

...sok vizet vigyél,iszonyat meleg lesz....én megelégszem azzal,hogy beülünk a szabad strandon a vízbe....azért ez már túlélési szituáció...:beer:

Grafitos
07-18-2014, 07:05 AM
...sok vizet vigyél,iszonyat meleg lesz....én megelégszem azzal,hogy beülünk a szabad strandon a vízbe....azért ez már túlélési szituáció...:beer:

Hát az lesz..A víz miatt. most csak visszafogottan aggódom, mert ugye multkor feltermeltem 4.5 litert http://i.imgur.com/Q92wFwv.jpgÍgy most csak 1.5 litert viszek..Erõsen remélem, hogy a föld alatt volt annyira hûvös és fénytõl védett helyen, hogy nem kell aggódnom az elfogyasztása miatt. Víztisztítóm nincs, neomagnolt viszek. De ha nem látom zavarosnak, vagy zöldnek, csak úgy is meg fogom inni.
Elég komolyan megtömtem a Karrimor zsákomat (ami egyben a BOB) felszereléssel, 17 kiló lett. Már csak fel kell mászni vele a meredeken szívroham nélkül:D Fent majd megcsinálom a szokásos rovancsot
Ma koradélután indulok, és holnap délben jövök..
természetesen képekre is számíthattok és most velem jön a kis kompakt családi Nikon is:thumbup

raktaros
07-18-2014, 08:47 AM
Szedtem kamillát és kamilla magot is mellé.

Magot hogyan lehet szedni?
Akarok máshova is, ezt tavasszal bolti magról vetettem:
3349

mzperiksz
07-18-2014, 09:19 AM
Megvárod amíg kezd elszáradni a virág, utána a sárga közepét szét lehet morzsolni.

Magot hogyan lehet szedni?
Akarok máshova is, ezt tavasszal bolti magról vetettem:
3349

mossberg-operator
07-18-2014, 09:37 AM
Hát az lesz..A víz miatt. most csak visszafogottan aggódom, mert ugye multkor feltermeltem 4.5 litert http://i.imgur.com/Q92wFwv.jpgÍgy most csak 1.5 litert viszek..Erõsen remélem, hogy a föld alatt volt annyira hûvös és fénytõl védett helyen, hogy nem kell aggódnom az elfogyasztása miatt. Víztisztítóm nincs, neomagnolt viszek. De ha nem látom zavarosnak, vagy zöldnek, csak úgy is meg fogom inni.
Elég komolyan megtömtem a Karrimor zsákomat (ami egyben a BOB) felszereléssel, 17 kiló lett. Már csak fel kell mászni vele a meredeken szívroham nélkül:D Fent majd megcsinálom a szokásos rovancsot
Ma koradélután indulok, és holnap délben jövök..
természetesen képekre is számíthattok és most velem jön a kis kompakt családi Nikon is:thumbup
A vizben nem a nem lathato szennyezodesektol kell a legjobban tartani?

fisligery
07-18-2014, 11:14 AM
Megvárod amíg kezd elszáradni a virág, utána a sárga közepét szét lehet morzsolni.
Látom már válaszoltak helyettem, igen én is így szedtem magot.

raktaros
07-18-2014, 08:44 PM

Mikor már csak a sárga kúpja van? Vagy meg kell várni hogy az is barnuljon/száradjon?

fisligery
07-18-2014, 10:03 PM
Miután elvirágzott az után kell szedni.

raktaros
07-19-2014, 07:30 AM
Köszönöm.

Doom
07-19-2014, 08:56 AM
..nem a horgászat topicba írok mert nem fogtunk semmit :mad:..na mindegy ,de legalább az éjszaka nem volt olyan meleg mint a panelba.....rengeteg látogatónk volt az éjjel,végig zörgött a nádas körülöttünk...szinte hihetetlen mennyi élõlény merészkedik elõ éjszaka....hiába ahol a víz,ott az élet....

a táborunk..
33503351

...a kaját erõs vászon szatyorba érdemes felakasztani a hívatlan vendégek miatt,készül a vacsora..33523353..

..imádom ezt a rendet..otthonos :)
33543355

..õrségben...
3356

...egy kis plusz a t-gazdaságos sátornak a várható zivatar miatt...335733583359

fisligery
07-19-2014, 09:22 AM
Tegnap szereztem ingyen egy petromax 500 cp-t :D már csak kicsit fel kell újítani.

kovu78
07-19-2014, 11:26 AM
paradicsom aszalás lesz ma :)

Salmo
07-19-2014, 08:02 PM
Recept ? Eljárás? Gyakorlati tanácsok? Ti, hogy csináljátok?

( elmegyünk két hétre nyaralni, ha haza jöttünk és is neki kezdek az ezévi 25 kg lucullust aszalni :thumbup )

Pityubá
07-20-2014, 01:10 AM
Tegnap szereztem ingyen egy petromax 500 cp-t :D már csak kicsit fel kell újítani.
Kedvezõ vétel volt. :haha: Fõzõként is üzemeltethetõ, van hozzá gyári feltét.

kovu78
07-20-2014, 01:20 PM
Recept ? Eljárás? Gyakorlati tanácsok? Ti, hogy csináljátok?

( elmegyünk két hétre nyaralni, ha haza jöttünk és is neki kezdek az ezévi 25 kg lucullust aszalni :thumbup )

semmi extra ..napon vászonon ahogy az Öregeink :D

Grafitos
07-21-2014, 07:26 AM
semmi extra ..napon vászonon ahogy az Öregeink :D

Milyen formára kell vágni a paradisomot? cikkre, karikára? Én még nem is láttam ezt a hagyományos fajta aszalást..egy két képet csinálnál róla? És hogy teszitek el? Én imádom az fûszeres olivaolaj, borókabogyó kombót..:thumbup

LSVF
07-21-2014, 07:43 AM
Eddig nem írtam ide, mert ez nálunk megszokott tevékenység:
Az utolsó fa transzport is már hasogatva és összerakva szárad szépen.
Kert fullos gazolása, kapálása, permetezés.Jó meleg volt, de kellett.
Valami szar megtámadta a paradicsom "ültetvényt", Párás-ködös idõnek köszönhetõen.:mad:
Alulról felfelé szárad el szépen. Ez a környéken mindenkinél jelen van.
Aztán még a tavalyi dió törése és elrakása vissza van(simán dunsztos üvegbe). Már rég meg kellet volna csinálni, de valami mindig közbejött.
Vasárnap kilibbentünk a Balatonra kis délutáni hõség enyhítõ áztatásra.:)

kovu78
07-21-2014, 03:43 PM
Milyen formára kell vágni a paradisomot? cikkre, karikára? Én még nem is láttam ezt a hagyományos fajta aszalást..egy két képet csinálnál róla? És hogy teszitek el? Én imádom az fûszeres olivaolaj, borókabogyó kombót..:thumbup

persze , majd készitek róla képet karikára vágjuk. én sóval teszem el a tárolás No az még nem tudom hogyan :(

P
07-21-2014, 06:53 PM
LSVF, van kedved megírni, hogyan teszitek a diót dunsztos üvegben el?
Én egy kalapáccsal és klopfolóval porrá törtem (mert nem volt darálóm), egy kis mézzel összegyúrtam, vízfürdõben sokáig csírátlanítottam (elvileg több szakaszban kellene, a többi ilyen eltevõs dologból kiindulva, de erre lusta voltam), aztán hagytam kihûlni. Hozzáillõ olaj híján, egy vékony kis mézréteggel zártam egyébként a diókrémnek szánt izé tetejét. Eddig nem kezdett avasodni (pár hete volt), de izgulok miatta. Amúgy annyira finom, hogy el kell rejteni körülményesen felszabadítható helyre magam elõl! :) Ha beválik a módszer, igazi, egészséges és ízletes energiabombát kapok. De ez még csak kísérletezés, ami az én fejembõl pattant ki, lehet, hogy én vagyok a béna, de nem találtam neten receptet hozzá...

Dream_walker
07-21-2014, 07:42 PM
Valami szar megtámadta a paradicsom "ültetvényt", Párás-ködös idõnek köszönhetõen.:mad:
Alulról felfelé szárad el szépen. Ez a környéken mindenkinél jelen van.

Permetezd le EM-tartalmú baktériumtrágyával, az megeszik mindent.
Én a fóliában fehérpenészes paprikát fújtam le vele, úgy levitte róla, mint a huzat.

LSVF
07-22-2014, 05:24 AM
LSVF, van kedved megírni, hogyan teszitek a diót dunsztos üvegben el?
Én egy kalapáccsal és klopfolóval porrá törtem (mert nem volt darálóm), egy kis mézzel összegyúrtam, vízfürdõben sokáig csírátlanítottam (elvileg több szakaszban kellene, a többi ilyen eltevõs dologból kiindulva, de erre lusta voltam), aztán hagytam kihûlni. Hozzáillõ olaj híján, egy vékony kis mézréteggel zártam egyébként a diókrémnek szánt izé tetejét. Eddig nem kezdett avasodni (pár hete volt), de izgulok miatta. Amúgy annyira finom, hogy el kell rejteni körülményesen felszabadítható helyre magam elõl! :) Ha beválik a módszer, igazi, egészséges és ízletes energiabombát kapok. De ez még csak kísérletezés, ami az én fejembõl pattant ki, lehet, hogy én vagyok a béna, de nem találtam neten receptet hozzá...

Megtörés után csak az arra érdemes darabokat kis szárítás után simán bele az üvegbe, lezárni és ennyi.Még nem volt vele gond. Ha kell, ezt daráljuk le késõbb. A többi megy a madaraknak.

LSVF
07-22-2014, 05:26 AM
Nem tudom, hogy minden betegségre beválik-e a paradicsomnál, de nálam amikor gond volt, a csalános vízzel való lepermetezés használt.
(csalánt beáztattam az esõvízbe, s állni hagytam ameddig csak az orrom bírta, mert írtó büdös tud lenni, majd leszûrtem, s lepermeteztem vele a beteg paradicsomot, vagy paprikát)

Ezt kipróbálom. Talán nekünk is beválik ha nálad mûködött.

LSVF
07-22-2014, 05:30 AM
Permetezd le EM-tartalmú baktériumtrágyával, az megeszik mindent.
Én a fóliában fehérpenészes paprikát fújtam le vele, úgy levitte róla, mint a huzat.

Ezt is szerzek be.
Champion kevés higított mospilan és permet rögzítõ keveréke volt az anyag. Az asszony begorombult, gondolta mi baj lehet.
Tetveket levitte, a töbi majd kiderül.

LSVF
07-22-2014, 05:31 AM
Köszi mindenkinek a tanácsokat.:thumbup

kovu78
07-22-2014, 06:06 AM
3410

Enemy
07-22-2014, 10:31 AM
Feledésbe merült ládák a padlásról,kimosás utánn száradnak.. szortírozásra szánom õket a garázsban lévõ "prepper" cucokknak:), idõvel szerintem lehozom a többit is.
(most jutott eszembe, hogy le akartam mérni mekkorák is:duhos:)
3411

Enemy
07-22-2014, 03:30 PM
persze , majd készitek róla képet karikára vágjuk. én sóval teszem el a tárolás No az még nem tudom hogyan :(
Ajánlom a hidegen sajtolt napraforgó olajat,mert lényegesen olcsóbb mint az olivaolaj kb. Venusz olaj árába kerüll illetve 100% ig természetes és egészséges. Tudtátok amúgy, hogy a "hagyományos vagy bolti" étolaj elõálításakor benzint adnak hozzá amit aztán egy másik anyaggal kiválasztanak belõle kémiai úton. Sajnos nem emlékszem az anyag nevére, de nem is olyan fontos szerintem. A lényeg, hogy amiben te a rántotthúst sütöd otthon abban az olajban valaha benzin volt.. ..sza mi?!

Kisss
07-22-2014, 04:45 PM
Ajánlom a hidegen sajtolt napraforgó olajat,mert lényegesen olcsóbb mint az olivaolaj kb. Venusz olaj árába kerüll illetve 100% ig természetes és egészséges. Tudtátok amúgy, hogy a "hagyományos vagy bolti" étolaj elõálításakor benzint adnak hozzá amit aztán egy másik anyaggal kiválasztanak belõle kémiai úton. Sajnos nem emlékszem az anyag nevére, de nem is olyan fontos szerintem. A lényeg, hogy amiben te a rántotthúst sütöd otthon abban az olajban valaha benzin volt.. ..sza mi?!
Adnak ott meg hozza foszforsavavat, citromsavat, lugot, nitrogent is!

raktaros
07-22-2014, 05:28 PM
Beugrott egy kép, meg is találtam:
http://www.ritakonyhaja.hu/images/stories/ajanlo/etolaj-keszitese.jpg

Dream_walker
07-22-2014, 07:16 PM
Ezt is szerzek be.
Champion kevés higított mospilan és permet rögzítõ keveréke volt az anyag. Az asszony begorombult, gondolta mi baj lehet.
Tetveket levitte, a töbi majd kiderül.

A csalánlevél jó, de inkább csak megelõzésre, folyamatosan, és bõven adagolva.

Az EM az effektív mikroorganizmusok rövidítése, ez speckó baktériumtrágya, ezzel kezelni is lehet, mert elég agresszív törzseket tartalmaz, és szó szerint felzabálnak minden kórokozót. Alapvetõen nem növényvédõszer, hanem talajkondícionáló, de simán lehet permetezni is, a lényeg, hogy este csináld, mert a nappali uv sugárzás megtizedeli az állományt.
Három félét lehet kapni itthon, Greenman, Symbio, Em-tech. Neten utána tudsz nézni, hol árulják, mert amúgy elég ritka cucc, nem kapni minden gazdaboltban.

LSVF
07-23-2014, 08:52 AM
A csalánlevél jó, de inkább csak megelõzésre, folyamatosan, és bõven adagolva.

Az EM az effektív mikroorganizmusok rövidítése, ez speckó baktériumtrágya, ezzel kezelni is lehet, mert elég agresszív törzseket tartalmaz, és szó szerint felzabálnak minden kórokozót. Alapvetõen nem növényvédõszer, hanem talajkondícionáló, de simán lehet permetezni is, a lényeg, hogy este csináld, mert a nappali uv sugárzás megtizedeli az állományt.
Három félét lehet kapni itthon, Greenman, Symbio, Em-tech. Neten utána tudsz nézni, hol árulják, mert amúgy elég ritka cucc, nem kapni minden gazdaboltban.

Köszi!!:thumbup Természetesen este permetezünk mi is.
Már keresem is.....

mossberg-operator
07-23-2014, 09:33 AM
Na, ezert vagyok buszke erre a topicra, mert ilyen vajtfuluek valo dolgokat tanulhat belole az ember! :thumbup

mmilan21
07-23-2014, 10:45 AM
Az elmúlt kb. 1 hónapban:
Vettem konzerveket. Befõtteket, savanyúságot tettünk el télire. Vásároltam aaa akkumulátorokat és gyertyákat is.
Továbbfejlesztettem a védelmi vonalaimat (fizikai/eszközi/mentális).
Röviden ennyi, megyek ebédelni.
Jó fórumozást!

Picsogi
07-23-2014, 04:08 PM
Belevágok a horgászatba.
A héten beszereztem már pár apróságot (új bontatlan horgok, forgók, stb. kéz alól bagóért), és ment a nagy google olvasás, hogy milyen bot, orsó ésatöbbi legyen.
Másfél hét múlva megérkezik a felszerelés, a turistajegy megvan vizsgával együtt, az állami vizsga intézése folyamatban... A többit majd a horgász topicban :D

mossberg-operator
07-23-2014, 04:27 PM
Az elmúlt kb. 1 hónapban:
Vettem konzerveket. Befõtteket, savanyúságot tettünk el télire. Vásároltam aaa akkumulátorokat és gyertyákat is.
Továbbfejlesztettem a védelmi vonalaimat (fizikai/eszközi/mentális).
Röviden ennyi, megyek ebédelni.
Jó fórumozást!

Errol a vedelmi vonal fejlesztesrol irhatnal, ha nem gond! Hatha tanulunk belole valamit.

Grafitos
07-24-2014, 07:04 AM
Hétvégén megvolt az elsõ menedékben alvás..beszámoló és képek feltöltése folyamatban..
Nagyon jó volt:thumbup

mossberg-operator
07-24-2014, 09:59 AM
Munkahelyi elsosegely kurzuson vagyok: 3420

mmilan21
07-24-2014, 04:31 PM
Errol a vedelmi vonal fejlesztesrol irhatnal, ha nem gond! Hatha tanulunk belole valamit.

Átgondoltam SHTF utáni zavargások következményeit.Ehhez lesznek fedezékek kialakítva az udvaron téglából. Rendszeresítettem különféle kézi fegyvereket a ház különbözõ pontjain, hogy mindig, mindenhol kéznél legyenek.
Házilagos továbbfejlesztést is eszközölni fogok a kézifegyvereken, hogy mit azt darabja válogatja.
Átdolgoztam az evakuálási és védekezési tervet(elbarikádozás, megfigyelés, õrjárat). Decentralizálom a készleteket újabb helyekre.
Készülök arra is hogy házat elfoglalják/beveszik és kiszorulunk onnan. Van több útvonal és visszafoglalási terv külsõ készletek segítségével.
Az már sokat jelent, ha valaki alaposan átgondolja és leírja az esemény utáni teendõket (itt nem a készletek gyûjtésére, kitapasztalására gondolok). Amikor szüksége van rá, csak elõ kell venni és elkezdeni a megvalósítását.
Ha minden kész van akkor lehet rohanni a helyi boltba és felvásárolni némi készletet, hogy lássák mások is az "igyekezetet". Persze bele kerülhet ez is a listába.
Mindenre nem lehet felkészülni mentálisan, csak feszegetem a határokat.

mossberg-operator
07-24-2014, 06:28 PM
Munkahelyi elsosegely kurzuson vagyok: 3420

Na, hat ezzel nem mentem valami sokra prepper szempontbol. Eleg alap dolgokrol volt szo, legut, oldalfekves, szivmasszazs, egesi seb, verzescsillapitas, s hivd a mentot. Mindig hivd a mentot...mondom neki, s ha pl nincs terero, akkor is kuldj valakit mentoert. Asszem keresek majd valami mas kurzust is, pl hegyimentoknek, wilderness, stb. Vagy meg csinalhatnam azt is, hogy cegen keresztul 6 honapra elmehetsz dolgozni jotekonysagi szervezetnek, mikozben a ceg fizet, ha jelentkeznek onkentesnek a Brit Voroskereszthez, talan tobbet tanulnek. Meg visszaterek a temara.

mrPickles
07-24-2014, 06:28 PM
Munkahelyi elsosegely kurzuson vagyok: 3420 Én tegnapvizsgáztam,mameg tökéletesítettem a mosó pumpám és a papír brikett gyártómat.

mossberg-operator
07-24-2014, 06:34 PM
Én tegnapvizsgáztam,mameg tökéletesítettem a mosó pumpám és a papír brikett gyártómat.

Melyik kurzus?

Kisss
07-24-2014, 07:06 PM
Megjött a szunyogriasztó karkötõk tömege... 50 db. Ma vettem 10 kilo lisztet es 10kg cukrot + par aprosagot ecet, hipó, stb... Apropó hipó! Rá van írva, hogy 90 napig all el! Ez most komoly? Utánna mi történik vele?

Uhh, bocs! Ezt a prepperkedes a héten topikba akartam irni! Tulélõ légyszíves....

mrPickles
07-24-2014, 07:13 PM
Green cross munka helyi elsõ segély három nap + defib.

mrPickles
07-24-2014, 07:19 PM
Megjött a szunyogriasztó karkötõk tömege... 50 db. Ma vettem 10 kilo lisztet es 10kg cukrot + par aprosagot ecet, hipó, stb... Apropó hipó! Rá van írva, hogy 90 napig all el! Ez most komoly? Utánna mi történik vele?

Uhh, bocs! Ezt a prepperkedes a héten topikba akartam irni! Tulélõ légyszíves....

Lebomilk = használhatatlan lesz. nem tudod igazán megakadályozni.

bögre
07-24-2014, 07:26 PM
Igy van!

A nátrium hipoklorid tartalma a lényeg. Az végzi a fertötlenitést. Elvileg ugy fertötlenit hogy lebomlik szimpla nátrium kloridra és egyatomos oxigénre ami kb mindent eloxidál baktériumokat meg mindent. De ez a bomlás lassan akkoris végbe megy ha csak áll magában. Azért van fekete üvegben mert a fény is elösegiti ezt a folyamatot.

Ami marad utánna az nátrium klorid és a készitésböl visszamaradt kis menyiségü nátrium hidroxid. A nátrium hidroxid miatt még használható valamenyire takaritásra de nem ugy mint a rendes hipó.

Kisss
07-24-2014, 07:33 PM
Köszi a felvilágositast! Akkor nem kellett volna 5 litert vennem! :s

Enemy
07-24-2014, 09:08 PM
Köszi a felvilágositast! Akkor nem kellett volna 5 litert vennem! :s
Ajánlom a hipóport az oldat helyett, szintén nem drága, kevesebb helyet foglal, nem fog kifolyni és ha jól emlékszem 20 szor lassabban veszít a hatékonyságából mint oldat formályában;):thumbup

Pityubá
07-25-2014, 01:07 AM
Igy van!

A nátrium hipoklorid tartalma a lényeg. Az végzi a fertötlenitést. Elvileg ugy fertötlenit hogy lebomlik szimpla nátrium kloridra és egyatomos oxigénre ami kb mindent eloxidál baktériumokat meg mindent. De ez a bomlás lassan akkoris végbe megy ha csak áll magában. Azért van fekete üvegben mert a fény is elösegiti ezt a folyamatot.

Ami marad utánna az nátrium klorid és a készitésböl visszamaradt kis menyiségü nátrium hidroxid. A nátrium hidroxid miatt még használható valamenyire takaritásra de nem ugy mint a rendes hipó.
Kiegészítés hypoporhoz. PDF formátumban (http://www.hungarochemicals.hu/upload/hypopor_2-5tc196.pdf). Elmentése ajánlott.

Kisss
07-25-2014, 10:06 AM
Ilyen hypoport még boltban nem láttam! Hol lehet kapni?

mzperiksz
07-25-2014, 10:29 AM
http://www.hypopor.hu/hypopor-terkep

doki
07-25-2014, 11:41 AM

Klórmész néven keresd, háztartási és festékboltokban.

Kisss
07-25-2014, 01:12 PM
Klórmész néven keresd, háztartási és festékboltokban.

Thanks.

mossberg-operator
08-01-2014, 08:26 AM
Tegnap ismet megdobaltak biciklizes kozben (delutan 6), ugyhogy feladom, nem biztonsagos. Veszek egy autot ismet. Felhivtam a rendorseget, azt mondja menjek haza, s majd kuldenek valakit beszelni velem. Mondom neki: NEM, nem velem kell beszelni, hanem veluk, ha lbeszelnem kell valakivel, akkor felhivom a lelki segelyszolgalatot! Erre, de lehet, hogy sokaig tart, mig kiernek. Nem problema, masnap reggel 8-ig raerek, akkor kell mennem dolgozni, stb... Eppen ezen vitatkozunk, amikor befordul egy rendorauto a korforgalomba, leintettem, atadtam nekik a telefont, beszeljek meg a dolgot a diszpecserrel. Ujbol elmeselem mi tortent, azt mondja menjek masfele, mondom neki, mar masik utvonalon kozlekedek egy korabbi incidens miatt, s elegem van, el kell jutnom dolgozni, hogy tudjak adot fizetni, amibol a kedves rendoroket fizeti az allam! S miert en nekem kell valamit maskepp csinalni? Nem bicajozhatok fenyes nappal ebben az orszagban? Miert nem a kivalto okot szuntetik meg? Kerdezem tole, ha sisakkameraval felvetelem van az segit? Azt mondja, akkor is azonositani kell oket! Mondom neki, azt is en csinaljam helyettetek? Honnan tudom, hogy ok voltak? 7-en ultek a bal oldalt, 1 jobb oldalt, s azt mondta az egyik a masiknak elotte:let's get this cyclist! Ez eleg? Hogy ok voltak. Mondom a rendor csajnak, hogy a hulye torvenyeitek miatt nem vedhetem meg magam, ti meg csak takaritani vagytok, eszkozt meg nem hasznalhatok, hogy kompenzaljam a szambeli folenyt. Ekkor, felrehuzodik egy masik auto, hogy oket is megdobaltak. Na, itt szalltak be az autoba, szirena be....en meg haza. Utoirat: ma reggel, ugyanaz az utca, kiszol valaki az autobol, fasznak bicajozol kocsog! Ennyi volt szamomra!

raktaros
08-01-2014, 08:39 AM
Egyre nagyobb az agybaj az embereknél :(. Mi bajuk van egy bicajossal??
Ha egy zsiráfot vagy buzit dobáltak volna meg már lenne felhajtás...

TMIB
08-01-2014, 09:18 AM
Tegnap ismet megdobaltak biciklizes kozben (delutan 6), ugyhogy feladom, nem biztonsagos. Veszek egy autot ismet. Felhivtam a rendorseget, azt mondja menjek haza, s majd kuldenek valakit beszelni velem. Mondom neki: NEM, nem velem kell beszelni, hanem veluk, ha lbeszelnem kell valakivel, akkor felhivom a lelki segelyszolgalatot! Erre, de lehet, hogy sokaig tart, mig kiernek. Nem problema, masnap reggel 8-ig raerek, akkor kell mennem dolgozni, stb... Eppen ezen vitatkozunk, amikor befordul egy rendorauto a korforgalomba, leintettem, atadtam nekik a telefont, beszeljek meg a dolgot a diszpecserrel. Ujbol elmeselem mi tortent, azt mondja menjek masfele, mondom neki, mar masik utvonalon kozlekedek egy korabbi incidens miatt, s elegem van, el kell jutnom dolgozni, hogy tudjak adot fizetni, amibol a kedves rendoroket fizeti az allam! S miert en nekem kell valamit maskepp csinalni? Nem bicajozhatok fenyes nappal ebben az orszagban? Miert nem a kivalto okot szuntetik meg? Kerdezem tole, ha sisakkameraval felvetelem van az segit? Azt mondja, akkor is azonositani kell oket! Mondom neki, azt is en csinaljam helyettetek? Honnan tudom, hogy ok voltak? 7-en ultek a bal oldalt, 1 jobb oldalt, s azt mondta az egyik a masiknak elotte:let's get this cyclist! Ez eleg? Hogy ok voltak. Mondom a rendor csajnak, hogy a hulye torvenyeitek miatt nem vedhetem meg magam, ti meg csak takaritani vagytok, eszkozt meg nem hasznalhatok, hogy kompenzaljam a szambeli folenyt. Ekkor, felrehuzodik egy masik auto, hogy oket is megdobaltak. Na, itt szalltak be az autoba, szirena be....en meg haza. Utoirat: ma reggel, ugyanaz az utca, kiszol valaki az autobol, fasznak bicajozol kocsog! Ennyi volt szamomra!

Angliában is rend van. :hogymi:

A Tolvajkergetõk angliai adása óta amúgy is megvan a véleményem. :nemnem:

Grafitos
08-01-2014, 09:23 AM
Nem szeretik, hogy 2 kerékkel több van Neked:thumbup...amúgy elég sokkoló, ez az egész történet..tényleg mit ártottál Te nekik azzal, hogy arra bringázol? az ilyet jól pofán kéne bXszni, aztán csókolom..
Vagy én is kezdjek el aggódni, hogy a napi 7 kilóméteres etapom alatt kinek szúrok szemet?:(

mossberg-operator
08-01-2014, 10:53 AM
Nem szeretik, hogy 2 kerékkel több van Neked:thumbup...amúgy elég sokkoló, ez az egész történet..tényleg mit ártottál Te nekik azzal, hogy arra bringázol? az ilyet jól pofán kéne bXszni, aztán csókolom..
Vagy én is kezdjek el aggódni, hogy a napi 7 kilóméteres etapom alatt kinek szúrok szemet?:(

Nem lehet pofan baszni, mert elveszik a fegyvertartasim. Egyebkent mind benefites volt...

TMIB
08-01-2014, 11:12 AM
A benefit Angliában a segélyt jelenti?

mossberg-operator
08-01-2014, 11:20 AM
A benefit Angliában a segélyt jelenti?

Azt.

Doom
08-02-2014, 12:01 PM
.

kovu78
08-03-2014, 07:23 AM
...

Doom
08-03-2014, 10:19 AM
,

LSVF
08-12-2014, 06:28 AM

Most még inkább tudom miért tartom az angolokat beteges beltenyészett nyomorék bandának.

mzperiksz
08-12-2014, 06:56 AM
Gyanitom nem az "angolokkal" van a problema, legalabbis mikor en kint voltam nem veluk voltak konfliktusaim.

Most még inkább tudom miért tartom az angolokat beteges beltenyészett nyomorék bandának.

Kisss
08-12-2014, 01:15 PM

Nekem is volt odakint problemam az angol hulyegyerekkel! Mindketszer meg pizzafutar koromban! Egyszer engem is meg dobaltak menet kozben, mig a 2. alkalommal a terkepet nezegettem es vagy 5-6-an ramjottek, korbevettek, teptek a dobozt ugy, hogy a motor hatrafele ment mikozben huztam a gaz! Amig en a hatsokat probaltam volna elhajtani, addig a fokolompos leallitotta es kivette a kulcsot a mocibol, es elvitte. Kb 20 meterre meg vagy 6an vegigneztek az egeszet a buszmegalobol! cctv meg rendor ilyenkor sehol sincsen!

mossberg-operator
08-12-2014, 05:23 PM
Gyanitom nem az "angolokkal" van a problema, legalabbis mikor en kint voltam nem veluk voltak konfliktusaim.

Ezek mind feher angol hulyegyerek voltak.

Kisss
08-12-2014, 06:57 PM
Ezek mind feher angol hulyegyerek voltak.

Az enyemek is feherek voltak...

LSVF
08-13-2014, 12:52 PM
Ennyi.

Grafitos
08-13-2014, 04:18 PM
Találtam ma a neten egy hozzám közel esõ csapágyboltot..munka után eltekertem és 10 ft/db áron vettem 100 db 8 mm átmérõjü acél csapágygolyót csúzli lövedéknek..kb 4-5 száz forinttal olcsóbb volt így..
szerintem fél nap alatt ellövöm :)

Grafitos
08-18-2014, 08:46 AM
Hétvégén otthon voltam a Zemplénben...Gyönyörû idõ volt, így szombat délelõtt kimentük egy családi obszidián gyûjtésre, mivel állítólag errefelé van hazánk legnagyobb lelõhelye, okkal feltételeztem, hogy sikerrel járunk...szándékomban állt kipróbálni és gyakorolni a pattintott szerszámok készítésének metódusát ..Nemsokkal indulásunk után meg is találtuk az elsõ köveket, bár a nagyobb darabok elmaradtak, kisebbekbõl egy zsákravalót gyûjtöttünk és közben egy kellemeset túráztunk:thumbup
http://i.imgur.com/0XGC334.jpg http://i.imgur.com/hxQSC2r.jpg http://i.imgur.com/veBoMBR.jpg
A távolban a Tokaji hegy látható http://i.imgur.com/CdNEJhL.jpg
http://i.imgur.com/7Vx9dFR.jpg
Vízmosásokban jártunk legtöbbször sikerrel http://i.imgur.com/N5dB3Mb.jpg néhol kalapáccsal bontottunk http://i.imgur.com/raoSRDF.jpg http://i.imgur.com/wbEhcSY.jpg
Elhagyatott szerszámtároló csõszkunyhó nem gyenge kilátással :) http://i.imgur.com/5Y2vmuP.jpg http://i.imgur.com/yVQZJ6H.jpg
minikápolna a temetõben http://i.imgur.com/cbKicTe.jpg

fisligery
08-21-2014, 07:11 PM
Ma megint szedtem kamillát, parlagon hagyott mezõgazdasági területen.

Zacskóbicska
08-23-2014, 03:11 PM
Egész héten etettem a vadmalacot, ami odaszokott az "udvarba". A sündisznót is, mert ugye fogpiszkálóra is gyakran szükség van.

mmilan21
08-28-2014, 08:09 PM
A héten megtörtént a tüzifa beszerzése, és ládákba raktam a burgonyát a raktárban. Vettem néhány konzervet is, na meg ettem néhányat közülük, hogy tudjam mit rakok el késõbbre.
Belekezdtem a kinti wc felújításába is.
Volt nagytakarítás is, egyébként nem említeném meg, de amikor a számítógép belseje következett akkor ismét csak nem csalódtam a porszûrõs gépházamban, mert egy kevés finom portól eltekintve nem volt benne porcica, és hasonlók. A kompresszor alacsony nyomás segítségével kitakarítja hûtõbordákból és lamellákból a finom por lerakódást, csak nem szabad engedni, hogy a ventilátort pörgesse, mert a csapágyaknak nem tesz jót (személyesen is tanúsíthatom).

Doom
08-30-2014, 02:35 PM
,

mmilan21
09-01-2014, 10:52 AM
Az utóbbi hónapok konzerv kipróbálási tapasztalatai:
Megettem egy Penny márkájú babgulyás sertéshússal konzerv tartalmát (400g-os), azt kell mondjam, hogy megéri a 300 Ft-os árát.
A többi készétel konzervjük is ízlik, jó állaga van és puha is a beltartalom és nincsen szétesve sem zöldségféle sem a hús.
A Coop-os konzervek esetén pl. vegyes tapasztalataim vannak: a pacal konzervbõl kicsit kispórolták a húst, de a löncshús konzervjük elfogadható és alacsonyabb az ára is.
A Tesco saját márkás hal konzervei is ízlettek, hal is van benne elég a paradicsomon kívül és az ára is megfelel.

astonferi
09-01-2014, 11:52 AM
Az utóbbi hónapok konzerv kipróbálási tapasztalatai:
Megettem egy Penny márkájú babgulyás sertéshússal konzerv tartalmát (400g-os), azt kell mondjam, hogy megéri a 300 Ft-os árát.
A többi készétel konzervjük is ízlik, jó állaga van és puha is a beltartalom és nincsen szétesve sem zöldségféle sem a hús.
A Coop-os konzervek esetén pl. vegyes tapasztalataim vannak: a pacal konzervbõl kicsit kispórolták a húst, de a löncshús konzervjük elfogadható és alacsonyabb az ára is.
A Tesco saját márkás hal konzervei is ízlettek, hal is van benne elég a paradicsomon kívül és az ára is megfelel.

Lidl "baroni" chilis bab, töltött káposzta ( 400 g ), sólet 800 g. hibátlanok, 289.- de van hogy akcióban olcsobb

mmilan21
09-01-2014, 03:56 PM
Lidl "baroni" chilis bab, töltött káposzta ( 400 g ), sólet 800 g. hibátlanok, 289.- de van hogy akcióban olcsobb

Én konkrétan nem akciósan vettem a készételeket, de augusztus elején volt konzerv kukorica 150 Ft-ért, abból betáraztam párat.
A Lidl-ben én ritkán veszek készétel konzervet, inkább konzerv babot szoktam.
A "baroni" márkájúban van Na glutamát, ezért inkább nem veszem meg amíg van más választás is(kis felárral).
Ugyanitt le szoktam csapni a "világ ízei"(vagy hogy hívják) áruikra, fõleg az utolsó pár tucat akciós konzervre, ami már pénztárca barátabb megoldás.
Némi egzotikus íz nem árt, különösen az esetleges szûkösebb, "kemény" idõkre gondolván.
A Lidl-ben inkább gabonapehelyt szeretek venni, a mûanyag tasakosat. A papírdobozos gabonapelyhek túlárazottak és több helyet is foglalnak a szekrényben.
A Penny-ben szoktam venni gyümölcs befõtt konzervet is(egzotikus gyümölcssaláta, barack). Nem annyira olcsóak, de sokáig elállnak. Egy tucat konzervre jut kb. egy gyümölcs konzerv. A többi a spájzból pótolható.

Grafitos
09-02-2014, 09:32 AM
A pihenés alatt is találtam megmászni való hegyet a közelben...a naplementéért is megérte a séta:thumbup
http://i.imgur.com/h7Meu6J.jpg http://i.imgur.com/SqcDjZ6.jpg

Pityubá
09-02-2014, 09:35 AM
A pihenés alatt is találtam megmászni való hegyet a közelben...a naplementéért is megérte a séta:thumbup
http://i.imgur.com/h7Meu6J.jpg http://i.imgur.com/SqcDjZ6.jpg
A naplementét nézegetve, az 1 kép lábaid, 2 kép a csaj elmegy közt volt-é összefüggés amit nem fényképeztél le ? :D

Grafitos
09-02-2014, 10:41 AM
Az a csaj a feleségem és elment egyszer kétszer..csak nem épp itt:D De örülök, hogy mûködik az a bizonyos piszkos fantázia Pityubá:thumbup

Pityubá
09-02-2014, 11:04 AM
Az a csaj a feleségem és elment egyszer kétszer..csak nem épp itt:D De örülök, hogy mûködik az a bizonyos piszkos fantázia Pityubá:thumbupPiszkos Fred a kapitány volt. De elõbújnak fiatalkorom emlékei, van mibõl merítenem.
Bocsánatot kérek a poénért, természetesen tiszteltetem a nejedet. 3771

astonferi
09-02-2014, 12:15 PM
Én konkrétan nem akciósan vettem a készételeket, de augusztus elején volt konzerv kukorica 150 Ft-ért, abból betáraztam párat.
A Lidl-ben én ritkán veszek készétel konzervet, inkább konzerv babot szoktam.
A "baroni" márkájúban van Na glutamát, ezért inkább nem veszem meg amíg van más választás is(kis felárral).
Ugyanitt le szoktam csapni a "világ ízei"(vagy hogy hívják) áruikra, fõleg az utolsó pár tucat akciós konzervre, ami már pénztárca barátabb megoldás.
Némi egzotikus íz nem árt, különösen az esetleges szûkösebb, "kemény" idõkre gondolván.
A Lidl-ben inkább gabonapehelyt szeretek venni, a mûanyag tasakosat. A papírdobozos gabonapelyhek túlárazottak és több helyet is foglalnak a szekrényben.
A Penny-ben szoktam venni gyümölcs befõtt konzervet is(egzotikus gyümölcssaláta, barack). Nem annyira olcsóak, de sokáig elállnak. Egy tucat konzervre jut kb. egy gyümölcs konzerv. A többi a spájzból pótolható.

nem tudom amikor a túlélésért küzdök és hogy legyen mit ennem nem a Na glutamát miatt aggodom .. nem is értem ezeket a dolgokat.

mmilan21
09-03-2014, 06:01 PM
nem tudom amikor a túlélésért küzdök és hogy legyen mit ennem nem a Na glutamát miatt aggodom .. nem is értem ezeket a dolgokat.
Írtam is hozzátéve, hogy amíg van más választás, addig nem abból vásárolok. Egy túlélési szituációban nyilván nem fogok én sem válogatni.
Egyébként van egy pár a glutamátos fajtából is itthon, amikor nem volt más fajta akkor abból vásároltam.
A költséghatékonyság szempontjából vagy mert nincsen más választék szerintem is elfogadható.

Mindenki azt vásárol amire van igénye/pénzügyi kerete/lehetõsége.

Én konkrétan enyhe nyelvzsibbadással szoktam észrevenni a nagyobb koncentrációjú Na glutamátot. Ez viszont már nem ide tartozik.

astonferi
09-03-2014, 06:20 PM
Írtam is hozzátéve, hogy amíg van más választás, addig nem abból vásárolok. Egy túlélési szituációban nyilván nem fogok én sem válogatni.
Egyébként van egy pár a glutamátos fajtából is itthon, amikor nem volt más fajta akkor abból vásároltam.
A költséghatékonyság szempontjából vagy mert nincsen más választék szerintem is elfogadható.

Mindenki azt vásárol amire van igénye/pénzügyi kerete/lehetõsége.

Én konkrétan enyhe nyelvzsibbadással szoktam észrevenni a nagyobb koncentrációjú Na glutamátot. Ez viszont már nem ide tartozik.

ez érdekelt hogy van e valami oka...én megkóstolom ha jó az íze és az állaga és nem ég a gyomrom akkor jó és ha még az ára is jó az a tuti. sosem nézem mi van benne :)

mmilan21
09-04-2014, 03:54 AM
ez érdekelt hogy van e valami oka...én megkóstolom ha jó az íze és az állaga és nem ég a gyomrom akkor jó és ha még az ára is jó az a tuti. sosem nézem mi van benne :)

Igazából rá kell koncentrálni, pl úgy hogy: Tovább ízlelgettem a falatot, egy idõ után érezte hogy az ízek kissé elmosódnak (elvesztik kissé karakterességüket) és enyhe nyelvfelszín zsibbadás is társult hozzá.
Mindezt már azelõtt érzékeltem a bizonyos sonkafelvágottnál és fõtt füstölt szalonnánál, mielõtt olvastam a Na glutamátról. - Kiterjesztett/kitejesedett "valóság".
Miután olvastam több forrásból is errõl az "ízfokozóról" (inkább ízelnyomó), ahol is idegméregként volt megjelölve és illik is a képbe, mert mintegy megmérgezi az ízlelõbimbókat (ezért a zsibbadás). Ráadásul ha sokszor fogyasztja az ember ezeket az élelmiszerré kezelt élelmeket akkor függõséget is okoz, úgy hogy huzamosabb fogyasztás után az adalék nélküli ételek nem ízlenek annyira és az agy kívánja a "megszokott ízeket". Pont ilyen a (fõleg) gyerekek esetében tapasztalható úgynevezett "chips szindróma", hogy mindennap akarnak enni belõle egy tasakkal és még milyen meggyõzõen tudják azt kérni. A chipsek 90%-ban jelen van ez az adalék.
Bõvebb információt, kutatási anyagot fel lehet lelni az interneten, ami ezt alátámasztja.

astonferi
09-04-2014, 10:28 AM
tegnap és ma befõzés. 10 kg paprika + 6 kg paradicsom = lecsó 16-17 befõttes üveg, valamint 25 kg paradicsom paradicsom pürének. jól sikerült lehet hogy csinálunk még és majd viszek kóstolót ha lesz fõzõs találkozó :haha:

mmilan21
09-04-2014, 10:49 AM
tegnap és ma befõzés. 10 kg paprika + 6 kg paradicsom = lecsó 16-17 befõttes üveg, valamint 25 kg paradicsom paradicsom pürének. jól sikerült lehet hogy csinálunk még és majd viszek kóstolót ha lesz fõzõs találkozó :haha:

Nálunk az idei évben nem volt paradicsomfõzés, mert megcsapta a köd a paradicsomot, de a tavalyiból van még elegendõ.
Ha van alapanyagod akkor csak ajánlani tudom, hogy tegyél el üvegbe amennyit csak lehet. Nálunk is így volt tavaly, igy az idei télen nem lesz hiányunk paradicsomból.
Termett viszont apró szemû paradicsom amit nem vitt el köd.

astonferi
09-04-2014, 04:39 PM
mi kaptuk egy részét mint a paprikának mint a paradicsomnak és vettünk még a piacon hozzá. ne tudd meg milyen csúnya és drága cucc közt válogattunk mire találtunk szépet és jó áron. paprikával nem volt baj.
viszont ma megkóstoltuk a Lidl ( baroni ) babgulyást, hát nem veszek többet. mócsingos hús van benne és mellék íze van a lének. jól nem laktam és finom sem volt.

mmilan21
09-04-2014, 07:57 PM
... viszont ma megkóstoltuk a Lidl ( baroni ) babgulyást, hát nem veszek többet. mócsingos hús van benne és mellék íze van a lének. jól nem laktam és finom sem volt.

Akartam még írni az ízfokozókkal "feljavított" ételekrõl valamit. Ez nem más lenne mint, hogy az ízfokozót több esetben is használták/használják, a kissé silányabb/alacsonyabb minõségû alapanyag(ok) kevésbé finom ízének elrejtéséhez. Itt jön a szóba a nyelv bizonyos fertályainak zsibbasztása Na glut. segítségével - ez pedig "amit nem ízlelsz az nem is fáj" típusú hozzáállás keretében nyilvánul meg.
Több ilyen tapasztalt példám is volt konzervekkel, és nem csak az ízfokozós verzióval. Itt van a szerepe az "Azt egyed amit tárolsz és azt tárold amit eszel." hangzatú "prepper" mondatnak.
Nekem kb. fél évtizednyi tapasztalatom van az intenzívebb konzervfogyasztás témakörében. A halkonzervekkel kezdtem kb 8-10 éve. Ezt követte a babkonzerv, azután lencse, majd az ananász, barack, jött a pacal, az elsõ sóletek, lencsefõzelék, tonhal és a többi készételkonzerv.
Fokozatosan tapasztalom ki a fajtákat/neveket és tárolok azokból amelyiket megfelelõnek érzek.
Tehát mielõtt lecsapna bárki is az akciós konzervekre, elõtte fogyasszon el 1-2 tesztpéldányt (ha még nem tette meg), már ha békeidõ van vagy megvan a lehetõség rá, hogy belefér egy visszaút a nagy bevásárlásra.
Amikor meg sejteni lehet hogy baj közeleg, akkor persze meg kell tenni mindent az életben maradásért, a családért. A prepperségben én látom a rugalmasságot, a határozottságot és hogy nincs abszolút jó vagy rossz döntés, csak helyes vagy helytelen és ez is szituációfüggõ.

Hogy maradjak a téma konkrétumain:
Raktam egy új tárolóba konzervet+ sót is mellé és könnyebben hozzáférhetõ helyre raktam az eddigiekhez képest. Megy apránként a készletek decentralizálása egy bizonyos mértékig.
Néhány naponta szoktam nézni különbözõ túlélõ/taktikai felszereléseket árusító weblapokat, már ebbõl is számtalan dolgot meglehet tudni. Ütemezni, hogy melyik felszereléseket rendeljem meg egy csomagba, mert így szállítási költséget takarítok meg és a legszükségesebbe(ke)t veszem meg elõször.

Éppen ma egy Tesco-ból vásárolt 1,8 m-s polcot szereltem össze, 1 óra alatt kész volt és csak egy közepes méretû gumikalapács kellett a szereléshez, hála a csavarmentes kivitelnek. Az alkatrészei egyenként kissé hajlékonyak voltak, de összeszerelve már valamivel masszívabb lett. Azt nem mondanám, hogy megéri teljesen az árát, de pl konzervtároláshoz alkalmas lenne.
Szerszámtárolásra viszont megfelel.

gyûjtögetõ
09-07-2014, 02:31 PM
Vettem egy Angold DPM zubbonyt és egy hozzávaló nadrágot, 30méter paracordot olive színben, egy marpat mintás ripstop ponchot és egy svájci tábori baltát, és egy hevederövet. Akartam bakancsot is venni de sajnos nem volt a méretemben pedig volt 15ért egy alig használt magnum is amibe beleszerettem de persze az se volt jó méret :duhos:

LSVF
09-08-2014, 07:45 AM
Voltunk kint szarvas bõgés miatt, hátha lencsevégre kerül valami.
Többet láttam mint "lõttem". Még az elején van a bõgés.
A lényeg:
Szedtünk nagy õzlábgombát és fekete trombitagombát.
Õzláb ment vasárnap ebédre, jó kiadós gomba, szeretjük nagyon. A trombitagombát megcsinálta az asszony
hagymával....elég meggyõzõ. Korábban nem szedtünk ilyet, de ezután fogunk, szárításra is. Tudom ajánlani mindenkinek.
Elég sok gombaszedõ volt kint aznap.

Pityubá
09-08-2014, 09:06 PM
....
Szedtünk nagy õzlábgombát és fekete trombitagombát.
Õzláb ment vasárnap ebédre, jó kiadós gomba, szeretjük nagyon. A trombitagombát megcsinálta az asszony
hagymával....elég meggyõzõ. Korábban nem szedtünk ilyet, de ezután fogunk, szárításra is. Tudom ajánlani mindenkinek.
....
Valóban a Trombitagomba jól szárítható, kávédarálón porítható, eredeti házi készítésû gomba fûszer.
Kitûnõ gombaízt kölcsönöz az ételeknek. Kissé megsötétíti az ételt.
Trükkös a dolog ha ismerõst kínáltok véle, keresni fogja a gombát az ételben. :D

kovu78
09-09-2014, 06:51 AM
vászonzsákba vagy papirzsacsiba tároljátok a száritott gombát ?:confused:

Törölt_fórumtag2
09-09-2014, 07:30 AM
vászonzsákba vagy papirzsacsiba tároljátok a száritott gombát ?:confused:

Lezárt befõttes üvegben.

Grafitos
09-09-2014, 07:41 AM
és mindezt gondolom egy helyen szerezted be..megkérdezhetem honnan?

Vettem egy Angold DPM zubbonyt és egy hozzávaló nadrágot, 30méter paracordot olive színben, egy marpat mintás ripstop ponchot és egy svájci tábori baltát, és egy hevederövet. Akartam bakancsot is venni de sajnos nem volt a méretemben pedig volt 15ért egy alig használt magnum is amibe beleszerettem de persze az se volt jó méret :duhos:

LSVF
09-09-2014, 07:55 AM
Lezárt befõttes üvegben.

Hát igen. Épp tegnap néztem utána a gombaszárításnak és ottannék is büveget írtak. A zacsek nem ok de mégis ha jól
emlékszem egy Fatalin Gyula(talán) könyvben is vászon zacsek vala írva. De láttam én is nájlonba is.
Mindenki aki ilyet árul szintén büvegben adja.

kovu78
09-09-2014, 09:00 AM
köszönöm srácok!:thumbup

Törölt_fórumtag2
09-09-2014, 09:21 AM
köszönöm srácok!:thumbup

Még valami: én az aszalt dolgokat, ha lehet csavarós kupakos nescafe-s üvegbe teszem. Jobban zár, mint a sima befõttes. Gyûjtetem a családdal mindenhonnan az üres üvegeket...

gyûjtögetõ
09-10-2014, 02:57 PM
Grafitos!
Itt vásároltam http://legiosmilitary.hu/ (személyesen). Eléggé elkötelezett légiosmilitary vásároló lettem:D elõzõhónapban is tõlük vásároltam táskát, világítórudakat, IFAK tokot meg 1-2 apróságot, én nagyon szeretem azt a boltot.

pappito
09-10-2014, 10:03 PM
Hát igen. Épp tegnap néztem utána a gombaszárításnak és ottannék is büveget írtak. A zacsek nem ok de mégis ha jól
emlékszem egy Fatalin Gyula(talán) könyvben is vászon zacsek vala írva. De láttam én is nájlonba is.
Mindenki aki ilyet árul szintén büvegben adja.

a vászon vagy muszlin zsák is jó, ha jár körülötte egy kicsit a levegõ. ha nem, akkor az üveg jobb, érdemes mellé dobni egy kis csomag szilikagélt (amilyet a cipõk mellé csomagolnak) az egy szezonon keresztül rendben tartja a gombában maradt pár% nedvességet.

mmilan21
09-12-2014, 08:07 PM
Az elmúlt másfél hét sem volt unalmas az esõs idõ ellenére sem.
Mûhely kipakolása, vakolatjavítás, meszelés, és már csak az ajtókat kell lefesteni. Plusz visszapakolni.
Rábukkantam egy teljesen jó állapotú kézi fúróra, már csak tokmány kell neki. Nagyon szép állapotban van, alig használt örökölt darab.
Elraktam 1-2 tucat konzervet, egy újabb helyre a változatosság kedvéért.
Voltam diót szedni a keddi napon. Az erdõben szépen szaporodik a diófaállomány, vannak szép diók az ágakon.
Összegyûlt kb. 5 kg dió. Fogok majd menni még egy-két fordulóra.

Doom
09-13-2014, 05:31 AM
,

astonferi
09-14-2014, 11:34 AM
Alias javaslatára kirándulás Pilisborosjenõ környékén. nem sok 4 km oda-vissza a parkolótól de dimbes-dombos sáros út volt. egy kis tízórai nézelõdés és jöttünk is vissza. 384038393841

kovu78
09-16-2014, 09:54 AM
betáraztam egy kis faszenet :D

Nealden
09-16-2014, 07:38 PM
Séta az erdõben szakadó esõben M90-es hátizsák tesztelése.

3870

A vízállóság elsõ osztályú...volt lehetõségem tesztelni.

3866

Jól szerepelt a kicsike, de néhány hevedert lenyestem róla, és megtoldottam pár csattal.

3867

A deréktámasz nagyon bejött, bár nagyobb súlynál és térfogatnál a súlypont áthelyezõdés miatt tartok tõle, hogy a vállhevederek túl alacsonyan lesznek. Olyankor meg nem ajánlatos pl. egy via ferráta 10 méteres létrájának a tetején hajoldozni, mert könnyen átbukik az emberen (tapasztalat).

3868

Egy kis bushcraft még belefért :). Ilyen mikor meglátok száraz fát az esõbeállónál bekészítve.

3869

Tényleg sokat jelenthet egy kis tûz az ember lelkének.

Doom
09-16-2014, 07:58 PM
,

Nealden
09-16-2014, 08:01 PM
Igen én vagyok. Köszönöm, már-már posztapokaliptikus lett :). Nagy kedvencem az õszi idõszak fotózás szempontjából is...a köd jó, embör szereti :)

A. L. Ias
09-16-2014, 08:32 PM
Feri, remélem megemlítetted, hogy a következõ kirándulás már nem áll meg a hegy tövében, hanem a csúcsig tart? ;) :)

astonferi
09-17-2014, 06:02 AM
Feri, remélem megemlítetted, hogy a következõ kirándulás már nem áll meg a hegy tövében, hanem a csúcsig tart? ;) :)

mondtam nekik illetve mutattam hogy hova szoktál felmenni és megyünk mi is. nem volt ellenvetés

Grafitos
09-17-2014, 07:17 AM
Ilyenkor ég le a képem a mobillal készített tróger képeim miatt :)Jók lettek a felvételek nagyon.. a sétálós igazán tetszik..igazi bug out hangulata van! Egy-két szûrõvel akár valamiféle logo is lehetne belõle:thumbup

Séta az erdõben szakadó esõben M90-es hátizsák tesztelése.

3870

A vízállóság elsõ osztályú...volt lehetõségem tesztelni.

3866

Jól szerepelt a kicsike, de néhány hevedert lenyestem róla, és megtoldottam pár csattal.

3867

A deréktámasz nagyon bejött, bár nagyobb súlynál és térfogatnál a súlypont áthelyezõdés miatt tartok tõle, hogy a vállhevederek túl alacsonyan lesznek. Olyankor meg nem ajánlatos pl. egy via ferráta 10 méteres létrájának a tetején hajoldozni, mert könnyen átbukik az emberen (tapasztalat).

3868

Egy kis bushcraft még belefért :). Ilyen mikor meglátok száraz fát az esõbeállónál bekészítve.

3869

Tényleg sokat jelenthet egy kis tûz az ember lelkének.

BragBOL
09-17-2014, 07:53 AM
Off
http://www.wall321.com/thumbnails/detail/20120617/soldiers%20guns%20forest%20gas%20masks%20fantasy%2 0art%20masks%201920x1080%20wallpaper_www.wall321.c om_26.jpg
http://wallpapers.windowsace.com/pics/-/f/-fallout-wallpaper-2-with-resolution-of-1280x800-for-your-desktop-a-e-ibackgroundz.com.jpg
on

kubikus
09-17-2014, 10:19 AM
Reggel, begyûjtöttem a zöldbabot vetõmagnak. Megszárítom, és felteszem a padlásra. Egyrésze még a hüvelyében az esõs idõ hatására sajnos kicsírázott. így legalább tudom, hogy jövõre nem lesz gondom, ellenálló és minõségi lett a vetõmagom.

kubikus
09-17-2014, 10:28 AM
Reggel, begyûjtöttem a zöldbabot vetõmagnak. Megszárítom, és felteszem a padlásra. Egyrésze még a hüvelyében az esõs idõ hatására sajnos kicsírázott. így legalább tudom, hogy jövõre nem lesz gondom, ellenálló és minõségi lett a vetõmagom.

kovu78
09-18-2014, 01:39 PM
avokadó mag csíráztatás :thumbup

Doom
09-18-2014, 05:22 PM
Az infrastruktúra megszûnésével jó egy kis meleg ebéd,de mosakodni stb is lehet használni...egy teamécses,a fél liter levest 45 perc alatt fõzte meg....érdemes bevásárolni belõle fõleg városlakóknak....38803881

Nealden
09-18-2014, 06:37 PM
Megérkeztek:

- 1 db SILVA tájoló hõmérõvel -30-tól + 60-ig mér
- 1 db HighPeak minilite kutyaól sátor
- 1 db primus szikravetõ (mer óccsó vót)

Grafitos
09-19-2014, 07:47 AM
Védre kézben a Mókamiki Túrázó Xl. :D boldogsáááág

LSVF
09-19-2014, 08:14 AM
Az infrastruktúra megszûnésével jó egy kis meleg ebéd,de mosakodni stb is lehet használni...egy teamécses,a fél liter levest 45 perc alatt fõzte meg....érdemes bevásárolni belõle fõleg városlakóknak....38803881

Van kér db nyithatós esbit fõzõm(azért vettem ilyet mert fával is mûködik). A kisebbikre rátettem az alu 0,5l-es bögrém nem full hideg vízzel. 2db teamécses nem bírta felforralni 45 perc alatt.
Lehet az ok, hogy nem burkoltam körbe eléggé? Hát kint se fogom.
Ha jól látom te edénybe raktad a gyertyát.

Doom
09-19-2014, 02:17 PM
Van kér db nyithatós esbit fõzõm(azért vettem ilyet mert fával is mûködik). A kisebbikre rátettem az alu 0,5l-es bögrém nem full hideg vízzel. 2db teamécses nem bírta felforralni 45 perc alatt.
Lehet az ok, hogy nem burkoltam körbe eléggé? Hát kint se fogom.
Ha jól látom te edénybe raktad a gyertyát.
...nem edény ,ez a bcb fõzõnek a tûztere,jobb mint az esbit,mert teljesen körben van a fala és tereli a hõt az edény közepére,ami onnan az edény falával párhuzamosan száll fel..és közelebb,kb két centire van a láng az edény aljától,ma kipróbálom egy nagyobb teamécsessel és lemérem...itthon is jó,de pl sátorban nagyon jó lehet....

http://www.youtube.com/watch?v=DhSPw7fO17I

Doom
09-20-2014, 08:11 PM
,

mossberg-operator
09-20-2014, 11:34 PM
Kacsat pucoltam elsore, nem lettek szepsegdijjasok... 3888 a srac akitol kaptam, igerte, hogy elvisz kacsazni is. Illetve, hozna szarvast is. Kerdes: zero tapasztalattal, fel tudom-e dolgozni egyedul?

kovu78
09-21-2014, 05:35 AM
londonercsecse
mire azt letollazzátok...de kitartás :thumbup

Grafitos
09-22-2014, 09:39 AM
Vasárnap kimentem az erdõbe és élesben is tesztelgettem kicsit a vasat.. Közben 3 kisebb vágást is sikerült ejtenem a kezeimen (nem szoktam ilyen nagyhoz és éleshez:) Hegyeztem, faragtam, tollaságat készítettem, tüzelõt aprítottam, tüzet gyújtottam, és még egy 10 centis kidõlt fenyõnek is nekiengedtem a kést. 6 órát voltam kint és a nap végén egy rövid bõröves fenés ismét borotvává gyúrta a konvex élt. Zseniális acél ez a Sleipner..a kés minõsége kiváló, használhatóságához nem férhet kétség..már csak az önveszélyességet kell kizárni a képletbõl és nagy barátok leszünk:thumbup
A menedékem érintetlen volt..azt hiszem jól sikerült kiválasztani a helyet..ráadásul a növényzet is nagyon elburjánzott körülötte..szép idõ volt, függõágyaztam
http://i.imgur.com/QaRpVa7.jpg http://i.imgur.com/yXqBOKv.jpg
A másik, féltetõs menedéket a kiépített túrahelyen teljesen szétkapták és félig eltüzelték:(
http://i.imgur.com/PQTPsUc.jpg http://i.imgur.com/aop3ZGm.jpg
A késteszt http://i.imgur.com/W6rfMsK.jpg http://i.imgur.com/kDJyGcO.jpg http://i.imgur.com/BxwCjBk.jpg
tollaság: na ezt még lehet gyakorolni http://i.imgur.com/sIT54ri.jpg http://i.imgur.com/Eny2PYi.jpghttp://i.imgur.com/TtSwfHW.jpg
faragtam egy döfõkést http://i.imgur.com/6oWYB1s.jpg
Tüzelõaprírás és foklaforgács készítés http://i.imgur.com/ZFX8hNM.jpg tûz http://i.imgur.com/7oIatCd.jpg http://i.imgur.com/IWsPFt4.jpg http://i.imgur.com/cAba05L.jpg
Kidõlt fenyõ csapkodás http://i.imgur.com/eU96z0H.jpg http://i.imgur.com/ZMtG9nQ.jpg http://i.imgur.com/KseHqnn.jpg

Víztartalék check: Több hónapja ott van a föld alatt az a 3.5 liter víz
rejtés http://i.imgur.com/ri5VuXl.jpg megbontás http://i.imgur.com/1a08IGA.jpg átlátszó, nincs algásodás http://i.imgur.com/OrqI4bo.jpg szagtalan volt, így 1 kortyot megkóstoltam..az ízén sem volt elváltozás http://i.imgur.com/ny7CFte.jpg

Csúzli field target próbálgatás / 6 mm-es acélgolyókkal
a fegyver:) http://i.imgur.com/JKU440L.jpg http://i.imgur.com/h7maRum.jpg
A célpontok különbözõ távolságra voltak A4 papír felezve
http://i.imgur.com/sBBJD6x.jpg http://i.imgur.com/8ZevLQH.jpg http://i.imgur.com/FUWyFbd.jpg http://i.imgur.com/lcZ2T7G.jpg

Igazán aktívan telt az a kint töltött 6 óra. Tavasszal a menedék továbbfejlesztését tervezem.. oldalfalakat emelek, mélyítem a vályatot és lehet, hogy a most még nyitott tûzteret kemencévé alakítom mivel találtam egy használt kályhacsövet az erdõben és megmozgatta a fantáziámat.

Nealden
09-22-2014, 09:50 AM
Gratula a bökõhöz, nagyon értékes darab! Jó kis menedékhelyed van, egyik közeli hétvégén mi is el fogunk tölteni egy éjszakát a vadonban ;).

cookac
09-22-2014, 10:24 AM
A késteszt http://i.imgur.com/W6rfMsK.jpg http://i.imgur.com/kDJyGcO.jpg http://i.imgur.com/BxwCjBk.jpg

Fasza a kés! Ez nem Hegyespenge vadkanja?

BragBOL
09-22-2014, 10:42 AM
Igazán aktívan telt az a kint töltött 6 óra. Tavasszal a menedék továbbfejlesztését tervezem.. oldalfalakat emelek, mélyítem a vályatot és lehet, hogy a most még nyitott tûzteret kemencévé alakítom mivel találtam egy használt kályhacsövet az erdõben és megmozgatta a fantáziámat.

Ha mindenképp kéményest akarsz, próbáld meg elsõ kéményesnek, hogy hatékonyabb legyen tudod!?
Link1 (http://magyarprepperforum.org/showthread.php?71-Bark%E1csolt-s%FCt%F5-f%F5z%F5-alkalmatoss%E1gok-kemence%E9p%EDt%E9s&p=12204&viewfull=1#post12204) meg alatta.

Grafitos
09-22-2014, 11:39 AM
Hasonlít az tény, de nem koppintásról van szó! Ez MókaMiki Túrázó sorozatának XL változata. Többféle acélból, több élkiképzéssel és pengevastagsággal lehet kapni. A markolatanyagban is teljesen a megrendelõ igényeihez igazodik. Szóval azért ilyen, mert én ilyennek kértem.

Fasza a kés! Ez nem Hegyespenge vadkanja?

Grafitos
09-22-2014, 11:45 AM
Köszi..hosszas válogatás elõzte meg azt, hogy megrendeljem ezt a kést..Aztán a készítés alatt is sokat módosítottam (pl elõször feketített pengévelm kértem) míg végül kész lett. Azt kell mondjam nem bántam meg a rendelést.
Az éjszakázással még én is adós vagyok magamnak idén..jövõ hét kedd szerd. csüt is szép napos idõ lesz elvileg..ezen gondolkodom :)

Gratula a bökõhöz, nagyon értékes darab! Jó kis menedékhelyed van, egyik közeli hétvégén mi is el fogunk tölteni egy éjszakát a vadonban ;).

Grafitos
09-22-2014, 11:48 AM
Kössz a tippet, de az azért nem lenne jó, mert akkor az összes füstöt beküldené a féltetõ alá. Pont azért tervezem a fedett tûztér kialakítását kéménnyel, hogy a fentre kifeszített ponyva nagyobb tüzelésnél is biztonságban legyen.

Ha mindenképp kéményest akarsz, próbáld meg elsõ kéményesnek, hogy hatékonyabb legyen tudod!?
Link1 (http://magyarprepperforum.org/showthread.php?71-Bark%E1csolt-s%FCt%F5-f%F5z%F5-alkalmatoss%E1gok-kemence%E9p%EDt%E9s&p=12204&viewfull=1#post12204) meg alatta.

BragBOL
09-22-2014, 12:10 PM
Kössz a tippet, de az azért nem lenne jó, mert akkor az összes füstöt beküldené a féltetõ alá. Pont azért tervezem a fedett tûztér kialakítását kéménnyel, hogy a fentre kifeszített ponyva nagyobb tüzelésnél is biztonságban legyen.

Aha... Esetleg még ha szerzel még csövet, hajlatot ha kell, és beállítasz egy elágazós faágat a kemence felett(A kõrakásba beágyazva, és a tetõgerendára kötve), és arra rögzítve kivezeted a füstöt?

Grafitos
09-22-2014, 12:22 PM
Na igen..úgy lehetne..értem mire gondolsz. Zárható kemencénél talán több értelme lenne. Amit én szeretnék csak egy kandallószerû tûztér, ami elvezeti a füstöt és a parazsat a ponyvától.

Aha... Esetleg még ha szerzel még csövet, hajlatot ha kell, és beállítasz egy elágazós faágat a kemence felett(A kõrakásba beágyazva, és a tetõgerendára kötve), és arra rögzítve kivezeted a füstöt?

kovu78
09-22-2014, 02:05 PM
Grafitos: milyen a kályhád ?:confused:

Pityubá
09-22-2014, 09:31 PM
Grafitos, ha füstcsövet akarsz készíteni, üres mindkét végén lyukas kutyakajás dobozok egymásba nyomását ajánlom. Én készítettem ilyen túlélõs füstcsövet. :thumbup

Grafitos
09-23-2014, 08:12 AM
Pityubá..nem fotóztam le, de az erdõben találtam egy teljesen jó, kb 88 centis kályhacsövet..közepe kicsit meg van rohadva, de nem vészes..ezt lehet hogy beépítem majd a tûztérhez. Amúgy a konzerves csõ baromijó ötlet:thumbup
Kovu több képen is rajta van..http://i.imgur.com/2ybRSsV.jpg
Kívölrõl kõfal van, belülrõl egy erdõben talált régi hordó tereli a hõt, felül csirkeháló. Azon agyalok, hogy a tûztér oldalát is felépítem kõbõl és a csirkehálós részre is pakolok 1-2 laposabbat. A tûztér hátuljából meg csõvel vezetem el a füstöt és a szikrákat, a ponyvától, ami ha fel van húzva km épp a tûz vonalában van jelenleg. Elég magasan van és múltkor sem volt baj, mert okosan tüzeltem és kontrolláltam az égést. Tehát így egy nyitott kandallószerû tûzterem lenne, ami mégiscsak elvezeti az égéstermékeket a ponyvától.

kovu78
09-23-2014, 08:15 AM
nagyon jó kis kályha készitettem egy kis hobo kályhát, annak csak az a hátránya , hogy kicsi, migyárt teszek fel képet

kovu78
09-23-2014, 08:20 AM
39013902

tea, vagy leves megfõ rajta :)

Grafitos
09-23-2014, 08:26 AM
Teljesen jó..használható eszköz fillérekbõl, meg szemétbõl. Ez közel áll az én szemléletemhez..terepen tudnunk kell improvizálni..akár az eldobált szemét is lehet alapanyaga életmentõ dolgoknak, úgyhogy hasznos, ha ezeket a készségeket békeidõban is fejlesztjük. Az edénytartó rész nagyon odaillik, mibõl van?

kovu78
09-23-2014, 08:29 AM
Grafitos
a régi szétment táp -nak a rácsos hálója a számitogép hátárol, minden tápon van ilyen.:thumbup

BragBOL
09-23-2014, 09:40 AM
Na igen..úgy lehetne..értem mire gondolsz. Zárható kemencénél talán több értelme lenne. Amit én szeretnék csak egy kandallószerû tûztér, ami elvezeti a füstöt és a parazsat a ponyvától.

Agyag nemigen található a környéken ugye?:confused:
Nem ismerem a hegyek talajvilágát. :(

"A szikrafogók a nyílt tûzhelyek szerves tartozékai, bár tudunk olyan esetrõl is, amikor ez hiányzott a házból. Kivitelük azonban nagyon eltérõ. Az ismert legegyszerûbb változat egy kúp alakú vesszõfonadék, amelyet kívül-belül besározva a tûz fölé akasztottak, hogy a szikrákat és a lángot felfogja. Korábbi idézetünk szerint a padlásról leeresztve, horgokon függött, s olyasféle lehetett, amilyeneket a Kis-Küküllõ mentérõl ismerünk. Ezek már a kandalló kürtõje felett voltak, másokat a pásztorszállásokon, nyári konyhákban Udvarhely és Csík megyékben 1900 körül még lehetett látni (Szilády Z. 1909: 9–10; K. Kovács L. 1969: 17, 20–21). Ezek lehettek a kandallók õsei. A fejlettebb változatokból már csõ, kürtõ vezette el a füstöt és terítette szét a tetõtérbe." /Magyar néprajz/
http://mek.oszk.hu/02100/02152/html/04/img/2-31.jpg

Grafitos
09-23-2014, 11:22 AM
Agyag nemigen található a környéken ugye?:confused:
Nem ismerem a hegyek talajvilágát. :(

"A szikrafogók a nyílt tûzhelyek szerves tartozékai, bár tudunk olyan esetrõl is, amikor ez hiányzott a házból. Kivitelük azonban nagyon eltérõ. Az ismert legegyszerûbb változat egy kúp alakú vesszõfonadék, amelyet kívül-belül besározva a tûz fölé akasztottak, hogy a szikrákat és a lángot felfogja. Korábbi idézetünk szerint a padlásról leeresztve, horgokon függött, s olyasféle lehetett, amilyeneket a Kis-Küküllõ mentérõl ismerünk. Ezek már a kandalló kürtõje felett voltak, másokat a pásztorszállásokon, nyári konyhákban Udvarhely és Csík megyékben 1900 körül még lehetett látni (Szilády Z. 1909: 9–10; K. Kovács L. 1969: 17, 20–21). Ezek lehettek a kandallók õsei. A fejlettebb változatokból már csõ, kürtõ vezette el a füstöt és terítette szét a tetõtérbe." /Magyar néprajz/
http://mek.oszk.hu/02100/02152/html/04/img/2-31.jpg

Volt szerencsém földttúrni arrafelé..ugyabár, mikor a vermet készítettem. agyagnak nincs nyoma sem..szép fekete erdei talaj van mindenhol..de nem is kell, hogy nagyon el legyen tömítve..az oldalán úgysem jön a füst a hordó miatt, a tetején meg gyorsabb utat fog találni a kéményen át..a kövek meg megakadályozzák a szikrák felreppenését..

Amúgy jövõ hét kedd, szerd, csüt nagyon napos idõt ír...remek lenne egy utsó kintalvásra

vélemény?

astonferi
09-23-2014, 11:58 AM
Volt szerencsém földttúrni arrafelé..ugyabár, mikor a vermet készítettem. agyagnak nincs nyoma sem..szép fekete erdei talaj van mindenhol..de nem is kell, hogy nagyon el legyen tömítve..az oldalán úgysem jön a füst a hordó miatt, a tetején meg gyorsabb utat fog találni a kéményen át..a kövek meg megakadályozzák a szikrák felreppenését..

Amúgy jövõ hét kedd, szerd, csüt nagyon napos idõt ír...remek lenne egy utsó kintalvásra

vélemény?
aludj :) megkeresem ha akarod a hely talajösszetételét de asszem ott nem fogsz agyagot találni. mészkõhegy ha jók az emlékeim.

A. L. Ias
09-23-2014, 02:26 PM
Tegnap elmaradt, de ha össze tudunk futni, akkor adok tesztelni egy DPM sátorlapot, hogy mennyire felel meg az igényeidnek.

Grafitos
09-23-2014, 02:28 PM
Jólvan..remélem az esõállóságát nem kell majd tesztelnem kintalváskor:)

A. L. Ias
09-23-2014, 02:47 PM
Pedig inkább szárazon, mint melegen tart. :D

Grafitos
09-24-2014, 07:36 AM
Szerintem..ilyenkor éjszakánként már lemegy az erdõben akár 4-5 fokra is hajnalban..ki fogok fagyni a nyári hálózsákban az biztos..
Mi lett az avatárod ALIas? mormota? vagy mi a franc ez? :haha:

A. L. Ias
09-24-2014, 09:25 AM
Az, mormota. Vastag a bundája, ha teheti állandóan eszik, és téli álmot alszik. Pont, mint én! ;)

Nealden
09-26-2014, 11:19 AM
- 5 m kevlár erõsítésû hegymászó kötél

Kisss
09-26-2014, 08:17 PM
Szerintem..ilyenkor éjszakánként már lemegy az erdõben akár 4-5 fokra is hajnalban..ki fogok fagyni a nyári hálózsákban az biztos..
Mi lett az avatárod ALIas? mormota? vagy mi a franc ez? :haha:

Viszont tudod tesztelni a hvisszaver fóliát! + készíts oda külön tüzifát reggelre, így gyorsabb lesz a megmenekülmés a fagyhaláltól! :)

Pityubá
09-26-2014, 09:15 PM
- 5 m kevlár erõsítésû hegymászó kötél
Bocsánat nem jól értem, talán 50 méter ?
Mi ennyit használunk 12mm-esbõl. :D

Nealden
09-27-2014, 05:58 PM
Nem...csak 5 m. Továbbra sem szándékozom sziklát mászni :). Van több vastagságú, erõsségû és hosszúságú kötél a packban. És most ezzel a bivaly erõssel toldottam kicsit.

Pityubá
09-27-2014, 06:20 PM
Nem...csak 5 m. Továbbra sem szándékozom sziklát mászni :). Van több vastagságú, erõsségû és hosszúságú kötél a packban. És most ezzel a bivaly erõssel toldottam kicsit.
Hasznos dolog ha kötél is van a pakkban. A köteleket részleteznéd ? soha nem késõ tanulni.
Ha nincs kötéltechnikai kiképzés, akkor csupán 20 méter 6mm-es kötél +néhány karabiner van nálam ponyvát feszíteni, esetleg menteni.

Nealden
09-27-2014, 06:37 PM
:) Azt hiszem inkább én tanulok Tõletek...de...a pakkomban:
- 2.5 m paracord
- 5 m paracord
- 5 m kevláros (azt hiszem ez nekem is 6 mm-es)
- Volt 5 m 4 mm-es sima fonott hegymászós, de ebbõl karkötõ készült a lányomnak mert lila volt :) pótolni kell :)
- 2.5 m paracord karkötõ formában
- és egy érdekesség: nagyon erõs vékony nyúlós azt hiszem nylon zsinór egy kis tekercsen (kötözgetéshez). Azt is hallottam már, hogy régen ezt úgy hívták bezec...vagy mi. De ez lehet teljes blõdség. Viszont eddig hasznos volt :).

Pityubá
09-27-2014, 07:56 PM
:) Azt hiszem inkább én tanulok Tõletek...de...a pakkomban:
- 2.5 m paracord
- 5 m paracord
- 5 m kevláros (azt hiszem ez nekem is 6 mm-es)
- Volt 5 m 4 mm-es sima fonott hegymászós, de ebbõl karkötõ készült a lányomnak mert lila volt :) pótolni kell :)
- 2.5 m paracord karkötõ formában
- és egy érdekesség: nagyon erõs vékony nyúlós azt hiszem nylon zsinór egy kis tekercsen (kötözgetéshez). Azt is hallottam már, hogy régen ezt úgy hívták bezec...vagy mi. De ez lehet teljes blõdség. Viszont eddig hasznos volt :).
Értem, hasonló listára számítottam.
Nékem így tanították: 20 méter kötél egybe több mint 20 méter különbözõ erõsségû - hosszúságú kötéldarab.
+ 2 db hegymászó karabiner az 1ik menetesen zárható legyen, ezzel ereszkedni is lehet szükség esetén. :thumbup

Nealden
09-28-2014, 06:55 PM
Let it be. Beszerzek egy hosszúkásat is. Bár nem biztos, hogy szétvágnám ha különbözõ helyeken kéne kifeszítenem valamit; pl. láttam bushcraftost, aki egyik helyen kifeszített maga mögé egy hõvisszaverõs ponyvát. Ott megmelegedett, majd átsétált a "hálószobájába" :) a kicsit odébb kifeszített menedékhez.

fisligery
09-29-2014, 04:01 PM
Üvegbe tettem a még régebben szedett gyógynövényeket, lett:
-4,5 átlag dunsztos üveg kamilla
-2 átlag dunsztos üveg cickafark
-2 átlag dunsztos üveg lándzsás útifû

Pityubá
09-29-2014, 09:31 PM
Régebben prepperkedtem sebhintõport, szárított lándzsás útifûbõl, kitisztított rotációs kávédarálón porítottam le.
Ne feledjétek antibakteriális hatású, lebomlása során is antibaktérium keletkezik így nem alakul ki baktérium rezisztencia.
OFF
Nagyon gyors a sebgyógyulás, kb.10 éves voltam amikor szántóföldön megsebesült a kezem, nagynéném megdörgölt lándzsás útifûvel többszörösen kötötte be.
ON
Vélemény, ismert volt ez a felhasználás, Zacskóbicska ?

pappito
09-29-2014, 11:16 PM
Régebben prepperkedtem sebhintõport, szárított lándzsás útifûbõl, kitisztított rotációs kávédarálón porítottam le.
Ne feledjétek antibakteriális hatású, lebomlása során is antibaktérium keletkezik így nem alakul ki baktérium rezisztencia.
OFF
Nagyon gyors a sebgyógyulás, kb.10 éves voltam amikor szántóföldön megsebesült a kezem, nagynéném megdörgölt lándzsás útifûvel többszörösen kötötte be.
ON
Vélemény, ismert volt ez a felhasználás, Zacskóbicska ?

az volt, klasszik népi gyógyászat, sebre is tették

LSVF
09-30-2014, 06:43 AM
Kipróbáltam:
kb 1,5 hónapos(szép zöld) esõvizet átszûrtem Kínai víztisztítón, forraltam 10 percig Esbit fõzõn
0,5l -es alupohárban és megittam(2,5dl)-Semmi bajom nem lett.
Szedtünk megint gombát-õzláb és pöffeteg-ez utóbbi nem éppen ízlett úgyhogy csak éhenhalás esetén.

Grafitos
09-30-2014, 08:00 AM
A cickafarkat meg felfázásra, meg nõgyógyászati problémákra javasolják.
Én most elkezdtem egy kúrát...minden reggel éhgyomorra iszok gyógyteát. Egyik nap diólevél, másik nap csalán. Ezt tervezem csinálni 2 hónapig, aztán szünet. Már 2 hét eltellt és nagyon jó hatással van a közérzetemre és az emésztésemre is + fogytam 2.5 kilót:thumbup

pappito
10-01-2014, 03:48 AM
Kipróbáltam:
kb 1,5 hónapos(szép zöld) esõvizet átszûrtem Kínai víztisztítón, forraltam 10 percig Esbit fõzõn
0,5l -es alupohárban és megittam(2,5dl)-Semmi bajom nem lett.

és csak szûréssel is kipróbáltad? vagy csak forralással?

LSVF
10-01-2014, 07:27 AM
Egyenlõre a kettõt együtt.
A csak szûrés majd a 7végén.

TMIB
10-01-2014, 07:52 AM
Tegnap este sport-üzletben jártam. 1 hónap múlva lesz videó arról amit vettem. :D

gyûjtögetõ
10-01-2014, 11:37 AM
1hónap? addigra lehet becsapódik egy kisbolygó a földbe és kihalunk :haha: legalább elmondhatnád hogy mi az :D

Grafitos
10-01-2014, 11:42 AM
Jaja ne csigázz...gondolom nem súlyzókészlet :gonoszrohog:

Grafitos
10-01-2014, 11:46 AM
Amúgy tegnap használt linóleumot terítettem le a pincehelységem padlójára, hogy könnyebb legyen takarítani és az ajtaját is megerõsítettem. Még egy értelmes polc kell és mehet is le a víz, meg az ételtartalék oda. Sok hely felszabadulna fent, nekem meg lenne egy igazi prepperraktáram...mindez ráadásul egy légópincében:thumbup

kovu78
10-01-2014, 12:33 PM
Grafitos
csak nem bombázásra számítasz ? :D gratulálok a pincéhez!:thumbup

mossberg-operator
10-01-2014, 11:10 PM
Tegnap este sport-üzletben jártam. 1 hónap múlva lesz videó arról amit vettem. :D

Teniszuto? Golf cucc? :)

PPp
10-03-2014, 01:15 PM
A hülyeségemnek köszönhetõen gyakoroltam (és úgy tûnik még egy ideig gyakorlom kell) a sebkötözést fél kézzel. Ezzel párhuzamosan ráébretem, hogy az elsõsegélycsomagom nagyobb probléma esetén nem sokáig elég (pl.: ha 2-3 naponta új, steril kötést szeretnék csinálni). Így nekiálltam kibõvíteni.

Hál' istennek elõtte még sikerült beraktározni 5 m3 fát. (A betervezett további 5 m3 még megvalósításra vár, remélem még zimankó elõtt elintézem "fél kézzel".)

Végül: kis öröm, de úgy tûnik szüleimnél sikerült elérnem, hogy a spájz végre rendeltetésszerûen legyen használva; kitakarították és elkezdték a feltöltését (nagyobb mennyiségû cukor, rizs, befõttek).

Grafitos
10-03-2014, 04:02 PM
Tudod hogy van..bármi lehet. De legjobb tulajdonságának a vastag zárható acélajtót tartom jelenleg:)

Grafitos
csak nem bombázásra számítasz ? :D gratulálok a pincéhez!:thumbup

astonferi
10-03-2014, 04:30 PM
Amúgy tegnap használt linóleumot terítettem le a pincehelységem padlójára, hogy könnyebb legyen takarítani és az ajtaját is megerõsítettem. Még egy értelmes polc kell és mehet is le a víz, meg az ételtartalék oda. Sok hely felszabadulna fent, nekem meg lenne egy igazi prepperraktáram...mindez ráadásul egy légópincében:thumbup
ikea-ban kapsz olcsón fa polcot. le kell ugyan lakkozni hogy ne szívja meg vizzel magát. salgo polc nem jó ? az van csak el kell menni érte

Grafitos
10-03-2014, 04:34 PM
Az jó lenne az biztos..inkább a salgó való oda..És össze van rakva, vagy darabos OFF:Figya Feri, te sem tudsz olyan arcot aki tudna használni nagyméretü reklámplakátot, vagy építkezési reklámhálót akármire??

ikea-ban kapsz olcsón fa polcot. le kell ugyan lakkozni hogy ne szívja meg vizzel magát. salgo polc nem jó ? az van csak el kell menni érte

astonferi
10-03-2014, 05:46 PM
Az jó lenne az biztos..inkább a salgó való oda..És össze van rakva, vagy darabos OFF:Figya Feri, te sem tudsz olyan arcot aki tudna használni nagyméretü reklámplakátot, vagy építkezési reklámhálót akármire??
drága barátom szétszedjük a polcot....reklámot megkérdem...beszéljünk telon hétfõn

Grafitos
10-03-2014, 07:24 PM
Yo, majd csörgök..és köszi

LSVF
10-07-2014, 07:54 AM
Tegnap eldugtuk a fokhagymát. Korábban a salátát vetettem.
Volt kis padlás pakolás, egy dolgot félreraktam magamnak ami régi kedvencem egy Dick fenõacélt. Még megvan a nyele mindkét darabja.
Akkora, hogy ütni is lehet vele.:cool:
A garázsok még vissza vannak(megint:duhos:). De onnan már mindent kiválogattam korábbi pakolásnál.:D
Még pár dolog és jöhet a kertásás.

Mizu
10-07-2014, 10:36 AM
Tegnap eldugtuk a fokhagymát.

Apam jart igy szegeny! Vagy 4 eve ledugta a viraghagymakat es azota sem talaljuk...

... marmint a viraghagymat... Apam az megvan!..

LSVF
10-07-2014, 01:23 PM
Mink a fõd alá tudatosan, láccik a helye nekijje.

Grafitos
10-08-2014, 01:47 PM
Hétfõn ismét kint voltam 1 napot az erdõben..Tesztelgettem, függõágyaztam, élveztem az õszt. Úgy volt, hogy elõzetes terveim szerint már vasárnap délután kimegyek és függõágyban töltöm az éjszakát. Erre vasárnap reggel erõs nyakfájással ébredtem, ami lehetetlenné tette a kintalvást. Azért másnap reggel kimentünk. 9-re értünk a táborhelyre..a szokott fotót ismét elkészítettem a menedékrõl..emberi aktivitásnak semmi nyoma:thumbup http://i.imgur.com/mM9XGia.jpg
Aztán feldobtam a függõágyat és kipróbáltam, hogy kompatibilis-e a hõtükrös polifoamommal. Hát az.. mûködik a dolog..beszállásnál kicsit igazgatni kell ugyan a seggem alatt, de utána olyan mintha egy kényelmes ágyban feküdnék és nagyon jól szigetel..konstatáltam, hogy ezzel a kombóval akár az éjszaka is kibírható lenne.
http://i.imgur.com/Pmp2bpf.jpg http://i.imgur.com/ZqXrzBW.jpg http://i.imgur.com/pldnv2J.jpg
Gyönyörû volt az erdõ..2-3 órát biztos pihiztem és néztem felettem a tölgyek koronáját (relax)http://i.imgur.com/hWfUwTr.jpg http://i.imgur.com/0RpAmu6.jpg
Persze velem volt a Túrázó is http://i.imgur.com/peAgCYi.jpg Papicáék Betyárkéses videójában láttam egy módszert, amivel gyönyörû foklaforgácsot lehet készíteni. Nem kell kibányászni a foklát a törzsbõl, hanem akár az álló fenyõ letört ágát is meg lehet gyalulni kicsit kaparóéllel. Nem is tudom hogy kerül egy tölgyesbe 1 db fenyõ, de pont a táborhely mellett nõ egy:thumbup Gyönyörû forgácsokat gyártott a Túrázó
http://i.imgur.com/uiXHHLZ.jpg http://i.imgur.com/LO0Z8CQ.jpg http://i.imgur.com/z1W1wOb.jpg http://i.imgur.com/Htxwg5R.jpg
Ez a kaparék önmagában is egy szikráztatásra gyullad és sokáig ég..próbáljátok ki http://i.imgur.com/32JZujt.jpg http://i.imgur.com/q9lYXqI.jpg
Lassan jött az ebédidõ..bolonyai spagettit hoztam, szóval csak melegíteni kellett, de szép idõ volt és nem volt kedvem bemenni az árnyékos menedék tûzrakóhelyéhez, így készítettem magamnak egy kisebb tûzteret, amit az ivócsajkámhoz méreteztem. Kövekbõl és földbõl kb 10 perc alatt összedobtam
http://i.imgur.com/qoHc971.jpg http://i.imgur.com/yjanw0w.jpg ennyi fából már lett a melegítéshez elegendõ parázs http://i.imgur.com/qrx3qyS.jpg
Gyújtás http://i.imgur.com/7ocY4I3.jpg http://i.imgur.com/0W6Ga7i.jpghttp://i.imgur.com/L7nlvt1.jpg http://i.imgur.com/a0BzXlm.jpg
A kis rögtönzött tûzhely remekül funkcionált és meglepõen kevés fával lehet rajta melegíteni.
Még ellõttem vagy 20 csúzligolyót, aztán pakolás, majd haza..remek nap volt

astonferi
10-22-2014, 08:49 AM
Erre vasárnap reggel erõs nyakfájással ébredtem, ami lehetetlenné tette a kintalvást. Azért másnap reggel kimentünk. 9-re értünk a táborhelyre..a szokott fotót ismét elkészítettem a menedékrõl..emberi aktivitásnak semmi nyoma
ezt nem értem gebasz után fáj a nyakad elhalasztjuk a gebaszt ? :haha:
még nem volt aktivitás de ha csinálsz 3 fotót a környékrõl hogy mit látsz akkor megtalálom és hagyok neked üzenetet. :D

Grafitos
10-22-2014, 10:35 AM
Feri engedj meg egy mondatot..Nem a városban van! :) nem a Te tereped
Ráadásul fák is vannak a környéken:thumbup

astonferi
10-22-2014, 11:30 AM
Feri engedj meg egy mondatot..Nem a városban van! :) nem a Te tereped
Ráadásul fák is vannak a környéken:thumbup

tudom hol van a múltkor már elmondtad...és tényleg a fák zavarnának nagyon :) de ha házat vagy betont látok tudom mi hol van :)

Doom
10-25-2014, 11:44 AM
,

mmilan21
10-25-2014, 07:33 PM
A káposzta mostanság nem drága a minõségéhez képest, ezért vettünk egy kis dézsára valót és elraktuk savanyú káposztának.
Ha már ott voltunk a piacon, vettünk hársfa, erdei és virág mézet. Ezután készítettem és elraktam egy kis mézes diót télire(Finom lesz...).
Jöhetnek a hideg napok, van féltucat teafüvem és már méz is van hozzá.

Az idei évben pl. nem jött össze az almatermés (EGY tucat ehetõ alma), de van még a tavalyi almaecet, ezen is látszik, hogy érdemes elõre beraktározni amennyit tudunk/lehet a tartós készletekbõl (só, cukor, ecet, méz, bor, pálinka...).
Vagy például a szennyvizes az elõrelátó befõzésnek.
Kivágták a fákat ugyebár.. (de egyébként is elöregedõben voltak, a cseresznye volt talán a legjobb állapotban) ..ez pedig plusz tûzifát ad a következõ szezonra, addigra megszárad. Már össze van hasogatva a fa, kivéve a gyökeres tuskókat, az majd holnap.
A szilvafák érintetlenek érintetlenek maradtak persze (a kis szerencsések), legalább lesz lekvár meg pálinka..

A forgalmas mindennapok... és vannak kissé mélyebbek is, mikor hogy. A lényeg, hogy megszûnt szinte teljesen az üresség(kiesett tényezõk miatt) érzetem, az elmúlt 1 év alatt különösen. Egyre átfogóbb projektek, haladás fejlõdés fizikailag és szellemileg. Mi más szükséges egy tudatosodó embernek? Na igen a fórum... a fórum, ami mindig mutat valami érdekeset.

gyûjtögetõ
10-25-2014, 08:10 PM
Pont valamelyik nap gondolkoztam a mézes dión hogy kéne venni vagy csinálni. A méz korlátlan ideig eláll de a dió az megavasodik ugye. Mennyi ideig marad jó a mézes dió, van már vele tapasztalat?

mmilan21
10-26-2014, 09:45 AM
Pont valamelyik nap gondolkoztam a mézes dión hogy kéne venni vagy csinálni. A méz korlátlan ideig eláll de a dió az megavasodik ugye. Mennyi ideig marad jó a mézes dió, van már vele tapasztalat?

Egyenlõre még nincs tapasztalatom (ez az elsõ), de a dió eleve eláll szabad levegõn héjastól 2 évig. A méz savas kémhatású + természetes antibiotikum ezért az avasodást okozó baktériumok nem terjedhetnek benne elvileg. A méz végül is tartósító anyagnak számít, így biztos hogy meghosszabbítja az eltarthatósági idõt. Plusz a méz a diót is átitatja valamelyest ... idõvel.
Egy tipp: minél szárazabb legyen a dió ami a víztartalmát illeti, mert úgy nehezebben romlik meg. Én a tavalyi diót törtem fel ezután egybõl ment az üvegbe és bele a méz azt követõen.

Nem tudom viszont, hogy a méz ki-e zárja a levegõt magából mint pl. az étolaj vagy a zsír, mert akkor még tovább elállhat.
Ha ellepi a diót a méz akkor 3-5 évet ki kellene bírjon, szerintem.

A. L. Ias
10-26-2014, 10:15 AM
Nem tudom mennyire prepperkedés, de tegnap tüzelõre aprítottam egy ~25 éves, lábon álló tûzfát. A tönköt nem ástam ki, abból elvileg kerti asztal lesz valamikor. Tapasztalatnak nem volt rossz, de már nem vagyok 25 éves, ma meg vagyok halva. Sajog mindenem, fõleg a bal vállam a láncfûrésztõl és a derekam az emelgetéstõl. De megcsináltam!!! :)

mmilan21
10-26-2014, 11:57 AM
Nem tudom mennyire prepperkedés, de tegnap tüzelõre aprítottam egy ~25 éves, lábon álló tûzfát. A tönköt nem ástam ki, abból elvileg kerti asztal lesz valamikor. Tapasztalatnak nem volt rossz, de már nem vagyok 25 éves, ma meg vagyok halva. Sajog mindenem, fõleg a bal vállam a láncfûrésztõl és a derekam az emelgetéstõl. De megcsináltam!!! :)

Ez is prepperkedés szerintem, mert azt a fát nem az erdõbõl vágják ki és szállítják hozzád, hanem helyben van, te dolgozod fel.
A tûzifa hasogatás és pakolászás/talicskázás nekem is okoz fáradságot, kimerültséget mert nem könnyû munka, de kb 1,5-2 heti kényelmes munkából megvan az éves tüzelõszükséglet.

Nekünk van még pár gyümölcsfa, azok is egyszer vágásérettek lesznek(ha kiszáradnak). A gyümölcsfa pl. ad gyümölcsöt, a metszésbõl tûzifát/venyigét és amikor ki kell vágni akkor még több tûzifát. Ad még árnyékot, madárcsalogató, ökoszisztéma fenntartó tehát jó barátunk ebbõl a szempontból.

Most is van kis izomlázam a seprûnyél vastagságú tûzifák délelõtti pakolásától, de másnapra már se híre se hamva sem lesz, eltûnik mert már hozzászoktam.
Kézifûrésszel is vágtam száraz tûzifát régebben, na az kimerítette a kezem még jobban(mielõtt megkérdeznétek szárazfához való fûrésszel dolgoztam).

Kisss
10-26-2014, 01:05 PM
Ez is prepperkedés szerintem, mert azt a fát nem az erdõbõl vágják ki és szállítják hozzád, hanem helyben van, te dolgozod fel.
A tûzifa hasogatás és pakolászás/talicskázás nekem is okoz fáradságot, kimerültséget mert nem könnyû munka, de kb 1,5-2 heti kényelmes munkából megvan az éves tüzelõszükséglet.

Nekünk van még pár gyümölcsfa, azok is egyszer vágásérettek lesznek(ha kiszáradnak). A gyümölcsfa pl. ad gyümölcsöt, a metszésbõl tûzifát/venyigét és amikor ki kell vágni akkor még több tûzifát. Ad még árnyékot, madárcsalogató, ökoszisztéma fenntartó tehát jó barátunk ebbõl a szempontból.

Most is van kis izomlázam a seprûnyél vastagságú tûzifák délelõtti pakolásától, de másnapra már se híre se hamva sem lesz, eltûnik mert már hozzászoktam.
Kézifûrésszel is vágtam száraz tûzifát régebben, na az kimerítette a kezem még jobban(mielõtt megkérdeznétek szárazfához való fûrésszel dolgoztam).

En azert csak kerdezek! Mi az hogy szaraz fahoz valo fureszt hasznaltal? Van nyershez is meg szarazhoz is? Mi a kulonbseg?

Doom
10-26-2014, 01:09 PM
,

mmilan21
10-26-2014, 03:15 PM
En azert csak kerdezek! Mi az hogy szaraz fahoz valo fureszt hasznaltal? Van nyershez is meg szarazhoz is? Mi a kulonbseg?

A fogazata másképp néz ki. Az egyik ahol ugyanúgy néznek ki a fogak(egyformák) (pl szalagfûrész, asztalos munkákhoz fûrészek) az száraz fához való.
A másik amelyiknél szabályos közönkét van egy-egy többitõl különbözõ (dupla)fog, az való a nedves fához ezek általában a nagy keretes fûrészek lapjai.
Mondjuk az utóbbi is alkalmas száraz fa fûrészeléséhez, de nekem jobban bevált a sima(egyforma) fogú változat.
Az elsõ fajta vágja szépen a nedves/zöld fát is, így metszéskor is azt használom.

A. L. Ias
10-26-2014, 09:12 PM
Leginkább az töltött el büszkeséggel, hogy ami reggel még egy 8-9 méter magas, terebélyes faként állt a kertben, az estére már vízszintesen feldarabolva feküdt.

Kisss
10-27-2014, 06:42 AM
A fogazata másképp néz ki. Az egyik ahol ugyanúgy néznek ki a fogak(egyformák) (pl szalagfûrész, asztalos munkákhoz fûrészek) az száraz fához való.
A másik amelyiknél szabályos közönkét van egy-egy többitõl különbözõ (dupla)fog, az való a nedves fához ezek általában a nagy keretes fûrészek lapjai.
Mondjuk az utóbbi is alkalmas száraz fa fûrészeléséhez, de nekem jobban bevált a sima(egyforma) fogú változat.
Az elsõ fajta vágja szépen a nedves/zöld fát is, így metszéskor is azt használom.

Ertem. Koszi!

LSVF
10-27-2014, 01:22 PM
Végre elpakoltuk a két garázst.
Rá kellett jönnöm, hogy kaján kívül nem nagyon veszek már semmit.Gyerekek, nincs az a helység amit ne lehetne megtömni!
Tököm ki volt.... Pedig látszólag nincs is "sok" cuccom. (mondjuk a jányéknál székelek és azért nekik is van cuccuk)Csak olyat amit tudom hogy tuti használni is fogok. Azért már tudom mik ezek a dolgok.
Évekig nem rakosgatok semmit, mert csak tönkre megy.
Csináltam kutyakonzerv dobozból fõzõt, még nem próbáltam ki.
Még 3db 5l-es üvegbe raktam el vizet a többi közé.
Sok bushcraftot gyakorlok inkább, és beszerzek 2 db függõágyat (az asszonyé a másik).
A környezetem már egész jól felderítettem.

LSVF
10-28-2014, 07:15 AM
Tegnap este rakogattuk a mécseseket.
Lett pár félig használt gyertyám és a tescos utántöltõbõl, piros 26 ft-os, kiveszem a gyertyát belefér 3 teamécses.
Kisebb helyet foglal, plusz egységcsomaggá alakult ezáltal.

Grafitos
10-28-2014, 03:13 PM
Szombaton a kopaszhegyi kilátóhoz kirándultam..Reggel fél 8-ra már felülnézetben néztem a tájra. Minden nedves és párás volt még..aznap reggel egy lélek sem volt rajtam kívül a környéken és én pont ezt szeretem
http://i.imgur.com/aSoAZYz.jpg
A néhány négyszögöles fenyves állományban, egy menedékkezdeményre bukkantam:) http://i.imgur.com/VXtFYfr.jpg http://i.imgur.com/IZfXr9m.jpg Hát, nem volt nagy szám, de tovább lehetett volna fejleszteni.
Elsõsorben azonban a több napos esõzés után hirtelen jött ajándék jóidõt akartam kihasználni az erdõben..kicsit függõágyazni és tesztelgetni szokás szerint.
Elõször is kezdtem egy késteszttel. Az XL-emet szerettem volna kipróbálni sújtásos faaprítás közben. Korábban csak ütõfával kínoztam, de most elérkezett az idõ, hogy egy karvastagságú fenyõágat csapásokkal vágjak ketté.
http://i.imgur.com/NjUY6MN.jpg ezt az ágat szemeltem ki http://i.imgur.com/WxqYGgz.jpg
Csuklózsinór használata nélkül, pusztán a madárfej formát markolva egy perc alatt kettécsaptam
http://i.imgur.com/9EfAbT2.jpg
http://i.imgur.com/SuidEAz.jpg

Grafitos
10-28-2014, 03:14 PM
Most elõször volt velem az örökölt kalapom..teljesen más, mint az eddig hordott sapkám, de nagyon tetszik:)
http://i.imgur.com/gr4yiUc.jpg http://i.imgur.com/MMm0kOz.jpg http://i.imgur.com/qZhysZD.jpg
Aztán találtam egy jó helyet, ahonnan ráláttam egy rétre, ahol õzek szoktak napozni és feldobtam a függõágyam
http://i.imgur.com/xYLm3kL.jpg egy kidõlt fenyõbõl feszegettem egy kis foklát..ezt farigcsáltam hintázás közben
elõtte http://i.imgur.com/21LeJWy.jpg utána http://i.imgur.com/1KTUKpD.jpg
Aztán lassan megéheztem...lecsót hoztam, tehát csak melegítenem kellett. Ugyan nálam volt a svájci zselés melegítõm, gyakorlásként összedobtam egy kis tûzrakó-fõzõ helyet kövekbõl.
http://i.imgur.com/9Nhyi3m.jpg

Grafitos
10-28-2014, 03:15 PM
http://i.imgur.com/V5oVdoZ.jpg http://i.imgur.com/7KHcpTr.jpg
Jól bekajáltam és néztem a "plafont" néhány órát http://i.imgur.com/8P7DCjp.jpg http://i.imgur.com/611Fbx9.jpg
Délután 2 körül indultam lefelé..addigra már az idõ is nagyon szép tiszta lett

Ui: bocs, de csak 3 hsz-be fért el:)
http://i.imgur.com/lhfGErV.jpg http://i.imgur.com/NVF583R.jpg

Grafitos
10-31-2014, 08:44 AM
A szomszédom eladta a lakását és ezt a tárolót nekem adta!:eek:
http://i.imgur.com/wB3iqou.jpg

http://i.imgur.com/dpBwMi9.jpg
Azt tervezem, hogy a felsõ kamrából a fölös cuccot átpakolom a pincébe és fent csak az élelmiszert, a vizet és a felszerelést fogom tartani, hogy könnyen elérhetõ legyen.
Azt hiszem, hogy a rendszerezésben nagy segítségemre lessz ez a kihúzható rekeszes tároló:thumbup

Uhh...jó nagy képek:)de miért?

LSVF
10-31-2014, 12:52 PM
Az ilyen polc mindig jól jön.
Majd rácsodálkozol ha megrakod, hogy mennyi helyed lett máshol.
Én így jártam a 7végén.

astonferi
10-31-2014, 01:13 PM
ez IKEA-s így tudsz hozzá venni kiegészítõket ( rácsosat v. telit )

Grafitos
11-03-2014, 09:00 AM
Köszi Feri ezt jó tudni...úgy hiszem 1-2 hely még van benne.

Tegnap elhoztam néhány szerszámot, amit nagyapám hagyott rám, aki mûszerész is volt. Köszönöm papi
http://i.imgur.com/ibV5WNk.jpg http://i.imgur.com/Q2hePMR.jpghttp://i.imgur.com/f2iO18c.jpg

astonferi
11-07-2014, 10:50 AM
nos a héten és múlt héten volt némi idõm ezért elkezdtem saját MRE csomagokat gyártani.
Chow-mein tészta ( Lidl 199 ft 250 g ) maggi erõ - marhahús leves kocka ( 12 db 400 ft )
zacskóban 100 g tészta és 1 leveskocka. kb: 110 ft. forrásban lévõ vízbe beletéve 3 perc fõzés 3-4 perc lefedve pihentetés és kész. ( mint a smack leves csak variálható ízekkel)
simítózáras zacskóban ( http://papirdoboz.com/simitozaras-tasakok/termek149/simitozaras-tasak-70x100-100db-100-db-csomag.html ) 100 g rizs (rizs Lidl 1000g 245-ft) ehhez ugye kell 2 dl ( 200 ml ) víz. ehetõ bármilyen konzerv hússal zöldséggel, babbal. egy adag egy étkezésre elég. vigyázz mert egy konzerv 260 - 340 g netto töltõ tömegû így azt 3-4 étkezéshez tudod felhasználni. megoldás ha egyben fõzöl nagyobb adagot ( 3 adag rizs egy konzerv ) mi hárman vagyunk ezért találtam ki ezen mennyiségeket.
kétszersült 2-3 darab vákum csomagolva. eltörtem egy párat mire kitaláltam mennyire kell vákumozni.
tapasztalatom szerint a 100 g rizs és egy 400 g chillis babkonzerv elég volt egész napra a levessel együtt de nem végeztem fizikai munkát csak elvoltam.
italport még keresek valamint a dobozolást vagy komplett csomagolást kell kitalálnom.

Grafitos
11-07-2014, 11:40 AM
italpor-Bolero, de szerintem jobb a vitaminos pezsgõtabi..

astonferi
11-07-2014, 11:41 AM
köszi a pezsgõ tablettán agyaltam én is meg abból van mindenféle vitaminos is.

Laci
11-07-2014, 05:15 PM
Kétszersült helyett nem jó a puffasztott rizs ? Akkor nem kell vákumfóliázgatnod.
Én pár doboz plussz tablettát raktam félre , Só , cukor/ édesítõ /kávépor ne maradjon ki szerintem .
Szerintem felesleges személyenként / napi adagonként kiméregetni , sok a tökölés vele , sok csomagolóanyagot fogyaszt .
Nekem 3 napos csomag van összerakva , és a következõ az 1 hetes lessz .
A betonydzsungelben mindíg lessz tûz ? :haha:

astonferi
11-07-2014, 06:48 PM
Kétszersült helyett nem jó a puffasztott rizs ?
A betonydzsungelben mindíg lessz tûz ? :haha:

puffasztott rizs nem tudom milyen lehet májkrémmel meg ilyenekkel. kávét már kikísérleteztem, só, bors, chilipaprika van.
azért gondoltam napi személyes adagokat mert így könnyebb beosztani és tervezni de ezt csak én gondolom így. mondjuk azért akarom én is dobozolni vagy valahogy hogy napi adag legyen. a több napos nem rossz ötlet.
jaaa és tûz mindig lesz mindenhol :)

Nealden
11-08-2014, 09:07 PM
Megtörtént a sütõdiszkosz beavatása és tesztelése. Kis ismertetõ a történtekrõl :)

4247
így nézett ki a dobozból elõbújva

4236
a zárszerkezet (melankolikus steampunk stílus :))

4237
beavatási szertartás kezdeti fázis

4238
beavatva

4239
az elsõ bélelés elsõ rétegei (angol szalonna+zöldségek)

4240
nyers élelmiszer :)

4241
egy réteg csirke fûszerezve gazdagon (rozmaring+olaj)

4242
záróakkord (nem maradt szalonna :))

4243
nosza be a kandallóba be

4244
fél óra elég volt neki

4245

4246
minden megpuhult

Nagggyon kellemes csalódás. Az étel ízkavalkádja leírhatatlan. 70 dk hús + zöldségek elég volt a család részére vacsinak...szolgáltató kiiktatva....küldetés teljesítve. További keresõ rutin egyszerû és hasznos dolgok után...AKTIVÁLVA.

Pityubá
11-09-2014, 05:45 PM
Ma Naspolyát és csipkebogyót szedtem a telkemen.
1 kis vödörnyit szedtem aztán meguntam a csipkebokor túlzó hozzám való ragaszkodását, maradt rajta ugyanennyi, majd késõbb leszedem. :D

LSVF
11-10-2014, 06:52 AM
Szombat: trágya hordás és kertben szétterítés (6 utánfutó érett szarcsi foscsi)
Vasárnap: beásás, egy kevés még maradt, azt majd meló után a 7en beforgatom

Nem vagyok/vagyunk fáradtak kicsit se.
Csak használjon.

Grafitos
11-10-2014, 10:18 AM
-Szombaton átrendeztem a lakásomhoz közeli tárolót és beállítottam a szomszédtól szerzett fiókos tárolót. Mindent ami nem tartozik a túléléshez szükséges készleteinkhez átteleportáltam a pincébe. Így könnyebben elérhetõvé vált minden és rendszerezve is lett.. Majd csinálok 1-2 fotót ha tudok.

-Aztán délután elmentünk családi házat nézni. Pénzünk nincs rá, de még lehet.:D Minimum 90 m2, telekterület min 700m2, közel a városhoz de nyugis környéken..lehetõleg hegyen, dombom legyen.

-Este elõszedtem a már 1-2 éve nem használt haspadomat. Elahtároztam, hogy minden este használni fogom és letolok egy programot, minimum 2 hónapon keresztül. Meglátjuk lesz -e valami eredmény, ami a zsíron keresztül is látszik:haha:

LSVF
11-15-2014, 06:35 AM
Tegnap este kipróbáltam a kutyakonzerv dobozból készült hobokályhám.
Nem voltam elájulva. Szerintem én voltam töki.
Egy pennys babgulyást melegítettem rajta,jelzem ez a konzerv nagyon jó, és a tüzem folyton kialudt.
nem kapott elég levegõt vagy nem tudom. A konzerv azért jó lett.
Finomítanom kell a technikán.

http://www.fustolgoplusz.eoldal.hu/cikkek/csinalmanyaim/hobokalyha-m.g.-rooster-s-1.0.html

Az enyémen lent van a fa berakó nyílás az alján és nincs rajt ennyi lik. Lehet az a baj.

venosz
11-15-2014, 09:05 AM
Valahol olvastam, kullancs télen-nyáron van, él, vár, támad, táplálkozik. Hihetetlen hosszú ideig bírja evés nélkül.

Doom
11-15-2014, 02:35 PM
,

body
11-15-2014, 04:15 PM
Szia .szép !!! hol van ????:)

Doom
11-15-2014, 04:16 PM
,

Doom
11-15-2014, 04:21 PM
,

Nealden
11-15-2014, 06:41 PM
Szép hely, nekem a Bakony ugrott be róla!

Pityubá
11-15-2014, 10:09 PM
Doon, hogy mílyen szép helyeken jártunk, csak néhány hónappal kerültük el egymást.
MTTP-s csapattal tavasszal voltunk a kelet Mecsekben.
Pont oda állt egyik társunk, ahol a te kutyás képed készült. :D

http://kepfeltoltes.hu/141115/_b_nya_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Megoldható a tábor jövõre. A logisztikát is meg lehet oldani.

Doom
11-16-2014, 07:30 AM
,

Pityubá
11-16-2014, 08:43 AM
Kívánom néked telekkel kapcsolatban teljesüljenek vágyaid. :thumbup

LSVF
11-17-2014, 08:41 AM
Voltunk kint erdõbe és szerencsére találtunk 2 nagy ,talán idén az utolsó, õzlábgombát plusz lila tönkû pereszkét.
Rántva No.1 volt vasárnap.
Végre szedtem/vágtam/csináltam 2 foklát, egy kicsit meg egy nagyot, ki is próbáltam élesben.

szfenikus
11-17-2014, 12:40 PM
A hétvégén juhtrágyát szedtem fel egy nagyon közeli egy mélyalmozású juhhodályból, amit elfuvaroztam gépkocsi utánfutóval a hétvégi telkemre. Kb. 2 m3 lett összesen.
A nyári komposzthalmot megbontottam és az "éretlen részeket" átraktam az éretlen trágyába. Kútvízzel belocsoltam, de közben megérkezett a várva várt esõ. Nekem ez a prepperkedés, minden olyan munka ami a földdel, kerttel való foglalatosságot jelenti.

LSVF
11-17-2014, 01:00 PM
A hétvégén juhtrágyát szedtem fel egy nagyon közeli egy mélyalmozású juhhodályból, amit elfuvaroztam gépkocsi utánfutóval a hétvégi telkemre. Kb. 2 m3 lett összesen.
A nyári komposzthalmot megbontottam és az "éretlen részeket" átraktam az éretlen trágyába. Kútvízzel belocsoltam, de közben megérkezett a várva várt esõ. Nekem ez a prepperkedés, minden olyan munka ami a földdel, kerttel való foglalatosságot jelenti.

Jó meló, a múlt 7 vége nálunk is trágyázással és ásással telt.

mossberg-operator
11-17-2014, 01:17 PM
Jó meló, a múlt 7 vége nálunk is trágyázással és ásással telt.

En is astam, de jott a hetekig tarto eso. Fele meg ott van...

LSVF
11-17-2014, 02:31 PM
London:)

Kamionos
11-19-2014, 03:12 PM
Csináltunk a héten csipkebogyó lekvárt. Idén valahogy mindenbõl túllõttünk a célon.:) Már két spejz is megtelt volna a sok lekvárral, savanyúval, lecsóval. Ez
32 bébiételes üveggel lett. Ma meg szedtünk még kökényt egy vödörrel. Belõle holnap lesz lekvár. Mindkettõbõl szárítunk is, hogy a téli teánk része legyen.

Majd rakok fel képeket a teli spejzról. Olyan szép, hogy mindennap gyönyörködök benne!:D

varég
11-19-2014, 07:56 PM
... Ma meg szedtünk még kökényt egy vödörrel. Belõle holnap lesz lekvár. ...

Ha van megfelelõ mennyiségû kökény, érdemes készíteni kökénysajtot is.
Olyan mint a birsalma sajt elkészítésre, kiváló csemege :)

Zacskóbicska
11-20-2014, 07:25 AM
Ha van megfelelõ mennyiségû kökény, érdemes készíteni kökénysajtot is.
Olyan mint a birsalma sajt elkészítésre, kiváló csemege :)

Vagy kökénypálinkát. Igen kiváló a meghûléses betegségek megelõzésére, vagy ha az nem sikerült, akkor leküzdésére:thumbup

kovu78
11-20-2014, 12:06 PM
Wannabe :.. melyik volt a legjobb ?

kovu78
11-20-2014, 12:17 PM
Wannabe
én is amcsit vettem..de még nem próbáltam ki. a kinai hol beszerezhetõ ?

kovu78
11-20-2014, 12:34 PM
rendben:..értelek köszönöm :thumbup

Grafitos
11-21-2014, 09:54 AM
Rendeltem elemlámpákat, és víztisztító szipkákat fillérekért

Kisss
11-21-2014, 10:03 AM
Rendeltem elemlámpákat, és víztisztító szipkákat fillérekért

Van szipka linked?